NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers tasten in het duister over dramatische terugval grootste kolonie koningspinguïns ter wereld

Wetenschappers tasten in het duister over dramatische terugval grootste kolonie koningspinguïns ter wereld

https://images2.persgroep.net/rcs/zYmBAS872y6yg0qMMHjyAuqcqeE/diocontent/129177541/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het Franse onbewoonde eiland Île aux Cochons in de Indische Oceaan kende ooit de grootste kolonie van koningspinguïns. Maar wetenschappers hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan. De kolonie van de op een na grootste pinguïnsoort is de afgelopen 35 jaar met bijna 90 procent geslonken. Het eiland, dat hoort bij de Crozeteilanden tussen Antarctica en Afrika, stond in de jaren 80 bekend als belangrijke broedplaats van de koningspinguïn. Het was de op een na grootste pinguïnkolonie in de wereld.
Maar sindsdien is het aantal van ruim twee miljoen koningspinguïns (met 500.000 paren die broeden) geslonken tot 200.000 (met 60.000 paren die broeden). Het aantal paren is met bijna 90 procent afgenomen.

Onverwacht

“Die afname is volledig onverwacht en overduidelijk. In de kolonie op het eiland leefde ooit een derde van alle koningspinguïns op de wereld”, zegt onderzoeksleider Henri Weimerskirch, ecoloog bij het  Centre for Biological Studies in het Franse Chize.

Volgens de wetenschappers is vooralsnog geen plausibele verklaring te geven voor zo’n ongekende daling van de pinguïnpopulatie. Vermoedelijk speelt klimaatverandering een rol, in combinatie met een afname van voedsel.

De onderzoekers hopen snel weer eens voet op het eiland te zetten, de laatste keer was in 1982. Ook toen was Weimerskirch erbij. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achter glas verbrand je niet en 9 andere feiten en fabels over zonnen

Achter glas verbrand je niet en 9 andere feiten en fabels over zonnen

https://images2.persgroep.net/rcs/A0ovr9xtyuxwwf2W-yb69QmZ9bM/diocontent/129422317/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Sommigen smeren ijverig met zonnebrandcrème en verbranden toch, anderen lijken er niet om te malen al krijgt hun huid een lichtrood kleurtje. Wanneer verbrand je nu eigenlijk en is dat werkelijk ongezond? We zochten het uit en lijsten tien feiten en fabels op in verband met zonnen. 

1. Met zonnebrandcrème ben ik volledig beschermd tegen de schadelijke stralen van de zon

Fabel: Ultraviolet (uv)-stralen zijn onder geen beding goed voor de huid en een belangrijke oorzaak van huidkanker. De uv-stralen kunnen in drie categorieën worden onderverdeeld: uv a, b en c. De b (‘Burning’)-stralen van de zon zijn verantwoordelijk voor een verbrande of gebruinde huid. Zulke stralen beschadigen met andere woorden de buitenste laag van de huid.

Zonnebrandcrème bevat stoffen die de uvb-stralen moeten tegenhouden. Maar slechts enkele zonnebrandcrèmes bevatten een stof die de uva (‘Aging’)-straling tegenhoudt. Toch is die minstens zo gevaarlijk als de b variant. De a-straling dringt namelijk dieper door en beschadigt meerdere huidlagen. Bovendien is de a-straling verantwoordelijk voor rimpels, huidvlekjes en melanomen, de meest agressieve vorm van kanker. Wanneer een zonnebrandcrème ook tegen de uv a-stralen beschermt, staat dat duidelijk op de verpakking.

De laatste categorie, c-straling, wordt tegengehouden door de ozonlaag en bereikt de aarde en onze huid gelukkig niet. Dat zou bijzonder gevaarlijk zijn voor onze huid en ogen.

2. Het moet zonnig zijn om huidschade op te lopen

Fabel: Al zie je ze niet altijd, de zon is er steeds. Dat betekent dat uv-stralen zelfs op bewolkte en regenachtige dagen onze huid bereiken. Daarom is het aangeraden om jezelf zelfs op winterdagen te beschermen met een lage SPF-factor. Verschillende dagcrèmes bevatten vaak al een uv-filter.

3. Achter glas kan je niet verbranden

Fabel: Uvb-stralen van de zon worden door glas tegengehouden. Maar de schadelijke uva-stralen die we hierboven omschreven, dringen voor vijftig procent doorheen het glas en bereiken op die manier onze huid. Dat betekent dat je geen bruin tintje krijgt na een dag achter het glas, maar de schadelijke gevolgen treden wel op. En vaak beschermen mensen zichzelf niet wanneer ze binnen zitten. Als je met de auto rijdt of op kantoor zit, kan je jezelf maar beter insmeren (met een zonnebrandcrème die je beschermt tegen de schadelijke uva-straling weliswaar).

4. Je moet je meermaals per dag insmeren

Feit: Dermatologen raden aan om jezelf elke twee uur volledig in te smeren. Denk er ook zeker aan dat het tot dertig minuten duurt voordat de beschermende stoffen in de zonnebrandcrème in werking treden. Daarom smeer je best voordat je naar buiten gaat. Als je dat doet zoals het moet, zou jouw tube zonnebrandcrème na een week zonnen volledig leeg moeten zijn. 

Bij jonge kinderen mag er daarbij nog een tikkeltje meer gesmeerd worden. Wanneer zij verbranden is de kans op permanente schade nog groter dan bij volwassenen. 

5. Hoe hoger de factor (SPF), hoe minder snel je bruint

Fabel: Hoe bruin je wordt, ligt niet aan de zonnebrandcrème waarmee je jezelf beschermt. Het huidtype is erfelijk bepaald. Een lagere factor kan er dus niet voor zorgen dat je plots bruiner wordt, een SPF-factor 10 of 20 zorgt er met dit weer enkel voor dat je verbrandt. Met een hogere factor (+50) bruin je geleidelijk aan waardoor je een meer egale kleur krijgt die ook langer blijft. 

Bovendien moet je iets minder vaak smeren. Met een SPF-factor 20 moet je dubbel zo vaak smeren als met een factor 40. Hoe dikwijls dat dan exact is, ligt aan je huidtype. Wanneer je bijvoorbeeld na vijf minuten verbrandt, kan je met een factor 20 ongeveer 100 minuten (5x20) in de zon liggen zonder rood te worden. 

6. In het zwembad verbrand je sneller

Feit: Uv-stralen dringen vrij makkelijk doorheen helder water en bereiken je huid zonder problemen. Vervolgens weerkaatst het water de stralen waardoor je extra veel zon vangt. Daarnaast spoelt het water de zonnebrandcrème gedeeltelijk van de huid tijdens het zwemmen. Zelfs wanneer je een waterproof exemplaar gebruikt. Dat vergroot het risico op verbranden.

7. Zonnen onder de zonnebank is minder schadelijk dan zonnen in de zon

Fabel: We beschreven hierboven alvast dat de zon drie soorten stralen uitzendt waarvan er twee de aarde bereiken. De meest schadelijke variant is de uva-straling. En dat is net de soort die voornamelijk door de zonnebank wordt uitgestraald. Bovendien wordt je huid door de uvb-stralen van de zon wat dikker waardoor ze ook beter beschermd is tegen de zon. Wanneer je bruint onder de zonnebank, blijft dat verdedigingsmechanisme achterwege. Regelmatig zonnen onder de zonnebank zou de kans op een melanoom zelfs met twintig procent vergroten.

8. Eenmaal bruin moet je jezelf niet meer insmeren

Fabel: Wanneer je bruin bent, zal je minder snel verbranden. Daarom zullen blonde personen met een bleke huid zich altijd zeer goed moeten insmeren, terwijl bruinere types zelden verbranden. Toch blijft de zon schadelijk, zelfs als je niet snel verbrandt. 

9. Zonnebrandcrème kan je maar een jaar gebruiken

Feit: Enkel wanneer de zonnebrandcrème nog ongeopend in een kast staat, kan je die het jaar na aankoop gebruiken. De geopende exemplaren blijven jammer genoeg maar één jaar goed. De formule waaruit de crèmes bestaan, is niet zo stabiel waardoor de stoffen hun beschermende functie vrij snel verliezen.

10. Een keertje verbranden is niet zo erg, je huid herstelt zich snel

Fabel: Wanneer je huid verbrandt, zijn de onderliggende huidcellen definitief beschadigd. Het worden kleine littekentjes die zich na het verbranden kwaadaardig kunnen ontwikkelen. Voorkomen is beter dan genezen, dus smeer je goed in als je leven je lief is.  (br.hln)


» Reageer (0)
30-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ralph Lauren doet mohair in de ban

Ralph Lauren doet mohair in de ban

https://images1.persgroep.net/rcs/ZvJWLsxCKKCtRARdwuPDydLnTnU/diocontent/75715457/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Na zo’n 300 merken en winkelketens, waaronder H&M, Zara, Gap en Diane von Furstenberg, stopt nu ook Ralph Lauren met de verkoop van mohair. 

De ontwerper werd onder druk gezet door een dierenrechtenorganisatie en besloot mohair niet langer te gebruiken in zijn producten, dat schrijft The New York Post. 

the People for the Ethical Treatment of Animals, zorgde er in het verleden al voor dat verschillende merken en designers niet meer met mohair, wat van angora geiten komt, zouden werken. Ze brachten in mei een rapport uit dat de dieren uit Zuid-Afrika mishandeld werden.

“Omdat er geen goede dierenwelzijn standaard bestaat voor de dieren waarvan mohair komt, nemen we het niet langer op in ons productieproces,” stelt een woordvoerder van Ralph Lauren in een mededeling.  (br.hln)


» Reageer (0)
28-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tina Turner beleeft haar verdrietigste moment als moeder

Tina Turner beleeft haar verdrietigste moment als moeder

https://images2.persgroep.net/rcs/TEmZVpFbHIVUNRgow3RQVcz0Kzo/diocontent/129181684/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tina Turner (78) heeft een intiem moment uit haar privéleven met de wereld gedeeld. De in Zwitserland wonende zangeres maakte via Twitter bekend dat ze vorige week de as heeft uitgestrooid van haar oudste zoon Craig, die begin deze maand overleed. “Mijn verdrietigste moment als moeder”, aldus de superster. 

Op de foto die Tina Turner op sociale media plaatste, is te zien hoe ze vanaf een schip voor de kust van Californië, samen met haar man Erwin Bach en andere familieleden, een rode roos werpt naar de plek in het water waar de as van Craig (59) werd verstrooid. ”Hij zal altijd mijn kindje zijn”, schreef Turner bij het bericht. “Dit is het laatste afscheid.”

