NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnen zijn de nieuwe katten. Maar past het beestje wel bij jou?

Konijnen zijn de nieuwe katten. Maar past het beestje wel bij jou?

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/13/9/20160330110729/media_xll_8532279.jpg

Konijnen zijn nu erg populair, omdat kinderen ze vaak van de Paasklokken krijgen. En tegenwoordig springen deze beestjes niet meer alleen in de tuin, Vlamingen laten ze nu ook in huis rondhuppelen. Ook dierenwinkels merken dat het beestje steeds populairder als huisdier wordt, dat staat vandaag in de krant Het Nieuwsblad. Erg schattig en knuffelbaar, maar experts waarschuwen dat zo'n pluizig konijntje niet voor iedereen is weggelegd.

Konijnen kunnen geweldige huisdieren zijn, als de juiste baasjes ze in huis halen. Je hebt kattenmensen, en hondenmensen, maar wat is de definitie van een konijnenmens? Volgens dierenarts Jennifer Saver is dat iemand die graag dieren observeert en verzorgt, maar die geen probleem heeft met de natuurlijke instincten van een konijn zoals knabbelen en graven.

Looks versus persoonlijkheid
Konijntjes hebben erg uitgesproken karaktertrekken. Ze kunnen even speels zijn als puppy's of kittens. Maar ook even onafhankelijk en fascinerend als katten of loyaal en aanhankelijk als honden. Er bestaan meer dan 40 verschillende soorten huiskonijnen. De meeste kopers laten zich verleiden door de schattige looks, maar ook bij konijntjes geldt dat het innerlijk belangrijker is dan het uiterlijk. Een groot misverstand is dat kleine konijnen minder plaats nodig hebben. Zelfs het kleinste dwergkonijntje is erg energiek en heeft plaats nodig om rond te lopen.

Grotere rassen zijn vaak rustiger en passen beter in het gezinsleven. Mannelijke konijnen kunnen urineren om hun territorium af te bakenen en vrouwelijke beestjes kunnen erg defensief uit de hoek komen. Daarom laat je een volwassen beestje, na één jaar is de puberteit al voorbij, vaak beter

Voordelen
- Een konijn kost niet veel, omdat ze zich erg snel voortplanten. Als je het beestje goed verzorgt, kan het zeven tot tien jaar oud worden.

- Onderzoekster en biologe Dana Krempels zegt dat konijnen erg intelligent zijn. Huiskonijnen passen zich erg snel aan, reageren op hun naam, maar kunnen ook eenvoudige bevelen opvolgen.

- Je kan de beestjes zelfs zindelijk maken zodat ze hun behoefte in een kattenbak doen.

- Het natuurlijke ritme van een konijn past pefect bij het leven van een werkmens. De beestjes zijn namelijk voor 's ochtends en 's avonds erg actief. Tussenin slapen de konijntjes.

Nadelen
- Voor je naar de dierenwinkel rent, is het belangrijk dat je weet waaraan je begint. Omdat konijntjes erg schattig en klein zijn, denken velen dat ze niet veel onderhoud vragen. Maar niets is minder waar. De verzorging en opvoeding vraagt evenveel inspanning als een puppy.

- Konijnen zijn erg goed in het omzeilen van obstakels, zo kunnen ze haast overal in huis geraken als je niet goed oplet. Als je meubels en kabels wilt beschermen, zorg je dus maar beter voor een goed afgebakend terrein of een kooi voor wanneer je niet thuis bent.

- Experts waarschuwen ook voor de combinatie van jonge kinderen en konijnen. De kleintjes knuffelen deze pluizige beestjes graag, maar dit maakt de konijnen bang. Daarom is het belangrijk om kinderen goed op te voeden en leren om te gaan met een konijn. Versmachtende knuffels kunnen het huisdiertje met een trauma opzadelen, wat tot gedragsproblemen kan leiden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chuck Berry & Keith Richards - Oh Carol

Chuck Berry & Keith Richards - Oh Carol

Om hun te beluisteren druk op de foto
» Reageer (0)
30-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plots sta je daar, met een échte Rubens in je handen

"Plots sta je daar, met een échte Rubens in je handen"

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/2/14/20160330073746/media_xll_8531894.jpg

In Antwerpen is een authentieke tekening van Pieter Paul Rubens gevonden. De speurtocht naar de echtheid van het werk bracht Peter Bernaerts van het gelijknamige veilinghuis tot over de grote plas. "Dan sta je daar plots in New York, met een echte Rubens in je handen. Nooit had ik zo'n gevoel van volmaking."

"Dit maak je maar één keer in je leven mee", klinkt het bij het Antwerpse Veilinghuis Bernaerts. De tekening werd vorig jaar in januari al aangeboden aan het veilinghuis. "Het ging oorspronkelijk om een expertise die we bij de familie zouden uitvoeren. Er moest een erfenis verdeeld worden. De vader was een echte verzamelaar van tekeningen. In december zouden enkele stukken op de veiling komen, tijdens de veiling van de 'Oude Meesters'. Van in het begin was duidelijk dat deze tekening van een uitzonderlijke kwaliteit was, maar een echte Rubens, dat had ik nooit durven te dromen", vertelt Peter Bernaerts.

De schatting werd gezet op 25.000 euro. "De tekening werd 'toegeschreven' aan Van Dyck. Dat maakte ze minder waard dan een werk dat zéker van de hand van Van Dyck is." Alles was in werking gezet, en het stuk zou in december onder de hamer gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Authentieke Rubens gevonden in Antwerpen

Authentieke Rubens gevonden in Antwerpen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/12/9/20160329133538/media_xll_8529099.jpg

Bij Veilinghuis Bernaerts in Antwerpen is een authentieke Rubens gevonden. De dubbelzijdige tekening van een ruiter en bokkend paard werd oorspronkelijk toegeschreven aan Antoon van Dyck (1599-1641). Het werk werd toen oorspronkelijk geschat op ongeveer 25.000 euro.

Na inspectie van de tekening bij experten in onder andere New York bleek het echter om een originele tekening van Pieter-Paul Rubens (1577-1640) te gaan. Het kunstwerk wordt nu geschat tussen de 300.000 en 500.000 euro.

De tekening wordt gedateerd op 1601, en de figuurstudie die Rubens maakte is terug te vinden in het schilderij 'De Bekering van Paulus'. Het is een Antwerpse familie die met de tekening naar het veilinghuis kwam. De Rubens zal op 2 mei geveild worden in het Antwerpse Veilinghuis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je 's ochtends prut in je ogen hebt

Waarom je 's ochtends prut in je ogen hebt

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/11/6/20160330080421/media_xll_8531886.jpg

's Avonds gaan we slapen met een fris gewassen gezicht en vers gepoetste tanden, maar als we opstaan valt daar weinig van te merken. Een onfrisse adem en wat prut in de ogen hoort bij de vaste ochtendroutine. Maar waar komen die pluisjes eigenlijk vandaan?

We waarschuwen je meteen: het antwoord is niet echt smakelijk. Die 'prut' bestaat namelijk uit verschillende bestanddelen als slijm, dode huidcellen, olie, stof en bacteriën. En het goedje verschijnt niet enkel 's nachts in je ogen, maar is eigenlijk altijd aanwezig.

Je oog wordt immers beschermd door een traanfilm, een waterachtig slijmlaagje met daarboven een olielaag. Als er vuil of stof in je oog komt, knipper je gewoon met je ogen om dat vuiltje via de traanfilm weg te 'wassen'.

's Nachts is er van knipperen natuurlijk geen sprake, dus stapelt al het vuil, stof, bacteriën en overtollige olie zich op in je ogen. Het verzamelt zich in je ooghoeken, waar het blijft zitten tot je het 's ochtends wegwrijft. Een beetje vies, maar compleet normaal dus.

Trouwens: de consistentie van je 'oogprut' vertelt iets over jou. Mensen met allergieën of gevoelige ogen zullen een meer vloeibare substantie aantreffen, omdat ze vaker in hun ogen wrijven en zo meer slijm produceren. Bij anderen is het dan weer droog en korrelig. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen grap: kleurhype bij volwassenen zorgt voor potloodschaarste

Geen grap: kleurhype bij volwassenen zorgt voor potloodschaarste

http://static0.hln.be/static/photo/2016/7/0/0/20160329144216/media_xll_8529240.jpg

Kleurboeken voor volwassenen als anti-stressmiddel bestaan al een tijdje, en aan de verkoopcijfers van kleurpotloden te zien blijft de populariteit ervan stijgen. Het bekende kleurpotlodenmerk Faber-Castell geeft aan dat ze extra shiften moeten draaien om de grote vraag naar houten kleurtjes bij te houden. Vooral grote kleurdozen met kwaliteitsvolle potloden worden steeds populairder.

Dat het niet alleen de kinderen zijn die nieuwe potloden willen, blijkt uit de specifieke vraag naar meer potloden van hoge kwaliteit, zo verklaren ze bij Faber-Castell. "Mensen zijn niet meer tevreden met 'maar' 36 kleurtjes. We zien een trend waarbij dozen van 72 of 120 kleurtjes worden besteld," vertelde Sandra Suppa van Faber-Castell aan The Independent. "We zien ook dat klanten steeds meer investeren in kleurpotloden van de hoogste kwaliteit." Ook de bekende Europese potloodproducenten Staedler en Stabilo kampen volgens New Zealand Herald met een enorme vraag naar kleurpotloden.

Johanna Basford, die zelf een reeks kleurboeken voor volwassenen uitbracht, verklaart de populariteit van dit soort boeken doordat mensen het digitale beu zijn af en toe. "Er is iets leuks aan het vastnemen van een potlood en pen. Je wordt ondertussen niet gestoord door Twitter en er zit ook een nostalgisch element aan." Sandra Suppa beaamt: "Het geeft je de mogelijkheid om even te vluchten van de snel voortbewegende digitale wereld, en laat je ogen even rusten van de flikkerende schermen." (br.hln)


» Reageer (0)
29-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pat Benatar - Promises In The Dark

Pat Benatar - Promises In The Dark

Klik op de foto om haar te beluisteren


Pat Benatar (oorspronkelijke naam Patricia Mae Andrzejewski, 10 januari 1953) is een Amerikaanse zangeres die verschillende hits scoorde in de jaren '80.

Pat Benatar, die geboren werd in Brooklyn, New York, studeerde aanvankelijk opera-muziek. In 1971 trouwde ze met Dennis T. Benatar, waardoor ze de achternaam kreeg waarmee ze beroemd werd. In 1977 werd haar zangtalent ontdekt tijdens een talentenjacht in een New Yorkse club.

Ze scheidde van Benatar en trouwde later met de gitarist van haar band, Neil Giraldo. Samen kregen ze twee dochters.

In de jaren '80 scoorde ze enkele grote hits, waarvan Love is a battlefield de bekendste is. Dit nummer uit 1983 werd in onder meer Nederland een nummer 1-hit. Tussen 1980 en 1983 won ze vier jaar achtereen een Grammy Award voor beste vrouwelijke rockact. Later werd ze nog vier keer genomineerd voor deze categorie.

Benatar werd later in haar muziekcarrière woordvoerder van de batterijenfabrikant Energizer.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebruik jij de veiligste manier om je oren schoon te maken?

Gebruik jij de veiligste manier om je oren schoon te maken?

http://static3.hln.be/static/photo/2016/5/2/5/20160329112122/media_xll_8528630.jpg

Oorstokjes zijn een standaard attribuut in de meeste badkamers, en we grijpen na een bad of douche vaak naar een exemplaar om onze oren schoon te maken. Maar we zouden volgens artsen beter voor een andere aanpak gaan.

Of het nu uit onze neus, oren of huid komt, we zijn geen fan van de stoffen die ons lichaam produceert. Oorsmeer zien we dan ook liever met wat wattenstaafjes in de vuilnisbak verdwijnen dan dat het in onze oren blijft zitten, ook al is er een goede reden voor de substantie. Het geelbruine goedje, ook wel cerumen genoemd, beschermt je oorkanaal door het gesmeerd te houden en te voorkomen dat het zich vult met water. Daarnaast doodt het bacteriën en gaat het schimmels tegen. Handig om te hebben dus, dat oorsmeer. Wie zijn oren wil schoonmaken, neemt dus beter een paar regels in acht:

Hoe vaak?
Eigenlijk hoeven de meeste mensen nooit (wij herhalen: nooit) hun oren te reinigen. Die doen dat immers zelf: de huid in de oren is de enige die in een bepaalde richting groeit en zo het overtollige oorsmeer richting uitgang duwt. Door te kauwen en je kaak te bewegen, help je dit proces nog een handje. Je oren produceren ook alleen wat ze nodig hebben, dus echt te veel oorsmeer is zeldzaam.

Wattenstaafjes
Heb je toch de indruk dat er zich wat van die smurrie verzamelt in je oren, maak ze dan zeker niet schoon met wattenstaafjes. De stokjes zijn zeer handig om make-upfoutjes weg te werken, maar zijn vrij gevaarlijk voor je oren. Zowel je trommelvlies als de beentjes in je binnenoor zijn zeer fragiel en kunnen scheuren/breken door ertegen te duwen. In het slechtste geval kan dat leiden tot infecties, evenwichtsproblemen en permanente gehoorschade. En eigenlijk duw je de oorsmeer gewoon dieper je oor in.

Oorkaarsen
Je kent ze wel, de alternatieve middeltjes om je oren schoon te maken. Zo zijn er oorkaarsen, die vanbinnen hol zijn. Je zet ze op je oor en de hitte zou een vacuümeffect creëren dat de cerumen naar buiten 'trekt'. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit onzin is, en ook gevaarlijk kan zijn. Je trommelvlies kan geperforeerd raken en je zou de eerste persoon niet zijn die per ongeluk zijn kapsel in brand steekt.

Uitspuiten
Hoewel je oren met water spoelen een goede manier is om overtollig oorsmeer weg te halen, laat je het beter over aan de professionals. Doe je het niet correct, dan zit je algauw opgescheept met een vervelend zwemmersoor. En elke zwemmer weet hoe vervelend dat is.

Hoe dan wel?
Over het algemeen laat je je oren beter met rust, maar in sommige gevallen is het wel nodig om wat oorsmeer weg te halen. Mensen met een hoorapparaat, dokters met stethoscopen, muzikanten met oordopjes... Ze hebben allemaal meer kans op een teveel aan cerumen. In dat geval zijn de producten op oliebasis die je oorsmeer verzachten een aanrader. De druppeltjes zullen het makkelijker maken om al het overtollige smeer naar buiten te werken. Maar is het daarmee niet opgelost? Dan ga je nog altijd best langs bij de dokter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijftig Tinten Grijs drijft kringloopwinkel tot wanhoop

'Vijftig Tinten Grijs' drijft kringloopwinkel tot wanhoop

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/0/9/20160328164148/media_xll_8527149.jpg

Bij een kringloopwinkel in Wales zitten ze met de handen in het haar. Ze worden namelijk overstelpt met 'Vijftig Tinten Grijs'-boeken. In zoverre dat uitbater Phil Broadhurst vriendelijk doch kordaat verzoekt om te stoppen met het schenken van exemplaren van de pikante boekentrilogie.

In de tweedehandswinkel in Swansea ligt intussen een indrukwekkende voorraad van de boeken van schrijfster E.L. James opgestapeld. Recycleren, die handel, zou je zeggen. Maar dat blijkt niet te kunnen omdat de 'Vijftig Tinten'-boeken op een speciale manier gebonden zijn waardoor ze erg moeilijk herwerkt kunnen worden tot nieuw papier.

Hoe komt het dan dat er zoveel - al dan niet gelezen - exemplaren van de bestsellerreeks 'Fifty Shades of Grey', 'Fifty Shades Darker' en 'Fifty Shades Freed' in de kringloopwinkel belanden? Phil Broadhurst heeft er zo zijn theorie over. "Nogal wat mensen zijn beschaamd dat ze de boeken gelezen hebben en willen ze zo snel mogelijk zien kwijt te geraken", meent de zaakvoerder. "Ze thuis in hun boekenkast te kijk stellen is blijkbaar geen optie en dus worden ze massaal gedumpt in onze en andere tweedehandswinkels. Ik vraag met aandrang om hiermee te stoppen", aldus een redelijk wanhopige Phil Broadhurst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse schrijver Jim Harrison (78) overleden

Amerikaanse schrijver Jim Harrison (78) overleden

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/8/8/20160327192226/media_xll_8525933.jpg

De Amerikaanse schrijver Jim Harrison, bijgenaamd 'Big Jim', is zaterdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat melden de Franse kranten Libération en Le Monde. Harrison werd gerekend tot een van de grootste nog levende schrijvers. Zijn veertien romans werden in meer dan 25 talen vertaald. Volgens Wikipedia werd Harrisons werk wel eens vergeleken met dat van giganten als William Faulkner en Ernest Hemingway.

