BBC bouwde bunkers voor personeel om kernramp te overleven, maar hun vrouwen waren niet welkom
Medewerkers van de BBC kregen tijdens de Koude Oorlog de kans aangeboden om een eventuele nucleaire ramp te overleven door uit te zenden vanuit een ondergrondse bunker, maar ze mochten daarover niets aan hun vrouw vertellen. Dat blijkt uit documenten die de zender openbaar heeft gemaakt.
De Britse openbare omroep tekende tijdens de Koude Oorlog uit hoe ze in geval van een grote ramp zou kunnen blijven uitzenden. Uit vroege versies van het plan, dat gekend staat als het 'War Book' ('Oorlogsboek, red.), staat dat personeelsleden de "opdracht kregen" om ondergronds te gaan. In latere versies staat dat ze werden "uitgenodigd".
Brief
Via een brief werd de uitverkoren werknemers gevraagd of ze bereid waren om te zorgen voor "nooddienstverlening". Ze werden aangemaand om boeken en "kleine recreatieve voorwerpen" mee te brengen. "Enkel informele kledij zal nodig zijn", stond er verder in de brief, die na het lezen meteen vernietigd moest worden.
De gekozen werknemers kregen de opdracht om niets aan hun vrouwen te vertellen en ze mochten hen ook niet naar de bunker brengen, mocht het ooit zo ver komen, zo blijkt uit de documenten. Sommige personeelsleden weigerden dan ook de uitnodiging.
Geen vrouwen
Het merendeel van de uitverkoren personeelsleden waren mannen. Dat blijkt uit de instructie om hun "vrouwen" niet te vertellen dat ze op de lijst stonden.
"Mijn meest heldere herinnering gaat over een discussie over de vraag of mensen met partners hen mochten meebrengen," vertelt Bob Doran, een ervaren redacteur van Radio News in de jaren 1980. Het antwoord was nee.
"Het andere dat ik me herinner is een diepe somberheid en een gevoel van zekerheid dat een kernoorlog snel zou plaatsvinden," vertelt hij.
Elf bunkers en een hoofdkwartier
BBC wilde elf beschermde bunkers bouwen, bekend als 'Regionale Bestuurszetels', verspreid over het hele Verenigd Koninkrijk. Elke bunker had een studio en vijf personeelsleden van nabijgelegen lokale radiostations.
Een bunker op de afdeling Techniekopleiding in Wood Norton in Worcestershire zou omgevormd worden tot hoofdkwartier en bemand worden door 90 BBC-personeelsleden waaronder ingenieurs, omroepers, twaalf nieuwsredacteurs en hulpredacteurs.
Overheidscontrole
De overheid zou controle hebben over wat er naar buiten werd gebracht, maar de BBC had daarnaast een collectie oude radiokomedies samengesteld om het publiek te entertainen.
De omroep had ook een vooraf opgenomen boodschap klaarliggen waarmee het land zou worden geïnformeerd over de kernaanval die had plaatsgevonden en waarin werd opgeroepen om rustig te blijven en meer radionieuws af te wachten.
|