NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bereid je huisdier voor op de winter

Bereid je huisdier voor op de winter


http://static2.hln.be/static/photo/2012/10/0/4/20121130171304/media_xll_5367529.jpg


Het is zover, de winter is daar. Een seizoen dat ook voor onze huisdieren een beproeving is. Met deze tips maak je het ook voor hen aangenamer als het kwik zakt.

1)    Hoezo kou, ze hebben toch een vacht?

De vacht van katten en honden isoleert hen deels tegen de kou, maar is niet bestand tegen extreme temperaturen of koude over een lange tijd. Ook huisdieren lopen dus risico op hypothermie, of onderkoeling.

Dit wordt erger als de vacht nat is, dus bij regenweer of sneeuw kunnen de dieren zich minder lang warm houden. Logischerwijs: hoe korter de vacht, hoe korter de bescherming.

Geef je hond of kat de mogelijkheid om binnen te komen, al is het in de kelder of een bijkeuken. Probeer te vermijden dat ze een hele dag buiten zitten, zeker als er geen droge en liefst warme schuilplaats is voorzien. Reken niet op hun vacht om hen warm te houden, voorzie minstens dozen en dekens, water en eventueel eten. Ga regelmatig kijken of deze schuilplaats nog droog is en het drinkwater niet bevroren.

2)    Extra bescherming
Een jasje voor je kat is een slecht idee: ze verdragen ze over het algemeen erg slecht en brengen zichzelf in gevaar door zich uit het ding te willen wurmen.

Voor (kleine) honden kan het wel, voor een wandeling, niet om hele dagen buiten te zitten. Als deze kleren nat worden, hebben ze hetzelfde probleem als de vacht: ze houden de kou niet tegen.  Hou je hond ook altijd in het oog: hij zal misschien ook proberen uit de jas te geraken, met verstikkingsgevaar tot gevolg.

Een gevoelig lichaamsdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de poten. Wandelen in de sneeuw, op bevroren ondergrond of op bestrooide voetpaden is niet echt comfortabel voor je hond. Het zout kan zelfs brandwonden veroorzaken. Kies dus zorgvuldig waar je wandelt en kijk regelmatig de poten van je hond na.

Er bestaan 'hondenschoentjes', maar let op dat ze niet te strak zitten en de bloedsomloop afknellen. Om je hond te trainen iets aan de poten te aanvaarden, kan je best beginnen met babysokken. Eens hij die laat zitten, kan je proberen overschakelen op schoeisel.

3)    Pups en kittens
Volwassen dieren kunnen kou nog enigszins aan, maar dat geldt niet voor pups en kittens. Onder geen geval zou je ze buiten moeten laten, hoe goed ze ook gekleed zijn. Ze zijn te klein, hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou.

Ook oude en zieke dieren hou je best zoveel mogelijk binnen.

4)    Tips voor de buitenkat
Is je kat een echte buitentijger en kan je hem met geen geld ter wereld binnen houden, voorzie dan minstens een beschutte, warme, liefst schuilplaats en water. Ga regelmatig kijken of de schuilplaats nog droog is: een natte slaapplaats kan dodelijk zijn.

Overweeg een kattenluik dat altijd open staat. De meeste katten kiezen eieren voor hun geld als het echt koud wordt, en nestelen zich weer op je zetel.

Dat is een ander verhaal voor wilde, achtergelaten of verloren katten die al een tijdje rondzwerven.  Zeker in de winter, als voedsel schaars wordt, komen ze dichterbij of laten ze zich vaker zien. Maar wie de katten tijdelijk wil opnemen, staat vaak voor een huzarenstukje: de kat is het niet meer gewend binnen, met alle problemen tot gevolg.

"Idealiter begin je enkele maanden voor de winter met de gewenning van de kat. Je lokt ze met eten, dat je steeds dichter bij je huis en ten slotte binnen geeft. In het begin met open ramen en deuren, zodat de kat gemakkelijk weer weg kan. Eens ze daar aan is gewend, sluit de ramen en deuren. Open ze onmiddellijk terug als de kat panikeert, indien niet dan is het tijd voor de volgende stap. Het doel is om de kat te leren dat het binnen veilig is leuk is."

5)    Kijk onder de auto
Bij gebrek aan beter kruipen katten wel eens onder een auto als beschutting tegen kou, regen- of sneeuwbuien. Check voor je vertrekt of er geen kat aan het schuilen is. De meest vertrekken wel zodra je de motor start, maar kunnen alsnog geraakt worden door de auto.

6)    Opgelet met antivries
Antivries is niet bestemd voor huisdieren, en toch vinden velen het dikke, zoete goedje onweerstaanbaar. Hou het uit het bereik van kat en hond en sluit altijd goed af: antivries vergiftigd je huisdier en kan dodelijk zijn als er niet onmiddellijk na inslikken wordt opgetreden. Ruim altijd op wat je morst: een kat die door een druppeltje loopt en de pootjes aflikt, heeft al voldoende binnen om vergiftigd te raken. Als je denkt dat je kat of hond antivries heeft ingeslikt, ga dan onmiddellijk naar de dokter.

7)    Reflectoren
Zichtbaarheid op koude, donkere winterdagen is miniem. En dat geldt evengoed voor je huisdieren. Doe je hond of kat een reflecterende halsband aan, om de zichtbaarheid te verbeteren.

8)    Feestelijke gevaren
Chocolade, maretak, hulstbessen en andere planten die je in huis haalt voor de feestdagen kunnen giftig zijn voor je hond.

9)    Vermijd ongelukjes in huis
Honden zijn er niet dol op om in de regen of sneeuw hun wandeling te maken (en naar het toilet te gaan) en hun baasjes nog minder. Te veel uitstellen kan echter leiden tot ongelukjes in huis. Ga daarom toch regelmatig wandelen, en help je hond door de wandeling kort te houden, dicht bij hem te blijven en eventueel de pootjes te beschermen. Voor wie het geduld heeft: kleinere honden kan je ook trainen om een kattenbak te gebruiken.

10)    Herken de symptomen van onderkoeling
-    Extreem rillen
-    Lusteloosheid
-    Zwakke hartslag
-    Lethargisch, in niets geïnteresseerd en beweegt amper
-    Ademhalingsmoeilijkheden
-    Geen zin om te eten
-    Coma
-    Hartfalen

Wat kan je doen bij onderkoeling van je hond?
-    Breng ze naar een verwarmde kamer
-    Laat ze een oplossing dringen van warm water en suiker of honing. Is je huisdier te zwak om te drinken, breng dan honing aan op het tandvlees om ze terug energie te geven.
-    Wikkel je huisdier in warme dekens of plaats in doeken gewikkelde warmwaterkruiken tegen zijn of haar lichaam.
-    Gebruik geen haardroger, elektrische dekens of warmtecompressen: deze kunnen brandwonden veroorzaken of laten de aderen te wijd uitzetten, waardoor de vitale organen onvoldoende bloed krijgen.
-    Bel onmiddellijk naar de dierenarts.

11)    Hoe herken je symptomen van bevriezing bij je kat of hond?
-    Bleke, grijze of blauwe huid (eerst) en rode, opgezwollen huid (later)
-    Pijn aan de oren, staart of poten bij aanraking
-    Een huid die koud blijft
-    Gerimpelde huid

Wat te doen als je kat of hond bevroren raakte?
-    Gebruik warm (geen heet!) water om de bevroren plekken te behandeln
-    Ook hier: geen haardroger, elektrische dcekens of warmtecompressen om brandwonden te vermijden
-    Wees erg voorzichtig met de aangetaste gebieden: vermijd masseren of wrijven, zo kunnen de bevroren stukken voorgoed beschadigd raken. Deppen en met warmte omringen is beter.
-    Bel de dierenarts» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Whisky 'geneest' man die blind werd door wodka


Whisky 'geneest' man die blind werd door wodka


http://static2.hln.be/static/photo/2012/0/1/3/20121130102924/media_xll_5366493.jpg


Alcohol geeft je over het algemeen geen klaardere kijk op de zaken, maar voor Nieuw-Zeelander Denis Duthie ligt het enigszins anders. Een fles whisky redde het zicht van de 65-jarige, die blind geworden was door het drinken van wodka. De mix met zijn diabetesmedicatie bleek geen goeie en de man zag plots niets meer.

Het was het ziekenhuispersoneel dat Duthie heel dure whisky toediende met het oog op zijn 'genezing'. De man kwam er binnen op de spoed nadat het licht bij hem helemaal was uitgegaan. Op een feestje voor de vijftigste huwelijksverjaardag van zijn ouders had hij een paar glazen wodka achterovergekapt, die hij van enkele studenten had gekregen. Duthie werkt aan het New Plymouth's Western Institute of Technology. Thuis merkte hij dat alles zwart werd voor zijn ogen.

"Ik dacht dat het weer donker was en dat ik een blackout had gehad", vertelt hij aan nzherald.co.nz. "Maar pas om half vier 's namiddags viel mijn frank toen ik het licht wou aandoen in de slaapkamer: ik was helemaal blind geworden."

Duthie dacht nog altijd dat hij na een goed nachtje slaap weer de oude zou zijn, maar hij bleef ook de volgende ochtend blind. Er zat niks anders op dan naar het Taranaki Base Hospital te gaan. "Veel weet ik daar niet meer van, maar wel nog dat de dokter aan mijn vrouw zei afscheid te nemen van mij. Zij dachten niet dat ik nog zou terugkeren uit de operatiezaal."

Bleek dat Duthie een methanolvergiftiging had opgelopen. Volgens de chirurg kwam er "een geur van nagellak" uit de darmen van de patiënt walmen. Mogelijke oplossing: het toedienen van ethanol. En dat vind je onder meer in alcoholische dranken. Omdat er niet voldoende medische ethanol voorradig was in het ziekenhuis, trok men naar de plaatselijke sterke drankboer. Een goeie fles Johnny Walker Black Label deed de rest.

"Vijf dagen later werd ik wakker, opende ik mijn ogen en kon ik meteen weer zien", zegt een gelukkige Duthie. Hij wil wel andere diabetespatiënten waarschuwen voor alcoholgebruik: "Take it easy".(br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oudste filmposter Mickey Mouse geveild voor 100.000 dollar

Oudste filmposter Mickey Mouse geveild voor 100.000 dollar

http://oi49.tinypic.com/2q37lg9.jpg


Een poster van 's werelds bekendste muis is in de Verenigde Staten voor ruim 100.000 dollar (circa 77.000 euro) onder de hamer gegaan. Dat meldt het veilingshuis Heritage Auctions.

Een onbekende koper bood in Dallas (Texas) 101.575 dollar voor de uit 1928 stammende filmposter met Mickey Mouse. Daarmee haalt de mysterieuze koper één van de oudste nog intacte filmposters met Mickey Mouse in huis.

De kleurenposter heeft als opschrift The world's funniest cartoon character (De grappigste tekenfilmfiguur ter wereld) en toont een lachende en zwaaiende Mickey. De print was afkomstig uit de collectie van een overleden verzamelaar. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verdubbeld: aantal mannen dat borsten laat verkleinen

Verdubbeld: aantal mannen dat borsten laat verkleinen


http://static3.hln.be/static/photo/2012/11/15/13/20121129122821/media_xll_5364433.jpg


Het aantal mannen dat onder het mes gaat om hun 'borsten' te laten verwijderen, is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat is volgens experten toe te schrijven aan de toenemende obesitas, een gebrek aan evenwicht in hormonen en een meer open attitude ten opzichte van plastische chirurgie bij mannen.

Steeds meer mannen krijgen last van de ontwikkeling van overmatig borstweefsel, een aandoening die bekend staat als gynecomastie. In Groot-Brittannië gaat het al om duizenden mannen. 790 van hen gingen in 2011 onder het mes om hun mannenborsten of 'moobs' te laten verwijderen. Vijf jaar geleden was dat nog de helft.

Voor veel mannen gaat de aandoening gepaard met schaamte en lichamelijk ongemakken, zeker omdat het meestal voorkomt bij jongens in hun puberteit. Toch tonen de cijfers dat minstens 30 procent van de mannen die een operatie ondergaan ouder is.

Eén van hen is Ayo Adesina, een 29-jarige man die de aandoening kreeg toen hij 8 jaar was. Het zorgde ervoor dat hij tijdens het opgroeien extreem onzeker werd over zijn uiterlijk. Hij werd als tiener ook vaak uitgelachen om zijn 'mannenborsten'. Bijgevolg was de operatie voor hem niet alleen een verandering op fysiek, maar ook pyschologisch vlak.

"Ik ben erg tevreden met het resultaat. Ik heb geen lichaam zoals Arnold Scharzenegger, maar ik ben door de operatie nog meer overtuigd om het lichaam te krijgen dat ik zou willen", aldus Ayo.

Volgens dr. Ravi Jain, die de operatie uitvoerde, toonde een recente poll bij zijn patiënten aan dat 60 procent uitgelachen werd omwille van de 'moobs'. "De operatie zorgt voor meer voordelen dan enkel die op fysiek vlak", meent hij. "Door te pronken met een nieuw uiterlijk verandert de manier waarop je naar jezelf kijkt en jezelf presenteert. Zo'n operatie beïnvloedt dus niet alleen je looks, maar je algemene zelfvertrouwen."

Het pestgedrag is waarschijnlijk het gevolg van de link tussen gynecomastie en obesitas. Er zijn echter ook andere oorzaken voor de aandoening.

Het kan bijvoorbeeld uitgelokt worden door een onevenwicht tussen de hormonen oestrogeen en testosteron in het lichaam van de man. Dat verklaart waarom veel 70-plussers er last van hebben, want het testosterongehalte daalt naarmate je ouder wordt.

Daarnaast kunnen ook bepaalde medicijnen de schuldige zijn, zoals antidepressiva en hart- en levermedicatie. Verder werd de aandoening al gelinkt aan sommige medicijnen tegen kanker, die het aantal mannelijke geslachtshormonen doen verminderen. Ook anabole steroïden kunnen zorgen voor een groei van het borstweefsel.

De behandeling van gynecomastie focust zich in de eerste plaats op de onderliggende oorzaak en vervangt daarom de testosteron in het bloed. Als dat niet werkt, is een operatie de enige overgebleven optie. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen geven vier euro minder uit aan kerstcadeaus


Belgen geven vier euro minder uit aan kerstcadeaus


http://static1.hln.be/static/photo/2012/6/6/1/20121129161622/media_xll_5365036.jpg


De Belgen verwachten dit jaar om gemiddeld 205 euro aan kerstcadeaus te besteden. Door de economische crisis is dat gemiddeld 4 euro lager dan in 2011. Dat leert een vandaag gepubliceerd onderzoek van eBay en TNS.

Met dat bedrag bevindt België zich in de Europese staart. Enkel de Italianen (201 euro), Russen (184) en Polen (119) zullen minder uitgeven. Het Verenigd Koninkrijk (317 euro) en Ierland (287) zijn de 'big spenders' aan kerstcadeaus.

Voor Kerstmis kopen Belgen gemiddeld cadeautjes voor zes personen, met een gemiddelde van zeven geschenken in totaal. Het grootste deel van het kerstbudget gaat naar cadeaus voor de kinderen (zowat 114 euro), gevolgd door de partner (86), gevolgd door het uitgeven van 64 euro voor de ouders en 55 euro voor broers en zussen. Voor andere kerstgerelateerde items (decoratie, kerstkaarten, eten, enz) verwachten Belgen nog eens 124 euro te zullen besteden, ook 4 euro minder dan in 2011.

Slechts 3 procent wacht met kerstinkopen tot de laatste twee dagen voor Kerstmis, de meerderheid (44 procent) winkelt gedurende de eerste drie weken van december. Kerstinkopen doen blijft het terrein van de vrouw. Volgens deze studie zijn de vrouwen voor 77 procent de baas over kerstmis shopping.

Vijfendertig procent van alle Belgen doen hun kerstinkopen online, in de EU het laagste percentage van de bevolking. Fransen (45 procent) en Italianen (46 procent) staan net boven België. Voor het onderzoek werd tussen 11 en 16 oktober een steekproef van 1.052 personen tussen 16 en 64 jaar ondervraagd.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energiekloof met buurlanden bedraagt 13 procent

"Energiekloof met buurlanden bedraagt 13 procent"


http://static3.hln.be/static/photo/2012/15/6/5/20121130064339/media_xll_5366090.jpg


De energieprijzen in België blijven hoger in vergelijking met de ons omringende landen. De energiekloof met de buurlanden bedraagt 13 procent, zo berekende de studiedienst van de linkse partij PVDA.

Voor een gemiddeld gezin is elektriciteit 19 procent duurder, voor gas is dat 10 procent, stelt de partij vandaag in een persbericht. Professionele gebruikers (zelfstandigen en kmo's) betalen hun stroom en gas respectievelijk 14 procent en 8 procent te duur.

"De prijskloof met de buurlanden kost elk gezin 333 euro per jaar", zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. "Voor een professionele gebruiker loopt het verschil zelfs op tot 1.715 euro per jaar."

De linkse partij hekelt dat het aanpakken van de energiekloof geen prioriteit is van de federale regering. Zelf denkt de partij aan maatregels zoals maximumprijzen voor elektriciteit en gas en een btw-tarief van 6 procent op energie. (br.hln)» Reageer (0)
29-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 5 meisjes op pro-anorexiasites is amper 6 à 11 jaar

1 op 5 meisjes op pro-anorexiasites is amper 6 à 11 jaar


http://static0.hln.be/static/photo/2012/11/4/6/20121128151911/media_xll_5361906.jpg


Meer dan 100.000 Britse kinderen tussen zes en elf jaar hebben al een pro-anorexiawebsite bezocht. De meer dan 500 websites van deze soort moedigen kwetsbare meisjes aan om zichzelf uit te hongeren. Zij geloven namelijk dat je een 'slanke godin' kan worden door amper te eten en enkel koffie te drinken, te roken en dieetpillen te slikken

Met de slagzin 'starving for perfection' (honger lijden om perfectie te creëren) moedigen de sites aan om niet meer dan 500 calorieën per dag op te nemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is nochtans 2.000 voor vrouwen en 2.500 voor mannen. Daarnaast halen de websites ook 'thinspiration' (dunspiratitie, of inspiratie om mager te zijn) bij superslanke celebrities zoals Katie Holmes, Miranda Kerr en Kate Moss.

Gevaarlijke websites dus, zeker als je weet dat steeds meer jonge meisjes ze bezoeken. Volgens onderzoek bezochten maar liefst 500.000 Britse meisjes het afgelopen jaar zo'n site. Eén op vijf van hen was amper 6 à 11 jaar oud.

Veel van de pro-anorexiawebsites worden opgestart door mensen die zelf kampen met een eetstoornis. "Het begint met een individu die zijn ervaringen wil delen. Als ze dan gevolgd worden door anderen, presenteren ze zichzelf als een soort godin", zegt onderzoekster dr. Emma Bond van de University Campus Suffolk in Ipswich.

"Toen ik in januari begon met het onderzoek, ontdekte ik bijvoorbeeld een website van een meisje die zichzelf verafschuwde omdat ze een paar kilo's was bijgekomen met Kerstmis. Om de controle terug te krijgen, besloot ze drie dagen te vasten", vertelt dr. Bond. "In minder dan twee uur had ze 36 volgers die haar prachtig vonden en haar zelfs een inspiratiebron noemden. "Ik vast alleen door jou"", klonk het bij de volgers.

Sommige van de meisjes posten ook foto's van hun magere lichamen met weinig kleren op hun blogs én op sociale media zoals Facebook en Twitter.

"Dat zorgt ervoor dat ze benaderd worden door mensen die de foto's willen verkopen op pornosites, want er is zeker een markt voor 'magere porno'", weet Bond. "De meisjes zelf zijn zich echter niet bewust van dat gebruik. Ze voelen zich geliefd, mooi en aantrekkelijk als iemand hen aanspreekt. Het geeft hen het gevoel dat ze erbij horen."

Anorexia vs. boulimie
Volgens officiële cijfers krijgt 1 op de 200 vrouwen en 1 op de 2.000 mannen te maken met een eetstoornis. Heel wat experten denken echter dat het cijfer nog veel hoger ligt, aangezien veel patiënten erin slagen om hun aandoening te verbergen voor artsen, vrienden en familie..

Ongeveer 8 procent van de vrouwen en 1 procent van de mannen krijgt dan weer te maken met boulimie. Daarbij worden grote hoeveelheden voedsel opgenomen, waarna ze zichzelf doen braken of laxeermiddelen gebruiken.

Dokters geloven dat de eetstoornissen vaker voorkomen bij mensen die perfectionistisch zijn, zich veel zorgen maken of vaak depressief zijn. Volgens experten ligt de 'size zero'-obsessie van de maatschappij aan de basis voor de recente stijging van het aantal eetstoornissen. We mogen echter ook niet vergeten dat ze kunnen uitgelokt worden door een stressvolle gebeurtenis, zoals een sterfgeval, gepest op school of een scheiding van de ouders. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis af te halen: vier olifanten

Gratis af te halen: vier olifanten


http://static0.hln.be/static/photo/2012/16/1/8/20121128064419/media_xll_5360543.jpg


Een vete tussen twee groepen olifanten in het Noorder Dierenpark Emmen in Nederland is volledig uit de hand gelopen. De dikhuiden strijden sinds het overlijden van hun leidster om de macht en maken elkaar daarbij het leven zuur. Vier olifanten moeten nu vertrekken. Ze zijn gratis af te halen in Emmen. "We hebben alles geprobeerd, maar de dieren blijven elkaar naar het leven staan."

"Het is een ontzettende rotsituatie," zegt Krista Nijstad (34), al 14 jaar verzorgster van de olifanten in het Noorder Dierenpark aan het AD. "Ik ken ze goed genoeg om te zien dat ze niet goed in hun vel zitten en ernstig lijden onder de stress. Maar we hebben alles geprobeerd, en er is niets wat werkt. Het enige wat we kunnen doen, is ze uit elkaar halen."

De ruzies en intriges in het olifantenverblijf, met een verhaallijn haast ingewikkelder dan die van een soap, ontstonden op een wel heel dramatische manier. De onbetwiste leidster van de Emmer kudde, Htoo Khin Aye, zakte op 1 juni van dit jaar door haar poten, en verpletterde daarbij haar pas 3 weken oude zoontje, Later overleed ze zelf ook, aan de gevolgen van een baarmoederlijke bloeding.

