NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgelet dames: hang bordje in wc of je man wast nooit zijn handen

Opgelet dames: hang bordje in wc of je man wast nooit zijn handen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/3/2/20130130153121/media_xll_5517302.jpg


Vergeet jouw man wel eens zijn handen te wassen na het plassen? Dan hang je maar beter een bordje in het toilet. Zo blijkt uit een test van verschillende Amerikaanse universiteiten dat mannen pas geneigd zijn om na een plaspauze hun handen te wassen als ze hieraan herinnerd worden via een aparte boodschap.

De wetenschappers hingen posters op in de mannentoiletten op de campus van enkele universiteiten met de tekst: "Vier op de vijf studenten wassen ALTIJD hun handen nadat ze naar het toilet zijn geweest". Voor de studenten die hierbij wat extra hulp konden gebruiken, was er onder de boodschap nog een speciale handleiding voorzien waarin stap voor stap werd uitgelegd hoe je op een correcte manier je handen kan wassen.

En de herinneringsbordjes hadden succes. Terwijl vooraf 75 procent van de 252 ondervraagde mannelijke studenten aangaf zijn handen te wassen na een toiletbezoek, steeg dat aantal na het ophangen van de posters met meer dan tien procent tot 86 procent. De studenten werden uiteraard niet op hun woord geloofd, de onderzoekers hielden immers ook rekening met hoelang er water uit de kraan stroomde. Ook dat aantal was opmerkelijk toegenomen.

Uit eerder onderzoek kon al afgeleid worden dat het aantal keren dat mannen hun handen wassen niet optimaal is. Terwijl 93 procent van de vrouwen na ieder toiletbezoek haar handen wast, is dit bij mannen slechts 77 procent. "Oké, dit klopt waarschijnlijk wel. Ik was bijna nooit mijn handen na het plassen. Maar met mijn gekke brein geloof ik zo sterker bestand te zijn tegen bacteriën", zo reageerde een man op het onderzoek.

Nochtans is het belangrijk voor onze gezondheid dat we onze handen wel wassen. "Vanuit het standpunt van de openbare gezondheid, is het belangrijk dat iedereen zijn handen wast nadat hij of zij naar het toilet is geweest. Een nauwkeurige poetsbeurt kan immers de overdracht van verschillende ziektes tegenhouden. Jammer genoeg doen mensen dit niet zo vaak als ze zouden moeten doen", zo besluit hoofdonderzoekster Maria Lapinski. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge bavianen hebben vaderfiguur nodig


Jonge bavianen hebben vaderfiguur nodig


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/16/2/20130130165352/media_l_5517587.jpg


De jongen van mannelijke bavianen die verschillende relaties hebben, zijn succesvoller wanneer ze contact hebben met hun vader. Bij diersoorten waarbij niet altijd duidelijk is wie de vader is, speelt de vader doorgaans geen rol in de opvoeding.

De jonge bavianen zouden meer kansen hebben om te overleven wanneer hun vader in de buurt is en ook op lange termijn hebben ze meer succes bij de voortplanting. De vaderfiguur speelt normaal enkel een rol bij diersoorten met een monogaam karakter. De suggestie dat de vader bij jonge bavianen belangrijk is, wekte daardoor de aandacht van Dr. Elise Huchard van de Universiteit van Cambridge. Samen met haar collega's besloot ze veldonderzoek naar het gedrag te verrichten.

In veel groepen worden jongen door oudere bavianen vermoord. Soms gaat het zelfs om 30 procent van de jongen van een groep. Indien de vader aanwezig is, worden de jonge bavianen sneller volwassen. Uit het onderzoek blijkt dat de jongen vooral tijdens etenstijd het gezelschap van hun vader opzoeken en dat ze bijgevolg ook sneller zelfstandig voedsel leren vinden.

"Ik vond het vreemd om te zien hoe die grote zoogdieren overal gevolgd worden door hun kleuterklas en hoe geduldig de vaders met hun jongen zijn", zegt Huchard. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilder Roger Raveel (91) overleden

Schilder Roger Raveel (91) overleden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/13/7/5/20130130112221/media_xll_5516150.jpg


Kunstenaar Roger Raveel is op 91-jarige leeftijd overleden. Raveel was vooral actief als schilder, maar hij maakte ook beeldend en ceramisch werk en was actief in de literatuur. Raveel gold als een van de grootste levende schilders van het land.

Raveel schilderde doorheen zijn carrière in een wisselende stijl, die van abstract naar figuratief evolueerde. Portretten van zijn vrouw en favoriet model Zulma lopen als een motief doorheen zijn werk. Hij behoorde tot de generatie schilders van de vorig jaar overleden Raoul De Keyser en Jan Burssens. Hij onderhield nauwe banden met literaire geestes- en generatiegenoten als Roland Jooris en Rutger Kopland en Hugo Claus.

Eigen museum
In zijn woonplaats Machelen-aan-de-Leie werd een museum aan zijn oeuvre gewijd naar een ontwerp van architect Stéphane Beel. In 2009 overleed zijn vrouw Zulma. De schilder huwde opnieuw op 3 februari 2011 met de 52-jarige lerares Marleen De Muer. Hij ontving in 1995 de adellijke titel van ridder.

Kris Peeters: "Een van de grootste"
Vlaams minister-president Kris Peeters betuigt namens de Vlaamse regering zijn medeleven aan de familie en vrienden van Roger Raveel. Peeters noemt Raveel "een van onze grootste kunstenaars ooit".

"Roger Raveel was een groot schilder-graficus-sculpteur, vernieuwend en eigentijds in de kunst. Met een koppige eigenheid deed hij geen artistieke toegevingen. Er lag een bijna ondraaglijke spanning in zijn werk, die uitdrukking gaf aan de complexiteit van het leven. Daardoor sprak iedereen met veel bewondering over hem. Hij leeft voort in zijn kunstwerken, en in het Roger Raveelmuseum, meer dan ooit een eerbetoon aan een van onze grootste kunstenaars ooit", aldus Peeters.

Schauvliege: "Trieste dag"
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) reageert "met grote droefnis" op het overlijden. "Het is een trieste dag voor Vlaanderen, België en de kunsten, maar een grote geeft nooit de geest", zegt ze.

"Ik had de eer Roger Raveel verschillende keren te mogen ontmoeten. Hij was een Vlaamse reus, een internationaal icoon voor de kunsten. Met een Nieuwe Visie, die objecten en de omgeving op een originele, ongebruikelijke manier in beeld bracht. Met frisse kleuren maar ook met zogenaamde blinde vlekken. Daarbij werd hij vaak geïnspireerd door de Leie en Machelen, maar zijn werk sprak universeel aan. Hij was ook een warme persoonlijkheid, een zachtmoedige, bescheiden man die heerlijk kon vertellen over kunst en engagement. Zijn gezegende leeftijd doet vermoeden dat de passie voor de kunst een hevig vuur is dat tomeloze energie geeft".

"De tientallen meesterwerken, zijn eigen museum, en zijn openbare werken - ik denk aan Vive La Sociale in de Brusselse metro Mérode - zullen ons blijven inspireren", aldus de minister van Cultuur.

Raveels dorpsgenoot en muzikant Wouter Berlaen liet zich door een werk van Raveel inspireren voor het nummer 'De definitie van geluk', dat u hieronder kan beluisteren. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op drie werkzoekenden heeft psychische problemen

Een op drie werkzoekenden heeft psychische problemen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/2/7/20130129162914/media_xll_5514292.jpg


Een derde van de werkzoekenden in België kampt met psychische problemen. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). "De kost voor de maatschappij loopt op tot 3,4 procent van het bruto binnenlands product", zegt Yves Leterme, adjunct-secretaris-generaal van de OESO.

"Geestelijke gezondheidsproblemen bij de beroepsbevolking zijn een groot probleem geworden in België, net als in de meeste andere ontwikkelde economieën", aldus Leterme. "Het verlies aan productiviteit plus de kost van de zorg en de sociale bijstand bedraagt 3,4 procent van ons BBP".

Een derde van de aanvragen voor een invaliditeitsuitkering gebeurt nu op basis van een geestelijk probleem. Bij de patiënten die wel aan het werk zijn, meldt vier op vijf een verminderde productiviteit. "De problematiek is te lang verwaarloosd door de beleidsmakers", analyseert Leterme. "Er rust een taboe op".

Nochtans heeft ons land volgens de OESO een goede basis om het probleem aan te pakken. "België heeft een vooruitstrevende wetgeving rond preventie van psychische problemen op de werkvloer", zegt Veerle Miranda, die het onderzoek leidde. "Zo zijn bedrijven bijvoorbeeld verplicht een risicoanalyse en een preventieplan op te stellen. Alleen geniet die wet geen ruime bekendheid en zijn de sancties te laag".

De OESO heeft ook lof voor onze hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, die een verschuiving van opnames in het ziekenhuis naar zorg in de thuisomgeving beoogt. "Die reorganisatie komt weliswaar later dan in sommige andere Europese landen, maar ze is ook ruimer. De hervorming is de ideale gelegenheid om de samenwerking met arbeidsbemiddelingsdiensten, arbeidsgeneesheren en bedrijven te verhogen", besluit Miranda. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Hiatt - Have A Little Faith In Me


John Hiatt - Have A Little Faith In Me

Klik op de foto om hem te beluisteren


John Hiatt (Indianapolis, 20 augustus 1952) is een Amerikaanse singer-songwriter.

John Hiatt begon zijn solocarrière in 1974. Hij beoefende een groot aantal stijlen, van rock and roll tot New Wave en folk. Hij schreef veel songs voor andere artiesten. In Nederland brak hij door met de plaat Bring the Family (1987). Daarop volgen Slow Turning (1988), Stolen Moments (1990), en Perfectly Good Guitar (1993). In het najaar van 2007 kwam Hiatt naar Nederland voor een viertal solo concerten. In 2008 komt de plaat Same Old Man uit» Reageer (0)
29-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op een duin gezetenhttp://oi50.tinypic.com/167k1mg.jpg


Op een duin gezeten bij het
vallen van de nacht.
Door de maan beschenen
Ik zie de zee.
Zachtjes hoor ik de wind
fluisteren.
Hij strijkt langs mijn haren,
dwarrelt door mij heen.
 
En neemt mijn donkere
dagen met zich mee.
De maan en al die dagen
En een nieuwe morgen
breekt aan

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wereldwijde danspartij op 'vagina-dag' tegen vrouwengeweld


Wereldwijde danspartij op 'vagina-dag' tegen vrouwengeweld

http://static0.hln.be/static/photo/2013/9/14/1/20130129155130/media_xll_5514151.jpg
Eve Ensler, schrijfster van 'De Vagina Monologen


Voor de vijftiende opeenvolgende keer wordt op 14 februari niet alleen Valentijn gevierd, het wordt ook een dag waarop de strijd tegen het geweld tegen vrouwen centraal staat. Feministen en andere activisten hopen die dag over de hele wereld een miljard mensen warm te maken voor een dans tegen het geweld.

V-Dag (waarbij de 'V' voor vagina staat) werd in 1998 gelanceerd door Eve Ensler, de schrijfster van de wereldwijde bestseller 'De Vagina Monologen'. Het is de bedoeling om op 14 februari de aandacht af te leiden van Valentijnsdag en te focussen op een probleem dat nog vaak miskend wordt. Voor de vijftiende verjaardag van V-Dag willen de organisatoren groots uitpakken.

Vooral in Azië en Latijns-Amerika
Tijdens een persconferentie in het Europees Parlement, in aanwezigheid van verschillende parlementsleden, riep Eve Ensler Europa op om zich te engageren voor de strijd. Ze vraagt het voorbeeld van andere werelddelen te volgen, want vooral in Azië en Latijns-Amerika zal de aandacht enorm zijn, zegt ze.

Verschillende Europese steden doen al mee aan het mondiale dansfeest, vooral in Duitsland. In België gaat een evenement door op het Muntplein, wist Isabelle Durant (Ecolo). Ze vraagt andere Belgische steden hetzelfde te doen.

Eén op drie geslagen of verkracht
Volgens de mensen achter V-Dag zou een op de drie vrouwen in haar leven geslagen of verkracht worden. Dat komt neer op ongeveer één miljard slachtoffers. Net daarom hopen ze over twee weken evenveel mensen te laten dansen over de hele wereld.

Ook mannen zijn welkom, luidt het. Want geweld tegen vrouwen is een probleem dat iedereen aangaat. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is het arme (?) aapje dat Iran de ruimte inschoot

Dit is het arme (?) aapje dat Iran de ruimte inschoot

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Erg blij lijkt het Iraanse aapje niet na zijn ruimtevlucht van gisteren. Het dier wer zo'n 120 km de ruimte ingeschoten en overleefde die trip.

Mahir Zeynalov, een journalist van de Engelstalige Turkse krant 'Today's Zaman', tweette maandag een foto van het astronautenaapje. Het beeld werd voor het eerst getoond op Press TV op de Iraanse staatstelevisie.

De raket werd 'pishgam' gedoopt, wat 'pionier' betekent in het Farsi. Ze zou een hoogte van 120 km gehaald hebben en meer info werd er niet gegeven.

Het is niet de eerste keer dat een dier de ruimte wordt ingezonden. In 1949 al deden de VS hetzelfde met een rhesusaapje, dat volgens de New York Times de tocht niet overleefde omdat de parachute dienst weigerde. In 1983 was het de beurt aan de toenmalige Sovjet-Unie, die luidens de NASA twee apen en tien zwangere ratten naar de ruimte schoten. In de jaren 50 had het land ook al honden de lucht ingestuurd, waarvan niet elk exemplaar weer levend de Aarde bereikte. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Makaken apen makaken na

Makaken apen makaken na


http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/0/9/20130128143528/media_xll_5510499.jpg


Net zoals mensen stemmen ook apen hun bewegingen op elkaar af. Japanse wetenschappers hebben zo aangetoond, dat makaken hun bewegingen met elkaar spontaan gelijkstellen. Dat gebeurt wanneer de apen tegenover elkaar zitten, maar ook wanneer ze een video met soortgenoten zien, schrijven de onderzoekers van Japanse Riken Brain Science Instituut in het vakblad Scientific Reports.

Het zou de eerste keer zijn dat een sociale gedragssynchroniciteit bij dieren in laboratoria bewezen is, aldus de onderzoekers. Ze lieten in een experiment enkele apen op een knop duwen. De andere dieren bleken zich aan te passen aan de drukbewegingen van de soortgenoot tegenover hen.

Bij mensen worden dezelfde bewegingen beschouwd als teken van verbondenheid. Zo passen partners hun stappen aan elkaar aan en klinkt applaus na een concert ook gelijk. Dat gebeurt allemaal onbewust. "Waarom apen hun gedrag gelijkstellen, is nog niet duidelijk", aldus nog de wetenschappers. "Het kan een beslissend deel van sociale aanpassing zijn, wat belangrijk is om te overleven." (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilder geraakt door kritiek op officieel portret Kate Middleton

Schilder geraakt door kritiek op officieel portret Kate Middleton


http://static3.hln.be/static/photo/2013/13/11/3/20130128115734/media_xll_5509728.jpg


De Britse prinses Kate Middleton noemde haar eerste officiële portret "briljant en geweldig". Maar de hertogin van Cambridge leek de enige die enthousiast was over het werk van Paul Emsley. Vanuit alle hoeken van de samenleving kwam veel kritiek op het werk van de Brit.

Aan het magazine HELLO! vertelt de 75-jarige Emsley hoe gekwetst hij was door de kritiek op allicht het belangrijkste werk uit zijn carrière. "Sommige commentaren waren zo persoonlijk. Ik zou onmenselijk zijn mocht ik beweren dat die woorden me niet geraakt hebben. Wanneer je een opdracht als deze aanvaardt, verwacht je wel wat tegenkanting. Maar ik had nooit de kritiek verwacht die ik uiteindelijk gekregen heb. Ik had nooit verwacht dat het die vormen zou aannemen."

"Het voelde op den duur aan als een heksenjacht", vertelt Emsley. "Zelfs zij die het portret niet gezien hadden mengden zich in de discussie, waardoor het uitmondde in een circus. Het ergste was dat het niet alleen op mij een vernietigende indruk maakte, maar ook op mijn twee dochters en mijn vrouw. Ik heb me over de kritiek gezet door terug naar mijn studio te gaan en daar verder te werken." Kate Middleton poseerde twee keer voor de schilder, die in HELLO! vertelt dat hij liever werkt met een foto dan met een model. "Ik maak me altijd zorgen over het model. Heeft ze het niet te koud? Niet te warm? Zit ze comfortabel? Het is veel gemakkelijker om een foto te nemen en daarmee te werken."

De kunstenaar werkte 3,5 maand aan het portret, dat zal getoond worden in de National Portrait Gallery's Contemporary Collections. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw smeert gif in vagina om haar man te vermoorden


Vrouw smeert gif in vagina om haar man te vermoorden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/6/9/20130128173046/media_xll_5511219.jpg


Een Braziliaanse vrouw heeft geprobeerd haar man te vermoorden middels een snood plan. De dame, van wie de naam niet werd vrijgegeven, had haar vagina ingesmeerd met een giftige substantie en lokte vervolgens haar echtgenoot tussen de lakens. De man rook echter onraad, letterlijk, en het 'kutplan' mislukte.

De vrouw uit Sao Jose do Rio Preto smeekte haar man om haar oraal onder handen te nemen. De 43-jarige echtgenoot stond op het punt om aan de manoeuvres te beginnen, maar veranderde van gedacht toen hij vond dat de intieme delen van vrouwlief een eerder vreemd geurtje verspreidden.

De man nam zijn echtgenote onder dwang mee naar het ziekenhuis waar hij haar geslachtsdelenliet onderzoeken. Artsen stelden vast dat haar vagina inderdaad was ingesmeerd met een giftige stof.

De geschokte man sleept zijn snode vrouw nu voor de rechter. Hij beschuldigt haar van poging tot moord (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trouwen voor geld nu belangrijker voor jongen dan voor meisje


Trouwen voor geld nu belangrijker voor jongen dan voor meisje


http://img233.imageshack.us/img233/2198/huwen.jpg


Financiële zekerheid garanderen door te trouwen met een rijkere partner is vandaag belangrijker voor jonge mannen dan voor jonge vrouwen, dat blijkt uit een Schotse enquête.

Ouders van meisjes geloven nu dat financiële zekerheid meer afhangt van een goede opleiding en carrière dan van een huwelijk. 38 procent van de moeders en vaders van zonen geloven dat de financiële zekerheid van hun jongen bepaald wordt door het feit of hij een rijke vrouw tegen het lijf loopt, dat blijkt uit een rondvraag door de verzekeringsmaatschappij Scottish Widows.

32 procent van de ouders met een dochter dachten dat hun kind zou moeten trouwen uit financiële overwegingen. Mama's en papa's denken dat vrouwen het nu zelf kunnen maken. Bijna acht op de tien ouders van hen denken dat het goed doen op school en een goede job bemachtigen de manier is om financiële zekerheid in de toekomst te krijgen.

Professor in de economische geschiedenis aan de universiteit van Oxford Jane Humphries: "We hebben het onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van de 200ste verjaardag van het boek van auteur Jane Austen 'Pride and Prejudice'. Als meisjes in de 19de eeuw zouden gaan werken, zou dat een ramp betekenen voor hun sociale status. Dames moeten niet langer een rijke man zoeken, maar ze zorgen voor hun eigen succes door voor een hogere opleiding te kiezen." (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Beatrix doet afstand van de troon


Koningin Beatrix doet afstand van de troon


http://static0.hln.be/static/photo/2012/14/0/7/20120430114524/media_xll_4795462.jpg


De Nederlandse koningin Beatrix draagt op 30 april het ambt over aan haar zoon Willem-Alexander (45). Ze doet dat niet omdat het ambt haar zwaar zou vallen, "maar omdat de verantwoordelijk voor dit land in de handen van een nieuwe generatie moet liggen". Zo zei ze vanavond op de Nederlandse radio en televisie. Haar zoon Willem-Alexander wordt op Koninginnedag het nieuwe staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij zal dan koning Willem de Vierde worden genoemd.

Beatrix zetelt sinds 30 april 1980 op de Nederlandse troon. Haar zoon, de 45-jarige prins Willem-Alexander, zal haar opvolgen "in de overtuiging dat hij en prinses Maxima de taak goed zullen vervullen", aldus de vorstin.

Maxima - de echtgenote van Willem-Alexander - wordt na de inhuldiging op 30 april koningin. Prinses Amalia (9), het oudste kind van Willem-Alexander en Maxima, wordt door de troonsbestijging van haar vader de "vermoedelijke erfgename van de troon".

"Dit lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enkele jaren overweeg, daadwerkelijk te nemen", zei de 74-jarige Beatrix. Ze verkondigde eveneens dat ze plaatsmaakt, maar geen afscheid neemt van het Nederlandse volk dat ze "nog dikwijls hoopt te kunnen ontmoeten". "Ik ben u diep dankbaar voor het vertrouwen dat u mij heeft gegeven in de vele mooie jaren waarin ik uw koningin mocht zijn", besloot ze haar toespraak.

Na de speech van Beatrix sprak de Nederlandse premier Rutte het volk toe. Hij sprak van "respect en bewondering" voor het werk van de koningin. "De toespraak die ze net hield roept veel warmte op, ook bij mij", zei Rutte. "Koningin Beatrix was er altijd, zeker op moeilijke momenten. Ze groeide uit tot 'een icoon van Nederland."

De abdicatie en inhuldiging zullen plaatsvinden op 30 april. Rutte riep op om "daar een feest van te maken".

De koningin viert over drie dagen haar 75ste verjaardag. Er werd bij onze noorderburen al langere tijd gespeculeerd over het moment van haar troonsafstand. In de officiële agenda van de vorstin - raadpleegbaar op de website van het Nederlandse koningshuis - stonden na 30 april immers geen afspraken meer ingepland.

Willem-Alexander, de zoon van Beatrix, wordt het nieuwe staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Hij zal dan koning Willem de Vierde worden genoemd. Er wordt ervan uitgegaan dat hij een inhoudelijk en geen overwegend ceremonieel koningschap zal willen. Willem-Alexander is immers altijd tegenstander geweest van het ontnemen van de politieke invloed van het staatshoofd. De wisseling van de wacht brengt eveneens het ontslag van het hofpersoneel met zich mee. Willem-Alexander zal een aantal medewerkers overnemen, maar ook nieuwelingen benoemen.

Koningin Beatrix bekleedt de troon sinds 30 april 1980. Alleen haar oma, Koningin Wilhelmina en Willem III zaten langer op de troon. Koningin Wilhelmina hield het op de kop af 50 jaar vol, Willem III zat 41 jaar en 9 maanden op de troon. Willem I (25 jaar), Willem II (8 jaar) en Juliana (31 jaar) waren minder lang staatshoofd van Nederland.

