NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Happy end voor hond die elke dag naar kliniek gaat waar baasje stierf

Happy end voor hond die elke dag naar kliniek gaat waar baasje stierf

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/2/2/20141231113950/media_xll_7377407.jpg

Drie gezinnen poogden het voorbije jaar de hond Masha in huis te nemen. Maar het trouwe teefje ging toch elke dag naar de kliniek waar haar baasje vorig jaar overleed. Dat ontroerde het medisch personeel van het ziekenhuis in de Siberische stad Novosibirsk zo dat ze Masha adopteerden.

Een jaar lang doolde Masha elke dag door de gangen van het ziekenhuis waar haar baasje in december 2013 overleed. Tot drie keer toe kreeg Masha een nieuwe thuis, maar daar liep ze telkens weg om haar baasje te zoeken.

"Ze gelooft niet dat hij dood is"
"Masha blijft hier omdat ze op haar baasje wacht. Mochten we haar naar zijn graf brengen, ze zou nog niet geloven dat hij dood is. Ze verwacht hem levend, niet dood", zegt verpleegster Alla Vorontsova in Siberian Times.

Een jaar lang gaf het medisch personeel Masha te eten en te drinken en lieten ze haar uit. Met Kerst heeft het personeel haar officieel geadopteerd. Het verhaal van Masha haalde de nationale pers en zorgde voor een vloedgolf van medeleven.

"Drie gezinnen uit de stad hebben haar proberen adopteren, maar ze bleef naar hier terugkeren. Ze wil het ziekenhuis niet meer verlaten. Intussen is iedereen hier dol op haar en omgekeerd. Hoe zou ze elders kunnen wonen?", zegt Alla.

De mand van Masha staat nu in het ziekenhuis. "De patiënten brengen haar een bezoekje, strelen haar en geven haar koekjes. Vooral de bejaarden. Masha verwarmt vele harten". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De magische plekjes voor het aanbrengen van parfum

De magische plekjes voor het aanbrengen van parfum

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/3/11/20141230112901/media_xll_7375436.jpg

Elke vrouw houdt van parfum en heel wat dames hebben dan ook verschillende flesjes in hun badkamerkastje staan. Eenmaal je een geur hebt gevonden die echt op je lijf is geschreven, blijf je hetzelfde reukwater trouw kopen. Om optimaal van je favoriete parfum te kunnen genieten, bestaan er bovendien enkele magische lichaamsplekjes die de geur versterken. Ontdek ze hier.

Parfum breng je het best aan op de warmste plekjes van je lichaam. De warmte zorgt er onder meer voor dat de geur als het ware verdampt waardoor jij en je omgeving het sneller zullen ruiken. De plekjes die het warmst aanvoelen, zijn de plaatsen waar je hartslag voelbaar is.

Zo breng je best een vleugje aan op je polsen en in je hals. Toch zijn er nog enkele minder traditionele plekken waar de geur nog beter zijn recht komt. Draag je een rokje? Breng dan wat parfum aan in je knieholte en aan de binnenkant van je enkels. Wie een t-shirt draagt maakt een goede keuze door ook wat geur te sprayen aan binnenkant van de elleboog.

Heel wat dames sprayen vaak nog een extra vleugje geur op zichzelf voor ze de deur uitgaan. Toch is het oppassen geblazen wanneer je parfum aanbrengt op je kledij of haren. stoffen kunnen namelijk verschillend reageren op de geur en ook je lokken kunnen de geur veranderen.

Geef je huid ook altijd ruim de tijd om de parfum te absorberen. Wanneer je je kleren meteen aantrekt nadat je de geur hebt aangebracht, zal de stof het vocht absorberen.

In de winter mag je bovendien wat minder zuinig zijn wanneer je je lichaam besprenkelt. De koude temperaturen zorgen ervoor dat de geur minder snel zal verdampen waardoor je parfum minder sterk ruikt. Wel kan je kiezen voor intense wintergeur. Pas deze wel weer aan wanneer de zomer aanbreekt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brit betaalt zo'n 60.000 pond voor vier rollen cadeaupapier

Brit betaalt zo'n 60.000 pond voor vier rollen cadeaupapier

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/8/7/20141230163917/media_xll_7376002.png

Kerst viel vorige week in het water voor de 32-jarige Dean Baker en zijn gezin toen bleek dat hij op 22 december 59.400 pond (ruim 75.000 euro) had betaald in een winkel. De Brit had echter geen gigantische aankopen gedaan, maar enkel een paar rolletjes cadeaupapier gekocht.

Dean had in de Engelse stad Erdington bij een winkel inpakpapier gekocht, meldt Birmingham Mail. Een onoplettende kassamedewerker bleek duizenden ponden in rekening te hebben gebracht, in plaats van de 5,94 pond die het cadeaupapier eigenlijk kostte.

Het meisje dat Dean hielp, was een stagiaire. "Toen ik mijn bankpas de eerste keer in de automaat stopte om te betalen, zei ze dat hij het niet deed. Daarna vroeg ze of mijn pas er nog een keer in wilde doen, dus dat deed ik.''

Op kerstavond kwam Dean erachter dat zijn pinpas werd geweigerd, toen hij een lunch wilde betalen. "Ik ging naar een pinautomaat en kon mijn ogen niet geloven toen ik zag dat ik zo'n 60.000 pond rood stond.''

Zijn vrouw Joanne en hij waren nog van plan wat cadeaus voor hun dochters te kopen en eten in te slaan voor de kerstdagen, maar dit kon niet meer. "Ik wilde een iPad kopen voor mijn oudste dochter, maar uiteindelijk moesten we bij familie smeken om voedsel.''

Het was uiteindelijk niet makkelijk om zijn geld terug te krijgen, maar inmiddels heeft hij het bedrag wel van zijn bank teruggestort gekregen. (br.hln)


» Reageer (0)
30-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom koude net goed voor je is

Waarom koude net goed voor je is

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/12/2/20141230122408/media_xll_7375547.jpg

Tijdens de koude wintermaanden wil je liefst gewoon in je zetel onder een dekentje kruipen en de hele avond blijven liggen. Ook 's ochtends je voeten op de koude vloer zetten kan ervoor zorgen dat je nog even blijft liggen. Toch heeft die verdomde koude ook enkele voordelen voor je lichaam. Je ontdekt ze hier.

- Wie koud heeft, zet zijn of haar lichaam aan het werk waardoor er een pak meer calorieën verbrand worden. Je zal niet alleen meer calorieën verbranden maar ook vet. Zo bestrijdt 'bruin vet', dat zich van nature in je lichaam bevindt, het slechte 'witte' vet als het geactiveerd wordt. En dat zou volgens een studie van 2012 exact zijn wat het koude weer doet: het 'bruine' vet doen werken.

- Koude zorgt ervoor dat je pijn minder snel opmerkt. Denk maar eens aan sporters die in een ijsbad kruipen om spierpijn te verminderen. Gelukkig moet jij niet ijsberen om hetzelfde effect te verkrijgen, temperaturen rond het vriespunt hebben dezelfde werking. Door de koude komen er hormonen vrij in het lichaam die je pijngrens verhogen. Ook ontstekingen worden afgeremd door de dalende temperaturen.

- Ook voor je geest hebben de koude temperaturen een voordeel. Net omdat we meer tijd binnenshuis doorbrengen en al eens sneller naar onze tablet of gsm durven grijpen, hebben we meer contact met onze familie. We bellen ze sneller op of sturen vaker een berichtje.

- Verder krijgt ook je zelfbeeld een boost: voor de eerste keer sinds maanden ligt de focus niet meer op je bikinilijf en kan je kleren aantrekken waarin je je comfortabel voelt.

- Zet jij je slaapkamerruit overdag open zodat alles goed verlucht wordt? Dan zou je 's avonds ook beter slapen. Een koele kamer is namelijk goed voor een diepere nachtrust. We worden bovendien niet voor niets slaperig wanneer onze lichaamstemperatuur daalt.

- Daarnaast geeft koude je verrassend genoeg een stralende huid. De barkoude temperaturen zorgen ervoor dat de bloedvaten in je huid in werking blijven en zorgen zo voor een optimale doorbloeding. Door de koude wordt ook die mooie gezonde blos op je wangen getoverd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'s Werelds rijken worden nog rijker

's Werelds rijken worden nog rijker

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/6/4/20141230103129/media_xll_7375354.jpg

De rijken der aarde zijn ook dit jaar weer rijker geworden. Dat blijkt uit de miljardairslijst die persbureau Bloomberg dagelijks bijhoudt. De top 400 van de lijst voegde in 2014 circa 92 miljard dollar (zo'n 76 miljard euro) toe aan hun vermogen.

Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, is nog altijd de rijkste man op aarde. Bloomberg schat het vermogen van de Amerikaan op 87,6 miljard dollar, een toename van 9,1 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder. Op plaats twee staat superbelegger Warren Buffett (74,5 miljard dollar) die op de lijst de Mexicaanse telecommiljardair Carlos Slim (73,1 miljard dollar) passeerde.

Opvallende stijger op de lijst is de Chinees Jack Ma, oprichter van internetgigant Alibaba. Mede door de recente beursgang van zijn bedrijf groeide het geschatte vermogen van de Chinees met 25 miljard tot 28,7 miljard dollar, waarmee hij de nummer 22 is op de lijst. Ma wedijvert nu met Li Ka-shing (de nummer 17 in de index) om de titel van rijkste man van Azië. Het vermogen van Li, topman van het moederbedrijf van onder meer Kruidvat, wordt geschat op circa 30 miljard dollar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gênant kwaaltje? Los het op met deze keukenmiddeltjes

Gênant kwaaltje? Los het op met deze keukenmiddeltjes

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/14/4/20141229170212/media_xll_7374274.jpg

Niemand praat graag over onaangename wratten, roos en een slechte adem. Maar het zijn echte problemen waar ook echte remedies voor bestaan. Medicijnexpert Chris Kilham vertelt welke natuurlijke middeltjes deze problemen snel oplossen.

Liesschimmel kan een irritant gezondheidsprobleem zijn omdat het jeuk op een nogal gênante plaats veroorzaakt. Dit behandel je best met manukaolie, deze essentiële olie heeft namelijk een antiseptische, schimmeldodende en jeukbestrijdende werking. Het voordeel is dat het geen bijwerkingen als een brandend gevoel heeft, de 'tropische' geur moet je er wel bijnemen. Daarnaast is het belangrijk je ondergoed en handdoeken goed te wassen zodat de schimmels helemaal uitgeroeid worden.

Tegen overmatig zweten kun je best een deodorant met aluinsteen gebruiken. De kristallen van dit mineraal zijn een van de weinige middeltjes die tegelijkertijd een zweetgeur geur wegnemen en de transpiratie stoppen.

Een goede oplossing bij wratten is tamanuolie, dit doodt heel snel het virus dat wratten veroorzaakt. Het volstaat om de te behandelen plekken er twee keer per dag mee in te wrijven. De andere oplossing zorgt wel voor wat geurhinder. Neem een vers schijfje look, plaats het op de wrat en hou dit op zijn plaats met een pleister.

Schimmels aan de teennagels verdwijnen met theeboomolie. Breng dit 's ochtends en 's avonds met een wattenstaafje gedurende een paar dagen aan en je zou al een groot verschil moeten merken.

Tegen hoofdroos is een essentiële olie van rozemarijn erg efficiënt. Masseer dit je in je hoofdhuid na het wassen van je haar en de huidschilfers zullen snel verdwijnen.

Tegen een slechte adem kun je best vaak probiotica op het menu zetten. Dit kwaaltje is namelijk vaak een gevolg van maagproblemen en de probiotica doen je spijsvertering vlotter verlopen. Schraap ook je tong met je tandenborstel schoon tijdens het poetsen. Als laatste kun je ook je mond spoelen met pepermuntolie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Philippe Geubels krijgt eigen tv-programma in Nederland

Philippe Geubels krijgt eigen tv-programma in Nederland

http://static1.hln.be/static/photo/2014/17/5/10/20141230084503/media_xll_7375285.jpg

Komiek Philippe Geubels zal vanaf februari op de Nederlandse televisie te zien zijn als presentator van een nieuwe versie van het VIER-programma 'Uitzonderlijk Vervoer'. Dat meldt radiozender 100% NL.

Vanaf 22 februari zal Geubels elke zondagavond op NPRO3 chauffeur spelen voor bekende Nederlandse cabaretiers. "Eerder was het programma in België al een succes met Kamagurka als chauffeur en Geubels als één van de passagiers", klinkt het bij de Nederlandse omroep.

"Het concept is eenvoudig: ik haal als taxichauffeur cabaretiers bij hen thuis op en zet ze veilig af voor de start van hun show", legt Geubels uit in Gazet Van Antwerpen. "Ondertussen hebben we een goed gesprek over ons vak en het leven. Bedoeling is het niet al te ernstig te maken."

Antwerpenaar Philippe Geubels geniet in Nederland al langer bekendheid, voornamelijk als jurylid in 'De Slimste Mens'. Hij passeert regelmatig de revue in de talkshow 'De Wereld Draait Door' en was ook te zien in de Nederlandse versie van het VRT-programma 'Mag ik u kussen? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deurwaarder komt straks boete innen

Deurwaarder komt straks boete innen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/11/3/20141230000812/media_xll_7374798.jpg

Nu de fiscus kordaat met deurwaarders dreigt, vereffent één op de tien hardnekkige wanbetalers binnen anderhalve maand zijn onbetaalde gerechtelijke boete - die soms al járen oud is. De nieuwe methode heeft succes in Gent en krijgt navolging in het hele land.

Elk jaar opnieuw blijkt de fiscus niet in staat om tientallen miljoenen euro's aan gerechtelijke boetes (tijdig) te innen. In 2013 ging het zelfs om 118 miljoen. Het Rekenhof ­hekelde begin dit jaar al deze "zwakke" gang van zaken, die "de gelijkheid tussen burgers op de helling zet".

Onlangs is de FOD Financiën er dan toch in geslaagd een nieuwe werkmethode uit te dokteren die het mogelijk maakt het invorderingsproces nauwer op te volgen. Zo loopt in Gent sinds enkele maanden een proefproject, waarbij de fiscus honderden wanbetalers waarschuwt en dreigt met een tussenkomst door een deurwaarder.

Half ­oktober stuurde Financiën al 3.000 aan­maningen uit - goed voor een totaal achterstallig boetebedrag van bijna 3 miljoen euro. Dik anderhalve maand later had die aanpak al bijna 300.000 euro in het laatje gebracht. Financiën evalueert het project in maart, om verbeteringen aan te brengen. Eenzelfde ­aanpak start dan in een Waals kantoor, aldus minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een antwoord op een parlementaire vraag van partijgenote ­Sophie De Wit. "Deze nieuwe methode zal geleidelijk worden uitgerold over het hele land." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom afvallen geen goed voornemen voor 2015 is

Waarom afvallen geen goed voornemen voor 2015 is

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/3/2/20141229121328/media_xll_7373447.jpg

Een nieuw jaar, een nieuw voornemen. Velen nemen zich voor om hun leven in 2015 om te gooien, om op 15 januari de moed te verliezen en in oude, slechte gewoonten te vervallen. We leren je waarom het beter is je voor te nemen gezonder te gaan leven in plaats van te vermageren, alles hangt namelijk van je eigen houding af.

Een Amerikaans onderzoek aan de universiteit van Scranton heeft aangetoond dat goede voornemens echt nuttig kunnen zijn. Ongeveer de helft van de deelnemers was op weg om zijn doelen te bereiken, slechts vier procent had het al opgegeven. Uit de studie bleek dat wie positieve objectieven opstelt en optimistisch blijft denken meer kans heeft om te slagen.

Bij negatieve voornemens heb je meer kans om te falen. Volgens onderzoek van de Amerikaanse professor Norcross kun je met nieuwe doelen de kwaliteit van je leven echt verbeteren. Als je rekening houdt met de vijf onderstaande tips dan lukt het wel om af vallen in het nieuwe jaar door simpelweg te zeggen dat je gezonder gaat leven. Je eigen houding is namelijk erg belangrijk.

De datum
Het maken van een voornemen draait om het ideaalbeeld van jezelf, het gaat om een nieuwe hoofdstuk of een nieuw begin. Maar de overgang tussen 31 december en 1 januari is niet anders dan die tussen 25 en 26 juli. Dus het is niet zo dat je slechts een keer per jaar een voornemen kunt maken. Je kan dit doen wanneer je wilt. Dit moet ook geen heel jaar duren. Waar draait het dan wel om? Je moet een moment erkennen waarop je een verandering creëert dat je leven kan transformeren.

Hou de focus op je gezondheid
Het is beter je te concentreren op je gezondheid en betere voeding zonder over gewichtsverlies te spreken. Het is beter je voor te nemen enkel voedingsmiddelen op te nemen ddat je lichaam nodig heeft voor een lang leven. Zeg bijvoorbeeld: ik ga mijn lichaam goed verzorgen sporten en sterker worden zodat ik langer kan leven en meer dingen kan doen. Deze positieve veranderingen zullen uiteindelijk tot gewichtsverlies leiden.

Wees lief voor jezelf
Kies een positief en haalbaar doel. Het doet je geen goed als je jezelf gaat straffen of een doel kiest uit een schuldgevoel.

Leer uit je eigen fouten
Als je vorig jaar een duur fitnessabonement hebt gekocht en al na vijf bezoekjes je sporttas weer voor een heel jaar hebt opgeborgen, dan moet je dit jaar niet exact hetzelfde voornemen maken. Denk na over waarom je gefaald hebt en leer daaruit om een nieuw, haalbaar doel voorop te stellen. Als je dan slaagt, zul je je goed voelen en zelfs productiever worden. (br.hln)


» Reageer (0)
29-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sumatraanse tijgerin eet haar welpen op in Jeruzalem

Sumatraanse tijgerin eet haar welpen op in Jeruzalem

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/8/0/20141229123440/media_xll_7373520.jpg

In de zoo van Jeruzalem heeft een Sumatraanse tijgerin haar twee welpen van vijf weken oud gedood en opgegeten. Dat heeft de zoo met dieren uit de bijbel  bekendgemaakt. Stress zou aan de basis van het vreemde gedrag kunnen liggen.

De Sumatraanse tijgerin Chana had drie jongen gekregen nadat ze de kooi had gedeeld met tijger Avigdor uit Duitsland. "Een van de jongen stierf kort na de geboorte, maar de twee andere waren in goede gezondheid", zegt hoofddierenarts Nili Avni-Magen. "We hebben hun verdwijning opgemerkt toen we de welpen wilden wegen."

Dit jaar werden 32 Sumatraanse tijgers geboren in dierentuinen wereldwijd. In gevangenschap leven er nog slechts 261 Sumatraanse tijgers. In het wild zijn er volgens het WWF maar 400 meer over. Ontbossing en stroperij op het Indonesische eiland Sumatra bedreigen de soort. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man overleeft 3 dagen bij -35 graden in Alaska, achtervolgd door veelvraat

Man overleeft 3 dagen bij -35 graden in Alaska, achtervolgd door veelvraat

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/5/10/20141229121216/media_xll_7373500.jpg

Hij meende dat zijn laatste uur geslagen was toen zijn sneeuwscooter door het ijs zakte tijdens zijn trip van 100 kilometer op weg naar zijn familie om de kerstdagen samen door te brengen.  Maar Johnson klauterde uit het ijswater en zette zijn tocht verder. "Ik stond op het punt op te geven, ik dacht dat de houten krat die ik had gevonden mijn graf zou worden. Maar ik moest doorzetten voor mijn zonen, mijn gezin. Het is een mirakel dat ik nog leef".

Johnson (38) moest op het dikkere ijs klauteren terwijl zijn sneeuwscooter zonk. "Het gebeurde zo snel", zegt hij.

Ongewenst gezelschap
In zijn bevroren kleren stapte Johnson 45 kilometer op zoek naar hulp. Onderweg kreeg hij het ongewenste gezelschap van een veelvraat, een marterachtige die mensen aanvalt. "Al die tijd kon ik dat beest horen op het ijs. Het was me aan het uitdagen", zegt hij.

Hij vuurde met zijn geweer, maar toen zijn munitie opraakte moest hij het hongerige dier met een stok op afstand houden. Hij vond een houten kist die hij als schuilplek gebruikte.

Open graf
Johson werd als vermist opgegeven, helikopters gingen naar hem op zoek. "Die derde avond vlogen ze vlakbij, maar ze zagen me niet. Toen gaf ik alle hoop op. Ik legde me in de kist, die voelde als een open graf".

De temperatuur zakte tot min 35 graden, de wind en de sneeuw wisten Johnsons sporen. Het speurteam onder leiding van Johnsons neef Clifford Benson gaf niet op. "Hoe zwaar de omstandigheden ook waren, ik moest doorgaan voor mijn neef", zegt Benson.

Dood van vader
Plots hoorde die zijn neef roepen. "Ik heb nooit iemand zo horen roepen", zegt Benson. "Had Clifford me niet gehoord, was dat mijn laatste avond geweest", zegt Johnson. "Dan konden ze me naar huis brengen in een lijkzak".

"Mijn drang om te overleven was deels ingegeven door de dood van mijn vader in 1998. Hij zakte door het ijs en verdronk". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mens had als nomade nog sterke beenderen

Mens had als nomade nog sterke beenderen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/0/1/20141229081427/media_xll_7372951.jpg

De overgang van een nomadisch bestaan naar het leven op een vaste plek heeft bij de mens waarschijnlijk geleid tot een verandering van zijn skelet. Ongeveer twaalfduizend jaar geleden ontwikkelden de menselijke botten zich tot hun huidige, lichtere vorm. Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in PNAS.

Na het begin van het Holoceen, rond 11.700 jaar geleden, nam de botdichtheid (de stevigheid van het bot) van het menselijk skelet sterk af. De veranderingen zijn het duidelijkst in de lagere gewrichten - heup, knie en enkel - en in mindere mate in de schouder, elleboog en hand.

Volgens de onderzoekers houdt de transformatie waarschijnlijk verband met een nieuwe levensstijl: de mens, die duizenden jaren had rondgetrokken en leefde van de jacht en eetbare planten, gaf zijn nomadisch bestaan op en begon een leven als landbouwer. Het beperken van de intensieve beweging die nodig was voor de jacht zou hebben geleid tot de betrekkelijke zwakheid van de botten van de moderne mens. Die loopt vooral op hogere leeftijd een verhoogd risico op botbreuken en osteoporose (botontkalking).

Het onderzoeksteam onder leiding van Brian Richmond, curator bij het Amerikaanse Museum van Natuurhistorie, vergeleek skeletten van de moderne mens met die van chimpansees - nauw verwant met de mens - en met fossielen van mensachtigen. De wetenschappers ontdekten dat bij de mens de dichtheid van het trabeculaire bot - de sponsachtige binnenkant van het bot - aanzienlijk lager is dan bij zijn uitgestorven voorvaderen en de chimpansee. 

Ook de moderne mens had zo'n twintigduizend jaar geleden nog zware en sterkere botten. Het lichtgewichtskelet kwam pas later, toen de mens minder ging lopen, zich op een vaste plaats vestigde en landbouwwerktuigen ging gebruiken. (br.hln)


» Reageer (0)
28-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu ook skipistes open in Wallonië

Nu ook skipistes open in Wallonië

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/8/14/20141228104359/media_xll_7371089.jpg

Na een aantal langlaufpistes gisteren, zijn vandaag ook enkele skipistes open in Wallonië. Dat is onder meer het geval in Ovifat, Spa en de Baraque Friture. De sneeuwlaag bedraagt ongeveer 10 à 15 centimeter, zo meldt de toeristische dienst van Wallonië op zijn website.

Er kan ook nog steeds gelanglauft worden aan de Baraque Michel, Mont Rigi, Signal de Botrange, Ovifat, Spa, Weywertz, Lierneux en op de Baraque Fraiture. Ook de sledepistes van Lierneux, Baraque Michel, Spa en Baraque Fraiture zijn open. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NASA: Menselijk leven buiten ons melkwegstelsel is best mogelijk

NASA: "Menselijk leven buiten ons melkwegstelsel is best mogelijk"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/9/13/20141228093700/media_xll_7371073.jpg

"Er zouden best weleens mensen kunnen leven - ginds in het midden van de koude, donkere ruimte - zónder melkwegstelsel", beweert Harvey Moseley, astrofysicus van NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland.

Ze doet die uitsprak nadat astronomen een nooit eerder geziene zwakke kosmische gloed hebben waargenomen, die afkomstig kan zijn van sterren die ergens zweven tussen de melkwegen in. De helft van alle sterren in het hele universum zouden zich volgens deze ontdekking buiten de grenzen van het melkwegstelsel verschuilen.

Astronome Juna Kollmeier noemt de nieuwe bevindingen "uitdagend" maar is niet overtuigd van de conclusie dat het waargenomen licht afkomstig is van sterren buiten de melkweg. Volgens haar sloegen de sterren op drift na een botsing tussen melkwegstelsels.

Dat er extragalactische sterren bestaan, is ingegeven door de vaststelling dat er bij wetenschappelijke onderzoeken veel méér licht viel waar te nemen dan verklaard kan worden door de al bekende melkwegstelsels. Dat licht moet dus wel van sterren tussen de melkwegen komen, zo concludeert astrofysicus Jamie Bock. "Deze sterren zorgen voor evenveel achtergrondlicht als de melkwegen zelf", zegt hij. "Dat is echt opwindend."

In principe bevinden sterren zich binnen een melkwegstelsel. Maar ze kunnen eruit getrapt worden door de zwaartekracht als melkwegen met elkaar botsen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man heeft al 40 jaar dezelfde kerstboom in huis staan en heeft daar droeve reden voor

Man heeft al 40 jaar dezelfde kerstboom in huis staan en heeft daar droeve reden voor

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Neil Olson zette in 1974 een kerstboom in zijn woonkamer. Twee van zijn zes zonen trokken toen als soldaten naar de oorlog in Vietnam. Hij zwoer destijds de boom te laten staan tot zijn zes zonen met Kerst weer allemaal samen thuis in het Amerikaanse Wisconsin zouden zijn. De kerstboom is er anno 2014 nog altijd...
Olsons oudste zoon kwam gewond terug uit Vietnam en werd honderd procent invalide verklaard. Daardoor kan hij niet terugkeren naar het ouderlijke huis in Wausau met Kerstmis. Hij verblijft in een instelling in de staat Washington. "Ik heb er vijf weer thuis, maar niet de zesde", zegt Olson.

Daarom staat de kerstboom er dus nog altijd, exact zoals veertig jaar geleden. Met dezelfde versieringen, dezelfde slingers en dezelfde lichtjes. De naalden zijn wat vergeeld, maar ze zijn er nog.

"Dat heeft een reden", zegt de 89-jarige Olson aan de Wausau Daily Herald. "Het is bovennatuurlijk, zeg ik u." De man gelooft nog altijd dat ook zijn zesde zoon ooit thuiskomt voor Kerst. "Ik garandeer u: dan zullen de naalden er meteen afvallen." (br.hln)

» Reageer (0)
27-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroeger droegen de vrouwtjes het gewei

Vroeger droegen de vrouwtjes het gewei

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/13/3/20141224114233/media_xll_7365858.jpg

Dat Rudolf, de trouwe metgezel van de kerstman, een mannetje is, valt niet te betwijfelen. Hij draagt immers een gewei op zijn kop. Maar uit onderzoek blijkt dat het ooit anders was: lang geleden droegen de vrouwtjes het gewei. In vroegere tijden zou Rudolf bovendien niet erg geschikt geweest zijn als kersthulpje; rendieren waren toen helemaal niet tegen de koude bestand.

Wetenschappers van de universiteiten van Warschau en Wroclaw onderzochten overblijfselen van rendieren die in Polen werden gevonden. De dieren leefden 50.000 tot 10.000 jaar geleden. Ze publiceerden hun bevindingen in het vakblad Quaternary International.

Het onderzoek had enkele verrassende ontknopingen in petto. Uit de restanten van de geweien viel af te leiden dat die meestal niet aan de mannetjes, maar aan de vrouwtjes toebehoorden.

Bovendien bleek uit het onderzoek dat de dieren helemaal niet goed tegen de koude bestand waren. Het gebit heeft veel informatie prijsgegeven over de periode waarin de rendieren leefden. Zo ontdekten de onderzoekers dat ze allemaal gestorven zijn in een periode van extreme koude.

Het rendier is, mede omwille van zijn bedreigde status in landen als Finland, Canada en Rusland, een veel onderzocht studieobject. Eerder ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat de rode neus van Rudolf een wetenschappelijke grond heeft: het heeft te maken met een extreem goede doorbloeding, die voorkomt dat de neus bevriest. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man verkoopt per ongeluk de kat van zijn vriendin

Man verkoopt per ongeluk de kat van zijn vriendin

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/8/1/20141225214254/media_xll_7367026.jpg

Roy Dufek brak het hart van zijn vriendin toen hij zijn bed verkocht. Niet zo bijzonder, ware het niet dat haar kat er zich in had verstopt. Roy probeert nu alles te doen om het huisdier van zijn vriendin terug te vinden.

Roy verkocht het bed, omdat zijn vriendin wou verhuizen uit Portland. Helaas verstopte Camo, de kat van zijn vriendin zich onder de matras. Toen de koper het bed kwam halen en het op het dak van zijn wagen bond, zat de kat waarschijnlijk nog altijd in het bed verstopt. Camo kan dus tijdens de rit van het dak van de wagen zijn gesprongen.

Zo snel mogelijk contacteerde Roy de koper, maar die liet weten dat er van Camo geen spoor was. Ondertussen doet Roy een oproep via Craigslist: "Ik wist niet dat Camo zich in bed verstopt wanneer hij bang is. Hij is niet meer in het appartement en ook in het huis van de koper is niets te vinden", laat Roy weten.

Roy looft bovendien een beloning van 200 dollar uit aan wie Camo vindt. "Zoals je je wellicht kan voorstellen, is mijn vriendin er helemaal kapot van. Sommigen denken misschien dat het 'maar een kat is', maar wie ooit een huisdier heeft gehad, weet hoe verschrikkelijk dit is", schrijft een emotionele Roy. "Camo was alles voor haar en ik nam hem van haar af, en dat slecht enkele dagen voor Kerstmis."

Hopelijk vindt Roy Camo snel terug, al is die kans niet bijzonder groot. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud-premier Leo Tindemans (92) overleden

Oud-premier Leo Tindemans (92) overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/9/7/20141226182319/media_xll_7368727.jpg

Oud-premier Leo Tindemans (92) is overleden. Dat heeft zijn familie en ook zijn partij CD&V bevestigd. 'De man van een miljoen stemmen' was twee maal premier in de jaren zeventig.

De ex-politicus liep drie jaar geleden een dubbele longontsteking op. Zijn toestand ging sindsdien fel achteruit. Vorig jaar werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Zijn vrouw zei toen dat hij niemand meer wilde zien, "zelfs zijn vrienden niet".  Tindemans overleed thuis in Edegem.

Tindemans (1922-2014) was eerste minister van twee regeringen in België. Op 11 oktober 1978 kondigde hij, naar aanleiding van het in Vlaanderen gecontesteerde Egmontpact over een nieuwe staatshervorming, het ontslag van zijn regering (CVP, SP, VU, PS, PSC, FDF) aan met de historische woorden: "Voor mij is de grondwet geen vodje papier. Ik ga van deze tribune weg, ik ga naar de koning en ik bied het ontslag van de regering aan." Zijn tegenstanders noemden hem daarna vaak "de doodgraver van Egmont".

Tindemans' hardnekkigheid en zijn bevlogen stijl maakten hem bij de bevolking immens populair. Bij de Europese verkiezingen van 1979 behaalde Tindemans een jaar na zijn ontslag dan ook het grootste aantal voorkeursstemmmen in de Belgische geschiedenis, net geen miljoen. Dat leverde hem dan weer de bijnaam 'de man van een miljoen stemmen' op.

