Een iets groter model van decoratieve hangpot. Met boetseerklei gemaakt max bakkend op 1150°c, gebakken en geglazuurd op 1100°c. Zelf gemaakte basisglazuur L1 met toevoeging van ijzeroxide geel, kleurpigment groen en rood.
Boomstronk uit zwarte klei gebakken op 1080°c. Voor in aquarium als schuil en kweekmogelijkheid voor ancistrussen, kreeftenb, enz... Volledig hol en zeer decoratief bruin onder water. De eventuele witte schijn zijn de nog niet weggespoelde assen van krantenpapier.
Witte klei gebakken op 960°c en geglazuurd met een zelfgemaakt glazuur op basis van calciumboraat fritte en gebakken op 1100°c. Rutiel bij de glazuur gevoegd zodanig dat een vlekkerig effect gekregen word en niet zo ééntonig van kleur is. Hoeken onder 45° aan elkaar gezet met gietklei aangelengd met enkele druppels azijn..
Testplaatjes van glazuur met toevoeging van mangaan en tin, mangaan en titaan, ijzeroxide rood en rutiel L1 is op basis van calciumboraat fritte L3 is op basis van natron veldspaat en colemaniet L6 is op basis van loodsesilicaat fritte.
Heb een mal gemaakt, gezien op internet, welke toelaat om met één en
dezelfde mal schalen te maken met verschillende afmetingen, zonder
beperking in breedte en lengte. De hoogte is ook regelbaar met
onderlatten of inlegbodems maar minder handig. Onmiddelijk aan de slag gegaan en ook eentje vervaardigt. 2 proefschalen gemaakt
van boetseerklei met grove chamotte (Heb deze klei uitgetest omdat deze
tot 1150°c bakt.) van daar het nogal ruw uitzicht en het crakeleren van
de glazuur. De glazuur doet dit niet op proefplaatjes met klei zonder
chamotte. De motieven op geplaatst om te zien of de glazuur transparant
was, niet omdat ik het zo leuk vond. Ga volgende keer eens de modeleer klei proberen, Deze zal geen chamotte bevatten en bakt tot 1100°c. Uiteindelijk heeft mijn vrouw er al ééntje in beslag genomen zoals je kan zien.
Heb me een draaitafel aangeschaft welke op een tafel kan geplaatst worden. Kan tot 10 kg klei aan. Het voordeel is dat het niet zo duur is en dat de rug gespaard word omdat je niet altijd voorovergebogen zit. Heb mijn eerste potjes gedraaid en al zitten er natuurlijk nog onregelmatigheden in ben ik toch al heel tevreden. Had dit op school enkele malen geprobeerd, maar alleen het centreren al viel enorm tegen. Moet wel zeggen dat de cursist het belangrijker vond dat zij het kon, dan dat jij het zou leren, maar enfin.... Na 1 uurtje oefenen, een boek bij de hand genomen (alles over pottenbakken van Gill Bliss), nagezien wat ik verkeerd deed en de dag nadien opnieuw een goed uurtje geoefend. Na 3 dagen heb ik al resultaat en hoop ik nog veel te verbeteren. De potjes hier moeten nog bijgewerkt worden, zijn zo van de draaitafel gekomen.
Ben op zoek gegaan naar een middel, methode, om te stoken op 1100°c i.p.v. op 1240°c. De stukken zouden vooral voor binnenshuis zijn, sier- en gebruiksvoorwerpen, maar moeten vooral stevig genoeg zijn en waterdicht. Daarvoor probeerde ik alvast de boetseerklei van Colpaert (max 1150°c) en de draaiklei (max 1300°c) Op zoek gegaan naar basisglazuur om op 1100°c te bakken. In het boek 'keramiek- Vormen en glazuurgids van Neal french' staan enkele mooie glazuren, en heb deze van 1060°c iets aangepast, zodat ik op 1100°c aankom. De testen zijn zeer hoopvol en het voordeel is dat in het boek de resultaten van enorm veel combinaties met oxiden te zien zijn. Verder is het een aanrader wat vormen van stukken betreft. Heb het boek ontleent aan de bibliotheek. De boetseerklei is zeer sterk, maar bevat nogal veel chamotte, wacht af wat het glazuurresultaat gaat geven en of de stukken glad gaan aanvoelen. Bij de testplaatjes heb ik ook 2 mandjes gestookt, opgebouwd uit draaiklei, en geglazuurd met de mix van alle test glazuren. Resultaat is in elk geval waterdicht, alleen is de glazuur lichtjes oververhit, maar dat komt omdat ik enkele recepten bij elkaar gekletst heb.
