Frisse nieuwe formule 'Mijn Pop-uprestaurant' wakkert concurrentie meteen aan
Een frisse wind waait door het derde seizoen van 'Mijn Pop-uprestaurant'. Zes koppels strijden voor 100.000 euro op slechts drie locaties, waar telkens twee restaurants het tegen elkaar opnemen om dan per stad één finalist over te houden. En die steden zijn Kortrijk, Antwerpen en Genk.
VTM wil de kandidaten de hete adem van de concurrentie laten voelen. Letterlijk, want de restaurants op Het Stationsplein in Kortrijk, de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen en op C-Mine in Genk liggen echt vlak naast elkaar. Dat de cameraploegen zo efficiënter kunnen worden benut zal ook wel een rol spelen, maar daarnaast biedt het nieuwe concept ook interessante invalshoeken. Zullen de kandidaten elkaars deur platlopen of mondt de strijd eerder uit in een koude oorlog? En blijft de rivaliteit beschaafd of proberen de duo's stokken in elkaars wielen te steken? Na de eerste aflevering is meteen duidelijk dat de strijd pittig wordt.
Kandidaten
Die kandidaten blijken alleszins erg jong. We zien vooral prille twintigers, met slechts drie dertigers bij de twaalf deelnemers. De kennismakingen verlopen steevast hartelijk, al wordt de concurrentie meteen gemonsterd: "Is iemand van jullie kok?", is dé vraag die steeds terugkomt. Want niet alle duo's hebben een chef in de gelederen.
1. 'Superexen' Miette (23) en Willem (23)
Miette en Willem komen uit het Kempense Laakdal. Ze vormden jaren een koppel, maar gaan sinds kort als beste vrienden door het leven.
2. Jan (31) en Nele (31)
Jan en Nele uit Gent vormen samen met hun twee kinderen een hecht gezin.
3. Hartsvriendinnen Gillian (37) en Caroline (29)
Hartsvriendinnen Gillian en Caroline komen uit Antwerpen. Caroline heeft haar eigen cateringbedrijf en is gebeten door de vegetarische keuken. Gillian is aan de slag in de verzekeringswereld.
4. Chloë (25) en Magali (23)
De Limburgse Chloë en Magali zijn zussen uit een gezin van zeven kinderen met een Poolse vader en een Italiaanse moeder.
5. Amanda (21) en Sven (23)
Amanda en Sven, uit respectievelijk Wommelgem en Brasschaat, zijn de allerbeste maatjes. Ze kennen elkaar al jaren en steunen elkaar door dik en dun.
6. Giordano (20) en Myrthe (22)
De jonge twintigers uit Maasmechelen en Genk zijn twee handen op één buik. Ze gaan voor elkaar door het vuur en zijn beiden gepassioneerd door de horeca.
Coaches
Onervarenheid zal dus zeker een rol spelen, iets wat de rol van de coaches natuurlijk nog groter kan maken. Om de kandidaten bij te staan - en vooral om gerechten in de pan te hakken met telegenieke oneliners - zijn topkok Sergio Herman en topsommelier Sepideh Sedaghatnia opnieuw van de partij. Ze krijgen voor het eerst het gezelschap van Studio 100-baas Gert Verhulst, die aangeeft een grote fan te zijn van het programma: "Zo hard dat als er ooit een versie komt met bekende Vlamingen, ik me meteen inschrijf." Maar dat is dan iets voor volgend seizoen.
Eerste proef
In de eerste aflevering van deze reeks worden de kandidaten opgedeeld in twee teams, die een driegangenmenu met een bepaald thema moeten voorschotelen aan dertig gasten plus de drie juryleden. Hoe beter ze presteren, hoe meer inspraak ze krijgen in de locatie van hun pop-uprestaurant. En ook hoe meer kans ze maken om niet in dezelfde stad te belanden als een sterke kandidaat, maar wel, zoals de Limburgse kandidaat Giordano het verwoordt, de "zwakste schakel". Andere kandidaten, zoals Sven, zien ook meteen andere risico's aan twee restaurants op dezelfde locatie: "Je moet echt dezelfde mensen overtuigen om voor jou te stemmen."
Voor de kookproef koos het ene team als thema 'graan', terwijl het andere voor 'wild' ging - al werd dat snel 'jacht' toen bleek dat het wildseizoen net voorbij was. Team Graan blonk meteen uit door een vriendelijke ontvangst en een vlottere organisatie, terwijl Sergio de andere keuken "een puinbak vond". Team Jacht trok initieel vooral de aandacht met kitscherige dierenvellen en -afbeeldingen, waardoor Gert een eerste keer zijn autistisch kantje liet zien: "Mensen die een neushoorn naast een hertje hangen die zijn niet consequent", zei hij toch iets te geënerveerd.