De laatste jaren zijn niet gemakkelijk geweest voor de koningin. In 2002 overleed haar man, Prins Claus. In 2009 reed Karst T. in op het publiek op Koninginnedag in Apeldoorn, daarbij kwamen acht mensen om het leven. Vorig jaar werd haar zoon Friso bedolven onder de sneeuw bij een lawine in het Oostenrijkse Lech. Hij ligt sindsdien in coma. (br.hln)

» Reageer (0)
28-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valerius De Saedeleer 1867 - 1941 was een Vlaams schilder van landschappen.


Valerius De Saedeleer  1867 - 1941  was een Vlaams schilder van landschappen.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Een-hoeve-aan-de-waterkant-1.jpg?t=1294585770
Een hoeve aan de waterkantValerius De Saedeleer (Aalst, 4 augustus 1867 – Leupegem, 16 september 1941) was een Vlaams schilder van landschappen.

Valery Victor Emilianus Maria De Saedeleer wordt op 4 augustus 1867 geboren als zoon van Ludovicus Jacobus en Johanna Catharina Borreman, in een nu verdwenen huis aan de hoek van de Nieuwstraat en het Vredeplein in Aalst. Zijn vader baatte een klein zeep-en  sodafabriekje uit, de familie kan getypeerd worden als een exponent van een burgerlijk, kleinstedelijk milieu. Algauw blijkt de jonge Valery moeite te hebben met dit traditioneel benepen bestaan, en conflicten met ouders en opvoeders stapelen zich weldra op.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/De-Saedeleer-1.jpgVan 1877 tot 1883 loopt hij school in de Rijkschool van de stad Aalst, waar hij geen al te schitterende resultaten kon voorleggen wegens tegendraads en te weing interesse. De lessen die hij volgt aan de Stedelijke Academie van Schone Kunsten te Aalst interesseren hem meer. Maar zijn ouders willen niet horen van een artiestieke loopbaan voor hun zoon. Op 15-jarige leeftijd verlaat hij de schoolbanken, en wordt door zijn vader gedwongen een aanvaardbaar beroep uit te oefenen. Hierna wordt hij als leerjongen aangenomen in de Gentse weverij De Leener (1883-1885), hij volgt ook lessen in de weefkunde te Gent.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/de-saedeleer.jpgZonder het medeweten van zijn ouders schrijft hij zich in aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, waar hij zijn eerste artistieke vorming kreeg.
Hij schilderde voornamelijk de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen en was een van de belangrijkste figuren van de eerste groep van de Latemse School.
Het academisch onderwijs ligt hem echter niet, en naar eigen zeggen leert hij er weinig. Het is op deze academie dat hij kennismaakt met Georges Minne, met wie hij een levenslange vriendschap zal opbouwen.


In 1885 verlaat hij de Gentse academie en breekt met zijn teleurgestelde vader. De jonge schilder trekt hierna naar Brussel en gaat er in de leer bij de toen populaire landschapschilder Frans Courtens. Hij werkt in diens atelier en leert er snel en al doende alle knepen van het schilderen.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/De-Saedeleer-2.jpg
Valerius De Saedeleer woonde van november 1895 tot oktober 1898 in Lissewege, in een boerderijtje langs de Ter Doeststraat. Van 1898 tot 1908 woonde hij in Sint-Martens-Latem. De Leiebocht daar is onderwerp in enkele van zijn schilderijen. Daarna verhuisde hij naar de villa "Tynlon" in Etikhove, waar een kunstenaarskolonie met hem als centrale figuur was gevestigd. In 1937 verliet hij die woning.

Het Groeningemuseum bezit een schilderij van zijn hand, 'Entrée de village' dat hij heeft geschilderd in juni 1896, in opdracht van de toenmalige secretaris-brouwer te Lissewege, Louis Dhondt.Zijn prachtige schilderijen van sneeuwlandschappen vonden gretig hun weg naar diverse musea en kunstverzamelaars en zelfs koning Albert I kocht een schilderij.
In Lissewege werd er een pad naar hem genoemd. In Aalst werd een straat naar hem vernoemd.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/valerius.jpg
Valerius De Saedeleer


Hij is begraven op de stedelijke begraafplaats van Aalst.

» Reageer (0)
27-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pistool van Britse kapitein James Cook onder de hamer

Pistool van Britse kapitein James Cook onder de hamer


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/0/6/20130125075126/media_xll_5501931.jpg


Het pistool van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook gaat volgende maand onder de hamer in Melbourne. Dat maakte veilingbedrijf Leski Auctions vandaag bekend. Het wapen zal naar verwachting 100.000 tot 200.000 Australische dollar (80.000 tot 160.000 euro) opleveren.

Van de ontdekkingsreiziger die in 1770 als allereerste westerling op Australisch grondgebied kwam en het land zich toe-eigende ten voordele van Groot-Brittannië, zijn nog maar weinig spullen bewaard gebleven. Het pistool is generaties lang doorgegeven binnen de familie, totdat een Australische zakenman van adel het in 2003 kocht.

Het veilingbedrijf weet niet of Cook het pistool bij zich droeg toen hij voor het eerst voet op Australische bodem zette. Het lijkt er echter op dat hij het niet vaak gebruikt heeft. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Naakt slapen en vaker kussen: maakt dit koppels gelukkiger?

Naakt slapen en vaker kussen: maakt dit koppels gelukkiger?


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/7/13/20130125103609/media_xll_5502193.jpg


In de zoektocht naar wat 'normaal' is op vlak van seks en intimiteit binnen relaties werden ruim 100.000 homo- en heteroseksuele koppels wereldwijd ondervraagd door onderzoekers aan de universiteit van Washington. Ze gingen vooral op zoek naar de manier waarop intimiteit voor frustraties en geluk zorgt en hoe je precies kan streven naar verbetering.

De sociologen ontdekten dat ruim 40 procent van de ondervraagde hetero- en homoseksuele koppels boven de 18 gemiddeld 3 à 4 keer per week vrijen. De grootste stoorzender blijkt een tekort aan romantiek te zijn.

Normaal
"Meestal wordt gekeken naar het gemiddelde om te bepalen wat normaal is. Wat de meeste mensen doen, wordt als 'normaal' gezien. Wat wij echter willen weten is het verband tussen deze standaarden en geluk", verklaart Pepper Schwartz. Daarom verschoof de focus naar de gedragingen van koppels die zich naar eigen zeggen zeer (62%) tot extreem (16%) gelukkig voelen samen.

Honger naar...
"Veel koppels zijn uitgehongerd op vlak van romantiek, zelfs de gelukkigste. Dit kan ook verklaren waarom Valentijnsdag voor velen zo belangrijk is. Mensen voelen de nood om de schade in te halen", klinkt het.

De sociologen zagen hoe de gelukkigste koppels regelmatig op date gaan, elkaars hand vasthouden en openlijk affectie tonen. Het hele romantische pakket met andere woorden.

Intimiteit
Uit de studie kwamen twee manieren naar voren om op intiem vlak meer geluk en bevrediging in je relatie te brengen: elkaar vaker kussen buiten de private muren van de slaapkamer én naakt slapen.

Bij de gelukkigste koppels gaven volgende dingen de meeste bevrediging binnen hun relatie:

1. Goede communicatie
2. Vriendschap
3. Affectie
4. Seks
5. Ouderschap» Reageer (0)
26-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boze Fransman betaalt fiscus met 50 kilo muntstukjes


Boze Fransman betaalt fiscus met 50 kilo muntstukjes


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/4/1/20130126141158/media_xll_5505556.jpg


Een inwoner van het Franse dorp Sourzac heeft zoete wraak genomen op de Franse belastingdienst. Een belastingverhoging van 429 euro, die hem tot zijn grote woede was opgelegd, heeft hij voldaan in muntjes van 1, 2 en 5 eurocent.

De man bood zich met zo'n 50 kilo aan muntstukken aan bij de belastingdienst. Die was niet blij met het muntgeld, maar kon niet anders dan het in ontvangst nemen.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie Belgische musea genomineerd voor Europese prijs


Drie Belgische musea genomineerd voor Europese prijs


http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/4/14/20130125154713/media_xll_5503754.jpg
Het Antwerpse MAS (zie foto), het Stadsmuseum Gent en het Librarium van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel maken alle drie kans op de prestigieuze prijs. © photo news.


Het Stadsmuseum Gent is genomineerd voor de 'European Museum of the Year Award 2013', zo heeft de stad meegedeeld. De persdienst van de stad voegt eraan toe dat het STAM samen met twee andere Belgische musea werd genomineerd: het Antwerpse MAS (Museum aan de Stroom) en het Librarium van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel.

De European Museum of the Year Award (EMYA) is luidens de mededeling de meest prestigieuze museumprijs in Europa. "De prijs gaat naar een museum dat zeer goed is in het aantrekken van publiek in een unieke sfeer met een creatieve presentatie, kunsteducatie en sociale verantwoordelijkheid."

De winnaar wordt in mei 2013 bekendgemaakt in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, dat de laureaat van 2011 was. De prijsuitreiking en het congres dat eraan voorafgaat, vinden van 15 tot en met 18 mei plaats. (br.hln)

De lijst met alle Europese genomineerden verschijnt binnenkort op de website  www.europeanmuseumforum.info.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo komen de meeste affaires aan het licht: via de gsm

Zo komen de meeste affaires aan het licht: via de gsm


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/3/4/20130125171215/media_xll_5504059.jpg


Een gsm mag dan wel een super handige uitvinding zijn, wie van plan is zijn partner ooit te bedriegen (of dit al gedaan heeft) gooit hem maar beter door ramen en deuren naar buiten. Zoeken naar een streepje lippenstift op zijn kraag of vreemde parfumgeuren zijn voorbijgestreefde methodes: wie vandaag  vermoedt dat hun partner een vreemde schaats rijdt, checkt doodeenvoudig zijn of haar gsm.

Dat blijkt uit een recente enquête bij 2.400 Britten die ooit betrapt of bedrogen werden. Bij 41 procent van de ondervraagde personen kwam de affaire aan het licht nadat de onrust ruikende partner een kijkje ging nemen in de gsm van de bedrieger. Vooral een iPhone blijkt hiervoor heel handig. Zo kan je instellen dat de sms automatisch op het startscherm komt zodra je hem ontvangt.

Maar ook andere nieuwe technologieën maken het leven van de bedrieg(st)ers er niet makkelijker op. Via de sociaalnetwerksite Facebook ontdekte 23 procent van de deelnemers het bedrog van hun partner. Ook een iets oudere methode scoort nog steeds goed, namelijk neuzen in de persoonlijke bestanden op de computer (13 procent), waaronder e-mails en foto's.

Een kleine minderheid (11 procent) was eenvoudigweg niet in staat de sporen uit te wissen en werd face-to-face betrapt. De minst aangename manier om te ontdekken dat je partner je bedriegt, is het ongetwijfeld te moeten horen van vrienden of familie. Dit lot moest gelukkig slechts 5 procent van de enquêtemedewerkers ondergaan. Ervan uitgaan dat je partner sterk genoeg in zijn of haar schoenen staat om met bekentenissen over de streep te komen, is een nobele maar nutteloze gedachte. Slechts twee procent voelde zich immers zo schuldig dat ze hun partner zelf inlichtten over de affaire. (br.hln)» Reageer (0)
25-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Pesticiden kunnen kikkers binnen het uur doden

Pesticiden kunnen kikkers binnen het uur doden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/1/2/20130125104535/media_xll_5502272.jpg


Nieuw onderzoek veronderstelt dat pesticiden en andere chemicaliën een significante rol spelen in de wereldwijde achteruitgang van amfibieën. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De wetenschappers achter de studie zeggen dat het zowel "verbazingwekkend" als "alarmerend" is dat veelvoorkomende pesticiden zo giftig kunnen zijn, en dat in dosissen die goedgekeurd zijn door overheden. De onderzoekers uiten ook kritiek op hoe de pesticiden getest worden.

"Je zou niet denken dat producten, die geregistreerd zijn op de markt, zo'n giftig effect hebben", zegt Carsten Brühl van de Duitse universiteit Koblenz-Landau. "Het is het simpelste effect dat je je kan inbeelden: je spuit de pesticide op de amfibie en die sterft. Dat moet zich vertalen in een dramatisch effect op gehele populaties."

Bedreigde diersoorten
De populatie van amfibieën gaat het snelst achteruit van alle gewervelde diersoorten. Meer dan een derde van alle amfibieën staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. De grootste oorzaken zijn het verlies van de natuurlijke habitat, de klimaatsverandering en ziektes.

Onderzoeker Brühl had eerder al bestudeerd hoe gemakkelijk amfibieën pesticiden absorberen door hun doordringbare huid, waardoor ze onderwater kunnen ademen. "Maar het is niet verplicht om pesticiden op amfibieën te testen", zegt Brühl.

Pyraclostrobin
Het team onderzocht een reeks wijdverspreide producten. De meest ontzettende resultaten kwamen er van de fungicide pyraclostrobin, die door BASF verkocht wordt als het product Headline. De fungicide wordt wereldwijd op 90 verschillende gewassen gebruikt. De wetenschappers voerden testen uit op alle veelvoorkomende Europese kikkers en die stierven binnen het uur. En dat bij de dosis die op het etiket werd toegelaten. Andere fungiciden, herbiciden en pesticiden bleken ook acuut giftig, zelfs al werd er maar 10 procent van de wettelijke dosis gebruikt. Daarbij vonden bijvoorbeeld 40 procent van de dieren de dood binnen de week.

Een woordvoerder van BASF trekt de bevindingen van de studie in twijfel: "Dit onderzoek werd gevoerd onder 'worst-case'-omstandigheden. Onder de normale omstandigheden in de landbouw worden amfibieën niet aan dergelijke hoeveelheden blootgesteld. Naar ons weten is er geen significante impact op de populatie van amfibieën gemeld, en dat terwijl de fungicide pyraclostrobin wereldwijd gebruikt wordt."» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tobben over slaap treft nachtrust


Tobben over slaap treft nachtrust


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/16/2/20130125160354/media_xll_5503817.jpg


 Verwachten dat je slecht slaapt, zorgt ervoor dat je ook echt slecht zal slapen. Dat is de conclusie van Johan Wuyts aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in zijn proefschrift 'Expecting a bad night: The impact of pre-sleep expectations on sleep quality'.

Wie negatieve verwachtingen heeft voor hij of zij gaat slapen heeft een groot risico op een verstoorde slaap. Dat is de conclusie van een onderzoek van Johan Wuyts aan de VUB. Met zijn proefschrift 'Expecting a bad night: The impact of pre-sleep expectations on sleep quality' bevestigt hij de rol van negatieve verwachtingen als uitlokkende factor van slaapproblemen. Tobben over in slaap vallen draagt niet bij tot een goede nachtrust, integendeel.

Gevolgen
In het proefschrift van Wuyts werd getoetst of negatieve verwachtingen omtrent slaap insomnia-achtige symptomen kunnen veroorzaken bij mensen die normaal goed slapen. "Slaap is een essentieel onderdeel van het leven", zegt Wuyts. "Slaaptekort, slapeloosheid ofwel insomnia kan vele schadelijke gevolgen hebben. Naast gezondheidsproblemen kunnen zich sociale en financiële moeilijkheden voordoen, omdat je overdag ook gaat disfunctioneren. Daarom is het voorkomen van insomnia belangrijk. En daarom is weer het onderzoek naar factoren die insomnia veroorzaken belangrijk."

Johan Wuyts begon in 2008 zijn promotieonderzoek binnen de groep Biologische Psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel onder de supervisie van prof. Dr. Raymond Cluydts.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leidingwater veiliger, gezonder en goedkoper dan flessenwater

"Leidingwater veiliger, gezonder en goedkoper dan flessenwater"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/8/7/20130125143756/media_xll_5503537.jpg


Leidingwater bevat geen pesticiden, schadelijke hoeveelheden nitraten, of sporen van nieuwe vervuilers zoals hormonen, antibioticaresiduen of andere reststoffen van geneesmiddelen. Dat blijkt uit de laatste test die Test-Aankoop van het leidingwater uitvoerde. Hoewel leidingwater 50 tot 200 keer goedkoper is dan flessenwater, betaalt de consument natuurlijk mee voor de winning, zuivering, distributie en de bescherming van de waterbronnen. Dat schrijft de wet ook aan de watermaatschappijen voor. Test-Aankoop merkt echter op dat niet elke Belg daar evenveel voor betaalt.

Voor de test onderzocht Test-Aankoop 40 stalen leidingwater, uit alle regio's van het land. De consumentenorganisatie ging op zoek naar 18 klassieke vervuilers (nitraten en pesticiden), maar ook nieuwere vervuilers, zoals antibioticaresiduen (6), hormonen (10) en reststoffen van geneesmiddelen (26). "Alle 40 stalen waren in orde", aldus Test-Aankoop. "In acht stalen lag de concentratie nitraten iets hoger dan 25 mg/l, maar dat is nog altijd onder de wettelijke limiet van 50 mg/l. Er is dus geen reden tot ongerustheid."

Een gezin van 3 personen betaalt voor het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 100 m3 gemiddeld goed 380 euro per jaar, of 1,05 euro per dag. "'Gemiddeld', want niet elke Belg is gelijk voor de waterfactuur. Zo betaalt de Brusselaar het minst voor zijn leidingwater. Zij betalen gemiddeld 322,90 euro, tegenover 371,07 voor een Vlaming en 417,77 voor een Waal."

De consumentenorganisatie verklaart die prijsverschillen onder meer "door de gebruikte bron, het soort water en de saneringswerken die watermaatschappijen aan de eindgebruiker moeten doorrekenen (br.hln)» Reageer (0)
24-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervroegd pensioen voor bijna alle chimpansees in laboratoria

"Vervroegd pensioen voor bijna alle chimpansees in laboratoria"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/6/7/20130123062244/media_xll_5494117.jpg


Vrijwel alle chimpansees die in laboratoria in de Verenigde Staten worden gehouden voor wetenschappelijk onderzoek, kunnen met pensioen. Dat heeft een commissie van het gezondheidsinstituut NIH in een advies aan de regering vastgesteld.

Het gaat om honderden proefdieren die, als het advies wordt aanvaard, zullen belanden in een reservaat in de staat Louisiana dat speciaal voor dit doel is ingericht. Daar hebben de apen volop de ruimte om te spelen en te klimmen: ze krijgen, in groepen van minstens zeven chimpansees, per aap bijna 100 vierkante meter ruimte toebedeeld.

Volgens de NIH kan het hoogst noodzakelijke onderzoek worden uitgevoerd met 50 chimpansees. In het advies wordt ook voorgesteld de subsidies voor laboratoriumonderzoek van chimpansees sterk terug te brengen en het fokken van mensapen voor onderzoeksdoeleinden te staken.

Na een inspraakperiode van 60 dagen zal de directeur van de NIH over het advies besluiten.» Reageer (0)
23-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We voelen ons slechts 61 dagen per jaar écht gezond

We voelen ons slechts 61 dagen per jaar écht gezondhttp://static1.hln.be/static/photo/2013/12/1/2/20130123085913/media_xll_5494622.jpg


De gemiddelde mens voelt zich slechts 61 dagen per jaar 100 procent fit en gezond. Dat blijkt uit een Britse studie bij 2.000 proefpersonen. De rest van het jaar vechten we onder andere tegen vier verkoudheden, één griep, vijf stijve nekken en een heleboel andere aandoeningen.

Per jaar zou het bij de gemiddelde mens gaan om 8 ziektegevallen, van hoesten, verkoudheden en zere kelen tot meer slopende ziektes zoals de griep of andere virussen. Daardoor zijn we slechts één vijfde van het jaar volledig fit.

Aandoeningen
Eén op vier heeft regelmatig last van hoofdpijn, terwijl één op de tien proefpersonen nog vaak pijn heeft van een oude sportblessure. Veertig procent wordt dan weer geplaagd door aanhoudende verkoudheden, terwijl één op drie worstelt met een opeenvolging van zere kelen.

Vier op de tien mensen moeten rugpijn verdragen. Elk jaar hebben we ook last van twee oorinfecties en vijf gevallen van brandend maagzuur. We mogen ook één ooginfectie en vijf keer nekpijn verwachten en bijten zo'n drie keer op onze tong. Het stoten van je tenen, tandpijn en mondzweren vervolledigen de lijst van aandoeningen waar we jaarlijks mee te maken krijgen.

Slecht gevoel
Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna alle proefpersonen zich minstens twee dagen per week 'uitgeput' of 'slecht' voelen. Vooral op maandag om 11.35 uur voelen we ons het slechtst. Het beste moment van de week is op zaterdag rond de middag. Helaas kunnen sommigen van dat goede zaterdaggevoel zelfs niet profiteren, want één op vier wordt voortdurend geconfronteerd met minstens één aandoening of kwetsuur die blijft aanslepen.

"Mensen willen graag geloven dat ze pijn goed kunnen verdragen en zoeken daarom geen hulp. Maar je mag niet vergeten dat veel aandoeningen makkelijk behandeld kunnen worden en dat de pijn vaak onnodig is", zegt Rob Anderson van het Spire Bristol Hospital, die het onderzoek bij 2.000 Britten uitvoerde. "Vaak kunnen kleine veranderingen een groot verschil maken op hoe je je voelt: voldoende slapen, gezond eten, bewegen, enzovoort. Een dokter kan je daar zeker bij helpen."

5 x krampen
1 x flauwvallen
2 x spierpijn
5 x nekpijn
1 x bloedneus
2 x oorpijn
1 x ooginfectie
2 x wondhechting
2 x tandpijn
2 x teen gestoten
3 x op tong bijten
1 x voetwratten
1 x zonder stem
2 x blaren
4 x zere keel
4 x verkoudheid
2 x mondzweer
2 x koortslip
1 x griep» Reageer (0)
22-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderd items uit leven Willy Vandersteen te koop


Honderd items uit leven Willy Vandersteen te koop


http://static2.hln.be/static/photo/2010/8/14/10/20100913154219/media_xl_3869605.jpg


Veilinghuis Bernaerts organiseert in Antwerpen een veiling met 100 verzamelstukken over het leven en werk van striptekenaar Willy Vandersteen. Tussen de 100 stukken die geveild worden zit ook een aquarelschets door Vandersteen, ter waarde van zo'n 20.000 euro.

Op 15 februari 1913 werd in de Antwerpse Seefhoek de tekenaar Willy Vandersteen geboren. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Vandersteen contacteerde veilinghuis Bernaerts - dat twee keer per jaar een stripveiling organiseert - de familie van Vandersteen, om een tentoonstelling en veiling op touw te zetten.

Van 31 januari tot 8 februari worden 100 stukken uit het leven en werk van Vandersteen tentoongesteld. Opvallend stuk daarin is het trouwkleed van dochter Christiane Vandersteen uit 1968. De striptekenaar gebruikte het kleed later in het album 'De briesende bruid', waarin Sidonie ei zo na trouwt. Op 3 februari wordt ook een veiling georganiseerd. 55 van de 100 stukken zijn originele tekenplaten van 'De kaartendans', een Suske en Wiske-album uit de jaren 60.

