NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom zijn zwangere vrouwen zo mooi

Daarom zijn zwangere vrouwen zo mooi

http://static3.hln.be/static/photo/2016/5/10/10/20160531155238/media_xll_8710555.jpg

"Je straalt helemaal," het is iets dat je vaak te horen krijgt wanneer je in verwachting bent. Want zwangere vrouwen zijn naast de bolle buik ook te herkennen aan die typische zwangerschapsgloed. Maar wat is dat eigenlijk? En vooral, hoe komt het? Want ja, dat willen wij ook!

Straalt je huid echt, wanneer je in verwachting bent? Of is het gewoon iets dat we zeggen uit beleefdheid? Volgens de experten is het meer dan gewoon een betekenisloos complimentje. "Je huid maakt wel degelijk fysieke veranderingen door wanneer je zwanger bent," verklaart dermatologe Debbie Palmer. "Je hormoonlevel schiet de hoogte in, wat ervoor zorgt dat de huid meer olie aanmaakt. Daardoor ga je meer glanzen. Daarnaast is ook je bloedtoevoer verhoogd, wat maakt dat de huid frisser oogt en een natuurlijk blosje krijgt." Het resultaat? Een stralend uiterlijk dat (helaas) enkel weggelegd is voor zwangere vrouwen.

Al heeft niet iedereen even veel geluk. Doordat de huid meer olie aanmaakt, kunnen sommige vrouwen last krijgen van puistjes en zelfs acne. Of, al komt dit gelukkig minder voor, melasma. Deze huidaandoening is te herkennen aan een donkere verkleuring in het gezicht, en komt vooral bij zwangere vrouwen voor, waardoor het de bijnaam 'zwangerschapsmasker' heeft gekregen. Door een combinatie van hormonen en blootstelling aan de zon kunnen vrouwen donkere, onregelmatige vlekken in het gelaat krijgen. Maar geen zorgen, doorgaans verdwijnen deze ook weer zo'n 3 tot 6 maand na de zwangerschap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen gebruiken vaker cocaïne dan mannen

Vrouwen gebruiken vaker cocaïne dan mannen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/13/15/14/20160531081356/media_xll_8709404.jpg

Mannen zoeken het vaakst hulp voor een cannabisverslaving, vrouwen voor een verslaving aan stimulerende middelen zoals cocaïne en amfetamines. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek bij alle 24 gespecialiseerde behandelprogramma's door de Vlaamse Vereniging Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV), zo schrijft De Standaard vandaag.

In 2014 startten 5.086 personen een behandeling tegen drugsverslaving, wat er 62 meer zijn dan een jaar eerder. Vooral het aantal opgestarte behandelingen voor cocaïneverslavingen en amfetaminegebruik neemt toe. Opiaten zoals heroïne en morfine lijken dan weer aan populariteit in te boeten, net als het aantal mensen dat drugs injecteert.

Vrouwen maken 17,5 procent uit van de personen die een behandeling opstarten, terwijl het Europese gemiddelde 21 procent is. Zij starten het vaakst een behandeling tegen amfetamines, xtc en cocaïne, gevolgd door cannabis. Voor mannen is dat net omgekeerd.

De VVBV vreest dat er voor vrouwen een te hoge drempel is om hulp te zoekken. "Er is nood aan aandacht voor de genderproblematiek bij drugsgebruikers", zegt Dirk Vandevelde, voorzitter van de VVBV. "Veel vrouwen hebben kinderen en willen die niet achterlaten. Daarom weigeren zij soms een behandeling. Zowel in de dagcentra als de residentiële centra moet worden nagedacht over de opvang van kinderen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat voor type flirter ben jij?

Wat voor type flirter ben jij?

http://static3.hln.be/static/photo/2016/16/11/11/20160530135613/media_xll_8707241.jpg

Je denkt dat je een trouwe partner bent en overspel is iets dat je nooit zou overwegen. Maar je kan je relatie wel op een andere, meer onbewuste manier op het spel zetten. Door iets onschuldig als plagerijen kun je anderen de indruk geven dat je seksueel beschikbaar bent. Ook al denk je zelf dat het onschuldig is, toch kun je zo in de problemen komen.

Flirten maakt deel uit van één van de vele sociale interacties die we elke dag toepassen. We doen het vaak bij onbekenden. Maar als je het (on)bewust doet met iemand die je vaak ziet, ga je je op dun ijs begeven. Ook al hou je het zelf alleen op fantaseren, kan dit veel verder gaan als de andere persoon de kleine signalen oppikt en erop reageert. En dan kan de situatie al snel uit de hand lopen.

Wetenschappelijke studie
Twee onderzoekers Jeffrey Hall en Chong Xing aan de universiteit van Kansas bestudeerden de verbale en non-verbale communcatie tussen mensen, zo definieerden ze vijf flirtstijlen die het vaakst voorkomen. Daaruit blijkt dat je persoonlijkheid bepaalt hoe je anderen laat weten dat je je aangetrokken voelt tot iemand. De wetenschappers vroegen aan 51 single mannen met 51 single vrouwen om deel te nemen aan een soort van speeddate. Zo verzamelden ze de vaakst voorkomende verbale als non-verbale flirtsignalen.

1. Lichamelijke flirter: dit type raakt mensen aan tot wie ze zich aangetrokken voelen. Deze vrouwen hebben een open lichaamstaal, ook knikken ze vaak met hun hoofd tijdens een conversatie. Deze mannen kijken minder naar hun gesprekspartner en geven zelden complimenten.

2. Traditionele flirter: als vrouw geloof je dat de man de eerste stap zet. Ook maak je vaak gebruik van typische flirtwoorden. Dit type man leunt vaker naar voren.

3. Oprechte flirter: je bent oprecht geïnteresseerd in de andere persoon. Gesprekspartner zullen je daarom snel in vertrouwen nemen. Mannelijke types zullen minder snel plagen en flirterige blikken werpen.

4. Beleefde flirter: als je niet echt van flirten houdt, maar je liever iemand beter leert kennen, dan maak je vaak een formele indruk. Deze types zullen zelfs als ze zich lichamelijk tot iemand aangetrokken voelen, niet te veel avances maken. En zeker niet te veel vragen stellen.

5. Een speelse flirter: je houdt van een spelletje, maar je bent niet op zoek naar een relatie. Je wil de andere niet echt leren kennen, maar je flirt om bijvoorbeeld iets gedaan te krijgen. Dan zul je onbewust je borstkas vooruitsteken, en de vrouwelijke speelse flirters halen vaak hun meest verleidelijke blik boven.

Welke boodschap wil je geven?
De gemiddelde flirter raakt zijn of haar lichaam minder aan, geeft veel complimenten en verleidt vaker met de ogen, zeker in een vroege fase van de interactie. Vrouwen lachen vaak als ze in iemand geïnteresseerd zijn en maken veel open gebaren. Mannen kijken meer naar hun gesprekspartner en blijven stilzitten.

Omdat flirtgedrag gevolgen kan hebben die je niet voor ogen had, is het altijd belangrijk te onthouden wat voor boodschap je wil geven. Ook al is jullie contact maar erg kort. (br.hln)


» Reageer (0)
30-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Francoise Hardy - Mon amie la rose

  Francoise Hardy - Mon amie la rose

Klik op de foto om haar te beluisterenFrançoise Hardy (Parijs, 17 januari 1944) is een Franse zangeres en actrice.

Françoise Hardy tekende haar eerste contract met het platenlabel Disques Vogue in november 1961. In april 1962, kort nadat ze eindexamen had gedaan, verscheen haar eerste album Oh oh Chéri, met het titelliedje geschreven door Johnny Hallyday's schrijfduo. Het nummer Tous les garçons et les filles werd een groot succes en er werden er 2 miljoen van verkocht. Ze had lang haar en droeg meestal jeans met een leren jasje en begeleidde zichzelf op de gitaar. De internationale impact van Tous les garçons et les filles, alsmede die van Hardy's uiterlijk en presentatie leidde ertoe dat de zangeres medio jaren zestig door sommigen werd gepresenteerd als 'Frankrijks antwoord op The Beatles'.

Hardy zong soms in het Engels, Italiaans, Spaans, en Duits. In 1963 vertegenwoordigde ze Monaco bij het Eurovisiesongfestival met L'amour s'en va en bereikte de vijfde plaats. In 1968 ontving ze de Grand Prix du Disque Académie Charles Gros.

In 1981 trouwde ze met haar oude vriend en collega Jacques Dutronc, met wie ze al een zoon had, Thomas Dutronc (1973). In mei 2000 had ze een comeback met het album Clair Obscur. Haar zoon speelde gitaar en haar man zong het duet Puisque vous partez en voyage. Iggy Pop en Étienne Daho deden ook mee. Ze woont tegenwoordig in de buurt van Parijs.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Accu's elektrische fietsen raken snel versleten en kunnen brand veroorzaken

Accu's elektrische fietsen raken snel versleten en kunnen brand veroorzaken

http://static3.hln.be/static/photo/2016/3/3/3/20160530103836/media_xll_8706468.jpg

Eén op de vier elektrische fietsen heeft na drie jaar al een kapotte accu. Prijs voor een nieuwe: minstens 200 euro. En het gebeurt niet enkel bij de goedkopere modellen. De brandweer en coördinator brandveiligheid van Binnenlandse Zaken waarschuwen intussen voor het mogelijke brandgevaar tijdens het opladen van elektrische fietsen.

Vorig jaar gingen in België zo'n half miljoen fietsen over de toonbank. Dat waren er ruim 3% meer dan het jaar voordien. Die stijging is voor het grootste deel te danken aan het groeiende succes van de elektrische fiets. Vandaag is 31% van alle fietsen die wordt verkocht, een elektrische fiets. "Jammer genoeg stijgt ook het aantal problemen dat gebruikers met hun e-bike hebben", zegt Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB. "Het grootste probleem ligt bij de batterijen. Die gaan sneller stuk dan verwacht."

Dat kapotte accu's voor de meeste frustraties zorgen, blijkt ook uit onderzoek van de Nederlandse Fietsersbond. "Tot een kwart van de batterijen geeft al na drie jaar de geest", luidt het. "De e-bikes van de goedkopere merken begeven het het snelst. Maar ook de gevestigde namen bezuinigen op kwaliteit om te kunnen concurreren met de goedkopere modellen. Vergeet ook niet dat de fabrikanten veel geld verdienen aan de vervanging van de batterijen."

In één maand tijd zijn in ons land twee woningbranden ontstaan door oververhitting tijdens het laden. Bart ­Vandenbussche van Brandweervereniging Vlaanderen raadt aan om waakzaam te zijn, "omdat het om lithium-ionbatterijen gaat, die niet te blussen vallen bij een brand", zegt hij. Ook Tim Renders, projectcoördinator brandveiligheid bij Binnenlandse Zaken, waarschuwt voor mogelijk brandgevaar.

Volgens Maarten Matienko van de VAB is het belangrijk om bij de aankoop van een elektrische fiets de kwaliteit te laten primeren op de prijs. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sheryl Crow - The First Cut Is The Deepest

Sheryl Crow - The First Cut Is The Deepest

Klik op de foto om haar te beluisteren


Sheryl Suzanne Crow (Kennett (Missouri), 11 februari 1962) is een Amerikaans blues- en rockzangeres, gitariste en liedjesschrijfster. Haar vroege werk wordt gekarakteriseerd door haar focus op de slidegitaar.
Ze kwam in de showbizz terecht als achtergrondzangeres van Michael Jackson tijdens z’n tournee van de cd Bad eind jaren ’80. Zo bouwde ze de nodige connecties op en leerde ze andere artiesten en muzikanten kennen. Zo kwam er in 1993 een eerste eigen album van de zangeres met zelfgeschreven nummers. Na enkele singles begon het album stilaan bekend te geraken. Tot in 1994 het nummer ‘All I wanna do’ uit het album werd gekozen als single en ze een enorme hit te pakken had. Ze had zich voor de tekst gebaseerd op een gedicht dat ze gevonden had in een boekenwinkeltje. Dat ze toen al het hart op de juiste plaats had, werd duidelijk toen ze de schrijver van het gedicht opzocht om hem mee te laten delen in de opbrengst. Er volgden meer hits zoals ‘Strong Enough’ (niet te verwarren met de gelijknamige single van Cher) en ze brak voorgoed door met verschillende Grammy Awards. Er volgde een tweede album in 1996 met meer politiekgetinte on-derwerpen als abortus, daklozen, kindsoldaten en nucleaire oorlogsvoering. Dat ze een grote singer/songwriter was, bewees ze maar al te goed en weeral scoorde ze de nodige hits: If it makes you happy en A change would do you good. En een zeer grote hulp om nog bekender te worden over de hele wereld was de titelsong van een James Bondfilm in 1997: Tomorrow never dies. Eén van de weinige Bondsongs die genomineerd werd voor de Grammy Award. Ook eind jaren ’90 maakte ze hits als My favorite mistake en een cover (één van de weinige) van het Guns ’n Roses nummer Sweet Child O’Mine. Begin jaren ’00 had ze last van een writer’s block. Het duurde tot 2002 met hulp van enkele collega’s (oa Lenny Kravitz) voor ze met nieuw materiaal kwam. In 2005 werd bij haar borstkanker vastgesteld, waardoor de muziek even moest wijken. Gelukkig genas ze en sinds 2007 staat ze terug aan de top van de showbizz. Verder is ze bekend voor haar milieubewustzijn  en relaties met bekende namen als Eric Clapton en de wielrenner Lance Armstrong.
» Reageer (0)
29-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van muggen? Deze 5 natuurlijke middeltjes helpen

Last van muggen? Deze 5 natuurlijke middeltjes helpen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/7/4/1/20160529105019/media_xll_8704021.jpg

Met dit warme, onweerachtige weer zijn ze helaas weer op post: zoemende muggen die ons uit onze slaap houden. Geen muggenmelk in huis, of niet zo dol op de doordringende geur van het product? Deze natuurlijke middeltjes werken minstens even goed.

1. Lavendel

De geur van citroen schrikt muggen af, maar ook op lavendel zijn ze niet meteen dol. Extra voordeel: ook vliegen en motten blijven hiermee op een afstand. Je kan wat lavendeltakjes in een stukje stof wikkelen en toeknopen, en deze zakjes verspreiden in huis. Maar ook huidproducten met lavendel zijn erg efficiënt. Ze verbergen je natuurlijke lichaamsgeur, waar muggen tot aangetrokken worden.

2. Knoflook

Voeg gerust nog een extra teentje knoflook toe aan je maaltijd, want dat kunnen muggen niet verdragen. Na het eten van look, komen knoflookoliën vrij door de poriën van je huid. Een geurtje dat de muggen op afstand houdt.

3. Draag lichte kleuren

Een tip om ook overdag niet te veel last te hebben van de zoemende beestjes: draag lichtere kleuren. Daar voelen muggen zich het minst tot aangetrokken, terwijl donkere kleren het meeste opvallen. Vooral bij zonsopkomst of zonsondergang prikken muggen het liefst, dus dan draag je beter kledij in lichte kleuren.

4. Ventilator

Muggen zijn niet de allerbeste vliegers, dus met een een kleine ventilator naast je bed, raken ze zelfs niet tot bij jou. Richt de ventilator naar de grond, aangezien muggen vaak daar vliegen om zoveel mogelijk wind te ontwijken.

5. Maak je eigen antimuggenkaars

Zonder zelf aan de slag te moeten met wieken en kaarsvet, kan je heel makkelijk zelf een geurige antimuggenkaars maken.

- Vul een grote glazen pot of bokaal met verste takjes munt, rozemarijn citroen, lavendel of andere van je favoriete geurtjes

- Voeg water bij de verse geuren en een paar druppels citronella

- Stop een drijvende kaars in de pot, en steek aan (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby's die zichzelf in slaap huilen, slapen beter

Baby's die zichzelf in slaap huilen, slapen beter

http://static2.hln.be/static/photo/2016/7/15/9/20160525170535/media_xll_8692659.jpg

Het breekt ouderharten, maar het laten huilen van de baby in bed is eigenlijk niet zo slecht. Australische onderzoekers stelden vast dat baby's die alleen worden gelaten en zichzelf in slaap huilen niet alleen sneller inslapen maar ook dieper slapen. Dit in vergelijking met baby's wiens ouders in de kamer blijven en het kind herhaaldelijk troosten vooraleer het weer in bed of wieg te leggen.

Onderzoekers van de universiteit van Adelaide werkten met 43 ouderparen met kinderen tussen 6 en 16 maanden. Eén groep ouders liet hun baby huilen en wachtte almaar langer alvorens het kind te gaan troosten. Een andere groep bleef in de kamer bij de baby, een derde groep stopte de baby onder en vertrok.

Kinderen die moesten uithuilen bleken een kwartier eerder in slaap te vallen dan de kinderen in de andere groepen. Ze bleken ook minder vaak wakker te worden 's nachts en sliepen ook langer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dochter Jean-Claude Van Damme nog steeds op zoek naar de liefde in Hollywood

Dochter Jean-Claude Van Damme nog steeds op zoek naar de liefde in Hollywood

http://static0.hln.be/static/photo/2016/3/7/7/20160529084237/media_xll_8699077.jpg

Haar vader is krachtpatser Jean-Claude Van Damme. Maar net omdat ze niet van zijn naam wil profiteren, gaat zijn dochter als Bianca Bree (25) door het leven. In 2013 poseerde ze voor NINA op de stranden van LA. Ze timmerde aan haar eigen weg als Hollywoodactrice. Drie jaar later heeft Bianca al een paar filmrollen op haar palmares staan. Maar op privévlak blijft het wachten op die ene.