Twee van Harrisons romans kregen een vervolg op het witte doek: "Revenge" (1999) en "Legends of the Fall" (1994). Hij schreef ook (mee) het scenario voor de films "Cold Feet" (1989) en "Wolf" (1994). De mythe wil dat hij "Legends of the Fall", een verzameling van twee verhalen en een kortverhaal, op één weekend tijd schreef, ingesneeuwd in een blokhut.

Harrison besloot auteur te worden nadat hij bij de vogeljacht van een klip was gevallen.

Zijn bekendste niet-verfilmde roman is "True North", over een houthakkersgezin dat uiteenvalt door het alcoholisme en de amoraliteit van de pater familias.

Harrison schreef ook poëzie en non-fictie. Hij beschouwde zichzelf als "de meest Franse van alle Amerikaanse schrijvers". (br.hln)


» Reageer (0)
28-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. John Fogerty - The Old Man Down The Road

John Fogerty - The Old Man Down The Road

Klik op de foto om hem te beluisteren


John Cameron Fogerty (Berkeley, Californië, 28 mei 1945) is een Amerikaans singer-songwriter. Hij is vooral bekend als voorman van de rockgroep Creedence Clearwater Revival. Karakteristiek is zijn raspende stem en pakkende gitaar-riffs.

Fogerty en zijn broer Tom vormden een bandje in El Cerrito, Californië, aan het eind van de vijftiger jaren, als Tommy Fogerty and the Blue Velvets. De naam werd, door toedoen van de platenmaatschappij die hen wilde contracteren (Fantasy), veranderd in The Golliwogs in 1964.

In 1968 bracht de band hun eerste album uit onder de naam Creedence Clearwater Revival. Deze naam had de band in 1967 aangenomen. Hierop stonden onder andere covers waaronder Susie Q en I Put A Spell On You, die hun eerste hits werden. Nadien volgde vele hitsingles waaronder Proud Mary, Fortunate Son, Up Around The Bend, Green River, Down On The Corner, Travelin' Band, Lookin' Out My Back Door, Bad Moon Rising, en Who'll Stop The Rain.

Door spanning onderling vertrok Tom na het zesde album Pendulum. De andere bandleden wilden meer invloed in de composities en uitvoering, aangezien Fogerty de bepalende factor was. Dit experiment duurde één album, Mardi Gras, en de groep ging in 1973  uit elkaar

Fogerty bracht nadien enkele soloalbums uit. In 1973 brengt hij Blue Ridge Rangers uit met country-covers, waarbij hij alle instrumenten zelf bespeelt. In 1975 brengt hij John Fogerty uit waar onder andere Rocking All Over The World op staat, dat later een grote hit zal worden voor Status Quo. Ondertussen ruziet Fogerty met Fantasy Records over de royalty's van zijn CCR-songs. In 1985 komt Centerfield uit. Dit wordt een succes in de VS. Op dit album staat het nummer The Old Man Down The Road. De oud-collega's van CCR klagen Fogerty aan omdat dit nummer teveel zou lijken op Run Through The Jungle van CCR. Fogerty wint het proces door de songs voor te spelen in de rechtszaal. Hierbij weet hij de rechter ervan te overtuigen dat het wel degelijk een andere song is. Maar de mogelijkheid op een eventuele reünie is voor altijd verkeken, zoals Fogerty in interviews benadrukt. Dit wordt versterkt door het overlijden van Tom Fogerty in 1990. Een jaar later komt het teleurstellende Eye Of The Zombie uit. In 1993 wordt Creedence Clearwater Revival in de Rock and Roll Hall of Fame opgenomen. Fogerty weigert met zijn oud-collega's op te treden tijdens deze huldiging en speelt enkele CCR-nummers samen met Bruce Springsteen. Pas in 1997 komt Fogerty met een nieuw album, Blue Moon Swamp en wordt bekroond met een Grammy Award. In 1998 komt het live-album Premonition uit waarbij hij onder andere weer zijn oude CCR-songs ten gehore brengt. In 2004 wordt het album Deja Vu (All Over Again) uitgebracht. Inmiddels zijn Fogerty en Fantasy Records weer verzoend met elkaar, wat Fogerty weer de gelegenheid geeft zijn oude repertoire op te pakken. De reden is dat Fantasy is verkocht en het nieuwe management de zaak met Fogerty schikt. In 2006 wordt onder het label van Fantasy een verzamelalbum uitgebracht van CCR-songs en songs van Fogerty zelf, genoemd "The Long Road Home".
Fogerty heeft in september 2007 een nieuw studio-album uitgebracht en gaat weer op wereldtournee. Dit nieuwe album heet "Revival". Als onderdeel van de "Revival Tour" trad Fogerty op 20 juni 2008 op in Ahoy Rotterdam.
Op 2 september 2009 komt er een nieuw album uit. Het is een vervolg van de "blue ridge rangers" uit 1973 en heeft als titel 'blue ridge rangers rides again'. Het betreft hier wederom covers uit de country en western scene van o.a John Denver & Ricky Nelson. Ook staat hier een eigen cover op 'change in the weather' van het album 'eye of the zombie' uit 1986.

In songs als Who'll Stop The Rain, Have You Ever Seen The Rain en Fortunate Son levert Fogerty kritiek op de Vietnamoorlog. Vandaar dat deze muziek prominent aanwezig is in de populaire televisieserie Tour of Duty.
Met het album Deja Vu (All Over Again) levert Fogerty kritiek op de Irak-oorlog en wijst op de vergelijking (Deja Vu) met de Vietnamoorlog.

Veel liederen gaan over het diepe zuiden van Amerika. Fogerty kende dit deel van zijn land alleen uit verhalen, die hij als kind gretig tot zich nam, aangezien hij in een voorstad van San Francisco is geboren en getogen.
Het mysterieuze van het moerasland inspireerde hem tot songs als Walking On The Water, Green River, Born On The Bayou, Bad Moon Rising en It Came Out Of The Sky. Fogerty zingt hierom met een aangedikt 'Southern' accent en draagt vaak een houthakkersblouse.

Er gaan geruchten dat met Proud Mary mari(y)huanna bedoeld wordt. Fogerty zelf verklaart dat het verhaal draait om een stoomboot en dat hij vaak woorden en teksten achter elkaar zet omdat ze lekker klinken en niet altijd een verhaal te vertellen hebben. Zo is Willy and the Poor Boys, de naam van een CCR-album én een zin in het refrein van Down On The Corner, gebaseerd op Winnie de Poeh. Hieruit blijkt dus dat Fogerty niet altijd zijn teksten voor een onderliggende boodschap gebruikt.

» Reageer (0)
27-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je al die paaseitjes in één keer op moet eten

Waarom je al die paaseitjes in één keer op moet eten

http://static1.hln.be/static/photo/2016/5/1/11/20160324110624/media_xll_8516831.jpg

Joepie, de paasklokken zijn weer geweest. En dat wil zeggen: een overdosis aan chocoladen paashazen en eitjes. En wij hebben meteen ook het perfecte excuus om je wilskracht te laten varen en al die chocolade in één keer naar binnen te werken. Geen dank.

Volgens de experts van het Zweedse mondhygiënemerk Tepe is dat namelijk beter voor je tanden. Na het eten van chocolade duurt het immers tussen twintig minuten en twee uur totdat alle zuren die zijn aangetast weer in orde zijn. Als je steeds kleine beetjes chocolade eet, wordt je tandglazuur dus steeds opnieuw aangetast, waardoor je mond niet voldoende tijd krijgt om zich te herstellen.

Smullen maar! Je tanden zullen je dankbaar zijn (je lijn waarschijnlijk iets minder). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ik wens iedereen een vrolijk Paasfeest

Ik wens iedereen een vrolijk Paasfeest

http://oi62.tinypic.com/2qjj9eg.jpg

Haasje, haasje hopla hop...
Kleur maar je mooie eitjes ...
Breng ze rond met goede wensen...
Vrolijk Paasfeest lieve mensen !!!


» Reageer (0)
26-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 planten die je straks doen slapen als een roosje

8 planten die je straks doen slapen als een roosje

http://oi67.tinypic.com/2ugl83l.jpg

Sta jij 's ochtends vaak op met hoofdpijn, of kan je 's avonds maar moeilijk de slaap vatten? De kans bestaat dat het met de lucht in je slaapkamer te maken heeft. De oplossing? Meer planten. Een beetje groen fleurt niet alleen de ruimte op, maar verbetert ook de lucht- én slaapkwaliteit.

1. Jasmijn

Grote kans dat je wel ergens een huisparfum of geurkaars hebt liggen op basis van jasmijn. Het zou een positief effect hebben op je humeur en zorgt voor een betere luchtkwaliteit, waardoor het vaak verwerkt wordt in producten. En daarnaast doet het ook nog eens dienst als natuurlijk slaapmiddel.

2. Lavendel

Nog een grote favoriet in menig slaap- en huiskamer: lavendel. Je vindt het vaak terug in zeepjes en parfums, en de rustgevende geur verraadt meteen waarom. Bovendien werkt de geur niet alleen ontspannend, maar zou de plant ook helpen tegen slapeloosheid.

3. Gardenia

De gardenia zou even effectief zijn als valium slaappillen, dat bleek uit een Duitse studie op muizen. De muizen die zich in een ruimte bevonden met de geur van de plant waren minder actief en meer ontspannen, en bij mensen zou dit effect gelijkaardig zijn.

4. Sansevieria

De sansevieria, ook wel bekend als vrouwentongen, is niet alleen mooi, maar zou ook uitmunten in het zuiveren van onze lucht. Zelfs een studie van NASA lijst deze plant op als één van de beste planten voor schone lucht in huis. Andere voordelen? Een regelmatige ademhaling, goed immuunsysteem, minder hoofdpijn en een betere nachtrust.

5. Aloë Vera

Met een aloë vera plant in huis hoef je nooit meer langs de apotheek. Het sap is goed voor je darmen, zalf op basis van de plant is verzachtend voor de huid en de plant zelf is dan weer ideaal voor een zuivere lucht. 's Nachts geeft de plant namelijk zuurstof af, en zo vertrek jij heerlijk soezend naar dromenland.

6. Klimop

Nog een topper uit de studie van NASA: klimop. Dat komt omdat hij bijzonder efficiënt is in het opnemen van het gas formaldehyde. Pluspunt voor zij die zonder groene vingers geboren zijn: de plant is ook nog eens ontzettend makkelijk te onderhouden.

7. Dracaena

Naast een plaatje in je interieur is de dracaena ook een prima luchtreiniger. De plant kan tot 4 meter hoog worden en filtert schadelijke stoffen als xyleen trichloorethyleen en formaldehyde uit de lucht. Alles opdat jij lekker vast kan slapen.

8. Gouden pothos

Nog eentje van de NASA-lijst: de gouden pothos, ook wel de epipremnum aureum genoemd, heeft een krachtige luchtzuiverende werking. Hij is allesbehalve moeilijk te verzorgen, heeft weinig zonlicht nodig en doet het dus uitstekend op jouw slaapkamer. (br.hln)


» Reageer (0)
25-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op pensioen op je 30ste? Dit koppel deed het

Op pensioen op je 30ste? Dit koppel deed het

http://static3.hln.be/static/photo/2016/0/6/9/20160325111118/media_xll_8520474.jpg

Het klinkt als een verre droom, op je 30ste stoppen met werken en voor de rest van je leven de wereld rondreizen. Leuk om over te fantaseren, maar allesbehalve realistisch. Of toch? Dit koppel bewijst dat het wél kan (en we zijn stiekem stikjaloers).

Nee, het is lang niet alleen voor de Kim Kardashians van deze wereld weggelegd om de rest van je leven geen vinger meer uit te steken. Ontmoet Jeremy Jacobson en Winnie Tseng. Hij is 38, zij 34, en allebei hoeven ze nooit meer te werken. Van Mexico naar Centraal-Amerika, Maleisië en Thailand, samen met hun 11 maanden oude zoontje Julian reizen ze de wereld rond.

De iets minder glamoureuze werkelijkheid is echter wel dat ze jarenlang alles opzij gezet hebben. Geen bioscoopbezoekjes, nooit uit eten of een weekendje weg, ... Jarenlang combineerden ze verschillende jobs en spaarden ze maar liefst 70 procent van hun gezamenlijke inkomen.

Dure studie en een lening

Voor Jeremy en Winnie begon het allemaal in 2002, toen Jeremy nog voor Microsoft werkte. Zelf had hij het nooit makkelijk gehad thuis, en moest hij jarenlang zijn studies en een lening afbetalen. Dat jaar was alles afbetaald, en kon hij voor het eerst op vakantie. "Zodra mijn vakantie ten einde was, begon ik meteen na te denken hoe ik dit de rest van mijn leven zou kunnen doen," vertelt hij. "En dus stelde ik een business plan op. Ik was nog een groentje, maar ik wist wel dat ik de kosten zou moeten beperken en slim investeren."

Toen hij het jaar daarop Winnie leerde kennen tijdens een zakenreis naar Peking, sloeg de vonk over. Zij was opgegroeid in armoede, en wist dat ze geen probleem had om met weinig te leven. Na een korte tijd in Winnies geboortestad in Taiwan, verhuisden ze terug naar Seattle. Jeremy verkocht zijn huis en ze huurden een bescheiden appartementje voor 225 dollar per week. "We wilden geen auto afbetalen, dus zochten we een appartement vlakbij het werk en in de buurt van de winkels," legt Jeremy uit. "Ik reed met de fiets naar mijn werk, we kochten onze meubels tweedehands en gingen zelden op uitstap."

1 miljoen dollar spaargeld

En dat was niet altijd even makkelijk, geeft ook Winnie toe. "Na een paar jaar realiseerden we ons dat als we echt ons best deden, we ons doel zouden kunnen halen," vertelt ze. En dat lukte inderdaad. In 2012 hadden ze al één miljoen dollar aan spaargeld. In plaats van een huis te kopen, bleven ze huren. En door ook nog eens slim te investeren en te beleggen bedroeg dat spaargeld al snel 2 miljoen.

Volgens het koppel kunnen de meesten rond hun dertigste op pensioen, zolang ze maar toegewijd zijn en minstens 50 procent van hun loon opzij zetten. Maar hét geheim is volgens hen op tijd beginnen, voor je kinderen krijgt en de uitgaven zich beginnen op te stapelen. "Als je slim investeert, heb je zo'n 15 jaar nodig vooraleer je kan stoppen met werken," vertelt Jeremy. "Maar het probleem is dat het merendeel van de mensen die meer dan 50 procent van hun loon opzij zouden kunnen zetten, dat niet doen. Ze willen niet wachten voor een nieuwe auto of nieuwe meubels."

Ook minder werken en toch leuk leven?

Ook Tim Ferris, de auteur van 'The 4-Hour Work Week', is voor het idee van minder werken gewonnen. Hij introduceert het idee van het  'mini-pensioen'. In plaats van te wachten tot na je carrière, zouden we allemaal wat vaker grotere vakantieperiodes moeten durven nemen, met een minimumduur van 4 weken. Door meer tijd te nemen zouden we meer van onze vakantie genieten en optimaal van alle gezondheidsvoordelen profiteren.

Lijkt zo'n luilekkerleventje je wel wat, maar ben je bang voor de financiële gevolgen? We kunnen wel degelijk met minder dan we denken. Wij spraken met Saskia Scheerlinck, auteur van het boek 'Crisis Survivalgids: 400 euro besparen zonder een centje pijn'. Zij raadt aan om een overzicht te maken van je jaarlijkse uitgaven, zodat je op voorhand perfect kan inschatten wat de duren maanden zijn. Laat ook de leuke dingen niet vallen, maar bespaar op andere kleine kosten, zoals dat broodje of blikje cola, en vergelijk online prijzen van verschillende verzekeringen, abonnementen en zelfs benzine. Probeer slechts één keer per week naar de winkel te gaan, en struin wat vaker tweedehandswebsites af. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 gekke dingen die vrouwen doen om in jeans te passen

5 gekke dingen die vrouwen doen om in jeans te passen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/7/16/10/20160325082835/media_xll_8520025.jpg

Voor de perfecte jeans doen vrouwen de vreemdste dingen, vooral dan als na aankoop blijkt dat ze toch niet zo perfect lijkt te zitten als je dacht. Marie Claire verzamelde 5 absurde trucjes die dames gebruiken om een jeans die uit vorm is terug in ere te herstellen. Do(n't) try this at home, dat moet je vooral zelf weten. Op eigen risico dus, we kunnen niet duidelijk genoeg zijn.

