"Britse monarchie wankelt in 2030"
Het voortbestaan van de Britse monarchie loopt gevaar, omdat het instituut te afhankelijk is van koningin Elizabeth. Dat suggereert dr. Anna Whitelock, als historicus in de vroegmoderne geschiedenis verbonden aan de universiteit Royal Holloway in Londen.
Volgens Whitelock zet niemand vraagtekens bij de relevantie van de Britse monarchie in een moderne samenleving. Dat gebeurt volgens haar niet, uit respect voor Elizabeth. Ze is de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis.
''Waar hebben we deze ongekozen familie voor nodig? Wat representeren ze vandaag de dag in Groot-Brittannië? Zulke grondige vragen worden niet gesteld zolang de koningin leeft", zegt Whitelock in The Independent. Ze vermoedt dat het binnen twintig jaar gedaan is met de Britse monarchie zodra Elizabeth niet meer op de troon zit. ''Ik denk dat er een maatschappelijk debat op gang komt dat nog nooit eerder is vertoond."
''Als de oudere generatie uitsterft, voelen minder mensen zich verbonden met de monarchie en komen er meer kritische opvattingen naar voren over de toekomst van het instituut. In 2030 zal de roep om het einde van de monarchie het hardst zijn. Ik zeg niet dat er dan er geen monarchie meer is, maar wel dat het debat hevig zal worden."
De Britse koningin vierde in 2012 haar zestigjarig jubileum als vorstin. Toen was 80 procent van de Britten voorstander van de monarchie. Gemiddeld schommelt het percentage rond 73 procent. Whitelock: ''De steun voor de koningin en de monarchie is momenteel groot, maar het probleem is dat deze cijfers meer gebaseerd zijn op de koningin en niet op de monarchie zelf."
|