1 kg andijvie 30 gr. bloem 30 gr. boter 2 dl bouillon 1/2 dl
melk 100 gr. geraspte kaas 200 gr. gekookte ham in plakjes
-----------------------------------------------
Snijd de andijvie in reepjes, was ze en doe ze met het aanhangende water in
een pan en laat ze slinken. Voeg er wat zout bij en laat dan de andijvie heel
goed uitlekken. Verhit de boter, roer er de bloem door en beetje voor beetje de
bouillon en de melk. Blijf roeren tot je een gebonden saus hebt. Roer dan 100
gr. geraspte kaas erdoor. Breng de saus op smaak met peper en zout. Vet een
ovenschaal in en leg hierin om en om een laag andijvie, saus en ham. Bestrooi de
bovenkant met geraspte kaas en leg hier en daar een klontje boter op het
gerecht. Bak de schotel 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220C. Lekker
met aardappelpuree.
1 kg andijvie 6 eieren 40 gr. boter 30 gr. bloem 2 dl melk
-------------------------------------------
Maak de andijvie schoon, snijdt deze in reepjes en was deze. Kook de andijvie
in een pan met ruim water en een snufje zout in ongeveer 10 minuten beetgaar.
Spoel dan de andijvie af onder de koude kraan en laat de andijvie uitlekken.
Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 10 minuten. Laat ze
schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijdt ze in kleine stukjes. Verhit de
boter in een pan en roer er de bloem door. Giet beetje bij beetje de melk erdoor
en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Laat de saus 5 minuten
zachtjes koken. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer de
stukjes ei en de andijvie door de saus.
800 gr. andijvie 2 dl melk 30 gr. boter 2 el koffieroom snufje
nootmuskaat 1 el maizena
----------------------------------------------
Maak de andijvie schoon, snijdt deze in dunne reepjes en was deze. Breng in
een pan een bodempje water met een beetje zout aan de kook, doe de andijvie dan
in de pan en laat deze 15 minuten koken. Voeg dan de boter, koffieroom,
nootmuskaat en een snufje zout toe. Roer in een kopje de maïzena met wat water
tot een papje en bind hiermee de andijvie. Lekker met gehaktballetjes en
macaroni.
1 kg andijvie 50 gr. boter 1 ui 2 tl kerriepoeder 40 gr.
bloem 2 dl melk
------------------------------------------------
Maak de andijvie schoon, snijdt ze in reepjes en was deze. Kook de andijvie
in een pan met het aanhangende water in ongeveer 10 minuten gaar. Maak de ui
schoon en snipper deze heel fijn. Verhit de boter in een pan en bak hierin de ui
lichtbruin. Voeg de kerrie toe en bak deze even mee. Roer de bloem erdoor en
giet beetje voor beetje de melk erbij. Blijf roeren tot er een mooi gebonden
saus ontstaat. Maak de saus op smaak met peper en zout. Laat de andijvie goed
uitlekken op een vergiet en schep deze dan door de kerriesaus. Laat het
groentegerecht goed warm worden.
1 kg andijvie 30 gr. bloem 30 gr. boter 2,5 dl melk 100 gr.
ontbijtspekplakjes 50 gr. geraspte kaas
----------------------------------------------
Maak de andijvie schoon, snijdt deze in reepjes en was deze. Doe de andijvie
met het aanhangende water en een beetje zout in een pan en laat dit slinken.
Laat dan de andijvie goed uitlekken. Verhit de boter in een pan, roer er de
bloem door en voeg dan beetje de melk toe. Blijf roeren tot er een gebonden saus
ontstaat en breng dit op smaak met peper en zout. Roer de andijvie door de saus.
Vet een ovenschaal in en schep hier de andijvie in. Bak in een koekenpan het
ontbijtspek krullerig en leg dit op de andijvie. Strooi de geraspte kaas erover
en laat de andijvie in een voorverwarmde oven van 200 graden 10 minuten
gratineren. Lekker met aardappelpuree en een gekookt ei.
1 1/2 kg andijvie 20 gr. boter 15 gr. bloem 2 dl melk scheutje
koffieroom
----------------------------------------------
Snijd de andijvie in smalle reepjes. Was de andijvie heel goed en doe ze met
het aanhangende water en wat zout in een pan. Kook de andijvie in ongeveer 10
minuten gaar en laat deze dan uitlekken op een vergiet. Verhit de boter in de
pan, roer de bloem er goed door en giet dan beetje voor beetje de melk erdoor.
Laat de saus even doorkoken en breng het op smaak met zout, nootmuskaat en een
scheutje koffieroom. Schep dan de andijvie door de saus.
De andijvie schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Was de reepjes nog
eens goed en zet de andijvie op in een pan met het aanhangende water. Laat de
andijvie slinken, bestrooi het dan met een beetje zout en laat het nog 2 minuten
koken. Laat dan de andijvie goed uitlekken (vang kookvocht op). Verhit de boter
in een pan, roer er de bloem door en dan scheutje voor scheutje de melk en het
kookvocht. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan de kaas, wat
zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Laat de andijvie in de saus warm
worden. Lekker met gekookte eieren en gebakken aardappelen.
1 kg aardappelen nootmuskaat 1 dl melk 150 gr. dungesneden bacon
---------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze 10 minuten. Giet ze af en snijd ze in plakjes. Vet een ovenschaal in en leg hierin de aardappelplakjes. Bestrooi met een beetje nootmuskaat. Maak de melk warm en giet dit in de ovenschaal bij de aardappelen. Bedek de schaal met baconplakjes. Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200C. Lekker met kropsla met kaas.
500 gr. gehakt 2 uien 2 el fijngehakte peterselie 1 ei nootmuskaat 8 el paneermeel 50 gr. boter 2 appels
--------------------------------------------- Maak de uien schoon, snijd 1 ui in ringen en snipper de andere heel fijn. Doe ge
gesnipperde ui bij het gehakt samen met het ei, 4 eetlepels paneermeel,
peterselie, nootmuskaat, wat peper en zout. Meng alles goed door elkaar en vorm
er 8 kleine, vrij platte ballen van. Wentel de gehaktballen door de rest van het
paneermeel. Verhit de boter in een pan en bak hierin de gehaktballen mooi bruin
en gaar. Haal ze dan uit de pan, leg ze op een schaal en houd ze warm. Schil de
appels, boor de klokhuizen en snijd de appels in plakken. Bak in het achtergebleven bakvet de appels en de ui-ringen mooi bruin. Leg op elke gehaktbal een
plak appel en garneer met de uiringen. Lekker met gekookte aardappelen en
andijvie.