Plantenboom, iets groter model. Is waterdicht, dus ideaal om in huis te plaatsen, maar daar het geen water lost alleen goed voor planten die weinig water nodig hebben. Gemaakt uit zwarte klei van Colpaert, gebakken op 1200°c..
Na een 6 maand vechten hebben wij onze Indy moeten laten inslapen, nierfalen. Hier ons nieuw vriendje, een Engelse Cocker Spaniel, 3 jaar oud, uit asiel in Melle.
Gezien (bij de zoon), een orchidee gewoon in een metalen mandje, geen hout, geen grond. Moet met keramiek ook kunnen dacht ik, dus.......... Glazuur A21, rauw aangebracht. Colpaert giektlei.
Na een zomerstop terug actief. Hier een werkstuk voor de aquarium. Ideaal als schuilplaats en aflegplaats. Gebakken op 1180°c, gekleurd met 7% ijzeroxide zwart op lederharde klei.
Steun om op te hangen en bijgevoegde bloempot in te plaatsen. Gebakken op 1240°c en vorstbestendig indien er geen water in pot blijft staan. Om dit doel een opening in bloempot gemaakt. Glazuur wit, aangekocht en niet vlot dekkend. diameter pot 16cm
Schalen gevormd met worstjes in gipsmallen.
Binnenzijde glad gemaakt met behulp van gietklei.
Gebakken 920°c, verschillende glazuren op buitenzijde type A met
borstel aangebracht en overvloeiend, binnenzijde type A57, gebakken op
1230°c.
Ovenschotel geschikt voor oven, microgolf, enz.. Gebakken op 1240°c Klei wit, glazuur type A transparant. Onderglazuur aangebracht op rauwe scherf en dan glazuur ook op rauwe scherf.
Geboetseerd over stang en 2 kleine openingen in rug Witte klei met fijne chamotte. 1 week drogen in vochtige omgeving. 3 weken op 20*C 10 uur in oven op 95°C. Bak op 980°C. Glazuur type C (ball clay, kaliveldspaat,krijt en kwarts) Glazuur (WC21) op basis van ijzeroxide rood, ijzeroxide geel, chroomoxide, mangaanoxide en koperoxide plus kaolien. Gespoten met perslucht. Gebakken op 1230°C.
Mandje met 12 onderleggers opgegoten met glas. Mandje gevormd met kleistroken, wit fijne chamotte. Schaaltjes gegoten. Beiden gegelazuurd met WA20 (chroomoxide en tinoxide) Glas donkerbruin en groen. Gebakken op 1220°C
Een casse pot zoals men zegt gespoten met 2 elkaar overlappende glazuren. Onderste glazuur is WA28 op basis van ijzersulfaat en boven WA20 op basis van chroomoxide en tinoxide. Gebakken op 1225 °C
Gezien in zuiden van Frankrijk. Bord met in het midden scherpe oneffenheden. ideaal om op een snelle manier fruit te raspen o.a. voor fruitpap voor de babys. Gebakken op 1220°C en geglazuurd met WA kleurloos.
Als mijn vrouw wierrookstokjes brand valt de helft van de as naast het plankje. Heb daarom enkele grotere modellen gemaakt die niet alleen mooi maar ook functineel zijn. Gebakken op 1050*C Glazuur granadablauw en tinwit.
Terug enkele lamp olie brandertjes gemaakt tegen de feestdagen. Links glazuur WC17 en rechts Chinees rood. gebakken op 1220*C zodat ze 100% olie dicht zijn.
Plaat gemaakt voor vrienden welke bedoeld is als geschenk wanneer ze naar een feest voor 100 jarig bestaan van een Oostenrijks gesthof gaan. Gebakken op 960°C, dan glazuur aangebracht en gebakken op 1225°C. Letters ingekleurd met zwarte glazuur die op lage temperatuur smelt en terug gebakken op 960°C. De letters zijn aangebracht door in de natte klei vermicelli lettertjes in te drukken, welke wegbranden bij de eerste bak. Na het aanbrengen van de basisglazuur de letterjes vrij maken met een tandenstokertje. Na de glazuurbrand de zwarte glazuur over de letters brengen en dan afwassen. Bakken op 960°C. De basisglazuur is sisal (robbelien); de bladeren is mijn zelfgemaakte basisglazuur C met oxiden (WC15) en de rode rozen mijn basisglazuur C met kleurpigmenten. De zwarte glazuur is goudglazuur van Colpaert
Als variatie een hangpot met das. Basisglazuur is C. Gebakken een eerste maal op 960°C en dan na glazuren op 1215°C. Mag tijdens de winter blijven buitenhangen, vorstbestendig
Decoratieve Hangpotten ideaal voor vetplantjes. Gebakken op 1220°C dus vorstbestendig. Links Glazuur C5 met bladeren C15 en rozen c met pigment. Midden glazuur C20 met bladeren C15 en rozen C3 Rechts glazuur C3 met bladeren c15 en rozen C met pigmenten. Glazuur aangebracht met kwast op stukken gebakken op 960°C.
