NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders Noah (4) geven donorhart aan kamergenootje

Ouders Noah (4) geven donorhart aan kamergenootje

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/5/7/20140630093034/media_xll_6863347.jpg

Bijna negen maanden hebben de vierjarige Noah en zijn mama en papa gewacht op een donorhart, maar toen het hart onderweg was, gaven ze het aan z'n kamergenootje. "Het gewicht van het hart zat op de uiterste grens. De artsen vreesden voor complicaties, en dat risico wilden we niet nemen." Dus kreeg Cindy (10) het donorhart, en mag zij dromen van een nieuw leven.

De behandelende artsen waren meteen duidelijk en eerlijk: het kon, maar het was niet uitgesloten dat er na de operatie complicaties zouden optreden", zegt Frank. Met andere woorden: het hart waarop Frank en zijn vrouw Anja (39) hadden gerekend om hun zoontje Noah eindelijk te kunnen zien opgroeien, zou wel eens voor onvoorziene problemen kunnen zorgen. De ouders stonden in dubio, want een beslissing om wel of niet te transplanteren kan je niet uitstellen.

"Toen zeiden de artsen dat het hart eigenlijk helemaal perfect zou zijn voor Noahs kamergenootje, het Duitse meisje Cindy (10)", gaat Frank verder. Cindy, uit Trier, lag al twee maanden bij Noah op de kamer. Die mededeling veranderde alles, zegt Frank: "Het was een vreselijk moeilijke beslissing. Maar na veel tranen en veel twijfelen hebben we gezegd dat ze Cindy maar moesten helpen. Wat konden we anders? We willen voor Noah geen enkel risico nemen, en de mogelijkheid bestond dat er toch complicaties zouden optreden. Terwijl we zeker wisten dat Cindy geholpen zou zijn met dat hartje. Zo'n hart is zó kostbaar. Dat verspil je niet. Deze situatie hadden ze in het ziekenhuis nog nooit meegemaakt."

De operatie ging vrijdag dus toch door. Niet met Noah, maar met Cindy.

En dus blijven Noah en zijn mama en papa wachten op een nieuw hart, en houden ze de moed erin. "Om het cru te zeggen: het is goed dat de zomervakantie is begonnen", zegt Frank. "Want dan spelen veel kindjes buiten, gaan ze zwemmen en op vakantie naar zee. Het is een periode waarin meer kleine kinderen een ongeval krijgen. Daarom zou het goed kunnen dat het niet lang meer duurt voor een nieuw en dan wel helemaal perfect donorhartje onze richting uitkomt." Want veel tijd voor zo'n hart heeft Noah niet meer. "Een kind kan maximaal 550 dagen aan het kunsthart liggen. Wij gaan nu onze negende maand in." (br.hln)


» Reageer (0)
29-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bourgogne-oogst bedreigd door hagelstorm

Bourgogne-oogst bedreigd door hagelstorm

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/12/11/20140629161323/media_xll_6861926.jpg

Een zware hagelstorm heeft dit weekeinde een deel van de oogst van wijnboeren in de Franse Bourgogne verwoest. Dat berichtten Franse media.

Volgens de eerste berichten is 40 tot 80 procent van de wijnoogst in de oostelijke regio Côte de Beaune kapot. Daar worden onder meer de prestigieuze Santenay-, Meursault-, Volnay-, Pommard- en Beaune-wijnen gemaakt. "Een echte catastrofe", liet woordvoerder Jean-Louis Moissenet van de Pommard-wijnboeren weten op de Franse radio.

In de twee voorgaande zomers werd de regio al zwaar getroffen door hagel. In het gebied moesten zaterdag ook festivals en andere evenementen tijdelijk worden stilgelegd. Ook in het zuidwesten van Frankrijk was het slecht weer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agent geef zwaar mishandelde pup nieuwe thuis

Agent geef zwaar mishandelde pup nieuwe thuis

http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/15/5/20140629105121/media_xll_6861215.jpg

Agent Brandon Melbar heeft zijn hart op de juiste plaats. De man uit Cleveland redde een zwaar mishandelde hond uit de handen van zijn agressor en adopteerde de viervoeter. De eenjarige pitbull is aan de beterhand, z'n nieuwe baasje zou hem niet meer kunnen missen.

Melbar en zijn collega's werden vorige week opgeroepen voor een geval van dierenmishandeling. Getuigen zagen hoe een buurman zijn hond zwaar toetakelde. De bruut sloeg het dier met een riem en baksteen en probeerde het te verstikken. De pup liep daarbij daarbij verwondingen op aan zijn kop en poten.

Toen de patrouille ter plaatse kwam, sprong het mishandelde dier zelf in de politiewagen. Eigenaar Peris Rice werd in de boeien geslagen en aangeklaagd voor dierenmishandeling.

Agent Melbar stemde toe het dier in huis te nemen tot het genezen was, maar besliste na een week al om het dier te adopteren. "Hij gaat op z'n rug liggen, wil dat je over zijn buikje aait. Hij is helemaal niet agressief, maar gewoon heel lief", vertelde Melbar aan een lokale zender.

De adoptie kwam tot stand dankzij Badges for Bullies, een organisatie die bruggen bouwt tussen de politie, beschermers van dierenrechten en het grote publiek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe trend: met billen bloot voor huwelijksfoto

Nieuwe trend: met billen bloot voor huwelijksfoto

http://static2.hln.be/static/photo/2014/9/6/10/20140627161925/media_xll_6857755.jpg

De tijd dat bruidsmeisjes louter stijfdeftig poseerden, lijkt definitief voorbij. Tegenwoordig gaan ze met de billen bloot.

Een nieuwe trend tekent zich af in de wereld van de huwelijksfoto's. Wie 'in' wel zijn, laat iets zien. Niet gewoon een blote rug of decolleté. Nee, dat volstaat niet meer. Blote billen zijn de nieuwe norm.

Bruidsmeisjes aller lande, jullie weten wat jullie te doen staat! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stiekeme dikmakers: zo hou je smoothies gezond

Stiekeme dikmakers: zo hou je smoothies gezond

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/0/5/20140618151652/media_xll_6832640.jpg

Stel: je wil graag wat kilo's kwijt en wil het op een gezonde manier doen. Je stoft je blender af, slaat een hoop fruit in en begint smoothies te maken. De kilo's zullen er af vliégen, toch? Niet noodzakelijk, want er zijn heel wat valkuilen waar je rekening mee moet houden.

De meest gemaakte fout bij het prepareren van smoothies is een tekort aan proteïnen en vezels. We gooien heel wat fruit bij elkaar, maar vaak bevatten die maar weinig van deze bestanddelen, zodat je het volle gevoel snel kwijt bent en je energiepeil na een uurtje al weer gedaald is. Met een knagende maag en een hoop calorierijke snacks tot gevolg. Ga dus voor vezelrijke ingrediënten als bessen, avocado, kiwi, peer, bonen en boerenkool. (Soja)melk, Griekse yoghurt, magere yoghurt, tofu en noten zijn dan weer rijk aan proteïnen.

We zijn zo gewend aan zoete drankjes dat we vaak nog wat extra suikers toevoegen aan onze vloeibare snack. Een lepel suiker of zelfs honing en siroop brengt de teller al gauw op 60 extra calorieën. Ook gesuikerde yoghurt, fruitsap en fruit uit blik kunnen heel wat extra zuiker bevatten. En meestal zijn ze niet eens nodig.

Fruit is gezond, maar te veel van het goede is nooit een aanrader. Het is niet omdat je ingrediënten gezond zijn, dat ze weinig calorieën bevatten. Als je vijf verschillende soorten fruit bij elkaar gooit, zit je al snel aan 500 calorieën. Ook avocado, dadel, noten, versgeperste sappen en zelfs appels, mango's, kersen en bananen bevatten redelijk wat calorieën. Gebruik ze, maar met mate.

Zo'n blender is niet echt aan de kleine kant, en we hebben de neiging om die helemaal op te vullen. Resultaat: een gigantische hoeveelheid smoothie, waardoor je het aantal calorieën van een volwaardige maaltijd binnenkrijgt. En dat terwijl zo'n drankje eigenlijk als snack bedoeld is. Laat je ogen dus niet groter als je maag zijn; weeg je ingrediënten uit, of gebruik maar de helft van wat je gewoon bent. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roland & Admiral Freebee - Hissing o' the heath

Roland & Admiral Freebee - Hissing o' the heath

Klik op de foto om ze te beluisteren


Roland Van Campenhout, of kortweg Roland  is een Vlaamse bluesmuzikant.

Admiral Freebee of Tom Van Laere is een Antwerpse artiest

Samen brengen ze dit prachtige nummer» Reageer (0)
28-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tennissters verplicht om zonder beha op Wimbledon te spelen

Tennissters verplicht om zonder beha op Wimbledon te spelen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/7/15/13/20140628143336/media_xll_6858988.jpg

De kledingsvoorschriften op het Britse tennistornooi Wimbledon verplicht spelers om in volledig witte outfit op het veld staan en sinds dit jaar worden die voorschriften tot in het absurde toegepast. Sommige vrouwelijke deelnemers moesten behaloos spelen zodat er zeker geen klein beetje kleur kon komen piepen.

De organisatoren van Wimbledon passen het verbod op gekleurde outfits wel heel strikt toe. De regel geldt blijkbaar ook voor slipjes en beha's. Volgens de Australische tennislegende Pat Cash staan deelneemsters soms gewoon zonder beha op het terrein. Heel wat speelsters werden behaloos gespot, waaronder de Britse Naomi Broady.

Cash vertelde aan Radio 5 van BBC: "Sommige meisjes moesten naar de kleedkamer gaan en hun beha en topjes uittrekken als die nog maar het kleinste spatje kleur vertoonden. Sommigen hadden niet de gepaste lingerie bij en moesten dan maar zonder spelen. Het is echt absurd."

Venus Williams is alvast een voorstander van de nieuwe kledingvoorschriften. "Het is een aangename afwisseling, iedereen straalt in wit. Dit hoeft niet voor een heel jaar, want dan wordt het saai. Maar gedurende deze twee weken is het fijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel krijgt vanaf 20 september een chocoladeparadijs

Brussel krijgt vanaf 20 september een chocoladeparadijs

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/7/4/20140627150725/media_xll_6857569.jpg

Op 20 september opent in Koekelberg de Belgian Chocolate Village de deuren. Het moet het grootste museum worden in België gewijd aan chocolade. Doelstelling is jaarlijks 25.000 mensen over de vloer te krijgen.

De Chocolate Village komt in de voormalige chocolaterie Victoria in Koekelberg, vlakbij de basiliek. De bezoeker kan er op een oppervlakte van 900 vierkante meter verspreid over drie verdiepingen alles te weten komen over chocolade, proeven en zelfs eigen chocolade samenstellen. In het pand werd zowat twee miljoen euro geïnvesteerd.

Op de benedenverdieping, die verdeeld is in vijf ruimtes, kan de bezoeker een film bekijken over de geschiedenis van de Belgische chocolade. Er is ook een atelier waar de liefhebber zelf zijn chocolade kan samenstellen en je vindt er ook informatie over de oorsprong van verschillende soorten chocolade.

De kelder is gewijd aan onder meer recepten en op de eerste verdieping kan er geproefd worden. Verschillende Belgische chocolatiers stellen er hun waren tentoon.

De Belgian Chocolate Village is open van dinsdag tot zondag. De toegangsprijs bedraagt 8 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
27-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogelijk poot van allerlaatste Vlaamse wolf ontdekt

Mogelijk poot van allerlaatste Vlaamse wolf ontdekt

http://static3.hln.be/static/photo/2014/5/9/0/20140627113207/media_xll_6857010.jpg

In het archief van het Gentse stadsmuseum (STAM) is de gemummificeerde poot ontdekt van wat mogelijk de allerlaatste Vlaamse wolf was. Het intrigerende verhaal staat in het digitale Eos Weekblad, dat vandaag verschijnt.

De bal ging aan het rollen toen een medewerker van het STAM onlangs in het depot een mysterieuze dierenpoot ontdekte. Een vondstkaartje bij de poot ontbrak, maar een zoektocht in de archieven van het museum toonde aan dat er in 1848, toen het museum nog maar enkele jaren bestond, een "poot van een luipaard" was ingeschreven. Genetisch onderzoek wees vervolgens uit dat het eigenlijk ging om de poot van een wolf.

Uit verder onderzoek bleek bovendien dat de poot ooit genageld was aan de poort van het Gentse Gravensteen. Dat betekent dat het stuk als bewijsstuk heeft gediend. Er werden destijds premies uitgereikt aan wie een roofdier doodde, maar daarvoor moest je een deel van het slachtoffer voorleggen als bewijs. Bij een wolf volstond een rechter voorpoot, want die kon niet verward worden met de andere poten van het dier. Dat de poot uit het STAM nu net een rechter voorpoot is, en een opvallende beschadiging in het midden vertoont, kan nauwelijks toeval zijn: de poot behoorde toe aan een prijsbeest, zegt onderzoeker Anton Ervynck

Een radiokoolstofdatering toont bovendien aan dat de poot dateert van een wolf die rond het jaar 1700 het leven liet. Rekening houdend met de foutenmarge op die datering kan de poot dus wel eens van de allerlaatste Vlaamse wolf komen, gedood in Knesselare, waarvoor in 1736 in het Gravensteen een premie is betaald. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen koper voor zeldzame Stradivarius

Geen koper voor zeldzame Stradivarius

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/12/13/20140627010447/media_xll_6856333.jpg

Een zeldzame Stradivarius-viool, waarvan de waarde op minstens 45 miljoen dollar (zo'n 33 miljoen euro) was geschat, heeft op een veiling van Sotheby's in Londen geen koper gevonden. Mocht er wel een zijn gevonden, zou dat een nieuwe recordprijs zijn voor een muziekinstrument.

Het duurste exemplaar ooit blijft daarmee de 'Lady Blunt', de Stradivarius van de gelijknamige kleindochter van dichter Lord Byron. Die viool werd in 2011 verkocht voor 15,9 miljoen dollar (zo'n 11 miljoen euro).

De Stradivarius die gisteren op de veiling in Londen werd aangeboden was een 'Macdonald', waarvan er wereldwijd nog slechts tien exemplaren bestaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde vagina: wat je moet (w)eten

Gezonde vagina: wat je moet (w)eten

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/14/4/20140626161104/media_xll_6854839.jpg

We spreken niet graag over onze vagina, en al helemaal niet als het orgaan niet helemaal normaal functioneert. Met een ernstig probleem trek je natuurlijk naar de dokter. Maar kleine ongemakkelijkheden, zoals droogte, jeuk of krampen, kan je gewoon wegeten met deze voedingsmiddelen.

Zoete aardappelen zitten boordevol vitamine A. Goed voor nachtblindheid, maar het houdt ook de vaginawand en de baarmoederwand gezond. Daarnaast prikkelt de vitamine de productie van hormonen, zodat ook je libido de hoogte ingaat.

De zuurtegraad van veenbessen kunnen het gevecht aangaan met bacterien en infecties. Goed bij (ontwikkelende) blaasontstekingen. Ren echter niet naar de winkel om een fles veenbessensap. De suiker in deze drankjes zal de bacteriën niet bestrijden, maar net aansporen. Ga dus liever voor de pure bes en laat deze sudderen in wat appelsiensap om de smaak wat op te krikken.

Donkere, groene bladgroenten - zoals spinazie, snijbiet en boerenkool - zuiveren het bloed, wat de bloeddoorstroming stimuleert. Dat zorgt er dan weer voor dat je vagina gevoeliger wordt voor stimulatie. Met andere woorden: kool is goed voor je seksleven.

Soja is niet enkel ideaal voor vegetariërs, ook je vagina heeft er baat bij. De fyto-oestrogenen - een syntethische vorm van oestrogeen - in de peulvrucht houden het gevoelige orgaan vochtig en 'gesmeerd'. Veel minder kans dus op scheurtjes en ander ongein.

Ook lijnzaad bevat fyto-oestrogenen, en daarnaast ook veel omega 3 vetzuren die het effect nog eens versterken.

Avocado's bevatten heel wat gezonde vetten die de vaginawanden gezond houden. Ook de vitamine B6 en het kaliumgehalte in het fruit hebben zo hun voordeel voor ons libido. Spaanse priesters verboden avocado's zelfs, omdat het effect zo groot was.

Dat oesters een afrodisiac zijn, is nog steeds niet echt bewezen. Wel zitten ze boordevol zink, dat goed is tegen droogte en jeuk, en het helpt ook om je cyclus regelmatig te houden. Je hoeft daarvoor de dure dingen echter niet te kopen, ook amandelen en pompoenzaadjes bevatten veel zink, en zijn iets goedkoper. En heel wat minder slijmerig. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amy Macdonald - This Is The Life

Amy Macdonald - This Is The Life

Klik op de foto om haar te beluisteren

Amy Macdonald (Bishopbriggs  (nabij Glasgow), 25 augustus 1987) is een Schotse zangeres. Haar debuutalbum This Is the Life  kwam in Groot-Brittannië binnen op de tweede plaats en in Schotland op de eerste plaats. Ook bereikte dit album in vier dagen tijd daar de gouden status. In Nederland was de cd  op de eerste positie van de Album Top 100 te vinden. In totaal verkocht ze wereldwijd meer dan 1 miljoen exemplaren van haar debuutalbum


Macdonald staat al vanaf haar vijftiende op het podium met akoestische  optredens. Haar muziek wordt onder andere beïnvloed door Travis en The Libertines. Ze heeft een platencontract met Vertigo  en is verloofd met voetballer Steve Lovell.


In Nederland gaf zij optredens in het voorprogramma van Paul Weller (2007) en in de bovenzaal van Paradiso (3 maart 2008). Op 31 mei 2008 was zij ook op Pinkpop aanwezig evenals in augustus op Lowlands. In de uitzending van het televisieprogramma Mooi! Weer De Leeuw van 13 september 2008 trad ze op met het nummer Mr. Rock & Roll. Op Pinkpop 2009 stond Amy op maandag 1 juni op het hoofdpodium.


Ze brak in Europa door met de single Mr. Rock & Roll, waarmee ze onder andere een nummer 1-positie in de Schotse hitlijst en een nummer 3-positie in Zwitserland behaalde. Andere succesvolle singles zijn L.A. en This Is the Life, de single die haar doorbraak betekende in Nederland en waarmee ze meteen de grootste solo-hit voor een vrouwelijke artiest ooit scoorde.


This Is the Life werd eind maart 2008 uitgeroepen tot 3FM Megahit, en kwam vervolgens op 5 april 2008 binnen in de Single Top 100. Het nummer steeg door tot nummer één (3 juni 2008). Ook in de Top 40 was deze single op 3 juni 2008 de nummer 1. Ook in België is de single erg populair. Op 12 september 2008 stond de single al 14 weken in de Ultratop 50, waarvan nu al 11 weken op nummer 1.


Haar debuutalbum This is the Life verkoopt erg goed in zowel Nederland als België. In de tweede week van augustus 2008 kreeg ze in België daarom een gouden plaat uitgereikt, en in Nederland een platina plaat.


Halverwege augustus werd haar eerste Nederlandse single, Mr. Rock & Roll opnieuw uitgebracht als single.


Op 1 maart 2010 komt de nieuwe single "Don't Tell Me That's It Over" uit, de eerste single van haar tweede album. Dit album heet "A Curious Thing" en is uitgekomen op 8 maart 2010.» Reageer (0)
26-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot 270 euro om boterhammen op school te mogen opeten

Tot 270 euro om boterhammen op school te mogen opeten

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/2/12/20140626052730/media_xll_6853722.jpg

Vlaamse basisscholen voeren vanaf september massaal een "boterhammentaks" in óf verhogen de bijdrage. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. De maatregel is een gevolg van de krappe budgettaire toestand van de gemeenten. Vele ouders reageren misnoegd.

In Hasselt bijvoorbeeld moeten kinderen die 's middags hun boterhammen in de gemeenteschool willen opeten daar vanaf september 25 cent per dag voor betalen. Dat heeft het stadsbestuur eerder deze week beslist. Eerder voerden onder meer Mechelen en Lanaken al zo'n bijdrage in. Sommige scholen, zoals Sint-Leo in het West-Vlaamse Sint-Pieters, zien zich zelfs genoodzaakt om het bedrag al te verhogen van 1,10 euro per dag naar wellicht 1,50 euro per dag.

Voor heel wat ouders betekent dat toch een extra kost van gauw 60 tot 270 euro per jaar pér kind. "Het is een wijdverspreid fenomeen", zegt Marc Van den Brande, secretaris-generaal van het katholiek basisonderwijs in de krant. "Ouders reageren teleurgesteld. Begrijpelijk, want zij vermoeden nog steeds dat een leerkracht 's middags toezicht moét houden. Maar dat is onder druk van de vakbonden enkele jaren geleden uit hun takenpakket geschrapt. Daardoor is het een zogeheten buitenschoolse opvang geworden." (br.hln)


» Reageer (0)
25-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babydolfijntje 'Origi' geboren in Boudewijn Seapark

Babydolfijntje 'Origi' geboren in Boudewijn Seapark

http://static2.hln.be/static/photo/2014/1/13/2/20140625091504/media_xll_6850622.jpg

In Boudewijn Seapark is dolfijn Roxanne maandagavond bevallen van een gezond kalf. De baby kwam op 23 juni iets na 20 uur ter wereld, na een stuitligging. Het geslacht is nog niet gekend omdat de verzorgers moeder en baby niet willen storen. Het kalfje kreeg voorlopig de naam Origi, naar de Rode Duivel die voor het winnende goal zorgde vorige zondag in de wedstrijd tegen Rusland.

De naam Origi werd ook gekozen omdat de komst van een babydolfijntje steeds goed 'scoort' bij de bezoekers van het park...

Een stuitbevalling is ongewoon bij dolfijnen. Normaal komt het staartje eerst, zodat de staartvin hard kan worden om hiermee goed te kunnen zwemmen. Als de snuit eerst komt, dan heeft de staartvin geen tijd om hard te worden en kan de baby niet zwemmen na de geboorte waardoor het jong kan verdrinken. Toch verliep de bevalling vlot. Ervaren mama Roxanne (29 jaar) droeg het dier de eerste 15 minuten op haar rug, zodat de staartvin kon harden en het kalfje de tijd kreeg om te leren zwemmen.

Het is elf jaar geleden dat er nog een kalfje gezond en wel werd geboren in het Brugse dolfinarium. In 2003 werd Ocean geboren. Mama was toen ook Roxanne.

Bezoekers kunnen Roxanne en baby Origi pas vanaf half juli bezoeken, om moeder en kalfje nu nog even alle rust te geven. Er zijn wel camera's onder water geïnstalleerd. De beelden worden live vertoond op grote schermen aan de ingang van het dolfinarium in Boudewijn Seapark. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heb jij ook prediabetes?

Heb jij ook prediabetes?

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/16/1/20140624150307/media_xll_6848551.jpg

Ze wisten dat het niet zo goed gesteld was met de volksgezondheid, maar dat niet minder dan een op de drie volwassenen prediabetes heeft, sloeg de medische wereld toch met verstomming. Volgens een recent Brits onderzoek zit er een diabetesepidemie van ongeziene omvang aan te komen.

Heel wat volwassen lopen rond met prediabetes, en hebben er zelf geen flauw benul van. Ze hebben immers meestal geen symptomen: prediabetes is de voorfase van diabetes type 2 - het type dat ontwikkeld wordt op latere leeftijd en gelinkt wordt met de levensstijl -, maar echt ziek zijn ze (nog) niet. Wie prediabetes heeft, is al minder gevoelig voor insuline en heeft daardoor meer moeite met de verwerking van glucose. De bloedsuikerwaarden schieten vervaarlijk de hoogte in, hoger dan normaal, en als dat niet behandeld wordt, is de ontwikkeling van diabetes type 2 haast onvermijdelijk.

De medische wereld zegt geschokt te zijn door de resultaten. "Het is veel erger dan we verwachtten", klinkt het. Ze vinden de cijfers hoogst "alarmerend" en waarschuwen dat er een heuse epidemie zit aan te komen als mensen hun levensstijl niet aanpassen.

Want dat is de grootste oorzaak van prediabetes: een BMI van 25 of meer, vooral als je een appelfiguur hebt en veel vet rond je buik draagt. Dat vet drukt immers tegen de pancreas aan, waardoor die minder insuline gaat produceren. Daarnaast is ook leeftijd een grote factor: vanaf 40 jaar gaat het risico op diabetes sterk de hoogte in.

Toch wil dat niet zeggen dat slanke mensen geen enkele  kans maken op diabetes. De ziekte is ook erfelijk bepaald, en ook hormonen spelen een rol. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonen in Antwerpen en Leuven minst betaalbaar

Wonen in Antwerpen en Leuven minst betaalbaar

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/5/4/20140624062559/media_xll_6847639.jpg

Wonen in Vlaanderen is niet overal even betaalbaar. In Antwerpen moet je gemiddeld 16,93 keer het lokale jaarinkomen per inwoner neertellen voor een woonhuis. In Sint-Niklaas, amper 25 kilometer verderop, is dat maar 10,83 keer. Dat blijkt uit de studie 'Centrumsteden in evolutie', die De Tijd kon inkijken.

In Leuven vind je de duurste gewone huizen (310.010 euro in 2013). Maar als er ook rekening wordt gehouden met het gemiddelde jaarinkomen van de inwoner van de stad, komt Antwerpen als duurste uit de bus. Het aantal lokale jaarlonen dat je moet neertellen in Antwerpen (16,93) ligt namelijk hoger dan in Leuven (16,77).

"In de toekomst dreigen Antwerpen en Gent de meest onbetaalbare steden te worden om te wonen", zegt Mercedes Van Volcem (Open Vld), Vlaams Parlementslid en auteur van de studie. Beide steden combineerden de voorbije jaren een lage stijging van het inkomen met een forse klim van de woningprijzen. (br.hln)


» Reageer (0)
24-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Lee Hooker and Bonnie Raitt - I'm In The Mood


John Lee Hooker and Bonnie Raitt  - I'm In The Mood

Klik op de foto om ze te beluisterenBonnie Raitt (Burbank (Californië), 8 november 1949) is een Amerikaanse zangeres, liedjesschrijfster en gitaarspeelster.

Ze is de dochter van Broadway musicalster John Raitt. Ze begon gitaar te spelen toen ze twaalf jaar oud was. Na de middelbare school begon ze in Rhythm and Bluesclubs te spelen. In 1983 werd ze geloosd door haar platenlabel, Warner Bros. Records, onder andere vanwege alcohol- en drugsgebruik, maar verdween allerminst uit de muziekscene.

Na meer dan 20 jaar opnames en optredens, bereikte Bonnie Raitt succes met haar tiende album. "Nick of Time" kwam in de top te staan in de Verenigde Staten en won drie Grammy Awards. Tegelijk kreeg ze een vierde Grammy voor haar duet "In the Mood" met John Lee Hooker op zijn album "The Healer".

