NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is er aan de hand met de apen in Emmen?

Wat is er aan de hand met de apen in Emmen?


http://static2.hln.be/static/photo/2013/15/14/9/20130731172157/media_xll_6027024.jpg


Het publiek denkt hard mee over het apenraadsel in het Nederlandse Emmen. Sinds eergisteren komen de 112 bavianen in Dierenpark Emmen nauwelijks van hun plek en eten en drinken ze bijna niet. De verzorgers hebben geen idee wat er met de dieren aan de hand is, maar veel mensen denken wel te weten waarom de bavianen zo onrustig zijn.

De dierentuin werd afgelopen dagen overspoeld met tientallen mails en telefoontjes met mogelijke antwoorden, vertelt bioloog Wijbren Landman van het Drentse dierenpark. "De één oppert dat er een aardbeving is geweest of een natuurramp dreigt, een ander vermoedt dat er een slang ontsnapt is", zegt Landman.

Hij kreeg een mail van iemand die zei de bavianen wel op afstand te kunnen genezen. Ook een dierentolk en paragnost hebben inmiddels hun hulp aangeboden, maar voor dat aanbod heeft het dierenpark vriendelijk bedankt.

De bioloog sluit niet uit dat de apen zijn geschrokken van een roofdier of een bezoeker in kleding met een roofdierprint. "Een onderzoeker liet ons weten in het wild een vergelijkbare situatie te zijn tegengekomen. De bavianen waren daar dagen van slag na het zien van een vijand", zegt Landman. (br.hln - foto anp)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid van Jan Becaus

Afscheid van Jan Becaus


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/2/12/20130731200723/media_xll_6027267.jpg


Na 10.554 dagen op de nieuwsdienst van eerst BRTN, dan BRT en nu VRT, is het genoeg geweest voor de 65-jarige Jan Becaus. Op de valreep deed hij nog een uitspraak om u tegen te zeggen: "Ik nam me voor om te zijn als een aardappel: kleurloos, geurloos en smaakloos." De reden is simpel: "Een nieuwsanker is het nieuws niet."

Op het einde van zijn laatste presentatie richtte Jan nog een woordje aan zijn kijkers: "Ik ben 29 jaar nieuwslezer geweest, in goede en kwade dagen. Ik heb het altijd een voorrecht gevonden om jullie te vertellen wat er in de wereld gebeurd was."

Vervolgens werd hij letterlijk in de bloemen gezet, door collega's maar ook door de concullega's van VTM. Zijn laatste dag werd ook vastgelegd door een fotograaf, en het resultaat is op deze Facebookpagina te bewonderen.

Jan Becaus werkte al die tijd op de televisie-nieuwsdienst, als verslaggever en presentator van "Het Journaal". De festiviteiten rond de troonswisseling, op 21 juli, waren zijn laatste grote wapenfeit.

De laatste jaren had Jan Becaus een soort cultstatus en ongemene populariteit veroverd, voornamelijk door zijn bijzondere uitspraak van het Engels.

Het afscheid van Becaus kreeg de voorbije weken heel wat media-aandacht en er werden zelfs diverse Facebook-groepen voor hem opgericht. In de Gentse cinema Sphinx werd "De Jan Becaus Afscheidswake" gehouden. De site 'Jan Becausify' werd dan weer opgericht voor iedereen die nu al heimwee heeft naar zijn uitspraak.

In een opiniestuk op deredactie.be schreef Becaus dat hij de voorbije drie decennia "Het Journaal" en de hele VRT grondig heeft zien veranderen.

"Ten goede, want ondanks de concurrentie, die aanvankelijk fataal leek te worden, heeft de openbare omroep niet alleen flink standgehouden, maar met succes weerwerk geboden. In die mate, dat de VRT op dit ogenblik de onbetwiste marktleider is in het Vlaamse televisielandschap." (br.hln)


Bedankt Jan en geniet van je pensioen, maar we zullen je wel missen !!!» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fabelachtige trap leidt naar het grote niets maar wie durft hem te nemen?

Fabelachtige trap leidt naar het grote niets maar wie durft hem te nemen?


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/2/9/20130731125902/media_xll_6026349.jpg


Toeristen die een stevige adrenaline-opstoot wel weten te waarderen, kunnen sinds gisteren hun hartje ophalen in de Oostenrijkse Alpen. Daar is de fabelachtige 'Trap naar het Niets' officieel geopend.

Nadat half juli al de spectaculaire 'Skywalk' in Dachstein werd ingehuldigd, wordt de attractie nu uitgebreid met 'Die Treppe ins Nichts'. De trap bestaat uit veertien helse treden die naar een klein glazen platform leiden, vanwaar toeristen temidden van de bergtoppen kunnen genieten van het overweldigende panorama. Ongeveer honderd meter lager gaapt het dal.

Wie zijn hoogtevrees onder controle houdt, ervaart een gevoel van "absolute vrijheid", belooft de dienst voor toerisme.(br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit doen beren als (ze denken dat) er niemand in de buurt is

Dit doen beren als (ze denken dat) er niemand in de buurt is

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Zelden komen beren positief in het nieuws, maar deze keer is anders. Een camera die in de bossen van Alberta (Canada) is opgesteld, kon immers een hevige partij 'boomknuffelen' van een aantal beren vastleggen.

Het schuren tegen de schors van de boom heeft uiteraard een doel, namelijk jeuk bestrijden. Het gedrag is niet uitzonderlijk, wel dat het gefilmd kon worden. De milieuwebsite Treehugger publiceerde de beelden. Wat begint als een onemanshow draait snel uit op een trio. Terwijl twee beren zich tegoed doen aan de stam, rolt een derde over de grond dat het een lieve lust is. Vier beren nemen uiteindelijk deel aan het tafereel.

Wilde beren leven in een complexe sociale structuur. Boomknuffelen bestrijdt niet alleen jeuk, het biedt de dieren ook de gelegenheid om onder andere spanningen tussen elkaar te bezweren en banden aan te halen.

De camera's die op verschillende plaatsen zijn opgesteld in de bossen van Alberta, dienen onderzoekers meer te leren over het leven van verschillende diersoorten in het wild. In het natuurgebied duiken zelden mensen op. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese wetenschappers kweken tanden uit urine

Chinese wetenschappers kweken tanden uit urine


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/5/0/20130730153551/media_xll_6024210.jpg


Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd tanden te laten groeien uit stamcellen afkomstig uit urine. Dit soort tanden zouden volgens wetenschappers in de toekomst een oplossing kunnen zijn voor mensen die hun tanden verliezen door verwaarlozing of ouderdom.

De resultaten staan gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Regeneration. Het onderzoeksteam gebruikte cellen uit urine van muizen en lieten die in een laboratorium verder ontwikkelen tot stamcellen.

De wetenschappers plaatsten een mix van deze stamcellen en ander materiaal in de muizen. Na drie weken begon de celbundel op een tand te lijken. De gekweekte tanden waren echter niet zo hard als normale tanden. "De tandachtige structuur bevatte tandmerg, tandbeen en tandglazuur", melden de wetenschappers.

Wetenschappers reageren sceptisch op het resultaat. Zo vertelt Chris Mason, stamcelwetenschapper aan het University College London, aan de BBC: "Urine is waarschijnlijk een van de slechtste bronnen. Urine bevat weinig cellen, daardoor kan het niet op een efficiënte manier worden omgezet in stamcellen."

Hij waarschuwt daarnaast voor het risico op infecties door bacteriën uit urine. In urine is de hoeveelheid bacteriën veel hoger dan in andere celbronnen. "Je zou het gewoon niet op deze manier moeten doen", aldus Mason. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Virunga Park meer waard zonder olieboringen

"Virunga Park meer waard zonder olieboringen"


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/14/9/20130731063708/media_xll_6025494.jpg


Het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo kan 1,1 miljard dollar per jaar opleveren, stelt een onafhankelijk bureau dat in opdracht van het Wereld Natuur Fonds onderzoek deed naar de waarde van het park. Voorwaarde is wel dat geen olie wordt gewonnen in het gebied.

Investeringen die waterkrachtcentrales, visserij en toerisme op gang brengen, kunnen volgens het onderzoek 45.000 mensen aan een baan helpen.

Virunga National Park, 790 vierkante kilometer groot, is Unesco Werelderfgoed. Een kwart van de laatste berggorilla's leeft er.

Twee oliebedrijven, Total en Soco, hebben het recht er olie te gaan winnen. In mei beloofde de topman van Total geen gebruik te zullen maken van dat recht. (br.hln - foto reuters)

Een kwart van de laatste berggorilla's leeft in het gebied.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fraude met internetbankieren blijft toenemen

Fraude met internetbankieren blijft toenemen

Klik op de foto om een filmpje te bekijken
In de eerste zes maanden van dit jaar alleen al werden 838 gevallen van fraude met internetbankieren geteld, goed voor een bedrag van 2,7 miljoen euro. De fraude, bijvoorbeeld 'phishing', neemt toe: over heel 2012 waren er 1.003 gevallen van fraude met internetbankieren voor een totaal van bijna 3 miljoen euro. Dat tonen cijfers van de bankenfederatie Febelfin aan.

Fraude met internetbankieren is een recent fenomeen. Zo was er in 2011 sprake van slechts 94 gevallen. Na één kwartaal werden dit jaar al 473 gevallen geregistreerd.

In de meeste fraudegevallen gaat het om 'phishing'. Daarbij sturen de fraudeurs de achteloze burger e-mails, zogezegd in naam van de bank, en vragen hen om een aantal gegevens door te geven. De fraudeurs namen daarna telefonisch contact op, geven zich uit voor een medewerker van de bank en vragen om de response code door te geven die op het scherm van de kaartlezer verschijnt. Op die manier geraken ze op een onrechtmatige manier aan geld.

Febelfin sensibiliseert met een YouTube-filmpje de bankklanten om nooit bancaire gegevens te delen via de telefoon: (br.hln)

Dit hebben ze bij mij al een paar maal geprobeerd....oppassen dus...het gebeurt...» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderkat overleeft bootreis van 12.000 km zonder eten

Wonderkat overleeft bootreis van 12.000 km zonder eten


http://static3.hln.be/static/photo/2013/2/7/13/20130731055013/media_xll_6025453.jpg


Een kat die als verstekeling op een vrachtschip van de Filippijnen naar Los Angeles was meegekomen, heeft de reis bij wonder overleefd, al was het op het nippertje, want het 4-jarige beestje moest het op de 11.750 kilometer lange reis zonder eten of drinken stellen.

Bij aankomst in Los Angeles werd de kat meer dood dan levend aangetroffen, maar inmiddels is het beest na verblijf in een dierenziekenhuis alweer behoorlijk aangesterkt. Volgens het ziekenhuispersoneel is Pinay, zoals ze hem hebben gedoopt, nog wel wat schichtig, maar klaar om te worden geadopteerd. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Politie waarschuwt voor oplichters van Microsoft

Politie waarschuwt voor oplichters van 'Microsoft'


http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/9/11/20130731092939/media_xll_6025676.jpg


De politie van Antwerpen waarschuwt voor oplichters die zich aan de telefoon voordoen als medewerkers van Microsoft. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De bellers zeggen de mensen in het Engels dat er problemen zijn met hun computer, waarna ze vragen of ze het toestel vanop afstand mogen overnemen. Wie instemt, geeft de beller zo vrije toegang tot persoonlijke gegevens zoals paswoorden en bankgegevens.

Gedupeerden kunnen een aangifte doen op het nummer 0800 123 12 of bij de lokale politie.  (br.hln)» Reageer (0)
30-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op één na oudste Belg overleden

Op één na oudste Belg overleden


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/8/13/20130730222510/media_xll_6025063.jpg


De op één na oudste Belgische vrouw, Anne-Marie Dewinter, is vandaag op 109-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Anthony Croes-Lacroix, een Belgische correspondent van de Gerontology Research Group (GRG).

Dewinter werd geboren op 30 december 1903. Ze leefde in een rusthuis in Wilsele en stierf vandaag toen ze 109 jaar en 212 dagen oud was. Volgens Croes-Lacroix was ze de laatste nog levende Belg die geboren werd in 1903. Op de lijst met de alleroudste Belgen bekleedde ze de 25ste plaats.

De oudste Belgische is ook een vrouw, Fanny Godin, geboren op 27 mei 1902 in Hoei en momenteel woonachtig in Zoutleeuw. Ze is 111 jaar en 64 dagen oud. De op één na oudste is nu Marie-Jeanne Pirenne-Lempereur, geboren op 8 april 1904 in Charneux.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De niet te winnen oorlog tegen de vuurmier

De niet te winnen oorlog tegen de vuurmier

Klik op de foto om een filmpje te bekijken

'Mieren uit de hel' of 'de onoverwinnelijke mier', het zijn maar twee van de vele bijnamen die Amerikanen uit de zuidelijke staten aan de door hen zo gevreesde insecten geven: vuurmieren. Sinds de rode insecten 80 jaar geleden de Amerikaanse zuidkust binnenkwamen, zijn ze nooit meer weggegaan. Integendeel, ze schuiven alsmaar verderlijker op naar het noorden, zo blijkt.

Justin Nobel, journalist bij het wetenschapsmagazine Nautilus, verhuisde vorig jaar van New York, in het noorden van de VS, naar New Orleans in de staat Louisiana, in het zuiden. Bij zijn eerste picknick na zijn verhuis, in het City Park, voelde Nobel ineens "een pijn alsof mijn benen in brand stonden". "We schoten uit onze broek en zagen een massa vuurmieren over onze benen kruipen. Ik werd meer 200 keer gestoken, mijn oren en keel zwelden op. Gelukkig was ik niet allergisch, en hield ik er alleen een hoop jeukende bulten aan over."

Voor Nobel liep de aanval van de vuurmieren goed af, maar dat is niet voor iedereen zo. Tot vijf procent van alle Amerikanen zou allergisch zijn aan een beet van de vuurmier, met de dood als mogelijk gevolg.

De vuurmier, 'Solenopsis invicta' in het Latijn, komt oorspronkelijk uit het vochtige grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. Ergens begin jaren 30 van de vorige eeuw kwamen ze de VS binnen via een Amerikaans cargoschip dat van Brazilië kwam en aanlegde in de haven van Mobile in de staat Alabama. Het ging maar om enkele koninginnen, die onderweg alles aten wat ze konden vinden: kakkerlakken, kevers, suiker uit de laadruimte, en uiteindelijk ook delen van zichzelf, zoals hun vleugels en hun vetreserves.

Eens ze aan land kwamen, begonnen de vuurmieren hun eerste mierenhoop te bouwen. Stelselmatig breidden ze uit, en voedden ze zich met al het lekkere dat de Deep South te bieden had: zaden, nectar, wormen, vlinders, en zelfs dode schildpadden, slangen en alligators.

De mieren bouwden ook een nest in de tuin van het huis op 550 Charleston Street, waar een twaalfjarige jongen de vuurmieren in 1942 voor het eerst ontdekte. De jongen die opgroeide midden in de miereninvasie was E.O. Wilson, nu de bekendste en meest gerespecteerde mierenbioloog ter wereld.

Over de jaren heen trachtten de Amerikanen met man en macht de mieren uit te roeien. Van gif over insecticiden tot vallen. Maar de meest geliefde methode was en is nog steeds van een ander kaliber: benzine. "Steek een bezemstok in de mierenhoop, giet er benzine over en steek de boel in de fik. Wat er ook in de mierenhoop zit, opbranden zal het", zo luidde het devies in het diepe zuiden.

Vanaf de jaren 60 begon ook de overheid zich te moeien en massaal pesticiden in te zetten om de verspreiding van de vuurmier in de dammen. Het gebruik van het middel 'Mirex' scheerde ongekende toppen, waardoor niet alleen mieren, maar ook vogels, honden, katten, krabben, ganzen, kikkers en miljoenen vissen stierven. Pas in 1977 werd Mirex verboden, waardoor nu nog altijd 25 tot 35 procent van alle inwoners van de zuidelijke staten sporen van de uiterst giftige stof in hun lichaam dragen.

En toch volstond ook Mirex niet om de miereninvasie tegen te houden, integendeel. Het middel doodde net de inheemse mierensoorten, waardoor de vuurmieren extra vrij spel kregen en nog noordelijker konden oprukken. Bovendien hebben wetenschappers onlangs ontdekt dat de vuurmier aan het kruisen is met een andere soort, waardoor ze samen een 'supermier' vormen. Beide soorten apart overleven bijvoorbeeld maar maximaal vier dagen in de vrieskoude, de kruising daarentegen kan perfect tegen temperaturen onder nul.

Betekent dat dat op een dag de vuurmieren ook noordelijker gaan voorkomen, zoals in New York? En moet de wereld schrik beginnen krijgen? Onlangs reisde een kolonie mieren van de Verenigde Staten mee richting Australië en Taiwan. Van daaruit zijn ze nu ook in China aangekomen. Volgens een studie uit 2004 kunnen vuurmieren overleven in Frankrijk, Italië, Griekenland, Japan, Zuid-Koreo, Mexico, Centraal-Amerika en grote delen van Afrika en Azië.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tienjarig meisje vangt baby die uit gebouw wordt gegooid

Tienjarig meisje vangt baby die uit gebouw wordt gegooid

Klik op de foto om het filmpje te bkijken

In de Amerikaanse staat Georgia heeft een tienjarig meisje het leven van een baby gered in Decatur, een wijk van Atlanta. Zna Gresham ving vorige week donderdag een kind van de buren toen die het uit een raam van twee hoog gooiden tijdens een brand. Zna wordt gevierd als heldin, maar blijft nuchter onder de aandacht. "In onze familie zorgen we voor onze buren, wat er ook gebeurt," zegt ze.

De brandweer stelt dat de panikerende buren geen andere keuze meer hadden dan hun baby en twee kleuters uit het raam te gooien toen brand uitbrak in het appartementsgebouw waar ze wonen.

Zna en haar zus werd gevraagd te helpen nadat ze uit het brandende gebouw waren gevlucht. "Onze bovenbuurvrouw liet haar kinderen vallen en vroeg mij en mijn zus hen te vangen", vertelt ze aan WSB-TV. "Ik ving de pasgeboren baby voor hij de grond raakte."

De twee andere kinderen, twee en drie jaar oud, raakten wel de grond en liepen volgens de brandweer lichte verwondingen op. De autoriteiten zeggen dat twee volwassenen werden opgenomen in het ziekenhuis, maar dat hun situatie niet levensbedreigend is. In totaal liepen vijf mensen verwondingen op.

De autoriteiten stellen dat het vuur lijkt uitgebroken in een keuken van een appartement op de eerste verdieping. Zna zegt dat het vuur inderdaad startte in de keuken toen haar grootmoeder eten aan het maken was. Meer dan een dozijn inwoners moest vluchten. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinses Astrid praat nog amper met haar broers

Prinses Astrid praat nog amper met haar broers


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/15/14/20130730090425/media_xll_6023234.jpg


Op 21 juli, tijdens de troonswissel, viel het velen op dat prinses Astrid (51) er bedrukt bijzat. "Astrid had ook geen enkele reden om blij te zijn", stelt royaltywatcher Kathy Pauwels in Dag Allemaal.

"Astrid heeft een uitzonderlijk hechte band met haar ouders. Zij gaan zelfs samen met vakantie. Het spreekt vanzelf dat de troonsafstand van haar vader haar verdriet heeft gedaan. Ook omdat Astrid beseft dat haar ouders nu veel meer tijd zullen doorbrengen in hun buitenverblijf in de Provence. Nee, de troonswissel was geen feestdag voor de prinses. Vandaar dat ze er zo bedrukt uitzag".

"Astrid heeft helemaal geen goeie band met Filip. En ook niet met Laurent. Tijdens een stukje taart voor haar verjaardag zal Astrid wel praten met Mathilde en Claire, maar met Filip en Laurent wisselt ze zelden een woord".

"Wat Laurent betreft: Astrid is zijn fratsen méér dan beu, omdat hij de hele koninklijke familie telkens in een slecht daglicht plaatst. Bovendien heeft Laurent zijn zus op de receptie na het recente nieuwjaarsconcert de mantel serieus uitgeveegd, omdat Astrid via een omweg had laten verstaan dat zij openstond voor een vermindering van de dotaties voor de koninklijke familie. Astrid is na de aanvaring met haar broer huilend weggelopen".

"Wat Filip betreft, daar speelt vooral jaloezie. Astrid is graag gezien bij het volk, en daar heeft Filip het altijd moeilijk mee gehad. Toen koning Boudewijn de Salische wet afschafte en zo de deur openzette voor prinses Astrid om eventueel koningin te worden, viel dat zowel bij Filip als bij Laurent in slechte aarde. Astrid voelt sindsdien dat Filip haar dit kwalijk neemt. En hoewel ze geen haatdragend type is, staat dit een fatsoenlijke broer-zusterband in de weg". (br.hln)» Reageer (0)
29-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe koffie je leven kan redden

Hoe koffie je leven kan redden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/16/12/20130729112451/media_xll_6021297.jpg


Wie twee tot vier kopjes koffie per dag drinkt, loopt maar liefst vijftig procent minder risico op zelfmoordneigingen. Dat is de conclusie van een grootschalige Harvard-studie naar de cafeïneconsumptie van 200.000 mannen en vrouwen.

De onderzoekers analyseerden data van 200.000 mensen over de consumptie van cafeïne in de vorm van koffie, thee, energiedrankjes, softdrinks en chocolade. Voor de meerderheid deed koffie echter dienst als voornaamste cafeïnebron. Ook de gegevens van wie decaf of bitterweinig tot geen koffie dronk werden bestudeerd. Over een periode van gemiddeld 6,5 jaar pleegden 277 op 200.000 mensen zelfmoord.

"Anders dan in voorgaande studies konden we het verschil zien tussen de impact van dranken met en zonder cafeïne. We mogen dan ook afleiden dat eender welke vermeend beschermend effect van koffie te danken is aan cafeïne", stelt onderzoek Michel Lucas. Wie dagelijks enkele kopjes koffie drinkt, zou volgens de Harvard-studie 50 procent minder risico lopen op zelfmoord.

Cafeïne werkt niet alleen stimulerend voor het centrale zenuwstelsel, het doet ook dienst als een mild antidepressivum omdat het de productie van 'happy' hormonen stimuleert. Zo krijgt de aanmaak en verspreiding van serotonine, dopamine en noradrenaline een boost. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in eerdere studies ook al geconcludeerd werd dat koffiedrinkers een kleinere kans maken op depressies.

"Onze bevindingen suggereren dat meer dan 4 kopjes drinken geen verdere voordelen te bieden heeft. 400 mg cafeïne per dag is meer dan genoeg", klinkt het besluit. Hierbij aansluitend werd in eerder onderzoek aangetoond dat 8 tot 9 kopjes koffie het risico op zelfmoordneigingen opnieuw verhogen. Drinken met mate is dus de boodschap. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoog tijd om uw mening over vleermuizen te herzien


Hoog tijd om uw mening over vleermuizen te herzien

Klik op de foto om het schattig filmpje te bekijken


Zelden worden vleermuizen omschreven als 'schattig' of 'lief'. De beestjes kunnen er zelf niets aan doen, maar bezorgen de meesten mensen eerder kippenvel. Onterecht, want verwijten als 'het zijn bloedzuigers' of 'ze raken makkelijk verstrikt in je haar' zijn immers onjuist.

Jagen ze u ook de stuipen op het lijf? Dan kan bovenstaande video daar misschien verandering in brengen. De beelden werden eerder dit jaar gedraaid in een dierenziekenhuis in Australië, dat gespecialiseerd is in het grootbrengen en verzorgen van jonge vleermuizen. De vrouw in de video is verzorgster Trish Wimberley. Ze verzorgt de dieren tot ze sterk genoeg zijn om opnieuw te kunnen worden vrijgelaten. En geef toe: zo schrikwekkend zien de beestjes er toch niet uit, integendeel.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljonairs met minder dan 5 miljoen vinden zichzelf niet rijk

Miljonairs met minder dan 5 miljoen vinden zichzelf niet rijk


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/3/0/20130729125156/media_xll_6021675.jpg


Hoeveel geld moet er op de bankrekening staan voor je jezelf rijk vindt? Voor miljonairs is vijf miljoen een mooie grens, al is het bedrag minder belangrijk dan het feit dat er geen financiële grenzen zijn op wat ze willen doen. Wie alles kan kopen of doen waar hij zin in heeft zonder op een cent te moeten kijken, voelt zich echt rijk.

Dat gevoel hebben de meeste mensen met 1 tot 5 miljoen dollar op de bank (nog) niet. Ruim 7 op tien van hen beschouwt zichzelf immers niet als rijk.

Wie meer heeft dan 5 miljoen, voelt zich comfortabeler: 60 procent noemt zichzelf rijk. Dat wil nog altijd zeggen dat een ruime minderheid van 40 procent zichzelf niet 'rijk' vindt, ondanks de vele nullen op de bankrekening.

Voor mensen die elke maand weer moeten krabben om rond te komen, lijkt dat arrogant. Maar de miljonairs zeggen dat niet uit noodzakelijk hebzucht of valse bescheidenheid. Aan de basis liggen zeer gewone psychologische effecten.

Ten eerste is er de vergelijking met mensen uit een gelijkaardige sociaal-economische groep. Als miljonair ga je vaker om met andere miljonairs en wordt een zekere levensstijl verwacht. Met één miljoen op de bank ben je 'maar' een kleine vis in de miljonairenzee en is het moeilijker de andere bij te houden. Pas vanaf vijf miljoen kan je je staande houden tussen de andere miljonairs.

Natuurlijk zouden ze de levensstijl kunnen aanpassen, maar de rijkste zijn in een groep middenklassers is ook niet fijn: je voelt je verplicht bepaalde zaken te betalen of je bent beschaamd na een dure aankoop die voor anderen onbereikbaar is.

Ook waar je woont, speelt een rol. "Als je in New York City een eigendom van vijf miljoen bezit, dan voel je je niet rijk omdat er mensen leven die op twee uur voldoende verdienen om het van je te kopen", merkt economisch auteur David Cay Johnston op.

In grote huizen wonen heeft ook als nadeel dat het veel kost om te onderhouden: hebben is niet genoeg, het kost ook om het te houden.

Daarbovenop komt nog dat rijke mensen (een deel van) hun familie onderhouden.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweekoppige schildpad krijgt eigen Facebookpagina

Tweekoppige schildpad krijgt eigen Facebookpagina


http://static1.hln.be/static/photo/2013/14/7/0/20130728210800/media_xll_6019860.jpg


De tweekoppige schildpad die afgelopen maand werd geboren in de dierentuin in San Antonio, is zo populair dat ze een eigen Facebookpagina heeft gekregen.

Volgens medewerkers van de Amerikaanse dierentuin doet de Texaanse schildpad het wonderwel goed. Het dier kreeg de naam Thelma and Louise mee, naar de gelijknamige en Oscar-winnende film uit 1991. Volgens woordvoerster Debbie Rios-Vanskike eet en zwemt de schildpad en kunnen de beide koppen (links Louise en rechts Thelma) het goed met elkaar vinden.

De schildpad is op 18 juni geboren, en te bezichtigen in het Friedrich aquarium in de dierentuin.(br.hln)


 

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frietjes kleiner en duurder

Frietjes kleiner en duurder


http://static1.hln.be/static/photo/2013/17/0/7/20130729091701/media_xll_6020737.jpg


Onze Belgische friet stevent af op een ramp: na de mislukte oogst van de vroege aardappelen dreigt nu ook de hoofdoogst in september faliekant af te lopen. "Door de veel te warme en droge julimaand is de groei van de aardappelplanten volledig stilgevallen", zeggen experten vandaag in Het Laatste Nieuws.

"Nu al staat vast dat we de komende maanden met kleine aardappelen én dus ook kleine frieten tevreden moeten zijn." Ook zitten er prijsstijgingen aan te komen voor diepvriesfrieten én een pakje in de frituur.

"Door het natte voorjaar zijn er 50 tot 60% minder aardappelen dan normaal", zegt Yvo Deputter, aankoper voor Remo-Frit, het bedrijf dat verse frietjes levert aan frituren en horecazaken. "Bovendien waren de geoogste aardappelen onvoldoende volgroeid, waardoor de uiteindelijke frietjes in het puntzakje de voorbije weken klein en slap bleken."

En nu dreigt ook het ergste voor de tweede oogst komende september. Meteen de belangrijkste, want met die voorraad bintjes moeten winter en voorjaar overbrugd worden. "Maar door de bijzonder warme julimaand is de groei van die aardappelen volledig stilgevallen, met abnormaal veel kleine knollen tot gevolg", zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert. Het onweer van afgelopen weekend zorgt bovendien voor bijkomende problemen, waardoor we komende winter meer zullen moeten betalen voor diepvriesfrietjes.  "En als de septemberoogst écht enorm tegenvalt, zullen ook heel wat frituristen hun prijzen ongetwijfeld aanpassen", besluit Busschaert in de krant. (br.hln)

Het volledige artikel is vandaag te lezen in de krant het laatste nieuws
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België veroordeeld voor falend gehandicaptenbeleid

België veroordeeld voor falend gehandicaptenbeleid


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/12/2/20130218164841/media_xll_5569382.jpg


Een hoge Europese rechtbank heeft het gehandicaptenbeleid van ons land streng veroordeeld. België schiet schromelijk tekort in het voorzien van opvang en begeleiding van volwassenen met een handicap, zo schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

"Te veel personen worden uitgesloten van de nodige dienstverlening", luidt het. Dankzij de veroordeling kunnen ouders die geen opvang voor hun kind vinden, nu makkelijker dwangsommen eisen.

De veroordeling is uitgesproken door het Europees Comité voor Sociale Rechten, de hoogste instantie die controleert of de sociale rechten van EU-burgers worden gerespecteerd. Ze komt er na een klacht van twintig verenigingen die de hele gehandicaptensector in ons land vertegenwoordigen. Zij menen dat de staat en de gewesten te weinig doen om opvang en begeleiding te voorzien. In Vlaanderen alleen al wachten 22.000 personen met een handicap op een plaats in een instelling of een andere oplossing.

Volgens het Europees Comité faalt het gehandicaptenbeleid in België inderdaad. De staat had zich verdedigd door te verwijzen naar de plannen die de gewestelijke regeringen hebben. Maar die argumenten veegt Europa van tafel: "De staat heeft geen enkele rechtvaardiging aangehaald voor haar tekortkoming." Veel gezinnen moeten hun toevlucht nemen tot sociale diensten die minder geschikt of ronduit ontoereikend zijn. "Families komen zo in een toestand van onveiligheid, verarming, sociale uitsluiting.


Met de veroordeling in handen kunnen gezinnen nu via de rechtbank een oplossing afdwingen van de overheid en een dwangsom als die uitblijft. Een eerste rechtszaak door de vzw Opvang Tekort staat al in de steigers. (br.hln)» Reageer (0)
28-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo zit je metabolisme echt in elkaar

Zo zit je metabolisme echt in elkaar


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/16/5/20130726114613/media_xll_6013970.jpg


Wie overtollige kilo's wil aanpakken, weet dat zijn metabolisme een cruciale rol speelt. Door de overdosis aan feitjes en fabels over onze stofwisseling is het soms moeilijk om het bos door de bomen te blijven zien. Ontdek hier de belangrijkste weetjes over je metabolisme.

We starten met een definitie van metabolisme: De term wijst op het systeem waarmee je lichaam energie omzet en verbruikt. Het proces heeft betrekking op de ademhaling en vertering, de opbouw van spieren, de opslag van vetten en de circulatie van je bloed. Kortom: alles wat bijdraagt tot het omzetten van energie naar de activiteit die je nodig hebt om te overleven.

Bij de stofwisseling horen twee verschillende processen: anabolische reacties die verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van celstructuren en de opslag van energie, en katabolische reacties, waarbij molecules afgebroken worden tot energie.

* Je stofwisseling wordt hevig beïnvloed door de samenstelling van je lichaam. Wie meer spieren en een laag vetpercentage heeft, zal een veel sneller metabolisme hebben in tegenstelling tot mensen met verslapt spierweefsel en overgewicht.

* 65 tot 75 procent van de verbrande calorieën gaan naar het onderhouden van je vitale lichaamsprocessen. Sport en beweging dragen bij tot 30 procent van je dagelijkse vetverbranding en zijn dus nog steeds één van de meest efficiënte manieren om de stofwisseling op te drijven.

* Een eetpatroon rijk aan proteïnes is de ideale manier om je lichaam harder te doen werken. Er is namelijk meer energie nodig om eiwitten te verwerken, waardoor je stofwisseling zal versnellen.

* Het sterkste geslacht in het kader van het metabolisme is de man. Vrouwen hebben van nature een tragere stofwisseling omdat ze van nature ook meer vetweefsel in hun lichaam hebben.

* Je metabolisme en de snelheid van je stofwisseling worden bepaald door een aantal factoren. Om te beginnen spelen de genen een ontzettend belangrijke rol. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat sommige mensen altijd slank blijven, hoeveel ze ook eten, terwijl anderen bij wijze van spreken maar moeten kijken naar chocolade om te verdikken. Ook je levensstijl is van fundamenteel belang, in het bijzonder wat je eet en hoe vaak je beweegt. Tot slot speelt ook je leeftijd een grote rol. Het maakt niet uit met wat voor metabolisme je geboren wordt en hoe goed je alles onderhoudt, naarmate we ouder worden, vertraagt de stofwisseling omdat we van nature spierweefsel verliezen.

* De schildklier speelt baas over het metabolisme door hormonen te produceren die vrijwel elk aspect van je lichaamswerking beïnvloeden: hoe snel of hoe traag je calorieën verbrandt, wanneer je proteïnes opbouwt of energie net als vetten zal opslaan, en de manier waarop je lijf reageert op andere hormonen. Het is dan ook niet verrassend dat problemen met de schildklier je hele stofwisseling ernstig kunnen verstoren. Wanneer deze klier te traag werkt en je een tekort aan hormonen hebt (hypothyreoïdie), vertraagt je metabolisme ernstig, iets wat heel vaak tot gewichtstoename leidt. Het tegenovergestelde (hyperthyreoïdie) zorgt dan weer voor een te snelle stofwisseling en onnatuurlijk gewichtsverlies.

* Door aan krachttraining te doen kan je het tempo van je stofwisseling op een gezonde manier opvoeren en zo gewicht verliezen. Toch is er onenigheid over hoe dit precies in elkaar zit. Eén mogelijke verklaring is dat je door spieren op te bouwen en vet te verbannen meer calorieën zal verbranden in rust. Daarentegen stelt de American College of Sports Medicine dat gewichtsverlies net gebeurt tijdens de krachttraining zelf, wanneer je lichaam calorieën verbrandt en spieren opbouwt.

* Wie minder dan 1.200 kcal per dag consumeert, saboteert zijn eigen lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat dit je metabolisme alleen maar vertraagt, wat er ironisch genoeg voor zorgt dat je moeilijker calorieën kan verbranden en gewicht verliezen. Daarom raden zoveel experten aan om elke 2 à 3 uur een gezonde maaltijd of vet- en suikerarm tussendoortje te consumeren, aangezien eten de calorieverbranding bevordert omdat de vertering energie vereist.

* Je kan je stofwisseling stimuleren met cafeïne, een extract dat heel vaak terug te vinden is in dieetsupplementen (die over het algemeen onbetrouwbaar zijn). Eén tas koffie zou het metabolisme 3 tot 4 procent versnellen voor een korte periode. Ook bepaalde pikante voedingsmiddelen hebben een gelijkaardig effect. Denk maar aan chilipepers. De hitte die je lichaam hierdoor produceert, stimuleert de vetverbranding. Alleen is het absoluut niet zo efficiënt als een stevige cardiotraining.

* Je woonplaats is eveneens bepalend voor je metabolisme. Wie in een koud klimaat leeft, moet harder werken om een ideale lichaamstemperatuur te behouden. Bij heel warm weer moet je metabolisme dan weer knokken om je lichaam koel te houden. Leven in een tropisch klimaat zou leiden tot een stofwisseling die 5 tot 20 procent sneller is dan mensen die in een gematigde omgeving wonen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologen stuiten op vampierenkerkhof

Archeologen stuiten op 'vampierenkerkhof'


http://oi39.tinypic.com/2qiz3g0.jpg


Archeologen hebben vlakbij de Poolse stad Gliwice zeven zogenaamde 'vampiergraven' ontdekt. De skeletten werden op een bouwplaats gevonden, de hoofden waren verwijderd en tussen de benen geplaatst.