Na de dood van de leidster ontstond een machtsvacuüm in de kudde dikhuiden, waarbinnen de vrouwtjes de dienst uitmaken. De oudste dochter van de overleden Htoo Khin Aye kwam in conflict met het oudste vrouwtje van de kudde met als inzet het leiderschap. De dames pestten elkaar tot op het eindeloze af, daarbij geholpen door hun eigen zussen, zoons en dochters.

"Ze duwden elkaar, trompetterden tegen elkaar, klapperden woest met hun oren, het was niet meer te houden," zegt de woordvoerder van het dierenpark, Wybren Landman. "Bij veel soorten in het dierenrijk gaat de strijd om de macht net zo lang door tot er eentje eieren voor zijn geld kiest en de andere als meerdere erkent. Maar bij olifanten werkt dat niet zo."

In Emmen geldt voorlopig een gewapende vrede. De dieren worden met alle middelen - lees een traliehek met spijlen zo dik als boomstammen - uit elkaar gehouden.

De oplossing is een definitieve scheiding tussen de twee rivaliserende kuddes. De kleinste groep van vier is, echt waar, gratis af te halen in Emmen. "We hebben nu bekendgemaakt aan de andere dierentuinen in de wereld dat de olifanten beschikbaar zijn," zegt Wybren Landman. "Dus dierentuinen die er naar op zoek zijn, kunnen bij ons aankloppen. Als er een geschikte gegadigde is, willen wij natuurlijk zelf ook eerst nog wel zeker weten of het een geschikte plek is. Maar daarna kunnen ze weg. Ik denk dat dat binnen nu en een paar maanden zal gebeuren." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Billy Paul - Me and Mrs Jones

Billy Paul - Me and Mrs Jones

Klik op de foto om hem te beluisteren


Billy Paul (Philadelphia, 1 december 1934) is een Amerikaans soulzanger. Hij won een Grammy Award voor zijn vocale prestaties in het nummer "Me and Mrs. Jones". In feite was dat ook zijn enige nummer 1-hit tijdens de laatste drie weken van 1972.

Op zijn elfde begon hij als diskjockey bij een radiostation en later zou hij zelf muziek maken.

Tegenwoordig woont hij in Londen.
» Reageer (0)
28-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Succesvolle ingreep hazenlip ontdekt

Succesvolle ingreep hazenlip ontdekt


http://oi46.tinypic.com/2ldk6t5.jpg


Kinderen met schisis kunnen met kunstbot succesvol behandeld worden. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek. De meest bekende vorm van schisis is een hazenlip.

Schisis is een aangeboren afwijking waarbij iemand een spleet in zijn bovenlip, kaak of gehemelte heeft. Normaal gesproken groeien bij een embryo de linker- en rechterhelft van die lichaamsdelen aan elkaar vast. Door een foute communicatie van de genen gebeurt dat niet bij schisispatiënten.

Dit kan nu verholpen worden door korrels van keramisch materiaal aan te brengen in de spleet, een soort kunstbot. Daarin zit een kalkachtige stof waar echt bot deels uit opgebouwd is. De korrels trekken botvormende stamcellen aan, die zich daaraan vasthechten. Vervolgens groeit de spleet grotendeels dicht en kunnen er zelfs gewone tanden uit gaan groeien.

Tot nu toe werden kinderen met schisis behandeld door een stukje bot uit hun bekken of uit de kin te halen en in de de kaak te zetten. Dat kon dan wel bijwerkingen in de vorm van beschadigingen of zenuwpijn opleveren.

Inmiddels zijn zes kinderen succesvol behandeld met het kunstbot. Komende tijd zullen nog twintig andere kinderen van rond de tien jaar ermee geholpen worden. Gemiddeld heeft 1 op de 800 pasgeborenen een lip-schisis of lip-kaak-gehemelteschisis. Een schisis bij alleen het gehemelte komt voor bij 1 op de 2000 baby's. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energie wordt in januari 10 à 15 procent duurder

Energie wordt in januari 10 à 15 procent duurder

http://oi48.tinypic.com/2le2w53.jpg


De tarieven voor elektriciteit en voor gas zullen vanaf januari fors stijgen. Experts gaan ervan uit dat de elektriciteitsprijzen zo'n 10 à 15 procent zullen toenemen. Voor de gasprijzen zou de verhoging tussen 9 à 13 procent schommelen. Dat staat in de kranten L'Echo en De Tijd.

Sinds april mogen energieleveranciers hun tarieven niet meer optrekken, maar dat verbod vervalt op 1 januari. De regering had tegen dan een nieuw akkoord moeten vinden over maximumprijzen voor energie, maar dat lukt niet meer. Johan Vande Lanotte (sp.a), minister van Consumentenzaken, en Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris voor Energie, raken het niet eens. En zelfs mocht de kern nog snel een akkoord vinden, kan dat niet meer voor april 2013 in een KB gegoten worden.

Daarom kan vanaf januari de markt opnieuw spelen. En dat tot 1 april, de zogenaamde transitieperiode. De prijzen voor gas en elektriciteit zijn in de winter sowieso duurder dan in de zomer, maar toch wordt ervan uitgegaan dat de marktcontext is gewijzigd. Veel Belgen zijn van leverancier veranderd om goedkopere tarieven te bekomen.

Door het bevriezen van de prijzen zijn de energieleveranciers de afgelopen maanden 200 miljoen euro misgelopen, schat consultant Sia Partners. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Restjes voor de kat: ja of nee?

Restjes voor de kat: ja of nee?


http://static2.hln.be/static/photo/2012/11/7/11/20121127152734/media_xll_5358866.jpg


Je voedert de restjes van het avondeten wel eens aan de hond... maar kan dat ook voor de kat? Soms wel, soms niet.

Mag wel:

-    Gekookt, gebakken en gebraden vlees is gezonder voor je kat dan het verwerkte kattenvoer. Kijk wel uit met te veel kruiden: overweeg om de kruiding bij serveren te doen (of aan de eter zelf over te laten).

-    Gestoomde, gekookte of gepureerde groenten kunnen perfect. Vermengd met een beetje vlees of kattenvoer, gaan verrassend veel katten het opeten.

Liever niet:

-    Vetrestjes, te zure voeding of korsten, zoals van pizza. Alleen gezonde voeding houdt het verteringssysteem van je kat in orde.

-    Zuivel: dat is een ramp voor zijn vertering

-    Te grote hoeveelheden tonijn: katten zijn er dol op, maar door de aanwezige kwik kan een te grote portie je kat vergiftigen. Restjes (blik)tonijn kunnen geen kwaad, maar serveer het met mate.

-    Druiven of rozijnen: dit kan nierfalen veroorzaken bij je kat. Let dus op voor rozijnenbrood met kaas, of zoete vleesbereidingen  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verstoten girafje vecht voor leven in Amsterdam

Verstoten girafje vecht voor leven in Amsterdam


http://static3.hln.be/static/photo/2012/16/14/6/20121127184055/media_xll_5359536.jpg


In de Amsterdamse zoo Artis vecht een babygirafje dat gisterennacht geboren is voor zijn leven. De dierenarts vermoedt dat het kalfje te vroeg geboren is, omdat het beestje nog niet kan staan. Het is nog niet duidelijk of het dier het gaat overleven.

De verzorgers zijn de hele dag bij het dier gebleven, en proberen de lichaamstemperatuur op peil te houden met warmtelampen, dekens en zakken warm water. Vannacht zullen de verzorgers in de giraffenstal slapen om het jonge mannetje af en toe te helpen met opstaan, melk te geven en warm te houden.

Niemand kan op dit moment zeggen of het dier zal overleven, maar Artis hoopt dat het girafje na enkele dagen sterk genoeg is om zelf te staan. Als dit zo is, zijn de kansen dat het dier het redt groot. Het is de bedoeling dat hij onderdeel van de kudde blijft, en daarom wordt hij niet bij moeder Kadja weggehaald. Dit is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de giraf.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer mensen kampen met nieuwe slaapstoornis

Steeds meer mensen kampen met nieuwe slaapstoornis


http://static3.hln.be/static/photo/2012/13/0/8/20121126085817/media_xll_5355068.jpg


In plaats van dat je zoals bij insomnia kampt met volledig slapeloze nachten, kampen steeds meer mensen met zogenaamd semi-somnia. Dit zijn korte momenten van een verstoorde slaap. Volgens experts is dit even schadelijk voor je gezondheid als echte slapeloosheid.

Patiënten die kampen met semi-somnia worden elke nacht gedurende een half uur wakker, ze liggen soms ook een te piekeren in bed omdat hun gedachten op volle toeren blijven draaien. Professor Nerina Ramlakhan: "Patiënten met semi-somnia slapen wel lang genoeg, maar ze worden niet uitgerust wakker. Ze verwerken 's nachts nog veel informatie, waardoor het brein van patiënten nog steeds erg actief is."

Onderzoeker Jean Gomes: "Ik heb vijf jaar 30.000 Britse patiënten bestudeerd en waarschijnlijk is technologie de voornaamste oorzaak van dit probleem. Mensen kampen al eeuwenlang met stress, dit verstoorde de slaap, maar vroeger was er een duidelijkere scheiding tussen werk en thuis: als je het kantoor verliet, kon je je ook helemaal ontspannen. Ook al had je een stresserende dag op het werk, je hersenen konden 's nachts deze problemen verwerken waardoor je 's ochtends fris wakker werd. Nu controleren we Facebook na als we naar televisie kijken, ons brein is in een constante staat van opwinding. Wanneer het bedtijd is, kan dit grote problemen veroorzaken."

Als je slaapt, gebeuren er drie dingen in de hersenen: doordat het donker wordt, neemt de productie van het hormoon melatonine af, onze lichaamstemperatuur daalt en je lichaam en geest ontspannen zich, waardoor je zenuwsysteem zich uitschakelt. Nieuwe technologieën storen elk van deze stappen. Een fel scherm kan het niveau van melatonine met bijna een kwart beperken. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die blootgesteld worden aan stralingen van gsm's voor ze gaan slapen meer tijd nodig hebben om in de diepste slaapfase te geraken en deze duurt ook minder lang.

Tijdens de slaap verwerkt het brein informatie die we overdag opgenomen hebben. Doordat op het internet nu zoveel informatie beschikbaar is, kan dit te veel worden. Hierdoor zitten we 's nachts langer in de fase waarin we informatie verwerken en minder in de diepe slaapfase die we nodig hebben om onszelf te verfrissen. Hierdoor word je moe wakker. (br.hln)» Reageer (0)
26-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitsland wil seks met dieren opnieuw verbieden

Duitsland wil seks met dieren opnieuw verbieden


http://static1.hln.be/static/photo/2012/10/7/8/20121125184939/media_xll_5353868.jpg


De Duitse regering wil seks met dieren weer verbieden. Het verbod werd bij de hervorming van het Duitse strafrecht in 1969 opgeheven, maar woensdag spreekt de landbouwcommissie van de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, over een wetsvoorstel om seksuele contacten tussen mens en dier weer strafbaar te maken. Wie het verbod overtreedt, kan rekenen op een boete tot 25.000 euro.

Experts hebben op het verbod aangedrongen, omdat volgens hen veel dieren in Duitsland seksueel worden misbruikt. Er zijn boerderijen die de dieren speciaal voor zulke praktijken verhuren. Naar verwachting spreekt de Bondsdag zich midden december over het verbod uit. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips om het feestseizoen te overleven zonder 'eetkater'

Tips om het feestseizoen te overleven zonder 'eetkater'


http://static2.hln.be/static/photo/2012/4/8/8/20121126135113/media_xll_5356028.jpg


Met de vele feestmaaltijden in het verschiet is het dringend tijd om wat eettips op een rijtje te zetten die jou, maar vooral je lichaam, zullen beschermen tegen overdaad.

1. Ondanks de overvloed aan uitgebreide maaltijden is het belangrijk tijd te maken voor het ontbijt. Hiermee verzeker je jezelf van een zwoegend metabolisme dat klaar staat om het feestmaal in spe te verteren. Een lekkere omelet of een stevige havermoutpap zijn goede opties om je voldoende energie  en een langdurig voldaan gevoel te geven.

2. Wie na het werk vrijwel onmiddellijk in de richting van het familiefeest moet vliegen, zorgt best voor een voedzame lunch. Zo kom je niet in de verleiding om onderweg snel naar fastfood te grijpen. Mik op een vezel- en proteïnerijk middagmaal en schrap zeker geen (volkoren) koolhydraten van het menu.

3. Blijf zeker en vast ook goed gehydrateerd. Met alle heisa rond de feesten, vergeet je al snel de basics, zoals het drinken van voldoende water. Hydratatie is de sleutel tot een goed werkend lichaam. Drink daarom voldoende water voor, tijdens en na het consumeren van alcohol.

4. Probeer te vermijden dat je eet om te eten. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voor je het weet grijp je nog naar die extra knabbel, gewoon omdat het voor je neus staat. Wees dus 'voedselbewust' en vraag jezelf even af of je die zoveelste grabbel in de kom chips echt nog wel nodig hebt. Mik bovendien altijd eerst strategisch op rauwkost of andere gezonde opties.

5. Zadel jezelf niet op met een 'eetkater', want niet alleen een overdosis alcohol kan je rotslecht doen voelen. Probeer daarom zeker vette voeding en koolhydraatbommen als wit brood en witte pasta aan banden te leggen. Ga indien mogelijk voor volkoren varianten en granenrijke voeding en wees alert voor moeilijk verteerbare gerechten. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fototoestel Leica geveild voor 1.680.000 euro

Fototoestel Leica geveild voor 1.680.000 euro

http://static1.hln.be/static/photo/2012/14/6/3/20121124161005/media_xll_5352048.jpg


Een uitzonderlijk fototoestel van het merk Leica, type MD3, uit 1955, is vandaag op een veiling in Wenen onder de hamer gegaan voor maar liefst 1.680.000 euro. Dit is een recordbedrag voor een dergelijk toestel.

Het was de gerenommeerde fotogalerij Westlicht die het toestel (serienummer M3D-2), dat ooit toebehoorde aan de Amerikaanse fotograaf Davis Douglas Duncan toen die voor het magazine Life werkte, te koop aanbood.

Vrijdag verwisselde een uitzonderlijk lot van 2.456 foto's en 2.144 dia's van de NASA al voor 200.000 euro van eigenaar. Een ander lot van foto's gewijd aan de Russische ruimtevaart werd geschat op 60.000 euro. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe antibiotica kunnen ook resistente infecties bestrijden


Nieuwe antibiotica kunnen ook resistente infecties bestrijden

http://static1.hln.be/static/photo/2012/11/12/4/20121126100132/media_xll_5355199.jpg


Het biotechbedrijf Galapagos heeft een nieuwe klasse antibiotica ontdekt die ook effectief zijn tegen antibiotica-resistente infecties, zoals de ziekenhuisbacterie (MRSA). Een eerste antibioticum is in klinische ontwikkeling, meldt Galapagos. Het duurt nog meer dan vijf jaar voor er sprake kan zijn van commercialisering.

De nieuwe klasse antibiotica kan een oplossing bieden in de strijd tegen antibiotica-resistente infecties. Dat zijn bacterie-infecties die ongevoelig zijn geworden voor de bestaande antibiotica.

De antibiotica remmen het enzym 'DNA pol III alpha'. Dat is een enzym dat in alle bacteriën aanwezig is en essentieel is voor hun groei. Het enzym komt bij de mens niet voor.

Het bedrijf heeft een eerste kandidaat-antibioticum geselecteerd voor medicijnontwikkeling: CAM-1. "Het is onderzocht in meer dan 250 verschillende bacterie-varianten; 100 procent van alle stafylokokken die ongevoelig zijn voor antibiotica, inclusief MRSA, werden daarbij gedood", luidt het.

In het eerste kwartaal van 2014 zou een klinische proef starten. "Dan duurt het nog minstens vijf jaar voor er sprake kan zijn van commercialisering", luidt het bij Galapagos.

"We volgen een nieuwe aanpak, waarmee we alle geteste MRSA-bacteriën een volledig halt toeroepen. In combinatie met een diagnostische test kunnen deze antibiotica een echte oplossing tegen MRSA-infecties brengen", zegt Piet Wigerinck, chief scientific officer van Galapagos.(br.hln)
» Reageer (0)
25-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade tijdens dieet smaakt echt beter

Chocolade tijdens dieet smaakt echt beter


http://static3.hln.be/static/photo/2012/14/10/1/20121123163602/media_xll_5350471.jpg


Schuldgevoel door het eten van chips en chocolade tijdens een dieet doet deze lekkernijen echt beter smaken. Onderzoek aan de universiteit van Illinois toonde aan dat dit ervoor zorgt dat je meer van de dingen geniet.

Onderzoekster Kelly Goldsmith bedacht zes verschillende experimenten. Zo deelde ze bijvoorbeeld de deelnemers op in twee groepen en vroeg ze hen zes covers van magazines te bekijken. De helft keek naar gezonde beelden, de andere helft naar covers die niets met eten te maken hadden.

Vervolgens kregen ze een chocoladereep voor een zogenaamde smaaktest. Degenen die aan gezonde voeding dachten, vonden dat de chocolade beter smaakte dan de anderen. Een tweede experiment vroeg de deelnemers drie ervaringen in enkele zinnen te beschrijven. De ene groep moest vertellen over een ervaring waarbij ze zich schuldig voelden, de andere getuigde over een ervaring waar ze van walgden en derde groep mocht kiezen waar ze het over hadden.  Vervolgens kregen ze een praline. De studenten die het over hun schuldgevoel hadden gehad, vonden dat het snoepje beter smaakte.

Het verband tussen schuldgevoel en genot stopt niet alleen bij eten. Bij een ander experiment kregen dames die met een schuldgevoel kampten online profielen te zien van aantrekkelijke mannen op een datingsite. Zij haalden veel meer plezier hieruit dan andere geslachtsgenoten.

Goldsmith verklaart: "Schuldgevoel wordt in het brein in verband gebracht met plezier omdat de twee vaak met elkaar samenhangen.  Wanneer ene geactiveerd wordt, gebeurt dit automatisch ook voor het andere. Hierdoor verbinden onze hersenen de twee met elkaar." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dochter bezorgt moeder bijna hartaanval met deze foto aan klif Grand Canyon

Dochter bezorgt moeder bijna hartaanval met deze foto aan klif Grand Canyon

http://static1.hln.be/static/photo/2012/15/4/11/20121125022943/media_xll_5353151.jpg


Het zal jou maar overkomen als overbezorgde moeder. Je krijgt een schrikwekkend beeld toegezonden van je dochter die zich ternauwernood aan de rotsen vastklampt. Rebecca Busch kreeg bijna een hartaanval toen ze het beeld, dat volledig werd in scène gezet door haar hartedief, onder ogen kreeg.

Rebecca Busch was er niet gerust op toen haar dochter Samantha naar de Grand Canyon trok. "Gedurende de hele week die aan mijn vakantie voorafging, zat moeder me constant te waarschuwen voor alle mogelijke gevaren en de nodige doemscenario's passeerden keer op keer de revue", vertelde de 22-jarige deugniet aan ABC News.

"Ik wilde haar eens in het ootje nemen." En dat lukte aardig. De foto, die Rebecca via haar GSM toegestuurd kreeg, joeg haar de stuipen op het lijf. In realiteit stond Samantha veilig op een richel toen haar vriend de veelbesproken foto nam. Bovedien liet de twintiger een hele week niks van zich horen om het verhaal geloofwaardiger te maken.

"Dit was een goede oefening voor mijn moeder om me wat meer los te laten", grapte Samantha. Gelukkig zag ook mama Rebecca achteraf het plezante er van in. "Ze was zelfs niet boos, enkel opgelucht en dit is zeker niet de laatste poets die ik haar zal bakken." Rebecca Busch is gewaarschuwd. (br.hln)

» Reageer (0)
23-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenzame George was toch niet de laatste reuzenschildpad

Eenzame George was toch niet de laatste reuzenschildpad


http://static3.hln.be/static/photo/2012/16/10/1/20121122142027/media_xll_5346901.jpg


Er leven nog reuzenschildpadden van de soort Chelonoidis abingdoni op de Galapagoseilanden. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gevoerd door de Amerikaanse universiteit van Yale en het Natuurpark van de Galapagoseilanden (DPNG). Na de dood van 'Eenzame George' in juni, dacht men dat de soort volledig was uitgestorven, maar dat blijkt niet waar te zijn.

Tijdens het onderzoek werden op het eiland Isabela zeventien dieren geïdentificeerd die dezelfde genen hebben als George. Het gaat om negen vrouwtjes, drie mannetjes en vijf jonge dieren.

Volgens experts leven de reuzenschildpadden sinds de achttiende eeuw op het eiland Isabela. De schildpadden werden door piraten meegenomen op zee en dienden als voedsel. Als ze een overschot aan eten hadden, gooiden de piraten soms levende dieren overboord. In totaal zouden zeevaarders zo'n 300.000 schildpadden hebben opgegeten.

"De ontdekking van de zeventien schildpadden is een eerste stap naar de heropleving van de Chelonoidis abingdoni", luidt het bij DPNG. "De dieren zullen in gevangenschap gehouden worden en deel uitmaken van een voortplantingsprogramma."

'Eenzame George' stierf in juni 2012 een natuurlijke dood. Hij werd ruim honderd jaar oud. Hij wordt beschouwd als een symbool van de bescherming van het ecosysteem van de Galapagoseilanden en werd in juli benoemd tot nationaal erfgoed. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vande Lanotte: Sperperiode blijft bestaan

Vande Lanotte: Sperperiode blijft bestaan


http://static1.hln.be/static/photo/2012/6/2/8/20121123163843/media_xll_5350463.jpg


Ook na het arrest van het Hof van Cassatie blijft de sperperiode behouden. Dat melden minister Johan Vande Lanotte en de FOD Economie na overleg met de betrokken beroepsorganisaties. "Overtredingen zullen dan ook worden geverbaliseerd."

Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ en de handelsfederatie Comeos overlegden met Vande Lanotte en zijn administratie naar aanleiding van de uitspraak van drie weken geleden. Dat vonnis luidt volgens sommigen het einde van de sperperiode in.

Op het overleg werd tot de conclusie gekomen dat Cassatie een vonnis geveld heeft op basis van de wet op de handelspraktijken van 1991. "Die wet is in 2010 gewijzigd, maar over deze nieuwe wet heeft Cassatie zich nog niet uitgesproken", klinkt het.