1. Even koken

Een vaakgebruikt trucje dat op internet circuleert, is een uitgerekte jeans even koken in een grote pot met water. Aanhangers van deze methode zetten een pot water op het vuur tot die kookt, gooien de broek er dan in en laten 20 à 30 minuten 'doorkoken'. Het resultaat zou een gloednieuwe jeans zijn die terug perfect rond je billen past. Met de nadruk op 'zou'.

2. Samen in bad

Wil je het net iets extremer dan hierboven? Het concept is hetzelfde, met als verschil dat je nu zelf mee het water in gaat. Vul je bad met water, zo warm als je kan uithouden. Ga er een tijdje in zitten met de broek aan. Kom uit bad en laat de broek aan je lijf drogen. Dit lijkt ons behalve erg vervelend en tijdrovend ook een rechtstreeks ticket richting dokter voor een schimmelinfectie, maar DIY-goeroes op internet zweren erbij.

3. Het Verboden Programma

Dat Verboden Programma op je wasmachine (lees: 90°) waar je best maar met je handen afblijft? We doen eens gek, en we wassen onze jeansbroek op dit programma. En nu we toch bezig zijn: droog ze dan ook meteen op de heetste temperatuur in de droogkast. Werkt volgens 'kenners' het beste met stoffen die grotendeels uit katoen bestaan en zonder wasverzachter.

4. Experimenteren met mengseltjes

Stel dat je slanke benen hebt, in combinatie met een voluptueuze kont à la Nicki Minaj. Op die combo hebben jeansbroekfabrikanten helaas zelden gerekend. Zelf aan het knutselen dan maar, adviseren vrouwen op internet. Meng 3/4 kopje heet water met 1/4 kopje wasverzachter en doe het mengsel in een plastic flacon met sproeier. Besproei enkel de delen die je strakker wil maken met je magische mengsel en laat drogen op een zo hoog mogelijke temperatuur.

5. De schaar erin

Dappere dames gaan zelf aan de slag met naald en draad om die net iets te losse jeans terug wat strakker te maken rond de heupen. Op deze pagina legt een ervaringsdeskundige uit hoe je dat naadloos doet. Voor de handy-women only.

Skinny jeans is passé

Voor de vrouwen die de moed in de schoenen zakt bij het lezen van deze al dan niet gevaarlijke tips: we zouden ons er zelf ook niet meteen aan wagen met onze favoriete jeans. Gelukkig bestaat er nog zoiets als een kleermaker (ja, echt!) en zijn skinny jeans toch niet meer hip. Deze handleiding helpt je daarnaast bij de keuze van de perfect aansluitende jeans. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muziekpsycholoog Reybrouck: Muziek kan echt troost bieden

Muziekpsycholoog Reybrouck: Muziek kan echt troost bieden

http://static0.hln.be/static/photo/2016/1/14/0/20160324121215/media_xll_8517150.jpg

Na de gebeurtenissen van dinsdag zoeken veel mensen troost in muziek, door hoopgevende plaatjes op de radio aan te vragen of gezamenlijk 'Imagine' van John Lennon te zingen op het Beursplein. Dat muziek een troostend effect heeft, bewijst ook de wetenschap. "We kunnen zien in de hersenen dat muziek zalvend werkt", zo legde muziekpsycholoog Mark Reybrouck vanmorgen uit op Studio Brussel.

Radiozender Studio Brussel draait vandaag onder de noemer #beatsoflove troostende, hoopgevende verzoeknummers van luisteraars, naar aanleiding van de aanslagen dinsdag. Bij het radioprogramma "Siska Staat Op" legde muziekpsycholooog Mark Reybrouck vanochtend uit hoe het komt dat muziek echt troostend kan werken.

Een kindje gescheiden van de moeder

Het is al langer ontdekt dat sociale emoties gekoppeld zijn aan muziek, maar het blijft complexe materie om te onderzoeken. De oorsprong van het troostende gevoel dat muziek ons kan bezorgen, zit volgens de wetenschap bij het separation distress syndrome. "Als je een kindje gaat losmaken van de moeder, dan gaat dat op zoek naar bescherming," legt Reybrouck aan Siska uit op Studio Brussel. "Een baby gaat dan allerlei geluidjes rondsturen, wat bij de moeder heel grote reacties losmaakt." Als je kijkt naar het onderliggende mechanisme van die reactie van de moeder, waarbij hormonen vrijkomen, dan zie je dat hiervoor de diepere structuren in de hersenen worden geactiveerd. Bij muziek die ons troost bezorgt, komen dezelfde hormonen los.

Het moeilijke aan het onderzoek van de invloed van muziek op emoties, is dat het individueel erg kan verschillen. Er bestaat niet zoiets als één nummer waar iedereen zich getroost door voelt, omdat onder meer je ervaringen, persoonlijke smaak en associaties met bepaalde muziek meespelen. De laatste jaren wordt er veel onderzoek naar het verband tussen muziek en emoties gedaan, waarbij onderzocht wordt hoe muziek emoties uitlokt, welke kenmerken van muziek hiervoor belangrijk zijn en wat de invloed is van de sociale context.

Trieste muziek op trieste momenten

Ondanks de complexiteit van het onderwerp zijn er wel enkele tendensen merkbaar, die ook mee verklaren waarom we op trieste momenten toch naar triestige muziek teruggrijpen. "Muziek kan in de hersenen twee soorten circuits activeren, de hoge route of de lage route," legt Reybrouck uit. "De lage is de makkelijke route, die zorgt voor een toestand van algemene opwinding. (Pop)muziek met beats activeert die lage route, maar die hebben geen troostend effect. Die beats peppen op en activeren mensen." De hogere route kan voor complexere emoties zoals troost zorgen. "Om die hoge route te activeren kies je beter voor muziek zonder beats, zoals filmmuziek, akoestische nummers of popmuziek zonder percussie, zonder dat het sentimenteel wordt. 'Imagine' van John Lennon is daar een iconisch voorbeeld van," besluit Reybrouck.  (br.hln)


» Reageer (0)
24-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geef elkaar een dikke knuffel, het helpt echt

Geef elkaar een dikke knuffel, het helpt echt

http://oi67.tinypic.com/atub5s.jpg

Een schouderklopje, een aai over je bol, een arm om je heen...er is tegenwoordig meer dan ooit nood aan. Het doet echt iets, het is geen loos gebaar. Regelmatig knuffelen maakt je gezonder, zachter en minder boos.

Je zag het gisteren na de verschrikkelijke gebeurtenissen van 22 maart, naast de vele kaarsjes, Belgische vlaggen en mooie foto's van Brussel, waren er ook veel knuffels te zien. Iedereen pakt zijn kinderen, vrienden, collega's, geliefden even extra vast.

"Knuffelen geeft je het gevoel niet alleen te zijn", zegt Kathleen Keating auteur van 'Hug Therapy'. "Zo helpt het je omgaan met pijnlijke situaties." Knuffelen kan angst vervagen en je een gevoel van vertrouwen geven. Soms kan je niet de woorden vinden om te troosten, maar kan je het wel tonen. Met een omhelzing breng je die positieve emoties over zonder iets te hoeven zeggen. Het is de meest duidelijke uiting van liefde en steun.

Wat extra knuffelen is ook een goed idee nu, omdat het een gevoel van bescherming geeft, zeker bij kindjes. Het maakt ons zelfzekerder en geeft kracht. En al kan het verdriet niet wegnemen, het mindert het wel voor even. (br.hln)


» Reageer (0)
23-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheepswrak is legendarische Esmeralda van Vasco da Gama

Scheepswrak is legendarische Esmeralda van Vasco da Gama

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/0/1/20160321194651/media_xll_8507446.jpg

De Esmeralda, het legendarische schip van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (1469-1524) is terecht. Het scheepswrak was in 1998 al ontdekt voor de kust van het sultanaat Oman.  De onderzoekers zijn nu pas zeker genoeg om het scheepswrak te identificeren als de Esmeralda, die in 1503 verging tijdens een storm. Onderwaterarcheoloog David Mearns, die de vondst in 1998 deed, spreekt in het vakblad The International Journal of Nautical Archaeology van een onwaarschijnlijke ontdekking.

Mearns en zijn bedrijf Blue Water Recoveries kunnen het nieuws nu echt staven met de vondst van twee van de 2.800 aangetroffen objecten in het wrak. Het gaat om een scheepsbel uit 1498, de oudste scheepbel ooit gevonden, en een 'indio', een erg uitzonderlijke zilveren munt , waar vandaag nog maar één ander exemplaar bestaat. Die leggen een rechtstreeks verband met Portugal.  Het wrak is daardoor het oudste schip dat getuigt van Europese ontdekkingsreizen.

Portugese ontdekkingsreizigers domineerden toen het Indische subcontinent en controleerden de specerijenhandel.  In 1502 stuurde Portugal voor de tweede keer een vloot naar de Indische Oceaan om er de Portugese controle over de specerijenhandel te verwerven. Het kwam daarbij tot hevige gevechten, niet enkel met Indische vorsten, maar ook met moslimhandelaren die tot dan toe een monopolie over de specerijenroute hadden en de Portugezen liever niet zagen komen.

Nadat Da Gama opnieuw vertrokken was, liet hij een aantal schepen achter om de Portugese belangen te vrijwaren. Die hielden zich echter liever bezig met piraterij en plundertochten op het Arabische Schiereiland.

Tijdens een van die missies gingen twee schepen, de Esmeralda en de São Pedro, verloren, beide onder commando van een oom van Da Gama. De Esmeralda zonk in mei 1503 tijdens een heftige storm bij het eiland al-Hallaniyah. Iedereen aan boord kwam om.

"Het historische en archeologische belang hiervan kan enorm zijn", melden Blue Water Recoveries en het ministerie voor Erfenissen en Cultuur van Oman in een persbericht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lammetjesvierling geboren op Nederlandse boerderij

Lammetjesvierling geboren op Nederlandse boerderij

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/11/12/20160320152401/media_xll_8503887.jpg

Op de boerderij van Pieter en Anneke Kuijer in het Nederlandse Soest is een lammetjesvierling geboren. En dat is bijzonder, want dat gebeurt niet zo vaak, vertelt Pieter Kuijer.

De vier lammetjes maken het allemaal goed. Moederschaap heeft de bevalling helemaal alleen gedaan, de lammetjes lagen al in de stal toen de boer in de vroege morgen kwam kijken. "De moeder kan de lammetjes tot nu toe allemaal zelf voeden", zegt Kuijer. "Ik heb ook een keer een vijfling lammetjes gehad, maar dat moeten één of twee lammetjes vaak met de fles worden gevoed", vertelt Kuijer.

Namen
De lammetjes zullen geen naam krijgen. Kuijer: "Ik verwacht dit jaar 150 lammetjes, waarvan er al tachtig zijn geboren. Als ik ze allemaal een naam moet geven, blijf ik bezig."

Het komt de boer goed uit dat de vierling zaterdag werd geboren, want zondag is de eerste lammetjesdag op de boerderij aan de A.P. Hilhorstweg in Soest. Het publiek kan op lammetjesdag de jongste dieren komen bekijken. (br.hln)


» Reageer (0)
21-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stelende kat schuimt buurt af op zoek naar mannenondergoed

Stelende kat schuimt buurt af op zoek naar mannenondergoed

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/16/9/20160321013251/media_xll_8505354.jpg

Brigit, een kat uit de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton, heeft een bizarre voorliefde voor mannenondergoed. De zes jaar oude kat heeft op twee maanden tijd elf onderbroeken en meer dan 50 paar sokken mee naar huis gebracht. Waar het dier de spullen vindt, is voor haar baasje een raadsel.

"Elke ochtend worden we wakker en vinden we meer," schrijft haar baasje Sarah Nathan op Facebook. "Ik heb een briefje in elke brievenbus in de straat gestopt. Iemand moet deze spullen missen."

Nathan, die vermoedt dat het ondergoed van een of meerdere buren is, vertelde aan een lokale krant dat Brigit in het verleden al verschillende keren betrapt werd op diefstal, maar sinds ze zes maanden geleden naar hun nieuwe woning verhuisden, leek de kat zich te herpakken. Tot twee maanden geleden.

"Het is allemaal mannenondergoed," zegt Nathan. "Het is heel erg raar. Ze heeft een heel specifieke smaak. "In onze vorige woning bracht ze een beetje vanalles mee naar huis. Mannondergoed, vrouwenondergoed, kleren, ze bracht zelfs een hockeyscheenbeschermer en een sweater mee." Maar nu heeft Brigit duidelijk een voorkeur voor mannenondergoed ontwikkeld.

Na een nachtje op rooftocht legt ze de gestolen goederen aan het voeteinde van het bed van haar baasje. De kat blijkt er ook altijd naar te streven om beide sokken van een paar te verzamelen. "Een zal aan de voordeur liggen en een aan de achterdeur, dus ze is duidelijk teruggekeerd om de bijpassende sok te vinden," aldus de eigenares. "Ze voelen alsof ze van een wasdraad komen, ze hebben dat ruwe gevoel."

Nathan, die binnenkort verhuist naar het platteland, hoopt dat Brigit daar een andere hobby vindt. Maar vooraleer ze gaan, hoopt ze het ondergoed terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaars. "Ik voel me er zo slecht over. Iemand spendeert een fortuin aan ondergoed." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 5 Belgen wil geen schoonkind met andere huidskleur

1 op 5 Belgen wil geen schoonkind met andere huidskleur

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/4/8/20160321010526/media_xll_8505308.jpg

Twintig procent van de bevolking zou niet tevreden zijn als hun zoon of dochter zou thuiskomen met een partner die een andere huidskleur heeft. Dat blijkt uit een bekendheidsonderzoek dat Unia deed bij meer dan 2.500 Belgen. Unia, het vroegere Gelijkekansencentrum, start een sensibiliseringsactie op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie die vandaag plaatsvindt.

Hoewel racisme steeds meer een culturele invulling krijgt, bestaat racistisch gedrag op basis van huidskleur nog altijd, stelt Unia-directeur Els Keytsman vast. "Gevraagd naar de mening over een partner met een andere huidskleur zegt één op de vijf respondenten liever geen schoonkind te hebben met een andere tint. Het racisme als oordeel over iemands huidskleur blijft bestaan."

"Wie denkt dat jonge mensen minder gekant zijn tegen een partner met een andere kleur, heeft het fout", aldus Keytman. "Elke generatie denkt ongeveer hetzelfde: 17,5 procent van de 16- tot 25-jarigen zegt het erg storend te vinden moest hun kind later kiezen voor een vriend of vriendin met een andere huidskleur."

De studie wijst uit dat liefst een kwart van de groep tussen 56 en 65 jaar het niet ziet zitten dat de partner van hun kind een andere huidskleur heeft. In de leeftijdscategorie 36-45 jaar zei 22 procent er een probleem mee te hebben.

Unia vroeg ook aan mensen met een migratieachtergrond of ze een partner met een andere huidskleur zouden accepteren. Bijna 12 procent van de deelnemers met migratieachtergrond had het moeilijk met de keuze van hun kind voor een partner met een andere huidskleur, tegenover 18 procent van de respondenten zonder een buitenlandse origine.

De organisatie lanceert via Facebook een sensibiliseringsactie. In een filmpje zijn drie jonge mensen met een migratieachtergrond te zien. "Zij bevestigen zelf met verve alle vooroordelen die over hen leven. Met dit filmpje willen we de aandacht trekken van jonge mensen. Ook zij hebben vooroordelen en moeten weten dat die de inclusieve samenleving van binnenuit aantasten. Want een vooroordeel is, vaak onbewust, een eerste stap naar discriminatie", aldus Keytsman. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe deze dove danseres toch kan dansen? Dit is haar geheim

Hoe deze dove danseres toch kan dansen? Dit is haar geheim

Klik op de foto om het filmpje te bekijkenDe Taiwanese Lin Ching Lan werd doof geboren. Ondanks haar beperking jaagt ze toch haar grote droom na: een carrière als danseres. Ook al kan ze de muziek niet horen.

