NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe een dagboek bijhouden helpt tegen stress

Hoe een dagboek bijhouden helpt tegen stress

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/1/0/20150331012036/media_xll_7599120.jpg

We weten allemaal dat praten over stress helpt om alles in perspectief te plaatsen. Maar soms hebben we nood aan iets extra's om onze gedachten te ordenen. Een dagboek, bijvoorbeeld.

Met een dagboek bedoelen we echter geen 'liefste dagboek', gevolgd door een ellenlang verslag van je levensverhaal, maar korte kattebelletjes over de gebeurtenissen van de dag en enkele emoties. Op die manier wordt je dagboek een handige tool om over de dagelijkse gebeurtenissen maar ook je eigen acties en emoties te reflecteren.

Bovendien heeft zo'n persoonlijk dagboek het voordeel dat je ook bepaalde factoren van stress kan behandelen waarover je liever niet praat met anderen. Hier zijn enkele tips om ermee te beginnen (én het vol te houden):

- Welke onderwerpen behandel je? Focus je op de actuele stressfactoren. Schrijven over stress helpt je om meer afstand te nemen en de verschillende opties beter te beoordelen.

- Welke techniek gebruik je? Om stress te verminderen moet je toch zeker met twee zaken rekening houden. Eerst schrijf je wat er precies gebeurde (de feiten over de objectieve gebeurtenis). Vervolgens ga je na hoe je je precies voelde bij die gebeurtenissen en waarom.

- Wat is de inhoud? Hou je zeker niet in. Schrijf een vijftiental minuten non stop zonder enige vorm van censuur, totdat je alles hebt kunnen neerschrijven. Spellingsfouten en grammatica zijn niet van belang, het hoeft immers geen literaire roman te zijn.

- Wanneer moet je schrijven? Probeer het iedere dag te doen, maar het belangrijkste is en blijft dat je vooral schrijft wanneer je er nood aan hebt.

- Moet je het delen met anderen? Het is aan te raden om je dagboek voor jezelf te houden. Wanneer je schrijft met de gedachte dat je het aan iemand zou laten lezen, bestaat het gevaar dat je voor die ander gaat schrijven. En een dagboek is net voor en door jezelf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom worden er iets meer jongens geboren dan meisjes?

Waarom worden er iets meer jongens geboren dan meisjes?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/8/1/20150330233717/media_xll_7599841.jpg

Dat elk jaar iets meer jongens dan meisjes worden geboren, was al bekend. Nu blijkt echter dat die verhouding tussen het aantal jongens en meisjes tijdens de zwangerschap verandert en dit dus niet bij de conceptie ligt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Veel deskundigen gingen ervan uit dat bij de bevruchting jongens al een streepje voor hadden, maar dat is dus niet het geval. Volgens onderzoekers van het wetenschappelijk instituut Fresh Pond in Cambridge is de verhouding dan immers gelijk. Pas tijdens de zwangerschap sterven uiteindelijk meer meisjes dan jongens.

De Britse en Amerikaanse onderzoekers maakten gebruik van gegevens over miskramen, abortussen en embryo's uit kunstmatige bevruchting. Ook vruchtwaterpuncties en chromosomenonderzoek leverden informatie op.

In de eerste week na de bevruchting zouden meer mannelijke embryo's het leven laten, blijkt uit de vandaag gepubliceerde onderzoeksresultaten. Van de tiende tot de vijftiende week gaan echter meer vrouwelijke ongeborenen dood. Tegen het einde van de zwangerschap sterven juist weer meer jongens dan meisjes.

Al met al overleven iets meer mannelijke embryo's de zwangerschap dan vrouwelijke. (br.hln)


» Reageer (0)
30-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egyptenaren brouwden 5.000 jaar geleden al bier

Egyptenaren brouwden 5.000 jaar geleden al bier

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/6/13/20150330015343/media_xll_7597408.jpg

De Egyptenaren brouwden 5.000 jaar geleden al bier in wat nu modern Tel Aviv is. Dat heeft een team van Israëlische archeologen gisteren gezegd.

"Zelfs duizenden jaren geleden was Tel Aviv al de stad die nooit slaapt", zo verklaarde Diego Barkan, die het opgravingproject leidde, met een kwinkslag. De archeologen ontdekten tijdens hun werkzaamheden in grotten uit het Bronstijdperk kruiken van klei en fragmenten van keramische vaten die dateren uit de periode van 3.500 tot 3.000 BC. De grotten werden gebruikt als opslagplaats, maar de vaten komen overeen met het gereedschap dat de Egyptenaren gewoonlijk gebruikten om bier te brouwen. "Dit is het eerste bewijs van een Egyptische aanwezigheid in het centrum van Tel Aviv", aldus Barkan.

Gefermenteerde brouwsels waren een soort van "nationale drank" in het oude Egypte en werden door iedereen gedronken. De brouwsels werden gemaakt door water en gerst met elkaar te mengen en dat mengsel vervolgens te verwarmen en te laten gisten. Daarna werd het gefilterd en gemengd met vruchtensapconcentraten.

De grotten in Tel Aviv werden ontdekt tijdens de bouw van een nieuw kantoorgebouw. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vet eten om af te vallen: deze nieuwe dieethype gaat in tegen alles wat je weet

Vet eten om af te vallen: deze nieuwe dieethype gaat in tegen alles wat je weet

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/11/10/20150330120912/media_xll_7598365.jpg

Vijf kilo verliezen in slechts 14 dagen tijd? Als we de nieuwste dieethype mogen geloven kan dat door ... vet te eten. Serieus?!

Vergeet alles wat je geleerd hebt over vet voedsel dat je dik maakt. De nieuwste dieethype, die ondersteund wordt door wetenschappelijk onderzoek, claimt dat je door vet te eten dun blijft.

Het dieet dat ontwikkeld werd door voedingsdeskundige Zana Morris en gezondheidsauteur Helen Foster kreeg de toepasselijke naam 'The High Fat Diet' mee beweert dat je tot vijf kilo kan afvallen in amper twee weken tijd door vettige, maar koolhydraatarme, voeding te eten. Bedenkers Morris en Foster zijn van mening dat vet ten onrechte gedemoniseerd werd in de voorbije jaren, en dat het absoluut niet de hoofdreden is van obesitas. Het omgekeerde is volgens hen namelijk het geval: om overtollig vet kwijt te raken moet je namelijk meer vet eten.

Hoe het werkt
Je houden aan een dieet met veel vet en weinig koolhydraten wil zeggen dat je lichaam geen andere keuze heeft dan vet te beginnen verbranden om te blijven functioneren. Leuke bijkomstigheid: je valt af.

De wetenschappelijke verklaring hiervoor is dat vet een invloed heeft op het hormoon insuline. Insuline wordt in je lichaam vrijgelaten wanneer je eet, en heeft als functie om glucose - de suiker die ons lichaam normaalgezien gebruikt als energiebron - tot in je cellen te transporteren. Hoeveel insuline je lichaam aanmaakt heeft alles te maken met het voedsel dat je eet. Suiker en koolhydraten produceren erg veel insuline, proteïne doet dat al minder. Vet dat je in voedsel vindt vergt verschillende ingewikkelde stappen om om te zetten in glucose. Om die reden zorgt vet voedsel er dan ook niet voor dat je lichaam insuline produceert.

Door over te schakelen op een dieet dat veel vetrijk voedsel bevat en erg weinig koolhydraten creëer je een toestand waarbij het insulineniveau in je lichaam laag blijft en je dus de normale brandstofbron verwijdert. Om dat te compenseren begint je lichaam bestaande vetbronnen te verbranden, wat ook bekend staat onder de naam 'ketose'. Elke keer vet je cellen verlaat om gebruikt te worden als energiebron worden je vetcellen kleiner en lichter ... en je lichaam dus ook.

Waarom vet zo goed vult
Honger is één van de belangrijkste redenen waarom diëten zo moeilijk vol te houden zijn. Wanneer je je aan en vetrijk dieet houdt, dan is het echter bijzonder moeilijk om je hongerig te voelen, en wel om volgende redenen. Eerst en vooral zorgen de ketonen die in je lichaam worden vrijgelaten tijdens de ketose ervoor dat je hongergevoel onderdrukt wordt. Daarnaast zorgt de combinatie van vet en proteïne ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet gaat pieken, waardoor je plots een vreetbui krijgt. Als laatste is het natuurlijk ook zo dat vet veel trager verteert, waardoor je langer een vol gevoel blijft behouden.

Naast de fysieke effecten valt ook de mentale impact niet te onderschatten. We genieten er allemaal van om te eten, en vaak missen mensen op een vetarm dieet de smeuïge sensatie die vet voedsel biedt. De effectieve combinatie van mentale en fysieke factoren zorgt er dus voor dat een vetrijk dieet makkelijker is om vol te houden.

Is vet niet slecht voor je hart?
Veel van de vetbronnen in dit dieet zijn onverzadigde vetten. Geen enkele expert dus die gaat beweren dat avocado's, walnoten, vette vis en olijfolie slecht voor je zijn.
Toch maakt het dieet ook gebruik van verzadigde vetten, die in bijvoorbeeld boter, roomkaas en rood vlees zitten. Van dit type vetten wordt al jaren beweerd dat ze slecht zijn voor je hart en voor een hoge cholesterol en obesitas zorgen. Toch zijn er nu tal van wetenschappers en cardiologen die dit tegenspreken. Vorig jaar nog analyseerde een groep wetenschappers 72 verschillende studies rond het verband tussen vetten en hartziektes. De conclusie? Er was geen enkel verschil in vatbaarheid voor hartziektes tussen de testpersonen die veel verzadigde vetten aten, en diegenen die dat niet deden.

Beginnen met het dieet
Ook vijf kilo verliezen in de komende twee weken? Dan geef je de komende tijd koolhydraten, alcohol, fruit en de meeste groenten op. Stel je dieet dus samen rond volgende voedselgroepen:
Proteïnes: vlees, vette vis (zalm, makreel of verse tonijn), kaas of eieren.
Vetten: Avocado, walnoten, macadamianoten, pijnboompitten, vette roomkaas, kokosolie, olijfolie, room en boter.
Groenten: Groene of witte groenten zoals groene bonen, spinazie of bloemkool.  

Belangrijk hierbij is ook om je verhoudingen in de juiste proporties te houden. Dat wil zeggen:
Ontbijt: 40 gram van eender welk voedingsmiddel van de proteïnelijst + 65 gram van de vetlijst.
Lunch: 80 gram proteins, 70 gram vetten en een kleine groene salade of 60 gram groenten.
Diner: 140 tot 200 gram proteïnes, 70 gram vetten en 60 gram groenten. 

Te vermijden: margarine en plantaardige olie, bonen en peulvruchten, gepaneerde vlees of vis, bewerkt vlees zoals worst of salami, verse kokosnoot, amandelen, paranoten, cashewnoten, melk, yoghurt.

Dit mag je drinken: zwarte koffie of thee, kruidenthee of water. Ook mogelijk: een lepel kokosolie, boter of room toevoegen aan een kopje koffie of thee, om te voorkomen dat je behoefte krijgt aan suiker. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwakke euro maakt kleding en schoenen duurder

Zwakke euro maakt kleding en schoenen duurder

http://static1.hln.be/static/photo/2015/8/16/3/20150330091251/media_xll_7598013.jpg

Door de zwakke euro zullen kleding en schoenen de komende maanden duurder worden. Dat verwacht de Duitse textielsector. "Textiel is een typisch importproduct", zegt de topman van de Duitse inkooporganisatie Katag in Die Welt.

In de inkooplanden in Azië wordt ofwel in dollar gehandeld ofwel is de munt er gekoppeld aan de dollar. Aankopen in euro wordt dus duurder. Prijsverhogingen dringen zich op.

Over hoeveel de prijzen zullen stijgen, wil men zich in de sector niet uitspreken. Volgens Die Welt zou het gaan om zo'n tien procent.

Volgens de Duitse federatie voor mode-industie, German Fashion, liggen zeven van de tien belangrijkse inkooplanden in Azië. Met voorsprong de grootste leverancier voor Duitsland is China, gevolgd door Bangladesh, India en Vietnam.

De prijsstijgingen zullen volgens de Duitse federatie van textielkleinhandel voelbaar zijn bij de volgende winter- en voorjaarscollecties. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de mooiste mensen ter wereld (of toch in Europa)

Dit zijn de mooiste mensen ter wereld (of toch in Europa)

http://static1.hln.be/static/photo/2015/8/1/7/20150330091825/media_xll_7598032.jpg

Vind jij de man en de vrouw op de bovenstaande foto ook heel aantrekkelijk? Het zijn dan ook de mooiste man en vrouw op aarde, al zijn ze jammer genoeg niet echt. De foto's werden met de computer in elkaar gezet.

Dr. Chris Solomon, een van 's werelds grootste experts op het vlak van gelaatsreconstructies, stelde de gezichten van de mooiste man en vrouw samen met software die normaal gezien bedoeld is om robotfoto's mee te maken. Hij maakte verschillende versies van het schoonheidsideaal aan de hand van kenmerken als de dikte van de lippen, de haarlijn en de lengte van de neus. Daarna werd aan honderd mensen gevraagd om de verschillende foto's te beoordelen op aantrekkelijkheid. Solomon puzzelde uiteindelijk een definitieve versie in elkaar met die opmerkingen.

Het resultaat mag er zeker wezen, al benadrukt Solomon dat dit schoonheidsideaal zeer Europees is. "Als je hetzelfde in Afrika of Azië had gevraagd, hadden de foto's er helemaal anders uitgezien." Daarnaast zijn  mannen en vrouwen het ook duidelijk niet eens over wat perfectie is. "Vrouwen verkiezen een redelijk vrouwelijke man, met volle lippen, een slank gezicht, een zachte kaaklijn en geschoren wangen. Mannen hebben dan weer liever een sterke, mannelijke man."

Opvallend genoeg verkozen vrouwen ook een veel sexier versie van zichzelf dan mannen. "Dames vinden vollere lippen, grote ogen, hoge jukbeenderen en een slank gezicht belangrijker bij zichzelf dan mannen dat doen." Wat nog maar eens aantoont hoe streng vrouwen zijn voor hun eigen uiterlijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schildpad krijgt 3D-geprint schild

Schildpad krijgt 3D-geprint schild

http://static3.hln.be/static/photo/2015/14/9/9/20150330071050/media_xll_7597734.jpg

Een schildpad uit de Amerikaanse staat Colorado heeft wel een heel bijzonder schild gekregen. Om haar eigen schild te beschermen, kreeg luipaardschildpad Cleopatra een 3D-geprint schild. Dat schreef The Denver Post.

Door verkeerde voeding is het eigen schild van het dier namelijk vergroeid. Is bij een normale schildpad het schild rond, heeft Cleopatra een rug die spits loopt. En dat is een probleem, omdat schildpadden graag op elkaar klimmen om te spelen. Het schild van Cleopatra raakt daardoor telkens beschadigd, waardoor ze pijnlijke infecties oploopt.

Met haar nieuwe kunstschild, geprint door een student van de Colorado Technical University, is dat verleden tijd. "Ik hoorde dat de schildpad gewond was en hulp nodig had'', aldus student Roger Henry.

Cleopatra, die in een reptielenopvang zit, is nog maar een tiener en zal de komende decennia nog flink groeien. Over een paar jaar moet er dus een nieuw kunstschild uit de 3D-printer rollen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekenleeuw 2015 is voor Michael De Cock

Boekenleeuw 2015 is voor Michael De Cock

http://static1.hln.be/static/photo/2015/17/16/0/20150328134237/media_xll_7594545.jpg

Auteur en theatermaker Michael De Cock wint dit jaar de Boekenleeuw - de prijs voor het beste kinder- of jeugdboek in Vlaanderen - met 'Veldslag om een hart', een samenwerking met illustratrice Gerda Dendooven. De Boekenpauw, de prijs voor het mooist getekende kinder- en jeugdboek, gaat dan weer naar Ingrid Godon voor 'Ik denk'. Dat is vanmiddag bekendgemaakt in Het Steen in Antwerpen. 'Veldslag om een hart' is een herwerking voor hedendaagse kinderen van de bekende legende rond de oorlog van Troje, en meer bepaald de strijd om de mooie Helena die haar Griekse man Menelaos verliet voor de Trojaanse prins Paris.

Het boek is een onderdeel van de reeks "Kleine Klassiekers", waarvoor De Cock en Dendooven eerder al de Griekse Odyssee onder handen namen in 'De Lange weg naar huis', het verhaal van de Minotaurus in 'Vliegen tot de hemel' en de Metamorfosen in 'Diep in het woud'.

'Veldslag om een hart' is volgens de jury onder leiding van radiofiguur Christel Van Dyck "een verhaal over liefde en verraad, over de eerste vechtscheiding uit de geschiedenis, passioneel, intens en intrigerend". De Cock haalde het van medegenomineerden Els Beerten, Randall Casaer en Anna Vercammen.

De Boekenpauw ging dan weer naar Ingrid Godon met 'Ik denk', een boek met teksten van de Nederlandse auteur Toon Tellegen. 'Ik denk' wordt door de jury geloofd als "een prachtig uitgegeven cadeauboek vol bedachtzame teksten en prenten, een boek vol mijmeringen en gedachteflarden die de lezer beroeren, doen glimlachen en aanzetten tot nadenken". Tekst en beeld staan in 'Ik denk' niet louter naast elkaar, aldus nog de jury, maar bundelen de krachten. "Samen vertellen ze kwetsbare verhalen, tonen ze geheime gedachten en vreemde wensen", klinkt het.

Godon haalde het van Carll Cneut, Gerda Dendooven en Mélanie Rutten. Cneut won wel de publieksprijs met 'De Gouden Kooi', net als Els Beerten voor de Boekenleeuw met 'Eén mens is genoeg'. (br.hln)


» Reageer (0)
29-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enorme piek in dierenmishandeling

Enorme piek in dierenmishandeling

http://static2.hln.be/static/photo/2015/17/3/2/20150329043233/media_xll_7595552.jpg

Het aantal meldingen over dierenmishandeling bij de dienst Dierenwelzijn blijft stijgen. In 2014 kwamen er 956 meldingen van mishandeling van dieren binnen, bijna 87 procent op een totaal van 1.102 meldingen, zo meldt De Zondag. De cijfers komen van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.

In 2010 ging het nog om 12,5 procent van alle meldingen op een totaal van 893 meldingen. In 2011 steeg het aantal naar 51 procent, in 2012 naar 71,6 procent, in 2013 naar 77,8 procent en dit piekte verder tot 86,8 procent in 2014.

"Het is wel zo dat wanneer een meldpunt beter bekend geraakt, dit meer oproepen genereert. Mensen zijn bovendien gevoeliger voor dierenleed", zegt woordvoerster Brigitte Borgmans. Het zijn vooral problemen van huisvesting en verzorging die vastgesteld worden.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bereidt een campagne voor om potentiële kopers van dieren te sensibiliseren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vers of gedroogd? Kies de beste variant voor je dagelijkse keukenkruiden

Vers of gedroogd? Kies de beste variant voor je dagelijkse keukenkruiden

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/0/6/20150328021750/media_xll_7593186.png

Als we verse kruiden moeten gebruiken in een recept, durven we gemakkelijkheidshalve wel eens naar de gedroogde versie uit een potje grijpen. Een grote zonde en dus toch maar beter altijd voor vers kiezen? Chef-kok Dan Souza legt ons uit bij welke kruiden we dat beter (niet) doen.

Eerst het slechte nieuws: verse kruiden smaken nagenoeg altijd beter in een recept. Ze zijn dan wel duurder en minder lang houdbaar, de smaak is altijd zuiverder dan die van gedroogde kruiden, die door oxidatie toch een ietwat muffe smaak meekrijgen. Toch is de smaaknuance bij bepaalde kruiden niet zo groot, legt de Amerikaanse chef-kok en mede-auteur van The Science of Cooking Dan Souza uit. Hij testte verschillende recepten uit, waar hij zowel een variant met verse als met gedroogde kruiden van klaarmaakte.

Onverwoestbare chili en oregano
Verse kruiden vervangen door potjes zonder smaakverschil kan prima met chili en oregano. Deze stabiele kruiden verliezen weinig smaak door het droogproces of bij hoge temperaturen. Chilivlokken of gedroogde oregano in voorraad hebben kan dus nooit kwaad.

Grensgevallen rozemarijn, tijm en salie
De basisregel dat de verse variant van rozemarijn, tijm en salie beter blijft geldt nog steeds. Maar het smaakverschil is erg klein als je toch voor gedroogde varianten kiest. Het smaakverschil is nog kleiner als je de gedroogde kruiden toevoegt aan recepten met veel vocht en een kooktijd langer dan 20 minuten, zoals soepen en stoofpotjes.

De delicate kruiden
Op deze vijf bovenstaande sterke kruiden na, is er nog een grote restgroep die zijn smaak grotendeels verliest bij het drogen. Basilicum, koriander, bieslook, dille, peterselie en dragon bevatten veel vluchtige smaakbestanddelen, die vervliegen bij het droogproces. Voor deze kruiden geldt dat de verse variant altijd beter smaakt dan de gedroogde.

1 lepel gedroogd = 3 lepels vers
Een handig weetje voor wie zich voorneemt om voortaan toch iets vaker voor verse kruiden te kiezen: één hoeveelheid gedroogde kruiden is het equivalent van drie hoeveelheden vers. Haal die groene vingers dus maar boven en fleur je keuken op met wat verse kruidenplantjes. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit het beste middel ter wereld tegen een kater?

Is dit het beste middel ter wereld tegen een kater?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/11/8/7/20150329104652/media_xll_7595812.jpg

Zondagochtend, en wie gisteren wat zwaar heeft doorgezakt draagt daar nu de gevolgen van. Hoofdpijn, misselijk en het zoveelste voornemen om nóóit meer te drinken. Maar wat als we je vertelden dat er een plant is die de symptomen van een kater met 96 % (!) kan reduceren? Bring it on!

Chlorella heet deze redder in nood, een groene waterplant of alg die vooral in Azië geteeld wordt. De alg is erg taai en in pure vorm onverteerbaar, dus voor consumptie maakt men er poeder of tabletten van. Deze nieuwe superfood levert allerlei gezonheidsvoordelen op, waarvan één ons in dit geval erg interesseert: ontgifting van de lever na een avondje stevig uitgaan. Katers op natuurlijke wijze met 96 procent doen inkrimpen, waar moeten we tekenen?

Superfood voor stadsmensen
De plant is in de eerste plaats heel goed voor ongifting van de lever, en onderzoek heeft uitgewezen dat de symptomen van een kater wel degelijk tot 96 procent verminderen door zo'n tablet of poedertje. Daarnaast heeft onderzoek na nucleaire rampen aangetoond dat consumptie van chlorella zorgt voor ontgifting van zware metalen zoals uranium, cadmium en lood.
De plant zit verder boordevol vitaminen en mineralen die allerlei gezondheidsvoordelen opleveren. "Als je in een stad woont, regelmatig alcohol en koffie drinkt en bewerkt voedsel eet is het een prima voedingssupplement. De ingrediënten zijn behalve goed voor je immuunsysteem ook heilzaam voor een gezonde huid en haar. Een boost voor je innerlijk en uiterlijk dus," klinkt het bij een kruidenkenner. 

Verkrijgbaar in België
In Japan staat chlorella al een tijdje in de toplijst van superfoods, en eten ongeveer 7 miljoen mensen het dagelijks. Hoewel het een nog relatief onbekend product uit Azië is leert een korte googlesessie dat het poeder of de tabletten ook bij ons te verkrijgen zijn, in de betere natuurvoedingswinkel of online. Sleep jezelf uit die zetel, neem je computer erbij als dat nog lukt, en bestellen maar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik was 32 toen ik de liefde van mijn leven ontmoette. Maria was 92

Ik was 32 toen ik de liefde van mijn leven ontmoette. Maria was 92

http://static3.hln.be/static/photo/2015/8/15/9/20150329114445/media_xll_7595904.jpg

"Hoewel ze zestig jaar ouder was dan ik, vergat ik elke dag dat zij was wat andere  mensen 'oud' noemen". Acteur Gregor Collins was 32 toen hij schoorvoetend besloot bij te klussen als bejaardenhelper en de 92-jarige Maria Altmann ontmoette. Het was meteen grote liefde. "We waren romantisch verbonden, maar niet in de fysieke betekenins. We waren bovennatuurlijke geliefden", stelt COllins. Over Maria wordt een biopic gemaakt met Helen Mirren in de hoofdrol.

Collins in The Guardian: "Ik herinner me de eerste keer dat ik Maria ontmoette. Ze kwam met haar stroller de hoek om in haar huis. Plots stond daar een 92-jarige dame die de kamer rondkeek als een nieuwsgierig konijntje. Ze zag me en zei 'Jij moet Gregor zijn', met het zaligste Weense accent dat ik ooit had gehoord. Het was liefde bij die eerste zin, iets wat ik niet mogelijk achtte".

Elegant en kinderlijk
"Ik was toen 32 en acteur. Een vriend had me overhaald te gaan solliciteren voor een baantje als bejaardenhelper bij een zekere Maria Altmann. Ik vond het niet zo'n aantrekkelijk idee, maar ik ging toch en was best nerveus. Misschien wist ik diep vanbinnen dat er iets bijzonders stond te gebeuren".

"Ze droeg een kleurrijke zijden sjaal, een groene kashmieren trui en een witte broek. Ik had nog nooit zo'n elegante persoon gezien, en bovendien had ze iets kinderlijks. Ze was benieuwd naar alles. We gingen zitten en op slag voelde het alsof we de enige mensen in de kamer waren. Ze luisterde naar me. Niet met haar oren maar met haar hart. Die ochtend is mijn leven veranderd en neem het van me aan, niet elk meisje weet me te betoveren".

Magisch
"Drie jaar heb ik nog met haar mogen doorbrengen, het was de eerste echte liefde in mijn leven. Onze connectie was er meteen, alsof we elkaar in een eerder leven hadden ontmoet. Ondanks het leeftijdsverschil vergat ik elke dag dat ze was wat anderen 'oud' noemen. Maar we voelden ons allebei twintigers en dat zeiden we elkaar ook vaak. Het was magisch".

"Mijn vrienden hebben me gesteund en wilden Maria ook ontmoeten. Maar ik wilde haar niet aan iedereen voorstellen. Het voelde telkens als het voorstellen van mijn nieuwe vriendin, geheel met vlinders in de buik en alles. Het laatste wat ik wilde, was dat een vrouw met zoveel elegantie me zou zien met een bende idioten".

"In het begin was ik wel bang dat mensen onze ongewone band vreemd of ongepast zouden vinden, maar zo was het helemaal niet. Iedereen die onze relatie kende, begreep die ook en haar kinderen waren dankbaar dat hun moeder iemand als ik had die haar gelukkig maakte".

"Maria was alles voor me. Ik zei haar eens: 'Maria, jij lijkt wel een moeder, een grootmoeder en een vriendin voor me'. Ze antwoordde: 'En geen minnares?'. Daar konden we dan de hele dag om lachen. We bekeken elkaar op een romantische wijze, maar de liefde was niet fysiek. We waren zielsgenoten. Bovennatuurlijke geliefden, zo je wil".

Gevlucht voor nazi's
"In die drie jaar heeft Maria me binnengeleid in een nieuwe wereld van kunst, muziek en cultuur en onderhield ze me over haar jeugd bij de familie Bloch-Bauer in Wenen. Ze vertelde me hoe ze in 1938 met haar man vluchtte voor de nazi's, hoe ze naar Los Angeles kwamen in 1942 en hoe ze via een rechtszaak de schilderijen van Gustav Klimt terugkregen die de nazi's op haar oom hadden buitgemaakt. De anecdotes die ze me vertelde zaten vol details die je in geen enkel geschiedenisboek vindt"

Dankbaar en nederig

"Mijn relatie met Maria dwong me ook mezelf vragen te stellen over het leven, mijn dromen en mijn toekomst. Waarom hou ik zoveel van die vrouw? Waarom houdt zij van mij? Vooral met die laatste vraag worstelde ik. In mijn ogen deed ik niets om haar liefde te verdienen. Maar zei zag dingen in mij die ik nooit in mezelf had gezien. 'Jij bent zo elegant', zei ze telkens. Niemand had me ooit elegant genoemd, laat staan iemand die de verpersoonlijking van dat woord was".


"Maria overleed op 7 februari 2011. Ik was bij haar toen ze haar laatste adem uitblies. Op haar begrafenis zei haar dochter Margie me: 'Jij was de laatste grote liefde uit mijn moeders leven'. Dat luidop horen zeggen door een familielid deed me huilen van dankbaarheid en nederigheid". (br.hln)


» Reageer (0)
28-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezocht: street art-kunstenaars voor Rock Werchter

Gezocht: street art-kunstenaars voor Rock Werchter

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/7/3/20150328152317/media_xll_7594638.jpg

De provincie Vlaams-Brabant en Street Art Belgium zijn op zoek naar street art-kunstenaars voor het street art-project 'North West Walls' op Rock Werchter, waarvan kunstenaar Arne Quinze net als vorig jaar de curator is.

Uit de kandidaten wordt een selectie gemaakt die eerst een workshoptraject aangeboden krijgt door een team kunstenaars van Street Art Belgium.

De deelnemers maken ook kans om door Arne Quinze uitgekozen te worden om werk te tonen in het kunstproject 'North West Walls'. Dit is een permanente constructie van gestapelde zeecontainers die door street art-kunstenaars tot leven wordt gebracht en er jaar na jaar anders zal uitzien.

Voor de eerste editie vorig jaar nodigde Quinze de artiesten Jen Zie, Defo en ROA uit België uit, samen met Pichi & Avo uit Spanje en Martin Ron uit Argentinië.

Kandidaten dienen hun portfolio voor 15 april op te sturen naar hello@streetartbelgium.com. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder probeert olifantje 11 uur lang te redden

Moeder probeert olifantje 11 uur lang te redden

Klik op de foto om de video te bekijken


Een wanhopige olifant heeft onlangs 11 uur bij haar jong gewaakt nadat het in een waterput gevallen was. Ook de kudde bleef dichtbij, terwijl de moeder het kleintje op verschillende manieren probeerde te redden. Tevergeefs, tot enkele mensen in een nabijgelegen dorp haar kreten hoorden...

Het olifantje zou van ongeveer 21 uur tot 8 uur 's ochtends hebben vastgezeten, meldt de Daily Mail. De wanhopige moeder probeerde al die tijd haar jong in veiligheid te brengen: eerst met haar slurf en vervolgens met haar poten. Jammer genoeg had dit een averechts effect en zorgde ze er in paniek bijna voor dat het diertje stikte in de modder.

De reddingspoging kende gelukkig wel een goede afloop. Op beelden die gemaakt werden door Jitendra Tiwari, is immers te zien hoe heel wat dorpelingen 's ochtends naar de plek van het drama waren toegesneld. Ook de politie was naar verluidt aanwezig om het in goede banen te leiden.

Volgens Tiwari werd de moeder op afstand gehouden met takken van bananenplanten waardoor de dorpelingen tijd hadden om de weg naar haar kalf vrij te maken. En eens het pad was gegraven, kon de moeder haar jong met de slurf redden en ging de kudde weer op pad. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomeruur maakt ons week lang slechte chauffeurs

Zomeruur maakt ons week lang slechte chauffeurs

http://static2.hln.be/static/photo/2015/16/8/10/20150327234323/media_xll_7593670.jpg

Komende nacht ­stappen we weer over op het zomeruur. Dat bekent niet alleen een uurtje minder slaap, maar ook de hélft meer ongevallen op de baan. Oorzaken zijn de ochtendlijke duisternis én vermoeidheid.

Terwijl er in de laatste week van de wintertijd gemiddeld 40 ongevallen met gewonden per dag ­geteld worden, stijgt dat aantal in de eerste week van het zomeruur plots tot 61. Dit is al enkele jaren zo, maar voor het eerst legt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) nu ex­pliciet de link met de tijdswissel. "Op dit moment is het om 6 uur 's ochtends al helemaal klaar", zegt woordvoerder Koen Peeters. "Maar vanaf morgen is de duisternis pas rond 7 uur helemaal verdwenen. Bestuurders die pakweg om 6.30 uur naar hun werk vertrekken, moeten zich aan­passen aan die verminderde zichtbaarheid." En dat doen ze blijkbaar onvoldoende.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanavond gaat het licht een uurtje uit

Vanavond gaat het licht een uurtje uit

http://static0.hln.be/static/photo/2015/6/10/10/20150328110426/media_xll_7594420.jpg

Tijdens Earth Hour zetten om half negen vanavond miljoenen mensen wereldwijd het licht een uurtje uit als protest tegen de klimaatverandering.

Naar verwachting zullen honderden miljoenen mensen in zo'n 7000 steden wereldwijd vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur de verlichting uitschakelen. Daarbij zullen ook een paar van de bekendste gebouwen, zoals de Big Ben, Eiffeltoren, Empire State Building en het standbeeld 'Christus de Verlosser', in het donker komen te staan. Ook België doet mee: in ons land zullen onder meer het Brusselse stadhuis en de basiliek van Koekelberg hun lichten doven.

