WANDELPASSIE
Inhoud blog
  • Berlare - Overmere
  • Oosteeklo (Assenede)
  • Wandelsites
  • Tip voor de wandelaar
  • Gijzegem op 19.01.2020
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Guy's Wandelpassie
    Foto
    26-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berlare - Overmere
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De klok sloeg nog geen 6 uur en ik was klaar wakker, zonder enig andere aanwijsbare reden. Voor mijn lichaam en geest had ik lang genoeg geslapen. Beneden werd ik begroet door een kat die ijverig vroeg om wat eten en zoals altijd ook vers drinken, daar was hij steeds op gesteld.

    Terwijl de koffie stond te pruttelen en de eitjes het gaarpunt bereikten dook ik in de douche om mij daarna wandelklaar aan te kleden.

    Buiten liet de temperatuurmeter 3 graden verschijnen op de display maar het eigen aanvoelen was zalig, zeker niet zo koud als gisteren en daarnaast ook windstil.

    Even nog de kat knuffelen en dan naar Overmere voor een wandeling vroeg in de morgen.

    Het ochtendglloren in een combinatie van nevel en een gele zon gaven het wateroppervlak en de zwemvogels iets misterieus.

    We gingen naar de festivalhal waar we ons lieten registreren om daarna nog even te genieten van een koffie en dan de natuur in te trekken voor een tocht van 12 km.

    Meer info over Berlare is terug te vinden na de foto's


















    Berlare is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Berlare is een landbouw- en woongemeente, met 's zomers een grote toeristische activiteit dankzij het Donkmeer. Het is gelegen aan een brede bocht in de Zeeschelde. De gemeente telt ruim 14.500 inwoners, die Berlarenaars[1] worden genoemd. De inwoners van Berlare worden ook wel puitenkloppers genoemd.[2]

    Berlare heeft geen spoorwegstation, maar de naburige Dendermondse deelgemeente Schoonaarde wel. Het station in Schoonaarde is gelegen aan de verbinding Gent-Wetteren-Dendermonde-Mechelen.

    Geschiedenis

    Op 12 oktober 1798 begon in de deelgemeente Overmere de Boerenkrijg, een mislukte katholieke landbouwersopstand tegen de Franse bezetting die over heel Vlaanderen, Brabant en het land van Loon navolging kreeg. In de 19e en 20e eeuw was er een stoomspinnerij en touwslagerij van de gebroeders Janssens. Deze fabriek stopte zijn activiteiten in 1988.

    Bezienswaardigheden

    • In de dorpskern van Berlare staat een 17e-eeuwse schandpaal
    • Aan de weg naar Overmere staat de beschermde kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën (Bareldonkkapel), gebouwd in 1300, herbouwd in de 15e eeuw en vergroot in 1774 in eigentijdse rococo. Naast de kapel ligt een calvarieberg met kruisweg
    • Het Donkmeer (60 ha), ontstaan uit turfwinningsputten, ligt in het gehucht Donk in de deelgemeente Overmere, en is als landschap beschermd. Het is een toeristische trekpleister. Nabij het meer ligt het dierenpark Eendenkooi
    • Recreatiedomein Nieuwdonk
    • Boerenkrijgstandbeeld en het interactief Museum Donkmeer, geopend in 2006
    • Het museum Huize Bareldonk met volkskundige voorwerpen
    • Het Madonnamuseum (Uitbergen) met een verzameling Mariabeelden en voorwerpen over de Mariaverering in Vlaanderen
    • De pastorie met rococogevel.
    • De Sint-Martinuskerk
    • Het Kasteel van Berlare met het bijhorende parkdomein
    • De natuurgebieden Berlare Broek en Gratiebossen
    • Riekend Rustpunt, een klein museum aan Het Sluis over het mesttransport over water van de stad naar het platteland met een permanente tentoonstelling Van stadsstront naar zandgrond
    • De Sint-Annakapel werd gebouwd in 1910 ter vervanging van de oudere Vennekapel. De Vennekapel of vroegere Sint-Annakapel bevond zich meer zuidwaarts op de hoek van de toenmalige dreef ter hoogte van de Alfons De Grauwelaan. De bouw van de huidige kapel iets verderop gebeurde gelijktijdig met de uitbreiding en vernieuwing van de Sint-Martinuskerk van Berlare volgens de plannen van architect Henri Valcke uit Ledeberg. Of architect Valcke ook het ontwerp maakte voor de Sint-Annakapel is niet bekend. Bij de bouw van de Sint-Annakapel zou onder meer recuperatiemateriaal van de oude kerk gebruikt zijn.