Lan zegt dat ze de vibraties van de muziek via de vloer voelt. "Heel wat dansscholen stuurden me naar huis. Maar ik gaf niet op, daarom heb ik zelf een school voor mensen met gehoorproblemen opgericht."

Het Japanse cosmeticamerk SK-II vroeg haar om mee te werken aan hun nieuwste reclamecampagne.  Het doel van #ChangeDestiny? Vrouwen te helpen hun dromen waar te maken, ook al zijn de omstandigheden moeilijk. In het filmpje zegt Lan: "Wanneer god een deur sluit, opent hij ergens anders een raam." Op het einde besluit de danseres met: "Iemand vergeleek onlangs doof zijn met het geluid dat je hoort als je onder water zwemt. Het kan angstaanjagend zijn. Soms voel je je geïsoleerd van de wereld en andere mensen. Maar ik weiger om dit bij mij te laten gebeuren."


» Reageer (0)
20-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelen is het nieuwe joggen: 10 redenen waarom het goed voor je is

Wandelen is het nieuwe joggen: 10 redenen waarom het goed voor je is

http://static1.hln.be/static/photo/2016/3/3/11/20160320081229/media_xll_8503301.jpg

Wie meer wil sporten, hoeft niet per se meteen kilometers te gaan lopen. Wandelen is immers oók een vorm van beweging, die heel wat voordelen met zich meebrengt. Wij zetten er tien op een rijtje:

1. Goede preventie tegen hart- en vaatziekten: een dagelijkse wandeling van 30 minuten zorgt voor een lagere bloeddruk en een daling van het cholesterolgehalte. Als je vijf dagen per week een halfuurtje per dag wandelt, vermindert je risico op een hartaanval met 40%.

2. Wandelen vermindert het risico op ouderdomsdiabetes.

3. Wandelen doet de hersenactiviteit toenemen, wat een rem kan zetten op dementie.

4. Ook wandelen zorgt voor de opbouw van spieren en afbraak van overtollig vet, een belangrijk wapen in de strijd tegen overgewicht.

5. Het doet je botmassa en spierkracht toenemen en vermindert kans op osteoporose.

6. Het bevordert de spijsvertering en de stoelgang, waardoor de kans op darmkanker daalt. Ook blijkt dat wie kan bewegen bij tumortherapie, daar baat bij heeft.

7. Het is een 'medicijn' tegen stress dat artsen steeds vaker voorschrijven. Dertig minuten lichamelijke activiteit per dag blijkt mentale problemen te kunnen voorkomen.

8. Na het wandelen slaap je goed. Een half uurtje beweging 's morgens of in de vroege namiddag is volgens onderzoek de beste verzekering voor een snelle en onverstoorde nachtrust.

9. Wandelaars presteren beter op het werk, omdat ze zich beter kunnen concentreren en meer energie hebben. Bij lichamelijk actieve werknemers ligt het ziekteverzuim lager.

10. Wandelen kan je alleen doen, maar gebeurt toch vaak in groep. Dan is het meteen ook goed voor je sociale leven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge opbrengst voor veiling van Raveels uit erfenis van Hugo Claus

Hoge opbrengst voor veiling van Raveels uit erfenis van Hugo Claus

http://static1.hln.be/static/photo/2016/2/14/12/20160316213518/media_xll_8494047.jpg

Een kunstcollectie uit de nalatenschap van schrijver Hugo Claus is de voorbije dagen bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts onder de hamer gegaan voor in totaal zowat 160.000 euro. De opvallendste stukken in de verzameling waren enkele schilderijen en tekeningen van Roger Raveel, die een goede vriend was van Claus en hem dan ook meermaals afbeeldde op zijn werken. De opbrengst bleek hoger dan vooraf was ingeschat.

"We hebben onlangs nog twee werken van Raveel moeten inhouden omdat de beoogde prijs niet gehaald werd, dus het succes van deze verkoop kunnen we allicht deels verklaren door de onderwerpen en de collectie waaruit ze afkomstig waren", denkt zaakvoerder Peter Bernaerts.

Tot de duurste stukken behoorden een gouache schilderij waarop Raveel samen met Claus afgebeeld staat (16.000 euro), een tekening van Claus die met zijn zoon Thomas aan de hand loopt (6.000 euro) en een klein portret van een jonge Claus (13.000 euro). Naast de werken van Raveel werden ook andere, vaak meer recente stukken, zoals een potloodtekening van de Pools-Amerikaanse schilder Ed Paschke (7.500 euro), een penseeltekening van Pierre Alechinsky en Karel Appel (8.000 euro) en een schilderij van Jan Vanriet (17.500 euro) voor opvallend hoge prijzen verkocht. In dat laatste geval ging het volgens Bernaerts zelfs om een recordbedrag voor de artiest in kwestie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostalgie! De Fabeltjeskrant komt terug

Nostalgie! De Fabeltjeskrant komt terug

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/16/2/20160320034910/media_xll_8503127.jpg

"Oogjes dicht en snaveltjes toe". Een hele generatie groeide op met Meneer de Uil. In 1992 verdween De Fabeltjeskrant van de buis, maar we kunnen in 2020 nieuwe afleveringen verwachten: in 3D!

Nadat 24 jaar geleden de laatste afleveringen werden gemaakt, beginnen binnenkort de opnamen voor een nieuwe versie van de legendarische televisieserie 'De Fabeltjeskrant'.

De nieuwe reeks wordt met een nieuwe stemmencast opgenomen in 3D-animatie. Met de realisering is een bedrag van 3,5 miljoen euro gemoeid. Het wordt een internationale coproductie, met financiering uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Scenario's
"Het is een bewerkelijke klus, zoals met animatie altijd het geval is", zegt producent Mark Mertens van het Vlaamse bedrijf Grid dat samenwerkt met Rubinstein Pictures en Levita Productions, de originele producent van De Fabeltjeskrant. Mertens schat dat de eerste reeks van 52 afleveringen, die elk 7 minuten zullen duren, in 2020 gereed zal zijn.

Op dit moment wordt gewerkt aan de scenario's, die deels gebaseerd zullen zijn op meer dan duizend afleveringen van de oude Fabeltjeskrant (1968-1992). "We schakelen een internationaal team van schrijvers in. En we proberen ook actueel te zijn," aldus Mertens.

Wie de stemmen van de dieren gaan inspreken, is nog nu onbekend. Enkele leden van de originele stemmencast - onder wie Frans van Dusschoten (Meneer de Uil) en Ger Smit (Bor de Wolf) - zijn inmiddels overleden.

Proefaflevering
Mertens: "We gaan nieuwe acteurs zoeken voor de rollen. We gaan ook in andere landen zoeken naar acteurs, omdat we ook anderstalige versies gaan maken."

Eind van dit jaar hopen de makers enkele proefafleveringen te kunnen vertonen op internationale televisiebeurzen. In 2005 werd het programma verkozen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden. De verwachtingen zijn dus hooggespannen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie weet waar de wind vandaan komt

Wie weet waar de wind vandaan komt

http://oi65.tinypic.com/2ilh9ux.jpg

Wie weet waar de wind vandaan komt
En hoe de wolken ontstaan
Waarom is de zang der vogels
Door iedereen te verstaan

Wie weet hoe het komt dat bloemen
Bloeien een zomer lang
Waarom krijg je als het warm is
Een roze blos op je wang

Waarom hebben toch de bomen
In de zomer pas hun blad
Terwijl ze daar in de winter
Veel meer aan hadden gehad

Waarom vind men regen
Meestal vies en nat
Terwijl men er als kind toen
De meeste lol mee heeft gehad

Waarom zijn de bergen
Zo moeilijk te verslaan
En willen toch de mensen
Steeds eerst en hoger staan

Shadow


» Reageer (0)
19-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij Borremans wordt gerestaureerd na té grondige poetsbeurt

Schilderij Borremans wordt gerestaureerd na té grondige poetsbeurt

http://oi65.tinypic.com/15zguu8.jpg

Het schilderij 'De Maagd' van Michaël Borremans aan de stadshal in Gent moet gerestaureerd worden, omdat een stadsarbeider behalve vogelpoep ook door de kunstenaar aangebrachte verfstrepen weghaalde. "Het stadsbestuur wist nochtans dat de verf ernaast deel uitmaakte van het werk", zegt Borremans.

Borremans maakte het werk van 60 bij 70 centimeter in 2014 op de betonnen wand van de klokkenstoel naast de Gentse stadshal. De voorbije weken hing er een prop onderaan het schilderij en het bleek om vogelpoep te gaan. Die werd onlangs weggehaald, maar de stadsarbeider die het reinigde veegde ook de verfstrepen naast het schilderij af, meldden Het Nieuwsblad en De Standaard zaterdag.

De strepen maken echter deel uit van het kunstwerk. "Als je schildert, wrijf je je penselen ook uit naast het doek. Die streepjes heb ik er bewust op gelaten, dan zie je dat het werk echt op die betonnen wand is geschilderd. Dat is wat free jazz", zei Borremans vorig jaar in De Gentenaar.

De stad zal het werk nu laten restaureren, zegt Borremans. "Het zou hilarisch zijn moest het niet zo ernstig zijn. Vandalisme kan altijd gebeuren, maar ik denk niet dat dit de bedoeling was. Ik vind het wel raar dat mijn werk gereinigd wordt door een stadswerker en niet door de restauratiedienst. Het stadsbestuur wist nochtans dat de verf ernaast deel uitmaakte van het werk. Op basis van foto's zullen ze het proberen restaureren. Ik ga daar zelf niet aan meewerken, dat zou belachelijk zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.58% van Vlamingen doet er 1 uur over om in slaap te vallen

58% van Vlamingen doet er 1 uur over om in slaap te vallen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/7/12/0/20160319080530/media_xll_8499315.jpg

En nog meer feiten over slaap lees je vandaag in de weekendeditie van Het Laatste Nieuws. In februari hielden we ons Groot Slaaponderzoek, een online enquête waar 15.528 lezers en surfers van Het Laatste Nieuws en Nina.be aan deelnamen. Op het eerste zicht slapen onze lezers goed: ze geven hun slaapkwaliteit een 6 op 10.

We slapen goed en lang

Onze slaapkwaliteit krijgt gemiddeld een 6 op 10. De meerderheid van de bevraagden slaapt 6 tot 8 uur per nacht, en dan vooral vrouwen. Mannen slapen vaker minder dan 6u. 1 op 3 valt al na tien minuten in slaap. De resultaten tonen ook aan dat de slaapkwaliteit afneemt met de leeftijd. Hoe jonger, hoe beter de slaap. Hier is geen opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.  

Mensen met kinderen zijn niet zo uitgerust als ze 's ochtends opstaan (hoewel het verschil met mensen zonder kinderen niet zo groot is), al geven ze wél aan voldoende uren te slapen. De meerderheid van de mannen en vrouwen kruipt op een gemiddelde weekdag tussen 22u en 24u onder de wol. Het liefste slapen jullie in een donkere kamer met verse lakens. Om de twee weken verversen jullie het beddengoed gemiddeld (46%).

Geen hulpmiddelen nodig, wel opletten met 'blauw licht'

Ook opvallend, zelfs als jullie slechter slapen, grijpen jullie niet massaal naar hulpmiddelen om beter te slapen. Geen kruidenthee, geen pillen. Voor het slapengaan tokkelen jullie nog vaak op je smartphone of tablet, vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar kijken nog heel regelmatig op hun tablet of smartphone voor het slapen, vrouwen ook. Andere populaire activiteiten voor het slapengaan zijn TV-kijken, vrijen en lezen. Wat jullie ook uit je slaap zou kunnen houden is het feit dat 7 op 10 nog iets eet binnen de drie uur voor het slapengaan. Met het koffieverbruik valt het dan weer erg mee, gemiddeld zitten we aan 3 koppen per dag.

Rugproblemen

Meer dan de helft (53%) van de bevraagden heeft last van nek-of rugpijn bij het opstaan. Nochtans wisselen jullie op regelmatige basis van matras. 1 op 2 heeft een matras jonger dan 5 jaar.

Liever in pyjama dan naakt
Opvallend was dat meer dan de helft van de deelnemers aangaven een pyjama te dragen tijdens het slapen (54%). Hoewel de resultaten tonen dat een pyjama dragen geen invloed heeft op goed of slecht slapen, valt het wel op dat vrouwen eerder voor een pyjama of nachtkleed kiezen (64%), terwijl mannen liever in hun ondergoed slapen (of er voor opteren helemaal niets dragen: 21%). Slechts 11% van de vrouwen slaapt naakt (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tom Waits - Walking Spanish

Tom Waits - Walking Spanish

Klik op de foto om hem te beluisteren


Thomas Alan (Tom) Waits (Pomona (Californië), 7 december 1949) is een Amerikaans zanger, componist, schrijver en acteur. Zijn stem kan omschreven worden als een lage, rauwe, bijna grommende stem, en soms hees fluisterend.

Waits' carrière begon in 1971 toen hij naar Los Angeles verhuisde en een contract kreeg aangeboden door Herb Cohen, de manager van onder andere Frank Zappa. Na veel afgebroken opnamesessies bracht hij in 1973 zijn eerste album uit, het melancholieke Closing Time. Het album kreeg goede kritieken, maar kreeg pas echt aandacht toen The Eagles het nummer Ol' '55 opnamen in 1974.

Waits is een zanger die uit het nachtclubcircuit komt en op zijn volgende albums is dit ook te merken. Het album The Heart of Saturday Night is half gezongen, half gesproken met een zachte jazzbegeleiding op de achtergrond. Zijn album Nighthawks at the Diner is opgenomen in de studio, maar met een klein publiek om de sfeer van een liveshow na te bootsen. Op het album staan ook lange gesproken stukken, zoals hij ook tijdens live-optredens met het publiek praatte.

In 1980 begon een lange werkrelatie met Francis Ford Coppola, die hem vroeg de muziek voor de film One from the Heart te schrijven. Waits speelt ook in sommige van Coppola's films, onder andere The Outsiders, The Cotton Club en Dracula. Hij werkte daarnaast ook met andere regisseurs, zoals Robert Altman en Jim Jarmusch. Samen met zijn vrouw Kathleen Brennan schreef Tom Waits de surrealistische concertfilm Big Time. Hij trad er ook in op.

Nadat hij het Asylum Records-label verliet, werd zijn muziek minder mainstream. Zijn drie albums uit het midden van de jaren tachtig, Swordfishtrombones, Rain Dogs en Frank's Wild Years, hebben alle tot op zekere hoogte een eclectische instrumentatie waarin hij vaak de hoornpartijen uit de soulmuziek samenvoegde met stukken avant-gardepercussie of de distorted gitaarklanken van Marc Ribot. De laatste van deze drie en zijn latere samenwerking met schrijver William S. Burroughs aan The Black Rider demonstreren zijn interesse in het theater, wat tot een enigszins succesvolle acteercarrière en soundtrackwerk heeft geleid.

In de algemene opinie blijft zijn werk toch gekarakteriseerd door zijn rockstem, zijn sterke persoonlijkheid en theatrale aanwezigheid op het podium, en de late night smoky bars-humor van zijn teksten ("I'd rather have a full bottle in front of me than a full frontal lobotomy"). Tijdens zijn optredens gebruikt hij vele verschillende vormen. Soms zingt hij door een megafoon, of hij zet op onnavolgbare wijze zijn hoed scheef en gooit wat zaagsel in de lucht.

Hoewel zijn liederen door veel beroemde artiesten zoals Bruce Springsteen, Meat Loaf en Rod Stewart zijn uitgevoerd, blijft Tom Waits een cultartiest, altijd buiten de mainstream. Waits trad voor het laatst op in Spanje, in Barcelona op 7 juli 2008.[bron?]

Een nieuw album verscheen 24 oktober 2011. Het draagt de titel Bad As Me, de teksten schreef Waits samen met zijn vrouw. De eerste twee tracks van dit album werden al uitgebracht; de titeltrack en Back in the Crowd, een gevoelige ballade. Op zijn website gaf Tom Waits middels clipjes al een voorproefje.


» Reageer (0)
18-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoera! Wandelen verbrandt meer calorieën dan je denkt

Hoera! Wandelen verbrandt meer calorieën dan je denkt

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/10/5/20160318092423/media_xll_8498480.jpg

Goed nieuws, dames (en heren)! Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat wandelen meer calorieën verbrandt dan oorspronkelijk gedacht werd.