"Het topstuk van deze uitzonderlijke veiling", zegt stripexpert Peter Van Hooydonck, "is een aquareltekening met daarop Rikki, die zoals geweten maar één album zou meegaan, en Pukki, al duidelijk herkenbaar als Wiske. Het is een proeftekening, en je ziet Vandersteen in de potlood experimenteren met andere namen, zoals Koen en Wiske, of Koen en Smoutje." Het veilinghuis schat de waarde van de tekening op circa 23.000 euro.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verboden portret van Britse Queen eindelijk te bekijken


Verboden portret van Britse Queen eindelijk te bekijken


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/13/1/20130118200119/media_xll_5482156.jpg


Een portret van de Britse koningin Elizabeth II, dat 60 jaar in een kelder van de stad Liverpool heeft gelegen, is nu te bezichtigen. Dat meldde de Britse openbare omroep BBC.

Het kunstwerk van John Napper uit 1952 werd nooit geëxposeerd, omdat het niet op de vorstin zou lijken. Elizabeth heeft op het schilderij een erg lange nek.

Het portret is sinds vandaag te zien in St George's Hall in de havenstad. Napper kan het niet meer bekijken, aangezien hij stierf in 2001. De kunstenaar noemde het portret zelf "een mooi schilderij van een koningin, maar niet onze Koningin". Hij maakte een nieuw portret van Elizabeth, dit keer met een kortere nek. Dat hangt in het stadhuis van Liverpool.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog een reden om bomen in je buurt te hebben


Nog een reden om bomen in je buurt te hebben


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/15/12/20130121162809/media_xll_5488737.jpg


Een nieuwe studie toont nog maar eens een verband aan tussen de natuur en onze gezondheid. Zo werd ontdekt dat het verdwijnen van bomen gepaard gaat met een stijging van het aantal sterfgevallen door hart- en luchtwegaandoeningen.

"Mensen hebben de neiging om bij het zien van onze bevindingen meteen te concluderen dat het hoge sterftecijfer wel aan opleiding, inkomen en dus levensstijl zal liggen en absoluut niet aan het verlies van bomen", stelt onderzoeker Geoffrey Donovan van de Amerikaanse Forest Service. "Toch kan ik u zeggen dat we keer op keer een patroon zagen terugkomen in staten die demografisch zeer verschillend zijn", gaat hij verder.

Tijdens de studie werd gekeken naar data uit 1.296 provincies, verdeeld over 15 staten. De onderzoekers gingen daarbij op zoek naar sterfgevallen door hartziekten en aandoeningen aan de luchtwegen over een periode van 18 jaar. In regio's waar bomen massaal verdwenen door de schadelijke gevolgen van een boorkeverinvasie, waren opvallend meer fatale hartaandoeningen en ademhalingsziekten, respectievelijk 15.000 en 6.000 meer.

"Deze ontdekking geeft extra gewicht aan de link tussen natuur in leefomgevingen en voordelen voor de volksgezondheid", klinkt het. Uit eerder onderzoek blijkt ook al dat groene gebieden het gemoed bevorderen en een levendig gevoel stimuleren. Daarnaast zou de aanwezigheid van bomen en planten ook het stresshormoon cortisol reduceren en creativiteit en boost geven.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke beelden van jagende pinguïns op Antarctica

Unieke beelden van jagende pinguïns op Antarctica

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Japanse onderzoekers zijn erin geslaagd om de jachttechnieken van adéliepinguïns te filmen. Op bovenstaande unieke beelden is te zien hoe de vogels duiken en jagen op vis en andere zeedieren.

Om alles over de jacht te weten te komen, werden pinguïns in Hukuro Cove, op Antarctica, uitgerust met bewegingssensoren en kleine camera's. De wetenschappers konden zo hun bewegingen registreren, evenals het moment waarop de vogels aanvielen.

Uit de beelden blijkt dat pinguïns verschillende jachttechnieken hanteren, afhankelijk van de prooi die ze op het oog hebben.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mikel vindt haar gat niet te dik in deze rok

Mikel vindt haar gat niet te dik in deze rok


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/8/11/20130122103949/media_xll_5490821.jpg


Mikel Ruffinelli heeft naar eigen zeggen de breedste heupen ter wereld. En ze vindt haar gat niet te dik in deze rok. "Mannen houden niet van magere vrouwen", zegt de 39-jarige moeder van vier kinderen uit Los Angeles. Voor de statistieken: Mikel weegt 190,5 kilo, ze is 1,65 meter groot en haar heupomtrek bedraagt 2,4 meter.

Mevrouw Ruffinelli is dus merkbaar breder dan ze groot is, maar ze heeft geen problemen met haar eerder golvende 'lijn'. "Ik zie geen reden waarom ik op dieet zou gaan. Ik voel me zo gezond als een vis in het water", zegt ze.

Haar postuur noopt haar echter tot enkele aanpassing in haar dagelijkse doen en laten. Mikel rijdt rond in een vrachtwagen want ze past niet in een doordeweekse personenauto. Thuis zijn haar stoelen verstevigd met stalen staven en haar bed is een goeie twee meter breed.

Mikel komt momenteel aan de kost als... fotomodel. Ze poseert voor Big Beautiful Women, een website voor vrouwen met een maatje meer. Een fotoshoot levert haar algauw tot 1.000 dollar op.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waarom oma de moderne vrouw met gemak de baas kan

Waarom oma de moderne vrouw met gemak de baas kan


http://static0.hln.be/static/photo/2013/9/12/13/20130122090115/media_xll_5490553.jpg


Kan jij nog eieren opkloppen zonder een krampje? Terwijl de generatie van je oma dat zonder problemen deed, worden de kansen steeds groter dat moderne vrouwen hier niet meer in slagen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat het menselijk ras (en vooral het vrouwelijk geslacht) steeds zwakker wordt, waardoor we simpelweg niet meer de spierkracht hebben van onze grootouders.

"In Westerse landen is de gemiddelde spierkracht gestagneerd, terwijl het uithoudingsvermogen van de spieren sinds de jaren 80 gedaald is met 8 tot 10 procent", stelt dokter Grant Tomkinson van de universiteit van South Australia.

Spieren & gezondheid
Het ziet ernaar uit dat spierkracht een hoogtepunt kende rond 1985 en dat we sindsdien alleen maar zwaarder worden, terwijl onze spieren erop achteruitgaan, zeker bij vrouwen. "We zien een massieve epidemie van zwakke vrouwen zonder spierkracht. Er zijn magere vrouwen die geen spieren hebben om hun ruggengraat te ondersteunen, terwijl dames met overgewicht stevige spieren mankeren onder hun vetlaag", klinkt het.

Experten stellen dat dit gebrek aan spieren behoorlijk wat negatieve gevolgen kan hebben op de gezondheid. Denk maar aan botontkalking, artrose, breuken en rugpijn. De vraag is nu waarom veel moderne vrouwen precies zo zwak zijn.

Slank, niet sterk
Je hoeft alleen maar te kijken naar de covers van mannen- en vrouwenbladen om te zien dat we andere drijfveren hebben voor het sporten. Terwijl mannen streven naar het ultieme wasbordje en een stevige bovenarm, willen vrouwen vet verliezen en calorieën verbranden. "De meerderheid van jonge vrouwen wil slank zijn. Ze eten niet veel, ze sporten niet veel en daarom blijven ze achter met zwakke spieren, wat absoluut niet gezond is", stelt professor Ken Fox van de universiteit van Bristol.

De Schwarzenegger-mythe
Doe daar nog eens de angst bij van vrouwen om te gespierd of te breed te worden en je begrijpt meteen waarom ze gewichtheffen en pompen mijden als de pest in hun fitnessroutine (als ze die al hebben).

Door de vrouwelijke hormonenmix is het sowieso moeilijk om veel spiermassa te kweken. "Vrouwen kunnen alles gemakkelijk strakker krijgen, maar Arnold Schwarzenegger evenaren is niet aan de orde", klinkt het. Daar komt nog eens bij dat het vrouwelijk geslacht veel minder gemakkelijk vet verliest. Terwijl mannen kunnen trainen tot ze amper 4 procent lichaamsvet hebben, slagen vrouwen er doorgaans niet in onder de 10 procent te belanden.

Proteïnen
Gezonde spieren hebben nood aan een regelmatige dosis proteïnen. Het is essentieel voor de structuur en de werking van de spiercellen. "Het slechte imago van vlees en de groeiende populariteit van extreme diëten en veganisme betekent dat vrouwen steeds vaker onvoldoende eiwitten opnemen. Ideaal gezien zouden we 60 gram per dag moeten consumeren, ongeveer het equivalent van 200 gram wit kippenvlees", stelt dieetkundige Catherine Collins van het Londense St. George ziekenhuis.

Wie te weinig proteïnen opneemt, zorgt voor een lichaam dat het eigen weefsel kannibaliseert. Het eerste wat daarbij verdwijnt zijn de spieren.

Sedentair
Onze sedentaire levensstijl veroorzaakt niet alleen een bredere buikomtrek, het zorgt er ook voor dat onze spieren aftakelen. Het verdwijnen van handenarbeid en de populariteit van bureaujobs spelen daarbij een belangrijke rol. Toch is er meer aan de hand:

"Het is niet alleen het feit dat we minstens 8 uur per dag zitten. We hebben afstandsbedieningen om alles te regelen, shoppen kunnen we via het internet, auto's en liften zorgen ervoor dat we niet meer moeten wandelen en geen zware dingen meer hoeven te zeulen", klinkt het. Kortom: we kunnen die extra spiertraining wel gebruiken. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De prins op het witte paard? Vlaamse vrouwen geloven er nog in

De prins op het witte paard? Vlaamse vrouwen geloven er nog in

http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/14/5/20130122101006/media_xll_5490725.jpg


Vlaamse vrouwen dromen niet alleen van hun prins op het witte paard, ze geloven ook massaal dat hij echt bestaat, zo blijkt uit een enquête van het magazine Flair bij 1.421 vrouwen tussen 14 en 30 jaar. Maar liefst 60 procent van de ondervraagde dames is ervan overtuigd hun ware liefde ooit tegen het lijf te lopen.

De resultaten kunnen opvallend genoemd worden, daar de zogenaamde generatie Y veel kinderen bevat van gescheiden ouders. Maar dat is geen reden tot paniek, in tegendeel: Vlaamse vrouwen zijn echte positivo's. Zo geloven maar liefst twee op de drie vrouwen dat ze een betere relatie zullen hebben dan hun ouders. Mocht het even tegenzitten, zijn ze bovendien bereid om aan hun relatie te werken. Niet verrassend is 83 procent dan ook tegen snelscheiden.

"Onze relatie is onze houvast in onzekere tijden. In de huidige maatschappij hebben we meer dan ooit nood aan een veilige plek waar we ons goed voelen en onszelf kunnen zijn," zo verklaart relatiedeskundige Rika Ponnet in Flair. Toch vinden vrouwen dat vrijheid en een relatie perfect kunnen samengaan.

Ook de toekomst bekijken Vlaamse vrouwen door een roze bril. Zo hopen drie op de vijf vrouwen dat hun huidige partner ook binnen dertig jaar nog steeds aan hun zijde zal staan. Bedrog zal niet gauw roet in het eten gooien, want twee op de drie vrouwen zijn er zeker van dat ze hun partner nooit zullen bedriegen. Tien procent gaf echter toe dit wel al gedaan te hebben. Daarvan heeft slechts een derde spijt. Mocht hun partner hen ooit bedriegen, is 60 procent bereid om hem hiervoor te vergeven.

Geloof jij net als 60 procent van de ondervraagde dames in je prins op het witte paard?


» Reageer (0)
21-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charles Aznavour - She

Charles Aznavour - She

Klik op de foto om het te beluisteren

She may be the face I can't forget
A trace of pleasure or regret
May be my treasure or
The price I have to pay

She may be the song that summer sings
May be the chill that autumn brings
May be a hundred different things
Within the measure of a day

She may be the beauty or the beast
May be the famine or the feast
May turn each day into a
Heaven or a hell

She may be the mirror of my dream
A smile reflected in a stream
She may not be what she may seem
Inside her shell

She who always seems so happy in a crowd
Whose eyes can be so private and so proud
No one's allowed to see them
When they cry

She may be the love that cannot hope to last
May come to me from shadows of the past
That I remember till the day I die

She may be the reason I survive
The why and wherefore I'm alive
The one I'll care for through the
Rough and ready years

Me, I'll take her laughter and her tears
And make them all my souvenirs
For where she goes I've got to be
The meaning of my life is she ......» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderd rijksten kunnen vier keer eind maken aan armoede in de wereld

"Honderd rijksten kunnen vier keer eind maken aan armoede in de wereld"


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/9/7/20130121154627/media_xll_5488357.jpg


De honderd rijkste mensen verdienden in 2012 samen ruim 180 miljard dollar verdiend. Volgens Oxfam volstaat dat om wereldwijd vier keer paal en perk te stellen aan de armoede. Oxfam voegt er aan toe dat de economische crisis de superrijken nog rijker maakt.

"De rijkste 1 procent heeft de voorbije jaar zijn inkomen met 60 procent zien toenemen, de financiële crisis versnelt dat proces eerder dan het te vertragen", aldus Oxfam.

Luxegoederen
De markt van luxegoederen kent sinds het begin van de crisis een jaarlijkse groei van meer dan 10 procent, aldus nog het rapport. Mensen in extreme armoede moeten het stellen met minder dan 1 euro per dag.

Het nieuwe rapport van de internationale organisatie ter bestrijding van armoede en ongelijkheid draagt de titel 'De prijs van ongelijkheid: hoe extremen in welvaart en inkomen ons allemaal kwetsen'. Oxfam argumenteert dat deze extreme concentratie van welvaart het indijken van armoede in de weg staat.

World Economic Forum
Het rapport werd een week voor het World Economic Forum in het Zwitserse Davos gepubliceerd. Oxfam roept wereldleiders op tegen 2015 de extreme welvaart een halt toe te roepen en de versnelde toename van ongelijkheid om te keren.

Oxfam stelt dat extreme welvaart onethisch en economisch inefficiënt is. Daarnaast verlamt het de politiek, is het sociaal laakbaar en schendt het het milieu.

Maatregelen
Het rapport stelt enkele maatregelen voor om de extreme armoede terug te voeren naar het niveau van de jaren 90 van de voorbije eeuw. Zo zou het opdoeken van belastingparadijzen voor 189 miljard dollar extra belastinggeld per jaar zorgen, moet wereldwijd een minimum bedrijfstaks worden ingevoerd, moeten lonen aangepast worden aan de kapitaalopbrengst en moet meer worden geïnvesteerd in gratis openbare diensten.

Volgens Oxfam is het probleem van globale aard. "In het Verenigd Koninkrijk evolueert de ongelijkheid snel naar het niveau van de tijd van Charles Dickens. In China gaat 60 procent van het inkomen naar 10 procent van de bevolking. De ongelijkheid in Zuid-Afrika is vandaag groter dan aan het eind van de Apartheid".

In de VS is het aandeel in het nationaal inkomen van de rijkste 1 procent verdubbeld van 10 procent in 1980 tot 20 procent vandaag. Voor de rijkste 0,01 procent is het aandeel in het nationaal inkomen zelfs verviervoudigd.

"We kunnen niet langer stellen dat het scheppen van welvaart voor enkelen tot meer middelen voor de massa zal leiden. Al te vaak is het omgekeerde waar", stelt Jeremy Hobbs, directeur van Oxfam International.

Superrijken controleren politiek
Hij verklaart dat de concentratie van welvaart bij een kleine toplaag de economische activiteit vermindert, waardoor het voor de grote massa moeilijker wordt aan de economie deel te nemen.

Het rapport beklemtoont verder dat zelfs de politiek gecontroleerd wordt door de superrijken, wat leidt tot een beleid dat "voordelig is voor de allerrijksten en niet voor de arme meerderheid, zelfs in moderne democratieën".

"Het is hoog tijd dat onze leiders het systeem herzien zodat het in het belang van de hele mensheid werkt en niet enkel voor een globale elite", voegt hij er aan toe.

Overmorgen start in Davos het vierdaagse World Economic Forum. Op deze jaarlijkse bijeenkomst van financiële leiders gaat de aandacht naar het doen heropleven van de wereldeconomie, de crisis in de eurozone en de conflicten in Syrië en Mali. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Leeuwenkoning' Victor overleden in Antwerpse Zoo


'Leeuwenkoning' Victor overleden in Antwerpse Zoo


http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/8/6/20130118161942/media_xll_5481471.jpg


De Zoo van Antwerpen meldt het overlijden van hun 'koning der dieren', mannetjesleeuw Victor. Hij werd net geen 20 jaar en was jarenlang de kweekleeuw van de Zoo. De laatste tijd was Victors levenskwaliteit al drastisch afgenomen door allerlei ouderdomskwaaltjes, waardoor de dierenarts in samenspraak met de curator en verzorgers besloot hem te laten inslapen.

Victor was een echt product van de Antwerpse Zoo en daarom erg populair bij zowel personeel als bezoekers. Hij werd er in 1994 geboren en bracht 11 jongen voort bij twee wijfjes. Twee van de jongen, wijfje Caitlin en het nog maar vier maanden oude welpje Nestor, verblijven vandaag nog steeds in Antwerpen. Nestor is nu het enige mannetje in de Antwerpse leeuwengroep.

Afrikaanse leeuwen, met hun 30.000 overblijvende exemplaren in het wild een bedreigde diersoort, worden normaal gezien slechts 12 tot 14 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze echter tot 20 jaar worden. Victor was vanwege zijn ouderdom dan ook al enkele jaren niet meer zijn dominante zelf. Hij stond wat wankel op zijn poten en werd zelfs stilaan blind. De laatste tijd verslechterde zijn toestand met de dag en kon hij ook nog maar moeilijk eten. Het leek de dierenarts daarom beter het dier zachtjes te laten inslapen.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. In de maak: bloedtest die terugval na borstkanker voorspelt


In de maak: bloedtest die terugval na borstkanker voorspelt


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/6/9/20130121084637/media_xll_5486739.jpg


Een simpele bloedtest kan voorspellen of de meest voorkomende vorm van borstkanker zal terugkeren na de behandeling. Dat stellen Canadese wetenschappers. Zij ontdekten dat er een aantal genetische veranderingen zijn die gepaard gaan met de terugkeer van borstkanker.

En dat is natuurlijk een goede zaak, want de techniek biedt een vroege waarschuwing. "Als we nauwkeurig kunnen voorspellen welke vrouwen een hoog risico hebben op een terugval, kunnen dokters hen behandelen met een agressievere therapie en alsnog een terugkeer van de kanker vermijden", zegt onderzoeker Sambasivarao Damaraju van de University of Alberta in Canada. Maar ook het omgekeerde is waar: bij heel wat vrouwen kan door deze techniek een onnodige behandeling met anti-kankerdrugs vermeden worden.

Om de techniek te ontwikkelen focuste het onderzoeksteam zich op de meest voorkomende vorm van borstkanker (luminal A), die ook de beste prognoses heeft. Maar aangezien in 60 procent van de borstkankers de diagnose voor deze vorm wordt gesteld, is die natuurlijk niet te onderschatten.

De wetenschappers verzamelden bloedstalen van vrouwen die een aantal jaar geleden de diagnose van 'borstkanker' kregen. Vervolgens werd het verzamelde DNA-materiaal in twee groepen gedeeld: dat van vrouwen bij wie de borstkanker terugkeerde en dat van degene waarbij dat niet het geval was. Door die twee te vergelijken, bleek dat er een aantal genetische veranderingen zijn die gepaard gaan met de terugkeer van de kanker.

Er zijn ook andere voorspellingstests in ontwikkeling, maar die gebruiken de genen van de kanker zelf. De Canadese wetenschappers geloven dat hun techniek nauwkeuriger is, omdat die het DNA gebruikt waar de persoon in kwestie mee geboren is.

Er wordt gehoopt dat de test in de toekomst naast de traditionele microscopische technieken kan worden gebruikt en zo de behandeling van borstkankerpatiënten verbetert. Maar voor het zover is, zijn verdere onderzoeken en tests noodzakelijk. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Léon Gérôme 1824 - 1904 was een Frans kunstschilder

Jean-Léon Gérôme  1824 - 1904  was een Frans kunstschilder

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Jean-Léon Gérôme (Vesoul, 11 mei 1824 – Parijs, 10 januari 1904) was een Frans kunstschilder en beeldhouwer die weerstand bood aan de door Monet en Manet begonnen impressionisme, de ontwikkeling en bewaring van het Franse neo-classicisme voortzettend. Hij maakte ook veel werken in een historische, Oriëntalistische stijl, hiermee de Franse Rijk-traditie naar een artistieke climax brengend.

Gérôme werd geboren in Vesoul (Haute-Saône). Hij trok in 1840 naar Parijs waar hij als student kon werken onder Paul Delaroche, die hij vergezelde naar Italië  (1844-1845). Bij zijn terugkeer kon hij, net zoals zoveel andere studenten van Delaroche, terecht in het atelier van Charles Gleyre, en hij exposeerde zijn schilderij Combat de coqs, dat hem de derde-klasse medaille opleverde in het Salon  van 1847. Dit werk werd gezien als summum van de Neo-Grec beweging die voortkwam uit Gleyre's studio, en werd verdedigd door de Franse criticus Theophile Gautier. Met La Vierge, L'enfant Jésus et St-Jean en haar pendant Anacréon, Bacchus et l'Amour wist hij een tweede-klasse medaille weg te kapen in 1848. Hij stelde Bacchus et l'Amour ivres, un intérieur grec en un Souvenir d'Italie in 1851 tentoon. De jaren daarna exposeerde hij met une Vue de Paestum (1852) en une Idylle (1853).http://img682.imageshack.us/img682/5118/jeanlongrme2.jpgIn 1854 maakte Gérôme een reis naar Turkije en de oevers van de Donau, en in 1857 bezocht hij Egypte. Voor de wereldtentoonstelling van 1855 maakte hij Pifferaro, un Gardeur de troupeaux, un Concert russe, Le siècle d'Auguste en la naissance de Jésus-Christ. Ook al scheen dit laatste haar effect te missen, toch werd het door het ministère d'État aangekocht omwille van de technische verdiensten van het schilderij.

Gérôme's reputatie bereikte nieuwe hoogtes tijdens het Salon van 1857 door een collectie van werken met een meer populaire inslag: la Sortie du bal masqué ou le Duel de Pierrot, Recrues Egyptiens Traversant le Désert · Porteuse d'Eau Egyptienne, Memnon et Sésostris en Chameaux à la Fontaine, waarvan de tekening werd bekritiseerd door Edmond About.http://img532.imageshack.us/img532/2290/jeanlongrme3.jpgMet zijn Mort de César (1859) trachtte Gérôme terug te keren naar het serieuzere werk, maar het schilderij slaagde er niet in de interesse van het publiek op te wekken. Phryne avant l'Areopagus, Le Roi Candaule en Socrates Cherchant Alcibiades dans la Maison d'Aspasia (1861) deden een schandaal ontstaan omwille van de onderwerpen die de schilder had gekozen, en leverde hem bitter aanvallen van de kant van Paul de Saint-Victor en Maxime Du Camp. Tijdens datzelfde Salon stelde hij ook Ecrasant le Grain en Egypte/le Hache-paille égyptien en Rembrandt faisant mordre une planche à l'eau-forte, twee zeer gedetaïlleerd afgewerkte werken, tentoon.

