NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
24-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te koop: negen villa’s in zelfde straat

Te koop: negen villa’s in zelfde straat

https://images2.persgroep.net/rcs/jtMGTXMraNxgkB7S3Z660Grte28/diocontent/124068408/_crop/0/0/1024/588/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie op zoek is naar een mooie en rustig gelegen villa moet dezer dagen in de Torfheidedreef in Schilde passeren. Daar staan negen villa’s tegelijk te koop. De panden werden vroeger verhuurd aan buitenlandse zakenlui die tijdelijk in België verbleven, maar die markt is een beetje ingezakt.

Immokantoor Immo Point heeft momenteel negen villa’s in de Torfheidedreef in de aanbieding staan. Om dat extra in de verf te zetten, organiseert men dit weekend een ‘Open Straat’, waarbij de panden zonder afspraak kunnen worden bezocht.

”Het is uniek dat er in één en de zelfde straat zo veel luxewoningen te koop staan”, opent makelaar Stig Daems van Immo Point. “Wij hebben het zelf in elk geval nog nooit meegemaakt. Het is trouwens absoluut niet zo dat het plots slecht wonen zou zijn in de Torfheidedreef of dat er iets mis zou zijn met het aangeboden vastgoed. Integendeel, het gaat om mooie, instapklare en goed onderhouden villa’s in een rustige en doodlopende straat.”

Bedrijven geven minder uit

De massale verkoop heeft strategische redenen. “De villa’s behoren toe aan verschillenden leden van de familie Costermans, die gespecialiseerd is in vastgoedprojecten”, legt Stig Daems uit. “In de loop der jaren ontwikkelde men de Torfheidedreef. Veel van de villa’s werden verhuurd aan bedrijven die er een buitenlandse topman tijdelijk onderbrachten. Op een gegeven moment zat de Torfheidedreef vol ‘expats’, in zoverre zelfs dat er dagelijks een busje van de internationale school passeerde om de kinderen op te pikken. De jongste tijd is de markt echter wat verschoven en zijn villa’s minder in trek bij die buitenlandse zakenlui.”

In plaats van een grote villa in de stadsrand verkiezen de toplui uit andere landen steeds vaker een luxeappartement in hartje Antwerpen. “Bovendien zijn de budgetten van veel bedrijven ook teruggeschroefd”, gaat Stig Daems verder. “Tegenwoordig wordt er niet zo vlot meer 5.000 euro huur per maand betaald. Dus zijn er ook minder geïnteresseerden zijn om de woningen in de Torfheidedreef te huren. De familie Costermans wil de gebouwen daarom definitief verkopen en de opbrengst beleggen in andere projecten.”


Wie een stulpje wil overnemen, moet rekening houden met vraagprijzen van 875.000 tot 1.598.000 euro. “Uiteindelijk zit je toch nog met verschillende marktsegmenten en dat is een voordeel bij de verkoop. Zo kunnen we vermijden dat het ene pand het andere gaat beconcurreren”, besluit Daems. Wie een kijkje wil nemen, kan zaterdag tussen 13 en 16 uur en zondag tussen 14 en 16 uur terecht in de Torfheidedreef. Centraal aanmeldpunt is huisnummer 17. (br.hln)


» Reageer (2)
23-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws: knappe én steenrijke neef prins Harry is nog op de markt

Goed nieuws: knappe én steenrijke neef prins Harry is nog op de markt

https://images4.persgroep.net/rcs/09gwX2p5cVS5SpF6t4jt2N7sIjk/diocontent/123747789/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Britse prins Harry is na zijn huwelijk met Meghan Markle van de markt, maar Engeland heeft zijn pijlen gemikt op een nieuwe royal. Harry’s knappe én vermogende neef Louis Spencer (24) blijkt namelijk single.

Engeland raakt niet uitgepraat over Louis Spencer Viscount Althorp, die sinds de Royal Wedding flinke indruk heeft achtergelaten. De Lord reisde zaterdag naar Windsor af en liet zich gewillig fotograferen met zijn moeder Victoria Aitken en zijn zussen Kitty (27) en Eliza (25) aan zijn zij. De Brit wordt inmiddels omschreven als ‘hot, handsome and single’.

De twintiger is een zoon van de negende graaf Earl Charles Spencer, de jongere broer van wijlen prinses Diana. Omdat Louis van adel is, draagt hij de titel Lord. Fijne bijkomstigheid: niet zijn zus Lady Kitty, maar hij zal (volgens de Britse wet) de landgoederen en de titel van hun vader erven.

Jetset

Williams en Harry’s neefje groeide deels op in Zuid-Afrika en studeerde in Kaapstad. Na de scheiding van zijn ouders schreef hij zich in aan de Universiteit van Edinburgh. Zijn goede looks heeft hij van geen vreemde. Zo was zijn moeder vroeger model en liep zus Kitty - die naar verluidt een jetsetleven leidt in Saint-Tropez - dit jaar mee op de catwalk van Dolce & Gabbana.

De Amerikaanse superster Nicki Minaj was Louis al eerder opgevallen. Zo deelde ze drie jaar geleden gekscherend haar nieuwe trouwfoto. (br.hln)


» Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom kun jij niet tegen kietelen en anderen wel

Daarom kun jij niet tegen kietelen en anderen wel

https://images0.persgroep.net/rcs/WX4DcMYO_JYmlQraN1XF13_CltA/diocontent/123972334/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er zijn van die mensen die bij de minste aanraking op een gevoelige plek al gillend liggen te kronkelen op de grond, terwijl anderen zich zonder problemen laten kietelen. Met wat heeft dat te maken?

Omdat kietelen samen gaat met heel wat gevoelsmatige en neurologische elementen, is het door wetenschappers moeilijk te bepalen waarom we niet goed tegen kietelen kunnen. Wat wél vaststaat is dat je jezelf niet kunt kietelen, omdat je brein al doorheeft waar het gevoel vandaan komt. Door je handen op die van de persoon te leggen die je kietelt, laat je aan je hersenen weten waar het gevoel vandaan komt en word je als het ware immuun voor kietelen.

Verschillende oorzaken

Volgens neurowetenschapper Robert Provine, auteur van Curious Behavior: Yawning, Laughing, Hiccupping, Beyond and Laughter: A Scientific Investigation zijn de meeste mensen op zijn minst wel een beetje gevoelig aan kietelen en verandert dat doorgaans ook niet meer met de jaren. De oorsprong van onze ‘schrikreactie’ op kietelen blijft voorlopig wel een mysterie. Volgens sommigen zou de kietelreflex ons motiveren om gevoelige lichaamsdelen te beschermen. Als deze theorie klopt, zouden mensen met sterkere reflexen (wanneer bijvoorbeeld een dokter op je knie klopt en je been naar boven vliegt) ook sterker reageren op kietelen. Anderen beweren dan weer dat kietelen een sociale oorsprong heeft en dat het een teken van affectie was. Dat zou ook de reden zijn waarom we lachen als we gekieteld worden.

Kietelen wordt ook rechtstreeks gerelateerd aan humor. Omdat we glimlachen en vrolijk worden van beiden, en we voor allebei een verrassingselement en iets dat ons raakt – fysiek voor kietelen, verbaal voor humor – nodig hebben. Een kleinschalige studie onder 100 studenten staaft deze theorie enigszins. Uit dat onderzoek bleek namelijk dat mensen die erg gevoelig zijn aan kietelen, ook gevoeliger zijn voor humor en daar extremer op reageren.

Provine gelooft dan weer dat de manier waarop ons brein sociale informatie verwerkt, invloed kan hebben op hoe gevoelig we zijn aan kietelen. Hij onderzocht ooit een autistische vrouw die niets voelt als je haar kietelt aan de onderkant van haar voeten. “Aangezien kietelen geassocieerd wordt met de neurologische link tussen ‘jezelf’ en ‘de ander’, kan het zijn dat de individuele verschillen in onze gevoeligheid aan kietelen wijzen op ‘een defect’ in de mogelijkheid om deze informatie te verwerken in onze hersenen.”

Allemaal redelijk ingewikkeld kortom en een eenduidig antwoord op de vraag bestaat (voorlopig) niet.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elon Musk: “Vliegende auto is de nieuwe guillotine”

Elon Musk: “Vliegende auto is de nieuwe guillotine”

https://images0.persgroep.net/rcs/cOTfKsFD3XqFN3OJiQM9yZQOTyE/diocontent/123972253/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tesla-topman Elon Musk vreest dat er koppen gaan rollen wanneer de vliegende auto zijn intrede doet. Letterlijk.

De topman van Tesla is naar eigen zeggen dol op vliegende auto’s, maar hij ziet ze niet als oplossing om het verkeersprobleem in steden aan te pakken. Musk gelooft meer in zijn eigen concept om files te verminderen: het graven van een ondergronds tunnelnetwerk. Daar kunnen ook dingen mis gaan, maar je krijgt dan in ieder geval geen brokstukken op je hoofd.

Vliegende wieldop

Allereerst stelt Musk dat vliegende auto’s nogal veel neerwaartse kracht moeten genereren om op te stijgen en in de lucht te blijven, wat automatisch wind en lawaai met zich meebrengt voor mensen op de grond. Ook kan een botsing in de lucht leiden tot gevaarlijke brokstukken die met hoge snelheid op de grond terechtkomen. Tot slot wijst Musk op het gevaar van een vliegende auto die slecht wordt onderhouden. “Als tijdens de vluchtfase een wieldop van de auto valt, is het net een guillotine.”

Orkaan

Musk uitte al eerder zijn zorgen over de vliegende auto waarvan er straks volgens hem miljoenen rondvliegen die samen net zoveel lawaai maken als een orkaan. Toch is het een vreemde bewering. Want waarom zou een vliegende auto wieldoppen hebben? Het idee dat de lucht gevuld wordt met dit type vervoermiddel is volgens kenners sowieso onrealistisch. Misschien wel net zo onrealistisch als de productiedoelen van de Tesla Model 3. (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er is nu al een betaalbare kopie van Meghan Markles trouwjurk te koop

Er is nu al een betaalbare kopie van Meghan Markles trouwjurk te koop

https://images1.persgroep.net/rcs/gKUmQzvjGjFQegvfu2uzqZ2Jrow/diocontent/123825047/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bruidjes in spé die op hun grote dag net zo willen stralen als Meghan Markle, kunnen terecht bij Misguided. De Britse modeketen verkoopt namelijk nu al een kopie van de adembenemende Givenchy-jurk waarin de hertogin van Sussex haar ja-woord gaf. Voor een fractie van de originele prijs uiteraard.