Voor NINA deed ze haar allereerste fotoshoot ooit, en dat is Bianca duidelijk nog niet vergeten. "Hey, het is zo leuk om jullie weer te spreken", klinkt ze enthousiast. "Sinds onze vorige date ben ik hard blijven werken om door te breken als actrice. Ik heb net de opnames voor Paranormal Activity Security Squad achter de rug. Iets tussen horror en comedy. En ik speel mee in een komische actiefilm 'Enter The Fist'. Ik hoop dat die ook in Europa te zien zal zijn. Daarnaast deed ik nog een paar reclamespots."

Drie jaar geleden was je nog single. Heb je intussen zelf al de liefde gevonden? "Nog altijd niet, maar dat verbaast me niet, mijn carrière neemt zoveel tijd in beslag. Bovendien hou ik nog te veel van mijn vrijheid als een onafhankelijke vrouw. Dat koester ik ook. Ik denk niet dat ik me snel zal settelen. Ik vlieg nog steeds van hier naar daar. Als kind ben ik zo vaak verhuisd dat zo'n zigeunerbestaan my way of life is. Het past natuurlijk bij het leven als actrice, waarbij je ook heel vaak weg bent. Ik zal me maar settelen, als ik echt klaar ben om mijn eigen gezin te stichten." (br.hln)


» Reageer (0)
28-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lenny Kravitz - I Belong To You

Lenny Kravitz - I Belong To You

Klik op de foto om hem te beluisteren


Lenny Kravitz (New York, 26 mei 1964) is een Amerikaanse zanger, gitarist en acteur.

Lenny Kravitz werd geboren in New York, als zoon van een Oekraïens-Joodse vader en een West-Indisch-Amerikaanse moeder. Hij is journalist, zij is actrice.

Kravitz ontwikkelt al op jonge leeftijd een liefde voor de jaren 70 en 60, en dan met name voor de muziek uit die tijd. Jimi Hendrix behoort tot zijn idolen en soul en funk zijn Kravitz' favoriete genres. Hij krijgt in 1988 een contract door Virgin aangeboden. Een jaar later komt zijn eerste album, Let Love Rule, uit.

De eigenzinnige Kravitz spreekt veel mensen, en bijvoorbeeld ook MTV Europe, aan. Madonna blijkt ook fan van Kravitz, want hij schrijft in 1990 "Justify my love" voor haar.

Het succes blijkt hem ook parten te spelen. Zijn tweede album Mama Said gaat met name over de, inmiddels verbroken relatie met actrice Lisa Bonet. Op dit album werkt hij samen met Slash, indertijd nog leadgitarist bij Guns N'Roses. Ook Sean Ono Lennon, zoon van een van zijn grote voorbeelden, maakt zijn opwachting op het nummer `All I ever wanted'. Kravitz verschijnt zelf ook vaak op albums van andere artiesten. Acts die al eens met hem samengewerkt hebben zijn onder andere P. Diddy, Pharrell Williams, Sheryl Crow, BB King, Eric Clapton, Iggy Pop, Mick Jagger, Guns N' Roses, Erykah Badu, Prince, Jay Z, Bruce Springsteen en Neneh Cherry. Na de dood van Michael Jackson, maakte Lenny Kravitz op zijn facebookaccount bekend dat hij ook samen met de net overleden zanger een nummer had gemaakt, dat nog niet werd uitgebracht.

Na het zeer succesvolle album 5 verschijnt de Greatest Hits in 2000.

Kravitz haalt ook vaak de media met politieke acties die links georiënteerd zijn. In 1991 zet hij samen met de zoon van John Lennon het Give Peace A Chance-project op poten en neemt hij in 2003 samen met de Irakese zanger Kazem Al Sahir "We want peace" op. In 1992 schrijft & produceert Kravitz het Engelstalige debuutalbum van zangeres/actrice Vanessa Paradis. De twee hebben tevens een korte relatie.

Na het minder succesvolle album Lenny uit 2001 keert Lenny in 2004 weer terug met de hit "Where Are We Runnin'?" van het album Baptism, waarop hij muzikaal meer doet denken aan de vroegere albums. Ook "Lady" van dit album wordt een hit in de USA.

In februari 2008 is Kravitz' nieuwe album It's Time For A Love Revolution uitgekomen. Mogelijk gaat dit na een wereldtournee opgevolgd worden door een album dat Funk moet gaan heten, hoewel hij al bijna tien jaar beweert bezig te zijn met een dergelijk album. Later heeft Kravitz bekend gemaakt dat het album Black And White America gaat heten. Het wordt een dubbel-cd met rock en delen van zijn lang verwachte Funk album. Op de site van Kravitz staat dat het album in de zomer van 2011 wordt uitgebracht. De eerste single Come On Get It is 20 Februari 2011 uitgebrachtt.

Naast zanger is Kravitz ook acteur. Hij speelde mee in de film Precious (2009), die twee Oscars won.

Kravitz was van 1987 tot 1993 getrouwd met actrice Lisa Bonet. Samen hebben ze een dochter.


» Reageer (0)
27-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Intact meisje (3) met roos in haar handjes gevonden in kist van 145 jaar oud

Intact meisje (3) met roos in haar handjes gevonden in kist van 145 jaar oud

http://static2.hln.be/static/photo/2016/3/15/0/20160527135519/media_xll_8698830.png

Bouwvakkers hebben in San Francisco een lugubere ontdekking gedaan tijdens renovatiewerken aan een garage. Ze groeven een kist op die ongeveer 145 jaar oud is. Daarin lag een meisje van drie, met een roos nog in haar handjes. Opvallend is dat het lichaam van de peuter volledig bewaard is gebleven.

De eerder deze maand opgegraven kist van ongeveer een meter lang is gemaakt van lood en brons, en heeft twee venstertjes. Daardoor kon je, aldus de eigenares van het huis, Ericka Karner, het helemaal intacte lijkje van het blonde meisje met haar lange haren en witte jurk zien liggen tussen de eucalyptusblaadjes. Ze had een roos vast. Ze was hoogstwaarschijnlijk de dochter van gegoede ouders.

"Ik was in shock natuurlijk, omdat er blijkbaar een klein meisje onder mijn huis begraven lag", getuigt Karner. "Maar ik viel ook niet compleet van mijn stoel, omdat ik de voorgeschiedenis van het terrein kende."

Kerkhof
Ericka woont met haar man en twee dochters in het Richmond District van San Francisco. Eind jaren 1800 lagen daar zo'n 30.000 doden begraven op het Odd Fellows-kerkhof. Toen de stad begin 20ste eeuw het gebied bouwkundig ging ontwikkelen, werden de duizenden graven rond 1920 verplaatst naar het zuidelijkere Colma. Blijkbaar is het gevonden kistje toen achtergebleven.

De stad San Francisco wijst daarvoor echter alle verantwoordelijkheid van zich af en schuift ze in de schoenen van de eigenaars van de grond. "Dat vind ik niet eerlijk", aldus Karner. "Ik begrijp dat een boom op je eigendom jouw verantwoordelijkheid is, maar dit is toch anders? De stad besliste honderd jaar geleden om alle lichamen te verplaatsen, waarom respecteren de verantwoordelijken dat besluit van toen niet?"

Toch is Karner bereid om de peuter een nieuwe begraafplaats te geven, want "zij maakt nu deel uit van onze familie". Een gespecialiseerde organisatie wil voor het nodige geld zorgen - minstens 7.000 dollar - maar dan zou er een overlijdensakte moeten zijn. Die is er niet: de identiteit van het blonde meisje is vooralsnog onbekend.

Miranda
Elissa Davey is de oprichtster van Garden of Innocence, een organisatie die nu al twee decennia de lichamen van ongeïdentificeerde kinderen in Californië begraaft. Zij denkt dat het meisje ongeveer 145 jaar geleden gestorven moet zijn omdat het kerkhof enkel tussen 1860 en 1890 in gebruik genomen werd.

Karners dochters doopten haar voorlopig Miranda. Het meisje ligt nu opgebaard in een mortuarium in San Francisco, snakkend naar een definitieve rustplaats. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grapjassen laten bril achter in museum: bezoekers denken dat het kunst is

Grapjassen laten bril achter in museum: bezoekers denken dat het kunst is

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/2/2/20160525220340/media_xll_8693462.jpg

Moderne kunst is niet voor iedereen. "Dat had ik ook kunnen maken", menen sommigen wanneer ze weer een op een bizar kunstwerk botsen. Maar andere kunstliefhebbers zijn enorm geïntrigeerd door dergelijke werken en bestuderen ze nauwkeurig in musea. Die liefhebbers waren het ideale doelwit voor grapjassen die een bril achterlieten in een museum.

Twitteraars @TJCruda en @k_vinnn lieten een bril achter op de vloer van een museum, zodat museumgangers hun 'kunstwerk' konden bewonderen.

Hoewel de bril helemaal niet tot de tentoonstelling behoorde, troepten verschillende bezoekers rond de bril samen om hem van dichtbij te bestuderen. Terwijl de 'kenners' onder elkaar keuvelden over de mogelijke betekenis van het simplistische kunstwerk, lachten de grappenmakers in hun vuistje. Ze zetten de practical joke op Twitter, zodat het internet kon meelachen. (br.hln)


» Reageer (0)
26-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit de reden waarom je hond niet naar je luistert?

Is dit de reden waarom je hond niet naar je luistert?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/13/13/20160526115843/media_xll_8695003.jpg

Zijn er dagen waarop je hond echt niet naar je wil luisteren? Dan is de kans groot dat je huisdier voelt dat je overstuur bent, wat het beestje onzeker maakt. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat je stemming een grote invloed heeft op het gedrag van honden.

Psychologen Ross Flom en Peggy Gartman aan de universteit van Brigham Young lieten honden en hun baasjes een reeks experimenten uitvoeren. De proefpersonen gaven een bevel aan de honden door in een richting te wijzen.

De ene keer zeiden ze tijdens dat bevel met een hoog stemmetje: "Wow, dat is geweldig". De andere keer zeiden ze op een lage toon: "Dat is vreselijk". De onderzoekers ontdekten dat de honden goed reageerden op het geluidloos gebaar van de baasjes. Hetzelfde gold voor de positieve emotie. Maar als het gebaar gepaard ging met een negatieve emotie, reageerden de huisdieren trager en twijfelden ze meer. De honden deden er twee keer zo lang over om een bevel van een overstuur persoon op te volgen dan van een vrolijk of neutraal baasje.

Meelevende beestjes
De conclusie van het onderzoek luidt dat honden die negatieve emoties aanvoelen zich daar op gaan concentreren. Dit leidt de aandacht af van de taak die ze opgelegd krijgen. Een boos baasje maakt de beestjes ook onzeker. Honden zijn erg meelevende dieren, ze willen weten wat hun eigenaars dwars zit. Om je volgende zet beter te kunnen inschatten, willen ze weten wat er in je omgaat. Het gevolg: de hond verstijft en reageert trager.

Als je je negatieve emoties niet onder controle kunt krijgen, is het beter om even geen bevelen aan je favoriete viervoeter te geven. Neem een pauze en wacht tot je je beter voelt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgeblazen gevoel? 7 veelvoorkomende oorzaken (en eten zit er niet bij)

Opgeblazen gevoel? 7 veelvoorkomende oorzaken (en eten zit er niet bij)

http://static0.hln.be/static/photo/2016/0/10/11/20160526165659/media_xll_8695901.jpg

Last van een opgeblazen gevoel, ook al heb je niet meteen iets gegeten dat hier de boosdoener van kan zijn? Dat kan perfect, want er zijn veel meer oorzaken van een onrustige onderbuik dan voeding alleen. Dr. Robynne Chutkan omschrijft in haar boek The Bloat Cure maar liefst 101 manieren om op een natuurlijke manier van darmproblemen verlost te raken. Met deze 7 tips raak je vast al een heel eind.

Darmen zijn complexe materie, daar weet maag-darmarts Dr. Robynne Chutkan alles over. Zij bundelde in haar boek The Bloat Cure - 101 Natural Solutions for Real and Lasting Relief de meest voorkomende oorzaken van lastige darmen en een opgeblazen gevoel. "Ik wilde een handleiding voor vrouwen schrijven zodat ze zelf medische detectives kunnen worden," zegt de auteur hierover. "Een opgeblazen gevoel staat absoluut op nummer 1 van kwaaltjes in mijn praktijk." Het is dan ook een veelvoorkomend signaal van je lichaam dat er iets niet helemaal pluis is. Deze 7 oorzaken komen regelmatig voor bij dames (of heren) met een onrustige buik

1. Multitasken terwijl je eet

Ben je zo iemand die tijdens het eten Facebook checkt, een sms stuurt of de krant leest? Dat zou volgens Dr. Chutkan de oorzaak van je opgeblazen gevoel kunnen zijn. Door met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn ga je 'lucht inslikken', wat voor een vervelend gevoel in maag en darmen kan zorgen. Ook kauwgomliefhebbers kunnen hier last van ondervinden.

De oplossing: eet traag en bewust, drink niet (te veel) tijdens het eten en laat kauwgom eventueel achterwege.

2. Depressie

Niet alleen is er een verband tussen een laag serotonineniveau in de darmen en depressie - wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en constipatie - maar is dat bolle buikgevoel vaak ook een neveneffect van medicijnen die gebruikt worden om depressie te behandelen.

De oplossing: Dr. Chutkan adviseert om eerst praatsessies te volgen tegen depressie, voor je pillen begint te pakken. Daarnaast geeft ze de tip om wat meer aan sport te doen. "Bewegen verbetert je gemoedstoestand, en dat hoeft zelfs niet heel intensief te zijn om een endorfineboost te krijgen," zegt zij. Dat heeft dan ook op je darmen een positieve uitwerking.

3. Te weinig water

Je drinkt misschien wel die anderhalve liter water per dag, maar dat wil nog niet zeggen dat je helemaal gehydrateerd bent. Frisdrank en koffie zorgen ervoor dat je nog meer uitdroogt. Ook door veel tijd door te brengen in ruimtes met airconditioning of te sporten raak je gedehydrateerd, wat tot krampen kan leiden.

De oplossing: Hou de kleur van je urine in de gaten - hoe lichter die is, hoe beter je gehydrateerd bent. Blijf de hele dag door drinken, ook als je niet meteen dorst hebt, en eet ook veel groenten en fruit die water bevatten.

4. Maaltijden overslaan

Nog een reden om geen maaltijden meer te skippen: "Als er te lang niets door je darmen passeert, dan worden ze licht inactief," zegt Dr. Chutkan. Als je daarna opnieuw gaat eten, raak je snel opgeblazen.

De oplossing: Eet drie keer per dag een hoofdmaaltijd, en probeer ook nog twee keer per dag tussendoor gezond te snacken.

5. Gierende hormonen

Het opspelen van bepaalde hormonen kan voor een opgeblazen gevoel zorgen, maar zeker de artificiële hormonen uit de anticonceptiepil spelen daarbij een rol, zegt Dr. Chutkan. Dames die de pil slikken kunnen zich dus mogelijk ook aan deze bijwerking verwachten.

De oplossing: Je kan op zoek gaan naar een andere manier van anticonceptie, maar daarnaast kan het ook al helpen om het contact met xeno-oestrogenen of hormoonverstorende stoffen te beperken. Dat zijn chemische componenten die hetzelfde effect op ons lijf hebben als oestrogenen, maar dan veel krachtiger. Die vind je terug in onder meer plastic, schoonmaakmiddelen of bepaalde cosmetica, maar ook in sommige voedingsmiddelen die lang bewaard moeten blijven, zoals rood vlees of zuivelproducten.

6. Een kantoorjob

Een hele dag zitten is niet alleen ongezond, het kan ook voor prikkelbare darmen zorgen. Voor een goede darmwerking moet je regelmatig rechtstaan om te bewegen, anders draait het maag-darmsysteem op een lager pitje.

De oplossing: Zorg voor voldoende beweging doorheen de dag, ook als je een kantoorjob hebt. Beperk je wandelmomentjes niet enkel tot plaspauzes, maar sta minstens elk uur even recht om wat rond te wandelen.

7. Stress

De oorzaak van alle (of toch veel) kwaad is vaak stress, en dat is bij een opgeblazen gevoel niet anders. Ooit had die reactie van ons maag-darmstelsel een biologische functie. "Als we moeten vluchten van een gevaarlijk beest, wordt ons bloed weggehaald van het verteringsstelsel om naar de grote spieren in je benen en je hart te stromen. Zo kan je snel weglopen, maar vertraagt tegelijkertijd je darmwerking," legt Dr. Chutkan uit. Vandaag komt het niet meer zo vaak voor dat we moeten weglopen van wilde dieren, maar krijgen we wel nog voortdurend stress-signalen binnen, die zo'n reactie in ons lichaam uitlokken.

De oplossing: Neem af en toe wat gas terug door een ademhalingsoefening te doen of een stukje te gaan wandelen. Kamp je voortdurend met veel stress? Zoek dan naar manieren om te ontspannen die werken voor jou, zoals een bepaalde sport of hobby. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stagiair redt hond paar minuten voor euthanasie

Stagiair redt hond paar minuten voor euthanasie

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/14/1/20160526083146/media_xll_8694511.jpg

Het had niet veel gescheeld of Ollie, een collie oftewel Schotse herdershond, was er niet meer. De zieke pup stond op het punt geëuthanaseerd te worden, maar een stagiair kon op het laatste nippertje uitvogelen wat er met de hond aan de hand was.

De jonge hond kreeg vorige week ineens verlammingsverschijnselen, die steeds erger werden. Ollie kon niet meer lopen, staan of zelfs naar het toilet gaan, waardoor zijn baasjes telkens naar de dierenarts moesten om de blaas van de hond te laten ledigen. Omdat de dierenarts zei dat de mysterieuze problemen veroorzaakt konden worden door een heleboel zaken, van kanker tot een ruggengraatbreuk, werd besloten om de hond te laten inslapen om zijn lijden te beëindigen.