Haar oudste zoon - vastgoedondernemer in Beverly Hills - werd op 3 juli dood aangetroffen in zijn woning bij Los Angeles. Hulpdiensten arriveerden die dag kort na het middaguur bij zijn huis. Craig was niet meer te redden en werd ter plaatse doodverklaard. Hij bleek zichzelf van het leven te hebben beroofd.

Tina Turner beviel op haar achttiende van Craig. Zijn biologische vader is Raymond Earl Hill (1933-1996) , een saxofonist die destijds met haar toenmalige echtgenoot Ike Turner (1931-2007) optrad. Toen Tina in 1962 met Ike trouwde, adopteerde hij Craig. Tina en Ike Turner gingen in 1978 na een turbulent huwelijk dat 16 jaar duurde uit elkaar. Het is algemeen bekend dat Ike Tina regelmatig mishandelde. Samen met Ike kreeg Tina nog een zoon: de inmiddels 57-jarige Ronnie Turner. Hij is gitarist.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be. (br.hln)


» Reageer (0)
27-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 keer eten dat je een stralende huid geeft

6 keer eten dat je een stralende huid geeft

https://images4.persgroep.net/rcs/G6YAx4_YhJurqJd28TOeZ5MwvCI/diocontent/129059653/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Opstaan, wat water in je gezicht pletsen en aan je dag beginnen. Het is een droom van veel vrouwen. Een perzikhuid is ons niet allemaal gegund. Maar er zijn meer manieren om aan een goede huid te komen dan een heleboel crèmes op je snoet te smeren. 

“We kunnen niets veranderen aan ons DNA of acne volledig wegwerken, maar we kunnen wel voeding eten dat hand in hand gaat met een mooie huid,” vertelt Kimberly Snyder, nutritionist, aan lifestylewebsite Well + Good. Dus ja, het klopt: je bent écht wat je eet. Snyder deelt zes voedingsmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je huid er beter uitziet en gezonder wordt. 

Komkommer

Komkommer is een wondermiddeltje uit de natuur. De hydraterende structuur van de groente zorgt voor een jongere, gezondere en zachtere huid. Komkommer zit boordevol vitamine B en C en bevat ook zink, ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast werkt het ook verkoelend, dé reden waarom we het op onze ogen leggen bij een DIY gezichtsbehandeling. 

Kale of boerenkool

Een groene en super gezonde bron van vitamine A, C en E. Deze vitamines werken verjongend en stimuleren celgroei. Daarnaast is de groente een bron van mineralen zoals magnesium en calcium, exact wat een gezonde huid nodig heeft. 

Papaya

Papaya heeft zijn oranje kleur te danken aan het pigment bètacaroteen, wat een hoge hoeveelheid aan vitamine A bezit. Dit zorgt voor een goede reparatie van de huid. Wanneer je deze vrucht eet, gaat het je spijsvertering bevorderen en je huid proper houden. 

Pompoenzaad

Een handvol pompoenzaad is hetzelfde als een pilletje vitamine B inslikken. Een essentieel ingrediënt voor sterk haar, mooie nagels en een glanzende huid. Ze zitten boordevol mineralen die ook voor minder acne kunnen zorgen. 

Chiazaad

Chiazaadjes voeden de huid en hoofdhuid. Ze bevatten antioxidanten die helpen tegen eventuele schade. Aan chiazaad wordt ook een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking toegeschreven. Maak ze wel eerst nat voor je ze opeet of doe ze in pudding of smoothie. 

Citroen

Met citroen kan je op zo’n eenvoudige en lekkere manier veel smaak aan eten en drinken toevoegen. Het geeft je daarnaast ook een vitamine C boost en helpt collageen in je huid te onderhouden, een eiwit dat de structuur van de huid bepaalt. (br.hln)


» Reageer (0)
26-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je de bladen van een ventilator goed moet afkuisen

Waarom je de bladen van een ventilator goed moet afkuisen

https://images0.persgroep.net/rcs/oBxWDMtis308gNW43c-NSN2b5xA/diocontent/129050095/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met de temperaturen van de laatste weken is in slaap vallen zonder ventilator voor sommigen haast onmogelijk. Maar dat frisse windje heeft ook enkele vervelende kantjes die je er moet bijnemen. Verkoudheden en allergieën kunnen de kop opsteken, en zo voorkom je ze. 

De meeste mensen zien een ventilator als waar godsgeschenk. Maar voor degenen die last hebben van allergieën of astma kunnen ze vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. 

Volgens Sleep Advisor gaat een ventilator bij het verspreiden van lucht ook stof en allergiestoffen verdelen in de lucht die voor irritatie kunnen zorgen. De bladen van de ventilator kunnen allergiesymptomen verergeren omdat ze veel stof opvangen. Gelukkig is het effect minimaal volgens allergiespecialist Dr. Clifford Bassett. 

“Een plafondventilator kan luchtstromen creëren die helpen bij het circuleren van deeltjes in de binnenlucht, inclusief verontreinigende stoffen en sommige allergenen,” legt hij uit aan The Independent. 

Om deze problemen zo veel mogelijk te vermijden wordt aangeraden de bladen van je ventilator zo vaak mogelijk proper te maken.

Naast allergie- en astmareacties, kan je ook lastkrijgen van spierkrampen of droge huid bij het gebruiken van een ventilator. Een voedende huidcrème kan helpen bij droge huid. Maar stijve spieren zijn vaak onvermijdelijk.  (br.hln)


» Reageer (0)
25-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe bessen zijn populairder dan ooit, maar zijn ze echt gezonder dan ander fruit?

Blauwe bessen zijn populairder dan ooit, maar zijn ze echt gezonder dan ander fruit?

https://images1.persgroep.net/rcs/JrinPjFq4VcBSQCWFK9f2XNTnPI/diocontent/128969157/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Volgens cijfers van het CBS (Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland) eten we sinds 2013 maar liefst 3,5 keer meer blauwe bessen. Geen wonder ook, er worden tal van gezondheidsvoordelen aan het blauwe fruit toegeschreven. Zijn de bessen ook echt zo gezond als we denken? 

Volgens cijfers van het CBS eten we sinds 2013 veel meer van het fruit: bijna 3,5 keer zoveel als we mogen afgaan op de verkopen bij de supermarkten waarvan het statistiekbureau gegevens ontvangt. Ze zijn de populairste soort klein fruit, waar ook frambozen en bramen toe behoren. Blauwe bessen staan, achter peren en appels, op de derde plaats in de lijst van de meest geteelde fruitsoorten in Nederland.

Niet gezonder

Dat blauwe bessen gezond zijn, daar bestaat geen twijfel over. De besjes bevatten een hoge dosis vitaminen (B11 en C, maar ook A, B1, B2 en B6) en mineralen (kalium en fosfor). Daarnaast bevatten ze natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. En zoals alle fruit voedingsvezels.

Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan. Je wisselt best af, zodat je alle verschillende voedingstoffen binnenkrijgt. 

Instagramwaardig

Nog een reden waarom blauwe bessen het zo goed doen, is sociale media. “We maken elkaar jaloers met mooie foto’s”, zegt trendwatcher Lieke Lamb. “Je krijgt ook ideeën daardoor: dat je je taart ermee kunt versieren, je kunt je smoothie een mooie kleur geven. Als je blauwe bessen in je yoghurt doet met aardbeien en kiwi, dan heb je een regenboog in je ontbijt. Je wordt er vrolijk van. De verpakking helpt ook mee,” zegt Lamb. “Je hebt nu van die praktische bakjes met frambozen, bessen en bramen erin. Hapklare brokken. Dat scheelt ook.”

9,8 miljoen bessen

Een andere reden: ze zijn ruim beschikbaar. Nederlandse fruittelers hebben de afgelopen jaren ingespeeld op de toenemende vraag van de consument naar zacht, klein fruit. De Nederlandse teeltoppervlakte van dit klein fruit neemt van jaar tot jaar toe. In 2018 groeide deze oppervlakte naar 1930 hectare, een toename van 11 procent vergeleken met een jaar eerder. Het betreft hier alleen de oppervlakte klein fruit in open grond. Het areaal onder glas is in de berekeningen niet meegenomen. Naast de groei van de eigen kweek nam ook de import toe, aldus het CBS. In 2017 werd 9,8 miljoen kilo aan verse blauwe bessen ingevoerd, bijna drie keer zoveel als in 2013. 

Die ruime beschikbaarheid zorgde ook voor een andere aantrekkelijk eigenschap: een mooie prijs. De prijs steeg tussen 2013 en nu nauwelijks. “Ze zijn goedkoop”, zegt een Limburgse teler uit Nederland die al vanaf 1998 in de blauwe bessen zit. Hij ziet de lage prijs met lede ogen aan. “Je raakt ze aan de straatstenen niet kwijt, omdat ze in Nederland volle bak aan het plukken zijn. Je mag als teler blij zijn als je er 4 euro per kilo voor krijgt. Daarmee kunnen de supermarkten lekker stunten.” 

Dat de supermarkten ervan profiteren, kan trendwatcher Lamb alleen maar beamen. “Winkels profileren zich steeds meer met groenten en fruit. Ze geven boekjes, kaartjes, allemaal tips om je te helpen bij het verwerken van hun producten.” (br.hln)


 


» Reageer (0)
24-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maan wordt vrijdagavond bloedrood in langste totale maaneclips van de eeuw: zo kan je er maximaal van genieten

Maan wordt vrijdagavond bloedrood in langste totale maaneclips van de eeuw: zo kan je er maximaal van genieten

https://images1.persgroep.net/rcs/AzIjEC4lkVCkvZGgZSYhucW3ags/diocontent/118085966/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het wordt een bijzondere avond vrijdag, want dan ontvouwt zich aan onze hemel een uitzonderlijk schouwspel: een totale maansverduistering, en het zal meteen de langste zijn van deze eeuw. Het wordt mogelijks ook een van de best waarneembare, want alle omstandigheden lijken optimaal. Wil je ook niets van het natuurspektakel missen? Volkssterrenwacht Urania heeft speciaal voor de lezers van Het Laatste Nieuws een reeks tips opgelijst om er maximaal van te kunnen genieten.

Wanneer?

De maan komt vrijdagavond op om 21.30 uur, maar het zal richting 22 uur gaan eer ze helemaal boven de horizon uit komt en zichtbaar is in België. Tussen 22.22 uur en 23.15 uur zal de eclips volledig zijn en de maan volledig in de schaduw van de aarde staan. Ze zal dan ook bloedrood kleuren. Daarna komt ze weer langzaam achter onze planeet vandaan, op zich ook een prachtig schouwspel. Iets na middernacht – om 00.19 uur – zal de maan weer volledig verlicht zijn.

