NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wiegeliedjes verzachten pijn bij kinderen

Wiegeliedjes verzachten pijn bij kinderen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/7/2/20131030152715/media_xll_6231782.jpg


'Slaap kindje, slaap' zingen voor je kleintje bevordert niet alleen de nachtrust, het werkt ook pijnstillend. Onderzoeker Dr. Nick Pickett ontdekte dat het gezang van ouders de hartslag van zieke kindjes vertraagt en pijnprikkels verzacht.

Op de kinderafdeling van het Great Ormond Street Hospital ging dokter Nick Pickett na of er gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan het zingen van slaapliedjes. Hij bracht de hartslag, het gehuil, de pijnlijke grimassen en het gekreun van zieke kindjes in kaart terwijl de ouders bekende wiegeliedjes zongen. Ook het voorlezen van verhalen met pop-upprentjes en dierengeluiden werd getest, net als het gedrag van de kleintjes wanneer ze in alle rust alleen zaten.

uit de studie blijkt dat alleen de wiegeliedjes de hartslag deden dalen en de pijn konden verzachten. Het gaat dus niet puur om de extra dosis aandacht, want verhaaltjes lezen bleek weinig of geen impact te hebben. De kracht van het slaapliedje zit in de kalmerende tonen van herkenbare stemgeluiden die kinderen afleiden van hun ziekte. Volgens neurowetenschapper prof. Tim Griffiths werkt gezang beter in op het emotionele centrum in de hersenen.

"Ouders zingen al duizende jaren voor hun kroost en ze hebben altijd al instinctief geweten dat het ontspannend werkt. Toch is het fascinerend om nu ook wetenschappelijk bewijs te hebben dat slaapliedjes effectief gezondheidsvoordelen hebben", besluit dokter Pickett.  (br.hln)» Reageer (0)
30-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen verbiedt vuurwerk tijdens eindejaarsperiode

Antwerpen verbiedt vuurwerk tijdens eindejaarsperiode


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/4/1/20131030144451/media_xll_6231541.jpg

In Antwerpen is het de komende drie maanden verboden om vuurwerk te bezitten of af te steken in openbare ruimtes. Dat heeft het stadsbestuur van de Scheldestad beslist, zo schrijft Gazet van Antwerpen.

Vuurwerk afschieten, voetzoekers gooien, vuur maken of lampionnen oplaten, is altijd verboden in de openbare ruimte, maar de regel wordt nu tijdelijk uitgebreid. In een mededeling van het stadsbestuur klinkt het als volgt: "In de periode van 1 november tot 31 januari is het zichtbaar bezit, het tonen, uitstallen en elke voorbereidende handeling voor het ontsteken of doen knallen van vuurwerk van welke aard ook verboden in de openbare ruimte."

Aanleiding zijn de talloze klachten tijdens vorige eindejaarsperiodes en de intentie van de stad om de veiligheid tijdens de feestperiode te verhogen.

Ook op ouderjaarsavond is het niet toegestaan om voetzoekers te gooien of zelf vuurwerk af te steken. Het nieuwjaarsvuurwerk op 31 december boven de Schelde gaat wel gewoon door. Wie toch zelf vuurwerk wil afsteken, moet zes weken op voorhand via de website van de stad goedkeuring vragen aan de burgemeester. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifanten niet meer welkom in Indiase stad Mumbai

Olifanten niet meer welkom in Indiase stad Mumbai


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/4/14/20131030121354/media_xll_6231269.jpg


Waar kan je nog meemaken dat er plotseling een olifant door het centrum van de stad loopt? Niet meer in Mumbai, waar de deelstaatregering olifanten uit de stad heeft verbannen omdat het wreed is deze dieren over de chaotische, drukke, vervuilde straten te laten slenteren.

De dieren zijn in India een symbool van wijsheid en geluk, en worden vaak ingehuurd om op te draven bij religieuze feesten en bruiloften. Het hoeden van olifanten levert echter weinig geld op, en de eigenaar van de dieren woont meestal in krakkemikkige huisjes langs het water of onder een viaduct, waar de olifant met kettingen staat vastgebonden. Dat gebeurt zo stevig, dat de dieren zich nauwelijks kunnen bewegen.

Als ze aan het werk gaan, worden de dieren losgemaakt en wandelen ze, soms uren, naar het feest waar ze worden verwacht. De weg er naartoe leidt over drukke wegen waar het verkeer overheen raast, maar ook langs boulevards en stranden, waar de eigenaar met zijn olifant om geld bedelt, dat het dier met zijn slurf aanneemt. Bij de bruiloft staan ze meestal voor de deur onder een kleurige paraplu, omringd door een band die keiharde muziek speelt. 's Avonds, als ze weer terug naar huis lopen, krijgen de olifanten een lichtje aan hun staart gebonden of een reflector op hun kont geplakt, zodat auto's het logge, langzaam lopende gevaarte, niet aanrijden.

Dierenactivisten proberen al langer aandacht voor de olifanten te krijgen. Ze worden vaak niet goed gevoed, hebben huidziektes en kapotte poten omdat ze zo lang over het gloeiende asfalt moeten lopen. "Dieren horen niet in de stad geëxploiteerd te worden", zegt activist Pritish Nandy tegen de Times of India. "Ze horen in de natuur. Het zijn extreem intelligente dieren die ondraaglijke wreedheden ondergaan voor een paar minuten plezier."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spray parfum op polsen en andere tips om altijd goed te ruiken

Spray parfum op polsen en andere tips om altijd goed te ruiken


http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/5/0/20131029170623/media_xll_6229740.jpg


Een onfrisse lichaamsgeur kan je zelfvertrouwen doen kelderen, maar wat doe je als je plots ontdekt dat je niet meer zo fris ruikt en je geen parfum bij de hand hebt. Omdat de meeste parfums geen hele avond meegaan of je lokken na enkele dagen ook niet zo fris ruiken, geven we enkele tips om de klok rond fris te zijn.

1. Parfum aanbrengen
Breng parfum aan op je polsen en achteraan de nek. Of spray het in de lucht en wandel door de parfumwolk. Wat je zeker niet mag doen is het parfum open wrijven, omdat het dan de bovenliggende geuren snel verdwijnen. Hierdoor ruik je enkel bepaalde tonen en niet het volledige palet. Denk ook aan andere plaatsen om parfum op te sprayen als je bovenlichaam en de achterkant van je knieën.

2. Lokken
Was je haar voor het vettig begint te worden om onaangename geuren te vermijden. Dit betekent echter niet dat je het elke dag moet inzepen, want dan wordt het sneller vettig. Probeer als noodoplossing droogshampoo uit.

 3. Spray op lakens
Als je je lakens en kussenslopen besprenkeld met een speciale geur ruik je altijd lekker in bed. Een ander voordeel is dat dit nooit gaat overheersen.

4. Ondergoed en sokken
Een geurend zakje in je ondergoed- en sokkenlade absorberen onaangename geurtjes en geven een fris parfum af.

5. Kauwgom
Een slechte adem ontstaat door een droge mond. Als je te weinig speeksel in je mond hebt, worden de bacteriën namelijk niet weggespoeld. Neem daar om een suikervrije kauwgom met het bestanddeel xylitol voor een frissere adem. Praat met je arts als de problemen blijven aanhouden.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis van Steve Jobs nu historisch erfgoed

Huis van Steve Jobs nu historisch erfgoed


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/9/14/20131030023558/media_xll_6230339.jpg


Het huis van Steve Jobs, de twee jaar geleden overleden oprichter en icoon van Apple, staat op de lijst van historisch erfgoed van Los Altos. De 'historische commissie' van de stad in Sillicon Valley, Californië stemde hier gisterenavond unaniem voor. Dat meldt de Palo Alto Daily News.

Steve Jobs is in het huis opgegroeid en heeft er enkele van zijn eerste computers ontworpen.

Nu het huis historisch erfgoed is, zal de overheid bij eventuele aanpassingen of renovaties een extra controle uitvoeren. De bedoeling is dat het huis zoveel mogelijk in authentieke staat blijft.

Het pand, waar Jobs en zijn pleegouders in 1968 naartoe verhuisden, is nu eigendom van Patricia Jobs, de zus van Steve. De commissie heeft niet om haar goedkeuring hoeven te vragen voor de beslissing. Ze zou wel tegen de plaatsing op de lijst in beroep kunnen gaan.

In de evaluatie van de commissie staat dat het huis van belang is omdat Steve Jobs er de eerste honderd Apple 1-computers in elkaar zette, met hulp van zijn zus en Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple. Vijftig apparaten werden verkocht aan een winkel in het nabijgelegen Mountain View (voor 500 dollar per stuk).

In het pand kwam ook het eerste Apple-partnership tot stand. Later verhuisde het bedrijf naar Cupertino.  (br.hln)» Reageer (0)
29-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sting - Fields Of Gold

Sting - Fields Of Gold

Klik op de foto om hem te beluisteren
Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) is een Brits musicus en songwriter. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk; deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf 2014 ook e-boeken in de Vlaamse bibs

Vanaf 2014 ook e-boeken in de Vlaamse bibs


http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/3/10/20131029144617/media_xll_6229330.jpg


Een meerderheid van de Vlaamse openbare bibliotheken biedt vanaf april 2014 ook e-boeken aan. Binnen de muren van de bib zijn die gratis, thuis lezen kan met abonnementen van vijf euro voor drie boeken. Dat meldt Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Bij de start gaat het om een proefproject met driehonderd titels.

"Al 178 gemeenten en steden hebben zich gemeld om mee te stappen in dit project. Het biedt hen de kans om ook dit nieuwe medium in te zetten voor leesbevordering en mediawijsheid", aldus Schauvliege.

Concreet zal een driehonderdtal boeken uit te lenen zijn. Binnen de muren van de bibliotheek kan iedereen die gratis en gelijktijdig lezen op computers, tablets of het draadloze internet in de bib.

Thuis of op verplaatsing lezen kan via een gratis app, waarmee elk boek vier weken beschikbaar blijft. Per drie boeken kost dat wel vijf euro, een bedrag dat werd vastgepind in overleg met de uitgevers. Het moet de auteursrechten helpen dekken, maar de extra investeringen voor de bibliotheken betaalbaar houden.

"Het proefproject moet ons leren of dit aanbod het bibliotheekpubliek kan verleiden de stap te zetten naar e-lezen", aldus nog Schauvliege. De 300 boeken zullen divers en recent zijn, maar uit respect voor de boekhandels "niet nagelnieuw". (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australisch houtbedrijf verliest milieulabel na drama met koala's

Australisch houtbedrijf verliest milieulabel na drama met koala's

http://static2.hln.be/static/photo/2013/12/10/14/20131029164248/media_xll_6229694.jpg

In Australië is commotie ontstaan nadat uitlekte dat het grootste houtbedrijf van het land dertig koala's verwondde en doodde tijdens een ontbossing. Het bedrijf heeft zijn milieulabel verloren, maar toppunt van al: de CEO van het bedrijf is ook de voorzitter van de non-profitorganisatie die datzelfde label uitreikt.

Nadat Australian Bluegum Plantations (ABP), de grootste houtsnipperfabrikant van Australië, klaar was met zijn activiteiten in het noorden van Victoria, werden dertig koala's aangetroffen in het ontboste gebied. Sommige waren dood, andere gewond en verschillende misten ledematen. Koala's zijn officieel geen bedreigde diersoort, maar aan het begin van de twintigste eeuw waren ze wel bijna uitgeroeid.

In een rapport drukte het onafhankelijke gecontroleerd label Rainforest Alliance groeiende bezorgdheid uit over de praktijken van het houtbedrijf. Niet alleen zou ABP koala's onvoldoende beschermen tijdens het vellen van bomen, ook is er onvoldoende controle en is er twijfel over de bereidheid van ABP om samen te werken met dierenbeschermers. Als gevolg van het rapport en het 'incident' met de dertig koala's verloor het bedrijf zijn milieulabel.

De CEO van ABP, Tony Price, heeft zich ondertussen in het lang en het breed geëxcuseerd voor het drama. Hij noemt de situatie ''problematisch'' en ''onacceptabel''. "We zullen er alles aan doen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden", benadrukte hij. "Ons intern controlesysteem heeft gefaald en we excuseren ons dat we foute informatie verspreid hebben over de verwondingen en dood van verschillende dieren." Het is onduidelijk of Price gaat kunnen aanblijven als voorzitter van de non-profitorganisatie.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UZ Leuven start revolutionaire therapie voor astmapatiënten

UZ Leuven start revolutionaire therapie voor astmapatiënten


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/0/8/20131029143344/media_xll_6229208.jpg


Het UZ Leuven is gestart met een nieuwe manier om astmapatiënten te behandelen: bronchiale thermoplastie. De therapie is bestemd voor patiënten waarbij de traditionele astmamedicatie niet volstaat.

Bronchiale thermoplastie is het plaatselijk opwarmen van specifieke plekken in de luchtwegen. Daarbij brengt de arts een katheter in de luchtwegen. Die verwarmt heel kort en op vooraf bepaalde plaatsen de kleinere luchtwegen tot exact 65 graden Celsius. De temperatuur zorgt voor een vermindering van de spiercontracties in het weefsel, waardoor kortademigheid verbetert.

Er zijn drie sessies nodig van een uur, onder algemene verdoving. Resultaat: 32 tot 84 procent heeft minder vaak astma-opstoten, luidt het in een mededeling.

"90 tot 95 procent van de astmapatiënten kunnen we goed behandelen met medicatie. Maar bepaalde astmapatiënten hebben opvallend sterke spiercontracties. De nieuwe techniek is daarom bedoeld voor mensen met een ernstige vorm van astma die niet behandelbaar is met medicatie alleen", zeggen prof. dr. Lieven Dupont en prof. dr. Christophe Dooms, pneumologen in UZ Leuven.

Bronchiale thermoplastie wordt momenteel enkel toegepast in een beperkt aantal longcentra in Europa. UZ Leuven is koploper van de techniek in België. Bedoeling is dat de drie sessies eenmalig zijn: het effect blijft in principe levenslang.

Keerzijde is het prijskaartje. Omdat je bij elk van de drie behandelingssessies een nieuwe katheter van 2.500 euro nodig hebt, is het een dure behandeling, die momenteel niet terugbetaald wordt. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Armoede treft ook werkende Vlaming

Armoede treft ook werkende Vlaming

http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/8/13/20131029155313/media_xll_6229573.jpg

Werkende Vlamingen hebben het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Alleenstaanden met kinderen hebben het extra moeilijk. Dat blijkt uit een enquête van het vtm-programma Telefacts en onderzoeksbureau iVox. Telefacts zendt vanavond een reportage uit over de 'working poor' in Vlaanderen.

Jobverlies, faillissementen en relatiebreuken brengen steeds meer Vlamingen in geldproblemen. Vooral echtscheidingen dompelen meer en meer mensen en hun gezinnen in (onzichtbare) armoede. Zo blijkt uit de enquête dat een kwart van de ondervraagden er niet in slaagt te sparen. Bij alleenstaanden met kinderen loopt dit echter op tot meer dan de helft (54 procent). Ook ongeveer een kwart (27 procent) geeft aan dat het inkomen onvoldoende is om het gezin te onderhouden. Bij éénoudergezinnen is de situatie opnieuw nog schrijnender, 54 procent van de alleenstaanden kan zijn gezin niet onderhouden.

Verder geeft 30 procent van de ondervraagden aan geen luxevoeding meer te kopen wegens te duur en om dezelfde reden gaat een kwart niet meer op restaurant. Dat sociale uitsluiting echt om de hoek dreigt, blijkt uit het feit dat een kwart toegeeft te besparen op de hobby's van de kinderen. Doktersbezoeken worden stelselmatig uitgesteld. In opdracht van Telefacts bevroeg iVox 1.050 Vlamingen, representatief naar geslacht, leeftijd en diploma. Het vtm-programma brengt vanavond een reportage over de vaak onzichtbare armoede bij werkende Vlamingen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recordaantal Vlaamse gezinnen heeft budgetmeter

Recordaantal Vlaamse gezinnen heeft budgetmeter


http://static2.hln.be/static/photo/2013/0/2/0/20131029063308/media_xll_6228105.jpg


44.000 Vlaamse gezinnen zijn momenteel op een budgetmeter aangewezen voor hun elektriciteitsvoorziening. 27.000 hebben er een voor gas. Dat is een absoluut record, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag op basis van cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a).

Het fenomeen 'budgetmeter' dateert van 2005. Wie er niet meer in slaagt de energiefactuur te betalen, kan in samenwerking met het OCMW een betaalplan uitwerken. Op regelmatige basis kun je dan bij het OCMW een kaart opladen, die in de budgetmeter op de elektriciteitskast wordt ingebracht, waardoor ongebreideld verbruik wordt ontmoedigd.

Sinds de invoering ervan is het aantal gebruikers in stijgende lijn. Daar waar er in 2010 41.200 gezinnen waren met een budgetmeter voor elektriciteit waren dat er in 2012 al 44.039. Bij de budgetmeters voor aardgas is de stijging nog significanter: eind 2012 waren er 27.232 budgetmeters, dat is een stijging van 50 procent tegenover 2010.

In 2012 werd voor het eerst meer dan één miljoen keer een budgetmeter opgeladen.  (br.hln)» Reageer (0)
28-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wilson Pickett - In The Midnight Hour

Wilson Pickett - In The Midnight Hour

Klik op de foto om hem te beluisteren


Wilson Pickett (Prattville (Alabama), 18 maart 1941  - Los Angeles, 19 januari 2006) was een Amerikaans soulzanger.

Hij begon zijn carrière als lid van de groep The Falcons. Zijn grootste hit had hij in de Verenigde Staten in 1965 met In the midnight hour. Daarna had hij succes met nummers als Mustang Sally en Fire and Water, zijn laatste hit (in de Verenigde Staten) uit 1972.

Daarna bleven hits uit en raakte Pickett aan lager wal. Hij zat een aantal maal in de gevangenis, onder andere omdat hij dronken achter het stuur zat en een oudere man aanreed, die daarbij levensgevaarlijk gewond raakte.

In de Benelux scoorde hij minder hits; In the midnight hour was in 1976 een hit in de coverversie van Bryan Ferry op zijn EP The price of love). Hij was niet vergeten: in 1991 verscheen de speelfilm The Commitments, over een Ierse popgroep die Pickett-fan was. Pickett trad al een jaar niet meer op wegens hartproblemen. Hij overleed op 64-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine torenvalk voor het eerst in België gespot

Kleine torenvalk voor het eerst in België gespot


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/2/9/20131027160553/media_xll_6225249.jpg


In Oostduinkerke is gisteren voor het eerst in ons land een kleine torenvalk gezien. Het gaat om het mediterrane broertje van onze torenvalk, meldt Natuurbericht.be.

Het was vogelkijker Diederik D'Hert die gisteren, tijdens het fotograferen van vinken aan de duingordel van Oostduinkerke, rond 10.30 uur een kleine valk zag aanvliegen uit noordoostelijke richting. Een check met de literatuur en een analyse van de gemaakte foto's leidde naar de 'kleine torenvalk', het broertje van onze torenvalk.

"Beide soorten lijken sterk op elkaar", verduidelijkt Dominique Verbelen (Natuurpunt). "Zeker jonge vogels en vrouwtjes zijn heel moeilijk uit elkaar te houden. De nagels van de torenvalk zijn altijd zwart, die van de kleine torenvalk altijd licht. Maar nageltjes zien bij een overvliegende vogel is quasi uitgesloten. Wat rest is voer voor specialisten. Het feit dat de tiende (= buitenste) handpen duidelijk langer is dan de zevende, gaf de doorslag. Bij een torenvalk is die buitenste handpen ongeveer even lang dan die zevende."

De kleine torenvalk is een mediterrane soort, waarvan de Europese populatie geschat wordt op 25.000 à 42.000 paar. Het zwaartepunt ligt in Spanje, maar ook in Frankrijk, Portugal, Italië, Griekenland en Turkije komt de soort voor, net als in Centraal-Azië en Noord-Afrika. De West-Europese populatie is er sinds 1950 met ongeveer 95 procent op achteruit gegaan, al lijkt die trend de laatste jaren gestopt.

De waarneming moet nog goedgekeurd worden door het Belgisch Avifaunistisch Homologatie Comité (BAHC), een soort zeldzaamhedencommissie, maar daar worden geen problemen meer verwacht.

Met de 'kleine torenvalk' komt de officiële lijst van Belgische vogels op 439 soorten te staan, waarvan 422 in Vlaanderen gezien werden.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroen Meus krijgt nieuw programma

Jeroen Meus krijgt nieuw programma


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/10/4/20131028103332/media_xll_6226549.jpg


Jeroen Meus mag nog eens de boer op. In het najaar van 2014 zal de populaire televisiekok op de buis komen met een culinaire reportagereeks waarin gefocust wordt op specifieke eetgewoonten van 'aparte' gemeenschappen. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en werd ondertussen bevestigd door de woordvoerster van de VRT.

De opnames voor het nieuwe programma, dat net als 'Dagelijkse Kost' wordt geproduceerd door Hotel Hungaria, zijn al aan de gang. Zo ging Meus samen met de reportageploeg al draaien in Texas en de townships van Zuid-Afrika. De reeks met als werktitel 'De Lijst' zal zes afleveringen tellen.

De Leuvenaar heeft ondertussen ook zijn exclusiviteitscontract met de VRT verlengd waardoor 'Dagelijkse Kost' nog op het scherm verschijnt tot eind 2016.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Student koopt voor 18,5 euro bitcoins, nu heeft hij 615.000 euro

Student koopt voor 18,5 euro bitcoins, nu heeft hij 615.000 euro

http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/0/13/20131028075059/media_xll_6226318.jpg
 

Vier jaar geleden spendeerde de Noorse student Kristoffer Koch 18,5 euro aan de aankoop van Bitcoins, een digitale munt waar toen weinig over gekend was. Nu levert hem dat een aardig spaarpotje op waarmee hij zelfs een appartement in Oslo kon kopen.

In 2009 werkte Kristoffer Koch aan zijn thesis over coderingen toen hij las over de mysterieuze munteenheid. Hij kocht er wat van aan voor de 'fun', maar vergat zijn aankoop al snel. In april 2013 steeg de waarde van de bitcoin echter razendsnel. Toen kreeg de digitale munteenheid media-aandacht en toen dacht Koch weer aan zijn eigen minispaarpotje van Bitcoins.

Koch vertelt enthousiast: "Eerder dit jaar ging ik snel op zoek naar mijn paswoord, maar ik had het gecodeerd. Toen ik me eindelijk de combinatie weer herinnerde, wachtte me een aangename verrassing. Ik had 5.000 bitcoins, wat evenveel waard is als 615.000 euro. Een vijfde van het bedrag ruilde ik in voor contant geld, waarmee ik een appartement kocht in de wijk Toyen, een van de rijkere delen van Oslo."

"Mijn vriendin verklaarde me aanvankelijk voor gek omdat ik echt geld aan nepgeld spendeerde. Vaak denkt ze dat ik mijn geld aan rommel uitgeef. Ik koop heel wat technische gadgets die ik nooit gebruik. Sinds mijn lucratieve ontdekking moedigt ze dit nu aan."

Wat zijn bitcoins?

Deze munteenheid bestaat enkel op het internet. Je kunt bitcoins op twee manieren kopen. Je koopt ze online door echt geld in te ruilen voor bitcoins. Maar je kunt ze ook 'ontginnen', bijvoorbeeld door via de computer een moeilijke wiskundige vergelijking op te lossen. In ruil krijg je dan 'bitcoins". Na vier jaar zijn er ongeveer 11 miljoen bitcoins in omloop. De technologie werd zo ontwikkeld dat het aantal bitcoins dat ooit 'ontgind' kan worden, vastligt op 21 miljoen.

De koers is echter erg wisselvallig. Aan het begin van het jaar was 1 bitcoin 13 dollar waard, tegen april steeg dit naar 260 dollar, om diezelfde dag weer naar 100 dollar te dalen. Nu is 1 bitcoin ongeveer 195 dollar waard.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste man ter wereld (2,51 meter) is getrouwd

Grootste man ter wereld (2,51 meter) is getrouwd


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/13/10/20131028113513/media_xll_6226705.jpg


De grootste man ter wereld, de Turk Sultan Kösen, is gisteren getrouwd met zijn Syrische echtgenote Merve Dibo in zijn geboortedorp Mardin, in het zuidoosten van Turkije. Sultan is 2,51 meter groot, Merve 1,75 meter.

"Ik ben blij eindelijk iemand gevonden te hebben die me aanvaardt en die van me houdt", zei de 31-jarige reus aan journalisten. In 2011 werd hij door het Guinness Book of Records erkend als de grootste man ter wereld. Een tumor die zijn hypofyse aantastte, verklaart zijn grote lengte.

In 2010 werd hij aan die tumor geopereerd aan de universiteit van Virginia, in de Verenigde Staten, en werden hem medicijnen voorgeschreven waarmee zijn groeihormoon onder controle wordt gehouden. In 2012 werd hij genezen verklaard. Sindsdien groeit hij niet meer.

De man moet stappen met krukken, omdat zijn gewrichten niet de groei van de rest van zijn lichaam gevolgd hebben. (br.hln)» Reageer (0)
27-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zanger Lou Reed (71) overleden

Lou Reed (71) overleden

Lou Reed and Luciano Pavarotti Perfect Day

Klik op de foto om ze te beluisteren
Rockpioneer en -legende Lou Reed is op 71-jarige leeftijd overleden. Reed was samen met John Cale frontman van cultgroep The Velvet Underground en bouwde ook solo een indrukwekkende carrière uit. De doodsoorzaak werd niet meegedeeld maar in mei onderging Reed een levertransplantatie.

Lou Reed ( Lewis Allen) (New York, 2 maart 1942 - 27 oktober 2013[1]) was een Amerikaans musicus en zanger. Hij was samen met John Cale het gezicht van de invloedrijke band The Velvet Underground. Hij was een van de eersten die zongen over onderwerpen als sadomasochisme (Venus in Furs), travestie (Sister Ray) en transseksualiteit (Lady Godiva's Operation). Als gitarist was hij ook erg invloedrijk; hij maakte veel gebruik van distortion en alternatieve stemmingen.

In 1970 nam Reed afscheid van The Velvet Underground en startte hij een solocarrière. Al in datzelfde jaar had hij zijn grootste single-hit: Walk on the Wild Side, dat later uitgebracht werd op het album Transformer (geproduceerd door David Bowie). Ook met Perfect Day had hij nadien nog een hit.

Sindsdien heeft Reed regelmatig nieuwe albums het licht doen zien. Zijn meest 'beruchte' soloalbum is zonder twijfel Metal Machine Music uit 1975; een dubbelalbum gevuld met herhalingen (loops) van gitaar-feedback en destijds door velen bestempeld als een van de slechtste albums uit de geschiedenis van de rockmuziek. Achteraf noemen de gitaristen Lee Ranaldo en Thurston Moore van Sonic Youth dit echter een van de meest gewaagde albums aller tijden.

Reed was getrouwd met de Amerikaanse kunstenares Laurie Anderson.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Magerder en gezonder met het 5:2 vastendieet

Magerder en gezonder met het 5:2 vastendieet


http://oi44.tinypic.com/2hzh1dt.jpg


In Groot-Britannië is het volop een trend: het 5:2 vastendieet. Met 5 dagen per week eten wat u wil, en 2 dagen niet meer dan 500 kcal per dag voor vrouwen en 600 kcal voor mannen te consumeren verliest u gewicht. Dit zou meteen ook uw borstkankerrisico en de kans op hart- en vaatziekten en op de ziekte van Alzheimer doen dalen, aldus de bedenkers.

Ook bij ons maakt dit dieet stilaan furore. Maar kloppen de beweringen over de vele positieve effecten van dit dieet? Hoewel vasten in de belangstelling staat bij wetenschappers, gebeurden de meeste studies bij dieren en is er nog weinig bekend over de effecten bij mensen.
De Belgische Stichting tegen Kanker, de Nederlandse Consumentenbond en de Britse National Health Service (NHS) onderzochten de mogelijke voor- en nadelen van dit nieuwe dieet.

Wat is het 5:2 vastendieet?

Bij het Vastendieet vast u 2 dagen per week. Dat wil zeggen dat u zo goed als niets eet. U mag op die dag wel water, thee en koffie drinken en 2 kleine maaltijden nemen, bijvoorbeeld met groenten, kip, vis, yoghurt of fruit. Per vastendag mag u maximaal 500 kilocalorieën voor vrouwen en 600 kilocalorieën voor mannen. De rest van de week mag u eten zoals u gewend bent.

Vermageren

Wie zich 2 dagen per week beperkt tot maximum 5 à 600 kcal per dag zal zeker vermageren. Een gemiddelde volwassene die op de andere dagen niet meer eet dan gewoonlijk, zal wekelijks op die manier zo’n 3.000 kcal besparen, wat maandelijks een gewichtsverlies van zo’n kleine 2 kg kan betekenen.
De vastendagen maken u bovendien bewust van wat u eet en drinkt; dit kan (onbewust) ook effect hebben op uw voedselinname op de andere dagen. Overigens mag u ook op die andere dagen niet eten wat u wilt: ook daar zijn hamburgers-frieten-mayonaise en analoge combinaties uit den boze.
Volgens een recent onderzoek in Engeland zijn de effecten van het 5:2 dieet alleszins vergelijkbaar met een gewoon calorie-arm dieet.

Mogelijke nadelen

• De aanbeveling om tijdens de vastendagen 5 à 600 kcal te eten, is niet gebaseerd op onderzoek. Mogelijk is iets meer of iets minder even effectief of effectiever.

• Voor mensen met een gezin en een drukke baan zullen de vastendagen lastig in te plannen zijn, omdat de rest van het gezin wel moet eten en omdat je speciale recepten moet maken op de vastendag.

• Vasten is hoe dan ook moeilijk. Er zijn tot nu toe geen gegevens of mensen dit soort diëten ook op de langere termijn kunnen volhouden.

• Er is weinig bekend over eventuele nevenwerkingen van een dergelijk intermittent of periodiek vastendieet. Klachten die frequent voorkomen bij mensen die een dergelijk dieet volgen zijn: hoofdpijn, slaapproblemen, snel geïrriteerd raken, dehydratatie (vochttekort).

• U moet bovendien opletten voor voedingstekorten. De NHS raadt dergelijk dieet alleszins af aan zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals diabetes, leverproblemen of met een eetstoornis.

Gezondheid

Over de bewering dat vastendiëten in het algemeen en het 5:2-dieet in het bijzonder het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, Alhiemer en borstkanker kunnen verlagen, is nauwelijks onderzoek op mensen verricht.
• Enkele studies bij muizen suggereren dat een calorie-arm dieet de cognitieve achteruitgang vertraagt en dus mogelijk de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen.

• Er bestaan enkele kleinere studies die aantonen dat vastendiëten (waarbij om de andere dag één dag wordt gevast) de kans op diabetes en kankers, die geliëerd zijn met zwaarlijvigheid (zoals borstkanker), verlaagt.

• Wie gewicht wil verliezen en gezond wil eten, draait de cijfertjes beter om en volgt een “2.5-dieet”, suggereert de Kankerstichting. Daarbij eet u 5 dagen op 7 (bijvoorbeeld maandag tot vrijdag) gezond en evenwichtig en verwent u uzelf (zonder meer te eten dan voorheen) 2 genietdagen per week (bijvoorbeeld zaterdag en zondag). Deze methode is niet alleen haal- en houdbaar, ze belooft bovendien eenzelfde gewichtsverlies dan het 5.2-dieet, en is vanuit het oogpunt van kankerpreventie een veel betere keuze.

(br.gezondheid.be)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alcohol doodt hersencellen en vier andere toogmythes

Alcohol doodt hersencellen en vier andere toogmythes


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/12/2/20131027094619/media_xll_6224477.jpg


Ook last van een zondagse kater? En heb je daar allerlei verklaringen voor? Volgens The Daily Meal moet je alvast niet alles geloven wat daarover aan de toog wordt verteld. Wij pikken er vijf hardnekkige mythes uit.

1. "Bier na wijn is venijn"
In het Engels hebben ze een variant die luidt: 'Beer before liquor, never been sicker'. Het komt min of meer op hetzelfde neer: de volgorde waarin je bier, wijn of sterke drank drinkt, speelt geen rol. Wanneer je te veel alocohol drinkt, heb je prijs. Punt. Mythbusters stelt het zo: "Als je evenveel alcohol slikt met enkel bier dan wel door bier af te wisselen met sterke drank, riskeer je net dezelfde neveneffecten: uitdroging, geheugenverlies, misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid - kortom, een kater."

2. "Van bier drinken krijg je een bierbuik"
Die extra kilo's in de buikstreek vallen niet enkel toe te schrijven aan bier. Alcohol in het algemeen bevat heel wat calorieën en die bierbuik is ook te wijten aan wijn, vodka en andere gelijkaardige drankjes. Met andere woorden: alcohol is alcohol en die heeft geen magische krachten in bier.

3. "Koffie verdrijft de kater"
Het is al vaak gezegd, maar het dringt nog altijd niet tot iedereen door. Er is maar één manier om je kater te verjagen: je lichaam moet de geconsumeerde alcohol metaboliseren. En cafeïne bespoedigt dat proces NIET. Je lichaam heeft sowieso een paar uren nodig om de alcohol te 'verwerken' en af te voeren. Wachten is de boodschap.

