Britse schrijfster Ruth Rendell overleden
De Britse schrijfster Ruth Rendell is vanochtend overleden. Ze werd in januari opgenomen in een ziekenhuis vanwege een beroerte. Ze werd 85 jaar, meldden Britse media.
Rendell heeft in haar leven meer dan zestig boeken geschreven, waaronder tientallen bestsellers. Ze werd vooral geliefd om haar misdaadromans met in de hoofdrol inspecteur Wexford. In 1964 debuteerde ze met haar boek From Doon with Death.
Ze schreef onlangs een nieuw boek, Dark Corners, dat in oktober wordt uitgebracht. Uitgever Penguin Random House liet weten "verwoest" te zijn door het "verlies van een van onze meest geliefde auteurs''. De familie van de schrijfster heeft gevraagd om privacy.
Rendell zei in 2013 tegen de Britse krant The Guardian dat ze niet van plan was met pensioen te gaan. Toen ze in januari naar het ziekenhuis werd gebracht, verkeerde ze een tijd lang in kritieke, maar stabiele toestand.
De schrijfster vierde vorig jaar haar vijftigjarig jubileum met de verschijning van The Girl Next Door, waarvan in Vlaanderen en Nederland nog geen vertaling is gepubliceerd. Veel andere van de zestig titels van haar hand vonden in het Nederlands wel gretig aftrek. Samen met de vorig jaar overleden crimeschrijfster P.D. James, een goede vriendin, wist Rendell de 'whodunit' een nieuw gezicht te geven.
'Whydunit' Ze verdiepte zich vooral in de psychologie van de daders en hun slachtoffers, waardoor het genre ook bij andere schrijvers steeds meer veranderde in een 'whydunit'. Rendell was journalist voordat ze boeken ging schrijven en viel toen al op door haar fantasie. Zo verzon ze eens dat er een geest rondwaarde in een huis waarover ze schreef, waarop de eigenaren met een rechtszaak dreigden omdat de waarde van het pand zou kelderen.
Toen ze over een jaarlijks feest bij een tennisvereniging schreef zonder dat ze daarbij was geweest, viel ze door de mand: ze verzuimde te melden dat de man die na het diner een toespraak zou houden, halverwege zijn betoog was overleden. Haar eerste roman, From Doon With Death (Uit de sleur) verscheen in 1964 en sindsdien publiceerde ze gestaag over Wexford. Pas een paar jaar geleden liet ze de hoofdinspecteur met pensioen gaan. Daarnaast maakte ze een aparte serie psychologische crimeboeken, waarin ze inging op thema's als romantische obsessie, de effecten van toeval en de menselijke kant van misdadigers. Onder het pseudoniem Barbara Vine diepte ze die thema's verder uit.
Rendell werd in 1996 verheven tot barones van Babergh en zat voor Labour in het Hogerhuis. Ze was de bedenker van de wet die vrouwenbesnijdenis moet tegengaan.
|