Waar ga je het beste staan?

Alle volkssterrenwachten in ons land zijn open, zo zegt Marc Van den Broeck van Volkssterrenwacht Urania, maar de maansverduistering is ook perfect met het blote oog te zien. “Aangezien de maan laag aan de hemel zal staan, vat je het beste post op een open vlakte, waar je een vrije horizon hebt”, vertelt hij. “In de stad zou de zichtbaarheid beperkter kunnen zijn. Ga ook op een plek staan waar er niet te veel licht(vervuiling) is.”

Waar moet je kijken?

“De maan zal te zien zijn in het zuidoosten”, aldus Van den Broeck. “Van daar zal ze zich richting zuiden bewegen. Om 22.22 uur zal ze 5,7 graden boven de horizon staan. Tegen 00.19 uur zal dat op 16,2 graden boven de horizon zijn. Je kan zoals gezegd alles zien met het blote oog, maar met een gewone verrekijker zal je je kijkplezier nog een heel pak verbeteren.”

Wat kan je zien?

Een bloedrode maan. En dat is nog niet alles. “In het begin van de eclips zal de maan groter lijken, maar dat is een optische illusie”, aldus Van den Broeck. “Dat komt doordat je veel referentiepunten hebt als de maan vlak boven de horizon staat en niet als ze zich hoog aan de hemel bevindt. Maar ook Mars zal goed zichtbaar zijn en je zal de planeet makkelijk kunnen vinden. Hij zal als een klein rood sterretje onder de maan te zien zijn. Ook Venus, Jupiter en Saturnus zijn zichtbaar, maar die zijn moeilijker zelf te identificeren.”

Waarom is dit het uitgelezen moment?

“De eclips vindt plaats op een vrijdagavond, niet in het holst van de nacht, tijdens de vakantie en in de zomer”, aldus Van den Broecke. “Het is ook mooi weer. Dat zijn allemaal positieve elementen.”

De vorige totale maansverduistering die in ons land zichtbaar was, vond plaats op 28 september 2015 om 4.47 uur in de morgen en was dus vooral voor échte liefhebbers. Op de volgende is het wachten tot 21 januari volgend jaar. Dan zullen alleen het begin en de maximale verduistering zichtbaar zijn in de heel vroege winterse ochtend. Als het weer helder is welteverstaan.

Wil je graag een extra ervaring?

Volkssterrenwacht Urania vat met zijn telescopen post op het dakterras van het MAS in Antwerpen. Vandaar krijg je gratis een mooi uitzicht op de nachtelijke hemel. Het kan er wel druk worden. Voor wie het iets mag kosten, is er ook een maansverduisteringsvaart in samenwerking met Flandria. Om 20.30 uur varen de passagiers uit richting zee, om op het juiste moment om te keren zodat je de maaneclips kan bewonderen vanop het water tegen de skyline van Antwerpen. De boot legt weer aan om 23.15 uur. Er is nog een 40-tal plaatsen vrij. Ze kosten 39 euro voor een volwassene en 37 euro voor senioren en kinderen. Meer info op de website van Urania.

Meer info over de maansverduistering vind je ook op de speciale website eclipsen.be (br.hln)


» Reageer (0)
23-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans dorpje is “te rijk”: inwoners moeten geen belastingen meer betalen

Frans dorpje is “te rijk”: inwoners moeten geen belastingen meer betalen

https://images0.persgroep.net/rcs/ig0IFWr8KLeb3gD4YiX3sP3eL0c/diocontent/128580612/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Le Perthus, een Frans dorpje nabij de Spaanse grens, is “te rijk”, zo stellen staatsauditeurs. En dus moeten de inwoners hoogstwaarschijnlijk geen gemeentebelasting meer betalen.

Het Franse grensdorp in de Pyreneeën met amper 586 inwoners rijgt elk jaar meer dan 784.000 euro binnen aan parkeergeld alleen al. Dat komt omdat mensen uit de omgeving parkeren in het dorpje om vervolgens te voet goedkoper te gaan winkelen in Spanje. De gemeenteraad heeft een overschot van bijna 1,1 miljoen euro in zijn schatkist, en dat terwijl er amper uitgaven worden gedaan. De burgemeester en de gemeenteraadsleden geraken het namelijk niet eens over budgetten voor openbare voorzieningen, zoals onder meer een nieuwe speeltuin, een medisch centrum en een bibliotheek.

Door de “overvloed aan middelen die niet worden gebruikt” adviseert de regionale rekenkamer Le Perthus dit jaar de lokale belastingen te laten varen. “We concluderen dat de lokale belastingheffing tot nul moet gereduceerd worden voor de gemeentebelasting en onroerendgoedbelasting, omdat de bijdragen van de burger een tegenprestatie moeten hebben. Aangezien er geen uitgaven worden gedaan, is die tegenprestatie er niet”, verduidelijkt André Pezziardi van het auditbureau. “Dit is heel ongewoon, ja.”

De inwoners van het dorp zouden normaal gezien dit jaar samen meer dan 358.000 euro ophoesten aan lokale belastingen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de meesten het idee om vrijgesteld te worden genegen zijn. “Het is simpelweg niet nodig dat wij maar blijven betalen”, zegt Michel, een lokale handelaar. “De gemeente doet helemaal niets met al het geld.” 

Maar niet iedereen is blij met de situatie in Le Perthus. “De hele gemeenteraad is tegen de burgemeester”, zegt inwoonster Marie. “Ze heeft geen meerderheid en dus blokkeren de leden gewoon alles. Het geruzie legt onze gemeenschap plat.”

Het is nu aan de prefect om te beslissen of het advies in voege gaat. (br.hln)


» Reageer (0)
20-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Intrigerende beelden: deze man leeft al meer dan 22 jaar in z’n eentje in het Amazonewoud, nadat zijn naasten uitgemoord werden

Intrigerende beelden: deze man leeft al meer dan 22 jaar in z’n eentje in het Amazonewoud, nadat zijn naasten uitgemoord werden

https://images3.persgroep.net/rcs/qUVUN7tAaLuDXBzG2yKBOVraqFI/diocontent/128555010/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Funai, het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken, heeft een bijzonder intrigerend filmpje verspreid. Op de beelden is te zien hoe een man halfnaakt een boom aan het kappen is. Het gaat om de laatste overlevende van een inheemse stam. Vijf van zijn naasten werden vermoord door boeren, hijzelf overleeft nu al zeker meer dan 22 jaar in z’n eentje in het Amazonewoud. Nooit eerder werden er zo’n duidelijke beelden van de vijftiger gemaakt, maar die aanpak levert ook kritiek op. “Hartverscheurend, laat hem toch met rust”, klinkt het onder meer.

“Hij houdt zich vooral bezig met de jacht en het kweken van papaya en graan. Hij verkeert in goede gezondheid en is topfit”, klinkt het uit de mond van Altair Algayer. Als regionaal coördinator hoorde hij tot het team dat vanop veilige afstand deze unieke beelden wist te maken.

Jagen doet de inboorling met pijl en boog op varkens, vogels en apen. Zijn specialiteit is putten graven en vervolgens toedekken, zodat zijn prooien nietsvermoedend in de val lopen.

“Hij wil niets met samenleving te maken hebben”
In de jaren ’70 en ’80 werden stamleden in het Amazonewoud verdreven en zelfs geregeld vermoord. Vermoed wordt dat deze man als enige een slachtpartij van boeren in 1995 overleefde. Hij werd voor het eerst gezien in 1996, sindsdien houdt Funai hem discreet in de gaten. In 1998 was een glimp van zijn gelaat te zien in de Braziliaanse documentaire ‘Corumbiara’.

Funai neemt de bescherming van zijn territorium voor haar rekening en liet ook onder meer bijlen, machetes en zaadjes voor hem achter. “Maar hij wil duidelijk niets met de moderne samenleving te maken hebben”, aldus Algayer. “Het is een logische beslissing als je weet wat hij doorstaan heeft.”

“Ultiem symbool van verzet”
“Dit zijn uitzonderlijke beelden”, vindt Fiona Watson van Survival International (een non-profitorganisatie die zich inzet voor de rechten van inheemse volksstammen over de hele wereld; nvdr). “In 2005 ben ik zelf meegegaan op missie naar het reservaat. Ik zag de putten die hij gegraven had en de plek waar hij woonde, maar hemzelf kreeg ik niet te zien. Het feit dat hij nog altijd leeft, is hoopgevend. Hij is in feite het ultieme symbool van verzet.”

Volgens specialisten zouden er nog 113 verschillende stammen in het Amazonewoud leven, 27 daarvan zijn alvast bevestigd. “De ironie wil dat we er steeds meer vinden naarmate er bomen gekapt worden. Ze verliezen hun camouflagemiddel en dat is een zorgwekkende trend”, besluit Watson. (br.hln)


» Reageer (0)
17-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warm weer zorgt voor mierenplaag: met deze tips verjaag je ze

Warm weer zorgt voor mierenplaag: met deze tips verjaag je ze

https://images0.persgroep.net/rcs/JJuuz4RdKsyPmhOaBKbjew9lWME/diocontent/127776376/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Door de warmte én de aanhoudende droogte worden huizen, gazons, terrassen en planten nog meer dan anders geteisterd door mierennesten. Met deze tips laten ze jouw huis deze zomer met rust en je hoeft er niet eens een verdelgingsmiddel voor te kopen.

Poetsen

De eerste tip ligt nogal voor de hand, maar een proper huis is wel degelijk het beste middel tegen mieren. Zorg dat er nooit ergens etensresten blijven liggen, zet je vuilnisbakken buiten en was die vuile borden en glazen meteen af. Doordat ze geen voedselbron hebben, zullen ze sneller naar de buren trekken.

Keukenzout

Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven. 

Rosse muntjes

Mieren kunnen de geur van koper niet uitstaan, omdat die hun eigen geursporen verstoort. Strooi daarom massa’s rosse muntjes in het rond, daar heb je er vast toch nog wel genoeg van liggen. Hetzelfde geldt voor de geur van komkommerschijfjes, citroen en kaneel. Wel zijn dit natuurlijk tijdelijke oplossingen, want uiteindelijk vinden de mieren altijd wel een andere weg.