    26-01-2020, 22:27 Geschreven door Guy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    25-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosteeklo (Assenede)

    Vandaag Oosteeklo, deelgemeente van Assenede en gelegen in het Meetjesland was de bestemming voor een wandeling van 12 km.

    Terwijl de temperatuur flirte met vrieskou gingen we naar de gezellige vertrekhal waar je als stapper toch eerst het podium op moest om je te laten registreren. Dan eerst nog een lekkere warme koffie met een koeksken voor we op pad trokken, begeleid door de gele pijlen van de Kwartels, de de organiserende club.

    Meer info over OOSTEEKLO is terug te vinden na de fotoreeks.

















    Oosteeklo is een landelijk dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Assenede.

    Oosteeklo maakt deel uit van het Meetjesland. Het was een zelfstandige gemeente tot eind 1976. Het heeft een oppervlakte van 16,82 km² en telde op 1 september 2008 2692 inwoners. De kerk ligt 9 meter boven de zeespiegel.

    De herkomst van de naam Oosteeklo ligt in Eeklo. Deze naam kan gesplitst worden in twee delen: eke en lo. Het eerste deel verwijst naar de eik, terwijl lo een bosje van verspreide begroeiing van struiken en bomen aanduidt. De naam Eeklo verwijst dus naar een bosje van verspreide eikenbomen, of een bosje dat gekenmerkt werd door een opvallende eik. Gelegen langs de weg boven op de zandrug die de streek doorkruist van west naar oost, vormde dit een duidelijk herkenningspunt voor de reizigers. Zo werd de benaming eke-lo een plaatsaanduiding. Oosteeklo lag ten oosten van dit bosje.

    Oosteeklo is altijd een relatief klein dorp geweest. maar in het gewestplan werd ruimte rondom Oosteeklo als woninguitbreidingsgebied ingekleurd. De A11 (Antwerpen-Brugge) loopt door het noorden van de gemeente. Oosteeklo grenst onder meer aan Bassevelde, Assenede, Ertvelde, Sleidinge en Lembeke.

    Godsdiensttroebelen

    In de XVIe en XVIIe eeuw werd de streek meermaals geteisterd door oorlogen, honger en ziektes. Tijdens de beeldenstorm rond 1577 werd een groot deel van de gemeente verwoest. De cisterciënzerinnenabdij werd grotendeels verwoest en de nonnen zagen zich genoodzaakt te definitief te verhuizen naar Gent. Vanaf dan werd het kasteeldomein een buitendomein van de zusters. In 1783 besloot abdis Victoria Van De Wiele een kasteel op de site te bouwen. Dit kasteel werd ten tijde van de Franse overheersing geconfisceerd en openbaar verkocht. Na enkele omzwervingen werd het kasteel rond 1840 verkocht aan de burgemeestersfamilie Roegiers. Inmiddels was er al een jeneverstokerij bijgebouwd, die door de familie Roegiers zou omgevormd worden naar een bierbrouwerij. Rond 1917 werd op bevel van de Duitse bezetter het brouwen beperkt en besloten verschillende Meetjeslandse brouwers zich te verenigen in een collectief. Hieruit ontstond Brouwerij Krüger te Eeklo. De brouwactiviteiten op de site stopten, er bleef wel een drankenhandel. In het tweede decennium van de XXIe eeuw werd het kasteel door de familie Roegiers verkocht.

