NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea


23-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe zomerschoenen? Met dit trucje krijg je nooit meer blaren

Nieuwe zomerschoenen? Met dit trucje krijg je nooit meer blaren

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/5/14/20160722194559/media_xll_8900729.jpg

Met de soldenperiode hebben we allemaal onze portefeuille bovengehaald. Heb jij je laten verleiden tot een paar gloednieuwe sandalen of hakken? Zo zorg je dat je géén blaren krijgt in je nieuwe schoenen.

Volgens een recent onderzoek van de Stanford University Medical Center is het wondermiddeltje tegen blaren ... chirurgische tape. Ja, het soort dat je in de meeste EHBO-kitjes vindt. Dat kwamen de onderzoekers op het spoor na een test bij 128 marathonlopers. Hun rechtervoet werd ingetapet, terwijl de linkervoet zo gelaten werd. Wat bleek? Maar liefst 98 van de 128 lopers kreeg geen blaren op de plekken waar de tape zat.

Zonder blaren genieten van je nieuwe schoenen? Simpel: haal een rolletje tape in huis, en draag je nieuwe schoenen eerst een paar uurtjes thuis, zodat je weet waar ze precies knellen. Vervolgens tape je voor je de wijde wereld ingaat snel die plekken in. Wedden dat je geen last krijgt? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak je van je aanvullend pensioen echt een appel voor de dorst

Zo maak je van je aanvullend pensioen echt een appel voor de dorst

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/11/8/20160711175154/media_xll_8870033.jpg

Van het doorsnee pensioentje ga je op je oude dag niet als god in Frankrijk kunnen leven. Meer kans op een luxueuze levensherfst maak je met het aanvullend pensioen. Deze zogeheten tweede pensioenpijler zorgt ervoor dat je het na je pensionering wat breder hebt.

3 soorten pensioen

Wat wij pensioen noemen is in het beste geval een optelsom van drie verschillende pensioenpijlers.

Naast de eerste pijler, het wettelijke rust- of overlevingspensioen van de overheid (dat gemiddeld minder dan 1000€ per maand bedraagt), hebben snuggere langetermijndenkers recht op twee extralegale pensioenstelsels: de tweede pijler of het aanvullend pensioen en de derde pijler, beter gekend als het 'pensioensparen'. Voor deze laatste neem je zelf het initiatief via een bank of verzekeringsinstelling. Wij gaan dieper in op het aanvullend pensioen, dat sommige werkgevers als extraatje opbouwen voor hun personeel.

Niet voor iedereen

Sinds de wet aanvullende pensioenen (W.A.P) van 2003 is de opbouw van een aanvullend pensioen in sommige sectoren verplicht door een cao. Is dit niet het geval kan het bedrijf dit bij wijze van extralegaal voordeel steeds op eigen initiatief organiseren. Voor iedereen óf -onder voorwaarden- slechts voor een deel van het personeel. Op die manier maken bedrijfsleiders werken in hun organisatie aantrekkelijker. Ga de opties en voorwaarden omtrent de tweede pensioenpijler dus zeker na voor je een contract tekent bij een nieuwe werkgever.

Wie betaalt?

Een aanvullend pensioen wordt opgebouwd via periodieke stortingen aan een pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij. Afhankelijk van de overeenkomst bestaan er drie methodes van financiering: die waarin de werkgever alle kosten op zich neemt, de gemengde financiering door werkgever én werknemer en de werknemersfinanciering waarbij de bijdrages afgehouden worden van je nettoloon. Als werknemer hoef je echter geen belastingen of rsz te betalen op je bijdragen, maar geniet je zelfs belastingvermindering. Bij het uiteindelijke opnemen van je aanvullend pensioen sta je wel een RIZIV-bijdrage van 3,55% af, een solidariteitsbijdrage tussen 0 en 2% bovenop een belasting van maximaal 21.40%.

De spaarpot openbreken

Vanaf je 60ste kan je het bijeen gespaarde bedrag van je aanvullend pensioen in één keer laten uitbetalen, of periodiek onder de vorm van een rente. De regering plant deze minimumleeftijd echter op te trekken naar 63 jaar. Ook wil ze je aanvullende pensioen niet meer uitkeren voor je daadwerkelijk met pensioen gaat. Voorlopig geldt alvast dat hoe langer je wacht om je extra pensioen op te nemen, hoe minder belasting je erop betaalt. Breek je het potje open op je 60ste, rekent de overheid je 21,40% aan. Je kan je aanvullend pensioen echter nog vijf jaar langer laten blijven opbrengen. De verschuldigde belasting daalt dan gestaag tot 10,70% bij opname op je 65ste. Je moet de voorbije drie jaren dan wel onafgebroken gewerkt hebben. (br.hln)


» Reageer (2)
21-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jevetta Steele- I am Calling you

Jevetta Steele- I am Calling you

Klik op de foto om haar te beluisteren

Jevetta Steele (geboren 11 november 1963) is een Afro-Amerikaanse gospel zangeres.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is de taak van deze man om piepjonge meisjes 'seksueel te reinigen'

Het is de taak van deze man om piepjonge meisjes 'seksueel te reinigen'

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/5/12/20160721193852/media_xll_8897397.jpg

In sommige afgelegen regio's van het Afrikaanse land Malawi is het schering en inslag dat mannen worden betaald om seks te hebben met heel jonge meisjes eens ze de puberteit bereiken. De daad wordt niet bestempeld als verkrachting maar als een vorm van 'seksuele reiniging'.

Eric Aniva is een zogenoemde 'hyena'. Tegen betaling brengt hij de nacht door met vrouwen en piepjonge meisjes op vraag van hun familie. De seksuele reiniging is in deze regio's een traditie die hardnekkig standhoudt, zo stelt de Britse openbare omroep BBC vast.

Abortus
Indien de echtgenoot van een vrouw sterft, dan moet ze eerst met Aniva slapen alvorens ze hem kan begraven. Indien een vrouw een abortus ondergaat, is een seksuele reiniging eveneens aan de orde. Maar daar stopt het niet.