Zoek de bron

Het is niet altijd makkelijk, maar probeer te ontdekken waar de mieren je huis binnen komen en maak vervolgens die plek grondig schoon. En spuit er daarna eventueel nog een mengsel van water en azijn over. Zo zorg je ervoor dat hun geurspoor weg is, waardoor de andere mieren niet meer weten waar ze moeten zijn.  (br.hln)


» Reageer (0)
15-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duiker niet mals voor Tesla-topman na redding in Thailand: “Elon Musk kan zijn duikboot steken waar het pijn doet”

Duiker niet mals voor Tesla-topman na redding in Thailand: “Elon Musk kan zijn duikboot steken waar het pijn doet”

https://images2.persgroep.net/rcs/hcI4vHMK_1GnoIimakNuNPhYW6o/diocontent/127543550/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Britse duiker die betrokken was bij de reddingsoperatie in de ondergelopen Thaise grot is niet mals voor Tesla-topman Elon Musk. De Amerikaanse ondernemer had een speciale duikboot ontwikkeld om de vastgeraakte voetbalploeg uit de grot te redden, maar dat was louter een “publiciteitsstunt”, vindt de Brit Vern Unsworth. “Hij kan zijn duikboot steken waar het pijn doet”, klonk het zaterdag bij CNN. 

De excentrieke Tesla-CEO Elon Musk wilde iets doen om de Thaise kinderen die samen met hun voetbalcoach in een ondergelopen grot waren vastgeraakt te helpen. Hij ontwikkelde een soort mini-onderwatercapsule en stuurde die naar Thailand, maar het toestel werd uiteindelijk niet gebruikt: de kinderen konden allemaal met de hulp van duikers gered worden.

Een Britse duiker die aan de reddingsoperatie deelnam, was zaterdag tijdens een interview op de Amerikaanse nieuwszender CNN erg kritisch voor de ondernemer. Gevraagd naar de duikboot van Musk klonk het: “die kan hij steken waar het pijn doet”. 

Volgens Vern Unsworth had een reddingsoperatie met Musk’s toestel “absoluut nul kans op slagen”. “Hij wist totaal niet hoe die grot eruit zag. De duikboot was 5 ft 6 (ongeveer 1,68 meter, red.) lang en rigide, die zou nooit voorbij de bochten of rond de obstakels zijn geraakt. Hij zou zelfs nooit voorbij de eerste 50 meter geraakt zijn, het was gewoon een publiciteitsstunt.”

De Brit maakte deel uit van het internationale duikersteam dat de twaalf Thaise tieners en hun voetbalcoach vorige week kon redden. De ‘Wilde Everzwijnen’ zaten al sinds 23 juni vast. Musk reisde met zijn duikboot naar Thailand, maar kreeg daar volgens Unsworth al snel het advies om te vertrekken, “zoals het hoort”.

De kinderen en hun coach herstellen in een ziekenhuis in Chiang Rai nog van hun hachelijke avontuur. Hoogstwaarschijnlijk kunnen ze in de loop van volgende week allemaal naar huis. (br.hln)


» Reageer (0)
14-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de 5 vuilste plaatsen in je huis en zo poets je ze

Dit zijn de 5 vuilste plaatsen in je huis en zo poets je ze

https://images4.persgroep.net/rcs/PGmB0SlTBECYdiGAPfSC35LdR2g/diocontent/128186815/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De mysofoob in jou raakt waarschijnlijk lichtjes in paniek wanneer hij de paal in de metro moet aanraken of de deurklink van een druk bankkantoor moet vastnemen. De gedachte alleen al. Al zijn de vieste plekjes die je kunt vinden in je eigen huis.

Het goede nieuws: je komt er terug vanaf door enkele minuten per dag orde te houden. Kelly Reynolds, bioloog aan de University of Arizona’s Zuckerman College of Public Health, deelt haar tips over waar je best twee keer poetst. 

1. Herbruikbare winkeltas

Onderzoek van de University of Arizona en Loma Linda University bracht aan het licht dat 97% van de ondervraagde winkelaars nooit hun winkeltassen wast. Driekwart onder hen gaf ook toe geen aparte zak voor vlees en groenten te gebruiken. Iets wat toch niet geheel overbodig lijkt te zijn, de onderzoekers ontdekten dat de zakken een broeihaard van bacteriën waren.  

Oplossing: sommige zakken gebruik je best voor boodschappen alleen, hou ook een apart voor vlees. Shop je vaak bio? Hou dan ook een zak apart voor je bioproducten. 

2. Zeeppompjes

“Mensen raken het mompje aan wanneer hun handen vuil zijn,” vertelt Reynolds aan Well + Good. Omdat de meeste mensen zelden of nooit hun zeeppomp wassen, komen er steeds meer bacteriën op de oude zeepresten af. 

Oplossing: Was je zeeppomp af met een antibacterieel doekje elke keer je jouw keuken of badkamer een poetsbeurt geeft. 

3. Je badhanddoek 

Het lijkt logisch: je gebruikt hem alleen als je schoon bent, dus hij blijft zelf ook schoon. Niets is minder waar. Reynolds ontdekte gevaarlijke bacteriën op een van de vijf handdoeken in de huizen van mensen. 

Oplossing: sommigen wassen hun handdoek het liefst na elk gebruik, maar Reynolds wil tot drie keer door de vingers zien. Op voorwaarde dat je je handdoek meteen ophangt en laat drogen. 

4. De wasmachine

Oké dit ga je niet graag horen. Reynolds en haar collega’s ondervonden dat de meeste personen sporen van uitwerpselen in hun ondergoed hebben zitten, ook nadat ze gewassen zijn. En die worden overgebracht op andere kleren in de wasmachine, zélfs in warm water. 

Oplossing: de droogkast is je beste vriend. Reynolds raadt aan kleding te drogen om zo ziektes te voorkomen. 

5. De wasbak

De laatste in het rijtje is de ergste. “De wasbak in jouw keuken bevat waarschijnlijk meer bacteriën dan je toilet,” waarschuwt Reynolds. Hij is vaak nat en laat bacteriën nu net van water en etensresten houden. 

Oplossing: af en toe wassen met azijn is een goede oplossing, maar probeer twee keer per week met een antibacterieel product te poetsen.  br.hln)


» Reageer (0)
13-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode Duivels krijgen zondag hun huldiging op de Grote Markt van Brussel

Rode Duivels krijgen zondag hun huldiging op de Grote Markt van Brussel

https://images1.persgroep.net/rcs/S4MPxDIIciZdhbPrDCteJBwP8gE/diocontent/128133140/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Net als de spelers van Mexico 86′ krijgen de huidige Rode Duivels ook nu na het behalen van de halve finales op het WK in Rusland een huldiging. Zondag vertrekken ze na een bezoek aan het Koninklijk Paleis om 14u met een open bus naar de Grote Markt in Brussel, daar worden ze om 15u verwacht. 

Eerst moeten de Rode Duivels het zaterdag in de wedstrijd voor de derde plaats nog opnemen tegen Engeland, daarna staan er festiviteiten op het programma. Na de laatste wedstrijd op het WK in Rusland zetten de troepen van Roberto Martínez koers naar België. Zondag worden ze dan om 12u30 op het Koninklijk Paleis verwacht. Om 15u worden de spelers gehuldigd op de Grote Markt van Brussel.

“In de vroege namiddag worden onze Rode Duivels ontvangen op het Koninklijk Paleis, vanwaar ze in een open bus naar de Brusselse Grote Markt zullen worden gebracht”, klinkt het op de website van de KBVB. ”Vanop het balkon van het Stadhuis zullen ze de supporters kunnen groeten en op die manier ook mee genieten van de geweldige sfeer die dit WK bij de supporters over heel het land teweeg heeft gebracht.”

“Ook al zijn spelers en staf teleurgesteld omdat ze de finale net niet gehaald hebben, toch zal deze huldiging een schitterende apotheose vormen van een al even schitterende Wereldbeker. Meer dan ooit zijn we #REDTOGETHER!” De toegang tot de Grote Markt zal gratis zijn, maar het is wel verboden om tassen mee te nemen. Er worden ook grote schermen geplaatst zodat fans de huldiging kunnen volgen indien de Grote Markt volloopt.

Ze treden zo in de voetsporen van de lichting van Mexico 1986. Nadat de Rode Duivels op dat WK de halve finales bereikten, werden ze op de Grote Markt van Brussel opgewacht door duizenden supporters. Eden Hazard en co. kunnen wel nog beter doen dan 32 jaar geleden. Toen werd België vierde op het WK. Als de Rode Duivels zaterdag dus winnen van Engeland, tekenen ze voor de beste prestatie ooit van een Belgische selectie op een Wereldbeker. Vanaf maandag kunnen de spelers dan eindelijk genieten van vakantie na een lang en slopend seizoen. (br.hln)


» Reageer (0)
12-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Website Tax-on-web onbereikbaar door kabelbreuk, deadline belastingaangifte verlengd tot 15 juli

Website Tax-on-web onbereikbaar door kabelbreuk, deadline belastingaangifte verlengd tot 15 juli

https://images0.persgroep.net/rcs/DnnyFYtyBOL4gx8rBG1AVct7MkU/diocontent/66006883/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De online toepassing om je belastingformulier in te dienen, tax-on-web, is momenteel onbereikbaar door een technische storing. Oorzaak is een kabelbreuk bij een externe leverancier. De FOD Financiën zit bijzonder verveeld met de situatie en meldt dat de deadline om je belastingen elektronisch in te dienen verlengd wordt. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt dat de nieuwe deadline komende zondagavond 15 juli is.

Vandaag is normaal gezien de laatste dag waarop je elektronisch je formulier kan indienen. Verwacht werd dat nog 80.000 Belgen dat voor 23.59 uur vanavond zouden doen. Maar door de kabelbreuk bij Belnet, de externe leverancier van het netwerk voor alle overheidsdiensten, is de website van de FOD Financiën sinds vanmiddag niet meer te bereiken.

Ook andere Federale Overheidsdiensten zijn dus getroffen en veel contactcentra zijn onbereikbaar. “Het is heel ongelukkig want tot de laatste dag hebben we een foutloos parcours gelopen. Op de laatste dag valt dit dan voor, compleet buiten onze wil”, betreurt woordvoerder Francis Adyns.

Deadline verlengen

Volgens Adyns is de duurtijd van de panne niet te voorspellen. “Maar het is nu al duidelijk dat de termijn om je belastingen in te dienen, vanavond om middernacht, niet aangehouden zal kunnen worden. We zullen de deadline dan ook moeten verlengen.” 

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt ondertussen dat de nieuwe deadline om je belastingen in te dienen via tax-on-web zondagavond 15 juli is.