    De belangrijkste andere overblijfselen van de cisterciënzerinnen zijn een middeleeuws gasthuis in de buurt van de kasteelsite en een ingebouwd wapenschild uit 1683 in een dorpshuis.

    Ook de kerk werd tijdens de beeldenstorm vernield. Rond 1640 zou de kerk nog altijd niet hersteld geweest zijn.

    De Kerk van Oosteeklo

    De kerk van Oosteeklo is meermaals opnieuw gebouwd. De huidige kerk dateert uit 1781 en is gebouwd met de plannen van Joannes Stockman, de toenmalige burgemeester van Lembeke. Er zijn veel overeenkomsten waar te nemen tussen de kerk van Oosteeklo en Lembeke.

    Bunkergordel

    Tijdens WOI bunkergordels rond Antwerpen gebouwd ter bescherming van de stad. Dit staat beter bekend als de Hollandstellung. De bunkers in Oosteeklo vormden de verste linie rond Antwerpen. Er zijn thans tussen de 15 en de 20 bunkers bewaard gebleven.

    De bunkers, ter plaatse ook abri's genoemd, werden gebouwd met opgeëiste arbeidskrachten. De arbeiders werden vergoed, maar de grondeigenaars niet.

    De bunkers hebben tijdens WO I en WO II geen militaire betekenis gehad, maar boden wel bescherming aan burgers tijdens beide oorlogen. Momenteel loopt een procedure om de bunkers te beschermen.

    Bominslag WO II

    Een zware vliegtuigbominslag op de tram in de Stroomstraat maakte van 9 oktober 1943 een zwarte dag in de Oosteeklose geschiedenis. Er vielen welgeteld 22 doden. Later stierven nog eens 8 mensen aan de opgelopen verwondingen. Een kapelletje is een stille herinnering aan deze rampzalige dag.

    Er is in 1943 ook een bominslag geweest in de Muikemstraat. Verschillende mensen stierven ten gevolge van de bom en de woningen liepen aanzienlijke schade op. Ook hier werd ter nagedachtenis een kapel opgericht.

    Geboren in Oosteeklo

    Bijlagen:
    DSCN9114.JPG (48.3 KB)   

    25-01-2020, 19:01 Geschreven door Guy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelsites
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "Waar haalde Abraham de mosterd" de oorsprong  ligt volgens meerdere wetenschappers en taalkundigen in het Oude Testament, Genesis 22-6 mosterd.

    Mijn "mosterd" om te gaan wandelen, haal ik vooral van de info op de volgdende  sites :

    https://www.wandelsportvlaanderen.be/

    https://www.wandel.nl/wandelagenda.htm

    https://www.wandelknooppunt.be/

    https://www.wandelnet.nl/

    https://www.natuurpunt.be/wandelen

    http://www.wandelroutes.org/wandelen/overzicht

    https://www.pasar.be/wandelen

    https://www.asadventure.com/nl/c/wandelen.html

    21-01-2020, 20:48 Geschreven door Guy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tip voor de wandelaar

    TIPS voor de wandelaar (veterstriktechnieken)

    Vijf veterstriktechnieken

    Kleine problemen, zoals knellende tenen, kunnen wellicht verholpen worden door je veters anders te strikken. Hieronder vind je aan de hand van vijf voetkwalen de veterstriktechniek die jou van je voetklachten af kan helpen. Helpt het niet? Dan zijn jouw wandelschoenen misschien toch niet geschikt voor jou.

    1. Pijn aan de zijkanten van de voorvoet

    Een veelvoorkomende irritatie is pijn aan beide kanten van de voorvoet, net onder de tenen. Dit kan komen doordat de voorvoet te weinig ruimte heeft om te bewegen en de schoen daar knelt. Om de voorvoet iets te ontlasten rijg je de veter in het begin niet kruisend, maar door de zijkant van de schoen. Vervolgens rijg je vanaf het midden de veters op de ‘normale’ manier kruisend naar boven.

