NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea


22-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijkste vrouw ter wereld Liliane Bettencourt (94) overleden

Rijkste vrouw ter wereld Liliane Bettencourt (94) overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2017/2/2/7/20170921181203/media_xll_10022692.jpg

De Franse Liliane Bettencourt, erfgename van cosmeticabedrijf L'Oréal en rijkste vrouw ter wereld, is vandaag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Franse krant Le Monde bericht.

Liliane Bettencourt werd op 21 oktober 1922 geboren, als enig kind van Eugène Schueller, de oprichter van het Franse cosmeticamerk L'Oréal. Haar moeder sterft wanneer Liliane vijf jaar oud is. Haar vader neemt, naast zijn drukke zakenleven, ook de opvoeding voor zich. In 1957 erft Bettencourt het hele L'Oréal-imperium van haar vader. Ze wordt plotsklaps hoofdaandeelhouder en helpt het bedrijf vanop de eerste rij mee uit te bouwen. Dat lukt aardig. L'Oréal trekt in 1963 naar de beurs, Bettencourt rijft de miljoenen binnen.

Jarenlang is Bettencourt de rijkste vrouw ter wereld, ook anno 2017 nog. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de Franse een geschat vermogen van meer dan 44 miljard dollar, of 36 miljard euro. In 2012 wordt ze opgevolgd door haar kleinzoon. Sindsdien heeft ze zich teruggetrokken uit de zakenwereld.

Bettencourt leidde de laatste jaren aan hevige dementie. En daar maakten sommigen maar al te graag gebruik van. Zo diende haar enige dochter in 2007 nog een klacht in tegen een vriend van Bettencourt nadat die meer dan 1,25 miljard euro aan giften zou hebben ontvangen. François Marie-Banier zou daarbij geprofiteerd hebben van de zwakke geestelijke toestand van de vrouw.

Ook in  2010 kwam Bettencourt nog in het nieuws toen voormalig Frans president Nicolas Sarkozy ervan verdacht werd pakken geld te hebben gekregen voor het voeren van zijn presidentscampagne. Sarkozy werd uiteindelijk buiten vervolging gesteld.

Alice Walton (67), erfgename van Sam Walton of oprichter van Walmart, volgt Bettencourt nu op als rijkste vrouw ter wereld. Haar vermogen wordt geschat op 38 miljard euro.  (br.hln)


» Reageer (1)
21-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeug overleeft 40 uur in beerput en baart dan 12 gezonde biggetjes

Zeug overleeft 40 uur in beerput en baart dan 12 gezonde biggetjes

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/varkenskweker-peter-decaestecker-bij-de-geredde-zeug-en-haar-biggetjes-nbsp-nbsp-hans-verbeke/p1/img-ODJmOWM3YjUvYXQvMTAwMjExMDgvNjQweDY0MC9GVA/10021108.jpeg?v=qvOH5KM

Een zeug van 250 kilo die vorige week meer dan twee meter diep in een beerput vol ammoniakgassen tuimelde, heeft haar avontuur dan toch overleefd. Meer zelfs: toen het dier na 40 uur gered kon worden, wierp het maandagnacht twaalf kerngezonde biggetjes. "Een mirakel", beseft varkenshouder Peter Decaestecker uit Moorslede.

Langs de Ravestraat in Moorslede runt Peter Decaestecker (44) met veel liefde voor zijn dieren een varkensbedrijf met 140 zeugen. Toen een van de dieren vorige week plots 2,2 meter diep in een mestkelder viel, was dat dan ook een zware klap voor de varkenshouder. "Hoewel de zeug nog kon rondwandelen in de beerput zag het er niet goed uit", vertelt hij. "Een varken van zo'n 70 kilo kan je nog met een speciale haak vastklemmen en naar boven hijsen. Met een volgroeide zeug is dat uiteraard onmogelijk. Je zou twee spanriemen onder het dier door moeten kunnen halen, maar daarvoor moet de mestkelder volledig worden leeggepompt. Bovendien kan je niet zomaar afdalen in een beerput. Zonder bescherming ben je binnen de vijf minuten bedwelmd door de ammoniakgassen."

Stressgevoelige dieren

Ook de brandweer zag niet meteen een oplossing. "Ik begon te beseffen dat het onbegonnen werk was. Bovendien zou een reddingsoperatie nog geen garantie zijn dat het dier zou overleven. Varkens zijn immers erg stressgevoelig."

Overtuigd dat het slechts een kwestie van uren was vooraleer het dier zou sterven in de beerput, verdween bij Peter Decaestecker de hoop op een goede afloop. "Maar 's avonds, toen ik de varkens nog eens ging voederen, zag ik dat de zeug nog altijd leefde. Die nacht lag ik te piekeren. Mijn varkens zijn zoveel meer voor me dan mijn inkomen alleen. Ik heb een zekere band met hen. Daarom besloot ik af te wachten tot 's morgens. Als de zeug dan nog leefde, dan moest en zou ze gered worden."

Zo gezegd, zo gedaan. 's Morgens bleek de zeug nog vrij vrolijk rond te wandelen in de mestkelder. "Dat ze toen nog altijd niet bedwelmd was door de ammoniakdampen is een mirakel", zegt Peter. "Zelfs de veearts stond met grote ogen te kijken. Blijkbaar moet ze toch ergens een plaatsje gevonden hebben in de beerput, waar ze amper last had van de dampen. Ik besloot de brandweer nog eens te bellen en samen dokterden we een oplossing uit. De mestkelder werd in een sneltempo leeggepompt. Drie brandweermannen in speciale pakken, en voorzien van persluchttoestellen, daalden in de beerput af. Ze klikten de zeug vast en leidden ze naar boven. Met mankracht en een speciaal hijssysteem slaagden we in ons opzet. Veertig uur nadat de zeug in de mestkelder was gevallen, was ze weer boven. Voor het dier leek er niets aan de hand. Ze wandelde meteen rond om eten en drinken te zoeken. We hebben ze wat afgespoeld en dat was het dan."

Peter en zijn vader Willy merkten wel dat de uier van de drachtige zeug fel verminderd was in omvang. "Als het werpen nadert, zwelt de uier. Dat was al het geval toen het dier naar beneden donderde. Maar toen ze weer boven kwam, dachten we dat ze haar biggen verloren had in de beerput."

Plots twaalf biggetjes

Plots begon de uier echter toch weer uit te zetten. Peter besloot de zeug in het kraamhok te plaatsen, waar de dieren werpen. "En kijk, dinsdagochtend zag ik tot mijn verbazing twaalf pasgeboren biggetjes. Ze waren vrolijk aan het zogen bij het moederdier", zegt hij.

De varkenskweker is erg tevreden met de goede afloop. "De inspanningen hebben geloond. Ik ben iedereen dankbaar die zijn steentje heeft bijgedragen." (br.hln)


» Reageer (1)
20-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wordt dit het duurste Kuifje-album ooit? Erg zeldzaam stripboek onder de hamer

Wordt dit het duurste Kuifje-album ooit? Erg zeldzaam stripboek onder de hamer

http://static2.hln.be/static/photo/2017/0/12/13/20170919112012/media_xll_10017313.jpg

Fans en verzamelaars van Kuifje kunnen hun hart ophalen bij veilingwebsite Catawiki. Daar wordt één van de zeldzaamste en duurste Kuifje-albums ter wereld geveild: de 'alternatieve editie' van het Kuifjeverhaal 'L'lle Noire' (De Zwarte Rotsen) uit 1943. Wereldwijd zijn er nog maar drie exemplaren van het album.

Volgens Patrick Vranken, stripboekenexpert bij veilinghuis Catawiki, is het album niet zomaar een stripboek. ''Het album werd in 1943 op vraag van tekenaar Hergé (1907-1983) in een privé-oplage van slechts tien stuks gedrukt en was bedoeld om naar kranten te sturen die het konden gebruiken voor publicatie."

Het album in de veiling is een bijzonder exemplaar: "Dit stripboek werd nooit verstuurd, maar is later door Hergé gebruikt als werkdocument om een moderne versie van het originele album voor te bereiden. Het album bij ons staat dan ook vol met gecorrigeerde plaatjes en handgeschreven opmerkingen. Het is uniek en mag worden beschouwd als een bijzonder stukje stripgeschiedenis''. Uit het exemplaar blijkt hoe perfectionistisch Hergé was. 

Catawiki verwacht dat de opbrengst van het album kan oplopen tot maar liefst 95.000 euro. Daarmee zou het stripboek het duurste Kuifje-album ooit worden. Op dit moment wordt er al 16.000 euro geboden.

Kuifje in Afrika

Vorig jaar werd bij Catawiki ook al een ander Kuifje-stripboek geveild. Het ging toen om een tekstloze versie van 'Kuifje in Afrika' uit 1948 dat werd gebruikt door een vertegenwoordiger van de uitgeverij tijdens de verkoop van het album in het buitenland. Het album zonder titel en teksten in de tekstballonnen wisselde voor 40.000 euro van eigenaar.