4. "Alcohol doodt hersencellen"
Wie kater zegt, zegt hoofdpijn. Maar die heeft niks te maken met het aantal hersencellen dat door de alcohol zou gedood zijn. Dr. Roberta J. Pentney, een voormalige onderzoekster van de Universiteit van New York in Buffalo, ontdekte dat alcohol weliswaar de werking van de hersenen verstoort maar geen hersencellen doodt. "Alcohol verstoort de hersenfunctie bij volwassenen doordat het boodschap-dragende dendrieten op neuronen beschadigt in het cerebellum, de structuur die instaat voor de motorische coördinatie. Dit vermindert de communicatie tussen neuronen, verandert hun structuur, en is verantwoordelijk voor sommige symptomen van dronkenschap. Maar het doodt geen gehele cellen", aldus Pentney in de New York Times.

5. "Mix met energiedrank maakt je meer dronken"
Je wordt niet nóg zatter als je alcohol gaat mengen met energiedrankjes. Je wordt alleen op een andere manier dronken. Het is de toevoeging van cafeïne aan de alcohol die de intoxicatie gevaarlijker maakt. Experten noemen het de klaarwakker-dronkenschap. De hoeveelheid alcohol in je bloed blijft dezelfde als bij een even grote alcoholconsumatie zonder energiedrank, maar door de cafeïne voel je je minder dronken. En dat kan tot uiterst gevaarlijke situaties leiden. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitvinder van döner kebab overleden

Uitvinder van döner kebab overleden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/13/6/20131027022046/media_xll_6224376.jpg


In Berlijn is zaterdag de uitvinder van de döner kebab overleden. Kadir Nurman, die de populaire snack als Turkse immigrant in 1972 introduceerde in Duitsland, werd 80 jaar.

In 1972 opende Nurman een eetkraampje in West-Berlijn, waar hij döner kebab - gegrild vlees met sla in een plat broodje - aan de man bracht. De snack werd razendsnel populair in Berlijn en later ook in de rest van Europa.

Hoewel er andere personen ook de uitvinding van de döner kebab claimden, werd Nurman twee jaar geleden door de Vereniging van Turkse Döner-fabrikanten erkend als uitvinder van het gerecht. De man nam geen patent op zijn uitvinding, zodat hij er niet rijk van werd. Spijt had Nurman daar niet van. In een tv-interview liet hij een paar jaar geleden weten dat hij verheugd was dat zoveel Turken wereldwijd hun boterham verdienden met de verkoop van döner kebab. In Duitsland alleen al zijn er de dag van vandaag 16.000 döner kebab-zaken.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etna spuwt opnieuw lava en as

Etna spuwt opnieuw lava en as


http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/15/4/20131027112017/media_xll_6224599.jpg


De Etna, de grootste en meest actieve vulkaan van Europa, spuwt vandaag opnieuw lava en as. Het luchtverkeer boven Sicilië ondervindt hinder, de lokale bevolking is niet in gevaar, zo melden Italiaanse media.

Gisteren was het luchtruim boven het Zuid-Italiaanse eiland enige tijd afgesloten. Ook de luchthaven van Catania was tijdelijk gesloten.

Vandaag wordt het aantal vluchten beperkt: per uur mogen slechts vijf toestellen landen op de luchthaven.

De lokale bevolking ondervindt vooralsnog geen hinder van de uitbarsting. De laatste grote uitbarsting van de Etna dateert van 1992. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klok staat weer op wintertijd

Klok staat weer op wintertijd


http://oi40.tinypic.com/dgs46v.jpg


België is vanochtend om 3 uur weer overgestapt op de wintertijd. Dat betekent dat de klok een uur werd teruggezet: 3 uur werd 2 uur, zodat we op GMT+1 komen in plaats van GMT+2.

Door de overschakeling naar het winteruur kunnen mensen in de nacht van zaterdag op zondag een uur langer slapen of feesten. De ongelukkigen met een nachtdienst moeten echter ook een uur langer werken.

Ook zal het door de wintertijd 's avonds een uur vroeger donker worden, maar 's ochtends wordt het uiteraard ook een uur eerder licht. Eind maart 2014 zal er weer worden overgeschakeld op de zomertijd.» Reageer (0)
26-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je vaker moet eten om overgewicht te vermijden

Wat je vaker moet eten om overgewicht te vermijden


http://oi43.tinypic.com/33x795v.jpg


Uit een studie bij meer dan 23.000 volwassenen blijkt dat je een veel groter risico loopt op zwaarlijvigheid en het metabool syndroom (combinatie van verhoogde bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en slechte cholesterolwaarden) wanneer vezelrijke voeding onvoldoende deel uitmaakt van je eetpatroon.

Uit het onderzoek aan de universiteit van Harvard blijkt dat westerlingen door de grote populariteit van fastfood en kant-en-klare maaltijden lang niet genoeg vezels opnemen.

Vrouwen tussen de 19 en 50 jaar oud zouden dagelijks 25 gram vezels moeten consumeren. Mannen binnen diezelfde leeftijdsgroep mikken best op 38 gram. Dames boven de 50 moeten ideaal gezien dagelijks 21 gram vezels eten, voor de mannelijke tegenhangers is dat 30 gram.

Van de 23.000 onderzochte Amerikanen haalde vrijwel niemand de dagelijks aangeraden dosis. Gemiddeld werd amper 16,2 gram vezels geconsumeerd, en dat binnen alle leeftijdsgroepen, zowel bij mannen als vrouwen.

Verse groenten, fruit en noten zijn ideaal om je vezeltekort aan te pakken. Uit 150 gram frambozen haal je bijvoorbeeld al 8 gram vezels. Een appel met schil bevat dan weer 4,4 gram. Met een mooie portie linzen krijg je dan weer 15,6 gram vezels binnen. Meer voorbeelden kan je vinden in onderstaande tabel. 


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/12/3/20131025202000/media_xll_6222573.jpg» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Musea van het Verre Oosten in Laken tijdelijk gesloten

Musea van het Verre Oosten in Laken tijdelijk gesloten


http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/0/9/20131025182500/media_xll_6222459.jpg


De Musea van het Verre Oosten in Laken zijn om veiligheidsredenen tijdelijk gesloten, melden de Regie der Gebouwen en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG). Er is immers vastgesteld dat bepaalde decoratieve elementen op de buitengevel en het dak van het Chinees Paviljoen loskomen, en dat "dringende veiligheidswerken uitgevoerd moeten worden".

"Om geen enkel risico te nemen, wordt het Chinees Paviljoen daarom onmiddellijk voor alle bezoek gesloten. Een veiligheidszone wordt rond het gebouw geplaatst. Als voorzorgsmaatregel, en om praktische redenen, wordt de volledige site van de Musea van het Verre Oosten gesloten voor het publiek", luidt de aankondiging. Het gaat dus om het paviljoen, maar ook om de Japanse Toren en het Museum voor Japanse Kunst.

Er komt een globaal onderzoek over de volledige buitenschil van het paviljoen, klinkt het nog. "Er werd nu reeds vastgesteld dat bepaalde decoratieve elementen in hout/keramiek op de buitengevel en het dak loskomen. Deze elementen zullen preventief worden verwijderd."

Er staat verder ook een stabiliteitsonderzoek op het programma. Daarnaast wordt ook mogelijke waterinfiltratie opgespoord en aangepakt. De voorziene activiteiten van de educatieve diensten op de site worden ook stilgelegd tot het einde van het seizoen, zo blijkt op de website van de KMKG.

De toren en het paviljoen, opgericht in 1905 en 1910 op initiatief van koning Leopold II, zijn het werk van de Franse architect Alexandre Marcel. De bekleding aan de buitenzijde is in Japan en China vervaardigd. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische pedofielen regisseren live porno met kinderen in Azië

Belgische pedofielen regisseren live porno met kinderen in Azië

http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/1/12/20131026080633/media_xll_6222987.jpg


Steeds meer pedofielen bestellen en regisseren via hun webcam kinderporno met Aziatische slachtoffers: ze kiezen een kind en betalen de ouders om het allerlei handelingen te laten uitvoeren. In België werden onlangs nog twee pedofielen opgepakt die zich daaraan schuldig hadden gemaakt, meldt Het Nieuwsblad.

De twee Vlamingen gaven vanuit hun zetel, met de laptop op de schoot, bevelen aan Aziatische ouders om hun kinderen bepaalde pornografische handelingen te laten doen. Doorgaans betaalden ze 25 of 30 dollar voor een sessie van dertig minuten.

Het tweetal kon lange tijd uit de greep van het gerecht blijven omdat hun doen en laten moeilijk traceerbaar was. Ze stortten het geld via Western Union of gebruikten Bitcoins, elektronisch geld.

Het misbruik speelt zich af in de armste Aziatische regio's. "Vaak is zo'n bedrag ginder het equivalent van een maandloon", zegt Peter De Waele van de federale politie.

Europese politiediensten probeerden de voorbije jaren dergelijke fenomenen in kaart te brengen met als doel kinderen te redden en criminele bendes op te rollen. "Het gaat hier om een groot probleem dat internationaal vertakt is en dus een internationale aanpak vereist", aldus De Waele. "Maar het is niet gemakkelijk: dergelijke pedoseksuelen blijven lange tijd onder de radar omdat ze amper sporen nalaten. Je kan niet zomaar bij iedereen binnenvallen en hun computer uitlezen. Lang niet iedereen die geld opstuurt naar Azië via Western Union is bij voorbaat een pedofiel. Om dergelijke figuren te bestraffen, zijn bewijzen nodig." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carole King - You've Got A Friend

Carole King - You've Got A Friend

Klik op de foto om haar te beluisteren

Carole King (9 februari 1942; Brooklyn, New York), Carole King, is een Amerikaanse singer-songwriter die in de jaren zestig hits schreef voor anderen; met en zonder haar eerste echtgenoot Gerry Goffin. Zoals daar zijn;

    Will you love me tomorrow (een hit van The Shirelles),
    Take Good Care of My Baby (Bobby Vee),
    The Loco-motion (Little Eva)
    A Natural Woman (Aretha Franklin).

Zelf had ze in 1962 een hit met It Might As Well Rain Until September, dit werd ook opgenomen door de Engelse zangeres Helen Shapiro.

In de jaren zestig heeft ze enkele malen geprobeerd een solocarrière van de grond te krijgen, wat echter steeds mislukte. Na haar scheiding van Gerry Goffin is ze getrouwd met musicus Charles Larkey en verhuisd naar de Amerikaanse westkust.

Daar formeerde ze met Danny Kortchmar de groep The City, die slechts één (geflopt) album - Now that everything's been said - heeft uitgebracht.

In 1970 verscheen haar eerste solo-album, het eveneens geflopte Writer. In 1971 kwam ze met het succesvolle Tapestry, haar meest bekende en meest gewaardeerde album. Tapestry wordt beschouwd als één van de beste elpees in de popmuziek van de jaren zeventig. Hierop staan enkele van de vroegere hits die ze met Gerry Goffin schreef en het nummer You've got a friend. Dit werd overigens een hit van James Taylor, die ook op Tapestry te horen is, als muzikaal begeleider. Ook staat hierop het nummer Where you lead, dat rond de eeuwwisseling hernieuwde belangstelling won, doordat het de titelsong was van de televisieserie Gilmore Girls.

Hierna heeft ze nog een aantal goed verkopende albums gemaakt zoals Music (1971), Rhymes and Reasons (1972) en Wrap Around Joy (1974). In 1974 had ze ook een hit met Corazon.

In 1975 schreef ze samen met Goffin Thoroughbred, met James Taylor, David Crosby en Graham Nash. In 1977 trouwde ze met Rick Evers, die een jaar later aan een overdosis heroïne overleed.

In de jaren '80 bracht ze nog een aantal albums uit en zette zich in voor het milieu en voor de Democratische Partij.

In 2010 vierde ze het dertigjarig jublieum van haar eerste duoconcert met James Taylor in de Troubadour. Beide artiesten zongen apart en samen en speelden gitaar en piano op elkaars nummers. Dit beviel zo goed dat ze daarna op tournee gingen met een band bestaande uit Kings schoonzoon en Taylors toenmalige begeleidingsmuzikanten.» Reageer (0)
25-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artsen veranderen weer van gedachte: boter is wel goed voor je

Artsen veranderen weer van gedachte: boter is wel goed voor je


http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/16/5/20131024115807/media_xll_6218480.jpg


Steeds meer gezondheidsexperts hebben na 40 jaar van waarschuwingen voor de consumptie van verzadigde vetten hun advies weer aangepast. Artsen mensen nu dat deze raad voor een stijging van hart- en vaatziekten heeft veroorzaakt en dat hierdoor miljoenen mensen onnodig statines hebben geslikt.

Cardioloog Aseem Malhotra heeft gezegd dat het advies om verzadigde vetten te schrappen de grootste medische fout aller tijden is. "Mensen kunnen zichzelf even goed beschermen door echte voeding als boter, melk en kaas te eten en een mediterraan eetpatroon te volgen." De Londense cardioloog Malhorta zegt dat statines te vaak worden voorgeschreven en dat een dieet rijk aan verzadigde vetten drie keer efficiënter kan zijn in het verlagen van de cholesterol.

"Artsen fixeren zich op het niveau van cholesterol, maar een slecht evenwicht van vetten in het bloed kan veel schadelijker zijn. Verzadigde vetten hebben in de jaren 70 gekregen een slechte reputatie gekregen toen een studie een link heeft aangetoond tussen ziekten aan de kroonslagaders en de totale cholesterol, dit zou nauw samen hebben gehangen met het percentage van calorieën afkomstig van verzadigde vetten. Maar een verband is niet per se een oorzakelijk verband. Toch adviseren artsen door deze resultaten om de vetopname te beperken tot 30 procent van de totale energie en tot 10 procent bij verzadigde vetten. Recentere studies echter konden deze verouderde resultaten niet bevestigen, onderzoeken hebben intussen zelfs aangetoond dat verzadigde vetten zelfs een beschermend effect hebben", aldus Malhorta.

Een Amerikaanse studie heeft namelijk onlangs aan het licht gebracht dat een dieet arm aan vetten zorgde voor de grootste daling van energieconsumptie en een verhoogde weerstand aan insuline, wat een voorteken van diabetes is, in vergelijking met een dieet dat arm is aan koolhydraten en een lange glycemische index. Dat betekent dus dat vet in de bloedstroom een gevolg is van een dieet rijk aan verwerkte koolhydraten. Volgens Malhotra is het feit dat de voedingsindustrie verzadigde vetten is beginnen vervangen door toegevoegde suikers een van de voornaamste oorzaken van de obesitasepidemie.

De Zuid-Afrikaanse professor Timothy Noakes maakt het nogal extreme besluit: "Je concentreren op een verhoogde concentratie van cholesterol in het bloed als de enige oorzaak van kroonslagaderziekten is de ergste medische fout die ooit werd gemaakt."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier gezonde redenen om vaker pompoenpitten te eten

Vier gezonde redenen om vaker pompoenpitten te eten


http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/2/9/20131025145434/media_xll_6221679.jpg

 
Nog geen pompoenpitten op het menu staan? Kijk dan bij de volgende winkelronde zeker eens uit voor 'pepita', groenachtige pompoenzaden die je rauw kan smullen. Ze bevatten meer voedingsstoffen dan de witte pompoenpitten en brengen heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee.

Gezonde redenen op pepita te eten:

Omdat deze voedzame zaden zijk zijn aan omega 3, vormen ze de perfecte plantaardige basis voor de essentiële vetten die je hart nodig heeft om gezond te zijn. Uit een recente studie blijkt bovendien dat olie op basis van pompoenpitten de bloeddruk verlaagt.

Rauwe pompoenzaden zijn rijk aan vezels en proteïnen, twee voedingsstoffen die je langer een vol gevoel geven. Voor een snelle snack eet je ze rauw. Wie wat meer tijd heeft en graag experimenteert in de keuken, kan de pitten samen met koriander omtoveren tot een soort pesto, ideaal om bijvoorbeeld stukjes wortel in te dippen.

Magnesium blijft een van de meest ondergewaardeerde nutriënten op vlak van gezondheid. Toch is het fundamenteel voor onze energie. Gelukkig kan je met rauwe pompoenpitten de schade al grotendeels herstellen. Een half kommetje bezorgt je namelijk bijna 100 procent van je dagelijks aangeraden dosis.

Tot slot bevatten pepita ook nog L-tryptofan, een stof die je lichaam ondersteunt bij de aanmaak van serotonine. Dit hormoon is niet alleen bevorderlijk voor je gemoed, het helpt je ook dieper en vaster te slapen 's nachts.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese nieuwe rijken zweren haaienvinnensoep stilaan af

Chinese nieuwe rijken zweren haaienvinnensoep stilaan af


http://oi41.tinypic.com/214pik3.jpg
Haaienvinnen die liggen te drogen op een dak

Er is hoop voor de wereldwijde haaienpopulatie: de vraag naar haaienvinnensoep gaat stevig achteruit. De soep, die de laatste jaren massaal verorberd werd door Chinese nieuwe rijken, is nu lang niet meer zo hip, zo meldt de Britse krant The Independent. Dat dankzij enkele Chinese celebrities.

Vorig jaar werden zeker 70 miljoen haaien gedood, voornamelijk om te voldoen aan de Chinese vraag naar haaienvinnen voor de dure haaienvinnensoep. De soep heeft een lange voorgeschiedenis - het recept zou ruim 1.000 jaar geleden bedacht zijn door een keizer van de Sung-dynastie, om uit te pakken tegenover zijn gasten - en tot op heden bleef ze gelinkt met sociale status. Maar gezien de enorme economische boom die China de laatste jaren heeft gekend, waren er veel meer nieuwe rijken die zich de delicatesse konden veroorloven.

De soep werd zo populair dat 10 van de 14 gekende oceanische haaiensoorten, waaronder de 'iconische' grote hamerhaai, zo goed als uitgeroeid zijn. Ook de vier andere soorten naderen trouwens een kritiek punt, aldus natuurbeschermers. Toch was het ook zo dat veel Chinezen niet eens wisten dat de soep gemaakt werd van haaienvinnen. "Consumptie is er eerder op onwetendheid gebaseerd dan op kwade wil", zegt Peter Knights van dierenrechtenorganisatie WildAid.

Ommekeer
Tot topbasketter Yao Ming het gezicht werd van een bewustmakingscampagne, die bijzonder populair werd op sociale media en bij jongeren. Waarna zakenman Jim Zhang zich achter het project zette. Hij slaagde erin om via het parlement een beperking van de handel in bedreigde haaiensoorten en hun vinnen te bekomen. Ook werd de soep verboden op officiële banketten. Daarnaast had een reportage over valse haaienvinnensoep op de Chinese staatszender veel effect op de publieke opinie.

In februari meldde het Chinese ministerie van Handel dat de consumptie van haaienvinnensoep tijdens de lentevakantie met liefst 70 procent was achteruitgegaan tegenover een jaar eerder. In Hongkong is de import van haaienvinnen met 20 à 30 procent gedaald. De totale haaienvinnenbusiness zou een klap van 50 à 70 procent gekregen hebben.

De ommekeer is zo groot dat natuurbeschermers zich nu op een volgende problematische hype in China kunnen richten: de handel in ivoor en hoorns van neushoorns. Tienduizenden olifanten en honderden neushoorns stierven het voorbije jaar, alleen maar omwille van hun slagtanden/hoorns. China is daarvoor momenteel een enorme markt.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dubbele kin beu? Deze pijnloze techniek werkt ze weg

Dubbele kin beu? Deze pijnloze techniek werkt ze weg


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/9/10/20131024182244/media_xll_6219595.jpg


Een onderkin is iets waar haast elke type van vrouw mee te maken krijgt, het overkomt zowel dik als dun. Veel dames storen zich hieraan omdat het je ouder doet lijken dan werkelijk het geval is. Een nieuwe behandeling met radiogolven belooft je zonder pijn of littekens jonger te maken.

In tegenstelling tot een blubberbuikje, een hangende huid aan de armen en cellulitis kun je een dubbele kin niet verstoppen met kledij. Er zijn ook weinigenatuurlijke middeltjes die helpen: er zijn enkele oefeningen die je beloven te helpen, maar die in werkelijkheid niets uithalen. Meer drastische opties zijn pijnlijke liposucties die vet vanonder de kin verwijderen of dure lifts waar je dagen van moet herstellen en die littekens achterlaten.

Maar de Britse plastische Jules Nabet heeft een nieuwe pijnloze behandeling ontwikkeld die dubbele kinnen en hangende kaken moet aanpakken. De procedure 'The Reaction Skin Tightening' combineert radiogolftherapie met zuigtechniek die vet afbreekt en de huid strakker maakt. "De vraag voor een niet-operatieve ingreep die dubbele kinnen moet bestrijden bij mijn klanten was ontzettend groot. Het is de enige behandeling die de drie verschillende huidlagen aanpakt. Het is niet pijnlijk en de resultaten zijn permanent", aldus Nabett.

Sommige patiënten merken al na een sessie een verbetering op, maar de arts raadt zes behandelingen aan. Per keer spendeert de schoonheidsspecialist ongeveer 25 tot 30 minuten aan je kin. In totaal ben je ongeveer 1000 euro kwijt voor de zes sessies. Eerst voert de specialist een soort van zuigtherapie met een soort van stofzuiger uit die de diepere huidlagen treft, de bloedcirculatie verbeteren, de lymfedrainage verbeteren en het opgeslagen vet afbreken. De procedure is niet echt pijnlijk, maar ook niet echt aangenaam. De radiotherapie warmt de verschillende lagen van de huid op om de productie van collageen een boost te geven en de huid strak te trekken.

Achteraf loop je het risico op tijdelijke rode vlekken in het gezicht en de nek, maar er is geen sprake van permanente littekens. Het effect is niet onmiddelijk zichtbaar, aanvankelijk zou het zelfs lijken dat je huid er erger aan toe is. Maar na twee tot drie dagen is het effect wel zichtbaar. De Britse Claudia Connell probeerde de behandeling uit en was laaiend enthousiast over de resultaten. "Mijn hangende huid is minder duidelijk, mijn dubbele kin is verdwenen, mijn kaaklijn is strakker en mijn gezicht lijkt slanker."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overheid onderschat ziekenhuisbacterie

"Overheid onderschat ziekenhuisbacterie"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/16/7/20131025045311/media_xll_6220537.jpg


Het nationaal plan tegen gevaarlijke ziekenhuisbacteriën zet in op een betere samenwerking in de zorgsector en meer campagnes. Maar het laat de ziekenhuizen waar overmatig veel infecties voorkomen ongemoeid. Dat schrijft De Standaard.

Er sterven naar schatting jaarlijks zo'n 2.500 personen door een infectie die ze hebben opgelopen in het ziekenhuis. De jongste jaren is het aantal infecties niet gedaald. Ze worden zelfs gevaarlijker omdat de kiemen almaar beter opgewassen zijn tegen krachtige medicatie. Er is nu een nationaal plan tegen de 'multiresistente organismen'. Dat wil de strijd aanbinden met de gevaarlijke kiemen.

Van een optreden tegen artsen en verpleegkundigen die niet hun best doen om de multiresistente bacteriën in bedwang te houden, is geen sprake. Nochtans geven zorgverleners door hun slechte handhygiëne kiemen van patiënt tot patiënt door. Het overdreven vaak voorschrijven van antibiotica werkt bovendien de vorming van multiresistente bacteriën in de hand. "Toch roept de overheid de ziekenhuizen die het slecht doen, niet ter verantwoording", zegt Herman Goossens, professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen. "Gevaarlijke kiemen zoals de cpe-bacterie, die antibiotica kan afbreken, rukken er intussen wel op. Het nationaal plan gaat dus niet ver genoeg."

Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van de ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen, ziet wel iets in Goossens' logica. "Al mag je niet onderschatten hoe moeilijk het is voor ziekenhuisdirecties om de artsen iets op te leggen. Het ligt alleen al juridisch moeilijk omdat artsen zelfstandigen zijn", zegt Degadt.

Lieven Annemans, professor gezondheidseconomie aan de Universiteit Gent, denkt dat een financiële prikkel het gedrag van de ziekenhuizen en artsen wel kan verbeteren. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dit al over lichaamsvet?

Wist je dit al over lichaamsvet?


http://oi40.tinypic.com/2drxe0h.jpg


Lichaamsvet is zacht, zompig en sleept een hele slechte reputatie met zich mee. Toch is vet een cruciaal onderdeel van ons lichaam. We slaan er niet alleen extra energie in op, het houdt ons ook warm en beschermt de interne organen. Verder helpen vetcellen de vrouwelijke cyclus te regelen en zijn ze van belang voor ons hongergevoel. Neem even pauze van je verbrandingsstrijd en ontdek wat vet allemaal in huis heeft.

Gekleurd
Wie aan vet denkt, ziet vermoedelijk alleen de witte massa in buik, heupen en dijen voor zich. Er bestaat daarnaast echter ook bruin vet, vooral pasgeboren baby's maken er gebuik van om een stabiele lichaamstemperatuur te onderhouden zonder te rillen.

Toch hebben ook volwassenen nog een kleine hoeveelheid (gemiddeld 50 gram) bruin vet in hun systeem. Onderzoek moet echter nog uitwijzen wat de precieze functie daarvan is. Een studie uit 2012 leverde al een eerste reeks bewijzen op. Tijdens het onderzoek werden mannen blootgesteld aan koude temperaturen. Het bruine vet bleek witte vetcellen (waar energie wordt opgeslagen) in te zetten als brandstof om het lichaam warm te houden.

Niet voor iedereen
Bruin vet blijkt helemaal afwezig te zijn in de lichamen van zwaarlijvige mensen. Onderzoekers zijn volop in de weer om te achterhalen of een gebrek aan bruin vet overgewicht veroorzaakt, of ofdat de overdosis aan wit vet de werking van het bruine vet lamlegt. Uit één van de studies is de hypothese gegroeid dat we bruin vet beginnen te verliezen rond de leeftijd van 40, iets wat deels zou kunnen verklaren waarom veel mensen naarmate ze ouder worden sneller overtollige kilo's beginnen op te stapelen.

Warmte
Alle vetcellen in ons lichaam zijn in staat om de temperatuur in te schatten en indien nodig energie vrij te laten in de vorm van warmte. Dit proces is afhankelijk van de proteïne UCP1. Wetenschappers aan Harvard University willen achterhalen hoe vetcellen warmte of koude precies kunnen aanvoelen en of we die eigenschap zouden kunnen manipuleren.

Gedragsverandering
De hoeveelheid lichaamsvet in je lijf is deels bepaald door je genen, maar volgens onderzoekers van het diabetescenturm aan de Zweedse universiteit van Lund zijn we in staat het gedrag van onze vetcellen te manipuleren door te sporten. Zo kunnen we bepaalde genen in- of uitschakelen die fundamenteel zijn voor de opslag van vetten.

Tijdens de studie werden vetcellen bestudeerd van tientallen Zweedse mannen die weinig of nooit aan sport deden. Ze werden gedurende een half jaar twee keer per week naar de spinning- of aerobicsles gestuurd. De heren waren niet alleen vermagerd, de genen in hun vetcellen bleken ook gewijzigd, vooral die verantwoordelijk voor een verhoogd risico op zwaarlijvigheid en diabetes.

Potentiële stamcellen
Lichaamsvet zit boordevol potentiële stamcellen die veel gelijkenissen bevatten met die in embryo's. Door te experimenteren met de "resten" van liposucties werd ontdekt dat vet veelzijdige cellen bevat die omgezet kunnen worden in stamcellen voor vet, botten en spierweefsel. Het proces blijkt zelfs eenvoudiger dan huid om te zetten in stamcellen.

Slaperig
Ook lichaamsvet heeft nood aan slaap. Wie slecht slaapt of bewust weinig tijd spendeert in bed, beperkt de manier waarop vetcellen reageren op insuline. Dit kan dan weer leiden tot gewichtstoename en op termijn ook tot diabetes.

Zorgwekkend
Kwabben, dubbele kinnen en flubberige armen zijn zicht- en grijpbare bewijzen van overtollig lichaamsvet. Toch is vooral visceraal vet - het type dat je niet kan zien - zorgwekkend. Vet dat net onder je huid zit, doet dienst als isolatie en energiereserve. Visceraal vet, dat diep in de buik zit, vult daarentegen de ruimtes tussen de organen en produceert chemicaliën die het risico op hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk en diabetes doen stijgen.

De enige manier om komaf te maken met de gevaarlijke vetcellen, is door op een gezonde manier kilo's te verliezen. Hieronder valt een gebalanceerd eetpatroon in combinatie met cardio- en krachttraining. Visceraal vet reageert helaas niet op lokale stimulatie. Alleen sit-ups zijn dus niet genoeg.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sting & J. Groban en Chris Botti - Shape of My Heart

Sting & J. Groban  en Chris Botti - Shape of My Heart

Klik op de foto om ze te beluisteren» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Heisa om niks: Geen zorgen, Piet mag zwart blijven

Heisa om niks: "Geen zorgen, Piet mag zwart blijven"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/0/7/20131024074911/media_xll_6218107.jpg

De hele heisa over Zwarte Piet die VN-consultant Verene Shepherd veroorzaakte, is opgezet spel. Ze was ingeschakeld door drukkingsgroepen die de strijd tegen racisme zo vaak mogelijk op de agenda willen krijgen. Bovendien heeft zij niks te zeggen over de erkenning van Sinterklaas als erfgoed, dat beslist alleen UNESCO. En daar hebben ze helemaal geen probleem met een Zwarte Piet, schrijft Het Laatste Nieuws.

De hele heisa begon met een brief. Op 17 januari 2013 stuurde Verene Shepherd, samen met drie andere ondertekenaars, haar grieven en vragen over 'Swarte Piet' naar de Nederlandse regering. Het was haar immers ter ore gekomen dat Nederland de traditionele viering van de geschenkheilige op de representatieve lijst voor 'Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid' wou plaatsen. En of de Nederlandse regering voort wou maken met een antwoord, want ze zou de kwestie in een rapport naar de Raad voor Mensenrechten sturen.

Maar wat blijkt? Shepherd is helemaal niet geplaatst om daarover te beslissen. Die Raad heeft namelijk niks te maken met cultureel erfgoed, dat een UNESCO-kwestie is. "De vier ondertekenaars van die brief aan de regering behoren helemaal niet tot de bevoegde organen van UNESCO, maar gebruikten papier met het briefhoofd van 'de Verenigde Naties", legt Marc Jacobs uit, de Belgische vertegenwoordiger van UNESCO. "Zij zijn een soort consultants die een vooronderzoekje voor eigen gebruik doen, maar dan wel quasi-officieel vragen stellen aan de Nederlandse staat."

Wat Jacobs en de UNESCO betreft mag de knecht van de Sint dus aan de slag blijven, én hij mag gerust z'n kleurtje behouden. "Zo'n overroepen actie neemt de magie van Sinterklaas weg", besluit Jacobs. (br.hln)» Reageer (0)
23-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Australië groeit goud aan de bomen

In Australië groeit goud aan de bomen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/1/6/20131023174351/media_xll_6217071.jpg

Australische wetenschappers hebben ontdekt dat er goud groeit aan bomen als de eucalyptus en acacia. De ontdekking zou kunnen leiden tot een nieuwe, revolutionaire methode om goud te zoeken. Dat meldt nieuwszender CNN.

Dat planten en bomen mineralen - zoals goud - absorberen via hun bladeren, is niet nieuw. Tot nu hebben wetenschappers echter nooit kunnen bewijzen dat die mineralen van diep onder de grond komen.

Onderzoekers ontrafelden het mysterie op de domeinen Freddo Gold Prospect in het westen en Barns Gold Prospect in het zuiden van Australië. De eucalyptus en acacia hebben diepe en omvangrijke wortelstructuren. Bij een grote droogte graven de wortels diep in de grond, op zoek naar water. Zo diep, dat ze soms op goud stoten.

Goudvoorraaden
De bevindingen werden deze week gepubliceerd in de online krant Nature Communications. Volgens de onderzoekers kan het onderzoek leiden tot een nieuwe, erg succesvolle methode om goud te zoeken. De bomen kunnen immers aangeven op welke plekken onder de grond nog goudvoorraden te vinden zijn.

Wie nu echter meteen het vliegtuig wil nemen om naar goud te gaan speuren, is eraan voor de moeite. De onderzoekers vonden in de bladeren van de bomen een gemiddelde goudconcentratie van 80 op een miljard en in de schors een concentratie van amper 4 op een miljard. Het goud is met het blote oog dus niet zichtbaar. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Replica van doopkleed uit 1841 voor prins George

Replica van doopkleed uit 1841 voor prins George

http://oi44.tinypic.com/1gsls7.jpg


Vandaag wordt prins George gedoopt in een delicaat, kanten doopkleed dat een haarfijn replica is van het exemplaar dat in 1841 ontworpen werd voor het eerste kind van koningin Victoria. Het design bestaat uit Honiton-kant en wit satijn en gaat al 172 jaar mee voor elk doopsel binnen het Britse koningshuis.

De replica die prins George vandaag om het lijf krijgt werd gemaakt in 2004, toen koningin Elizabeth besloot dat het originele doopkleed meer dan versleten was nadat het generatie na generatie werd gebruikt, zo ook voor de viering van onder meer Charles, William en Harry. Een heel team van naaisters werd ingezet om een gedetailleerde, haarfijne lookalike te creëren.

