"Mochten er meer mensen zoals Michiel en Manu Beers zijn, zouden we in een mooiere wereld leven"
Als een fier en gelukkig man, zo liep Arne Quinze rond op De Schorre net nadat zijn 'One World Project', een 537 meter lange brug, was voorgesteld. Vermoeid ook, maar dat was het minste van zijn zorgen. De laatste hand aan zijn nieuwe installatie legde hij luttele uren daarvoor, in de nacht van donderdag op vrijdag.
"Vraag me niet hoe laat het was. Ik kijk niet meer naar de tijd. Het was donker en erg laat, dat weet ik nog", aldus Quinze, die zijn tijd verdeelt tussen ons land en zijn atelier in Shanghai. "Nu de brug open is, is ze niet langer van mij, maar van het volk. Ik heb ze gewoon gemaakt. Niet meer dan dat. Het bijzondere aan dit project is dat er 200.000 mensen een eigen boodschap op hebben achtergelaten (in de vorm van een plankje, nvdr). Dat is een primeur in mijn werk. De reacties op de brug zijn overweldigend. Ik heb net gehoord dat een Australiër die op het plankje een huwelijksaanzoek aan zijn vriendin had gezet, dit voor het eerst aan haar liet zien en door de knieën ging. Zo mooi."
Quinze wil met het project een figuurlijke brug slaan tussen cultuur en muziek en de 'People of Tomorrow', het fors internationaal getinte festivalpubliek in Boom, in het bijzonder. "De brug is zoals graffiti. Ze weerspiegelt onze maatschappij en de 'People of Tomorrow'. Dat is een nieuwe generatie, van jong tot oud, die anders denkt, anders consumeert, anders eet en de hele wereld rondreist. Wat er vandaag op ons afkomt aan veranderingen op wereldvlak, is enorm. Omdat we zo gehaast leven, staan we daar amper stil bij."
Beaux-Arts "Daarom ben ik zo blij met deze installatie. Wij hebben nood aan zo'n dingen. Waarom is de natuur zo mooi? Omdat ze zo divers is. Dat zorgt voor balans. Cultuur geeft een belangrijke duw in de goeie richting. Het brengt mensen bijeen, leert ze terug communiceren. Zo'n installatie als de deze maakt de stap naar een museum of opera makkelijker. Kijk naar De Munt in Brussel, een van de beste opera's ter wereld, maar de mensen wéten niet wat daar gebeurt. De Beaux-Arts, een van de mooiste musea ter wereld, hetzelfde verhaal. Deze installatie moet een confrontatie zijn."
Het project van Quinze in De Schorre is nog niet af. Op twaalf oktober komt er nog een 25 meter hoog beeld op de brug, waarvoor de man van Ann Lemmens (die zwanger is van hun eerste kindje) zich liet inspireren op het beeld van Nikè van Samothrake in het Louvre. "Het beeld dat de overwinning symboliseert. Zo toepasselijk voor Tomorrowland. De 'People of Tomorrow' zijn overwinnaars. Zeker als je ziet door welke problemen organisatoren Michiel en Manu Beers gesparteld zijn in de beginjaren. Nu geven zij echt iets terug aan de maatschappij. Hoe mooi is dat? Als er meer mensen zouden zijn als hen, zouden we in een mooiere wereld leven. Niet dat iedereen plots een festival moet gaan organiseren, maar omwille van het feit dat ze iets terúg schenken. De opening van dat beeld wordt een heel volks feest. Een duidelijk signaal dat het nu voor de mensen van Boom is."
Waarna de wereldburger in Quinze nog eens naar boven komt. "Vorig jaar was ik voor het eerst op Tomorrowland. Het leek wel op een meeting van de United Nations, waarop je al die verschillende nationaliteiten constructief samen ziet. Daarom heb ik meteen 'ja' gezegd tegen dit project", besluit Quinze, die momenteel ook bezig is met de bouw van vier tempels. "Eentje in Myanmar, Thailand, Indonesië en op de Filipijnen. Als je op straks de maan zou gaan staan, zal je zien dat ze perfect in elkaar passen (lacht)."
|