In de jaren 80 was hij in vier opeenvolgende regeringen, met partijgenoot Wilfried Martens als premier, minister van Buitenlandse Zaken. In 1989 verliet Tindemans de Belgische politiek en koos hij voor het Europese parlement. In 1999 beëindigde hij zijn actieve politieke loopbaan. (br.hln)


» Reageer (0)
26-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 op de 10 kankers kunnen vermeden worden door gezondere levensstijl

4 op de 10 kankers kunnen vermeden worden door gezondere levensstijl

http://static2.hln.be/static/photo/2014/7/10/7/20141226131908/media_xll_7367827.jpg

Meer dan 40 procent van de kankers kan vermeden worden door een gezondere levensstijl. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Cancer Research UK, een Britse non-profitorganisatie die fondsen inzamelt voor kankeronderzoek. De grootste risicofactor is roken, maar ook een ongezond voedingspatroon speelt een belangrijke rol.

Onderzoekers van Cancer Research UK bestudeerden in dit geval uiteraard de Britse statistieken, maar benadrukken dat de situatie in de rest van de wereld vergelijkbaar is. "Diverse onderzoeken overal ter wereld wijzen allemaal op dezelfde belangrijke risicofactoren", zegt professor statistiek Max Parkin van de Queen Mary University in Londen aan de BBC. "Er bestaat nog weinig twijfel dat bepaalde levenskeuzes een grote impact hebben op het risico op kanker."

In het Verenigd Koninkrijk alleen hadden van 2007 tot 2011 600.000 kankers - dat is meer dan 40 procent - vermeden kunnen worden indien mensen gezonder leefden, zeggen de onderzoekers. Meer dan de helft van die gevallen werd toegeschreven aan roken. Roken staat dan ook met stip op 1 in de lijst met risicofactoren.

Daarna volgen een ongezond dieet (145.000 gevallen), obesitas (88.000) en overmatige alcoholconsumptie (62.000). Andere risicofactoren zijn onbeschermd zonnen en te weinig sporten.

De organisatie vraagt de mensen bij het maken van hun goede voornemens voor het nieuwe jaar te denken aan hun gezondheid. "Taart en wijn moeten niet gebannen worden", klinkt het. "Tijdens de feestdagen moet iedereen kunnen genieten van een extraatje, maar het is de ideale gelegenheid om het nieuwe jaar te starten met gezonde gewoonten. Een gezonde levensstijl is geen garantie voor een kankervrij leven, maar keert de kansen wel in ons voordeel." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieuze container met voorwerpen slachtoffers tsunami na jaren geopend

Mysterieuze container met voorwerpen slachtoffers tsunami na jaren geopend

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/14/10/20141226104620/media_xll_7367695.jpg

Kan de inhoud van een 'vergeten' container helpen bij de identificatie van de bijna 400 nog onbekende slachtoffers van de tsunami in de Indische Oceaan? Volgens de Thaise politie is die kans klein. In de container zitten talloze voorwerpen die nooit werden opgeëist na de ramp, vandaag precies tien jaar geleden.

Polshorloges, sieraden, een portefeuille met 1.800 dollar, amuletten... al deze persoonlijke bezittingen die werden teruggevonden nadat de vloedgolf was weggetrokken, werden opgeborgen in kartonnen dozen of in plastic zakken. Die kregen een plaatsje in een container van drie bij twaalf meter. Na tal van omzwervingen belandde het gevaarte in 2011 bij de politie van het Takua Pa-district in Thailand. Daar is hij nu voor de eerste keer in drie jaar geopend, op verzoek van een reporter van het persagentschap Reuters.

"Ik ben verrast door het grote aantal waardevolle voorwerpen", zegt politiedistrictshoofd Voravit Yamaree. "Na de ramp was iedereen zodanig gefocust op de identificatie van de lichamen dat deze gevonden spullen wellicht over het hoofd werden gezien. Intussen zijn de codes die op de dozen en plastieken zakken werden aangebracht nog amper leesbaar. Die codes verwijzen naar de vindplaats".

Wat er met de spullen moet gebeuren, is niet duidelijk. "We wachten op bevelen van Bangkok", zegt Yamaree. "Officieel mogen de voorwerpen openbaar verkocht worden aangezien ze nu tien jaar lang niet zijn opgeëist".

De tsunami na de zeebeving op tweede Kerstdag van 2004 doodde meer dan 226.000 mensen in veertien landen. 369 lichamen werden nog niet geïdentificeerd. Zij rusten in metalen kisten, voorzien van codenummers. De jongste vier jaar kregen amper 24 stoffelijke overschotten een naam. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste échte winterprik voor de deur

Eerste échte winterprik voor de deur

http://oi61.tinypic.com/24ysj6r.jpg

Dan toch nog. De eerste winterprik staat voor de deur. Misschien morgen al, maar zondag gaat het kwik zo goed als zeker onder nul. En daar komt misschien zelfs een dun laagje sneeuw bij. "In de Ardennen zou er wel eens geskied kunnen worden tijdens de tweede week van de kerstvakantie", zegt weerman David Dehenauw.

Begin deze week gaf de thermometer nog 13 graden aan. Maar het zal nu een tijdje duren voor we nog eens zulke zachte temperaturen zullen voelen. Tijdens het weekend begint de winter echt. "Overdag zullen de temperaturen licht positief blijven, maar 's nachts gaat het vriezen", zegt weerman David Dehenauw. "Er kan zelfs een dun laagje sneeuw vallen op zondag." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overheid roept 10.000 identiteitskaarten terug

Overheid roept 10.000 identiteitskaarten terug

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/3/14/20141226081145/media_xll_7367429.jpg

Binnenlandse Zaken roept tienduizend elektronische identiteitskaarten terug omdat er op de kaarten een fout is opgetreden. Zo is het niet mogelijk om met de nieuwe eID's een elektronische handtekening te plaatsen. Dat melden Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

"De mensen die een defecte kaart hebben, zijn allemaal persoonlijk op de hoogte gebracht. Zij hebben tot 1 maart 2015 de tijd om bij hun gemeente hun identiteitskaart te laten herstellen", zegt Peter Grouwels, woordvoerder van de Algemene Directie Instellingen en Bevolking. Volgens Grouwels gebeurt dat gratis en zou de ingreep slechts enkele momenten in beslag nemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boer maakt kunst van spinnenwebben

Boer maakt kunst van spinnenwebben

http://static3.hln.be/static/photo/2014/5/1/2/20141226085140/media_xll_7367597.jpg

Spinnen hoeven niet noodzakelijk angstaanjagend te zijn. Dat heeft de nu 88-jarige landbouwer-kunstenaar Will Knight goed bekeken. Toen zijn boerderij in Vermont Ruim veertig jaar geleden getroffen werd door een invasie van spinnen, zag de man dat als een opportuniteit in plaats van een plaag. Hij kwam namelijk op het idee om kunstwerkjes te maken van de spinnenwebben. Kunst op het web, als het ware. Knight noemt zijn boerderij nu "de moeder aller websites".

In het begin was het wat experimenteren, maar in 1977 vond Will Knight een methode om de spinnenwebben te bewaren. In twee donkere schuren van zijn boerderij hing de man houten kaders aan het plafond. Nadat de spinnen hun werk hadden gedaan, bespoot kunstzinnige Will het web uiterst voorzichtig met witte verf. Vervolgens kleefde hij elk web op een houten plank om het geheel nadien met vernis te bewerken.

De man verkoopt de werkjes voor 30 tot 40 dollar, afhankelijk van de grootte. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse stad wil zwervers verjagen met hekken rond banken

Franse stad wil zwervers verjagen met hekken rond banken

http://static2.hln.be/static/photo/2014/3/7/0/20141225211608/media_xll_7367025.jpg

Het gemeentebestuur van de Franse stad Angoulème heeft zich de woede van een deel van de inwoners op de hals gehaald door een nogal opvallende actie tegen overlast van zwervers. Op een van de centrale pleinen van de stad zijn op kerstavond negen banken afgezet met stalen hekken zodat de daklozen er niet meer op kunnen gaan liggen.

Dat gebeurde onder andere op aandringen van de winkeliers die de overlast van de daklozen zat zijn. Op foto's is te zien hoe de banken ontoegankelijk zijn gemaakt door een stevig hekwerk.

Boze inwoners van de stad in het zuidwesten van Frankrijk noemen de actie juist op kerstavond een vernedering. "Het gemeentebestuur zou meer oog moeten hebben voor menselijke ellende", aldus een van de reacties. (br.hln)


» Reageer (0)
25-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blogster: Mijn afval van de voorbije twee jaar past in één bokaal

Blogster: "Mijn afval van de voorbije twee jaar past in één bokaal"

http://i-cdn.embed.ly/1/display?key=fd92ebbc52fc43fb98f69e50e7893c13&url=https%3A%2F%2Fpbs.twimg.com%2Fmedia%2FB5o9U8bIQAAItQA.jpg%3Alarge

De 23-jarige Lauren Singer produceert zo weinig afval dat haar 'afvalberg' van de afgelopen twee jaar in één bokaal van net geen 500 milliliter past. Dat beweert de jonge vrouw althans zelf in een interview voor New York Magazine, waarin ze over haar unieke levensstijl sprak.

Singer leeft bijna letterlijk 'zero waste' of zonder afval. Zo neemt ze wanneer nodig zelf haar bestek mee, heeft ze steeds een herbruikbare koffietas, katoenen servet en herbruikbaar rietje in de aanslag, gebruikt ze een menstruatiecup en maakt ze zoveel mogelijk producten zelfs, waaronder tandpasta, bodylotion, deodorant en schoonmaakmiddelen. Een voor de hand liggende beginnerstip? Neem altijd je eigen boodschappentas mee. Het afval dat ze wel produceert, recycleert en composteert ze waarna er dus nog weinig overschiet.

Maar wat zit er dan in de bokaal? "Er zit een verpakking in van warme chocomelk, twee verpakkingen van macaroni met kaas. Er zit een pleister in. Er zijn een paar prijskaartjes van kleding en dan nog rietjes...", vertelt de jonge dame. "Wanneer ik op café ga, vraag ik de barman steeds om me geen rietje te geven, maar wanneer ik dit vergeet of de barman vergeet het, dan neem ik het rietje mee naar huis."

Singer leeft al enkele jaren op deze manier en wordt er ook steeds beter in, maar ze probeert niemand van haar levenskeuze te overtuigen. "Mensen die me goed kennen, beginnen soms wel na te denken over hun afval door mij", geeft ze toe. "Sommige van mijn vrienden proberen meer biologisch te eten of starten met composteren, maar dat is niet iets dat ik hen heb opgelegd."

Een broek voor kerst
Wie nog twijfelt aan haar toewijding: voor kerst vraagt Lauren enkel een broek. "Ik heb tegen [mijn familie] gezegd dat ik geen cadeaus wil, maar als ze toch iets willen geven, dan krijg ik graag een broek of dingen die groeien. En ik heb ook om een online abonnement voor The New Yorker gevraagd."

Singer startte haar eigen zaak en verkoopt "zelfgemaakt, biologisch en veganistisch" wasmiddel. Op haar blog schrijft ze over 'zero waste' leven in New York. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezin met 34 kinderen spendeert jaarlijks 52.000 euro aan boodschappen

Gezin met 34 kinderen spendeert jaarlijks 52.000 euro aan boodschappen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/4/0/20141225020135/media_xll_7366410.jpg

Als je denkt dat het plannen van jouw kerstfeest al druk genoeg is, denk dan eens aan Jeane en Paul Briggs uit de Amerikaanse staat West Virginia. Het koppel heeft 34 kinderen: 29 werden geadopteerd en vijf zijn hun biologische kinderen.

Negen slaapkamers, vijf badkamers, twee was- en droogmachines, drie minibusjes, twee zwembaden en meer dan 52.000 euro aan boodschappen per jaar. Dat is allemaal nodig om 34 kinderen op te voeden. Toch zou de familie het niet anders willen. "Niet veel mensen zijn in staat dit te doen", zegt de 58-jarige Jeane. "Ik voel me beledigd als mensen ons een weeshuis noemen. We zijn een thuis. Ik ben er trots op dat we deze kinderen een rustige omgeving kunnen geven om op te groeien. Dit is ons doel in het leven."

Heel wat van de kinderen, die tussen de 4 en 35 jaar oud zijn, hebben gezondheidsproblemen en hadden moeite om adoptieouders in hun thuisland te vinden. Sommigen hebben kanker, polio of lijden aan autisme.

Jeane en Paul verdelen etenstijd in drie shiften (A, B en C) en serveren het eten als een buffet. Alle kinderen helpen met boodschappen doen en koken. Wekelijks gaat er net geen 1.000 euro naar het kopen van eten: 14 broden, 37 liter melk, 27 kilogram appels, 7 zakken bananen, 2,8 kilogram spaghettisaus, 9 kilogram aardappelen en 2,72 kilogram pindakaas staan wekelijks op het boodschappenlijstje.

Het koppel adopteerde onlangs nog twee jongetjes uit Ghana en zouden in de toekomst graag nog kinderen verwelkomen in hun gezin. "We nemen geen geld van de overheid", aldus Jeane. "We hebben ook geen spaargeld, maar voor de kinderen die medische zorg nodig hebben, hebben we een fonds. Zo krijgen ze de juiste zorg voor de rest van hun leven. Gelukkig is mijn echtgenoot ook goed verzekerd via zijn werk." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poezengek of knettergek? Britse trouwt met haar katten

'Poezengek' of knettergek? Britse trouwt met haar katten

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/8/1/20141224181952/media_xll_7366261.jpg

In de categorie 'meest bizarre huwelijken' stellen we je Barbarella Buchner (48) uit Londen voor. Nadat haar relatie met haar vriend op de klippen was gelopen, trouwde ze met Lugosi en Spider ... haar twee katten.

De jonggehuwden gingen op huwelijksreis naar Lanzarote. Barbarella liet zelfs de initialen van de huisdieren tatoeëren op haar been. Ze adopteerde de broertjes uit een dierenasiel en besliste de sprong te wagen. "Ik realiseerde me dat geen enkel mens me even gelukkig en geliefd kon laten voelen." Familieleden vinden dat Barbarella knettergek is, maar volgens de Londense moeten ze het "gewoon nog accepteren". De Britse liet zich 'in de echt verbinden' door een website die huwelijken tussen mens en huisdier aanmoedigt en kreeg een certificaat van de trouw. (br.hln)


» Reageer (0)
24-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf tweede inbreuk rijbewijs drie maanden kwijt

Vanaf tweede inbreuk rijbewijs drie maanden kwijt

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/4/14/20141224064954/media_xll_7365509.jpg

Ongeacht wélke verkeersinbreuk u vanaf 1 januari begaat, u zal vanaf de tweede zware overtreding worden berecht als recidivist. Hardnekkige veelplegers moeten naast hun rijexamen ook medische en psychologische tests afleggen voor ze weer de baan op mogen.

Vanaf volgend jaar worden brokkenpiloten in het verkeer veel strenger bestraft. Dat heeft alles te maken met de invoering van een hardere aanpak voor recidivisten, zo heeft minister van Verkeer Jacqueline Galant (MR) aangekondigd. Tot nu toe werd een bestuurder beschouwd als recidivist als hij in drie jaar tijd tweemaal werd veroordeeld voor hetzélfde zware feit, zoals rijden onder invloed, overdreven snelheid, vluchtmisdrijf of rijden zonder rijbewijs.

Voortaan maakt het niet meer uit wélke zware overtreding je begaat. Wie in 2015 wordt veroordeeld voor rijden onder invloed en in 2016 voor overdreven snelheid wordt dus beschouwd als recidivist. En dat blijft niet zonder gevolgen: recidivisten verliezen bij een tweede veroordeling voor minstens drie maanden hun rijbewijs. Vanaf een derde veroordeling is dat minstens een half jaar. Bij een vierde negen maanden. Wie na die periode weer wil rijden, moet niet alleen een theoretisch en praktisch rijexamen afleggen, maar moet ook slagen voor medische en psychologische tests. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal armen in vier jaar verdubbeld

Aantal armen in vier jaar verdubbeld

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/12/3/20141224053131/media_xll_7365483.jpg

Het aantal Vlamingen dat aanklopt voor steun bij een armoedevereniging is de afgelopen vier jaar zowat verdubbeld: van 5.600 in 2011 naar een kleine 11.000 dit jaar. Dat blijkt uit schattingen van het Netwerk tegen Armoede, zo berichten Het Nieuwsblad en De Standaard.

"Eens de besparingsmaatregelen van de regering zich écht laten voelen, vrezen we een nog grotere toeloop", zegt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede. De verenigingen zien een opvallende stijging van het aantal middenklassers. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankerpatiënte lokt vrienden met list naar haar trouw. En dan volgt de grootste verrassing...

Kankerpatiënte lokt vrienden met list naar haar trouw. En dan volgt de grootste verrassing...

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/14/13/20141223221635/media_xll_7365043.jpg

Vorige week kreeg de 25-jarige Liza Heaton een confronterende diagnose: de zeldzame kanker die ze drie jaar geleden overwonnen had, was teruggekeerd. Dokters gaven haar nu minder dan een maand te leven. Het nieuws sloeg in als een bom en haar familie en vrienden zakten af naar Louisiana om nog een laatste keer bij haar te kunnen zijn. Wat ze niet verwacht hadden echter was het spontane trouwfeest dat de kankerpatiënte samen met haar geliefde had voorbereid. Maar de echte verrassing moest nog komen.

Sarcoom (een verzamelnaam voor kankergezwellen die de weefsels aantasten) is een zeldzame kanker die vooral jonge mensen treft. Bij Liza was die agressiever geworden en een darmobstructie stond een behandeling in de weg. Samen met haar vriend Wyatt besloten ze het beste te maken van de tijd die hen nog restte. Het feest werd in twee dagen gepland en meer dan 100 mensen zakten af naar Shreveport voor wat zogezegd een BBQ zou worden bij het meer. "Veel mensen waren van ver gekomen, van alle regio's uit mijn leven", aldus Liza. En ondanks de omstandigheden zat de sfeer er goed in. "Ik wilde dat die dag rond mijn huwelijk zou draaien, niet rond kanker", aldus de bruid.

Liza ging van slechts 30 minuten per dag rechtstaan naar de volle "acht uur dansen". "Ik was bezorgd, maar haar vader zei 'Nee, ze beleeft de tijd van haar leven'", zegt Liza's kersverse echtgenoot Wyatt.

Mirakel
De echte verrassing kwam echter een dag later, want de obstructie die een behandeling tegenhield bleek op miraculeuze wijze verdwenen. Oncologen startten meteen met medicatie om de tumoren onder controle te houden. Als alles goed verloopt, kan de vrouw dan in de lente een verdere behandeling ondergaan. "Vorige week dachten we nog slechts enkele weken samen te hebben. We hopen nu om de ziekte opnieuw te verslaan en de rest van ons leven samen door te brengen", aldus Liza.

De schijnbaar tweede kans inspireerde de familie van Liza een campagne te starten via GoFundMe om geld in te zamelen voor verder onderzoek naar de zeldzame ziekte. In slechts 24 uur kreeg het fonds meer dan 200.000 dollar aan donaties.

Liza hoopt vooral met haar verhaal andere kankerpatiënten een hart onder de riem te steken om de hoop niet op te geven. "Misschien slaat het nog om, en gebeurt dat niet, geniet dan van wat je hebt. Geniet van de tijd die je nog rest", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
23-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brigitte Bardot vraagt Europees verbod op dwangvoeding eenden en ganzen

Brigitte Bardot vraagt Europees verbod op dwangvoeding eenden en ganzen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/9/0/20141223182148/media_xll_7364715.jpg

Voormalig actrice en dierenrechtenactiviste Brigitte Bardot heeft in een open brief aan eurocommissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukaitis gepleit voor een Europees verbod op "de barbaarse praktijk" van het gebruik van een sonde bij eenden en ganzen voor de productie van ganzenlever.

Eerder had ook de Deense minister van Landbouw Dan Jorgensen al gepleit bij de Europese Commissie om dwangvoeding van eenden en ganzen aan te pakken. "Talrijke lidstaten hebben reeds bepalingen aangenomen. Het zou dus logisch zijn om deze teksten te harmoniseren en deze verschrikkelijke praktijk te verbieden", schrijft Bardot in de open brief.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toegewijde hond achtervolgt ziekenwagen met baasje

Toegewijde hond achtervolgt ziekenwagen met baasje

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Het personeel van een ziekenwagen in Brazilië werd onlangs verrast door een vastberaden hondje dat zijn eigenaar niet zomaar wilde achterlaten. De dakloze man had een beroerte gekregen en werd naar het ziekenhuis gebracht. Zijn trouwe viervoeter bleef echter vol hoop de wagen achtervolgen tot hij erbij mocht.

Op beelden van het voorval is te zien hoe de hond de ziekenwagen enige tijd achtervolgt door de straten van Goiana. Het kost duidelijk heel wat inspanning, maar het dier geeft niet op en het personeel - onder de indruk van zoveel toewijding - besluit de viervoeter uiteindelijk dan toch maar aan boord te laten.

Celiomar Ferreira do Couto (42), die het filmpje maakte, zei dat iedereen er even stil van werd. "Ik doe dit werk al 19 jaar en zoiets heb ik nog nooit gezien", aldus Couto volgens The Mirror. Het hondje mocht de hele rit naast zijn eigenaar zitten.

Ook in het ziekenhuis week de hond niet van de zijde van zijn baasje. Terwijl de man op een brancard ligt, zit de viervoeter geduldig naast hem te wachten.  

Het ziekenhuis heeft geen commentaar gegeven over het verblijf van de man, of hij er intussen weer bovenop is en vertrokken is met zijn huisdier. "Ik weet niet wat er gebeurd is met de hond en zijn baasje, maar het heeft me zeker hoop gegeven over de trouw en liefde die er bestaat tussen mensen en hun hond", aldus Couto. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dakloze krijgt 100 dollar. Wat hij ermee doet, is ongelofelijk

Dakloze krijgt 100 dollar. Wat hij ermee doet, is ongelofelijk

Klik op de foto om de video te bekijken

Wanneer je geld geeft aan een dakloze, weet je niet hoe hij dat zal besteden. Maar ongetwijfeld heb je je dat wel al eens afgevraagd. "Hij besteedt het waarschijnlijk aan drank en drugs", is een vooroordeel dat wellicht door je hoofd schiet. Een YouTuber zoekt het uit.
Het resultaat doet je naar een zakdoek grijpen.Wanneer Josh Paler Lin bij wijze van experiment 100 dollar geeft aan een dakloze man, besluit hij hem te volgen met een verborgen camera. Wat zou hij ermee kopen?


Op het moment dat de dakloze een drankwinkel binnenstapt, vreest de YouTuber het ergste. Maar dan verrast de haveloze man ons allemaal.

Een kerstboodschap avant la lettre.

Het gebaar van Thomas, want zo heet de dakloze man, heeft al miljoenen mensen geraakt en blijft wereldwijd voor ontroering zorgen. Het armzalige lot van de man met het gouden hart zet mensen aan om iets voor hem te doen zodat hij een nieuwe start in het leven kan maken. Daarom is Josh Paler Lin met een geldinzamelingsactie gestart via crowdfunding. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zanger Joe Cocker overleden

Zanger Joe Cocker overleden

Klik op de foto om hem te beluisteren

De Britse blueszanger Joe Cocker is overleden. Dat heeft zijn management gemeld aan ITV News. Cocker verloor de strijd tegen longkanker. Hij werd 70.

Joe Cocker, bekend van songs als 'You are So Beautiful', 'With a Little Help from my Friends' en 'Unchain My Heart', zong veertig albums bij elkaar en werd meerdere keren onderscheiden.

Hij werd op 20 mei 1944 als John Robert Cocker geboren in Sheffield. Daar woonde hij tot in de vroege jaren 60, toen hij internationaal succes begon te kennen als blueszanger. Tot dan had hij een dubbelleven geleid: overdag werkte hij als gasinstallateur; 's avonds zong hij in clubs. Joe Cocker werd wereldberoemd dankzij zijn unieke stem en gepassioneerde performances.

Zijn grote doorbraak kwam er in 1968, met de cover van het Beatlesnummer 'With a little help from my friends'. Daarna volgden de successen elkaar op.

In 1983 kreeg Cocker een Grammy voor 'Up where we belong', een duet met Jennifer Warnes, en in 2007 werd hij door de Queen geridderd. Zijn laatste studioalbum, 'Fire it up', bracht hij uit in 2012.

De zanger woonde al lange tijd in de Verenigde Staten. In Colorado richtte hij de liefdadigheidsinstelling Cocker Kids Foundation op, met als doel de verantwoordelijkheidszin bij de jeugd te bevorderen. Hij is thuis in Colorado overleden.

De zanger laat zijn vrouw Pam, stiefdochter Zoey en twee kleinkinderen achter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.man houdt overleden vrouw uren vast op ijskoud trottoir

"Ik wil je niet laten gaan": man houdt overleden vrouw uren vast op ijskoud trottoir

http://static0.hln.be/static/photo/2014/0/10/10/20141222194118/media_xll_7362880.jpg

Echte liefde? Misschien wordt ze wel geïllustreerd door het noodlot dat dit Chinees koppel trof. Een man -  de 63- jarige He - trof zijn even oude echtgenote Song aan, in elkaar gezakt op de ijskoude straatstenen in de grootstad Shenyang. De vrouw bleek overleden. He hield haar urenlang in zijn armen. "Ik wil haar voor de laatste keer aan mijn borst drukken", stamelde de man wezenloos voor zich uit.

Het koppel was jaren geleden van het platteland naar de grootstad getrokken om daar, zoals zo vele Chinezen, een betere toekomst uit te bouwen. He en Song hadden het niet breed, maar samen hadden ze vele stormen doorstaan. Behalve deze laatste winterstorm.

Bezoek van kleinzoon
Song raakte verkouden en wilde vrijdagavond naar de apotheker. Haar man drong erop aan dat ze thuis bleef. Het was immers bar koud. Hij zou wel gaan, maar Song stond erop zelf de deur uit te gaan. "Ik ga nog wat te eten halen ook", zei ze. "Onze kleinzoon komt straks op bezoek."

Om 17.30 uur die avond zagen voorbijgangers hoe plots een oudere vrouw in elkaar zakte ter hoogte van huisnummer 85 in de Shenzhou Road in de wijk Shenhe van miljoenenstad Shenyang. Omstanders schoten meteen te hulp. Een jonge vrouw knoopte Song's jas los en begon met hartmassage. Een andere getuige belde de hulpdiensten. Voor Song kon evenwel geen hulp meer baten: ze was overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Wie is ze?
Wie was ze, dat kleine mensje op het ijskoude trottoir in de grootstad? De politie vond geen identiteitsbewijs. Naast het lichaam lag een plastic zak met een fles hoestsiroop en twee kartonnen doosjes met meeneemmaaltijden. Op advies van de omstanders ging de politie op zoek naar de apothekers in de buurt.

Op nog geen 200 meter van de plaats van het onheil vonden ze een apotheker die de hoestsiroop aan Song had verkocht. "Even voor 17 uur stapte een oudere vrouw de apotheek binnen", aldus een verkoper. "De dame klonk verkouden, maar voor het overige leek er niets met haar aan de hand."

Lidkaart
Deze informatie bracht de hulpdiensten echter nog geen stap dichter bij de identiteit van het slachtoffer. Weer was het een behulpzame getuige die soelaas bracht. "Oudere mensen zijn vaak lid van een of andere club", zei die. "Misschien heeft ze wel ergens een lidkaart op zak". Dat de politie daar niet zelf was opgekomen, is verbijsterend. De vrouw had inderdaad een dergelijke kaart bij. Daarop stonden haar naam, adres en telefoonnummer.

Het bewuste nummer wordt gebeld. Blijkt dat de schoonzoon van het slachtoffer de oproep beantwoordt. Intussen zijn we een uur later - 18.30 uur - op het moment dat de schoonzoon ter plekke aankomt. Hij belt meteen zijn schoonvader.

Overmand door tranen en medelijden
Nog geen tien minuten later is He ter plaatse. Zijn blik is dof als hij zijn vrouw op het trottoir ziet liggen. Hij knoopt haar jas weer dicht en neemt haar in zijn armen. He doet zijn jas uit en legt ze om zijn vrouw. De tijd glijdt voorbij. Door medelijden en tranen overmande omstanders schuiven een samengevouwde kartonnen doos onder He om hem toch enigszins te beschermen tegen de bijtende kou.

De laatste keer
"Dank u, maar ik heb geen kou", pareert He het behulpzame gebaar. "Ik wil haar nog één keer in mijn armen houden. Het zal de laatste maal zijn". Overmand door medelijden vormen de getuigen een menselijke haag rond het koppel. Om hen te beschermen tegen de bijtend koude wind.

Een half uur later komt de lijkschouwer het lichaam van de overleden vrouw ophalen. Nog steeds wil He zijn vrouw niet loslaten. Nu kan hij op minder begrip van de omstanders rekenen. "Laat haar toch los", morren ze. "Dit getuigt van weinig respect voor de overledene".

Geboortedorp
He laat zich echter niet vermurwen. Hij neemt zijn gsm en belt zijn zoon. Die woont nog in hun geboortedorp. "Kom ons halen en begraaf haar in onze geboortegrond", klinkt de boodschap.

We zijn alweer een uur later als de zoon van het koppel ter plekke is. Pas dan, twee uur later, wil He zijn vrouw loslaten. De zoon laadt het stoffelijk overschot in zijn auto om koers te zetten naar Fushun, de heimat van de familie.

Een tafereel dat He wezenloos aanstaart. "Waarom ben je vandaag het huis uitgegaan. Ik wilde dat niet. Ik zou achter hoestsiroop gaan om je te genezen." (br.hln)


» Reageer (0)
22-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 redenen waarom een vrouw géén man nodig heeft

26 redenen waarom een vrouw géén man nodig heeft

http://static3.hln.be/static/photo/2014/15/3/2/20141222100109/media_xll_7361717.jpg

Single ladies, dit is een lofzang voor jullie. Als vrijgezel door het leven is namelijk vaak leuk - je kan doen en laten wat je wilt - en levert bovendien het bewijs dat vrouwen zelfstandig zijn. We hebben heren dan vaak ook niet nodig om ons te helpen en dat weet ook Claudia Connell. Zij vindt het pure onzin dat vrouwen mannen nodig zouden hebben, want zelf kunnen we ook heel veel. Dit zijn haar 26 redenen waarom dat zo is.