Communicatie onmogelijk

De FOD Financiën zit erg verveeld met de situatie. “Door de externe panne kunnen wij bovendien ook niet meer communiceren met de bevolking. Heel veel diensten van de overheid zijn momenteel niet meer te bereiken”, zegt Adyns. 

Ook de FOD Justitie is getroffen. De griffies van de rechtbanken rapporteren problemen met het onlangs geïnstalleerde MACH-systeem. Aangezien die databank ook de website voedt van de verkeersboetes kunnen mensen momenteel hun openstaande boetes niet betalen. Dat bevestigt de woordvoerder van de FOD Justitie, Edward Landtsheere. Griffies die advocaten over de vloer krijgen die vandaag beroep willen aantekenen of vragen naar stukken, moeten teruggrijpen naar pen en papier om deze aanvragen te registreren. 

Voorts kunnen de gerechtsmedewerkers momenteel geen e-mails versturen en zijn bepaalde diensten en platforms die de dienst gebruikt, niet beschikbaar. Wie vanop locatie aan het telewerken is, kan de dienst evenmin bereiken. De websites van de FOD Justitie en het Staatsblad werken wel. 

Belnet meldt na een eerste onderzoek dat de kabelbreuken zich waarschijnlijk “binnen het gebouw van de Finance Tower” in Brussel bevinden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie ligt in deze sarcofaag? Gigantische lijkkist opgegraven die al meer dan 2.000 jaar niet geopend werd

Wie ligt in deze sarcofaag? Gigantische lijkkist opgegraven die al meer dan 2.000 jaar niet geopend werd

https://images0.persgroep.net/rcs/rYkAPW1EFMxnuNpnOK1E7-dXNQ0/diocontent/128052931/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het oude Egypte heeft zeker nog niet al zijn geheimen prijsgegeven. Bij opgravingen in Alexandrië is een ongeopende sarcofaag gevonden. Met zijn 2,7 meter is het de grootste ooit die in de regio werd ontdekt.

Archeologen groeven de sarcofaag op in Sidi Gaber, een wijk aan de noordkust van Egypte. De lijkkist valt vooral op door z’n grootte: het is een zwart granieten blok van maar liefst 2,7 meter lang en 1,7 meter breed. Ze zat vijf meter diep verstopt onder de grond. Onderzoekers zeggen dat ze nooit eerder zo’n mastodont hebben ontdekt in de regio. Bovendien blijkt dat de kist al sinds de oudheid, ruim 2.000 jaar dus, niet geopend is geweest. Daarop wijst onder meer het laagje beton tussen het deksel en de bovenzijde van de sarcofaag.

Wie in de kist zou kunnen liggen, is voor de archeologen voorlopig een raadsel. Al moet het volgens hen om een “kolossaal iemand” gaan met “een behoorlijk hoge status”. In hetzelfde graf werd wel een albasten hoofd gevonden dat mogelijk kan verwijzen naar de identiteit van de begraven Egyptenaar, maar dat is te zeer aangetast en biedt voorlopig geen opheldering

De sarcofaag zou uit de Ptolemaïsche periode stammen. Die dynastie heerste over Egypte tussen 305 en 30 voor Christus en ging uiteindelijk ten onder toen de Romeinen het land veroverden. Dat een oude Egyptische tombe zo intact is gebleven, is zeldzaam want grafplaatsen werden door de eeuwen heen vaak geplunderd en beschadigd.

Het is niet de eerste opmerkelijke vondst dit jaar in Egypte. In februari vonden archeologen in de stad Minya nog een 2.500 jaar oude necropolis. De begraafplaats bevat ruim 40 sarcofagen, meer dan duizend kleine beelden, een gouden masker en tal van andere voorwerpen. Ook die begraafplaats bleef al die tijd onaangeroerd. In april werden dan weer de fundamenten ontdekt van een Grieks-Romeinse tempel. (br.hln)


» Reageer (0)
09-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vermiste poes Lollypop na 17 jaar weer terug bij baasje

Vermiste poes Lollypop na 17 jaar weer terug bij baasje

https://images3.persgroep.net/rcs/05BYsRCyBi6TuPger8hDCtnuBp4/diocontent/127830626/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Stomverbaasd was Eric de Hont uit het Nederlandse Almere toen hij een telefoontje kreeg van de dierenambulance. Tot zijn grote verrassing was zijn poes Lollypop na een vermissing van maar liefst zeventien jaar weer teruggevonden. 

Maar toen de ambulance met de poes voor de deur stond, was er geen twijfel mogelijk. Dit was Lollypop, de kat die hij zelf met pipetjes melk had groot gebracht. ”Gevonden in Weesp. En dankzij de chip wisten ze waar ze thuis hoorde”, aldus De Hont tegen Omroep Flevoland.

Hij denkt niet dat Lollypop al die jaren in het wild heeft doorgebracht. “Vermoedelijk heeft er iemand voor haar gezorgd. Alleen zijn ze blijkbaar nooit met haar naar de dierenarts geweest, want anders was via de chip wel duidelijk geworden dat ze in Almere thuishoort.”

Weglopertje

Lollypop moet inmiddels tenminste 18 jaar oud zijn. Ook in haar eerste levensjaar liep ze al eens weg, maar keerde toen na tien maanden weer terug. Hoe het ditmaal gaat aflopen, durft de man niet te voorspellen.

“Ik heb inmiddels ook andere poezen in huis. Het is dus afwachten hoe dat zal gaan. Voorlopig hou ik Lollypop in de badkamer. Ze zit daar even in quarantaine, omdat ze wel het een en ander mankeert en waarschijnlijk ook vlooien heeft. En daarna moeten we maar zien.”  (br.hln)


» Reageer (0)
08-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tientallen dronken meeuwen kateren uit op Britse stranden

Tientallen dronken meeuwen kateren uit op Britse stranden

https://images1.persgroep.net/rcs/n3fmEpbDJfqMHDNDf1-riq4rYYI/diocontent/127571806/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dronken meeuwen maken de Britse stranden onveilig. De dieren waggelen er brakend door de branding. Waar ze zich zatdrinken, is nog onbekend.

Wie zomer zegt, zegt een glaasje teveel. Met de brandende zomerzon en de vakantiesfeer zit je als toerist al snel boven je theewater. Op de Britse stranden zijn het dit jaar echter ladderzatte meeuwen die de ontspannen sfeer bederven.

In de afgelopen twee weken werd de Britse dierenbescherming RSPCA al bedolven onder meldingen van brakende meeuwen op het strand. Eén van de opvangcentra aan de Britse zuidkust werd voor bijna dertig dronken dieren opgeroepen.

Afvalwater van brouwerij

“We hadden in de voorbije jaren ook enkele van deze oproepen, maar zoveel op korte tijd is erg ongebruikelijk”, zegt dierenarts David Couper aan Metro. “Sommige vogels waren buiten bewustzijn. Anderen waggelden stomdronken over het strand. Enkelen waren zo van de wereld dat ze het zelfs niet overleefden.”

Waarom de vogels zo massaal naar de fles grijpen, is nog niet duidelijk. Mogelijks doen ze zich tegoed aan de drankoverschotten die de toeristen op het strand achterlaten.

Een andere optie is dat het afvalwater van een lokale brouwerij hen dronken voert. Dat bijproduct wordt op een boogscheut van het strand in de zee gestort. Volgens de afspraken die het bedrijf met de milieudienst heeft, zou het water onschadelijk en quasi alcoholvrij moeten zijn. Door de epidemie was zatte meeuwen wordt dit opnieuw onderzocht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 tips om je hond uit te laten in deze hitte

6 tips om je hond uit te laten in deze hitte

https://images2.persgroep.net/rcs/xvDRe95awXNnvify4GoPr0J-wTI/diocontent/127482240/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dacht je dat jij het al lastig had met deze temperaturen? Beeld je dan eens in hoe warm het moet zijn als je ook nog eens een dikke pels hebt. Zelfs vanaf 20 graden hebben honden het al moeilijk. Mag je hen dan nog wel uitlaten?

Kies het juiste tijdstip

Net zoals ook ons aangeraden wordt om de zon te mijden tijdens het middaguur, blijven ook honden dan beter binnen. ’s Morgens en ’s avonds is het doorgaans wat koeler, dus dat is het ideale moment om ze uit te laten. Als het echt niet anders kan, zal je hond niet ter plekke neervallen tijdens een middagwandeling, maar loop dan in ieder geval wel zoveel mogelijk in de schaduw.

Water

Het is heel belangrijk om voldoende drinkwater mee te nemen, zodat je huisdier zijn dorst kan lessen. Anders geraakt die uitgedroogd. Wanneer je je dieren wil verfrissen door hen nat te maken, doe dat dan niet met ijskoud water. Dit heeft net het tegenovergestelde effect: hun bloedvaten trekken samen om de lichaamswarmte te behouden.

Controleer de grond

Asfalt warmt snel op, waardoor de pootjes van je viervoeter kunnen verbranden. Of de grond al dan niet te warm is, kan je makkelijk zelf testen door je hand 3 seconden lang op de grond te houden. Voelt het te warm aan voor jou? Dan is het ook te warm voor je hond.

Insmeren

Honden met lichte haren verbranden heel snel. Zeker voor hen is het dus belangrijk dat ze niet te veel in de middagzon komen. Als je toch naar buiten gaan, kun je hen een pakje aantrekken of insmeren met een speciale zonnecrème voor honden die je bij de dierenwinkel koopt. 

Doe niet te wild

Honden rennen graag al eens wild rond, maar je houdt het op dit soort warme dagen toch beter wat rustig. Waar het voor ons zwaar is om te sporten in de hitte, is dat voor honden net zo. 

Plonsbad

Altijd een topper: verras je hond met een privéplonsbadje. Met een paar hondenspeeltjes erin is waterpret gegarandeerd en het koelt hun lichaamstemperatuur af. (br.hln)


» Reageer (0)
06-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische duiker in Thailand: “Het is erop of eronder dit weekend”

Belgische duiker in Thailand: “Het is erop of eronder dit weekend”

https://images1.persgroep.net/rcs/seMhqczAxbcQ5XOYu-MxmeKAJe0/diocontent/127559680/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In de reddingsoperatie om de 12 vastzittende Thaise voetbaljongens en hun coach te bevrijden uit de Tham Luang-grot, start een duikteam vandaag met de jongens twee per twee naar de uitgang te begeleiden. Dat meldt de Belgische duiker Ben Reymenants, die ter plaatse is: “Het is een race tegen de klok, want zondag worden hevige regenbuien verwacht. Maar we blijven positief.”