Na eerste menstruatie
In het district Nsanje moeten jonge meisjes -  sommigen zijn amper twaalf jaar oud- die net hun eerste menstruatie achter de rug hebben, drie dagen lang seks hebben met een hyena om hun overgang van kind naar vrouw te markeren. Indien de kinderen weigeren, vrezen de families en het volledige dorp dat ziektes en tegenslagen hun deel zullen zijn.

Zonder condoom
Aniva is trots op zijn status van hyena. Nochtans heeft hij hiv. De ouders die hem inhuren, zijn daarvan niet op de hoogte, beweert hij. En aangezien de traditie voorschrijft dat er zonder condoom dient gevreeën te worden, lopen de meisjes groot gevaar.

104
"Ik heb al met 104 meisjes geslapen", zegt de hyena. "Sommigen zijn amper 12 of 13 jaar oud maar mijn voorkeur gaat uit naar oudere meisjes. Ze genieten ervan. Ze zijn trots en vertellen aan anderen dat ik een echte man ben die weet hoe hij een vrouw moet plezieren." In 2012 vertelde Aniva al aan een krant dat hij met 104 meisjes had geslapen. De veertiger is duidelijk de tel kwijt. De man heeft vijf kinderen maar hoeveel meisjes en vrouwen hij al heeft zwanger gemaakt, weet hij niet.

Aniva vertelt dat zijn gemeenschap 10 hyena's telt maar elk dorp in het district Nsanje heeft een hyena. Ze worden 4 tot 7 dollar per keer betaald. Dat is omgerekend zo'n 3,5 tot 6,5 euro.

Beproeving
Ondanks het gepoch van de man vertellen de meisjes in het dorp een ander verhaal aan journalist Ed Butler. Ze drukken hun afschuw uit over hun beproeving. "Ik kon niet anders", verklaart Maria. "Ik moest het doen voor mijn ouders. Anders hing er onheil boven hun hoofd - misschien zelfs de dood - dus was ik angstig."

Zalving
In Dedza, een andere regio, wil Districtshoofd Theresa Kachindamoto een einde maken aan deze praktijk. Ze probeert andere districtshoofden ervan te overtuigen om de traditie af te zweren en bijvoorbeeld te vervangen door iets heel onschuldigs zoals een zalving van het meisje. Maar er is duidelijk nog een lange weg af te leggen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adam Cohen - Bird On The Wire

Adam Cohen - Bird On The Wire

Klik op de foto om hem te beluisteren
Adam Cohen is een Canadese muzikant, singer-songwriter en frontman van de band Low Millions. Hij ook de zoon van Leonard Cohen .


» Reageer (1)
20-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hete nachten: 10 tips om wél lekker te slapen

Hete nachten: 10 tips om wél lekker te slapen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/16/3/2/20160719122354/media_xll_8890952.jpg

Heb je vannacht ook vreselijk geslapen omdat het veel te warm was? Join the club. Uren draaien en keren en ondertussen liters zweten: plezant is anders. Omdat zulke nachten allerminst goed zijn voor de productiviteit (laat staan je relatie), zochten wij tien bruikbare tips om jezelf en je kamer af te koelen. Voor niet airco-eigenaars, obviously.

1. Lakens van satijn of zijde mogen dan heel romantisch zijn, ze ademen voor geen meter. Net zoals synthetische stoffen zijn ze niet gemaakt om lucht door te laten. Katoen doet dat daarentegen wel, dus ga op zoek naar een lichte variant in een lichte kleur zodat je lichaam dat beetje luchtverplaatsing in de kamer ook effectief voelt.

2. Stop je lakens een paar minuten in de koelkast (of de diepvriezer voor de durvers) voor je gaat slapen. Toegegeven, ze zullen niet de hele nacht lekker fris blijven, maar je start tenminste niet in een warm bed. We raden je wel aan om de lakens eerst in een plastic zak te stoppen, zodat ze niet doorweekt zijn of naar diepvriespizza beginnen ruiken.

3. Die warmwaterkruik die waarschijnlijk nog ergens in huis rondslingert, kan je perfect vullen met koud water en daarna in de koelkast of diepvriezer stoppen. Gegarandeerd de hele nacht een fris gevoel.

4. Plaats je ventilator strategisch, anders blaas je gewoon warme lucht in het rond. Zet je hem echter schuin naast het open raam, dan zal hij de koelere lucht van buiten door de kamer blazen. Heb je geen ventilator, hang dan een vochtig laken voor het open raam. De lucht die binnenkomt zal ook heel verfrissend zijn.

5. Als je koudecompressen, gemaakt uit bijvoorbeeld een washandje met wat ijsblokjes in, op je lichaam legt, zal je snel afkoelen. Leg ze strategisch op je polsen en je nek.

6. Warmte stijgt, dus is het belangrijk om zo laag mogelijk te gaan liggen. Met andere woorden: sleep je matras naar de benedenverdieping. Wie resistent is tegen de muggen kan zelfs in de tuin afkoelen. En onze excuses aan de romantici onder ons, maar alleen slapen is een stuk koeler.

7. Zomer = terrasjesperiode, maar je houdt het aantal alcoholische drankjes tijdens warm weer best zo laag mogelijk. Alcohol jaagt je lichaamstemperatuur de hoogte in en droogt je uit, wat niet bevorderlijk is voor je nachtrust. Drink daarom liever een glas water voor het slapengaan, om het uitdrogen (door onder meer zweten) tot een minimum te beperken.

8. Neem een douche voor het slapengaan om je even op te frissen. Opgelet: zet het water niet te warm, maar ook niet te koud. In beide gevallen zal je veel te warm krijgen.

9. Schakel alle elektronica uit en trek zoveel mogelijk elektrische apparaten uit het stopcontact. Die spullen genereren zelfs in slaapstand enige warmte.

