NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primark Antwerpen maakt zich op voor stormloop

Primark Antwerpen maakt zich op voor stormloop, wij gingen al eens kijken

https://images3.persgroep.net/rcs/O3HpgwtLpd3nX6r0lUNI05o3DDg/diocontent/122490055/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maandag opent de internationale retailer Primark de deuren van een gloednieuwe flagshipstore op de Meir. Twee jaar lang werkte Primark aan de winkel van 5900 vierkante meter, meteen de grootste van België. De winkel bestaat uit twee verdiepingen met de nieuwste modetrends voor vrouwen, mannen, kinderen alsook schoenen, accessoires, lingerie, beauty en homeware. Zelfs gsm hoesjes, drijvende donuts voor in het zwembad en hoofdtelefoons zitten in het assortiment.

De winkel zet maandag lang voor de opening om 10u al dranghekken klaar, maar verwacht geen grote problemen aangezien er bijna 3000 shoppers tegelijk kunnen winkelen. Primark voorzag gratis wifi, 80 kleedkamers, 67 kassa’s en twee zones om je “batterijen” terug op te laden. Met tal van ingewerkte led-schermen en verwijzingen naar diamanten in vloeren, lampen en spiegels, ziet de winkel er behoorlijk flashy uit.

De winkel is gevestigd in een historisch gebouw uit 1909. Tijdens de verbouwingen heeft Primark heel wat kenmerkende elementen van het gebouw in hun oorspronkelijke staat hersteld, waaronder de centrale trap en de “Ridderkamer”. De “Ridderkamer”, die nu een breed scala van Primark Harry Potter-merchandise bevat, werd in het verleden gebruikt door een bank om aktes te ondertekenen.

De winkel geeft werk aan 550 mensen, waaronder 85 procent vrouwen. 130 Mensen werden gevonden via een samenwerking met de VDAB en gaan na een periode van werkloosheid, terug aan het werk. Dinsdag 1 mei is de winkel gesloten, maar er komen wel ruime openingsuren. Je kan je te buiten gaan aan spotgoedkope spulletjes tussen 9u en 19u45. (br.hln)


» Reageer (0)
29-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze man heeft ‘bewijs’ voor buitenaards leven op Mars gevonden

Deze man heeft ‘bewijs’ voor buitenaards leven op Mars gevonden

https://images0.persgroep.net/rcs/0WR7sCHwqNuSQ4AxlDljT0NkGEM/diocontent/122559864/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Is er buitenaards leven in ons universum? Deze amateurastronoom is alvast overtuigd van wel, én hij meent daarvoor bewijs gevonden te hebben. In een foto van NASA dan nog wel.

Joe White, een ‘space video journalist’ uit Bristol, is verzot op astronomie. Hij houdt zich uren bezig met het analyseren van NASA-gegevens, waarbij hij op zoek gaat naar bewijzen voor buitenaards leven. Dat doet hij meer bepaald door tekenen van kunst en cultuur op te sporen in foto’s van andere planeten. Zijn conclusies giet hij daarna in video’s, die hij publiceert op zijn YouTube-kanaal ‘ArtAlienTv’.

De 45-jarige man denkt nu ook sluitend bewijs gevonden te hebben van buitenaards leven op Mars. Hij vond dat in de recentste beelden van de Curiosity rover, de robot van NASA die sinds 2012 op de planeet rondrijdt en er foto’s maakt. “Ik heb iets gevonden dat lijkt op een kleine, vrouwelijke afbeelding van een hoofd”, klinkt het opgetogen in zijn video. “Het is maar een paar cm groot, maar het is duidelijk een uitgesneden beeld van een vrouwelijke krijger. De helm die ze draagt, lijkt erg op die dat je in de middeleeuwen bij ons vond. Ik zie ook mogelijks een embleem op haar voorhoofd en zeer interessante gelaatstrekken. Het lijkt wel een Egyptische stijl.”

De meeste mensen zouden niet veel meer zien dan een leuk gevormde rotsformatie, maar White is ervan overtuigd dat de ‘vrouw’ door aliens gemaakt werd. En het is trouwens niet het eerste bewijs dat hij ontdekt: “Dit is maar een van de honderden artefacten die ik op Mars heb ontdekt de afgelopen jaren. Hopelijk zal ik ooit kunnen bewijzen dat er een eeuwenoude, kunstzinnige beschaving bestaan heeft op de rode planeet. ” (br.hln)


» Reageer (0)
28-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pitbull en teckel zijn onafscheidelijk in asiel. Hun adoptie zet opeenvolging van emotionele gebeurtenissen in gang

Pitbull en teckel zijn onafscheidelijk in asiel. Hun adoptie zet opeenvolging van emotionele gebeurtenissen in gang

https://images3.persgroep.net/rcs/lIgJtLBCtFMAO_sr5lrLrPRIjuQ/diocontent/122474654/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De 12-jarige blinde teckel ‘OJ’ en de 6-jarige pitbull ‘Blue Dozer’ zijn al jarenlang beste vrienden. Ze komen op 20 april samen in het asiel van Richmond in de Amerikaanse staat Virginia terecht nadat hun baasje dakloos was geworden. Hun adoptie is het startschot van een emotionele rollercoaster die duizenden mensen in de ban houdt.

Voor het asielcentrum staat het meteen vast dat de twee honden samen moeten geadopteerd worden. OJ kan nog amper zien en heeft zijn ‘buddy’ Blue Dozer naast zich nodig als geleidehond. Ook hun eigenaar die dakloos is geworden en dus niet meer goed voor ze kan zorgen, dringt erop aan dat zijn oogappels samen blijven.

Op Facebook omschrijft het asiel de vriendschap tussen de viervoeters als de innigste die ze ooit hebben gezien. “Wie wil dit paar adopteren?”, klinkt het.

Op zondag biedt een vrouw zich aan om het duo in huis te nemen. Ze vertelt dat haar pitbull enkele jaren geleden gestorven is en dat ze zeker twee honden aankan. “Op dat moment was er geen reden tot bezorgdheid”, zegt Christie Peters van Richmand Animal Care Shelter.

Zwerver

Een paar dagen later, op dinsdag, wordt een zwervende OJ door een man aangetroffen op een landweggetje, zo’n 160 km verwijderd van Richmond. Haar vriend Blue Dozer is er niet bij. De man brengt de teckel naar het asielcentrum in Staunton. Daar achterhalen ze via de chip dat het hondje van het asielcentrum in Richmond afkomstig is. Ze contacteren het nieuwe baasje. Zij verklaart dat iemand anders op OJ aan het passen was en dat ze de hond bij nader inzien in het asiel wil laten maar dat ze Blue Dozer zeker wil houden.

Maar zo zouden de beide vrienden gescheiden worden van elkaar en als er iets is dat zeker niet zou mogen gebeuren, is het wel dit. De verzorgers van het asielcentrum praten de volgende dag, woensdag, urenlang in op de vrouw opdat OJ en Blue Dozer zouden kunnen samen blijven. De vrouw wil  van geen wijken weten. “Ze hield echt wel van de hond en wilde hem per se houden”, legt Peters uit. Ondertussen krijgt de zaak veel aandacht op sociale media. Het verhaal van de viervoeters gaat viraal. Iedereen zit op het puntje van zijn stoel. De afloop is onzeker.

Grote druk

Naar eigen zeggen onder grote druk en tientallen doodsbedreigingen geeft de vrouw dan toch toe. De medewerkers van het asiel en de vrouw spreken met elkaar af op een parkeerterrein om Blue Dozer over te dragen. OJ wacht op hem. Het wordt een emotioneel weerzien. Ze zijn opnieuw onafscheidelijk. Op social media geven mensen aan dat ze tranen van geluk hebben geweend na de hereniging.

Ondertussen hebben honderden mensen zich aangeboden om het duo te adopteren. Het asielcentrum zal alle aanvragen grondig screenen. Maar eerst mogen OJ en Blue Dozer in alle rust bekomen van hun avontuur en genieten van elkaars gezelschap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze trokken tanden en voerden operaties uit. En nu blijken deze twee vrouwen helemaal geen tandarts te zijn

Ze trokken tanden en voerden operaties uit. En nu blijken deze twee vrouwen helemaal geen tandarts te zijn

https://images1.persgroep.net/rcs/tvIk_v4a1YG1EWpmI6tdBUnDvqU/diocontent/122489052/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een bezoek aan de tandarts: weinig mensen kijken ernaar uit. Maar het kan nog erger. Want wat als de persoon die in je mond aan het werk is, plots een bedrieger blijkt te zijn? Het overkwam enkele patiënten in de Amerikaanse staat Arizona. Met alle gevolgen van dien.

Melissa Pavey (45) en Jolene Houchens (38) openden enkele jaren geleden een praktijk in Glendale bij Phoenix. Daar ontvingen ze patiënten, trokken ze tanden, verdoofden ze mensen en voerden ze risicovolle operaties uit. Alleen, ze hadden helemaal geen tandartsdiploma.

Ingreep

“Tijdens de ingreep had ik al het gevoel dat er iets niet in de haak was”, vertelt een van de patiënten van de twee vrouwen aan de Amerikaanse nieuwszender wsmv.com. Layna liet er enkele tanden weghalen in januari vorig jaar. “Het duurde een eeuwigheid, ze bleef maar verdoving bijgeven en ik bleef maar pijn voelen. Op zeker moment liet ze een van haar toestellen op de grond vallen. Ze raapte het op en stopte het vervolgens gewoon weer in mijn mond.”

Toen Layna daarna om antibiotica en pijnstillers vroeg, kreeg ze als antwoord dat ze geen antibiotica meer nodig had eenmaal de tanden getrokken waren. Ze kreeg naar eigen zeggen wel enkele losse pillen in een zakje. “Ik nam er eentje en herinner me van daarna niets meer”, zegt ze. “Ik ben nog teruggegaan om te zeggen dat ik de pillen niet meer wilde nemen.”

Prince

“Jolene gaf me een voorschrift voor Percocet (een sterke pijnstiller waar zowel Michael Jackson als Prince een overdosis van namen, red.) en dat gebeurde met een voorschriftboekje van een andere tandarts. Mijn pijn was echter zo extreem, dat ik besloot om naar de spoeddienst van het ziekenhuis te trekken. Daar kreeg ik te horen dat ik een infectie had. Ik hoop dat de vrouwen niet nog meer mensen pijn hebben gedaan”, zegt ze nog.

Het gerecht kwam de vrouwen op het spoor nadat er een klacht was binnengelopen bij de beroepsvereniging van tandartsen in Arizona: de Arizona State Board of Dental Examiners. De vrouwen werden opgepakt en worden nu volgens openbare aanklager Mark Brnovich beschuldigd van het beoefenen van tandheelkunde zonder vergunning op minstens 5 onwetende patiënten en dat tussen juli 2016 en december 2017. Het gaat onder meer om het gebruik van tandartsmateriaal, boren en lasers en het trekken van tanden.

De vrouwen zouden hun slachtoffers bovendien duizenden dollars aangerekend hebben voor de illegale procedures. Zo moest een man 6.000 dollar (ongeveer 5.000 euro) betalen voor het trekken van een tand.

Identiteitsdiefstal 

Volgens de tenlastelegging worden ze ook beschuldigd van identiteitsdiefstal voor het gebruik van het voorschriftenboekje van een echte tandarts, om zelf medicijnen voor te kunnen schrijven. En verder van fraude, diefstal en zware mishandeling met een gevaarlijk instrument. Begin volgende maand moeten ze voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden. (br.hln)


» Reageer (0)
27-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Populariteit van Gucci niet te stoppen: verkoop is met 49% gestegen sinds begin 2018

Populariteit van Gucci niet te stoppen: verkoop is met 49% gestegen sinds begin 2018

https://images1.persgroep.net/rcs/llIE0WvGAj77lOhW80AcLm9cBEQ/diocontent/122479684/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoewel het geen goede tijden zijn voor de mode, bewijst Gucci dat het niet slecht hoéft te gaan. Sinds de aanstelling van Alessandro Michele bij het modehuis, floreert het Italiaanse merk als nooit tevoren. En die stijgende lijn blijft zich voortzetten. De verkoop is sinds begin 2018 alleen al met 49% gestegen.

De eerste Gucci-collectie van Alessandro Michele voor de herfst en winter van 2015-16 sloeg in als een bom en dat was ook te zien in de verkoopcijfers. Die gingen meteen de lucht in, met zo’n 40% meer omzet dan het jaar daarvoor. Hij werd omgedoopt tot het nieuwe wonderkind van de mode, en Gucci werd jaar na jaar verkozen als meest populaire modemerk van het moment.

Ondertussen zijn we een paar jaar verder, maar de modewereld kan nog altijd niet genoeg krijgen van zijn kleurrijke retro-ontwerpen. Sinds begin 2018 is de verkoop van Gucci met 48,7% gestegen, tot een totale omzet van 1,866.6 miljoen euro. En deze cijfers volgen op een omzetstijging van 44,6% in 2017. Zowel de verkoop in de eigen winkels als die in warenhuizen is verdubbeld, de online verkoop is zelfs bijna verdriedubbeld.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fervent fietser Frank Deboosere geen fan van al die snelle fietsen:

Fervent fietser Frank Deboosere geen fan van al die snelle fietsen: “Er zullen nog veel zware ongevallen met speed pedelecs gebeuren”

https://images1.persgroep.net/rcs/lqO1AQomqqUTIr8L2U7Hw9sNUeA/diocontent/122471500/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Weerman Frank Deboosere fietst graag en veel, maar met de zogenaamde speed pedelecs die tegenwoordig steeds vaker opduiken, heeft hij het moeilijk. “Een speed pedelec haalt een snelheid tot 45 km per uur. Dat is waanzinnig snel”, schrijft hij op zijn website. ”Ik kan tenminste snel stoppen en verkeerssituaties goed inschatten.”

“Fietsen is zalig”, zo vangt de weerman aan. “Ik kan het iedereen aanraden. Een fietsvakantie kost niet veel. Nooit filestress. Geen parkeerproblemen. Altijd avontuur. Prachtige landschappen. Lekker eten en drinken. Veel contact met andere mensen onderweg. En het regent echt niet zo vaak in België.”

“Met plezier zie ik dat er meer en meer mensen de fiets ontdekken. Ook de elektrische fiets kan een prima vervoermiddel zijn. Met de zogenaamde speed pedelecs heb ik het wat moeilijker”, klinkt het. “Als “gewone” fietser (dus niet elektrisch) haal ik een gemiddelde snelheid van 17 km/u. Velen vinden dat een slakkengangetje. Voor mij is het meer dan snel genoeg - en ik kan tenminste snel stoppen en verkeerssituaties goed inschatten.”

25 tot 45 kilometer per uur

“Met een elektrische fiets haal je al snelheden tot 25 km/u”, zo gaat hij verder. “Dat is echt behoorlijk snel. Voor je het weet, gaat de fiets met jou aan de haal. Je moet al goede stuurmanskunsten bezitten om die snelheid de baas te kunnen. Een speed pedelec haalt een snelheid tot 45 km/h. Dat is waanzinnig snel, zeker voor beginnende fietsers. Eerlijk: ik kan zo’n snelheid niet aan. Ik weet zeker dat er de volgende maanden en jaren nog veel zware ongevallen met speed pedelecs zullen gebeuren. Voor mij is 25 km/u al meer dan snel genoeg.”

Deboosere begrijpt wel dat mensen gehaast zijn en dus voor snelheid kiezen. “Maar voor mij prefereert veiligheid en plezier”, klinkt het. 

Oppassen geblazen

De tijd dat alleen oma en opa voor een elektrische fiets kozen, is in ieder geval voorbij: meer dan de helft van de ‘e-bikers’ is jonger dan 55 jaar. Dat aantal is meer dan verdubbeld in drie jaar tijd, zo bleek vorige maand uit de fietsbarometer van mobiliteitsorganisatie VAB. VAB waarschuwde toen ook dat de gebruikers van elektrische fietsen vaker ongevallen hebben.

VIAS riep eigenaars van ‘speed pedelecs’ eerder op om hun gezond verstand te gebruiken als ze de snelle e-bike nemen. Hoeveel ongevallen er gebeuren met speed pedelecs, is nog niet geweten. Pas dit jaar is het een optie bij de ongevallenaangifte. Vorig jaar kwam een 41-jarige spoedarts uit Leuven om nadat ze met haar rappe tweewieler tegen een voetganger botste in Diest.

In Nederland stierven vorig jaar 206 fietsers door verkeersongelukken. Een kwart van alle fietsdoden zat op een e-bike.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we tijdens de zomer meer stress hebben dan tijdens de winter

Waarom we tijdens de zomer meer stress hebben dan tijdens de winter

https://images2.persgroep.net/rcs/BtEcqi3KWd6CII4mYcYt0X2OGq0/diocontent/122425349/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Af en toe duikt er een studie op waarvan we moeilijk kunnen geloven dat het écht waar is. Maar enkele wetenschappers van de Poznan University of Medical Sciences zijn toch zeker van hun stuk. Ze beweren dat we tijdens de zomermaanden meer stresshormonen aanmaken dan tijdens de winter.

Tijdens de warme zomermaanden slaan mensen en masse aan het barbecueën, vertrekken ze op vakantie of genieten ze van het zonnetje op een terrasje. Wie zich dan slecht in z’n vel voelt, voelt zich haast alleen op de wereld. Maar volgens Poolse wetenschappers is dat een groot misverstand.

De onderzoekers trommelden een aantal geneeskundestudenten op. Tijdens twee dagen in de winter en twee dagen in de zomer werden er verschillende speekselmonsters genomen en moesten de deelnemers vertellen hoe goed ze sliepen, of ze gezond aten en of ze gesport hadden.

Zo ontdekten de bollebozen dat de cortisollevels tijdens de zomer veel hoger waren dan tijdens de gure winterdagen. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het stofje vrijkomt als je gestresseerd of bang bent. Opvallend genoeg wijzigde het gedrag van de Polen niet, waardoor het niveau van cortisol daadwerkelijk lijkt te veranderen onder invloed van de seizoenen. (br.hln)


» Reageer (0)
26-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speurders Bende van Nijvel zijn 99 procent zeker: “Chris B. is toch niet de Reus”

Speurders Bende van Nijvel zijn 99 procent zeker: “Chris B. is toch niet de Reus”

https://images0.persgroep.net/rcs/IqfJX_is_yVnKU1VVj71GnRk24U/diocontent/116209356/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel gelooft niet langer dat ex-rijkswachter Chris B. de gevreesde Reus was. “De afgelopen maanden is er hard gewerkt om die beloftevolle these te onderbouwen, maar het is ons niet gelukt om nog concrete elementen boven te halen.”

“Het is weinig waarschijnlijk dat er ooit voldoende bewijzen komen dat Chris B. de Reus van de Bende van Nijvel was”, bevestigt een gerechtelijke bron aan onze redactie. “Eigenlijk zijn we 99% zeker dat hij het niét was, maar aan een dode man kan je uiteraard niets meer vragen”, zegt een tweede bron dicht bij het dossier. Zes maanden geleden had het toenmalige - nog veel kleinere - onderzoeksteam nochtans goede hoop dat het eindelijk één van de leden definitief kon ontmaskeren. Aan de basis lagen de verklaringen van de broer van Chris B. De ex-rijkswachter zou hem vlak voor zijn overlijden in verschillende fases hebben opgebiecht dat hij banden had met de Bende.

Beloftevolle hypothese

Na die onthulling werd het leven van B. grondig uitgeplozen. Onder meer zijn afwezigheden om medische redenen, net op het moment dat de Bende van Nijvel een nieuwe aanslag pleegde, en zijn profiel als uitgerangeerd lid van Groep Diane, de elite-eenheid van de rijkswacht, wezen in één richting: deze man was de Reus. “Ondanks verscheidene onderzoeksdaden om die beloftevolle hypothese verder te onderbouwen, hebben we nog amper concrete elementen gevonden”, klinkt het. Het ziet ernaar uit dat de speurders hun focus nu verleggen naar andere pistes. “Een beperkt aantal van de meer dan 400 tips die we kregen in de nasleep van het verhaal van Chris B. is verder diepgaand onderzoek waard.”

Georganiseerd lek

David Van de Steen, die bij de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst zijn ouders en zusje verloor en zelf zwaargewond raakte, reageerde vanochtend in ‘De Ochtend’ op Radio 1 teleurgesteld op het nieuws. “Ik moet de mensen die me zeggen dat dit nooit gaat uitkomen nog gelijk gaan geven. Er zitten te veel hooggeplaatste mensen tussen.” Zijn advocaat Jef Vermassen ziet er dan weer een georganiseerd lek in. “Dat men dan op zijn minst zegt waaróm hij de Reus niet is. We willen nu wel eens weten wat men nu ondertussen al allemaal heeft gevonden en hoe ver het onderzoek staat.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het dragen van een bh slecht voor je borsten?

Is het dragen van een bh slecht voor je borsten?

https://images1.persgroep.net/rcs/Br2GBahB1LjxbxXeyqurPyjx4tk/diocontent/122389388/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Voor veel vrouwen is het een herkenbaar gevoel: ’s avonds thuiskomen en die lastige beha uitzwieren. Héérlijk. Voor sommigen voelt het ondergoed zelfs aan als een soort harnas waarin de buste gekneld zit. Dat doet dan weer een belangrijke vraag rijzen: is een bh niet slecht voor je borsten?

Van Rihanna tot Kendall Jenner, Olivia Palermo en Rosie Hungtington-Whiteley: volgens verschillende sterren is het helemaal oké om zonder bh op straat te verschijnen. Maar moeten we ook om gezondheidsredenen het kleinood op de brandstapel smijten? Dat is niet helemaal duidelijk, want er is bijster weinig onderzoek uitgevoerd naar het effect van het stuk lingerie op je boezem.

Met of zonder?

Een van de weinigen die zich verdiept heeft in dit onderwerp, is de Fransman Jean-Denis Rouillon. Hij hield vijftien jaar lang meer dan 300 vrouwen in de gaten. Achteraf merkte hij op dat de borsten van bh-loze vrouwen jaarlijks zo’n 7 millimeter minder waren gaan hangen in vergelijking met de borsten die elke dag de ondersteuning van een bh kregen.

Omdat er amper 300 dames onderzocht werden, is het moeilijk om grote uitspraken te doen. Rouillon vermoedt dat het ondergoed de aangroei van natuurlijk borstweefsel tegengaat, waardoor onze voorgevel gaat hangen.

Andere wetenschappers zijn het daar niet helemaal mee eens. Volgens Robert Murphy, voorzitter van de American Society of Plastic Surgeons, kan het weefsel in je borsten helemaal niet getraind worden. Enkel en alleen de zwaartekracht kan ervoor zorgen dat je twee beste vriendinnen inzakken, en daar kan een bh net een stokje voor steken.

Onze boodschap? Doe gewoon waar je zelf zin in hebt. Lijkt het je comfortabel om eens free the nipple-gewijs op pad te gaan, laat je bh dan maar in de ladekast liggen. Klinkt het als je grootste nachtmerrie? Trek dan gewoon het stukje stof aan, zodat je de rest van de dag met een gerust geweten kan rondwandelen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heb je vaak last van hoofdpijn? Zes stiekeme oorzaken

Heb je vaak last van hoofdpijn? Zes stiekeme oorzaken

https://images1.persgroep.net/rcs/vHKTFPup5Up1TUZFviVjv-SesCQ/diocontent/122385927/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bonzende hoofdpijn kan je dag écht verpesten. Maar voor je naar een pijstiller grijpt, is het misschien goed om eerst na te gaan wat de oorzaak is van het vervelende gevoel. Misschien ligt het wel aan dat ene glas wijn of het ontbijt dat je deze ochtend hebt overgeslagen.

1. Chateau migraine

Dat je na een avondje uit opgezadeld zit met een kater, weten we allemaal. Maar ook als je voor het slapen een glas rode wijn (of twee, drie) drinkt, zit de kans erin dat je de ochtend daarna opstaat met stekende hoofdpijn. Wetenschappers zijn het niet eens hoe dat precies komt, maar er bestaat wel één populaire denkpiste. Volgens sommigen is het bewaarmiddel sulfiet, dat in wijn zit, de grote boosdoener.

2. Bewerkt vlees als ham, spek of salami

Dat schelletje salami tussen je boterham lijkt nog zo onschuldig, maar het kan meer kwaad aanrichten dan je denkt. In het bewerkt vlees zit immers het conserveringsmiddel nitraat, dat door de bacteriën in je mond en darmen omgezet wordt naar de chemische stof nitriet. Dat kan op z’n beurt migraine veroorzaken.

3. Verstoord slaapritme

Als je een korte nacht achter de rug hebt, is het nogal wiedes dat je opstaat met een suf hoofd. Maar ook wanneer je slaappatroon onregelmatig is, kan dat hoofdpijn in de hand werken. Het beste wat je kan doen? In de weekends niet té lang uitslapen en toch de wekker zetten.

4. Ontbijt overslaan

Af en toe geen tijd hebben om te ontbijten of te lunchen, kan niet zo veel kwaad. Maar laat het geen gewoonte worden. Je wordt er niet alleen hangry van, maar ook gedehydrateerd. En néén, zelfs veel water drinken helpt dan niet tegen de hoofdpijn.

5. Slechte houding

We horen het onze grootmoeder nog zeggen: “Loop nu toch eens recht!”. En we geven het niet graag toe, maar ze had wel gelijk. Een hele dag met voorovergebogen schouders naar een computer of smartphonescherm staren, doet ook meer kwaad dan goed.

6. Straf parfum

Krijg je spontaan last van een bonzend gevoel achter je slapen als je de sterke parfum van je tante ruikt? Dat is niet zo raar, want 96% van de geuren zijn vervaardigd uit synthetische componenten, waaronder benzyl alcohol. En laat dat nu net hoofdpijn veroorzaken.  (br.hln)


» Reageer (0)
25-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Milow maakt ‘Night of the Proms’-debuut naast Suzanne Vega

Milow maakt ‘Night of the Proms’-debuut naast Suzanne Vega

https://images0.persgroep.net/rcs/dc7XQXGM2JD-KxVEVCjek1dcx1Y/diocontent/107454684/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Suzanne Vega en Milow zijn de eerste namen op de line-up van de Night of the Proms 2018.

Jonathan Vandenbroeck, beter bekend als Milow, zal zijn hits in een symfonisch jasje steken voor zijn eerste verschijning op de Night of the Proms. Zijn meest recente album is ‘Modern Heart’, waarvan ‘Howling at the Moon’ de grootste hit werd. Momenteel werkt Milow volop aan nieuwe muziek.

Ook Suzanne Vega is voor de eerste keer van de partij. Drieëndertig jaar na haar doorbraakhit ‘Marlene on the Wall’ is de zangeres nog steeds enorm geliefd bij het grote publiek. Vorig jaar vierde ze nog de dertigste verjaardag van ‘Solitude Standing’, het album waarmee ze naam en faam maakte dankzij hits als ‘Luka’ en ‘Tom’s Diner’.