Hierna kreeg ze nog drie Grammy Awards voor haar album uit 1991, "Luck of the Draw", waarna ze in 1994 nog twee Grammy's kreeg met haar album "Longing in Their Hearts".
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/74/JohnLeeHooker1997.jpg/300px-JohnLeeHooker1997.jpgJohn Lee Hooker (Clarksdale (Mississippi), 22 augustus 1917 - Los Altos (Californië), 21 juni 2001) was een invloedrijke Amerikaanse blueszanger, gitarist en songwriter die tijdens zijn leven verschillende soorten stijlen hanteerde. Hij geldt als een belangrijke vernieuwer van de blues. Bekende nummers van Hooker zijn onder andere Boom Boom en I'm in the Mood.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond redt kleuter uit klauwen van beer

Hond redt kleuter uit klauwen van beer

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/9/3/20140624141705/media_xll_6848493.jpg

Een 5-jarig jongetje dat met zijn grootvader aan het wandelen was in Japan en aangevallen werd door een beer, heeft zijn leven te danken aan het optreden van een hond. Dat schrijft Times Live.

De aanval gebeurde zaterdagavond langs een rivier in Odate, circa 550 kilometer ten noorden van Japan. De grootvader en kleinzoon waren aan het kuieren langs het water toen de beer opdook en zijn klauwen in het jongetje zette. Teefje Mego - een Shiba van zes jaar oud - vermeed nipt een drama door "ongewoon luid" te blaffen en de beer te verjagen. Het wilde dier nam de benen, waarop de 80-jarige grootvader de hulpdiensten verwittigde.

De kleuter werd met gescheurde kleren en lichte verwondingen aan de rug en het zitvlak overgebracht naar het ziekenhuis, maar mocht dezelfde dag al naar huis, aldus een woordvoerder van de politie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee miljoen voor Dylans 'Like a Rolling Stone'

Twee miljoen voor Dylans 'Like a Rolling Stone'

http://static0.hln.be/static/photo/2014/7/9/1/20140624191836/media_xll_6849241.jpg

De met de hand geschreven tekst van Like a Rolling Stone van Bob Dylan heeft liefst twee miljoen dollar (bijna 1,5 miljoen euro) opgebracht. De tekst is vandaag geveild bij Sotheby's in New York.

Dylan schreef een van zijn bekendste liedjes in 1965 op vier velletjes postpapier van een hotel. Het manuscript bevat doorhalingen en toevoegingen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze Indiase danseres verovert de wereld op 1 been

Deze Indiase danseres verovert de wereld op 1 been

Klik op de foto om de video te bekijken

Subhreet Kaur Ghumman, een danseres die bij een ongeluk een been verloor in India, werd een heuse televisiester dankzij haar bijzondere dansmoves. Nu is ze getrouwd met de liefde van haar leven die haar hielp te herstellen na haar ampuatie.

De 27-jarige Subhreet Kaur Ghumman heeft eerder deze maand het jawoord gegeven aan de fitnessinstructeur Yash Makkar. Hij is de man die haar hielp sterker te worden en haar evenwicht weer te vinden zodat ze kan dansen. "Ik heb me lang zorgen gemaakt dat ik geen man die wilde trouwen met een vrouw met slechts een been. Ik was aan het sporten in het fitnesscentrum toen Yash op een knie ging zitten om me ten huwelijk te vragen. Het was een droom die werkelijkheid werd."

Subhreet werd in februari een ster in India toen ze met haar geweldige danskwaliteiten de jde jury van de talentenjacht India's Got Talent overtuigde. Niet alleen haar dansmoves op haar ene been waren uitzonderlijk, ze pakte het publiek ook met haar enthousiasme in. Helaas won ze de finale niet, maar eindigde ze nipt tweede. Toch veranderde het televisieprogramma haar leven.

De toenmalige studente verloor haar ledemaat na een ongeluk met een bromfiets in 2009. Haar knie raakte daarbij ernstig verwond, maar de kwetsuur leek aanvankelijk niet zo erg. Door een medische blunder tijdens de operatie liep de danseres een infectie aan het been op, die dan nog eens slecht behandeld werd. De artsen stuurden haar naar huis, maar toen ze het gevoel in haar benen en tenen verloor, wist het meisje dat het slecht zou aflopen. Subhreet had een infectie opgelopen en smeekte haar moeder om een amputatie. Een jaar later vonden ze na lang zoeken een arts die de operatie wilde uitvoeren.

"Het was een belangrijke beslissing voor mij, maar ik besefte dat er geen andere manier was. Als ik wilde overleven, moest mijn been eraf. Na de operatie heb ik gehuild van geluk. Na de operatie had ik nog zeven operaties nodig om weer te leren wandelen", aldus de moedige Subhreet.
 
De danseres werkt nu aan een film over haar leven en reist de wereld rond om iedereen te laten meegenieten van haar talent. Subhreet is nu een ster in haar dorp: "Mensen herkennen me overal, ze vragen om foto's en handtekeningen. Het is een geweldig gevoel." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Rolling Stones - Satisfaction

The Rolling Stones - Satisfaction

Klik op de foto om hun te beluisteren


The Rolling Stones (vaak aangeduid als de Stones) is een Engelse rock-'n-rollband die actief is sinds 1962. De band speelt, naast rock-'n-roll en rock ook stijlen als blues, country, hardrock, reggae en punk.

Sinds The Rolling Stones in 1962 werden opgericht, hebben zij vele grote hits gehad, zoals Angie, Paint It Black en (I Can't Get No) Satisfaction. Zij hebben meer dan 25 studioalbums uitgebracht, waaronder Tattoo You, Goats Head Soup, Some Girls, Let It Bleed en Sticky Fingers. Hun laatste album was Shine A Light (2008).

The Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang), Keith Richards (gitaar), Charlie Watts (drums) en Ron Wood ((bas)gitaar). De bekendste ex-leden zijn Brian Jones, Mick Taylor, Bill Wyman, en hoewel nooit officieel, toetsenist Ian Stewart.» Reageer (0)
23-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2-jarige Peanut is de 'lelijkste hond ter wereld'

2-jarige Peanut is de 'lelijkste hond ter wereld'

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/5/4/20140621140120/media_xll_6840754.jpg

Hij is lief en energiek, maar om zijn persoonlijkheid heeft hij niet gewonnen. Het 2-jarige hondje Peanut is dankzij zijn wilde haren, uitpuilende ogen en vooruitstekend gebit gekroond tot lelijkste hond ter wereld. Een jury in de Amerikaanse stad Petaluma in Calfornië kende Peanut zaterdagavond (lokale tijd) de prijs toe.

Aan de verkiezing deden 29 honden mee. Peanut ging er met de 2 meter hoge trofee en een geldprijs van 1.500 dollar (ongeveer 1.100 euro) vandoor. Hij volgt de beagle Walle op, die vorig jaar dankzij zijn grote kop, dikke lijf en merkwaardige eendenloopje won.

Peanut heeft als puppy brandwonden opgelopen, waardoor hij zo'n opmerkelijk uiterlijk kreeg. Zijn lippen zijn verbrand en zijn tranende ogen kan hij niet meer sluiten. Eigenaresse Holly Chandler, die Peanut uit het asiel meenam, wil met het hondje mensen bewust maken van dierenmishandeling. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen enkele trein zal nog op zelfde tijdstip rijden

Geen enkele trein zal nog op zelfde tijdstip rijden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/17/0/14/20140623075601/media_xll_6844064.jpg

De NMBS heeft de laatste knopen doorgehakt over het drastisch hertekende vervoersplan. Voor het eerst in 16 jaar wordt de volledige dienstregeling omgegooid. Geen enkele trein zal nog op hetzelfde uur rijden.

Wanneer het nieuwe vervoersplan op 14 december ingaat, zal niets nog zijn wat het was voor de honderdduizenden trein­gebruikers. Op de grote assen zal er om het kwartier een trein rijden. Tegelijk komt er een meer realistische timing voor af- en ­opstappende reizigers in drukke stations. Een langere reistijd, met andere woorden, een verbinding van 60 minuten zal straks 62 minuten in beslag nemen. Topman Jo ­Cornu wil het beschikbare per­­so­neel en ­materiaal ook optimaal inzetten. In de praktijk betekent dit dat weinig gebruikte ritten onverbiddelijk geschrapt worden.

Toen begin dit jaar de eerste krachtlijnen bekend raakten, werd de NMBS overstelpt met klachten. "We hebben al die grieven grondig geanalyseerd", zegt Michaël Vanloubbeeck van de spoorwegen. "Maar we hebben niet elke vraag positief kunnen beantwoorden. Het is niet logisch om een trein te laten rijden die jaarlijks 10.000 euro per passagier kost. Met dat geld zouden we die mensen beter een auto cadeau doen." (br.hln)


» Reageer (0)
22-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neville Brothers - Tell it like it is

Neville Brothers - Tell it like it is

Klik op de foto om hun te beluisteren


The Neville Brothers is een R&B-groep die gospel, soul, funk en pop speelt. De groep werd opgericht in 1977 in New Orleans

Voordat The Neville Brothers werd opgericht hadden de broers al een carrière achter de rug. Art richtte de band The Hawketts tijdens zijn highschool-periode op. The Hawketts hadden een grote hit met "Mardi Gras Mambo" in 1954. Daarna richtte Art de band The Meters op, samen met George Porter Jr., Joseph (Zigaboo) Modeliste en Leo Nocentelli. In 1975 werd Cyril Neville gevraagd om mee te gaan spelen. In 1966 had Aaron een solo-hit met "Tell It Like It Is", dat in de jaren 80 weer werd uitgebracht, met groot succes, en toerde Aaron samen met de band van Art door de Verenigde Staten.

Charles begon op zijn twaalfde saxofoon te spelen in een schoolband genaamd 'Turquoise while teenagers'. Ook speelde hij mee met The Hawketts. Toen hij vijftien was verliet hij school en ging Charles toeren met Gene Franklin & the Houserockers. Dit was een soort reizende variétéshow. Toen de toer klaar was kwam Charles terug naar New Orleans en speelde daar in een lokaal bekend café: de Dew Drop Inn. Van 1956 tot 1958 was Charles bij de marine en speelde hij in een lokaal bandje in Memphis, Tennessee. In Memphis kwam hij B.B. King tegen en ze werden goede vrienden. Charles verliet de marine en ging weer terug naar New Orleans waar hij naar de universiteit ging. Maar hij miste de muziekindustrie en ging weer toeren. Tijdens deze periode raakte hij verslaafd aan heroïne en kwam een paar keer in de gevangenis terecht. Daarna ging hij naar New York City en speelde samen met onder anderen Johnny Taylor, Clarence Carter en O.V. Wright.

De oom van de broers - George Landry - vroeg de broers in 1976 om mee te werken aan zijn album "The Wild Tchoupitoulas" en dat deden ze.


De broers wisten dat hun ouders graag wilden dat ze samen gingen werken. Doordat ze het album samen met hun oom hadden opgenomen, richtten ze in 1977 een eigen groep op onder de naam The Neville Brothers. Voor iedereen werd de droom eindelijk waarheid, met Art op piano, Charles op de saxofoon, Cyril op de conga's en Aaron als zanger. Ze kregen een contract bij Capitol, maar die vroegen zich af of de muziek die de broers maakten wel aan zou slaan bij het grote publiek. De muziek was namelijk typisch Nevilles en niet in een hokje te plaatsen, zoals men zei. Capitol wist niet hoe ze de muziek moesten verkopen. De eerste plaat, "The Neville Brothers", werd geen hit en het contract werd ontbonden. De broers hadden drie jaar lang geen contract. Producer Joel Dorn nam contact op met vele platenmaatschappijen, maar niemand wilde de broers contracteren. De broers bleven ondanks de problemen wel toeren. Tijdens één van de concerten kwam Bette Midler en zij vond de broers geweldig. Ze kregen een contract bij A&M en maakten "Fiyo On the Bayou" in 1981. Dit album bevatte veel invloeden van The Meters. In het achtergrondkoor zaten Cissy Houston en haar jongste dochter. Het album werd slecht verkocht.

Wederom werd er geen energie in de groep meer gestoken door een platenmaatschappij. Pas in 1981 durfde A&M het weer aan om een album met de broers te maken: "Yellow Moon", geproduceerd door Daniel Lanois. Het album werd een wereldhit, mede doordat de broers de liedjes zelf mochten schrijven (zeven van de twaalf liedjes zijn door de Neville-broers geschreven).

Daarna maakten ze vooral live-albums en toerden ze als The Neville Brothers. Ze maakten ook studio-albums, maar die overtroffen "Yellow Moon" niet. Toen Art ziek werd, eind jaren negentig, gingen de andere broers hun eigen projecten doen, tot hun comeback in 2004. Ze kregen een contract bij Back Porch Records en maakten het album "Walkin' In The Shadow Of Life". Heden ten dage toeren ze over de hele wereld met groot succes. Ivan Neville speelt sinds de laatste jaren mee met de groep.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondje van verdrinkingsdood gered

Hondje van verdrinkingsdood gered

Klik op de foto om de video te bekijken

Het zag er niet goed uit voor een pupje dat in een diepe waterput gesukkeld was in India. Op de beelden is te zien hoe het dier in het rond zwemt tussen alle rommel en met moeite boven water blijft. Gelukkig kwam een team van de Amerikaanse dierenorganisatie Animal Aid het hondje te hulp geschoten.

Een moedige collega maakt de afdaling met een touw, waarna te zien is hoe het dier naar het hulpcentrum van de organisatie gebracht wordt.

Het filmpje dat op 13 juni op Youtube werd geplaatst, werd al meer dan 300.000 keer bekeken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restauratie Lam Gods zal langer duren en meer kosten

Restauratie Lam Gods zal langer duren en meer kosten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/6/9/20140620184944/media_xll_6839004.jpg

Om oude overschilderingen op het originele veelluik "De Aanbidding van het Lam Gods" weg te halen, zal meer tijd en geld nodig zijn. Dat zegt het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), dat momenteel de bijkomende benodigde tijd en fondsen aan het berekenen is.

Restaurateurs van het KIK maakten vrijdag bekend dat ze de afgelopen maanden ontdekten dat een groot deel van de nu zichtbare verflaag in werkelijkheid oude overschilderingen zijn. Dat heeft zowel esthetische als iconografische implicaties.

De aanvankelijke kost van de conservatie en restauratie bedraagt 1,260 miljoen euro, waarvan de Vlaamse overheid 80 procent voor haar rekening neemt, de ene helft voor Onroerend Erfgoed (Vlaams Gewest) en de andere helft voor Kunsten & Erfgoed (Vlaamse Gemeenschap). Begin 2014 werd al 149.113 euro toegezegd voor de behandeling van de lijsten.

Met behulp van moderne microscopische technieken werd de afgelopen maanden in kaart gebracht welke stukken van de acht zijpanelen aan de buitenkant overschilderd werden. Dankzij een extra financiering van 240.000 euro van het Nederlandse Gieskes-Strijbis Fonds zal met dezelfde techniek ook gekeken worden in hoeverre oude overschilderingen het origineel werk op de binnenpanelen verbergen.

"Het fonds InBev-Baillet Latour van zijn kant heeft reeds aangegeven dat het bereid is het conservatie- en restauratieproject verder structureel te ondersteunen, met name door de 20 procent van de Kerkfabriek voor zijn rekening te nemen, ook in geval bijkomende werken nodig zijn", zegt Christina Ceulemans, directeur ad interim van het KIK.

Het zal pas de volgende Vlaamse regering zijn die kan beslissen of ze opnieuw voor 80 procent van de bijkomende kosten zal instaan. De restauratie van het veelluik zou aanvankelijk eind 2017 klaar zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
21-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gent kan voortaan huwelijken streamen

Gent kan voortaan huwelijken streamen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/16/4/20140620190600/media_xll_6839014.jpg

Wie in Gent voor een "praalhuwelijk" kiest, kan de plechtigheid voortaan streamen. Drie camera's nemen het huwelijk in de Trouwkapel op. Via een vooraf opgestuurde link kunnen vrienden en familieleden waar ook ter wereld het huwelijk live volgen.

Patrick Van Sele en Cathy Ruysschaert maakten vrijdag om 11.30 uur voor het eerst gebruik van de dienst. De gehuwden kunnen het filmpje achteraf nog eens herbekijken, want de beelden blijven een maand ter beschikking op een speciaal videokanaal.

Jaarlijks treden gemiddeld zo'n duizend à 1.100 koppels in het huwelijksbootje op het Gentse stadhuis. "Dat maakt van het stadhuis van Gent de locatie waar het meest getrouwd wordt in Vlaanderen", zegt schepen Sofie Bracke (Open Vld). Ongeveer de helft van de trouwlustigen in Gent kiest voor een kosteloos huwelijk, de andere helft wil er graag wat meer praal en pracht bij. Een praalhuwelijk kost 260 euro.

"Bij zo'n praalhuwelijk hebben koppels al sinds 2002 de mogelijkheid een persoonlijke toets te geven aan de plechtigheid. Ze kunnen eigen geloftes toevoegen, muziek spelen, een slideshow met foto's tonen of via Skype vrienden of familieleden de plechtigheid laten volgen, en vanaf nu dus ook streamen." De stad Gent investeerde 15.000 euro in de techniek.

Steeds meer koppels kiezen ervoor hun burgerlijk huwelijk een persoonlijke toets te geven. "Dat komt natuurlijk omdat ze steeds minder voor de kerk huwen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze zomerse aroma's doen je echt goed

Deze zomerse aroma's doen je echt goed

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/5/9/20140620161047/media_xll_6838374.jpg

Wie maximaal wil genieten van mooie zomerdagen zet ook zijn neusgaten het best wagenwijd open. Om de officiële start van dit - hopelijk - zonnige seizoen te vieren, zetten we enkele deugddoende aroma's voor jou op een rij.

* Citrus
Je hoeft geen sloten koffie naar binnen te gieten om je energiepeil op punt te brengen tijdens de zomer. De geur van citrus werkt verkwikkend. Wie daarbovenop nog zijn tanden in de lekkere vruchten zet, kan extra voordeel plukken uit de vitamine C.

* Zeewater
Het geluid en de zoute geur van de zee zijn niet alleen relaxerend, het water verzacht ook ontstekingen en houdt je zenuwstelsel gezond, met dank aan magnesium en een brede waaier aan mineralen.

* Kokosnoot

Van zonnemelk tot zomerse cocktails, de geur van kokosnoot valt in het zomerseizoen niet te negeren. Als we aromatherapeuten mogen geloven, doet het ruiken van de vrucht wonderen voor je gemoed.

* Regen
Wanneer hete dagen bekoelen met een stevige regenbui krijgt de atmosfeer een opfrisbeurt. Uit studies blijkt dat de mens als het ware geprogrammeerd is om te genieten van de geur van verse regendruppels op een opgewarmde grond. Profiteer dus maar gewoon van die zomeronweders.

* Gardenia
Wie de Kaapse Jasmijn in zijn tuin heeft staan, moet zijn neus zeker eens in de bloesems duwen. Onderzoekers hebben ontdekt dat de geur een directe impact heeft op het emotionele centrum van je brein en heldere, vrolijke herinneringen oproept. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amanda Lear - Queen of Chinatown

Amanda Lear - Queen of Chinatown

Klik op de foto om haar te beluisteren


Amanda Lear begon in de jaren 1960 als mannequin. Ze werkte onder andere samen met o.a. Paco Rabanne. In dezelfde periode leerde ze de Spaanse surrealistische schilder Salvador Dalí kennen. Ze werd zijn lievelingsmodel.

In de jaren '70 poseerde ze voor de hoes van het Roxy Music-album "For your pleasure". Ze begon eveneens een relatie met David Bowie. Deze laatste raadde haar aan zangeres te worden. Na een aantal geflopte projecten, kreeg ze een platencontract in Duitsland. Met behulp van haar producer Anthony Monn ontpopte ze zich in de tweede helft van de jaren zeventig tot de blanke "queen of disco".

In 1979 trouwde ze met de aristocraat Alain-Philippe Malagnac, de geliefde van de Franse schrijver Roger Peyrefitte. Bij een brand in hun huis in 2000 verloor hij het leven. Ook ging een groot aantal kunstwerken verloren, dat in het bezit van het paar was. Ondertussen was ze ook werkzaam als kunstschilder en schrijfster.

In 2001 maakte ze een come-back in de internationale muziekwereld met het in Frankrijk geproduceerde album "Heart". Opvallende singles waren "Love boat" en "I just wanna dance again".

Nadien volgden er verscheidene duetten (o.a.: "Beats of love" met Get Ready! uit België, "Martini disease" met Jet Lag uit Italië) en werden er enkele singles uitgebracht (o.a. : "Copacabana" en "Paris by night").

In 2005 scoorden The Housekeepers een clubhit met Go down, een bewerking van Amanda's Queen of Chinatown.

In 2006 bracht Amanda Lear een nieuwe cd uit met covers van o.a. Shirley Bassey, Sarah Vaughn, Nina Simone, Dalida, Juliette Gréco, Hildegard Knef, Eartha Kitt: "With Love". Een jaar later wordt de cd ook in Duitsland uitgegeven. Op deze Duitse release staat als bonustrack een live-versie van "Johnny".

In januari 2008 brengt Amanda Lear "With Love" ook in Italië uit onder de titel "Amour Toujours". Voor deze editie worden er twee nieuwe opnames toegevoegd : "Queen Of China-Town" en een salsa-versie van "Tomorrow".


» Reageer (0)
20-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermiste hond na twee winters in het wild gevonden

Vermiste hond na twee winters in het wild gevonden

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/3/8/20140619164615/media_xll_6835703.jpg

De vijf jaar oude golden retriever Murphy rende twintig maanden geleden weg bij haar baasjes Nathan en Erin Braun tijdens een wandeling in het Tahoe National Forest in Californië. Na een urenlange zoektocht in het bos keerden de Brauns die dag zonder Murphy naar huis. Al die tijd bleven ze naar hun trouwe viervoeter zoeken. En als bij een wonder, kregen ze twee weken geleden een hoopvol bericht.

Nathan en Erin weigerden de hoop Murphy te vinden op te geven, ook al vreesden ze het ergste. Ze richtten een speciale Facebookpagina voor hun hond op waarop ze mensen vroegen naar hem uit te kijken. Twee weken geleden kregen ze een bericht van mensen die een hond die aan de omschrijving voldeed, zagen.

De familie reed begin juni terug naar het gebied, met een kleedje van Murphy op de achterbank en petje van Nathan. Na enkele dagen zoeken, zonder resultaat, laten ze de spullen achter bij kampbeheerder Jason Smith. Hij vertelt aan News10ABC het verbazingwekkende wat vervolgens gebeurde.

"De allereerste nacht dat ik de spullen buiten legde, hoorde ik wat bewegen. Daar lag Murphy te slapen op de deken. Ik wist onmiddellijk dat zij het was. Dat is hun hond. Ze lag daar opgerold en met haar hoofd op het petje," aldus Smith.

Uiteindelijk werd Murphy enkele dagen later gevangen toen zij de hond van een ander kamperende stel kwam begroeten. "De hond kwam naar ons toe en ontmoette onze hond," vertelt zijn Janice Watkins verder aan Fox40 News. Murphy bleef lang staan naast border collie Trip, zodat haar man Russ hem kon beetpakken in zijn nekvel. Hij lijnde de hond vervolgens aan.

"Ze was erg timide. Haar staart zat lange tijd tussen haar poten. Na een tijde begon Murphy te kwispelen. Ze was erg lief," vertelt Russ.

De Brauns werden ingelicht en keerden weer terug naar het park. Daar sloten ze Murphy eindelijk weer in hun armen. "Het was erg ontroerend. De hele familie was aan het huilen. Ik deed mijn best niet ook te beginnen huilen."

De Brauns zijn 99 procent zeker dat Murphy, ondanks wat minieme fysieke verschillen, hun hond is. Ze denken dat deze verschillen zijn ontstaan door het leven in de wildernis, maar voor de zekerheid laten ze wel een DNA-test uitvoeren. Op de Facebookpagina voor Murphy schreef de familie dinsdag dat ze dolblij waren met de hereniging. Ze bedanken iedereen voor alle hulp.

"Na 20 lange maanden in het Tahoe National Forest, is Murphy weer thuis. Zoals jullie je kunnen voorstellen, zijn we compleet in shock en verbaasd over het wonder dat ze zo lang heeft kunnen overleven."

"Afgelopen zondag vond de hereniging met Murphy plaats. Ze is nog herstellende. We kunnen niet beschrijven hoe dankbaar we zijn."

Overleving raadsel
De Watkins zijn ook blij dat Murphy weer thuis is. "Ik ben blij dat ze weer terug is bij haar eigenaars, want het is een ongelofelijk verhaal  wat de hond ons zou kunnen vertellen, als ze kon praten. Want hoe ze het overleefd heeft, ik heb geen idee," besluit Russ.

Kampbeheerder Smith denkt dat het dier onder andere de etensresten van andere kampeerders at en wellicht af en toe ook at van aangereden dieren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thriller op de snelweg: baby geboren tijdens wilde politieachtervolging

Thriller op de snelweg: baby geboren tijdens wilde politieachtervolging

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/4/12/20140620115721/media_xll_6837897.jpg

De Britse politie dacht dat ze de achtervolging had ingezet op een gestolen wagen maar niets bleek minder waar. Een vader had het gaspedaal iets te stevig ingeduwd omdat hij vermoedde dat zijn hoogzwangere dochter het ziekenhuis niet zou halen. Zijn angst bleek gegrond: baby Lola werd geboren langs de kant van de weg nadat de arm der wet de wagen had doen stoppen.

De 26-jarige Tiffany was 38 weken ver en had geen tijd te verliezen. Vader Colin Ellmore deed er dan ook alles aan om tijdig in het ziekenhuis te geraken.

Vier politievoertuigen
Zeven politieagenten in vier anonieme politievoertuigen merkten de snelheidsduivel op en gingen ervan uit dat de wagen gestolen was. Ze deden de auto stoppen langs de kant van de weg en wat ze toen zagen, tartte elke verbeelding.

Hoofdje
"De bestuurder stapte uit en riep iets over een baby", aldus één van de agenten. Net op dat moment kwam het hoofdje van de baby piepen. Colin stond zijn dochter bij en zette zijn eigen kleinkind mee op de wereld.

Trots
Moeder en kind werden met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht en stelden het goed. De baby kreeg de naam Lola Mila Rise en woog 2,8 kilogram. Voor Tiffany was het een enge ervaring maar ze is naar eigen zeggen enorm trots op de prestatie van haar vader Colin. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie durft deze Goliath te trotseren? De achtbaan die drie wereldrecords breekt

Wie durft deze Goliath te trotseren? De achtbaan die drie wereldrecords breekt

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Voor een stevige portie adrenaline moet je deze zomer in Gurnee in de Amerikaanse staat Illinois zijn. Daar heeft Six Flags de attractie 'Goliath' geopend, de houten achtbaan die maar liefst drie wereldrecords breekt.