10. Zet een kom ijswater naast je bed. Houd je het echt niet meer uit van de hitte? Stop er dan even je voeten in om je temperatuur snel te doen dalen. Gewoon uitkijken dat je hem niet omgooit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze truc snij je uien zonder te huilen

Met deze truc snij je uien zonder te huilen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/17/15/0/20160719181339/media_xll_8891865.jpg

Iedereen die zich wel eens aan het snijden van een ui gewaagd heeft kent het wel: brandende ogen, uitgelopen mascara en een gezicht alsof je een halve dag gehuild hebt. Dat behoort dankzij dit handige trucje voorgoed tot het verleden.

De oplossing om nooit nog te huilen bij het versnijden van een ui is even simpel als geniaal. Al wat je hiervoor hoeft te doen is de ui een kwartiertje voor je ze wil snijden in de diepvries leggen. Waarom dat werkt? Als je een ui snijdt komt er zwavel vrij, die ervoor zorgt dat je ogen beginnen te tranen als het in contact komt met je oogvocht. De koude van de dieprviezer zorgt ervoor dat er veel minder zwavel vrijkomt, waardoor je bijgevolg niet moet huilen.

Nogal vergeetachtig van natuur (wij ook!)? Door je snijplank in te wrijven met citroen kan je ook heel wat getraan voorkomen. Hou er wel rekening mee dat je ui een lichte citroen-achtige smaak kan krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Clapton & Andy Fairweather - Gin house blues

Eric Clapton & Andy Fairweather - Gin house blues

Klik op  de foto om hun te beluisteren» Reageer (3)
18-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borneose orang-oetan zo goed als uitgestorven

Borneose orang-oetan zo goed als uitgestorven

http://static3.hln.be/static/photo/2016/10/2/4/20160708211600/media_xll_8863054.jpg

De Borneose orang-oetan -samen met de Sumatraanse orang-oetan de grootste apensoort in Azië- is bijna uitgestorven. Daarvoor waarschuwt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). De organisatie is ook ongerust over de overlevingskansen van de walvishaai, de grootste vissoort op aarde.

"Het is alarmerend om deze symbolische soorten aan de rand van de uitsterving te zien staan", zo stelt IUCN-directeur Jane Smart in een persbericht.

De organisatie, die een rode lijst met alle bedreigde diersoorten opstelt, heeft de Borneose orang-oetan nu in de categorie 'ernstig bedreigd' geplaatst. Dat is nog maar één trede lager dan de categorie 'uitgestorven in het wild'.

Nochtans leven er momenteel nog altijd iets meer dan 100.000 Borneose orang-oetans. Maar dat aantal neemt snel af omdat hun leefgebied - de regenwouden op het eiland Borneo - door de ontbossing snel kleiner wordt. Heel wat van de bossen moeten daar plaats maken voor palmolieplantages. Daarnaast worden de dieren regelmatig gevangengenomen om in Zuidoost-Azië te verkopen aan particulieren die de primaat in hun privédierentuin willen plaatsen of zelfs als gezelschapsdier willen gebruiken.

Jaarlijks worden er ook twee- tot drieduizend Borneose orang-oetan gedood, aldus nog IUCN. De organisatie schat dat de populatie tegen 2025 gehalveerd zal zijn tot 47.000. Ter vergelijking: in 1973 leefden er nog zowat 288.500 van die mensapen (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese gastarbeider lost complex wiskundeprobleem op

Chinese gastarbeider lost complex wiskundeprobleem op

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/2/8/20160718070327/media_xll_8887568.jpg

Een Chinese gastarbeider zonder universitair diploma heeft een alternatieve manier uitgewerkt om de beruchte Carmichael-getallen te berekenen. Met zijn oplossing slaat hij academici met verstomming, want zijn aanpak is volgens hen veel efficiënter dan de traditionele.

"Het was een heel creatieve oplossing", zegt Cai Tianxin, een wiskundeprofessor aan de Universiteit van Zhejiang. "Hij heeft nooit enige systematische opleiding in getaltheorie gekregen of een hogere opleiding wiskunde gevolgd. Hij heeft alleen zijn instinct en een extreme gevoeligheid voor getallen".  

Carmichael-getallen worden soms ook omschreven als "pseudopriemgetallen": ze maken het moeilijker om echte priemgetallen, die alleen deelbaar door 1 en door zichzelf, te berekenen. De getallen spelen een belangrijke rol in de informatica en de beveiliging van informatie.  

Yu werkte in zijn vrije tijd aan zijn bewijs, terwijl hij ook een nieuw huis bouwde voor zichzelf. "Ik was door het dolle heen, omdat mijn oplossing helemaal anders was dan het klassieke algoritme," vertelt hij. In mei stuurde hij een brief naar professor Cai Tianxin over zijn bevindingen.

Opwindende ontdekking

Volgens William Banks, een wiskundige aan de universiteit van Missouri die met Carmichael-getallen werkt, is het alternatieve bewijs een opwindende ontdekking. Het is 20 jaar geleden dat academici erin geslaagd zijn om een oneindige familie van Carmichael-getallen te omschrijven. "Er zijn verschillende theoretische resultaten aan toegevoegd, waaronder verschillende door mezelf en mijn mede-auteurs, maar die zijn allemaal variaties op hetzelfde thema".  

Yu stelde zijn bewijs - samen met de oplossingen voor vier andere wiskundeproblemen voor tijdens een seminarie op 13 juni.  

De man stuurde echter acht jaar lang brieven naar vooraanstaande Chinese wiskundigen vooraleer zijn talent werd erkend.  

"Ik was bijzonder zenuwachtig tijdens de presentatie," vertelde hij aan CNN. "Zo zenuwachtig dat ik de verkeerde getallen op het bord schreef."

"Eerst een vrouw vinden"

Yu studeert alleen maar wiskunde in zijn vrije tijd en heeft naar eigen zeggen nooit overwogen om een voltijdse professionele studie aan te vatten. Hij wijt zijn talent aan volhardendheid en eenzaamheid. "Ik heb veel meer tijd nodig om wiskundeproblemen op te lossen dan anderen. Alhoewel ik gevoel heb voor getallen, ik heb amper kennis van analyse of meetkunde."

Yu is ondertussen een lokale beroemdheid geworden. Een bedrijf dat zijdeproducten vervaardigt heeft hem een minder arbeidsintensieve job aangeboden, zodat hij meer tijd zou hebben om wiskunde te bestuderen.  