    2. Irriterend gevoel aan de wreef

    Heb je last van een vervelend gevoel aan de wreef? Probeer dan eens de striktechniek die juist de bovenkant van de voet het minst belast. Dit doe je door de veters eerst via de gebruikelijke manier kruisend door de schoen te rijgen. Halverwege steek je de veter door de zijkanten van de schoen. Je eindigt de striksessie weer zoals je begon, namelijk kruisend.

    3. Knellende tenen/teennagels worden zwart

    Een knellende grote teen kan je wandelplezier behoorlijk bederven. Zeker wanneer dit gepaard gaat met een nagel die een donkere kleur begint te krijgen. Er is een vetertechniek die de neus van de schoen licht opheft, waardoor de druk op de tenen afneemt. Hiervoor rijg je de veter van de grote teen diagonaal direct in het uiterste gaatje. Vervolgens rijg je het restant van de veter door de overige gaatjes diagonaal van beneden naar boven.

    4. De hiel glijdt uit de schoen

    Problemen met een instabiele hiel tijdens het wandelen? Wellicht helpt deze veterstriktechniek, waarbij de enkel voorzien wordt van meer ondersteuning. Hiervoor rijg je de veters op de gebruikelijke, kruisende manier, tot aan het voorlaatste vetergat. Vervolgens steek je de veter niet diagonaal, maar direct in het bovenste gat aan dezelfde zijde. Daarna rijg je de veter door het lusje dat is ontstaan aan de andere kant. Uiteraard eindig je door de veters op de gebruikelijke manier te strikken.

    5. Instabiele middenvoet

    Met de laatste vetertechniek verhelp je dat de middenvoet tijdens het wandelen heen en weer beweegt in je schoen. Deze kwaal voorkom je door in het midden van de schoen een dubbele lus aan te brengen. Dit zorgt voor een betere ondersteuning. Je begint door de veters op de gebruikelijk manier kruisend tot aan het midden te rijgen. Je steekt de veter door het middelste gaatje en haalt deze door hetzelfde gat weer terug, zodat er een lus ontstaat. Dit doe je aan de andere kant hetzelfde. Vervolg je strikroute naar boven door de veter door de lus aan de andere kant te halen en daarna kruisend te eindigen.

     











    20-01-2020, 23:23 Geschreven door Guy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gijzegem op 19.01.2020

    We zouden vandaag normaal naar Vorselaar gaan om daar te gaan stappen maar door onvoorziene omstandigheden zijn we uiteindelijk in Gijzegem beland.

    De “Kadees” hadden een mooie winterdag vol zon besteld en daar leken vele wandelaars interesse voor te hebben. Het was dus zoeken naar een plaatsje om te parkeren en dit was ook te merken in de startzaal waar het op de koppen lopen was.

    Er was een uitgebreid aanbod van trajecten gaande van 6 km tot 21 km.

    Maar voor we op pad gingen konden we genieten van een heerlijke pannenkoek.

    Wat ik een fantastisch pluspunt vond in deze bepijlde wandeling is dat je tijdens je traject kon kiezen tussen onverhard of verhard. En eerlijk gezegd, dat zalig schuiven op een modderig pad, dat is toch zalig.

    ---
    Van waar de naam “De Kadees”?

    Toen enkele vrienden er in 1974 in slaagden om de 100 km van “de Dodentocht”, georganiseerd door wandelclub Kadee Bornem, uit te wandelen, waren ze van mening dat ze ook “Kadees” waren.

    Ze besloten om zelf wandeltochten in te richten. Een nieuwe wandelclub was geboren en kreeg de naam “De Kadees”.



    De wandeling van vandaag werd als volgt aangekondigd :

    • Ontdek het uitgestrekte natuurgebied van "Beneden Dender".

    • Vlakke omloop over verharde wegen voor de kleine afstand.