Onthoofding was in de middeleeuwen gebruikelijk wanneer vermoed werd dat iemand vampier was. Zo zou worden voorkomen dat een bloedzuiger het hoofd van de dode vampier zou kunnen vinden en deze weer tot leven zou kunnen wekken.

De archeologen moeten het exacte lot van de skeletten nog bepalen. De afwezigheid van persoonlijke bezittingen als sieraden in de graven, maakt het moeilijker om het jaar van de dood te ontdekken. Eerste schattingen suggereren dat de botten dateren uit de 16de eeuw.

In Europa zijn er in de loop der tijd verschillende vampiergraven gevonden, schrijft Archeologieonline.nl. "De oudste ooit gevonden was een skelet van een vrouw in Venetië. De mond van het geraamte was wijd open met daarin een steen geplaatst. Dit ritueel moest ervoor zorgen dat de vampier zich niet meer zou kunnen voeden met menselijk bloed". (br.hln - foto epa)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zestien procent zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan armoededrempel

"Zestien procent zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan armoededrempel"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/12/9/20130728094535/media_xll_6018879.jpg


Zestien procent van alle zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan 833 euro per maand, terwijl de armoededrempel op 973 euro ligt. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen op basis van eigen onderzoek, waarover ook de krant De Zondag bericht. De ondernemersorganisatie pleit voor een permanente uitbreiding van de faillissementsverzekering, een stopzettingsvergoeding en een betere ondersteuning van startende zelfstandigen.

Het NSZ analyseerde gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen (RSVZ). Daaruit blijkt dat bij de 683.519 zelfstandigen in hoofdberoep, 109.917 (zestien procent) minder dan 833 euro per maand verdienen, terwijl de armoededrempel op 973 euro per maand ligt.

Voor het NSZ moeten er dringend een aantal maatregelen getroffen worden. Zo moet de faillissementsregeling voor zelfstandigen permanent uitgebreid worden voor zelfstandigen in moeilijkheden, "meer bepaald zelfstandigen die een gerechtelijke reorganisatie hebben aangevraagd, ondernemers die hun schulden niet meer kunnen afbetalen of zelfstandigen die een faillissement riskeren".

Het NSZ wil ook onder bepaalde voorwaarden een vergoeding voor een ondernemer die zijn zaak stopzet omdat de activiteit niet meer levensvatbaar is. Om te voorkomen dat die vergoeding vaak uitgekeerd wordt, wil de ondernemersorganisatie ook een betere voorbereiding en ondersteuning van startende ondernemers. De ondernemersorganisatie stelt wel dat de hervorming van de betalingswijze van de sociale bijdragen, die ten laatste tegen 2015 ingevoerd zal zijn, de zelfstandigen voor een deel zal helpen. (br.hln)» Reageer (0)
27-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een handkus werp ik je toe


http://img227.imageshack.us/img227/538/wolkenp.jpg


hemelster dank voor je fonkeling
een handkus werp ik je toe
straal maar in schittering
van mystieke dromen

in de wind mijn ziel
in de wind mijn vreugde
in de wind mijn gedachte
in de wind mijn hart

neem het mee
en stroom de wereld rond
laat het achter
waar het gevonden wil worden

ster aan de hemel
warm is mijn gevoel
even nog de nacht
dan de ochtend vol kracht

Black Lord» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Film over Jimi Hendrix in Toronto in première

Film over Jimi Hendrix in Toronto in première


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/4/11/20130727160902/media_xll_6017426.jpg


'All Is By My Side', een biografische film over het leven van rockgitarist Jimi Hendrix, gaat in première tijdens het Toronto International Film Festival dat van 5 tot 15 september in de Canadese stad plaatsvindt.

De rol van Hendrix wordt gespeeld door André Benjamin, alias André 3000 van het hiphopduo OutKast. Opmerkelijk is dat de gefilmde biografie helemaal geen muziek van de legendarische gitarist zal bevatten.

De film, waarvan de titel is ontleend aan Hendrix' song 'Angel', is de eerste grote documentaire van de Amerikaanse schrijver en filmmaker John Ridley en focust op de doorbraakjaren van de rockpionier in Engeland.

Naast André Benjamin zijn er belangrijke rollen voor de Britse actrices Imogen Poots en Hayley Atwell, die Hendrix' vriendinnen Linda Keith en Kathy Etchingham spelen (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We hebben zelfs geen tijd meer voor Monopoly

We hebben zelfs geen tijd meer voor Monopoly


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/1/5/20130727031830/media_xll_6015995.jpg


Om niet helemaal in de vergeethoek te belanden, brengen steeds meer spelfabrikanten 'snelle versies' van oude gezelschapsspelen uit. 'Monopoly Empire', dat in het najaar op de Belgische markt komt, is in 30 minuten uitgespeeld, 'Scrabble Flash' zelfs na 150 seconden.

"Die spellen zijn een antwoord op de veranderde tijdsgeest", zegt Kris De Keyser van fabrikant Hasbro. "Ouders en hun kinderen willen nog wel spelen, maar het mag zo lang niet meer duren." Dat het oude Monopoly een tijdrovende bezigheid was, blijkt wel uit het langst geregistreerde spel ooit: pas na 70 dagen was het pleit beslecht. De nieuwe versie, die tegen Sinterklaas in de rekken moet liggen, duurt 69 dagen en 23,5 uur korter.

"Bij deze nieuwe uitvoering worden geen hotels of huizen meer gebouwd, maar ­verzamelen de deelnemers 'billboards' die ze dan opstapelen in wolkenkrabbers. Wie als eerste een bepaald aantal merken of billboards verzamelt, wint. En hoe meer billboards je flatgebouw telt, hoe hoger de huur." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Migrant valt 30 kilo af maar is te dik voor Nieuw-Zeeland

Migrant valt 30 kilo af maar is te dik voor Nieuw-Zeeland


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/5/4/20130727053245/media_xll_6016084.jpg


De zwaarlijvige Zuid-Afrikaan Albert Buitenhuis viel op zes jaar tijd 30 kilo af maar weegt met zijn 130 kg nog altijd te veel om in Nieuw-Zeeland te mogen leven. Samen met zijn vrouw Marthie riskeert hij het land te worden uitgezet.

Buitenhuis woont al zes jaar in Nieuw-Zeeland en moest zijn werkvisum laten hernieuwen. Maar de overheid weigerde dat op basis van zijn zwaarlijvigheid. De immigratiedienst vreest dat 's mansobesitas te zwaar op de gezondheidszorg van Nieuw-Zeeland zou kunnen wegen. Hun medische inspecteurs vonden dat Albert niet langer "een aanvaardbare gezondheidstoestand had".

"Jaar na jaar hernieuwen we onze visa en er was nog nooit een probleem", klaagt Marthie. "Toen hij 160 kg woog, was er nooit sprake van zijn gewicht of gezondheid. Het is ironisch dat hij bij zijn eerste medische test wél slaagde en dat hij nu minder weegt."

Een woordvoerder van de immigratiedienst bevestigde dat Buitenhuis' aanvraag geweigerd werd omdat zijn zwaarlijvigheid "een groot risico" vormt voor complicaties zoals diabetes, hoge bloeddruk, hartfalen en slaapapneu. "Het is belangrijk dat alle migranten een aanvaardbare gezondheidsnorm handhaven om de kosten van de gezondheidsdiensten te milderen."

Uit een recent verslag van de OECD blijkt dat Nieuw-Zeeland als derde gerangschikt staat tussen de landen met het meeste overgewicht. Na de VS en Mexico. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgepast: veel teken door warm weer

Opgepast: veel teken door warm weer


http://oi43.tinypic.com/15hxyy1.jpg
teek voor en na beet


De volgende dagen blijft het behoorlijk warm, en krijgen we nu en dan af te rekenen met onweer. Die combinatie van hitte en vocht is ideaal voor teken. Ze komen nu massaal voor in struiken en hoog gras.

Na een wandeling in de natuur moet je altijd goed controleren of je niet gebeten bent, want zo'n beet van een teek kan gevaarlijk zijn. De dieren kunnen ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zorgkundigen mogen instaan voor verpleegkundige zorgen aan huis

Zorgkundigen mogen instaan voor verpleegkundige zorgen aan huis


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/4/4/20130727105833/media_xll_6016984.jpg


De verpleegkundigen zullen vanaf 1 januari 2014 bepaalde zorgen aan huis die het Riziv terugbetaalt, aan zorgkundigen kunnen toevertrouwen. Dat bericht de krant La Libre Belgique.

Het Verzekeringscomité van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) zette het licht op groen voor het koninklijk besluit dat zorgkundigen integreert in de verpleegkundige zorgen aan huis. Het dossier is nu in handen van de minister van Volksgezondheid. Normaal moet het besluit op 1 januari 2014 in werking treden.

De ingreep moet de nodige zorgen toewijzen aan meer prestatieplichtigen, gezien het tekort aan verpleegkundig personeel. Ook moet meer tijd en aandacht kunnen gaan naar de verzorging van de individuele patiënt.

De activiteiten van zorgkundigen in de verpleegkundige zorg aan huis kunnen momenteel niet terugbetaald worden door het Riziv, behalve in het kader van een proefproject dat eind 2013 afloopt. Door de goede resultaten van dat project, besloot het Riziv alle structuren van de verpleegkundige zorg aan huis te laten genieten van het systeem van delegatie. Na een jaar moet een evaluatie volgen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Achtste rijkste mens ter wereld verliest bijna volledige fortuin

Achtste rijkste mens ter wereld verliest bijna volledige fortuin


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/5/14/20130726220912/media_xll_6015659.jpg
Eike Batista en president Dilma Rousseff.


De Braziliaanse miljardair Eike Batista, die vorig jaar nog op de achtste plaats van rijkste mensen ter wereld stond, is vrijwel zijn gehele vermogen kwijtgeraakt door grote schulden en tegenvallers bij zijn bedrijven. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg.

Vorig jaar werd het persoonlijke vermogen van Batista nog geschat op meer dan 34,5 miljard dollar, na investeringen in zijn bedrijven van onder meer de investeerder Mubadala uit Abu Dhabi. Maar EBX, het investeringsbedrijf van de 56-jarige Braziliaan, en zijn oliemaatschappij OGX zijn in grote problemen gekomen. Nu zit Batista met grote schulden opgezadeld en wordt zijn nettovermogen geschat op nog maar 200 miljoen dollar, aldus de miljardairslijst van Bloomberg.

Batista zou nog wel minstens 950 miljoen dollar aan contanten hebben en bezit nog belangen in beursgenoteerde bedrijven die hij heeft opgericht en andere activiteiten. Hij beloofde deze week in de Braziliaanse media al zijn schulden te zullen aflossen. Vorig jaar zwoer Batista tegenover Bloomberg nog dat hij de rijkste man ter wereld zou worden. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sleutel van gevangenis Dendermonde gestolen

Sleutel van gevangenis Dendermonde gestolen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/3/5/20130727103532/media_xll_6017000.jpg


In de gevangenis van Dendermonde is een sleutel van een belangrijke veiligheidszone van de sleutelbos gehaald en vermoedelijk aan een gedetineerde verkocht.  Het incident speelde zich af in de nacht van 13 op 14 juli maar raakte nu pas bekend. Dat meldt Gazet Van Antwerpen. Er loopt een gerechtelijk onderzoek en de sloten zijn ondertussen vervangen, zegt het gevangeniswezen.

Laurent Sempot, de woordvoerder van het gevangeniswezen, bevestigt aan Gazet van Antwerpen dat er een sleutel verdwenen is. "We weten nog altijd niet hoe dat is gebeurd", aldus Sempot, die er aan toevoegt dat de deuren in de veiligheidszone ondertussen vervangen zijn. "Er is dus geen veiligheidsrisico", maakt hij zich sterk.

Bij de cipiers zit de schrik er echter goed in. "Veel collega's vertrouwen elkaar niet meer", getuigt een van hen anoniem. "Iedereen viseert iedereen nu. Het vertrouwen is helemaal weg." De cipiers gaan er immers vanuit dat één van hun collega's de sleutel heeft doen verdwijnen. Volgens de anonieme getuige circuleren er bedragen van 2.000 tot zelfs 50.000 euro. (br.hln)» Reageer (0)
26-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rampjaar voor kerkuilen

Rampjaar voor kerkuilen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/14/14/20130726134129/media_xll_6014444.jpg


Door lage aantal muizen deze winter en het voorjaar, zijn er veel kerkuilen niet aan het broeden gegaan. Na controles in nestkasten worden door de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen amper vijftig tot zeventig broedgevallen verwacht.

De kerkuilbeschermers hopen dat de populatie nu niet te fel geslonken is en dat de soort niet opnieuw terechtkomt op de Vlaamse 'Rode lijst' van bedreigde broedvogels, zoals eind jaren zeventig het geval was. Vorig jaar werden er 902 broedsels vastgesteld, een topjaar, maar 2007 was met 964 broedgevallen een recordjaar.

De forse terugval van dit jaar gaat terug naar de herfst van 2012, toen eiken en beuken weinig vruchten droegen. "Daarom konden de muizen geen wintervoorraad aanleggen", aldus de Kerkuilwerkgroep. "In combinatie met de strenge en bijzonder lange winter was er een gigantische sterfte onder de muizen."

Een kerkuil eet echter dagelijks een vijftal muizen om in conditie te blijven, en ook elk jong lust er zoveel, wat betekent dat een ouderpaar met vier jongen elke nacht zo'n dertig muizen moet kunnen vangen. Bovendien doen die dat op amper zes uur duisternis.

De Kerkuilwerkgroep Vlaanderen, een afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen, is al 35 jaar bezig met beschermingswerk voor de kerkuil. De werkgroep kan rekenen op een netwerk van 350 vrijwilligers. Ongeveer 80 pct van de Vlaamse kerkuilenpopulatie broedt in één van de 2.500 speciale nestkasten in kerken en op boerderijen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verfrissende snacks met minder dan 100 kcal

Verfrissende snacks met minder dan 100 kcal


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/9/10/20130726130038/media_xll_6014320.jpg


Wie met dit warme weer niet weet wat te smullen, kan hier terecht voor enkele verfrissende, lekkere en vooral gezonde snacksideetjes. Je hebt er geen waslijst aan ingrediënten voor nodig én ze bevatten allemaal maximaal 100 kilocalorieën.

Fruitkebab
Hak je favoriete vruchten in hapklare brokjes en prik ze op een satéstokje. Ananas, bessen, aardbeien, meloen, druiven, ... deze gemakkelijke en kleurrijke fruitkebab bevat gemiddeld slechts 39 kcal. Eet er dus gerust twee!

Sapblokjes
Vries je favoriete versgeperst of huisgemaakte vruchtenpuree in als ijsblokjes en gooi ze later in een glas spuitwater voor een natuurlijke, dorstlessende 'spritzer'. Drie blokjes met bijvoorbeeld granaatappelsap bevatten 45 kcal.

Bevroren druiven
Leg een handje vol druiven in diepvries voor een suoerverfrissende snack. Eén mooie portie bevat amper 62 kcal. Ook met kersen kan je dit makkelijk doen. De ijskoude vruchtjes zijn ideaal op een broeierige dag. Eén kommetje bevat om en bij de 71 kcal.

Zelfgemaakte waterijsjes
Wanneer de temperaturen stijgen, verlangen we allemaal naar een ijsje. Helaas zijn het meeste calorierijke suikerbommen. Maak daarom je waterijsjes gewoon zelf.

Benodigheden:
Fruit naar keuze (bijvoorbeeld kiwi, aardbei, mango of rode & zwarte bessen), 60 ml water, snijplank en mes, blender, staafmixer of keukenmachine, ijsvormpjes met deksel of losse stokjes.

Recept voor mango-ijsjes:
Voor het maken van mango ijs kan je vers fruit gebruiken of mangoblokjes uit de vriezer. Kies je voor een verse mango, snijd deze dan eerst in stukjes. Doe het fruit in de blender en mix het totdat het gietbaar is. Verdun het gepureerde fruit met water. Omdat mango van nature al een zoete vrucht is, hoeft er geen suiker bij. Mocht je dit wel willen, dan kun je het ijs zoeter maken door siroop, honing of een klein beetje suiker toe te voegen. Giet de mix in de ijsvormpjes. Heb je vormpjes zonder deksel en blijven losse stokjes niet rechtop staan? Vries de gevulde vormpjes dan alvast 30 minuten tot een uur in en steek daarna de stokjes erin. Haal ze na 4 tot 12 uur uit de vriezer (even checken of ze hard bevroren zijn), houd ze onder warm water om het ijs uit de vormpjes te krijgen et voilá: je kan genieten vaneenzelfgemaakt waterijsje.

Caprese-spiesjes
Tomaatjes barsten van de vitamines en antioxidanten. Wanneer je ze combineert met een beetje vet uit bijvoorbeeld mozarellabolletjes, kan je de voedingsstoffen nog vlotter opnemen. Je hoeft bovendien geen held in de keuken te zijn om deze spiesjes te maken. Tandenstokers, knapperige kerstomaatjes en mozarealla is alles wat je nodig hebt. Voeg verse basilicum toe als kers op de taart en je krijgt een snackje van gemiddeld 58 kcal.

Koude komkommersoep
Een kommetje koude komkommersoep barst van de smaak en bevat amper 57 kcal per portie. Deze groene, knapperige groente is rijk aan vezels en vitamine C en K.

Benodigdheden (voor 4 personen)
3 dl volle yoghurt, 2 dl water, 1 kleine komkommer, 1 kleine avocado, 1 heel klein teentje knoflook, 2 el citroensap, 1 tl zout, zwarte peper, paar drupjes tabasco, optioneel: dille.

Recept
Doe de yoghurt, het water, de komkommer, de avocado, het miniteentje knoflook en het citroensap in de blender (met een staafmixer kan het ook, maar dan moet je de komkommer wel alvast in kleine stukken snijden). Breng de soep op smaak met zout, peper en tabasco en laat enkele uren koud worden in de koelkast.

Kiwi
Deze vrucht krijgt over het algemeen veel te weinig appreciatie. Kiwi's zijn nochtans rijk aan vezels en vitamine C en bevatten amper 42 kcal. De antioxidanten in dit stuk fruit zouden bovendien gezond zijn voor de ogen en op een natuurlijke manier de bloeddruk verlagen.

Watermeloen
Deze sappige fruitsoort heeft zijn naam niet gestolen. Als rijke bron van water is een stevige schijf watermeloen perfect om gehydrateerd te blijven op hete dagen. Eén mooie portie bevat om en bij de 86 kcal. 

Smakelijk  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemartelde moederpoes blijft voor kittens zorgen

Gemartelde moederpoes blijft voor kittens zorgen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/9/11/0/20130726114304/media_xll_6013965.jpg


De straatpoes Patch zou een medaille moeten krijgen: ondanks derdegraadsbrandwonden en infecties bleef ze voor haar drie kittens zorgen. Zo goed zelfs dat de kittens geen enkele medische zorgen nodig hadden toen ze uiteindelijk werden gevonden. De mamapoes daarentegen...

De langharige tijgerkat leeft op de straten van het Britse stadje Peterborough. Ze was op sterven na dood toen een inwoner de moederpoes en de piepjonge kittens vond en naar de dierenarts bracht. "Als ze niet was binnengebracht, was ze binnen de dag overleden", verklaart dierenarts Cees Bennett.

Patch had (opzettelijk?) kokend water over zich gekregen, met brandwonden van de derde graad tot gevolg. Omdat die wonden niet onmiddellijk verzorgd werden, zijn ze beginnen infecteren en was de huid aan het afsterven. Eén derde van haar lichaam is getroffen.

"Zeggen dat ze er vreselijk aan toe was, is een understatement. De vacht had op sommige plaatsen losgelaten en haar wonden waren geïnfecteerd. Ondanks de vreselijke pijn die ze moet geleden hebben, zorgde ze nog voor haar kittens. Ze maakte ze schoon en was heel beschermend naar hen toe", vertelt verzorger Pam McNicol.

De poes moet enorm veel pijn hebben geleden. Brandwonden horen bij de meest pijnlijke verwondingen, net als infecties. Toch zorgde ze nog voor haar pasgeboren kittens, zo goed zelfs dat de piepjonge beestjes geen extra verzorging nodig hadden.

Patch werd met spoed behandeld. Haar vacht werd schoongemaakt en zo goed als het kan hersteld, al zal op sommige plekken van haar huid nooit meer haar groeien en zullen altijd littekens zichtbaar zijn.

"Er zijn nog minstens drie operaties nodig om alle dode en beschadigde huid te verwijderen", zegt de dierenarts. Het goede nieuws is dat Patch waarschijnlijk goed zal herstellen van haar vreselijke en wrede verwondingen.  (br.hln)

Patch en de kittens Luca, Lola en Carrie wachten nu  op adoptieouders.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouderen gaan nog te snel naar rusthuis

Ouderen gaan nog te snel naar rusthuis


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/7/1/20130726053810/media_xll_6013111.jpg


Ouderen gaan nog altijd te snel naar een rusthuis. Dat concludeert de CM uit een ledenonderzoek, zo staat in De Standaard, Het Nieuwsblad en La Libre Belgique. Het christelijk ziekenfonds pleit voor een betere thuiszorg om te voorkomen dat de bejaardenzorg onbetaalbaar wordt.

"Van onze leden die in 2010 in een rusthuis overleden, woonde twintig procent daar al langer dan vijf jaar", zegt CM-voorzitter Marc Justaert. "Dat is zowat een verdubbeling tegenover het jaar 2000. En we verwachten nog een verdere toename door het groeiende aantal tachtigplussers."

Een op de drie langverblijvers had geen zorg nodig op het moment van aankomst in het rusthuis. Volgens Justaert dreigt de factuur voor bejaardenzorg onbetaalbaar te worden als die "gezonde ouderen" blijven toestromen. "Door het aanbod aan thuiszorg uit te breiden en met een maximumfactuur betaalbaar te houden, kun je de instroom indijken", luidt het.

Zorgnet Vlaanderen, de koepelvereniging van rusthuizen, is het niet eens met de CM. "We moeten af van het idee dat het rusthuis een te mijden plek is, waar je alleen maar mag komen als je zwaar ziek en zorgbehoevend bent." Ook het argument dat de gezonde bejaarden de factuur de hoogte injagen, klopt volgens de organisatie niet. "Rusthuisbewoners die niet zorgbehoevend zijn, krijgen maar 2 of 3 euro per dag terugbetaald van het Riziv. Dan is een thuiszorger die bij zulke mensen langskomt, al snel duurder." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Machinist ramptrein kickt op snelheid


Machinist ramptrein kickt op snelheid


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/11/4/20130726090003/media_xll_6013234.jpg


Dat het treinongeluk in het Spaanse Santiago de Compostela te wijten is aan overdreven snelheid, staat ondertussen onomstotelijk vast. Francisco José Garzón, de machinist naar wie een onderzoek wordt gevoerd en die gisteren aangehouden werd, gaf zelf al aan dat hij te snel kwam aangereden. Hij blijkt  zelfs de reputatie van snelheidsduivel te hebben. Spaanse reporters ontdekten op zijn Facebookpagina teksten en foto's die daarop wijzen.

Op de Facebookpagina van Garzón, die inmiddels al offline is gehaald, dook een foto (geplaatst op 8 maart) van een snelheidsmeter op waarbij Garzón pocht dat het pijltje 200 km/u aangeeft. Hieronder het gesprek dat op die foto volgde:

Facebookvriend 1: Jongen, wat ga je snel. Remmeeeeeeeen!

Machinist: Ik zit op de limiet. Ik kan niet sneller rijden, anders gaan ze me beboeten.

Facebookvriend 1: Je haalt verdorie al 200 per uur!

Machinist: En de snelheidsmeter is niet getrukeerd!

Facebookvriend 2: Als de Guardia Civil je nu pakt, zit je zonder punten (hij bedoelt dat hij dan zijn rijbewijs kwijt is). Haha.

Machinist: Hoe plezant zou het zijn om parallel met de Guardia Civil te rijden en door hen te passeren hun radars te doen springen, haha. Een gigantische boete voor (spoorwegmaatschappij) Renfe, haha!

Garzón werd gisteren op zijn ziekbed al ondervraagd door de politie. Wat hij precies vertelde, is niet geweten. Wél lekten gesprekken uit tussen Garzón en het station, kort na de crash. Hij zat vast in zijn cabine, liet hij weten. "We zijn ontspoord. Wat moet ik doen?", schreeuwde hij in de telefoon. "We zijn alleen maar mensen. We zijn alleen maar mensen! Ik hoop dat er geen doden zijn, want dan heb ik die op mijn geweten."

Later werd hij aangehouden. De man riskeert een celstraf, boetes en schadevergoedingen. Bij de ramp kwamen zeker 80 reizigers om en raakten 87 inzittenden gewond. Van hen verkeren er 33 nog in kritieke toestand. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eeuwenoud Chinees bier nagemaakt

Eeuwenoud Chinees bier nagemaakt


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/0/3/20130726094942/media_xll_6013308.jpg


Studenten van de Wits Universiteit in Zuid-Afrika zijn eraan geslaagd om een circa 9.000 jaar oud Chinees bier na te bootsen. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse nieuwssite Times Live.

Archeoloog Patrick McGovern ontdekte het recept. De Amerikaan onderwierp aardewerken potten die hij in 2004 in het Chinese Jiahu had opgegraven, aan een diepgaande chemische analyse. Op die manier kwam hij de ingrediënten van het bier te weten.

Aan de moderne versie van het brouwsel is evenwel extra mout toegevoegd en fruit en bessen uit de eigen streek. Omdat McGovern en zijn studenten geen licentie hebben, mag het bier niet worden verkocht. Het goedje zal naar aanleiding van de wetenschapsweek van de universiteit gratis worden verdeeld onder de studenten.

Oude beschavingen zagen bier als een geschenk van god. Het maakte niet alleen euforisch, maar beschermde ook tegen bacterieën. Eeuwen geleden werd per persoon dagelijks twee tot drie liter bier, met een alchoholpercentege van minder dan twee procent, verzet. Veel gezonder en veiliger dan het nuttigen van water.

Van het oorspronkelijk Chinese goedje werd circa 20 liter gebrouwd. Het alcoholpercentage van de drank bedraagt 8 procent. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We slapen slechter bij volle maan

We slapen slechter bij volle maan


http://static2.hln.be/static/photo/2013/7/16/7/20130726084403/media_xll_6013222.jpg


Als je de volgende keer rond ligt te draaien in bed omdat je niet kan slapen, moet je eens door het raam kijken. Als je een volle maan ziet, is het wellicht niet je partner die je wakker houdt, maar wel je innerlijke holbewoner. Wetenschappers beweren dat we een innerlijke biologische klok hebben die geprogrammeerd is om minder te slapen bij volle maan.

Dat wil niet alleen zeggen dat het langer duurt voor we in slaap vallen, maar ook dat onze slaap uiteindelijk lichter zal zijn. Tot die conclusie kwam een onderzoeksteam van de Universiteit van Bazel na een analyse van het slaappatroon van 33 vrijwilligers.

Uit scans die genomen werden bij volle maan bleek er 30 procent minder activiteit te zijn in het stuk van het brein dat gelinkt wordt met diepe slaap. Het duurde gemiddeld ook vijf minuten langer dan normaal voor de deelnemers in slaap vielen.

Gemiddeld sliepen ze ook 20 minuten minder in vergelijking met de andere nachten van de maand. Hun slaap was ook van slechtere kwaliteit. Dat komt misschien omdat de vrijwilligers bij volle maan een lager melatoninegehalte hadden, het hormoon dat je slaapcyclus regelt.

Een verklaring voor het fenomeen moet je volgens de onderzoekers niet zoeken bij de lichtgevende gloed of bij de zwaartekracht van de maan. Zij geloven dat de oorzaak onze 'circalunaire klok' is, die tikt volgens de cyclus van de maan. Dit zou onze voorouders geholpen hebben om zich beter te beschermen tegen roofdieren die bij het licht van de volle maan gingen jagen.

"Onze bevindingen zijn de eerste die in de richting van een circalunaire klok bij mensen wijzen", aldus dr. Silvia Frey. "We weten nog niet waar die zich bevindt in het lichaam, maar we vermoeden dat het in ons brein werkt op moleculair niveau, mogelijk in de hypothalamus. Dat deel van het brein regelt ook ons biologisch ritme", weet zij.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in 'Current Biology'. (br.hln)» Reageer (0)
25-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mont-Saint-Michel voor het eerst in 134 jaar weer eiland

Mont-Saint-Michel voor het eerst in 134 jaar weer eiland


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/11/10/20130725145523/media_xll_6011500.jpg


Voor het eerst sinds 1879 is de wereldberoemde Mont-Saint-Michel weer even door de natuur omgetoverd tot een eiland.

Het rotsachtige schiereiland met daarop een abdij ligt ongeveer een kilometer voor de Normandische kust. Eeuwenlang was het een getijdeneiland en enkel bereikbaar bij laagwater tot er een dam werd gebouwd met daarop een smalle weg. Hierdoor werd het Unesco-werelderfgoed met het vasteland verbonden.

Gisteravond om 21u37 liep er voor het eerst in 134 jaar weer water over de weg waardoor de Mont-Saint-Michel opnieuw een eiland werd. Dit fenomeen duurde twintig minuten en lokte heel wat kijklustigen.

Wellicht krijgen toeristen in september een nieuwe kans om deze historische gebeurtenis mee te maken. Daar wijzen de berekeningen van de getijden alvast op. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vervalste biljetten van 50 euro op de Gentse Feesten

Vervalste biljetten van 50 euro op de Gentse Feesten


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/10/0/20130725141439/media_xll_6011295.jpg


De politie van Gent waarschuwt dat er op de Gentse Feesten vervalste biljetten van 50 euro in omloop zijn. Op haar site geeft de politie enkele tips om de vervalste biljetten te herkennen.

Vooreerst moet je de reliëfdruk kunnen voelen. Door het drukproces voelen de briefjes van 50 bijzonder aan. Vervolgens kan je het biljet tegen het licht houden. Dan moeten het watermerk (1), de veiligheidsdraad (2) en het doorzichtcijfer net onder het hologram zichtbaar worden. Deze drie kenmerken zijn aan de voor- én achterzijde van een echt bankbiljet te zien.

Wanneer je het bankbiljet kantelt, moet je aan de voorzijde de verspringende afbeelding in het hologram zien (3-5). Aan de achterzijde zie je de glanzende band (op de biljetten van € 5, € 10 en € 20) (4) of het van kleur veranderende waardecijfer (op de biljetten van € 50, € 100, € 200 en € 500) (6).

Om zeker te zijn of een bankbiljet echt is of niet, kan je het laten controleren bij de dichtstbijzijnde bank. Alle banken hebben speciale geldverwerkingsapparatuur waarmee de echtheid van een eurobankbiljet kan worden gecontroleerd.

De politie wijst er ook op dat het een misdrijf is een bankbiljet waarvan je vermoedt of weet dat het een vervalsing is, door te geven. Aangezien vervalste bankbiljetten van nul en generlei waarde zijn, is waakzaamheid geboden. Je ontvangt voor een vervalsing geen vergoeding.

Als je een vervalst biljet in handen denkt te hebben, dien je onmiddellijk de politie in te lichten. Probeer te onthouden waar, wanneer en van wie je het biljet hebt gekregen. Deze informatie kan van grote waarde zijn bij het opsporen van valsemunters. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond te huur om kamers van tieners op drugs te testen

Hond te huur om kamers van tieners op drugs te testen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/13/1/20130725111916/media_xll_6010771.jpg


De Duitser Reitner Reuther stampte een handig concept uit de grond. Samen met zijn in Texas getrainde hond Thor speurt hij naar geheime opslagplaatsen van drugs in kamers van tieners. Wanneer ouders hun kind verdenken van druggebruik kunnen ze het duo voor 95 euro inschakelen zonder politiedrama. Achteraf kunnen ze in alle discretie beslissen hoe ze het probleem aanpakken.

Uit statistieken blijkt dat drugsgebruik bij jongeren wereldwijd blijft toenemen. Ouders in Duitsland kunnen nu rekenen op "privédetective" Thor wanneer ze hun tiener(s) verdenken van druggebuik. De hond werd in Texas opgeleid om cannabis, heroïne, speed en ecstasy op te sporen. Reuther voert een huiszoeking uit op een moment dat de kinderen niet thuis zijn.

Wanneer Thor iets vindt, kunnen ouders rekenen op volledige discretie. Achteraf kunnen ze zelf beslissen of ze de politie inschakelen of het probleem liever in alle stilte oplossen. In Groot-Brittannië bestaat een gelijkaardige werking al sinds 2010. Daar biedt Chillport Limited deze dienst aan.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Molecule ontdekt die depressie veroorzaakt

Molecule ontdekt die depressie veroorzaakt


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/16/7/20130725104614/media_xll_6010672.jpg


Een eiwitreceptor die specifieke hormonen vrijlaat in het lichaam zou verantwoordelijk zijn voor angstige en depressieve gevoelens. Aan de hand van 's werelds krachtigste röntgenmachine kon de molecule geïdentificeerd worden.

De hypofyse (glandula pituitaria) staat binnen de medische wereld bekend als de hoofdrolspeler bij stress en angst, aangezien stresshormonen via deze klier in het bloed belanden. Toch ontdekten wetenschappers nu een eiwitreceptor (CRF1) die eveneens een sleutelrol speelt in het creëren van angstige, depressieve gevoelens. Deze molecule is namelijk verantwoordelijk voor het vrijmaken van hormonen. Vanuit het brein controleert CRF1 hoe we reageren op stress. Wanneer de hypothalamus stressmoleculen loslaat, reageert de eiwitreceptor door zelf stresshormonen door het lichaam te pompen.

Door gebruik te maken van de deeltjesversneller Diamond Light Source konden ze de structuur van CRF1 ontleden. De krachtige stralen van deze röntgenmachine vonden zelfs een spleetje in de structuur, een zwak punt waar ontwikkelaars van medicatie zichtnu op kunnen richten. Het doel is een behandeling op maat van de piepkleine molecule te creëren om depressies aan te pakken.

"Nu we de structuur kennen, kunnen we een molecule ontwerpen die in de spleetjes past en CRF1 inactief kan maken om zo het biochemische proces te saboteren dat doorgaans eindigt in stress", verklaart dokter Fiona Marshall (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op vijf Grieken leeft onder armoedegrens

Eén op vijf Grieken leeft onder armoedegrens


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/15/9/20130724203458/media_xll_6009294.jpg
Voedselbedeling in Athene


Meer dan een vijfde van de Griekse werknemers en gepensioneerden leefde in 2012 onder de armoedegrens, zo blijkt uit een nieuw rapport van het ministerie van Financiën.

De krant Ethnos meldt dat 1,1 miljoen van de 4,8 miljoen tewerkgestelden en gepensioneerden een jaarlijks inkomen aangaven van minder dan 6.000 euro. De armoedegrens ligt op 7.178 euro voor een alleenstaande.

Het gemiddelde jaarinkomen van de 4,8 miljoen werknemers en gepensioneerden bedroeg 14.640 euro in 2012, bijna 18 procent lager dan het jaar voordien. De gemiddelde belasting steeg in dat jaar met 52 procent, van 1.091 euro naar 1.654 euro.

De situatie voor tijdelijke tewerkgestelden, die een groot deel van de arbeidsmarkt uitmaken, is niet veel beter. Die verklaarden ruim 38 procent minder te hebben dan het jaar voordien, gemiddeld 19.880 euro in het jaar 2012. Zij werden, in tegenstelling tot werknemers en gepensioneerden, minder belast.

In het zesde jaar van de recessie zag Griekenland zich gedwongen tal van banen te schrappen en lonen en pensioenen te besnoeien om de 250 miljard euro noodhulp van de Europese Unie en het IMF veilig te stellen.

