U kan nergens ter wereld beter eten dan in Modena
Massimo Bottura (53) mag zich dit jaar chef van het beste restaurant ter wereld noemen. Met zijn Osteria Francescana in het Italiaanse Modena is Bottura opgeklommen tot het allerhoogste plekje op de fameuze lijst van The Diners Club. Osteria Francescana doet haasje-over met de Spaanse nummer 1 van vorig jaar, El Celler de Can Roca. We moeten de top 50-lijst uitbreiden naar een top 100 om drie Belgische restaurants tegen te komen.
De vorige jaren strandde de charismatische chef Massimo Bottura op plaatsen vier (2011), vijf (2012), drie (2013 en 2014) en twee (2015) in de top 50. Maar dit jaar hoeft hij eindelijk geen enkele zaak nog boven zijn eigen driesterrenrestaurant dulden.
Naast Osteria Francescana staan El Celler de Can Roca (Girona, Spanje) en Eleven Madison Park (New York, VS) op het podium. Het bekende Deense Noma uit Kopenhagen zakt van drie naar vijf.
Nederland boven België
In de top 50 vinden we geen enkel Belgisch restaurant terug, maar wel het Nederlandse De Librije uit Zwolle, op stek 38. Bekijken we de top 100, dan komen we wél drie restaurants van eigen bodem tegen: Hof van Cleve (53), The Jane (54) en Hertog Jan (73). De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Nick Bril, de chef van The Jane in Antwerpen, een Nederlander is.
Massimo Bottura, chef-kok van het winnende restaurant, liep stage bij Alain Ducasse (Louis XV) en Ferran Adrià (El Bulli). Hij staat bekend als een experimentele vernieuwer. Hij bekijkt de traditionele Italiaanse keuken al jaren met een kritisch oog en brengt er gestaag wijzigingen in aan. Zo gaat hij eigenzinnig aan de slag met de wereldberoemde streekkaas, Parmigiano Reggiano. Allemaal niet vanzelfsprekend in het chauvinistische Italië, maar Bottura heeft intussen wel de hoogste culinaire top bereikt. En ook zijn landgenoten sluiten hem in de armen, als geslaagde bruggenbouwer tussen klassiek en modern.
Nog enkele opvallende feiten op een rij
- De hoogst gerangschikte vrouwelijke chef is de Française Dominique Crenn, van Atelier Crenn in San Francisco. Er komt veel kritiek op de organisatie omdat haar restaurant de top 100 niet haalde
- De grootste stijger is Maido uit Peru: het restaurant in Lima steeg van 44 naar 13
- De hoogste nieuwkomer - op 26 - is The Clove Club uit Londen. - Alain Passard van L'Arpège in Parijs kreeg in New York de 'liftime achievement award'
- Pierre Hermé is dit jaar uitgeroepen tot de beste patissier ter wereld
- Belofte van het jaar 2016 is restaurant Den uit Tokio
- Italië telt 4 restaurants in de top 50 en de VS zes; Spanje haalt dan weer maar liefst drie keer de top 10
- Frankrijk zag drie chefs persoonlijk bekroond en gaat zo met de meeste individuele prijzen naar huis
|