De komende maanden zullen bruidswinkels de vraag naar trouwjurken als die van Meghan Marle, ongetwijfeld moeilijk kunnen bijhouden. Maar wie een sneller en vooral goedkoper alternatief zoekt, is bij Misguided aan het juiste adres. De Britse keten heeft nu al een lookalike in stock. Met de boothals en lange klassieke pasvorm lijkt het kleed van Misguided sprekend op dat van Markle, al heeft dit model wel een open rug en geen driekwartmouwen.

Met een prijskaartje van 53 euro, inclusief verzendingskosten, is de kopie spotgoedkoop. De jurk werd in minder dan 48 uur al 52 keer aangekocht, en klanten die het kleed aankregen zijn alvast erg enthousiast. “Hoewel mijn verwachtingen niet hoog waren omwille de prijs, ben ik aangenaam verrast,” schrijft een tevreden klant. “De jurk is absoluut prachtig sluit mooi aan en ziet er helemaal niet goedkoop uit.” (br.hln)


» Reageer (3)
22-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er dreigt een rosé-crisis

Er dreigt een rosé-crisis

https://images4.persgroep.net/rcs/3P8zQHiuekN8Tfi13SozMkoYdu0/diocontent/106588323/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tegenvallende oogsten in Frankrijk dreigen deze zomer een schaarste aan rosé te veroorzaken. Dat melden Franse media. De schaarste kan de prijzen opdrijven met 20 tot 30 procent. 

Frankrijk, verreweg de grootste producent, exporteur en consument van rosé, zag de opbrengst van het jaar 2017 met ruim 10 procent dalen. Dat, terwijl in de afgelopen vijftien jaar de vraag naar Franse rosé met meer dan 30 procent is toegenomen.
De slechte oogst betekent dat er deze zomer veel minder flessen van deze drank kunnen worden aangeboden. De Provence bijvoorbeeld, waar één op de vijf geëxporteerde Franse rosés vandaan komen, levert dit jaar slechts 155 miljoen flessen, 20 miljoen minder dan in het vorige seizoen.

Veertig keer

Buiten Frankrijk is rosé vooral populair in de Verenigde Staten. In de afgelopen tien jaar is de vraag daar veertig keer zo groot geworden. Ook Engeland en Duitsland zijn grote afnemers van de wijn: daar was de vraag respectievelijk 6,5 en 11,5 keer zo groot als een decennium eerder.
Hoewel rosé oorspronkelijk vooral ’s zomers werd gedronken, is de wijn nu het hele jaar door in de schappen te vinden. Ook wordt hij niet meer beschouwd als een wijn die direct gedronken moet worden, waardoor ook de grotere wijnhuizen interesse hebben gekregen in het produceren van rosé. Dit zorgt eveneens voor prijsstijgingen. (br.hln)


» Reageer (0)
21-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.George Clooney danste met Meghan Markle en Kate Middleton tijdens avondfeest, maar één vrouw bezweek niet voor zijn charmes

George Clooney danste met Meghan Markle en Kate Middleton tijdens avondfeest, maar één vrouw bezweek niet voor zijn charmes

https://images4.persgroep.net/rcs/SEHknDJb555KqbU4SJJhYcMBhJA/diocontent/123834618/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

George Clooney voelde zich als een vis in het water op het avondfeest van prins Harry en Meghan Markle. De 57-jarige acteur danste dat het een lieve lust was. Maar niet iedereen bezweek voor zijn charmes. Dit menen alvast de Britse tabloids te weten.

Clooney bracht een vleugje Hollywood-glamour mee naar de exclusieve party. Toen het feestgedruis was losgebarsten, liet hij er dan ook geen gras over groeien.

Prins Harry was maar een paar uur getrouwd met zijn geliefde Meghan of George Clooney trok de bruid al mee naar de dansvloer.

En de Amerikaan danste ook met Kate Middleton, de hertogin van Cambridge, tijdens het met sterren bezaaide evenement in Frogmore House.

Maar een van de meest sexy mannen ter wereld kreeg dit niet voor elkaar bij alle vrouwen. Sarah ‘Fergie’ Ferguson - de tante van prins Harry - wees zijn verzoek om samen te dansen af, dit tot groot jolijt van andere gasten.

Meghans hond ‘Guy’ zorgde eveneens voor hilariteit onder de feestvierders door met voedselrestjes rond te rennen in de zaal.

“De sfeer was heerlijk informeel”, verklapte een gast aan The Mirror.  (br.hln)


» Reageer (3)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie verbijsterd als melding over achtervolgend varken echt waar blijkt

Politie verbijsterd als melding over achtervolgend varken echt waar blijkt

https://images2.persgroep.net/rcs/ir5XCzcLONBhuTpFEbCl0uwcry8/diocontent/123884293/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De politie in het Amerikaanse plaatsje North Ridgeville was afgelopen week flink verbaasd toen een bizarre melding echt waar bleek te zijn. Een man beweerde dat hij op straat werd achtervolgd door een varken en niet wist wat hij moest doen. Yeah right, dacht de politie, die man moét dronken zijn. Maar niets bleek minder waar.

Het was even voor 5.30 uur toen de politie het belletje kreeg, schrijft de eenheid op Facebook. Een mysterieus achtervolgend varken? Daar geloofde de arm der wet niets van. De man had vast te diep in het glaasje gekeken in de lokale bar, was de gedachte. “Hij was in ieder geval dronken genoeg om zelf de politie te bellen terwijl hij hallucineerde”, aldus de politie.
Ondanks de scepsis besloot een agent poolshoogte te nemen. Ter plaatse trof hij een nuchtere man aan en, jawel, een varken. De melder was niet uit de bar komen rollen, maar gewoon onderweg naar huis vanaf het lokale treinstation.

Overmeesterd

De agent wist het dier met enige moeite te overmeesteren en in de politieauto te zetten. Na enkele uren op het bureau kon het beest worden herenigd met de eigenaar. Het is overigens niet duidelijk waarom het varken op straat liep.
”Is dit het echte leven?”, vraagt de politie zich achteraf af, om vervolgens het gras voor de voeten van eventuele grappenmakers weg te maaien. Politieagenten worden in de Verenigde Staten namelijk weleens denigrerend pigs genoemd. “We beginnen er zelf maar over, dan zijn jullie niet meer origineel.” (br.hln)


» Reageer (2)
20-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe Meghan Markle een statement maakte in een duurzame jurk op het avondfeest

Hoe Meghan Markle een statement maakte in een duurzame jurk op het avondfeest

https://images1.persgroep.net/rcs/YWdfS3RsJZJq88hgzjDV5eQgCxs/diocontent/123822387/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De ondertussen gehuwde vrouw en nu officieel hertogin van Sussex, gaf gisteren haar ja-woord in een klassieke jurk van Clare Waight Keller voor modehuis Givenchy. Later die dag trok Meghan een wit kleed aan met blote armen van de Britse Stella McCartney. Minstens even klassiek qua design, maar toch maakte ze er een statement mee.

Stella McCartney, ontwerpster en dochter van ex-Beatle Paul McCartney, is namelijk een van de grootste voortrekkers van diervriendelijke mode. Ze heeft nooit bont, veren én leder gebruikt in haar collecties, en voert al jaren strijd tegen het gebruik ervan door andere (mode)merken. Ze werd door dierenrechtenorganisatie PETA verschillende keren uitgeroepen tot persoon van het jaar. “Stella McCartney bewijst dat je er dodelijk goed uit kan zien, zonder te doden”, aldus PETA.

Maar daarnaast gooide McCartney de laatste jaren ook verschillende keren hoge ogen voor haar inspanningen op vlak van duurzame mode. De mode-industrie is de op één na meest vervuilende industrie ter wereld, maar de Britse doet er eigenhandig alle moeite voor om een positieve milieu-impact te creëren. Zo gebruikt ze in haar collecties bijvoorbeeld gerecycleerd oceaanplastic in plaats van polyester en maakte ze al een zijdestof van gist.

Een positieve mindset waar Meghan Markle, die zelf groot dierenliefhebber en voorvechter van mensenrechten is, zich in het verleden al openlijk achter schaarde. Dat ze op haar grote dag een jurk van de ontwerpster droeg, is een extra mooie erkenning. McCartney feliciteerde het kersvers getrouwde koppel ook op Instagram.  (br.hln)


» Reageer (6)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Was dit een modern huwelijk? Neen, maar wel een mooi. Verslag van de trouw van Meghan en Harry door onze journaliste ter plaatse

Was dit een modern huwelijk? Neen, maar wel een mooi. Verslag van de trouw van Meghan en Harry door onze journaliste ter plaatse

https://images2.persgroep.net/rcs/ZkyYaDRWnO1E6gwGtsSssjSkxks/diocontent/123775594/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Harry en Meghan. Was dit een mòdern huwelijk, zoals vooraf werd voorspeld? Neen, vindt onze journaliste Nadine Van Der Linden, die bij Windsor Castle alles volgde, en iets te veel mannen met berenmutsen zag en iets te veel ‘God en dood en hemel’ hoorde, om van ‘modern’ te spreken. Het was wel een mòòi huwelijk. Met heel veel warme mensen, zoals de bisschop uit Chicago, en vooral Harry die aandoenlijk zei: ‘You look amazing’. Een verslag.

