Abinta genadeloos afgeslacht tijdens IS-gijzeling: "Was het haar fout dat ze geen Koran-verzen van buiten kende?"
Het gijzelingsdrama in een café-restaurant in de Bengalese hoofdstad Dhaka heeft aan twintig buitenlanders het leven gekost. Daarnaast kwamen ook nog zes van de zeven gijzelnemers en twee agenten om het leven. "Wie geen verzen uit de Koran kon opzeggen, werd gemarteld en genadeloos afgeslacht", zeggen overlevenden. "Wie kon bewijzen dat hij of zij een echte moslim was, werd gespaard en kreeg zelfs eten."
Onder de buitenlandse doden zaten negen Italianen, zeven Japanners, en drie jongeren die in Amerika studeerden. De Indiase Tarishi Jain (19), die economie volgde aan de Universiteit van Californië in Berkeley, was in Dhaka voor een stage. U ziet haar rechts op onderstaande foto. Abinta Kabir en Faraaz Hossain zaten allebei op de Emory-universiteit in Oxford (Georgia). De twee waren ook geboren in Bangladesh, Faraaz zelfs in Dhaka zelf.
"Abinta was pas deze week aangekomen, ze wilde een deel van haar zomervakantie bij familie en vrienden doorbrengen", aldus haar nicht Afsara Adiba in een Facebookpost. Na de iftar (de maaltijd die moslims tijdens de ramadan nuttigen direct na zonsondergang; nvdr) was ze naar het café afgezakt. "Maar ze is niet levend teruggekeerd. Ik snap er niets van, zij en die andere mensen waren onschuldig. Kabir was gelovig en toch werd ze zo gewelddadig vermoord. Was het haar fout dat ze niet zo goed Bengaals kon spreken? Of dat ze de Koran niet uit haar hoofd kende?"
"De moeder van Kabir ziet er enorm van af", schreef de directeur van de universiteit in een mail naar studenten en leerkrachten. "Ik wil jullie hierbij oproepen om jullie medeleven te betuigen aan haar en haar familie."
De terroristen stormden gisteravond het restaurant binnen terwijl ze "Allahu Akbar" riepen. Onderhandelingen met de politie leverden niets op. Twee agenten die meehielpen bij de omsingeling werden zelfs doodgeschoten.
Na een patstelling van tien uur volgde er deze ochtend een inval. Zes van de zeven daders konden gedood worden, de laatste werd levend gevat. Dertien gegijzelden konden gered worden.
De actie werd meer dan waarschijnlijk uitgevoerd door een commando van IS. De terreurorganisatie was er in ieder geval als de kippen bij om de gruwel op te eisen. De slachtoffers werden naar verluidt met een hakbijl om het leven gebracht.
De regering van Bangladesh kondigde ondertussen twee dagen van nationale rouw aan. "Het was een extreem gruwelijke daad. Wat voor moslims zijn dit? zij hebben geen religie", verklaarde Hasina Wajed, de minister-president van Bangladesh, op tv.
|