De rollercoaster, die gisteren de eerste bezoekers op een ongemeen spanned ritje trakteerde, is 's werelds hoogste, steilste en snelste houten achtbaan.De Goliath doet zijn naam dus alle eer aan.

De achtbaan haalt een topsnelheid van 116 km/u., is 940 meter lang en 50 meter hoog. Daarnaast bevat de attractie twee spectaculaire inversies, een angstaanjagende 85 graden 'drop' van 55 meter naar beneden en een steile 'lifthill' van 45 graden.

Wie in deze achtbaan durft, wordt anderhalve minuut lang door Goliath mee op sleeptouw genomen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse Feesten tonen erfenis van Kaat Tilley

Gentse Feesten tonen erfenis van Kaat Tilley

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/8/14/20140619205141/media_xll_6836354.jpg

De artistieke erfenis van Kaat Tilley, de in 2012 overleden modeontwerpster en kunstschilderes, zal tijdens de Gentse Feesten in een eerste overzichtstentoonstelling "Tussen Hemel en Aarde" te zien zijn. Dat meldt het Forum van Vlaamse Vrouwen.

Het zijn haar dochters Epiphany en Rebekka die haar een passend eerbetoon wilden brengen. In de overzichtstentoonstelling, van 19 tot 27 juli in het Gentse Augustijnenklooster, willen ze mode en kunst combineren.

In het klooster en de Sint-Stefanuskerk zal verder op 24 en 26 juli een dromerige sfeer gecreëerd worden met modellen die haar kledingstukken tonen. Er zal ook live muziek en dans zijn.

Kaat Tilley overleed in 2012 op 52-jarige leeftijd onverwacht aan een virale infectie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KU Leuven zet stap vooruit in Alzheimer-behandeling

KU Leuven zet stap vooruit in Alzheimer-behandeling

http://static1.hln.be/static/photo/2014/15/6/1/20140619211834/media_xll_6836386.jpg

Onderzoekers van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven hebben een nieuwe stap gezet in de ontrafeling van wat er mis gaat in de hersenen van patiënten met Alzheimer. Door uitschakeling van de zogenaamde "tau-kluwens" in de hersenen van muizen konden de onderzoekers een gedeeltelijke, maar niet volledig herstel van functies bewerkstelligen.

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie die veroorzaakt wordt door de opstapeling van eiwitten, zoals het "tau-eiwit" in de hersenen. Een opstapeling van dit eiwit veroorzaakt "tau-kluwens" in de hersenen, die ervoor zorgen dat hersencellen massaal afsterven en de communicatie tussen de overgebleven hersencellen sterk vermindert. Het eerste deel van de hersenen dat getroffen wordt, is de hippocampus, belangrijk voor leer- en geheugenprocessen en voor ruimtelijk denken.

De Leuvense psychologen Ann Van der Jeugd en Rudi D'Hooghe slaagden erin bij muizen de vorming van "tau-kluwens" te veroorzaken en stelden vast dat deze nadien te maken kregen met symptomen van Alzheimer. In een zwembadje met melkachtige vloeistof vonden ze bijvoorbeeld een platform waar ze konden uitrusten niet of veel minder snel terug. Eenmaal deze kluwens uitgeschakeld waren, bleken ze dit weer sneller te vinden. Ze vertoonden ook geen fysieke afwijkingen meer en ook hun natuurlijk verkenningsgedrag bleek niet aangetast.

"Helaas bleken de muizen na uitschakeling van de 'tau-kluwens' geen link meer te kunnen leggen tussen twee prikkels. In tegenstelling tot andere muizen leerden zij bijvoorbeeld niet het verband leggen tussen een geluid dat een kleine schok aankondigde", aldus Van der Jeugd. Dit onderzoek werpt toch een nieuw licht op de functie van "tau-kluwens" in de hersenen. Het blijkt immers toch niet over de hele lijn voordelig te zijn om de kluwens volledig uit te schakelen, wat zijn belang heeft in de verdere zoektocht naar een behandeling voor deze ziekte. (br.hln)


» Reageer (0)
19-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roger Daltrey - Free Me

Roger Daltrey - Free Me

Klik op de foto om hem te beluisteren


Roger Harry Daltrey, CBE (Londen, 1 maart 1944) is een Engels popmuzikant en is voornamelijk bekend als medeoprichter en leadzanger van een Engelse rockband, genaamd The Who. Daltrey heeft ook geprobeerd om een solocarrière op te bouwen, maar deze was minder succesvol. Eveneens heeft hij geacteerd in een flink aantal films en theaters. Daltrey is twee keer getrouwd: met zijn eerste vrouw (Jacqueline) heeft hij een zoon, Simon. Met zijn huidige vrouw, voormalig model Heather Taylor, heeft Daltrey twee dochters (Rosie en Willow) en één zoon (Jamie). Ook is bekend dat hij verschillende andere kinderen heeft uit buitenechtelijke relaties.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wodka in het huishouden: enkele handige toepassingen

Wodka in het huishouden: enkele handige toepassingen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/10/5/20140619174049/media_xll_6835880.jpg

Het eeuwenoude drankje dat tegenwoordig een gewild ingrediënt is in allerhande cocktails, maar net zo goed nog 'puur' wordt gedronken, heeft een lange geschiedenis in de geneeskunde. Zo was het ooit een wondermiddel voor alles gaande van onvruchtbaarheid tot koliek en de pest. Hoewel dat iets te hoog gegrepen bleek, zijn er wel enkele verrassende toepassingen voor wodka die ook vandaag de dag ons leven iets makkelijker kunnen maken. We zetten er enkele op een rijtje.

Waarom het goedje niet gewoon drinken? Wodka is overal verkrijgbaar, efficiënt en minder toxisch dan de vele chemische alternatieven die vaak gebruikt worden voor deze huishoudelijke taken. Een reden te meer om deze toepassingen eens te testen:

Frisse kleding
Er van uitgaand dat niemand graag de was doet, is het leuk wanneer kleren zo lang mogelijk proper blijven. Wodka is hierbij handig om je kleding langer fris te doen ruiken. Verstuif het goedje over de kledij en laat dan drogen in een goed verluchte ruimte (wel opletten met delicate kleding). De alcohol doodt immers reukveroorzakende bacteriën, maar laat zelf geen geur achter wanneer het opdroogt.

Deurknoppen opblinken
Maak een schone doek vochtig met wodka en bereid je vooral mentaal voor op het schrobben. In geen tijd blinken die deurknoppen weer als nieuw.

Bewaren van bloemen
Voeg enkele druppels wodka en een theelepel suiker toe aan het water in de vaas om langer van de bloemen te kunnen genieten. Ververs het mengsel dagelijks.

Insecten afweren
Tenzij je graag insectenwerende middelen op chemische basis gebruikt (waarvan de veiligheid soms in twijfel wordt getrokken), vormt wodka een verrassend alternatief. Giet een kleine hoeveelheid van de geestrijke drank in een verstuiver en richt het op de irritante beestjes, of spray het op jezelf om ze af te weren.

Stralend haar
Wie had gedacht dat wodka je ook echt mooier kan maken? Probeer dit mengsel voor gezonder en voller haar: voeg een beetje wodka toe aan een fles shampoo van ongeveer 400 ml. De alcoholische combinatie zou zelfs een beter effect hebben dan shampoo en conditioner.

Schimmel bestrijden
Schimmel verspreidt zich gemakkelijk en kan de luchtkwaliteit binnenskamers ernstig schaden. In plaats van meteen naar agressieve chemische producten te grijpen, kan je ook een goedkope fles wodka erbij nemen en er een spuitbus mee vullen. Besproei de schimmel en laat 15 minuten inwerken. Vervolgens goed schrobben.

Tandpijn verzachten
Het is een klassieker en hoewel de tandarts uiteraard nog steeds op nummer 1 komt te staan, kan een beetje wodka zeker helpen wanneer je niet meteen een afspraak kan krijgen of je te horen krijgt dat de pijn vanzelf wel zal overgaan. Probeer in dat geval een shot wodka over de pijnlijke plek te spoelen. Het helpt te desinfecteren en zou de pijn in het tandvlees voor een deel moeten verzachten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bescherm je benen tegen deze sluwe ziekte

Bescherm je benen tegen deze sluwe ziekte

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/12/4/20140618103014/media_xll_6831904.jpg

Ooit al gehoord gehoord van de chronische veneuze ziekte (CVZ)? Uit een recente studie bij 5.740 patiënten van meer dan 400 huisartsen in België en Luxemburg blijkt dat deze veel voorkomende aandoening aan de benen zwaar onderschat wordt. Lees hier alles over de symptomen, bereken je eigen risico en ontdek wat je kan doen om je benen te beschermen.

Wanneer de aders of venen in de benen kwetsbaarder worden, stroomt het bloed minder gemakkelijk terug naar het hart. Dit wordt aangetaste veneuze circulatie genoemd, een fenomeen dat echter evolueert tot een chronisch probleem: CVZ. De ziekte veroorzaakt ontstekingen die de wanden van de aders beschadigen en een waaier aan symptomen kunnen veroorzaken:

* Zware en/of pijnlijke benen
* Pijn in en rond de aders
* Jeuk, tintelingen of een branderig gevoel in de benen
* Nachtelijke krampen
* Gezwollen enkels of voeten bij warm weer en/of aan het einde van de dag

Complicaties
Uit Belgo-Luxemburgse epidemiologische studie (die je in bijlage kan nalezen) blijkt dat te veel mensen de ernst van hun klachten negeren en de symptomen bijgevolg niet melden bij de huisarts, waardoor de sluwe aandoening te vaak het chronische stadium bereikt. Snel in actie schieten is - zoals bij heel veel ziekten - nochtans de boodschap. Wie zich tijdig laat behanden ontsnapt namelijk veel vaker aan de complicaties die verbonden zijn met CVZ: zichtbare aders onder de huid, permanent gezwollen voeten of enkels, spataders en bloedklonters.

Doe de test
Op twee minuutjes kan je voor jezelf berekenen hoe groot of klein het risico is dat jij een veneuze ziekte ontwikkelt. Ontdek wat jouw Fleboscore is via deze test.

Bescherm je benen
Wie een verhoogd risico loopt kan zelf al heel wat ondernemen om zijn of haar benen te beschermen:

* Blijf in beweging, vooral als u overdag lang moet zitten of rechtstaan.
* Kies de juiste sport: wandelen, zwemmen, fietsen, dansen, turnen,...
* Vermijd warmte: niet in de zon zitten, niet epileren met hete was, geen sauna en hete baden.
* Kies voor koud water: koude douches op de benen of een wandeling aan de rand van het water zijn goed voor de bloedcirculatie.
* Vermijd overgewicht en constipatie door vezels te gebruiken en elke dag 1,5 l water te drinken. Beperk ook zoveel mogelijk alle verzadigde vetten.
* Draag losse kleding en schoenen met hakken van 3 tot 4 cm.
* Denk er ook aan wanneer u gaat slapen: doe de nodige pedaalbewegingen (zie onderstaand oefenschema) voor het slapengaan en verhoog het voeteneinde van uw bed.
* Masseer uw benen vaak, steeds in de richting van de voet naar de dij toe.
* Aarzel ook niet om bij twijfel je arts te raadplegen, zeker wanneer je pijn of een zwaartegevoel ervaart in de benen, last heb van gezwollen enkels of zichtbare/voelbare onderhuidse aders opmerkt.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gele tanden? Dit eet je om ze witter te maken

Gele tanden? Dit eet je om ze witter te maken

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/1/6/20140619063510/media_xll_6834426.jpg

Dat koffie en rode wijn onze tanden doen verkleuren is alom bekend. Maar eten kan ook helpen bij het witter maken van je gebit. Tandarts Harold Katz uit Beverly Hills geeft je enkele tips:

Donkere chocolade
Deze lekkernij bevat theobromine, een bittere stof die de hardheid van je tanden verbetert. Hierdoor zijn je tanden ook beter bestand tegen verkleuring. Jammer genoeg geldt deze regel niet voor melkchocolade. Omdat het suiker en melk bevat, kan het zelfs een slechte adem veroorzaken.  

Groene thee
Groene thee bevat tannine. Dankzij deze stof blijven bacteriën niet aan je tanden plakken waardoor je een frissere adem krijgt. De thee verhoogt ook de fluoridenconcentratie in je mond waardoor tandglazuur minder wordt aangetast.

Aardbeien
Je tanden bleken met aardbeien is ook mogelijk. Omdat het organische zuren zoals malic acid bevat, werkt het perfect om vlekken op je tanden te verwijderen. Pas op: andere bessen hebben niet hetzelfde effect. Ze maken net vlekken op je witte tandenrij.

Kaas
Deze hartige hap doet de pH-waarde in je mond stijgen waardoor er minder zuren worden aangemaakt. Hierdoor ga je verkleuring tegen. Bovendien worden je tanden sterker door het calcium in de kaas.  

Noten en appels
Knapperig eten, zoals noten, zaadjes, appels en peren, helpen om tandplak van je tanden te schrobben. Sappige Appels en peren doen de speekselproductie ook stijgen om bacteriën in je mond te verminderen. (br.hln)


» Reageer (0)
18-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzacht je muggenbeten met deze keukenmiddeltjes

Verzacht je muggenbeten met deze keukenmiddeltjes

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/1/8/20140617110715/media_xll_6829088.jpg

We zijn verzot op zomerse temperaturen, maar de insecten die ermee gepaard gaan, mogen van ons best naar de maan verhuizen. Hoeveel spuitbussen en pastilles je ook gebruikt, er zijn er altijd wel een paar die de hele boel weten te omzeilen. Met een jeukende, gezwollen en soms pijnlijke beet als resultaat. Naar de winkel voor een (dure) zalf of lotion? Nee hoor, met deze natuurlijke middeltjes kom je al een heel eind.

Basilicum kan je niet enkel tijdens het koken gebruikten. De bladeren van de plant bevatten onder andere kamfer, wat een koelend effect heeft. Scheur en plet een aantal blaadjes en wrijf de stukjes op je beet.

Het is een beetje een plakkerige boel, maar honing werkt ontstekingen tegen en kan het jeuken sterk doen afnemen.

Iedereen heeft wel wat theezakjes in huis rondslingeren. Stop ze even in de koelkast zodat ze lekker fris zijn. Als je ze daarna op je beet legt, kunnen ze het vocht uit het wondje trekken en de zwelling en jeuk verminderen.

Essentiële oliën als lavendelolie, kokosnootolie en tea tree helpen tegen jeuk, pijn en de zwelling. Tea tree heeft daarnaast nog eens een antibacterieel effect, wat eventuele infecties kan vermijden. Wel opletten: hoge concentraties van sommige oliën kunnen irritaties veroorzaken. Leng ze dus best een beetje aan met water.

Meng evenveel water als magere melk met elkaar en dep het goedje op de pijnlijke beet. De huid zal al heel wat verzacht worden.

De zuurtegraad van azijn is perfect om de jeuk van beten tegen te gaan. Je kan het rechtstreeks op de pijnlijke plekjes aanbrengen, maar als van kop tot teen onder zit, kan je ook een tweetal kopjes onder je badwater mengen.

Het is zo simpel dat je het vergeet, maar een ijsblokje zal al heel wat van de zwelling en jeuk verzachten. Daarnaast helpt ijs ook om de aanmaak van histamine - wat een allergische reactie veroorzaakt - te verminderen.

Citroen- en limoensap hebben antibacteriële eigenschappen en zijn geweldig tegen de jeuk. Nadat het prikkende gevoel verdwenen is, tenminste. Gebruik deze methode ook niet als je buiten loopt. De combinatie van de zuren met de zon kan brandwonden veroorzaken.

Niet echt een natuurlijk middeltje, maar ook tandpasta kan helpen bij insectenbeten. De tubes met een muntsmaakje bevatten menthol, wat net zoals kamfer een koelend effect heeft. Het brein registreert deze sensatie veel sneller dan de jeuk, waardoor die zo goed als verdwijnt. Daarnaast helpt het ook bij de zwelling. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postzegel voor 9,5 miljoen dollar onder de hamer

Postzegel voor 9,5 miljoen dollar onder de hamer

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/16/6/20140618014349/media_xll_6831126.jpg

Op een veiling in New York is 9,5 miljoen dollar (ruim 7 miljoen euro) betaald voor de 'One-Cent Magenta', een postzegel uit de negentiende eeuw. De postzegel uit Brits-Guiana is daarmee de duurste ter wereld.

Veilinghuis Sotheby's schatte de postzegel tussen de tien en twintig miljoen dollar. Na twee minuten werd de postzegel al toegewezen aan een anonieme koper.

De 'One-Cent Magenta', 2,54 cm op 3,18 cm, dateert uit 1856. De zegel werd toen gedrukt door een krantenuitgever in Brits-Guiana, omdat het lokale postkantoor geen zegels uit Londen meer in voorraad had. De verantwoordelijke van de post was echter niet tevreden over de kwaliteit van de zegel en vreesde bovendien dat hij zou worden nagemaakt. Hij vroeg daarom aan de postbeambten om elke zegel te paraferen om zo fraude tegen te gaan.

Die initialen en zijn achthoekige vorm en zwarte letters op magenta, maken de zegel uniek. Er staat bovendien een driemaster op en het motto van de kolonie: we geven en verwachten iets in de plaats.

De 'One-Cent Magenta' werd in 1873 teruggevonden door een 12-jarige jongen, die de zegel verkocht voor 6 shilling, vandaag ongeveer 1 euro. In 1935 was de zegel al 40.000 dollar waard, in 1980 werd hij verkocht voor 935.000 dollar.

De stempel was in het bezit van de in 2010 overleden multimiljonair John du Pont, een erfgenaam van het chemieconcern Du Pont. Hij overleed in de gevangenis op 72-jarige leeftijd waar hij een straf uitzat voor het doodschieten van de Amerikaanse worstelaar David Schultz.

"Dit is altijd 's werelds beroemdste postzegel geweest", aldus een medewerker van het veilinghuis. "Dit is een van die objecten waar in de loop der jaren een sfeer van geheimzinnigheid omheen gegroeid is."

Het vorige record voor een postzegel dateert uit 1996. Een Zweedse zegel uit 1855, de 'Tre Skilling', werd toen voor 2,2 miljoen dollar (ruim 1,6 miljoen dollar) verkocht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oxfam erft 900.000 euro van 86-jarige vrouw uit Eeklo

Oxfam erft 900.000 euro van 86-jarige vrouw uit Eeklo

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/11/7/20140618080440/media_xll_6831682.jpg

Een vrouw uit Eeklo heeft haar fortuin - een dikke 900.000 euro - nagelaten aan Oxfam Solidariteit. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Agnes Devisscher (86) uit de Raverschootstraat in Eeklo overleed op 21 maart vorig jaar. De vrouw, die onder meer verificateur was bij de belastingen in Gent, had geen man of kinderen.

"We werden op een dag gecontacteerd door haar notaris", zegt Petra Van Wynsberghe van Oxfam. "Ze had ons haar hele fortuin nagelaten: 916.350 euro. De grootste gift die we in 15 jaar tijd mochten ontvangen."

Omdat ze haar fortuin nalaat aan een goed doel, moeten er maar 8,8 procent successierechten op betaald worden. Zo blijft er nog 835.711 euro over voor Oxfam. "De ziel van Agnes mag gerust zijn: we zullen het geld goed besteden aan een van onze vele ontwikkelingsprojecten in Afrika, Midden-Amerika of Zuidoost-Azië." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hang Hang (247 kilo) proeft voor het eerst in drie jaar van buitenlucht

Hang Hang (247 kilo) proeft voor het eerst in drie jaar van buitenlucht

http://static2.hln.be/static/photo/2014/9/8/11/20140618071955/media_xll_6831611.jpg

Hang Hang heeft zijn gewicht niet mee. Hoewel de Chinese jongeman nog maar twintig lentes telt, weegt hij al 247,66 kilogram. Toen Hang Hang 17 was, duidde de balans 146 kilogram aan. Door zijn gewicht zat de Chinees gedurende drie jaar vast in zijn flat in Shenyang, tot een lokale krant het niet meer kon aanzien.

De krant ronselde mensen die Hang Hang wilden helpen en organiseerde een 'uitstap' voor de zwaarlijvige twintiger. Negen Chinese brandweermannen brachten uiteindelijk verlossing.

Op een laken droegen ze Hang Hang naar buiten. Geen gemakkelijke opdracht, maar ze slaagden erin de trappen af te dalen en de jongeman - voor het eerst in drie jaar - van de frisse buitenlucht te laten genieten. Dat deed hij vanuit een bed dat speciaal voor hem verstevigd was.

Volgens de moeder vecht Hang Hang al zijn hele leven tegen overgewicht. Toen de Chinees 17 was, woog hij 146 kilogram. Sinds de jongeman drie jaar geleden bij haar introk, kwam daar ongeveer honderd kilogram bij, moeders keuken is dan ook de beste.

Toch overweegt Hang Hang best een ander eetpatroon. Volgens de vrouw verorbert haar zoon tijdens een maaltijd "zeker tien pannenkoeken, een grote kom havermoutpap en groenten". (br.hln)


» Reageer (0)
17-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe kan je iemand graag zien die je slaat?

Hoe kan je iemand graag zien die je slaat?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/1/8/20140617181035/media_xll_6830108.jpg

Partnergeweld is en blijft een gevoelig onderwerp waar ook vandaag nog veel taboes rond bestaan. Slachtoffers verbergen zich vaak achter schaamte, zwijgen als de dood of worden veroordeeld omdat ze niet zomaar halsoverkop hun koffers pakken. Hoe kan je iemand graag zien die je slaat?

Om een antwoord op die confronterende vraag te geven, laat ik graag een vrouw aan het woord die kwetsbaar en bloedeerlijk terugblikt op een gewelddadige relatie waarover ze drie jaar geleden een beklijvende tekst het wereldwijde web instuurde.

Met de titel 'Vijf dingen die een misbruikte vrouw wil dat je weet' schreef ze alle pijn, verwarring en onbegrip van zich af. De getuigenis riep bij vrijwel alle lezers dezelfde vraag op die zowat elke man of vrouw te horen krijgt die opbiecht een slachtoffer van partnergeweld te zijn: Hoe kan je iemand graag zien die je slaat?

"Ik probeerde de vraag te beantwoorden door diep te graven en te zoeken naar woorden die ik nog niet tegen mezelf had gezegd omdat ik schrik had dat ik het probleem was. Ik geloofde niet met heel mijn hart dat ik meer verdiende dan het misbruik dat me overviel. Ik wist ook niet hoe ik aan anderen moest proberen verklaren wat ik zelf nog zo wanhopig moest leren begrijpen", deelt Sarafina Bianco, die nu na drie jaar therapie terugblikt op het trauma.

Rozengeur
"Ik heb een gewelddadige man graag gezien omdat zijn handen in het begin zachtaardig en warm waren. Wanneer hij lief mijn kin optilde en mijn blik ving met zijn doordringende blauwe ogen, wist ik dat hij antwoorden bezat op vragen die ik mezelf al eeuwig stelde. Voor het misbruik liet hij me openbloeien, hielp hij mijn verleden wegsmelten. Hij liet me geloven dat ik beter was dan mijn geschiedenis en groter dan de toekomst die ik voor mezelf had gepland. De waarheid is dat eender welke vrouw voor hem had kunnen vallen, zo charismatisch, aantrekkelijk, succesvol en zelfzeker. Hij deelde zijn waarheden en fouten en bouwde een beeld op van iemand die minstens zoveel gebreken had als ik. Die bagage maakte hem menselijk, dus stelde ik hem nooit in vraag", getuigt ze.

Wanhoop
"Een jaar later, toen het moment gekomen was om de wanhoop, de vermoeidheid en de pijn die hij gecreëerd had te aanschouwen in de spiegel, nam hij me in zijn armen en smeekte me om hem te helpen om mij te helpen. Hij droeg me met tranen in zijn gezicht naar de slaapkamer en wou dat ik zou genezen. Hij wou hulp zoeken en wegzinken in de liedjes die hem herinnerden aan onze liefde en ons uitzonderlijk begin. We gingen in therapie, eerst apart en daarna samen. Ik overleefde de eindeloze cycli van liefde, lof, teleurstelling en schuldgevoel, maar hij stelde mijn kracht steeds meer op de proef om te zien hoe ver hij zou kunnen gaan. Hij beloofde me verandering en zijn bereidheid om hulp te zoeken maakte het gemakkelijk om te geloven dat hij ook effectief moeite deed. In werkelijkheid duwde hij me altijd verder en vernederde hij mij telkens meer", gaat ze verder.

Heen en weer
"Ik geloofde dat onvoorwaardelijke liefde betekende dat je bij je partner bleef, zelfs in de zwaarste tijden, en ik geloofde niet dat het ooit zo erg zou kunnen worden als het uiteindelijk werd. Dus overtuigde ik mezelf om mijn kracht te bewijzen, zijn handen en woorden te doorstaan en hem recht in de ogen te kijken toen hij zijn pistool tegen mijn slaap drukte. Ik geloofde dat hij zou zien dat ik onaangetast was, ook al was uitgeschakeld accurater. Ik wist dat dat het antwoord was, want ik had al twee keer tevergeefs geprobeerd hem te verlaten. De eerste keer wou de politie me niet geloven en me niet helpen, waardoor ik mezelf alleen nog meer in vraag stelde. Misschien was ik wel overdramatisch? De tweede keer was hij ziek en had hij hulp nodig met zijn dochter. Het was haar schuld niet en ik zou een monster zijn als ik mijn rug keerde naar iemand die ik graag zag."

Waarom?
"Ik zou je nog duizend redenen kunnen geven waarom ik gebleven ben, maar je zou nog met vragen blijven zitten, net als ik. Dit is wat ik geleerd heb... Als mens proberen we angst te minimaliseren, in stukjes te breken zodat alles kleiner wordt en gemakkelijker verteerbaar. We leggen het probleem bij het onbekende en het onbereikbare. Dit is ook de reden dat de helft van de wereld mensen die een gewelddadige relatie overleefden zo moeilijk begrijpen. Je wil niet geloven dat misbruik jezelf, je moeder of je zoon kan overkomen. Het is een te harde realiteit om te slikken dat er psychopaten in je eigen omgeving zouden kunnen wonen, die alles bovendien vaak goed verbergen achter strakke maatpakken en brede glimlachen. Ook goed functionerende mensen zijn gewelddadig. Beangstigend niet?", stelt Sarafina.

Onwetendheid en ontwijken werken misbruik in de hand. Als we niet accepteren dat het iedereen kan overkomen en niet stoppen met het veroordelen of overdadig bemoederen van overlevers, gaan we de oorlog nooit winnen, luidt haar besluit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onbekend Picasso-portret onder Picasso-werk ontdekt

Onbekend Picasso-portret onder Picasso-werk ontdekt

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/2/2/20140617164633/media_xll_6829667.jpg

Onderzoekers hebben onder het doek 'De Blauwe Kamer' van Pablo Picasso een portret ontdekt van een man met een vlinderdas. De grote vraag van de conservatoren in Washington is wie de Spaanse kunstenaar heeft geportretteerd. "We proberen die vraag nog altijd te beantwoorden", zegt Patricia Favero, conservator van The Phillips Collection in Washington, waar het doek sinds 1927 deel van uitmaakt.