Earth Hour is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de aarde. De natuurorganisatie verwacht dit jaar een record aantal deelnemers. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, roept ook iedereen op om mee te doen. Volgens hem is het signaal dit jaar extra belangrijk omdat eind dit jaar een belangrijke klimaatconferentie in Parijs plaats zal vinden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk onthuld: waarom hipsters baarden dragen

Eindelijk onthuld: waarom hipsters baarden dragen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/8/12/3/20150327213241/media_xll_7593453.jpg

Een beetje hipster dat zichzelf au sérieux neemt, laat zijn gezichtsbeharing weelderig groeien. Hoe zelfzeker en eigenzinnig die hippe mannen ook (willen) overkomen, de diepere reden waarom ze een baard laten staan is minder stoer, volgens onderzoek aan de University of Western Australia. 

Volgens het onderzoek hebben mannen de neiging om hun baardhaar te laten staan als ze zich bedreigd voelen door andere mannen. Baarden zijn dan ook evolutionair gezien een krampachtige poging om agressief en dominant over te komen, concludeert een Australische universitair onderzoek. Schuilt er een bang en onzeker hartje in elke tegendraadse hipster?

De neusaap, de orang-oetan en de man met baard
De studie is gebaseerd op het gedrag van primaten, en onderzocht de hypothese of in grote gemeenschappen waar veel verschillende groepen samenleven, mannelijke primaten een soort van ostentatieve "versieringen" of  kenmerken ontwikkelden, zoals de wangen van orang-oetans of de lange neus van de neusaap. Er werd gezocht naar een gemeenschappelijke grond waarom apen dit soort kenmerken ontwikkelden.

Opvallende versieringen
De Australische onderzoekers bestudeerden 154 soorten primaten verspreid over 45 generaties. Ze ontdekten dat in grote gemeenschappen waar verschillende soorten samenleefden en er weinig plek was voor individuele erkenning, de mannen effectief vaker dit soort "versieringen" hadden zoals opvallende wangen of een grote neus. De onderzoekers suggereren dat die flamboyante versieringen een voordeel opleverden voor mannelijke primaten in complexe sociale samenlevingen. Ze zouden zich makkelijker kunnen verdedigen en agressiever en gevaarlijker overkomen. Competitie tussen mannelijke primaten onderling zou overigens nog een sterkere reden zijn voor de ontwikkeling van die kenmerken dan het versieren van een vrouwtje.

Hipsters in de complexe samenleving
Deze conclusie zou kunnen verklaren waarom mannen in een grote stad de behoefte voelen om te concurreren met andere mannen door een baard te laten staan. "Wanneer je in een kleine groep leeft waar iedereen elkaar kent, is er geen behoefte om je kwaliteiten en talenten in de verf te zetten met versieringen," verklaren de onderzoekers. "In grote, complexe groepen waar individuen omringd worden door vreemden, gaan we op zoek naar een manier om onze sterktes in de verf te zetten." Een baard dus, om ons te onderscheiden van de andere mannen in de grote boze wereld. Mannen met baarden lijken agressiever en dominanter, ookal zijn ze dat misschien niet.

Baarden, tatoeages en juwelen
"In het geval van mensen, gelden ook tatoeages, juwelen en opvallende kledij als manieren om boven de middenmoot uit te stijgen," voegt de onderzoeker eraan toe. Wie een hipster met baard, tatoeages én opvallende kettingen tegenkomt, weet voortaan waar hij aan toe is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eurythmics - Love Is A Stranger

Eurythmics - Love Is A Stranger

Klik op de foto om ze te beluisteren


Eurythmics (vaak maar onterecht The Eurythmics genoemd) is een in de jaren 80 zeer succesvol Brits synth pop-duo bestaande uit Annie Lennox en Dave Stewart.

Lennox (een student aan de Royal Academy of Music in Londen) en Stewart ontmoetten elkaar aan het eind van de jaren zeventig. Al snel kregen ze een verhouding en richtten ze de groep The Catch op, samen met Pete Coombes. In 1979 werd The Catch omgedoopt tot The Tourists. De groep scoorde enkele hits in Groot-Brittannië, waaronder een cover van Dusty Springfields I Only Want to Be With You. Slechte kritieken en spanningen binnen de groep leidden tot een split van de Tourists in 1980.

In 1980 ging de relatie tussen Stewart en Lennox over, maar ze besloten als muzikaal duo verder te gaan onder de naam 'Eurythmics'. Hun debuutalbum In the garden uit 1981 werd door critici goed ontvangen, maar verkocht slecht.» Reageer (0)
27-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zen in het museum: volg yogales tussen de schilderijen in KMSK Brussel

Zen in het museum: volg yogales tussen de schilderijen in KMSK Brussel

http://static3.hln.be/static/photo/2015/9/3/5/20150327151922/media_xll_7592390.jpg

Het is weer eens iets anders, yogalessen volgen tussen impossante kunstwerken in een museumzaal. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel kan je jouw yogamatje uitspreiden tussen de werken van Gao Xingjian, een Franse kunstenaar met Chinese roots.

De link tussen yoga en schilderkunst is niet zo gek: beide ontspanningsvormen stemmen deelnemers tot nadenken, een moment van zelfreflectie of overpeinzing. Het uitgangspunt van deze yogasessies is om kunst niet alleen te zien, maar ook te beleven. Een kruisbestuiving tussen kunst en yoga, die leidt tot een totaalbeleving van ontspanning en reflectie.

Westerse versus Oosterse wereld
De yogalessen vinden één keer per maand plaats tussen de schilderijen van Gao Xingjian, een Franse kunstenaar van Chinese afkomst. Met zijn werk probeert hij bruggen te slaan tussen de Westerse een Oosterse wereld, waardoor zijn schilderijen de perfecte achtergrond vormen voor de maandelijkse yogasessies. Zo schildert hij met Oost-Indische inkt, maar wel op een doek in plaats van op het gebruikelijke rijstpapier. In de yogazaal bevind je je tussen zes indrukwekkende zwart-witwerken van de kunstenaar. 

Ook voor dummies
Wie denkt dat deze yogavorm zijn petje te boven gaat, hoeft niet bang te zijn. De sessies zijn toegankelijk voor zowel gevorderden als beginners vanaf 18 jaar. Ervaring is niet vereist, wel een mondje Engels, want de cursus wordt in het Engels gegeven. Dat er een markt is voor deze totaalbeleving blijkt uit de populariteit van de inschrijvingen: de eerste sessies zijn al uitverkocht, waardoor het museum extra sessies heeft ingelast. Snel zijn is dus de boodschap.

De sessies vinden elke laatste vrijdag van de maand plaats, van 12u15 tot 13u15. €6/€8 per sessie, reserveren verplicht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom is je kind zo van slag door het zomeruur

Daarom is je kind zo van slag door het zomeruur

http://static3.hln.be/static/photo/2015/9/6/14/20150327114552/media_xll_7591934.jpg

Dit weekend is het weer zover. In de nacht van zaterdag op zondag draait de klok vooruit, en verliezen we een uur slaap. Een tikkeltje pijnlijk voor volwassenen, maar voor de meeste kinderen een regelrechte ramp. Zo loods jij jouw kind door de verandering naar het zomeruur.

Laat ons eerlijk zijn: de verandering naar het zomeruur is voor niemand een lachertje. Toch zijn het onze kinderen die er het meeste last van hebben. "Jonge kinderen hebben nu eenmaal meer slaap nodig en kunnen een slaapgebrek minder goed aan dan volwassenen", aldus Daniel Lewin, een Amerikaanse slaapdeskundige. "Zelfs een uurtje minder slapen kan de gemoedstoestand van een kind al grondig beïnvloeden. Het kan een effect hebben op de aandachtspanne van het kind en op zijn of haar eetlust."

Gelukkig is er ook goed nieuws. Je kan het namelijk makkelijker maken voor je kind om de overgang naar zomertijd zonder problemen door te komen dankzij deze tips.

1. Babystapjes
Wat je vooral niet moet doen is de klok een uur vooruit draaien en verwachten dat je kind het niet merkt. Kinderen hebben immers tijd nodig om zich aan te passen aan de plotse overgang naar een uur minder slaap. Ideaal is om vier dagen voor de overgang naar zomertijd te beginnen met je kind een kwartiertje vroeger te laten opstaan en gaan slapen. Voeg telkens een extra kwartiertje toe, tot je na vier dagen aan een uur komt. Hier niet optijd mee begonnen? Dan kan je dit ook na de switch toepassen. "Door het stap voor stap aan te pakken krijgt het lichaam van je kind niet zo'n plotse shock als wanneer je verwacht dat je kind gewoon een uur eerder in bed kruipt na de verandering naar het zomeruur."

2. Controleer het licht
Melatonine is een hormoon dat je interne klok helpt reguleren. De productie ervan verhoogt 's avonds, wanneer het donker begint te worden. Hierdoor word je slaperig. De productie van melatonine stopt weer wanneer het compleet donker is, wat er op z'n beurt weer voor zorgt dat je wakkerder en alerter wordt. Het zomeruur zorgt ervoor dat die natuurlijke productie een beetje in de war raakt. Kinderen gaan bovendien helemaal niet graag naar bed wanneer het buiten nog licht is. Dim dus een halfuurtje voor bedtijd alle lichten in huis, en zet alle elektronische apparaten zoals televisie en tablet uit. Die kunnen immers de kwaliteit van de slaap van je kind negatief beïnvloeden. Probeer je kind 's ochtends dan weer zo snel mogelijk in het licht te zetten. Natuurlijk zonlicht is daarvoor natuurlijk nog het beste. Staat het weer het toe, dan ontbijt je best buiten of vraag je je kind of hij of zij wil helpen met het uitlaten van de hond. Als buitengaan geen optie is, zorg er dan voor dat de verlichting in huis aan staat.

3. Hou je aan een bepaalde routine
Bij de overgang naar zomertijd is het nog belangrijker dan anders om je als ouder aan een vaste slaaproutine te houden. "Vooral bij jongere kinderen is dit essentieel", aldus dr. Lewin. "Een routine helpt bij het creëren van een krachtig slaapsignaal. Onafhankelijk van het uur of het buitenlicht krijgen kinderen door de bedtijd-routine de boodschap dat het echt tijd is om naar bed te gaan."

4. Zorg ervoor dat je kinderen op voorhand al genoeg slapen
Zorg er in de laatste dagen voor de verandering naar zomertijd voor dat je kinderen zeker genoeg slapen. "De overschakeling naar zomertijd maken terwijl ze goed uitgerust zijn is een enorme hulp voor kleine kinderen", aldus dr. Lewin. "Het maakt hen minder prikkelbaar, waardoor ze ook makkelijker op een ander uur in slaap zullen vallen."

5. Geen stress
Maak je vooral niet druk als de aanpassing naar zomertijd alsnog problematisch verloopt. Gun je kind tijd om de overgang te maken op zijn of haar eigen tempo. Stel je ook begrijpend op als je kind zich lastiger gedraagt dan normaal. Een slaapgebrek heeft immers verstrekkende gevolgen op het humeur. Het goede nieuws: het komt vanzelf weer goed, als je het tijd geeft. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier minder calorierijk dan gedacht: brouwers willen voedingswaarde op etiket

Bier minder calorierijk dan gedacht: brouwers willen voedingswaarde op etiket

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/2/6/20150326220236/media_xll_7590621.jpg

De Europese brouwers willen de voedingswaarden en ingrediënten van hun bieren op het etiket plaatsen. Zo willen ze hun gerstenat onderscheiden van wijn en andere alcoholische dranken die volgens de brouwers meer calorieën tellen. Dat meldt de koepelorganisatie 'The Brewers of Europe' vandaag.

Het gaat om een vrijwillig engagement van de brouwers. De bedrijven zullen de bewuste informatie geleidelijk leveren, op hun websites of op de etiketten van de flesjes. Die vier belangrijkste Europese biergroepen - AB InBev, Carlsberg, Heineken en SABMiller - steunen het initiatief. Verdere details of een tijdspanne zijn er evenwel niet.

The Brewers of Europe menen zich te mogen beklagen dat ze de perceptie tegen zich hebben, omdat bier minder calorierijk is dan gedacht. Waarop de Europese federatie van de producenten van sterke drank, spiritsEUROPE, zeer verontwaardigd reageerde omdat de biercollega's de calorieën per 100 milliliter drank vergelijken. Of hoe de consumptie van 100 milliliter bier niet  in diezelfde mate naar het hoofd stijgt dan pakweg 100 milliliter whisky.

Onder druk van de lobbymachine kende Europa eerder een uitzondering toe aan alcoholische dranken voor de weergave van de voedingswaarde. De Europese Commissie onderzoekt echter of deze uitzondering al dan niet behouden moet blijven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom uitslapers wél even productief zijn als ochtendmensen

Waarom uitslapers wél even productief zijn als ochtendmensen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/8/1/20150326160533/media_xll_7589896.jpg

Geeft opstaan voor 9 uur jou de rillingen? Geniet je liever nog een paar uurtjes van de warmte van je teergeliefde bed dan dat je op tijd opstaat om van de productieve ochtenduurtjes te genieten? Je hebt volledig gelijk, want uitslapers zijn namelijk even productief als ochtendmensen, alleen het tijdstip verschilt.

Ja, je slaapt inderdaad door het ochtendgloren, ook wel de uren die voor de meeste ochtendmensen het productiefst zijn, maar voor nachtuilen maakt dit eigenlijk helemaal niet uit. Integendeel, zij hebben hun productiefste uren pas laat in de avond. Dat komt omdat de afscheiding van melatonine (een hormoon dat het lichaam het signaal geeft om zich voor te bereiden op de nacht) pas laat op gang komt, waardoor ze makkelijker wakker (en productief) blijven tot 's avonds laat.

Dat wil echter niet zeggen dat je zomaar minder hoeft te slapen. Het menselijk lichaam heeft immers ongeveer zeven tot acht uur slaap nodig om tijdens de dag geconcentreerd te blijven. En néé, koffie is geen vervangmiddel voor slaap. Helaas. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schattig, maar helaas ook bedreigd: het magische konijn

Schattig, maar helaas ook bedreigd: het 'magische konijn'

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Meer dan twintig jaar was het geleden dat dit schattige diertje nog gespot werd. De ili pika, die in het Tiensjangebergte in het noordwesten van China leeft, is nog zeldzamer dan de panda. "De soort kan elk moment verdwijnen", zegt natuurbeschermer Li Weidong, de man die er hoog in de bergen recent een aantrof.

Li is ook de onderzoeker die de ili pika, soms ook wel het 'magische konijn' genoemd, in 1983 voor het eerst ontdekte én hem voor het laatst zag in de jaren 90. "Op de plaatsen waar ze vroeger leefden, zijn ze niet meer te vinden", zegt hij.

Wetenschappers schatten dat er nog minder dan duizend exemplaren van de diersoort leven. Exacte cijfers zijn echter moeilijk te bepalen, omdat er weinig geweten is over de zeldzame ili pika. Zeker is dat het een dagdier is. Het is dus geen goed teken dat er meer dan twintig jaar lang geen enkel exemplaar gezien is.

Deels kan dat verklaard worden door hun afgelegen habitat. Zoals veel pikasoorten, een groep zoogdieren verwant aan konijnen en hazen, leeft de ili pika op grote hoogten. Het dier is gevoelig voor warmere temperaturen en wordt door de klimaatverandering naar steeds grotere hoogten gedreven.

Er is op dit moment geen enkele organisatie die zich bezighoudt met de bescherming van de ili pika, ondanks Li's inspanningen om de aandacht te vestigen op de hachelijke situatie van het schattige dier. "Ik ben bijna 60", zegt hij, "en binnenkort kan ik de bergen niet meer beklimmen. Ik hoop dus dat er snel een organisatie opstaat die de ili pika bestudeert en beschermt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote Magritte-tentoonstelling opent in Tokio

Grote Magritte-tentoonstelling opent in Tokio

http://static2.hln.be/static/photo/2015/0/8/2/20150325220958/media_xll_7587992.jpg

In het National Art Center van Tokio (Japan) is woensdag een grote tentoonstelling geopend met werk van Magritte. Dat melden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in een mededeling. De expo verzamelt meer dan 130 werken van de Belgische surrealistische kunstenaar en is daarmee "een van de grootste tentoonstellingen ooit over hem in Japan".

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België werkten mee aan het project, dat meer dan zestig schilderijen telt uit het Magritte-museum. Dezelfde tentoonstelling trekt vanaf 11 juli ook naar Kyoto, zo is te lezen in de mededeling.

De expositie telt meer dan 130 werken die geleend zijn van grote internationale musea en privéverzamelingen over de hele wereld. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wijzen er ook op dat er werken worden tentoongesteld die zelden geëxposeerd worden.

De openingsdag van de tentoonstelling trok in Tokio zowat 3.000 gegadigden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleuter (3,5) blijft 5 uur achter op verlaten schoolbus

Kleuter (3,5) blijft 5 uur achter op verlaten schoolbus

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/3/11/20150327041551/media_xll_7591166.jpg

Een jongetje van 3,5 uit het West-Vlaamse Gistel is vijf uur lang achtergebleven op een verlaten schoolbus. "Gelukkig is Loannis fan van bussen", zegt zijn papa. Loannis Deconinck was woensdagmiddag door de bus opgepikt op zijn school en zou vervolgens naar de buitenschoolse kinderopvang gebracht worden. Maar tijdens de korte rit viel de kleuter in slaap en gleed van z'n zetel af. Daardoor merkte de chauffeur hem niet op toen de andere kinderen afstapten én toen hij korte tijd later zijn bus achterliet in de stelplaats. Door een misverstand werd Loannis' afwezigheid ook in de kinderopvang niet vastgesteld. En dus bleef het kind helemaal alleen achter. Gelukkig brachten zijn teddybeer en boterhammetjes soelaas.

Pas in de vooravond werd Loannis opgemerkt door enkele volleybalsters die voorbij liepen -ongeveer op hetzelfde tijdstip dat zijn ouders hem wilden ophalen in de opvang en tot hun grote schrik vaststelden dat hun jongen daar nooit gearriveerd was. "Gelukkig is dit niet op een warme zomerdag gebeurd", zeggen zijn vader en moeder. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruce Willis - Devil Woman

Bruce Willis - Devil Woman

Klik op de foto om hem te beluisteren

Bruce Willis (Idar-Oberstein (Rijnland-Palts), 19 maart 1955) is een Amerikaans acteur, producent en zanger.» Reageer (0)
26-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote kans op besmetting door teken

Grote kans op besmetting door teken

http://static2.hln.be/static/photo/2015/0/15/6/20150326094902/media_xll_7588866.jpg

De kans op besmetting door teken neemt toe. Dat zegt Maxime Madder van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), die onderzoek doet naar de kleine parasieten. Het aantal teken is de afgelopen jaren enorm gestegen, onder meer door de zachte winters.

Canvas toont vanavond in 'Panorama' hoe Maxime Madder teken vangt in de natuur en in zijn labo onderzoekt of ze besmet zijn. Teken kunnen onder andere de ziekte van Lyme veroorzaken. Het risico op besmetting is redelijk hoog, stelt Madder.

"Er zijn twee tot drie keer zoveel teken als tien jaar geleden", legt hij uit in de 'Panorama'-reportage. "Dat heeft meerdere redenen. Door de klimaatopwarming vormen de bomen meer vruchten, die dienen als voedsel voor de gastheren van de teek." Teken voeden zich met het bloed van hun gastheer. Meer vruchten betekent meer gastheren voor tekenlarven, zoals muizen en andere knaagdieren.

"Daarnaast is het aantal reeën en everzwijnen de afgelopen decennia enorm toegenomen", zegt Madder. "Die zijn dan weer de ideale gastheer voor volwassen teken."

Bovendien waren de afgelopen winters vrij warm, waardoor de teken zich langer konden ontwikkelen. "Tegelijk is de infectiegraad stabiel gebleven, maar omdat het aantal teken enorm is toegenomen, is het risico op besmetting dus redelijk hoog."

Teken komen in actie wanneer de temperatuur boven de tien graden Celsius klimt. "We vinden teken vanaf de vroege lente", zegt hij. "Net voor de zomer krijgen we een piek. In de zomer vinden we minder teken, omdat het dan droog en warm is. Een tweede piek volgt in het najaar, tot de temperaturen weer onder de tien graden zakt."

Teken zijn vooral te vinden op (vochtige) plaatsen met veel begroeiing. Trekt u er graag op uit in de natuur, dan kan u zich het best beschermen door gepaste kleding te dragen. Een tip van Marc Coosemans van het ITG: "Draag bij voorkeur een lange broek en kousen over de pijpen. Als dat niet mogelijk is, moet je na de wandeling een goede inspectie doen van de hele huidoppervlakte, ook in de lies."

Vindt u een teek, dan moet u die zo snel mogelijk verwijderen. "Maar doe dat niet met alcohol, ether of een sigaret want dan spuwt de teek al zijn kiemen in het lichaam." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwerfhond 'adopteert' pasgeboren katje en weigert het diertje achter te laten

Zwerfhond 'adopteert' pasgeboren katje en weigert het diertje achter te laten

http://static1.hln.be/static/photo/2015/9/15/7/20150325223110/media_xll_7587982.jpg

Het was een onverwachte ontdekking voor medewerkers van een dierenorganisatie in Texas, toen ze vorige week een pitbull aantroffen die een hulpeloos katje in leven hield met haar melk. Het aparte duo werd langs de kant van de weg gevonden en meteen naar de dierenkliniek gebracht, waar ze nog steeds onafscheidelijk zijn.

Aanvankelijk leek het alsof de hond een pupje bij zich had, maar niets was minder waar: het teefje had een kitten van pas enkele dagen oud gered. Dierenarts Rick Hamlin in Dallas, kon zijn ogen niet geloven: "In mijn 28-jarige carrière heb ik zoiets nog nooit gezien", vertelde hij aan website The Dodo.

Hond en kat stellen het naar verluidt goed, maar de redding kwam maar net op tijd volgens de man. Hij stelde immers vast dat de adoptiemoeder geen melk meer produceerde waarna het katje meteen een papfles toegestopt kreeg. Al liet de pitbull duidelijk weten dat dit niet zonder haar aanwezigheid zou gebeuren en hield de kitten voortdurend vast. Het was volgens de dierenarts dan ook overduidelijk dat de viervoeter hard gewerkt had om de kleine kat in leven te houden. "Als ze niet genoeg melk had gekregen, zou ze het niet hebben overleefd", klinkt het.  

Onafscheidelijk
Hoe de twee elkaar gevonden hebben op straat blijft een mysterie en vooral een gelukkig toeval. De pitbull had waarschijnlijk een nestje puppy's verloren, toen ze zich over de kitten ontfermde. Ze zijn intussen praktisch onafscheidelijk en het personeel van de kliniek heeft hen dan ook in dezelfde kooi gestoken. Anders begint de hond meteen te huilen. "De band tussen deze pitbull en kat is gewoon fantastisch. Ze wast het katje, likt het en ze knuffelen samen", aldus Hamlin. "Het gaat heel goed met hen."

Van zodra het katje sterk genoeg is, hoopt de kliniek dan ook een nieuwe thuis te vinden voor de twee. Eentje waar ze samen terechtkunnen. "Ze hebben al genoeg meegemaakt, we mogen hen niet scheiden", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit de ultieme selfie tip?

Is dit de ultieme selfie tip?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/18/11/8/20150326061937/media_xll_7587383.jpg

De linkerkant van je gezicht is de meest aantrekkelijke kant, dat toont onderzoek van de Amerikaanse Wake Forest University aan. Hoewel de meerderheid van de proefpersonen hun eigen rechterkant prefereerden, vonden ze bij anderen de linkerzijde van het gezicht unaniem mooier. Een simpele draai naar links zorgt er dus voor dat je altijd goede selfies neemt. Halleluja.

Onderzoekers van de Amerikaanse Wake Forest University waren benieuwd naar het fenomeen dat mensen vaak één kant van hun gezicht mooier vinden. Daarom vroegen ze aan 1000 deelnemers om verschillende portretfoto's te beoordelen. Daaruit bleek dat de linkerzijde van gezichten als aangenamer en aantrekkelijker wordt beschouwd. De onderzoekers lieten originele foto's zien, maar ook gespiegelde foto's, waarop de linkerzijde dus de rechterzijde leek te zijn. Maar ook dat maakte geen verschil in het verdict van de proefpersonen.

De spieren in het gezicht kunnen heel wat verschillende emoties laten zien. Volgens de onderzoekers is de rechterzijde van de hersenen gekoppeld aan emoties, terwijl de linkerkant het gezicht regelt. Dit betekent dat de linkerkant van het gezicht meer emoties toont wat anderen prettiger vinden om naar te kijken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wouter Hamel - Don't Ask

Wouter Hamel - Don't Ask

Klik op de foto om hem te beluisteren
Wouter Hamel (Den Haag, 19 mei 1977) is een Nederlands popartiest.


Hamel studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 'Lichte Muziek en Zang' en hield zijn eindexamenconcert in 2001. Na het winnen van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours[1] in 2005 was hij te zien op televisie in verschillende programma's, onder andere in Barend & Van Dorp, Mooi! Weer De Leeuw, De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.

Hamel kwam in contact met platenmaatschappij Dox Records en producent Tim van Berkenstein (Benny Sings) en in 2007 lag zijn eerste album in de winkels: HAMEL. Dit album won de Essent Awards, De Eerste Prijs en de Zilveren Harp. In november van 2007 kwam het album ook in Japan uit. Het jaar erop toerde Hamel met zijn band door Japan.

In februari 2008 ontving Hamel een gouden plaat voor het album, dat ook in Korea werd uitgebracht.

Eind 2008, na de radiohit As Long as We're In Love, twee clubtours en een optreden in De Kuip als voorprogramma voor Doe Maar, werkten Hamel en band aan de cd 'Nobody's Tune'. Deze kwam in 2009 uit.

Op maandag 1 juni 2009 ontving hij in het programma Knevel en van den Brink een Gouden Plaat (15.000 verkochte CD's) voor 'Nobody's Tune'
» Reageer (0)
25-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 gezondheidsvoordelen van kaneel en honing in je thee

7 gezondheidsvoordelen van kaneel en honing in je thee

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/1/13/20150325132634/media_xll_7586608.jpg

Til het niveau van je tas thee de hoogte in door er honing en kaneel aan toe te voegen. Niet alleen erg lekker, je krijgt er naast de smaak ook nog deze 7 gezondheidsvoordelen bij.

Immuniteitsboost
Thee is hoedanook een verstandig drankje bij een sluimerend hoestje of een nakende verkoudheid. Combineer kaneel met honing in je warme kop, en jouw natuurlijke afweersysteem schakelt een versnelling hoger. Kaneel bezit antibacteriële eigenschappen die veel ademhalings- en darminfecties kunnen tegengaan. Honing bestrijdt dan weer de groei van bacteriën die onder meer verkoudheid en griep veroorzaken.

Cholesterolverlagend
Als je op regelmatige basis honing en kaneel in kleine dosissen consumeert, kan je de hoeveelheden slechte cholesterol in je lijf verlagen. De combinatie van de twee ingrediënten gaat verstopte aders te lijf, waarmee het risico op een hartaanval verkleint. In combinatie met een gezonde levensstijl, uiteraard, wonderen hoef je ook niet uit het niets te verwachten.

Natuurlijk middel tegen blaasontsteking
Niets zo vervelend als een blaasontstekiung, maar voor je naar de apotheek rent kan je het eerst zelf proberen verhelpen met... inderdaad, een honing-kaneelcombinatie. Beide voedingsmiddelen bezitten antibacteriële eigenschappen die een blaasonsteking de kop kunnen indrukken.

Snelle hoestremedie
De gedroomde combinatie van honing en kaneel werkt efficiënt als een natuurlijk middel tegen een vervelende hoest. Slijmen raken opgelost als je beiden mee in je tas thee dropt, waardoor je hoest ook vermindert.

Gebalanceerde bloedsuikerspiegel
Kaneel en honing op het menu zetten helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Kaneel houdt het insulineniveau in het bloed onder controle. Het voordeel van zo'n evenwichtige bloedsuikerspiegel is dat je minder trek hebt in vette en zoete dingen, en ook de kans om diabetes te ontwikkelen neemt af.

Help je spijsvertering een handje
Een kaneel-honingcombinatie verwijdert gifstoffen uit de dikke darm. Honing bezit eigenschappen die de darmflora ten goede komt, doordat het zoete goedje vrije radicalen stopt. Kaneel helpt geruisloos, doordat het kruid ervoor zorgt dat er minder gasvorming in de darmen is.

SOS slechte adem
Niet zo gek dat er kauwgom met kaneelsmaak op de markt is, want kaneel en honing helpen tegen een slechte adem. Ook voor dit lichamelijke ongemak komen de antibacteriële eigenschappen van beide voedinsgmiddelen van pas. De geurtjes na het eten van ui en look die wel eens durven ontstaan, kan je snel bestrijden met de honing-kaneelcombinatie.

Geen theedrinker? Smokkel wat honing en kaneel in je smoothies, yoghurt of op een sneetje brood. Even lekker en evenveel voordelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wassen we ons haar al ons hele leven verkeerd?

Wassen we ons haar al ons hele leven verkeerd?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/8/13/20150325081434/media_xll_7585918.jpg

Wie nog in de douche moet springen leest beter eerst even dit. Want we wassen ons haar al ons hele leven verkeerd, volgens professionele haarstylisten en kappers. Shampoo op de haarpunten en droogwrijven met een handdoek? Dat is vragen om een bad hair day, klinkt het bij de professionals.

Hoe moeilijk kan het zijn om je haar te wassen, we doen het allemaal toch een paar keer per week? Shampoo erin, spoelen, droogwrijven met een handdoek, kammen en desgewenst droogblazen, klaar. Fout gedacht. In dit banale stappenplan wordt de ene fout na de andere gemaakt, en je haar zal hier niet bepaald blij van worden...
Ooit al eens afgevraagd waarom je jouw kapsel nooit zo krijgt als wanneer je net van de kapper komt? Hier komt het antwoord. Professionele haarstylisten en kappers laten ons kennismaken met de wondere wijde wereld van het haarwassen.

Shampoo doe je zo
Een budgetvriendelijke tip voor wie zweert bij dure shampoos: op je haarpunten hoef je geen shampoo aan te brengen. Wie het haar op zijn schedel van shampoo voorziet en het daarna uitspoelt, reinigt ook automatisch de punten. Zo worden die punten minder snel droog en stug.
Dat wil niet zeggen dat je het haar op de schedel extra hard moet proper schrobben, integendeel. Hoe meer je schrobt op het hoofd bij het aanbrengen van shampoo, hoe vetter je haar wordt. Te hard schrobben zorgt ervoor dat er olie vrijkomt op je hoofdhuid die je haar net vet maakt. Zachtjes inmasseren dus, en zeker niet te veel shampoo gebruiken.

Spoelen, spoelen, spoelen
Neem dubbel zoveel tijd om je haar te spoelen dan dat je de shampoo of conditioner hebt aangebracht. Alle zeepresten grondig verwijderen is heel belangrijk voor een fris kapsel. Wie heet water gebruikt omdat hij of zij denkt dat dit beter "reinigt", is eraan voor de moeite. Te warm water stimuleert de klieren die vet produceren op de hoofdhuid, en dat willen we vermijden met versgewassen haar. Gebruik lauw water of - voor de durvers - koud water, dat laat je haar extra glanzen.

Ruw handdoekdrogen verboden
All haarstylisten zijn het erover eens: gebruik geen handdoek om je haren droog te wrijven. Door de wrijving kan je de opperhoofdhuid beschadigen, wat je een duffe en futloze coupe bezorgt. Dep in plaats daarvan voorzichtig je haren droog. Zachtjes met de handen draaien aan de punten van je haar om het overtollige water uit te "wringen" kan dan weer wel.

Kammen in de douche
Je haar kammen of borstelen nadat je uit de douche komt is volgens kenners een echte hair crime. Nat haar kammen is vragen om problemen. Wie, eens opgedroogd, zijn weg niet meer vindt door de knopen van zijn haar, kan het wel nat onder de douche kammen, terwijl de conditioner erin trekt. Ook een kambeurt vlak voor je in de douche gaat is een aanrader, omdat je zo knopen en oude haren verwijdert die je niet wil meenemen in je frisgewassen, stralende kapsel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie glazen per dag kan leverkanker veroorzaken

Drie glazen per dag kan leverkanker veroorzaken

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/16/13/20150325101943/media_xll_7586113.jpg

Een nieuwe internationale studie waarschuwt dat de dagelijkse consumptie van drie alcoholische drankjes kan volstaan om leverkanker te krijgen.

Volgens het World Cancer Research Fund kan één op de vier gevallen van leverkanker voorkomen worden door gematigd drinken en het aanhouden van een gezond gewicht.

Koffie dan weer goed
Er is volgens de onderzoekers "overtuigend bewijs" dat het nuttigen van 5 tot 6 eenheden alcohol (wat overeenkomt met drie standaard glazen wijn van 175 ml) het risico op leverkanker aanzienlijk verhoogt. Daarentegen hebben de onderzoekers aanwijzingen dat het drinken van koffie het risico op de ziekte kan verminderen. Sommige studies stellen dat elke kop koffie die je dagelijks drinkt het risico op leverkanker met 14 procent doet dalen.

Het nieuwe onderzoek nam 34 studies onder de loep die samen 8,2 miljoen mensen vertegenwoordigden waarvan er 24.500 leverkanker hadden. De impact van gewicht, alcohol en koffie was het duidelijkst. Maar volgens de onderzoekers waren er ook "intrigerende indicaties" dat het regelmatig eten van vis en regelmatige lichaamsbeweging ook de kans op leverkanker doen dalen.