Vandaag maakte het ministerie van Onderwijs nog bekend dat 118 kleuter- en lagere scholen in Griekenland de deuren moeten sluiten. Negenentwintig andere zullen moeten fuseren. Dat moet de overheid 228.000 euro per jaar besparen. (br.hln - foto reuters)» Reageer (0)
24-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dido - No Freedom

Dido - No Freedom

Klik op de foto om haar te beluisteren


Dido Florian Cloud De Bounevialle O'Malley Armstrong (Londen, 25 december 1971) is een Britse zangeres. Ze staat bekend onder haar artiestennaam Dido (door haarzelf uitgesproken als Daaide).

Dido begon haar muziekcarrière toen ze 5 jaar was met het bespelen van blokfluit van school. Een jaar later werd ze toegelaten tot de Guildhall School of Music in Londen. Toen ze 10 was, speelde ze naast blokfluit ook al piano en viool. Haar tienerjaren waren een mix van het spelen van haar broers platen en het toeren door de UK met haar klassieke muziek-gezelschap.

Toen ze 16 was was ze helemaal gek van Ella Fitzgerald. Ze begon in verschillende bands in en rondom Londen te zingen, ondanks dat haar broer Rollo (DJ en producer bij de succesvolle groep Faithless) haar zei niet haar dagelijkse baan op te geven, en was te horen op het debuutalbum van Faithless in 1995. De volgende 2 jaar toerde Dido met Faithless, en elke keer als ze terug in Londen was, nam ze ook demo's van haar eigen liedjes op.

Zo begon de opname van haar debuutalbum No angel. De combinatie van Dido's liefde voor warme akoestische klanken en haar broers fascinatie voor beats en alles wat elektronisch is maakt het album zowel nieuw als klassiek tegelijk. De grote doorbraak bereikte ze toen Eminem een gedeelte van haar nummer Thank you gebruikte voor zijn hit Stan. Hierna bereikten ook enkele singles van No angel de hitparades. Haar nummer Here with me werd gebruikt als themamuziek voor de televisieserie Roswell.

In 2003 kwam Dido terug met haar album Life for Rent. Dit album werd nog succesvoller dan het vorige en ging wereldwijd miljoenen malen over de toonbank. De eerste singles White Flag en Life for Rent werden grote hits. Ook de singles Don't leave home en Sand in my shoes kwamen van dit album, maar werden minder grote hits.

In 2004 maakte Dido bekend dat ze in 2005 een jaar rust zou nemen, maar ze was toch weer te zien op het Live 8-festival. Ondertussen was Dido al een tijd in Los Angeles bezig met de opnames en het schrijven van nummers voor haar derde album. Safe Trip Home verscheen op 17 november 2008. De eerste single daaruit heet Don't Believe In Love.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van zweetvoeten? Deze tips houden ze fris

Last van zweetvoeten? Deze tips houden ze fris


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/16/11/20130724154750/media_xll_6008666.jpg


Met dit weer zijn zweetvoeten onvermijdelijk, helaas gaat dit vaak gepaard met een onaangename geur. Dit komt doordat zweet de perfecte broeihaard voor bacteriën is, wat kan leiden tot een ondraaglijke stank.

Dermatoloog Stephen Mandy zegt dat bacteriën welig tieren in hete, vochtige omstandigheden en ze voeden zich met de dode huicellen van je voeten. Vandaar dat zweetvoeten haast onvermijdelijk zijn op hete zomerdagen.

- Laat je voeten ademen, dit doe je door zo vaak mogelijk sandalen te dragen waarbij het vocht van je voeten kan verdampen. Sneakers en ballerina's zorgen namelijk dat er geen frisse lucht aan kan.

- Koop ademende sokken, vaak zijn deze uit synthetisch materiaal gemaakt. Katoenen sokken absorberen het vocht wat betekent dat je natte sokken kunnen leiden tot stinkvoeten en blaren. Bewaar een extra paar in je tas en verander ze in de loop van de dag.

- Witte azijn bestrijdt bacteriën, ook je voeten wassen met zeep en water helpt. Maak wel dat je je voeten onmiddellijk droogt. Als je geen water bij de hand hebt, kan antibacteriële gel helpen. Een badje van een kopje witte azijn met lauwwarm water waarin je je voeten een kwartiertje laat weken om de dag kan ook helpen.

- Breng een dunne laag talkpoeder aan voor je je sokken en schoenen aantrekt om het vocht te absorberen. Je kunt ook een antitranspirant aan de zool van je voeten en tussen je tenen aanbrengen voor je gaat slapen en na je ochtendlijke douche.

- Wissel regelmatig van schoenen, zo geef je ze de kans uit te drogen nadat je ze hebt gedragen. Als ze echt ruiken, laat ze dan buiten luchten en draag wasbaar schoeisel.

- Als je voetproblemen echt de spuigaten uitlopen is het mogelijk dat je met de aandoening overmatig zweten kampen. Als je voeten, oksels of voorhoofd altijd erg nat zijn, dan kan je arts hier medicatie voor geven of kun je botox laten inspuiten om het zweten tot een minimum te beperken. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Eindelijk Zeeuwse mosselen

Eindelijk Zeeuwse mosselen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/6/7/20130724155423/media_xll_6008707.jpg


Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen is vandaag van start gegaan in Yerseke, een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. De start van het seizoen vindt daarmee zowat drie weken later plaats dan vorig jaar. De prijzen die de mosselen halen op de veiling, zijn wel vergelijkbaar met die van 2012, meldt het mosselkantoor in Yerseke.

Dat de nieuwe oogst mosselen van Zeeuwse bodem er later is dan andere jaren, heeft te maken met de aanhoudende koude van dit voorjaar. "Die koude had gevolgen voor de groei van de mosselen. Daarom hebben de mosselkwekers en handelsbedrijven beslist om de mosselen iets meer tijd te geven", zegt Christine Fijnhaut van het mosselkantoor.

Volgens haar hebben de mosselen, mede dankzij de hogere temperaturen van de voorbije weken, ondertussen wel de gewenste kwaliteit. "Ze hebben een gevulde schelp en smaken lekker", zegt ze.

Over de prijs die de consument zal moeten betalen, kan Fijnhaut nog niets zeggen. "Daar hebben we geen zicht en invloed op, daar beslissen de restauranthouders en supermarkten zelf over." Op de veiling zijn de prijzen alvast "vergelijkbaar met vorig jaar bij de start van het seizoen", aldus Fijnhaut.

Tijdens het seizoen van de Zeeuwse mossel, dat loopt van juli tot april, wordt jaarlijks gemiddeld vijftig miljoen kilogram mosselen geproduceerd. Ongeveer zestig procent daarvan wordt uitgevoerd naar België.

Mosselen worden al meer dan 150 jaar gevist in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen goed voor ongeveer 7.000 hectare. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevangengenomen dolfijn weet te ontsnappen

Gevangengenomen dolfijn weet te ontsnappen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/16/1/20130724120404/media_xll_6008071.jpg


Een gevangengenomen dolfijn in Zuid-Korea die werd klaargestoomd om opnieuw vrijgelaten te worden, heeft maanden voor haar bevrijding zelf het hazenpad gekozen. Dat schrijft de milieuwebsite Treehugger.

Het vrouwelijke dier belandde in 2009 per ongeluk in een vissersnet voor de kust van het eiland Jeju (Zuid-Korea). In plaats van de dolfijn los te snijden en weer vrij te laten -zoals de wet voorschrijft- verkochten de vissers haar aan een lokaal dolfinarium, waar ze de naam Sampal kreeg en gedurende vier jaar in een klein zwembad werd ondergebracht.

De gevangenschap in armzalige omstandigheden kwam ter ore van steeds meer Zuid-Koreanen, en de roep om het dier vrij te laten werd steeds luider. De zaak werd aanhangig gemaakt en de rechter volgde het oordeel van de activisten: Sampal kreeg haar vrijheid terug.

Na de uitspraak werd ze voorbereid op een nieuw leven in de natuur. Dat gebeurde in een deel van de zee dat met netten was afgespannen. Dolfijnen zijn slimme beesten, dat wisten we al, en ook dit exemplaar bleek erg bij de pinken. Maanden voor haar effectieve vrijlating wist het dier immers te onsnappen via een smalle scheur in het maaswerk van een van de netten.

Angst bij de verzorgers dat Sampal haar ontsnapping niet zou overleven, bleek onterecht. Het dier leeft nog, meldden Zuid-Koreaanse media. Onderzoekers van het Cetacean Research Center zouden Sampal hebben teruggevonden, ruim 96 kilometer van de plaats waar ze werd vastgehouden.

En daar stopt het 'feel good'-verhaal niet: het dier werd al zwemmend gespot tussen circa 50 andere dolfijnen, waarvan wordt vermoed dat het dezelfde dieren zijn als waarbij Sampal leefde voor ze vier jaar geleden van haar vrijheid werd beroofd. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gevaar van teken wordt onderschat in België

Het gevaar van teken wordt onderschat in België


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/0/5/20130724093004/media_xll_6007715.jpg


Teken zijn volgens beschikbare cijfers elk jaar verantwoordelijk voor een duizendtal gevallen van de ziekte van Lyme in België, maar deze cijfers zouden een onderschatting zijn. Dat zegt Valérie Obsomer, onderzoekster aan de UCL, in de krant L'Avenir.

Obsomer pleit voor beter onderzoek naar het fenomeen en meer sensibilisering bij de bevolking.

"Door de gegevens waarover we beschikken te verzamelen, hebben we gezien dat teken die ziektes dragen zich zowat overal bevinden, zelfs aan de kust", aldus de onderzoekster. "Bovendien blijkt dat er zones zijn waar heel veel teken leven en hebben we in de teken in België verschillende ziektekiemen ontdekt, niet enkel de ziekte van Lyme."

Met het huidige observatiesysteem hebben we geen goed beeld van het aantal gevallen van de ziekte van Lyme in België, stelt Obsomer, die schat dat elk jaar 15.000 gevallen van de ziekte voorkomen.

In afwachting van een nieuw observatiesysteem vraagt Obsomer aan de bevolking om op de website www.tekentiques.net aan te geven waar ze door een teek zijn gebeten. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom 99-jarige man niet met pensioen wil en zijn baas hem niet wil ontslaan

Waarom 99-jarige man niet met pensioen wil en zijn baas hem niet wil ontslaan


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/5/5/20130723141138/media_xll_6006530.jpg


Nadat Newton Murray veertig jaar lang voor Texaco in Trinidad gewerkt had, emigreerde hij in 1970 naar Florida. Hoewel de man daar makkelijk van zijn pensioen kon leven, ondertekende hij een nieuw arbeidscontract als bewaker van een parking. Die job oefent hij nog steeds uit op zijn 99ste en daarmee is Newton wellicht de oudste werknemer ter wereld. Voor het salaris moet hij het alvast niet doen. Hij is drie uur per dag onderweg voor een minimumloon. Maar de man, een weduwnaar, houdt van de routine en het gevoel ergens bij te horen. "Ik kan echt niet gewoon thuis in de zetel blijven zitten", aldus het kranige oudje. "Wat moet ik anders doen, de hele dag televisie kijken?" Ook zijn werkgever krijgt het niet over zijn hart om de ouderdomsdeken op straat te zetten, meldt de Tampa Bay Times. Hier leest u waarom.

Elke morgen om 3u30 loopt zijn wekker af. Hij draait zich om en prevelt: "God, geef me de kracht om op te staan." Het duurt een half uur, soms langer maar uiteindelijk waggelt hij naar de keuken voor zijn kopje thee. Drie dagen per week, ongeacht hoe de oude man zich voelt, trekt hij zijn werkpak aan met daarop 'Bama Sea Products' in grote letters genaaid.

Dan wikkelt hij een stukje gefrituurde kip in krantenpapier en trekt de deur van zijn huis achter zich dicht. Het is ondertussen 5u45. De wandeltocht naar de bushalte een paar straten verder kost hem twintig minuten. Voetje voor voetje schuifelt hij verder.

Vier uur nadat hij is opgestaan, komt hij aan op het werk, 'Bama Sea Products', een opslagplaats voor al het lekkers uit de zee. "Goeiemorgen, mijnheer Newton", roept een man met snor. "Dag kapitein", antwoordt hij en steekt zijn hand op. "Wat een mooie dag."

Voor hem, is namelijk elke dag mooi. In het woordenboek van Newton Murrray - iedereen noemt hem gemakkelijkheidshalve Meneer Newton - komt het woord pensioen namelijk niet voor. Nadat hij zijn proviand heeft weggeborgen, begint hij aan zijn dagtaak: het bewaken en onderhouden van de parking.

Een minimumloon om wat vuil bijeen te vegen. Het lijkt zo weinig maar voor meneer Newton is net dat heel veel waard. Hij heeft een doel, iets om handen. De man betekent iets. De bejaarde koestert zijn werk, zijn onafhankelijkheid, zijn vrijheid.  Ondertussen spaart hij voor een vliegticket naar Trinidad, zijn roots. "Het is erg mooi daar", vertelt Newton. "Voor mijn honderdste verjaardag wil ik er weer naartoe. Maar niet voorgoed want mijn job is hier."

Meneer Newton raakt mensen, hij inspireert ze met zijn levensvisie, attitude. Wanneer de man niet op het werk verschijnt omwille van een medsich onderzoek, zijn de collega's bezorgd. Als hij er niet is, dan gaapt de leegte.

"We kunnen makkelijk een jonge man met een bladblazer inhuren om de job te doen", verklaart zijn werkgever. "Die zou de klus in een uurtje kunnen klaren, terwijl Meneer Newton er een hele dag over doet. Maar wie krijgt het over zijn hart om een werknemer te ontslaan die nooit te laat komt of te vroeg vertrekt?" Bovendien veruitwendigt Meneer Newton nog iets anders in de ogen van zijn collega's. Hij is het baken van werkzekerheid. "Indien ze hem niet de laan uitsturen, dan heb ik niks om me zorgen over de maken", verduidelijkt inkoper Karl Holycross.

"Eigenlijk geeft zijn aanwezigheid een morele boost aan de arbeiders", stelt Michael Stephens, de advocaat van de firma en tevens de zoon van de eigenaar. "Hij voedt onze geestkracht, eerder dan de productiviteit. Deze werkplaats zou niet meer hetzelfde zijn zonder hem."

Tot slot, wat is volgens meneer Newton dan de betekenis van het leven? "Dat weet alleen God", besluit de man. Maar met de bezem in de hand lijkt hij alvast het geheim gevonden te hebben om niet te sterven.

"Het is 15u30, tijd om naar huis te gaan Meneer Newton", roept de man met de snor. De 99-jarige schuifelt de parking af, de einder en een nieuwe werkdag tegemoet. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchtwaterpunctie overbodig door nieuwe test

Vruchtwaterpunctie overbodig door nieuwe test


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/7/4/20130724082054/media_xll_6007654.jpg


De genetische labo's van onze ziekenhuizen zijn klaar om van start te gaan met een baanbrekende bloedtest. Die test kan een vruchtwaterpunctie vermijden voor zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een baby met het syndroom van Down. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Momenteel ondergaan vrouwen met een verhoogd risico op een baby met het downsyndroom een vruchtwaterpunctie. Zo'n punctie is echter niet zonder gevaar: bij een op de driehonderd vrouwen lokt de ingreep een miskraam uit. De nieuwe NIPT-test (Niet Invasieve Prenatale Test), die enkel een buisje bloed van de moeder vereist, is daarom veiliger.

"In ons land ondergaan elk jaar ruim 8.000 vrouwen een punctie", zegt Eric Legius, diensthoofd menselijke erfelijkheid aan het UZ Leuven. "Driekwart van hen doet dat omwille van een verhoogd risico op Down. Zij zouden dus perfect eerst voor de bloedtest kunnen kiezen. Pas als die een afwijking vaststelt, is er ook een punctie nodig."

"De techniek was lange tijd onvoldoende betrouwbaar", aldus gynaecologe Marleen Temmerman. "Maar nu de obstakels van de baan zijn, is dit een grote vooruitgang. Blijft enkel nog de vraag: is dit voor alle zwangere vrouwen weggelegd of reserveren we dit enkel voor de risicogroepen?"

Sinds begin dit jaar kunnen vrouwen voor een bloedprik al terecht in privélabo's in Antwerpen en Brussel en tellen daar 600 tot 750 euro voor neer. "Het succes van de bloedtest zal afhangen van de prijs en de terugbetaling", aldus Legius. "Welke vrouwen krijgen een vergoeding van de ziekteverzekering welke niet? Over die vraag moeten we overleggen met de ziekteverzekering", klinkt het. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hij was een zij, zij was een hij: het transgender koppel dat elkaar heeft gevonden

Hij was een zij, zij was een hij: het transgender koppel dat elkaar heeft gevonden


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/15/13/20130723140753/media_xll_6006523.jpg


Arin Andrews en Katie Hill zien eruit als een doodgewoon, jong koppel. Schijn bedriegt, want Arin (17) is geboren als meisje, terwijl zijn vriendin Katie (19) ter wereld kwam als jongen. Dit transgender koppel heeft elkaar dus echt gevonden, zo meldt de Daily Mail.

Arin en Katie leerden elkaar twee jaar geleden kennen in een supportgroep voor transgendertieners. De gemeenschappelijke ervaring bracht de twee bij elkaar. Sinds ze elkaar hebben leren kennen, is er al veel veranderd, maar ze hebben altijd steun gehad aan elkaar.

Een jaar geleden kon Katie (geboren als Luke) de operaties ondergaan die van haar een meisje maakten, met dank aan een anonieme donatie van 35.000 dollar nadat ze haar verhaal had gedaan in de plaatselijke krant in het Amerikaanse Tulsa (Oklahoma).

Onverwacht veel steun
Onlangs liet ook Arin (geboren als Emerald) zich ombouwen: ook hij heeft nu het lichaam was hij altijd al van droomde. "Meemaken hoe Katie reageerde op de operatie en wat ze doormaakte, was echt een grote hulp voor Arin", bekent zijn moeder Denise. Arins ouders hebben hem altijd gesteund.

"Ik was verrast door de steun die mijn familie me heeft geboden. Ik heb geluk dat ik op hen en Katie kan steunen", aldus Arin. Ook Katie krijgt steun van haar familie, en de relatie tussen de twee wordt aangemoedigd. Dat lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet echt: Arin en Katie leven in een zuidelijke staat, die deel uitmaakt van de Bible Belt. Een conservatieve, gelovige streek dus, met weinig tolerantie voor alles wat afwijkt van de norm.Op school hadden de tieners het dan ook niet gemakkelijk. Katie werd gepest, Arin moest van school veranderen  nadat hij bekend maakte dat hij transgender was. Daarbij verloor hij vele vrienden.

"Mijn beste vriendin heeft me een tijdlang laten vallen. Nochtans deden we alles samen, we waren als zussen. Maar ik heb de kans gekregen om haar te tonen dat ik nog altijd dezelfde persoon ben, alleen in een mannenlichaam. Het heeft een tijdje geduurd, maar nu is ze terug. Ik heb geleerd dat als mensen echt van je houden, ze altijd terugkomen, ook al duurt het soms even."

Geen echte vrienden
Een nieuwe vriend die leerde dat Arin vroeger een meisje was, was minder vergevingsgezind. Idem voor de vriendinnen van Katie aan de universiteit: "Ze praatten gewoon niet meer tegen mij. Wellicht hebben ze viavia gehoord dat ik transgender ben."

De twee jongelingen laten het niet aan hun hart komen. Ze hebben elkaar en hun nieuwe lichamen. Ze poseren fier in zwemkledij: Arin voor het eerst met de platte borstkas die hij altijd al wilde, Katie in de bikini waar ze altijd van droomde.

"Ik haatte mijn borsten"
Arin is dolgelukkig. "Nu kan ik een tank top dragen. Dat kon ik voor de operatie niet, omdat ik mijn borsten afbond en dat was echt geen zicht. Ik kan gaan zwemmen zonder T-shirt, ik kan gaan wandelen... ik ben net als elke andere man nu."

De borsten waren lang een doorn in het oog van Arin. "Ik heb ze altijd al gehaat, het voelde alsof ze niet bij mij hoorden. Nu ze weg zijn, voel ik me eindelijk op mijn gemak in mijn  eigen lichaam."


Door zijn nieuwe lichaam, zien ook de anderen hem zoals hij altijd al gezien wou worden. "Ga ik naar een publiek zwembad of een fitness, dan kijkt er niemand raar. Voor hen ben ik gewoon een jongen, een magere jongen die probeert wat spieren bij te kweken."

De transformatie van Arin is niet compleet: hij heeft nog geen genitaliënoperatie ondergaan, en het is niet duidelijk of hij dat ooit zal doen. De operatie kan flink lastig zijn, en voorlopig is de fysieke transformatie voor hem voldoende.


"Voor mij is Arin gewoon Arin. Hij zag er altijd mannelijk uit voor mij, maar nu hij geopereerd is, heeft hij meer zelfvertrouwen en voelt hij zich goed in zijn vel."

"Doordat ik zelf transgender ben, begrijp ik Arin veel beter dan iemand anders. Ik weet hoe hij zich voelt, hoe goed hij zich nu voelt en hij compleet hij is als mens."

Denise, de moeder van Arin beaamt: "Het enige wat een transgender wil, is een fysieke transformatie, zodanig dat ze volledig worden als persoon.  Niet iedereen begrijpt dat. Vele ouders maken zich zorgen als hun kind van geslacht verandert. Maar alle kinderen worden iemand anders dan ze waren op babyfoto's. Of ze nu veranderen van geslacht of niet, ze worden onafhankelijk ."

Nu hun uiterlijke transformatie compleet is hopen de tieners dat mensen hen zullen accepteren in hun 'nieuw' geslacht en dat de moeilijkheden van het verleden voorgoed in het verleden blijven. (br.hln)
» Reageer (0)
23-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonnie Raitt - Pride And Joy

Bonnie Raitt - Pride And Joy 

Om haar te beluisteren druk op de fotoBonnie Raitt (Burbank (Californië), 8 november 1949) is een Amerikaanse zangeres, liedjesschrijfster en gitaarspeelster.

Ze is de dochter van Broadway musicalster John Raitt. Ze begon gitaar te spelen toen ze twaalf jaar oud was. Na de middelbare school begon ze in Rhythm and Bluesclubs te spelen. In 1983 werd ze geloosd door haar platenlabel, Warner Bros. Records, onder andere vanwege alcohol- en drugsgebruik, maar verdween allerminst uit de muziekscene.

Na meer dan 20 jaar opnames en optredens, bereikte Bonnie Raitt succes met haar tiende album. "Nick of Time" kwam in de top te staan in de Verenigde Staten en won drie Grammy Awards. Tegelijk kreeg ze een vierde Grammy voor haar duet "In the Mood" met John Lee Hooker op zijn album "The Healer".

Hierna kreeg ze nog drie Grammy Awards voor haar album uit 1991, "Luck of the Draw", waarna ze in 1994 nog twee Grammy's kreeg met haar album "Longing in Their Hearts".


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijnen roepen elkaar bij naam

Dolfijnen roepen elkaar bij naam

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Wilde dolfijnen gebruiken unieke fluitsignalen om elkaar te identificeren. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Bij het nabootsen van de geluiden reageerden de dolfijnen afzonderlijk op hun eigen fluitsignaal. De resultaten verschenen deze week in het Amerikaanse tijdschrift PNAS.

De wetenschappers omschrijven de unieke fluitsignalen als 'signature whistles'. De dolfijnen reageren op hun eigen fluitsignaal door het geluid terug te maken. De dieren reageerden niet op de signalen van anderen. De onderzoekers concluderen: "Dolfijnen lijken de enige (niet-menselijke) zoogdieren die aangeleerde signalen gebruiken om elkaar te onderscheiden in hun natuurlijke communicatie".

Basiskenmerk menselijke taal
Het 'labelen' met aangeleerde signalen is een basiskenmerk van menselijke taal, maar komt in het dierenrijk nauwelijks voor. Dieren gebruiken wel specifieke geluiden om situaties of objecten te onderscheiden, maar die signalen, zoals alarm slaan of roepen om voedsel, zijn aangeboren en niet aangeleerd. De dolfijn blijkt daarop een uitzondering te zijn.

"Dolfijnen leven in een driedimensionale omgeving zonder duidelijke herkenningspunten, daarin moeten ze bij elkaar blijven als een groep", zegt Dr. Vincent Janik tegen de BBC. "Ze kunnen elkaar meestal niet zien, onde rwater kunnen ze elkaar niet ruiken en ze blijven niet constant bij elkaar in de buurt. In die grootse omgeving hebben dolfijnen een efficiënt systeem nodig om contact met elkaar te houden".

Voor het onderzoek namen de wetenschappers de geluiden van wilde tuimelaars op en speelden de unieke fluitsignalen af op onder water geplaatste speakers. Daarnaast lieten ze de dieren geluiden van andere dolfijnenpopulaties horen. De dieren reageerden alleen op hun eigen fluitsignalen, door zelf het signaal terug te maken. De onderzoekers denken dat de dolfijnen communiceren als mensen: ze reageren als ze hun naam noemen.  (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het een boot, is het een jurk... nee, het is beide!

Is het een boot, is het een jurk... nee, het is beide!


http://static2.hln.be/static/photo/2013/18/2/7/20130723154833/media_xll_6006697.jpg


Stel: je bent een vrouw en draagt een vrolijke zomerjurk. Het is een warme dag en je bedenkt dat bootje varen wel tof zou zijn. Enig probleem... je hebt geen boot. Wel, de Australische kunstenares Jacqueline Bradley helpt daar een handje bij.

Met de 'boat dress' zorgt ze ervoor dat je zowel modieus voor de dag komt in een gebloemde zomerjurk, als ongestoord kan bootje varen telkens je daar zin in hebt. Enig probleem is natuurlijk wel dat alles onder de middel sowieso nat wordt....

De jurk is geen mode, maar een kunstwerk dat gemaakt werd in 2011 naar aanleiding van de tentoonstelling The Outdoors Type, in het Australische Canberra. Het is nog op verschillende plaatsen in Europa te zien tot 2014, als onderdeel van de rondreizende tentoonstelling Futuro Textiles.


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/15/1/20130723154925/media_l_6006676.jpg


Jacqueline Bradley is niet bepaald aan haar proefstuk toe. Ze maakte ook al een duopicknickjurk, ook onderdeel van The Outdoors Type; desintegrerende wanten, een bril van waterglazen of een jas in de vorm van een vlieger.

Bradley legt uit: "Mijn ontwerpen zijn een manier om te interageren met de omgeving, een thuis en het gevoel van ruimte." (br.hln - foto's
Jacqueline Bradley)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stijgend waterverbruik in Vlaanderen door hitte

Stijgend waterverbruik in Vlaanderen door hitte


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/13/12/20130722170708/media_xll_6004362.jpg


Vlaanderens grootste drinkwatermaatschappij, De Watergroep, produceert de afgelopen dagen meer water dan de gemiddelde dagproductie van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van De Watergroep, die water levert in 170 steden en gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg.

In Limburg piekte de productie vrijdag 19 pct boven het gemiddelde, zaterdag en zondag telkens tien pct. Ook in West-Vlaanderen (+ 13 pct) en Oost-Vlaanderen (+ 8 pct) was er vrijdag een piek (+13 pct). In Vlaams-Brabant werd zaterdag 17 pct meer geproduceerd. Zondag werd overal tussen 4 en 10 pct meer geproduceerd dan gemiddeld.

"Tijdens langdurige hitteperiodes zien we makkelijk een meerverbruik van 25 pct of nog meer zelfs, maar daar zitten we dus nog niet aan", verduidelijkt woordvoerster Kathleen De Schepper. Mogelijke verklaringen zijn ook dat ondertussen veel mensen op vakantie zijn vertrokken en dat bedrijven gesloten zijn. Daarnaast beschikken ook heel wat gezinnen allicht nog over een (kleine) voorraad regenwater. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seksueel genot vier keer groter voor niet-besneden mannen

Seksueel genot vier keer groter voor niet-besneden mannen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/5/1/20130722172838/media_xll_6004456.jpg


Een nieuwe studie in de British Journal of Urology International toont aan dat mannen met een intacte voorhuid meer van seks genieten. Niet besneden mannen zouden zelfs tot vier keer meer seksuele gevoeligheid hebben dan hun besneden seksegenoten. De auteurs van de weliswaar beknopte studie vergelijken het verlies aan gevoel door besnijdenis met het wegsnijden van de huid van onze tien vingertoppen.

Bij de uitgevoerde tests bleken niet-besneden mannen evenveel of meer huidgevoeligheid op hun penis en voorhuid te hebben dan besneden mannen. Bij de besnijdenis worden de meest gevoelige delen van de penis verwijderd.

De studie die aantoont dat besnijdenis resulteert in een afname van het seksueel plezier van de man wordt al meteen gecontesteerd. Een andere, ruimere studie, houdt het er op dat "vooraleer volwassen mannen of ouders de besnijdenis van hun zoon zonder medische noodzaak overwegen, zij moeten geïnformeerd worden over het belang van de voorhuid bij de mannelijke seksualiteitsbeleving". Het British Journal of Urology International meldt dat eerstvernoemde studie niet tot overhaaste conclusies mag leiden en dat verder onderzoek noodzakelijk is.

Hoe dan ook gaan in de VS, waar besnijdenis onder alle geloofsgroepen gangbaar is, stemmen op die besnijdenis bestempelen als een aanslag op de fysieke integriteit van de man.

Tegenstanders voeren aan dat mannelijke besnijdenis grotendeels hetzelfde doet als vrouwenbesnijdenis. Toch worden vrouwen in de VS en in tal van andere landen bij wet beschermd tegen elke vorm van genitaal snijden. Tegenstanders van besnijdenis oordelen dat ouders niet het recht hebben hun zoon of dochter te onderwerpen aan een ingreep die hun gevoeligheid aantast, net zoals een oogoperatie die ons zicht tot zwart-wit zou herleiden wettelijk niet kan.

Decennialang werd aangenomen dat besnijdenis proper en gezond is en de man beschermt tegen soa's. Nu wordt aangevoerd dat besneden mannen vaak weigerachtig staan tegenover het dragen van een condoom, dat de gevoeligheid nog verder verlaagt. Daarenboven wanen besneden mannen zich vaak 'veilig', wat hen nog meer aanspoort tot onbeschermde seks. (br.hln)» Reageer (0)
22-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinses Kate bevallen van zoon

Prinses Kate bevallen van zoon


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/15/13/20130722084724/media_xll_6002443.jpg


Zopas werd bekendgemaakt dat prinses Kate bevallen is van een jongen. De vooralsnog naamloze baby werd geboren om 16.24 uur Britse tijd (17.24 uur bij ons) en weegt 3,799  kilo. Moeder en kind stellen het goed, zo laat het paleis weten. Het kind wordt de derde in rij voor de troonsopvolging, na zijn opa prins Charles en zijn vader William.

De hertogin van Cambridge was vanochtend rond zes uur samen met haar echtgenoot prins William naar het St. Mary's Hospital in Londen gegaan om er te bevallen. In dezelfde privévleugel van de kliniek beviel prinses Diana 31 jaar geleden van prinses William, twee jaar later van zijn broer Harry.

Prins William was aanwezig tijdens de bevalling. Hij belde koningin Elizabeth, zijn vader prins William en zijn broer Harry om hen het nieuws te melden. Naar koninklijke traditie werd de koninklijke geboorte bekendgemaakt vanop een ezel op de voorkoer van Buckingham Palace. De hele koninklijke familie is naar verluidt opgetogen met de komst van het derde achterkleinkind van de koningin.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoo van Antwerpen vierde 170ste verjaardag in stijl

Zoo van Antwerpen vierde 170ste verjaardag in stijl


http://oi44.tinypic.com/5jy782.jpg


De Zoo van Antwerpen is gisteren exact 170 jaar oud geworden en dat is een heel weekend lang letterlijk in stijl gevierd met een 'Belle Epoque picknick'. Onder de - mede dankzij het prachtige weer - vele duizenden bezoekers waren er heel wat piekfijn uitgedost in de zwierige negentiende-eeuwse stijl.

De Zoo werd in 1843 opgericht door toenmalig Antwerps schepen en latere burgemeester Jan Frans Loos en op 21 juli van dat jaar officieel geopend. In de loop der jaren is de dierentuin uitgegroeid tot een grote toeristische trekpleister, pal naast het station Antwerpen-Centraal.

Sinds enkele jaren probeert de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) de Zoo opnieuw in de oude architecturale glorie te herstellen, door verschillende van de dierenverblijven om te bouwen en te renoveren volgens de originele plannen. Onder meer het zeehondenverblijf werd al op die manier onder handen genomen. De voorlopig laatste in de rij is het aquarium, een ruim honderd jaar oud beschermd gebouw waarvan de bekleding in hetzelfde Franse marmer als destijds in ere is hersteld.

Het verjaardagsfeest van dit weekend gaf de bezoekers niet enkel de kans om zich in lange hoepeljurken of kostuumvesten te hijsen, er waren bijvoorbeeld ook historische danslessen. Kinderen konden zich dan weer volledig laten gaan bij een reeks nostalgische spelletjes zoals zaklopen, sjoelen en croquet. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisjes minder besneden (maar niet overal)

Meisjes minder besneden (maar niet overal)


http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/2/1/20130722170415/media_xll_6004351.jpg
Khady Koita, voorzitter van het Europees netwerk preventie meisjesbesnijdenis


Het aantal besnijdingen bij meisjes on Noord- en Oost-Afrika neemt over het algemeen af, maar de praktijk blijft wel ingeburgerd. In sommige landen is de daling indrukwekkend, in andere onbestaand. Dat meldt Unicef in een rapport. De meeste inwoners én wetten van de landen zouden nochtans tegen de praktijk zijn, maar door sociale druk blijven ouders de besnijdenissen regelen. Er is ondanks de dalende cijfers geen reden tot juichen: in de komende tien jaar zullen nog zo'n 30 miljoen meisjes besneden worden.

Eerst het goede nieuws: in de 29 onderzochte, Afrikaanse en Arabische landen neemt het draagvlak voor meisjesbesnijdenis af. Dat gebeurt zelfs in landen waarin nog altijd bijna elke vrouw wordt besneden, zoals Egypte en Soedan.

Ook zijn er minder meisjes besneden dan in de voorgaande generatie, maar de praktijk blijft ingeburgerd. 125 miljoen vrouwen zijn besneden, in de komende tien jaar zullen 30 miljoen meisjes hetzelfde lot ondergaan.

Het besnijden van de geslachtsorganen van jonge meisjes kan extreem pijnlijk zijn en tot gevaarlijke infecties zorgen. Maar ook wanneer ouders er geen voorstander van zijn, voelen ze zich toch sociaal verplicht om hun dochter te laten besnijden. Dat komt deels door een gebrek aan open communicatie over het gevoelige en private onderwerp.

"Dit rapport maakt duidelijk dat wetgeving alleen niet genoeg is. De uitdaging is om meisjes en vrouwen, jongens en mannen hardop te laten uitspreken dat ze deze schadelijke praktijk willen stoppen", zegt Geeta Rao Gupta, adjunct-directeur van UNICEF Internationaal. "Nu blijft de gewoonte bestaan omdat 'iedereen' het zou goedkeuren."

Niet elk meisje in Noord- of Oost-Afrika loopt evenveel kans om besneden te worden.

De kans dat een Keniaans of Tanzaniaans tienermeisje (15-19 jaar) is besneden, is drie keer kleiner dan bij een vrouw tussen de 45 en 49 daar. In Benin, de Centraal Afrikaanse Republiek, Irak, Liberië en Nigeria is die kans half zo groot.

In Somalië, Guinee, Djibouti en Egypte is er werk aan de winkel: daar neemt meisjesbesnijdenis nauwelijks af: nog altijd is 90 procent van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 49 jaar genitaal verminkt.

In landen als Tsjaad, Gambia, Mali, Senegal, Soedan of Jemen is zelfs helemaal geen daling. (br.hln - foto ANP)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwart miljoen bezoekers op eerste weekend Gentse Feesten

Kwart miljoen bezoekers op eerste weekend Gentse Feesten


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/12/8/20130722150730/media_xll_6003953.jpg


Het bezoekersaantal op de Gentse Feesten klokte dit weekend af op een kwart miljoen miljoen bezoekers. Wegens de hitte wordt een tweede waterbar geplaatst, waar bezoekers gratis drinkwater kunnen krijgen.