Vrouwen hebben géén man nodig om:
- Het lege wc-rolletje te vervangen, dat doen mannen sowieso al amper.
- Een oordeel te vellen over hun outfit. Zelfzekere dames weten maar al te goed wat bij hun lichaam past en wat niet. Ach, soms is het een dunne lijn, maar daar leggen we ons bij neer.
- Met Kerstmis een lingeriesetje te krijgen waarmee hij alleen zichzelf een plezier doet aangezien de stukjes stof te onhandig zijn om in het dagelijkse leven te dragen.
- Om zich te oriënteren. Dames durven heus wel de weg vragen aan een vreemde. "Ik heb dan ook geen man nodig voor wie de weg vragen, hetzelfde is als chemische castratie."
- Om de afwasmachine te vullen en dat vervolgens in een heel onlogische volgorde te doen waardoor er maar de helft ingaat van wat er in zou moeten gaan.
- Tegen te zagen, er zijn genoeg andere slachtoffers. Als ik bovendien wil dat er niet naar mijn mening geluisterd wordt, zal ik wel tegen de muur praten.
- Een blik van de bovenste lade te nemen. Die handige kleine ladders zijn voor een bepaalde reden uitgevonden. Ze helpen vrouwen zelfstandig te zijn.
- Me te verdedigen of beschermen wanneer ik alleen thuis ben. "Het slot op de deur zal volgens mij veel beter werk leveren."
- Een ravage aan te richten in de keuken. "Ik kan koken zonder elke pot en pan in de keuken nodig te hebben, in tegenstelling tot andere."
- Theezakjes in de pompbank te laten liggen. Ze horen namelijk thuis in de vuilbak, het ding dat op één meter afstand van de pompbak staat.
- De vuilzakken buiten te zetten en te doen alsof het een immens zwaar taakje is.
- De barbecue aan te steken. "Ik gebruik gas."
- Een etentje te betalen. Ik betaal met plezier mijn eigen gerecht op restaurant - ja, ook dat van hem als het écht nodig is.
- Klusjes op te lossen en het eigenlijk erger te maken dan het al was. "Wanneer ik iets niet kan, geef ik dat gerust toe."
- Spinnen te vangen, daarvoor hebben we een stofzuiger in huis.
- Glazen potten op te doen. "Wanneer het me niet lukt, maak ik een gaatje in het deksel zodat de druk kan ontsnappen."
- 'Offside' uit de leggen. Vrouwen begrijpen de meeste voetbaltermen heus wel, het is gewoon saai.
- Te strijken en vervolgens alleen de kraag van zijn hemd glad te maken omdat 'dat het enige deel is dat de mensen echt zien.'
- De katernen van de krant te stelen op zaterdagochtend.
- De auto vol te tanken. So what als er nog maar een koffielepel benzine inzit wanneer ik het tankstation bereik - ik heb het toch bereikt?!
- 200 dingen in de winkel te kopen die we (ook) niet nodig hebben maar wel het eten is vergeten mee te brengen.
- Mijn hoffelijkheid te becommentariëren. "Ritsen is verplicht in de file, maar dat begrijpen mannen blijkbaar niet zo goed aangezien ze altijd boos worden wanneer ik het doe."
- Te koken voor mij. "Ik wil namelijk niet de hele week spaghetti eten omdat dat het enige gerecht is dat manlief kan klaarmaken.'
- Me te wijzen op mijn financiële situatie. Schoenen kopen is inderdaad besparen op eten en dat is een weloverwogen keuze.
- De was te doen en mijn trui van kasjmier te vernielen (dat is pas zonde van het geld).
- Verhalen te horen over zijn familie - het is niét mijn familie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rechter geeft verlegen orang-oetan 'personenrechten': vrijheid lonkt

Rechter geeft verlegen orang-oetan 'personenrechten': vrijheid lonkt

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/10/9/20141222101136/media_xll_7361724.jpg

Een dierentuin in Argentinië schendt de rechten van een orang-oetan als 'niet-menselijke persoon' door de mensaap vast te houden. Dat heeft een rechter in Buenos Aires bepaald. 'Verlegen' Sandra komt vrij als de dierentuin geen hoger beroep aantekent, meldden Argentijnse media gisteren.

Dierenrechtenorganisatie AFADA had namens de orang-oetan een rechtszaak aangespannen, met een beroep op de eeuwenoude 'habeas corpus-procedure'. Daarmee kunnen mensen een onwettige hechtenis aanvechten. Soortgelijke procedures in de VS liepen eerder uit op een nederlaag voor de dieren. Zo oordeelde een Amerikaanse rechter eerder dit jaar dat een chimpansee geen persoon is.

Sandra werd in 1986 geboren in Berlijn. Sinds 1993 verblijft ze in de zoo van Buenos Aires. De vrouwtjesprimaat vermijdt het publiek dikwijls in haar verblijf en wordt daarom verlegen genoemd. Als Sandra toch vrijkomt, wordt ze naar een reservaat in Brazilië gebracht.

Activisten hopen dat de Argentijnse uitspraak niet alleen vrijheid voor Sandra betekent, maar op lange termijn ook voor dieren die in andere dierentuinen, circussen, pretparken en laboratoria gevangen worden gehouden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echte venten kunnen een das knopen: zo doe je het in 10 seconden

Echte venten kunnen een das knopen: zo doe je het in 10 seconden

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Volgens topstylist Jani Kazaltzis weet een echte man hoe hij een das moet knopen. Dit is het ideale accessoire om je hemd deze eindejaarsfeesten een tikje chiquer te maken.

Dit seizoen zit je goed met een smal exemplaar in een eenvoudig kleur. Deze man geeft je tips en tricks hoe een das in 10 seconden te knopen. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leukemiepatiëntje Carlos (2) krijgt beenmerg van donor als mooiste kerstcadeau ooit

Leukemiepatiëntje Carlos (2) krijgt beenmerg van donor als mooiste kerstcadeau ooit

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/6/3/20141221230832/media_xll_7360938.jpg

Het lot van de kleine Carlos beroert Duitsland. Het tweejarige jongetje heeft leukemie. Enkel een beenmergdonor kan zijn leven redden. Die donor is nu gevonden. Een kerstwonder voor Carlos en zijn opgeluchte ouders.

Susan Sideropoulos, actrice en goede vriendin van Carlos' mama, heeft zich het lot van het zieke kind aangetrokken. Ze riep de Duitsers op om zich te laten registreren als donor. Dat was in september. Zijn tweede verjaardag vierde het jongetje nog in het ziekenhuis.

Maar nu deelde Susan op haar Facebookpagina dus mee dat er een wonder geschied is: er is een geschikte donor gevonden. "Wij zijn overgelukkig en kunnen het amper bevatten", verklaarden de ouders van Carlos. "Een mooier kerstcadeau kunnen we ons niet voorstellen. Met goede hoop gaan we het nieuwe jaar aanvatten en hopen dat onze zoon opnieuw gezond wordt."

De feestdagen zal het jongetje thuis kunnen doorbrengen. Nadien wordt hij in het ziekenhuis verwacht voor chemotherapie om de transplantatie (voorzien rond half januari) voor te bereiden. Dan breekt er voor Carlos een kritieke periode aan en wordt het spannend afwachten of zijn lichaampje het beenmerg van de donor aanvaardt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Firenze bezorgd om David van Michelangelo na reeks aardbevingen

Firenze bezorgd om David van Michelangelo na reeks aardbevingen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/8/13/20141220192240/media_xll_7358713.jpg

Firenze maakt zich zorgen. De Italiaanse regio Toscane werd de voorbije drie dagen opgeschrikt door een reeks kleine aardbevingen en cultuurminnend Firenze vreest dat de David, het wereldberoemde renaissancebeeld van Michelangelo, wel eens beschadigd zou kunnen raken.

Toscane werd de voorbije dagen geteisterd door liefst 250 aardschokken, waarvan een 15-tal een kracht hadden van 3 tot 4 op de schaal van Richter. Volgens het Italiaanse Instituut voor Aardbevingen en Vulkanologie werd het wijnbouwgebied Chianti het zwaarst getroffen en dan vooral de steden Firenze en Sienna. De zwaarste schokken waren gisteren te voelen, en ook vandaag waren er enkele minder krachtige aardbevingen.

Er vielen vooralsnog geen slachtoffers en volgens de Italiaanse brandweer is er enkel schade in de buurt van het epicentrum, zo'n 30 kilometer ten zuiden van Firenze. In de streek durven honderden mensen niet meer in hun huis te slapen. Ze vinden onderdak voor de nacht in hun auto's, tenten of caravans. Enkele scholen in Toscane zijn gesloten en er de gelovigen of toeristen mogen sommige kerken niet betreden. Sommige pleinen worden klaargemaakt om er zondag de mis in de buitenlucht te houden.

Instorten

Cultuurminnend Toscane ligt echter vooral wakker van het cultureel en architecturaal patrimonium van Firenze, de parel aan de Arno. Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur, kondigde vandaag aan dat het 200.000 euro uittrekt voor een stevig voetstuk voor de David van Michelangelo.

In de lente wees een studie al uit dat het meesterwerk uit de Renaissance, dat vervaardigd is uit marmer en inclusief voetstuk meer dan 5 meter hoog is, dreigt in te storten bij kleine bevingen. Een extra sokkel zou het wereldberoemde beeldhouwwerk, gemaakt tussen 1501 en 1504, extra kunnen beschermen, denkt Franceschini. "Met een absoluut meesterwerk als David mogen we geen enkel risico nemen", zegt de Italiaanse cultuurminister. (br.hln)


» Reageer (0)
21-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor wie geen zin heeft in de feestdagen: zo verdrijf je de kerstblues

Voor wie geen zin heeft in de feestdagen: zo verdrijf je de kerstblues

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/12/10/20141220234944/media_xll_7359295.jpg

De kerstperiode wordt wel eens "de leukste tijd van het jaar" genoemd, maar het einde van december gaat niet noodzakelijk voor iedereen gepaard met feestvreugde. Familieruzies, een recente scheiding of financiële problemen kunnen voor pijnlijke momenten zorgen. Tel daarbij het koude weer en gebrek aan zonlicht en je zou voor minder een dipje krijgen. Nieuwszender CNN zette enkele tips op een rijtje om je de komende twee weken wél te focussen op het positieve.

"Het is belangrijk om niet alle winterblues als seizoensgebonden depressie te categoriseren", legt Sarah Eckfeldt uit, een psychotherapeut uit New York. "Veel mensen ervaren een dipje in hun humeur in aanloop naar de feestdagen omdat ze verdrietig zijn vanwege een relatie die onlangs op de klippen liep of omdat het de eerste kerstperiode is na het overlijden van een geliefde."

Het goede nieuws is dat de 'holiday blues' doorgaans weer verdwijnen na de feestdagen (gebeurt dat niet, dan overweeg je best om professionele hulp te zoeken), maar in tussentijd zijn hier enkele tips:

1. Zoek sociale steun
Instinctief blijven we liever thuis wanneer we ons eenzaam voelen, maar dat versterkt het gevoel natuurlijk alleen maar. "Verplicht jezelf toch om buiten te komen", zegt Eckfeldt. Omring jezelf met vrienden, zelfs al heb je er eigenlijk geen zin in. Het verzet je gedachten en geeft je ook de kans nieuwe en leuke herinneringen te creëren.

Heb je een hekel aan de oppervlakkige babbels op kerstfeestjes? Ga dan gewoon niet, maar maak plannen met een kleine groep goede vrienden. Enkele evenementen op de planning hebben, geeft je iets om naar uit de kijken en zorgt voor een gevoel van verbondenheid met de mensen rondom ons.

2. Ga sporten
Net zoals sociaal contact, geeft ook een fysieke inspanning ons humeur en zelfvertrouwen een boost. Het is een van de eerste dingen die afgezegd worden wanneer we ons niet goed voelen, maar die endorfines zijn vaak net wat je nodig hebt. "Probeer geen excuses te verzinnen om niet te gaan", aldus Eckfeldt. "Of verplicht jezelf om toch minstens 10 minuten te sporten. Je hartslag zal versnellen en je zal hoogstwaarschijnlijk langer sporten omdat je nu eenmaal al begonnen bent." Beter nog is een sportsessie inlassen met een vriend(in).

3. Negeer Facebook (en andere sociale media)
Ook al weten we stiekem wel dat de meeste mensen zich enkel van hun beste kant laten zien op sociaalnetwerksites en al die leuke foto's en feestjes zorgvuldig geselecteerd werden; het blijft soms moeilijk om het te relativeren wanneer je zelf geen 'spannende' dingen gepland hebt.

Stuur dan ook eens een berichtje naar een goede vriend, het zal meer voldoening geven om zijn of haar nieuws te horen dan de updates van honderden Facebookvrienden die je al jaren niet meer gezien hebt, voorbij te zien komen.

4. Zorg voor verandering
Voel je je eenzaam? Dan is het belangrijk te beseffen dat je zelf het heft in handen kan nemen. "Een ideale manier om meer 'overvloed' in je leven te brengen is door iets van jezelf te geven", klinkt het. "Doe vrijwilligerswerk, leer nieuwe mensen kennen en ga naar evenementen." Op die manier creëer je nieuwe plannen voor de feestdagen in plaats van je uitgesloten te voelen.

Ten slotte helpt het ook om je te realiseren dat de feestdagen nu eenmaal niet eeuwig blijven duren en je binnenkort met een frisse start aan een nieuw jaar kan beginnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehandicapte hond krijgt pootjes uit printer en kijk hoe blij hij is bij eerste wandeling

Gehandicapte hond krijgt pootjes uit printer en kijk hoe blij hij is bij eerste wandeling

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

De verstoten hond Derby werd geboren met misvormde poten en kon daardoor niet het leven van een 'normale' hond leiden. Hij werd geadopteerd door een directrice van een 3D-print bedrijf in Amerika. Zijn bazin zorgde ervoor dat haar huisdier nu weet hoe het is om rond te kunnen rennen.

Derby's vorige eigenaars lieten hem achter in een asiel in New Hampshire, meldt 3Dprint.com. Hij werd in oktober geadopteerd door Tara Anderson, directrice van een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D printen.

Eerst kreeg Derby een soort wagentje waar hij zijn bovenlichaam op kon leggen, zodat hij toch kon lopen. Anderson had echter het gevoel dat hem dit belette om met andere honden te kunnen spelen. Hierop besloot ze een andere oplossing te zoeken.

Uiteindelijk gebruikte haar bedrijf een aantal technieken om een paar speciaal ontwikkelde protheses te maken voor Derby. De poten bestaan uit zacht rubber en plastic. De hond kan nu zelfs harder rennen dan zijn baasje.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat overleeft 36 dagen in verhuisdoos

Kat overleeft 36 dagen in verhuisdoos

https://pbs.twimg.com/media/B4CFk1nCYAA3NFW.jpg

Een kat uit de Amerikaanse staat Virginia heeft ten minste een van haar negen levens opgebruikt aan een maandlange verhuistrip zonder eten of drinken. Het dier was, enkele dagen voordat haar baasjes naar Hawaï zouden verhuizen, verdwenen. Toen de verhuisdozen 36 dagen later toekwamen, hoorden ze een zwakke 'miauw'. Kat Mee Moowe bleek in een van de dozen te zitten.

Het gezin Barth was een paar dagen langer in Virginia gebleven in de hoop dat Mee Moowe nog naar huis zou komen, maar vertrok uiteindelijk toen ze niet langer konden wachten. "Ik werd er ziek van. Het was hartverscheurend", vertelde Ashley Barth aan lokale media. "Mijn dochters waren heel verdrietig en bleven maar herhalen dat we niet zonder Mee Moowe konden vertrekken."

Hoewel het gezin zelf redelijk snel in Hawaï arriveerde, deden de verhuisdozen er meer dan een maand over. Toen de verhuizers de dozen uitpakten, hoorden ze een vaag geluid. De kat bleek tijdens het inpakken in een doos te zijn terechtgekomen en overleefde al die tijd zonder eten en water. "Ze kwam recht naar ons toe en week niet meer van onze zijde", aldus Barth.

Het dier kon amper lopen en had de helft van haar lichaamsgewicht verloren. Volgens dierenartsen is het heel onwaarschijnlijk, maar duidelijk niet onmogelijk, dat een kat 36 dagen zonder voedsel of water kan overleven.

Hun tijd samen was echter van korte duur. Mee Moowe beschikte immers niet over de nodige vaccinaties en moet nu drie maanden in quarantaine doorbrengen bij de dierenarts. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog altijd groot taboe op depressie zwangerschap

Nog altijd groot taboe op depressie zwangerschap

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/7/8/20141221092149/media_xll_7359443.jpg

Er ligt nog een te groot taboe op depressieve klachten van zwangere en pas bevallen vrouwen. "Het standaard beeld op tv en in films is dat van een zielsgelukkige moeder met een blakende baby in haar armen'', constateert Veerle Bergink, psychiater en onderzoeker bij het Erasmus MC. "In het echt is dat wel eens anders.'' Vijf tot 10 procent van de vrouwen krijgt last van depressieve klachten rond de geboorte van haar kind.

"Maar in tijdschriften gericht op jonge ouders, lees je hier helemaal niets over. Hoogstens over een totaalruptuur, en aan het einde van het verhaal is de vrouw heel blij met haar kind. Zo gaat het echt niet altijd'', stelt Bergink. "In de zwangerschap worden mentale klachten van vrouwen nog te vaak gebagatelliseerd. Dat hoort erbij, horen ze dan. Of 'wacht maar tot je je baby in je armen hebt, dan weet je waar je het voor doet'.

Veel vrouwen voelen zich niet serieus genomen. "Als die baby dan uiteindelijk in hun armen ligt en ze voelen niets, is er een enorm schuldgevoel. Want van de maatschappij hoor je alleen maar dat dit de mooiste tijd van je leven hoort te zijn. Maar voor heel wat vrouwen is het een nare, eenzame periode. Als vrouw zeggen dat je geen gevoelens voor je kind koestert, daar ligt een groot taboe op."

"Je kweekt een volgende generatie met psychische klachten als je die vrouwen niet behandelt'', stelt kinder- en jeugdpsychiater Mijke Lambregtse-van den Berg. Enerzijds werken stresshormonen via de moeder door op het ongeboren kind. Maar ook na de geboorte kan een depressie bij de moeder voor problemen bij het kind zorgen. "Een moeder die niet teruglacht als ze een glimlach krijgt van haar baby. Een vrouw die niet of heel overdreven reageert op haar kind. Dat leidt tot problemen op latere leeftijd, zoals angsten, depressies en leerachterstand.''

Volgens Lambregtse is een postpartum depressie, mits onderkend, goed te behandelen. "Liefst met het kind erbij. Want niet alleen de klachten van de vrouw moeten behandeld worden, ook de band met haar kind." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlamingen vinden koningin Maxima mooier dan Mathilde

Vlamingen vinden koningin Maxima mooier dan Mathilde

http://static1.hln.be/static/photo/2014/9/8/3/20141221072902/media_xll_7359393.jpg

Koningin Maxima van Nederland is dit jaar verkozen tot de mooiste koningin van Europa. Dat blijkt uit een rondvraag van het VTM-magazine 'Royalty' bij duizend Vlamingen.

59% van de ondervraagden verkoos Felipe dan weer als mooiste koning, 45% voor Maxima als mooiste koningin.

Onze koning Filip en koningin Mathilde staan op een verdienstelijke derde plaats, met respectievelijk 10% en 17%. Ze moeten koning Willem-Alexander (20%) en de Spaanse koningin Letizia (22%) nog laten voorgaan. (br.hln)


» Reageer (0)
20-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overleden meisje (10) verrast familie met kerstcadeaus

Overleden meisje (10) verrast familie met kerstcadeaus

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/3/12/20141219194614/media_xll_7356957.png

Lily-Mae McKinsty verloor in november haar maandenlange strijd tegen kanker. Het meisje overleed door een zeldzame tumor in haar hersenen. Haar ouders waren dan ook zeer ontroerd toen zij erachter kwamen dat hun dochter in het diepste geheim kerstcadeaus voor haar familie had gekocht.

"Toen Lily vorige maand overleed, waren mijn man Andrew, onze zoon Ethan en ik allemaal gebroken. We waren compleet uit het veld geslagen'', zegt Vicki, de 42-jarige moeder van Lily-Mae. "Onze hele wereld stortte in, we waren al plannen aan het maken voor de feestdagen en we verwachtten dat Lily er tegen die tijd nog zou zijn.''

Nadat het meisje, dat in de Britse stad Chelmsford woonde, stierf, ging haar familie haar spullen opruimen, meldt de Mirror. "We waren geschokt toen we Andrews creditcardgegevens in haar notitieboekje zagen staan.'' Nadat haar ouders hadden uitgezocht waarvoor Lily de gegevens had gebruikt, viel het kwartje. "Ons prachtige, speciale meisje had voor ons allemaal stiekem kerstcadeautjes gekocht.''

Nu krijgt het gezin om de paar dagen een pakketje per post. "Het is erg emotioneel als we ze openmaken, maar het troost ook'', zegt Vicki. "Lily dacht over alles na en was erg georganiseerd. Ik weet hoe blij dit haar moet hebben gemaakt.''

De drie gezinsleden kregen al een bandana in hun favoriete kleur. "Een echt speciaal cadeautje was een knuffelbeer, waarmee we Lily wilden begraven. Maar nadat haar grote broer het zag, wilde hij het zelf houden als herinnering aan zijn zusje.''

De ouders van Lily nemen het meisje het niet kwalijk dat ze zonder vragen de creditcard heeft gebruikt. "Hier zouden wij nooit boos over kunnen worden. Ze was erg slim en het is fantastisch om te zien wat voor cadeautjes zij voor ons heeft uitgezocht. We weten niet wat er nog komt, maar elk pakje is een speciaal cadeautje van Lily.'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Licht op groen voor tuinbrug over Thames in Londen

Licht op groen voor tuinbrug over Thames in Londen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/9/1/20141219224116/media_xll_7357201.jpg

De burgemeester van Londen heeft de plannen voor een tuinbrug over de rivier Thames definitief goedgekeurd. De bouw van de brug, de negentiende die de oevers van de Thames in de Britse hoofdstad verbindt, zou volgend jaar kunnen beginnen. De kost ervan wordt geraamd op 175 miljoen pond (222 miljoen euro).

De tuinbrug, met een lengte van 366 meter, zou een plaats krijgen tussen Waterloo Bridge en Blackfriars Bridge. Volgens een persbericht van burgemeester Boris Johnson zullen er op de nieuwe brug "270 bomen staan, net als struiken, klimplanten, heggen en bloemen". De constructie zal elke dag gratis te betreden zijn, via liften aan beide zijden, van 6 uur tot middernacht.

"De tuinbrug zal een fantastische nieuw baken vormen voor Londen en een steun voor de heropleving en de economische groei op beide oevers van de Thames", zegt burgemeester Johnson. "Hij zal een verrukkelijke oase van rust creëren in het hart van onze stad en de plannen om meer mensen aan het wandelen te krijgen, een duw in de rug geven." Er worden zeven miljoen wandelingen per jaar over de brug verwacht.

De Garden Bridge is ontworpen door de Britse architect Thomas Heatherwick, die bijvoorbeeld ook de schaal creëerde voor de olympische vlam van de Spelen in Londen in 2012.

De tuinbrug, die in 2018 af zou moeten zijn, wordt de negentiende brug over de Thames in Londen. De meest recente brug is de Millennium Bridge, een stalen voetgangersbrug die in 2001 geopend werd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dat de afwasmachine ook dit kan poetsen?

Wist je dat de afwasmachine ook dit kan poetsen?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/4/6/20141127121414/media_xll_7305516.jpg

Je vaatwasmachine kan je leven heel wat makkelijker maken, het internet is gevuld met tips over de verborgen talenten van je afwasmachine. Dit toestel kan je helpen bij het reinigen van een vuil toetsenbord of een grote hoeveelheid aardappelen.

De Britse krant Daily Mail testte de populairste trucjes uit en zegt welke lastige taakjes echt makkelijker worden dankzij de vaatwas.

Als je eerst de modder van je laarzen veegt en dan de binnenzolen eruit haalt, kun je ze op hun kant in het bovenste rekje van je afwasmachine leggen. Het resultaat zijn propere schoenen. Een nadeel is dat ze erg nat zijn en toch 24 uur nodig hebben om te drogen. Veel makkelijker is om je laarzen snel af te spuiten met water en daarna proper te borstelen.

Een toetsenbord poetsen is geen sinecure. Om gesukkel te voorkomen, kun je het in de vaatwas leggen. Je mag wel geen detergent gebruiken en het bord moet twee dagen drogen voor je het terug gebruikt om een ramp te voorkomen. Experts waarschuwen wel dat het binnenwerk van een toetsenbord erg gevoelig is, dus dit onderdompelen in water is volgens hen niet het beste idee.

Fruit en groenten kunnen je ook kuisen in de vaatwas. Als je bijvoorbeeld confituur wil maken, kun je zo heel wat tijd besparen. Ook kun je perfect zo aarde van aardappelen verwijderen.  Let er wel bij op hoe je alles plaatst. Het is belangrijk de vuilste groenten en fruit onderaan te leggen, zodat het weggespoelde vuil de andere inhoud zo min mogelijk raakt.

Speelgoedfabrikanten beweren dat de vaatwas het perfecte toestel is om modder en ander vuil van plastic speelgoed te krijgen. Het probleem is dat speeltjes klein zijn en veel verschillende verwijderbare onderdelen hebben. De beste manier om alles heel en volledig te houden, is het speelgoed in stoffen zakjes te stoppen. Deze methode is minder efficiënt voor badspeeltjes. Barbiepoppen, en zeker de perfecte kapsels, komen een beetje vreemd uit de afwasmachine.  

Ook stof en spinnenwebben op glazen lampenkappen en andere lichtornamenten kun je zo verwijderen. Fijn glas of stukken met gouden versieringen stop je beter niet in het toestel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de verrassende dader van jouw muggenbeten

Dit is de verrassende dader van jouw muggenbeten

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/14/3/20141219125944/media_xll_7356033.jpg

Niet de bekende huissteekmug heeft het op ons gemunt, maar zijn tweelingzusje zorgt voor de meeste overlast. Ongeveer 70 procent van de muggenbulten wordt veroorzaakt door deze variant.

Dat staat in een onderzoek van muggendeskundigen van de universiteit van Wageningen, dat vandaag op de Nederlandse Entomologendag wordt voorgesteld. De onderzoekers hebben 581 platgeslagen muggen onderzocht die in de eerste weken van september zijn opgestuurd. Ook analyseerden zij bijna duizend waarnemingen.

Vorig jaar werd nog aangenomen dat het tweelingzusje alleen ondergronds voorkwam. Nu blijkt de tweelingmug veel vaker mensen steekt dat de gewone huissteekmug.

Dat komt omdat de molestus variant een grote voorkeur heeft voor bloed van zoogdieren, terwijl de gewone mug het liefst vogels steekt. De molestus variant blijft in tegenstelling tot de gewone mug in de winter actief.

Muggen kunnen ernstige ziektes overbrengen zoals het West-Nijlvirus en knokkelkoorts. Dat is tot nu toe in Nederland niet voorgekomen, maar onderzoekers en de overheid houden de opkomst van nieuwe muggensoorten scherp in de gaten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De stad die geen boetes uitdeelt, maar kerstkaartjes

De stad die geen boetes uitdeelt, maar kerstkaartjes

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/11/3/20141220035548/media_xll_7357458.jpg

Het was waarschijnlijk even schrikken voor de 27-jarige Christina Olbert toen ze van op afstand een briefje onder haar ruitenwissers zag steken. In plaats van een boete werd de vrouw echter op een aangename verrassing getrakteerd, want de politie in het Duitse Walldorf knijpt voor de feestdagen een oogje dicht. Dat schrijft het Duitse Bild.

Een fikse boete voor illegaal parkeren had de kerstpret flink kunnen bederven, maar de plaatselijke politie bleek het om die reden bij een waarschuwing te houden. "Prettige feestdagen", staat onderaan het briefje nog te lezen.

http://static1.hln.be/static/photo/2014/13/12/4/20141220035912/media_xll_7357459.jpgDe vrouw zond de foto's van de kerstwensen naar de Duitse krant Bild. (br.hln)


» Reageer (0)
19-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindejaarsvuurwerk Gent in teken van Luc De Vos

Eindejaarsvuurwerk Gent in teken van Luc De Vos

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/13/1/20141219121135/media_xll_7356151.jpg

Het eindejaarsvuurwerk in Gent brengt op 31 december hulde aan Luc De Vos, de overleden frontman van Gorki. Groep Vangelabbeek uit Lanaken zorgt ervoor dat de knallen gelijklopen met de muziek van Gorki. Vanaf 23 uur zal er aan de Veerkaai, waar het vuurwerk dit jaar gevolgd kan worden, achtergrondmuziek weerklinken van Luc De Vos.

Op een groot ledscherm worden foto's en teksten van hem geprojecteerd. "Het moet een feestje worden ter ere van hem. Iedereen weet dat hij van feestjes hield", zegt schepen van Cultuur Annelies Storms. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drink dit en je slaapt bijna 90 minuten langer

Drink dit en je slaapt bijna 90 minuten langer

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/13/11/20141219142353/media_xll_7356491.jpg

Zet je doos kamillethee maar aan de kant. Nieuw Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de dagelijkse consumptie van kersensap helpt 84 minuten per nacht langer te slapen.

Onderzoekers aan de universiteit van Louisiana lieten zeven volwassenen die kampten met slapeloosheid 0,4 liter kersensap per dag drinken gedurende twee weken. De twee volgende weken namen ze geen sap op maar wel een placebodrankje. Daaruit blijkt dat het sap van deze vruchten leidt tot 84 minuten extra slaap per nacht.  

Kersensap is een natuurlijke bron van de stof melatonine, dit natuurlijke hormoon stimuleert een gezonde biologische klok. Het aminozuur tryptofaan heeft hetzelfde effect. De rode pigmenten in kersensap bevatten een enzym dat ontstekingen beperkt en de afbraak van tryptofaan vertraagt, daardoor is de stof langer werkzaam in je lichaam. Vooral de variant Montmorency is rijk aan deze bestanddelen.

Je kampt met slapeloosheid als je meer dan drie nachten per week moeite hebt om te slapen. Professor Greenway gelooft dat het sap een veiligere manier is om je slaapkwaliteit te verbeteren, omdat je geen risico loopt op bijwerkingen. Pillen verhogen bijvoorbeeld de kans op valpartijen bij ouderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuw blijft uit, skivakanties vallen in het water

Sneeuw blijft uit, skivakanties vallen in het water

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/11/12/20141219100226/media_xll_7355877.jpg

Vlak voor de grote uittocht zijn de Alpen nog zo groen als gras. Steeds meer wintersporters houden via sneeuwsites en ski-apps angstvallig de weerberichten in de gaten. Last minutes naar de sneeuwloze skigebieden kan je voor een prikje boeken.

Er ligt amper sneeuw in skigebieden. En het beetje dat valt, smelt door te hoge temperaturen en regenbuien. "We hebben heel veel mensen op de site die naar het weerbericht kijken", zegt Arjen de Graaf, ski-expert van wintersporters.nl.  "Tienduizenden keren per dag worden de kaarten met sneeuwhoogtes en weerberichten bezocht.''

Te warm
Niet zo verwonderlijk. In laaggelegen gebieden is tot wel driekwart van de skiliften dicht. In Frankrijk zelfs meer dan 90 procent. Zelfs met sneeuwkanonnen lukt het niet een fatsoenlijke piste aan te leggen. Te warm. Het sneeuwt niet, het regent. In Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië ligt amper sneeuw in de lagergelegen skigebieden. Iedereen trekt hogerop, waardoor er vaak files ontstaan aan de skiliften.

Gok
Eigenlijk is skiën met kerst een gok. De Graaf houdt zijn hart vast voor wie vandaag of morgen vertrekt. "In de tweede vakantieweek wordt het wat beter. Of je moet hoog gaan. Boven de 2000 meter is het prima. Ook nu. Als je volgende maand gaat, kun je overal skiën.''

Wie heeft geboekt bij een reisorganisatie met 'sneeuwgarantie' kan omboeken naar een hogergelegen skigebied of soms zelfs het geld terugkrijgen. Maar dat ligt niet altijd even makkelijk. Elke reisorganisator hanteert andere regels en daar wordt niet van afgeweken. De touroperators willen zo ook vermijden dat klanten lukraak en op het laatste ogenblik willen annuleren of omboeken.

Beter wachten tot krokusvakantie
Dat er op veel plaatsen dit jaar weinig sneeuw is gevallen, is geen uitzondering, zo blijkt uit de statistieken. "De kerstvakantie is nooit sneeuwzeker", zeggen weerkundigen. "December is altijd een spannende maand", beaamt Roel Van den Bekerom van Wintersporters.be. "Wil je zekerheid, kies dan voor een hoger gebied of stel je trip uit naar de krokusvakantie." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woordenboekverkoop blijft dalen, zij het minder sterk

Woordenboekverkoop blijft dalen, zij het minder sterk

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/16/14/20141218132658/media_xll_7353689.jpg

Het klassieke papieren woordenboek wordt elk jaar minder verkocht en moet het vooral nog hebben van scholen waar leerlingen geen gebruik mogen maken van een digitaal woordenboek tijdens de examens. Dat zegt de Nederlandse nieuwswebsite NRC Q na een bevraging naar aanleiding van het Groot Dictee der Nederlandse Taal van woensdagavond.