 De 34e editie van Night of the Proms vindt plaats op 23 en 24 november in het Antwerps Sportpaleis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom dure designerschoenen niet altijd beter van kwaliteit zijn

Waarom dure designerschoenen niet altijd beter van kwaliteit zijn

https://images3.persgroep.net/rcs/Z3ivy8gqSst-DTj6g0RCLr8hzBU/diocontent/122321436/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een paar hakken van Manolo Blahnik of loafers van Gucci, menig vrouw (en man) hoopt ooit een paar designerschoenen in de kast te hebben staan. En eens het geld bij elkaar gesprokkeld is, kun je dat torenhoge prijskaartje makkelijk verantwoorden omdat de schoenen een leven lang meegaan. Al klopt dat jammer genoeg niet altijd.

Aan één paar designerschoenen zijn vakmannen vaak uren met de hand bezig. Dat je er dus een half maandloon of meer voor moet neertellen, is helemaal niet zo gek. Ze gebruiken de beste materialen, zorgen ervoor dat elk detail klopt en dat kost nu eenmaal geld. Ze zijn kortom uitmuntend van kwaliteit, maar de zool strooit (soms) roet in het eten en dat is belangrijk om te weten.

Op sneakers na hebben de meeste dure schoenen een lederen zool. Veel goedkope(re) schoenen hebben tegenwoordig trouwens ook een zool die gemaakt is van leder, dus dit geldt lang niet alleen voor designerparen. Het voordeel aan leder is dat het zich in alle richtingen naar je voet vormt. Eens de schoenen zijn ingelopen, zitten ze erg comfortabel en bieden ze ook de steun die nodig is. Schoenen met een rubberen zool zitten in het begin vaak wat beter omdat inlopen niet nodig is, maar ze gaan op termijn meer pijn doen omdat rubber zich niet aanpast aan je voeten. Een lederen zool staat ook gewoon chiquer.

Lagen leder

Het grote nadeel aan leder is echter dat het zeer fragiel is. Het absorbeert water en verslijt snel, waardoor het soms maar een paar maanden duurt voor je de zolen van je schoenen al moet laten vervangen. Sommige merken lossen dat op door verschillende lagen leder te gebruiken, maar dat gebeurt helaas lang niet altijd. Een driedubbele lederen zool is op alle mogelijke manieren steviger en duurzamer dan een rubberen zool, maar een zool met amper één laag leder erop absoluut niet. 

Wie van plan is om te investeren in een paar duurdere schoenen, vraagt dus best altijd op voorhand na uit hoeveel lagen leder de zolen gemaakt zijn. Voor minder dan twee ga je best niet, tenzij je bovenop het dure prijskaartje ook nog de kosten van een schoenmaker wil betalen om de paar maanden.  (br.hln)


» Reageer (0)
24-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderneem nu actie als je wil dat je buxussen overleven

Onderneem nu actie als je wil dat je buxussen overleven

https://images4.persgroep.net/rcs/rz9D6QrD9dzTOIS-DG3JyCct_qs/diocontent/11056436/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als je wil dat je buxussen overleven, moet je nu in actie schieten. Die raad geeft de Landelijke Gilden. “Nu zijn de meeste rupsen uitgekomen. Als je ze nu niet aanpakt, eten ze alle blaadjes op”, zegt Marleen Van Der Velden van de Landelijke Gilden aan VTM NIEUWS. Sproeien is dan nog steeds de meest efficiënte manier om ze aan te pakken.

“Het probleem wordt elk jaar groter, we krijgen steeds meer meldingen”, zegt ook Hendrik Moeremans, de woordvoerder van Natuurpunt. “Dat komt omdat er voldoende buxussen zijn en dus voldoende voedsel voor de rupsen. Waar buxus is, zijn rupsen.”

De meeste rupsen zijn nu uitgekomen. “Je wacht best niet meer te lang om de rupsen weg te halen, want anders ontpoppen die zich tot vlinders, die dan opnieuw eitjes leggen”, legt Van Der Velden van de Landelijke Gilden uit. “Op die manier wordt het probleem steeds groter en wordt de kans dat je buxussen het overleven ook steeds kleiner.”

Hoe herken je de schade?

De prille schade is haast onzichtbaar. De kleine rupsjes die net uit het ei komen, zitten aan de onderzijde van de buxusbladeren. Ze schrapen er het bladmoes weg. Van bovenaf lijkt het of de blaadjes versierd zijn met grillige lijnpatronen. Doordat de rupsjes klein zijn, is de schade eerder beperkt en niet zo opvallend.

De schade wordt steeds duidelijker waar te nemen naargelang de rupsen groeien. Ze vreten steeds grotere happen uit de bladrand zodat enkel nog een skelet van het blaadje overblijft. Na enkele dagen is de hele twijg van de buxus kaal en zie je bundeltjes van dode blaadjes die aan elkaar gesponnen zijn. Op de plant vind je ook de grauwgroene uitwerpselen van de rupsen terug, net als de resten van de vervelde rupsen en de poppen.

Grote aantallen rupsen kunnen de volledige plant kaal vreten. De buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde maar gaat er niet dood van.

Wat kan je doen?

“Je kan de rupsen natuurlijk van de buxussen plukken”, zegt Van Der Velden. “Dat is zeer effectief, maar als je een hele tuin vol buxussen hebt staan, is dat behoorlijk ontmoedigend. Bovendien moet je het héél voorzichtig aanpakken, want het zijn behendige beestjes. Ze voelen trillingen op de plant en verstoppen zich dan.” 

Een andere optie is spuiten met vergif. “Dat is niet de meest populaire optie, maar wel de meest efficiënte”, klinkt het. “Zeker bij kleine rupsen is dat heel effectief.”

Gezamenlijke actie

“Omdat het probleem zo groot is geworden, hebben we een gezamenlijke actie opgesteld met onderzoeksinstellingen Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), de sierteelt- en groenfederatie AVBS en het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij.” Meer informatie daarover vind je op de website van SOS Buxusmot.

Daar kan je je inschrijven op een nieuwsbrief, die je op de hoogte houdt van wat je kan doen, hoe groot het probleem wordt, … en ga zo maar door. “Hét bewijs dat het leeft: al meer dan negenhonderd mensen hebben zich ingeschreven en dat in amper één week tijd.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In zo’n enorme hitte lopen we niet meer

Hitteslachtoffers marathon en 10 Miles na ontslag uit ziekenhuis: “In zo’n enorme hitte lopen we niet meer”

https://images4.persgroep.net/rcs/rLgchaHtRYnnDMO00P7Tp22AeGY/diocontent/122248165/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hij was klaar voor een sterke marathon, de Brasschaatse ingenieur Bert Schrauwen (34). Tot in de laatste paar kilometer het licht uitging. “Van mijn finish herinner ik me niets meer.” Gisteravond lag nog een tiental lopers in de diverse ziekenhuizen.

Bert Schrauwen is een van de 57 hitteslachtoffers die zondag tijdens de marathon en de 10 Miles in één van de zeven Antwerpse ziekenhuizen is opgenomen. Maandagmiddag bekwam hij thuis van de onverwachte afloop van zijn 42,195 kilometer. “Ik heb kunnen bijslapen. De stijve spieren neem ik erbij.” Bert kan wel wat hebben: hij was jarenlang speerwerper, hij wéét wat hard trainen is. De jongste paar jaar legde hij zich echter toe op lopen. “Mijn doel voor deze Antwerpse marathon was 3 uur en 30 minuten. Ik had alle schema’s gevolgd, recent had ik nog 32 kilometer gelopen.”

Halfweg was er weinig aan de hand: Bert kwam door in 1 uur 46 minuten. Maar de zon begon stilaan in te hakken op de deelnemers. “De laatste 2 kilometer waren moordend. Je wil niet opgeven. De finish maakte ik niet meer bewust mee. In de EHBO-tent bij de aankomst was ik even helemaal van de wereld. Ik denk dat ze daar nog een infuus hebben gestoken. In Stuivenberg ben ik goed opgevangen. De piek van de 10 Miles moest toen - uren later - nog volgen.” Bert wil nog marathons lopen. “Maar ik ga meer op het najaar mikken. Dan kun je in de zomer trainen op momenten die je uitkomen. Ik ga wel rekening houden met de warmte.”

Nog 4 op intensieve

Ook de 17-jarige Nathan, die na de 10 Miles werd opgenomen in het ziekenhuis, had de temperatuur onderschat. “Halfweg begon ik het erg moeilijk te krijgen”, vertelt hij. “Ik probeerde mijn tempo aan te houden, en kon wel nog finishen, maar de warmte heeft me verrast. Ik ben student lichamelijke opvoeding, maar hierop was ik helemaal niet voorbereid”, zegt hij. “Ik ga nog wel lopen, maar niet meer in deze hitte.”

Spoedarts Kurt Anseeuw van het Stuivenbergziekenhuis ving met zijn ploeg 19 lopers op. Zij kregen een baxter met vocht en elektrolyten, om de bloedwaarden terug op peil te brengen. Drie patiënten lagen gisteren nog op intensieve. Hun toestand was onder controle. Ook in het Sint-Vincentiusziekenhuis lagen gisteren nog enkele lopers, van wie één op intensieve zorgen.

Kurt Anseeuw: “De meeste lopers hebben getraind bij temperaturen van 10 tot 15 graden en hebben de laatste week rust ingebouwd. Dan komen zij ineens in 25 graden terecht waar hun lichaam helemaal niet op getraind is. Met uitdroging en oververhitting tot gevolg. Mannen hebben daar meer last van dan vrouwen omdat vrouwen een groter lichaam hebben in verhouding tot hun gewicht en meer warmte verliezen.”  (br.hln)


» Reageer (0)
23-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kate Middleton bevalt van zoon: “Moeder en zoon verkeren in goede gezondheid”

Kate Middleton bevalt van zoon: “Moeder en zoon verkeren in goede gezondheid”

https://images3.persgroep.net/rcs/9G1nChQf2TCjl8XEKzIP66TyWhg/diocontent/121236510/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kate Middleton (36), de vrouw van de Britse prins William (35), is bevallen van een zoon. Dat meldt Kensington Palace. Het is het derde kindje voor Kate en William, na George (4) en Charlotte (2). De wereldpers wacht vol ongeduld op de eerste beelden van de ouders en het prinsje. Volg hier de livestream.

Middleton beviel in de Lindo-vleugel van het St. Mary’s Hospital in Paddington (Londen), waar al de hele week honderden journalisten en fans kamperen. Ook prins George en prinses Charlotte zijn daar geboren.

Het kind werd om 11.01 uur plaatselijke tijd (12.01 uur onze tijd) geboren en weegt 3,826 kilogram. “Moeder en zoon verkeren in goede gezondheid, de hertog van Cambridge (prins William) was aanwezig”, klinkt het op Twitter. Een naam is nog niet bekendgemaakt.

De Britse koninklijke familie reageert verheugd op de geboorte. “Koningin Elizabeth, prins Philip, prins Charles en zijn vrouw Camilla, prins Harry en familieleden van het paar zijn blij met het nieuws”, aldus Kensington Palace. Ook de Middletons, de familie van Kate, zijn blij met de komst van de baby.

Kate werd al voor 6 uur met de eerste weeën opgenomen in het St. Mary’s Hospital in Paddington. Iets na 08.20 uur (lokale tijd) werd bekendgemaakt dat Kate en William naar het ziekenhuis waren voor de geboorte van hun derde kind.

Naar verluidt stond een heel team voor haar klaar in het ziekenhuis, waaronder gynaecoloog Guy Thorpe-Beeston en Alan Farthing, de gynaecoloog van de Queen. De twee dokters hielpen ook al bij Kate’s eerdere bevallingen. 

De Britse pers verwachtte een snelle bevalling. Bij haar eerste keer duurde het iets meer dan tien uur, maar prinses Charlotte werd amper 2,5 uur nadat Kate in het ziekenhuis aankwam geboren. 

De hertogin heeft geen gemakkelijke zwangerschap achter de rug. Net als bij haar zoon en dochter had ze last van hyperemesis gravidarum, een ernstige vorm van ochtendmisselijkheid. Ze zag zich daardoor genoodzaakt om een tijdlang al haar afspraken te annuleren.

De baby is het zesde achterkleinkind van de Queen, en vijfde in lijn voor de Britse troon.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Google wil met ‘Chat’ de klassieke sms begraven

Google wil met ‘Chat’ de klassieke sms begraven

https://images1.persgroep.net/rcs/jF6TqgIGU8BBlVMmD8HpbkpNFhQ/diocontent/119788597/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Google wil af van de ouderwetse sms en slaat samen met telecomoperatoren de handen in elkaar om Android-toestellen standaard met een ‘rijkeberichtenapp’ uit te rusten.

Terwijl de ‘gewone’ sms inboet aan populariteit was het vorig jaar nog altijd het populairste berichtenplatform, met 55 procent van de Vlamingen die het dagelijks gebruikt. Het is wel vaker bij gebrek aan beter. Berichtendiensten als Messenger en WhatsApp, die internet gebruiken om een boodschap te verzenden, zijn dan weer steeds geliefder. iPhone-gebruikers laten sms nog vaker links liggen, want zij kunnen rekenen op iMessage. Maar toestellen die op Googles besturingssysteem Android draaien, hebben alleen een standaard berichtenapp.

Daar komt straks verandering in, want na jaren tevergeefse moeite om eigen berichtenapps van de grond te krijgen, trekt Google nu de kaart van RCS: Rich Communication Services. Een technologiestandaard die door operatoren is ontwikkeld en gebruikmaakt van mobiel internet. Net zoals bij WhatsApp kun je multimedia verzenden, leesbevestigingen ontvangen, groepschats starten... De berichtenapp van Android, ‘Chat’, werkt via dat systeem. De techreus sloot al overeenkomsten met tientallen operatoren en voert ook in ons land gesprekken. (br.hln))


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ha-ha-hatsjie! Code rood voor berkenpollen, maar wat helpt er nu écht?

Ha-ha-hatsjie! Code rood voor berkenpollen, maar wat helpt er nu écht?

https://images3.persgroep.net/rcs/YyQARtoHX-JLiUgPFkolBZLwGdk/diocontent/121949507/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is code rood in ons land, niet wat betreft extreem weer, wel qua berkenpollen die momenteel massaal in de lucht aanwezig zijn. Dat heeft Air Allergy aan ons bevestigd. Hoewel de situatie voorlopig (nog) niet erger is dan andere jaren, betekent dit wel het startschot van de kritische periode voor wie allergisch is aan berkenpollen. Daarom alles wat je nog niet wist over hooikoorts, en vooral: wat je er nu echt aan kan doen. 

Met maar liefst 20 procent van alle Belgen die last hebben van hooikoorts, is het de meest voorkomende allergie in ons land. Van alle bomen is de berk bij ons veruit de meest allergene boom, die produceert namelijk bijna een derde van al het bomenstuifmeel dat in de lucht aanwezig is. Dat er momenteel vooral berkenpollen in de lucht hangen, is dus slecht nieuws voor heel wat landgenoten.

Wat is het?

In feite is hooikoorts niet meer dan een allergische reactie die wordt veroorzaakt door stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen, (on)kruiden, of zelfs kamerplanten. Het afweersysteem van ons lichaam gaat vervolgens reageren op die pollen door antistoffen aan te maken. En de symptomen zijn niet min: van niezen en een lopende neus tot tranende, jeukende ogen maar ook een grieperig gevoel en concentratie- of slaapproblemen. Bij sommigen is het zelfs zo erg dat ze astmasymptomen zoals benauwdheid of een piepende ademhaling vertonen, en ook eczeem-opstoten komen vaker voor.

Wanneer krijg je het?

Over het algemeen genomen loopt de hooikoortsperiode van februari tot en met augustus. Meestal heb je maar enkele weken last, maar wie het slecht getroffen heeft, kan de hele periode lopen snotteren. Bovendien kunnen de schimmelsporen tijdens de late zomermaanden ook nog eens voor een extra opstoot zorgen.

Maar niet iedereen krijgt hooikoorts zodra het lenteweer begint. “Uiteraard zijn er mensen die er meer aanleg voor hebben dan anderen,” legt professor en allergoloog Philippe Gevaert van het UZ Gent uit. “Allereerst is er de genetische factor. Kinderen van wie één of beide ouders allergisch zijn, hebben veel meer kans om het zelf ook te krijgen. Maar ook de levensomstandigheden spelen een rol. Hoe beter de omstandigheden, hoe groter de kans dat je allergisch bent.” Hoe dat komt? Zodra je in aanraking komt met allergenen, leert je immuunsysteem hoe het moet reageren. “Zo hebben kinderen van landbouwers bijvoorbeeld minder kans op hooikoorts,” vertelt doctor Gevaert. “Dat komt omdat ze van jongs af aan al zijn blootgesteld aan dieren, de boerderijstof en verse koemelk drinken, waardoor ze micro-organismen binnenkrijgen.”

Niet iedereen die last heeft van hooikoorts, heeft dit trouwens van jongsaf aan. “Een grote groep mensen ontwikkelt het pas op latere leeftijd. Met name de jaren tussen de adolescentie en 35 à 40 is een typische leeftijd om een allergie te ontwikkelen. De precieze verklaring daarvoor moeten we voorlopig nog schuldig blijven, maar dat is dus we heel normaal.”

WAT KAN JE ERAAN DOEN?

Bij de arts:
“Er zijn twee manieren om hooikoorts te behandelen,” legt professor Gevaert uit. “Meestal worden patiënten symptomatisch behandeld, met tabletten van medicijnen en sprays tegen allergieën.” Wie heel ernstige klachten heeft, start de behandeling best een tweetal weken voor de symptomen beginnen, en stopt pas wanneer de pollen niet meer in de lucht aanwezig zijn.

In andere gevallen kan immunotherapie aangewezen zijn. Daarbij krijgt de patiënt elke maand een vaccinatie, al zijn er tegenwoordig ook smelttabletten beschikbaar, en dat drie tot vijf jaar lang. “Deze methode is bijzonder efficiënt, maar wordt nog niet terugbetaald, waardoor ze doorgaans enkel gebruikt wordt bij patiënten die de symptomen anders niet onder controle krijgen. We zijn één van de enige Europse landen waar het niet terugbetaald wordt, ondanks duidelijk bewijs dat immunotherapie werkt.” Een betreurenswaardig probleem, vindt professor Gevaert zelf. “Maar liefst 20 procent van de patiënten krijgt de klachten zelfs met maximale therapie niet onder controle. Dat lijkt een klein percentage , maar op een groep van zo’n 3 miljoen Belgen die allergisch zijn, is dat een érg grote hoop. En dat terwijl bewezen is dat de combinatie van immunotherapie en een symptomatische behandeling net bijzonder efficiënt is.”

Wat kan je zelf doen?
Niet veel, helaas. “Er zijn tal van goedbedoelde tips, maar die halen eigenlijk niet veel uit,” stelt de allergoloog ons teleur. “Pollen zijn nu eenmaal overal, en daar gaat het opzetten van een zonnebril niet veel bij uithalen. Bovendien kan je moeilijk tegen je kind zeggen “van februari tot augustus mag je niet buitenspelen” of gewoon zelf niet meer buitenkomen of naar je werk gaan. En zodra je een voet buiten de deur zet, is het eigenlijk toch om zeep.” Dé beste oplossing? “Op tijd starten met een goede behandeling.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Gooi gewoon je afval in de vuilbak”: zeehondje al spelend met achtergelaten mes gespot

“Gooi gewoon je afval in de vuilbak”: zeehondje al spelend met achtergelaten mes gespot

https://images0.persgroep.net/rcs/YiOMPACAYR9bwVGxgh-5V07mjOU/diocontent/122146746/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het was een pijnlijk beeld afgelopen zondag aan een Hawaïaans strand: een nieuwsgierige kleine monniksrob was aan het spelen met een mes. 

Een lid van het ‘Department of Land and Natural Resources’ merkte de spelende pup op. Het diertje had het scherpe object op een gegeven moment aan het handvat tussen zijn tanden geklemd. “Ik had schrik dat hij het mes zou inslikken”, zegt de medewerker. Gelukkig liet het jonge dier het mes wat later toch vallen en kon het weggenomen worden. “Dit is echt een belangrijke herinnering voor ons allemaal om ons afval naar behoren weg te gooien en het niet op de stranden of in de zee achter te laten”, klinkt het.

“Monniksrobben van die leeftijd zijn zich niet bewust van de gevaren van de objecten die ze in hun omgeving vinden”, voegt dierenarts Claire Simone van Ke Kai Ola, een Hawaïaanse zorginstelling voor monniksrobben, toe. “We zijn heel dankbaar dat deze jonge pup er veilig en wel vanaf kwam.” De Hawaïaanse monniksrob is een bedreigde diersoort. Hulporganisaties doen er dan ook alles aan om de zeehonden zoveel mogelijk te beschermen. (br.hln)


» Reageer (0)
21-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppels die hetzelfde verdienen, maken minder ruzie over geld

Koppels die hetzelfde verdienen, maken minder ruzie over geld

https://images2.persgroep.net/rcs/B1P9vnf8Kg8AfzjHE7jJsukVdSQ/diocontent/122134138/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Money money money, must be funny, in a rich man’s world,” zong de beroemde popgroep ABBA. Geld, het kan een waar pijnpunt zijn in relaties. Beginnende op de eerste date: wie betaalt de drankjes? Vanaf dan durft het wel eens van kwaad naar erger gaan. Want veel ruzies, die gaan nu eenmaal over geld. Onderzoek toont aan dat koppels die ongeveer hetzelfde verdienen het gemakkelijker zullen hebben wanneer het op die ruzies aankomt.

Koppels bij wie het loon rond dezelfde hoogte ligt, zullen het gemakkelijker hebben om langer samen te blijven dan koppels die een grotere ongelijkheid in loon hebben, zo toont een onderzoek aan. 

De studie, onder leiding van Patrick Ishizuka van Cornell University’s Cornell Population Center, bekeek hoe financiën effect hebben op het huwelijk. Wat blijkt? Als partners die hetzelfde verdienden een meningsverschil hadden over geld, gingen ze op gelijke hoogte discussiëren, zonder dat iemand zich minderwaardig zou voelen omdat hij of zij minder verdient. 

Daarnaast bekeek de studie ook hoe geld een impact heeft op of we al dan niet trouwen in het algemeen. De wetenschappers ontdekten dat koppels steeds langer wachten om in het huwelijksbootje te stappen tot ze een echt feest met alles erop en eraan kunnen veroorloven. (br.hln)


» Reageer (0)
20-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenartsen herstellen gebroken schild van schildpad met lijm, schroeven en trekbandjes

Dierenartsen herstellen gebroken schild van schildpad met lijm, schroeven en trekbandjes

https://images2.persgroep.net/rcs/Mbp1Z1_sLiEgRIKShfQPSdcl4Q8/diocontent/122105968/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een schildpad uit Fallbrook, Californië beleefde zondag de schrik van zijn leven toen een hond hem de stuipen op het lijf joeg. Alsof dat nog niet genoeg was, denderde hij vervolgens van een tien meter hoge muur naar beneden, waardoor zijn schild op drie plaatsen brak. Een man die het allemaal had zien gebeuren, bracht het dier naar de dierenbescherming.

De 32 kilogram zware sporenschildpad is een mannetje tussen 35 en 40 jaar oud. Sporenschildpadden, de grootste levende landschildpadden, worden gemiddeld 70 jaar oud, dus dit kereltje moet nog een tijdje meegaan.

“Dit is duidelijk iemands huisdier”, zegt Dan DeSousa, directeur van San Diego County Animal Services, de lokale dierenbescherming. “Het beestje is waarschijnlijk 40 jaar oud. Iemand heeft er goed voor gezorgd.”

De schildpad, die de naam Humpty Dumpty kreeg, moest een operatie ondergaan die maar liefst 4000 dollar kostte. Daarvoor werd geld vrijgemaakt uit het Spirit Fund, een fonds dat de organisatie speciaal oprichtte om dergelijke operaties te bekostigen.

“We gaan deze jongen behandelen alsof hij een hond is die bij ons toekwam met een ernstige verwonding”, aldus DeSousa. “We denken dat zijn overlevingskansen goed zijn. Deze schildpad zal de uitgebreide, verregaande zorg en langetermijnobservatie krijgen die hij nodig heeft om weer aan te sterken en hopelijk heel oud te worden.”

De dierenbescherming bracht het diertje, dat de naam Humpty Dumpty kreeg, naar een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen.

Gedurende een drie uur durende operatie werd het schild van Humpty Dumpty hersteld met schroeven, trekbandjes, lijm en plasticfolie. Die schroeven en trekbandjes zullen nu een jaar in het schild blijven zitten, tot het weer volledig aan elkaar gegroeid is.

Humpty Dumpty zal na zijn herstel overgebracht worden naar een organisatie die zich specialiseert in de opvang van schildpadden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België is nieuwe beautytrend rijker: hennawenkbrauwen

België is nieuwe beautytrend rijker: hennawenkbrauwen

https://images4.persgroep.net/rcs/lroOEMMyFfkzvaE765FBIFImmrU/diocontent/122101246/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je wenkbrauwen laten kleuren met henna is momenteel de nieuwe trend in beautyland. Naomi De Vries opent vandaag samen met Jeanine Kubaik de Brows&Brush pop-upbar in Knokke. Hier kan je je wenkbrauwen laten tinten en vormen naar keuze. Wij gingen langs om het te testen en waren onder de indruk.

Naomi De Vries heeft zich gespecialieerd in browshaping en browtinting. “Specialisatie is de toekomst” zegt Naomi. “Wie ‘alles’ kan, kan wellicht niets tot in de perfectie”. Voor de perfecte wenkbrauw begint Naomi met een intakegesprek, ze kijkt naar de gelaatsuitdrukking, kleur en vorm van het gezicht, de conditie van de wenkbrauwen enzovoort. Daarna volgt het uitmeten, waxen, eventueel kleuren en het perfectioneren met een pincet. Zonder het intakegesprek duurt de behandeling een klein half uurtje. 

Anno 2018 wil iedereen volumineuze, goed geshapete en natuurlijke wenkbrauwen, aldus Naomi. Als de vorm goed zit, kan je ze ook bijkleuren, en in de pop-upbar doen ze dat dus met henna. De henna blijft tot twee weken op de huid en zelfs vier weken op de haartjes zichtbaar. “Samen met de klant bekijk ik welke kleur het beste past. Het voordeel van henna is dat het zich hecht op de huid tussen de haartjes. Zo krijg je de illusie van meer volumineuze wenkbrauwen.”

Gouden tip

Een gouden tip van Naomi is om je wenkbrauwen nooit meer dan één keer per maand (!) te epileren. “Het is heel verleidelijk om telkens te epileren als je een haartje ziet, maar weet dat die piepkleine plukjes bij andere mensen niet opvallen. Jij gaat dicht bij de spiegel staan, wat het zicht meestal nog vergroot. Als je meer dan eens per maand gaat epileren zorg je ervoor dat je haartjes in rustfase gaan. Zo vraagt het veel tijd om ze terug tot een volle wenkbrauw te laten groeien.”

