NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 97jaar maar nog elke dag haar 15 ‘fluitjes

97jaar maar nog elke dag haar 15 fluitjes

https://www.mupload.nl/img/zbthj0xyzj8in.jpg

Zelfs AB InBev was haar niet vergeten. Om het feest voor de 97ste verjaardag van vaste stamgast Robertine Houbrechts uit Muizen in volkscafé Floreal dinsdagavond compleet te maken, schonk de brouwerij met plezier een vat Jupiler. De bijna honderdjarige drinkt in haar stamcafé elke avond menig caféganger onder tafel. “Een 15 Jupilers op een ‘rustige’ avond, en meer dan 20 als de ambiance goed zit”, weet cafébazin Fanny.

“Fanny, geef me nog maar een ‘fluitje’”, zegt de kranige Robertine Houbrechts uit Muizen, wijzend naar haar lege glas. “Zolang ik dat heb, kan ik voort (lacht).” En aan ‘fluitjes’ (een hoog, smal bierglas, red.) dinsdagavond op het 97ste verjaardagsfeestje van Robertine in Volkscafé Floreal geen gebrek. Want zelfs AB InBev was de verjaardag van de voormalige cafébazin niet vergeten. Om het feest voor haar ‘goede verbruiker’ compleet te maken, schonk het met plezier een 20-litervat van Robertine’s favoriete gerstenat. Van de bierleverancier kwam daar nog... een grote biermand Jupiler bij. “Straks hoef ik niet meer op café te gaan”, grapt de jarige.

Soms wel 22

“Robertine kan er inderdaad goed mee overweg”, bevestigt cafébazin Fanny Waegemans. “Op een ‘rustige’ avond giet ze met gemak zo’n 15 fluitjes achterover. Maar als de ambiance goed zit, gaat dat wel tot 22. Uitsluitend Jupiler. Iets anders gaat er bij haar niet in.” Het is ondertussen al 18 jaar dat de oudste en trouwste stamgaste in Floreal komt. “Elke avond, zo ongeveer vanaf een uur of acht, vind je haar hier. Die keer onlangs dat zoon Felix haar niet kon begeleiden, kwam ze zelfs alleen met haar rollator tot hier, toch al gauw enkele honderden meters”, vertelt de bazin. “Ons dagelijkse cafébezoek brengt routine in haar leven”, weet Robertine’s inwonende zoon Felix Leemans. “Moeder kent hier iedereen, en iedereen kent haar. Dit zijn haar vrienden. Enkel op woensdag - de sluitingsdag - zijn we er niet. Dan kijkt ze tv, of gaan we als ze daar om vraagt naar een naburig café.”

Beste medicijn

Volgens Robertine doen die dagelijkse pintjes haar goed. “De dokter zegt dat zolang het nog gaat, ik op café mag blijven komen. Dat kan volgens hem geen kwaad (lacht). Ondertussen drink ik ook al zoveel jaar bier, en ik leef nog... Het moet wel een goed medicament zijn, want ik moet ondertussen zelfs geen enkel pilletje meer nemen.”

In de vier jaar dat Fanny het café runt, heeft ze Robertine ook maar twee keer ziek geweten. “Een keer vreesde ik even voor het ergste. Maar twee dagen later zat ze hier opnieuw op de bank, aan haar vertrouwde tafeltje aan de venster. Mét haar ‘fluitje’ natuurlijk. Vanzelfsprekend wordt ook Robertine dronken. Aan het eind van de avond schenk ik haar daarom wel eens een ‘bleuke’. Dat daar heel wat minder alcohol in zit, proeft ze op dat moment niet meer.”


In haar stamcafé is ‘Bomma Jup’ duidelijk zeer geliefd. Al is ze niet altijd de makkelijkste.

“Lui wijf”

“O wee, als ik eens een avond iets vroeger wil sluiten... Dan zal ik het geweten hebben”, vertelt Fanny. “Maar eigenlijk maakt ze elke avond rond sluitingstijd - toch gauw een stuk na middernacht - ‘van haar oren’. En ook als de bediening volgens haar eens niet rap genoeg gaat, wanneer het erg druk is bijvoorbeeld, word ik wel eens voor ‘lui wijf’ versleten... (lacht). Op verlof gaan durf ik zelfs al bijna niet meer. Zelf heeft ze in die twintig jaar dat ze hier een beetje verderop Café De Ster had naar eigen zeggen slechts één dag gesloten: bij de trouw van zoon Staf, die haar hier elke dag begeleidt.”

De cafébazin en haar vaste gasten hebben zich al voorgenomen voortaan elke verjaardag van Robertine te zullen vieren. “We tellen echt al af naar de 100, want dan wordt het hier een groot Jupilerfeest.”  (br.hln)


» Reageer (0)
29-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie heeft Kars gezien? Border Collie al twee weken vermist

Wie heeft Kars gezien? Border Collie al twee weken vermist

https://images4.persgroep.net/rcs/qLSPLyRdojOjS9vqU0mTItwAXOA/diocontent/115613336/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Sinds 14 november is Kars, een wit-bruine Border Collie van zes jaar oud vermist. Zijn baasjes uit Meuzegem (Wolvertem) hebben op Facebook enkele berichten gedeeld voor iedereen die tips heeft over de reu. 

Op 26 november werd Kars nog gezien aan het station van Lebbeke. De eigenaars vragen aan iedereen om een oogje in het zeil te houden in de omgeving van Lebbeke, Opwijk, St-Gillis, Dendermonde, Opstal, Buggenhout, Wieze, Denderbelle, Hamme en Aalst.

Als u Kars gezien heeft, kan u contact opnemen met Helena Menten (0474/11.52.86) of Peter Menten (0473/93.45.88). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappel, afdekdoek of shampoo: wat werkt écht tegen een bevroren ruit?

Aardappel, afdekdoek of shampoo: wat werkt écht tegen een bevroren ruit?

https://www.mupload.nl/img/xtigzfyl8aleg.jpg

De temperaturen flirten momenteel met het vriespunt, met mogelijk ’s ochtends een bevroren autoruit tot gevolg. Dat betekent de krabber bovenhalen om het ijs van de ruit te verwijderen. Er bestaan heel wat tips om te voorkomen dat je ruit aanvriest, maar werken deze ook? Verkeersorganisatie VAB zocht het vorig jaar uit.

Plaats een scherm of een stuk karton op je voorruit

VAB testte enkele tips uit om je voorruit ijsvrij te houden en kwam tot de conclusie dat de oudste tip die er bestaat nog steeds de beste is: bedek de ruit met een stuk karton of een scherm. Zorg er wel voor dat je ruit schoon en droog is en steek het stuk karton of het scherm tussen de ruitenwisser, zodat deze niet aan de ruit vriest. 

Gebruik zeker geen aardappel

Een tip die elk jaar terugkeert, is het gebruik van een halve aardappel om de ruit in te smeren. Uit de test van VAB blijkt dat de “tip met de aardappel” niet alleen niet werkt, hij is ook nog eens gevaarlijk: de aardappel laat strepen achter op je voorruit. Die zorgen voor een beperkte zichtbaarheid, zeker in het donker.

Gebruik een klein beetje shampoo

Aan de binnenkant van je voorruit kan je tegen dampaanslag de ruit inwrijven met een beetje schoonmaakmiddel of shampoo. Daarnaast kan je ook je airconditioning gebruiken om je ruiten snel te ontwasemen: de airconditioning blaast namelijk altijd zeer droge lucht in je auto. Door de ventilator op de hoogste stand ‘recirculatie’ te zetten en recht op de voorruit te richten, kan je de voorruit snel ontwasemen.

Extra tips om schade te voorkomen:

1. Giet geen warm of koud water op de ruit. Door kleine barstjes in de ruit, die zelfs niet zichtbaar hoeven te zijn, kan de hele ruit breken.

2. Gebruik de ruitenwisser niet als ijskrabber. Het rubber van je ruitenwissers zal sneller afslijten en je hebt zelfs kans dat de motor of de zekering van je ruitenwissers het begeeft.

 3. Volgens de wegcode moet elke bestuurder steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig in de hand hebben. Dat betekent dus onder andere dat je een goed zicht moet hebben door de voor- en achterruit, maar ook door de zijruiten. IJs op de ruiten kan dat zicht belemmeren, maak ze daarom ijsvrij. Wanneer de ruiten niet voldoende ijsvrij zijn, kan een politie dat als een overtreding beschouwen.

 Hoe batterijpech voorkomen

Bij startproblemen door winterkoude is 4 op 5 keer de batterij de oorzaak. Bij koude werkt de batterij namelijk minder goed. Heel wat chauffeurs kunnen dus ’s morgens niet starten na nachtelijke vriestemperaturen. Vooral na een weekend, omdat de meeste wagens dan langer hebben stilgestaan en de batterij aan startcapaciteit verloren heeft.

 • Schakel bij het starten alle onnodige stroomverbruikers (zoals GPS, verwarming, enz.) uit en ontsteek de lichten pas na het starten.

• Ontkoppel bij het starten, zodat de starter de minste weerstand ondervindt.

• Spaar je batterij en zet onder andere de achterruitontdooiing af als de ruit ontdooid is.

VAB-tip bij batterijpech: als je wagen niet start door een platte batterij, gebruik dan geen startkabels. Deze kunnen, in geval van fout gebruik, ernstige schade berokkenen aan de gevoelige elektronische systemen van moderne wagens. Roep de hulp van een professional in.  (br.hln)


» Reageer (0)
28-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prins Harry en Meghan gaan trouwen

Prins Harry en Meghan gaan trouwen

https://www.mupload.nl/img/7vrzcuoizsbw6.jpg

De Britse prins Harry en zijn vriendin Meghan Markle gaan trouwen. Dat heeft Kensington Palace bekendgemaakt op Twitter.

Het huwelijk zal in de lente van volgend jaar plaatsvinden. De tortelduifjes hebben zich eerder deze maand verloofd, meldt het Britse koninklijke paleis op Twitter. Harry, de jongste zoon van prins Charles en prinses Diana, heeft de koningin en andere leden van de koninklijke familie op de hoogte gebracht van het huwelijk. Het koppel geeft vanavond een televisie-interview.

Prins William, de oudere broer van Harry, en zijn vrouw Kate laten weten ook blij te zijn met het voorgenomen huwelijk. “Het was geweldig om Meghan te leren kennen en om te zien hoe gelukkig zij en Harry samen zijn.” Dat stellen de hertog en hertogin van Cambridge, zoals de officiële titels luiden, in een verklaring. Ook koningin Elizabeth en haar man Philip hebben verheugd gereageerd op de aangekondigde verloving van hun kleinzoon Harry. Ze zijn blij en wensen het stel alle geluk toe.

Verheugde schoonouders

De ouders van Meghan Markle zijn “ongelooflijk blij” voor hun dochter en Harry. Dat laten ze weten in een officiële verklaring, verspreid door Kensington Palace.

“Onze dochter is altijd een warme en liefhebbende vrouw geweest. Om haar verbintenis te zien met Harry, die diezelfde kwaliteiten deelt, betekent heel veel voor ons als ouders.” Thomas Markle en Doria Ragland wensen het stel alvast een leven vol geluk.

Wie is Meghan Markle?

De actrice Meghan Markle raakte in 2011 bekend bij het grote kijkerspubliek toen ze een rol kreeg in de populaire advocatenserie Suits. De inmiddels 36-jarige Amerikaanse komt nu op een heel ander podium terecht.

Rachel Meghan Markle werd op 4 augustus 1981 geboren in de Californische metropool Los Angeles. Ze is de dochter van een Afro-Amerikaanse moeder en een vader met Iers-Nederlands bloed. Markle bezocht de Northwestern University in de staat Illinois. Ze studeerde er podiumkunsten en internationale betrekkingen. Aansluitend werkte ze enige tijd op de Amerikaanse ambassade in Buenos Aires.

De omschakeling naar het acteren volgde in 2002, toen ze debuteerde met een gastrol in de bekende televisieserie General Hospital. In de jaren daarna speelde Markle rollen in series en films als Century City, Love Inc., The War at Home, 90210, Knight Rider, A Lot Like Love en Remember Me. Wanneer ze als actrice geen werk had, verdiende ze haar geld met modellenwerk.

Gescheiden vrouw

De relatie met Harry, de tweede zoon van prins Charles en prinses Diana, dateert officieel van juni 2016. De Britse prins was niet de eerste man in Meghans leven. Ze had tussen 2004 en 2013 een relatie met acteur en producer Trevor Engelson, met wie ze van 2011 tot 2013 was getrouwd. Iets meer dan een jaar geleden maakte de koninklijke familie een einde aan de onophoudelijke reeks geruchten over de prins en de actrice en bevestigde dat het tweetal een relatie had.

Vanaf dat moment traden de twee meer en meer openlijk naar buiten als koppel. Meghan Markle gebruikte in september dit jaar het blad Vanity Fair om over zichzelf en Harry te vertellen. “We zijn gewoon twee mensen die verliefd en gelukkig zijn. We gingen stilletjes met elkaar om gedurende zes maanden totdat onze relatie nieuws werd.”

Volgt er een huwelijk, dan is Meghan Markle de tweede Amerikaanse die met een Britse prins in het huwelijksbootje stapt. In 1937 gaf Edward de Britse troon op om als prins te kunnen te trouwen met zijn grote liefde Wallis Simpson. Aardig detail is dat een van Meghans voorvaders, de baron John Hussey, in 1537 op last van koning Hendrik VIII werd onthoofd.

Rebelse prins Harry

De Britse prins Harry stond jarenlang bekend als de koninklijke belhamel, maar de laatste tijd behoort hij net als zijn broer William en diens vrouw Kate tot de favorieten van het Britse koninklijk huis. Zij vormen samen het menselijke gezicht van de royals. Harry schreef vorig jaar geschiedenis door zich openlijk uit te laten over de psychische problemen die hij heeft ondervonden door de dood van zijn moeder, prinses Diana.

De roodharige Harry (op 15 september 1984 geboren als Henry Charles Albert David) stond altijd al bekend als een vrijgevochten prins, voor wiens misstappen veel Britten wel een oogje wilden dichtknijpen. De meesten hebben nog altijd het beeld op hun netvlies van de toen twaalfjarige prins, die met gebogen hoofd achter de affuit met zijn moeders kist liep.

Drugs en alcohol

Harry is in veel opzichten de tegenpool van zijn oudere broer, van wie geen grotere jeugdzonde bekend is dan dat hij ooit met popzangeres Britney Spears heeft gemaild. Harry werd als zeventienjarige betrapt toen hij blowde en alcohol dronk, waarop prins Charles hem voor straf een dag naar een afkickcentrum stuurde om de verwoestende effecten van drugsgebruik te zien. Hij haalde in 2005 de voorpagina’s van de Britse tabloids omdat hij op een gekostumeerd feest was verschenen in nazi-uniform, compleet met Wehrmacht-insigne en een rode armband met swastika. Harry haastte zich te verontschuldigen en zijn vader liet hem het vernietigingskamp Auschwitz bezoeken.

Na zijn opleiding aan de militaire academie van Sandhurst werd Harry twee keer als helikopterpiloot uitgezonden naar Afghanistan. Na zijn terugkeer bleef hij zich inzetten voor zijn oude kameraden. Hij is de bedenker van de Invictus Games, waar gewond geraakte militairen zich internationaal sportief meten met lotgenoten.

Harry is deels in de voetsporen van zijn moeder getreden. Hij werkte voor aidsprojecten in Lesotho en ook in Groot-Brittannië is hij betrokken bij mensen die besmet zijn met het hiv-virus en bij aids- en tuberculosepatiënten. (br.hln)


» Reageer (0)
27-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wakker worden met een wekker is heel ongezond

“Wakker worden met een wekker is heel ongezond”

https://www.mupload.nl/img/ggsdnddnddrzi.jpg

De kans is groot dat het vanochtend weer wat extra moeite kostte om uit bed te raken, na een weekend met een ander slaapritme. Zeker voor avondmensen is die wekker ’s ochtends vroeg dan ook de grootste vijand. “Opstaan met een wekker is héél ongezond,” pleit Ticia Luengo Hendriks in Het Parool. 

Spring jij ’s ochtends meteen actief je bed uit, of kom je pas ’s avonds echt tot leven? Of je eerder een ochtend- of avondmens bent, hangt van je genen af, zo blijkt uit een slaaponderzoek dat de Nederlandse krant Het Parool liet uitvoeren. Emeritus hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof (69) van de universiteit van Amsterdam legt het verschil tussen beide types uit in diezelfde krant. 

Slaapschuld en slaaptekort

 Zodra je wakker wordt, neemt je behoefte aan slaap toe, wat slaapschuld wordt genoemd. Je bouwt die doorheen de dag op, en ’s avonds los je ze in door te gaan slapen. “Bij ochtendmensen gaat dit proces sneller dan bij avondmensen,  waardoor hun slaapschuld aan het einde van de dag groter is dan bij avondmensen. Daardoor voelt een ochtendmens zich aan het eind van een dag eerder slaperig dan een avondmens.” In het weekend zullen zij soms langer opblijven dan ze gewend zijn, en zo het ritme van hun biologische klok verstoren. Avondmensen hebben het dan weer moeilijker om in een 9-to-5-ritme in te passen, omdat ze ’s avonds niet zo snel moe worden en daardoor moeten opstaan wanneer ze nog niet genoeg geslapen hebben. Zo bouwen ze restslaapschuld op. In beide gevallen zorgen omstandigheden ervoor dat avond- en ochtendmensen tegen hun biologische klok moeten ingaan met slaaptekort tot gevolg, wat ook een “sociale jetlag” wordt genoemd. 

“Wekker is ongezond”

Van slaaptekort is al langer geweten dat het niet alleen onze prestaties vermindert, maar ook voor onze gezondheid verstrekkende gevolgen kan hebben. Ticia Luengo Hendriks (46) is medeoprichter van het Nederlandse Platform Betere Tijden, dat bewustwording wil creëren rond de biologische klok en hoe die onze gezondheid en prestaties kan beïnvloeden. “Tachtig procent van de Nederlanders gebruikt een wekker om wakker te worden voor werk. Dat is heel ongezond. Je onderbreekt je slaap dagelijks, terwijl je lichaam aangeeft nog niet uitgerust te zijn.” Ze vindt de 9-to-5-structuur dan ook compleet achterhaald en pleit voor flexibelere werkuren, die trouwens ook het fileprobleem gedeeltelijk zouden kunnen oplossen, voegt ze er nog aan toe. 

Slaapprofessor Kerkhof is niet helemaal voorstander van het zelf bepalen van de werkuren, omdat hij vreest dat we die dan gaan invullen op basis van wat er ons het beste uitkomt, in plaats van ons slaaptype. Wél pleit hij ervoor dat mensen die in ploegen werken, dat volgens hun slaapvoorkeuren kunnen doen. “Ik heb liever niet dat een typisch ochtendmens tijdens een nachtdienst aan de knoppen van de kerncentrale draait,” klinkt het. 

De klok regelen

Dat klinkt natuurlijk mooi in theorie, maar in de praktijk moest ook jij vanochtend de wekker afduwen om weer aan een nieuwe werkweek te beginnen. Het goede nieuws: je kan je biologische klok lichtjes sturen, waardoor je een kleiner risico loopt op een slaaptekort. Zo kan je als avondmens die vroeg moet opstaan of ochtendmens die avondshiften moet doen, een paar tips opvolgen:

- Het belang van licht. Avondmens die vroeg moet opstaan? Zorg er dan voor dat je jezelf aan veel licht blootstelt ’s ochtends. Investeer bijvoorbeeld in een wake-uplight, om je biologische klok te versnellen. Mijd daarnaast ’s avonds blauw ligt van smartphones en tablets, om sneller te kunnen inslapen.  Ochtendmensen die ’s avonds moeten werken zorgen daarentegen best voor een goed verduisterde kamer, en nemen idealiter veel licht tot zich overdag om het ’s avonds langer vol te houden. 

- Intense activiteiten. Avondmensen kunnen intense activiteiten - zoals sporten of een cognitief zware activiteiten - best ’s ochtends inplannen. Wie dat ’s avonds doet, riskeert te actief te blijven en niet te kunnen inslapen. Voor ochtendmensen geldt het omgekeerde. 

- Regelmaat. Of je nu een ochtend- of avondmens bent, regelmaat is nog de beste methode om slaaptekort in te perken. Probeer zoveel mogelijk op dezelfde uren te gaan slapen, op te staan, te bewegen en te eten en drinken, om je biologische klik niet in de war te sturen. Zélfs in het weekend.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit verandert er allemaal op 1 december

Dit verandert er allemaal op 1 december

https://images3.persgroep.net/rcs/tMJCdc9X7jT7gS77Bp0LWsI34mA/diocontent/115569459/_focus/0.540000/0.480000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vanaf 1 december kunnen ambtenaren niet langer gratis hun studiejaren afkopen voor een hoger pensioen. Ook moeten zonnebankcentra hun klanten met grote affiches waarschuwen voor gezondheidsrisico’s. Het UZ Jette wordt het eerste ziekenhuis in België waar huisdieren welkom zijn. En er is goed nieuws voor Belgen die naar het Groothertogdom Luxemburg pendelen, hun treinabonnement wordt goedkoper.  Een overzicht van wat er allemaal verandert.

1.500 euro per diplomajaar

Studiejaren afkopen om vroeger op pensioen te kunnen en een hoger pensioen te krijgen, was al langer mogelijk. Met de hervorming die op 1 december ingaat, wordt die regeling voor iedereen, zowel ambtenaren, werknemers als zelfstandigen, op dezelfde leest geschoeid. Afkopen van studiejaren kan voortaan voor 1.500 euro per diplomajaar, ongeacht het stelsel, binnen de tien jaar na het afronden van de studies. Nadien ligt het bedrag hoger. Voor minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine gaat het om “een geleidelijke harmonisering tussen de stelsels”.

Vanaf 1 december kunnen ambtenaren niet langer gratis hun studiejaren afkopen voor een hoger pensioen. Ook moeten zonnebankcentra hun klanten met grote affiches waarschuwen voor gezondheidsrisico’s. Het UZ Jette wordt het eerste ziekenhuis in België waar huisdieren welkom zijn. En er is goed nieuws voor Belgen die naar het Groothertogdom Luxemburg pendelen, hun treinabonnement wordt goedkoper.  Een overzicht van wat er allemaal verandert.

Ambtenaren konden al langer hun studiejaren afkopen, maar gratis. De hervorming voorziet nu in het verdwijnen van de gratis diplomabonificatie. Per diplomajaar moet 1.500 euro neergeteld worden voor een hoger pensioen. Ook na tien jaar kan er nog worden afgekocht, maar dan zal het bedrag hoger liggen. De regularisatiebijdrage is fiscaal aftrekbaar.

Er loopt ook een overgangsperiode van drie jaar. Binnen die drie jaar zullen alle werknemers en zelfstandigen hun geslaagde studiejaren na hun 20ste verjaardag kunnen regulariseren. Dat kunnen ambtenaren nu ook voor alle studiejaren die hen niet gratis toegekend worden.

Waarschuwingen in zonnebankcentra

 In zonnebankcentra moeten voortaan grote affiches hangen die de gebruikers erop wijzen dat het gebruik van zonnebanken huidkanker kan veroorzaken. Een maatregel van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) om het bewustzijn over de gevaren te verhogen, naar analogie met de waarschuwingen op pakjes sigaretten.

Zonnebankcentra moesten al langer waarschuwen voor de gezondheid, maar die boodschappen zullen nu nog meer moeten opvallen. Het gaat om affiches in - minimaal - een A3-formaat waarop in het groot “Gebruik van zonnebanken kan huidkanker veroorzaken” staat, gevolgd door nog een reeks waarschuwingen.