Modern, zo ging het dus worden. De Britse media toeterden het hier al dagen en zagen overal voortekenen. Dat Meghan bijvoorbeeld geen ‘gehoorzaamheid’ zou beloven aan Harry, als vrijgevochten vrouw. Ja, deze pittige Amerikaanse zou het koningshuis wel afstoffen! Maar laten we eerlijk zijn: dit was een traditioneel huwelijk, en hoe kan het ook anders. Royals gaan nu eenmaal niet blootsvoets op Ibiza trouwen, met het hemd uit de linnen broek en loungemuziek. Wat we zagen was een bruidegom die in militair pak arriveerde, en witte handschoenen droeg die geen enkele doorsnee man ooit draagt, tenzij hij heel fervent snooker speelt. De bruid stapte op haar beurt uit de Bentley in een cleane, perfect gesneden satijnen jurk van Givenchy, die haar pràchtig stond, maar die de liefhebbers van de Cinderella-stijl wat op hun honger liet. Geen pareltjes, geen kant, minieme oorbelletjes. ‘Ze mag Kate qua jurk niet in de schaduw stellen’, klonk het bij royalty-kenners. Tot dààr dus, hoe vrijgevochten je uiteindelijk in royalty kan zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
19-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volg het huwelijk van het jaar op de voet: Prins Harry en Meghan Markle geven elkaar straks het jawoord

Volg het huwelijk van het jaar op de voet: Prins Harry en Meghan Markle geven elkaar straks het jawoord

https://images4.persgroep.net/rcs/PmDSeVwWcvr6jbyRqEZ6l5QbBYY/diocontent/123759457/_fitwidth/980?appId=8ef24fa41e4bddfa7db0f5082d5ff1bf&quality=0.6

Vandaag vindt hét huwelijk van het jaar plaats. In Windsor, ten westen van Londen geven de Britse prins Harry (33) en de Amerikaanse actrice Meghan Markle (36) straks elkaar het jawoord. Meer dan honderdduizend bezoekers zijn afgezakt naar het Britse stadje om een glimp op te vangen van het pasgetrouwde paar. Volg alles hier op de voet met een livestream van 11 tot 15 uur.

Het huwelijk vindt plaats in de St. George’s Chapel in Windsor Castle, het 948 jaar oude kasteel waar de Britse koninklijke familie regelmatig verblijft. De plechtigheid start om 12 uur Britse tijd, 13 uur Belgische tijd, en zal geleid worden door de deken van Windsor, David Conner. De aartsbisshop van Canterbury, het religieuze hoofd van de anglicaanse Kerk, zal het paar trouwen. Ook de Amerikaanse bisschop Michael Bruce Curry zal het woord nemen tijdens de plechtigheid.

Prins William is Harry’s getuige, zijn kinderen George (4) en Charlotte (3) zijn bij de bruidsjonkers en bruidsmeisjes. Meghan doet het zonder getuige, en zal door prins Harry’s vader prins Charles naar het altaar gebracht worden. Aanvankelijk zou Meghans vader Thomas Markle dat doen, maar op donderdag liet Meghan in een verklaring weten dat hij niet aanwezig zou zijn op haar huwelijk. Ze zei te hopen dat haar vader de ruimte krijgt om zich op zijn gezondheid te focussen.

Na de viering zal het pasgetrouwde koppel om 13 uur (14 uur Belgische tijd) het paleis uitgereden worden in een paardenkoets, om zo’n 25 minuten de menigte te groeten. Ze keren daarna terug naar het kasteel voor hun ‘wedding breakfast’, dat georganiseerd wordt door de Queen. Wat later volgt de avondreceptie, aangeboden door prins Charles, de vader van Harry, in Frogmore House. Op de huwelijksplechtigheid en namiddagdiner zijn 600 gasten uitgenodigd, op de avondreceptie 200. Het geheel zal minder formeel zijn dan de trouw van prins William en prinses Kate in 2011.

Wie de gasten precies zijn is niet geweten. Zeker is wel dat er geen politici of wereldleiders uitgenodigd werden. Beroemdheden als Elton John, Ed Sheeran, David en Victoria Beckham zouden wel mogen komen, al werd dat niet officieel bevestigd. Daarnaast hebben Harry en Meghan 2.640 mensen uitgenodigd om het huwelijk vanop het kasteelterrein bij te wonen, onder hen 1.200 gewone burgers. Zij zullen de aankomst van de bruid en bruidegom en hun gasten kunnen bijwonen, en het konvooi van koetsen kunnen zien wanneer dat het kasteel verlaat.

Voor Meghan is het niet haar eerste huwelijk. Ze was eerder al getrouwd met de Amerikaanse filmproducent Trevor Engelson. In haar eerste gezamenlijke interview met prins Harry in november vorig jaar kondigde ze aan dat ze haar acteercarrière zou stopzetten. Ze zei niet het gevoel te hebben iets te moeten opgeven, en sprak van “een nieuw hoofdstuk”. (br.hln)


» Reageer (0)
18-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom het belangrijk is om nieuwe kleren altijd eerst te wassen

Waarom het belangrijk is om nieuwe kleren altijd eerst te wassen

https://images1.persgroep.net/rcs/MZtb0-DZ1dluAt2I-IGypO-NpFo/diocontent/123668181/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Na een shopsessie wil je vaak je nieuwe kleren meteen aantrekken om te showen aan de buitenwereld. Alleen doe je dat beter niet: nieuwe kleren worden voor gebruik meestal niet gewassen, met als gevolg dat ze vaak vol schadelijke chemische stoffen en vuiligheid zitten. 

Op kledingjacht gaan voor een jurkje dat je diezelfde avond nog wil aandoen is dus uit den boze, tenzij je het nog snel kan wassen en drogen voor je de deur uit gaat. De chemische stoffen die fabrikanten in kleren stoppen zodat ze niet kreuken in de winkel, kunnen volgens huidexperts voor jeuk en huiduitslag zorgen.

Boven de veiligheidslimiet

Het gebruik van chemische stoffen in kledij moet niet verplicht aangegeven worden op het etiket. Maar testen in Nieuw-Zeeland ontdekten dat kledij gemaakt in China tot 900 keer meer van die stoffen bevat dan de veiligheidslimiet voorschrijft. De grote boosdoener is formaldehyde, een kleurloos gas dat wordt toegevoegd om het schimmelen en verkreuken van kledij te voorkomen. De stof kan naast huidirritatie volgens wetenschappers op termijn tot kanker leiden. Ook bepaalde kleurstoffen kunnen voor huidirritatie zorgen als je kledij voor het eerst draagt.

Buikgriep

Anderzijds wijst hoogleraar microbiologie en pathologie aan de New York University, Philip Tierno, dat nieuwe kledingstukken in winkels minstens tientallen keren gepast worden voor jij het in handen krijgt. In sommige winkels kan dat zelfs oplopen tot nog véél meer. En wat er daardoor op de kleren achterblijft, wil je bijna niet weten.

Tierno voerde verschillende studies uit waarbij hij een aantal kledingstukken van populaire winkelketens onder de loep nam. Hij checkte onder een microscoop naar het aantal bacteriën en andere ziektekiemen en trof daarbij kleren aan met onder andere het norovirus op dat verantwoordelijk is voor buikgriep. Ook trof hij bacteriën als strep- en stafylokok aan én ontlasting. Dat lees je goed ja.

Nu is het risico dat je daadwerkelijk ziek wordt door het dragen van een nieuw kledingstuk heel klein. Maar een prettig gedacht is het in ieder geval niet. Toch eerst even een machine met nieuwe kleren laten draaien dan maar? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeddhistische monnik klaagt zijn werkgever aan: “Ik moet veel te hard werken”

Boeddhistische monnik klaagt zijn werkgever aan: “Ik moet veel te hard werken”

https://images1.persgroep.net/rcs/pk3aIOfMWbNqeRBwO68lUodNE3M/diocontent/123666807/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Japanners staan erom bekend dat ze erg hard werken en lange dagen kloppen, en dat geldt blijkbaar niet alleen voor de gewone kantoorjob. Een boeddhistische monnik van een tempel op de berg Koyasan heeft zijn werkgevers aangeklaagd omdat hij depressief is geworden van het harde werken. De religieuze man eist een schadevergoeding van omgerekend 66.000 euro.

De 46-jarige monnik begon in 2008 te werken in een tempel op Koyasan, de berg die als het hoofdkwartier van het Shingon-boeddhisme gezien wordt. Er zijn meer dan 120 tempels en een religieuze universiteit te vinden. Het gebied is beschermd als Werelderfgoed en krijgt elk jaar duizenden gasten en toeristen over de vloer, die vaak ook overnachten in een van de tempels.

Het probleem met de monniken is dat er geen duidelijke afgebakende werkuren zijn. De grens tussen de religieuze studie en effectieve arbeid is zeer onduidelijk, waardoor ze uiteindelijk ellenlange dagen kloppen. De monnik die klacht indiende begon om 5 uur ’s ochtends met de voorbereidingen van het ochtendgebed en hield zich daarna bezig met het in- en uitchecken van gasten. Daarmee was hij soms tot 11 uur ’s avonds bezig. 

Veel tempels houden ook geen rekening met rust- en verlofdagen, waardoor de monnik in 2015 bijvoorbeeld 64 dagen aan één stuk doorwerkte tussen maart en mei, en dan nog eens 32 dagen in september en oktober. Tegen het einde van dat jaar kreeg hij de eerste tekenen van depressie. In maart 2016 zette zijn dokter hem ziek thuis, en sindsdien heeft de man niet meer gewerkt. Volgens hem een duidelijk gevolg van het bikkelharde werkregime in de tempel, en hij eist dan ook een fikse schadevergoeding. 

Karoshi

Noritake Shirakura, zijn advocaat, argumenteert ook dat de tempel zijn ‘veiligheidsplicht’ heeft geschonden. In Japan hoort een werkgever zich immers te bekommeren over het fysieke en mentale welzijn van zijn werknemers. In de praktijk gebeurt dat echter veel te weinig. Het land heeft zelfs een apart woord voor een ‘dood door te hard werken’: karoshi. Deze week erkende de overheid nog twee gevallen van karoshi. Een 54-jarige producer kwam in 2015 om door hartfalen. Hij bleek 130 overuren per maand te kloppen. Een 28 jaar oude IT’er die vorig jaar aan een beroerte overleed, bleek 184 overuren per maand te werken. 