Heb een andere samenstelling glazuur uitgetest. De stukken drogen op in enkele seconden in tegenstelling van vroeger gebruikte samenstelling. De samenstelling is: 32% krijt + 27% kwarts + 27% spodumeen + 9.5% kaolien + 4.5% nepheline seyenite. Ik voeg per kg poeder 1.2 liter water bij en dompel gedurende een 8-tal seconden de stukken gebakken op 960°C. De baktemperatuur ligt tussen de 1180 en 1220*C wat goed is voor steengoed. Op bijgevoegde foto van links naar rechts WA22-WA23-WA24-WA25. De kleuren bekomt men door toevoeging van oxyden zoals hier nikkeloxyde en cobaltoxyde.
Hangpot groot model . Niet geglazuurd maar gemaakt uit bijna zwarte klei. Geborsteld oppervlak. Gebakken op max temperatuur voor deze klei en dat is 1150°C. Ideaal model om o.a. gerariums in te planten.
Bordenverwarmer met afneembaar deksel. Kan voorverwarmd worden in de oven maar met 3 theelichtkaarsjes is de plaat na 45 min. zeer warm. Geglazuurd met een zeer fijn laagje WC25 om licht blauw rustiek te verkrijgen; gespoten met perslucht. Afmetingen 19 x 28 cm.
Bruine kleur met glazuur verder uitgetest en goedbevonden. Mag zonder problemen dik aangebracht worden. Gebakken op 1215°C Hier schaal met potjes van 50 ml en kopjes van 100 ml met oor.
Heb een test gedaan met een nieuwe zelfgemaakt glazuur welke zeer prachtige kleureffekten zou moeten geven. Hier ziet u een eerste resultaat. Glazuur WA21. Volgens mij valt het best mee.
Geurpotjes in nieuw zelfgemaakte glazuur. Van links naar rechts, voor naar achter. Allles gebakken op 1210°C. licht kopergroen C13 kakigroen C26 door toevoeging rutil melkchocolade bruin C27 door toevoeging rutil Transparant mat op witte klei C Blauw C25 3 grotere stukken welke te dik geglazuurd waren en te lang vochtig bleven zijn niet egaal geglazuurd. Heb nu testen klaar om te bakken met de Ball Clay vervangen door Koalien. Droogt in elk geval vlugger.
Hier ziet u een tot de rand gevulde oven klaar voor een biscuitbak op 1000°C. Dan zijn de stukken klaar om te glazuren en kunnen ze een tweede keer gebakken worden maar dan op 1220 a 1240°C Mijn oven is een Kittec omgebouwd naar 380V. Oorspronkelijk was het een 220V oven, volgens de technische gegevens; geschikt voor bakken tot 1300°C maar na een 20tal bakken waren de weerstanden niet sterk genoeg meer om zijn temperatuur van 1240°C te halen. De weerstanden vervangen kosten handen vol geld daarom heb ik hem laten ombouwen tot 380V. Tot nu toe heb ik geen problemen meer en hoop het zo enkele jaren te houden.
Geurpotje in nieuwe zelfgemaakte glazuur. Men plaatst onderaan een theelichtje en bovenaan water met geurolie. Glazuur WC5 honingbruin gebakken op 1220°C.
setje drankglaasjes met geurpotje en theelichtpotje.
Setje in één van mijn nieuwe zelfgemaakt glazuren. WC15; donker kopergroen. Gebakken op 1220°C. Wat heb ik nu geleerd: Bij gekocht glazuurpoeder moet ik op 1kg poeder 1 liter water doen, bij mijn zelfgemaakt glazuur minsten 1.4 liter tot 1.5 water, anders is de laag in één keer te dik. Dit geeft een besparing van 75% en kost mijn basisglazuur maar 1.5 euro/kg waar gekocht het rap naar 8 euro/kg is. Bij het dompelen enkel seconden wachten en nog ééns herhalen. Buiten de besparing (je mag je werk natuurlijk niet rekenen) is het ook een uitdaging om de verschillende kleuren te bereiken. Voor de leken kan ik zeggen dat je pas na het bakken de kleur ziet verschijnen..