In 1865 werd Gérôme verkozen als lid van het Institut de France. Hij stierf in 1904 op 79-jarige leeftijd en werd begraven op het Cimetière de Montmartre. Gérôme was de schoonvader van de schilder Aimé Morot.http://img14.imageshack.us/img14/416/jeanlongrme.jpg
Jean-Léon Gérôme zelfportret» Reageer (0)
20-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griep gebruikt 'alarmklok' om niet ontdekt te worden


Griep gebruikt 'alarmklok' om niet ontdekt te worden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/11/5/20130118161134/media_xll_5481440.jpg


De griep gebruikt een soort biologische klok om ervoor te zorgen dat het ons lichaam te slim af is. Het griepvirus dringt cellen binnen, vermenigvuldigt zich en springt over naar andere cellen voordat het imuunsysteem in de gaten heeft dat het er is.

Onderzoekers verbonden aan het Mount Sinai-ziekenhuis in New York ontdekten dat het virus een soort biologische klok gebruikt om te weten wanneer het moet overspringen naar andere cellen zonder ontdekt te worden door het immuunsysteem.

In een van de genen van het virus is een eiwit aanwezig dat er voor zorgt dat het virus 'weet' wanneer het tijd is. Het maakt meestal maar een soort eiwit aan, maar af en toe duikt een zogenaamd NEP-eiwit op, dat het signaal is om over te springen op een andere cel. De onderzoekers zijn erin geslaagd de aanmaak van het NEP-eiwit te versnellen of te vertragen, en zo de alarmklok van het virus te reguleren.

Vervolgens werd gekeken hoe het virus zich zou gedragen op longcellen in het laboratorium. Werd het NEP-eiwit te langzaam aangemaakt, dan kon het imuunsysteem het virus op tijd onschadelijk maken. Werd het sneller aangemaakt, dan was het virus het imuunsysteem te snel af. "Het griepvirus heeft ongeveer acht uur de tijd om zich effectief te verspreiden, voordat het imuunsysteem wordt gealarmeerd", klinkt het.

Dat is waarom de griep vervelender en hardnekkiger is dan verkoudheidsvirussen die die alarmklok niet hebben. Het griepvirus kan grote hoeveelheden longweefsel infecteren voordat het imuunsysteem wakker wordt. Dat is ook de reden dat een geïnfecteerde iemand anders kan besmetten zonder dat diegene zelf symptomen van griep vertoont.

De ontdekking zou kunnen betekenen dat medicijnen en vaccinaties tegen griep zich gaan richten op vertraging van de productie van het 'alarm-eiwit'. Nu zijn er bijvoorbeeld vaccins die een zwakke versie van het virus bevatten, maar dat wordt niet gegeven aan hele jonge kinderen en ouderen met een zwakker imuunsysteem. Dat zijn de twee groepen waarbij het risico dat ze overlijden aan griep het grootst is.  (br.hln)» Reageer (0)
18-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Belgen zijn rijkste van alle Europeanen


Belgen zijn rijkste van alle Europeanen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/10/1/20130117100125/media_xll_5476186.jpg


Met een gemiddeld financieel vermogen van 67.158 euro zijn de Belgische gezinnen de rijkste van Europa, schrijft Le Soir. De krant baseert zich op cijfers die Eurostat voor 2011 bekendmaakte. Het financiële vermogen omvat het geld op de bankrekeningen, beveks, obligaties, levensverzekeringen en aandelen.

Het financiële vermogen van de Nederlandse gezinnen bedraagt gemiddeld 61.219 euro, dat van de Luxemburgers 60.366 euro, dat van de Fransen 41.407 euro en dat van de Duitsers 38.702 euro.

Verscheidene factoren verklaren volgens de krant het verschil tussen België en de andere Europese landen. De economische groei ligt in België boven het gemiddelde van de eurozone. Voorts is het belastingsysteem relatief mild voor roerende goederen. Ook zijn de vastgoedprijzen in ons land redelijker vergeleken met Nederland, de grote Duitse steden en Frankrijk.

Eind 2012 bedroeg het financiële vermogen van de Belgische gezinnen in totaal 981 miljard euro. Als de 210,9 miljard schulden daarvan worden afgetrokken, ligt de netto financiële rijkdom van de Belgen nog steeds op 770,2 miljard euro. Het vastgoedvermogen van de Belgen wordt door de Nationale Bank van België op iets meer dan 1.000 miljard euro geschat en is dus groter dan het financiële vermogen. (br.hln)


» Reageer (0)
16-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf hardnekkige misverstanden over de griep


Vijf hardnekkige misverstanden over de griep


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/9/5/20130115122706/media_xll_5470490.jpg


Hoewel griep een jaarlijks fenomeen is, blijven (te) veel mensen koppig vasthouden aan een aantal hardnekkige mythes over deze virale ziekte. Juist geïnformeerd zijn brengt je al één stap dichter bij een goede gezondheid.

De grootste griepmythes op een rij:

1. Griepvaccin veroorzaakt griep
Dit is het misverstand bij uitstek dat maar niet wil uitsterven. Je kan echt niet ziek worden van de griepspuit omdat het vaccin gemaakt wordt op basis van een inactief (lees: dood) virus. In zeer uitzonderlijke gevallen kunnen mensen koortsig reageren op de vaccinatie.

2. Gevaccineerd = 100 % veilig
Helaas is het griepvaccin geen garantie voor een grieploze winter. Uit onderzoek van het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding (CDC) blijkt dat een vaccinatie maar voor 60 procent bescherming biedt. Bovendien kan je het virus ook oplopen in de twee weken die het vaccin nodig heeft om effectief effect te hebben.

Dan is er nog de mogelijkheid om besmet te worden met een griepvariant die niet opgenomen werd in het vaccin. De griepspuit wordt namelijk jaarlijks samengesteld op basis van de virussen die het meest zouden voorkomen. Daarom wordt ook zo gehamerd op het jaarlijkse griepspuitje.

3. Antibiotica is redder in nood
Feit: antibiotica bestrijdt bacteriën. Nog een feit: griep (en snotvallingen) worden veroorzaakt door virussen. Zware antibiotica zijn zelfs in staat goede bacteriën uit te roeien die net helpen bij het knokken tegen infecties.

Anti-virale medicatie zoals 'Tamiflu' zal je ook niet magisch genezen, maar kan volgens sommige experts wel de duur van je griep inkorten en het besmettingsrisico verkleinen.

4. Met natte haren buiten = gegarandeerd griep
Hoewel oma of mama je dit wellicht ooit gezegd heeft, lokken natte haren in de kou geen griep uit. Ook rondlopen zonder jas zal je niet meteen ziek maken. De enige manier om griep op te lopen is rechtstreeks contact met het virus zelf (wat uiteraard wel kan gebeuren terwijl je te schaars gekleed in de vrieskou loopt).

5. Geen griepsymptomen betekent niet besmettelijk
Heel wat mensen denken dat ze de griep niet verspreiden als ze zelf geen overduidelijke symptomen vertonen. Maar liefst 20 tot 30 procent draagt het virus met zich mee, zonder duidelijke signalen. Je kan dus met gemak heel wat mensen besmetten als je zelf niet ziek bent. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gestolen Matisse na 25 jaar terecht


Gestolen Matisse na 25 jaar terecht


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/7/8/20130107183809/media_xll_5448473.jpg


Een schilderij van de Franse post-impressionistische kunstenaar Henri Matisse, dat 25 jaar geleden werd gestolen in een museum in Stockholm, is teruggevonden en keert binnenkort naar Zweden terug. Dat meldt het in Londen gevestigde Art Loss Register (ALR).

'Le Jardin' (of De Tuin), vervaardigd in 1920, werd op 11 mei 1987 geroofd uit het Museum voor Moderne Kunst in Stockholm. Het wordt geraamd op 762.420 euro. "Het nieuwe jaar bezorgde het Museum of Modern Art in Stockholm een aangename verrassing", zei ALR-directeur Christopher Marinello.De Franse grootmeester Henri Matisse (1869-1954).


De ALR, een database van gestolen, vermiste en geplunderde kunstwerken was al 22 jaar op zoek naar het gestolen doek. In een verklaring werd enkele weken geleden gezegd dat een kunstverkoper uit het Zuid-Engelse Essex, in de database een onderzoek naar een verkoop uitvoerde vooraleer hij de Matisse teruggaf. Eens de echtheid was bevestigd, werd de vondst doorgespeeld aan Marinello, die de onderhandelingen voor de teruggave in handen nam.

Hij zei dat Lars Nittive, de directeur van het Museum of Modern Art in 1987, absoluut juist was toen hij de pers vertelde dat het schilderij op de open markt onverkoopbaar was wegens te bekend. "Ik raadde het museum een kwarteeuw geleden aan niet in te gaan op aanbiedingen voor losgeld. Gestolen kunstwerken hebben geen echte waarde op de legale kunstmarkt en duikt vroeg of laat terug op...allemaal een kwestie van tijd", zei Marinello. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Blondine die gele jurk mét naaktfoto op eBay zet plots bekend (en pak rijker)


Blondine die gele jurk mét naaktfoto op eBay zet plots bekend (en pak rijker)


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/6/6/20130116083038/media_xll_5472816.jpg


Een vrouw die haar jurk op eBay te koop heeft gezet zal dat niet gauw vergeten. De blondine fotografeerde bij de foto van het kledingstuk immers per ongeluk (?) ook zichzelf... naakt.

De Engelse, die op de website met de ID 'sugart*t-2' door het leven gaat, had haar jurk van ASOS mooi aan de kleerkast gehangen voor de foto. Maar wat ze niet besefte, was dat ze zelf te zien was in de reflectie van de spiegel aan haar deur. Met haar fototoestel in de hand en een zwarte BH aan weliswaar, maar ook zonder slipje.

Haast gelijkaardige foto
Het duurde niet lang voor ze gespot werd door koopjesjagers, die de foto meteen deelden op Twitter met de hashtag #ebayyellowskaterdress. Enkele uren later was er al sprake van een virale foto. eBay gooide de foto snel van de site nog voor de jurk verkocht was, waarna de weinig verlegen blondine, afkomstig uit het Engelse Oxfordshire, de 'skater dress' meteen terug te koop zette via een haast gelijkaardige foto - alleen nu wel met een donkere Nike overgooier aan. "Asos gele skater jurk maatje 10, tweede biedingsronde!! een MUST HAVE!!, zette ze erbij. "Zoals al gezien door duizenden. Nooit naakt gedragen. Heeft een goeie thuis nodig."

184.000 euro
De post zorgde voor de nodige opheft bij de gebruikers van eBay. "Een buitengewone jurk", vindt iemand op een internetforum. Aanvankelijk stond het stuk te koop voor 15.99 Engelse pond, maar ondertussen is ze uitgegroeid tot een echt must-have item en staat de teller na 130 biedingen en nog twee dagen te gaan op meer dan 153.000 pond (184.000 euro)! Tot donderdag 22u kan er nog geboden worden.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezocht: 'sugar daddies' om studies te betalen

Gezocht: 'sugar daddies' om studies te betalen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/0/2/20130115175153/media_xll_5471807.jpg


Terwijl datingsite 'SeekingArrangement.com' aanvankelijk vooral gebruikt werd door jonge vrouwen die een geschikte 'sugar daddy' zochten om hen, in ruil voor 'gezelschap', een luxueuzer leven te bieden, zijn het nu vooral Amerikaanse studenten die van de datedienst gebruikmaken om hun studies te kunnen betalen. Zo nam het ledenaantal toe met 58 procent, waarvan het grootste deel studentes uit het Zuiden van de VS komt, zo blijkt uit de lijst van de snelst groeiende 'sugar baby scholen' die de site zelf publiceerde.

De universiteit van Georgia kende in 2012 het grootste aantal nieuwe leden, waardoor het totaal aantal 'sugar babes' is opgelopen tot 292. Een evolutie die onderdirecteur Don Hale betreurt: "Onze universiteit is fier dat ze studenten leert hoe ze ondernemend en zelfstandig kunnen zijn. We zijn bijgevolg verrast dat dit zich op deze manier uit bij de studentes." De Universiteit van New York staat met 285 'sugar babes' op de tweede plaats. Universiteiten uit zuiderse staten als Florida, Texas en Californië vullen de top twintig van scholen waar het aantal 'gezelschapsdames' is toegenomen.

In tijden van economische crisis, waarin ouders moeilijker kunnen bijspringen in de studiekosten en ook de kans op weekendwerk beperkt is, voelen vele studentes zich gedwongen op zoek te gaan naar externe inkomsten. Wie school wil lopen aan een Amerikaanse privé-instelling telt immers makkelijk tussen de 18.000 dollar (13.500 euro) en 35.000 dollar (ongeveer 26.000 euro) neer. Ook wie kiest voor een staatsuniversiteit komt er met een studiekost tussen de 12.000 en 25.000 dollar (9000 en 19.000 euro) niet goedkoop vanaf. Bijgevolg is het niet zo verrassend dat steeds meer vrouwelijke studentes op zoek gaan naar een 'sugar daddy' die zijn 'gezelschapsdame' gemiddeld 2250 euro per maand geeft in de vorm van zakgeld en dure cadeautjes. Niet alleen kunnen de studenten zo hun studiegeld betalen en vaste kosten dekken, het zorgt er ook voor dat ze zich niet in de schulden moeten steken nog voor hun 'echte' leven begint. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leiderschap: het zit in je genen

Leiderschap: het zit in je genen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/8/11/20130116092934/media_xll_5472971.jpg


Geboren leiders, ze bestaan echt. Uit analyse van 4.000 DNA-monsters blijkt dat de aanwezigheid van het gen 'rs4950' je kans op een leidinggevende functie met 25 procent verhoogt.

Onderzoekers aan de Londense University College ontdekten het gen dat verantwoordelijk zou zijn voor het doorgeven van goede leiderschapskwaliteiten van generatie op generatie.


"Ongeveer de helft van de wereldbevolking bezit het gen, maar ervaring en omgeving spelen nog steeds een grotere rol in het strikken van topfuncties", stelt leidinggevend onderzoeker dokter Jan-Emmanuel De Neve. Het gen is dus een begin, maar ontwikkeling en opleiding blijft cruciaal.


De onderzoekers waarschuwen dat de ontdekking in de toekomst zou kunnen misbruikt worden om genetische testen te voeren bij sollicitanten om hun leiderschapspotentieel te testen. "We moeten serieus overwegen om de huidige bescherming tegen genetische discriminatie uit te breiden, van gezondheidszorg tot werkgelegenheid", klinkt het. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Levenslang verbod op houden van dieren na ernstige verwaarlozing

Levenslang verbod op houden van dieren na ernstige verwaarlozing


http://static1.hln.be/static/photo/2013/7/10/14/20130114183221/media_xll_5468264.jpg


Twee beklaagden uit Aarschot zijn gisteren door de correctionele rechtbank in Leuven veroordeeld voor ernstige dierenverwaarlozing. Als gevolg van de slechte behandeling stierven in augustus 2011 dertig dieren. Peter V.O.(35) werd bij verstek veroordeeld tot een boete van 1.100 euro. Hij kreeg ook een levenslang verbod op het houden van dieren. Wendy H. (33) was wel op het proces aanwezig. Ze kreeg opschorting van straf over drie jaar.

Op het moment van de controle in augustus was er geen eten en drinken voorzien voor de knaagdieren en de vogels. De hamsters en springmuizen kregen hondenbrokken te eten.

Door gebrek aan voeding en verzorging waren er al tweeëntwintig hamsters, twee springmuizen, twee vogels en vier konijnen gestorven. Enkele overlevende hamsters en springmuizen moesten tussen hun gestorven soortgenoten leven. De konijnen zagen geen daglicht, de honden en katten werden gehouden in een zeer wanordelijke tuin. Verder was er onvoldoende verzorging gegeven aan een kat met oogontsteking en traanvloei. De feiten werden door de vrouw niet betwist.

"Beide beklaagden geven blijk van een gebrek aan respect voor dieren. De feiten zijn zeer schrijnend en totaal onaanvaardbaar. Uit de zitting blijkt dat Wendy H. zich herpakt heeft en niet meer bij haar partner woont, ze heeft enkel nog vissen. Ze heeft een blanco strafblad en neemt verantwoording op voor de feiten", aldus de rechter.» Reageer (0)
15-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak je uitzieken een beetje aangenamer


Zo maak je uitzieken een beetje aangenamer


http://oi50.tinypic.com/2cmqi3d.jpg


De griep doet weer flink de ronde en dwingt heel wat mensen thuis te blijven om te knokken tegen het virus. Rust is de sleutel tot herstel, maar kan al snel een saaie boel worden, zeker voor mensen die het niet gewend zijn van stil te zitten. Wie gek wordt van de bedrust, kan het uitzieken aangenamer maken met deze ontspannende activiteiten.

Zo maak je uitzieken een beetje aangenamer:

1. Kijk een komedie
Wie zich goed genoeg voelt om te zetelhangen met een leuke film, kijkt best naar een humoristisch verhaal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat lachen je immuunsysteem een boost kan geven.

2. Lekker stomen
Tover je badkamer om in een stoomcabine door een hete douche te laten lopen. Wie zich te duizelig voelt, kan altijd een stoel of het toiletdeksel gebruiken om al zittend stoom te inhaleren. Het werkt niet alleen relaxerend, het hydrateert ook neus en keel. Om verspilling tegen te gaan, kan je ook altijd eerst je spieren ontspannen onder het lopende water.

3. Warme choco
Heerlijk opwarmen met zelkgemaakte chocolademelk maakt je dag meteen een heel stuk prettiger. Het vraagt niet veel moeite en je bepaalt helemaal zelf hoeveel suiker en vet er in de mix gaan. Zo kan je bijvoorbeeld ongezoet cacaopoeder gebruiken en kiezen voor magere melk.

4. Verse soep
Soep slurpen is de ideale manier om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen zonder dat je er een zwaar gevoel aan overhoudt. Wie een keukenprins(es) in huis heeft, laat de brikken en blikken beter voor wat ze zijn. Er gaat niets boven verse soep, propvol gezonde wintergroenten.

5. Speel een spel
Aangezien je lichaam al druk in de weer is met het bestrijden van het griepvirus, kan je beter je grijze massa een beetje aan het werk zetten om de zieke dagen te vullen. Haal die Scrabble van onder het stof of download een paar leuke apps op je tablet of smartphone. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Dood actrice Natalie Wood niet langer geklasseerd als ongeval


Dood actrice Natalie Wood niet langer geklasseerd als ongeval


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/12/0/20130114235424/media_xll_5468640.jpg


Meer dan 30 jaar na de mysterieuze verdrinkingsdood van actrice Natalie Wood is vandaag een nieuw autopsierapport vrijgegeven. Daarin is de doodsoorzaak van de actrice uit de musicalfilm 'West Side Story' gewijzigd van ongeval in 'onbepaald'.

Volgens het autopsierapport vertoonde het lichaam van Wood kneuzingen "die nieuw leken en die ze kan hebben opgelopen voor ze in het water viel", aldus de zender ABC. De arts die de autopsie leidde, noteerde dat hij "niet kan uitsluiten dat de verwondingen niet van accidentele aard zijn". De wijze waarop de actrice om het leven kwam, werd daarom aangevuld tot "verdrinking en andere onbepaalde factoren".

Bronnen bij de speurders in Los Angeles County voegen in de krant Los Angeles Times toe dat er zeker nog geen sprake van is om het onderzoek nu te beschouwen als een moordzaak.

De toen 43-jarige Natalie Wood verdronk in 1981 tijdens een boottocht op het jacht van haar echtgenoot, acteur Robert Wagner. Eind vorig jaar werd het onderzoek naar haar dood heropend nadat zich getuigen hadden gemeld met "nieuwe informatie".» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Premie van 100.000 euro voor wie bij windmolen wil wonen


Premie van 100.000 euro voor wie bij windmolen wil wonen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/7/4/20130115115429/media_xll_5470369.jpg


Energiebedrijf Electrabel is bereid de inwoners van Rekkem gedurende twintig jaar een riante jaarlijkse premie van 5.000 euro te betalen als het bedrijf drie windmolens dicht bij hun huis mag bouwen. Dat schrijft de krant De Standaard.

Electrabel wil op zo'n 250 meter van een tiental huizen in de Triloystraat in het West-Vlaamse Rekkem drie windmolens bouwen. Het bedrijf heeft daarom een contractvoorstel bezorgd aan de bewoners van die straat.

"Ik heb een contract getekend dat ik twintig jaar lang 5.000 euro per jaar zal krijgen, als Electrabel zijn bouwvergunning krijgt", zegt een van de bewoners, die zijn naam liever niet bekendmaakt. "100.000 euro lijkt misschien veel, maar ik zou liever hebben dat die turbines er niet komen. Mijn huis zal zeker met een kwart in waarde zakken met die turbines zo dichtbij. Dat weegt niet op tegen die 5.000 euro per jaar."

Dat Electrabel bereid is geld op tafel te leggen om in de buurt windmolens te mogen bouwen is nieuw. "Wij doen dat nochtans al langer. Ze krijgen dat geld omdat de komst van die windmolens een aantal beperkingen meebrengt", zegt Sara De Bruyn van Electrabel. "Ze mogen bijvoorbeeld geen gebouwen hoger dan twintig meter op hun grond zetten en geen hoge bomen meer planten, want die zouden de wind wegnemen en het rendement van de turbines doen dalen. Als daar nog extra overlast bijkomt - als we bijvoorbeeld toegangswegen door hun percelen moeten aanleggen - is de compensatie hoger." Over exacte bedragen wil De Bruyn echter geen uitspraken doen. (br.hln)» Reageer (0)
14-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Weg met het lepeltje, koppels slapen liever rug tegen rug

Weg met het lepeltje, koppels slapen liever rug tegen rug


http://static3.hln.be/static/photo/2013/10/6/6/20130114153410/media_xll_5467716.jpg


Voelt u zich ook zo gevangen wanneer u in lepeltjeshouding ligt met uw partner? Dan heeft u geluk, want dankzij een Brits onderzoek hoeven we ons niet langer te forceren om te voldoen aan het meest romantische slaapideaal. De koppels van nu verkiezen immers om met hun rug naar elkaar in slaap te vallen.

Het waren werknemers van een Britse hotelketen die hun gasten ondervroegen over hun slaaphouding. Hierbij peilden ze naar de hulpmiddeltjes die de personen gebruiken om een goede nachtrust te garanderen. Hoewel we verwachten dat de meeste koppels lekker knus tegen elkaar kruipen, is het tegendeel waar: maar liefst 46 procent van de hotelgasten geeft toe liever van elkaar weg te draaien zodra het licht uitgaat. Nog verrassender beweert zelfs een vierde van de ondervraagde personen  het niet te kunnen verdragen wanneer hun partner hen aanraakt net voor of tijdens het slapen.