Inclusief brushbeurt

Om de look compleet te maken, kan je ook je haar laten brushen en stylen. Jeanine is al twintig jaar een vaste waarde in de kapperswereld en heeft zich steeds meer toegelegd op blowouts, updo’s en braids, zo zegt ze zelf. “Brows&Brush is een feelgoodconcept voor elke vrouw die graag tijd voor zichzelf maakt. We zorgen ervoor dat je wenkbrauwen en haren voorzien worden van een mooi volume, de ideale krul of een leuke beach braid,” vult ze aan.

De Brows&Brush bar is open van 20 april tot 9 september van donderdag tot en met zondag tussen 11 en 19 uur. Reserveren kan je online, maar met wat geluk is er een plekje over in de agenda als je er langsgaat.
 (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermiste tiener (17) duikt na twee jaar plots op: “Zijn verhaal is absoluut verbazingwekkend”

Vermiste tiener (17) duikt na twee jaar plots op: “Zijn verhaal is absoluut verbazingwekkend”

https://images0.persgroep.net/rcs/RCnRbTDmOJWPqnOTUzbCWle13lM/diocontent/122128984/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Twee jaar lang hoorde de moeder van de Amerikaanse Aubrey Jayce Carroll uit Georgia niets van haar zoon die op 15-jarige leeftijd spoorloos verdween. De tienerjongen bezocht na schooltijd een vriend, maar keerde die dag niet terug naar huis. Zijn moeder gaf hem op als vermist en maakte zich doodongerust over haar zoon. Twee jaar later duikt de jongeman op alsof er nooit iets is gebeurd.

De politie probeerde de vermiste Aubrey Jayce Carroll twee jaar lang te vinden, maar tevergeefs. De tiener leek van de aardbol verdwenen. Tot speurders op 10 april een Facebook-account vinden die door Aubrey werd aangemaakt onder een valse naam. Hoewel de jongen al twee jaar vermist was, besliste de politie niet onmiddellijk in te grijpen. “We ontdekten dat Aubrey verschillende keren in aanraking is gekomen met de arm der wet onder zijn valse naam”, klinkt het. De politie wilde wachten tot hij opnieuw in de fout ging, zodat ze hem konden arresteren.

Een familielid van de jongen kon echter niet wachten tot de politie hem zou opsporen, dus stuurde ze Aubrey een bericht via Facebook waarin ze hem smeekte contact op te nemen met zijn moeder. De jongen vreesde dat de politie hem zou arresteren, maar die verzekerde dat ze hem niet zouden oppakken.

Afgelopen maandag was het zover. “Aubrey belde zijn moeder op en vertelde haar dat hij klaar was om naar huis te komen.” Na meer dan twee jaar kon de vrouw haar zoon opnieuw omarmen. “Ik wil jullie allemaal bedanken voor al jullie gebeden en om te zorgen voor mijn mama. Ik apprecieer dat. Ik ben oké. Ik heb altijd gelachen en dat moeten jullie ook doen”, vertelt de intussen 17-jarige Amerikaan aan de pers.

“Hij vertelde ons dat hij op zijn eentje vertrokken is, niet ontvoerd, gekwetst, misbruikt, uitgebuit of in enige andere hoedanigheid geschaad is geweest”, aldus commissaris Dix. De jongeman zou de afgelopen jaren doorgebracht hebben bij een groep die er volgens de politiecommissaris van Griffin uitzag als “mensen uit de tijd van het Woodstock festival”, oftewel hippies.

“Zijn verhaal is absoluut verbazingwekkend. Hij heeft dingen gezien en gedaan die je mond doen openvallen.” Toch houdt commissaris Dix - op vraag van Aubrey - de lippen stijf op elkaar over wat er zich in die twee jaar precies afspeelde. “Het is aan hem om te vertellen wat er is gebeurd. Dat zal hij doen wanneer de tijd rijp is.”   (br.hln)


» Reageer (0)
19-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom is vrouwenmode duurder dan mannenmode?

Waarom is vrouwenmode duurder dan mannenmode?

https://images1.persgroep.net/rcs/GBvvJ9l_xMZ7GP_C5oQxQ9cfKJU/diocontent/122084300/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoewel vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen, betalen zij doorgaans meer voor heel wat zaken. Denk bijvoorbeeld aan bussen shampoo, scheermesjes, de kapper én ook kleren blijkbaar. Volgens een onderzoek van de gerenommeerde modewebsite Business of Fashion (BoF), loopt het prijsverschil bij luxekleding echt helemaal de spuigaten uit. Hoe kan dat?

Een simpel wit katoenen hemd op de webshop van H&M kost vrouwen € 19,99, mannen betalen voor het goedkoopste exemplaar € 14,99. Bij Zara zijn vrouwen € 12,95 kwijt voor een simpel oversized T-shirt, mannen betalen € 9,95. Bij de luxemerken is het prijsverschil echter groter. Voor exact hetzelfde paar sneakers van Saint Laurent Paris moeten vrouwen € 795 neertellen, mannen € 695. Voor dezelfde rugzak van Versace, die voor vrouwen dan nog een formaatje kleiner is, betalen zij € 920 euro en mannen ‘maar’ € 850.

Gelukkig is lang niet alle dameskleding duurder dan herenkleding. Bij Gucci betalen de twee geslachten bijvoorbeeld dezelfde prijs voor dezelfde stuks, en bij Alexander Wang betalen mannen zelfs iets meer voor een basic T-shirt. Maar op basis van wat wij zelf gecheckt hebben, kunnen we aannemen dat dit meestal inderdaad het geval is. “Degoutant” roepen de vrouwen op onze redactie in koor. “Voor mannen moet toch net meer materiaal gebruikt worden dan voor vrouwen?” Klopt, vanwaar dus toch dat prijsverschil?

Aan BoF legde een woordvoerder van Saint Laurent uit dat het prijsverschil ontstaat omdat er meer werk en dus meer tijd kruipt in vrouwenkleding. En daar sluit ook Patricia Stensrud, directeur van investeerders- en adviesbedrijf Hudson River Parnters, zich bij aan. “Kledingitems voor vrouwen worden vaak ook in meer kleuren en varianten geproduceerd, waardoor er kleinere (en dus duurdere) productie eisen nodig zijn.” Aannemelijk, zij het niet dat er in een paar exact dezelfde sneakers natuurlijk helemaal niet meer werk en tijd kruipt en er ook geen hogere productiekosten zijn.

Andere experts vertellen aan BoF dat de zogenaamde ‘pink tax’ (het fenomeen dat vrouwen meer geld neertellen voor dezelfde producten dan mannen, red.) dan weer vooral herleid kan worden naar het feit dat een hoge(re) prijs een product meer begerenswaardig maakt, en dat vrouwen vaak bereid zijn meer geld uit te geven aan luxe mode dan mannen. Kit Yarrow, een psycholoog op gebied van consumentengedrag aan de Golden Gate University, beschrijft het als “puur opportunisme van merken, dit is totaal niet logisch.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Exact 10 jaar geleden werd sekskelder ontdekt waarin hij dochter ruim 3.000 keer verkrachtte: Josef Fritzl (83) heeft het zwaar te verduren in cel

Exact 10 jaar geleden werd sekskelder ontdekt waarin hij dochter ruim 3.000 keer verkrachtte: Josef Fritzl (83) heeft het zwaar te verduren in cel

https://images2.persgroep.net/rcs/D2viXwcg1xehDqTz4HNuppBDHsk/diocontent/122085329/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Josef Fritzl (83) – de man die zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang als seksslavin vasthield in zijn kelder en zeven kinderen bij haar verwekte – heeft geen aangenaam leven in de gevangenis. Dat blijkt exact 10 jaar nadat zijn gruwelijke daden aan het licht kwamen.

De man uit Amstetten in Oostenrijk zit een levenslange celstraf uit in de psychiatrische gevangenis van Stein in Krems an der Donau. Eerst werkte hij er als bibliothecaris in de gevangenisbibliotheek, maar intussen brengt hij zijn dagen door met het opknappen van vuile klusjes.

Onpopulair

Hij zou bijzonder onpopulair zijn bij zijn medegevangenen en zit in afzondering. Daar wordt hij bewaakt door vier cipiers. Volgens lokale media zou hij sukkelen met zijn gezondheid en vroege tekenen van dementie vertonen. In maart 2016 verloor hij ook al enkele tanden toen hij verwikkeld raakte in een gevecht met een andere gedetineerde. Die had samen met enkele andere gevangenen een vals online datingprofiel voor Fritzl opgezet

Fritzl – die in de cel het nummer HNR 90632 draagt – betaalde in mei vorig jaar 545 euro om zijn achternaam te laten veranderen in Mayrhoff. Volgens anonieme bronnen in de gevangenis zou hij de laatste dagen van zijn leven in de anonimiteit willen doorbrengen.

Geluiddicht

Fritzl hield zijn dochter – intussen 52 – gevangen in een geluiddichte kelder onder het huis waar hij woonde met zijn nietsvermoedende vrouw Rosemarie. Hij verkrachtte haar zeker 3.000 keer en verwerkte 7 kinderen bij haar. 3 van hen werden door hem en zijn vrouw opgevoed onder het mom dat Elisabeth ze als vondeling had achtergelaten, 3 anderen bleven bij hun moeder en kwamen nooit buiten. 1 kind stierf enkele dagen na zijn geboorte en werd door Fritzl verbrand.

Het misbruik begon toen Elisabeth amper 11 jaar was. In augustus 1984, toen ze 18 was, werd ze opgesloten in de kelder. De feiten kwamen aan het licht toen een van de kinderen ernstig ziek werd en naar het ziekenhuis moest. Dat gebeurde dag op dag 10 jaar geleden. Fritzl kon het meisje – dat bewusteloos was – niet alleen dragen en zo kwam Elisabeth voor het eerst in 24 jaar boven.

De dienstdoende arts in het ziekenhuis ontdekte dat Kerstin (19) ondervoed was en omdat ze nergens ingeschreven stond en geen medisch dossier had, besloot de man de politie te verwittigen. Er volgde een oproep in de media naar de moeder van het kind om zich te melden en zo het leven van haar kind te redden. Elisabeth – voor wie het enige venster op de buitenwereld in haar kerker een tv was – kon haar vader overtuigen om haar opnieuw naar buiten te laten. Maar in het ziekenhuis werden ze opgewacht door de autoriteiten.

“Goed bedoeld”

Al snel hoorden die het hele verhaal van Elisabeth en vielen de speurders binnen in het huis van Fritzl. Er volgde een proces en in maart 2009 werd de man – die het naar eigen zeggen “goed bedoeld” had – tot levenslang veroordeeld. Hij zou ten vroegste na 15 jaar een aanvraag in kunnen dienen om vervroegd vrij te komen. Volgens journalist Mark Perry, die de zaak van dichtbij opvolgt, zou hij ervan overtuigd zijn dat hij ooit nog vrijkomt.

De kelder van Fritzl werd in juni 2013 volgestort met beton. Het huis van de Fritzls werd verkocht en omgebouwd tot flats. Elisabeth kreeg net als haar moeder – die van Fritzl scheidde – een nieuwe identiteit en woont op een geheime locatie in Oostenrijk met haar kinderen. Ze heeft de afgelopen 10 jaar geen contact meer gehad met haar vader. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zijn dubbel zoveel blonde vrouwen in vergelijking met mannen

Er zijn dubbel zoveel blonde vrouwen in vergelijking met mannen

https://images1.persgroep.net/rcs/BOXX-FHWOwCApyJ9XI3PYbqDcCo/diocontent/122011624/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Europese vrouwen hebben een dubbel zo grote kans op blond haar als mannen. Mannen hebben dan weer drie keer zo vaak zwarte lokken dan het vrouwelijk geslacht. Dat blijkt uit de grootste genetische studie over haarkleur bij 300.000 Europeanen van de Londense universiteit Kings College.

De studie ontdekte 124 nieuwe genen die een grote rol spelen bij het bepalen van haarkleur bij mensen. Niet alleen concludeerden de onderzoekers dat er twee keer zo veel blonde vrouwen zijn dan mannen, ook is de kans dat mannen met zwart haar worden geboren drie keer zo groot als bij vrouwen. De onderzoekers kwamen toevallig tot deze ontdekking bij een grootschalige genetische studie bij 300.000 Europeanen en spreken over een ‘intrigerend mysterie’. Een wetenschappelijke verklaring hebben de onderzoekers niet, maar hoofdonderzoeker Tim Spector van Kings College heeft wel enkele theorieën.

Blond geboren

“Het zou kunnen dat de genen voor blond haar bij mannen en vrouwen in dezelfde mate aanwezig bij de geboorte, maar dat die na verloop van tijd verdwijnen bij mannen en makkelijker aanwezig blijven bij vrouwen.” Vrouwen hebben volgens die theorie even veel kans om een blonde zoon of dochter op de wereld te zetten, maar het jongetje ‘verliest’ sneller de blonde haren bij het opgroeien. Volgens de professor hebben testen op muizen aangetoond dat stress, hormonen en bepaalde chemicaliën de manier waarop pigment in de genen werkt, kunnen beïnvloeden. 

Blonde vrouwen, donkere mannen

Een andere verklaring zit in de aantrekkingskracht van een blonde vrouw en een donkere man. “Evolutionair gezien zou het een voordeel kunnen opleveren om als vrouw blond te zijn, omdat dames met lichte lokken vaak meer succes hebben bij het mannelijk geslacht. Voor mannen geldt dan weer het omgekeerde en liggen donkere types beter in de markt.” Spector benadrukt nog dat de verklaringen speculaties zijn en dat meer onderzoek nodig is om dit ‘intrigerende mysterie’ op te lossen. De studie werd gepubliceerd in Nature Genetics.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigantische ontdekking onder dit mini-eilandje “zou de hele wereldeconomie kunnen veranderen”

Gigantische ontdekking onder dit mini-eilandje “zou de hele wereldeconomie kunnen veranderen”

https://images0.persgroep.net/rcs/R5KHritMhrOwy-GF4Q9CLX_rimA/diocontent/122052890/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Japanse wetenschappers hebben een ontdekking gedaan die weleens de volledige wereldeconomie kan omgooien. Onder Minamitorishima, een mini-eilandje in de Stille Oceaan, vonden ze 16 miljoen ton zeldzame metalen die van grote waarde zijn voor de techindustrie. De wetenschappers bundelden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

In de modder rond het koraaleiland Minamitorishima, ook Marcuseiland genoemd, zit meer dan 16 miljoen ton aan zeldzame metalen dat gebruikt kan worden in smartphones, elektrische wagens en kernreactoren. De onderzoekers vonden bijvoorbeeld ook yttrium, een erg zeldzaam metaal dat wordt gebruikt voor cameralenzen en smartphoneschermen.

Jack Lifton van Technology Metals Research LLC, dat niet betrokken was bij het onderzoek, noemt de ontdekking een gamechanger voor Japan en de wereldeconomie. “Japan kan waardevolle metalen leveren aan de rest van de wereld op nagenoeg oneindige basis”, vertelt Lifton aan The Wall Street Journal. “De gevonden metalen zijn erg belangrijk in de moderne samenleving.”

Ton Bastein, grondstoffenexpert bij de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), zegt tegen de Nederlandse zender NOS dat een groter aanbod van de bijzondere metalen een goede zaak is, maar nuanceert het ook: “Er is absoluut geen tekort aan deze metalen. Er zat al voor duizenden jaren in de grond”.

China

Voorlopig heeft China de macht over de markt van de zeldzame metalen. Volgens CNN bezat het land in 2015 ongeveer 95 procent van de markt, maar die dominantie zou nu kunnen verdwijnen. Dat zegt ook Bastein tegen NOS: ”Als het tot echte mijnbouw komt, dan zou dat de afhankelijkheid van China verminderen”. Volgens Bastein zou het dan ook goed nieuws zijn als er een tweede land is waar de metalen vandaan kunnen komen.

De Japanse wetenschappers zijn alvast overtuigd dat het zal lukken om de metalen te winnen, al moet het materiaal wel van ver komen: het vasteland ligt op een afstand van 2.000 km. De vondst roept meteen ook vragen op over welke metalen nog allemaal te vinden zijn op onze zeebodem.  (br.hln)


» Reageer (0)
18-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sjakie’s Chocolade Museum opent en kinderen tot 5 jaar mogen gratis binnen

Sjakie’s Chocolade Museum opent en kinderen tot 5 jaar mogen gratis binnen

https://images0.persgroep.net/rcs/cMboE5t8OyFUgiEt1T_-j2zA1iY/diocontent/122016145/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In het Nederlandse Middelburg, op een uurtje rijden van Gent, opent komend weekend Sjakie’s Chocolade Museum, een museum over chocolade. Je kan er chocolade zien, ruiken, voelen en uiteraard proeven. Kinderen tot vijf jaar mogen er gratis binnen.

Het museum in Zeeland is een initiatief van Chocolate Lovers, een stichting die chocoladeproducten maakt en verkoopt om geld in te zamelen voor gezinnen met langdurig zieke kinderen. Bezoekers van het museum komen te weten waar cacao vandaan komt en hoe chocolade wordt gemaakt. Sjakie’s Chocolade Museum is vijf dagen per week open, van woensdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang kost vier euro, maar kinderen tot 5 jaar mogen gratis binnen. Het monumentale pand is niet geheel toegankelijk voor rolstoelen. Op afspraak zijn er wel mogelijkheden, aldus Richard Jansen van Chocolate Lovers. Ook groepen van meer dan twaalf mensen of scholen kunnen er op afspraak terecht. Het museum bevindt zich in het huis ’s Hertogenbosch aan de Vlasmarkt in Middelburg. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GERECHT NEEMT CANNABISOLIE VAN SOFIE VONCKEN (9) IN BESLAG

GERECHT NEEMT CANNABISOLIE VAN SOFIE VONCKEN (9) IN BESLAG

Papa, ga ik nu dood?

https://images1.persgroep.net/rcs/3oAtdyPamXnD5MbhQjmD2Cy9jQ0/diocontent/122025604/_crop/0/0/1619/1080/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Jean-Pierre Voncken is woedend. Zijn 9-jarige dochter die aan zware epilepsie lijdt, heeft nog maar net genoeg cannabisolie voor de komende drie weken. Al de rest werd in beslag genomen door het gerecht, vermits het om een illegaal product gaat. “Ons laatste redmiddel wordt nu zelfs afgepakt. Moet mijn dochter legaal sterven?”

Sofie Voncken (9) lijdt al jaren aan de meest extreme vorm van epilepsie. Soms kreeg ze wel vijftig aanvallen per dag, maar haar ziekte wordt nu al drie jaar in bedwang gehouden. Niet met gewone medicatie, maar dankzij cannabisolie, illegaal in ons land. Sinds haar zesde experimenteren de ouders op eigen houtje voorzichtig met CBD-olie in combinatie met de medicatie die ze vanuit het UZ in Leuven krijgt toegediend. Die combinatie werkt. “De illegale olie versterkt de werking van de legale medicatie”, legt Jean-Pierre uit. “Sinds een jaar werken we met olie volledig op haar maat gemaakt. Een vriend uit het Antwerpse heeft zich erin verdiept en het resultaat is verbluffend. Sinds een jaar zet Sofie nog grotere stappen. Ze zingt, danst, praat terwijl ze voorheen geen woord zei.” Het is net die vriend die nu de politie over de vloer kreeg. Zowel het materiaal als de volledige inhoud van de koelkast - tientallen potjes olie - werden in beslag genomen. Voor de ouders van Sofie een ramp.

“Moordpoging”

“We hebben hier thuis nog één potje staan waar ze de komende drie weken nog mee toekomt. En wat dan? Moeten we dan terug naar af? Gaan we toelaten dat ze weer zware aanvallen kan krijgen mét de dood als gevolg? Draai en keer het hoe je wil, maar dit is een moordpoging vanuit de overheid.” Zware woorden van Voncken, maar de man kan het naar eigen zeggen niet anders omschrijven. “Als de gewone medicatie niet helpt, moet je als regering vaststellen dat er bepaalde patiënten zijn die wél geholpen worden door cannabisolie. Het heeft toch geen zin om weg te kijken. We hebben vorig jaar letterlijk duizenden studies afgeleverd aan het adres van federaal minister Maggie De Block (Open Vld). Ze legde ze gewoon naast zich neer.” Intussen blijkt dat er mogelijk wordt gestart met onderzoek. “Maar dat is in Nederland, Polen, de Verenigde Staten allang gebeurd. Waarom moet ons land weer achterblijven? We voelen ons net criminelen en proberen alleen maar onze dochter te genezen. Mijn dochter vraagt zich af of ze nu doodgaat.”

Volgens Voncken is de druk onhoudbaar en kloppen er wekelijks mensen bij hem aan. “Zoveel positieve resultaten, en allemaal patiënten die in de illegaliteit bezig zijn. Indien er nu ook gejaagd zal worden op de olie, vrees ik dat veel mensen voor euthanasie zullen kiezen.” De Block maakte de spray voor MS-patiënten op basis van cannabis wél legaal. Van de CBD-olie is voorlopig geen sprake. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘The Voice’-winnares Luka is de nieuwe zangeres van Hooverphonic

‘The Voice’-winnares Luka is de nieuwe zangeres van Hooverphonic

https://images1.persgroep.net/rcs/CFimgScy9vASZOI8aNQ9Z-8IqaM/diocontent/116417799/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Luka Cruysberghs, winnares van The Voice van Vlaanderen 2017, wordt de nieuwe zangeres van Hooverphonic. Ze kondigt ook meteen haar eerste concert aan.

Vlaanderen kent Luka (17) van haar Blind Audition op ‘Sweet Dreams’ van Marilyn Manson in het voorbije seizoen van ‘The Voice van Vlaanderen’. Tijdens het programma durfde ze het ook aan om ‘Mad About You’ van Hooverphonic te zingen, en dat onder het waakzame oog van coach Alex Callier. 

Blijkbaar was hij onder de indruk want Luka komt vandaag met haar eerste Hooverphonic single: ‘Romantic’, zo maakte ze bekend via Q-music. 

Op 28 december presenteert Hooverphonic de nieuwe zangeres met een gloednieuwe live-show in de Antwerpse Lotto Arena. Er zullen dan niet alleen oude nummers, maar ook nieuw werk gebracht worden. 

De voorverkoop start op vrijdag 20 april om 10u via greenhousetalent.be. (br.hln)


» Reageer (0)
17-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote schat Deense koning Blauwtand ontdekt: “De vondst van mijn leven”

Grote schat Deense koning Blauwtand ontdekt: “De vondst van mijn leven”

https://images2.persgroep.net/rcs/NfGO49NxAcudWB8u0PFC2l7burY/diocontent/121949796/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In een akker op het Baltische eiland Rügen in Noord-Duitsland hebben archeologen een waardevolle zilveren schat ontdekt uit het einde van de tiende eeuw. De schat bestaat uit kettingen, armbanden, kralen, broches, een hamer van Thor, ringsieraden en ongeveer vijf- tot zeshonderd gedeeltelijk doormidden gehakte munten.

Zo’n honderd van deze muntstukken kunnen worden toegewezen aan het bewind van de legendarische Deense koning Harald Blauwtand (910-987). Archeologen noemen het de grootste enkele vondst van Blauwtand-munten in de zuidelijke Baltische regio.

De vondst kwam er na een puur toevallige ontdekking van hobby-archeoloog René Schön en de 13-jarige Luca Malaschnitschenko, die in januari met een metaaldetector aan het wandelen waren op het eiland. Nabij het dorp Schaprode ontdekten ze een stuk metaal, waarvan ze toen nooit gedacht konden hebben dat het tot deze immense schat zou leiden. “Het was de vondst van mijn leven”, aldus Schön, die na drie maanden eindelijk het stilzwijgen mag doorbreken. 

Afgelopen weekend werd een stuk land van 400 vierkante meter afgegraven, waarna de schat zich blootgaf. “De schat is de grootste afzonderlijke vondst van Blauwtand-munten in de regio van de zuidelijke Oostzee en is daarmee van uitzonderlijke betekenis”, zegt archeoloog Michael Schirren van de Dienst Cultuur en Erfgoed van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vor-Pommeren.

De meest waarschijnlijke hypotheses luidt dat medewerkers van koning Harald I van Denemarken (Harald Blauwtand) de schat hadden begraven na een verloren veldslag in 986. Harald vluchtte daarna naar Pommeren, waar hij een jaar later overleden zou zijn.

Al in 1872 en 1874 werden op enkele kilometers afstand op het eiland Hiddensee de beroemde gouden sieraden van de Hiddensee ontdekt. Blauwtand, geboren als een Viking, wordt beschouwd als de stichter van het Deense Rijk, die het land heeft opgericht, het christendom heeft geïntroduceerd en hervormingen heeft doorgevoerd. Bluetooth is naar deze koning vernoemd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ja hoor, ook het enkelbandje is opnieuw in

Ja hoor, ook het enkelbandje is opnieuw in

https://images4.persgroep.net/rcs/fjJXJuEUieZ9L-gja3edZwv2dj8/diocontent/121994161/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Begrijpe wie het begrijpen kan: na jaren van gruwelen, is het opnieuw helemaal oké om op straat te verschijnen met Buffalo’s, heuptasje en chokers. De laatste trend uit de jaren negentig die een comeback maakt? Het enkelbandje.

Bij enkelbandjes denk je misschien spontaan aan die foute periode in het middelbaar of aan vreemde types die je onmiddellijk herkent aan hun hippieaans joie de vivre. Maar als we Haily Baldwin, Vanessa Hudgens en menig fashionista mogen geloven, zijn anklets weer helemaal in.

De truc is om een stijlvolle variant te kiezen. Blijf weg van de kleurrijke bandjes met allerlei bedels en kralen, maar kies voor een minimalistisch kettinkje. Kortom, hou het simpel. Combineer het enkelbandje met een opgerolde jeans en witte sneakers voor een gesofisticeerde look. Maar ook met open schoentjes, hakken of zelfs enkellaarsjes is het kleinood gegarandeerd een succes.

Extra tip: als je benen net melkflessen zijn, wacht je best nog even met deze rage. Zorg ervoor dat je benen een bruin kleurtje hebben, want in combinatie met zo’n bandje geeft dat een instant zomergevoel.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Only heeft nu ook een label voor dames met een maatje meer

Only heeft nu ook een label voor dames met een maatje meer

https://images0.persgroep.net/rcs/Xyv_3zOZHkMrefA0bYJKl9QR_l0/diocontent/121992852/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Trendy, curvy vrouwen met gevoel voor mode moeten bij Only Carmakoma zijn, het nieuw sublabel van het merk Only, dat kleding maakt voor vrouwen met een maatje meer. 