1 glaasje voor vrouwen, 2 voor mannen
De precieze oorzaak van leverkanker is niet bekend, maar de meeste gevallen worden in verband gebracht met beschadiging van de lever. De zogenaamde cirrose wordt veroorzaakt door langdurig overmatig drankgebruik of de virale infecties hepatitis B en hepatitis C.

Ook zwaarlijvigheid en ongezonde eetgewoontes kunnen het risico op leverkanker verhogen. De onderzoekers raden vrouwen aan het risico op leverkanker te verminderen door niet meer dan één drankje per dag te nuttigen, mannen mogen er twee drinken.

Kritiek
Andere experts hebben kritiek op de conclusies van de studie. Professor David Spiegelhalter van de universiteit van Cambridge noemt de stelling dat drie drankjes per dag tot leverkanker kan leiden "misleidend en sensatiezuchtig". "Drie drankjes per dag kunnen dan misschien leverkanker veroorzaken, het is wel heel onwaarschijnlijk", aldus Spiegelhalter. Volgens hem toont de studie aan dat wie een hele fles wijn per dag drinkt 10 procent meer kans heeft leverkanker te krijgen dan iemand die slechts tweederde van de fles per dag drinkt. "Leverkanker is vreemd: ongeveer 1 op 100 mannen en 1 op 200 vrouwen krijgen het. Als je al veel drinkt, en vervolgens nog meer begint te drinken, wordt het risico niet veel groter". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit de traagste achtervolging ooit?

Is dit de traagste achtervolging ooit?

Klik op de foto om de video te bekijken

Bij een achtervolgingsvideo denken we meteen aan spectaculaire politieachtervolgingen tegen hoge snelheden, maar het kan ook anders. Dat bewijst deze enorme schildpad op de Seychellen, wanneer hij de achtervolging inzet op Paul Rose van National Geographic.

Rose leidt voor National Geographic een expeditie die onder meer de Seychellen aandoet. Daar ontdekten ze een koppel reuzenschildpadden dat aan het paren was. Het mannetje was echter niet blij met het ongewenst bezoek en zette de achtervolging in op Paul Rose en de cameraman.

Het zorgde voor een achtervolging in slow motion, want schildpadden zijn niet voor niets bekend als één van de traagste dieren ter wereld. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door nazi's geroofde El Greco terug bij rechtmatige eigenaars

Door nazi's geroofde El Greco terug bij rechtmatige eigenaars

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/3/3/20150324144402/media_xll_7583958.jpg

Een waardevol olieverfschilderij van de renaissancekunstenaar El Greco (1541-1614), dat de nazi's ooit roofden van een joodse familie in Oostenrijk, is naar zijn rechtmatige eigenaars teruggekeerd. De erven van de bankier en industrieel Julius Priester (1870-1954) kregen het 'Portret van een Edelman' terug van een Londense galerie.

Dat werd vandaag meegedeeld door de organisatie Commission for Looted Art in Europe, die de familie vertegenwoordigde. De galerie had het geroofde doek in 2010 gekocht.

"Het gaat om een vroeg werk van El Greco", zei voorzitter Anne Webber van de Commission for Looted Art. De waarde kon destijds niet becijferd worden. Ter vergelijking: het doek 'De Heilige Dominicus in gebed' van El Greco uit een Duitse verzameling haalde bij een veiling in Londen een recordbedrag van 9,15 miljoen pond (ongeveer 10,8 miljoen euro).

Privé-verzameling

De Weense industrieel Priester was in maart 1938 voor de nazi's uit Wenen naar Mexico gevlucht, waar hij de holocaust overleefde. In 1944 nam de Gestapo het doek en de hele kunstverzameling van Priester in een Weense opslagplaats in beslag. Onmiddellijk na het einde van de Tweede Wereldoorlog begon Priester een zoektocht naar zijn verdwenen verzameling. Volgens Webber ontbreken er van de 50 doeken vandaag nog steeds 21, waaronder werken van Oude Meesters zoals Rubens en Van Dyk. Een doek hangt volgens Webber in een museum in Italië.

In de loop van de jaren bleek dat het 99 op 83,5 centimeter grote 'Portret van een Edelman' van El Greco in 1951 vanuit Wenen aan een kunsthandelaar in New York werd verkocht. Die verkocht het op zijn beurt aan een collega en die dan weer aan een bekende Londense kunsthandelaar, waardoor het in 2003 tijdelijk in een Zwitserse privé-verzameling terechtkwam. In juni 2014 werd het in New York te koop aangeboden, waarop de Commission for Looted Art haar aanspraak liet gelden.

Tweemaal tentoongesteld

Decennialang had de familie steeds weer geprobeerd de handelaars te contacteren, die het doek telkens een tijdlang in hun bezit hadden, maar steeds zonder resultaat, zei Webber. "Het verhaal over de inbeslagname en de handel in dit doek over een periode van meer dan 60 jaar toont aan in welke omvang de kunsthandel betrokken was bij het van de hand doen van nazi-roofkunst en hoe moeilijk het voor de onteigenden is om hun bezit ondanks de confrontatie met de buitenwereld te vinden en terug te krijgen."

Tweemaal werd het doek in Europa zelfs tentoongesteld met de wetenschap dat het om nazi-roofkunst ging. (br.hln)


» Reageer (0)
24-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angelina Jolie laat eierstokken verwijderen

Angelina Jolie laat eierstokken verwijderen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/11/14/20150324121652/media_xll_7583099.jpg

Angelina Jolie heeft haar eierstokken en eileiders operatief laten verwijderen. De 39-jarige actrice koos voor de operatie nadat artsen een beginstadium van kanker vermoedden. Jolie schreef vandaag in de Amerikaanse krant New York Times openhartig over de aanloop naar de moeilijke beslissing die ze heeft moeten nemen.

De vrouw van Brad Pitt schrijft over het moment dat haar arts vertelt dat de onderzoeksresultaten kunnen wijzen op een beginstadium van kanker, over hoe ze zich afvraagt of ze haar zes kinderen wel kan zien opgroeien, over de opluchting dat het in elk geval geen tumor is en over de keuze om daadwerkelijk de operatie te ondergaan. Jolie ging vorige week onder het mes.

De Amerikaanse liet in 2013 haar borsten preventief verwijderen, omdat ze volgens haar arts 87 procent kans had op het krijgen van borstkanker. Ook toen deed ze haar verhaal in de Amerikaanse krant. Drie vrouwen in haar familie, onder wie haar moeder, zijn overleden aan kanker. Jolie is draagster van het borstkankergen BRCA1, wat een verhoogde kans op borst- en eierstokkanker betekent. Ze wil met het delen van haar ervaringen andere vrouwen kennis bijbrengen. "Kennis is macht", zo schrijft ze.

"Je kunt niet alle risico's wegnemen. Feit is dat ik vatbaar blijf voor kanker. Ik ga op zoek naar natuurlijke manieren om mijn immuunsysteem te versterken. Ik voel me vrouwelijk, en ik sta voor de keuzes die ik maak voor mezelf en mijn gezin. Ik weet dat mijn kinderen nooit hoeven te zeggen: 'Mama stierf aan eierstokkanker'."

"Ik ben nu in de overgang", schrijft Jolie. "Ik kan geen kinderen meer krijgen en ik verwacht een aantal fysieke veranderingen. Maar ik heb vrede met wat komen gaat. Niet omdat ik sterk ben, maar omdat dit een onderdeel is van het leven. Het is niet iets om bang voor te zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halveer de calorieën in je rijst met dit kooktrucje

Halveer de calorieën in je rijst met dit kooktrucje

http://static2.hln.be/static/photo/2015/6/13/12/20150324173726/media_xll_7584597.jpg

Een kop witte rijst bevat algauw 200 kilocalorieën, en dan heb je de rest van je bord nog niet geteld. Maar wat als je dit aantal op een snelle en natuurlijke manier zou kunnen halveren? En alles wat je nodig hebt, is wat tijd, kokosnootolie en een koelkast.

Het is een poepsimpel trucje dat de College of Chemical Sciences in Sri Lanka ontdekte: voeg een theelepel kokosnootolie toe aan het kookwater van een halve kop witte rijst en laat langzaam gaar koken - 40 minuten zou ideaal zijn. Stop het daarna in de koelkast voor 12 uur, en het aantal calorieën verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wetenschappers stelden dalingen tot 60 procent vast.

De uitleg is iets moeilijker, maar we pluisden het voor je uit. Rijst bestaat uit zetmeel, waarvan een deel verteerbaar is en een deel niet. Dit niet-verteerbare deel wordt niet omgezet in suiker en opgenomen in je bloedbaan. Hoe meer onverteerbaar zetmeel de rijst bevat, hoe minder calorieën je uiteindelijk consumeert.

De wetenschappers konden nu een manier ontdekken om de verteerbare zetmeelmoleculen om te zetten in onverteerbare. Ze testten 38 soorten rijst en vonden zo de perfecte verhouding en manier om de rijst te koken. En het goede nieuws: de nieuwe samenstelling van de rijst wijzigt niet als je ze opnieuw opwarmt, dus je hoeft je rijst niet koud te eten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verstop je benen niet langer met deze tips tegen spataders

Verstop je benen niet langer met deze tips tegen spataders

http://static1.hln.be/static/photo/2015/14/7/14/20150324153152/media_xll_7584149.jpg

Bijna de helft van de Belgische vrouwen heeft last van oppervlakkige spataders of spinaders. Wat dames zo onzeker maakt dat 70 procent van hen het liefst haar benen verstopt onder lange kledingstukken. Wij geven tips om deze aandoening te voorkomen en te bestrijden.

Uit het onderzoek onder 600 Belgische vrouwen uitgevoerd door Ivox in opdracht van Remescar is gebleken dat maar liefst 47 procent van de vrouwen kampt oppervlakkige spataders of spinaders. Deze aandoening treft vooral de benen. De ontsierende kwaal is zo slecht voor het zelfvertrouwen dat 70 procent van de bevraagde vrouwen hierdoor geen korte rokjes of shorts meer durft te dragen. Deze zomer kun je je echter benen weer showen met onderstaande tips.

De oorzaken van spataders zijn vaak slechte genen en ouderdom. Maar er zijn ook slechte gewoonten die de kans op deze ontsierende aders verhogen.

- Een hele dag zitten is de realiteit voor veel kantoorwerknemers, maar helaas slecht voor spat- en spinaders. Dit vertraagt namelijk de bloedcirculatie, waardoor het vocht in de benen zich opstapelt. Dit kan leiden tot spataders, gezwollen enkels en zelfs bloedklonters. Om de circulatie te verbeteren moet je om het uur een kleine pauze nemen om de benen event te strekken.  

- Je benen kruisen als je zit, verhoogt de kans op spataders niet. Maar dit kan het probleem wel verergeren omdat het bloed zich hierdoor opstapelt in de aders en zo druk uitoefent op de wanden. Als je dus aanleg hebt voor spataders, beperk dit dan tot een minimum.

Er bestaan heel wat drastische oplossingen voor spataders. Denk maar aan sclerotherapie (injecties), laserbehandelingen of chirurgische ingrepen. Naast de vaak wisselende en kortstondige resultaten van deze behandelingsmethodes zijn er ook heel wat nadelen aan verbonden zoals pijn en littekens. Een andere mogelijkheid is het dragen van lelijke steunkousen. Dit is niet echt het ideale kledingstuk voor onder je kort rokje of hotpants. Tegenwoordig bestaat er ook een heel arsenaal van medische huidverzorgingsproducten (van onder meer het merk Remescar) tegen oppervlakkige spataders of spinaders. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzaam en waardevol Rubensboek onder de hamer in Amsterdam

Zeldzaam en waardevol Rubensboek onder de hamer in Amsterdam

http://static1.hln.be/static/photo/2015/12/14/7/20150323142746/media_xll_7581487.jpg

Vanavond komt in Amsterdam een bijzonder Rubensboek onder de hamer, de zogeheten "Pompa Introitus honori serenissimi principis Ferdinandi Austriaci" (De Blijde Intrede van prins Ferdinand) uit 1642. "Het gaat om een bijzonder zeldzaam en waardevol boek uit al even merkwaardige boekencollecties", aldus Piet van Winden van veilinghuis Adams uit Amsterdam aan Belga. Het veilinghuis biedt het boek aan via veilingsite Invaluable. Er wordt een opbrengst van 20 tot 25.000 euro verwacht.

Toen in 1635 Prins Ferdinand van Spanje naar Antwerpen kwam (hij was door zijn broer koning Filips IV net benoemd tot regent van de Spaanse Nederlanden, nvdr), werd een van de grootste stedelijke festivals ooit georganiseerd. Niemand minder dan Rubens werd gevraagd om alle triomfbogen, nieuwe stadspoorten en versieringen te ontwerpen en van zijn werk verscheen een rijk geïllustreerde, monumentale uitgave, die nu zeer zeldzaam is.

Rubens deed voor de opdracht tot nieuwe stadsdecoratie die hij in 1635 had gekregen van het stadsbestuur een beroep op enkele van zijn collega's. Zo werd Rubens' collega en medewerker Theodoor Van Thulden belast met de schilderijen van de Boog van Mercurius op de brug van Sint Jan en de voorstellingen van de 'Portucus Austriaca' op de Meir. Deze werken zijn allen verloren gegaan. Eén van de schilderingen die Van Thulden maakte staat afgebeeld op een schilderij van David Teniers uit 1641, De Galerij van aartshertog Leopold. Na de intocht werd Van Thulden gevraagd kopergravures naar de decoraties voor deze 'Pompa Introïtus Ferdinandi' te vervaardigen en te bundelen.

Door middel van deze publicatie kan men zich een algemeen beeld vormen van het uitzicht van deze decoraties. Dit boek zou, door problemen met het stadsbestuur, pas in de jaren 40 van de zeventiende eeuw verschijnen en zou een ware financiële aderlating voor Van Thulden betekenen.

Legendarisch
Bijzonder aan het exemplaar dat nu geveild wordt, is de herkomst. Het maakte ooit deel uit van twee van de meest legendarische verzamelingen uit de boekgeschiedenis, die van Uilenbroek en die van Van Hulthem. Het Hulthemse handschrift is in de Nederlandse letteren beroemd omdat het o.m. de vermaarde Middelnederlandse werken Esmoreit, Gloriant, Lanseloet van Denemerken en Vanden Winter ende vanden Somer bevat. De eerste is verantwoordelijk door de uitzonderlijke manier waarop de prenten zijn 'opgezet' waardoor het boek nog voornamer oogt dan gewoonlijk.

Boeken uit het bezit van Van Hulthem komen vrijwel nooit op de markt, omdat zijn gehele 32.000 banden tellende collectie naar de Koninklijke Bibliotheek van België is gegaan. Zijn collectie is van eminent belang voor de Nederlandse letterkunde, veel Middelnederlandse teksten zijn alleen dankzij deze bron overgeleverd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Zeven Sacramenten van Rogier van der Weyden uitzonderlijk naar Prado

De Zeven Sacramenten' van Rogier van der Weyden uitzonderlijk naar Prado

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/16/0/20150323171649/media_xll_7581795.jpg

Vanaf vandaag is "De Zeven Sacramenten" van Rogier van der Weyden in het Museo Nacional del Prado in Madrid te zien. Het werk werd uitzonderlijk in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling "Rogier van der Weyden (ca. 1399 - 1464)", die er vanaf vandaag loopt. Vlaams minister van cultuur Sven Gatz woont de opening bij. "De Zeven Sacramenten" is een triptiek dat in het bezit is van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Het werk is voor het eerst in Spanje te bezichtigen en blijft er nog het hele voorjaar van 2015.

"Het is één van de hoogtepunten in een tentoonstelling over de unieke band tussen van der Weyden en Spanje. In de 15de eeuw was er vanuit het Zuiden een grote vraag naar werken van Vlaamse kunstenaars. Tal van kunstwerken werden naar Spanje geëxporteerd. Dat gebeurde ook met werken van de Vlaamse primitief Rogier van der Weyden", zegt het KMSKA

De expo in het Prado herenigt voor het eerst de drie enige werken die met zekerheid van Rogiers hand zijn: de "Miraflorestriptiek", de "Kruisiging" en de "Kruisafneming". Daarnaast zal dus onder meer "De Zeven Sacramenten" te zien zijn. "De Zeven Sacramenten is een werk van een buitengewone kwaliteit dat, ondanks het gebrek aan documentair bewijs, zonder twijfel bedacht en in grote mate uitgevoerd is door van der Weyden zelf", zegt Lorne Campbell, curator van de tentoonstelling.

Het Museo Nacional del Prado is een van de belangrijkste musea ter wereld. Het ontvangt maandelijks ongeveer 190.000 bezoekers. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldrecord kussengevechten geannuleerd

Wereldrecord kussengevechten geannuleerd

http://static1.hln.be/static/photo/2015/11/0/8/20150324002612/media_xll_7582493.jpg

De organisatoren van een massaal kussengevecht in de Gentse binnenstad, annuleren het evenement om veiligheidsredenen. Dat lieten ze gisterenavond op Facebook weten.

"We annuleren dit evenement omwille van veiligheidsredenen waaraan niet meer kan worden voldaan, gelieve iedereen te verwittigen dat je daar niet voor niets staat", aldus de initiatiefnemers van de Facebookgroep International Pillow Fight Day.

Een groepje Gentenaars wilde op 4 april een massaal kussengevecht houden in de Gentse binnenstad. Ze hoopten zelfs het wereldrecord 'kussenvechten' te breken. Daarvoor hadden ze meer dan 4.201 deelnemers nodig, de teller stond maandagavond al op ruim 5.200. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat vieze doorschijnende vocht op je yoghurtje, wat moet je ermee?

Dat vieze doorschijnende vocht op je yoghurtje, wat moet je ermee?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/10/1/20150323184049/media_xll_7581976.jpg

Iedereen kent het wel als je een nieuwe pot yoghurt opendoet: een waterachtig vocht drijft bovenop de maagdelijk witte yoghurt. Wat doet dat vocht daar eigenlijk, elke keer opnieuw? En kan je dat niet beter weggieten?

Ten eerste: het vocht is helemaal niet vies. De waterachtige substantie is wei, een stof die zich vormt als melk gefermenteerd wordt tot een ander product, in dit geval yoghurt. Het bevat naast water ook eiwit, kalium en calcium, stoffen die behulpzaam zijn bij de spijsvertering en je immuunsysteem een opkikker geven.

Roeren maar
Wie het goedje in de gootsteen doet belanden heeft dus ongelijk. Als je de wei onder de yoghurt roert, krijg je gezonde stoffen binnen én wordt de substantie van de yoghurt romiger. Als je moeilijk afraakt van de ingebakken afkeer voor het vochtje, kan je ook schudden met het potje voor je het opent. De wei zal van zichzelf vermengen met de yoghurt, en het vochtlaagje wordt automatisch ingeperkt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootwarenhuizen verbeteren omgang met voedseloverschotten

Grootwarenhuizen verbeteren omgang met voedseloverschotten

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/15/3/20150323171946/media_xll_7581828.jpg

In de strijd tegen de voedselverspilling nemen de ketens van grootwarenhuizen nieuwe initiatieven om de verdeling van onverkochte, maar nog consumeerbare goederen bij sociale organisaties te krijgen. Zo engageert warenhuisketen Delhaize zich om tegen 2020 honderd procent van haar onverkochte producten te schenken aan sociale organisaties.

Meer dan 130.000 Belgen klopten in 2014 aan bij de Voedselbanken. "Delhaize heeft de ambitie om tegen 2020 alle producten die nog consumeerbaar maar niet verkocht zijn te doneren aan sociale organisaties", zegt woordvoerder Roel Dekelver. Naast de structurele samenwerking met de Voedselbanken en de jaarlijkse voedselinzamelactie in de winkels, werkt Delhaize sinds 2012 samen met lokale organisaties om vooral verse producten vanuit de supermarkten zelf te herverdelen via sociale organisaties.

Bij Carrefour wordt er via proefprojecten in samenwerking met gemeentelijke overheden en plaatselijke sociale organisaties aan gewerkt om "de tijd tussen vaststelling van overschotten en het ophalen door organisaties te verkorten en de overname van producten zo te optimaliseren", legt woordvoerder Baptiste Van Outryve uit. "En met de actie 'Solidariteitsklik' hebben we 200.000 euro ter beschikking gesteld om sociale organisaties bestelwagens en koelinstallaties te laten aankopen om de overschotten beter te vervoeren en bewaren, "want het gaat er niet om producten te bezorgen aan organisaties waar ze geen blijf mee weten, maar wel om vraag en aanbod zo goed mogelijk op mekaar af te stemmen. "

Bij Colruyt zetten ze in op "het zoveel mogelijk beperken van verspilling", zegt woordvoerder Jan Derom. "Door slim in te kopen blijft amper 2 procent van de goederen onverkocht. "En wat die overschotten betreft, hebben we goede afspraken om die aan behoeftige mensen te bezorgen via Voedselbanken. Door onze ligging in Halle gaan de overschotten vooral naar Brussel. Wat dan nog overblijft en niet meer voor menselijke consumptie geschikt is, kan in aanmerking komen voor verwerking tot dierenvoeding, biochemische verwerking of vergisting. Duurzaamheid staat daarbij altijd voorop." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elbow - Grounds For Divorce

Elbow - Grounds For Divorce

Klik op de foto om ze te beluisteren


Elbow is een muziekgroep uit Manchester, bestaande uit zanger Guy Garvey, pianist Craig Potter, bassist Pete Turner, drummer Richard Jupp en gitarist Mark Potter. De groep werd opgericht in 1991. In 2001 werd hun eerste album uitgebracht en in 2003 hun tweede, dat zeer goed werd ontvangen. De groep is nu een band met groeiende populariteit, zoals te zien is aan de hitnoteringen van hun derde en vierde album. De muziek van Elbow bestaat uit goed gefundeerde muzikale landschappen met daar overheen de dragende stem van de zanger Guy Garvey. In 2008 kreeg Elbow de Mercury Music Prize voor hun album The Seldom Seen Kid en in februari 2009 de Brit Award voor de beste Britse band. Eind september 2010 kondigde de band op haar site aan de opvolger van The Seldom Seen Kid begin 2011 uit te zullen brengen. Op 22 december maakte de band bekend dat deze opvolger Build a Rocket Boys! gaat heten, en op 7 maart zal uitkomen. De eerste single zal Lippy Kids zijn. Dit nummer bezorgde hen hun eerste Top 40 hit in Nederland. Het nummer kwam tot nu toe tot de 29ste positie in de lijst.


» Reageer (0)
23-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De pijnlijke gevolgen van een foute behamaat

De pijnlijke gevolgen van een foute behamaat

http://static2.hln.be/static/photo/2015/18/15/7/20150323152443/media_xll_7581607.jpg

Niet minder dan 80 procent van de vrouwen draagt een verkeerde of slechte beha. Een foute keuze in de lingeriewinkel is behalve niet flatterend voor je boezem ook de oorzaak van onder meer rugpijn, nekpijn, brandend maagzuur en huiduitslag. Toch maar even nadenken voor je gedachteloos de eerste beste beha aanschaft.

Het lijstje met potentiële neveneffecten van een foute beha is niet min: nek-, schouder- en rugklachten, geknelde zenuwen, brandend maagzuur, huiduitslag, verteringsproblemen, prikkelbare darmsyndroom én hangende borsten. Redenen genoeg om te investeren in de degelijke ondersteuning die je borsten verdienen.

Slechte beha, slechte houding
Richard Moore, sportmasseur en osteopaat uit Nottingham ondervindt ook als man aan den lijve de gevolgen van slechte beha's: "Heel vaak al heb ik rug- en nekklachten bij vrouwen in verband kunnen brengen met beha's die niet goed passen en dus te weinig steun geven. Behalve dat zorgen die beha's ook voor een slechte lichaamshouding, wat spanning en pijn met zich meebrengt.  Te weinig steun aan de voorkant van de beha maakt dat je makkelijker met je schouders naar voren leunt. Vrouwen gaan ook nog eens compenseren door hun hoofd dan extra naar achteren te buigen. Een ongezonde en slechte houding die pijn aan nek, schouders en rug veroorzaakt, of zelfs geknelde zenuwen in de nek in het ergste geval."

Darm- en maagproblemen
Het klinkt vergezocht dat slechte beha's ook voor maag- en darmproblemen kunnen zorgen. Maar een lichaamshouding die constant een klein beetje verkeerd is, zet extra druk op het middenrif. Wie een paar uur per dag aan een bureau zit zal door die druk zijn ademhaling verstoren. De druk op het middenrif wordt ook rechtstreeks in verband gebracht met maagzuur, verteringsproblemen en het prikkelbare darm syndroom.

Snijdende behabandjes
Te strakke behabandjes veroorzaken niet alleen huiduitslag, rode strepen en irritaties, maar houden ook de bloedsomloop tegen. Dat zet dan weer extra druk waardoor zenuwen in de nek gekweld raken, en dat kan ook spanningshoofdpijn teweeg brengen.

Sportbeha tegen hangende borsten
Een goede beha is één ding, maar als je gaat sporten is extra ondersteuning zeker heel belangrijk. Akkoord, sportbeha's zien er niet sexy uit, maar ze verlengen wel de houdbaarheidsdatum van je borsten én van je gezondheid in het algemeen. Borsten worden ondersteund door ligamenten. Wie beweegt zonder de borsten te ondersteunen rekt die ligamenten uit, wat leidt tot hangborsten. Daarnaast gaat je lichaam te weinig steun compenseren door met de schouders naar voren te leunen, wat weer een slechte houding teweeg brengt en kan leiden tot alle bovengenoemde klachten.

Moraal van het verhaal: een degelijke beha is geen overbodige luxe. Neem de tijd om je te laten opmeten, de juiste beha te kiezen en advies te vragen aan de bereidwillige dames van de lingeriewinkel. Ook dit artikel kan je op weg helpen. Je lichaam en je borsten zullen jou dankbaar zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappelijk bewezen: zo word je gelukkiger

Wetenschappelijk bewezen: zo word je gelukkiger

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/13/11/20150323111733/media_xll_7580891.jpg

In ons dagelijkse leven concentreren we ons maar al te vaak op het negatieve. Dat is vooral het geval bij mensen die beroepsmatig naar fouten moeten zoeken, zoals advocaten en accountants, maar ook in andere beroepstakken is dit een weerkerende trend. Het gevolg daarvan: ook in ons privéleven zien we vaak eerder het negatieve dan het positieve.

Dit gegeven staat in wetenschappelijke kringen bekend onder de naam 'Het Tetris Effect'. Als je dat spelletje te lang speelt, begin je ook het echte leven in te delen in rechte lijnen. Zo ook voor advocaten en accountants, die voor hun job constant op zoek moeten gaan naar fouten. Wanneer zij 's avonds thuiskomen zien ze ook in hun privéleven alle kleine dingen die er mis lopen.

Toch is er een wetenschappelijk bewezen manier waarop je jezelf kan trainen om gelukkig te zijn. En dat doe je volgens Time-auteur Eric Barker door deze dingen te doen:

Maak elke dag een lijstje - in je hoofd of op papier - met drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Zo train je je brein om te focussen op het positieve. De belangrijkste reden waarom dit werkt is omdat je op deze manier focust op het onthouden van het goede en het vergeten van het slechte.

Gelukkige mensen gebruiken onbewust een techniek bekend als retrospectief oordeel. Zij geven een positieve draai aan negatieve gebeurtenissen uit het verleden, zodat ze worden herinnerd als minder erg dan ze waren. Een bijzonder effectieve techniek.

Verwacht je eraan dat het op een dieptepunt alleen maar beter kan worden. Optimisme kan je gelukkiger maken. Zelfs in het leger worden soldaten aangeleerd om positief te zijn, omdat het hen harder en vindingrijker maakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deep Purple - Smoke On The Water

Deep Purple - Smoke On The Water

Klik op de foto om ze te beluisteren
Deep Purple is een Britse hardrockband. De groepsnaam is afgeleid van de jazzklassieker Deep Purple, het favoriete nummer van de moeder (of de grootmoeder, naargelang de bron) van gitarist Ritchie Blackmore.


» Reageer (0)
22-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daken moeten voortaan bedekt worden met zonnepanelen of planten in Frankrijk

Daken moeten voortaan bedekt worden met zonnepanelen of planten in Frankrijk

http://static2.hln.be/static/photo/2015/1/15/6/20150321144304/media_xll_7577391.jpg

Daken van nieuwe gebouwen in commerciële zones in Frankrijk moeten voortaan deels bedekt worden met planten of met zonnepanelen. Dat staat in een nieuwe wet die afgelopen week is goedgekeurd.

Een groen dak heeft bovenal een isolerend effect. Het zorgt ervoor dat in de winter minder energie nodig is om huizen op te warmen en in de zomer om een gebouw af te koelen. 

De groene daken behouden ook regenwater, waardoor het problemen met afvoer helpt te verminderen. Bovendien geeft het zo meer plaats aan vogels om in de 'stedelijke jungle' te overleven, stellen ecologen aan The Guardian.

De uiteindelijke wet van het parlement was beperkter van omvang dan initiële gesprekken met Franse milieu-activisten lieten uitschijnen. Zij wilden groene daken die de hele oppervlakte bedekten op alle nieuwe gebouwen.

Uiteindelijk is de wet alleen van toepassing voor commerciële gebouwen. Bovendien moet slechts een deel van het dak worden bedekt met planten of krijgen ze de keuze om zonnepanelen te installeren om elektriciteit op te wekken.

Groene daken zijn populair in Duitsland, Australië. In het Canadese Toronto is een wet aangenomen in 2009 die groene daken verplicht maakt in alle industriële en residentiële gebouwen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tienduizenden toeristen aanschouwen 'vloed van de eeuw'

Tienduizenden toeristen aanschouwen 'vloed van de eeuw'

http://static0.hln.be/static/photo/2015/15/15/1/20150322043920/media_xll_7578241.jpg

Bij de tweede vloed gisteren hebben toeristen aan het wereldberoemde kloostereiland Mont-Saint-Michel in Frankrijk het verwachte 'getij van de eeuw' aanschouwd. Tienduizenden toeristen genoten van het bijzondere spektakel, waarbij het verlichte monument boven de watermassa uittorende.

Het water bereikte een getijdecoëfficiënt van 119 op 120, het hoogste peil dat ooit werd gemeten, zo bericht nieuwsagentschap AFP. Tussen eb en vloed was er een verschil van 14,5 meter. De oorzaak was de bijzondere constellatie van aarde en maan, die ook al leidde tot de gedeeltelijke zonsverduistering. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afwasmiddel uit klimop

Afwasmiddel uit klimop

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/heidelien-bultynck-met-haar-wasmiddel-van-klimop-nbsp-nbsp-foto-rutger-lievens/p1/img-NjNlNzY2NjQvYXQvNzU3Njc4OS82NDB4NjQwL0ZU/7576789.jpeg?v=p7x8jJC

Heidelien Bultynck (33) uit Meldert moet niet meer naar de winkel om Dreft of Ecover te kopen, haar afwasmiddel groeit gewoon in haar tuin. Na wat onderzoek ontdekte ze dat klimop een goede basis was om afwasmiddel mee te produceren. Voor haar eindwerk als herborist ontwikkelde ze een afwasmiddel, shampoo en wasproduct dat 100 procent bestaat uit natuurlijke producten.

Zelfvoorzienend leven, daar draait het bij vzw Mier in Meldert allemaal om. De voorbije jaren experimenteerden ze met het eigenhandig isoleren van hun woning en het terugdringen van de energiefactuur, en met succes. "Onlangs kwam er iemand van de elektriciteitsmaatschappij de meters nakijken, want ze vonden dat het energieverbruik verdacht laag lag", zegt Heidelien Bultynck. Niks verdacht aan, allemaal goed over nagedacht. "Op vlak van medicijnen doen we zoals het Britse tuinicoon James Wong, heel wat van onze medicijn groeien in onze tuin. Ook op vlak van voedsel trekken we onze plan met onze tuin en dus was de volgende stap de traditionele shampoos, wasproducten en afwasmiddels vervangen", klinkt het bij Heidelien Bultynck en Steven Plas van Mier.

Heidelien volgde een opleiding herborist en vond dat haar eindwerk ook nut moest hebben in plaats van ergens in een kast stof te verzamelen. "Ik wilde iets waar ik iets aan heb. Al die traditionele shampoo-, afwas- en wasproducten worden gemaakt op basis van aardolie, ze zijn vrij duur en bovendien niet goed voor de natuur. Vervuilende stoffen raken in het water. Om maar te zwijgen van de schadelijke stoffen die op je lichaam terechtkomen. Sommige zijn kankerverwekkend wijst onderzoek uit", zegt Heidelien.

Kruidenleer

Dat kan dus beter en dus ging ze op zoek in de kruidenleer. "Onze voorouders gebruikten planten uit de natuur om hun wasmiddel mee te maken en zichzelf proper te houden. Verschillende inheemse planten bevatten saponinen, de stof die je nodig hebt om zeep te maken. Je vindt die krachtige ontvetters in onder meer klimop, paardenkastanje, zeepkruid en koekoeksbloem", zegt Heidelien.

Voor haar eindwerk scoorde ze mooie punten doordat ze met die planten een shampoo, een wasproduct en een afwasmiddel maakte.