Op dit moment wordt in de Tham Luang-grot in Thailand een ketting aangelegd om alvast de eerste twee jongens hopelijk vandaag nog te bevrijden, legt de Belgische duiker Ben Reymenants vanuit Thailand uit. “We verwachten dat de eerste twee voetballers in het beste geval over enkele uren aan de uitgang geraken,” aldus Reymenants. Hij staat op dit moment op stand-by voor de missie, maar volgt de situatie van zijn collega-duikers op de voet. “Het blijft een moeilijk parcours door een labyrint van gangen, met veel duiken en klimmen. Maar het traject gaat met de stroming mee en de zichtbaarheid onder water is al een stuk beter. Bovendien hoeven ze niet veel te zwemmen, hebben ze een zuurstofmasker op en zullen ze bijna voortdurend bij de hand worden gehouden door één van de duikers. In de derde gang is even lucht om te ademen, waar ze ook gecheckt zullen worden door een dokter. Daarna volgt nog 1,5 kilometer klauteren en klimmen, om in het beste geval tot slot in de armen van mama en papa te vliegen.”

Vier jongens per dag

De reddingsoperatie start met de twee sterkste jongens, om zo stapsgewijs alle voetballers per twee te bevrijden, volgens Reymenants. “Zo gaan de duikers zes keer op en neer. Naar de groep toe gaan duurt ongeveer drie uur, terug zwemmen duurt een uur. Daarna worden de zuurstofflessen opnieuw gevuld en vertrekken de reddingswerkers opnieuw om de volgende jongens op te halen. We schatten ongeveer vier man per dag te kunnen terugbrengen, wat in het beste geval maximaal drie dagen duurt. Ondertussen hopen we dat de regen zo lang mogelijk uitblijft. Het is een race tegen de klok. Het zuurstofniveau in de grot blijft ook dalen. Als dit blijft gebeuren, kunnen de jongens zich slap beginnen voelen en buiten bewustzijn geraken. Maar we blijven positief,” benadrukt de duiker. “De condities worden er niet beter op, met de verwachte regenval. Maar we zijn nu al zo ver geraakt. De jongens zelf houden de moed er ook in. Ze beginnen al te fantaseren over wat ze willen eten als ze thuiskomen, en poseren ook steevast met een glimlach en een peace sign op alle foto’s. De reddingswerkers praten hen moed in door filmpjes van het thuisfront te tonen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom kost deze fles wodka 9.000 euro

Daarom kost deze fles wodka 9.000 euro

https://images2.persgroep.net/rcs/2bWyY-oZ_XkmcIzMcSTUQymmq3E/diocontent/127467282/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Geen zorgen, ook wij kunnen ons geen fles wodka van 9.000 euro veroorloven. Maar we waren wel benieuwd naar hoe ze die torenhoge prijs in godsnaam verantwoorden. Een woordje uitleg.

De wodkafles in kwestie is een gelimiteerde editie van 1.000 Beluga Epicure by Lalique karaffen, een samenwerking tussen Beluga Noble Russian Vodka en de Franse kristal- en juwelenfabrikant Lalique.

Op de fles staat een naakte vrouw afgebeeld, omgeven door korenhalmen. Ambachtslui van de Lalique ateliers in de Elzas produceerden elke karaf met de hand. Eerst werd het kristal geblazen in een metalen vorm, vervolgens geslepen en gepolijst en uiteindelijk voorzien van een uniek gegraveerd serienummer op de bodem.

De kunstwerkjes werden gevuld met een unieke Beluga vodka die maar liefst 100 dagen rustte na de distillatie. Zoals alle Beluga vodka’s werd ook deze Epicure geproduceerd met het zuiverste water afkomstig van bronnen in Siberië.

Zoals hiervoor al gezegd, kost een fles 9.000 euro. Wie geld genoeg heeft, kan daarvoor online terecht. Voor een glas van de Beluga Epicure by Lalique kan je ook terecht in Bar Burbure in Antwerpen. Een vaste prijs voor een glas kunnen ze ons daar niet geven, maar omgerekend betaal je er voor een glas van 5 cl zo’n 643 euro, voor een shotjes van 3 cl zo’n 391 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
05-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom moet jij ’s nachts zo vaak opstaan om te plassen

Daarom moet jij ’s nachts zo vaak opstaan om te plassen

https://images4.persgroep.net/rcs/YjgbS86Z-cpQzCfaEGRhDW66Wws/diocontent/127396425/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nocturia, ofwel: ’s nachts wakker worden en hoognodig moeten plassen. Verschillende vrouwen en mannen hebben er last van, maar enkele logische tips zorgen ervoor dat je vanaf nu - zonder volle blaas - weer volop kan genieten van je nachtrust.

1. Drink niet meer enkele uren voor je gaat slapen

Een uurtje voor je gaat slapen nog genieten van een glaasje water of een blikje cola? Niet doen! Je lichaam heeft minstens een uur nodig om alle vloeistoffen te verwerken en naar je blaas te sturen. Als je dus kort voor je gaat slapen toch nog wilt drinken, zal je nachtrust sowieso verstoord worden.

2. Vermijd koffie en alcohol

Cafeïne en alcohol irriteren je blaas en werken vochtafdrijvend, waardoor je vaker de neiging hebt om te gaan plassen. Bovendien zorgen beide dranken er ook voor dat je minder vast zal slapen. Cafeïne kan tot 12 uur in je lichaam blijven. Zelfs bij je middageten een kopje koffie drinken kan dus al schadelijk zijn voor je nachtrust. Ook alcohol verstoort je slaap, ondanks het feit dat de drank je moe en suf maakt. Dat je daardoor beter slaapt is -helaas- een illusie. De alcohol zal je snel in slaap laten vallen, maar je zal onrustiger slapen en uiteindelijk toch vermoeider zijn de dag nadien.

3. Leg je voeten omhoog

Vaak moeten plassen ’s nachts kan ook ontstaan door een vochtophoping in je onderste ledematen. Om dit te voorkomen kan je bijvoorbeeld compressiesokken dragen, of enkele kussens onder je benen en voeten leggen zodat die ’s nachts hoger liggen dan normaal. Op die manier kan je ’s nachts plassen verminderen.

4. Eet minder zout

Het klinkt misschien vreemd, maar zout verslechtert je slaapkwaliteit en zorgt er bovendien voor dat je regelmatig een plasdrang hebt ’s nachts. Onderzoek wees uit dat wie minder zout eet overdag, ’s nachts minder vaak wakker wordt om te plassen. Ook de algemene kwaliteit van je slaap verbetert erdoor, waardoor je je overdag frisser voelt (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Vokke’ is 60 en gaat naar zijn eerste festival. Gelukkig heeft hij dochter Linde Merckpoel mee

‘Vokke’ is 60 en gaat naar zijn eerste festival. Gelukkig heeft hij dochter Linde Merckpoel mee

https://images4.persgroep.net/rcs/k39a_Xuicife782sK1tzi3cmHDc/diocontent/127412811/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Special guest dit jaar op Rock Werchter: Mark Merckpoel. Hij is de ‘vokke’ van StuBru-spring-in’t-veld Linde Merckpoel en is op z’n zestigste nog nooit naar een festival geweest. En dus sloegen vader en dochter gisteren samen hun tent op. “Van mij mag hij zich bedrinken, als hij maar z’n gsm bij zich heeft.”

Haar vrolijke karakter heeft Linde Merckpoel van geen vreemden. Na een uur dartelde vader/‘vokke’ Mark Merckpoel gisteren al rond op camping ‘The Hive’ als was hij een habitué die ook op de 45ste editie van de rockhoogmis niet kon ontbreken. Dat is niet zo. Tot gisteren was vokke nog nooit op een festival geweest. Er is voor alles een eerste keer, dus deed dochter Linde hem voor z’n zestigste verjaardag een combiticket plus kampeerervaring cadeau. En wellicht ook five minutes of fame, want het olijke duo van vader met grappig brilletje en een uit de kluiten gewassen snor onder een strooien hoed en de roodharige zotte muts als dochter zal bekijks hebben de volgende dagen.

Festivalgangers die het spelletje ‘waar is vokke?’ willen spelen, hebben trouwens het meeste kans bij The Vaccines, Ben Howard en Queens of the Stone Age. Want vokke mag tussen al dat jeugdig geweld misschien wel een atypische festivalganger lijken, hij deelt wel hun muzieksmaak. “Ik luister veel naar Studio Brussel en naar Klara. Maar op een festival ben ik nog nooit geweest, nee. Ik moet zeggen: ik heb mijn ogen al de kost gegeven. Groot dat zo’n spel is, zeg! En dan heb ik alleen nog maar de camping gezien. In ’t begin dacht ik: ‘wat vraagt ons Lindeke mij nu?’ Maar nu het zover is, ben ik eigenlijk eens ‘curieus’ om te zien hoe dat jonge volkje zich uitleeft. Blijkbaar is dat wederzijds, want daarnet aan de toiletten begonnen er al een hoop jongedames in koor vokke op mij te roepen. Plezant, hé?”

Worstelen met de tent

De tent rechtop krijgen was wat minder aangenaam. Van: “My god. Ze staat toch recht? Ik was vergeten wat voor een irritante perfectionist gij waart, vokke.” Tot: “Ziet maar dat gij niet op uwe vinger klopt, Lindeke.” Badend in het zweet kregen pa en dochter hun nogal uit de kluiten gewassen ‘tentje’ in precies 46 minuten rechtgezet. Het moet gezegd dat ze stevig stond en niet de bomen in vloog zoals een aanpalend exemplaar. “Daarom alleen al is het goed dat vokke erbij is, want alleen had ik zo’n ding nooit omhoog gekregen”, geeft Linde toe. “Mijn broer Lander werkt op de Lokerse Feesten en ik ben al jaren voor Studio Brussel op Rock Werchter aan de slag, dus ik vond het eigenlijk gewoon de hoogste tijd dat ‘vokke’ ook eens kwam kijken. En als hij toch komt, dan meteen een ‘hardcore festivalervaring’ bij de échten, in zo’n warme tent. Hij snurkt tegen de sterren op, maar ik heb m’n oordopjes mee. Hopelijk de rest hier ook.”

Zwanworstjes als ontbijt

De festivalmaagd kreeg van z’n dochter maar één regel opgelegd: een fatsoenlijke broek dragen. “Vokke draagt gewoonlijk van die ultrakorte shortjes. Ik ook, maar ik ben een meisje. Voor op Werchter heb ik toch liever dat hij zich wat aan de zedige kniehoogte houdt. Voor de rest: geen regels. Hij mag zich bedrinken op de wei: ik zal wel een oogje in ’t zeil houden. En hij moet z’n gsm wel bij zich hebben voor wanneer ik ’m kwijt ben. In ruil zal ik vokke meenemen naar de backstage, waar hij de artiesten kan ontmoeten.”