Net voor de euthanasie plaatsvond werd de hond echter nog getroost door een stagiair. "Hij leek wat onrustig, dus ik streelde hem om hem te kalmeren", aldus de student. "En toen merkte ik dat er een hele kleine teek zat achter zijn oor." De stagiair haalde er de dierenarts bij, die zich herinnerde dat verlammingsverschijnselen een heel zeldzaam gevolg kunnen zijn van tekenbeten.

Snel herstel
De arts haalde de teek weg en stuurde de hond, die eigenlijk een dodelijk spuitje moest krijgen, terug naar huis. "Als hij tegen morgen beterschap toont, was de teek het probleem", klonk het. En inderdaad: tegen de avond begon de hond weer wat te bewegen, en amper 12 uur later liep hij alweer vrolijk te kwispelen.

"We hebben enorm veel geluk gehad", aldus de overgelukkige eigenaar Falline Fate. Niet alleen dat de stagiair de teek net op tijd vond, maar dat de dierenarts zich het probleem kon herinneren. "Het werd maar een keer verloops vermeld in mijn opleiding", aldus de man. "Eén enkele slide tijdens een les over teken. Gelukkig ging er een belletje rinkelen. (br.hln)


» Reageer (0)
25-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De laatste nieuwe foodhype? Pannenkoekjes gemaakt van kikkererwten

De laatste nieuwe foodhype? Pannenkoekjes gemaakt van kikkererwten

http://static2.hln.be/static/photo/2016/14/9/11/20160524154303/media_xll_8689151.jpg

Eettrends komen en gaan, had jij immers een paar jaar geleden al een toast avocado of een glutenvrije cracker gegeten? De laatste nieuwe hype die plots op elke kookblog en -magazine opduikt is socca. Of ook wel pannenkoeken gemaakt van kikkererwten.

Socca is afkomstig uit de Provence (en uit Lingurië, waar het farinata wordt genoemd).  De grote kikkererwtenpannenkoeken worden traditioneel bereid in een houten oven op een koperen plaat, en warm geserveerd in zogenaamde taartspieën. In de Provence zelf worden ze enkel geserveerd met zwarte peper, maar elders ter wereld worden ze gegeten met verschillende toppings.

Zo belegt Gwyneth Paltrow de gezonde en glutenvrije pannenkoeken bijvoorbeeld met gekarameliseerde kerstomaatjes, zwarte olijven en ansjovis. Op blogs wordt socca dan weer vaak geserveerd met tzatziki, pesto of guacomole.

Zo maak je deze Franse pannenkoeken zelf

Benodigdheden
1 kop kikkererwtenbloem
1 theelepel zout
1 theelepel versgemalen peper
4 tot 6 eetlepels olijfolie
1/2 grote ajuin, dun gesneden
2 theelepels verse rozemarijn

Bereiding
Doe alle ingrediënten samen in een kom, en roer het beslag vervolgens goed door. Is het geheel klontervrij dan moet het beslag minstens een uur rusten, zodat het meel de olijfolie goed heeft opgenomen. Wie een pan voor in de oven heeft, kan de socca daarin 10 minuten laten bakken. De oven moet je op 200 graden voorverwarmen. Maar daarnaast kan je de socca ook in een koekenpan bakken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén gezin op de vier die kinderbijslag krijgen, komt moeilijk rond

Eén gezin op de vier die kinderbijslag krijgen, komt moeilijk rond

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/15/12/20160525092603/media_xll_8691282.jpg

Uit een onderzoek van Famifed, het federaal agentschap voor de kinderbijslag, blijkt dat 23 procent van de gezinnen die in juli 2014 kinderbijslag uitbetaald kregen, moeilijk kan rondkomen met het beschikbare gezinsinkomen. Ongeveer de helft beschikt niet over de mogelijkheid om een onverwachte uitgave van 900 euro te doen.

De kinderbijslag vormt dan ook voor veel gezinnen een belangrijk onderdeel van het beschikbare gezinsinkomen. Dat blijkt uit een rapport van Famifed waarover donderdag 26 mei een studiedag wordt gehouden.

Aangezien de kinderbijslag voor een gezin op maandelijkse basis al snel honderden euro kan bedragen, betekent dit voor een groot aantal gezinnen een fundamenteel onderdeel van het gezinsbudget. Ongeveer 1 op de 4 gezinnen die in de zomer van 2014 de kinderbijslag betaald kregen door Famifed geven aan "moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen" met het totale beschikbare gezinsinkomen.

Ongeveer 3 op de 4 gezinnen geven aan dat ze het kindergeld meestal besteden aan algemene huishoudkosten zoals de woning, voeding en kledij. Andere veelgenoemde uitgaveposten zijn schoolkosten, dokterskosten en zakgeld voor de kinderen. Slechts een kleine minderheid van de gezinnen, vooral die met de hoogste inkomens, geeft aan dat ze van de kinderbijslag kunnen sparen.

"Gegeven het belang van de kinderbijslag in het gezinsinkomen en de manier waarop het wordt besteed, is het vandaag een belangrijk instrument in de verbetering van de levenskwaliteit en bijgevolg ook de kansen van de jongste generatie", besluit het rapport. "Bovendien heeft de kinderbijslag een stabiliserend effect op de economie." (br.hln)


» Reageer (0)
24-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwitsers museum geeft twee gestolen kunstwerken terug aan Jubelparkmuseum

Zwitsers museum geeft twee gestolen kunstwerken terug aan Jubelparkmuseum

http://static2.hln.be/static/photo/2016/15/10/0/20160523194625/media_xll_8686245.jpg

Het Zwitserse Vitrocentre in Romont geeft twee gestolen kunstwerken terug aan het Brusselse Jubelparkmuseum. Een van de werken uit de zestiende eeuw toont de Vlucht uit Egypte, het andere werk stelt Sint-Anna, de Heilige Maagd Maria en het kindje Jezus voor.

De werken werden in de jaren 1980 gestolen, en belandden op de kunstmarkt waar ze vervolgens door een Zwitserse wetenschapper en verzamelaar werden gekocht. Bij zijn overlijden schonk hij de werken, samen met andere kunst, aan het Vitrocentre.

Toen het Jubelparkmuseum lucht kreeg van de werken, eiste de instelling haar eigendom terug.

Beide partijen kwamen inmiddels tot een akkoord. De Zwitserse instelling erkent dat de werken eigendom zijn van het Belgische museum maar stelde dat de Zwitserse verzamelaar en het centrum de werken te goeder trouw hadden verworven, en zelf misleid waren aangaande hun afkomst. Het Belgische museum heeft echter ontegensprekelijk nadeel ondervonden, en daarom beslisten de Zwitsers om de werken terug te geven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringland-veiling brengt ruim 136.000 euro op

Ringland-veiling brengt ruim 136.000 euro op

http://static3.hln.be/static/photo/2016/1/9/11/20160522210900/media_xll_8683286.jpg

Bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen zijn vandaag 109 werken van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland onder de hamer gegaan ten voordele van Ringland. De veiling bracht 136.840 euro op, waarvan 70 procent naar Ringland gaat. Niet alle werken vonden evenwel een koper.

"Het was een moeilijke en complexe veiling", zegt Pieter Bernaerts van het veilinghuis. "Hedendaagse kunst wordt immers doorgaans alleen in galerijen verkocht. Het is dan ook geen evidente kunst, maar uitdagend en met kunstenaars die buiten de lijntjes durven te kleuren. Ze zijn vaak ook niet gekend bij het grote publiek. Van de 109 werken zijn er 42 die geen koper hebben gevonden. Toch hebben we een mooi resultaat weten neer te zetten."

Tuymans

Er waren stukken bij die meer opbrachten dan verwacht. Zo wisselde het werk van Francis Alÿs, dat op ongeveer 2.500 euro werd geschat, voor 6.500 euro van eigenaar. Andere stukken werden onder de geschatte waarde verkocht, zo ook 'Drum Set' van Luc Tuymans. Geschat op 20.000 à 30.000 euro, verkocht voor 15.000 euro. Al was zijn werk nog altijd het duurste van de veiling.

De 67 verkochte stukken brachten 136.840 euro op, waarvan 70 procent naar Ringland gaat en 30 procent naar de kunstenaar. De 42 stukken die nog geen koper vonden, kunnen nog tot 30 mei in de aftersale op de website van het veilinghuis gekocht worden. Ook van de sculptuurtjes van Tinka Pittoors en de zeefdrukken van Kris Fierens - de kunstenaars die het initiatief namen voor de veiling - zijn er nog exemplaren verkrijgbaar.

"Ik verwacht dus dat we netto zeker 100.000 euro voor Ringland zullen verzamelen", zegt Pieter Bernaerts. Met de opbrengst wil Ringland een 3D-model van het overkappingsproject laten maken, alsook bijkomend studiewerk laten uitvoeren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adele is haar voloptueuze figuur aan het verliezen

Adele is haar voloptueuze figuur aan het verliezen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/2/15/2/20160524075230/media_xll_8687372.jpg

Fans hielden van haar voluptueuze figuur, maar sinds een paar maanden vliegen de kilo's er af bij Adele. De zangeres staat slanker dan ooit op het podium.

Adele brengt met de nodige humor verslag uit van haar strijd tegen de kilo's. Tegen Rolling Stone zei ze onlangs: "Hoe ik eruit zie in de sportschool? Ik kreun vooral.''

Humor of niet, velen zijn op zijn zachtst gezegd verbaasd over haar transformatie. Want als er iemand de afgelopen jaren benadrukte geen zier te geven om haar gewicht, dan was het Adele. Ze had nu eenmaal een voorliefde voor goed eten, lekkere wijn en sigaretten, liet ze verschillende keren weten. Dat ontwerper Karl Lagerfeld haar 'vet' noemde, deerde haar niet. "Ik maak muziek voor de oren en niet voor de ogen.''

Omslagpunt
Maar de kilo's zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, blijkt wel in haar nieuwste videoclip Send my love. De Britse is naar verluidt 28 kilo's kwijt en geniet daar ook echt van.

Keerpunt

"Ik pas nu zelfs kleding uit normale winkels. Ik kan in elke winkel zomaar kleding uit het rek pakken,'' zei ze glunderend in modeglossy Vogue, die haar op de cover zette. "Ik vind mezelf nu veel leuker.''

Het keerpunt kwam na de geboorte van haar zoontje Angelo in 2012. De zangeres stopte met roken, sloeg de wijntjes af en ging zo nu en dan een rondje joggen met haar verloofde Simon. Ook schrapte ze een typisch Brits gebruik: thee met suiker. "Ik dronk tien kopjes thee per dag, met elk twee suikerklontjes. Nu ik dat niet meer drink, ook niet zonder suikerklontjes, heb ik meer energie dan ooit.''

Personal trainer
Gemotiveerd door het resultaat ging ze in de aanloop naar haar wereldtournee nog een stapje verder. Ze nam een deskundige in de arm om maaltijden samen te stellen die voor het grootste deel bestaan uit groente en fruit en ze sport zich een ongeluk met een personal trainer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Dylan: 75 kaarsjes 'blowing in the wind'

Bob Dylan: 75 kaarsjes 'blowing in the wind'

http://static3.hln.be/static/photo/2016/1/16/5/20160524063201/media_xll_8687390.jpg

Hij werd geboren als Robert Allen Zimmerman op 24 mei 1941 in de Amerikaanse staat Minnesota, maar u en ik kennen hem uiteraard als singer-songwriter Bob Dylan. Als tiener luisterde Robert naar blues, country en rock-'n-roll. Zo vormde hij zijn eerste bandje, The Golden Chords. De school was echter te vervelend voor Robert en toen hij zich in 1959 had ingeschreven aan de universiteit van Minneapolis, maakte hij kennis met de plaatselijke folkmuzikanten. Hij kocht een gitaar en introduceerde zich als Bob Dylan.

Ondertussen zijn we meer dan vijftig jaar verder en heeft de man maar liefst 37 studioalbums, 11 live albums en 12 bootleg albums en een onbekend aantal 'best of'-platen en samenwerkingen met collega-artiesten op zijn muzikale kerfstok.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dana Fuchs Band - I'd Rather Go Blind

Dana Fuchs Band - I'd Rather Go Blind

Klik op de foto om haar te beluisteren


Op haar negentiende belandt Dana Fuchs in het bluescircuit van New York . Momenteel reist deze prachtige zangeres de wereld rond met haar Dana Fuchs Band. Soul, blues en rock’n roll, dat is waar de Amerikaanse zangeres en songwriter Dana Fuchs voor staat. Met een krachtige, rauwe stem weet ze tijdens een concert het publiek in een mum van tijd te overtuigen.» Reageer (0)
23-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is zout dan toch niet zo ongezond?

Is zout dan toch niet zo ongezond?

http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/8/3/20160523140912/media_xll_8685393.jpg

Dat zout en een goede gezondheid niet samengaan, wordt ons om de haverklap ingepeperd. Een nieuwe, internationale studie in The Lancet trekt dat in twijfel. Wie met een verhoogde bloeddruk kampt, moet zijn zoutconsumptie weliswaar beperken, zo luidt het. Maar in vergelijking met een gemiddeld zoutverbruik kan een zoutarm dieet mogelijk zelfs het risico op hartziekten verhogen.

De studie werd geleid door onderzoekers van het Population Health Research Institute van McMaster University in Canada, en omvat de gegevens van meer dan 130.000 mensen uit 49 landen. Specifiek werd gekeken naar het verband tussen de consumptie van natrium (zout) en overlijden, hartziekte en beroerte. De onderzoekers gingen na of dat verband verschilt bij mensen met een normale en een verhoogde bloeddruk.

Ongeacht de bloeddruk stelden ze een verband vast tussen een lage zoutinname (minder dan 3 gram per dag) en een verhoogd cardiovasculair risico. "Een lage zoutconsumptie verlaagt weliswaar de bloeddruk, maar heeft ook andere gevolgen", zegt onderzoeker Andrew Mente. "De nadelige gevolgen, bijvoorbeeld de toename van bepaalde hormonen, kunnen mogelijk opwegen tegen de voordelen."

Risico's

Voor alle duidelijkheid: over het algemeen eten we met z'n allen nog steeds te veel zout. De gemiddelde zoutconsumptie in België bedraagt 9,5 gram per dag. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan de zoutinname te beperken tot minder dan 5 gram per dag. Een zoutarm dieet, zoals in de nieuwe studie, betekent minder dan 3 gram zout per dag.

Natrium heeft een belangrijke rol in het lichaam, onder andere voor de vochtbalans, de bloeddruk en de werking van de spieren. Maar te veel zout houdt risico's in. Een verhoogde bloeddruk is er daar maar een van. Studies hebben ook een verband met nierziektes, maagkanker en osteoporose (botontkalking) aangetoond.

Richtlijnen

Alvorens er sprake kan zijn van gewijzigde richtlijnen, is er dus in ieder geval nog meer onderzoek nodig. Toch doen de Canadese onderzoekers al een voorzichtige suggestie: ze pleiten voor specifieke richtlijnen voor patiënten met hypertensie (hoge bloeddruk) die bovendien te veel zout consumeren.

"Onze gegevens benadrukken de kwalijke effecten van een hoge zoutinname bij patiënten met hypertensie", aldus Mente. "Maar ze ondersteunen niet wat algemeen wordt aangenomen, namelijk dat iedereen gebaat is met een lage zoutconsumptie."

Hoewel een lagere zoutinname leidt tot een lagere bloeddruk, toonden eerdere studies al een verband aan tussen een zoutarm dieet en een verhoogd cardiovasculair risico. De nieuwe studie wijst uit dat het risico ook geldt voor patiënten met hypertensie. Bovendien blijkt de schade die gelinkt wordt aan een hoge zoutconsumptie (meer dan 6 gram) volgens de onderzoekers beperkt tot mensen met een verhoogde bloeddruk.

"Behalve in landen waar de gemiddelde zoutconsumptie zeer hoog ligt, zoals delen van centraal Azië en China, wordt de algemene richtlijn om de zoutinname zoveel mogelijk te beperken dus het best geschrapt", menen de onderzoekers. "Alleen mensen met hypertensie én een zoutrijk dieet hebben hier baat bij." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder (99) en dochter (83) zien elkaar na meer dan 80 jaar voor het eerst terug

Moeder (99) en dochter (83) zien elkaar na meer dan 80 jaar voor het eerst terug

http://static3.hln.be/static/photo/2016/8/2/6/20160522235840/media_xll_8683806.jpg

De Amerikaanse bijna-eeuweling Eileen Wagner (99) is na meer dan tachtig jaar verenigd met haar dochter Dorien Hammann (83).  Door enkele namen te googlen kon Hammanns familie de woonplaats van Wagner achterhalen. Volgens gespecialiseerde adoptie-advocaten is de reünie uniek te noemen. Een ontmoeting op zo'n late leeftijd is zeer uitzonderlijk.

Als tiener leefde Wagner nabij de stad Green Bay in Wisconsin. In 1932 werd ze op 16-jarige leeftijd verkracht door een jongen. Haar verkrachter, die nooit werd berecht, had haar zwanger gemaakt. Een wanhopige Wagner probeerde haar groeiende buik te verhullen voor haar ouders. Toen dat niet meer lukte, werd ze naar een pensionaat voor zwangere tienermeisjes in Milwaukee gestuurd. Dit, om de schande te ontlopen.  Haar kind moest ze verplicht afstaan voor adoptie. Praktijken die ook in ons land voorkwamen, zelfs tot begin jaren 1980.

Wagners dochter Dorien werd enige tijd later geadopteerd door een welgesteld gezin. Eens volwassen wist Dorien Hammann van haar adoptie af. Een zoektocht naar haar echte moeder was voor haar geen prioriteit.