Behalve de waterbar aan het Belfort komt in het Zuidpark een tweede waterbar, waar de 'Gentse Feesten for kids' plaatsvinden. "We hebben organisatoren van kinderspektakels gevraagd om voldoende water te voorzien", aldus feestenburgemeester Peeters. "We roepen ouders ook op daar extra aandacht aan te besteden."

Door de hitte noteerden de hulpdiensten ook iets meer verzorgingen. Het Rode Kruis verzorgde gisteren 143 mensen, en de spoeddiensten verzorgden er 27. Er werden 12 personen met een ziekenwagen afgevoerd.

De Gentse Feesten lokten gisteren 100.000 bezoekers. Het vuurwerk trok 's avonds 27.000 kijklustigen, een kwart meer dan vorig jaar. De pendeltram tussen Flanders Expo en de Korenmarkt vervoerde ruim 25.000 bezoekers, en de feestbussen 's nachts 2.100. In beide gevallen is dat 35 procent meer dan vorig jaar.

Ernstige incidenten deden zich nog niet voor, er waren wel enkele markante voorvallen. Zo bedankte de politie een feestvierder die tegen het commissariaat in de Ridderstraat aan het plassen was met een GAS-boete. In de Ottogracht werd een vrouw opgepakt die zich op straat uitkleedde. Omdat ze op het commissariaat niet van ophouden wist, werd ze tijdelijk opgesloten.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkrachte Noorse is vrijgelaten in Dubai

Verkrachte Noorse is vrijgelaten in Dubai


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/2/11/20130722121059/media_xll_6003161.jpg


De Noorse Marte Dalelv, die in Dubai veroordeeld werd nadat ze verkracht was, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Dat bevestigde ze zelf aan de BBC.

Marte Dalelv was op zakenreis in Dubai toen ze er werd verkracht. Dat gebeurde op 6 maart, na een avondje uit met collega's. Toen ze naar de politie trok om klacht in te dienen, werd haar paspoort en haar geld in beslag genomen. Vier dagen later werd ze beschuldigd van het hebben van seksuele betrekkingen buiten het huwelijk, het drinken van alcohol en het plegen van meineed.

Eerder deze week werd ze veroordeeld tot zestien maanden cel. Haar belager was intussen ook opgepakt en kreeg een celstraf van 13 maanden voor seksuele betrekkingen buiten het huwelijk en alcoholgebruik.

De zaak veroorzaakt veel verontwaardiging in westerse landen en bij mensenrechtenorganisaties. Dalelv ging in beroep tegen haar veroordeling. Ze was al voorwaardelijk vrij nadat de Noorse regering tussenkwam, maar zat nog in Dubai, waar ze leefde onder bescherming van het Noorse Zeemanscentrum. Maar de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide tweette zopas: "Marte is released! Thanks to everyone who signed up to help."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sim-kaarten zijn te hacken door een simpele sms

Sim-kaarten zijn te hacken door een simpele sms


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/14/4/20130722123423/media_xll_6003394.jpg


De Duitse beveiligingsonderzoeker Karsten Nohl is er in geslaagd om een deel van de sim-kaarten te kraken door een speciaal geprepareerd sms-bericht te sturen. Nadien was het voor hem een koud kunstje om sms-berichten te onderscheppen en telefoongesprekken af te luisteren, schrijft Tweakers.

Aan zakenkrant Forbes vertelde Nohl dat een kwart van de bijna duizend simkaarten die hij en zijn team in drie jaar tijd testten te kraken was. Hij schat dat in totaal een achtste van de simkaarten die worden gebruikt te kraken is.

De inderzoeker maakte gebruik van sms. Providers maken gebruik van sms om instructies naar een simkaart te sturen, bijvoorbeeld voor gebruik in het buitenland. Die sms'jes, die voor de gebruiker ongezien blijven, worden ondertekend met een code van 56 tekens; zonder die code kunnen geen bewerkingen op de simkaart worden uitgevoerd. Nohl slaagde erin die code te achterhalen.

Daarna had hij evenveel macht over de simkaart als de provider, en kon hij bijvoorbeeld sms'jes onderscheppen en telefoongesprekken omleiden en afluisteren. Volgens Nohl is de aanval uit te voeren met een doorsnee pc en duurt hij circa twee minuten. De aanval werkt enkel met kaarten die de verouderde DES-encryptiestandaard gebruiken. Een deel van de providers is overgestapt op 3DES, een verbeterde versie van de standaard. Of Belgische simkaarten kwetsbaar zijn, is vooralsnog onduidelijk. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artsen doen hiv-test op café

Artsen doen hiv-test op café

Sinds kort trekken artsen zelf naar de cafés en bars om speekseltesten af te nemen bij mensen met een verhoogd risico op hiv. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Medewerkers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) trekken sinds december vorig jaar naar bars en cafés waar veel homomannen of migranten uit Afrika komen. Dat zijn groepen waar hiv-besmettingen het vaakst voorkomen. Met een speekseltest kunnen geïnteresseerden zich gratis laten screenen. Al 270 mensen hebben dat inmiddels gedaan, bij zestien mensen sloeg de test alarm.

De deelnemers konden de uitslag voor het eerst verkrijgen via een website, en dus niet via de arts. Dat valt in de smaak, zo schrijven de kranten. "De website verklaart het succes van ons project", zegt Tom Platteau, seksuoloog aan het ITG en coördinator van het project. "Niet iedereen die vreest hiv-positief te zijn, wil daar met zijn arts over praten. Dat is een van de redenen waarom er nog altijd veel personen zijn die zich niet op hiv laten testen. En dus krijgen veel seropositieve mensen niet de levensreddende aidsremmers, en besmetten ze mogelijk anderen met hiv." (br.hln)
» Reageer (0)
21-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat ons het best ontspant: de douche

Wat ons het best ontspant: de douche


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/0/5/20130719140045/media_xll_5996495.jpg


De helft van de Britten zegt dat hun ochtendlijke douche het enige rustige moment van de dag is voor hen. Gemiddeld staan we 9 minuten en 22 seconden onder de warme straal en denken we dan na over familiemaaltijden en weekendtrips.

Onder de douche denken we na over de komende werkdag, wat we gaan aantrekken en wat we de kinderen gaan serveren. Om dit zeldzame moment voor onszelf te optimaliseren, kunnen onderstaande tips helpen.

- Zorg dat je badkamer steeds proper is. Ergernissen aan rommel of zelfs schimmel kunnen deze rustgevende ervaring storen. Een beschimmeld douchegordijn reinig je makkelijk met oude handdoeken en witte azijn.

- Rustgevende muziek kan de ervaring nog beter maken. Kies iets rustig en kalmerend.

- Hoewel de meeste mensen een hete douche verkiezen, is warm water minder schadelijk voor je huid. Een koude douche verbetert de circulatie en laat ook je haar stralen. Om te voorkomen dat je onderkoeld raakt, kun je genieten van een warme douche maar jezelf snel afspoelen met een koude straal. Zo ben je ook meteen wakker en klaar voor een hechtische dag. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België heeft een nieuwe koning en koningin

België heeft een nieuwe koning en koningin


http://oi39.tinypic.com/2h6bwjo.jpg


België heeft een nieuwe koning. Om tien over twaalf vanmiddag heeft prins Filip voor de Verenigde Kamers de grondwettelijke eed afgelegd als zevende koning der Belgen. Na de eedaflegging hield hij een korte toespraak. Net voor de eedaflegging kregen koning Albert en de rest van de koninklijke familie een minutenlang applaus van de aanwezigen.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Directrice dwong kinderen fatale lunch te eten

Directrice dwong kinderen fatale lunch te eten


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/9/0/20130721054854/media_xll_5999700.jpg


De directrice van een school in het Indiase dorp Gandamal zou tegenstribbelende kinderen hebben gedwongen een maaltijd te eten die vermoedelijk landbouwgif bevatte. De vrouw sloeg waarschuwingen van een schoolkok en protesten van kinderen in de wind. Dit berichtten Indiase media.

Zeker 25 kinderen uit het dorp overleden eerder deze week na het eten van de gratis lunch op de school. De zaak leidde in India tot een landelijke discussie over de slechte kwaliteit van schoolmaaltijden. Uit onderzoek van de overheid blijkt dat vermoedelijk pesticiden in de kookolie zaten.

Onderzoekers vellen volgens overheidsbronnen een vernietigend oordeel over het schoolhoofd. Kinderen die klaagden dat het eten er vreemd uitzag, moesten de maaltijd toch opeten. Ook een protesterende schoolkok werd genegeerd.

Het schoolhoofd zou hebben volgehouden dat het eten prima was, omdat de olie was gekocht in de winkel van haar man.

Toen de scholieren en een kok vervolgens ziek werden, sloeg het schoolhoofd op de vlucht. Daardoor zou veel tijd verloren zijn gegaan voordat de kinderen naar het ziekenhuis werden gebracht. De politie zoekt nog naar de directrice en haar echtgenoot. (br.hln)» Reageer (0)
20-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.en ze danst en ze danst totdathttp://img12.imageshack.us/img12/1042/dansenvrouw.jpgonderaan het laatste
stuk zand stond zij te dansen
in het maanlicht dat zich
over het water had verspreid.

haar voetstappen staan in de
schelpen gegrift...
zodat ze haar droom voor eeuwig
zou herkennen
ze laat niet los

elke dag een nieuwe zin die
haar verlost van het verleden
waarmee ze haar herinnering verstopt
en terugkeert naar het heden.

en ze danst... ze danst totdat
ze neervalt onder de sterrenhemel
stralend van geluk» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoo van San Francisco heeft de allerschattigste spruit

Zoo van San Francisco heeft de allerschattigste spruit


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/2/5/20130720184521/media_xll_5998520.jpg


De zoo van San Francisco heeft er een boreling bij en het is een ongelofelijke schattebout. De babygorilla kwam woensdag ter wereld en de eerste foto's die de dierentuin verspreidde, zijn erg vertederend.

De spruit van 2,2 kg is een zilverrug, een van de grootste apen ter wereld maar tevens met uitsterven bedreigd. Het kleintje (een meisje) gaat voorlopig nog naamloos door het leven. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zorg en Gezondheid raadt iedereen aan voldoende te drinken tijdens hittedagen

Zorg en Gezondheid raadt iedereen aan voldoende te drinken tijdens hittedagen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/16/5/20130720194244/media_xll_5998670.jpg


Van morgen tot dinsdag voorspelt het KMI zeer warme dagen en mogelijk een hittegolf. Daarom raadt Zorg en Gezondheid iedereen aan om op de warmste momenten geen grote lichamelijke inspanningen te doen, voldoende te drinken en koelere ruimtes op te zoeken. Hitte kan immers schadelijk zijn voor de gezondheid en aanleiding geven tot uitdroging, hittekrampen, uitputting en een hitteslag. Dat meldt Zorg en Gezondheid.

Risicogroepen moeten volgens Zorg en Gezondheid extra alert te zijn. Organisatoren van sportieve en culturele evenementen, zoals muziekfestivals, krijgen extra adviezen. Dat geldt ook voor verzorgers van baby's en kleine kinderen.

Hittedagen kunnen ook aanleiding geven tot ozonpieken. "Veel ozon kan leiden tot kortademigheid, oog- en keelirritatie en hoofdpijn. De problemen worden ernstiger bij een hoger ozongehalte in de lucht, bij een langere blootstelling, bij gevoelige personen en bij zware lichamelijke inspanningen", luidt het. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonder man mogen Afghaanse vrouwen niet meer buitenkomen

Zonder man mogen Afghaanse vrouwen niet meer buitenkomen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/16/7/20130720094440/media_xll_5997922.jpg


Vrouwen in het noorden van Afghanistan mogen hun huis alleen nog verlaten als ze in het gezelschap zijn van een man. Ook voor een bezoek aan een arts of kliniek hebben ze mannelijk gezelschap nodig. Dat blijkt uit een verordening die is uitgevaardigd door geestelijken in de regio Deh Salah.

Een van de belangrijkste religieuze adviseurs van de Afghaanse president, Hamid Karzai, weigerde de verordening nietig te verklaren.

Het reglement komt op het moment dat de NAVO-troepen zich uit het land terugtrekken. Tegelijkertijd met de strengere regels voor de vrouwen worden cosmeticawinkels gesloten, omdat die zouden worden gebruikt voor prostitutie. "Deze winkels konden echt niet open blijven. Winkels zijn voor handel, niet voor overspel", zei de presidentiële adviseur Enayatullah Baligh.

Tijdens het bewind van de taliban werden vrouwen gedwongen boerka's te dragen, waarmee ze totaal bedekt waren. Bij sommige vrouwen werden vingers afgehakt omdat ze nagellak droegen.

In de verordening wordt gewaarschuwd voor een heilige oorlog als de autoriteiten die niet naleven. "Als de autoriteiten onze eisen niet inwilligen, beginnen we een jihad." Veel Afghanen vrezen dat de terugtrekking van de NAVO-troepen en de pogingen om tot een akkoord met de taliban te komen om de oorlog te beëindigen, de verworvenheden voor vrouwen weer sterk zal doen inperken.

De Verenigde Staten maakten deze week 200 miljoen dollar (152 miljoen euro) vrij voor een campagne voor de Afghaanse vrouwen. Ook andere NAVO-landen zouden daarvoor geld doneren. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorse krijgt celstraf in Dubai omdat ze verkracht is

Noorse krijgt celstraf in Dubai omdat ze verkracht is


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/10/3/20130720094210/media_xll_5997933.jpg


Een Noorse vrouw die in Dubai is verkracht, heeft een gevangenisstraf van zestien maanden gekregen omdat ze seks buiten het huwelijk heeft gehad. De 24-jarige Marte Dalelv was in maart op zakenreis in het land, toen ze werd verkracht. Ze deed aangifte, maar werd vervolgens zelf beschuldigd. Er werd haar ook het drinken van alcohol en meineed ten laste gelegd. De vrouw werd deze week veroordeeld, meldt de BBC.

De man, die de Noorse beschuldigde van de verkrachting, kreeg een gevangenisstraf van dertien maanden, eveneens voor seks buiten het huwelijk en het drinken van alcohol.

Het hoger beroep dat Dalelv heeft aangetekend, wordt naar verwachting in september behandeld. Na ingrijpen van de Noorse regering mag ze het beroep in relatieve vrijheid afwachten. Ze verblijft in het Noorse Zeemanscentrum in Dubai. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide vindt dat de veroordeling "lijnrecht indruist tegen ons gevoel voor rechtvaardigheid" en "hoogst problematisch is vanuit het gezichtspunt van mensenrechten".

Volgens de wet in de Verenigde Arabische Emiraten, waartoe Dubai behoort, kan een man alleen voor verkrachting worden veroordeeld als hij zelf heeft bekend of als er vier mannelijke getuigen zijn.

Dubai is de laatste jaren sterk veranderd en is een belangrijke toeristische trekpleister geworden. Desondanks is het land nog steeds erg conservatief, waardoor meer buitenlanders in de problemen komen. Zo kreeg een Australische vrouw in 2008 acht maanden cel nadat ze had verklaard door drie collega's te zijn verkracht. Een Brits stel moest in 2010 een maand de cel in omdat ze elkaar in een restaurant een kusje op de wang hadden gegeven. Een ander Brits paar kreeg drie maanden celstraf omdat ze seks op een strand zouden hebben gehad, wat ze tevergeefs ontkenden. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldbekende hond met artritis Schoep gestorven

Wereldbekende hond met artritis Schoep gestorven


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/11/0/20130719145210/media_xll_5996625.jpg


Schoep kwam vorig jaar in het wereldnieuws dankzij bovenstaande foto. De hond had zo veel last van artritis, dat hij enkel nog kon slapen terwijl zijn baasje hem vasthield in het water. Dankzij de foto kreeg John Unger zo veel hulp, dat zijn hond nog bijna een jaar kon overleven.

"I breathe but I can't catch my breath ... Schoep passed yesterday ... more information in the days ahead." Zo liet baasje Unger het nieuws weten op sociaalnetwerksite Facebook. Hij bedankt ook nog iedereen die hem het afgelopen jaar geholpen heeft. Zonder financiële hulp voor speciale artritisbehandelingen had hij zijn hond al vele maanden geleden moeten afgeven.

De band tussen Unger en Schoep was erg intens, wat ook blijkt uit bovenstaande foto. Vooral als je weet dat Schoep uit een asiel werd geadopteerd, waar hij terechtkwam na een geval van dierenmishandeling. Het duurt erg lang voor zulke dieren opnieuw mensen kunnen vertrouwen. Voor Unger was het de normaalste zaak van de wereld om Schoep tijdens zijn laatste jaren zo te helpen. Het omgekeerde was namelijk ook gebeurd. Dankzij Schoep kon Unger een zware depressie overwinnen.  (br.hln)» Reageer (0)
19-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van museum naar museum joggen tijdens Antwerpse Museumnacht

Van museum naar museum joggen tijdens Antwerpse Museumnacht

http://oi43.tinypic.com/2hydiex.jpg


De Antwerpse musea openen zaterdag 3 augustus tussen 19 uur en 1 uur hun deuren voor de negende editie van Museumnacht. Nieuw is onder meer dat liefhebbers van cultuur en sport met een gids langs musea kunnen joggen, waarbij in elk museum één blikvanger wordt toegelicht. Dat heeft Prospekta, het Antwerpse centrum voor kunstcommunicatie, meegedeeld.

In het MAS kan de bezoeker schilderijen van op een crosstrainer bekijken. "Je kijkt namelijk gerichter als je aan het sporten bent", zo staat in de mededeling. Op het dak van het museum geeft Axl Peleman een concert.

Een andere nieuwigheid is dat men in het Letterenhuis kan snuisteren in de mooiste culturele affiches van de voorbije jaren. "Zit er iets tussen dat je bevalt, dan mag je een verharde affiche gratis meenemen." Ontwerpen van de affiches zijn al te zien op www.powerofprint.be.

In totaal pakken zestien kunsttempels uit met zomerse bars, nachtelijke rondleidingen, workshops en performances, en ook speciale activiteiten voor kinderen en jongeren. Er zijn muziekoptredens, een demonstratie bodypainting, een Human Jukebox, vertellingen en dj-sets. Nadien is iedereen welkom op de afterparty in het museumcafé Ufo.

Het volledig programma en praktische informatie staan op www.museumnacht.be.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De meest ziekmakende voeding

De meest ziekmakende voeding


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/2/2/20130719090100/media_xll_5995562.jpg


Fruit en groenten zijn verantwoordelijk voor 46 procent van de gevallen van voedselvergiftiging in de Verenigde Staten, dat heeft recent onderzoek aangetoond. Vooral sla en spinazie hebben het meeste doden op hun geweten.

Vorige week nog is een negenjarig Belgisch meisje uit Balen overleden na het eten van besmet vlees met de E.Colibacterie. Amerikaans onderzoek heeft echter aan het licht gebracht dat vlees en gevogelte verantwoordelijk zijn voor slechts 22 procent van de gevallen van voedselvergiftiging. Spinazie is dus veel gevaarlijker. Een op de zes Amerikanen is het afgelopen jaar al ten prooi gevallen aan voedselvergiftiging. De meeste mensen worden ziek van voorverpakte bladgroenten. Dit komt doordat deze producten vaak rauw gegeten worden. De bacteriën in vlees en gevogelte overleven namelijk vaak het kookproces niet.

Professor Michael Doyle zegt dat vooral sla gevaarlijk is aangezien schadelijke bacteriën zich kunnen vormen in het plantweefsel. Ook al was je deze groente, je kunt de bacteriën dus niet zomaar wegspoelen. Deze kunnen E.coli, salmonella en listeria dragen, de beestjes komen vaak voor in de ingewanden van dieren. Door dierlijke bemesting komt de bacteriën in de bodem of het water terecht en contamineren ze zo de groenten. Vooral salmonella kan zo overgebracht worden aangezien de wind mest kan wegblazen wanneer deze opdroogd is. Salmonella is namelijk tolerant aan uitdroging. In de ergste gevallen kan voorverpakte sla fataal nierfalen veroorzaken.

Professor Doyle zegt dat boeren de bacteriën al moeten bestrijden op het veld om voedselvergiftigingen te voorkomen, van zodra de groenten geoogst worden. Ze moeten daarvoor desinfecteermiddelen gebruiken. Momenteel gebruiken landbouwers chlorine, maar dat is niet erg efficiënt. Doyle zegt dat de kans dat je sterft aan het eten van groenten toch nog erg klein is omdat er jaarlijks miljoenen zakjes sla worden verkocht.

Een Britse studie toonde aan dat er in de zomer 120.000 extra gevallen van ziekten door voeding zijn. Microbiologe Lisa Ackerly gelooft dat slecht bereid vlees niet per se de oorzaak is, maar dat de meeste doden vallen door slechte hygiëne tijdens het koken en besmet kookgerief. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorbraak in therapie tegen syndroom van Down

Doorbraak in therapie tegen syndroom van Down


http://static3.hln.be/static/photo/2013/10/0/6/20130718154807/media_xll_5993826.jpg

 
Amerikaanse wetenschappers beweren een manier te hebben gevonden om het extra chromosoom uit te schakelen dat het syndroom van Down veroorzaakt. Ze slaagden erin de aandoening bij menselijke cellen in een laboratorium te voorkomen.

De academici aan de universiteit van Massachusetts geloven dat deze doorbraak kan leiden tot behandelingen van het genetische syndroom. Met gentherapie konden wetenschappers al medische problemen behandelen die gevolg zijn van de aanwezigheid van een defect gen, het is de eerste keer dat het mogelijk werd om de impact van een heel chromosoom uit te schakelen, dat meldt de Britse omroep BBC.

Een team van onderzoekers voegden een gen genaamd XIST toe aan stamcellen met het syndroom van Down. Dit gen is belangrijk bij de ontwikkeling van natuurlijke cellen want het schakelt een van de twee X-chromosomen uit die gevonden werden in de vrouwelijke embryo's.

Deze doorbraak zou op dezelfde manier gebruikt kunnen worden om te zorgen dat een extra kopie van chromosoom 21, wat bij mensen met het syndroom van Down aanwezig is, niet tot uiting komt. Onderzoekster Jeanne Lawrence aan BBC News: "Deze doorbraak kan helpen bij de ontwikkeling van medicatie tegen het syndroom van Down. Het is nog niet helemaal bewezen, maar we hebben denkbaar gemaakt dat met slechts een gen de oververtegenwoordiging van een heel chromosoom kan corrigeren. Hierdoor wordt gentherapie bij het syndroom van Down denkbaar, dat was voorheen niet het geval."

Wat is het syndroom?
Het syndroom van Down is een genetische aandoening die leermoeilijkheden en bepaalde uiterlijke kenmerken veroorzaakt. Het is een gevolg van de aanwezigheid van het extra chromosoom 21. De graad van zwakbegaafdheid varieert van patiënt tot patiënt. Hun levensverwachting is ook korter. De uiterlijke kenmerken zijn amandelvormige, ietwat scheefstaande ogen, kleine oren en zwakke spieren. Mensen met syndroom van Down hebben ook meer kans op hartdefecten, schildklierproblemen, infecties, bloedstoornissen en meer kans op vroege dementie. Het is een van de vaakst voorkomende genetische oorzaken van leerproblemen. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorse stad krijgt eerste keer in 100 jaar zonlicht in winter

Noorse stad krijgt eerste keer in 100 jaar zonlicht in winter


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/10/13/20130718175817/media_xll_5994193.jpg


De Noorse industriestad Rjukan heeft in het honderdjarige bestaan nog nooit zonlicht gezien tijdens de wintermaanden. Het ligt namelijk in een dal, waar de lage zon 's winters niet aan kan. Er worden echter spiegels geïnstalleerd, waardoor komende winter de zonnestralen tot in de stad zullen schijnen.

Het spiegelproject, met een kostprijs van ongeveer 830.000 euro, houdt zich aan een simpel principe. Er worden spiegels geïnstalleerd op de bergwanden, op plaatsen waar de zon wel schijnt in de wintermaanden. Die spiegels zullen vervolgens de zonnestralen reflecteren richting het marktplein. Sensoren zullen in de loop van de dag steeds de hoek van de spiegels aanpassen.

Het is niet de eerste poging om de inwoners van Rjukan 's winters zonlicht te geven. Vorige projecten deden het echter andersom. In plaats van de zon naar de inwoners te brengen, brachten die de mensen naar de zon. Sam Eyde, bijvoorbeeld, had niet de benodigde technologie om het zonlicht naar de stad te brengen. In de plaats bouwde de oprichter van energiegigant Norsk Hydro een kabelbaan naar de zonnige bergtoppen. (br.hln)» Reageer (0)
18-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe gezond zijn bananen?

Hoe gezond zijn bananen?


http://i655.photobucket.com/albums/uu273/aphrodite_doe/bananen.jpg?t=1251461842


Bananen worden vaak met argusogen bekeken: bevatten ze niet te veel calorieën, suikers en zetmeel? Gezondheidsnet wijst erop dat er een verschil is tussen rijpe en onrijpe bananen.

Onrijpe bananen bevatten veel zetmeel, weinig suikers en smaken bitter door de stof latex.  Tijdens het rijpingsproces wordt die latex afgebroken en verdwijnt de bitterheid, terwijl de omzetting van zetmeel in suiker de zoete smaak aan de banaan geeft. Eens rijp, blijft er in eetbananen hooguit 1 tot 2 procent zetmeel over. Het suikergehalte kan daarbij stijgen van 1 tot meer dan 20 procent.

Bananen zijn dus zeker niet voor iedereen aan te raden. Wie bijvoorbeeld weinig energie verbrandt, zal een beetje verdikken van bananen door de snelle suikers die het fruit biedt. Ook de tanden worden aangetast door de suikers uit bananen. Op dat vlak verschilt een banaan niet veel van snoep.

Maar een banaan heeft ook voordelen. Voor wie snel veel energie nodig heeft, zoals bij intensief sporten of zware fysieke arbeid, is een banaan de ideale oplossing. Ook zijn bananen een goede bron voor vitaminen (vooral A, B1, B2 en C) en kalium. Bananen worden ook aangeraden voor wie last heeft van diarree, maar dat zou enkel werken met de onrijpe, groene, kookbanaan.

Tot slot beschermen bananen ook maag en darmen tegen maagzweren en letsels die het gevolg zijn van pijnstillers en medicijnen. Dat komt omdat rauwe bananen een stof bevatten die slijmvliescellen doet groeien. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griekenland verlaagt btw op restaurantbezoek fors

Griekenland verlaagt btw op restaurantbezoek fors


http://static2.hln.be/static/photo/2013/15/14/13/20130717134631/media_xll_5990848.jpg


Goed nieuws voor toeristen die binnenkort een reisje naar Griekenland maken: de regering gaat er vanaf 1 augustus de btw in restaurants en cafés fors verlagen, van 23 naar 13 procent. De BTW-verlaging werd bekendgemaakt door premier Antonis Samaras. "Voor de eerste keer hebben we een positieve ontwikkeling", aldus de premier. Hij wees er ook op dat de btw-verlaging de goedkeuring wegdraagt van de internationale schuldeisers.

Athene hoopt dat de maatregel het toerisme zal aanwakkeren. Uit eten gaan zou in principe immers fors goedkoper moeten worden in Griekenland.

Samaras waarschuwde alvast dat als de prijzen in de restaurants niet zullen dalen, de btw opnieuw op 23 procent zal gebracht worden.

In het verleden lag de btw in de sector steeds op 13 procent, maar sinds september 2011 was die door de zware crisis in het land verhoogd met 10 procentpunt.(br.hln)» Reageer (0)
17-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Etta James - I just wanna make love to you

Etta James - I just wanna make love to you

Klik op de foto om haar te beluisteren

Etta James, eigenlijk: Jamesetta Hawkins (Los Angeles, 25 januari 1938 – Riverside, 20 januari 2012) was een Amerikaanse blues-, R&B- en gospelzangeres. Ze stond ook bekend als "Miss Peaches".

Haar moeder was 14 en ongetrouwd toen ze beviel van Etta, maar ze heeft altijd geloofd dat haar vader Minnesota Fats was. Ze kreeg haar eerst muzikale training toen ze 5 jaar was van James Earle Hines, de dirigent van het "The Echoes of Eden"-koor in Los Angeles.

In 1950 verhuisde haar gezin naar San Francisco, Californië en in 1952 werd ze opgemerkt met haar band (het trio "The Creolettes) door Johnny Otis. Otis werkte samen met haar en draaide de lettergrepen in haar naam om zodat ze een pseudoniem zou hebben. Ze had zelf haar eerste album en eerste R&B-hit geschreven n.l. The Wallflower (Dance with Me, Henry). Ze nam het in 1954 op met de "Otis Band" en Richard Berry als achtergrondzanger. Het liedje werd later een hit op de blanke markt door Georgia Gibbs, herschreven als "Dance with Me, Henry". Etta bracht verscheidene hits uit voordat ze in 1960 een contract tekende met Chess Records.

James nam verschillende duetten op met Harvey Fuqua die grote successen werden en ook At Last. Dit lied verscheen samen met andere hits, zoals "All I Could Do Was Cry" en "Trust In Me", op haar eerste album At Last!.

In 1967 nam ze "Tell Mama" op en op de B-side "I'd rather go blind" in Muscle Shoals. Haar zang werd gekenmerkt door goede technieken en sterke jazz-invloeden. Ze kreeg in 1994 een Grammy voor haar cd Mystery Lady. Deze disc is een verzameling van liedjes geïnspireerd door Billie Holiday. In 2004 won ze nog een Grammy voor beste hedendaagse bluesalbum voor Let's Roll. In 2003 ontving ze de Grammy Lifetime Achievement Award.

Voor de jongere generatie staat Etta bekend om haar Muddy Waters-cover "I Just Want to Make Love to You", die gebruikt werd voor een Coca-Cola-reclame. Avicii gebruikte de sample van het lied Something's Got A Hold On Me voor zijn wereldbekende hit Levels.

James leed aan leukemie en overleed op 73-jarige leeftijd.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Helft van de mannen dumpt verdikte vriendin

Helft van de mannen dumpt verdikte vriendin


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/9/11/20130717144215/media_xll_5990996.jpg


Een op de twee mannen vindt dat een verdikte partner een geldige reden is om een relatie te beëindigen. Een wereldwijde enquête bij 50.000 mannen toont aan dat de meerderheid wel nog steeds in het huwelijk gelooft en zelf ooit wil trouwen.

Een enquête door mannenblad AskMen bij Amerikaanse, Canadese, Britse en Australische mannen heeft aangetoond dat mannen vooral op zoek zijn naar een partner die trouw is. 36 procent van de mannen vinden trouwheid de belangrijkste eigenschap van een geliefde, ook een verzorgend karakter (26 procent), een gevoel voor humor (20 procent) en intelligentie blijken belangrijk te zijn. Maar liefst 72 procent gelooft nog steeds in het huwelijk en wil zelf ooit een ring aan zijn vinger. De helft zou echter wel een relatie niet beëindigen moesten ze beseffen dat hun huidige partner geen goeie potentiële echtgenote zou zijn.

Wat niet weet?
67 procent liegt tegen zijn vriendin liegen om zo een discussie af te wenden. 41 procent zegt dat hij zijn geliefde niet zou bedriegen ook al moesten ze er zeker van zijn dat dit niet uit zou komen, slechts acht procent had zijn partner al bedrogen of zou dan wel een scheve schaats rijden. 71 procent van de ondervraagden fantaseert over de vriendinnen van zijn partner. Op de vraag wat ze het liefst aan hun partner zouden willen veranderen, antwoordde 24 procent haar gezeur, 20 procent zei haar gezeur, 18 procent klaagde over haar seksuele appetijt. Een kwart zou niets veranderen. Maar moest hun vriendin plots heel wat dikker zijn dan op het moment van ontmoeting, zou de helft een punt achter zijn relatie zetten.

Hoe veroveren?
De helft van de mannen spreekt een dame waarmee ze in bed willen duiken persoonlijk aan, 41 procent schakelt bij zijn bedveroveringen een vriend in en 7 procent gaat online op zoek naar een bedpartner. 40 procent is redelijk tevreden met zijn seksleven, maar vindt dat er wel ruimte voor verbetering is.

G-plek = mythe?
54 procent geeft er niet om hoe groot hun penis is, 27 procent heeft al op het internet opgezocht of de grootte van hun geslachtsorgaan gemiddeld is. 5 procent vergelijkt dit met vrienden. De helft heeft al gelogen over de grootte van zijn penis, 30 procent durft niet eerlijk voor zijn fetisjismen uitkomen. 41 procent weet exact waar de G-plek ligt, 45 procent is niet helemaal zeker van de locatie, 4 procent gelooft niet dat dit bestaat. 56 procent meent te kunnen zeggen wanneer een vrouw een orgasme faket. 75 procent van de mannen is beledigd wanneer ze ontdekken dat een bedpartner maar deed alsof ze tot een hoogtepunt kwamen. 34 procent heeft ooit zelf ooit al wel gefaket en 72 procent zou de pil voor mannen nemen moest het bestaan. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljardair schenkt geboorteplaats twee miljoen

Miljardair schenkt geboorteplaats twee miljoen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/5/13/20130717160430/media_xll_5991298.jpg


De Duitse miljardair Lutz Helmig heeft de gemeente Grebenhain van haar schulden afgeholpen door 2,1 miljoen euro te schenken. Als voorwaarde stelt hij dat de gemeente in de deelstaat Hessen de eerste drie jaar geen nieuwe schulden mag maken.

De gemeente telt ruim 4.800 inwoners. Burgemeester Manfred Dickert zegt erg blij te zijn met het geld, maar maakt zich wel zorgen om de voorwaarde.

De 66-jarige Helmig heeft een huis in Grebenhain en werkte jaren als chirurg in een kliniek in de gemeente. Ook kent hij de burgemeester al jaren.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft van ouders Belgische borelingen is niet getrouwd

Helft van ouders Belgische borelingen is niet getrouwd


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/12/9/20130527033958/media_xll_5855424.jpg


Precies de helft van de Belgische baby's kwam in 2011 niet langer ter wereld met getrouwde ouders. In de hele EU ging het om 39,5 procent. Dat blijkt uit het eerste sociale zakboekje dat de Europese statistische dienst Eurostat vandaag  gepubliceerd heeft. Daaruit blijkt bijvoorbeeld ook dat ons land per honderd mannelijke studenten 124 studentes telt.

Het nieuwe zakboekje bundelt volgens Eurostat zowat alle sociale cijfers en statistieken die de dienst voorhanden heeft. Het gaat dan van het aantal vrouwelijke studenten over de minimumlonen tot het aandeel migranten per lidstaat. Gezien de grote omvang zijn de cijfers echter niet allemaal even actueel, soms niet nieuwer dan 2008.

De inwonersaantallen dateren wel van 2012. Daaruit blijkt dat België met zijn vele internationale instellingen enkel Luxemburg (38 procent), Cyprus (13 procent) en Ierland (9 procent) moet laten voorgaan als het gaat om het aantal EU-inwoners uit andere lidstaten (7 procent). Met 15,3 procent Belgen die in het buitenland geboren worden (8,1 procent buiten de EU), haalt ons land trouwens ook in dat lijstje de top vijf. Onbetwiste aanvoerder is opnieuw Luxemburg, met 41,2 procent.

Voorts blijkt nog uit de cijfermassa dat zowat een kwart van de laaggeschoolden in België in 2011 risico liep om in armoede te vervallen, tegenover 6,8 procent bij hooggeschoolden. Voor heel Europa ging het respectievelijk om 24,2 en 7,3 procent. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kuiken vs hond

Kuiken vs hond

Klik op de foto om het grappige filmpje te bekijken


"Zij zijn groot en ik is klein en da's niet eerlijk, o nee." Dat waren de gevleugelde woorden van het kleine kuiken Calimero uit de gelijknamige tekenfilms.

