NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Dag 30
 • Dag 29
 • Dag 28
 • Dag 27
 • Dag 26
  Zoeken in blog

  Foto
  Foto
  Foto
  Queeste Santiago
  fietstrip mei 2017 - onderweg naar Santiago De Compostela
  19-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 16
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  19/05/2017
  Goed geslapen in de pelgrimsbungalow. Onze Spaanse compagnon fietst van Rome naar Compostela, zo'n 3000km, chapeau ! De Hollandse dames bij Hilde stappen naar Lourdes. Gelukkig is het vannacht gestopt met regenen en komt de zon zelfs piepen, al rijdend kan er zo toch nog wat drogen.
  We volgen nog even de route en drinken een koffie en halen een stempel in Marciac. Dan wijken we af in de richting van Tarbes op familiebezoek naar Hassan (de man van Hilde), zelf op bezoek bij Hassan (neef van de man van Hilde). Hilde zocht een goed traject uit langs kleine, mooie en vrij vlakke wegen. Wel gek, we rijden zo goed als vlak het departement van Les hauttes Pyrenees binnen ...
  We worden hartelijk ontvangen door Hassan, Hassan en Marie.
  Hilde en Pol doen nog wat extra kilometers en halen een stempel in Tarbes centrum. Hassan en Wilfried doen boodschappen om de fietsdrager van Pol te repareren en zoeken een farmacie om het achterwerk van Wilfried te verzorgen. We drogen onze tentjes en kunnen ons materiaal terug wat ordenen.
  Deze nacht slapen we opnieuw binnen ...
  Om een idee te geven hoe onze fietsorde is: Wilfried rijdt meestal achteraan, zeker als het bergop is. Meestal rijdt onze gids Pol vooraan, maar Hilde pakt graag af en toe de kop over. Alleen als het bergaf gaat, kan Wilfried eens naar voor komen. Op kleine rustige (en vlakke) wegen rijden we wel eens echt gegroepeerd.


  18-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 15
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  18/05/2017
  In de gitte wordt er erg vroeg opgestaan. De eerste wandelaars vertrekken al om 6u30. Wij nemen het ontbijt om 7u samen met nog 2 Duitsers en 3 Fransen. Met 13 op een slaapzaaltje was naar schurende geluidjes wel even wennen, het voordeel is dat we wat vroeger op pad zijn.
  Onze eerste koffie kan nog net buiten onder de grijze hemel maar vanaf 10u begint het te regenen om heel de dag niet meer te stoppen. Dat maakt dat we 's middags een casino binnenvluchten en tot onze verbazing heel goed ontvangen en gesoigneerd worden: voor 10 euro een hoofdschotel, dessert en drankje geserveerd door een olijke ober  !
  Ondertussen een beetje kunnen opdrogen maar nadien terug vol in de regen: resultaat is dat we 's avonds terecht komen in een bungalow voor pelgrims op een sjieke camping in de tuin van een echt kasteel.
  Hilde slaapt bij 2 Nederlandse stapdames en Pol en Wilfried bij een Spaanse fietser die van Rome naar Compostela gaat. Het avondmaal gebruiken we met 6 samen in de oude paardenstal, nu een gezellige bar ... helemaal niet slecht voor arme pelgrims want we krijgen een superlekker driegangenmenu voorgeschoteld.
  We zijn na 85 km fietsen "in weer en wind" aanbeland in Montesquiou en in totaal komen we nu net over de 1500 km. Nu proberen we zo veel mogelijk gerief droog te krijgen om morgen 'warm' te kunnen vertrekken.

  Wilfried had nog niet door dat hij z'n regenvestje was vergeten, dank zij een telefoontje van Pol en de regen werd dat voelbaar duidelijk ...