Volgens onderzoekers gaat het niet om een zelfportret. Ze proberen te achterhalen wie de man is en waarom Picasso een portret van hem maakte. Mogelijk gaat het om de Parijse kunsthandelaar Ambrose Villard. 'De Blauwe Kamer' is momenteel in Zuid-Korea. Het onderzoek wordt voortgezet als het doek volgend jaar terugkeert naar Washington. Curatoren van The Phillips Collection willen 'The Blue Room' en het onderliggende portret in 2017 centraal stellen in een expositie.

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/3/3/20140617164522/media_l_6829668.jpgPicasso maakte het schilderij in 1901 aan het begin van zijn melancholische, blauwe periode in Parijs. Amerikaanse experts zijn vijf jaar bezig geweest het werk onder 'De Blauwe Kamer' scherper in beeld te krijgen. Technische analyse toont aan dat Picasso het doek vermoedelijk maakte vlak voor het schilderen van 'De Blauwe Kamer'.

Dat Picasso het canvas van 'De Blauwe Kamer' al eens had gebruikt, werd duidelijk in de jaren negentig. Toen werden röntgenfoto's van het werk gemaakt, waarna vage contouren van een eerder schilderij werden waargenomen. De kubist hergebruikte zijn canvas vaker, veelal uit geldgebrek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blijf deze zomer gespaard van tekenbeten

Blijf deze zomer gespaard van tekenbeten

http://static2.hln.be/static/photo/2014/7/1/2/20140616115452/media_xll_6826232.jpg

De zomer staat voor de deur, tijd om weer volop te genieten van zonlicht, gezonde buitenlucht en de bloeiende natuur. Helaas zijn we niet alleen, ook teken profiteren maar wat graag van onze zomerkriebels om zich met hun weerhaken aan onschuldige slachtoffers vast te klampen. Blijf ervan gespaard (of wees er toch minstens heel vroeg bij) met deze tips.

Afstoten
Wie stevige wandeltochten of kampeertripjes op de planning heeft staan, kiest best voor de grove middelen. Hoewel misschien minder 'groen' dan gewild, zijn insecticiden nog altijd een krachtig afstootmechanisme voor teken. Je kan zelfs kledij, sokken en schoenen aanschaffen die preventief behandeld zijn met Permethrin.

Verder kan je ze zelf ook behandelen met een spray die doorgaans DEET zal bevatten, al is niet iedereen even overtuigd van de werking op teken. Zo wordt gewaarschuwd dat Diethyl-meta-toluamide (DEET) niet giftig zou zijn zijn voor deze grijpgrage parasieten en ze dus gewoon over het ingespoten oppervlak kunnen kruipen tot ze een plekje gevonden hebben waar geen product te bespeuren valt, zoals een lekker warm been.

Zon
Teken en zeker hun larven verliezen snel vocht, wat ervoor zorgt dat ze niet langer dan 8 uur kunnen overleven in een omgeving met minder dan 80 procent luchtvochtigheid. Het zal je dan ook niet verbazen dat de larven zich nestelen in met schaduw overladen, vochtige plaatsen. Wie de zon opzoekt, verlaagt het risico dan ook aanzienlijk.

Alert
Je hoeft je eigen woonomgeving niet te verlaten om het slachtoffer te worden van een teek. Uit cijfers blijkt zelfs dat gemiddeld 3 op de 4 een beet oploopt tijdens een activiteit in de eigen tuin of omliggende natuur. Spelende kinderen en tuinierende volwassenen zijn dat ook een gemakkelijke prooi. Maak daarom een routine van een tekencontrole en verwijder deze beestjes enkel en alleen met een tekentang of -lepel.

Strategisch
Om je tuin beter te beschermen tegen teken kan je strategisch aan de slag gaan met houtschilfers. Het droge materiaal is namelijk niet aanlokkelijk om overheen te kruipen. Verder laat je best geen opgehoopte bladeren liggen. Ook krioelende bodembedekkers en lage struiken zijn geliefde nesten voor deze ziekteverspreidende bijtertjes.

Bedekt
Het ziet er misschien niet uit, maar je broek in je sokken steken kan effectief helpen om tekenbeten te vermijden. Als het kwik de hoogte in schiet en je in de verste verte niet denkt aan het dragen van een lange broek, mik je best op hele lichte kleuren. Tekenlarven zijn misschien piepklein, maar op lichtgekleurde kledij zal je ze toch veel gemakkelijker spotten.

Sneldrogen
Wie er na een buitenactiviteit niet gerust in is, zwiert zijn kleren (indien mogelijk) best even 5 minuutjes op hoge temperatuur in de droogkast. Teken kunnen een wasbeurt namelijk perfect overleven, maar zijn ontzettend gevoelig voor uitdroging. Wat je ook zeker niet moet doen, is je vuile was op een hoopje gooien voor later. Beter even sneldrogen en dan de wasmand in.

Inspectie
Na activiteiten met een hoog risico op tekenbeten inspecteer je best onmiddelijk heel je lichaam. Douchen bij het thuiskomen is bijvoorbeeld een goede gewoonte omdat je bijtende teken zo veel sneller op het spoor komt, nog voor ze een eventuele ziekte (zoals Lyme) kunnen verspreiden. Na een beet kan het namelijk meerdere uren tot een dag duren voor je effectief geïnfecteerd wordt. Vergeet ook je huisdieren niet met regelmaat te controleren.

Verwijderen
Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen is het helaas nooit helemaal zeker dat je gespaard zal blijven van teken. Wie er eentje op het spoor is, verwijdert de parasiet best zo snel mogelijk met een tekentang. Wie achteraf koorts krijgt of een verdachte uitslag op de huid ziet verschijnen, raadpleegt best een arts. De teek zelf kan bij twijfel ook altijd onderzocht worden op ziektes. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeie laag boter is dik oké

Goeie laag boter is dik oké

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/12/1/20140617071714/media_xll_6828691.jpg

Jarenlang is boter verketterd als bron van alle kwaad - en vooral: van dichtgeslibde aderen - maar nu blijkt dat dierlijke vetten toch niet zo slecht zijn als al die tijd gedacht. Dat schrijft Time Magazine op basis van bevindingen van de universiteit van Cambridge. "Boter kan zelfs een positief effect hebben op het lichaam. Het is vooral de overconsumptie van alles waarmee we vet zijn gaan vervangen - koolhydraten, suiker - die verantwoordelijk is voor de epidemie van obesitas en diabetes", luidt het. De échte boosdoeners heten nu de kunstmatig gefabriceerde transvetten te zijn, aanwezig in sommige koekjes en kant-en-klaarmaaltijden.

Wat zeggen Belgische experts? VUB-professor Patrick Mullie wil toch even waarschuwen voor wat hij "het Bokrijk-effect" noemt: "de nostalgie van de stevige klomp hoeveboter die over een stuk vlees smelt, want vroeger was alles beter. Dat mensen toen veel jonger stierven, vergeten we voor het gemak." Mullie pleit vooral voor gezond verstand: "Een worstje in de pan of wat boter over de vis, dat moet je niet verketteren, dat geeft brandstof, smaak, voldoening... Maar ik ben altijd een beetje bang voor hypes, zodat de man in de zetel denkt: 'Laat me nog een curryworst nemen, vet is toch niet slecht.' Alles met mate, in functie van je beweging en gezondheid." (br.hln)


» Reageer (0)
16-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit (vreselijke) seksadvies kregen koppels in 1894

Dit (vreselijke) seksadvies kregen koppels in 1894

http://static3.hln.be/static/photo/2014/15/11/0/20140616143239/media_xll_6826905.jpg

Sekstips zijn wellicht van alle tijden, alleen zijn ze tegenwoordig grotendeels verlost van preutsheid en een heleboel taboes. Gelukkig maar. Deze quotes uit 'Sex Tips For Husbands and Wives From 1894' doen ons in ieder geval een gat in de lucht springen dat de seksuele revolutie al achter de rug is.

Het motto van auteur Ruth Smythers luidt alvast: "Geef weinig, geef zelden en boven alles geef het met tegenzin". Juist, ja...gezellig.

Hier volgen nog enkele pareltjes uit 1894:

"Een wijze vrouw maakt het haar missie om nooit haar naakte lijf te laten zien aan de man en hem ook nooit toe te laten zelf bloot te verschijnen. Wanneer seks toch niet ontweken kan worden, doe je het enkel en alleen in totale duisternis."

"Wanneer een man toeslaat, hoort de vrouw zo stil mogelijk te blijven liggen. Lichaamsbeweging van haar kan kant zou geïnterpreteerd kunnen worden als seksuele opwinding door de optimistische man. Onder geen enkele omstandigheid hoort een vrouw te grommen of te kreunen, brabbel liever over het huishouden terwijl hij ligt te puffen."

"Mannen zijn van nature pervers. Wanneer ze de kans krijgen zullen ze een brede waaier aan weerzinwekkende dingen willen, waaronder de daad doen in abnormale posities, het vrouwelijk lichaam aanraken met hun mond en hetzelfde verwachten van de vrouw."

"Dikke katoenen nachtjaponnen en pyjama's moeten niet verwijderd worden tijdens de seksuele daad en aangedaan in aparte kamers. Zo wordt het vlees minimaal ontbloot."

"Van zodra de man zijn daad heeft gedaan, moet een wijze vrouw hem een waslijst aan kleine taken naar het hoofd slingeren die hij 's anderendaags moet doen." (Of kortweg: voor wat hoort wat.)

"Slimme vrouwen zijn altijd alert voor nieuwe en betere manieren om de seksuele uitspattingen van manlief te negeren of te ontmoedigen."

"Wanneer geprobeerd wordt om op de mond te kussen, moeten vrouwen hun hoofd lichtjes kantelen zodat de kus onschuldig op de kaak belandt. Proberen mannen je op eender welke andere plaats te kussen, spring dan uit bed en kondig aan dat de natuur roept." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terminaal zieke boswachter neemt afscheid van zijn bos

Terminaal zieke boswachter neemt afscheid van 'zijn bos'

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/16/2/20140616165453/media_xll_6827267.jpg

De terminaal zieke Ed had nog slechts één wens: afscheid nemen van zijn bos. Enkele brandweermannen sprongen in de bres zodat de 'ranger' een laatste keer één kon zijn met de natuur.

Door zijn ziekte had Ed al enkele jaren geen voet buiten de deur kunnen zetten. De man was immers aan zijn bed gekluisterd in het Evergreen Hospice in het Amerikaanse Kirkland. Zijn laatste wens was iets wat andere mensen zo vanzelfsprekend vinden: gewoon de buitenlucht kunnen opsnuiven.

Ed was zijn hele leven boswachter geweest. Hij leefde voor de natuur. Toen een kapelaan de wens van de terminaal zieke patiënt vernam, trommelde hij de brandweer op om Ed te transporteren naar het Meadowdale Beach Park in Edmonds.

De reddingswerkers namen de man mee in zijn ziekenhuisbed langs de verschillende bospaden zodat Ed ten volle de boslucht en de natuurgeluiden in zich op kon nemen. Op de ontroerende foto die tijdens de wandeling werd gemaakt, zien we hoe een brandweerman liefdevol het gezicht van de boswachter aanraakt. En Ed was verheugd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier redenen waarom je beter niet gaat shoppen

Vier redenen waarom je beter niet gaat shoppen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/16/11/20140613144123/media_xll_6818546.jpg

Toegegeven: het druist in tegen onze principes, waarom zouden we in godsnaam niet mogen gaan shoppen? Elke gelegenheid die zich aanbiedt, is altijd mooi meegenomen, niet? Toch stapelen die impulsieve en emotionele koopjes zich op. Lees hier vijf redenen waarom je in sommige omstandigheden beter niet gaat winkelen. Geloof ons, je bankrekening zal je dankbaar zijn.

1. Verveling
Stel je voor: het is een saaie vrijdagavond waarop je vrienden geen zin hebben om iets te doen en er helemaal niets boeiend op televisie is. Ook je filmverzameling lijkt plotseling niet meer interessant, dus ga je maar eens kijkje op het internet nemen. Plots ontdek je een nieuwe website waar er toch wel een aantal leuke hebbedingetjes opstaan. Voor je het weet liggen er dan ook heel wat spullen in je het winkelmandje, die bovendien aanzielijk wat kosten. "De onlinewinkelwereld is echt verleidelijk", weet psychotherapeute Peggy Wynne. "Het is een beetje zoals gokken of porno kijken. Je moet er niet lang naar zoeken en evaart meteen plezier." Die afrekening vind je toch soms wat later in je bus, dus wat maakt het uit? Toch kan je volgens Wynne beter even afstand nemen van de aankopen of het shoppen vervangen door kijken uit verveling. "Lees in plaats wat reviews, zo weet je welk product je geld waard is. We geven bovendien veel meer geld uit wanneer we ons vervelen omdat we er alles aan willen doen om de saaiheid te verwerpen."

2. Na een tegenslag
Je bent gedumpt, kreeg je ontslag of iemand was brut tegen je: dan verdien je toch wel een beetje troost in de vorm van nieuwe schoenen of kleren? Neen, neen, neen. Wynne: "Winkelen is een persoonlijke aangelegenheid en de keuzes die we zelf maken geven ons gevoel dat we terug controle over een situatie kunnen krijgen. Wanneer je droevig bent, maak je trouwens andere beslissingen dan wanneer je gelukkig bent."

3. Op vakantie
Die lokale winkeltjes in vreemde landen: ze hebben iets pittoresk en gezellig, toch zijn ze gemaakt om je geld te doen uitgeven. Eigenlijk heb je helemaal niets nodig, want je hebt alles al mee in je valies die bovendien te krap is voor nieuwe spulletjes. Ook naar de souvenirs die je vaak meeneemt voor familie of vrienden wordt zelden nog omgekeken door hen. Ja, het is leuk en attent maar ook duur. De enige uitzondering op vakantie: wanneer je weet dat sommige producten of merken niet bij ons verkrijgbaar zijn, kan je je laten verleiden.

4. Het toekomstgerichte koopje
Je bent het heus wel al eens tegengekomen: het mooiste, meest perfecte kleedje ooit... Dat er enkel nog in maat small is terwijl jij medium nodig hebt. Ach, dan neem je het toch gewoon mee, je was al lang van plan om wat kilo's te verliezen en dit is toch de beste motivatie, niet? Jazeker, als je ook echt je beloftes nakomt. Maar al te vaak blijven we toch net dat tikkeltje te dik waardoor die jurk in de kast blijft hangen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inwoners van district Antwerpen willen meeste geld besteden aan fietsvriendelijke straten

Inwoners van district Antwerpen willen meeste geld besteden aan fietsvriendelijke straten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/5/11/20140615225312/media_xll_6824876.jpg

De inwoners van het district Antwerpen hebben dit jaar voor het eerst de kans gekregen om te beslissen over de verdeling van 1,1 miljoen euro, tien procent van de volledige begroting van 2015. De burgers hadden het meeste geld veil voor fietsvriendelijke straten, langer thuis wonen en betere voetpaden.

Het districtsbestuur had de voorbije weken verschillende startmomenten georganiseerd waarin twaalf thema's werden gekozen, twaalf zaken die de inwoners graag anders hadden gezien. De burgerbegroting werd vandaag concreet ingevuld in Park Spoor Noord. Zowat negentig inwoners werden in kleine groepjes verdeeld en konden met pokerchips geld inzetten op de thema's van hun keuze. Dat zorgde hier en daar voor pittige discussies. Nadien werden alle resultaten samengeteld.

Bovenaan de lijst staan fietsvriendelijke straten (172.756 euro), langer thuis wonen (113.996 euro), betere voetpaden (99.893 euro), groen in straten en gemeenschapstuinen (ieder 92.842 euro) en participatie (85.791 euro). Daarna volgen fietsenstallingen (84.615 euro), bewonersgroepen (79.914 euro), groen op pleinen (74.038 euro) en aantrekkelijkere pleinen (71.688 euro). Onderaan de lijst bungelen de interculturele projecten (68.162 euro) en kunst in het openbaar domein (63.462 euro).

Nu is het district opnieuw aan zet. Zij werken deze zomer concrete projecten uit met deze extra budgetten van de burgerbegroting. Daarna keurt de districtsraad de aangepaste begroting goed. Op het einde van het jaar koppelt het district de concrete projecten terug naar zijn bewoners. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topbedrijven: Volg unief in het Engels

Topbedrijven: "Volg unief in het Engels"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/15/14/20140616060725/media_xll_6825464.jpg

De bedrijfswereld roept op om het Engels te omarmen als volwaardige opleidingstaal aan onze universiteiten. "Kennis van het Engels op academisch niveau is noodzakelijk voor verdere economische groei", klinkt het in De Morgen.

"Het is hoog tijd om het talendebat te voeren", zegt Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). "Als we het nu niet doen, wanneer dan wel?" Hij vertolkt het heersende gevoel bij heel wat topondernemingen: we lopen achter wat de erkenning van Engels als universitaire taal betreft, en daar lijden onze bedrijven onder.

Daarmee treden de bedrijven Anne De Paepe bij. De rector van de Universiteit Gent brak afgelopen weekend een lans voor meer Engelstalige opleidingen aan de Vlaamse universiteiten. De huidige Vlaamse regelgeving is volgens De Paepe en de ondernemers te streng. Slechts 6 procent van alle Vlaamse bacheloropleidingen mogen in het Engels gegeven worden, en een opleiding wordt al als Engelstalig beschouwd als 18,33 procent van de vakken in die taal wordt gegeven. (br.hln)


» Reageer (0)
15-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De koning van vernieling onder de honden

De koning van vernieling onder de honden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/2/0/20140615150001/media_xll_6824040.jpg

Volgens onderzoek van een Britse verzekeringsmaatschappij bij 2.000 gezinnen met honden is de piepkleine chihuahua de absolute koning van vernieling, gevolgd door teckels en boxers. De hondenrassen met de minste honger voor verwoesting zouden dan weer Staffordshire bull terriers, Yorkshire terriers en cockerspaniëls zijn.

Wie een hond in huis haalt, weet meestal maar al te goed dat hij zich ooit wel eens zal mogen verwachten aan wat vernieling in huis of daarbuiten. Toch zijn alle honden in dat kader zeker niet aan elkaar gewaagd.

Vernieling
Met een gemiddelde van meer dan 1.000 euro schade op een heel leven staat de chihuahua overtuigend op kop in de lijst van meest destructieve hondenrassen. Tot de favoriete bezigheden behoren het verscheuren of bevuilen van tapijten, krabben en kauwen aan zetels en het verwoesten van planten en bloemperken. In schril contrast staat de Staffordshire Bull Terrier, die baasjes gemiddeld zou opzadelen met 220 euro schade.

Ook teckels blijken geen al te goede reputatie te hebben bij verzekeraars, aangezien ze bestempeld worden als de troonopvolger van de chihuahua. De rest van de top 10 wordt aangevuld door Duitse herders, Engelse pointers, beagles, husky's, Duitse dogs, bulldogs, dalmatiërs en boxers.

Brave beesten
Uiteraard werd ook gezocht naar de hondenrassen die je over het algemeen zullen opzadelen met weinig of geen schade. Rottweilers pronken onderaan de top 10, gevolgd door onder meer jack russels, labradors, shih tzu's en cockerspaniëls. De titel van braafste hond gaat zoals eerder gezegd naar de Staffordshire bull terrier.

Tijdens de studie gaven baasjes grif toe dat de liefde voor hun viervoeter tijdelijk rake klappen kan krijgen wanneer ze confronteerd worden met (grote) schade. Ongeveer 1 op 5 bekent dat ze zich de adoptie van een hond al hebben beklaagd, 1 op 10 overweegt zijn 'probleemdier' zelfs weg te geven. Gelukkig verteert de meerderheid de vernieling best goed omdat ze hun huisdier beschouwen als een onmisbaar deel van het gezin. (br.hln)


» Reageer (0)
14-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poolse poetsvrouw (27) schopt het tot voltijds model

Assepoester in het echt: Poolse poetsvrouw (27) schopt het tot voltijds model

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/2/0/20140614110652/media_xll_6820980.jpg

De 27-jarige Aleksandra Naranowicz had moeite om een job te vinden toen ze van Polen naar Bristol was verhuisd. De knappe blondine had nochtans een masterdiploma Pedagogie op zak en kon een indrukwekkende cv voorleggen. Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, werd ze poetsvrouw bij een lokaal kuisbedrijf. Aleksandra verdiende iedere week ongeveer 300 euro, tot een van haar klanten haar doorverwees naar een modellenbureau in Londen.

Volgens de gepensioneerde mediamagnaat hoorde de Poolse van 1,82 meter op de catwalk thuis en niet in zijn keuken als poetshulp. Aleksandra nam de raad ter harte: ze spaarde al haar centen en vertrok een paar maanden later naar de Britse hoofdstad. Daar struinde ze van casting naar casting, tot ze door een toonaangevend modellenbureau werd opgemerkt.

Aleksandra ruilde emmer en zwabber voor een leven in de spotlights. Een keuze die loont, zo blijkt. De jonge vrouw is tegenwoordig fulltime model en verdient ongeveer 2.500 euro per fotoshoot.

"Mensen vertelden me dat ik een mooi gezicht had en een goed model zou zijn. Dat gaf me zelfvertrouwen om naar Londen te trekken. Klanten zijn vooral gek op mijn gezicht en haar. Ik hou echt van mijn werk en hoop dat er nog meer deuren zullen opengaan", verklapte de ex-poetshulp aan Daily Mail. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond die 'per ongeluk' naar WK wandelde, herenigd met baasje

Hond die 'per ongeluk' naar WK wandelde, herenigd met baasje

Klik op de foto om het filmje te bekijken

Een zwarte Labrador, die onlangs enkele Britse voetbalfans vergezelde tijdens hun 2.000 kilometer lange trektocht door Zuid-Amerika, is herenigd met zijn emotionele eigenaar. De hond houdt duidelijk wel van wat avontuur (of voetbal?) en volgde de vier mannen naar Porto Alegre in Brazilië. Eigenaar Ignacio Etchetchury herkende zijn vermiste hond op tv en kwam de Britten in Brazilië tegemoet.

Vier Britse voetbalfans, David Bewick, Ben Olssen, Adam Burns en Pete Johnston besloten van Mendoza in Argentinië naar Porto Alegre te wandelen om geld in te zamelen voor een waterput in Zuid-Amerika. Toen ze door Uruguay trokken kwamen ze de vriendelijke viervoeter tegen, die hen bleef volgen. Het viertal, dat veronderstelde dat het om een straathond ging, gaf hem de naam Jefferson. Algauw werd de hond een volwaardig lid van het team en kreeg zelfs een eigen voetbalshirt. Jefferson vergezelde de Britten twee maanden (en stapte zo'n 1.287 km) tot ze hun eindbestemming bereikten.

Dankzij een tv-reportage over de trektocht van de Britten kon de eigenlijke eigenaar, Ignacio Etchetchury zijn geliefde Labrador spotten. Hij contacteerde de Britten via Facebook en liftte daarop van Uruguay naar Brazilië, waar hij zondag herenigd werd met zijn avontuurlijke viervoeter. Jefferson, die eigenlijk Negro heet, kwispelde non stop toen hij zijn baasje zag bij aankomst in Brazilië. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matisse in 'nazi-kunstschat' Gurlitt is van joodse familie

Matisse in 'nazi-kunstschat' Gurlitt is van joodse familie

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/4/1/20140612014005/media_xll_6813961.jpg

( Enkele van de ruim 1500 schilderijen die in het huis van de Duitser Cornelius Gurlitt werden aangetroffen. )

Een Duitse taakgroep die onderzoek doet naar de kunstcollectie van de onlangs overleden verzamelaar Cornelius Gurlitt is tot de conclusie gekomen dat een werk van Henri Matisse uit de verzameling in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werd geroofd van kunsthandelaar Paul Rosenberg. Het gaat om het schilderij 'Vrouw zittend in een leunstoel' dat Matisse in 1921 schilderde.

Het schilderij was een van de ruim 1.500 kunstwerken die in 2012 in het appartement van Gurlitt in München werden aangetroffen. Gurlitt overleed begin mei op 81-jarige leeftijd. Volgens het hoofd van de taakgroep, Matthias Henkel, is niet duidelijk hoe Gurlitt aan het schilderij is gekomen. Wel is volgens hem duidelijk dat het schilderij het "rechtmatig eigendom" van Paul Rosenberg is.

De advocaat van de familie Rosenberg, Chris Marinello, zei dat de familie niet op de hoogte is gesteld van de vondst voordat deze gisteren wereldkundig werd gemaakt.

Gurlitt erfde de collectie, met werken van onder anderen Pablo Picasso en Henri Matisse, van zijn vader. De Duitse autoriteiten vermoeden dat Gurlitts vader Hildebrand schilderijen heeft gekocht die door de nazi's werden geroofd van joden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwaaltje? Dit probeert je lichaam te vertellen

Kwaaltje? Dit probeert je lichaam te vertellen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/14/11/20140613164202/media_xll_6818816.jpg

Hoewel we ons lichaam zo goed mogelijk proberen onderhouden, blijkt het al te vaak een eigen willetje te hebben. Zo kan je uit het niets last krijgen van de hik of plotse druk in je oren ervaren. Al die kwaaltjes zijn eigenlijk een boodschap van je lijf, ontdek hier wat ze betekenen.

Spiersamentrekkingen rond het oog
Het samentrekken van je oogspieren, waardoor de huid onder je ogen lijkt te 'trillen', is een vaak voorkomende aandoening die optreden aan hetzelfde oog en in hetzelfde gebied van het ooglid. Vaak blijken stress, vermoeidheid en te weinig ontspanning de oorzaken van dit kwaaltje. De spasmen zijn algemeen ongevaarlijk, maar kunnen ook veroorzaakt worden door een neurologische stoornis en soms chronisch worden. De beste manier om ze te vermijden is door te ontspannen en genoeg te slapen.

Druk in de oren
Soms krijg je tijdens het vliegen, zwemmen of wandelen op hoge hoogte het gevoel dat er iets 'ontploft' in je oren. Hiermee wil je lichaam je laten weten dat je het even wat kalmer aan moet doen zodat het zich kan aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. De gebruikelijke oorzaak is dan ook vaak de natuurlijke egalisatie van het middenoor. Je kan je oren meestal weer 'openen' door even je neus dicht te houden en hard te ademen zodat er een tegendruk ontstaat.  Ook zuigen op een snoepje is effectief.

De hik
Net zoals iedere spier wel eens onwillekeurig samentrekt, doet ook de middenrifspier hetzelfde. Vaak krijg je het wanneer je te veel eet of koolzuurhoudende dranken en alcohol drinkt, je lijf wil je dan ook een seintje geven dat je best even wat mindert. Hoewel er veel trucs bestaan om de hik te bestrijden, blijken ze vaak bij iedereen een andere effectiviteit te hebben. De ene stopt met hikken wanneer ze verschieten, terwijl iemand anders soelaas vindt door omgekeerd water te drinken.