In Nederland werden dit jaar tot en met november 5 procent minder woordenboeken verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, in Vlaanderen zelfs 8 procent minder. De daling is wel kleiner dan de jaren voordien.

In het Nederlandse taalgebied zijn momenteel nog maar twee woordenboekmakers actief, waar er enkele jaren geleden nog vier waren. Enkel Unieboek - Het Spectrum (Prisma) en Van Dale blijven nog over. Zij zien de verkoop van het klassieke papieren woordenboek al jaren afnemen, al blijft papier voorlopig wel nog verantwoordelijk voor ruim de helft van de omzet. Dat is echter voornamelijk te danken aan scholen en aan pockets, die een pak vlotter blijken te verkopen dan reguliere, 'dikke' edities.

Op het vlak van omzet was de daling van de woordenboekenverkoop dit jaar nog duidelijker: met 8 procent in Nederland en 14 procent in Vlaanderen. In 2012 en 2013 ging die omzet bovendien ook al met respectievelijk 15 en 20 procent (Nederland) en 18 en 17 procent (Vlaanderen) achteruit. Dat de omzetkrimp dit jaar iets kleiner is, zou onder meer te danken zijn aan nieuwe initiatieven om woordenboeken hipper te maken zoals fluorescerende covers (Prisma) en het volop mikken op de digitale markt, naast 'bijverdiensten' zoals de boekenreeks en scheurkalenders van 'Taalvoutjes' (Van Dale). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevestigd: wie zich jonger voelt, leeft langer

Bevestigd: wie zich jonger voelt, leeft langer

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/2/4/20141219084404/media_xll_7355749.jpg

Jong van geest en met een roze bril door het leven stappen: de volksmond weet al langer dat het een succesrecept is voor een langer leven. Maar nu geeft de wetenschap het cliché ook gelijk. Onderzoekers aan de University College London ontdekten dat wie zich jonger voelt dan zijn echte leeftijd, 41 procent minder kans heeft om te sterven in de komende 8 jaar.

Hun bevindingen publiceerden ze in het Amerikaanse vaktijdschrift JAMA Internal Medicine. De onderzoekers volgden 6.500 Britten van 52 jaar en ouder, met een gemiddelde leeftijd van 65,8 jaar. Van de deelnemers die zich ten minste drie jaar jonger voelden dan ze in werkelijkheid waren, overleed 14,3 procent binnen acht jaar. Bij mensen die zich minimum één jaar ouder voelden was dat maar liefst 25 procent. Opmerkelijk is dat een ruime meerderheid van de ondervraagden zich jonger voelt, namelijk zeven op tien personen. Een kwart voelt zich exact zijn kalenderleeftijd, en slechts 5 procent voelt zich ouder. (br.hln)


» Reageer (0)
18-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europees Hof: Zwaarlijvigheid kan een handicap zijn

Europees Hof: "Zwaarlijvigheid kan een handicap zijn"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/13/1/20141218171258/media_xll_7353601.jpg

Zwaarlijvigheid kan beschouwd worden als een handicap als het de betrokkene belet volledig aan het beroepsleven deel te nemen. Dat stelt het Europees Hof van Justitie donderdag in een arrest.

Het Hof deed uitspraak in de zaak van een Deen die werkte als kinderoppas in dienst van de gemeente. In 2010 werd hij ontslagen en hoewel er een andere reden werd opgegeven, kwam zijn zwaarlijvigheid daarbij wel ter sprake. De vakbond stapte naar de Deense rechtbank, die op zijn beurt het Europees Hof om verduidelijking verzocht.

Het Hof stelt dat in het Unierecht geen sprake is van discriminatie op grond van zwaarlijvigheid in het bijzonder. Er is wel een verbod op discriminatie van personen met een handicap. Het Hof oordeelt dat de zwaarlijvigheid van de werknemer onder het begrip handicap valt, als ze leidt tot een beperking die het gevolg is van aandoeningen die de persoon kunnen beletten volledig en op voet van gelijkheid aan het beroepsleven deel te nemen. Het is aan de nationale rechter om te oordelen of de zwaarlijvigheid van de kinderoppas hieronder valt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stroomfactuur op 1 januari tot 35 procent duurder

Stroomfactuur op 1 januari tot 35 procent duurder

http://static3.hln.be/static/photo/2014/5/12/12/20141218075343/media_xll_7352682.jpg

De elektriciteitsrekening van elke Vlaming stijgt op 1 januari 2015 met gemiddeld 11 tot zelfs 35 procent. Dat heeft alles te maken met de verhoging van de distributienettarieven die vrijdag worden goedgekeurd door de VREG.

Dat er vanaf 1 januari een fikse prijsverhoging van uw elektriciteitsfactuur zit aan te komen is geen verrassing. De twee netbeheerders in Vlaanderen, Eandis en Infrax, zitten op een gigantische schuldenberg die onder meer is veroorzaakt door de subsidies voor zonnepanelen. De twee netbeheerders konden die kosten tot nu toe niet doorrekenen omdat de distributienettarieven bevroren waren tot het einde van 2014.

Eerder al waarschuwde de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, voor tariefverhogingen tot 30 procent. Uit betrouwbare bronnen bij meerderheid én oppositie in het Vlaams Parlement, lijkt het er op dat de elektriciteitsfactuur gaat stijgen van gemiddeld 11 tot gemiddeld 35 procent al naar gelang de intercommunale waar de verbruiker is aangesloten. Bij de intercommunales die bij Infrax zijn aangesloten (hoofdzakelijk in de provincie Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen) zou de stijging oplopen tot 35 procent. De intercommunales die zijn aangesloten bij Eandis zouden de prijsstijging beperken tot gemiddeld 11 procent. Dat heeft te maken met het feit dat Eandis in 2011 nog een tariefverhoging heeft doorgevoerd en Infrax niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfmaal minder wiegendoden in 20 jaar tijd

Vijfmaal minder wiegendoden in 20 jaar tijd

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/4/3/20141218070108/media_xll_7353048.jpg

Wiegendood komt in ons land vijf keer minder voor dan twintig jaar geleden. De statistieken van de doodsoorzaken die het Agentschap voor Zorg en Gezondheid zopas publiceerde, maken gewag van 19 overlijdens in 2012 door het 'Sudden infant death syndrome'. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"Dat cijfer naar nul herleiden, zal ons nooit lukken, maar 20 jaar geleden kwam wiegendood nog vijf keer vaker voor in Vlaanderen", zegt Gunnar Naulaers van het UZ Leuven. De gunstige evolutie is volgens de professor toe te schrijven aan de voorzorgsmaatregelen die steeds meer ouders in acht nemen zoals baby's op hun rugje te laten slapen en niet roken tijdens en na de zwangerschap. De alarmtoestellen uit de babywinkels spelen niet mee. "Het zijn stuk voor stuk 'uitvindingen' die in de jaren 80 niet heilzaam bleken en nu hun weg gevonden hebben in de commerciële wereld", aldus Naulaers. (br.hln)


» Reageer (0)
17-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vrouw van 300 kilo: Ik voel me een vies monster

De vrouw van 300 kilo: "Ik voel me een vies monster"

Klik op de foto om de video te bekijken


Leven met een lichaam dat 300 kilo weegt, we kunnen het ons amper voorstellen. Toch is het de realiteit voor de 24-jarige Amber. De vrouw weegt zo veel dat ze amper kan staan. "Ik voel me een vies, walgelijk monster", klinkt het.

Volgende maand begint het programma 'My 600-lb life' - vrij vertaald 'mijn leven van 300 kg' - aan zijn derde seizoen. Een van de deelneemsters is Amber, een 24-jarige vrouw uit Troutdale, Oregon. De vrouw weegt 660 pond, een dikke 300 kilogram.

Amber is op haar jonge leeftijd al zo morbide obees dat ze niet langer dan een paar minuten kan rechtstaan, laat staan wandelen. Haar hele lichaam doet pijn. "Mijn rug doet pijn, mijn schenen doen pijn", vertelt ze in een preview van het programma. "Ik moet me al zittend baden, anders lukt het niet."

De jonge vrouw weet dat ze zichzelf langzaam vermoordt met haar eetgewoontes, maar vreest dat ze zelf niet kan veranderen. Ze moest haar job al opgeven en is nu volledig afhankelijk van haar ouders, bij wie ze inwoont. "Ik voel me miserabel en gevangen. Ik heb mezelf en mijn ouders teleurgesteld."

In de serie zal Amber een levensgevaarlijke maagoperatie ondergaan om haar gewicht naar beneden te halen. Of ze daarna de goede kant opgaat, is nog niet bekend. Als ze dat niet doet, is ze volgens dokters echter een vogel voor de kat. "Ze zal sterven als ze niet afvalt", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Droombruiloft voor terminale bruidegom dankzij Facebook

Droombruiloft voor terminale bruidegom dankzij Facebook

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/15/3/20141217135423/media_xll_7351053.jpg

Erikjan Peels (30) en Yvette Maas (26) uit het Nederlandse Nuenen willen dolgraag trouwen. Tijd om te plannen en te sparen hebben ze niet, de bruidegom in spe heeft namelijk niet lang meer te leven door een hersentumor. Maar, dankzij twee vrijwilligers kunnen zij maandag al trouwen. Bijna kosteloos met alles erop en eraan.

Yvette wil niets liever dan naar het altaar worden gebracht door haar vader, schrijft Omroep Brabant. Door gebrek aan geld en de ernstige gezondheidsproblemen van haar aanstaande leek deze droom in duigen te vallen. Veel tijd om te plannen hebben ze ook niet.

Dankzij Kara Ernest uit Eindhoven is de droombruiloft van het stel nu toch binnen handbereik. De jongedame uit Eindhoven kende Erikjan en Yvette voorheen niet eens, maar was direct geraakt toen zij het verhaal via vrienden vernam. Samen met Stephanie van Vlerken, een vriendin van het stel, besloot ze een facebookactie te starten met een hartverwarmende oproep om "de hartewens" van de twee mogelijk te maken.

Binnen drie dagen geregeld
Nog geen week geleden plaatste Kara het bericht en binnen drie dagen was de bruiloft kosteloos en van A tot Z georganiseerd. Van make-up tot kapsters en van een drukkerij tot fotograaf, de hulp kwam razendsnel en uit alle hoeken.

De initiatiefneemster is diep ontroerd door de vele "overweldigende" reacties. "Trots op mijn netwerk, geraakt door de spontane betrokkenheid uit onverwachte hoeken, zonder ook maar ergens een commerciële input te proeven, staat iedereen klaar,'' schrijft ze.

Roze wolkje
Vooral het feit dat onbekende mensen een helpende hand boden, raakt de Nederlandse diep. "Het zwarte gat waar zij in leven is de afgelopen week lichtgrijs gekleurd doordat er stiekem af en toe een roze wolkje voorbij kwam.' Het is wel heel dubbel allemaal'', vertelt Kara aan Omroep Brabant. "Aangezien Yvettes vader ook ongeneeslijk ziek is, is het fantastisch dat haar droom toch werkelijkheid gaat worden."

Huwelijksnacht
De bruiloft stond gepland voor 14 januari, maar omdat de gezondheid van Erikjan steeds verder achteruitgaat is 'de dag van hun leven' verschoven naar 22 december. De plechtigheid zal plaatsvinden in een lokaal restaurant en het stel krijgt zelfs een officiële huwelijksnacht. Een plaatselijk hotel bood hen de bruidssuite aan.

De toekomstige bruid is in de zevende hemel. "Zo trots en blij dat wij op 22-12-2014 elkaar het jawoord gaan geven. Het wordt onvergetelijk!'', schrijft Yvette op haar facebookpagina (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schildpad helpt maatje uit de nood

Schildpad helpt maatje uit de nood

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Vriendschap kan toch mooi zijn, en soms ook handig. Deze schildpad raakte, om een onduidelijke reden, in een vervelende situatie terecht. Het dier lag namelijk hulpeloos op zijn rug, tot een kameraadje kwam helpen. Onder het gejuich van een bende toeschouwers duwt de tweede schildpad het dier weer op zijn poten.  (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de wraak van een vrouw op haar overspelige man en haar tweelingzus

Dit is de wraak van een vrouw op haar overspelige man en haar tweelingzus

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/0/0/20141217135711/media_xll_7351140.jpg

Ting Su (29) kroonde zichzelf tot koningin van de wraak door haar man en haar tweelingzus met wie hij een affaire had, naakt achter te laten op een drukke parking.

Cheng (30) had zich zijn affaire met de tweelingzus van zijn vrouw wellicht anders voorgesteld. Hij werd door zijn vrouw betrapt toen hij poedelnaakt met zijn maîtresse/schoonzus in de auto zat op een drukke parking. In een vlaag van paniek stapte het koppel uit de auto, waarna Ting Su prompt in de auto stapte en wegreed.

Getuige You Meng vond het voorval erg grappig: "Iedereen begon het tafereel te filmen. De man riep en bonkte met zijn vuist op het raam van de wagen, maar zij reed gewoon door", aldus Meng.

Ting heeft ondertussen de scheiding aangevraagd. Ze ontdekte de affaire tussen haar man en haar zus nadat ze zelf een tweeling op de wereld had gezet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is het meest romantische cadeau (en het is gratis)

Dit is het meest romantische cadeau (en het is gratis)

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/13/6/20141217103949/media_xll_7350711.jpg

Een romantische Ier heeft zijn vriendin verrast met mogelijk het schattigste cadeautje ter wereld. Hij schreef haar namelijk 365 liefdesbriefjes, eentje voor elke dag van het jaar, en stopte ze in een pot.

De schattige schrijfels zijn onderverdeeld in drie categorieën 'momenten en herinneringen', 'citaten en liedjesteksten' en 'redenen waarom ik van je hou'. De bedoeling van deze briefjespot is de gelukkige ontvangster elke dag van het jaar op te vrolijken.

"Ik ken mijn vriendin nu al acht jaar, dus ik heb genoeg materiaal. Ze was euforisch toen ze het kreeg, er kwamen zelfs traantjes aan te pas. Dat had waarschijnlijk te maken met de eindeloze hoeveelheid leesmateriaal dat ze nog voor haar had. Na 230 briefjes begon ik wel last van mijn pols te krijgen, maar de pijn was haar reactie helemaal waard."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heeft NASA het bewijs van leven op Mars gevonden?

Heeft NASA het bewijs van leven op Mars gevonden?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/12/14/20141217071101/media_xll_7349639.jpg

De wetenschap heeft zopas een belangrijke stap gezet in de zoektocht naar leven op andere planeten. Ruimterobot Curiosity, eigendom van NASA, heeft een piek in de uitstoot van methaan op Mars gemeten, wat wijst op de aanwezigheid van levende organismen. Ook werd voor het eerst definitief bewijs van organische moleculen gevonden.

Dat er op Mars een kleine hoeveelheid methaan aanwezig is, was al bekend. Het ging echter over zo'n kleine gehaltes dat dat niet echt als een aanwijzing voor leven werd beschouwd. De wetenschappers van NASA die zich met Curiosity bezighouden meldden vandaag echter dat de dure robot - goed voor zo'n 2,5 miljard dollar - een piek kon opmeten.

De wetenschappers hebben geen enkel idee waar het methaan vandaan komt, maar het zou wel eens kunnen wijzen op het bestaan van levende organismen op de rode planeet. De meest logische verklaring voor de aanwezigheid van methaan is immers dat het werd aangemaakt door bacteriën.

Olievelden of koeien
Op onze planeet komt CH4 in de natuur voor in samenhang met aardolie. Het wordt ook aangemaakt door bacteriën in de voormagen van runderen. Het idee dat er olievelden of koeien op Mars voorkomen, lijkt evenwel vergezocht.

De wetenschappers baseren zich voor hun vaststelling dat methaan op regelmatige basis op de Rode Planeet wordt uitgestoten, op meer dan twintig maanden van informatieverwerking. Curiosity stelde het methaan vast in de krater van Gale, waar de jeep in augustus 2012 plaats vatte.


De NASA meldde ook dat Curiosity verschillende Martiaanse chemicaliën heeft ontdekt in het poeder dat de robot uitboorde uit de Cumberland-rots. Het gaat om de eerste definitieve ontdekking van organische elementen in het Marsoppervlak. Het is wel niet duidelijk of die organismen zich op Mars zelf hebben gevormd of er gekomen zijn door een meteorietinslag.

Organische moleculen zijn geen bewijs van leven op Mars. Maar ze zijn op aarde wel de bouwstenen van alle leven en hun aanwezigheid wordt dan ook algemeen beschouwd als een absolute voorwaarde voor leven op Mars. (br.hln)


» Reageer (0)
16-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yoga is even goed voor het hart als joggen

Yoga is even goed voor het hart als joggen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/2/9/20141216151304/media_xll_7348524.jpg

Yoga is een goede manier om jezelf te beschermen tegen hartziekten, zeker wanneer je meer intensieve sporten niet aankan. Dat suggereren de resultaten van een Nederlandse studie.

Het Nederlandse onderzoeksteam bestudeerde 37 rapporten waar in totaal 3000 mensen aan meewerkten. Professor Myriam Hunink van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam onderzocht de invloed van yoga op de gezondheid van het hart. In vergelijking met een passieve levensstijl had yoga aanzienlijke voordelen, het werd in verband gebracht met een lager risico op obesitas, een hoge bloeddruk en een verhoogde cholesterol. Dit zijn allemaal risicofactoren voor de gezondheid van het hart. In vergelijking met andere sporten, zoals een fikse wandeling of joggen, was yoga niet beter of slechter voor het hart.

Experts menen dat yoga voordelig voor je gezondheid is omdat deze bewegingsvorm de spieren en de ademhaling activeert. Hierdoor komt er meer zuurstof in het lichaam terecht en neemt de bloeddruk af. Daarnaast zou het kalmerende effect een verklaring kunnen zijn. Stress werd al in het verleden in verband gebracht met hartziekten en een hoge bloeddruk.

Yoga is een oude vorm van lichaamsbeweging die zich concentreert op sterkte, flexibiliteit en ademhaling. Deze workout heeft voordelen voor zowel de mentale gezondheid en het lichaam. Er zijn verschillende types van yoga: tantrische, hatha en ashtanga. Maar veel van deze types zijn niet intensief genoeg om je hart en longen te trainen. Het is geen spierversterkende workout. Gezondheidsexperts zeggen dat we twee of meerdere dagen per week intensief zouden moeten sporten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame noordelijke witte neushoorn gestorven

Zeldzame noordelijke witte neushoorn gestorven

http://static2.hln.be/static/photo/2014/7/4/1/20141215210057/media_xll_7347421.jpg

Een van de zes nog bekende noordelijke witte neushoorns in de wereld is dit weekend in een safaripark in de Amerikaanse stad San Diego overleden. Angalifu leed aan ouderdomskwalen en is ongeveer 44 jaar geworden, liet de dierentuin vandaag weten.

In de dierentuin van San Diego is er nog een oude vrouwtjesneushoorn. Verder is er in een dierentuin in Europa nog een exemplaar en zijn er drie dieren in Afrika bekend. Randy Rieches van het safaripark spreekt daarom over een "verschrikkelijk verlies voor ieder van ons. Niet alleen omdat hij hier in het park zo geliefd was, maar ook omdat zijn dood het uitsterven van deze prachtige soort dichterbij brengt". De verzorgers hebben sperma van het dier verzameld. Zij hopen dat later te kunnen gebruiken, als er betere voortplantingstechnieken zijn ontwikkeld.

De noordelijke witte neushoorn is volgens de dierentuin door de praktijken van stropers bijna geheel uitgeroeid. De dieren worden gedood om hun hoorns die een geneeskrachtige substantie zou bevatten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meest romantische kerstcadeau ooit is te koop: eiland in vorm van hart

Meest romantische kerstcadeau ooit is te koop: eiland in vorm van hart

http://static1.hln.be/static/photo/2014/13/16/7/20141216181724/media_xll_7349422.jpg

Sommigen kopen juwelen, anderen parfum maar tortelduifjes die elkaar met kerst spectaculair willen verrassen kunnen een hartvormige Canadees eiland op de kop tikken voor minder dan een miljoen euro. Een koopje!

Blueberry Island bevindt zich in de provincie Quebec middenin het prachtige Laurentiden gebergte maar is toch zeer centraal gelegen want na slechts 45 minuten bollen, sta je al in Montreal.

Voor omgerekend 794.000 euro krijg je naast een schitterende brok natuur in het meer van l'Achigan ook nog een chalet, sauna, klein strand en aanlegsteiger met bootje.  Privacy verzekerd! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flitsmarathon is woord van het jaar

Flitsmarathon is woord van het jaar

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/5/5/20141216061628/media_xll_7348085.jpg

Het woord 'flitsmarathon' is door woordenboekenuitgever Van Dale uitgeroepen tot woord van het jaar in Vlaanderen. Dat maakte Van Dale deze ochtend bekend in een persmededeling.

Van 25 november tot en met 15 december kon er gestemd worden op de tien genomineerde woorden. Het woord 'flitsmarathon', dat gedefinieerd wordt als "een politieactie waarbij de hele dag intensief geflitst wordt", haalt het met 24 procent van de stemmen. Op de tweede plaats prijkt de boterhammentaks, gevolgd door de kamikazecoalitie.

Daarnaast werden er nog telkens vijf woorden verkozen in vijf categorieën. In de categorie jongerentaal gaat de eerste plaats naar de 'onesie', een ruimzittend, uit één deel bestaand huis- of pyjamapak dat alleen hoofd, handen en voeten vrijlaat, gewoonlijk met een ritssluiting aan de voorkant, soms met een capuchon. In de categorie lifestyle wint de 'overschotdoos', wat zo veel wil zeggen als een doggybag. 'Loomen', het aan elkaar knopen tot een armband of een ander object van gekleurde elastiekjes met een soort haaknaald op een weefbord, krijgt het meeste stemmen in de categorie sport en amusement. In de categorie economie is dat de 'perenboycot', het niet meer invoeren van peren - door Rusland - als pressiemaatregel en in de categorie politiek gaat het om het 'Maggie-effect', met name het effect dat bij verkiezingen het verlies voor een traditionele partij beperkt blijft dankzij de monsterscore van een enkele politicus - naar politica Maggie De Block.

In Nederland is de 'dagobertducktaks' verkozen tot woord van het jaar 2014. Met de dagobertducktaks doelen onze noorderburen op een speciale belasting die wordt geheven over het vermogen van superrijke mensen, oftewel een superrijkentaks. Nog in de Nederlandse top drie staan 'moestuinsocialisme' en 'stemfie'.

Vorig jaar ging de titel in Vlaanderen naar het woord 'selfie', een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met behulp van een smartphone. Eerdere winnaars waren 'frietchinees' (2012), 'stoeproken' (2011), 'tentsletje' (2010), 'ontvrienden' (2009), 'swaffelen' (2008) en 'bokitoproof' (2007). (br.hln)


» Reageer (0)
15-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit verklaart waarom honden agressief worden

Dit verklaart waarom honden agressief worden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/13/1/20141215161219/media_xll_7346461.jpg

Honden worden angstiger en agressiever door gebrek aan spel en beweging. Daar vrezen experts voor na een studie bij 4.000 Britse baasjes.

Onderzoekers aan de universiteit van Bristol hebben na een rondvraag bij 4.000 hondeneigenaars een duidelijke band ontdekt tussen speeltijd en gedragsproblemen. Dit is bijvoorbeeld zenuwachtig worden als ze alleen zijn, ongehoorzaamheid en snauwen naar andere dieren.

Een op de vijf Britse hondeneigenaars speelt zes keer per dag met zijn of haar huisdier. De helft speelt twee tot drie keer per dag en bij tien procent beperkt zich dat tot één keer. De populairste spelletjes zijn worstelen, achtervolgen en met speeltjes smijten. Tennisballen, zachte plastic speeltjes die geluid maken, rubberen ballen en touwen zijn de populairste voorwerpen om de dieren te entertainen.

Hoewel de onderzoekers niet zeker zijn of minder spelen de oorzaak van agressief gedrag is, zeggen ze dat spelletjes voor belangrijke intellectuele stimulatie en beweging zorgen.  Volgens dierenarts Mark Evans vertonen honden die minder spelen meer gedragsproblemen. Volgens onderzoekster Emily Blackwell houden honden zoveel van spelen dat ze bewust vertragen of hun strategie veranderen om de pret langer te laten duren. Zo lopen ze minder snel als hun baasje hen achternazit, zodat het spelletje langer blijft duren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppel 70 jaar gescheiden door oorlog, nu getrouwd dankzij Facebook

Koppel 70 jaar gescheiden door oorlog, nu getrouwd dankzij Facebook

http://oi59.tinypic.com/n1zfiw.jpg

De tweede wereldoorlog rukte hen uit elkaar. Zeventig jaar lang verloren ze elkaar uit het oog. Via Facebook vonden Antonia (86) en Giovanni (89) de liefde terug en mekaar. Zaterdag zijn ze getrouwd.

Het ontroerende liefdesverhaal van Antonia Gottifredi et Giovanni Molinari start gelijk met het uitbreken van de tweede wereldoorlog in Italië. Pas verloofd met zijn geliefde moet Giovanni naar het front. Antonia belooft op hem te wachten maar dan komt haar toekomstige echtgenoot terecht in een concentratiekamp, schrijft La Repubblica.

Te laat
Eén keer bevrijd, blijft Giovanni discreet om zijn verloofde niet in de problemen te brengen. Wanneer hij toch eindelijk weer opdaagt, is het te laat. De jonge vrouw is getrouwd met een andere man met wie ze twee kinderen zal krijgen. Giovanni zet eveneens een punt achter het liefdesverhaal en sticht later zelf een gezin.

Alleen
De tijd schrijdt onverbiddelijk verder en het is 2014. Antonia en Giovanni gaan weer alleen door het leven nadat hun respectievelijke man en vrouw gestorven zijn. Ze voelen zich erg eenzaam. Met de hulp van hun kleinkinderen ontdekken ze Facebook. De tachtigjarigen creëren een profiel. De twee vroegere tortelduifjes vinden elkaar opnieuw. Een Facebookpost doet het liefdesvuur heropflakkeren.

Ceremonie
Wanneer ze elkaar weer ontmoeten, begint alles opnieuw zoals zeventig jaar geleden. "Giovanni is nog net zo romantisch als toen", vertelt Antonia over haar geliefde. "Hij bedelft me onder de rozen en invitaties voor een etentje. Zaterdag is het koppel getrouwd in de kerk van Bellano in het gezelschap van enkele intimi. "Een ontzettend ontroerende ceremonie", aldus Flavia, het kleinkind van Antonia. Echte liefde roest immers niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stripomslag van Hergé verkocht voor 540.000 euro

Stripomslag van Hergé verkocht voor 540.000 euro

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/3/13/20141214200744/media_xll_7344598.jpg

De stripomslag van het Kuifje-album "De scepter van Ottokar" is gisteren geveild voor 539.880 euro. Dat meldt veilinghuis Million. Dat is een record voor een omslag van Hergé. De kaft was geschat op 350.000 euro.

De veiling van originele Frans-Belgische strips vond plaats zowel in Brussel als in Parijs. De opbrengst was vooraf geraamd op anderhalf miljoen euro, maar de uiteindelijke veiling bracht een pak meer op: 1,89 miljoen euro. 85 procent van de 101 items vonden een koper. De kopers waren afkomstig uit vier continenten.

Een tekenplank van Franquin wisselde voor 112.540 euro van eigenaar. Een inkttekening van Gotlib uit 1971 bracht 51.968 euro op. De oorspronkelijke schatting: tussen de 9.000 en 10.000 euro. Een omslag van Olivier Blunder van Greg, gepubliceerd in 1971 werd geveild voor 10.240 euro. De jeugdreeksen van Albert Uderzo, Jehan Pistolet et Luc Junior gingen elk voor 19.200 euro over de toonbank. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Botsende sterrenstelsels zorgen voor verbluffend vuurwerk

Botsende sterrenstelsels zorgen voor verbluffend vuurwerk

http://static3.hln.be/static/photo/2014/7/15/2/20141215115226/media_xll_7346072.jpg

Rond deze tijd van het jaar is vuurwerk niet ongewoon maar ook in de ruimte vinden er dan spectaculaire lichtshows plaats wanneer twee sterrenstelsels met elkaar in botsing komen.

Op 130 miljoen lichtjaren van onze Aarde vindt er een verbluffend kijkspel plaats. Er is een botsing gaande tussen de spiraalsterrenstelsels NGC 2207 en IC 2163, die beide gelegen zijn in het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major).

Het gaat eigenlijk om een soort samensmelting van deze twee stelsels die duidelijk voor heel wat dynamiek zorgt en dat levert een prachtige vertoning op. Het hele gebeuren wordt waargenomen met de Hubble en de Chandra röntgenruimtesatelliet van de NASA. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man doet kerstoproep om ouders te vinden die hem achterlieten in luchthaven

Man doet kerstoproep om ouders te vinden die hem achterlieten in luchthaven

http://static1.hln.be/static/photo/2014/17/11/14/20141215105206/media_xll_7345949.jpg

Hij heet Steven Hydes, maar staat bekend als Gary Gatwick. Hij was pas tien dagen oud toen hij in april 1986 werd aangetroffen in het vrouwentoilet van de luchthaven Londen Gatwick, gewikkeld in een laken. Hydes in nu 28 en vraagt met Kerst aan zijn biologische ouders contact op te nemen met hem.

"Weer een jaar voorbij, al 28 kerstmissen en tien jaar zoeken. Nog altijd weet ik niet wie mijn echte ouders zijn", schrijft hij op Facebook.

Een DNA-test onthulde dat de ouders van Steven uit vijf verschillende landen afkomstig kunnen zijn: Engeland, Schotland, Ierland, Duitsland of Frankrijk.

"Ergens moet iemand informatie hebben die me vooruit kan helpen in mijn zoektocht. Mijn moeder of vader hebben deze pagina misschien wel geliked", zegt Steven op zijn Facebookpagina.

"Laat me astublief iets weten, in alle vertrouwen. Zelfs het kleinste beetje informatie kan me misschien helpen". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auto's worden steeds op latere leeftijd afgedankt

Auto's worden steeds op latere leeftijd afgedankt

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/5/7/20141214053148/media_xll_7343512.jpg

Een Belgische wagen wordt op steeds latere leeftijd afgedankt. Gemiddeld belandt een vierwieler in ons land nu na 15,1 jaar op het autokerkhof. In 2001 werd een auto gemiddeld 12,9 jaar oud. Dat blijkt uit cijfers van Febelauto, het Belgische beheersorganisme voor afgedankte voertuigen, zo schrijft De Zondag.

Febelauto ziet twee mogelijke verklaringen: "Auto's zijn beter gemaakt dan vroeger en houden het langer vol. Ze hebben bijvoorbeeld minder roestproblemen. Maar automobilisten blijven ook gewoon langer met hun wagen rijden omwille van de crisis."