Ook elke mededeling van de zonnebankcentra moet de huidkankerboodschap bevatten, “op een goed leesbare en opvallende manier zodat de aandacht van de consument wordt getrokken”. De centra mogen bovendien geen enkele allusie meer maken op eventuele voordelen of gunstige effecten van het gebruik van zonnebanken.

Begin 2019 volgt nog een maatregel. Elke zonnebankcentrum zal dan een meettoestel moeten hebben om het huidtype van de gebruiker te bepalen. Is dat er niet, dan moet de uitbater de gebruiker verwijzen naar een dokter voor een medisch attest.

De Hoge Gezondheidsraad pleitte midden dit jaar voor een verbod op zonnebanken. Dat ziet minister Peeters niet onmiddellijk zitten, maar hij wil wel “zo streng mogelijk optreden en ervoor zorgen dat de gebruikers zich zo goed mogelijk bewust zijn van de gevaren”.

Huisdieren in UZ Jette

Op 1 december opent Villa Samson de deuren naast het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette. Voor het eerst in ons land zullen huisdieren welkom zijn in het ziekenhuis.

De patiënten - zowel jong als oud - krijgen in Villa Samson de mogelijkheid om hun eigen huisdier te ontvangen of een van de villahonden- of katten te ontmoeten in een huiselijke sfeer. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat een dier een belangrijke rol kan spelen in het genezingsproces.

In de voormiddag vinden er sessies dierentherapie plaats in Villa Samson en in de namiddag zijn er bezoekuren. In de villa zelf worden bovendien feromonen verspreid, zodat de katten en honden op hun gemak zijn.

Trein naar Luxemburg goedkoper

Een treinabonnement vanuit de provincie Luxemburg naar het Groothertogdom Luxemburg wordt vanaf 1 december goedkoper. Daarnaast kan je gratis parkeren aan je vertrekstation.

Een maandabonnement om te pendelen wordt vanaf 1 december 13,5 euro goedkoper; een jaarabonnement 135 euro. Wie zo’n abonnement heeft, kan ook gratis parkeren aan de treinstations in de provincie Luxemburg en aan de stations van Jemelle (provincie Namen) en Trois-Ponts (Luik).

“Elke dag trekken bijna 40.000 in België wonende werknemers naar het Groothertogdom Luxemburg. Het openbaar vervoer heeft voor die verplaatsingen veel potentieel”, aldus minister Bellot. “Daarom is het belangrijk de treintarieven en het parkeren aan stations aantrekkelijk te maken.” (br.hln)


» Reageer (0)
26-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste ter wereld! Thiam verkozen tot Atlete van het Jaar

De beste ter wereld! Thiam verkozen tot Atlete van het Jaar

https://images4.persgroep.net/rcs/ESsrOLVQp7nyGKf_zNvSHPBZunE/diocontent/115484365/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nafi Thiam heeft vanavond weer geschiedenis geschreven. De 23-jarige Naamse is door het publiek en de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) verkozen tot Atlete van het Jaar. De meerkampster haalde meer stemmen dan polsstokspringster Ekatarina Stefanidi en langeafstandsloopster Almaz Ayana. Die laatste won vorig jaar de trofee. 

De grootste concurrente van Thiam was de Griekse Stefanidi, die door de Europese atletiekbond verkozen was tot hún atlete van het jaar. Zij is net als onze landgenote wereld-, olympisch en Europees indoorkampioene in haar discipline. Thiam had wel het voordeel dat ze dit jaar de magische grens van 7.000 punten sloopte in de zevenkamp. Slechts twee meerkampsters - Carolina Klüft (7.032) en Jackie Joyner-Kersee (7.291) – deden ooit beter. Uiteindelijk heeft die prestatie allicht het verschil gemaakt. “Doe het op je eigen manier. Luister niet te veel naar anderen en vooral: amuseer je”, was de raad van Thiam op het podium aan alle atleten. 

Bij de mannen ging de eer naar de Qatarese hoogspringer Mutaz Essa Barshim, die legende Usain Bolt opvolgde als beste atleet van het jaar. De Noorse hordeloper Karsten Warholm werd Rising Star van het jaar. Ans Botha, de 75-jaar oude trainer van Wayde van Niekerk, was Coach van het Jaar.

Thiam is de eerste Belg die de erelijst van de IAAF Athletics Awards haalt en de eerste meerkampster sinds Jackie Joyner-Kersee in 1994. De Naamse won vorig jaar nog de trofee van Rising Star van de IAAF. Thiam mag zich opmaken voor nog een rondje prijzen ophalen. Op 9 december zal ze allicht voor de vijfde keer de Gouden Spike winnen en een week later haar derde trofee als Sportvrouw van het Jaar. (br.hln)


» Reageer (0)
25-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je na die eerste kop koffie naar de wc moet ’s ochtends

Waarom je na die eerste kop koffie naar de wc moet ’s ochtends

https://www.mupload.nl/img/zt0rs7oq49trf.jpg

Wie ’s ochtends al eens een kop koffie drinkt, wéét dat een bakje troost op zijn zachtst gezegd een nogal laxerend effect heeft. Veel mensen denken dat cafeïne de schuldige is, maar waarom moet je dan na een blikje energiedrank drinken niet zo nodig naar de wc?

Mensen die drie kopjes koffie per dag drinken, lopen minder kans op hartproblemen en leverziektes dan mensen die geen koffie drinken. Dat onthulden onderzoekers aan de Universiteit van Southampton deze week nog. Ze bestudeerden meer dan 200 bestaande studies over de impact van koffie op onze gezondheid en kwamen toen tot deze heuglijke conclusie.

Reden te meer dus om snel die eerste tas koffie te drinken zodat je weer vol energie én met volle darmen aan de dag kan beginnen. Want ja, dat je goed naar de wc kunt ’s ochtends na een kopje koffie, is algemeen geweten. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Slechts theorieën

In een video van de American Chemical Society steken ze de schuld op maagzuur dat door koffie aangemaakt wordt en ervoor zorgt dat de inhoud van de maag sneller via de darmen naar buiten gesluisd wordt. Er wordt ook wel eens gezegd dat koffie ervoor zorgt dat het hormoon gastrine aangemaakt wordt, wat de dikke darm stimuleert. Maag-darm-leverarts Paul Boekema vertelt aan de Nederlandse krant De Volkskrant echter dat dit slechts theorieën zijn en dat er weinig wetenschappelijk bewijs voor is.

Hijzelf denkt eerder dat het hormoon cholecystokinine, dat ook vrijkomt door koffie en de galblaas doet samentrekken, verantwoordelijk is voor het laxerende effect van koffie, maar ook daar is geen hard bewijs voor. Koffie doet wel degelijk iéts met onze darmen, alleen zijn de wetenschappers er nog niet uit wat precies. (br.hln)


» Reageer (0)
24-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto op vlooienmarkt blijkt zeldzaam portret van Billy the Kid en is nu miljoenen waard

Foto op vlooienmarkt blijkt zeldzaam portret van Billy the Kid en is nu miljoenen waard

https://www.mupload.nl/img/pkxjoh5dsnrpr.jpg

Een Amerikaanse man heeft op een rommelmarkt de vondst van zijn leven gedaan.  Een oude foto die hij voor een prikje kocht, blijkt een portret van de legendarische Wild Westheld Billy the Kid én zijn moordenaar te zijn. De foto is miljoenen dollars waard.

Advocaat Frank Abrams kocht de foto in 2011 op een rommelmarkt in Noord-Carolina voor tien dollar en hing hem op in een gastenkamer in zijn woning. In 2015 zag hij een tv-programma over de ontdekking van een andere foto van Billy the Kid die uiteindelijk vijf miljoen dollar waard bleek te zijn.

Abrams vermoedde dat een van de vijf mannen op zijn foto wel eens Patrick ‘Pat’ Floyd Garrett kon zijn. Garrett en Billy the Kid waren goede vrienden tot Garrett sheriff werd van Lincoln County, New Mexico. Pat Garrett schoot Billy the Kid in 1881 dood. De outlaw was toen amper 21 jaar oud.

Analyse

Benieuwd naar het verhaal achter zijn foto, die de datum 2 augustus 1880 als opschrift heeft, ging Abrams te rade bij de experts.

William Dunniway, gespecialiseerd in ‘tintype’, het procédé waarmee de foto genomen werd, dateerde de foto tussen 1875 en 1880. Forensisch video-expert Kent Gibson gebruikte gezichtsherkenningssoftware en concludeerde dat het hoogstwaarschijnlijk om een foto van Billy the Kid en Pat Garrett ging. Een handschriftexpert vergeleek tenslotte de handtekening van sheriff Garrett op de foto met tien documenten die zijn handschrift bevatten en vond een match.

Airbnb

Hoewel de afbeelding volgens experts miljoenen dollars waard is, is Abrams niet gehaast om hem van de hand te doen. De foto hing jarenlang aan de muur in een kamer die hij verhuurde via Airbnb. “Als ik had geweten dat het een van de meest bekende foto’s uit de geschiedenis was, dan had ik meer gevraagd voor de kamer,” lacht hij.

Hoeveel de foto precies zou kunnen opbrengen, weet hij echter niet. “Mensen vragen me voortdurend: wat denk je dat het waard is? Ik zal er eerlijk gezegd geen prijs op zetten. Het is onbetaalbaar,” vertelde Abrams aan het lokale tv-station KRQE-TV. Voor de zekerheid bewaart hij de foto voortaan wel in een kluis.

Tot op heden zijn er slechts twee andere authentieke foto’s van Billy the Kid gekend. Een ervan, waarop hij croquet speelt, werd in 2010 voor twee dollar gekocht in een rommelwinkel in Fresno, California en wordt nu op zo’n vijf miljoen dollar geschat. Volgens experts zou een foto met zowel Billy the Kid als Pat Garrett nog veel meer dan vijf miljoen dollar kunnen waard zijn. In 2011 ging een portret van de outlaw in Denver, Colorado onder de hamer van 2,3 miljoen dollar. 

Revolverheld

Billy the Kid is een van de meest bekende revolverhelden van het Wilde Westen. Hij kreeg bij zijn geboorte de naam Henry McCarthy, maar veranderde die later naar William Bonney. Vermoedelijk verhuisde hij met zijn moeder en broers van New York naar Colorado na het overlijden van zijn vader. 

Billy the Kid belandde al op jonge leeftijd in de criminaliteit: hij was een dief, een gokker en vermoordde minstens acht mensen, maar andere schattingen lopen op tot 27. In 1878 werd hij gearresteerd en ter dood veroordeeld voor de moord op een sheriff. Hij ontsnapte, maar werd achtervolgd en gedood door sheriff Pat Garrett op 14 juli 1881. (br.hln)


» Reageer (0)
23-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calvin Russell - Behind The 8 Ball

Calvin Russell - Behind The 8 Ball

Klik op de foto om hem te beluisterenCalvin Russell (1 november 1948-3 april 2011) was een Amerikaanse  rock zanger-songwriter en gitarist. Op zijn 12 jaar begon hij gitaar te leren spelen en op 13 jaar werd hij lid van band 'The Cavemen'. In 1989 ontmoette hij Patrick Mathe van de Franse platenlabel New Rose. Nadat zijn eerste album werd uitgebracht begon Russell  aan een tournee in Europa in 1990.

De toon van protest in enkele van zijn liedjes maakte hem zeer populair onder de Europeanen, meer nog dan in de Verenigde Staten.

Calvin Russell overleed op 3 april 2011 in Garfield, Texas van kanker op de leeftijd

» Reageer (0)
22-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen zakjes meer: in Carrefour mag je met eigen potjes en doosjes aanschuiven

Geen zakjes meer: in Carrefour mag je met eigen potjes en doosjes aanschuiven

https://www.mupload.nl/img/n0bn7u8f5i50d.jpg

Voortaan kan je met de Tupperwarepot naar Carrefour voor vis, kaas of beleg. Na een proefproject aanvaarden alle vestigingen van Carrefour Hypermarket en Market vanaf nu herbruikbare zakjes en dozen die klanten zelf meebrengen aan de bedieningstogen van de winkels. 

Geen vijf verschillende verpakkingen en plastic zakjes meer in Carrefour: vanaf nu kan je aan de beenhouwerij, de visafdeling en de traiteurtoog jouw bestelling in een zelf meegebracht potje laten stoppen. Voorwaarde is wel dat de potjes geschikt zijn om voedsel in te doen. De winkelmedewerker mag weigeren als de voedselveiligheid niet gegarandeerd kan worden, waardoor ze achteraf problemen zouden kunnen krijgen. Ook verschillende vleessoorten, kaas en charcuterie mogen niet in hetzelfde potje. Onder die voorwaarden kreeg Carrefour groen licht van het Federaal Voedselagentschap. 

Herbruikbare groenten- en fruitzakjes

Een testproject in één van hun vestigingen in het Waverse Bierges bleek enorm succesvol. Dankzij de grote interesse van klanten en uit duurzaamheidsoverwegingen, besloot de keten daarom om de optie uit te breiden naar alle andere supermarkten. Tegelijkertijd gaat ook sinds deze week een nieuwe test van start. De Hypermarkt Carrefour van Bierges zal stevige herbruikbare textielzakjes aanbieden om groenten en fruit te verpakken. De zakjes zijn wasbaar, stevig genoeg om meermaals te worden gebruikt en de prijsetiketten blijven er goed op plakken. Ze worden aangeboden aan 2,40 euro voor 5 zakjes, of 0,60 euro voor eentje. Een week later zullen deze zakjes nog in vijftien andere testwinkels beschikbaar zijn. 

Geen nieuw initiatief

Carrefour mag dan wel één van de eerste bekende grote ketens zijn die verpakkingen wil inperken, bij ons bestaan er al meerdere kleinschalige projecten die de afvalberg op die manier willen verkleinen. Zo is er onder meer de ‘zero waste shop’ Robuust in Antwerpen, de Gentse winkel OhnePrana Bio Bulk in Heusden-Zolder, Donza in Deinze en het Leuvense Content, die producten verkopen zonder (plastic) verpakkingen aan te bieden.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christie’s veilt peperdure kunst van de Rockefellers (en hoopt op meer dan 150 miljoen dollar)

Christie’s veilt peperdure kunst van de Rockefellers (en hoopt op meer dan 150 miljoen dollar)

https://images4.persgroep.net/rcs/7ptlB-APBxFcvYZjFKm9rllAB0E/diocontent/115332206/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Veilinghuis Christie’s gaat de nalatenschap van David en Peggy Rockefeller komend voorjaar in New York onder de hamer brengen. Onder meer een Picasso, een Matisse en een Monet zullen geveild worden, meldt een woordvoerster tegen ANP. De opbrengst is voor tien goede doelen.

Van Claude Monet komt ‘Nymphéas en fleur’ (Waterlelies in bloei) onder de hamer, van Henri Matisse ‘Odalisque couchée aux magnolias’ (Odalisk of vrouw liggend tussen magnolia’s) en van Pablo Picasso ‘Fillette à la corbeille fleurie’ (Meisje met een mandje bloemen). Voor de Picasso wordt alleen al zo’n 70 miljoen dollar verwacht, voor de Matisse circa 50 miljoen en voor de Monet ongeveer 35 miljoen.

Verder zal onder meer werk van Seurat, Gris, Signac, Manet, Gauguin, Corot, O’Keeffe en Hopper en bijvoorbeeld een Sèvres-servies dat ooit werd gemaakt op bestelling van Napoleon verkocht worden. Een deel van de collectie, die in haar geheel uit zo’n 2.000 stukken bestaat, maakt eerst een tour van wisselende samenstelling langs Hongkong (vanaf 24 november), Londen en Los Angeles.

Peggy Rockefeller-McGrath stierf al in 1996, David volgde haar in maart van dit jaar, 101 jaar oud. Hij was de jongste en laatst levende kleinzoon van John D. Rockefeller (1839-1937), de eerste miljardair van de Verenigde Staten en oprichter van Standard Oil. David leidde de JP Morgan Chase Bank.

Ook goedkopere stukken

De maatschappelijk zeer betrokken David en Peggy lieten anderen royaal meedelen in hun rijkdom en David wilde dat ook postuum doen, wat nu leidt tot de grootste filantropische veiling ooit. Zijn liefde voor de kunst had hij ook niet van een vreemde: zijn moeder Abby stond aan de wieg van het Museum of Modern Art in New York.

De stukken werden niet alleen door David en Peggy verzameld; sommige werden ook via zijn ouders geërfd. David zou hebben gezegd dat hij hoopte dat de kunstwerken andere mensen hetzelfde genot zullen schenken als ze hem en zijn vrouw hebben gedaan.

Ook aan mensen met een kleine portemonnee wordt gedacht: er zijn ook items die starten aan 200 dollar.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie weinig geld heeft, is toch vrijgeviger

Wie weinig geld heeft, is toch vrijgeviger

https://www.mupload.nl/img/wiyms4tru0u1l.jpg

Cadeaus geven kan soms nog leuker zijn dan een geschenkje krijgen, zelfs als je maar een beperkt budget hebt. Sterker nog: mensen die het minder breed hebben, zijn vrijgeviger, zo blijkt uit verschillende psychologische studies. 

Wie de vinger op de knip moet houden omdat hij of zij het niet breed heeft, is daarom nog niet gierig naar anderen toe. Integendeel: mensen uit een lagere sociale klasse zijn vrijgever en hebben de neiging om meer geld te geven aan goede doelen dan mensen uit een hogere sociale klasse, zo blijkt uit psychologisch onderzoek van Yale universiteit en de universiteit van Californië. Ook zijn ze vriendelijker tegen onbekenden, zullen ze sneller een helpende hand bieden en vertrouwen ze iemand vlugger. Aan de andere kant blijken mensen uit een hogere sociale klasse meer onethisch gedrag te tonen, zoals liegen en dingen meenemen die niet van het zijn. 

Meer voeling met anderen

Een verklaring voor dat vrijgevige gedrag ligt volgens psychologen bij hun groter medeleven en voeling met de noden van anderen. Hun blik is meer gericht naar hun omgeving en andere mensen. Omgekeerd zijn mensen die alles hebben wat ze nodig hebben meer op zichzelf gericht. Ze concentreren zich vooral geconcentreerd op hun eigen doelen, emoties en motivaties in het leven. Ook zijn ze meer gericht op de toekomst, terwijl mensen met een beperkt budget meer in het hier en nu leven. Iets om rekening mee te houden bij een toekomstige sessie kerstshoppen?   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zanger David Cassidy (67) overleden

Zanger David Cassidy (67) overleden

https://www.mupload.nl/img/wtyi06aoy2dmw.jpg

David Cassidy (67) is dinsdag overleden, zo heeft zijn agent bekendgemaakt. Cassidy lag al enkele dagen in kritieke toestand in een ziekenhuis in Fort Lauderdale. Het 67-jarige voormalig tieneridool werd vorige week opgenomen en zijn toestand verslechterde daarna snel. Hij leed al enige tijd aan dementie.

Cassidy werd vorige week woensdag met spoed naar een ziekenhuis in Florida vervoerd nadat zijn nieren en lever plotseling uitvielen. De familie van Cassidy verzamelde zich de afgelopen dagen in het ziekenhuis.

De acteur brak in de jaren ’70 door als tieneridool met zijn rol als Keith in ‘The Partridge Family’, een sitcom over een muzikaal gezin.

Cassidy had al langer problemen met zijn gezondheid. In februari kreeg hij de diagnose dementie. Hij besloot daarna te stoppen met toeren om zich te focussen op zijn ‘gezondheid en geluk’. “Ik wil focussen op wat ik ben, wie ik ben en wie ik ben geweest, zonder afleidingen. Ik wil liefhebben. Ik wil van het leven genieten,” zei hij toen.  (br.hln)


» Reageer (0)
21-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze wildplassende sint heeft wijkagent voor verscheurende keuze gezet

Deze wildplassende sint heeft wijkagent voor verscheurende keuze gezet

https://www.mupload.nl/img/luurwyhanvgkj.jpg

“Is dit wat er bedoeld wordt met ‘en strooi dan wat lekkers in een of andere hoek’?” Dat heeft een wijkagent uit de Nederlandse hoofdstad Amsterdam zich gisteren op Twitter afgevraagd nadat hij een wildplassende sint had betrapt. En voor de keuze kwam te staan of hij hem nu moest bekeuren of niet.

“Ik wil straks ook wat in mijn schoen, zou ik hem nu wel of geen boete geven?”, was de verscheurende vraag die Frank Wetserop zich stelde. En er kwam meteen heel wat reactie op de hilarische foto.

“Tja, de sint is al oud, dus de kans op prostaatproblemen is groot”, klonk het onder meer. En: “Ik hoef geen pepernoten van hem. Ik pas.” Of er ook effectief een boete werd uitgeschreven, is niet duidelijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg koopt huis in Siciliaans dorp voor slechts 1 euro. Al dertien andere landgenoten volgden hem

Belg koopt huis in Siciliaans dorp voor slechts 1 euro. Al dertien andere landgenoten volgden hem

https://images2.persgroep.net/rcs/EQD8_W6-ePNdJKTkOt-Ex9h1fqI/diocontent/115309298/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een vakantiewoning kopen voor slechts één euro, het kan in Mussomeli. De gemeente in Sicilië telt vandaag 10.885 inwoners en binnenkort komen er daar nog zeker veertien bij - Belgen zelfs. Eén voorwaarde wel: wie het pand in handen heeft, moet het na twee maanden renoveren.

Sofiane, veertigjarige loodgieter uit Donceel (Luik), heeft net een huis gekocht in Mussomeli, in het centrum van Sicilië. En dat voor de koninklijke som van 1 euro. Dé deal van de maand, zeg maar. In België gelooft niemand hem, maar het is echt waar: voor een appel en een ei heeft hij plots een tweede verblijf in ‘het eiland met de drie punten’. En het is geen hut, wel een fatsoenlijk pand met drie verdiepingen, in het hart van de gemeente en met uitzicht op het kerkje Chiesa della Madonna dei Miracoli. Het huis heeft ook een veranda en tuin.

Sofiane kocht de woning nadat hij op RTL Flavio Cioffi bezighoorde, Belg met Siciliaanse roots. De  man trekt er elke twee maanden heen, ook in de zomervakantie. Toen hij er hoorde zeggen dat het dorpje wanhopig op zoek was naar inwoners, kreeg hij het lumineuze plan Belgen naar Sicilië te halen. Niet met onmogelijke leningen of prijzen die uit de pan swingen. Wél met stuntprijzen. Cioffi treedt nu op als tussenpersoon en helpt bij de aankoop van de woningen. Op de Italiaanse website www.case1euro.it zijn intussen al tientallen aanvragen binnengekomen.

Pensioen

Luikenaar Sofiane bezocht drie huizen, het derde stond hem onmiddellijk aan. “Vooral vanwege de goede staat. En de ouderwetse keuken. Alles is betegeld.” De Luikenaar is weliswaar niet van plan er te wonen: “Maar waarom er niet heengaan als ik op pensioen ben bijvoorbeeld? Of om er enkele dagen vakantie door te brengen met mijn vrouw?” Op 15 januari keert Sofiane terug naar Mussomeli om er de verkoopakte te ondertekenen. “Zelfs mijn reisje is goedkoop. Ik betaalde slechts 29 euro voor een retourtje Charleroi (Brussels South Airport) - Trapani. Daar huur ik een auto. In twee uur ben ik Mussomeli.”