De viering zelf gebeurt achter gesloten deuren. Alleen familie, peetouders en enkele goede vrienden mogen het doopsel bijwonen. George is de eerste toekomstige koning die niet gedoopt wordt in Buckingham Palace zelf, maar wel in de koninklijke kapel van het St. Jamespaleis in Londen. William en Kate hebben fotograaf Jason Bell aangesteld om het hele gebeuren te vereeuwigen.

Volgens de traditie wordt altijd een familieportret met het kindje in vol ornaat gedeeld met de media. De kans is dus groot dat je prins George later vandaag nog ziet verschijnen.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAS-boete voor weggooien doktersattest in Mechelen

GAS-boete voor weggooien doktersattest in Mechelen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/13/4/20131023162754/media_xll_6216709.jpg


Een vrouw uit Hofstade hangt een boete van in totaal 400 euro boven het hoofd omdat ze in Mechelen een doktersattest in een openbare vuilnisbak heeft gegooid. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De milieupolitie van Mechelen belde de vrouw eind vorige maand op met de vraag of ze het attest in de vuilnisbak aan de Guido Gezellelaan had gedumpt. Ze kreeg te horen dat gepersonaliseerd afval daar niet thuishoort en dat ze voor haar handeling een GAS-boete van 250 euro riskeert. Voor het opruimen van het sluikstort zou daar nog eens 150 euro worden bijgeteld, aldus nog de krant.

"Voor een stom papiertje. Ik heb misschien 0,002 procent van die vuilnisbak gevuld en toch zou ik zo'n bedrag moeten betalen. Pure waanzin", vindt de vrouw, die erg ontgoocheld is in de stad. "Dat ze hun tijd en energie steken in echte sluikstorters", stelt ze.

Burgemeester Bart Somers schuilt zich achter de kosten die een nette stad jaarlijks eisen. "Wij betalen 120 mensen die instaan voor de properheid van de stad. Zij vechten ook tegen sluikstorters." Het is aan de GAS-ambtenaar om te beslissen of er al dan niet een sanctie wordt uitgesproken. Maar dat er regels en wetten zijn die strikt moeten worden nageleefd, staat volgens de liberaal buiten kijf.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdachten kunstroof dagen zelf Rotterdam en Kunsthal voor de rechter

Verdachten kunstroof dagen zelf Rotterdam en Kunsthal voor de rechter


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/2/1/20131022102159/media_xll_6213196.jpg


De verdachten van de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal willen zelf een rechtszaak tegen de stad Rotterdam en tegen de Kunsthal beginnen. Dat heeft hun advocaat Catalin Dancu vandaag verklaard.

De zes verdachten moeten later op de dag voor de rechter in de Roemeense hoofdstad Boekarest verschijnen wegens de kunstroof. De rechtszaak werd al twee keer opgeschort, op 13 augustus en op 10 september, en volgens de advocaat is het de schuld van Rotterdam en de Kunsthal dat het proces zo moeizaam verloopt.

De advocaat verwijst onder meer naar stukken die niet op tijd naar Roemenië zijn verstuurd. Dancu verwijt de Nederlanders ook "narcistisch gedrag" in de zaak, omdat ze bij alles wat misgaat de schuld bij de Roemenen leggen.

De zes verdachten worden ervan beschuldigd een rol te hebben gespeeld bij de diefstal en verduistering van zeven waardevolle schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam. De werken van onder anderen Paul Gauguin, Claude Monet, Henri Matisse en Pablo Picasso werden op 16 oktober vorig jaar gestolen en naar Roemenië gebracht om te verhandelen. Een van de zes verdachten is nog spoorloos.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is er mis met geen kinderwens te koesteren?

Wat is er mis met geen kinderwens te koesteren?


http://static3.hln.be/static/photo/2013/8/13/13/20131023081620/media_xll_6215383.jpg


Zeggen dat je nooit van je leven kinderen wilt, krijgt ook in onze moderne samenleving nog blasfemische eigenschappen toegeschreven. Zeker wanneer je daar geen geneeskundige, financiële of relationele redenen voor hebt. "Ga en vermenigvuldig u", luidt de boodschap.

Je hoeft echter niet te kunnen goochelen met priemgetallen om te weten dat we met te veel zijn. Films als 'Elysium', waarin onze planeet één grote, uitgeputte, radioactieve sloppenwijk is vol armoede, ziekte, geweld en criminaliteit, terwijl de elite ondertussen een enkel ticketje naar de ruimte kocht om te genieten van een onnatuurlijk lang leven met dank aan de laatste technologische hoogstandjes, onder toeziend oog van een alomtegenwoordige Big Brother, zijn meer maatschappijkritiek dan sci-fi.

Dit grimme toekomstbeeld wordt bovendien ondersteund door (pseudo)wetenschappers die hun theorieën over onvermijdelijke Marsmissies, dramatische klimaatveranderingen en een vernielde aardkloot verkopen als zoete broodjes. In die stroom van deprimerende berichtgeving leeft de meerderheid van de mensheid nog steeds met een biologisch en/of cultureel gevormde kinderwens. Als de natuur niet meezit, helpt de wetenschap wel een handje. Met ivf werden bijvoorbeeld al 5 miljoen baby's op de wereld gezet. En dan is er de trend van de oudere moeders, die na een bevredigende carrière hun tikkende klok willen sussen. En nu komt de prangende vraag: Wat is er eigenlijk mis met geen kinderwens te koesteren?

De aanleiding voor deze vraagstelling is een artikel in de Huffington Post van een dame die het gehad heeft met de banale replieken die volgen wanneer ze opbiecht dat kinderen niet op haar planning staan. "Ik ben getrouwd en we beseffen best dat we geluk hebben om zelf te kunnen kiezen kinderloos door het leven te gaan. Mijn man zou misschien wel de beste papa ter wereld kunnen zijn, maar hij wil geen kinderen en ik wil niet de moeder worden die ik nooit heb willen zijn. Mijn bord ligt al vol", klinkt het.

Helaas stoten progressieve stellingen als dat anno 2013 nog steeds op heel veel onbegrip. Wie zich als lezer aangesproken voelt en zelf absoluut geen kinderwens heeft, zal ongetwijfeld een vlaag van herkenbaarheid over zich heen krijgen bij de volgende opsomming van cliché antwoorden. Voor het volledige plaatje volgt ook een vrije vertaling van de bedenkingen die de auteur maakte bij elke stelling.

Je weet niet wat je mist, het is fantastisch!
"Ik gok dat een hond hebben ook geweldig kan zijn, maar ik wil zelfs niet de verantwoordelijkheid om voor een viervoeter te moeten zorgen. Je zou me wellicht weerhouden van te zorgen voor een dier waar ik eigenlijk helemaal niet voor wil zorgen, dus waarom probeer je me dan te overtuigen om verantwoordelijk te zijn voor een mensenleven?"

Wat als je spijt krijgt van je kinderloos bestaan?
"Ik zou eerlijk gezegd liever spijt hebben van het feit dat ik geen kinderen heb, dan wel kinderen krijgen en me dat beklagen."

Je verandert nog wel van gedacht.
"Dit impliceert dat mensen me beter kennen dan dat ik mezelf ken, iets waar ik graag op zou willen antwoorden: Hoera! Een echte, levende en vooral gratis waarzegger. Wat kan je me nog vertellen dat ik nog niet weet? Ga ik de lotto winnen? Gaan die koppige vijf kilo te veel ooit verdwijnen? Hoe eindigt het allerlaatste seizoen van 'Mad Men'? Welke andere universele geheimen gaan er schuil in jouw magische brein?"

Maar wat ga je doen als je oud bent?
"Hopelijk het geld dat ik niet uitgegeven heb aan kampen, beugels en hogere studies in een wereldreis pompen."

Je weet pas echt wat geluk is als je een moeder bent
"Ik zal ook nooit weten wat het is om een penis te hebben, of Cubaans te zijn. Ik zal nooit ervaren wat het is om een stinkende pamper te vervangen of een tiener te ondersteunen die maanden, zoniet jaren wijdt aan mij te haten, om me daarna jaren zwijgzaam en passief te hekelen. Bedankt voor de bezorgdheid, maar ik ben het levende bewijs dat het ouderschap geen monopolie heeft op geluk."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pat Benatar - I Need A Lover


Pat Benatar - I Need A Lover

Klik op de foto om haar te beluisteren

Pat Benatar (oorspronkelijke naam Patricia Mae Andrzejewski, 10 januari 1953) is een Amerikaanse zangeres die verschillende hits scoorde in de jaren '80.

Pat Benatar, die geboren werd in Brooklyn, New York, studeerde aanvankelijk opera-muziek. In 1971 trouwde ze met Dennis T. Benatar, waardoor ze de achternaam kreeg waarmee ze beroemd werd. In 1977 werd haar zangtalent ontdekt tijdens een talentenjacht in een New Yorkse club.

Ze scheidde van Benatar en trouwde later met de gitarist van haar band, Neil Giraldo. Samen kregen ze twee dochters.

In de jaren '80 scoorde ze enkele grote hits, waarvan Love is a battlefield de bekendste is. Dit nummer uit 1983 werd in onder meer Nederland een nummer 1-hit. Tussen 1980 en 1983 won ze vier jaar achtereen een Grammy Award voor beste vrouwelijke rockact. Later werd ze nog vier keer genomineerd voor deze categorie.

Benatar werd later in haar muziekcarrière woordvoerder van de batterijenfabrikant Energizer.
» Reageer (0)
22-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je partnergeweld nooit mag negeren

Waarom je partnergeweld nooit mag negeren

http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/16/12/20131022093103/media_xll_6213057.jpg


In het station Brussel-Centraal vandaag onder het motto 'Blijf niet ijskoud voor partnergeweld' een sensibiliseringscampagne afgetrapt tegen partnergeweld. De campagne is een initiatief van de vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant en loopt nog tot 25 november in heel Vlaanderen. De actievoerders deelden vandaag in het Brusselse station ijsjesmagneten uit met de vraag om partnergeweld nooit te negeren.

Met een ijskar gevuld met magneten doorkruisen de organisaties nog een maand heel Vlaanderen om partnergeweld een halt toe te roepen. Zo willen ze mensen aanmoedigen om nooit ijskoud te blijven voor partnergeweld maar wel te reageren als getuige. "Mensen beschouwen partnergeweld als een privésituatie en bemoeien zich er niet graag mee", luidt het bij de actievoerders. "Maar je helpt een slachtoffer alleen door iets te doen."

VIVA-SVV en zij-kant vragen de voorbijgangers om na te denken over hoe zij zouden reageren als ze getuige waren van partnergeweld. Zij krijgen dan informatie over de juiste reactie, zoals onbevooroordeeld en geduldig naar het slachtoffer luisteren en de persoon aanraden om naar de hulplijn 1712 te bellen.

De organisaties willen ook het beleid stimuleren om actie te ondernemen. Ze vragen om getuigen aan te zetten om te reageren en professionals een opleiding en duidelijk kader aan te bieden. Daarnaast pleiten ze voor de oprichting van een vertrouwenscentrum voor volwassenen. (br.hln)

Meer informatie over partnergeweld en hulpadressen is te vinden op de website www.horenzienenpraten.be.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extreem gevaarlijke variant van hiv ontdekt in Rusland

Extreem gevaarlijke variant van hiv ontdekt in Rusland


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/1/0/20131015094754/media_xll_6199425.jpg


Wetenschappers in Siberië hebben een nieuwe en extreem gevaarlijke variant van hiv ontdekt in Rusland.

Onderzoekers aan het wetenschapscentrum van Koltsovo bij Novsibirk zegt dat de laatste variant van hiv, beter bekend als 02_AG/A, de meest gevaarlijke vorm van deze ziekte in het land is. Een rapport legt uit dat de onderzoekers geloven dat dit type van het virus zich veel sneller verspreidt dan de andere varianten. Deze vorm werd voor het eerst in 2006 in de Russische stad Novosibirk ontdekt. Nu is de helft van alle hiv-patiënten in de regio met 02_AG/A besmet.

Het Russische persagentschap RIA Novosti schrijft dat het aantal mensen in de regio van Novosibirsk van 2.000 in 2007 tot 15.000 in 2012 is toegenomen. De variant werd ook al opgemerkt in delen van centraal Azië en andere delen van Rusland.

Het aantal besmettingen met hiv daalt wereldwijd; Oost-Europa en Centraal-Azië zijn de enige gebieden waar het aantal patiënten stijgt. De Verenigde Naties (VN) zeggen dat het gebruik van naalden bij drugsverslaafden en seksuele contacten de voornaamste oorzaken zijn van de hiv-epidemie in Oost-Europa en Centraal-Azië. Het aantal besmettingen blijft zo hoog door een gebrek aan fondsen voor preventie en behandelingen, aldus een rapport van de VN in 2012. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graf van lijfarts van de farao's in Aboesir ontdekt

Graf van lijfarts van de farao's in Aboesir ontdekt


http://static2.hln.be/static/photo/2013/18/2/6/20131022173319/media_xll_6214386.jpg


Tsjechische archeologen hebben in Aboesir bij Caïro het graf van een beroemde arts uit het derde millennium voor Christus ontdekt. De arts met de naam Shebseskaf Anch zou aan het hof van de farao's van de 5e Dynastie (2500-2350 voor Christus) zijn diensten verricht hebben.

Zijn graf is met een lengte van 21 meter en een breedte van 14 meter relatief groot. De reliëfs op de zogenoemde schijndeur van de graftome zijn bijzonder goed bewaard. Deze valse deuren stellen volgens de religieuze begrippen uit het oude Egypte de verbinding tussen het leven op aarde en het hiernamaals voor.

Vorig jaar had het team onder leiding van Miroslav Bárta in de necropolis van Aboesir het graf van een prinses uit hetzelfde tijdperk ontdekt.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1,8 miljoen jaar oude mensenschedel gevonden

1,8 miljoen jaar oude mensenschedel gevonden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/14/5/20131018102719/media_xll_6206255.jpg


Bij opgravingen in het Georgische dorpje Dmanisi is een menselijke schedel van 1,77 miljoen jaar oud gevonden en de versteende resten van vier andere mensen. De vondst kan tot de conclusie leiden dat de menselijke stamboom minder vertakt is dan tot nu toe werd gedacht, schrijven wetenschappers in Science. De schedel is van het geslacht homo, waartoe ook de huidige mens behoort.

"Dit is de meest complete homoschedel die ooit ter wereld gevonden is", zei onderzoeksleider David Lordkipanidze van het Georgische Nationaal Museum in Tbilisi. Hij gaat ervan uit dat menselijke resten die eerder zijn gevonden in Afrika en Azië, van hetzelfde geslacht zijn. Zo zou uit de overeenkomsten tussen de Georgische schedel en resten van een homo erectus (lopende mens) die zijn gevonden op het Indonesische eiland Java, blijken dat er genetische "continuïteit over grote geografische afstanden" was.

De onderzoekers constateren zelfs dat de verschillende geslachten die in het verleden zijn benoemd, eigenlijk allemaal behoren tot het geslacht homo erectus en alleen variaties zijn, in plaats van echt verschillende soorten. De menselijke resten uit Dmanisi hadden lange benen en korte armen. De opgraving in het dorpje is al tientallen jaren bezig. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Extreme vorm van PMS vanaf nu officieel mentale stoornis

Extreme vorm van PMS vanaf nu officieel mentale stoornis


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/15/5/20131022090213/media_xll_6213005.jpg


Vrouwen die met ernstige humeurswisselingen kampen tijdens of net voor hun menstruatie kampen vanaf nu officieel met een mentale ziekte. Het dysforisch premenstrueel syndroom (PMMD) wordt door psychiaters omschreven als een extreme vorm van het premenstrueel syndroom (PMS). De aandoening is vanaf nu te vinden in de vijfde editie van de Amerikaanse handleiding van mentale stoornissen.

De beslissing om het dysforisch prementstrueel syndroom op te nemen in het Amerikaanse handboek 'Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders' lokt heel wat kritiek uit. Dit zou volgens tegenstanders bijdragen tot het stereotiepe beeld dat vrouwen een keer per maand emotioneel onstabiel zijn. Ongeveer drie tot acht procent van de vrouwen heeft officieel PMMD.

Klachten
De symptomen zijn geïrriteerd zijn, snel woedeaanvallen krijgen, meer conflicten hebben met medemensen, moedeloosheid, wanhopige gevoelens, slaaploosheid en een veranderde appetijt tijdens de meeste menstruele cyclussen. De symptomen moeten zich minstens twee opeenvolgende menstruele cyclussen herhalen en moeten een normaal leven onmogelijk maken. Het grote verschil met PMS is dat de meeste symptomen mild zijn. De depressieve gevoelesn mogen ook slechts enkel dagen voor de menstruatie opduiken.

De erkenning van deze stoornis kan volgens voorstanders leiden tot een betere behandeling en het beter begrijpen van de aandoening. Door een anticonceptiepil te nemen kun je de symptomen van de stoornis aanzienlijk beperken.

Tegenkanting
De lichamelijke symptomen die gepaard gaan met de emotionele klachten en het feit dat het telkens om een korte periode gaat, zou volgens tegenstanders maken dat dit als een lichamelijk in plaats van een mentaal probleem bestempeld moet worden.

Psychiater Gary Greenberg schrijf in de krant The New Yorker: "Elke nieuwe erkenning door het handboek veroorzaakt controverse. Dat is wat er gebeurt wanneer experts discussiëren over de natuur van het menselijk lijden. Maar het is de eerste keer dat de reacties zo heftig zijn."

Psychiater aan de Duke universiteit Allen J. Frances zegt dat elke nieuwe diagnose gevaarlijker is dan een nieuwe pil. Anderen menen dan weer dat deze beslissing niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek en dat dit tot 'overdiagnose' zou kunnen leiden. Het handboek vraagt ook meer onderzoek naar aandoeningen als seks- en internetverslaving voor deze officieel als stoornis erkend kunnen worden. 

Psychiaters werkten 11 jaar aan de vijfde editie van dit handboek en het werd gepubliceerd door de Amerikaanse Psychiatrische Associatie.  (br.hln)» Reageer (0)
21-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Carrack - Where Did I Go Wrong

Paul Carrack - Where Did I Go Wrong

Klik op de foto om hem te beluisteren


Paul Carrack (Sheffield, 22 april 1951) is een Brits musicus, vooral beroemd om zijn unieke stemgeluid, en iets minder om zijn naam of gezicht.

Carrack is een voor Grammy's genomineerde singer/songwriter/multi-instrumentalist, met wereldwijde nummer 1 hits, die ondanks dit alles in zekere anonimiteit zijn privé-leven kan leiden. Al meer dan twintig jaar zingt Carrack met, schrijft voor, treedt op met, of is bandgenoot van ontelbare artiesten. Daarmee behelst zijn repertoire dan ook alle muzikale gebieden, variërend van pop, rock tot soul. De lijst van talenten waarmee Carrack in aanraking is geweest is indrukwekkend. Hij werkte met Sting, Phil Collins, de Eagles, Elvis Costello, Roger Waters, Diana Ross, Rod Stewart, The Frankie Miller Band, Roxy Music, The Smiths, The Undertones, Madness, John Hiatt, the Pretenders, Michael McDonald, Tom Jones, BB King en velen anderen. In 1993 maakt hij een album vol covers onder de naam Spin 1ne 2wo.

De tophits die hij maakte als bandlid van Ace, met How Long, Squeeze met Tempted en Mike and the Mechanics, met de voor een Grammy genomineerde The Living Years en Over My Shoulder, zijn altijd een belangrijk onderdeel van zijn repertoire gebleven.

In 2004 is het laatste album van Mike & the Mechanics met Paul Carrack uitgekomen, genaamd 'Rewired', het eerste album van de band sinds het overlijden van 2e leadzanger Paul Young in 2000. Op het album is duidelijk de invloed te horen van met name Paul Carrack en natuurlijk oprichter Mike Rutherford (o.a. bekend van Genesis)

Zijn solocarrière, tussen de bedrijven door, bleef ook niet onopgemerkt met albums als Nightbird, Suburban Voodoo (met top 20 hit I Need You) One Good Reason (met de bekende Don't shed a tear), Groove approved (met de hit Dedicated) en het door critici bejubelde album Blue Views (met de superhits For Once In Our Lives en Eyes Of Blue). Na in 1996 getoerd te hebben met Sting was Carrack zo geïnspireerd geraakt dat hij de studio in dook samen met Toby Chapman en Garry Wallis om het album A Beautiful World op te nemen. De albums Groovin (2000) en Still Groovin (2001) volgden en ook de tournees die Carrack over de wereld maakt zijn altijd uitermate succesvol met uitverkochte zalen. Recentelijk werkte hij nog met artiesten als Elton John, Van Morrison, Eric Clapton, Simply Red, BB King, Mariah Carey, Phil Collins en Ringo Starr.

In 2003 verscheen het album It Ain't Over dat volledig in het teken staat van autonoom zijn binnen de muziekindustrie. Het album kwam niet alleen op Carracks eigen label uit; hij schreef, produceerde en speelde vrijwel alles zelf; van drums, bas, gitaar tot orgel.

In 2007 zong hij in het Avro-programma Carmen Meets Carmen een duet met Do.

Paul Carrack heeft eind 2006 een compilatiealbum uitgebracht onder de titel "The Story So Far" en in 2007 kwam zijn laatste album uit: Old, New, Borrowed and Blue. In Vlaanderen verschijnt begin 2007 een single waarop Carrack een duet zingt met ex-Trinity zangeres Sofie Verbruggen: "Love Will Keep Us Alive", dat Carrack destijds schreef voor de Eagles. Tevens is Paul Carrack te horen in het lied "Ride On" van de Nederlandse loungeformatie Gare du Nord. Ride On staat het album "Sex 'n Jazz Vol. 1", uitgebracht in mei 2007.

In oktober 2008 was hij te gast bij de Wit Licht-concerten van Marco Borsato in het GelreDome in Arnhem, waar hij Dedicated en Over my shoulder ten gehore bracht. Op 18 juli 2009 trad hij, wederom in het GelreDome, op als voorprogramma voor de legendarische Amerikaanse rockband Eagles voor circa 30.000 toeschouwers.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 2 miljoen overtrekkende vogels dit weekend

Bijna 2 miljoen overtrekkende vogels dit weekend


http://oi44.tinypic.com/10r495h.jpg

Tijdens de laatste simultaantelling van dit najaar werden afgelopen weekend bijna twee miljoen vogels geteld, meteen meer dan in het hele najaar samen. Het lijkt erop dat veel vogels hun wintertrek uitgesteld hebben tot het mooie weer van zaterdag, meldt Natuurpunt.

Van de vink werden de grootste aantallen genoteerd (776.205 exemplaren), gevolgd door de houtduif (463.000, traditiegetrouw vooral boven Limburg), de veldleeuwerik (200.700), de spreeuw (188.300) en de kievit (105.300). "Vooral voor de kievit zijn zulke hoge aantallen uitzonderlijk", aldus Koen Leysen (Natuurpunt). "Nog een opvallende trend was de opmars van de grote zilverreiger. In Tongeren werd een groep van 30 exemplaren gezien."

De gegevens komen van 76 trektelposten, die verspreid over het hele land opgesteld stonden op goed uitgekozen punten in het landschap, met een ruim overzicht over de streek. "We hadden verwacht dat de aantallen hoog zouden liggen, maar dit heeft onze stoutste dromen overtroffen", aldus Leysen. "Na een lange periode van slecht trekweer (mist, wind en regen) was de vogeltrek maar traag op gang gekomen en omdat de weersvooruitzichten voor zaterdag bepaald gunstig waren, hadden we hooggespannen verwachtingen."

De topdag kondigde zich tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag al aan, met opvallend veel koperwieken, zanglijsters en veldleeuweriken die met de volle maan vlogen.  

Vanaf dinsdagmiddag wordt er een doorstroom van buizerds verwacht, afgelopen weekend speelde wellicht tegenwind en het gebrek aan thermiek hen parten.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke kolonie zeldzame en beschermde 'Bechsteins vleermuizen' in Diepenbeek

Unieke kolonie zeldzame en beschermde 'Bechsteins vleermuizen' in Diepenbeek

http://static0.hln.be/static/photo/2013/13/12/0/20131021114544/media_xll_6211455.jpg


 In het Natuurpuntgebied 'Nietelbroeken' in Diepenbeek is onlangs een kolonie met 84 'Bechsteins vleermuizen' ontdekt, allicht een van de vijf grootste kolonies van Europa. Dat meldt de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt op Natuurbericht.be.

Bechsteins vleermuizen hebben opvallend grote oren, enkel de 'grootoorvleemuizen' hebben nog grotere oren. Het zijn echte bosbewoners: de soort slaapt in holle bomen en omdat ook hun kraamkolonies zich daar bevinden, worden ze zelden waargenomen. De Bechsteins vleermuis is een middelgrote soort, met een spanwijdte van 25 tot 30 centimeter.

In Vlaanderen leven naar schatting maar 300 tot 600 Bechsteins vleermuizen, in de zomer alleen in Zuidoost-Limburg. Met steun van de provincie Limburg werd in 2011 een uitgebreid onderzoek gevoerd naar het voorkomen van de soort. "De dieren werden met mistnetten gevangen, kregen een zendertje opgekleefd en werden nadien gevolgd met antennes en ontvangers", verduidelijkt Kris Boers van de Vleermuizenwerkgroep. "Op die manier waren de onderzoekers in staat om de zogenaamde kraamkolonies te vinden."

Afgelopen zomer werd in het natuurgebied Nietelbroeken postgevat onder een boom waar zo'n kraamkolonie huisde. Tot verbazing van de waarnemers stopte de teller pas na 84 uitvliegende dieren. "Daarmee behoort deze kolonie tot de vijf grootste van deze soort in Europa, en vormt ze mogelijk een aanzienlijk deel van de Vlaamse populatie."

In de Nietelbroeken loopt momenteel een natuurherstelproject, waarbij ook aandacht geschonken wordt aan het creëren van geschikte leefgebieden voor Europees beschermde dieren. "Vermits de Bechsteins vleermuis gebonden is aan een oud bos met veel ondergroei, zullen we hieraan de nodige aandacht geven in het verdere verloop van het project", zegt gebiedbeheerder Jos Ramaekers. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sergio Herman heeft na jaren niet meer beste restaurant van Nederland

Sergio Herman heeft na jaren niet meer beste restaurant van Nederland

http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/1/8/20131021131716/media_xll_6211733.jpg


 Voor het eerst in jaren staat restaurant Oud Sluis van Sergio Herman niet op nummer 1 in de nieuwste editie van de Nederlandse restaurantgids Lekker, topkok Jannis Brevet heeft hem van de troon gestoten aangezien zijn Inter Scaldes tot beste restaurant werd gekroond.

Het driesterrenrestaurant van Herman sluit binnenkort zijn deuren, waardoor er plek is voor een nieuwe nummer 1. Sergio Herman zet zijn carrière voort in Antwerpen met zijn nieuwe culinaire onderneming 'The Jane'. Inter Scaldes heeft twee Michelinsterren en eindigde vorig jaar nog op de tweede plaats. In de top-10 klimt Boreas in Heeze naar de tweede plaats, De Leest in Vaassen staat op nummer 3.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dit al over deodorant?

Wist je dit al over deodorant?

http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/7/9/20131021102300/media_xll_6211059.jpg


Al van bij de oude Egyptenaren verweert de mens zich tegen onaangename lichaamsgeuren. Toch duurde het tot 1888 vooraleer deodorant op de markt kwam. Ontdek hier enkele weetjes over dit alledaagse verzorgingsproduct.

Anders dan in heel wat landen wordt in Belgie en Nederland geen onderscheid gemaakt tussen deodorant en antitranspirant.

Terwijl een 'de-odorant' (letterlijk: ontgeurder) komaf maakt met de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de sterke geur onder de oksels, vermindert een antitranspirant het zweten zelf door de zweetklieren gedeeltelijk te verlammen. In de realiteit wordt slecht 20 tot 30 procent van het zweet effectief teruggeschroefd.

Hoewel niemand het precies kan verklaren, is het een feit dat je lichaam immuun kan worden voor deodorant. Vermoedelijk past je lichaam zich aan om de zweetklieren alsnog op volle toeren te laten draaien. Het is daarom een goed idee om ongeveer elke 6 maanden te wisselen van merk.

Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen, maar produceren in verhouding minder zweet. Ondanks deze verschillen, zijn deodorants gericht op mannen en vrouwen eigenlijk totaal overbodig. Je deo geeft er namelijk niet om welk geslacht je hebt. De actieve bestanddelen zijn in veel gevallen identiek, enkel de marketing, geur en verpakking doen vermoeden dat mannen en vrouwen nood hebben aan aparte producten.

Ontelbare reclamecampagnes hebben geleid tot de gedachte dat we allemaal stinkende wezens zijn die niet kunnen leven zonder een antitranspirant. Wist je dat er mensen zijn die helemaal geen lichaamsgeur hebben? Om te achterhalen of jij gezegend bent met de juiste genen, kan je een onderzoekje uitvoeren op je oorsmeer. Een wit en vlokkerig resultaat wijst op het ontbreken van bepaalde chemicaliën waar bacteriën die de stank veroorzaken op teren. Wie echter donkere, plakkerige oorsmeer heeft, blijft best trouw aan zijn deo.

Tot nu toe heeft niemand voldoende wijsheid kunnen vergaren om de gele kringen op kleding te verklaren. De meest gekoesterde theorie is dat ze veroorzaakt worden door een combinatie van op aluminium gebaseerde ingrediënten, zweet en detergent. Volgens de Wall Street Journal wordt op dit moment zelfs een onderzoek gevoerd naar het zogenaamde 'yellowing phenomenon'. Fans van keukenmiddeltjes kunnen altijd zout water gebruiken om de randen aan te pakken. Wie ze integraal wil vermijden, mikt best op deodorants zonder sporen van aluminium.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boetieks willen Zeeman-spotje laten verbieden

Boetieks willen Zeeman-spotje laten verbieden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/1/2/20131021050831/media_xll_6210662.jpg


Zelfstandigenorganisatie Unizo heeft bij de Jury voor Eerlijke Praktijken in de Reclame (JEP) een klacht ingediend tegen een tv-spotje van de Nederlandse textielgigant Zeeman. Dat bericht Het Laatste Nieuws vandaag.

In het spotje prijst een dame eerst de lage prijzen aan van Zeeman. Daarna hangt ze de spullen in haar eigen boetiek, met een veel hoger prijskaartje. Volgens Unizo is de spot een inbreuk op de wet op marktpraktijken.

"De spot tast de goede naam en reputatie van de zelfstandige kledingwinkels aan", zegt Unizo-woordvoerster Sanderijn Vanleenhove in de krant. "Ze wekt de indruk dat de producten die in zelfstandige boetieks verkocht worden identiek zijn aan de artikelen in Zeeman. Dat is uiteraard niet het geval, om de eenvoudige reden dat ze vaak met andere leveranciers en producenten werken, en de artikelen dus van een andere kwaliteit zijn."

Ook valt Unizo over het hoge prijskaartje dat de dame in haar boetiek op de kleding kleeft. "Daardoor wordt verkeerdelijk de indruk gewekt dat de zelfstandige kledingwinkels manifest een te hoge prijs vragen voor hun producten. Alleen preciseert de spot niet om welk kledingtype, merk of welke kwaliteit het gaat. De consument wordt in de waan gelaten dat alle kleding bij Zeeman veel goedkoper is dan bij een kinderboetiek, terwijl dit niet noodzakelijk het geval is."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie gaat mee naar een sprookje


http://img413.imageshack.us/img413/8443/11oktxy4.jpg


Wie gaat mee naar een sprookje
Een sprookje uit een boek
Het mooiste liefste plekje
Waarnaar ik ben op zoek

Van elfjes en van dwergen
Verstopt achter hoge bergen
En al vliegend op een arend
Worden we allemaal verwend

Zijn er nog meer mensen
Die ook hetzelfde wensen
Sluit maar aan en ga mee
Dan zoeken we de goede fee

Die gaat er zeker voor zorgen
Dat ze weg zijn nog voor morgen
Alle verdriet narigheid en pijn
De wereld zal weer vrolijk zijn

We zullen dan alleen nog dansen
Hebben weer volop alle kansen
Om zonder zorgen weer als kind
Te geloven dat de liefde wint

Shadow» Reageer (0)
20-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viool Titanic voor 900.000 pond geveild

Viool concertmeester Titanic voor 900.000 pond geveild


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/9/6/20131019175846/media_xll_6208596.jpg

De viool waarop de concertmeester van de Titanic speelde in de nacht van het fatale ongeluk is zaterdag voor 900.000 pond (1.063 miljoen euro) geveild, zo heeft veilinghuis Henry Aldridge & Son in het zuidwesten van Engeland meegedeeld.

Vooraf was geschat dat de viool van Wallace Hartley 200.000 à 300.000 pond (236.000 tot 354.400 euro) zou opbrengen. Hartley speelde erop toen de Titanic op 15 april 1912 verging.

De rozenhouten viool die toebehoorde aan de orkestleider van de Titanic, is 101 jaar nadat het onzinkbare schip was gezonken, teruggevonden

Het vaststellen van de oorsprong van het jammerhout nam zeven jaar in beslag. De viool was eigendom van Wallace Hartley, de leider van het kleine, acht man sterke instrumentale orkest dat, in de nacht van 14 op 15 april 1912, duchtig bleef spelen terwijl de Titanic de diepte in ging. Het lijk van Wallace Hartley dreef tien dagen in het water, zijn viool werd gevonden in een 'lederen valies' die aan zijn lichaam was vastgebonden.