Steken
Inspanningsgerelateerde buikpijn, ook wel bekend als steken, is pijn net onder de ribben en kan erg storend zijn. De steek verdwijnt meestal wanneer je stopt met de inspanning. Hoewel het nog altijd wat gissen is naar de oorzaak, wordt het waarschijnlijk veroorzaakt door verminderde bloedstroom naar het membraam. Je lichaam wil je dan ook laten weten om even naar adem te happen om de zuurstofvoorziening op peil te houden. Om een steek te voorkomen, eet je best niet net voor de training en vermijd je sterk geconcentreerde vloeistoffen, zoals frisdrank of vruchtensap, voor of na de sportsessie.

Schokken
Soms ervaar je spontane samentrekkingen tijdens de sluimertoestand, net voor het begin van de slaap. Wetenschappers menen dat het een teken is dat je even je alcohol- en cafeïne-inname moet verminderen. (br.hln)


» Reageer (0)
13-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schattige cheeta ontmoet puppy

Schattige cheeta ontmoet puppy

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Deze schattige beelden komen uit het San Diego Zoo Safari Park, waar een jachtluipaardwelp en een puppy aan elkaar werden voorgesteld. De twee zullen samen opgroeien en zijn voorbestemd om onafscheidelijke vrienden te worden.

De kleine Ruuxa, een jachtluipaard van zes weken oud, werd bij haar geboorte uitgekozen om een van de ambassadeurs van het safaripark te worden. Om de omgang met mensen te vergemakkelijken, krijgen zulke welpen al zeer vroeg een puppy als metgezel. De twee groeien samen op en de hond zal de cheeta later kalmeren in nieuwe situaties.

Raina, een zeven weken oude Rhodesische pronkrug - ook wel Leeuwhond genoemd - werd deze week voor het eerst bij zijn nieuwe beste vriend gezet, wat deze aandoenlijke beelden opleverde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom zijn we zo bang van vrijdag de dertiende?

Waarom zijn we zo bang van vrijdag de dertiende?

http://oi62.tinypic.com/w7aya.jpg

We beleven vandaag de enige vrijdag de dertiende van dit jaar. Alsof dat nog niet erg genoeg is, is de dag begonnen met een volle maan. Binnenblijven, zwarte katten mijden en niet onder een ladder lopen, is de boodschap. Onze voorvaderen deden het al, en wij doen het nog steeds. Maar waar komt dat bijgeloof vandaan? En is het gegrond? National Geographic ging het na.

De angst voor vrijdag de dertiende is diepgeworteld in onze westerse cultuur en vindt zijn oorsprong in de bijbel. Alles begint met Judas, de dertiende gast op het laatste avondmaal waarvan gezegd wordt dat hij Jezus verraden heeft. Neem daarbij de kruisiging van Jezus op een vrijdag, en een nieuw bijgeloof is geboren.

Samen met het christendom verspreidde de angst voor vrijdag de dertiende zich in de euro-Amerikaanse wereld.

Obsessie voor angst
Er is dus geen wetenschappelijke grond. Maar waarom houden we dan vast aan dit bijgeloof?

Volgens Stuart Vyse, auteur van 'Believing in Magic: The Psychology of Superstition', wordt angst vaak doorgegeven van ouders op kinderen. "Wie gelooft dat op vrijdag de dertiende enkel slechte dingen gebeuren, lijdt mogelijk aan triskaidekafobie, angst voor het getal 13", zegt hij. "Dat geloof wordt vaak doorgegeven, en de obsessie voor angst in onze moderne cultuur - denk aan de 'Friday the 13th'-films - houdt de angst levend."

Hoewel bijgeloof willekeurig is - zoals angst voor zwarte katten - hebben we de neiging ze in ere te houden als ze eenmaal in onze cultuur ingebakken zijn. "Als je het negeert, voelt het alsof je het lot uitdaagt", zegt Thomas Gilovich, professor Psychologie aan Cornell University.

Veiliger dan andere vrijdagen
Maar wie het vandaag toch waagt in zijn auto te stappen, kan rustig ademhalen. Onderzoek heeft aangetoond dat u vandaag mogelijk zelfs een beetje veiliger bent. Volgens een studie uit 2008 door het Nederlandse Centrum voor Verzekeringsstatistiek gebeuren er op vrijdag de dertiende minder verkeersongevallen dan op eender welke andere vrijdag. Bovendien worden er minder branden en diefstallen aangegeven.

Desondanks weigeren velen te vliegen, een huis te kopen, aandelen te kopen. Acties die de economie geen deugd doen, volgens geschiedkundige Donald Dossey van het Stress Management Center and Phobia Institute in Asheville. Hij schat het economische verlies op een vrijdag de dertiende in de Verenigde Staten op 800 tot 900 miljoen dollar.

Structuur
Anderen denken dat er ook voordelen zijn verbonden aan het bijgeloof. Volgens Rebecca Borah, professor Engels aan de universiteit van Cincinatti, brengt het een gevoel van orde, iets wat in het moderne leven vaak ontbreekt. "Bijgeloof is een poging om het lot te begrijpen en te controleren in een onzekere wereld", zegt ze. "Wanneer je regels hebt, lijkt alles een pak makkelijker. Dat is geruststellend. Vrijdag de dertiende biedt structuur in een wereld waar willekeurige en oncontroleerbare zorgen heersen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleurboeken voor volwassenen, ze ­bestaan

Kleurboeken voor volwassenen, ze ­bestaan

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/6/14/20140613022555/media_xll_6817244.jpg

Kleurboeken voor volwassenen, ze ­bestaan wel degelijk en liggen sinds kort ook bij ons in de winkel. In ­Nederland zijn ze zelfs een ­heuse hype, met meer dan 100.000 verkochte exem­plaren. "Omdat ze helpen tegen stress", klinkt de uitleg.

Wie dacht dat enkel kinderen het plezierig vinden om te kleuren, heeft het grondig mis. Steeds meer voelen ook volwassenen de behoefte om zich in alle stilte terug te trekken uit een wereld die gedomineerd wordt door het internet. Van vlinders, huizen, ­abstracte figuren tot zelfs tattoos, vrijwel alle onderwerpen komen aan bod in de kleurboeken. "En vergis u niet, de tekeningen kunnen best moeilijk zijn", zegt Arend Meijboom, directeur van de Nederlandse uitgever BBNC. Ook andere Nederlandse uit­gevers zijn intussen op de kar gesprongen met al vier verschillende titels als resultaat.

"Weinig verbazend", reageert trendwatcher en psycholoog Herman Konings. "In tijden waarin de bits en bytes ons om de oren vliegen, treedt de belangrijkste wet van de psychologie (of economie, zo u wil) in werking: wat schaars is, wordt terug aantrekkelijk. Mensen willen dus terug op een 'analoge' manier plezier kunnen maken en vooral tot rust komen. In dit geval moet men letterlijk binnen de lijntjes kleuren. Het proces van inkleuren en 'vervolledigen' geeft de mensen bovendien veel voldoening en reduceert de stress. Vergelijk het met breien of de strijk doen: veel mensen houden er van omdat de oorspronkelijke chaos uiteindelijk een mooi, geordend geheel wordt, net zoals bij het kleuren", besluit Herman Konings. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amy Grant - Baby, Baby

Amy Grant - Baby, Baby

Klik op de foto om haar te beluisteren


Amy Lee Grant (Augusta (Georgia), 25 november 1960) is een Amerikaanse zangeres van gospel- en popmuziek.

Ze heeft drie oudere zussen, Kathy, Mimi en Carol. Zij maakte haar eerste album in 1977. Ondertussen heeft ze 20 albums op haar naam staan. Ook heeft ze aan heel veel projecten mee gewerkt waar ook diverse songs van haar te horen zijn. Ze heeft ook nummers geschreven met Michael W. Smith. Op 19 juni 1982 trouwde ze met Gary Chapman, met wie ze drie kinderen kreeg, Matthew, Millie en Sara. Ze begon als gospelzangeres, maar in 1991 probeerde zij een breder publiek te bereiken met haar album Heart in Motion. Van dat album kwamen 5 singles die in de USA allemaal makkelijk de top 5 in liepen. In 1994 bracht ze het album House of Love en ook dit album werd een grote hit.

In 1999 raakte de reputatie van Amy Grant in christelijke kring beschadigd, omdat ze scheidde van haar man Gary Chapman. Op 10 maart 2000 hertrouwde Amy Grant met countryzanger Vince Gill. Samen hebben zij een dochter, Corrina.

Haar album Legacy (2002) maakte wel weer wat goed. Hierop grijpt zij terug op de gospel. Daarna volgt nog het album Simple Things (2003) en Greatest hits (2004). Amy Grants album Rock of Ages is begin 2005 uitgekomen. In 2006 verscheen Time Again... Amy Grant Live op cd en dvd, een registratie van een live concert met hits van de afgelopen jaren.

Ondertussen heeft Amy Grant meer dan 24 miljoen albums verkocht die platina, dubbel platina en gouden albums opleverden. Vijfmaal won zij een Grammy Award.» Reageer (0)
12-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De walgelijke waarheid over schoenen passen

De walgelijke waarheid over schoenen passen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/7/9/20140612120124/media_xll_6814899.jpg

Je hebt er vast al over nagedacht terwijl je voet in dat mooie paar schoenen glijdt in de winkel: 'hoeveel mensen hebben er voor mij al met hun voeten in deze schoenen gezeten?' En hoewel we het antwoord liever negeren, zijn het er behoorlijk wat. Bovendien laten die zweterige en plakkerige voeten heel wat beestjes en bacteriën achter in dat 'propere, nieuwe' paar.

Volgens podoloog Jane Andersen zijn er heel wat beestjes die pret kunnen bederven wanneer we nieuwe schoenen passen. Zo kan je na een bezoekje aan de schoenenwinkel last hebben van voetschimmel of wratten.

De wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Hoewel de overdracht van het virus gebeurt door direct contact, kunnen mensen die kleine wondjes aan hun voeten hebben er snel last van krijgen. "Het feit dat je voeten het merendeel van de tijd in warme en bezwete schoenen vertoeven, verergert vaak het kwaaltje", zegt Andersen. Schimmels raap je dan weer veel sneller op: vooral laarzen blijken de ideale kweekplaats hiervoor omdat het vocht moeilijk verdampt.

Andersen raadt dan ook aan om altijd sokken te dragen tijdens het passen. "Hoewel het kleine bakje met paskousen al een goede oplossing biedt, blijft het hygiënischer om je eigen kousen aan te hebben. Wie last heeft van zweetvoeten, neemt best altijd een extra paar mee. Zo krijgen de de bacteriën niet de kans om te broeden in de vochtige sokken." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familie adopteert militaire hond van gesneuvelde zoon

Familie adopteert militaire hond van gesneuvelde zoon

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/11/11/20140612171426/media_xll_6815651.jpg

De dood van je zoon verwerken, is allesbehalve gemakkelijk, daar weet de familie van sergeant Christopher Diaz ongetwijfeld alles van. Na zijn dood adopteerden zijn ouders de hond die bij hem was tijdens zijn laatste missie.

Christopher Diaz was lid van de Amerikaanse Marines toen hij in 2011 sneuvelde in Irak. Hij kwam om toen er een bom ontplofte tijdens een reddingsactie. Op dat moment was zijn hond, Dino, bij hem. Het dier, dat opgeleid was om bommen te zoeken, was al sinds 2008 de vaste gezel van Diaz.

Kort na zijn dood vroeg de vader van Christopher, Salvador Diaz, aan het Amerikaanse leger of ze de metgezel van hun zoon mochten adopteren. Ze moesten er bijna drie jaar op wachten, maar nu werd de hond eindelijk ontslaan uit het leger en konden de ouders van de gesneuvelde soldaat Dino in hun familie opnemen. "Dit is iets dat bij Christopher was toen hij stierf", aldus vader Salvador. "Het vervangt hem niet, maar geeft ons toch een stukje van hem terug."

De hond voelde zich snel thuis in zijn nieuwe omgeving, al heeft hij nog een beetje moeite met de Engelse taal. Hij werd immers in het Hebreeuws opgeleid. "Maar hij is zeer lief, ontstuimig en een beetje koppig, net als onze zoon." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raad eens van wat dit trouwkleed gemaakt is

Raad eens van wat dit trouwkleed gemaakt is

http://static2.hln.be/static/photo/2014/18/3/0/20140611122742/media_xll_6812430.jpg

Deze bruidsjurk is zo verfijnd gemaakt dat je nooit zal geloven waarvan hij is gemaakt. Toiletpapier! Het unieke stuk is een creatie van kunststudente Olivia Mears uit North Carolina. Ze had genoeg aan elf rollen wc-papier, enkele rollen kleefband en lijm om alles samen te houden.

Olivia maakte de jurk voor de jaarlijkse wedstrijd 'Cheap Chic Toilet Paper Wedding Dress', gesponsord door het toiletpapiermerk Charmin. Haar grootste probleem bij het maken van de jurk? Haar kat. "Ik heb hem een rol toiletpapier gegeven om mee te spelen, en hij nam er nog één terwijl ik even niet oplette. Daar was hij een tijdje zoet mee". De vrouw wil haar kans wagen als kostuumontwerpster in Hollywood. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen kampt met tekort aan sociale woningen

Vlaanderen kampt met tekort aan sociale woningen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/6/6/20140612061959/media_xll_6814371.jpg

Bijna een derde van alle private huurders houdt te weinig inkomen over om nog menswaardig te kunnen leven. Tegelijkertijd blijkt dat de huurprijzen in vijf jaar met 20 procent zijn gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 van de Vlaamse Huurdersbonden, schrijft De Morgen.

Private huurders zitten in steeds slechtere papieren. Waar in 2005 zo'n 27,4 procent van hen na betaling van de huur onder de armoededrempel terechtkwam, is dat acht jaar later gestegen tot 31,6 procent. Deze Vlamingen houden te weinig geld over - 683 euro per maand voor een alleenstaande en 1.062 euro voor een eenoudergezin is de ondergrens - om nog menswaardig te kunnen participeren in de samenleving.

De Huurdersbonden luiden de alarmbel. Zij zien dat het aantal woningen op de private markt verder blijft afnemen. "De prijzen blijven daardoor de hoogte in gaan en daar worden steeds meer Vlamingen de dupe van", zegt woordvoerder Geert Inslegers (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankerpatiënte ontwerpt slaapmutsjes om kaal hoofd warm te houden

Kankerpatiënte ontwerpt slaapmutsjes om kaal hoofd warm te houden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/2/14/20140612080410/media_xll_6814469.jpg

De Nederlandse Annemieke van Lubeek (33) uit Oud-Beijerland vecht al jarenlang tegen kanker. Maar sinds vorige week is ze ook officieel producent en bedenker van de Keppie, een zachte slaapmuts voor je koude, kale hoofd.

Ze kan zich haast niet voorstellen dat niemand eerder op het idee is gekomen om iets dergelijks als haar Keppie te maken, een hoofdbedekking van ademend fleece die doet denken aan een badmuts. Ze had wel iets gevonden en besteld, maar dat zat allesbehalve goed.

Dus is Van Lubeek zelf gaan ontwerpen. Ze heeft stof gekocht, modellen getekend en na lang zoeken in Engeland de juiste soort fleece gevonden. "Door een speciale techniek heb je geen naadjes, maar ligt de stof tegen elkaar. De chemotherapie maakt je huid dunner en de zenuwen liggen aan de oppervlakte, ieder randje kan dan irriteren."

Extreme vermoeidheid tijdens de zomervakantie van 2009 en een blijvend bloedende wond doen Annemieke in september besluiten naar de huisarts te gaan. Een bloedtest toont een leukocyt-waarde van 220 aan, waar die normaal 7 moet zijn. "Ik had acute myloïde leukemie. Het enige wat ik kon denken was dat ik snel dood zou zijn. Mijn oma was namelijk in korte tijd aan leukemie overleden. De artsen zeiden eerst dat drie chemobehandelingen voldoende zouden moeten zijn voor de minder agressieve vorm van leukemie. Maar in 2010 werd duidelijk dat het wel een agressieve vorm van kanker was en dat alleen stamceltherapie mij nog kon redden."

De zoektocht naar een donor duurt enkele maanden. In die periode moet Marieke meerdere overbruggingschemo's ondergaan en ter voorbereiding op de stamceltransplantatie de zwaarst denkbare behandeling. Vanwege haar jonge leeftijd kan ze dit aan, maar is er ook een volledige lichaamsbestraling nodig.

"Als een baby in foetushouding lag ik in een bakje waarna ze dat kanon aanzetten. Van nature ben ik heel positief, maar dit was héél zwaar. Ik heb in totaal zo'n 40 weken geïsoleerd in het ziekenhuis gelegen."

Al snel liet de patiënte zich kaalscheren. Een pruik draagt ze bewust niet, al doet ze soms wel iets op haar hoofd om de buitenwereld niet te choqueren. Vooral in bed heeft ze last van haar kale hoofd. De sportmutsjes die ze zelf aanschaft zijn te warm of te koud en bedekken haar oren niet. "Ik wilde iets liefs, iets zachts, dat je koestert en omhult. Met zo'n kaal hoofd voel je je dubbel naakt."

De keppies zijn in acht kleuren verkrijgbaar en heel bewust verpakt 'als een cadeautje'. Per verkochte Keppie schenkt ze 50 eurocent aan het Fonds voor Kankerbestrijding KWF.

Voorlopig richt Annemieke zich op haar vrouwenlijn, maar er zijn al plannen voor een kinder- en mogelijk een mannenlijn. "In de Keppie komen alle leuke dingen uit mijn vorige jobs samen. Dit geeft mij superenergie." (br.hln)


» Reageer (0)
11-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neushoornweesje durft na trauma niet alleen slapen

Neushoornweesje durft na trauma niet alleen slapen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/2/10/20140610215230/media_xll_6811120.jpg

Het baby neushoorntje Gertjie, ook wel 'Little G' genoemd, wil niet meer alleen slapen nadat hij vorige maand huilend werd aangetroffen bij zijn gestroopte moeder. Dierenbeschermers in Zuid-Afrika adopteerden de wees totdat hij groot genoeg is om uitgezet te worden in een natuurreservaat. Dat schrijft de Britse krant The Independent.

De bijna vier maanden oude neushoorn woont nu in het Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) in Zuid-Afrika.

In het bijzijn van Gertjie werd zijn moeder op gruwelijke wijze afgeslacht om haar hoorn. 'Het was heel ontroerend om te zien, het kleine diertje wilde haar zijde niet verlaten en huilde onophoudelijk', vertelt de HESC-verzorgster die de neushoornbaby op 7 mei aantrof. De eerste nacht in het centrum bracht Gertjie door met een medewerker en een schaap genaamd Skaap. Zij vervult de rol van surrogaatmoeder.

Inmiddels groeit Gertjie als kool en gaat het steeds beter met hem. Dagelijks rent hij buiten een rondje en slaapt hij zo'n 12 uur per dag, buiten zijn hazenslaapjes in de middag om. Op een livecam van Africam kan iedereen zien hoe het Gertjie vergaat.

Het neushoorntje krijgt nog babymelk tot hij zo'n anderhalf jaar oud is, daarna zetten de medewerkers hem uit in een natuurreservaat. Omdat het diertje op regelmatige basis en vaak gevoed moet worden slapen de medewerkers nu buiten zijn verblijf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Thaise scampi op uw bord zijn goedkoop dankzij slavernij

De Thaise scampi op uw bord zijn goedkoop dankzij slavernij

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/7/13/20140611120220/media_xll_6812383.jpg

De Thaise visindustrie bloeit, en dat heeft ze te danken aan slavernij. De Britse krant The Guardian onthult in een reportage dat migranten uit Birma en Cambodja onder valse voorwendselen naar Thailand gelokt worden. Daar worden ze verkocht aan kapiteins van vissersboten. Ze worden geslagen, mishandeld en soms zelfs gedood. En dat om bij te dragen aan Thailands miljardenbusiness: scampi, die uiteindelijk op onze westerse borden belanden.

Migranten vertellen schokkende verhalen aan The Guardian. Hoe pijnlijke overblijfselen herinneren aan de dagen dat ze geslagen werden op een Thaise vissersboot. Een kromme rij van splinters waar ooit hun tanden stonden, diepe sneden op armen en benen, eeltige en kromgetrokken vingers, gezichtsspieren die onwillekeurig verkrampen uit angst.

Ze getuigen hoe ze gedwongen worden twintig uur per dag te werken op zee en hoe ze geregeld in elkaar geslagen worden. Ze krijgen niet meer dan een bord rijst per dag. Soms blijven ze jarenlang op zee. Wie te ziek is om te werken, wordt overboord gegooid. En niemand wordt betaald.

De vissers vangen alles wat er te vangen valt: van inktvis en tonijn tot 'afvalvis'. Die afvalvis bestaat uit oneetbare of te kleine soorten, die vermalen worden tot visvoer voor Thailands miljardenindustrie: scampi. Het land voert zijn scampi uit naar de hele wereld. Het product van de Thaise slavernij belandt ook op ons bord.

Ondanks beloftes om de scampi-industrie te zuiveren, ontdekte The Guardian dat veel ambtenaren - van agenten tot hooggeplaatste politici - niet alleen een oogje dichtknijpen maar zelf medeplichtig zijn aan de wantoestanden.

Thailand produceert ongeveer 4,2 miljoen ton vis per jaar. Negentig procent is bestemd voor export, met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Europa als grootste afnemers. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret Rembrandt wel degelijk zelfportret

Portret Rembrandt wel degelijk zelfportret

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/13/7/20140611001435/media_xll_6811267.jpg

Wetenschappers van het Hamilton-Kerr-Instituut in de Britse universiteitsstad Cambridge hebben een (zelf-)portret van de Nederlandse kunstenaar Rembrandt voor echt verklaard. Over de echtheid van het in 1635 ontstane werk is jarenlang gediscussieerd.

De weduwe van een rijke Britse ondernemer had het werk na haar dood aan de National Trust toevertrouwd. Vorig jaar reeds onderzocht een specialist het werk, en ook hij kwam tot de conclusie dat het werk aan Rembrandt zelf toegeschreven moet worden.

Jarenlang werd over die echtheid geredetwist. Sommige experts schreven het werk, omdat het op sommige plaatsen niet voldoende afgewerkt was, aan een leerling van de meester toe. Maar aan de hand van de handtekening, het materiaal van de kader, de kleurcomponenten en de penseeltechniek is geen twijfel meer mogelijk, stellen de kunstdeskundigen.

Rembrandt maakte het werk op 29-jarige leeftijd, toen hij in Amsterdam woonde. Op het portret is hij te zien met een zwarte schoudermantel, een vedermuts en een halskraag van een ridder. De waarde van het werk wordt op 30 miljoen pond (37 miljoen euro) geschat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.High School-diploma voor 10-jarige jongen

High School-diploma voor 10-jarige jongen

klik op de foto om het filmpje te bekijkenOp kamers gaan wonen zal nog wat lastig zijn voor de pas 10-jarige Amerikaan Tanishq Abraham, maar verder is hij helemaal klaar voor de universiteit. Afgelopen weekeinde behaalde hij als één van de jongste Amerikanen ooit zijn diploma van de middelbare school.

De moeder van de jongen besloot hem vanaf zijn 7de jaar thuis in Sacramento, Californië, te onderwijzen toen hij op school veel te ver op zijn klasgenoten voor begon te liggen en ze hem daarmee begonnen te pesten. Tanishq nam afgelopen maart deel aan het staatsexamen, waarvoor hij met glans slaagde.

"Het was niet eenvoudig vanwege alle bureaucratie, maar ik heb er heel hard voor gewerkt, dus ik ben blij dat het is gelukt", zo zei hij tegen ABC News.

Tanishq wil naar de universiteit van Davis om medicijnen te gaan studeren. "Het zou fantastisch zijn als ik naar het MIT (Massachusetts Institute of Technology) zou kunnen, maar dan moet ik op kamers en daar ben ik nog iets te jong voor." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genk stuurt aangetekende brief voor distel van 25 cm

Genk stuurt aangetekende brief voor distel van 25 cm

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/6/5/20140611055024/media_xll_6811685.jpg

Een vrouw uit Genk heeft gisteren van het stadsbestuur een aangetekende brief gekregen waarin ze wordt aangemaand voor 20 juni een distel in haar tuin weg te doen. Als ze dat niet doet, volgt een pv, schrijven Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad.

In heel haar tuin staat aan de rand van het grasperk één distel. Amper 25 centimeter hoog. Zelf kan Steffie Miermans niet geloven dat ze daarvoor een aangetekende brief heeft gekregen.

"We zijn nog steeds aan het bouwen", zegt de vrouw. "Dat betekent her en der hoopjes zand en niet afgewerkte stukken. Daar kan zeker wat onkruid op groeien. En ook aan de rand van ons gras. Daarin stond letterlijk dat ik een distel moest verwijderen."

"Ik wist niet eens dat we een distel hadden. Als ik die niet verwijder voor 20 juni krijg ik een pv."

Volgens dienstdoend burgemeester Ali Caglar (CD&V) is het probleem dat de distel is opgenomen in een Koninklijk Besluit. Daarin staat letterlijk dat iedere verantwoordelijke, in dit geval de eigenaar van de woning, de bloei, de zaadvorming en uitzaaiingen van schadelijke distels moet voorkomen. (br.hln)


» Reageer (0)
10-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenmishandelaar verwondt zeker 60 dieren

Paardenmishandelaar verwondt zeker 60 dieren

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/3/2/20140610154351/media_xll_6810152.jpg

Een tot nu toe onbekend persoon heeft in een jaar tijd zo'n 60 paarden mishandeld. De paardenmishandelaar brengt voornamelijk merries 'gruwelijke verwondingen' toe, aldus de Nederlandse politie. In de meeste gevallen zijn de geslachtsdelen van het paard met een mes of een scherp voorwerp toegetakeld. Een drachtige merrie overleed aan de verwondingen.

Volgens de politie zijn aangiften van paardenmishandelingen binnengekomen uit Utrecht, Noord-Holland, Brabant, Gelderland, Limburg. Ook sloeg de onbekende een aantal keer toe in de grensstreek met België en Duitsland. Er zijn een stok en een stanleymes gevonden die de dader waarschijnlijk heeft gebruikt.


De politie denkt dat alle mishandelingen met elkaar in verband staan, maar weet niet zeker of in alle gevallen dezelfde dader actief was. Wel staat vast dat de paardenmishandelaar zijn slachtoffers zorgvuldig uitkiest. Hij snijdt niet alleen dieren die in de wei staan, maar ook paarden die in een manege of op stal staan. Er is altijd een makkelijke vluchtroute, bijvoorbeeld via een fietspad, zegt de politie.

