Ik ben Arlette
Ik ben een vrouw en woon in Poperinge (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerde.
Ik ben geboren op 29/06/1946 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: lezen, muziek beluisteren en koffietje drinken met vrienden.
Allerlei
06-06-2025
Wat is het verschil tussen meteorologische en astronomische seizoenen?
De meteorologische seizoenen zijn vastgelegd op basis van een internationale overeenkomst. Deze seizoenen beginnen op volgende vaste data:
1 maart – lente
1 juni – zomer
1 september – herfst
1 december – winter
Steeds worden drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen beschouwd. Ze beginnen steeds op de eerste dag van de eerste maand en eindigen op de laatste dag van de derde maand.
De astronomische seizoenen hebben daarentegen geen vaste data omdat ze afhankelijk zijn van de stand van de zon. Deze seizoensindeling is gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De seizoensverschillen ontstaan door de schuine stand van de as waar de aarde om draait.
Vulkaan Etna is al voor de derde keer dit jaar aan het uitbarsten.
De Etna is opnieuw actief. De vulkaan op het Italiaanse eiland Sicilië, de grootste actieve vulkaan van Europa, spuwt sinds maandagochtend gloeiende lava en as.
Meteovista voorspelt grote kans op warme en vrij droge zomer: “Extreme hitte ligt op de loer”
De kans op een warme zomer is groot. Dat voorspelt Meteovista op basis van meerdere seizoensmodellen. “Juni, juli en augustus worden naar verwachting warmer dan normaal en daarbij lijkt het ook vrij droog te worden”, aldus de weerdienst. Er zouden wel meer buien vallen dan in de extreem droge lente.
“Het zal wel even wennen zijn dat er zo nu en dan buien en regenzones over het land trekken”, aldus Meteovista. “Maar dat is niet slecht, gezien de huidige droogte in de natuur. De overgang naar wat wisselvalliger weer zet nu in de laatste week van mei al in.”
Onze zomers verlopen door de klimaatverandering steeds warmer. Zo is het intussen gemiddeld 1,5 graden warmer dan in de periode 1951-1980. Door die opwarming komt het gemakkelijker tot zomerse dagen (met een temperatuur van 25 graden of meer) dan halverwege de vorige eeuw. Het aantal is gestegen van 15 naar 24. Het aantal tropische dagen (met een temperatuur van 30 graden of meer) is toegenomen van 2 naar 5.
Fruit is een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat fruit een positief effect heeft op je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.
Ik drink ook al eens graag een biertje zoals velen onder ons.
Een hele waslijst pro’s wordt aan matig biergebruik toegeschreven: • De gerst zorgt voor vitamine B en oplosbare vezels die de darmtransit bevorderen, het cholesterolgehalte verminderen en het risico op hart- en vaatziekten reduceren.
• Ook de gist levert vitamine B, vooral B1, B6 en foliumzuur die helpen om het homocysteïnepeil in het bloed laag te houden, wat het risico op tal van hart- en vaatziekten vermindert. Vitamine B is houdt ook je huid en haar gezond. Het gistbezinksel van bieren met nagisting in de fles is een goede bron van vitamine B12.
• In hop zit er lupuline, een stof die een kalmerende werking heeft en zodoende stress en depressie kan counteren. Daarom werden hoofdkussens vroeger met hopbloemen gevuld, een garantie voor een rustige slaap! Hop bezit ook ontstekingwerende eigenschappen en het heeft een oestrogene werking omdat het een kleine dosis vrouwelijke hormonen bevat. Die laatste piste wordt verder onderzocht als mogelijke behandeling van bepaalde gynaecologische problemen. En recent ontdekten Chinese wetenschappers dat xanthohumol, een bestanddeel van hop, de hersencellen beschermt. Dit zou mogelijks kunnen betekenen dat deze stof de ziekte van Alzheimer en Parkinson kan afremmen.
• Qua mineralen bevat bier veel magnesium, wat goed is voor hart en bloedvaten, en weinig calcium: een ideale match ter bescherming tegen gal- en nierstenen. Het heeft een hoog kaliumgehalte maar weinig calcium, een combinatie die positief werkt bij een te hoge bloeddruk. Bier beschermt tegen osteoporose omdat het silicium bevat, al worden hier en daar wat twijfels geuit over deze stelling en over de rol die bier hierin kan spelen.
Ik kom tot de conclusie dat ik af en toe een biertje mag drinken. Als je niet overdrijft is bier gezond!