Ook de bepalingen over de prijsaanduidingen moeten van kracht blijven. Wie bijvoorbeeld een vermindering met 30 procent aankondigt, moet effectief ook de prijs 30 procent laten zaken ten opzichte van de laagste prijs van de vorige maand. "Dit zal rigoureus worden gecontroleerd."

Tot slot klinkt het dat de solden niet ter discussie staan. "Alleen tijdens de soldenperiode is verkoop met verlies mogelijk. Ook dit zal strikt opgevolgd worden." NSZ reageerde tevreden omdat "minister Vande Lanotte de sperperiode blijft verdedigen". (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Finale 'Slimste mens' piekt met 1,2 miljoen kijkers

Finale 'Slimste mens' piekt met 1,2 miljoen kijkers


http://static1.hln.be/static/photo/2012/8/16/2/20121123122313/media_xll_5349287.jpg


Gemiddeld 1.094.260 televisiekijkers hebben gisteravond afgestemd op de finale van 'De slimste mens ter wereld'. Daarmee boekte Vier een marktaandeel van 40,8 procent in de commercieel belangrijke doelgroep van 18 tot 54 jaar.

Op het piekmoment waren er 1.217.414 kijkers. Precies 995.198 mensen keken volledig live. Het tiende seizoen, dat voor het eerst op Vier werd uitgezonden, behaalde zo uiteindelijk gemiddeld 836.108 kijkers en 30,3 procent marktaandeel in de bovengenoemde doelgroep.

In totaal bereikte Vier gisteravond 2,4 miljoen kijkers tussen 17 en 24 uur, goed voor een marktaandeel van 18,5 procent. 'Komen eten' bereikte nog gemiddeld 103.852 kijkers, 'De kruitfabriek' 277.728 en 'Man bijt hond' 151.651. Vijf behaalde gisteravond 7,2 procent marktaandeel in de groep vrouwen tussen 20 en 49 jaar. (br;hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische kinderen slikken meer medicijnen dan ooit

Belgische kinderen slikken meer medicijnen dan ooit


http://static1.hln.be/static/photo/2012/7/6/11/20121122044100/media_xll_5345486.jpg


De Belgische kinderen nemen meer medicatie dan ooit. Het gebruik bij min-18-jarigen is in vijf jaar tijd met 15 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv, schrijft Het Laatste Nieuws. De stijging doet zich voor bij zowat alle medicijnen voor kinderen. Van liefst 12 van de 15 meest voorgeschreven middelen bij min-18-jarigen is het gebruik gestegen tussen 2007 en 2011.

De grootste stijging doet zich voor bij de refluxremmers, waarvan het gebruik met meer dan de helft toenam. Jaarlijks worden meer dan 3 miljoen van die maagzuurremmers voorgeschreven. Ook middelen tegen psychoses, zoals schizofrenie (+37 pct) en ADHD-medicatie (+35 pct) worden jaar na jaar vaker gebruikt, net als medicijnen tegen diabetes (+24 pct) en astma (+21 pct).

Kinderartsen en -psychiaters schrikken enorm van de "hallucinante" cijfers. Er is volgens hen één grote oorzaak: overmedicatie. "We schrijven kinderen véél te makkelijk en veel te veel medicatie voor", zegt professor kindergeneeskunde Yvan Vandenplas (VUB). "Een alarmerende evolutie die dringend een halt toegeroepen moet worden. De bijwerkingen van deze middelen zijn veel te gevaarlijk om er zo licht mee om te springen."

Ook psychoanalyticus Stijn Vanheule (UGent) is verontrust door de sterke stijging. "Mensen zien geneeskunde te vaak als een consumptieproduct", meent hij. "Net zoals bij een kapotte computer die ze vervangen, moet ook een ziekte liefst in 1-2-3 opgelost zijn. Dus zoeken ze hun heil in geneesmiddelen die voor deze quick fix zorgen. Zeer onrustwekkend." (br;hln)
» Reageer (0)
22-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straffe Chinezen bouwen 's werelds hoogste toren voor 31.400 bewoners in 90 dagen

Straffe Chinezen bouwen 's werelds hoogste toren voor 31.400 bewoners in 90 dagen


http://static3.hln.be/static/photo/2012/16/5/0/20121122025738/media_xll_5345400.jpg


Een Chinese aannemer wil 's werelds hoogste gebouw in amper negentig dagen optrekken. De cijfers zijn om van te duizelen. Zo zal de wolkenkrabber van 838 meter hoog uit maar liefst 220 verdiepingen en 200.000 ton staal bestaan en een school, ziekenhuis, kantoren, horeca, 17 landingsplatformen voor helikopters en appartementen voor tienduizenden mensen herbergen. 104 liften brengen de bewoners, toeristen en zakenmensen naar de gewenste etage.

De 'Sky City'-toren in de Chinese stad Chansha in de Hunan provincie wordt aan een hels tempo van vijf verdiepingen per dag gebouwd. De prefabcomponenten zullen als legoblokjes in mekaar passen, maakt Broad Construction zich sterk. Deze aannemer is hiermee trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Eerder bouwde Broad Construction al eens een hotel van vijftien etages in goed twee dagen en een toren van vijftien verdiepingen in dertig dagen.

Ook al maakt het gebouw op zich misschien geen wow-gevoel los, het is toch een stuk veiliger dan men zou vermoeden. De wolkenkrabber zal tegen een stootje kunnen. Volgens Zhang Yue, de eigenaar van Broad Construction, kan Sky City zonder problemen een aardbeving met magnitude 9.0 op de schaal van Richter weerstaan.

De funderingen worden deze maand nog gegoten. Eind dit jaar start men met het bouwen van de 220 verdiepingen tegen de klok. Eind maart zouden de bouwwerken voltooid moeten zijn. Dan stoot Sky City de Burj Khalifa als hoogste gebouw ter wereld van de troon. Met een hoogte van 838 meter is de toren immers 10 meter hoger dan de wolkenkrabber in Dubai.

Bovendien beweren de bouwheren dat de constructie van Sky City slechts een tiende zal kosten vergeleken met de Burj Khalifa, namelijk 1.100 euro per vierkante meter in plaats van 11.000 euro/m². Indien de bouwheren hun beloftes kunnen waarmaken, wordt deze wolkenkrabber ook 24 maal sneller opgetrokken. Laat het nagelbijten maar beginnen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De paspop die je begluurt (en binnenkort ook hoort)

De paspop die je begluurt (en binnenkort ook hoort)

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

In Italië worden 'EyeSee'-paspoppen gemaakt die shoppers tijdens het winkelen nauwkeurig in de gaten houden. De technologie is vergelijkbaar met de veiligheidssystemen in luchthavens die criminelen moeten identificeren. Ondertussen vonden deze glurende paspoppen hun weg al naar de rest van Europa en de Verenigde Staten. De makers hopen er echter nog een kunstje aan toe te voegen. Ze willen de poppen ook de mogelijkheid geven om conversaties af te luisteren.

Een voorbeeld van een keten die de poppen inzet om het koopgedrag van klanten te registereren, is Benetton. Qua uiterlijk zijn de paspoppen niet te onderscheiden van hun technologieloze varianten. De camera's zitten verborgen achter de dode ogen. De beelden worden door software voor gezichtsherkenning gejaagd en zowel je leeftijd, geslacht als ras worden nauwkeurig opgeslagen.

De data wordt vervolgens gevoed aan een computer die analyses maakt voor gerichte marketingstrategieën. "Van nu af aan kan je perfect weten hoeveel mensen in jouw winkel shoppen, wat de piekuren zijn, wat voor type klanten je over de vloer krijgt en welke zones in de winkel vaak overbevolkt zijn", verklaart een woordvoerder van het Italiaans bedrijf Almax.

Privacy-activisten noemen het systeem griezelig en stellen dat dergelijke bewaking winst plaatst boven het recht op privacy. (br.hln)» Reageer (0)
21-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikkerdjes zijn écht (een beetje) gelukkiger

Dikkerdjes zijn écht (een beetje) gelukkiger


http://static2.hln.be/static/photo/2012/16/10/11/20121121154219/media_xll_5343671.jpg


Mollige mensen worden vaak voorgesteld als joviale, vriendelijke lachebekjes. Een cliché waar (een klein stukje) waarheid inzit: het gen dat zorgt voor overgewicht is tegelijk een gen dat tegen depressie beschermt. Dat stelden Canadese wetenschappers vast.

De onderzoekers waren op zoek naar een link tussen overgewicht en depressie. Bij de analyse van 17.200 dna-stalen en psychologische verslagen van deelnemers uit 21 landen bleek tot hun verrassing het tegendeel van wat ze verwachtten: mensen met overgewicht zijn minder vaak depressief.

Het gen dat voor overgewicht zorgt (FTO), maakt tegelijk dat de kans op depressie met zo'n acht procent vermindert. Geen enorm groot verschil, wel significant en bevestigd door de analyse van genetisch materiaal uit drie bijkomende, internationale studies. "Acht procent is een bescheiden verschil en zal geen groot verschil maken", nuanceert onderzoeker David Meyre of McMaster University.

Meer nog, het FTO-gen beschermt tegen zware depressies onafhankelijk van zijn invloed op BMI. Met andere woorden: ook wie er ondanks ongunstige genen in slaagt om niet (te veel) extra kilo's mee te dragen, is minder vaak depressief.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat relatie schaadt: vieze toiletgewoonten

Wat relatie schaadt: vieze toiletgewoonten


http://oi50.tinypic.com/21mwveq.jpg


De helft van de Britten zou een partner dumpen als deze irritante toiletgewoonten heeft als de wc-borstel niet gebruiken of luidruchtig zijn, dat blijkt uit recente cijfers.

De helft van de ondervraagde Britten vindt het geen probleem om zijn of haar behoefte te doen in het bijzijn van hun partner. Een derde geeft toe ruzie te maken hierover. Een van de vaakst voorkomende ergernissen is het omhoog laten staan van de toiletbril, als het bevuilen van de pot zonder deze te poetsen en het maken van geluiden.

Zeven op de tien mensen zou een potentiële partner afwijzen als deze slechte gewoonten had, maar het is nogal moeilijk om hier meteen achter te komen. Zestig procent van de kersverse koppels wacht namelijk twee en een halve maand voor ze naar toilet gaan in het huis van hun partner. De helft gebruikt dit als rustkamertje, hij of zij ontsnapt hier aan zijn geliefde of familieleden.

Ook blijkt dat wij geen kranten meer lezen op toilet, maar 31 procent gebruikt iPads en smartphones als entertainment. Vier op de tien Britten stuurt mails of werkt aan belangrijke documenten in het kleinste kamertje, een kwart controleert dan snel zijn Facebookpagina. En dat blijkt niet volledig nutteloos te zijn, driekwart van de ondervraagden kwam hier al op zijn beste ideeën.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bye bye muisarm: we lijden nu aan de 'kantoorknie


Bye bye muisarm: we lijden nu aan de 'kantoorknie


http://static1.hln.be/static/photo/2012/11/14/3/20121121094722/media_xll_5342298.jpg


Naast de muisarm of tenniselleboog, lijden werknemers nu ook aan de 'kantoorknie', met dank aan zittende beroepen én overgewicht Er wordt gewaarschuwd dat deze kniepijn de levenskwaliteit enorm kan beïnvloeden.

Zittende jobs kunnen je heel wat fysieke kwaaltjes bezorgen. Nek- en schouderpijn door je (foute) zithouding, last van de pols door met de muis te werken ('muisarm') en nu dus ook de kantoorknie.

Eén op vier Britse werkenden tussen 16 en 65 jaar zegt al meer dan twee jaar pijn te hebben. Bij de 55-plussers zegt tien procent continu pijn te lijden.

Daar zijn twee grote schuldigen voor: overgewicht en zittende beroepen.

De knie is een gevoelig gewricht: hoe meer gewicht het moet torsen, hoe zwaarder het (letterlijk) onder druk komt te staan. De kans op artrose in de knieën stijgt, net als de kans op een operatie om de knieën te vervangen.

Tegelijk moet het soepel gehouden worden: hoe meer je zit, dus hoe minder je beweegt, hoe meer kans op kniepijn.

"Kniepijn is geen fatale aandoening, je gaat er niet van dood. Maar het heeft wel een enorme impact op je levenskwaliteit. Wie de knieën niet kan gebruiken, is letterlijk niet mobiel en onafhankelijk: je kan niet wandelen, zelf boodschappen doen of een trap oplopen", argumenteert orthopedisch chirurg Ronan Banim.

Gewichtscontrole en voldoende bewegen zijn belangrijk, al wordt ook afgeraden om te snel te veel te doen. "Mensen beginnen meteen te trainen voor marathons en triatlons. Op zich is dit goed voor een gezonde levensstijl, maar niet voor wie al wat ouder is: het lichaam takelt langzaam maar zeker af, de gewrichten worden zwakker en wie dan te rap te veel doet, plaats nog meer druk op de knieën met nog meer kniepijn tot gevolg."

Voor wie wil beginnen met sporten en/of veel gewicht meesleurt, zijn wandelen en zwemmen perfect.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meena Cryle - Still Alive

Meena Cryle - Still Alive

Klik op de foto om haar te beluisteren

Meena Cryle werd in 1977 geboren in een klein, katholiek bergdorpje in Oostenrijk. Op haar vijftiende zette ze haar eerste groep op met Chris Fillmore. Ze eindigde tweede op de European Blues Challenge 2011 in Berlijn en toert ondertussen in heel Europa.» Reageer (0)
20-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vreemde tip voor strakke buik: pasta als ontbijt

Vreemde tip voor strakke buik: pasta als ontbijt


http://static1.hln.be/static/photo/2012/14/1/8/20121120114512/media_xll_5339888.jpg


Niet met een honderdtal sit-ups per dag maar door elke avond een glas rode wijn te drinken, kun je je buikje laten verdwijnen. Maak je taille slanker met deze vetbestrijdende tips van professor Mehmet Oz.

Voor een plattere buik hoef je niet alle koolhydraten te bannen, het is belangrijk dat je erop let wanneer je deze eet. Brood en pasta eet je best 's ochtends, deze worden dan eerder verbrand dan opgeslagen als buikvet. Als avondmaal kun je beter een lichte maaltijd op basis van magere proteïnes als kip consumeren.

Wie graag 's avonds ontspant met een glas rode wijn, hoeft dit niet per se op te geven. Met het verouderen krijg je meer verantwoordelijkheden en dus ook meer stress, dit treft de buikzone doordat cellen ontsteken en voor gewichtstoename zorgen. Probeer om dit te vermijden stress te beperken. Je mag dagelijks genieten van een glas rode wijn per dag. Dit zal je helpen te ontspannen en levert je antioxidanten die ontstekingen verminderen.

Wie voldoende vezels eet, kan gewichtsverlies stimuleren. Je lichaam heeft 25 gram vezels per dag nodig. Je neemt dit best niet in een keer op, want dan krijg je een opgeblazen gevoel. Zorg dat je hier 's ochtends mee begint en af en toe een vezelrijke snack neemt, zo krijg je minder zin in caloriebommen als koekjes en gezouten snacks.

Ontgiftingsdiëten kunnen helpen af te vallen, maar ze eisen een grote tol op je gezondheid. Je lichaam loopt zo heel wat belangrijke voedingsstoffen mis en zetten je lichaam spaarmodus, wat je metabolisme vertraagt. Andere mogelijke complicaties zijn uitdroging, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid en zelfs schade aan de darmen. Je organen beschikken van nature over ontgiftingsfucties, dus om je detoxkuur echt te laten werken, is het belangrijk dat je deze optimaal laat functioneren. Daarom is het belangrijk de juiste voedingsstoffen als vezels te eten.

Deze zaden bevatten veel oplosbare vezels, ze geven je een voldaan gevoel, verlagen je cholesterol en voorkomen de absorptie van vet. Voeg dit toe aan je ontbijtgranen, salades of voeg dit toe aan je smoothie.

Door aan je eten te ruiken voor je begint te smullen ga je overdag minder calorieën opnemen. Hierdoor neem je tijd om te pauzeren en eet je trager. Hierdoor schrap je ongeveer 100 calorieën, wat leidt tot een gewichtsverlies van 4,5 kilogram in een jaar tijd. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.35.225 euro voor strip Kuifje

35.225 euro voor strip Kuifje


http://static2.hln.be/static/photo/2012/0/16/3/20121118234722/media_xll_5335143.jpg


Een exemplaar van het Kuifje-avontuur 'Raket naar de Maan', gesigneerd door Hergé en het team van Apollo XI (Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Michael Collins), is op een veiling in Hôtel Drouot in Parijs geveild voor 35.225 euro. De strip had een geschatte waarde van 10.000 tot 12.000 euro, meldt veilinghuis Piasa.

Twee albums van het eerste Kuifje-album 'Tintin au pays des Soviets' gingen voor respectievelijk 21.605 euro en 12.115 euro onder de hamer. Voorts werd een oorspronkelijke uitgave van 'Le Lotus bleu' ('De Blauwe Lotus') uit 1936 verkocht voor 14.665 euro.

Een eerste druk van 'L'Etoile mystérieuse' (1942, 'De geheimzinnige Ster'), met een opdracht van Hergé voor de toekomstige koning Boudewijn, vond voor 11.730 euro een koper.

De veiling, door Piasa georganiseerd in samenwerking met Moulinsart (Molensloot), de exclusieve beheerder van de Hergé-nalatenschap, leverde in totaal 274.250 euro op.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ook apen maken midlifecrisis mee

Ook apen maken midlifecrisis mee


http://static3.hln.be/static/photo/2012/2/14/4/20121120104104/media_xll_5339629.jpg


Apen kennen net als mensen ook een midlifecrisis, ze beleven zo halverwege hun leven een dip. Dat blijkt uit een studie naar het geluk van apen, waarover de Volkskrant bericht.

In Japanse, Amerikaanse en Australische dierentuinen noteerden verzorgers jarenlang hoe goed chimpansees en orang-oetans in hun vel zitten. Primatenonderzoekers van de Universiteit van Edinburgh ontdekten een patroon: naarmate de apen de 30 naderen, worden ze somber, daarna stijgt hun geluk weer. Deze U-vormige gelukscurve vertoont veel overeenkomsten met die van mensen, blijkt uit de maandag gepubliceerde studie in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Ruut Veenhoven, emeritus hoogleraar geluksonderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is enthousiast: "We denken al snel dat een midlifedip komt door zorgen over hypotheek en carrière. Maar deze studie toont aan dat ook onze naaste soortgenoten er last van hebben, en die zijn echt niet bezig met hun arbeidsvoorwaarden." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sam and Dave - Hold on I'm coming


Sam and Dave - Hold on I'm coming

Klik op de foto om ze te beluisteren

Sam & Dave was een Amerikaans soulduo, bestaande uit Sam Moore en David Prater. Sam & Dave waren één van de eerste soulartiesten. Het duo had een reeks hits in de jaren zestig van de twintigste eeuw, waaronder "Soul Man" en "I Thank You".

Sam & Dave hadden al ervaring in de gospel, r&b en soul voor ze een duo vormden. Ze ontmoetten elkaar in 1961 in The King of Hearts Club, een nachtclub in Miami, Florida. Moore organiseerde daar een amateurwedstrijd, waar Prater optrad. Toen Prater tijdens het zingen de tekst van een liedje van Jackie Wilson  vergat, sprong Moore bij. Vanaf die avond begonnen de twee professioneel samen te werken en groeiden ze uit tot een lokaal populair zangduo. Ze tekenden een contract bij Roulette Records, waar ze enkele singles uitbrachten.

In 1965 tekenden ze bij Atlantic Records. Producer Jerry Wexler leende ze vrijwel direct uit aan Stax Records, waarvoor Atlantic de muziek distribueerde. Bij Stax werden Isaac Hayes en David Porter aangesteld als de vaste producers en tekstschrijvers van Sam & Dave. Zij schreven en produceerden de meeste van Sam & Daves hits, te beginnen met hun eerste single voor Stax, "You Don't Know Like I Know" uit 1966. Na dit nummer volgde een reeks van top-tienhits in de r&b- en soulhitlijsten, waaronder "Hold On! I'm Comin'" (1966), "You Got Me Hummin'" (1966), "When Something Is Wrong with My Baby" (1967), "Soul Man" (1967) en "I Thank You" (1968). Een aantal van deze hits haalden ook de Amerikaanse pophitlijsten. "Soul Man" uit 1967 was hun eerste van een reeks internationale hits. Sam & Dave werden op veel van de singles bijgestaan door Booker T. & the M.G.'s, de huisband van Stax.

Sam & Dave kregen de reputatie een van de beste live-acts van de late jaren zestig te zijn. Aan hun energieke, opzwepende optredens dankten ze de bijnaam "Double Dynamite", dubbel dynamiet. Buiten het podium konden Sam en Dave echter slecht met elkaar opschieten. Ze ruzieden en vochten regelmatig, en op een gegeven moment spraken de twee niet meer met elkaar.

In 1968 stopte Atlantic met het distribueren van de producten van Stax. Hierdoor hadden Sam & Dave, die een contract hadden bij Atlantic, geen toegang meer tot de producties van Hayes en Porter en de ondersteuning van Stax' huismuzikanten. Hierdoor daalde de kwaliteit en het succes van hun volgende singles. Na hun laatste single voor Stax, Soul Sister Brown Sugar, wisten ze geen grote hit meer te scoren. Door het uitblijven van succes, de onderlinge spanningen en drugsmisbruik ging het duo in 1970 uit elkaar.

Gedurende de jaren zeventig werd het duo regelmatig voor korte tijd herenigd. In 1978 werd er opnieuw interesse gewekt in de muziek van het duo dankzij Dan Aykroyd en John Belushi, die voor hun Saturday Night Live-act The Blues Brothers "Soul Man" opnieuw opnamen. Toen deze versie een hit werd in de Verenigde Staten, keerde het duo weer terug en gaven ze weer enkele optredens. Sam & Dave gaven hun laatste optreden op oudejaarsavond 1981. Hierna ging Prater enige tijd op tournee onder de naam Sam & Dave met zanger Sam Daniels, totdat Moore hem via de rechter verhinderde die naam te gebruiken.