De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren loofde begin dit jaar al een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip. Die beloning geldt nog steeds, zei Henk ten Napel van de stichting vandaag. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Zeeuwse mosselen half juli verwacht

Eerste Zeeuwse mosselen half juli verwacht

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/8/5/20140610184223/media_xll_6810905.jpg

De eerste Zeeuwse mosselen zullen naar alle waarschijnlijkheid half juli opgediend kunnen worden. "Het tijdstip van de oogst is elk jaar verschillend, maar het ziet er naar uit dat die oogst er nu alleszins vroeger dan vorig jaar zal komen", luidt het bij Christine Fijnaut van het Mosselkantoor Yerseke.

"Als de mosselen er tijdens de eerste helft van juli komen, dan zijn zowel de consumenten als wijzelf tevreden", lacht Fijnaut. In 2013 was dat niet het geval, maar dit jaar wordt de oogst iets vroeger verwacht. Bovendien blijkt dat de mosselkwekers en mosselhandelaren positief gestemd zijn over de smaak en de hoeveelheid vleesgewicht. "Tot nu toe zijn de kwekers tevreden met de evolutie. De eerste steekproeven wijzen uit dat de schelpen weliswaar iets kleiner zijn, maar ze zijn wel goed gevuld", aldus Fijnaut.

De groei en het tijdstip van de oogst van de mosselen zijn afhankelijk van natuurlijke omstandigheden. "Het gaat vooral om het aanwezige voedselaanbod en het zonlicht. De mosselen kunnen nu rustig groeien op de plaatsen waar ze liggen. Hopelijk blijft het warm en blijven de mosselen gespaard van stormen. Jaar na jaar proberen we te achterhalen welke externe factoren een invloed hebben. Vorig jaar werden immers heel wat mosselen weggestormd."

Eind juni zal er een duidelijkere prognose komen, nadat meer uitgebreide monsters worden genomen. Pas later in het mosselseizoen zal blijken hoe groot de totale oogst zal zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weervrouw Jill Peeters wil waarschuwingssyteem voor stormen

Weervrouw Jill Peeters wil waarschuwingssyteem voor stormen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/6/11/20140610064056/media_xll_6808421.jpg

Na de zware pinksterstormen dringt weervrouw Jill Peeters aan op maatregelen. "Zulke superonweders gaan ons steeds vaker teisteren. De overheid moet werk maken van een ­systeem om alle 11 miljoen Belgen te waarschuwen, niet alleen degenen die op Twitter zitten."

Volgens onze weervrouw Jill Peeters ­werden we getroffen door een super­cell. "Dat is het zwaarst denkbare ­onweer. Niemand kan vooraf zeggen waar en wanneer het gaat losbarsten of hoe zwaar het precies wordt. Maar we kunnen wél regio's aanduiden  waar het risico bestaat.

Momenteel ontbreekt het ons echter aan een ­uit­gebreid waarnemingsnetwerk en gedetailleerde radarbeelden. Weeramateurs doen er via Twitter alles aan om hun waarnemingen te verspreiden en ook KMI-weerman ­David Dehenauw doet het nodige, maar kunnen we hen laten op­draaien voor de veiligheid van een hele bevolking? Voor de overheden moet afgelopen weekend een les zijn: laten we grondig nadenken over een degelijk waarschuwingssysteem." (br.hln)


» Reageer (0)
09-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. LeAnn Rimes - Purple Rain

LeAnn Rimes - Purple Rain

Klik op de foto om haar te beluisteren


Purple Rain is een ballade van Prince . Dit is een versie van LeAnn Rimes, een Amerikaanse country zangeres.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kobe Desramaults heeft beste restaurant van Europa

Kobe Desramaults heeft beste restaurant van Europa

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/4/11/20140609182102/media_xll_6807671.jpg

De website Opinionated About Dining (OAD) heeft op pinkstermaandag zijn lijst bekend gemaakt met de beste 100 restaurants van Europa. Restaurant In de Wulf in Dranouter (deelgemeente van Heuvelland) van chef Kobe Desramaults staat op de eerste plaats en laat daarmee het bekende restaurant Troisgros in Roanne op plaats twee en Quique Dacosta (de nummer 1 in 2012 en 2013) op drie achter zich.

De lijst wordt sinds 2012 opgesteld aan de hand van de opinie van 4.300 personen die samen goed zijn voor 140.000 restaurantbeoordelingen.

In de Wulf stond in 2012 als hoogst geplaatste restaurant van ons land op nummer 30, en dook vorig jaar met een 5de plaats de top tien in. Noma van chef René Redzepi stond vorig jaar nog op nummer 2 en zakt dit jaar naar de 7de plaats.

"Deze erkenning doet enorm deugd", aldus Kobe Desramaults. "Het is een cliché om te zeggen, dat dit het resultaat is van een groep mensen, maar ik ben ervan overtuigd dat die waardering veel te maken heeft met het internationale karakter van ons team. Ik werk met gasten uit tien verschillende landen die allemaal supersterk en geëngageerd zijn en mee de structuur en de eigenheid van In de Wulf bepalen. Daarnaast zal ook een stuk gezonde koppigheid en eigenzinnigheid mee dat karakter bepalen."

"Ik heb respect voor collega-chefs die ook buiten hun zaak allerlei activiteiten ontplooien, maar ik wil zelf zoveel mogelijk energie en tijd in mijn zaak steken en in zaken die we zelf belangrijk vinden en die voor het restaurant en onze gasten een meerwaarde opleveren. Mogelijk ligt daar ook een stuk verklaring voor de internationale erkenning die ons nu te beurt valt."


De volledige top tien ziet er zo uit:
1. In de Wulf, Dranouter
2. Troisgros, Roanne
3. Quique Dacosta, Dénia
4. 41 Degrees, Barcelona
5. Le Louis XV - Monte Carlo
6. Amador, Mannheim
7. Noma, Kopenhagen
8. Fat Duck, Bray
9. Astrance, Parijs
10. L'Arpège, Parijs


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raoul Dufy 1877 - 1953 was een Frans Fauvistisch kunstschilder

Raoul Dufy  1877 - 1953  was een Frans Fauvistisch kunstschilder

Klik op de foto om een filmpje van zijn overige werken te bekijken

Raoul Dufy (Le Havre, 3 juni 1877 - Forcalquier, 23 maart 1953) was een Frans Fauvistisch kunstschilder, illustrator en decoratieschilder.


Dufy werkte vanaf zijn 14de als boekhouder bij een koffie-importeur in Le Havre. In 1895 ging hij naast dit werk in de avonduren lessen volgen van de schilder Charles Lhullier aan de École des Beaux-Arts in Le Havre. Hier ontmoette hij de schilder Emile-Othon Friesz. In 1900 won Dufy een beurs voor de École des Beaux Arts in Parijs, waar zijn vriend Friesz hem een jaar eerder in voor was gegaan.
http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Raoul-Dufy2-1.jpg?t=1286111842Tussen de jaren 1905 en 1909 heeft het werk van Dufy een sterk Fauvistische invloed. Dit veranderde echter nadat hij in aanraking is gekomen met het werk van Cézanne. Hij ontwikkelde steeds meer een eigen stijl die na een flirt met het kubisme vaste vormen aannam vanaf 1920. Deze stijl wordt over het algemeen getypeerd als stenografisch en kleurrijk.
http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Raoul-Dufy-2.jpg?t=1286111913In 1938 voltooide Dufy een van de grootste schilderwerken ter wereld op de Exposition Internationale in Parijs.

Dufy stierf in 1953 in het plaatsje Forcalquier en werd begraven op de begraafplaats van het klooster van Cimiez nabij Nice. Op deze begraafplaats werd eveneens Matisse begraven.
http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Raoul-Dufy6.jpg?t=1286111979


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 feiten die je nog over hagelbuien wist

8 feiten die je nog over hagelbuien wist

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/9/13/20140609092943/media_xll_6806758.jpg

Vlaanderen is al twee dagen in de ban van hagelstormen en maakt zich op voor nieuw onweer vanavond. Weerman Frank De Boosere verrijkt zijn volgers op Twitter met achtergrondweetjes over stormen en hagelbollen, zo onthulde hij vanochtend waarom sommige hagelbollen insecten bevatten. Een overzichtje van de interessantste weetjes over dit genadeloos natuurfenomeen.

- Heb je een insect in een hagelbol aangetroffen? Dat komt doordat het beestje zich heeft laten vangen door de plotse verticale luchtstromingen in een donderwolk.

- De gemiddelde hagelbol heeft een diameter van 5 tot 150 milimeter.

- Hagelstormen zijn eigenlijk geen storm geen op zich, maar een neveneffect van een veel groter onweer. Ze ontstaan in een donderwolk, die ook cumulonimbus genoemd worden.

- De grootste hagelstorm ooit werd vastgesteld in de Verenigde Staten in Aurora in 2003.

- Een andere grote storm trof het Indiase Roopkund in de 9de eeuw. Dit is tegelijkertijd een van de vroegst genoteerde hagelstormen.

- In het Amerikaanse Colorado bestaat er een hagelstormseizoen, dat van maart tot oktober duurt.

- Hagelstormen houden zelden langer dan 15 minuten huis. De gemiddelde duur is ongeveer 6 minuten.

- Volgens klimaatexperts moeten hagelbollen minstens een diameter van 1,9 centimeter hebben om ernstige en substantiële schade aan te richten. (br.hln)


» Reageer (0)
08-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De goedkoopste weg naar een groententuintje

De goedkoopste weg naar een groententuintje

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/16/12/20140606161006/media_xll_6802107.jpg

Wist je dat je verschillende groenten uit de supermarkt een nieuw leven kan geven als je ze niet meer nodig hebt? Met wat groene vingers en wat geduld heb je zo een nieuwe maaltijd op je bord. Femme.nl maakte een lijstje van recupereerbare groenten en praktische tips. Wij zetten alles even voor jou op een rij.

(Zoete) aardappel
Er blijven altijd wel een aantal aardappelen liggen in de zak. Als je de aardappel doormidden snijdt en hem daarna half onder water zet, zullen er kleine plantjes uitgroeien. Zet hem wel op een warme, vochtige plaats, zoals de vensterbank. Na een aantal weken kan je de plantjes voorzichtig van de aardappel halen en planten in een pot. Vanaf dan geldt: geef de eerste week elke dag water en daarna iedere week één dag minder.

Knoflook
Uit één teentje knoflook kan je een nieuw plantje laten groeien. Stop de grootste delen zo'n vijf centimeter onder de grond en bestrooi ze met compost, die je vochtig houdt.. Ook deze plantjes doen het goed in de zon. Als na een paar maanden de groene stengels boven de grond bruin kleuren, kan je de knoflook oogsten.

Lente-ui
Lente-uien zijn wat aan de duurdere kant, maar gelukkig kan je ook deze zelf verderkweken. Bewaar de uiteinden, zet die in een pot water en zet de pot vervolgens in de zon. Een nieuwe ui zal binnen de paar dagen beginnen groeien. Vergeet wel niet af en toe het water te verversen.

Basilicum
Basilicum kan je gemakkelijk in plantvorm in de supermarkt kopen, maar als hij zijn beste tijd gehad heeft, hoef je hem niet per se in de vuilbak te kieperen. Knip de bovenste twee centimeter van het plantje en haal de blaadjes eraf, behalve de bovenste twee. Het uiteinde van het miniplantje zet je vervolgens in water. Als de wortels wat aangedikt zijn, kan je hem opnieuw in een pot grond zetten.

Champignons
Om een voorraad champignons te kweken, heb je er maar ééntje nodig. Snij het steeltje eraf en plant het in twee centimeter natte, koele grond. Zet de pot op een donkere plaats en de nieuwe paddenstoelen schieten na een paar weken op.

Romeinse sla
Voor Romeinse sla geldt hetzelfde als voor de lente-ui: zet de onderkant in het water en ververs dat elke week. Uiteindelijk zal er een nieuw plantje tevoorschijn komen.

Ananas
Voor deze heb je iets meer geduld nodig. Draai voorzichtig de kruin van een gezonde ananas en haal er al het vruchtvlees af, want dat gaat rotten. Laat de kroon drogen en zet hem daarna in een bakje met water. Als er wortels groeien, kan je hem in vochtige grond zetten. Een drietal jaar later heb je een ananasplant in je tuin.

Citroengras en bleekselder
Ook bij deze pas je de techniek van de lente-ui toe: zet de uiteinden van de stengels onder water. Als er wortels zijn, kan je ze in een pot grond zetten.

Uien
Als je de achterkant van een ui snijdt (de wortel), en deze een paar dagen laat drogen, kan je hem daarna in een pot met natte grond zetten op een donkere plek. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft.

Gember
Als je kookt met gember, heb je meestal al genoeg met een klompje. Jammer genoeg kan je in de supermarkt vaak alleen een flinke hoeveelheid kopen. Bewaar de overschot tot er kleine groene stipjes verschijnen. Snij hem dan in stukken en stop ze onder een laagje grond. Dek de pot af met folie, of zet hem in een serre. Na een paar weken zie je plantjes verschijnen, en een paar maanden later kan je de wortels oogsten.

Voor het bijhorende beeldmateriaal kan je terecht op Femme.nl. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier verrassende oorzaken van een slechte adem

Vier verrassende oorzaken van een slechte adem

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/13/4/20140606171728/media_xll_6802189.jpg

Dat we 's ochtends soms last hebben van een slechte adem, is niet verwonderlijk. Het kwaaltje kunnen we dan ook snel wegwerken door onze tanden te poesten of te flossen. Toch zijn er ook heel wat voedingsmiddelen die overdag een onaangename mondgeur kunnen opwekken. Kom niet voor verrassingen te staan en lees hier welke producten negatief zijn voor je adem. Alcohol
Sommige zullen het niet graag horen maar dat glaasje vloeibaar plezier kan je weldegelijk een slechte adem geven. De reden waarom je na een nachtje stappen zo vaak naar het toilet moet, is ook oorzaak van je onfrisse adem. Alcohol is namelijk een diureticum, een vochtafdrijvend middel. Het zuigt dus niet enkel water uit je hersenen en lichaam maar ook uit je mond waardoor er minder speeksel wordt aangemaakt. Resultaat? De bacteriën krijgen vrij spel, met als gevolg een stinkende adem. Af en toe een glas water tussen twee rondjes drinken, kan het kwaaltje wel verzachten. Bovendien zal je zo minder snel last hebben van die vervelende kater.

Muntjes
Als we de reclames mogen geloven, is een muntje het enige dat tussen jou en de beste zoensessie van je leven staat. Hoewel de reclame duidelijk overdrijft, blijft het toch raar dat die frisse naar munt ruikende snoepjes je niet aan een zuivere adem helpen. De muntjes bevatten dan ook heel vaak suikers, de ideale voedingsstof voor bacteriën. De kleine beestjes in onze mond geven zwavelverbindingen vrij terwijl ze van de suikers smullen. Wie toch graag een muntje eet, gaat beter voor een suikervrije variant. Die blijven nog altijd slechte maskeerders, maar maken je adem niet nog erger.

Vlees
Af en toe een goed stuk vlees eten, geeft je niet meteen kans op een 'muffe' adem. Dat gebeurt echter wel wanneer je te veel eiwitten consumeert. Als je lichaam een overdosis eiwit binnenkrijgt, reageert het door eiwit af te breken in koolhydraten om ons van extra energie te voorzien. Leuk, was het niet dat er tijdens het proces ook ammoniak vrijkomt.

Gedroogd fruit
Ook gedroogd fruit is een verrassende oorzaak van een onaangenaam geurtje: het bevat niet alleen veel suiker maar ook niet-oplosbare cellulosevezels. Die vezels irriteren vaak je maag en laten een zure oplossing ontstaan, waar ook je adem onder lijdt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postzegel uit 1856 moet miljoenen dollars opbrengen

Postzegel uit 1856 moet miljoenen dollars opbrengen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/2/10/20140608043443/media_xll_6805000.jpg

Een postzegel uit de negentiende eeuw gaat op 17 juni in New York mogelijk voor meer dan 10 miljoen dollar onder de hamer. De 'One-Cent Magenta' uit Brits-Guiana (vandaag Guyana) wordt beschouwd als de meest kostbare postzegel ter wereld, aldus veilinghuis Sotheby's.

De "One-Cent Magenta" werd in 1873 teruggevonden door een 12-jarige jongen, die de zegel verkocht voor 6 shilling, vandaag ongeveer 1 euro. In 1935 was de zegel al 40.000 dollar (29.000 euro) waard, in 1980 werd hij verkocht voor 935.000 dollar (685.000 euro). Vandaag zou de zegel 10 tot 20 miljoen dollar (7,3 tot 14,7 miljoen euro) waard zijn.

De zegel werd in 1856 gedrukt door een krantenuitgever in Brits-Guiana, omdat het lokale postkantoor geen zegels uit Londen meer in voorraad had. De verantwoordelijke van de post was echter niet tevreden over de kwaliteit van de zegel en vreesde bovendien dat hij zou worden nagemaakt. Hij vroeg daarom aan de postbeambten om elke zegel te paraferen om zo fraude tegen te gaan, aldus Kenmore Stamp Company in de krant Washington Post.

Die initialen en zijn achthoekige vorm en zwarte letters op magenta, maken de zegel uniek. Er staat bovendien een driemaster op en het motto van de kolonie: we geven en verwachten iets in de plaats.

Indien de voorspelling van Sotheby's klopt, zou de "One-cent Magenta" de duurste postzegel zijn die ooit verkocht werd op een veiling. Het record staat momenteel op naam van de Zweedse "Treskilling Yellow", die onder de hamer ging voor 2,3 miljoen dollar (1,7 miljoen euro). (br.hln)


» Reageer (0)
07-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zucchero - Wonderful Life

Zucchero - Wonderful Life

Klik op de foto om hem te beluisteren

Zucchero, artiestennaam van Adelmo Fornaciari (Roncocesi (Emilia-Romagna), 25 september 1955), is een Italiaanse zanger, tekstschrijver, componist en producer. 'Zucchero' is Italiaans voor 'suiker', de bijnaam die hij van een lerares kreeg en die hij later voor zichzelf is gaan gebruiken.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinksenfoor op Antwerpse Zuiderdokken afgetrapt

Sinksenfoor op Antwerpse Zuiderdokken afgetrapt

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/3/14/20140607183124/media_xll_6804134.jpg

In Antwerpen is vandaag het officiële startschot gegeven van de jaarlijkse Sinksenfoor. Dit jaar gaat die nog een vermoedelijk laatste keer door op de Gedempte Zuiderdokken, waar de kermis vanaf volgend jaar een thuis zal vinden blijft vooralsnog onduidelijk. De foorkramers hopen naar eigen zeggen nog steeds dat de lopende gesprekken daarover met de stad uiteindelijk een goede oplossing voor de Antwerpenaar zal opleveren.

Sinds enkele omwonenden van de Zuiderdokken vorig jaar met succes een gerechtelijke procedure aanspanden tegen het stadsbestuur over de bestemming van het plein, en dat stadsbestuur vervolgens een akkoord sloot met de klagers, staat het nagenoeg vast dat de Sinksenfoor vanaf 2015 elders moet plaatsvinden. De stad stelde na een onderzoek de site Spoor Oost voor, een voormalig rangeerstation in Borgerhout, maar heel wat buurtbewoners aldaar en foorkramers zien dat niet zitten.

De foorkramers gingen enkele maanden geleden zelfs zo ver in hun protest dat ze de Antwerpse Singel een halve dag blokkeerden met hun kermiswagens. Dat kwam hen op hun beurt op een storm van kritiek te staan. Om het goed te maken, hebben ze woensdag 18 juni uitgeroepen tot een soort compensatiedag waarop alle attracties toegankelijk zullen zijn voor de kortingsprijs van 2 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bepaalt je blaas je leven?

Bepaalt je blaas je leven? 

http://static3.hln.be/static/photo/2014/7/0/10/20140606113542/media_xll_6801190.jpg

Een overactieve blaas kan je het leven al snel zuur maken. 's Nachts opstaan, opeens erg dringend moeten plassen of enkele druppels verliezen, het is gewoonweg niet aangenaam. Laat je blaas dan ook je leven niet langer dicteren, lees hier enkele tips om het probleem aan te pakken.

Een overactieve blaas kan heel wat oorzaken hebben, die verschillen van man tot vrouw. Dames ondervinden vaak problemen door een infectie van de urineweg, niet-kwaadaardige gezwellen op de baarmoeder, blaasontstekingen of het verzwakken van de bekkenbodemspieren. Bij mannen ontstaat het ongemak dan weer door een vergrote prostaat, blaaskanker, blaasstenen of een infectie van het urinair stelsel.

Tips
Eerst en vooral zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om het probleem te verhelpen. Vooral het bezuinigen op alcohol en cafeïne is essentieel. Zonder het te weten kunnen deze stoffen de blaas aanzetten tot overproductie door de blaaswand te laten ontsteken. Bij een algemene gezonde levensstijl hoort ook een 'normaal' gewicht. Zeker wie problemen heeft bij het plassen, kan proberen om extra kilo's te verliezen: minder buikvet zorgt namelijk voor minder druk op de blaas.

Bekkenbodem
Daarnaast kunnen sterke bekkenbodemspieren de oplossing tegen urineverlies zijn. Leer jezelf hoe je de bekkenbodemspieren kan aanspannen en ontspannen. Dit soort oefening is bovendien altijd en overal uitvoerbaar, zonder dat mensen in je naaste omgeving er weet van hebben. Ook op het toilet kan je de training verderzetten. Probeer tijdens het plassen een aantal keer te stoppen tot je drang volledig verdwenen is.

Hydratatie
Mensen die last hebben van incontinentie, of een andere vorm van blaasproblemen, hebben vaak de reflex om minder te drinken. Minder vochtinname betekent minder plassen, niet? Neen. Het is niet alleen erg ongezond, waardoor je bijkomende nierproblemen kan krijgen, maar ook de blaas gaat hierdoor verder achteruit. Uit onderzoek blijkt dat regelmatige vochtinname, verspreid over de dag, goed is voor een overactieve blaas. Het zou namelijk de capaciteit van de blaas vergroten en ook de reactie van de blaaswand verbeteren, waardoor je minder frequent naar het toilet moet.

Advies
Als het kwaaltje met bovenstaande tips nog niet verdwenen is, raadpleeg je best een dokter alvorens een uroloog op te zoeken. Zo kan uitgesloten worden of een bepaalde ziekte, zoals diabetes, de problemen veroorzaakt en kan er medicatie op maat voorgeschreven worden. Wanneer dit geen uitweg biedt, kan je langsgaan bij een internist. Die zal vooral de verandering in je urinepatroon onderzoeken. Meestal wordt er ook gekozen voor een urinestaal om na te gaan wat er aan de hand is, vooral infecties zijn goed op te sporen via de urine.

Stapje verder
Ook een cytologisch onderzoek behoort vaak tot de routine, via deze weg wordt er vooral gekeken of een kankergezwel de oorzaak is van het ongemak. Met een cystoscopie wordt je urinebuis dan weer onder de loep genomen en wordt er vooral op het slijmvlies van de blaas en de prostaat gelet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefde maakt echt blind (maar dat is net goed voor je relatie)

Liefde maakt echt blind (maar dat is net goed voor je relatie)

http://static1.hln.be/static/photo/2014/14/16/2/20140606144615/media_xll_6801767.jpg

Het ziet er naar uit dat verliefdheid ons echt blind maakt voor de negatieve kantjes van je partner. Maar dat is net goed als je wil dat je relatie blijft duren. Volgens psychologen is je partner op een voetstuk plaatsen net de sleutel tot een goed huwelijk.

Professor Viren Swami aan de universiteit van Westminster in Londen legt dit fenomeen uit: "Wanneer je verliefd bent, idealiseer je de persoon waar je van houdt. Je schat je partner aantrekkelijker in. Verliefde mensen hebben de neigng te denken dat hun geliefde mooier is dan zijzelf. Dit fenomeen is erg belangrijk in de evolutionaire psychologie, je denkt hierdoor dat je goed bezig bent. Je zelfvertrouwen krijgt namelijk een boost als je met iemand samen bent die je ontzettend aantrekkelijk vindt. Het maakt je blij en zelfzekerder."

Als je je partner niet op een voetstuk zet, dan is er waarschijnlijk iets mis in je relatie. Onderzoekers kunnen inschatten hoe stabiel een relatie is door te kijken in welke mate geliefden hun partners idealiseren. Dit is ook een indicator van hoeveel liefde er is in een relatie", aldus Swami.

Mensen idealiseren hun nieuwe geliefde het meest in de eerste drie maanden van een relatie. Het effect ervan blijft wel nog lang nazinderen. Psychologen noemen dit het aura-effect. Dit betekent dat wanneer je iemand leuk vindt die ook lichamelijk aantrekkelijker voor je wordt.

De theorie van professor Swami wordt ondersteund door een Nederlandse studie uit 2011 dat 70 koppels vroeg om hun eigen uiterlijk en dat van anderen te beoordelen op basis van hun uiterlijk. Daaruit bleek dat mensen in een relatie een hogere score van hun partner kregen.  

De onderzoekers concludeerden dat partners elkaars troeven ophemelen en de negatieve kantjes negeren. Hierdoor lijkt hun relatie aantrekkelijker en stabiliseert dit hun band op lange termijn. Deze vorm van positivisme biedt een gevoel van zekerheid. Andere potentiële partners lijken zo minder aantrekkelijk, want de band tussen geliefden sterker maakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haddaway - What Is Love

Haddaway - What Is Love

Klik op de foto om hem te beluisteren

Haddaway, echte naam Nestor Alexander Haddaway (Trinidad, 9 januari 1965) is een zanger uit oorspronkelijk Trinidad en Tobago, die in de eerste helft van de jaren 90 van de 20e eeuw enkele grote hits scoorde. Zijn bekendste hit What is love haalde in veel landen, waaronder Nederland, de nummer 1-positie.

Haddaway werd geboren in Trinidad & Tobago als zoon van een Nederlandse zeebioloog en een lokale verpleegster, maar groeide op in de Verenigde Staten. Als kind was hij extreem verlegen en had hij last van stotteren. Hij studeerde Marketing en Beleid aan de universiteit van Washington D.C. Na zijn studie vertrok hij in 1987 naar Keulen, waar hij nog enige tijd professioneel American-footballspeler was voor de Cologne Crocodiles. De belangrijkste reden voor hem om naar Keulen te vertrekken was echter om een carrière in de muziek en de dans te beginnen.

In 1993 scoorde hij zijn eerste hit met What is Love. Dit nummer was oorspronkelijk geschreven als een ballad, maar werd door Haddaway in de dance-uitvoering een grote hit. Zijn latere hit Life #3 klonk ongeveer hetzelfde als What is love en werd ook een grote hit. I Miss You en Rock My Heart volgden.

In de jaren die volgden bracht hij nog diverse albums en singles uit, die echter niet meer zo succesvol waren als zijn eerste twee hits. In 2003 werd What is love geremixt en opnieuw uitgebracht.