De meeste wagens die werden afgedankt in 2014, werden gebouwd in het jaar 1999. In de statistieken van Febelauto staan ook 67 wagens gebouwd in 2014. Gloednieuwe wagens dus, die het toch snel tot de schroothoop hebben geschopt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisjes kiezen studie nog erg traditioneel

Meisjes kiezen studie nog erg traditioneel

http://static1.hln.be/static/photo/2014/8/6/12/20141215050337/media_xll_7345332.jpg

Meisjes kiezen vandaag nog dezelfde studierichtingen als vijftig jaar geleden. Dat leert een onderzoek van de VUB, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

VUB-­sociologen Ignace Glorieux en Ilse Laurijssen gingen na voor welke richtingen jongeren zich inschreven in 1958, 1988, 2005 en 2011. Daaruit bleek dat het aandeel meisjes­-jongens opvallend stabiel was. Meisjes zijn vooral terug te vinden in richtingen die op de mens, cultuur of het menselijk lichaam slaan. Technologie blijft een mannenzaak.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is verbaasd door de bevindingen. Zij wil inzetten op een betere studieoriëntering, zonder meisjes in een bepaalde richting te dwingen. (br.hln)


» Reageer (0)
14-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een behaloze week: deze vrouw testte het uit

Een behaloze week: deze vrouw testte het uit

http://static1.hln.be/static/photo/2014/4/11/7/20141214151252/media_xll_7340407.jpg

Voor heel wat vrouwen is een beha een onrechtstreekse vorm van zelfvertrouwen: het stukje stof 's ochtends aantrekken zorgt ervoor dat je gerust de dag kunt doorkomen. Voor heel wat dames kan het dan ook een nachtmerrie zijn om zonder lingerie over straat te lopen. Kristin Chirico, een jonge vrouw met een D-cup, testte uit hoe het nu voelt om een week zonder beha te leven. Dit zijn haar bevindingen.

Dag 1
"Ik maak me klaar voor mijn eerste dag zonder beha en loop het kantoor binnen. Het voelt ondoordacht, eng en gevaarlijk. Alsof ik in de auto stap en mijn gordel niet aandoe en daardoor de wet breek. Ik kies ervoor om eerlijk te zijn tegen mijn (vrouwelijke) collega's en licht hen in over mijn experiment. Hun 'koele' reacties schrikken me af. Ze lijken niet verbaasd over de vorm van mijn borsten waardoor ik me afvraag of ze er altijd zo bijhangen. Voor de rest van de dag ga ik behoedzaam door het leven: ik verlaat mijn bureau niet zonder reden en kijk regelmatig in de spiegel. Doorheen de dag blijft een gevoel overheersen: ik voel me ontzettend naakt."

Dag 2
"Vandaag voel ik me wat moediger en kies voor een bloemenjurkje. Gedurende één seconde geniet ik van het vrije en luchtige gevoel en het feit dat ik me geen zorgen moet maken over welke beha ik onder het kleed moet aantrekken. Eenmaal aangekomen op kantoor dringt de realiteit weer tot me door en voel ik me slecht door mijn borsten: ze zijn niet gelijk. Het is alsof ik mijn diepste geheim met de wereld deel, hoewel ik weet dat alle borsten na verloop van tijd niet meer zo stevig zijn. Dat is gewoon de zwaartekracht."

Dag 3
"Ik kies voor een gewone t-shirt en alweer beginnen de stemmetjes in mijn hoofd tegen me te praten. Wanneer ik in de spiegel kijk, lijkt het alsof mijn borsten me aankijken met puppy-ogen. Ze kijken me aan alsof ze spijt hebben van hoe ze eruit zien. Door hun toedoen voel ik me de hele dag slecht. Het enige wat ik wil is mijn rug buigen zodat ik kleiner lijk, maar ik doe net het tegenovergestelde. Ik haal mijn armen weg van voor mijn lichaam en alles lijkt oké. Geen vreemde blikken, geen kinderachtige opmerkingen. Ik besef dat mensen wel andere dingen te doen hebben dan zich zorgen te maken over mijn tepels."

Dag 4
"Vandaag ben ik optimistisch omdat ik ook ontdekt heb dat het uitlaten van mijn beha eigenlijk niet moeilijk of pijnlijk is. Wanneer mensen zeggen 'Ik kan me inbeelden hoe moeilijk het moet zijn' ben ik verrast dat ik hen moet tegenspreken. Het gaat zelfs zo gemakkelijk dat ik vergeet waarom ik me voorheen zoveel zorgen maakte om dat stomme stukje stof. Ik denk positief, maar wanneer ik een trap oploop, weet ik dat je soms écht wel een beha nodig hebt. Ook in de sportschool is het een verplicht stuk kledij dat je gewoon moet aanhebben."

Dag 5
"Op het feestje loopt het fout: ik mors per ongeluk drinken over mijzelf. Over mijn borsten. In het openbaar. Kort na het voorval spreekt een man me aan, of beter gezegd mijn boezem. Ik wéét gewoon dat hij weet dat ik geen beha draag, ik merk het aan de manier waarop hij tegen mijn tepels praat. Ik wil even lingerie aantrekken, maar wanneer ik het meisje in de hoek van de discotheek zie sukkelen met haar beha, bedenk ik me snel weer."

Dag 6
"Natuurlijk moet ik je ook het leukste deel vertellen. Wanneer je normaal 's avonds je beha uittrekt, ervaar je een fantastisch gevoel. Je voelt een last van je schouders vallen en bent eindelijk vrij. Wel, dat gevoel heb ik de hele dag."

Dag 7
"Ik sluit het experiment af in een wikkeljurk, een gewaagde keuze want het kleed brengt me vaak in gevaarlijke situaties - hello nippleslip. Gelukkig kan ik altijd net op tijd de schade beperken en ik ben dan ook erg droevig dat de week voorbij is. Wanneer ik denk aan een beha, associeer ik het met pijn en ongemak."

Conclusie
"De afgelopen week leerde ik dat:
- Ik alleen een beha moet dragen wanneer ik me er goed bij voel.
- Maar weinig mensen werkelijk opmerken dat ik geen beha draag.
- Een behaloze week vakantie voor je borsten is.
- Niemand zal zich zorgen zal maken over je tepels als jijzelf het ook niet doet." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij uit film Stuart Little levert bijna 230.000 euro op

Schilderij uit film Stuart Little levert bijna 230.000 euro op

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/15/14/20141213222403/media_l_7343369.jpg

Het schilderij was volgens de Hongaarse kunsthistoricus Gergely Barki na afloop van een tentoonstelling verkocht aan een joodse verzamelaar. Waarschijnlijk ontvluchtte de verzamelaar Hongarije in de aanloop naar of tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna is het spoor van het schilderij verloren gegaan.

Maar in 2009 dook het schilderij op aan de oppervlakte. Toen Barki, die aan een biografie van de schilder werkt, de film Stuart Little uit 1999, met de gelijknamige muis in de hoofdrol, bekeek, zag hij het bewuste doek boven een schoorsteen op de set.

Voor 500 dollar gekocht
De kunsthistoricus nam contact op met de filmstudio en uiteindelijk bleek dat een voormalige setbouwer van Sony het schilderij voor 500 dollar gekocht had bij een antiquair in Pasadena in Californië. De vrouw vond het perfect passen in de woonkamer van Stuart Little en zo belandde het schilderij in de film.

De startprijs voor doek was omgerekend 110.000 euro. De veiling kon op heel wat media-aandacht rekenen. De verkoper, die het doek van de setbouwer gekocht had, wenste anoniem te blijven.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame fotosessie: prins George in kersttruitje

Zeldzame fotosessie: prins George in kersttruitje

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/5/9/20141214041431/media_l_7343529.jpg

Het Brits koninklijk huis heeft drie kerstfoto's vrijgegeven van prins George, het 17 maanden oude zoontje van prins William en zijn vrouw Kate.

Het is uniek dat er foto's naar buiten komen van het jongetje. Zijn ouders proberen hem af te schermen van de opdringerige Britse roddelpers. Volgens de BBC is deze sessie ook bedoeld als een bedankje aan de media die het verzoek van Kate en William wél inwilligen. Af en toe duikt er in de tabloids nog wel een ongewild plaatje van het gezin op.

De foto's zijn eind november gemaakt door een persoonlijke assistent van prins William. Prins George zit op de trappen van Kensington Palace in Londen, waar het gezin woont. De laatste keer dat er een officiële foto naar buiten kwam was in juli toen het jongetje één jaar oud werd.

Kate is zwanger en verwacht volgend jaar een tweede kind. Deze week ging het paar samen op reis naar Amerika, voorlopig één van hun laatste officiële bezoeken samen.

Volgens Britse media lijkt het jongetje op zijn vader toen hij een dreumes was. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat loopt duizend kilometer terug naar baasje

Kat loopt duizend kilometer terug naar baasje

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/13/7/20141213191019/media_xll_7342942.jpg

Een vermiste kat heeft ruim duizend kilometer door Frankrijk gelopen om zijn baasje terug te vinden. En dat lukte: na anderhalf jaar is Cookie weer thuis. Dat meldt de nieuwssite nicematin.com.

De zwart-witte kat verdween begin februari in Grasse in Zuid-Frankrijk, waar hij samen met zijn baasje Dan Bouchery een paar maanden verbleef. De vrouw keerde zonder Cookie terug naar haar huis in Normandië, verdrietig door het gemis.

Pas eind augustus van dit jaar kreeg Bouchery een telefoontje dat haar kat was gevonden, zo'n 35 kilometer van haar huis. Het was Cookie, zei een dierenarts, maar hij was wel mager en vervuild.

De hereniging duurde echter nog maanden, omdat de de vindster zeven weken op vakantie ging. Uiteindelijk kon Bouchery Cookie in oktober weer in haar armen sluiten. Zij is ervan overtuigd dat Cookie de weg heeft gevonden door naar de sterren te kijken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofdredacteur Het Journaal lanceert zangcarrière

Hoofdredacteur Het Journaal lanceert zangcarrière

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/2/1/20141214090258/media_xll_7343611.jpg

Björn Soenens, de hoofdredacteur van het VRT-journaal, zette vanochtend zijn eerste stappen van zijn kersverse zangcarrière. De journalist mocht met zijn coverband aantreden in het Radio 1-programma Bar Du Matin.

Bar du matin vierde vanochtend het 25-jarige bestaan van uitgeverij Prometheus in Gent. Björn Soenens mocht met zijn coverband enkele countrynummers ten beste brengen om het gebeuren te vieren. Het was meteen de wereldpremière van de groep. Er zou binnenkort ook een eerste cd gelanceerd worden (br.hln)


» Reageer (0)
13-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Honderd jaar eenzaamheid' beste boek aller tijden volgens Cobra.be

'Honderd jaar eenzaamheid' beste boek aller tijden volgens Cobra.be

http://static1.hln.be/static/photo/2014/4/9/3/20141212131541/media_xll_7340388.jpg

'Honderd jaar eenzaamheid' van de Colombiaanse auteur Gabriel Garcia Márquez is door de bezoekers van de website Cobra.be, de cultuursite van de VRT, verkozen tot het beste boek aller tijden. Het boek gaat 'De naam van de roos' van Umberto Eco en 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulish vooraf. Dat blijkt uit de ranking die op de website Cobra.be staat.

De in april overleden Márquez is bovendien ook de enige auteur die twee keer in de top tien prijkt. Met het werk 'Liefde in tijden van cholera' bezet hij namelijk ook de achtste plaatst.

De eerste Vlaamse auteur in de lijst is Louis Paul Boon, die met 'De Kapellekensbaan' op de vierde stek is beland. 'Het verdriet van België' van Hugo Claus staat op zeven. De andere Vlamingen die de top vijftig van Cobra.be haalden, zijn Tom Lanoye (op de 27ste plaats met 'Kartonnen dozen'), Willem Elsschot (29ste met 'Kaas' en 48ste met 'Lijmen/Het Been') en Dimitri Verhulst (33ste met 'De helaasheid der dingen').

In totaal hebben meer dan 6.000 lezers deelgenomen aan de poll. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luc De Vos leest eigen overlijdensbericht voor (in 1995)

Luc De Vos leest eigen overlijdensbericht voor (in 1995)

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/12/14/20141213093610/media_xll_7342244.jpg

Radio 1 heeft deze week in zijn archieven een vreemd In Memoriam gevonden. Daarin kondigt de overleden zanger Luc De Vos zijn eigen dood aan.

Voor het toenmalige programma 'Het Vrije Westen' liet de Gorki-frontman zijn fantasie de vrije loop over zijn levenseinde. Daarin voorspelt De Vos in 1995 dat hij veel ouder zou worden dan werkelijk het geval was en dat hij als oude man in een veld teruggevonden werd.

Het was Radio 1-medewerker Joris Vergeyle die de ontdekking deed tijdens zijn onderzoek voor de jaaroverzichten. Hij was op zoek naar fragmenten over het tragische overlijden van de Vlaamse zanger auteur. Het unieke radiofragment ingelezen door Luc zelf kun je hieronder beluisteren.

Lees dit artikel op radio1.be >


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke band tussen babygeitje en redder doet wereldwijd miljoenen harten smelten

Unieke band tussen babygeitje en redder doet wereldwijd miljoenen harten smelten

Klik op de foto om de video te bekijken

Een babygeitje van zes weken oud heeft via het internet vele harten gestolen. Benjamin, die liefkozend 'Benji' wordt genoemd, werd op 31 oktober samen met zijn tweelingbroertje op een kinderboerderij in Engeland geboren, maar werd door zijn moeder verstoten. De 29-jarige Tom Horsfield besloot zich over het beestje te ontfermen en nam hem in huis.
Tom werkt bij een toeristische attractie in Silkstone, South Yorks, waar de kinderboerderij ook deel van uitmaakt. Zijn geitje en hij zijn sinds zijn reddingsactie onafscheidelijk. Benji gaat inmiddels zelfs mee naar Toms werk.

11 miljoen mensen
BBC Look North Yorkshire maakte een reportage over de man en het lammetje en sinds het posten hiervan op Facebook, is het filmpje een internethit. Al meer dan 11 miljoen mensen hebben gezien hoe Benji zijn 'baasje' overal volgt.

"Het is overweldigend om opeens een internetster te zijn, het is bijna niet te vatten'', zegt Tom tegen de Mirror. "Mensen van over de hele wereld hebben contact met ons opgenomen. Iemand uit Japan vertelde mij zelfs dat hij een reis naar Engeland aan het plannen is, zodat hij Benjamin kan zien." De geit heeft inmiddels ook al zijn eigen facebookpagina. Volgens de BBC moet de Japanner dan wel opschieten, want binnen twee maanden kan Benji tot de grootte van een labrador groeien.

Gescheiden in januari
In januari wordt het tweetal van elkaar gescheiden. Het plan is dat Benjamin dan wordt vrijgelaten in de weide van het tuincentrum, om als een 'normale' geit te gaan leven. Helemaal alleen is hij dan niet, in de weide staan nog acht andere geiten.

"Ook al blijf ik na januari nog steeds dicht bij hem, ik zal hem gaan missen. Ondanks het feit dat hij aan alles knaagt en sabbelt, zelfs aan de kerstboom." Maar voordat het zover is gaan Tom en zijn geitje eerst nog samen Kerstmis vieren. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw heeft 'vissenhuid' door zeldzame ziekte

Vrouw heeft 'vissenhuid' door zeldzame ziekte

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/1/5/20141213101429/media_xll_7340975.jpg

De 30-jarige Nusrit 'Nelly' Shaheen uit Groot-Brittannië lijdt aan een bizarre ziekte. Harlequin Ichthyosis zorgt ervoor dat haar huid, naast het ontwikkelen van schubben, zeven keer zo snel groeit als dat van een normaal mens.

De Britse krant Daily Star ging met haar in gesprek. Shaheen is de oudste van 14 Britten die deze ziekte hebben, maar ook de oudste overlevende van de ziekte. Vier van haar broers en zussen leden er ook aan, maar zij hebben het niet overleefd. Shaheen werd vorig jaar in het ziekenhuis opgenomen met een bacteriële infectie en kreeg antibiotica toegediend om haar te behandelen, maar als gevolg van bijwerkingen verloor ze al haar teennagels. 

De kou maakt haar huid broos en stijf, waardoor ze deze winter aan een rolstoel gekluisterd zit. Normaal gesproken is dat niet nodig. Sterker nog, Shaheen voetbalt graag, maar is bang dat ze dat op een dag niet meer zal kunnen. "Mijn gezondheid heeft zo zijn ups en downs. Doordat mijn huid door de kou openbarst, is bewegen soms enorm moeilijk.''

Kinderen met de ziekte Harlequin Ichthyosis worden geboren met ruitvormige schubben, wat problemen met de luchtwegen en beweging kan veroorzaken. Omdat Shaheen scheurtjes heeft in de huid die flinke infecties teweeg kunnen brengen, is ze soms wekenlang aan bed gekluisterd.

De huid moet constant worden ontdaan van dode huidcellen en vijf keer per dag worden ingesmeerd met een speciale zalf. Daarbovenop is het voor haar noodzakelijk om drie keer per week in een bad van vochtinbrengende crème te liggen. De ziekte is erfelijk en schuilt in een gemuteerd gen dat is overgedragen door haar ouders.

"Het voelt heel gek. Ik ben aan de ene kant blij dat ik de voor zover bekend oudste persoon ben die deze ziekte heeft, maar tegelijkertijd vind ik het ook een beetje eng,'' vertelt Shaheen. "Ik wil aan jonge lotgenoten vertellen dat ze ondanks hun aandoening gewoon oud kunnen worden en alles kunnen doen wat ze maar willen."

Shaheen is bijna afgestudeerd en hoopt binnenkort haar rijbewijs te kunnen halen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Clapton - Somewhere Over The Rainbow

Eric Clapton - Somewhere Over The Rainbow

Klik op de foto om hem te beluisteren

Een liedje voor mijn schoonvader die vandaag is gestorven ...

Iemand die ik heel graag had ...

Vaarwel Marcel ....


» Reageer (0)
12-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elvis (her)leeft in Londen

Elvis (her)leeft in Londen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/9/7/20141212133109/media_xll_7340422.jpg

Fans van Elvis Presley begeven zich best eens richting de Londense O2 Arena. Sinds vrijdag is daar een uitgebreide collectie met meer dan 300 spullen van The King te zien. Het absolute pronkstuk van deze tentoonstelling is de wereldberoemde roze Cadillac.

Onder de spullen bevinden zich ook kostuums, muziekinstrumenten en sieraden die normaal gezien gestockeerd staan op het vroegere landgoed van Presley in Memphis, Tennessee. Onder meer het witte kostuum met de Amerikaanse adelaar erop, dat The King droeg tijdens zijn legendarische concert in Aloha (Hawaï) van 1972, pronkt momenteel in de O2 Arena. Ook de biljarttafel waar Presley met The Beatles een potje biljart speelde in 1965, valt evenzeer te bewonderen.

De collectie werd mede samengesteld door Priscilla Presley, de ex-vrouw van Elvis die nog steeds betrokken is bij het beheer van het landgoed Graceland in Memphis. "We hebben naar eigen aanvoelen een selectie gemaakt die de fans het meest zal intereseren", aldus Priscilla aan de Engelse krant The Guardian.

De tentoonstelling 'Elvis at the O2' loopt nog tot 31 augustus. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze foto is 5,2 miljoen euro waard

Deze foto is 5,2 miljoen euro waard

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/0/12/20141212091509/media_xll_7339767.jpg

De Australische fotograaf Peter Lik heeft geschiedenis geschreven. Met de verkoop van slechts één foto, genaamd 'Phantom', haalde hij niet minder dan 6,5 miljoen dollar, oftewel zo'n 5,2 miljoen euro, op.

Het zwart-witte natuurbeeld geeft een lichtstraal in een donkere grot weer, en werd toepasselijk 'phantom' gedoopt. Een anonieme koper had meer dan 5,2 miljoen euro veil voor de prent, en maakt het daarmee de prijzigste foto ooit.

Lik vestigt daarmee meer dan één record. Hij is nu ook verantwoordelijk voor vier van de twintig duurste foto's ooit, tot grote verbazing van vele kunstcritici, die nooit echt fan waren van Liks werk. "Als dit het meest waardevolle fotokunstwerk in de geschiedenis is... moge God ons bijstaan", raast criticus Jonathan Jones in de Guardian. "De foto is het voorbeeld van alles wat er misgaat als fotografen denken dat ze kunstenaars zijn. Iemand heeft iets heel doms met zijn geld gedaan." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gorilla Bokito voor de zesde keer vader

Gorilla Bokito voor de zesde keer vader

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/0/10/20141212144328/media_xll_7340770.jpg

De wereldberoemde gorilla Bokito uit dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is voor de zesde keer vader geworden. Zowel moeder Aya als het jong maakt het volgens de dierentuin goed.

 Verzorgers kunnen nog niet zeggen of de kleine een jongetje of een meisje is, omdat de moeder het jong nog stevig tegen zich aan houdt. Bokito heeft tot nu toe alleen dochters verwekt.

Bokito werd in mei 2007 een bekendheid, toen hij uit zijn verblijf wist te ontsnappen en het restaurant van de diergaarde inrende. Hij verwondde vervolgens vier personen, van wie één ernstig. Blijdorp nam hierop maatregelen door het verblijf 'Bokitoproof' te maken. De gracht om het verblijf werd vervangen door een diepe en brede greppel. Bokitoproof werd in 2007 zelfs verkozen tot woord van het jaar.

In februari wordt er opnieuw uitbreiding verwacht bij de zilverruggen in Blijdorp. De familie bestaat nu uit elf gorilla's. Bokito heeft, zoals het hoort bij gorilla's, geen actieve rol in de opvoeding. Hij bekijkt het tafereel van een afstandje, laten zijn verzorgers weten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo raak je het snelst van die irritante gezichtshaartjes af

Zo raak je het snelst van die irritante gezichtshaartjes af

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/9/9/20141212114621/media_xll_7340184.jpg

We moeten er niet moeilijk over doen: niet alleen mannen hebben gezichtsbeharing. Ook bij heel wat vrouwen verschijnt er af en toe wat dons op de bovenlip of een verdwaald haar op de kin. Gelukkig zijn ze met deze methodes gemakkelijk te verwijderen:

Eerst en vooral: hier en daar een haartje is normaal, maar als het de spuigaten uitloopt, zit je waarschijnlijk met een hormonaal probleem. In dat geval ga je best even bij de huisarts langs. Is dat niet het geval, kan je de schuld op je genen steken en een van de volgende oplossingen proberen:

Laser
Lasertherapie, waarbij het pigment in de haarfollikel aangepakt wordt, heeft zijn diensten al bewezen als het op permanente ontharing aankomt. Ook bij gezichtsbeharing is dit een goede oplossing. Jammer genoeg duurt het een paar sessies voor alles weg is en kan hier en daar een haartje teruggroeien. Het haar is dan wel veel dunner en lichter van kleur. En het prijskaartje is natuurlijk ook niet mals.

Waxen
Snel en gemakkelijk: wat warme was en je bent van je haartjes vanaf. Voor even toch, en het is ook niet meteen pijnloos. Er bestaat ook kans op ingegroeide haartjes en kleine ontstekingen als het niet correct gedaan wordt. Maar wie een hogere pijngrens heeft, en niet te veel geld wil uitgeven, is hier aan het goede adres.

Elektrolyse
Bij elektrolyse wordt iedere haarfollikel afzonderlijk vernietigd met een naald. Het is niet compleet pijnloos en duurt lang, aangezien het probleem haartje per haartje wordt aangepakt. Maar als het maar over een paar verdwaalde en een paar eigenzinnige wenkbrauwhaartjes gaat, is dit een goede optie.

Pincet
Gaat het maar over een paar haartjes? Investeer dan gewoon in een goede pincet en pluk ze snel weg. Snel, efficiënt en de kans op irritatie is zo goed als nihil. Vergeet wel niet om de haartjes in de groeirichting en zo dicht mogelijk langs je huid weg te trekken. Zo ben je er zeker van dat je de wortel meehebt en doe je jezelf niet al te veel pijn.

Scheren
Toegegeven, even met het scheermesje over de haren is de gemakkelijkste en de minst pijnlijke manier. Ze groeien echter enorm snel terug - als ze al niet ingroeien tenminste - en je irriteert je huid geweldig hard. Omdat je gezichtshuid zeer gevoelig is, en heel zichtbaar, wordt deze methode dan ook door niemand aangeraden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis duurste straat Londen kost 21,4 miljoen euro

Huis duurste straat Londen kost 21,4 miljoen euro

http://static1.hln.be/static/photo/2014/15/8/5/20141212121307/media_xll_7340285.jpg

Dat het peperduur wonen is in de Britse hoofdstad is allang bekend, maar nu is ook duidelijk wat de duurste straat van Londen is. Wie op Grosvenor Crescent woont heeft gemiddeld 16,9 miljoen pond (21,4 miljoen euro) voor zijn huis neergeteld. Dan woon je wel bijna in de achtertuin van Buckingham Palace, vlak bij de grote parken van Londen en met een metrostation om de hoek. Ook de Belgische ambassade is in de straat gelegen.

De monumentale woningen zijn niet eens heel groot. Zo ging vorig jaar een flat met drie slaapkamers voor 11,8 miljoen pond van de hand, blijkt uit een lijst van Lloyds Bank.

De huizenprijzen in Londen zitten flink in de lift. In de deelgemeente Westminster, waarin ook Grosvenor Crescent ligt, zijn woningen gemiddeld 18 procent meer waard dan een jaar geleden. Voor het eerst zijn er drie straten waar de woningen gemiddeld meer dan 10 miljoen pond kosten, meldt de Britse krant The Guardian. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Kale' Disneyprinses geeft kankerpatiëntje weer zelfvertrouwen

'Kale' Disneyprinses geeft kankerpatiëntje weer zelfvertrouwen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/13/11/8/20141212053418/media_xll_7339523.jpg

De 5-jarige Isabella Harvey, die voor de tweede keer tegen leukemie vecht, voelt zich volgens haar moeder heel erg onzeker over haar haarverlies. Zo zou ze immers niet zo "mooi" zijn als haar favoriete Disneyprinsessen. Een magische fotoshoot met een Assepoester die voor de gelegenheid net als zij kaal was, bracht daar verandering in en zorgde voor enkele emotionele momenten en onvergetelijke herinneringen.

Isabella kreeg voor het eerst leukemie toen ze drie jaar oud was. Toen was ze te jong om zich echt onzeker te voelen over het haarverlies, vertelt haar moeder. Maar drie maanden geleden herviel het meisje. "Deze keer was het een volledig andere ervaring omdat ze ouder is", aldus moeder Pina. "Het is moeilijk voor haar. Ze draagt altijd een hoed of muts en neemt die nooit af wanneer we ergens naartoe gaan."

Om haar dochter op te vrolijken, contacteerde de vrouw uit Staten Island (New York) een plaatselijke organisatie die zich inzet voor kankerpatiëntjes en hun families. Fotograaf Alana Hubbard werd erbij gehaald en er werd een heuse fotoshoot met een Disneyprinses georganiseerd voor eind november. Isabella belandde in november twee weken in het ziekenhuis, maar mocht als bij wonder de dag voor de geplande fotoshoot weer naar huis. Wat het meisje echter niet wist, was dat Assepoester, net als zij zelf, voor de gelegenheid kaal zou zijn.

Isabella, die nerveus was, vertelde aan haar moeder dat ze haar muts niet wilde afnemen voor de fotoshoot. Dat veranderde echter meteen toen model Chelsea Knutson - die een soort pruik droeg waardoor ze kaal leek - als Assepoester binnenkwam. "Wow, ze lijkt op mij!" zou het meisje geroepen hebben, waarop haar muts meteen verdween. "Toen Assepoester binnenkwam en Isabella zag dat ze geen haar had, was haar uitdrukking goud waard", aldus Pina aan BuzzFeed. "Ze kon zich even ook een prinses voelen."

"Ik wilde haar niet vertellen dat Assepoester kaal zou zijn", zei moeder Pina Harvey. "Ik wilde haar verrassen. Toen Knutson van de trap kwam als Assepoester, lichtte ze helemaal op en was iedereen aan het wenen."

"Iedereen was heel emotioneel", geeft ook Tammi D'Antoni toe, zij is een bestuurslid van de Gianna Nicole's Heart of Hope Foundation, die de fotoshoot organiseerde. "We hadden er geen woorden voor. We proberen kleine wensen in vervulling te laten gaan voor kinderen met kanker en proberen families te ondersteunen op praktische manieren."

Isabella kreeg het eindresultaat pas vorige week te zien en vond de foto's naar verluidt geweldig. De fotograaf bewerkte de foto's met magische achtergronden, maar de echte magie gebeurde volgens haar die dag zelf. "Het heeft zeker geholpen met haar zelfvertrouwen en het gaf haar de boost die ze nodig had", bevestigt ook moeder Pina. "Het toonde haar dat iedereen mooi kan zijn, met of zonder haar."

Het meisje blijft intussen verder vechten tegen kanker met wekelijks meerdere bezoeken aan het ziekenhuis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karla DeVito - FOR YOUR LOVE

Karla DeVito - FOR YOUR LOVE

Klik op de foto om haar te beluisteren


Karla DeVito (geboren 29 mei 1953. Opgegroeid in Mokena, Illinois) is een Amerikaanse zangeres, actrice en stemkunstenaar.


» Reageer (0)
11-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je nachtmerries je willen zeggen (en hoe er komaf mee te maken)

Wat je nachtmerries je willen zeggen (en hoe er komaf mee te maken)

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/9/8/20141211145840/media_xll_7337753.jpg

De feestdagen veroorzaken bij vrouwen heel wat stress. Niet alleen de praktische organisatie van de feestdagen maar ook de ontmoetingen met soms moeilijke familieleden kunnen velen te veel worden. Deze zorgen kunnen de kans op nachtmerries of angstdromen verhogen in deze hectische periode. Je dromen verklaren waar je onbewust mee worstelt. We leggen de betekenis van veel voorkomende nachtelijke dromen uit, zodat je ze in de toekomst kan voorkomen.

- Droom: je bent in nood en kan niet bellen. Ben je iemand die geen nee kan zeggen en nooit hulp kan aanvaarden? Deze nachtmerrie overkomt vaak gestresseerde perfectionisten. Om je stress te beperken vraag je aan familie en vrienden om bijvoorbeeld het dessert te maken. Dit zal de druk bij jou beperken. De moeilijkste stap is de eerste: het vragen.

- Droom: het missen van het vliegtuig, bus of een deadline. Mensen die dit vaak dromen, kampen met stress, angst en frustraties dat ze constant opportuniteiten missen. Hierdoor zijn zo overweldigd dat ze zelden deadlines halen. Als deze droom terugkomt, is het belangrijk om prioriteiten voorop te stellen. Adem eens diep in, bekijk wat je wel kunt doen en laat al de rest los.

- Droom: de telefoon werkt niet. Deze frustrerende gebeurtenis is een variant van de eerste. Vaak zit de dromer vast in een situatie waarbij ze het gevoel hebben dat niemand luistert of ze kunnen hun echte emoties niet communiceren. Dit type droom maakt duidelijk dat je iets wilt vertellen maar dat je het niet durft of dat je moeite hebt om je uit te drukken.

- Droom: je hebt examens, bent een tekst vergeten op het podium of je vindt de weg niet. Deze droom kan aantonen dat je het gevoel hebt niet voorbereid te zijn of dat je getest wordt. Mensen die met uitstelgedrag kampen, kunnen deze droom vaak beleven. Durf hulp bij de voorbereidingen te vragen, betrek er ook de kinderen bij. Het moet ook niet allemaal perfect zijn, zo is het bijvoorbeeld niet erg om te eten van een ongestreken tafellaken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als je dit doet gedurende 9 maanden, zie je er 13 jaar jonger uit

Als je dit doet gedurende 9 maanden, zie je er 13 jaar jonger uit

http://static2.hln.be/static/photo/2014/1/4/0/20141211171328/media_xll_7338105.jpg

Rokers die gedurende negen maanden stoppen met hun ongezonde gewoonte zullen een drastisch effect op hun huid opmerken. Maar ook mensen die nooit sigaretten aanraken, kunnen zichzelf een verjongingskuur geven door bepaalde stoffen op te nemen en de blootstelling aan chemicaliën te beperken.