    • Wandelen langs de trage wegen, heropend in 2019, rond Herdersem en Mespelare.

    • Spot de vele vogels die overwinteren in deze vlakte.

    • Een zondag om tot rust te komen en te genieten van de natuur in volle winterrust.

    ---

    Gijzegem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Aalst. Het ligt ten noorden van het stadscentrum van Aalst, langs de weg naar Dendermonde. De plaats ligt in de Denderstreek.

    Tot eind 1976 was Gijzegem een zelfstandige gemeente, maar bij de grote fusie op 1 januari 1977 werd Gijzegem opgenomen in de stad Aalst.

    Bezienswaardigheden :

    • De classicistische Sint-Martinuskerk uit 1772 met beschermd kerkorgel (1776) van de familie van Peteghem.

    • Schandpaal, werd pas in 1960 ontdekt.

    • Kasteel - het slot werd in 1614 verwoest en vervangen door een nieuw, dat in 1809 werd gemoderniseerd. Dit werd op zijn beurt in 1954 gesloopt en vervangen door en modern gebouw, dat aan het voorgaande herinnert. Van het oorspronkelijke landgoed van de familie Goubau, heren van Gijzegem en Mespelare, is enkel een schilderachtige hoeve, het Pachthof en de inrijpoort bewaard gebleven.

    • Paters Oblaten van Maria - hoofdhuis en het scholastikaat gelegen in de Vereeckenstraat

    • Moederhuis der Zusters van de H. Vincentius a Paulo gelegen in de Pachthofstraat, gesticht door Elisabeth de Robiano, barones le Candèle.

















    19-01-2020, 21:42 Geschreven door Guy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Axel - Wandeltocht op 18.01.2020

    Vandaag een stapje gezet in Axel, een wandeltocht ingericht de wandelclub "Zelden Rust".

    Axel (deelgemeente Terneuzen) in Zeeland.

    Axel (Zeeuws: Aksel) is een stad in Zeeuws-Vlaanderen, het zuidelijk deel van de Nederlandse provincie Zeeland. Axel maakt deel uit van de gemeente Terneuzen.

    Geografie

    De stad telde in 2019 7.795 inwoners (die Axelaars worden genoemd) en is hiermee de achtste plaats van de provincie Zeeland.

    Axel blijft zich uitbreiden. In 1995 startte de bouw van de eerste woning van de wijk Zonnemare. Begin 21e eeuw werd een nieuwe wijk en enkele appartementencomplexen gebouwd.

    Economie

    In 1911 werd de gemeentelijke gasfabriek opgestart, die sedert 1926 ook gas aan Terneuzen leverde. Vanaf 1955 werd gas betrokken bij de nabijgelegen cokesfabriek. In 1966 werd het bedrijf onderdeel van de ZEGAM (Zeeuwse Gasmaatschappij) en werd overgeschakeld op aardgas.

    De stad vervult de functie van streekcentrum, met betrekkelijk veel winkels. Veel werkgelegenheid is te vinden in de industrie van de Kanaalzone.

    Verkeer

    • Van 1871 tot 1951 had de stad een eigen spoorstation Axel.

    • Axel heeft ook een klein vliegveld (zweefvliegveld).

    • Er rijden verschillende lijnbussen richting Terneuzen, Hulst en Zuiddorpe. Deze bussen worden gereden door Connexxion.

    Bouwwerken

    De stad heeft vier kerken waarvan er nog twee in hun functie zijn, en wel de Hervormde kerk, nu PKN-kerk, en de Gereformeerde kerk vrijgemaakt. Er zijn drie begraafplaatsen waarvan één bij de voormalige katholieke Gregorius de Grotekerk. Verder zijn er vier basisscholen, een bejaardenhuis, vier appartementencomplexen voor bejaarden, een grote sporthal ('t Sportuus).

    Op de vestingwal staat de Stadsmolen, die in 1911 werd onttakeld en in de jaren vijftig uitbrandde, maar die sinds 2000 weer draait en op vrijwillige basis graan maalt.