De man is overweldigd door de plotse roem, maar zegt dat hij dankbaar is voor de kansen die voor hem liggen. Zijn eerste zorg is echter een vrouw vinden: Yu is 33 is nog steeds single. "Ik wil eerst een gezin hebben en dan pas komt de wiskunde." (br;hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berlin - Take my breath away

Berlin - Take my breath away

Klik op de foto om haar te beluisteren


Berlin was een popgroep die vooral bekend werd van de hit Take My Breath Away uit 1986. Dit lied, afkomstig van de soundtrack van de film Top Gun werd in veel landen, waaronder Nederland, een nummer 1-hit. Een andere hit die de groep scoorde was Like flames. De kernleden waren Terri Nunn (zang), John Crawford (keyboards) en David Diamond (keyboards).

» Reageer (0)
17-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is duidelijk waarom deze koala de naam 'Bowie' kreeg

Het is duidelijk waarom deze koala de naam 'Bowie' kreeg

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/12/1/20160717054912/media_xll_8885521.jpg

Met een helderblauw en een bruin oog, sloeg deze koala met haar zeldzame aandoening dierenartsen in Australië met verstomming. Die gaven haar de naam Bowie, naar de recent overleden zanger.

Het buideldier werd recent opgenomen in een dierenhospitaal ten noorden van Brisbane, nadat het schijnbaar door een auto was aangereden. Daar ontdekten de dierenartsen dat de vrouwelijke koala twee verschillende ogen heeft.

De koala blijkt aan heterochromie te lijden, volgens de verzorgers een gevolg van een recessief gen dat ze erfde van haar ouders. Het gen tast de pigmentatie in de iris aan.

http://static1.hln.be/static/photo/2016/3/15/4/20160717060255/media_l_8885524.jpg"De heterochromie van Bowie heeft geen effect op de manier waarop ze wereld rondom haar ziet. In feite is haar zicht geweldig. Precies wat we graag zien bij een jonge koala, zegt dierenarts Sharon Griffiths, die verklaarde dat Bowie ook een gekneusde poot heeft.

"Behalve dat ze extreem veel geluk heeft gehad bij het vermijden van kwetsuren op de weg is ze ook geweldig uniek, aangezien heterochromie niet vaak voorkomt bij koala's. Het wordt vaker gezien bij gedomesticeerde zoogdieren, zoals honden en katten."

De koala doet met haar ogen denken aan de typische look van David Bowie, die eerder dit jaar overleed aan kanker.

Bowie had echter geen twee verschillende irissen. De pupillen van de zanger hadden niet dezelfde grootte, waardoor het leek alsof zijn ogen allebei een andere kleur hadden. Bowie's pupil was verwijd door een oogletsel dat hij opliep in zijn jeugd, nadat iemand hem een klap op zijn oog had verkocht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alain Bariere - Ma vie

Alain Bariere - Ma vie

Om hem te beluisteren druk op de fotoAlain Barrière is een Frans zanger.

Barrière werd geboren in 1935 als Alain Bellec. In 1961 won hij een talentenwedstrijd en startte zo zijn muziekcarrière. In 1963 nam Barrière namens Frankrijk deel aan het Eurovisiesongfestival met Elle était si jolie. Hij eindigde 5de op 16 deelnemers. In 1964 scoorde hij zijn grootste hit met Ma vie. Ook in Vlaanderen bereikte de single de eerste plaats. De jaren nadien verzilverde hij zijn succes vooral in zijn vaderland. In 1975 scoorde hij opnieuw een hit met Noelle Cordier: Tu t'en vas (door Barry & Eileen gecoverd als If you go).


» Reageer (0)
16-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drink eens een biertje uit afvalwater op de Gentse Feesten

Drink eens een biertje uit afvalwater op de Gentse Feesten

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/4/4/20160715125859/media_xll_8881399.jpg

From sewer to brewer, zo heet het duurzame biertje dat je op de Gentse feesten onder meer op het François Laurentplein kan proeven. Dit blond biertje van hoge gisting werd gemaakt uit gezuiverd afvalwater vanop de Gentse Feesten, en werd in samenwerking met de UGent gebrouwen.

Met het gezuiverde water van de Gentse Feesten zou een nieuwe versie van het bier From sewer to brewer ('van riool tot brouwer') een toekomstige mogelijkheid zijn. Vorig jaar werd de eerste 1.0 versie geserveerd op de Gentse Feesten, op basis van gerecycleerd afvalwater van de Gentse stadsbrouwerij De Wilde Brouwers.

Intussen is er een versie 2.0 waarbij afvalwater gezuiverd werd met behulp van membraanfiltratie. Het resultaat is een blond bier van hoge gisting, dit jaar te proeven aan het François Laurentplein, het luisterplein Place Musette en de pop-up bar "Pletz" in de Jan Breydelstraat. De UGent werkt hiervoor nauw samen met de stad Gent. Santé! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brief Paul McCartney brengt 13.000 euro op

Brief Paul McCartney brengt 13.000 euro op

http://static3.hln.be/static/photo/2016/14/14/11/20160716053616/media_xll_8883806.jpg

Een brief van Paul McCartney gericht aan Prince heeft 14.822 dollar (13.319 euro) opgebracht tijdens een veiling van RR Auction in de Amerikaanse plaats Boston. Dat meldt Mirror.

In de ongedateerde twee pagina's tellende brief vraagt Paul of Prince geld wil doneren aan de Liverpool Institute for Performing Arts, de school die de voormalig Beatle in 1996 mede oprichtte. Ook nodigt McCartney hem uit een keer een les bij te wonen en zijn studenten een paar 'moves' te leren.
Het is onduidelijk of de in april overleden Prince uiteindelijk iets heeft gedoneerd. ''Het overgrote deel van zijn donaties zijn anoniem gedaan'', aldus RR Auction-topman Robert Livingston. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duffy - Well, Well, Well

Duffy - Well, Well, Well

Klik op de foto om haar te beluisteren


Aimee Anne Duffy (Nefyn, 23 juni 1984) is een Welshe zangeres en songwriter. Haar stem wordt vaak vergeleken met die van Dusty Springfield en Amy Winehouse. Met haar soulnummers wordt ze getipt als een groot doorbrekend talent in 2008.