De veiling van het album duurt nog tot en met zondag en is hier te bekijken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze geniale tool is een must have voor vredelievende spinnenhaters

Deze geniale tool is een must have voor vredelievende spinnenhaters

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/0/9/20170919163143/media_l_10017879.jpg

We weten wel dat de beestjes in België ons geen kwaad doen. En dat ze zelfs zo sympathiek zijn om de muggen voor ons uit de weg te ruimen. Maar als we oog in oog staan met een spin, zijn we toch eerder geneigd om het op een gillen te zetten en een gewelddadige mep uit te delen. Wil je de achtpotige diertjes toch in leven houden, zonder zelf een hartstilstand te riskeren? Deze geniale tool schiet te hulp.

Kamp jij ook met een schuldgevoel als je uit doodsangst een spin hebt neergemept (of erger nog: iemand anders het vuile werk liet opknappen)? Terecht, want de beestjes doen helemaal niemand kwaad en verdienen die gewelddadige doodslag dan ook niet. Maar wij begrijpen als geen ander dat het enge ding met acht poten oppakken en buiten zetten ook onder geen enkel beding een optie is. 

De tussenoplossing? Deze "My Critter Catcher", een tool die je helpt bij het 'vangen' van spinnen en andere insecten. Een geruststellend lange steel en een uiteinde met haartjes zijn de magische ingrediënten die ervoor zorgen dat je het diertje kan oppakken en buiten zetten, zonder dat je het van heel dichtbij moet aankijken. 

Door op het handvat te knijpen, gaat een cirkel van haartjes rond het diertje langzaamaan sluiten, waardoor het vast komt te zitten. Probeer nu even niet te gillen of gek te worden en steek de steel van de Critter Catcher (vér) uit een raam of deur. Laat het handvat los, en het spinnetje (de schorpioen / vlieg / sprinkhaan / ...) is weer veilig in zijn natuurlijke biotoop. En vooral ver weg van jou. Op beide oren kunnen slapen heeft zo zijn prijs: de Critter Catcher heeft een prijskaartje van 23,95 dollar oftewel zo'n 20 euro via Amazon. Maar dat is die gemoedsrust wel waard, als je het ons vraagt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zijn nieuwe richtlijnen voor een goede nachtrust: dit zijn de vier voorwaarden

Er zijn nieuwe richtlijnen voor een goede nachtrust: dit zijn de vier voorwaarden

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/16/12/20170919092725/media_xll_10017147.jpg

De National Sleep Foundation, het Amerikaanse slaapinstituut, heeft voor het eerst richtlijnen opgesteld over de perfecte nachtrust. Ze vergeleken daarvoor maar liefst 277 verschillende slaaponderzoeken en stelde op basis daarvan 4 voorwaarden op voor een goede nacht slaap. Slaap jij gezond?

1. 85 procent van de tijd dat je in bed doorbrengt, moet je daadwerkelijk aan het slapen zijn.

2. Je moet binnen het halfuur in slaap vallen, tenzij je ouder bent dan 65. Dan mag je er een uurtje over doen.

3. Als je meer dan eenmaal langer dan 5 minuten wakker wordt 's nachts, slaap je niet diep genoeg. Wie 65 of ouder is kan twee keer per nacht 5 minuten wakker worden.

4. In totaal hoor je maar maximum 20 minuten wakker te liggen tussen het moment dat je 's avonds in slaap valt en het moment dat je 's ochtends weer opstaat.

Niet panikeren
Voldoe je niet aan alle bovenstaande criteria, dan is er gelukkig wel nog niet meteen reden tot paniek. Pas als je je overdag slaperig voelt, prikkelbaar bent en je niet goed kunt concentreren is dat een teken aan de wand dat je nachtrust niet optimaal is.

Opvallend is dat er in de voorwaarden van de National Sleep Foundation niets staat over het uur waarop je moet gaan slapen, of het aantal uren dat je hoort te ronken in bed."Precieze uren kun je eigenlijk niet geven, want dat hangt te hard van de mate waarin je een ochtend- of avondmens bent. Eigenlijk word je best wakker zonder wekker, maar dan moet je wel op tijd gaan slapen," aldus slaapexpert Els Van der Helm.

Wie 's nachts regelmatig wakker wordt en daarna de slaap nog moeilijk kan vatten, hoeft zicht volgens Van der Helm ook niet meteen zorgen te maken. "Zeker als je ouder wordt, is het perfect normaal dat je af en toe wakker wordt. Ga er niet over stressen, want stress is vaak net de oorzaak van het probleem." (br.hln)


» Reageer (0)
19-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elizabeth was 14 toen ze ontvoerd en 9 maanden lang geslagen en verkracht werd. Nu vertelt ze over die gruwelijke beproeving

Elizabeth was 14 toen ze ontvoerd en 9 maanden lang geslagen en verkracht werd. Nu vertelt ze over die gruwelijke beproeving

http://static1.hln.be/static/photo/2017/14/13/5/20170919113939/media_xll_10017365.jpg

"Elke keer dat ik dacht dat het niet erger kon worden, ging hij nog wreder tekeer." Dat zegt de Amerikaanse Elizabeth Smart, die op haar 14de ontvoerd werd en negen maanden lang geslagen en verkracht - soms tot vier keer per dag - door het duivelskoppel Brian David Mitchell en Wanda Barzee. Ze werd uiteindelijk bevrijd en vertelde nu over de duistere gedachten die ze in die periode had.

Elizabeth (intussen 29) gaf een interview aan Crime Watch Daily en onthulde daarin nieuwe details van de gruwelijke beproeving die ze exact 15 jaar geleden onderging. Het meisje werd in 2002 gekidnapt uit haar slaapkamer in het huis van haar ouders in Salt Lake City. Brian David Mitchell zou haar samen met zijn vrouw negen maanden vasthouden op een verlaten kampeerterrein in de bossen.

"Ik probeerde met mijn ontvoerder te redeneren toen hij me het afgelegen pad op dwong", vertelt ze. "'Als je me gaat verkrachten en vermoorden, wil je het dan hier doen zodat mijn ouders mijn lichaam kunnen vinden', zei ik. Maar hij negeerde het. Toen we uiteindelijk bij de kampeerplaats aankwamen waar ze me al die tijd zouden vasthouden, stond zijn vrouw ons al op te wachten."

Tent
Ze smeekte haar man wel om het meisje niet aan te randen. "Maar dat deed hij toch. Daar, op de vloer van de tent. En toen hij klaar was, liet hij me alleen. Ik was gebroken. Het voelde alsof ik nooit meer hersteld kon worden. En elke keer dat ik dacht dat het niet erger kon worden, ging hij nog wreder tekeer. Hij bond me soms vast aan een boom en drogeerde me zelfs."

Elizabeth werd uiteindelijk gered, nadat ze met haar ontvoerders naar de plaatselijke Walmart was geweest. Iemand in de supermarkt belde de politie en vertelde dat ze de man had gezien wiens foto overal op het nieuws was in verband met de verdwijning van de tiener. "We werden alle drie naar het politiebureau gebracht", aldus Elizabeth, "maar het was pas toen mijn vader de ondervragingskamer in kwam dat ik wist dat mijn beproeving voorbij was."

De uren en dagen na haar bevrijding waren verwarrend, vertelt ze. "Niemand zei me wat er aan de hand was. Het ene moment werd ik verenigd met mijn ouders, het volgende werd ik ondervraagd en daarna lag ik plots in het ziekenhuis, waar ik mijn kleren moest uitdoen en een onderzoek voor verkrachting moest ondergaan. Ik herinner me nog dat ik dacht 'Wat is er toch aan de hand?' toen ze bezig waren."

Dood
Ze vertelde nu ook over de duistere gedachten die ze tijdens haar gevangenschap had. "Ik had het gevoel dat ik dood beter af was geweest", zegt ze. "Het was het ergste wat me toen had kunnen overkomen. Alles was beter dan elke dag die verkrachtingen te ondergaan. Had er een makkelijke uitweg geweest, dan denk ik dat ik hem genomen had."

Mitchell kreeg uiteindelijk een levenslange gevangenisstraf en ook zijn vrouw vloog in de cel voor haar hulp bij het gevangen houden van het meisje. In de jaren na haar bevrijding trok Elizabeth rond en hield ze lezingen over wat ze had meegemaakt. Ze zette zich ook in voor het goede doel en begon te schrijven. En ze vond de liefde, bij Matthew Gilmour. Intussen is ze een getrouwde moeder van twee kinderen: Chloe (2,5) en James (5 maanden). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke duikboot uit WO I voor onze kust aangetroffen, 23 lichamen nog aan boord

Unieke duikboot uit WO I voor onze kust aangetroffen, 23 lichamen nog aan boord

http://static0.hln.be/static/photo/2017/16/12/12/20170919094852/media_xll_10017177.jpg

In de Noordzee, in de nabijheid van Oostende, is het wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Meer dan waarschijnlijk zijn de lichamen van alle 23 bemanningsleden nog aan boord. Kort voor de zomer wezen onderwaterscans uit dat er mogelijk een duikboot in de nabijheid van Oostende lag. Die plaats werd bedoken en het onderzoek wees uit dat het om een Duitse boot gaat van het type UB-II. De boot ligt op stuurboordkant op de bodem van de zee.

