Schilderij van Hollandse meester bevat na restauratie plots walvis
Klik op de foto om de video te bekijken

Een echte publiekstrekker was het schilderij 'Gezicht op Scheveningen' van Hollandse meester Hendrick van Anthonissen nooit in het Fitzwilliam Museum in Cambridge. Daar komt na vandaag misschien wel verandering in. Onder een laag verf op het schilderij is tijdens de restauratie een walvis ontdekt. Dat meldde de Britse krant The Guardian. Waarschijnlijk is het zeezoogdier in de 18e eeuw over geschilderd.
Het was voor het Fitzwilliam Museum altijd al een raadsel waarom de mensen op het schilderij Gezicht op Scheveningen uit 1641 zo samenschoolden op het strand. Het schilderij stond dan ook bekend als één van de saaiere schilderijen in de Gouden Eeuw-collectie.
Het olieverfschilderij was aan restauratie toe omdat de vernislaag na een tijdje verkleurt. Deze werd als eerst verwijderd.
Onder de vernislaag kwam een man vandaan, die leek te zweven in de lucht. Dit was voor conservator Shan Kuang al opvallend.
Toen de conservator met een scalpel en oplosmiddel nog wat van de verf verwijderde, kwam het lichaam van de walvis tevoorschijn. Nu begreep Kuang waar de andere mensen op het schilderij naar stonden te kijken: de man op de walvis.
Waarom de walvis overgeschilderd werd blijft een raadsel. Conservator Kuang denkt dat de eigenaar van het schilderij de walvis afstotelijk vond of dat een handelaar dacht dat het schilderij beter zou verkopen zonder het dode dier in het midden. (br.hln)
|