Only komt met een nieuw label naar voren dat de naam Only Carmakoma krijgt, de lijn wordt speciaal uitgebracht voor dames met een kledingmaat 42 tot 52. De collectie wordt maar liefst 8 keer per jaar vernieuwd en kan al online geshopt worden. 

Voor een T-shirt van het nieuwe label betaal je ongeveer 14,99 euro en voor een broek zo’n 54,99 euro. Stijlvol en betaalbaar, zo zien we het graag.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Undercoverjournalist: “Werknemers Amazon plassen in flessen, alleen dan kunnen ze hun targets halen”

Undercoverjournalist: “Werknemers Amazon plassen in flessen, alleen dan kunnen ze hun targets halen”

https://images0.persgroep.net/rcs/xrg2aeMyKGOmSjQDiXIF9J20NE8/diocontent/42989882/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat de werkomstandigheden bij Amazon niet top of the bill blijken te zijn, is geen geheim. Maar de toestand is vaak nog schrijnender dan gedacht. Een undercoverjournalist ontdekte onder meer dat werknemers - die aan de slag zijn in een magazijn van de internetgigant in het Verenigd Koninkrijk - in flessen plassen om geen tijd te verliezen en zodoende hun doelstellingen te kunnen halen.

Auteur James Bloodworth doet onderzoek naar jobs waar een laag loon tegenover staat. Voor zijn boek ging hij undercover in een Amazon-magazijn in Staffordshire. Hij stelde tot zijn verbijstering vast dat arbeiders een ‘plasfles’ hadden. Werknemers waren soms tot vier verdiepingen van de toiletten verwijderd en het zou hen te veel tijd kosten om een sanitaire stop in te lassen. Uit angst om hun targets te missen, werd dan maar voor de plasfles gekozen.

“Mensen urineerden in flessen omdat ze geen pauze durfden te nemen en schrik hadden hun baan te verliezen”, verklaarde Bloodworth aan The Sun.

Over het bedrijf is al eerder uitgelekt dat het registreert hoe snel magazijnmedewerkers items uit de schappen kunnen pakken en verpakken, met strikt getimede pauzemomenten en veeleisende doelstellingen. De onderneming geeft naar verluidt strafpunten aan degenen die hun targets niet halen of langere pauzes nemen.

Uit een ander onderzoek begin februari waarbij 241 Britse magazijnmedewerkers werden geïnterviewd bleek eveneens dat op zijn minst twee medewerkers op drie niet naar het toilet durfden uit vrees te veel tijd te verliezen. Een arbeider claimde dat de opgelegde targets zodanig waren opgedreven dat hij “geen water meer dronk omdat hij toch geen tijd had om een sanitaire stop te maken”.

Ook een andere medewerker getuigde anoniem: “De doelstellingen worden ieder jaar naar boven bijgesteld. 120 producten per uur uit de rekken halen, is enorm zwaar. En ik heb nog altijd maar twee benen om dat allemaal voor mekaar te krijgen. Je moet haast lopen van de ene opdracht naar de andere. Naar het toilet gaan, kan enkel tijdens de reguliere pauze. En dan nog.”

Mensen voelden zich opvallend meer gespannen sinds ze bij Amazon aan de slag waren gegaan, zo stelden de onderzoekers vast.

Ziek uitvallen wordt Amazon-medewerkers ook niet in dank afgenomen. Een arbeidster verklaarde dat ze ziek was geworden tijdens haar zwangerschap en daarvoor een waarschuwing had gekregen. Een andere medewerker die in de loop van de werkdag ziek uitviel, naar huis ging en vervolgens een ziektebriefje kon voorleggen, kreeg eveneens een vermaning.

Amazon ontkent de beschuldigingen. In een verklaring aan Business Insider stelde het bedrijf: “Amazon biedt duizenden mensen in het Verenigd Koninkrijk een veilige en positieve werkplek aan met competitieve verloningen en allerlei voordelen vanaf de eerste werkdag. We hebben geen bevestiging gekregen dat de mensen die de enquête hebben ingevuld daadwerkelijk bij Amazon hebben gewerkt en we erkennen deze beschuldigingen dan ook niet als een nauwkeurige weergave van de werkelijkheid in onze magazijnen.

“We doen er alles aan om onze magazijn-medewerkers een geweldige werkomgeving te bieden. Vorige maand werd Amazon door LinkedIn nog uitgeroepen tot de zevende meest populaire plek om te werken in het VK en zelfs de populairste werkplek in de VS. Amazon biedt ook rondleidingen aan in de magazijnen, zodat klanten uit eerste hand kunnen zien wat er gebeurt nadat ze op de ‘koop’-button hebben geklikt.”

Amazon stelt dat de targets worden vastgelegd op basis van eerdere prestaties en het bedrijf ontkent dat het de toiletpauzes van werknemers timet. Daarnaast beweert Amazon dat het coaching en ondersteuning aanbiedt op de werkvloer.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag de zon in? “Smeer je in met factor 50”

Vandaag de zon in? “Smeer je in met factor 50”

https://images4.persgroep.net/rcs/VeyEBdjgJVaG51MHkUr7LvHG79g/diocontent/25890544/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wil je vandaag genieten van de zon? Wees dan toch maar voorzichtig! Voor het eerst dit jaar is er een UV-index van 5. Dit betekent dat de huid van meeste mensen al na 25 minuten kan verbranden.

“April is de gevaarlijkste maand van het jaar om te verbranden. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de zon nu al even krachtig als in augustus”, zegt VTM-weervrouw Jill Peeters. ”En als je huid verbrandt, ga je er sneller ouder uitzien. En, erger, er is gevaar voor kanker.” De UV-index ligt vandaag en de komende dagen tussen 5 en 6. Iemand met huidtype II, het meest voorkomend in onze streken, kan dan al na 25 minuten verbranden. “Maar dat wil niet zeggen dat je 20 minuten onbeschermd in de zon kan zitten”, vervolgt Peeters. “In die zin is de UV-index misleidend.” Mogen we dan helemaal niet genieten van de zon? Uiteraard wel, maar voor wie plant om vanmiddag een terrasje te doen, geeft de weervrouw wel een goede raad mee. “Zet je in de schaduw. En als dat niet lukt, bescherm je huid dan met kledij. Wat toch bloot blijft, smeer je in met zonnecrème factor 50.”

Kinderen extra beschermen

Bijkomend gevaar is dat we nog maar net uit de winter komen, en de meeste mensen nog een bleke huid hebben. ”Er is dus nog natuurlijke protectie”, vervolgt Peeters. “Want je al een bruin laagje hebt, ben je beter beschermd.” De weervrouw benadrukt dat het belangrijk is om kinderen extra te beschermen. Hun huid is immers nòg gevoeliger. “Smeer ze in voor ze naar school vertrekken en geef ze een zonnebril mee. Ook onze ogen zijn immers heel gevoelig voor UV-straling. Een teveel aan zonlicht kan leiden tot de oogziekte cataract.”

Hooikoorts

De oplopende temperaturen hebben ook effect op hooikoorts-patiënten. Zij moeten rekening houden met een toename van het aantal pollen in de lucht. “Het pollenseizoen is al een tijdje bezig. Maar zonnige en warme dagen zorgen er natuurlijk voor dat de natuur ‘volle bak’ in gang schiet. Dus dat leidt automatisch voor meer klachten bij mensen die last hebben van hooikoorts.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met die wallen: 5 oorzaken én oplossingen

Weg met die wallen: 5 oorzaken én oplossingen

https://images3.persgroep.net/rcs/oym5CKbg05mEMVaW2l9ISLHZTC0/diocontent/121960517/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tot grote wanhoop van cosmeticabedrijven bestaat er nog steeds geen wondermiddel tegen wallen. Haal dus geen dure smeersels in huis, maar ga even na wat de oorzaak is. Dan kan je die donkere zakjes onder je ogen wél gemakkelijk bestrijden.

1. Slaaptekort

Laten we meteen met de deur in huis vallen: na een korte nacht zit de kans er in dat je er wat verkreukeld uitziet. De gouden regel voor wie z’n schoonheidsslaapje af en toe overslaat? Vergeet nooit of te nimmer je make-uplaag te verwijderen voor je onder de wol kruipt. Het kan ook dat je ’s nachts vocht ophoopt. Een dikker kussen kan dan wonderen verrichten.

2. Allergieën

Nu de pollen opnieuw in de lucht hangen, hebben meer mensen last van opgezwollen ogen. Tot overmaat van ramp krijg je ook last van jeuk, kriebels en een vervelende loopneus. Even bij de dokter langsgaan voor de juiste medicatie is dan de beste remedie.

3. Dehydratatie

Een avondje stappen met cocktails à volonté is nog zo leuk, helaas ben je de volgende ochtend wel volledig gedehydrateerd. Dit zorgt er voor dat de bloedvaten onder je ogen opzwellen, met die donkere, dikke kringen tot gevolg. Gelukkig is er een simpele oplossing. Door genoeg water te drinken, slinken die ondingen in een mum van tijd. Komkommerschijfjes, koele theelepels of zakjes kamillethee helpen ook én zijn een welgekomen verfrissing tegen die barstende hoofdpijn.

4. Hormonen

Buikkrampen, rugklachten en een kloppende hoofdpijn: ongesteld zijn is geen pretje. Op de koop toe kan de hormonenwisseling tijdens het maandelijkse onheil je ook opzadelen met wallen. Let er dan op dat je voldoende slaapt en gezond eet. Veel meer kan je er jammer genoeg niet tegen doen.

5. Erfelijk bepaald

Tot slot zijn er nog de pechvogels bij wie de vetophoping en donkere kringen erfelijk bepaald zijn. In dat geval valt er weinig aan te doen, buiten de zogezegde ‘kussentjes’ verstoppen onder een laagje concealer. En wie de wanhoop nabij is, kan ook nog altijd plastische chirurgie overwegen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart De Pauw werkt aan nieuw sketchprogramma

Bart De Pauw werkt aan nieuw sketchprogramma

https://images2.persgroep.net/rcs/7dGw8PAYgFPc0Jyk18SxKeEKVTk/diocontent/115163852/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bart De Pauw leek voorgoed van het toneel verdwenen, maar niets is minder waar. Volgens Het Nieuwsblad werkt hij momenteel in alle stilte aan een nieuw sketchprogramma.

Koeken Troef!, het productiehuis van De Pauw, bleef in zijn afwezigheid steeds programma’s maken voor SBS, waaronder zenders Vier en Vijf vallen. Nu werkt De Pauw echter weer mee achter de schermen. 

“Dat programma wordt nu getest”, zo zegt woordvoerder Kristof Demasure. “Bij groen licht zal het op Vier te zien zijn.”

Bart De Pauw zal zelf niet in beeld komen, maar hij is wel betrokken bij de productie. Wat zijn taak precies is binnen de ontwikkeling van het programma, is nog niet duidelijk.  (br.hln)


» Reageer (0)
16-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John haalde zijn universitair diploma en stond 17 jaar voor de klas, maar hij had een buitengewoon geheim

John haalde zijn universitair diploma en stond 17 jaar voor de klas, maar hij had een buitengewoon geheim

https://images1.persgroep.net/rcs/r4qT0CvbOVCri_Opwg9HZOwz9rk/diocontent/104038673/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

John Corcoran groeide op in de Amerikaanse staat New Mexico. Hij studeerde af aan de middelbare school, ging naar de universiteit en werd leraar in de jaren zestig. Die job oefende hij 17 jaar lang uit, maar hij droeg een buitengewoon geheim met zich mee.

“Volgens mijn ouders was ik een winnaar en tijdens de eerste jaren van mijn leven geloofde ik hen”, vertelt de Amerikaan aan de BBC. “Ik duurde lang vooraleer ik kon praten, maar desalniettemin ging ik met hoge verwachtingen naar school. Ik wilde leren lezen zoals mijn zussen”, zegt John.

“Dat eerste jaar ging het nog goed omdat we nog niet zo veel moesten kunnen. In het tweede leerjaar kwam het erop aan te leren lezen. Voor mij was het precies allemaal Chinees. Ik begreep er niets van en ik wist als kind ook niet hoe ik mijn probleem moest verwoorden”, herinnert John zich nog levendig.

“Ik weet nog hoe ik ’s nachts zat te bidden, ‘Alsjeblieft Heer, laat me morgen weten als ik opsta hoe ik moet lezen’ en soms deed ik het licht aan en pakte ik een boek vast om te zien of het wonder geschiedde. Maar het mirakel bleef uit.”

Dom

“In de klas kwam ik op de rij te zitten met andere kinderen die niet mee konden. Ik wist niet hoe ik daar weg kon geraken of welke vragen ik moest stellen. Ik begon te denken dat ik gewoon dom was. Tijdens de ouderavond vertelde de leerkracht aan mijn ouders echter dat ik wel degelijk slim was en er wel zou komen. En ze lieten me overgaan naar het derde leerjaar.

‘Hij is een slimme jongen en zal het uiteindelijk wel snappen’. En ze lieten me naar het vierde leerjaar gaan.

‘Hij is een slimme jongen en komt er wel’. En zodoende mocht ik ook naar het vijfde leerjaar.

Oorlog

Maar ik snapte er helemaal niets van. Tegen dat ik in het vijfde jaar zat, had ik het opgegeven om te leren lezen. Ik stond elke dag op en ging naar school, maar het was net of ik naar de oorlog ging. Het was voor mij een vijandige omgeving waarin ik moest proberen te overleven.”

Twee jaar later zat John bijna iedere dag bij de directeur. Zijn gedrag was veranderd. “Ik gedroeg me vijandig, ik was de clown die de lessen verstoorde en ik werd zelfs van school gestuurd. “Maar dat was niet wie ik echt was. Ik wilde een goede student zijn, ik wilde slagen in het leven. Maar ik kon het gewoon niet.”

“In het tweede middelbaar besloot ik me te herpakken. Voortaan zou ik er alles voor doen wat nodig was om mijn diploma te halen. Als je je tijdens de middelbare school gedraagt, en het systeem doorgrondt, dan kan je slagen.

Spieken

Ik was heel sociaal en vond enkele slimme meisjes bereid om mijn huiswerk te maken. Ik kon mijn naam schrijven maar geen volzinnen. Ik zat op de middelbare school terwijl ik las zoals een zevenjarig kind. En ik heb dat nooit aan iemand verteld. Tijdens een toets probeerde ik te spieken of ik liet de test invullen door iemand anders. Eigenlijk was het op die manier een koud kunstje.”

Aan de universiteit was het echter een ander paar mouwen. Het werd steeds moeilijker om zijn geheim te verbergen. “Ik sloot me aan bij een studentenvereniging die kopieën had van oude examens.Sommige professoren gaven elk jaar hetzelfde examen, dus dat was een goede manier om voldoende punten te halen. Ik probeerde ook lessen te volgen met een ‘partner in crime’, iemand die me kon helpen. Maar ik moest ook steeds creatiever uit de hoek komen en was soms zelfs zo wanhopig dat ik een aantal keer heb ingebroken op school om het examen te stelen.”

Maar waarom vroeg John nooit hulp? “Omdat ik niet geloofde dat er ook maar iemand was die me kon leren lezen. Het was mijn geheim en ik bewaakte het goed. Ik was erg gemotiveerd omdat stukje papier in handen te krijgen: mijn diploma.”

Leeuwenkooi

John studeerde af en kreeg een baan aangeboden als leerkracht. Gezien zijn voorgeschiedenis leek het de meest onlogische keuze maar de jongeman besloot om er toch voor te gaan. “Ik was net uit de leeuwenkooi ontsnapt en ging er nu uit eigen beweging weer naartoe. Maar ik had mijn schooljaren overleefd en dus leek het me een goede manier om mijn geheim net daar te bewaren. Niemand verwacht namelijk van een leraar dat hij niet kan lezen noch schrijven.”

“Ik ben sportleraar geweest, ik gaf les in sociologie ... maar op het bord heb ik nooit een woord geschreven. Tijdens mijn lessen liet ik de leerlingen vaak naar films kijken en hielden we interessante debatten. Anderzijds besefte ik maar al te goed dat ik hier eigenlijk niet thuishoorde.”

Toen hij aan de slag was als leerkracht, vond hij ook de vrouw van zijn leven. Het bleek een zegen voor John. Zijn echtgenote Cathy besefte dat hij niet kon lezen toen hij eens probeerde voor te lezen aan de kinderen maar in werkelijkheid gewoon een verhaaltje verzon. Maar ze zei er niets over en probeerde haar man te helpen zo goed ze kon. Uiteindelijk heeft John lesgegeven van 1961 tot 1978.

Het keerpunt

Acht jaar nadat hij met lesgeven was gestopt, veranderde er iets. Hij was toen bijna 48 jaar en zag Barbara Bush op tv. De voormalige first lady sprak over ongeletterdheid bij volwassenen. John realiseerde zich plots dat hij niet alleen was. Hij was er eindelijk klaar voor om hulp te aanvaarden.

John ging naar de bibliotheek en sprak iemand aan over zijn probleem. Daar leerde een vrijwilliger hem lezen. Stap voor stap kreeg hij onder de knie wat hij nooit had gekund. Het voelde als een bevrijding. Hij zou zeven jaar duren vooraleer hij deftig kon lezen. De vrijwilliger moedigde hem aan om in het openbaar over zijn ongeletterdheid te praten. Eerst durfde John dat niet omdat hij zich schaamde. Maar nu heeft hij zijn verhaal al bij Oprah Winfrey gedaan en Larry King.

Sommige mensen beweerden dat hij het verhaal had verzonnen omdat het nu eenmaal te gek lijkt voor woorden dat een leraar niet kan lezen. “Maar ik wilde vooral hoop geven en laten zien dat we niet dom zijn. We kunnen allemaal leren lezen”, zegt John.

“48 jaar lang tastte ik in het duister. Tot ik eindelijk de moed vond om het spook uit mijn verleden te begraven.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het berustingssyndroom: de mysterieuze ziekte die enkel Zweden treft

Het berustingssyndroom: de mysterieuze ziekte die enkel Zweden treft

https://images0.persgroep.net/rcs/U2VERHdD0yVRTv_ki-GSW2LDzWo/diocontent/121785070/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Eerder deze week werd de winnaar van de World Press Photo 2018 bekendgemaakt. Die ging natuurlijk met de meeste media-aandacht lopen, maar op de lijst met laureaten staat nog een ander erg opmerkelijk beeld. Fotograaf Magnus Wennman stuurde een foto in van twee meisjes die aan het ‘Resignation Syndrome’ lijden, een mysterieuze aandoening die enkel Zweden lijkt te treffen.

Twee meisjes liggen in een bed, beiden lijkbleek en onbeweeglijk. Het zijn twee zussen, die enkel in leven gehouden worden door sondevoeding. Ze reageren op niets of niemand: ze praten niet, spreken niet en openen zelfs hun ogen niet. Je zou denken dat ze aan een zware ziekte lijden of een ongeval hebben meegemaakt, maar eigenlijk is er fysiek gezien niets mis met hen. Djeneta en Ibadeta hebben allebei het ′uppgivenhetssyndrom’ - vrij vertaald: het berustingssyndroom. 

Hoewel de foto van Wennman nu de aandacht vestigt op het mysterieuze verschijnsel, is de aandoening op zich niet nieuw. Al sinds het begin van de jaren 2000 duiken er patiënten met het syndroom op. Tegen 2005 werden er meer dan 400 gevallen geregistreerd, en vorig jaar alleen al kwamen er 60 nieuwe zieken bij. Vreemd genoeg zijn het enkel kinderen, meestal tussen de acht en de vijftien jaar oud. Maar nog opmerkelijker is dat het berustingssyndroom enkel in Zweden opduikt. Tot dusver werd nog in geen enkel ander land dezelfde diagnose gesteld.

Vluchtelingen

Djeneta (14) is al tweeënhalf jaar aan haar bed gekluisterd. Haar zus Ibadeta (15) zo’n zes maanden. Ze leven in een opvangcentrum voor vluchtelingen, en dat is nog iets dat de zieke kinderen met elkaar gemeen hebben. Ze hebben allemaal een immigratie-achtergrond: de meesten zijn afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie of uit Balkanlanden, en zijn met hun familie naar Zweden gevlucht in de hoop op een beter leven. Er zijn ook enkele Roma-kinderen die aan het syndroom lijden, en de laatste jaren ook Jezidi’s uit Syrië of Irak.

De kinderen in kwestie trekken zich volledig terug uit de wereld rondom hen. De eerste symptomen zijn een verminderde interesse in sociale activiteiten, en vaak gaan ze ook minder spreken. Uiteindelijk sluiten ze zich helemaal af en verzinken ze in een soort coma. Hun ouders en dokters zijn dan genoodzaakt om ze in leven te houden met sondevoeding en moeten hen luiers aantrekken. 

Volgens dr. Elizabeth Hultcrantz, die verschillende patiënten behandeld heeft, is het een verdedigingsmechanisme. “Ze zijn zoals Sneeuwwitje, ze vallen weg uit de wereld.” Ze meent dat de kinderen zich terugtrekken als reactie op hun onzekere toekomst. Meestal gaat het immers om gezinnen met een moeilijke status in Zweden - de familie van de twee zusjes op de foto ziet hun voorlopige verblijfsvergunning bijvoorbeeld binnenkort aflopen. “Ze wachten vaak al maanden of jaren vol spanning op nieuws. Als het dan eindelijk komt en een slechte boodschap is, sluiten ze zich helemaal af.” Zo kreeg Ibadeta de ziekte op het moment dat hun asielaanvraag werd geweigerd.

‘In de oceaan’

Hoewel het berustingssyndroom er levensgevaarlijk uitziet, is er tot dusver nog niemand gestorven aan de ziekte. Veel kinderen herstellen na enkele maanden - gevallen zoals Djeneta die jaren apathisch blijven, zijn eerder zeldzaam. Vaak wordt hun herstel bespoedigd door een positieve verandering voor het gezin, zoals een permanente verblijfsvergunning. Zo is Georgi weer bijna helemaal de oude. De 13-jarige Russische vluchteling verkeerde vijf maanden in de bizarre coma, tot zijn familie op aandringen van zijn dokters toch in Zweden mocht blijven. Daarna raakte hij langzaam aan de beterhand. Volgens hem bracht hij die apathische maanden door ‘in een fragiele glazen kooi, diep in de oceaan’. Hij had het gevoel dat de kooi zou breken als hij zou spreken of bewegen, dus hield hij zich stil.

Na heel wat verontwaardigde reacties in Zweden over het lot van de zieke kinderen, heeft het land nu enkele regels aangepast. Daardoor is het onmogelijk om de families in kwestie uit te wijzen. Hun toekomst wordt daardoor een stuk zekerder, al komt er vanuit medische hoek nog steeds veel protest. Zo menen psychiaters dat het onmenselijk is dat de kinderen geen echte behandeling krijgen in een ziekenhuis zolang ze geen verblijfspapieren hebben. Honderden kinderen blijven thuis aan hun bed gekluisterd, gevangen door een aandoening die niemand echt begrijpt.

Waarom Zweden?

Zo is het nog steeds erg onduidelijk waarom enkel Zweden met het syndroom te maken krijgt, al is er wel een theorie. Een officieel rapport van de overheid vermoedt dat veel te maken heeft met de herkomst van de kinderen, die vaak uit een omgeving komen waarbij de noden van een individu ondergeschikt zijn aan die van de familie of de maatschappij in het algemeen. Er wordt gesuggereerd dat de specifieke socioculturele eigenschappen van Zweden zo anders zijn, dat de kinderen voor het eerst de kans krijgen om hun trauma op een persoonlijke manier te uiten. 

Eigenlijk is de ziekte ook besmettelijk: na het allereerste geval in het noorden van Zweden in 1998 doken er nieuwe patiënten op, allemaal in de omgeving van het eerste kind. Dr. Karl Sallin, een pediater, heeft zijn doctoraat gewijd aan het berustingssyndroom. “We weten dat het besmettelijk is, maar op welke manier het zich verspreidt, is niet duidelijk. Het grootste probleem rond het syndroom is het gebrek aan onderzoek. Eigenlijk weten we nog steeds weinig tot niets over de ziekte, laat staan hoe we ze moeten aanpakken.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom ik mijn job met een maandloon van 26.000 euro opgaf

Waarom ik mijn job met een maandloon van 26.000 euro opgaf

https://images0.persgroep.net/rcs/ZlFAT_oTeuIrGN4gTuog8-CsTaQ/diocontent/121874970/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Susie Moore verdiende een slordige 310.000 euro per jaar, oftewel 26.000 euro per maand. Toch nam ze de beslissing om haar glorieuze topjob op te geven en haar leven een compleet nieuwe wending te geven. In een column legt de Australische vrouw uit waarom ze die moedige stap gezet heeft.

Moore kwam vier jaar geleden nog aan de bak als sales manager van een van de vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld. “Maar toen ik dertig jaar werd, begon ik een depressief gevoel te krijgen. Ik was gelukkig getrouwd en de job viel wel mee, maar ik kon er mijn ziel niet in kwijt. Ik wist dat ik niet op de wereld gezet was om reclamesoftware te verkopen.”

“Herken je dat gevoel niet? Proficiat, in dat geval heb je je roeping gevonden. Maar dat gebeurt niet vaak.”

“Ik merkte dat mensen in mijn omgeving me vaak raad kwamen vragen. Vrienden die zich afvroegen of ze wel genoeg verdienden. Collega’s die hulp zochten voor huwelijksproblemen. Families die een ruzie aan het uitvechten waren. Ik was de vertrouwenspersoon tot wie ze zich richtten.”

“Ik had al zeker vijfhonderd zelfhulpboeken gelezen, maar ik ging in het weekend nog extra lessen rond coaching volgen aan de universiteit van New York. En toen trad ik naar buiten als consulente. Ik hield het heel simpel: ik wilde het leven van mijn klanten op een positieve manier veranderen.”

“Het bijbaantje verschafte me intens genot. En ook financieel mocht ik niet klagen, ik verdiende snel 2.500 euro extra bovenop mijn loon. Hier zat dus muziek in.”

“Ja, ik verdiende vroeger 310.000 euro per jaar. Voor een stuk voelde ik me schuldig omdat ik enkel maar meer wilde. Waarom kon ik niet gewoon mijn kop houden en gelukkig zijn?”

“Het antwoord is simpel: mijn inkomen was niet gegarandeerd, ik zat als verkoopster in een bonussysteem. Zou ik het jaar nadien evenveel verdienen? Zou ik mijn job mogen houden? Als werknemer heb je die zekerheid tegenwoordig niet meer.”

“Ik moest almaar gekkere bokkensprongen uithalen om zoveel te verdienen (waarvoor dank, baas). Hetzelfde doen volstond niet, er werd altijd meer van je verwacht.”

“Maar die kopzorgen heb je dus niet meer als je voor jezelf werkt. Geen glazen plafond! Geen salarisplafond! Geen saaie vergaderingen waar je de schijn hoog moet houden! Geen angst voor een C4!”

