"Leidingwater veiliger, gezonder en goedkoper dan flessenwater"
Leidingwater bevat geen pesticiden, schadelijke hoeveelheden nitraten, of sporen van nieuwe vervuilers zoals hormonen, antibioticaresiduen of andere reststoffen van geneesmiddelen. Dat blijkt uit de laatste test die Test-Aankoop van het leidingwater uitvoerde. Hoewel leidingwater 50 tot 200 keer goedkoper is dan flessenwater, betaalt de consument natuurlijk mee voor de winning, zuivering, distributie en de bescherming van de waterbronnen. Dat schrijft de wet ook aan de watermaatschappijen voor. Test-Aankoop merkt echter op dat niet elke Belg daar evenveel voor betaalt.
Voor de test onderzocht Test-Aankoop 40 stalen leidingwater, uit alle regio's van het land. De consumentenorganisatie ging op zoek naar 18 klassieke vervuilers (nitraten en pesticiden), maar ook nieuwere vervuilers, zoals antibioticaresiduen (6), hormonen (10) en reststoffen van geneesmiddelen (26). "Alle 40 stalen waren in orde", aldus Test-Aankoop. "In acht stalen lag de concentratie nitraten iets hoger dan 25 mg/l, maar dat is nog altijd onder de wettelijke limiet van 50 mg/l. Er is dus geen reden tot ongerustheid."
Een gezin van 3 personen betaalt voor het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 100 m3 gemiddeld goed 380 euro per jaar, of 1,05 euro per dag. "'Gemiddeld', want niet elke Belg is gelijk voor de waterfactuur. Zo betaalt de Brusselaar het minst voor zijn leidingwater. Zij betalen gemiddeld 322,90 euro, tegenover 371,07 voor een Vlaming en 417,77 voor een Waal."
De consumentenorganisatie verklaart die prijsverschillen onder meer "door de gebruikte bron, het soort water en de saneringswerken die watermaatschappijen aan de eindgebruiker moeten doorrekenen (br.hln)
|