Dochter Dewinter in tranen aan het front: "Die kindjes hebben hier geen toekomst"
Vanavond start op VIER de nu al veelbesproken serie 'Terug naar eigen land', waarin Martin Heylen samen met 6 BV's naar het oorlogsfront in Irak en Mogadishu in Somalië trekt. Ze gaan op zoek naar de redenen waarom vluchtelingen uit hun land vertrekken en hoe ze naar Europa komen.
Dat de beelden erin zullen hakken, is al duidelijk. "Mensen die aanspoelden en me omhelsden. Niks heeft me ooit zó aangegrepen als dat", zegt Heylen in Het Laatste Nieuws. Een paar maanden na zijn tv-avontuur heeft hij het nog moeilijk. "Ik hoop dat onze emoties overslaan op de kijkers."
"Fucked up wereld"
Centraal in 'Terug naar eigen land' staan de uitspraken van de deelnemers, en dan vooral diegenen die negatief staan tegenover de vluchtelingen. "Zullen ze hun uitgesproken mening definitief veranderen?", horen we in enkele video's die VIER al vrijgeeft. Zo stelt Veroniek Dewinter, de 21-jarige dochter van Vlaams Belang-kopstuk Filip, dat "we de grenzen meteen moeten sluiten". Tijdens het programma zien we haar in tranen, en zegt ze: "Ik vind dit gewoon een fucked up wereld, en dat die kindjes hier geen toekomst hebben."
"Dat is hier zuiver oorlogsgebied"
Ook Jean-Marie Dedecker stelt vooraf dat hij de buitengrenzen wil sluiten, maar moet later vaststellen dat hij in "zuiver oorlogsgebied" is beland. "Ik wist echt niet dat het zo erg was", zegt hij met grote ogen terwijl hij door compleet vernielde straten wordt gereden. We zien mensen met kinderen door de sneeuw ploeteren. "Als je hart dan niet breekt, ben je het ook niet waard om mens te zijn", stelt Dedecker.
"Ik weet niet of ik zou terug willen"
"We zijn geen open huis. We kunnen geen open huis zijn om iedereen te ontvangen," klinkt het dan weer bij N-VA-politica Zuhal Demir. Nadat ze met eigen ogen het front heeft gezien waar IS wordt bevochten, stelt ze zich de vraag: "Als je zo'n trauma hebt opgelopen, ik weet niet of ik zou terug willen."
Gekraakt
De drie andere kandidaten zijn zangeres en ex-politica Margriet Hermans, choreograaf en auteur Ish Aït Hamou en komiek en jurist Bert Gabriels. "Het programma is het verhaal van de zes BV's", zegt Heylen in de krant. "We tonen hún ervaringen, hún kijk op de zaken. Ik registreer hoe de reis hun ideeën verandert. Maar voor mij persoonlijk is het óók de meest intense tv-ervaring geworden die ik ooit beleefd heb. Ik ben één keer gekraakt tijdens de opnames. Dat heb ik nooit eerder meegemaakt. Voor de camera iets willen zeggen, maar geen geluid kunnen produceren. De strot dicht door ingehouden verdriet. Een knuffel van een vluchteling. Dat kerft erin, hoor."
|