In de jaren tachtig onthulde Moore dat hij in de jaren zeventig aan drugsverslaving leed, en dat dit een belangrijke oorzaak is van de problemen tussen hem en Prater. In 1987 werd Prater gearresteerd voor de handel in cocaïne. Een jaar later stierf hij in een auto-ongeluk.

In 1992 werden Sam & Dave opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Moore is nog steeds actief in de muziek en treedt af en toe op.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu ook voor haar: ondergoed dat vieze geuren verslindt


Nu ook voor haar: ondergoed dat vieze geuren verslindt


http://static1.hln.be/static/photo/2012/15/9/14/20121119111621/media_xll_5336564.jpg


Onderbroeken die vieze geuren van windjes neutraliseren. Het is zeker geen nieuw concept, alleen mikken de makers deze keer niet alleen op mannen. Een tweetal jaar geleden doken de 'geurvreters' al op in Australië, maar nu komt een Japans textielbedrijf op de proppen met nieuwe exemplaren voor hem én haar. Speciaal voor dames werd een roze, (relatief) vrouwelijke variant ontwikkeld.

Mensen met verteringsproblemen zullen het beamen: er is niets zo vervelend als blijven zitten met overtollig gas in je darmen en een constante druk om windjes te laten, zeker in het midden van een drukke vergadering. Wanneer de geurtjes bovendien nog erger zijn dan gedacht, is het schaamrood nooit ver te zoeken.

Het Japans textielbedrijf 'Seiren' werd gecontacteerd door een arts die oplossingen zocht voor patiënten met darmklachten zoals het prikkelbaredarmsyndroom. Door ondergoed uit te brengen dat de vieze geuren van windjes 'opeet', pakken ze het probleem aan.

"Het heeft ons een paar jaar gekost om deodorantbroekjes te ontwerpen die comfortabel genoeg zijn om dagelijks te dragen én die bovendien efficiënt zijn in het snel elimineren van sterke geuren. We dachten ons eerst alleen te richten op de medische markt, maar tot onze grote verbazing worden ze ook vaak gekocht door mensen met zeer sociale jobs", verklaart Nami Yoshida van Seiren.

De broekjes kregen de naam 'Deoest' en zouden een grote hit zijn bij Japanse zakenmensen, die claimen dat je nu windjes kan laten zonder betrapt te worden. De vezels van het textiel bevatten keramische deeltjes die gassige geuren neutraliseren. Wij vragen ons alleen af of het ook het geluid kan tegengaan? (br.hln)» Reageer (0)
19-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuid-Afrika wil militairen inzetten tegen stropers

Zuid-Afrika wil militairen inzetten tegen stropers


http://static2.hln.be/static/photo/2012/3/11/8/20121119124407/media_xll_5337008.jpg


Er gaan steeds meer stemmen op om militairen in te zetten tegen de stroperij van neushoorns in Zuid-Afrika. Dit jaar werden er al meer dan 500 neushoorns gedood in het land waar meer dan 70 procent van de wereldwijde populatie van de dieren leeft.

Alleen dit weekeinde kwamen nog zeven neushoorns aan hun einde in de provincie Noordwest. "De jongste gebeurtenissen vereisen buitengewone maatregelen om de dieren en het toerisme te beschermen", aldus minister-president Thandi Modise van de provincie. Er wordt bekeken in hoeverre het leger kan ingezet worden om de dieren te beschermen.

De veroordeling van de baas van een stropersbende tot veertig jaar cel bracht weinig zoden aan de dijk. In 2011 werden nog 448 neushoorns gedood in Zuid-Afrika, in 2010 waren het er 333, bijna drie keer zoveel als in 2009. Vooral in Aziatische landen met een stijgende welvaart zit de vraag naar neushoorns in de lift. Producten van het dier krijgen in China en Zuidoost-Azië helende krachten toegemeten. De producten worden ook als afrodisiaca gebruikt. Kopers betalen tot 50.000 euro per kilogram.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ontdekt: gen dat voorspelt op welk tijdstip je sterft


Ontdekt: gen dat voorspelt op welk tijdstip je sterft

http://static1.hln.be/static/photo/2012/11/11/6/20121119083349/media_xll_5335971.jpgWetenschappers hebben een variant van een gen ontdekt die de biologische klok van het lichaam regelt, deze kan zelfs het tijdstip van de dag voorspellen waarop je zal sterven.

Een Amerikaans team van onderzoekers ontdekten deze variant van een bepaald gen per ongeluk tijdens onderzoek naar de ontwikkeling van ziekten als Parkinson en Alzheimer. Ze bestudeerden het slaappatroon van 1.200 gezonde 65-jarigen. Zo ontdekten ze een molecule in de nabijheid van een bepaald gen, in de basis hiervan zit ofwel adenine (A) of guanine (G).

Het eerste type komt veel vaker voor, een persoon heeft 36 procent kans om twee A's te hebben, 16 procent heeft twee G's en 48 procent draagt een A en een G. Wie AA heeft, wordt van nature ongeveer een uur vroeger wakker dan iemand met GG, AG's ontwaken perfect in het midden van de twee andere types. Iemand met AA of AG overlijdt gemiddeld net voor 11 's ochtends, een persoon met GG heeft de neiging om net voor 18 uur te sterven.

Onderzoeker Andrew Lim: "De interne biologische klok controleert heel wat aspecten van de menselijke biologie en gedrag. Deze beïnvloedt het tijdstip van acute medische gebeurtenissen als een beroerte en een hartaanval." De onderzoekers hopen dat de resultaten gebruikt kunnen worden om te bepalen wanneer hart- en beroertepatiënten hun medicatie moeten innemen of wanneer iemand in het ziekenhuis nauwlettend in de gaten moet gehouden worden. (br.hln)

» Reageer (0)
18-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Ottis Adams 1851-1927


John Ottis Adams 1851-1927

Klik op de foto om een filmpje van zijn overige werken te bekijken
John Ottis Adams (Amity (Indiana), 8 juli 1851 - Indianapolis (Indiana), 28 januari 1927) was een Amerikaanse impressionistische kunstschilder en lid van de Hoosier Group.

Hij bracht zijn jeugd door in Franklin, Shelbyville en Martinsville en ging voor twee jaar naar het Wabash College in Crawfordsville.

http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/adams.jpg?t=1265551974Hij studeerde voor twee jaar kunst aan de Royal College of Art in Londen samen met John Parker, voor zeven jaar aan de Academie voor Beeldende Kunst in München samen met Theodore Steele en in Schleissheim samen met J. Frank Currier. In 1887 opende hij in Muncie (Indiana) een studio en een kunstschool. Nadat deze school was gesloten was hij een van de oprichters van de Muncie Art Students League.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Adams_John_Ottis-2.jpg?t=1265552087Later richtte Adams, samen met andere leden van de Hoosier Groep, de Herron School of Art op in Indianapolis.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/adams-2.jpg?t=1265552142Samen met zijn vrouw Winifred Brady Adams, ook een schilder, woonde en schilderde hij op De Hermitage in Brookville, net als Steele en zijn vrouw.

Samen met William Forsyth, gaf Adams ook les aan Francis Focer Brown.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/John_Ottis_Adams.jpg?t=1265552019


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hartverscheurend: olifantje sterft in armen verzorgster


Hartverscheurend: olifantje sterft in armen verzorgster


http://static3.hln.be/static/photo/2012/14/14/3/20121115035538/media_xll_5327253.jpg


Amper enkele weken oud was olifantenweesje Moses toen hij aan een oever van een rivier in Malawi meer dood dan levend werd teruggevonden door parkwachters. Jenny Webb ontfermde zich met de grootste toewijding over het kalf. Maar het heeft uiteindelijk niet mogen zijn. Begin deze week is de tien maanden oude Moses in de armen van zijn adoptiemoeder gestorven. Een hartverscheurend verhaal over een schattig dikhuidje, zijn verzorgster en de onbreekbare band tussen hen beiden tot de dood hen uiteindelijk scheidde.

Webb besloot in februari zich over Moses te ontfermen nadat parkwachters van een reservaat in Noord-Malawi twee dagen tevergeefs naar de moeder van het kalf hadden gezocht. Wellicht was ze gedood door stropers.  Het wildpark had niet de kennis, financiën en mankracht om een olifantenjong groot te brengen. Als adoptiemoeder en oprichtster van de Jumbo Foundation, een weeshuis voor grote zoogdieren, liet Webb dan ook niets aan het toeval over om de olifantenbaby met de beste zorgen te omringen.

Zo installeerde ze een matras in de woonkamer waarop zij en het dikhuidje elke avond samen in slaap vielen. Het dier werd snel heel aanhankelijk en gooide vertederend zijn slurf over haar schouder. Om de twee uur kreeg hij met de fles speciale babyvoeding toegediend, bestaande uit (kokos)melk en wel 14 verschillende toevoegingen van vitaminen en mineralen.

Olifanten zijn kuddedieren en hebben gezelschap nodig. Ook daaraan had Moses geen gebrek. Jenny en haar medewerkers speelden vaak met hem en de aanwezige honden Barney and Bagheera werden al snel zijn beste kameraadjes. Zij vormden de hoeksteen van zijn nieuwe thuis, zijn nieuwe kudde.

Om de natuurlijke omstandigheden van olifanten zoveel mogelijk na te bootsen, kreeg Moses overdag een deken over zijn rug als surrogaatschaduw, om zijn babyhuid te beschermen tegen de felle zonnestralen; in het wild schuilt een olifantenjong meestal onder zijn moeder om uit de zon te blijven.

Jenny wou Moses weer in het wild vrijlaten op zijn vijfde verjaardag. Maar het lot heeft er anders over beslist. De bijna tien maanden oude Moses is maandagavond "in haar armen" overleden. Alle goed zorgen ten spijt. De olifant leed al enige tijd aan koliek en diarree. Enige troost, hij stierf vredig temidden van een liefdevolle omgeving. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiterst zeldzame paddenstoel gevonden in Nederland


Uiterst zeldzame paddenstoel gevonden in Nederland


http://static3.hln.be/static/photo/2012/6/14/6/20121118094106/media_xll_5333781.jpg


In de duinen tussen Schoorl en Bergen aan Zee, in Nederland, is de uiterst zeldzame paddenstoel kleinporig kaalkopje gevonden. De Nederlandse Mycologische Vereniging zegt dat het pas voor de zevende keer is dat die paddenstoel in de wereld werd gezien. Regelmatig duikt er een nieuw soort paddenstoel op, maar die vondst is bijzonder.

De vereniging zegt dat de vondst een mooi voorbeeld is van natuurontwikkeling aan de kust. In 1997 werd in de duinen een inham gegraven waardoor zeewater de vallei direct achter de duinen kon bereiken. Daar groeiden de afgelopen jaren bijzondere paddenstoelen, waaronder dus ook het kleinporig kaalkopje. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer kans op depressie door fel kunstlicht

Meer kans op depressie door fel kunstlicht


http://static0.hln.be/static/photo/2012/15/12/8/20121116172517/media_xll_5331263.jpg


 's Avonds blootgesteld worden aan fel licht, zoals van een laptop of tablet, zou de kans op depressie kunnen doen toenemen. Dat blijkt uit een onderzoek bij muizen. 's Ochtends zou het dan weer wel een positief effect hebben, vooral op je ochtendhumeur, zo bleek uit een kleinschalig onderzoek bij tieners vorige week.

De muizen werden blootgesteld aan een cyclus van 3,5 uur licht en 3,5 uur duisternis. De lichtgevoelige cellen in de ogen worden geactiveerd door fel licht en hebben zo een invloed  op het hersengebied voor humeur, geheugen en leercapaciteit. Blootstelling aan veel licht 's avonds activeert het stresshormoon cortisol, wat depressies opwekt en cognitieve functies vermindert.

"We konden de muizen natuurlijk niet vragen hoe ze zich voelden, maar we konden wel hun gedrag meten. De muizen gedroegen zich depressiever, zoals weinig interesse in suiker of activiteiten die hen plezier bezorgen. De muizen leerden ook minder snel, hun geheugen ging  verslechterde en ze hadden minder interesse in nieuwe objecten dan normale muizen. Bovendien bewogen ze veel minder", ontdekte Samer Hattar van John Hopkins University.

De resultaten verbeterden nadat de muizen werden behandeld met het antidepressivum Prozac, wat aantoont dat het depressieve gedrag geen interpretatie was van de onderzoekers.

Het experiment bij muizen zou gelijkaardige resultaten moeten opleveren bij mensen, zo argumenteert onderzoeker Samer Hattar. "Uit vorige studies bleek al dat licht een invloed heeft op het limbisch systeem in de hersenen. En de hersenen bij muizen nemen dezelfde 'wegen' als bij mensen.

"Mensen zouden voorzichtig moeten zijn met een langdurige voorstelling aan fel licht tijdens de nachtelijke uren. Natuurlijk is totale duisternis onmogelijk, maar minder lampen of minder fel licht zou al kunnen helpen", tipt de onderzoeker nog.

Cortisol werd in eerdere studies al gelinkt aan leerproblemen. Het enige dat een beetje haaks staat op de resultaten is de manier om de herfstblues (seasonal affective disorder, of depressieve gevoelens door het tekort aan daglicht) te verhelpen: blootstelling aan fel licht. Al zou het kunnen dat het licht gebruikt in de lichttherapie een andere kleurensamenstelling heeft dan licht van de laptop of van lampen.» Reageer (0)
17-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Misbruik van antibiotica stimuleert superbacteriën

Misbruik van antibiotica stimuleert superbacteriën


http://static1.hln.be/static/photo/2012/1/13/13/20121116192746/media_xll_5331553.jpg


Misbruik van antibiotica stimuleert een epidemie van superbacteriën in Europa, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ter gelegenheid van de Europese informatiedag voor antibiotica op 18 november, raadt de WHO aan antibiotica enkel te gebruiken op doktersvoorschrift.

"Antibiotica doden bacteriën, geen virussen", klinkt het. "Het zinloos gebruik van antibiotica verzwakt hun capaciteit om tegen infecties te strijden waneer dat nodig is. Het laat bacteriën toe weerstand te ontwikkelen."

Wereldwijd bestaat er een hoger bewustzijn van de gevolgen van verkeerd gebruik of misbruik van antibiotica dan in landen waar antibiotica minder gereguleerd zijn en zonder voorschrift verkregen kunnen worden. Dat is het geval voor twee op de drie landen in het oostelijk deel van Europa.

Bacteriën kweken weerstand, waardoor het aantal werkzame antibiotica krimpt, stelt de WHO. Daarnaast vindt de organisatie het alarmerend dat geen nieuwe klassen van antibiotica zijn ontdekt in de voorbije 25 jaar, ondanks onderzoek op dat gebied.

In Europa zijn intussen al enkele ongeneeslijke of moeilijk te behandelen infecties vastgesteld. "Ieder jaar lopen meer dan 80.000 mensen tuberculose op, die resistent is aan antibiotica", klinkt het.

Volgens de organisatie is een van de belangrijkste bedreigingen de verspreiding van bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica van de carbapenem-familie. Die antibiotica zijn de enige remedie tegen enkele ernstige ziekten, zoals die veroorzaakt door de multiresistente E. coli-bacterie. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meditatie is het beste natuurlijke preventiemiddel voor winterse kwaaltjes, dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers.


Meditatie is het beste natuurlijke preventiemiddel voor winterse kwaaltjes, dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers.


http://static0.hln.be/static/photo/2012/11/4/9/20121116091257/media_xll_5329929.jpg


Volwassenen die regelmatig intens sporten als het maken van een fikse wandeling hebben ook minder verkoudheden dan wie niet beweegt, toonden wetenschappers aan de universiteit van Wisconsin-Madison aan na onderzoek op 149 mensen. Een groep voerde mindfulness meditatie uit, hierbij is het belangrijk dat hersenen zich op het nu concentreren. Een andere groep jogde regelmatig gedurende acht weken, terwijl de derde groep niets deed.

De onderzoekers hielden de gezondheid van de vrijwilligers van september tot mei in de gaten en controleerden ze op symptomen als een loop- of verstopte neus, niezen en keelpijn. Ook werd een staal genomen van het neusslijmvlies. Wie mediteerde was 76 procent minder vaak afwezig van september tot mei in vergelijking met wie niets deed. Wie sportte, miste 48 procent minder dagen op het werk in deze periode. Meditatie kan de duur of de ernst van onstekingen aan de ademhalingswegen met 50 procent beperken, bij sport is dit tot 40 procent.

Ook duurde de verkoudheid minder lang bij wie sportte of mediteerde,  deze patiënten sukkelden gemiddeld vijf dagen met hun symptomen, de personen in de controlegroep hadden er acht dagen last van. Professor Bruce Barret: "De griepsspuit is maar deels efficiënt in het voorkomen van winterse ziekten. Dat mindfullness meditatie de symptomen van een verkhoudheid met 40 à 50 procent beperkt, is erg belangrijk. Het voordeel van sport is ongeveer 30 tot 40 procent." Voorgaand onderzoek toonde aan dat mindfulness mediteren je stemming verbetert, stress vermindert en de immuunfuncties een boost geeft.
(br.hln)

» Reageer (0)
16-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Treinkaartje wordt duurder vanaf 1 februari 2013

Treinkaartje wordt duurder vanaf 1 februari 2013


http://static2.hln.be/static/photo/2012/10/10/11/20121116111201/media_xll_5330156.jpg


Vanaf 1 februari 2013 stijgen de prijzen van de abonnementen, de standaardbiljetten en de seniorenbiljetten van de NMBS als gevolg van de jaarlijkse tariefaanpassing. Dat meldt de spoorwegmaatschappij in een persbericht.

"Zoals elk jaar past de NMBS op 1 februari haar tarieven aan volgens de bepalingen in het beheerscontract met de overheid. Zo wordt een gemiddelde prijsstijging doorgevoerd van 1,80 procent, wat lager ligt dan de evolutie van de gezondheidsindex (+ 2,21 procent) en bijvoorbeeld de kostenstijging voor personeel", luidt het.

De abonnementen worden maximaal 1,32 procent duurder, het standaardbiljet gemiddeld 3,08 procent. "De prijs van lange afstanden stijgt verhoudingsgewijs minder dan die van de korte afstanden", stelt de NMBS.

Het seniorenbiljet, voor een heen- en terugreis, zal drie euro per rit kosten in tweede klasse, in plaats van 2,65 euro. De Go Pass 1 wordt dan weer goedkoper en de prijzen van de Rail Pass, de Go Pass 10 en de Key Card blijven ongewijzigd.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Warm blijven in de winter: 9 gezonde tips

Warm blijven in de winter: 9 gezonde tips


http://static2.hln.be/static/photo/2012/0/4/10/20121114151226/media_xll_5325985.jpg


Buiten wordt het steeds kouder en dat zal nog wel een tijdje zo blijven. Voor de koukleumen onder ons is de winter dan ook niet de leukste periode van het jaar. Gelukkig zijn er een aantal voorzorgen die je kan nemen om toch een warm gevoel te krijgen.

Dat wil echter niet zeggen dat je de hele dag binnen moet blijven, bij voorkeur onder de warme lakens van je bed. Integendeel zelfs, want er zijn veel gezondere (en socialere) manieren om deze winter warm te blijven. Bovendien hebben die oplossingen vaak ook extra gezondheidsvoordelen.

1. Draag voldoende kleren
Voor een warm gevoel heb je in de eerste plaats voldoende kleren nodig. Je werkt het best met laagjes, want die houden de lucht gevangen en werken dus isolerend. Als basislaag kies je best een natuurlijke stof die eventueel zweet kan opslorpen. Investeer ook in een water- en winddichte jas en zet  een muts op als je buitengaat. Via je blote gezicht gaat namelijk veel warmte verloren.

2. Spreek af met vrienden
Als je moet kiezen tussen een avondje uit met vrienden of een avond onder je dekentje in de zetel, moet je zeker kiezen voor het eerste. Door tijd door te brengen in het gezelschap van anderen krijg je ook fysiek warmer dan alleen. Een Canadese studie bewees dat sociale uitsluiting ook letterlijk kou aanvoelt.

3. Eet noten
Voeding die rijk is aan gezonde vetten, zoals noten, helpt het lichaam om de temperatuur te regelen. Dat is de reden waarom mensen met een vetarm dieet vaak koud hebben. Bovendien hebben noten ook tal van andere voordelen.

4. Knuffel
Hoewel je geen reden nodig hebt om te knuffelen met je geliefden, krijg je er alleszins warm van. Bovendien doet knuffelen het gelukshormoon oxytocine vrijkomen, wat stress vermindert en de bloeddruk verlaagt.

5. Beweeg
Wie extra inspanningen doet om te bewegen, krijgt 's winters veel meer dan humeurbevorderende endorfines en een gezond gewicht. Door te zweten verhoog je namelijk de bloedcirculatie in je lichaam, wat helpt om gefocust te blijven, stressvolle situaties aan te pakken en ... op te warmen.

Dat komt omdat bij koude temperaturen de circulatie in bepaalde delen van het lichaam vermindert. Het gaat vooral om de uiterste delen van je lichaam: vingers en tenen.

6. Drink iets warms
Een warm drankje geeft onmiddellijk een warm gevoel. Bovendien krijg je met de juiste drankjes, zoals thee en koffie zonder room en suiker, ook extra gezondheidsvoordelen. Groene thee is bijvoorbeeld rijk aan antioxidante polyfenolen, die het lichaam helpen in de strijd tegen celbeschadigende vrije radicalen uit de omgeving. Koffie bevat ook een heleboel antioxidanten en zou volgens studies helpen om het risico op bepaalde kankers te verlagen.

7. Kies voor soep
Net als thee en koffie, kan warme soep je opwarmen van binnenuit. Bijkomend voordeel: soep geef je een verzadigd gevoel, waardoor je daarna minder calorieën gaat opnemen. Uit studies blijkt zelfs dat soep voor de lunch de calorie-opname met 20 procent doet verminderen. Kies voor een soep op basis van bouillon met voldoende vezels (dat betekent: groenten!).

8. Gebruik kruiden
Het toevoegen van wat meer kruiden en specerijen in je maaltijden kan ook helpen bij het opwarmen. Gember is een zeer goede keuze, want die stimuleert de bloedcirculatie en brengt de lichaamstemperatuur naar omhoog.

