Geen Roger Bastin te vinden via infobel of witte gids,dan maar proberen bij naamgenoten in de streek.
Tot tweemaal toe had ik een Charlotte aan de lijn ,als jonge kinderen de telefoon opnemen doet dit me steeds denken aan Joske Vermeulen.Hoe moet je aan een klein kind uitleggen dat je op zoek bent naar een oude rakker waar je meer dan dertig jaar geleden lief en leed hebt gedeeld?
Een volgende dag dus een nieuwe poging ,ditmaal had ik meer geluk ,ik kwam terecht bij de zus van Roger.
Vriendelijke dame die bereid was het gsm nummer van Roger door te geven,Roger was geboren in 1951 en de dame in 1952.
Roger wist me te vertellen dat hij na zijn opleiding de rest van zijn Term,zo noemden ze dit vroeger,volbracht in Kazerne Baron Michel te Mechelen.
Toen ik in 1999 een eerste poging ondernam om mijn collega miliciens op te sporen,had ik een gesprek met de zuster van Etienne. Hij was in 1976 overleden ,ze vroeg verder of ik weet had van foto's. Meer dan een copie van de groepsfoto kon ik haar niet bezorgen.
Bericht: Dat doet me wel plezier om eens aan die tijd te denken. Ik ben in Frankrijk van 1976, ik ben 5 jaar in het Vreemdelingen Legioen geweest, naderhand heb ik een carriere gedaan in de veiligheid. Nu nog enkele jaartjes werken en dan ben ik op pesioen. Ik doe hier ook een beetje politiek, 20 jaar. Ik hoop snel een antwoord te krijgen. Gilbert Baluwé
Bericht: Hello, Hier nog een mail van Gilbert Baluwé. Ik heb gisteren een mail gestuurd met enkele informaties. Wat ik er nog moet bijzeggen dat is dat ik in Aix en Provence woon, in het zuiden van Frankrijk. Ik heb hier een zoon van 21 jaar en een dochter van 20 jaar, dat zijn de kinderen van mijn tweede huwelijk. Deze zomer word ik grootvader hier in Frankrijk, en in april kom ik naar Belgie voor de plechtige communie van mijn kleinzoontje in Belgie. Ik zou ook wel willen weten wat de andere kerels geworden zijn. Ik wacht dus nieuws af. Groetjes, Gilbert Baluwé
Gesprek met André ,na de opleiding in Turnhout naar Willebroek(ttr),was herstelde van een operatie maar was toch bereid me even te woord te staan,waarvoor dank. Van een Kazerne in Willebroek kon ik niets terug vinden.Is nog steeds actief in het bijzonder onderwijs te Antwerpen.
Reactie van Tony Buysse zoon van : Mijn pa bedoelde Wommelgem, niet Willebroek! Met vriendelijke groeten
Ik veronderstel dat het gaat over Kazerne Schawijk te Wommelgem ,ik kon geen foto's terug vinden enkel onderstaand artikkel.
DE WOMMELGEMNAAR brengt informatie vanuit uw gemeente
Toen begin dit jaar het nieuws bekend geraakte dat er een asielcentrum zou komen in het verlaten militair domein Schawijk langs de Herentalsebaan, sloeg dit bij ons in als een bom.
www.wommelgem.be p/a: R. GEYSELS Welkomstraat 106 2160 Wommelgem 25ste jaargang januari - februari 2001
Een van de eerste dagen werd de vraag gesteld wie schilder was,samen met een Gents architect en nog een paar andere lotgenoten melde ik me aan.
Ik dacht als een architect zich hiervoor aanmeld zal dit wel zijn voordelen hebben,
En inderdaad ,onze job bestond erin de slaapzalen te herschilderen en belangrijk we kregen een halve dag verlof .
Misschien nog belangrijker we moesten niet in de modder gaan ploeteren ,enkel ons schietbevret halen en dan terug aan de verfpot.
Onze schilderwerken kregen zelfs een actueel tintje ,de muren werden namelijk niet in dezelfde kleur geschilderd ,we waren dus revolutionair voor onze tijd.
Zacky de architect heb ik later nog ontmoet maar is op vrij jonge leeftijd overleden.
Op Place Dailly was geen mogelijkheid tot overnachten,verschillende miliciens moesten dus iedere dag van Schaarbeek naar Etterbeek om de nacht door te brengen. In de Kazerne Rolin hadden we een bed ,dit was het.Voor ontspanning mochten we op bezoek bij de rijkswacht,liefst in burger ,want je zou wel reuma krijgen van al dat gegroet. Even ter info ,er diende te worden gegoet voor een overste,en aangezien iedere rijkswachter een graad hoger was ,moest je telkens groeten.
Op 17 maart 2009 André Chrispeels aan de telefoon,werkt momenteel aan de post en ging na de maand opleiding in Turnhout zijn eenheid vervoegen in Brussel. Toeval wil dat ik zelf ook de rest van mijn dienstplicht in Brussel doorbracht,het was wel met een tussenstop van een week in Heverlee. André werkte in de mess officieren ,ikzelf werkte op het secretariaat van GDL,dit was de Generale directie der logistiek . Ook André deed iedere dag de trip van Place Dailly naar Etterbeek. Foto Place Dailly te Schaarbeek.
Gesprek met Cappon Jacques ,na de opleiding in Turnhout deed hij de resterende dienstplicht in Evere.Momenteel met brugpensioen ,ex werknemer Coditel nu Telenet.
Op een maart 1971,melden zich vele jonge mensen aan om hun verplichte dienstplicht van een jaar te vervullen.Er was een speciale trein voorzien die ons via Brussel in Turnhout bracht. We kwamen vanuit alle streken van het Nederlandtalig Belgie.De tocht verliep in een soort lange sliert,de ene al wat vlugger dan de andere. De poort bracht ons naar een onbekende wereld waar orde en dicipline een vanzelfsprekend gegeven was. Ondanks het feit dat ik bij de NMBS werkte had ik nooit verder geweest dan Brussel,dit was dan nog voor het examen bij de Spoorwegen af te leggen.
Na veertien dagen Turnhout keerden we de eerste keer huiswaarts en dit was mijn boodschappenlijst : - 1 stuk sunlight zeep - 1 doos koperkuis - 2 vodden - 2 kapstokken geschikt voor een broek - 1 grote doos om alles in op te bergen - 1 paar zwarte schoenen - Scheergerief - Knopen aan pyama naaien - Bruine schoenen laten herstellen
Het is nu vijvendertig jaar geleden dat ik vertrok richting Turnhout om mijn militaire dienstplicht te vervullen.Ik stel me soms de vraag wat is er met mijn collega miliciens is gebeurt.
Een aantal jaren geleden probeerde ik telefonisch wat informatie te vergaren echter zonder dat ik er een permanente gedaante kon aan geven.
Wie wil kan reageren en wie zich geroepen voelt dit blog aan te vullen geen probleem. Alle informatie over dit onderwerp is welkom. Liévin Arickx