Albert en Paola

Sofiane heeft geluk gehad dat zijn huis zó goedkoop was. De andere Belgen betaalden een prijs tussen 3.500 euro en 15.000 euro. Ze komen uit alle windstreken van België: Ukkel, Brussel, Doornik, Bergen, Namen, Charleroi, La Louvière, maar er zijn ook Vlamingen bij. Dat Coffi een hele hoop huizen intussen een nieuwe eigenaar heeft gegeven, wordt zodanig geapprecieerd dat het dorp hem ereburger maakt. “Zoals koning Albert en koningin Paola die hier vaak verblijven”, lacht hij. “Zij zullen er zelfs bij zijn wanneer ik de titel krijg.” 

De meesten Belgen verklaren het huis gewoon te gebruiken als vakantieverblijf, één Belg wil er alvast een hotel neerplanten. (br.hln)


» Reageer (0)
20-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom stink je zo uit je mond in de ochtend?

Waarom stink je zo uit je mond in de ochtend?

https://www.mupload.nl/img/kqyhibnap9pw5.jpg

Heeft de ochtendstond bij jou eerder ook een dode vogel dan goud in de mond? Mits wat tongschrapen, flossen en tanden poetsen werk je dat probleem gelukkig snel weg, maar hoe komt het eigenlijk dat je adem ’s ochtends zo stinkt?

Of je nu een wild feestje gehad hebt de avond ervoor of niet, bijna iedereen wordt ’s ochtends wakker met een slecht geurende adem. Alcohol, pikant of gesuikerd eten maken het erger, maar zijn in principe niet de oorzaak.

Meestal ontstaat een slechte ochtendadem doordat de productie van speeksel in de mond ’s nachts afneemt. Vandaar dat je ’s ochtends vaak wakker wordt met een droge mond. Door het gebrek aan speeksel, hebben bacteriën die zich op de tong bevinden vrijspel om te gedijen. De afvalstoffen van deze bacteriën zorgen voor de slechte geur. 

Water drinken

Door water te drinken of je mond te spoelen met water, breng je de speekselproductie weer op gang. Daarom dus dat het altijd een goed idee is om een glas water op je nachttafel te zetten. Omdat de slechte geur afkomstig is van je tong, is het daarnaast ook belangrijk om er regelmatig over te gaan met een tongschraper om zeker te zijn dat je terug met een gerust geweten tegen andere kunt praten. Gaat de slechte geur niet weg? Dan kan het zijn dat je een infectie in je mond of een andere medische aandoening hebt. Ga dan voor de zekerheid even langs je huisarts.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legerhond Mali krijgt hoogste eremedaille voor strijd tegen taliban

Legerhond Mali krijgt hoogste eremedaille voor strijd tegen taliban

https://images0.persgroep.net/rcs/ODGDr2dTtKwFDIG_gqx7ZDIOks8/diocontent/115175939/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Britse militaire viervoeter Mali heeft gisteren een hoge onderscheiding gekregen voor zijn heldenmoed in Afghanistan. De Mechelse herder leidde ondanks ernstige verwondingen een speciaal peloton in 2012 in Kaboel rechtstreeks naar verborgen talibanstrijders.

Ondanks dat er scherven van granaten in zijn buik en poten zaten en zijn voortanden eruit waren geschoten, bleef de Mechelse herder Mali trouw aan zijn baas. Hij leidde de Britse militairen van de Special Boat Service (SBS) door een pikdonker gebouw vol met talibanvechters en explosieven.

Mali is speciaal getraind om explosieven te ruiken. Zodoende leidde hij de militairen langs verschillende boobytraps tijdens een gevecht dat zeven en een half uur duurde. Daarnaast hielp hij met het opsporen van talibanstrijders die zich in het pand hadden verstopt. Dat er constant op hem werd geschoten leek hem weinig te deren. De heldhaftige 8-jarige hond kreeg gisteren voor zijn moed een PDSA Dickin Medal uitgereikt, een medaille die het equivalent is van het Victoria Cross, de hoogste onderscheiding voor militairen. Het is de 69ste keer dat deze medaille wordt uitgereikt aan een dier. Mali’s voorgangers zijn 31 honden, 32 duiven, 4 paarden en een kat. Korporaal Daniel Hatley, die Mali trainde als pup, is trots. “Hoe hij zich gedroeg toen het er echt toe deed, heeft bijgedragen aan het succes in de strijd.”

Specialist

Mali was in Kaboel toen er op 15 april 2012 op verschillende plekken bommen afgingen. Ook werd er gericht geschoten in de buurt van de Britse en Duitse ambassade en het Afghaans parlement. Het lukte de Afghaanse politie niet om adequaat te reageren waarna het Britse specialistenteam werd ingezet. Dit team moest de talibanstrijders opzoeken die zich verstopten op verschillende plekken. 

Mali speelde daar een belangrijke rol in. “Hij gaf stil aan als er verdachten in de buurt waren, waardoor de Britse strijders een nanoseconde voorsprong hadden op de taliban”, aldus een woordvoerder van de PDSA, de organisatie achter de dierenmedailles. Bij de drie granaatinslagen raakte de herder levensgevaarlijk gewond. Eerst aan zijn borst en achterpoten. Daarna aan zijn snuit waardoor hij zijn tanden verloor. Hij was bebloed, maar gaf niet op. Inmiddels is hij weer helemaal de oude. Mali is zelfs nog steeds in militaire dienst, maar niet meer inzetbaar aan het front.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studie bewijst: hondenbaasjes leven langer

Studie bewijst: hondenbaasjes leven langer

https://www.mupload.nl/img/znllip6rppmln.jpg

Moest je nog een reden nodig hebben om je hond een extra knuffel te geven, dan hebben wij goed nieuws voor je. Een studie bij meer dan 3,4 miljoen Zweden heeft aangetoond dat hondenbaasjes langer leven. Een huisdier blijkt extra gezond voor wie geen andere huisgenoten heeft.

De onderzoekers aan de universiteit van Uppsala bestudeerden de gegevens van alle Zweedse mannen en vrouwen tussen 40 en 80 jaar. Ze focusten zich op 3,4 miljoen mensen die geen voorgeschiedenis van cardiovasculaire ziekten hadden in 2001 en volgden hun gezondheidsgegevens gedurende 12 jaar. Zweedse baasjes moeten verplicht hun hond laten registreren en elk bezoekje aan het ziekenhuis komt in een nationale database terecht.

Wat bleek? Hondeneigenaars hebben een lager sterfterisico door cardiovasculaire ziekten in vergelijking met mensen die geen hond bezitten, en ze lopen ook minder risico te sterven aan andere oorzaken. Een hond in huis blijkt vooral positief voor mensen die alleen wonen, dit beperkt de kans op vroegtijdige sterfte bij hen met 33 procent, en beperkt het het risico op cardiovasculaire ziekten met 11 procent. 

Waarom zijn honden gezond?

De onderzoekers weten niet waarom honden zo goed zijn voor de gezondheid van hun baasjes. Maar ze vermoeden dat hondenliefhebbers sowieso actiever zijn en een betere gezondheid hebben. Maar hoofdonderzoeker Tove Fall zegt dat het ook mogelijk is dat een hond je verplicht om actief te blijven en gezonder te leven. “Ik heb al verschillende baasjes ontmoet die ervan overtuigd zijn dat een hond de eenzaamheid wegneemt. Ook ontmoet je tijdens wandelingen vaak andere hondeneigenaars.”

Een andere verklaring is dat een hond de gezondheid van het baasje een boost kan geven. Eerdere studies hebben gesuggereerd dat opgroeien met een hond allergieën en astma bij kinderen kan beperken. Ook reageren eigenaars minder fel reageren op stress en herstellen ze van een hoge bloeddruk na een stresserende gebeurtenis.

Fall kan niet met zekerheid zeggen dat een hond je zal helpen langer te leven, maar het is geen slecht idee. “Een huisdier brengt veel vreugde in huis. Dus als je ervoor kan zorgen, dan is een hond aanschaffen zeker het overwegen waard. Er zijn verschillende studies die aantonen dat baasjes meer lichamelijke activiteit krijgen, wat kan leiden tot een langer leven.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beruchte massamoordenaar Charles Manson (83) overleden

Beruchte massamoordenaar Charles Manson (83) overleden

https://images1.persgroep.net/rcs/xLUWmFjRPcYosv9FkoE0HTmGHCw/diocontent/115144546/_focus/0.530000/0.620000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Charles Manson is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt tmz.com. Amerika’s bekendste massamoordenaar en sekteleider werd eerder opgenomen in het ziekenhuis met ernstige gezondheidsproblemen.  Manson bracht bijna 48 jaar in de cel door, hij kreeg negen keer levenslang.

Sekteleider Charles Manson droeg in augustus 1969 een aantal van zijn volgers, bekend als de ‘Manson Family’, op de bewoners en gasten van een huis in de Hollywood Hills om te brengen.

Vijf mensen kwamen daarbij om het leven, onder wie actrice Sharon Tate, de hoogzwangere vrouw van regisseur Roman Polanski. Het was Sharons zus, Debra Tate, die het nieuws van Mansons dood naar buiten bracht. Het Corcoran State Prison in Californië had haar gebeld. Manson stierf om 20u13 lokale tijd.

In januari werd de massamoordenaar al in het ziekenhuis opgenomen met een zware darmbloeding.  Hij moest eigenlijk onder het mes, maar daar was hij te zwak voor. Vorige week werd hij opnieuw in het hospitaal opgenomen, onder strenge bewaking van vijf agenten.

Manson zat een straf van negen maal levenslang uit. Hij zat vast sinds december 1969. Die zomer bracht de ‘Manson Family’ in vijf weken tijd negen mensen om het leven op vier verschillende locaties. Hij ontkende op zijn proces aanwezig geweest te zijn bij de moorden, maar werd in 1971 toch veroordeeld voor moord en aanzetten tot moord op zeven slachtoffers.

De bekendste moord is die Manson-volgster Susan Atkins in de nacht van 8 op 9 augustus 1969 pleegde op Sharon Tate. De hoogzwangere actrice smeekte om haar nog ongeboren kindje te laten leven, maar werd in het huis van Roman Polanski in Benedict Canyon brutaal met messteken vermoord. Atkins schreef vervolgens met het bloed van Tate ‘pig’ op de voordeur. Nog vier andere aanwezigen werden koelbloedig afgemaakt. Een dag later sloegen volgelingen van Manson opnieuw gewelddadig toe en slachtten ze zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw Rosemary af. De twee moordpartijen werden samen in de rechtbank behandeld als de zaak-Tate-La Bianca. (br.hln)


» Reageer (0)
19-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“De hond heeft mijn autosleutel ingeslikt”: de slechtste excuses om niet te gaan werken

“De hond heeft mijn autosleutel ingeslikt”: de slechtste excuses om niet te gaan werken

https://www.mupload.nl/img/n0e0ag8ikknb1.jpg

Geen zin om te gaan werken morgen? Begin dan maar alvast met een geldig excuus te verzinnen. Al zal het moeilijk worden om deze zeven compleet absurde uitvluchten te overtreffen, die uit een enquête van CareerBuilder naar voren kwamen. “Ik had niets om aan te doen, want al mijn kleren zaten in de was!”

Jezelf ziek melden terwijl je eigenlijk gewoon wat wil bijslapen van het weekend? Volgens een enquête van CareerBuilder bij bijna 6.000 werknemers heeft meer dan één derde het wel eens gedaan: 40% meldde zich ziek zonder het echt te zijn, maar dat gebeurt niet zonder gevolgen. 38% van de werkgevers controleert via sociale media of ze werknemer niet stiekem iets anders doet.

Natuurlijk zijn er nog meer excuses te bedenken om niet te komen opdagen op het werk. Hier zijn zeven van de meest vreemde - of: creatieve - uitvluchten die uit de enquête naar voren kwamen om niet te komen werken. Durf jij er eentje proberen morgen? 

- “Er zat een beer in mijn tuin en ik durfde niet buiten komen”

- “Mijn valse nagels waren eraf gevallen, dus ik moest eerst heel dringend naar de manicure”

- “Al mijn kleren zitten in de was, dus ik heb echt niks om aan te doen”

- “Er was een eclips en ik wist niet zeker of het wel veilig was om het huis te verlaten”

- “Mijn hond heeft mijn autosleutels ingeslikt en ik wacht tot ze er weer uit komen”

- “Mijn uniform past niet meer”

- “Ik heb mijn arm gebroken bij het worstelen met een vrouwelijke body builder” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malcolm Young, gitarist en oprichter van AC/DC is overleden

Malcolm Young, gitarist en oprichter van AC/DC is overleden

https://www.mupload.nl/img/fbzzazyjpqmbj.jpg

Malcolm Young, de gitarist en oprichter van AC/DC, is overleden. Dat heeft de band via Facebook meegedeeld. Hij is 64 jaar geworden.

Malcolm Young was de oudere broer van Angus Young en oprichter van de groep AC/DC. Hij speelde slaggitaar. In september 2014 werd bekend dat hij aan dementie lijdt en opgenomen was in een verzorgingshuis; in de band werd hij vervangen door zijn neef Stevie Young. De 64-jarige Young overleed in het bijzijn van zijn familie.

Thunderstruck

Malcolm Young richtte in 1973 de Australische rockband AC/DC op samen met onder meer zijn broer Angus Young. De band werd daarna wereldberoemd met rocknummers als ‘Whole lotta Rosie’, ‘Highway to hell’, ‘Back in black’, ‘Thunderstruck’ en ‘Hells Bells’. De groep heeft wereldwijd meer meer dan 200 miljoen albums verkocht.

Hoewel de immer in schooluniform optredende Angus Young met de meeste aandacht ging lopen, had Malcolm volgens velen de leiding in de band. Hij droeg ook de meeste ideeën aan voor songs.

Malcolm Young leed al zeker sinds 2014 aan dementie. Hij werd als slaggitarist vervangen door zijn jongere broer Stevie Young. ‘Black Ice’ (2008) was dan ook de laatste studioplaat waarop hij te horen was.

Eind vorige maand was zijn oudere broer George Young al op 70-jarige leeftijd overleden. George was producer van onder meer AC/DC en speelde zelf ook bij The Easybeats en Flash and the Pan.

“Het is met diepe droefheid dat AC/DC vandaag het overlijden van Malcolm Young moet melden”, staat te lezen op de Facebookpagina van AC/DC. “Malcolm was, samen met Angus, de oprichter van AC/DC. Met een enorme gedrevenheid en toewijding was hij de drijvende kracht achter de band.”

“Als gitarist, songwriter en visionair was hij een perfectionist en een unieke man. Hij bleef altijd trouw aan zijn visie en deed én zei precies wat hij wou. Hij was trots op wat hij ondernam en zijn loyaliteit aan de fans was onovertroffen.”

“Als broer is het moeilijk in woorden uit te drukken wat hij voor mij betekent heeft tijdens mijn leven. De band die we hadden was uniek en heel bijzonder. Hij laat een enorme erfenis na die voor altijd zal verder leven.”  (br.hln)


» Reageer (0)
18-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Look kan wel 61 ziektes genezen

Look kan wel 61 ziektes genezen

https://images1.persgroep.net/rcs/s2TOv1xV7Hs7IsgdvpyjOhjMiEw/diocontent/115200432/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Enkel en alleen met knoflook kun je 61 verschillende ziektes genezen. Dat komt onder meer omdat het parasieten elimineert en de groei van schimmels, gisten zoals candida albicans en andere organismen vertraagt.

Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, infectieziektes (griep, keelontsteking, verkoudheid, tandvlees- of dikkedarmontsteking, cholera, dyenterie...), wonden, abscessen en tumoren: er zijn maar weinig aandoeningen waar knoflook géén positief effect op lijkt te hebben. De krachtige antibacteriële werking werd al in 1858 vastgesteld door Louis Pasteur, nadat hij knoflook in een petrischaaltje deed en merkte dat de omringende bacteriën werden verwoest.

Om van een teentje knoflook een krachtig natuurlijk antibioticum te maken, moet je wel wat geduld hebben. Pas wanneer je je versgeperste knoflook vijf minuten laat liggen, wordt er een enzym geactiveerd dat het zwavelhoudende alliine in de knoflook omzet in het krachtige allicine.

Natuurlijke aspirine

Knoflook wordt al eeuwen aangeraden als geneeskrachtig middel. De slaven in het oude Egypte moesten het verplicht eten voor hun gezondheid. Het gaf hen het uithoudingsvermogen dat ze nodig hadden om de piramides te bouwen. Maar er is meer.Als je graag op een natuurlijke manier je bloeddruk wilt verlagen, dan is het eten van veel knoflook een natuurlijke methode. Net zoals een aspirientje verdunt het je bloed en zorgt het ervoor dat het sneller door je bloedvaten stroomt. Hierdoor worden er meer voedingsstoffen en zuurstof bij de cellen afgeleverd. Het heeft ook een bloedzuiverend effect, wat betekent dat je lever het wat rustiger krijgt als je look door je eten mengt.

Daarnaast is het een verrassende mooimaker. Als je je huid graag jong en in conditie wilt houden, ondersteun je die het best van binnenuit met onder meer knoflook. Het zwavel dat in knoflook zit, heeft namelijk een verstevigende werking.

Heet, heter, heetst

Knoflook is ook een must wanneer de temperaturen zakken, omdat je het er lekker warm van krijgt - net zoals gember, zwarte peper en ui trouwens. Doe het dus zeker in je wintersoepen en stoofpotjes. Wist je trouwens dat het een goede reputatie heeft als afrodisiacum? Dat laatste werkt natuurlijk alleen als je niet met een lookadem zit. Een vroegere collega van mij was een grote fan van crèmekaas met look, en dat róók je. Omdat ik voor geen goud dezelfde geur wilde verspreiden, heb ik look jarenlang gemeden. Gelukkig kun je er iets aan doen. Bijt na je scampi’s met knoflook in een schijfje citroen of limoen, kauw op wat peterselie, basilicum of muntblaadjes, sip van een kop groene thee of pepermuntthee, of eet een appel. De polyfenolen in deze groente- en fruitsoorten neutraliseren de zwavel die knoflook zo ‘adembenemend’ maakt.

KOOKTIP

4Wanneer je knoflook eventjes opwarmt, wordt het zachter van smaak. Als je alle voedingsstoffen in je knoflook wilt bewaren, voeg je die wel het best een minuutje voor je je kookpot van het vuur haalt toe.

4Wil je rauwe look onder je hummus mengen of in je olijfdip verwerken? Haal er dan de groene kern uit. Zo wordt de looksmaak niet te overheersend. (br.hln)


» Reageer (0)
17-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China bouwt al elf jaar aan deze ‘omgekeerde wolkenkrabber’. En hij is bijna klaar

China bouwt al elf jaar aan deze ‘omgekeerde wolkenkrabber’. En hij is bijna klaar

https://www.mupload.nl/img/yrlhhtacyqwea.jpg

In 2006 begon het Britse bouwbedrijf Atkins aan het InterContinental Shimao Hotel in Shanghai, maar na elf jaar is het nog altijd niet klaar. Het gaat dan ook om een moeilijk en verschrikkelijk duur project: werklui moeten negentien verdiepingen in een diepe ravijn zien te bouwen om zo het effect van een omgekeerde wolkenkrabber krijgen. Normaal gezien zou het hotel volgend jaar de eerste gasten kunnen ontvangen, na een investering van liefst 386 miljoen euro.

Op dronebeelden is te zien dat de bouw van het InterContinental Shimao Hotel eindelijk in een stroomversnelling komt. Een team van 5.000 werkkrachten werkt al elf jaar aan het gebouw, maar het project is zo moeilijk dat er lange tijd maar weinig vooruitgang werd geboekt. Maar in mei 2018 kan het hotel eindelijk haar eerste gasten ontvangen.

Verdiepingen onder water

Het hotel ligt aan een aangelegd meer en de onderste twee verdiepingen zullen volledig onder het wateroppervlak liggen. Het complex heeft 370 kamers die enkel gegoede mensen zich zullen kunnen veroorloven. Een nacht in de goedkoopste kamer zal 230 euro kosten. Verder is er ook een groot zwembad, een fitnesszaal, verschillende restaurants en conferentiezalen.

‘Verborgen hotel’

Het is ook de bedoeling dat het hotel volledig in het landschap opgaat. Op het dak zullen bomen worden geplant, zodat het hotel bijna enkel vanop het meer zichtbaar is. Een huzarenstukje. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitser vergat waar hij zijn auto parkeerde, nu 20 jaar later, is voertuig terecht

Duitser vergat waar hij zijn auto parkeerde, nu 20 jaar later, is voertuig terecht

https://images3.persgroep.net/rcs/XgLi_zh5AJKcx9dm-kMHK9b38Bo/diocontent/115119322/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Duitser die in 1997 zijn auto parkeerde en het voertuig als zoek rapporteerde, heeft na twintig jaar zijn wagen terug, meldt de Ausburger Allgemeine.

De man, nu 76, parkeerde zijn wagen destijds in een garage in Frankfurt. De eigenaar wiens naam niet bekend werd gemaakt, vergat waar hij zijn voertuig had gestald, en ging destijds langs bij de politie om het zoekgeraakte voertuig te melden.

Nu twintig jaar later kreeg de politie het bericht dat een verlaten voertuig de sloopwerken van een oud gebouw erg vertraagde. Bij nader onderzoek bleek de nummerplaat, merk en kleur overeen te komen met het zoekgeraakte voertuig.

 Politie bracht de zeventiger en zijn dochter ter plaatse naar het gebouw. Zij bevestigden dat het om hun auto ging, alleen bleek het voertuig rijp voor de schroothoop.  (br.hln)


» Reageer (0)
16-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heeft vrouw op schilderij uit 1860 een iPhone met dating-app in haar handen?

Heeft vrouw op schilderij uit 1860 een iPhone met dating-app in haar handen?

https://www.mupload.nl/img/oyahfcmt2yn1m.jpg

Een in 1860 vervaardigd schilderij van de Oostenrijkse schilder Ferdinand Georg Waldmüller (1793-1865) gaat momenteel viraal op sociale media omdat er volgens velen een vrouw op staat met in haar handen een iPhone.

Het schilderij met de titel De Verwachte toont een jongeman die in het struikgewas met een roos in zijn hand smachtend zit te wachten op een vrouw die over een bospaadje komt aanlopen. De vrouw lijkt in gedachten verzonken en kijkt naar een rechthoekig voorwerp dat ze met beide handen omklemt. 

Het romantische doek hangt een beetje achteraf in een museum in de Duitse stad München waar bezoekers de ‘telefoon’ onlangs ontdekten. “Dat moet welhaast een tijdreizigster zijn”, veronderstellen twitteraars.

De man die de ‘smartphone’ ontdekte vertelt aan Britse media dat het ‘natuurlijk geen mobieltje is’. “Het is frappant hoe we anno 2017 dingen uit een ver verleden anders interpreteren”, stelt hij vast. Schertsend: “Het schilderij gaat over een ontluikende liefde dus het zou best kunnen dat de vrouw een dating-app aan het checken is.”

