Waarom Joy Anna Thielemans en co dol zijn op zwart water en ijsjes
Water, hamburgers, ijsjes en zelfs macarons, je kan het zo gek niet bedenken of het kleurt zwart. Foodies à la Joy Anna Thielemans zweren tegenwoordig bij actieve kool. Deze stof, die je in poedervorm aan alle soorten voeding kan toevoegen, zou goed zijn voor de spijsvertering, het ontgift, maakt je tanden witter en zou volgens sommigen zelfs katers kunnen voorkomen.
Zwarte pasta is al langer bekend, maar chefs gebruiken inkt van inktvissen om de donkere kleur te creëren. De nieuwste trend in foodieland is echter actieve kool. Het is een speciaal behandelde koolstof, een ingrediënt dat door adsorptie allerlei stoffen aan zich kan binden.
Houtskool in voeding klinkt een beetje raar, maar dat is het niet. Dit bestanddeel zit bijvoorbeeld in je waterfilter en houdt schadelijke stoffen tegen. Japanners nemen het al jaren in poedervorm in als een dagelijks supplement. Het bestaat in verschillende vormen, chefs gebruiken nu poeder gemaakt van hout, bamboe of de schil van kokosnoten. Actieve kool heeft geen uitgesproken smaak, maar wel een opvallende kleur.
|