Klimop in de blender

Als we Heidelien zo bezig horen, is het eigenlijk vrij eenvoudig om je eigen afwasmiddel uit de tuin te maken. "Je plukt een tak klimop en stript de blaadjes eraf. Die gaan in de blender. Water erbij en alles fijnmixen. Dat laat je tien minuten koken tot je een soort van soep hebt. Vervolgens gooi je alles door een zeef en wat overblijft is afwasmiddel dat het evengoed doet als de traditionele tegenhanger", zegt ze. "Al zal je natuurlijk wel wat meer moeten gebruiken dan wanneer je je afwas doet met Ecover of Dreft. Ik gebruik alleen nog mijn eigen gemaakte afwasmiddel en dat werkt perfect." Het is niet de bedoeling om het recept op de markt te brengen.

Mier heeft wel een handleiding op haar website gezet, surfen naar de link www.mier.be/Natuurlijke%20waskracht%20-%20Heidelien%20Bultynck.pdf. (br.hln)


» Reageer (0)
21-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leerkracht moet vanaf 2019 tot 6 jaar langer werken

Leerkracht moet vanaf 2019 tot 6 jaar langer werken

http://static0.hln.be/static/photo/2015/17/15/12/20150321061858/media_xll_7576932.jpg

Leraren die nu op een zucht van hun pensioen staan, moeten niet meteen vrezen voor langer werken. Maar voor wie op dit moment 56 jaar of jonger is, is er minder goed nieuws. Dat bericht Het Nieuwsblad vandaag.

De leraren moesten al minstens tot 60 jaar werken door de volledige afschaffing van het zogenaamde 'brugpensioen voor leraren' (TBS) in 2016. Daar komt de pensioenhervorming van de ­regering-Michel nu nog eens bovenop. Volgens recente simulaties van het ministerie van Onderwijs zou iets meer dan de helft van het onderwijspersoneel ­tegen 2019 nog eens twee tot vier jaar langer moeten ­werken. Daardoor zullen sommige leraren tot 6 jaar langer aan de slag moeten blijven.

Het ministerie denkt zelf aan een soort 'mentorschap' om oudere leraren wat meer afwisseling te bezorgen aan het einde van hun loopbaan. "Een van de mogelijke pistes is om de oudere leraren minder te laten lesgeven en hen meer tijd te geven om jonge leraren te ondersteunen", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klusjesman Picasso veroordeeld voor 271 Picasso-schilderijen in garage

Klusjesman Picasso veroordeeld voor 271 Picasso-schilderijen in garage

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/4/14/20150320135056/media_xll_7574864.jpg

De voormalige klusjesman van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973), de elektricien Pierre Le Guennec en diens vrouw Danielle Le Guennec zijn vandaag tot voorwaardelijke celstraffen van twee jaar veroordeeld wegens het bezit van gestolen goederen. Het echtpaar had 271 werken van Picasso in de garage staan.

De erfgenamen van de schilder hebben aangevoerd dat het stel de werken uit de laatste woning van Picasso in het Zuid-Franse Mougins heeft gestolen. Het gaat om 180 schilderijen en schetsen en een zakboekje met 91 tekeningen.

De Le Guennecs hebben volgehouden dat Jacqueline, de in 1986 overleden weduwe van Picasso, de werken aan hen heeft geschonken. "Uit dankbaarheid voor hun toewijding en door de banden van genegenheid die er waren ontstaan.''

Het echtpaar was eerst niet geïnteresseerd in de doos met paperassen, maar in 2010 gingen ze met de kunstwerken uit de jaren 1900-1932 op pad en vroegen de Picasso Administratie, de erfgenamen, de echtheid en waarde te bepalen. Dat leidde tot ontsteltenis bij de erfgenamen. Zij zeggen dat Picasso nooit ineens een heleboel werken de deur uit zou hebben gedaan. De werken worden overgedragen aan de Picasso Administratie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rouen brengt Jeanne d'Arc weer tot leven

Rouen brengt Jeanne d'Arc weer tot leven

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/6/8/20150320141242/media_xll_7575053.jpg

In Rouen opent vandaag een museum dat volledig gewijd is aan Jeanne d'Arc. Het is de grootste gedenkplaats die in het teken staat van de Franse heldin uit de 15de eeuw. Het museum verwacht jaarlijks 100.000 tot 150.000 bezoekers te ontvangen.

Het museum van 1.000 vierkante meter is ingericht in het aartsbisschoppelijk paleis van Rouen, in het noorden van Frankrijk. Een symbolische plaats, want in mei 1431 werd Jeanne d'Arc er veroordeeld tot de brandstapel voor ketterij en 25 jaar later werd ze op diezelfde plek gerehabiliteerd. Jeanne d'Arc vocht mee ten tijde van de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk.

3D-beelden en een twintigtal acteurs die getuigenissen naspelen, nemen de bezoeker mee door het verhaal van de Franse heldin. "We hebben niets verzonnen, onze bronnen zijn de minuten van haar rehabilitatieproces", zegt décorontwerpen Clémence Farrell. Na dat multimediale parkoers komen bezoekers in de "mytotheek" terecht. Daar kunnen ze meer te weten komen over alle historiografische werken die al over Jeanne d'Arc verschenen zijn.

"Door iedereen te doen nadenken over onze geschiedenis en de manier waarop ze geschreven wordt, willen we Jeanne met deze tentoonstelling laten ontsnappen aan politieke toe-eigening", zegt Laurent Fabius, Frans minister van Toerisme en initiatiefnemer van het project. Hij verwijst daarmee naar het extreemrechtse Front National, dat Jeanne d'Arc als symbool voor zijn nationalistisch discours gebruikt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manier waarop hond haar 9 puppy's redde uit vuurzee, grenst aan onwaarschijnlijke

Manier waarop hond haar 9 puppy's redde uit vuurzee, grenst aan onwaarschijnlijkeDe liefde van een moeder voor haar kinderen kent geen grenzen en dat geldt ook voor de dierenwereld. Tijdens een bosbrand in Chili wist een hond op een onwaarschijnlijke manier haar kroost te redden.
Op 13 maart brak er nabij de stad Valparaiso een verwoestende bosbrand uit. Duizenden mensen sloegen op de vlucht voor de vlammen.

Container
Toen de vuurzee steeds dichterbij kwam, begon een zwarte labrador met alle kracht die ze in zich had putten te graven onder een metalen container. Daarin liet ze haar negen puppy's al die tijd schuilen terwijl de brand in alle hevigheid voortraasde.

Inwoners van het gebied hadden gezien hoe het dier haar pups had begraven en meldden dit aan de brandweerlieden. Zij besloten op zoek te gaan naar de labrador en haar puppy's. En met succes: de dieren werden levend en wel aangetroffen.

Vreugdetranen
Het ontroerende tafereel zorgde voor vreugdetranen bij de reddingswerkers. Voor de zwaar getroffen plaatselijke inwoners was de redding een mirakel en dat zorgde weer voor een sprankeltje hoop. De zwarte labrador werd liefkozend 'Negrita' ('Blacky') genoemd. Ondertussen hebben al veel mensen zich kandidaat gesteld om de moederhond en haar puppy's te adopteren. Het zal dus ongetwijfeld allemaal goed komen.

Het Chileense televisiestation zond de reddingsactie live uit. Die beelden kan u hierboven bekijken door op de foto te drukken . (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monstervloed aan Franse westkust dit weekend

Monstervloed aan Franse westkust dit weekend

http://static2.hln.be/static/photo/2015/5/10/2/20150321022312/media_xll_7576502.jpg

Het verschil tussen eb en vloed is altijd al groot aan de Franse noordwestkust, maar dit weekend wordt een uitzonderlijke springvloed verwacht, die zorgt voor het 'getij van de eeuw'.

Het natuurspektakel trekt een hoop bekijks. Vooral bij het schiereiland Mont-Saint-Michel, met daarop het beroemde klooster, worden veel toeristen verwacht. Deze ochtend zal de zeespiegel daar flink stijgen, waardoor het schiereiland verandert in een volledig eiland.

Het verschil tussen eb en vloed bedraagt 14,5 meter. Dat is hoger dan een gebouw van vier verdiepingen. Deze uitzonderlijk hoge springtij komt door de stand van de maan en de zon ten opzichte van de aarde. Dit zorgt niet alleen voor een zonsverduistering, zoals we die gisteren zagen, maar ook voor springtij.

Het natuurfenomeen komt eens in ongeveer 18 jaar voor. Vrijdag waren er reeds zowat 10.000 geïnteresseerden aan de Mont-Saint-Michel. Dit weekend zal het bijzondere schouwspel vier keer te zien zijn, met springtij om 7.45 en 20.07 uur. De volgende gelijkaardige vloeden worden pas in maart 2033 en maart 2051 verwacht. De vorige was van 10 maart 1997.

Ook elders in de wereld zal er zaterdag een vloed van de eeuw zijn. De hoogste vloed maakt met 16 meter zijn opwachting in de baai van Fundy in Canada. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topondernemers lanceren slimme armband voor senioren

Topondernemers lanceren slimme armband voor senioren

http://static3.hln.be/static/photo/2015/1/1/0/20150321063500/media_xll_7576935.jpg

Twintig Vlaamse topondernemers, bedrijfsleiders en een partijvoorzitter lanceren in juni Embracelet. Dat is een combinatie van een slimme armband voor senioren en een smartphoneapp voor hun familieleden of vrienden. De bedoeling is dat ze via de armband en de app met elkaar verbonden zijn en snel kunnen reageren als iets fout gaat. Dat bericht De Tijd vandaag.

Als de drager van de armband valt, kan hij met een druk op het display alarm slaan. Dat moet senioren helpen langer zelfstandig te blijven.

De initiatiefnemers zijn onder meer Chris Van Doorslaer (Cartamundi), Christophe Degrez (Eneco België), Marc Fauconnier (Famous), Bart Claes (JBC), Luc Van Mol (ZEB), Katrien Devos (HR Builders) en de internetdenkers Peter Hinssen en Steven Van Belleghem. Andere opmerkelijke founding father: CD&V-voorzitter Wouter Beke.

De twintig leerden elkaar in september 2013 kennen tijdens een reis naar Silicon Valley. Bij het afscheidsdiner ontstond het idee om samen 'iets' te doen in de geest van Silicon Valley. (br.hln)


» Reageer (0)
20-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ieuw! Is je hond kussen goed voor je gezondheid?

Ieuw! Is je hond kussen goed voor je gezondheid?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/8/5/2/20150320144720/media_xll_7575137.jpg

Dat het gezelschap van een hond goed is voor je mentale gezondheid, lijkt nogal logisch. Wetenschappers van de universiteit van Arizona gaan nu echter een stapje verder en beweren dat je hond kussen goed is voor je fysieke gezondheid. Eikes.

Niet alle bacterieën zijn nefast voor de gezondheid en zorgen voor infecties. Er bestaan ook 'goede' bacterieën, ook wel probiotica genoemd. Je kan ze bijvoorbeeld vinden in producten als yoghurt, en artsen schrijven ze ook wel voor als supplement om je immuunsysteem een boost te geven. En drie maal raden waar ze nog zitten? Jawel, in het lichaam van je hond.

Onderzoekers van de Universiteit van Arizona en San Diego konden vaststellen dat de probiotica van de hond ook het immuunsysteem van hun baasjes een boost geeft. "Ook bleek dat het de kans op astma en allergieën bij kinderen vermindert", klinkt het.

Verder onderzoek is echter nodig, en de wetenschappers zoeken nu vrijwilligers om deel te nemen aan een reeks testen. "We zouden ze gedurende maanden volgen, om te zien wanneer en hoe de baasjes de bacterieën van de hond in hun eigen lichaam krijgen." Eventuele kusmomenten worden daarbij alleen maar aangemoedigd. Wij zijn alvast niet van plan ons kandidaat te stellen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dodelijkste winter in drie jaar

Dodelijkste winter in drie jaar

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/5/12/20150320085736/media_xll_7573947.jpg

De afgelopen winter was de dodelijkste winter in drie jaar. In januari en februari stierven in België 15 procent meer mensen dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de crematoria. De zware griepepidemie is voor een groot deel verantwoordelijk, schrijft de krant Het Belang van Limburg vandaag.

Vooral in de maand februari waren er uitzonderlijk veel sterfgevallen. "Vorige maand zijn 6.181 mensen gecremeerd. Dat zijn er 1.273 meer dan in dezelfde maand vorig jaar", zegt Kris Coenegrachts van de Belgische crematoria.

De oversterfte is voor een groot deel te verklaren door de zware griepepidemie. "Het is niet ongewoon dat bijvoorbeeld hoogbejaarden aan de griep sterven", zegt Viviane Van Casteren van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. "Maar ook het foute griepvaccin heeft jammer genoeg extra sterfgevallen met zich meegebracht". Toch verklaart de griep niet alles, er stierven ook heel wat ouderen aan de gevolgen van longontsteking of bronchitis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Droomjob? Deze dame eet 130 chocoladerepen per week

Droomjob? Deze dame eet 130 chocoladerepen per week

http://static0.hln.be/static/photo/2015/15/11/9/20150320094904/media_xll_7574004.jpg

Niet alle mensen vertrekken iedere ochtend naar kantoor voor een bureaujob. Sommige mensen doen iets helemaal anders, zoals paaseieren testen bijvoorbeeld. De 27-jarige Alex eet daarvoor iedere week het equivalent van zo'n 130 chocoladerepen.

Iedere dag aan één stuk door chocolade eten? Het lijkt wel de droomjob van iedere vrouw, maar Alex Emerson-White doet het in het echte leven. De dame is de officiële paaseierentester van warenhuis Marks & Spencer en reist de wereld rond op zoek naar de beste ingrediënten voor de komende paasseizoenen.

"Elke week is anders, maar ik kan zo'n 50 à 60 paaseieren per week eten, gaande van de kleine eitjes tot de grote sierstukken. Het komt allemaal neer op zo'n vijf kilo per week", vertelt Alex zonder verpinken.

Toch ziet de twintiger er niet uit alsof ze zo veel calorieën verorbert. "Ik ga minstens vier keer per week naar de fitness om fit en gezond te blijven", geeft ze toe. "Maar ik kan niet klagen, ik heb een geweldige job waarbij ik de hele dag door chocola kan eten. Mijn vrienden zijn stikjaloers." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikke mensen stinken (maken we onszelf wijs)

Dikke mensen stinken (maken we onszelf wijs)

http://static2.hln.be/static/photo/2015/8/8/10/20150320101627/media_xll_7574035.jpg

Je hebt totaal geen problemen met dikke mensen, denk je? Daar beslist je onderbewustzijn dan toch anders over. Wie kijkt naar mensen met overgewicht, ervaart de geur in zijn omgeving plots als onaangenaam. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Californië.

Vooringenomenheid zit soms beschamend veel dieper ingeworteld dan we zelf beseffen. Onbewust veroordelen we dikke mensen, waardoor we zonder reden plots denken dat het stinkt in onze omgeving bij de aanblik van zwaarlijvigen. Opvallend daarbij is dat dikke mensen nog het strengst zijn voor zichzelf.

Een ingebeelde geur
Bij het onderzoek werd aan enkele tientallen proefpersonen gevraagd om een reeks foto's te bekijken. Na een foto werd telkens gevraagd om aan een potje te ruiken met een "geurige vloeistof" in. Proefpersonen vonden de geur erg onaangenaam na het bekijken van dikke mensen, terwijl ze het lekker vonden ruiken na het bekijken van slanke of normale mensen. Wat de proefpersonen niet wisten was dat alle zogenaamde geurige vloeistoffen identiek waren, meer bepaald geurloos. Ze beeldden zich de (on)aangenaame geurtjes met andere woorden in.
Frappant hierbij is dat vooral de dikke mensen de geur als zeer onaangenaam ervaarden bij foto's van zwaarlijvige mensen.

De conclusie die de wetenschappers hieruit trekken, is dat we een negatieve vooringesteldheid hebben rond dikke mensen, en hen daardoor met slechte geuren in verband brengen. Ook de door ons veronderstelde problemen die dikkere mensen hebben met lijfgeur zou kunnen meespelen. "Je zou zelf niet verwachten dat de vooringenomenheid rond zwaarlijvige mensen zo groot is," zegt een assistent-professor psychologie van de universiteit. "Het doet ons stilstaan bij hoe groot het stigma tegenover dikke mensen wel is. Nu ontdekten we het verband met geur, maar wie weet in hoeveel andere aspecten in ons leven veroordelen we onbewust dikke mensen."
Volgens een collega-onderzoeker komt dit de motivatie van zwaarlijvigen om te gaan bewegen en gezonder te eten niet ten goede. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albert, de kat die kwaad kijkt én lijkt op een schaap

Albert, de kat die kwaad kijkt én lijkt op een schaap

http://static1.hln.be/static/photo/2015/2/15/1/20150319192503/media_xll_7572376.jpg

Een kat hebben die boos kijkt is een garantie op Instagram-succes, denk maar aan Grumpy Cat en Sauerkraut. De eigenaars van de kat in dit artikel hebben dubbel geluk: Albert heeft niet alleen een bitchy resting face, maar ziet er ook uit als een schaap.

Albert is een Selkirk Rex, een kattenras dat ontstond in de Amerikaanse staat Montana. De Selkirk Rex is een stevige kat met een gekrulde vacht en de combinatie met een kwade blik zorgt ervoor dat Albert ondertussen al meer dan 14.500 volgers heeft op Instagram. Een greep uit zijn foto's: (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen overdrijven niet, we zijn te vaak slachtoffer van seksime

Vrouwen overdrijven niet, we zijn te vaak slachtoffer van seksime

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/1/1/20150319231704/media_xll_7572226.jpg

Vrouwen overdrijven niet als het op seksisme en seksuele intimidatie aankomt, vindt blogster Yasmine Schillebeeckx (24). Haar blogposts waarin ze ongevraagde commentaren of handtastelijkheden op straat aankaart werden massaal gelezen. Via de hashtag #wijoverdrijvenniet delen vrouwen nu op Yasmine's aansturen massaal ervaringen op Twitter.

Begin maart schreef Yasmine Schillebeeckx (24) een opiniestuk op demorgen.be naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag, waarin ze aanklaagt dat vrouwen nog steeds op een seksistische manier worden nageroepen op straat. Onder de veelzeggende titel "Mijn naam is niet Hey Sexy", schreef ze onder meer: "Ze schreeuwden voor mij onverstaanbare opmerkingen naar elkaar, maar uit hun intonatie kon ik maar al te goed opmaken dat ze ongepaste, vieze opmerkingen over mijn lichaam maakten. [...] Het zijn mannen als deze die je als vrouw het gevoel geven dat je lichaam aan hen toebehoort. Dat jij als vrouw alleen op de aarde gezet bent om er mooi uit te zien. Dat je bloedeigen lichaam altijd onderworpen zal zijn aan de mening en de blikken van mannen."


In de weekenbijlage van De Morgen gaf columnist Marc Didden in zijn column een duidelijke sneer naar de mening van deze jongedame. Hij schreef: "Ik las ook hier en daar wat brieven van Juffrouwen Truttenbol die zich erover beklaagden dat ze wel eens nagefloten worden door bronstige bouwvakkers die ook nog iets als "Ciao bella!" roepen. Hoe erg is dat, zeg?," schreef hij.

Een reden voor Schillebeeckx om opnieuw in de pen te kruipen en Marc Didden van antwoord te voorzien: "Jouw woorden doen me beseffen dat één artikel duidelijk niet genoeg was", schrijft Yasmine. "Dat één anekdote over hoe ik als vrouw in het openbaar werd lastig gevallen niet genoeg was om mannen als jou te doen beseffen dat vrouwen. Niet. Gelijk. Behandeld. Worden. [...] Als ik zeg dat ik mij als vrouw niet altijd veilig voel op straat, dan overdrijf ik niet. Als ik zeg dat het als vrouw een traumatiserende gebeurtenis is om verbaal geterroriseerd te worden door een man die groter, sterker en ouder is dan ik, dan overdrijf ik niet."


Yasmine roept vrouwen nu op op via de hashtag #wijoverdrijven niet massaal seksistische ervaringen te delen, om de aandacht nog eens op het fenomeen te vestigen. De mediastorm woedt verder, want Twitter wordt overspoeld met tweets rond het onderwerp. Naast vrouwen die hun negatieve ervaringen met seksisme delen, uiten ook mannen hun steunbetuiging en respect voor de aandacht rond dit onderwerp. (br.hln)


» Reageer (0)
19-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressief? Neen hoor, wij knuffelen hier onze oehoe!

"Agressief? Neen hoor, wij knuffelen hier onze oehoe!"

Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Oehoes zijn niet altijd agressief. Dat bewijst de knuffeloehoe, die zich in het Gelderse plaatsje Noordeinde ophoudt. Het dier gaat op de hoofden zitten van de vele bewonderaars die naar hem komen kijken. "Als we hem roepen met 'oehoe, oehoe' dan komt hij."

Honderden mensen trekken naar het kleine dorpje aan de grens met Overijssel om de goedgemutste oehoe van dichtbij te bekijken. "Het is zo'n mooie belevenis, we gaan elke avond kijken als mijn man uit zijn werk komt", vertelt dierenliefhebster Marianne Wolda uit Kampen.

De oehoe lijkt de dierenliefhebster inmiddels te herkennen. "Elke keer komt hij op mijn hoofd zitten, nog aardig lang ook." Bang is ze niet. "Ik kan me voorstellen dat je schrikt als dat grote gevaarte op je af komt vliegen en dat je wegduikt. Maar je kunt beter rustig blijven. Hij probeert toch te gaan zitten. Als je hem kwaad maakt voel je zijn nagels, maar als je niets doet gebruikt hij alleen zijn kussentjes."

Capuchon
Volgens Wolda is dat precies wat er mis ging met de oehoe die Purmerend lange tijd terroriseerde. De uil vloog meerdere malen mensen aan. "Normaal zijn deze beesten niet gemeen." De Overijsselse doet voor de zekerheid wel haar capuchon op als haar grote vriend op haar af komt vliegen. "Ik wil niet dat hij verstrikt raakt in mijn krullen." De oehoe blijkt niet eenkennig, en gaat ook op hoofden van andere nieuwsgierigen zitten.

Scipio van Lierop, voorzitter van Vogelwerkgroep Nederland, weet voor 99 procent zeker dat het hier om een tamme uil gaat, die ontsnapt is uit een volière. "Wilde oehoe's zijn hartstikke schuw, die komen zeker niet op je hoofd zitten en zijn niet makkelijk benaderbaar."

Terror
De oehoe zit al enkele weken in Noordeinde. "Eerder zat er ook een oehoe in Dronten, vlakbij de huidige stek van de uil. Het zou heel goed kunnen dat het dezelfde is."

Jaarlijks ontsnappen 20 tot 35 oehoes uit gevangenschap in Nederland. "Sinds de Harry Potter-films, waarin uilen als huisdier gebruikt worden, is dat aantal flink toegenomen", stelt Van Lierop. Hij staat daar echter niet achter. "Een uil met een vleugelspanwijdte van 1,80 meter hoort niet in een volière, dat is van de zotte." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde discussie: zo hang je rol wc-papier op

Einde discussie: zo hang je rol wc-papier op

http://static3.hln.be/static/photo/2015/13/1/1/20150319074433/media_xll_7570696.jpg

Boven- of onderlangs? De eeuwige discussie over hoe een rol wc-papier best opgehangen wordt, is ontraadseld, dankzij een patent van de New Yorkse zakenman Seth Wheeler uit 1891.

Schrijver Owen Williams ontdekte het octrooi op internet en deelde het woensdag met zijn 8.000 volgers.

Volgens Wheeler, die Albany Perforated Wrapping Paper Company uit de grond stampte, dient de rol weggehangen te worden zoals op de tekening. Bovenlangs dus, en mysterie opgelost. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Todd, de vos die denkt dat hij een hond is

Todd, de vos die denkt dat hij een hond is

https://pbs.twimg.com/media/CAXu51KU0AAtTt4.jpg

Vosje Todd werd als welpje gered door de 25-jarige Emma D'Sylva nadat zijn vorige eigenaars niet meer voor hem konden zorgen. Het schattige dier leeft sindsdien samen met twee honden en is zich ook zo gaan gedragen: hij slaapt in een hondenhok in de tuin, wandelt aan de leiband en kwispelt zelfs met zijn staart wanneer het etenstijd is.

Emma adopteerde Todd toen hij vier maanden oud was. "Todd werd in gevangenschap gefokt en is dus nooit in het wild geweest", vertelde de jonge vrouw uit het Britse Stanfield gisteren aan de Daily Mail. "In het begin was hij heel gek, maar hij raakt steeds meer gewoon aan het gezelschap van andere mensen."

Een halve hond
De intussen 11-maanden oude vos brengt zoveel tijd door met Emma's labradors Sky en Oackly dat hij nu ook overtuigd lijkt zelf een hond te zijn. "Hij loopt recht op me af met een kwispelende staart wanneer ik hem eten ga geven en rolt dan om zodat ik over zijn buik kan wrijven."

Wanneer de vrouw met haar honden (en vos) in het park gaat wandelen, levert haar dat dan ook heel wat verraste blikken op. "Mensen komen vaak op me af en vragen dan of hij een vos is en of ze hem mogen aaien", vertelt ze. "Hij probeert te doen wat de honden doen, maar ik kan hem niet loslaten omdat hij doof is en me dus niet hoort roepen."

Schoolbezoek
Naast Todd heeft Emma nog een aantal aparte huisgenoten, waaronder een stinkdier, een wasbeer, hagedissen en slangen. Met in totaal 40 huisdieren, gaat ze regelmatig naar scholen en rusthuizen zodat kinderen en bejaarden kennis kunnen maken met de dieren. "Todd heeft vorige week zijn eerste bezoek aan een school gedaan en de kinderen vond het geweldig om hem te strelen terwijl hij in mijn armen lag", aldus Emma.

Volgens de Britse RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) is het niet verboden om een vos als huisdier te houden, maar de organisatie waarschuwt er wel voor dat het wilde dieren blijven met dezelfde noden en instincten als soortgenoten in het wild. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldberoemde Rembrandts staan te koop

Wereldberoemde Rembrandts staan te koop

http://static3.hln.be/static/photo/2015/9/10/11/20150317130928/media_xll_7565486.jpg

Twee wereldberoemde portretten van Rembrandt, slechts in het echt gezien door een handvol kenners, staan te koop. Dat meldt de Amerikaanse website Art Market Monitor, schrijft de Volkskrant. 150 miljoen euro willen de Franse erfgenamen van de familie Rothschild hebben voor de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.

Het is opmerkelijk dat Frankrijk ze laat gaan. Doorgaans doen landen er alles aan, high profile-werken binnen hun grenzen te houden; zo werden in 2010 en 2012 twee grote schilderijen van Titiaan uit een Britse verzameling gekocht door de National Gallery's van Londen en Edinburgh.

De directeur-generaal erfgoed van het Franse ministerie van Cultuur en de directeur van het Louvre in Parijs hebben nu laten weten dat ze niet gaan proberen de schilderijen voor het Louvre te verwerven. De kans is daarmee groot dat de ruim twee meter hoge portretten opnieuw in particuliere handen komen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze bizarre dingen doen we zodat niemand ons hoort op het toilet

Deze bizarre dingen doen we zodat niemand ons hoort op het toilet

http://static3.hln.be/static/photo/2015/12/0/13/20150318182913/media_xll_7569403.jpg

Openbare toiletten, een broeihaard van gênante geluiden en daarbijhorende diepe schaamte. Een Amerikaanse studie lijst de bizarste tactieken op die mensen gebruiken zodat anderen hen niet kunnen horen op het toilet. Lees en leer.

De Amerikaanse Indiana University ondervroeg 172 mensen naar hun tips & tricks voor een algemeen gevreesd openbaar toiletbezoek. Deze antwoorden kwamen het vaakst bovendrijven:

- Een weinig ecologische maar blijkbaar wel erg populaire oplossing: dikke proppen wc-papier in het toilet gooien, om het geluid enigszins te dempen.

- Een kraantje laten lopen dat decibelmatig de aandacht afleidt van wat er op de toiletpot gebeurt.

- De sneaky manier: heel vroeg 's ochtends of als iedereen al naar huis is het toilet zoeken dat zich zo ver mogelijk van jouw bureau en dus mogelijk bekende collega's bevindt. De lift naar het zevende voor een anonieme toiletstop? Oh ja, we doen het blijkbaar allemaal.

- Camouflage voor gevorderden: sommige ondervraagden hielden hun sluitspier zo onder controle dat ze eerst zachtjes en geleidelijk wat gas losten, zodat de ontlasting zelf minder geluid zou maken.

- Een heteroseksuele man maakte zijn tactiek wel heel plastisch: "Als ik voel dat ik veel geluid ga maken, probeer ik het met tussenpozen te doen, zodat niet alles in één keer erin valt." Drie woorden: too much information.

Geaardheid versus schaamte
Een opvallend conclusie uit het onderzoek is dat heteroseksuele vrouwen en homo's zich het meest schamen over hun toiletgeluiden. Aan de andere kant hebben lesbische vrouwen het minste problemen met gehoord te worden, zelfs nog minder dan de heteroseksuele mannen. Mannen voelen zich over het algemeen beter op hun gemak in een openbaar toilet dan vrouwen.

Openbaar toiletgebruik voor gevorderen
Wie na deze tips nog op zijn honger blijft zitten kan overwegen om het zelfhulpboek How to Poo at Work aan te schaffen. Het boek is naar eigen zeggen "de ultieme gids die je leert omgaan met potentieel gênante situaties, vol met gouden tips en kennis om succesvol op het werk naar het toilet te gaan." Want wat doe je als je baas in het hokje naast je zit bijvoorbeeld, als collega's je steeds achtervolgen naar het het kleinste kamertje of als het WC-papier op is? First world problems met andere woorden, die de auteurs met plezier voor jou oplossen. Eentje om op het toilet te laten liggen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde man en zijn vriend zonder armen planten samen 10.000 bomen

Blinde man en zijn vriend zonder armen planten samen 10.000 bomen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/10/11/3/20150318180713/media_xll_7569363.jpg

In tien jaar tijd hebben Haixia en Wenqui naar schatting tienduizend bomen geplant in hun door overstromingen bedreigde dorp Yeli, in het noordoosten van China. Jia Wenqui was drie toen hij beide armen verloor in een ongeval. Jia Haixia is sinds zijn geboorte door cataract verblind in één oog en hij verloor het andere in een werkongeval. Samen vormen ze wel een sterk team boomplanters.

De twee staan om zeven uur 's ochtends op om aan hun werkdag te beginnen. Elke dag. Om jonge boompjes te kopen, hebben ze geen geld, dus nemen ze zelf stekken. Het is Haixia die in de bomen klimt om de beste stekken te zoeken. Hij graaft dan kuilen om de stekken te planten. Het is Wenqui die de jonge bomen verzorgt.

Met hun werk helpen ze hun dorp te beschermen tegen overstromingen. Nadat hun aangrijpende verhaal in China viraal ging, is een fonds opgericht dat geld inzamelt om Haixia een operatie aan zijn aangeboren cataract.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amy Macdonald - The Road To Home

Amy Macdonald - The Road To Home

Klik op de foto om haar te beluisteren

Amy Macdonald (Bishopbriggs  (nabij Glasgow), 25 augustus 1987) is een Schotse zangeres. Haar debuutalbum This Is the Life  kwam in Groot-Brittannië binnen op de tweede plaats en in Schotland op de eerste plaats. Ook bereikte dit album in vier dagen tijd daar de gouden status. In Nederland was de cd  op de eerste positie van de Album Top 100 te vinden. In totaal verkocht ze wereldwijd meer dan 1 miljoen exemplaren van haar debuutalbum

Macdonald staat al vanaf haar vijftiende op het podium met akoestische  optredens. Haar muziek wordt onder andere beïnvloed door Travis en The Libertines. Ze heeft een platencontract met Vertigo  en is verloofd met voetballer Steve Lovell.

In Nederland gaf zij optredens in het voorprogramma van Paul Weller (2007) en in de bovenzaal van Paradiso (3 maart 2008). Op 31 mei 2008 was zij ook op Pinkpop aanwezig evenals in augustus op Lowlands. In de uitzending van het televisieprogramma Mooi! Weer De Leeuw van 13 september 2008 trad ze op met het nummer Mr. Rock & Roll. Op Pinkpop 2009 stond Amy op maandag 1 juni op het hoofdpodium.

Ze brak in Europa door met de single Mr. Rock & Roll, waarmee ze onder andere een nummer 1-positie in de Schotse hitlijst en een nummer 3-positie in Zwitserland behaalde. Andere succesvolle singles zijn L.A. en This Is the Life, de single die haar doorbraak betekende in Nederland en waarmee ze meteen de grootste solo-hit voor een vrouwelijke artiest ooit scoorde.

This Is the Life werd eind maart 2008 uitgeroepen tot 3FM Megahit, en kwam vervolgens op 5 april 2008 binnen in de Single Top 100. Het nummer steeg door tot nummer één (3 juni 2008). Ook in de Top 40 was deze single op 3 juni 2008 de nummer 1. Ook in België is de single erg populair. Op 12 september 2008 stond de single al 14 weken in de Ultratop 50, waarvan nu al 11 weken op nummer 1.