Bijzonder is dat het wrak met een lengte van 27 meter en een breedte van 6 meter quasi intact is. Het is met voorsprong het best bewaarde wrak van dit type. Enkel het voorschip ontbreekt een tweetal meter, maar de torpedobuizen steken daar wel nog uit het wrak. Even uniek is dat alle luiken nog gesloten zijn, wat enerzijds erop wijst dat het wrak nog niet eerder ontdekt is geweest en anderzijds aantoont dat de 23 bemanningsleden nog in het wrak zitten.

Om welke type duikboot het precies gaat, is nog onduidelijk. Het kan gaan om de UB-27, de UB-29 of de UB-32. De Flandern Flotille bestond uit 19 gelijke duikboten waarvan er 15 vijftien gezonken zijn. Dit is de elfde vondst in de Noordzee. Er zal binnenkort gezocht worden naar bevestiging. Ondertussen zijn de lijsten van de bemanningsleden al opgevraagd, dus van zodra er bevestiging komt, zullen de 23 vermisten gekend zijn. Dat is nog nooit gebeurd bij een dergelijke vondst in de Noordzee.

Hoe de boot gezonken is, is nog onduidelijk, maar de schade aan de boeg wijst erop dat een ontploffing van een contactmijn aan de bovenzijde van de duikboot aan de oorzaak kan liggen. Waar de duikboot precies is gevonden, willen de wetenschappers en de gouverneur niet kwijt. Dit om avonturiers tegen te gaan. Inmiddels is de Duitse ambassade ingelicht en wordt er ook een dossier opgemaakt om het wrak te beschermen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw vecht wildplasboete aan:

Vrouw vecht wildplasboete aan: "Op je hurkje zitten in een steegje doe je écht niet voor de lol"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/5/7/20170918125922/media_xll_10015402.jpg

De Nederlandse Geerte Piening speelt morgen in Amsterdam de hoofdrol in een gevoelige rechtszaak: ze vecht een boete aan voor wildplassen. Want, waar o waar had zij als vrouw moeten plassen, toen de nood hoog was, 's nachts op het Leidseplein? "Dit was overmacht."

Het heeft haar zelf ook wel verbaasd, de hype die is ontstaan rond de rechtszaak die ze voert tegen de boete van 140 euro die ze kreeg voor wildplassen. "Het is een enorm feministisch ding geworden, dat was nu ook weer niet de bedoeling", zegt Geerte (23). "Aan de andere kant: het is goed dat dit eens wordt aangekaart. Het is toch gênant voor Amsterdam dat je als vrouw nergens terecht kan?"

Het is nota bene alweer 2,5 jaar geleden dat ze haar peperdure behoefte deed, 22 mei 2015 's nachts in Amsterdam, ergens in een steeg. "De Chicago Social Club ging sluiten en of ik daar nu nog even naar het toilet was gegaan of niet, maakt niet uit. Iedereen weet dat, als je wat drinkt, je soms vijf minuten later alweer moet. Zo loopt het soms op zo'n avond. Ik kon nergens meer heen, er was niks meer open. Had ik dan in mijn broek moeten plassen? Of is dat weer openbare dronkenschap?''

Haar vrienden hielden de wacht, en waarschuwden haar toen drie agenten kwamen aanlopen. "Maar ik kon niet meer stoppen", zegt Geerte. De agenten kregen haar in de smiezen. Een heterdaadje. "Wat ik daar deed, vroeg een agent", lacht Geerte. "Dat leek me wel duidelijk. Op dat moment had ik geen zin in discussie. Maar een dag later dacht ik: ja, ho eens, ik ga dit aanvechten."

Pas nu komt de zaak voor de rechter. Zonder advocaat gaat Piening de strijd aan. Zo ingewikkeld is haar verdediging niet: armen wijd, de rechter aankijken en vragen: wat had ik dán moeten doen? "Ik gooi het op overmacht, uiteraard. Je doet het echt niet voor je lol hè, als vrouw met je broek op je knieën in een steegje zitten."

Hoewel 140 euro betalen vervelend is, is de boete bijna bijzaak geworden. "Wat de rechter ook beslist, ik ga hier mee door", zegt Geerte. "In Amsterdam zijn 35 openbare toiletten voor mannen en twee voor vrouwen. Dat kan toch niet? In tal van Europese steden is het beter geregeld. In Gent, heb ik uitgezocht. Ik ben zelf in Kiev geweest, daar kun je ook gewoon terecht. Kiev?! Dan is het toch gênant voor een toeristenstad als Amsterdam dat vrouwen hier geen kant op kunnen?''

Oplossing

Half Nederland heeft wel een mening over de zaak. "De gekste dingen worden gesuggereerd: plasgootjes bijvoorbeeld", zegt Geerte. "Maar dat is geen oplossing voor het probleem. Dat is het probleem proberen op te lossen door het bij vrouwen te leggen. Iemand van D66 (Nederlandse politieke partij, red.) kwam met het voorstel voor toiletten in ondergrondse fietsenstallingen. Maar dat kan jaren duren. Ik ben zelf ook bezig met een plan, maar ik kan nog niet zeggen wat. Er zal hoe dan ook een oplossing komen, want eigenlijk geeft iedereen mij gewoon gelijk.''

In de tussentijd is het haar nóg een paar keer overkomen, dat ze 's nachts héél nodig moest plassen. "Zeker! Gelukkig haalde ik dan 'op karakter' mijn huis, haha. Maar het probleem is daarmee nog lang niet opgelost.'' (br.hln)


» Reageer (1)
17-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Doors - Riders On The Storm

The Doors - Riders On The Storm

Klik op de foto om ze te beluisteren


The Doors was een Amerikaanse band uit de jaren 1965-1973. De band maakte rockmuziek met psychedelische melodieën en poëtische teksten. De naam is ontleend aan een citaat uit het boek The Doors of Perception van Aldous Huxley: "There are things known and there are things unknown, and in between are the doors of perception".[1]
De grootste successen boekte de band in de originele bezetting met Jim Morrison als leadzanger. In deze bezetting bracht de band zes studioalbums uit, waarvan de nummers veelal geschreven waren onder invloed van drugs, zoals lsd. Morrison overleed in de zomer van 1971. Daarna bracht de band nog twee studioalbums uit met nieuwe nummers. De zang op deze albums werd door toetsenist Ray Manzarek en gitarist Robby Krieger overgenomen. Na bijna dertig jaar kwam het tot een reünie. Op initiatief van Krieger en Manzarek vormde zich The Doors of the 21st Century. Aangevuld met Ian Astbury als vervanger van Jim Morrison speelden ze in diverse concertzalen. Drummer Stewart Copeland trad in deze nieuwe bezetting van The Doors in 2002 ook enkele keren met hen op

» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit eetbare bruidsboeket is de droom van elke donutliefhebber

Dit eetbare bruidsboeket is de droom van elke donutliefhebber

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/11/8/20170917111725/media_xll_10013198.jpg

Een fleurig bruidsboeket is net iets te klassiek, leek deze Australische dame te denken toen ze op 9 september in het huwelijksbootje stapte. In plaats van bloemen, koos zij voor een eetbaar boeketje dat vakkundig door een bakker werd samengesteld uit ... donuts. Je zou voor minder een poging doen om het bruidsboeket te vangen.

Paige Burgess beleefde letterlijk een zeemzoet trouwfeest, door met een Instagramwaardige toren van donuts in de hand het ja-woord aan haar geliefde te geven. De creatie is van de hand van Desert Boxes, een bakker in het Australische Sidney die in februari haar deuren opende. Het bedrijf zette een tijd geleden een wedstrijd op poten via sociale media, om de creatieve boeketten gratis uit te delen aan deelnemers.

Uit de 250 deelnames was Paige de gelukkige, die met het eetbare boeket over het altaar liep om met haar man te trouwen. "We hebben altijd donut-boeketten gehad," legt Samantha Khater uit, een bakker bij Desert Boxes. "Het leek ons leuk om een bruid te zien trouwen met zo'n boeket. We hebben de donuts 's ochtends op de trouwdag vers gemaakt. We legden er een topping van witte chocolade over die past bij de jurk van Paige." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DNA-proef bewijst: 61-jarige Spaanse die lichaam van Salvador Dalí liet opgraven, is niet zijn dochter

DNA-proef bewijst: 61-jarige Spaanse die lichaam van Salvador Dalí liet opgraven, is niet zijn dochter

http://static1.hln.be/static/photo/2017/16/4/7/20170906173342/media_xll_9990292.jpg

De surrealistische Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is niet de vader van de 61-jarige vrouw uit Girona die om de opgraving van zijn lichaam had gevraagd. Dat heeft DNA-onderzoek uitgewezen, zo melden Spaanse media en is bevestigd door de Dalí-stichting.

De testen bewijzen dat Pilar Abel niet de dochter is van Dali (...) Er is geen vader-dochterrelatie tussen beide", klink het in een mededeling van de stichting.

Het gebalsemde lichaam van Dalí werd op 20 juli opgegraven in het Dalí-museum in Figueras, nadat een rechter daartoe eerder de opdracht had gegeven. Een 61-jarige vrouw was naar de rechtbank getrokken met de claim dat zij de dochter van de schilder was. Volgens haar had Dalí in de jaren 50 een affaire met haar moeder, die toen zijn huishoudster was.
 