Volgens een woordvoerder van  de Neue Pinakothek, het museum in München, is honderd procent zeker dat de door Waldmüller geschilderde vrouw geen iPhone in haar handen houdt. “Het is zo goed als zeker een kleine bijbel of een psalmen- of gebedenboekje dat ze meeneemt naar de kerk.” Maar ondanks deze verklaring blijven mensen twijfelen. “Dit is het bewijs dat de technologie van mobiele telefoons al meer dan 150 jaar bestaat”, twittert iemand hoopvol. (br.hln)

 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermiste Britse avonturier zou gelokaliseerd zijn maar is “nog niet buiten gevaar”

Vermiste Britse avonturier zou gelokaliseerd zijn maar is “nog niet buiten gevaar”

https://www.mupload.nl/img/pws562wruif3i.jpg

De Britse avonturier die vermist werd nadat hij op expeditie was vertrokken in een afgelegen jungle in Papoea-Nieuw-Guinea, zou gespot zijn. Dat meldt een correspondent van de openbare omroep BBC. “Hij bevindt zich vlakbij een landingsbaan voor vliegtuigen”, aldus Frank Gardner. “Maar hij is nog niet buiten gevaar. Door onlusten tussen lokale stammen kan hij geen kant meer op.”

Benedict Allen (57) vertrok vorige maand naar een uithoek van de wereld, op zoek naar een stam koppensnellers die hij dertig jaar geleden een eerste keer had ontmoet. Hij wilde te weten komen hoe het hen inmiddels was vergaan, als een van de laatste volken die nog leefden zonder contact met de buitenwereld. Daarover wilde hij een reportage maken voor de BBC. Een helikopter dropte hem in het oerwoud, vlakbij een missiepost. Vandaar zou hij het zelf moeten doen.

Gevaren

Hij besefte wel dat de expeditie gevaren in hield. “Zelfs op mijn 26ste was het een zware tocht over verraderlijk terrein. Ik heb ook niet echt iets voorzien om daarna weer de bewoonde wereld te bereiken, wat me wel wat zorgen baart, zeker op mijn leeftijd”, schreef hij eerder op zijn blog.

Toen hij op 11 oktober in Londen vertrok voor zijn avontuur, stuurde hij nog een allerlaatste tweet: “Ik kan een tijdje weg zijn (probeer me niet te redden, alsjeblieft – waar ik heenga, zal je me toch nooit vinden…)”, klonk het onheilspellend. Maar van dat laatste is hij nu toch teruggekomen, zo blijkt.

Nadat er al weken niets meer van hem was gehoord en hij ook niet op de geplande terugvlucht naar huis zat, startte een zoekactie. En die zou al resultaat hebben gehad, volgens een BBC-correspondent. “Volgens enkele stamhoofden in de regio waar hij vermist raakte, zou hij gespot zijn vlakbij een landingsbaan voor vliegtuigen”, aldus Frank Gardner op BBC Radio 4. “Hij zou in goede gezondheid zijn en gevraagd hebben om een evacuatie.”

“Door onlusten tussen stammen kan hij over land geen kant meer op”, zo voegde Gardner er later nog aan toe in een tweet. “Alle bruggen zijn afgesloten. Er is intussen een reddingsoperatie opgestart.”

Allen had geen enkel communicatiemiddel - zoals een satelliettelefoon - meegenomen en ook geen gps. “Hij wil altijd leven zoals de plaatselijke bevolking”, aldus zijn vrouw Lenka.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij Da Vinci voor recordbedrag van 382 miljoen euro geveild

Schilderij Da Vinci voor recordbedrag van 382 miljoen euro geveild

https://www.mupload.nl/img/hhecbwigldyev.jpg

Het schilderij Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci is deze nacht bij Christie’s in New York verkocht voor 400 miljoen dollar (340 miljoen euro). Het is het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een schilderij is betaald. 

Het precieze bedrag dat de nog onbekende koper heeft betaald ligt door commissies zelfs nog hoger: 450.312.500 dollar (382 miljoen euro), meldt Christie’s. Tot dusverre was het hoogste bedrag dat tijdens een veiling was betaald 179,4 miljoen dollar (160 miljoen euro) voor het schilderij Les femmes d’Alger van Pablo Picasso in mei 2015. Het schilderij Interchange van Willem de Kooning zou in 2015 bij een privéverkoop van eigenaar zijn gewisseld voor 300 miljoen dollar (254 miljoen euro).

Laatste schilderij in particuliere handen

Het was voor zover bekend het laatste schilderij van de Italiaanse meester dat nog in particuliere handen was. ‘Christus als verlosser van de wereld’, zoals de Nederlandse titel luidt, was in bezit van de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev (50). 

Hij kocht het kunstwerk in 2013 voor 127 miljoen euro van de Zwitserse kunstmakelaar Yves Bouvier die het werk zelf niet lang daarvoor voor 67 miljoen euro op een veiling kocht.

Leonardo da Vinci (1452-1519) schilderde het paneel rond het jaar 1500. Het is een van de slechts vijftien werken van Da Vinci die nog bewaard zijn gebleven. In 1958 werd het toen nog onbekende werk voor het eerst geveild in Groot-Brittannië voor een bedrag van 45 pond. Omgerekend naar nu is dat 900 euro.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnenkort op ons bord: de “Yacon” als alternatief voor de aardappel

Binnenkort op ons bord: de “Yacon” als alternatief voor de aardappel

https://images0.persgroep.net/rcs/7IHdkbSHsKct2bV3mltz7rIIVaw/diocontent/115043604/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Mag het wel eens iets anders zijn dan een klassieke aardappel? Binnenkort kan je ook bij ons een Yacon kopen, ook wel de Boliviaanse zonnewortel genoemd. De groente met een zoete smaak is oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Peru, maar wordt nu ook gekweekt in Limburg en verdeeld aan supermarkten. 

Vorige winter lanceerde Agropolis in Kinrooi de Yacon als nieuwe Limburgse groente. Na een testjaar komt het knolgewas  binnenkort ook in de winkelrekken. Bij een handvol supermarkten in Limburg en Vlaams-Brabant is dat nu al het geval, met een richtprijs van zo’n drie euro per kilo.

Van puree tot taart

De Yacon is een knapperige groente die je onder meer kan pureren of in soepen, salades of hapjes kan toevoegen om extra smaak toe te voegen. Je kan de groente zowel rauw als gekookt eten. De knol is familie van de aardpeer, schorseneer en zonnebloem en smaakt eerder zoet en fruitachtig. Een mengeling van appel, peer en watermeloen omschrijft de smaak nog het beste, en qua structuur is hij vergelijkbaar met een peer. Je kan hem dan ook zoet in taarten verwerken, ter vervanging van fruit. 

Gezonde knol

De knol bevat veel vezels, weinig calorieën en ‘inuline’, een soort trage suiker. Bewaar je hem langer, dan worden die trage suikers in glucose omgezet, wat voor een extra zoete smaak zorgt. Extra pluspunt: om het gewas in België te laten groeien, zijn geen extra bestrijdingsmiddelen nodig. Om de Yacon te introduceren bij ons werd door de Vlaamse overheid en provincie Limburg onder meer een website opgestart. Inspiratie om te koken met de Yacon vind je op tastyyacon.be.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avonturier verdwijnt spoorloos in jungle tijdens zoektocht naar stam koppensnellers, na onheilspellende laatste tweet

Avonturier verdwijnt spoorloos in jungle tijdens zoektocht naar stam koppensnellers, na onheilspellende laatste tweet

https://www.mupload.nl/img/pws562wruif3i.jpg

Een Britse avonturier wordt vermist nadat hij op expeditie vertrok naar een afgelegen jungle in Papoea-Nieuw-Guinea, op zoek naar een stam koppensnellers. Benedict Allen (57) uit Bristol zou daarover een documentaire maken voor de openbare omroep BBC. Hij werd drie weken geleden door een helikopter gedropt in het oerwoud en sindsdien heeft niemand nog iets van hem gehoord. Net voor hij vertrok in Londen stuurde hij nog een laatste tweet en die kreeg nu een wel erg griezelige bijklank.

Allen bezocht de Yaifo dertig jaar geleden al een keer. Sindsdien waagde niemand zich nog aan de gevaarlijke reis naar het geïsoleerde gebied in het oerwoud waar ze wonen. De stam wordt beschouwd als een van de laatste op onze planeet die geen contact heeft met de buitenwereld. Op zijn blog zette de avonturier zijn plannen twee maanden geleden uiteen.

Missiepost

“Ik wil in oktober een helikopter huren die me zal afzetten bij een verlaten missiepost in de jungle: Bisorio”, schreef hij. “Als het te verantwoorden is, zal ik een klein groepje medereizigers rond me verzamelen, zoals ik dertig jaar geleden deed. Mijn doel is om een verslag te maken van hoe het nu met de stam is. Misschien kan ik enkele leden terugvinden die ik al die tijd geleden ontmoette. Zij zullen zich me nog wel herinneren. De vorige keer begroetten ze me met een angstaanjagend machtsvertoon en een energieke dans waarbij ze hun pijlen en bogen gebruikten. Benieuwd hoe het nu zal verlopen. Misschien dragen ze wel jeans en T-shirts die ze jaren geleden ruilden met de missiepost.”

Allen maakte zich ook wel wat zorgen, zo blijkt. “Hopelijk raak ik tot bij hen, want zelfs op mijn 26ste was het een zware trektocht over verraderlijk terrein. Ik heb ook niet echt iets voorzien om daarna weer de bewoonde wereld te bereiken. Wat me wel wat zorgen baart, zeker op mijn leeftijd. Ik zal de rivier moeten afvaren of een beroep moeten doen op de Yaifo om me over de centrale bergkam te brengen op het eiland, zoals de vorige keer. Wees dus niet meteen ongerust als je even niets van me hoort, tegen midden november zou ik terug moeten zijn.”

Bellen of een berichtje sturen waren sowieso geen optie. “Zoals in de goede oude tijd neem ik geen satelliettelefoon of gps mee”, klonk het voor zijn vertrek. “Dit is nu eenmaal hoe ik mijn expedities doe. Ik word wel ouder, maar niet echt wijzer blijkbaar…”

Onheilspellend

Op 11 oktober vertrok hij en stuurde hij nog een allerlaatste tweet de wereld in: “Op weg naar Heathrow. Ik kan een tijdje weg zijn (probeer me niet te redden, alsjeblieft – waar ik heenga zal je me toch nooit vinden…)”, klonk het onheilspellend. En dat zou nu wel eens niet zo ver van de realiteit kunnen zijn. Want de ongerustheid groeit over het welzijn van de vader van drie.

Volgens zijn vrouw Lenka moest hij zondag aan zijn reis naar huis begonnen zijn. Hij zou een vlucht naar Hongkong nemen om een speech te geven aan de Royal Geographical Society, maar de man kwam niet opdagen op de luchthaven. Intussen is toch een zoekactie gestart naar hem.

“Lenka maakt zich grote zorgen”, aldus Allens agent, Joanna Sarsby. “Hij zou nooit iets als Hongkong missen, tenzij er iets ergs was gebeurd. Anderzijds heeft hij veel ervaring en is slim en vindingrijk. Hij kan overleven op de meest gevaarlijke plaatsen en geeft nooit op. En hij is in goede conditie.”

Hulpeloos

Toch is ook Sarsby er niet gerust op. “God weet wat er gebeurd is”, zegt ze. “Ik stel me voor dat hij ziek geworden is of gewond geraakt. Misschien heeft hij wel iets gebroken en ligt hij ergens, hulpeloos.”

Benedict Allen – die ooit nog een relatie had met Jerry Hall – heeft inderdaad wel wat ervaring als het om uitzonderlijke expedities gaat. Hij maakte al zes documentaires voor de BBC en was de eerste die verslag uitbracht van een oversteek van de Namibwoestijn. Hij overleefde ook ter nauwer nood een trektocht door het Braziliaanse regenwoud in 1982 en moest daarvoor zijn hond opeten. Eerder dit jaar was hij al eens op verkenning geweest in Papoea-Nieuw-Guinea, ten noorden van Australië.

Contact

Volgens een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt momenteel inderdaad de familie van een Britse man geholpen die als vermist opgegeven is in Papoea-Nieuw-Guinea. “We hebben al contact opgenomen met de lokale autoriteiten daar”, klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
15-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe planeet dicht bij aarde ontdekt

Nieuwe planeet dicht bij aarde ontdekt met “mogelijk beste kans op leven ooit”

https://www.mupload.nl/img/ktzkkh9nleabj.jpg

Wetenschappers hebben zopas bekendgemaakt dat ze op amper 11 lichtjaren afstand van de aarde een nieuwe planeet ontdekt hebben waar de omstandigheden zo gunstig zijn en die zo hard op de aarde lijkt dat er mogelijk leven op aanwezig is. Ross 128 b, waarschijnlijk een rotsachtige planeet, is 1,35 keer zo groot als de aarde.

Het gaat volgens de studie die vandaag verschijnt om een mogelijk nog belangrijkere ontdekking dan die van Proxima Centauri b, de aarde-achtige planeet die het dichtste bij de aarde ligt en die enkele jaren geleden werd ontdekt. Ross 128 b ligt met 11 lichtjaren afstand verder weg, maar zou wel betere omstandigheden hebben om er leven te herbergen.

De temperaturen zouden er gunstig genoeg zijn, met uitersten van weliswaar -60 graden Celcius, maar ook rond de 15 graden. Die brede marge weerhoudt de wetenschappers van het European Southern Observatory, die de ontdekking deden, er momenteel nog van de planeet “leefbaar” te noemen, maar de vooruitzichten zijn gunstig. Ze spreken over de “dichtstbijzijnde gematigde wereld rond een rustige ster ooit”.

De nieuwe planeet werd ontdekt met de HARPS-spectograaf (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) in de Chileense Atacama-woestijn. Ze moesten er tien jaar aan gegevens voor doorspitten. Pas na 157 observaties werd de planeet ontdekt.

“Bijzonder veelbelovend”

“Dit is spannender dan de ontdekking van Proxima Centauri b en bijzonder veelbelovend”, zegt Emily Rice van het American Museum of Natural History aan Gizmodo. “De ster rond de planeet is stiller en minder actief.” Het probleem met Proxima Centauri b is dat de ster errond massa’s ultraviolette en X-stralen uitstuurt die leven op de planeet onmogelijk maken. Dat is bij Ross 128 b niet het geval, de ster is een inactieve rode dwergster.

Proxima Centauri is de ster die zich het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt, de planeet Proxima Centauri b bevindt zich op iets meer dan 4,2 lichtjaren afstand van de aarde.

Ross 128 b staat twintig keer zo dicht bij zijn ster als de aarde bij de zon, maar de ster heeft ook maar 17 procent van de oppervlakte van de zon. Door de geringe afstand tot de ster draait Ross 128 b er elke 9,9 dagen rond. Bovendien komt Ross 128 b steeds dichter naar ons toe en zal de planeet over slechts 79.000 jaar Proxima Centauri b inhalen en de dichtstbijzijnde exoplaneet worden.

Bedoeling is nu Ross 128 b te blijven observeren, en te ontdekken waar de atmosfeer uit bestaat. De planeet staat zo dicht bij de aarde dat het relatief eenvoudig moet zijn om met de Extremely Large Telescope van ESO op zoek te gaan naar zuurstof in de atmosfeer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andrew ontdekt na 33 jaar dat adoptiemoeder eigenlijk echte moeder is. En het geheim dat ze al die tijd verborgen hield

Andrew ontdekt na 33 jaar dat adoptiemoeder eigenlijk echte moeder is. En het geheim dat ze al die tijd verborgen hield

https://www.mupload.nl/img/bjzl3oxtqraoc.jpg

Joyce en Arthur Lovell vertelden altijd heel open over hoe ze de kleine Andrew geadopteerd hadden in de zomer van 1965, enkele maanden nadat Joyce een miskraam had gehad. Niemand keek er vreemd van op, want het koppel was blank en Andrew gekleurd. Tot hij op zijn 33ste vragen begon te stellen over zijn biologische ouders. Toen kwam een schokkend familiegeheim aan het licht.

Andrew (52) – die bekend werd als lid van de ninetiesband M People – herinnert zich zijn jeugd in New Cross (in het zuidoosten van Londen) als liefdevol. Hij had het gevoel dat hij echt deel uitmaakte van het arbeidersgezin waarin hij opgroeide. Zijn vader was een drukker die lange dagen werkte om te maken dat zijn gezin niets tekort kwam en zijn moeder was parttime aan de slag als verkoopster en arbeidster. Ook met zijn zeven jaar oudere broer Stephen klikte het.

Schuldig

Al van kleins af hoorde hij de term ‘geadopteerd’ vallen. “Ik herinner me dat er op een keer een vrouw op mijn moeder toekwam die vroeg of ik haar kindje was. Ze antwoordde “ja, maar hij is geadopteerd”. Ik had geen idee wat dat betekende, tot een vriendje het me uitlegde. Mijn vader en moeder waren niet mijn echte vader en moeder. Maar dat gaf niet, want ze zagen me graag”, vertelt Andrew. “Tegelijk deed het iets met mijn zelfvertrouwen, want ik voelde me schuldig dat mijn echte moeder me had weggegeven. Ik wilde dan ook niets doen om mijn nieuwe familie van streek te maken.”

En dat betekende ook dat hij nooit naar zijn biologische ouders vroeg. Tot op Kerstmis 1998. Andrew was toen 33 en met M People op het hoogtepunt van zijn succes. “Twee jaar daarvoor was ik een relatie begonnen met een leuke meid en we overwogen om aan kinderen te beginnen”, vertelt hij. “Daardoor wilde ik ook meer te weten komen over mijn eigen afkomst. In september van dat jaar stelde ik mijn ouders er voor de allereerste keer op een respectvolle manier een vraag over. Ze vroegen wat bedenktijd en op Kerstmis riepen mijn vader en moeder me bij zich.”

Voorovergebogen

Ze zaten op de bank en Andrews moeder zat voorovergebogen, met haar blik op de grond. “Ze keek me niet aan. Ik was bloednerveus”, gaat hij verder. “Toen stak papa van wal: ‘Dit is een geheim dat we wilden meenemen in ons graf, maar je wil het graag weten en daarom vertellen we het je. Je moeder is eigenlijk je echte moeder. Jij bent geen vergissing, maar zij máákte een vergissing. Ik weet niet of het een affaire was of iets eenmaligs en ik wil het ook niet weten. Maar jij was er wel het product van’”

De bekentenis bracht Andrew volledig uit balans en hij kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Een jaar later stortte hij in terwijl hij in de studio muziek aan het opnemen was. Hoewel hij zich met zijn moeder verzoende, kwam hij in een depressie terecht. De band stopte ermee en zijn vriendin liet hem zitten. “Op een dag zat ik in mijn wagen en dacht ik eraan om uit het leven te stappen. Ik kon de pijn die ik voelde niet meer aan”, vertelt hij. “Maar ik ben blij dat ik het niet deed.”

Therapie

Er volgden jaren van therapie en Andrew stopte met drinken en ging gezonder leven. Hij leerde in 2010 ook Faye (36) kennen en bij haar vond hij opnieuw de liefde. Het duurde echter tot nu voor hij weer op een punt was om op zoek te gaan naar zijn echte vader. Arthur (91) is inmiddels gestorven; zijn moeder (86) lijdt aan Alzheimer en zit in een verzorgingstehuis. Eerder dit jaar deed Andrew een DNA-test via een website die je voorouders zoekt en kwam hij in het tv-programma ‘Secrets In My Family’.

DNA-test

Veel is hij intussen nog niet wijzer geworden. Zijn vader zou ‘Wally’ of ‘George’ geheten hebben en met zijn moeder hebben samengewerkt in een koekjesfabriek in Bermondsey in 1964. Via de DNA-test vond hij wel een nichtje Ericka in de Verenigde Staten. Zij zou moeten weten wie zijn vader is, maar ze heeft nog niet gereageerd op zijn berichten. Andrew vond ook een verre achternicht in de VS en zij helpt hem mee in zijn zoektocht. “Ik weet niet of mijn vader nog leeft”, zegt hij nog. “Ik zou hem graag en knuffel geven en bedanken voor het leven dat hij me gaf. Maar mijn echte vader blijft toch Arthur, want hij voedde me op tot de man die ik vandaag ben.”

Heb je vragen over zelfdoding? Dan kan je terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn 1813 of op de website www.1813.be    (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Priester die biechtgeheim niet wil schenden naar rechter wegens schuldig verzuim na zelfmoord

Priester die biechtgeheim niet wil schenden naar rechter wegens schuldig verzuim na zelfmoord

https://images3.persgroep.net/rcs/oeKnAximCreynIIVdsMbzpWXHE8/diocontent/22070649/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Brugse priester is door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor schuldig verzuim. Geestelijke Alexander Stroobandt (57) weigerde in oktober 2015 de hulpdiensten te verwittigen, ondanks het feit dat een vriend telefonisch aankondigde zichzelf van het leven te zullen beroven. 

De priester stelde dat de telefoontjes met T.V. (54) - die in totaal bijna 2 uur duurden - onder zijn biechtgeheim vielen. Het was de weduwe van het slachtoffer, M.C. (55), die kort na zijn dood sms-verkeer met de priester op z’n gsm ontdekte.

Biechtgeheim

Ze diende prompt klacht in voor schuldig verzuim en wil vooral een signaal geven aan de kerk dat priesters zich niet zomaar achter hun biechtgeheim kunnen verschuilen. De raadkamer volgde vanmorgen de stelling van het parket om de priester voor de strafrechter te brengen. Voor schuldig verzuim zou hij een gevangenisstraf van één jaar en/of een geldboete tot 3.000 riskeren.

“We hadden het liever anders gezien, maar verzetten ons niet tegen de doorverwijzing”, reageert advocaat Jan Leysen die de priester verdedigt.  “We weten dat we een risico nemen, maar zullen het debat ten grond voeren voor de correctionele rechtbank.” Een datum voor een proces is nog niet gekend.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.    (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opvarenden die meteen stierven hadden geluk

“Opvarenden die meteen stierven hadden geluk”: eiland geeft na 400 jaar nog altijd nieuwe, macabere details vrij over bloedbad dat er zich afspeelde

https://www.mupload.nl/img/qudvdiritwnrk.jpg

Het ziet eruit als een idyllisch eiland voor de kust van Australië. Niets laat vermoeden dat zich er 400 jaar geleden een bloedbad afspeelde, met in de hoofdrol een Nederlands koopvaardijschip met meer dan 300 opvarenden en een psychopathische muiter. Wetenschappers leggen op Beacon Island nog elke dag nieuwe resten bloot van slachtoffers die er gruwelijk aan hun einde kwamen, in wat beschouwd wordt als de eerste massamoord uit de geschiedenis van Australië.

Het zijn Nederlandse en Australische wetenschappers die de opgravingen uitvoeren. Tientallen skeletten werden al blootgelegd en dat moet een licht werpen op wat er exact met hen is gebeurd.

Verdronken

De grote lijnen van het verhaal kennen we intussen. In 1628 vertrok in Nederland een handelsschip naar Oost-Indië, het huidige Jakarta. Maar het schip – de Batavia – raakte uit koers en liep in 1629 vast op een rif, zo’n 60 kilometer voor de kust van West-Australië. 40 mensen verdronken en zij zouden geluk hebben, want het lot van heel wat van de overlevenden zou nog veel erger zijn.

François Pelsaert - die de leiding had over de expeditie - besloot met een sloep naar Jakarta te varen in een poging om hulp te halen. Hij liet zijn rechterhand Jeronimus Corneliszoon achter om het bevel te voeren, maar die laatste zou een rasechte psychopaat blijken te zijn.

Enkele weken na de scheepsramp leidde hij een muiterij en liet hij zijn mannen iedereen uitschakelen die weerstand dreigde te bieden. “Dat waren in de eerste plaats de sterkste mannen”, aldus dokter Dan Franklin van de universiteit van Zuid-Australië, na het bestuderen van enkele van de gevonden lichamen.