Na het drama had de moeder van Hartley de pers toevertrouwd: "Ik wist dat hij ging sterven in een omhelzing met zijn viool. Hij was passioneel gehecht aan zijn instrument". De viool, een cadeau van zijn verloofde Maria Robinson, bevatte op een zilveren plaatje de tekst 'Voor Wallys, ter gelegenheid van onze verloving'.

Na het instrument te hebben opgevist stuurde de Canadese overheid het naar Robinson. Bij haar dood in 1939 liet zij het strijkinstrument na aan het Leger des Heils. In het begin van de jaren veertig schreef een muzieklerares van de christelijke organisatie: "De viool is nagenoeg onmogelijk te bespelen gezien zijn bewogen leven". Het instrument belandde uiteindelijk bij een gezin dat voor het historische stuk enkel een plaatsje op zolder vrij had.

(br.hln) 

» Reageer (0)
19-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie is mysterieus meisje uit Roma-kamp?

Wie is mysterieus meisje uit Roma-kamp?


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/15/2/20131019023512/media_xll_6207752.jpg


De Griekse politie heeft gisteren een internationale oproep gelanceerd om te helpen met de identificatie van een onbekend vierjarig blond meisje dat aangetroffen werd in een kamp van Roma-zigeuners.

Politiemannen voerden eergisteren een raid op het kamp in Farsala uit toen ze een klein blond meisje met groene ogen opmerkten dat helemaal niet leek op het koppel waarmee ze samenleefde. Dna-testen bevestigden dat de man en vrouw in kwestie niet de ouders van het kind waren. De politie arresteerde de 39-jarige man en de 40-jarige vrouw op verdenking van de ontvoering van een minderjarige.

De Griekse autoriteiten vrezen dat het meisje werd ontvoerd, of het slachtoffer van mensenhandel is geworden. De politie heeft de internationale politiedienst Interpol ingeschakeld in een poging om de identiteit van de kleuter te achterhalen. Het meisje wordt voorlopig opgevangen door een liefdadigheidsorganisatie.

Het meisje is hoogstwaarschijnlijk in 2009 is weggehaald bij haar biologische ouders, maar die zijn nog niet gevonden.

Volgens de politie heeft de Romavrouw twee verschillende identiteitskaarten. Haar ene identiteit heeft vijf dochters en een zoon, haar andere identiteit is moeder van vier meisjes. In de vijf maanden van juni tot november 1993 zou ze drie kinderen hebben gekregen, en van oktober 1994 tot februari 1995 nog eens drie kinderen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mathilde kiest weer voor Natan

Mathilde kiest weer voor Natan


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/16/12/20131019105556/media_xll_6207957.jpg

Koningin Mathilde heft het glas met de biervrienden van Aarlen. Samen met koning Filip bracht ze gisteren een eerste officieel bezoek aan de Luxemburgse provinciehoofdstad. Opvallend: Mathilde droeg opnieuw een prachtig ensemble van haar favoriete Belgische modehuis Natan.

De voorbije weken droeg de koningin jurken en jassen van Dries Van Noten en Véronique Branquinho, tijdens de Blijde Intredens in Gent, Antwerpen en Luik. Daarmee gaf ze volgens sommige royalty-watchers gehoor aan een eerdere vraag van het Flanders Fashion Institute om ook andere modeontwerpers dan Natan te dragen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elektronische kassa kost 21.000 jobs

Elektronische kassa kost 21.000 jobs


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/8/14/20131019061034/media_xll_6207779.jpg

De verplichte invoering van de elektronische kassa's die het zwartwerk in de horeca moeten uitroeien gaan de komende twee jaar tussen 12.900 en 21.000 banen kosten door ontslagen en faillissementen. Dat voorspellen vorsers van de KULeuven vandaag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Alles hangt uiteraard af van de effectieve hoeveelheid zwartwerk in de sector", grinnikt professor Joep Konings in de krant. Samen met collega Maarten Goos en doctoraalstudent Koen Breemersch becijferde hij het effect van de invoering van de elektronische kassa die op één januari begint en einde 2015 afgerond moet zijn. Volgens Konings stellen gezaghebbende studies dat één op drie banen in de horeca officieel niet bestaat. "Als dat klopt, zal het verlies dichter bij 21.000 banen uitkomen."

De elektronische kassa moet ervoor zorgen dat restaurants geen zwarte inkomsten meer kunnen ontvangen. Ze hebben dan ook geen zwart geld meer om het personeel te betalen. Veel remedies zien de vorsers niet. Productiviteitsstijgingen zijn nauwelijks mogelijk, de hogere kosten verhalen op de klanten in een sector met bikkelharde concurrentie al evenmin. Een btw-verlaging tot zes procent zou volgens de vorsers slechts een jobwinst van maximaal 2 procent opleveren.

De studie hield bovendien al rekening met de compenserende maatregelen die de regering goedkeurde. Zonder die maatregelen zouden ten minste ten minste 16.000 en mogelijk zelfs 24.000 banen sneuvelen, goed voor 20 procent van de totale werkgelegenheid in de sector. Wat de regering nog kan doen? Om de werkgelegenheid op peil te houden, zou een loonkostenverlaging met 20 tot 35 procent nodig zijn, wat volgens de onderzoekers "allesbehalve evident" is.  (br.hln)» Reageer (0)
18-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snotvalling op komst? Zo beperk je de schade

Snotvalling op komst? Zo beperk je de schade


http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/10/5/20131018144135/media_xll_6206795.jpg


Als volwassene heb je gemiddeld twee tot vier keer per jaar last van een verkoudheid. Die typische infectie van de bovenste luchtwegen kan tot 10 dagen aanslepen, maar gelukkig hoeft het niet altijd zo een vaart te lopen. Wie de (nies)bui voelt hangen, kan een aantal dingen doen om de schade te beperken.

Geef de snotvalling geen kans door...

...meer zink op te nemen
Onderzoek heeft aangetoond dat zink in de vorm van zuigtabletten, pillen of siroop de eerste symptomen van een verkoudheid kan verzachten, waardoor de snotvalling minder ernstig en langdurig zal zijn.

...beter te ontstressen
We weten allemaal dat stress ongezond is en ook je immuunsysteem beseft dat maar al te goed. Virale en bacteriële infecties krijgen veel meer speelruimte in een lichaam dat gestresseerd is. Onderzoek aan de universiteit van Wisconsin heeft aangetoond dat meditatie de duur en ernst van een verkoudheid met 35 tot 60 procent kan verminderen. Ontstressen is de boodschap.

...je goed te hydrateren
Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je neusholtes vochtig blijven, waardoor ze effectief komaf kunnen maken met kleine deeltjes van bacteriën.

...te gorgelen
Het klinkt misschien bizar, maar een paar keer per dag stevig gorgelen met water in de maanden waarin griep en snotvallingen pieken, zou helpen bij het wegspoelen van de ziektekiemen.

...probiotica te nemen
Uit een recent studie blijkt dat probioticasupplementen (LGG en BB12) de duur van een verkoudheid reduceren tot 4 dagen. De symptomen waren bovendien tot een derde minder ernstig en het aantal ziektedagen werd gehalveerd.

Tot slot is het uiteraard belangrijk dat je voldoende slaapt, een gebalanceerd eetpatroon koestert en genoeg lichaamsbeweging krijgt.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vissers Peru doden jaarlijks 15.000 dolfijnen

Vissers Peru doden jaarlijks 15.000 dolfijnen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/3/10/20131018023920/media_xll_6205615.jpg


Peruaanse vissers doden elk jaar minstens 15.000 dolfijnen, voornamelijk om hun vlees en vet als aas bij de haaienjacht te gebruiken. Dat heeft de dierenbeschermingsorganisatie Mundo Azul gisteren gemeld. Mogelijk worden de dieren ook afgemaakt voor consumptie.

In Peru is de jacht op dolfijnen verboden, maar toch hebben meer dan 500 vissers zich erin gespecialiseerd, aldus de organisatie. Vooral de blauwe haai laat zich goed vangen met dolfijnenvlees als lokaas.

Mundo Azul heeft de verkoop van dolfijn op verschillende markten in kaart gebracht om de autoriteiten op de hoogte te stellen van zijn bevindingen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we toegeven aan overdaad

Waarom we toegeven aan overdaad


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/1/10/20131018152933/media_xll_6206905.jpg


Overdaad schaadt, en toch geven we er allemaal wel eens aan toe. Of het nu om alcohol, eten of winkelen gaat, de vraag blijft hoe het mogelijk is dat rationele volwassenen de controle over hun impulsen verliezen.

Volgens psycholoog dr. Michael Mantell zijn alle vormen van overdaad terug te brengen tot een strategie om negatieve emoties te verwerken op een irrationele, bewust ongezonde manier. Het wordt pas echt een probleem wanneer mensen stoornissen beginnen te ontwikkelen, die gevoed worden door gevoelens van machteloosheid, schaamte en sociale isolatie.

Overdaad
Eetbuien zijn bij volwassenen momenteel het grootste probleem, maar ook compulsief winkelen (shopaholism) zit in de lift. Overdadig veel alcohol consumeren, het zogenaamde 'binge drinking', is eveneens een groeiend fenomeen, zeker bij vrouwen. De oorzaken voor dit gedrag zijn in te delen in drie categorieën, die we één voor één gaan behandelen: psychologisch, chemisch en sociocultureel.

1. Psychologisch
Angst, stress en depressie zijn zonder twijfel de grootste boosdoeners als het aankomt op overdaad. In dit kader is het puur een strategie om negatieve emoties te verdoven. Het kan echter ook een symptoon zijn van een mentale stoornis. Zo kan een onbehandelde depressie bijvoorbeeld leiden tot een laag zelfbeeld, weinig zelfcontrole en een slecht copingmechanisme, dingen die op hun beurt de deur naar vreetbuien of andere vormen van overdaad wagenwijd openzetten.

2. Chemisch
Overdaad kan zalig zijn, tot de schuldgevoelens je overmeesteren. Wanneer we zoete, vette voeding eten, alcohol drinken of ongeremd winkelen, laten onze hersenen dopamine los in het lichaam, wat kan zorgen voor een effect dat verdacht veel lijkt op een fysieke verslaving. De kans is groot dat je vaker zal toegeven aan bijvoorbeeld eetbuien, puur omdat je hunkert naar die stroom van 'happy' hormonen.

Ook in dit kader speelt stress een grote rol, omdat het mensen sneller aanzet om beloning na te streven in de vorm van overdaad. Het komt er op neer dat stress een topprioriteit maakt van het gelukzalige gevoel.

3. Sociocultureel
Wie niet gezegend is met zelfzekerheid, zal sneller toegeven aan de culturele druk. "We worden constant geconfronteerd met het feit dat je weinig waard bent als je niet slank bent, niet drinkt of bepaalde dingen niet in je bezit hebt. De druk om perfect te zijn kan leiden tot angstgevoelens en overdaad", stelt Mantell.

Mindfulness
Experten linken compulsief gedrag vaak aan een gebrek aan 'mindfulness', een duur woord om te zeggen dat je moeite hebt om emoties te begrijpen en stress te verwerken. Hoe vaak en op welke manier je toegeeft aan overdaad, er bestaan heel wat manieren om eraan te ontsnappen, zeker wanneer het een negatieve impact heeft op je gezondheid. Cognitieve gedragstherapie wordt hierbij aangeraden.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg grijpt massaal naar de antidepressiva

Belg grijpt massaal naar de antidepressiva


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/14/9/20131018105314/media_xll_6206289.jpg


Nooit slikten we zoveel antidepressiva als in 2012. Vorig jaar namen we 283 miljoen van deze pillen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv. Sinds 2004 is het gebruik ervan bijna verdubbeld (+ 45 procent).

De grootste gebruikers van antidepressiva zijn tussen 41 en 80 jaar, waarbij opvalt dat de laatste jaren het gebruik sterk blijft stijgen bij de leeftijdsgroepen tussen 51 en 70 jaar, luidt het bij het Riziv.

Absolute koplopers zijn de vijftigers. Die waren in 2012 goed voor zo'n 65 miljoen doses. Voor de kinderen (0-10 jaar) is er dan weer een daling van 34 procent sinds 2004. Ook bij de adolescenten en jongvolwassenen (tot 30 jaar) stabiliseert of daalt het gebruik sinds 2008.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen consumentenkrediet meer voor wie in het rood staat

Geen consumentenkrediet meer voor wie in het rood staat


http://oi41.tinypic.com/2yu11rk.jpg


Wie een betalingsachterstand heeft, zal in de toekomst geen consumentenkrediet meer kunnen krijgen. Dat is volgens De Tijd één van de maatregelen die minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte plant om consumenten beter te beschermen. Febelfin, de koepelorganisatie van de banken, vreest dat de maatregel duizend jobs kan kosten.

Vorig jaar stond in België ruim 21 miljard euro uit voor leningen van een auto, koelkast, reis, enzovoort. Maar een van de pijnpunten is dat steeds meer Belgen hun lening niet meer kunnen afbetalen. Vorige maand steeg het aantal kredietnemers met minstens één achterstallig contract met 5,4 procent tot 336.000.

Vande Lanotte heeft nu een wetsontwerp klaar dat moet uitsluiten dat nog een consumentenkrediet wordt toegekend aan iemand met een betalingsachterstand. De banken zelf zullen daarbij moeten nagaan of de aanvrager nog kredietwaardig is. Het wordt ook verboden om consumenten via promoties aan te zetten tot kopen op krediet. Ook moet het mogelijk worden het contract op te zeggen als de interesten twee procentpunten klimmen boven het niveau dat is afgesproken.

"We zijn het eens met een betere bescherming van de consument, maar is het nodig verder te gaan dan Europa?", zo vraagt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging voor het Krediet, zich af. Febelfin vreest te strikte regulering en waarschuwt dat het kredietaanbod zal dalen. "Dat dreigt ruim 1.000 jobs te kosten", waarschuwt de organisatie in een advies dat De Tijd kon inkijken.  (br.hln)» Reageer (0)
17-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoekers kunnen niet langer per boot naar Planckendael

Bezoekers kunnen niet langer per boot naar Planckendael


http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/16/10/20131017170206/media_xll_6205135.jpg


De boot die bezoekers van dierenpark Planckendael van het station van Mechelen over de Leuvense vaart naar hun bestemming brengt, houdt er na de komende herfstvakantie mee op. Dat schrijft Het Nieuwsblad donderdag en wordt bevestigd door de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen). Die zal naar eigen zeggen tegen de paasvakantie van 2014 een "leuk alternatief" op poten zetten.

De gele boten van rederij Malinska zijn slechts een van de vele mogelijke vervoersmiddelen naar Planckendael in Muizen, maar bieden de bezoekers van het dierenpark wel een extra beleving onderweg. Jaarlijks kiezen volgens de rederij tussen de 40.000 en 60.000 personen voor een B-dagtrip die de combinatie van een trein- en bootreis en een inkomticket voor Planckendael inhoudt.

Na dit seizoen stopt de rederij echter met de pendelvaarten, zo liet ze onlangs weten aan de KMDA. De reden zou de nieuwe, strenge Europese regelgeving zijn die stelt dat ook gewone overzetboten permanent twee tot drie kapiteins aan boord moet hebben, zonder rekening te houden met het aantal passagiers. Dat zou voor de rederij onbetaalbaar zijn.

De KMDA betreurt het voorlopige einde van de Planckendael-boot en is al op zoek naar een alternatief, ditmaal in eigen beheer. "Tegen Pasen volgend jaar willen we dat klaarhebben. Of dat een boot of iets anders wordt, laten we voorlopig in het midden", zegt woordvoerster Ilse Segers van KMDA.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen kopen steeds meer (tweede) verblijven in Spanje

Belgen kopen steeds meer (tweede) verblijven in Spanje


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/11/0/20131017063729/media_xll_6203940.jpg


Belgen kopen steeds meer een (tweede) woning in Spanje. In het tweede kwartaal van dit jaar ging het om 1.072 woningen, waarvan 812 als tweede verblijf. In verhouding tot het aantal inwoners doet geen enkel land beter. We zijn vooral geïnteresseerd in een tweede verblijf aan de Costa's: de Costa Blanca en de Costa del Sol scoren goed, weet De Tijd.

Het is ook interesstant om een verblijf in Spanje te kopen: door de economische crisis en het overaanbod aan vastgoed zijn de prijzen van woningen in Spanje sterk gedaald, sinds 2007 zelfs met een gemiddelde van 37 procent. Ook de markt van tweede verblijven was totaal ingestort door de financiële crisis.

Nu de economische crisis steeds minder Europeanen zorgen baart en de vastgoedprijzen op de Spaanse markt lijken uit te bodemen, keren de buitenlandse kopers terug. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 14.500 woningen aan buitenlanders verkocht, 22 procent meer dan vorig jaar. De Britten maken nog 15 procent deel uit van de aankopen, maar worden steeds meer op de hielen gezeten door Fransen (10,7 procent), Russen (8,7 procent), Duitsers (7,6 procen) en Belgen (7,5 procent).

De opmars van onze landgenoten is al een tijdje aan de gang. In 2007 waren waren we slechts goed voor twee procent van alle buitenlandse aankopen in Spanje. Vandaag is België in verhouding tot de bevolking koploper. Belgen kopen vooral een tweede verblijf aan de Costa Blanca Noord (Alicante, Altea, Calpe), de Costa Blanca Zuid en de Costa del Sol (Malaga, Marbella). Er waren 78 procent meer Belgische kopers in het tweede kwartaal van 2013 dan in dezelfde periode een jaar eerder. Die opmars valt samen met de tegenvallende verkoop van appartementen aan de Belgische kust.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoon vindt moeder na 22 jaar dankzij tattoo

Zoon vindt moeder na 22 jaar dankzij tattoo

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/7/7/20131017144059/media_xll_6204922.jpg


Een moeder en zoon uit India hebben elkaar na 22 jaar teruggevonden dankzij een tatoeage. De moeder raakte haar destijds 6-jarige zoontje Ganesh kwijt in de mensenmassa op een druk treinstation en vond hem niet meer terug.

De jongen kwam op straat terecht. Vervolgens woonde hij in een aantal weeshuizen en bij een visser. Dankzij een vooruitziende actie van de moeder hebben de twee elkaar onlangs teruggevonden. De vrouw had haar naam op de arm van al haar kinderen laten tatoeëren. Er bleken echter veel mensen met dezelfde naam in India te leven.

Ganesh, die tegenwoordig bij de politie werkt, begon met hulp van collega's een zoektocht naar zijn moeder. Met resultaat: een kantinemedewerkster van een van de weeshuizen herinnerde zich dat hij haar als kind over een bepaald soefiheiligdom had verteld. In de omgeving van die plaats kwam het team de moeder op het spoor. "Dit zie je normaal alleen in films, maar ditmaal was het echt", zei de politiecommissaris die bij het onderzoek betrokken was. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kenia voorziet neushoorns van chip

Kenia voorziet neushoorns van chip

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/10/6/20131016215341/media_xll_6203616.jpg


Kenia gaat zo'n 1.000 neushoorns van microchips voorzien om stroperij tegen te gaan. De chips worden in hun hoorns geïmplanteerd, zodat de dieren gevolgd kunnen worden. Dat meldt de BBC.

Door de technologie zullen stropers makkelijker kunnen worden opgespoord, hopen de Keniaanse autoriteiten. In het illegale circuit levert het ivoor uit de hoorns veel geld op, onder meer vanwege het bijgeloof dat het een geneeskrachtige werking zou hebben. Zo stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) dat de hoorns onder een deel van de elite van Vietnam populair zijn als medicijn tegen kanker.

Stropers doden dikwijls neushoorns voor het ivoor. Dat is niet alleen illegaal, maar ook onnodig: een neushoorn kan immers perfect verder leven zonder zijn hoorn. Die groeit vanzelf weer aan, aldus het WNF. De organisatie heeft de chips en vijf scanners voor het project geleverd. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gevangene vraagt rechter om euthanasie

Gevangene vraagt rechter om euthanasie


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/4/14/20131017015019/media_xll_6203729.jpg


Een geïnterneerde die al jaren geen aangepaste behandeling krijgt, wil dat de rechter hem dichter bij zijn grootste wens brengt: euthanasie. "Want ik word er niet beter van door 23 uur per dag in een cel te zitten. Ik voel me geen mens meer", getuigt Frank Van den Bleeken in 'Panorama'. Professor Wim Distelmans twijfelt: "Moeten we zijn leven afnemen omdat hij niet goed wordt opgevangen door het systeem?"

Frank Van den Bleeken zit al zo'n dertig jaar in de cel. Hij werd geïnterneerd na een reeks zedenfeiten, waarvan één eindigde met de moord op een 19-jarige studente. De gedetineerde noemt zichzelf een gevaar voor de samenleving. Hij vreest dat hij door zijn psychisch probleem zal hervallen en wil daarom nooit meer vrijkomen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZZ Top - Sharp Dressed Man

ZZ Top - Sharp Dressed Man

Klik op de foto om hun te beluisteren


ZZ Top is een Amerikaanse southern rockband uit Houston (Texas), opgericht in 1970 door Billy Gibbons. Ze behaalde haar grootste successen in de jaren '70 en '80. De bandleden zijn Billy Gibbons (zang en gitaar), Dusty Hill (basgitaar) en Frank Beard (drums). De band valt op door haar speciale look: Gibbons en Hill dragen altijd een zonnebril, een trenchcoat, en een lange baard. Beard (Engels voor baard) heeft in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden geen baard.

Gitarist Billy Gibbons staat bekend om zijn onmiskenbare sound, "brown tone". Hij speelt voornamelijk op een classic 1959 Gibson Les Paul-gitaar, die hij Miss Pearly Gates noemt. Hij speelt met een "peso"-muntstuk als plectrum, en maakt veelvuldig gebruik van "flageolets" of "harmonics", zo eigen aan de sound van ZZ Top.» Reageer (0)
16-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duikster vindt 'zeemonster' van 5,5 meter lang

Duikster vindt 'zeemonster' van 5,5 meter lang

http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/6/3/20131016113505/media_xll_6202473.jpg


Uitgerekend een marinebioloog stuitte bij toeval afgelopen zondag in de zee bij Californië op een wel heel bijzonder wezen: het zilverkleurige karkas van een 5,5 meter lange slangachtige riemvis.

Marinebioloog Jasmine Santana van het Catalina Island Marine Institute (CIMI) vertelt hoe ze tijdens haar duik negen meter verderop iets zag glinsteren. "Ik moest dit ding wel mee naar boven nemen, anders zou niemand me geloven."

Nadat ze het karkas 23 meter aan de staart had meegetrokken door het water, hielpen vijf anderen haar om het monster aan land te krijgen.

De riemvis, ook wel haringkoning genoemd, leeft bijna een kilometer onder de zeespiegel. De vissen worden zelden levend aangetroffen en er is daardoor weinig over de vissen bekend. Het is de langste beenvis ter wereld. De riemvis wordt gemiddeld 3 meter lang, maar er zouden in het verleden ook exemplaren gezien zijn van wel 17 meter lang. Het karkas is begraven in afwachting van nader onderzoek.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UZ Gent onderzoekt mogelijkheid oprichting vetbank

UZ Gent onderzoekt mogelijkheid oprichting 'vetbank'


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/14/13/20131015200337/media_xll_6200968.jpg


Het Universitair Ziekenhuis Gent speelt met het idee om in de toekomst een soort van 'vetbank' op te richten. Eigen vet van patiënten zou daarin bewaard kunnen worden om dan later te gebruiken bij bijvoorbeeld borstreconstructies. Dat heeft plastisch chirurg Filip Stallaert van het UZ Gent gezegd.

De techniek om vetcellen weg te nemen en elders in het lichaam opnieuw in te spuiten wordt al toegepast, bijvoorbeeld bij natuurlijke borstreconstructies of bij het behandelen van verwondingen. "Het grote voordeel is dat er geen littekens zijn en dat het eigen weefsel is dat wordt ingebracht", legt Stallaert uit. "Het nadeel is dat bij die procedure een heel aantal vetcellen verloren gaan, waardoor men de procedure moet herhalen en mensen verschillende ingrepen moeten ondergaan."

Om dat probleem op te lossen ziet het UZ twee mogelijke oplossingen: de levensduur van de vetcellen verlengen, of het aanleggen van een soort van 'vetbank'. Dit laatste houdt in dat bij een patiënt vet wordt weggenomen en bewaard, om daarna bij behandeling terug in te spuiten. Vanuit medisch oogpunt is dit heel interessant, aldus de chirurg.

"Er resten wel nog vele vragen", waarschuwt Stallaert. "Onderzoek moet bijvoorbeeld uitwijzen hoe lang we vetcellen kunnen bewaren, en bovendien moet rekening gehouden worden met de grote verscheidenheid aan vetcellen." De plastisch chirurg ziet verder ook nog praktische obstakels betreffende de nodige infrastructuur, opslag en eventuele kosten. "Ook een duidelijk wettelijk kader is noodzakelijk." Volgens Stallaert blijft een eventuele 'vetbank' voorlopig dus toekomstmuziek. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurpunt betreurt 10.000 dode dieren in het verkeer

Natuurpunt betreurt 10.000 dode dieren in het verkeer


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/0/3/20131015154215/media_xll_6200478.jpg


Vorig jaar werden 10.000 dieren het slachtoffer van het verkeer in Vlaanderen. Daarom is natuurorganisatie Natuurpunt gestart met 'Dieren onder wielen 2.0' en roepen ze iedereen op om verkeersslachtoffers onder dieren te melden. Met dit initiatief gaat Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, op zoek naar de knelpunten voor dieren langs de Vlaamse wegen.

Tijdens de vorige actie 'Dieren onder wielen' werden er 10.000 dode dieren geteld langs de Vlaamse wegen. Vandaag lanceerde Natuurpunt een vervolgactie 'Dieren onder wielen 2.0'. Het opzet blijft hetzelfde. Met behulp van vrijwilligers wil Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, tellen hoeveel dieren het slachtoffer worden van het verkeer in Vlaanderen. Nieuw is dat er nu gewerkt wordt met trajectcontrole, waardoor knelpunten duidelijker zichtbaar worden. "De resultaten van de vorige actie waren afhankelijk van de ijver van de vrijwilliger. Door de trajectcontrole krijgen we een meer genuanceerd beeld van het aantal dode dieren langs de wegen", zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt.

Vooral vogels en amfibieën zijn de grootste slachtoffers tijdens het voorjaar. "Dan zitten deze soorten in de paringstijd waardoor ze veel actiever zijn", zegt Vercayie. "In de herfst worden vooral vossen en eekhoors aangereden." Natuurpunt roept iedereen op om deel te nemen aan de telling. Via de website dierenonderwielen.be kunnen de tellingen worden doorgegeven. Een interactieve kaart geeft de resultaten in 'real time' weer.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goedkoopste medicijn kiezen brengt 120 miljoen euro op

Goedkoopste medicijn kiezen brengt 120 miljoen euro op


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/12/11/20131016091705/media_xll_6202241.jpg


Het socialistische ziekenfonds pleit ervoor het systeem uit te breiden dat apothekers verplicht een goedkoper geneesmiddel mee te geven aan de patiënt. Die verplichting bestaat nu al voor bepaalde gevallen, en die maatregel leverde vorig jaar een besparing van 10 miljoen euro op. Volgens het socialistische ziekenfonds kan dat 120 miljoen euro worden, schrijft De Tijd.

Sinds mei 2012 moet de apotheker de patiënt een goedkoop geneesmiddel meegeven bij een voorschrift voor antibiotica, schimmelwerende middelen tegen een acute aandoening of wanneer de arts enkel de stofnaam of het voorschrift vermeldt. Bij andere aandoeningen kan de apotheker nog altijd een duurder geneesmiddel meegeven.

De groep geneesmiddelen waarop de maatregel van toepassing is, wordt steeds groter. Intussen is al voor één op de vier producten een generisch alternatief voorhanden. Dat is drie keer meer dan tien jaar geleden.

Het socialistische ziekenfonds pleit ervoor het voorschrijven op stofnaam ook in te voeren bij het begin van een chronische behandeling en bij alle acute aandoeningen. Voor wie al behandeld wordt voor een chronische ziekte, wil het ziekenfonds niets veranderen. "Op die manier kunnen we geld opzijzetten om dure nieuwe kanker- of weesgeneesmiddelen (tegen zeldzame ziektes) terug te betalen", zegt topman Paul Callewaert.

Pharma.be en Febelgen, die de belangen van de farmasector verdedigen, reageren met gemengde gevoelens. "We steunen het streven naar goedkopere geneesmiddelen. Maar het is de arts en niet de apotheker die moet kunnen beslissen welk middel de patiënt meekrijgt", klinkt het. "We vrezen immers dat de apothekers of de groothandelaars de farmabedrijven tegen elkaar zullen uitspelen om kortingen te bekomen", zegt Joris Van Assche van Febelgen. "Die korting verdwijnt dan in hun zakken en dat is niet de bedoeling". (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwers starten campagne om meer bier te drinken

Brouwers starten campagne om meer bier te drinken


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/0/1/20131016050151/media_xll_6201991.jpg

De Belgische Brouwers starten volgende maand met een grootscheepse campagne om de Belgen weer aan het bier te krijgen. Met een campagne die vergelijkbaar is met die van 'Kazen van bij ons', willen ze de trend een halt toeroepen waarbij het verbruik gedaald is tot een historisch dieptepunt van gemiddeld één pintje per dag. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

De Brouwers plannen tv- en radiospots of advertenties in kranten en magazines die in november starten en een heel eind in 2014 zullen doorlopen. "Veertig jaar geleden dronken de Belgen nog gemiddeld 120 liter per jaar", zegt directeur Sven Gatz. "Vandaag is dat nog 74 liter. Het gaat om een bizarre en dubbele situatie. In het buitenland worden onze bieren geroemd en hier kalft het verbruik af."

Gatz benadrukt dat het niet de bedoeling is Belgen ongezonder te doen leven. "We willen het alcoholverbruik nu heus niet weer aanzwengelen. Ons doel is enkel het dalend verbruik een halt toeroepen, zodat het cijfer stabiel blijft", luidt het. "Wij zijn ook voor matig verbruik. Maar met moeite één pintje per dag, dat vinden wij wel heel matig." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroen Meus nog drie jaar bij VRT

Jeroen Meus nog drie jaar bij VRT


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/5/11/20131016065221/media_xll_6201911.jpg

Jeroen Meus (35) kookt nog zeker drie jaar op Eén. De nodige handtekeningen moeten nog gezet worden, maar deze week verlengt de Leuvenaar zijn exclusiviteitscontract met de VRT, waardoor 'Dagelijkse Kost' nog op het scherm verschijnt tot eind 2016. De tv-kok stelde gisteren ook officieel zijn eerste 'bijna kant-en-klaar-maaltijden' voor. Die 'StarMeals' liggen vanaf vandaag in warenhuizen en tankstations. "Je kan ze niet in de microgolf opwarmen, maar moet nog amper twee potten vuilmaken. Aanstoven, saus erover en klaar." (br.hln)» Reageer (0)
15-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mythe: mens eet jaarlijks acht spinnen in slaap

Mythe: mens eet jaarlijks acht spinnen in slaap


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/5/12/20131015121729/media_xll_6200007.jpg


Nu de herfst volop in het land is, treffen we weer overal in huis spinnen aan. Wat ook weer de urban legend dat we jaarlijks acht spinnen in onze slaap verorberen nieuw leven inblaast, zo kwam het ondwerp gisteren ook in het VRT-programma Café Corsari aan bod. Wetenschappers ontkennen echter deze hardnekkige mythe.

Deze mythe is onder meer ontstaan door columniste voor PC Professional magazine Lisa Holst. Ze wilde bewijzen hoe snel mensen feiten voor waar aannemen die via het internet verspreid worden, zonder de fabels zelf te controleren. Dus stuurde ze een e-mail rond waarin beweerd werd dat de mens jaarlijks acht spinnen in zijn slaap opeet, wat dus al snel voor waar werd aangenomen en werd doorgestuurd zodat het verhaal een eigen leven ging leiden.

Nog geen enkel wetenschappelijke studie is erin geslaagd deze urban legend te bewijzen, vorsers onderzoeken dit fenomeen zelfs niet omdat het simpelweg onmogelijk is. Koen Van Keer van de de Belgische Arachnologische Vereniging (ARABEL) ontkrachte deze ochtend op Radio 1 het verzinsel dat we 's nachts spinnen inslikken.

Een spin is eerst en vooral koudbloedig, dit betekent dat het dier de temperatuur van de omgeving aanneemt. Doorgaans is de temperatuur in de slaapkamer het ongeveer 16 graden, terwijl de mens gemiddeld 36 graden is. Het temperatuursverschil voor de spin is dus te groot. Dus als het beest op een mens kruipt, dan heeft de spin het gevoel op een heet oppervlak te zitten. Via zintuighaartjes op de poten kunnen de dieren ook zo proeven en ruiken dat ze zich op een mens begeven. Doorgaans blijven deze dieren liever uit de buurt van een van hun grootste vijanden.

De mogelijkheid bestaat wel dat je op de fiets net zoals een vliegje een verdwaalde spin in je mond kunt krijgen, maar die kans is eerder klein, besluit Koen van Keer.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ex over Steve Jobs: Hij speelde om te winnen

Ex over Steve Jobs: "Hij speelde om te winnen"


http://oi43.tinypic.com/70xqx2.jpg


Chrisann Brennan woonde jaren samen met de overleden Apple-oprichter Steve Jobs. In een nieuw boek, 'The Bite in the Apple: A Memoir of My Life With Steve Jobs' vertelt ze openlijk over hun heftige relatie. "Met hem samenwonen was niet zoals ik had verwacht. We hadden veel ups en downs, die waren hoopvol en extreem. Ik wist niet hoe ik mezelf moest blijven, want hij speelde het niet eerlijk. Hij speelde om te winnen en dat wilde hij tegen iedere prijs."