De monnik maakt overigens wel kans op zijn schadevergoeding. Vorig jaar oordeelde een rechter in Kyoto nog dat een tempel zo’n 50.700 euro schadevergoeding moest betalen aan twee monniken die ongeveer 130 overuren per maand moesten werken. De tempel in kwestie gaf toen toe dat ze geen systeem hadden om de uren van de monniken bij te houden . (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wendy Van Wanten over dé vraag die haar blijft achtervolgen: “Iedereen weet genoeg. Mijn zoon weet wie zijn papa is.”

Wendy Van Wanten over dé vraag die haar blijft achtervolgen: “Iedereen weet genoeg. Mijn zoon weet wie zijn papa is.”

https://images2.persgroep.net/rcs/mAfILRuKRWlDuuZ7lLUGO1IyHdc/diocontent/123648234/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een nieuwe dag op de boot van Gert Verhulst, een nieuwe lading bedgeheimen. Vanavond: Wendy Van Wanten (58). Het werd tussen haar en James Cooke even intiem, maar Iris Vandenkerckhove - zoals Wendy echt heet - liet ook haar hart spreken. 

“Het is de eerste keer in 12 jaar dat ik met een andere vent in bed lig”, zet Wendy meteen de toon. Ze geeft al snel toe dat het een rolletje is, hoe ze het hoofd van veel mannen op hol kan brengen. Hoe haar ‘Franske’ daar allemaal mee omgaat? “Laat ze maar doen, ik ga toch met haar naar huis.”

Ze heeft het met James ook over haar échte leven, als Iris Vandenkerckhove. “Als Iris maak ik dingen mee. Ik heb hard moeten doorbijten als Dany, mijn manager en partner voor 17 jaar, mijn vriend, mijn alles, is overleden. Dat was een heel moeilijk moment”, verbijt ze haar tranen. “Zijn laatste berichtje was: ‘Jij bent de beste’. Ik mag hem niet vergeten. En dat gaat nooit gebeuren. Het is moeilijk om over te praten, maar ik moet het vertellen. Ik heb daar héél veel verdriet van gehad.” 

Is Clément de zoon van prins Laurent?

James trok ook zijn stoute schoenen aan, en vroeg Wendy of we ooit te weten zullen komen wie de vader van Clément is. Er wordt al jaren geïnsinueerd dat Wendy’s zoon het kind is van prins Laurent “Iedereen weet genoeg”, reageert Van Wanten. “Clément weet wie zijn papa is.” Ze hebben het nog kort over de hele heisa die toen is ontstaan. “Dat was niet leuk, hé”, aldus Wendy. Maar veel meer lijkt de zangeres daar niet over kwijt te willen. 

“Jij baadt in een bad van seks”, grapt James verder nog. Wendy denkt er het hare van: “Ik heb hier nu vier dagen zonder gezeten.” Dat is voor haar duidelijk lang. “Ja, het gaat nogal vuurwerk geven.” ‘Franske’ is dus gewaarschuwd... (br.hln)


» Reageer (0)
17-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo help je iemand die een paniekaanval heeft

Zo help je iemand die een paniekaanval heeft

https://images0.persgroep.net/rcs/b5IDPPEdXAXZ9ulWCKsEASicqBQ/diocontent/123611375/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een paniekaanval is niet alleen overweldigend en beangstigend voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Want hoe moet je exact reageren en hoe kan je het beste helpen? Om je het wat gemakkelijker te maken, heeft de Britse Kelsey Darragh, die zelf ook last heeft van angstoornissen, een stappenplan gemaakt.

“Ik krijg soms paniekaanvallen, mijn vriend heeft daar nooit last van... Maar hij wil me wel begrijpen zodat hij me beter kan helpen”, schrijft Darragh op Twitter. “Dus ik heb een lijstje gemaakt. Deel het gerust met jouw wederhelft die ook een handje hulp nodig heeft.” En die raad werd lustig opgevolgd, want ondertussen is haar tweet al meer dan 21.000 keer gedeeld.

In totaal geeft ze 15 handige tips om mensen te helpen die een paniekaanval krijgen. We sommen ze even voor je op:

1. Weet dat ik bang ben en dat ik wil uitleggen waarom ik me plots als een zenuwpees gedraag. Word dus alsjeblieft niet boos en blijf zelf kalm.

2. Vind mijn medicatie en check dat ik deze zeker neem.

3. Als je samen ademhalingsoefeningen wil uitvoeren, ga ik me nog harder irriteren, maar het helpt me wel. Hou dus vol en probeer me in sync te laten ademen.

4. Zeg me niet wat ik zogezegd MOET doen of hoe ik me MOET gedragen, maar probeer me voorzichtig af te leiden door suggesties te geven over dingen die we samen kunnen doen.

5. Paniekaanvallen zijn ontzettend eng. Herinner me er dus aan dat ik ze al eerder heb gehad, en dat het altijd goed afloopt. Wat ook helpt zijn leuke anekdotes vertellen of herinneringen ophalen die me anders zouden doen lachen.

6. Kleine slokjes water drinken, kan ook helpen, maar dwing me niet om te drinken. Geloof me vrij als ik zeg dat ik het gevoel heb dat ik moet overgeven.

7. Blijf samen met mij rustig ademhalen!

8. Zijn we buitenshuis? Neem me dan mee naar een rustig plekje of naar huis.

9. Alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft: wees lief tegen mij. Ik ben beschaamd en voel me al schuldig genoeg dat je dit aandoe.

10. Soms helpt een oprechte, dikke, lange knuffel ook om me veilig te doen voelen.

11. Blijf nog steeds rustig met me ademhalen.

12. Als het echt de spuitgaten uitloopt: bel mijn moeder of zus of beste vriend(in) en laat ze eventjes met me telefoneren.

13. Zeg me dat ik er niet tegen moet vechten, maar dat ik het gewoon moet ondergaan. Hoe meer ik mijn best doe om het gevoel te controleren, hoe erger het wordt.

14. Ook al snap je het niet goed, probeer mee te leven en begripvol te zijn.

15. Enkele uren na de aanval mag je gerust een gesprek aanknopen. Vraag hoe ik me voel en hoe we het de volgende keer beter kunnen aanpakken. (br.hln)


» Reageer (0)
16-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wegcode wordt aangepast: dit verandert allemaal

Wegcode wordt aangepast: dit verandert allemaal

https://images1.persgroep.net/rcs/o6kehO1p9ZF47TV6fz_XNauekGM/diocontent/123537668/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De vorige wegcode is al veertig jaar oud, en daarom ligt een voorstel klaar voor een nieuwe versie. De update van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is nu in een vroege fase gelekt. Het nieuwe verkeersreglement heeft onder meer extra aandacht voor fietsers, hoverboards en segways.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is tevreden met de aanpassingen. “We dringen daar al langer op aan. Het ziet ernaar uit dat tegemoetgekomen werd aan onze verschillende vragen, zoals extra voordelen voor fietsers.” Een update van de wegcode ligt al jaren op de tafel.

Meer aandacht voor fietsers

In de nieuwe code is vooral meer aandacht voor de fiets en voor andere moderne vervoersmiddelen zoals speedbikes en hoverboards. Zo zouden er kruispunten met verkeerslichten komen waarbij alle auto’s voor het rode licht staan als alle fietsers mogen doorrijden, het principe van het ‘vierkant groen’ waar onder andere in Antwerpen mee geëxperimenteerd wordt.

Er zouden daarnaast ook meer fietszones komen, waarin fietsers altijd voorrang hebben en waarin auto’s maximum 30 km per uur mogen rijden. Auto’s mogen de fietsers er niet inhalen. Dat kan nu enkel in aparte fietsstraten.

Kinderen tot tien jaar mogen dan weer altijd op de stoep rijden (nu tot 9 jaar), hoverboards en segways worden toegestaan als ze maximum 25 km per uur rijden en ook fietsers op speedbikes of speed pedelecs krijgen nieuwe rechten. Zij mogen net als gewone fietsers naast elkaar rijden in de bebouwde kom.

Andere opvallende veranderingen

• Zebrapaden binnen de dertig meter moeten niet meer verplicht gebruikt worden, de minimale afstand verandert naar twintig meter.

• Voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte. Buiten de bebouwde kom moeten automobilisten 1,5 meter afstand laten. 

• Het is niet meer verplicht de gevarendriehoek te plaatsen op autosnelwegen, als je in de plaats je vier knipperlichten opzet.

• Motorrijders die inhalen tijdens een file, mogen hun vier richtingsaanwijzers gebruiken.

• Het wordt verboden een rotonde bij de eerste afslag te verlaten voor wie op de linkse rijstrook rijdt wanneer er twee rijstroken zijn.

• Kinderen tot drie jaar moeten verplicht in een fietsstoeltje zitten met een rugsteun en voetsteunen. De kinderen moeten vastgegespt worden.

• Rij je op een weg met meerdere rijstroken en nadert er een ambulance, brandweer of politiewagen met sirene en zwaailicht, dan moeten bestuurders in de linkerrijstrook naar links uitwijken, bestuurders in de rechterrijstrook naar rechts. Zo wordt een reddingsstrook gevormd, die nu in de praktijk al vaak wordt toegepast.

Genderneutrale verkeersborden

In de toekomst zullen verkeersborden genderneutraal zijn. Vroeger stonden op de borden soms figuren met rokjes of petten, maar voortaan worden alle figuren neutraal gestileerd.

2021

De nieuwe wegcode zal ten vroegste in 2021 gelden, want ze moet nog voorgelegd worden aan de verschillende gewesten. Omdat er ook heel wat nieuwe verkeersborden komen, en oude weggehaald worden, geldt er wel een overgangsbepaling tot 2030. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste hulp bij het ontmoeten van schoonouders

Eerste hulp bij het ontmoeten van schoonouders

https://images0.persgroep.net/rcs/F8N6WTW7nSSFcah1fPnTFse9Xaw/diocontent/123523023/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het maakt niet uit of je nu 20 of 35 bent, of jullie al vijf maanden of vijf jaar in een relatie zijn. De ouders van je lief ontmoeten, is in de meeste gevallen een extreem ongemakkelijke situatie. Staat een ontmoeting met de schoonfamilie op de agenda? Geen paniek, wij lijsten de do’s en don’t’s voor je op. 

