Belgische Staat doet afstand van nazi-roofkunst uit collectie van Koninklijke Bibliotheek
De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) geeft een tekening uit de 17de eeuw terug aan de nabestaanden van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De teruggave kadert binnen internationale afspraken die zijn gesloten op de zogeheten Conferentie van Washington uit 1998. Dat meldt de KBR vandaag.
Het gaat om de originele tekening "Gezicht op het Kattenberghof in Antwerpen met ruiters op de voorgrond" van de Brusselse kunstenaar Gillis Neyts. Op 6 november 1978 kocht de Koninklijke Bibliotheek van België via het Amsterdamse filiaal van veilinghuis Sotheby's de tekening van Neyts. Daar deze tekening na de oorlog meermaals door dit veilinghuis werd verhandeld, liet volgens de KBR niets vermoeden dat de tekening op 15 maart 1939 onrechtmatig door de Sicherheitspolizei-Sicherheitsdienst werd ontvreemd van Dr. Arthur Feldmann, een joodse kunstverzamelaar uit Brno in de huidige Tsjechische Republiek.
Elke Sleurs, staatssecretaris bevoegd voor de kunstcollecties van de federale wetenschappelijke instellingen, heeft beslist om de tekening terug te geven aan de rechtmatige erfgenamen, die worden vertegenwoordigd door Uri Peled Feldmann. Eerder werden ook andere tekeningen van oude meesters uit de geroofde Feldmann-collectie teruggevonden in The British Museum in Londen en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Neyts werd in de late jaren 1610 of begin jaren 1620 vermoedelijk geboren in Overijse bij Brussel. Gedurende het eerste deel van zijn carrière was hij actief in Antwerpen, waar hij in 1643 in het huwelijk trad. In 1665 woonde hij in Namen. Vermoedelijk overleed hij in 1687 in Antwerpen. Hoewel een tachtigtal schilderijen van Neyts bewaard is gebleven, is hij voornamelijk bekend als tekenaar van topografische gezichten. Het "Gezicht op het Kattenberghof in Antwerpen met ruiters op de voorgrond" is op basis van de signatuur te dateren in de jaren 1660-1670.
|