Vokke Mark was jarenlang fotograaf in Eksaarde bij Lokeren, maar runt nu samen met zijn vrouw Lieve een B&B in de Franse Tarn-et-Garonne. Aan veel gastronomie hoeft hij zich de volgende dagen niet te verwachten. “Lindeke zegt dat ze zwanworsten als ontbijt heeft voorzien. Ach ja, dat zal ook wel smaken. Ik laat alles op mij afkomen. We gaan ons hier amuseren. Alleen voor de hitte moet ik opletten en dat ze mij hier niet te veel pinten voorzetten.” Wat als dochterlief straks opeens de man van haar leven tegen het lijf loopt? Moet vokke dan op hotel? “Als dat écht de man van mijn leven is dan zal hij wel begrijpen dat zo’n vader-dochtermoment te schoon is om te verstoren en dan mag hij mij gewoon maandag eens bellen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alcoholicus? Je haar verraadt je

Alcoholicus? Je haar verraadt je

https://images0.persgroep.net/rcs/TXA1Wc2iD4Ri2g17EbVkKipzLCM/diocontent/127444705/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Mensen die te veel alcohol drinken kunnen worden verraden door hun haar. Ze hebben namelijk twee stofjes in hun haar die mensen die niet drinken niet hebben. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen.

In hun onderzoek vonden de wetenschappers twee stoffen die worden geproduceerd door het lichaam als alcohol wordt afgebroken. Deze worden opgeslagen in het haar. Volgens de wetenschappers is de diagnose van alcoholisme gemakkelijker te stellen omdat er geen bloed of urine nodig is. Het haar is makkelijker te verkrijgen, te transporteren en op te slaan dan lichaamsvocht. 

Veertig lokken haar zijn in het laboratorium onder de loep genomen. Het haar was afkomstig van mensen die werden behandeld voor alcoholmisbruik. Ze bleken hoge waarden van de stoffen ethylglucuronide and ethylsulfaat te bevatten. ETG wordt ook gebruikt om te meten hoeveel mensen hebben gedronken. Ethylsulfaat is een olieachtige, kleurloze vloeistof die reageert in contact met water. 

Indicator

De hoofdonderzoeker en auteur van het wetenschappelijke artikel in het vakblad Drug Testing & Analysis Delphine Cappelle stelt dat haar een potentiële indictator is voor alcoholgebruik. Er is volgens haar meer onderzoek nodig. Vorig jaar werd bekend dat een glas wijn per dag het risico op bepaalde vormen van huidkanker mogelijk vergroot.  (br.hln)


» Reageer (0)
04-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen gezoem meer: deze 9 tips verjagen vliegen

Geen gezoem meer: deze 9 tips verjagen vliegen

https://images1.persgroep.net/rcs/hzOZiUAJZdjIcX5hKTpXqABxLgQ/diocontent/127391155/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ze zijn minder gevaarlijk dan wespen, vallen je niet massaal aan zoals muggen, maar we zijn het er allemaal over eens dat ze minstens even irritant zijn: vliegen. Durf met dit weer maar eens een raam of deur openzetten en het is van dat, er zit er een of meerdere binnen. Dankzij deze tips raak je ervan af. 

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind niets vervelender dan achter mijn computer zitten en welgeteld elke 10 seconden een vlieg van mijn scherm te moeten wegslaan. Om nog maar te zwijgen van wanneer ze op je bord sluipen tijdens een leuke barbecue op het terras. 

Vaak zijn de vervelende zoemende beestjes veel sneller dan wij en daarnaast ziet het er ook niet uit wanneer je als een gek de achtervolging inzet met een vliegenmepper op het werk. Dankzij deze tips verjaag je ze. 

1. Hygiëne

First things first: hygiëne. Het is een beetje een open deur intrappen, maar vliegen komen vooral af op etensrestjes en vuil. Probeer dus te allen tijden netjes te leven, vooral in de keuken dan. Laat geen etensresten rondslingeren, doe meteen de afwas, kuis de tafel af en leeg de vuilbakken regelmatig. 

2. Zakje water

Oké, eerlijk toegegeven, het ziet er niet uit. Maar het helpt écht. Vul een paar boterhamzakjes met water en hang ze op doorheen je huis. De schittering in het water zorgt ervoor dat vliegen wegblijven. 

3. Look 

Legendes beweren dat knoflook vooral vampieren zou verjagen, maar ook vliegen houden helemaal niet van het spul. Enkele teentjes of lookbolletjes door het huis verspreiden gaat er dan ook voor zorgen dat ze naar andere oorden trekken. Enorm veel vliegen in huis? Kook de look dan op tot een bouillon.  

4. Kruidnagel

Twee vliegen in een klap met deze! De geur van kruidnagel laat vliegen én muggen rechtsomkeer maken. Vul een kom met wat water en kruidnagel of steek het in een citroen en leg dat op een strategische plaats: aan een raam of deur. 

5. Lavendel

Als er een geur is die ons met een vingerknip aan het zuiden van Frankrijk doet denken, is het wel lavendel. En vliegen háten lavendel. In welke vorm dan ook, olie, kaarsen, boeketjes. 

6. Maïsmeel met honing

Een eigen val maken kan ook, met twee simpele ingrediënten. Doe wat honing bij maïsmeel en meng het in een potje. Vliegen komen af op de zoete geur, maar blijven plakken in het goedje. 

7. Basilicum

Opnieuw een lekker geurtje waar de irritante beestjes niet tegen kunnen. Zet een volledige plant in de keuken en laat hier en daar wat blaadjes liggen. 

8. Azijn

Witte azijn en vliegen is een combinatie die niet samengaat. Er zijn twee manieren om deze aanpak toe te passen. Je kookt de azijn en zet enkele kommetjes aan de ramen en deuren of je pakt het groter aan en wast je ramen met azijn. Wedden dat er geen vlieg meer te bespeuren zal zijn? 

9. Plakband

Niet zo vriendelijk, maar wel heel effectief. Een anti-vlieglint ophangen helpt heel goed om vliegen te vangen. Eens de vlieg vastplakt, zal ze er nooit meer afkomen. Daarnaast trekken vliegen elkaar aan dus zal een dode vlieg op het lint in een mum van tijd verschillende anderen aantrekken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussels bloementapijt nu al te bezichtigen, maar dan 25 keer zo klein

Brussels bloementapijt nu al te bezichtigen, maar dan 25 keer zo klein

https://images1.persgroep.net/rcs/v4PKo0BQp3mhFYQBUd789stuKwE/diocontent/127378612/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie wil, kan nu al een kijkje gaan nemen naar het fameuze bloementapijt dat elke twee jaar wordt uitgerold op de Grote Markt in Brussel. Het gaat dan wel om een kleine versie in Mini-Europa. Op het echte bloementapijt is het nog wachten tot 16 augustus.

Van 16 tot 19 augustus wordt de Grote Markt naar tweejaarlijkse gewoonte bedekt met een laag bloemen, grassen en boomschors. Het bloementapijt meet zo’n 1.800 vierkante meter en staat dit jaar in het teken van Guanajuato, een Mexicaanse regio met een rijke bloementraditie.

In Mini-Europa is het bloementapijt echter al een maand te vroeg neergestreken. Het Brusselse miniatuurpark geeft nieuwsgierigen vanaf vandaag de kans een miniversie van het bloementapijt te bezichtigen op de ‘Grote’ Markt. De replica is nagemaakt op een schaal van 1/25, inclusief kleine bezoekertjes.

Het minibloementapijt zal nog twee jaar blijven liggen, tot het volgende ontwerp wordt bekendgemaakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Filip laat peperdure werken uitvoeren

Koning Filip laat peperdure werken uitvoeren

https://images3.persgroep.net/rcs/H-z8OFmtG3pDEHt_zL81bz4p9rU/diocontent/127320031/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Uit een lijst die royaltywatcher Thierry Debels kon inkijken, blijkt dat koning Filip (58) van de zomervakantie zal profiteren om zijn woonst - het kasteel van Laken  dus -grondig te laten restaureren. En ook het koninklijk paleis in Brussel, waar Filip zijn bureau heeft, wordt flink onder handen worden genomen. Vooral het interieur is daar blijkbaar aan renovatie toe. 

Goedkope brol

Volgens de royaltywatcher van Tv Familie is het niet zo vreemd dat er (nog eens) verbouwingswerken worden uitgevoerd in het kasteel en het paleis. ”Logisch eigenlijk”, zegt hij in het weekblad. “Dat zijn oude gebouwen. Die moeten bijna voortdurend opgeknapt worden. Je kan die prachtige panden bezwaarlijk laten verloederen, hé. Dat zou zonde zijn. Deze zomer zal het vooral om opfrissingswerken gaan. Maar wat mij opvalt zijn de peperdure materialen die gebruikt worden. Al kan je daar uiteraard over discussiëren. Want voor een koninklijk paleis, waar hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld worden ontvangen, kan je moeilijk met goedkope brol werken.”

Sanitair in marmer

“Maar kijk, voor het koninklijk paleis laat Filip nu zelfs z’n meubelen op maat maken”, aldus Thierry Debels. “Terwijl het hele land besparingsregels krijgt opgelegd, wordt dáár duidelijk níet bespaard. Ook wordt in het paleis een nieuw bad geïnstalleerd. Niet in budgetvriendelijk en duurzaam acryl. Nee, het wordt een extra lange badkuip in geëmailleerd gietijzer. Een héél dure grap. Om de muren op te frissen werd een speciaal gemengde verf besteld. En wat dacht je van het carraramarmer, afkomstig uit de Apuaanse Alpen, dat voor het sanitair wordt gebruikt? Opnieuw van de allerbeste kwaliteit. Dat wordt dus een schitterende marmeren badkamer.”

Wie betaalt de factuur?

“De kosten worden trouwens niet geregeld via de Civiele Lijst. Dat zijn alle middelen ter beschikking worden gesteld van de koning om hem in staat te stellen zijn functie uit te oefenen”, aldus nog Debels. “Kijk, in theorie worden die kosten wél betaald door de Civiele Lijst, maar het gaat er niet helemaal koosjer aan toe... Voor de renovaties in het kasteel van Laken wordt nu ook een beroep gedaan op de kas van de Regie der Gebouwen, wat een overheidsinstelling is. En zo is het eveneens de belastingbetaler die mee opdraait voor al die kosten.”

