Wissenkerke is een dorp in de gemeente Noord-Beveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Het inwonertal bedraagt 1078 (1 januari 2008). Tot 1995 was Wissenkerke een zelfstandige gemeente waartoe ook Kamperland en Geersdijk behoorden, sindsdien is het de hoofdplaats van de gemeente Noord-Beveland. Er bevinden zich campings en de jachthaven Sophiahaven. Wissenkerke wordt al in 1242 als parochie genoemd
Nu niet langs de oevers, maar door de polders, over dijken, open vlakte's en geplante bossen, en vele bloemenranden in her wijde land.
Terwijl Ik naar binnen stond te gluren, kwam er een Dame die ons uitnodigde om binnen komen te kijken, dus meteen toegehapt.
Met veel liefde vertelde zij over de Solex, de verzameling, de achtergronden, de solexrace's, gewoon, het was heel gezellig.
Na een klein uurtje moesten wij verder, de fietsen (zonder motortje) riepen. Maar met de belofte om nog eens terug te komen, zijn we weer verder gegaan.
Colijnsplaat ligt aan de noordkant van Noord-Beveland en is gesticht in 1598. Toen werd het laatste gat gesloten in de dijk om een nieuwe polder. In deze polder groeven Joachim Michielsz en Adriaen Schaers kaarsrechte greppeltjes (kielspitten) ter afscheiding van de kavels en om de omtrek van het rechthoekige dorp Colijnsplaat te markeren.
De naam Colijnsplaat is afkomstig van het schor 'Colinsplate' dat gedeeltelijk binnen de nieuwe bedijking was komen te liggen. Het dorp is heel uitgekiend gepland en bebouwd. Alles werd vooraf vastgelegd, van de ligging van straten tot aan de soorten bouwmaterialen. Dit is bijzonder, want uit die tijd zijn weinig gegevens bekend dat een dorp zo gestructureerd en volgens verordeningen is opgebouwd. Wie in Colijnsplaat bijvoorbeeld een bank voor zijn huis wilde, mocht die alleen haaks op de gevel plaatsen.
Het dorp Colijnsplaat kenmerkt zich dus door een brede dorpsstraat, de Voorstraat, waarin enkele winkels en nogal wat notabele woningen het beeld bepalen. De meeste andere straten lopen parallel aan de Voorstraat of staan er haaks op.
In de helse nacht van 1 februari 1953 dreigden de hier geplaatste vloedplanken te bezwijken onder het geweld van de golven Colijnsplaat leek reddeloos ten onder te gaan.
Met hun lichaamskracht hielden dorpsbewoners de wankelende waterkering op haar plaats Totdat een in de haven losgeslagen schip voor de kering op de kade werd gesmeten. Zo bleef het dorp voor overstroming gespaard.
Colijnsplaat ligt aan de noordzijde van Noord-Beveland aan de voet van de welbekende Zeelandbrug. Na de ingebruikname van deze zes kilometer lange brug in 1960 is de bereikbaarheid van het dorp aanzienlijk verbeterd. Gezichtsbepalend is de fotogenieke Voorstraat met veel leuke winkeltjes en mooie huizen. Bijna alle straten in het dorp lopen evenwijdig aan deze brede dorpsstraat of staan er haaks op.
Een fraaie replica van de Nehalennia tempel die op een prominente plaats bij de ingang van haven is gebouwd, doet aan prehistorische tijden denken. Nehalennia is een godin uit de Romeinse tijd die bescherming moest bieden aan zeevarenden en andere reizigers. Vissers hebben in de afgelopen jaren voor de kust altaarstenen van de originele tempel opgevist en archeologen nemen aan dat deze tempel lang geleden door de zee is verzwolgen
Op een bankje, met uitzicht over de Oosterschelde, met op de achtergrond de Deltawerken en aan de andere kant de Zeelandbrug, koffie gedronken.
Daarna weer verder, kwamen langs een gebied met verschillende roofvoges, lepelaars, zwanen, eenden, meeuwen, teveel om op te noemen, het was in ieder geval genieten
Op het kaartje ,bij de punt, haven Kamperland de auto neergezet.
Het fietsen ging niet snel, geregeld gestopt om te genieten van het uitzicht, de natuur ,soms een praatje met anderen of koffie, maar het was wel genieten
Noord-Beveland, het kleinste eiland van de provincie Zeeland, is altijd zichzelf gebleven. Dit relatief onbekende eiland is in veel opzichten een verrassende ontdekking voor de rustminnende, maar ook actieve vakantieganger met kinderen. De centrale ligging en snelle bereikbaarheid maken Noord-Beveland een ideale plek voor een recreatief verblijf van korte of langere duur. Gesitueerd bij de wereldberoemde Deltawerken en omringd door de Noordzee, de Oosterschelde en het Veerse meer maken Noord-Beveland een waar eldorado voor mensen, die het massatoerisme en platgetreden paden willen vermijden.
Rust en ruimte vormen de ideale combinatie voor een perfecte onthaasting, een verademing in deze hectische tijden. Watersportliefhebbers, zonneaanbidders, duikers, wandelaars en fietsers komen op het eiland ruimschoots aan hun trekken en de vriendelijke bevolking maakt dat u zich thuis voelt in een omgeving, die vroeger zo vanzelfsprekend was. Indrukwekkende bouwwerken zoals de Oosterscheldedam (onderdeel van de Deltawerken) en de vijf kilometer lange Zeelandbrug hebben internationale bekendheid. Deze beeldbepalende kunstwerken zijn symbolen geworden voor het harmonieuze samengaan van de elementen water en aarde. De auto in Kamperland gezet, fietsen eraf en waar we uitkomen, we zien wel.