Duffy werd in 1984 geboren in het stadje Nefyn. Haar ouders scheidden toen ze tien jaar oud was en ze verhuisde met onder andere haar moeder en tweelingzus naar een andere stad. Toen Duffy vijftien jaar was, zong ze in verschillende lokale bands. In 2003 deed ze mee aan Wawffactor, een alternatieve versie van Idols en eindigde als tweede. Na die deelname was ze een graag geziene artiest in de lokale jazz- en bluescafés. Een platencontract volgde en haar doorbraak was in november een feit, toen ze mocht optreden in de BBC2-show Later with Jools Holland.

Sinds maart 2008 ligt haar debuutalbum Rockferry in de winkels. Daar staat onder andere de eerste single Mercy op. De single werd bekroond tot Megahit op de radiozender 3FM en bereikte de nummer 1 positie in de Nederlandse Top 40. Ook wordt deze single gebruikt in het voetbalspel FIFA 09. In mei 2008 werd de tweede single Warwick Avenue uitgebracht.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijexamen wordt strenger

Rijexamen wordt strenger

http://static3.hln.be/static/photo/2016/9/16/13/20160714082411/media_xll_8876923.jpg

Het rijexamen wordt moeilijker. Op de theoretische proef wordt nog slechts één zware fout geduld, er komt een extra computertest en kandidaat-chauffeurs zullen bijkomende manoeuvres moeten kunnen tonen. Dat schrijft De Morgen.

Uitgangspunt is de rijvaardigheid in reële situaties en de mate waarin de leerling het verkeer correct kan inschatten. Zo zal een extra computertest via simulaties vragen om het gevaar van bepaalde situaties in te schatten.

Voorts duiken manoeuvres op die eerder waren afgevoerd. Denk aan achteruit rijden op een rechte lijn, links inparkeren en de wagen loodrecht wegzetten in een parkeervak. Voortaan zal dat wel op de openbare weg moeten gebeuren. De proeven worden bepaald bij lottrekking.

Het praktijkexamen wordt voorts een tikje duurder, 39 in plaats van 36 euro. Wel vervalt de wachttijd van drie jaar om een vervallen voorlopig rijbewijs te vervangen. De daarvoor vereiste zes uur rijles blijft wel overeind. De tolkdiensten worden tot slot beperkt tot Frans, Engels en Duits (br.hln)


» Reageer (0)
14-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de 10 beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld

Dit zijn de 10 beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/12/5/20160713224424/media_xll_8876120.jpg

De beste luchtvaartmaatschappij van 2016 is Emirates. Dat blijkt uit een enquête van luchtvaartadviesbureau Skytrax.

Emirates, gebaseerd in Dubai, kreeg gisteren de grootste onderscheiding tijdens de Skytrax World Airline Awards-ceremonie op de Farnborough International Airshow in England.  

"De luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten blijven domineren", aldus Edward Plaisted, CEO van Skytrax. "Virgin America blijft domineren aan de kant van de consument in Noord-Amerika. Turkish Airlines is een grote favoriet".

De ranking wordt bepaald aan de hand van 73 categorieën gaande van beste catering in economy class, tot beste luchtvaartpersoneel, beste stoelen en schoonste cabine.  (br.hln)

Dit is de top 10 volgens Skytrax:

1. Emirates
2. Qatar Airways
3. Singapore Airlines
4. Cathay Pacific
5. ANA All Nippon Airways
6. Etihad Airways
7. Turkish Airlines
8. EVA Air
9. Qantas Airways
10. Lufthansa


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mick Hucknall - Holding Back The Years

Mick Hucknall - Holding Back The Years

Klik op de foto om hem te beluisteren


Mick Hucknall is de lead zanger van Simply Red (geboren in Denton, Greater Manchester, op 8 juni 1960)

Vorige week is hij in het huwelijksbootje gestapt met zijn tien jaar jongere vriendin. Slechts een handvol mensen woonden de ceremonie bij, meldt de Britse tabloid Daily Mail.

Onder het goedkeurend oog van acht genodigden beloofde de 49-jarige zanger eeuwige trouw aan Gabriella Wesberry, een 39-jarige voormalige kunstverkoopster. De twee hebben al een dochtertje samen.


» Reageer (0)
13-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomorrowland volgend jaar mogelijk opnieuw 2 weekends

Tomorrowland volgend jaar mogelijk opnieuw 2 weekends

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/7/13/20160713194541/media_xll_8875843.jpg

Het populaire dancefestival Tomorrowland in Boom mag volgend jaar mogelijk opnieuw twee opeenvolgende weekends lang plaatsvinden. Dat zegt de regionale televisiezender ATV. Na eerdere oproepen van bewoners van Boom, Rumst en andere gemeenten uit de omgeving die een grotere kans willen om er bij te zijn, komt er na de editie van dit jaar - van 22 tot 24 juli - overleg met alle betrokken partijen. "Maar op dit moment ligt onze focus nog volledig op Tomorrowland 2016", zegt de organisatie aan Belga.

Tomorrowland kreeg ook in 2014 al eens een dubbelweekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van het festival, maar dat leidde toen vooraf tot onvrede bij enkele buurtbewoners en zelfs een klacht. De organisatie stelt woensdag echter dat de relatie met de buurt intussen sterk verbeterd is en dat er rekening is gehouden met de grieven rond onder meer geluidsoverlast en mobiliteit. Ook de impact op het festivalterrein in het provinciaal recreatiedomein De Schorre is beperkt, klinkt het.