Tot nu toe rekende de wetenschap dat wandelaars ongeveer 45 kcal per kilometer verbranden als ze een tempo van vijf kilometer per uur aanhouden. Volgens een onderzoek in de Journal of Applied Physiology blijkt dat getal echter sterk onderschat.

Onderzoekers aan de Southern Methodist University namen het onderzoek rond wandelen onder de loep en konden twee grote problemen ontdekken. Ten eerste: de formules die opgesteld werden om te berekenen hoeveel kcal mensen verbranden, bleken gebaseerd op een veel te kleine focusgroep. Amper zes mensen werden daar als voorbeeld genomen. En daarnaast hield niemand ook rekening met het feit dat verschillende lichaamstypes meer of minder kcal verbranden. Resultaat: in 97 procent van de methodes bleek er veel meer verbrand te worden dan de formules aangaven.

Goed nieuws dus, maar hoeveel calorieën verbranden we dan echt? "Voor een vrouw van gemiddelde grootte die ongeveer 60 kilogram weegt, mag je rekenen op ongeveer 60 kilocalorieën per kilometer (opnieuw aan vijf kilometer per uur). Als je het tempo optrekt naar 6,5 kilometer per uur, gaat dat aantal naar meer dan 70 kilocalorieën per kilometer." Iets minder nieuws: hoe meer je weegt, hoe minder effectief je calorieën verbrandt.

Kortom: wandelen blijkt meer effect te hebben op je gewicht dan iedereen oorspronkelijk dacht. Trek die wandelschoenen dus maar aan dit weekend. "Wandelen heeft enorm veel voordelen voor je gezondheid, zowel cardiovasculair als voor je spieren en gewrichten. En het beste is: bijna iedereen kan het doen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man vindt per ongeluk testament van moeder Rubens

Man vindt per ongeluk testament van moeder Rubens

http://static0.hln.be/static/photo/2016/11/12/8/20160317222604/media_xll_8497343.jpg

In het Rijksarchief Gent is onlangs het testament van de moeder van barokschilder Pieter Paul Rubens opgedoken. Het was een amateuronderzoeker die bij toeval op het onbekend document uit 1583 stootte, meldt de regionale televisiezender AVS Oost-Vlaamse Televisie.

De vinder, Willy Stevens uit Knesselare, zoekt al meer dan veertig jaar in de documenten van het Gentse Rijksarchief. Onlangs werd hij gevraagd om mee te werken aan een boek over de feodale geschiedenis van Vinderhoute, nu een deelgemeente van Lovendegem, maar destijds behorende tot Dendermonde. Tijdens dat onderzoek stootte hij op een bundel van een Antwerpse notaris die per toeval in Dendermondse archiefstukken verzeild raakte. In die bundel vond hij het testament van Maria Pijpelinckx, de moeder van Pieter Paul Rubens.

Bij het Rijksarchief Gent spreken ze over een belanghebbende ontdekking. "We hebben het document laten onderzoeken door experts van het Rubenianum (een gespecialiseerd studiecentrum, red.) en zij komen tot de conclusie dat dit document grotendeels hun hypothese bevestigt over de band van de familie Rubens met Antwerpen", zegt diensthoofd Thijs Lambrecht.

Het document brengt ook een aantal nieuwe elementen aan het licht. "Een aantal passages uit het testament bevatten informatie die tot nu toe nog niet bekend was. Ik denk bijvoorbeeld aan het feit dat de oudste zoon sterk wordt aangemaand om de commerciële activiteiten van zijn moeder, met name de wolhandel, over te nemen en zich daarin verder te specialiseren. En het toont ook aan dat er bij de moeder van Rubens een duidelijke bezorgdheid leefde om zowel haar roerende als onroerende goederen veilig te stellen voor haar kinderen."

Maria Pijpelinckx liet het testament in 1583 opmaken omdat ze ernstig ziek was, ze overleed in 1608. Het testament wordt in Brussel gerestaureerd en zal later in het Rijksarchief Beveren bewaard worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je kind begrijpt meer dan je denkt

Je kind begrijpt meer dan je denkt

http://static3.hln.be/static/photo/2016/14/1/4/20160317155502/media_xll_8496244.jpg

20 maanden oud is die kleine spruit ondertussen. Ze weet hoe ze met een lepel kan eten, kan met een bal (en helaas ook andere dingen) gooien en kribbelt hele vellen papier -en af en toe de muren- vol. Ze kan ondertussen al zo veel, dat je jezelf soms afvraagt wat er nu precies in haar hoofd omgaat. Wat begrijpt ze al over de wereld? Wel, veel meer dan je zou denken.

Een onderzoek van de Franse Ecole Normal Supérieure in Parijs, legt bloot dat kinderen meer weten dan we denken. De wetenschappers onderzochten baby's van 20 maanden oud, en ontdekten dat deze kleintjes al in staat zijn om op een meta-niveau na te denken. Dr. Sid Kouider beschrijft het als volgt: "een soort van intuïtief gevoel over je eigen kennis, of het gebrek daaraan". Het is iets waar we als mens vaak mee geconfronteerd worden, bijvoorbeeld als we op een probleem stuiten waar we zelf het antwoord niet op weten.

Veel meer inzicht in zichzelf en de wereld
Er zijn dingen die we weten, en dingen die we niet weten. En dan zijn er dingen waarvan we weten dat we ze niet weten, en dat noemen we metacognitie. Het gevoel dat je op de een of andere manier weer dat je een fout hebt gemaakt of verkeerd bent. Tot voor kort werd aangenomen dat kinderen die vaardigheid pas op latere leeftijd aanleren, maar Kouider en zijn collega's ontdekten dat zelfs op de jonge leeftijd van 20 maanden kinderen al weten wanneer ze iets niet weten. "Ze zijn zelfs in staat om dat aan te geven aan hun ouders of verzorgers, om zo toch een antwoord te krijgen," aldus Kouider. Ze hebben dus veel meer inzicht in zichzelf en hun omgeving dan we altijd al dachten.

Nonverbale test
Eerdere studies focusten steeds op wat kinderen verbaal konden rapporteren, vertelt Kouider. Maar baby's kunnen uiteraard niet onder woorden brengen of ze iets wel of niet begrijpen, en dus gingen de wetenschappers er vanuit dat ze de vaardigheid niet hadden om die onzekerheid uit te drukken. Kouider en zijn team waren daar echter niet zo zeker van, en ontwikkelden een nonverbale geheugentest om na te gaan of ze om hulp zouden vragen om zo geen fouten te maken. Tijdens de test moesten de kinderen de locatie van een speeltje onthouden dat verstopt werd onder twee dozen en deze aanwijzen. In eerste instatie lukte dat prima, maar zodra de test te complex werd, begonnen de kinderen oogcontact met hun ouders te zoeken om zo hulp te krijgen.

Kinderen begrijpen meer dan we dachten
Waarom is deze informatie relevant? Wel, door middel van metacognitie kunnen we steeds nieuwe informatie ontdekken, en nieuwe leerstrategieën ontwikkelen om ons zo aan specifieke situaties aan te passen. Als kinderen snappen dat ze niet alles weten en beseffen waar ze terecht kunnen voor de antwoorden, kunnen ze sneller meer kennis vergaren, zonder steeds dezelfde fouten te moeten maken. Het is dan ook belangrijk dat ouders weten dat hun kind al op erg jonge leeftijd veel meer begrijpt dan ze dachten en het belangrijk is om daarop in te spelen. "Er zijn twee manieren om een kind nieuwe dingen te leren," aldus Kouider. "Je kan hen de informatie gewoon geven, maar beter nog is om hen te leren hoe ze zelf de antwoorden kunnen ontdekken." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maand in Vlaams rusthuis kost gemiddeld 1.600 euro

Maand in Vlaams rusthuis kost gemiddeld 1.600 euro

http://static1.hln.be/static/photo/2016/6/15/13/20160318083015/media_xll_8498383.jpg

Een verblijf in een Vlaams rusthuis kost gemiddeld ongeveer 1.600 euro per maand, of 53 euro per dag. Dat concluderen de Socialistische Mutualiteiten (SocMut) na een analyse van de facturen van haar leden uit 2014, meldt de VRT-nieuwsredactie. De gemiddelde dagprijs omvat het verblijf, maaltijden, kosten voor verzorging en vaste supplementen zoals medicatie en kappersbezoek.

Het type rusthuis en de ligging zijn van grote invloed op de prijs.  Uit het onderzoek blijkt dat OCMW-rusthuizen goedkoper zijn dan vzw's en commerciële rusthuizen. In de provincie Antwerpen ligt de rusthuisfactuur gemiddeld 200 euro hoger dan in Limburg of West-Vlaanderen.

De Vlaamse rusthuisbewoner is gemiddeld 84 jaar oud. De meerderheid is zwaar zorgbehoevend. Volgens SocMut kan naar schatting driekwart van de ouderen hun rusthuisfactuur niet betalen. "Er zijn wel enkele sociale correcties, zoals een aanvulling voor de lage inkomens en de zorgverzekering, maar voor veel ouderen blijft het een zware dobber", verklaarde Paul Callewaert, secretaris-generaal van SocMut in 'De ochtend'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De snelste oplossing tegen slechte adem (als je muntjes bent vergeten)

De snelste oplossing tegen slechte adem (als je muntjes bent vergeten)

http://static3.hln.be/static/photo/2016/2/4/7/20160316205710/media_xll_8493952.jpg

Dat slaatje met (véél) look en ui heeft gesmaakt. Maar het voldane gevoel maakt plaats voor paniek als je merkt dat je geen kauwgom of muntjes bijhebt. Wat nu? Professor orthodontie Sunil Wadhwa to the rescue, met 5 haalbare tips.

De beste oplossing tegen een slechte adem is je tanden poetsen, zegt professor orthodontie Sunil Wadhwa, waarmee hij natuurlijk een open deur intrapt. Het is vooral belangrijk om je tandvlees en tong daarbij niet over te slaan, 2 plekken waar mondbacteriën zich graag nestelen en die mensen het vaakst vergeten. Met onaangename geurtjes tot gevolg. Maar we hebben al geen muntjes of kauwgum op zak, laat staan een tandenborstel en tandpasta. Gelukkig kan je deze 5 dingen misschien wel ergens vinden.

Water

First things first: begin met een groot glas water te drinken. De bacteriën in je mond geven gassen vrij, die voor een geurtje zorgen. "Speeksel in je mond houdt die gassen een beetje tegen," legt Wadhwa uit. "Dus elke keer je een droge mond hebt, wordt er meer gas vrijgegeven." Blijf gehydrateerd door genoeg water te drinken en hou zo je speekselklieren (en je naaste omgeving) tevreden.

Wortels of selder

Ga op een feestje op zoek naar hapjes zoals rauwe selder en wortels. Deze knapperige groenten werken als een soort substituut voor een tandenborstel, door voedselresten in je mond op te ruimen voor ze beginnen stinken. Al zit de echte kracht van selder en wortel in het stimuleren van speekselproductie. "Van veel dingen waarvan we denken dat ze een slechte adem aanpakken, zit het geheim in het produceren van speeksel, wat helpt tegen geurtjes, verklaart Wadhwa.

Thee

Naast de hulp bij het hydrateren en het produceren van speeksel, heeft thee nog andere voordelen die ons mondgeurtje ten goede komen. Wetenschappers ontdekten dat polyfenolen - chemische bestanddelen die je in zwarte en groene thee vindt - de groei van de bacteriën kunnen inperken die voor een slechte adem zorgen. Beter een theepauze dan een dehydraterende koffiepauze dan maar.

Appels

Ook in een gezonde appel vind je polyfenolen terug, die helpen om de geur van de bacteriën in je mond te neutraliseren. Extra bonuspunten voor dit stuk fruit, want bij het bijten in een stevige appel 'schrob' je ook in één beweging wat bacteriën weg van je tanden.

Peterselie

Toch iets te veel look(saus) bij je maaltijd gedaan en is het kwaad al geschied? Zoek je toevlucht in een bosje peterselie, dat hopelijk ook ergens op je bord te vinden is. Door er een tijdje op te kauwen, zouden bepaalde enzymen in de peterselie je lookadem neutraliseren. (br.hln)


» Reageer (0)
17-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel meisjes staan er op deze foto?

Hoeveel meisjes staan er op deze foto?

http://oi66.tinypic.com/2629yrk.jpg

Fotografe Tiziana Vergari postte deze foto vorige week op Instagram, en die ging algauw over alle tongen. Hoeveel meisjes zie jij op het beeld?

Vier, vijf, acht? Het internet raakte het er maar niet over eens.

Het is echter geen van bovenstaande. Tiziana bevestigde intussen dat er maar twee meisjes op de foto staan. Meer bepaald: twee zussen en wat spiegels. Een sterk staaltje gezichtsbedrog dus.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook op Pukkelpop kost een pintje voortaan 3 euro

Ook op Pukkelpop kost een pintje voortaan 3 euro

http://static0.hln.be/static/photo/2016/15/8/0/20160317072241/media_xll_8495010.jpg

Een nieuwe editie van Pukkelpop, een nieuwe prijsstijging. Pintjes op de wei kosten dit jaar 3 euro, terwijl u vorig jaar nog 2,5 euro betaalde. Wie zijn drank- en eetbonnen op voorhand koopt, blijft wel 2,5 euro neertellen.

"De prijzen zijn al zes jaar ongewijzigd. Intussen zijn de brouwerijprijzen en taksen op alcohol wel blijven stijgen. Wij kiezen ervoor om die stijging in één keer door te voeren. Dan valt het natuurlijk op. We verhogen de prijs niet met plezier, maar het moet leefbaar blijven", zegt Chokri Mahassine, de organisator van Pukkelpop. Ook de prijzen van de dagtickets gaan met 4 euro omhoog dit jaar, van 95 naar 99 euro. "Een normale indexering", zegt Chokri.

Pukkelpop volgt de trend van andere festivals. TW Classic voerde de prijzen van zijn pintjes vorig jaar al op naar 3 euro per stuk. Onlangs paste ook Rock Werchter zijn prijzen aan. Nieuw dit jaar is dat de bonnen er op de wei duurder zijn. Wie voorzienig is, betaalt 2,5 euro. Op het terrein zelf wordt dat 2,75 euro met bancontact en 3 euro cash. (br.hln)


» Reageer (0)
16-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nee, u bent niet dronken: dit is een echte roze olifant

Nee, u bent niet dronken: dit is een echte roze olifant

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/7/3/20160316040523/media_xll_8491728.jpg

Tijdens een bezoek aan het Krugerpark in Zuid-Afrika werd een groep toeristen getrakteerd op een heel uitzonderlijk beeld: een roze babyolifant huppelde er dartel mee met een kudde.

De 58-jarige Nicki Coertze was samen met een groep toeristen op safari in het park, toen ze het roze wezentje ontdekten. "Ik probeerde superstil te blijven, ondanks de opwinding van de anderen in de auto," vertelde hij.

Het kalfje, vermoedelijk een albino, werd gezien terwijl het samen met zijn moeder water dronk aan een rivier.

Coertze (58), die het park al sinds zijn kindertijd elk jaar bezoekt, zegt dat hij dit nog nooit eerder heeft gezien. "Ik heb het gevoel dat dit iets is wat ik maar een keer in mijn leven zal zien," zegt hij.

Op geen enkele foto die Coertze wist te maken, heeft het olifantje zijn ogen open. Albino's hebben roze ogen die erg gevoelig zijn voor licht: hun zicht is bijgevolg niet al te bijster. Het kalfje, dat de hele tijd dicht bij zijn moeder bleef, leek niet vreemd behandeld of verstoten te worden door de rest van de kudde omwille van zijn afwijkende uiterlijk.

Zeldzaam
Albino-olifanten zijn bijzonder zeldzaam. In 2009 slaagde een cameraman van de BBC erin om foto's te maken van een rooskleurig kalfje in Botswana. Volgens ecoloog Mike Chase was het de eerste keer dat in dat land een albino-olifant werd gesignaleerd. Voor zover hij wist waren er voordien nog maar drie roze olifantjes gezien en dat was telkens in het Krugerpark.

Volgens Chase kan het leven in de verschroeiende Afrikaanse zon bijzonder zwaar zijn voor de albino's: dat zou kunnen leiden tot blindheid of huidproblemen.