Nochtans verraadt de slaaphouding van een koppel veel over de relatie die ze hebben: "Als je slaapt, kun je je lichaamstaal onmogelijk faken, waardoor we tijdens het slapen eigenlijk het eerlijkst en kwetsbaarst zijn.  Uit de slaaphouding van een stel kunnen we bijgevolg afleiden of er al dan niet spanningen zijn", zo vertelt relatiepsycholoog Corrine Sweet. "Koppels kiezen een slaapgewoonte die overeenstemt met hun persoonlijkheid en voorkeur. Uiteraard wordt hierover onderhandeld in het begin van de relatie. Als er iets verandert aan die slaaphouding, is het bijgevolg goed mogelijk dat ook hun relatie enkele wijzigingen heeft ondergaan", vervolgt Sweet.


Toch zijn er ook onschuldigere verklaringen voor een plots veranderende slaapgewoonte. Zo is het niet abnormaal dat we liever gerust gelaten worden door onze partner op een moment dat we erg gestresseerd of geïrriteerd zijn. Ook een discussie voor het slapengaan doet een koppel wel eens de rug naar elkaar draaien. Wat vrouwen betreft, is er zelfs nog een extra reden voor een gewijzigde slaaphouding: hun menstruatie. Aangezien hun lichaamstemperatuur die tijd van de maand hoger is dan normaal, is het niet abnormaal dat ze liever wat afstand houden met hun partner.

Of een wijziging in onze slaaphouding nu makkelijk te verantwoorden is of niet, ons seksleven is sowieso afhankelijk van de manier waarop we met onze partner de nacht tegemoet gaan. Uit de enquête van het hotel blijkt immers dat meer dan de helft van de ondervraagde personen hun seksleven ziet verbeteren naarmate ze meer knuffelen voor het slapengaan. Bovendien is meer dan de helft ervan overtuigd dat ze het aan hun slaaphouding zouden merken mocht hun partner vreemdgaan. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ecuadoraanse stam bereid te sterven voor regenwoud


Ecuadoraanse stam bereid te sterven voor regenwoud


http://static1.hln.be/static/photo/2013/17/5/12/20130114151105/media_xll_5467647.jpg


Het Kichwa-volk, dat in het Ecuadoraanse regenwoud leeft, is vastberaden om hun land te beschermen tegen olie-exploitatie. De 400 leden van de gemeenschap leggen daarbij een eed af dat ze hun territorium zullen verdedigen tot de dood.

Het te verdedigen gebied is zo'n 70.000 hectare groot. De leden van de Kichwa-gemeenschap zullen het moeten opnemen tegen Petroamazonas, het oliebedrijf dat door de Ecuadoraanse staat gesteund wordt, en het Ecuadoraanse leger. Petroamazonas heeft laten weten dat het op 15 januari, morgen dus, aan haar prospectie zal beginnen.

Veel middelen heeft de stam niet om zich te verdedigen. Men gebruikte er twee generaties geleden nog blaaspijpen. Leden van de gemeenschap doen nu een laatste legale poging om de ontginning te stoppen. Ze worden daarbij gesteund door een Britse zakenvrouw, die getrouwd is met de sjamaan van het dorp. Mari Muench, geboren te Londen, heeft verklaard dat de gemeenschap het been stijf houdt en geen financiële compensatie aanvaardt. Ze noemt de grote bezorgdheid inzake milieu als de belangrijkste reden hiervoor.

Onlangs raakte bekend dat het stamhoofd een contract had getekend dat oliebedrijf Petroamazonas groen licht geeft om olie te ontginnen in het gebied van het Kichwa-volk. Het dorp zegt dat het stamhoofd daar de autoriteit niet voor had.

Volgens de secretaris van de gemeenschap, Klider Gualinga, is meer dan 80 procent van het dorp tegen de exploitatie, maar een kleine minderheid probeert dat te ondermijnen. "De mensen vinden het oneerlijk en het oliebedrijf behandelt hen als honden. Het bedrijf heeft geen respect voor het land of de planeet. Er is geen deal, er is niks afgesproken. De mensen willen dat oliebedrijf hier niet. Ze zijn zeer overstuur en bezorgd", zegt Gualinga. "We hebben besloten te vechten tot het einde. Elke grondbezitter zal zijn eigendom beschermen tot de laatste snik. We zullen elkaar helpen en schouder aan schouder staan om te voorkomen dat er iemand door kan."

De kansen om het te halen als het op vechten neerkomt, zijn klein. "Als er een fysiek gevecht komt, zal het zeker en vast tragisch eindigen", zegt Patricio Jipa, de sjamaan van het dorp. "We zullen misschien al vechtend voor het regenwoud sterven. We verkiezen passieve weerstand, maar dat is niet mogelijk. We zullen het gevecht niet beginnen, maar we zullen wel proberen hen te blokkeren. En wat er dan gebeurt, zal gebeuren", aldus Jipa. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ziekenhuizen rekenen steeds vaker onterecht supplementen aan

Ziekenhuizen rekenen steeds vaker onterecht supplementen aan


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/10/12/20130114070756/media_xll_5465697.jpg


De Christelijke Mutualiteit (CM) telde vorig jaar 8.000 ziekenhuisfacturen die aangedikt waren door de ziekenhuizen. Ze rekenden ten onrechte kompressen, thermometers, dieetmaaltijden en ereloonsupplementen aan, zo berichten de kranten van de groep Sudpresse. Ook de Socialistische Mutualiteiten spreken van een stijging van het aantal supplementen dat onterecht aan de patiënt wordt aangerekend.

"Dat vertegenwoordigt 2 procent van het totaal aantal behandelde facturen in 2012, ofwel zowat 8.000 dossiers op 160.000 ziekenhuisfacturen van meer dan 275 euro, vorig jaar ingediend door onze leden", aldus Jean Hermesse, secretaris-generaal bij de CM.

In de meeste gevallen hebben de fouten betrekking op onterecht aangerekende ereloonsupplementen, dieetmaaltijden en supplementen voor materialen die niet apart aangerekend mogen worden.

"Het is een gewoonte geworden voor sommige ziekenhuizen", aldus Hermesse. Onder meer het Brusselse ziekenhuis Edith Cavell wordt genoemd. Dat ziekenhuis moest al bijna 50.000 euro terugbetalen aan de CM.

Ook bij de Socialistische Mutualiteiten is het probleem bekend. "Een ziekenhuisfactuur is ingewikkeld voor een patiënt, die er vaak niets verkeerds aan ziet. Zo blijven fouten onopgemerkt", zegt Hervé Jammar, verantwoordelijke bij de juridische dienst. "Het ziekenhuis van Charleroi heeft al meer dan 10.000 euro moeten terugbetalen voor dergelijke fouten." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onmiddellijke behandeling niet altijd beste optie voor prostaatkanker


Onmiddellijke behandeling niet altijd beste optie voor prostaatkanker


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/0/2/20130114015033/media_xll_5465432.jpg


Wanneer bij iemand een kanker ontdekt wordt, is het niet altijd nodig om onmiddellijk een behandeling op te starten. Zo kan het bij een kleine, lokale prostaatkanker voldoende zijn om de kanker actief op te volgen - soms jarenlang - en pas in te grijpen wanneer die effectief evolueert. Dat stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

"De remedie is soms erger dan de kwaal", zegt het KCE. Een behandeling tegen prostaatkanker kan immers voor ernstige nevenwerkingen zorgen, zoals impotentie en incontinentie, die de levenskwaliteit aantasten, luidt het.

Omdat prostaatkanker meestal traag evolueert, kan het bij patiënten met laag risico op progressie beter zijn de kanker eerst actief op te volgen door regelmatig een biopsie (weefselonderzoek) te doen. "Daarbij kan soms wel tot tien jaar gewacht worden alvorens in te grijpen, zonder dat dit de prognose verandert", aldus het kenniscentrum. Wanneer blijkt dat de kanker evolueert, kan een klassieke behandeling worden opgestart.

Ook bij patiënten met een levensverwachting van minder dan tien jaar, of bij mensen met andere ernstige aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes, hartfalen of andere kankers) kan het beter zijn af te wachten. "Omdat prostaatkanker vaak traag evolueert, is de kans groot dat de patiënt mét in plaats van door de kanker overlijdt", aldus het KCE. "Een belastende behandeling, met onaangename nevenwerkingen, heeft voor hem alleen maar nadelen."

Bij patiënten met hoog risico moet de kanker wel onmiddellijk behandeld worden. Het KCE benadrukt dat bij de uiteindelijke beslissing "de persoonlijke voorkeur van patiënt doorslaggevend moet zijn".  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braziliaanse (51) bevalt van haar twee kleindochters

Braziliaanse (51) bevalt van haar twee kleindochters


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/6/3/20130112040913/media_xll_5461443.jpg


Een 51-jarige Braziliaanse is bevallen van haar eigen kleinkinderen, de tweeling Emmanuel en Julia. Maria da Gloria stemde in om surrogaatmoeder te worden toen ze ontdekte dat haar dochter Fernanda zelf geen kinderen kon krijgen. De kleinkinderen werden vier weken te vroeg via een keizersnede geboren in het Braziliaanse Setor Aeroporto (Goiânia).

"Ik ben zo gelukkig", laat de 34-jarige Fernanda Medeiros aan de Portugese nieuwswebsite G1.globo.com weten.

Da Gloria, zelf al moeder van drie kinderen, moest een hormonenkuur starten om haar menstruatiecyclus opnieuw op gang te krijgen. Ze reisde van haar geboortedorp Santa Helena de Goias naar Goiânia om er te bevallen.

Fernanda volgt op haar beurt een behandeling om de melkproductie op gang te krijgen. Ze hoopt dat borstvoeding zal helpen om zich aan haar tweelingdochters te binden.

Geen baarmoeder
Fernanda kreeg op haar dertiende al te horen dat ze geen kinderen kon krijgen. De vrouw kampte met gezondheidsproblemen waardoor de dokters zich genoodzaakt zagen om haar baarmoeder te verwijderen. "Ik was destijds zo verdrietig omdat ik altijd al zo graag moeder wilde worden", legt Medeiros uit aan G1.

Toen Fernanda op haar twintigste trouwde en ze samen met haar echtgenoot bij een adoptiebureau aanklopten, kregen ze te horen dat ze niet in aanmerking kwamen om een kindje te adopteren. In 2005 zag ze in een tv-programma hoe een oma van haar eigen kleinzoon was bevallen, wat haar aan het denken zette. Ze maakte samen met haar moeder een afspraak bij een dokter die hen uiteindelijk vertelde dat de risico's te hoog waren gezien da Gloria's leeftijd.

Moeder en dochter lieten de moed echter niet zakken en keerden zes jaar later terug om opnieuw tests uit te voeren. Daaruit bleek dat da Gloria gezond genoeg was om een kind te baren. De eerste IVF-poging mislukte, maar na de tweede keer bleek ze zwanger te zijn van een tweeling. (br.hln)» Reageer (0)
13-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Police - Roxanne

The Police - Roxanne

Klik op de foto om ze te beluisteren

The Police is een popgroep die bestaat uit drie leden: Sting, Stewart Copeland en Andy Summers. Zij boekte haar grootste successen in de jaren tachtig en is officieel nooit uit elkaar gegaan.

Stewart Copeland wilde een nieuwe groep oprichten en had daarvoor al een naam: 'The Police'. Hij had Sting reeds aan het werk gezien en dacht aan hem om in zijn nieuwe groep te spelen. De derde persoon werd Henri Padovani, een 24-jarige Corsicaan. Samen brachten ze op 12 februari 1977 de eerste single van The Police uit: 'Fall Out'. Hun carrière kwam echter niet van de grond. Toen producer en tevens bassist Mike Howlett Sting uitnodigde om in zijn nieuwe groep Strontium 90 mee te spelen, zag het ernaar uit, dat dit het einde van The Police zou betekenen. Maar toen Howletts drummer op het laatste moment afhaakte, nam Stewart zijn plaats in. Bij een repetitie werden ze voorgesteld aan Andy Summers, destijds de leadgitarist bij Mike Howlett. Zowel Stewart als Sting wilden Andy bij de groep, maar Andy wilde dat ze eerst Henri ontsloegen. Na enkele optredens met hun vieren werd de knoop doorgehakt en Henri werd ontslagen. Hun livedebuut was op 18 augustus 1977 in de Rebecca's club in Birmingham. In 1979 staat de band op Pinkpop tijdens hun zomertournee langs diverse festivals. De bandleden beschouwen dit optreden als bepalend voor de rest van hun carrière.

Daarna kwam hun groep echt van de grond met klassiekers als So lonely, Roxanne, Can't stand losing you, Message in a bottle, Walking on the moon, Don't stand so close to me, De Do Do Do De Da Da Da, Every little thing she does is magic, Spirits in the material world, Every breath you take, King of pain en vele andere. In 1985 viel de groep uiteen na ruzies. Officieel is de groep nooit uit elkaar gegaan, maar was er sprake van een ingelaste pauze voor solo-projecten van de bandleden.

Op aandringen van Sting is de band in 2007 weer actief in een reünietour ter ere van de dertigste verjaardag van The Police. In eerste instantie voelden Stewart Copeland en Andy Summers hier weinig voor, maar toen Sting voorstelde om de inkomsten gelijk te verdelen gingen ze in zijn enthousiasme mee. In het verleden verdiende Sting als frontman namelijk meer dan de overige bandleden.
The Police op hun reünietour, 2007

Op 11 februari 2007 opende The Police de 49e jaarlijkse Grammy Awards met het legendarische nummer Roxanne. In het voorjaar startte hun reünietour in Vancouver (Canada) en op 13 en 14 september hebben zij in Nederland twee optredens gegeven in de Amsterdam ArenA. In het voorprogramma stond Fiction Plane, de band van Joe Sumner, de zoon van Sting. Daarnaast verschijnt er een verzamelalbum waarop een bonusnummer 'Fall Out' is toegevoegd, de allereerste single uit 1977.

Op 8 oktober 2007 was het de beurt aan België voor een uitverkocht optreden. Het tweede voorzien op 9 oktober 2007 werd afgelast omdat Sting last kreeg van zijn stem. De eerste signalen hiervan waren reeds te merken op het optreden van 8 oktober. Ook in Antwerpen werd het voorprogramma verzorgd door Fiction Plane.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schaamluis sterft uit door Brazilian wax

Schaamluis sterft uit door Brazilian wax


http://oi45.tinypic.com/3vsc1.jpg


De schaamluis dreigt uit te sterven door de toenemende populariteit van Brazilian bikini waxing, waarbij een groot deel van de schaamharen worden weggehaald met hars.

Het ontharen van de schaamstreek met een waxbeurt is erg populair. Meer dan 80 procent van de universiteitsstudenten in de Verenigde Staten zou geheel of gedeeltelijk het schaamhaar verwijderen en die trend is ook in andere westerse landen te zien.

In de grootste seksuele gezondheidskliniek van Australië is al sinds 2008 geen vrouw met schaamluis meer gezien en het aantal mannelijke gevallen is in de afgelopen 10 jaar met 80 procent gedaald. "Schaamluis kwam vroeger extreem vaak voor, maar nu is het een zeldzaamheid", klinkt het.

Uit een studie uit 2009 blijkt dat ongeveer 2 tot 10 procent van de mensen te kampen heeft met schaamluis. De luis verspreidt echter geen ziektes en daarom worden er geen cijfers bijgehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Brazilian bikini waxing werd vooral populair gemaakt in een salon in Manhattan, dat gerund werd door zeven Braziliaanse zusters. Al snel sloeg de trend over op de celebrities. Vervolgens werd de techniek bekend via series zoals 'Sex and the City'. Sinds 2000 maakt de Brazilian wax een internationale opmars. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik werd ontvoerd als kind, achtergelaten in de jungle en opgevoed door apen

"Ik werd ontvoerd als kind, achtergelaten in de jungle en opgevoed door apen"


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/9/8/20130112100216/media_xll_5461973.jpg


Een vrouwelijke variant van Mowgli bestaat écht. Dat beweert althans ene Marina Chapman uit het Engelse Bradford. Chapman werd geboren in Colombia waar ze naar eigen zeggen op haar vierde ontvoerd werd en achtergelaten in de jungle. Kapucijnaapjes zouden haar vijf jaar lang verder opgevoed hebben.

Marina Chapman leerde van haar adoptieaapjes onder meer in bomen klimmen en vogels en konijnen vangen met de blote hand. Pas toen een groep jagers haar vonden, werd ze weer uit haar Tarzan-leven gerukt en in de moderne wereld gedropt. Zo'n verhaal moet natuurlijk te boek gesteld worden. Volgend jaar zou 'The Girl With No Name' uit in het Verenigd Koninkrijk. De rechten voor het boek werden al aan zeven verschillende landen verkocht. Er bestaan ook plannen voor een tv-documentaire.

Supermenselijke vaardigheden
Enkele uittreksels uit het promomateriaal. "Marina werd geleidelijk opgenomen in de familie van de kapucijnapen, waar ze vijf jaar deel van uitmaakte. Ze volgde hen en bootste hun eet- en drinkgedrag na, hun sociale activiteiten en hun taal. Ze vochten, speelden en deelden tedere en vreselijke ervaringen. Marina ontwikkelde zo buitengewone supermenselijke vaardigheden als boomklimmen en geheime dierlijke communicatie."

Een straf avontuur, zeker in vergelijking met haar leventje in Bradford in het Verenigd Koninkrijk, waar ze geadopteerd werd, een opleiding als kok genoot, voor het National Media Museum werkte en nadien een carrièreswitch maakte en de zorgsector voor probleemjongeren instapte.

Quiche voor Hertog van Kent
Marina gokt dat ze een vijftiger is maar zeker weet ze dat niet. Interviews wil ze niet geven omdat ze van haar uitgever zwijgplicht kreeg tot het boek verschijnt.

Bij haar buren is de opmerkelijke jeugd van Marina minder bekend dan het feit dat ze ooit een quiche voor de Hertog van Kent bakte, die daarvan zou gezegd hebben dat het "de beste ooit" was die hij at.

Haar 64-jarige echtgenoot John wil alleen kwijt dat ze hun kinderen niet "als apen" hebben opgevoed. Een antwoord ook op de opmerking van hun dochter en model Vanessa James (28) die beweerde dat zij en haar zus geluid moesten maken om eten te krijgen.

Kleine aapjes
Marina Chapman is lang niet de enige bekende 'Mowgli'. Maar volgens experts ter zake is het uniek dat ze opgevoed zou zijn door kapucijnapen. Die zijn gemiddeld tussen de 30 en 50 centimeter groot, en wegen tot amper 7 kilo. Ze kunnen bovendien erg agressief zijn en elkaar zelfs vermoorden bij ruzies om hun terrein af te bakenen.

Nog uit de promotekst: "Marina zocht, gedrogeerd door haar ontvoerders, naar voedsel en water en had daarbij concurrentie van grote katten, giftige spinnen, reuzenpythons, bijzondere insekten en enorme vleermuizen."

Prostituee
Over hoe Marina zich weer kon integreren in de maatschappij geen woord. Alleen dat de jagers die haar vonden haar eerst verkochten als prostituee in ruil voor een papegaai. Marina kon echter ontsnappen nog voor ze haar eerste klant zag. Ze kwam in de gure straten van Cucuta in Colombia terecht, waar ze overleefde door te stelen. Ze had op den duur haar eigen dievenbende, die bestond uit wezen en dakloze kinderen.

In haar tienerjaren werd ze meid bij een Colombiaanse familie. Ze werkte eigenlijk vooral voor de buren die in de textiel zaten. Toen ze in de jaren '70 meemocht met hen naar het Engelse Bradford voor een trip van zes maanden, keerde Marina Luz, zoals ze zichzelf noemde, nooit terug naar Colombia omdat ze in 1977 trouwde met John. Het koppel kreeg twee dochters, die volgens de overlevering, deels als aapjes werden grootgebracht.

Kinderhandel
Vijf jaar geleden trok Vanessa met haar moeder naar Colombia. Ze konden de ouders van Marina echter niet vinden. Ze besloten het verhaal te boekstaven om de problemen van kinderhandel aan te kaarten. Een deel van de opbrengst gaat naar liefdadigheidsorganisaties die daar tegen vechten. (br.hln)
» Reageer (0)
12-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vliegende kikker ontdekt in Vietnam

Vliegende kikker ontdekt in Vietnam


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/15/8/20130110130100/media_xll_5456573.jpg


De Australische bioloog Jodi Rowley en Vietnamese wetenschappers hebben in het zuiden van Vietnam een nieuw soort vliegende kikker ontdekt. De amfibie springt en vliegt in twee stroken bos die liggen in een agrarisch gebied op minder dan 100 kilometer van Ho Chi Minh Stad in het zuiden van Vietnam.

De biologen zagen het dier 3 jaar geleden voor het eerst, maar hebben nu pas kunnen vaststellen dat het om een nieuwe soort gaat. Het 10 centimeter grote heldergroene dier met een witte buik heeft de naam Helen's boomkikker (Rhacophorushelenae) gekregen, naar de voornaam van de moeder van Rowley, die aan kanker lijdt.

Rowley, werkzaam bij het Australian Museum in Sydney, zei dat de biologen het dier ontdekten, nadat zij in Vietnam door ruige bergen, langs watervallen en door dichte vegetatie waren getrokken.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweelingbroers mogen samen sterven

Tweelingbroers mogen samen sterven


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/4/0/20130112054419/media_xll_5461560.jpg


Voor de eerste keer ter wereld heeft een eeneiige tweeling gebruikgemaakt van het recht op sterven. Dat bericht Het Laatste Nieuws vandaag. De twee 45-jarige mannen uit het Antwerpse Putte waren doof geboren en waren bang binnen enkele jaren blind te worden. Het idee dat ze elkaar niet meer zouden kunnen zien, konden ze niet verdragen.

De tweelingbroers brachten hun hele leven samen door. Ze deelden thuis dezelfde kamer en behaalden alletwee het diploma van schoenmaker. Ook toen ze naar een appartementje verhuisden, bleven ze samen. Hun aangeboren doofheid was geen probleem: ze hadden nooit anders geweten. Maar toen jaren geleden ook hun zicht verminderde, dreigden ze alle communicatiemogelijkheden te verliezen. Het idee dat ze elkaar alleen nog zouden kunnen voelen, was ondraaglijk.

De Belgische wet laat euthanasie toe als de aanvrager zijn wens zelf kenbaar maakt en dokters een ondraaglijk lijden vaststellen. De twee broers waren niet terminaal ziek en hadden geen fysieke pijn. Toch willigden de dokters van het UZ Brussel hun wens in. Op 14 december werd de dubbele euthanasie in het ziekenhuis uitgevoerd.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinéad Lohan - To Ramona

Sinéad Lohan - To Ramona


Sinéad Lohan is een Ierse folkzangeres


Sinéad Lohan is an Irish singer and songwriter of folk music and folk-inspired popular music.

She has released two albums, Who Do You Think I Am in 1995, which scored several hits in Ireland, and No Mermaid in 1998, which enjoyed moderate success in Ireland, the U.K., and the U.S.. No Mermaid was released by Interscope Records after a bidding war between several major labels.[1] She also appears on several anthology albums, which may be searched through online sources.