Uiteraard, er is niéts ongemakkelijker dan aan een tafel schuiven en voor je uit zitten lachen omdat niemand iets te zeggen heeft. Maar je wil ook niet al te enthousiast overkomen, stel je voor dat je nieuwe schoonmoeder denkt dat je praktisch elke week schoonouders ontmoet en dat zo’n ontmoeting peanuts voor jou is. Not done. Hoe maak je wel een goede indruk? Experts delen hun geheimen: 

Doen

- Aanvaard de eerste uitnodiging die je krijgt als je dat kan, adviseert Verity Hogan van eHarmony aan The Independent. Dit toont je enthousiasme en dat je hen echt wil ontmoeten. 

- Mag je bij hen aanschuiven? Stel dan zelf voor om te helpen, met opdienen of afwassen eventueel, legt Hogan uit. Dit toont dat je hard werkt en graag helpt. 

- “Breng een cadeau mee,” zegt Sheela Mackintosh Stewart, een relatie consultant. Al is het iets kleins. Een bloemetje voor de mama, een fles wijn voor de papa, simpel. 

- Probeer van elkaar af te blijven wanneer de ouders erbij zijn. 

- Geef complimentjes aan je schoonfamilie maar probeer niet te overdrijven: het eten is lekker, is goed. ‘Ik zie waar uw zoon zijn goede looks haalt’, laat je best achterwege. 

- Ook een goed idee is om je lief al even uit te horen voor jullie naar zijn of haar ouders vertrekken, vraag bijvoorbeeld wat ze graag doen. Hebben ze hobby’s, zijn er interesses die overeenkomen? Dan heb je meteen enkele gespreksonderwerpen achter de hand. 

Niet doen

- Seksueel getinte of zware onderwerpen naar boven brengen. Het laatste dat je wil is een discussie tijdens jullie eerste ontmoeting. Laat daarom onderwerpen zoals politiek, religie of seks echt niet bovenkomen. 

- Een goede voorbereiding is alles, maar probeer niet te overdrijven. Anders ziet het er alleen maar gemaakt uit. Zorg dat het niet overkomt alsof je alles ingestudeerd hebt. 

- Je moet niet op alle vragen per se antwoorden. Krijg je te maken met een beschermende vader of moeder die al je donkerste geheimen wil weten? Je kan ook op een beleefde manier zeggen dat je die vraag niet wil beantwoorden, het eigenlijk niet weet of gewoon over iets anders beginnen. 

- Doe je niet anders voor dan je bent. Die façade zal toch afvallen na een tijdje. 

- Je mag dan nog zo zenuwachtig zijn, probeer niet te veel te drinken op die eerste ontmoeting. Straks heb je écht te diep in het glas gekeken en zeg je iets waar je spijt van krijgt. 

- Gaan jullie uiteten? Ga er dan niet van uit dat zij betalen voor het diner, stelt Plenty of Fish expert Smith. Ook al is het een waarschijnlijkheid, bied toch aan om te betalen uit beleefdheid. (br.hln)


» Reageer (0)
14-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de kijker: Week van de Migraine

In de kijker: Week van de Migraine

https://images0.persgroep.net/rcs/XdNAkXalrrwoweCvREhKpTQEskg/diocontent/123392760/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

14 tot 19 mei is het de zesde editie van de Week van de Migraine. In die week willen belangenorganisaties de aandacht vestigen op het schuldgevoel dat migrainepatiënten zich vaak aanpraten, wanneer ze uitjes met vrienden of zakelijke afspraken moeten annuleren door een migraineaanval. De ziekte is tenslotte onzichtbaar, en dat zorgt -helaas- voor veel onbegrip.

Migraine is een ernstige chronische aandoening en dat heeft vaak een impact op het sociaal leven van migrainepatiënten. Bovendien durven verschillende migrainelijders niet over hun situatie te praten met anderen, enerzijds omdat ze zich generen, anderzijds omdat ze anderen niet tot last willen zijn. Omdat de ziekte onzichtbaar is, stoten verschillende migrainepatiënten ook op onbegrip.

Het verschil tussen migraine en gewone hoofdpijn

Migraine wordt vaak vergeleken met gewone hoofdpijn, en daarom ook geminimaliseerd. Nochtans komt zo’n 20% van de mensen vroeg of laat in contact met migraine. Een migraineaanval is bij iedere patiënt anders. Sommigen hebben extreme hoofdpijn waardoor ze niks anders meer kunnen dan doodziek op bed liggen, anderen hebben ook gezichtsverlies of zelfs verlammingsverschijnselen. Mede ook omdat de ziekte bij iedereen anders is, is er vaak onbegrip en onvoldoende kennis over migraine bij de mensen.

Ben jij een migrainepatiënt? Zo ga je er mee om

Het is heel belangrijk om als migrainepatiënt uit de kast te komen. Wanneer je vrienden en je omgeving weten dat je een migrainepatiënt bent, en ze ook weten wat dat inhoudt, zullen ze meer begrip opbrengen wanneer je activiteiten last minute moet afzeggen.

Je leven inplannen is moeilijk: je wilt werken, maar daarnaast ook tijd maken voor je vrienden en familie. Omdat de migraine echter vaak doorbreekt op je vrije momenten -de momenten waarop je stress afneemt en je lichaam voelt dat er rust komt- is het lastig om op voorhand dingen af te spreken. Verplicht jezelf niet tot vaste afspraken, maar laat je vrienden en familie weten dat je op het moment zelf zal beslissen of je al dan niet aanwezig zal zijn.

Praat over je ziekte met je apotheker. Heb je soms last van hoofdpijn? Vertel dat aan je apotheker. Wanneer hij vermoedt dat er meer aan de hand is kan hij je doorverwijzen naar een arts of specialist. Een apotheker is tenslotte de vertrouwenspersoon van elke klant!

Onze redactrice testte via een VR-bril hoe een migraineaanval voelt

Redactrice Laurane: “Ik heb een lage pijngrens en ik was bang dat ik via die VR-bril -die een migraineaanval simuleert- de pijn ging moeten ervaren die gepaard gaat met een migraineaanval, maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn. De VR-bril toont je met beelden en geluiden hoe het voelt om een migraineaanval te krijgen. Zo’n aanval is voor iedere patiënt anders. Sommigen hebben extreme hoofdpijn, anderen hebben ook misselijkheid, gezichtsverlies, verlammingsverschijnselen… Toen ik de VR-bril opzette, bevond ik mij op een verrassingsfeestje. In plaats van de blijheid die normaalgezien met zo’n verrassing gepaard gaat, zag ik allemaal witte vlekken voor mijn ogen verschijnen en ik kreeg ik een ondraaglijke tuut in mijn oren. Ik was op dat moment een migrainepatiënt die een aanval kreeg op het slechtst denkbare moment, en dat was best confronterend.”

Om de ziekte meer aandacht te geven, en meer begrip te creëren voor de patiënten, zullen in de Week van de Migraine informatiebrochures over de ziekte in apotheken liggen. Daarnaast zullen er ook migrainedagboeken uitgedeeld worden, en in verschillende Belgische stations kunnen reizigers via een VR-bril ervaren hoe het voelt om een migraineaanval te krijgen.

Meer weten over de Week van de Migraine? Surf dan naar de website van Week van de Migraine. (br.hln)


» Reageer (0)
13-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vierde van de Belgen shopt geregeld bioEen vierde van de Belgen shopt geregeld bio

Een vierde van de Belgen shopt geregeld bio

https://images2.persgroep.net/rcs/nZtAtTAZSezNJc0S0OJ8DsJtGxg/diocontent/123171785/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bio is hip. Over de hele wereld zit het kopen en gebruiken van bioproducten in de lift, en ook in België stijgt de vraag. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door iVox bij 1000 Belgen: maar liefst een kwart van de Belgen koopt geregeld bioproducten.

Waarom we bio steeds belangrijker gaan vinden, komt in drie punten: 7 op de 10 Belgen geven aan bio te consumeren omdat deze géén pesticiden bevatten. Ook de aanname dat biologische producten beter zijn voor het milieu is voor 42% van de Belgen een belangrijke drijfveer. De veronderstelde hogere veiligheid van bioproducten (37%) sluit de top drie van de belangrijkste drijfveren af. 

Biologische landbouw en productie betekent werken met de natuur, het ondersteunen van dieren in het wild en het beschermen van kostbare natuurlijke hulpbronnen, zoals zoet water en gezonde bodems. Alhoewel de Belgen geregeld bioproducten in hun winkelkar hebben liggen, weten veel onder hen nog steeds niet wat een product nu juist bio maakt. 

Zo geven 4 op de 10 Belgen aan dat ze nog meer bio zouden kopen indien ze zouden weten wat het product nu juist ‘bio’ maakt. Een betere kennis zou dus kunnen leiden tot een hogere bioconsumptie. 89% van de Belgen weet dat er bij de biologische teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. 13% van de Belgen geeft foutief aan dat bioproducten sowieso lokaal geproduceerd zijn. Slechts 3% geeft foutief aan dat er geen dierlijke producten in bioproducten zitten. 41% weet dat bioproducten niet worden geproduceerd met kunstmest. En 35% van de Belgen schat correct in dat biovlees met meer respect voor het dierenwelzijn wordt gekweekt. 

Bijna de helft (49%) van de Belgen - waarvan het grotendeels de vrouwen zijn die de aankoop doen - koopt af en toe groenten in biovorm. Eieren (48%), fruit (44%) en melk en andere melkproducten (31%) staan ook in de top vier. Wijn, koekjes en snoep, bereide maaltijden en dranken (8%) staan helemaal onderaan.