  17-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 14
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  17/05/2017
  Het is al warm van 's morgens vroeg. Bij het ontbijt is wat schaduw al welkom. We fietsen van Cahors eerst naar Castelnan-Montratier. Op een schaduwrijk terras ontmoeten we eerst een Nederlandse lotgenoot en nadien 3 olijke Belgen die de trip in omgekeerde richting maken. We blijven dus wat langer plakken dan gewoonlijk maar de koffie is daar dan ook heerlijk.
  Nadien volgen Vazerac, Moissac (prachtige kathedraal met een echte ontvangst voor pelgrims) en Auvillar (na een heel nijdige klim waar we voor het eerst moeten afstappen).
  Onze eindbestemming is Miradoux (ook weer na een nijdig klimmetje) waar de camping à la ferme blijkbaar niet meer bestaat. Bovendien begint het te onweren en te regenen en dan is het vlug beslist om een gitte te zoeken. De eerste is al volledig bezet, maar gelukkig zijn er nog net 3 plaatsen in de volgende. We krijgen een lekker avondmaal geserveerd en morgenvroeg hopelijk een dito ontbijt. Blijkbaar gaat morgen het weer omslagen en gaan we regen krijgen ... afwachten.
  Onze tweede week samen onderweg zijn, zit er op. Het gaat eigenlijk zeer vlot en we vorderen goed. Tot nu toe heel weinig pech (hout vast houden) en alleen maar wat kleine ongemakjes: Hilde een zere rib, verbrande teentjes en wat zonneallergie, Wilfried moet blijven doseren voor zijn kniekes en had vandaag voor het eerst echt zadelpijn en Pol moet oefenen in geduldig zijn want die is meestal eerst met alles klaar om weer verder te trekken ... al bij al doen we het heeeeeeel goed !


  16-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 13
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  16/05/2017
  Alweer een zonovergoten en zeer warme dag. Het eerste stuk van de dag krijgen we verschillende stevige klims te verwerken ... dat is zweten terwijl je rustig probeert je kleinste verzetje rond te draaien (soms maar 6 à 7 km per uur). Gelukkig brengen de afdalingen wat verkoeling.
  Van Noailles over Turenne, Martel, Rocamadour, Vers naar Cahors. Het laatste stuk is gelukkig gestaag dalend naar en in de vallei van de Lot.
  We aten een lekkere plat du jour in Rocamadour en 's avonds een late picknick op een mooie camping in Cahors.
  Onderweg zijn de mensen heel vriendelijk: in een cafeetje vulden ze onze drinkbussen met fris water en ijsblokjes.
  Heel blij dat we Cahors bereikt hebben, maar ook heel moe.
  Vandaag staan er 117 km op onze teller en in totaal iets meer dan 1300, we zijn dus net over de helft, denken we toch ... we zullen alweer goed slapen !


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 12
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  15/05/2017 - Terug op weg
  Na een deugddoend afscheidsontbijt met een verse pain au chocolat worden we uitgewuifd door Pol M.
  Het was een zalige rustdag daar maar vandaag wacht ons een zeer heuvelend parcours met een paar nijdige klimmetjes. Van Eymoutiers gaat het over Uzerche (koffie en stempel), l'Hopital (picknick), Donzenac (koffie en stempel), Brive (grote stad zonder camping ?) naar Noailles waar we een prachtige camping à la ferme vinden.
  Geen WiFi en een beetje onderkomen maar alles is er, zelfs een living met koelkast, huiskamertafel en zetels ... zalig !
  Ons avondmaal bestaat uit een aperitief biertje met zoute nootjes (Hilde trakteert), broodjes uit Brive en als dessert een taart van Gueret.
  Het was met de warmte en de heuvels er terug inkomen, maar we zijn terug samen onderweg !


  14-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 11
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  14/5/2017 - Rustdag
  We krijgen een stevig ontbijt met spek en eieren en de koffie smaakt heerlijk. Het is een zonnige voormiddag, ideaal voor onze eerste grote was en het drogen van de tentjes. In Neufchateau-Le Forrest bezoeken we de plaatselijke vide grenier en drinken een café au lait op een terrasje in de zon, zalig.
  Picknick chez Pol met vers Frans brood, het lijkt wel echt vakantie. Maar het werk wacht niet: fietsen en materiaal worden nagezien en gesmeerd, een afgebroken boutje hersteld.
  Pol S blaakt van gezondheid en conditie en eet als een leeuw, Hilde heeft last van een ribblessure maar dat is niet te merken aan haar fietskunde, als een hinde gaat ze bergop. Wilfried spaart zijn kniekes door eens vlugger voor een lichter vitteske te kiezen en goed te doseren en regelmatig zalfjes te smeren. We zullen maar denken dat het doseren voor iedereen goed is ...
  Een sterk heuvelend parcours en wind tegen is heel wat anders dan vlak en wind mee, dat zullen we wellicht nog ondervinden.
  Vanavond gaan we tafelen in een door onze perfecte gastheer recent ontdekt restaurantje in de omgeving.