“Ik vond het niet leuk dat anderen zeiden wat ik moest doen. Ik kwam daar zelfs tegen in opstand. Als jij hetzelfde voelt, ben je waarschijnlijk een geboren ondernemer.”

Een creatieve bijverdienste naast je vaste job is altijd mooi meegenomen. In het Engels bestaat er zelfs een woord voor: de ‘side hustle’, een soort ondernemerschap in je vrije tijd. Voor Susie viel de sprong zodanig goed mee dat ze haar oude werk opgaf en zich helemaal in het nieuwe avontuur stortte.

“Ik zeg niet dat iedereen nu zomaar zijn job moet opgeven, dat zou ik nooit doen. Maar ben je goed in iets en krijg je daar appreciatie van anderen voor? Help je vrienden bijvoorbeeld tijdens het fitnessen? Kan je goed juwelen maken? Ben je een kei in feestjes plannen of blink je uit met je prachtige Instagram-foto’s? Dan is dit concept misschien iets voor jou. Probeer het uit in je vrije tijd en met een beetje geluk kan je er je hoofdberoep van maken.”

“In mijn geval is het alleen maar meegevallen. Ik verdien nu minstens evenveel als in mijn vorige job. En dit is nog maar het begin.” (br.hln)


» Reageer (0)
15-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doodsreutel kondigt heengaan binnen de 23 uur aan

Doodsreutel kondigt heengaan binnen de 23 uur aan

https://images4.persgroep.net/rcs/Rv3EV3wbQYuvSLaD-_wEBA93GEc/diocontent/109871518/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als je de doodsreutel hoort, betekent dat meestal dat de persoon in kwestie nog maximum 23 uur te leven heeft. Dat legt dokter Daniel Murrell van de University of Alabama in de VS uit.

Het is een akelig geluid en dito onderwerp. Maar één ding staat voor ons allemaal meteen van bij de geboorte vast: we zúllen sterven. Of zoals ze in het Engels met een boutade zeggen: “Er zijn maar twee zekerheden in het leven: de dood en de belastingen.

De doodsreutel is het fenomeen waarbij je niet meer kan slikken, hoesten of speeksel en slijm achteraan de keel afvoeren. Het maakt deel uit van de gewijzigde ademhaling van iemand die op sterven ligt. Het beangstigende geluid ervan verschilt van individu tot individu. Van een krakend gerochel over luid gesnurk tot zacht gekreun. Maar pijn doet het niet, verzekeren artsen ons. “Het is wel een teken dat de dood erg nabij is”, zegt Daniel Murrell. “Gemiddeld leeft iemand nog zo’n 23 uur nadat het reutelen begonnen is”.

Niet tegen te houden

Er zijn nog andere signalen die de dood kunnen aankondigen, zoals verwardheid, frequent geeuwen, slaperigheid, incontinentie, een veranderde geur, agitatie, donkere blauwe plekken, huidvlekken en het bewustzijn verliezen om daarna weer bij te komen.

Verplegers leggen de reutelende stervende vaak op de zij, meer voor de geliefden rond het sterfbed dan voor de persoon zelf. Net als andere zorgen zal dit de reutel niet wegnemen of tegenhouden. Het verplegend personeel zal daarom in de eerste plaats aan iedereen het onaangename geluid medisch verklaren, om de laatste natuurlijke stervensfase voor de aanwezigen in de mate van het mogelijke comfortabeler te laten verlopen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elisa Waut - Four Times More

Elisa Waut - Four Times More

Klik op de foto om haar te beluisteren


Elisa Waut is een Brugse popgroep uit de jaren 80.

De band was opgebouwd rond broer en zus Hans en Elsje Helewaut, samen met bassist Chery Derycke.

Elisa Waut won in 1984 Humo's Rock Rally. Na vier albums stopte de groep in 1990, maar in 1995 en 1998 kwam er toch nog een album uit. Dit was meer spiritueel en transcendent dan hun eerdere albums.

Elsje Helewaut bouwde daarna samen met haar partner Chery een oude boerderij in Zarren om tot de bed & breakfast "Ark van Zarren" die in 2003 opende. Ze hebben in Brugge ook een gelijknamige winkel.

Elsje en Chery vormden samen met Ivan Smeulders en Marie-Anne Coppens ook de groep "Ark", die in 2002 de cd "Arkangel" met spirituele songs uitbracht. In mei 2006 kwam hun tweede cd "Victory of Light" uit. De voorlopig laatste cd van "Ark" kwam uit in 2009: "Universal Love".

Samen met Bart Plouvier, Wigbert van Lierde en Dirk Van Esbroeck nam Elsje Helewaut deel aan het project "Van Alle Landen Thuis". Hieraan kwam een eind door de ongeneeslijke ziekte van Dirk Van Esbroeck. Hij overleed op 23 mei 2007.

Hans Helewaut ging na Elisa Waut verder in de muziek. Hij bracht onder eigen naam o.a.de cd's "De Dood Van Titiaan" (1994) en "Meanwhile, up in the Snowy Mountains" (1998) uit. Hij componeerde ook filmmuziek, onder andere voor De Zusjes Kriegel uit 2004, naar een boek van Marc De Bel.

» Reageer (0)
14-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spoorarbeiders redden onderkoeld babyvosje

Spoorarbeiders redden onderkoeld babyvosje

https://images4.persgroep.net/rcs/1fzxsVv29RyAq3UiLEY3Bk-Iefk/diocontent/121790158/_crop/0/0/1280/720/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tijdens werkzaamheden langs het spoor in de Halewijnstationstraat in Drongen hebben arbeiders van het Geraardsbergse bedrijf CN Construct woensdag een babyvosje gered. Op het moment dat de arbeiders kabels wilden leggen, botsten ze op drie vosjes onder een betonnen deksel. “We hoorden hen, alsof ze om hulp piepten”, zegt werfleider Dieter. “We weten nog altijd niet hoe ze onder het deksel zijn geraakt. We kapten enkele gaten langs de sleuven zodat we ze eruit konden halen.” Een van de beestjes was zwaar onderkoeld en werd voor verzorging naar het dierenopvangcentrum in Geraardsbergen gebracht. Het kreeg er eten via een papfles. De twee andere vosjes bleven achter omdat mama vos ze misschien zou ophalen. Gisteren waren ze weg. (JEW) (br.hln)


» Reageer (0)
13-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cafébaas weigert 76-jarige longpatiënt te bedienen op terras: “Mindervalide? Mensen moeten stoppen met zich achter hun handicap te verstoppen”

Cafébaas weigert 76-jarige longpatiënt te bedienen op terras: “Mindervalide? Mensen moeten stoppen met zich achter hun handicap te verstoppen”

https://images1.persgroep.net/rcs/tR-j9lMT-7THQcvgJlFzVH6anlU/diocontent/121767441/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Mindervalide? Sorry, voor mij is dat geen excuus. Mensen moeten zich niet achter hun handicap verstoppen. Ook zij moeten hun drankje binnen bestellen. Dat is hier de regel.” Bij taverne Maritimes op de Zeedijk van Zeebrugge weigeren ze mindervalide klanten te bestellen op het buitenterras. Ook niet als die mensen heel slecht te been zijn. Een 76-jarige klant, die dag en nacht met een zware zuurstoffles rondloopt, werd de deur gewezen en is er het hart van in. “Zo’n uitspraken zijn enorm pijnlijk. Ik kón gewoon niet naar binnen.”

De uitspraken van de uitbater doen meer dan de wenkbrauwen fronsen. Een bejaard koppel dat slecht te been is én moeite heeft om zich te oriënteren, deed deze moeite week alle moeite van de wereld om nog eens te genieten van de zon. Robert (76), die al jaren COPD-patiënt is en met een zuurstoffles van zes kilogram rondloopt, wou zijn echtgenote Jenny verrassen met een uitstapje naar zee, maar kreeg daar een koude douche te verwerken.

Een beetje respect

Na lang wachten op het drukke terras, kwam de zaakvoerder van taverne Maritimes hun richting uitgestapt. Niet om hun bestelling op te nemen, wel om te zeggen dat ze niet besteld gingen worden. “Als je drank wil, moet je er binnen achter. Lukt dat niet? Dan spijt het me, dan krijgen jullie niks”, sneerde de man het verbouwereerde koppel toe. 

“Ik kan met moeite 100 meter wandelen zonder in zware ademnood te komen. Ook mijn vrouw is zeer slecht te been. Wij verwachten niet dat iedereen springt voor ons, zeker niet. Maar een beetje respect mag wel.” Uiteindelijk dropen Robert en Jenny zonder drankje af.

Geen excuus

Zaakvoerder Eddy Deschrevel reageert gepikeerd en gaat nog een stapje verder. “Mindervalide? Dat is geen excuus. Mensen moeten eens stoppen met zich te verstoppen achter een handicap. Bij mij is iedereen gelijk voor de wet. Ze zaten ook niet in een rolstoel of zo. Ze konden wel van de parking tot hier wandelen. Dus ja, ook in de toekomst zal ik zo blijven handelen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezond snacken onmogelijk? Niets van, zo maak je de juiste keuze

Gezond snacken onmogelijk? Niets van, zo maak je de juiste keuze

https://images1.persgroep.net/rcs/PGEEK3Ktnc5UexXOwGUQKX9HoM4/diocontent/121756475/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Iedereen die stiekem een hele dag door eet steekt nu zijn hand op! Schuldig? Wij ook. Snacken, het is zo’n puur genot. Maar niet altijd even gezond, tenminste wanneer je voor ongezonde snacks kiest. In een ideale wereld grijp je alleen nog maar naar fruit en groenten en laat je die paaseitjes aan de kant liggen. Onmogelijk? Fout. Wij helpen je graag op weg. 

Drie maaltijden per dag: dat wordt ons voorgeschreven. Maar tussendoor wat snacken is onvermijdelijk, en dat kan helemaal geen kwaad wanneer je voor de juiste snacks kiest. Goede keuze: groenten en fruit, minder goede keuze: chocolade en koekjes. Wanneer je voor de goede keuze gaat, mag je ook veel meer tussendoor snacken. Ze zijn gezonder, lager in calorieën en gaan je meer vullen: win-win-win. 

Maar hoe zorg je er nu voor dat je naar de juiste snacks grijpt en de foute keuzes aan de kant laat liggen? 

Voeg ze toe aan je routine

Een gemakkelijke manier om de inname van gezonde voeding te verdubbelen is door ze toe te voegen aan je dagelijkse routine. Maar hou het simpel: een potje gesneden worteltjes per dag, een handje bosbessen bij de yoghurt in de morgen. Het moet niet altijd ingewikkeld zijn. Dit zijn goede tips voor overdag, maar wat ’s avonds? Je kan bijvoorbeeld wat bloemkool door je rijst mengen bij je avondeten, of een extra avocado snijden, om gezonde voeding te maken hoef je heus geen keukenprinses te zijn. 

Hou gezonde snacks binnen handbereik 

Leg fruit en groentjes klaar waar je ze kan zien en dit liefst de hele dag. Op de bureau op het werk, in een mooie mand in de keuken, een leuke vaas met appelen in de living? Er zijn genoeg opties!

Hou hierbij ook rekening met je snackgewoonten, ben jij iemand die standaard opnieuw honger krijgt om 15 uur in de namiddag? Voorzie dan wat hummus en selder in de frigo op je werk. Kan jij het niet laten om te knabbelen voor televisie? Dan is een verse fruitsla geen slecht idee. 

Bespaar tijd

Geen tijd om veel te koken en ook geen zin om in de weekends uren in de keuken te staan voorbereiden voor de komende week? Niemand die het je kwalijk neemt. Maar je hoeft het jezelf niet altijd moeilijk te maken. We stellen je voor: diepvries. Groenten en fruit uit de diepvries zijn vaak even gezond (of nog gezonder) dan verse groenten en in een mum van tijd klaar. 

Vermijd de dagelijkse sleur

Deze week al 8 groene appels naar binnengespeeld? Dat begint saai te worden, mee eens. Daarom is het belangrijk dat je moeite doet om af te wisselen. Probeer eens een nieuwe snack uit die je nog niet kende, of eet eens wat yoghurt bij die zoveelste banaan. Variatie zorgt dat er geen dagelijkse sleur komt kijken bij die goede gewoontes, waardoor je ze ook veel langer gaat volhouden.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iets voor jou? Piepklein eilandje zoekt manager

Iets voor jou? Piepklein eilandje zoekt manager

https://images2.persgroep.net/rcs/CMQgw4_pvP5wK47XyqKq9AGvPtE/diocontent/121799429/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op St Michael’s Mount, een piepklein eilandje voor de kust van het Britse Cornwall, zoeken ze een manager. Die moet fulltime op het eiland komen wonen om de dertig medewerkers aan te sturen.

St Michael’s Mount is amper 0,2 vierkante kilometer groot en is in handen van een rijke Britse familie, de St Aubyns. Het is zowat het Engelse tweelingzusje van de Franse Mont Saint Michel, behalve dat er tot voor kort niet veel toeristen kwamen. De laatste tijd kwam daar verandering in en dus is er nu dringend iemand nodig die alles in goede banen leidt.

Zeemeerminnen

De nieuwe manager moet onder meer de gidsen aansturen en opleiden. Hij moet ook vlot omgaan met klachten van bezoekers, kalm blijven in noodsituaties en liefst ook een cursus EHBO gevolgd hebben.

In ruil verdien je 2.750 euro per maand. Je mag ook gratis op het eiland wonen, maar voor de rust moet je dat niet doen. Afgelopen jaar kwamen hier 350.000 toeristen en volgens oude legendes zouden hier ook nog zeemeerminnen en reuzen aan land komen. (br.hln)


» Reageer (0)
12-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een allergie ’s nachts erger is en wat je eraan kan doen

Waarom een allergie ’s nachts erger is en wat je eraan kan doen

https://images0.persgroep.net/rcs/18_INQtZzHIytHU3ITXCitrLEAw/diocontent/121705996/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je kan er bijna een klok opzetten. Rond deze periode van het jaar zijn de allergieën plotseling weer daar. Alsof een lopende neus, niezen en jeukende ogen nog niet erg genoeg zijn, kunnen die vervelende allergieën er ook nog eens voor zorgen dat je amper slaap kunt vatten. 

Het ligt niet aan jou, en je beeld het je ook niet in: allergieën zijn echt erger in de nacht. Dit is wat je moet weten over slapeloze nachten door die verschrikkelijke pollen. 

Neerliggen verergert de verstopping

Slecht nieuws, wanneer je neerligt in bed wordt het moeilijker om te slapen met die vervelende allergieën. Als je al een verstopte neus hebt, gaat hij hierdoor nog meer verstoppen. Door de anatomie van je neus en keel, gaat eigenlijk alles van uit je neus doorlopen naar jouw keel. Daardoor ga je meer hoesten en het moeilijker krijgen met ademen dan wanneer je rechtstaat. 

Oplossing: extra kussens onder je hoofd zullen ervoor zorgen dat je rechter ligt en beter kunt ademen. 

Er is te veel stof in je slaapkamer

Neen, er zijn niet meer pollen in de nacht. Ook al kan het erger voelen ’s nachts, dat komt vaak omdat je met meer factoren van binnen in huis in aanraking komt. Zo zijn veel mensen allergisch aan elementen uit hun slaapkamer, zoals bijvoorbeeld stof, vocht of zelfs schimmel. 

Oplossing: je slaapkamer zo vaak mogelijk verluchten. Probeer tapijten in slaapkamers te vermijden, of stofzuig ze zo vaak mogelijk. Gebruik een matrasbeschermer en overweeg een luchtververser. 

Je huisdier slaapt bij jou

We mogen dan nog zo veel van Minoes en Blacky houden, eigenlijk hebben ze geen plaats in de slaapkamer. De vacht die onze trouwe viervoeters achterlaten zijn ware allergie aanval uitlokkers. Oké, het is heel gezellig om met onze zachte vriendjes te knuffelen maar als je al last hebt van allergie is het écht geen goed idee om ze mee in bed te nemen. 

Oplossing: sorry, maar je moet even van je hart een steen maken en ze niet langer in de slaapkamer laten slapen. 

Er zitten pollen in jouw huis

Als het niet de pollen van buiten zijn die je doen niezen, dan kunnen het wel degene zijn die je stiekem mee naar binnen bracht. Pollen kunnen in je haar zitten, op je huid en kleren. 

Oplossing: neem altijd een douche voor je in bed gaat en doe een propere pyjama aan.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harry Potterfans opgelet: feestelijke heruitgave van alle boeken ter gelegenheid van de twintigste verjaardag in de VS

Harry Potterfans opgelet: feestelijke heruitgave van alle boeken ter gelegenheid van de twintigste verjaardag in de VS

https://images2.persgroep.net/rcs/xuwhClnGJO_TYCdzaHiIjVx80n4/diocontent/63295366/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Harry Potter-fans, begin maar vast met sparen want binnenkort komt ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de fantasy-serie een speciale heruitgave uit. De Amerikaanse uitgever Scholastic brengt de zeven boeken opnieuw uit met nieuwe zwart-wit covers die getekend werden door Brian Selznick. Samen vormen de boeken een grote Harry Potter-poster die de hoogtepunten uit het verhaal toont.

Artiest Brian Selznick, zelf “trotse Huffelpuf” en groot fan van Harry Potter kreeg de eer om de covers voor de 20ste verjaardagseditie te ontwerpen. “Ik vind het geweldig dat ik deel uitmaak van deze 20ste verjaardagsviering en kijk ernaar uit om Harry Potterfans en lezers in het hele land te ontmoeten”, zegt hij. “Dit project kwam met een grote verantwoordelijkheid naar zowel het verhaal als naar de lezers toe. Ik ben opnieuw in de boeken gedoken en werd vooral geraakt door de relaties tussen de karakters in de magische wereld van J.K. Rowling en ik wilde dat laten zien op de covers.”

Een groot beeld

“Een van de meest uitdagende aspecten in het proces was om zeven covers te tekenen, die ook op zichzelf zouden kunnen staan terwijl ze samen ook een mooi groot beeld zouden moeten vormen”, vertelt Selznick. “Het heeft me tientallen schetsen gekost om het goed te krijgen, maar nu ben ik blij dat ik eindelijk mijn grote liefde voor deze boeken via deze nieuwe illustraties mag delen met jullie.”

De boeken komen in juli uit in de Verenigde Staten. In september volgt een speciale verzamelaarsbox die ook door Selznick is ontworpen en waarin alle boeken in een keer te vinden zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw (90) draait op voor enorm sluikstort van 12 ton waar ze zelf niet verantwoordelijk voor is

Vrouw (90) draait op voor enorm sluikstort van 12 ton waar ze zelf niet verantwoordelijk voor is

https://images3.persgroep.net/rcs/TWIpD4OLMi3mOsMC2_unOw31GiE/diocontent/121722693/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Drie dagen gaan werklui van Interza nodig hebben om een sluikstort van - u leest het goed - 12 ton weg te halen uit een berm van een privéterrein op de Bevrijdingslaan in Zaventem. Naast een hele hoop vuilniszakken liggen er ook ramen, deuren, banden én een koelkast. De privé-eigenaar, een 90-jarige dame uit Luxemburg, is de dupe en zal mogen opdraaien voor de kosten. 

Langs de Bevrijdingslaan ligt zonder overdrijven een kleine vuilnisbelt. Doordat het in een berm 3 à 4 meter lager dan de weg ligt, valt het zelfs niet op over hoeveel afval het gaat. “De ploegbaas van Interza schat het op een twaalftal ton”, zegt milieuschepen Erik Rennen (N-VA). “Volgens een buurtbewoner is het begonnen met een zakje, dan nog één, en vervolgens een zetel en dan een deur... Tot er een hele berg lag. Twee à drie weken geleden werd er zelfs gestort vanuit een vrachtwagen, waardoor een deel zelfs op het voetpad terechtkwam. Dan heeft de politie ook de vaststelling gedaan.”

Met de hand opruimen

Gisteren zijn werklui van intercomunale Interza alvast met de opruiming begonnen. “Voornamelijk manueel, omdat het door die berm moeilijk werken is. Ze hebben alles bij elkaar gebracht. Donderdag komt er een kraan, maar er zal toch nog veel handenarbeid aan te pas komen. Er wordt drie dagen voor de totale opkuis voorzien. Dit is het resultaat van maanden sluikstorten.”

Privé-eigenaar betaalt

Het puin werd gestort op privégrond van een 90-jarige vrouw uit Luxemburg. Zij draait op voor de kosten van de opruimingswerken. “Dit gaat over ettelijke duizenden euro’s. Maar het was niet meer verantwoord. Sommige zakken waren ook al opengescheurd en lokken ongedierte. We moeten aan de volksgezondheid denken. We hebben dit met de dochter van de bejaarde vrouw besproken. Zij was ook erg geschrokken en dacht de opkuis eerst zelf te doen, maar ik heb meteen gezegd dat dat haast onmogelijk is door die diepe gracht. We hebben hen nu aangemaand om een afspanning te plaatsen en zij gaan daarmee akkoord.”

Volgens Rennen gaat het om doelbewuste, herhaalde stortingen. “Het zijn personen die de afgelegen plek goed kennen en weten dat er nauwelijks bewoning is. Bovendien is het er slecht verlicht. Ze trekken hun koffer open en gooien gewoon alles naar beneden.”

Gegevens daders

Toch is er een kans dat de daders alsnog tegen de lamp lopen. “De gemeenschapswachten hebben bruikbare identiteitsgegevens teruggevonden. Als de daders traceerbaar zijn, mogen ze zich aan flinke boetes verwachten.”

Rennen sluit ook niet uit dat de nieuwe mobiele camera’s die de gemeente gaat aankopen op die plek zullen worden ingezet. “Al zal een afspanning al veel oplossen...” (br.hln)


» Reageer (0)
11-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zara introduceert augmented reality in 120 winkels en ook in België

Zara introduceert augmented reality in 120 winkels en ook in België

https://images4.persgroep.net/rcs/IKFw0Naf8ozfb52_WTI6iHCKGeE/diocontent/121697337/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vanaf 12 april kan je in 120 geselecteerde Zara-winkels gebruik maken van een augmented reality-app. De Zara-winkel op de Meir in Antwerpen is daar een van. 

Wat doet de app nu juist? 

De augmented reality-app van Zara gaat informatie over de werkelijkheid op je smartphone heen leggen. Anders dan bij virtual reality dus. Wanneer je de app gebruikt in de winkel, zie je nog alle mensen en voorwerpen om je heen maar er wordt extra informatie weergegeven. De Zara-app zal gedurende twee weken in april de kans geven om modellen op je scherm te tonen die de looks van Zara dragen. 

Dit werkt ook voor de online shoppers onder ons. Leuker nog: wanneer je een pakketje van Zara gekocht hebt en het zelfs nog niet geopend hebt, kun je met de app al bekijken welke spullen er in de doos zitten en deze dan delen via sociale media. 

Met dit project zet Zara stappen richting een gigantisch nieuwe digitale strategie, waarbij ook robots als winkelhulp zouden komen kijken. Je kan de app downloaden via ITunes en Google Play. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babyboom in Planckendael: al derde olifantenbaby in amper vier maanden

Babyboom in Planckendael: al derde olifantenbaby in amper vier maanden

https://images2.persgroep.net/rcs/BjD5pyJhzUknr9UuyKTiHHjo9ZU/diocontent/121702137/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In dierenpark Planckendael is opnieuw een olifantje geboren. Het is er al de derde olifantenbaby in vier maanden tijd.

“De Aziatische olifant Phyo Phyo, mama van Kai-Mook, is in de nacht van dinsdag op woensdag om 3.23 uur opnieuw mama geworden”, laat het dierenpark weten.  “Dit derde baby’tje van de familie werd net als nichtjes Suki en Tun Kai in de zandstal van Planckendael geboren te midden van de olifantenfamilie. Ook dit kleintje is ongelofelijk vertederend om te zien. De olifantenfamilie telt nu tien olifanten waarvan vier kleintjes. Schattigheid troef dus in Planckendael.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze was 42 jaar lang met miljonair getrouwd, maar hij liet haar geen cent na: rechter grijpt in

Ze was 42 jaar lang met miljonair getrouwd, maar hij liet haar geen cent na: rechter grijpt in

https://images0.persgroep.net/rcs/4_ZGkQrDah2_K9TXOMcRA6lsP8s/diocontent/121667339/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bij zijn dood vorig jaar bezat Wynford Hodge een vermogen van meer dan 1,7 miljoen euro. De 94-jarige landeigenaar was toen al 42 jaar lang getrouwd met de 79-jarige Joan Thompson, die voor haar zieke partner had gezorgd. Toch schrapte Hodge haar doodleuk uit zijn laatste van tien testamenten. Een rechter besloot daarop zelf in te grijpen.

Hodge had besloten zijn gehele fortuin over te laten aan twee van zijn huurders, Karla Evans en Agon Berisha, die hem tijdens zijn laatste levensjaren hadden geholpen met boodschappen doen en met het vorderen van achterstallige huur. Weduwe Joan en haar vier kinderen liet hij bewust met lege handen achter. Hodge noemde de situatie van zijn vrouw “financieel comfortabel”, ook al had ze op de bank het bescheiden spaarbedrag van minder dan 2.900 euro staan.

Joan moest dan maar naar een rusthuis, waar ze afhankelijk was van een overheidsuitkering. Ze verlangde erg naar het Parsonage Farm and Caravan Park in het Britse Amroth in Pembrokeshire, waar ze jaren had gewoond en waarvan Hodge de eigenaar was.

Verantwoordelijkheden

Een rechter vond dat Joan Thompson onrecht was aangedaan en besloot in te grijpen. Hij oordeelde dat het een “vergissing” was te denken dat Thompson na de dood van Hodge geen financiële steun meer nodig had en dat de miljonair verzaakt had aan zijn verantwoordelijkheden als partner ten opzichte van Joan. De rechter wees haar daarom een cottage ter waarde van 258.000 euro toe op het bewuste landgoed, waar haar zoon en diens vrouw voor haar zouden kunnen zorgen. De weduwe krijgt ook nog 218.000 euro cash geld mee uit het fortuin van haar aan prostaatkanker overleden man.

Joan was met haar zoon Dean in de jaren 70 verhuisd naar een caravan op Parsonage Farm. Al snel begon ze een relatie met Hodge en trok ze met Dean bij hem in de boerderij in. Ze werkte gratis mee in het park en zorgde voor de moeder van Hodge. Later deed ze hetzelfde voor haar partner, toen zijn gezondheid taande. Net voor zijn dood had Hodge in het ziekenhuis zijn vrouw nog “gerustgesteld dat er goed voor haar gezorgd zou worden”. (br.hln)


» Reageer (0)
10-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby van Heidi werd doodverklaard. Maar 36 jaar later neemt haar dood gewaande dochter plots contact op

Baby van Heidi werd doodverklaard. Maar 36 jaar later neemt haar dood gewaande dochter plots contact op

https://images3.persgroep.net/rcs/GmoJ0-JCHwfsGgWgS_Zw_JhpZas/diocontent/118899156/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Oost-Duitse Heidi kreeg kort na de bevalling te horen dat haar baby ziek was. De boreling werd weggenomen. Enkele weken later meldde het ziekenhuis dat haar kindje dood was. Maar 36 jaar later blijkt haar dochter springlevend. Moeder en dochter waren het slachtoffer van de georganiseerde kinderroof van de voormalige DDR.