Het kuikentje in dít filmpje heeft duidelijk geen last van een of ander Calimerocomplex. Integendeel, het kleine grut stelt zich zelfs behoorlijk heldhaftig en eerder agressief op tegenover een hond, die niet weet waar te kruipen en uit wanhopige zelfverdediging niet veel verder komt dan: "Waf waf waf!"
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaan wordt wakker als rijkste biljardair ter wereld

Amerikaan wordt wakker als rijkste biljardair ter wereld


http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/5/11/20130717060134/media_xll_5990006.jpg


Een kleine meevaller voor de 56-jarige Chris Reynolds uit het Amerikaanse Pennsylvania. Toen hij wakker werd en de balans van zijn rekening via e-mail checkte, bleek hij in het bezit te zijn van 92.233.720.368.547.800 dollar. Dat is een slordige 92 biljard dollar, of 70 biljard euro. Een foutje van het Amerikaanse banksysteem PayPal.

Aan de Philadelphia Daily News vertelde hij: "Eerst dacht ik dat ik biljarden dollars schulden had. Het was me wel dé verrassing." Reynolds is al tien jaar klant van PayPal dat hij gebruikt om spullen op eBay, zoals vintage auto-onderdelen, te kopen en te verkopen. Normaal spendeert hij nooit meer dan 100 dollar per maand met PayPal. Maar dan de reality check: op de website van PayPal zelf stond de rekening van Reynolds alweer op nul.

Toch houdt de man een gelukzalig gevoel over aan de tijdelijke, virtuele mazzel. Hij schonk meteen 30 dollar aan een goed doel.

Een biljard is een 1 met vijftien nullen, of duizend tot de vijfde macht, of een miljoen miljard. Met zijn fictieve bedrag van ruim 92 biljard dollar zou Reynolds meteen de rijkste man ter wereld geweest zijn. Hij zou Bill Gates (73,9 miljard) en Carlos Slim (67,7 miljard) met lengtes voorafgaan.

De naar eigen zeggen "verantwoordelijke" Chris Reynolds zou het geld gebruiken om de staatsschuld af te betalen en, mits een mooie prijs, zou hij zijn favoriete baseballclub 'the Phillies' kopen. (br.hln)» Reageer (0)
16-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sting - Fragile


Sting - Fragile

Om hem te beluisteren klik op de foto
 

 


Gordon Matthew Thomas Sumner (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) beter bekend onder zijn artiestennaam Sting is een Brits musicus. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk, dit werd hem verleend door Koningin Elizabeth II.

Sting is de oudste van vier kinderen. In het noordoosten van Groot-Brittannië was het niet makkelijk vanwege van het harde klimaat en de economische depressie. De werkloosheid lag er heel hoog en de redding van het gezin was het feit dat zijn vader een vaste baan had als melkboer. Gordon had echter een natuurlijke aanleg voor muziek. Op negenjarige leeftijd maakte hij al zijn eerste songs en zijn eigen muziek op een oude gitaar van zijn oom. In 1966 kreeg hij van een vriend een zelfgemaakte basgitaar. Dit was zijn eerste kennismaking met dit instrument. In 1969 mocht hij beginnen aan een universiteit in de Midlands, maar dat hield hij slechts een maand vol. Na enkele baantjes in de bouw, als buschauffeur en zelfs als belastingontvanger besloot hij in 1971 iets van zijn leven te maken en begon een opleiding tot leraar. Tijdens die opleiding speelde hij basgitaar bij een schoolrockbandje, Earthrise.

In 1974 richtte hij samen met 3 vrienden de groep Last Exit op. In 1976 huwde hij met Frances Tomelty. Later dat jaar kregen zij hun eerste kind, Joe. Kort daarna besloot hij zijn job als leraar op te geven en trok hij met Last Exit naar Londen om het daar als rockband te maken.

De bijnaam Sting kreeg hij in het begin van zijn carrière, toen hij bassist was bij een jazzbandje. In die tijd droeg hij vaak een zwart met geel gestreepte trui, die zijn medemuzikanten deed denken aan een bij. Sindsdien gebruikt hij zijn werkelijke naam alleen nog bij officiële gelegenheden.

Hij werd voor het eerst wereldwijd bekend als de bassist en zanger van The Police die hij samen vormt met drummer Stewart Copeland en gitarist Andy Summers.

Nog voordat The Police in 1984 officieel uit elkaar gaat, op hun hoogtepunt, begint Sting met het werken aan zijn eerste soloalbum. Hierbij neemt hij jazzmuzikanten aan als begeleidingsband, onder andere: Branford Marsalis, Kenny Kirkland, Darryl Jones en Omar Hakim. Sting verwisselt zijn basgitaar voor een gitaar.

De overstap naar meer jazz georiënteerde muziek is niet helemaal verrassend, aangezien Sting in zijn jongere jaren met jazz en progressieve rockbands heeft gespeeld. Het resultaat is meer volwassen en afwisselend dan zijn opnames met The Police.

In 1986 komt The Police weer bij elkaar voor een reünie, waaruit een nieuw opgenomen versie van Don't stand so close to me ontstaat.

Hierna brengt Sting het ambitieuze album Nothing like the Sun uit in 1987, wederom met hulp van Branford Marsalis. Het album wordt goed ontvangen en kort na het verschijnen ervan gaat Sting zich inzetten voor Amnesty International. Ook zet hij zich in voor natuurbehoud en sticht hiervoor de Rainforest Foundation om aandacht te vragen voor het Braziliaanse regenwoud.

De albums die volgen zijn ook succesvol, maar niet zo succesvol als zijn eerste twee soloalbums. In 2006 scoort hij nog wel een Amerikaanse top 10-hit met het nummer Always On Your Side, een duet met Sheryl Crow.

Als soloartiest is het Sting gelukt om de grenzen van de popmuziek op te zoeken. Hij versmolt invloeden van jazz, klassieke muziek en wereldmuziek in zijn eigen nummers. Zijn teksten zijn literair en bevatten betekenisvolle boodschappen. Dit benadrukt hij zelf ook regelmatig in de pers. Zijn muziek wordt door velen gezien als literaire, intelligente rock. Zijn critici vinden zijn werk vaak pretentieus. Sting is nog steeds actief als artiest en heeft een trouwe schare volgelingen.

In juli 2006 deed Sting Nederland aan met zijn Broken Music Tour. In Weert (Bospop) gaf hij samen met gitaristen Dominic Miller en Lyle Workman en drummer Abe Laboriel een kwalitatief hoogstaand concert. De setlist vermeldde zowel Police-werk als solo-werk.

In oktober 2006 kwam de CD "Songs from the labyrinth" uit met 16e-eeuwse luitmuziek van John Dowland (1563-1626) in samenwerking met de luitist Edin Karamazov. Op 1 maart 2007 gaf Sting samen met Karamazov een optreden in het concertgebouw in Amsterdam.

In februari 2007 kondigden Sting, Andy Summers en Stewart Copeland geheel onverwachts een reünietoernee van The Police aan: The Police Reunion Tour. Op 28 mei begonnen ze met een optreden in Vancouver. Op 13 en 14 september speelde het drietal in een bijna uitverkochte Amsterdam Arena.

Sting heeft ook een zoon die actief is in de muziek, Joe Sumner. Dit is de zanger van Fiction Plane, de band die ook het voorprogramma verzorgt van bij The Police gedurende de reünietoernee. Fiction Plane kan overigens opgevat worden als anagram van "police infant", hetgeen uiteraard refereert naar Joe Summer als zijnde kind van Sting, ofwel The Police.

Hiernaast heeft Sting in 1984 een rol gespeeld in de CULT-film Dune van David Lynch, naar het verhaal van Frank Herbert. Hij speelde hierin Feyd-Rautha de neef van Baron Harkonnen. Sting heeft ook nog een bescheiden bijdrage geleverd aan het nummer Money for Nothing van de Engelse rockband Dire Straits. De stem die de tekst "I want my MTV", die aan het begin van het nummer hoorbaar is, zingt, is van Sting.

Hij heeft in totaal 6 kinderen:

    Joe Sumner (Joe/geb. 23 November 1976) en Fuchsia Katherine Sumner (geb. 17 April 1982) met zijn eerste vrouw Frances Tomelty
    Brigitte "Mickey" Michael (geb. 19 Januari 1984), Jake Sumner (geb. 24 Mei 1985), Eliot "Coco" Paulina (geb. 30 Juli 1990) en Giacomo Luke (geb. 17 December 1995) met zijn huidige vrouw Trudie Styler.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle schilderijen roof Kunsthal in Rotterdam zijn verbrand

Alle schilderijen roof Kunsthal in Rotterdam zijn verbrand


http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/9/3/20130716185511/media_xll_5989653.jpg


De schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam zijn gestolen, zijn allemaal verbrand. Dat heeft de leider van het onderzoeksteam van justitie in Roemenië vandaag gezegd tegen Roemeense media. Het gaat om zeven schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro van onder anderen Monet, Matisse, Picasso, Gauguin en Lucian Freud.

De kunstwerken zijn verbrand in de woning van de moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru in het Oost-Roemeense dorpje Carcaliu. Kunstexperts van het nationaal museum in Roemenië hebben in opdracht van justitie gevonden asresten onderzocht en daaruit bleek dat het resten van de kunstwerken zijn.

De moeder van Dogaru heeft de gestolen schilderijen in haar woning in Carcaliu verstopt, nadat de drie hoofdverdachten de schilderijen aan de straatstenen niet kwijt konden. De verdachten wilden de schilderijen verkopen aan de Russische maffia, aldus justitie. Ook werd een Roemeense modekoning benaderd door de drie, die letterlijk met de schilderijen opgerold in een boodschappentasje door de Roemeense hoofdstad Boekarest leurden in de hoop ze kwijt te raken.

Toen ze uiteindelijk begrepen dat de werken zo beroemd waren dat ze nooit te gelde konden worden gemaakt, werden de schilderijen naar de moeder van Dogaru gebracht. Daar werden ze eerst verstopt, daarna begraven op het lokale kerkhof en uiteindelijk samen met huisvuil en rubber laarzen opgestookt in de houtkachel. "Het werd me duidelijk dat ze iets verschrikkelijks hadden gedaan en we waren bang gestraft te worden", zo zou de moeder in haar bekentenis hebben verklaard. Zes verdachten in deze zaak zijn gisteren aangeklaagd en zullen later worden berecht.

De werken zijn:

- Pablo Picasso: 'Tête d'Arlequin' (1971)
- Henri Matisse: 'La Liseuse en Blanc et Jaune' (1919)
- Claude Monet: 'Waterloo Bridge, London' (1901)
- Claude Monet: 'Charing Cross Bridge, London' (1901)
- Paul Gauguin: 'Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée' (1988)
- Meyer de Haan: 'Autoportrait' (circa 1889 - '91)
- Lucian Freud: 'Woman with Eyes Closed' (2002) 
(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man gaat maand in hondenasiel doorbrengen

Man gaat maand in hondenasiel doorbrengen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/2/4/20130716121939/media_xll_5988694.jpg


Een Britse dierenactivist is van plan 35 dagen in een asiel door te brengen om aandacht te vragen voor het lot van de honden die daar belanden. Webdesigner Sean Le Vegan start zijn opmerkelijke actie op 5 oktober in het asiel in Manchester waar hij werkt als vrijwilliger.

"Het wordt echt lastig, maar ik wou me niet verkleden in een augurkkostuum of 26 mijl lopen of iets anders van de gebruikelijke dingen", zegt hij aan Manchester Evening News. "Ik wil echt tonen wat zwerfhonden doormaken en het zelf ondervinden."

Le Vegan zal de eerste vier dagen niet eten om het gedrag na te bootsen van honden die in een vreemde omgeving terechtkomen. Hij zal enkel water drinken, en zijn enige comfort komt van een deken. Dagelijks mag hij slechts een uur buiten, onder andere voor een toiletbezoek. Hij zegt zelfs een microchip in zijn schouder te laten inplanten.

Het asiel vangt jaarlijks zo'n 4.000 honden op, en dat is nog maar 34 procent van de zwerfhonden die het vindt. Een pup verblijft er gemiddeld 35 dagen, waarmee je ook weet waarom Le Vegan precies zoveel dagen in een kennel wil zitten.

Le Vegan houdt een blog bij over zijn ervaringen, die ook worden gefilmd door bewakingscamera's. Mensen die de actie steunen kunnen voor een donatie van 5 pond (5,77 euro) de beelden bekijken.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pientere chihuahua redt drie gedumpte poesjes

Pientere chihuahua redt drie gedumpte poesjes


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/9/7/20130716170723/media_xll_5989432.jpg


Drie gedumpte kittens hebben hun leven te danken aan een nieuwsgierige chihuahua. Het hondje, eigendom van een koppel toeristen, snuffelde aan een vuilniszak die langs een wandelpad in Wales was achtergelaten. Zijn baasjes openden de zak en zagen de drie zwaar verwaarloosde katjes.

De wandelaars ontfermden zich over de poezen en brachten hen de dag nadien naar een asiel. Daar moest men vaststellen dat de zeven weken oude diertjes aan een gewisse dood waren ontsnapt. Ze waren uitgeput door de warmte. De veearts met dienst noemde het feit dat ze werden gedumpt "bijzonder weerzinwekkend".

"Gelukkig werden de katjes snel gevonden nadat ze aan hun lot werden overgelaten", zegt Molly Hughes van het Cats Protection Bridgend Adoption Centre. "Ze zullen geen blijvende gevolgen overhouden aan de beproeving die ze moesten ondergaan".  De katjes kregen intussen ook een naam: Sunny, Summer en Sunshine.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christie's doet goede zaken met kunstverkopen

Christie's doet goede zaken met kunstverkopen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/10/7/20130716082749/media_xll_5988022.jpg
Een van de werken van Jackson Pollock die het afgelopen jaar werden geveild in Christie's.


De omzet van het internationale veilinghuis Christie's is in het eerste halfjaar met 9 procent gestegen. De in Londen gevestigde onderneming verkocht voor 2,4 miljard pond (2,8 miljard euro) aan kunst en antiek.

Naoorlogse en hedendaagse kunst brachten het meeste geld in het laatje: 665 miljoen pond (769 miljoen euro), een stijging van 16 procent ten opzichte van een jaar geleden. Steeds meer rijken beschouwen hedendaagse kunst als een trendy alternatieve investeringsmogelijkheid.

Christie's sloeg een grote slag met de veiling in mei van werken van kunstenaars als Jackson Pollack en Jean-Michel Basquiat. Die kunstveiling leverde een recordopbrengst op van omgerekend bijna 380 miljoen euro.

Christie's is in handen van de Franse miljardair François Pinault. In 1998 werd het veilinghuis gekocht door Artemis, de holding van Pinault, voor 1,2 miljard dollar (0,92 miljard euro). Winstcijfers publiceert Christie's niet, maar twee keer per jaar wordt wel de omzet vrijgegeven. (br.hln - foto reuters)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo werd Robert Galbraith ontmaskerd als J.K. Rowling

Zo werd Robert Galbraith ontmaskerd als J.K. Rowling


http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/12/4/20130716113853/media_xll_5988364.jpg


J.K. Rowling is ontmaskerd als schrijver van 'The Cuckoo's Calling' door het gebruik van speciale linguïstische software. Dat meldt de website van de Britse zender BBC. Professor Peter Millican van de Universiteit van Oxford vergeleek de tekst met andere boeken van de 'Harry Potter'-auteur en ontdekte veel overeenkomsten.

De Britse krant Sunday Times kwam zondag met de spraakmakende primeur. De bejubelde detectiveroman van de volkomen onbekende 'Robert Galbraith' bleek in werkelijkheid te zijn geschreven door J.K. Rowling. De roman werd in het voorjaar toegejuicht door de recensenten, die dachten dat de schrijver een voormalige militair was.

Op verzoek van Sunday Times vergeleek Millican 'The Cuckoo's Calling' met andere romans van Rowling, zoals 'The Casual Vacancy' en 'Harry Potter en de Relieken van de Dood', met behulp van speciale door hem zelf ontwikkelde linguïstische software.


http://oi44.tinypic.com/2wrkuid.jpg
J.K. Rowling


Hij vergeleek het ook met detectives van Ruth Rendell en P.D. James, waarmee het boek door recensenten werd vergeleken. Vervolgens analyseerde hij zaken als woordlengte, zinslengte, interpunctie en woordgebruik. Bij woordgebruik ging het met name om veelvoorkomende woorden als 'the', 'to' of 'in', omdat deze onbewust worden gebruikt. De overeenkomsten tussen de boeken van Rowling was opzienbarend.

Normaal gebruikt de professor zijn software om genres te vergelijken. Het gegeven dat een non-detective als 'Harry Potter' veel meer overeenkomsten had met 'The Cuckoo's Calling' dan de detectives van Ruth Rendell en PD James, gaf volgens de professor grote waarde aan de tests. "Er was geen twijfel meer over mogelijk dat The Cuckoo's Calling door J.K. Rowling was geschreven."

Rowling zei tegen Sunday Times dat ze het jammer vindt dat ze zich niet meer achter het pseudoniem kan verschuilen. "Het was zo'n bevrijdende ervaring om Robert Galbraith te zijn. Het was heerlijk om te publiceren zonder hype en zonder verwachtingen en puur genot om reacties te krijgen onder een andere naam." Voor de verkoopcijfers is de onthulling echter niet verkeerd: op de bestsellerlijst van Amazon steeg 'The Cuckoo's Calling' binnen een etmaal van plaats 4.159 naar de eerste plaats. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven met een verslaafde: de signalen, zorgen en oplossingen

Leven met een verslaafde: de signalen, zorgen en oplossingen


http://oi39.tinypic.com/11acxw9.jpg
Cory Monteith en verloofde Lea Michele

Heel wat fans zijn helemaal in shock door de dood van Glee-acteur Cory Monteith (31 jaar). Het vermoeden groeit dat hij ten onder is gegaan aan zijn verslaving: eerder dit jaar zat hij namelijk nog in rehab. Zijn collega en partner sinds een jaar Lea Michele is gebroken door zijn onverwachte dood. Herken de signalen dat jouw geliefde met een alcohol- of drugprobleem kampt en ontdek hoe je deze persoon kan helpen.

Lea verklaarde in het verleden nog steeds van Cory te houden en hem te steunen, ook al kon hij moeilijk weerstaan aan drank en drugs. Familie en geliefden van drugsverslaafden leven constant met een schuldgevoel. Vaak proberen partners heel wat dingen om het beter te maken voor hun geliefde, maar dat gaat gepaard heel wat extra zorgen. Een onderzoek uit 2005 toonde aan dat familieleden van drugsverslaafden ook steun nodig hebben. Draag je leed dus niet in stilte.

1. De lichamelijke tol
Een alcohol- of drugsverslaving eist op veel verschillende manieren een tol op de gezondheid. Geliefden merken dat de verslaafde ziek lijkt, afvalt of net verdikt. Ook kampen deze mensen vaak met een hoge bloeddruk, long-, lever- en nierproblemen. Constant is er de vrees dat het lichaam gaat bezwijken onder de verslaving.

2. Verwaarlozing
Familieleden van drugsverslaafden beginnen vaak iets te merken wanneer de verslaafde persoon zichzelf begint te verwaarlozen. Vaak merkt de persoon in kwestie dat zelf niet op, omdat hij of zij zo opgaat in de verslaving. Wanneer je merkt dat ze zichzelf of hun woning niet meer kunnen onderhouden, moet je je als geliefde zorgen beginnen maken.

3. De mentale tol
Verslaafden hebben vaak een erg onvoorspelbaar humeur. Ze kunnen zich plots slecht en apathisch voelen of zelfs met blackouts en hallucinaties kampen. Daartegenover staat dat ze zich ook plots erg euforisch kunnen voelen, de dip die erop volgt is dan eens zo groot. Vooral wanneer de verslaafde over zelfdoding nadenkt, is het hoog tijd dat je ingrijpt.

4. Carrière
Verslaafde mensen beginnen een andere houding ten opzichte van hun werk aan te nemen. Ze zijn minder gemotiveerd en laten alles hangen. Vaak omdat ze simpelweg de energie niet meer hebben om zich te engageren voor hun werk. Ouders moeten zich zorgen beginnen maken wanneer hun kind stopt met school, wanneer ze onstabiel zijn en geen doel meer hebben in hun leven, of wanneer de jongere zich erg onverantwoord gedraagt.

5. De kost
Een verslaving is duur, waardoor heel wat verslaafden in geldproblemen komen. Sommigen storten zich, net als Cory in het verleden deed, in de criminaliteit, anderen verkopen al hun bezittingen of raken in de prostitutie verzeild.

6. Frequentie
Andere verontrustende signalen zijn wanneer je partner vaak onder invloed thuis komt of dagelijks drugs gebruikt. Of angstvallig proberen te verstoppen dat ze gebruikt of gedronken hebben. Of wanneer ze zichzelf opsluiten om te kunnen gebruiken of wanneer je vaak verontrustende tekenen opmerkt als braken.
 
Een verslaafde helpen is niet eenvoudig. De persoon moet eerst en vooral zelf beseffen dat hij of zij een probleem heeft. Een verslaving is een ziekte: het verandert de stoffen in je hersenen, wat maakt dat ze zich anders gaan gedragen. En als je de persoon niet kunt overtuigen hulp te zoeken voor zijn problemen, is het belangrijk dat jij dit wel doet. Ga met een professional of lotgenoten praten, maar blijf hier niet alleen mee zitten.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man zonder geheugen stelt artsen voor raadsel

Man zonder geheugen stelt artsen voor raadsel


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/5/14/20130716043436/media_xll_5987864.jpg


Amerikaanse artsen tasten volkomen in het duister over de identiteit van een man die in februari bewusteloos werd aangetroffen in een motelkamer in Palm Springs, Californië. Volgens zijn papieren zou het gaan om de 61-jarige Michael Boatwright, maar nadat de man bij bewustzijn was gekomen, noemde hij zichzelf Johan Ek en sprak hij alleen Zweeds.


Ziekenhuispersoneel vermoedde destijds dat hij in Palm Springs was voor een tennistoernooi. Hij had een tas met sportkleding en tennisrackets bij zich. Zijn identiteit werd afgeleid uit de vier identificatiebewijzen die hij bij zich droeg: een paspoort, een identiteitskaart van de staat Californië, een verzekeringskaart voor oud-militairen en een pasje van de sociale dienst. Overal stond zijn naam vermeld als Michael Thomas Boatwright, maar tot nu toe heeft zich niemand voor hem gemeld.

In maart werd vastgesteld dat hij leed aan zogeheten Transient Global Amnesia (TGA), ofwel voorbijgaand geheugenverlies. Dat wordt meestal veroorzaakt door lichamelijk of geestelijk letsel en kan enige maanden duren. Daarbij doet zich plotseling, onaangekondigd reisgedrag voor. Ook nemen patiënten soms een nieuwe identiteit aan.

De man heeft volgens maatschappelijk werkers geen idee hoe hij geld moet wisselen, hoe het openbaar vervoer werkt of hoe hij ergens tijdelijk onderdak kan vinden. Hij heeft evenmin herinneringen aan de zoon en twee ex-echtgenotes die hij zou moeten hebben. Hij beschikt niet over een bron van inkomsten, maar heeft wel een aantal Chinese bankrekeningen. Op de enige rekening waar hij bij kan, staat slechts 7 dollar.

Afgezien van zijn geheugenverlies verkeert de man in goede gezondheid. Hij verblijft in een medisch centrum in Palm Springs, maar omdat hij voor zover bekend niet is verzekerd, moet worden uitgezien naar een alternatief.

Omdat geen naaste verwanten konden worden opgespoord, bestaat nog steeds onduidelijkheid over zijn herkomst. Hij beschikt over foto's uit zijn kindertijd die duidelijk in Zweden zijn gemaakt. Tegen de krant The Desert Sun zei hij: 'Soms ben ik heel verdrietig, soms ben ik woedend over de hele situatie en het feit dat ik niemand ken. Ik herken helemaal niemand.' (br.hln)

Hier een website met een foto en meer gegevens over Michael Boatwright, alias Johan Ek.» Reageer (0)
15-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aalst rekent op solidariteit voor getroffen carnavalisten

Aalst rekent op solidariteit voor getroffen carnavalisten


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/15/5/20130715164848/media_xll_5987330.jpg


Nadat een feitelijke carnavalsvereniging moet opdraaien voor de schade van een brand uit 2004, onderzoekt de stad Aalst de mogelijkheid om een solidariteitsfonds op te richten. Vzw Carnavalist tot in de Kist is alvast gestart met de voorbereidingen van allerlei acties die een hoogtepunt moeten kennen op één groot benefietfeest.

Het hof van beroep in Gent heeft geoordeeld dat dertig leden van een Aalsterse carnavalsvereniging 1,5 miljoen euro moeten betalen voor de schade die in 2004 in een loods werd aangericht, nadat de praalwagen van de vereniging was afgebrand. De leden worden zelf aansprakelijk gesteld omdat hun carnavalsvereniging een "feitelijke vereniging" is. De feitelijke carnavalsvereniging was verzekerd voor het gebruik van de praalwagen in het verkeer, maar daar was de praalwagen niet op het tijdstip van de brand. De schade dikte ondertussen aan tot 1,5 miljoen euro, vooral door de hoge interestvoet.

Op het kabinet van burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) wordt de mogelijkheid van een solidariteitsfonds onderzocht. Aalst kan niet zomaar in de bres springen, maar wil er wel voor zorgen dat dit soort zaken op termijn aangepakt worden.

"Er zijn heel wat mensen die iets willen organiseren", zegt Kristof Devos van vzw Carnavalist tot in de Kist. "We zijn alle ideeën aan het bundelen, want we willen één grote overkoepelende actie "Feitelijk verenigd: ambiance verzekerd? " die zal uitmonden in één groot benefietfeest in de zaal van Okapi Aalstar. We zullen de pil zo licht mogelijk maken voor die mensen."

Devos zegt dat vzw Carnavalist tot in de Kist, overigens na de bewuste brand opgericht om te sensibiliseren en de juridische knoop voor de betrokken vereniging te ontwarren, niet over een spaarpot bezit voor dergelijke problemen. "Het onderzoek om een fonds op te richten is een aanzet, het is nu belangrijk om in overleg te gaan met de carnavalisten."

De FOV, de federatie sociaal-cultureel werk, wil dat er een 'vzw light' komt om verenigingen een betere juridische bescherming te bieden. Zo wordt er onder meer gepleit voor de mogelijkheid om gemakkelijker een vzw te worden. Daardoor zou de vereniging dan over rechtspersoonlijkheid beschikken, wat betere bescherming biedt voor de leden. "Een vzw heeft nu heel wat verplichtingen, die vaak disproportioneel zijn voor bijvoorbeeld een vriendengroep", zegt FOV-stafmedewerker Sam Deckmyn. "Daarom pleiten we ervoor dat de overheid ervoor zorgt dat het eenvoudiger wordt om een vzw te worden. Dat kan door een tussenvorm op te richten, een soort van 'vzw light', die met minder verplichtingen toch juridische bescherming biedt." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kale huisdieren veroveren harten van baasjes

Kale huisdieren veroveren harten van baasjes


http://oi39.tinypic.com/2dsk2ec.jpg
Chinese naakthond


De laatste trend in het Verenigd Koninkrijk zijn kale versies van traditionele huisdieren als honden, katten en zelfs cavia's. Het voordeel is dat je hierdoor minder vaak moet stofzuigen.

Toch betekenen deze haarloze dieren daarom niet minder zorgen, ze moeten in de winter t-shirts en vestjes dragen en in de zomer smeer je ze best in met sunblock. Liefhebber Diane Wright heeft drie kale honden, vijf haarloze cavia's en verzorgde in het verleden kale katten. "Smeer deze cavia's in met zonnecrème wanneer je ze van de zon laat genieten. Anders verbranden ze binnen enkele minuten. Ik hou ervan om outfits voor ze te breien. Toch noemen sommigen deze dieren lelijk. Als ik ga wandelen met mijn honden krijg ik heel wat commentaar."

Chinese naakthonden zijn tegenwoordig erg populair, ze werden aanvankelijk gekweekt om de voeten van de keizers warm te houden. Deze dieren hebben namelijk iets warmer dan een normale hond. Het is niet duidelijk waar naakte cavia's vandaan komen, volgens Diane zijn ze ideaal voor mensen die met allergieën als astma kampen. Diane heeft een website waarop ze de kale cavia's verkoopt en het aantal bezoekers is de laatste tijd aanzienlijk gestegen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Populatie kritiek bedreigde Iberische lynx verdrievoudigd

Populatie kritiek bedreigde Iberische lynx verdrievoudigd


http://static3.hln.be/static/photo/2013/8/2/0/20130715104424/media_xll_5986110.jpg


Tien jaar geleden was de Iberische lynx bijna uitgestorven in het wild. Vandaag is de populatie verdrievoudigd: van 94 naar 312. Dat staat te lezen op de website van de Britse krant The Guardian.

De Iberische lynx, die zoals zijn naam laat vermoeden enkel op het Iberisch Schiereiland voorkomt, wordt algemeen beschouwd als één van de meest zeldzame katachtigen. Door de opkomst van de landbouw moesten de dieren verhuizen naar hogergelegen gebieden. Maar toen de konijnenpopulatie, zijn belangrijkste prooi, ook nog eens in elkaar stortte door virusziekten als myxomatose, werd de lynx kritiek bedreigd. Tot nu dus.

"We kunnen nog geen victorie kraaien, maar er is tegenwoordig weer hoop", zegt Miguel Angel Simón, directeur van het programma voor het herstel van de lynx in Andalusië. "Amper vijf jaar geleden werd de diersoort nog kritiek bedreigd genoemd." Om de diersoort nieuw leven in te blazen, moest ook de konijnenpopulatie opnieuw op peil worden gebracht. Zijn belangrijkste prooi zijn konijnen, maar ook hazen en knaagdieren kunnen het dier wel smaken. Soms grijpt hij een vogel of een hertenkalfje van de grond.

Simón legt ook uit dat ze lynxen in gevangenschap zijn beginnen kweken uit schrik dat de dieren in het wild helemaal zouden uitsterven.

Toen het project in 2006 gelanceerd werd, moest de Andalusische overheid boeren en jagers wel overtuigen dat het redden van de lynx voor iedereen goed was. Lynxen trekken bijvoorbeeld toeristen aan die graag een glimp willen opvangen van de katachtigen. Door die interesse werden 31 banen gecreëerd. Bovendien hebben honderden kleine bedrijfjes uit de regio extra werk gekregen door het bijhorende werk in de bosbouw. Wetende dat 37 procent van de actieve bevolking in Andalusië zonder werk zit, is dat een goede zaak.

Het redden van de Iberische lynx, een project dat gesteund wordt door de Andalusische overheid en de Europese Unie, werd trouwens onlangs voor de tweede keer geprezen als voorbeeldig conservatieprogramma. De EU geeft maar liefst veertig procent van de nodige 25 miljoen euro om het project uit te breiden naar Extremadura, Castile-La Mancha en Murcia en zelfs naar Portugal.(br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Armste gepensioneerden krijgen te weinig geld

Armste gepensioneerden krijgen te weinig geld


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/3/9/20130715071329/media_xll_5985669.jpg


De minimumuitkering voor gepensioneerden zit nog altijd onder de armoedegrens en ligt een stuk lager dan in Nederland en Frankrijk. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van becijferingen door het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen, gevalideerd door de Studiecommissie voor de Vergrijzing.

Ze zijn met bijna 100.000, de 65-plussers die een 'inkomensgarantie voor ouderen' (IGO) krijgen. Die garantie, vaak een aanvulling of een vervanging van een echt pensioen, is in België het allerlaatste vangnet voor 65-plussers. Het bedraagt voor een alleenstaande minder dan 1.000 euro per maand en ruim 600 per maand voor een samenwonende, dus ruim 1.200 euro voor een koppel. Maar dat vangnet volstaat niet om het inkomen van die gepensioneerden te laten uitkomen boven de Europese armoedegrens, hoewel de voorbije tien jaar die inkomensgarantie geregeld werd opgetrokken. De uitkering voor alleenstaanden ligt nog lichtjes onder de armoedegrens, die voor koppels blijft er nog altijd flink onder.

De arme gepensioneerden in Duitsland zijn er het slechtst aan toe. Zelfs met de huursubsidies die er daar bestaan, blijven ze met de Grundsicherung im Alter een stuk onder de armoedegrens en zelfs een stuk onder het bedrag waarop Belgische gepensioneerden recht hebben.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na de vispedicure bestrijden nu slakken je rimpels

Na de vispedicure bestrijden nu slakken je rimpels


http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/0/11/20130715085134/media_xll_5985836.jpg


Een revolutionaire gelaatsbehandeling met levende slakken die over je gezicht kruipen is de nieuwste beautytrend. Vooral het slijm van deze dieren zou je huid jonger maken. Dit is na de vissen die een pedicure geven de nieuwste schoonheidsbehandeling waarbij levende dieren ingezet worden.

Slakkenslijm bevat een mengeling van krachtige proteïnes, antioxidanten en hyaluronisch zuur, deze stoffen helpen de huid om vocht vast te houden, ontstekingen te beperken en dode huidcellen te verwijderen. De behandeling 'Celebrity Escargot Course' wordt in het Ci:z.Labo in Tokio uitgevoerd, deze duurt een uur. Je gezicht wordt gereinigd voor de slakken op de wangen en voorhoofd geplaatst worden, vervolgens mogen de dieren gedurende vijf minuten bewegen hoe ze willen. Daarna volgen gezichtsmassages, maskers en een behandeling met elektrische golven, wat goed is voor een prijskaartje van 186 euro.

Woordvoerster Manami Takamura: "Slakkenslijm kan hestel van de huidcellen op het gezicht stimuleren, dus we verwachten dat deze slakkenbehandeling schade door bijvoorbeeld de zon terug kan herstellen. Dit salon werkt ook met crèmes op basis van slakkenslijm, wat geproduceerd wordt door vijf 'huisslakken' die een dieet volgen van biologische groenten, waaronder wortels, spinazie, Zwitserse kaas en Japanse komatsuna-bladeren."

Behandelingen met slakkenslijm is niet nieuw, dit werd 2000 jaar geleden al gebruikt. Een van de eerste artsen ooit, genaamd Hippocrates, plette slakken en mengde dit met zure melk om ontstekingen van de huid te genezen. Recentelijk zijn producten die slangenslijm bevatten erg populair in Japan en Zuid-Korea. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artsen raden hoogzwangere Kate keizersnede aan

Artsen raden hoogzwangere Kate keizersnede aan


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/15/2/20130715070313/media_xll_5985647.jpg


Bevalt Kate Middleton op natuurlijke wijze of met een keizersnede? Dat is de nieuwe vraag waar de Britse bevolking zich het hoofd over breekt. De hertogin van Cambridge kan elk moment haar eerste kindje op de wereld zetten en intussen draait de geruchtenmolen overuren. Volgens verscheidene bronnen raadden de artsen haar aan om met een keizersnede te bevallen. Kate Middleton hoopte naar verluidt nochtans op een natuurlijke geboorte - traditie bij de Britse royals, schrijft Het Laatste Nieuws.

De hoogzwangere Kate Middleton had voorbije zaterdag haar eerste kind op de wereld moeten zetten. Tenminste, dat zou de uitgerekende bevallingsdatum geweest zijn. Het Britse hof heeft nooit over een datum gecommuniceerd, maar gaf wel mee dat de baby 'in juli' wordt verwacht. Cameraploegen uit de hele wereld bezetten al twee weken het trottoir voor het St Mary-ziekenhuis in Londen om de eerste beelden van de nieuwe koninklijke erfgenaam niet te missen.

En intussen maken de Britten zich druk over de bevalling zelf. Zal Kate op natuurlijke wijze bevallen of met een keizersnede? De Britse 'Vogue' meldde dat volgens verschillende bronnen Kate Middleton een keizersnede zou overwegen. Dokters zouden haar dat aangeraden hebben om onduidelijke medische redenen. Het zou hoogst ongebruikelijk zijn voor een Britse royal om niet op natuurlijke wijze te bevallen. De Britten lijken er dan ook een staatszaak van te maken. Critici noemen Kate 'too posh to push': te chic om te persen.