  Geen fietskilometers vandaag en dat vinden we absoluut niet erg !

  Noot van de redactie: Om een foto beter te bewonderen klik je met de linkermuisknop op de foto en dan verschijnt ze in het groot op je scherm. Succes!


  13-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 10
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  13/05/2017
  Goed geslapen en gelukkig droog kunnen opstaan, ontbijten en inpakken. Hilde was speciaal vroeger opgestaan en gaan zwemmen in de prachtige vijver aan de camping.
  Onderweg op het zwaar heuvelend parcours begint het al snel te druppelen en later stevig te regenen. We drinken een koffie om even op te drogen in een authentiek hotel/bar/restaurant. Picknicken doen we op een kerkhof omdat we daar een afdakje vinden en een kraantje voor vers water.
  Na een laatste zware klim (zweten in de regen) en een plezante afdaling bereiken we Eymoutiers. We drinken nog een koffie of cola op het voor Pol en Wilfried vertrouwde hoekje en vangen de slotklim naar huize Pol Maes aan ... 3,2 km in de kleinste versnelling.
  Het is een hartelijk weerzien en we worden verwend met een overheerlijke maaltijd, homemade cooking van driesterrenchef Pol !
  Morgen rust- en wasdag en dat gaat deugd doen 
  Ondertussen hebben we 1100 km op onze teller staan.


  12-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 9
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  12/05/2017
  Om 8u40 vertrokken we van de refuge met een knuffel van de enthousiaste nieuwe vrijwilligers Francis en Brigitte.
  Eerst nog wat druppeltjes maar zichtbaar onderweg naar meer blauw en we krijgen vandaag een overwegend zonnige dag.
  Het moet gezegd, het parcours "Langs oude wegen en pelgrimssteden" is prachtig en hoe langer hoe meer heuvelend ...
  Iets na Châtelet verlaten we de route omdat we morgen onze goede vriend Pol willen bereiken in Eymoutiers.
  Via Préveranges en Boussac fietsen we naar Gueret.
  Sterk heuvelende weg met een vleugje weliswaar warme zuidelijke tegenwind maken de dag erg zwaar.
  Uiteindelijk vinden we met een laatste krachtsinspanning een mooie camping "Le Courtille".
  Ons avondeten wordt een pizza met een glaasje rode wijn en we gaan deze nacht goed slapen !
  Alles bij melaar toch weer 112 km op de teller.


  11-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 8
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  11/05/2017
  Opgestaan met de zon en voor 9u en route. Het wordt vlug grijs en grauw en om 11u begint het te regenen. In Nevers halen we onze stempel in het Office du toerisme want in de prachtige Kathedraal is er geen permanentie voor de pelgrims.


  Het eerste deel van ons parcours is stevig hellend, het tweede vlak-vlak en het derde licht golvend tot vlak.
  De middagstop was schuilen voor de regen in een klein bio-café met lekkere soep (in de brasserie waar we eerst aanbelandden werden we helemaal niet vriendelijk onthaald).
  Dapper doorfietsend in de regen vinden we na 119 km een heel aangename refuge voor max 5 pelgrims. Het super vriendelijk vrijwilligers koppel serveert ons voor 10 euro pp een volkse lekkere 5 gangen menu !


  We gaan hier goed en droog slapen en hopelijk krijgen we morgen wat minder regen over ons heen.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 7
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  10/05/2017
  Het was erg koud vannacht maar we werden wakker met de zon. De wind komt nu eerder uit het zuiden ... iets minder gunstig, maar het valt nog mee en we krijgen heel de dag een stevig zonnebad.
  We komen wat trager op gang, Hilde strest bij het inpakken en Pol vecht nog een robbertje met zijn velo-elektriciteit en bovenop rijden we een eindje in de verkeerde richting.
  Naar het prachtige Vézelay krijgen we een paar stevige hellingen voor de wielen. De kathedraal helemaal bovenaan is bijna volledig gerestaureerd. In het centrum voor pelgrims worden we hartelijk onthaald met een fris citroendrankje.
  Een zonnige picknick aan de kant van de weg want in het biercafé kunnen ze geen koffie serveren !
  We fietsen toch nog tot een camping in Prémery door een mooi heuvelend landschap: bergop is het ferm zweten, bergaf genieten !
  's Avonds genieten we van lekker avondeten in een gezellige brasserie routier op het terras. Er staan toch nog 80 km op onze teller.
  We zijn nu een week samen onderweg en wat hebben we geleerd ?
  Hilde is de beste babbelaar, uiteraard want ze is de vrouw in het gezelschap en vrouwen hebben nu eenmaal (veel) meer woorden dan mannen ...
  Pol is onze reisleider en gids en ongetwijfeld de strafste fietser, zeker bergop !
  Wilfried is letterlijk de gewichtigste, dat merk je vooral bergop, dan bengelt hij gewoonlijk helemaal achteraan.
  Met wind mee fietsen is véél makkelijker en we mogen helemaal niet klagen ... we hebben al veel geluk gehad 