Maar die claim klopt niet, schrijven La Vanguardia en El País vandaag. Er is tussen beide personen geen enkele relatie, zo heeft het DNA-onderzoek aangetoond. Officieel is die informatie nog niet, maar de rechter zou al van het resultaat op de hoogte zijn. Op 18 september volgt de definitieve uitspraak in de rechtbank.

Er werden bij de opgraving onder andere monsters van haren, tanden, nagels en botten genomen van het lichaam. Het lichaam bleek volgens aanwezigen nog in perfecte staat, zelfs Dalí's snor werd bewaard. Dalí stierf in 1989 aan hartfalen, op de leeftijd van 84 jaar. Er werd aangenomen dat hij geen kinderen had. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wielemie: Ik profiteer van de goede dagen. Maar zoveel zijn er niet meer

Wielemie: "Ik profiteer van de goede dagen. Maar zoveel zijn er niet meer"

http://static0.hln.be/static/photo/2017/16/5/9/20170916140727/media_xll_10012104.jpg

Precies een jaar geleden - 17 september - reed Marieke 'Wielemie' Vervoort haar allerlaatste officiële wedstrijd, op de Paralympische Spelen in Rio. Ondanks koorts, een gekneusd borstbeen en een blaasontsteking behaalt ze een bronzen medaille op de 100 meter rolstoelsprint. Mentaal voluit gaan in een lichaam dat niet meer meewilt: dat is Wielemie. Eind deze maand ligt haar biografie 'De andere kant van de medaille' in de winkel.

Die dag in Rio wilde ze nog eens alles geven op de 100 meter, het nummer waar ze vier jaar eerder in Londen nog goud op haalde. Maar tijdens de laatste trainingssessie liep het fout. Marieke botste tegen een andere atlete en hield er een gekneusd borstbeen aan over - en een geplooid voorwiel. Daags erna stond ze op met 38,5 graden koorts en een blaasontsteking. Maar toch sleepte ze nog een bronzen medaille in de wacht. Haar allerlaatste race, maar ze op het podium glunderde ze.

Vandaag ziet ze er vermoeid uit. In de zetel van haar appartement in Diest, dekentje over de benen en hond Zenn aan de voeten. Telefoon, tablet, afstandsbediening van de tv, rolstoel en twee doosjes medicijnen binnen handbereik. De kinesist en verpleegkundige zijn net de deur uit. "Een slechte nacht gehad", glimlacht ze flauw. Tijdens het interview vallen haar ogen af en toe dicht, maar ze blijft praten. Soms bijna fluisterend, met enkele seconden tussen twee woorden in. Ze praat graag, zegt ze. Voluit, ongeremd, over het leven. Omdat ze nog zoveel te vertellen heeft. Maar vaak glijdt het gesprek ook naar de dood. En dat onherroepelijke einde wil ze vooral zelf in de hand hebben. Papieren voor euthanasie tekende ze al in 2008.

Je zei dat je 's nachts roept dat het genoeg geweest is?

"Mentaal begint het erg zwaar te worden. Ik profiteer volop van de goede dagen, maar zoveel zijn er niet meer. Ik word bang. Vannacht riep ik opnieuw dat het mocht stoppen, en op dat moment meen ik dat ook. Maar toch blijf ik doorgaan. Als ik echt wil, kan ik nu professor Wim Distelmans (oncoloog en palliatief arts, red.) opbellen om de euthanasie te starten. Maar ik heb hem nog niet gebeld, dus ik ben er duidelijk nog niet klaar voor. Er is nog altijd iets dat me tegenhoudt."

Waar hou je je aan vast?

"De dingen die ik nog mag beleven op goede momenten. Ik geniet van indoor skydiven, al moet ik daar achteraf telkens voor boeten omdat mijn lichaam het eigenlijk niet aankan. De brieven en berichten die ik van mensen krijg, geven me enorm veel moed en steun. Onlangs schreef een jong meisje me nog een gedicht, waarin ze wenste zoals mij te zijn. Omdat ze kracht putte uit mijn verhaal. Dat is fijn."

(Het gesprek stokt, haar ogen vallen even toe.) Wil je het interview liever beëindigen?

"Nee, ik praat graag. Ik wil mensen moed geven. Dat is ook de boodschap van mijn nieuwe boek. Er wordt vaak gezegd dat 'the sky the limit is'. Maar dat klopt niet. Er zijn geen limits. Je kan zo ver gaan als je wilt - als je het tenminste echt wilt. Dit boek vertelt ook wat er in mijn hoofd omgaat, over de pijn en de beperking. Mijn aandoening is anders dan bij iemand die bijvoorbeeld revalideert na een verkeersongeval. Die weet dat zijn of haar aandoening niet erger wordt. Maar hoe evolueert mijn ziekte? Ik weet gewoon niet hoelang ik dit nog volhoud. Mijn begrafenis is al lang geregeld. Ik raad iedereen trouwens aan om dat te doen, ook mensen zonder gezondheidsproblemen. Een ongeval, hartfalen,... Het kan iedereen gebeuren. Zelf wil ik een rode kist - dat is mijn kleur."

Hoe ziet je begrafenis er voorts uit?

"Met witte rozen en witte vlinders. Ik wil hier thuis opgebaard worden, om daarna gecremeerd en uitgestrooid te worden over Los Hervideros in Lanzarote. Alles is geregeld. Ik weet wie er tijdens de euthanasie bij me zal zijn en wie de procedure zal uitvoeren. Niemand wordt belast met dingen die nog geregeld moeten worden."

Heb je voor jezelf een punt bepaald? Tot daar en dan hoeft het niet meer?

"Ik weet het niet. Er zijn al zoveel punten overschreden, en telkens blijft het de moeite om door te gaan. Ik merk dat ik telkens mijn grenzen verleg. Afgelopen nacht heb ik gedroomd over mijn grootouders, die allemaal overleden zijn. Ik beeldde me in hoe zij zich nu voelen. Professor Distelmans werkt aan een boek over leven na de dood, en hij vroeg me hoe ik zou willen terugkeren. Zelf geloof ik niet in leven na de dood, maar hij drong aan. En als ik dan toch moet kiezen, dan wil ik terugkeren als indiaan. Dansend rond het vuur, met bellen rond armen en polsen. Mijn metgezel is ook niet langer een hond, maar een arend. Vrijheid."

Je krijgt aanvragen voor interviews uit de hele wereld. Er staat zelfs een Amerikaanse film op stapel?

"Ja, een Amerikaanse ploeg werkt aan een lange documentaire, bestemd voor de bioscoopzalen. Ik word regelmatig gevolgd door de camera's. Ze zien het groots, maar de sponsoring is nog niet helemaal rond. Het stukje dat ik al gezien heb, is - hoe zal ik het zeggen - heel speciaal."

Je blijft energie steken in interviews, boeken, film,... Waarom doe je dat, terwijl je je energie zo nodig hebt?

"Omdat ik maar niet begrijp dat mensen zoveel tijd en energie steken in futiliteiten. Vaak zijn het de mensen die het minst te klagen hebben, die dat het hardst doen. Ik sliep in het UZ Leuven in een kamer met een man die maar bleef klagen over hoe hij niet had kunnen slapen. Ik heb hem gezegd dat hij eens moest rondkijken naar al die patiënten. Sommigen konden niet meer zelfstandig ademen of bewegen."

Waar haal je je energie dan?

"Ik praat vaak met professor Distelmans over euthanasie. Als ik hem zeg dat ik niet langer kan, dan spreekt hij me moed in. 'Het verhaal stopt nog niet voor jou', zegt hij. Maar ik besef dat ik een gelukzak ben, omdat ik op zoveel mensen kan rekenen. Mensen die me steunen, die ik kan vastpakken om eens uit te huilen. Er zijn zoveel mensen die op hun eentje moeten vechten. Zij hebben iets nodig om zich aan vast te houden. Als dat mijn verhaal is, dan geeft dat me kracht."

De Amerikaanse documentaire over Wielemie verschijnt in principe in de loop van volgend jaar. Je kan het project volgen op www.mariekethefilm.com.  (br.hln)


» Reageer (1)
16-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische schrijfster Amélie Nothomb jarenlang gestalkt

Belgische schrijfster Amélie Nothomb jarenlang gestalkt

http://static3.hln.be/static/photo/2017/3/16/12/20170915224351/media_xll_10011027.jpg

Het parket van Parijs is een onderzoek naar "stalking" en "herhaalde doodsbedreigingen" gestart naar een vrouw na een klacht van de Belgische schrijfster Amélie Nothomb, zo is vandaag uit bronnen bij de justitie en dichtbij het onderzoek vernomen.

De schrijfster heeft op 9 september een klacht ingediend tegen een vrouw die haar al jaren zou stalken.

Het parket startte een onderzoek. Dezelfde dag nog werd een 45-jarige vrouw opgepakt en in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst.

