"Minder zout eten doet net meer kwaad dan goed"
Minder zout eten stimuleert de productie van chemische stoffen die slecht voor het hart zijn, waarschuwen wetenschappers.
Gezondheidsexperts beweren al langer dat een eetpatroon rijk aan zout de
bloeddruk kan verhogen. Onderzoekers aan de universiteit van Kopenhagen
beweren nu na analyse van 67 studies bij 40.000 mensen dat je opname
verminderen de sterftekans van sommige patiënten met hartproblemen kan
verhogen. Het zou je cholesterol met 2,5 procent doen stijgen en een
bepaald type vet met 7 procent verhogen, dit kan bloedklonters
veroorzaken.
Deze
verandering zou ook ervoor zorgen dat de nieren meer van het proteïne
renine en het hormoon aldosteron, dat in verband staat met een hoge
bloeddruk, produceren. Onderzoeker Niels Graudal: "Een toename in
cholesterol verhoogt de kans op sterfte aan hart- en vaatziekten. In
plaats van van de opname van zout te beperken, zouden mensen zich beter
concentreren op het stoppen met roken, de consumptie van alcohol
beperken en gewicht verliezen."
"Er
is geen sterk bewijs dat het verlagen van zout het risico op
hartziekten of een vroegtijdige dood beperkt", professor Graham
MacGregor trekt deze bevindingen in twijfel. Hij zegt dat de cijfers
onbeduidend zijn, een kleine toename van deze stoffen zijn gelijkaardig
aan het effect van diuretica die gegeven worden om de bloeddruk te
verlagen. Professor Keith C. Ferdinand: "Deze studie ontkracht de
aanbeveling dat minder zout eten een groot voordeel heeft op het
beperken van hart- en vaatziekten bij de algemene bevolking, dit kan
levens redden."
Volgens experts eten volwassenen best niet meer
dan 6 gram per dagen, wat gelijk staat aan ongeveer een theelepel. Ook
laat je best voedingsmiddelen als spek, kaas, salami en gezouten nootjes
liggen.
|