In februari van dit jaar lanceerden fans van Tomorrowland uit de Rupelstreek een Facebookoproep om meer tickets voor de buurt te voorzien en om elk jaar twee festivalweekends te organiseren. Burgemeester van Rumst Geert Antonio (N-VA) zegt nu niet ongevoelig te zijn voor die vraag. De provincie Antwerpen zou na de zomer een beslissing nemen. Tomorrowland zelf zegt alvast het idee genegen te zijn, maar ook dat er nog niets concreet is omdat alles momenteel nog in het teken staat van de editie 2016. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak voor eens en altijd komaf met fruitvliegjes dankzij deze 3 tips

Maak voor eens en altijd komaf met fruitvliegjes dankzij deze 3 tips

http://static2.hln.be/static/photo/2016/13/16/2/20160712150153/media_xll_8872367.jpg

Zelfs de properste keukens krijgen al eens met fruitvliegen te maken. De beestjes moeten er maar even vertoeven om er eitjes te leggen (tot 500 per keer). Dan blijf je achter met een serieuze plaag die pas verdwijnt na verwoede poetspogingen. Hoewel het natuurlijk nooit kwaad kan om je keuken grondig te schrobben, kun je ook zelf eenvoudige vallen knutselen om je huis beestjesvrij te houden.

Een mogelijke oplossing voor fruitvliegen is alles in de koelkast te bewaren, maar het probleem is dat het fruit dan veel van zijn smaak verliest. Daarom zochten wij andere manieren uit om fruitvliegen te bestrijden.

Kegeltje
Leg wat rottend fruit of een klein beetje bier of wijn in een bokaal. Vouw dan uit een papiertje een kegel. Zet dit met de punt naar beneden en plak het papier vast aan de rand van de bokaal met plakband. De fruitvliegen worden door het fruit of de alcohol aangetrokken, maar raken niet meer uit de bokaal.

Makkelijk potje
Om een natuurlijke val voor fruitvliegen te maken, giet je een vierde appelazijn in een schaaltje, voeg daaraan enkele druppels afwasmiddel aan toe. Leng aan met water, zodat het zeep gaat schuimen. Zet het schaaltje naast de fruitvliegen en kijk hoe de fruitvliegen vastraken in het sopje. De beestjes worden namelijk aangetrokken door de geur van appelazijn, maar verdrinken in het goedje. Je kan de dode vliegen met een lepel verwijderen.

Vleesetende plant
Een makkelijke oplossing die ook nog eens ethetisch mooier oogt dan bokaal met kegeltjes of potjes azijn, is een vleesetende plant. De fruitvliegen raken aangetrokken tot de plant, waarna die de lastige vliegjes vasthoudt en smakelijk verorbert.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je meer granaatappels op het menu moet zetten

Waarom je meer granaatappels op het menu moet zetten

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/15/8/20160712104758/media_xll_8871788.jpg

De exotische granaatappel kan de sleutel tot een gezond en lang leven zijn. Zwitserse wetenschappers zeggen dat het fruit een wonderingrediënt bevat dat oude spieren sterker maakt en een lang leven kan promoten.

De Zwitserse onderzoekers ontdekten dat granaatappel mitochondriën, de kleine 'batterijtjes' die onze cellen van energie voorzien, kan opladen. Mitochondriën raken in het verouderingsproces versleten, hierdoor functioneren ze minder goed of worden ze zelfs toxisch, dit maakt de spieren zwakker en broos.

Wormen en muizen
De bacteriën in onze darmen zetten ingrediënten in granaatappel om in urolithine A. Dit bestanddeel helpt het lichaam om deze lege batterijen te recycleren, de stof laadt de cellen weer op en houdt zo het verouderingsproces tegen. Een experiment heeft aangetoond dat wormen 50 procent langer leven dankzij urolithine A. En muizen konden ongeveer 42 procent langer stappen na slechts zes weken behandeling. De onderzoekers zijn nu erg hoopvol dat de tests bij mensen een even groot succes zullen zijn.

Er is wel een probleem, de hoeveelheid van urolithine A in je darmen na het eten van een granaatappel varieert enorm. Dit is namelijk afhankelijk van de bacteriën die in je buik zitten.

Nog voordelen

Naast het sterken van de spieren hebben granaatappels nog heel wat gezondheidsvoordelen, als het verlagen van de bloeddruk en het sterken van de botten. De granaatappel is een van de oudste vruchten ter wereld, het wordt gezien als een symbool van vruchtbaarheid, dood en eeuwigheid. (br.hln)


» Reageer (0)
12-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo raak je sneller van die jeukende muggenbeet af

Zo raak je sneller van die jeukende muggenbeet af

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/12/9/20160711145113/media_xll_8869524.jpg

Een ding kan niemand ontkennen: het muggenseizoen is volop bezig. Heb je alle mogelijk trucjes geprobeerd om de beestjes op afstand te houden, maar werd je toch nog gebeten? Het geheim van een jeukvrije zomer is een goedkoop zalfje dat je waarschijnlijk in je huisapotheek hebt staan.

Doorgaans laten we tijdens de warme zomermaanden Vicks Vaporub in de kast staan. Deze zalf op basis van vluchtige oliën en aromatische stoffen breng je doorgaans op je rug en borst aan om de symptomen van een verkoudheid te bestrijden. Maar deze zomer smeer je dit goedje op de cadeautjes die je van de muggen kreeg.

De Amerikaanse dermatoloog Neal Schultz zegt waarom Vicks Vaporub een goed middeltje tegen muggenbeten is. De bult verdwijnt sneller en de jeuk neemt af. Hoe dat komt? De ingrediënten menthol, kamfer en thymol hebben een pijnstillende werking als je ze op de huid aanbrengt. Muskaatolie helpt om de ontsteking - de bult en de roodheid dus - sneller te bestrijden. Ook profiteer je van de cederhoutolie in Vicks, dit is namelijk een natuurlijk middeltje om de beestjes op afstand te houden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ray Charles en George Yanagi - Georgia On My Mind

Ray Charles en George Yanagi - Georgia On My Mind

Klik op de foto om hun te beluisteren


Ray Charles Robinson (Albany (Georgia), 23 september 1930 – Beverly Hills (Californië), 10 juni 2004) was een blinde Amerikaans zanger/pianist en een groot vertolker van de moderne blues en de rhythm-and-blues.