Onderzoekers in Milaan bestudeerden bij 64 Italiaanse vrouwen de voordelen van stoppen met roken. Ze werden gedurende die 9 maanden gevolgd door een team van dermatologen, psychologen en voedingsexperts. De huid werd beoordeeld op basis van rimpels, pigmentvlekjes, elasticiteit, helderheid en textuur. Met deze factoren bepaalden de vorsers de biologische leeftijd van de huid.

Aan het begin van de studie bleek dat de biologische leeftijd 9 jaar ouder was dan hun echte leeftijd. Na die 9 maanden werden de vrouwen 13 jaar jonger dan aan de start van de studie ingeschat.

Niet alleen roken is slecht voor je huid, zo kan het vermijden van fluoride, chemische stoffen en suiker ook een effect op je huid hebben. Daarnaast zijn er tal van bestanddelen die een verjongend effect hebben op je huid:

- Een studie uit 2009 heeft aangetoond dat als je gedurende 90 dagen dagelijks tussen 1,2 en 3,6 gram gel op basis van aloë vera opneemt, je zichtbaar minder rimpels hebt. Ook maakt dit de huid elastischer.

- Vrouwen die dagelijks chocolade op basis van cacao rijk aan flavanolen eten, beschermen zo hun huid. In 2006 toonde een studie aan dat dit de huid gezonder maakte.

- In 2005 ontdekten vorsers dat het drinken van groene thee in combinatie met voedingssupplementen op basis van deze drank de elasticiteit van de huid verbetert. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJzige Fabiola vanaf vandaag te zien

IJzige Fabiola vanaf vandaag te zien

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/het-borstbeeld-in-ijs-van-fabiola-nbsp-nbsp-foto-klaas-de-scheirder/p1/img-NjgzNGRkMDYvYXQvNzMzNjc3OC82NDB4NjQwL0ZU/7336778.jpeg?v=oY6pLza

Op het ijssculpturenfestival in Antwerpen en Luik kan u vanaf vandaag naast Disney-figuren ook een borstbeeld van de overleden koningin Fabiola bewonderen. Organisator Alexander Deman liet twee in 3D-kunst gespecialiseerde artiesten overkomen uit Rusland en Polen om het beeld van de overleden vorstin maken. Koningin Fabiola bezocht meermaals de ijs- als zandsculpturenfestival die Deman organiseerde, hij was er dan ook als de kippen bij om als eerbetoon voor de weduwe van Koning Boudewijn een ijsbeeld te laten maken. De artiesten baseerden zich voor het sculptuur op een foto van een jonge Fabiola, genomen net na haar huwelijk met koning Boudewijn in 1960. Dinsdagochtend begonnen Irina Sokolova en Slavian Borecky aan hun job. Na een nachtje doorwerken, werden gisteren de laatste details aan het beeld aangebracht. "De artiesten zijn ondertussen ook weer terug naar huis vertrokken", vertelt Deman. Bij het beeld staat ook een foto van de koningin, en er is de mogelijkheid om er een kaarsje te gaan branden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bidprentjes Luc De Vos bijna allemaal weg

Bidprentjes Luc De Vos bijna allemaal weg

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/10/0/20141206121113/media_xll_7326330.jpg

In de stadswinkel onderin het Belfort zijn sinds gisteren bidprentjes van Luc De Vos te verkrijgen. Die rouwprentjes had de familie nog over na de uitvaartdienst van zaterdag. De hele dag kwamen mensen langs om nog een bidprentje te bemachtigen.

Denis is van dezelfde generatie als Luc De Vos en kon er zaterdag niet bij zijn. "Ik wou toch een aandenken aan Luc. Ik ken hem als een vriendelijke man die altijd hallo zei als je hem tegenkwam op straat of op café", zegt Denis. Ook Maria uit Oostakker kon zaterdag niet naar de begrafenis. "Ik had pijn aan mijn rug, maar ik wou toch graag een bidprentje. Ik had Luc graag", zegt ze.

"Er is heel veel interesse in voor de bidprentjes", zegt An Dieperinck die achter de balie zit in de stadswinkel. "Een hele dag al komen de mensen langs. Deze voormiddag alleen al waren dat er 172. We geven iedereen maar één bidprentje, want ze gaan snel de deur uit." Rond 14 uur waren er nog eens 80 mensen langsgeweest. De bidprentjes waren toen al bijna allemaal weg, dus wie er nog eentje wil, moet zich haasten. Het bidprentje van de overleden zanger kan ook gedownload worden op de website www.gorki.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hipsters dragen kerstballen in hun baard

Hipsters dragen kerstballen in hun baard

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/6/11/20141211083656/media_xll_7337036.jpg

Baarden zijn al ontzettend hip tegenwoordig maar wie tijdens de feestdagen helemaal mee wil zijn met de laatste trend, hangt er kerstballen in.

Ze zijn dus echt wel heel populair momenteel die kerstballen voor mannen met baarden want de onlineshop die ze verkoopt, zat zelfs even zonder voorraad.

Het ultieme kerstcadeau voor hipsters hoeft trouwens niet veel te kosten. Een zakje van die kleine, blinkende kerstballetjes heb je al voor 8,5 euro. Bovendien zijn alle inkomsten die voortvloeien uit de verkoop bestemd voor een goed doel. Waarop wacht je nog? (br.hln)


» Reageer (0)
10-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een olifantendracht: bevalling Phyo Phyo kan nóg een maand duren

Een olifantendracht: bevalling Phyo Phyo kan nóg een maand duren

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/15/5/20141208064414/media_xll_7329395.jpg

Hoewel de olifantenverzorgers van Planckendael gisteren aankondigden dat Phyo Phyo op bevallen stond, is het nieuwe olifantje nog niet geboren. Het zusje van Kai Mook laat nog even op zich wachten.

De dierentuin, die al haar fans via Twitter nauwgezet op de hoogte houdt, liet gisterenavond weten dat er nog geen spoor was van het nieuwe olifantje.

Phyo Phyo lijkt de weeën voorlopig met gekruiste poten op te vangen.  "We gaan de 6e nacht in", klinkt het. "De olifantenkudde probeert te rusten. De verzorgers waken heel de nacht. Het blijft afwachten..."

De olifant zit nu volgens Planckendael aan dag 645. Olifanten kunnen tot 680 dagen zwanger zijn. In principe kan het dus nog een maand duren voor het nieuwe olifantje geboren wordt.

De Twitterfans werden ook getrakteerd op een YouTubefilmpje van achter de schermen. Zo gaat het er 's nachts aan toe achter de schermen: wachten, wachten en nog eens wachten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nominaties voor de Herman de Coninckprijs 2015 bekend

Nominaties voor de Herman de Coninckprijs 2015 bekend

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/8/1/20141210170628/media_xll_7335406.jpg

De genomineerden voor de Herman de Coninckprijs 2015 zijn bekend. Met die prijs bekroont boek.be de beste poëziebundel van het afgelopen jaar.

De lijst van genomineerden voor 2015 bevat vijf bundels:

- Geert Buelens met Thuis (Ambo)
- Leonard Nolens met Opzichtige Stilte (Querido)
- Els Moors met Liederen van een kapseizend paard (het Balanseert/Nieuw  Amsterdam)
- Maud Vanhauwaert met Wij zijn evenwijdig (Querido)
- Peter Verhelst met Wij totale Vlam (Prometheus)

De shortlist voor de prijs werd samengesteld door een vakjury onder leiding van Bas Kwakman van Poetry International. Uit elk van de vijf genomineerde bundels maakt één gedicht overigens kans op de publieksprijs. Voor die prijs kunt u vanaf midden januari zelf uw stem uitbrengen. Het winnende gedicht prijkt dan op de Gedichtendagposter van volgend jaar.

Op dinsdag 27 januari weten we wie de Herman de Coninckprijs 2015 in ontvangst mag nemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisje met iets wat lijkt op een parel

Meisje met iets wat lijkt op een parel

http://static0.hln.be/static/photo/2014/14/10/5/20141210105750/media_xll_7334660.jpg

U kent haar wel: het meisje met de blauw-gele hoofddoek en de parel aan haar oor op het beroemde schilderij van Johannes Vermeer. Wel, die draagt eigenlijk helemaal geen parel.

Dat is is althans wat de Nederlandse sterrenkundige Vincent Icke beweert in het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Hij onderzocht het beroemde schilderij van zijn zeventiende-eeuwse landgenoot Johannes Vermeer, dat sinds 1995 de naam 'Het meisje met de parel' draagt.

Icke stelde vast dat de weerkaatsing van het sieraad helemaal niet overeenkomt met wat je van een parel zou verwachten. "Een daadwerkelijke parel bestaat uit dunne laagjes calciet die licht van verschillende golflengten verstrooien en breken", zegt hij. Dat zou een zachte glans moeten veroorzaken, en niet de felle weerkaatsing en de reflectie van onder meer de witte kraag die te zien zijn op het schilderij.

Geen parel dus, maar wat is het dan wel? Zilver, denkt Icke, of anders gepolijst tin. De ontdekking doet in ieder geval niet af aan de waarde van het schilderij. Dat een wetenschapper ruim vierhonderd jaar na de creatie van het kunstwerk het materiaal nog kan identificeren, enkel en alleen door de uiterlijke kenmerken, getuigt alleen maar van het meesterlijke realisme van Vermeer.

Bij het Mauritshuis in Den Haag, waar 'Het meisje met de parel' een van de grootste publiekstrekkers is, vermoedden ze trouwens al langer wat Icke nu ook bevestigt. "Over het sieraad in het oor van Vermeers meisje is al eerder geschreven dat het mogelijk geen echte parel is", zegt hoofdconservator Quentin Buvelot in een reactie aan de Nederlandse krant NRC. "Want net als de tulband was ook de 'parel' geen alledaagse klederdracht bij de zeventiende-eeuwse Hollandse meisjes." (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charlène van Monaco bevallen van tweeling

Charlène van Monaco bevallen van tweeling

http://static3.hln.be/static/photo/2014/15/0/4/20141210165726/media_xll_7335364.jpg

Prinses Charlène en prins Albert van Monaco zijn ouders geworden van een gezonde tweeling. Charlène beviel vanmiddag van een jongen en een meisje, melden diverse bronnen rond het koninghuis van Monaco.

De prinses ligt in het Prinses Grace Ziekenhuis in Monaco en maakt het goed.

Albert heeft nog twee buitenechtelijke kinderen, die hij beiden heeft erkend. Voor het koppel zijn het hun eerste kinderen samen. De twee trouwden op 2 juli 2011. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verstopte neus? Dankzij deze oefening maak je er komaf mee

Verstopte neus? Dankzij deze oefening maak je er komaf mee

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/14/7/20141209152943/media_xll_7332862.jpg

Een verstopte neus is nooit prettig en we willen het kwaaltje ook meestal zo snel mogelijk verhelpen. Hoewel heel wat sprays en andere middeltjes je neus snel weer vrijmaken, verkiezen heel wat mensen toch voor een natuurlijke manier waarbij er geen medicatie aan te pas komt. Gelukkig werd dankzij wetenschappelijk onderzoek een makkelijke manier gevonden om je neus weer vrij te maken. Het trucje zou zelfs al werken na één minuut.

Wanneer je neus verstopt zit, ondervindt vooral je ademhaling daar heel wat last van. Het feit dat je bovendien niet vrij kunt ademen, kan al snel voor hoofdpijn en andere kwaaltjes zorgen. Om je neus weer open te krijgen, moet je ademhaling dus weer vlotter verlopen. Daarom is de Buteyko oefening ideaal om je te bevrijden van die geblokkeerde neus. Het trucje zou zelfs bij 85 procent van alle mensen werken en werd uitgebreid getest op meer dan 100.000 mensen. Voer onderstaande stappen uit om het trucje te gebruiken.

- Ga rechtop zitten.
- Sluit je mond (en houd hem ook tijdens de hele oefening dicht) en adem uit via je neus. Net omdat je neus verstopt zit, zal deze stap moeilijk verlopen. Toch is het aangeraden om het te proberen. Mocht het niet lukken, mag je via je mond uitblazen.
- Houd vervolgens je adem in door je neusgaten dicht te knijpen.
- Beweeg je hoofd voorzichtig naar achteren en naar voren. Op dit moment zijn zowel je neus als je mond dicht, een uiterst belangrijk detail.
- Houd je adem in tot het té lastig wordt en je echt wel de nood hebt om te ademen.
- Haal dan je vingers van je neus en adem in door je neus terwijl je mond nog altijd dicht is.
- Adem na de oefening nog enkele malen diep in via je neus en ga daarna door op een trager tempo. Blijf je neus gebruiken om de verstopping volledig weg te werken.
- Na verloop van tijd zal je merken dat je ademhaling steeds vlotter verloopt. Toch nog wat hinder? Herhaal indien nodig. (br.hln)


» Reageer (0)
09-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze winter geen gebarsten lippen dankzij deze tips

Deze winter geen gebarsten lippen dankzij deze tips

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/2/6/20141209114652/media_xll_7332306.jpg

Naast ijskoude voeten, zijn droge en gebarsten lippen een van de meest vervelende kwaaltjes die de winterdagen met zich meebrengen. Het maakt niet uit hoe vaak je een beschermend laagje balsem aanbrengt, je lippen zullen vroeg of laat echt prikken en trekken. Lees daarom deze tips om tijdens de feestdagen weer lippen te hebben die in topvorm zijn voor die mooie lippenstift.

1. Kies voor een neutrale lippenbalsem
Je lippen verzorgen met een verzachtende balsem is een goede stap, maar ze vol smeren met balsem die naar snoepjes of munt smaken, is dat niet. De ingrediënten die aan de cosmetica worden toegevoegd om lekker te ruiken, drogen namelijk je lippen sneller uit dan een neutrale balsem. Hoe minder ingrediënten het middeltje bevat, hoe beter. Wel baten je lippen bij een balsem met oliën of sheaboter.

2. Scrub
Gebarsten lippen met kloofjes? Dan moet je eerst de dode huidcellen verwijderen alvorens je huid weer kan genezen. Gelukkig zijn er heel wat goede lipscrubs op de markt, maar kan je ook aan de slag met enkele ingrediënten van uit je keuken. Maak bijvoorbeeld een pasta van water en suiker en wrijf het goedje in cirkelvormige bewegingen met een tandenborstel op je lippen. Ook je vingertoppen kan je gebruiken om je lippen te masseren, op voorwaarde dat ze gewassen zijn om zo bacteriën minder kans te geven. Scrub je lippen maximaal één keer per week.

3. Hydrateren
Net zoals je hele lichaam hebben ook je lippen nood aan water om soepel en zacht aan te voelen. Probeer daarom een anderhalve liter water per dag te drinken en zet ook je verwarming wat lager. De lucht in de winter is namelijk al veel droger dan normaal waardoor warmte schadelijker is voor je lippen dan je zou verwachten. Ook een luchtbevochtiger is een goede optie.

4. Lik niet aan je lippen
Hoewel met je tong over je lippen likken even verlichting biedt, is het toch niet zo een slim idee. Speeksel droogt je lippen namelijk meer uit dan eender welke andere factor. Het vocht in je speeksel verdampt namelijk in een mum van tijd, maar de bacteriën en enzymen doen dat niet en blijven daardoor achter op je lippen. Bijt dus even door en trek ook vooral de droge velletjes niet van je lippen.

5. Denk na over wat je in je mond stopt
Heel wat zaken kunnen je lippen nog kwetsbaarder maken dan ze al zijn. Zo vermijd je best pikante kruid of zure sappen om de kloven in je lippen niet nog pijnlijker en dieper te maken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste wensen Fabiola niet ingewilligd

Laatste wensen Fabiola niet ingewilligd

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/5/6/20141209073700/media_xll_7331901.jpg

Twee van de laatste wensen van koningin Fabiola kunnen niet worden ingewilligd. Ze wilde geen groots opgezette begrafenis in de kathedraal van Brussel maar een sober afscheid in de parochiekerk van Laken. Ze wilde ook niet opgebaard worden voor het grote publiek. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

"Ik wil niet tentoongesteld worden", zei ze kort voor haar overlijden aan abt Benoît Lobert, haar religieuze vertrouwensfiguur in de laatste vijftien jaar van haar leven. "Daarom heb ik een lelijke doodskist besteld. Zo lelijk dat ze die niet durven te laten zien aan het publiek". Toch wordt het stoffelijk overschot van Fabiola vandaag overgebracht van het kasteel van Laken naar het paleis in Brussel. Daar zal het grote publiek haar woensdagnamiddag en donderdag komen begroeten.

Vrijdag vindt de uitvaartdienst plaats in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Maar ook hier wordt Fabiola's laatste wens niet ingewilligd. De voormalige koningin had liever de parachiekerk van Laken gehad, dicht bij haar woonplaats. "Als het aan haar lag, werd het een eenvoudig en sereen afscheid. Ze beschouwde zich als een volwaardige parochiaan van Laken. Daarom hoefde een groots opgezette plechtigheid in de kathedraal niet", zegt de abt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overnachting duurder in Brugge dan in Londen

Overnachting duurder in Brugge dan in Londen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/14/4/20141209080623/media_xll_7331944.jpg

Een overnachting is in Brugge, gemiddeld, duurder dan in metropolen zoals Londen, Parijs of Hongkong. Dat blijkt uit een studie van de prijzenvergelijker voor toeristen GoEuro. De site heeft de prijzen vergeleken van meer dan 60.000 hotels en andere accomodaties in 150 steden.

Brugge staat in die lijst van 150 steden op de 12e plaats, met een gemiddelde prijs van 105 euro per nacht. Namen is de tweede duurste stad in ons land, met een gemiddelde prijs van 70 euro. Gent volgt op de derde plaats (69 euro). Luik (63 euro), Antwerpen (62 euro), Brussel (60 euro), Leuven (57 euro) en Bergen (53 euro) vervolledigen de lijst voor België.

Duurste stad ter wereld is New York, met 198 euro, ruim voor Sankt Moritz in Zwitserland (147 euro) en het Chinese Macau (135 euro).

Wie dan weer goedkoop en luxueus de nacht wil doorbrengen, die moet naar Antalya in Turkije. Daar betaal je gemiddeld € 56 per nacht voor vijf sterren.

De duurste tophotels vind je dan weer aan de andere kant van de wereld, in Punta Cana (Dominicaanse Republiek). Reken daar op een budget van 1.061 euro per nacht.

GoEuro heeft hotels (1 tot 5 sterren), jeugdherbergen maar ook het aanbod via Airbnb vergeleken. (br.hln)


» Reageer (0)
08-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adriano Celentano - Prisencolinensinainciusol

Adriano Celentano - Prisencolinensinainciusol

Om hem te beluisteren druk op de foto

Adriano Celentano (Milaan, 6 januari 1938) is een Italiaanse zanger, songwriter, komiek, acteur en televisiepresentator.


Adriano Celentano is opgegroeid in Milaan, waar hij zijn eerste levensjaren woonde in de Via Cristoforo Gluck 14. Later zou hij hierover het lied schrijven Il ragazzo della via Gluck (de jongen van Via Gluck). Zijn ouders verhuisden vanuit Apulië in het zuiden van Italië naar het noorden om werk te vinden.

In zijn muziek is Celentano sterk beïnvloed door zijn idool Elvis Presley en de opkomst van de rock-'n-roll-muziek in de jaren '50. Celentano is sinds die tijd onveranderd populair: hij verkoopt nog steeds veel albums en hij is nog vaak op tv te zien. In totaal maakte Celentano 44 albums.

Celentano maakte ook films. Deze waren meestal een commercieel succes: in de jaren '70 en een deel van de jaren '80 werd hij beschouwd als de koning van de B-film. Als acteur was hij op zijn best als Serafino (1968), een film geregisseerd door Pietro Germi.

Celentano is getrouwd met Claudia Mori en heeft drie kinderen: Giacomo, Rosita en Rosalinda Celentano, die bekend is als het personage Satan in Mel Gibsons The Passion of the Christ. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw in Galbiate. Waar hij in 1994 een villa heeft laten bouwen.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auteur bestseller bekent: Ik schreef niet alleen

Auteur bestseller bekent: "Ik schreef niet alleen"

http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/15/12/20141208181133/media_xll_7330857.jpg

Er is iets aan de hand met 'Girl Online', het boek van de Britse YouTube-beroemdheid Zoella dat in Groot-Brittannië alle records verbrak. Het is namelijk niet alleen geschreven door Zoella, zo heeft ze vandaag toegegeven.

De 24-jarige Zoella, echte naam Zoe Sugg, liet via Twitter weten dat iemand anders haar debuutroman geschreven heeft. "Iedereen heeft wat hulp nodig als hij iets nieuws probeert", zo probeert ze het uit te leggen. De personages en het verhaal komen wel uit haar koker, zo voegde ze er nog aan toe.

Uitgeverij Penguin Random House kon later op de dag niet anders dan toegeven dat het boek niet van de hand van Zoella was. Wie het dan wel geschreven heeft, is nog niet bekend.

'Girl Online' ging in de eerste week 78.109 keer over de toonbank, iets wat zelfs 'Harry Potter' van J K Rowling niet lukte

Op de achterflap van haar boek, laat de 'auteur' weten: "Het was mijn droom een boek te schrijven en nu is die droom uitgekomen!"

Zoella's YouTube-kanaal over mode en lifestyle telt zes miljoen abonnees. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapper Fabiola: Eén keer andere coupe voorgesteld. Geen denken aan

Kapper Fabiola: "Eén keer andere coupe voorgesteld. Geen denken aan"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/18/4/1/20141207063857/media_xll_7327786.jpg

Bij de naam Fabiola denkt iedereen spontaan aan dat eeuwige, bijna gebeeldhouwde kapsel. Met dank aan Willy Massaer (71) uit Huizingen, 47 jaar lang haar kapper. "Ik heb ooit een korte, pittige coupe voorgesteld, maar ik had rap door dat ik niet mocht raken aan haar kenmerkende kapsel."

Willy Massaer struint over een kerstmarkt in de Elzas wanneer we hem aan de lijn krijgen. "Het overlijden van de koningin raakt me", zegt hij. "Maar tegelijk ben ik opgelucht. Anderhalve maand geleden heb ik haar voor het laatst gezien en haar levenskwaliteit was zodanig slecht dat ze beter kon gaan. Ze wist trouwens zelf al een tijdje dat het niet meer lang zou duren."

Massaer mocht het kapsel van de koningin voor het eerst onder handen nemen in 1967. "47 jaar heb ik haar maandelijks een kapbeurt gegeven en wekelijks kwam ik op het paleis langs voor een coup de peigne, een snelle opfrisbeurt."

Het mag dan bijna een halve eeuw geleden zijn, de eerste keer dat Willy de koningin in zijn kappersstoel kreeg, herinnert hij zich nog als de dag van gisteren. "Ik was enorm nerveus", zegt hij. "Ik vond dat verschrikkelijk, maar zij totaal niet. Ze hield er rekening mee dat mensen die voor de eerste keer in haar buurt kwamen 50% van hun mogelijkheden verloren." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brit reist naar Australië om kinderen met zeldzame ziekte moed in te spreken

Brit reist naar Australië om kinderen met zeldzame ziekte moed in te spreken

http://static3.hln.be/static/photo/2014/13/2/9/20141208112901/media_xll_7329909.jpg

De Brit Jono Lancaster is naar de andere kant van de wereld gereisd om een kleuter te ontmoeten die dezelfde zeldzame ziekte heeft als hij.

De 30-jarige Jono lijdt aan het Treacher-Collins syndroom, waardoor zijn schedel, kaakbeenderen en kin zich niet volledig kunnen ontwikkelen.

Vorige maand ontmoette hij in Adelaide de twee jaar oude Zackary, die dezelfde ziekte heeft. De moeder van Zackary had Jono via Facebook gecontacteerd.

"Jono is voor ons een enorme inspiratiebron", verklaarde de moeder aan de pers. "Toen hij zei dat hij naar Australië zou komen, wisten we dat we hem moesten ontmoeten. Zien dat Zack iemand als Jono kon ontmoeten, maakte ons zo gelukkig".

Jono gaat in Australië nog andere kinderen met dezelfde aandoening opzoeken. Hij hoopt hen de boodschap te kunnen overbrengen dat ze ondanks hun beperking toch een volwaardig leven kunnen leiden. Jono noemt zichzelf op Twitter "deeltijds model, voltijds poseur". Hij geeft lezingen op scholen over genetische ziektes en hoopt zo ook pesters de mond te snoeren.

Jono tegenover de Adelaide Advertiser: "Ik had als kind maar wat graag iemand gezien die er als ik uitzag. Iemand die een baan had, een partner. Iemand die me had gezegd: 'Dit is wat je kan bereiken'".

Op Twitter post Jono foto's van alle kinderen met het Treacher Collins syndroom die hij in Australië en Nieuw-Zeeland heeft ontmoet. Zo hoopt hij het stigma dat op de ziekte rust te kunnen wegvagen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chip in kin moet gesnurk verstommen

Chip in kin moet gesnurk verstommen

http://oi60.tinypic.com/1z1bskl.jpg

Een implantaat in de kin in de vorm van een microchip: als het aan de Belgische farmamiljonair Robert Taub ligt, wordt dat dé oplossing voor de slaapproblemen van miljoenen mensen. Vanaf begin 2015 wordt het uitgetest in de slaapkliniek van het universitair ziekenhuis in Antwerpen. Dat meldt Gazet van Antwerpen.

De Belgische ondernemer Robert Taub (67) richt zich met een nieuwe start-up op het snurken. Met Nyxoah ontwikkelde hij een microchip die slaapapneu bestrijdt.

Ademhaling geblokkeerd
Bij Obstructief Slaapapneusyndroom (OSAS) ontspannen de spieren tijdens de slaap zodanig dat de tong en de keel 'toe vallen' en de ademhaling blokkeren, verklaart dokter Paul Van de Heyning, hoofd van de dienst Neus-Keel-Oorziekten van het UZA.

"Bij sommige mensen gebeurt dat tot 30 keer per uur. Dat betekent dat je om de 2 minuten stopt met ademen, je lichaam deels uit zijn diepe slaap wordt gewekt en je dus nooit volledig uitgerust bent", zegt hij. Dat zorgt niet alleen voor luid gesnurk, maar ook voor minder concentratie en geheugen overdag, en zelfs meer kans om te sterven.

"Zo'n 2 tot 4 procent van de bevolking lijdt aan OSAS. Er bestaan al enkele goed werkende therapieën, zoals een slaapmasker of een kaakoperatie. Maar zo'n slaapmasker is weinig comfortabel. Sommige mensen verdragen dat niet, evenmin als een mondprothese. Een kaakoperatie is dan weer niet voor iedereen een oplossing."

Neurostimulator
Daarom werkt men al jaren aan een andere oplossing: een neurostimulator, die met elektrische prikkels de tongzenuw stimuleert waardoor die niet verslapt. Sinds begin dit jaar is er een die werkt, maar de microchip van Nyxoah zou een grote verbetering zijn.

Stap vooruit
"De chip is kleiner en verfijnder, en stimuleert beide kanten van de tongzenuw, wat nog beter zou moeten werken", zegt Van de Heyning. "Ook de operatieve ingreep is beperkter dan nu: met een sneetje in de kin kunnen we het apparaat op zijn plaats brengen. Ook de batterij, die nu nog in je lichaam wordt geplant, blijft uitwendig. Als het werkt, is het een stap vooruit."

Begin 2015 begint de pilootstudie bij enkele tientallen patiënten in Antwerpen, Tel Aviv en Duitsland. De ingreep duurt slechts 15 minuten, de chip gaat 12 jaar mee.

Mogelijk is de chip binnen een dikke twee jaar klaar voor de markt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proximus opent jacht op ontevreden Telenet-klanten

Proximus opent jacht op ontevreden Telenet-klanten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/8/7/20141208081030/media_xll_7329337.jpg

Telecomoperator Proximus gaat actie ondernemen om ontevreden klanten van concurrent Telenet binnen te rijven. "Ja, we zijn zinnens om in te spelen op het verzoek van de intiatiefnemers van groepsaankopen", aldus Proximus-woordvoerder Margot. "Op welke manier we dat willen doen, zal binnenkort blijken."

Dat Telenet z'n prijzen met 2 tot 4 euro per maand gaat verhogen, is bij veel klanten in het verkeerde keelgat geschoten. Op het internet hebben al meer dan 40.000 mensen een petitie ondertekend en 12.000 klanten hebben zich verenigd om via groepsaankoop aan betere tarieven te raken - bij een andere operator, wellicht.

"We weten dat onze boodschap niet populair is, maar we kunnen niet anders", aldus Telenet-woordvoerder Coenjaerts.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drankcontroles op alle kerstmarkten

Drankcontroles op alle kerstmarkten

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/7/8/20141208043452/media_xll_7329353.jpg

Vrijwel alle kerstmarkten krijgen extra politiecontroles op drankmisbruik door jongeren. Dat zegt Paul Van den Meerssche, hoofdinspecteur van de FOD Volksgezondheid, vandaag in Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en De Standaard.

Eind deze week zullen de eerste scholieren van middelbare scholen al klaar zijn met hun examens. Volksgezondheid is bezorgd dat veel van die scholieren het einde van hun zware studieweken op de kerstmarkten vieren. "Vooral de jeneverstands en andere kramen waar sterke drank wordt verkocht, baren ons zorgen", zegt Van den Meerssche. "In het verleden hebben we geregeld meegemaakt dat de exploitanten van die kerstmarkten toch sterke drank aan minderjarigen schenken. En dat kunnen we echt niet tolereren."

De drankcontroleurs hebben vorig jaar al processen-verbaal opgesteld voor standhouders die toch alcohol aan minderjarigen verkochten. Zij hebben daar fikse boetes voor gekregen. (br.hln)


» Reageer (0)
07-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museum dimt lichten om schilderijen Van Gogh te beschermen

Museum dimt lichten om schilderijen Van Gogh te beschermen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/11/11/20141207001052/media_xll_7327691.jpg

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft sinds kort de verlichting teruggedraaid om verkleuring van de schilderijen van de wereldberoemde kunstenaar tegen te gaan. Met name de rode kleurstof in zijn werk gaat sterk achteruit. Dat meldden medewerkers van het museum gisteren in het tv-programma 'Nieuwsuur'.

Zo waren de blauwe irissen in het topstuk 'Veld met irissen bij Arles' (1888) ooit paars. De verandering komt door de aantasting van rode lakpigmenten door licht.

Als geen maatregelen zouden worden genomen, is de kleurstof binnen enkele decennia zo goed als verdwenen. Het museum probeert dit proces nu te rekken met het aanpassen van het licht. Een andere mogelijkheid is de werken minder vaak te exposeren. (br.hln)

 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kai Mook binnen enkele uren grote zus?

Kai Mook binnen enkele uren grote zus?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/4/3/20141207081230/media_xll_7327803.jpg

Heuglijk nieuws uit Planckendael: Kai Mook zou over enkele uren grote zus zijn. Op Twitter werd bekendgemaakt dat Phyo Phyo (de mama van Kai Mook) begonnen is aan de laatste uren van haar bevalling. Het team van de zoo staat paraat voor de geboorte van het kleine olifantje.

Deze week werden de verzorgers van Planckendael verrast door Phyo Phyo. In oktober werd namelijk bekendgemaakt dat niet één maar twee olifanten zwanger waren. De geboorte van de twee kleine olifantjes werden aangekondigd voor het voorjaar en de zomer van volgend jaar, maar zo lang zal het echter niet duren. Vandaag zal Phyo Phyo naar alle waarschijnlijkheid bevallen van een kleintje waardoor Kai Mook grote zus wordt.