    Net ten zuiden van de stad staat in een bosrijk gebied (Smitsschorre) een watertoren van 60 meter hoog. Deze kan beklommen worden. Bij helder weer is Vlissingen te zien.

    De omgeving van Axel kent enkele -voornamelijk 19e eeuwse- boerderijen en boerderijdelen die geklasseerd zij als Rijksmonument.

    In Axel start de Fortenroute, een fietsroute die over een afstand van 40 kilometer langs de mooiste plaatsen uit de streek leidt en een twintigtal voormalige forten aandoet, met name die van de Linie van Axel I en de Linie van Axel II.
















    18-01-2020, 14:23 Geschreven door Guy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huijbergen (deelgemeente Woensdrecht - Nl.)

    Wandeltocht in Huijbergen op 11.01.2020

    Huijbergen is een dorp in de gemeente Woensdrecht (provincie Noord-Brabant, Nederland). Het dorp telde op 1 januari 2019 ongeveer 2.130 inwoners.[1]

    Huijbergen ligt 10 kilometer ten zuidoosten van Bergen op Zoom, 18 kilometer ten zuidwesten van Roosendaal en 25 kilometer ten noorden van Antwerpen. Het ligt tussen Hoogerheide en Essen.

    Tot eind 1996 was Huijbergen een zelfstandige gemeente. In het kader van grote herindelingen in Noord-Brabant werd het toen toegevoegd aan de gemeente Woensdrecht. De gemeente Huijbergen had een oppervlakte van 10,64 km². In de 19e eeuw was de gemeente overigens groter en hoorde het naburige Hoogerheide bij Huijbergen. Niet voor lang overigens want dit dorp ging (naar men zegt vanwege cultuurverschillen) spoedig over naar de gemeente Woensdrecht.

    In de voormalige gemeente ligt het dorp Huijbergen en de buurtschappen Eiland, Vossenhol en Overberg.

    De naam Huijbergen werd voor het eerst in 1263 schriftelijk vermeld. Deze naam is mogelijk afgeleid van de woorden hoi (Germaans voor waterig gebied, vergelijk: hooi) en bergen (wat duidt op een heuvelachtig gebied). In dialect wordt het uitgesproken als: Uibaarge. Tijdens de carnavalsperiode wordt het dorp genoemd als: 't Sanegat.

    Bezienswaardigheden

    • Het voormalige Mariaklooster en Instituut Sainte-Marie, aan de Staartsestraat 2. Slechts het poortgebouw uit 1610 is overgebleven van het oude klooster, dat in 1944 grotendeels werd verwoest. Nieuwbouw van het complex volgde vanaf 1950. Architecten waren J. Hurks, Sadee en De Bruyn. Het internaat werd gesloten in 2002. In het voormalig instituut zijn appartementen gebouwd en op het terrein zijn woningen verrezen.
    • De Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk, aan Canadaplein 1, is een kerkgebouw uit 1952 in basilicastijl, uitgevoerd in de trant van de Delftse School. Architect was W.J. Bunnik.[2] De kerk verving een in 1944 door oorlogsgeweld verwoeste neogotische kerk uit 1916 die op zijn beurt de oorspronkelijke parochiekerk uit 1646 verving.
    • Stenen bergmolen Johanna, uit 1862.
    • Mariakapelletje aan de Hollandseweg, een zogeheten studentenkapel, gebouwd in enkele dagen tijds door het Brabants Studentengilde tijdens een zomerkamp in 1933. Hersteld in 1979 na schade, opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog en door vandalisme.
    • Theresiakapel, in het Theresiabos van de Broeders van Huijbergen, tezamen met enkele andere kapelletjes.
    • Een langgevelboerderij uit 1635, aan Staartestraat 47, met een vrijstaande Vlaamse schuur.