Ook dertig jaar na de val van de Muur is nog niet alles herenigd in Duitsland. Denken we maar aan de vele families die nog steeds uit elkaar gerukt zijn. Sommigen weten zelfs niet eens dat er nog ergens een kind van hen rondloopt. Het zijn de “gestolen kinderen van de DDR”.

In 1981 beviel Heidi in een ziekenhuis in Leipzig. Ze was toen minderjarig. Kort na de geboorte nam men de baby weg. Reden: het meisje was ziek. Heidi wordt naar huis gestuurd. Enkele weken later deelde haar moeder mee dat het kindje was gestorven. “Ik moest het niet meer in mijn hoofd steken, ‘zij’ zouden zich om alles bekommeren”, verklaart Heidi aan de Duitse radiozender MDR.

Maar in november 2017 blijkt dat Heidi’s dochter Maria toch nog leeft en al drie jaar naar haar moeder op zoek is. De vrouw kreeg na 36 jaar plots de vraag van het jeugdwelzijnsbureau in Leipzig of ze haar kind wilde zien. Het meisje bleek vlak na haar geboorte als zogenaamd weeskind door een ander gezin te zijn geadopteerd.

“Ik heb het eerst moeten laten bezinken. Ze was toch dood. Is dat dan niet zo? Natuurlijk wil ik haar zien,” vertelt Heidi . Om alle twijfels weg te nemen, vroeg Heidi naar de vingernagels van Maria. “In onze familie hebben alle meisjes kromme vingernagels”, zegt Heidi. Dat bleek ook bij Maria het geval te zijn. Na bijna vier decennia hebben moeder en dochter elkaar eindelijk weergezien.

Het verhaal van Heidi is geen alleenstaand geval. De belangengroep “Gestolen kinderen van de DDR” zet zich ervoor in om dergelijke zaken uit te klaren. Honderden Duitsers twijfelen aan de vermeende dood van hun kind en vrezen dat er een onwettige adoptie heeft plaatsgevonden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo versla jij een baaldag!

Zo versla jij een baaldag!

https://images1.persgroep.net/rcs/5uMCAF0BEvM1EaaUO6JqCtlYAa8/diocontent/119353145/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met deze tips wordt deze baaldag een topdag!

Voel jij je een beetje mottig? Blijf niet in dat gevoel hangen, maar verzet je ertegen. Wij hebben een paar tips om jezelf weer blijer te maken.

1. Stuur iemand een lief berichtje.

Door goede vibes te versturen, krijg jij er waarschijnlijk ook terug.

2. Maak een Pinterest-bord aan met plaatsen die je wilt bezoeken. 

Door te dromen over op reis gaan en je te verdiepen in de plaatsen waar je naartoe wilt, verzet jij je gedachten. Meer nog: je krijgt zin in de toekomst en om dingen te doen en dat is precies wat jij nu nodig hebt.

3. Vertel jezelf dat het morgen allemaal weer beter wordt.

Neem een ontspannen badje, kruip lekker vroeg in bed en bekijk een van je favoriete films of series. Geniet van wat extra uurtjes slaap en morgenochtend ben je helemaal klaar om er weer tegenaan te gaan.

4. Scroll door je filmrol.

Door te kijken naar alle leuke dingen die je al gedaan hebt, voel jij je al snel weer wat vrolijker. Vind je een leuke foto terug van die uitstap met je vrienden? Stuur hem door en haal samen met hen herinneringen op. Voor je het weet ben je jouw dip alweer helemaal vergeten!

5. Neem een andere weg naar huis.

Door een nieuwe route naar huis te nemen, doorbreek jij jouw dagelijkse routine. Daardoor voel jij je alsof je een nieuwe omgeving ontdekt en daar word je nieuwsgierig door. Misschien ontdek je wel iets nieuws?

6. Lees je oude dagboek opnieuw.

Door oude gedachten te lezen, besef je hoe ver je gekomen bent. Bedenk hoe veel je al bereikt heb in je leven en hoe trots je mag zijn op jezelf.

7. Licht uit, muziek aan.

Zet je muziek lekker luid en dans alle slechte gevoelens weg! Luidkeels meezingen is ook helemaal toegestaan. Laat je leiden door de muziek en verlies jezelf erin. (Opgelet: als je het licht uitdoet, let er dan wel op dat je niets kan omgooien of jezelf geen pijn kan doen.)

8. Herbekijk je favoriete musical...

En natuurlijk moet je ook alle tekst meezeggen en alle liedjes - in verschillende stemmen - meezingen. High School Musical, anyone?

9. Leg je smartphone even weg...

En ja, ook jouw computer moet even uit. Al is het maar 15 minuutjes, je hersenen zullen je dankbaar zijn.

10.Verwen jezelf!

Trakteer jezelf op iets, het hoeft niet groot te zijn. Een nieuwe nagellak, een nieuwe douchegel die heerlijk ruikt, een lekkere reep chocolade. Het gevoel dat je jezelf trakteert, doet echt al veel!

11. Stuur belachelijke Snapchats naar je vrienden.

Zo veel mogelijk dubbele kinnen, het lelijkste gezicht dat je kan trekken of gewoon een grappige filter. Wedden dat je minstens even belachelijke foto’s terugkrijgt? Dat brengt je ongetwijfeld aan het lachen.

12. Organiseer

Al is het maar een lade of je nagellakcollectie. Zoek iets uit dat je kunt herorganiseren. Achteraf krijg je het gevoel dat je iets gedaan hebt en verdien je een schouderklopje (van jezelf).

13. BFF

Heel gemakkelijk: haal je BFF erbij! Bel haar, sms haar, snap haar...elke manier mag. Jouw BFF kent je beter dan wie dan ook en zij weet sowieso een manier om jou blij te maken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getrouwd met een sloddervos? Overleven in harmonie doe je zo

Getrouwd met een sloddervos? Overleven in harmonie doe je zo

https://images0.persgroep.net/rcs/C_-4X4F0bdw3lLK1flXO-aSjngI/diocontent/121599290/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Laten we beginnen met het goede nieuws: je hebt de liefde van je leven gevonden. Het minder goede nieuws: orde en netheid zijn niet de allersterkste kanten van jouw liefste. Maar zoals altijd, waar een wil is, is een weg. Zo ga je om met een rommelig persoon en dat op een liefdevolle manier. 

Maak ‘dump zones’

En dan hebben we het niet over een strategische plaats om het met elkaar uit te maken. Neen, een plaats waar de hele familie hun spullen kan achterlaten zonder zich zorgen te maken over orde en netheid. Denk: een grote mand of kist in de badkamer, een mand in de gang waar sleutels en portefeuilles in kunnen, een schuif in de keuken waar van alles en nog wat in terechtkomt. De eerste stap naar een opgeruimd huis!

Wees eerlijk en direct over jouw verwachtingen

Passieve agressie heeft geen plaats in dit scenario. Heb je frustraties tegenover hem of haar, probeer ze dan op een normale manier uit te spreken. Daarnaast is het ook een goed idee om misschien zelf al met een oplossing voor het probleem te komen. Stel: jij stoort je aan het feit dat je partner oude magazines laat rondslingeren, hij of zij ziet het als een soort van artistieke expressie. In plaats van de magazines gewoon weg te smijten en het zaakje zo af te handelen, kan je hem of haar ook vragen of die artistieke expressie zich niet op een ordelijke manier op het boekenrek mag uiten. 

Maak een routine van familie opruimbeurten

Oké, je liefste gaat niet van dag op dag ‘een nieuwe man of vrouw’ worden en ervan houden om de ruiten te kuisen, zo veel is duidelijk. Maar je kan je partner wel leren hoe die een handje kan helpen bij het huishouden. Hoe doe je dat? Een tip uit de kleuterklas: plan het in in jullie dagelijkse routine. Een halfuurtje op zondagnamiddag bijvoorbeeld? Wanneer poetsen bij de dagelijkse routine hoort, gaat het steeds minder vervelend lijken. 

Leer dingen los te laten

“Ruim die schoenen nu toch eens op”, “een vuile tas hoort IN de vaatwasmachine”, “smijt die vuile sokken nu toch eens in de wasmand”, “Ik heb het gevoel dat ik hier de meid ben”. Komen deze uitspraken bekend voor? Dan moet je misschien af en toe proberen dingen los te laten. Bij een goede relatie horen nu eenmaal frustraties. Af en toe een oogje dichtknijpen voor de mensen die we graag zien, is nu eenmaal een van de grootste geheimen in een goed huwelijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harry Potter-toneelstuk breekt record op Broadway

Harry Potter-toneelstuk breekt record op Broadway

https://images1.persgroep.net/rcs/EoDX2aTCespaw5sF8hbXJXIUQl8/diocontent/69202128/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoewel het toneelstuk officieel nog in première moet gaan, heeft ‘Harry Potter And The Cursed Child’ al een record gebroken op Broadway. De productie draaide in de derde week van de voorvertoningen de hoogste weekomzet voor een niet-musical ooit.

De acht voorstellingen leverden ruim 1,7 miljoen euro op. Het record stond sinds 2014 op naam van ‘All The Way’. Het toneelstuk waarin Bryan Cranston president Lyndon B. Johnson speelt bracht toen in de laatste speelweek 1,3 miljoen euro in het laatje.

‘Harry Potter And The Cursed Child’ is sinds juni 2016 te zien op West End in Londen. In New York gaat de productie op 25 april officieel in première. Het toneelstuk vindt plaats 19 jaar na de gebeurtenissen van het laatste Potter-boek, ‘Harry Potter And The Deathly Hallows’. In het verhaal gaan de kinderen van de hoofdpersonages uit de boeken naar de beroemde tovenaarsschool Hogwarts. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zet de vondst van één klein vingerkootje de theorie over de moderne mens op zijn kop?

Zet de vondst van één klein vingerkootje de theorie over de moderne mens op zijn kop?

https://images2.persgroep.net/rcs/bDKWHAVINPGUj3tFRSKVRkg3e7w/diocontent/121636331/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wetenschappers hebben in de woestijn van Saoedi-Arabië een vingerkootje gevonden dat volgens hen toebehoorde aan een homo sapiens, de moderne mens. Het kootje van 85.000 jaar oud zou het eerste en oudste fossiel ooit zijn van een moderne mens op het Arabische schiereiland, en aantonen dat de mens veel vroeger uit Afrika is getrokken dan tot nu toe werd aangenomen.

Het kootje van niet meer dan 3 centimeter lang werd gevonden in de archeologische site van Al-Wusta in wat vandaag de Nefud-woestijn is. Maar 85.000 jaar geleden was de plaats waarschijnlijk een groen gebied vol meren, rivieren en vooral een plaats vol leven, met dank aan aanhoudende moessonregens. Op de plek vonden wetenschappers naast het vingerkootje ook fossielen van meer dan 800 dieren, waaronder gazelles en nijlpaarden. De theorie luidt dat die dieren Afrika op een gegeven moment hebben verlaten, waarna de homo sapiens - toen nog een jager-verzamelaar - hen gevolgd is.

De moderne mens ontstond zo’n 300.000 jaar geleden in Afrika. Lang werd onder veel wetenschappers aangenomen dat die homo sapiens pas zo’n 60.000 jaar geleden in een enkele golf uit het continent is vertrokken. Volgens die ‘Out of Africa’-theorie zou hij zich daarna geleidelijk aan over de rest van de wereld hebben verspreid en andere vroege mensensoorten, zoals de Neanderthaler, hebben verdrongen. 

Maar de vondst van het vingerkootje, het oudste dat ooit is gevonden buiten Afrika en de oostelijke kust van de Middellandse Zee, versterkt de aanzwellende kritiek op dat model. De ontdekking, gepubliceerd in het vakblad Nature Ecology and Evolution, toont volgens hoofdauteur Huw Groucutt van de universiteit van Oxford aan dat “de vroege uittocht van de homo sapiens ruimtelijk veel verspreider is gebeurd dan tot nu toe gedacht”.

Geleidelijke verspreiding

In plaats van één snelle migratiegolf, zou de moderne mens zich dus veel geleidelijker hebben verspreid, en bovendien veel vroeger dan gedacht. Op de Al-Wusta site vonden de wetenschappers ook 380 stenen werktuigen. Ze vermoeden dat er 20 tot 40 vroege mensen geleefd hebben. Wat er uiteindelijk met hen is gebeurd, is niet duidelijk. Zijn ze gestorven, of verder weggetrokken richting Azië?

Maar hoewel de wetenschappers claimen dat het vingerkootje afkomstig is van een homo sapiens, komt er meteen kritiek op het model. Volgens professor Rolf Quam van het Binghamton University Department of Anthropology in New York valt niet uit te sluiten dat het fossiel toebehoorde aan een andere soort, die misschien gelijkaardige vingers had. 

Quam meldde eerder dit jaar al de ontdekking van het oudste fossiel van de moderne mens buiten Afrika. In de Misliya-grot in Israël vond hij een kaakbeen van 177.000 tot 194.000 jaar oud. Ook Quam zei toen bewijs te hebben dat “de moderne mens veel vroeger uit Afrika emigreerde dan tot nu toe aangenomen”, al gaan andere wetenschappers er van uit dat die migratie richting het bosrijke gebied net naast Afrika mogelijk slechts van korte duur was. (br.hln)


» Reageer (0)
09-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenrijke Antwerpse familie heeft 18 miljoen euro over voor paradijselijk eiland in Spanje

Steenrijke Antwerpse familie heeft 18 miljoen euro over voor paradijselijk eiland in Spanje

https://images1.persgroep.net/rcs/ATshrU5yijslaauZXHjDNyZ7BZc/diocontent/121596016/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De steenrijke broers Christian, Jean-Philippe, Pierre en Michel van de Antwerpse rederijfamilie Cigrang kunnen vanaf nu uitrusten op hun eigen paradijselijke eilandje. De broers hebben het Spaanse eiland Espalmador, een toeristische trekpleister, gekocht voor 18 miljoen euro. Opvallend: de familie mag niets veranderen aan hun nieuwe eigendom, aangezien het deel uitmaakt van een beschermd natuurpark.

Het eiland Espalmador maakt deel uit van de Balearen en ligt in een kleine zeestraat tussen Ibiza en Formentera. Tot vorige maand was het in handen van de Catalaanse architect Cinnamond, wiens grootvader het in 1932 kocht voor 42.500 pesetas (omgerekend zo’n 252 euro). In 2015 zette de man het eiland op de markt voor 24 miljoen euro, in de hoop dat de plaatselijke overheden het zouden opsnorren, maar die konden de heftige aankoopprijs niet betalen. Uiteindelijk verlaagde Cinnamond de prijs en richtte hij zijn pijlen op een private verkoop. Met succes: want half maart vond hij een koper in de Belgische familie Cigrang, die 18 miljoen euro veil had voor Espalmador.

De familie Cigrang staat op de lijst met rijkste Belgen -  hun vermogen wordt op zo’n 1.000 miljoen euro geschat. Ze hebben echter altijd een moeilijke relatie gehad met ons land en verlegden hun hoofdzetel uiteindelijk naar Luxemburg. Ze zijn vooral actief in de scheepvaart met hun groep Cobelfret, maar zijn ook de tweede grootste aandeelhouder van Bank Degroof. Daarnaast is Cigrang ook een bekende naam in de kunst- en modewereld. Hun collectie moderne kunst is indrukwekkend, en ze hebben belangen in het modehuis A.F. Vandervorst.

Modderbaden

De Cigrangs hebben de media en pers altijd geschuwd, maar staan momenteel toch in alle Spaanse kranten. Niet moeilijk, want Espalmador is niet zomaar een doorsnee eilandje - het is een toeristische trekpleister waar Spanje trots op is, en werd al bezocht door beroemdheden als Paris Hilton en prins William. De stranden waren ook te zien in de film ‘Lucía y el sexo’. Vooral de natuurlijke modderbaden zijn erg gegeerd bij bezoekers, al is het sinds 2006 eigenlijk verboden om jezelf in te smeren met het goedje. Het populairste strand, S’Alga, is ook een populaire aanmeerplaats voor miljonairs met een privéjacht. 

Het eiland maakt deel uit van het Ses Salines-natuurpark, wat wil zeggen dat het aan strenge regels onderworpen is. 57 van de in totaal 137 hectaren zijn openbaar bezit, dus eigenlijk zijn de Cigrangs maar eigenaar van een deel van het eiland. En daar mogen ze dan ook nog eens niet aankomen, want het is verboden om op Espalmador te bouwen. De broers zullen het dus moeten doen met de twee huizen die in het verleden door de familie Cinnamond gebouwd werden. Een daarvan, aan strand Majoral, is eerder klein met vier slaapkamers en één badkamer. De villa aan S’Alga is dan weer luxueuzer, met twaalf slaapkamers, acht badkamers, drie terrassen en een kapel. En wie weet wordt voor de nieuwe eigenaars wel een uitzondering gemaakt en mogen zij wél een modderbad nemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Belg Michael Goolaerts (23) overleden na hartstilstand tijdens Parijs-Roubaix

Belg Michael Goolaerts (23) overleden na hartstilstand tijdens Parijs-Roubaix

https://images3.persgroep.net/rcs/io99LN9W9if1rTOkZj5XYx8ty7Y/diocontent/121585711/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Drama in Parijs-Roubaix: de 23-jarige Michael Goolaerts is overleden na zijn hartstilstand in Parijs-Roubaix. Dat heeft zijn team Veranda’s Willems-Crelan laten weten via Twitter.

“Met onvoorstelbare droefheid melden wij het heengaan van onze renner en vriend Michael Goolaerts. Hij overleed zondagavond om 22u40 in het ziekenhuis van Lille in de aanwezigheid van zijn familie en geliefden – die we in onze gedachten dragen. Hij stierf aan een hartstilstand, alle medische hulp mocht niet baten. Er wordt niet verder gecommuniceerd omdat we de korte familie en vrienden de tijd willen geven om met dit verschrikkelijk verlies om te gaan. We bedanken jullie om de privacy van de nabestaanden te respecteren”, luidt het.

De tweedejaarsprof uit Lier kwam voor het eerst aan de start in Parijs-Roubaix. Begin deze maand werd hij nog negende in Dwars door Vlaanderen. Afgelopen zondag maakte hij deel uit van de ontsnapping die 100 kilometer lang de eerste wedstrijduren van de Ronde van Vlaanderen kleurde.

Goolaerts kwam gisteren rond 14u stevig ten val op de tweede kasseistrook, die van Viesly, en bleef vervolgens op akelige wijze liggen. Onze jonge landgenoot en ploegmakker van Wout van Aert werd gereanimeerd door de medische ploeg van de koers en de hulpdiensten, waarna hij per helikopter “in ernstige toestand” werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Wat er honderd kilometer na de start precies is gebeurd, was niet duidelijk. Goolaerts kwam ten val, verloor het bewustzijn en kort nadien stelden de dokters in koers een hartfalen vast. Of dat zich voor de val heeft voorgedaan, of net door de klap van die val werd veroorzaakt, is niet geweten. Goolaerts had voordien nog nooit problemen met zijn hart gehad, zegt zijn manager Jef Van den Bosch.

Teammanager Nick Nuyens gaf na de door Sagan gewonnen wedstrijd al aan dat hij “niet precies wist wat er eigenlijk gebeurd was tijdens de koers.” “Iedereen is aangeslagen en ik wil er zelf ook niet veel meer over zeggen”, zei Nuyens toen al.

Niets gezegd tegen ploegmaats 

Michiel Elijzen, de Nederlandse ploegleider van Veranda’s Willems-Crelan, reageerde emotioneel bij de collega’s van het Algemeen Dagblad. “Ik was heel snel bij Michael na zijn val”, aldus Elijzen. “De dokters gelukkig ook. Het zag er heel ernstig uit, maar de dokters hebben goed werk geleverd. Ze waren hem aan het reanimeren toen ik erbij kwam. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Rijsel.”

Intussen ging de wedstrijd voort, met kopman Wout van Aert mee voorin. “De renners wisten dat Michael hard gevallen was, maar niet dat het zo ernstig was. We hebben er niets over gezegd. Dat maakt deze hele dag zo bizar. Omdat je vanaf dat moment helemaal niet meer met de koers bezig bent, maar je hebt toch iemand die voorin meedoet voor de prijzen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de 10 ergste dingen die je je haar kan aandoen

Dit zijn de 10 ergste dingen die je je haar kan aandoen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/9/7/20150531091822/media_xll_7754287.jpg

Net naar de kapper geweest en begint je haar alweer te splijten? Voelt je haardos de laatste dagen als stro aan? Het zou goed kunnen dat het helemaal je eigen schuld is, want zonder het te weten doen we onze coupe heel wat schade aan. Deze 10 dingen zouden we al zeker nooit meer mogen doen!

1. Je haar kammen met een oude borstel
Zorg ervoor dat je je borstel of kam regelmatig schoomaakt. Vuile borstels (vol restjes product en losse haren) zijn de perfecte broeihaard voor bacteriën. Verwijder de haren na iedere kambeurt en doe je borstel één keer per maand in een sopje. Laat een paar minuten weken totdat alle oliën en restanten verwijderd zijn.

2. Strakke elastiekjes gebruiken
Het mag dan wel 1995 niet meer zijn, gooi die scrunchies toch nog maar niet in de vuilnisbak. De beste elastiekjes voor je haar zijn immers die met wat stof rondom. Dunne, strakke elastiekjes zorgen er voor dat je haar sneller breekt.

3. Te veel chemische stoffen gebruiken
Te veel kleuringen of keratinebehandelingen zijn erg schadelijk voor je lokken, en beperk ze dan ook tot een minimum. Kan je de kappersbehandelingen maar niet missen? Verwen je haren dan zeker enkele dagen op voorhand met een verzorgend masker, zo zijn ze beter voorbereid én beschermd.

4. Te hoge warmtestand
Extreme warmte droogt je haren uit, waardoor je haarpunten er al snel droog en broos gaan uitzien. Draai de warmtestand dus nooit tot het maximum! Een trucje om te weten wat de juiste warmte is? Blaas eerst even met de haardroger op je hand. Voelt je huid nog goed aan? Dan heb je de juiste warmtestand gevonden.

5. Warmtebeschermer overslaan
Een spray die je haren tegen de warmte beschermt, is een must voor iedereen! Het zorgt ervoor dat je haar vocht vasthoudt en dus minder snel breekt. Breng aan op vochtig haar vooraleer je met de haardroger of stijltang aan de slag gaat.

6. Te lang wachten om naar de kapper te gaan
Het mag dan misschien leuk zijn om met gespleten haarpunten te prutsen, het is vooral een signaal dat je dringend nog eens langs de kapper moet. Te veel gespleten haarpunten zorgen er immers voor dat haar dunner en zwakker wordt. Om je haar zo gezond mogelijk te houden, ga je best om de maand of om de twee maanden naar de kapper om de puntjes te laten bijknippen.

7. Van boven naar beneden kammen
Begin nooit aan de haarwortel met de borstel, dat zorgt ervoor dat je haar sneller breekt. B ehandel je haar zo zacht mogelijk, en begin onderaan met kammen, waarna je stukje per stukje naar boven toe werkt.

8. Nat haar stylen
Nat haar is veel breekbaarder dan droog haar. Gebruik dus altijd een kam of borstel met tanden die ver uit elkaar staan, anders trek je je haren kapot.

9.Te veel producten gebruiken
Probeer het aantal producten tot een minimum te beperken. Te veel product zorgt er immers voor dat je haar verstopt raakt, iets waar de natuurlijke oliën van je haar onder te lijden hebben. Bovendien zal het je haren verzwaren en uitdrogen. Begin dus steeds met minder product dan je denkt nodig te hebben. Het is altijd makkelijker om op te bouwen.

10. Steeds dezelfde shampoo gebruiken
Hou rekening met je haar bij het kiezen van een shampoo. Is het recent gekleurd? Gebruik daar da een speciale shampoo voor. Ben je zwanger en krijg je plots te maken met haaruitval? Ga dan op zoek naar een shampoo en conditioner voor dunner wordend haar. (br.hln)


» Reageer (0)
08-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolce & Gabbana willen niet dat modemerk na hun dood wordt overgenomen

Dolce & Gabbana willen niet dat modemerk na hun dood wordt overgenomen

https://images4.persgroep.net/rcs/UP6RaH8anocUWgTHkqRaYV5p7y4/diocontent/112261468/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Modeontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana, die het merk Dolce & Gabbana hebben opgericht, willen hun modehuis niet verkopen en na hun dood zal ook niemand hen opvolgen. Dat hebben ze gezegd in een interview met de Italiaanse krant Il Corriere della Sera.

“Wanneer we dood zijn, zijn we dood. Ik wil niet dat een Japanse designer Dolce &Gabbana begint te ontwerpen”, aldus Gabbana aan de krant. “Wanneer we als koppel uit elkaar zijn gegaan, hebben we gezegd dat het het beste was om alles te verdelen. Want als ik zou sterven, zou hij de dag erna achterblijven met, bijvoorbeeld, mijn nicht die er niets van kent, en het bedrijf ruïneert. We hebben een trust opgericht waar geen van ons beide aan mag komen.”

Dolce voegt nog toe dat de twee “elk overnamevoorstel weigeren”. “Je kunt nog zoveel geld hebben, maar als je niet meer vrij bent, wat doen je dan? Je gaat niet naar het kerkhof met een kist vol geld.”

Dolce & Gabbana is een van de modegroepen in Italië met de hoogste omzet. Het bedrijf tekende volgens Reuters in het boekjaar dat eindigde in maart 2017, verkoopcijfers op van 1,3 miljard euro.

Het merk, dat populair is bij beroemdheden vanwege zijn gedurfde en weelderige ontwerpen, stelt deze week voor het eerst een haute-couturecollectie voor op de catwalk in New York. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even goed als koffie: van deze 8 voedingsmiddelen word je ook wakker

Even goed als koffie: van deze 8 voedingsmiddelen word je ook wakker

https://images0.persgroep.net/rcs/PeYyQ1fAP6WEaixMOicbQVOBfEY/diocontent/117954606/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Over cafeïne doen heel wat verhalen de ronde. Volgens de één zit het boordevol antioxidanten en is het écht het zwarte goud, volgens de ander is het slecht voor de bloeddruk en het hart. Wat er ook van klopt, feit is wél dat het je ochtenden een stuk makkelijker doet verlopen. Maar als je dat bakje troost toch liever laat staan, kunnen deze voedingsmiddelen je óók een oppepper geven.