HONEST

Een trend waar Coca-Cola volledig op inspeelt, want het bedrijf lanceert in 2018 over heel Europa een nieuw biologisch assortiment aan ijsthee, koude koffiedranken, chocolademelk, vruchtenlimonades en fruitige kruidentheeinfusies onder de naam HONEST. HONEST TEA is in Amerika de bestverkopende biologische gebottelde ijsthee van het moment en ook in Europa wil HONEST tegemoetkomen aan de groeiende Europese – en Belgische – vraag naar biologische dranken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse koningin Elizabeth geeft formele toestemming voor huwelijk prins Harry en Meghan Markle

Britse koningin Elizabeth geeft formele toestemming voor huwelijk prins Harry en Meghan Markle

https://images0.persgroep.net/rcs/oaPjIjGDYjU3ItA37l8hVWxvYbg/diocontent/123284531/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Britse koningin Elizabeth heeft formeel toestemming gegeven voor het huwelijk tussen haar kleinzoon prins Harry met de Amerikaanse ex-actrice Meghan Markle door een kalfslederen document vrij te geven waarop de symbolische woorden ‘Now Know Ye’ en haar handtekening staan geschreven. 

Het document werd versierd met symbolen die de levensloop van de jonge tortelduifjes symboliseren. Om het nog officiëler te maken is het document verzegeld met de ‘Grote Zegel van het Rijk’.

Op het gekalligrafeerde document zijn de rode draak van Wales en de bloemrijke emblemen van het Verenigd Koninkrijk gebruikt om prins Harry te symboliseren, evenals drie kleine schildjes van het wapenschild van de Spencers, van de kant van Harry’s overleden moeder Diana. Voor Markle zijn een roos gebruikt, de nationale bloem van de Verenigde Staten, evenals twee gouden klaprozen, het symbool van Markles geboortestaat Californië.

Na de trouw zal het paar het document cadeau krijgen. Kalfsleer wordt door de koningin enkel nog voor zeer belangrijke staatsdocumenten gebruikt. (br.hln)


» Reageer (0)
12-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe getuige in onderzoek naar Bende van Nijvel: “Reus was mijn baas, ik moest rare opdrachten doen”

Nieuwe getuige in onderzoek naar Bende van Nijvel: “Reus was mijn baas, ik moest rare opdrachten doen”

https://images3.persgroep.net/rcs/Je1INTwFo8v47Hkx8MkuvuOYvQk/diocontent/123237005/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Plots moest mijn cliënt in Gent rijkswachters en politieagenten beschieten die niet voorzien waren van bepaalde herkenningstekens.” Dat vertelt de advocaat van een nieuwe getuige in het dossier van de Bende van Nijvel aan VTM NIEUWS. De man duidt zijn voormalige baas, Michel Libert, aan als de Reus. “Mijn cliënt is er 100 procent van overtuigd: Libert is de Reus.”

Michel Libert is  de voormalige nummer twee van de extreemrechtse beweging Westland New Post. De getuige werd op 17-jarige leeftijd gerekruteerd in het leger door Libert. “Om zogenaamd te werken voor Staatsveiligheid”, vertelt zijn advocaat Kristiaan Vandenbussche.

Rijkswachters beschieten

De opdrachten, die hij in de vorm van gecodeerde berichten kreeg, varieerden van inbreken in militaire kazernes tot het stelen van wapens in depots. Maar het ging zelfs verder. “Hij kreeg plots de opdracht om in Gent ter hoogte van de Heuvelpoort rijkswachters of politieagenten te beschieten die niet voorzien waren van bepaalde herkenningstekens”, zegt Vandenbussche. “Die opdracht werd uiteindelijk geannuleerd, maar mijn cliënt kreeg wel de indruk dat het eigenlijk was om hem te testen. Telkens wanneer hij meedeed aan een bepaalde opdracht, werd hij gepromoveerd binnen de organisatie.”

Ereteken met hakenkruis

De man besloot uiteindelijk uit de organisatie te stappen. “Hij stopte ermee toen hij een bepaald ereteken kreeg na een training in een bos waarop een adelaar en een hakenkruis stond”, vertelt de advocaat. “Dan is mijn cliënt tot het besef gekomen dat dat niets te maken had met de veiligheid van de staat, maar om een extreemrechtse organisatie. Twintig mensen met bivakmuts stonden toen klaar om over te gaan tot rekrutering”, vertelt Vandenbussche nog. “Een maand later zijn de eerste overvallen van de Bende van Nijvel begonnen.”

Wie is Libert?

Libert wordt al sinds 1984 onderzocht als één van de mogelijke Reuzen. Zo’n dertig jaar geleden was Libert een fors gebouwde man van 1,91 meter, waardoor hij ook destijds in het vizier van de speurders kwam. In de jaren negentig gaf Libert toe meermaals voor de aanslagen van de Bende van Nijvel supermarkten verkend te hebben in opdracht van een onbekende opdrachtgever.

Toen Libert in oktober 2014 door de toenmalige onderzoeksrechter gedurende 48 uur werd vastgehouden, kwam er over de opdrachtgever van supermarktspionage ook geen duidelijkheid en mocht hij uiteindelijk als een vrij man opnieuw huiswaarts keren. “Een van de speurders heeft me toen gezegd dat ik de laatste was op hun lijstje van mogelijke daders”, verklaarde Libert vorig jaar in de Franstalige media. “Na mij was er het grote niets.”

Parket onderzoekt

Het parket bevestigt dat er onderzocht wordt of Libert De Reus van de Bende van Nijvel is. “We onderzoeken dit spoor, net als verscheidene andere”, klinkt het. Libert werd de voorbije week ondervraagd door het gerecht.  (br.hln)


» Reageer (0)
11-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oproep: breng ivoor binnen bij dierentuin zodat het kan vernietigd worden

Oproep: breng ivoor binnen bij dierentuin zodat het kan vernietigd worden

https://images2.persgroep.net/rcs/O0Prw7QDbkqMllWaAw-_k7KXTMA/diocontent/21922275/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Pairi Daiza, de Zoo van Antwerpen en Planckendael zamelen vanaf volgende week ivoor in. Dat is een initiatief van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, schrijft Het Nieuwsblad. De FOD zal alles in een container verzamelen en verpulveren, want heel wat ivoor is illegaal.

De Federale Overheidsdienst roept iedereen op om vanaf volgende week alle ivoren beeldjes of slagtanden die ze thuis nog hebben liggen, binnen te brengen zodat ze alles kunnen vernietigen.

Geen boete

De FOD hoopt op een grote opkomst om zo een signaal te geven tegen onwettige ivoorhandel. Wie het ivoor binnenbrengt zal ook geen boete krijgen. “We gaan niemand bestraffen, zelfs al brengt die een stevige collectie illegaal ivoor mee, zegt Sarah Van Staen van de FOD. “Door alles te vernietigen kan het ivoor ook nooit meer op de illegale markt terechtkomen.”

Strengere regels

De regels voor ivoor zijn de laatste jaren enorm veel strenger geworden. In heel wat landen geldt een invoerverbod, wat de marktwaarde heeft doen zakken. Wie ivoor wil verkopen heeft een CITES-certificaat nodig. Zo’n certificaat kan je alleen maar krijgen als je kan bewijzen dat het ivoor van voor 1984 afkomstig is, of ingevoerd werd voor 1990. Anders gaat het om illegale producten. Het bezit ervan kan bestraft worden met een boete of celstraf.

Stroperij

De handel van ivoor zorgde er vorig jaar nog voor dat 30.000 olifanten werden afgeslacht. Vooral Hongkong en China zijn grote afnemers, maar sinds begin dit jaar is de handel van ivoor ook in China verboden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stewardessen verklappen wat je moet dragen voor een upgrade naar eerste klas

Stewardessen verklappen wat je moet dragen voor een upgrade naar eerste klas

https://images0.persgroep.net/rcs/11z7pdHg3_kTXSC4b8K9dc5hW2w/diocontent/123066196/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wil je eens in eerste klasse vliegen, maar laat je bankrekening dat niet meteen toe? Met een beetje geluk en de juiste outfit kan je toch gratis en voor niets een upgrade krijgen.

Je hebt meer beenruimte, je kan je stoel verzetten zodat je lekker languit kan liggen, er is geen vervelende achterbuur, je hebt een groter tv-scherm, het eten is véél lekkerder en je kan kiezen tussen meer (alcoholische) drankjes. De voordelen van business class zijn legio.

Jammer genoeg moet je voor die leuke extraatjes veel geld neertellen. Alhoewel. Als niet alle plaatsen bezet zijn, kan je met wat geluk een upgrade krijgen. Drie factoren spelen daarbij een belangrijke rol: je moet alleen reizen, geregisteerd zijn bij een frequent flyer programma én netjes gekleed zijn.

Vooral dat laatste is opmerkelijk. Als we een lange vlucht voor de boeg hebben, heisen we ons eerlijk gezegd het liefst in een comfortabele broek. Maar wie toch kans wil maken op een upgrade, doet dat blijkbaar beter niet. “Je outfit kan zeker en vast je kansen op een upgrade vergroten”, vertellen verschillende stewardessen aan de lifestylesite Who What Wear. Over één ding zijn ze het eens: leggings, jeans en joggings zijn een no-go.

Wat je dan wel moet doen? “Je moet deftig, maar simpel gekleed zijn. Geef de indruk dat je vaak reist, maar overdrijf ook niet met designerkledij”, zegt een van de stewardessen. “Geloof me, het werkt.” Deftig en simpel, voor vrouwen betekent dat blijkbaar een strakke zwarte broek met een blazer of een kleedje. Ook een cashmere trui of losse blouse zijn een goed idee. Voor mannen is het wat gemakkelijker: zij zijn gesteld met een chino en T-shirt.

Je kan maar proberen natuurlijk. En wie zich tijdens de vlucht toch comfortabel wil nestelen op z’n stoel, kan nog altijd een extra outfit meenemen en zich omkleden op het vliegtuig.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse wijnmakersfamilie veilt laatste flessen uit 1774: “Oudste wijn ter wereld”

Franse wijnmakersfamilie veilt laatste flessen uit 1774: “Oudste wijn ter wereld”

https://images1.persgroep.net/rcs/nERIbbtEM6LEffshfcLzISh-1Vw/diocontent/111863727/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In Parijs gaan drie van de oudste flessen wijn ter wereld deze maand onder de hamer. Het gaat om drie flessen vin jaune uit de Jura in het oosten van Frankrijk, die bekend staat als ‘wijn voor koningen en koning van de wijnen’. De flessen uit 1774 zijn per stuk zeker twintigduizend euro waard, maar kunnen zelfs dubbel zoveel opbrengen.