Maar het maandblad 'Vogue' veegt dat argument van tafel. Een keizersnede heeft voor Kate ook tal van voordelen. "Iedereen blijft kalm", stelt het magazine. "De baby moet zich geen weg naar buiten worstelen en de moeder voelt zich na de bevalling niet alsof ze achterwaarts een marathon heeft gelopen in oorlogsgebied. Sommigen beweren dat een baby voordelen ervaart door op een natuurlijke manier op de wereld gezet te worden, maar we kunnen het hem niet vragen, dus wint een kalme moeder het pleit. Ook vaders verkiezen een geplande bevalling boven een natuurlijke. Ze kunnen zich mentaal beter voorbereiden op het vaderschap én ze moeten niet zien hoe hun vrouw toegetakeld wordt tijdens de bevalling."  (br.hln)» Reageer (0)
14-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klassieke appelcake

Klassieke appelcake


http://www.nina.be/static/FOTO/pe/7/1/11/media_l_2379491.jpgIngrediënten voor 2 bakvormen van 15 cm diameter:
150 g zachte boter
200 g suiker
3 eieren
250 g gezeefde bloem
2 appels, geschild en in stukken gesneden
1/2 tl bakpoeder
zaadjes uit 1/2 vanillestokBereidingswijze:
Meng boter, suiker en vanille door elkaar.

Voeg de eieren er langzaam aan toe onder voortdurend roeren.

Doe er de appelstukken bij en meng dan zo snel mogelijk bloem en bakpoeder door de massa. Doordat de bloem gezeefd is kan je die er makkelijk onder roeren.

Vul de licht beboterde cakevormen voor 2/3 met het beslag.

Bak in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 40 minuten.

Smakelijk» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gifkikkers uit Peru zijn trouw aan hun partner

Gifkikkers uit Peru zijn trouw aan hun partnerhttp://www.hln.be/static/FOTO/pe/11/7/13/media_xl_3596578.jpg?20100223113234In het regenwoud van Zuid-Amerika is een kikkersoort ontdekt die een hele leven lang voor dezelfde partner kiest. De Peruaanse gifkikker is tot nu toe de enige monogame amfibie ter wereld.


Na het paren legt het vrouwtje haar eieren op bladeren. Als de eieren uitkomen, draagt het mannetje zijn kroost op zijn rug naar verschillende kleine poelen waar hij voor de kleine kikkertjes kan zorgen. Als de baby's honger krijgen, roept het mannetje zijn partner die onvruchtbare eitjes in het water dropt. Dat is het voedsel van de jonge kikkers.


 
Het was al geweten dat een koppel Peruaanse gifkikkers goed samenwerkt, maar wetenschappers hebben nu onderzocht hoe trouw de kikkers wel zijn. Er zijn wel meer dieren die monogaam zijn en hun hele leven bij dezelfde partner blijven. Maar in de realiteit blijken de meeste dieren zich wel eens op glad ijs te wagen en overspel te plegen.
Maar niet de Peruaanse gifkikker. Wetenschappers van de East Carolina University voerden DNA-tests uit bij twaalf koppels. In elf gevallen bleken de kikkers enkel met hun eigen partner te paren. Slechts in één geval had een mannetje een scheve schaats gereden. Andere gifkikkers bleken na onderzoek een stuk minder trouw te zijn.


De oorzaak moeten we volgens de wetenschappers in de poelen zoeken waarin de kikkers hun eieren leggen. De poelen van de Peruaanse gifkikker zijn veel kleiner waardoor de dieren afhankelijk zijn van hun ouders. Volwassen gifkikkers hebben daardoor meer de neiging om trouw te blijven aan hun omgeving. Als de beide ouders na de geboorte niet langer voor hun kroost zouden moeten zorgen, zouden ze ook minder aan elkaar gebonden zijn. De Peruaanse gifkikker blijft daarom trouw aan zijn partner en zijn gezin.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roland & Admiral Freebee - Hissing o' the heath

Roland & Admiral Freebee - Hissing o' the heath

Klik op de foto om ze te beluisteren


Roland Van Campenhout, of kortweg Roland  is een Vlaamse bluesmuzikant.

Admiral Freebee of Tom Van Laere is een Antwerpse artiest

Samen brengen ze dit prachtige nummer» Reageer (0)
13-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echte vrienden


http://img692.imageshack.us/img692/9129/vriendschap.jpg


Echte vrienden tillen je over de hoogste bergen,
sleuren je door de woeste zee.
Ze gaan met je door diepe dalen,
en leven je leven met je mee.

Deze vrienden moet je stijf omarmen,
en nooit meer laten gaan.
Probeer ook hun hart te verwarmen,
en hun leven met ze te gaan.

Echte vrienden laat je in hun waarde,
ook al zit je niet op dezelfde lijn.
We moeten het zelf maken op deze aarde,
dus laten we echte vrienden zijn!

Jolanda» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders binnenkort vrij in keuze achternaam baby

Ouders binnenkort vrij in keuze achternaam baby


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/3/0/20130713031454/media_xll_5982915.jpg


Er staat een revolutie voor de deur voor de naamkeuze van kinderen in ons land. Binnenkort kunnen ouders vrij kiezen welke achternaam ze hun kinderen geven: die van de vader, van de moeder óf van allebei. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

Een wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom moet komaf maken met de eeuwenlange discriminatie van mama's. Voortaan zullen ouders vrij kunnen beslissen over de familienaam van hun kind: die van de vader, van de moeder of een combinatie van beide namen, zoals in Spanje. Welke van de twee vooraan staat, zullen ze ook zelf kunnen uitmaken. Daarmee belandt België in de groep Europese landen met de grootste vrijheid in naamkeuze. Zelfs in Nederland en Scandinavië zijn de regels nog strenger.

Als het gezin voor een bepaalde formule gekozen heeft bij de geboorte van het eerste kind, krijgen zusjes en broertjes automatisch dezelfde naam. Bestaande achternamen blijven ook zoals ze zijn - de nieuwe regeling geldt pas zodra de wet is goedgekeurd. Dat gebeurt wellicht in de herfst van dit jaar. (br.hln)

Meer is te lezen vandaag in de krant Het Laatste Nieuws» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man haalt gratis kittens in huis en schopt ze dan dood

Man haalt gratis kittens in huis en schopt ze dan dood


http://static1.hln.be/static/photo/2013/17/4/9/20130713100840/media_xll_5982984.jpg


De 45-jarige Arnold den H. uit Den Haag wordt ervan verdacht zeker vijf jonge kittens te hebben gedood die hij kreeg. Dat gaf hem een 'goed gevoel', meldt het AD vandaag.

De dierenbeul haalde zijn prooi via 'gratis af te halen'-advertenties. Eenmaal in zijn Haagse huis, dan schopte hij de beestjes dood. De politie kwam hem op het spoor nadat den H. een kittenaanbieder mailde en zijn moordneigingen beschreef. Agenten pakten hem maandag in zijn vervuilde huis op: hij blijft zeker twee weken in de cel.

In den H.'s woning lagen enkele dode kittens en één die meer dood dan levend leek. Het poesje is naar de dierenarts gebracht en lijkt de wandaden van de Hagenaar te overleven. Den H. heeft bekend vijf diertjes uit frustratie te hebben omgebracht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse volk hoopt op meisje

Britse volk hoopt op meisje


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/7/10/20130712140252/media_xll_5981695.jpg


Het Britse volk hoopt vurig op een dochter voor William en Kate. Nu de wet eind vorig jaar is aangepast en mannen geen voorrang meer hebben op vrouwen als het gaat om de troonopvolging ziet iedereen graag een baby in een roze dekentje in de armen van het koppel, meent Daily Telegraph.

Als Kate, die vandaag is uitgerekend van haar eerste kind, een dochter krijgt, is het zeker dat dit meisje ooit de troon bestijgt en niet een eventueel broertje. De eerstgeborene mag sinds kort het land regeren, ongeacht of het een jongen of meisje is.

De wetswijziging is volgens de krant de reden dat het volk nu een voorkeur heeft voor een meisje. Anders zou er, na - naar alle waarschijnlijkheid - Charles en William, weer een generatie lang een man aan het roer staan.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbrand barbecuevlees kan echt kanker veroorzaken

Verbrand barbecuevlees kan echt kanker veroorzaken


http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/3/4/20130711150140/media_xll_5979379.jpg


Een verbrande hamburger op de barbecue kan mogelijk kankerverwerkende chemische stoffen bevatten. Aangezien mooi weer op komst is, geven we je tips om veilig te barbecuen, zonder dat je je gezondheid op spel zet.

Wanneer je vlees, of het nu runds-, varkensvlees of gevogelte is, grilt worden er heterocyclic amines (HCA's) en polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH's) gevormd. Volgens het Amerikaanse nationale kankerinstituut hebben tests op dieren aangetoond dat deze stoffen kanker kunnen veroorzaken. Het is dus niet duidelijk of dit ook zo bij mensen is, maar het is wel aannemelijk. Daarom raden experts aan geen verbrand vlees te eten, door het verhoogde risico op prostaat-, pancreas- en darmkanker. Dankzij onderstaande tips kun je echter makkelijk je zomerse barbecue gezond houden.

Marineer je vlees
Dit geeft niet alleen meer smaak aan je bereiding, het zorgt ook voor meer vitamines. Door look, rozemarijn, fruitpulp en kruiden rijk aan vitamine E als paprika en chili te gebruiken kun je de productie van HCA met 70 procent verlagen.

Niet te warm en niet te lang
Een kortere tijd op de gril hoeft niet te betekenen dat je rauw gevogelte moet eten. Zet je vlees in de microgolfoven gedurende 60 tot 90 seconden om de tijd op de barbecue in te korten. Directe blootstelling aan hoge temperaturen, zeker boven 300 graden, zijn een belangrijke factor bij de vorming van HCA en PAH in vlees.

Zwarte stukken
Verkoolde stukken zijn plaatsen waar de kankerverwekkende stoffen in schuilen. Probeer daarom voortdurend je vlees te draaien. Als je toch zwarte stukken hebt, verwijder dan deze voor het serveren of eten.

Juiste olie
Veel oliën zijn niet geschikt om mee te koken onder hoge temperaturen. Druivenpit- en sojaboonolie kunnen dan bijvoorbeeld muteren. Zo kunnen ze bijdragen tot processen die leiden tot kankerverwekkende stoffen in het vlees. Pindaolie is bijvoorbeeld veilig bij elke temperatuur. (br.hln)» Reageer (0)
12-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen leeuwen en tijgers meer in Belgische circussen

Geen leeuwen en tijgers meer in Belgische circussen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/7/14/20130712171920/media_xll_5982239.jpg


Wilde dieren, zoals leeuwen en tijgers, zijn binnenkort niet meer toegelaten in circussen. Dat heeft de ministerraad beslist, op voorstel van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. De dieren zelf verblijven vaak immers niet in geschikte omstandigheden, voerde Onkelinx aan. Ze wees er ook op dat ook buurtbewoners en gemeenten waar de circussen neerstrijken met klachten zaten, bijvoorbeeld over slechte beveiliging of achtergelaten karkassen.

De Raad voor Dierenwelzijn bezocht tussen september en december 2011 de verschillende circussen in ons land. Daarbij kwamen verschillende moeilijkheden aan het licht. Zo stelden ze zowel binnen als buiten plaatsgebrek vast van de wilde dieren, was het voor sommige soorten onmogelijk te baden, hadden sommige soorten die in groepsverband leven geen soortgenoten in de buurt en werden de temperatuursvereisten niet nageleefd. Daarom stelde de raad voor om de lijst met dieren die in een circus toegelaten zijn, in te korten.

Volgens het wetsontwerp zijn enkel nog runderen, buffels, varkens, lama's, hoenderachtigen, dromedarissen, kamelen, fretten, konijnen, katten, honden, duiven, ganzen, papegaaien, parkieten, eenden, paarden, ezels, pony's, schapen en geiten toegelaten, op voorwaarde dat de minimumnormen voor huisvesting worden nageleefd. Leeuwen, tijgers en olifanten zijn dus niet meer toegestaan.

Dierenrechtenorganisatie Gaia is tevreden dat de ministerraad een verbod heeft goedgekeurd op wilde dieren in circussen. "Een belangrijke mijlpaal voor het dierenwelzijn in ons land." Gaia voert al tien jaar lang strijd om de praktijk te verbieden, nadat een onderzoek van de organisatie tussen 1995 en 2002 in achttien circussen uitwees dat "de situatie van wilde dieren in circussen schrijnend was". Ook nadat de wetgever in 2005 de dierentuinnormen oplegde aan circussen bleef Gaia ijveren voor de afschaf.

Al meer dan meer dan 130 steden en gemeenten voerden een beleid om circussen met wilde dieren op hun grondgebied te weigeren. En nu is er dus ook een wettelijk verbod op federaal niveau. Een gelijkaardig verbod bestaat al in Oostenrijk, terwijl Duitsland, Hongarije, Denemarken en Zweden een gedeeltelijk verbod kennen.

"Het is duidelijk dat het welzijn van wilde dieren in circussen onmogelijk kan gegarandeerd worden. Deze dieren horen daar niet thuis. Een verbod is dan ook de enige juiste maatregel. We zijn heel erg tevreden. Dit is een nieuwe mijlpaal in de strijd voor dieren", zegt Ann De Greef, directeur van Gaia. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuwpantertje van een maand oud verovert harten zoobezoekers

Sneeuwpantertje van een maand oud verovert harten zoobezoekers


http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/5/13/20130712130507/media_xll_5981608.jpg


Op 2 juni maakte de zoo van het Zwitserse Servion nabij Lausanne het heuglijke nieuws bekend: er was een sneeuwpanter geboren. Maar pas gisteren kon het publiek de babypanter in de armen sluiten, figuurlijk dan.

De geboorte van het dier is een groot succes voor het fokprogramma van de zoo. De soort is immers met uitsterven bedreigd. Het geslacht van het kleintje is nog niet bekend omdat de verzorgers mama Mila en haar baby nog niet konden benaderen. Voor het kiezen van de naam zal een beroep worden gedaan op het publiek. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe jij ook kan afvallen met het champagnedieet

Hoe jij ook kan afvallen met het champagnedieet


http://static0.hln.be/static/photo/2013/8/0/0/20130711135048/media_xll_5978985.jpg


Het champagnedieet klinkt erg decadent, maar is dat allesbehalve. Het draait er om zoveel mogelijk gezonde, niet-verwerkte voeding te eten om af te vallen. Toch moet je jezelf niet alles ontzeggen, genieten mag elke avond met een glaasje champagne.

Wellnesscoach Cara Alwill Leyba legt uit dat dit glamoureuze dieet vooral draait rond gezonde voeding, denk aan biologische groenten en fruit en zoveel mogelijk onverwerkte producten. Vlees moet je schrappen wanneer het kan en ruilen voor vis en volkorenproducten. Een dagelijks glaasje champagne mag wel, omdat dit maar 90 calorieën per glas bevat. Het draait erom meer zelfvertrouwen te kweken, door te stoppen met op je fouten te concentreren en je te focussen op je pluspunten.

1. Ontzeg jezelf niets. De grootste fouten die mensen op dieet maken is door te zeggen dat ze iets niet mogen. Als je wil snoepen, proef er dan van. Wanneer iets niet langer een verboden vrucht is, wordt het minder een obsessie.

2. Hou van je jezelf, omdat de meeste diëten houden geen rekening met je gevoelens, is dit dieet een verademing. Als je een doel hebt bereikt, mag je dit vieren met een glaasje champagne.

3. Eet geen ingrediënten die je niet kunt uitspreken. Hoe minder je voorverpakte producten en dus bewaarmiddelen je eet, hoe beter.

4. Maak sporten leuk. Sleep jezelf niet naar veel te moeilijke groepslessen in het fitnesscentrum, want die maken je gefrustreerd. Kies activiteiten die je leuk vindt, denk aan danslessen, wandelingen of tenissen.

5. Tut jezelf op. Als je er goed uitziet, voel je je goed. Koop flatterende kledij die je nu kunt aantrekken niet voor wanneer je enkele kilo's slanker bent.

6. Word vegetariërer, onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de gezondste mensen vooral plantaardige producten eten. Je hoeft niet helemaal veganistisch te worden, let gewoon op de opname van vlees, zeker wat verwerkt vlees met hormonen en antibiotica betreft.

7. Spreek het woord dik niet meer uit. Negatieve woorden over jezelf hebben een grotere impact dan je beseft. Hierdoor voel je je slecht en gedemotiveerd. Probeer in de plaats daarvan jezelf elke dag minstens een compliment te geven. Positieve bevestiging is goed voor je zelfvertrouwen.

8. Maak je maaltijden wat glamoureuzer door je mooiste bestek boven te halen en met topproducten te werken. Maak zalm klaar en neem daarbij een glaasje champagne, daar ga je meer van genieten dan van een hamburger met bier.

9. Als je alcohol kiest, ga dan steeds voor champagne. Dit is niet enkel arm aan calorieën, maar werd al in verband gebracht met tal van andere gezondheidsvoordelen. Dat geldt natuurlijk wel enkel als je er met mate van geniet. Dit kan bijvoorbeeld geheugenverlies voorkomen, je hart gezonder maken en het brein tegen tal van ziekten beschermen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19-jarige piloot Ryanair mag vliegen met 180 passagiers

19-jarige piloot Ryanair mag vliegen met 180 passagiers


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/10/12/20130712000424/media_xll_5980287.jpg


De Ierse vliegmaatschappij Ryanair laat vanaf ­september een 19-jarige plaatsnemen achter de stuurknuppel. Ryan Irwin is één van de jongste lijnpiloten ooit. "Veel te jong", vinden heel wat passagiers en luchtvaartexperts. "Want in noodsituaties telt elk greintje ervaring." Bij Brussels Airlines, dat drie jaar geleden ook een 19-jarige in dienst nam, zijn ze het daar niet mee eens. "Wie slaagt in de strengste testen ­verdient een kans."

Irwin begon op zijn 17de aan de ­algemene pilotenopleiding, kort ­nadat hij z'n diploma middelbaar onderwijs behaald had. Anderhalf jaar later zwaaide hij met vlag en wimpel af bij de befaamde Oxford Aviation Academy. "Ryanair bood me meteen een job aan. Ik was zelf een beetje verrast", zegt hij in 'Daily Mail'. ­Irwin doorloopt nu een extra opleiding om met een Boeing 737 te mogen opstijgen, vliegen en landen. Vanaf september mag hij dan als co-piloot plaatsnemen in de cockpit met 180 passagiers achter zich - mogelijk ook op vluchten van en naar Charleroi. "Ik krijg een bureau met het prachtigste uitzicht ter ­wereld", lacht hij. "Ongelooflijk spannend."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzekering schrapt polis na diefstallen

Verzekering schrapt polis na diefstallen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/14/9/20130712042638/media_xll_5980359.jpg


Slachtoffers van (herhaalde) inbraken kunnen hun verzekering tegen diefstal verliezen. Dat blijkt uit het verhaal van een koppel uit de Kempen dat drie keer op rij dieven op bezoek kreeg. Hun "waarborg diefstal" werd geschrapt, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

AG Insurance stuurde het koppel een aangetekend schrijven dat "bij nazicht van de schadehistoriek" hun verzekeringspolis opgezegd werd. Het echtpaar vindt dat "onbegrijpelijk" omdat ze de beveiliging van hun huis hadden opgevoerd met camera's en bewegingsdetectoren.

AG Insurance bevestigt de mogelijkheid: "Opzegging van het contract is een maatregel die in allerlaatste instantie genomen wordt in een (te verwaarlozen) aantal gevallen van herhaaldelijke schade in een korte tijdsspanne."

Volgens Wauthier Robyns van de beroepsvereniging Assuralia zijn er geen sectorovereenkomsten rond het opzeggen van verzekeringscontracten. Dat is iets wat elke maatschappij individueel beslist. Maar meestal gaat de verzekering niet over een nacht ijs." (br.hln)» Reageer (0)
11-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walvissen gruwelijk verwond door... meeuwen


Walvissen gruwelijk verwond door... meeuwen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Voor de kust van Argentinië worden walvissen aangevallen door... meeuwen. De vogels hebben geleerd zich te voeden met het blubber van de noordkaperwalvissen, en pikken de zoogdieren wanneer die aan de oppervlakte komen ademen. De walvissen lopen zo erg pijnlijke verwondingen op die mogelijk zelfs dodelijk zijn. Het fenomeen is al jaren gekend, maar natuurbeschermers waarschuwen dat de aanvallen toenemen. Ze kijken voor een mogelijke verklaring naar de mens.

Bij het schiereiland Valdes sterven walvissen bij bosjes, en mogelijk zijn de meeuwen daarvoor verantwoordelijk. Vorig jaar kwamen 116 walvissen om, een verdubbeling ten opzichte van 2011. Sinds 2003 werden 605 dieren gedood, waarvan 88 procent kalveren. Het is niet duidelijk of de vogels verantwoordelijk zijn voor de dood van al die dieren, maar wetenschappers merken wel dat de enorme zeedieren hun natuurlijke gedrag aanpassen om de aanvallen te vermijden.

De meeuwen maken met hun scherpe bek wonden tot 10 cm diep. Elke keer de walvis bovenkomt om te ademen, valt de meeuw aan om stukken blubber van de wonde te rukken. De vogels kunnen elke keer meermaals pikken en zo heel wat schade aanrichten. Persagentschap AFP spreekt zelfs van verwondingen tot 1,5 meter lang.

De aanvallen zijn vooral rampzalig voor de kalveren omwille van de wijze waarop de dieren worden gezoogd. De noordkapers hebben immers geen lippen, waardoor de koe haar melk loost in het water. Het vel van de kalveren is dunner en dus kwetsbaarder voor de meeuwenbekken, en daarnaast hebben de kleintjes ook de neiging om dichter bij de kust te zwemmen. Moeders met kalveren worden dan ook vijf keer vaker aangevallen dan jeugdige walvissen die alleen zwemmen, waardoor de dieren worden bedreigd tijdens een cruciaal moment in hun leven.

Tijdens de aanvallen, die uren kunnen duren, verbruiken de dieren bovendien kostbare energie om te ontkomen aan de meeuwen. Dat is een ernstig probleem tijdens een periode van het jaar waarop moeders vasten en op een plaats waar geen voedsel aanwezig is om vetreserves aan te vullen.

De meeuwenaanvallen werden voor het eerst gedocumenteerd in de jaren 70, toen ongeveer een procent van de Argentijnse noordkapers verwondingen van meeuwen had. In 1990 was dat al 38 procent, in 2000 68 procent en in 2008 al 77 procent. Volgens experts is de mens er mogelijk deels voor verantwoordelijk. Recent onderzoek suggereert namelijk dat de plaatselijke meeuwenpopulatie floreert door teruggegooide bijvangst van vissers en door een overvloed van voedsel op stortplaatsen. Bedrijven die verrotte visrestanten zouden moeten begraven, dumpen die vaak gewoon op een stort, waardoor de meeuwen extra voedsel hebben en de populatie aangroeit tot onnatuurlijke proporties.

Wetenschappers kunnen de walvissterfte echter niet onomstotelijk linken aan de meeuwenaanvallen. Ondervoeding is ook een mogelijke verklaring, maar uit honderden weefselmonsters is alleszins geen verband met gif of ziekte aangetoond. De noordkapers zijn geen bedreigde walvissoort, maar wereldwijd leven nog maar ongeveer 7.000 exemplaren. Ooit waren ze met 60.000, maar de populatie werd sterk uitgedund door de walvisjacht.

De walvissen passen hun gedrag trouwens aan: zo krommen de dieren hun rug meer om hun lichaam zo veel mogelijk onder water te houden. Kleintjes doen dat niet, wat erop wijst dat het gaat om aangeleerd gedrag. De aanvallen nemen er echter niet door af. Duo's van moeders en kalveren hernemen hun normale gedrag 30 tot 60 minuten na een aanval, maar bevinden zich 24 procent van de tijd overdag toch in een situatie waarin hun gedrag verstoord wordt door meeuwen.

De dieren zijn de belangrijkste toeristische attractie op het schiereiland Valdes. Jaarlijks komen tot 200.000 toeristen de dieren bewonderen, wat miljoenen opbrengt voor de lokale economie. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze voeding en drank beschermt de huid tegen uv-straling

Deze voeding en drank beschermt de huid tegen uv-straling


http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/4/3/20130711120814/media_xll_5978598.jpg


Hoewel je zonnemelk nooit helemaal mag schrappen, kan je de tolerantie voor zonnestralen een pak verhogen door bepaalde eetbare 'uv-blokkers' op het menu te zetten. De antioxidanten in deze gezonde voeding helpen de schade van vrije radicalen door onbeschermde blootstelling aan uv te minimaliseren.

Zonvriendelijke voeding op een rij:

* Rode en orange vruchten en groenten *
Lycopeen en carotenoïde, twee natuurlijke pigmenten in tomaten, paprika's en andere rode, rozige en oranje vruchten en groenten beschermen de huid tegen irritaties veroorzaakt door uv-straling. Zo is aangtoond dat beta-caroteen de impact van zonnebrand actief vermindert. Oranje en rozige citrusvruchten bevorderen dan weer de weerstand van de huid tegen uv.

* Vis rijk aan omega 3 *
Deze gezonde vetzuren (vooral te vinden in schaaldieren en vette vis) hebben sterke ontstekingswerende krachten. Ze beschermen cellen tegen de schade die vrije radicalen kunnen veroorzaken en zouden volgens bepaalde studies zelfs in staat zijn om bepaalde types van huidkanker te helpen voorkomen.

* Pure chocolade *
Flavanoïden in pure chocolade helpen de huid in de strijd tegen beschadiging, onder meer tegen zonnebrand. Bovendien zorgen de actieve stoffen in dit donkere lekkers voor een betere hydratatie, zuurstofverzadiging en bloedcirculatie.

* Groenten van de kruisbloemfamilie *
Broccoli, bloemkool en andere koolsoorten zijn rijk aan essentiële antioxidanten die vrije radicalen met de grond gelijkmaken. Als kers op de taart werden deze groenten ook al gekoppeld aan kankerpreventie in meerdere organen.

* Groene bladgroenten en kruiden*
Als het groen en bladachtig is, beschermt het gegarandeerd tegen de zon. Niet alleen bladgroente)n als spinazie en rucola, maar ook verse kruiden als peterselie, basilicum en zelfs rozemarijn baden in de antioxidanten. Onderzoek suggereert dat het eten van deze groene bladgroenten (en kruiden) de terugkeer van huidkanker helpt voorkomen.

* Zwart en groene thee *
Groene en zwarte theesoorten zijn overladen met polyfenomen die in staat zijn de bloedtoevoer naar tumoren te saboteren. Andere studies stellen dan weer dat groene thee non-melanome huidkanker tegengaat.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je bij doven nooit een 'hatsjie' hoort

Waarom je bij doven nooit een 'hatsjie' hoort


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/14/8/20130711103728/media_xll_5978183.jpg


Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar niet iedereen produceert een "hatsjie" (of variatie) tijdens het niezen. Zo hoor je bij doven niet meer dan een scherpe, snelle stroom van adem.

Woorden toevoegen aan een nies en reageren met "Gezondheid" zijn culturele gewoontes die we oppikken tijdens onze kindertijd. "Hatsjie" is dan ook niet universeel. Bij de Britten klinkt het als "achoo", terwijl de Fransen een "atchoum" produceren. In Japen gaan niesbuiten gepaard met "hakashun" en in de Filippijnen klinkt het als "ha-ching". Door dit culturele aspect is het niet verwondelijk dat doven, zeker gebruikers van gebarentaal, niet nadenken over één van de meest natuurlijke lichamelijke acties.

"Voor doven is een nies gewoon wat het moet zijn: iets dat simpelweg gebeurt", stelt Charlie Swinbourne, de halfdove journalist die dit fascinerende weetje aan het licht bracht in een online magazine voor doven. In zijn poging om een woordloze nies te omschrijven, schreef hij dit: "Je hoort een diepe, zware adem vlak voor het niezen en dan een scherper, sneller geluid wanneer de lucht naar buiten gestuwd wordt".

Irritant
Met een knipoog stelde Swinbourne ook een lijstje samen met de top 10 van irritante gedragingen door mensen die wel kunnen horen.

1. Luisteren naar conversaties waar ze geen deel van uitmaken
2. Andermans uitspraak corrigeren
3. Te subtiel zijn (iets wat met gebarentaal moeilijk gaat)
4. Luidop niezen met een "hatsjie" (Sneeze organically. Sneeze fairtrade)
5. Wegkijken tijdens conversaties
6. Kop in het zand steken wanneer het gehoor aftakelt
7. Toonvast zingen en daar arrogant trots op zijn
8. Veel te beknopt zijn bij kennismakingen
9. Een overdosis aan veronderstellingen koesteren over doven
10. Roepen tegen doven» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Delphine Boël rekent weer af met papa Albert

Delphine Boël rekent weer af met 'papa Albert'


http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/9/12/20130711020811/media_xll_5977872.jpg


Delphine Boël, de onechte dochter van koning Albert, steekt weer niet mis te verstane ­boodschappen aan haar vader in haar meest recente kunstwerken. "Je kan de waarheid niet ­veranderen, maar de waarheid kan jou veranderen", schreeuwt ze het uit op spiegelglas, zo meldt Het Laatste Nieuws vandaag.

De nieuwe werken zijn vanaf zaterdag te zien op een tentoonstelling in het Zuid-Franse Grimaud, maar de kunstenares zelf leeft ondergedoken. "Ze is een opgejaagde prooi", klinkt het.

De nieuwe tentoonstelling van Delphine Boël moet een top­gebeuren worden voor Paul en Sandy Janssen, een Vlaams ­koppel dat in het pittoreske ­Provençaalse dorp Grimaud een indrukwekkende kunstgalerij runt. Er hangt al langer permanent werk van de koninklijke Belgische kunstenares in de ­galerij, naast bekende figuren als Karel Appel, Helmut Newton en Andy Warhol. Vanaf zaterdag komt daar een dertigtal andere 'Boëls' bij. (br.hln)» Reageer (0)
10-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama spendeert 1.200 euro aan bal van dochters dromen

Mama spendeert 1.200 euro aan bal van dochters dromen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/2/7/20130710142056/media_xll_5976862.jpg


Een Britse mama gaf haar dochter het eindejaarsbal van haar dromen na een vijfjarige hel pesterijen door klasgenoten. Ze spendeerde 1.200 euro aan onder meer een paardenkoets en een een op maat gemaakte jurk om de pestkoppen een lesje te leren.

De 16-jarige Paige Harker werd vijf jaar lang gepest door haar klasgenoten, waardoor ze niet meer wilde verder studeren. Het begon redelijk onschuldig op haar 11 jaar na een ruzie met een klasgenoot, maar al snel werd ze het slachtoffer van roddels. Dit escaleerde na een tijdje in lichamelijk geweld, waardoor Paige zelfs een maand de lessen moest missen en thuis bijles kreeg.

Mama Hayley stelde alles in het werk om haar dochter het bal van haar dromen te geven. Ze huurde voor deze bijzondere avond dezelfde sprookjesachtige paardenkoest (700 euro) waarin het Britse glamourmodel Katie Price in trouwde en kocht voor haar dochter een op maat gemaakte baljurk uit China van 280 euro. Haar schoenen en juwelen kostten nog eens 120 euro en daarnaast kreeg ze wimperextensies en een spray tan.

Zo wilde de mama haar dochter helpen, om de hel die vijf jaar duurde af te sluiten. Hayley legt uit: "Mijn dochter wilde stoppen met school. Ze wilde haar carrière opgeven door het gepest. Dankzij het perfecte bal kon ze deze deur voorgoed achter zich toetrekken. Ik wilde haar ovetuigen niet te stoppen door haar een schitterend bal te geven. Het was het allemaal waard. Ze straalde in haar blauwe jurk waarin acht hoepels verwerkt zaten."

Paige: "Mijn schooltijd was een constante strijd. Sommige klasgenoten hebben zelfs geprobeerd me van de trap te duwen. De buren kwamen buiten toen de koets, getrokken door twee grijze paarden, voor mijn huis arriveerde. Iedereen nam foto's. Toen we voor het bal door het dorp reden, keek iedereen naar mij. Ik voelde ik me een ster, daarom ben ik erg dankbaar dat mijn moeder zoveel heeft betaald voor mijn bal. Het was een droomavond. Mijn jurk was gigantisch en viel op, ik was er gek op. Nu begin ik vol goede moed aan mijn verdere studies."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marijn Devalck stopt met acteren

Marijn Devalck stopt met acteren


http://static1.hln.be/static/photo/2013/17/16/0/20130710113959/media_xll_5976315.jpg
Marijn Devalck met zijn vrouw Ilse

Acteur Marijn Devalck (62) stopt met acteren om zich volledig te kunnen toeleggen op de gemeentepolitiek. "Het is hard geweest de jongste maanden. Ik ben moe", zo vertelt Devalck vandaag aan de krant De Standaard.

Devalck is sinds dit jaar voor Open Vld OCMW-voorzitter en schepen van Cultuur en Armoedebestrijding in zijn gemeente Brakel. "Ik heb mijn mandaat gecombineerd met mijn muziekprojecten, een gastrol in 'Piet Piraat' en de opnamen van de 'Kampioenen'-film. Voor die film had ik me nu eenmaal geëngageerd, maar het was te veel."

De acteur wil zich naar eigen zeggen nu volledig toeleggen op zijn politieke opdracht en stopt daarom met zijn acteerwerk. "Het enige wat ik nog doe is 'De tovenaar van Oz', eind augustus', zegt Devalck. Optreden blijft hij wel doen. "Dat is beter beheersbaar dan tijdrovende theaterproducties of tv-series. Bovendien zijn ze financieel interessanter. Als je vier avonden optreedt, sprokkel je ongeveer een maandloon bijeen." (br.hln - foto photo news)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planckendael verwelkomt babygiraf

Planckendael verwelkomt babygiraf


http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/13/1/20130710101811/media_xll_5976091.jpgPlanckendael verwelkomt een nieuwe bewoner op de savanne. Een giraffenbaby werd zonet geboren na een vrije val van twee meter. Met sierlijke en lange benen, een bijzonder elegante oogopslag en boordevol vlekjes is deze schoonheid een belangrijke nieuwkomer in Planckendael. ( br.hln - foto Planckendael / Artman.)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikanen niet langer dikste volkje ter wereld

Amerikanen niet langer dikste volkje ter wereld


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/12/5/20130709235413/media_xll_5975750.jpg


Hoewel de Verenigde Staten graag in alles de 'primus van de klas' zijn, zien ze de titel van 'dikste volkje ter wereld' aan hun neus voorbijgaan. Uit een alarmerend rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties blijkt immers dat de Mexicanen voortaan de kroon spannen.

Volgens het rapport lijdt in Mexico 32,8 procent van de bevolking aan obesitas, tegenover 31,8 procent in de VS. Bovendien kampt maar liefst 70 procent van de Mexicanen met overgewicht en lijdt 1 op de 6 aan diabetes. Aan dit laatste sterven 70.000 mensen per jaar.

De VN legt de schuld van deze alarmerende cijfers bij de geïndustrialiseerde landbouw, de overvloedige aanwezigheid van fastfoodketens uit de VS en de goedkope junkfoodmaaltijden. Het rapport merkt bovendien op dat obesitas een vorm is van een verkeerde manier van eten. Met een armoedecijfer van 50 procent hebben vele Mexicanen bovendien niet genoeg geld om verse en voedzame producten te kopen.

"De personen die fout eten zijn diegenen die uiteindelijk obesitas krijgen", aldus Mexicaans voedingsdeskundige Abelardo Avila. "Bij de arme bevolking zien we vaak obese ouders met slecht gevoede kinderen. Het ergste is dat kinderen geprogrammeerd worden om obesitas te krijgen. Het is een ernstige epidemie", besluit hij in het VN-rapport. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluwe signalen die de komst van migraine aankondigen

Sluwe signalen die de komst van migraine aankondigen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/9/12/20130423124424/media_xll_5758317.jpg


De hevig kloppende pijn, gevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en braken zijn de symptomen die we allemaal zullen koppelen aan een migraine. Wie echter voor het eerst geconfronteerd wordt met deze martelende hoofdpijn zal vaak niet weten wat hem overkomt, omdat de vroege, sluwere signalen tot 24 uur op voorhand kunnen opduiken.

