Daarna gingen we naar het Aspergeveld, ook hier uitleg over de plant, het bed, de afdekking, het steken, enz. Na 24 Juni laat men de plant doorschieten, als voedsel voor volgend jaar. (zie laatste foto) .
De Plant
Plantkundige achtergronden van de asperge De wetenschappelijke naam is: Asparagus officinalis L. De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen, zoals bijv. lelie, narcis, knoflook en prei. Het is een meerjarig gewas, dat doorgaans tien jaar op hetzelfde perceel blijft staan.
De vermeerdering van asperge vindt plaats door zaad. Voor de aanleg van 1 ha is ongeveer ¾ kg zaad nodig. Het zaad is kostbaar, de prijs kan zelfs oplopen tot € 4.500,- per kg. De plantenopkweek vindt plaats bij professionele plantenkwekers. De zaden worden rond half maart met precisie d.m.v. zaaimachines uitgezaaid en het jaar daarop rond 1 april worden de planten gerooid. De 1-jarige planten worden dan geplant op hun definitieve standplaats in geulen op een diepte van ± 25 cm en op een rijafstand van 160 cm. Per ha zijn ongeveer 20.000 planten nodig.
De cyclus ziet er dan als volgt uit:
- 1e jaar wordt niet geoogst. De jonge plant moet zich kunnen ontwikkelen;
- 2e jaar wordt één week geoogst;
- 3e jaar wordt tot 1 juni geoogst;
- 4e tot en met het 10e jaar wordt volledig geoogst (tot St. Jan 24 juni);
- 10e jaar worden de planten vernietigd en eventueel gerooid.
Een sterke aspergeplant levert in een oogstseizoen meer dan twintig stengels. Op een warme dag groeit een stengel soms wel 7 centimeter









|