Via Twitter houdt Planckendael iedereen op de hoogte. "Momenteel zijn de laatste uren van Kai Mook als kleinste ingegaan. Ze drinkt nog even bij haar mama. Zo lief." Ook op de Kai-Mook-wordt-grote-zusblog kan je alles van nabij opvolgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes tekenen dat je dieet niets voor jou is

Zes tekenen dat je dieet niets voor jou is

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/1/0/20141205171740/media_xll_7324740.jpg

Je wil wat overtollig gewicht kwijtraken en volgt een dieet? Mooi zo! Maar dat wil niet zeggen dat je je koste wat kost aan het voedingsplan moet houden. Ook al vliegen de kilo's eraf, als je een of meer van deze zes tekenen ondervindt, is het tijd om met je dieet te stoppen.

1. Je hebt geen energie
Wat ben je met je nieuwe slanke lijn als je de fut niet hebt om de deur uit te gaan? Als je je uitgeput voelt, ben je niet met het juiste voedingspatroon aan het werk. Wie gezond en gebalanceerd eet, moet net meer energie krijgen, niet minder.

2. Je hebt constant honger
Af en toe een knorrende maag is normaal als je minder gaat eten dan je gewend bent, zeker in het begin. Maar als je voortdurend honger hebt, is je dieetplan veel te strikt voor jouw lichaam - en de kans op vreetbuien wordt alleen maar groter.

3. Je hebt een verstoorde spijsvertering
Krampen, verstoppingen of net diarree; het zijn geen goede tekenen. Waarschijnlijk mis je enkele belangrijke voedingsstoffen in je dieet, of je verdraagt je huidige voeding niet. Onderneem snel actie, want wie hier lang mee blijft rondlopen, kan chronische gezondheidsproblemen krijgen.

4. Je verliest geen gewicht
Niet iedereen valt even snel af, maar als je al drie weken braafjes je dieet volgt en de weegschaal nog geen millimeter beweegt, stap je beter over op wat anders. Gewicht verliezen hangt niet enkel af van het aantal calorieën, maar ook van de kwaliteit van je eten, je timing en wat je precies eet.

5. Je gemoed keldert
Een goed en gezond voedingspatroon gaat gepaard met een goed humeur. Wie last krijgt van angstige gevoelens en zelfs depressies, is verkeerd bezig. Als je je constant gestresseerd voelt over je dieet, schakel je beter over op eentje met meer flexibiliteit.

6. Je kan niet wachten tot het voorbij is
Het perfecte eetpatroon kan je eeuwig volhouden. Als je zo verveelt zit met je nieuwe restricties dat je niet kan wachten tot je dieet voorbij is, begin je er beter niet aan. Daarnaast hebben tijdelijke diëten geen langdurig effect. Ga liever op zoek naar een permanente verandering in je maaltijden waar je wél mee kan leven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijbelse sprinkhaan strijkt neer in Antwerpen

Bijbelse sprinkhaan strijkt neer in Antwerpen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/16/12/14/20141205162419/media_xll_7324649.jpg

Op een markt aan het Theaterplein in Antwerpen is begin november een Egyptische treksprinkhaan waargenomen. De kans dat de sprinkhaan, in de Bijbel verantwoordelijk voor de achtste plaag van Egypte, een gevaar vormt voor onze inheemse soorten, is voorlopig klein, meldt Natuurbericht.

De Egyptische treksprinkhaan is een grote en indrukwekkende sprinkhaan: ze heeft enorme vleugels en een lichaamslengte van 30 tot 70 millimeter.

"De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes", preciseert Jens D'Haeseleer van Natuurpunt. "De soort heeft een bruingroene kleur en onderscheidt zich van de Europese treksprinkhaan door de gestreepte ogen, de drie dwarsgroeven op het halsschild, de knobbel tussen de voorpoten en de blauwe achterschenen van het achterste potenpaar."

Treksprinkhanen kunnen in gunstige klimatologische omstandigheden zwermen vormen waarbij ze in korte tijd hele akkers kaalvreten.

De sprinkhaan belandde hoogstwaarschijnlijk toevallig via transport in Antwerpen. Omdat reptielenliefhebbers ze kweken als voedselbron, is de oorsprong mogelijk ook daar te zoeken, aldus nog Natuurpunt. De soort werd de voorbije jaren vijf keer gemeld via waarnemingen.be.

Gevaar voor de inheemse sprinkhanen is er voorlopig niet, maar toch is er bij waarnemingen van exoten altijd enige waakzaamheid geboden. "Naar schatting één op de duizend uitheemse soorten wordt na vestiging 'invasief'. Daarom werkt Natuurpunt Studie mee aan een waarschuwingssysteem van het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek van de Vlaamse overheid, waarbij vrijwilligers zelf waarnemingen van exotische soorten kunnen ingeven."

De Europese treksprinkhaan is in ons land uitgestorven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vreemde geur doet vlucht U.S. Airways in afschuwelijke nachtmerrie belanden

"Vreemde geur" doet vlucht U.S. Airways in afschuwelijke nachtmerrie belanden

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/13/14/20141207084646/media_xll_7327829.jpg

Een vlucht van U.S. Airways die van Tel Aviv op weg was naar Philadelphia heeft noodgedwongen een tussenlanding moeten maken in Rome. Passagiers en crew begonnen plots heel het vliegtuig onder te braken. Afschuwelijk.

Alles begon met een "vreemde geur" die door onvoldoende ventilatie bleef hangen in de cabine. Er kwam, door een kettingreactie, een vreselijke braakscène van. Met zowel passagiers als vliegtuigpersoneel als slachtoffers.

Veertien crewleden en twee passagiers werden ernstig ziek en hadden verzorging nodig. Het vliegtuig moest daarom een noodlanding in Rome maken. Andere reizigers zouden last hebben gehad van rode ogen en misselijkheid.

Drie stewards werden overgebracht naar het ziekenhuis. De rest werd daarna in hetzelfde hospitaal behandeld en mocht even later weer beschikken. Er zaten 129 passagiers en 14 crewleden op het vliegtuig, inclusief vier piloten.

In oktober werd ook al eens een steward van U.S. Airways gehospitaliseerd na waarneming van een "cabinegeur" op een binnenlandse vlucht. De vliegtuigmaatschappij onderzoekt waar de geur precies vandaan kwam. (br.hln)


» Reageer (0)
06-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.No Doubt - Don't Speak

No Doubt - Don't Speak

Klik op de foto om hun te beluisteren


No Doubt is een Amerikaanse alternatieve rock groep. Hun muziek bevat ook ska- en new wave-invloeden.

No Doubt is opgericht in december 1986. Toen zanger John Spence in december 1987 zelfmoord pleegde, werd Gwen Stefani zangeres van de band. In de eerste jaren was de band redelijk succesvol in Californië. Na het uitkomen van het album Tragic Kingdom in 1995 werd de groep internationaal bekend. De singles Just a girl en Don't Speak werden grote hits. Het laatste nummer bereikte in Nederland de nummer 1-positie toen het voor de tweede keer werd uitgebracht. De eerste keer kwam de single niet verder dan de tipparade. Van het album Tragic Kingdom zijn meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht.

Latere hits van de groep waren onder meer Hey Baby, de cover van Talk Talk It's my life en Underneath it all.

In 2004 is zangeres Gwen Stefani op solo-tour gegaan met een bijbehorend soloalbum. Volgens Gwen Stefani zal No Doubt niet uit elkaar gaan.    http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/nodoubt.jpg?t=1259003470


Eind 2006 heeft de zangeres laten weten na haar net uitgebrachte tweede soloalbum weer terug te willen keren naar No Doubt. Sinds het voorjaar van 2008 is de band weer bij elkaar gekomen om nieuw songamateriaal te schrijven voor een nieuw album, dat mogelijk in 2009 zal verschijnen.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij van verfilmde Turner levert 38,6 miljoen euro op

Schilderij van verfilmde Turner levert 38,6 miljoen euro op

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/11/5/20141204101733/media_xll_7321520.jpg

En plots was een oude landschapsschilder weer helemaal 'in'. 'Mr. Turner', de pas verschenen biopic over de Romantische Engelse kunstenaar J.M.W. Turner, zorgt voor een hernieuwde interesse in zijn werk. In het Britse Tate-museum loop momenteel een uitgebreide tentoonstelling, en een van zijn meesterwerken ging zopas voor meer dan 30 miljoen pond van de hand.

'Mr. Turner', een film over leven en werk van de 19de-eeuwse kunstenaar J.M.W. Turner, maakt Engeland weer even helemaal gek van landschapsschilderijen. Het beroemde Londense veilinghuis Sotheby's meldt dat een liefhebber 30,3 miljoen pond (ongeveer 38,6 miljoen euro) heeft geboden voor 'Rome, From Mount Aventine', ruim tien miljoen boven de geschatte waarde. Het bijna tweehonderd jaar oude uitzicht op de Italiaanse hoofdstad is daarmee het duurst betaalde meesterwerk van Turner ooit.

Het meer dan een meter brede schilderij is gebaseerd op schetsen die Turner in Rome maakte in 1828. Het wisselde tot vandaag slechts één keer van eigenaar, toen de graaf van Rosebery het in 1878 overkocht uit de collectie van Turners overleden vriend Hugh Andrew Johnstone Munro. Volgens de veilingmeester bevond het werk zich in "uitzonderlijke, onaangeroerde, originele staat".

"Het schilderij behoudt nog steeds de frisheid van het moment waarop het gemaakt werd", zei Alex Bell van Sotheby's. "De haren van Turners penseel, zijn vingerafdruk, verfdruppels die langs het doek naar beneden gelopen zijn, elke streep van zijn mes is in detail bewaard gebleven."

In het Tate-museum in Londen, thuishaven van de beroemde Turner Prize, loopt nog tot 25 januari een tentoonstelling over Turner. De release van de film 'Mr. Turner' is in ons land voorzien voor 10 december.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tekeningen stripauteurs kunnen 1,5 miljoen euro opbrengen

Tekeningen stripauteurs kunnen 1,5 miljoen euro opbrengen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/8/12/20141205034532/media_xll_7323387.jpg

De originele omslag van "De scepter van Ottokar" van Kuifje-tekenaar Hergé vormt het pièce de résistance van een veiling op 14 december in veilingzaal Millon in Brussel, gezamenlijk opgezet met het huis Drouot in Parijs.

De omslag werd in 1939 gepubliceerd in het tijdschrift "le Petit Vingtième" in 1939. De tekening is uitgevoerd in Chinese inkt en kleurpotlood op papier. De waarde wordt geschat op 250.000 tot 400.000 euro. Op de veiling worden ook unieke tekeningen van Franquin en François Schuiten, twee andere grootmeesters uit de rijke Belgische stripwereld, te koop aangeboden. Het globale aanbod zou goed zijn voor een bedrag van minstens anderhalf miljoen euro.

Naast de tekening uit "De scepter van Ottokar" worden op de veiling ook andere Kuifje-rariteiten aangeboden, zoals een tekening in Chinese inkt van Kuifje in Chinese klederdracht en Bobby uit "De Blauwe Lotus", die voor een minimumbedrag van 25.000 euro wordt geveild. Ook die tekening verscheen in "le Petit Vingtième", in 1936. Ook twee banden in Chinese inkt uit een plaat van "De Zonnetempel" worden aangeboden. Zij zullen vermoedelijk tussen de 15.000 en 16.000 euro halen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is er aan de hand met deze kat in Bulgarije?

Wat is er aan de hand met deze kat in Bulgarije?

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een opmerkelijke verschijning in de stad Varna in Bulgarije: een helgroene kat loopt daar sinds kort rond door de straten van het kustplaatsje aan de Zwarte Zee. Wat is er aan de hand?

Aanvankelijk werd gedacht dat de kat het slachtoffer was geworden van een wrede grap, maar nader onderzoek bracht aan het licht dat de kat graag slaapt bovenop een vat synthetische verf in een verlaten garage. Naar verluidt zou de kat ook iedere dag iets groener worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitvaart Luc De Vos om 11 uur in Sint-Pieterskerk

Uitvaart Luc De Vos om 11 uur in Sint-Pieterskerk

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/13/5/20141206092525/media_xll_7326095.jpg

In Gent start om 11 uur de uitvaart van Luc De Vos. De plechtigheid vindt plaats in de kerk Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieters op het Sint-Pietersplein, en is open voor het publiek.

Sinds 9 uur is muziek van Gorki te horen op het plein. Dat duurt tot de aanvang van de dienst, om 11 uur. De dienst is dan wel voor iedereen toegankelijk, het aantal plaatsen is beperkt. In de kerk zijn 800 stoelen beschikbaar voor het publiek. Eens de 800 plaatsen ingenomen zijn, gaan de deuren dicht.

Wie wil, kan de dienst ook volgen via een geluidsinstallatie op het plein. VRT-radio meldt dat rond 9 uur al een driehonderdtal mensen is opgedaagd. Na afloop van de plechtigheid zal nog tot 13 uur muziek van Gorki te horen zijn op het plein.

Luc De Vos overleed op 52-jarige leeftijd aan een "acuut falen van een aantal vitale organen". Zijn lichaam werd vorige week zaterdag tussen 17 en 17.30 uur aangetroffen in zijn werkplaats aan de Gentse Kasteellaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikste man ter wereld (445 kilo) overleden

Dikste man ter wereld (445 kilo) overleden

http://static0.hln.be/static/photo/2014/3/11/4/20141206044810/media_xll_7325719.jpg

Een Brit die officieel de dikste man ter wereld was, is overleden. Keith Martin woog ooit 445 kilo en overleed aan een longontsteking na een langdurig gevecht met zijn lichaamsgewicht. Dat meldt de Britse krant The Daily Mirror.

Zijn dood kwam acht maanden na een succesvolle operatie waarbij zijn maag werd verkleind. Daardoor kon Martin niet meer zijn enorme hoeveelheden voedsel per dag wegwerken. Voor de maagverkleining kreeg de 44-jarige Brit 20.000 calorieën per dag binnen, tien keer de aanbevolen hoeveeldheid.

Een typisch dagmenu zag er zo uit: zes gebakken eieren als ontbijt. Pizza, kebab, afhaal-Chinees en Big Macs als lunch en diner. Bij dat alles dronk hij twee liter frisdrank. Tussendoor snackte Martin boterhammen, chocola, chips, snoep en koekjes.

Goedkoop fastfood
De dood van de man wordt nu pas bekend, zo melden Britse media, ook al overleed hij al in maart. Toen was zijn gewicht al gedaald naar 247 kilo, dankzij de voorbereiding op de operatie, en tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis.

De chirurg die toen driekwart van Martins maag wegnam, grijpt nu de dood van de 44-jarige Brit aan om de overheid op te roepen iets te doen tegen overgewicht. Martin gaf toe dat zijn overgewicht voornamelijk kwam door goedkoop fastfood. Zijn dokter roept op tot een belasting op fastfood. "Dit eetgedrag is niet nieuws, maar wel nieuw is hoe makkelijk het is om goedkoop junkfood te kopen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Fabiola (86) is overleden

Koningin Fabiola (86) is overleden

http://static0.hln.be/static/photo/2014/16/16/0/20141205194634/media_xll_7325010.jpg

Koningin Fabiola is vannamiddag in het Kasteel Stuyvenberg op 86-jarige leefijd overleden. Dat heeft het Paleis vanavond bevestigd. Ze is in haar eigen woning, kasteel Stuyvenberg, gestorven. Het is nog niet bekend wanneer de begrafenis zal plaatsvinden, de ministerraad komt morgennamiddag bij elkaar om de begrafenis te regelen.

"Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin en de Leden van de Koninklijke Familie melden met zeer grote droefheid het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola vanavond in het Kasteel Stuyvenberg te Brussel", aldus het officiële persbericht van het Paleis. "Koning Albert en koningin Paola, prinses Astrid en prins Lorenz, en prins Laurent zijn in het kasteel Stuyvenberg aangekomen", meldt de woordvoerder van vanavond even voor 21.00 uur. Eerder waren koning Filip en koningin Mathilde al naar Stuyvenberg gekomen.

Volgens de nieuwsredactie van VTM is de toestand van koningin Fabiola vandaag nog snel achteruitgegaan. Dat premier Charles Michel vandaag al zijn activiteiten om dringende persoonlijke redenen heeft afgezegd, had niets te maken met het overlijden van de vorstin.

Het was geen geheim dat koningin Fabiola al enkele jaren sukkelde met haar gezondheid. Hierdoor was ze al anderhalf jaar niet meer in het openbaar verschenen.

"De gezondheidstoestand van koningin Fabiola was sinds 2009 erg verzwakt, na de longontsteking die ze toen had opgelopen", zegt Rafike Yilmaz, woordvoerster van het paleis. "De laatste tijd had ze ook kunstmatige beademing nodig."

Over het precieze tijdstip van het overlijden had de woordvoerster nog geen informatie. "Ik kan wel zeggen dat ze in het Kasteel Stuyvenberg is overleden", zegt Rafike Yilmaz. "Koning Filip en konigin Mathilde zijn nu bij haar. Ook de andere leden van de koninklijke familie zijn op de hoogte gebracht van het overlijden, net als de premier en de andere autoriteiten van het land."

De laatste keer dat de koningin zich in het openbaar liet zien was bij de herdenkingsviering van koning Boudewijn in juli 2013. Ook op het huwelijk van prins Amadeo moest ze missen door gezondheidsproblemen. (br.hln)


» Reageer (0)
05-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België is het beste land ter wereld voor vrouwen

België is het beste land ter wereld voor vrouwen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/8/5/20141205141105/media_xll_7324220.jpg

Een onderzoek heeft aangetoond dat België het meest vrouwvriendelijke land ter wereld is. Volgens de studie heeft België een sterk juridisch stelsel dat vrouwen beschermt. Bovendien zijn vrouwen steeds beter vertegenwoordigd in de politiek. Toch is er nog werk aan de winkel, zo is er bijvoorbeeld nog altijd een grote loonkloof tussen mannen en vrouwen.

De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, verspreidde de studie die een mooi beeld geeft over vrouw(on)vriendelijkheid over de hele wereld. De studie analyseert data over economische en sociale discriminatie van 160 landen en maakt zo een schaal op. Niet alle landen gaven echter de volledige data door, zodat de ranking slechts 106 landen bevat.

België komt als het beste land uit de studie, gevolgd door Frankrijk, Slovenië, Spanje en Servië. De landen met het slechtste beleid voor vrouwen zijn Tsjaad, Mali, Gambia, Soedan en Jemen. Jemen wordt algemeen beschouwd als het slechtste land, zo staat er bijvoorbeeld geen minimumleeftijd op trouwen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komijn: het kruid dat je helpt afvallen

Komijn: het kruid dat je helpt afvallen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/14/0/11/20141204152309/media_xll_7322291.jpg

Als we al komijn in ons kruidenrek hebben staan, wordt het enkel ingezet voor exotische gerechten. We zouden het echter beter wat vaker bovenhalen, want een recente studie heeft uitgewezen dat het kruid je helpt met afvallen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift 'Complementary Therapies in Clinical Practice'. De wetenschappers volgden een groep van 88 vrouwen, die elk op een dieet werden gezet met een verminderd aantal calorieën. De helft van hen kreeg daarnaast ook de opdracht om dagelijks drie gram komijnzaad in een potje yoghurt te mengen en dit te eten bij de lunch en het avondeten. De andere groep at de yoghurt gewoon puur.

Alle 88 vrouwen verloren gewicht, maar de groep die dagelijks komijnzaad at, viel gemiddeld twee kilogram meer af tijdens de test van drie maanden. Hun BMI daalde ook meer, alsook de omtrek van hun taille, hun vetpercentage en hun cholesterol.

Wat extra komijn in je gerechten vermengen, kan dus allerminst kwaad - het past zeer goed bij bruine rijst en linzen. Eerder onderzoek heeft trouwens ook uitgewezen dat het kruid ook gelinkt werd met het onder controle houden van diabetes. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom sommige mensen het altijd koud hebben

Waarom sommige mensen het altijd koud hebben

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/9/13/20141205102823/media_xll_7323898.jpg

Waarom hebben sommige mensen het altijd koud, terwijl anderen zelfs bij de meest barre temperaturen in een dun shirtje kunnen blijven rondlopen? Blijkbaar hebben niet alleen gewicht en grootte een invloed, maar ook leeftijd, geslacht, levensstijl en zelfs gelukstoestand spelen een rol.

Onze temperatuurregeling begint in de hersenen, de controle erop gebeurt dan weer door onze hormonen. Die houden daarbij vooral rekening met de interne temperatuur van het lichaam en de temperatuur in de buitenste huidlagen. Gemiddeld schommelt de temperatuur van een persoon rond de 37 graden. Per persoon kan dit echter vrij sterk variëren.

Zo hebben vrouwen het vaak kouder dan mannen en hebben ouderen vaker last van koude dan jongere mensen. Ook de mate van activiteit die iemand onderneemt, is van invloed op het kouwelijke gevoel. Zo zal iemand die de hele dag achter een bureau zit vaker met koude handen en voeten te maken krijgen, dan iemand die een erg beweeglijke job uitoefent.

Dat mannen het minder snel koud hebben, zou ook te maken hebben met het feit dat ze procentueel gezien meer spiermassa bezitten. Wanneer spieren aan het werk worden gezet, wekt die activiteit warmte op. 

Onderzoekers toonden aan dat de handen van mannen een gemiddelde temperatuur van 32,3 graden bezitten. Die van een vrouwenhand bedraagt gemiddeld maar een temperatuur van om en bij de 30,7 graden.

Doordat een vrouwenlichaam gemiddeld meer vet bevat, moet het harder werken om op temperatuur te blijven. De energie die kan doorstromen naar de ledematen, is dan ook beduidend minder dan bij mannen. Ook de menstruele cyclus is hierbij van invloed: wanneer een vrouw menstrueert, kan haar lichaamstemperatuur door die energieopslorpende activiteit met enkele graden afnemen.

Mensen met een hoger vetpercentage hebben vaker een warm gevoel. Dit heeft vooral te maken met het feit dat hun organen warm zijn. Aan de buitenkant voelt hun lichaam vaak koud aan: dit door de vetlaag die de warme bloedbaan goed isoleert. Dunne mensen hebben het vaker koud omdat zij niet over zo'n goede isolatielaag beschikken. Bloed dat door de ledematen stroomt, moet daardoor eerst opnieuw worden opgewarmd alvorens het ook teruggepompt kan worden.

Ons gevoel van innerlijke warmte wordt geregeld via cellen in de huid. Die vangen koude op en zorgen ervoor dat haar- en bloedvaten indien nodig vernauwen en dat de bloedcirculatie vertraagt. Die vernauwing zal sneller plaatsvinden bij mensen die roken. Mensen met een actievere levensstijl, zullen hier overigens minder snel last van hebben. Zij zullen dus ook minder snel kou ervaren.

Tot slot heeft ook de mate waarin we ons gelukkig voelen een invloed op ons warmtegevoel. Mensen die zich eenzaam voelen zullen het vaker koud hebben, mensen die daarentegen gelukkig zijn, worden daardoor letterlijk vervuld met een warm gevoel. (br.hln)

)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Modeketen Mexx failliet

Modeketen Mexx failliet

http://static3.hln.be/static/photo/2014/15/7/2/20141204174148/media_xll_7322672.jpg

De Nederlandse modeketen en kledinggroothandel Mexx is gisteren door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Dat heeft curator Frits Kemp van Fort Advocaten bevestigd. Hij hoopt dat een doorstart mogelijk is: "er hebben zich al twee buitenlandse kandidaat-overnemers gemeld." Mexx is internationaal actief. De keten heeft 315 winkels in Europa en stelt wereldwijd 1.500 man tewerk. Ook in België zijn er meerdere winkels.

Voorlopig blijven de winkels open, aldus de krant. "Ik zal de winkels vooralsnog openhouden, alleen al om de winkelvoorraden te kunnen verkopen. We gaan doorstartkandidaten zoeken. Ook daarvoor is het beter dat de winkels zo lang mogelijk open blijven", aldus Frits Kemp, curator van de zaak.

Mexx telt in België volgens Antwerps BBTK-secretaris Benny Willems een honderdtal werknemers en een tiental eigen winkels. Voor hem is het faillissement niet meteen een verrassing, er waren recentelijk herstructureringen, al is hij wel verbaasd dat het zo snel kwam. Bovendien valt het faillissement net voor de eindejaarsperiode, die zeer belangrijk is voor de retailsector. "Er waren nu geen signalen, maar er was vroeger gezegd dat indien het niet beter zou gaan, het bedrijf drastische maatregelen zou nemen."

Impact

"Het laatste jaar waren er twee herstructureringen bij Mexx in België", aldus Willems. "Maar dat bleef altijd net binnen de perken, zodat het geen collectief ontslag werd." Zo verdwenen bij de twee herstructureringen eens een twintigtal en eens een tiental banen. Verschillende winkels werden reeds gesloten, of gingen door met zelfstandige uitbaters.

Wat de concrete impact zal zijn van de faling, kan de secretaris van de socialistische bediendebond nog niet zeggen, dat zou in de komende periode duidelijk moeten worden.

Naast het tiental winkels in ons land heeft Mexx "veel meer" zogenaamde 'shops in shop', bijvoorbeeld bij Inno. "De winkels binnen Inno functioneren vrij goed, maar het zijn de eigen winkels die minder goed draaien."

Zelf aangevraagd

Mexx heeft het faillissement zelf aangevraagd. Deels als gevolg van de al lang durende algehele malaise op de Europese retailmarkt, aldus curator Kemp. "Consumenten houden nog steeds de hand op de knip en kopen minder kleding. Daarbij komt dat de concurrentie groot is. Een vertraging in de betaling van een Russische keten aan de groothandelstak van Mexx deed de rest".

De omzet van het bedrijf liep al lange tijd terug. Iets minder dan de helft van de omzet (100 miljoen euro) kwam nog uit de winkelverkopen. De groothandel was goed voor een omzet van 150 miljoen euro. Vorig jaar sloot het bedrijf zijn flagshipstore in Amsterdam. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moedig kankerpatiëntje (5) tovert zich om tot superheld om chemo te doorstaan

Moedig kankerpatiëntje (5) tovert zich om tot superheld om chemo te doorstaan

http://static0.hln.be/static/photo/2014/16/14/9/20141205071547/media_xll_7323699.jpg

Wanneer kinderen zich verkleden als superheld is dat meestal om met hun vrienden in de tuin te spelen. Voor de vijfjarige Harley Renshaw heeft zijn verkleedpartij echter een heel andere betekenis. De jongen is getroffen door nierkanker die uitgezaaid is in zijn botten en linkerlong. Om de chemobehandelingen wat 'leuker' te maken en zich dapper te voelen, verkleedt het kleine jongetje zich elke keer in een Ninja Turtle waardoor hij een échte superheld wordt.

Het beeld van de dappere Harley doet het hart van elke mama wel smelten: de kleine jongen is zo dapper dat hij zijn chemosessies met glans doorstaat. Harley moest de afgelopen maanden meer dan 14 behandelingen ondergaan en deed dat op de best mogelijke manier. Vanaf het moment dat de jongeman zijn masker opzet, is hij de dapperste kleuter die je je maar kan inbeelden. "Harley heeft nog niet een keer geklaagd over de behandelingen. Zelfs het litteken op zijn buik bestempelt hij als positief door het zijn piratenlitteken te noemen. Het is ongelooflijk hoe een klein jongetje zo dapper kan zijn", getuigt zijn mama. "Hij is absoluut mijn superheld."

De moed van de kleine Harley wordt dan ook niet alleen opgemerkt door zijn ouders en familie. Zo kreeg de jongen de 'Little Stars Award' van het kankeronderzoekscentrum van Groot-Brittannië. (br.hln)


» Reageer (0)
04-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joe Cocker - You are so beautiful

Joe Cocker - You are so beautiful

Klik op de foto om hem te beluisteren

Joe Cocker 20 mei 1944) is een Engels blueszanger.

Hij is zijn leven lang al bezig met muziek, en zat al in kleine bands in zijn geboortestad Sheffield toen hij 15 jaar oud was. Hij was voor het eerst op de Amerikaanse televisie in 1969, in de Ed Sullivan Show.

Zijn eerste grote hit was het lied With a Little Help from My Friends, een cover van de Beatles song. In hetzelfde jaar verscheen hij op het Woodstock Music and Art Festival. Andere vroege hits zijn Cry me a river en Feelin' alright.

Aan het begin van de jaren zeventig had hij problemen met drugs en alcohol, maar hij maakte een comeback in de jaren tachtig. Hij had grote hits met You are so beautiful, Up where we belong en Unchain my heart, waardoor hij een nieuw publiek aan zich bond.

Cocker is bekend om zijn opvallende, rauwe stemgeluid en een typische gestiek die enigszins doet denken aan luchtgitaar spelen.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De simpele truc die je koffie nóg lekkerder maakt

De simpele truc die je koffie nóg lekkerder maakt

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/2/5/20141204131242/media_xll_7321970.jpg

Koffie doet het hart van heel wat mensen sneller slaan. Letterlijk en figuurlijk. Alleen maar denken aan het kopje plezier, kan je al doen watertanden. Maar smaakt je koffie wat bitterder dan normaal en hou je daar niet van? Dan kan het aan de kleur van je kopje liggen: een blauwe tas zou volgens wetenschappers de lekkerste koffie opleveren.

Let jij op de kleur van je tas wanneer je koffie drinkt? Volgens heel wat wetenschappers zou de kleur van je mok een grote invloed hebben op de smaak van het goedje. Een witte tas zou ervoor zorgen dat de koffie extra bitter smaakt terwijl een doorzichtige tas de zachtere smaken van koffie teweegbrengt. Maar wil je het beste van twee werelden? Dan moet je kiezen voor een blauwe tas: op die manier komt de koffie perfect tot zijn recht en smaak je zowel de bittere als zoete toetsen. 

Het smaakverschil zou vooral uitgelokt worden door het contrast tussen de kleur van je tas en de kleur van de koffie. Bruin en wit contrasteren te fel met elkaar waardoor de bittere toetsen extra geaccentueerd worden. Bij een doorzichtig kopje valt de bittere associatie dan weer weg en word je overdonderd door een zoete ervaring. Maar net omdat bruin de 'complementaire' kleur van blauw is, smaakt het goedje extra goed in een blauw kopje.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe lang heb jij nog te leven? Deze oefening voorspelt het

Hoe lang heb jij nog te leven? Deze oefening voorspelt het

http://static3.hln.be/static/photo/2014/12/13/2/20141204071104/media_xll_7320332.jpg

Als het al mogelijk is, kan je volgens dokters een goed beeld krijgen van je algemene gezondheid door een simpele oefening uit te voeren. Heel wat artsen claimen zelfs dat de makkelijke beweging kan voorspellen hoe lang je nog te leven hebt.

Nieuwsgierig? Ga dan rechtop staan en kruis je ene been over je andere om vervolgens door je knieën te buigen en op de grond te gaan zitten. Probeer daarna zonder hulp van steunpunten (zoals je handen, ellebogen of knieën) weer recht te staan. Voer je de oefening uit zonder problemen? Dan zou je nog meer dan zes jaar leven. Om te bepalen hoe goed je oefening uitvoert, moet je volgens artsen jezelf punten toekennen op tien. Iedere keer je je hand, knie, been,... gebruikt, moet je één punt van het totaal aftrekken. Verlies je je evenwicht? Dan moet je een 0,5 punten aftrekken van het totaal.

De test werd al een aantal keer uitgevoerd met proefpersonen en leverde vaak dezelfde conclusie op: mensen die drie of minder op tien scoren, sterven meestal binnen de zes jaar na de proef. Personen met acht of meer hebben een beter vooruitzicht: zij hebben minimaal nog zes jaar te leven.

Eerder werd al aangetoond dat ook een andere oefening je levensverwachting mogelijk kan voorspellen. Wie slechts twee seconden op één been kan blijven staan met gesloten ogen, zou drie keer meer kans te hebben om voor hun 66e levensjaar te sterven. (br.hln)


» Reageer (0)
03-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alweer een wetenschapper die weet wie de Mona Lisa is

Alweer een wetenschapper die weet wie de Mona Lisa is

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/15/0/20141203135555/media_xll_7319280.jpg

Een Italiaanse wetenschapper heeft een nieuwe theorie klaar over 's werelds beroemdste portret, de Mona Lisa: ze zou een Chinese slavin én de moeder van schilder Leonardo Da Vinci zijn. Het is echter niet de eerste keer dat wetenschappers beweren dat ze de identiteit van La Gioconda ontcijferd hebben.