De vrouw woonde samen met de Apple-topman en zijn eerste werknemer Daniel Kottke. 'Steve vertelde mij dat hij liever niet alleen met mij wilde wonen, want dat vond hij niet efficiënt.'

Maar dat zou niet de enige reden zijn geweest. Steve zou Daniel ook hebben gevraagd omdat hij dacht dat het beter zou zijn voor hun relatie. 'We gingen op en neer met onze relatie. We waren stapelgek op elkaar, maar aan de andere kant ook erg verveeld. Ik heb eens voorgesteld om uit elkaar te gaan, maar dat idee kon Steve niet verdragen.' Toch deelden de twee samen geen kamer. 'Hij zei dat hij wilde kiezen wanneer we bij elkaar waren.'

Hoewel ze dat liever niet wilde, werkte Chrisann ook voor Apple. 'Het werk was niet bijzonder, maar dankzij mijn collega's bleef het wel leuk.' Ze vertelt dat Jobs collega's wel eens voor gek zette waar de anderen bij waren. 'Het maakte mij niet uit bij wie hij dit deed. Ik vond het niet leuk.'

Toen hij na een paar jaar succesvol werd, ging hij zich volgens Brennan anders gedragen. Zo wilde hij bijvoorbeeld niet meer de afwas doen, omdat hij zich bezig moest houden met belangrijkere dingen.

Ook zou hij haar ineens dingen hebben gezegd die hij niet leuk vond aan haar."Ik begrijp nu dat hij macht probeerde te krijgen door anderen een negatief zelfbeeld aan te praten. Het was gemeen en ik voelde me afgewezen." Brennan beschrijft dat Steve nogal eens onaardig tegen haar deed. Volgens haar deed hij dat ook uit jaloezie.

De ex vertelt ook nog een ander opvallend detail: Steve had volgens haar sterk het idee dat hij in een vorig leven een piloot was die in WOII had meegevochten. Dat vertelde hij haar vaak.

"Vijftien jaar later belde hij me om te bedanken voor onze mooie nachten. Hij was toen al getrouwd." Chrisann zegt dat ze totaal overdonderd was door dit telefoontje. Waar dit ineens vandaan kwam, weet ze niet precies. De twee hebben samen een dochtertje.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fors meer klachten over fouten bij postbedeling

Fors meer klachten over fouten bij postbedeling


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/1/3/20131015112530/media_xll_6199833.jpg


De ombudsdienst voor de postsector heeft vorig jaar 16.742 nieuwe klachtendossiers verwerkt. Dat zijn er 13,6 procent meer dan in 2011. Dat blijkt uit het jaarverslag van de ombudsdienst voor de postsector.

De ombudsdienst voor de postsector is bevoegd voor alle klachten over post- of pakjesbedeling, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen (net geen 98 procent) gaat het om klachten over bpost. In 2012 ontving de ombudsdienst 16.742 nieuwe klachten. Het saldo van 2011 bedroeg 2.512 klachten, wat het totaal voor 2012 op 19.254 te behandelen klachten bracht. Daarvan waren er 14.128 Nederlandstalige klachten, 5.081 Franstalige en 45 Duitstalige. Een recordaantal klachten werd verwerkt: 18.420 (96 procent).

De stijging is onder meer toe te schrijven aan de forse toename van het aantal klachten over vergissingen en fouten bij de uitreiking van zendingen (4.223 klachten of 42,5 procent). Verder zijn er klachten over verdwijningen (26,1 procent) en vertragingen (11,8 procent). Voorts zijn er klachten over de organisatie (10,4 procent). "Mensen of bedrijven klagen omdat ze aan het einde van de postronde wonen en pas na de middag hun post in de bus krijgen", legt ombudsvrouw Truus Lostrie uit.

Het aantal klachten over pakjes en pakketten kent een grote stijging. "Dat heeft vooral te maken met de perikelen bij bpost met de inklaring van zendingen van buiten Europa. Toen bpost de inklaringsactiviteiten van DSV Air & Sea overnam, liep de inklaring aanvankelijk niet zo vlot en waren er veel kinderziekten. Dat zorgde voor grote vertragingen, fouten en verliezen. Pas na lange tijd konden de achterstanden worden weggewerkt", luidt het.

Er is ook een algemene toename van het aantal klachten over de klantvriendelijkheid en deze categorie klachten is, na die over verzendingen, de belangrijkste. "De toename heeft ook hier veel te maken met de inklaring van bpost-zendingen van buiten Europa. Er zijn ondertussen inspanningen geleverd om de achterstand, de klachtenbehandeling en informatie aan de klanten te verbeteren. Een betere (elektronische) opvolging en een efficiëntere samenwerking kunnen heel wat leed, en dus klachten, besparen", zegt Lostrie.

De diverse post- en pakjesbedrijven bieden een waaier aan producten en diensten aan, waaruit de klant een keuze kan maken op basis van de geboden service. Daarnaast zijn er ook verplichtingen in verband met de interne klachtenbehandeling en de samenwerking met de ombudsdienst. Bij de naleving van deze verplichtingen ziet de ombudsdienst enkele pijnpunten. "Wat betreft de verplichtingen rond de interne klachtenbehandeling zien we dat de rechten van de bestemmeling niet overal erkend worden en dat er nog heel wat klachten zijn over de gebruiksvriendelijkheid en organisatie van de klachtenbehandeling", aldus Lostrie.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wachtlijsten tot 2015 om te leren zwemmen

Wachtlijsten tot 2015 om te leren zwemmen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/3/11/20131015051011/media_xll_6199121.jpg


Bijna overal in Vlaanderen hebben zwemclubs ellenlange wachtlijsten, soms zelfs tot in 2015. Belangrijkste oorzaak is dat scholen steeds minder zwemuren boeken, was gisteren te horen in het VTM NIEUWS. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet wijst er op dat alle leerlingen een jaar gratis kunnen gaan zwemmen, inclusief vervoer. Dat is nodig om de eindtermen te halen. Smet reageert daarmee op het nieuws over de wachtlijsten bij zwemclubs omdat het schoolzwemmen zou worden afgebouwd.

"Wij hebben 2.100 kinderen staan op de wachtlijsten van onze zwembaden", zegt Michael Schouwaerts van Sportoase. Dat zijn er 300 meer dan het aantal kinderen dat momenteel effectief les volgt in één van de ze­ven zwembaden van Sportoa­se. "Sommige ouders schrijven weliswaar hun kinderen op verschillende lijsten in en 40 procent haakt in die lange wachtperiode af. Maar het pro­bleem blijft groeien."

De grote vraag naar zwemles­sen voor kinderen - van water­gewenning bij kleuters tot les­sen voor twaalfjarigen - is een gevolg van het verschrompelen van het schoolzwemmen. Door de in­voering van de maximumfac­tuur kunnen de scholen slechts een beperkt deel van de kosten van buitenschoolse activiteiten doorrekenen aan de ouders. Omdat het busvervoer naar en van het zwembad soms de helft van het beschikbare budget opslokt, kiezen scholen er vaker voor om maar enkele uurtjes per maand meer te gaan zwemmen, of gewoon niet meer.

Volgens Schouwaerts merken de zwemleraren een achteruitgang van de technische bagage bij de kinderen. "Vandaar de gro­te vraag naar zwemlessen. Ou­ders hebben immers de be­hoefte aan een gevoel van vei­ligheid op vakantie."

Smet wijst erop dat de invoering van de maximumfactuur in 2008 gepaard ging met een aanzienlijke verhoging van de werkingsmiddelen voor de scholen. In 2012 werd de maximumfactuur blijvend geïndexeerd, zodat het plafond elk jaar wat omhoog gaat. Voor de lagere school is ze verhoogd van 60 euro in 2008 naar 70 euro nu.

Een wekelijks zwemuurtje voor alle leerlingen van de lagere school is niet nodig om de eindtermen te halen. Wel is voorzien dat alle leerlingen een jaar gratis kunnen gaan zwemmen, inclusief vervoer, om de eindtermen te kunnen halen, stelt de minister. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vader begeleidt dochter in ziekenhuisbed naar het altaar

Vader begeleidt dochter in ziekenhuisbed naar het altaar


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/2/10/20131014141447/media_xll_6198100.jpg


Een terminaal zieke man in Ohio kwam met de ambulance toe op het huwelijk van zijn dochter en begeleidde haar in zijn ziekenbed naar het altaar.

De andere gasten pinkten een traantje weg en applaudisseerden toen Scott Nagy ondanks heel wat organisatie toch aanwezig was op het huwelijk van zijn dochter afgelopen zaterdag in de kerk van Strongsville, Ohio. Een team van vrijwilligers hielp Scott de 24-jarige bruid naar het altaar, waar haar bruidegom Angelo Salvatore en eerwaarde Chuck Knerem op hen wachtten, te wandelen.

Vorig jaar stelden artsen bij Nagy kanker aan de urinebuis vast, sindsdien heeft hij chemotherapie ondergaan. Sinds augustus verblijft hij in het ziekenhuis. Artsen waren niet zeker of hij naar het huwelijk kon gaan, dat was aanvankelijk voor volgend jaar gepland. Verpleegster Jacky Uljanic bracht alles in orde voor het huwelijk. Ze hielp met dagelijkse therapie de 56-jarige zieke aan te sterken en regelde de logistiek op voorhand. De trip met de ambulance was een donatie, de arts en ander medisch personeel vergezelden Nagy op vrijwillige basis tijdens de rit.

Sarah verklaarde met tranen in de ogen: "Al van kleins af wilde ik dat mijn vader mij naar het altaar zou begeleiden op mijn huwelijksdag." In de hal van de kerk begon ze te huilen toen ze haar vader zag, ze drukt hem op het hart dat ze van hem hield. "Ik heb mijn dochter in maart beloofd haar naar het altaar te begeleiden. Ze is mijn prinses." Tijdens de dienst zei Scott nog trots: "We hebben het gedaan". Voor ze in het gangpad kwamen, waarschuwde hij zijn dochter nog snel haar make-up niet uit te vegen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterke stijging HIV-besmettingen bij mannen

Sterke stijging HIV-besmettingen bij mannen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/1/0/20131015094754/media_xll_6199425.jpg


Het aantal besmettingen met HIV (human immodeficiency virus) bij mannen die seks hebben met mannen is de laatste jaren fel toegenomen: van 23,5 procent in 2002 tot 46 procent bij de in 2011 gediagnosticeerde gevallen. Dat blijkt bij de voorstelling van het nationaal HIV-plan van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).

In België leven minstens 20.000 personen met HIV. Elk jaar worden tussen de 1.000 en 1.200 nieuwe gevallen vastgesteld. België is een van de Europese landen waar het aantal gediagnosticeerde gevallen het hoogst is, met 10,7 gevallen per 100.000 inwoners in België tegenover gemiddeld 5,7 gevallen in Euopa in 2011.

Het aandeel van de manen is toegenomen van 51 tot 60 procent in de periode 1994-2005 tot 66 procent in 2010-2011. Het aandeel van personen met de Belgische nationaliteit is gestegen van 29,3 procent tot 42,7 procent in de periode 2002-2011.

Inzake overdrachtswijze wordt vastgesteld dat het aantal besmettingen bij mannen die seks hebben met mannen ('MSM') toenam van 23 tot 46 procent in de periode 2002-2011. Heteroseksuele contacten waren qua overdrachtswijze goed voor 49,6 procent van de gevallen in 2011.

Bij de mensen met HIV van Belgische nationaliteit die in 2011 werden gediagnosticeerd zijn er 8,9 keer meer mannen dan vrouwen. Besmetting door intraverneus druggebruik is in 2010 proportioneel afgenomen. (br.hln)» Reageer (0)
14-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie rond griezelige clown eindelijk opgelost

Mysterie rond griezelige clown eindelijk opgelost

http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/5/13/20131014143203/media_xll_6198103.jpg


Het grote mysterie rond de griezelige clown die 's nachts in de straten van het Engelse Northampton de bewoners de stuipen op het lijf joeg, lijkt opgelost. De clown is een 22-jarige student die "gewoon een grapje wilde uithalen", zo liet hij weten aan Sunday People.

Niet iedereen zag de lol in van zijn actie: de jongeman kreeg meer dan duizend doodsbedreigingen via Facebook. "Die Northampton Clown is doodseng" en "Ik kan niet slapen wetende dat die clown een straat verderop staat". Zo klonken de vele reacties die de grappenmaker in september losmaakte.

De clown heeft veel weg van het horrorpersonage Pennywise uit de griezelfilm IT. Hij riep destijds zelf een facebookpagina in het leven. In vier dagen tijd had de griezelige clown een groot aantal fans gekregen. De teller staat inmiddels op zo'n 184.000 'likes.'

Hij legde op Facebook uit dat hij "geen mes op zak heeft of mensen wil bang maken". "Ik wil alleen gezien worden", luidde het toen. Hij werd duidelijk niet door iedereen geloofd, want de clown kreeg meer dan duizend doodsbedreigingen op de pagina.

Die dreigementen was hij na een maand zat. En dus heeft de clown zichzelf ontmaskerd. Het gaat om de 22-jarige student film Alex Powell. "Ik wilde het gewoon zo mysterieus mogelijk houden. Ik wilde discreet zijn zodat de mensen mijn ware identiteit nooit zouden achterhalen", aldus Powell in de krant Sunday People. "Het was gewoon als grap bedoeld. Veel mensen leken ervan te genieten, maar door al die bedreigingen kon ik er niet mee blijven doorgaan."(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meeste ouders vinden tik aan kind als straf niet verkeerd

Meeste ouders vinden 'tik' aan kind als straf niet verkeerd


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/2/0/20131014044814/media_xll_6197250.jpg


Terwijl amper 20 procent van de Vlaamse ouders vindt dat het niet kan om kinderen een 'pedagogische tik' te geven, vindt 60 procent dat het wel mag. Dat blijkt uit een enquête die Het Nieuwsblad liet uitvoeren door onderzoeksbureau iVox bij 1.050 Vlaamse gezinnen.

De populairste straf blijkt echter niet de tik, maar veeleer een verbod op internet, computer of games. Voor 37 procent van de ouders is dat de meest gehanteerde straf.

Ouders tussen 25 en 39 jaar blijken ook strenger voor hun eigen kinderen dan hun ouders indertijd voor hen waren. In de jongste categorie verkiest 38 procent een strenge opvoeding, tussen 40 en 44 jaar is dat nog 22 procent en bij 45-plussers maar 15 procent. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peperduur bronzen beeld van Henry Moore geroofd uit park

Peperduur bronzen beeld van Henry Moore geroofd uit park

http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/5/7/20131013201023/media_xll_6196777.jpg
'King and Queen', een ander beeld van Moore.


In Schotland hebben dieven een bronzen beeldhouwwerk van Henry Moore geroofd uit een park. Volgens de politie heeft het kunstwerk een grote waarde, maar een bedrag werd niet genoemd. In 2012 bracht een bronzen beeld van Henry Moore bij een veiling in New York nog 5 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 3,7 miljoen euro) op.

Het abstracte beeldhouwwerk 'Standing Figure' maakte deel uit van een groep van vier beelden van de gerenommeerde Britse kunstenaar die stonden opgesteld in het Glenkiln park, in het zuidwesten van Schotland. In hetzelfde park staan ook kunstwerken van Auguste Rodin en Jacob Epstein. 'Standing Figure' kwam tot stand in 1950.

De diefstal werd donderdag of vrijdag gepleegd, aldus de politie, die een oproep lanceert aan alle burgers die iets verdachts zouden hebben opgemerkt om zich te melden.

Beelden van Moore (1898-1986), een van de bekendste Britse kunstenaars van de 20ste eeuw, worden wel vaker ontvreemd. Vorig jaar werden twee mannen nog veroordeeld tot een jaar cel voor de diefstal van een beeldhouwwerk in de Stichting Henry Moore in Much Hadham, in het zuidoosten van Engeland. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikke man krijgt twee zetels in vliegtuig: op rij 17 en 19

Dikke man krijgt twee zetels in vliegtuig: op rij 17 en 19


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/4/1/20131014075749/media_xll_6197371.jpg


De reis van de Australiër Les Price naar Ierland is niet rimpelloos verlopen. Omwille van zijn gewicht - de man weegt 235 kilo - was hij verplicht om twee zetels in het vliegtuig te kopen. Dat zijn nu eenmaal de regels die de niet nader genoemde luchtvaartmaatschappij hanteert voor mensen die zwaarder zijn dan 125 kilogram. En dat liep goed fout.

Op de heenreis bleek dat de 43-jarige Price een zitje aan het raam en eentje aan de gang kreeg toegewezen op een rij met drie zetels. Dat probleem kon vrij eenvoudig opgelost worden dankzij we welwillende passagier die de middenste stoel graag afstond aan meneer Price.

De terugreis verliep echter minder vlot voor de werkloze weduwnaar. Daar bleken de twee stoelen van Les Price zich op rij 17 en rij 19 te bevinden. Er was nogal wat improvisatie nodig vooraleer de man zich kon neervleien en het vliegtuig kon opstijgen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yanick Dehandschutter van wijnrestaurant Sir Kwinten Beste Sommelier van België

Yanick Dehandschutter van wijnrestaurant Sir Kwinten 'Beste Sommelier van België'


http://static3.hln.be/static/photo/2013/2/10/11/20131013232507/media_xll_6197156.jpg


Sommelier Yanick Dehandschutter van wijnrestaurant Sir Kwinten uit Lennik heeft de verkiezing van de Beste Sommelier van België gewonnen. Hij mag ons land nu vertegenwoordigen op de preselecties van internationale wedstrijden.

Het concours werd georganiseerd door de Belgische Sommeliersgilde. Yanick Dehandschutter haalde het van Antoine Lebel van La Villa Lorraine in Brussel en Jan Rots van Brasserie Latem in Sint-Martens-Latem.

Tijdens de eindronde in het Radisson Blu Hotel in Brussel moesten de drie finalisten voor een jury van vijftien nationale en internationale wijnkenners een reeks praktische en mondelinge proeven afleggen. Er moesten bijvoorbeeld twee wijnen gedegusteerd worden en vijf alcoholische dranken herkend worden. De finalisten moesten ook tonen dat ze harmonie kunnen brengen tussen wijn en gerecht.

Yanick Dehandschutter mag nu in naam van België deelnemen aan de verkiezingen van Beste Sommelier van Europa en van de wereld. In 2011 werd hij al eens beste Belgische sommelier. Toen ging het om een wedstrijd van de Gastronomische Club Prosper Montagné. (br.hln)» Reageer (0)
13-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodebietensap goed voor bloeddruk en sportprestaties

Rodebietensap goed voor bloeddruk en sportprestaties


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/7/0/20131009183553/media_xll_6188670.jpg


Mensen met een verhoogde bloeddruk die dagelijks een glas rodebietensap drinken, zien hun bloeddruk met iets meer dan een punt dalen. Rodebietensap lijkt daardoor een eenvoudige en erg goedkope manier om een verhoogde bloeddruk blijvend naar omlaag te halen. Het drankje heeft geen invloed op de bloeddruk van mensen met normale waarden, schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk in zijn jongste nummer.

Bodytalk baseert zich op een onderzoek bij een beperkte groep patiënten dat kennelijk voldoende was om de American Heart Association te overtuigen van het nut van rodebietensap. Een bierglas rodebietensap bleek voldoende om zowel de systole als diastole bloeddruk (boven- en onderdruk) te doen dalen. De daling was het grootst tussen 3 en 6 uur na de inname en was na 24 uur nog steeds merkbaar.

Uit ander onderzoek blijkt dat rodebietensap ook de sportprestaties verbetert. Door het drinken van een halve liter van dit sap bleken sporters aanzienlijk minder zuurstof te verbruiken en een inspanning 16 procent langer vol te houden. "De knol lijkt zijn belofte waar te maken want ook alle andere studies die nadien werden uitgevoerd, registreren een verbetering van de sportprestaties", aldus Bodytalk. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog steeds 880.000 mensen leven als slaven in Europa

"Nog steeds 880.000 mensen leven als slaven in Europa"


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/12/3/20131013094714/media_xll_6196053.jpg


In de Europese Unie leven ongeveer 880.000 mensen als slaven. Meer dan een kwart van hen wordt seksueel uitgebuit. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Parlement waarover het Duitse weekblad Der Spiegel vandaag berichtte.

De georganiseerde misdaad verdient met de mensenhandel jaarlijks ongeveer 25 miljard euro. Het rapport is gemaakt door de CRIM-commissie van het Europees Parlement. Die doet onderzoek naar georganiseerde misdaad, witwaspraktijken en corruptie in Europa.

Een ernstige bedreiging vormt volgens de onderzoekers de corruptie binnen de EU. Alleen al in de publieke sector zijn miljoenen gevallen geregistreerd, aldus Der Spiegel. De totale schade zou 120 miljard euro per jaar zijn.

In Europa zijn in totaal 3.600 internationale criminele organisaties actief volgens het rapport. Behalve de mensenhandel brengen ook de handel in organen en wilde dieren miljarden in het laatje. De totale schade door cybercriminaliteit bedraagt zelfs 290 miljard euro. (br.hln)


» Reageer (0)
12-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sharif Dean - Do you love me

Sharif Dean - Do you love me

Klik op de foto om hem te beluisteren

Sharif Dean (Sharafeddinne Kharroubi) (Casablanca, 14 augustus 1947) is een Algerijns-Frans muzikant; hij werd geboren uit een Franse moeder en Algerijnse vader. Als kind verhuisde hij naar Parijs, waar hij in aanraking kwam met de moderne muziek. Hij won daar in 1964 de prestigieuze talentenjacht van Radio Monte Carlo.

Door deze winst kreeg hij heel wat opdrachten in een aantal Duitse nachtclubs. Tussendoor studeerde hij in Brussel, waar hij in 1971 een universitaire graad behaalde in filosofie en letterkunde. Daarna richtte hij zich volledig op zijn zangcarrière.

Met de Belgische producer Jean Huygmans nam hij in 1972 zijn eerste single op, Mary-Ann, dat geen hit werd. In 1973 lukte het wel. Sharif schreef Do You Love Me?. Hij kreeg vocale hulp van Eveline D'Haese, een Belgische zangeres die wel vaker studiowerk deed, onder andere voor Luc Hensill. Daarna volgde nog No more troubles, een veel minder succes en alleen in België.

Do You Love Me? is de eerste Belgische plaat die de nummer 1 positie behaalt in een Nederlands jaaroverzicht.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bibliotheekweek plaatst huiselijkheid centraal

Bibliotheekweek plaatst huiselijkheid centraal


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/16/14/20131012081753/media_xll_6194714.jpg


Vlaamse bibliotheken nodigen hun bezoekers van 12 tot 20 oktober uit om hun bib te ontdekken tijdens de 29ste Bibliotheekweek. De campagne dit jaar, met als slogan 'Kom binnen en zet u', focust op de huiselijkheid en het gastvrije karakter van de bib.

"Bibliotheken vandaag hebben meer dan enkel een informatie- en een educatiefunctie. Het zijn plekken van ontmoeting en van uitwisseling. Voor heel wat bezoekers hebben ze ook een verblijfsfunctie. De bezoekers zijn thuis in de bib. De huiskamer is de metafoor voor de bib: een gezellige, geborgen en zorgzame plek", klinkt het. De nieuwe baseline voor de Vlaamse bibliotheken wordt vanaf deze Bibliotheekweek dan ook 'Thuis in de bib'.

De Bibliotheekweek zet al 29 jaar de bibliotheek in de schijnwerpers en legt expliciet de focus op het publiek. LOCUS, het Vlaamse steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid, coördineert de campagne die in vrijwel alle openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel loopt. De bibliotheken zorgen voor een lokale vertaling met eigen accenten, waardoor er zowat 330 unieke Bibliotheekweekprogramma's zijn.

Bibliothecarissen en bibliotheekmedewerkers werkten heel diverse programma's uit. In veel bibliotheken vindt traditioneel een verwendag plaats. Het is een van de momenten waarop bezoekers uitgenodigd worden om te gaan zitten terwijl ze in de watten worden gelegd. Daarnaast vinden tijdens de Bibliotheekweek een paar duizend zeer diverse activiteiten plaats, van bibdatings over ontbijtbuffetten tot consultaties van de boekendokter. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slachtoffer aanslagen Boston loopt al na half jaar marathon

Slachtoffer aanslagen Boston loopt al na half jaar marathon


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/14/3/20131012131422/media_xll_6195018.jpg


Een vrouw wier beenspieren aan flarden werden gereten bij de aanslagen op de marathon van Boston afgelopen april heeft haar uitzonderlijke vastberadenheid bewezen. Dit weekend zal Lee Ann Yanni namelijk haar eerste marathon een half jaar na het verwoestende drama lopen.

De 31-jarige Lee Ann Yanni stond op tien meter van de eindmeet met haar man Nick toen de eerste van de twee bommen op 15 april ontplofte in Boston. De aanslag eiste 3 dodelijke slachtoffers en meer dan 270 gewonden. Het kuitbeen en de beenspieren van Lee Ann raakten ernstig beschadigd. Zes maanden en drie operaties later zal ze morgen deelnemen aan de marathon van Chicago. De loopster heeft een huidtransplantatie ondergaan en wordt nu constant aan het drama herinnerd door het grote donkere litteken op haar linkerkuit.

Door haar blessures moest ze opnieuw leren wandelen. Nu is Yanni toe aan haar eerste marathon, voor de bomaanslag in april had ze al verschillende halve marathons gelopen. Ze wil de 42 km in ongeveer zes uur afleggen. De vrouw herinnert zich de aanslag nog levendig: "De knal was ontzettend luid. Het klonk als vuurwerk, ik had het gevoel dat iets mijn been geraakt had. Toen ik naar beneden keek, zag ik het bot eruit steken. Ik ben zelf fysiotherapeut dus ik dacht meteen dat het niet goed was", vertelt Lee Ann Yanni emotioneel. Haar man voegt eraan toe: "Vervolgens klonk het alsof er een kanon afging. Op dat moment was mijn hoofd helemaal leeg. Ik keek achterom, zag een rookpluim en besefte dat er iets aan de gang was. Lee Ann ging een winkel binnen om haar wonde af te binden met een T-shirt en ik hielp andere slachtoffers."

Leen Ann Yanni sluit nog vol strijdlust af: "Er zijn dagen dat ik naar mijn been kijk en helemaal instort, er zijn ook dagen dat ik denk dat het wel meevalt. Ik moest opnieuw leren te wandelen en fysiotherapie ondergaan, maar het genezingsproces is nog steeds bezig. Het kan me niet schelen of ik al wandelend, kruipend of zelfs op iemands rug de eindmeet haal, maar ik laat die terroristen me mijn eerste marathon niet afnemen." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws voor reizigers: Grand Canyon en Lady Liberty opnieuw open

Goed nieuws voor reizigers: Grand Canyon en Lady Liberty opnieuw open

http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/2/12/20131012024651/media_xll_6194547.jpg


Republikeinen en Democraten mogen dan nog geen uitweg uit de impasse gevonden hebben, de staten vinden het stilaan welletjes geweest. Zeker omdat ze te lijden hebben onder het wegblijven van toeristen nu de nationale parken gesloten zijn. Maar er is goed nieuws: het Vrijheidsbeeld en de Grand Canyon kunnen terug bezocht worden.

De staten New York en Arizona hebben aangekondigd dat ze geld uit de staatskas halen om het iconische Vrijheidsbeeld in New York City en de machtige rotsformatie van de Grand Canyon opnieuw toegankelijk te maken voor het publiek. Die trekpleisters moesten - samen met duizenden andere - begin deze maand sluiten omdat de federale overheid geen akkoord kon sluiten over de begroting.

De staat New York heeft overeenstemming gevonden met het Ministerie van Binnenlandse Zaken om 369.000 dollar te betalen. Dat geld zal gebruikt worden door de National Park Service om het Vrijheidsbeeld opnieuw open te stellen voor bezoekers. "De shutdown blijft duren, maar wij kunnen het niet maken om elke dag duizenden toeristen te moeten teleurstellen", aldus Andrew Cuomo, gouverneur van New York.

Ook het Grand Canyon National Park zal vandaag terug openen. Daarvoor betaalt de staat Arizona zo'n 650.000 dollar. Dat geld komt niet alleen uit de staatskas, maar ook van andere bronnen zoals het resortparadijs Tusuyan. Voorts heeft ook Colorado aangekondigd om het Rocky Mountains National Park opnieuw te openen door staatsgeld aan te spreken.

Utah was gisteren de eerste staat om een aantal nationale parken opnieuw te openen. Het spreekt de staatskas aan om opnieuw bezoekers toe te laten in Bryce Canyon, Canyonlands, Capitol Reef, en Zion National Park. Dat zou de staat zo'n 1,6 miljoen dollar kosten voor de volgende tien dagen, maar volgens de gouverneur wordt dat geld makkelijk terugverdiend. Naar schatting brengen de nationale parken de staat Utah in oktober alleen namelijk 100 miljoen dollar op.  (br.hln)» Reageer (0)
11-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WE GAAN NAAR BRAZILIË

WE GAAN NAAR BRAZILIË

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/16/11/20131011193522/media_xll_6193541.jpg


Proficiat Rode Duivels» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldreumadag brengt ziekte weer onder de aandacht

Wereldreumadag brengt ziekte weer onder de aandacht


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/8/11/20131011171204/media_xll_6193091.jpg


Morgen wordt overal ter wereld aandacht besteed aan reuma. Op de Wereldreumadag wordt onder andere een stand van zaken opgemaakt over de vorderingen en de toekomstperspectieven van de wijdverbreide aandoening reumatoïde artritis (RA).

De Werelddag bestaat sinds 1996 en is bedoeld om de bewustmaking rond de ziekte te bevorderen en ervoor te zorgen dat de patiënten en hun zorgverstrekkers op de hoogte zijn van de beschikbare steunmaatregelen op het vlak van behandeling en symptoombestrijding.

RA is een reumatische ontstekingsziekte die chronisch, systemisch, progressief of in fases verloopt. De ontsteking is symmetrisch en tast de gewrichten aan, vooral ter hoogte van de handen en de voeten.

In België kampen 85.000 tot 100.000 personen met reumatoïde artritis. "Heel wat onder hen behoren tot de actieve bevolking en in tegenstelling tot wat men vaak denkt, is het geen aandoening die enkel senioren treft", zegt Pharma.be, de koepel van farmaceutische bedrijven in ons land. Zij beschouwen deze dag als een belangrijk ankerpunt in de nooit aflatende strijd tegen reuma.

"Er wordt zeer intensief onderzoek gedaan naar de ziekte. Daarbij worden verschillende pistes bestudeerd, niet alleen met grote biologische moleculen -die meestal intraveneus of sub-cutaan moeten worden toegediend- maar ook met kleine moleculen die oraal kunnen worden ingenomen".

Ook de patiënt heeft inspraak in deze verschillende behandelingsmogelijkheden. "Dit is een positieve factor voor de betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsbesef wat betreft de follow-up en de behandeling van de aandoening. We zijn ervan overtuigd dat hieruit een beter gebruik van de beschikbare middelen kan voortvloeien", luidt het bij Pharma.be.

Voor toekomstige doorbraken is dan ook een nauwere samenwerking vereist tussen artsen, patiënten, patiëntenverenigingen en farmaceutische ondernemingen, klinkt het nog. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldmeisjesdag: de strijd van Malala is nog niet voorbij

Wereldmeisjesdag: de strijd van Malala is nog niet voorbij


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/1/14/20131011172411/media_xll_6193169.jpg


Vandaag viert Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, voor de tweede keer Wereldmeisjesdag. Een brandend actuele onderwerp nadat de Pakistaanse jonge activiste Malala gisteren de Sakharovprijs voor de Vrijheid van Denken 2013 in ontvangst mocht nemen. Ondanks haar baanbrekende initiatieven, is er toch nog heel wat werk aan de winkel.

De toekenning van de Sakharovprijs aan Malala Yousafzai is al een mooie erkenning voor het wereldwijde probleem waardoor meisjes nog vaak in de armoede terechtkomen. Unicef meldt vandaag dat er toch nog heel wat werk aan de winkel is. Het recht op onderwijs voor vrouwen wordt nog steeds te vaak onderkend. 33 miljoen meisjes wereldwijd gaan vandaag nog altijd niet naar school. Malala's voorbeeld en deze wereldmeisjesdag wakkerschudden om de verantwoordelijkheid op te nemen en de strijden voor een wereldwijd recht op onderwijs voor meisjes. Dat is de beste investering in de toekomst, voor ontwikkelingslanden" De 16-jarige Pakistaanse Malala vocht voor de vrouwenrechten in haar geboortestreek, de Swat-vallei. Ze ging de strijd met de de Taliban aan nadat ze haar en haar vrouwelijke leeftijdsgenoten hadden verboden naar school te gaan.