Overlijdensbericht

Verschillende Amerikaanse staten hervormden in de jaren 1980 en 1990 hun wetgeving rond adoptie, waardoor het makkelijker werd om alsnog op zoek te gaan. De schoondochter van Dorien Hammann begon onlangs enkele namen te googlen die vermeld stonden op de adoptie-overeenkomst. Zo stootte ze op een overlijdensbericht van de broer van Wagner.  Dat leidde uiteindelijk begin april tot een telefoontje naar het bejaardenhuis in Monroe (Wisconsin). De niet meer erg mobiele, maar wel nog lucide Wagner kreeg tot haar grote verbazing haar dochter aan de lijn.

Voor Moederdag vloog Hammann vanuit Florida naar Wisconsin waar ze haar biologische moeder voor de allereerste keer zag. Enkel de overleden echtgenoot van Wagner met wie ze in 1938 in het huwelijk was getreden,  wist van de verkrachting en daaropvolgende adoptie af. Aan de Chicago Tribune verklaarde Wagner dat ze haar leven lang aan haar dochter is blijven denken. In het bejaardenhuis zag Hammann ook haar halfboer en halfzuster.

Gelijkenissen

Met haar moeder kon ze enkele uren over de vele gelijkenissen praten. Zo hebben ze beiden grote handen, en prefereren ze korte kapsels. Ook golfen was een gemeenschappelijke hobby van hen.

Hammann wil en kan haar echte moeder niets kwalijk nemen. "Eigenlijk ben ik dankbaar dat ze me afstond voor adoptie. Ik kwam in een heel warm gezin terecht".  Volgende zondag viert Eileen Wagner haar honderdste verjaardag. Ook Dorien Hammann en haar familie zullen aanwezig zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je aan cakemix nog een eitje moet toevoegen

Waarom je aan cakemix nog een eitje moet toevoegen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/5/11/20160523085655/media_xll_8684591.jpg

Kant-en-klare cake- of pannenkoekenmix komt op hectische momenten bij elke moeder wel eens van pas. Enkel een eitje of melk toevoegen, roeren en je beslag is klaar. Het is niet enkel de textuur van je beslag die daar baat bij heeft, blijkbaar worden we er vooral zelf blijer van. Zo krijgen we toch nog het gevoel dat we zelf hebben gekookt, concludeert het doctoraatsonderzoek van Sarah Daniels.

Doctoraatsstudente Sarah Daniels onderzocht aan de VUB welke rol (bijna) kant-en-klaarmaaltijden in ons leven spelen, onder begeleiding van promotor Ignace Glorieux. Op basis van onder meer diepte-interviews ging ze na hoe het met onze kookgewoonten gesteld is, en waarom we ons af en toe laten verleiden tot zo'n mix waar je enkel nog een ei aan moet toevoegen.

Koken uit plichtsbesef

Uit verschillende interviews stelt Daniels vast dat vrouwen in de keuken nog steeds in de meerderheid zijn. Zij beschouwen het als hun taak om zelf vers eten te bereiden, om zo aan te tonen dat ze investeren in hun gezin. Iets meer dan een kwart van de ondervraagde vrouwen kookt elke dag uit plichtsgevoel, zonder er altijd plezier aan te beleven. En het is net dat plichtsbesef waar producenten van kant- en klaarmaaltijden al decennialang op inspelen, volgens het onderzoek.

"Zelf klaargemaakt"

Vrouwen durven zich daarom wel eens schuldig voelen als ze er niet in slagen om vers te koken, waardoor ze zich geen goede moeder voelen. Door aan kant-en-klare maaltijden nog ingrediënten te moeten toevoegen, krijgen die vrouwen (en natuulijk ook mannen) achter het fornuis meer het gevoel dat ze zelf gekookt hebben. Zelfs al is dat maar een eitje, wat melk en vervolgens een beetje roeren. Een Amerikaanse studie uit de jaren 50 bevestigt die theorie. Een cakemengsel waar je enkel nog water aan moest toevoegen bleek geen verkoopsucces, hoewel de cake wel lekker smaakte. Toen de producenten het recept wijzigden naar een mix waarbij je nog een ei moest toevoegen, werd het product plots wel populair.

Het succes van maaltijdboxen

Daniels wijt ook het succes van groente- en maaltijdboxen aan deze kant-en-klaarpsychologie. Je moet nog wel zelf vers koken, maar niet meer nadenken over wat je klaarmaakt en niet meer naar de winkel gaan. Op die manier wordt het makkelijker om elke dag een verse maaltijd op tafel te toveren. Sarah Daniels verdedigt vandaag haar doctoraat aan de VUB. (br.hln)


» Reageer (0)
22-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe kon mijn huisarts er zo naast zitten?

Hoe kon mijn huisarts er zo naast zitten?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/0/3/2/20160522115109/media_xll_8682107.jpg

De Zweedse Boel Eriksson, die als journaliste in het Australische Sydney werkt, begint haar beklijvende verhaal op news.com.au op 27 januari. Toen besefte ze dat er iets grondigs mis was met haar gezondheid. Haar huisarts had het over een calciumtekort, maar de exacte diagnose bleek veel erger: hersenkanker. De jonge vrouw van bijna 32 heeft de sterftecijfers tegen, maar ze wil vechten: "Weg met die saaie statistieken!"

Ze wist eind januari eigenlijk al twee maanden dat er iets niet goed zat. Ze leed plots aan slapeloosheid en voelde zich constant ellendig. Er trad gevoelloosheid op aan de rechterzijde van haar lichaam. "Mijn rechterbeen wou niet meer mee en ik botste overal tegenaan. Mijn rechterarm kon mijn handtas niet meer dragen. Ik had het moeilijk met typen (lastig voor een journaliste) en soms kon ik zelfs mijn mascara niet meer aanbrengen."

En dan kwamen de helse hoofdpijnen. Boel kon zich niet meer concentreren en kon niet meer op haar woorden komen. Letterlijk. "Toen mijn baas mij een fijn weekend toewenste, kon ik gewoon niets terugzeggen. Omdat ik de woorden niet vond."

Slaappillen
Boel bezocht verscheidene malen haar huisarts. In november al, toen ze 's nachts de slaap niet meer kon vatten. "Ik was altijd een diepe slaapster, en plots sliep ik nog twee-drie uur per nacht. Mijn huisarts stuurde me wandelen met een voorschrift voor Stilnox, een erg verslavend slaapmiddel."

Een maand later stond ze opnieuw in zijn kabinet. Met klachten over hartkloppingen en over de slaappillen die niet hielpen. Ze kreeg antidepressiva voorgeschreven. "Terwijl ik de hele tijd dacht: 'Maar ik ben niet depressief'."

Een week voor de Australische nationale feestdag op 26 januari ging ze nog eens bij de huisarts langs. Boel sliep nog altijd niet, voelde zich constant opgewonden en door haar verlammingsverschijnselen kon ze met haar rechterhand geen balpen meer vasthouden. "Ik probeerde zelfs zijn pen te grijpen om het hem te laten zien." De huisarts weet de gevoelloosheid aan een calciumtekort. Ze moest haar bloed laten testen en werd doorverwezen naar een psycholoog.

Schildklierkanker
Boel had vertrouwen in haar arts. Hij had in 2009 schildklierkanker bij haar ontdekt, toen ze gewoon voor een uitstrijkje kwam. "Natuurlijk zou hij mij grondiger onderzoeken als hij zou vermoeden dat er iets ernstigs aan de hand was."

Die 27ste januari voelde ze zich slechter dan ooit en moest ze zich vanuit haar bed afmelden bij haar bazin, "in de hoop dat zij niet zou denken dat ik een kater had". Ze moest braken, toen ze opstond. Ze wou nog maar eens naar de huisarts gaan. "Dit kon toch niet zomaar een tekort aan calcium zijn."

Met dank aan Boris de kat
Ze kroop weer haar bed in en haar kat Boris kroop dichter bij haar dan anders. Haar man Harry zag hoe Boris zijn pootje legde op Boels hoofd. De blik van het dier vergeet Harry nooit meer. Hij besloot toen om zijn vrouw niet naar de huisarts te voeren maar naar de spoedafdeling.

Na drie uur wachten bracht de CT-scan een grote, zwarte bobbel in de hersenen aan het licht. De arts omschreef het gezwel als "heel verontrustend". "Ik was in shock en tegelijkertijd opgelucht dat ik mij niks had ingebeeld. En ik was mijn kat dankbaar."

De volgende dag al ging Boel onder het mes. De chirurg kon 90 procent van de tumor wegsnijden, maar de rest zat op een lastige plek. Opereren hield het risico op verlamming in. Boel verwittigde haar mama in Zweden, waar ze zelf geboren en getogen was. Ze mocht naar huis en was ervan overtuigd dat het gezwel niet al te kwaadaardig zou zijn, ALS het al kwaadaardig was.

Vier dagen later kwam het harde nieuws: ze had hersenkanker, graad vier. De overige tien procent van de tumor moest weggehaald worden. "Toen ik bij de chirurg buitenkwam, begon ik zodanig te huilen dat ik geen adem meer kreeg. Zo oneerlijk: waarom ik?" Nog dezelfde week onderging ze de operatie.

Bestraling en chemo
Boel Erikssons familie kent vele gevallen van kanker. Haar zus had zes jaar geleden een minder erge hersentumor en kwam er na acht keren chemotherapie door. Haar vader, nicht, oom en grootmoeder stierven allemaal aan kanker. Zelf moest en moet ze zes weken bestraling en voor nog onbepaalde tijd chemo doorstaan.

Boels haar viel uit en dat was een zwaar moment. Haar man scheerde haar kaal en wou hetzelfde met zijn eigen hoofd doen. De vrouw zette door en postte zelfs foto's met haar kale hoofd op Facebook. Daarop kreeg ze heel wat hartverwarmende reacties. Oude vriendinnen uit Zweden en Schotland kwamen haar zelfs opzoeken in Australië.

De jongedame doet alles wat artsen haar aanraden, en meer. "Volgens de statistieken is de kans klein dat ik het nog vijf jaar trek, de mijlpaal voor kankerpatiënten om genezen verklaard te worden. Maar ik zeg: 'weg met die statistieken' (we weten allemaal dat ze saai zijn). Ik zal er alles aan doen. Ik zal niet opgeven zonder te strijden."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensetende nijlkrokodil duikt op in Florida

Mensetende nijlkrokodil duikt op in Florida

http://static3.hln.be/static/photo/2016/8/1/12/20160522063144/media_xll_8681697.jpg

De nijlkrokodil is in Florida gesignaleerd. De grote menseter komt normaal alleen in Afrika voor.

Na DNA-onderzoek hebben onderzoekers van de Universiteit van Florida bevestiging gekregen: de drie jonge krokodillen die tussen 2000 en 2014 in de Everglades werden gevangen, zijn nijlkrokodillen. Ze zijn genetisch verwant aan nijlkrokodillen die in Zuid-Afrika voorkomen. Mogelijk zijn ze er terechtgekomen via de dierenhandel, al dan niet illegaal.

De nijlkrokodil is een grote soort, die bovendien snel groeit. Hij kan meer dan 6 meter groot worden en weegt ruim 700 kilogram.

123 mensen gedood
Door zijn grootte is hij berucht. Van 2010 tot 2014 viel hij minstens 480 keer mensen aan in Afrika. Daarbij kwamen 123 mensen om. In Florida voedt hij zich met vogels, vissen en zoogdieren.

Er zijn nog geen bewijzen dat zich een stabiele populatie in Florida bevindt maar de soort zou er kunnen overleven, zeggen de onderzoekers in het Journal of Herpetological Conservation and Biology. Het is een van de vele invasieve soorten in Florida, een probleem dat onderschat wordt, zeggen ze.

Opvallend: een van de drie exemplaren groeide in Florida 28 procent sneller dan jonge nijlkrokodillen in Afrika. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karen Elson - The Birds They Circle

Karen Elson - The Birds They Circle

Klik op de foto om haar te beluisteren


Karen Elson (geboren op 14 januari 1979 in Oldham, Greater Manchester, Engeland) is een Brits model, zangeres, liedjes schrijfster en gitariste.


» Reageer (0)
21-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerps komiek Gaston Berghmans (90) overleden

Antwerps komiek Gaston Berghmans (90) overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/4/14/20160521120628/media_xll_8680034.jpg

Gaston Berghmans is overleden. Dat meldt ATV. Zijn familie bevestigt het overlijden. Hij werd bekend door samen met Leo Martin als komisch duo op te treden onder de naam Gaston en Leo. Berghmans werd 90 jaar. Berghmans werd 90 jaar.

De komiek overleed in het rust- en verzorgingstehuis in Schoten, waar hij nog maar enkele maanden woonde. De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid.

In 2010 kreeg hij een bronzen standbeeld in zijn gemeente Merksem, dat zijn bekende personage 'Joske Vermeulen' voorstelde.

Talent ontdekt tijdens feestje
Berghmans ontdekte zijn komisch talent toen hij in zijn korfbalclub tijdens een feestje een sketch deed over een korfballer die met de nationale ploeg wou meedoen, maar altijd op de bank moest blijven zitten.

Hij begon ook zijn eigen materiaal te schrijven en mocht uiteindelijk zelfs op televisie tijdens Expo 58 alle dagen grappen vertellen over de wereldtentoonstelling. Toch ging de komiek hier vroegtijdig de mist in. De regisseur dwong de Antwerps pratende Berghmans ABN te spreken en in drie minuten tijd zijn vier pagina's tekst door te nemen vooraleer hij moest opkomen

Met rug naar publiek
Een jaar later, in 1959, werd Berghmans nog eens gevraagd voor een televisieoptreden, ditmaal live vanuit het casino van Beringen. Het was de bedoeling dat hij in afwachting van de volgende act moppen tapte en weer diende hij ABN te spreken. De BRT zei ook dat hij met zijn rug naar het publiek moest staan en maar een paar moppen hoefde te vertellen. Het duurde echter veel langer voor de acts zich hadden omgekleed en Berghmans diende veel meer moppen te tappen dan gepland. Op den duur was hij echter uitverteld en gaf hij het op. Tot overmaat van ramp lachte niemand in de zaal omdat ze hem niet konden verstaan. Het zou jaren duren voor hij weer op de televisie verscheen.

Wel succes in variété
In het variété ging het de komiek echter wel voor de wind. Zijn revues in de Ancienne Belgique trokken volle zalen en van heinde en verre kwamen er internationale sterren optreden. Hij trad toen met zijn collega's vaak twee keer per dag op en 's zondags zelfs drie maal. Het waren vooral komedies, maar er werd ook in gezongen. In 1960 trouwde hij en kreeg in 1961 een dochter.

Kennismaking met Leo Martin
Berghmans leerde Leo Martin voor het eerst kennen in 1957 in de Billiard Palace waar het orkest van Willy Rockin speelde. Leo speelde er saxofoon en klarinet en Berghmans voerde soms samen met hem enkele sketches op. In de jaren 60 kreeg Martin een eigen orkest en werd het eenvoudiger om Berghmans uit te nodigen om sketches te komen spelen. Hun komische optredens dienden vaak als proloog voor Martins muzikale momenten. Met deze optredens werd de basis gelegd voor wat later Gaston en Leo zou worden. Ze zouden echter nog een hele tijd apart van elkaar blijven optreden.

Tv-duo
Vanaf 1972 vormden ze een tv-duo. Ze verdienden echter niet goed doordat de openbare televisie toen nog het monopolie had inzake televisiezenders. In Nederland hadden ze een beter verdienend programma 'Hallo met Henk' met Henk van Montfoort waar ze wekelijks één sketch opvoerden. Ze hadden ook geen impresario: iedereen belde gewoon de BRT om naar hen te vragen of stuurden brieven naar de BRT te hunner attentie. In 1980 traden Berghmans en Martin op in de komische politiereeks 'De Kolderbrigade'.

Legendarische eindejaarsshows
Vanaf 1981 kwamen dan hun legendarische eindejaarsshows op de BRT. Elk oudjaar zond de zender hun shows uit die tegen de 2.680.000 kijkers scoorden en waarvan velen klassiekers zijn geworden, zoals onder meer Restaurant De Gouden Leeuw en de bekendste van allemaal: Joske Vermeulen.

Tussendoor bleven de komieken ook zaaloptredens geven. In Vlaanderen draaiden ze ook vier films: 'De boot naar Spanje', 'Zware jongens', "Paniekzaaiers' en 'Gaston en Leo in Hong Kong'.

"Gepensioneerde komiekskes"
Ondanks de hoge kijkcijfers en hun weergaloze succes keek de toenmalige top van de openbare tv-omroep erg neer op Berghmans en Martin en waren hun lonen bijgevolg ook erg laag. Bob Boon kon niet meer lachen om hun meest recente scenario's en directeur Paul Van Dessel liet weten dat hij niet meer met "gepensioneerde komiekskes" kon blijven werken. De zopas opgestarte commerciële omroep VTM en haar bazen Mike en Guido ontvingen hen met open armen en betaalden veel beter. Ondanks een laatste smeekpoging van BRT-kopstuk Jan Geysen maakten Berghmans en Martin dus de overstap. Een van hun eerste komische series die ze tot stand brachten bij VTM was 'De Burgemeesters Van Bos'.

Gezondheidsproblemen
Beide komieken kregen echter met gezondheidsproblemen te kampen. Berghmans kreeg darmkanker en vermagerde zienderogen. Hij herstelde, maar op 18 maart 1993 overleed Martin. Een half jaar eerder werden ze nog gevierd in de VTM-show '20 jaar Gaston en Leo', die gepresenteerd werd door Luc Appermont. Hier speelde Martin ondanks de longkanker nog saxofoon onder leiding van dirigent Willy Claes.