Volgens dr. Ian Whyte, een specialist van het Krugerpark in grote herbivoren, is het mogelijk dat albino-olifanten vaker voorkomen dan we denken, maar overleven veel dieren niet lang.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 dingen die je haar mooier maken terwijl je slaapt

5 dingen die je haar mooier maken terwijl je slaapt

http://static3.hln.be/static/photo/2016/11/1/13/20160314221100/media_xll_8488033.jpg

Het heet niet voor niets een schoonheidsslaapje. Niet alleen je huid heeft baat bij een goede nachtrust, je kan 's nachts ook je haar een opknapbeurt geven. Makkelijker kan het niet. Lekker slapen en opstaan met je droomhaar. Het kan!

1. Vlechten


Als je lang haar hebt, dan raakt dat tijdens je slaap soms behoorlijk in de knoop. Zeker als je met nat haar gaat slapen. Door je haar in een losse vlecht bij elkaar te binden heb je daar een stuk minder last van. Bovendien heb je de volgende dag een mooie natuurlijke slag in je haar. Let er wel op dat de vlecht niet te strak zit en dat je een zacht haarelastiekje gebruikt dat je haar niet kan beschadigen.

2. Verzorg je hoofdhuid

Bij het wisselen van de seizoenen heb je typisch meer last van schilfertjes. Je hoofdhuid is wat in de war en voelt droog en geïrriteerd aan. Een stevige oliemassage doet dan deugd. Verwarm een natuurlijke olie in je handpalmen en over je vingers. Masseer daar grondig je hoofdhuid mee. Laat de olie een nachtje inwerken en spoel 's morgens alles uit. De massage geeft je bloeddoorstroming een boost, wat goed is voor de haargroei.
Let op! Je hoofdkussen kan vettig worden, neem voor de zekerheid een oude kussensloop.

3. Slaap op een zijden kussen

Deze tip gaven we je ook al om met minder rimpels en kreuken in je gezicht op te staan. Ook je haar is er blij om. De zijdezachte textuur van het kussen zorgt ervoor dat de haarschacht mooi glad blijft, waardoor je minder last zal hebben van kroeshaar.

4. Gebruik droogshampoo

Ja, dat klinkt gek. Normaal doe je droogshampoo op je haar als je je klaarmaakt om te gaan werken. Maar door het 's avonds al te doen win je eigenlijk tijd. Je sprayt gewoon wat poeder op je haarwortels. Na een nachtje woelen is het product mooi over heel je haar verdeeld en heb je 's morgens meteen meer textuur om mee aan de slag te gaan. Bijkomend voordeel: je hebt zeker geen ontsierende witte of grijze plekken in je haar waar de droogshampoo niet goed verdeeld raakte.

5. Een maskertje

Als je haar extra beschadigd is door styling of kleuring, dan is een nachtje extra verzorging aangewezen. Verdeel een maskertje, een conditioner, wat kokos- of arganolie door je haarpunten en -lengtes voor het slapengaan. Doe dit het liefste op vers gewassen haar, zodat het product goed kan inwerken. Haal je haar dan uit je gezicht weg (om puistjes te voorkomen) en bind het samen in een lage knot. 's Morgens was je en style je je haar zoals gewoonlijk. Het zal zijdezacht aanvoelen! (br.hln)


» Reageer (0)
15-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan deze truc je meer zelfvertrouwen geven in 30 dagen?

Kan deze truc je meer zelfvertrouwen geven in 30 dagen?

http://static2.hln.be/static/photo/2016/7/7/12/20160314143238/media_xll_8486832.jpg

Pen en papier, meer is er volgens therapeuten niet nodig om in 30 dagen van een laag zelfbeeld verlost te raken. Volgens een methode uit de cognitieve therapie kan je jouw brein makkelijk trainen om het positieve in jezelf te zien. Het simpele trucje kost maar een paar minuten per dag, en je krijgt er een positief zelfbeeld voor in de plaats. Proberen maar.

Jennice Vilhauer, een therapeute uit Atlanta, zegt dat al haar patiënten van de afgelopen 15 jaar één ding gemeenschappelijk hebben: ze worstelen met een laag zelfbeeld. Ongeacht het achterliggende probleem waarmee ze naar haar komen. Het probleem is vooral dat ze zich fixeren op hun slechte eigenschappen en de positieve negeren, waardoor er een vooringenomen negatief beeld van zichzelf ontstaat.

Een positief pad in je hersenen

Maar dat beeld kan je zelf bijstellen, aldus Vilhauer. "Je kan jezelf zodanig trainen dat het een automatisch proces wordt. Als je je voortdurend fixeert op wat je níet leuk vindt aan jezelf, wordt dat het meest actieve pad in je brein en daardoor het meest toegankelijke." Het komt er dus op aan om van dat actiefste pad in je hersenen een positieve kronkel te maken. Vilhauer geeft haar patiënten wat huiswerk mee om dit doel te bereiken, en we kunnen het allemaal makkelijk van thuis uit proberen. Want een beetje meer zelfvertrouwen zo nu en dan, wie wil dat niet?

In 30 dagen naar meer zelfvertrouwen

1. Leg een blad papier of schriftje met een pen op je nachtkastje. Schrijf  daar elke dag voor je gaat slapen 3 dingen op die je de afgelopen dag leuk vond aan jezelf.

2. Lees 's ochtends het lijstje voor je opstaat.

3. Blijf dit elke dag doen, zodat de lijst steeds groter wordt.

4. Doe dit dagelijks, 30 dagen na elkaar.

Op zoek naar het goede

De wetenschap achter dit trucje is dat je op den duur op zoek gaat naar goede eigenschappen van jezelf doorheen de dag. Na de eerste dagen zal je merken dat de voorraad voor de hand liggende superlatieven zoals "ik was vriendelijk" uitgeput raken, waardoor je op zoek moet naar meer specifieke goede dingen zoals "Ik heb lekker gekookt voor mijn familie". Na een tijdje zal je brein zich niet meer automatisch vastklampen aan negatieve gedachten. Je zal je positiever over jezelf voelen, meer geloof hechten aan complimentjes die je krijgt en uiteindelijk zal je brein zich "herinstalleren" waardoor je meer eigenwaarde krijgt. (br.hln)


» Reageer (0)
14-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De allermakkelijkste vruchten om nú te planten

De allermakkelijkste vruchten om nú te planten

http://oi68.tinypic.com/2jb0cig.jpg

Neen, je hebt geen boomgaard nodig om je eigen fruit te kweken, zelfs geen grote tuin of groene vingers. Begin met aardbeien, frambozen, vijgen, rabarber en een Elstar-appel, het zijn de allerbeste fruitplanten voor beginners. Maak plaats!

Aardbeien

Ook zonder tuin kun je aardbeien kweken, gewoon in een bak of pot op je terras. Reken op drie planten per lopende meter of, in volle grond, op maximaal 10 planten per m². Zon is een must, voor lekkere vruchten. Meng bij het planten een handjevol organische mest in het plantgat, en een flinke schep compost of bodemverbeteraar. Elsanta is productief (600 g tot 1 kilo per plant), Mara des Bois de lekkerste. Plant in maart of augustus.

Werk? Haal in de zomer de jonge uitlopers weg, die putten je planten uit; na drie jaar gebruik je die als nieuwe aardbeiplanten. Geef elk jaar een handje mest voor fruit.

Frambozen & bramen

Frambozen groeien net als bramen in het wild, waarom zouden ze dan niet quasi vanzelf in jouw tuin groeien? Het grootste werk is bessen plukken - dat doe je in het geval van frambozen het best elke twee dagen. Heb je niet de hele dag zon in je tuin? Geen probleem, bramen en frambozen doen het prima in halfschaduw, al smaken ze natuurlijk zoeter met meer zon. Reken op drie frambozenstruiken per lopende meter, en één braam per m²; je oogst er zo'n kilo bramen van. Leid bramen langs een draad, dat plukt zoveel gemakkelijker. Heritage is een topframboos, die van juni tot in oktober besjes geeft. Plant tussen september en eind maart.

Werk? Snoei één keer per jaar, anders wordt het een te wilde boel. Haal elke winter de dode takken weg die bessen hebben gedragen, om de jonge twijgen (waar straks frambozen en bramen aan komen), ruimte te geven. Geef elke lente mest. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rubenshuis krijgt nooit vertoond zelfportret van Anthony van Dyck in bruikleen

Rubenshuis krijgt nooit vertoond zelfportret van Anthony van Dyck in bruikleen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/10/13/9/20160307155921/media_xll_8466999.jpg

Het Rubenshuis in Antwerpen heeft zes nieuwe schilderijen in bruikleen gekregen, waaronder een tot nu toe onbekend zelfportret van Anthony van Dyck. Mogelijk gaat het om het laatste zelfportret van de bekendste leerling van Rubens, die vooral in Engeland beroemd werd als hofschilder. Het momenteel voor renovatie gesloten KMSKA heeft dan weer een nog nooit aan het grote publiek gepresenteerd werk van Maerten de Vos - een van de voorlopers van Rubens - in bruikleen gekregen en stalt dat eveneens voorlopig in het Rubenshuis.

Het zelfportret van Anthony Van Dyck is een meer formele versie van een werk dat in de National Portrait Gallery in Londen hangt. "Je kan het zien als een soort visitekaartje: van Dyck toonde er zijn talent mee en koos zelf op welke manier hij gezien werd", zegt Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V). "Door dit in bruikleen te krijgen van privéverzamelaars toont het Rubenshuis dat het een 'huis van vertrouwen' is: steeds meer kunsteigenaars zien in dat meesterwerken hier op een unieke manier aan het grote publiek getoond kunnen worden."

Met "Jupiterkop", een fragment uit het bekende "Jupiter en Antiope" waarvan ook een versie in het MSK Gent hangt, komt nog een tweede van Dyck uit een privécollectie in het Rubenshuis te hangen. Daarnaast presenteert het museum een Jacob Jordaens, twee portretten van Frans Pourbus de Jonge en een van Jan Cossiers.

"De laster van Apelles", een allegorisch werk van Maerten de Vos dat eeuwenlang in privécollecties vertoefde, zal vanaf 2019 te zien zijn in het KMSKA maar krijgt nu al zijn première in het Rubenshuis. De Vos was zowat de voornaamste Vlaamse schilder in de periode tussen Bruegel en Rubens en is vooral bekend om zijn altaarstukken voor Antwerpse kerken. (br.hln)


» Reageer (0)
13-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verloren gewaande Rembrandt ontdekt

Verloren gewaande Rembrandt ontdekt

http://static3.hln.be/static/photo/2016/0/6/3/20160309140757/media_xll_8472993.jpg

Een verloren gewaand schilderij is met zekerheid toe te schrijven aan Rembrandt van Rijn. Het gaat om een vroege Rembrandt, die vorig jaar op een veiling in de Verenigde Staten opdook, zo meldt Nieuwsuur. Het televisieprogramma van de Nederlandse publieke omroep laat in de uitzending van vanavond beelden van het schilderij 'De flauwgevallen patiënt' (De reuk) zien.

"Er is geen twijfel mogelijk. Het schilderij kan met 100 procent zekerheid worden toegeschreven aan Rembrandt", zegt Rembrandtkenner Ernst van de Wetering tegen Nieuwsuur.

De Parijse kunsthandel Talabardon & Gautier presenteert het werk op de jaarlijkse kunst- en antiekveiling TEFAF in Maastricht. Het gaat volgens Nieuwsuur om een paneel van 21,6 bij 17,8 centimeter, dat de schilder op achttien- of negentienjarige leeftijd maakte.

Rembrandt van Rijn leefde van 1606 tot 1669. 'De reuk' hoort bij een serie van vijf schilderijen die de zintuigen verbeelden. Het schilderij toont hoe iemand een chirurgijn (een "dokter") helpt om zijn patiënt bij kennis te laten komen na een aderlating. Dat gebeurt door de flauwgevallen man aan een doek met ammonia te laten ruiken.

Het schilderij was lange tijd in bezit van een particulier in het Amerikaanse New Jersey. Hij bood het nietsvermoedend aan een veilinghuis aan, dat het schilderij in de catalogus de neutrale titel 'Europese School, negentiende eeuw' meegaf. Toen de biedingen flink opliepen, werd duidelijk dat het om een bijzonder werk moest gaan. Kunsthandel Talabardon & Gautier kreeg het werk in handen en kon het na reiniging en grondig onderzoek door experts toeschrijven aan Rembrandt van Rijn, aldus Nieuwsuur.

'De reuk' is nu aangekocht door de eigenaar van 'The Leiden Collection', een Newyorkse privécollectie van ruim tweehonderd schilderijen van meesters uit de zeventiende eeuw, vooral Leidse fijnschilders. (br.hln)


» Reageer (0)
12-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lentekriebels zijn als de griep

Lentekriebels zijn als de griep (zeer besmettelijk maar snel weer voorbij)

http://static2.hln.be/static/photo/2016/10/16/10/20160312034412/media_xll_8480755.jpg

Hoe zo'n straaltje zonneschijn het leven in één klap luchtiger kan maken. Een terrasje, een fietstocht, even tuinieren of zonder jas gaan shoppen: het zijn welgekomen lentekriebels. Een fijn gevoel, maar veel heeft het niet te betekenen. Voor duurzaam geluk is het veel te vluchtig. Eén terrasje maakt de lente niet.

Gedaan met nattigheid. De weerkaarten van Frank Deboosere leken gisteren wel een fruitautomaat: tot midden volgende week een rijtje met alleen maar zonnetjes. En plots is het begin van de lente daar. Een tijd waarin iedereen - op wat cynische geesten na - zich opeens wat opgewekter voelt. Want lentekriebels verspreiden zich als de bliksem. Kinderen dartelen zonder winterjas over de speelplaats. Hun mama's en papa's blijven opeens langer kwetteren aan de schoolpoorten. De crèmekar rijdt weer langs de terrasjes, waar - ondanks het kwik op hoogstens 9 graden - toch al aardig wat volk samentroept. Het zou ons zelfs niet verbazen, mochten hier en daar al wat kantoorklerken op vinkenslag liggen om het seizoen van de bermuda's op de werkvloer plechtig te openen.

"Dat lentegevoel is iets wat we graag vastgrijpen", zegt geluksexpert Leo Bormans. "Ineens hebben we van alles te doen. Terrassen, shoppen, de tuin op orde stellen, fietsen. Het is allemaal: 'Nu! Nu! Nu!' Dat vloeit voort uit een soort van optimisme, een gevoel van hernieuwde hoop dat heel aanstekelijk werkt en even besmettelijk is als de griep. We steken elkaar letterlijk aan. Een vrouw die een vriendin ziet met een jurkje en blote benen, krijgt zelf ook zin om in de kleerkast te duiken." (br.hln)


» Reageer (0)
09-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze trekken stekker eruit bij vrouw in coma. Man fluistert in haar oor en dan

Ze trekken stekker eruit bij vrouw in coma. Man fluistert in haar oor en dan volgt een onwaarschijnlijke wending

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/9/0/20160309182808/media_xll_8473710.jpg

Het is iets waarvan we hopen dat we het nooit hoeven te doen: de stekker eruit trekken bij een geliefde in coma. De familie Pellettiere-Swap moest die hartverscheurende beslissing nemen maar hun verhaal kende een miraculeuze wending.

Het was de zoon des huizes, Steven, die vorige maand zijn moeder Lyndee bewusteloos aantrof in Phoenix in de staat Arizona. Hij belde de hulpdiensten maar de 45-jarige vrouw zou twaalf dagen lang wegzinken in een diepe coma.

De artsen vertelden aan haar echtgenoot, zoon Steven en dochter Amanda dat ze niets meer voor Lyndee konden doen. Wetende dat de vrouw vroeger had aangegeven orgaandonor te willen zijn, besloten ze gezamelijk om de stekker eruit te trekken.

Afscheid
Eén voor één namen de familieleden afscheid van Lyndee. Maar ze konden niet vermoeden dat hun geliefde elk woord zou horen. "Ik herinner me hoe mensen tegen me praatten en dat een nichtje iets voorlas", legde ze uit aan de Amerikaanse nieuwszender CBS 5.