Een ander probleem is dat in armere milieus veel meisjes wel aan een schoolloopbaan beginnen, maar vaak stoppen voor ze hun opleiding hebben afgerond. Toch kan hen naar school sturen het welzijn van een land verhogen. Zo blijkt middelbaar onderwijs een belangrijke boost te zijn voor hun sociale ontwikkeling en kun je zo een hele samenleving beter maken. Zo pak je dus tegelijkertijd armoede, ongelijkheid en discriminatie op basis van geslacht aan. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niemand kan zich nog verbergen op Facebook

Niemand kan zich nog verbergen op Facebook

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/6/13/20131011171752/media_xll_6193123.jpg


Facebook heeft besloten een functie te verwijderen die gebruikers toeliet zichzelf 'onvindbaar' te maken op het sociale netwerk. Dat heeft de chief privacy officer van de sociaalnetwerksite uitgelegd in een blogpost. Volgens Facebook gebruikte maar een minderheid van de gebruikers de functie.

Tot voor kort konden gebruikers van de site in de privacyinstellingen een optie aanvinken dat ze niet wilden gevonden worden door andere gebruikers. Als mensen zochten naar hun naam leverde dat geen link naar hun profiel.

De functie was door Facebook eerder al weggehaald bij gebruikers die ze niet hadden aangevinkt in hun instellingen. Nu schrapt Facebook de functie voor iedereen.

In een blogpost legt de chief privacy officer van Facebook, Michael Richter, uit dat slechts een klein percentage gebruikers deze instelling nog had aangevinkt staan. Volgens Richter waren er trouwens altijd al manieren om op iemands tijdlijn te komen, ook voor wie de privacyoptie had aangevinkt. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 op 5 Belgen maken zich zorgen over slechtziendheid

4 op 5 Belgen maken zich zorgen over slechtziendheid


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/6/0/20131010154018/media_xll_6190845.jpg


Twee Belgen op drie beschouwen blindheid als een sterk belemmerende handicap voor het dagelijkse leven. Dat blijkt uit een enquête over visuele beperkingen, uitgevoerd door Dedicated Research in opdracht van de Franstalige vzw ONA (Oeuvre Nationale des Aveugles). Vier op de vijf Belgen zegt zich ook zorgen te maken over slechtziendheid, aldus de enquête die vandaag, op de Werelddag van het Zicht, werd voorgesteld.

Uit de resultaten blijkt verder dat een derde van de ondervraagden blindheid en slechtziendheid door elkaar haalt. Het betreft de eerste landelijke enquête over visuele beperkingen. Ze werd via internet afgenomen bij 602 volwassenen.

Meer dan de helft is van mening dat slechtziendheid de zelfstandigheid in het dagelijks leven belemmert. Twee op drie vinden visueel gehandicapten ook niet voldoende geïntegreerd in onze samenleving en denken zelf een beroep te doen op een vereniging voor visueel gehandicapten mochten ze blind of slechtziend worden.

"Meer en meer Belgen lijden aan een visuele beperking", zegt Jean-Marie Dumont, algemeen directeur van ONA. "Dat is simpelweg het gevolg van de vergrijzing", legt hij uit. De hoge mate van ongerustheid over slechtziendheid verklaart Dumont door te verwijzen naar "het vele contact dat we hebben met mensen in onze omgeving, zoals grootouders, die slechtziend zijn".

Dat één op drie slechtziendheid verwart met blindheid noemt Dumont "verontrustend" en bewijst volgens hem het belang van sensibilisering en voorlichting rond het thema.

Deze week, van 5 tot 12 oktober, staat in Vlaanderen in het teken van slechtziendheid in het verkeer en is tot 'Week van het Zien' gedoopt. Mensen kunnen deze week ook gratis een oogtest laten uitvoeren bij een opticien. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ex-leerlinge doneert school 100 miljoen dollar

Ex-leerlinge doneert school 100 miljoen dollar


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/1/10/20131010192016/media_xll_6191350.jpg


Een particuliere middelbare school in het Amerikaanse Pennsylvania heeft een donatie van 100 miljoen dollar gekregen van een oud-leerlinge. Die gaf de genereuze blijk van dank omdat de school volgens haar "toegewijd is om het beste uit elke scholier te halen", zo liet ze vandaag weten.

Deborah Simon haalde in 1974 haar middelbareschooldiploma en werkt nu voor het familiebedrijf Simon Property Group Inc., een vastgoedfirma met honderden panden en grote winkelcentra in bezit.

De gift is een van de grootste donaties aan een Amerikaanse privéschool ooit. Het geld wordt zowel in de school zelf gestoken als in financiële steun voor de leerlingen. Een jaar les aan Mercersbury Academy kost namelijk 50.000 dollar (bijna 37.000 euro) en circa de helft van de scholieren kan dat alleen ophoesten dankzij een studiebeurs. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schadeverzekering duurder door btw op advocatuur

Schadeverzekering duurder door btw op advocatuur

http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/6/1/20131011080840/media_xll_6192001.jpg


De kans is groot dat schadeverzekeringen binnenkort duurder worden. Verschillende verzekeraars zijn van plan de rechtsbijstandpremie op te trekken nu er vanaf volgend jaar 21 procent btw geheven wordt op de erelonen van advocaten. Dat schrijven L'Echo en De Tijd. Rechtsbijstand is geen verplichte verzekering maar kan bijvoorbeeld als optie bij de autoverzekering genomen worden.

De federale regering besliste bij de begrotingsgesprekken voor het zomerreces om de btw op erelonen van advocaten in te voeren. Het was een van de maatregelen die toen reeds genomen werden zodat de begroting van 2014 op koers zou blijven. De maatregel gaat op 1 januari in.

Bij de verzekeringsfederatie Assuralia klinkt het dat elke verzekeraar zelf een beslissing treft over al dan niet een verhoging van de premies. Een duurdere btw voor advocaten betekent voor de verzekeraar meer kosten wanneer de cliënt de rechtsbijstand nodig heeft.

"Om de extra kosten voor advocaten te neutraliseren, dringt zich een verhoging van de rechtsbijstandpremie op", klinkt het bij DAS, de Belgische marktleider in dat segment. Voor particulieren loopt de prijsverhoging op tot gemiddeld 15 procent, voor bedrijven gaat het om een stijging met gemiddeld 6 procent. Ook andere verzekeraars plannen een verhoging. (br.hln)» Reageer (0)
10-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marianne Faithfull - Ballad of Lucy Jordan

Marianne Faithfull - Ballad of Lucy Jordan

Klik op de foto om haar te beluisteren


Marianne Faithfull (Hampstead (Londen), 29 december 1946) is een Britse zangeres, die ontdekt is door de Rolling Stones.

Ze begon haar carrière in 1964 met het nummer As Tears Go By (geschreven door Mick Jagger en Keith Richards). In Nederland scoorde ze in die tijd (1965) met Summer Nights. Al snel had ze een relatie met Mick Jagger. Nadat deze relatie uitging, stopte Marianne Faithfull tijdelijk met de muziek om van haar drugsverslaving af te komen.

In 1979 kwam ze terug met Broken English, met daarop haar tweede en in Nederland grootste hit The ballad of Lucy Jordan. In 1981 kwam een derde en vooralsnog laatste single uit: Sweetheart. In 1994 kwam de autobiografie Faithfull op de markt. Ze was in 1997 te horen op het nummer The Memory Remains van Metallica, waarin ze de achtergrondzang voor haar rekening nam. In 2002 kwam ze weer met een soloalbum, getiteld Kissin' Time. Dit album werd gevolgd door het album Before the Poison uit 2004. Hits in Nederland leverde deze albums niet op.

Op 14 september 2006 werd bekend gemaakt dat Marianne Faithfull borstkanker had en daarom haar tournee moest afbreken. Op 11 oktober 2006 werd ze geopereerd in Frankrijk. Omdat de ziekte in een zeer vroeg stadium werd ontdekt, was verdere behandeling niet nodig. Inmiddels is ze weer hersteld en heeft ze ook al concerten gegeven in Nederland. Op 26 april 2008 keerde ze terug voor een concert in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als mijn dromen werkelijkheid waren


http://oi41.tinypic.com/2ag5lco.jpg


Als mijn dromen werkelijkheid waren
Zou alles er lieflijk uit zien
Dan waren er geen gevaren
Geen pijn, ellende of verdriet

Het zou ruiken naar bloemen
De wereld bedekt met een tapijt
Van mooie kleuren en geuren
Vermengd met vriendelijkheid

Een blauwe lucht vol van gezang
Zou onze hoofden bedekken
We zouden zitten op het mos
Geen gezicht van pijn vertrekken

Bij het vallen van de nacht
Zou niets nog angst verspreiden
Hadden wij maar eens de macht
Dit voor elkaar te krijgen

Shadow» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinses Mary van Denemarken werd uitgeroepen tot de meest elegante vrouw van de royals

Prinses Mary van Denemarken werd uitgeroepen tot de meest elegante vrouw van de royals


http://oi44.tinypic.com/2e0r7vb.jpg

Hello! Magazine heeft een lijst samengesteld van meest elegante royals. Het blad hield een verkiezing bij haar lezers en daar kwam een verrassende winnares uit de bus.

Prinses Mary van Denemarken werd uitgeroepen tot de meest elegante vrouw van alle prinsessen en koninginnen in Europa. De echtgenote van kroonprins Frederik kreeg maar liefst 38 procent van de stemmen. De Spaanse prinses Letizia werd tweede met 26,1 procent, terwijl 15,6 procent Máxima het meest elegant vindt.

De Zweedse prinses Victoria eindigde op de vierde plaats met 8,1 procent van de stemmen, gevolgd door Charlene van Monaco. De vrouw Albert II was bij 5 procent van de lezers favoriet. De Belgische koningin Mathilde moet het doen met 3,6 procent van de stemmen, kroonprinses Mette-Marit met 2,2 procent en hekkensluiter prinses Stephanie van Luxemburg met 1,3 procent.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie neusberen overleven onbekende infectie niet in Antwerpse Zoo

Drie neusberen overleven onbekende infectie niet in Antwerpse Zoo

http://static2.hln.be/static/photo/2013/12/0/12/20131009144227/media_xll_6187932.jpg


Triest nieuws in de Antwerpse Zoo: een nog niet opgehelderde infectie heeft aan drie neusbeertjes het leven gekost. Daardoor is de populatie nu geslonken van 14 naar 11. Drie neusberen die ook ernstig ziek waren, zijn aan de beterhand. Als alles goed verloopt, kunnen ze volgende week naar hun vaste stek terugkeren.

Bezoekers van de Zoo moeten al een tijdje de schattige neusberen missen. De dierenarts en de verzorgers beslisten om ze uit hun perk weg te halen en in quarantaine te plaatsen, in een verblijf nabij de leeuwen.

"We wilden geen enkel risico nemen. Verschillende neusberen wilden niet meer eten, ze maakten platte mest en hadden geen fut meer", vertelt woordvoerster van de Antwerpse Zoo Ilse Segers. "De dokter startte daarom een lange antibioticakuur. We hebben bloedstalen genomen en naar het labo van de universiteit van Gent gestuurd. Wat de beren precies mankeren, gaan we een dezer dagen weten. Jammer genoeg hebben drie neusbeertjes het niet gehaald. Ook drie anderen waren vrij ziek, maar die lijken er nu door te komen." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud-premier Wilfried Martens (77) overleden

Oud-premier Wilfried Martens (77) overleden


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/1/5/20131010162103/media_xll_6190925.jpg


Oud-premier Wilfried Martens (CD&V) is overleden. Hij werd 77. Hij is in de nacht van gisteren op vandaag in zijn woning in Lokeren overleden. "Zijn echtgenote minister van Staat Miet Smet en zijn kinderen stonden hem bij in zijn laatste uren", zo luidt het in een mededeling. Martens was vanaf 1979 dertien jaar lang bijna ononderbroken eerste minister van België.

Wilfried Martens is geboren in het Oost-Vlaamse Sleidinge. In 1972 werd hij CVP-voorzitter, een functie die hij zeven jaar lang bekleedde. Zonder enige ministeriële ervaring schopte hij het in 1979 tot eerste minister. Een negen maanden durend intermezzo met Mark Eyskens in 1981 niet te na gesproken, bleef Martens tot 1992 resideren in de 'Wetstraat 16'.

Na zijn jaren in de Belgische politiek trok Martens Europa in. In 1994 raakte hij verkozen in het Europees Parlement. Vijf jaar later claimde hij het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen. Dat ging echter naar zijn latere vrouw Miet Smet en Martens bedankte voor de tweede plaats. Hij bleef wel voorzitter van de EVP, die onder Martens de socialisten onttroonden als grootse Europese politieke formatie.

Martens heeft vijf kinderen: twee bij zijn eerste vrouw, Lieve Verschroeven, met wie hij dertig jaar getrouwd was, en drie bij zijn tweede vrouw Ilse Schouteden. In 2007 gingen Martens en Schouteden uit elkaar. Op 27 september 2008 hertrouwde hij met Miet Smet.

Volgens de mededeling heeft Martens de afgelopen dagen "afscheid genomen van zijn naaste familie".

De begrafenis zal plaatsvinden in de Sint-Baafskathedraal in Gent op zaterdag 19 oktober. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoop op simpele pil tegen Alzheimer na doorbraak

Hoop op simpele pil tegen Alzheimer na doorbraak


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/2/9/20131010110946/media_xll_6189804.jpg


Britse wetenschappers hebben een nieuw medicijn ontwikkeld dat het afsterven van hersencellen zou kunnen voorkomen bij patiënten met aandoeningen als Parkinson en Alzheimer. Tests bij muizen waren positief, waardoor de ontwikkeling gezien wordt als een keerpunt in de strijd tegen de ziektes.

Zowel Alzheimer als Parkinson worden gekarakteriseerd door de opstapeling van schadelijke, misvormde proteïnes in het brein. Die zorgen er uiteindelijk voor dat de zenuwcellen errond sterven, waardoor de hersenfunctie aftakelt.

Maar tests bij muizen met de ziekte van Prion, die zeldzaam is bij mensen, maar een gelijkaardig effect heeft op het brein, bewezen dat een nieuw medicijn die aftakeling kan tegenhouden. De therapie moet nog getest worden bij mensen en de ontwikkeling ervan zal nog jaren duren, maar volgens (onafhankelijke) wetenschappers zal het uiteindelijk leiden tot de eerste effectieve behandeling om ziektes zoals Alzheimer te controleren en zelfs te voorkomen.

Het medicijn werd ontwikkeld door onderzoekers van de universiteiten van Nottingham en Leicester. Het wordt toegediend via de mond en pakt het mechanisme aan dat leidt tot de dood van hersencellen.

Bij muizen met de ziekte van Prion vermenigvuldigen misvormde proteïnes zich in het brein. Daardoor ontstaat er een afweermechanisme, waarbij er helemaal geen nieuwe proteïnes meer worden aangemaakt.

Normaal zou het brein de productie hervatten eens de verstopping oplost, maar bij muizen met de ziekte blijven de defecte proteïnes zich vermenigvuldigen en gebeurt dat niet. Daardoor is er geen toevoer van nieuwe, gezonde proteïnes naar de hersencellen, waardoor die laatste afsterven.

In de studie kregen de muizen een medicijn toegediend om te voorkomen dat het brein de proteïneproductie uitschakelde. De wetenschappers rapporteerden in het vakblad 'Science Translational Medicine' dat het medicijn in staat was om de verspreiding van de ziekte in het brein tegen te houden.

Het bestanddeel van het medicijn, ontwikkeld door GlaxoSmithKline voor een ander doel, had wel enkele neveneffecten. Zo verloren de muizen vrij veel gewicht en ontstond er een milde vorm van diabetes, door de schade aan de alvleesklier.

Volgens de wetenschappers zijn muizen met de ziekte van Prion een goed model voor mensen met Alzheimer en Parkinson. Bij alle drie de ziektes is er immers een gelijkaardige opstapeling van misvormde proteïnes.

"We moeten nog een lange weg afleggen voor we bruikbare medicijnen hebben voor mensen - deze versie had ernstige neveneffecten", zegt onderzoeksleidster professor Giovanna Mallucci. "Maar het ontwikkelen van medicijnen die deze ziektes kunnen tegenhouden, is nu een echte mogelijkheid."  (br.hln)» Reageer (0)
09-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Website leert ons omgaan met mensen met psychische problemen

Website leert ons omgaan met mensen met psychische problemen

http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/4/8/20131009140206/media_xll_6187868.jpg


Mensen met psychische problemen worden nog al te vaak niet begrepen en daarom ontwikkelde de Vlaamse vereniging voor geestelijke gezondheid (VVGG) een nieuwe website met tips om met deze mensen om te gaan. Dat meldt de VVGG in een persbericht.

De website www.ooitalzogereageerd.be wordt morgen gelanceerd, op de Werelddag voor de Geestelijke Gezondheidszorg.

"Psychische problemen zijn niet zomaar enkel biomedische, genetische, neurologische reacties of een ziekte van de hersenen. Het zijn meestal begrijpelijke, menselijke reacties op specifieke situaties", aldus de VVGG. Toch blijkt uit een studie van de denktank Itinera dat twee op drie mensen geen hulp zoeken en hun problemen stil houden, veelal uit schrik voor de reactie van anderen.

Met de website wil de Vlaamse vereniging voor geestelijke gezondheid de samenleving op een meer normale manier leren omgaan met mensen met psychische problemen, door onder andere tips te geven over hoe je een gesprek met mensen met een psychisch probleem positief kan aangaan.

Volgens de VVGG hebben 1 op de 9 Belgen op dit moment te kampen hebben met psychische problemen. Daarnaast blijft het aantal niet behandelde psychische problemen zeer hoog. Zo vindt in West-Europa slechts één op twee zijn weg naar de geestelijke gezondheidszorg. In België is sprake van 60,9 procent onbehandelde problemen.

De Werelddag van de Geestelijke Gezondheid heeft als doel de geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen van het brede publiek en de discussie te openen over psychische problemen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAS-boete voor 4 uittreksels in gemeentelijke vuilnisbak

GAS-boete voor 4 uittreksels in gemeentelijke vuilnisbak


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/10/0/20131009045253/media_xll_6186480.jpg


Een vrouw uit Herentals hangt een GAS-boete van 250 euro boven het hoofd omdat ze vier bankuittreksels in de vuilnisbank gooide toen ze een bankfiliaal verliet. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"Het is verboden huishoudelijk afval te deponeren in straatvuilbakjes", aldus het proces-verbaal dat Patricia Baum in de bus kreeg. "Er mag uitsluitend afval in van ter plekke geconsumeerde producten."

De GAS-ambtenaar was volgens de krant van mening dat hij een sluikstorter op het spoor was, aangezien de vuilnisbak op zo'n 165 meter van haar huis staat. Bovendien "blijkt dat het gezin uit twee personen bestaat en onregelmatig en weinig afval meegeeft met de gemeentelijke afvalophaling", redeneerde de ambtenaar.

"In wat voor een totalitair regime leven wij?", reageert de vrouw. "Omdat mijn dochter en ik weinig afval produceren en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk proveren te houden, zijn we sluikstorters? Dit is pure Kafka. Big Brother."

Gemeentelijk juriste Ann Heylen verduidelijkt dat de vuilnisbakken regelmatig gecontroleerd worden om sluikstorten tegen te gaan. "Als wij identiteitsgegevens vinden, maken we daar standaard een dossier voor op. Dat wil niet zeggen dat mevrouw ook effectief een boete zal krijgen. Als wij een vergissing hebben begaan, verdwijnt de zaak."

"Dader" Baum spreekt ook van een inbreuk op haar privacy, maar volgens Leuvens professor Sociale Wetenschappen Frankie Schram is afval doorzoeken door wie het ophaalt perfect legaal. "Deze mevrouw moet niet komen huilen, want ze heeft zelf haar gegevens te grabbel gegooid in een publieke vuilnisbak", argumenteert hij.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Te veel seks fataal voor mannelijke buideldieren

Te veel seks fataal voor mannelijke buideldieren


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/2/4/20131008181650/media_xll_6186064.jpg


Uit een nieuwe studie blijkt dat sommige kleine buideldieren zodanig intensief paren dat het hen de dood injaagt.

De onderzoekers bestudeerden het gedrag van 52 soorten kleine, insectenetende buideldieren in Australië, Zuid-Amerika en Papoea-Nieuw-Guinea.

Mannetjes van de Stuart's breedvoetbuidelmuis, een Australisch diertje, betalen het paren met hun leven. Ze doen het namelijk enorm intensief met meerdere partners tijdens sessies die wel veertien uur in beslag nemen.

Het gedrag kan onder meer verklaard worden door het feit dat de vrouwelijke buideldieren op hetzelfde moment vruchtbaar zijn. Indien er tijdens een periode van het jaar voldoende voedsel aanwezig is, verkorten de wijfjes de paartijd zodat ze hun jongen op het gepaste moment kunnen grootbrengen. Hierdoor moeten de mannetjes dus volop aan de bak om de voortplanting te verzekeren. De gevolgen zijn niet min: uitputting, stress en uitendelijk de dood.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is het beste drankje om een kater te verslaan

Dit is het beste drankje om een kater te verslaan


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/5/2/20131009104936/media_xll_6186917.jpg


Als je last heb van een kater krijg je meestal de raad om sterke koffie of zelfs een Bloody Mary te drinken. Maar volgens Chinees onderzoek is een ander drankje veel beter om een kater te verslaan: sprite.

De Chinese wetenschappers gingen eerst op zoek naar de oorzaak van een kater. Ze stelden vast dat het in plaats van de alcohol zelf veeleer het proces van het afbreken ervan in het lichaam zorgt voor de symptomen, zoals misselijkheid en hoofdpijn.

Als we drinken doet onze lever een groep enzymen vrijkomen: de alcoholdehydrogenase (ADH). Die breekt de ethanol in alcohol af en zet het om in de chemische stof aceetaldehyde, waardoor er minder alcohol in de bloedsomloop terechtkomt. Ook die stof wordt afgebroken door een groep enzymen (aldehydedehydrogenase of ALDH) en omgezet in azijnzuur.

Azijnzuur of acetaat is vrij onschadelijk en wordt zelfs gelinkt aan sommige gezondheidsvoordelen van alcohol. Maar de blootstelling aan het krachtige aceetaldehyde is wél een probleem. Dat zorgt voor de symptomen van een kater.

Met dit in het achterhoofd testten de wetenschappers van de Chinese Sun Yat-Sen Universiteit 57 drankjes, van kruidenthees tot frisdrankjes, en hun effect op ADH en ALDH. Ze ontdekten dat een kruidendrankje met hennepzaadjes de lengte van het ADH-proces verhoogde en het ALDH-proces tegenhield, waardoor een kater langer duurde.

Sprite daarentegen versnelde het ALDH-proces, waardoor de alcohol sneller afgebroken werd en de kater minder lang duurde. Je weet dus wat je te doen staat voor je een avondje gaat drinken: sprite in huis halen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snoopybabe dingt mee naar titel van 'schattigste kat'

Snoopybabe dingt mee naar titel van 'schattigste kat'


http://oi41.tinypic.com/2db9yk8.jpg


De populaire katten op het internet hebben een nieuwe concurrent die meedingt naar de titel van 'schattigste kat ter wereld'. Snoopybabe, een exotische kortharige kat, is al een grote hit in zijn geboorteland China en is nu ook bezig met het veroveren van de rest van de wereld. Hij heeft al enkele Facebookpagina's, 275.000 volgers op Weibo (het Chinese Twitter) en 190.000 op Instagram.

De twee jaar oude Snoopybabe verovert iedereens hart met zijn platte gezicht, korte neus en enorme bruine ogen, die hem een onschuldige blik geven. "Zijn aparte look erfde Snoopybabe van zijn ouders: een Amerikaanse korthaar en een Perzische kat", aldus bazinnetje Miss Ning aan 'A Pet Guide'.

Nog schattiger wordt Snoopybabe door de leuke outfits waarin hij altijd poseert. Zo heeft hij niet alleen shirtjes, maar ook een heleboel leuke (dieren)hoedjes en draagt hij ook af en toe een halsketting.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebruik dienstencheques is voor het eerst afgenomen

Gebruik dienstencheques is voor het eerst afgenomen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/6/6/20131008070159/media_xll_6183756.jpg


Voor de allereerste keer worden er minder dienstencheques voor huishoudhulp gebruikt. De continu stijgende lijn is in augustus abrupt gestopt, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Beroepsfederatie Federgon denkt dat de ommekeer grotendeels te verklaren is door de opeenvolgende prijsverhogingen.

Concreet werden in augustus nog 7,7 miljoen cheques gebruikt. Een jaar eerder waren dat er nog iets meer dan 8 miljoen. Het gaat om een daling met bijna vier procent.

Volgens gedelegeerd bestuurder Herwig Muyldermans van Federgon zorgt de ommekeer voor nervositeit bij de dienstenchequebedrijven, die nooit eerder met een daling van de vraag naar huishoudhulp geconfronteerd werden.

"In sommige regio's is er nauwelijks nog een verschil met de prijs op de zwarte markt", argumenteert Muyldermans. De prijs steeg in januari met 1 euro tot 8,5 euro per cheque. Vanaf 2014 wordt dat 9 euro, terwijl ook de fiscale aftrekbaarheid van de cheques verminderde.

De Federgon-topman vermoedt ook dat de slechte conjunctuur meespeelt. De nieuwe maatregel die dienstenchequebedrijven verplicht zestig procent van hun personeel te rekruteren uit de officiële lijsten van werklozen en leefloontrekkers, noemt hij dan weer goedbedoeld maar onrealistisch. Dat de RVA dreigt met boetes tot 2.000 euro per "verkeerde" aanwerving, is volgens hem "te zot voor woorden".

De winstmarges in de sector zijn bovendien klein. Muyldermans vreest dan ook dat er in de poetshulp veel jobs voor laaggeschoolde vrouwen verloren dreigen te gaan. Er verdwijnen intussen al meer bedrijven dan er nieuwe bijkomen, luidt het nog.  (br.hln)» Reageer (0)
08-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwik laat vermiljoenrood verkleuren in meesterwerken

Kwik laat vermiljoenrood verkleuren in meesterwerken


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/4/3/20131007174308/media_xll_6183108.jpg


Vermiljoenrood, dat eeuwenlang een populair pigment was bij bekende schilders zoals Rubens of Pieter Bruegel, heeft de eigenschap tot zwart te verkleuren. Antwerpse onderzoekers achterhaalden tijdens een complexe studie dat kwik de boosdoener is.

Verschillende werken van bekende schilders hebben te lijden onder verkleuring van vermiljoenrood naar zwart. Wetenschappers konden al achterhalen dat dit gebeurde onder invloed van lichtinval, chloor en vochtigheid, maar tot welk product die chemische reactie uiteindelijk leidde, bleef ongeweten.

Antwerpse onderzoekers hebben het antwoord ontdekt. Ze brachten pigment van 'De Aanbidding door de Koningen' van Peter Paul Rubens aan op een elektrode en stelden dit bloot aan licht en chloorionen. Door de elektrode onder een spanning te plaatsen, konden de wetenschappers een corresponderende stroom meten. "Deze spanning bleek net die van kwik te zijn", vertelt projectleider en hoogleraar Karolien De Wael.

De vorming van metallisch kwik bewijzen, is volgens de onderzoekers niet eenvoudig. "Het vormt zich, maar vooraleer je de gelegenheid krijgt het te analyseren is de stof alweer vervlogen of verder gereageerd", zegt hoogleraar Koen Janssens. Het kwik stapelt zich op in de 'poriën' en in kleine scheurtjes in de gebruikte verf. Die opstapeling leidt uiteindelijk tot de verkleuring van het vermiljoenrood.

De ontdekking kan volgens de onderzoekers leiden tot een betere conservatie van historische werken. "Schilderijen in het donker bewaren is natuurlijk geen optie, maar chloor weghouden van de verf wordt een belangrijke opdracht voor musea", zegt doctoraatsonderzoeker Willemien Anaf. "De beschermende vernislaag speelt daar een belangrijke rol in."

Het onderzoek haalde het wetenschappelijke tijdschrift Angewandte Chemie, en de website van het tijdschrift Nature.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu ook in Engeland: platstrijken van borsten bij pubermeisjes

Nu ook in Engeland: platstrijken van borsten bij pubermeisjes


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/2/5/20131008171224/media_xll_6185945.jpg


Het zogenaamd strijken van borsten is een van de meest genegeerde vormen van misbruik bij Afrikaanse puberende meisjes. In Kameroen bewerken bezorgde mama's van hun 10-jarige dochters de ontluikende borsten met warme objecten om de zichtbare tekenen van het begin van de puberteit te verdoezelen.

Deze vorm van verminking is een traditionele praktijk in Kameroen om ongewenste mannelijke aandacht af te wenden en zo zwangerschappen en verkrachtingen te voorkomen. Experts geloven dat deze mishandelingen nu ook binnen de Kameroense gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd wordt. De organisatie CAME werkt samen met de Britse politie en de sociale diensten om dit probleem aan te pakken.

De Britse krant 'The Independent' meldt dat twee jaar geleden een vrouw in Londen werd gearresteerd omdat de politie vermoedde dat ze de praktijk op haar dochter uitgeoefend had. Wegens een gebrek aan bewijzen hebben ze haar moeten laten gaan. Het is volgens experte Margaret Nyuydzewira zoals genitale verminking: "Je weet dat het aan de gang is, maar je ziet het niet, omdat het vaak binnenshuis gebeurt. Daarom zijn de daders bijzonder moeilijk te vatten."

De Verenigde Naties noemen het platstrijken van borsten een van de vijf meest genegeerde misdaden tegen vrouwen. Ongeveer 3,8 miljoen meisjes werden hier al het slachtoffer van. De verwondingen zijn niet alleen erg pijnlijk, het kan gezondheidsproblemen als abcessen, cystes, infecties, weefselschade en zelfs het verlies van een of beide borsten veroorzaken.

Onderzoek in 2006 door een Kameroense vrouwenorganisatie heeft aangetoond dat een op de vier vrouwen in het land al het slachtoffer werd van deze praktijk. In meer dan de helft van de gevallen is de moeder de uitvoerder, ze geloven namelijk dat ze zo hun dochters beschermen. Naast Kameroen zou dit ook in Nigeria, Togo, de Republiek Guinea, de Ivoorkust en Zuid-Afrika voorvallen. Een Kameroens slachtoffer getuigt over de praktijk.

Een Kameroens slachtoffer doet haar verhaal uit de doeken in The Independent: "Mijn borsten ontwikkelden zich snel op mijn twaalfde. Daarom zei mijn moeder dat ze mijn boezem moest strijken zodat ze zouden verdwijnen en pas later tevoorschijn zouden komen. In Kameroen gebruiken ze een bepaald soort blad, ze leggen dit op het vuur en wanneer het warm genoeg is, drukken ze het op de borsten en masseren ze dit er zelfs in. Het is erg pijnlijk en tijdens de procedure heb ik veel gehuild. Maar omdat dat niet voldoende was, hebben ze een lange hete stok genomen die ze als vijzelstamper gebruikten. Mijn moeder herhaalde dit twee dagen tot mijn borsten verdwenen waren, het was zo pijnlijk dat ik niet kon slapen. Op mijn achttiende ontwikkelden mijn borsten zich uiteindelijk wel, maar mijn boezem was erg misvormd."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater zat voortdurend aan de kinderen

"Pater zat voortdurend aan de kinderen"


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/12/8/20131008063435/media_xll_6183728.jpg


De Vlaamse eskimopater Eric Dejaeger, die binnen een maand in Canada terechtstaat voor kindermisbruik en zedenschennis, heeft zijn hele volwassen leven kinderen betast en misbruikt. Dat blijkt uit een nieuwe onthutsende reportage van het VTM-magazine 'Telefacts', vanavond op tv.

De reportagemakers konden onder meer de hand leggen op huiveringwekkende filmbeelden over 'zijn leven en werk' in Canada. Je ziet Dejaeger terwijl hij kinderen betast en kust op de mond.

Niemand grijpt in, ook de filmer niet. Meer dan dertig jaar ging Dejaeger zo tekeer te midden van een gemeenschap Inuit die in het begin naar hem opkeek. "Het was de eerste blanke die we zagen. Een priester dan nog." Maar na enige tijd vielen de schellen van de ogen, waarna Dejaeger verhuisde naar een volgende missiepost. In het dorpje Igoolik waar 900 mensen wonen, misbruikte hij liefst veertig kinderen, zo getuigt de burgemeester. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lia Ices - Daphne

Lia Ices  - Daphne

Klik op de foto om haar te beluisteren


Lia Ices is een zangeres met een prachtige en kristalheldere folkstem . Haar nummers klinken tijdloos: modern en authentiek tegelijk.» Reageer (0)
07-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dieren hebben ook al zin in Halloween

Deze dieren hebben ook al zin in Halloween


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/5/2/20131007162604/media_xll_6182582.jpg


Halloween is niet alleen leuk voor mensen, maar ook voor dieren. Of toch vooral de pompoenen die bij het griezelfeestje horen...

Een witte leeuw en leeuwin in het Nederlandse Ouwehands Dierenpark krijgen pompoenen om mee te spelen en in te bijten.


http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/15/8/20131007162623/media_xll_6182558.jpg


Een groot succes zo blijkt: de leeuw zette er gretig zijn tanden in, en de leeuwin gebruikte de pompoenen vooral als manier om haar nagels te scherpen.

De zilverruggorilla Jono gooit er liever mee in de zoo van Cincinnati. Maar niet voor de pompoen half opgegeten was, of liever: de vulling in de maag was verdwenen.