Seksslaven

Maar ook zij die mee de voorraden opmaakten zonder echt van nut te zijn, moesten eraan geloven. Op die manier werden rond de 125 mannen, vrouwen en kinderen uitgemoord. Sommige vrouwen werden gespaard en moesten dienst doen als seksslaven. Zij werden ook gefolterd.

Een deel van de bemanning had Corneliszoon eerder al op een ander eiland gedropt, zogezegd om water en voedsel te zoeken. Het was echter een plan om de overmacht in handen te krijgen op Beacon Island, zodat hij daar ongestoord zijn gang kon gaan. Wiebe Hayes, organiseerde vanop het tweede eiland echter een verzet en toen Pelsaert na drie maanden terugkwam met hulp, werd Corneliszoon ter verantwoording geroepen.

Afgehakt 

Er volgde een proces, waarop zeven van zijn mannen werden opgehangen. Hij onderging hetzelfde lot, maar niet nadat eerst zijn handen waren afgehakt. Op geen enkel moment toonde Corneliszoon berouw. Uiteindelijk zouden amper 68 opvarenden van de Batavia Jakarta bereiken.

Archeologen uit Australië en Nederland zijn op Beacon Island nog altijd opgravingen aan het uitvoeren en nog elke dag vinden ze nieuwe lichamen. Hoeveel er nog precies verborgen liggen, is onduidelijk. Doel is om te weten te komen hoe de slachtoffers aan hun einde kwamen. “We willen hen op deze manier eer bewijzen”, aldus archeologe Wendy van Duivenvoorde. “We willen hun verhaal vertellen en hen iets teruggeven, nadat ze stierven aan het einde van de wereld. Een vreselijke plaats om te gaan.” (br.hln)


» Reageer (0)
14-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Let op voor de ‘kantoor-hoest’: zo vermijd je een verkoudheid op het werk

Let op voor de ‘kantoor-hoest’: zo vermijd je een verkoudheid op het werk

https://www.mupload.nl/img/ias7chsdi91bv.jpg

Het seizoen der verkoudheden is met de plotse kou onvermijdelijk weer opgedoken. De kans is groot dat collega’s al hoestend en snotterend aan hetzelfde eiland zitten. Wil je vermijden dat ook jij geveld wordt door een verkoudheid? Deze tips zijn net iets efficiënter dan een boze blik richting die hoestende collega werpen.

De garantie bieden dat je geen verkoudheid zal krijgen, kunnen we helaas niet. Maar er zijn wel een aantal eenvoudige tips die het risico lichtjes kunnen verkleinen, waardoor je hopelijk eens géén familieverpakking zakdoeken hoeft te kopen dit jaar.

1. Was je handen

Voor eens en altijd: je handen wassen is één van de belangrijkste preventiemaatregelen om niet ziek te worden. Was ze grondig en regelmatig met zeep, en probeer je gezicht, mond en neus niet te vaak aan te raken. Is het al te laat en ben je al naarstig aan het hoesten, niezen en kuchen? Gebruik dan een zakdoek (niet je handen!) om bacteriën in op te vangen en zorg ervoor dat je de oppervlakken die je hebt aangeraakt achteraf schoonmaakt. 

2. Zorg voor voldoende slaap

Met een verzwakt immuunsysteem ben je bij het minste contact met bacteriën of een virus een vogel voor de kat. Zorg voor voldoende uurtjes onder de wol om jezelf te wapenen tegen aanvallen van buitenaf. Benieuwd hoeveel slaap je echt nodig hebt? Probeer dit experiment eens. 

3. Mijd stress

Naast slaaptekort zijn ook stressvolle situaties een risicofactor die je kans op ziekte vergroten. Drukke dag op het werk? Probeer ’s avonds te ontspannen met een warm bad en een kop thee, en lees eens een boek in plaats van nog extra uren voor een scherm door te brengen. Trakteer jezelf eens op een saunabezoek, smeek om een massage bij je wederhelft of zoek naar manieren die jou helemaal tot rust brengen.

4. Sport

De koude een excuus om niet te moeten sporten, denk je? In de winter ben je extra gebaat bij een sportsessie nu en dan, want je geeft je immuunsysteem een boost en verkleint de kans op het krijgen van een verkoudheid. Ben je al verkouden? Een lichte fysieke inspanning kan je zelfs dan sneller doen genezen, zo legde sportarts Frank Pauwels ons al uit.  Je hebt met andere woorden geen excuus. 

5. Gezonde voeding

Een guur weertje doet ons sneller naar comfort food grijpen, maar op koude, herfstige dagen zijn de juiste vitaminen net extra belangrijk voor je weerstand. Eet groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog, verwen jezelf met winterse soepjes en ruil de kop koffie eens voor een gemberthee met honing. 

6. Voldoende verluchting

Slecht nieuws voor wie werkt in een kantoor met open eilanden: de kans is groot dat daar altijd wel iemand ziek is en het risico op besmetting dus erg hoog ligt. Onder meer de airconditioning en het samen zitten op een plek met verschillende mensen vergroot de kans op het krijgen van een verkoudheid. Probeer daarom regelmatig het kantoor de luchten door eens een raam open te zetten, waardoor frisse lucht weer binnen kan en besmette luchtdeeltjes op hun beurt naar buiten worden gestuurd. Heb je de mogelijkheid om af en toe van thuis te werken op je job? Blijf dan thuis zodra je lichtjes verkouden bent, om besmetting op kantoor te voorkomen.
 (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Experten ontcijferen na meer dan 70 jaar geheime boodschap van Auschwitz-gevangene.

Experten ontcijferen na meer dan 70 jaar geheime boodschap van Auschwitz-gevangene. Dit is zijn schokkende relaas

https://www.mupload.nl/img/4k6zfwrmjn6d2.jpg

In 1944 begroef de Griekse jood Marcel Nadjari in vernietigingskamp Auschwitz een brief voor het nageslacht. Meer dan 36 jaar later werd zijn document ontdekt - volkomen onleesbaar. Maar nu heeft Pavel Polian, een Russische historicus, zijn brief ontcijferd. Dit schreef Nadjari toen hij de dood in de ogen keek.

In de herfst van 1980 stootte Leslayw Dyrcz, een student die in Polen bosbouw studeerde, tijdens een opgraving in de buurt van het concentratiekamp op de restanten van een thermosfles in een lederen tas. Daarin bevonden zich 13 opgerolde bladzijden die blijkbaar uit een notitieboek waren gescheurd. Het handelde om een tekst in het Grieks. Slechts enkele woorden waren leesbaar.

Wat de student gevonden had, was een verbijsterende boodschap uit een donker verleden.  Het was een getuigenis van onvoorstelbaar lijden. De auteur bleek Marcel Nadjari te zijn.

De Griekse man kwam in april 1944 aan in het concentratiekamp. Twee jaar eerder werden zijn ouders en zijn jongere zusje Nelly als een van de eerste Griekse joden naar Auschwitz gedeporteerd. Hij zou ze nooit meer weerzien.  

Nadjari moest na aankomst in het kamp onder dwang toetreden tot het zogenoemde ‘Sonderkommando’ van Auschwitz. Die eenheid bestond uit voornamelijk Joodse gevangenen die door de SS gedwongen werden om de gaskamers leeg te halen en om de levenloze slachtoffers vervolgens te ontdoen van hun haren en gouden tanden en ze tot slot in de ovens of verbrandingskuilen te verbranden.

Massamoord

“De Sonderkommando’s waren directe ooggetuigen van de massamoord en de moordfabrieken. Zij leverden het bewijs van de vernietiging”, aldus de Nederlandse onderzoeker Bart Nauta die verbonden is aan de universiteit van Amsterdam en een jaar lang onderzoek deed naar Sonderkommando’s.

Nadjari besloot om een afscheidsbrief te schrijven. Hij begroef de fles om het nageslacht op de hoogte te stellen van zijn beroerde lot dat hem enkel een pijnlijke dood in het vooruitzicht stelde. In zijn afscheidsbrief beschreef hij de schokkende dingen die hij had gezien.

Nadat de leden van de Sonderkommando’s in 1945 de ovens en gaskamers onklaar hadden moeten maken, werden ze overgebracht naar het reguliere kamp. Daarbij wist Nadjari ongemerkt van colonne te wisselen en zijn identiteit te verbergen voor de bewakers. Maar zijn beproeving was nog niet te einde. Twee dagen vooraleer het Rode Leger het kamp bevrijdde, zette de SS hem op een transport naar het kamp Mauthausen in Oostenrijk. Daar maakte hij de bevrijding mee.

Na de oorlog keerde hij naar zijn heimat Thessaloniki terug. In 1947 schreef hij zijn herinneringen aan de oorlog neer voor zijn familie. Wat later emigreerde hij met zijn vrouw Rosa Saltiel naar de Verenigde Staten. In New York werkte hij als kleermaker. In 1957 kwam zijn dochter Nelly ter wereld - vernoemd naar zijn kleine zusje dat was omgebracht in Auschwitz. Op 31 juli 1971 stierf Marcel Nadjari - negen jaar voor zijn flessenpost zou gevonden worden. Hij was 54 jaar oud geworden. Over de brief die hij in het concentratiekamp schreef, heeft hij schijnbaar aan niemand iets verteld.

Zijn ‘flessenpost’ die hij aan het einde van het jaar 1944 had verstopt, bleef echter al die tijd onleesbaar. Tot nu. Met behulp van speciale computertechnieken wist historicus Pavel Polian de tekst te ontcijferen. Zo werd tot 90 procent van de brief opnieuw leesbaar. 

Pure horror

Het relaas van Nadjari was er één van pure horror. Over de Hongaarse joden die van 1944 naar Auschwitz werden gedeporteerd, schreef hij: “Allereerst was het onze taak om hen te ontvangen, de meesten beseften niet wat hen te wachten stond. Aan de mensen wiens lot was bezegeld, vertelde ik de waarheid. Nadat ze naakt waren, gingen ze naar de kamer des doods waar de Duitsers zogezegd douches hadden geïnstalleerd. Met zwepen werden ze gedwongen om dichter bij elkaar te gaan staan zoals sardines in een blik, waarna de deuren hermetisch werden gesloten.”

Hij rapporteerde eveneens over het verloop van de massamoord. “Na een half uur openden we de deuren en begon ons werk. We droegen de lijken van deze onschuldige vrouwen en kinderen naar de lift, die hen naar de ruimte met de ovens bracht. Daar werden hun lichamen verbrand.”

Vervolgens moesten de leden van de Sonderkommando’s de assen vergruizen voordat de Duitsers ze in de nabijgelegen rivier Sola wierpen om alle sporen uit te wissen. Van elke mens, zo schreef Nadjari, bleef ongeveer 640 gram as over. “De drama’s die zich voor mijn ogen hebben afgespeeld, zijn onbeschrijfelijk.” 

Slechts 5 leden van het Sonderkommando lieten een geschreven getuigenis na die ze in de aarde begroeven. Enkel Nadjari overleefde de Holocaust. Maar toen hij de brief schreef, hield hij er geen rekening mee dat hij de horror zou overleven. “Ik ben niet verdrietig dat ik zal sterven”, besloot hij. “Maar het maakt me wel verdrietig dat ik de dood van mijn dierbaren niet zal kunnen wreken. Hoe zou ik ook de dood kunnen vrezen na al wat mijn ogen hier gezien hebben?”

Polian spoorde dochter Nelly op en gaf haar de ontcijferde brief. “Het heeft haar diep ontroerd en de tekst werd onlangs voorgelezen in de synagoge van Thessaloniki”, onthulde de historicus.

 Zo heeft de flessenpost alsnog zijn bestemmeling bereikt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pensioensparen? Let dan op voor deze fiscale valstrik

Pensioensparen? Let dan op voor deze fiscale valstrik

https://images4.persgroep.net/rcs/z0F7VU7eCO-cWVGluoAUP9RTKEI/diocontent/73174849/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het nieuwe systeem van pensioensparen moet volgens een regeringsbron neutraal zijn voor de begroting. De regering rekent dus op spaarders die in een fiscale valstrik trappen, zo schrijven L’Echo en De Tijd vandaag.

Wie aan individueel pensioensparen doet, mag jaarlijks tot 940 euro storten in een fonds of een verzekering en geniet daar dan een fiscale aftrek op van 30 procent, of 282 euro. Vanaf volgend jaar komt er een tweede plafond van 1.200 euro bij. Wie daarvoor gaat, kan 25 procent fiscaal in aftrek nemen, of 300 euro. Elke pensioenspaarder die volgend jaar overstapt naar het tweede maximumbedrag kost de begroting dus 18 euro.

Toch moet de maatregel volgens een regeringsbron budgetneutraal zijn. “Dankzij de pensioenspaarders die volgend jaar tussen 940 euro en 1.128 euro zullen storten, recupereren we de verliezen bij de spaarders die meer dan 1.128 euro storten”, klinkt het.

Voor wie volgend jaar 941 tot 1.128 euro stort, valt de fiscale aftrek namelijk meteen terug van 30 naar 25 procent voor het volledige bedrag. Wie bijvoorbeeld 1.000 euro stort, geniet 250 euro fiscale aftrek in plaats van 282 euro, een ‘verlies’ van 32 euro. Daarmee kan de overheid bijna twee pensioenspaarders financieren die overschakelen van het eerste naar het tweede maximumbedrag. Vanaf 1.128 euro is er geen verlies meer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We leren er maar beter mee leven: in je huis leven 100-tal verschillende beestjes

We leren er maar beter mee leven: in je huis leven 100-tal verschillende beestjes

https://www.mupload.nl/img/hf9jtc11pirpe.jpg

Er leven honderden soorten beestjes in elk huis over heel de wereld, van spinnen, miljoenpoten, parasieten tot fruitvliegjes. En er is niets dat je daar als bewoner aan kan doen, zegt onderzoekster Michelle Trautwein. Maar voor je meteen in paniek slaat, die beestjes zijn gelukkig wél goed voor je gezondheid.

De insecten hebben je keukenkastjes omgetoverd tot een complex ecosysteem, waarin ieder zijn functie heeft met bijvoorbeeld aaseters en parasieten. Beestjesexperte Trautwein heeft voor de California Academy of Science vijf jaar lang op alle continenten onderzoek gedaan naar onze kleinste huisgenoten. “Wereldwijd hebben we huizen onderzocht, en een ding geldt overal: beestjes respecteren de grenzen niet. Ze zien onze huizen als een verlenging van hun natuurlijke habitat. Er is niks wat je kunt doen om deze indringers buiten te houden.”

Trautwein en haar collega’s hebben huizen in verschillende steden en landelijke dorpen in de Verenigde Staten, Australië, Japan, Peru en Zweden bestudeerd. Binnenkort hoopt ze nog naar Afrika en Antarctica te gaan. Haar team inspecteerde urenlang met hoofdlampen op handen en knieën de huizen van vreemden op zoek naar de kleine beestjes. Zo wilde ze ontdekken wat een huis insectvriendelijk maakt. Ze gaven elk woning een score op basis van properheid, hoeveelheid rommel, aanwezigheid van huisdieren, pesticiden, stofvlokken en het aantal ramen en deuren. De resultaten van het onderzoek verschenen vorige week in het wetenschappelijk blad Scientific Reports.

Wie woont waar?

En wat bleek? Niets maakte een verschil wat de diversiteit van beestjes in huis betreft. In elk huis leven ongeveer 100 verschillende soorten insecten, onafhankelijk van hoe vaak de bewoners poetsen of hoeveel huisdieren ze hebben. De meeste spinnen, insecten en miljoenpoten leefden het liefst op de vloer van druk bezochte kamers met tapijt, waar veel ramen en deuren zijn. In kelders wonen doorgaans beestjes die houden van het donker: miljoenpoten, grotkrekels en pissebedden. “Ze zijn ook geen tijdelijke inwoners, ze hebben in huis zelfs een eigen voedselketen ontwikkeld. En die is even ingewikkeld als die van hun soortgenoten die in het wild leven”, aldus de beestjesexperte. ”Sommige beestjes, zoals de Duitse kakkerlakken leven bijna enkel in de buurt van mensen. Ze zijn zo geëvolueerd dat ze beter tussen vier muren kunnen overleven dan tussen bomen en gras. Dit is een teken dat er zich een heuse insectengemeenschap aan het vormen is die huizen verkiest als habitat.”

Deze studie focuste zich eerder op de diversiteit van onze kleinste huisgenoten dan op kwantiteit. Trautwein spreekt ook van een duidelijk verschil tussen een normale hoeveelheid beestjes in huis en een plaag. “Ik geloof dat een bepaalde diversiteit aan beestjes in huis gezond is. Het bewijs groeit dat moderne ziekten als allergieën en auto-immuunziekten vaker voorkomen omdat we nu aan niet zoveel microben meer blootgesteld worden als toen we jong waren. Insecten kunnen een handige rol spelen als gastheer en verspreider van diverse microben die goed voor ons zijn.”

Nieuwe ontdekkingen

Het onderzoek heeft ook geleid tot de ontdekking van nieuwe soorten. Zo vond Trautwein in Peru een nieuw soort kevers. Ook zijn ze veel stalen van vliegen aan het onderzoeken, want het team is op veel soorten gestoten die nog geen wetenschappelijke naam hebben gekregen. “We denken vaak dat de grote ontdekkingen in tropische regenwouden moeten gebeuren of op de bodem van de oceaan. Maar hebben nog veel te ontdekken over de plaatsen waar we zelf leven.”  (br.hln)


» Reageer (0)
13-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wonden die je na acht uur ’s avonds oploopt, genezen veel trager

Wonden die je na acht uur ’s avonds oploopt, genezen veel trager

https://www.mupload.nl/img/svakr7obwobd3.jpg

Snij je overdag in je vinger, dan geneest die wonde bijna twee keer sneller dan dezelfde wond die je ’s avonds oploopt. Dat heeft te maken met onze biologische klok, die ervoor zorgt dat de cellen die helpen om een wonde te genezen ’s nachts veel minder actief zijn.

 Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat de biologische klok alleen effect heeft op onze hersenen, maar dat blijkt niet te kloppen. Ook fibroblasten, cellen die onder andere de huid helpen repareren, zijn overdag een stuk actiever dan ’s nachts. Dat geldt ook voor keratinocyten, een ander type huidcellen. Daardoor geneest een wond die je overdag oploopt, tot zestig procent sneller dan een wond die je ’s nachts oploopt. Dat ontdekte een team van moleculair biologen aan de universiteit van Cambridge, nadat ze 118 patiënten met brandwonden bestudeerden.

Bij de patiënten die tussen acht uur ’s ochtends en acht uur ’s avonds een brandwond opliepen, duurde het herstel 11 dagen minder lang, zeventien dagen in plaats van achtentwintig. “Overdag zijn blijkbaar zo’n 30 meer genen actief ’s dan nachts, en die helpen om actine, een proteïne dat helpt fibroblasten vooruit te komen, te controleren. Zo komen die cellen sneller bij de wonde terecht, waardoor ze ook sneller in actie kunnen schieten,” legt een van de onderzoekers Nathaniel Hoyle uit. “Die tijd kunnen ze daarna nooit meer inhalen”.

Nut voor de toekomst

De onderzoekers hopen dat deze bevinding in de toekomst kan leiden tot een nieuwe benadering van wondgenezing. “Door bijvoorbeeld geneesmiddelen te creëren die de cellen in dagmodus kunnen brengen als een verwonding ’s nachts wordt opgelopen,” aldus Hoyle.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom drinken we Cava als we iets te vieren hebben?

Waarom drinken we Cava als we iets te vieren hebben?

https://images4.persgroep.net/rcs/UBOSxROWlkSz5ma5kD7piVvuLtI/diocontent/114944892/_focus/0.350000/0.560000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Valt er iets te vieren? Dan is een fles Spaanse bubbels ongetwijfeld van de partij. Cava valt goed in de smaak bij de Belgen. Sterker nog: tegenwoordig is ons kleine land exportbestemming nummer één. Maar waarom is het drankje zo razend populair? De Bende Van Annemie op Radio 1 zocht het uit.

Op een verjaardag, als aperitief bij een etentje, of gewoon om het einde van de werkweek te vieren. Redenen genoeg om een fles te ontkurken. Maar waarom klinken we met een glaasje Cava en niet met pakweg een glaasje wijn?

In een interview voor De Bende van Annemie op Radio 1 legt Dirk Rodriguez, hoofdredacteur van Vino Magazine uit hoe het komt dat we plots massaal cava nippen.

“Cava is goedkoop. In de supermarkt kan je al flessen vinden voor 5 euro. Dat het drankje zo populair werd in ons land is grotendeels aan de marketingafdeling van Colruyt te danken.”

“Vroeger had je twee grote spelers in de supermarkten: Freixenet en Codorniu”, vertelt Rodriguez bij De Bende van Annemie. “Hun macht was zo groot dat zij de prijs bepaalden. De supermarkten kregen de prijzen van die Spaanse schuimwijnen dus niet naar omlaag. Vervolgens zijn de supermarkten zelf gaan kijken of er geen spelers op de markt waren die die machtspositie konden ondermijnen. Uiteindelijk waren het de aankopers van Colruyt die erin zijn geslaagd om een speler op de markt te vinden die een lagere prijs aanbood.”

Door de daling van de prijzen ging Cava plots als zoete broodjes - welja bubbels - over de toonbank. De rest is geschiedenis, santé!  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kreuners maken comeback én stellen meteen nieuwe single ‘Viktoria’ voor

De Kreuners maken comeback én stellen meteen nieuwe single ‘Viktoria’ voor

https://www.mupload.nl/img/gd3a8ynusyqpo.jpg

Vijf jaar na hun afscheid in het Sportpaleis zijn De Kreuners weer helemaal terug. Met een nieuwe single ‘Viktoria’ en een nieuw avontuur langs de zomerfestivals. “Ik heb de tijd genomen om mijn kinderen te zien opgroeien, maar nu was de goesting te groot”, aldus Walter Grootaers. “We klinken beter dan ooit. Of beter nog: we gaan eindelijk goed klinken.” (lacht) 

“Eigenlijk is het allemaal begonnen als grap”, vertelt Grootaers. ”‘Zodra Jan Van Eyken minder dan 100 kilo weegt, maken we er werk van’, zei ik twee jaar geleden op de radio. Allemaal in de gedachte dat dat nooit mogelijk zou zijn, natuurlijk. Maar een jaar later belt Van Eyken me plots op. ‘Hé Walter, ik weeg 84 kilo. Wanneer gaan we spelen?’ (lacht) Toen kon ik niet meer terug.” (br.hln)


» Reageer (0)
11-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste ontbrekende stuk van Magrittes werk ‘La pose enchantée’ ontdekt onder ander schilderij in Brussel

Laatste ontbrekende stuk van Magrittes werk ‘La pose enchantée’ ontdekt onder ander schilderij in Brussel

https://www.mupload.nl/img/ppminkrfsyfzz.jpg

Het vierde en laatste ontbrekende stuk van ‘La pose enchantée’, een werk van René Magritte, is ontdekt onder een schilderij in het Magritte Museum in Brussel. Dat maakt het museum bekend in een persbericht. Dinsdag 14 november wordt het ontbrekende stuk voorgesteld op een persconferentie.

Het belangrijke werk ‘La pose enchantée’ was in 1932 verloren gegaan nadat Magritte zijn eigen doek versneden had in vier delen om het te overschilderen met nieuwe werken. In 2013 kwam het oorspronkelijke werk van de surrealistische kunstenaar voor het eerst terug boven water na een radiografische analyse van een aantal schilderijen uit New York, Stockholm en Norwich. Het vierde en laatste stuk van de puzzel bleef weliswaar lang verborgen.