Haar debuutalbum This is the Life verkoopt erg goed in zowel Nederland als België. In de tweede week van augustus 2008 kreeg ze in België daarom een gouden plaat uitgereikt, en in Nederland een platina plaat.

Halverwege augustus werd haar eerste Nederlandse single, Mr. Rock & Roll opnieuw uitgebracht als single.


» Reageer (0)
18-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Tom Waes-effect: Into The Wild op 1 in boeken top-10

Het Tom Waes-effect: 'Into The Wild' op 1 in boeken top-10

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/0/5/20150318085314/media_xll_7567805.jpg

In de Vlaamse boeken top-10 kan je momenteel 'Into The Wild' van Jon Krakauer vinden. Niet meteen speciaal, ware het niet dat het boek al van 1996 dateert. De reden voor deze plotse comeback? Eén zinnetje van Tom Waes, die het boek aanprees in zijn programma 'Reizen Waes'.

Into The Wild, in het Nederlands 'De Wildernis In', werd in 2007 al eens opnieuw in de kijker gezet, toen de gelijknamige film uitkwam. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van Christopher McCandless, die een veelbelovende carrière achterliet om zonder enige bezitting rond te gaan trekken in Alaska. De man overleed er uiteindelijk.

Ook Tom Waes besteedde begin deze maand een aflevering van 'Reizen Waes' aan Alaska. Met het boek in de hand riep hij alle Vlamingen op om het verhaal een kans te geven, omdat ze de aflevering zo veel beter zouden begrijpen. En zo blies hij de verkoop van het boek bijna 20 jaar na verschijning nieuw leven in.

Dat bewijst nog maar eens hoe belangrijk de invloed van bekende mensen is op ons koopgedrag, merkt De Standaard vandaag op. Een aanbeveling in een interview, zoals Tom Barman dat twee jaar geleden voor een boek van de Ierse cultuurfilosoof Michael Foley deed, is voldoende om een nieuwe hype te starten. Of wat dacht je van Adele, die de Canadese singer-songwriter Tobias Jesso in een tweet vermeldde? De man kreeg toen op een paar uur meer kliks op YouTube dan hij daarvoor in zijn hele carrière wist te verzamelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze modellen maken kans op celstraf wegens te mager

Deze modellen maken kans op celstraf wegens 'te mager'

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/15/2/20150318141804/media_xll_7568432.jpg

Frankrijk wil modellenbureaus bestraffen als ze ongezond magere modellen in dienst nemen. Overtredingen kunnen leiden tot geldboetes en zelfs gevangenisstraffen. Vele topmodellen halen echter lang niet een gezond BMI van 18, de vraag is dus of ze écht allemaal bestraft gaan worden (en of dat een goede zaak zou zijn).

Dat modellen vaak (te) mager zijn weet iedereen, maar dat daarvoor straffen worden uitgedeeld, is een eerder nieuwe evolutie. Israël was de eerste stad om ongezond magere modellen te weren van de catwalk in 2013. Milaan volgde kort daarna, maar dat dé modestad bij uitstek Parijs nu ook op het punt staat om te volgen is een erg belangrijk en krachtig signaal. Als modellenbureaus er toch nog modellen gebruiken met een te laag BMI, dan hangen er geldboetes van maximaal € 75.000 in de lucht en zelfs celstraffen van een halfjaar.

Gunstig metabolisme
Heel wat bekende topmodellen halen echter die gezonde BMI grens van 18 absoluut niet. En dan rijst natuurlijk de vraag of al die modellen écht zo ongezond zijn. Want sommige mensen worden nu eenmaal geboren met een erg gunstig metabolisme, moeten zij daarvoor echt bestraft worden? Deze modellen vallen allemaal onder de categorie 'ongezond mager'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 tips om dit jaar de tuin van je dromen te krijgen

6 tips om dit jaar de tuin van je dromen te krijgen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/16/9/20150317152829/media_xll_7565934.jpg

De lente staat voor de deur en dat betekent dat het hoog tijd is om plannen te maken voor je tuin. Of je nu de perfecte groententuin of een balkon vol bloemen wil, dankzij deze 6 tips ligt de tuin van je dromen dit jaar ein-de-lijk binnen handbereik. Zélfs als je geen groene vingers hebt. 

1. Geef je tuingerief een onderhoudsbeurt

Hoe scherper je tuingerief, hoe beter. Geef je snoeischaren, schoppen en ander materiaal (tot zelfs je grasmachine toe) dus een onderhoudsbeurt vooraleer je ze gebruikt. Het zal je tijd én geld besparen. Extra tip: als je je tuingerief na élk gebruik reinigt en onderhoudt, zal het jaren meegaan.

2. Maak zélf compost

Compost is hét superfood voor planten en je kan etensresten, bladeren en gras zelf omvormen tot mest. Check bij je tuincentrum welke types compostmaker zij verkopen of leg zelf een composthoop aan. Is je compost klaar voor gebruik? Verwijder dan het onkruid uit de zone waar je wil planten en leg een laag van ongeveer 10 centimeter.

3. Snoei struiken en bomen

Struiken en bomen snoeien doe je best in de winter. Ook wordt aangeraden om fruitbomen te snoeien vooraleer ze beginnen bloeien, omdat je anders een kleinere oogst kan krijgen.

4. Kies je nieuwe planten met zorg

Houd bij het kiezen van je planten rekening met de omgeving waar je woont. Let hierbij in het bijzonder op twee factoren: welk type grond je in je tuin hebt en hoeveel zonlicht hij krijgt.

5. Weet wanneer je moet planten en oogsten

Wat je ook zeker moet weten over je planten is wanneer je ze moet planten, hoe lang ze moeten groeien en - als het groenten zijn - wanneer je ze kan opeten. Deze zaai- en oogstkalender van Intratuin geeft je heel wat info, maar je kan het voor de zekerheid ook gewoon navragen bij je eigen tuincentrum.

6. 'Automatiseer' je tuin

Tuinieren is een leuke hobby, maar het kan ook érg hard werken zijn. Waarom maak je het jezelf niet iets makkelijker met een paar tuinier-hacks? Vraag in het tuincentrum bijvoorbeeld informatie over automatische sproeisystemen, zodat je wat meer van je tuin kan genieten in plaats van elke avond de planten water te moeten geven (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste manier om in slaap te vallen? Proberen niét in slaap te vallen

De beste manier om in slaap te vallen? Proberen niét in slaap te vallen

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/6/1/20150318061409/media_xll_7566451.jpg

Proberen wakker te blijven is de makkelijkste manier om in slaap te vallen. Dat toont een onderzoek aan de universiteit van Glasgow aan.

"Wetenschappers aan de universiteit van Glasgow vroegen aan een groep mensen met insomnia om zo lang mogelijk wakker te blijven", legt psycholoog Richard Wiseman uit in de video hieronder. "Ze vergeleken hun resultaten met die van proefpersonen die ze hadden gevraagd om zo snel mogelijk in te slapen."

"De proefpersonen die moesten wakker blijven mochten met hun ogen knipperen, maar niet bewegen, de computer gebruiken of tv kijken. Opvallend: de groep die moest wakker blijven viel sneller in slaap dan de groep die moest inslapen."

Conclusie: als je snel naar dromenland wil, moet je je best doen om zo lang mogelijk wakker te blijven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crowded House - (I Just) Died In Your Arms

Crowded House - (I Just) Died In Your Arms

Klik op de foto om hun te beluisteren


Crowded House was de band van het Nieuw-Zeelandse multitalent Neil Finn. Hij richtte de band in 1986 op na het uiteenvallen van Split Enz in 1984, de band waar hij samen met zijn broer Tim voorman van was. In 1987 werd een grote hit gescoord met Don't Dream It's Over. Een andere bekende song was "Weather with you".

Andere bandleden waren Nick Seymour (basgitaar), Paul Hester (drums) en Mark Hart (diverse instrumenten). Broer Tim Finn werkte mee aan het album Woodface en werd korte tijd lid van de band.

In de zomer van 1992/1993 nam de band het album Together Alone op. Hiervoor verbleven ze op een afgelegen strand van Nieuw-Zeeland, Karekare, dat ook het toneel werd voor de film The Piano. Tim Finn had ondertussen de band alweer verlaten en werkte aan een solo-album. Zowel op Tim's solo-album als op Together Alone verschenen restjes van de nummers die ze in aanloop naar Woodface hadden geschreven.

Het album werd in 1993 uitgebracht. Het jaar daarop ontving Crowded House de prijs voor Beste Internationale Act van Q-magazine, waarbij ze grote acts als U2, Nirvana en Pearl Jam versloegen.

Ze brachten in totaal vier albums uit en een 'Best of' genaamd Recurring Dream. Het album Afterglow is een verzameling rariteiten voor de echte fan.

De band werd door Neil opgeheven in 1996 omdat hij naar eigen zeggen 'bang was zichzelf te herhalen' en hij op zoek wilde naar een nieuwe manier van muziek maken. De band gaf een laatste concert op de trappen van het Sydney Opera House. Zeker 120.000 mensen woonden het concert bij.

Na vaak te hebben aangegeven dat de band niet opnieuw leven zou worden ingeblazen kondigt Neil Finn in januari 2007 toch een reünie van de band aan, met Mark Hart en Nick Seymour en een nieuwe drummer, Matt Sherrod. Sherrod vervangt oorspronkelijk bandlid Paul Hester, die overleed in 2005. Hesters overlijden is een rode draad door het reünie-album, en volgens Finn was Pauls dood ook de 'oorzaak' van het opnieuw bijeenkomen van de band. Tegenwoordig maakt ook Neils zoon Liam Finn deel uit van de live band.» Reageer (0)
17-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gevaren van lopen met versleten sportschoenen

De gevaren van lopen met versleten sportschoenen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/13/8/0/20150316151518/media_xll_7563495.jpg

De eerste zonnestralen doen ons vol goede moed naar die lang opgeborgen loopschoenen graaien. Maar voor je enthousiast met de Start To Run-podcast naar het park trekt, check je beter eerst of ze nog in optimale staat zijn. Niets zo slecht voor je gewrichten als joggen met versleten schoenen.

Je hebt niet veel uitrusting nodig om een occasioneel jogger dan wel een fanatiek marathonloper te worden. Een ademend t-shirt en een sportbroek zijn voldoende, naast het allerbelangrijkste item: een deftig paar loopschoenen. Deze schoenen vangen schokken op en bieden voldoende steun, waardoor je geen pijnlijke blessures oploopt.

De gevaren van versleten schoenen
Wie loopschoenen overroepen vindt en zijn geld liever spendeert aan een nieuw paar enkellaarsjes of sandalen: deze gevolgen van lopen met slechte schoenen trekken je wel over de schreef.
In de minst erge maar toch vervelende categorie: blaren en rode schuurwondjes. Slechte schokdemping door een versleten schoen kan daarnaast zorgen voor fasciitis plantaris, een pijnlijke ontsteking van het peesblad onder de voetzool. Ook een ontsteking van de achillespees is vaak terug te brengen op schoenen die de schokken niet meer goed opvangen. Overbelaste en pijnlijke knieën komen er eveneens door te lopen met versleten schoenen. Tot slot is er een risico op een (scheen)beenvliesontsteking door een gebrek aan schokdemping. Misschien toch maar eens controleren of jouw schoenen nog voldoen?

Schokdempend schuim
Een loopschoen is samengesteld uit lichte materialen, waaronder een soort schuim dat de harde schokken van het lopen opvangt. Verschillende onderzoekers adviseren om een loopschoen te vervangen na 400 à 800 kilometer, omdat het schuim dan versleten is. Voor een loper die drie keer per week 5 km loopt, komt dat neer op een nieuw paar om de zes à zeven maanden. Dure grap? Kan zijn, maar blessures laten behandelen is ook niet goedkoop. Wie loopt om gezond te blijven, doet dat effect al snel teniet door met slechte schoenen zijn gewrichten te belasten. Bovendien is het de enige investering die je moet doen voor je sport, dus het loont de moeite.

Schoenanalyse voor beginnelingen
Kilometers kleven op de houdbaarheidsdatum van loopschoenen is moeilijk, omdat iedere loper en iedere loopschoen verschillend is. Zwaardere lopers zullen sneller het schokdempend schuim verslijten, en ook de ondergrond waarop je loopt heeft invloed op de duurzaamheid van je schoenen. Met deze checklist kan je eenvoudig zelf bepalen of het tijd is voor een tripje naar de sportwinkel:

- De duwtest. Hou de schoen vast in één hand, en duw met je andere hand in het midden van de schoen. Voelt de schoen verend aan en geeft hij een beetje terug? Dan zit je nog goed. Als de schoen "futloos" lijkt, is hij aan vervanging toe. Een schoen die van zichzelf al lichtjes inzakt is zonder twijfel versleten.

- Analyse van de zool. Bekijk de zool van de schoen. Kan je kleine rimpels of beschadigingen zien? Dan zijn de gloriemaanden van de schoen voorbij. De demping is verminderd, dus zal je op zoek moeten naar een nieuw paar.

- Pijn en blessures. Krijg je plots last van blessures of pijnlijke benen en knieën, kan dat een teken aan de wand zijn dat er iets mis is. Zeker als je normaal gezien geen last hebt van dit soort kwaaltjes.

- Oud versus nieuw. Als je twijfelt, kan je met je oude paar naar de winkel gaan. Pas een nieuw paar schoenen, en voel welke het beste zitten. Als het nieuwe paar comfortabeler is, bewijst dat ontegensprekelijk dat je oude schoenen hun beste tijd hebben gehad. (br.hln)


» Reageer (0)
16-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pakkend! Gestorven baby komt terug tot leven

Pakkend! Gestorven baby komt terug tot leven

http://static0.hln.be/static/photo/2015/11/5/0/20150316162919/media_xll_7563645.jpg

Het moet de grootste nachtmerrie zijn van elke vrouw: je bent hoogzwanger en de dokter kan de hartslag van je kindje plots niet meer vinden. Deze horror overkwam Catherine Urhegyi. Zij kreeg te horen dat haar baby overleden was in de baarmoeder, waarop ze een abortuspil nam. En toen veranderde er plots iets...

Catherine Urhegyi en haar partner waren er het hart van in, maar stemden uiteraard in met een abortus. Catherine nam medicijnen om de abortus op te wekken, maar kreeg plots hevige bloedingen. Toen het koppel in allerijl naar het ziekenhuis terugsnelde, gebeurde er iets onwerkelijk. De dokter hoorde plots wél een hartslag, hun ongeboren dochtertje bleek helemaal niet gestorven te zijn en bleek ook nog eens de abortus medicijnen overleefd te hebben. Catherine is nog steeds zwanger maar weet helaas niet hoe het met de gezondheid van haar dochtertje gesteld is. De kans is reëel dat het kindje er iets aan overhoudt.

"Alles ging goed, er was helemaal niets mis met mijn zwangerschap. Ik had waarschijnlijk beter om een extra scan gevraagd, maar ik vertrouwde de dokters en was ook erg emotioneel toen ze mij vertelde dat mijn kindje overleden was," zei Catherine aan de Daily Mail.  "Ik heb nu een folder gekregen over de mogelijke afwijkingen die mijn baby'tje kan krijgen door de medicatie. Maar veel onderzoek is er niet naar gedaan en de afwijkingen zijn meestal pas te zien als ze ouder worden. Al ben ik elke dag opnieuw dankbaar dat mijn kindje nog steeds levend in mijn buik zit," aldus Catherine. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljonair bekent per ongeluk drie moorden

Miljonair bekent per ongeluk drie moorden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/13/8/20150316141534/media_xll_7563398.jpg

Een miljonair uit de Verenigde Staten is opgepakt op verdenking van drie moorden. In een televisie-documentaire legde hij plots per ongeluk een bekentenis af. Robert Durst (71), de erfgenaam van een miljonairsfamilie uit New York, werd al eerder verdacht van de moorden op zijn vrouw Kathleen McCormack (1982), zijn vriendin Susan Berman (2000) en zijn buurman Morris Black (2001), maar hij werd nooit veroordeeld wegens een gebrek aan bewijzen. Hij reikt het bewijs jaren later plots zelf per ongeluk aan in een HBO-documentaire over de moorden, waar hij vrijwillig aan meewerkte.

Nadat Durst had gepraat over de moordzaken en met nieuw bewijsmateriaal werd geconfronteerd, ging hij tussen de opnames door even naar het toilet. Daar zei hij tegen zichzelf: "Wat heb ik in godsnaam gedaan!? Ik heb ze allemaal vermoord!", terwijl hij vergeten was dat hij nog een microfoontje omhad voor de documentaire. Nog voor de documentaire op televisie werd uitgezonden, werd de miljonair opgepakt.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo verkleuren kameleons écht

Zo verkleuren kameleons écht

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/7/8/20150316094040/media_xll_7562678.jpg

De kameleon, het diertje blijft tot de verbeelding spreken. De reden ligt dan ook voor de hand. Het beestje kan in geen tijd van kleur veranderen en wetenschappers hebben nu ook ontdekt hoe dat precies gebeurt. Onder hun huid hebben ze kleine kristallen en die kunnen van vorm veranderen om de verschillende golflengten van het licht te reflecteren. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Een panterkameleon (Furcifer pardalis) in rustige toestand heeft een groene kleur maar dat verandert al snel als hij in de buurt komt van een macho-exemplaar. Dan kan onze brave kameleon boos worden of competitief. Als dat gebeurt, dan verkleurt hij binnen de twee minuten en krijgt hij een rode en lichtgele tint. Vaak vindt dat 'verkleuringsproces' nog sneller plaats. Dat is zeker het geval bij de panterkameleon, weet de BBC.

Heel wat hagedissen hebben verschillende lagen cellen met verschillende pigmenten die hun huid lichter en donkerder van kleur kan maken. Het is nu duidelijk geworden dat het wijzigen van kleur niet altijd volgens precies dezelfde manier verloopt. Het verschil wordt gemaakt door kleine kristallen die net onder hun huidoppervlak zitten. De iridophores vormen de sleutel van het verkleuringsproces. Deze kleine kristallen kunnen samentrekken en uitzetten als de kameleon opgewonden is of onder stress staat. Afhankelijk van de toestand van de kristallen reflecteren ze dan verschillende golflengten licht. Volgens wetenschapper Michel Milinkovitch van de universiteit van Genève in Zwitserland functioneren die kristallen als een soort van selectieve spiegeltjes voor de weerkaatsing van de golflengten van het licht. De verschillende kleuren worden gevormd door de grootte en vorm van de kristallen. Die zijn effeciënt georganiseerd zodat de kleur van de hagedis volgens Milinkovitch "puur en intens" is.

Tweede huidlaag

Een mannelijke kameleon zal vaak van kleur veranderen om een rivaal te verjagen of om indruk te maken. Om het spektakel van de kleurenwijziging in beeld te brengen, filmden de onderzoekers confrontaties tussen mannelijke kameleons. Een product op de huid van de dieren deed de kristallen van grootte veranderen. "We hebben zo duidelijk kunnen vaststellen dat de kleurenwijziging effectief het gevolg is van een verandering van die specifieke kristallen", weet Milinkovitch. De kleurenwijziging wordt dus niet veroorzaakt door een verandering van de pigmenten in de huid.

De wetenschappers ontdekten ook nog een diepere huidlaag die de infrarode warmtestraling van het zonlicht weerkaatst. Dankzij die huidlaag kunnen kameleons hun lichaamstemperatuur regelen. Devi Stuart-Fox van de universiteit van Melbourne in Australië noemt de ontdekking van die tweede laag cellen "opwindend". "Wij, mensen maar ook de kameleons kunnen de infrarode warmtestraling van de zon niet zien. Als ze die warmtestraling helemaal zouden absorberen dan raakten ze verhit. Net omdat ze die straling wel kunnen weerkaatsen kunnen ze op temperatuur blijven", besluit  Stuart-Fox. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op vijf buurtbibliotheken gesloten

Eén op vijf buurtbibliotheken gesloten

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/16/7/20150316051144/media_xll_7562347.jpg

Tussen 2008 en 2013 werden er in Vlaanderen 95 bedieningspunten van bibliotheken gesloten. Dat zijn meestal kleine satellietvestigingen van de hoofdbibliotheken, schrijft De Standaard vandaag.

Eén buurtbibliotheek op de vijf sloot zo de deuren. In 2013 gingen er maar liefst 45 dicht, een pak meer dan in de voorgaande jaren. In 2013 was het aantal buurtbibliotheken geslonken tot 330, terwijl het er in 2008 nog 425 waren. "En dat is nog een onderschatting", zegt Bruno Vermeeren van de bibliotheekkoepel VVBAD, dat de cijfers opvroeg bij het Vlaamse Agentschap Sociaal-Cultureel Werk. "De telling gaat maar tot 2013, terwijl die beweging nog volop aan de gang is."

De grootschalige sluiting heeft alles te maken met de besparingsinspanningen waar heel wat gemeenten voor staan. De vraag is of de sluitingen een voorbode zijn van wat komen zal, wanneer de gemeenten vanaf 2016 niet langer verplicht zijn een bibliotheek in te richten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dina Tersago: Ik ging naar psycholoog voor perfectionisme

Dina Tersago: "Ik ging naar psycholoog voor perfectionisme"

http://static0.hln.be/static/photo/2015/13/3/0/20150316091059/media_xll_7562640.jpg

Presentatrice Dina Tersago (35) had het als kind erg moeilijk. Dat vertelde ze in het Radio 2-programma De Rotonde. "Ik was zo perfectionistisch dat ik blokkeerde", klinkt het.

Als klein meisje moest alles perfect zijn voor Dina. "Te perfect. Als ik tekende, kon ik zo vaak gommen dat mijn blad bijna kapot was. Het moest er precies zo uitzien als in mijn hoofd", vertelt ze. "Mijn mama zei vaak dat zeven op tien ook wel goed was, maar ik was te streng voor mezelf. Ik was bang dat ik niet zou slagen als ik niet alles perfect kende."

Dina vertelt dat de faalangst en het perfectionisme soms zo beklemmend werkte dat ze volledig blokkeerde. "Dan kreeg ik een black-out". Uiteindelijk zocht de inmiddels zes maanden zwangere Dina psychologische begeleiding. "Zo leerde ik relativeren en had ik veel meer rust." Of ze het niet bizar vindt dat ze dan net met faalangst voor de tv ging werken? "Had je me dat op mijn zestiende gezegd, had ik je nooit geloofd. Maar mijn deelname aan Miss België heeft veel veranderd." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartiertje wandelen vermindert uw zin in zoetigheid

Kwartiertje wandelen vermindert uw zin in zoetigheid

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/4/5/20150316092535/media_xll_7562675.jpg

Doet stress u hunkeren naar chocolade? Dan hebben Oostenrijkse onderzoekers goed nieuws voor u: een korte, fikse wandeling vermindert de zin in zoete snacks, zelfs voor de grootste chocoladefanaten onder ons.

Eerder onderzoek had al aangetoond dat intens sporten de verleiding van chocolade doet afnemen bij mensen met een normaal gewicht. Een onderzoeksteam onder leiding van Larissa Ledochowski van de universiteit van Innsbruck in Oostenrijk ging nu de effecten na bij mensen met overgewicht.

De 47 proefpersonen gaven aan dat ze dagelijks gesuikerde, calorierijke snacks verorberden, zoals chocolade. Vooral in stresserende situaties is het vaak moeilijk om aan de verleiding te weerstaan. Het experiment vond plaats na drie dagen van chocolade-onthouding.

De vrijwilligers werden in twee groepen verdeeld: de helft van hen maakte een fikse wandeling van 15 minuten op een loopband. De anderen werden gevraagd even lang stil te zitten. Nadien moesten ze de gekende Stroop-taak voltooien, waarbij bijvoorbeeld de woorden 'groen' en 'rood' in een andere kleur worden weergegeven en je de juiste kleur moet benoemen. Van deze test is aangetoond dat ze een hoog stressniveau opwekt.

Daarna kregen alle deelnemers een aantal gesuikerde snacks aangeboden. Ze werden gevraagd hun favoriete snack uit de verpakking te nemen en 30 seconden vast te houden, zonder de snoep op te eten. Gedurende het hele proces werd gemeten in welke mate ze naar de snack hunkerden, op basis van emotionele opwinding, hartslag en bloeddruk.

De onderzoekers stelden vast dat de Stroop-test de stress inderdaad deed toenemen, wat de hunkering naar snacks verhoogde. Maar dit effect was minder uitgesproken bij de personen die net een korte wandeling hadden gemaakt. Het openen en vasthouden van de snacks verhoogde hun zin in snoep, maar die reactie werd afgezwakt door intens te bewegen.

"Een wandeling van amper 15 minuten vermindert de hunkering naar gesuikerde snacks, zelfs bij mensen met overgewicht die onder druk staan en snoep binnen handbereik hebben", besluiten de onderzoekers in het vakblad PLOS One. "Wanneer het eten van calorierijke snacks een gewoonte geworden is, kan het waardevol zijn korte fysieke inspanningen aan te moedigen om de verleiding te doen afnemen op momenten waarop men er het meest gevoelig voor is." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Té schattig: ekster Penguin leeft als huisdier bij Australische familie

Té schattig: ekster Penguin leeft als huisdier bij Australische familie

http://static2.hln.be/static/photo/2015/0/2/7/20150315121234/media_xll_7560157.jpg

De familie Bloom uit het Australische Sydney heeft een wel érg bijzonder huisdier: de tamme ekster Penguin. Zoon Noah vond de vogel in 2013 aan de plaatselijke bibliotheek en sindsdien is Penguin een volwaardig lid van het gezin.

"We besloten Penguin te houden omdat ik erop vertrouwde dat ik de tijd en de kennis had om haar veilig en gezond te laten opgroeien", aldus vader Cameron. "Bovendien is mijn beste vriend een dierenarts en kon hij ons raad geven over zaken als Penguins dieet."

En het resultaat mag er zijn, want ondertussen komt Penguin knuffelen in bed, eet ze mee aan tafel én helpt ze de kinderen als ze zich 's ochtends klaarmaken voor school.

"Onze zonen Noah, Rueben en Olli zijn gek op haar en het voor ons ondertussen de normaalste zaak ter wereld dat Penguin ons huisdier is. Ze vindt het heerlijk om voor ons te zingen en komt ook regelmatig op ons hoofd zitten of aan ons oor knabbelen."

Ondertussen is de ekster met zo'n 12.500 volgers ook razendpopulair geworden op Instagram, waar Cameron - die professioneel fotograaf is - de mooiste kiekjes van Penguin en zijn familie deelt.

"Het plezier dat Penguin ons geeft, is onbetaalbaar", besluit hij.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolce & Gabbana: We willen niemand veroordelen

Dolce & Gabbana: "We willen niemand veroordelen"

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/10/14/20150316051157/media_xll_7562324.jpg

Modeontwerpers Dolce & Gabbana benadrukken dat hun opvattingen over homogezinnen persoonlijk zijn. Ze willen niemand veroordelen, melden ze volgens The Guardian na de ophef over eerdere controversiële uitspraken van het duo.

"Ik sprak over mijn persoonlijke mening, zonder anderen daarbij te veroordelen. Dat was nooit onze intentie", meldt Domenico Dolce in een statement nadat hij in een interview met het Italiaanse Panorama eerder sprak over dat kinderen horen op te groeien in een traditioneel gezin van man en vrouw. Het onderwerp kwam in het interview naar voren, omdat Dolce & Gabbana hun nieuwe wintercollectie hebben opgedragen aan moeders over de hele wereld. Dolce en Stefano Gabbana waren lange tijd behalve zakenpartners ook een stel.

Het enige goede gezin is zo'n traditioneel gezin, stelde het duo in het interview. "Ik kom uit Sicilië en ben opgegroeid in een traditioneel gezin met een moeder, vader en kinderen. Ik ben me er van bewust dat er andere type gezinnen zijn die net zo legitiem zijn als het gezin dat ik kende." Ze voegden daaraan toe: "Het leven moet zijn natuurlijke loop hebben. Voortplanting moet een daad van liefde zijn, niet iets met buisjes, zaad uit een catalogus of gehuurde baarmoeders."

Beroemdheden waren verontwaardigd over de conservatieve uitspraken van de homoseksuele ontwerpers. Elton John riep op tot een boycot van het modemerk. De zanger heeft twee kinderen met zijn man David Furnish. "Hoe durven jullie mijn prachtige kinderen kunstmatig te noemen?", vroeg de zanger zich af. Ook Ricky Martin sprak zich uit tegen de woorden van het modeduo.

De twee Italiaanse modeontwerpers hopen nu duidelijk gemaakt te hebben dat ze het niet kwaad bedoelden. "We geloven in vrijheid en liefde. We geloven in democratie en de vrijheid van meningsuiting die dat in stand houdt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joan Jett & The Blackhearts - I Love Rock 'n Roll

Joan Jett & The Blackhearts - I Love Rock 'n Roll

Klik op de foto om haar te beluisteren

Joan Jett (22 september 1958) is een Amerikaanse rock 'n roll-zangeres en -gitariste.

Joan Jett werd geboren in Philadelphia, maar verhuisde op jonge leeftijd met haar familie naar Hollywood, Californië. Ze begon haar muzikale carrière als gitarist en componist van de vrouwelijke hardrock-groep The Runaways. Een enkele maal zong ze ook in deze groep.

Nadat The Runaways uit elkaar gingen in 1980 produceerde ze een album voor de punk-groep The Germs. Later begon ze een solocarrière. Haar grootste hit scoorde ze, met haar band the Blackhearts in 1982 met het nummer I love rock n' roll, dat in Nederland de nummer 1-positie haalde.

Naast zingen speelde Joan Jett in een film en speelde ze op Broadway.

» Reageer (0)
15-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste huis ter wereld staat te koop en het is top secret

Grootste huis ter wereld staat te koop en het is 'top secret'

http://static0.hln.be/static/photo/2015/2/0/9/20150315130847/media_xll_7560444.jpg

Een Toscaans kasteel met maar liefst 115 kamers en praktisch evenveel badkamers is op de markt gekomen. Het is het grootste landgoed ter wereld dat momenteel te koop staat maar niemand wil exact zeggen waar. De locatie is een goed bewaard geheim.

Het kasteel dateert naar verluidt uit de twaalfde eeuw en zou zich ergens ten oosten van Siena moeten bevinden, meldt The Telegraph. Het hele landgoed is 630 hectare groot en er staan 1.500 olijfbomen.

De Italiaanse vastgoedmarkt lijkt echter net zo op discretie gesteld als de maffia gesteld is op anonimiteit. Zelfs de naam van het kasteel wordt door de makelaar niet meegedeeld, net zoals de exacte locatie.

"Vanaf het moment dat je naar het kasteel rijdt, beland je in een totaal andere wereld", verklaart John Jonk Van Sotheby's International. "Het kasteel is ongelofelijk prachtig en de ligging absoluut magisch. Op het domein heerst de stilte. Het kasteel werd gebouwd op een moment dat Siena in oorlog was met Firenze."

Alle geheimdoenerij ten spijt: voor een geoefende internaut is het kasteel nochtans niet moeilijk terug te vinden. Kan jij het lokaliseren?

Het prijskaartje geven wij nog mee. Voor 28 miljoen euro is deze parel van u. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken van Hergé geveild voor 800.000 euro bij Christie's in Parijs

Werken van Hergé geveild voor 800.000 euro bij Christie's in Parijs

http://static1.hln.be/static/photo/2015/6/9/3/20150314222245/media_xll_7559688.jpg

Op een veiling bij Christie's in Parijs zijn een aantal originele tekenplanken van Hergé verkocht voor in totaal 792.000 euro. Het topstuk, een orginele cover met de personages van het album 'De Blauwe Lotus', werd afgehamerd voor 577.500 euro. De opbrengst bleef onder de verwachtingen van het veilinghuis, dat had gerekend op 1,5 miljoen euro. Een aantal tekenplanken werd ingehouden.

De originele cover van het tijdschrift Kuifje van 16 oktober 1978, met alle personages van het album 'De Blauwe Lotus', was geschat tussen 350 en 400.000 euro maar veranderde voor 577.500 euro van eigenaar.

Het tweede toplot van de verkoop was de originele potloodtekening "'Coke en Stock', die in prepublicatie verscheen in de Belgische editie van Kuifje op 20 november 1957, en 109.500 euro opbracht. Vooraf was het stuk geraamd op tussen 70 en 80.000 euro.

Een originele reclametekening van 'Quick en Flupke' voor chocoladeproducent Jacques verleidde een koper voor 47.100 euro (raming 40 tot 45.000 euro).

Christie's veilde nog andere stripillustraties. Zo werd een tekenplank aangeboden door Uderzo voor de slachtoffers van de aanslag op de lokalen van Charlie Hebdo verkocht voor 181.500 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 voedingsmiddelen die niet zo ongezond zijn als je denkt

8 voedingsmiddelen die niet zo ongezond zijn als je denkt

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/11/6/20150315091318/media_xll_7560081.jpg

Eieren, koffie, volle melk ... Het zijn allemaal voedingsmiddelen die de laatste jaren een slechte reputatie opbouwden en niet goed voor ons zouden zijn. De Britse voedingsdeskundige Sarah Flowers zegt echter dat we onze vooroordelen overboord moeten gooien en deze 8 usual suspects toch een kans moeten geven. 