Amélie Nothomb is één van de populairste schrijfsters in Frankrijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Makers van 'Blind Getrouwd' komen met nieuw programma voor bestaande koppels

Makers van 'Blind Getrouwd' komen met nieuw programma voor bestaande koppels

http://static1.hln.be/static/photo/2017/13/4/14/20170915122736/media_xll_10009859.jpg

Dat ze onbekende mensen succesvol kunnen koppelen bij VTM, bleek al uit 'Blind Getrouwd', waar Veerle, Nick, Nicolas en Evelien de ware liefde vonden. Nu gaan de makers voor een nieuw relatie-experiment aan de slag met bestaande koppels. Relatie-experten zullen in dit concept het liefdesleven van koppels proberen verbeteren, en wie wil kan zich nog inschrijven voor het programma.

De ware al gevonden? Proficiat. Maar liefde is een werkwoord, zoals het cliché klinkt, dus het kan altijd nog beter. Voor een nieuw relatie-experiment gaat VTM op zoek naar koppels die hun relatie met behulp van experten naar een hoger niveau willen tillen. De duo's hoeven daarom geen grote relationele problemen te hebben, iedereen kan baat hebben bij wat extra advies en expertise. (br.hln)

Interesse? Schrijf je dan snel in via vtm.be, want het programma gaat pas door als er genoeg inschrijvingen binnen zijn


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mythisch album Wu-Tang Clan haalt 1 miljoen dollar bij veiling

Mythisch album Wu-Tang Clan haalt 1 miljoen dollar bij veiling

http://static2.hln.be/static/photo/2017/16/0/10/20170916105415/media_xll_10011895.jpg

Het enige exemplaar van een mythisch album van de Amerikaanse rappers van Wu-Tang-Clan is uiteindelijk voor een miljoen dollar onder de hamer gegaan. De omstreden zakenman Martin Shkreli was de verkoper. Eerder sloot hij niet dat hij het album, 'Once Upon a Time in Shaolin', zou vernietigen.

De verkoop via de website eBay eindigde vrijdag op exact 1.025.100 dollar. Farmaondernemer Martin Shkreli (34) kocht eind 2015 het kleinood voor 2 miljoen dollar. Even voordien was hij in het nieuws geraakt omdat hij een medicijn voor onder meer hiv-patiënten plots meer dan vijftig keer duurder had gemaakt. De prijsverhoging van 13,5 naar 750 euro per pil leverde hem de koosnaam 'meest gehate man van Amerika' op.

Maar tegenwoordig gaat het de man minder voor de wind. Vorige maand werd hij veroordeeld voor beursfraude, hij riskeert tot 20 jaar cel. Sindsdien was hij vrij op borg, maar die borg werd de voorbije dagen ingetrokken. Bovendien zit hij sinds deze week opnieuw vast omdat hij via Facebook 5.000 dollar uitloofde voor diegene die hem een haarlok van Hillary Clinton kan bezorgen.

'Once Upon a Time in Shaolin' werd bewaard in een kluis in Marokko tot het album in 2015 door de Wu-Tang Clan werd geveild. Volgens de clausules van de verkoop mag de muziek niet gecommercialiseerd worden voor 2103. Wel mag de eigenaar de songs gratis delen. Zo loste Shkreli enkele flarden na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

Toen hij de verkoop aankondigde, zei de geboren provocateur doodleuk dat hij de duurste plaat aller tijden nooit integraal heeft beluisterd. "Ik kan de veiling op elk moment annuleren en het album uit frustratie kapotslaan." Hij verkoopt het kleinood naar eigen zeggen niet omwille van het geld. Shkreli wil minstens de helft van de opbrengst doneren aan medisch onderzoek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Non zei dat ze door duivel bezeten was toen ze in 1676 brief schreef in mysterieuze tekens.

Non zei dat ze door duivel bezeten was toen ze in 1676 brief schreef in mysterieuze tekens. Na 341 jaar is code eindelijk ontcijferd

http://static0.hln.be/static/photo/2017/13/12/8/20170915153508/media_xll_10010258.jpg

 Het was vroeg in de ochtend van 11 augustus 1676 toen zuster Maria Crocifissa della Concezione wakker schrok in het klooster van Palma di Montechiaro op Sicilië, helemaal onder de inkt. Ze beweerde dat ze door Satan bezocht was en dat hij haar had verplicht een boodschap neer te schrijven. Alleen, de brief was opgesteld in mysterieuze tekens. En het duurde tot nu eer de code werd gekraakt.

Het zou niet bij één brief blijven. Er volgden er nog en telkens zou de Italiaanse zuster tijdens haar schrijfsessies gegild hebben en flauwgevallen zijn, "terwijl de duivel bezit van haar nam". Volgens haar was het een list van Lucifer om haar ervan te overtuigen dat ze hem moest dienen in plaats van God. Met het verstrijken van de eeuwen gingen de brieven verloren. Maar één bleef bewaard.

Hij is opgesteld in iets wat op een archaïsch alfabet lijkt en wordt bijgehouden in het klooster waar Maria Crocifissa della Concezione woonde. Veel experts in codetaal braken er tevergeefs hun hoofd over, tot onderzoekers van het Ludum Wetenschapscentrum in Sicilië hem in handen kregen. Zij besloten een algoritme te proberen dat ze ontdekt hadden op het dark web.

Inlichtingendiensten
"Het gaat om software waarvan we denken dat ze ook gebruikt wordt door inlichtingendiensten om codes te kraken", aldus Daniele Abate, de directeur van het Ludum Wetenschapscentrum. "We voegden er wel nog Oud-Grieks aan toe, Arabisch, Latijn en het runenalfabet. Dat waren talen waarmee de kloosterlingen van toen in contact hadden kunnen komen. En dat had resultaat."
Intussen zijn er al 15 regels vertaald en het eerste deel gaat zo: "God denkt dat hij stervelingen kan bevrijden, maar het systeem werkt voor niemand. Alleen de Styx (de mythologische rivier die de aarde en de onderwereld scheidt, red.) is zeker." Vervolgens volgt een deel waarin geprobeerd wordt om de non te overtuigen haar geloof af te zweren en waarin staat dat religie een uitvinding is van de mens. De Heilige Geest en Jezus worden verder omschreven als "dode gewichten"
"Het is mijn theorie dat het om een heel exact alfabet gaat, met grote zorg uitgevonden door de non, door allerlei symbolen te combineren die ze kende", aldus Abate. "Ze moet tijdens haar jaren in het klooster in contact gekomen zijn met heel wat taalkundige bronnen. Elk symbool is goed uitgedacht en getuigt van structuur. Sommige tekens worden herhaald, misschien bewust, misschien onbewust."

Schizofrenie
De boodschap zelf is iets minder samenhangend. Wat de theorie ondersteunt dat de zuster - in plaats van bezeten te zijn door de duivel - leed aan schizofrenie of bipolair was.  (br.hln)


» Reageer (1)
15-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minderen met roken maakt geen bal uit

"Minderen met roken maakt geen bal uit, maar wie stopt voor zijn 35 wordt even oud als een niet-roker"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/5/4/14/20170915103445/media_xll_10009604.jpg

Als stoppen met roken niet lukt, win je dan nog levensjaren door te minderen? Helaas niet, zelfs als je van 15 naar 10 sigaretten per dag gaat, krijg je nog altijd evenveel giftige stoffen binnen. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 40.000 Nederlanders. Een paar conclusies op een rij.

1. Een op de vier zware rokers overlijdt voor zijn pensioen
We wisten al dat roken slecht was, maar uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Trimbos-instituut blijkt nu dat rokers al op relatief jonge leeftijd overlijden. De zware rokers (twintig sigaretten per dag of meer) leven liefst 13 jaar korter dan niet-rokers. Naar schatting haalt 23 procent van hen zijn 65ste niet.

Waarschijnlijk ga je niet eerder dood wanneer je drie in plaats van twee pakjes per dag rookt, maar het leven wordt er ook niet leuker op, zegt Esther Croes van het Trimbos. "Zware rokers hebben veel vaker chronische ziekten, met ernstige benauwdheid of verstopping van bloedvaten. En los van dit alles: sommige rokers slapen niet meer door. Ze snakken zo naar een sigaret dat ze 's nachts uit bed moeten om te roken."

2. Gelegenheidsrokers gaan vijf jaar eerder dood
Ook mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig tijdens een feestje of uitgaan roken, gaan vijf jaar eerder dood. Van deze lichte rokers haalt 11 procent zijn pensioen niet. Bij mensen die nooit gerookt hebben gaat 7 procent voor zijn 65ste dood. Als de laatste groep ook nooit had meegerookt, was haar levensverwachting nog veel beter geweest, verwacht het Trimbos. Matige rokers (minder dan 20 sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren.

Maar gaan ze nu echt dood aan het roken? Ja, zeggen de onderzoekers. Belangrijkste oorzaken: longkanker en andere kankers. Het CBS en Trimbos baseren hun conclusies op een gezondheidsenquête die in de periode 2001-2006 werd afgenomen onder bijna 40.000 mensen tussen de 20 en 80 jaar. Tien jaar later is gekeken of de rokers en niet-rokers nog leefden. In de studie is ook gekeken naar andere factoren waardoor mensen eerder doodgaan (alcohol, overgewicht) maar die hadden niet zo'n groot effect als het roken.