    Opmerkelijk

    De oliepijpleidingen van het NAVO-project Central Europe Pipeline System (CEPS) gaan bij Huijbergen de Nederlands-Belgische grens over. Het olietransport is voornamelijk voor militair gebruik.











    17-01-2020, 20:03 Geschreven door Guy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenokkerzeel op 12.01.2020

    Steenokkerzeel een gemeente in Vlaams-Brabant is omringd door Zemst, Kampenhout, Kortenberg, Machelen, Vilvoorde en Zaventem. Tot de gemeente behoren sinds de laatste fusie nu ook de deelgemeenten Melsbroek en Perk.

     Steenokkerzeel ligt op de overgangsstrook van zand- en leemstreek. De gemeente strekt zich uit in het centrum van een breed uitdeinend plateau tussen de Woluwevallei en de bossen van Melsbroek, Peutie, Perk en Kampenhout. Met het aanpalend Saventerlo vormt dit gebied een uitgelezen terrein, waarop de nationale luchthaven werd gevestigd. Het zijn precies de vliegvelden van Melsbroek en Zaventem, die de drie landelijke dorpen, waaruit de fusie Steenokkerzeel bestaat, tijdens de jongste halve eeuw een stijgende woonfunctie hebben bezorgd.

    De inwoners van Steenokkerzeel kregen als spotnaam de Kaasboeren een geuzennaam die terug gaat tot de jaren 1870,

    Binnen Steenokkerzeel zelf liggen ook de woonkernen Humelgem en Wambeek inclusief de wijken Groenveld, Zonnebos en Duistbos.

    Tot de deelgemeente Perk behoort ook de wijk 't Dickt en de gehuchten Huinhoven in het westen en Boekt helemaal in het noorden, tegen Elewijt-centrum. Naast Boekt bevindt zich het Snijsselbos (ook wel Moorbos genoemd)

    In Melsbroek is er geen andere plaatsnaam maar bevindt zich wel het Floordambos (vroeger ook Gasthuysbos genoemd).

    Op zondag 12 januari 2020 was de gemeente onderwerp van een bepijlde wandeling georganiseerd door De Houtemstappers. Meer dan 2.500 stappers konden deze uitgestippelde tocht wel smaken ondanks de laagvliegers die over hun hoofd scheerden, een geur van kerosine achterlatend en de druilerige regen en gure wind die hen teisterde.

    De highlights tijdens de tocht waren vooral :

    In Humelgem de Sint-Katharinakerk en het Kasteel d'Exaerde, dat gebouwd is rond 1870.

    In Steenokkerzeel, het Kasteel Ter Ham, daterend van de 15de-16de eeuw.

    In Melsbroek, het Kasteel Boetfort en Kasteel Snoy met de golfterreinen van Brabantse Golf.

    En natuurlijk ook het zicht op de start- en landingsbanen van Brussels Airport waar vliegtuigen op en aanvlogen, door velen bekeken vanop het spottersplatform.

    De verschillende trajecten keerden steeds terug naar één en dezelfde rustpost waar het over de koppen lopen was en waar de vrouwen voor langere tijd in de wachtrij dienden te staan voor een toiletbezoek.









    17-01-2020, 18:20 Geschreven door Guy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het allemaal begon.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Een hersenbloeding is het begin van de passie voor wandelen.
    Tijdens de beginperiode van mijn revalidatie was stappen (wandelen) echt wel moeilijk en vermoeiend.
    Maar de eerste 6 maanden mag je geen voertuig besturen en ben je aangewezen op "Stappen" of "Wandelen".
    In het begin stapte ik 100 m., maar door dagelijkse training ging het steeds verder.
    Maar je kan niet blijven rondtrekken in de buurt van je kerktoren en toen besloten we mee te gaan op een georganiseerde wandeling.

    Deze wandelingen vind je terug op de wandelkalender van https://www.wandelsportvlaanderen.be/ of via de wandelapp.

    Bijlagen:
    DSCN2452.jpg (701 KB)   

    17-01-2020, 12:17 Geschreven door Guy
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!