  09-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 6
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  09/05/2017
  Opgestaan met de zon maar nadien terug overtrokken en fris. Eerst onze stempel gaan halen in Troyes en dan via de kleine wegjes richting Auxerre, onderweg krijgen we meer en meer zon, joepie !
  Voor het eerst krijgen we 4 langere hellingen te verwerken in de Bourgongestreek, lastig maar plezant zijn de afdalingen nadien ... tegen bijna 50 per uur zoeven !
  Ook voor het eerst wat lichamelijk ongemak naast de gebruikelijke zadelpijntjes: Wilfrieds knie wringt wat tegen, een beetje doseren en wat wonderzalf helpen.
  Nadien naast het kanaal Niverois, nog steeds wind mee en vlak tot aan Merry sur Yonne. Na goed 130 km vinden we een camping: in de avondzon zetten we onze tentjes op.
  Sympathieke jonge Engelsen serveren ons in de campingsnack ons avondmaal. Hopelijk worden we morgen ook gewekt met de zon.


  08-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 5
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Om 9u vertrokken vanuit de Jeugdherberg, die hadden we voor ons alleen. 8 mei is een nationale feestdag hier in Frankrijk ... het is heel rustig op onze route: overtrokken maar droog, gelukkig.

  Nu zitten we echt op het fietspad "Langs oude wegen en pelgrimsteden". Even voorbij Poivres vinden we een groot open legerdomein met er tegenover een ruime cantine: koffiepauze ! We passeren kleine dorpskernen zonder café of restaurant. Hilde krijgt van een vriendelijke inwoner in Charmont toestemming om zijn picknick tafel te gebruiken. Tijdens onze broodmaaltijd krijgen we een koffie "maison".

  In rechte lijn fietsen we naar Troyes. Ondanks de feestdag is de Decathlon open: Pol koopt een betere slaapzak en Hilde een echt tentje.

  Tijdens de rit ervaren we allemaal wat problemen: Hilde worstelt even met haar klikpedaal, Wilfried hoort plotsklaps zijn versnellingsapparaat ratelen en Pol merkt dat er een boutje van zijn voordrager is afgebroken ... we trekken onze plan en kunnen verder.

  In Troyes kiezen we er voor om meteen naar de camping te gaan. Pol had graag nog wat verder gefietst maar Hilde en Wilfried verkozen wat recuperatie, ook na zware dag van gisteren. Na het opzetten van de tentjes verkennen we Troyes: echt wel een historische stad met heel gezellige café's en restaurantjes: alweer heel lekker gegeten !

  Toch in totaal nog 107 km op onze teller vandaag en gelukkig bleef het op wat miezer na, droog vandaag.

  Nog even gsm-en en dan onze tentjes in, moderne pelgrims zijn we ...


  07-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 4
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  07/05/2017
  Na een lekker ontbijt in de chambre d'haute gaan we op zoek naar Reims. We maken alzo de doorsteek naar de andere route naar Compostela, die langs de oude steden.
  Het is overtrokken maar gelukkig droog en de wind blaast stevig in onze rug. Van de verkiezingen merken we weinig, af en toe enkele mensen aan de Gemeentehuizen in de kleine dorpjes die we passeren. Na een koffiestop in een rumoerig gokcafé (hier is men druk bezig met allerlei krasbiljetten, niet met de verkiezingen) begint het terug te miezeren ... Gebruik makend van de voordelige wind fietsen we stevig door en vinden we na 90 km, net voor Reims, een Chinees restaurant waar het voor een schappelijke prijs eten à volonté is, net op tijd want de energie was helemaal op. In de kathedraal van Reims worden we ontvangen door een Compostela vrijwilliger die ons een stempel geeft en onze route toont op een verweerde kaart ... hij is ooit zelf te voet onderweg geweest, vanuit Vézelay.
  Wij in de regen op zoek naar Châlon. Zonder duidelijke aanwijzing belanden we van een departemental ineens op een route nationale, niet echt aangewezen voor fietsers ...
  Via een aardeweggetje dan maar terug naar de kleinere wegen en na onze eerste lekke band (Pol) en 145 km (!) in Châlon en Champagne. Na wat discussie kunnen we terecht in de plaatselijke jeugdherberg zonder lidkaart, als pelgrim krijg je blijkbaar dat voordeel ... joepie, we zitten droog en kunnen onze kleding hopelijk ook zo krijgen.
  De dienstdoende host, afkomstig van Eritrea, is blij dat Le Pen niet heeft gewonnen, wij ook !
  We zullen in alle betekenissen goed slapen deze nacht en onze achterwerken blij om even van het zadel verlost te zijn.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 3
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  06/05/2017