3. Wie voor zijn 35ste stopt, wordt net zo oud als een niet-roker
Dus je kunt zoveel wegpaffen als je wil tot 35? Nee zeker niet, zegt het Trimbos. Als je heel veel hebt gerookt van je 12e tot 35e kan dat best je levensverwachting verkorten, maar dat is in de cijfers van dit grote onderzoek niet te zien. De stevige jonge paffers worden immers op één hoop gegooid met de mensen die tijdens hun studietijd een paar sigaretjes hebben gerookt. Bovendien, zegt Croes, roken voor je 35ste zorgt voor een heleboel ellende. De conditie van deze mensen is veel slechter. Zo komen ze veel minder makkelijk een trap op, hebben meer kans op astma en zien er bovendien slechter uit: met gele tanden en extra rimpels. In Nederland roken 3,5 miljoen mensen, onder wie 547.000 zware rokers. Dit zijn aanzienlijk meer laagopgeleide dan hoogopgeleide Nederlanders, terwijl dat bij alcoholgebruik juist andersom is.

4. Stoppen loont op alle leeftijden
Hoe jonger je stopt met roken, des te meer levensjaren dat oplevert, zeggen de onderzoekers. Een vijftiger kan zijn sterfterisico nog halveren; dat betekent een paar jaar extra. De onderzoekers kunnen niet precies aangeven hoeveel tijd een oudere van 70 of 80 jaar erbij krijgt als hij stopt met roken, maar de winst kan zo nog maanden zijn, stelt Croes. Decennia lang doorroken kan de laatste levensfase enorm zwaar maken. "Denk maar eens aan iemand met zware astma of COPD die jarenlang een zuurstofpomp met zich mee moet zeulen."

5. Minderen maakt geen bal uit
Als stoppen niet lukt, win je dan nog levensjaren door te minderen? Nee, zegt Croes, beslist. "Dat hebben we nu niet onderzocht, maar uit een eerdere studie weten we dat rokers dan dieper inhaleren om evenveel nicotine uit hun sigaret te halen. Dus als je van 15 naar 10 sigaretten per dag gaat, krijg je evenveel giftige stoffen binnen. Bovendien lukt het bijna niemand om sporadisch te roken." (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nutmeg, de oudste kat ter wereld, is ingeslapen

Nutmeg, de oudste kat ter wereld, is ingeslapen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/0/8/20170915001907/media_xll_10008818.png

Tot groot verdriet van zijn baasjes is de Britse kat Nutmeg overleden. Met zijn zeer respectabele 32 jaar zou hij de oudste kat ter wereld zijn geweest, meldt Daily Mail.

De oude Nutmeg had de laatste tijd al moeite met ademen. Zijn baasjes Liz en Ian Finlay uit Gateshead brachten hem naar de dierenarts, maar die kon weinig meer voor hem doen. Hun geliefde pluizenbol had ook een hartkwaal en het onvermijdelijke werd werkelijkheid. Ze moesten Nutmeg laten inslapen. 

Zijn baasjes zijn ontroostbaar. "Het voelt alsof mijn hart uit mijn lichaam is getrokken. Hij was echt een persoonlijkheid en heel erg geliefd", zegt Liz Finlay. Haar echtgenoot vult aan: "Ik kan bijna niet onder woorden brengen hoe zeer we hem missen. Dit sloeg een groot gat in ons leven, maar we voelen zijn geest nog steeds met ons. Na zijn dood zijn we een weekje weggegaan, maar de pijn is er niet minder om geworden."

Nutmeg zou met zijn 32 jaar de oudste kat ter wereld zijn geweest. Hij had het stokje overgenomen van de 26-jarige Curduroy. Nutmeg balanceerde eerder op het randje van de dood. In 2015 kreeg hij een beroerte maar herstelde na behandeling in het dierenziekenhuis van Newcastle. 

Volgens het dierenziekenhuis komt het steeds vaker voor dat katten 20 of 21 jaar oud worden. "Maar Nutmeg was een echte uitzondering. Hij werd maar liefst tien jaar ouder dan onze oudste kattenpatiënten", vertelt woordvoerder Jason Atherton. "Katten worden steeds ouder dankzij betere voeding, verzorging en medische zorg. Nutmeg was duidelijk een zeer geliefd huisdier als hij deze leeftijd kon halen."

"Wij waren zijn mensen"

Liz en Ian maakten voor het eerst kennis met de cyperse kater in 1990. Hij was hun tuin ingewandeld en was er slecht aan toe. Het dier had zelfs een lelijk abces in zijn nek. De Finlays wonnen zijn vertrouwen met eten en brachten hem naar de dierenarts. Uit zijn gebit bleek dat hij zeker vijf jaar oud was. In de 27 jaar die volgden groeide de band tussen Nutmeg en zijn baasjes. "Hij was niet onze kat, wij waren zijn mensen en hij deed er alles aan om ons daaraan te herinneren", schetst Ian de relaties. "Ik denk dat dit het geheim was voor zijn lange leven."

De oudste kat ooit was de Amerikaanse Creme Puff, hij werd 38 jaar en drie dagen. Gemiddeld worden huiskatten 15 jaar oud. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is er een 'goede' en 'slechte' kant bij aluminiumfolie?

Is er een 'goede' en 'slechte' kant bij aluminiumfolie?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/10/14/10/20170915092138/media_xll_10009495.jpg

Keukenprins(es) of niet, iedereen heeft het zich al wel eens afgevraagd: wat is het verschil tussen de matte kant van aluminiumfolie en de blinkende zijde? En wat is de binnen- of de buitenkant? Reynold's Kitchen, een bedrijf dat onder meer aluminiumfolie produceert, ontrafelt het mysterie.

Houdt de blinkende kant meer hitte vast, met een krokantere vis als resultaat? Of is het net de matte kant een betere geleider, doordat je een vlakker oppervlak creëert?

Wie zweert bij de matte kant heeft gelijk. Maar wie eerder vertrouwt op de blinkende kant, heeft óók gelijk. Reynold's Kitchen, een Amerikaans bedrijf dat onder meer aluminiumfolie maakt, klaart de kwestie uit en zegt dat de twee kanten niet met koken te maken hebben. Ze zijn simpelweg een gevolg van het ontwikkelingsproces.

"De folie wordt tijdens het proces 'gewalst' in lagen," klinkt het op hun website. "Walsen is een proces waarbij hitte en spanning wordt gebruikt om de folie zo uit te strekken dat het de juiste dikte krijgt. We walsen twee lagen tegen elkaar, want als we dat niet zouden doen, scheurt de folie tijdens het proces. Komt de folie in contact met een andere laag, dan krijg je de doffe kant. De blinkende kant is niet in contact gekomen met een ander vel metaal. Maar welke kant je gebruikt bij het koken, maakt helemaal niet uit." (br.hln)


» Reageer (0)
14-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.175.000 bloemen voor 750 vierkante meter Lam Gods

175.000 bloemen voor 750 vierkante meter Lam Gods

http://static2.hln.be/static/photo/2017/11/5/4/20170914170146/media_xll_10008109.jpg

Op de Markt van Wetteren ligt sinds deze namiddag een 750 vierkante meter groot bloementapijt. Niet zomaar één, want de bloemen vormen 'De Rechtvaardige Rechters', het verdwenen paneel van het Lam Gods. Voor het tapijt in 3D waren 175.000 begonia's nodig. Het grote publiek kan het kunstwerk vanaf 18 uur gratis komen bezoeken. De bloemen zijn ook dit weekend nog, telkens van 10 tot 22 uur te bezichtigen. Wetteren heeft trouwens altijd al een link gehad met het Lam Gods: de hoofdverdachte, Arsène Goedertier, woonde op een boogscheut van de Markt in het centrum van Wetteren toen de diefstal in 1934 plaatsvond. Op zijn sterfbed bekende hij de meest opmerkelijke kunstroof uit de geschiedenis.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen bouwen rusthuis voor olifanten in Frankrijk

Belgen bouwen rusthuis voor olifanten in Frankrijk

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/12/5/20170913212457/media_xll_10006025.jpg

Een Antwerps koppel bouwt een paradijs voor olifanten in... Frankrijk. Tony en Sofie hebben gewerkt in de zoo van Antwerpen, waar het idee rijpte om een rusthuis voor olifanten te starten.

Elephant Haven nabij Limoges wordt het eerste opvangtehuis voor olifanten in Europa, meldt ATV. De bewoners worden dieren die te oud zijn voor dierentuinen, maar ook olifanten die vanwege strengere regelgeving niet langer mogen optreden in circussen.

Volgend jaar moet het olifantenparadijs klaar zijn.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieus zeewezen spoelt aan na orkaan Harvey

"Wat moet dit voorstellen?": mysterieus zeewezen spoelt aan na orkaan Harvey

http://static1.hln.be/static/photo/2017/7/13/0/20170914114029/media_xll_10007250.jpg

Opvallend fenomeen na de doortocht van orkaan Harvey: op het strand van Texas City werd dit impressionante kadaver ontdekt. Geen ogen, een bek met messcherpe tanden en een enorm cilindervormig lichaam... Wat voor 'zeemonster' mocht dit wel wezen, vroegen voorbijgangers zich af.