Dat is straf

De vraag is ook: wie voert al die werken uit? ”Wel, da’s nooit één vaste firma”, weet royaltywatcher Debels. “Ze vragen altijd eerst verschillende voorstellen op en bekijken dan wie de opdrachten mag uitvoeren. Maar de kostprijs is niet van belang. Het enige dat telt is de kwaliteit. Het is dus zeker niet noodzakelijk de goedkoopste aannemer die in het paleis of kasteel aan de slag mag, hoor.”

“Het is trouwens straf dat de burger geen inzage krijgt in die uitgaven”, vindt de royaltywatcher. “Heel vreemd dat daar geen controle wordt op uitgevoerd... Enkel werken in het paleis en het officieel gedeelte van het kasteel van laken worden openbaar gemaakt. Als Filip en Mathilde hun slaapkamer een nieuw kleurtje willen geven, moeten ze dat niet aangeven, ook al hoeven ze dat niet zelf te betalen.”

Drie zwembaden

“Koningin Mathilde liet eens een privévertrek herschilderen voor meer dan 30.000 euro”, weet Thierry. “Ja, dat zijn altijd bedragen waar de gewone Belg steil achterover van valt. Filip en Mathilde zijn trouwens niet de enigen van de familie die kwistig omspringen met geld. Paola liet een privéparking aanleggen aan het kasteel Belvédère, waar zij en Albert wonen. Op kosten van de belastingbetaler, inderdaad. En het schoonst van al: die parking is daarna nog twee keer opnieuw aangelegd. Want de eerste keren was het niet goed genoeg voor Paola. Om nog maar te zwijgen van de drie zwembaden op het domein van het kasteel van Laken. Ook daar kan je je vragen bij stellen. Da’s bijna een zwembad voor ieder kind. En ’t kan nog straffer: Paola heeft ooit de vorm van één van die zwembaden laten aanpassen. Een ovaal zwembad vond ze niet oké. Het moest rechthoekig zijn.”"

Prins Laurent

Het is volgens Thierry Debels vooral koningin Mathilde die nieuwe werken aan het kasteel, de woonst van het koninklijke gezin dus, broodnodig vindt. Zij is opgegroeid in een kasteel in Losange waar, vreemd genoeg, geen fatsoenlijke vloer lag. “Die bestond uit houten paletten. Waarschijnlijk wil Mathilde dat nu compenseren met al die werken aan ‘haar’ kasteel. Prins Laurent daarentegen: als die zijn Villa Clementine wil opsmukken, moet hij dat uit eigen zak betalen. Je kan je wel inbeelden dat Laurent zich enorm ergert aan het feit dat zijn broer en schoonzus naar hartelust onderhoudsklussen kunnen laten uitvoeren zonder dat het hen een cent kost...” (br.hln)


» Reageer (0)
03-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strijken zonder strijkijzer: zo begin je eraan

Strijken zonder strijkijzer: zo begin je eraan

https://images3.persgroep.net/rcs/Xdgz3ssSwQ5j1wVv1VT6_OaAVeE/diocontent/127294591/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als jij tot een van de vele gelukkigen behoort die een van de komende dagen op vakantie vertrekt, komt het volgende dilemma misschien bekend voor. Je boekte een vliegtuigticket naar de zon en voor je strijkijzer is geen plaats meer. Dan maar twee weken met gekreukte jurkjes rondlopen? Dat hoeft niet per se. Applausje voor deze manieren om te strijken, zonder strijkijzer. 

Rol je kleding op

Mogen er veel topjes en T-shirts mee op reis? Dan kan je in dit geval beter voorkomen dan genezen. De beste manier om kreuken te voorkomen is door je kleding op te rollen. Daarnaast bespaar je met deze aanpak ook nog eens super veel plaats in je koffer, win-win! 

Stijl je halskraag

Niet alleen je haren kunnen er beter uitzien als je er even met de stijltang doorgaat, je kan het toestel ook gebruiken om snel vouwen en kreukels uit je halskraag te halen. Opgepast: zorg wel dat je eerst alle restanten van haarproduct op de keramische platen hebt verwijderd - anders kan het weer linea recta richting wasmand - en hou rekening met de temperatuurstand (katoen: hoge temperatuur, zijde: lage stand).

Druk met een handdoek 

Je kan een warme en vochtige handdoek gebruiken om diepe en hardnekkige kreuken uit kleding te krijgen. Leg het kledingstuk op een vlakke ondergrond en duw met de handdoek de kreuken weg. Laat daarna het kledingstuk nog even drogen op een kapstok. 

Blaas je jurk droog

Wist je dat je plaatselijke kreukjes en vouwtjes in een mum van tijd kan wegwerken met hete lucht? Het enige dat je nodig hebt is je haardroger. Hou de haardroger wel op een paar centimeter afstand zodat je kledingstuk niet verbrandt.

Stoom kleren in de douche

Sluit alle ramen en deuren in de badkamer en hang je kleren aan de douchestang of net buiten de cabine. Doorloop vervolgens je gebruikelijke routine. Neem een douche, scheer je benen, scrub de zonnecrème van je huid.. En vijftien minuten later zien je kleren er weer als nieuw uit. 

Drogen met ijsblokjes

Het klinkt misschien gek, maar het werkt wel degelijk. Gooi een gekreukt T-shirt samen met wat ijsblokjes in de drooggkast en laat het een paar minuten drogen op een hoge warmtestand. Het ijs zal smelten en stoom worden waardoor je kleren weer naar buiten komen.

Stomen met een theepot

Deze methode werkt het beste voor kleine kreukjes. Laat water koken, en hou vervolgens de vouw boven de tuit van de theepot. De geconcentreerde stoom maakt je T-shirt in geen tijd weer kreukvrij. (br.hln)


» Reageer (0)
02-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze tips blijft je huisdier koel in de hitte

Met deze tips blijft je huisdier koel in de hitte

https://images2.persgroep.net/rcs/wt-O8f0Lt8W_dXhZoaEKkPwP_eU/diocontent/127091735/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niet enkel mensen puffen in deze hitte, ook onze huisdieren zien af door de warmte. Anders dan hun baasjes, kunnen zij veel minder goed tegen de hoge temperaturen. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Maar met enkele eenvoudige tips loods je je huisdierzonder problemen door deze warme dagen.

Allereerst is het belangrijk om oververhitting te herkennen bij je huisdier. Als je dier heet aanvoelt, snel ademt, niet wil eten, rode slijmvliezen heeft en lusteloos lijkt, dan grijp je best in.

Water, water en water

De oplossing ligt voor de hand: koelte en water. Breng je dier naar een koele plek en zorg voor voldoende vers water om te drinken. Wanneer je je dieren wil verfrissen door hen nat te maken, doe dat dan niet met ijskoud water. Dit heeft net het tegenovergestelde effect: hun bloedvaten trekken samen om de lichaamswarmte te behouden.

Honden

Op hun voetzooltjes na hebben honden geen zweetklieren. Een hond kan dus enkel hijgen om zijn warmte kwijt te raken. Gelukkig zwemmen veel honden graag, dus is dat een perfecte manier om af te koelen. Zorg daarnaast ook voor voldoende schaduw en vers drinkwater.

Het lijkt evident, maar veel baasjes blijven de fout maken: laat je hond niet achter in je wagen! De temperatuur loopt er enorm snel op en zelfs een open raam of een schaduwplekje kunnen uitdroging niet voorkomen. Vermijd ook lange wandelingen in de volle hitte. Laat je hond liever ’s morgens of ’s avonds uit.

Insmeren?

Minder evident: let op dat je hond niet verbrandt. Honden met een dunne vacht kunnen namelijk ook verbranden, dus smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnecrème.

Katten

Katten zijn zelfstandiger dan honden en zoeken zelf de koelste plekjes op in of rond je huis. Zorg er toch voor dat ook zij zeker een koel plekje ter beschikking hebben en er voldoende drinkwater in de buurt is. Geef je kat ook de mogelijkheid om je koele huis binnen te kunnen.

Konijnen

Omdat konijnen normaal in een hol onder de grond leven, kunnen zij erg slecht tegen de warmte. Zorg er dan ook voor dat hun hok zeker niet in de volle zon staat. Je kan ook zelf koelelementen maken door plastic flessen voor driekwart te vullen met water en in de diepvries te leggen. Leg de fles daarna in het hok met een handdoek errond (zodat het konijn zich niet kan kwetsen). Een buitenhok kan je ook makkelijk koelen door er een nat wit laken over te leggen. Zorg zeker ook voor voldoende drinkwater.

Vogels

Zet een vogelkooi nooit in de volle zon, zeker als het zo warm is als vandaag. Als je vogel zich graag verfrist in het water, geef hem hier dan zeker de mogelijkheid voor door vers water te voorzien. Hou er ook rekening mee dat warmte opstijgt. Als je kooi dus in de lucht hangt, kan je overwegen om deze op de grond te zetten. (br.hln)


» Reageer (0)
01-07-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote brokken kaarsvet spoelen aan op Vlaamse stranden

Grote brokken kaarsvet spoelen aan op Vlaamse stranden

https://images0.persgroep.net/rcs/nZ8zcyNMZDmxsPsKxJlflCToJrI/diocontent/127085316/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op verschillende stranden aan onze kust spoelden sinds vrijdagavond grote klonters paraffine, beter gekend als kaarsvet, aan. Voor wandelaars was het een zeer vreemd zicht. Vooral de stranden van Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort lagen bezaaid met grote brokken.

Door de hitte was het kaarsvet ook boterzacht. Wellicht viel de paraffine uit een container van een schip op zee en spoelde het met de golven aan. Eenmaal op het strand werd het door de warmte erg zacht. Omdat er niet meteen gevaar was voor mens en dier en omwille van de enorme drukte op het strand wachtte de brandweer van Koksijde tot gisterenavond om het goedje te beginnen ruimen.

In een mum van tijd verzamelden ze al 200 kilogram die ze in zakken deden. Ook de brandweer van Nieuwpoort kon snel 150 kilogram kaarsvet bij elkaar scheppen. Nog op tal van andere plaatsen spoelden kleinere brokken aan. Dat was onder meer het geval op de stranden van De Panne, Oostende tot Blankenberge. Zelfs de komende dagen kunnen her en der nog klonters aanspoelen. 

Wie klonters opmerkt wordt gevraagd contact op te nemen met de brandweer. Er zijn intussen stalen afgenomen van het kaarsvet om de herkomst te achterhalen. De Scheepvaartpolitie is een onderzoek gestart. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!