9. Neem een warm bad
In een warm bad kan je niet alleen ontsnappen aan de kou, het zorgt ook voor een betere nachtrust. Dat komt omdat je lichaamstemperatuur op een natuurlijke wijze daalt rond het moment dat je gaat slapen. Wie een paar uur daarvoor een bad heeft genomen, zorgt voor een grotere daling en dat maakt je meer ontspannen.» Reageer (0)
14-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw hoop voor berggorilla's

Opnieuw hoop voor berggorilla's


http://static3.hln.be/static/photo/2012/10/6/0/20121113160120/media_xll_5323335.jpg


Goed nieuws voor de al jarenlang met uitsterven bedreigde berggorilla's in Afrika: het aantal zeldzame mensapen is volgens officiële cijfers sinds 2006 met bijna 200 gestegen.

Een telling heeft aangetoond dat er in het grensgebied tussen Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo ondertussen weer 880 exemplaren van de majestueuze soort zijn, meldt de Oegandese minister van Toerisme en Natuurbehoud Maria Mutagamba. Zes jaar geleden waren dat er nog 700.

De dieren worden bedreigd door stroperij, ontbossing en burgeroorlogen. Berggorilla's en mensen zijn genetisch 98 procent hetzelfde. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 redenen waarom het botst met de schoonmoeder


20 redenen waarom het botst met de schoonmoeder


http://static3.hln.be/static/photo/2012/2/5/1/20121113115202/media_xll_5322586.jpg


Vier op tien vrouwen noemt de relatie met haar schoonmoeder 'ongemakkelijk', tien procent spreekt er zelfs niet tegen wegens een zware ruzie. Bijna de helft heeft al eens ruzie gemaakt met haar, bij 10 procent gebeurt dat regelmatig. De helft heeft al eens ruzie met de partner over zijn moeder, 41 procent vroeg expliciet of hij met haar wilde gaan praten over iets wat ze gezegd of gedaan heeft. 15 procent kwam al dicht bij het punt waarop ze de relatie wilden beêindigen door haar, in zeldzame gevallen gebeurt dat ook echt. Geen wonder dat 4 op tien vlakaf zegt dat de relatie met de schoonmoeder druk op haar relatie zet... en daar zijn 20, al dan niet goede, redenen voor.

1)    Haar mening over hoe je kinderen opvoedt
De tijden zijn veranderd, je hebt zelf een andere stijl en vooral: waar moeit ze zich mee?

2)    Betweters
Ja, ze hebben al eens kinderen opgevoed, maar weten ze het daarom altijd beter?

3)    'In mijnen tijd'
De meer subtiele manier om te laten merken dat zij het anders zou doen door te verwijzen naar de (goede) oude tijd.

4)    Kritiek op jouw moederstijl
Kritiek is altijd moeilijk te slikken, maar van haar komt dat voor de meeste vrouwen extra hard aan.

5)    Junk food
Jij probeert een strikte regel te hanteren over junk food en snoep, van haar mogen ze alles. Dat is niet de afspraak, waarom kan ze zich daar niet aan houden?

6)    Wat de kinderen (niet) leuk vinden
Het haalt het bloed onder je nagels als ze doet alsof ze beter weet dan jij wat jouw kind(eren) leuk vinden en wat niet

7)    Niet luisteren
Voor jouw hints, afspraken of uitspraken blijft ze Oost-Indisch doof.

8)    Zoonlief
Haar kleine jongen blijft altijd haar kleine jongen, en zij kent hem het best.

9)    Opruimen
Niet dat het niet soms nodig is, maar het feit dat ze in jouw huis opruimt, maakt subtiel duidelijk dat jij het niet aankan en je haar nodig hebt. En dat ze het begrip 'grenzen' niet kent.

10)    Geldzaken
Haar mening geven over hoe jullie de zaken financieel moeten aanpakken (en vooral bekritiseren waar je 'weeral' geld aan hebt uitgegeven). Alsof ze zelf altijd consequent is.

11)    "Hij lijkt op mij"
Elke goede karaktertrek of vaardigheid van zoonlief aan zichzelf toeschrijven: "dat heeft hij duidelijk van mij".

12)    "Eet ze wel goed?"
Aan je partner vragen of je wel genoeg eet 'want je ziet er zo mager uit'. 

13)    "Zou je niet een beetje afvallen?"
De opmerking alleen is voldoende om je te doen ontploffen

14)    Vaste telefoon
Blijven vasthouden aan de vaste lijn in plaats van een gsm

15)    "Waar blijven mijn kleinkinderen?"
Ze kunnen niet wachten oma te worden, en maken er constant opmerkingen over of vragen vlakaf wanneer ze komen 'want je wordt er niet jonger op' (en zij ook niet).

16)    Geheimpjes
Aan je partner vragen iets geheim te houden voor jou - en we hebben het niet over een verrassingsfeest.

17)    Stijl
Haar opmerkingen over jouw kledij komen je oren uit.

18)    Tips in de wind slaan
Ze komt babysitten en als je haar wil utileggen welk specifiek trucje altijd werkt bij jouw baby, wimpelt ze je af: "Ik heb zelf al kinderen gehad".

19)    Maaltijden
Te zout, te zoet of niet genoeg zelfgemaakt... niets aan jouw kookkunsten is goed genoeg.

20)    Luchtverfrisser
Tijdens haar verblijf in jullie huis, koopt en gebruikt ze een luchtverfrisser. Subtiel.

De cijfers komen uit een onderzoek van OnePoll bij 2.000 Britse vrouwen. "Het lijkt erop dat schoonmoeders alle juiste tere punten weten te raken", besluit het onderzoek. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat we vandaag allemaal beleven in bed

Wat we vandaag allemaal beleven in bed


http://static1.hln.be/static/photo/2012/17/5/1/20121114082830/media_xll_5324881.jpg


Volgens een rondvraag van bedfabrikant Dreamland is een gemiddeld bed tegenwoordig getuige van heel wat actie: 720 discussies, 14.600 sms'jes, 3640 knuffels, 240 leessessies, 4160 kussen, 120 ontbijten en 480 vrijpartijen. Daarnaast doet het voor velen ook dienst als bureau, meer bepaald om mails te lezen, telefoontjes te doen en sociale media op te volgen.

"We spenderen heel veel tijd in ons bed en het is duizelingwekkend wanneer we ons realiseren hoeveel verschillende activiteiten zich afspelen tussen de lakens. Het ziet er naar uit dat onze bedden al lang niet meer voorbehouden zijn voor het slapen", verklaart Jacqueline Townson van Dreamland.

"Een bed delen kan voor sommigen een echte nachtmerrie zijn, zeker in de wintermaanden. Dan zijn er veel discussies over koude voeten of gestolen dekens", gaat ze verder. Volgens de studie ontstaan er in deze kille periode gemiddeld 6 bedruzies per maand. Uiteraard kunnen ook snurkers, het tijdig uitzetten van de televisie en uiteenlopende voorkeuren voor de kamertemperatuur de gemoederen hoog doen oplopen.

Een bed heeft vandaag een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 jaar, waarvan we alles opgeteld een volle 3,5 jaar permanent aanwezig zijn om te ontspannen, te slapen, of één van bovenstaande activiteiten te doen. Slaap zou volgens het onderzoek goed zijn voor 2 jaar en 8 maanden. Op die 10 jaar worden in totaal 70 dagen gevuld met Twitter, Facebook en maar liefst 4160 e-mails. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alken-Maes maakt pintjes 1,7 eurocent duurder


Alken-Maes maakt pintjes 1,7 eurocent duurder


http://static3.hln.be/static/photo/2012/8/8/7/20121113200244/media_xll_5324017.jpg


Brouwerij Alken-Maes verhoogt vanaf 1 februari volgend jaar de bierprijs. Een consumptie zal gemiddeld 1,7 eurocent duurder worden. Vorige week kondigde AB InBev een verhoging met gemiddeld 2 eurocent per glas aan.

De tarieven voor flessen en vaten bier worden vanaf 1 februari aangepast. Alken-Maes verwijst daarvoor naar de hogere prijzen en kosten waarmee het al "geruime tijd geconfronteerd wordt". Het bedrijf denkt daarbij aan basisgrondstoffen zoals graan, maar ook verpakkingsmaterialen, de energieprijzen en ook de inflatie die de loonkost doet stijgen.

De brouwer van onder meer Cristal, Maes, Grimbergen en Affligem verhoogt daarom vanaf 1 februari de prijs met gemiddeld 1,7 eurocent per glas. "Gemiddeld zal de prijs met 7 cent per liter stijgen of een stijging met ongeveer 4 procent", verduidelijkt de woordvoerder. Het gaat om een gemiddelde over klein- en groothandel en over de verschillende bieren.

Alken-Maes zegt nog alles in het werk te stellen om de Belgische biercultuur, die lijdt onder de dalende volumes, "zoveel mogelijk te ondersteunen". "De onderneming engageert zich ook om blijvend te investeren in de horeca, een sector die momenteel een moeilijke periode kent."

Na de aankondiging van AB InBev vorige week zei Horeca Vlaanderen reeds dat de stijging zal doorgerekend worden aan de klanten. Bij de Leuvense brouwgroep gaat eveneens vanaf 1 februari volgend jaar de prijs gemiddeld 2 eurocent per glas omhoog. Alken-Maes zei toen een verhoging niet uit te sluiten en de tarieven te bestuderen.

Brouwerij Haacht (Primus) laat vandaag, net als vorige week, weten dat er nog geen beslissing genomen is over een eventuele prijsverhoging. De prijszetting voor 2013 wordt nog bestudeerd. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vegetatieve patiënt communiceert en laat weten dat hij geen pijn heeft

Vegetatieve patiënt communiceert en laat weten dat hij geen pijn heeft

http://static0.hln.be/static/photo/2012/3/8/14/20121113133450/media_xll_5322929.jpg


Een Canadese man, waarvan werd aangenomen dat hij al meer dan tien jaar in vegetatieve status leefde, heeft zijn artsen laten weten dat hij geen pijn heeft, zo meldt de BBC. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat iemand met dergelijke zware hersenbeschadiging na zo'n lange tijd weer kan communiceren met de buitenwereld.

De 39-jarige Scott Routley, die twaalf jaar geleden een auto-ongeluk kreeg en daar ernstig hersenletsel aan overhield, werd vragen gesteld terwijl zijn hersenen werden gescand in een fMRI-machine. Patiënten in vegetatieve status hebben een lichaam dat gewoon functioneert, alleen reageren hun hersenen nergens op. Het is de ergste graad van functioneel hersenlijden. Mensen in vegetatieve status bevinden zich niet in een coma. Ze zien er wakker uit, omdat ze overdag gewoon hun ogen open hebben, maar ze hebben geen waarneming van zichzelf of de buitenwereld.

Artsen noemen de gebeurtenis revolutionair. De Belgische comaspecialist Steven Laureys heeft echter al eerder gecommuniceerd via een MRI-scanner met comapatiënten. Laureys stelt de patiënt vragen die met ja of nee beantwoord kunnen worden. Wanneer de patiënt ja wil zeggen, moeten ze aan bijvoorbeeld iets ruimtelijks denken, zodat er een ander hersengebied oplicht dan wanneer ze nee willen zeggen.

Volgens Routleys arts, de Britse neurowetenschapper Adrian Owen, verkeert Scott dus duidelijk niet in vegetatieve status. "Scott heeft laten zien dat hij een bewuste, denkende geest heeft. We hebben zijn hersenen meerdere keren gescand en hij laat duidelijk blijken dat hij de vragen wil beantwoorden. Volgens mij weet hij wie hij is en waar hij is", vertelt de wetenschapper aan BBC.

De artsen hebben jaren geprobeerd een vegetatieve patiënt vragen te kunnen stellen. "Hiermee kunnen we in de toekomst het leven van de patiënt aangenamer maken, zoals de tijden waarop ze gevoed en gewassen worden."

De ouders van Routley waren er altijd al van overtuigd dat hun zoon bij bewustzijn was en dat hij kon communiceren door zijn duim op te steken of door zijn ogen te verplaatsen. Dit werd echter nooit geaccepteerd door de medische staf. (br.hln)
» Reageer (0)
13-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Panda niet meer te redden

Panda niet meer te redden


http://static2.hln.be/static/photo/2012/5/7/6/20121113123614/media_xll_5322741.jpg


Alle mooie intenties ten spijt ziet het ernaar uit dat 's werelds favoriete dier, Ailuropoda melanoleuca of de reuzenpanda, niet meer te redden valt. Door de opwarming van ons klimaat zal zelfs volgens de meest optimistische modellen tegen het eind van deze eeuw de bamboe waarop het zeldzame dier overleeft niet meer kunnen groeien op de plaatsen waar de panda nu nog voorkomt. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan Yale onder leiding van Mao-Ning Tuanmu.

De bamboe die de panda eet, is blijkbaar erg vatbaar voor klimaatverandering, ondermeer door de bizarre bloeicyclus van de plant. En panda's hebben veel bamboe nodig: ze vreten er dagelijks ongeveer 10 kilo van en doen er evenveel uren over om het binnen te krijgen.

Het team van Tuanmu onderzocht drie soorten bamboe die door de panda's wordt gegeten in ondermeer de Qinling-bergen waar de meeste panda's nog leven in het wild. Zelfs in het geval van de meest optimistische voorspellingen over de opwarming van ons klimaat zijn die daar verdwenen tegen het eind van de 21ste eeuw.

Relocatie is niet echt een optie, want panda's zijn niet de makkelijkste beesten, ze hebben flink wat leefruimte nodig en bovendien heeft de mens de gebieden ingepalmd die wel klimatologisch uitstel zouden kunnen bieden.

Nog meer onheilspellend nieuws staat in het rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), een in 1973 opgerichte intergouvernementele organisatie die als rol heeft om problemen te coördineren in tijden van een tekort aan olie. 190 energie-experts en statistici uit 26 landen zeggen daarin dat er tweederde van de reserves aan olie, gas en steenkool onmiddellijk geblokkeerd moet worden, anders komen we onvermijdelijk in een scenario waarbij global warming het voortbestaan van de mensheid bedreigt.

Terwijl er vooral gefocused wordt op een andere vaststelling van de IEA, namelijk dat door nieuwe technieken er olie uit schalielagen kan worden gehaald in de VS, waardoor de Amerikanen potentieel over enkele jaren al meer olie zullen kunnen oppompen dan Saoedi's, staat er in datzelfde rapport een flinke waarschuwing.

We hebben ondertussen niet één, maar twee problemen als het aankomt op olie-, steenkool- en gasreserves: dat die ondanks nieuwe technieken eindig zijn en ergens tussen 2035 en 2050 uitgeput gaan zijn als we blijven verbruiken zoals nu (we verbruiken elk jaar 14 % meer en dan vooral op rekening van de opkomende landen zoals China en India), maar ook dat we twee derde van die reserves sowieso in de grond moeten laten zitten als we niet willen belanden in een onleefbare wereld.

Om de euforie over de nieuwe potentiële reserves in ondermeer de VS nog wat de temperen, staan er in dat IEA-rapport nog wel een paar ontnuchterende feiten. In 2011 werd wereldwijd 88 miljard uitgegeven aan subsidies voor duurzame energieprojecten. Dezelfde overheden spendeerden echter 523 miljard om een escalatie van de olieprijzen te voorkomen in die periode. En terwijl Westerse landen gemiddeld elk jaar 24 procent meer uitgeven om duurzame energie te promoten, stijgt het bedrag dat ze in de fossiele brandstofsector pompen met 30 procent. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 10 ton namaakwaspoeder in beslag genomen in buurtsupermarkten


10 ton namaakwaspoeder in beslag genomen in buurtsupermarkten

http://static2.hln.be/static/photo/2012/0/4/12/20121113111639/media_xll_5322432.jpg


De cel Namaak van de FOD Economie heeft de voorbije maanden meer dan 10 ton namaakwaspoeder, 600 liter vloeibaar wasmiddel en 1.500 flacons shampoo van bekende merken in beslag genomen in 21 buurtsupermarkten in Antwerpen, Brussel, Mechelen en Luik. Daarnaast werden 4.000 flessen nagemaakt vloeibaar wasmiddel onderschept bij een groothandelaar.

De goederen worden vernietigd. "Het grootste risico van die namaakproducten is dat men niet zeker is van de samenstelling", aldus de FOD. "Meestal gaat het om zeep van slechte kwaliteit waardoor kledij minder proper is of minder fris ruikt, maar er kunnen ook stoffen inzitten die schadelijk zijn voor de gezondheid."

De namaakproducten zijn zo goed als niet te onderscheiden van de originele producten. De FOD wijst er wel op dat het verdacht is wanneer winkels plots nieuwe producten aanbieden of wanneer een product veel goedkoper is dan in andere winkels. Bovendien kan de slechte kwaliteit van de verpakking een aanwijzing zijn en komt het gewicht dat op de verpakking staat, soms niet overeen met het echte gewicht.

De cel controleerde de voorbije maanden 25 kleinere buurtsupermarkten in Antwerpen, Brussel, Mechelen en Luik waarvan vermoed werd dat ze nagemaakte producten verkochten. In 21 van de 25 gecontroleerde supermarkten werden namaakproducten aangetroffen. Het gaat voornamelijk om waspoeders en shampoos van bekende merken zoals Ariel, Dash en Head & Shoulders.

Consumenten die vermoeden dat ze namaakwaspoeder- of shampoo hebben gekocht, kunnen een klacht indienen via de website van de FOD economie.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft pyjamadragers wil niet dat partner hen naakt ziet

Helft pyjamadragers wil niet dat partner hen naakt ziet


http://static0.hln.be/static/photo/2012/8/11/3/20121112170042/media_xll_5320008.jpg


Niets is zo romantisch als 's avonds in bed dicht tegen je partner kruipen en zijn naakte huid tegen de jouwe voelen... Fout! Twee op de drie koppels slapen namelijk liever met een pyjama dan helemaal naakt. Bij 54 procent is dat omdat ze niet willen dat hun partner hen naakt ziet.

Dat blijkt althans uit een Brits onderzoek, waar men misschien nog wat conservatiever is dan hier in België. Toch zullen de resultaten wellicht niet ver uit elkaar liggen.

Slechts 15 procent van de koppels uit de enquête zei vaak naakt te slapen. 21 procent zei dan weer alleen met ondergoed te slapen, terwijl 64 procent een pyjama draagt in bed. Daarbij gaat het (voor vrouwen) ook niet om een sexy pyjama. De meesten dragen een flanellen exemplaar, slechts 8 procent kiest voor een sexy nachtkleedje.

Ook opvallend: van de ondervraagden die met een pyjama of in ondergoed sliepen, zei 54 procent dat ze zich niet goed zouden voelen bij naakt slapen.

Vreemd genoeg slaapt maar liefst een kwart van de respondenten met kleren omdat ze niet willen dat hun partner hen naakt ziet. Meer nog: 12 procent bekende dat vrouw- of manlief hem of haar vrijwel nooit naakt ziet.

Meer dan een derde van de Britten ziet zijn partner daarentegen elke dag naakt. Bij de overige 41 procent is dat minstens één keer per week.

"Het is duidelijk dat koppels comfort boven romantiek verkiezen bij het kiezen van hun nachtkledij", zegt Mark Pearson van MyVoucherCodes.co.uk, die de enquête uitvoerde. "Blijkbaar voelen we ons naakt niet echt comfortabel en is een warme, flanellen pyjama de veiligste en gemakkelijkste keuze." (br.hln)» Reageer (0)
12-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet om te lachen: de schade na een stamp in zijn kruis

Niet om te lachen: de schade na een stamp in zijn kruis


http://static2.hln.be/static/photo/2012/6/10/10/20121109112731/media_xll_5312425.jpg


In heel wat series, films en YouTube-video's wordt een rake stamp of klap tussen de benen afgeschilderd als een komische gebeurtenis. Toch waarschuwen experts dat dergelijke incidenten voor ernstige fysieke en mentale problemen kunnen zorgen, zeker als het een impact heeft op de vruchtbaarheid.

Ruzie, fietsonderdelen en ongelukkig geplaatste meubels zijn maar enkele boosdoeners die duizenden jongens en mannen naar de dokter drijven met hevige pijn tussen de benen. Onderzoekers van de universiteit van Californië ontdekten dat jaarlijks ruim 16.000 Amerikanen op spoedafdelingen belanden met genitale verwondingen. "Om dit in perspectief te plaatsen: dergelijke ongelukken komen twee keer zoveel voor op spoed als tandkwetsuren en ongeveer even vaak als elektrische en chemische brandwonden", klinkt het.

Eerder onderzoek ging al kijken naar ernstige letsels aan de genitalieën en urinewegen ten gevolge van zware trauma's (bijvoorbeeld auto-ongevallen). Nu spitste het team uit San Fransisco zich toe op kwetsuren in het alledaagse leven. Ze doorzochten daarvoor de nationale database van spoedbezoeken tussen 2002 en 2010 en gingen op zoek naar genitale verwondingen bij mannen en vrouwen ouder dan 18.


Ze vonden maar liefst 142.143 kwetsuren op een periode van 9 jaar. Sporten bleek daarbij de grootste boosdoener voor mensen van alle leeftijden, met fietsen en balsporten op kop. Een veelvoorkomend scenario omvat mensen die voorover vallen met hun fiets en pijnlijk landen op de centrale buis. Andere boosdoeners blijken onder meer kleding en scheermesjes te zijn, waarbij 'onderdelen' vast komen te zitten tussen ritsen of snijwonden ontstaan tijdens het ontharen van gevoelige zones.

"Mannen lopen de meeste letsels op (75%). Bij ruim 40 procent van de spoedbezoeken gaat het om jonge mensen tussen 18 en 28. Bij ouderen was dat slechts 8 procent, maar zij deden zich pijn tijdens meer alledaagse activiteiten, zoals douchen", stelt leidinggevend onderzoeker Benjamin Breyer.

De volgende stap is nu meer informatie winnen over de eigenlijke verwondingen om te zien wat er gebeurt met de mechanismen binnenin, in de hoop technieken te ontwikkelen die dergelijke kwetsuren kunnen voorkomen.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goedkoper bier jaagt Nederlandse jongeren naar België


Goedkoper bier jaagt Nederlandse jongeren naar België


http://static0.hln.be/static/photo/2012/13/0/11/20121112093903/media_xll_5318246.jpg


De horeca in de grensstreek in Nederland vreest dat jongeren na 1 januari massaal hun vertier in België en Duitsland gaan zoeken. Oorzaak is de forse accijnsstijging op alcohol vanaf 2013 in Nederland. Dat zegt de Koninklijke Horeca Nederland in de krant Sp!ts.