"Omdat die vroege signalen mensen niet doen vermoeden dat het om een aanstormende migraine gaat, panikeren velen omdat ze denken dat er iets vreselijks met hen scheelt. Hoewel er wel degelijk iets aan de hand is, zijn de meesten achteraf opgelucht dat het "maar" een migraine is. Het is ontzettend vervelend, maar gelukkig niet levensgevaarlijk", stelt Dawn C. Buse, professor Neurologie aan het Albert Einstein College of Medicine.

Om toekomstige paniek te vermijden en vastgeroeste vooroordelen tegenover migrainepatiënten toch een beetje te verdrijven, zetten we de sluwe signalen op een rijtje die de kop kunnen opsteken lang voor de hoofdpijn begint. Er zijn doorgaans vier verschillende stadia, al beleeft niet iedereen ze allemaal. Wij zoomen in op de prodromale fase, die tussen de 12 en 24 uur voor de hoofdpijn kan voorkomen. Gemiddeld 60 procent ervaart (enkele van) volgende symptomen:

* Constipatie of diarree
* Hunkeren naar bepaalde voeding
* Irritatie, verwarring, rusteloosheid, verstrooidheid
* Stijve spieren, met nadruk op de nek
* Oncontroleerbaar geeuwen
* Hogere drang om te plassen
* Vermoeidheid
* Depressieve gevoelens of euforie

"Door de neurochemische reacties die ontstaan in het vroegste stadium van een migraine wordt een complex web van symptomen gevormd. Veranderingen in de hersenstam en een onevenwichtige chemische balans in het brein werden al naar voren geschoven als verklaring, maar een ruwe oorzaak van migraines hebben we nog niet", klinkt het besluit. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogtewerker helpt paarden weer op het droge

Hoogtewerker helpt paarden weer op het droge


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/6/3/20130710094247/media_xll_5976033.jpg


Opschudding in het West-Vlaamse Pervijze waar de paarden van twee bevriende amazones op hol sloegen en vast kwamen te zitten in het water. Met de nodige mankracht van de brandweer en een hoogtewerker van een landbouwer werden de paarden uiteindelijk weer op het droge getrokken.

Sanne Decapmaker (23) en Maddie Ternier (24) galoppeerden maandagavond langs de Vaart in de Diksmuidse deelgemeente toen Guinness rond 20 uur plots opschrok. Het paard viel achterover en belandde samen met zijn ruitster in het water. Sanne stopte meteen om haar vriendin te helpen, maar terwijl ze dat deed, raakte ook haar merrie in paniek en stoof het dier weg.

Maddie en haar paard konden na een halfuur uit het water worden gehaald dankzij de brandweer en de hoogtewerker van een lokale landbouwer. Pas in de vroege uurtjes werd de weggelopen merrie teruggevonden op een kilometer van waar ze laatst gezien was. ze was helemaal uitgeput en... eveneens in het water gesukkeld. Er zat niets anders op dan opnieuw de brandweer en landbouwer op te trommelen. Paarden en ruiters hielden behalve natte voeten niets aan het avontuur over.  (br.hln)» Reageer (0)
09-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bellewaerde Park verwelkomt babybizon

Bellewaerde Park verwelkomt babybizon


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/6/11/20130709173048/media_xll_5975081.jpg


In Bellewaerde Park is vanochtend een Europese bizon geboren. Dat heeft het park bekendgemaakt.

Het gaat om een vrouwelijke bizon. Het dier weegt 40 kilogram en stelt het goed.

"De geboorte van deze bizon, die behoort tot de familie van de grootste landzoogdieren van Europa, is heel belangrijk voor het park, dat actief deelneemt aan een programma voor het instandhouden van dit ras", klinkt het bij het park.

De bizon bonasus, of wisent, is het grootste zoogdier van Europa en één van de Europese grote grazers. Hij behoort tot de familie van de Bovidea. Een volwassen mannetje weegt tussen 800 kg en 1,200 ton en de grootte ervan kan tot 2 meter bereiken op schouderhoogte. Het vrouwtje is een beetje kleiner en haar gewicht varieert van 350 kilogram tot 600 kilogram.

In Bellewaerde Park bestaat de kudde uit vier vrouwtjes en een mannetje.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet zo onschuldig middel tegen rimpels: collageenbank

Niet zo onschuldig middel tegen rimpels: collageenbank


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/9/14/20130709144131/media_xll_5974574.jpg


Een nieuwe schoonheidstrend is momenteel Europa aan het veroveren: de collageenbank voor een strakkere huid die zou zelfs helpen tegen eczeem en rosacea. Experts waarschuwen echter dat dit net huidaandoeningen erger kan maken.

Een collageenbank lijkt op een zonnebank maar ze werken met rood licht in plaats van uv-stralen. De theorie is dat dit een boost geeft aan het niveau van collageen in de huid, waardoor je huid elastischer en volumineuzer wordt en je dus jonger lijkt omdat rimpels zo verdwijnen. Sommige experts beweren zelfs dat dit kan helpen medische aandoeningen als eczeem en rosacea te voorkomen. Een behandeling voelt aan als een warme gloed die ontspannend werkt. Specialisten raden aan wekelijks drie kuren van tien minuten te volgen. Het rode licht van de lampen werden door wetenschappers van NASA 10 jaar geleden ontwikkeld om mensen sneller te helpen herstellen, onderzoek suggereerde dat het gebruik ervan veilig was.

Schoonheidspexperte Hannah McLoughlin probeerde de collageenbank gedurende een maand uit. "Ik ging naar een schoonheidskliniek waar de medewerkers me uitlegden dat het net een zonnebank was, maar eentje die wel goed is voor je huid. Na de behandeling voelde deze voller en natuurlijker aan, net alsof ik een gezichtsbehandeling had gekregen. Een week later verdwenen mijn rimpels, mijn huid en de rest van mijn lichaam voelden beter aan. Na twee weken merkte ik pas echt een verschil op, mijn vrienden vertelden me hoe ik jonger leek en straakde. Het was een pakje goedkoper dan botox, dus ik zag het als een goed alternatief. Ik gebruikte de collageenbank een maand toen ik op vakantie ging naar Amerika gedurende twee weken. Toen keerden mijn rimpels terug,waarschijnlijk door de zon komt. Ik denk dat de collageenbank op dat vlak lijkt op een zonnebank als je er niet blijft ondergaan, vervaagt het effect onmiddellijk. Moest nu blijken dat de behandelingen ongezond zijn, zou ik er onmiddelijk mee stoppen, maar voorlopig lijkt het me gezonder en vooral goedkoper dan botox."

Dermatoloog Nick Lowe is een woordvoerder van de Britse associatie van dermatologen. "Tien jaar geleden hebben we onderzoek gedaan naar de voordelen van deze therapie met rode lichten. Er is een theorie dat blootstelling ervan aan de huid de productie van collageen stimuleert, maar daar is tot nu nog geen bewijs van. Daarom denk ik dat deze trend weggesmeten geld is. Tot er nog geen ernstig onderzoek naar dit onderwerp is gebeurd, waarschuw ik mensen dit niet te gebruiken." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Consument betaalt 106 euro te veel voor stroom

Consument betaalt 106 euro te veel voor stroom


http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/12/2/20130709144450/media_xll_5974577.jpg


Sommige energieleveranciers brengen de gratis stroom voor gezinnen niet in rekening. Dat zegt althans Vlaams parlementslid Peter Reekmans op basis van een aantal dossiers dat hem is gemeld. Volgens Reekmans dreigt een doorsneegezin met twee kinderen 106 euro te veel te betalen. De LDD'er raadt iedereen aan zijn jaarlijkse energie-afrekening grondig na te kijken en wil de kwestie aankaarten bij Vlaams energieminister Freya Van den Bossche. Bij de Vlaamse energieregulator VREG heeft men de laatste dagen geen meldingen over de kwestie ontvangen.

In Vlaanderen heeft elke huishoudelijke verbruiker al ruim 10 jaar recht op een hoeveelheid gratis elektriciteit per jaar. Concreet gaat het om 100 kWh gratis stroom. Per gezinslid komt daar jaarlijks nog eens 100 kWh gratis elektriciteit bovenop. "Een tweeoudergezin met 2 inwonende kinderen heeft bijgevolg per jaar recht op 500 kWh gratis stroom. Omgerekend gaat het om een korting van 106 euro op de factuur", aldus Reekmans.

"Maar bepaalde leveranciers blijken die gratis stroom nu te 'vergeten' in hun eindafrekening. Ik heb de voorbije dagen verschillende meldingen ontvangen van mensen die klant zijn bij Luminus en ENI. Toen die mensen uitleg vroegen bij hun leverancier kregen ze te horen dat de gemeente de gezinssamenstelling niet had doorgegeven", legt Reekmans uit. Voor de LDD'er voldoet die uitleg helemaal niet. "Leveranciers sturen toch geen facturen naar gezinnen die uit 0 personen bestaan? De leverancier moet toch ook zien dat er dan iets niet klopt? ", aldus Reekmans.

De LDD'er rekent erop dat de betrokken leveranciers "snel zelf orde op zaken stellen". Hij wil de kwestie alvast in het Vlaams parlement aankaarten bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fabrikanten verkopen hun auto's met korting in België

Fabrikanten verkopen hun auto's met korting in België


http://static2.hln.be/static/photo/2013/12/9/8/20130709062545/media_xll_5972738.jpg


Heel wat autofabrikanten blijven met een te grote voorraad zitten door de lagere vraag naar wagens in het zuiden van Europa. Daarom proberen ze om die auto's aan de man te brengen in gebieden zoals België, waar er wel nog een sterke vraag is. Het gevolg is dat het in ons land wemelt van de koopjes, zo blijkt uit een onderzoek van de krant L'Echo.

In Europa is de automarkt sinds januari met 6,8 procent gekrompen, wat voor heel wat autofabrikanten een pijnlijke zaak is. Want na een rampzalig 2012 hadden zij gehoopt op een stabilisering, en ook de productie werd daarop afgestemd. Het gevolg is dus een overproductie. De autobouwers proberen nu "te allen prijze" van hun voorraad af te raken, om te vermijden dat de vaste kosten oplopen.

Vooral de Belgische consument lijkt te kunnen genieten van de kortingen die daardoor worden toegekend. Sommige wagens zijn tot 35 procent goedkoper, aldus L'Echo. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw krijgt GAS-boete voor kersenpit in Nieuwstraat

Vrouw krijgt GAS-boete voor kersenpit in Nieuwstraat


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/6/3/20130709071330/media_xll_5972718.jpg


Een vrouw uit Leuven heeft gisteren in de Brusselse Nieuwstraat een GAS-boete gekregen omdat ze een kersenpitje op de grond gooide. De boete, die wellicht 50 euro zal bedragen, werd uitgedeeld tijdens een grootschalige controle van aspirant-agenten tegen overlast in de hoofdstad. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

"Is dit een grap?", vroeg de vrouw zich af. "Een kersenpit vergaat toch? Voor ik naar een andere stad ga, zal ik vanaf nu telkens opzoeken waarvoor je een GAS-boete kan krijgen. Op de betaling hiervan zullen ze trouwens heel lang mogen wachten, hoor."

Behalve de boete gaven de agenten haar ook nog een ander aandenken: een klein potje waarin ze in de toekomst haar kersenpitten kan stoppen als ze gaat winkelen. (br.hln)» Reageer (0)
08-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sole mates: man met grootste voeten ontmoet kleinste vrouw

'Sole mates': man met grootste voeten ontmoet kleinste vrouw


http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/16/1/20130708151912/media_xll_5971861.jpg


In de reeks vreemde ontmoetingen: Jyoti Amge, die met haar 62 centimeter niet zo heel ver boven... de voeten van Brahim Takioullah uitsteekt. De 31-jarige Marokkaan heeft dankzij zijn enorme stelten van 39 centimeter een plekje in het Guinness Book of Records beet. De Indiase meid is -het zal u niet verbazen- de kleinste vrouw van deze planeet. Haar poezelige voetjes zijn vier keer kleiner dan die van haar tegenpool.

Het opmerkelijke duo ging samen op de foto om een ander wereldrecord te proberen vestigen, dat van de meeste voetjes in één fotocollectie. Bedoeling is dat u plaatjes van uw blote tenen doorstuurt naar de Amazing Feet-recordpoging. Er valt echter nog een serieuze weg af te leggen: de teller staat voorlopig op 113, terwijl gemikt wordt op 50.000 afbeeldingen. De wedstrijd loopt nog de hele zomer.

Professioneel toont Jyoti zich alvast wel een grote dame: mede dankzij haar inzet won Maharashtra Navnirman Sena de verkiezingen in Mumbai. Eerder sprak ze ook al de wens uit om Bollywood-actrice te worden. Amge lijdt aan achondroplasie, een erfelijke aandoening waarbij de vorming van kraakbeen in de lange pijpbeenderen gestoord wordt. Daardoor kan de groeischijf zich niet normaal ontwikkelen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spektakel in China: muur van water en slib breekt door dam

Spektakel in China: muur van water en slib breekt door dam

http://static3.hln.be/static/photo/2013/8/11/7/20130708145954/media_xll_5971822.jpg


Een metershoge muur van water baant zich een weg doorheen de Gele Rivier in China voor het oog van verbaasde toekijkers. Een sensationele scène die recht uit een rampenfilm lijkt te komen. Toch is niets minder waar. Het gaat om een goed geplande operatie van de Chinese autoriteiten om de rivier te ontdoen van slib.

De glibberige materie wordt door speciaal aangelegde gaten door de dam gestuwd. Sinds de maatregel dertien jaar geleden werd ingevoerd, wist men 390 miljoen ton slib te verplaatsen.

Bij het zien van de foto's zou je kunnen denken dat de kijklustigen gevaar lopen. Maar zij riskeren in werkelijkheid enkel een nat pak. Het is zelfs uitgegroeid tot een jaarlijks weerkerende toeristische attractie.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Beste cadeau voor kersverse mama: huishoudhulp

Beste cadeau voor kersverse mama: huishoudhulp


http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/5/9/20130708120154/media_xll_5971374.jpg


De helft van de nieuwe mama's krijgt liever hulp bij het huishouden van familie en vrienden zodat ze meer tijd met hun nieuwste gezinslid kunnen doorbrengen dan overladen te worden met babycadeaus. Dat heeft een rondvraag aangetoond.

Britse vrouwen vinden de eerste zes weken met hun baby zwaarder dan het behalen van hun rijbewijs, het kopen van een huis of verhuizen, van job veranderen, eindexamens afleggen of het organiseren van een huwelijk. Twee derde merkte op dat hun berg was verdubbeld is sinds de komst van hun nieuwste gezinslid.

Vaders hebben toegegeven dat ze ook meer druk voelen door de komst van hun kind, 62 procent zegt dat ze niet beseften hoe stresserend een pasgeboren kind kon zijn, maar dat ze zich hierbij hebben neergelegd om hun partner te helpen. 43 procent van de mama's stelt deze hulp op prijs, hun partner was de grootste steun na de bevalling.

Psychologe Linda Papadopoulos: "Een baby is een van de grootste veranderingen die je in je leven kan meemaken, dit betekent dat je je gedrag en de manier van denken moet aanpassen. Het is aan familie en vrienden om te vragen waar ze echt mee kunnen helpen, maar nieuwe ouders moeten deze hulp aanvaarden. Deze kleine daden kunnen helpen kalmte te brengen te midden van een storm."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je mannen beter thuis laat tijdens de solden

Waarom je mannen beter thuis laat tijdens de solden


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/13/13/20130708094054/media_xll_5970583.jpg


Het is een vastgeroest cliché dat de meeste mannen winkelen liever mijden als de pest. Nieuw onderzoek bezorgt dames nu nog een extra reden om manlief thuis te laten, in plaats van hem zuchtend en verveeld achter zich aan te slepen.

Om te vermijden dat je zoals gemiddeld 50 procent van alle shoppende koppels eindigt in een vlammende ruzie, trek je maar beter zonder je vriend naar de solden. Mannen houden het winkelen volgens een nieuwe studie namelijk maar 26 minuten vol, terwijl vrouwen gemiddeld 2 uur zonder verveling kunnen kiezen, passen, (kopen) en de volgende winkel bestormen.

Verveling
Uit een studie bij 2.000 Britten blijkt dat 8 op de 10 heren zich doodverveelt wanneer ze meesgesleurd worden naar een winkelcentrum of een stad vol solden. Ruim 45 procent geeft dan ook toe dat ze shoppen met hun wederhelft mijden als de pest. 1 op de 4 wil alleen maar meegaan als hij zelf ook iets nodig heeft.

De factoren die bijdragen tot verveling en irritatie bij mannen tijdens het winkelen gooien we even in een top 10:

1. Het uitkiezen en beslissen duurt te lang
2. Blijven rondkijken terwijl de aankopen eigenlijk rond zijn
3. Honger en dorst
4. Dezelfde winkel meermaals bezoeken
5. Over de koppen lopen
6. Meningen moeten geven over dingen die identiek lijken
7. Te warm in winkels/winkelcentra
8. In winkels zitten bij mooi weer
9. Sport of favoriet programma missen op TV
10. In een winkelstad lopen terwijl het regent of vriest

"Afzien" in stilte
Vrouwen die toch willen volharden in de boosheid moeten weten dat 58 procent van de mannen gemotiveerd wordt door een beloning op het einde van de winkeltrip. Een restaurantje, een gezellig cafeetje of de belofte om de volgende keer niet te moeten meegaan zet heren namelijk aan om in stilte af te zien of zelfs hun beste acteertalent boven te halen en te doen alsof ze mee genieten.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Minder studenten in beroep tegen examenresultaat

Minder studenten in beroep tegen examenresultaat


http://static1.hln.be/static/photo/2013/14/4/4/20130705231622/media_xll_5965729.jpg


Het aantal studenten dat zijn examenresultaten betwist, is vorig jaar voor het eerst sinds lang gedaald. Bij de Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen kwamen in 2012 11 procent minder dossiers binnen en er was ook een afname van het aantal klachten dat binnen de onderwijsinstelling zelf werd behandeld. Dat meldt het onderwijstijdschrift Klasse.

Studenten die het niet eens zijn met hun examenresultaat, kunnen in beroep gaan bij de Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen. Een van de voorwaarden daarvoor is wel dat de student de beroepsmogelijkheden binnen zijn hogeschool of universiteit heeft uitgeput.

Volgens de cijfers die Klasse heeft verzameld, werden er in 2012 in totaal 124 dossiers binnengebracht bij de Raad. Dat is 11 procent minder dan in 2011, toen er 140 klachten behandeld moesten worden.

Bovendien hebben ook de meeste grote universiteiten en hogescholen intern minder klachten ontvangen van studenten die hun cijfers betwisten. Zowel de Universiteit Gent (van 157 studenten naar 99), de Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen (van 94 naar 56), de Arteveldehogeschool Gent (van 54 naar 42) als de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (van 14 naar 12) rapporteren een daling. Aan de KU Leuven bleef het aantal klachten in 2012 status quo op ongeveer 160. Alleen aan de Hogeschool Gent steeg het aantal klachten: van 36 naar 89.

De meeste studenten die in beroep gaan tegen hun resultaat krijgen trouwens ongelijk. Van de 124 dossiers bij de Raad voor Betwistingen inzake Studievoortgangsbeslissingen waren er bijvoorbeeld slechts 45 gegrond. Ook in de interne beroepsprocedures vangen de studenten meestal bot. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wettelijk samenwonen populairder dan huwelijk

Wettelijk samenwonen populairder dan huwelijk


http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/16/2/20130708063947/media_xll_5969957.jpg


Tussen 1 januari en 10 juni van dit jaar hebben 32.510 Belgen bij de gemeente laten registreren dat ze samenwonen, terwijl er slechts 24.372 in het huwelijksbootje zijn gestapt. Het is voor het eerst dat in ons land meer mensen voor wettelijk samenwonen dan voor een huwelijk kiezen, meldt de krant Het Nieuwsblad vandaag.

"Bij velen, vooral vrouwen, merken we een soort afkeer van het instituut huwelijk", verklaart socioloog Dimitri Mortelmans (Universiteit Antwerpen). "Men ziet het als iets van de vorige generaties, en vooral bij vrouwen is er een beeld van machtsonevenwicht in hun nadeel." Mortelmans ziet een enorme stijging van het totale aantal mensen dat gaat samenwonen. De groep "wettelijke samenwoners" is volgens hem maar het topje van de ijsberg.

"De statistieken tonen dat een grote groep veertigers en vijftigers die al een huwelijk achter de rug hebben, daarna herpartneren", zegt dan weer relatie-experte Rika Ponnet. "Bijna 80 procent vindt een nieuwe, duurzame relatie. Maar zij kiezen voor een latrelatie of voor wettelijk samenwonen als nieuwe relatievorm."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen kredietkaart? Dan vliegtuig niet op

Geen kredietkaart? Dan vliegtuig niet op


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/14/6/20130708063819/media_xll_5970006.jpg


Een Vlaams gezin mocht onlangs een vliegtuig van Iberia niet op omdat ze de kredietkaart niet bij zich hadden waarmee ze hun tickets hadden gekocht.

De familie De Becker uit Gent moest nogmaals tickets kopen, voor een later vertrek. In totaal zijn ze liefst 6.000 euro kwijt.

Volgens reisspecialist Antoon Van Eeckhout gaat Iberia zwaar in fout. "Een vuile truc om een overboeking op te lossen." (br.hln)

Lees meer in de krant Het Laatste Nieuws» Reageer (0)
07-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevuld broodje met roomkaas

Gevuld broodje met roomkaas


http://img7.imageshack.us/img7/492/boodje.jpgIngrediënten

1 pistolet
1 potje verse kaas of roomkaas
peper en zout
1/4 ui
1/4 paprika
1/4 komkommer

Bereiding

Snijd het bovenste gedeelte van de pistolet eraf en haal het broodkruim eruit. Kruid de kaas flink met peper en zout. Snijd de ui, de paprika en het grootste deel van de geschilde komkommer heel fijn en meng ze door de kaas. Vul de pistolet met het kaasmengsel. Garneer met fijne blokjes paprika en enkele plakjes komkommer.» Reageer (0)
06-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers ontwikkelen eetbare film die oogst beschermt

Wetenschappers ontwikkelen eetbare film die oogst beschermt


http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/4/2/20130706152648/media_xll_5966477.jpg


Cubaanse onderzoekers hebben een eetbare film ontwikkeld die fruit ook na de oogst beschermt tegen ziektes en bederf. De film wordt rond het fruit aangebracht en kan zonder problemen gegeten worden, zeggen de onderzoekers. Op die manier kunnen fruitsoorten als mango langer bewaard worden.

Het procedé werd ontwikkeld door het Instituut voor Tropische Fruitteelt in Cuba, dat fruittelers in het hele land technische en wetenschappelijke ondersteuning biedt. Het onderzoek begon een jaar geleden en wordt nu geperfectioneerd.

Het vlies is gemaakt op basis van chitosan, een polymeer dat uit chitine wordt gewonnen. De chitine haalt men uit de schaal van week- en schaaldieren. De schalen zijn normaal voor het afval bestemd maar worden nu schoongemaakt en verpulverd.

"Deze coating beschermt het fruit ook tegen ziekten na de oogst", zegt landbouwingenieur Tania Mulkay, die gespecialiseerd is in onderzoek naar de bewaring van fruit en de ontwikkeling van het nieuwe procedé coördineert. "Omdat het om een natuurlijke beschermlaag gaat, zijn er geen nadelige gevolgen voor de menselijke gezondheid."

"We begeven ons op een veeleisende markt van gezonde voedingsproducten en willen ook aansluiten bij de internationale tendens om ecologische producten meer mogelijkheden te geven", zegt Mulkay.

De bewaring van fruitsoorten als mango, papaja, advocaat en guave levert de grootste problemen op. De verliezen kunnen oplopen tot meer dan 50 procent van de oogst. Omdat chitosan biologisch afbreekbaar is, wordt het ook in de medische wereld toegepast, onder meer om wonden te laten helen na operaties. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraantjeswater wordt te duur voor veel mensen

Kraantjeswater wordt te duur voor veel mensen


http://img708.imageshack.us/img708/2264/waterkraan.jpg


Bij meer dan 5.000 gezinnen werd in 2012 de drinkwaterkraan afgesloten. Het aantal mensen dat zijn waterfactuur niet meer kan betalen, stijgt snel. Minister Schauvliege geeft kwetsbare klanten meer bescherming. Dat bericht de krant De Standaard.

Vorig jaar hebben de drinkwatermaatschappijen 23.185 keer gevraagd om de toevoer af te sluiten bij een klant die niet betaalde. Bij 5.074 klanten is dat ook effectief gebeurd. Het aantal afsluitingen gaat al jaren in stijgende lijn. Hoewel de waterrekening bij ons lager ligt dan in de buurlanden, is ze er voor veel mensen die het niet breed hebben toch te veel aan.

Waar een gemiddeld gezin in het jaar 2000 nog met iets meer dan 100 euro per jaar toekwam, is dat in 2012 tot bijna 350 euro opgelopen. En dat terwijl het verbruik stabiel is, zo'n 88 kubieke meter per jaar. De prijs voor het water zelf is gestegen volgens de index.

De Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), heeft in een decreet een betere bescherming van de sociaal kwetsbare klanten opgenomen. Die brengt meer lijn in de procedure van de afsluiting. Daarnaast voert zij het statuut "beschermde klant" in. Leefloners, bejaarden met een minimumpensioen en gehandicapten met een uitkering krijgen enkele tegemoetkomingen.

De mensen bij wie de watertoevoer dichtgedraaid wordt, vormen een bijzondere groep. "Het zijn niet de mensen die recht hebben op sociale gunstmaatregelen. Het gaat om een groep die op geen enkele vraag reageert", klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw verliest meer dan 30 kilo door hypnose

Vrouw verliest meer dan 30 kilo door hypnose


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/15/6/20130706132951/media_xll_5966301.jpg


We weten allemaal dat minder eten en meer bewegen de sleutel is tot gewichtsverlies, maar vaak is de motivatie zoek. Dat probleem loste de 27-jarige Danielle Davis op met hypnose. Door zich te laten wijsmaken dat ze een maagring heeft en gek is op sport, verloor ze ondertussen al meer dan 30 kilo.

Danielle Davis had voor het hypnoseavontuur geen kaas gegeten van lichaamsbeweging. Ze had bovendien een grote voorliefde voor afhaalmaaltijden en alcohol. Davis' moeder, al 20 jaar hypnotherapeute, besloot daar echter een stokje voor te steken door haar eigen dochter wijs te maken dat ze sportkriebels in overvloed heeft en weinig kan eten door een (imaginaire) maagring.

Voor elke sessie kreeg Danielle een hypnotherapeutische cd te horen om zich mentaal en fysiek voor te bereiden op het sporten. Nu is ze bijna elk avond een half uur tot een uur aan het zweten. "Alleen al naar de cd luisteren geeft me het gevoel dat ik 100 crunches achter de rug heb. Ik was de meest luie mens die ik ken, maar hypnocise heeft alles veranderd. Het propt je hoofd vol motivatie. Ik geef toe dat het misschien knotsgek klinkt, maar het werkt echt", deelt Danielle.

Hier ziet u alvast een voor en een na.

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stierenrennen in Pamplona weer van start

Stierenrennen in Pamplona weer van start


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/9/8/20130706025251/media_xll_5965853.jpg


De stierenrennen door de straten van het Spaanse Pamplona gaan zaterdag weer van start. De gevaarlijke stierenloop is onderdeel van het jaarlijkse San Fermín-festival en trekt altijd duizenden nieuwsgierigen, onder wie veel toeristen.

Honderden waaghalzen rennen één keer per dag, acht dagen achtereen, door de smalle straten van het stadje op de voet gevolgd door zes stieren. De waaghalzen hebben witte kleding aan met een rode sjaal.

Vorig jaar raakten 38 mensen gewond door de opgehitste stieren. Sinds 1924 zijn er 15 mensen overleden aan de verwondingen die zij opliepen doordat zij onder de voet werden gelopen of op de horens werden genomen door de beesten.

Na de stierenloop worden de dieren naar een arena geleid, waar mannen op paarden net zolang met messen op de dieren insteken totdat ze dood neervallen.

Dierenbeschermingsorganisaties protesteren al jaren tegen de "wrede stierenrennen in de stad en de stierengevechten die daarop volgen''. Dit keer hadden de actievoerders in het stadje 48 doodskisten neergezet, verwijzend naar het aantal stieren dat elk jaar in Pamplona omgebracht wordt tijdens de feestelijkheden.

Het festival is een eerbetoon aan de beschermheilige van de stad en werd voor het eerst in 1591 gehouden. Het trekt elk jaar honderdduizenden mensen die naast de stierenloop ook komen voor concerten, vuurwerk, volksdansen en religieuze processies. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handel in bedreigde soorten floreert in België

Handel in bedreigde soorten floreert in België


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/11/14/20130706053551/media_xll_5965889.jpg


In België neemt het aantal in beslag genomen illegale dieren en planten toe. Dat schrijft de krant Le Soir vandaag. Zo werd vorig jaar de hand gelegd op bijna 300 voorwerpen afkomstig van bedreigde soorten.

Die voorwerpen zijn beschermd door de Internationale conventie op de handel van bedreigde soorten, ofwel CITES. Voor sommige soorten is de handel verboden, andere moeten dan weer vergezeld zijn van een certificaat.

De Belgische douane legt regelmatig de hand op verboden ladingen. Zonder de jaarlijkse controles door inspecteurs in dierenwinkels en bij amateurfokkers, ging het vorig jaar om 281 inbeslagnames.

Ivoor is ook nog altijd populair. De oplichters tonen ook steeds meer vindingrijkheid om de verboden voorwerpen te verbergen. (br.hln)» Reageer (0)
05-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dit al over sinaasappelhuid?

Wist je dit al over sinaasappelhuid?


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/0/1/20130705124103/media_xll_5964331.jpg


Ruim 85 tot 92 procent van alle vrouwen wordt tot op zekere hoogte geplaagd door de bobbelige structuur die we kennen als cellulite of sinaasappelhuid. Wie bladert in magazines of rondloopt in winkels vol schoonheidsproducten weet dat er een overdosis aan "wondermiddeltjes" op de markt is om die perfecte, gladde billen te bereiken. Allemaal zever in pakjes. Lees hier enkele harde feiten over cellulite.

Het woord 'cellulite' werd enkele decennia geleden in het leven geroepen in één of ander Europees kuuroord om het bobbelige uitzicht op de huid in vrouwelijke probleemzones (kont, heupen, dijen, benen) te omschrijven. Uiteraard werd vrijwel meteen geld geroken en zo ontstonden allerhande behandelingen, zalfjes en andere zogezegde wondermiddeltjes om de "plaag" aan te pakken.

Wie de strijd met de sinsaasappelhuid al meermaals heeft verloren, weet dat deze oppervlakkige, passieve behandelingen niets uithalen, integendeel. Hoewel (dure) cellulitebestrijdende crèmes uit de grond blijven schieten als paddenstoelen moet je beseffen dat geen enkel van deze producten effectief helpt. Cellulite is namelijk geen huidprobleem, maar wel een onderliggende, structurele storing aan de spiervezels. Op wat artificiële gladheid na doen al deze crèmes en lotions dus niets aan het echte probleem.

Daarbij aansluitend zijn ook al die peperdure wonderbehandelingen nutteloos. Van lipomassages tot ingepakt worden in allerhande warme folies, het blijven stuk voor stuk sluwe reclamestunts voor wanhopige, met complexen overladen vrouwen. Ook hier kan je misschien tijdelijk in de wolken zijn door het resultaat, maar wie haar bankrekening niet blijft plunderen voor herhalingen, zal binnen de kortste keren weer geplaagd worden door die gevreesde bobbeltjes.

Veel vrouwen (en artsen!) geloven nog steeds in twee verstrengelde, hardnekkige mythes rond cellulite: 1. Sinaasappelhuid is niet genetisch bepaald en 2. Het is geen permanent probleem. Hoewel je het vaak bij zowel moeder als dochter zal zien, wil dat niet zeggen dat het genetisch is. Het is gewoon vooral een vrouwenprobleem (lees: gemiddeld bij 90 procent).

Aangezien sinaasappelhuid een structureel probleem is, kan je het op eender welke leeftijd en met eender welk conditieniveau aanpakken met eenvoudige, maar specifieke bewegingen die gericht zijn op de probleemzones. Het maakt ook niet uit of je cellulite krijgt in je pubertijd, na de zwangerschap of pas in je menopauze, het blijft het gevolg van verschraalde spiervezels onder de uitgezakte, ingedeukte huid. De enige bewezen manier om sinaasappelhuid weg te werken (en weg te houden) is specifieke spierversteviging.

Door de spiervezels te versterken, worden de onderhuidse lagen zachtjes naar buiten gedrukt, met als gevolg een zachte, stevige huid. Meer spierweefsel betekent ook een betere vetverbranding, wat vrouwen met complexen over heupen, billen en dijen alleen maar ten goede kan komen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blind koppel verloofd dankzij verliefde geleidehonden

Blind koppel verloofd dankzij verliefde geleidehonden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/1/6/20130704141136/media_xll_5961561.jpg


Claire Johnson (50) en Mark Gaffrey (52) hebben ware liefde in elkaar gevonden. Zien kunnen ze elkaar niet, want ze zijn beiden blind. Het waren hun geleidehonden Venice en Rodd die de twee bij elkaar brachten tijdens een cursus voor blindengeleidehonden.

De twee honden, beide drie jaar oud, werden maatjes en onafscheidelijk tijdens de trainingen. Ze mochten elkaar zo dat hun baasjes volgden. Na een relatie van elf maanden besloten Claire en Mark uit het Engelse Stoke-on-Trent te gaan trouwen.

Mark, die al sinds zijn geboorte blind is ontmoette Claire voor het eerst tijdens een twee weken durende cursus voor zijn hond Rodd. "Tijdens de trainingen leken onze honden iets te weten wat wij niet wisten. Ze speelden altijd samen en knuffelden. Volgens de trainer waren de twee 'het koppel van de cursus' en ze brachten ons ook samen. Ook al wonen we vlak bij elkaar, we hadden elkaar nog nooit ontmoet. Ik geloof niet in het lot, maar dit lijkt wel voorbestemd."

Claire, die op latere leeftijd blind werd door suikerziekte, zette de eerste stap door Mark mee te vragen een kop koffie te gaan drinken. "We hadden gelijk een klik. Mark sms'te me op een gegeven moment: 'Als je wilt kan ik je leven een stuk gelukkiger maken.' Uiteindelijk vroeg hij me op Valentijnsdag ten huwelijk."

Ook de twee honden hebben elkaar helemaal gevonden. "Ze slapen in hetzelfde bed en zijn net zo verliefd als Mark en ik. Ze zullen ons op onze trouwdag begeleiden naar het altaar en dragen de ringen", vertelt Claire. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jazzmuziek zet zeehond Casey aan het dansen

Jazzmuziek zet zeehond Casey aan het 'dansen'

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Het zeeluipaard Casey in de Taronga Zoo in het Australische Sydney is in haar nopjes als ze de jazztonen uit de saxofoon van een van haar verzorgers hoort. Dat leert althans de video die de Britse krant The Guardian op haar website plaatste.

Voor Casey, het enige zeeluipaard ter wereld dat in gevangenschap leeft, is het pure ontspanning, voor de verzorgers een experiment. Met de muziek willen ze het leven van het dier in de watertank verrijken. Ze zijn ook benieuwd naar hoe Casey reageert op de verschillende tonen.

Ze glijdt niet alleen gezwind door het water als ze de muziek hoort, "soms 'zingt' Casey ook terug", stelt Ryan Tate, die de interactie tussen het dier en saxofonist Steve bestudeert. Van zeeluipaarden was al geweten dat ze kunnen 'zingen', vooral in de paartijd en mogelijk ook om hun territorium af te bakenen.