Hier zingt hij een duet met de Japanse zanger George Yanagi


» Reageer (0)
11-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Céline Dion heeft een stylist aangenomen, plots wordt ze geprezen als stijlicoon

Céline Dion heeft een stylist aangenomen, plots wordt ze geprezen als stijlicoon

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/10/9/20160711114320/media_xll_8869029.jpg

Iedereen kan meekwelen met 'My Heart Will Go On', over het zangtalent van Céline Dion valt dan ook niet te discussiëren. Maar over haar persoonlijke stijl zijn de meningen flink verdeeld. Tot nu dan, want de zangeres verscheen tijdens de modeweek in Parijs in outfits die niet zouden misstaan in eender welk modeblad. En dat heeft ze allemaal te danken aan een zekere Law Roach.

De stijltransformatie van Céline Dion is op zijn minst opvallend te noemen. De zangeres kon je tot een week geleden nog uittekenen in een skinny jeans, blazer en T-shirt. Niets mis mee, maar weinig spannend. Vorige week deed de zangeres echter de Coutureweek in Parijs aan in een helemaal andere stijl. Ze wisselde de ene opvallende outfit af met de andere, van een felle neongele jurk tot een lange wollen jas met prachtige print.

Wie verantwoordelijk is voor deze plotse ommezwaai? Stylist Law Roach. Aan de Amerikaanse Vogue vertelde die dat hij sinds een drietal weken samenwerkt met Céline, en dat hij sprakeloos was dat de zangeres hem wou ontmoeten. Hij is ook de man die verantwoordelijk is voor de transformatie van zangeres en actrice Zendaya. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft Vlamingen zou nog groter willen wonen

Helft Vlamingen zou nog groter willen wonen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/9/16/3/20160710012039/media_xll_8865618.jpg

Hoewel iedereen over het compacte 'nieuwe wonen' spreekt, blijven we vasthouden aan de klassieke woondroom: groot, weids en liefst vrijstaand. Dat blijkt uit een onderzoek van woningbouwer Bostoen onder bijna duizend bouwlustige Vlamingen.

"Bijna vier op de tien Vlamingen woont in een open bebouwing. En als geld geen probleem is, kiezen nog veel meer Vlamingen met bouwplannen voor een vrijstaande woning. Net zoals het altijd ook wat groter zou mogen", zegt Peter Impe, CEO van Bostoen. "Ook de lokroep van het platteland blijft sterk aanwezig."

Aantal slaapkamers
De cijfers liegen er niet om: liefst 53 procent van de bevraagde bouwlustigen wil vandaag graag landelijk wonen, ofwel drie procent meer dan vorig jaar. Het aantal slaapkamers blijft eveneens een belangrijk criterium bij de aankoop. Bijna twee op de drie (64%) zoekt een woning met minstens drie slaapkamers. Slechts een beperkt aantal Vlamingen (21%) ziet er geen graten in om de kinderen een slaapkamer te laten delen. Peter Impe: "Wat ook opvalt, is dat ruim 47 procent van de ondervraagden zegt meer te willen betalen voor zijn woning als ze groter zou zijn."

Fermette is passé
Personen die in een open bebouwing wonen, zijn volgens het onderzoek nog altijd het meest te spreken over hun woning. "Van de ondervraagden die in een vrijstaand huis wonen, zegt namelijk maar liefst 86 procent bijzonder tevreden te zijn", legt Impe uit. "Dat steekt fel af tegen de rest: slechts 46 procent van de ondervraagden die in een halfopen bebouwing woont, is tevreden, bij appartementenbewoners is dat maar 40 procent." Ondanks dat de woonwensen zich nog steeds concentreren rond landelijk, groot en weids, is de gewenste woonstijl wel aan verandering onderhevig: de klassieke fermette is namelijk passé. "We gaan volop voor een moderne, hedendaagse stijl (63%)", zegt Impe. "Een rustieke woning behaagt nog slechts 18 procent van de kopers en de pastoriewoning is voor 11 procent weggelegd."

Trendbreuk
Als het over energie gaat, is er langzaam maar zeker sprake van een trendbreuk. "Zo wil al bijna de helft van de Vlamingen met bouwplannen méér betalen voor een betere energieprestatie van de woning", aldus Peter Impe. In 2015 dacht 42 procent er zo over, nu is dat al 46 procent. Tot slot geeft 37 procent van de bevraagde Vlamingen aan dat ze dit jaar graag zouden verhuizen. Dat is vier procent meer dan vorig jaar. Voor 23 procent van de ondervraagden mag dat naar een nieuwbouwwoning zijn, een stijging van vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal mensen dat met een eigen aannemer wil bouwen, steeg dit jaar tot 23 procent - dat was vorig jaar nog maar 19 procent.

Het onderzoek werd in opdracht van woningbouwer Bostoen uitgevoerd door het onafhankelijke marketingbureau Insites. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komen muggen nu eigenlijk wel of niet op licht af?

Komen muggen nu eigenlijk wel of niet op licht af?

http://oi64.tinypic.com/23kxjwl.jpg

Veel regen en warme temperaturen, het zijn ideale weersomstandigheden voor muggen momenteel. Dat Vlaanderen nu geteisterd wordt door een muggenplaag mag dan ook niet verrassen. Over de zoemende beestjes doen echter heel wat fabels de ronde. Wij helpen alvast één hardnekkige uit de wereld vandaag.

Muggen komen namelijk helemaal niet op licht af, zoals zowat iedereen denkt. Muggen zijn eigenlijk nachtdieren, en ze kunnen zich in het licht helemaal niet goed oriënteren. De beestjes vermijden dan ook verlichte plekken, en zoeken de duisternis op tot jij de lichten gedoofd hebt. Waarom denk je dat je altijd gezoem hoort als het donker is, en de muggen plotsklaps verdwenen lijken te zijn eens je het licht weer aan hebt gedaan?