Jongeren uit de Nederlandse grensstreek trekken nu al massaal naar België en Duitsland omdat alcohol daar goedkoper is. Horecaondernemers kunnen die concurrentie nauwelijks meer aan. "Helemaal omdat de leeftijdgrens voor alcoholgebruik in Duitsland en België wel op 16 jaar gehandhaafd blijft", aldus Koninklijke Horeca. (br.hln - foto photonews)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom regen voor vurige vrouwen zorgt

Waarom regen voor vurige vrouwen zorgt


http://static0.hln.be/static/photo/2012/7/5/0/20121109145032/media_xll_5313015.jpg


Onderzoek toont aan dat regen romantische gevoelens aanwakkert bij vrouwen. De oorzaak kunnen we mooi omschrijven als het 'Notebook'-effect. Ruim 95 procent van alle dames fantaseert over kussen in de regen en meer dan de helft daarvan schrijft dat toe aan de legendarische kusscène van Ryan gosling en Rachel McAdams, die in 2005 gingen lopen met een 'Best Kiss'-award.

Het is één van de meest romantische verhalen uit de recente filmgeschiedenis en miljoenen vrouwen vielen in zwijm tijdens de passionele kus in de gietende regen. De manier waarop Ryan Gosling zijn geliefde (Rachel McAdams) omarmt en kust, doet heel wat dames hunkeren naar een gelijkaardige ervaring. Het is dan ook niet verrassend dat 57 procent al fantaseerde over een eigen versie van deze scene.

"Liefde vinden op onverwachte, soms onmogelijke plaatsen, daar draait het verhaal van de 'Notebook' rond, met de nodige dosis tragiek, heroïsme en verlossing. Het is een vertederend staaltje fictie dat zo echt voelt. Daarom denken vrouwen aan dit soort verhalen als het regent want ze lijken wel sprookjes binnen handbereik", verklaart onderzoeker Brandon Wade.

Het is bovendien niet alleen het libido van vrouwen dat piekt bij stormachtig weer. Ook 64 procent van de mannen geeft toe dat ze er best opgewonden door worden. Zeker wanneer de stroom het begeeft, vindt een mooie 43 procent van de ondervraagde heren dat de ideale gelegenheid voor een vrijpartij. Mannen ontsnappen trouwens ook niet aan het 'Notebook'-effect, want 24 procent gaf toe dat ze de romantische kusscène al hebben nagespeeld om een vrouw in te palmen.

"Een storm kan romantiek inspireren omdat het onverwachts voor sfeer zorgt en unieke kansen biedt om je ridderlijkheid te tonen. De meeste mannen nemen de rol van de zorgzame held op zich in deze situaties, iets wat voor vrouwen zeer aantrekkelijk is. Doe daar noodgedwongen kaarslicht en hevige emoties bij en alles kan gebeuren", klinkt het besluit.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nat King Cole - When I Fall in Love

Nat King Cole - When I Fall in Love

Klik op de foto om hem te beluisteren


Nathaniel Adams Coles (Montgomery, 17 maart 1919 - Santa Monica, 15 februari 1965) was een Amerikaans jazz-zanger, pianist en songwriter.

Nat "King" Cole zoals hij meestal genoemd wordt, werd in Montgomery, Alabama geboren en is de vader van zangeres Natalie Cole en broer van zanger Freddy Cole. Cole wordt algemeen beschouwd als de beste mannelijke vocale jazz- en balladvertolker van de jaren vijftig en zestig.

Op vierjarige leeftijd verhuist het gezin naar Chicago. Nats vader is slager en diaken in de True Light Baptist Church. De jonge Nat wordt door zijn moeder, die organiste was in de kerk, gestimuleerd om muziek te gaan studeren. Vanaf zijn twaalfde jaar bespeelt ook Nat het kerkorgel en zingt hij kerkliederen. Zijn echte interesse gaat echter al snel uit naar de jazzmuziek. Zijn ouders kunnen de belangstelling voor de jazzmuziek niet echt waarderen. Jazz wordt immers in de nachtclubs gespeeld. De oudste broer van Nat, Eddie heeft dan al een bekende jazzband, de 'Rogues of Rhythm'.

In het jaar 1936 vertrekt Nat naar Los Angeles, en geeft van 1936 tot 1945 zijn naam aan The King Cole Trio (in eerste formatie met Oscar Moore en Wesley Prince). In 1943 neemt hij het nummer 'Straighten Up and Fly Right' op, dat z'n eerste nationale hitsong wordt. Het nummer is gebaseerd op één van z'n vaders preken en op een bekend zwart volksverhaal. Cole wordt door zijn trio-opnamen als één van de groten uit de jazzwereld beschouwd.

Vanaf 1945 besluit Nat zijn bijzondere stem ook buiten de jazz te laten horen. Hij ontwikkelt zich meer en meer als (jazz)balladzanger. Zijn herkenbare stem zorgt voor een miljoenenomzet bij platenmaatschappij Capitol. Cole is de superstar van de jaren vijftig.

Wanneer hij in 1948 als eerste zwarte Amerikaan een huis koopt in de blanke buurt Hancock Park in Los Angeles vertellen de eigenaren hem dat ze geen "ongewensten" in de buurt willen. Cole antwoordt: "Ik ook niet. En als ik een ongewenst iemand zie komen, ben ik de eerste die klaagt."

In de jaren veertig is Cole de eerste Afro-Amerikaan met een eigen radioprogramma en in de jaren 1956-1957 heeft hij als eerste zwarte Amerikaan een eigen wekelijkse televisieshow bij NBC. Daarnaast treedt hij herhaaldelijk als filmacteur op, o.a. in St. Louis Blues.

Cole rookte drie pakjes cool-menthol sigaretten per dag. Volgens Cole droegen de sigaretten ertoe bij dat zijn stem voldoende laag bleef. Om die reden rookte hij voor iedere plaatopname meestal drie sigaretten achter elkaar. In het najaar van 1964 merkt Cole dat hij gewicht verliest. In oktober 1964 wordt bij hem longkanker geconstateerd. De verschillende behandelingen, waaronder een Cobalt-behandeling, slaan niet aan en Nat King Cole overlijdt begin '65 in het St. John's Hospital in Santa Monica (Californië). Nat King Cole is begraven op Forest Lawn Memorial Park in Glendale (Californië).

Hij was getrouwd met Maria Ellington en had vijf kinderen. Ook zijn dochter Natalie Cole en zijn jongere broer Freddie Cole zijn zangers.

In de jaren negentig wordt Cole opnieuw populair, dankzij zijn dochter Nathalie Cole, die op de cd Unforgettable haar zang combineert met oude opnamen van haar vader.» Reageer (0)
11-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venetië staat onder water, evacuaties in Toscane

Venetië staat onder water, evacuaties in Toscane


http://static3.hln.be/static/photo/2012/4/10/3/20121111141653/media_xll_5316318.jpg


Het noorden van Italië wordt dit weekend geteisterd door hevige regenval. Een groot deel van Venetië staat onder water en in Toscane moesten 200 mensen uit hun overstroomde huizen geëvacueerd worden. Dat melden de lokale autoriteiten.

Het regent al enkele dagen fel in het noorden van Italië. In Venetië stond vanochtend 70 procent van de stad onder water. Het waterniveau in de stad bereikte een hoogte van 150 cm boven de zeespiegel. Het fenomeen van de overstromingen in de Dogenstad wordt ook wel 'acqua alta' genoemd.

Op 4 november 1966 werd Venetië het zwaarst getroffen door 'acqua alta': toen stond het water 194 centimeter hoog. De rest van Italië was toen eveneens getroffen door zware overstromingen.

Ook de regio Toscane heeft te kampen met zware regenval. De lokale autoriteiten hebben al tweehonderd mensen uit hun ondergelopen huizen geëvacueerd. Op sommige plaatsen zijn er aardverschuivingen. In Pisa zitten talloze gezinnen zonder elektriciteit nadat de straten overstroomden. In Livorno, een havenstad aan de Ligurische Zee aan de westelijke rand van Toscane, is de civiele bescherming standby wegens de hevige regens.

In Ligurië, de regio die in het noorden grenst aan Toscane, moesten dertig mensen uit hun huizen worden geëvacueerd. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gorilla Bokito opnieuw vader

Gorilla Bokito opnieuw vader

http://static0.hln.be/static/photo/2012/0/10/6/20121108182941/media_xll_5310861.jpg


Goed nieuws in de dierentuin van Rotterdam. Bij de gorilla's is Tamani bevallen van een jong. De vader is gorilla Bokito, die bekendheid verwierf toen hij in 2007 uit zijn kooi ontsnapte en daarbij een bezoekster zwaar verwondde.

Daarnaast is er nog een andere apenfamilie uitgebreid met een kleine, zo maakte Blijdorp vandaag bekend. Het gaat om een witkruinmangabey.

Het geslacht van de pasgeboren gorilla en de mangabey is nog niet definitief vastgesteld. Bokito heeft al vier dochters verwekt en het lijkt er sterk op dat dit jong weer een dochter is, maar de verzorgers houden nog een slag om de arm.

Tamani is volgens Blijdorp een ervaren moeder die haar baby graag aan het publiek toont, maar ze houdt het dicht tegen zich aan zodat het geslacht moeilijk te zien is. Zoals het een goede gorillavader betaamt, zorgt Bokito ervoor dat de kersverse moeder niet te veel wordt lastiggevallen door de andere familieleden. De gorillafamilie bestaat nu uit tien leden van vier generaties.(br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlander steekt 600.000 euro van gala tegen kinderkanker in eigen zak

Nederlander steekt 600.000 euro van gala tegen kinderkanker in eigen zak

http://static0.hln.be/static/photo/2012/18/8/12/20121110085452/media_xll_5314242.jpg


Een voormalig bestuurslid van een gala tegen kinderkanker heeft ongeveer 600.000 euro aan donaties in eigen zak gestoken. Dat zegt het bestuur van het Quality of Life Gala in De Telegraaf. "Het is een schande dat dit mannetje met z'n vingers aan het geld voor zieke kinderen heeft gezeten", verklaart een woordvoerder.

De stichting heeft aangifte gedaan tegen het bestuurslid. De man zou geld van de stichting hebben weggesluisd naar de bedrijven van hemzelf en zijn vrouw. Het meeste geld zou inmiddels terug zijn bij de stichting.

De fraude kwam eind vorig jaar aan het licht. De bestuurder werd direct na de ontdekking afgezet. Ook de penningmeester van Quality of Life, die zou hebben geholpen bij de verduistering, moest vertrekken.

Het Openbaar Ministerie, het gala en de beschuldigde bestuurder waren niet bereikbaar voor commentaar. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Musical rond André Hazes in première in Amsterdam


Musical rond André Hazes in première in Amsterdamhttp://static1.hln.be/static/photo/2012/12/12/6/20121111102453/media_xll_5315946.jpg
 

De Nederlandse volkszanger André Hazes (1951-2004) komt opnieuw tot leven in een musical. In het DeLaMar Theater in Amsterdam gaat vandaag de voorstelling 'Hij Gelooft in Mij' in première.

De musical wordt verteld vanuit het standpunt van de 15-jarige Rachel, een verliefde fan. De verhouding van Hazes met Rachel en met zijn stad Amsterdam staat centraal,  inclusief zijn "diepe dalen en hoge toppen van succes en teloorgang". Zijn grootste hits komen voorbij, zoals 'Een beetje verliefd'.

Martijn Fischer kruipt in de rol van de bekende zanger, terwijl Chantal Janzen als Rachel Hazes het podium betreedt. Cees Geel speelt Hazes' producer en beste vriend Tim Griek.

In 2007 al tekende Rachel Hazes een contract met Joop van den Ende over een muzikaal verhaal over haar inmiddels overleden man. In de jaren '80 was Van den Ende een paar jaar manager van de volkszanger.

De voorstelling loopt tot eind maart. Meer dan 90.000 kaarten zijn al verkocht, de prijzen variëren tussen 19 en 69 euro, afhankelijk van de zitplaats en de gekozen dag. Bestellen kan hier.» Reageer (0)
10-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.250.000 knuffelaars gezocht

250.000 knuffelaars gezocht

http://static2.hln.be/static/photo/2012/9/7/9/20121109123458/media_xll_5312694.jpg


Een knuffel geven voor het goede doel. Dat kan je vanaf morgen doen in de grote knuffelbox die op tournee gaat door België. De uitdaging is om 250.000 knuffels te verzamelen voor Make-A-Wish®, de organisatie die zich inzet om kinderdromen waar te maken.

De 'knuffelbox' is de grootste geschenkdoos ooit in België: 2,5m hoog, 2,5m breed en ruim 2m diep. Centraal in de box staat het knuffelhart, dat dankzij ingenieuze technologie bepaalt welk type knuffelaar jij bent.

Door op de sensorenmat voor het knuffelhart te gaan staan worden de verschillende meettoestellen binnenin geactiveerd. Wanneer je begint te knuffelen, worden de tijdsduur en de intensiteit van je knuffel geregistreerd. Voeg daar eventuele bewegingen van de armen en handen bij en je hebt alle criteria om je knuffeltype te bepalen. Eens de knuffel gemeten is, licht de gehele doos op in de kleur die gelinkt is aan het specifieke knuffeltype.

Tijdens het knuffelen wordt ook een foto genomen, die meteen op de website en op Facebook verschijnt. Deze kun je vervolgens delen met je vrienden en kennissen. "Reken erop dat je de knuffelbox op tal van plaatsen zal tegenkomen: bij grote multinationals, in musea, shoppingcentra en treinstations. Informatie hierover kan je nalezen op onze website en Facebookpagina", stelt Maarten Bijnens, marketing manager van vivabox.

De uitdaging is om 250.000 knuffels te verzamelen tegen 1 januari 2013 en dit op twee manieren. Ten eerste door de tournee van de knuffelbox, waar iedereen zijn knuffel kan bijdragen. Maar daarnaast kan je ook van thuis uit meeknuffelen door jouw knuffelfoto's door te sturen, knuffelfilmpjes te posten en knuffelboodschappen te delen via www.giveahug.be.

Wanneer vivabox erin slaagt om de 250.000 knuffels bij elkaar te krijgen, schenken ze 10.000 euro aan Make-A-Wish. Deelnemers hoeven dus geen financiële bijdrage te leveren. Het project is daarnaast ook duurzaam, want het materiaal van de box kan grotendeels herbruikt worden (beursstand, winkelanimatie, recuperatie van toestellen). (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De fijnste aanrakingen voor elk type borst


De fijnste aanrakingen voor elk type borst


http://static3.hln.be/static/photo/2012/16/11/0/20121109165707/media_xll_5313480.jpg


Borsten zijn als sneeuwvlokjes, er zijn er geen twee hetzelfde. Als erogene zone spelen ze een belangrijke rol in ons seksleven en de manier waarop ze aangeraakt worden is dan ook van groot belang. Experten hebben hun hoofd gebogen over de ideale aanrakingen voor elk type borst. Dat moeten plezante onderzoeken geweest zijn... Eens kijken naar de resultaten.

De fijnste aanrakingen voor elk type borst:

Grote borsten
Uit een studie aan de universiteit van Wenen blijkt dat grote borsten gemiddeld 24 procent minder gevoelig zijn dan kleine, vermoedelijk omdat de zenuw die prikkels vanuit de tepel stuurt wordt uitgerekt. Daarom wordt een grote boezem het best gestimuleerd van buiten naar binnen door met vingertippen of tongpunt te bewegen van net onder de oksel tot de tepel. Experimenteren met subtiele, zachte knabbelbewegingen wordt eveneens aangeraden.

Kleine borsten
Gevoelig als ze zijn, worden kleinere borsten beter met meer beweging behandeld. Daarom is het goed handpalmen te gebruiken om ze te bedekken en zachtjes te bewegen tijdens het vrijen.

Hangborsten
Borsten die een beetje (of veel) hangen zijn vaak nog het minst gevoelig van allemaal. De zenuwen zijn niet alleen uitgerekt, maar ook onderdrukt door het gewicht van de borst. De beste houding is dan ook op de rug te liggen om de zenuwen vrij te maken voor maximaal genot.

Valse borsten
Wanneer ze goed worden aangebracht, hebben implantaten doorgaans geen impact op de gevoeligheid. Valse borsten bewegen echter wel anders. Daarom moet de focus liggen op de oppervlakte door met cirkelbewegingen (tong of vingers) richting de tepel te gaan.

Melkborsten
De boezem van een nieuwe mama is nog een geval apart omdat de tepels vaak overgevoelig zijn. Dit is dan ook de ideale gelegenheid om een vaak vergeten zone extra veel aandacht te geven: de onderkant van de borst. Een zachtaardige hand dat ondersteunt zal een veraderming zijn na een dag borstvoeding.

Voor elke tepel wat wils
Naast het type borst, variëren ook de tepels. Het zijn handige barometers van lust: omhoog is hitsig, naar beneden eerder neutraal. De gevoeligheid van elk type tepels is anders en ze dienen dan ook met de nodige zorg behandeld te worden.

Grote tepels
Omdat grotere tepels meer zenuweindes hebben, zijn ze vaker hypersensitief. Wees dus zeker niet te agressief met het uitoefenen van druk (of bijtgedrag).

Kleine tepels
Bij kleine tepels moet de aandacht verschuiven naar de areola errond, die heel vaak gevoeliger zal zijn dan de tepel zelf. Vooral het bovenste kwadrant van de borst (tussen 10 en 2u op de mentale klok) zorgt voor de meeste prikkels.

Omgekeerde tepels
Onderzoek wijst aan dat 3 procent van alle vrouwen geïnverteerde tepels heeft, met dank aan de genetica. Toch zijn de zenuweindes hier niet anders dan bij 'normale' tepels. Vaak speelt de afwijking in op de emoties waardoor deze vrouwen vooral een complimentje over hun borsten kunnen gebruiken zodat onzekerheid geen spelbreker kan zijn. De tepels kunnen bovendien naar buiten 'gelokt' worden met de nodige aanrakingen, kussen, likjes en zachtaardige zuigbewegingen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinees terracottaleger komt naar Brussel

Chinees terracottaleger komt naar Brussel

http://static1.hln.be/static/photo/2012/11/13/5/20121106190019/media_xll_5303690.jpg


De Brusselse Beurs verwelkomt vanaf 19 november de tentoonstelling 'Terracotta Army'. Tot 17 februari zijn er 150 replica's te zien van krijgers, paarden en wagens van het terracottaleger van China's eerste keizer, Qin Shi Huangdi. Daarnaast is er onder andere een klank-en-lichtshow te beleven die de geschiedenis vertelt van de keizer en zijn leger, en een documentaire over de archeologische ontdekking van de dodenstad.

Landbouwers ontdekten het terracottaleger in 1974 in het oosten van China, en in 1987 riep Unesco het terracottaleger uit tot werelderfgoed. Het bestaat uit 8.000 soldaten, paarden en wagens, die van 246 tot 210 voor Christus gebouwd werden om in het mausoleum van de keizer terecht te komen. Goed 720.000 arbeiders werkten er 36 jaar aan.

De tentoonstelling die nu in het Beursgebouw te zien is, is ontwikkeld door het Oostenrijkse bedrijf EMS Entertainment. In 14 Europese steden kwamen al meer dan 1,3 miljoen bezoekers kijken.

Bezoekers zijn alle dagen van 10 tot 18 uur welkom. Op woensdag zijn er van 18 tot 21 uur nocturnes.» Reageer (0)
09-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Winkelen met kroost is meest stresserend voor mama

Winkelen met kroost is meest stresserend voor mama


http://static3.hln.be/static/photo/2012/12/15/5/20121108090339/media_xll_5309030.jpg

Dagdagelijkse taken als winkelen met de kinderen, bedtijd en lange autoritten zijn de meest gehate taken van Britse moeders doordat deze het meest stresserend zijn.

Een nieuwe studie bij 2000 moeders in Groot-Britannië onthulde de belangrijkste oorzaken van stress. Het gaat bijna allemaal om taken die ouders bijna dagelijks moeten uitvoeren. Een winkeluitstap is het meest stresserend door woedeaanvallen of gezeur om chocolade en koekjes. Ook maaltijden zijn moeilijk, als ook autoreizen, het aankleden, de kroost entertainen op regenachtige dagen. Door deze taken voelen moeders zich minstens drie keer per dag gestresseerd.

Ook badtijd, de kinderen aankleden en verjaardagsfeestjes zijn allesbehalve ontspannend. Meer dan een op de twintig moeders geeft toe zich elke minuut van de dag gestresseerd te voelen. 40 procent van de mama's vindt de ochtenden van een weekdag het meest stresserende moment van de week. 41 procent van de ouders zegt wel dat stress hen gemotiveerd houdt, 82 procent is alles weer vergeten met een lach of een knuffel van hun kind.

Een woordvoerder van Ford, het bedrijf dat het onderzoek liet uitvoeren: "Het ouderschap is soms een grote uitdaging, maar bepaalde situaties zijn erger dan andere. Reizen met een jonge kroost is duidelijk een stresserende factor. Moeders moeten hun kinderen vast- en losmaken in autostoeltjes en ze daarnaast entertainen op lange autoreizen."» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij Picasso levert 32,5 miljoen euro op


Schilderij Picasso levert 32,5 miljoen euro op

http://static0.hln.be/static/photo/2012/17/16/14/20121109084103/media_xll_5311904.jpg


Een schilderij van Pablo Picasso is voor 41, 5 miljoen dollar (zo'n 32,5 miljoen euro) onder de hamer gegaan bij het veilinghuis Sotheby's in New York. 'Nature morte aux tulipes' is een portret van Picasso's geliefde dat hij in 1932 heeft gemaakt.

De veiling van impressionistische en moderne kunstwerken, met in totaal negen werken van de Spaanse kunstschilder, leverde uiteindelijk 163 miljoen dollar op. Dat lag onder de verwachtingen. Voor de veiling werd de opbrengst op 170 miljoen dollar geschat.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anticonceptiepil kan helpen bij voorkomen van dementie


Anticonceptiepil kan helpen bij voorkomen van dementie
De anticonceptiepil kan dementie bij vrouwen voorkomen, zelfs jaren nadat ze gestopt zijn met het gebruik ervan. Vrouwelijke vijftigers die in het verleden de pil gebruikten, scoren namelijk veel beter op geheugentests dan vrouwen die er nooit mee in aanraking kwamen. Experten denken dat het oestrogeen in de pil de verharding van de slagaders voorkomt, wat de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt.
 