Preeti Desai speelde de vraag simpelweg via Twitter door. "Daar zitten sowieso veel wetenschappers die met plezier een handje helpen",  aldus het lid van een Amerikaanse vereniging voor natuurbescherming. "Ik dacht eerst dat het een zeeprik was (een zogenaamde kaakloze vis met een buisvormige zuigmond; nvdr). Maar toen ik dichterbij kwam, besefte ik dat ik verkeerd zat. Vooral die mond klopte niet."

Wat voor wezen het dan wel is? Sowieso een palingachtige, menen de biologen die antwoordden. "Natuurlijk. Ik kon mezelf wel voor het hoofd slaan. Nu herken ik de vorm ook", antwoordde Desai.

Rest nog de vraag welke soort precies. De meesten houden het op een aplatophis chauliodus (een straalvinnige vissensoort uit de familie van slangalen; nvdr). Dat type komt voor op een diepte van dertig tot negentig meter en heeft wel degelijk kleine ogen, maar het zou perfect kunnen dat die in tussentijd ontbonden zijn. (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oudste panda ter wereld (37) gestorven

Oudste panda ter wereld (37) gestorven

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/4/13/20170914082315/media_xll_10006918.jpg

De oudste panda ter wereld die in gevangenschap leefde, is op 37-jarige leeftijd gestorven. In mensenjaren werd het dier meer dan 100 jaar oud, maken zijn verzorgers in China bekend.

Het vrouwtje, Basi, rekte haar tijd op deze planeet dus een pak langer dan een gemiddeld pandabestaan dat op ongeveer 20 jaar ligt. Al komt het vaker voor dat dieren in gevangenschap langer leven.

Het dier was een echte bekendheid in China; haar verjaardag werd elk jaar uitbundig gevierd met cameraploegen en taarten. Vandaag werd zelfs de afscheidsplechtigheid in de zoo in het zuidoosten van het land, uitgezonden.

Basi werd in het wild geboren maar werd al op jonge leeftijd gered toen ze in een rivier was gevallen in het zuidwesten van het land. Ze ging zelfs even naar het buitenland want in 1987 verbleef de panda enkele maanden in een zoo in San Diego, in de Verenigde Staten.

Op dit moment leven er nog ongeveer 2.000 panda's in het wild. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer scholen bannen wc-rol om hygiënische redenen

Steeds meer scholen bannen wc-rol om hygiënische redenen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/13/9/20170914011733/media_xll_10006434.jpg

Gedaan met wc-rolletjes verzamelen voor uw knutselende kroost. Steeds meer kleuterklassen verbieden ze, omdat ze onhygiënisch zouden zijn. "Ergens hebben ze een punt. Maar bij mijn weten is er nooit een epidemie uitgebroken door besmette wc-papierrollen", zegt een expert.

Vlinders, octopussen, paddenstoelen: wie een kleuter in huis heeft, kent de veelzijdigheid van toiletrollen als knutselmateriaal. Veel kleuterjuffen vragen dan ook aan ouders om de kartonnen rolletjes niet in de papierbak te deponeren, maar ze te sparen en mee te brengen naar school. Generaties lang was dit de normaalste zaak van de wereld, maar nu vervangen almaar meer kleuterklassen ze door in tweeën geknipte keukenrollen. Omdat die een pak hygiënischer zouden zijn dan hun kleinere variant.

Zo bannen de drie kleuterscholen van Spes Nostra in Heule bij Kortrijk de wc-rolletjes al een paar jaar. "Niet dat het in ons reglement is opgenomen, maar de ouders weten intussen wel dat we de rollen niet aanvaarden", zegt directrice Mieke Blomme. "Wc-rolhouders zijn niet altijd afgesloten en iedereen weet ook dat kleine kinderen niet steeds even netjes zijn op het toilet. Voor alle zekerheid verkiezen wij dus keukenrollen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met de moeilijke macchiato, gewone filterkoffie is weer hot

Weg met de moeilijke macchiato, gewone filterkoffie is weer hot

http://static0.hln.be/static/photo/2017/11/12/9/20170913082014/media_xll_10004784.jpg

Lekkende percolators, peperdure apparaten met speciale koffiepads of capsules; het hóeft allemaal niet meer. Je kan tegenwoordig met een gerust hart weer een ouderwetse pot filterkoffie zetten. De nostalgische koffiefilter is namelijk helemaal terug.

De ouderwetse bak filterkoffie moest het de afgelopen jaren steeds vaker afleggen tegen bijvoorbeeld de Senseo, de Nespresso of het dure espressoapparaat. Dat tij lijkt te keren. Filterkoffie wordt vooral bij jongeren steeds populairder: goedkoop, en zo gezet.

Het succes is ook te zien in de verkoop van filterkoffieapparaten. Coolblue verkocht het afgelopen jaar 58 procent meer filterkoffieapparaten dan het jaar daarvoor. Bol.com zag een stijging van 30 procent.

Lekker en niet duur
Marijn Gijsbers, die dit jaar tot beste barista van Nederland werd uitgeroepen, beaamt de revival: "De trend van filterkoffie, of zoals wij het noemen: slow coffee, zien we al langer, maar vooral de laatste twee jaar is het echt populairder aan het worden. Niet vreemd: het is gewoon lekkere koffie, zonder dat je een peperduur koffieapparaat nodig hebt. En er is minder kennis nodig voor een kwalitatief goed kopje koffie. Daarbij is het echt iets van deze tijd om weer zwarte koffie te drinken. Het is gezonder, minder vet en bevat minder dierlijke producten dan bijvoorbeeld cappuccino." Ook Jeroen Meus gaf in zijn programma "Dagelijkse Kost" al aan een fan te zijn van een ouderwets kopje filterkoffie.

Zo zet je het perfecte kopje filterkoffie
Heb je geen automatisch koffieapparaat met filter, maar ga je handmatig te werk? Zo zet je zelf het perfecte kopje filterkoffie. Spoel eerst de filter eens door met heet water, zo beperk je de papiersmaak. Vervolgens kan je de versgemalen koffie in de filter doen. Giet er een klein beetje kokend water overheen en wacht 30 seconden, tot er belletjes verschijnen. Vervolgens kan je de rest van het water schenken. Niet te langzaam, dan krijgt je koffie een bittere smaak, maar ook niet te snel want dan neemt het water de smaak niet op. Ga voor zes tot acht gram koffie per 100 ml water. (br.hln)


» Reageer (1)
13-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft kandidaten lerarenopleiding kent onvoldoende Frans

Helft kandidaten lerarenopleiding kent onvoldoende Frans

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/3/2/20170913075141/media_xll_10004792.jpg

Studenten die de lerarenopleiding lager onderwijs willen volgen, kennen vaak onvoldoende Frans. Dat blijkt uit de resultaten van de niet-bindende toelatingsproef van vorig jaar. De studenten scoren wel beter op Nederlands en wiskunde.

Bedoeling van de toelatingsproef is dat studenten inzicht krijgen in hun sterktes en werkpunten. De proef is niet-bindend, een student kan dus ook niet buizen. De feedback houdt studenten wel een spiegel voor en geeft hen de kans om ofwel zelfstandig ofwel binnen de lerarenopleiding bij te spijkeren waar nodig.

Vorig jaar (2016-2017) werd de proef nog afgenomen ná de inschrijving. Voor dit schooljaar is hij verplicht vóór de inschrijving voor de lerarenopleiding.

Cijfers
Uit de cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) blijkt nu dat er vorig jaar 6.000 eerstejaarsstudenten lerarenopleiding (kleuter-, lager- en secundair onderwijs) hebben deelgenomen aan de proef. Ongeveer 7 op de 10 studenten waren vrouwen (4.150 vrouwen tegenover 1.800 mannen). Terwijl de meeste studenten goed scoren op Nederlands (70 procent slaagt) en wiskunde (65 procent slaagt), haalt slechts de helft van de studenten de norm voor Frans.

Voor 2017-2018 stond de niet-bindende toelatingsproef gepland na de paasvakantie. In tegenstelling tot vorig jaar wordt de proef dus vóór de inschrijving afgelegd. Sinds april registreerden 7.605 geïnteresseerden, waarvan er 6.770 de proef volledig hebben afgerond.

Nut
Volgens minister Crevits tonen de resultaten alvast het nut van de proef. "Het houdt jongeren een spiegel voor en geeft hen feedback over hun motivatie en basisvaardigheden. Jongeren geven zelf aan dat ze het als zinvol ervaren. Met deze proef willen we de instroom versterken en de uitval in de lerarenopleiding beperken. Liever 80 inschrijvingen en 70 studenten die uiteindelijk leerkracht worden, dan 100 inschrijvingen en maar 50 die de eindmeet halen", aldus Crevits. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slecht geslapen? Kruip eens met je huisdier in bed

Slecht geslapen? Kruip eens met je huisdier in bed

http://static1.hln.be/static/photo/2017/2/10/14/20170912092338/media_xll_10002419.jpg

Lag jij deze nacht ook zo te woelen en te keren? Dan is het misschien een idee om vanavond samen met je favoriete viervoeter onder de lakens te kruipen. Mensen die bij hun huisdier slapen, slapen namelijk beter volgens een recente studie.