De flessen van 87 centiliter zijn generaties lang bewaard door de afstammelingen van Pierre Vercel, een fameuze wijnmaker uit de 17e eeuw. Het gaat om de laatste flessen die de familie in hun wijnkelder heeft liggen.

In 1994 werd een fles van dezelfde eeuwenoude ‘batch’ soldaat gemaakt door een groep wetenschappers, wijnkenners en vinologen. De wijn werd ‘excellent’ bevonden en het selecte clubje raadde toen aan om de wijn nog zeker honderd jaar te bewaren. De smaak werd beschreven als “goud en amberkleurig nectar, met vleugjes van noten, kruiden, curry, kaneel, vanille en gedroogd fruit.” De wijn kreeg een score van 9,4 op tien.

Louis Pasteur

In 2011 en 2012 werden twee flessen van dezelfde collectie verkocht voor 57,000 en 38,000 euro. Leuk weetje: Louis Pasteur, die ook uit de Jura afkomstig was en bevriend zou zijn geweest met Vercels kleinkinderen, zou zijn toelating tot de Académie Française in 1881 gevierd hebben met een fles 1774 vin jaune.

Behalve de wijn uit 1774, worden er nog 99 andere flessen uit de wijnkelder van de Vercels geveild. De veiling zal op 26 mei plaatsvinden in Lons-le-Saunier.  (br.hln)


» Reageer (0)
10-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veenbessensap helpt toch niet tegen een blaasontsteking

Veenbessensap helpt toch niet tegen een blaasontsteking

https://images1.persgroep.net/rcs/MG6cYEAkyTC3Gq6W-LX9qTNgeak/diocontent/123117277/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Iedereen die al eens een blaasontsteking heeft gehad, kreeg ongetwijfeld de raad om veenbessensap te drinken. Een goedbedoeld advies, maar een Brits gezondheidsinstituut benadrukt nu dat het drankje niet voldoende is om dat vervelend probleempje down under te bestrijden.

Het Britse National Institute for Health and Care Excellence, ook wel NICE genoemd, heeft een nieuwe hulpgids gelanceerd over blaasontstekingen. Daarin staat te lezen dat er amper bewijs is dat veenbessensap het pijnlijke kwaaltje kan genezen. Wat wel helpt? Een antibioticakuur en veel water drinken.

Die info kan goed van pas komen, want een blaasontsteking komt vaak voor. Vooral vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Dat heeft te maken met onze anatomie: niet alleen ligt de vagina dichter bij de anus, maar ook het urinekanaal is bij de dames korter dan bij de heren, waardoor bacteriën sneller de blaas kunnen bereiken.

Voorkomen

Omdat we sterk geloven in het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’: wat kunnen we doen om het ongemak te vermijden? De experts zijn het er over eens dat veenbessensap wél preventief kan werken. Af en toe een glaasje drinken kan dus zeker en vast geen kwaad.

Voor en na een vrijpartij even naar het toilet gaan, is ook een goed idee. Tijdens het gerampetamp kunnen bacteriën immers gemakkelijker in de urinebuis terechtkomen. Door te plassen, spoel je bij wijze van spreke de bacteriën weer weg. Wil dat zeggen dat je na het hoogtepunt snel uit het bed moet springen? Nee, je kan gerust nog even blijven liggen in de armen van je teergeliefde, maar let er gewoon op dat je nog een bezoek brengt aan het kleinste kamertje voor je indommelt.

Het is ook géén cliché dat je een blaasontsteking kan krijgen door je plas op te houden. Dit geeft bacteriën in de blaas de kans om zich te vermenigvuldigen. Ook door te weinig te drinken, is je urine geconcentreerder en moet je minder vaak naar het toilet. Je raadt het al: ook dan geef je de bacteriën vrij spel om zich op te hopen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na 23 jaar exit Luc Bomans in ‘Thuis

Na 23 jaar exit Luc Bomans in ‘Thuis’: “Bij de laatste scène hebben we gehuild”

https://images0.persgroep.net/rcs/rU6PzpEZ305a7zaf9iFcR0LMF-g/diocontent/123071340/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maanden op voorhand werd de exit van Luc uit ‘Thuis’ al aangekondigd, maar toch hebben de makers de kijkers in snelheid genomen. Het personage van Mark Willems (70) verdween deze avond uit de serie, maar niet zoals de verhaallijn lang liet vermoeden. De begrafenis zal volgende week wellicht een zeer emotionele aflevering opleveren.

Mark Willems vertolkte al sinds de 65ste aflevering in 1996 de rol van Luc Bomans, de ondernemende zoon van de familie met een sluw karakter. Maar in 2015 was er een serieus kantelmoment in zijn verhaal. Het personage liep na een mislukte zelfmoordpoging hersenschade op en belandde daardoor in een rolstoel.

“Ik had de makers twee jaar geleden al eens gevraagd om Luc na een realistische, maar logische revalidatie uit die rolstoel te halen”, zei de acteur al in december. “Anders zou zijn verhaal voor mij en de kijker na een tijdje toch helemaal op zijn. Maar dat zagen de makers niet zitten. Zij vonden Luc interessanter als andersvalide. Twee jaar later zat er nog altijd geen enkele evolutie meer in mijn personage. Ik vind het zo niet meer plezant, want ik kan met Luc geen kant meer op. Ik dreig in routine te vervallen en dat is iets wat een acteur altijd moet vermijden.”

En daarom vroeg de acteur in december om na 23 seizoenen uit de reeks te worden geschreven. Dat leek pas over enkele weken op tv te zullen gebeuren. Luc overwoog euthanasie en had de papieren daarvoor al getekend. Na een roadtrip met zijn broer Frank en zoon Lowie naar zijn favoriete bestemming Valencia zou hij zelf voor zijn einde kiezen. Maar zover kwam het niet. Valencia bereikte hij nooit. Na een kampvuur overleed hij deze avond zachtjes en zonder pijn in zijn slaap. Zijn lichaam was blijkbaar op. Gedaan met Luc Bomans.

Leeg gevoel

“23 jaar lang acteren in ‘Thuis’ is niet niks”, zegt Mark. “Ik heb het complexe personage Luc zelf mee vormgegeven met zowel egoïstische als sympathieke eigenschappen. Dat fascineerde de kijkers en omgekeerd heb ik dat graag geacteerd. Het was een eer om met zo’n getalenteerde cast te kunnen werken. Ik heb bij heel wat producties gewerkt, maar in Studio Manhattan is de sfeer echt geweldig. Op mijn laatste draaidag kreeg ik een warm applaus en namen we afscheid met een toost. Die waardering voelde goed. Ik ging naar huis met een leeg gevoel: wat raar dat mijn dagen niet meer gevuld zullen worden door ‘Thuis’. Ik heb nu meer tijd om te reizen en me toe te leggen op mijn favoriete hobby, koken. Maar ik heb ook enkele theaterproducties in het vooruitzicht. Mijn einde bij ‘Thuis’ betekent dus niet mijn einde als acteur.”

Weinig woorden, veel gevoel

Mathias Vergels, die Lucs zoon speelt, moet nog wennen aan het vertrek van zijn tv-vader. “Ik heb veel bewondering voor de manier waarop Mark Luc Bomans vakkundig neerzette”, zegt Mathias. “Tijdens onze scènes samen heeft hij me ook ontzettend veel geleerd. Daarvoor was een simpele blik al genoeg. Iemand die sinds jaar en dag je vader speelt, daar krijg je toch een speciale band mee. Het afscheid, na zijn laatste scène, voelde aan als iets onwezenlijks. We hebben allebei gehuild, weinig gezegd, elkaar omarmd. Toen fluisterde hij me nog iets kleins toe. Zo zijn we altijd geweest: weinig woorden, veel gevoel. Zo moet dat zijn.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit kun je eten en drinken om winderigheid te verminderen

Dit kun je eten en drinken om winderigheid te verminderen

https://images4.persgroep.net/rcs/cAtsXmoMkImfbAsxNb666mo3uYc/diocontent/123052609/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Scheten laten we allemaal. Hoe normaal darmgas ook is, we schamen ons voor die protjes. Met deze trucs help je je darmen de hoeveelheid gas te beperken.

Volgens Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, laten we gemiddeld ongeveer 10 keer per dag een scheet. Dit doet het lichaam om het darmgas kwijt te raken. Bij extra darmgas wordt soms zelf 30 tot 40 keer per dag een wind(je) gelaten, voor sommige mensen betekent dit een lozing aan darmgassen van wel twee liter per dag of zelfs meer.

“Iedereen laat winden. Het is dus heel normaal”, zegt Yvette Bruinsma, gezondheidsvoorlichter van de Maag Lever Darm Stichting.  Voeding speelt een belangrijke rol bij de productie van darmgassen: hoe je eet en wat je eet, heeft veel invloed op de samenstelling van de darmflora, de bacteriën die in de darm aanwezig zijn. Onverteerde voedselresten die in de dikke darm terechtkomen, worden door de darmflora bewerkt en hierbij komen veel gassen vrij.

Er is voeding die je beter kunt vermijden om winderigheid te voorkomen en verminderen, vertelt Bruinsma. “Producten zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, lightproducten, peulvruchten, koolsoorten, ui en prei kun je beter mijden. Deze zorgen voor extra gasvorming in de darmen.”

Postma-Smeets geeft aanvullend advies om overdadige winderigheid te voorkomen. “Wanneer je snel eet kan dat ook er voor zorgen dat je extra lucht mee hapt. Dat kan tot meer winderigheid leiden. Rustig eten kan helpen om minder lucht in je maag te krijgen tijdens het eten.” Verder speelt de levensstijl een rol, weet de voedingsexpert. “Vermijd stress en beweeg voldoende. Blijven de klachten bestaan, dan is het verstandig om hierover met de huisarts en diëtist te overleggen.”