Steve treedt niet alleen op voor de watertank, maar speelt ook muziek voor de olifanten van de zoo, weet ABC News. Beelden van dansende of zingende olifanten zijn er echter (nog) niet...» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recordbedrag van 10,75 miljoen euro voor werk van El Greco

Recordbedrag van 10,75 miljoen euro voor werk van El Greco

http://static1.hln.be/static/photo/2013/7/10/9/20130705111611/media_xll_5964069.jpg


Het schilderij 'Sint-Dominicus in gebed' van de Grieks-Spaanse barokschilder El Greco is gisteravond bij Sotheby's in Londen voor een recordbedrag van 9,154 miljoen pond (10,75 miljoen euro) onder de veilinghamer gegaan. Het schilderij kwam uit de verzameling van de in 2002 overleden Duitse arts Gustav Rau, die zijn collectie bij testament aan de VN-kinderorganisatie Unicef had nagelaten. Een deel van die 533 werken tellende verzameling wordt momenteel verkocht.

Op de veiling werden twee werken van El Greco (1541-1614) aangeboden. 'Christus aan het Kruis' werd op 3,4 miljoen pond afgehamerd. 'Sint-Dominicus' toont de 13de eeuwse geestelijke Dominicus Guzman, de stichter van de Dominicanenorde, die geknield zit te bidden naast een kruisbeeld. De achtergrond toont een donkere, kolkende lucht. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen stinkend gips meer dankzij dit exoskelet

Geen stinkend gips meer dankzij dit exoskelet


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/2/7/20130705095718/media_xll_5963857.jpg


Na eeuwen vol spalken en omslachtige gipsverbanden komt er anno 2013 eindelijk een einde aan het jeukende, stinkende en lompe antwoord op breuken bij miljoenen kinderen en volwassenen wereldwijd. Met dank aan de 3D-printtechniek werd namelijk een exoskelet ontwikkeld dat ventileert en bovendien waterbestendig, recycleerbaar en vederlicht is.

Het splinternieuwe gips kreeg de naam Cortex mee en werd ontwikkeld door Jake Evill. De technologie gaat aan de slag met de röntgenfoto's en een 3D-scan van de patiënt. Nadat een dokter de precieze locatie van de breuk aangeeft, berekent de software een patroon voor maximale ondersteuning en draagcomfort. Op basis van een algoritme ontstaat zo de 3D-print van het exoskelet, dat tot slot rond de gekwetste ledematen wordt aangebracht.

Anders dan het traditionele gips of de variant uit glasvezel is Cortex niet zwaar, noch lomp, waterbestendig, hygiënisch, recycleerbaar, licht, esthetisch en ijzersterk. Enige nadeel is het prijskaartje dat aan de opstart van deze higtech toepassing hangt (scanner, printer, software).

Wist u dat elke 5 seconden iemand een bot breekt? In Amerika alleen al zijn er jaarlijks 6,3 miljoen breuken. De meest voorkomende is de polsbreuk. In westerse landen krijgen inwoners gemiddeld te maken met 2 breuken op hun hele leven. Als we naar de Verenigde Staten kijken, dragen de resten van het traditionele gips bij tot 6.600 ton medisch afval per dag, een cijfer dat sinds 1992 jaarlijks met maar liefst 15 procent is gestegen. De recycleerbare Cortex is met andere woorden een broodnodig groen alternatief.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EBay neemt 2dehands.be over

EBay neemt 2dehands.be over


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/5/4/20130704150650/media_xll_5961769.jpg


De Belgische zoekertjeswebsite 2dehands.be wordt overgenomen door het Amerikaanse eBay, de grootste speler wereldwijd. Dat meldt 2dehands.be in een persbericht, dat geen overnamebedrag vermeldt.

"Door de krachten te bundelen met eBay zal 2dehands.be profiteren van hun expertise en innovatieve technologieën. Die zijn nodig om de site nog verder te verbeteren en de kwaliteit en snelheid te garanderen, ook met het steeds verder stijgende aantal bezoekers en zoekertjes", klinkt het bij 2dehands.be. Ook de Franstalige tegenhanger van de zoekertjessite, 2memain.be, zou overgenomen worden.

Naar eigen zeggen is 2dehands.be de grootste zoekertjessite van België. De website blijft gratis, luidt het tot slot. (br.hln)» Reageer (0)
04-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bellewaerde doopt babygiraf Albert

Bellewaerde doopt babygiraf Albert


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/12/0/20130704105851/media_xll_5960790.jpg


Naar aanleiding van de troonsafstand van koning Albert II heeft Bellewaerde Park beslist de babygiraf die gisteren geboren werd in het dierenpark in Ieper de naam Albert te geven. Volgens het park gaat het ondertussen "zeer goed" met het girafje en krijgt het om de twee uur een fles melk toegediend door de verzorgers.

Het giraffenjong werd geboren om 13.28 uur, op dezelfde dag dat koning Albert II bekendmaakte dat hij afstand doet van de troon. "Het leek Bellewaerde Park dan ook zeer gepast" om het dier de naam Albert te geven. "Momenteel is een brief onderweg naar het koninklijk paleis met de vraag of koning Albert II dooppeter van de kleine giraf wenst te worden", meldt Bellewaerde Park.

De kleine Albert loopt naar verluidt al zeer vlot rond en is nieuwsgierig naar alles wat er rondom hem gebeurt. Hij krijgt ook 's nachts de fles. De dierenverzorgers werken de komende weken met een beurtsysteem zodat de babygiraf op tijd melk krijgt.

De babygiraf werd gisterenmiddag om precies 13.28 uur geboren. Het is al de derde bevalling van de achtjarige mamagiraf Simone sinds haar verblijf in Bellewaerde Park. Het jong stelt het goed, maar moest wel gevoed worden door de dierenverzorgers, omdat Simone weigerde het jong melk te geven.

Binnen een aantal dagen zou het jong al naar buiten kunnen, en kan het grote publiek de giraf bewonderen. Voor Bellewaerde Park is de geboorte een opsteker. Het park werkt namelijk mee aan een Europees kweekprogramma voor Rotschildgiraffen, waarvan er nog amper 650 exemplaren zijn in de hele wereld. Binnenkort zal ook Ghonda, de tweede vrouwelijke giraf in het park, bevallen.

Foto's, filmpjes en getuigenissen van de verzorgers zijn te vinden op www.babybellewaerde.com.  (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom katten ons negeren

Waarom katten ons negeren


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/4/0/20130703120527/media_xll_5958045.jpg


Hoewel het vaak lijkt alsof katten er ongeïnteresseerd en afstandelijk bijliggen, stellen Japanse onderzoekers dat ze wel degelijk beseffen dat hun baasjes om aandacht vragen. Alleen houden ze zich soms van den domme door een ingebakken overlevingsstrategie.

Hoewel katten in tegenstelling tot honden vaak als afstandelijk gezien worden, luisteren ze wel degelijk naar de stemmen van hun baasjes. Zo ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Tokyo dat ze perfect in staat zijn die te onderscheiden van vreemde stemgeluiden. Dit impliceert dat ze opletten, ook wanneer ze er apathisch lijken bij te liggen.

Tijdens de studie werden katten bestudeerd in hun vertrouwde huiselijke omgeving. De dieren kregen een mix van stemgeluiden te horen, waarin de stemmen van hun baasjes verwerkt zaten. Ze konden echter niet zien wie hen precies aansprak.

Door hun hoofden of oren in de richting van de spreker te bewegen, maakten de beestjes duidelijk dat ze de boodschap begrepen hadden, zeker bij stemmen die ze al vaker gehoord hadden. Bij het herkennen van hun eigen baasjes hadden de katten ook verwijde pupillen, een emotioneel signaal dat kan wijzen op opwinding.

Terwijl honden geëvolueerd en gekweekt zijn om de bevelen van hun baasjes gehoorzaam te volgen, is dat bij katten niet het geval. Toch bouwen ook zij een speciale band op met hun verzorgers, al tonen ze die emoties veel minder vanuit een evolutionaire overlevingsstrategie.

"Een goed voorbeeld hiervan is ziekte, iets wat katten vaak lang zullen verbergen omdat in het wild niemand hen kan redden en roofdieren extra veel aandacht hechten aan zwakke enkelingen", klinkt het. Na 10.000 jaar leven met mensen kunnen huiskatten al bijzonder goed communiceren met hun baasjes en doorgaans weten we ook maar al te goed wat onze pluizige vrienden van ons willen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge lesbiennes liggen beter in de jobmarkt dan heterovrouwen

Jonge lesbiennes liggen beter in de jobmarkt dan heterovrouwen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/10/10/20130703150028/media_xll_5958595.jpg


Eerst het goede nieuws: lesbische vrouwen worden niet gediscrimineerd op de jobmarkt. Zij hebben over het algemeen evenveel kans om uitgenodigd te worden voor gesprek als hetereovrouwen. Als we kijken naar leeftijd, ziet de situatie er anders uit. Indien werkgevers de kans hebben, nodigen ze vaker een jonge (25-jarige) lesbienne uit dan een jonge heterovrouw. Bij oudere dames (37+) was er geen verschil.

Jonge lesbiennes hebben een kwart meer kans op een jobinterview na een schriftelijke sollicitatie dan heteroseksuele leeftijdgenoten. Als ze een kind hebben stijgt dat zelfs tot 33 procent.

Heterovrouwen hebben dus niet alleen concurrentie van mannen, maar ook van lesbische vrouwen. Werkgevers linken (onbewust) heteroseksualiteit aan het krijgen van kinderen.

Lesbische vrouwen zouden minder geneigd zijn om kinderen te hebben, zwangerschapsverlof op te nemen of parttime te gaan werken omdat de zorg voor het huishouden evenwichtiger is verdeeld.

Ook hebben lesbiennes meer kans om uitgenodigd te worden als een man de kandidaten selecteert dan als een vrouw de kandidaten selecteert.

Een laatste verklaring is dat er een voorkeur bestaat om samen te werken met mensen die tot een seksuele minderheidsgroep behoren. België scoort op dat vlak zeer goed, beter zelfs dan landen als Oostenrijk, Griekenland, Cyprus en Zweden. Daar hebben lesbiennes minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Dat bleek uit een doctoraatsonderzoek van Stijn Baert aan de universiteit van Gent. Hij reageerde op 576 bestaande vacatures met een dubbele fictieve sollicitatie. Beide keren waren de sollicitanten vrouw en getrouwd, maar één van de twee vermeldde nadrukkelijk de naam van een een vrouwelijke echtgenote. Door de gemiddelde kans op een reactie vanuit de werkgeverszijde te bestuderen, kon discriminatie geïdentificeerd worden.

Er werd vier soorten 'paren' uitgestuurd: vrouwen van 25 jaar met één kind, vrouwen van 25 jaar zonder kinderen, vrouwen van 37 jaar met één kind, vrouwen van 37 jaar zonder kinderen. (br.hln)» Reageer (0)
03-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dromerig bekijk ik de sterrenhemel


De afbeelding “http://www.hln.be/static/FOTO/pe/13/0/5/large_275570.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.


dromerig bekijk ik de sterrenhemel
zacht rozig schijnsel siert wolken
de zon doet nog een laatste poging
om de opkomende maan te versieren
doch vruchteloos verdwijnt ze in de nacht
terwijl de maan knipoogend lacht
zwoel en rustig is de nacht
en ik geniet van de rust om me heen
even geen gepraat... gelach of gejammer
alleen ik en de nacht» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Albert II geeft op 21 juli fakkel door aan prins Filip

Koning Albert II geeft op 21 juli fakkel door aan prins Filip


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/7/2/20130703181549/media_xll_5959187.jpg


"Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen." Met die woorden heeft koning Albert II vanavond aangekondigd dat hij op 21 juli afstand doet van de troon ten gunste van prins Filip.

"Ik ben mijn tachtigste jaar ingegaan, een leeftijd die geen enkele van mijn voorgangers in de uitoefening van zijn ambt heeft bereikt", stak de koning van wal. "Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen. Ik zou mijn plichten niet nakomen en mijn opvatting van de koninklijke functie niet huldigen mocht ik in die omstandigheden te allen prijze mijn ambt blijven bekleden."

"Na een regeerperiode van twintig jaar ben ik van mening dat het ogenblik is aangebroken om de fakkel naar de volgende generatie over te dragen. Ik stel ook vast dat prins Filip goed is voorbereid om mij op te volgen. Hij geniet samen met prinses Mathilde mijn volle vertrouwen."

"In de loop der jaren heb ik geleerd dat ons land op een buitengewone troef kan rekenen, en dat is u, waarde landgenoten. Met een bevolking die zo rijk is aan talenten, aan verscheidenheid, aan edelmoedigheid en energie is de toekomst van ons land in de beste handen. Het is dus met sereniteit en met vol vertrouwen dat ik u mijn voornemen meedeel om op 21 juli 2013, de dag van onze nationale feestdag, af te treden ten gunste van de troonopvolger: mijn zoon prins Filip."

"Dames en heren, tijdens mijn ganse regeerperiode heeft een vaste overtuiging ten betrekke mijn functie me geleid. De rol van de koning der Belgen bestaat erin ten dienste te staan van de democratie en zijn burgers. Het koningschap moet met zijn tijd meegaan. Op 20 juli zal ik jullie zoals gewoonlijk toespreken en daarna zal ik samen met de koningin en de nieuwe vorst de plechtigheden van 21 juli bijwonen."

Albert II volgde zijn broer Boudewijn op die plotseling op 31 juli 1993 in Spanje overleed. Albert besteeg de troon officieel op 9 augustus dat jaar en werd daarmee de zesde koning der Belgen. De eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg, legde op 21 juli 1831 de eed af. Albert II zal op deze nationale feestdag zijn ambt neerleggen en plaatsmaken voor Filip. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom nieuwe schoenen onweerstaanbaar zijn

Waarom nieuwe schoenen onweerstaanbaar zijn


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/7/11/20130703103713/media_xll_5957351.jpg


Het verlangen om iets nieuws te kopen is volgens Amerikaanse onderzoekers soms onweerstaanbaar omdat emoties en waardeoordelen door hetzelfde deel van het brein behandeld worden. Dit zorgt voor verwarring, waardoor we veel moeilijker onpartijdig kunnen oordelen over de economische waarde die vasthangt aan onze gegeerd aankoop.

Beslissen om een duur paar schoenen of een sportwagen te kopen voelt misschien aan als een strijd tussen je hart en je hoofd, maar eigenlijk zit het gewoon allemaal in je brein. Onderzoekers aan de Duke University ontdekten waarom de drang om iets nieuws te kopen zo onweerstaanbaar kan zijn.

Daarvoor gingen ze aan de hand van hersenscans kijken naar de manier waarop ons brein waardeoordelen velt, ook wel neuro-economie genoemd. Uit de studie blijkt dat dezelfde regio in de hersenen ook verantwoordelijk is voor een emotioneel oordeel. Alles speelt zich namelijk af in de ventromediale prefrontale cortex die zich tussen onze ogen bevindt.

Impulsieve aankopen zijn dan ook een rechtstreeks gevolg van deze overlappende processen omdat we hierdoor veel minder sterk zijn in het onpartijdig oordelen over de economische waarde van onze gegeerde aankoop. Het zou verder ook verklaren waarom emotionele liefdadigheidsacties doorgaans zo succesvol zijn. Ook de reclamewereld speelt al jaar en dag in op emoties om de waarde van bepaalde producten op te krikken, al wisten ze volgens deze Amerikaanse onderzoekers eigenlijk niet waarom het precies werkt.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterhammen op school eten kost halve euro 'stoelgeld'

Boterhammen op school eten kost halve euro 'stoelgeld'


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/6/9/20130703063734/media_xll_5956704.jpg


Kinderen die 's middags hun boterhammen op school willen opeten, moeten daarvoor in Mechelen vanaf september een halve euro per dag betalen. Oorzaak is de halvering van het budget voor opvang, zo schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De regeling geldt voor alle basisscholen in Mechelen en is gemaakt door het Onderwijs Overleg Mechelen (OOM), een overleg- en adviesplatform waarin, naast de schepen van Onderwijs, ook alle onderwijsnetten vertegenwoordigd zijn.

Voor de buitenschoolse opvang is voor 2013 nog maar 200.000 euro vrijgemaakt, in plaats van 420.000 euro. Het gemeenschapsonderwijs en het vrij gesubsidieerd onderwijs zijn samengekomen om te kijken hoe ze dat gat kunnen dichten. Schepen Marc Hendrickx (N-VA) sluit zich aan bij de beslissing van het MOO. Hij wijst erop dat ouders de opvang fiscaal kunnen inbrengen.

Ouders reageren verontwaardigd. Ook het tijdstip waarop de school over de tarieven communiceert zit sommigen dwars. (br.hln)» Reageer (0)
02-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Chinese wet verplicht kinderen om ouders te bezoeken

Nieuwe Chinese wet verplicht kinderen om ouders te bezoeken


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/5/1/20130702150808/media_xll_5954986.jpg


Volwassenen in China worden door een nieuwe wet die gisteren in werking is getreden verplicht om hun ouders te bezoeken. Mensen die de 'Rechten voor Ouderen'- wet niet respecteren kunnen een boete of zelfs een gevangenisstraf krijgen.

De nieuwe Chinese wet die volwassen kinderen verplicht om hun ouders te bezoeken is gecreëerd om het steeds groter wordend probleem van eenzame senioren op te lossen. De wet stelt dat volwassenen zich bezig moeten houden met de "geestelijke noden" van hun ouders en "senioren nooit mogen afsnauwen of negeren".

Veel mensen in China vragen zich echter af hoe de wet afgedwongen kan worden aangezien er niet gespecificeerd wordt hoe vaak de kinderen bij hun ouders op bezoek moeten gaan. De wet vermeldt enkel dat "zij die dicht bij hun ouders wonen regelmatig moeten langsgaan". De nieuwe regel wordt door tienduizenden Chinese internetgebruikers bespot.

Volgens Zhang Yan Feng, een advocaat uit Peking, is de wet eerder een boodschap om te sensibiliseren en een startpunt voor rechtszaken. "Het is moeilijk om deze wet in de praktijk toe te passen, maar niet onmogelijk" legt hij uit. "Als een zaak op basis van deze wet in de rechtszaal terecht zou komen zou die waarschijnlijk in een onderlinge regeling eindigen. Als dit niet lukt, zou het hof technisch gezien een persoon kunnen verplichten om zijn ouders vaker te bezoeken" zegt Zhang Yan Feng nog.

Het stijgend aantal ouderen is een groeiend probleem in China. Volgens statistieken van de Chinese overheid waren in 2010 178 miljoen mensen 60 jaar of ouder, tegen 2030 wordt verwacht dat dit cijfer zal verdubbelen. Nu de Chinese bevolking vergrijst zijn er in de Chinese media steeds meer verhalen te vinden van ouderen die door hun kinderen verwaarloosd worden. Zo kwamen er veel geschokte reacties nadat bekend werd dat een 91-jarige grootmoeder geslagen en uit haar huis gezet werd in de zuidelijke Jiangsu provincie in China nadat ze haar schoondochter om een kommetje rijst had gevraagd. Twee dagen later werd er een gelijkaardig verhaal gepubliceerd van een 100-jaar-oude vrouw die verplicht werd om in een varkensstal te slapen. Deze verhalen hebben blijkbaar toch geen draagvlak kunnen creëren voor de wet bij de Chinese bevolking.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wereldwijd 21.000 planten en dieren bedreigd

Wereldwijd 21.000 planten en dieren bedreigd


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/3/7/20130702022338/media_xll_5953522.jpg


Wereldwijd worden bijna 21.000 soorten planten en dieren met uitsterving bedreigt. Dat constateert de internationale natuurorganisatie IUCN in een vandaag verschenen lijst.

De Rode Lijst van bedreigde soorten wordt jaarlijks door de organisatie uitgebracht. Sinds de vorige lijst zijn er ruim 1000 bedreigde soorten bij gekomen en drie soorten uitgestorven, namelijk een tandkarper, een soort hagedis en een zoetwatergarnaal.

De IUCN onderzocht in totaal ruim 70.000 plant- en diersoorten. Daarvan zijn er 799 uitgestorven en komen er 61 niet meer in het wild voor. De voornaamste bedreiging is verlies van leefgebied. Ook illegale jacht, vervuiling en klimaatverandering bedreigen de planten en dieren.

Verder ontdekten onderzoekers van de organisatie dat 34 procent van alle coniferen in de wereld wordt bedreigd. Geen enkele plantensoort kan zo hoog en oud worden als een conifeer. Ze leveren een bijdrage aan het terugdringen van klimaatverandering. Volgens een medewerker van de IUCN zijn coniferen ook belangrijk voor de economie. "We gebruiken de bomen bijvoorbeeld voor hout- en papierproductie, maar ze bevatten ook een grondstof voor kankermedicijnen", stelt hij.

De onderzoekers maken zich ook zorgen om de Indische bruinvis. Deze walvisachtige soort komt uitsluitend voor in de Chinese rivier de Yangtze en wordt bedreigd door illegale vispraktijken, watervervuiling, zandwinning en een toename van de scheepvaart in de rivier.

In mei hebben 21 internationale natuurorganisaties verklaard samen te gaan werken om het uitsterven van bedreigde dier- en plantensoorten tegen te gaan. Ze willen de overlevingskansen verbeteren en ervoor zorgen dat er geen bedreigde soorten meer uitsterven.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen zijn veel te laat

Mosselen zijn veel te laat


http://oi43.tinypic.com/avpgky.jpg


De mosselkwekers zitten met de handen in het haar: door het slechte weer willen de Zeeuwse bodemcultuurmosselen maar niet groeien. Daardoor start het seizoen met minstens twee weken vertraging. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag. Volgende week komt er duidelijkheid of het nog erger wordt.

Voorlopig is de seizoensstart voor de grondmosselen gepland op 17 juli, maar de kans bestaat dat die datum niet gehaald wordt. "De mossel is en blijft een natuurproduct. Wij hebben dat niet in de hand", zegt Hans Van Geesbergen, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur.

In normale jaren gaan de mosselkwekers al in juni in de Oosterschelde en de Waddenzee kijken hoe het met de kwaliteit gesteld is. "We hebben dat al tweemaal afgelast. Volgende week proberen we opnieuw, in de hoop dat we op 17 juli kunnen starten."

Ondertussen liggen in de warenhuizen en de restaurants al wel hangcultuurmosselen. Die zijn van goede kwaliteit, zegt directeur Jan-Kees Marcus van Prins & Dingemanse. Hij verwacht dat de bodemcultuurmosselen dit jaar weer een stukje duurder zullen zijn, maar zeker is dat nog niet. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op drie Belgen lijdt ooit aan psychische stoornis

Eén op drie Belgen lijdt ooit aan psychische stoornis


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/0/12/20130702055437/media_xll_5953587.jpg


Liefst één op de drie Belgen heeft ooit in zijn leven een psychische stoornis. Dat blijkt uit een rapport van denktank Itinera over onze geestelijke gezondheid. "Het aantal gedwongen opnames in ons land is in tien jaar tijd met 42 procent gestegen", aldus expert Pieter Van Herck vandaag in Het Laatste Nieuws.

Meer dan een kwart van de Belgen voelt zich 'psychologisch onwel' volgens het rapport, dat zich baseert op studies over het thema en interviews met meer dan 40 experts uit de sector. En één op de drie krijgt ooit in zijn leven psychische problemen, waaronder ook dementie. "Psychische stoornissen - met depressie en dementie op kop - zijn nu zelfs de grootste oorzaak van invaliditeit", aldus Van Herck.

Die mentale problemen zijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit (34 procent) en zorgen voor ruim een kwart van alle ziekteverzuim van meer dan 15 dagen. "Jaarlijks kost ons dit 14,8 miljard euro door ziekteverzuim, werkloosheid en mindere productiviteit."

Amper 1 op de 8 patiënten krijgt aangepaste zorg, aldus dit rapport. Een van de pijnpunten is dat we, tegen de internationale trend in, nog steeds te weinig inzetten op residentiële hulp, waarbij mensen worden opgenomen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk hoop voor ernstig bedreigde Tasmaanse duivel

Eindelijk hoop voor ernstig bedreigde Tasmaanse duivel


http://static0.hln.be/static/photo/2010/1/11/5/20100921101723/media_xl_3880295.jpg


Een nieuw geneesmiddel biedt hoop voor de met uitsterven bedreigde Tasmaanse duivel, een klein vleesetend buideldier dat enkel voorkomt op het Australische eiland Tasmanië.

De dieren worden geplaagd door een besmettelijke kanker, die zich verspreidt doordat de duivels elkaar bijten. Door de gezwellen stoppen de dieren snel met eten en sterven ze veelal binnen de drie maanden. De ziekte heeft de populatie al met 70 procent uitgedund.

Een proefproject met een nieuw geneesmiddel heeft geleid tot opmerkelijke resultaten bij een handvol dieren. Het middel heet EBC-46, en een van de hoofdbestanddelen komt uit een regenwoud in de Australische deelstaat Queensland.

In de zoektocht naar potentieel heilzame producten observeerden wetenschappers van het bedrijf QBiotics daar wilde dieren om te zien wat ze zoal aten. De plant die de Tasmaanse duivel mogelijk kan redden produceert zaden die gretig werden gegeten door de ratkangoeroe. De onderzoekers namen de zaden vervolgens mee om de bestanddelen te onderzoeken en die te verwerken in geneesmiddelen tegen kanker.

Het medicijn bleek succesvol bij huisdieren, waarna het bedrijf het aan de 'Save the Tasmanian Devil'-organisatie aanbood om te zien of het een effect zou hebben bij de duivels. EBC-46 brak de tumoren bij gevangen dieren af en genas de kanker bij kleine en vroege wonden. Dokter Stephen Pyecroft van 'Save the Tasmanian Devil' zegt dat de toediening van het geneesmiddel aan een besmette moeder haar leven kan verlengen, en haar zo de kans kan geven gezonde pups groot te brengen en hen overlevingsvaardigheden aan te leren.

Niets is al zo succesvol gebleken bij de bestrijding van de ziekte, maar toch is EBC-46 geen wondermiddel, zegt Paul Reddell van QBiotics. De genezen dieren kunnen namelijk opnieuw besmet raken. (br.hln)» Reageer (0)
01-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mackinac een wereld waar auto's sinds 1898 verboden zijn

 Mackinac een wereld waar auto's sinds 1898 verboden zijn


http://oi42.tinypic.com/333crig.jpg


Een wereld zonder auto's is anno 2013 praktisch ondenkbaar. Om boodschappen te doen, kinderen naar school te brengen of naar het werk te rijden stappen we zonder veel nadenken in de wagen. Toch is dat niet overal zo. Op het Amerikaanse eiland Mackinac, in de staat Michigan, zijn voertuigen al sinds 1898 verboden.

Geen vervuilende uitlaatgassen of ronkende motoren op Mackinac, in het Huronmeer, een van de vijf Grote Meren in het noorden van de VS. De circa vijfhonderd bewoners en bezoekers verplaatsen er zich te voet, per fiets of met paard en kar, en dat al meer dan honderd jaar, schrijft de Amerikaanse milieuwebsite Treehugger.

Op een paar ambulances na is er op het eiland geen enkele auto te bespeuren. "De lucht is er veel schoner en er vallen minder gewonden", schrijft Jeff Potter, die zich verdiepte in het autoloze leven op de plek. "Inwoners van Mackinac zijn bovendien gezonder, want ze bewegen meer." Alle kosten gerelateerd aan auto's hebben de bewoners ook niet.

Voor de circa 15.000 toeristen die het plaatsje jaarlijks trekt, is het eiland een verademing. Ze beschrijven een bezoek aan Mackinac als teruggaan in de tijd, op een positieve manier, naar een periode zonder het constante geraas van verkeer waarmee we tegenwoordig dagelijks te maken krijgen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het trendy 8 uur dieet

Het trendy '8 uur dieet'


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/8/13/20130701175249/media_xll_5952133.jpg


Vasten is de nieuwste populairste methode om af te vallen. Eerder was al het dieet 5:2 erg hip bij mensen die nog snel voor de zomer kilo's willen kwijtspelen Hierbij vast je vijf dagen in de week, om in het weekend volop te eten wat je wil. Nu is er het '8 uur dieet', waar zowel heel wat mannen als vrouwen fan van zijn.

Het '8 uur dieet' werd ontwikkeld door David Zinczenko en Peter Moore. Deze auteurs beweren dat door drie dagen per week slechts gedurende een periode van acht uur te eten, je zult afvallen. De theorie is dat alleen eten in die periode je je lichaam de kans geeft om zich te herstarten. Hierdoor krijgt het de kans om voedingstoffen te verwerken en toxines te verwijderen.

Dankzij onze moderne levensstijl eten we de klok rond, waardoor we ons lichaam niet de tijd geven alle calorieën te verbranden die we nodig hebben, aldus de bedenkers. "Het 8 uur dieet is een manier om de periode tussen je laatste snack en het ontbijt te verlengen, het geeft je lichaam de kans om de voorraad vet te verbranden als energiebron. Wat je in die periode eet, mag je zelf kiezen. Tijdens de vastenperiode mag je wel nog thee, koffie en water drinken", aldus Zinczenko en Moore.

Studies hebben in het verleden al aangetoond dat vasten het risico op hartziekten, diabetes en dementie kan verlagen. Het is wel aan te raden dat je een dokter raadpleegt voor je met dit dieet start. Zorg wel dat je niet te veel eet in de acht uur om de rest te compenseren. De verleiding om dan zoveel mogelijk calorieën te eten kan groot zjin, maar probeer hier aan te weerstaan.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk wil maaltijden uit microgolf bannen uit restaurants

Frankrijk wil maaltijden uit microgolf bannen uit restaurants


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/15/10/20130701134615/media_xll_5950525.jpg


Het Frans Parlement heeft een wet goedgekeurd die restaurants verplicht om een 'huisgemaakt' label te voorzien voor gerechten die van rauwe ingrediënten worden bereid in de keuken. Dit 'fait maison' label zou er voor moeten zorgen dat restauranthouders voorgemaakte maaltijden die in de microgolfoven worden opgewarmd niet meer kunnen laten doorgaan als versgemaakt.

Parlementsleden van zowel de regerende socialistische partij als van centrumrechtse UMP stemden voor het voorstel waar de minister van Handel en Economie, Sylvia Pinel, tegen gekant was. De Senaat moet het voorstel nog goedkeuren alvorens het een officiële wet wordt.

Restaurants die onterecht gerechten als 'fait maison' presenteren zullen beboet worden. Didier Chenet, hoofd van de restaurantvereniging Synhorcat, zegt dat de maatregel de sector transparanter zal maken en de eer van het vak zal waarborgen. "Klanten zullen weten wat ze mogen verwachten. Het probleem waar we vandaag mee kampen is dat wanneer je op dit moment de deur van een restaurant opent niet weet of je er wel een chef zal aantreffen" vertelt Chenet nog.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we allemaal naar zee willen: oceaan maakt gezond

Waarom we allemaal naar zee willen: oceaan maakt gezond


http://static1.hln.be/static/photo/2013/17/5/9/20130701114231/media_xll_5950209.jpg


Tijd dicht bij de oceaan spenderen heeft heel wat gezondheidsvoordelen, dat blijkt uit onderzoeken aan de universiteit van Exeter.

De studie deed verschillende experimenten om te bepalen dat op een strand zijn je gezondheid een boost geeft. Onderzoeker Michael White legt uit: "Wanneer iemand naar het strand gaat, is het niet verrassend dat deze persoon ontspant, maar dit treft de gezondheid van personen op nog heel wat andere manieren. Engels onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wie aan de kust woont gezonder is. Een argument zou kunnen zijn dat mensen die zich een woning aan zee kunnen veroorloven rijker zijn. Maar het is bewezen dat net armere mensen het meeste voordeel halen uit de oceaan. Zelfs al dichter bij het strand gaan wonen heeft al een positief effect op mensen. Dit beperkt namelijk stress en moedigt lichamelijke activiteit aan." 

In een van de experimenten gaven de vorsers de deelnemers een serie van foto's van fictieve hotelkamers, ze vroegen ook hoeveel de mensen wilden spenderen aan deze kamer. De ene had zicht op de oceaan, de andere op groene velden en de laatste op een stad. De meeste mensen wilden het grootste bedrag neertellen voor zicht op de oceaan.

Door deze hoopgevende resultaten zijn de wetenschappers nog steeds aan het onderzoeken zijn wat de gezondheidsvoordelen van nabij de kust te wonen zijn. Momenteel testen ze de invloed van een virtueel strand op stresserende situaties als operaties. Uit de eerste waarnemingen blijkt dat mensen dan minder pijn voelen. Volgens een van de initiatiefnemers van het onderzoek kunnen de resultaten helpen een therapie op basis van blootstelling aan de oceaan ontwikkelen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acrobate (31) Cirque du Soleil komt om na val

Acrobate (31) Cirque du Soleil komt om na val


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/9/13/20130701045643/media_xll_5949448.jpg


Tragisch nieuws uit de magische wereld van Cirque du Soleil: de 31-jarige acrobate Sarah Guillot-Guyard is zaterdagavond om het leven gekomen nadat ze ten val kwam tijdens de show 'Ka' in Las Vegas. Het gaat om het eerste ongeval met fatale afloop in de 30-jarige geschiedenis van het gezelschap.

Guyard, die twee jonge kinderen achterlaat en gekend staat onder haar artiestennaam Sassoon, schoof van een koord tijdens de slotscène van de show. Ze viel daarbij 15 meter naar beneden. De acrobate werd nog naar het universiteir ziekenhuis van Las Vegas gebracht, maar overleed daar aan haar verwondingen.

Aan een gebrek aan ervaring kan het tragische ongeval niet te wijten zijn. Zo stond de jonge vrouw maar liefst 22 jaar op de planken. Een lijkschouwer is aangesteld om haar lichaam te onderzoeken.

"Aanvankelijk dacht iedereen dat het 'gevecht' een deel van de choreografie was", aldus aanwezige Dan Mosqueda in de krant The Las Vegas Sun. "Maar dan hoorde je ze schreeuwen en kreunen en we zagen een vrouw huilend van het podium lopen." De voorstellingen van 'Ka' zijn voorlopig geannuleerd.

Oprichter van Cirque du Soleil, Guy Laliberte, liet in een verklaring weten "diep bedroefd" te zijn door de dood van Sarah. "We worden er met grote nederigheid en respect aan herinnerd hoe bijzonder onze artiesten elke avond zijn. Het belangrijkste is nu dat we elkaar steunen als een familie."

De dood van de jonge acrobate is het eerste ongeval met fatale afloop sinds het Canadese gezelschap werd opgericht in 1984 in Québec. Eerder deze week liep een andere artiest wel een hersenschudding op bij een incident.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op drie gehandicapten stelt bezoek aan dokter uit

Een op drie gehandicapten stelt bezoek aan dokter uit


http://static1.hln.be/static/photo/2013/14/7/11/20130701044025/media_xll_5949446.jpg


Een op de drie gehandicapten gaat niet naar de tandarts of koopt geen bril hoewel hij die nodig heeft. Bij de gehandicapten uit de lichtste categorieën stelt zelfs bijna de helft medische zorgen uit, blijkt uit een onderzoek bij meer dan 2.000 Vlamingen met een handicap van de Universiteit Antwerpen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

"Mensen met een handicap beknibbelen op hun gezondheidszorg omdat ze er te weinig geld voor hebben", zegt Guido Van Hal, professor medische sociologie aan de UA. "Een kwart van de personen met een handicap leeft volgens onze analyse onder de armoedegrens. In de algemene bevolking gaat het maar om één op de tien personen."

Opmerkelijk: bij de personen die niet zwaar gehandicapt zijn, die zichzelf kunnen verzorgen en die aan de slag kunnen in een beschermde werkplek, is het probleem het grootst: 46 procent stelt zijn medische zorg uit. "Armoede komt in die groep dan ook het vaakst voor", zegt Van Hal.

Regelingen zoals het derdebetalersysteem, waarbij de arts een raadpleging direct afrekent met het ziekenfonds en de patiënt niets hoeft voor te schieten, zijn niet voor iedereen doorzichtig, meent onderzoekster Nele Augustyns.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) meldt dat artsen vanaf 2015 bij patiënten met bepaalde chronische ziekten of handicaps verplicht zullen zijn om de derdebetalersregeling toe te passen. (br.hln)» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!