  Ondanks de vroege zon zijn de tentjes nat van de dauw. Dat van Hilde was om 6u zelfs te nat om nog verder in te slapen ... ze verhuisde naar de overdekte picknick tafel .

  Vlotjes ingepakt en lekker ontbeten met vers baguettes.

  Na een eerste kledingswissel (te warm) vergeet Hilde haar rugzakje . Een supervriendelijk koppel helpt ons uit de nood: ze spelen taxi om het zakje 4km terug mee te gaan zoeken: duizendmaal dank en Hilde trakteer 's middags met broodjes. Na Cambre, waar we een stempel krijgen in het parochiaal secretariaat, gaan we op zoek naar de bron van de Schelde. Daar verandert het weer en voor de rest van de dag is het miezer en regen. In Saint Quentin, na een lekkere koffie en wat inkopen, terug op weg in de grijze miezer. Na 114km vinden we uiteindelijk een chambre d'haute na een laatste nijdige klim. Gelukkig is er een supervriendelijk oud vrouwke thuis en kunnen we terecht voor een zacht bed en kunnen we een en ander laten drogen.


  05-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 2
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  05/05/2017
  Na een vredige nacht in een echt bed en een deugddoend ontbijt bij onze goede vrienden Frieda en Hendrik was het tijd om onze queeste verder te zetten. De wind blijft ons goedgezind en na zo'n vlotte 115 km strijken we neer in een rustige en zonnige camping in Frankrijk, Warlaing. De eerste nacht in een tentje ...


  04-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste halte
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  04/05/2017

  Blij verrast werden we bij de start door buren, familie en vrienden (geweldig toch die zondagrijders) die ons kwamen uitzwaaien zowel in Merksem als aan de Kathedraal. En die moesten geduld hebben want door onvoorziene omstandigheden (de boekskes en de inpakkunsten van de Pol ) vertrokken we een uurtje later dan voorzien ... Als dat het ergste is dat ons gaat overkomen, zijn we gezegend ! In de Kathedraal kregen we zonder problemen een mooie startstempel voor onze queeste.

  Na ongeveer 77 km wind mee en zelfs af en toe wat zon worden we met warme hartelijkheid ontvangen bij onze goede vrienden Frieda en Hendrik. Een minuut later vallen er enkele stevige druppels, van timing gesproken. Na een lekkere en gezellige maaltijd krijgen we een warm bed aangeboden ... dat kunnen we natuurlijk niet weigeren. Onze tentjes blijven deze nacht alvast droog.

  Dankjewel aan al die lieve mensen voor deze geweldige start !


  03-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog één keer slapen ...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Morgen is het zover. Omstreeks 10u verzamelen Hilde, Pol en Wilfried in Merksem. We fietsen eerst naar de Kathedraal in Antwerpen om daar onze eerste pelgrimstempel op te halen. Daarna duiken we de voetgangerstunnel in en zijn we echt vertrokken !


  02-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deugdoende aanmoedigingen

  De familie leeft mee ...

  Aanmoedigingen van kinderen en kleinkinderen


  01-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietszicht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  01/05/2017

  Alles ingepakt kom ik aan ruim 17 kg zonder dag proviand en drinken. Wellicht wordt het zo'n 20 kg extra aan de fiets. Het voelt zwaar aan maar het bolt wel ...


  30-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanmoediging voor het begin
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  30/04/2017

  Hup Hup Hup Hilde Hup !  Archief per week
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!