"Jarenlang hebben deskundigen gezegd dat vet slecht voor ons is", steekt Flowers van wal. "Daardoor zochten we onze toevlucht tot verwerkte voedingsmiddelen die inderdaad vaak minder vet, maar wel véél meer suikers bevatten. Het wordt hoog tijd dat we terug leren genieten van écht eten zoals eieren, volle melk en yoghurt. Deze voedingsmiddelen zijn allemaal goed voor je, als je twee simpele regels volgt: eet ze met mate en in hun pure vorm."

1. Koffie

"Te veel koffie is slecht voor de vertering, heeft een laxerend effect en geeft je een slechte adem. Aan de andere kant is ook bewezen dat koffie, als je er niet te veel van drinkt, ervoor zorgt dat je je beter kan concentreren en dat het helpt bij gewichtsverlies. Er zijn zelfs studies die aantonen dat het drinken van koffie je beschermt tegen Alzheimer en dementie.

2. Aardappelen

"Eén aardappel van gemiddelde grootte voorziet je van 50% van je dagelijkse behoefte aan vitamine C, 30% van je dagelijkse behoefte aan vitamine B6 en 25% van je dagelijkse behoefte aan kalium. Daarnaast bevatten aardappelen ook calcium, magnesium, vitamine B, zink en fosfor."

3. Eieren

"Eieren zitten boordevol proteïnen en goede vetten en geven je langer een verzadigd gevoel. Wil je vermageren? Gooi je ontbijtgranen in de vuilnisbak en ontbijt met een ei!"

4. Volle melk

"We krijgen al jaren te horen dat vet slecht voor ons is en vervangen volle producten door light-varianten. En toch worden we steeds dikker! Volle melk bevat veel meer gezonde voedingsstoffen dan halfvolle of magere melk. Bovendien maakt volle melk je niet dik, maar zorgt het ervoor dat je langer verzadigd blijft en dus minder gaat snacken."

5. Yoghurt

"Het probleem zit 'm niet in yoghurt zélf, maar in de extra's die fabrikanten eraan toevoegen. Vervang yoghurt met fruit - die inderdaad vaak minder vet, maar véél meer suiker bevat - dus door gewone volle of Griekse yoghurt."

6. Zout

"We eten met z'n allen veel te veel zout, maar dat komt vooral omdat we zoveel verwerkte voedingsmiddelen eten. Als je vaker zelf kookt en onverwerkte voedingsmiddelen eet, zal je zien dat je ook minder zout binnenkrijgt."

7. Pindakaas

"Pindakaas bevat een uitstekende vetzuursamenstelling en een heleboel gezonde voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, vitamine E ... Kijk wel goed naar de ingrediëntenlijst als je pindakaas koopt, want sommige merken voegen suiker toe."

8. Kokosnootolie

"Kokosnootolie is een verzadigd vet en zou daarom slecht voor ons zijn. Niets is echter minder waar. Kokosnootolie is immers geen gewoon verzadigd vet, maar een MCT (middellange keten vetzuur, nvdr.) dat in ons lichaam wordt aangewend voor energievoorziening en dus niét voor vetopslag. Bovendien is bewezen dat kokosnootolie onder andere je immuunsysteem versterkt en helpt bij gewichtsverlies." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Judy Kuhn - Nobody's Side from CHESS

Judy Kuhn - Nobody's Side from CHESS

Klik op de foto om haar te beluisteren

Judy Kuhn geboren 20 mei 1958 is een Amerikaanse zangeres en actrice» Reageer (0)
14-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mechelen krijgt viersterrenhotel voor poezen: vloerverwarming, kinderbedjes en eigen tuintje voor elke kat

Mechelen krijgt viersterrenhotel voor poezen: vloerverwarming, kinderbedjes en eigen tuintje voor elke kat

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/7/9/20150314171931/media_xll_7559244.jpg

In Mechelen opent volgende maand Le Chatelier, wellicht het meest luxueuze kattenhotel van het land. Bij Zoë Brosius krijgt elke poes een eigen kamer mét individueel buitenverblijf. Er is vloerverwarming, er zijn kinderbedjes, uitzicht op een vijver en elke dag is er een gezamenlijke speeltijd onder toezicht. "De katten krijgen bij ons droogvoeding en ze kunnen kiezen uit drie kwaliteitsmerken. Zo is het hier voor hen ook een toprestaurant", lacht Zoë.

Le Chatelier is ondergebracht in de privéwoonst van Zoë in de Luchtvaartstraat in Mechelen. "Ik ben altijd zot geweest van katten en droomde al lang van een eigen zaak. Zo is het idee van een kattenhotel gegroeid".

Koninklijk Besluit
"Ik heb een bachelor rechten en ik volgde in avondschool een opleiding van twee jaar tot uitbater van een katten- en hondenpension. Daar leerde ik alles over het gedrag en de anatomie van katten en honden, maar ook over de uitbating van dierenverblijven. Er is overigens een Koninklijk Besluit van 1997 dat onder meer de minimum grootte van de verblijven en het aantal controles per dag vastlegt".

Ideaal voor schuwe katten
Die voorschriften overtreft Zoë met glans. Poezen met kleintjes hebben er zelfs kinderbedjes ter beschikking. "Eigenlijk zijn het houten poppenbedjes waar ik een zacht dekentje in leg. Het bijzonderste aan Le Chatelier is echter dat elke kat een individueel verblijf met een eigen buitenruimte krijgt. Dat is ideaal voor schuwe katten, zo hoeven ze niet in contact te komen met de andere poezen. Katers die ouder zijn dan zes maanden moeten wel gecastreerd zijn. Ik wil niet dat katinnen zwanger naar huis gaan omdat ze het tijdens de speeltijd wat te bont hebben gemaakt", lacht Zoë.

"Hoeveel dit heeft gekost? Laat me zeggen dat het een dure verbouwing is geweest, het verblijf kan ook dienstdoen als een woning met vloerverwarming".

Le Chatelier opent op 2 april de kattenluikjes. Een dag in Le Chatelier kost de poezenbaasjes 11 euro per kat, 9 euro voor een tweede kat uit hetzelfde gezin in hetzelfde bedrijf. Meer info vind je hier.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joe Cocker - N'oubliez jamais

Joe Cocker - N'oubliez jamais

Klik op de foto om hem te beluisteren

Joe Cocker 20 mei 1944) is een Engels blueszanger.

Hij is zijn leven lang al bezig met muziek, en zat al in kleine bands in zijn geboortestad Sheffield toen hij 15 jaar oud was. Hij was voor het eerst op de Amerikaanse televisie in 1969, in de Ed Sullivan Show.

Zijn eerste grote hit was het lied With a Little Help from My Friends, een cover van de Beatles song. In hetzelfde jaar verscheen hij op het Woodstock Music and Art Festival. Andere vroege hits zijn Cry me a river en Feelin' alright.

Aan het begin van de jaren zeventig had hij problemen met drugs en alcohol, maar hij maakte een comeback in de jaren tachtig. Hij had grote hits met You are so beautiful, Up where we belong en Unchain my heart, waardoor hij een nieuw publiek aan zich bond.

Cocker is bekend om zijn opvallende, rauwe stemgeluid en een typische gestiek die enigszins doet denken aan luchtgitaar spelen.
» Reageer (0)
13-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KU Leuven lanceert oriëntatieproef voor alle studenten

KU Leuven lanceert oriëntatieproef voor alle studenten

http://static3.hln.be/static/photo/2015/8/3/13/20150313043950/media_xll_7555738.jpg

Alle zesdejaarsleerlingen die een universitaire studie overwegen, kunnen vanaf vandaag op www.luci.be een oriëntatieproef doen die duidelijk moet maken of ze er klaar voor zijn.

De test, ontwikkeld door de KU Leuven, peilt naar de basisvaardigheden die studenten nodig hebben om te kunnen slagen. De proef is niet te verwarren met de bestaande toegangsexamens voor geneeskundestudenten, die specifieke kennis vereisen. De unief denkt er ook niet aan de proef te verplichten, laat staan het resultaat ervan bindend te maken. "Het moet een oriënterende test blijven, bij voorkeur af te leggen in de loop van het zesde middelbaar. Wie minder dan 60% scoort, heeft slechts één kans op de vier dat hij zal slagen aan de universiteit - als hij verder niets onderneemt, tenminste", zegt professor Lieve De Wachter.

Volgens rector Rik Torfs is de nood aan een dergelijke proef groot. "Al te veel studenten mislukken in hun eerste jaar bij gebrek aan zelfkennis." Aan de Leuvense universiteit slaagt slechts 36,8% van alle eerstejaars die voor het eerst aan hogere studies beginnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.David Bowie - Let's Dance

David Bowie - Let's Dance

Om hem te beluisteren druk op de fotoDavid Robert Jones, beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie (Brixton, 8 januari 1947) is een Engelse muzikant. Hij is bekend geworden als een uiterst invloedrijk rockmuzikant, artiest en acteur, vanaf de jaren zestig tot heden.

David Bowie werd bekend vanwege wereldhits zoals Changes, Ziggy Stardust, Let's Dance, Dancing In The Street, Heroes en Under Pressure. In Nederland had Bowie vijf nummer één hits. Daarnaast is hij bekend van de verschillende imago's, die vooral in de jaren zeventig excentriek te noemen waren.» Reageer (0)
12-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schoenen opblinken of wratten weghalen? Dit kan je allemaal met bananenschillen

Schoenen opblinken of wratten weghalen? Dit kan je allemaal met bananenschillen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/6/13/1/20150312105735/media_xll_7553266.jpg

We weten allemaal dat bananen erg gezond zijn, en dus halen we ze en masse in huis. Wanneer we het fruit achter de kiezen hebben, belanden de schillen echter sito presto in de vuilbak of op de composthoop. En dat terwijl je ze nog voor een hele hoop dingen kan gebruiken. Om je schoenen op te blinken of wratten weg te halen bijvoorbeeld.

Voedsel voor planten
Ook wanneer je geen grote composthoop hebt, kan je bananenschillen gebruiken om je planten wat extra voeding te geven. Vul een emmer met water en dompel daar een aantal schillen in onder. Laat het water met de schillen een paar dagen staan. Vervolgens haal je de schillen eruit en meng je het bananenwater met vers water (ongeveer vijf keer zoveel vers water als bananenwater). Geef je planten ongeveer één keer per maand water met het mineraalrijke mengsel. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, zorgt ervoor dat je planten een boost krijgen en beter zullen groeien.

Geeft kamerplanten hun glans terug
Wrijf de zachte vlezige kant van de schil over de bladeren van je kamerplanten om ze vrij te maken van stof en andere restanten en ze een gezonde glans te geven. Dit werkt vooral goed bij kamerplanten zoals Schefflera, Calathea, Croton en vijgenbomen.

Verzacht huidirritaties
Een vochtige bananenschil kan verschillende huidirritaties zoals insectenbeten of brandwonden verzachten. De fruitzuren, vitamines en mineralen zullen niet alleen de pijn en de jeuk verlichten, ze zijn ook gewoon goed voor je huid.

Verbetert de huid
Masseer elke paar dagen een rijpe bananenschil over je huid. De fruitzuren en voedingsstoffen in de schil helpen bij het exfoliëren en geven je huid de nodige verzorging. Het resultaat is een zachte huid die er over het algemeen jonger en gezonder uitziet.

Verwijdert wratten
Heb je genoeg van die vervelende wrat die maar niet weg wil? Heb je al alle middeltjes van de apotheker gebruikt? Niet wanhopen, een bananenschil kan soelaas bieden. Wrijf de schil iedere avond voor het slapengaan over de plek, en je zal zien dat de wrat langzaam maar zeker verdwijnt.

Blinkt schoenen op
Bananenschillen zijn niet alleen goed voor je huid, ook voor je schoenen! Wrijf de zachte kant over het leder om het te verzorgen, te voeden en weerproper te maken. Je schoenen zijn in geen tijd weer helemaal als nieuw.

Zilver oppoetsen
Diezelfde fruitzuren die ervoor zorgen dat bananenschillen verjongend werken voor de huid, maken ook dat ze ideaal zijn om zilver op te poetsen. Wrijf met de binnenkant van de schil over dof en verkleurd zilver en al je zilverwerk krijgt zijn oorspronkelijke glans terug.

Bananenschilsap
Het mag duidelijk zijn dat er een heleboel vitamines en voedingsstoffen in een bananenschil verborgen zitten. Doe er je voordeel mee en maak een sapje van bananenschil. Gooi een aantal schillen in een pot met kokend water, laat het geheel een tiental minuten sudderen zodat alle sappen in het water worden opgenomen en haal de schillen er dan weer uit. Laat het brouwsel even afkoelen en voeg het vervolgens toe aan je smoothie of een ander drankje vor een extra vintamine- en mineraalboost. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn vriend was dood, dader rouwde om zijn BMW

Mijn vriend was dood, dader rouwde om zijn BMW

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/3/11/20150312081525/media_xll_7552661.jpg

Zelden weekte een persoonlijk verhaal op een site zo veel emoties los als dat van Sophie Lodewijks (26). Al 100.000 Vlamingen lazen hoe een dronken chauffeur op haar gezin inreed. "Mijn vriend was dood, mijn moeder lag in coma. En hij postte op Facebook: 'Rest In Peace mon petit BMW'."

Ze studeert journalistiek, maar plots is Sophie Lodewijks zelf nieuws geworden. Met haar verhaal 'De moordenaar die alcohol heet' op de site van het onlinemagazine Charlie, charliemag.be, over het ongeval dat zij, haar vriend Lander en haar ouders zes jaar geleden meemaakten. Sophies verhaal werd al 100.000 keer gelezen en 20.000 keer gedeeld. Gisteren lag de Charlie-website zelfs een uur plat.

"Een jaar geleden ben ik op een nacht wakker geworden en toen heb ik in één trek alle herinneringen aan het ongeval opgeschreven", gaat de studente verder. "In een uur was ik klaar - het zat allemaal al jaren klaar in mijn hoofd. Met mijn tekst wilde ik vertellen over Lander, over zijn laatste uren. Ik merkte dat veel mensen met vragen zaten, maar dat niemand mij die durfde te stellen." Toen er deze week op de redactievergadering bij Charlie werd gebrainstormd over de 'Dag van de Verkeersveiligheid' eind deze maand, stelde Sophie voor dat ze misschien iets konden doen met de tekst op haar blog. "Even later zat de hoofdredactrice tegenover me te snikken terwijl ze het verhaal las. Ze zei: 'We moeten dit publiceren'."

"Ik wil vooral een boodschap de wereld insturen: dat we veel te laks omgaan met alcohol en rijden. De dronkenlap die ons van de weg maaide, was een recidivist. Hij was al een paar keer opgepakt omdat hij dronken achter het stuur zat. Die man heeft een boete betaald en opnieuw zijn rijbewijs gehaald." Sophie heeft enkele keren geprobeerd om contact te leggen met de dader. "Enkele dagen na het ongeval zette hij een foto van zijn autowrak op Facebook met de tekst 'Rest In Peace mon petit BMW'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oei: kakkerlakken zijn slimmer dan we denken

Oei: kakkerlakken zijn slimmer dan we denken

Klik op de foto om het filmpje te bekijkenHet is bijna onmogelijk om een kakkerlak om zeep te helpen - ze zouden zelfs de atoombom op Hiroshima overleefd hebben - en nu blijken de krioelende beestjes ook nog eens slimmer dan we denken. Wetenschappers van de ULB konden vaststellen dat de insecten een persoonlijkheid hebben.

Voor het onderzoek plaatsten de wetenschappers een hoop kakkerlakken in een soort van arena, waarin aan weerszijden een soort van beschutting werd gemaakt. Daarna schenen ze met fel licht in de arena om de kakkerlakken, die liever in het donker zitten, op te schrikken.

De onderzoekers hadden verwacht dat de kakkerlakken allemaal meteen richting beschutting zouden vluchten, maar opvallend genoeg deden sommige beestjes er veel langer over om een beslissing te nemen dan andere. "Dat kunnen we alleen maar toewijten aan persoonlijkheidskenmerken. Zo zullen 'dappere' kakkerlakken sneller een beslissing nemen, en de meer 'laffe' dieren zullen dan later hun voorbeeld volgen."

Dit zou de kakkerlakken een evolutionair voordeel geven. "In het geval van een ramp zullen meer kakkerlakken overleven als ze niet allemaal op dezelfde manier reageren", aldus onderzoeker Isaac Planas. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers zouden stoffelijk overschot van Cervantes ontdekt hebben

Wetenschappers zouden stoffelijk overschot van Cervantes ontdekt hebben

http://static1.hln.be/static/photo/2015/10/1/0/20150311154802/media_xll_7551180.jpg

Spaanse wetenschappers hebben mogelijk het stoffelijk overschot van de schrijver Miguel de Cervantes (1547-1616) gevonden. De in een Madrileens klooster ontdekte botten zijn waarschijnlijk afkomstig van de auteur van "Don Quichot" en zijn echtgenote Catalina de Salazar. Dat meldden de Spaanse media vandaag onder aanhaling van experten.

Het Madrileense stadsbestuur, die de zoektocht organiseert, waarschuwde echter voor te overhaaste conclusies. "Momenteel kan geenszins gegarandeerd worden dat het gaat om de stoffelijke resten van Cervantes en zijn vrouw", zei een woordvoerster aan het Duitse persbureau DPA. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog drie weken griep

Nog drie weken griep

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/7/1/20150312065332/media_xll_7552801.jpg

Het einde van de griepepidemie is eindelijk in zicht. Vorige week nam het aantal consultaties bij de huisarts opnieuw af, tot 264 op 100.000 inwoners.

Op het hoogtepunt van de ziektegolf - in de week van 2 tot 8 februari - waren dat er 964 op 100.000. "Over een drietal weken zal de epidemie achter de rug zijn", voorspelt griepcommissaris Marc Van Ranst. "Dan zal ze elf weken geduurd hebben. Die lengte is niet uitzonderlijk: deze griep kent hetzelfde verloop als die van twee jaar geleden." (br.hln)


» Reageer (0)
11-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chi Coltrane - You Were my Friend

Chi Coltrane - You Were my Friend


Klik op de foto om haar te beluisterenChi Coltrane (16 november 1948, Racine, Wisconsin) is een Amerikaans zangeres en songwriter.

Chi (spreek uit als het Engelse 'Shy') was één van de zeven kinderen van een Canadese moeder en een Duitse vader, een violist. Ze had al vroeg interesse in muziek en kon op haar twaalfde al acht instrumenten bespelen. Haar favoriete instrument is de piano. In 1970 speelde ze in diverse clubs in Chicago. Een jaar later vertegenwoordigde ze haar land op het International Rock Festival in Rio de Janeiro. Niet veel later tekende ze een platencontract van CBS/Columbia Records.

Haar debuutalbum 'Chi Coltrane' komt in 1972 uit en wordt dankzij haar eerste single 'Thunder and Lightning' een wereldwijde topper. Van de single werden er meer dan een miljoen verkocht. Na een succesvolle tour trekt ze twee jaar de studio in om haar tweede album 'Let it Ride' (1974) op te nemen. Chi schrijft al haar nummers zelf en ook dit album wordt weer een groot succes. Daarna geeft ze in één jaar 300 concerten over de hele wereld. Ook in Europa scoort ze hits, waaronder top tien hits in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. Met 'Go like Elijah' staat ze in 1973 dertien weken in de Nederlandse Top 40, waarvan twee weken op nummer 1. Tussen 1973 en 1975 ging ze naar de 'Salter School of Music' in Los Angeles. In 1975 verschijnen twee verzamelalbums: 'Greatest Hits' en 'Best of Chi Coltrane'. Twee jaar later verschijnt haar derde plaat 'Road To Tomorrow' (1977). Daarna verhuisde ze naar Europa, waar ze haar volgende albums maakte: 'Silk and Steel' (1981), 'Live!' (1982), 'Ready to Roll' (1983) en 'The Message' (1986). Vanaf 1991 woonde ze in Zürich, waarna ze in 1993 terugkeerde naar haar geboorteland, waar ze in Los Angeles een opnamestudio begon. In 1996 verscheen haar verzamelalbum 'Chi Coltrane's Golden Classics'. In 2009 keerde Chi Coltrane terug op de bühne met het album 'Yesterday, Today and Forever', dat een compilatie is van haar werk vanaf 1982 en ook enkele gloednieuwe nummers bevat. Het album is vooralsnog alleen te verkrijgen via haar eigen website 'www.chicoltrane.com'. Ook staat er voor september en oktober een theatertour door Nederland gepland.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat de kleur van je urine je vertelt

Wat de kleur van je urine je vertelt

http://static2.hln.be/static/photo/2015/1/12/6/20150309115212/media_xll_7544901.jpg

Je zou het misschien niet verwachten, maar de kleur van je urine vertelt veel over je gezondheid. Geel, doorzichtig of met een rozig tintje? Lees zeker verder om te weten wat jouw plas over je vertelt.

Doorzichtig
Hoe helderder de urine, hoe beter het met je gezondheid gesteld is. Maar wanneer je plas helemaal doorzichtig is, bijna zoals water, wil dat zeggen dat je te veel water (wat slecht kan zijn voor de nieren) of koffie drinkt. Probeer de consumpties net iets te verminderen totdat je urine weer een normale kleur heeft.

Lichtgeel
Dit is de ideale kleur. Je hydratieniveau is perfect en de lichtgele kleur van je urine geeft aan dat alles in orde is.

Donkergeel
Ook een donkergele kleur wijst niet meteen op problemen, maar het geeft wel aan dat je wat meer water zou moeten drinken. Idealiter drink je best gemiddeld 1,5 liter water per dag. Pas wel op, het is normaal dat urine 's ochtends donkerder van kleur is, omdat de nieren 's nachts rusten.

Amber- of honingkleurig
Wanneer je urine amberkleurig is, betekent dat dat je lichaam niet voldoende gehydrateerd is. Er staat je maar één ding te doen: water, water en nog meer water drinken!

Bruin
Als je net rabarber of bonen hebt gegeten, hoef je je geen zorgen te maken. Ook sommige medicijnen zoals bepaalde laxeermiddelen kunnen een bruine kleur veroorzaken. In de meeste gevallen wijst het echter op uitdroging en in enkele gevallen kan het zelfs een teken van lever- of nierfalen zijn. Als meer water drinken het probleem niet oplost, raadpleeg je best een dokter.

Rooskleurig
Heb je net rabarber, bramen of bieten naar binnen gewerkt? Dan hoef je geen alarm te slaan, het is normaal dat je urine roze van kleur is. In andere gevallen is er waarschijnlijk bloed aanwezig in de urine, een teken van de infecie van de urinewegen (zoals een blaasontsteking) of zelfs nier- of prostaatproblemen. In geval van twijfel bezoek je dus best een dokter.

Oranje
Een oranje kleur is geen goed teken. Deze kleur duidt op uitdroging. Veel meer water drinken is dus de boodschap. In het slechtste geval kan het ook op gal- of leverproblemen wijzen.

Blauw of groen
Uiteraard is blauw of groen niet de natuurlijke kleur van urine, maar je hoeft je ook niet meteen zorgen te maken. Het zou kunnen dat je voedingsmiddelen met veel kleurstof gegeten hebt, maar ook asperges kunnen voor een lichtgroene kleur zorgen. Heel zelden kan blauwe urine wijzen op het Drummond syndroom, maar die ziekte komt zelden voor.

Bubbels en schuim
Soms kan het gebeuren dat urine schuimt of borrelt. Meestal ligt dat aan een eitwitrijk dieet, maar het kan ook te maken hebben met nierproblemen. Bij twijfel ga je best eens langs bij een arts. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 redenen om vaker rode biet op het menu te zetten

5 redenen om vaker rode biet op het menu te zetten

http://static1.hln.be/static/photo/2015/10/11/12/20150311142515/media_xll_7550952.jpg

Met de lente in aantocht staan er bij de meeste gezinnen ook weer meer gezonde salades op het menu. En waarom niet eens rode biet toevoegen aan je creaties? In dit artikel 5 gezondheidsvoordelen van het wortelgewas.

1. Rijk aan vitaminen en mineralen

Magnesium, kalium, vezels, fosfor en ijzer: je vindt het allemaal in rode bieten. Daarnaast vormen de knollen een rijke bron van vitamines A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur.

2. Werkt ontgiftend

Rode biet ontgift en kan dankzij deze eigenschap komaf maken met bleekheid, vermoeidheid en bloedarmoede. Bovendien zuiveren bieten het bloed en de lever en helpen ze bij het bestrijden van depressies.

3. Boordevol antioxidanten

Rode bieten bevatten fytochemicaliën. Dat zijn bestanddelen in plantaardige voedingsmiddelen met een gunstige invloed op onze lichaamswerking. Zo kunnen bieten het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en dus ook tegen kanker.

4. Verlaagt bloeddruk en cholesterol

Volgens het gerenommeerde vakblad Hypertension hebben mensen met een verhoogde bloeddruk baat bij een glas rodebietensap per dag. De nitraten in rode biet zorgen er namelijk voor dat het stikstofmonoxidegehalte van het bloed stijgt. Dat gas zet onze bloedvaten open, waardoor de bloedsomloop vlotter gaat. Bovendien helpen rode bieten beschermen tegen hart- en vaatziekten en zouden ze cholesterolverlagend werken.

5. Verhoogt het uithoudingsvermogen

Het hoge nitraatgehalte van rode biet stimuleert niet alleen de aanmaak van stikstofoxide in het bloed, maar ook in de spieren. Dat zorgt ervoor dat het zuurstofverbruik in je spieren tijdens het sporten beter geregeld wordt. En hoe minder zuurstof we nodig hebben om inspanningen te leveren, hoe langer we het sporten kunnen volhouden. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom krijg je wallen en donkere kringen

Daarom krijg je wallen en donkere kringen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/9/8/20150311090011/media_xll_7550168.jpg

Iedereen heeft wel eens last van wallen of donkere kringen onder de ogen. Maar waar komen die nu juist vandaan? Vermoeidheid heeft er mee te maken, maar een groot deel hebben we ook te danken aan onze genen.

Het is belangrijk om te weten dat wallen en donkere cirkels twee verschillende dingen zijn, die vaak wel op het zelfde moment voorkomen.  

Donkere kringen
Donkere kringen hebben we vaak even hard te danken aan onze genen als aan een slaapgebrek. De huid onder onze ogen is namelijk erg dun, en bedekt spieren, vetweefsel en bloedvaatjes. Donkere kringen zijn het resultaat van licht dat weerkaatst wordt van de bloedvaatjes die vlak onder het huidoppervlak zitten. Hoe donker de kringen onder je ogen te zijn heeft dus veel te maken met je huidskleur en de dikte van je huid.

Dat donkere kringen zichtbaarder zijn wanneer je moe bent heeft dan weer te maken met het feit dat onze aders groter worden wanneer we moe zijn. Wanneer je moe bent produceert je lichaam namelijk meer cortisol om je meer energie te geven. Dat geeft als resultaat dat je meer bloed door je aders lopen hebt, en dat je bloedvaten groter worden. Vandaar dus de donkere kringen.  

Wallen
Er bestaat een verband tussen wallen onder de ogen en leeftijd. Wanneer je ouder wordt zou namelijk het volume van het vetweefseel onder de ogen toenemen, en dus ook de wallen.

Vermoeidheid zorgt er dan weer voor dat wallen duidelijker worden, omdat het lichaam dan meer vocht ophoudt. Dat vocht dwingt de aders onder onze ogen dichter naar het huidoppervlak toe, waardoor de wallen opvallender worden. Hetzelfde geldt touwens wanneer je veel zout eet of allergieën hebt. 

Tips om donkere kringen en wallen te vermijden
* Beperk je zoutinname.
* Breng je concealer in een driehoekige vorm onder je ogen aan in plaats van in een streep langs de donkere kring.
* Komkommerplakjes en theezakjes helpen je ogen te ontzwellen.
* Ook amandelolie een nachtje onder je ogen laten intrekken zou een goed middel tegen wallen zijn.
* Niets beter dan acht uut slaap en een gezond eetpatroon. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog steeds meer dan 15 miljoen Belgische franken in omloop: hoeveel van deze biljetten heb jij nog liggen?

Nog steeds meer dan 15 miljoen Belgische franken in omloop: hoeveel van deze biljetten heb jij nog liggen?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/15/5/2/20150310140147/media_xll_7548107.jpg

Meer dan een decennium geleden schakelden we over naar de euro maar nog heel wat landgenoten blijven blijkbaar gehecht aan de oude Belgische franken. Volgens de Nationale Bank waren er eind vorig jaar nog steeds meer dan 15 miljoen biljetten, van alle mogelijke coupures, in omloop. Het totale bedrag loopt omgerekend op tot maar liefst 152.942.408 euro.

Het zijn vooral de biljetten van 100 en 200 frank die de Belg blijft hamsteren. Nochtans kunnen alle biljetten die door de Nationale Bank werden uitgegeven sinds 1944, onbeperkt in tijd omgeruild worden. Biljetten van 20 en 50 frank die door de schatkist werden uitgegeven, kunnen dan weer niet meer omgeruild worden. Hetzelfde geldt voor oude munten.

Hoe te werk gaan? Men begeeft zich naar de loketten van de hoofdzetel van de Nationale bank in Brussel of naar een filiaal van de Nationale bank in Hasselt, Kortrijk, Luik of Bergen. Of men kan de biljetten (maximaal 20.000 Belgisch frank) ook opsturen naar de hoofdzetel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fabiana Dammers - Blinded


Fabiana Dammers - Blinded

Klik op de foto om haar te beluisteren


Sinds haar dubbele overwinning van de Grote Prijs van Nederland 2008 (eerste Jury- en Publieksprijs) kan niemand meer om de muziek van Fabiana Dammers heen. Haar authentieke stemgeluid en opvallende verschijning laten keer op keer een diepe indruk achter op wie van singer-songwritermuziek pur sang houdt. De zangeres uit IJmuiden, die door de media tot ‘de vrouwelijke equivalent van Damien Rice’ werd gekroond, wil zelf met niemand vergeleken worden; ze haalt haar inspiratie uit het leven zelf, wat resulteert in adembenemende composities en teksten die lang in je hoofd blijven nagalmen.

De Italiaans-Nederlandse Fabiana Dammers begon met liedjes schrijven op haar zeventiende, toen ze een gitaar van haar vader cadeau kreeg. Na een korte loopbaan als musicalster en metal-bassiste was het duidelijk geworden wat haar ware droom was: met haar eigengeschreven liedjes door de wereld trekken om overal haar “Fabfolk” te kunnen laten horen.

Om zich verder te bekwamen volgde Dammers een opleiding aan het Amsterdamse Conservatorium, die ze zomer 2009 met succes afrondde. Hier kreeg zij onder andere zangles van Anouk. Intussen speelde ze in veel lokale en regionale cafés om ervaring op te doen. Landelijke bekendheid kreeg ze door haar deelname aan de Grote Prijs van Nederland in 2008.» Reageer (0)
10-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer wint Inktaap 2015

"La Superba" van Ilja Leonard Pfeijffer wint Inktaap 2015

http://static3.hln.be/static/photo/2015/13/6/3/20150310165508/media_xll_7548618.jpg

De Nederlander Ilja Leonard Pfeijffer wint na de Libris Literatuur Prijs vorig jaar nu ook De Inktaap 2015 met zijn roman "La Superba". De prijs werd vanmiddag uitgereikt in kunstencampus deSingel in Antwerpen, in de aanwezigheid van 800 jonge juryleden. Pfeijffer haalde het van medegenomineerden Joke van Leeuwen, Joost de Vries en Els Langenfeld en volgt op de erelijst Tommy Wieringa op. Voor De Inktaap lazen en bespraken ditmaal ruim 1.250 leerlingen uit het hele Nederlandse taalgebied (Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao) begeleid door een docent de winnende werken van de drie grote boekenprijzen Gouden Boekenuil, Libris Literatuur Prijs en AKO Literatuurprijs en een door een jury genomineerd boek uit het Nederlandstalige deel van de Caraïben. Elk van die "schooljury's" duidde vervolgens een eigen winnaar aan, waarna de stemmen van alle scholen bij elkaar geteld werden. Op de erelijst van de prijs stonden al onder meer Harry Mulisch, Tom Lanoye, Dimitri Verhulst en A. F. Th. Van Der Heijden.

Pfeijffers "La Superba" neemt de lezer mee naar de Italiaanse havenstad Genua in een verhaal waar de schrijver zelf het hoofdpersonage lijkt te zijn, al is niets wat het lijkt. "De scheiding tussen fictie en realiteit is in 'La Superba' flinterdun", stelt het juryverslag. "Het verhaal doet nadenken over verbeelding en realiteit en het is zo'n roman die je als lezer altijd zal bijblijven."

Pfeijffer kwam de prijs zelf in ontvangst nemen en toonde zich bijzonder dankbaar. "Dit is misschien wel de mooiste literaire prijs die je kan winnen", zei hij. "Zeker als je hier in de zaal zo'n fantastische, enthousiaste jury ziet." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit het huis waarin Jezus van Nazareth opgroeide?

Is dit het huis waarin Jezus vanNazareth opgroeide?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/13/1/20150309205027/media_xll_7546126.jpg

Archeologen achten het goed mogelijk dat dit het huis is waar Jezus opgroeide in Nazareth. De woonst in het huidige Israël dateert van de eerste eeuw. Jezus leefde er toen met Jozef en Maria.