"No Mermaid", the title track of the aforementioned album, was also featured in the movie Message in a Bottle. The song "No Mermaid" was also performed by Joan Baez on her 1997 release Gone from Danger, and the 2009 reissue of which features a bonus disc containing live performances from 1997 of Baez and Lohan duets on Lohan's "No Mermaid" and "Who Do You Think I Am," and they duet again on Bob Dylan's "To Ramona." A Web search will locate a video of a solo Lohan singing "To Ramona."

The progressive bluegrass band Nickel Creek covered her song "Out Of The Woods" (also from the album No Mermaid) on their 2000 Nickel Creek album.

The Canadian female vocal group Shaye recorded "No Mermaid" on their album The Bridge, which was released in 2003, and they may also be seen singing it on a Canadian TV show.

The song 'What Can Never Be' was used in an episode of Dawson's Creek called Northern Lights.

Since the birth of her baby in 2001 she has not appeared or released a new album, despite her former website, unedited since 2001, saying that she was working on a new album. In 2004, Lohan teamed up again with producer Malcolm Burn, who produced No Mermaid. Production of the new album was complete by January 2007, and the album release was scheduled for 2007, but is still awaited according to the discography on Burn's official website » Reageer (0)
11-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gepensioneerden mogen onbeperkt bijverdienen

Gepensioneerden mogen onbeperkt bijverdienen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/5/6/20130111134133/media_xll_5459946.jpg


De ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd waardoor 65-plussers die een loopbaan van minstens 42 jaar hebben onbeperkt kunnen bijverdienen zonder hun pensioen te verliezen. Wie minder lang gewerkt heeft, mag meer bijverdienen voor hij zijn pensioen verliest. Ook worden de wettelijke regels voortaan door de drie pensioendiensten op dezelfde manier toegepast, wat meer zekerheid geeft voor mensen met een gemengde loopbaan. De aangifteplicht verdwijnt voor gepensioneerden en werkgevers.

Gepensioneerden met een loopbaan van minder dan 42 jaar mogen vandaag niet meer dan 15 procent boven het grensbedrag (afhankelijk van de gezinssituatie) bijverdienen, zo niet verliezen ze hun pensioen. Vanaf 2013 wordt dat opgetrokken tot 25 procent van het grensbedrag. Daarnaast komt er een automatische indexering van de inkomensgrenzen vanaf 2014. Voor dit jaar worden de grenzen met 2 procent verhoogd. "Dat is belangrijk voor weduwen met een overlevingspensioen. Zij mochten steeds minder bijverdienen zodat ze uit de arbeidsmarkt geduwd werden", stelt minister van Pensioenen Alexander De Croo.

Verder worden een aantal vereenvoudigingen doorgevoerd. Per kalenderjaar geldt voortaan alleen de voordeligste inkomensgrens. Het dubbel vakantiegeld wordt ook niet meer aangerekend. In een aantal gevallen leidde dat immers tot verlies van het pensioen.

Minister van Zelfstandigen Sabine Laruelle wees erop dat de hervorming ook positieve gevolgen heeft voor zelfstandigen. Vandaag werken nog 4.400 zelfstandigen die ouder zijn dan 65 jaar, maar geen pensioen hebben aangevraagd. 1.650 van hen kunnen met de nieuwe wet een pensioen krijgen en gewoon voort werken. Daarnaast zijn nog 74.000 gepensioneerden actief als zelfstandigen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slecht gehumeurd? Met deze trucjes fleur je zo op


Slecht gehumeurd? Met deze trucjes fleur je zo op


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/16/0/20130111115126/media_xll_5459685.jpg


Met het verkeerde been uit bed gestapt? Dan kan zelfs een vrijdag aanvoelen als een absolute ramp. Gelukkig zijn er poepsimpele trucjes om je slecht humeur te doen wegsmelten.

Met deze trucjes fleur je zo op:

1. Favo kunstwerk
Uit een studie aan het Londense University College blijkt dat het staren naar een mooi beeld onmiddellijk je stemming opvrolijkt. Tijdens het onderzoek kregen vrijwilligers 30 kunstwerken van grote meesters te zien, terwijl ze een hersenscan ondergingen.

Bij het zien van hun persoonlijke favoriet steeg de bloedstroom naar de hersenen met 10 procent. Hierdoor onstond een boost in de stemming vergelijkbaar met het zien van een geliefde. Zet daarom je favoriete kunstwerk als wallpaper op je telefoon of print een piepkleine variant voor in je portefeuille.

2. Feel good muziek
Ook muziek kan een slecht humeur op 1, 2, 3 genezen. Finse onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat muziektherapie een effectieve remedie is tegen depressie. Zwier daarom je favoriete nummers zeker op je smartphone, mp3-speler, tablet, ...

3. Donkere chocolade
Alleen de geur van chocolade kan je gemoed al verlichten. Daarnaast bevat de donkere variant ook twee soorten verzadigde vetzuren die activiteit stimuleren in de regio van het brein verbonden aan plezier en beloning. Een paar stukjes in je hand- of laptoptas stoppen, is dus zeker geen slecht idee.

4. Lachen
Wie een rothumeur heeft, is misschien niet meteen in de stemming om te lachen. Toch toont onderzoek aan dat eens goed gieren de nodige endorfines vrijmaakt in de hersenen, waardoor je je al snel een stuk vrolijker zal voelen.

Een app met dagelijks een cartoon of grappig filmpje, een scheurkalender vol droge humor of een kort gesprekje over de hilarische uitspraken van je kleine spruit: meer heb je eigenlijk niet nodig. Een eenvoudige glimlach werkt trouwens ook om die frons van je gezicht te halen. Aan de universiteit van Worcester werd ontdekt dat we geneigd zijn vrolijke herinneringen op te halen wanneer we glimlachen, net zoals we kwade emoties oproepen tijdens het fronsen.

5. Pepermunt
Op amper drie minuten kan de geur van pepermunt je slecht humeur verslaan. Aan de Smell and Taste Treatment and Research Foundation in Chicago werd ontdekt dat pepermunt stressgevoelens reduceert. Neem dus was muntjes mee, drink een theetje met pepermuntaroma of snuif even aan een zakje potpourri.

6. Knuffel
Een liefdevolle aanraking kan je happy-hormonen in volle vaart zetten. Wie met het verkeerde been uit bed stapt, hoeft gewoon iemand vast te grabbelen voor een stevige knuffel. Ook je huisdier vertroetelen is ideaal.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwelijke senioren tevreden met seksleven (ondanks mannelijke problemen)

Vrouwelijke senioren tevreden met seksleven (ondanks mannelijke problemen)


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/0/2/20130110180402/media_xll_5458037.jpg


Drie op de vier vrouwen tussen 50 en 79 jaar zijn meer tevreden met hun seksleven nu ze ouder zijn. Nochtans hebben ze steeds minder seks én hebben hun partners vaker problemen om te presteren. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom van de mannen in deze leeftijdsgroep slechts de helft tevreden is met zijn seksleven.

Meer nog: in de leeftijdsgroep tussen 50 en 59 jaar is 16 procent van de mannen zelfs zeer ontevreden met zijn seksleven. 10 procent van de vrouwen in deze leeftijdsgroep zei hetzelfde. Bij de ondervraagde 70-plussers bleek dan weer een kwart van de mannen zeer ontevreden te zijn. Dat aantal daalt naar slechts 7 procent bij de vrouwelijke 70-plussers. De cijfers komen uit een enquête bij 1.000 heteroseksuele Britse koppels.

In het algemeen bleken vrouwen tevreden te zijn met hun seksleven als ze zo veel of zo weinig seks hadden als ze wilden. Toch bleek de eigenlijke frequentie op zich niet beslissend te zijn voor de tevredenheid.

Slechts 18 procent van de 50-plussers vertelde elke dag of om de paar dagen seks te hebben. Eenzelfde aantal had wekelijks seks, terwijl 21 procent van de koppels één keer per week of per maand vrijde. Maar het hoogste percentage bekende 'zelden' seks te hebben: 27 procent. 16 procent zei dan weer nooit seks te hebben met hun partner.

Wanneer de vrouwen ondervraagd werden over zin in seks en problemen met seksuele prestaties, kwamen vooral de problemen bij hun man naar voren. Bijna twee op de drie ondervraagden bekenden zelfs dat hun partners al eens te maken kregen met een gebrek aan sekslust en / of zwakke erecties.

Veel vrouwen steken de schuld daarvan op het ouder worden en het tragere levensritme, maar volgens experten is dat niet altijd het geval. Het kan ook een aanwijzing zijn van een onderliggende aandoening met ernstige gevolgen.

Zowel een gebrek aan zin in seks als zwakke erecties zijn namelijk symptomen van hypogonadisme, een aandoening die zo'n twee procent van de mannen tussen 40 en 79 jaar oud treft. Die wordt veroorzaakt door een te laag testosterongehalte en wordt gelinkt aan diabetes- en hartziektes. Symptomen zijn een lage zin in seks, erectieproblemen, depressies en gewichtstoename.

Volgens de ondervraagde vrouwen had meer dan 60 procent van de mannen enkele van deze symptomen, maar meer dan twee op de drie vrouwen hadden nog nooit van de aandoening gehoord.

En zelfs als ze de ziekte wel zouden kennen, zouden veel vrouwen er toch niet over praten. Een kwart van hen bekende dat ze nooit zouden praten over seksuele problemen met hun partner, zelfs al zouden velen van hen willen dat hun man wat meer seksuele verlangens had.

"Vrouwen spelen nochtans een belangrijke rol in het overtuigen van mannen om naar een dokter te gaan", weet dr. David Edwards, expert in seksuele problemen. "Zij zouden hun mannen moeten confronteren met de beschamende aandoeningen, want ze kunnen ernstige gevolgen hebben als ze onbehandeld blijven. Daarom moeten ook vrouwen beter ingelicht worden over de symptomen van de erectieproblemen", besluit hij.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie arresteert vijf geiten

Politie arresteert vijf geiten


http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/2/14/20130111114055/media_xll_5459654.jpg


In de Nigeriaanse stad Osogbo heeft de politie woensdag vijf geiten gearresteerd. De dieren waren in overtreding met de milieureglementering. Ze liepen namelijk los en dat is verboden.

Als het van Henry Ogunbanwo afhangt, het hoofd van het Waste Management Agency van de deelstaat Osun, zullen de geiten voor de rechter moeten verschijnen. Zijn diensten hebben er namelijk tot in den treure op gehamerd dat de inwoners van de deelstaat hun huisdieren, vee en ander gevogelte achter slot en grendel moeten houden.

De vijf geiten die tegen de lamp liepen, doolden rond in een woonwijk in Osogbo en veroorzaakten daar overlast. Vermits de eigenaars van de dieren niet opgespoord konden worden, moeten de blaters dan maar het gelag betalen. Ze werden opgesloten in een hok van het Waste Management Agency. Welke straf ze riskeren, is niet bekend. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie heeft 620 jurken, 310 rokjes en 434 paar schoenen?

Wie heeft 620 jurken, 310 rokjes en 434 paar schoenen?


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/16/6/20130111121258/media_xll_5459736.jpg


Welke vrouw bezit 620 jurken, 434 paar schoenen, 310 rokjes, 248 jassen en zo'n 1.116 topjes? Dat ben jij! In tegenstelling tot Imelda Marcos en Suri Cruise zal je die natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd in je kleerkast hebben, maar wel verdeeld over je hele volwassen leven.

Dat is althans wat de Britse website mycelebrityfashion.co.uk berekende na een rondvraag bij zo'n 1.246 vrouwen ouder dan 18 jaar. Daarbij analyseerden ze het aantal kledingstukken dat een vrouw jaarlijks koopt.

Topjes komen op nummer één, met 18 exemplaren per jaar. Jurken haalden de tweede plaats, want daarvan koopt één vrouw jaarlijks 10 stuks. Broeken kwamen op een derde plaats, met negen exemplaren per jaar. Verder bleken vrouwen ook nog zeven paar schoenen, zes truien, vijf rokjes en vier jassen aan te kopen op één jaar tijd.

Deze gemiddeldes werden vervolgens vermenigvuldigd met 62, het aantal jaren dat vrouwen gemiddeld nog leven na hun 18de verjaardag. Dat zou betekenen dat we in ons volwassen leven 1.116 topjes, 620 jurken en 558 broeken bezitten. Verder zouden er in onze kleerkast ook 434 paar schoenen, 372 truien, 310 rokjes en 248 jassen terechtkomen.

Het lijken hallucinante cijfers, maar je mag niet vergeten dat het om een zeer lange periode van 62 jaar gaat. En geef toe: als je de zakken waarmee je terugkwam van de solden bekijkt, lijken de jaarlijkse aantallen al een pak minder overdreven. Of wel?  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomorrowland beste grote festival in Europa

Tomorrowland beste grote festival in Europa


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/9/0/20130110002910/media_xll_5455020.jpg


België is op de European Festival Awards stevig in de prijzen gevallen. Tomorrowland werd er uitgeroepen tot het beste grote festival van Europa, terwijl Pukkelpop de prijs kreeg voor 'Promotor of the Year'. Rock Werchter-topman Herman Schueremans mocht dan weer zoals bekend een 'Lifetime Achievement Award' mee naar huis nemen.

Het is de eerste keer dat een festival vol elektronische muziek de titel van beste grote festival opgespeld kreeg, aldus de organisatoren. Beste middelgroot festival is Balaton Sound in Hongarije, terwijl het Poolse Touron New Music Festival werd verkozen tot beste kleine festival. De beste line-up was vorig jaar te vinden op het Duitse Rock am Ring/Rock im Park.

Pukkelpop viel dan weer in de prijzen als beste promotor van het jaar. Organisator Chokri Mahassine draagt de award graag op aan het hele Pukkelpopteam. "De editie van 2011 heeft ons sterker dan ooit gemaakt en deze erkenning doet dan ook bijzonder veel deugd", klinkt het.

Tot slot werd ook Herman Schueremans, organisator van Rock Werchter, gelauwerd. De topman van Live Nation België kreeg er de Lifetime Achievement Award voor zijn 40-jarige carrière en de manier waarop hij van het rockfestival een wereldmerk maakte. "Herman heeft België op de festivalkaart gezet", schaart Mahassine zich nog volledig achter die prijs. (br.hln)
» Reageer (0)
10-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onvergetelijk moment voor Belgen die als eersten enorme pinguïnkolonie bezoeken


Onvergetelijk moment voor Belgen die als eersten enorme pinguïnkolonie bezoeken


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/9/3/20130110114021/media_xll_5456193.jpg


Een verborgen kolonie van 9.000 pinguïns heeft op Antarctica voor het eerst het bezoek gekregen van mensen. De wetenschappers zijn afkomstig uit het Belgisch poolstation op de zuidpool.

Begin december vertrokken drie experts vanuit het poolstation Prinses Elizabeth naar de site waar de pinguïns leven. Amerikaanse en Britse wetenschappers hadden de pinguïns op satellietbeelden opgemerkt. Het ijs was op de bewuste plek ook verkleurd door de uitwerpselen van de dieren.

"Ik wist op basis van satellietbeelden van vorig jaar dat er een kolonie in de buurt moest leven", zegt expeditieleider Alain Hubert. "Aangezien we ons er niet ver vandaan bevonden, besloot ik deze afgelegen plek te bezoeken."

"De verrassing was groter dan wat ik verwacht of gedroomd had. Het is een enorme kolonie. Rond middernacht hadden we de eerste van vijf groepen met meer dan duizend pinguïns bereikt. Dit was onvergetelijk." (br;hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sexy afslanken met 'burlesquercise'

Sexy afslanken met 'burlesquercise'


http://static3.hln.be/static/photo/2013/2/12/8/20130110112718/media_xll_5456213.jpg


Burlesque herleeft en de prikkelende dansstijl is niet alleen amusant, het is ook ideaal om enkele kilo's van je af te schudden. Internationale burlesque-ster Sukki Singapora wil de sexy bewegingen dan ook omtoveren tot een pittige workout.

Met 'burlesquercise' hoopt Sukki Singapora andere vrouwen te inspireren om net als zij overgewicht te bestrijden en hun eigen lichaam te leren aanvaarden door burlesque te dansen. Zelf verloor ze maar liefst drie kledingmaten. Wij geven alvast enkele van haar favoriete bewegingen prijs.

Stoelendans
Met de 'chair dance' bouw je kracht op in je buikspieren, terwijl je taille en achterwerk strakker worden.

Leun zijwaarts achteruit op een stoel. Strek één arm voor je uit en gebruik je 'core' om je lichaam weer mooi recht te trekken. Zet je buikspieren in en laat je nekspieren rusten. Herhaal deze beweging een aantal keer.

Wie de lage buikspieren en dijen wil trainen, kan deze burlesque-beweging eens proberen. Ga op de grond liggen en strek een been hoog in de lucht. Na enkele seconden breng je je knie naar je borstkas terwijl je je plakkous naar beneden rolt. Herhaal deze 'kousmove' een aantal keer bij elk been.

Deze laatste oefening richt zich op slanke benen en een strakke kont. Ga naast een stoel door je knieën tot je heupgewricht lager is dan je knieschijf. Probeer niet voorwaarts te leunen. Wanneer je terug naar boven komt streel je aan één zijde vanaf je enkel, langs je lichaam, om te eindigen met je hand hoog in de lucht. Herhaal dit enkele keren aan beide kanten.

"Burlesque is niet alleen voor performers. Het kan iets zijn dat je voor jezelf of je partner doet of gewoon als fitness. De bewegingen uitproberen mag niet oncomfortabel aanvoelen. Het zal ongetwijfeld wat gegiechel uitlokken, maar er niets mooier dan een vrouw die lacht", besluit Sukki. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzaam honkbalplaatje vermoedelijk fortuin waard


Zeldzaam honkbalplaatje vermoedelijk fortuin waard


http://static2.hln.be/static/photo/2013/18/6/1/20130110025653/media_xll_5455051.jpg


Een uiterst zeldzaam honkbalplaatje uit 1865 wordt binnenkort door een veilinghuis in de Amerikaanse staat Maine geveild. De verwachting is dat het plaatje een fortuin opbrengt. Het bijzondere plaatje zat in een fotoalbum, dat op een rommelmarkt was gekocht.

Het plaatje lijkt in niets op de honkbalplaatjes zoals ze tegenwoordig worden verkocht. Het is een foto uit 1865 van de Brooklyn Atlantics, een amateurclub, die op een stuk papier is geplakt. Op de foto staan negen spelers en hun manager.

Volgens Troy Thibodeau van het veilinghuis, bestaat er slechts één ander exemplaar. Dat exemplaar is in het bezit van de Library of Congress, de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten. Wat de waarde van het honkbalplaatje is, is niet bekend, maar het veilinghuis verwacht een opbrengst van ten minste honderdduizend dollar.

Het hoogste bedrag dat ooit voor een honkbalplaatje is neergeteld is 2,8 miljoen dollar (2,1 miljoen euro). Het ging om een Honus Wagner-plaatje uit 1909 dat in 2007 werd geveild. (br;hln)
» Reageer (0)
09-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo groot is onze angst voor de weegschaal

Zo groot is onze angst voor de weegschaal


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/12/12/20130109103728/media_xll_5452677.jpg


Vrouwen en weegschalen... Het is een eeuwige haat-liefderelatie, met vooral in de maand januari veel meer haat dan liefde. Ruim één op de drie vrouwen zou meer schrik hebben om na de feestdagen de confrontatie met de weegschaal aan te gaan dan om af te stevenen op een pijnlijke relatiebreuk. Het enige wat ze nog meer vrezen, is een bezoekje aan de tandarts.

Iedereen laat zich wel eens gaan tijdens de feestdagen, maar de naweeën van de overdadige maaltijden lijken toch vooral vrouwen te treffen. Uit een onderzoek van Britse yoghurtproducent Onken blijkt dat de weegschaal confronteren de op één na grootste angst is voor dames in januari.

Heel wat vrouwen durven zich pas twee weken na kerst te wegen en bij ruim 40 procent blijft de weegschaal zelfs nog veel langer onaangeroerd. Het enige dat in januari nog schrikwekkender blijkt te zijn, is een tandartsbezoek. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acrobatische gorilla bekoort de wijfjes

Acrobatische gorilla bekoort de wijfjes


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/7/7/20130109103332/media_xll_5452672.jpg


Gorilla Kidogo steelt met zijn koorddansact de show in de dierentuin van het Duitse Krefeld. En zijn kunstjes vallen ook in goede aarde bij de twee wijfjesgorilla's in zijn verblijf. "De vrouwtjes hebben hem duidelijk aanvaard en, wie weet, komen daar binnenkort kleintjes van", aldus een verzorger.

"Kidogo is een bijzonder dier", aldus zoowoordvoerster Petra Schwinn. "Hij loopt het liefst rechtop en we vermoeden dat hij hiermee de bezoekers van de dierentuin wil imiteren. Met zijn kunstjes als koorddanser wil Kidogo bewijzen dat hij de beste is. En dat is ook de wijfjes in zijn verblijf niet ontgaan".

Nochtans was de gorilla een beetje het kneusje toen hij in maart vorig jaar verhuisde van een Deense zoo naar Krefel. Kidogo leek wel een beetje heimwee te hebben en zocht geen contact met zijn vrouwelijke soortgenoten. En dat was niet de bedoeling want hij moest voor de voortplanting zorgen nadat zijn voorganger Massa onvruchtbaar was geworden wegens te oud.

Maar nu lijkt de 12-jarige Kidogo helemaal klaar voor het grote werk. En zijn gezellinnen Muna (23) en Oya (24) blijken ook niet afkerig te zijn van het 'groene blaadje' dat in hun verblijf vertoeft. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse schepen pleit voor plassen onder douche

Nederlandse schepen pleit voor plassen onder douche


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/14/4/20130109094217/media_xll_5452594.jpg


We moeten plassen onder de douche om water te besparen. Als het aan de Nederlandse Bert Wassink van de Drentse gemeente Aa en Hunze (met dorpen als Rolde, Gasselte en Gieten) ligt, moet iedereen dat doen.

Het is een serieuze boodschap in het kader van het project Duurzaam Aa en Hunze 2013, schrijven onze collega's van het Algemeen Dagblad vandaag.

"Het bespaart veel schoon water en dat is goed voor het milieu", zegt Wassink. "Als je douchen en plassen combineert en daarmee veel water én euro's bespaart... waarom niet?"

De meest recente cijfers geven aan dat een persoon bij het douchen gemiddeld 39 liter water per dag gebruikt en 36 liter bij het doortrekken van het toilet. Als je plast tijdens het douchen scheelt dat dus een aardige scheut schoon water, die je anders door de wc spoelt.

Is de wethouder zelf al begonnen met deze vorm van waterbesparing? Wassink: "Ja, dat durf ik rustig toe te geven." (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dit al over het vrouwelijk lichaam?

Wist je dit al over het vrouwelijk lichaam?


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/13/5/20130109115147/media_xll_5452865.jpg


Voor eigenaardige weetjes over het vrouwenlichaam ben je alvast aan het juiste adres. Wij verzamelden enkele fascinerende feiten die je wellicht nog niet wist.