Overlijden Martin was ernstige klap
De dood van Leo Martin was een ernstige klap voor Berghmans en zijn partner bleek onvervangbaar. Hij trachtte nog met onder meer Carry Goossens en solo op te treden, maar het resultaat was niet meer hetzelfde. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag startte VTM op 6 december 2006 een vijfdelig portret van Berghmans, gepresenteerd door verschillende collega's. Het programma kreeg de toepasselijke naam 'Gaston 80'. Daarna volgde nauwelijks nog televisiewerk. In 2008 was hij te zien in de film 'Christmas In Paris', wat naar eigen zeggen zijn definitieve afscheid was (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders binden peuter aan steen terwijl ze uit werken zijn

Ouders binden peuter aan steen terwijl ze uit werken zijn

http://static1.hln.be/static/photo/2016/13/3/4/20160518113447/media_xll_8669884.jpg

Haar ouders willen Shivani niet aan een steen vastgebonden achtergelaten terwijl ze op een bouwwerf in het westen van India gaan werken, maar ze hebben geen keuze. Kinderopvang kunnen ze zich niet veroorloven en Shivani's broer is nog maar drieënhalf en dus niet oud genoeg om op zijn zusje te letten.

Blootvoets en onder het stof blijft Shivani dus negen uur per dag vastgebonden aan die steen, in temperaturen boven de veertig graden. Het lint met het opschrift 'opgelet' geeft haar anderhalve meter 'speelruimte'.

"Ik bind haar vast opdat ze niet op straat gaat", verklaart haar 23-jarige moeder Sarta Kalara. "Er is hier veel verkeer, ik heb geen andere keuze. Ik doe dit voor haar veiligheid".

Samen met haar man graaft Sarta voor 250 roepies (3,4 euro) per dag geulen voor elektriciteitskabels in de stad Ahmedabad. India telt ongeveer 40 miljoen dergelijke bouwvakkers. Eén op vijf is een vrouw, de meerderheid zijn arme migranten die van de ene naar de andere bouwwerf trekken om de infrastructuur aan te leggen voor groeiende steden in het land. Vaak zie je kinderen die in het zand en de modder rollen terwijl hun ouders stenen aanslepen voor nieuwe wegen of luxewoningen.

Heel wat gezinnen zijn dakloos en wonen in tenten op de bouwwerf of slapen in de openlucht zoals het gezin van Shivani.

Een fotograaf van persagentschap Reuters nam deze foto's op 20 april. Toen hij 's anderendaags opnieuw de bouwwerf bezocht, gooiden bouwvakkers stenen naar hem.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nek- of rugpijn door je tablet? Zo vermijd je het

Nek- of rugpijn door je tablet? Zo vermijd je het

http://oi67.tinypic.com/w0lzpe.jpg

"We worden geconfronteerd met een generatie kinderen met een tabletnek", zo zegt professor Kinesitherapie Annick Timmermans, die daarom het gebruik van smartphones en tablets op scholen wil verbieden. Of haar voorstel nu gehoor krijgt of niet, het kan zeker geen kwaad om onze rug en nek zoveel mogelijk te beschermen bij smartphone- en tabletgebruik. Enkele tips om de schade in te perken.

De "tabletnek" waar professor Timmermans van spreekt, klinkt ook Dr. Jack Dennerlein van de Harvard School of Public Health bekend in de oren. Hij adviseert om bij tabletgebruik voortdurend je houding te veranderen en elk kwartier eventjes pauze nemen. Dit om je rug en nek te beschermen. Dat is veel vaker dan bij een computer, waarbij geadviseerd wordt om zeker elk uur even recht te staan. Wat je vooral níet moet doen, waarschuwt de dokter, is uren aan een stuk in dezelfde houding een spelletje spelen op je tablet of smartphone.

Een staander voor je tablet

Rugspecialist Dr. Sarah Jarvis geeft dan weer de tip om een tablet meer als een computer te gebruiken, als je hem toch vaak nodig hebt. Maar daar zijn wel enkele extra attributen voor nodig. "Beschouw je tablet als een mobiele computer," zegt ze, "Ik heb een staander voor mijn tablet, zodat hij recht voor mijn neus staat." Het komt erop neer de 'gierhouding' te vermijden, die erg slecht is voor je rug. Heb je geen staander of toetsenbord voor je tablet? Gebruik hem dan ook niet als computer voor langdurige surfsessies, maar enkel om snel even iets op te zoeken.

Geloof de reclame niet

De eerste reclames voor tablets werden bevolkt door gelukkige gebruikers die filmpjes keken met het scherm op hun schoot. De slechtst denkbare houding voor je rug en nek, want je kijkt voortdurend naar beneden. "Een tablet op je gekruiste benen leggen voor een paar minuten is oké, maar doe het vooral niet langer dan dat," aldus Dennerlein.

Weerkaatsing op het scherm

"Als het op ergonomie aankomt, zijn er twee belangrijke factoren: visuele toegang en ondersteuning," legt Dr. Dennerlein uit. "Dit zijn de twee dingen die bepalen hoe mensen zich positioneren als ze een tablet of smartphone gebruiken." Die reflecterende schermen zijn ergonomisch gezien heel slecht, aangezien ze gebruikers dwingen om zich in allerlei bochten te wringen om toch alles op het scherm te kunnen lezen. Dennerlein pleit naar meer studies rond dit probleem, maar stipt aan dat we er in tussentijd alvast onszelf bewust van kunnen zijn en zo onze houding aanpassen.

Klein stapjes

Dr. Sarah Jarvis ziet de gevolgen van tablet- en smartphonegebruik in haar praktijk steeds meer toenemen. "Het is op een punt gekomen waarbij ik als eerste vraag stel 'Heb je een nieuwe tablet of laptop' als mensen met rug- of nekklachten bij mij komen." Zelf af en toe last van je nek of rug? Wacht niet tot het erger wordt. Zelfs kleine aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat het probleem niet escaleert. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tieners zijn onhandig, maar daar is een verklaring voor

Tieners zijn onhandig, maar daar is een verklaring voor

http://static0.hln.be/static/photo/2016/17/15/13/20160520140533/media_xll_8677393.jpg

Zit jij met een onhandige tiener in huis? Wetenschappers hebben ontdekt waarom de ene jongen al wat slungeliger is dan de andere.

Italiaanse onderzoekers bestudeerden 88 tieners van 15 jaar. Ze verdeelden hen in twee groepen: de jongens die meer dan drie centimeter groeiden in 3 maanden en degenen die slechts 1 centimeter in die periode groeiden. Vervolgens analyseerden ze de motorische vaardigheden, als hun gevoel voor evenwicht, de vlotheid van wandelen en de regelmaat van hun pas, van de deelnemers. Daaruit blijkt dat de jongens die sneller groeiden, slungeliger wandelden.

De verklaring is volgens de onderzoekers dat het brein moeite heeft met de veranderingen in het lichaam tijdens een plotse groeispurt. Daarom wandelen jongens gedurende een tijdje slungelig tot hun brein zich heeft aangepast. Onderzoekster aan de universiteit van Bologna Maria Cristina zegt dat een plotse toename in grootte de motorische vaardigheden kan treffen. "We ontwikkelen onze motorische vaardigheden op basis van de dimensies van het lichaam. Na een groeispurt moeten de hersenen zich opnieuw aanpassen aan het lichaam. Tijdens deze tijd kan een tiener een tikje vreemd wandelen. Wie trager groeit, heeft hier minder last van en beweegt zich vlotter." (br.hln)


» Reageer (0)
20-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit koffiekopje uit Auschwitz gaf na 70 jaar een bijzonder geheim prijs

Dit koffiekopje uit Auschwitz gaf na 70 jaar een bijzonder geheim prijs

http://static3.hln.be/static/photo/2016/12/12/2/20160519234840/media_xll_8675792.jpg

In Auschwitz hebben museummedewerkers een gouden ring en halsketting gevonden in een koffiekopje met een valse bodem. De juwelen werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen door een gevangene van het concentratiekamp.

Meer dan 70 jaar lang zaten de juwelen opgerold in een stukje stof onder de valse bodem in de koffietas. Het pakketje werd zichtbaar toen de valse bodem van het kopje begon door te roesten.

"Het was erg goed verborgen. Maar over de jaren heen verslechterde het materiaal stilaan en raakte de tweede bodem gescheiden van het kopje," vertelt Hanna Kubik, medewerker van het staatsmuseum Auschwitz-Birkenau.

http://static3.hln.be/static/photo/2016/1/5/14/20160519235241/media_l_8675819.jpgAan wie de juwelen destijds toebehoorden, is niet geweten. Uit tests blijkt dat de halsketting en de ring tussen 1921 en 1931 in Polen vervaardigd werden. Het geëmailleerde kopje maakt deel uit van een collectie van 12.000 stuks keukengerei, waaronder kopjes, potten, kommen, kruiken en servies, die worden tentoongesteld in het museum.

Volgens museummedewerkers verborgen mensen in concentratiekampen vaak waardevolle bezittingen in alledaagse voorwerpen. Ze hoopten de dingen te kunnen recupereren als ze ooit uit het kamp zouden bevrijd worden. Maar de kampbewakers namen de gevangenen alle bezittingen af vooraleer ze hen naar de gaskamers stuurden.

"De Duitsers logen voortdurend tegen de joden die ze deporteerden voor uitroeiing. Er werd hen verteld dat het ging om een hervestiging, werken en leven op een andere plaats," vertelt museumdirecteur Piotr Cywinski. "De slachtoffers mochten maar weinig bagage meenemen. Zo wisten de Duitsers dat ze in de bagage, naast kledij en levensnoodzakelijke dingen, ook de laatste waardevolle bezittingen van de gedeporteerde families zouden vinden. Het verbergen van die waardevolle dingen bewijst enerzijds dat de slachtoffers zich ervan bewust waren dat ze bij hun deportatie beroofd zouden worden, maar anderzijds toont het ook aan de joodse families voortdurend een straaltje hoop hadden dat deze zaken nodig zouden zijn voor hun verdere leven." (br.hln)


» Reageer (0)
19-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inschattingsfoutje: kunstwerk dateert dan toch niet uit Picasso-tijdperk

Inschattingsfoutje: kunstwerk dateert dan toch niet uit Picasso-tijdperk

http://static1.hln.be/static/photo/2016/1/0/0/20160511190833/media_xll_8651385.jpg

De expert wist het zeker: de bizarre schenkkan in de vorm van een gezicht dateerde van het eind van de negentiende eeuw en de waarde ervan moest omgerekend tussen de 27.000 en 44.000 euro liggen. Maar nu blijkt dat hij de bal volledig missloeg.

Antiquair Stephen Fletcher werkte in de stad Spokane mee aan de Amerikaanse versie van het programma Antiques Roadshow, waarin mensen hun kunst kunnen laten waarderen.

Picasso
Je kon de lijn zo doortrekken naar iemand als Picasso, vond Fletcher. "De kan spreekt met me, zegt dat hij heel ongewoon is", voegde de antiquair overtuigend toe. Dat laatste klopte helemaal, want de maakster meldde zich kort daarna. Betsy Soule uit Oregon had de kan gemaakt in 1973. Ze maakte de 30 centimeter kan in de keramiekklas van haar middelbare school.

De huidige eigenaar kocht de kan een tijdje geleden voor ongeveer 270 euro en rekende zich tijdens de uitzending al rijk. Toch heeft deze man een goede investering gedaan, want nadat Fletcher moest toegeven dat hij helemaal fout had gezeten, waardeerde hij de waarde toch op tussen de 2300 en 3800 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Google laat mensen extreem inzoomen op kunst

Google laat mensen extreem inzoomen op kunst

http://static2.hln.be/static/photo/2016/10/5/12/20160517201442/media_xll_8668152.jpg

Google heeft een nieuwe project gelanceerd: de Art Camera. Een speciaal team heeft extreme close-ups gemaakt van bekende schilderijen.

De foto's zijn 1 miljard pixels groot. Daardoor kunnen mensen details zien die anders voor het blote oog verborgen blijven. Tot het kleinste vlekje verf aan toe. De kunstcamera heeft van elk schilderij duizenden scans gemaakt. Die zijn door speciale software aan elkaar geplakt voor het totale plaatje.

Een trip naar het museum is niet meer nodig. "Stel dat je de zes portretten van de familie Roulin door Vincent van Gogh van dichtbij wilt zien. Dat moet je naar Nederland, Los Angeles en New York. De Art Camera reist voor jou", aldus Google.

Van Gogh
Google heeft vandaag de eerste duizend schilderijen gepresenteerd. Het gaat om werken van onder andere Van Gogh, Weissenbruch en Berckheyde, maar ook Monet, Cézanne en Titiaan. Meer dan dertig gescande schilderijen hangen in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Bekijk hier enkele werken uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkouden of allergisch, hoe merk je het verschil?

Verkouden of allergisch, hoe merk je het verschil?

http://static1.hln.be/static/photo/2016/18/12/9/20160519165143/media_xll_8674449.jpg

De soms grote temperatuurschommelingen afgelopen weken hebben hier en daar wat verkoudheden met zich meegebracht. Dat in combinatie met pollen die in de lucht hangen, maakt het soms moeilijk om het onderscheid tussen een allergie en verkoudheid te maken. Lopende neuzen, zere kelen en jeukende ogen, welke symptomen horen bij welk kwaaltje?

Dat je nooit eerder allergisch was, hoeft niet noodzakelijk uit te sluiten dat je nu met een allergie in plaats van een verkoudheid te maken hebt. Allergieën kunnen op eender welke leeftijd nog opduiken. Maar natuurlijk kan je net zo goed te maken hebben met een verkoudheid door de plotse temperatuursdaling.

Bij allergieën heb je geen last van koude rillingen of koorts. Je krijgt geen pijnlijke keel, al kan je wel een kriebelige keel hebben die je vaker moet schrapen dan gewoonlijk. Niezen, een lopende neus en jeukende ogen zijn dan weer eerder typische allergiesymptomen, net zoals oppervlakkig kuchen. Bovendien houden deze symptomen langer aan dan bij een gewone verkoudheid, die na een tiental dagen wel verdwijnt.

Enkele tips bij allergie

Vermoed je dat het pollen of stuifmeelkorrels zijn die roet in het eten strooien? Dan kunnen een paar dingen helpen om de allergiesymptomen te verminderen. Zo mijd je best buitenactiviteit 's ochtends, omdat de pollenconcentratie dan het hoogste is. Was je haren en kledij nadat je buiten bent geweest, zodat je de pollen niet mee naar binnen draagt.

Ook je slaapkamer schoon houden kan helpen, door er geen huisdieren binnen te laten en zo weinig mogelijk kleren mee naar binnen te nemen. Verlucht de slaapkamer bij voorkeur na een regenbui, dan hangen er minder pollen in de lucht. Was ook regelmatig je lakens, maar hang ze niet buiten te drogen.

Wordt de allergie erg hinderlijk? Dan kan een uitstapje naar zee een goed idee zijn, waar de pollenconcentratie lager is. Bij ernstige allergieën kan je een arts raadplegen voor eventuele medicatie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolling Stones - Sympathy for the Devil

Rolling Stones - 'Sympathy for the Devil'

Klik op de foto om ze te beluisteren


The Rolling Stones (vaak aangeduid als de Stones) is een Engelse rock-'n-rollband die actief is sinds 1962. De band speelt, naast rock-'n-roll en rock, ook stijlen als blues, country, hardrock, reggae en punk.

Sinds The Rolling Stones in 1962 werden opgericht, hebben zij vele grote hits gehad, zoals Angie, Paint It Black en (I Can't Get No) Satisfaction. Zij hebben meer dan vijfentwintig studioalbums uitgebracht, waaronder Tattoo You, Goats Head Soup, Some Girls, Let It Bleed en Sticky Fingers. Hun laatst verschenen album was A Bigger Bang uit 2005.

The Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang), Keith Richards (gitaar), Charlie Watts (drums) en Ron Wood (bas/gitaar). De bekendste ex-leden zijn Brian Jones, Mick Taylor, Bill Wyman en, hoewel nooit officieel, toetsenist Ian Stewart.

» Reageer (0)
18-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glutenvrij dieet kan gevaarlijk zijn voor kinderen

Glutenvrij dieet kan gevaarlijk zijn voor kinderen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/16/6/20160518100819/media_xll_8669676.jpg

Glutenvrije producten worden steeds hipper, en dat terwijl ze zeker niet voor iedereen heilzaam zijn. Zeker bij gezonde kinderen heeft het weinig zin om een glutenvrij dieet op te leggen én kan het zelfs gevaarlijk zijn. Kinderarts met specialisatie maag-darmziekten Norelle Reilly geeft 4 redenen waarom je kinderen beter niet onnodig glutenvrij laat eten.

Coeliakie of glutenintolerantie is een aandoening waarbij je darmslijmvlies wordt aangetast als je gluten eet. Die zitten onder meer in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt. Wie coeliakie heeft, eet daarom best zoveel mogelijk glutenvrij. Maar ook bij mensen die geen intolerantie hebben worden dit soort voedingsmiddelen steeds populairder, terwijl zij er geen baat bij hebben om glutenvrij te eten. Zeker bij kinderen is het gevaarlijk om zomaar gluten te schrappen, legt Dr. Norelle Reilly uit, een kinderarts met als specialisatie maag-darmproblemen. Zij stipt 4 dingen aan die je moet weten, voor je gluten zomaar uit het kindermenu weert.