Het huis werd deels opgetrokken uit muren van leem en steen en werd uitgegraven uit een rotsachtige helling. Het werd al in de jaren 1880 blootgelegd door nonnen van het Zusters van Nazareth-klooster maar pas in 2006 konden de Britse archeoloog en professor Ken Dark en zijn team het huis situeren in de eerste eeuw en identificeren als de plaats waarvan vele mensen die eeuwen na Jezus leefden, dachten dat Jezus er was opgegroeid.

Of Jezus ook daadwerkelijk in dat specifieke huis heeft gewoond, kan de professor van de universiteit van Reading niet met zekerheid zeggen. Maar het is zeker niet uitgesloten.

In de tijd van het Byzantijnse Rijk, waarvan Nazareth deel uitmaakte tot de zevende eeuw, werd het huis gedecoreerd met mozaïeken en bouwde er een kerk rond om het te beschermen.

Kruisridders lapten de vervallen kerk in de twaalfde eeuw weer op. Dat wijst er volgens Dark op dat zowel de Byzantijnen als de kruisvaarders ervan overtuigd waren dat dit het huis was waar Jezus leefde.

In 2009 werd er ook al een huis uit hetzelfde tijdperk ontdekt, maar daarvan denken archeologen niet dat het de woonst van Jezus was. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom warm water met citroen en honing een plek verdient in je ochtendritueel

Waarom warm water met citroen en honing een plek verdient in je ochtendritueel

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/8/4/20150309163148/media_xll_7545679.jpg

's Ochtends een glas warm water met citroen en honing drinken wordt vaak aangeraden om af te vallen. Maar wist je dat dit ritueel nog veel meer voordelen heeft? Wij zetten ze voor jou op een rij.

1. Vlot verteren kan je leren

Citroen stimuleert je lever om meer gal te produceren, zodat je gemakkelijker vetten kan verteren. Bovendien rekent het zuur af met opgestapelde gifstoffen. Ook honing heeft een ontgiftende werking en is tegelijk een ideaal antibacterieel middel dat infecties helpt te verslaan.

2. Weg met dat opgeblazen gevoel

Door gifstoffen op te stapelen in je lichaam, kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel. Warm water met citroen en honing zuivert het lichaam (en vooral de dikke darm) van dat gif, zodat alles weer gesmeerd loopt.

3. Hallo, toiletpot

Dat laatste mag je letterlijk opvatten, want dit drankje werkt ook tegen constipatie. Het stimuleert de darmen en injecteert vocht in droge stoelgang.

4. Onderhoudsbeurt voor het lymfenstelsel

Een gedehydrateerd lymfenstelsel is een van de grootste veroorzakers van ziektes. Je voelt je er vermoeid door, slaapt minder goed en je bloeddruk kan eronder lijden. Dit mengsel hydrateert niet alleen je hele systeem, maar verbetert ook je weerstand.

5. Instant energie

We herhalen het graag nog een keer: warm water met citroen en honing hydrateert en hydratatie staat gelijk aan energie. Bovendien is de geur van citroen en gember een natuurlijke ontstresser en opkikker.

6. Propere urinewegen

Honing heeft sterke antibacteriële eigenschappen. Gecombineerd met water en citroen - allebei urineafdrijvende stoffen - vormt dit het beste middel om je urinewegen een grondige schoonmaakbeurt te geven.

7. Het verbetert de mondhygiëne

De zuren in citroen en de ontsmettende stoffen in honing helpen een slechte adem te counteren. Het goedje laat ook dat witte laagje op je tong, dat bestaat uit bacteriën en voedselresten en je dus een onwelriekende adem oplevert, smelten als sneeuw voor de zon.

8. Stralende huid

Het reinigende effect van dit drankje beperkt zich niet tot de binnenkant van je lichaam, ook je huid krijgt er een opkikker van. Dat komt door het zuiverende effect op je bloed en de herstellende en collageen boostende eigenschappen.

Benieuwd geworden door al deze voordelen? Do try this at home! Neem een groot glas warm water, roer er het sap van een halve citroen en een theelepel honing door en drink onmiddelllijk op. Extra tip: drink het eerste uur nadien geen koffie of thee. (br.hln)


» Reageer (0)
09-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8-jarige kunstenares verkoopt schilderijen voor duizenden euro's

8-jarige kunstenares verkoopt schilderijen voor duizenden euro's

http://static2.hln.be/static/photo/2015/8/11/5/20150309132904/media_xll_7545155.png

De meeste kinderen van 8 jaar hangen hun kunstwerken op de koelkast of het prikbord, Aelita Andre stelt de hare tentoon in de chique Gigliari Galerij in Londen. En het is niet de eerste keer: het Australische wonderkind begon te schilderen toen ze amper 9 maanden oud was en kreeg haar eerste exhibitie op haar tweede. De gemiddelde prijs voor één van haar schilderijen? 46.000 euro.

Toch heeft Aelita, die op 9 januari 2007 geboren werd in Melbourne, hogere doelen dan geld verdienen. 'Het is mijn grote droom om de natuur te redden, naar de ruimte te reizen en paleontoloog (iemand die fossielen bestudeert, nvdr.) of wetenschapper te worden', klinkt het.

Voorlopig houdt ze het bij schilderen. 'Want dat is wat ik het allerliefste doe', aldus Andre. De kunstwereld smult van haar verhaal en haar kunstwerken en prijst haar om haar creativiteit en kleurgebruik. 'Aelita is nog maar 8, en toch wordt ze al vergeleken met abstracte kunstenaars als Jackson Pollock', vertelt galeriehouder Peter Gagliardi. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tien meest gevreesde vragen tijdens sollicitatie

De tien meest gevreesde vragen tijdens sollicitatie

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/11/11/20150309103616/media_xll_7544696.jpg

Er zijn weinig zaken te bedenken die angstaanjagender zijn dan een sollicitatie. Vaak kan je gewoonweg niet voorspellen welke vragen op je afgevuurd zullen worden. De selectieprocedure wordt vaak ervaren als een sprong in het diepe. Je komt dus beter goed voorbereid voor de dag. Een Britse vakorganisatie stelde een lijstje samen met de tien moeilijkste vragen.

"Zing of speel een film na met een potentiële collega: soms zijn de vragen inderdaad zo bizar dat acht procent van de sollicitanten voor het einde van de selectieprocedure afhaakt.

Volgens een onderzoek van de Britse vakorganisatie AAT (Association of Accounting Technicians) bij 2.000 sollicitanten worden de onderstaande vragen van werkgevers of selectiebureaus ervaren als de tien meest gevreesde.

1. Wat zijn jouw zwakke punten?
2. Omschrijf jezelf in drie woorden
3. Indien je een een stuk fruit of groente was, wat zou je dan zijn en waarom?
4. Waarom zouden we jou in dienst nemen voor deze functie?
5. Beschrijf een moment waarop je gefaald hebt
6. Wat zijn jouw sterke punten?
7. Indien je een ijsje was, welke smaak zou je dan zijn en waarom?
8. Wat is jouw grootste verwezenlijking?
9. Waarom solliciteerde je voor deze job?
10. Op welke manier zal je bijdragen tot het team? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen, leer van je kale kop te houden

Mannen, leer van je kale kop te houden

http://static1.hln.be/static/photo/2015/18/16/7/20150202145644/media_xll_7456777.jpg

70 procent van de mannen kampt met kaalheid, wat het zelfvertrouwen ernstige kan schaden. Volgens de Amerikaanse journalist John Wilde is er echter een manier om weer controle over je haarlijn te krijgen: kaalscheren.

Wilde werkt voor het mannenblad GQ, en voor de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post heeft hij een pleidooi voor het kaalscheren bij een terugdeinzende haarlijn gehouden. Jon maakte het besluit nadat hij besefte dat hij een vergeefse strijd tegen zijn genen aan het vechten was.

Anderhalve week heeft hij de tondeuse bovengehaald. Jon legt uit waarom hij zich nu zo goed voelt. "Ik had een punt bereikt dat ik ontdekte dat deze look het beste voor mij zou zijn. Ik was het beu om me slecht te voelen door mijn haarverlies. En ik werd het beu om te faken dat ik wel haar had. Mijn lokken zullen niet terugkomen en ik daarom heb ik nu de look die mij het beste staat. Ik heb er nog geen spijt van gehad. Ik voel me nu 20 keer zelfzekerder dan wanneer ik met die 17 haren die ik nog had mijn kaalheid probeerde te verbergen."

Daarom adviseert de journalist aan lotgenoten om dezelfde sprong te wagen. "Aan wie er nog maar aan denkt om alles af te scheren of zijn lokken serieus te kortwieken: ga ervoor. Je gaat je hier waarschijnlijk beter door voelen dan wakker te worden met een kale kop en te wensen dat je haarverlies er niet was" (br.hln)


» Reageer (0)
08-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museum Night Fever lokte bijna 17.000 bezoekers naar Brusselse musea

Museum Night Fever lokte bijna 17.000 bezoekers naar Brusselse musea

http://oi60.tinypic.com/r7om7n.jpg

De achtste editie van Museum Night Fever, de jaarlijkse Brusselse Museumnacht, heeft gisteravond bijna 17.000 bezoekers gelokt. De 23 deelnemende musea werden in totaal bijna 63.000 keer bezocht. Dat blijkt uit de eerste cijfers waarover de organisatoren in de nacht van zaterdag op zondag berichten. De afgelopen editie was volgens de organisatie meteen ook de meest succesvolle. Vorig jaar trok de Nacht van de Brusselse Musea nog 15.500 unieke bezoekers.

De grote musea kregen verhoudingsgewijs de meeste bezoekers over de vloer. Zo wist BOZAR 10.500 mensen te lokken en scoorde het BELvue Museum met 9.741 bezoekers, terwijl Coudenberg en De Munt respectievelijk 4.545 en 4.500 personen over de vloer kregen. Ook de kleinere musea deden het goed met 1.650 bezoekers voor het Museum voor Fantastische Kunst, 1.200 bezoekers voor Choco-Story en 740 bezoekers voor het Joods Museum van België.

Nog volgens de organisatoren was het publiek opvallend jong, met zo'n 75 procent van de bezoekers onder de 35 jaar.

Bezoekers konden met een all-in pass tussen 19.00 uur en 01.00 uur terecht in 23 musea. Ook werden er een honderdtal activiteiten speciaal voor Museum Night Fever georganiseerd: rondleidingen, muziekconcerten, dans, performances, theater, video en workshops. De avond werd naar aloude gewoonte feestelijk afgesloten met een grote afterparty in het voormalige casino van Brussel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom moet je je beautyproducten schoonmaken

Daarom moet je je beautyproducten schoonmaken

http://static1.hln.be/static/photo/2015/2/16/13/20150308091835/media_xll_7542508.jpg

Wat zouden we zijn zonder fantastische uitvindingen als onze haarborstel of stijltang? Toch moet je er goed op letten dat je deze dingen altijd schoon houdt, want anders zouden ze wel eens meer kwaad dan goed kunnen doen.

Haarborstel

Je haarborstel is ongetwijfeld één van je meestgebruikte beautytools. Maar, hoe vaak denk jij erover na dat dezelfde borstel die je nu door je pasgewassen haar trekt, gisteren nog je bezwete lokken geeft geborsteld na een bezoekje aan de fitness? Tussen de haren van je borstel zit roos, olie en residue van stylingproduct verstopt. Om te vermijden dat dat keer op keer terug in je haren terechtkomt moet je ervoor zorgen dat je je haarborstel genoeg schoonmaakt. En dat doe je zo:

1. Verwijder het haar uit je borstel met behulp van je vingers of het puntige uiteinde van een kam.

2. Dompel de haren van de borstel onder in een kom met warm water en enkele druppels shampoo. Gebruik je vingers om het mengsel in de borstelharen te werken. Let erop da je niet de volledige borstel onderdompelt als die een houten steel heeft!

3. Spoel de borstel uit met lauwwarm water of dompel hem onder in een kom met proper water om alle vuil en zeep te verwijderen.

4. Schud de rest van het water uit je borstel en leg hem met de haren beneden op een handdoek om te drogen.

Stijltang

Wanneer je een stijltang gebruikt is de kans groot dat je ook een product gebruikt dat je haar beschermt tegen de hitte (of dat zou je tenminste toch moeten doen). Zo'n product durft heel wat vettig residue achterlaten op de platen van je stijltang.

Dat los je gelukkig makkelijk op door om de paar weken een washandje met wat zeep vochtig te maken, en dat lichtjes over de platen van je stijltang te wrijven. Let er natuurlijk wel op dat die op dat moment niet aanstaat.

Make-up borstels

Make-up borstels die elke dag in contact komen met je huid kunnen al snel een broeihaard worden voor bacteriën. Daarom is het belangrijk om ze om de twee à drie weken grondig te wassen. Dat doe je best met water en babyshampoo, maar ook een reinigingsproduct op basis van alcohol kan zeker geen kwaad, omdat dat de bacteriën doodt. Zo ga je te werk:

1. Gebruik dagelijks een speciale brush cleaner in sprayvorm om je borstels een snelle schoonmaakbeurt te geven. Spray rechtstreeks op de haren van je borstel, en veeg vervolgens schoon op een handdoek of tissue.

2. Om de twee tot drie weken is het tijd om je borstels een grondige schoonmaakbeurt te geven. Maak de haren van je borstels vochtig, breng een drupje babyshampoo aan in de palm van je hand en dep daar vervolgens je make-up borstel in. Was zo de borstelharen tot er geen make-up restanten meer uitkomen. Spoel de shampoo weg met lauwwarm water en laat de borstel plat drogen op een handdoek.

Haardroger

Je haardroger is dan wel geen voor de hand liggende bron van bacteriën, je zou ervan schrikken hoeveel vieze beestjes zich na verloop van tijd gaan nestelen in het ding. Telkens je de haardroger gebruikt worden deze bovendien door de kamer gekatapulteerd.
Maak je achterkant van je haardroger regelmatig schoon om het aantal bacteriën tot een minimum te beperken.

1. Verwijder het achterste roostertje van je haardroger, wanneer deze niet in het stopcontact zit. Hier zit namelijk een heleboel vuiligheid verzameld.

2. Gebruik een propere handdoek of een nieuwe tandenborstel om het vuil dat je ziet te verwijderen. Maak daarna een handdoek lichtjes vochtig, en ga daarmee ook even over de buitenkant van je haardroger. Op die manier verwijder je ook alle restanten van haarproducten die zich mettertijd op je haardroger vastgezet hebben. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is het beste tijdstip om in bed te kruipen

Dit is het beste tijdstip om in bed te kruipen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/6/10/20150308065446/media_xll_7542430.jpg

Slaapexpert Shawn Stevenson deed onderzoek naar het perfecte moment om in bed te kruipen. En dat is vroeger dan je denkt...

Wil je het beste uit de volgende dag kunnen halen, dan moet je vroeg uit de veren en op tijd weer in je bed. Tenminste, dat beweert slaapexpert Shawn Stevenson. De Brit zocht uit hoe het ideale slaapritme eruit ziet, en kwam tot enkele verrassende conclusies.

Voor 10u 's avonds in je bed kruipen, en de volgende ochtend alweer om 6u opstaan zou ideaal zijn en leiden tot de beste resultaten. Zo zou je na zo'n verkwikkende nachtrust niet alleen volledig uitgerust zijn, maar zou je huid en haar er ook nog eens beter gaan uitzien. Het overwegen waard? (br.hln)


» Reageer (0)
07-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matia-Bazar - Ti-Sento

Matia-Bazar - Ti-Sento

Klik op de foto om ze te beluisteren


Matia Bazar is een Italiaanse muziekgroep, afkomstig uit de stad Genua.

De groep werd in 1974 opgericht door Piero Cassano, Aldo Stellita, Carlo Marrale, Giancarlo Golzi en Antonella Ruggiero. In hetzelfde jaar scoorde ze hun eerste grote hit Stasera che sera. In 1978 nemen ze deel aan het prestigieuze Festival di Sanremo en winnen er de eerste prijs met E dirsi ciao. Matia Bazar scoorde in de jaren 70 ook enkele internationale hits zoals Per un' ora d'amore (1975) en Solo tu (1977). De grootste hit van de band is Ti sento dat in 1986 wereldwijd een hit wordt.

In 1989 verlaat Antonella Ruggiero de groep. Zij wordt vervangen door Laura Valente, die tot 1999 leadzangeres van de groep is. Matia Bazar neemt in deze periode twee maal deel aan het Festival van Sanremo, het grote succes blijft echter uit. Van 2000 tot 2004 is Silvia Mezzanotte het gezicht van de groep en neemt deze drie maal deel van het festival. In 2002 wint Matia Bazar met Messaggio d'amore voor de tweede maal de eerste prijs. Silvia Mezzanotte wordt in 2005 opgevolgd door Roberta Faccani.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doodsbange hond die uit riool gered werd is binnen enkele uren onherkenbaar

Doodsbange hond die uit riool gered werd is binnen enkele uren onherkenbaar

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Deze doodsbange en ondervoedde hond werd onlangs uit een riool gered in Los Angeles. Door de recente regenstormen had de situatie "rampzalig" kunnen aflopen volgens Annie Hart, de oprichtster van de organisatie Rescue From the Hart. De kleine viervoeter - die de bijnaam 'Bitty' kreeg - zag er na een bad en wat eten binnen de kortste keren al helemaal anders uit. 

"Toen we het telefoontje kregen, werd gezegd dat er aanvankelijk twee honden waren, maar eentje eerder op de dag verdronken was tijdens een regenstorm. Met een nieuwe storm op komst, haastten we ons naar de locatie om Bitty op tijd te proberen redden", aldus Hart.

Daarvoor kreeg de vrouw hulp van Eldad Hagar, oprichter van Hope For Paws, die het vertrouwen van het hondje kon winnen. Op de beelden is te zien hoe hij het dier 's avonds laat voorzichtig uit de tunnel probeert te lokken, terwijl de hond zichtbaar in paniek is.

De transformatie die volgt is indrukwekkend: (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe smaakt 151 jaar oude wijn uit een scheepswrak?

Hoe smaakt 151 jaar oude wijn uit een scheepswrak?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/0/10/7/20150307055032/media_xll_7540207.jpg

Amerikaanse wijnliefhebbers hebben gisteren op een wijnfestival een fles geopend uit 1864. De wijnfles werd vier jaar geleden gevonden in een scheepswrak op de zeebodem bij Bermuda.

Nadat ze de wijn in hun glas hadden laten ronddraaien, eens goed hadden geroken, kwamen de sommeliers bij de eerste slok allemaal tot dezelfde conclusie: vies. Maar zoals echte wijnkenners betaamt, brachten ze dat wat beter onder woorden: "een koppig boeket van zwavel, met uitgesproken ondertonen van zout water en benzine".

Bij het spijs- en wijnfestival in de Amerikaanse staat South Carolina konden mensen een kaartje kopen om toe te zien hoe een jury van experts de wijn proefde. "Ik heb wel eens eerder scheepswrakwijnen geproefd", zei sommelier Paul Roberts. "Ze kunnen geweldig zijn." Deze dus niet.

De troebele geel-grijze vloeistof rook en smaakte naar krab, benzine, zeewater, azijn, met wat citrus- en alcoholsmaak. De kenners konden er niet eens achter komen wat voor wijn het oorspronkelijk was geweest: misschien ook wel sterke drank, of een medicijn. Het alcoholpercentage had niet geleden onder 150 jaar op de zeebodem liggen. Dat was nog 37 procent.

In 2011 vonden twee duikers de fles in een stoomschip dat onder verdachte omstandigheden was gezonken tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het is nooit duidelijk geworden of de boot tot zinken is gebracht of schipbreuk leed. De duikers vonden in het ruim nog vier andere flessen drank, parfumflessen, vrouwenschoenen, haarborstels en parelknoppen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Van Gogh ontdekt in noorden van Turkije

Een Van Gogh ontdekt in noorden van Turkije

http://static0.hln.be/static/photo/2015/8/4/10/20150307105337/media_xll_7540405.jpg

De Turkse politie heeft gisteren in de noordelijke provincie Tokat beslag gelegd op een olieverfschilderij dat, vermoedelijk, een werk is van Vincent Van Gogh. Dat meldt het Turkse agentschap Anadolu. Het schilderij werd ontdekt tijdens de controle van de wagen van een man die het werk op het internet had aangeboden en die door de politie undercover was benaderd.

Het werk droeg aan de achterzijde de inscripties 'Vincent Van Gogh Den Haag 1882' en 'Dalhem Museum, Orphan Man, Standing'. De kans dat het om een vervalsing of kopie gaat, is, aldus het agentschap, klein.

De Turkse overheid heeft het Metropolitan in New York en het Van Gogh Museum in Amsterdam al op de hoogte gebracht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitgestorven vogeltje duikt op in Myanmar

'Uitgestorven' vogeltje duikt op in Myanmar

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/11/1/20150306132129/media_xll_7538491.jpg

Wetenschappers hebben in Myanmar (Birma) een zangvogeltje ontdekt waarvan al meer dan zeventig jaar werd aangenomen dat het was uitgestorven.

Het gaat om de Jerdons Timalie die rond 1941 voor het laatst werd gezien. Volgens een bericht van de Amerikaanse Wildlife Conservation Society troffen de wetenschappers meerdere exemplaren van het vogeltje.

Het beestje, ongeveer even groot als een mus en vernoemd naar de Britse onderzoeker T.C. Jerdon, leefde in de graslanden van Myanmar. Die werden door Engelse kolonisten overal omgeploegd tot akkers. Aangenomen werd dat het zangvogeltje was verdwenen door het verlies van de natuurlijke omgeving. Dat blijkt nu dus niet zo. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tapirbaby geboren in Antwerpse Zoo

Tapirbaby geboren in Antwerpse Zoo

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/8/5/20150306144815/media_xll_7538930.jpg

In de Antwerpse Zoo is afgelopen vrijdagnacht een Maleisische tapirbaby geboren. Moeder en jong hebben hun kraamkamer in de grote inkijkstal en kunnen dus vandaag al kraambezoek ontvangen. Het gaat om de zesde tapirbaby voor de Antwerpse Zoo.

Het eerste kleintje van tapirs Nakal en Kamal kwam om 1.24 uur ter wereld. Na dertien maanden zwangerschap verliep de bevalling van Nakal snel en voorspoedig. Het jong drinkt goed en loopt al flink rond, schrijft de Zoo in een persmededeling.

De kersverse baby Q weegt 9 kilo, zo'n 35 keer minder dan zijn ouders. De kleine tapir lijkt overigens helemaal niet op mama Nakal en papa Kamal: het velletje van de baby is bruin met witte vlekjes en streepjes. Na drie tot zes maanden verkleurt het velletje van het kleintje en wordt het egaler.

Pittig detail: aan romantiek ontbreekt het overigens niet bij de tapirs in de Zoo. 's Nachts gaan de tortelduifjes gescheiden slapen, maar man Kamal laat zich door niets weerhouden om bij zijn grote liefde te zijn. Op een ochtend bleek het verblijf van Kamal leeg. Nakal had nachtelijk amoureus bezoek ontvangen. Kamal had 's nachts met zijn korte slurf heel behendig de schuifdeur geopend om bij zijn vrouwtje te vertoeven.

De Maleisische tapir is de grootste tapirsoort en heeft Aziatische roots. De dieren communiceren door op verschillende manieren naar elkaar te fluiten. Tapirs zorgen op hun eigen manier voor het groen in het regenwoud. Bij het eten van vruchten verteren ze niet alle zaden even goed. Die halfverteerde zaden komen er langs natuurlijke weg weer uit, waardoor ze op die plaats ontkiemen en een nieuwe plant vormen. (br.hln)


» Reageer (0)
06-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo hou je een basilicumplant uit de supermarkt in leven

Zo hou je een basilicumplant uit de supermarkt in leven

http://static2.hln.be/static/photo/2015/18/2/0/20150306093520/media_xll_7538040.jpg

Er gaat niets boven de geur van verse basilicum voor een onvervalst lentegevoel. Met dat idee kopen we telkens weer vol goede moed een basilicumplantje uit de supermarkt. Na een paar dagen is dat plantje - ondanks het nodige water, zonlicht én liefde - toch altijd weer rijp voor het groenafval. Hoe kómt dat toch?

Een eerste geruststelling: het ligt niet (alleen) aan jou. Ervaringsdeskundige Robby legt op zijn tuinierblog "Groenten uit Edegem" uit hoe dat komt. Basilicumplantjes uit de supermarkt zijn zo gekweekt dat ze niet erg lang meegaan. Je koopt geen echte basilicumplant, maar eigenlijk een hoop bij elkaar gepropte en gekweekte miniplantjes. Die "babybasilicums" zijn onder kunstlicht gedwongen om snel te groeien, om zo bloeiend in de supermarkt te staan floreren. Je haalt dus een uitgeputte hoop "minibasilicums" in huis, wat helaas leidt tot een snelle en trieste dood van de basilicumplantjes.

Maar er is hoop. Om deze vermoeide basilicumplantjes te redden van de ondergang, kan je ze onderverdelen in verschillende potjes. Haal het plantje uit de pot, en verdeel het zand in vier delen, voor vier andere potjes. Let erop dat je de wortels niet beschadigt. Geef die vier plantjes genoeg licht en water, en na een week of twee zullen ze hersteld zijn tot gezonde en volwaardige plantjes. Met een beetje geluk en geduld, weliswaar.

Wie genoeg zelfkennis heeft om te beseffen dat zijn vingers net niet groen genoeg zijn: een plantje bij een bloemenwinkel of tuincentrum is ook een veilige keuze. Die worden niet gekweekt voor snelle consumptie, en hebben een langere houdbaarheidsdatum. In het beste geval kan je de basilicum in volle grond zetten gedurende de zomermaanden, en tijdens de winter in een potje in de keuken zetten. Het hele jaar door zelfgemaakte pesto en een vleugje Italië door je maaltijden? Jawel, het kan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinden en slechtzienden mogen Van Gogh nu betasten

Blinden en slechtzienden mogen Van Gogh nu betasten

http://static0.hln.be/static/photo/2015/17/7/1/20150305162019/media_xll_7536481.jpg

De schilderijen in het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn nu ook te bewonderen door blinden en slechtzienden. Het museum heeft voor bezoekers met een visuele beperking rondleidingen geïntroduceerd met een aanraaksessie, waarbij ze reproducties van werken van de kunstenaar kunnen bevoelen.

Speciaal getrainde rondleiders nemen de bezoekers mee door het museum, waar ze het verhaal van de kunstschilder vertellen aan de hand van zijn schilderijen. Vervolgens kunnen ze in een atelier hoogwaardige reproducties aanraken, waarbij ze de dikke en expressieve verflagen kunnen bevoelen waar de schilderijen van Van Gogh bekend om staan.

Ook op andere manieren kunnen ze kennismaken met het werk van de kunstenaar. Zo is het beroemde schilderij 'De slaapkamer' bijna letterlijk tastbaar door een maquette. Daarnaast worden de zintuigen geprikkeld met bijvoorbeeld de geur van lavendel uit Zuid-Frankrijk (waar Van Gogh woonde) en voorgelezen briefcitaten.

Het museum wil de kunst en het leven van Vincent van Gogh (1853-1890) toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. De rondleiding 'Van Gogh op gevoel', die samen met het Oogfonds is ontwikkeld, vindt vijf keer per jaar plaats. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers ontdekken nieuwe bewoonbare planeet... 20,5 lichtjaren ver

Wetenschappers ontdekken nieuwe bewoonbare planeet... 20,5 lichtjaren ver

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/11/12/20150306110906/media_xll_7538202.jpg

Geraken we hier op tijd weg voor onze aarde volledig opgebruikt is? Misschien wel, want wie weet verhuizen we binnenkort naar een nieuwe bewoonbare planeet die we kunnen koloniseren. Helaas is de planeet een eindje vliegen, zo'n 20,5 lichtjaren, ofwel 20,5 jaar reizen aan lichtsnelheid.

Die nieuwe planeet, die de naam GJ 581d meekreeg, werd aanvankelijk beschouwd als "een stellaire activiteit die zich voordoet als een planeet", maar onderzoekers van de Queen Mary University of London hebben die stelling ontkracht.

Volgens hoofdonderzoeker Dr. Guillem Anglada-Escudé is de ontdekking van GJ 581d belangrijk, omdat het de eerste 'aardeachtige' planeet is binnen de 'Goldilocks-zone'. De Goldilocks-zone is de afstand van een planeet tot een ster waarbinnen de temperatuur optimaal is en leven mogelijk is.

Voor we verhuizen veranderen we misschien best de naam, want GJ 581d kunnen we nu niet echt catchy noemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Broer' Emiel Goelen op Radio 1 blijkt fantast

'Broer' Emiel Goelen op Radio 1 blijkt fantast

http://static2.hln.be/static/photo/2015/17/16/10/20150306092836/media_xll_7538020.jpg

Gisteren werd de 'broer' van de overleden VRT-presentator Emiel Goelen geïnterviewd in het Radio 1-programma 'De Bende van Annemie'. Nu blijkt de man helemaal niet de broer van Emiel Goelen te zijn, "want Emiel was enig kind".

Gisteren interviewde een Radio 1-reporter in het Station van Brussel Centraal de zelfverklaarde broer van Emiel Goelen. "Ik ben de jongste van veertien kinderen, Emiel en ik hadden een goede band", stak de man van wal.

De man werd emotioneel toen het over de fraudeaantijgingen tegen Goelen ging: "Het is schandalig wat er allemaal over hem is geschreven. Emiel heeft nooit fraude gepleegd, hij is buitengezet. Hij is er niet meer, we zullen verder moeten zonder hem". "Zaterdag wordt mijn broer om elf uur begraven in Mechelen en ik zou liever hebben dat de VRT niet komt. Niemand eigenlijk, ook VTM niet.", ging de man verder.

Sonja Goossens (65), de weduwe van Goelen, reageert geschokt op de uitspraken van de fantast: "Dat kan niet, Miel had geen broers. Hij was enig kind. Die man is een wansmakelijke grappenmaker. Ik ben van plan contact te nemen met de VRT. Dit is zo erg. Ze hebben Miel heel zijn leven belachelijk gemaakt en nu hij overleden is, komt er dit er ook nog eens bij", vertelt Goossens.

Annemie Peeters heeft zich inmiddels namens het radioprogramma publiekelijk geëxcuseerd en heeft ook excuses overgemaakt aan de familie van Emiel Goelen.

Het interview in kwestie in 'De Bende van Annemie' vindt u via onderstaande radioplus-link, vanaf 04:37 (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 200 skeletten gevonden onder supermarkt in Parijs

Meer dan 200 skeletten gevonden onder supermarkt in Parijs

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/4/4/20150305231053/media_xll_7537039.jpg

Onder de grond aan de Boulevard Sébastopol in Parijs zijn onlangs meer dan 200 skeletten ontdekt. De vondst werd gedaan tijdens werken in de kelder van een supermarkt. Dat meldt de VRT.

De supermarkt Monoprix Réaumur-Sébastopol is gebouwd op het vroegere kerkhof van het Hôpital de la Trinité in het tweede arrondissement van Parijs. De eigenaars van de winkel lieten werken uitvoeren in hun kelders, omdat ze er goederen wilden stockeren. Bij het verlagen van de vloer werden talrijke skeletten aangetroffen.

Archeologen van het Institut national de recherches archéologiques préventives (Inrap) vonden in totaal 229 skeletten in acht massagraven. De lichamen waren dicht tegen elkaar neergelegd met gekruiste armen en gestrekte benen. Over de doodsoorzaak is niets geweten.

De onderzoekers proberen nu te achterhalen of deze mensen mogelijk overleden zijn aan een epidemie. DNA-stalen en koolstofdatering moeten meer duidelijkheid verschaffen over de periode waarin de lichamen begraven zijn. In de 14de, 15de en 16de eeuw kende Parijs meerdere pestepidemieën; in de 17de eeuw was er een pokkenepidemie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vriendin van huisarts vond ochtend na verdwijning al een afscheidsbrief

Vriendin van huisarts vond ochtend na verdwijning al een afscheidsbrief

http://static2.hln.be/static/photo/2015/3/12/8/20150306071055/media_xll_7537778.jpg

Thierry De Craecker (40), de huisdokter uit Geraardsbergen die twee weken na zijn verdwijning dood werd teruggevonden in een Zuid-Frans bos, liet wel degelijk een afscheidsbrief achter. Daarin schreef hij dat hij zijn relatie niet meer zag zitten, naar het zuiden trok en niet meer zou terugkeren. Wat bezielde de huisdokter van Geraardsbergen, die een bloeiende praktijk runde en ook papa was, om op 18 februari ineens alles achter te laten en te verdwijnen? Die vraag stelde zijn héle familie zich - en niet het minst Maude Fack, met wie de gescheiden dokter al enige tijd samen was. Ze had de dokter op de avond van zijn verdwijning nog vergeefs gebeld, toen hij na het zien van zijn laatste patiënt niet was thuisgekomen. 's Anderendaags was ze doodongerust naar zijn praktijk getrokken, waar ze op zijn bureau zijn gsm had gevonden.

Nu blijkt echter dat Maude Fack die ochtend niet alleen de gsm van de dokter vond, maar ook een brief die daaronder lag. Een afscheidsbrief, die Thierry De Craecker had achtergelaten voordat hij voorgoed vertrok met zijn Audi Q7. De inhoud ervan, zo bevestigen ons bronnen dicht bij het onderzoek, laat er geen twijfel over bestaan dat de dokter de relatie met zijn vriendin niet meer zag zitten. Ook kondigde hij aan dat hij naar het zuiden zou trekken. Voorgoed.