1. Haaien & vagina's
De vagina heeft iets gemeen met haaien (en gelukkig zijn het niet de tanden). In de samenstelling van vaginaal vocht zit namelijk squaleen, een stof die in grote hoeveelheden gevonden wordt in de leverolie van haaien. Squaleen wordt vaak toegevoegd aan huidcrèmes omdat het een verzachtende werking heeft. Recent werd door de Amerikaanse Cancer Society ook ontdekt dat deze stof de menselijke cellen kan beschermen tegen de schadelijke effecten van chemotherapie zonder de werking te verstoren.

2. Anders luisteren
Aan de universiteit van Indiana werd ontdekt dat vrouwen hun twee hersenhelften inzetten tijdens het luisteren, terwijl de man enkel de linker hersenhelft gebruikt. Aan de hand van hersenscans konden ze zien hoe vrouwen ook regio's activeren die te maken hebben met creativiteit en expressie. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn waarom men zegt dat vrouwen ook 'horen' wat onuitgesproken blijft in conversaties.

3. Fotogeniek
Eerst het slechte nieuws: door hormonale veranderingen verliezen vrouwen in hun menopauze veel sneller collageen in de huid dan mannen. Toch maakt die snelle veroudering helemaal niets uit als het op foto's aankomt. Vrouwen zullen er naast een man altijd jonger uitzien omdat mannen een dikkere huid hebben die veel sneller lijnen en vlekken laat zien. Scheren en aftershave versterken dit effect bovendien.

4. Hormonen & de tandarts
Nood aan een wortelkanaal in je tand? Kijk dan eerst maar eens naar je menstruele cyclus. Oestrogeen maakt ons namelijk vatbaar voor een specifiek type ontsteking in de mond, waarbij de zenuwen en botten blootgelegd worden na het trekken van een tand.

Om deze pijnlijke affaire te vermijden, plan je het tandarstbezoek best in de laatste week van je cyclus (dag 23 tot 28). Dan zijn je oestrogeenwaarden het laagst. Wie zwanger is of op het punt staat een kinderwens te vervullen, moet rekening houden met oestrogeenpieken die voor gezwollen tandvlees en ontstekeningen kunnen zorgen.

5. Spinnenangst
Laten spinnen je huiveren? Dan ben je zeker niet alleen. Bovendien is het iets dat je zelf maar moeilijk kan controleren. Uit onderzoek dat de evolutie er voor iets tussenzit. Zo zou de vrouw geleerd hebben op haar hoede te zijn voor spinnen, slangen en andere giftige wezens om hun kroost te beschermen terwijl de mannen gingen jagen.

6. Schaamhaar
Goed nieuws: je schaamstreek zal wellicht nooit een oerwoud worden. Schaamhaar valt namelijk na amper drie weken al uit, wat niets vergeleken is met de levensduur van het haar op je hoofd. Hoofdharen kunnen tot 7 jaar oud worden. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indiase vrouwen mogen geen jeans en t-shirt meer dragen

Indiase vrouwen mogen geen jeans en t-shirt meer dragen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/2/13/20130109120105/media_xll_5452888.jpg


Jongedames mogen niet langer jeans en t-shirts dragen omdat ze anders verkrachting aanmoedigen. Die opvallende maatregel voeren de machthebbers van het Indiase dorp Khedar in om het seksuele geweld tegen te gaan. Daarnaast wordt alcohol verboden. Een fuif organiseren levert een boete van 11.000 roepie (150 euro) op.

Het lot van Indiase vrouwen wordt met een vergrootglas gevolgd sinds een 23-jarige studente stierf aan de gevolgen van een brutale groepsverkrachting. Met massademonstraties hopen betogers meer vrouwenrechten en scherpere wetten uit de brand te slepen.

Veteraan Sarpanch Shamsher Singh geeft tekst en uitleg bij de beslissingen. "Alcohol is de voornaamste reden van verkrachtingen. Jeans en t-shirts zijn voor studentes dan weer geen gepaste kledij." Wat de dames dan wel dienen te dragen, vertelt hij er niet bij.

Met de maatregelen maakt Singh zich niet populair bij het jonge volk, maar de ouderen reageren wel enthousiast. "Veel verkrachtingen worden uitgelokt door goedkope kleding", meent Shanti Devi.

Drie van de zes daders die verdacht worden van de verkrachting beweren nu onschuldig te zijn. Het gaat om de buschauffeur, zijn broer en een derde man. "We willen dat een rechter kijkt naar het bewijsmateriaal dat de politie heeft verzameld", aldus hun advocaat. "Daar is mee gemanipuleerd: alles wat ze hebben, is gebaseerd op 'horen zeggen'. Hoe kun je van deftig bewijsmateriaal spreken als je de leeftijd van een van de verdachten nog niet eens weet?" (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saboteert jouw favoriete drankje je orgasme?

Saboteert jouw favoriete drankje je orgasme?


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/4/8/20130108103311/media_xll_5449643.jpg


Een lekkere cocktail of een wijntje zijn vaak bevorderlijk voor een ontspannen sfeer. Veel mensen voelen zich zelfs extra sexy na het drinken van alcohol. Maar, resulteert dat ook in betere seks?

Even kijken naar het effect van alcohol op onze 'seksonderdelen':

1. Verlamd zenuwstelsel
Je kan het bekijken als een depressivum voor bepaalde delen van ons centraal zenuwstelsel die fundamenteel zijn voor seksuele opwinding en het krijgen van een orgasme. Ademhaling, bloedsomloop en gevoeligheid van de zenuweinden functioneren minder goed door alcohol.

2. Drank dehydrateert
Om echt opgewonden te zijn, hebben we nood aan voldoende bloed om zuurstof en extra veel gevoel te geven aan onze geslachtsdelen. Wie gedehydrateerd is en bovendien een half verlamd zenuwstelsel heeft, zal moeite ondervinden bij de erectie of de bevochtiging. Op lange termijn of bij extreem grote hoeveelheden kunnen erectiestoornissen en vaginale droogte de kop opsteken.

3. Alcohol = Afrodisiacum?
Alcohol kan echter ook seksuele remmen lossen, maar enkel en alleen als je het drinken binnen de perken houdt. Een glaasje of twee kan voor de nodige ontspanning zorgen. Wie dieper in het glas kijkt, zit meteen met dat verlammend effect. Vrouwen die een beetje tipsy zijn, voelen naar eigen zeggen ook meer plezier, wellicht omdat ze zich relaxed voelen.

4. Uitstel van climax
Uit onderzoek blijkt dat 11 procent van alcoholgebruikers problemen heeft met het krijgen van een orgasme. Mannen ervaren moeilijkheden bij het ejaculeren, terwijl vrouwen veel meer stimulatie nodig hebben om tot een climax te komen, in tegenstelling tot dames die weinig of niets gedronken hebben.

Gouden raad
Wie een pittig vrijpartijtje in gedachten heeft, kan dus maar beter stoppen na 1 of 2 glaasjes. Zo geniet je van de psychologische voordelen, zonder op sukkel te zitten door de fysieke nadelen. Ruil dat extra glaasje om voor wat water om je lichaam weer goed te hydrateren en focus liever op het flirten en de romantiek. (br.hln)» Reageer (0)
08-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaai met liefdesverdriet in hongerstaking en rechtbank geeft vogel gelijk

Papegaai met liefdesverdriet in hongerstaking en rechtbank geeft vogel gelijk


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/0/10/20130108072923/media_xll_5449180.jpg


Een vrouwelijke papegaai met liefdesverdriet is in hongerstaking gegaan in Bangladesh. Sinds de ara Princess in de zoo van Dhaka begin januari gescheiden werd van haar 'echtgenoot' Prince met wie ze drie 'kindjes' heeft, weigerde de vogel nog te eten. En het werkte: een rechtbank moest tussenbeide komen om de tortelduifjes, euh papegaaien te herenigen.

De waardevolle ara-papegaai Prince werd vijf jaar geleden door zijn eigenaar Iqram Selim aan de privézoo van Dhaka uitgeleend, omdat hij geen plaats meer had voor de vogel. Om te vermijden dat Prince zich eenzaam zou voelen, besliste de zoo-eigenaar Abdul Wadud in Brazilië een wijfje voor hem te gaan kopen. Princess en Prince waren heel gelukkig samen en in september 2011 schonk ze hem drie nakomelingen. Het leek wel een liefdessprookje in de dierenwereld.

Plots wilde Selim echter zijn papegaai terug. Eerst weigerde de baas van de zoo. Er kwam een rechtbank aan te pas en die wees de vogel begin januari toe aan de oorspronkelijke bezitter. Princess pikte dat niet en ging prompt in hongerstaking. En het werkte: in tweede instantie besliste de rechtbank om de ara te verenigen met haar Prince. De rechters wilden niet verantwoordelijk zijn voor de dood van Princess.

Abdul Wadud van de zoo was in elk geval in de wolken: "Men mag een familie niet scheiden, ook niet in de dierenwereld." Experts bevestigen dat ara-papegaaien heel monogame dieren zijn. Eenmaal ze de juiste gevonden hebben, willen ze die onder geen beding meer kwijt. Ze gaan daarin duidelijk heel ver en kunnen dus zelfs een rechtbank beïnvloeden. Van bird power gesproken! (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolven rukken op naar Berlijn

Wolven rukken op naar Berlijn


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/16/8/20130105181115/media_xll_5444198.jpg


De wolf, die sinds 2000 terug is in Duitsland, zal ook opduiken in de buitenwijken van de stad Berlijn. Dat voorspelt de wildedierendeskundige van de Duitse hoofdstad, Derk Ehlert, in de krant Tageszeitung.

De wolf was in de 19de eeuw in Duitsland uitgeroeid, maar 'immigreerde' rond de eeuwwisseling opnieuw vanuit Polen. Inmiddels wordt de populatie geschat op zo'n negentig dieren. Veel Duitsers zijn bang voor wolven. Maar volgens Ehlert is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ooit in het wild levende wolven die geen last hebben van hondsdolheid, mensen hebben aangevallen. Wolven zijn eerder timide beesten.

Berlijn heeft een speciale telefoonlijn geopend voor de melding van wilde dieren in de bebouwde kom. Daar komen dagelijks 40 à 50 telefoontjes binnen. Er zijn ook al wolven gemeld, maar dat bleken steeds honden te zijn. Ook klagen burgers over wilde zwijnen die hun tuin omwoelen. Onlangs werd een vos gemeld die stond te wachten bij een bushalte en zou proberen de bus te nemen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Geen vrouwenplaag: ook mannen hebben spataders

Geen vrouwenplaag: ook mannen hebben spataders


http://static2.hln.be/static/photo/2013/12/6/14/20130108112433/media_xll_5449934.jpg


Spataders worden steevast omschreven als een vrouwenplaag. Nu stellen experts dat het probleem ook vaak voorkomt bij mannen, alleen staren ze minder alert naar hun benen en ontwijken ze medische hulp vaak zo lang mogelijk.

"Mannen gaan meestal niet naar de dokter. Als ze een probleem hebben, gaan ze een pint pakken. Vrouwen praten er eerst over met vriendinnen en raadplegen vervolgens een arts. Daarom werd altijd aangenomen dat spataders eerder een vrouwenprobleem is", stelt vaatchirurg Mark Whiteley.

Voor 40 procent van alle vrouwen zijn problemen met de aders op een bepaald punt onvermijdbaar. Bij mannen is dat 25 procent. "Eén op vier is best veel", klinkt het.

Bij vrouwen worden spataders vaak ontwikkeld tijdens de zwangerschap, door hormonen en gewichtstoename. Progesteron relaxeert de vaatwanden, waardoor meer bloed doorstroomt, wat dan weer de kleppen kan beschadigen die de bloedstroom regelen.

Bij mannen moet de oorzaak zeer waarschijnlijk gezocht worden in de genetica. Wanneer de genen verantwoordelijk voor de vorming van vaatkleppen niet goed functioneren, kan het bloed achterwaarts in het been lopen en ophopen in een ader. In het begin kan er zwelling en jeuk ontstaan, maar uiteindelijk zal de ader uitzetten en uitgroeien tot de gekende, blauw-paarse spatader. Hoe langer spataders onbehandeld blijven, hoe groter de kans op complicaties. Denk maar aan huidschade en bloedklonters. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meir klopt Nieuwstraat eerste keer als drukste winkelstraat

Meir klopt Nieuwstraat eerste keer als drukste winkelstraat


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/5/8/20130107184822/media_xll_5448488.jpg

De Antwerpse Meir is de drukste winkelstraat van België, blijkt uit de tweejaarlijkse tellingen van het vastgoedbureau Fastigon. Met zijn 290.000 passanten per week klopt de Antwerpse Meir voor het eerst de Brusselse Nieuwstraat die het met 230.000 bezoekers per week moet stellen. Bij de vorige telling moest de Meir, toen met 180.000 bezoekers per week, de Nieuwsstraat nog laten voorgaan.

Het onderzoeksbureau voor winkelvastgoed Fastigon telt om de twee jaar het aantal bezoekers in de belangrijkste Belgische winkelcentra. De passantenstroom is niet alleen belangrijk voor het omzetpotentieel van de winkelier, maar ook voor de eigenaar wegens de impact op huur en vastgoedwaarde. De telresultaten variëren soms wel door plaatselijke omstandigheden, zoals werkzaamheden, nieuwe projecten of city marketing, of andere beïnvloedende factoren zoals het weer of lokale feesten.

De Antwerpse Meir wordt in 2012 de absolute koploper met 290.000 passanten per week, voor de Brusselse Nieuwstraat (230.000) en de Luikse Vinâve d'Ile (200.000). Bij de winkelstraten met een wekelijkse passage van 100.000 tot 150.000 bezoekers valt de groeiende populariteit van de Mechelse Bruul op: van 100.000 bezoekers per week in 2006 naar 140.000 bezoekers in 2012. Daarmee komt de Bruul op hetzelfde niveau als de Gentse Veldstraat en de Brugse Steenstraat en passeert ze de Leuvense Diestsestraat (110.000). De Lange Steenstraat in Kortrijk haalt 90.000 bezoekers per week. In Genk is het zwaartepunt verschoven richting Stadsplein-Sint-Martinusplein, met 70.000 bezoekers per week, ten nadele van de Rootenstraat.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik ben een vlinderimg225/3366/nu3pz6.jpgIk ben een vlinder, fragiel en teer,
dus fladder ik wat heen en weer,
in een wereld vol met onbegrip,
fladder ik, en fladder ik.

Bij het ruiken van zoeten geuren,
het zien van zoveel mooie kleuren,
het proeven van een bittere pil,
fladder ik, waar ik niet wil.

Het leven is zo kort op aarde,
de liefde is mij alles waard,
was ik maar een nachtvlinder geweest,
dan stortte ik mij in het aardse feest.

Ik fladder snel, want ik heb haast,
behoedzaam ga ik van plaats naar plaats,
ik heb weinig tijd, kort is de nacht,
een vlinder die u de liefde bracht.

Ik ben een vlinder, fragiel en teer,
dus fladder ik wat heen en weer,
in een wereld met een warm onthaal,
en een glimlach voor ons allemaal.» Reageer (0)
05-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griepepidemie loert om de hoek

Griepepidemie loert om de hoek


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/16/13/20130104221944/media_xll_5443348.jpg


Een griepepidemie loert om de hoek in België, stelt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Tussen 24 en 30 december trokken 142 op 100.000 Belgen met griepsymptomen naar de dokter. Daarmee is de 'epidemische drempel' van 139,5 overschreden. Van een epidemie is pas sprake als de drempel twee opeenvolgende weken is overschreden.

"Hierdoor kunnen we ten vroegste op woensdag 9 januari de griepepidemie al dan niet inluiden", weet het WIV.

Het Instituut benadrukt dat door de kerstvakantie moeilijk te voorspellen is hoe de griepcijfers zullen evolueren. "Tijdens schoolvakanties wordt vaak een vertraging waargenomen in de stijging van de griepcijfers", luidt het.

Het griepseizoen loopt in principe van november tot april. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Brit kan als eerste werelds heetste gerecht opeten

Brit kan als eerste werelds heetste gerecht opeten


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/15/1/20130105033718/media_xll_5443381.jpg


Een Britse dokter is de eerste persoon die 'werelds heetste curry' helemaal op kon eten. 300 voorgangers slaagden hier niet in, maar hij kreeg hierdoor wel te kampen met hallucinaties.

De 55-jarige radioloog Ian Rothwell had een uur nodig om het gerecht 'de Weduwmaker' helemaal op te eten. Deze schotel zou pikanter zijn dan het drinken van traangas doordat er 20 chilipepers van de heetste soort inzitten. Hij was de eerste van 300 mensen die het gerecht van het Britse restaurant in Grantham volledig naar binnen kon werken. Hij zei dat de uitdaging zwaarder was dan zijn beklimming van de Kilimanjaro. Rothwell moest wel een verklaring ondertekenen dat hij zich bewust was van de risico's die gepaard gaan met het eten van curry.

Toch moest hij het restaurant even verlaten om een frisse neus te halen, op straat begon hij te hallucineren. Zijn vrouw trof hem aan toen hij door de straten zwalpte. Daarna vocht hij een uur tegen de tranen. Rothwel legt uit waarom hij het deed. "De uitdaging ging ik aan nadat de vriend van mijn dochter Alice had gezegd dat zijn vrienden het gerecht niet naar binnen konden werken. Ik ben dol op pikante gerechten en ik geniet hier minstens een keer per week van, maar deze schotel was buitengewoon. Ik moest halverwege stoppen en even een frisse neus gaan halen. Mijn vrouw en de eigenaar waren bezorgd en zeiden dat ik aan het hallucineren was door endorfine, maar ik slaagde erin terug naar binnen te gaan en de schotel helemaal op te eten."

Hoewel de eigenaar van het restaurant een glas melk aanbood, spoelde Ian het door met een flesje bier. De manager van het restaurant Muhammed Karim: "Meer dan 300 mensen hebben geprobeerd 'de Weduwmaker' te overwinnen, maar niemand slaagde hier al in. De meesten nemen zeven happen voor ze het opgeven, ze gaan dan zweten, wenen, beven en braken. We hebben zelfs een keer de ambulance moeten bellen. Ik zag enkele tranen in de ogen van Ian Rothwell, maar hij bleef koel en ging er heel goed mee om. Zelf de bereiding alleen al is een pijnlijke ervaring, de koks moeten een veiligheidsmasker dragen. Rothwell is de naam legende waard." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brigitte Bardot: "Red olifanten of ik word ook Russische"

Brigitte Bardot: "Red olifanten of ik word ook Russische"


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/10/9/20130104144741/media_xll_5442594.jpg


Na Gérard Depardieu wil nu ook Brigitte Bardot Russisch staatsburger worden. Bardot, een fervente dierenactiviste, wil niet aan de rijkentaks van premier Hollande ontsnappen. Het voormalige sekssymbool dreigt ermee Frankrijk de rug toe te keren indien de Franse autoriteiten hun plan uitvoeren om twee zieke olifanten in de dierentuin van Lyon een spuitje te geven.

"Als de machtshebbers zo laf en schaamteloos zijn om de olifanten Baby en Népal te doden, vraag ik de Russische nationaliteit aan om dit land te kunnen ontvluchten. Frankrijk is een dierenkerkhof geworden", laat Bardot weten in een mededeling op de website van haar dierenrechtenorganisatie.

Op sociale media kwam al gauw veel reactie op Bardots mededeling. "Ik ben er niet van overtuigd dat de Russen minder wreed zijn met dieren dan de Fransen", luidde een tweet. "Poetin biedt psychiatrisch asiel aan Depardieu en Bardot", stelde een ander.

De olifanten van het circus Pinder verblijven momenteel in de zoo van Lyon. Vermoed wordt dat ze het tuberculosevirus hebben opgelopen. Een rechtbank in Lyon beval de euthanasie van de dieren. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En de mysterieuze man op omstreden foto Lady Di is...

En de mysterieuze man op omstreden foto Lady Di is...

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

De identiteit van de mysterieuze man op de controversiële foto van Lady Di die deze maand in de VS wordt geveild, is eindelijk bekend. Het gaat om een ex-student van de universiteit van Oxford. De artistocraat in kwestie heet Adam Russell en is de achterkleinzoon van de voormalige Tory-premier Stanley Baldwin.

Een jonge Diana Spencer, comfortabel neergevlijd op de sofa, met op de vensterbank een fles Johnnie Walker-whisky en op haar schouder een boek, dat een knappe kerel aan het lezen is. Dat zien we op de bewuste foto die in 1979 tijdens een groepsskivakantie in de Franse Alpen in Val Claret geschoten werd. Twee dagen na de bekendmaking van Diana's verloving met Prins Charles in februari 1981 kon de Daily Mirror de foto kopen. Er werd destijds meteen in potlood 'niet voor publicatie' op geschreven.

Het beeld werd inderdaad nooit gepubliceerd, om nog onbekende redenen. Deze maand wordt de foto geveild door een veilinghuis in New Hampshire in de VS.

Intussen was het gissen naar de identiteit van die jeune premier op de oude foto. Adam Russell, zo blijkt dus nu. De jongeman zou heftig verliefd geweest zijn op Diana maar het kwam nooit tot een romance, zo beweert royaltywatcher Andrew Morton. "Toen Russell in 1980 terug in Engeland kwam na een jaar reizen en hij aan een vriend zijn verliefdheid voor Diana bekende, antwoordde die laatste: 'Je hebt maar één rivaal: de prins van Wales'", weet de Daily Mail. Russell waagde zijn kans niet en bleef gewoon bevriend met Diana. Later zou hij trouwen met tv-presentatrice Ali. Hij leeft met haar op een hertenboerderij in Dorset.

De veiling van de foto vindt plaats van 17 tot 24 januari. Het aanvangsbod bedraagt 200 dollar. Verwacht wordt dat het van eigenaar zal veranderen voor meer dan 750.000 dollar (575.000 euro). (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJslandse tiener strijdt voor behoud eigen naam

IJslandse tiener strijdt voor behoud eigen naam


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/8/13/20130104084851/media_xll_5441368.jpg


Een 15-jarig meisje heeft een zaak aangespannen tegen de IJslandse staat, omdat ze de voornaam die ze van haar moeder kreeg legaal wil gebruiken. Het probleem? Blaer, wat 'briesje' in het IJslands betekent, staat niet op de lijst van toegestane voornamen van de IJslandse regering.

Net als tal van andere landen beschikt IJsland over regels waaraan de voornaam van een baby moet voldoen. De meeste mensen hebben geen problemen met de keuze uit de lijst van 1.712 jongensnamen en 1.853 meisjesnamen, die allemaal passen bij de IJslandse grammatica en uitspraak.

De lijst is bedoeld om kinderen te beschermen, aldus de autoriteiten. Ouders kunnen een naam van de lijst kiezen of een aanvraag voor een andere naam indienen bij een speciale commissie, die de naam goed- of afkeurt.

Blaers moeder zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat haar dochters naam niet op de lijst stond. Ze hoorde pas later van de priester die de doopceremonie had geleid, dat hij een fout had gemaakt door de naam te erkennen.