"De artsen vertelden aan mijn gezin dat ik zou beginnen geluiden maken eens de stekker eruit getrokken was. Ik was geïrriteerd. Ik kon niet bewegen. Ik kon niet spreken. Ik hoorde gesprekken over me en kon niet reageren", vervolgde Lyndee. "Ik herinner me hoe een dokter mijn ogen opende en aan mijn familie vertelde dat ik op niets reageerde. "

Vechter
Lyndee probeerde nochtans wanhopig net dat te doen. Ze wilde iets zeggen maar het lukte niet. "In mijn hoofd was het klaar en duidelijk wat ik aan het zeggen was, maar niet tegen hen." Dan was het de beurt aan haar echtgenoot om afscheid te nemen. Hij fluisterde in haar oor: "Ik wil dat je vecht." En dat deed ze. De mama vocht. Met alle kracht die ze nog in zich had, slaagde ze erin te zeggen: "Ik ben een vechter."

Tegen de onheilspellende medische prognose in was Lyndee helemaal terug. Ze reageerde en hoe. Amanda die de volgende dag weerkeerde naar het hospitaal en zich nog niet helemaal realiseerde wat er gebeurde, stortte in. "Ik keek naar haar en ze zei 'hallo' en ik viel op mijn knieën", vertelde de dochter met tranen in haar ogen. "Ik dacht dat ik ze voorgoed kwijt was."

Boodschap
Lyndee overleefde en herstelde. Ze heeft een boodschap voor mensen die misschien ooit geconfronteerd worden met een geliefde die er erg aan toe is en niet meer lijkt te reageren in het ziekenhuis. " Het is niet omdat je bewusteloos bent, dat je niet zou kunnen horen", verklaarde ze. "In dergelijke situatie moet je met je dierbaren blijven praten. Geef ze niet op. Ze horen je." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer groen en gezonde lucht verbeteren gezondheid van pasgeborenen

Meer groen en gezonde lucht verbeteren gezondheid van pasgeborenen

http://oi63.tinypic.com/209m7hk.jpg

Zwangere vrouwen die blootgesteld worden aan luchtvervuiling, hebben meer kans dat hun baby's een lager geboortegewicht zullen hebben. Uit een doctoraatsonderzoek aan de UHasselt en Universiteit Maastricht blijkt dat een goede luchtkwaliteit, stadsplanning en groenvoorzieningen een gunstig effect hebben op de gezondheid van pasgeborenen.

In het kader van haar doctoraatsverhandeling heeft Esmée Bijnens (Universiteit Hasselt/Universiteit Maastricht) gezocht naar het verband tussen de omgevingsfactoren waarin zwangere vrouwen leven en de gezondheid van hun pasgeborenen. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit het Oost-Vlaamse meerlingenregister. "Tweelingenonderzoek maakt het mogelijk om het relatieve belang van genen en omgeving te onderscheiden, " aldus dr. Esmée Bijnens.

Uit het onderzoek bij 4.760 tweelingen blijkt dat luchtvervuiling wel degelijk een risicofactor vormt. "Hoe meer blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans bij tweelingen om, in verhouding tot de zwangerschapsduur, te licht geboren te worden, " zegt de onderzoekster. "Zo stellen we vast dat bij een stijging in luchtvervuiling van 10 microgram per kubieke meter, er 34 pct méér kinderen zijn die te licht geboren worden."

Indien de luchtvervuiling in de toekomst zou dalen tot onder de limiet van de Wereldgezondheidsorganisatie (20 microgram per kubieke meter), dan zou het risico om te licht geboren te worden met 40 pct kunnen dalen (bij tweelingen geboren tussen week 32 en 36 van de zwangerschap)."

De onderzoekers gingen ook het effect na van blootstelling aan verkeersvervuiling. "Daaruit blijkt dat er een samenhang is tussen nabijheid van verkeer rondom de woning en kortere telomeren in de placenta, wat wijst op een sneller verouderingsproces", stelt Esmée Bijnens. 

De conclusie is duidelijk. "De resultaten van het onderzoek tonen aan dat een goede luchtkwaliteit én urbane planning - met aandacht voor groen - een gunstig effect hebben op de gezondheid van pasgeborenen", besluit prof. dr. Tim Nawrot (UHasselt), promotor van het doctoraatsonderzoek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dutroux wilde kinderkolonie in ondergrondse mijngangen

Dutroux wilde kinderkolonie in ondergrondse mijngangen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/7/3/11/20160309074432/media_xll_8471936.jpg

Marc Dutroux had het idee om een ondergrondse kolonie van ontvoerde kinderen op te richten. Dat zegt zijn voormalige advocaat Julien Pierre (62) in een interview aan Le Soir Mag. Pierre nam zes jaar lang tussen 1996 en 2003 de verdediging van Dutroux op zich. Hij kreeg het etiket van 'advocaat van de duivel' opgeplakt.

De advocaat, die dit jaar zijn veertigste verjaardag aan de balie viert, vertelt in het interview over een gesprek dat hij ooit met Dutroux had. "Kunt u geloven dat niemand zich ooit heeft afgevraagd waarom ik dát huis, in dié regio gekozen had?" zei Dutroux. "In de regio zijn er veel onderaardse gangen en mijnen. Mijn idee was om een enorm aantal kinderen te ontvoeren en in de ondergrondse gewelven daar, in de mijngangen, een soort onderaardse stad op te richten, waar het goede, de harmonie en de veiligheid heersen."

Dutroux had dus plannen om nog veel meer kinderen te ontvoeren. "Het zijn er gelukkig niet meer dan vier geworden. Ik krijg het er nog altijd koud van", zegt Pierre.

Psychopaat
"Het was indrukwekkend om Dutroux op die manier te horen praten", aldus de advocaat in Le Soir Mag. "Geloof mij, vandaag weet ik echt wel wat een psychopaat is, waarschijnlijk beter dan de psychiaters."

Door zijn gesprekken met Dutroux gelooft Pierre ook niet in de vermeende pedofilienetwerken. "Ik ben geen idioot", zei Dutroux daarover aan de advocaat. "Als er netwerken waren geweest, had ik die al lang voor mijn verdediging aangekaart." Dutroux beweert dat hij dan ook niet alleen in het bos zou achtergebleven zijn na zijn ontsnapping.

Of Dutroux net als zijn medeplichtige, Michelle Martin, ooit vrijkomt? Daar gelooft de advocaat niet in. "Het geval van Martin is helemaal anders. Zij werd extreem gemanipuleerd door Dutroux. Ik begrijp zelf ook niet waarom ze de meisjes niet gered heeft toen ze dat kon, maar ze moet in een helse situatie gezeten hebben tegenover zo'n kerel. Wat het gevaar voor de maatschappij betreft, zijn de twee niet te vergelijken." (br.hln)


» Reageer (0)
08-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom chips veel verslavender zijn dan snoepjes

Waarom chips veel verslavender zijn dan snoepjes

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/1/7/20160308105805/media_xll_8469112.jpg

Je kent het wel: je zweert dat je maar een handjevol chips gaat eten, maar voor je het weet is de zak leeg. De vette aardappelschijfjes zijn verslavend, en daar is nu ook een wetenschappelijke verklaring voor.

Dat vetrijk voedsel erg verslavend is en aanzet tot meer eten, is geen geheim meer. Vet op zich heeft echter weinig smaak: het is de toegevoegde suiker of het zout die vette gerechten zo aantrekkelijk maken.

Een recent onderzoek aan de Deakin Universiteit in Australië wees nu uit dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen zout vet voedsel en zoet vet voedsel. Zout blijkt immers veel meer invloed te hebben op ons eetgedrag dan suiker: het zet veel meer aan tot overeten en overgewicht.

Uit het experiment, dat uitgevoerd werd bij 48 gezonde mensen, bleek dat zout ons 11 procent meer voedsel en calorieën doet eten. Een kleinschaliger onderzoek, dat vorige resultaten bevestigt én overtreft. "Het is heel opvallend", vertelt hoofdonderzoeker Russell Keast. "Mensen hebben veel controle over hun eetgewoontes, ook als ze weten dat het vet voedsel is. Ze kunnen zichzelf overtuigen om met mate te eten. Maar voeg er extra zout aan toe, en alle controle valt weg."

Met andere woorden: zout saboteert als het ware onze natuurlijke reflex die ons vertelt wanneer we moeten stoppen met eten. Dat effect blijkt veel sterker dan verwacht: "11 procent is echt een enorm verschil, zeker als je weet dat dit de resultaten na amper een dag zijn. Op lange termijn zou dat getal nog kunnen stijgen." Combineer dit verschijnsel met vet voedsel, en de kans is groot dat je excessief zal eten. Iets om aan te denken als je nog eens een zak chips opentrekt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorpsslagerij met uitsterven bedreigd

Dorpsslagerij met uitsterven bedreigd

http://static1.hln.be/static/photo/2016/2/4/6/20160308103753/media_xll_8469081.jpg

De zelfstandige slagerijen verdwijnen de laatste jaren massaal uit het straatbeeld en ook de toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Een pak beenhouwers gaat bijna met pensioen, maar vindt geen overnemer.

De voorbije vijf jaar sloot liefst 10 procent van de dorpsslagers definitief de deuren, volgens het Neutraal Syndicaat voor de Zelfstandigen (NSZ). Heel België telt nog 3.714 filialen en dat aantal zal alleen maar slinken. Grootste concurrent zijn de supermarkten. "Jonge mensen vinden het makkelijker om hun vlees daar te kopen", zegt Lieve Ledeganck (53), die sinds 1987 Slagerij Vanden Bempt in Vilvoorde uitbaat. Ook haar cliënteel is de laatste jaren uitgedund, net als het aantal collega's in de buurt. Van de vijf beenhouwerijen blijft er nog één over.

Volgens het NSZ zijn veel slagers 50- en 55-plussers, die binnen dit en 10 jaar hun zaak willen overlaten of verkopen. Grote vraag is of zij een opvolger vinden. Heel wat jongeren die nu een slagersopleiding volgen, kiezen liever voor een nine-to-fivejob in vast dienstverband bij één van de supermarktketens. Daarom slaat het NSZ de handen in elkaar met de Landsbond der Beenhouwers om het beroep van zelfstandige slager te promoten bij jongeren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burn-out is vooral de schuld van de baas

Burn-out is vooral de schuld van de baas

http://static2.hln.be/static/photo/2016/14/14/6/20160308073728/media_xll_8468751.jpg

Vooral veertigers lopen een hoger risico op stress en burn-out op het werk. Vrouwen zijn er ook vatbaarder voor dan mannen. Vooral de eisen van de werkgever en de sfeer op het werk veroorzaken stress en burn-outs, blijkt uit nieuwe studies. Vicepremier Kris Peeters maakt zich sterk dat burn-outs dan ook te voorkomen zijn.

In vergelijking met andere Europese landen doet België het niet goed. Uit een nieuwe enquête naar de arbeidsomstandigheden in 35 Europese landen blijkt dat een op de drie werknemers in ons land overmatige stress ondervindt op het werk. Dat is meer dan het Europese gemiddelde, dat op 26 procent staat.

Niet de leeftijd, niet het geslacht en niet de sector zijn de belangrijkste factoren voor een burn-out, volgens een nieuw onderzoek van de KU Leuven. "Wel de werkgever", zegt professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis. Hij onderzocht welke factoren de meeste impact hebben op een mogelijke burn-out.

"Het is niet omdat je in een ziekenhuis werkt of in het onderwijs staat, dat je automatisch meer kans maakt op een burn-out", zegt hij. "Het zijn vooral de onredelijke eisen van de werkgever aan de werknemer die een specifieke risicofactor zijn.

Godderis geeft wel toe dat niet alleen de werkgever schuld treft. "Het is niet toevallig dat veertigers net iets meer last hebben van burn-outs. Ze zijn op de top van hun carrière maar hebben vaak ook een complexe gezinssituatie. Dan is het moeilijk om de juiste balans te vinden." (br.hln)


» Reageer (0)
07-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe reeks Zoo achter de schermen:

Nieuwe reeks Zoo achter de schermen: "Magisch als je tapir in trance brengt"

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/0/6/20160307143105/media_xll_8466816.jpg

Het voorjaar komt piepen en dus is het weer tijd voor het fijne 'De Zoo achter de schermen', 12 zondagavonden lang op Eén. Gisteren ging de nieuwe reeks van start. Eén van de vele blikvangers is tapir Nakal. Om haar beter te kunnen verzorgen, wordt ze in een soort trance gebracht.

Leven en dood in de Antwerpse Zoo en Planckendael: ze gaan er hand in hand en dat levert vaak ontroerende televisie op. Ook nu waren er heel wat ijzersterke verhalen te rapen. In Planckendael is er uiteraard een hoofdrol weggelegd voor babyolifantje Qiyo, dat in juni werd geboren. De Zoo zoomt onder meer in op de nieuwe zeeleeuwenshow, de pinguïns en de reptielenkweek. Van de laatste Siberische tijger Yessie is dan weer afscheid genomen.

Nauwe band
Een opmerkelijk verhaal is dat van de Maleise tapir Nakal, het vrouwtje dat haar verblijf deelt met mannetje Kamal. Somber nieuws was er toen hun jong Qadira vorige zomer stierf. De verzorgers hopen nu op een nieuwe baby bij de sympathieke, zwart-witte dikhuiden. Kim Van Neck heeft een heel nauwe band met Nakal opgebouwd. Ze slaagt erin om haar in trance te brengen. "Het idee hebben we geleend van dierentuin Artis in Amsterdam. Het heeft me toch een jaar gekost om het vertrouwen van Nakal te winnen. Eens je zo ver bent, krijg je fantastisch veel in de plaats. Door met een borstel op bepaalde plekken van haar lichaam te wrijven, komt ze in een heel ontspannen toestand. Het is als een trance, waarin Nakal zich volledig laat gaan. Het lukt zo goed dat ze nu zelfs andere verzorgers in haar territorium toelaat."

Zwempartij
De trance is erg belangrijk in de verzorging. Kim: "We kunnen dan vlot een echo nemen, of een bloedstaal. En we moeten vaak wondjes behandelen: tapirs bijten mekaar tijdens het paren. Het gaat er niet zo zachtzinnig aan toe. Ik wrijf Nakal dan in met een ontsmettende gel. Het meest magisch voor mij is als ze drachtig is en hoe je aan de buik of rond de uier het jong kunt voelen." Een zwempartij met een tapir is niet zo evident als het op tv leek, toen Tom Waes er zich in Zuid-Amerika mee amuseerde. "Onze Maleise soort zou zoiets niet op prijs stellen. De Zuid-Amerikaanse zien er ook anders uit, die zijn bruin." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfrijdende trucks volgende maand al op onze snelwegen

Zelfrijdende trucks volgende maand al op onze snelwegen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/8/5/20160306094018/media_xll_8463815.jpg

Vanaf eind deze maand rijden de eerste zelfrijdende vrachtwagens op onze snelwegen. Het gaat om een proefproject waarbij colonnes van twee of drie trucks straks de baan op gaan, zo meldt Het Nieuwsblad.

De test met de zelfrijdende karavanen wordt gehouden tussen 31 maart en 6 april. Drie colonnes van twee tot drie trucks nemen deel aan het experiment. De vrachtwagenchauffeur die voorop rijdt, bepaalt telkens de snelheid en de bewegingen van de volgers. Via gps, radar en wifi wordt de rit letterlijk in goede banen geleid.

Chauffeur
In principe moeten de achterop rijdende trucks niet bestuurd worden: manoeuvres, remgedrag en snelheid zijn immers precies op elkaar afgestemd. Toch zal in de cabine van de andere voertuigen een chauffeur plaatsnemen om te sturen.

Veilig
Volgens de makers is het systeem volstrekt veilig. Door de automatisering is de reactiesnelheid namelijk veel hoger. De grootste risicofactoren voor een ongeval - concentratie en reactievermogen - worden bij 'truck platooning' uitgesloten.

In Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden wordt al gebruik gemaakt van zelfrijdende vrachtwagens. (br.hln)


» Reageer (0)
06-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fantastische foto's leggen wonderlijke band tussen man en leeuwen vast

Fantastische foto's leggen wonderlijke band tussen man en leeuwen vast

http://static1.hln.be/static/photo/2016/11/3/12/20160304225525/media_xll_8460597.jpg

'Leeuwenfluisteraar' Kevin Richardson is samen met zijn leeuwen de ster van een reclamecampagne van Mercedes-Benz. De indrukwekkende beelden werden geschoten in Kevins wildreservaat in Zuid-Afrika en dragen een belangrijke boodschap uit: "Wat laten we na voor onze toekomstige generaties?"