1. Gluten zijn niet giftig

Gluten komen in verschillende dagdagelijkse voedingsmiddelen voor. Niet alleen in graanproducten zoals brood, pasta en koekjes, maar ook "verstopt" in bewerkte voeding waaronder bouillonblokjes, sauzen, bereid vlees en bier. Toch zijn gluten niet van nature giftig. Enkel wie kampt met glutenintolerantie zal last krijgen van maag-darmproblemen, maar in het andere geval heeft het geen zin om gluten te vermijden. Een kind preventief geen gluten geven in de hoop dat het zeker niet intolerant zal worden, is dan ook geen goed idee, aldus Dr. Reilly. Een gebalanceerd voedingspatroon met groenten, fruit, eiwitten en verschillende soorten koolhydraten is nog altijd de beste optie om een kind gezond te houden.

2. Glutenvrij is geen synoniem voor gezond

"Glutenvrij" heeft vaak onterecht een gezond imago, terwijl dat niet altijd het geval is. Fruit en groenten zijn van nature glutenvrij en ook belangrijk in het eetpatroon van een kind. Maar een glutenvrij koekje, blijft nog altijd een ongezond koekje. Daarnaast bevatten veel glutenvrije alternatieven voor bijvoorbeeld brood en koekjes vaak meer vet en calorieën dan de versie met gluten. Je vindt er soms ook minder vitaminen en foliumzuur in terug, wat tot vitaminetekorten kan leiden. Ook is een glutenvrij dieet arm aan vezels, die voor mensen zonder intolerantie belangrijk zijn voor je darmen en vertering. Vaak gebeurt het dat kinderen die beginnen met glutenvrij te eten, geconstipeerd raken, weet Dr. Reilly uit eigen ervaring. Zelf bij je kinderen experimenteren met glutenvrij eten - zonder een diagnose van intolerantie of begeleiding van een dokter - is dus af te raden.

3. Moeilijkere diagnose

Begin je als ouder uit eigen beweging met je kind een glutenvrij eetpatroon op te leggen, dan is het voor dokters achteraf moeilijker om vast te stellen of je kind met een intolerantie kampt. Symptomen alleen zijn niet genoeg om een diagnose te kunnen stellen, en een bloedtest achteraf kan geen onderscheid meer maken tussen een kind met coeliakie dat glutenvrij eet en een kind dat eigenlijk nooit coeliakie heeft gehad, maar glutenvrij eet. Spreek dus altijd eerst met je dokter als je een vermoeden van intolerantie hebt en doe dat voor je op eigen houtje voedingsgroepen begint te schrappen.

4. Duur en sociaal beperkend

Het is al niet makkelijk om een glutenintolerantie te hebben als volwassene, laat staan als kind. Bij veel kinderactiviteiten komt eten kijken, denk maar aan verjaardagsfeestjes, daguitstappen en lunch op school. Kinderen die glutenvrij moeten eten voelen zich vaak afgezonderd van hun leeftijdsgenoten of zijn bang dat hun dieet invloed zal hebben op toekomstige beslissingen zoals verder studeren of een carrière. Daarenboven is glutenvrije voeding erg duur, wat voor vele families een financiële uitdaging kan zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft van hartaanvallen heeft geen symptomen

Helft van hartaanvallen heeft geen symptomen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/13/7/7/20160517112507/media_xll_8666692.jpg

Bij een hartaanval hebben we meestal het beeld van iemand die naar de borst grijpt en in elkaar zakt, maar er bestaat ook zoiets als 'stille' hartaanvallen. En die zijn veel couranter als je zou denken.

Volgens een recent onderzoek van de American Heart Association krijgen mensen met een hartaanval in 45 procent van de gevallen te maken met de 'stille' vorm. In dat geval heeft de patiënt geen symptomen en beseft hij of zij niet dat er een serieus probleem is. De bloedtoevoer naar het hart wordt op dat moment echter wel gehinderd, en het hart loopt ook schade op.

Het onderzoek kon vaststellen dat een stille hartaanval de kans om te sterven aan een hartprobleem met 34 procent doet stijgen. Ze komen vaker voor bij mannen maar zijn dodelijker bij vrouwen. "De gevolgen zijn even erg als bij een hartaanval met symptomen", klinkt het bij de American Heart Association. "Maar omdat ze vaak niet vastgesteld worden als er geen elektrocardiogram genomen wordt, krijgen de patiënten vaak niet de behandeling die nodig is om een nieuwe hartaanval te voorkomen."

Onbekende symptomen
Soms heeft de patiënt echter wél symptomen, maar die worden niet altijd herkend als een hartprobleem. Mensen met een hartaanval kunnen lasthebben van een drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de kaak, de armen of de rug. Ook kunnen er maagklachten zijn of zweten, of een licht gevoel in het hoofd. Als er pijn is, is die hevig maar vrij constant. Bij scherpe steken is de kans klein dat het om een hartaanval gaat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gary moore - Still Got The Blues

Gary moore - Still Got The Blues


Klik op de foto om hem te beluisterenRobert William Gary Moore (Robert William) (Belfast, 4 april 1952 - Estepona, 6 februari 2011  was een Noord-Ierse gitarist.


» Reageer (0)
17-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verklaard: waarom vrouwen met elkaar naar bed willen

Verklaard: waarom vrouwen met elkaar naar bed willen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/9/14/14/20160517122816/media_xll_8666954.jpg

Vrouwen zijn vaak 'seksueel flexibel', zo bleek al uit voorgaand onderzoek. Dat wil zeggen dat dames meer interesse hebben in een seksueel avontuurtje met iemand van hetzelfde geslacht dan mannen, ook als ze heteroseksueel zijn. Het wetenschappelijk magazine Biological Reviews geeft nu ook een mogelijke biologische verklaring voor dit fenomeen.

Veel heteroseksuele vrouwen zijn een tikje bi-curious oftewel bi-schierig, wat betekent dat ze wel eens graag experimenteren met iemand van hetzelfde geslacht. Volgens een grootschalige enquête van het Amerikaanse Centers for Disease Control is de kans bij vrouwen tot drie keer groter dat ze met een geslachtsgenote in bed belanden, in vergelijking met mannen. Dat vrouwen seksueel 'flexibeler' zijn werd al eerder geconcludeerd, en ook de hypothese dat geen enkele vrouw 100% hetero zou zijn werd al meermaals geopperd.

Polygamie als oorzaak

Het wetenschappelijk tijdschrift Biological Reviews geeft nu een mogelijke verklaring voor die seksuele interesse in andere vrouwen. Volgens evolutionair psycholoog Dr. Satoshi Kanazawa, hoofdauteur van de studie, is er een evolutionaire reden waarom de seksuele voorkeur van vrouwen kan schommelen tussen heteroseksueel, lesbisch of biseksueel. Hij veronderstelt dat polygamie vroeger er evolutionair toe geleid heeft dat vrouwen ook openstonden voor seksuele betrekkingen met andere vrouwen.

Experimenteren in naam van de voortplanting

Zo klinkt zijn verklaring: als je één van de pakweg zeven vrouwen was die elke week haar beurt moest afwachten om het bed te delen met haar echtgenoot, dan gingen vrouwen zich eenzaam voelen. Het werd dus interessant om in tussentijd je pleziertjes ook bij andere vrouwen te zoeken, aldus Kanazawa. Dat kwam niet alleen je eigen plezier ten goede, het bevorderde ook de sfeer binnen de polygamie en je vermeed op die manier spanningen en conflicten in zo'n huwelijk met meerdere vrouwen. En zo'n harmonieuze polygamie, daar kwamen gemakkelijker veel en gezonde kindjes van, wat evolutionair dan weer interessant is. Dat Katy Perry een meisje kuste en het nog leuk vond ook, zou dus allemaal met voortplanting te maken hebben, volgens deze studie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen nagebouwd met 177.000 koekjes

Antwerpen nagebouwd met 177.000 koekjes

http://static3.hln.be/static/photo/2016/9/8/11/20160515205053/media_xll_8663021.jpg

In het Antwerpse MAS, het Museum aan de Stroom, bouwen vrijwilligers een stad met 177.000 koekjes. Antwerpen wordt namelijk weleens de 'koekenstad' genoemd. Een Chinese kunstenaar heeft het ontwerp gemaakt.

Met het project willen ze de vijfde verjaardag van het MAS vieren. Maandagnamiddag moet het klaar zijn, waarna de bezoekers de koekenstad mogen opeten.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suïcidale Sinéad O'Connor wordt vermist na fietstocht

Suïcidale Sinéad O'Connor wordt vermist na fietstocht

http://static2.hln.be/static/photo/2016/2/9/0/20160516183454/media_xll_8664705.jpg

De politie in Chicago is op zoek naar Sinéad O'Connor. De 49-jarige zangeres wordt vermist en de politie is bezorgd dat ze zelfmoord wil plegen, meldt showbizzsite TMZ.

De Ierse zangeres was zondagochtend niet teruggekeerd van een fietstochtje. De politie heeft mensen in Chicago gevraagd uit te kijken naar O'Connor. Sinead reed, aldus het signalement, op een roze fiets met mandje voorop en droeg een zwarte jas, zwarte leren broek en een shirtje met Ierland als opdruk.

In november kwam O'Connor in het nieuws nadat er een afscheidsbrief van haar opdook. Vervolgens werd ze door een psycholoog behandeld. O'Connor werd in die maand gevonden door de politie in Dublin, nadat ze op Facebook had gemeld een overdosis te hebben genomen. De zangeres, die niet in levensgevaar was, scheef na het incident op Facebook: "Jullie zijn in het ziekenhuis geweest om me te bezoeken. Maar jullie gingen weer weg voordat ik bijkwam en zijn niet teruggekeerd. Alsjeblieft waarom doen jullie dit met mij? Ik heb jullie nodig, ik heb jullie liefde nodig.''

"Jullie zijn eindelijk van me af", had Sinéad eerder op Facebook geschreven. In een lange post verklaarde ze 'gebroken' te zijn door de manier waarop ze door haar familie wordt behandeld. Ook ging ze in op een juridische strijd om het ouderlijk gezag over haar jongste kinderen, Shane van 11 en Yeshua van 8. Hun vaders zouden haar niet toestaan de kinderen te zien.

Sinéad heeft in het verleden openlijk over haar gezondheid gesproken. De ster lijdt aan een bipolaire stoornis en is daar enkele keren voor opgenomen. In 2011 dreigde de 48-jarige Nothing Compares 2 U-zangeres al eens met zelfmoord via Twitter. (br.hln)


» Reageer (0)
16-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel stijfheid is normaal na een sportsessie?

Hoeveel stijfheid is normaal na een sportsessie?

http://static3.hln.be/static/photo/2016/11/1/8/20160516122025/media_xll_8664068.jpg

Heb je na een lange pauze opnieuw de sportschoenen aangetrokken, dan is de kans groot dat je met stijve spieren kampt. Dat "auw-ik-raak-de-trap-niet-op"-gevoel kan vervelend zijn, maar is in vele gevallen een positief teken. Hoeveel stijfheid is oké en wat kan je er aan doen? 5 veelvoorkomende vragen en hun antwoord.

Pijn na het sporten? Dan is het belangrijk om even na te gaan met wat voor soort pijn je kampt. Voel je tijdens of meteen na het sporten veel pijn, dan is er mogelijk iets ernstiger aan de hand. Maar de stijfheid die enkele uren na je workout opduikt, is meestal goed nieuws. Vraag jezelf af of je echt pijn voelt, of eerder het gevoel hebt dat je spieren hebben gewerkt. Dat is een belangrijke nuance. Pijn is een waarschuwingssignaal dat er iets niet klopt aan je lichaam, vermoeidheid en stijfheid zijn tekenen dat je een spier tot op zijn maximum capaciteit gebruikt hebt.

1. Waarom word ik stijf?

Als je bij het sporten je spieren uitdaagt, dan beschadig je de spiercellen en de verbindende weefsels op microscopisch niveau. Die schade kan echter geen kwaad, want het zet een reeks biochemische processen in gang die ervoor zorgen dat je spiercellen zich herstellen en groter en sterker worden. Vandaar dat je van licht te sporten niet sterker wordt of grotere spieren krijgt.

Sporten aan een hoge intensiteit zal je meer stijfheid bezorgen, maar brengt ook meer voordelen met zich mee. Je zal je normaal gezien het minst comfortabel voelen in de 24 tot 48 uren na je sportsessie, waarbij je naast stijfheid ook vermoeidheid kan ervaren. Niks om je zorgen over te maken, en het zou 3 à 4 dagen na het sporten moeten verdwijnen.

Bepaalde trainingen zullen je stijver maken dan anderen. Sporten waarbij je veel springt, squats en lunges uitvoert of andere oefeningen doet die je spieren verlengen, brengen het meeste stijfheid met zich mee. Je zal het gevoel krijgen dat je spieren hebt gebruikt waarvan je niet wist dat je ze had. De trap oplopen of op een stoel gaan zitten kan dan al pijnlijk zijn.

2. Wanneer zou de stijfheid moeten verdwijnen?

Gemiddeld verdwijnt het stijve gevoel na 3 dagen, maar het kan ook een tijdje langer aanhouden, afhankelijk van hoe hard jij jezelf hebt uitgedaagd. Probeerde je een totaal nieuwe sport uit? Dan kan je 5 tot 7 dagen kampen met stijve spieren.

3. Wat kan ik doen om de pijn te verzachten?

Jammer genoeg niet al te veel. Veel wetenschappers hebben onderzocht hoe ze spierpijn kunnen verminderen en er heerst nog veel discussie rond het onderwerp. Sommige mensen zweren bij een heet bad, een ijspak of bepaalde crèmes, maar van geen van die methodes is zwart op wit bewezen dat het helpt. Wel hoor je vaker dat mensen zich beter voelen door een gematigde fysieke activiteit uit te voeren, zoals zwemmen of een eindje wandelen, wat de circulatie bevordert en spierherstel stimuleert.

4. Hoe weet ik of er iets ernstiger aan de hand is?

Heb je last van extreme spierpijn, zwellingen, heel moeilijk bewegen en/of donkere urine, dan zou je te kampen kunnen hebben met rhabdomyolyse, een gevaarlijke aandoening. Dit komt zeer zelden voor, maar kan gebeuren als je aan een hoge intensiteit traint, meer specifiek in hete en vochtige omgevingen. Bij rhabdomyolyse breken je spiercellen af en komen er toxische stoffen in je bloedstroom terecht, wat tot nierschade kan leiden. Het is een erg zeldzame aandoening, maar bij twijfel raadpleeg je best een arts.

5. Ik ben nooit stijf, boek ik wel vooruitgang?

Sommige sporttypes zullen je niet stijf maken, maar dat wil niet zeggen dat je geen vooruitgang boekt. Uithoudingssporten zoals langeafstandlopen zullen je minder snel stijf maken, maar je beenspieren zullen wel sterker worden. Iets van fysieke activiteit uitvoeren blijft daarenboven nog altijd beter dan niks doen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes fouten die we vaak maken als we de was doen

Zes fouten die we vaak maken als we de was doen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/5/11/20160516103136/media_xll_8663936.jpg

Kleren in de wasmachine stoppen, wasmiddel erbij en op start duwen. Moeilijker moeten we dat toch niet maken? Blijkbaar wel. "We hebben vaak van onze ouders geleerd hoe we moeten wassen, maar sinds toen is er heel wat veranderd," weet Jenifir Provateare, die al 20 jaar wasproducten ontwikkelt. Zij somt 6 dingen op die we beter anders doen in het washok.

De kunst van het sorteren

Kleur bij kleur, dat is het sorteersysteem van de meeste mensen. Maar volgens Provateare is het verstandiger om kleren te ordenen op wastemperatuur, zoals je kan zien op het label binnenin. Zorg voor een onderverdeling in koud, warm en heet (opgelet: dat laatste komt slechts zelden voor, en hoge temperaturen doen vaak meer kwaad dan goed). Daarna kan je eventueel nog een onderverdeling maken in kleur, wat zeker bij warmere temperaturen belangrijk is.

Te lui zijn om kleren een eerste keer te wassen

Ergens in ons achterhoofd weten we dat nieuwe kleren eerst een wasbeurt kunnen gebruiken. Maar vaak winnen onze luiheid en het enthousiasme om ze meteen aan te trekken van dat plichtsbesef. Door nieuwe kleren eerst te wassen voor je ze aantrekt, verwijder je resten van chemische stoffen die gebruikt werden bij het productieproces. Doe je dit niet, dan kunnen die resten tot huidirritatie leiden. Provateare adviseert om nieuwe items in je wasmachine eerst koud te wassen. Dit helpt ook om de kleuren beter vast te houden, waardoor de kleur niet afgaat als je ze later met andere kleren samen wast.

Te veel of te weinig wasmiddel gebruiken

Wasmiddel is niet goedkoop, dus gebruiken we er liefst niet te veel van. Toch baseer je je beter op de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Als je te weinig gebruikt, blijven restjes vuil circuleren bij het uitspoelen en komen die op je kleren terecht. Maar ook te veel wasmiddel kan delicate stoffen beschadigen. Overdrijf dus ook niet, in de hoop dat je kledij zo extra proper raakt. Gebruik je waspoeder, dan kan een overdaad zorgen voor schuimvorming, waardoor je minder wrijving krijgt en je kleren minder proper worden.

Te vaak koud wassen

Kiezen voor een wasje met koud water doen mensen vaak uit veiligheid: je jeans zal niet krimpen of je streepjestrui niet vervagen. Toch is koud niet altijd de beste optie, omdat je geurtjes of vlekken niet helemaal verwijderd krijgt. Lees altijd de instructies op het etiket. Gebruik zoveel mogelijk de warmste temperatuur die je kledingstukken kunnen verdragen.

Bleekmiddel gebruiken

Gebruik je soms bleekmiddel op sokken of ondergoed om ze extra wit te krijgen? Dat kan je maar beter afleveren. Bleekmiddel vreet aan elastiek, waardoor de rek uit je ondergoed en sokken verdwijnt. Los nog van het feit dat bleekmiddelen erg milieuonvriendelijk zijn.