Omdat Blaer een mannelijk lidwoord heeft, wees de commissie de aanvraag voor de naam vervolgens af, hoewel de naam is gebruikt voor een vrouwelijk personage in een roman van de IJslandse Nobelprijswinnaar voor de literatuur Halldor Laxness. Blaer wordt op ieder officieel document nu aangeduid als 'Stulka' ('meisje'). Haar moeder hoopt dat daar met de rechtszaak een einde aan komt.

Hoewel de regels de afgelopen jaren soepeler zijn geworden - de naam Elvis is nu bijvoorbeeld geaccepteerd - worden namen als Cara, Carolina, Cesil en Christa niet toegestaan, omdat de letter c geen deel uitmaakt van het 32 letters tellende IJslandse alfabet.

Als de rechter de uitspraak van de commissie niet verwerpt, is Blaers moeder, Bjork Eidsdottir, bereid de zaak tot aan het Hooggerechtshof te voeren.

"Het is zo frustrerend dat zoveel vreemde namen zijn toegestaan, juist omdat Blaer een zeer IJslandse naam is", aldus Bjork. "Het is in mijn ogen een mensenrecht om je kind de naam te geven die je wilt, vooral als je kind er op geen enkele wijze schade van ondervindt. En mijn dochter is gek op haar naam." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijke Indiër laat gouden hemd van 17.215 euro maken

Rijke Indiër laat gouden hemd van 17.215 euro maken

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een rijke man uit India gaf 17.215 euro uit aan een hemd gemaakt van puur goud. Zo hoopt hij meer aandacht van vrouwen te krijgen.

De 32-jarige Datta Phuge uit Pimpri-Chinchwad gaf de opdracht om een gouden hemd te maken. 15 goudsmeden hadden twee weken van werkdagen van 16 uur nodig om de gouden draden te weven. Het hemd heeft bijpassende manchetknopen en ringen die werden gemaakt van de overschotjes. De knopen zijn zes Swarovski-kristallen, er hoort een riem bij die ook uit goud gemaakt is.

Datta legt uit waarom hij het kostbare kledingstuk liet maken: "Ik weet dat ik niet de knapste man ter wereld ben, maar geen enkele vrouw kan toch aan dit prachtige hemd weerstaan? Ik droom hier al lang van. Nu maak ik mijn reputatie als de Gouden Man van Pimpri helemaal waar." (br;hln)» Reageer (0)
04-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wenkbrauwen epileren is pijnlijk? Niet met deze tips


Wenkbrauwen epileren is pijnlijk? Niet met deze tips


http://static3.hln.be/static/photo/2012/17/7/9/20121126154823/media_xll_5356554.jpg


Voor veel vrouwen is het bijwerken van hun wenkbrauwen een vorm van zelfpijniging, anderen hebben schrik dat ze zullen overdrijven om met een naakt gezicht te eindigen. Dit hoeft echter helemaal niet zo pijnlijk te zijn. Met enkele eenvoudige tips en wat geduld echter wordt dit een makkelijk schoonheidskarweitje.

Alles begint bij de aankoop van een degelijke pincet. Kies voor een exemplaar met een fijne tip. Het beste is om hier wat meer aan uit te geven, maar dit gaat lang mee. Vervolgens was je je gezicht met een reinigende zeep en warm water. Door het warme water openen de haarfollikels zich namelijk, waardoor de haartjes makkelijker te verwijderen zijn. Dep droog met een handdoek, gebruik zeker geen scrub.

Door een lotion aan te brengen, maak je je wenkbrauwen zachter en makkelijker om te plukken. Er bestaat nu ook een olie op basis van essentiële oliën van argan, aloe vera, lavendel, appelsien, ylang ylang en patchouli, die kalmerend moet werken. Zorg er wel voor dat je wenkbrauwen droog zijn voor je begint, want als ze vochtig zijn, werkt het moeilijker. Trek de haren uit in de richting waarin ze groeien, vaak is dit van je neus naar je haarlijn. Zo voorkom je dat de haren later ingroeien. Hou het pincet vast zoals een potlood, met je vrije hand trek je je vel goed strak.

Vervolgens start je met een wenkbrauw en teken je een denkbeeldige grens aan de basis van je wenkbrauw, dit is een lijn waarboven je niet mag epileren, om zo een kaal effect te verbijden. Verwijder voorzichtig de haren die eronder vallen. Je plaatst de punt van het pincet zo dicht mogelijk tegen de wortel en trek in een vlotte beweging.  Verzorg het pijnlijke gebied achteraf met een ijsblokje. Dit vermindert de zwelling en voorkomt pijn. (br.hln)» Reageer (0)
03-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Dikste mens ter wereld is 300 kilo kwijt

Dikste mens ter wereld is 300 kilo kwijt


http://static1.hln.be/static/photo/2013/7/13/10/20130103143853/media_xll_5440030.jpg


De dikste mens ter wereld is zijn weinig benijdenswaardige titel kwijt. Paul Mason heeft al twee derde van zijn gewicht verloren en hoopt nu op nog een operatie om van dat vervelende huidoverschot af te raken.

Van 450 naar 158 kilo in twee jaar tijd, de gastroplastie heeft haar effect duidelijk niet gemist. De lijdensweg van de vroegere postbode zit er echter nog niet helemaal op: om het overtollige vel weg te snijden, dient hij zijn gewicht minstens twee jaar stabiel te houden.

In afwachting kan de 51-jarige Mason uit Ipswich wel al een actiever leven aan. Zo is hij druk bezig om een boek te schrijven over zijn leven, wil hij mensen met eetbuistoornissen vakkundige raad geven en droomt hij er ook van een juwelenwinkel te openen. "Als ik beweeglijker ben en die rolstoel niet meer nodig heb, heb ik ook de ambitie om zilver te smelten en mijn creaties online te verkopen", klinkt het.

"Nu ik mijn leven weer stilaan onder controle krijg, kan ik doen wat ik wil. Je kijkt ook op een heel andere manier tegen dingen aan." Voorlopig blijft wandelen echter een heikele klus. "De huid achter mijn knie scheurt los door al die overtollige huid."

Mason kwam naar eigen zeggen in die situatie terecht omdat hij na de dood van zijn vader troost vond in eten. Tien jaar geleden volgde een triest dieptepunt: brandweermannen dienden de muur van zijn huis te vernielen, anders zou hij niet eens buiten geraakt zijn om de broodnodige herniaoperatie te ondergaan.

Op het toppunt van zijn vraatzucht sloeg Mason een heel pak spek, vier worsten, vier eieren, een brood en opgebakken aardappelen achterover. Als ontbijt welteverstaan... Zijn zwaarlijvigheid kostte de belastingbetaler naar verluidt zo'n 123.000 euro per jaar. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koalababy komt uit buidel tevoorschijn in Planckendael

Koalababy komt uit buidel tevoorschijn in Planckendael


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/2/4/20130102120226/media_xll_5437384.jpg


Dierenpark Planckendael heeft er een piepkleine nieuwe attractie bij. Een ongeveer zes maanden oude koalababy is voor het eerst uit de buidel van mama Guwara gekropen. Bezoekers kunnen het diertje bij momenten al spotten vanaf het pad naast het koalapaviljoen. Omdat koala's erg stressgevoelig zijn, is de kraamkamer zelf nog niet toegankelijk.
Koalavrouwtje Guwara werd zowat zeven maanden geleden bevrucht door mannetje Goonawarra. Amper een maand later werd het kleintje al geboren, maar op dat moment was het nog maar een tweetal centimeter groot en onderontwikkeld. Nu, een half jaar na de eigenlijke geboorte, is het groot en sterk genoeg om af en toe uit de buidel te komen. Zodra het geslacht bepaald is, krijgt de baby omwille van de Australische herkomst van de dieren een Aboriginalnaam.


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/8/12/20130102120309/media_l_5437407.jpg


Koala's zijn een bedreigde diersoort. Ze slapen tot 20 uur per dag, vaak in een boom waar ze veilig zitten voor hun natuurlijke vijanden. Die grote hoeveelheid slaap hebben ze nodig om de taaie eucalyptus te verteren - een plant die voor andere dieren giftig is. Ze zijn daarin dan ook nog eens bijzonder kieskeurig: ze eten slechts 100 van de 800 bestaande soorten eucalyptus.

De babykoala blijft zich voorlopig echter gewoon voeden met pap van de moeder. Die bevat immers bacteriën die het verteren van eucalyptus vergemakkelijken zodat de overstap naar echte, taaie bladeren niet te groot is en zijn of haar maagje dit aankan (br.hln - foto's belga)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De reuzenpanda als nieuw wapen tegen superbacteriën

De reuzenpanda als nieuw wapen tegen superbacteriën


http://static2.hln.be/static/photo/2013/0/0/13/20130103123040/media_xll_5439643.jpg


Recent werd ontdekt dat reuzenpanda's een krachtig antibioticum aanmaken dat hen beschermt tegen infecties. Chinese onderzoekers zijn er inmiddels in geslaagd een artificiële variant van de bacteriebestrijder te creëren. Zo blijft deze beschermde diersoort onverstoord.

De krachtige stof wordt cathelicidin-AM genoemd. Het immuunsysteem van reuzenpanda's maakt de molecule aan om de dieren te beschermen tegen slechte bacteriën en schimmels. Uit onderzoek blijkt dat het natuurlijk antibioticum slechts één uur nodig heeft om infecties te bestrijden, terwijl andere antibiotica daar doorgaans zes uur over doen.

"Door de grote druk van steeds resistenter wordende bacteriën is er dringend nood aan nieuwe soorten antibiotica", stelt dokter Xiuwen Yan. Vanuit het DNA van de reuzenpanda konden de onderzoekers een artificiële variant van de molecule cathelicidin-AM maken, van waaruit nu nieuwe medicatie en ontsmettende middelen kunnen worden ontwikkeld. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een fopspeen om snurkers te sussen?

Een fopspeen om snurkers te sussen?

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Een nieuw toestelletje dat verdacht veel gelijkenissen vertoont met een fopspeen, moet hoop brengen voor miljoenen snurkers en hun gefrustreerde partners. De 'Good Morning Snore Solution' weerhoudt de tong er namelijk van de luchtwegen te blokkeren, waardoor luidruchtig gesnurk geen kans krijgt.

De 'Good Morning Snore Solution' heeft ongeveer de grootte van een standaard fopspeen. Het bestaat uit zacht materiaal en bevat een soort zuignapje waarin de tong voorwaarts wordt gehouden om geblokkeerde luchtwegen tegen te gaan. Onderaan dit artikel kan u kijken naar een demonstratiefilmpje.

Aangezien de spieren rond de keel ontspannen tijdens het slapen, bieden ze weinig weerstand wanneer de tong de luchtweg verspert. Lucht vibreert tegen het zachte weefsel, waardoor het gekende snurkgeluid ontstaat. Wie kampt met slaapapneu, krijgt dan weer te maken met een volledige blokkade, waardoor hij of zij zelfs enkele seconden stopt met ademen om in veel gevallen wakker te schrikken wanneer de spieren in de luchtweg als tegenreactie samentrekken.

De 'Good Morning Snore Solution' werd getest in Canada op een groepje (32) chronische snurkers. Meer dan een derde van de proefpersonen schrok 50 procent minder wakker. Het snurken verminderde bij iedereen met gemiddeld 40 procent. Aan het einde van de rit was 70% overtuigd dat ze het toestelletje zullen blijven gebruiken. Nu staan grootschaligere testrondes op de agenda om het langdurig effect te onderzoeken. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw dieet: eet wat je wil, maar enkel tussen 9 en 17 uur

Nieuw dieet: eet wat je wil, maar enkel tussen 9 en 17 uur


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/9/1/20130103085406/media_xll_5439091.jpg


Aangezien heel wat mensen 'afvallen' als goede voornemen hebben, is januari traditioneel een moment waarop veel nieuwe diëten voorgesteld worden. Dit jaar gaat er veel aandacht naar 'The 8-Hour Diet', waarmee je op één week al 4,5 kilo zou verliezen. Bovendien mag je eten wat je wil, op één voorwaarde: je mag slechts acht uur per dag eten.

Want de auteurs van het nieuwe dieetboek zijn ervan overtuigd dat laat opblijven en de hele dag door eten aan de basis liggen van het hoge aantal gevallen van obesitas en diabetes. "Onze lichamen kunnen het voedsel niet verwerken, waardoor die calorieën eindigen op plaatsen waar het niet zou mogen: rond onze buik en dijen", aldus David Zinczenko en Peter Moore.

Volgens hen kan je daar met het acht-uren-dieet snel iets aan doen. Zij beloven een verlies van 4,5 kilogram in één week en tot 9 kilogram op zes weken. Het enige wat je daavoor moet doen is een tijdsspanne van 8 uur bepalen waartussen je eet. Bijvoorbeeld tussen 9 uur 's morgens en 17 uur 's avonds of tussen 11 uur 's morgens en 19 uur 's avonds.

"De komst van kunstmatig licht heeft gezorgd voor een kunstmatige uitbreiding van onze eettijden. Daardoor raakt ons verteringssysteem in de war, net als de vele hormonen en enzymen die het regelen", staat te lezen in de dieetgids.

"Mijn hypothese is dat die langere eettijd verantwoordelijk is voor diabetes", bevestigt dr. Satchidananda Panda in het boek. "Want sinds de laatste 50 jaar blijven we steeds langer op én zien we een stijging van gewichtsproblemen."

Om die hypothese te bewijzen, voerde dr. Panda experimenten uit op muizen in zijn laboratorium. De dieren werden verdeeld in twee groepen en kregen hetzelfde calorierijke en vette dieet. Er was slechts één verschil: de muizen uit de eerste groep mochten op elk uur van de dag eten, terwijl de andere enkel binnen een tijdsspanne van acht uur mochten eten.

Na 100 dagen was het resultaat duidelijk: de muizen die de hele dag door mochten eten, waren het meest verdikt. "Door je voedselopname te beperken tot 8 uur kan je dus genieten van alle voordelen, zonder dat je je zorgen moet maken over wat je eet", meent dr. Panda.

Dat komt omdat je op die manier de periode tussen je ontbijt en je laatste snack verlengt, waardoor je lichaam de kans krijgt om de vetreserves te verbranden die het nodig heeft. "Door die kortere tijdsspanne zal je lichaam meer calorieën verbranden tijdens de dag. Want hoe langer je eet, hoe luier je metabolisme wordt", legt dr. Panda nog uit.

Bovendien zou dit dieet ook ziektes zoals diabetes en hart- en nierziektes voorkomen. Zo lieten wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen onlangs een groep mannen om de andere dag vasten, gedurende twee weken. En wat bleek? De insuline in hun lichaam werd efficiënter bij het regelen van hun bloedsuikerspiegel. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Baby's leren moedertaal al in baarmoeder

Baby's leren moedertaal al in baarmoeder


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/2/9/20130102160008/media_xll_5438064.jpg


Slechts enkele uren na de geboorte kan een baby al het onderscheid maken tussen de moedertaal en een vreemde taal. Dat zou er op wijzen dat het aanleren van taal al begint in de baarmoeder.

De hoorzin en de hersengebieden die gehoor kunnen verwerken zijn ontwikkeld op 30 weken zwangerschap. Vanaf dat moment luisteren baby's (willen of niet) mee naar wat hun moeder zegt.

"De moeder is de eerste echte invloed op het brein van de baby. Vooral de klinkers laten een indruk na: die zijn dan ook het luidst", zegt co-auteur van de studie Patricia Kuhl van de universiteit van Washington.

Om te meten of de baby's de taal konden herkennen werd een 40-tal baby's, evenveel jongens als meisjes, van zo'n 30 uur oud onderzocht in Tacoma en in Stockholm. De baby's kregen geluiden te horen in hun moedertaal en in vreemde talen.

Omdat baby's natuurlijk niet kunnen zeggen of ze iets herkennen, wordt dit op een andere manier gemeten: via een fopspeen die was aangesloten op een computer. Zo kon hun reactie worden gemeten. Langer of korter zuigen bij vertrouwde of vreemde geluiden wordt aanzien als bewijs voor een leerproces, omdat het aantoont dat de pasgeborenen het verschil tussen beiden kunnen maken.

De resultaten waren duidelijk en gelijkaardig in beide landen: baby's zuigen langer als ze naar een vreemde taal luisteren, dan wanneer ze de moedertaal horen.

Eerder was al bekend dat baby's al in de eerste maanden het verschil kunnen horen tussen talen, maar er was geen aanwijzing dat dit leerproces al begon in de baarmoeder. Tot nu dus.

Volgens de onderzoekers zijn baby's de beste leerlingen: weten hoe zij informatie opzuigen, kan inzicht geven in de manier waarop zij hun hele leven lang leren. "We willen weten welke magie zij gebruiken in hun vroege levens, die voor volwassenen niet meer bestaat. We kunnen die vroege nieuwsgierigheid niet verloren laten gaan."

Het resultaat van de studie wordt gepubliceerd in het tijdschrift Acta Paediatrica. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tweeling (19) bevalt op nieuwjaarsdag twee uur uit elkaar in zelfde ziekenhuis


Tweeling (19) bevalt op nieuwjaarsdag twee uur uit elkaar in zelfde ziekenhuis


http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/8/0/20130103085057/media_xll_5439090.jpg


In de Amerikaanse staat Ohio is een eeneiige tweeling op dezelfde dag bevallen van een zoon. De jongens Aiden en Donavyn werden op 1 januari geboren, slechts twee uur na elkaar.

Volgens de lokale krant, de Akron Beacon Journal, zijn de 19-jarige moeders helemaal niet als hechte eeneiige tweeling opgegroeid. Ook de bevalling was niet op dezelfde dag gepland, er zat een week tussen. Desondanks kwamen ze wel vlak na elkaar, en werden door dezelfde dokter, Laura Schnegg, in het Summa Akron stadsziekenhuis op de wereld gezet.

Donavyn, de zoon van Aimee Nelson (19) en Matthew Bratten (20), is de oudste: hij kwam op de wereld om 12.11 uur. Aiden, de zoon van Ashlee Nelson en Cody Dilts (22) kwam om 2.03 uur. Hij is wel wat zwaarder (3,6 kilo versus 3,2), en groter (55,88 cm versus 53,34 cm).

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagelijks tientallen Vlaamse gezinnen uit woning gezet

Dagelijks tientallen Vlaamse gezinnen uit woning gezet


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/6/10/20130103061948/media_xll_5438935.jpg


Dagelijks worden tientallen Vlaamse gezinnen uit hun woning gezet. In 2011 besliste de vrederechter over het lot van 12.740 families. De meerderheid kwam op straat te staan. Dat schrijft De Morgen op basis van de recentste cijfers van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

In 2011 verschenen 12.740 gezinnen voor het vredegerecht met de dreiging om het dak boven hun hoofd kwijt te spelen. Dat zijn er 245 per week, enkel en alleen in Vlaanderen. Het gaat zowel over de privémarkt als over sociale woningen. Hoeveel families ook effectief uit hun woning gezet werden, is niet bekend omdat daarover geen gegevens worden bijgehouden. Maar aangenomen mag worden dat het over de grote meerderheid gaat, luidt het bij de VVSG.

"Vooraleer eigenaars naar de vrederechter stappen, is er al een hele geschiedenis aan voorafgegaan. Huiseigenaars stappen niet zomaar naar de rechtbank, die hebben vaak al verschillende kansen gegeven aan hun huurder", aldus Nathalie Debast, stafmedewerker Armoedebeleid van de VVSG. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamatherapie voor mensen met dementie

Lamatherapie voor mensen met dementie

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Dieren hebben een therapeutische werking op mensen. Denk maar aan je eigen hond of kat die verdriet en pijn met je deelt en troost brengt als geen ander. Maar wist u dat ook lama's deze genezende kracht in zich hebben?

In het Amerikaanse Life Care Center in Nashoba Valley worden lama's ingezet als alternatieve therapie voor mensen met dementie. De dieren komen op bezoek en brengen heel veel plezier in de afdeling. De patiënten kunnen de lama aanraken, knuffelen en hun gedachten delen, zonder de stress die communicatie met mensen kan veroorzaken.

Zo hoeven ze bij een lama niet te vrezen dat ze namen zullen vergeten of verkeerd zullen antwoorden op vragen. Bij dieren zijn er geen verwachtingen, wat de ervaring ontzettend ontspannend maakt. Hoewel de positieve effecten van deze lamatherapie niet wetenschappelijk bewezen kunnen worden, zijn ze wel zichtbaar. Patiënten voelen zich vrolijker en de band met verplegers en familie wordt hechter.  (br.hln)
» Reageer (0)
02-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijken werden rijker in 2012


Rijken werden rijker in 2012


http://static3.hln.be/static/photo/2013/8/0/2/20130102130657/media_xll_5437637.jpg
Carlos Slim


De honderd rijkste mensen ter wereld zijn afgelopen jaar samen 241 miljard dollar (182 miljard euro) rijker geworden. Dat blijkt uit de meest recente stand van de Bloomberg Billionaires Index. 's Werelds rijksten sloten 2012 af met een gezamenlijk vermogen van 1.900 miljard dollar. Slechts 16 van de allerrijksten zagen hun vermogen afgelopen jaar dalen.

De oprichter van het Spaanse kledingbedrijf Inditex, Amancio Ortega (76), ging er afgelopen jaar het meest op vooruit. Dankzij de sterke koersstijging van de aandelen van het moederbedrijf van Zara klom zijn vermogen met 22,2 miljard dollar tot 57,5 miljard dollar. Hij staat nu op de derde plaats in de top 100.

De Mexicaanse telecombaas Carlos Slim (72) blijft de allerrijkste persoon. Het vermogen van de topman van América Móvil klom in 2012 met 21,6 procent tot ruim 75 miljard dollar. Bill Gates (57) volgt Slim met een vermogen van circa 63 miljard dollar. De oprichter van Microsoft werd vorig jaar 7 miljard dollar rijker, vooral doordat de aandelen van zijn softwarebedrijf goed presteerden.

De Amerikaanse investeerder Warren Buffett (82) moest zijn plaats in de top 3 afstaan aan Ortega en zakte naar plaats 4. Zijn vermogen groeide met ruim 5 miljard dollar, hoewel hij in 2012 meer dan 22 miljoen aandelen in zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway weggaf aan goede doelen. Buffett heeft zich voorgenomen het grootste deel van zijn fortuin weg te geven en zette zich afgelopen jaar in voor hogere belastingen voor de rijkste Amerikanen.

De Braziliaan Eike Batista (56) was de grote verliezer onder de miljardairs. De eigenaar van grondstofinvesteerder EBX verloor ruim 10 miljard dollar en eindigde het jaar met een vermogen van 12,4 miljard dollar. Daarmee kwam hij op 31 december uit op de 75e plek van de ranglijst die financieel persbureau Bloomberg dagelijks ververst. Eind maart stond hij nog in de top 10.

Belgen staan er overigens niet in de top 100 van Bloomberg. Al wil
de nummer 9 - Bernard Arnault (63) - wel graag Belg worden. De rijkste
man van Frankrijk maakte fortuin met zijn aandeel in luxeholding
LVMH en is goed voor een vermogen van 28,8 miljard dollar.» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!