De zwoele blik van Sergio
Bij Team Graan wist Amanda dan weer niet echt iets van de geserveerde wijn. Ze belde dan maar naar de wijnboer, waarna ze haar lesje met horten en stoten kwam opzeggen aan tafel. Het arme schaap was helemaal haar kluts kwijt door de zwoele blik van Sergio, maar kreeg van Sepideh toch het voordeel van de twijfel vanwege haar spontaniteit. En ook haar medekandidaat Sven kon de jury bekoren. Sergio noemde hem een kokende Minion in een te groot koksjasje, maar voegde daar even later aan toen dat hij "wel een goeie Minion gaat zijn". Giordano stopte enkele Italiaanse keukengeheimpjes van zijn grootmoeder bij zijn pasta, die hij ook nog eens stuk voor stuk ging oprollen. - "Met zijn Italiaanse billetjes gaat ie nu al bloot", zag Sergio, terwijl het Gert opviel dat Giordano "afzag" en "geen vrolijke chef was in de keuken". Maar het resultaat was wél een schot in de roos!
De verschrikkelijke quiche
Het 'graanteam' kende vervolgens een minder gerecht, dat vooral de kritische kant van Gert naar boven deed komen. Want de punt van de quiche wees volgens Gert naar alle richtingen. "Iemand die een bord dresseert dat is als iemand die een tekening maakt: met een bovenkant, een onderkant en twee zijkanten." Nee, van dat bord werd hij niet happy. "Als ik op restaurant zit en dit is mijn hoofdgerecht, dan loop ik gillend weg", vond hij. Zijn gezelschap trok grote ogen: "Gert is gewoon supergrappig met zijn autistische trekjes", vatte Sepideh de situatie mooi samen. De Studio 100-baas relativeerde zijn uitspraken eerst zelf nog door te zeggen dat hij "niet zo vegetarisch is aangelegd" en toch hoopte dat een hap voor hem een wereld zou doen opengaan, maar noppes. "Als je die in een zwembad gooit, dan is het water allemaal weg", was zijn verdict over de vegetarische quiche: "Zoiets heb ik nog nooit gegeten. En dat wil ik ook nooit meer eten."
"Ik hou mijn hartje vast", stelde Sergio toen Team Jacht aan het hoofdgerecht begon. Want een van de meisjes was al aan het wenen. Hij had het over Chloë en Magali, die geen van beiden kok zijn. Ze kregen wel hulp van Giordano, die zich weliswaar erg bewust was van het feit dat hij deelnam aan een wedstrijd. Hij wou hen wel helpen, maar "toch niets voorschotelen waarmee ze iets kunnen doen op lange termijn." En het resultaat was toch niet zo mooi als gehoopt: "It is what it is", klonk het voor de borden eendenborst vertrokken naar de gasten en de jury. "De eend is niet lekker en de puree is niet mooi van structuur", vond Sergio. "Ik wil niet direct het woord brokkenpap in de mond nemen maar dat is het wel." Gert vond hen "precies twee Bambi'kes die recht in de loop van een geweer kijken." En het is duidelijk dat de concurrentie maar al te graag de trekker zal overhalen.
Sneaky bastards
Het dessert van Team Graan werd bereid door Willem, ook geen chef. Sven stond naast hem openlijk kritiek te geven maar "wou zich niet opdringen" om te helpen. De arme Willem ging de jury meteen al vertellen wat er allemaal scheelde met zijn gerecht, iets waardoor Sergio hem meteen bombardeerde tot 'lul'. "Maar dan kijk in naar die keuken en denk ik: 'Jullie zijn allemaal een stelletje klootzakken want jullie geven wel samen met hem dat dessert door'." Sergio noemde Willem 'the new kid on the block', en stelde ook dat in een wedstrijd als deze al eens 'sneaky bastards' opduiken bij de concurrentie. Hij benadrukte nog dat hij in de keuken gevraagd had om Willem toch wat te ondersteunen, iets hij Sven dus toch kwalijk nam. Sepideh vond Willem en Miette alleszins schatjes. Elfjes. Zo van een andere planeet. Je moet die elfjes helpen om stouter te worden, om ballen te krijgen", vond ze.
|