Zalm

Een stukje zalm zit boordevol omega 3-vetzuren, een stof die ons lichaam uitstekend kan omzetten naar energie. ’s Middags een salade met zalm is dan ook een uitstekende remedie tegen de gevreesde namiddagdip.

Belegen kaas

Een halve kaasbol naar binnen werken is misschien niet het beste idee, maar een stukje belegen kaas voorziet je van het aminozuur tyramine. Dit eiwit staat erom bekend een goed effect te hebben op onze hersenen, en ervoor te zorgen dat we alerter zijn.

Zwarte chocolade

Hoe donkerder de chocolade, hoe beter. Al helemaal wanneer het om je energiepeil gaat. Een hoge cacaopercentage heeft namelijk een gunstig effect op onze concentratie.

Chiazaad

Wie voldoende drinkt en dus ook goed gehydrateerd is, voelt zich over het algemeen ook alerter. Precies daarom zijn chiazaadjes bij het ontbijt of de lunch een goede aanvulling. De kleine zwarte zaadjes kunnen tot 12 keer hun eigen gewicht in water vasthouden, en helpen je tijdens de dag dan ook om het water dat je drinkt beter vast te houden. En dat ze ook nog eens boordevol eiwitten en vezels zitten, kan natuurlijk ook geen kwaad.

Bananen

Volgens een studie uit 2012 zouden bananen onze prestaties én energie verbeteren. Meer nog: ze overklassen zelfs de typische energiedrankjes. Eet dus beter een banaan in plaats van een blikje sportdrank achterover te slaan. Lust je geen bananen? Dan hebben peren een gelijkaardig effect.

Amandelen

Een handvol amandelnoten wordt vaak aangeraden als gezonde snack, maar daarnaast zijn ze ook een handig hulpmiddel om een energiedip te vermijden. Ze zitten namelijk boordevol gezonde vetten die ervoor zorgen dat ons energieniveau op peil blijft.

Kool

Bladgroenten, waaronder groene kool maar ook waterkers en snijbiet, zijn een goede bron aan vitamine C en K, net als calcium en bètacaroteen, die allemaal verkwikkend werken. Een frisse salade met gezonde bladgroenten is dus prima voor je eet- én je werklust.

Edamame

De Japanse lekkernij is niet voor niets de nieuwe hype. De onrijpe sojabonen zijn de perfecte namiddagsnack aangezien ze Tryptofaan bevatten, wat onze slaap zou verbeteren, maar ook omega 3-vetzuren en ijzer, die een natuurlijke energieboost geven, en Molybdeen, waarvan bewezen is dat het onze concentratie verhoogt. (br.hln)


» Reageer (0)
07-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vulkaan Etna schuift langzaam maar zeker naar Middellandse Zee

Vulkaan Etna schuift langzaam maar zeker naar Middellandse Zee

https://images2.persgroep.net/rcs/ihacXRLYEDpQyC-nC2MI423cKMc/diocontent/19079928/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, verplaatst zich heel langzaam naar de Middellandse Zee. De berg die op Sicilië ligt verschuift aan een constant ritme van 14 millimeter per jaar. Dit blijkt uit een studie die in het blad Bulletin of Volcanology verscheen.

De vorsers van Open University in Groot-Brittannië en van het laboratorium LMV (Laboratoire Magmas et Volcans) in de Franse stad Clermont-Ferrand deden verscheidene series van metingen met talrijke gps-toestellen die van 2001 tot 2012 rond de vulkaan waren geplaatst. “We hebben kunnen aantonen dat de hele vulkaan zich verplaatst met een snelheid van 14 millimeter per jaar. We denken dat talrijke vulkanen die beweging maken, maar het is de eerste keer dat we ze rechtstreeks konden zien”, vertelt vulkanoloog Benjamin Van Wyk de Bries, een van de auteurs van de studie.

Op een sokkel van sedimenten die vooral uit klei en kalk bestaan, met een helling van 1 à 3 graden, is de beweging van de Etna volgens de onderzoekers “onontkoombaar”. “Veertien millimeter kan onbeduidend lijken, maar eerdere studies naar vulkanen die sinds lang uitgedoofd zijn, hebben aangetoond dat zij die op dezelfde manier afgleden, later rampzalige aardverschuivingen veroorzaakten”, legt medeauteur John B. Murray van de studie in een mededeling uit.

Hoewel er geen onmiddellijk gevaar voor de bewoners van het eiland is, “zal de Etna waarschijnlijk op een dag in de Middellandse Zee vallen, over honderden of duizenden jaren. Dat wordt dan de gebeurtenis van de eeuw met vernietigende tsunami’s voor de omliggende kusten”, voorspelt Van Wyk de Bries. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlelfillers komen overwaaien uit New York en worden ook hier steeds populairder

Oorlelfillers komen overwaaien uit New York en worden ook hier steeds populairder

https://images1.persgroep.net/rcs/-4u0ufXiGhyoF7egpN5CSP64-iQ/diocontent/121449345/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Grote en vaak zware statement oorbellen zijn in nu, maar angst voor gezakte oorlellen moeten we niet hebben want dat is makkelijk op te lossen met fillers in je oren. Vooral in Amerika is het aantal ingrepen gestegen.

In New York noemen ze het de ‘lunchbreak fix’ omdat het zo’n snelle ingreep is. Een vijftal minuutjes en je kan terug verder met je dag, de behandeling moet wel - zoals bij elke cosmetische ingreep - herhaald worden, zo’n 2 keer per jaar.

Tijdens de ingreep spuiten ze hyaluronzuur rondom je oorlel om deze een soort ‘lift’ te geven. De behandeling is vooral bedoeld voor mensen die al op jonge leeftijd zijn begonnen met het dragen van oorbellen. Bij hen kan de oorlel wat gezakt zijn of de gaatjes wat doorgescheurd. Door de lift wordt de oorlel ook een beetje dikker waardoor de kans op het doorscheuren van je gaatjes kleiner wordt.

Veel voordelen dus, maar deze komen natuurlijk met een prijskaartje. De behandeling kost vaak zo’n 300 à 400 euro. Ook bij ons in België kan je deze snelle ingreep laten doen. Zorg wel dat je de behandeling laat uitvoeren bij een arts of goed opgeleide schoonheidsspecialist. Een slecht uitgevoerde ingreep kan zorgen voor neveneffecten zoals harde knobbeltjes en zwellingen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primeur: België krijgt rijschool enkel voor vrouwen en zonder mannelijke rij-instructeurs

Primeur: België krijgt rijschool enkel voor vrouwen en zonder mannelijke rij-instructeurs

https://images2.persgroep.net/rcs/f5TsegiYGaaARXVLj4hW7vaVQcE/diocontent/121446147/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nederland kent het al enkele jaren, maar ook in ons land opent binnenkort een rijschool voor en door vrouwen en dat in Merksem. Volgens de Rotterdamse oprichtster Samira Masrour was er - net als bij onze noorderburen - ook in België veel vraag naar. “We merken dat vrouwen zich vaak ongemakkelijk voelen in de auto wanneer ze les krijgen van een mannelijke instructeur. Dat bleek uit een enquête”, vertelde ze deze ochtend in het Radio 2-programma ‘Start je dag’. “Met een andere vrouw naast zich presteren ze ook beter.” Masrour wijst er nog op dat de oprichting van een vrouwelijke rijschool niets te maken heeft met cultuur of religie en ontkent ook dat ze mannen discrimineert. Wanneer de rijschool precies de deuren opent, is nog niet bekend. (br.hln)


» Reageer (0)
06-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Loverboys ronselen minderjarige meisjes in jeugdinstellingen

Loverboys ronselen minderjarige meisjes in jeugdinstellingen

https://images1.persgroep.net/rcs/W0gMWq3-5hIZgRMv74Vqe1V71xs/diocontent/121444222/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Pooiers ronselen minderjarige meisjes in West-Vlaamse jeugdinstellingen om hen aan het werk te zetten in de Antwerpse prostitutiebuurt. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen.

Volgens Yasmin Van Damme van Child Focus liepen er in de zomer van 2014 een vijftal meisjes weg uit een Ieperse jongerenhome om in de rosse buurt te belanden. In twee jaar tijd werden minstens 60 Vlaamse meisjes tussen 12 en 18 jaar seksueel uitgebuit, zo bracht onderzoek van Child Focus in 2015 aan het licht. Vorig jaar kwamen daar nog eens 39 dossiers bij, zegt Van Damme.

Ook Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke, de vereniging voor slachtofferhulp bij mensenhandel, wijst op het probleem. Volgens Vanhoutte klopten vorig jaar twintig vrouwen aan bij Payoke die als minderjarigen in de prostitutie zijn beland. In alle verhalen liep steeds dezelfde rode draad: ze werden door jonge pooiers in jeugdinstellingen geronseld. Dat gebeurt vaak via sociale media. Of de loverboys hangen rond in de buurt van de home’s en gaan op zoek naar de makkelijkste prooi, namelijk de zwakste meisjes.

Het parket van West-Vlaanderen is zich bewust van de ernst van het probleem en plant binnenkort in samenwerking met Child Focus en Payoke een overleg met de instellingen en andere betrokkenen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom asperges niet alleen lekker, maar ook gezond zijn (tip: ze verhelpen je kater)

Waarom asperges niet alleen lekker, maar ook gezond zijn (tip: ze verhelpen je kater)

https://images1.persgroep.net/rcs/rZ3QfMUmYjWZqnasFbwPTnRuWKM/diocontent/121439893/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie lente zegt, zegt asperges. Buiten mogelijke toiletbezoeken met een geurtje is er geen enkele reden om ze niet op het menu te zetten. Asperges zijn namelijk echte superfoods.

1. Je bereikt er mogelijk je ‘weight goals’ mee

Niet alleen zijn asperges vet- en caloriearm, ze bevatten ook veel vezels. Na een portie asperges à la Flamande zal je dus niet snel opnieuw met een hongertje kampen. Die combinatie is trouwens een echte winnaar volgens diëtisten: de vezelrijke groente en de eiwitbron houden je lang verzadigd.

2. Het houdt je urinewegen gelukkig

Asperges bevatten veel asparagine, een aminozuur dat zowat een natuurlijk diurecticum - of in de volksmond plaspil - is. Dat helpt om een te veel aan zout en vocht uit je lichaam te krijgen, wat je urinewegen op zijn beurt gezond houdt. Wie niet genoeg plast, loopt immers kans op een blaasontsteking.

3. Je zult minder snel ziek worden

Asperges zijn bovendien een bron van vitamine E, een antioxidant die je immuunsysteem versterkt.

4. ...en sneller zin krijgen

Of afrodisiaca écht bestaan, laten we in het midden. Vast staat dat wat niet baat, sowieso niet schaadt, en dat dat placebo-effect ook wel mooi meegenomen kan zijn. Asperges staan in ieder geval op de lijst. Bovendien zou vitamine E de sekshormonen oestrogeen en testosteron stimuleren. Opnieuw: het proberen waard.

5. Ze kunnen je kater verzachten

Hoe vettiger het ontbijt, hoe prettiger bij een katertje? Dan zit je fout, aldus The Journal of Food Science. Je kiest beter voor een bordje asperges (eitje optioneel): de groente bevat aminozuren en mineralen die je kater zouden verlichten. Bovendien zouden dezelfde stoffen je levercellen beschermen tegen de effecten van alcohol. (br;hln)


» Reageer (0)
05-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame kom uit Qing-dynastie geveild voor bijna 25 miljoen euro

Zeldzame kom uit Qing-dynastie geveild voor bijna 25 miljoen euro

https://images3.persgroep.net/rcs/w4d1nH8oVYJ_IgFsLdmBTXQiuC8/diocontent/121296679/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als je ’m laat vallen, breekt hij net zo goed als een Ikea-kommetje van 3,99 euro, maar een Chinese verzamelaar had bijna 25 miljoen euro veil voor een buitengewoon zeldzame kom uit de Qing-dynastie. Het gaat om één van slechts drie dergelijke kommen met een roze achtergrond.

Slechts vijf minuten duurde de veiling van de kom bij Sotheby’s in Hongkong. De kom werd gemaakt voor én gebruikt door keizer Kangxi, die van 1661 tot 1722 over China regeerde. 

De kom met een diameter van 14,7 centimeter is versierd met falangcai (geschilderd glazuurwerk in een combinatie van oosterse en westerse technieken) en bloemen, waaronder narcissen, die atypisch zijn voor Chinees porselein. Een anonieme koper had er 24,69 miljoen euro voor over.

“Dit is het mooiste stuk dat nog bestaat en er zijn slechts drie kommen met dit prachtige roze”, stelt Nicolas Chow, de man verantwoordelijk voor Aziatische kunst bij Sotheby’s. Die wist nog dat de kom werd vervaardigd in een keizerlijk atelier in de Verboden Stad in Peking. De ambachtslui daar gebruikten nieuwe technieken en materialen, die ze van Europese Jezuïeten hadden geleerd.

Vorig jaar werd een duizend jaar oude kom uit de Chinese Song-dynastie voor 30,5 miljoen euro verkocht, een absoluut record voor Chinees keramiek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynn Wesenbeek schrijft boek voor vijftigers ‘50 Tinten Wijs’

Lynn Wesenbeek schrijft boek voor vijftigers ‘50 Tinten Wijs’

https://images1.persgroep.net/rcs/g275ZsHf22vJWiCHSu8ZxsJm3Bw/diocontent/66722126/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

50 Tinten Wijs. Zo heet het boek dat Lynn Wesenbeek (55) in juni uitbrengt. Het voormalige VTM-nieuwsanker ging samen met levenscoach Kris Colpaert praten met BV’s die al een stevig parcours aflegden. 

Daaruit distilleerden ze levenslessen en tips waarmee vijftigers zelf aan de slag kunnen. Wesenbeek sprak onder anderen met Luc Appermont en Bart Kaëll, Maggie De Block, Hans Bourlon, Herman Brusselmans, Piet Huysentruyt, Goedele Liekens, Erik Van Looy, Dirk De Wachter en Greet Rouffaer. Voor hen allen geldt: hoe steiler de klim, hoe zwaarder de rugzak. Uit die gesprekken haalden ze dertien waardevolle levenslessen, aangevuld met tips waarmee je zelf aan de slag kunt.

Dirk De Wachter hing zijn bucketlist aan de haak, Luc Appermont en Bart Kaëll leerden lessen in de liefde, Greet Rouffaer ontdekte hoe belangrijk het is om niet in de coulissen te verdwijnen en Piet Huysentruyt leerde zijn trots opzij te zetten. Ook Lynn Wesenbeek zelf vertelt over hoe ze opstond na een professionele knock-out. 

‘50 Tinten Wijs’ zal ver­schijnen bij uitgeverij Van Halewyck. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch meisje (4) zit vast bij Al-Qaida en overheid staat machteloos

Belgisch meisje (4) zit vast bij Al-Qaida en overheid staat machteloos

https://images0.persgroep.net/rcs/cOGwGA1ZbVN08tzf7sOIBqkwZv8/diocontent/121358879/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Belgische kleuter zit helemaal alleen vast in een jihadistenkamp in Syrië. De geradicaliseerde vader van de 4-jarige Yasmine, die het kind ontvoerd had, zou intussen gesneuveld zijn. De moeder probeert het meisje al tien maanden terug te halen naar België, maar de terreurgroep geeft haar niet terug. De overheid staat machteloos.

Mehdi Atid ontvoerde de kleine Yasmine 11 maanden geleden nadat hij voorwaardelijk was vrijgelaten uit de gevangenis. Hij haalde haar in het laatste weekend van mei op bij zijn ex-vrouw en beloofde haar die zondag terug te brengen. Dat deed hij niet: hij maakte zijn enkelband los en slaagde erin om Syrië te bereiken, mét zijn dochtertje. Daar sloot hij zich aan bij een terreurgroep die gelinkt is aan Al-Qaida. “We hebben reden om aan te nemen dat Mehdi Atid intussen is overleden”, zegt een gerechtelijke bron. “Hij zou bezweken zijn aan verwondingen die hij opliep in de strijd.”

De kleuter blijft alleen achter. “De terreurgroep heeft een voogd aangesteld om voor het meisje te zorgen”, zegt onze bron. “Het is duidelijk dat ze niet van plan zijn het meisje terug naar haar moeder in België te laten gaan. Ze willen haar zelf opvoeden.”

De overheid is op de hoogte en de Belgische veiligheidsdiensten houden de situatie zo goed mogelijk in de gaten. Omdat er in Syrië geen overheid is, kan de regering met niemand praten om een terugkeer te faciliteren. De terreurgroep staat volgens onze informatie niet open voor overleg. Een bevrijdingsmissie organiseren is daarom risicovol en zou Yasmine wellicht nog meer in gevaar brengen. (br.hln)


» Reageer (0)
04-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schoenen Torfs stopt met het gebruik van bont

Schoenen Torfs stopt met het gebruik van bont

https://images0.persgroep.net/rcs/RQ4WKwxIx_9lSU48rUMqc0X3o6c/diocontent/121352189/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Belgische schoenenwinkelketen Torfs stopt vanaf de wintercollectie 2018 met bont verkopen. Dat kondigen Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, en Ann De Greef, directeur van GAIA, aan in een gemeenschappelijk persbericht. “Het ethische engagement van Torfs zorgt ervoor dat duizenden dieren gespaard worden van een wrede dood enkel en alleen voor hun pels.”

Als lid van de internationale coalitie ‘Fur Free Alliance’, onderhandelt dierenrechtenorganisatie GAIA met grote kledingmerken om niet langer dierenbont te verkopen en het Fur Free Retailer (Handelaars zonder bont) programma te ondertekenen. En met succes zo blijkt want na onder meer JBC en Bershka onderschrijft nu ook Torfs het handelaars zonder bont programma. 

Nooit diervriendelijk

Directeur van GAIA Ann De Greef reageert verheugd: “Opnieuw wordt duidelijk dat het perfect mogelijk is mode en ethiek te combineren”, adus De Greef. “Bont teert op het leed van pelsdieren en is dus nooit diervriendelijk. Het doden van wilde dieren zoals nertsen enkel voor hun vacht is niet meer van deze tijd: niet voor de consument en ook niet meer voor de modewereld.”

CEO Wouter Torfs: “Toen ik meer dan 30 jaar geleden in de schoenenretail begon te werken, waren laarsjes met konijnenbont heel populair. Dat lijkt vandaag ondenkbaar te zijn. Dat stemt mij hoopvol over de evolutie van ons collectief geweten.”

Torfs volgt in de voetsporen van verschillende andere merken en winkelketens die bont al afzwoeren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Paralympisch atlete mag niet naar toilet tijdens urenlange vlucht omdat ze andere reizigers “zou choqueren”

Paralympisch atlete mag niet naar toilet tijdens urenlange vlucht omdat ze andere reizigers “zou choqueren”

https://images2.persgroep.net/rcs/QLJgopdyFB3fe6n_9GGPGgBjHLE/diocontent/121343819/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Britse rolstoelatlete Nikki Emerson is niet te spreken over de manier waarop ze behandeld werd tijdens haar recentste vliegtuigreis. Emerson vloog naar Australië om er deel te nemen aan de Commonwealth Games en tijdens de lange vlucht wilde de 29-jarige Britse even naar het toilet gaan, maar daar stak het vliegtuigpersoneel een stokje voor.

Emerson komt in actie op de 1.500m en de marathon op de Commonwealth Games, een vierjaarlijks multisportevenement voor mensen die afkomstig zijn uit een land dat deel uitmaakt van de Gemenebest van Naties. Maar de aanloop naar het toernooi is niet volgens plan verlopen. Tijdens haar vlucht naar de Australische Gold Coast mocht Emerson niet naar het toilet gaan wanneer ze dat wilde. Ze deed haar verhaal op BBC Radio 5 live.

Tijdens de Emirates-vlucht naar Australië moest Emerson nodig naar het toilet. Ze vroeg de vliegtuigpersoneel om hulp, maar kreeg een zeer pijnlijk antwoord. “Ik moest eerst wachten tot alle passagiers hun eten en drank gekregen hadden. Pas daarna wilde de stewardess een aangepaste stoel brengen waarmee ik naar het toilet zou kunnen gaan.”

“Gedrag onacceptabel”

Emerson, die verlamd is tot haar middel nadat ze in 2008 betrokken raakte bij een zwaar auto-ongeluk, probeerde dan maar op eigen houtje naar het toilet te kruipen. Maar dat was zonder het vliegtuigpersoneel gerekend. “Een stewardess wachtte me op en zei me dat mijn gedrag onacceptabel was”, aldus Emerson. 

“Ze vond dat ik niet zomaar over de grond kon kruipen, omdat ik de andere mensen in het vliegtuig zou choqueren. Dat hakte er diep in. Ik vind niet dat iemand het recht heeft om te kiezen wanneer ik naar het toilet ga. En volgens mij zouden de andere passagiers alleen maar gechoqueerd zijn als ze merkten dat ze volgen met een maatschappij die mensen met een beperking onvoldoende kan helpen. Ik reis vaak en ik kan mezelf verplaatsen zonder mijn rolstoel, door over de vloer te kruipen. Ik begrijp dat sommige mensen dat vreemd zullen vinden, maar als het de enige manier is om naar het toilet te kunnen gaan, dan moet het maar.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een echte ‘overwinnaar’: na Machu Picchu op protheses, doet Hannelore nu gooi naar wereldrecord

Een echte ‘overwinnaar’: na Machu Picchu op protheses, doet Hannelore nu gooi naar wereldrecord

https://images1.persgroep.net/rcs/NVrqLjHRz3M3sqLUDeEuhTfwHjE/diocontent/114420106/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In september vorig jaar zagen we haar nog samen met Koen Wauters naar Machu Picchu trekken in ‘Over Winnaars’, maar nu gaat Hannelore Vens (28) een nieuwe uitdaging aan. Het meisje, dat haar beide benen verloor toen ze onder een trein terechtkwam, zal op 22 april meedoen aan de marathon van Antwerpen. Yves Dedapper (45) uit het Oost-Vlaamse Hansbeke, een ultraloper, zal haar 42 kilometer duwen in haar rolstoel. De twee zullen proberen het wereldrecord - momenteel op 3u36 - te verbreken. “Yves contacteerde me in januari. Hij wil me binnen een tijd van 3u30 over de eindstreep krijgen”, zegt Hannelore.

De ultraloper is niet aan zijn proefstuk toe: hij duwde voor De Warmste Week van Studio Brussel al een rolstoel van Oostende naar Wachtebeke - een afstand van 150 kilometer. “Zwaar, maar er waren geen tijdslimieten. Yves’ snelste marathontijd is 2u48. Nu oefent hij nog zonder rolstoel, vanaf volgende week gaan we samen rondjes lopen zodat hij perfect weet welke houding hij moet aannemen.” De rolstoel kreeg intussen ook een extra steunstuk zodat de handvatten hoger liggen. 

Hannelore zelf maakt nog altijd actief gebruik van de ‘slimme protheses’ die ze kreeg dankzij een inzameling van deze krant en Qmusic: onlangs trok ze twee weken door Nicaragua. “Een zware reis, maar niet zo zwaar als de Machu Picchu beklimmen”, lacht ze aan de telefoon. Op straat krijgt ze nog altijd positieve reacties. “Onlangs kwam een vrouw naar me: ‘Jij hebt het aangedurfd een korte broek of rok te dragen met beenprotheses, nu durf ik dat ook.’ Voor velen ben ik blijkbaar een rolmodel geworden.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mediteren en lopen combineren: vind rust door ‘mindful running’

Mediteren en lopen combineren: vind rust door ‘mindful running’

https://images3.persgroep.net/rcs/RLyGDr_QHhiliR8w997AWZgHTtY/diocontent/121313870/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoewel meditatie een goede manier kan zijn om je gedachtengang even stop te zetten is 20 min stilzitten niet voor iedereen weggelegd – zeker niet met de gaan-en-blijven-gaan-mentaliteit van nu. ‘Mindful running’ kan hier een oplossing bieden door sport en meditatie te combineren.

‘Mindful running’ vermindert stress, verbetert je nachtrust, creativiteit en ook nog de conditie, geen reden om het niet te doen dus. Door rust te vinden tijdens het joggen kan je achteraf met een frisse blik terug je dag verder zetten. Tijdens het lopen houd je best rekening met drie zaken: ademhaling, looppas en de tien-tellen-regel.

Ademhaling

Focus tijdens het lopen volledig op je ademhaling, zo hard dat er geen ruimte over blijft om je druk te maken over andere zaken. Je start best met wandelen voor je direct over gaat op joggen, zo kan je makkelijker een controleerbaar patroon vinden. Bijvoorbeeld: adem in, 3 stappen, adem uit, 3 stappen. Kies een tempo dat goed aanvoelt.

Je kan ook best ademen door je neus, dit zou een rustgevend effect hebben op je lichaam. Wie door zijn mond ademt verliest sneller controle.

Looppas

Probeer je houding en looppas te controleren. Niet onnodig te veel op en neer springen tijdens het lopen dus, hiermee verspil je energie en belast je je gewrichten. Om dezelfde reden kan je je armen best in een lichte hoek van 90° houden en niet ongecontroleerd laten slingeren langs je lichaam. Een rechte is houding ook erg belangrijk. Met een rechte rug en opgeheven hoofd lopen zou voordelig zijn voor je schouders, rug en knieën.

Tien tellen

Om zeker te zijn dat je niet terug begint te piekeren kan je de tien-tellen-regel toepassen. Dit is het tellen van je ademhaling. Na tien keer in en uit ademen begin je opnieuw. Wanneer je het tellen beu bent kan je altijd focussen op je omgeving. Het geluid van je voeten die de grond raken of de omgeving waarin je loopt bewonderen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ketamine kent steile opmars in Gentse uitgaansleven, politie trekt aan alarmbel

Ketamine kent steile opmars in Gentse uitgaansleven, politie trekt aan alarmbel

https://images2.persgroep.net/rcs/0AAasc9Z5txCqRkagYrUiLoYxe0/diocontent/121337539/_crop/0/0/1620/1080/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Gentse politie is bezorgd over het toenemende gebruik van ketamine. In 2016 trof de politie de drug 27 keer aan, in 2017 was dat 82 keer. “Doe het niet”, waarschuwt een Gentse die experimenteerde met de drug. “Elke milligram te veel kan fataal zijn.”

De opkomst van ketamine in Vlaanderen is een relatief nieuw verschijnsel. Oorspronkelijk was het een verdovingsmiddel voor paarden. Aan het einde van de vorige eeuw drong het als recreatiedrug Europa binnen. Aanvankelijk zonder veel succes: in 2003 had amper één procent van de uitgaande jongeren in Vlaanderen ketamine gebruikt in het laatste jaar. Vandaag is dat volgens cijfers van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (VAD) al zeker vijf procent. Volgens VAD is gebruik in belangrijke mate verborgen, waardoor de werkelijke cijfers hoger liggen.
Ook in het Gentse uitgaansmilieu maakt ketamine zijn opwachting. Het aantal vaststellingen van de politie steeg in één jaar van 27 naar 82. Advocaat Jeroen Van Kerrebroeck waarschuwde onlangs nog voor de gevaren van ketamine. “O zo gevaarlijk, en veel te gemakkelijk te verkrijgen”, wist hij. Zijn cliënt was een dealer die zélf verslaafd geraakt was. Vorig jaar viel zeker één dode door ketamine in Gent.