Amper een jaar geleden werd bij hoog en bij laag beweerd dat het not done is om met je huisdier in bed te slapen. Dat zou te maken hebben met demodex, een soort mijten die leven rond de ogen van je dier en overdraagbaar zijn. Het resultaat zijn jeukende en gezwollen ogen.

Betere nachtrust
Volgens een nieuw onderzoek van de Mayo Clinic in Arizona loopt het echter zo'n vaart niet, en is met je huisdier in bed slapen zelfs goed voor je nachtrust. "Veel baasjes moeten hun huisdier overdag missen," legt slaapexpert en auteur van het onderzoek Lois Krahn uit. "Het is dan ook logisch dat ze de tijd met hun huisdier willen verlengen als ze thuis zijn. Een makkelijke manier om dat te doen, is door je hond of kat in de slaapkamer toe te laten."

Dat zou bovendien leiden tot een betere nachtrust. Tot die conclusie kwamen de wetenschappers nadat ze het slaapgedrag van veertig volwassenen en enkele honden analyseerden. Uit die resultaten bleek namelijk dat zowel mens als dier beter sliepen, ongeacht het ras van de hond. Dat zou komen omdat de aanwezigheid van je huisdier een soort van veiligheid creëert. "De relatie tussen mensen en hun huisdieren is de laatste jaren veel veranderd," leggen de onderzoekers uit. "We laten onze huisdieren steeds vaker in de kamer slapen, en nu weten we dat dat geen negatieve invloed heeft op je nachtrust." Integendeel dus.

Ontspannend
"Een spinnende kat of goed getrainde hond aan je voeteneinde kan een erg ontspannend effect hebben en bijdragen tot een betere nachtrust," aldus Krahn na een eerder gelijkaardig experiment in 2014. En dat werd met deze opvolgstudie opnieuw bewezen. De deelnemers die met hun hond in de kamer sliepen, hadden een gemiddelde slaapefficiëntie van maar liefst 83 procent, wat boven het aangeraden 'quotum' van 80 procent ligt.

Wel waarschuwt Krahn om je hond aan het voeteneinde of net naast het bed te laten slapen in plaats van naast je. De beestjes kunnen 's nachts namelijk nogal heftig bewegen, waardoor je eigen nachtrust verstoord wordt. Ook mensen die meerdere huisdieren hebben, denken beter twee keer na voor ze de deur van de slaapkamer open zetten. Hoe meer huisdieren, hoe meer kans dat je nachtrust verstoord wordt, bijvoorbeeld door een snurkende hond of spelende katten. Krahn raadt dan ook vooral aan om te kijken of samen slapen binnen jouw levensstijl past of niet. "Iedereen kent zijn of haar eigen huisdier immers het beste." (br.hln)


» Reageer (0)
11-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roland & Admiral Freebee - Hissing o' the heath

Roland & Admiral Freebee - Hissing o' the heath

Klik op de foto om ze te beluisteren


Roland Van Campenhout, of kortweg Roland  is een Vlaamse bluesmuzikant.

Admiral Freebee of Tom Van Laere is een Antwerpse artiest

Samen brengen ze dit prachtige nummer


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom katten altijd in zo'n krappe doos gaan zitten

Waarom katten altijd in zo'n krappe doos gaan zitten

http://static1.hln.be/static/photo/2017/17/13/14/20170910101054/media_xll_9998444.jpg

Hoe krapper de plek, hoe liever katten er zich in lijken te nestelen - en bij voorkeur dan nog in een krappe doos. Waar ze dan dagelijks gemiddeld 18 uur in liggen te soezen. Maar waarom verkiezen katten zo'n kartonnen bed?

Vooral om die 'koude' vloer in uw woonkamer te vermijden, zo blijkt. Om zich echt comfortabel te voelen, willen katten een temperatuur die makkelijk 14 à 15°C warmer is dan wat het baasje als comfortabel ervaart. Anders gezegd: als de mens een kamertemperatuur van 20°C wilt, mag het voor een kat gerust 35°C zijn. Daarom zal een kat zelfs in de zomer nog altijd een krappe, knusse doos verkiezen boven die nochtans niet zo koude parketvloer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nasrien Cnops openhartig over depressie:

Nasrien Cnops openhartig over depressie: "Ik kwam niet meer buiten, ik at niet meer. En maar huilen"

http://static3.hln.be/static/photo/2017/0/4/7/20170911074009/media_xll_9999472.jpg

Nasrien Cnops (28) is back. Drie jaar lang bleef de voormalige MNM-radiostem en zangeres uit de spotlights om een zwart beest in haar lijf te bestrijden. Nu brengt ze het boek 'Ik tegen de rest' uit, waarin ze haar hart lucht over die zware depressie én tips geeft om zo'n crisis te voorkomen. "Ik dacht ook dat ik nooit depressief kon worden, hoor, totdat ik mijzelf thuis opsloot en hier niet meer wilde zijn..."

Het allereerste exemplaar van 'Ik tegen de rest' ligt op de vensterbank bij Nasrien thuis. Onaangeroerd. Ongelezen. "Ik dúrf het gewoonweg nog niet te lezen", stamelt Nasrien. "Dat lijkt raar, ik weet het. Ik ben enerzijds best trots op mijn boek - dat is op zich al zeer moeilijk om over mijn lippen te krijgen - maar het dringt nog niet zo door dat ik hiermee mijn ziel ga blootgeven aan heel Vlaanderen", zegt ze. "De ergste periodes uit mijn depressie, zoals mijn drie dagen die ik in de psychiatrie moest doorbrengen, omdat de mensen rondom mij schrik hadden dat ik mijzelf iets zou aandoen, daarvan weten tot nu toe slechts een tiental mensen. Binnenkort misschien wel duizend mensen. Dat is best beangstigend, maar ik móet dit doen. Depressief zijn is nog een taboe. De mensen negeren je, want ze begrijpen niks van een depressie, vrienden laten je vallen. Zelf ben ik tot driekwart van mijn vrienden kwijtgeraakt. Vreselijk. Ik wil dat taboe doorbreken, lotgenoten helpen."

Waar Nasrien nog het meest schrik van heeft, is dat mensen zouden zeggen: 'Och kind, jij depressief geweest? Hoe kan dat nu op zo'n jonge leeftijd?!'.

En daar raakt ze meteen een belangrijk issue. Nasrien is een spring-in-'t-veld, vriendelijk, knap, ze straalt één brok vrolijkheid uit. Op haar 25ste had ze álles: een job als MNM-radiopresentatrice, ze verwierf bekendheid als zangeres in het muziekprogramma 'Stars for Life' op Eén, ze kwam uit een warm gezin, had een goed lief... "Ik kón gewoon niet depressief worden, dat dacht ik toch. Weet je, vlak daarvoor was er een vriendin van mij depressief. Ik heb haar een jaar lang genegeerd omdat ik dacht dat ze zich aanstelde. Erg, hé - achteraf bleek net zij de eerste die mij steunde en begreep", zegt ze.

14 kilo kwijt

Tot Nasrien op 11 september 2014 plots ontslagen werd bij MNM. Een half jaar later maakte haar lief het na negen maanden uit. "Kapot was ik daarvan. Ik kwam niet meer buiten, deed niets dan wenen, wilde alleen zijn, at niet meer. Ik was in drie maanden tijd veertien kilogram verloren. Ik was letterlijk vel over been", herinnert ze zich. Nasrien heeft heel diep gezeten. "Ik nam de zwaarste antidepressiva, tot drie keer per dag, inslapers, doorslapers: ik was constant wég van de wereld door die medicijnen. Voor mij moest ik hier ook niet echt meer zijn. Ik wilde weg. Ik dronk zelfs op die pillen en stapte dan in de auto. Als ik dan plots zou verongelukken, was dat niet mijn eigen schuld (stilte)."

Gewoon liefdesverdriet

Ondanks dat alles wilde Nasrien nog niet inzien dat ze depressief was. "In mijn eigen ogen had ik gewoon liefdesverdriet. Toegeven dat ik de maatschappij niet aankon? Dat ik zwak was? Een mislukkeling? Nee, dat kon ik niet. Pas na een half jaar therapie bij mijn psycholoog kon ik zeggen dat ik depressief was, én dat ik wilde genezen."

Anderhalf jaar heeft Nasrien in de put gezeten. "Nu sta ik 's ochtends terug gelukkig op. Ik ben blij dat er een lieve, knappe man naast mij ligt (Nasrien is nu bijna twee jaar samen met Dries, red.) en dat mijn twee hondjes en katten staan te springen als ze mij zien", lacht ze.

Haar professioneel leven zit ook terug volledig op de rails. Ze maakt videoreportages voor HLN Showbizz op onze website, werkt freelance nog als presentatrice, springt bij als dierenartsassisente én zingt in de band Bar Clochard. "Druk, hé", lacht Nasrien. "Maar ik ben blij dat ik dit allemaal mag doen, ondanks mijn stempel 'depressief', die wel voor altijd op mijn voorhoofd getatoeëerd zal blijven bij veel mensen..."

'Ik tegen de rest' ligt eind deze week in alle boekenwinkels.
Meer info: www.lannoo.be (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!