Verse garnalen zijn twee weken oud en 'Simonneke' drinkt graag witte wijn: dit leerden we in 'Over Eten'
Wie pelt eigenlijk al die verse garnalen die tussen onze tomaat-garnaal belanden? Wat eet Marleen 'Simonneke' Merckx zoal op een doorsnee dag? En is gedroogd fruit even gezond als de verse, sappige variant? Kobe en Danira zochten het voor ons uit in 'Komen Eten'.
'Verse garnalen' zijn twee weken oud
De Belg houdt van garnalen, want we eten in ons klein landje zo'n 6.000 ton per jaar. Maar wie pelt die enorme hoeveelheden allemaal? Het grootste deel wordt naar Marokko gestuurd om daar goedkoop gepeld te worden, waarna ze opnieuw in België op ons bord belanden. Ze zijn dus een paar dagen tot weken oud, maar toch krijgen ze het label "vers" op de verpakking in de supermarkt. "Met 'verse garnalen' wordt bedoeld 'niet diepgevroren', legt Geertrui Vlaemynck van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek uit. "Als garnalen werden diepgevroren, spreekt men van "ontdooide garnalen", aldus Vlaemynck.
Hoe blijven die garnalen dan zo lang vers, wetende dat pas gevangen vis na een paar uur al begint te stinken? "Om de garnalen vers te houden bij het vervoeren naar Marokko en terug, worden er bewaarmiddelen toegevoegd," legt Vlaemynck uit. "En dat proef je, het geeft een soort zure smaak." De garnalen die wij eten, zijn dus gemarineerd in een sausje van het zogenaamde benzoëzuur, een e-nummer dat door Europa werd goedgekeurd voor consumptie. Hoe échte verse garnalen zonder bewaarmiddelen smaken, daar hebben we het raden naar.
|