Angelo Paratico, die momenteel in Hongkong verblijft, meent dat de vrouw die afgebeeld wordt een Chinese slavin is. "Het schilderij heeft een typisch Chinese achtergrond. En als je goed kijkt, zie je ook Chinese gelaatskenmerken", vertelde de historicus aan de krant South China Morning Post.

Meer nog: volgens Paratico is de vrouw de moeder van Leonardo Da Vinci. Hij sluit zich zo aan bij de theorie van de beroemde neuroloog Sigmund Freud, die die veronderstelling al in 1910 maakte.

Paratico schrijft zijn theorieën momenteel neer in het boek 'Leonardo Da Vinci: een Chinese geleerde, verdwaald in de Italiaanse Renaissance'.

La Gioconda

Maar de Italiaanse historicus is lang niet de eerste die beweert dat hij de identiteit van La Gioconda achterhaald heeft.

Velen menen dat Lisa Gherardini del Gioconda het model van Da Vinci was. Haar man, Francesco del Giocondo, zou de opdrachtgeveer geweest zijn voor het schilderij, dat Da Vinci tussen 1503 en 1506 schilderde.

Een team van archeologen groef mogelijk twee jaar geleden haar stoffelijk overschot op in het klooster in Firenze waar ze in 1542 overleed. Daar werden toen drie skeletten gevonden, waarvan het DNA nu vergeleken zal worden met dat van haar zoon. Bij een overeenkomst zal men proberen het gezicht te reconstrueren.

"Mona Lisa is een man"

Een andere spraakmakende theorie die een paar jaar geleden de ronde deed: Mona Lisa was een man. Meer bepaald Salai, een leerling en mogelijke minnaar van Leonardo Da Vinci. De onderzoekers vonden naar eigen zeggen een reeks aanwijzigingen. Zo stond Salai, die officieel Gian Giacomo Caprotti heette, model voor verschillende andere werken van Da Vinci. Ook zouden ze de letters L en S, die voor Leonardo en Salai zouden staan, in de ogen van Mona Lisa gevonden zijn.

Het Louvre heeft de beweringen van de Italianen altijd hevig ontkend. Ze hebben immers nooit het echte werk bestudeerd, maar slechts een digitale kopie, zo meent Parijs. Bovendien zouden scheurtjes aan de basis van de letters kunnen liggen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langer leven dankzij kleiner sneetje

Langer leven dankzij kleiner sneetje

http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/9/11/20141203072747/media_xll_7318526.jpg

Het Antwerpse Middelheimziekenhuis heeft een primeur op zijn naam. Voor het eerst in Europa hebben ze bij een patiënt een hartklep vervangen zonder dat ze daarvoor de borstkas moesten openmaken en het hart moesten stilleggen. Caroline Dries (85) kreeg zicht op een gezonder hart via een sneetje van ocharme 3 cm. "Toen de dokter zei dat het ooit al geprobeerd was op schapen, vroeg ik alleen maar: 'En léven die nog?'"

Het cardioteam van ZNA Middelheim had zich er jaren op voorbereid. Toen de techniek op punt stond, was het alleen wachten op de perfecte patiënt. Dat werd uiteindelijk de Antwerpse Caroline Dries (85), die al geruime tijd in behandeling was bij het ziekenhuis voor een lekkende hartklep en daardoor ernstige klachten van kortademigheid had. Omwille van haar hoge leeftijd vonden cardioloog Stefan Verheye en cardiochirurg Ivo Deblier bij Caroline Dries het risico op een klassieke openhartoperatie té groot. En dus kozen ze voor een techniek die nog nooit eerder was uitgevoerd op het Europese vasteland. Enkel in het Canadese Vancouver werd ooit al zo'n ingreep uitgevoerd.

"In het hart zitten verschillende hartkleppen die de bloedstroom tussen de hartboezems en de hartkamers kunnen afsluiten", zegt Stefan Verheye, de cardioloog die Caroline Dries behandelde. "Die kleppen hebben een belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat het bloed niet terug stroomt. Als zo'n klep niet goed functioneert en lekt, dan vloeit er bloed terug. Bij deze patiënt ging het om de mitralisklep, die de linkerboezem en de linkerkamer scheidt. Er vloeide bloed terug van de linkerkamer in de linkerboezem en dat zorgde voor ernstige kortademigheid, ten gevolge van de vochtopstapeling in de longen. Ook in rust."

Kiplekker

Vorige week donderdag ging Caroline Dries - moeder van vier, oma van tien en overgrootoma van acht - onder het mes. Alles samen duurde dat maar zo'n 20 minuten. "Want in plaats van een erg ingrijpende openhartoperatie te doen waarbij we de borstkas openmaken, het hart stilleggen, opensnijden en de klep vervangen, moesten we nu enkel maar een insnede van zo'n 3 centimeter onder de linkertepel maken. We hebben het hart gewoon aangeprikt en hebben de slecht functionerende klep vervangen door een nieuwe." Al die tijd bleef het hart van de 85-jarige vrouw normaal kloppen.

Caroline Dries verbleef nog een dag op intensieve, maar voelde zich afgelopen weekend al kiplekker. Vandaag of morgen mag ze naar huis. Dat toont meteen ook de gigantische winst aan van de ingreep: minder pijn, minder ongemakken, een kortere hospitalisatie, een minder ingrijpende narcose en een vlottere revalidatie. "En toch vond ik het allemaal wel een beetje 'bangelijk'", zegt ze, nog vanop haar ziekbed. "Ik ben eigenlijk een soort van proefkonijn geweest. Ik vroeg aan de dokter of hij het al eens eerder had gedaan. Hij zei nee. Maar dat hij de techniek in Amerika had geleerd en dat die ook al op schapen was toegepast. Ik vroeg hem: 'En léven die schapen nog?' Hij antwoordde niet. Maar ik denk dat hij daarmee vooral wou bedoelen dat ze de operatieduur bij die schapen hadden willen meten."

Voor de wetenschap

Bijna was Caroline Dries nog van gedacht veranderd. "Op het allerlaatste moment begon ik te twijfelen. Ik zei de dokters dat ik het niet meer zag zitten. Mijn dochter heeft me toen overtuigd om het toch te doen. Ze zei: we zijn nu al zo ver, je moet nu niet meer terugkrabbelen. En uiteindelijk dacht ik: 'Ach ja, als ik erin blijf, en ik sterf, dan zal het tenminste toch in de naam van de wetenschap zijn geweest."

Toch wil de ingreep niet zeggen dat nu voortaan élke hartklep vervangen zal worden door een kijkoperatie. "Zo eenvoudig is het niet", zegt cardioloog Stefan Verheye. "Dit was een pilootproject. We blijven voorlopig klassiek opereren tot we echt kunnen bewijzen dat dit een goed alternatief is. Dit was een hele goeie aanzet." Als de ingreep op termijn couranter wordt, zal dat in de eerste plaats zijn voor mensen die een verhoogd risico hebben en een klassieke openhartoperatie niet meer aankunnen: oude mensen, mensen met longproblemen of patiënten met hartritmestoornissen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De dieettip die echt werkt: eet enkel tussen 9 en 17 uur

De dieettip die echt werkt: eet enkel tussen 9 en 17 uur

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/5/11/20141203105029/media_xll_7318811.jpg

Elke dag enkel voeding opnemen in een tijdspanne van acht uur kan je helpen kilo's kwijt te spelen. Ook al eet je dan vette of suikerrijke voeding, toch zul je afvallen. Deze beperking in tijd lijkt namelijk de schade van een ongezond dieet te bestrijden.

Onderzoekers geloven dat het volgen van een strikte tijdsplanning voor je maaltijden het lichaam helpt te voorspellen wanneer het eten zal krijgen, waardoor het beter voorbereid is om calorieën te verbranden. Muizen die vetrijke voeding opnamen in een tijdspanne van acht uur, bijvoorbeeld tussen 9 en 17 uur, waren gezonder en slanker dan hun soortgenoten die evenveel calorieën kregen tijdens een volledige dag. Zelfs wanneer bij de laatste groep de tijdspanne werd beperkt tot 9 uur, speelden de dieren 5 procent van hun lichaamsgewicht kwijt bij de opname van evenveel calorieën.

De wetenschappers denken dat door regelmatig te eten het lichaam kan voorspellen wanneer het energie gaat opnemen. Zo kan het spijsverteringsstelsel synchroniseren met de genen en proteïnes, waardoor het beter calorieën kan verwerken. Het treft ook het evenwicht van bacteriën in de ingewanden die het metabolisme controleren.

De resultaten doen het bewijs groeien dat het moment waarop je eet even belangrijk kan zijn als wat je in je mond stopt. Professor Satchin Panda: "Vaak geven experts de raad om gezond te eten. Maar veel mensen hebben geen toegang tot gezonde producten. Als je in een tijdspanne van acht tot twaalf uur eet, dan ervaar je gezondheidsvoordelen. Dat effect bleef merkbaar tijdens de dagen waarop gezondigd werd. De muizen mochten bijvoorbeeld op weekenddagen zo lang eten als ze wilden." (br.hln)


» Reageer (0)
02-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luc De Vos krijgt zaterdag kerkelijke begrafenis op Gents Sint-Pietersplein

Luc De Vos krijgt zaterdag kerkelijke begrafenis op Gents Sint-Pietersplein

http://static2.hln.be/static/photo/2014/10/12/10/20141201091106/media_xll_7313395.jpg

Luc De Vos schenkt de laatste dans zaterdag om elf uur tijdens een katholieke begrafenis in de kerk op het Gentse Sint-Pietersplein. "Iedereen zal er welkom zijn", zegt zijn broer Eric. Over de precieze omstandigheden waarin de Gorki-zanger stierf, zwijgen familie en beste vrienden. "We zijn nog altijd aan het bekomen". Dat meldt Het Laatste Nieuws.

"Luc is een overtuigd christen", zegt zijn 'grote' zus Nicole twee dagen nadat haar broer stierf in zijn Gentse werkflat. "Hij kwam graag in de kerk. Om na te denken over de dingen. Om gelovig te zijn moet je niet elke week naar de mis gaan, vond hij. 'Wees lief voor mekaar!' Dat was zijn manier van geloven."

En dus is het logisch dat 'Vos' een kerkelijk afscheid krijgt, voorgegaan door de Gentse bisschop Luc Van Looy. "In de kerk zijn 800 stoelen en er kan nog veel meer volk staan", zegt pastoor Dirk De Backer. "En op het plein kan er uiteraard ook veel volk."

Voor de familie De Vos zal het de tweede begrafenis zijn in zeer korte tijd. Zes weken geleden nam Luc samen met zijn vier zussen en twee broers afscheid van hun moeder. "Hij was onze jongste", zegt broer Erik, de peter van Lucs zoon Bruno. "Hij was zot van zijn moeder en zij van hem. Ze is 98 mogen worden, een prachtige leeftijd, maar toch heeft Luc er enorm van afgezien. Hij heeft tot zijn 33ste thuis gewoond, tot hij Sandra leerde kennen. De dood van onze moeder had Luc in zijn greep, hij is er een hele tijd niet goed van geweest."

De dood van zijn moeder moet één van de redenen zijn waarom Luc De Vos zich de voorbije weken liet gaan. In zijn stamcafé zagen ze hem veel minder. Vorige week werd hij twee keer in het ziekenhuis gesignaleerd, verward en met verwondingen in het aangezicht. "Van de trap gevallen", zei hij tegen iemand aan wie hij in de rokerszone een sigaret vroeg. De Gorki-zanger was ook meer dan anders in zijn werkappartement, vlak bij het huis waar hij met Sandra en Bruno woonde.

Vanaf vandaag ligt er in het Gentse stadhuis een rouwregister voor de overleden zanger van Gorki. Burgemeester Termont zal dat om tien uur als eerste tekenen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Béatrice (14) werd vermoord

Béatrice (14) werd vermoord

http://static0.hln.be/static/photo/2014/7/11/7/20141202081025/media_xll_7315672.jpg

Een wandelaar heeft gisternamiddag het lichaam van Béatrice ­Berlaimont gevonden in een bos op 2 kilometer van haar huis. Een bron dicht bij het ­onderzoek is ­formeel: het 14-jarig meisje uit Aarlen dat al tien dagen spoorloos was, is vermoord.

Het parket van Aarlen wilde gisteren niet al te veel toelichting geven. "Moord, zelfmoord of nog iets ­anders: alle pistes worden onderzocht", luidde het kort. Maar later op de avond werd duidelijk dat het meisje "door opzettelijk ­geweld" om het leven is gebracht. Dat zegt een goed geïnformeerde bron.

Sinds Béatrice Berlaimont op ­vrijdagochtend 21 november naar school vertrokken was, werd er niets meer vernomen van het ­meisje. De verdwijning hield het zuiden van ons land al die tijd in haar greep. Honderden buren, ­sympathisanten, militairen en agenten kamden de afge­lopen ­dagen de wijde omgeving uit. ­Affiches werden uitgedeeld en ­iedereen werd opgeroepen uit te kijken. Ook het uitgestrekte bos van Sesselich werd grondig doorzocht, zonder ­resultaat. "En toch is nu op die­zelfde plek het lichaam aange­troffen", aldus nog onze bron, die daaruit concludeert dat het meisje daar pas ná die zoektocht ­gedumpt moet zijn. Ook de eerste bevindingen van de wetsdokter doen ver­moeden dat het ­meisje ­inderdaad vermoord werd.

Vader Vincent ­Berlaimont kon ­gisteren amper een woord uit­brengen door de emoties. "We ­weten niets meer dan dat men ­Béatrice gevonden heeft. Dit is zo hard..." Van de dader(s) ontbreekt nog elk spoor. Vandaag wordt een ­autopsie uitgevoerd. Hopelijk brengt die meer duidelijkheid over wat er ­precies gebeurd is.

Onderzoeksrechter zaak-Dutroux
Magistraat Jacques Langlois neemt de leiding in het onderzoek naar het overlijden van Béatrice Berlaimont. Het gaat om dezelfde onderzoeksrechter die in de jaren 90 meewerkte aan het onderzoek rond kinderbeul Marc Dutroux. Hij erfde dat dossier in oktober 1996 van zijn voorganger Jean-Marc Connerotte. Die laatste werd van het onderzoek gehaald na het zogeheten spaghetti-arrest. Langlois kreeg later ook zelf bakken kritiek voor zijn aanpak in het onderzoek naar een vermeend netwerk rond Dutroux. Zo liet Langlois niet alle haartjes onderzoeken die in de kelder van Dutroux werden gevonden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luc De Vos - Mia

Luc De Vos - Mia

Klik op de foto om hem te beluisteren

Luc De Vos (Wippelgem, 12 juli 1962 – Gent, 29 november 2014) was een Vlaamse zanger van de rockgroep Gorki. Daarnaast was hij ook columnist en schrijver. Hij verscheen regelmatig in Vlaamse televisieprogramma's. De Vos woonde in Gent.
De Vos werd in Wippelgem (gemeente Evergem) nabij Gent geboren in een CVP-gezin als jongste van zeven kinderen. Op zesjarige leeftijd werd hij - net als zijn broers - lid van Chiro Wippelgem, maar zijn Chirocarrière stopte toen die groep in 1976 ontbonden werd. Hij wist op zijn tiende al dat hij popmuzikant wilde worden. Hij studeerde op het Sint-Lievenscollege te Gent
De Vos was getrouwd en had een zoon
Hij maakte met Gorki elf albums, namelijk Gorky, Boterhammen, Hij leeft, Monstertje, Ik ben aanwezig, Eindelijk vakantie, Vooruitgang, Plan B, Homo erectus, Voor rijpere jeugd en Research & Development. Hij werkte ook mee aan de Engelstalige band Automatic Buffalo, samen met Axl Peleman, Reinaert D'Haene en Matthias van der Hallen. Daarnaast schreef hij columns voor de radiozender Studio Brussel en het Gentse stadsmagazine Zone 09/. Hij schreef acht boeken. Het eerste, De verworpenen heeft slechts één uitgave gekend. Het is een bundeling van columns. Het tweede, derde en vierde ("Het Woord Bij De Daad", "De Rest Is Geschiedenis", en "De Volksmacht") zijn (voornamelijk fictieve) autobiografieën, zijn vijfde en laatste is een echte roman geworden en heet "De Laatste Mammoet". Hij schreef voor het eerder vermelde stadsmagazine ook een aantal scenario's voor korte stripverhalen (samen met Lectrr). Deze zijn niet verfilmd.
De Vos overleed op 52-jarige leeftijd in het Gentse appartement dat hij als werkplaats gebruikte. Uit de autopsie bleek dat hij overleden is ten gevolge van een orgaanfalen. Hij overleed op 29 november 2014 rond 17 uur, de dag van de veertiende verjaardag van zijn zoon.


» Reageer (0)
01-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broer Luc De Vos: Hij had het moeilijk

Broer Luc De Vos: "Hij had het moeilijk"

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/13/14/20141130130001/media_xll_7312019.jpg

De familie van Luc De Vos reageert aangeslagen op het overlijden van de zanger. De Vos stierf dan wel een natuurlijke dood, volgens zijn broer Erik had hij het de laatste tijd persoonlijk erg moeilijk. Vooral het overlijden van hun moeder viel heel zwaar, zei de broer aan VTM NIEUWS.

Volgens onze informatie heeft een boezemvriend de zanger dood aangetroffen in de zetel van zijn werkappartement in Gent. VTM beweert echter dat zijn vrouw Sandra het lichaam ontdekt heeft.

In het Gentse stadhuis is vanaf morgen een rouwregister beschikbaar uit eerbetoon aan de Gorki-frontman. De stad heeft van de familie de toestemming gekregen.

Steunbetuigingen
"Op dinsdag 2 december om 10 uur zal het college van burgemeester en schepenen dit als eerste ondertekenen. Het register zal vanaf dan gedurende een week beschikbaar zijn voor steunbetuigingen. Iedereen kan het register in het stadhuis ondertekenen op werkdagen van 8 tot 17 uur", meldt het stadsbestuur.

De Gentse studentenzender Urgent.fm plant woensdag van 14 uur tot 16 uur een muzikaal eerbetoon aan Luc De Vos met onder meer Sioen, Erik Van Biesen en Tom Pintens.

De familie van De Vos wil een grote, publieke begrafenis in Gent. Het tijdstip en de plaats zijn nog niet bepaald.

Rouwregister Evergem
Het Oost-Vlaamse Evergem, de geboortegemeente van Luc De Vos, opent ook een rouwregister v. Dat meldt het gemeentebestuur. Het rouwregister ligt ter ondertekening in het kasteel van Wippelgem.

"Het bestuur van Evergem betuigt zijn medeleven met de familie van Luc. Luc De Vos is geboren in (de woonkern, nvdr.) Wippelgem en groeide daar ook op", meldt het gemeentebestuur.

Het rouwregister kan van dinsdag tot en met vrijdag ondertekend worden in het kasteel van Wippelgem van 10 tot 12 uur en van 15 tot 17 uur. Het rouwregister wordt ondertekend door de burgemeester en schepenen en er is ook een onlinerouwregister op www.evergem.be/mijnevergem. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermiste Béatrice (14) uit Aarlen dood teruggevonden

Vermiste Béatrice (14) uit Aarlen dood teruggevonden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/10/8/20141201163658/media_xll_7314668.jpg

Het 14-jarig meisje uit Aarlen dat al een tijdje vermist was, is dood teruggevonden. Volgens La Meuse is haar levenloze lichaam ontdekt in een bos niet ver van haar huis. Béatrice Berlaimont vertrok op 21 november naar school, maar kwam daar nooit aan.

Het meisje verliet op vrijdag 21 november rond 7.30u het ouderlijk huis in Schoppach (Aarlen). Ondanks verschillende zoekacties ontbrak sindsdien elk spoor van haar. Dit weekend nog deelden een honderdtal vrijwilligers pamfletten uit in de hoop de tiener te vinden.

Volgens het parket van Aarlen was het weinig waarschijnlijk dat Béatrice thuis weggelopen was en het ging al snel om een "onrustwekkende verdwijning".

Later vanavond zal een persconferentie van het parket plaatsvinden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Linde, Sam en Vincent presenteren 'De Warmste Week' van Studio Brussel

Linde, Sam en Vincent presenteren 'De Warmste Week' van Studio Brussel

http://static0.hln.be/static/photo/2014/3/10/2/20141201090754/media_xll_7313597.jpg

Linde Merckpoel, Sam De Bruyn en Vincent Byloo gaan 'De Warmste Week' op Studio Brussel presenteren. Zij zullen een week lang voor het goede doel kamperen in De Schorre in Boom.

'De Warmste Week' wordt afgetrapt op donderdag 18 december om 8.00 uur en eindigt op kerstavond.

Net als bij de vorige editie kunnen luisteraars platen aanvragen voor een goed doel naar keuze. Tijdens de voorbije weken werden 861 goede doelen geregistreerd. Ook de StuBru-presentatoren zelf doen een actie met de verkoop van zogenaamde "warmbandjes", rode zweetbandjes van 2 euro per stuk, op plaatsen waar mensen zelf een actie organiseren en volk verzamelen.

Wie de presentatoren wil steunen en mee de kou wil trotseren, kan zich op de site van de radiozender inschrijven om een nachtje te blijven slapen op De Warmste Camping, op De Schorre in Boom.

Dit jaar kunnen luisteraars geen geld meer naar het glazen huis brengen; ze moeten het overschrijven naar de Koning Boudewijnstichting, de structurele partner van Music for Life. Die maakt dan het geld over aan het aangeduide goede doel.

Op de website van Music for Life kunnen luisteraars een lijst vinden met alle goede doelen waarvoor er een actie georganiseerd kan worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boezemvriend vond Luc De Vos dood in zetel

Boezemvriend vond Luc De Vos dood in zetel

http://static2.hln.be/static/photo/2014/10/12/10/20141201091106/media_xll_7313395.jpg

Een acuut falen van een aantal vitale organen. Geen kwaad opzet van derden, en ook geen zelfdoding." Het Gentse parket bleef gisteravond vaag over de doodsoorzaak van zanger Luc De Vos (52). Volgens vrienden kampte hij de jongste tijd wel met "ernstige persoonlijke problemen".

De Gorki-frontman werd zaterdagavond rond 17 uur levenloos aangetroffen in zijn appartement in de Kasteellaan in Gent. Een boezemvriend die hem een bezoekje bracht, deed de akelige ontdekking en alarmeerde familie en hulpdiensten. Er kon echter geen hulp meer baten. De zanger zat dood in zijn fauteuil.

Gisternamiddag vond een autopsie plaats. Die bevestigde de eerdere hypothese van een natuurlijk overlijden. Het parket wilde echter geen details geven over de doodsoorzaak en het precieze tijdstip van het overlijden. Uit respect voor de familie en nabestaanden van De Vos. Woordvoerster An Schoonjans hield het bij "een acuut falen van een aantal vitale organen". Dat is zo goed als nietszeggend, want bij iedereen die sterft, falen nu eenmaal vitale organen zoals hart, longen, lever, nieren of hersenen.

Verward
Volgens kennissen en vrienden, onder wie Gents burgemeester Daniël Termont, lag de immer grappige zanger de jongste tijd in de knoop met zichzelf. Twee getuigen meldden dat de zanger woensdag nog werd opgenomen in het Gentse Sint-Lucasziekenhuis. De eerste getuige, een vrouw: "In de rokerszaal vroeg hij een sigaret aan mijn vriend, die er ook gehospitaliseerd was. 'Die sigaret krijg je wel terug als we elkaar eens ontmoeten op café', zei de zanger. Hij had een paar hechtingen in zijn gezicht en deed erg verward." Volgens een tweede getuige had Luc De Vos zwaar gedronken toen hij op het spoeddienst van het ziekenhuis belandde.

Relatie
Een andere kennis vertelt dan weer dat de artiest sinds een tijdje gescheiden leefde van zijn echtgenote Sandra, met wie hij officieel evenwel nog gehuwd was. De zanger woonde sinds kort ook effectief op zijn werkappartement aan de Kasteellaan. Hij zou erg geleden hebben onder de stukgelopen relatie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rusthuizen straks tot 20 procent duurder

Rusthuizen straks tot 20 procent duurder

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/8/4/20141201044514/media_xll_7313374.jpg

De prijs van een rusthuisverblijf zal de komende jaren onvermijdelijk flink omhooggaan. Dat zegt Zorgnet Vlaanderen, de grootste koepelvereniging van de rusthuizen, in De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. "Wat komt er nog?" Vlaams parlementslid Jan Bertels (sp.a) vraagt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om duidelijkheid.

"De overheid snijdt in de subsidies, terwijl de rusthuisbewoners steeds meer zorg nodig hebben. Dat moeten we érgens doorrekenen", zegt Peter Degadt. Volgens Zorgnet Vlaanderen dreigt een stijging tot 20 procent: van gemiddeld 50 tot meer dan 60 euro per dag.

Oorzaak is de besparingen van de regering. "Tot nu kregen we 60 procent subsidies voor de bouw en renovatie van woonzorgcentra, maar die worden geschrapt. Ook de extra middelen die we kregen voor de verzorging van zwaar hulpbehoevende bejaarden vallen weg. Daardoor zullen de kosten fors toenemen." Om die stijging te kunnen doorrekenen, willen de rusthuizen af van de "vaste" verblijfsprijs die nu geldt voor woonzorgcentra. Een rusthuis kan pas haar prijs verhogen als de overheid daarvoor haar goedkeuring geeft.

Vlaams parlementslid Jan Bertels (sp.a) vraagt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) duidelijkheid te scheppen over de besparingen die de sector nog te wachten staan.

"In verschillende kranten stelt Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen, dat een prijsstijging dreigt van gemiddeld 50 tot meer dan 60 euro per dag, als gevolg van de besparingen van de Vlaamse regering. Hij verwacht dat die stijging er geleidelijk zal komen. "Ik reken op zo'n vier jaar", zei hij op de VRT-radio.

Sp.a sluit zich aan bij Degadts "alarmkreet". Bertels wijst op het afgesproken besparingspad van de Vlaamse regering, waarbij 247 miljoen euro besparingen op Welzijn voorzien zou zijn. "Wat komt er nog?", vraagt Bertels. "De onduidelijkheid creëert onrust. Minister Vandeurzen moet die onduidelijkheid wegnemen."

De Vlaamse socialist steunt ook het pleidooi van Degadt voor transparantie in de dagprijzen. Concreet breekt Degadt een lans voor een 'prijslijst' op de site van het rusthuis, die aangeeft wat een bewoner krijgt voor de dagprijs. Een algemene website kan dan een vergelijkende tabel geven voor alle rusthuizen. De transparantie zal volgens Degadt voorkomen dat de prijzen onbeperkt omhoog gaan.

Volgens Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is nog overleg gepland. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra nageslacht bij sommige vlinders door warm najaar

Extra nageslacht bij sommige vlinders door warm najaar

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/13/0/20141129233336/media_xll_7311645.jpg

Het uitzonderlijk warme najaar zorgde bij sommige vlindersoorten voor een extra generatie, zoals bij de argusvlinder. Dit kan evenwel negatieve gevolgen hebben voor de eerste generatie van het jaar daarop. Dat werd gezegd op de vlinderstudiedag van Natuurpunt Studie en de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt, met het thema 'Een vlinderwereld in verandering'.

"Algemeen gesteld begon het vlinderjaar in 2013 heel laat en bleef het zwak in de lente, maar het werd nog heel goed in de zomer", zegt Marc Herremans (Natuurpunt). "In 2014 was het net andersom: de lente leverde veel vlinders, de zomer was slechts redelijk, ondanks het warme weer."

De eerste generaties van alle soorten vlogen in 2014 gemiddeld drie weken vroeger dan normaal en ook de tweede en derde generaties waren vroeger. "Als die laatste generatie toch uitkomt, is dat deels een verlies", zegt Wouter Vanreusel (Natuurpunt). "De vlinders die hun levenscylus niet meer kunnen voltooien door koude of gebrek aan bloemen en partners, zijn verloren".

Voorts werd op de studiedag onder meer ook de impact van verstedelijking op dag- en nachtvlinders besproken. Dat blijkt een tweesnijdend zwaard. "Enerzijds creëert de rurale leegloop zeker kansen, maar anderzijds houdt urbanisatie ook tal van gevaren in zoals habitatverlies en -fragmentatie", zegt Thomas Merckx (UCL). Omdat de temperatuur in steden 2 tot 3 graden hoger is dan op het platteland, veranderen de soortengemeenschappen. Door de bijzonder slechte kwaliteit van het landbouwlandschap, doen sommige soorten het nu zelfs beter in stedelijke omgeving (zoals het bruin blauwtje). "Onlangs werd ook aangetoond dat vervuilende stoffen een impact hebben op het gedrag van soorten. Zo lijken bestanddelen uit uitlaatgassen chemisch sterk op bloemaroma's, waardoor soorten als de tabakspijlstaart geen bloemen meer vinden." Lichtvervuiling zorgt er dan weer voor dat poppen een lager gewicht hebben, wat negatieve gevolgen heeft op de volgende levensstadia.

Van de 697 inheemse soorten nachtvlinders is 5 procent uitgestorven, 17 procent is aantoonbaar achteruit gegaan en 64 procent stabiel. Twaalf procent is er dan weer op vooruit gegaan. Bij de dagvlinders lijkt de zeer sterke achteruitgang grotendeels gestopt, maar veel soorten blijven in kritieke toestand. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Black-out: woensdag om 18u wordt het spannend

Black-out: woensdag om 18u wordt het spannend

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/10/12/20141130232027/media_xll_7313172.jpg

Door een brand is de ­kernreactor Tihange 3 ­gisterochtend stil­gevallen. Het is nog niet duidelijk wanneer hij heropgestart wordt. Woensdagavond om zes uur zal de situatie mogelijk al nijpend zijn.

Op de site van de kerncentrale brak gisterochtend brand uit. Hierdoor liggen nu vier van de ­zeven Belgische reactoren stil. Electrabel besliste een tijdje geleden om de geplande onderhoudswerken aan Tihange 3 uit te stellen om de energiebevoorrading "niet onnodig in het gedrang te brengen". Dat is ze nu bijgevolg wel.

De dag met het hoogste verbruik deze week is woensdag, met een verwachte consumptiepiek om 18 uur van iets meer dan 13.250 megawatt. De beschikbare productiecapaciteit op datzelfde ­moment is nu nog slechts 10.594 megawatt. Het tekort kan enkel aangevuld worden met stroom vanuit het buitenland, maar ook bij de hoeveelheid die we kunnen importeren zitten we ­bijna aan het maximum.

"We zijn heel kwetsbaar ge­worden door het uitvallen van ­Tihange 3", geeft Elia-woord­voerster Barbara ­Verhaegen toe. Elia rekent op de "strategische voorraad" uit het plan-Wathelet: 750 megawatt door een opstart van de gascentrales van Vilvoorde en Seraing en 100 megawatt door het verbruik van een aantal grote bedrijven tijdelijk te verminderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parket: De Vos gestorven door acuut falen van vitale organen

Parket: "De Vos gestorven door acuut falen van vitale organen"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/11/6/20141129222044/media_xll_7311456.jpg

Het parket van Gent heeft vanavond de resultaten van de autopsie op het lichaam van zanger Luc De Vos vrijgegeven. Volgens de autopsie is het overlijden van de zanger te wijten aan het acuut falen van een aantal vitale organen. Zelfdoding of kwaad opzet zijn dus uitgesloten. Meer info wil het parket niet kwijt uit respect voor de nabestaanden.  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!