Tot nu, want onderzoekers van de Universiteit van Luik, van het Europees Centrum voor Archeometrie, vonden het ontbrekende stuk onder een schilderij dat tentoongesteld is in het Magritte Museum in Brussel.

Op 14 november wordt het verborgen stuk van Magrittes kunstwerk getoond samen met de volledige virtuele reconstructie van het oorspronkelijke schilderij ‘La pose enchantée’.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olmense Zoo mag deuren weer openen van minister Weyts

Olmense Zoo mag deuren weer openen van minister Weyts

https://www.mupload.nl/img/ygm6wltqalpk8.jpg

De Olmense Zoo krijgt een nieuwe erkenning en mag heropenen. Dat heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts beslist. Volgens de N-VA-minister beantwoordt het dierenpark in Balen (Antwerpen) nu aan de opgelegde voorwaarden, met name op het vlak van dierenwelzijn. De zoo zal op 18 november de deuren heropenen voor het grote publiek. “We zijn ontzettend blij met de beslissing”, reageert Wim Verheyen, eigenaar van het dierenpark.

Een maand geleden besliste minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om de vergunning van de Olmense Zoo in te trekken. Het dierenpark zou de regels rond dierenwelzijn al jarenlang overtreden en zou de pv’s aan elkaar rijgen. Zo zouden heel wat dieren niet of onvoldoende kunnen schuilen voor de regen en zouden de uitbaters hun dieren te veel laten kweken, met plaatsgebrek tot gevolg.

Het dierenpark moest de deuren sluiten. De Olmense Zoo kon enkel een nieuwe erkenning krijgen indien het zou voldoen aan een reeks opgelegde voorwaarden. Niet alleen moesten alle overtredingen weggewerkt zijn, de uitbaters van de zoo moesten ook de expertise en autoriteit van de dienst Dierenwelzijn erkennen.

Er moest ook geïnvesteerd worden in dierenwelzijn. Zo moest de Olmense Zoo toetreden tot de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) om het park op die manier “op een hoger niveau te tillen, zowel inzake algemeen dierenwelzijn als inzake kweekprogramma’s”. De Olmense Zoo moest zich bovendien laten bijstaan door externe experten die ook zouden zetelen in de externe adviesraad.

Opgelegde voorwaarden

Volgens minister Weyts is intussen voldaan aan de opgelegde voorwaarden. Weyts: “Op basis van mijn gesprekken en het inspectieverslag van de administratie, stel ik met genoegen vast dat aan alle opgelegde voorwaarden tegemoetgekomen werd. Ik heb dan ook beslist tot een heropening van de Olmense Zoo.

De beslissing om de vergunning van de Olmense Zoo in te trekken deed de voorbije weken het nodige stof opwaaien. Was die démarche dan wel nodig? “Het allerbelangrijkste voor mij in dit dossier is dat de lat inzake dierenwelzijn gevoelig hoger is komen te liggen. Dat was mij al die heisa meer dan waard”, besluit Weyts.

“Teken van vertrouwen”

De directie van de Olmense Zoo is blij met de nieuwe erkenning en opent op zaterdag 18 november opnieuw de deuren. “We zien dit als een belangrijk teken van vertrouwen in onze nieuwe aanpak. Tegelijk wordt het een startpunt om onze bezoekers te verwelkomen in een modeldierentuin”, zegt Wim Verheyen, een van de nieuwe eigenaars van de zoo.

De directie wil de minister, zijn kabinet en de vele honderden sympathisanten heel hard bedanken. “Zeker ook de mensen die zich de voorbije weken enorm hebben ingezet voor de dieren. We gaan ons echt honderd procent inzetten om van de Olmense Zoo een mooie en goede zoo te maken. Dat zal nog wat investeringen vergen, maar die zullen er altijd zijn”, aldus nog Verheyen.

De dagelijkse leiding van de Olmense Zoo ging na het intrekken van de vergunning door minister Weyts over van Charles Verheyen naar zijn kinderen Els en Wim, en naar Koen Van Rompaey, de voormalige voorzitter van de vzw Vrienden van de Olmense Zoo.

Benefietacties

Ook Jos Tops, voorzitter van de vzw die de gidsbeurten verzorgt in de zoo, is dolgelukkig. “Het is een onbeschrijflijk gevoel te weten dat de zoo terug open kan gaan. We hebben al veel tranen gelaten, maar nu zijn het er van geluk. De zoo heeft wel heel wat inkomsten gemist, onder meer met Halloween. Daar kon de zoo de vorige jaren dikwijls toch al een groot deel van de winter mee doorkomen. Gelukkig zijn de vele benefietacties. Die hebben naar schatting toch al 30.000 euro opgebracht. Hopelijk komt iedereen dit weekend ook nog langs op de benefietacties. Die vinden plaats in de feestzalen aan de Omense Zoo. Zowel zaterdag als zondag is er nog van alles te beleven. Zo staan er zondag al heel wat optredens op de agenda.” (br.hln)


» Reageer (0)
10-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beroemd beestje: sprinkhaan verwerkt in schilderij van Van Gogh

Beroemd beestje: sprinkhaan verwerkt in schilderij van Van Gogh

https://www.mupload.nl/img/ot1bqxfwmtp57.jpg

Een sprinkhaan heeft eind 19e eeuw een wel zeer fraai en kostbaar graf gevonden: in een schilderij van Vincent van Gogh. De resten van de sprinkhaan zijn recent aangetroffen bij onderzoek naar het doek in het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City.

Met het blote oog is de kleine, incomplete sprinkhaan niet te zien in het werk dat Van Gogh maakte van olijfbomen. Ze zijn er opgewonden over, in het museum. Toch is het niet zo’n wonder dat het beestje in de verf belandde, want Van Gogh werkte als zoveel schilders veel buiten en kampte dus met wat er zoal aan kwam waaien en vliegen. Hij schreef daar ook over aan zijn broer Theo. Gedacht wordt dat het beestje al dood was toen het door Van Gogh werd ‘verwerkt’, want het lijkt niet meer te hebben gesparteld. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Pleegzorg Vlaanderen zoekt warm nest voor 103 pubers

Pleegzorg Vlaanderen zoekt warm nest voor 103 pubers

https://www.mupload.nl/img/uchbn1fd263il.jpg

Tijdens de Week van de Pleegzorg van 10 tot 19 november wil Pleegzorg Vlaanderen het tekort aan pleeggezinnen voor pubers onder de aandacht brengen. “Op dit moment zijn er 103 jongeren ouder dan 12 voor wie we een warm nest zoeken”, zegt Brocatus. “Pubers waarvoor we geen oplossing vonden in hun directe omgeving en die dus nood hebben aan een pleeggezin waar ze nog geen band mee delen.”

Die zoektocht verloopt moeizaam, omdat kandidaat-pleeggezinnen zich meestal voor iets jongere kinderen willen engageren. Toch merken ze bij Pleegzorg Vlaanderen dat ook voor pubers een pleeggezin een grote meerwaarde kan zijn in de voorbereiding op een zelfstandig leven. De meeste jongeren zoeken een plek waar ze voor lange tijd kunnen blijven, maar gezinnen kunnen ook als weekendgezin fungeren voor 12-plussers die tijdens de week in een instelling verblijven.”

Eerder deze week raakte ook bekend dat pleegjongeren binnenkort tot 25 jaar in hun pleeggezin kunnen blijven wonen. “Een ongelooflijk belangrijke beslissing”, zegt Brocatus. “Voor heel wat jongeren is het vanzelfsprekend dat ze bij hun ouders kunnen blijven wonen tot wanneer ze zich oud genoeg voelen om op eigen benen te staan. Bij pleegjongeren is dat tot nu toe niet het geval: op hun 21 jaar stopt de ondersteuning van pleegzorg en zijn ze afhankelijk van de draagkracht van hun pleeggezin. Het optrekken van de leeftijdsgrens zorgt ervoor dat ook pleegjongeren dezelfde kansen krijgen als andere jongeren en dat kunnen we alleen maar toejuichen.” (br.hln)


» Reageer (0)
09-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebruik jij wel de juiste borstel voor je haartype?

Gebruik jij wel de juiste borstel voor je haartype?

https://images4.persgroep.net/rcs/00LeEZ1APGDLyP_KZR9An3dk6ow/diocontent/114769970/_focus/0.380000/0.360000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Krijg jij jouw wilde manen maar niet onder controle? Of misschien lijkt het wel net alsof je lokken altijd futloos naar beneden hangen. Wel, dat heeft niet alleen met je haartype te maken. Ook je haarborstel speelt een rol. En laat dat nu net makkelijk aan te passen zijn.

Er zit een wereld van verschil tussen de vele soorten borstels die er op de markt zijn. Grootte, soorten haren, het materiaal, ... het heeft allemaal een invloed op het aantal good en bad hairdays waar jij mee te kampen hebt. Maar hoe kies je nu in godsnaam de juiste borstel?

Kwaliteit

Allereerst is het belangrijk om een borstel te kopen die van goede kwaliteit is. Dat wil niet meteen zeggen dat je een fortuin moet uitgeven, maar voor een paar euro zijn ze wellicht ook niet te vinden. “Vooral de haren zijn van belang”, legt kapper Christophe Robin uit. En geloof het of niet, het neusje van de zalm in de haarborstelwereld zijn ... zwijnenharen. “Natuurlijke zwijnenharen of varkensharen lijken qua textuur erg op die van ons, ze bevatten immers dezelfde keratine-onderdelen, wat wil zeggen dat ze erg zacht zijn voor je haren en geen schade zullen aanrichten,” aldus Christophe Robin.

Maar geen enkele coupe is gelijk, en een borstel is dat dus ook niet. Benieuwd welk exemplaar jij best in huis haalt?

Afro

Wie gezegend is met een prachtige volle afro, wil die natuurlijk ook goed verzorgen. En dat doe je best met een kam met wijde tanden. Die zijn ideaal om nat of vochtig haar te ontklitten, zonder dat je haren uittrekt. Ook plastic borstels met een breed oppervlak en ver uit elkaar staande tanden zijn prima in ontwarren, en ze masseren bovendien de hoofdhuid, wat de haargroei stimuleert.

Fijn haar

Het lijkt tegenstrijdig, maar wie fijn of futloos haar heeft, is ook beter gebaat met een borstel met wijd uitstaande haren of tanden. Kies ook best borstels met een breed oppervlak, dat zorgt er namelijk voor dat de kracht evenredig verdeeld wordt tijdens het borstelen, waardoor je minder snel haren uittrekt. Bovendien is het brede silhouet ideaal om je haren gladder te maken én werkt het antistatisch. 

Dik haar

Wie een volle bos haar heeft, zoekt best naar een borstel met openingen aan de achterkant, zodat je haren niet te snel verstrikt raken. Heb je regelmatig last van pluis? Dan koop je best een mix van synthetische haren. Die zijn vaak extra sterk, zodat je je haren mooi glad kan kammen tijdens het drogen. Hallo, glans!

Krullen

Wie krullen heeft, is doorgaans niet de beste vriendjes met haarborstels. Maar ook krullen moet je af en toe ontwarren. Kies dus voor een borstel die je haren zachtjes aanpakt, zoals een kam gemaakt van varkenshaar, zonder dat je je haren kapot trekt. Ook plastic borstels met buigbare tanden zijn een prima optie. Krullen kam je trouwens het best wanneer ze droog zijn, nat haar is immers veel zwakker en zal sneller afbreken.   (br.hln)


» Reageer (0)
08-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je je telefoon elke dag een kwartiertje moet uitschakelen

Waarom je je telefoon elke dag een kwartiertje moet uitschakelen

https://www.mupload.nl/img/tetgzrp3ekprs.jpg

Wat zou er gebeuren met je brein als je je smartphone dagelijks een kwartier uitschakelt? Ontwenningsverschijnselen? Een aanval van FOMO (fear of missing out)? Integendeel, bewijst recent onderzoek. Wie zijn telefoon 15 minuten uitschakelt, werkt aan zijn mentale stabiliteit.

Volgens een recent onderzoek raken we onze smartphone dagelijks gemiddeld 2.600 keer aan. Goed voor bijna 2,5 uur van je dag, en dan is het gebruik van je telefoon zonder hem te ontgrendelen - bijvoorbeeld om de klok te checken - niet eens meegerekend. Bij zware gebruikers loopt dat op tot bijna vier uur smartphonegebruik per dag.

Kortom, we zijn allemaal verslingerd aan het stukje technologie. En toch is het geen slecht idee om het ding dagelijks een kwartier uit te zetten. Volgens onderzoek van de Britse Psychological Society helpen de smartphoneloze minuten om je extreme emoties te temperen - zowel negatieve als positieve. Met andere woorden: je wordt er minder angstig en gestresseerd van, en ook iets minder uitgelaten en opgetogen.

Wetenschappers van de Rochester Universiteit testten dit door vrijwilligers een kwartier alleen in een ruimte te zetten, zonder digitale apparaten. Al na die korte tijd werden extreme emoties uitgebalanceerd, en het effect bleef ook lange tijd hangen. “Een kwartier per dag blijkt voldoende om het resultaat te behouden”, klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alleenstaande mama van vier ruilt leven met dat van rijk gezin: weekbudget van 3.400 euro raakt niet op

Alleenstaande mama van vier ruilt leven met dat van rijk gezin: weekbudget van 3.400 euro raakt niet op

https://www.mupload.nl/img/xc0eoqmlfwy9i.jpg

Alleenstaande moeder van vier Claire Lee ruilde voor een sociaal experiment van leven met een rijk doktersgezin. Plots woonde ze in een grote villa en had ze een weekbudget van 3.000 pond (3.400 euro). Omdat ze haar budget niet op kreeg, kocht ze nog een horloge van 570 euro voor haar zoon.

De Britse zender Channel 5 voert in het programma ‘Rich House, Poor House’ een opmerkelijk sociaal experiment uit. Een gezin dat het niet breed heeft ruilt voor een week van leven met een rijk gezin. Deze week was Claire Lee en haar gezin aan de beurt. En plots rijk zijn, blijkt niet zo gemakkelijk. Maar als rijk gezin plots arm worden, is uiteraard nog veel moeilijker.

192 euro

Claires normale weekbudget voor haar en haar vier kinderen bedraagt 170 pond (192 euro). Plots kreeg ze een veelvoud daarvan in de schoot geworpen: 3.000 pond. Ze ging samen met haar kroost duur dineren en kocht duur speelgoed voor de kinderen, maar de 3.000 pond kreeg ze niet op. Daarom kocht ze op het einde van de week nog een horloge van 500 pond voor haar oudste zoon.

Claire ging met haar moeder winkelen in de supermarkt en deze keer moesten ze niet elke euro omdraaien. Een peperduur stuk biefstuk, dure extraatjes en luxeartikelen, allemaal verdwenen ze in de winkelkar. De kinderen genoten van pianolessen, paardrijlessen en shoppingtrips. “Het maakt me gelukkig om mijn kinderen gelukkig te zien”, zegt Claire.

“Bevoorrecht”

Het gezin Alsoud van cardioloog Mahrous en kinderarts Rana maakte de omgekeerde beweging. Zij trokken in het huis van Claire in met hun vier kinderen. Zij moesten zien te overleven met een gedecimeerd budget. Hun nieuwe buurt bleek veel gevaarlijker dan de luxewijk waar ze vroeger woonden. Een buurjongen kwam hen zelfs zeggen dat ze zich best met messen bewapenden voor ze de straat op trokken. “Ik voel me bevoorrecht dat ik in mijn gezin ben opgegroeid”, vertelt dochter Zain. “Ik heb veel geluk.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Rolling Stones - Hate To See You Go

The Rolling Stones - Hate To See You Go

Klik op de foto om ze te beluisteren


The Rolling Stones (vaak aangeduid als de Stones) is een Engelse rock-'n-rollband die actief is sinds 1962. De band speelt, naast rock-'n-roll en rock, ook stijlen als blues, country, hardrock, reggae en punk.

Sinds The Rolling Stones in 1962 werden opgericht, hebben zij vele grote hits gehad, zoals Sympathy for the Devil, Angie, Paint It Black en (I Can't Get No) Satisfaction. Zij hebben meer dan vijfentwintig studioalbums uitgebracht, waaronder de klassiekers Exile on Main St., Goats Head Soup, Beggars Banquet, Let It Bleed en Sticky Fingers. In 2016 brachten de Stones het album Blue & Lonesome uit.

The Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang), Keith Richards (gitaar), Charlie Watts (drums) en Ron Wood (bas/gitaar). De bekendste ex-leden zijn Brian Jones, Mick Taylor, Bill Wyman en, hoewel alleen in de beginjaren officieel, toetsenist Ian Stewart.

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Annie beschikte over één miljoen euro. Ze gaf alles aan het goede doel

Annie beschikte over één miljoen euro. Ze gaf alles aan het goede doel

https://www.mupload.nl/img/oorvqee6ebsfx.jpg

De allerlaatste euro van Annie Dewaele uit Wielsbeke is vandaag aan het goede doel geschonken. De voorbije 20 jaar schonk de dame haar hele fortuin - zo’n één miljoen euro - weg aan verschillende organisaties. Vorig jaar overleed ze op 91-jarige leeftijd. Vandaag werden ook haar allerlaatste centen, zoals ze het zelf wilde, aan het goede doel geschonken.

Annie Dewaele is intussen al een jaar overleden, maar in Wielsbeke zijn ze haar nog niet vergeten. Nadat zij en haar man Jan hun enige zoon Karel op 26-jarige leeftijd verloren aan lymfeklierkanker, en ze dus zonder erfgenaam kwamen te zitten, besloot het koppel hun centen te schenken aan mensen die het nodig hadden. Niet alleen na hun dood, maar ook nog toen ze nog in leven waren. Het OCMW van Wielsbeke kreeg op 20 jaar tijd meer dan 500.000 euro. Ook het Kinderkankerfonds kreeg wel eens een gulle gift toegestopt, net als de KULeuven, waar een fonds Planckaert-Dewaele, genoemd naar Annie en haar man- werd opgericht. Ook de lokale afdelingen van Ziekenzorg, de gehandicaptenvereniging De Zonne van Wielsbeke,… kregen de voorbije 20 jaar één of meerdere schenkingen.

Zuinige levensstijl

Jan werkte tijdens zijn carrière als gemeentesecretaris, Annie werkte jarenlang als verpleegster. “Jan kwam dan wel uit een begoede familie, maar het was zeker ook hun zuinige levensstijl die voor hun mooie spaarpot had gezorgd”, zegt OCMW-voorzitter Filiep Devos. Na het overlijden van haar man, schonk Annie hun centen op een gezapig tempo verder weg. In onze krant zei ze nog, op haar 90ste verjaardag twee jaar geleden, dat ze geen geld over moest houden aan het einde van haar leven.

Tot aan haar dood woonde ze nog zelfstandig thuis, tot ze ziek werd en naar het ziekenhuis werd gebracht, waar ze eind oktober 2016 overleed. Het laatste geld dat ze nog over had, werd, zoals ze in haar testament had voorzien, ook geschonken aan het goede doel. Het duurde een jaar om alle formaliteiten in orde te brengen, maar de drie goede doelen die ze had uitgekozen, mochten vandaag dan toch eindelijk haar erfenis in ontvangst nemen.

Uitzonderlijk

Het OCMW Wielsbeke kreeg nog eens 46.976 euro, het Kinderkankerfonds 27.967 euro, en het fonds in KULeuven ook nog eens 46.939 euro. “Wij zijn uiteraard enorm dankbaar voor deze schenking”, zegt professor Yves Benoit van het Kinderkankerfonds. “Heel soms krijgen we wel eens schenkingen van die omvang, maar het spreekt voor zich dat die eerder uitzonderlijk zijn. Mevrouw Annie Dewaele heeft destijds onze organisatie uitgekozen, omdat ze haar enige zoon aan kanker is verloren. Het was al héél lastig voor haar, wat moest dat wel niet zijn voor ouders met kinderen die nog zoveel jonger waren, heeft ze me nog verteld.”

“Annie heeft met haar giften meer dan één steen verlegd in de gemeente”, zegt OCMW-voorzitter Filiep Devos. “We hebben onder meer seniorenwoningen gebouwd met haar giften, en haar geld wordt ook gebruikt bij de vernieuwing van ons woonzorgcentrum. Annie wilde nooit iets in ruil voor haar schenkingen, enkel een bezoekje nu en dan. Ik ging er zo’n 3 tot 4 keer per jaar op bezoek als om ze te bedanken. Dan zorgde ze voor wat pralines en een éclairtje. Een hele fier dame was het, met een warm hart.” (br.hln)


» Reageer (0)
07-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Aspe: “Het is een schande dat mensen 10 euro moeten betalen voor de Boekenbeurs”

Pieter Aspe: “Het is een schande dat mensen 10 euro moeten betalen voor de Boekenbeurs”

https://www.mupload.nl/img/wzbtqaxmb47cb.jpg

Successchrijver Pieter Aspe is messcherp voor Boek.be, dat de Boekenbeurs organiseert. Hij noemt het “een heel schimmige organisatie”. Aspe wijt het teruglopende aantal bezoekers van de Boekenbeurs deels aan de dure toegangsprijs. “Ik vind het een schande dat mensen tien euro inkom moeten betalen”, aldus de auteur op Radio 1 vanochtend. 

Aspe begrijpt niet waarom het toegangsgeld integraal naar Boek.be moet vloeien: “De uitgevers betalen al een fortuin om er een stand te hebben. De mensen betalen eigenlijk tien euro om een boekenwinkel binnen te gaan. Ik vind het een schande”.

Een toegangsticket voor de Boekenbeurs in de Antwerp Expo kost tien euro voor al wie ouder is dan elf jaar. Ook in boeken geïnteresseerde tieners moeten dus betalen. En aan de ingang zijn ze streng: wie bijvoorbeeld een half uur voor sluitingstijd iemand wil komen ophalen, geraakt zonder geldig ticket niet voorbij de security.

“Ik kom niet meer”

Greet Spaepen van Boek.be verweert zich in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Ze stelt dat een groot deel van het geld naar de huur van Antwerp Expo gaat en dat de Boekenbeurs veel meer is dan een gigantische boekenwinkel. “Het is een unieke plaats waar je een overzicht hebt van alle boeken die op dit moment in de boekhandel te krijgen zijn”, aldus Spaepen. Maar Pieter Aspe zegt dat hij volgend jaar niet meer wil komen, “dan moeten de mensen van Boek.be maar zelf aan een stand zitten en signeren”.

“Héél kort door de bocht”

De kritiek van de thrillerauteur is volgens Boek.be-woordvoerder Alexis Dragonetti “héél kort door de bocht”. In een reactie zegt Dragonetti dat de auteur een complex economisch gebeuren tot iets sloganesks herleidt. Vooral Aspes uitval dat de Boekenbeurs dient “om een aantal ambtenaren bezig te houden”, schiet bij Dragonetti in het verkeerde keelgat. “Dit slaat echt nergens op.”

Niet iedereen betaalt zelf

Dragonetti wijst erop dat elke beurs inkomgeld vraagt. “Het Autosalon, Batibouw, noem maar op, altijd wordt toegangsgeld gevraagd”, aldus Dragonetti. “En wie als beursbezoeker wat creatief is, zal via een uitgeverij of een mediapartner al vlug aan een gratis ticket geraken. De 150.000 bezoekers die de Boekenbeurs gemiddeld bezoeken, betalen zeker niet allemaal voor hun ticket. Voor jongeren onder de twaalf jaar is de toegang trouwens gratis.”

Dat een auteur voor signeersessies of panelgesprekken niet betaald wordt, vindt Dragonetti normaal: “Hij krijgt de kans om met duizenden lezers in contact te komen. Dat is allemaal reclame voor zijn werk.”