Een Gentse van 24 jaar oud experimenteerde met de drug en doet haar verhaal. “Ik kende ‘ket’ al, maar kwam er vorige zomer mee in contact. Intussen heb ik het zo’n viertal keer gebruikt. Het is redelijk courant geworden in mijn sociale kring. We snuiven het of nemen het in via een neusspray.”

De effecten van ketamine zijn intenser dan van pakweg alcohol. “De waarneming wordt vervormd, en de gebruiker kan hallucinaties ondergaan”, vertelt Tom Evenepoel van de Druglijn. “Het probleem is dat trippen snel flippen wordt.” Gebruikers kunnen in de zogenaamde ‘k-hole’ belanden, een ervaring waarbij het lichaam los lijkt te komen van de waarneming. Er is ook bewijs van chronische schade aan de urineleiders en de blaas. “En ketamine is enorm verslavend”, voegt de anonieme gebruikster toe. “Enkele van mijn vrienden kunnen niet meer zonder. Eén goede raad: doe het niet. Het is moeilijk te doseren. Elke milligram te veel kan fataal zijn. Ik ben zelf ook eens ‘KO’ gegaan. En ik heb al een vriendin uit de club moeten sleuren omdat ze weg was van de wereld.”

De politie merkt dat een stijgend aantal bestuurders onder invloed van drugs achter het stuur kruipt. In 2016 waren dat er 84, vorig jaar 155. Of ze al ketaminegebruikers betrapte in de wagen, is niet bekend. Het aantal vastgestelde drugsdelicten in Gent blijft stabiel en ligt beduidend lager dan in 2014. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zakenclub krijgt lening van 800.000 euro van Vlaamse regering, en betaalt die terug met lidkaart voor ministers

Zakenclub krijgt lening van 800.000 euro van Vlaamse regering, en betaalt die terug met lidkaart voor ministers

https://images3.persgroep.net/rcs/2rfzMlEGUexGYEYnpylQeh1-HSw/diocontent/121345424/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Vlaamse regering kent de Vlaamse zakenclub De Warande opnieuw een renteloze lening van 800.000 euro toe. De Warande betaalt die af door de Vlaamse ministers en enkele tientallen kabinetschefs en topambtenaren een lidmaatschapskaart te geven, schrijft De Tijd.

De vzw De Warande is een Vlaamse zakenclub die evenementen organiseert om de Vlaamse aanwezigheid in Brussel te versterken.

Het is niet voor het eerst dat Vlaanderen De Warande geld toestopt. Bij de oprichting in 1987 kreeg de zakenclub een renteloze lening van 30 miljoen frank (omgerekend 750.000 euro) om haar gebouw in Brussel, het statige Hotel Empain aan het Warandepark, te renoveren. Die som moest normaal na vijf jaar worden terugbetaald, maar de regering heeft de lening keer op keer verlengd.

‘Rijkemansclubje’

Op die gulle regeling kwam enkele jaren geleden scherpe kritiek in het Vlaams Parlement. Verschillende parlementsleden hekelden dat de regering in tijden van besparingen een ‘schaamteloze’ lening gaf aan een ‘rijkemansclubje’, en die dan feitelijk zelf terugbetaalde door lidmaatschappen aan te kopen.
De renteloze lening wordt namelijk vereffend door jaar na jaar het Warande-lidmaatschap van 50 à 60 Vlaamse ministers, kabinetschefs en topambtenaren aan te rekenen. Eind vorig jaar werd zo de laatste schijf van 20.000 euro afgeboekt en was de lening na 30 jaar afbetaald.

De Vlaamse regering kent de vzw nu een nieuwe renteloze lening toe voor een periode van twintig jaar. Gedelegeerd bestuurder Katja Borgerhoff zegt in De Tijd dat het niet om een renteloze lening gaat. “Dit is een voorafbetaling op het lidmaatschap dat hoge Vlaamse ambtenaren wordt toegekend. Wij zijn voor hen het verlengde van hun kantoren en ontmoetingsplaatsen geworden”. (br.hln)


» Reageer (0)
03-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pianist Johan Stollz op 82-jarige leeftijd overleden

Pianist Johan Stollz op 82-jarige leeftijd overleden

https://images0.persgroep.net/rcs/4ML7ox3NAuMr5CvstiQwj8bLh88/diocontent/104692855/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Johan Stollz is overleden. Dat meldt Radio 2. Stollz was een Vlaams zanger, pianist en componist. Hij was een van de sterren in het VIER-programma ‘The Show Must Go On’ en werd vooral bekend door ‘Concerto voor Natasha’. Hij werd 82.

Vorig jaar was Stollz nog te zien in ‘The Show Must Go On’ op VIER waar hij breeduit vertelde over de hoogtepunten in zijn rijkgevulde carrière.

Stollz componeerde het nummer ‘Verlangen’, waarmee Anneke Soetaert in 1967 deelnam aan het liedjesprogramma ‘Canzonissima’ op de BRT-televisie.

Zijn grote hit ‘Concerto voor Natasha’ was een echte wereldhit. In België gingen er meer dan 180.000 exemplaren de deur van uit, van de Duitse versie meer dan 500.000. Hij nam hiermee deel aan ‘Canzonissima’ 1968. In 1971 nam hij opnieuw deel aan de wedstrijd. Met ‘Immigrant’ haalde hij toen de finale.

Hij trad privé op voor Elizabeth Taylor en Richard Burton en was pianist in het Hotel Bel Air in Beverly Hills.

Van 1981 tot 1984 was hij ploegleider van de West-Vlaamse ploeg in de Baccarabeker, die plaatsvond in het Casino van Middelkerke.

In mei 2017 ontving de stad Eeklo Johan Stollz nog op het stadhuis waar hij een Stadsmedaille overhandigd kreeg. Dat is de hoogste eer die de stad aan iemand kan toekennen. Stollz werd meer dan tachtig jaar geleden in Eeklo geboren. Over zijn juiste leeftijd deed de man met de zonnebril steevast geheimzinnig. Ondanks zijn groot succes bleef hij steeds bescheiden. "Een zeer grote meneer”, zei burgemeester Koen Loete toen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 dingen die gelukkige koppels elke ochtend doen

8 dingen die gelukkige koppels elke ochtend doen

https://images2.persgroep.net/rcs/gv9T9R_Kz40Lpmr-GWQJwTOnJIs/diocontent/121296145/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Denk je ’s ochtends eerder aan chaos dan aan romantiek? Je bent heus niet de enige. Toch kan op dat moment tijd maken voor je partner, zelfs al zijn het maar een paar minuten, je gelukkiger maken als koppel.

1. Gelukkige koppels maken oogcontact ... terwijl ze hun tanden poetsen

Uit onderzoek blijkt dat lang oogcontact de intimiteit tussen jou en je partner verhoogt. Doe dus gerust nog een extra rondje met je tandenborstel, het zal je relatie alleen maar ten goede komen.

2. Ze knuffelen

Door je partner ’s ochtends even te knuffelen, voel je je meteen meer verbonden met elkaar. En geef toe, wat werkt er meer motiverend dan een stevige knuffel om aan je dagelijkse portie chaos te beginnen?

3. Ze proberen op hetzelfde tijdstip op te staan

Hoewel het niet altijd even makkelijk is om op hetzelfde tijdstip op te staan, toont het wel hoe toegewijd jullie zijn aan elkaar en dat jullie tijd willen investeren in jullie relatie.

4. Ze genieten samen van het ontbijt

Het ontbijt is hét perfecte moment om snel even bij te kletsen zonder dat je met honderd-en-een andere dingen bezig bent.

5. Ze kussen elkaar net voordat ze naar hun werk vertrekken

Uit onderzoek blijkt dat een afscheidsritueel jullie als koppel gelukkiger maakt omdat je tijdens dat moment echt bewust naar elkaar - en elkaars lippen - op zoek gaat.

6. Ze leggen tien minuten alle technologische apparaten weg

We hebben het allemaal o zo druk, druk, druk. Even alle smartphones en tablets aan de kant leggen kan dan een geweldige manier zijn om samen aan die drukte te ontsnappen en helemaal ontspannen aan jullie dag te beginnen.

7. Ze verdelen de huishoudelijke ochtendtaken

Volgens een recente studie hebben koppels die de huishoudelijke en ouderlijke verantwoordelijken eerlijk verdelen, meer seks dan koppels bij wie dit niet zo is. Dat komt omdat die eerlijke verdeling hen vooral gelukkiger maakt. Bovendien zorgt jullie teamwork er ook voor dat jullie meer tijd hebben om met elkaar door te brengen. Win-win-win!

8. Zelfs al zijn ze doodop, ze lachen naar elkaar

Last van een ochtendhumeur omdat niet alles helemaal verloopt zoals je wil? Gun je geliefde dan toch - ja, zelfs ’s ochtends - een glimlach. Uit onderzoek blijkt namelijk dat lachen je niet alleen gelukkiger maakt, maar ook je stress vermindert. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische ontwerper Kris Van Assche wordt nieuwe artistiek directeur van Berluti

Belgische ontwerper Kris Van Assche wordt nieuwe artistiek directeur van Berluti

https://images1.persgroep.net/rcs/-aXs1KZWPrnOmoaTypFZrKY0fog/diocontent/120683634/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Belgische designer Kris Van Assche wordt de nieuwe artistiek directeur van het luxe mannenlabel Berluti. Dat nieuws werd deze ochtend aangekondigd op de website van het modevakblad Women’s Wear Daily. Hij neemt er het stokje over van Haider Ackermann, de Colombiaanse ontwerper die al jaar en dag werkzaam is in Antwerpen.

Sinds het vertrek van Ackermann bij Berluti gonsde het binnen de modewereld van de geruchten rond de nieuwe aanstelling van een artistiek directeur bij het klassieke Italiaanse mannenmerk. Belg Kris Van Assche werd naar voren geschoven als grote favoriet, en dat blijkt nu ook terecht te zijn. Hij zal zijn eerste collectie voor Berluti in januari op de catwalk tonen. Van Assche vertrok recent bij Dior Homme, en werd daar vervangen door Kim Jones die dan weer opgestapt was bij Louis Vuitton.

Antoine Arnault, CEO van Berluti, laat in een persverklaring weten dat hij verheugd is om Van Assche te verwelkomen bij het modehuis. “Ik ken hem al jaren, en ik heb zijn werk voor Dior Homme altijd fantastisch gevonden. Ik kijk er naar uit om nog dichter met hem samen te werken.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restaurant van Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck failliet: “Het is zó moeilijk om rendabel te blijven”

Restaurant van Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck failliet: “Het is zó moeilijk om rendabel te blijven”

https://images2.persgroep.net/rcs/CZWgmF9MrfYXkpSt2MSoWQ8AxbM/diocontent/54132219/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nimman, het Thais restaurant dat Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck in 2015 samen openden is failliet. “We hadden nochtans heel wat trouwe fans”, zegt Jeroen van Dyck in Dag Allemaal.

‘Nimman’ werd in augustus 2015 geopend en leek alles te hebben om uit te groeien tot een succes. Een toplocatie, in de Antwerpse Stadswaag, en (toen nog) powerkoppel Nathalie Meskens en Jeroen Van Dyck als uitbaters. Hun concept met verfrissende Thaise keuken sloeg eerder al aan in hun restaurant Yam Thai, dus waarom zou dit niet lukken?

Trouwe fans

Jammer genoeg mocht het niet zijn. Jeroen en Nathalie zijn intussen geen koppel meer, maar daar heeft de sluiting niets mee te maken. “Het is zó moeilijk om in deze tijden rendabel te blijven met een horecazaak”, legt Jeroen uit. “De mobiliteit in Antwerpen was Nimman overigens allesbehalve ter wille.” Nimman had nochtans op korte tijd een sterke reputatie opgebouwd. “We hadden heel wat trouwe fans”, aldus Jeroen. “Ook voor hen is dit enorm jammer. Voor ons personeel is het natuurlijk ook een opdoffer. Aan hen heeft het niet gelegen. We kregen zelfs een mooie vermelding in Gault&Millau, maar het mocht niet baten.”

Nathalies ontslag

De beslissing om het restaurant failliet te laten verklaren, was dan ook een harde dobber. “Maar je kan niet blijven vechten”, aldus Jeroen. “Als een restaurant meer begint te kosten dan het opbrengt, dan is dit de enige juiste keuze.” Jeroen blijft overigens wel actief in Yam Thai. Nathalie liet zich daar na hun breuk al uit ontslaan als zaakvoerster.

Bovenop het faillissement van Nimman kreeg Nathalie nog een boete van 656 euro en een rijverbod van vijftien dagen. De actrice was in Damme geflitst aan 131 kilometer per uur waar je maximaal 90 mag rijden. “Mijn cliënte is niet van West-Vlaanderen en kende de plaats niet”, zei haar advocaat. “Ze is niet de eerste die daar te snel rijdt.”  (br.hln)


» Reageer (0)
02-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winnie Mandela, ex-vrouw van Nelson Mandela, is overleden

Winnie Mandela, ex-vrouw van Nelson Mandela, is overleden

https://images1.persgroep.net/rcs/xkT2-EMmenQBN1WurlCpc7yE88U/diocontent/121273481/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In Zuid-Afrika is Winnie Mandela, de ex-vrouw van wijlen Nelson Mandela, overleden. Ze werd 81, zo melden verschillende media. Over de oorzaak van haar overlijden is voorlopig niets bekend.

Nomzamo Zaniewe Winnifred Madikizela werd op 26 september 1936 in Bizana geboren. In 1957 ontmoette ze Nelson Mandela. Ze trouwden een jaar later. Als echtgenote van Nelson Mandela en activiste was Winnie populair bij de aanhang van het ANC, die haar de “Moeder des Vaderlands” noemde. Maar even vaak werd Winnie Mandela afgeschilderd als een schandaaldiva en een frauduleuze bedriegster. Zo kreeg haar imago een zware deuk toen ze in 1991 werd veroordeeld voor haar aandeel in de foltering en dood van de 14-jarige Stompie Seipei. 

In april 1992 maakte Nelson Mandela bekend dat hij en Winnie uit elkaar gingen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Tianjin Binhai-bibliotheek in China : een must-see voor boekenwormen

De Tianjin Binhai-bibliotheek in China : een must-see voor boekenwormen

https://images4.persgroep.net/rcs/TSmmxpC-PfrRf64qR8ApUdetzQQ/diocontent/115129578/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De mooiste bibliotheek ter wereld zou wel eens in China kunnen staan. De Tianjin Binhai bibliotheek werd in een recordtijd van drie jaar gebouwd door het Nederlandse architectenbureau MVRDV, dat ook de Rotterdamse Markthal voor zijn rekening nam.

De bibliotheek staat in de stad Tianjin en heeft plek voor maar liefst 1,2 miljoen boeken. De Chinezen hebben inmiddels ook al een koosnaampje voor de bibliotheek, die ‘Het Oog’ wordt genoemd: in de vierkante ruime is een ovale opening met in het midden een enorme spiegelende bol.

De bol wordt ook gebruikt om video’s of beelden op te projecteren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aprilvis gespot: Tesla Failliet

Aprilvis gespot: Tesla Failliet

https://images1.persgroep.net/rcs/S1PGUqbjFWb5xvur-jEZdMLa4Xg/diocontent/121269145/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Elon Musk haalde op 1 april een grap uit met zijn volgers op Twiter. De man beweerde dat zijn automerk Tesla failliet was verklaard. De foto van Musk met sporen van gedroogde tranen en een fles ‘teslaquilla’ ging de hele wereld rond. Toch lijkt de grap niet zo onrealistisch. 

Topman Elon Musk, maker van de elektrische auto’s Tesla, heeft een 1 aprilgrap uitgehaald, waarin hij tweette dat Tesla failliet was. Ondanks een enorme uitverkoop van paaseieren kon het bedrijf niet overeind worden gehouden, grapte Musk in zijn tweet.

Musk stuurde een foto de wereld in waarin te zien was hoe hij bewusteloos tegen een Tesla 3 aanhing. Hij was omringd door flessen ‘teslaquilla’ en had sporen van gedroogde tranen op zijn wangen. Tesla heeft op de aandelenbeurs een zeer slechte periode achter de rug met een koersval van meer dan een vijfde in maart. Dat kwam onder andere door zorgen over productievertragingen bij de Tesla 3, een negatief rapport van kredietbeoordelaar Moody’s en het dodelijke ongeval met een Tesla in Californië. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cortado, latte, macchiato: hoeveel melk moet er nu precies in welke koffie?

Cortado, latte, macchiato: hoeveel melk moet er nu precies in welke koffie?

https://images3.persgroep.net/rcs/h-80Jqt6kdYvA9L3ih8zaC01W-w/diocontent/121200387/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Waar er vroeger koffie en koffie met melk op de kaart stond, moet je nu al een specialist zijn om de kaart in een koffiebar te lezen. Voor je je nog eens vergist tussen een espresso macchiato en een latte: zoveel melk zit er in elke koffie.

Cortado: +/ 30 ml gestoomde milk (geen schuim)

Espresso macchiato: 1-2 theelepels melkschuim op een espresso

Cappuccino: 130ml gestoomde melk + melkschuim op een espresso

Latte macchiato: 150 ml warme melk + heel veel melkschuim (3 lagen in het glas met de espresso in het midden, dat krijg je door de melk eerst in het glas te gieten en de koffie dan over de bolle kant van een lepeltje in het glas te laten sijpelen)

Koffie verkeerd / latte: 210 ml gestoomde melk + een beetje melkschuim op een gewone koffie

Flat white: 130 ml gestoomde melk + een klein beetje melkschuim (het verschil met een cappuccino is dat je twee shots van espresso neemt in plaats van één en minder melkschuim hebt) (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders maken hartverscheurende beslissing beademing tweejarige Dylan te stoppen, maar dan volgt het mirakel

Ouders maken hartverscheurende beslissing beademing tweejarige Dylan te stoppen, maar dan volgt het mirakel

https://images0.persgroep.net/rcs/LYs-nnJiVe4DdN1Yp5eLAbH-KnI/diocontent/121237171/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De ouders van de tweejarige Dylan uit het Britse Derby werden twee jaar geleden geconfronteerd met de moeilijkste beslissing uit hun leven: de beademing van hun doodziek zoontje, dat een heel zeldzame vorm van longkanker had, stop te zetten. Ze beslisten hun zoontje uit zijn lijden te verlossen, waarna Dylan plots iedereen, inclusief zijn dokters, verraste en weer wakker werd.

Het was op Goede Vrijdag 2016 toen Dylans ouders van de dokters het verdict te horen kregen: hun zoontje was er zo slecht aan toe dat hij wellicht snel zou sterven. Het was aan hen de beslissing te nemen of de beademingsmachines afgeschakeld zouden worden, en of Dylan pijnstillers zou krijgen waarna hij zou inslapen.

Dylan was enkele maanden eerder, uitgerekend op Kerstdag, met spoed naar het ziekenhuis gebracht omdat hij niet meer kon ademen. De dokters vonden niet alleen een ingeklapte long, maar ontdekten ook dat 80 procent van zijn longen bedekt waren met tumoren. Volgens de artsen had Dylan de extreem zeldzame ziekte pulmonaire langerhanscelhistiocytose, waarbij er zogenaamde langerhanscellen de longen overwoekeren en het immuunsysteem aantasten. Normaal komt de ziekte enkel bij zware rokers voor.

Dylans toestand evolueerde in eerste instantie relatief gunstig, maar na een zware longontsteking stopten zijn longen plots met functioneren.

Laatste sacramenten

Op advies van de dokters beslisten Dylans ouders uiteindelijk de beademing stop te zetten. Een priester diende hem de laatste sacramenten toe, en het medisch personeel begon met de afbouw van de beademing en de medicatie. In de plaats zou Dylan de volgende dag sedatie-medicijnen toegediend krijgen, waarna hij pijnloos zou inslapen.

“De beademingsmachines stonden op hun hoogst en nog kreeg hij bijna geen lucht”, vertelt Dylans moeder Kerry. “De hele familie was langsgekomen om afscheid te nemen, ook zijn broertjes. Ik was er kapot van, had dagenlang niet geslapen en bleef maar huilen. We mochten ’s nachts bij hem blijven omdat hij elk moment kon sterven.”

Tot de peuter op Stille Zaterdag, net na het begin van de sedatie, zijn dokters met verstomming sloeg en plots weer beter leek te worden. Zijn hartslag zakte tot normale snelheden en hij kreeg meer zuurstof binnen. “Plots was er opnieuw leven in hem, hij kreeg opnieuw kleur, hij kwam weer bij.”

De volgende dag, Pasen, was de jongen opnieuw in stabiele toestand. Midden mei mocht Dylan opnieuw naar huis, eind juli werd hij kankervrij verklaard.

Vandaag, op Pasen, roepen Dylans ouders op een kinderkankerfonds te steunen en zoveel mogelijk geld te storten om lotgenootjes van hun zoontje te kunnen behandelen. “Ik ben niet echt religieus, maar toch noem ik Dylan ons paasgeschenk. Toen we zijn broertje zeiden dat Dylan weer wakker was, zei hij dat hij zoals Jezus was. Daar had hij net over geleerd op school.” (br.hln)


» Reageer (0)
01-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acteur Frank Aendenboom (76) plots overleden

Acteur Frank Aendenboom (76) plots overleden

https://images0.persgroep.net/rcs/c7U7UiZAFv9fXDPNT89a_r4t5g4/diocontent/23603315/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Vlaamse acteur Frank Aendenboom is in de nacht van vrijdag op zaterdag onverwacht overleden in zijn slaap. Dat meldt zijn kleindochter zaterdagavond. Hij werd 76 jaar.

Aendenboom draaide meer dan vijftig jaar mee in de Vlaamse showbizz en is onder meer bekend van zijn rollen in de jeugdreeksen ‘Johan en de Alverman’ (1965) en ‘Dirk van Haveskerke’ (1978), maar meer recent was hij te zien in onder meer ‘Lili en Marleen’ (1994-2010), ‘Matroesjka’s’ (2005) en ‘Crimi Clowns’ (2012). Daarnaast verscheen hij ook in meer dan veertig films, waaronder ‘De leeuw van Vlaanderen’ (1985), ‘Hector’ (1987), ‘Blueberry Hill’ (1989) en ‘Frits & Freddy’ (2010).

Gestopt met acteren

In september 2014 kondigde de Antwerpenaar aan dat hij zou stoppen met acteren. Enkel voor ‘Crimi Clowns’ maakte hij nog een uitzondering. “Een halfuur rechtstaan, het gáát gewoon niet meer”, vertelde hij vorig jaar nog in Dag Allemaal. “Ik heb hier en daar nog wel een rolletje gespeeld, maar ’t grote werk heb ik definitief vaarwel gezegd”, aldus Aendenboom toen. “Ik doe alleen nog mee in de derde reeks van ‘Crimi Clowns’. Omdat ik dat een heel mooi project vind. Voor de rest interesseert acteren me niet meer.”

Acteren deed hij naar eigen zeggen nooit voor het plezier. “Ik ben er ooit aan begonnen, omdat ik merkte dat ik er nogal goed in was. Maar voor de rest... Je moet iets doen om de kost te verdienen, hé. In ieder geval: ik ga dat acteren dus niet missen”, vertelde hij toen. 

Afscheidsplechtigheid

Aendenboom was medeoprichter van het Antwerpse theatergezelschap Het Raamtheater, waar hij zowel acteerde als regisseerde. Het gezelschap ging in 2010 in vereffening.

Aendenboom was de zoon van actrice Gella Allaert, die in 2002 overleed op 91-jarige leeftijd. Hij was ook een tijdlang getrouwd met actrice Rosemarie Bergmans (74), die hij ontmoette op de set van “Johan en de Alverman”.

Op vrijdagvoormiddag 6 april vindt een publieke afscheidsplechtigheid plaats in Antwerpen. Hij zal later in intieme kring neergelaten worden op zee. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge Indiër vermoord omdat hij een paard had

Jonge Indiër vermoord omdat hij een paard had

https://images4.persgroep.net/rcs/0IAdyi8gjJTVs5Nq_MFDmVJz6Cw/diocontent/21379121/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In India is een 21-jarige boer doodgeslagen in de westelijke deelstaat Gujarat. Volgens zijn vader werd de twintiger - die tot de Dalits of “onaanraakbaren” behoort - gedood door mannen uit een hogere kaste omdat hij een paard bezat en bereed, zo berichtte de BBC. 

De 21-jarige Pradeep Rathod uit het dorp Bhuvatimbi had een paard een bereed het dier ook, iets wat in sommige delen van India geassocieerd wordt met rijkdom. Volgens zijn vader werd hij vorige week door iemand van de Kshatriya’s - de op een na hoogste kaste, van de krijgers en heersers - aangesproken. Die waarschuwde hem dat Dalits niet mogen paardrijden en dreigde ermee de jongeman te vermoorden als hij zijn paard niet verkocht, klinkt het.

Ondertussen heeft de politie van Gujarat al drie verdachten opgepakt voor verhoor: het gaat over drie mannen “van een hogere kaste”. Er wordt niet uitgesloten dat er mogelijk nog andere motieven in het spel waren.

Hoewel discriminatie op basis van kasten officieel verboden is in India, komen aanvallen tegen Dalits er wel vaker voor. Zo werd afgelopen oktober nog een “onaanraakbare” gedood omdat hij een traditioneel Hindufestival had bijgewoond. Dalits staan in India helemaal onderaan de maatschappelijke ladder. Ze vallen zelfs buiten het kastenstelsel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw dumpt hondje in afvalcontainer, beestje op nippertje gered in vuilniswagen

Vrouw dumpt hondje in afvalcontainer, beestje op nippertje gered in vuilniswagen

https://images0.persgroep.net/rcs/gnpGfND-PJA2E0tRYbl1FiySFlA/diocontent/121183401/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Nederlandse politie heeft een 33-jarige vrouw in Eindhoven opgepakt voor het dumpen van haar hondje in een ondergrondse vuilcontainer. Het dier werd gisteren op het nippertje gered, nadat hij al met een lading afval in een vuilniswagen terecht was gekomen.

Doordat de chauffeur geblaf had gehoord, werd het dier ontdekt. Hij was in een linnen tas gestopt en weggegooid. 

De hond was gechipt. Door middel van informatie die op die chip stond opgeslagen, hoopte de politie snel de eigenaar of eigenaresse te achterhalen, wat lukte. De vrouw uit Eindhoven  is aangehouden en zit vast op het politiebureau voor verhoor.  Zij wordt door de politie gezien als verdachte. 

Volgens de politie verblijft het hondje intussen op een veilige plaats en wordt hij goed verzorgd. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!