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/16/9/20131007161758/media_l_6182559.jpg


Elk jaar kunnen de gorilla's in Cincinnati Zoo op 'pompoenenjacht'. De pompoenen zjin gevuld met allerlei lekkers zoals zaden, rozijnen en appels


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/3/0/20131007162055/media_l_6182580.jpg


Voor de stokstaartjes is een pompoenlantaarn vooral een tof speelgoedje. Op, in, door... alle manieren worden onderzocht.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewezen: honden denken net als mensen

Bewezen: honden denken net als mensen


http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/chow-1.jpg


Wetenschappers hebben eindelijk aangetoond wat dierenliefhebbers al langer weten: honden denken op de zelfde manier als mensen.

Professor Gregory Berns en zijn collega's Emory University hebben honden getraind om onder de scanner te gaan liggen om te ontdekken hoe hun brein werkt en wat ze van mensen denken.

De academicus legt zijn werkwijze uit: "We behandelden de honden vanaf het begin als personen. Zo ontdekten we een gelijkaardige hersenactiviteit bij honden als bij mensen in het gebied genaamd 'nucleus caudatus' tussen de hersenstam en de cortex. Honden ervaren dus ook positieve gevoelens als liefde, initimiteit en aanraking, net als mensenkinderen dat doen."

"De hersenactiviteit in dit gebied reageerde op voeding, bekende geuren en mensen. Dit was bijvoorbeeld het geval wanneer een baasje weer binnenkwam na even te zijn verdwenen. Deze resultaten bewijzen niet per se dag honden van hun baasjes houden, wetenschappers noemen dit functionele homologie en dit kan een indicatie zijn van emoties bij deze viervoeters. Honden hebben dus hoogstwaarschijnlijk dezelfde gevoelens als wij. Dit betekent dat we ze niet langer als bezit, maar als een gezinslid moeten behandelen", besluit Berns. » Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taliban dreigt opnieuw Malala te vermoorden

Taliban dreigt opnieuw Malala te vermoorden


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/13/4/20131007100022/media_xll_6181009.jpg


Malala Yousafzai, het Pakistaanse schoolmeisje dat vorige jaar door de taliban in het hoofd werd geschoten, wordt opnieuw met de dood bedreigd door de terreurbeweging.

Shahidullah Shahid, woordvoerder van de taliban, heeft verkondigd dat Malala voor de moslimextremisten nog steeds een doelwit is omdat ze de islam durft bekritiseren. "Indien we de kans krijgen, brengen we haar om", aldus de woordvoerder. "Die daad zal ons trots maken."

Hoewel de islam verbiedt om vrouwen te doden, mag er volgens Shahidullah Shahideen een uitzondering gemaakt worden voor diegenen die de religie aanvallen.

De tiener is een internationaal symbool geworden van verzet tegen pogingen van de taliban om vrouwen het recht op onderwijs te ontnemen. Na de aanslag vorig jaar in Pakistan werd Malala in Groot-Brittannië geopereerd en daar verblijft ze nog steeds.

Nobelprijs voor de Vrede
Het moedige meisje van haar kant pleit nochtans voor een dialoog met de taliban. In een interview met de BBC zegt de tiener dat gesprekken met de organisatie nodig zijn om tot vrede te komen.

De nieuwe doodsbedreiging komt er nadat Malala als kanshebber genoemd wordt voor de Nobelprijs voor de Vrede, die deze week wordt uitgereikt. Het meisje zou daarmee de jongste persoon in de geschiedenis zijn die een Nobelprijs in ontvangst mag nemen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boudewijn tapte telefoon Albert en Paola af

Boudewijn tapte telefoon Albert en Paola af


http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/8/8/20131007062600/media_xll_6180443.jpg


Jarenlang liet koning Boudewijn de telefoontjes voor Albert en Paola ­afleiden naar het ­paleis in Brussel, zodat hij kon controleren wie met zijn broer en schoonzus belde. Dat onthulde het VTM-magazine 'Royalty' in zijn uitzending van gisteravond.

'Royalty' kon beslag ­leggen op een document dat ­aantoont dat alle koninklijke ­telefoonlijnen van de kastelen en de binnenlandse buitenverblijven, werden gecentraliseerd in ­Brussel. Boudewijn viseerde vooral zijn schoonzuster Paola. Paola werd in die periode vaker 'de gevangene van Belvédère' genoemd. Ze wist dat telefoontjes van haar vrienden werden onderschept maar kon er niets aan doen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aldi-familie blijven rijkste Duitsers

Aldi-familie blijven rijkste Duitsers


http://static1.hln.be/static/photo/2013/7/1/9/20131007115540/media_xll_6181524.jpg


De familie Albrecht, eigenaars van de warenhuisketen Aldi, blijft ook in 2013 de top uitmaken van de rijkste Duitsers. Dat blijkt uit een rangschikking opgemaakt door het tijdschrift 'Manager Magazins'.

Met een vermogen van 17,8 miljard euro voert de 93-jarige Karl Albrecht de lijst aan van rijkste Duitsers. Karl is samen met zijn overleden broer Theo de oprichter van de van oorsprong Duitse warenhuisketen.

Op plaats twee, met een vermogen van 16 miljard euro, staan de nabestaanden van de in 2010 overleden Theo Albrecht.

De rijkste Duitsers zijn in 2013 overigens rijker dan ooit. Het gemeenschappelijk vermogen van de honderd rijkste Duitsers is het voorbije jaar met 5,2 pct gestegen naar een recordniveau van 336,6 miljard euro.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je wel en niet mag eten om je huid te verjongen

Wat je wel en niet mag eten om je huid te verjongen

http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/3/11/20131007122727/media_xll_6181781.jpg


Probeer jij ook zoveel mogelijk chocolade, alcohol en gefrituurd voedsel te vermijden om je huid jong te houden? Dan hebben we goed nieuws voor jou: volgens een nieuw boek is dat helemaal niet nodig. Dermatologe dr. Stefanie Williams is er zelfs van overtuigd dat chocolade en vet voedsel voordelen hebben voor je uiterlijk. Linzen en bruine rijst zijn dan weer dingen die je beter vermijdt. Wij onthullen haar tips.

Hoewel het advies van dr. Williams indruist tegen alles wat we denken te weten over huidverzorging, is ze wel een experte in haar gebied én worden haar tips gestaafd door recent medisch onderzoek. Haar tips zijn dus zeker het proberen waard...

1. Vermijd suiker en honing

Suikers zoals glucose en fructose (gevonden in fruit) reageren met het collageen in onze huid in een proces dat we 'glycatie' noemen. Dat maakt je huid broos en versnelt de veroudering. Zo bleek uit een recente studie dat mensen met een hoger bloedsuikergehalte er ouder uitzien dan degene met een lager gehalte. Het eten van suiker zorgt ook voor het vrijkomen van het hormoon insuline, dat een belangrijke rol speelt bij veroudering. Hoe minder suiker, hoe beter.

Maak niet de fout om te denken dat natuurlijke zoetstoffen zoals honing of agavesiroop beter zijn, want ook die leiden tot glycatie. Het is ook geen goed idee om veel suikerrijk fruit (vooral tropische vruchten) te eten of veel fruitsap te drinken.

2. Weg met bruine rijst

De meeste mensen geloven dat een dieet vol granen goed is voor je gezondheid, vooral volkorengranen zoals bruine rijst en havermout. Maar in werkelijkheid is zetmeel, het koolhydraat in granen, een lange reeks van suikermolecules die ons lichaam afbreekt om te gebruiken als brandstof. Het meeste zetmeel wordt trager afgebroken dan suiker, maar ervan eten doet onze huid en lichaam wel vroegtijdig verouderen.

Witte of bruine rijst is rijk aan koolhydraten, dus is het geen goede basis voor een maaltijd. Dat geldt ook voor pasta en brood. Gebruik in plaats van rijst geraspte rauwe bloemkool, kort gebakken in olijfolie.

3. Vermijd linzen

Ook linzen hebben een gezonde reputatie, maar ze zijn net als granen rijk aan koolhydraten en ze bevatten veel natuurlijke toxines. Dr. Williams raadt linzen - net als bonen en erwten - minder af dan suiker en granen, maar er zijn wel betere alternatieven. Voedzame koolhydraten vind je onder andere  in groenten, zoete aardappelen en pompoen.4. De gevaren van pastinaak

Je moet veel verschillende groenten eten met verschillende kleuren, aangezien ze allemaal verschillende antioxidanten bevatten die goed zijn voor je gezondheid. In het algemeen geldt: hoe donkerder groen de groente is, hoe beter. Dr. Williams raadt dus zeker broccoli en boerenkool aan, aangezien die rijk zijn aan natuurlijke chemicaliën die voordelig zijn voor je huid.

Van zetmeelrijke wortelsoorten, zoals pastinaak en raap, blijf je beter weg, want die kunnen je bloedsuikergehalte sneller verhogen dan gewone suiker. Als je ze wel eet kan je ze best koken in plaats van roosteren, omdat het dan langer duurt voor ze afgebroken worden, wat het vrijkomen van suiker vertraagt.

5. Eet meer vet

Wat we ook moeten doen is meer vet eten. Dat zal je niet dikker maken, want volgens de laatste studies zijn het de koolhydraten die ons dik maken en onze huid verouderen. Vet daarentegen zorgt voor een vitaal onderdeel van de celwanden in ons lichaam. Studies hebben ook aangetoond dat vet onze huid elastischer en minder rimpelig maakt.

6. ... ook verzadigde vetten

We weten dat enkelvoudige onverzadigde vetten, zoals olijfolie, goed zijn voor ons, maar we worden aangemoedigd om verzadigde vetten te vermijden. Nochtans zijn die cruciaal voor je dieet én niet gevaarlijk voor je hart. Wetenschappers besloten onlangs dat er geen significant bewijs is dat het geassocieerd kan worden met een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.

Dr. Williams is een grote fan van kokosnootvet, dat meer dan 90 procent verzadigde vetzuren bevat. Ze meent ook dat boter, ook rijk aan verzadigde vetten, niet zo slecht is als vaak wordt gedacht. Natuurlijk mag je hiermee niet overdrijven.

7. Het belang van cholesterol

Ons lichaam heeft cholesterol nodig om hormonen zoals oestrogeen en testosteron en vitamine D aan te maken. Daarnaast is cholesterol ook een vitaal onderdeel van je huid. Slechts een klein deel van de cholesterol in ons bloed komt uit eten, het merendeel wordt door ons lichaam zelf aangemaakt.

Er is slechts één bepaald type cholesterol problematisch: 'small dense LDL'. Dat wordt uitgelokt door koolhydraatrijke maaltijden. Maak je dus niet té veel zorgen over cholesterol in je voeding en geniet zeker van eieren.

8. Sla maaltijden over

We werden geleerd om regelmatig te eten. Nochtans was dat bij onze voorouders anders: zij aten wanneer er voedsel beschikbaar was. En onze genen zijn sindsdien niet zoveel veranderd. Onregelmatige eettijdstippen doen ons lichaam raden wanneer voedsel komt, waardoor het veeleer cellen herstelt dan nieuwe aan te maken. Voor je huid is dat goed, maar niet iedereen kan er even goed tegen.

Hét beste anti-agingtrucje is volgens dr. Williams zelfs tweemaal per week vasten gedurende 24 uur. Dat maakt je lichaam gevoeliger voor insulinegehaltes en doet je meer menselijk groeihormoon produceren, wat de collageensynthese in je huid stimuleert.

9. Weg met zoetstoffen

Artificiële zoetstoffen zonder calorieën kunnen ons brein doen geloven dat er suiker werd opgenomen, waardoor er insuline geproduceerd wordt terwijl dat niet nodig is. Als dat gebeurt verwijdert insuline glucose uit je bloed, waardoor je een lage bloedsuiker krijgt én zin in meer suiker of andere koolhydraten. Bovendien werden artificiële zoetstoffen ook al gelinkt aan diabetes.

10. Rode wijn & tequila mogen

Als je jezelf wil verwennen met een occasioneel alcoholisch drankje, kies je het best voor een droge rode wijn. Die bevat weinig suikers, maar wel het anti-agingbestanddeel resveratrol.

Als je iets sterkers nodig hebt, kan je ook kiezen voor een tequila (gemixt met een beetje limoen en water). Dat is een pak beter dan suikerrijke cocktails. Natuurlijk moet alcohol wel beperkt worden tot een minimum...

11. Beperk melk

Melk doet je insulinegehalte veel meer stijgen dan je verwacht op basis van de suikerinhoud. Een goed alternatief is ongezoete amandel- of kokosnootmelk.

Gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas, vormen minder een probleem, op voorwaarde dat je de volle versies kiest.

12. Bosbessen als ontbijt

Toen dr. Williams zelf met haar dieet begon, was het ontbijt voor haar de moeilijkste aanpassing. Vis en gestoomde groenten als ontbijt kan ze niet binnenkrijgen, maar roereieren met bosbessen wel. Bosbessen bevatten weinig suiker en maken de eieren minder hartig. Let er wel op dat je ze pas op het einde toevoegt, anders worden ze te papperig.

13. Last but not least: chocolade mag!

Nee, suikerrijke melkchocoladerepen mogen helaas niet, maar kwaliteitsvolle ongezoete cacao mag wel. Die donkere chocolade is rijk aan antioxidanten, cacaoflavanolen genoemd, die goed zijn voor je huid. Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat de regelmatige consumptie van chocolade die rijk is aan flavanolen onze huid kan beschermen tegen schadelijke UV-stralen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeff Beck and Joss Stone - People Get Ready

Jeff Beck and Joss Stone - People Get Ready

Klik op de foto om ze te beluisteren


Jeff Beck (Wallington (Surrey, Engeland), 24 juni 1944) is een rockgitarist die in diverse invloedrijke bands speelde in de jaren '60 en jaren '70.

Joss Stone, artiestennaam van Joscelyn Eve Stoker, (Dover, 11 april 1987) is een Engelse soul-, R&B- en blueszangeres, songwriter en actrice.


» Reageer (0)
06-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe zoals de farao's: drink kruidenwijn om te genezen

Doe zoals de farao's: drink kruidenwijn om te genezen


http://img17.imageshack.us/img17/4472/thee.jpgDe Egyptenaren dichtten kruiden geneeskrachtige eigenschappen toe. Om hun farao's te behandelen mengden ze wijn met de kruiden. Daartoe vonden wetenschappers onlangs bewijzen.

De traditie om een wijn met kruidnagel te drinken 'om te genezen' komt dus niet uit de lucht vallen: het is een traditie die meer dan 5.000 jaar oud is.

Dat toonden wetenschappers onder leiding van Patrick E. McGovern van de universiteit van Pennsylvania na een chemische analyse van stukken aardewerk.

De meest bekende remedie is boomhars met wijn. Dit drankje zou ziektes voorkomen en werd ook in het oude China en de middeleeuwen nog overal gebruikt.

De Egyptenaren zwoeren bij kruidenmengelingen in wijn, bier of andere vloeistoffen. De wetenschappers vonden sporen van bonenkruid, wormkruid en dragon. Ook salie, thijm, koriander, munt, citroenmelisse en senna werden teruggevonden.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vermist naakt van Magritte duikt na tachtig jaar op

Vermist naakt van Magritte duikt na tachtig jaar op


http://static1.hln.be/static/photo/2013/18/2/11/20131006070022/media_xll_6178856.jpg


Meer dan tachtig jaar lang dachten kunsthistorici dat een naaktschilderij van René Magritte vermist of vernield was. Nu blijkt dat de surrealist zijn werk zelf in stukken heeft gesneden en delen van het doek heeft overschilderd. Röntgenstralen van twee andere werken van de Belgische kunstenaar hebben dat onthuld.

Het werk 'The Enchanted Pose', dat door critici werd gelauwerd toen het in 1927 werd tentoongesteld, kort voordat Magritte zijn bekende schilderij 'Ceci n'est pas une pipe' maakte. In 1992 werd in de ultieme catalogus van Magritte gesteld dat het werk 'vermoedelijk vernietigd' was, maar er werd wel een zwart-wit foto van opgenomen.

Met röntgenstralen en andere beeldtechnieken hebben kunstexperts twee delen van het schilderij ontdekt onder andere werken van Magritte.

Een hand en borst uit de oorspronkelijke compositie werden teruggevonden onder 'The Portrait of 1935', een schilderij van een oog op een plak hesp. Dat werk maakt deel uit van een collectie in het Museum of Modern Art in New York (MoMa).

De voeten van de naaktfiguren bleken dan weer onder 'The Red Model of 1935' te zitten, een schilderij van ... een paar voeten. Dat is eigendom van het Moderna Museet in Stockholm. De twee andere kwarten van 'The Enchanted Pose' zitten onder andere werken van Magritte, zo vermoeden experts.

De ontdekking werd gedaan tijdens onderzoek voor 'The Mystery of the Ordinary, 1926-1938', de tentoonstelling die momenteel loopt in het MoMa.

Waarom Magritte het schilderij in stukken sneed, zal wellicht altijd een raadsel blijven. Het werk, in neo-klassieke stijl en met gelijkenissen met de naakten die Picasso in de jaren twintig maakte, is minder avant garde dan Magrittes andere werken (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogelijk schilderij van Da Vinci in Zwitserse kluis

Mogelijk schilderij van Da Vinci in Zwitserse kluis


http://oi43.tinypic.com/2qbyfy9.jpg
Zelfportret van Da Vinci omstreeks 1512


In een kluis in Zwitserland is een schilderij opgedoken dat mogelijk van de hand van Leonardo Da Vinci is. Het schilderij, dat 500 jaar oud zou zijn, is een portret van Isabella d'Este, markiezin van Mantua. Het werd 3,5 jaar geleden aangetroffen en experts denken nu dat het geschilderd werd door de Italiaanse grootmeester. Dat schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Het kunstwerk toont gelijkenissen met een portret van Isabella d'Este dat in het Louvre in Parijs hangt. Sommige experts baseren zich nu op de C14-datering, waarmee de ouderdom van het schilderij kan worden vastgesteld. Daaruit blijkt dat het werk tussen 1460 en 1650 geschilderd werd.

Volgens Carlo Predetti, een Italiaanse deskundige van Da Vinci, is er geen twijfel mogelijk en moet alleen nog worden vastgesteld welke delen van het schilderij door leerlingen van de schilder zijn geschilderd. Zeker is dat Da Vinci in 1499 een tekening maakte van de markiezin van Mantua. Dat werk hangt in het Louvre.

Martin Kemp, professor kunstgeschiedenis in Oxford, zegt in The Daily Telegraph echter dat hij twijfelt aan de bevindingen van Predetti. Volgens de Britse kenner van de Italiaanse renaissancemeester schilderde Da Vinci altijd op houten planken en dit portret is geschilderd op canvas. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2.030 euro voor iedereen

Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2.030 euro voor iedereen

http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/0/13/20131006090018/media_xll_6178888.jpg
Om hun actie kracht bij te zetten, stortten de indieners van het voorstel 8 miljoen muntjes van 5 cent op het Federale Plein voor het Zwitserse parlementsgebouw in Bern


Een basisinkomen voor iedereen, dat is de inzet van een referendum dat binnenkort in Zwitserland wordt gehouden. Een actiegroep heeft voldoende draagvlak gevonden om het voorstel op de politieke agenda te krijgen.

Het gaat om een onvoorwaardelijk maandinkomen van 2.500 Zwitserse frank voor elke volwassen inwoner. Dat is omgerekend 2.030 euro.

De groep activisten verzamelde in de afgelopen 18 maanden meer dan 100.000 handtekeningen voor het voorstel. Volgens het directe democratische systeem van Zwitserland is dat genoeg om een referendum af te dwingen.

Om hun daad kracht bij te zetten, stortten de actievoerders 8 miljoen muntjes van 5 cent op het Federale Plein voor het Zwitserse parlementsgebouw in Bern. Een truck voerde de muntjes aan, goed voor 15 ton en een waarde van omgerekend 333.000 euro. Elk muntje staat voor een inwoner van Zwitserland.

De motieven van de campagnevoerders zijn idealistisch-filosofisch. "Het is tijd voor een publiek debat over de waarde van werk in de maatschappij en de breder wordende kloof tussen arm en  rijk", aldus het comité. "Wij willen dat iedereen het recht heeft op een vrije manier van leven zonder de druk van werk en geld."

Tegenstanders vrezen dat jonge mensen niet meer geprikkeld zullen worden om werk te zoeken, omdat ze toch verzekerd zijn van een inkomen. Bovendien waarschuwen ze voor de hoge kosten die het plan met zich meebrengt en een terugval van de sterke Zwitserse economische positie.

Het sociale experiment van een gegarandeerd inkomen heeft al eens plaatsgevonden. In 1974 kregen alle inwoners van het Canadese stadje Dauphin recht op een inkomen boven de armoedegrens. Het project kreeg de naam 'mincome' en duurde vier jaar. De totale kosten: 17 miljoen dollar. 

Evelyn Forget, professor gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Manitoba, presenteerde jaren later de onderzoeksresultaten van het experiment. De resultaten gaven een verbetering van de kwaliteit van leven aan.

Zo bleven de inwoners van Dauphin gewoon werken en maakten ze evenveel arbeidsuren als voor het experiment. De ziekenhuisbezoeken namen af, schooluitval bereikte een laagterecord en er waren minder arrestaties en veroordelingen. (br.hln - foto epa)
» Reageer (0)
05-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. In de stilte van de avondhttp://static2.hln.be/static/FOTO/pe/16/11/11/media_xl_897101.jpg


In de stilte van de avond
Bij het ondergaan der zon
Kijkend naar duizend lichtjes
In het water  als kleine berichtjes

In de stilte van de avond
Bij het verdwijnen van de dag
Wanneer de zon haar stralen dooft
En de sterren komen voor hun wacht

In de stilte van de avond
Wanneer geluiden zijn verstomd
De dwaallichtjes dansen
Kijk ik naar de avond zon

In de stilte van de avond
Voel ik de liefde in mijn hart
In de stilte van de avond
Door de schoonheid voortgebracht

In de stilte van de avond
Voel ik vrede in mijn hart
Vertrouwend op de dag van morgen
Vertrouwen in wat me nog wacht

Shadow» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handige trucjes met zout

Handige trucjes met zout

http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/10/9/20131004155931/media_xll_6176739.jpg


Zout is een uitzonderlijk veelzijdig mineraal. Hoewel we het voornamelijk inzetten om smaak te geven aan onze voeding, kan je er eigenlijk heel wat meer mee aanvangen.

Handige trucjes met zout:

1. Kleurbehoud
We blijven nog even in culinaire sferen. Wie bijvoorbeeld kookouder op een kamp is en kilo's aardappelen moet schillen, kan een grote emmer zoutwater naast zich zetten om de vers geschilde patatjes in te gooien. Zo worden ze niet bruin.

2. Dode huid & zweet
Wie zichzelf af en toe verwent met een saunabezoekje, weet ongetwijfeld dat zout ideaal is om te exfoliëren. Scrubs op basis van zeezout zijn niet voor niets zo geliefd. Wist je dat zout ook perfect werkt als deodorant? Wie stinkende handen of voeten heeft, kan ze altijd inwrijven met een beetje zout om de dode huidcellen te verwijderen voor een fris, glad resultaat. Voeg gerust een paar druppeltjes essentiële olie toe, zoals citroen voor meer energie of rustgevende lavendel.

3. Jeuk
Insectenbeten kunnen vreselijk jeuken. Dompel daarom een doekje onder in een mix van zout en water, en gebruik het als kompres om de huid af te koelen en irritatie te verlichten.

4. Mondhygiëne
Wie last heeft van wondjes of een onfris gevoel in de mond, kan ook altijd gorgelen met wat zout water.

5. Vetbrand
We weten allemaal dat je nooit water mag gooien op brandend vet. Hou daarom altijd zout of bakpoeder binnen handbereik. Zout strooien op een vetbrand neemt de zuurstof weg, waardoor de vlammen zullen doven. Je kan zout ook altijd inzetten om de vlammen van een barbecue of kampvuur  te temmen zonder veel rookoverlast.

6. Levensduur van sponzen
Hapt je keukenspons naar zijn laatste adem, maar heb je geen vervanger voorzien? Dan kan je altijd een laatste reddingsactie uitvoeren. Laat de spons een nachtje trekken in zout water. Alles zal veel frisser en properder ruiken en aanvoelen.

7. Bewaren van kaas
Wie graag mooie stukken kaas in de koelkast heeft liggen, wikkelt ze best in servetten die eerst in zout water zijn gedrenkt. Het is een techniek die wereldwijd door kaasmakers wordt gebruikt.

8. Vochtkringen
Staan je houten meubels vol kringen van tassen en glazen? Met een mengeling van één theelepel zout met een paar drupjes water en een zachte doek of spons kan je de kringen weg wrijven. Breng vervolgens de glans terug met meubelwas. Ook de restanten die bloemen nalaten in vazen kan je aanpakken met een zoutscrub. Wanneer je handen niet passen, vul je de vaas best met een mix van water en zout. Achteraf reinig je alles nog even met water en zeep.

9. Kalk & vuil
Een zoutscrub is niet alleen goed voor je huid. Ook je keuken en badkamer kunnen er baat bij hebben. Met zout kan je namelijk kalk aanpakken, maar ook verbande restjes in potten en pannen of plakkerige aangebakken laagjes in de oven. Werk tot slot ook vieze geurtjes uit de afvoer weg met kokend water en zout.

10. Vlekken
Eén van de bekendste trucjes met zout is ongetwijfeld het verwijderen van vlekken. Om wijn, bloed en zweetranden weg te krijgen, kan je textiel laten weken in koud, zout water. Voeg ook wat zout toe aan je wasproduct voor extra frisse kleren. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor rechter omdat ze bedelaar koffiekoeken gaf

Voor rechter omdat ze bedelaar koffiekoeken gaf


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/7/9/20131004234854/media_xll_6177399.jpg


In Oudenaarde staat een vrouw uit Zottegem voor de rechter omdat ze een bedelaar zes koffiekoeken toestopte uit de bakkerij waar ze werkte. Haar daad van barmhartigheid werd gefilmd door de bewakingscamera's en volgens haar baas was dat voldoende om haar te ontslaan en naar de politie te stappen. «Ik schaam me dood», zegt Marleen De Lombaert (55).

«Bij de politie namen ze zelfs mijn vingerafdrukken, alsof ik een dief was.» Toen de bedelaar een tijdje later terugkeerde om de verkoopster te bedanken met een doosje groenten, was het hek helemaal van de dam. De bakker vond dat dit leek op 'ruilhandel' en ontsloeg Marleen De Lombaert op staande voet. Omdat ze naar de arbeidsrechtbank trok om haar ontslag aan te vechten, sleepte hij haar bovendien voor de rechter. «Waar gaan we naartoe als een winkelbediende enkele minuten voor sluitingstijd zélf beslist wat er met de onverkochte koopwaar dient te gebeuren», zegt de advocaat van de bakker. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorse tv brengt binnenkort liveverslag van recordpoging breien

Noorse tv brengt binnenkort liveverslag van recordpoging breien

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/12/10/20130919151925/media_xll_6139885.jpg


Wie van breien houdt, moet binnenkort in Noorwegen zijn. De publieke tv-omroep NRK gaat er op 1 november namelijk een recordpoging breien integraal uitzenden, goed voor maar liefst vijf uur live televisie. En alsof dat nog niet genoeg is, smijten ze er vooraf nog een vier uur durende documentaire over breien tegenaan.

"Het is doodgewone televisie, maar zeer traag", geeft een producer toe. "Maar ze zullen zo snel breien als ze kunnen." Doel is het record van vier uur en vijftig minuten te verbreken.

Met dit soort van live televisie zijn ze in Noorwegen niet aan hun proefstuk toe. Kijkers in het Scandinavische land konden zich onder andere al vergapen aan zalmvissen, een vijf dagen durende uitzending vanop een cruiseschip en het uitdoven van een kampvuur. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisarrest mogelijk voor zieke werknemer

'Huisarrest' mogelijk voor zieke werknemer


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/13/10/20131005052429/media_xll_6177490.jpg


Een werkgever kan in het arbeidsreglement laten inschrijven dat een zieke werknemer tot maximaal vier uur per dag thuis moet blijven. Zo moet het voor een controlearts gemakkelijker worden te controleren of iemand al dan niet echt ziek is. Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

Het gaat om werknemers die van de dokter de woning mogen verlaten. Wie daar geen toestemming voor krijgt, moet sowieso thuisblijven. Het principe werd door veel rechters al aanvaard, hoewel er geen wettelijke basis voor was. In het wetsontwerp over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, dat de ministerraad vorige week goedkeurde, is die wettelijke basis wel opgenomen. De werkgevers zullen via het arbeidsreglement of via een cao kunnen vastleggen op welke uren de werknemer zich ter beschikking moet houden.

Voorwaarde is dat het om een periode tussen zeven uur 's ochtends en acht uur 's avonds gaat. De regeling is een van de compensaties die de werkgevers krijgen voor het afschaffen van de carenzdag, de eerste ziektedag die veel arbeiders niet uitbetaald krijgen. Wie de controle mist, verliest zijn gewaarborgd loon bij ziekte voor de dag zelf en de dagen ervoor.

De vakbonden reageren furieus en vergelijken het systeem met "huisarrest" en de "whereabouts" die wielrenners moeten doorgeven aan de antidopingautoriteiten. "Werknemers krijgen een medische enkelband om", klinkt het.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pakistaanse Malala krijgt mensenrechtenprijs

Pakistaanse Malala krijgt mensenrechtenprijs


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/11/4/20131005022227/media_xll_6177454.jpg


Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai heeft in Londen de Anna Politkovskaja-prijs, een mensenrechtenprijs voor vrouwen gekregen. De prijs is vernoemd naar de Russische journaliste Anna Politkovskaja, die in 2006 werd vermoord.

Malala, die zich sterk maakt voor meisjesonderwijs, werd vorig jaar toen ze op weg was naar school in Pakistan in het hoofd geschoten door de Taliban. Ze werd in Groot-Brittannië geopereerd en woont daar nog steeds.

De prijs wordt sinds 2007 uitgereikt. 'Reach all Woman in War' zei dat Malala is gekozen "vanwege haar moed om zich uit te spreken toen niemand anders dat durfde, voor de kracht die ze toont om een stem te geven aan de vele vrouwen en meisjes die geen stem hebben, en voor haar hartstochtelijke geloof in het promoten van het recht op onderwijs voor vrouwen". (br.hln)» Reageer (0)
04-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kopie Het Lam Gods te bewonderen in Leuven

Kopie Het Lam Gods te bewonderen in Leuven


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/14/10/20131001110755/media_xll_6167665.jpg


De oudste en volledige kopie van het bekende middeleeuwse kunstwerk Het Lam Gods is voor het eerst in 200 jaar weer in zijn geheel te bewonderen. Museum M in Leuven zal de kopie van de hand van Michiel Coxcie vanaf 31 oktober tentoonstellen, zo werd vandaag bekend.

Coxcie (1499-1592) was een invloedrijke schilder in de Nederlanden van de 16e eeuw. Hij maakte de kopie van Lam Gods rond 1550 voor de zoon van keizer Karel. Een slaafse kopie werd het niet. Zo paste Coxcie het werk aan aan zijn tijd. Hij voegde onder meer een aantal portretten toe: van onder andere zijn opdrachtgever en van zichzelf, zo vertelt het museum.

De kopie ging in zijn geheel naar Spanje, waarna de Fransen het terugbrachten naar Brussel. Daar werden de panelen echter afzonderlijk verkocht. Delen bevinden zich dan ook verspreid over meerdere Europese musea.

Het origineel uit 1432 is van de hand van de broers Jan en Hubert Van Eyck. Het veelluik wordt momenteel gerestaureerd en is daardoor voorlopig niet in zijn geheel te bewonderen in de Gentse Sint-Baafskathedraal. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Uitwerpselen in een pil: hoe deze doorbraak je leven kan redden

Uitwerpselen in een pil: hoe deze doorbraak je leven kan redden

http://static2.hln.be/static/photo/2013/18/9/2/20131004122535/media_xll_6176177.jpg


Artsen hebben een iets aangenamer alternatief gevonden voor fecale transplantaties. Door de darmbacteriën uit de uitwerpselen van gezonde mensen te transplanteren kunnen patiënten met ernstige darminfecties hun ziekte overwinnen. Eerst werd dit via een pijnlijke colonscopie gedaan, maar nu slaagden vorsers er in een pil met hetzelfde effect te ontwikkelen.

Canadese onderzoekers hebben deze nieuwe pil getest bij 27 patiënten met een infectie door de bacterie Clostridium difficile en die geen baat hadden bij een antibioticakuur. Deze aandoening kan een fatale afloop hebben. Achteraf werden alle patiënten allemaal genezen verklaard. De symptomen zijn misselijkheid, krampen en diarree en die kunnen zo erg worden dat ze een normaal leven onmogelijk maken. De antibioticakuur die bij deze ziekte momenteel gegeven wordt, is niet alleen duur, maar vernietigt ook de goede bacteriën, waardoor patiënten erg kwetsbaar zijn voor toekomstige infecties.

Recente studies hebben aangetoond dat fecale transplantaties, waarbij mensen de uitwerpselen van gezonde donor getransplanteerd krijgen, het evenwicht in de darmen kunnen herstellen. Deze transplantatie gebeurt vaak via een colonoscopie. Professor Thomas Louie ontwikkelde een betere manier om deze ziekte te behandelen. De donoruitwerpselen komen vaak van een familielid en worden verwerkt in een laboratorium om er de nodige bacteriën uit te halen. Die worden dan verwerkt in capsules.