Drie dagen gesloten

Dragonetti vindt verder de conclusie over de opkomst die dit jaar zou tegenvallen, voorbarig. “Er zijn nog vier dagen te gaan, waaronder enkele waarop veel scholen op bezoek komen en een weekend dat meestal ook veel mensen lokt.” De Boekenbeurs is nu drie dagen dicht en gaat donderdag weer open.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bied meer dan 340.000 euro, en dit kasteel kan van u zijn

Bied meer dan 340.000 euro, en dit kasteel kan van u zijn

https://www.mupload.nl/img/hfyp60wnks8um.jpg

Bieden op kasteel Doeveren kan nog tot 27 november. Het hoogste en voorlopig enige bod bedraagt 340.000 euro. Het 18de- eeuwse gebouw ligt in een domein van 28.143 vierkante meter. Brugs horecapaus Philip Calleeuw moet het kasteel verkopen om zijn schulden bij de fiscus af te betalen. Kasteel Doeveren, langs de Sijslostraat, spreekt tot de verbeelding. Het 18de-eeuwse gebouw wordt omringd door een park met een grote vijver en een lange oprit. In totaal is het domein liefst 28.143 vierkante meter groot. De gelijkvloerse verdieping van het kasteel bedraagt 160 vierkante meter en bevat een inkomhal, een woonkamer met een authentieke plankenvloer en een gezellige orangerie die uitkijkt over het park. De eerste verdieping strekt zich uit over 112 vierkante meter en telt vijf kamers, waaronder één slaapkamer met badkamer. Veilinghuis Troostwijk biedt het kasteel nu per opbod te koop aan via zijn website. De startprijs bedroeg amper 325.000 euro. “Omdat het gaat om een gedwongen openbare verkoopsom”, verduidelijkt Chris Tanghe, vastgoedexpert van Troostwijk. “Die som werd vastgesteld door een expert toen het kasteel gerechtelijk in beslag genomen werd om de schulden van de laatste eigenaar bij de fiscus af te betalen.”

De man om wie het draait is niemand minder dan de Brugse horecapaus Philip Calleeuw. Calleeuw kocht het kasteel jaren geleden van de stad Brugge. Na een inbraak besloot hij samen met zijn echtgenote te verhuizen naar een hoeve in Lichtervelde. Zijn ouders trokken in het kasteel in. Samen met zijn echtgenote werd Calleeuw in februari vorig jaar doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor fiscale fraude. Een maand eerder leverde de verkoop van hun imperium 13,5 miljoen euro op. Niet genoeg om de schuld van 18,9 miljoen euro bij de fiscus af te lossen. Pas recent kreeg de curator toestemming om kasteel Doeveren te verkopen.

Al één bod

“Intussen ontvingen wij al een bod van 340.000 euro”, zegt Tanghe. “Potentiële kopers moeten wel goed beseffen dat het domein verschillende beperkingen heeft. Het is opgenomen in de lijst van onroerend goed en ligt pal in natuurgebied, met als bestemming privéwoonst. Uitbreiden is wettelijk dus niet toegestaan en het kasteel mag ook niet ingericht worden als B&B of horecazaak. Bovendien moeten er nog wat renovatiewerken gebeuren: zo moet de elektriciteit vervangen worden en moet er dubbel glas komen. Daarbij komt nog het lawaai van de nabijgelegen E403. Toch menen we dat er een publiek is voor dit prachtige domein. Iemand die houdt van groen en van het historische karakter van het gebouw.”

Het 18de-eeuwse kasteel kwam in 1922 via erfenis in handen van de familie Arents de Beerteghem. In het midden van de 20ste eeuw werd het eigendom van de familie Janssens de Bisthoven. Die familie verkocht het landhuis eind jaren 90 aan de stad Brugge. Daarna werd het kasteel eigendom van Philip Calleeuw.


Een bod uitbrengen kan nog tot 27 november om 16 uur via www.troostwijk.be/vastgoed. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minderen met koffie lukt zeker met deze vijf tips

Minderen met koffie lukt zeker met deze vijf tips

https://images2.persgroep.net/rcs/D5WFgg3MU6Pu12hE_dKqkg5_Sbo/diocontent/114726089/_focus/0.520000/0.290000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Is koffie nu heel goed voor je of net ongezond? Het zwarte goud blijft ietwat controversieel, maar volgens de Hoge Gezondheidsraad krijg je als volwassene niet te maken met ongewenste effecten als je vier à vijf kopjes per dag drinkt. Werk je er meer naar binnen? Deze tips helpen je op weg om tenminste te minderen.

1. Bouw geleidelijk af

Uit het niets de helft minder cafeïne consumeren op een dag, gaat bij veel mensen gepaard met afkickverschijnselen zoals zweten en hoofdpijn. Die zorgen ervoor dat je snel terug naar meer koffie wil grijpen en dat is natuurlijk net niet de bedoeling. Drink bijvoorbeeld wekelijks één kopje per dag minder. Het gaat dan wat trager, maar het is realistischer vol te houden op lange termijn. 

2. Drink eerst water

Zodra je de behoefte aan een kop koffie voelt opborrelen, drink dan eerst een groot glas koud water. Vaak besef je daarna pas dat je naar koffie grijpt uit verveling, omdat je iets om handen wil hebben. Je lichaam goed hydrateren helpt ook om de afkickverschijnselen als hoofdpijn tegen te gaan.

3. Slaap meer

Als je in de namiddag je ogen amper kan openhouden en ’s ochtends het bed niet uitgeraakt, is dat een teken dat je meer moet slapen. Niet dat je meer koffie moet drinken. Vervang slaap niet door opwekkende middelen. Als je uitgeslapen bent, heb je sowieso minder trek in koffie.

4. Drink groene thee

Wissel koffie af met groene thee. Daar zit ook cafeïne in, maar omdat het in het niets op koffie lijkt, is het een ideaal (tijdelijk) substituut voor je dagelijkse kopjes troost. Het is een beetje vergelijkbaar met rokers die proberen stoppen met een elektronische sigaret. Ze krijgen nog altijd de nicotine binnen, maar het is makkelijker om ermee af te bouwen.

5. Begin ermee op vakantie

Het is alweer bijna kerstvakantie, hét uitgelezen moment om te minderen of stoppen met koffie. Je zit in een helemaal ander ritme, je slaapt doorgaans meer en waar je op je werk niet het koffieapparaat buiten kunt kieperen, kan dat thuis natuurlijk wel. Of iets minder dramatisch: koop gewoon geen koffie meer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het moest een romantisch etentje worden, maar Russische ‘Hannibal Lecter’ had andere plannen

Het moest een romantisch etentje worden, maar Russische ‘Hannibal Lecter’ had andere plannen

https://www.mupload.nl/img/t85rru1fjt7ln.jpg

Zij was single. Hij was mysterieus. En omdat het online klikte, besloten ze af te spreken. Daarop trok de Russische Tamara (41) – een schuilnaam, voor haar veiligheid – naar de woning van Anatoly Yezhkov (45), voor wat ze dacht dat een romantisch etentje zou worden. Er stond haar iets heel anders te wachten.

De geschokte familie van de verpleegster uit Kurgan vertelde het verhaal aan lokale media. Over hoe Anatoly online langzaam het vertrouwen van Tamara had gewonnen. En hoe hij haar had uitgenodigd voor een etentje bij hem thuis.

Knap

De vrouw en haar twee volwassen kinderen – die al alleen wonen – probeerden vooraf op het internet meer te weten te komen over de knappe, geheimzinnige man. “Ze gingen op zoek naar hem op sociale media, maar er was niet veel te vinden”, klinkt het. “De dag voor de date bleken opeens ook al zijn foto’s verdwenen van zijn profielen en op een heel aantal had hij ook zijn naam veranderd.”

Tamara besloot de date toch te laten doorgaan en die avond arriveerde ze zoals afgesproken bij de woning van haar online vriend. Aanvankelijk leek alles prima te gaan en volgens de familie van de vrouw drong hij zich niet aan haar op. Dat veranderde rond zeven uur. Toen viel hij haar plots aan.

Hij sloeg haar, hij beet haar en hij folterde haar. En die hel zou maar liefst vier uur lang duren. “Hij wilde dat ze zou flauwvallen van de pijn, maar ze bleef gillen en zich verweren”, aldus haar familie. “Met zijn tanden probeerde hij haar te verscheuren en ze was er zeker van dat hij haar probeerde te doden. Met zijn handen kneep hij haar keel dicht, maar door al het bloed gleed hij weg.”

Buren hoorden het geroep van de vrouw, maar sloegen niet meteen alarm. Want het hostel waar de man verbleef, was wel vaker het decor van vreemde ontmoetingen. Pas vier uur later nam iemand toch de telefoon en werd de politie verwittigd. Yezhkov werd opgepakt en Tamara zo snel als mogelijk naar het ziekenhuis gebracht. En daar bleek dat ze geluk had dat ze nog leefde.

Bijtwonden

Ze had overal op haar lichaam bijtwonden, er waren stukken uit haar neus en oren, haar gezicht was onherkenbaar opgezwollen en ze had een schedeltrauma, een hersenschudding en een gebroken rib. Haar familie gaf foto’s van de vreselijke verwondingen vrij.

“We waren in shock toen we vernamen wat er gebeurd was”, aldus de familie van de vrouw. “En nog meer toen we hoorden dat de dader vrijgelaten werd in afwachting van zijn proces. Tamara heeft zijn mishandelingen overleefd en leeft nu met de angst dat hij haar zal opzoeken en zijn werk zal afmaken. Haar tas bleef achter in de kamer van Yezhkov en hij heeft nu haar persoonlijke spullen, inclusief een huissleutel. Wat de motivatie was voor zijn wandaden, is voor ieder van ons een raadsel.”

Verbergen

Volgens de lokale afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken is de man inderdaad vrijgelaten. “We weten waar hij zich ophoudt”, staat te lezen in een verklaring. “Hij probeert zich niet te verbergen. De familie stelt de feiten erger voor dan ze zijn.”  (br.hln)


» Reageer (0)
06-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beloftevolle wielrenner (20) uit West-Vlaanderen plots overleden

Beloftevolle wielrenner (20) uit West-Vlaanderen plots overleden

https://images4.persgroep.net/rcs/ZzntA33r0QxgqQKjItjtLA3swgw/diocontent/114698868/_focus/0.720000/0.240000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bjarne Vanacker, een beloftevolle wielrenner uit Torhout, is afgelopen nacht plots overleden. Bjarne reed voor EFC-L&R-Vulsteke. Hij is amper 20 jaar geworden.

Vanacker werd deze morgen levenloos aangetroffen in zijn eigen bed. Naar de doodsoorzaak is het voorlopig gissen. Ploegmanager Michel Pollentier verklaarde aan onze redactie dat er bij fysieke testen nooit problemen waren voor de jonge renner. Hij is ook nooit onwel geworden tijdens wedstrijden.

15de in Ronde van Lombardije voor beloften

Vanacker gold als een opkomend talent. De Torhoutenaar tekende als eerstejaarsbelofte een contract bij EFC-ETIXX en won daarna meteen een plaatselijke wedstrijd in Pittem. Eén jaar later toonde hij zijn sterke klimmersbenen in de Ronde van Lombardije voor beloften. Vanacker eindigde op een knappe 15de plaats en zou ook in het provinciaal weg- en tijdritkampioenschap van West-Vlaanderen naar een zilveren medaille fietsen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gewone of elektrische tandenborstel:

Een gewone of elektrische tandenborstel: wat werkt nu het best?

https://www.mupload.nl/img/fudxdevk7hzt3.jpg

Het is het eerste wat je doet zodra je opstaat, en ook voor het slapengaan krijgen je tanden opnieuw een flinke poetsbeurt. Schouderklopje voor jezelf. Maar niet té enthousiast, want zo lang je nog steeds handmatig staat te schrobben, maakt het eigenlijk niet veel uit wat je doet. “Elektrische tandenborstels zijn oneindig veel beter in het verwijderen van tandplak,” leggen twee Britse tandartsen uit.

Het mag dan wel heerlijk oldschool voelen wanneer je aan honderd per uur met die tandenborstel over je tanden raast, veel haalt het niet uit. Kortom: je kan jezelf de moeite besparen en het ding beter in de vuilnisbak kieperen. “Er is quasi geen competitie tussen een gewone tandenborstel en een elektrisch exemplaar”, aldus tandartsen Mike Heffernan en Toby Edwards-Lunn.

Tandplak verwijderen

“Elektrische tandenborstels zijn oneindig veel beter in het verwijderen van tandplak. Dat komt omdat je tandplak er niet zomaar af kan wrijven, je hebt er echt héél veel inspanning voor nodig. Een elektrische tandenborstel zal je het betere schuur- en schrobwerk uit handen nemen, waardoor je je kan focussen op wat er ook erg toe doet: je poetstechniek.”

Hoe poetsen?

“Je kiest best een opzetstuk ter grootte van een kleine tand, dat liefst zowel voorwaarts als achterwaarts kan roteren. Tijdens het poetsen moet je een hoek van 45 graden ten opzichte van je tandvlees aanhouden. Let erop dat je de drie oppervlakken van je tand poetst: de buitenkant, de binnenkant en de onderkant, en vergeet natuurlijk ook de overgang naar je tandvlees niet. En ja, dat doe je maar liefst twee minuten lang. Gebruik een stopwatch of een timer om er zeker van te zijn dat je lang genoeg poetst.”

“Let ook op dat je tandenborstel altijd goed opgeladen is, de snelheid waarmee het opzetstukje roteert, is immers ook van belang voor een goede en efficiënte poetsbeurt. Ga ook niet te hard duwen, hou de tandenborstel gewoon zachtjes tegen je tanden aan. Al het harde werk wordt immers al voor je gedaan. Trouwens, als je een tandenborstel hebt met een dunner opzetstuk dat uitloopt in een punt, gebruik dat dan ook: dit is het ideale hulpmiddel om de binnenkant van je onderste tanden te poetsen, een stuk dat veel mensen vergeten.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bel nooit vóór 9 uur ’s morgens (en 5 andere dingen die eigenlijk onbeleefd zijn)

Bel nooit vóór 9 uur ’s morgens (en 5 andere dingen die eigenlijk onbeleefd zijn)

https://www.mupload.nl/img/gibwx1vsebhzx.jpg

Op een feestje blijf je minstens tot 11 uur, bellen doe je nooit voor 9 uur ’s morgens en waag het niet om voor de middag bij vrienden binnen te springen. Wie die regels aan zijn of haar laars lapt, is blijkbaar behoorlijk onbeschoft, volgens etiquette-experts. Wij lijsten ze voor eens en voor altijd allemaal op, zodat je nooit meer iemand tegen de schenen schopt.

Bellen voor 9 uur ’s morgens

Tenzij het een werktelefoontje is, blijf je maar beter van je telefoon af zolang de klok nog geen negen uur slaat. Jij mag dan wel een vroege vogel zijn, dat wil niet zeggen dat je vrienden ook al om 7 uur ’s morgens hun bed (laat staan de deur) uit zijn. Wie bovendien op zo’n ontiegelijk vroeg uur belt, geeft de ander het gevoel dat je eigenlijk geen zin hebt om te praten, maar het telefoontje liefst zo snel mogelijk uit de weg wil hebben. Uitzondering op de regel: wanneer je iets moet afzeggen door ziekte of onvoorziene omstandigheden, doe je dat de dag zelf ten láátste voor 10 uur.

Met je telefoon aan tafel zitten

Tegenwoordig bestaat een gedekte tafel niet alleen uit een bord, bestek en een glas om uit te drinken, maar ligt er standaard ook een smartphone naast je bord. Wie beleefd wil zijn, stopt die smartphone echter beter ver weg. De enige uitzondering is wanneer je een belangrijk telefoontje verwacht. In dat geval breng je gezelschap op voorhand op de hoogte dat je waarschijnlijk even weg moet, en bewaar je je gsm op trilstand in je broekzak.

Zomaar binnenspringen voor 11 uur ’s morgens

Onverwacht ergens binnenspringen? Gezellig, maar doe het in het weekend niet voor 11 uur. Wie weet willen je vrienden wel uitslapen of moeten ze de gevolgen van een zware vrijdag- of zaterdagavond nog verwerken. 

Meer dan een uur te laat zijn op vanaf-feestjes

Je kent ze wel, de befaamde ’welkom vanaf ...’-feestjes. Het lijkt een vrijgeleide om op te duiken wanneer dat jou het beste uitkomt, maar niets is minder waar. Een uur te laat is prima, maar wie nóg later komt opdagen geeft de indruk pas te willen komen wanneer het feestje op z’n hoogtepunt is, in plaats van uit genegenheid voor de gastheer of -vrouw.

Een zonnebril dragen wanneer je met iemand praat

Niets zo vervelend als de zon die in je ogen schijnt, maar je zonnebril uit je handtas halen terwijl je in gesprek bent, doe je toch beter niet. Oogcontact is niet alleen belangrijk, maar ook beleefd, zeker in een zakelijke context. Heb je echt last van de zon, dan kan je altijd vragen om een andere plek op te zoeken. Neem je je zonnebril af? Zet die dan niet op je hoofd, maar steek de bril netjes weg.

Vertrekken voor 11 uur ’s avonds

Als je dan eens op tijd gearriveerd bent op een feestje, verpest het dan niet door voor 11 uur te vertrekken. Zelfs al heb je de dag nadien nog een belangrijke afspraak of een drukke agenda: 11 uur is het absolute minimum, anders vraagt de gastheer zich ongetwijfeld af wat hij in godsnaam verkeerd heeft gedaan. (br.hln)


» Reageer (0)
05-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Saoedi’s bouwen een stad zo groot als België en zo zal ze eruitzien

De Saoedi’s bouwen een stad zo groot als België en zo zal ze eruitzien

https://www.mupload.nl/img/miyrmlv5jdrg3.jpg

Saoedi-Arabië bouwt aan de Rode Zee een nieuwe stad die bijna zo groot wordt als België. Kroonprins Mohammed bin Salman heeft er goed 425 miljard euro voor uitgetrokken. De stad, die voorlopig de naam ‘Neom’ krijgt, zal volledig draaien op zonne- en windenergie. De eerste ontwerpen van de 26.496 vierkante kilometer grote hub zijn nu uitgelekt.

Het gigantische bouwproject moet Saoedi-Arabië minder afhankelijk maken van olie-export. De stad komt te liggen in een speciale economische zone van 26.500 vierkante kilometer met bedrijven en multinationals die zich richten op de toekomst: denk aan water, voedsel, biotechnologie, robotica en entertainment. 

De stad verrijst aan de Rode Zee en de Golf van Akaba, dicht bij de drukke zeeroute naar het Suezkanaal. Een brug over de Rode Zee verbindt de wijken van de stad die drie landen beslaat: Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië. 

Het geld voor het megaproject komt uit het grootste staatsfonds van Saoedi-Arabië en van private investeerders. De bouw en exploitatie zal meer dan 500 miljard dollar kosten - of goed 425 miljoen euro. Verwacht wordt dat ‘Neom’ in 2030 honderd miljard dollar per jaar moet bijdragen aan de Saoedische economie. Het eerste stadsdeel moet opgeleverd worden in 2025. ‘Neom’ krijgt naast een eigen wet- en regelgeving ook een eigen belastingregime. 

Volgens het masterplan is er ook heel wat plaats voor residentiële wijken met tal van parken, speelpleinen, gym- en fitnesszalen, moskeeën en gigantische zwemparadijzen. De stad wil 20.000 mensen tewerkstellen en voorziet voor hen ook woningen - de meeste burgers zullen echter leven in appartementsblokken die over het hele gebied neergeplant worden en er allemaal hetzelfde zullen uitzien. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hét recept voor minder stress: een Zweedse koffiepauze of fika

Hét recept voor minder stress: een Zweedse koffiepauze of fika

https://www.mupload.nl/img/gud7hc5qqj7af.jpg

Als de Scandinaviërs ergens goed in zijn, dan is het wel in gezelligheid creëren. De Denen leerden ons in 2016 ‘hygge’ kennen en de Zweden zorgen niet enkel voor een knusse leefruimte met Billy’s en Klippans, maar sporen ook aan om tijd te maken voor taart en koffie. Dit moet je weten over fika, de nieuwe trend overgewaaid uit Zweden.

De betekenis
Het woord fika stamt uit de 19e eeuw en is spreektaal voor kaffi, wat destijds het Zweedse woord voor koffie was. Maar ondertussen betekent fika meer dan dat. Nu verwijst het naar een koffiebreak. En dan bedoelen we niet een snelle babbel aan de koffieautomaat, maar een dagelijkse pauze waarbij je de tijd neemt om in een ontspannen setting, met een kop zwart goud en wat zoetigheid, gezellig te kletsen. In Zweden doet werkelijk iedereen aan fika, van student over ambtenaar tot gepensioneerde.

De voordelen
Minder stress
De Zweedse werknemers behoren tot de minst gestresseerde ter wereld. Een koffiepauze waarvoor je een tijdje het kantoorgebouw verlaat, zorgt ervoor dat je het werk even vergeet én je een band schept met de collega’s. En dat zorgt voor minder stress.

Productiever
Studies hebben aangetoond dat werknemers die af en toe een break nemen, helemaal niet minder werk verzetten. In tegendeel, na zo’n gezellige pauze ben je productiever en werk je efficiënter.

Creatiever
Ook je creativiteit verhoogt door even een adempauze te nemen. Dat komt doordat je brein rust krijgt en je op een vrijere manier met je collega’s in interactie gaat.

Quality time
Een fika doe je niet enkel tijdens de werkuren maar ook op vrije momenten met familie en vrienden. Het is dé manier om gezellig bij te praten, in een knusse koffiebar of in iemands woonkamer. Zolang de sfeer maar ontspannen is en koffie en zoetigheid aanwezig zijn.

Koffie en taart
De koffie kan in alle soorten en wat het gebak betreft, houden de Zweden vooral van kanelbullar, of kaneelbroodjes. Maar vervang de koffie gerust door thee en de kaneelrollen door een gebak naar keuze. Fika draait vooral om time out en catching up. (br.hln)


» Reageer (0)
04-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nathalie Meskens: “Ik geloof in karma. Ik heb al vaak gezien dat mensen die iets slechts doen het deksel op de neus krijgen

Nathalie Meskens: “Ik geloof in karma. Ik heb al vaak gezien dat mensen die iets slechts doen het deksel op de neus krijgen

https://www.mupload.nl/img/wat0uyo3saxrh.jpg

Wie zoekt naar een bewijs dat de dingen zelden zwart of wit zijn, moet eens goed naar Nathalie Meskens (35) kijken. Ooit was ze zogezegd te mollig en nu zou ze graatmager zijn. Terwijl ze er de hele tijd erg normaal en ongewoon mooi heeft uitgezien, nu eens met meer, dan weer met minder kilo’s. Maar lichter voelt Meskens zich gezonder, en voor wie ook naar verlichting zoekt, heeft ze nu een kookboek geschreven. Op VTM waagt ze zich aan zwaardere kost: daar stelt ze vanaf donderdag aan BV’s de vraag: ‘Wat zou je doen mocht je maar 24 uur meer te leven hebben?’

Wat zou jij zelf doen mocht je maar 24 uur meer te leven hebben?