Maude alarmeerde de politie, die ze op de hoogte bracht van de brief. Al snel werd een opsporingsbericht rondgestuurd. Waarom nog een week gewacht werd om De Craecker ook internationaal te seinen, is niet helemaal duidelijk. De verdwijning kende een dramatische ontknoping, toen een patrouille van de gendarmerie van Sommières afgelopen woensdag het levenloze lichaam van de dokter aantrof in Aspères. Commandant Elodie Montet, die het onderzoek leidt: "Het stoffelijk overschot van de heer De Craecker is teruggevonden in een klein bosje op een heuvel. Verschillende elementen wijzen in de richting van een wanhoopsdaad." De dokter kwam om het leven door ophanging.    

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be (br.hln)


» Reageer (0)
05-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steve Harley & Cockney Rebel - Sebastian

Steve Harley & Cockney Rebel - Sebastian

Klik op de foto om ze te beluisteren


Steve Harley & Cockney Rebel is een Britse popgroep onder aanvoering van zanger Steve Harley. De band werd bekend in de vroege jaren 70  met hits als Sebastian en Make Me Smile (Come Up And See Me).


Harley had al enige tijd samengewerkt met John Crocker als straatmuzikant voor zij in 1972 de band Cockney Rebel oprichtten. Als drummer werd Stuart Elliott aangetrokken, als bassist Paul Jeffreys en als toetsenist Milton Reame-James. Al na vijf optredens kwamen zij onder contract bij EMI, en met het nummer Sebastian hadden zij succes in een aantal Europese landen. Als debuutalbum kwam in 1973 The Human Menagerie uit, volgens veel fans hun beste album.


Al snel werd duidelijk dat Harley de band als zijn begeleidingsband zag, en dat de band daardoor geen lang leven beschoren zou zijn. Toch bracht de band enkele hitsingles uit, waaronder Judy Teen en Mr. Soft. De band werd in 1974 verkozen tot "Most Outstanding New Act", maar aan het einde van een succesrijke toer in dat jaar namen alle bandleden op Elliott na ontslag. Harley zou vervolgens met sessiemuzikanten optredens verzorgen voor popprogramma's als Top of the Pops. Vanaf dat moment zou de band alleen in naam bestaan, en betrof het een solo-project van Steve Harley.


Het album The Best Years of Our Lives uit 1974 werd geproduceerd door Alan Parsons, waarvan de hitsingle Make Me Smile (Come Up And See Me).


Na 1974 ging het allemaal wat minder met Harley, op een paar kleine projecten in 1979 en begin jaren 80 na was het rustig rondom de zanger. Eind jaren 80 zou hij opnieuw met het oude Cockney Rebel-repertoire op het podium staan. In de jaren 90 zou hij twee solo-albums uitbrengen, waarna in 2005 weer een album onder de naam Cockney Rebel: The Quality of Mercy. Zijn huidige tourband noemt hij Cockney Rebel Mark III, maar afgezien van drummer Elliott zitten daar geen originele bandleden in.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw stapt uit douche en vindt dit in huis

Vrouw stapt uit douche en vindt dit in huis

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/7/0/20150304175833/media_xll_7533795.jpg

"Ik was aan het dochen en toen ik eruit stapte, rook ik iets vreemds. Ik keek over de trapleuning en zag op het tapijt een grote koeienvlaai liggen". Pat Costen woont op het Kanaaleiland Guernsey en haar koeien leiden een luxeleventje. Maar dat ze in huis hun gevoeg komen doen, dat was niet de bedoeling.

Costen is voorzitster van La Société Guernesiaise, een vereniging die de geschiedenis en geologie van Guernsey bestudeert. Haar koeien maken deel uit van een kudde die op een natuurreservaat graast.

Onlangs besloten de kalveren haar een bezoekje te brengen. "Ze kwamen door de keukendeur", verklaart ze tegenover nieuwsagentschap SWNS. "Ze liepen door de hal, rond de snookertafel en mijn bureau binnen". De 70-jarige vrouw wist dat de dieren de deur konden opendoen, maar was vergeten die te sluiten voor ze ging douchen. Ze vergeeft het hen. "Ach, het zijn nieuwsgierige sloebers. De vlaaien die ze achterlieten, heb ik laten opdrogen om ze te kunnen stofzuigen. Daarna moest ik natuurlijk alles grondig met water reinigen". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste vrouw ter wereld wordt 117

Oudste vrouw ter wereld wordt 117

http://oi60.tinypic.com/v3ja87.jpg

De oudste vrouw ter wereld wordt vandaag 117 jaar. De Japanse Misao Okawo werd geboren op 5 maart 1898 en vierde vandaag haar verjaardag in het bijzijn van haar familie. Volgens de ouderling lijkt 117 jaar helemaal niet zo lang. Speciaal voor de gelegenheid droeg Okawo een roze kimono. Ze is namelijk de dochter van een kimonomaker. In 1919 trouwde Okawo maar sinds 1931 is ze al weduwe. Momenteel leeft de vrouw in een rusthuis en hoewel haar gehoor er snel op achteruit gaat, verkeert ze nog steeds in relatief goede gezondheid.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De mens is 400.000 jaar ouder dan gedacht

De mens is 400.000 jaar ouder dan gedacht

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/16/2/20150304204221/media_xll_7534127.jpg

Amerikaanse onderzoekers hebben in Ethiopië een kaakbeen opgegraven dat - volgens hen - toebehoorde aan een van de allereerste mensen. Opmerkelijk is dat het bot 2,8 miljoen jaar oud is. Dat betekent dat de mens al 400.000 jaar eerder opdook dan wetenschappers tot nu toe dachten.

Het fossiel werd door een Ethiopische student gevonden in het onderzoeksgebied Ledi-Geraru. Meer dan een stuk onderkaak met vijf kiezen is het niet, maar Chalachew Seyoum wist meteen dat hij de ontdekking van zijn leven gedaan had. "Ik besefte onmiddellijk dat het belangrijk was", zei hij aan BBC News, "omdat uit dit tijdperk maar weinig fossielen gevonden worden in Oost-Afrika."

De vondst dicht een hiaat in de kennis van de menselijke evolutie. Tot nu toe werd aangenomen dat de geschiedenis van onze soort 2,35 miljoen jaar geleden begon. Van dat tijdperk dateert het tot nu toe oudst gevonden menselijke fossiel, een bovenkaak die werd opgegraven in Hadar, Ethiopië.

Drie miljoen jaar geleden leefde de voorganger van de mens, de soort Australopithecus. Getuige daarvan is het bekende fossiel 'Lucy', dat in hetzelfde gebied gevonden werd in 1974. Wat daartussen gebeurde, was tot hiertoe een mysterie.

Volgens de onderzoekers van Arizona State University, die hun studie vandaag publiceerden in het vakblad Science, is het duidelijk dat de kaak van een mens moet zijn. De achterste kiezen zijn kleiner dan die van andere mensachtigen die in het gebied leefden. Dat is een van de kenmerken die de mens onderscheiden van zijn meer primitieve voorouders.

Een computerreconstructie van het bot dat eerder in Hadar gevonden werd, suggereert dat het wel degelijk om een afstammeling kan gaan van de soort waarover vandaag werd bericht.

In een aparte studie in Science stellen de onderzoekers dat een verandering in het klimaat de evolutie van boomklimmer naar mens mogelijk aangespoord heeft. Toen bomen plaatsmaakten voor grasvlaktes, zochten de apen een manier om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen. Ze ontwikkelden grotere hersenmassa's en begonnen gebruik te maken van gereedschappen, waardoor ze minder afhankelijk werden van hun grote kaken en tanden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je gelooft het nooit: dit is een tweeling

Je gelooft het nooit: dit is een tweeling

http://static1.hln.be/static/photo/2015/8/9/12/20150302181142/media_xll_7528017.jpg

De één heeft rode haren, een bleke huid en blauwe ogen, de ander zwarte krullen, een getinte huid en donkerbruine ogen. En toch zijn Lucy en Maria Aymer (18) uit het Britse Gloucester een tweeling. Eén voordeel - of nadeel, 't is maar hoe je het bekijkt - hebben de meisjes: er kan nooit verwarring bestaan over wie wie is.

Lucy en Maria's moeder Donna is half Jamaicaans, hun vader Vince blank. Toen hun tweeëige tweeling in januari 1997 ter wereld kwam, was Donna in shock. 'Op een echografie kan je veel zien, maar niet welke huidskleur je baby heeft', legt Lucy uit. 'Mijn moeder had dus geen idee dat we zo verschillend zouden zijn. Toen de vroedvrouw ons in haar armen legde, was ze sprakeloos.'

'Niemand gelooft dat Maria en ik een tweeling zijn', gaat Lucy verder. 'Zelfs als we ons hetzelfde kleden, lijken we niet op mekaar. Sommige van onze vrienden hebben onze geboorteakte gevraagd om te bewijzen dat we wel écht een tweeling zijn.'

In de lagere en middelbare school zaten de twee zusjes bij elkaar in de klas. 'Tweelingen staan erom bekend af en toe van identiteit te wisselen, maar dat konden wij natuurlijk niet', lacht Lucy.

De twee hebben niet alleen verschillende looks, maar ook erg uiteenlopende karakters en interesses. 'Ondertussen volg ik Kunst en Design en studeert Maria Rechten. Ik ben altijd ook heel erg verlegen geweest, terwijl Maria superspontaan is. Toch zijn we erg trots op mekaar: Maria vertelt tegen iedereen dat ze een blanke tweelingzus heb en ik poch de hele tijd over mijn zwarte zus.' (br.hln)


» Reageer (0)
04-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze chimpansee rouwt dagenlang bij dode baby

Deze chimpansee rouwt dagenlang bij dode baby

http://static0.hln.be/static/photo/2015/17/10/9/20150303140020/media_xll_7530534.jpg

Het zijn beelden vol liefde en treurnis die naar de keel grijpen. Een chimpansee in de Duitse Krefeld zoo houdt haar dode baby dagenlang vast en rouwt om haar verloren kind.

Het drama begon op 21 februari. Toen bracht chimpansee Menolly een dood jong ter wereld. Dit tot grote verbazing van de dierentuin want niemand had in de gaten dat het vrouwtje zwanger was.

Na de bevalling weigerde het moederdier om haar kleintje los te laten. Ze bleef het in haar armen houden omdat ze zich nog niet realiseerde dat de baby dood was. Een normaal gegeven bij mensapen.

Ook in de vrije natuur houden ze het dode dier nog enige dagen vast. Deze tijd hebben de dieren nodig om het tragische gebeuren te beseffen en verwerken.

Ook in de Krefeld zoo hield Menolly, die al twee gezonde aapjes ter wereld had gebracht, het dode baby'tje enkele dagen bij zich. Pas daarna legde ze het kleintje apart waarna verzorgers het dode diertje konden weghalen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raar maar waar: ricotta is geen kaas

Raar maar waar: ricotta is geen kaas

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/14/12/20150303144318/media_xll_7530657.jpg

Italianen en smakelijke kazen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: parmezaan, mozzarella, grana padano en ... ricotta, toch? Maar dat deze laatste een kaas zou zijn, blijkt een misverstand.

Ricotta wordt gemaakt van de wei die overblijft na het maken van mozzarella of provlone. Wei is het vloeibare gedeelte dat ontstaat bij het maken van kaas, waarbij vloeistof en vaste stoffen gescheiden worden. Deze wei wordt opnieuw opgekookt, en zo ontstaat wrongel, een massa samengeklonterde eiwitten. Door de wrongel te laten uitlekken, krijg je ricotta. Ricotta betekent dan ook letterlijk 'dubbel gekookt' in het Italiaans.

Maar laat dat de smaakpret niet bederven: het blijft hoe dan ook heerlijk om ricotta toe te voegen aan Italiaanse gerechten zoals cannelloni, ravioli, tomatensaus of in ovenschotels. Ook koud smaakt het prima op een toastje, of als een dip voor rauwe groenten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poets jij al je hele leven verkeerd?

Poets jij al je hele leven verkeerd?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/8/12/6/20150304085028/media_xll_7532406.jpg

Het is geen geheim dat je je tanden moet poetsen om gaatjes (en een slechte adem!) te voorkomen. Maar wist je dat de manier waarop je poetst ook een invloed heeft? Slecht poetsen kan namelijk een negatieve invloed hebben op de toestand van je tanden. Dit zijn de fouten die iedereen wel eens maakt, en hoe je ze kan vermijden.

Je poetst niet lang genoeg
De meeste mensen poetsen hun tanden niet lang genoeg. De meeste tandartsen raden aan om twee tot drie minuten per beurt te poetsen, maar het merendeel onder ons raakt niet zover. Neem er de volgende keer dat je je tanden poetst dus eens de timer bij, om te checken hoe lang een poetsbeurt voor jou in beslag neemt. Het loont echt de moeite om een minuutje extra te investeren in een goede tandhygiëne.

Je kijkt niet naar wat je doet
Let erop dat je in de spiegel kijkt terwijl je aan het poetsen bent. Op die manier kan je zien of je wel elk plekje van je tanden poetst. Vaak missen we de stukjes vlak onder ons tandvlees, en dat zijn net de belangrijkste. Hier hopen bacteriën en tandplak zich namelijk op, waardoor je tandvlees kan beginnen ontsteken. Let er ook op dat je ook je achterste kiezen de nodige aandacht geeft.

Je gebruikt een verkeerde poetstechniek
Poets altijd in circulaire bewegingen. Als je in horizontale lijnen poetst kan je namelijk je tandglazuur beschadigen. Kantel daarom steeds je tandenborstel in een hoek van 45 graden en poets in kleine cirkeltjes, waarbij je je concentreert op enkele tanden tegelijkertijd.

Je poetst te hard
De kans dat je je tandglazuur beschadigd is groter wanneer je te hard poetst. Het risico op beschadiging wordt trouwens nog groter wanneer je tandenknarst. Die slechte gewoonte, gecombineerd met hard zijdelings poetsen kan ervoor zorgen dat er deukjes in je glazuur ontstaan, die na verloop van tijd zelfs kunnen uitgroeien tot gaatjes. Bovendien is hard poetsen ook niet goed voor je tandvlees.

Je gebruikt de verkeerde tandenborstel
Kies voor een zachte of ultrazachte tandenborstel om de schade aan je tandglazuur zoveel mogelijk te beperken. Wees je er ook van bewust dat je tandenborstel een ware broeihaard kan zijn voor bacteriën. Vervang hem dus om de drie maanden of zelfs eerder. Om de bacteriën in je tandenborstel zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om hem na elke poetsbeurt met warm water af te spoelen.

Je gebruikt de verkeerde tandpasta
Tandpasta's met natriumbicarbonaat zijn ideaal om vlekken te verwijderen van je tanden, maar ze zijn ook heel agressief voor je tandglazuur. Daarom is het misschien een beter idee om een witmakende tandpasta te gebruiken, omdat deze zachter zijn voor je tanden.

Je flost niet (genoeg)
Door te flossen raak je aan plekjes tussen je tanden waar je met een tandenborstel niet raakt. Net die plekjes zijn erg vatbaar voor gaatjes. Flos daarom je tanden elke dag, en vermijd op die manier een heleboel gaatjes.

Je gebruikt geen mondwater achteraf
Wanneer je poetst komen er heel wat bacteriën los van je tandoppervlak. Spoel dus met een flinke slok mondwater om die bacteriën weer uit je mond te krijgen. Geen mondwater voor handen? Dan is spoelen met water nog altijd beter dan helemaal niet spoelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naaktfoto van Kate Moss opgedoken

Naaktfoto van Kate Moss opgedoken

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/6/13/20150303214444/media_xll_7531618.jpg

Op internet is een oude blootfoto van Kate Moss opgedoken. Het gaat om een kiekje uit 2012, gemaakt door het fotografenduo Mert and Marcus. De foto is nooit eerder gepubliceerd, blijkt uit het bijschrift op Instagram.

Op de zwart-witfoto staat Kate naakt, met een zwarte lijn over haar borsten. De foto houdt vlak boven haar intieme delen op. Kate (41) ziet er minder mager uit dan op foto's eerder in haar carrière. De foto is al duizenden keren geliket op Instagram. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op de tien Vlaamse baby's is te dik

Een op de tien Vlaamse baby's is te dik

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/9/1/20150304044440/media_xll_7532131.jpg

Door het toenemend aantal zwangere vrouwen met overgewicht, is vandaag al bijna een op de tien pasgeborenen te zwaar. Dat blijkt uit studies van de KU Leuven, zo berichten Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen, De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Uit de meest recente gegevens van het jaar 2013 blijkt dat 9,5 procent van de Vlaamse baby's te zwaar is. Dankzij het Studiecentrum Perinatale Epidemiologie (SPE) beschikken we over cijfers die teruggaan tot 1999. In dat jaar was nog maar 8 procent van de pasgeboren baby's te zwaar." Dat zegt professor Roland Devlieger van de KU Leuven, die al sinds 2003 de gevolgen van zwaarlijvigheid bij zwangere vrouwen bestudeert.

Vanaf een geboortegewicht van vier kilo spreekt de wetenschap over "macrosomie". Dat betekent dat het geboortegewicht te hoog is in verhouding met het gemiddelde.

Er zijn verschillende oorzaken die invloed hebben op het gewicht van een baby. "Maar het gewicht van de moeder speelt wel een grote rol." (br.hln)


» Reageer (0)
03-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkopen bij beroemd veilinghuis Sotheby's fors hoger

Verkopen bij beroemd veilinghuis Sotheby's fors hoger

http://static3.hln.be/static/photo/2015/12/12/3/20150302152634/media_xll_7528173.jpg

De veilingopbrengsten van het internationale veilinghuis Sotheby's zijn vorig jaar met bijna een vijfde toegenomen. Vooral de verkopen van impressionistische en hedendaagse kunst zaten in de lift. Ook op het gebied van juwelen en oude meesters werden goede zaken gedaan.

Alles bij elkaar waren de verkopen bij het veilinghuis met vestigingen in New York, Parijs, Hongkong en Londen goed 5,2 miljard dollar (ruim 4,6 miljard euro). Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder.

De winst van Sotheby's liep wel terug, als gevolg van eenmalige posten. Onderaan de streep hield het veilinghuis een kleine 118 miljoen dollar over, tegen 130 miljoen in 2013. Sotheby's ziet wel verbeteringen in de onderliggende winstgevendheid. Afgelopen jaar werden diverse kostenbesparingen doorgevoerd en banen geschrapt.

Een van de topstukken die onder de hamer kwamen, was het schilderij 'Stilleven, Vaas met madelieven en klaprozen' van Vincent van Gogh. Een Aziatische koper had er 61,8 miljoen dollar voor over. Volgens Sotheby's was het de hoogste prijs die voor een Van Gogh is betaald sinds 1998, toen 82,5 miljoen werd neergelegd voor een werk van de Nederlander. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poetsvrouw 10 dagen na zuuraanval Delhaize uit coma

Poetsvrouw 10 dagen na zuuraanval Delhaize uit coma

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/15/12/20150303061121/media_xll_7528992.jpg

De 52-jarige poetsvrouw die op 20 februari werd aangevallen met zoutzuur is door de dokters van het Stuivenbergziekenhuis uit haar kunstmatig coma gehaald. "Een stap in de goede richting", zegt Frank Van der ­Putten, de man van Marina Tijssen uit Westerlo.

De dokters hadden het slachtoffer in coma gebracht omdat de brandwonden te veel pijn veroorzaakten, maar nu is ze dus weer bij bewustzijn. "Mijn vrouw is nog erg verzwakt en valt regelmatig terug in slaap. Ze probeert er wel tegen te vechten. Praten lukt nog niet goed - ook haar stem is nog zwak - maar ze heeft al wel iets gezegd over wat er gebeurd is in de ­Delhaize. We proberen dat onderwerp echter nog te ­ontwijken. Over enkele dagen zullen we alles wel op een ­rijtje proberen te zetten."

Marina Tijssen was bij het toedienen van de eerste zorgen en bij aankomst in het ziekenhuis bij bewustzijn. "Toch vrees ik dat de zwaarste klap nog moet komen. Ze heeft zichzelf nog niet in de spiegel gezien." (br.hln)


» Reageer (0)
02-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Queen Elizabeth en Kate leven op voet van oorlog

Queen Elizabeth en Kate leven op voet van oorlog

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/2/9/20140927084647/media_xll_7151154.jpg

Voor de buitenwereld lijkt alles koek en ei, maar in werkelijkheid zou het er heel wat minder vriendelijk aan toe gaan binnen de muren van het paleis. Queen Elizabeth en Kate Middleton zouden er heel andere opvattingen over opvoeding op nahouden.

De echtgenote van prins William wil haar kinderen een zo normaal mogelijke opvoeding geven. Kate zou het beu zijn dat de Queen haar allerlei beperkingen en regels op wil leggen. De komst van het tweede kindje van Kate en William, dat in april wordt verwacht, heeft de ruzie hoog doen oplopen.

Kate zou in verwachting zijn van een meisje, en de baby zal veel tijd doorbrengen met de mama van Kate, tot grote onvreugde van de Queen die al een nanny had uitgekozen. Elizabeth wil niet dat de vierde troonopvolger opgroeit in een 'gewone' familie. Dat gaat ongetwijfeld nog vonken geven in het paleis... (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op deze leeftijd voelen vrouwen zich het mooist

Op deze leeftijd voelen vrouwen zich het mooist

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/0/1/20150302080621/media_xll_7527226.jpg

Je mooi voelen is iets van alle leeftijden, maar blijkbaar is er ook een ouderdom waarop je je het best voelt in je eigen vel.

29, dat is de leeftijd waarop we onze eigen schoonheid het meest weten te appreciëren. Dat blijkt uit een onderzoek van huidverzorgingsmerk St. Ives. Volgens de ondervraagden heeft dit alles te maken met de levensfase waarin ze zich op dat moment bevinden. 29 is de leeftijd waarop je zelfvertrouwen piekt, je verliefd wordt en een langdurige relatie aangaat. Door een combinatie van die factoren voelen vrouwen zich op die leeftijd ook zonder make-up aantrekkelijk.

Dat we ons op 29 het aantrekkelijkst voelen wil echter niet zeggen dat we ons vanaf dan steeds goed in ons vel voelen. Door een slechte nacht, stress of de aanwezigheid van andere, knappere, vrouwen durft dat zelfvertrouwen al snel weer kelderen.

Ook naar het exacte tijdstip waarop we ons het allermooist voelen werd onderzoek gedaan. Dat blijkt te zijn op vrijdag, na een goede nacht slapen. Daarnaast voelden de ondervraagde vrouwen zich ook natuurlijk mooi op hun trouwdag, tijdens hun zwangerschap en op vakantie. Eén op acht vrouwen voelt zich vooral mooi nadat ze seks hadden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De sleutel voor een fit en gezond leven is ... citroensap

De sleutel voor een fit en gezond leven is ... citroensap

http://static2.hln.be/static/photo/2015/6/8/4/20150301125731/media_xll_7525279.jpg

Wie superfoods zegt, denkt meteen aan quinoa, gojibessen en chiazaad. Er is echter een superfood dat erg vaak over het hoofd wordt gezien: de citroen. Citroensap zorgt naast een zuur gezicht namelijk ook nog voor een heleboel andere goede dingen.

Voorkomt nierstenen
Een half glaasje citroensap per dag verhoogt het citraatniveau in de urine. Verschillende studies hebben aangetoond dat dit nierstenen kan voorkomen.

Verzacht een zere keel
Een beetje citroensap gemixt met honing helpt een zere keel te verzachten.

Helpt met gewichtsverlies
Citroensap bevat pectine, een oplosbare vezeltje waarvan bewezen is dat het een belangrijke rol speelt bij het afvallen.

Begin je dag vol energie
Weg met de caffeïnedrankjes. Begin je dag met een mengeling van warm water en citroensap. Het brent niet alleen je spijsvertering op gang, maar voorziet je ook meteen van de nodige dosis vitamine C.

Verlicht jeuk
Insectenbeten of brandnetelwonden? Wrijf er wat citroensap over om de irritatie te verlichten. Citroensap heeft namelijk een verzachtend en licht verdovend effect.

Bron van kalium
Bananen zijn lang niet de enige manier om kalium binnen te krijgen. Naast vitamine C bevat een citroen maar liefst 80 miligram van dit belangrijke mineraal.

Haalt koorts naar beneden
Je hoeft niet langer je dagen in bed te slijten als je koorts hebt. Bij een lichte verhoging kan een glaasje citroensap helpen om de koorts sneller te doen zakken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tentoonstelling Rothko in Den Haag breekt record

Tentoonstelling Rothko in Den Haag breekt record

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/1/14/20150301213549/media_xll_7526309.jpg

Meer dan 265.000 mensen zijn in de afgelopen maanden naar de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko in het Gemeentemuseum in Den Haag geweest. Dat heeft museumdirecteur Benno Tempel bekendgemaakt op de slotdag van de expositie.

Niet eerder trok een tentoonstelling in het museum zo veel bezoekers. "In 1996 hadden we een tentoonstelling met impressionisten uit het Poesjkin Museum in Moskou. Die liep heel goed. In 1994 en 1995 hadden we een succesvolle Mondriaan-tentoonstelling. Maar dit gaat er flink overheen", aldus Tempel.

De museumdirecteur verklaart de hoge bezoekersaantallen uit de moeilijke tijden in de wereld. "Het heeft te maken met zingeving. Rothko is troostrijk. In tijden dat het zwaar is, met onzekerheid, is het geruststellend om kunst te zien waarvan je rustig wordt of waardoor je je getroost weet. Dat is de kracht van kunst en de bezoekersaantallen zijn een overwinning voor de kunst. Het geeft aan dat de samenleving behoefte heeft aan kunst."

Vanwege de belangstelling had het Gemeentemuseum de openingstijden tot drie keer toe verruimd. De expositie ging op 20 september open. Er hingen vijftig schilderijen en tien tekeningen van Rothko. De meeste schilderijen op de expositie zijn uitgeleend door de National Gallery of Art in Washington.

Het was voor het eerst sinds 1972 dat er in Nederland een grote tentoonstelling van Rothko (1903-1970) werd gehouden. De Amerikaan, geboren als Marcus Rothkowitz in het huidige Letland, staat bekend om zijn kleurvlakken. Zijn schilderijen leveren op veilingen veel geld op. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boswachters vangen zeldzame witte olifant in Myanmar

Boswachters vangen zeldzame witte olifant in Myanmar

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/9/8/20150301105501/media_xll_7525178.jpg

Boswachters in Myanmar hebben een zeldzame witte olifant gevangen in het oerwoud van de westelijke Ayeyarwaddy-regio. Het zeven jaar oude wijfje werd vrijdag gevangen, zes weken nadat ze voor het eerst werd gezien in een reservaat.

"We moesten voorzichtig zijn", zegt boswachter Tun Tun Oo. "Het is een wild beest. We wilden niet dat het dier of de boswachters gewond raakten".

Witte olifanten, eigenlijk albino's, worden al eeuwenlang vereerd in Myanmar, Thailand, Laos en andere Aziatische landen.

De dieren hebben een roze kleur en witte wenkbrauwen en teennagels. Ze werden in het verleden door koningen gehouden en gepamperd als een symbool van koninklijke macht en voorspoed. Heel wat mensen geloven nog altijd dat ze geluk en politieke verandering voor hun land brengen.

Myanmar, het vroegere Birma, heeft acht witte olifanten in gevangenschap. Vijf ervan leven in de dierentuin van de hoofdstad Naypyitaw, drie in Rangoon.

Volgens het Wereld Natuurfonds leven nog tussen 25.600 en 32.750 Aziatische olifanten in het wild. De mannetjes zijn vaak het slachtoffers van stropers, die de dieren doden voor hun slagtanden.

Maar ook het vangen van wilde olifanten om ze in te zetten als werkdieren vormt een bedreiging voor de wilde olifantenpopulatie. In India, Vietnam en Myanmar is het vangen van wilde olifanten verboden. In Myanmar worden echter nog elk jaar olifanten gevangen om in te zetten in de houtindustrie, weet het Wereld Natuurfonds. (br.hln)


» Reageer (0)
01-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zigeuners spenderen miljoen om woonwagens om te bouwen tot cannabisfabriek

Zigeuners spenderen miljoen om woonwagens om te bouwen tot cannabisfabriek

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/8/7/20150228143534/media_xll_7523902.jpg

Een agente op de cannabisboerderij

Voor een miljoen pond (1,37 miljoen euro) vormden zigeuners hun woonwagenpark in Wales om tot een gigantische cannabisfabriek. De 120 bewoners hadden in 2011 geld gekregen om hun site uit te bouwen, maar besloten dus om het geld op een andere manier te investeren.

De politie viel binnen op de site in in het Welshe dorp Merthyr Tyfdil nadat omwenenden verdachte activiteiten hadden gezien rondom het woonwagenpark. Zo zouden de bewoners erg veel compost en tuinmateriaal hebben aangekocht in de lokale tuinbouwwinkel. De politie vond materiaal waarmee jaarlijks 250.000 pond (344.000 euro) aan cannabis kan worden geproduceerd. Maar liefst 12 van de 24 woonwagens waren omgebouwd tot cannabisboerderijtjes.

Toen de site in 2011 een kapitaalsinjectie kreeg klonk het bij een van de inwoners als volgt: "Dat geld zou ons leven zoveel verbeteren, we zouden zo dankbaar zijn mochten jullie onze site beter maken voor mijn familie en mij."

Zestien bewoners werden aangehouden na de vondst, drie anderen werden aangehouden voor andere feiten. Een omwonende vertelde wel dat hij agenten heeft gezien die heel wat van de drugs zelf hebben meegegrist. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze voeding die je al hebt liggen, helpt bij het afvallen

Deze voeding die je al hebt liggen, helpt bij het afvallen

http://static3.hln.be/static/photo/2015/1/7/12/20150228112438/media_xll_7523697.jpg

We worden tegenwoordig met superfoods om de oren gesmeten. Ze mogen dan wel erg gezond zijn, het prijskaartje is doorgaans ook navenant. Er zijn echter ook een heleboel voedingsmiddelen die helpen bij het afvallen, en waarvan de meeste gewoon al in je keukenkast te vinden zijn!

Havermout
Als je graag wat gewicht wil verliezen maar nog steeds je dagelijkse koolhydraten nodig hebt, dan is havermout de beste optie. Een portie havermout als ontbijt verlaagt de cholesterol én vermindert de centimeters rond de buik. Bovendien kan je met havermout alle kanten uit: maak er pannenkoeken van of mix het met wat yoghurt en blauwe bessen.

Amandelen
Deze noten zijn de beste snack om voor je workout naar binnen te werken. Ze zijn rijk aan proteinen en koolhydraten maar zijn tegelijk ook luchtig en ze bederven niet snel. Ook wanneer je wil afvallen zijn amandelen aan te raden. Ze zorgen ervoor dat je minder snel andere dingen zal snacken en houden je energielevel op peil.

Zoete aardappel
De zoete aardappel is de perfecte vervanger voor verfijnde suikers. Deze gezonde knollen bevatten natuurlijke zoetstoffen en helpen om de bloed- en suikerlevels te reguleren. Eet ze als ontbijt of avondmaal en de extra kilootjes zullen er in no time weer vanaf zijn.

Pompelmoes

Het ideale fruit om wat gewicht te verliezen? Pompelmoes! Het helpt je metabolisme op gang en zorgt er ondertussen voor dat je je verzadigd blijft voelen. Bovendien zit dit stuk fruit boordevol vezels. Of je het nu als ontbijt eet of het 's avonds met wat gegrilde kip serveert, het zorgt ervoor dat je niet snel een ongezonde snack naar binnen zal werken.

Munt
Naast de heerlijke geur heeft pepermunt nog een heleboel andere pluspunten. Munt reguleert namelijk je appetijt en helpt je om je zin in zoetigheden te onderdrukken. Een kopje muntthee klonk nog nooit zo aanlokkelijk, toch?

Kruiden
Sommige kruiden zoals gember, kaneel, kurkuma en cayennepeper zorgen ervoor dat je meer vet verbrandt. Lekker gekruid eten én meer calorieën verbranden dan anders? Win win!

Bonen
Bonen hebben een slechte reputatie omdat ze mensen nogal snel een opgezwollen gevoel geven, maar deze voedingrijke peulvruchten hebben veel voordelen wanneer je wat gewicht wil verliezen. Ze zijn rijk aan vezels en proteinen en bevatten bijzonder weinig calorieën. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buddy guy Ft. Rolling stones - Champagne & Reefer

Buddy guy Ft. Rolling stones - Champagne & Reefer

Klik op de foto om ze te beluisteren

George "Buddy" Guy (Lettsworth (Louisiana), 30 juli 1936) is een Amerikaanse blues- en rockgitarist en zanger die reeds vijfmaal een Grammy Award won. Hij is bekend als inspiratie van Jimi Hendrix, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan en andere bekende bluesgitaristen uit de jaren '60. Hij is de vader van rapster Shawnna en Michael.

Guy groeide op in Louisiana en begon in zijn jeugd gitaar te spelen. Zijn inspiratie was Muddy Waters. Begin jaren '50 begon hij met bandjes op te treden in Baton Rouge. In 1957 verhuisde hij naar Chicago, in 1958 kreeg hij een platencontract. Vervolgens heeft hij onder verschillende labels heel veel albums uitgebracht. In 2005 werd Guy opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!