De enige reden dat muggen soms rond een lamp vliegen, is door de warmte ervan. In tegenstelling tot licht, houden muggen namelijk wel van warmtebronnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Illustrator Jan Van Der Veken krijgt cultuurprijs stad Gent

Illustrator Jan Van Der Veken krijgt cultuurprijs stad Gent

http://static1.hln.be/static/photo/2016/0/12/4/20160705180735/media_xll_8853544.jpg

De cultuurprijs van de stad Gent gaat dit jaar naar Jan Van Der Veken en wordt daarmee voor het eerst toegekend aan een illustrator. Dat meldt het Gentse stadsbestuur. Van Der Veken studeerde grafische vormgeving en typografie aan het Gentse Sint-Lucas en illustreerde al verschillende keren de cover van het toonaangevende magazine The New Yorker.

"Vele Gentenaars kennen zijn werk, maar wellicht is zijn naam minder bekend. Jan Van Der Veken fleurde Gent op met affiches, muurtekeningen en logo's. Hij werkte voor diverse kranten en tijdschriften, ontwierp boekomslagen, affiches en websites. De kwaliteit van zijn werk wordt ook buiten de stads- en landsgrenzen erkend", stelt de cultuurdienst van de stad Gent, dat verwijst naar zijn werk voor The New Yorker.

Volgens de jury, die bestond uit vijf mensen uit het werkveld, heeft Van Der Veken een eigen stijl. "Hij zoekt een evenwicht tussen beeld en typografie, letters zijn voor hem beelden, tekst en beeld vloeien in elkaar over. Zijn kleurgebruik is verfijnd en zijn vormen balanceren tussen strak en zwierig. Het werk van Jan Van Der Veken toont een immens plezier voor het tekenen, zijn klare lijnen hebben een poëtisch effect en zijn strakke tekeningen doen de kijker glimlachen. De jury wil met deze erkenning zijn naambekendheid aanzwengelen en hoopt dat dit leidt tot een moment waarop de bezoeker in het algemeen en de Gentenaar in het bijzonder zijn werk kan leren kennen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Jezus' van Rembrandt voor het eerst weer in Amsterdam

'Jezus' van Rembrandt voor het eerst weer in Amsterdam

http://static0.hln.be/static/photo/2016/13/16/9/20160705121946/media_xll_8852664.jpg

Voor het eerst sinds hij het schilderde komt Het Hoofd van Christus van Rembrandt naar Nederland. Het doek is vanaf vrijdag te zien in museum het Rembrandthuis in Amsterdam, waar het 360 jaar geleden in de huiskamer van de Hollandse meester hing.

Het schilderij is van een jonge man met zwart haar en een zwarte baard. Wie er model voor stond is niet zeker, maar vermoedelijk was het een jonge joodse man die bij Rembrandt van Rijn in de buurt woonde. Het doek werd in 2011 herontdekt. De Hollandse meester schilderde twee 'hoofden van Christus'. Het andere schilderij hangt in de Gemäldegalerie in Berlijn.

Het Rembrandthuis is tegenwoordig een museum, maar tussen 1639 en 1658 woonde Rembrandt er. Op basis van een inventarisatie van de toenmalige inboedel is de inrichting zo zorgvuldig mogelijk nagebootst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste remedie tegen menstruatiepijn, volgens de wetenschap

De beste remedie tegen menstruatiepijn, volgens de wetenschap

http://static0.hln.be/static/photo/2016/11/5/10/20160711091618/media_xll_8868565.jpg

Krampen, een opgeblazen gevoel of rugpijn: Moeder Natuur is vrijgevig met vervelende kwaaltjes als het onze menstruatie betreft. Nieuw onderzoek van de universiteit van Californië kwam erachter dat de meeste menstruatieklachten terug te brengen zijn op dezelfde oorzaak, waardoor het makkelijker is om ze te bestrijden.

De University of California, Davis hield een enquête bij 3.000 vrouwen, om meer te weten te komen over de oorzaak van PMS of premenstrueel syndroom. Ze ontdekten dat vrouwen die een hoger niveau van een bepaald eiwit in hun lichaam hebben, meer last krijgen van menstruatieklachten. De ondervraagde vrouwen met dit C-reactief proteïne (CRP) hebben een 26% tot 41% grotere kans op het ervaren van menstruatieklachten zoals humeurschommelingen, buikkrampen, rugpijn, eetbuien, gewichtstoename, een opgeblazen gevoel en pijn aan de borsten. Enkel hoofdpijn kwam niet terug bij deze symptomen.

Dit specifieke eiwit wordt in verband met onsteking, waarmee de onderzoekers concluderen dat onsteking aan de basis ligt van die pijnklachten. Al kan de studie niet bevestigen wat er eerst komt: de symptomen, of de ontsteking. In beide gevallen is het wel nuttig om ontsteking zoveel mogelijk in te perken rond de menstruatieperiode, en daarvoor zijn gelukkig wel enkele concrete tips.

De kracht van omega-3

Omega-3 levert enerzijds precies die eiwitten die ontsteking verlichten, en perkt anderzijds de ontstekende werking van andere eiwitten in. Eet voor en tijdens je menstruatie dus genoeg zalm, walnoten, lijnzaad, olijfolie of visolie.

Vermijd bewerkte voeding

Transvetten en snelle koolhydraten worden al langer in verband gebracht met ontsteking. Kies daarom voor zoveel mogelijk vers, onbewerkt voedsel. Eet naast eiwitten ook veel groenten en fruit, die de nodige antioxidanten en ontstekingsremmende bestanddelen aanleveren.

Trek de sportschoenen aan

Bewegen is een prima manier om stress te verminderen, waarmee het risico op ontsteking afneemt. Sporten waarbij je diep moet ademhalen, zoals yoga en Pilates, zijn erg efficiënt om de stress te doen kelderen. Maar ook je eigen favoriete sport zal voor een verminderd stressniveau zorgen. 

Ga op tijd slapen

Onderschat de kracht van een goede nachtrust niet: slaap 7 à 9 uren - naargelang je persoonlijke behoefte - zodat je lichaam kan herstellen van de activiteiten doorheen de dag. Een tekort aan slaap maakt je vatbaarder voor ontsteking en dus menstruatieklachten. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!