“Had je me dat een jaar geleden gevraagd, dan zou ik zonder veel nadenken gezegd hebben: ‘Ik wil nog eens de Machu Picchu gezien hebben’, of zoiets. Maar nu ik wél bij die vraag ben blijven stilstaan, besef ik dat ik helemaal geen bucketlist zou willen afwerken. Geen enkele gast in het programma, trouwens. Iedereen wil vooral samen zijn met de mensen die ze graag zien. Het belangrijkste in het leven is en blijft de liefde. En daar gaat het programma uiteindelijk over, niet over zomaar wat spannende of sensationele dingen beleven, maar over wat er echt essentieel is in ons bestaan, over wat het de moeite maakt.”

“Dit programma sluit heel nauw aan bij hoe ik denk en leef. ‘Pluk de dag’ en ‘Viva la vida’ - al dat soort bijna commerciële slogans - daar geloof ik heel hard in. Ik sta gulzig in het leven en probeer elke dag de moeite te maken. Als ik ga slapen, wil ik niet het gevoel hebben dat het zomaar allemaal aan mij is voorbijgegaan. Ik wil er altijd iets van maken. Ik probeer heel bewust te leven, en me ook heel bewust te zijn van het feit dat ik gezegend ben met de mensen die me graag zien en de dingen die ik mag doen.”

Omdat elke dag de laatste kan zijn?

“Ja. Mocht iemand me vertellen dat mijn laatste 24 uur zijn ingegaan, wil ik niet het gevoel krijgen dat ik in mijn leven te weinig heb gedaan. Dat ik meer heb toegekeken dan deelgenomen, dat ik niet vaak genoeg heb durven springen. Dat zou ik spijtig vinden en spijt probeer ik zo veel mogelijk te vermijden.”

“Ik ben een entertainer, dat is mijn missie hier op aarde. Allez, zo zie ik dat toch. Ik geloof dat we hier allemaal met een reden zijn, dat we allemaal een rol of een taak hebben, hoe klein of groot die ook is. Mijn werk valt perfect samen met wie ik ben. Voor mij is dat heel helder: ik ben hier om de mensen te doen lachen, te doen vergeten. Heb jij dat dan niet? Jij bent al een stuk ouder, jij weet toch al beter dan ik waarom je hier bent?”

Ik denk niet dat daar een reden achter schuilt, of dat ik een taak heb. Ik geloof nogal in zinloos toeval.

“Echt? Ikke to-taal niet. Ik geloof zelfs niet dat toeval bestáát. Ik denk dat alles - of toch bijna alles - gebeurt om een reden, zeker de belangrijke dingen. Ik geloof ook heel erg in karma. Dat is geen fabeltje, want ik heb al vaak gezien dat mensen die iets slechts doen daarna het deksel op de neus krijgen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chris Rea - Josephine

Chris Rea - Josephine

Klik op de foto om hem te beluisteren


https://www.mupload.nl/img/bm6drpagqdhnd.jpg


Chris Rea (Middlesbrough (Engeland), 4 maart 1951) is een Britse zanger.

Chris Rea is met zijn krasse zangstem vooral bekend geworden met nummers als Fool (If you think it's over), Josephine en Driving home for Christmas, die nog altijd veel gedraaid worden op de radio.

Verder schreef hij een aantal nummers voor films, en een aantal van zijn bekendere nummers werden gebruikt als themamuziek. Hij speelde zelf in twee films, in 1985 in Willie and the Poor Boys en in 1999 in Parting Shots, waar hij tevens de muziek van deed. Hij schreef en produceerde de film La Passione, die in 1996 verscheen.

In 2005 heeft hij nog 11 nieuwe cd's uitgebracht (130 nummers), een dvd en een boek met schilderingen die hij gemaakt heeft tijdens zijn herstel van een ernstige ziekte rond het jaar 2000. Chris Rea heeft omstreeks 2005 bekend gemaakt dat hij stopt met touren. In 2006 deed hij zijn The Farewell Tour. Tijdens deze tour speelde hij oude klassiekers en nieuwe nummers.

Hoewel zijn gezondheid hem nog steeds parten speelt, maakt Rea in het najaar van 2007 zijn terugkeer naar het podium bekend. In het voorjaar van 2008 heeft hij met een nieuwe band, the Fabulous Hofner Blue Notes, een korte Europese tournee gedaan: "The Return of the Fabulous Hofner Blue Notes". De band speelt een mix van blues en instrumentale nummers, nieuwe songs en klassiekers. De muzikale invloeden gaan van de instrumentele platen uit de jaren 50 tot en met Miles Davis.


» Reageer (0)
03-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie uur gebeld met oplichter.

Drie uur gebeld met oplichter.

https://www.mupload.nl/img/j3hzja5glhigp.jpg

Nicole De Doelder (84) uit Kontich is al haar spaarcenten kwijt. Vorige week werd ze er via de telefoon ingeluisd door een oplichter die haar rekening plunderde en ervandoor ging met 4.000 euro. De Kunstacademie in Mechelen, waar Nicole les volgt, heeft een benefiet opgezet om Nicole haar centen terug te betalen.

Ondanks haar leeftijd is Nicole De Doelder (84) uit Kontich nog heel goed bij de pinken. Toch liet ze zich vorige week oplichten via de telefoon. “Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik er met open ogen ben ingetrapt”, zucht Nicole.

‘Medewerker’ Microsoft

“Ik werd opgelicht door iemand die zich voordeed als een medewerker van Microsoft. De man zei in het Engels dat er problemen waren met mijn computer en dat we die samen konden oplossen. Hij overtuigde me om een programma te installeren dat de problemen zogezegd zou oplossen. Dat telefoontje heeft zeker drie uur geduurd. De kost daarvan was zogezegd 49 euro. Om die te kunnen betalen had hij mijn bankrekeningnummer nodig. Via een fake beeld leek het alsof hij dat bedrag van mijn rekening haalde, maar ondertussen haalde hij heel mijn rekening leeg. Op het moment dat ik doorhad dat er iets niet in de haak was, had hij de volledige vierduizend euro al overgeschreven.”

In paniek belde Nicole terug naar de echte helpdesk van Microsoft. Die waren er rotsvast van overtuigd dat Nicole opgelicht werd. “Ik ben volledig blut nu en ik heb mijn juwelen moeten verkopen om verder te kunnen”, gaat Nicole emotioneel verder.


”Ik volg digitale media aan de Academie in Mechelen. Ik kan daardoor heel goed overweg met computers. Extra dom dus dat ik me er heb laten in luizen.” Nicole heeft al een deel van haar spaarcenten kunnen recupereren via de bank, maar de rest zal ze wellicht nooit meer terug zien.


In de Academie, waar Nicole naast digitale media ook schilderkunst volgt, willen ze Nicole uit de nood helpen.

800 euro ingezameld

“Haar leerkracht digitale media, Valerie Baeyens, heeft een crowdfunding opgestart met bijgevoegd filmpje waarin Nicole haar verhaal doet in het Engels”, vertelt directeur Hans Martens. “We proberen in één maand tijd Nicoles spaarcenten terug bij elkaar te krijgen. Na een paar dagen hebben we al achthonderd euro verzameld, dat is al ruim twintig percent van onze doelstelling. Maar om de vierduizend euro te halen zal ik in de academie nog eens moeten rondgaan met mijn klak”, lacht Martens. “Als we er echt niet komen, kunnen we nog steeds een event organiseren ten voordele van Nicole.”

Nicole steunen kan via onderstaande link: www.gogetfunding.com/artschool-against-phishing. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In ‘Thuis’ staat de bom op barsten: droomhuwelijk van Tom en Judith ontspoort

In ‘Thuis’ staat de bom op barsten: droomhuwelijk van Tom en Judith ontspoort

https://www.mupload.nl/img/qawyeqjak5zw4.jpg

Het had een romantisch topmoment in ‘Thuis’ moeten worden, maar het huwelijk van Tom en Judith ontspoort pijnlijk en dreigt een nachtmerrie te worden. Morgenavond lijkt de bom helemaal te zullen barsten.

De fans keken er al maanden naar uit, want de makers van ‘Thuis’ hadden beloofd om alles uit de kast te zullen halen om van het droomhuwelijk van Tom en Judith iets onvergetelijks te maken. Ze hielden duidelijk woord. De plechtigheid en het feest worden over drie afleveringen verspreid, die duidelijk crescendo gaan.

Op woensdag 1 november gaven de dokter en de advocaat elkaar het ja-woord tijdens een eenvoudige plechtigheid in de Withoeve. Iedereen gelukkig! Maar vanavond, amper één aflevering later, maakte de euforie al plaats voor drama. Eerst leek er nog geen vuiltje aan de lucht, toen Judiths kinderen Emma en Stan aan hun nieuwe stiefpapa vroegen of hij hen wilde adopteren. Maar de stemming sloeg helemaal om toen dokter Ann, de zus van Tom en tevens collega van Judith, keet schopte. Ze had immers ontdekt dat er aan de dis geen plaats was voorbehouden voor Jessica, haar nieuwe, veel jongere vriendin.

‘Dit is een feestje in besloten kring en Jessica hoort daar niet bij’, kreeg Ann als antwoord van haar moeder toegesnauwd. De poppen gingen helemaal aan het dansen toen mama Marianne ook nog eens venijnig uithaalde in haar feestspeech. Als tegenreactie vroeg de gekwetste Ann haar Jessica openlijk ten huwelijk. Die voelde zich zo ongewenst in het feestgezelschap, dat ze zonder antwoord wegvluchtte.

Elke ‘Thuis’-kijker voelt nu al aan zijn kleine teen, dat er nog een climax zal volgen in de derde aflevering en dat dit sprookje vooral geen happy end zal kennen.

‘Ik vond het heerlijk om dit verhaal te spelen en te zien hoe een feest van een welopgevoede familie totaal ontspoort’, zegt Monika Van Lierde, die dokter Ann speelt. ’Het zit dramatisch goed in elkaar, want na elke scène moesten we lachen, maar tegelijkertijd ook denken: ‘Oh, nee, zo erg!’ Gelukkig heb ik zo’n toestanden zelf nog nooit moeten meemaken!’

Hoe het allemaal uit de hand loopt en welke verregaande gevolgen dit zal hebben voor heel wat personages, wordt vrijdagavond 3 november vanaf 20u10 duidelijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duurste glas whisky ter wereld blijkt niet echt

Duurste glas whisky ter wereld blijkt niet echt

https://www.mupload.nl/img/gfk1bmz0tgq7x.jpg

Schotse experten zijn tot de vaststelling gekomen dat een van de duurste whisky’s ter wereld - voor een glas tel je 10.000 dollar neer - vals was. De fles die ze onderzochten bevatte geen kostbaar vocht uit 1878, maar whisky die naar alle waarschijnlijkheid op fles ging 100 jaar later.

De experten van Rare Whisky 101 (RW101) kregen de vraag om een fles onder de loep te nemen met single malt Macallan uit 1878. De fles was verkocht aan een Chinese kenner in Hotel Waldhaus Am See in het Zwitserse Sankt Moritz.

De man rook onraad toen hij een glas van de whisky bestelde voor maar liefst 10.000 dollar of 8.575 euro. Dat is het grootste bedrag dat ooit voor een glas whisky werd betaald. Omgerekend tel je voor een fles zowat 300.000 dollar (257.000 euro) neer. De experten van RW101 gaven de Chinese kenner vandaag gelijk. Uit hun analyses blijkt dat voor 95 procent zeker is dat de whisky gebotteld werd tussen 1970 en 1972 en naar alle waarschijnlijkheid een blended scotch is, en dus geen single malt. 

“Het afgelopen jaar zien we dat een toenemend aantal vervalste flessen op de markt circuleert”, zegt RW101-oprichter David Robertson. Hotelmanager Sandro Bernasconi verklaarde in een statement dat de uitslag van de test “een grote schok voor het systeem” is. Hij voegde daar aan toe dat het hotel de klant heeft terugbetaald. Het hotel gaat er prat op dat zijn bar “The Devil’s Place” de grootste whiskybar ter wereld is, met 2.500 verschillende whisky’s. (br.hln)


» Reageer (0)
02-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Zo groot als een Boeing”: kosmische straling onthult enorme ruimte in piramide Cheops

“Zo groot als een Boeing”: kosmische straling onthult enorme ruimte in piramide Cheops

https://www.mupload.nl/img/uisnwpbymbegw.jpg

Met de hulp van kosmische stralen hebben wetenschappers een minstens 30 meter lange ruimte in de grootste van de drie piramides in Gizeh ontdekt. Het resultaat betekent een doorbraak om de interne structuur van de piramide van Cheops beter te begrijpen, schrijven de onderzoekers in een verslag in vakblad Nature.

“We weten niet wat de bedoeling van deze holle ruimte is”, zegt Mehdi Tayoubi van het internationaal wetenschappelijk team. “Daarom willen we ook niet van een kamer spreken”. Maar de omvang van de ontdekte ruimte is groot. “Zo groot als een Boeing”, klinkt het.

Muonen

Drie teams van verschillende instituten en universiteiten uit Frankrijk en Japan onderzochten gedurende twee jaar de 4.500 jaar oude piramide in Gizeh. Daarbij gebruikten de wetenschappers een scan met muonen, een nevenproduct van kosmische straling. Net zoals röntgenstralen bij het menselijk lichaam kunnen die elementaire deeltjes honderden meter steen doordringenen, aldus de vorsers.

Grootste

De piramide van Cheops is de oudste en de grootste van de drie piramide van Gizeh en is een van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid. De piramide is 139 meter hoog en 230 meter lang. Het bouwsel werd tijdens de regeerperiode van Cheops (2509 tot 2483 v. Chr.) opgericht en heeft nog steeds niet al zijn geheimen blootgegeven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een tabakoloog legt uit hoe je best stopt met roken

Een tabakoloog legt uit hoe je best stopt met roken

https://www.mupload.nl/img/a5uim2eshjxz5.jpg

Rokers stoppen voornamelijk omdat ze zich zorgen maken over hun eigen gezondheid of die van hun kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met het Trimbos-instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Maar hoe stop je nu best met roken? Wij vroegen het aan tabakoloog Laura Jacobs.

Meer dan een derde van onze rokende Noorderburen deed het afgelopen jaar een stoppoging. 91 procent van de ondervraagden zei dit te doen omdat ze zich zorgen maken over de gezondheid van hun kinderen. Ook de eigen gezondheid (87 procent) is een belangrijke reden om te proberen stoppen. Het advies van een zorgverlener zoals een dokter of tandarts en dat van familie en vrienden worden nog vaak gegeven als reden om te stoppen. De beschikbaarheid van gratis of goedkope medicatie wordt daarnaast ook in acht genomen bij rokers die willen stoppen.

5 tips

Allemaal goed en wel, maar stoppen met roken blijf voor velen een moeilijke opdracht. Dat het merendeel van de rokers terug begint na een stoppoging zegt natuurlijk genoeg. Wat hoe stop je nu best met roken? Wij vroegen 5 tips aan tabakoloog Laura Jacobs.

1. Schrijf je voordelen en nadelen van roken uit. Zet jouw huidige en lange termijn voor- en nadelen van roken op papier. Het zijn deze items die je zullen aanzetten om een rookstoppoging te ondernemen. Je kan het briefje eventueel op zak steken of uithangen ter herinnering.

2. Zoek iemand die ook wil stoppen. Hierbij heb je het voordeel dat je elkaar kan steunen, aanmoedigen en begrijpen. Samen sterk!

3. Bepaal een stopdatum. Plan deze niet te ver in de toekomst. Zoek een datum waarop je niet te veel blootgesteld zal zijn aan stress of risicosituaties. Denk na wat je ondertussen nog kan doen. Hoe kan je je motivatie verder verhogen? Hoe en door wie kan je jezelf (professioneel) laten ondersteunen? Wie zal je inlichten over je stoppoging? Hoe kan je jezelf belonen?

4. Tracht jezelf bezig te houden of kies enkele nieuwe (gezonde) gewoontes. Focus je op de niet-rokers in je omgeving of op het werk. Hoe brengen zij hun pauze door? Wat doen zij ter ontspanning? Hoe gaan zij om met stressoren of onverwachte gebeurtenissen? 

5. Er bestaat niet zoiets als “slechts één” sigaret. Ga je toch in de fout, probeer dan vooral kalm te blijven. Herval staat niet gelijk aan mislukking. Laat je niet te sterk ontmoedigen, het overkomt veel mensen die proberen stoppen met roken. Tracht er iets uit te leren en ga zo snel mogelijk terug door met je gezond voornemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppel keert terug van weekendje aan zee en vindt 13 krakers in living

Koppel keert terug van weekendje aan zee en vindt 13 krakers in living

https://www.mupload.nl/img/e0ylx2p9uadfs.jpg

“We zitten met de handen in het haar”, zegt Erik A. (59) ontredderd. Na een mooi weekend in Oostende voor de verjaardag van zijn vrouw Linda L. (59), kwam het koppel maandagavond tot de vaststelling dat het huurhuis van Linda op het Stapelplein in Gent gekraakt was door Romazigeuners. De vrouw kon haar eigen woning niet meer binnen, en dat een dag voor ze onder het mes diende te gaan.

“Het was eigenlijk de ideale voorbereiding op haar operatie. Een leuk weekendje in Oostende: rust, eten en plezier maken. Om daarna dan richting huis te gaan en een goede nachtrust te hebben voor de chirurgische ingreep aan haar elleboog de dag nadien”, zegt Erik. “Maar onze thuiskomst kende een onverwachte wending. De deur stond op een kier; ik duwde ze open en zag hoe er dertien personen in het huis van Linda binnenstonden. Je weet niet wat je ziet. Mijn vrouw woont en leeft daar. Ongeloof, ik kan het niet anders formuleren.”

Machteloos

Vier uur lang hebben ze daar gestaan, van 22 u tot 2 uur ’s nachts, machteloos. De politie kon niks doen. Uiteindelijk zijn Erik en Linda onder politiebegeleiding wel nog hun meest kostbare zaken gaan halen, maar daar bleef het bij. “Mijn muziekinstallatie was al verdwenen, wie weet wat nog verdwijnt of wat de toekomst brengt. We hebben geen poot om op te staan.” aldus Erik. “De krakers wisten heel goed hoe ze te werk moesten gaan. Ze hebben een schuifslot geïnstalleerd aan de deur, zodat ze van binnen naar buiten kunnen, maar niemand zomaar binnen kan. Niemand kan ze raken. Dat is toch ongelofelijk?“

De operatie van Linda verliep vlot dinsdagochtend, maar ze is totaal overstuur. “Na zoiets voel je je niet meer veilig.” zegt Erik. “We gingen nieuwe meubels installeren in haar huisje, we hadden mooie plannen. Nu zal Linda bij mij intrekken voor de eerste drie weken en we zien wel wat de toekomst brengt.”


Voor de eigenaar van het pand, Karin V., is het de zoveelste keer dat ze een procedure moet opstarten. “Het is al de derde keer nu dat ik advocaten moet inschakelen om krakers buiten te krijgen.” zegt Karin.

Deur toegemetseld

“De eerste keer was in 2014, bij een ander pand van ons enkele huizen verder.

Toen hebben ze letterlijk heel het huis leeggehaald, deuren waren eruitgehaald, er bleef niks over van het oorspronkelijk huis. Hun vuil, slachtafval en hun toiletbezoeken deden ze in de tuin. Het huis was onbewoonbaar nadien. Erna hebben we de voordeur toegelast, maar dat hielp ook niet. Twee jaar later was het weeral zover en hebben we uiteindelijk de deur moeten toemetselen. Nu zitten we weer met dezelfde miserie. We staan met onze rug tegen de muur.


Er moet snel een oplossing komen, dit is absurd. Daarnaast, hoe weten die mensen eigenlijk wanneer zo’n huis leeg staat? Het koppel was een weekendje weg, is dit dan het werk van tipgevers?“


Het einde voor dergelijke situaties is echter in zicht, zo zegt ook het kabinet van burgemeester Termont. “Er is een wetsvoorstel goedgekeurd op 5 oktober dat kraken strafbaar maakt. Momenteel is het wachten tot de wet gepubliceerd wordt in het Belgisch Staatsblad. Vanaf dat moment treedt die in voege.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Closer to Van Eyck” toont “Lam Gods” zoals u het nog nooit zag

“Closer to Van Eyck” toont “Lam Gods” zoals u het nog nooit zag

https://www.mupload.nl/img/kddryfdpozpct.jpg

De Getty Foundation en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel) hebben maandag de vernieuwde website “Closer to Van Eyck” voorgesteld. Het gaat om een update van de site over het wereldberoemde schilderij “Het Lam Gods” van Jan en Hubert Van Eyck met nieuwe beelden van het kunstwerk tijdens verschillende stadia van de restauratiebehandeling en de mogelijkheid om simultaan meerdere afbeeldingen van het schilderij te vergelijken.

Het Lam Godsveelluik van Hubert en Jan van Eyck uit 1432 in de Sint-Baafskathedraal in Gent is een zeer complex veelluik samengesteld uit afzonderlijke eiken panelen. Het werk wordt sinds 2010 gerestaureerd. “De Getty Foundation is zeer tevreden met haar steun van het onderzoek dat heeft geleid tot de huidige restauratie van het Lam Gods”, zegt Deborah Marrow, directeur van de Getty Foundation. “De nieuwe documentatie die nu beschikbaar is op Closer to Van Eyck brengt ons nog dichter bij het genie van de kunstenaars, een ware streling voor het oog en een grote inspiratie voor verder onderzoek.”

Scherpere beelden

Elke stap van het conservatieproces werd nauwgezet in beeld gebracht aan de hand van state-of-the-art fotografische en wetenschappelijke documentatie. Dankzij de cel beeldvorming van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium kan het veelluik nu online worden bekeken in zichtbaar licht, infrarood, infrarood reflectografie en radiografie, met beelden die scherper en hoger in resolutie zijn dan ooit. 

Bezoekers van de website hebben nu ook toegang tot een tijdslijn met sleutelmomenten in het conservatieproces, en kunnen simultaan beelden van voor, tijdens en na de behandeling bekijken. De zoomfunctie werd nog verbeterd en brengt je tot op microscopisch niveau, en dat in 100 miljard pixels. (br.hln)


» Reageer (0)
01-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Esther & Abi Ofarim: Morning of my life

Esther & Abi Ofarim: Morning of my life

Om hun te beluisteren druk op de foto


https://www.mupload.nl/img/ke9l6frb6gmhg.jpgEsther Ofarim, geboren als Esther Zaied (Safed, 13 juni 1941) is een Israëlische zangeres, die met haar man Abi Ofarim het zangduo Esther & Abi Ofarim vormde.


In 1959 leerde ze haar man kennen. Ze zongen zowel Hebreeuwse als Engelse liedjes.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fabeltjeskrant komt terug in 3D

Fabeltjeskrant komt terug in 3D

https://www.mupload.nl/img/vwsrx5mokmqnu.jpg

Bijna vijftig jaar nadat de allereerste Fabeltjeskrant de kijkbuiskinderen betoverde, is een 3D-animatieversie van het kinderprogramma in aantocht, schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf. 

Volgend jaar oktober moet een half uur durende special op televisie te zien zijn. In 2019 leest Meneer de Uil weer dagelijks een verse Fabeltjeskrant voor, dat willen Robin de Levita (zoon van bedenker Loek de Levita) en productiehuis Rubinstein.

De ontwerpen van de blauw-gele oehoe, Juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf, gebroeders Ed en Willem Bever en Meneer de Raaf zijn klaar. “Ze zijn, net als in de oorspronkelijke serie, van vilt. Dat was heel belangrijk voor mij”, legt De Levita uit. “Dat geeft een zachte uitstraling, door vilt valt het licht op een mooie manier op hen. Ik zag ooit een digitale Mickey Mouse die erg ‘plastic’ was geworden. Dat wilde ik onder geen beding.”  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!