Wetenschappers wisten al langer dat een hormoonbehandeling tijdens de menopauze, waarbij ook oestrogeen gebruikt wordt, beschermt tegen dementie. Er was echter maar weinig geweten over de mogelijke voordelen van de anticonceptiepil.

Amerikaanse wetenschappers ondervroegen daarom 261 vrouwen tussen 40 en 65 jaar over hun gezondheid. De proefpersonen ondergingen ook een aantal geheugentests, waarbij ze onder andere zoveel mogelijk woorden rond een bepaald onderwerp moesten geven.

Het team van de Universiteit van Wisconsin kwam zo tot de conclusie dat vrouwen die ooit de pil namen, duidelijk beter presteerden in bepaalde tests. "Zelfs jaren nadat ze met het gebruik stopten, blijkt er dus een beschermend cognitief effect te zijn", aldus onderzoeksleidster Kelly Egan.

Ook bleek: hoe langer ze de pil hadden gebruikt, hoe hoger hun scores. "Het effect was vooral zichtbaar bij vrouwen die de pil langer gebruikten", bevestigt dr. Egan.
 
Volgens de experten helpt oestrogeen, het belangrijkste hormoon in de pil, de werking van het brein in stand houden op twee manieren.

Ten eerste denken ze dat het een blokkering van de slagaders voorkomt, waardoor er een goede bloedtoevoer naar het brein blijft bestaan. Daarbovenop zou oestrogeen de groei van bepaalde cellen in het brein en het ruggenmerg bevorderen.

Hoewel de studie niet direct rekening hield met de risico's op dementie, wordt gedacht dat mensen van middelbare leeftijd met een goed functionerend brein, veel minder riscio lopen op de aandoening.» Reageer (0)
08-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffieplant sterft mogelijk uit door klimaatverandering


Koffieplant sterft mogelijk uit door klimaatverandering

http://static3.hln.be/static/photo/2012/7/15/9/20121108180839/media_xll_5310849.jpgGeniet nog maar even van uw kopje koffie. Nu het nog kan. In de toekomst kan koffie namelijk wel eens fors duurder worden. Britse wetenschappers denken dat de wilde Arabica-koffieplant in de toekomst door klimaatverandering mogelijk uitsterft.

De gecultiveerde Arabica koffieplant is genetisch erg beperkt en is daarom afhankelijk van de wilde variant om sterkere planten te kweken. Extreme weersveranderingen vormen een grote bedreiging voor de wilde plantjes en dus ook voor de gecultiveerde, stellen Brits- Ethiopische onderzoekers in het tijdschrift Plos One.

Als de opwarming van de aarde door blijft gaan, zijn er aan het einde van deze eeuw nog maar enkele gebieden waar wilde Arabica verbouwd kan worden.

Arabica koffie (Coffea Arabica Linnaeus) is wereldwijd de meest gedronken koffie en vormt circa 70 procent van de wereldproductie. De koffie komt oorspronkelijk uit de hooglanden van Ethiopië. Ehtiopië is ook de grootste producent, gevolgd door Brazilië en Colombia.

"Het uitsterven van Arabica koffie is een verrassend en verontrustend vooruitzicht", zegt Aaron Davis, hoofdonderzoeker van de Koninklijke Botanische Tuinen in Kew tegen de BBC. "Het was niet het doel van deze studie om alarmerende voorspellingen over de ondergang van wilde Arabica te doen".

De wetenschappers onderzochten hoe de wilde plant reageert op drie verschillende hoeveelheden koolstofdioxide-uitstoot. Bij het voordeligste scenario zouden in 2080 geschikte gebieden met 65 procent afnemen. Het slechtste scenario zou een afname van 99,7 procent betekenen. 

Deze cijfers zijn volgens de onderzoekers aan de conservatieve kant.  Verschillende externe factoren zijn namelijk niet meegerekend. Illegale houtkap en ziektes kunnen ook van invloed zijn. "Het is daarom belangrijk om er alles aan te doen om de toekomst van de plant in Ethiopië zeker te stellen", stelt medeonderzoeker Tadesse Woldermariam Gole. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toename Nederlandse paardenslacht gevolg van speculatie: "Net als op de beurs"


Toename Nederlandse paardenslacht gevolg van speculatie: "Net als op de beurs"

http://static3.hln.be/static/photo/2012/8/14/14/20121104104632/media_xll_5296619.jpg

Dat er dit jaar in Nederlandse slachthuizen zoveel paarden zijn geslacht, is onder meer het gevolg van speculatie in de hoop dat het veulen een goed dressuur- of springpaard wordt. Dat zegt voorzitter Rinus Bakker van De Centrale Bond van Paardenhandelaren in Nederland (Cebopa).
 
Afgelopen jaar, tot en met augustus, werden in Nederland 5.000 paarden geslacht. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 1.700 en over het hele jaar 3.400. In 2010 ging het om 2.500 paarden, blijkt uit cijfers van het Productschap Vee & Vlees.

"Het is net als op de beurs. Daar stapten op een gegeven moment ook een heleboel mensen in om in dit geval met geld te speculeren. En opeens bleek het mode om een veulen te kopen, vaak voor speculatieve doeleinden. Door die toenemende vraag schoten de opfokstallen als paddenstoelen uit de grond'', weet Bakker.

Boeren die te weinig verdienden met varkens en koeien boden onderdak aan de nieuwe paardenliefhebbers. De praktijk is echter dat 1 op de 100 veulens maar een echte topper wordt, weet Bakker. "In de paardenwereld zeggen we altijd: een veulen kopen, is hoop kopen. De helft van de paarden is het opfokken niet waard geweest. Ze hebben een lastig karakter of maken op een andere manier niet waar wat er wordt verwacht.''

De Nederlandse Dierenbescherming veroordeelt dit soort praktijken. "We keuren het absoluut af dat op deze manier in levende have wordt gehandeld. Het risico dat het niet goed gaat, is veel te groot en dan komen de dieren er vaak het slechtst van af'', aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Het houden van een paard kost rond de 200 tot 300 euro in de maand aan pensiongeld. Daar komen kosten voor voedsel, een hoefsmid en af en toe een arts nog bij. Volgens Bakker is het vooral de economische malaise die er voor zorgde dat veel mensen weer van hun paard af wilden. "Als dan blijkt dat het toch geen goed dressuur- of springpaard wordt, wordt het vaak te duur.''


» Reageer (0)
07-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wekelijks 2,5 uur wandelen = tot 7 jaar langer leven

Wekelijks 2,5 uur wandelen = tot 7 jaar langer leven


http://oi48.tinypic.com/dvhtar.jpg


Dagelijks een wandeling van 20 minuten maken kan je leven met zeven jaar verlengen. Onderzoekers ontdekten dat zelfs 10 minuten stappen al je dood kan uitstellen.

Een Amerikaanse analyse van de gegevens van 600.000 mannen en vrouwen van 40 jaar toonde ook aan dat het mogelijk is om tegelijkertijd vet en fit te zijn. De studie concentreerde zich op gematigde lichaamsbeweging, dit is snel wandelen aan een tempo zodat je gaat zweten, maar je nog steeds kunt praten.

Mensen met een normaal gewicht haalden het meeste voordeel uit regelmatig wandelen, zij konden zo hun leven met meer dan zeven jaar verlengen. Wie een gezond gewicht heeft en niet sport, mag zich eraan verwachten 3,1 jaar eerder te sterven dan actieve dikkerds. Deze bevinding benadrukt het belang van sporten ondanks je gewicht. Het verband tussen levensverwachting en sport is sterker bij wie een voorhistorie van kanker of hartziekten heeft dan wie geen medisch verleden op dit vlak heeft.

Onderzoeker I-Min Lee: "We mogen niet onderschatten hoe belangrijk lichaamsbeweging is voor de gezondheid, zelfs een bescheiden hoeveelheid kan je leven met jaren verlengen." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Met je hond op reis? Chip wordt verplicht in Europa

Met je hond op reis? Chip wordt verplicht in Europa


http://oi46.tinypic.com/2rdkf14.jpg


Europese huisdieren moeten verplicht een radiochip (transponder) krijgen als ze met hun baasje op reis gaan. Met de geïmplanteerde chip kunnen de autoriteiten beter controleren of een dier is ingeënt tegen hondsdolheid.

De huidige tatoeage voldoet niet meer, stelde een commissie van het Europees Parlement vandaag. De commissie wil ook dat eigenaren hoogstens vijf huisdieren meenemen op reis, behalve als zij op weg zijn naar bijvoorbeeld een tentoonstelling of wedstrijd. De beperking moet misbruik van de nieuwe regels voor commerciële doeleinden voorkomen.

Het hele Europees Parlement buigt zich komend voorjaar over de voorstellen.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom mama's opgelucht zijn als het weer maandag is

Waarom mama's opgelucht zijn als het weer maandag is


http://oi47.tinypic.com/2wnzip1.jpg


Aangezien mama's tegenwoordig 'perfect' moeten zijn, ziet de helft van hen zich genoodzaakt om te liegen over haar ouderlijke vaardigheden. Zo gebruiken negen op tien mama's de televisie om hun kinderen stil te houden, maar zullen ze dat nooit bekennen. Meer nog: drie op de vier mama's zijn op maandag stiekem blij dat ze weer mogen werken, terwijl twee op vijf zelfs bekenden dat ze soms een hekel hebben aan hun eigen kind. Maar ssst, niet doorvertellen!

Want ook de mama's zelf doen er alles aan om hun tekortkomingen als ouder te verbergen. Een rondvraag van BabyCentre bij 1.000 Britse vrouwen onthulde zelfs dat 53 procent van de mama's verhaaltjes verzint om de 'perfecte moeder' te lijken. Ze zullen nooit toegeven dat ze dingen doen die eigenlijk niet helemaal verantwoord zijn.

Veel mama's proberen vooral om zichzelf in een positief daglicht te stellen ten opzichte van andere ouders, maar daar blijft het niet bij. Eén op de drie mama's (32 procent) bekende ook niet eerlijk te zijn tegen de vroedvrouw of dokter. 71 procent liegt ook tegen de kinderen zelf, om de dag makkelijker te doen verlopen.

Van de dingen die mama's proberen te verbergen, staat 'de kinderen naar televisie laten kijken om hen stil te houden' helemaal bovenaan. Dat is iets wat negen op de tien mama's bekenden te doen. Eén op drie zei ook dat ze het verhaaltje voor het slapengaan vaak vervangen door een verhaaltje op televisie.

Verder gaf een vijfde van de mama's toe dat ze af en toe het gezonde avondmaal vervangen door chocolade en snoepjes, omdat ze geen tijd (of zin) hebben om te koken.

Sasha Miller van BabyCentre vindt de resultaten helemaal niet verrassend. "Het ouderschap is een harde job. We hebben het allemaal wel eens moeilijk. Maar mama's mogen zich echt niet schuldig voelen als ze het zichzelf eens gemakkelijk maken", vindt zij. "Ze proberen nog al te vaak om de schijn op te houden ten opzichte van andere ouders, terwijl dat net degene zijn bij wie je je hart kan luchten."

Dat veel mama's het moeilijk hebben, bleek ook uit de enquête. Zo gaven maar liefst drie op de vier mama's toe dat ze zich op maandagochtend opgelucht voelen dat ze terug aan het werk kunnen en 'verlost' zijn van hun kinderen.

Bij anderen gaat het nog verder: twee op de vijf mama's bekenden al eens een afkeer te hebben gevoeld voor hun eigen kind. Hetzelfde aantal gaf ook toe dat ze hun ene kind liever hebben dan het andere.

De druk zorgt ook wel eens voor een foutje of vergetelheid, met één op de drie mama's die al eens vergat om hun kind vast te maken in het autozitje. Ten slotte bekende twee procent dat ze haar kind al eens vergeten was. (br.hln)» Reageer (0)
05-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit jaar koop je een kerstcadeautje voor ... jezelf

Dit jaar koop je een kerstcadeautje voor ... jezelf


http://oi47.tinypic.com/whjrt4.jpg


Hoe kan je er deze kerst voor zorgen dat je eindelijk het cadeautje krijgt waar je al jaren van droomt? Door het simpelweg zelf te kopen. Dat is natuurlijk niet echt volgens de traditie, maar het zou dit jaar wel een trend worden.

Gedaan dus met een beleefd dankjewel zonder dat je het meent of met het onmiddellijk doorverkopen van je cadeautje op eBay.

"Dat is de verstandigste manier om te krijgen wat je wil", vinden de schaamteloze mensen die het al doen. Uit een Britse rondvraag bleek dat één op de tien mensen het zelfs altijd doet, terwijl 43 procent minstens al één keer zelf een cadeautje kocht voor Kerstmis of zijn of haar verjaardag.

44 procent bekende dat ze het doen om zichzelf simpelweg te verwennen. 23 procent bekende dan weer dat ze geen vertrouwen hebben in de keuzes van hun vrienden en familie. Nochtans gingen zes op de tien ondervraagden wel akkoord met de stelling: 'het is de gedachte die telt'.

De populairste geschenkjes die we voor onszelf kopen zijn kleren, schoenen, muziek, alcohol, een cultureel uitje en een restaurant- of hotelbezoek. Gemiddeld nemen de cadeautjes voor onszelf een hap van 350 euro uit het jaarlijkse budget.

Om een cadeautje voor onszelf te kunnen kopen, doen we vaak een beroep op terugbetaalschema's of knippen we kortingsbonnen uit. Aan de cadeautjes voor onze naasten zullen we dit jaar echter minder geld besteden, met dank aan de economische crisis. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voel je het al kriebelen? 9 nieuwe soorten tarantula's ontdekt


Voel je het al kriebelen? 9 nieuwe soorten tarantula's ontdekt


http://oi49.tinypic.com/syrwra.jpg


In Brazilië werden negen kleurrijke nieuwe soorten tarantula's ontdekt. Vier ervan zouden afstammen van een mysterieus, eeuwenoud geslacht, waarvan men al lang dacht dat het uitgestorven was.

De ontdekking toont aan hoe weinig we eigenlijk nog maar weten over de fauna van het Atlantisch Regenwoud, dat bovendien ernstig bedreigd wordt door menselijke aantasting.

"In plaats van de zeven soorten boombewonende vogelspinnen die we voordien kenden, blijken er nu zestien te zijn", stelt dokter Rogério Bertani, tarantulaspecialist van het Instituto Butantan in Sao Paulo. Dit type tarantula komt voor in tropische regio's en heeft doorgaans een dunner gebouwd lichaam en langere poten om beter te klauteren over een brede waaier aan oppervlaktes.

Vier van de negen nieuwe soorten zouden afstammen van het 'Typhochlaena'-geslacht, waarvan men dacht dat het uitgestorven was. "We hebben nu vier soorten die lijken af te stammen van een mysterieus geslacht dat gekend was in 1841. Dit zijn de kleinste arborale tarantula's ter wereld en uit analyse blijkt dat hun geslacht ontzettend oud is. Ze kunnen dus gezien worden als relieken van een voordien wijdverspreide soort", aldus Bertani.

De grootste vrees die nu leeft onder de onderzoekers is dat deze kleurrijke, tropische tarantula's het slachtoffer zullen worden van dierenhandel. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waarom vegetariërs bijna 10 jaar langer leven


Waarom vegetariërs bijna 10 jaar langer leven


http://oi45.tinypic.com/x37p1v.jpgBijna een decennium langer leven... Dat is volgens het grootste onderzoek naar vegetarisme tot nu toe het gevolg van weinig of geen dierlijke producten te eten. De levensverwachting van vegetariërs ligt gemiddeld acht jaar hoger dan die van vleeseters, vergelijkbaar met de extra jaren die niet-rokers hebben ten opzichte van rokers.

Een grootschalige studie naar de gezondheid bij oudere vrouwen werd uitgevoerd over een periode van 35 jaar en gepubliceerd als vervolg op de Harvard Nurses Health Study. Hierbij werd gekeken naar de impact van het eetpatroon (plantaardig vs dierlijk) op de voornaamste doodsoorzaken.

Hartziekten
Hartziekten zijn de grootste doodsoorzaak. Uit het onderzoek blijkt dat cholesterol uit dierlijke producten het leven aanzienlijk verkort, terwijl vezels uit planten de levensverwachting verlengen. De hoeveelheid cholesterol uit één ei werd gelijkgeschakeld aan het roken van vijf sigaretten per dag gedurende vijftien jaar. Een dagelijks kommetje vezelrijke havermout zou daarentegen een even positieve impact hebben op de levensduur van vrouwen als vier uur per week gaan joggen. (Wat uiteraard niet wil zeggen dat je lichaamsbeweging moet schrappen.)

Wie denkt: "Mijn cholesterol is normaal", zou volgens de onderzoekers een verkeerde inschatting maken. "In een wereld waar het 'normaal' is om dood te vallen door een hartaanval is een 'gezonde' cholesterol nog niet gezond genoeg. Ideaal gezien moet die verlaagd worden naar 150'', vergelijkbaar met die van een pure vegetariër", klinkt het.

Ruim twintig jaar geleden toonde dokter Dean Ornish aan dat je hartziekten niet alleen kan tegengaan met een veganistisch dieet, maar ook kan omkeren. Aders gingen opnieuw open zonder medicatie of operaties.

Kanker
Voornaamste doodsoorzaak nummer twee is kanker. Volgens het grootste onderzoek naar het verband tussen dieet en kanker komt eender welk type kanker minder vaak voor bij vegetariërs. De link tussen vlees is kanker is zodanig groot dat zelfs wetenschappelijk tijdschrift 'Meat Science' recent de vraag stelde: "Moeten we allemaal vegetariërs worden of kunnen we vlees veiliger maken?".

Momenteel worden een aantal additieven onderzocht die de toxische effecten van vlees moeten terugschroeven om kanker te voorkomen. "Waarom niet gewoon de vleesconsumptie aan banden leggen?", klinkt het alternatief. De onderzoekers van 'Meat Science' schreven dat een dergelijke richtlijn voor de volksgezondheid kanker kan terugschroeven, maar de vleesindustrie in economische problemen zou belanden, net als heel wat boeren. Winst boven gezondheid, verrassing?

Ook hier reikt het onderzoek van dokter Ornish, dat eerder al werd aangehaald, interessante informatie aan. De bloedstroom van mensen die een jaar veganistisch aten, was acht keer beter bestand tegen kanker. Vrouwen waren zelfs na twee weken puur plantaardig eten al beter bestand tegen borstkanker.

Beroertes
De sleutel om een beroerte te voorkomen is kaliumrijke voeding te eten. Wie denkt dat een banaan voldoende is, komt bedrogen uit, want bananen halen de top 50 van voedingsmiddelen met het hoogste kaliumgehalte niet eens. Echte winnaars zijn donkergroene bladgroenten, bonen en dadels. De gemiddelde mens eet zodanig weinig plantaardige voeding dat meer dan 80 procent niet eens de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kalium haalt.

Alzheimer
Het is ruim twintig jaar geweten dat het eten van vlees, gevogelte en zelfs vis de kans op Alzheimer verdriedubbelt ten opzichte van langdurige vegetariërs. Nieuw onderzoek brengt dan weer het goede nieuws dat de symptomen ervan kunnen worden aangepakt met natuurlijke producten zoals pittige saffraan. Het zou zelfs even effectief zijn als de meest gebruikte medicatie tegen de dementerende ziekte.

Diabetes
Aangezien vegetariërs gemiddeld 13 kilo minder wegen dan vleeseters, is het niet verrassend dat diabetes type 2 hen minder vaak treft. Uit onderzoek blijkt dat een plantaardig dieet de aandoening kan voorkomen, maar ook behandelen. Los van het gewicht zouden vegetariërs door hun eetpatroon sowieso een aanzienlijk kleiner risico lopen op diabetes.

Nierfalen
Onderzoekers van Harvard hebben ontdekt dat dierlijke proteïnes en vetten, samen met cholesterol, de voornaamste oorzaken zijn van falende nieren. Een dieet puur op basis van plantaardige producten zou nierfalen dan weer voorkomen én behandelen.

Medicatie vs eetpatroon
Uiteraard kunnen bovenstaande 'killers' ook behandeld worden met medicatie. Onderzoek toont aan dat vleeseters twee keer zo vaak aspirines, maagzuurremmers, bloeddrukverlagers, insuline, laxatieven, pijnstillers, slaappillen en kalmeringsmiddelen. Wie niet graag medicatie neemt of geen vervelende neveneffecten wilt ervaren, hoeft blijkbaar gewoon vegetariër (of veganist) te worden. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogst gelegen nationaal park ter wereld geopend

Hoogst gelegen nationaal park ter wereld geopend


http://oi47.tinypic.com/2ex3h3d.jpg


China heeft opnieuw een (toeristisch) record gevestigd met de opening van het hoogst gelegen nationaal park ter wereld in Tibet.

Het gebied dat zich uitstrekt over 78.000 vierkante kilometer op het dak van de wereld bevat vijf bergen van boven de 8.000 meter. Het Qomolangma National Park is trouwens vernoemd naar de Mount Everest.

Daarnaast bevinden zich er ook nog tien bergen met een hoogte tussen de 7.000 en 8.000 meter. Eveneens majestueuze gletsjers, warmwaterbronnen en wouden behoren tot de natuurlijke attracties.

Het park ter grootte van Tsjechië bevindt zich in de Shigatse regio van Tibet nabij de grens met Nepal. Volgens China Daily wordt de regio beschermd omwille van haar biodiversiteit en om te voorkomen dat het gebied illegaal wordt geëxploiteerd.

In Tibet is eveneens de bouw van de hoogst gelegen luchthaven, die in 2015 zou moeten openen, nog volop aan de gang.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lotto binnenkort ook op zondag te koop

Lotto binnenkort ook op zondag te koop


http://oi46.tinypic.com/2mkxzc.jpg


De verkooppunten van de Nationale Loterij mogen vanaf 23 december ook op zondag Lotto, Euro Millions en krasbiljetten verkopen. Dat bevestigt woordvoerster Sofie Van den Bussche aan de krant Het Laatste Nieuws.