In 2005 volgden de single Spaceman en het album Pop Splits. In totaal verkocht Haddaway wereldwijd meer dan 20 miljoen cd's.

Haddaway is behalve zanger en danser ook stylist en choreograaf. Hij heeft ook een eigen modebedrijf: Energy.


» Reageer (0)
06-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staarten van Belgische trekpaarden worden ondanks verbod geamputeerd

Staarten van Belgische trekpaarden worden ondanks verbod geamputeerd

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/2/5/20140606180947/media_xll_6802280.jpg

Bij haast alle gefokte Belgische rastrekpaarden is de staart weggenomen, ondanks een verbod sinds 2001. "Er zijn inderdaad bepaalde dierenartsen die zich, weliswaar onder zware druk, nogal welwillend op een uitzondering in de wet beroepen om de staart weg te nemen omwille van folklore", luidt het bij de Orde van Dierenartsen, die de praktijk betreurt. Door een lacune in de wet is het momenteel echter moeilijk om die dierenartsen aan te pakken.

Op prijskampen voor Belgische trekpaarden blijkt steevast dat er nauwelijks paarden zijn bij wie de staart niét is weggenomen. De dierenwelszijnswet verbiedt nochtans het amputeren van de staart bij trekpaarden sinds 2001.

"Als er een medische reden daartoe is, kan het wel nog", zegt Sarne De Vliegher, voorzitter van de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen. "Maar bepaalde dierenartsen gaan nogal welwillend om met die uitzondering in de wet, weliswaar onder zware druk van de paardenfokkers, die omwille van folklore willen dat de staart gecoupeerd wordt. Ze voelen zich gesterkt door uitspraken van bepaalde politici, die niet achter het verbod staan."

Door een lacune in de wet, die niet duidelijk stelt hoé dierenartsen de medische noodzaak van de ingreep moeten bewijzen, kan momenteel weinig aan de problematiek worden gedaan. Eind mei nog werd omwille van juridische twijfel een dierenarts vrijgesproken door de Orde.

De Raad van Dierenwelzijn trekt aan de alarmbel. Bij de Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard kon geen reactie worden verkregen. Ook de paardenfokkers zelf zijn bijzonder karig met commentaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Albert II wordt vandaag tachtig

Koning Albert II wordt vandaag tachtig

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/15/12/20140606131808/media_xll_6801477.jpg

Koning Albert II wordt vandaag tachtig. VTM NIEUWS-journalist Barend Leyts heeft de vorst kunnen strikken voor een interview in het Nederlands. Dat heeft de commerciële zender vandaag bekendgemaakt. De entourage van koning Filip was deze keer wel vooraf op de hoogte gebracht.

Het integrale interview wordt uitgezonden op maandag 9 juni en op dinsdag 10 juni 2014, als proloog van het uitgebreide tweeluik van RTL-TVI-collega Pascal Vrebos.

Gisteren, op donderdag 5 juni, is journalist Barend Leyts ontvangen in kasteel Belvédère door Koning Albert II en Koningin Paola voor zijn laatste interview in het Nederlands. De vorst en de journalist kennen mekaar al vele jaren en hebben een goede verstandhouding. Zo was Barend Leyts in de zomer van 2013 'kroongetuige' bij de speech waarin de vorst zijn troonsafstand aankondigde. In 2003 werkte Leyts mee aan de uitzending over het tienjarig koningschap van Albert II.

Koning Albert II en Koningin Paola ontvangen Barend Leyts in hun natuurlijke omgeving voor dit laatste interview in het Nederlands. De vorst toont zich meer dan ooit als mens wanneer hij onder andere praat over de monarchie en over zijn leven sinds zijn aftreden. Ook het thema doodgaan schuwt hij niet.

"Ik zie ook het einde van mijn leven", zegt koning Albert. "Ik denk er dikwijls aan. Dankbaar, maar met gemengde gevoelens, want ik zie niet graag dat mijn vrouw alleen blijft." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man redt beer van verdrinkingsdood

Man redt beer van verdrinkingsdood

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/16/5/20140606112843/media_xll_6801155.jpg

Toen een volwassen zwarte beer ronddwaalde in een woongebied in Alligator Point, Florida, moesten parkwachters het vervaarlijke beest zien te vangen. Maar van zodra ze het dier hadden verdoofd, liep het mis. De verdovingspijl had een averechts effect en in paniek rende de beer naar zee. Naarmate het dier verder de zee in zwom, begon de verdoving te werken. Zonder de heldenmoed van bioloog Adam Warwick was het gevaarlijke dier verdronken.

Warwick aarzelde niet. "Het was een plotse ingeving. De adrenaline stroomde door mijn lijf toen ik de beer in het water zag". Warwick wist dat de beer hem met één klap van zijn klauwen kon doden.

Maar de man zwom naar het dier om het te redden. Even probeerde de beer bovenop de man te klimmen om drijvende te blijven, maar het dier kon zijn poten niet meer bewegen. De bioloog wist dat hij snel moest handelen. Hij greep de beer bij zijn nekvel en terwijl de omstanders hun adem inhielden, sleepte hij het dier van ongeveer 200 kilo twintig meter ver naar het strand. De beer kon daarbij ternauwernood zijn kop boven water houden, maar Warwick gaf niet op. Slechts één schram van de berenklauw liep hij daar bij op.

De opzichters konden de beer met een kleine bulldozer terug naar zijn vertrouwde omgeving in het Osceola National Forest brengen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijnen redden meisje van zelfdoding

Dolfijnen redden meisje van zelfdoding

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/6/5/20140604180155/media_xll_6796640.jpg

Dolfijnen hebben wetenschappers naar een suïcidaal meisje geleid dat dreigde te verdrinken in zee. Dat meldt National Geographic. Door de pientere respons van de tuimelaars werd een zelfdoding verhinderd.

Biologe Maddalena Bearzi, oprichtster van de 'Ocean Conservation Society', schreef het hartverwarmende verhaal neer in haar meest recente boek 'Dolphin Confidential'.

Haar team was een groep dolfijnen aan het volgen voor de kust van Los Angeles om het gedrag van de dieren in kaart te brengen toen één van de tuimelaar plots van richting veranderde. De rest van de groep volgde in zijn spoor tot verbazing van de wetenschappers. Het team besloot de dieren dan maar achterna te gaan met hun bootje.

"Ineens hield de groep halt en vormde een cirkel rond een donker object", schreef Bearzi. Eén van haar assistenten merkte nadien een op het eerste zicht levenloos meisje op temidden van de kring.

Toen ze met hun bootje wat naderden, zagen ze hoe het verzwakte meisje nog net haar hoofd kon draaien en haar arm half in de lucht wist te steken. De wetenschappers verwittigden de kustwacht en haalden de drenkeling uit het water alvorens spoed te zetten naar de dichtsbijzijnde havenstad. Het team probeerde het meisje dat leed aan hevige onderkoeling, warm te houden door haar te knuffelen. Ze sprak maar een paar woordjes Engels.

Eens aan wal verzekerden de artsen dat het 18-jarige meisje volledig zou herstellen maar dat er ook een zelfmoordbrief was aangetroffen. "Indien de dolfijnen ons op dat moment niet naar die specifieke plaats op zee geleid hadden, dan was ze zeker gestorven", aldus de biologe. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halleluja en amen: non wint 'The Voice' in Italië

Halleluja en amen: non wint 'The Voice' in Italië

Klik op de foto om haar te beluisteren

Zuster Cristina Scuccia, een 25-jarige non uit Sicilië die is uitgegroeid tot een internationale sensatie, heeft de finale gewonnen van de Italiaanse tv-talentenjacht "The Voice of Italy". De zingende non wint een platencontract bij Universal.

Scuccia haalde het in de finale van drie andere zangtalenten. De Siciliaanse zong onder meer "What a Feeling" en "No One". Het was ook met dat laatste nummer, van Alicia Keys, dat Scuccia in maart, tijdens de "blind auditions" van de tv-show, onmiddellijk een beroemdheid werd. De beelden van die eerste show werden al meer dan 50 miljoen keer bekeken op het onlinevideoplatform YouTube.

"Mijn laatste dankbetuiging, de belangrijkste, gaat naar diegene die daarboven is", zei de non na haar zege. "Ik wil dat Jezus hier binnenkomt", voegde ze nog toe alvorens in de volgepakte studio het "Onze Vader" te reciteren.

Een week geleden zei Scuccia dat ze haar oversten zou laten beslissen of ze in de showbizz stapt. "Ik zou even gelukkig zijn om opnieuw met kinderen te gaan zingen in parochiekerken", verklaarde de non die haar deelname aan de talentenjacht beschouwde als "gewoon een andere manier om het evangelie te verspreiden". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 25 Belgen kreeg voorbije 20 jaar kanker

1 op 25 Belgen kreeg voorbije 20 jaar kanker

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/15/6/20140605152455/media_xll_6799131.jpg

Van alle Belgen die eind 2010 in leven waren, was bij één op de 25 in de 20 jaar daarvoor kanker gediagnosticeerd. Dat blijkt uit een studie van het Kankerregister die vandaag gepubliceerd werd. Het Kankerregister vermoedt dat de zogenaamde prevalentie van kanker, of het aantal mensen die ooit gediagnosticeerd zijn en op een bepaald tijdstip nog in leven zijn, de komende jaren nog zal toenemen. Dat heeft onder meer te maken met het stijgende aantal diagnoses, grotere overlevingskansen en de vergrijzing.

Het spreekt voor zich dat het cijfer veel hoger ligt bij 70-plussers: in die categorie heeft 1 op de 6 de afgelopen 20 jaar kanker gehad. Eind 2010 had 4 procent van de bevolking in de 20 jaar daarvoor kanker gehad: in totaal gaat het om meer dan 425.000 mensen, onder wie 130.000 vrouwen met borstkanker en 55.000 mannen en vrouwen met dikkedarmkanker. De helft van die 425.000 waren toen 70 jaar of ouder.

Op vijf jaar tijd (2006-2010) waren 182.000 mensen die met kanker gediagnosticeerd werden eind 2010 nog in leven. Daarbij gaat het vooral om borstkanker (44.000 vrouwen), prostaatkanker (38.500 mannen) of dikkedarmkanker (28.800 mannen en vrouwen). De 70-plussers maken 44 procent uit van die groep.

Het prevalentiecijfer is een van de belangrijkste indicatoren van de "kankerlast" binnen een bevolking. Die statistieken "dragen bij tot de organisatie van een gezondheidszorgsysteem dat gebaseerd is op de zorgnoden van de bevolking", aldus het Kankerregister.

Het Kankerregister verzamelt de gegevens over alle nieuwe kankerdiagnoses en de follow-up ervan in België om op basis daarvan de aard en de omvang van kanker in België in kaart te brengen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man loopt 25 jaar achterwaarts voor wereldvrede

Man loopt 25 jaar achterwaarts voor wereldvrede

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/9/12/20140606101102/media_xll_6801012.jpg

De naam Mani Manithan zegt u wellicht niets, maar het is op zijn minst een interessante man. In 1989 besloot hij zich enkel nog achterwaarts te verplaatsen. Nu blijkt hij na 25 jaar vergeten hoe hij vooruit kan wandelen. Dat schrijft de Britse krant Daily Mail.

Het was een reeks geweldadige aanslagen in zijn land die de Indiër tot actie aanzette. Hoewel je zou vermoeden van wel, zegt Manithan dat het achterwaarts wandelen, dat hij ondertussen perfect onder de knie heeft, hem het leven niet moeilijker heeft gemaakt.

Ondertussen is de man, die een telecomwinkel runt, vergeten hoe hij 'gewoon' moet wandelen. "Da's een hele uitdaging geworden, mijn brein is vergeten hoe dat eigenlijk moet", aldus Manithan, voor wie het naar eigen zeggen erg comfortabel geworden is om op zijn eigen manier te wandelen.

"Mijn leven is gevuld geweest met worstelingen, opofferingen, verwezelijkingen en protest, dus ik heb er geen probleem mee verder achterwaarts te blijven wandelen tot er wereldvrede is", besluit de man. (br.hln)


» Reageer (0)
05-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij van Hollandse meester bevat na restauratie plots walvis

Schilderij van Hollandse meester bevat na restauratie plots walvis

Klik op de foto om de video te bekijken

Een echte publiekstrekker was het schilderij 'Gezicht op Scheveningen' van Hollandse meester Hendrick van Anthonissen nooit in het Fitzwilliam Museum in Cambridge. Daar komt na vandaag misschien wel verandering in. Onder een laag verf op het schilderij is tijdens de restauratie een walvis ontdekt. Dat meldde de Britse krant The Guardian. Waarschijnlijk is het zeezoogdier in de 18e eeuw over geschilderd.

Het was voor het Fitzwilliam Museum altijd al een raadsel waarom de mensen op het schilderij Gezicht op Scheveningen uit 1641 zo samenschoolden op het strand. Het schilderij stond dan ook bekend als één van de saaiere schilderijen in de Gouden Eeuw-collectie.

Het olieverfschilderij was aan restauratie toe omdat de vernislaag na een tijdje verkleurt. Deze werd als eerst verwijderd. 

Onder de vernislaag kwam een man vandaan, die leek te zweven in de lucht. Dit was voor conservator Shan Kuang al opvallend.  

Toen de conservator met een scalpel en oplosmiddel nog wat van de verf verwijderde, kwam het lichaam van de walvis tevoorschijn. Nu begreep Kuang waar de andere mensen op het schilderij naar stonden te kijken: de man op de walvis.  

Waarom de walvis overgeschilderd werd blijft een raadsel. Conservator Kuang denkt dat de eigenaar van het schilderij de walvis afstotelijk vond of dat een handelaar dacht dat het schilderij beter zou verkopen zonder het dode dier in het midden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartbrekend: familie vindt geheime boodschap van overleden dochter op spiegel

Hartbrekend: familie vindt geheime boodschap van overleden dochter op spiegel

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/12/1/20140605131351/media_l_6798346.jpg

In Groot-Brittannië heeft de 12-jarige Athena Orchard vorige week de strijd tegen een agressieve en zeldzame vorm van botkanker verloren. Alsof ze wist dat ze het zeker niet zou halen, pende Athena na de diagnose haar diepste gevoelens en gedachten neer op de achterkant van een spiegel in haar slaapkamer. Vader Dean (33) ontdekte de verborgen boodschap kort na haar dood. "Geluk is een richting en niet een bestemming", luidt een van de vele levenslessen van de moedige tiener.

Het lukte de vader niet om de tekst in één keer te lezen, zo overdonderd was hij door de ontdekking, schrijft The Mirror.

"De spiegel steunde tegen een muur in haar slaapkamer. De achterkant bekeken we nooit", zegt Dean.

"Dit is typisch iets voor haar. Ze was erg spiritueel ingesteld, een slimme meid. Toen ik de spiegel verplaatste en al die woorden zag, kon ik mijn ogen niet geloven! Het gaat om zo'n 3.000 woorden! Zo ontroerend... Ik ben beginnen lezen, maar moest stoppen. Het was te zwaar voor me."

De achterkant van de spiegel staat volgeschreven met Athena's gedachten over leven en dood. Ondanks de agressieve vorm van kanker waartegen ze vocht, zijn de boodschappen niet weemoedig, integendeel. Een greep uit de schrijfsels van de meid:

"Iedere dag is speciaal, dus maak er het beste van."

"Profiteer van elke dag, want morgen word je misschien ongeneeslijk ziek."

"Geluk hangt van jezelf af."

"Het leven draait niet om een goede afloop, maar om het hele verhaal."

"Het leven is een spel en liefde is de enige prijs."

"Wees dankbaar voor je bestaan. Wees blij, vrij, eeuwig jong."

Athena zakte op Kerstmis 2013 in elkaar. Er werd een agressieve vorm van botkanker bij haar vastgesteld. Het meisje had uitzaaiingen in haar hoofd, rug en linkerschouder. Chemotherapie en een ruim zeven uur durende operatie konden haar niet meer helpen. Athena stierf vorige week woensdag bij haar thuis in Leicester. Ze laat haar ouders, zes zussen en drie broers achter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omstreden realityprogramma wil vrouwen laten bevallen in natuur zonder dokter

Omstreden realityprogramma wil vrouwen laten bevallen in natuur zonder dokter

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/1/0/20140605172326/media_xll_6799440.jpg

Een programma dat nog niet eens op televisie is uitgezonden, veroorzaakt nu al controverse. De Amerikaanse zender Lifetime heeft een realityserie aangekondigd waarin vrouwen in de natuur moeten bevallen zonder de hulp van artsen.

"Wat gebeurt er wanneer ouders besluiten om hun baby zonder begeleiding in de natuur ter wereld brengen", is de vraag die de zender zich stelde bij het bedenken van het format. Met de serie 'Born in the Wild' hoopt men een antwoord te vinden op die vraag.

Verloskundigen menen het antwoord al lang te kennen. "Veel mensen hebben nu onterecht de indruk dat de zwangerschap te veel gemedicaliseerd wordt", aldus Jon Raekle. "Het natuurlijke bevallingsproces heeft in het verleden nochtans veel levens gekost. Per 1.000 geboren baby's stierf er rond het jaar 1900 één vrouw tijdens de bevalling. Tegenwoordig is dat slechts 0,1 vrouw op 1.000 baby's."

Lifetime zegt de nodige voorzorgsmaatregelen genomen te hebben. Zo mogen alleen gezonde vrouwen deelnemen die al eerder een kind kregen. De ouders mogen de geboorteplek weliswaar zelf uitzoeken, maar die mag niet te ver van een ziekenhuis verwijderd zijn. Tijdens de uitzending is er ook een specialist aanwezig die desnoods kan ingrijpen indien het toch dreigt mis te gaan.

De bedenkers van het format lieten zich inspireren door een YouTube-video waarin te zien is hoe een vrouw middenin de natuur haar vierde kind ter wereld brengt. De bevallingsfilm werd al meer dan twintig miljoen keer bekeken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jos Ghysen (88) overleden

Jos Ghysen (88) overleden

http://static0.hln.be/static/photo/2012/0/1/9/20120508173419/media_xll_4813194.jpg

In Hasselt is gisterenavond radio- en televisiepersoonlijkheid Jos Ghysen overleden. Hij werd 88

Ghysen, onderwijzer van opleiding, startte kort na de Tweede Wereldoorlog met het schrijven van cursiefjes. Die zou hij veertig jaar lang komen voordragen in zijn rubriek 't Schurend Scharniertje op BRT 2 Omroep Limburg.

Op die zender presenteerde hij van 1967 tot 1991 iedere zaterdagochtend het praatprogramma 'Te Bed Of Niet Te Bed', één van de populairste radioprogramma's ooit. Na zijn pensioen bij Omroep Limburg maakte hij de overstap naar VTM. Hij was panellid in het moppenprogramma HT&D en presenteerde jarenlang Zondag Josdag, een soort 'Te Bed Of Niet Te Bed' op tv.

In voorjaar 2012 kwam hij in opspraak wegens  intimidatie van Irène Houben, presentatrice bij Omroep Limburg. Zijn voormalige medewerkster deed tijdens een ophefmakende uitzending van het 'Reyers Laat 'op Canvas een boekje open over het naar eigen zeggen "terroriserende gedrag" van Ghysen. Niet veel later verhuisde hij naar een Hasselts rusthuis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niemand wil dubbele achternaam

Niemand wil dubbele achternaam

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/7/1/20140605060459/media_xll_6797746.jpg

In de dertien Vlaamse centrumsteden is nog maar één aangifte bekend van een pasgeborene die een dubbele achternaam krijgt, op een totaal van minstens 75 geregistreerde geboortes. Volgens stedelijke ambtenaren is de wet er te overhaast doorgejaagd. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Sinds deze week kunnen ouders zelf kiezen of hun kind de familienaam krijgt van de vader, van de moeder of van beiden. In de centrumsteden is nog maar één baby met dubbele achternaam geregistreerd, in Brugge.

In de steden wordt nog volop gewerkt aan het aanpassen van administratie en software. Aangifte doen kan al, maar een officiële akte kan nog niet worden opgemaakt.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom verwachtte ook geen overrompeling. "Het gaat om een keuzemogelijkheid, niemand wordt verplicht iets te veranderen", zegt haar woordvoerster Margaux Donckier. Er is steeds duidelijk gecommuniceerd dat de wet zou gelden vanaf 1 juni, is de reactie op de administratieve problemen. (br.hln)


» Reageer (0)
04-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Musée d'Orsay in rep en roer: artieste poseert met ontblote vulva voor schilderij Courbet

Musée d'Orsay in rep en roer: artieste poseert met ontblote vulva voor schilderij Courbet

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/12/11/20140604133019/media_xll_6795881.jpg

Beeldend kunstenares Deborah de Robertis heeft het oeuvre van Gustave Courbet op haar geheel eigen wijze geherïnterpreteerd. In het beroemde Musée d'Orsay heeft ze afgelopen donderdag haar vulva geëxposeerd temidden van geschokte bezoekers.

Een doek en de realistische nabootsing ervan hebben duidelijk niet dezelfde impact op het publiek. Deborah de Robertis heeft een persoonlijke invulling gegeven aan het erotische schilderij L'Origine du Monde (letterlijk "de oorsprong van de wereld, nvdr.) van Gustave Courbet. In het Musée d'Orsay waar het doek uit 1866 deel uitmaakt van de vaste collectie, heeft ze met gespreide benen een onbelemmerde blik op haar vulva gegund, net zoals het model van Courbet staat afgebeeld.

Volgens getuigen kwam de vrouw gekleed in een gouden jurk binnen in de zaal, ging ze neerzitten met de rug naar het schilderij gekeerd en toonde ongegeneerd haar vagina. De artieste doopte haar kunstproject 'Le miroir de l'origine' (de spiegel van de oorsprong, nvdr.).

Een video van het experiment, die door YouTube offline werd gehaald, toonde hoe een bewaker aan de vrouw vroeg om met haar act te stoppen. Terwijl een deel van het publiek geschokt reageerde, barstte hier en daar een applausje los. Uiteindelijk ging de bewaker dan maar voor de dame staan die blijkbaar niet bereid was haar project onmiddellijk te beëindigen.

Het museum heeft dan maar ternauwernood de zaal laten ontruimen. De politie kwam er aan te pas om Deborah de Robertis uit het Musée d'Orsay te zetten. Op het commissariaat mocht ze haar exhibitionisme gaan uitleggen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom koala's bomen knuffelen

Waarom koala's bomen knuffelen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/4/12/20140604094655/media_xll_6795312.jpg

Koala's spenderen een groot deel van hun leven al slapend, terwijl ze zich vastklampen aan een boomstam. Onderzoek heeft aangetoond dat ze dat niet doen uit luiheid, maar om koel te blijven.

Wetenschappers van de universiteit van Melbourne gebruikten warmtecamera's om te onderzoeken hoe koala's hun lichaamstemperatuur regelen. De studie maakt deel uit van een breder onderzoek naar de effecten van het klimaat op de Australische dieren en verscheen in het vakblad Biology Letters van de Royal Society.

Tijdens de winter verblijven de koala's hoog in de bomen om zich te voeden aan de bladeren. Bij heter weer verplaatsen ze zich naar lagere regionen en klemmen ze zich steviger tegen de stam.

De warmtecamera's onthulden dat ze de bomen gebruiken als een natuurlijk koelelement. Op dagen waarop de temperatuur tot 39 graden klimt, zijn de lagere delen van de boomstammen tot zeven graden kouder dan de lucht. De dieren klampen zich dan vast aan het koelste deel van de stam, met hun zitvlak tegen de koudste plek. Bij extreme hitte doen ze dat zelfs bij acaciabomen, waaraan ze zich niet kunnen voeden maar die een koudere stam hebben.

Het knuffelen van bomen helpt de koala's vochtverlies te beperken. Omdat ze hun warmte kwijt kunnen in de stam, verliezen ze de helft minder vocht via zweet en adem. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adopteer de juiste asielkat met deze tips

Adopteer de juiste asielkat met deze tips

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/3/2/20140603175504/media_xll_6793832.jpg

Wie een asielkat zoekt te adopteren, kan bij het zien van alle koddige kandidaten gemakkelijk overweldigd worden. Hoe kies je nu de juiste? Ontdek hier een handige checklist met vragen die je best overloopt tijdens het selectieproces.

Moet het een kitten zijn?
Hoewel kittens onweerstaanbaar kunnen zijn, is het een feit dat volwassen poezen doorgaans kalmer zijn en al goede manieren hebben aangeleerd. Denk dus na over hoeveel tijd je zal hebben om te investeren in je pluizige vriend. Check altijd bij de verzorgers of kleine katten al zindelijk zijn en hoe het zit met de sterilisatie/castratie. Bij volwassen poezen informeer je best naar de (medische) achtergrond.

Hoe ziet de kat eruit?
Neen, het draait hier niet om schoonheid, maar wel om een gezonde uitstraling. Kijk uit voor heldere, fonkelende ogen, propere neuzen en oren, en een klittenvrije vacht. Luister ook altijd eens naar de ademhaling van de kat.

Heb je kinderen?
Heel vaak gaan kleine kinderen en kittens niet al te best samen omdat de diertjes zeer onstuimig kunnen zijn. Wie bezorgd is over de wederzijdse reacties kiest beter voor een volwassen kat die al ervaring heeft met kinderen. Uiteraard is het aangeraden om de contacten tussen nieuwe huisdieren en je kleine spruit(en) nauwlettend op te volgen.

Hoe gedraagt de poes zich?
Bekijk het gedrag van potentiële kanshebbers altijd even van dichtbij. Is de kat ontspannen of eerder defensief in jouw buurt? Gedraagt ze zich speels of eerder lusteloos in de omgang met andere dieren? Het is belangrijk om te kaderen hoe de attitude van het dier past binnen je eigen levensstijl, zeker als je al andere huisdieren en/of (jonge) kinderen in huis hebt.

Kort of lang haar?
Helemaal ingepalmd door een langharige kat? Bedenk dan goed dat je tijd zal moeten maken om de vacht te verzorgen. Hardnekkige knopen en klitten zorgen namelijk voor heel wat ongemak en pijn. Wie dus van zichzelf al weet dat hij geen held zal zijn in het borstelen, opteert beter voor kort haar.

Vertrouw tot slot ook zeker op je buikgevoel. Een klik met een kat voel je meestal meteen. Succes! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In rokje naar de klas om korte broek te eisen

In rokje naar de klas om korte broek te eisen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/8/1/8/20140604075254/media_xll_6794408.jpg

Terwijl de meisjes 's zomers een rokje mogen dragen, ­­moeten de jongens van de Don Bosco-school in Genk ook bij tropisch weer een lange broek aan. Uit protest trokken ze massaal in rok naar de ­uniformschool, mét succes.

"De meisjes mogen hun blote benen tonen. Dan doen wij dat ook!", beslisten enkele laatstejaars Lichamelijke Opvoeding & Sport van Don Bosco Genk. Ze hadden de kwestie vorig jaar al aangekaart op de leerlingenraad. "Na twee uur sporten moeten wij ons uniform terug aantrekken om aan de schoolbanken gaan zitten. Zwetend moeten wij die lange broek aan, ook al is het heel erg warm", zeggen initiatiefnemers Jo Roux en Jan Vandevenne.