Vlekken te laat behandelen

Tot op het laatste momentje wachten om een vlek te verwijderen heeft zo zijn gevolgen. Eenmaal een vlek door warm water en een hete droogkast gaat, zal ze waarschijnlijk blijven zitten. Pak ze dus onmiddellijk aan, voor je het kledingstuk mee in de wasmachine stopt. Een bloedvlek verwijder je door onmiddellijk te spoelen met koud water, rode wijn kan je op verschillende manieren verwijderen en voor foundation is er ook een handig trucje.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeristen niet meer welkom op Thaise eilanden

Toeristen niet meer welkom op Thaise eilanden

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/14/3/20160516063732/media_xll_8663673.jpg

De Thaise overheid heeft bekendgemaakt dat de zuidelijke Similaneilanden, een eilandengroep in de Andamanse Zee, gedurende vijf maanden niet meer toegankelijk zullen zijn voor toeristen. Eén eiland, Koh Tachai, zal ook na die periode afgesloten blijven.

Thanya Netithammakun, directeur-generaal van het Thaise departement van Nationale Parken, Dieren en Planten, deelde gisteren mee dat de eilanden afgesloten worden van 15 mei tot 15 oktober, zodat de natuur de tijd krijgt om zich te herstellen.

Koh Tachai zal volgens Thanya ook nadien gesloten blijven: toeristen hebben het eiland zware schade toegebracht. Dagelijks krijgt het eiland bijna duizend bezoekers over de vloer, hoewel het er in feite slechts 70 aankan. Dat vormt een ernstige bedreiging voor de natuur en omgeving.

"We hebben touroperators drie maanden op voorhand op de hoogte gebracht van de sluiting van onbepaalde duur van Koh Tachai. Maar toch kwam ik erachter dat er nog steeds veertien reisagentschappen zijn die het pakket van het eiland Koh Tachai blijven aanbieden toen ik vandaag een lezing gaf voor het ministerie van Toerisme in Thailand," aldus Thanya.

Elke touroperator die de regels overtreedt zal zijn licentie verliezen en aangeklaagd worden.   (br.hln)


» Reageer (0)
15-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterren onthullen moment waarop 2600 jaar oud gedicht precies werd geschreven

Sterren onthullen moment waarop 2600 jaar oud gedicht precies werd geschreven

http://static2.hln.be/static/photo/2016/11/8/7/20160515112711/media_xll_8661712.jpg

Aan de hand van de sterren hebben wetenschappers weten uit te rekenen wanneer een gedicht van bijna 2.600 jaar geleden precies is geschreven. Ze keken naar een vers van de Oud-Griekse dichteres Sappho, die in de zesde eeuw voor Christus leefde.

In het gedicht schreef Sappho over de Plejaden, een groep sterren die dicht bij elkaar staan aan de sterrenhemel. Ze zijn bij ons met het blote oog te zien in het sterrenbeeld Stier. Sappho schreef: "De maan is ondergegaan en de Plejaden ook. Het is middernacht, de tijd verstrijkt en ik slaap alleen".

Aan de hand daarvan zochten Amerikaanse wetenschappers uit hoe de sterren stonden in de tijd van Sappho op de plek waar ze woonde. Er bleek een korte periode te zijn waarin ze de Plejaden al voor middernacht achter de horizon kon hebben zien verdwijnen: tussen 25 januari en 31 maart in het jaar 570 voor Christus.

Dichteres Sappho schreef veel over haar liefde voor vrouwen. Ze kwam van het eiland Lesbos en daar is het woord lesbisch van afgeleid.

Sterren en andere hemellichamen, maar ook schaduwen op de achtergrond, worden vaker gebruikt om kunst te dateren. Zo zochten wetenschappers uit wanneer en waar Monet, Van Gogh en Munch hun bekende schilderijen precies hebben gemaakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2,5 miljoen extra gezocht voor restauratie Lam Gods

2,5 miljoen extra gezocht voor restauratie Lam Gods

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/1/5/20160513205049/media_xll_8658050.jpg

De tweede en derde fase van de restauratie van het "Lam Gods" zal 2,5 miljoen meer kosten dan voorzien. Dat meldt deredactie.be en bevestigt kannunik Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal.

Rector Collin zegt wel dat de besprekingen nog volop bezig zijn en betreurt dat er een lek was, maar hij zegt dat het extra budget "in die grootteorde zal liggen". Er worden nu nog meer verfijnde berekeningen gedaan, aldus nog Collin.

De eerste fase van de restauratie van het Lam Gods startte in oktober 2012 en zit er ondertussen bijna op. Dat is bijna twee jaar langer dan aanvankelijk gepland en de restauratie kostte ook bijna dubbel zoveel als voorzien.

In die eerste fase werden de acht buitenpanelen van het retabel aangepakt. Het weghalen van vergeelde vernislagen nam veel tijd in beslag, er werd extra budget voorzien voor het weghalen van oude overschilderingen en de restauratie van de acht houten kaders. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom de zus van Prince zijn begrafenis enkele maanden heeft uitgesteld

Waarom de zus van Prince zijn begrafenis enkele maanden heeft uitgesteld

http://static2.hln.be/static/photo/2016/9/0/0/20160515070231/media_xll_8661330.jpg

Tyka Nelson, de zus van de overleden artiest Prince, heeft op Facebook een tirade afgestoken over de begrafenis van haar broer. Die heeft ze uitgesteld naar augustus.

Op social media legde Tyka uit dat de kerk van Jehova's Getuigen, waar Prince een aanhanger van was, een dienst houdt voor de zanger. Die 'begrafenis' heeft niets te maken met de familie van Prince of Tyka zelf, haar familie of die van haar broer zal niet aanwezig zijn op deze dienst. "Ik wil één ding duidelijk stellen. Ik of niemand van de familie zal naar geen enkele herdenkingsdienst gaan tot we ons eigen eerbetoon hebben gehouden. Begrijp me niet verkeerd, het rouwproces is uniek voor iedereen. Daarom steun ik alle begrafenissen die al hebben plaatsgevonden of die gepland zijn. Maar voor mij is één keer genoeg."

Tyka legt uit dat ze op 23 april een begrafenis voor de zanger had gepland, maar ze gaf niet de reden waarom die uitgesteld werd. Ook nam ze de tijd om de geruchten over familieruzies te ontkrachten. "Tot zover ik weet, heeft niemand in mijn familie ruzie gemaakt over iets. En ik al zeker niet."

Vandaag vindt de dienst plaats in de kerk van Jehova's Getuigen, maar in gesloten kring. De grote herdenkingsdienst die de familie plant, is pas voor binnen enkele maanden. Manuela Testolini en Mayte Garcia, de ex-vrouwen van Prince, hielden een geheime dienst waar heel wat sterren aanwezig waren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oekraïne wint Eurovisiesongfestival, Laura tiende

Oekraïne wint Eurovisiesongfestival, Laura tiende

Klik op haar foto om de winares te beluisteren


Oekraïne heeft zich in de Zweedse hoofdstad Stockholm tot winnaar gekroond van het 61e Eurovisiesongfestival. Jamala haalde het met haar lied '1944'. Laura Tesoro mocht de finale voor ons land openen met 'What's The Pressure?', deed dat foutloos en eindigde op een mooie tiende plaats. Australië werd tweede, Rusland derde. Die expliciete overwinning van Oekraïne op Rusland liet zelfs de politieke top in beide landen niet onberoerd.

Jamala, die tijdens de finaleshow een blauwe Yomanda-jurk droeg, werd geboren in Osj, een stad in het huidige Kirgizië. Haar Krim-Tataarse voorouders werden tijdens de jaren veertig door Jozef Stalin gedeporteerd naar Centraal-Azië. Haar grootmoeder was begin twintig toen ze met haar vier zoons en dochter het land uit moest. Eén van die kinderen overleefde dat niet. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie keerde de toen nog jonge zangeres met haar familie terug naar de Krim, dat deel was gaan uitmaken van Oekraïne.

In het winnende liedje 1944, dat op sociale media wisselende reacties kreeg variënd van gekrijs tot prachtig, zingt ze over de deportatie van 240.000 Krim-Tataren naar Centraal-Azië waaronder dus ook haar eigen familie te lijden had. Indirect gaat het nummer echter ook over de annexatie van de Krim door Rusland. Dat het in de eindstrijd net Rusland en Oekraïne waren die nog met de overwinning aan de haal konden gaan, gaf aan het geheel een extra politieke lading, die zelfs de politieke top in beide landen niet onberoerd liet.

"De waarheid wint altijd, net zoals Oekraïne en Jamala deden. Veel dank en vergeet niet: de Krim behoort tot Oekraïne", tweette Oekraïens minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin. Met dat statement lijkt de Oekraïense Buitenlandminister er alvast van overtuigd dat de overwinning van Jamala als een politieke stem van het Europese publiek vóór Oekraïene gezien kan worden in de strijd om de Krim.

Persoonlijke geschiedenis

Al van jongs af aan was Jamala gefascineerd door muziek en volgde verschillende opleidingen in die richting. Haar passie ging in eerste instantie vooral uit naar operamuziek. Later zou ze zich ook gaan toeleggen op jazz en soul. Haar grote doorbraak kwam in 2009, toen ze het muziekfestival New Wave in Letland won. In 2011 nam Jamala deel aan de Oekraïense voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Ze haalde de finale, waarin ze als derde zou eindigen, met Smile. Na geruchten over fraude besloot de openbare omroep een nieuwe finale te organiseren, waarvoor Jamala vriendelijk bedankte. In 2016 deed ze een nieuwe, zeer geslaagde poging. Ze mocht naar Stockholm.


» Reageer (0)
14-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze vruchten kunnen de strijd tegen obesitas keren

Deze vruchten kunnen de strijd tegen obesitas keren

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/11/13/20160514101731/media_xll_8659573.jpg

Blauwe druiven en appelsienen: apart zijn ze lekker en gezond, maar combineer ze en ze zouden wel eens het tij tegen obesitas kunnen keren. Dat heeft recent onderzoek uitgewezen.

Een team wetenschappers van Warwick University voerde een onderzoek uit naar twee bestanddelen in de vruchten. Enerzijds keken ze naar trans-resveratrol, wat zich in de schil van blauwe druiven bevindt, en anderzijds ging het om hesperetine, wat gevonden kan worden in sinaasappelen.

De onderzoekers combineerden deze twee bestanddelen in een pil en gaven deze acht weken lang aan mensen met overgewicht tussen de 18 en de 80 jaar. Er waren twee groepen: een die de echte pil kreeg, en een controlegroep die enkel placebo's ontving. Alle proefpersonen moesten de pil innemen, maar mochten voor de rest niets veranderen aan hun dieet.

De effecten waren niet min: na acht weken vertoonde de groep met de echte pil lagere glucoseniveaus, een betere insulinewerking, betere aders en minder irritatie van de bloedvaten. Het resultaat was ongeveer hetzelfde als zes maanden na een maagverkleining. In de studie bleek de combo zelfs meer effectief dan bepaalde medicijnen die gebruikt worden om diabetes type 2 te behandelen.

Maar voor je een grote voorraad appelsienen en druiven inslaat: de wetenschappers benadrukken dat het belangrijk is om voorlopig de gangbare behandelingen te volgen. "Het is een enorm positief en indrukwekkend resultaat, maar er is meer onderzoek nodig om te kijken hoe we deze combo kunnen inpassen in het dagelijkse leven." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toparts die dakloos ronddoolde, redt weer levens als brandwondenchirurg

Toparts die dakloos ronddoolde, redt weer levens als brandwondenchirurg

http://static0.hln.be/static/photo/2016/17/11/14/20160514103133/media_xll_8658944.jpg

Vraag aan de Indiase stewardess Nidhi Chaphekar wie haar leven redde na de terreuraanslagen op Zaventem en ze zal zeggen: dokter Raymond Peeters. Que? De ooit zo bejubelde brandwondenspecialist die tien jaar geleden aan lager wal geraakte en zelfs maanden als clochard door de Antwerpse straten doolde? Díe Raymond Peeters (64)? "Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog als brandwondenchirurg aan de slag kon", zegt de verrezen arts. "Sterker: ik heb in mijn dakloze periode zelfs dikwijls gehoopt dat mijn leven voorbij zou zijn." Maar de chirurg vocht toch terug. En hoe.

Dokter Raymond Peeters heeft er zware weken op zitten in het Grand Hôpital de Charleroi in Loverval. De terreuraanslagen in Brussel brachten vier zwaargewonde slachtoffers naar het Henegouwse brandwondencentrum, waar hij al tweeëneenhalf jaar aan het werk is. Brandwondenpatiënten opereren: het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn voor een brandwondenchirurg. Maar niemand - hijzelf nog het minst van al - had voor mogelijk gehouden dat hij ooit nog als chirurg aan de bak zou komen. Zelfs een fictieschrijver zou de levensloop van de dokter niet kunnen verzinnen. Het is zelfs een wonder dat hij vandaag nog leeft.

In de zomer van 2006 verspreidde de politie ineens het opsporingsbericht dat dokter Peeters vermist was. Meteen had heel België weet van zijn ondergang. Het nieuws kwam aan als een schok. Want tot dan gold Peeters als één van onze meest gelauwerde en baanbrekende chirurgen. Hij had in 1980 niet alleen het brandwondencentrum in het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis gesticht én uitgebouwd tot één van de beste centra van België, maar nadien ook het Greet Rouffaerhuis mee opgericht. Noem een ramp met brandwondenpatiënten - van de aanslagen van de CCC over de Switel-brand tot de gasexplosie in Gellingen - en dokter Peeters stond hen bij in Stuivenberg. Zijn roem als brandwondenchirurg reikte tot ver over de landsgrenzen.

Waarom het vanaf de beginjaren van 2000 zo fout kon lopen en hoe diep de chirurg heeft gezeten, weten weinigen. Omdat hij er publiekelijk ook nooit in detail over heeft verteld wegens te beschaamd. Tot nu. "Het is niet zo dat het licht ineens is uitgegaan, dat de neergang er van vandaag op morgen was", begint hij te vertellen. "Het ging om een combinatie van dingen die zich in de loop der jaren hadden opgehoopt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee tijgers ontsnapt uit opvang in Friesland

Twee tijgers ontsnapt uit opvang in Friesland

http://static2.hln.be/static/photo/2016/2/4/1/20160514111243/media_xll_8659651.jpg

In Oldeberkoop, een dorp in de Nederlandse provincie Friesland, zijn zaterdag twee tijgers ontsnapt uit een binnengedeelte van tijgeropvang Felida. Een van de twee tijgers is ondertussen geraakt door een verdovingsschot. Maar dat heeft nog niet de uitwerking die de dierenarts had gehoopt, laat de politie Fryslân weten.

De dierenarts probeert nog steeds om beide dieren te verdoven, zodat ze naar hun verblijf kunnen worden teruggebracht. Ze wisten daaruit te ontsnappen, maar bleken in tegenstelling tot wat eerder werd gemeld niet zomaar in openbaar gebied los te lopen. De roofdieren lopen in het omheinde buitenterrein van roofdierenopvang Felida. Wel is het zo dat de omheining volgens de politie "ondeugdelijk" is en dat de tijgers daar in het ergste geval nog doorheen zouden kunnen kruipen.

Hoe de dieren konden ontsnappen, is nog niet duidelijk. Volgens de politie heeft er mogelijk een hek opengestaan. In de opvang voor grote katachtigen Felidia worden dieren opgevangen die afkomstig zijn uit dierentuinen, circussen en van particulieren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Game of Thrones-auteur deelt hoofdstuk nieuw boek

Game of Thrones-auteur deelt hoofdstuk nieuw boek

http://static0.hln.be/static/photo/2016/7/6/4/20160512205617/media_xll_8654944.jpg

George R.R. Martin heeft een nieuw hoofdstuk uit zijn langverwachte boek 'The Winds of Winter' online gezet. "Een voorsmaakje", schreef de auteur, op wiens boekenreeks de enorm populaire tv-reeks Game of Thrones gebaseerd is. "Maar op de rest zullen jullie moeten wachten."

Het hoofdstuk 'Arianne II', dat u kan lezen op de website van de 67-jarige schrijver, speelt zich af rond een nieuw personage, Arianne Martell, de dochter van de prins van Dorne. Dat is een populair personage in de boekenreeks, maar is voorlopig nog niet opgedoken in de tv-reeks.

Dat Martin nu precies een hoofdstuk deelt over dat personage dat eigenlijk alleen interessant is voor fans van de boeken, vinden sommige media opvallend. Vanity Fair vraagt zich af of dit de zet is van een gefrustreerde auteur, die de tv-makers wat duidelijk wil maken. Volgens Vanity Fair volgen de tv-makers het originele plot van de boekenreeks steeds minder en minder, en wil Martin zijn verhaal daarom terug opeisen.

Bovendien is het verdacht dat Martin nu net dit hoofdstuk publiceert, omdat het technisch gezien niet nieuw zou zijn. "Martin heeft het hoofdstuk al luidop zitten voorlezen aan fans op verschillende conventies sinds 2011."

Uitgestelde datum

Martin heeft ook nog een boodschap voor de fans: "Benieuwd wat er gebeurt met de Sand Snakes, prins Doran, Arco Hotah, Ellaria Sand, Darkstar en de anderen in The Winds of Winter? Redelijk veel eigenlijk. Dit geeft jullie een voorsmaakje, op de rest zullen jullie moeten wachten."

Hoelang fans nog moeten wachten is onduidelijk. De opleverdatum van het boek is al verschillende keren uitgesteld.

