Kamerdebat geschorst na opschudding rond rapport over kerncentrale Doel
Kamervoorzitter Siegfried Bracke heeft vanavond tijdelijk het plenaire debat geschorst over de afspraken met Electrabel rond de levensduurverlenging van kerncentrales Doel 1 en 2. Aanleiding was een document van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) dat de groenen bovenhaalden.
Het gaat om een document in het kader van het internationale SALTO-onderzoek (Safety Aspects of Long Term Operation) dat gevraagd werd naar aanleiding van de levensduurverlenging van de oudste kerncentrales met tien jaar.
De tekst stelt onder meer dat uit een plaatsbezoek door de experts "goede vooruitgang" bleek in de voorbereiding van de levensduurverlenging. Het expertenteam noemt het personeel van de kerncentrales ook "professioneel, open en zeer ontvankelijk voor suggesties ter verbetering". En "walk-downs toonden aan dat de centrales in goede conditie zijn."
Fundamentele verbeteringen nodig
Niettemin stipt het document ook "fundamentele punten voor verdere verbetering" aan. Zo is onder meer sprake van problemen met de organisatiestructuur, rond de opleidingen en de scholing van het personeel en over de onderhoudspraktijken voor de elektrische installaties.
"Een extreem belangrijk document", oordeelt de oppositie. Niets nieuws onder de zon, reageerde de meerderheid. "Dit staat al in eerdere rapporten van de nucleaire waakhond FANC."
Heftig debat
De kwestie zorgde voor een bits debat, waarbij alle registers opengingen. Groen-Kamerlid Kristof Calvo verweet energieminister Marie-Christine Marghem dat ze het document had achtergehouden, ondanks herhaaldelijk aandringen.
"Dit gaat over veiligheid, niet over de vraag of u voor of tegen kernenergie bent", zo voegde sp.a-collega Karin Temmerman toe. "Neem dit ernstig. Want als er morgen een ongeluk gebeurt, zal u uzelf niet meer in de spiegel kunnen kijken."
Een opmerking die bij de meerderheid in het verkeerde keelgat schoot. "Totale demagogie van de socialisten en de groenen", hekelde CD&V'er Eric Van Rompuy. "Ik neem het u kwalijk dat u de indruk wekt dat er gevaar is voor een nucleaire ramp."
Ook N-VA-collega Bert Wollants verweet de oppositie alles op een hoopje te gooien. "Hier staat niet in dat de levensduurverlenging gevaarlijk is", onderstreepte hij. "Dit is ook niet het SALTO-rapport en dat weet u." Bovendien, zo klonk unisono bij de meerderheid, bevat het document geen enkel nieuwe element. Alles staat volgens hen al in eerdere documenten van het FANC.
Opdat iedereen het document zou kunnen lezen, besliste Kamervoorzitter Bracke uiteindelijk om een half uur te schorsen. Omstreeks 21 uur werd het debat hervat.
|