Nu mogen op zondag geen Loterij-producten verkocht worden, maar daar komt verandering in. Op zondag 23 en 30 december zullen de producten beschikbaar zijn tussen 6 uur en 19 uur, vanaf 6 januari élke zondag tussen 9 en 13 uur.

"Veel klanten die op zaterdag een bedrag winnen, wensen dat al op zondag te innen bij hun handelaar. Daarnaast willen dagbladverkopers en voedingswinkels meer volk over de vloer krijgen op zondagen, en wij kunnen daarbij helpen. Beschouw het als een extra service", zegt Van den Bussche. Ze beklemtoont dat er geen extra trekkingen komen op zondag.

Tijdens de feestdagen zal de Nationale Loterij dit jaar twee Super Lotto-trekkingen houden: op kerstavond zit er 3 miljoen in de jackpot, op oudejaar 4 miljoen. Als er geen winnaar bij de eerste trekking valt, wordt het bedrag gecumuleerd. Er komt ook een nieuwe kersteditie van '5.000 for Life'.

En maandag gaat de Nationale Loterij ook een grote promotiecampagne houden in twaalf treinstations. Zo'n 120.000 reizigers zullen een gratis Lotto-formulier van 2 euro ontvangen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sunlight Soap

Sunlight Soap


http://img18.imageshack.us/img18/3716/sunlightzeepy.jpg


Het familiemerk Sunlight is een van de oudste merken van Unilever.


Het was William Lever die in 1884 het idee opvatte om een goede huishoudzeep te verpakken, het een populaire naam te geven en het te verkopen tegen een faire prijs.
Zijn lijfspreuk was de volgende: "Ik wil ervoor zorgen dat het overal proper is, dat vrouwen minder werk hebben, ik wil gezondheid stimuleren en mijn bijdrage leveren tot persoonlijke verzorging".
William Lever koopt in 1887 het terrein waarop hij Port Sunlight zal bouwen – een grote fabriek aan de rivier de Mersey tegenover Liverpool, met een speciaal dorp voor zijn arbeiders waarin de huisvesting, de voorzieningen en ontspanningsmogelijkheden aan hoge normen voldoen.
Het product bevat kopra of pijnboompittenolie, waardoor het beter schuimt dan conventionele, van dierlijke vetten gemaakte zeepsoorten.
Lever geeft de zeep een merknaam – Sunlight – en een opvallende verpakking.


In 1888 werd Sunlight zeep in België op de markt gebracht.
De verkoop liep de eerste jaren niet zo vlot, maar dit veranderde op het ogenblik dat William Lever startte met advertenties op muren en in kranten.
In 1905 werd een Sunlight fabriek gebouwd in Vorst, op de huidige locatie van Unilever in België.
De vroegere productie-eenheid is ondertussen omgebouwd tot bedrijfsrestaurant. http://img168.imageshack.us/img168/1379/sunlightsoap3.jpgIn 1972 wordt de huishoudzeep van Sunlight op de markt gebracht als witte Sunlight toiletzeep met zijn typische zeepparfum.
De Sunlight formule is sindsdien ongewijzigd gebleven.
In de jaren '80 werden vloeibare handzeep, douchegel en badschuim toegevoegd aan het gamma.

In 2005 heeft het volledige gamma een nieuwe verpakking gekregen. Er werden tevens nieuwe producten aan het gamma toegevoegd die respect hebben voor de zachtheid en zuiverheid die Sunlight kenmerken: het gamma Nutritive met badschuim, zeep en douchegel.
De nutritive formules zorgen er voor dat de huid wordt gevoed met hydraterende bestanddelen.» Reageer (0)
04-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loterijbiljet van 23 miljoen ligt maandenlang in auto

Loterijbiljet van 23 miljoen ligt maandenlang in auto


http://oi47.tinypic.com/3327xhc.jpg

 
Een moeder van een groot gezin uit Californië vergat winnend loterijbiljet van ruim 23 miljoen dollar (bijna 18 miljoen euro) in haar auto. Vijf maanden lang reed de 69-jarige vrouw met het biljet in het handschoenvakje van haar wagen rond, vooraleer ze op haar geluk werd attent gemaakt.

Haar dochter had het biljet voor haar gekocht, zei de vrouw uit het stadje Victorville aan de Amerikaanse media. Ze had het in het handschoenvakje gelegd en was het vergeten. Pas toen een bewakingscamera-foto van haar dochter in het nieuws opdook, waarop ze het winnende lotje koopt, herinnerde de vrouw zich het biljet.

Kort voor het loterijbiljet ongeldig werd, maakte ze zich kenbaar. Met het geld wil de moeder van zeven haar kinderen en kleinkinderen helpen. "Zelf wil ik slechts een paar nieuwe turnpantoffels".» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viagra voor vrouwen: opwinding via de neus

Viagra voor vrouwen: opwinding via de neus


http://static1.hln.be/static/photo/2012/7/3/1/20121104135037/media_xll_5296846.jpg


Een neusspray die zin in seks bij vrouwen moet bevorderen wordt momenteel klinisch getest in Australië en Canada. De onderzoekers zijn op zoek naar een hondertal dames die deze vrouwelijk variant van viagra willen uitproberen.

De opwindende neusspray kreeg de naam Tefina mee. Het is een testosterongel die door het lichaam geabsorbeerd wordt via de neus. Het proces duurt enkele minuten en de impact op het libido van vrouwen zou zichtbaar worden binnen enkele uren. Met deze vrouwelijke viagra wordt vooral gemikt op dames met FOD (kort voor Female Orgasmic Disorder), een stoornis die ervoor zorgt dat orgasmes langdurig worden uitgesteld of zelfs helemaal uitblijven. Eerder onderzoek toonde al aan dat vrouwen de helft minder orgasmes ervaren dan mannen.

"Seksuele dysfunctie bij vrouwen is een reëel probleem. We vermoeden dat zo'n 43 procent van alle vrouwen er last van heeft. Heel wat mensen stellen dat een vrouwelijke variant van viagra pure geldklopperij is, maar in feite is er echt nood aan een oplossing voor dit veelvoorkomend probleem", stelt dokter Fiona Jane van de Melbourne Monash universiteit. Anderen kanten zich dan weer tegen het medicaliseren van hoe vaak een vrouw al dan niet een orgasme ervaart. Ze noemen het een stunt van de farmaceutische sector.

"Het is duidelijk dat vrouwen goed moeten overwegen wat hun beweegredenen zijn om een medicijn als Tefina te nemen. Het gebruik van vrouwelijke viagra is een persoonlijke keuze en de toegang tot dergelijke uitvindingen moet vrij zijn. Ervan uitgaande dat het veilig en effectief is, beslissen we zelf het best of en hoe we ze gebruiken", klinkt de gulden middenweg tot slot. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neushoorntje Zwatra geboren in Diergaarde Blijdorp


Neushoorntje Zwatra geboren in Diergaarde Blijdorp


http://oi50.tinypic.com/m786xw.jpg


De dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kon vannacht om 03.02 uur een neushoorntje verwelkomen. De Indische neushoorn Namaste is in de vroege ochtend bevallen van dochter Zwatra. Moeder en dochter maken het goed.

De bevalling was live te volgen via webcambeelden op internet. De weeën begonnen rond 16.00 uur gisteren en leidden in de vroege uurtje tot de geboorte van 'een pittig meisje dat na een half uur al op eigen benen kan staan en ondertussen ook al heeft gedronken".

Het publiek de kleine Zwatra nu ook al 'live' bewonderen "gesteld dat alles goed blijft gaan", klinkt het op de website van de dierentuin.

De neushoornbaby is vernoemd naar Zwatra Transport, die het dier heeft geadopteerd.

De beschuit met muisjes, waarmee Nederlanders een geboorte vieren,  staat klaar, aldus de dierentuin.

Zwatra is al het zesde kind voor Namaste: ze kreeg eerder vier jongens en al een meisje. (br.hln)» Reageer (0)
03-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karolien Goris wint Belgium's Got Talent


Karolien Goris wint Belgium's Got Talent

Klik op de foto om haar te beluisteren


.Karolien Goris heeft gisterenavond de finale van het VTM-programma 'Belgium's Got Talent' gewonnen. De elfjarige zong 'I follow rivers' van Lykke Li en mag als winnaar 50.000 euro mee naar huis nemen.

Op de tweede plaats van de talentenjacht eindigden de Gentse acrobaten van OTM. De blinde jongens van Koda werden derde.

Karolien Goris was één van de absolute favorieten. Tijdens de audities bracht ze met haar engelenstem jurylid Karen Damen aan het huilen.

In de finale had de kijker het laatste woord. De tiener kreeg uiteindelijk de meeste smsjes achter haar naam.

'Belgium's Got Talent' telde vijf auditieafleveringen, gevolgd door vier liveshows en de finale. Aan de liveshows namen 33 acts deel: een bonte mengeling van zangers, voordracht, circusacts tot verschillende soorten dans en sport. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Meer dan 2,3 miljoen Grieken leven in armoede

Meer dan 2,3 miljoen Grieken leven in armoede


http://oi49.tinypic.com/2ahrtxe.jpg


Meer van 2,3 miljoen van de ongeveer 11 miljoen Grieken leefden in 2010 in diepe armoede volgens het Griekse bureau voor de statistiek Elstat.

Griekse media berichtten vandaag dat bovendien het verschil tussen arm en rijk in het land het grootste is in de Europese Unie. In 2010 werden voor het eerst draconische bezuinigen ingevoerd die Athene moet ondernemen om geldschieters tevreden en het land in de eurozone te houden. Volgens Elstat leefde toen iemand "onder de armoedegrens" wanneer die een inkomen had van 6591 euro of minder per jaar. Het gemiddelde inkomen bedroeg 12.637 euro per jaar. Elstat heeft berekend dat ruim 900.000 huishoudens onder de armoedegrens leefden.

Gemiddeld gaven de Grieken in 2010 109 euro per maand minder uit dan het jaar ervoor. Ze besteedden onder meer minder aan telecommunicatie. Alcohol en tabak leden niet onder de kleinere uitgaven. Elstats cijfers beklemtonen dat het land met nivelleren ook achterloopt op andere Europese landen. De 20 procent rijksten verdient zes keer meer dan de 20 procent armsten. Aangenomen wordt dat de toestand verder is verslechterd. Deze maand moet de Griekse coalitieregering opnieuw forse bezuinigingen doorvoeren onder meer om noodkrediet te blijven ontvangen van de EU, de ECB en het IMF. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boy george - do you really want to hurt me

Boy george  - do you really want to hurt me

Om hem te beluisteren druk op de foto


Boy George (George Alan O'Dowd) (Eltham, 14 juni 1961) is een Brits zanger en diskjockey, beter bekend onder zijn artiestennaam Boy George.

In de jaren tachtig werd hij bekend als leadzanger van de band Culture Club. Met deze band scoorde hij zijn grootste hits met de nummers Do You Really Want to Hurt Me?, Time, Church Of The Poison Mind en Karma Chameleon, een single die in 1983 in o.a. Engeland de best verkochte single werd.

Nadat hij eerst een solocarrière begon, was hij enige tijd leider van de band Jesus Loves You waarna hij weer solo verder ging.

Boy George viel op door zijn openlijke homoseksualiteit en androgyn uiterlijk, getuige zijn extravagante kleding en uitbundige make-up. Zijn drugsverslaving werd hem in 1986 bijna noodlottig, waarna hij afkickte.

Boy George werkt in Amerika als DJ. In 2006 kwam hij weer in het nieuws omdat hij een boete en een taakstraf opgelegd had gekregen wegens drugsbezit. Hij moest vijf dagen werken als straatveger op de openbare weg in New York, maar vanwege de enorme publiciteit mocht hij zijn taakstraf binnen de muren van het terrein van de Gemeentereiniging voldoen. In december 2008 werd hij veroordeeld wegens het mishandelen van een escort.

In de door de BBC in 2002 gehouden nationale opiniepeiling voor de 100 grootste Britten aller tijden eindigde Boy George op de 46e plaats, hoger dan o.a. Francis Drake, Koning Arthur, Florence Nightingale, Jane Austen, James Maxwell en maarschalk Montgomery.

Ook speelde hij een gastrol in één van de afleveringen van The A-Team.
» Reageer (0)
02-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Botontkalking geen vrouwenziekte, medicatie even efficiënt bij mannen

Botontkalking geen vrouwenziekte, medicatie even efficiënt bij mannen


http://oi46.tinypic.com/11kvbk2.jpg


Uit een grootschalig internationaal onderzoek blijkt dat medicatie tegen osteoporose (botontkalking) ook werkzaam is voor mannen. Dat meldt het UZ Leuven vandaag. De aandoening wordt onterecht als een typische vrouwenziekte beschouwd. Hoewel ook mannen vaak getroffen worden door osteoporose, wordt ze bij hen nauwelijks opgespoord en behandeld.

Doordat de bevolking alsmaar ouder wordt, stijgt het aantal gevallen van osteoporose. Die toename in levensverwachting is bij mannen trouwens groter dan bij vrouwen, wat de kloof tussen de geslachten verkleint op vlak van osteoporose: meer dan 20 procent van alle mannen krijgt nu reeds te maken met een of meer osteoporosebreuken. Bovendien zijn de gevolgen van een breuk bij mannen vaak zwaarder. Zo overlijdt bijvoorbeeld na een heupbreuk 1 op 3 mannen binnen een jaar, tegenover 1 op 5 bij vrouwen, aldus het UZ Leuven in een persbericht.

Het New England Journal of Medicine publiceerde recent de resultaten van een internationale studie naar de effecten van osteoporosemedicatie bij mannen. Mannen bij wie osteoporose was vastgesteld na een breuk of door botmeting, werden willekeurig verdeeld in twee groepen: de ene groep werd behandeld met een krachtig bisfosfonaat, de andere kreeg een placebo. Na twee jaar bleken de resultaten verrassend dicht bij de behandelingseffecten bij vrouwen met postmenopauzale osteoporose te liggen.

"Blijkbaar is de bescherming identiek bij mannen en vrouwen", aldus prof. dr. Steven Boonen, die de leiding had van het onderzoek. Hij spreekt over een inzicht dat hoop geeft aan de grote groep mannen die met de ziekte te maken krijgen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke brieven van Otto Frank geschonken aan Anne Frank Stichting

Unieke brieven van Otto Frank geschonken aan Anne Frank Stichting


http://static2.hln.be/static/photo/2012/3/9/12/20121102162201/media_xll_5293707.jpg


De Anne Frank Stichting heeft een mooie aanwinst verworven: een belangrijke collectie brieven, foto's en documenten van Otto Frank, de vader van Anne Frank. Ook zitten er brieven en documenten bij die gaan over de emigratiepogingen van het gezin Frank naar Amerika voordat het onderdook.

De documenten komen uit de nalatenschap van acteur Joseph Schildkraut. Hij schreef begin jaren '50 met vader Frank om zich voor te bereiden op zijn rol als Otto Frank in een toneelbewerking van Annes dagboek.

De familie Frank werd bekend door het dagboek van dochter Anne, dat zij schreef in de tijd dat ze was ondergedoken in 'het Achterhuis' in Amsterdam. Het dagboek van Anne Frank werd in de Verenigde Staten vooral populair nadat het bewerkt was tot een toneelstuk. Otto Frank, die als enige van de acht onderduikers in het Achterhuis de oorlog overleefde, was nauw betrokken bij de totstandkoming van het toneelstuk.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine groene sabelsprinkhaan nieuw in Vlaanderen


Kleine groene sabelsprinkhaan nieuw in Vlaanderen


http://oi46.tinypic.com/n12fdi.jpg

 
De kleine groene sabelsprinkhaan, een broertje van de grote groene sabelsprinkhaan, is een nieuwe sprinkhaansoort voor Vlaanderen. De soort werd afgelopen zomer gehoord en gezien in Destelbergen en is volgens Natuurbericht.be allicht meegelift met vakantiegangers uit Frankrijk of Duitsland.

Eind juli werd een zingend mannetje gehoord in een tuin in Destelbergen, een maand later werd op ongeveer twee kilometer van deze locatie een tweede zingend mannetje aangetroffen dat zich schuilhield in de vegetatie van een droge greppel. "Het ontbreken van waarnemingen elders in Vlaanderen, op één onzekere waarneming in Limburg na, en het feit dat de soort geen goed vliegvermogen heeft, wijst erop dat deze dieren hier niet op eigen kracht zijn geraakt", aldus Marjan Speelmans van Saltabel, de sprinkhanenwerkgroep van Natuurpunt.

De grote groene sabelsprinkhaan is wellicht onze meest bekende sabelsprinkhaan, vooral door het achtergrondgeluid van de zingende mannetjes. Alhoewel voor het ongeoefende oog de grote en de kleine groene sabelsprinkhaan sterk op elkaar lijken, zijn ze relatief makkelijk te onderscheiden. "De kleine groene sabelsprinkhaan heeft kortere vleugels in vergelijking met die van zijn grote broer, waar de voorvleugels tot ver voorbij de achterknie reiken." Bijkomend determinatiekenmerk is het ratelachtige tot zoemende geluid van zingende mannetjes.

Het verspreidingsgebied in Europa strekt zich uit ten oosten van de lijn Bremen-Frankfurt tot voorbij de Oeral, tussen 40 en 60 graden noorderbreedte. De soort werd in het meest zuidelijke gedeelte van Wallonië, in de valleigebieden van de Lesse, Lomme, Semois en hun zijbeken, voor het eerst in de jaren 80 opgemerkt, maar populaties blijven er geïsoleerd. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Kattenkunstenaar' Fabre bewerkt met knuppels

'Kattenkunstenaar' Fabre bewerkt met knuppels


http://static0.hln.be/static/photo/2012/1/14/4/20121102123655/media_xll_5292964.jpg


De omstreden Belgische kunstenaar Jan Fabre is vorige week in Antwerpen met knuppels bewerkt. Fabre maakte onlangs opnames voor een film over zijn werk, waarbij in het Antwerpse stadhuis katten in de lucht werden gegooid. Sinsdien is er een haatcampagne tegen de kunstenaar op gang gekomen.

De stunt lokte veel negatieve reacties uit. Tijdens het joggen in Park Noord in Antwerpen werd de kunstenaar afgelopen zondag door zeven mannen zwaar aangepakt. "Ik loop daar elke zondag en ze stonden mij op te wachten", vertelt hij aan De Standaard. "Ze sloegen me op mijn hoofd en op mijn nieren, en twee mannen sloegen erop los met een knuppel. Ik ben gevallen en daarna zo goed en zo kwaad als het kon weggelopen", klinkt het.

Sinds dit incident heeft Fabre geregeld politiebewaking. "Ik sliep deze week elke nacht ergens anders, uit pure angst. In wat voor een maatschappij leven we, waarin zoiets mogelijk is? Het is alsof sommige mensen blij zijn dat ze eindelijk eens een kunstenaar kunnen aanvallen", stelt hij.

Op internet mocht Fabre al meer dan 20.000 haatmails ontvangen waarin hij voor dierenbeul en racist wordt uitgescholden. Verder kwamen er ruim 10.000 mails waarin het stopzetten van de subsidies aan Fabre wordt geëist.

Fabre: "Ik besef dat ik een fout heb gemaakt. Het spijt me werkelijk dat die katjes slecht zijn neergekomen, want ik hou van dieren. Maar er is geen enkele kat gekwetst en ik heb mij oprecht geëxcuseerd. Wat kan ik meer doen?".  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant praat Koreaans

Olifant praat Koreaans


http://oi46.tinypic.com/30vdt9w.jpg


Een olifant van de Everland dierentuin in Zuid-Korea heeft een bijzonder talent: hij gebruikt zijn slurf niet alleen om te eten, maar ook om te 'praten.'

De 22-jarige Aziatische olifant Koshik kan vijf Koreaanse woorden reproduceren door zijn slurf in zijn mond te steken en daardoor klanken te moduleren. Zijn woordenschat omvat inmiddels vijf woorden: 'annyeong' (hallo), 'anja' (zitten), 'Aniya' (nee), 'nuwo' (liggen) en 'joa' (goed) Het is volgens onderzoekers niet waarschijnlijk dat de viervoeter begrijpt wat hij 'zegt', maar hij lijkt wel te reageren op de woorden 'anja' en 'nuwo.'

De onderzoekers vermoeden dat Koshik zichzelf geleerd heeft om woorden te reproduceren omdat hij een band met zijn trainers wilde opbouwen nadat hij was gescheiden van twee andere olifanten op vijfjarige leeftijd. Waarschijnlijk voelde olfiant zich eenzaam.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen laten maand lang hun snor staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker


Mannen laten maand lang hun snor staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker

http://oi48.tinypic.com/immi42.jpg


Over een maand mogen ze hun snor pas weer van hun gezicht halen. De hele maand november, voor de gelegenheid omgedoopt tot 'movember', laten duizenden mannen hun snor staan om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor prostaatkanker.

Het wereldwijde initiatief begon in 2003 in Australië. Het idee is dat de mannen hun snor, al dan niet getrimd, laten staan op een verder gladgeschoren gezicht. Zo zamelen ze geld in van sponsors voor onderzoek naar prostaatkanker.

Wereldwijd doen er bijna 430.000 mannen mee, waardoor een totaalbedrag van 3,7 miljoen euro wordt opgehaald. Belgen die willen deelnemen kunnen terecht op http://be.movember.com.

» Reageer (0)
01-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recordaantal mensen met depressie blijft thuis

Recordaantal mensen met depressie blijft thuis


http://oi46.tinypic.com/ei8bpg.jpg


Er zitten meer dan 95.000 mensen al een jaar thuis omwille van een depressie of andere mentale aandoening. Dat is een stijging van bijna 10.000 mensen ten opzichte van twee jaar geleden, schrijft de krant De Standaard.

François Perl van de dienst uitkeringen van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) is niet verbaasd, maar vindt de stijging wel verontrustend. "In tijden van economische crisis stijgt het aantal depressies altijd", zegt Perl.

Naast de 95.000 mensen die al een jaar thuiszitten, betaalde het Riziv 3,3 miljoen ziektedagen aan mensen die minder dan een jaar thuisbleven.

"De crisis maakt dat mensen schrik hebben om hun job te verliezen", aldus Perl. "Daardoor is er ook de druk om snel terug te gaan werken en wordt de kans op herval groot. Vooral preventie is belangrijk, bijvoorbeeld op het vlak van welzijn op het werk."» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!