En de actie heeft succes: directrice Marleen Billen geeft de demonstranten hun zin. "Eigenlijk waren we de kwestie al aan het bekijken", zegt ze. "We hebben aan de leverancier van de uniformrokjes gevraagd ons een donkerblauwe modelshort te be­zorgen. Als de leerlingen dat model goedkeuren, mogen de jongens vanaf september zo'n bermuda dragen. (br.hln)


» Reageer (0)
03-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astrid Nijgh - Ik doe wat ik doe

Astrid Nijgh - Ik doe wat ik doe

Om haar te beluisteren druk op de foto


Astrid Nijgh meisjesnaam De Backer  (Amsterdam, 16 april 1949) is een Nederlands zangeres. Ze volgt vanaf haar dertiende een zangopleiding bij de bekende zangpedagoge Bep Ogterop. In folkclub de Waag in Haarlem ontmoet zij Lennaert Nijgh, met wie zij trouwt.

Als Boudewijn en Lennaert uit elkaar groeien, gaat Astrid muziek schrijven voor de teksten van Lennaert. Veel artiesten vertolken nummers van het echtpaar Nijgh, waaronder Rob de Nijs, Adèle Bloemendaal, Gerard Cox, Leen Jongewaard en Jenny Arean.

Na twee en half jaar huwelijk gaat het echtpaar uit elkaar, maar als schrijversduo blijven zij nog bij elkaar.

In 1973 brengt Astrid Nijgh zelf het nummer Ik doe wat ik doe op single uit. Vanwege duidelijke verwijzingen naar de prostitutie wekt dit nummer veel commotie op. Het nummer bereikt de zesde plaats in de Nederlandse Top 40. Haar zangcarrière neemt vanaf dat moment een vlucht en ze brengt een album uit (Mensen zijn je beste vrienden). Er volgen nog drie hitnoteringen maar deze zijn minder succesvol dan haar eerste single.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste gastronomische gids voor mensen met diabetes

Eerste gastronomische gids voor mensen met diabetes

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/16/11/20140602153518/media_xll_6790751.jpg

De organisatie Zucsu en verantwoordelijken van de gastronomische gids Gault&Millau hebben vandaag de eerste gastronomische en praktische gids voor mensen met diabetes voorgesteld.

Het concept werd opgestart door endocrinologe Marie-Christine Pelckmans, stichtster van Zucsu, met de steun van de Diabetes Liga, de Vlaamse vereniging voor mensen met diabetes en zorgverleners. De chefs Wouter Keersmaekers van de Schone van Boskoop en Laury Zioui van L'Eveil des Sens werden gekozen als ambassadeurs van het project.

"Marie-Christine Pelckmans kwam tot de vaststelling dat veel van haar patiënten niet graag op restaurant gaan omdat ze de indruk hebben dat ze scheef bekeken worden door de restauranthouders", aldus Philippe Limbourg, directeur van de gids. "We zijn dus gestart met een sensibilisering naar de restauranthouders door hen uit te leggen waarom diabetici bijvoorbeeld van bij het aperitief over brood willen beschikken."

Meer dan 150 restaurants hebben deelgenomen aan het project. Vijftien ervan kregen '3 klontjes', omdat ze specifieke menu's aanbieden. 25 restaurants zitten in de categorie '2 klontjes', die onder leiding van een voedingsdeskundige de hoeveelheid koolhydraten van gerechten op de menukaart preciseren. Het niveau '1 klontje' geeft aan dat het personeel bereid is om diabetici op een persoonlijke manier te onthalen.

De gids telt ruim 200 bladzijden en bevat verder praktische informatie over de effecten van alcohol en voedingsadviezen. Hij is vanaf 5 juni te koop en kost 15,95 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antidiabetesmedicijn vertraagt verouderingsproces

Antidiabetesmedicijn vertraagt verouderingsproces

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/12/13/20140603011230/media_xll_6791818.jpg

Metformine, wereldwijd het meest gebruikte medicijn tegen diabetes, verlengt de levensduur en zorgt er ook voor dat men langer gezond blijft. Dat blijkt uit onderzoek door Wouter De Haes van de afdeling Neurobiologie en Dierenfysiologie van de KU Leuven die een en ander uittestte bij een minuscule rondworm die amper drie weken leeft. De onderzoeksresultaten staan gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Uit het onderzoek blijkt nochtans dat metformine de productie van schadelijke zuurstofdeeltjes in de mitochondriën, de 'energiefabrieken' van elke cel verhoogt. Deze ongewenste zuurstofdeeltjes kunnen weliswaar eiwitten en DNA beschadigen, maar De Haes toonde aan dat als er geen te grote hoeveelheid vrijkomt ze op lange termijn een positief effect hebben. De cellen vangen in dat geval immers de zuurstofdeeltjes op voor ze schade toebrengen en zijn nadien zelfs sterker.

"Metformine zorgt voor een lichte verhoging van het aantal schadelijke zuurstofdeeltjes waardoor de cellen dus sterker worden en hun gezonde levensduur verlengt", aldus De Haes. De vermelde rondwormen die in het kader van het onderzoek behandeld werden met metformine vertoonden de typische verouderingstekens niet. "Zij krompen nauwelijks en vertoonden ook geen verrimpeling. De wormen verouderden dus niet enkel trager, ze bleven ook langer gezond", aldus de onderzoeker.

Het onderzoek ontkracht ook de theorie dat deze ongewenste, schadelijke zuurstofdeeltjes veroudering veroorzaken, iets waar de voedings- en cosmetica-industrie handig op inspelen met producten die antioxidanten bevatten. Producten met antioxidanten zoals huidcrèmes, groenten- en vruchtensappen, rode wijn of donkere chocolade neutraliseren deze schadelijke zuurstofdeeltjes en zouden zo de veroudering vertragen."Deze theorie klopt niet. De antioxidanten verhinderen net het levensverlengend effect", aldus De Haes. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sonja liep vier uur lang met kriebelende muis in haar laars

Sonja liep vier uur lang met kriebelende muis in haar laars

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/13/2/20140603061556/media_xll_6792227.jpg

Ze merkte er eigenlijk niets van, maar Sonja den Besten uit de Nederlandse stad Wageningen heeft dit weekend vier uur lang met een levende muis in haar laars rondgelopen. Het beestje had zich verstopt in de voering van het laarsje.

"Waarschijnlijk is hij op de vlucht voor onze katten in mijn schoen gekropen," zegt Sonja, nog steeds beduusd. Toen ze 's ochtends haar laarsje aantrok, voelde ze al wat bewegen. "Ik schudde mijn schoen en hield hem ondersteboven, maar er kwam niets uit, dus ik trok hem maar aan."

Na vier uur zat ze weer thuis in de zetel. Na wat gefriemel aan de laars keek ze plotseling in de oogjes van een muis. Het diertje hield wonderwel niets over aan zijn avontuurtje. "Ik maakte snel een foto en daarna sprintte hij naar buiten. Hij heeft geluk gehad. Het was bijna een verpletterd muisje." (br.hln)


» Reageer (0)
02-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het pakkend levensverhaal van het kleine meisje (5) dat wist dat ze een jongetje was

Het pakkend levensverhaal van het kleine meisje (5) dat wist dat ze een jongetje was

Klik op de foto om de video te bekijken

Vanaf het moment dat ze kon praten, riep de kleine Ryland Whittington dat ze een jongetje was. Het kind wist al heel snel dat ze als jongen gevangen zat in het lichaam van een meisje. Na het raadplegen van specialisten en heel wat opzoekingswerk, beseften de ouders Jeff en Hillary dat er maar één conclusie mogelijk was. De opmerkelijke transitie van hun kind goot het Amerikaanse koppel in een ontroerende video, die op enkele dagen tijd al meer dan drie miljoen keer bekeken werd.

Zoals alle ouders wilden Jeff en Hillary niets liever dan hun kinderen gelukkig zien. Toen Ryland in 2007 geboren werd, dacht het koppel dat ze een kerngezonde baby had. Het dochterje bleek echter doof te zijn. Via oorimplantaten kon het gehoorprobleem gelukkig verholpen worden.

Van zodra het kleine meisje echter kon praten, brulde ze dat ze een jongetje was. "Sommige kennissen vertelden ons dat dit gewoon een fase was", aldus Jeff en Hillary. "Normaal komen zulke fases snel ten einde maar hier werd het gevoel bij Ryland enkel maar sterker."

"Met tranen in de ogen vroeg ze aan ons: 'Waarom heeft God me zo gemaakt?'. Ze was misschien maar vijf jaar oud maar we moesten naar haar beginnen luisteren." De ouders benaderden experten en lazen alle informatie die ze maar konden vinden. Er was maar één conclusie
mogelijk: "Ryland is een transgender". Alhoewel geboren in een vrouwelijk lichaam, kwam het brein van hun kind overeen met dat van een jongetje.

Tijdens hun zoektocht naar antwoorden stuitten ze op een vreselijk statistisch gegeven: 41 procent van de transgenders in de Verenigde Staten doet een zelfmoordpoging. Zo ver wilden Jeff en Hillary het niet laten komen. Ze troffen onmiddellijk drastische maatregelen om hun kind te helpen.

De lange blonde lokken van Ryland werden gekortwiekt, de roze prinsessenkamer werd een echte jongenskamer en ze zeiden niet langer 'zij' maar wel 'hij'. Hun dochter werd voortaan gekoesterd als een zoon. Het geluk van de zesjarige Ryland kon niet op.  

De ouders ontvingen ondertussen een inspiratie-award omdat ze transseksualiteit bespreekbaar hebben gemaakt. Ter ere daarvan maakten Jeff en Hillary deze ontroerende video van hun prachtige zoontje. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak je helse dieet dragelijker door een portie pruimen

Maak je helse dieet dragelijker door een portie pruimen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/5/6/7/20140602124148/media_xll_6790282.jpg

Diëten is niet altijd even simpel en al zeker niet als we een al tijdje bezig zijn. Steeds weer zo weinig mogelijk suikers binnenspelen en het houden bij groenten en fruit, al is het oppassen geblazen met gedroogd fruit, dat enorm veel suikers bevat. Al lijkt dat nu toch niet zo te zijn. Gedroogd fruit zou net de marteling van het diëten vergemakkelijken. Iedere dag twee keer een handvol pruimen eten, kan de kleine gemene hongertjes onderdrukken.

Onderzoekers aan de universiteit van Liverpool volgden het gewicht op van 100 zwaarlijvige mannen en vrouwen die meteen ook een uitgebreide dieetcursus kregen. De helft van de groep kreeg te horen dat ze af en toe pruimen mochten eten als tussendoortje. De mannelijke deelnemers aten per dag zo'n 170 gram, dat zijn ongeveer 15 pruimen. De vrouwen deden het met iets minder en aten 140 gram of wel 12 pruimen per dag. Al is het aangeraden om eerst te beginnen met kleinere porties aangezien de darmflora wel eens gevoelig kan reageren op pruimpjes.

In andere afslankprogramma's krijg je wel eens te horen dat je niet te veel fruit mag eten aangezien er een te hoge concentratie aan suikers aanwezig is. Al lijkt dat niet te gelden voor het gedroogde fruit. Naarmate het dieet vorderde was het de groep met pruimen die sneller gewicht verloor. Daarbij zouden ze steeds meer een verzadigd gevoel overhouden door de grote hoeveelheid vezels die we terugvinden in het gedroogde fruit.

Ondanks dat pruimen vaak een negatieve invloed hebben op onze spijsvertering, werden ze goed verdragen, zei onderzoeker Jo Harrold. Volgens diens collega Jason Halford hebben ook andere gedroogde fruitsoorten zoals rozijnen, een positieve werking tijdens het dieet. "Een van de grootste boosdoeners van een dieet is dat je steeds rondloopt met een hongergevoel", zei Halford.

Al moeten pruimen nu niet meteen worden geprezen als het nieuwste en beste gewichtsverlieswonder. Het eten van gedroogd fruit maakt het dieet gewoon een beetje dragelijker. Zo is het doel van de gewenste porties fruit per dag bij een dieet veel gemakkelijker te bereiken door gedroogd fruit te eten. Daarbij is het ook veel gemakkelijker om gedroogd fruit mee te nemen in de tas dan vers fruit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit roestige dekseltje bedekt de diepste put ter wereld

Dit roestige dekseltje bedekt de diepste put ter wereld

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/3/2/20140602083710/media_xll_6789497.jpg

Dit roestige deksel is amper 23 centimeter in doorsnede, maar het bedekt enkele van de grootste geheimen van de aarde. Het gat onder het deksel reikt 12.262 meter diep. Het is het diepste gat ooit gemaakt door mensen, in een mislukte poging van de Russen om tot het middelpunt van de aarde te boren.

De 'space race' tussen de Russen en de Amerikanen tijdens de Koude Oorlog is alom bekend. Maar onder de grond speelde zich een zelfde rivaliteit af, die de krantenkoppen niet haalde maar daarom niet minder competitief was: een wedloop om naar het middelpunt van de aarde te boren. In een poging om de Verenigde Staten hierin te verslaan, creëerde de Sovjet-Unie tussen 1970 en 1994 het 'superdiep boorgat van Kola'.

U kan zich vragen stellen bij de drijfveren van de Russen, maar het project op het Kola-schiereiland gaf wel heel wat geheimen prijs over de samenstelling van de grond onder onze voeten. Voor het gat bestond, moesten geologen zich behelpen met seismische golven om veronderstellingen te doen over de samenstelling van de aardkorst. Een methode die niet doeltreffend bleek.

Water
Wetenschappers hadden bijvoorbeeld nooit kunnen vermoeden dat zich op een diepte van drie tot zes kilometer onder het oppervlak water bevond in het versplinterde gesteente. Hoe dat water daar komt, wordt nu nog onderzocht. Verondersteld wordt dat het bestaat uit waterstof- en zuurstofatomen die uit het gesteente geperst zijn door de enorme druk.
 
De boeiendste ontdekking van het project waren microscopisch kleine planktonfossielen van meer dan twee miljard jaar oud op een diepte van 6,5 kilometer. 24 prehistorische soorten waren ingekapseld in organische verbindingen die op een of andere manier de extreme druk en temperatuur konden overleven.

Hitte
Het laatste mysterie dat het boorgat onthulde, was meteen ook de reden waarom de werkzaamheden gestaakt moesten worden. Vanaf een diepte van drie kilometer begon de temperatuur gestaag te stijgen. Op 12 kilometer piekten de temperaturen tot 180 graden Celsius; bij zulke hitte werd de boor onbruikbaar.

De afstand tot het middelpunt van de aarde wordt geschat op zo'n 6.400 kilometer. De Russen kwamen dus lang niet in de buurt van hun doel. Het project is officieel afgesloten in 2005 en het gat werd dichtgelast met een metalen dekseltje. De vele mysteries die het bedekt, worden tot op vandaag nog steeds bestudeerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Delacre lanceert koninklijke koekjesdoos

Delacre lanceert koninklijke koekjesdoos

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/11/7/20140602134216/media_xll_6790372.jpg

Koekjesfabrikant Delacre brengt een speciale verpakking uit om de eerste troonverjaardag van koning Filip en koningin Mathilde te vieren. De nieuwe 'koninklijke doos', waarop het koningspaar en haar gezin staat afgebeeld, ligt vanaf 23 juni in de winkelrekken.

Delacre brengt traditiegetrouw koninklijke koekjesdozen uit om een mooi moment binnen de koninklijke familie, zoals bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk, te vieren.

"Al van bij de aankondiging van de troonsbestijging van het nieuwe koningspaar worden we overspoeld door vragen over de komst van een nieuwe koninklijke doos, met daarop koning Filip", vertelt Gunther Deckers, marketing manager bij Delacre. "Voor veel mensen zijn de 'koninklijke dozen' van Delacre iconen geworden. De koekjesblikken schetsen de geschiedenis van ons koningshuis en bevatten de klassiekers uit het assortiment van Delacre."

Toen koning Filip in juli 2013 de troon besteeg, was het uitkijken naar de nieuwe lijst van hofleveranciers, gekozen door hem en zijn echtgenote. In november vorig jaar kreeg Delacre het brevet van hofleverancier opnieuw toebedeeld, een titel die de koekjesproducent al sinds 1879 draagt.

De koninklijke doos is een gelimiteerde editie. De dozen liggen vanaf 23 juni in de rekken van de winkelketens, aan de adviesprijs van 7,99 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontmoet Steven: een man die niet kan werken omdat hij niet bestaat

Ontmoet Steven: een man die niet kan werken omdat hij niet bestaat

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/16/0/20140602125608/media_xll_6790275.jpg

De Verenigde Naties schatten dat er wereldwijd 12 miljoen staatslozen zijn. Steven is er één van. Hij leeft in het Verenigd Koninkrijk. Zonder nationaliteit en vaderland kan hij niet gedeporteerd worden. Maar ook een opleiding, rijbewijs en een job zijn onmogelijk omdat hij eenvoudigweg niet bestaat.

Drie jaar geleden wandelde Steven (fictieve naam, nvdr.) een politiekantoor in Cardiff binnen met de vreemde vraag om gearresteerd te worden, ook al had de man geen enkele misdaad op zijn actief. Toen de arm der wet weigerde, vroeg Steven of het zou helpen indien hij een agent beledigde. De politie weigerde opnieuw om hem aan te houden.

Steven was wanhopig geworden nadat een reeks gebeurtenissen van hem een 'marginaal' hadden gemaakt. Een nachtje in de cel verkoos hij boven weer een nacht op straat.

Alien
Zijn hachelijke situatie komt hierop neer: geen enkele staat erkent hem als burger. "Als staatsloze ben je een alien", verklaart de man. "Waar ik ook op deze wereldbol neerstrijk, overal zal men zeggen 'Jij bent niet van hier'".

Zonder nationaliteit ook geen rechten die andere mensen als vanzelfsprekend beschouwen zoals gezondheidszorg en scholing. Steven kan niet werken, reizen, een bankrekening openen, een rijbewijs halen of trouwen.

Geboorteakte
De 32-jarige man denkt dat hij in Zimbabwe of Mozambique is geboren. Zijn moeder verdween toen hij 18 jaar was. Zijn vader heeft hij nooit gekend. "Ik beschik niet over een geboorteakte en dat is de oorzaak van al mijn problemen", vertelt Steven. "Ik kan niet bewijzen wie ik ben of waar ik vandaan kom."

Zijn moeder vertelde hem nooit iets over haar familie. Hij vermoedt dat ze afkomstig was van Mozambique en dat land ontvluchtte wegens de burgeroorlog. Toen hij 15 jaar was, liet zijn moeder hem achter bij een familielid in de stad Bulawayo. In 2000 zag hij haar voor het laatst. Niemand heeft nog wat van haar gehoord sindsdien.

Asielaanvraag
Hij heeft in Zimbabwe tevergeefs geprobeerd om een identiteitsbewijs te krijgen maar dat werd hem steeds geweigerd omdat er geen geboorteakte werd teruggevonden.  Nadat hij oppositie had gevoerd tegen president Mugabe moest hij het land ontvluchten. Met een vals paspoort op zak geraakte hij in Londen. De Britse autoriteiten verwierpen zijn asielaanvraag en droegen hem op het land te verlaten maar zonder geldige identiteitspapieren was dat onmogelijk voor Steven.

Dochterje
Hij besloot om in Cardiff te blijven waar hij werkte in warenhuizen. Geen enkele werkgever vroeg toen naar zijn identiteitskaart. Hij werd er verliefd op een Oegandese studente en ze kregen samen een baby. Zijn wereld stortte in 2010 in mekaar toen zijn vriendin werd teruggestuurd naar Oeganda na het beëindigen van haar studies. "Hoe hard het ook was, ik moest mijn dochtertje samen met haar moeder naar Oeganda laten vertrekken", aldus Steven. "Ik kon mijn nationaliteit immers toch niet doorgeven aan haar, zo zou mijn kind tenminste niet staatsloos zijn."

Harare
In die periode begonnen Britse werkgevers de identiteit van hun werknemers nauwgezet te checken. Steven verloor alles en kwam terecht in een opvangtehuis voor daklozen. Hij heeft ondertussen ontelbare brieven geschreven naar de Zimbabwaanse ambassade en zelfs het hospitaal waar hij denkt geboren te zijn. Volgens de ambassade moet de man zelf naar de hoofdstad Harare reizen om de archieven te doorzoeken. Maar hoe moet hij dat in godsnaam doen als hij niet kan en mag reizen zonder geldig paspoort?

Eeuwig
Steven zit al tien jaar in een bureaucratische nachtmerrie zonder enige vooruitgang. "Het liefst van al wil ik een identiteitskaart met mijn foto erop, dan zou ik tenminste tot een volk behoren en op zoek kunnen gaan naar mijn dochter." Nooit over geldige papieren beschikken, is dan ook het ergste dat Steven kan overkomen. "Dan ben ik voor eeuwig een illegale immegrant die gedoemd is op straat te leven en te sterven. Niemand zal naar mijn begrafenis komen."

Petitie
Staatsloosheid is een wereldwijd fenomeen dat weinig aandacht krijgt. Ook in België komt het voor. Het Europees Netwerk van Staatloosheid (NES) heeft eind vorige maand een petitie gelanceerd voor de erkenning van staatlozen. U kan de petitie  hier ondertekenen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chi Coltrane - Go Like Elijah

Chi Coltrane  -  Go Like Elijah

Klik op de foto om haar te beluisteren


Chi Coltrane (16 november 1948, Racine, Wisconsin) is een Amerikaans zangeres en songwriter.

Chi (spreek uit als het Engelse 'Shy') was één van de zeven kinderen van een Canadese moeder en een Duitse vader, een violist. Ze had al vroeg interesse in muziek en kon op haar twaalfde al acht instrumenten bespelen. Haar favoriete instrument is de piano. In 1970 speelde ze in diverse clubs in Chicago. Een jaar later vertegenwoordigde ze haar land op het International Rock Festival in Rio de Janeiro. Niet veel later tekende ze een platencontract van CBS/Columbia Records.

Haar debuutalbum 'Chi Coltrane' komt in 1972 uit en wordt dankzij haar eerste single 'Thunder and Lightning' een wereldwijde topper. Van de single werden er meer dan een miljoen verkocht. Na een succesvolle tour trekt ze twee jaar de studio in om haar tweede album 'Let it Ride' (1974) op te nemen. Chi schrijft al haar nummers zelf en ook dit album wordt weer een groot succes. Daarna geeft ze in één jaar 300 concerten over de hele wereld. Ook in Europa scoort ze hits, waaronder top tien hits in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. Met 'Go like Elijah' staat ze in 1973 dertien weken in de Nederlandse Top 40, waarvan twee weken op nummer 1. Tussen 1973 en 1975 ging ze naar de 'Salter School of Music' in Los Angeles. In 1975 verschijnen twee verzamelalbums: 'Greatest Hits' en 'Best of Chi Coltrane'. Twee jaar later verschijnt haar derde plaat 'Road To Tomorrow' (1977). Daarna verhuisde ze naar Europa, waar ze haar volgende albums maakte: 'Silk and Steel' (1981), 'Live!' (1982), 'Ready to Roll' (1983) en 'The Message' (1986). Vanaf 1991 woonde ze in Zürich, waarna ze in 1993 terugkeerde naar haar geboorteland, waar ze in Los Angeles een opnamestudio begon. In 1996 verscheen haar verzamelalbum 'Chi Coltrane's Golden Classics'. In 2009 keerde Chi Coltrane terug op de bühne met het album 'Yesterday, Today and Forever', dat een compilatie is van haar werk vanaf 1982 en ook enkele gloednieuwe nummers bevat. Het album is vooralsnog alleen te verkrijgen via haar eigen website 'www.chicoltrane.com'.


» Reageer (0)
01-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manneke Pis plast melk

Manneke Pis plast melk

http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/3/2/20140601110359/media_xll_6787457.jpg

Manneke Pis, gehuld in de kleren van een Afrikaanse veehouder, plast vandaag melk naar aanleiding van Wereldmelkdag. Initiatiefnemer Dierenartsen Zonder Grenzen wil zo de aandacht trekken op Afrika, waar melk een belangrijke voedsel- en inkomensbron is. De melkproductie blijft er echter onvoldoende.

Melk speelt in Afrika een essentiële rol in de strijd tegen honger, ondervoeding en armoede. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden zijn afhankelijk van dieren voor hun voedsel en inkomsten, terwijl 85 procent van de veeboeren melk van zijn dieren drinkt.

De productie in Sub-Sahara-Afrika blijft echter ondermaats. Vaak geeft een Afrikaanse koe slechts twee à drie liter melk, tegenover twintig of dertig liter bij een Belgische soortgenoot. In het droogseizoen is dat vaak zelfs één liter. Dat gebrek aan melkproductie is te wijten aan een tekort aan water, voer en dierengezondheidszorg.

Met de actie vragen Wervel, Biosano en Dierenartsen Zonder Grenzen aandacht voor het belang van melk en voor de uitdagingen waarmee veehouders geconfronteerd worden. Ze pleiten voor maatschappelijk verantwoorde en eerlijke melk waar boer, dier, milieu en consument samen beter van worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostende Voor Anker lokt mensenzee naar kust

'Oostende Voor Anker' lokt mensenzee naar kust

http://static1.hln.be/static/photo/2014/14/15/11/20140531230136/media_xll_6787061.jpg

Het maritieme evenement 'Oostende Voor Anker' lijkt te profiteren van het mooie weer. Donderdag daagden al 75.000 bezoekers op, vrijdag werden er nog eens 50.000 geteld. Zaterdag en zondag hopen organisatoren Toerisme Oostende en de vzw Oostende Voor Anker tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers te stranden.

Voor een soortgelijke cijfer moeten we al terug naar 2009. "Vorig jaar merkten we 180.000 bezoekers op, maar toen was het weer een flink stuk minder", weet Vincent Drouard van Toerisme Oostende. "Nu is het over de koppen lopen. Sinds zaterdagmiddag moesten we al het verkeer afleiden naar de parkings op oosteroever of nabij de Sleuyter Arena. Van daaruit kunnen bezoekers de bus, tram of overzet nemen."

Oostende Voor Anker staat dit jaar in het teken van de 70-jarige bevrijding van de kuststad. Blikvangers zijn onder meer driemaster Marjorie II, Bel Espoir, Bel du Roy en twintig zogenaamde Little Ships, die de evacuatie en redding van de stad inzetten. Het evenement zal over de vier dagen heen 150 schepen mogen verwelkomen. Naast het bezoeken van authentieke en legendarische schepen, kan je ook genieten van sfeervolle muziek en lekkere hapjes.

De organisatoren raden iedereen aan om met het openbaar vervoer te komen en dan vooral met de trein. Vandaag staat om 15 uur een spectaculair vertrek op het programma, wanneer de twintig Little Ships Oostende terug verlaten. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!