Proffesor Louie verklaart: "Je slikt dus geen stoelgang, enkel de bacteriën. Geen van de patiënten werd opnieuw ziek na het nemen van de pillen. Louie meent dat de medicatie van uitwerpselen ook andere mensen met darmproblemen kan helpen. Deze doorbraak kan leiden tot een hele reeks nieuwe medicatie en zal dus veel meer ziektes dan enkel clostridium difficile genezen." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zestig nieuwe dieren en planten ontdekt in Suriname

Zestig nieuwe dieren en planten ontdekt in Suriname


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/9/2/20131004111538/media_xll_6175922.jpg


Een team van wetenschappers heeft tijdens een expeditie in het onbewoonde regenwoud van het Zuid-Amerikaanse land Suriname zestig nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Daaronder zes nieuwe kikkersoorten, één nieuwe slangensoort, 25 waterkevers en elf vissoorten.

Conservation International, de milieu-ngo die de expeditie sponsorde, stelt dat de overvloed aan zoetwater een belangrijke rol speelt in de bescherming van de enorme biodiversiteit en de ongerepte ecosystemene in het bergachtig gebied.

De wetenschappers ontdekten onder meer een chocoladekleurige kikker die in bomen leeft, en noemden hem cacaokikker. Een robijnrood kevertje van amper 2,3 millimeter lang noemden ze lilliputkever. Voorts ontdekten ze een nieuw sprinkhaanachtig insect met scherpe stekels op de poten om zijn natuurlijke vijanden af te schrikken en een bruin-witte pijlgifkikker. Naar een nooit eerder geziene boomkikker hoefden de wetenschappers niet te zoeken: die sprong op een avond tijdens het diner zomaar op de kamptafel.

Het team vond niet minder dan 25 nieuwe soorten waterkevers, waarvan sommige in het water leven dat uit de granieten bergtoppen stroomt.

"Suriname is één van de laatste plekken op de wereld waar de biodiversiteit volop bloeit in ongerepte wouden en rivieren", verklaart dokter Trond Larsen, tropisch ecoloog en één van de leden van de expeditie.


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/3/4/20131004112524/media_l_6175984.jpg
Een sprinkhaansoort die met wasachtige uitsteeksels zijn vijanden misleidt


Die werd geleid door Conservation International, die zich tot doel stelt de rol van water in Suriname te bestuderen. Suriname ligt in het zogenaamde Guinees Schild, een gebied in Zuid-Amerika dat meer dan een kwart van het resterende regenwoud ter wereld herbergt.

Larsen: "Het behoud van deze ecosystemen, die nog niet door de mens zijn aangetast, is niet alleen van levensbelang voor het Surinaamse volk maar kan ons ook helpen voorzien in de toenemende wereldwijde vraag naar voedsel en water. Die ecosystemen helpen ook de impact van de klimaatverandering in te dijken". (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe meer een vrouw sport, hoe lager haar risico op borstkanker

Hoe meer een vrouw sport, hoe lager haar risico op borstkanker


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/0/14/20131004113608/media_xll_6175964.jpg


Bewegen helpt het risico op borstkanker na de menopauze verlagen. Zelfs wandelen heeft al een positief effect, zo blijkt uit onderzoek van de American Cancer Society.

De onderzoekers volgden 17 jaar lang meer dan 73.000 vrouwen van 50 tot 74 jaar. Tussen 1997 en 2009 vulden ze elke 2 jaar dezelfde vragenlijst in. Van de deelnemers kregen er 4.760 de diagnose borstkanker.

Ongeveer één op de tien vrouwen bewoog helemaal niet. De actieve dames hielden zich voornamelijk bezig met matig intensieve vormen van beweging zoals wandelen, fietsen, aerobics en dansen. Zwemmen, hardlopen en tennis waren minder populair bij hen. De deelneemsters die regelmatig bewogen, waren over het algemeen slanker, dronken vaker alcohol, maar rookten minder vaak. Ook gebruikten ze vaker hormoonbehandelingen voor vrouwen na de menopauze en hadden ze vaker in het afgelopen jaar een mammografie laten maken. 

47 procent van de deelnemers gaven enkel wandelen op als lichaamsbeweging. Wie dat minstens 7 uur in de week deed, had 14 procent minder risico op borstkanker dan wie wekelijks 3 uur of minder wandelden. De actiefste vrouwen liepen 25 procent minder risico op borstkanker dan de minst actieve deelnemers.

"Onze resultaten ondersteunen duidelijk een verband tussen bewegen en borstkanker na de menopauze, waarbij intensief bewegen een sterker effect heeft. Als je geen andere fysieke activiteiten doet, verlaagt elke dag een uur wandelen het risico op borstkanker. Meer inspanning en langer bewegen, verlaagt het risico nog meer", zegt onderzoeker Alpa Patel.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werelddierendag

Vandaag is het Werelddierendag

http://oi41.tinypic.com/zu1qb6.jpg


Vandaag is het Werelddierendag, het is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober. Met het vieren van deze dag wil men mensen laten weten dat dieren rechten hebben en dat zij beschermd moeten worden.

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende hield hij ooit een preek voor de dieren.

Eerste werelddierendag

Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief aan Margaret Ford in Londen, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus steeds herdenkt, een goede datum voor zo'n dierendag zou zijn[bron?]. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier.

Sinds de jaren zestig grijpt men deze datum steeds meer aan voor het dierenrechtenactivisme. Ook werden meer activiteiten ontwikkeld om met name bij kinderen bij dit onderwerp te betrekken.

Ook de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid. Zo vestigde de CPNB in 2000 de aandacht op de Kinderboekenweek (met als thema "dier") door allerlei acties met dieren (zoals huisdierkeuringen en een gratis dierenartsspreekuur) in bibliotheken te organiseren.

Op basisscholen wordt op 4 oktober ook aandacht besteed aan dierendag. Op sommige scholen nemen kinderen een huisdier of knuffel mee naar school.» Reageer (0)
03-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen kan schilderen als Van Gogh met nieuwe app

Iedereen kan schilderen als Van Gogh met nieuwe app


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/11/4/20131003181205/media_xll_6174649.jpg


Vanaf vandaag  kan iedereen virtueel aan de slag met de schilderijen van de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Het Van Gogh Museum in Amsterdam lanceert de app 'Touch Van Gogh'.

De oude vernislaag verwijderen van het schilderij 'De slaapkamer' of de verf wegpoetsen van het doek 'Gezicht vanuit Theo's appartement', het kan allemaal. De app laat toe te zien hoe een schilderij er voor een restauratie uitzag, waar er exact geschilderd is, welke verf verkleurd is en hoe de compositie is opgebouwd.

Het Van Gogh museum wil gebruikers vooral laten ontdekken wat er in en onder de verf schuilgaat. Met de app kunnen bezoekers tot in detail Van Goghs werkwijze ontrafelen  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 16 oktober staat in teken van borstreconstructie na kanker

16 oktober staat in teken van borstreconstructie na kanker

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/5/11/20131002143353/media_xll_6171311.jpg


Meer dan 30 ziekenhuizen en borstklinieken houden op woensdag 16 oktober informatiesessies over borstreconstructie na borstkanker. Officieel gaat het om de tweede Belgische editie van Breast Reconstruction Awareness Day, kortweg BRA Day.

In het kader van de sensibiliseringscampagne organiseert de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) informatiesessies voor vrouwen die een borstreconstructie overwegen na de gedeeltelijke of volledige verwijdering van een borst. Dat gebeurt in 33 zorginstellingen verspreid over het hele land. Het initiatief wordt gesteund door de Stichting tegen Kanker.

Tijdens de sessies worden onder meer de verschillende reconstructieve plastische chirurgietechnieken toegelicht. België behoort tot de voorlopers op het vlak van borstreconstructie. Dankzij de technologische evolutie worden de behandelingen steeds gerichter en performanter.

De fysieke reconstructie gaat gepaard met de psychische reconstructie. Gedurende haar herstel wordt de patiënte steeds omringd door een multidisciplinair team van specialisten zoals radiologen, gynaecologen, radiotherapeuten, oncologen, psychologen en coördinerende verpleegsters. In dialoog met hen kan de patiënte een beslissing nemen over de techniek en opvolging die in haar situatie het meest aangewezen is. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. jonge koppeltjes verloven zich weer massaal

Jonge koppeltjes verloven zich weer massaal

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/7/11/20131003110037/media_xll_6173591.jpg


85 procent van de jongeren wil ooit trouwen en tegenwoordig verloven jonge koppeltjes zich weer massaal, het liefst met alles erop en eraan. "Een meerderheid van de twintigers verlangt weer naar een huwelijk, een huis en kinderen, als een soort houvast", zeggen experts in Het Laatste Nieuws. "Maar het is vooral de romantiek die telt."

Nooit eerder stapten zo weinig koppels in het huwelijksbootje als dit jaar, zo blijkt uit officiële cijfers. Toch lijkt een kentering in zicht, nu bijna alle jongeren aangeeft ooi te willen trouwen. Volgens relatietherapeute Rika Ponnet willen twintigers het nu beter doen dan hun ouders, hun relatie vaak uitdraaide op een echtscheiding. In tijden van crisis zijn jongeren ook vaker op zoek naar een stabiele relatie.

"Er zijn inderdaad opnieuw meer koppeltjes die zich officieel verloven met het oog op een huwelijk", stelt Marleen Hoefkens van bruidsmagazine 'For Lovers' vast.  "Komend weekend vindt in Antwerpen onze trouwbeurs plaats en elk jaar wordt de aandacht voor alles wat met de aanloop tot het trouwfeest te maken heeft groter. De romantiek viert weer helemaal hoogtij. Al zijn er ook verschillen met vroeger. Toen was het hele verlovingsproces iets voor prille twintigers, nu zie je ook koppels van 35 of 40 jaar die zich nog verloven. En dat mag best met alles erop en eraan."

Ook de juweliers bevestigen de trend. Zij zien de verkoop van verlovingsringen duidelijk heropleven. "We spreken van een stijging van 10 tot 20 procent", zegt Greta De Cauwer van de gelijknamige zaak uit Sint-Niklaas. " De prijs is ook belangrijk. Koppeltjes schrikken vaak als zij horen dat je al voor 50 euro een mooie ring kan kopen. Je hoeft dus geen fortuin meer te spenderen aan een verlovingsring. En wie wat meer besteedt, komt niet zelden een jaar later terug om het juweel te laten oppoetsen en hem te recycleren als bruidsring, waarin wij dan de nieuwe trouwdata graveren."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dievenbendes komen stelen met citytrip-ticket

Dievenbendes komen stelen met citytrip-ticket

http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/8/0/20131003070436/media_xll_6172725.jpg


Oost-Europese dievenbendes die ­opzien tegen een lange autorit om in ons land burgers te beroven, komen de jongste tijd gewoon met het vliegtuig. Europol en de Belgische federale politie stelden vast dat de bendes ­gebruikmaken van goedkope vluchten bij lowcostmaatschappijen om vanuit steden als Boekarest en Tallinn naar ons land te reizen en te stelen.

"De dieven boeken een heen- en terugvlucht, komen hier hun slag slaan en keren terug naar huis", vertelt hoofdcommissaris Eddy De Raedt van de federale politie. "De daders maken deel uit van een georganiseerde bende, waarvan andere leden hier ­zorgen voor logistieke ondersteuning of het bewaren van de buit."

­Europol bracht recent liefst 240 dievenbendes in kaart die vanuit Roemenië opereren. Nog ­volgens Europol hebben de dievenbendes hun territo­rium afgebakend en zijn in het zuidoosten van Europa hoofdzakelijk Bulgaarse ­dieven actief, terwijl in het noordwesten veelal Roemeense dievenbendes opereren.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unizo dient klacht in tegen oneerlijke outletwinkels

Unizo dient klacht in tegen oneerlijke outletwinkels


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/8/10/20131003064556/media_xll_6173065.jpg


De unie van de zelfstandige ondernemers Unizo legt klacht neer naar aanleiding van de VRT-reportage in het programma 'Volt' tegen outletwinkels bij FOD Economie. De unie vraagt om meer controles nadat aan het licht kwam dat dit soort winkels identieke kledingstukken als andere winkels aan een fikse korting verkopen.

In de bewuste reportage blijkt dat goedkopere outletwinkels zich niet aan de regels houden. Normaal mogen dit type winkels enkel gedateerde stukken van vorige seizoenen of kledingstukken met fabricagefouten verkopen. Nu blijkt echter dat het aanbod vaak identiek is aan wat je in de andere winkels vindt, ondanks labels als 'slightly imperfect'. Die bevestigen de outlets er enkel aan om de stukken te mogen verkopen. Labotests hebben aangetoond dat er doorgaans geen verschil bestaat tussen outletproducten en stukken uit normale winkels. Ook gaat het vaak om kledij van dit seizoen en is het aanbod dus helemaal niet gedateerd.

Een verkoopster zegt zelfs in de reportage dat de winkels de labels die duiden op fouten aan perfecte kledingstukken bevestigen enkel om de prijs te drukken. De praktijken zouden zelfs zo ver gaan dat merken extra kledij speciaal voor outlets produceren. De makers van de reportage spreken daarom van bedrog, omdat je in normale winkels de volle pot moet betalen voor iets dat je voor veel minder geld ook in outlets kan vinden. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkoop appartementen aan kust stuikt ineen

Verkoop appartementen aan kust stuikt ineen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/0/11/20131003051258/media_xll_6173006.jpg


De markt van appartementen aan zee zit in een serieuze dip. Er werden dit jaar 12 procent minder flats verkocht dan vorig jaar. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Er is aan de kust een overaanbod aan flats en de vraag is fors gezakt. Gevolg: er worden veel minder appartementen aan zee verkocht dan vroeger. Ter vergelijking: het totale aantal verkochte appartementen in heel Vlaanderen ligt de eerste zes maanden van dit jaar 2,12 procent hóger dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

"Veel kustgemeenten heffen een tweedeverblijfstaks of hebben die onlangs nog verhoogd", zegt Mathieu Verwilghen van Century 21, dat 25 vastgoedkantoren heeft aan onze kust. "Dat doet de mensen twijfelen: moet ik daar nog wel mijn geld in steken? En vooral: ze helpen nu liever hun kinderen aan een eerste huis, want die kinderen hebben het vaak heel moeilijk om een lening te krijgen bij de bank. Dat merken we duidelijk uit de verslagen van onze verkoopsafspraken in de kantoren."

Door de ineengestuikte vraag staat er heel wat te koop langs de Vlaamse kust. "Het scheelt van gemeente tot gemeente", zegt Verwilghen. "Bij ons staan gemiddeld vier tot acht procent appartementen meer te koop dan vorig jaar."

Maar, opvallend, ondanks de slabakkende verkoop zakken de prijzen van de appartementen voorlopig niet. "Gemiddeld betaal je 256.000 euro voor een appartement aan de kust, dat is 0,2 procent meer dan vorig jaar", zegt John Romain van Immotheker. Dat komt omdat de immosector het aanbod zo klein mogelijk probeert te houden in deze crisistijden. (br.hln)» Reageer (0)
02-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom lesbische koppels beter handen vasthouden

Waarom lesbische koppels beter handen vasthouden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/7/12/20131002150455/media_xll_6171432.jpg


Uit een studie in de Journal of Homosexuality blijkt dat lesbiennes beter zijn in elkaars hand vasthouden omdat er geen machtsspelletjes verbonden zijn aan de greep, iets wat bij heteroseksuele koppels vaak wel het geval zou zijn.

Iemands hand vasthouden (én schudden) is één van de meest primitieve vormen van machtsvertoon bij mensen. Er is altijd iemand die de handgreep domineert én iemand die zijn hand vervormt om te passen in de andere.

Tussen mannen en vrouwen is het doorgaans de man die de dominante positie aanneemt. Daarbij speelt niet alleen het feit dat mannen vaak groter zijn, ze houden gewoon van de machtspositie. Zo bepalen ze zelf wanneer ze lossen, terwijl vrouwen zich in deze situatie moeten loswringen of er gewoon aan toegeven.

Anders dan bij hetero's, is handjes vasthouden bij lesbische koppels volledig bevrijd van deze machtsstuctuur. 340 lesbiennes moesten voor het onderzoek uittesten wat de meest natuurlijke en comfortabele manier is om elkaars hand vast te houden. Ze moesten daarbij ook aangeven hoe oud en hoe groot ze zijn in verhouding tot hun partner, hoe lang ze al samen zijn / samenleven, of ze eerder ook relaties hadden gehad met mannen en wie er doorgaans meer gewicht heeft in het maken van beslissingen.

De factoren die een bepalende rol blijken te spelen bij de manier waarop twee vrouwen elkaars handen vasthouden, zijn grootte en een geschiedenis van relaties met mannen. Wie namelijk voordien ook in een heteroseksuele relatie zat, was meer geneigd om een onderdanige handpositie aan te nemen. De grootste dames bleken dan weer het meeste comfort te halen uit de dominante positie.

"Ons onderzoek suggereert dat de positie van de handen geen dominantie of machtsverschil reflecteert tussen partners, althans niet bij lesbische koppels", klinkt het besluit. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wist je dit al over linkshandig zijn?

Wist je dit al over linkshandig zijn?


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/6/0/20131002104043/media_xll_6170445.jpg


Ooit werd gedacht dat linkshandigen één voor één een pact gesloten hadden met de duivel. Hieruit ontstond zelfs het woord sinister, afgeleid van het Latijnse 'sinistra', wat 'aan/van de linkerkant' betekent. Kwaadaardig of niet, speciaal is linkshandigheid in ieder geval. Waarom niet iedereen een dominante rechterhand heeft, ontdek je hier.

Sinds het ontstaan van de mensheid maakt ruim 10 procent van ons dominant gebruik van zijn linkerhand, mannen iets vaker dan vrouwen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat sommige neanderthalers linkshandig waren.

Lange tijd werd geloofd dat linkshandigen hersenen hadden die anders geprogrammeerd waren. Hoewel we nu al heel wat wijzer zijn, is het wel effectief zo dat een kleine minderheid afwijkt. De meeste mensen (naar schatting 75 tot 90 procent) maken gebruik van hun linker hersenhelft om te spreken en taal te begrijpen. Omdat het gebruiken van je dominante hand evenveel hersenkracht vraagt, werd lang gedacht dat je rechter hersenhelft dus wel moest instaan voor die fijne motoriek, waardoor de meeste mensen rechtshandig zijn.

Hoewel de theorie aanlokkelijk klinkt, zit er een kink in de kabel. Slechts 30 procent van linkshandigen heeft een omgekeerde hersenlateralisatie of helemaal geen dominante kant. Ruim 70 procent gebruikt dus net zo goed de linker hersenhelft voor taal.

Een tweede belangrijke factor is zonder twijfel de genen. Net als grootte, lichaamstype en roodharig zijn, kan ook linkshandigheid doorgegeven worden van generatie op generatie. Wanneer alletwee je ouders linkshandig zijn, is er 26 procent kans dat ook jij dominant gebruik zal maken van je linkerhand, wat meer dan dubbel zoveel is als de normale kans.

Wetenschappers vermoeden bovendien dat de voorkeur voor één van beide handen al ontstaat in de baarmoeder. Prematuurtjes zouden vaker linkshandig zijn en ook ultrasone scans zouden de kansen verhogen. Wat al deze hypothesen eigenlijk bewijzen, is dat voorlopig nog niemand perfect kan verklaren waarom linkshandigheid bestaat.

Helaas zijn er enkele nadelen verbonden aan linkshandig zijn. Zo loop je een groter risico op schizofrenie, dyslexie én ADHD. Bovendien staan 'lefties' berucht om hun agressiever karakter. Aan de andere kant zouden ze minder vatbaar zijn voor maagzweren en artrose.

Verder zijn er ook bewijzen genoeg om te stellen dat linkshandigen gezegend zijn met een grotere creativiteit. Een onevenredig aantal grote schilders was linkshandig. Je zou ook bijna moeten geloven dat een dominante linkerhand de weg naar het Witte Huis een stuk gemakkelijker maakt. Wist je bijvoorbeeld dat 4 van de laatste 7 Amerikaanse presidenten linkshandig was/is? Zowel Obama, Clinton, Bush senior als Gerold Ford staan bekend als 'lefties'.

Ook op sportief vlak doen linkshandigen het zeker niet slecht, vooral bij gevechtssporten als boksen. Wie goed is met zijn linkerhand heeft namelijk een groot voordeel ten opzichte van rechtshandige tegenstanders die zich in veel gevallen alleen nog maar hebben moeten verdedigen tegen andere rechtshandigen. Hierdoor zijn ze ontzettend gevoelig voor een linkse knaller.

Hoewel we al lang weten dat linkshandigen geen satanskinderen zijn, is de wereld toch nog steeds opvallend onaangepast. Ontelbaar veel alledaagse gebruiksvoorwerpen worden nog steeds uitsluitend voor rechtshandigen ontworpen. Gelukkig hebben ze hun eigen feestdag om te vieren dat ze lichtjes anders zijn en kunnen ze (online) terecht in gespecialiseerde winkels. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg sluit steeds meer leningen af

Belg sluit steeds meer leningen af


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/7/9/20131002071259/media_xll_6169494.jpg


De Belg sluit steeds vaker een lening op afbetaling af. Niet alleen om een nieuwe auto te kopen of zijn huis te verbouwen, maar ook om op reis te gaan of pakweg nieuwe borsten te betalen. In 2010 werd nog maar 6 procent van de leningen op afbetalingen voor dergelijke persoonlijke doeleinden gebruikt, nu is dat al 15 procent, zo blijkt uit onderzoek van TNS, in opdracht van Axa.

Eind juni vorig jaar hadden de Belgen zo'n 2 miljoen leningen op afbetaling lopen, of bijna 12 prodent meer dan 10 jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging voor Krediet (BVK). Al die leningen samen zijn goed voor een bedrag van 16,63 miljard euro, of 57 procent meer dan 10 jaar geleden. We sluiten dus niet alleen meer kredieten af, we gaan ook steeds grotere leningen aan. TNS ondervroeg in totaal ruim 1.200 Belgen.

46 procent van hen heeft momenteel een lening op afbetaling lopen, tegenover 38 procent drie jaar geleden. Dat we ons dieper in de schulden steken, hoeft niet te verwonderen. "We leven nu eenmaal in een consumptiemaatschappij, die ons aanzet om te kopen. Desnoods op krediet", aldus het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe kankermedicatie wordt onbetaalbaar

Nieuwe kankermedicatie wordt onbetaalbaar


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/1/0/20131002074648/media_xll_6170100.jpg


Dankzij nieuwe medicatie kunnen kankerpatiënten steeds langer leven. Door de hoge kostprijs van deze pillen, worden deze revolutionaire behandelingen haast onbetaalbaar. Dat schrijft de krant De Standaard.

Nieuw kankermedicijn Yervoy helpt bijvoorbeeld agressieve huidkankers gedurende 10 jaar onder controle te houden. Dit medicijn geneest dus niet volledig, maar kan het leven van sommige huidkankerpatiënten dus wel aanzienlijk verlengen. Dit betekent een heuse doorbraak in de behandeling van deze mogelijk fatale ziekte, want agressieve melanomen zijn uiterst gevaarlijk. 

Andere medicatie heeft hetzelfde effect bij borstkanker, waardoor deze ziekte niet langer als dodelijk wordt beschouwd maar als een chronische aandoening. Maar deze revolutionaire pillen zijn uiteraard niet goedkoop. Zo is een huidkankerpatiënt op een jaar tijd 85.000 euro kwijt aan Yervoy. De borstkankermedicatie is voorlopig nog niet verkrijgbaar in Europa, maar het prijskaartje zou ongeveer even hoog zijn.

Dit brengt artsen in een lastig parket: ze weten hoe ze de levenskwaliteit van de patiënten kunnen verbeteren en hoe hun leven te verlengen, maar ze beseffen ook dat de ziekteverzekering dreigt ten onder te gaan aan deze dure medicatie.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder van Nathan spreekt: "Zijn dood doet me niks"

Moeder van Nathan spreekt: "Zijn dood doet me niks"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/15/8/20131001213234/media_xll_6169553.jpg


Een dag nadat Het Laatste Nieuws het verhaal bracht van Nathan Verhelst (44), die geboren werd als Nancy en maandag euthanasie kreeg na een mislukte geslachtsoperatie, reageert zijn moeder op het overlijden. Wanneer Nathan sprak over het gebrek aan ­liefde dat hij thuis kreeg, sloeg hij de nagel op de kop.

"Toen ik 'Nancy' voor het eerst zag, viel mijn droom in duigen. Ze was zó lelijk", vertelt de moeder aan onze krant. "Ik had een spook ­gebaard. Haar dood doet me niets."

De brief die Nathan vlak voor z'n dood opstuurde naar zijn moeder, was gisteren nog niet aangekomen. "Ik zal hem zeker lezen", zegt de moeder, "maar hij zal wel vol leugens staan. Voor mij is dit hoofdstuk afgesloten. Haar dood doet me niks. Ik voel geen verdriet, geen twijfel of berouw. We hebben nooit een band gehad, die kon dus ook niet verbroken worden."  (br.hln)

Lees het volledige aangrijpend verhaal vandaag in Het Laatste Nieuws


» Reageer (0)
01-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lulu - Shout

Lulu - Shout

Klik op de foto om haar te beluisteren

Lulu


Lulu Kennedy-Cairns, OBE (geboren als Marie McDonald McLaughlin Lawrie op 3 november 1948 in Lennoxtown, Stirlingshire), vooral bekend door haar artiestennaam Lulu, zij is een Schotse singer-songwriter, actrice, en tv-persoonlijkheid die succesvol is geweest in de entertainment business in de jaren 1960 tot en met de dag van vandaag.  Ze is het meest bekend vanwege haar hit "To Sir, with Love" en in het Verenigd Koninkrijk met "Shout".» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouder worden doe je best in Zweden

Ouder worden doe je best in Zweden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/1/12/20131001150320/media_xll_6168417.jpg


Zweden is het land waar men het best ouder kan worden, zo blijkt uit een nieuwe index die voor een studie van de Verenigde Naties in het leven is geroepen. België staat op de 24ste plaats.

De wereldbevolking is zoals geweten aan het verouderen, maar landen zijn slecht voorbereid op deze demografische verandering, aldus de studie. In 2050 zal 22 procent van de wereldbevolking ouder dan zestig jaar zijn. Noorwegen en Duitsland komen na Zweden in de 'Global Age Watch Index 2013', gebaseerd op dertien economische en sociale indicatoren op het vlak van inkomen, gezondheid, werk en opleiding, en gunstige omgeving.

Nog in de top-tien staan Nederland, Canada, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, de VS, IJsland en Japan. België staat 24ste op 91, met 67 procent van de ideale waarde. De 2,6 miljoen 60-plussers maken 23,9 procent van de bevolking uit, aldus het rapport. Het zegt dat ondanks het hoge inkomen van het land, België 'relatief laag' scoort wat betreft inkomenszekerheid want 12,8 procent van de 60-plussers heeft een inkomen dan minder is dan de helft van het gemiddelde inkomen. België staat op dit domein op de 41ste plaats.

Het is wel 23ste op het vlak van gezondheid, met een levensverwachting van nog 24 jaar als men zestig is. Wat de omgeving betreft staat België met een 29ste plaats ook hoog. Want negentig procent van de 50-plussers zegt familieleden of vrienden te hebben op wie men kan rekenen als er problemen zijn.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste zonnecentrale ter wereld opgestart

Grootste zonnecentrale ter wereld opgestart


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/0/2/20131001163417/media_xll_6168722.jpg


In de Mojave-woestijn in Californië is de grootste zonnecentrale ter wereld opgestart. Op volle capaciteit zal ze 140.000 gezinnen van stroom kunnen voorzien.

De langverwachte Ivanpah-centrale van het Amerikaanse energiebedrijf Brightsource Energy is met 140 hectare de grootste in haar soort. De centrale bestaat uit 300.000 spiegels die met de zon meedraaien en het zonlicht concentreren op drie torens van elk 140 meter hoog. Daar wordt stoom gecreëerd om via turbines elektriciteit op te wekken.

De eerste van die drie torens levert stroom aan het net, en binnen enkele maanden moet ook de tweede toren operationeel worden. Als ze alle drie werken, zal de centrale een capaciteit halen van 392 megawatt, genoeg om 140.000 gezinnen van stroom te voorzien en zo 400.000 ton CO2 per jaar uit te sparen.

Het project krijgt ook kritiek omdat voor de enorme centrale onder meer honderd bedreigde woestijnschildpadden verhuisd moeten worden. Anderen vragen zich af waarom voor de stoommethode gekozen werd in het midden van de woestijn, eerder dan voor fotovoltaïsche panelen.

Maar de meeste milieuverenigingen zijn het erover eens dat het project een belangrijke stap vormt in de ontwikkeling van hernieuwbare energie over de hele wereld.

Een van de drijvende krachten achter het project is zoekgigant Google, die 168 miljoen dollar (124 miljoen euro) investeerde in het project. "Bij Google investeren we in projecten die het potentieel hebben om het energielandschap te veranderen", zegt Rick Needham, directeur Energie en Duurzaamheid bij de zoekgigant. "Ivanpah is een van die projecten. We zijn dan ook opgetogen met de aansluiting op het net." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Labrador ontfermt zich over kleuter met syndroom van Down

Labrador ontfermt zich over kleuter met syndroom van Down

Klik op de foto om het vertederend filmpje te bekijken

Het is ontzettend schattig om te zien. Een Labrador die zich ontfermt over een kleuter met het syndroom van Down. De kleine Hernan uit Buenos Aires weigert om te spelen met Himalaya, maar de trouwe viervoeter geeft niet op.

Hernan schuwt volgens mama Ana fysiek contact door zijn aandoening, maar Himalaya blijft aandringen en is ontzettend lief voor de jongen. Uiteindelijk gaat Hernan toch door de knieën en geeft de kleuter de schattige Labrador iets wat op een dikke knuffel lijkt (3'16").» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meeste souvernirs gaan meteen de prullenbak in

Meeste souvernirs gaan meteen de prullenbak in


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/3/12/20131001110253/media_xll_6167637.jpg


Het is vaak geen makkelijke opdracht om op vakantie een geschikt souvernir te vinden voor vrienden en familie. Reizigers zullen dan ook niet graag vernemen dat het merendeel van de meegebrachte spullen onmiddellijk richting prullenbak gaat.

Een souvenir kopen voor het thuisfront lijkt misschien een leuk idee op vakantie, maar het geld kan beter aan andere dingen worden besteed, constateert vliegticketzoekmachine Skyscanner na een bevraging van 2.000 mensen.

Meer dan twee derde (69 procent) van de deelnemers aan de enquête geeft aan souvenirs niet te waarderen en 15 procent gooit de spullen dan ook meteen weg.

Vooral beeldjes, grappige T-shirts en goedkope sieraden scoren slecht, maar ook magneten en sleutelhangers worden steeds minder vaak met plezier ontvangen.

Nochtans zijn deze ongewenste geschenken allesbehalve goedkoop. Gemiddeld wordt 39 euro uitgegeven aan een souvernir. 14 procent zegt meer dan 45 euro te besteden aan cadeautjes voor het thuisfront en 9 procent zelfs meer dan 60 euro.

Slechts 4 procent van de respondenten vindt de ontvangen gift nuttig, de overigen smijten het in de prullenbak, stoppen het geschenk meteen diep weg in een kast, doneren het aan een goed doel, gebruiken het als cadeau voor iemand anders of verkopen het online.

Top 10 meest ongewenste souvenirs:
1.Beeldje
2.Grappig T-shirt
3.Goedkope sieraden
4.Sleutelhanger
5.Magneet
6.Voedingsmiddel
7.Sneeuwbol
8.Nep dvd
9.Lokale drank
10.Souvenir uit vliegtuig» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nathan krijgt euthanasie na mislukte geslachtsoperatie

Nathan krijgt euthanasie na mislukte geslachtsoperatie


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/10/9/20131001083025/media_xll_6167049.jpg


Voor het eerst heeft een Vlaming zich laten euthanaseren na een geslachtsoperatie. Onder medische begeleiding van VUB-professor Wim Distelmans nam Nathan Verhelst (44) gisteren om 14 uur afscheid van het leven. Nathan, die 42 jaar lang Nancy heette, zag geen andere uitweg meer. Hij was als jongen geboren in een meisjeslichaam, en is als man gestorven in een lijf dat hij niet wilde. "Hier was sprake van ondraaglijk psychisch lijden."

Nathan werd 44 jaar geleden in Hamme geboren als Nancy, als enige dochter in een gezin met drie jongens. "Ik was het meisje dat niemand wilde", getuigde Nathan, 24 uur voor zijn dood aan onze redactie. "Terwijl mijn broers opgehemeld werden, kreeg ik een berghok boven de garage als slaapkamer. 'Was je maar een jongen geweest, klaagde mijn moeder'. Ik werd getolereerd, meer niet."

Nathan ontdekte - al dan niet onder druk van zijn familie - als tiener dat hij zich beter voelde als man. "Ik scheerde me druk, droeg liefst ruige jeans en werd verliefd op vrouwen." Maar zijn echte droom was een geslachtsoperatie. Die kwam er in drie fasen: een hormonenkuur in 2009, wat later een borstamputatie en tot slot een vervangpenis in 2012. Maar geen van beide operaties verliepen naar wens. (br.hln)

Lees het volledige verslag in de krant Het Laatste Nieuws» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!