Vezelrijke voeding

Het is ook belangrijk om je lichaam te ondersteunen. “Een algemeen advies om winderigheid te voorkomen, is goed voor je darmen zorgen door gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding te gebruiken. Verder is het belangrijk om verstopping te voorkomen”, vervolgt Bruinsma. “Bij verstopping is vezelrijke voeding erg belangrijk maar door het gebruik van extra vezels kan de gasvorming ook tijdelijk weer toenemen. Belangrijk is dan ook om het aantal vezels geleidelijk uit te breiden. Drink daarbij minimaal 2 liter vocht per dag.”

Het is niet verstandig om je scheten in te houden. De gassen moeten je lichaam uit. Het beste advies is daarom om je scheet niet binnen te houden, want het laten van een prot lucht op. (br.hln)


» Reageer (0)
09-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Baby wordt geboren met een ‘Batman-masker’: ouders panikeren

https://images2.persgroep.net/rcs/qY4eS2szxd1JienJ4wnPp_Dm2_Y/diocontent/123056450/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Andrew en Lacey Jackson waren geschrokken toen ze voor het eerst hun pasgeboren dochter, Natalie, zagen in de verloskamer. De baby is geboren met een moedervlek die de omvang heeft van een derde van haar gezicht. Daardoor noemen haar broers haar Batman.

Andrew (34) en Lacey (35), een koppel uit Sioux Falls, de grootste stad in South Dakota (VS), schrokken enorm toen ze Natalie zagen met zo’n grote moedervlek die een deel van haar voorhoofd, neus en de omgeving rond haar linkeroog bedekt.

Eerste kennismaking

De moeder vertelt hoe ze in paniek was op het moment dat de verpleegster haar het meisje toonde, nadat ze via een keizersnede ter wereld kwam op 9 januari van dit jaar. “Het was zo speciaal om haar voor het eerst te horen huilen. Toen de verpleegster haar liet zien na de keizersnede zag ik de grote, zwarte vlek op de linkerkant van haar gezicht”, aldus de moeder. “Ze was zo mooi. De vlek leek op een blauwe plek, dus ik was ongerust dat ik iets verkeerds had gedaan tijdens mijn zwangerschap.” De dokters ontkenden dat en zeiden dat Natalie goed ademde en gezond was.

Gezondheidsrisico’s

Toen Natalie een week oud was, zijn de ouders met haar naar een oogarts gegaan. Ze wilden zeker zijn dat de moedervlek geen enkele schade zou aanrichten aan haar gezichtsvermogen. Ook gingen ze langs bij een dermatoloog en een huidspecialist.

Omwille van de ontwijking, krijgt Natalie te maken met een heleboel gezondheidsrisico’s. Toch hebben de ouders, verrassend genoeg, beslist dat ze de moedervlek niet zullen laten verwijderen.

Volgens de moeder zeggen de dokters dat de geboortevlek nog zal groeien en dat ze daardoor te maken zal krijgen met nog meer gezondheidsproblemen: “De dermatoloog vertelde ons dat de vlek later een nog groter deel van haar gezicht zou kunnen bedekken. Op dat moment vergroot het risico op pigmentkanker, omdat die abnormale cellen kunnen blijven groeien.”

Batman

Het koppel heeft nog twee andere kinderen: Elliott (7) en Devin (4). Wanneer zij hun kleine zusje voor het eerst zagen, noemden ze haar ‘Batman’.

Lacey: “Een van de jongens vroeg wat die zwarte vlek op haar gezicht was. Ik zei hem dat het haar superheldenmasker was en dat ze daardoor alles zal kunnen bereiken wat ze maar wil.”

De buitenwereld

Op het moment dat de moeder haar dochtertje voor het eerst in de wieg legde, begon ze zich zorgen te maken over wat de anderen over haar zouden denken. “Wanneer ik ons prachtig meisje knuffel, beeld ik me in dat anderen haar alleen maar gaan bekijken omwille van de moedervlek en dat ze niet gaan zien hoe mooi ze is”, vertelt de moeder. Op dat moment beslisten de ouders dat ze haar alle vertrouwen zullen geven, zodat ze ook zelf zal zien hoe mooi ze is en hoe ze alles zal kunnen bereiken wat ze maar wil in haar leven.

“De mensen zeggen ons hoe prachtig Natalie wel niet is, zowel innerlijk als uiterlijk. We zullen haar altijd vertellen dat de moedervlek een deel van haar persoonlijkheid en haar leven is”, voegen de ouders daar nog aan toe. “Hopelijk zal ze de vlek snel aanvaarden waardoor ze een sterker persoon wordt.”

Het koppel is bezorgd om het feit dat Natalie, wanneer ze ouder wordt, gepest zal worden. “We weten dat ze het later niet altijd even gemakkelijk zal hebben, zowel geestelijk als lichamelijk, maar we weten dat de vlek haar sterker zal maken. Ongeacht wat ze meemaakt”, besluit het koppel.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel eieren per week mag je nu eten? Nieuwe studie ziet geen graten in opvallend veel

Hoeveel eieren per week mag je nu eten? Nieuwe studie ziet geen graten in opvallend veel

https://images0.persgroep.net/rcs/Y-uj6U7V3roTsm-H_Rl3Oy3F69Q/diocontent/109529269/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Overdaad schaadt. Dat is dé vuistregel voor zowat al onze eet- en drinkgewoontes. Ook met eieren moet je oppassen, is ons altijd geleerd. Het aantal eieren dat je per week zou mogen nuttigen, verschilt de laatste jaren naargelang de geraadpleegde bron. Een nieuwe studie concludeert nu dat tot twaalf eieren per week de gezondheid geen schade toebrengt. Zelfs niet bij patiënten met prediabetes of met type 2 diabetes. Let wel: “Als de eieren deel uitmaken van een gezond voedingspatroon”.

De studie van de universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, zette twee groepen een jaar lang op een regime van respectievelijk twee en twaalf eieren per week. Het gewichtsverlies bleek gelijkaardig in beide kampen. Zelfs deelnemers met diabetes type 2 die een dozijn eieren per week aten, ondervonden geen nadelige gevolgen: geen ontstekingen, geen verhoogde glucosespiegel, geen opduikende cardiometabole risicofactoren. Het leidde tot een verrassende conclusie: “Een gezond voedingspatroon op basis van bevolkingsrichtlijnen en met meer eieren dan momenteel door sommige landen wordt aanbevolen, kan veilig worden aangehouden”.

De officiële voedingsrichtlijn in ons land legt het maximale aantal eieren per week op drie. Dat heeft te maken met de innamelimiet van maximum 300 mg cholesterol per dag via voeding. Een ei is goed voor zo’n 200 mg. Eieren bevatten inderdaad zelf veel cholesterol, maar, zoals al uit vorige wetenschappelijke onderzoeken bleek, hadden ze ook in deze nieuwe studie nauwelijks effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Wie ’s morgens kiest voor eieren in plaats van een ontbijt op basis van graan, blijkt overdag vaak minder calorieën te eten.

Onderzoeksleider dr. Nick Fuller: “Ondanks verschillende adviezen over wat een veilige eierconsumptie is voor mensen met prediabetes en type 2 diabetes, geeft ons onderzoek aan dat mensen niet terughoudend hoeven te zijn met het eten van eieren, als dit deel uitmaakt van een gezond dieet”. Onder ‘gezond’ verstaat Fuller dat verzadigde vetten zoals boter vervangen worden door enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, zoals avocado’s en olijfolie.

Vooral het eigeel bevat veel vetten, maar in een ei zitten ook heel wat vitaminen, mineralen, eiwitten en gezonde omega 3-vetten. Nick Fuller benadrukt daarom dat eieren niet alleen onschadelijk zijn voor de gezondheid maar zelfs de gezondheid ten goede kunnen komen, zowel voor diabetes type 2-patiënten als voor de algemene bevolking. Het is volgens hem goed “als hulp bij het regelen van de inname van vet en koolhydraten, voor de ogen en het hart, voor gezonde bloedvaten en gezonde zwangerschappen”. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg drinkt minder bier, vooral horeca krijgt klappen

Belg drinkt minder bier, vooral horeca krijgt klappen

https://images3.persgroep.net/rcs/McUofHcepXXSH_cavZitdQz4oOA/diocontent/73026635/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De bierconsumptie op de Belgische markt is vorig jaar met 1,6 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers uit het jaarverslag van Brouwerij Haacht. Opnieuw een daling dus, maar die was kleiner dan in 2016, toen de Belgische consumptie met 3,29 procent daalde.

Volgens Haacht klokten horeca en retail samen af op 7,57 miljoen hectoliter, of 122.000 hectoliter minder dan in 2016. De daling situeert zich vooral in de horeca: -3,2 procent tot 3,26 miljoen hectoliter. In de retail ging 0,4 procent minder bier over de toonbank (4,31 miljoen hectoliter). Het aandeel van de retail stijgt dus verder, tot 57 procent.

Volgens Haacht ging het volume van de zwaardere bieren -bijvoorbeeld abdij- en trappistbieren en degustatiebieren- nog vooruit in de dalende markt. “De categorie van de pilsen blijft marktleider, maar het marktaandeel daalt licht van 71,3 naar 71,0 procent.” Abdijbieren en trappist klokken samen af op 12 procent aandeel en degustatiebieren zijn goed voor 11,5 procent van de markt.

Uitdagingen
Op de cijfers van sectororganisatie Belgische Brouwers is het wachten tot juni. Dan volgt het jaarverslag met onder meer de cijfers van de Belgische markt en de export van de brouwerijen.

Haacht verwijst tot slot naar verschillende uitdagingen voor de brouwers: dalend verbruik, toenemend belang van de thuismarkt ten opzichte van de horeca, overcapaciteit en toenemende reglementering. Denk bijvoorbeeld maar aan de witte kassa, die een daling van het aantal horecazaken met zich meebrengt. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!