Weerbericht Eén krijgt make-over: "Kijker moet het weer veel meer beleven"
De kleuren van de studio aangepast aan het weer van de dag, een filmpje vooraf én zes in plaats van vier dagen voorspeld: er waait een nieuwe wind door Het Weer op Eén. "We willen dat de kijker het weer veel meer beleeft."
Wie zo meteen na het Journaal om 13 uur nog blijft hangen voor het weerbericht met Frank Deboosere, zal het meteen merken: Het Weer onderging een flinke facelift. Niet alleen het decor en de look, maar ook de inhoud. De grootste verandering is misschien wel het aantal dagen dat Frank en Sabine vooruitblikken. Voortaan kunnen zonnige fietstochtjes of winterse filmavonden voor het haardvuur zes in plaats van vier dagen op voorhand gepland worden.
Ook al wagen weermensen zich doorgaans niet graag aan verre voorspellingen, de kijker is koning. "We doen dit echt op vraag van hen", zegt weerman Frank Deboosere. "Al is het wel een groter risico, natuurlijk." Bovendien krijgt de kijker nu ook extra informatie over actuele weerfenomenen of extreme weersomstandigheden elders in de wereld."
Belichting Ook nieuw is de belichting. Buiten een staalblauwe hemel met een flinke portie zon? Dan presenteert Sabine in een heldere studio. Op een mistige dag worden de kleuren minder uitgesproken en stemmiger. Vrt heeft daarvoor acht kleurenpaletten voorhanden. "We willen dat de kijker het weer van de dag echt voelt. Dat ze ook meteen merken wat voor dag het is of geweest is", klinkt het.
De kijker betrekken, daar draait het nieuwe weerpraatje om. De hashtag #vrtweer waarmee kijkers hun eigen foto's kunnen insturen, werd recent al ingevoerd. Nu komen er ook filmpjes bij het begin van het weerbericht. "Die zullen door onze cameraploegen, die sowieso overal in het land aan de slag zijn, aangeleverd worden. Was het een mooie dag zoals gisteren, dan zullen we bijvoorbeeld een shot laten zien van een drukke zeedijk met mensen die genieten van een ijsje."
Dynamischer Het Weer is voortaan ook een heel pak dynamischer dan vroeger. Geen weerman of -vrouw meer die enkel in de rechter- of linkerhoek van uw televisiescherm naar de landkaart wijst, wél een volledig virtuele ruimte. De studio werd daarvoor volledig in een zogenaamde 'green key' gestopt. Tot nu werden beelden enkel geprojecteerd op één vlak achter de presentator, nu zal dat ook kunnen op de vloer en op de wanden waardoor in- en uitgezoomd kan worden, de weermensen veel meer bewegingsruimte hebben en het geheel een stuk moderner wordt.
"Het is wennen, maar zo krijgen we het weerbericht helemaal zelf in handen", zegt Deboosere. "Wij bedienen alle knopjes. Stappen we een beetje naar links, dan wordt onmiddellijk door de computer opnieuw berekend hoe het perspectief van het beeld achter mij moet zijn."
Wennen De voorbije weken hebben Frank en Sabine al flink geoefend want ook voor hen verandert er veel. De studio is volledig geautomatiseerd, wat betekent dat ze zelf alles sturen en elke stap die ze zetten ook een impact heeft op het beeld achter hen. "Het is nog een beetje wennen maar het voelt zo goed aan. Het is zeker al tien jaar geleden dat Het weer nog eens een grondige facelift kreeg, dus heel fijn dat we nu voluit deze eeuw binnenstappen."
|