Fotograaf Adrian Steirn schoot de fantastische beelden in een wildreservaat in het Zuid-Afrikaanse Pretoria. Hij wil met de foto's mensen bewust maken van de situatie waarin dieren in Afrika verkeren en daarvoor ging hij heel ver. "Een twee ton zware auto horen kraken en de tandafdrukken van de leeuwen in de wagen zien staan, was een fascinerende ervaring", zegt Steirn. "Het was ongelooflijk om te zien hoe groot hun poten waren en hoe atletisch ze waren."

Op de foto's zien we hoe Kevin Richardson speels worstelt met de volwassen leeuwen. De milieubeschermer ijvert al jaren voor het welzijn van leeuwen en geeft in zijn reservaat onderdak aan meer dan 30 leeuwen.

De band tussen hem en de leeuwen is uniek. "Kevin vecht met hart en ziel voor het welzijn van de leeuwen. Om aan te tonen dat de katten een gigantische meerwaarde zijn voor de wereld, is dit een perfecte gelegenheid", besluit fotograaf Weird.

In de jaren '90 werd geschat dat er nog 100.000 wilde leeuwen op de aarde rondliepen. Vandaag is dat aantal gezakt naar amper 20.000. (br.hln)


» Reageer (0)
05-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dipje of depri, hoe merk je het verschil?

Dipje of depri, hoe merk je het verschil?

http://static3.hln.be/static/photo/2016/1/4/5/20160303123908/media_xll_8455685.jpg

We kunnen het erover eens zijn dat de lente stilaan mag komen en we die regen meer dan beu zijn. Je humeur keldert tijdens deze periode misschien wel vaker dan anders, maar hoe kan je merken of je een tijdelijk dipje hebt, of dat er meer aan de hand is? Deze 3 vragen van psychologe Linda Blair helpen je op weg om een mogelijke depressie te identificeren.

Linda Blair is klinisch psychologe en auteur van het boek The Key to Calm. Zij stipt drie belangrijke vragen aan die we ons moeten stellen als we ons al een tijdje down voelen. Ze kunnen ons helpen om het verschil te zien tussen een tijdelijk dipje, of een "echte" depressie.

1. Grote veranderingen?

Een eerste belangrijke vraag die je jezelf moet stellen, is of de symptomen wezenlijk verschillen van hoe jij je normaal gezien voelt. Ben je een actief persoon die graag sport, en ben je plots al je interesse in sporten verloren? Heb je een actief sociaal leven, maar mijd je de laatste tijd om af te spreken met vrienden? Er zijn geen specifiek afgelijnde gedragskenmerken die op depressie kunnen wijzen. In plaats daarvan moet je op zoek gaan naar grote veranderingen in de manier waarop je normaal gezien denkt of voelt.

2. Tijdelijk of blijvend?

Een tweede belangrijk punt is om te achterhalen hoe lang de symptomen aanhouden. Het is niet abnormaal dat zelfs het meest sociale dier in de winter liever wat vaker thuiszit dan met vrienden afspreekt. Stel jezelf de vraag hoe lang je veranderd gedrag aanhoudt. Voel jij je bijvoorbeeld de hele tijd droevig en uitgeput, of enkel aan het begin van de week? Veranderingen die constant zijn en die meer dan twee weken continu aanhouden, kunnen op een groter probleem wijzen.

3. Rem op je dagelijks leven?

Zijn de veranderingen die je merkt in je gemoedstoestand zo sterk dat ze je dagelijkse activiteiten in de war sturen? Weerhouden ze jou van de dingen te doen waar je normaal gezien vreugde in schept? Gevoelens van droefheid en hopeloosheid, in combinatie met een verlies van interesse in bijna alle soorten activiteiten zijn een teken aan de wand. Zeker als het gaat om dingen die je voorheen wel leuk vond.

Andere symptomen

Andere opvallende fysieke kenmerken zijn een verminderde eetlust en gewichtsverlies, terwijl je niet op dieet bent. Maar ook plots veel bijkomen kan een symptoom zijn. Daarnaast kan je slaappatroon veranderen (zowel te weinig slapen als plots heel veel slapen), kan je rusteloos of net sloom worden, je moeilijk concentreren of geen beslissingen maken. Het gevoel waardeloos te zijn of je constant schuldig voelen is een ander veelvoorkomend kenmerk van depressie.

Al deze dingen gelden natuurlijk alleen als je dit vaker voelt dan wat jij of anderen als redelijk zouden beschouwen. Maak je je zorgen over deze gevoelens, dan schakel je best zo snel mogelijk een dokter in. In het andere geval: nog even geduld, de lente is niet meer zó ver af. En de woorden van Frank Deboosere klinken alvast hoopgevend. (br.hln)


» Reageer (0)
03-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde Rob (13) kan 'zien' door de klikgeluiden die hij met zijn tong maakt

Blinde Rob (13) kan 'zien' door de klikgeluiden die hij met zijn tong maakt

http://static0.hln.be/static/photo/2016/2/5/5/20160303080157/media_xll_8455040.jpg

Rob Clijmans (13) is blind geboren. Maar de jongen heeft een speciale gave. Hij vindt zijn weg door klikgeluiden te maken en af te gaan op de echo. In het programma Copy Beest op één kan u vanavond zien hoe Rob dat voor elkaar krijgt met behulp van de techniek die ook bruinvissen gebruiken. Erg bijzonder.

De jongen uit Oud-Turnhout heeft geleerd om de wereld te zien met behulp van geluid. Met deze techniek kan hij de locatie van objecten bepalen door zelf een klikgeluid te maken en nadien een echo te ontvangen via zijn oor.

Rob, die op een boerderij woont, is dol op zijn gocart. Het feit dat hij niet kan zien, houdt hem niet tegen om op het erf rond te rijden. Door echolocatie kan hij zelfstandig langs obstakels navigeren.

Wanneer de tiener met het wagentje rondcrost, weerkaatsten de klikgeluiden die hij maakt tegen de stallen. Zo slaagt hij erin om evenwijdig langs de gebouwen te rijden.

Ook vleermuizen en bepaalde walvissoorten zoals bruinvissen maken gebruiken van deze techniek die eveneens aan de basis ligt van sonar en radar.

Dieter Coppens van het programma Copy beest wil de gocart uitrusten met sonartechnologie om de grote droom van Rob te realiseren: eens rijden op de zeedijk van Oostende. (br.hln)


» Reageer (0)
02-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beer, leeuw en tijger gered uit drugshol, vijftien jaar later zijn ze nog steeds de beste maatjes

Beer, leeuw en tijger gered uit drugshol, vijftien jaar later zijn ze nog steeds de beste maatjes

http://static3.hln.be/static/photo/2016/14/9/14/20160302183224/media_xll_8453684.jpg

In de vrije natuur zouden ze elkaar naar het leven staan, maar nu zijn ze al vijftien jaar lang de beste vriendjes: beer Baloo, leeuw Leo en Bengaalse tijger Shere Khan vormen een wel heel opvallend trio in het Georgische dierenverblijf 'Ark van Noah'.

De drie dieren werden in 2001 tijdens een drugsinval in Atlanta ontdekt in de kelder van een huis, toen waren ze nog geen twee maanden oud. Leo zat in een te kleine kooi en sukkelde met een open wonde aan zijn neus. Baloo was er het ergst aan toe: zijn ijzeren harnas zat veel te strak om zijn lijf en sneed in zijn vel. Er was zelfs een operatie nodig om hem te verlossen van zijn 'foltertuig'.

Dat was trouwens het enige moment dat de welpen van elkaar gescheiden zouden worden. En opvallend: de leeuw en de tijger maakten meteen duidelijk dat er 'iets' ontbrak. De beestjes leden stuk voor stuk aan ondervoeding en hadden zowel inwendige als uitwendige parasieten.

De verzorgers oordeelden dat ze er te erg aan toe waren om hen weer los te laten in het wild. Geen erg, want Baloo, Leo en Shere Khan amuseren zich rot met elkaar. "De tijd heeft niet veel impact gehad op hun relatie. Ze zijn misschien wat trager geworden, maar ze zien elkaar nog even graag", klinkt het.

"We hadden hen uit elkaar kunnen halen, maar ze zijn hier eigenlijk als familie aangekomen", stelt directrice Diane Smith. "Voor zover we weten, is dit de enige plek waar je zo'n aparte combinatie zult vinden."

"Baloo en Shere Khan hebben de beste band", aldus eigenares Jama Hedgecoth. "Zij worden altijd vroeg wakker, Leo slaapt het grootste deel van de dag. Toekijken hoe de beer een poot legt rond de tijger en hoe die laatste dan snuffelt aan grote broer, magisch is dat. En als Leo er dan bij komt, is het feest compleet. Ze liggen soms zelfs op elkaar voor de warmte en de affectie." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stewardess die 359 levens redde vereeuwigd in Bollywoodfilm

Stewardess die 359 levens redde vereeuwigd in Bollywoodfilm

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/15/9/20160302090620/media_xll_8452194.jpg

Wie een film naar zich vernoemd krijgt, betekent iets in deze wereld. In het geval van Neerja kan je zelfs gerust spreken van een heldin pur sang. Want de echte Neerja Bhanot heeft dertig jaar geleden 359 levens gered. De jonge Indiase stewardess bekocht haar onwaarschijnlijke heldendaad in 1986 met haar leven. Ze was net geen 23. 5 september 1986, twee dagen vóór de 23ste verjaardag van Neerja Bhanot. Pan Am-vlucht 73 is de eerste van Neerja als purser. Die dag bestormen vier gewapende Palestijnen net dat vliegtuig op de luchthaven van Karachi in Pakistan om het te kapen. Neerja reageert bliksemsnel en verwittigt de piloten die zo kunnen ontsnappen. Zoals het protocol voorschrijft om te verhinderen dat de terroristen zouden kunnen opstijgen. Ze staat zelf bij een uitgang en kan ook de benen nemen, maar dat doet ze niet.

Amerikaanse paspoorten verstoppen
Neerja neemt haar verantwoordelijk als hoofdstewardess, en hoe! Haar volgende reddingsactie is het verstoppen van 41 paspoorten van Amerikaanse staatsburgers. De kapers schoten na hun bestorming meteen een Amerikaan dood en gooiden zijn lijk op het tarmac. Ze zijn van plan nog meer Amerikanen te doden en eisen de paspoorten van de passagiers. Neerja zorgt ervoor dat de terroristen de Amerikanen niet kunnen identificeren door de paspoorten onder de zetels en in de vuilbak te laten verdwijnen. "Ik kan nog altijd niet geloven dat ze dat deed", zei een overlevende passagier, Sekhar Mitra, aan de Cincinnati Enquirer na de kaping. "Als ze daarachter waren gekomen, hadden ze haar meteen doodgeschoten. Daar ben ik zeker van."

De vreselijke beproeving duurt zeventien uur. De kapers richten hun wapens vaak op Neerja, maar ze vertrekt geen spier, is ijzig kalm. "Ze bleef ook de hele tijd glimlachen", zei Mitra.

Gered jongetje nu zelf kapitein

Neerja slaagt erin om in een magazine instructies door te geven aan een passagier die bij een nooduitgang zit. Wanneer de terroristen uiteindelijk lukraak het vuur openen op alle passagiers, helpt ze de deur te openen om zoveel mogelijk mensen te laten ontsnappen. Ze kan zelf als eerste naar buitenglippen maar ze verkiest eerst de anderen te helpen ontkomen. Als ze drie kinderen tegen de kogelregen wil beschermen, wordt ze zelf dodelijk geraakt.

Er vielen in totaal 21 doden, 359 mensen werden gered. Dankzij Neerja was de tol niet veel zwaarder. Eén van de passagiers die Neerja heeft gered, is een zevenjarige jongen die nu zelf kapitein is bij een grote luchtvaartmaatschappij. Hij dankt elke dag van zijn leven aan Neerja, die zijn inspiratie is.

Bhanot is internationaal geroemd als heldin. Ze kreeg postuum verscheidene onderscheidingen voor haar moed. In de biografische film van Ram Madhvani wordt ze op fenomenale wijze vertolkt door de Indiase Bollywoodactrice Sonam Kapoor, dochter van Anil Kapoor (Slumdog Millionaire). Om alles zo echt mogelijk te doen lijken, werd er zestien uur aan een stuk gefilmd in het vliegtuig. 'Cut' roepen was verboden. Wereldwijd bracht de thriller op twee weken tijd al 10 miljoen dollar op. Voorlopig speelt hij niet in onze zalen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lisa Stansfield - A little more love

Lisa Stansfield - A little more love

klik op de foto om haar te beluisteren


Lisa Jane Stansfield (Heywood (Greater Manchester), 11 april 1966) is een Brits zangeres, die eind jaren '80 en begin jaren '90 enkele grote hits scoorde.

Op veertienjarige leeftijd won ze een talentenjacht georganiseerd door een plaatselijke krant, waarna ze haar televisiedebuut kon maken.

In 1983 vormde ze samen met twee vriendinnen van school de groep Blue Zone. Hun eerste single On Fire was aanvankelijk populair, maar werd uit de handel genomen na een grote brand op het Londense Metro station King's Cross.

In 1989 kwam de grote doorbraak, toen Stansfield de vocalen mocht verrichten voor het nummer People hold on van Coldcut. Dit nummer werd een grote internationale hit, waarna Stansfield een solocarrière begon. Haar eerste single All Around the World werd een nummer 1 hit in Nederland begin 1990. Later volgden nog enkele kleinere hits. In 1990, 1991 en 1992 won ze een Grammy Award voor respectievelijk beste vrouwelijke nieuwkomer en beste vrouwelijke artiest» Reageer (0)
01-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemummificeerde zeiler schreef brief aan overleden ex: Kracht van demonen

Gemummificeerde zeiler schreef brief aan overleden ex: "Kracht van demonen"

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/8/4/20160301133415/media_xll_8449909.jpg

De 59-jarige Duitse avonturier Manfred Fritz Bajorat, die voor de kust van het Filipijnse eiland Mindanao gemummificeerd werd teruggevonden aan boord van zijn zeiljacht, had voor zijn overlijden een brief geschreven aan zijn vrouw Claudia. Die overleed in 2010 aan kanker.

"Dertig jaar waren we samen, op hetzelfde pad. Daarna bleek de kracht van de demonen sterker dan de wil om te leven. Je bent er niet meer. Mag je ziel vrede vinden. Je Manfred", zo staat te lezen in de brief die samen met foto's naast het gemummificeerde lichaam van de man in zijn kajuit werd aangetroffen.  

Vrouw overleden
Het koppel zou in 2008 uit elkaar zijn gegaan, twee jaar later overleed de vrouw op Martinique. De aangetroffen foto's werpen ook licht op het leven van de man: zijn reizen naar onder meer Parijs, Luxemburg en "een weekend in Kirchhundem".

Het lichaam van Bajorat werd door Filipijnse vissers ontdekt naast zijn radiotelefoon in de kajuit van zijn zeiljacht Sayo. Vermoed wordt dat hij nog heeft geprobeerd een noodsein te versturen.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de man al overleden was en hoeveel jaar zijn yacht al op drift was. Vast staat dat hij sinds 2009 nergens meer gesignaleerd werd.

In de kajuit werden fotoalbums aangetroffen, naast kleren en conserven. De mast van het zeilschip was afgebroken en de kajuit stond grotendeels onder water. Maar wat zijn dood heeft veroorzaakt, blijft voorlopig een raadsel. De man werd geïdentificeerd aan de hand van aan boord aangetroffen documenten.

Gebroken mast
In 2009, een jaar na de scheiding van zijn vrouw en reisgezel, ontmoette Bajorat op Mallorca een andere wereldzeiler, een zekere Dieter. Die verklaarde aan Bild: "Manfred was een zeer ervaren zeiler. Ik geloof niet dat hij in de storm is gezeild, zijn mast is wellicht afgebroken toen Manfred al dood was".

Dochter is kapitein
Het lichaam van de man werd voor een autopsie overgebracht naar de Filipijnse stad Butuan, de boot werd door de politie naar de haven van Barobo gesleept, waar hij zal onderzocht worden. Politiewoordvoerster Goldie Lou Siega verklaarde dat er geen aanwijzingen zijn van een tweede persoon aan boord van het schip en dat er geen wapen is gevonden. "Zijn houding doet vermoeden dat hij plots is overleden, wellicht aan een hartaanval", stelt forenisch arts Mark Benecke.

De Duitse ambassade in Manila werkt samen met de Filipijnse autoriteiten om de familie van de man in Duitsland op te sporen. Hij heeft naar verluidt een dochter Nina, die kapitein is op een vrachtschip. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!