Heb mij deze week op het zelf samenstellen van glazuur gestort. Daar is nogal wat opzoekwerk aan omdat de meesten hun recepten geheim houden. Uiteindelijk hield ik nog drie basisrecepten over voor een transparant nogal matte glazuur. De bedoeling is om door toevoeging van oxiden een ontelbare gamma aan kleuren te krijgen. Ik had het beste resultaat met onderstaand recept welke ik voor de belangstellende hier toevoeg. 20% ball Clay + 42% Kaliveldspaat + 15% krijt + 23% kwarts Als je de produkten per 5 kg/soort koopt komt de kostprijs op ongeveer 1.98 euro/kg wat 20% is van wat ik normaal betaalde. De oxyden heb ik deels in Belgie en deels in Nederland gekocht daar de prijzen echt soms met 500% verschillen. Na toevoeging van oxiden zit ik tussen de 2.2 en 3.5 euro/kg wat een 25% is van wat je voor poederglazuur betaald. Heb al een 4 tal glazuren in grote hoeveelheid gemaakt welke van kleur zeer goed meevielen. Mijn werkwijze per ongeveer 3kg glazuur: stofmasker op, basisglazuur uitwegen en in droge emmer doen. oxiden uitwegen en bijvoegen. 50 % van het gewicht aan oxiden in kaolien toevoegen. Emmer sluiten en enkel keren doorschudden 3.6 liter water afmeten en in apparte emmer doen. Met mixer water in beweging brengen en glazuurpoeder toevoegen. Na mixen de vloeistof door een 60 Mesh zeef gieten en met borstel doorwrijven. Etiket en samenstelling op emmer en klaar is kees. Nu de resultaten afwachten. Nota: Mijn testen deed ik op kleine drankpotjes van 50 ml om een zuiver idee te krijgen
5 drankglaasjes van 75 ml met onderschaal op schaal van 21 cm. ideale afmetingen voor zachtere dranken zoals advocaat. Glazuur S125; Chinees rood gebakken op 1240°C
Vannacht 2 setjes drinkglaasjes gebakken. Eerste maal gebruik gemaakt van mijn nieuwe glazuurtang waarmee ik mijn stukken kan dompelen i.p.v. overgieten. Nu blijkt; en dat kun je goed zien aan de met de hand gemaakte kommetjes achteraan op de foto, dat als je maar één maal dompelt je weinig rood hebt (kommetje rechts) en als je na opdrogen een 2de maal dompelt je meer rood hebt (kommetje links) bij de glazuur S125 Chinees rood. De schaal is wel overgoten en deze bevat veel rood. Is wel mooi in combinatie. Terug op steengoedtemperatuur gebakken, nml. 1240°C.
Drankglaasje met een inhoud van max. 100ml. Glazuur van links naar rechts: S115 blauw groen, S113 bruin groen, S125 Chinees rood en S108 kopergroen. Gebakken op 1240°C, dus volledig waterdicht..
Olijfpotje met klein potje voor cocktailprikkers en potje voor pitjes. Kan ook als kaaspotje met appart potje voor prikkers en ajuintjes gebruikt worden. Glazuur Chinees rodd S125. Gebakken op 1240°C dus volledig waterdicht.
geurpotjes in verschillende kleuren en motieven. Hier kristalbruin (glazuur niet meer te krijgen) Vogelei (glazuur niet meer te krijgen) en Chinees rood.
Maandagavond een aardewerkbak gedaan als voorbereiding voor het glazuren. van 0 tot 650 * C aan 160° stijging per uur. van 650° C tot 980°C aan 220°C per uur. Dinsdag de stukken geglazuurd en terug in de oven geplaatst. Dinsdagavond een steengoiedbak gedaan als afwerking. van 0 tot 650 * C aan 160° stijging per uur. van 650° C tot 1240°C aan 220°C per uur. Woensdagnamiddag 15 uur de oven geleegd. In de oven zat: grote schaal diameter 32 cm; 3 olijvenkommen; 3 geurpotjes, 2 theelichtpotjes; 1 koffietas en 2 mokken, 4 kleine druppelpotjes met schaaltje en 4 grote druppelpotjes.
Wintersetje bestaande uit een olielampje, wierrookplankje, geurpotje en een potporiepotje. Glazuur zinkkristal wat een beetje een oneffen effect geeft. Gestookt op 1240°C om 100% waterdicht te zijn
Buitenbloem- of plantenpot lengte 45cm. Roze klei gebakken op 1240°C om vorstbestendig te zijn. Hiet met losse klei gevormd. Kan ook met plakken gemaakt worden om strakkere lijnen te krijgen, maar ik vind deze vorm mooi. Niet geglzuurd maar dit kan wel zodat er geen algen op komen.
Buitenbloem- of plantenpot diam 25 cm. Roze klei gebakken op 1240°C om vorstbestendig te zijn. Niet geglzuurd maar dit kan wel om de algengroei tegen te gaan.
Buitenbloem- of plantenpot diam 32 cm. Roze klei gebakken op 1240°C om vorstbestendig te zijn. Niet geglzuurd maar dit kan wel zodat er geen algen op komen.