The Winds of Winter wordt het voorlaatste deel uit de fantasyreeks van Martin. A Dream of Spring moet het slotstuk worden. (br.hln)


» Reageer (0)
13-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto van vader en zoon in de douche is sterk statement

Foto van vader en zoon in de douche is sterk statement

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/0/12/20160513095300/media_xll_8656332.jpg

Een paar jaar geleden kon Heather Whitten alleen maar hulpeloos toekijken hoe haar zoon Fox de hele nacht moest overgeven en diarree had, en steeds meer overstuur raakte. Uiteindelijk trok haar man hun kleren uit en kroop twee uur lang met de peuter onder de douche om hem te kalmeren en schoon te maken.

Heather haalde haar camera en nam een aantal foto's, die ze nu pas online zette. Het beeld ging al snel viraal: meer dan 128.000 reacties en 31.000 keer gedeeld, maar dat is niet wat de fotografe met de post wilde bereiken. "Ik heb het beeld online gezet om een punt te maken. Toen ik de foto in een van mijn fotografielessen toonde, gingen veel mensen er van uit dat het een seksuele foto was. Ik wilde duidelijk maken dat het normaal is om naakt te zijn waar je kinderen bij zijn en om hem zo te troosten. Dat hoeft helemaal niet verkeerd te zijn."

En ondanks het feit dat Facebook de foto twee keer offline plaatste - waarschijnlijk omdat er een tepel zichtbaar is - geven de meesten haar gelijk. Dat Thomas een geweldige vader lijkt, is een van de meest voorkomende reacties. "Hij heeft zo'n sterke band met al zijn kinderen. Het is zo'n krachtig beeld: Fox die zo kwetsbaar in zijn vaders armen ligt. Ik wilde dat hij later kon zien wat voor vader hij heeft, en dat hij daar nooit beschaamd om zal zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je dringend een beste vriendin op je werk nodig hebt

Waarom je dringend een beste vriendin op je werk nodig hebt

http://static2.hln.be/static/photo/2016/15/10/2/20160512135203/media_xll_8653622.jpg

In het dagelijkse leven hebben we allemaal onze eigen vriendengroep, waar we na het werk maar al te graag mee afspreken voor een drankje en een leuke babbel. Maar ook op het werk kunnen we wel een BFF gebruiken.

Tal van onderzoeken wezen het al uit: een vertrouwenspersoon of goed maatje op de werkvloer is gerelateerd aan hoe graag je je job uitoefent. Tijd om je netwerk van kantoorvrienden uit te breiden. En zo doe je dat!

Wees wat losser

Natuurlijk is een professionele houding belangrijk op kantoor, maar af en toe plezier maken is essentieel voor een goede werkdag. Helaas kan je niet meteen beste maatjes worden met iemand die je tot dan toe louter werkgerelateerd aansprak, maar begin met een kleine attentie. Een smakelijke koffie of zelfgemaakte koekjes fleuren ongetwijfeld de dag van je collega's op. Bovendien maken die kleine attenties ons zelf ook gelukkiger.

Maak nieuwe vriendschapsregels

Maatjes op het werk maken het dan wel leuker, het betekent niet dat je je plichten tussen 9 en 5 mag verzaken. Af en toe een koffiepauze is prima, maar laat het niet te lang aanslepen. Beter is het om na een vergadering een kleine wandelpauze in te lassen, of samen happy hour onveilig te maken. Maar aangezien je je wel nog steeds in een semi-professionele omgeving bevindt, hou je het best beschaafd. Vergelijk het met een date: je wil jezelf zo veel mogelijk van je beste kant laten zien

Help elkaar

Merk je dat je collega een rotdag heeft? Of weet je dat het in haar persoonlijke leven wat minder goed gaat? Wees dan vriendelijk en begripvol. Maak samen een ommetje en bied haar de kans haar hart te luchten. Wedden dat zij ook de moeite zal nemen je op te beuren als jij in de put zit?

Wees oprecht

Niets zo vervelend als iemand die schijnheilig sympathiek is in de hoop hogerop te geraken. Merk je dat iemand plots wel heel erg vriendelijk doet? Reageer dan gerust wat afwachtend. Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor jou. Wees oprecht, en vermijd ook zo veel mogelijk om te roddelen over andere collega's. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ozark Henry - I'M YOUR SACRIFICE

Ozark Henry - I'M YOUR SACRIFICE

Klik op de foto om hem te beluisteren


Ozark Henry is de artiestennaam van de Belgische singer-songwriter Piet Goddaer (Kortrijk, 29 april 1970). Tevens is hij een platenproducer en arrangeur

Piet Goddaer is de oprichter en het creatieve brein achter Ozark Henry. De inspiratie voor de bandnaam haalde hij uit een gebergte in de Verenigde Staten, Ozark mountains, en uit het boek "Junkie" van William S. Burroughs.

Het eerste album van Ozark Henry, I'm Seeking Something That Has Already Found Me, was erg avantgardistisch getint. Het derde album, Birthmarks, vormde de overgang tussen de experimentele muziek en de muziek die hij tegenwoordig maakt en die het beste als intelligente popmuziek met klassieke invloeden, zoals strijk- en blaasinstrumenten, omschreven kan worden. Birthmarks en het daaropvolgende album The Sailor Not The Sea zorgden voor de definitieve doorbraak bij het Belgische publiek.

Piet Goddaer schrijft, componeert en produceert zijn albums zelf, omdat hij zelf de controle wil hebben als hij zijn albums maakt, zodat hij op de beste manier het geluid kan vertolken dat hij in zijn hoofd hoort. Naast reguliere studioalbums heeft hij ook enkele soundtracks uitgebracht, waaronder die voor de verfilming van Thea Beckmans Kruistocht in Spijkerbroek, en produceert hij albums van andere artiesten.

Piet Goddaer zegt weinig tijdens concerten en er gebeuren weinig opwindende dingen tijdens zijn liveshows. Dit blijft beperkt tot wat robotachtige bewegingen en zo nu en dan gespring. Merci, wat hij na elk liedje zegt, is een soort gimmick van hem geworden.

Piet Goddaer is hoogbegaafd


» Reageer (0)
12-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jane Goodall presenteert natuurfotoboek in Antwerpen

Jane Goodall presenteert natuurfotoboek in Antwerpen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/7/9/1/20160511210729/media_xll_8651581.jpg

In het Antwerpse stadhuis is vandaag "The Magic of Hope" gepresenteerd, een boek waarin drie natuurfotografen hun werk rond de Afrikaanse dierenwereld verzamelen. Het voorwoord is van de hand van de Britse antropologe en biologe Jane Goodall. De 82-jarige Goodall, bekend voor haar onderzoek rond chimpansees in Tanzania maar de voorbije decennia vooral als dierenrechtenactiviste, was woensdag zelf aanwezig.

'The Magic of Hope' bevat naast foto's ook boodschappen van hoop van internationale beroemdheden, zoals David Attenborough en Desmond Tutu, en Belgische artiesten, zoals kunstenaar Panamarenko en zanger Jean Bosco Safari. Een belangrijke rol is weggelegd voor tekeningen van kinderen.

"We wilden meer doen dan het zoveelste wetenschappelijke natuurboek uitbrengen", zegt fotografe Pia Dierickx. "Het leek ons een interessant concept om onze foto's te combineren met het beeld dat kinderen van de natuur hebben. Belgische kinderen bleken vaak dieren achter tralies te tekenen, zoals in de dierentuin, terwijl Afrikaanse kinderen soms een overvloed aan dieren in het wild tekenden, maar soms ook een doodgeschoten olifant."

De opbrengst van 'The Magic of Hope' gaat voor een deel naar het Jane Goodall Institute en het door Goodall opgerichte project Roots & Shoots dat in 140 landen jongeren aanmoedigt om zich in te zetten voor dieren of het milieu, naar analogie van Goodalls bekende uitspraak "alles wat je doet maakt een verschil, je moet gewoon beslissen welk verschil je wil maken".

"Vele mensen hebben de hoop op een betere wereld voor mens, dier en milieu verloren door de aanhoudende armoede, ontbossing en klimaatverandering, maar bij jongeren zie ik verandering", aldus Goodall vandaag. "Ze beginnen te snappen dat ze zelf in hun eigen omgeving al heel wat kunnen bijdragen, bijvoorbeeld alleen al door op te letten wat ze kopen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit de weg Bill Gates: hier is minimagnaat (14) die al bod van 30 miljoen afwees

Uit de weg Bill Gates: hier is minimagnaat (14) die al bod van 30 miljoen afwees

http://static3.hln.be/static/photo/2016/8/13/6/20160512083646/media_xll_8652741.jpg

Taylor Rosenthal uit Alabama is amper veertien en lijkt nu al een uiterst succesvolle ondernemer van het Bill Gates-kaliber. Met RecMed, zijn automaat voor EHBO-producten, scheert Taylor zulke hoge toppen dat hij er een bod van 30 miljoen dollar voor kreeg. En afwees.

Taylor lanceerde zijn bedrijf in 2014, als uitloper van zijn project binnen een schoolcursus voor jonge ondernemers. "We moesten een idee voor een zaak bedenken", zegt hij aan CNN. "Telkens als ik naar een baseballtornooi in Alabama ging, viel het mij op dat kinderen gekwetst raakten en dat hun ouders geen pleisters konden vinden. Daar wou ik iets aan doen."

Aanvankelijk dachten Taylors ouders - beiden actief in de geneeskundige sector - aan medische pop-upwinkels, maar dat bleek financieel niet interessant. "Het zou ons te veel zou kosten personeel een minimumloon te betalen om zes uur lang op een tornooi te zitten."

Uiteindelijk kwam Taylor dus uit bij een verkoopautomaat. Klanten kunnen EHBO-pakketjes aanschaffen die in prijs variëren tussen 6 en 16 dollar (tussen 5 en 14 euro). Er zitten ook afzonderlijke pleisters in de automaat, rubberen handschoenen, gaasverbanden en ontsmettingsdoekjes (alles tussen 6 en 20 dollar).

Taylor lanceerde zijn bedrijf in 2014, als uitloper van zijn project binnen een schoolcursus voor jonge ondernemers. "We moesten een idee voor een zaak bedenken", zegt hij aan CNN. "Telkens als ik naar een baseballtornooi in Alabama ging, viel het mij op dat kinderen gekwetst raakten en dat hun ouders geen pleisters konden vinden. Daar wou ik iets aan doen."

Aanvankelijk dachten Taylors ouders - beiden actief in de geneeskundige sector - aan medische pop-upwinkels, maar dat bleek financieel niet interessant. "Het zou ons te veel zou kosten personeel een minimumloon te betalen om zes uur lang op een tornooi te zitten."

Uiteindelijk kwam Taylor dus uit bij een verkoopautomaat. Klanten kunnen EHBO-pakketjes aanschaffen die in prijs variëren tussen 6 en 16 dollar (tussen 5 en 14 euro). Er zitten ook afzonderlijke pleisters in de automaat, rubberen handschoenen, gaasverbanden en ontsmettingsdoekjes (alles tussen 6 en 20 dollar).

Six Flags
De gepatenteerde automaat zelf - met de kleuren van zijn school: zwart, rood en wit - kost 5.500 dollar (4.815 euro). RecMed maakt verder winst op het blijvend aanvullen van de voorraad en overweegt ook advertentieruimte op de toestellen te verkopen.

En de zaken gaan goed. Taylor wist 100.000 dollar (87.500 euro) durfkapitaal op te halen en iemand bood al meer dan 26 miljoen euro voor RecMed. Het bedrijf heeft een bestelling van 100 automaten voor het attractiepark Six Flags in de pijplijn zitten. De jonge ondernemer kijkt ook naar stranden, stadions en plaatsen waar veel kinderen samentroepen als mogelijke afnemers.

Taylor mag zijn product deze week tijdens de bekende beurs TechCrunch Disrupt in New York showen. "Ze zeiden mij dat ik de jongste deelnemer ooit ben", zegt hij. "Dat is een geweldig gevoel."

Volgens zijn apetrotse leerkracht, Clarinda Jones, blijft Taylor "bescheiden en hulpvaardig". "En hij is nog maar 14. Dat Bill Gates zich maar al zorgen maakt", zegt ze. (br;hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joe Cocker - You're so beautiful

Joe Cocker - You're so beautiful

Klik op de foto om hem te beluisteren

Joe Cocker (Sheffield, 20 mei 1944 – Crawford, 22 december 2014) was een Engels blueszanger

Cocker zat al in kleine bands in zijn geboortestad Sheffield toen hij vijftien jaar oud was. Hij verscheen voor het eerst op de Amerikaanse televisie in 1969, in de Ed Sullivan Show.

I'll Cry Instead, Cockers eerste single, was een cover van The Beatles. Hij had een eerste bescheiden hitje in Engeland in 1964 met Marjorine. Zijn eerste grote hit, zijn tweede Beatlescover, verscheen in het najaar van 1968: With a Little Help from My Friends, een eigen versie van een van de nummers op het conceptalbum Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Kort daarna, in de zomer van 1969, deed zijn verschijning op het Woodstock Music and Art Festival zijn populariteit nog verder stijgen. Andere vroege hits, uit het begin van de jaren zeventig, waren Cry me a river, High time we went en Feelin' Alright.

In die periode begonnen zijn problemen met drugs en alcohol, maar hij maakte een comeback in de jaren tachtig. Hij had grote hits met You are so beautiful, Up where we belong en Unchain my heart, waardoor hij een nieuw publiek aan zich bond.

Cocker coverde meer liedjes, bekend werden onder andere zijn versies van The Letter (van The Box Tops), van Feelin' Alright (van Traffic) en van Summer in the City (van The Lovin' Spoonful). Hij blies ook nieuw leven in het Randy Newman-liedje You Can Leave Your Hat On, dat werd gebruikt in de erotische film 9½ Weeks. Hij was beroemd om zijn opvallende, rauwe stemgeluid en een spastische gestiek.

Cocker overleed 22 december 2014 op 70-jarige leeftijd in zijn huis in Colorado aan de gevolgen van longkanker


» Reageer (0)
11-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beeldhouwwerk van Rodin geveild voor recordbedrag

Beeldhouwwerk van Rodin geveild voor recordbedrag

http://static1.hln.be/static/photo/2016/13/12/11/20160510062107/media_xll_8645906.jpg

Veilinghuis Sotheby's heeft gisteren in New York een werk van Rodin geveild voor 17,9 miljoen euro. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van de kunstenaar werd betaald.

'L'éternel Printemps', een marmeren beeld van de hand van Franse kunstenaar Auguste Rodin, bracht 17,9 miljoen euro op. Dat is beduidend meer dat de vooraf geschatte opbrengst tussen 7 en 10,5 miljoen euro. Het werk werd tussen 1901 en 1902 uit een enkele blok marmer gehouwen, meet 80 op 66 centimeter en weegt 154 kilogram.

Het vorige recordbedrag voor een Rodin werd in mei 2008 neergeteld. Toen ging 'Eve, grand modèle - version sans rocher' onder de hamer voor 16,67 miljoen euro.

Sotheby's veiling van impressionistische en moderne kunst bracht gisteren in totaal 126,9 miljoen euro op. Dat is beduidend minder dan verwacht. De 62 aangeboden stukken hadden immers in totaal zo'n 145 miljoen euro moeten opbrengen. Een derde van de werken raakte echter niet verkocht. Op de veiling werden onder andere ook een werk van Maurice de Vlaminck en drie schilderijen van Monet verkocht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Darren Watson - Love Is An Ocean

Darren Watson - Love Is An Ocean

Klik op de foto om hem te beluisterenDarren Watson is een Nieuw-Zeelandse zanger , liedjesschrjver en gitarist in een breed scala van blues stijlen.

Darren Watson werd geboren in Wanganui . Zijn eerste muzikale ervaring speelde drums en trompet , maar hij stapte al snel over op gitaar en speelde in bars en clubs in heel zijn loopbaan bij Hutt Valley High School (1980-1983).


» Reageer (0)
10-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal langdurig zieken nam nog nooit zo snel toe

Aantal langdurig zieken nam nog nooit zo snel toe

http://static1.hln.be/static/photo/2016/8/15/7/20160510070919/media_xll_8645977.jpg

Eind vorig jaar zaten 370.400 mensen langdurig thuis door ziekte. Dat is 64 procent meer dan tien jaar geleden en het hoogste aantal ooit, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) die De Tijd vandaag publiceert. Tussen eind 2014 en eind 2015 steeg het aantal met 8 procent, terwijl dat de jaren voordien op 5 à 6 procent lag.

Het overgrote deel van de langdurig zieken, zo'n 347.000, zijn werknemers. Ook 23.500 zelfstandigen zitten langer dan een jaar ziek thuis. De overheid trok vorig jaar net geen 5 miljard euro uit om hen een ziekte-uitkering uit te betalen.

Volgens het Riziv komt dit door de sterke toename van het aantal psychologische aandoeningen en door de hervormingen van de regering-Di Rupo en de regering-Michel. Daardoor blijven 50- en 60-plussers langer op de arbeidsmarkt, maar dat is de groep die het vaakst ziek wordt.

Ook de Mediahuiskranten berichten over een alarmerende stijging van het aantal langdurig zieken, op basis van een onderzoek van Securex. "Het aantal werknemers dat al langer dan een jaar ziek thuiszit, is nog nooit sterker gestegen dan vorig jaar. De situatie is zeer alarmerend", luidt het daar. De stijging is volgens Securex des te opmerkelijker omdat 'gewoon' ziek zijn - van een paar dagen tot maximum een maand - niét toeneemt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crystal Gayle - Om Don't It Make My Brown Eyes Blue

Crystal Gayle - Om Don't It Make My Brown Eyes Blue

Klik op de foto om haar te beluisteren


Crystal Gayle (9 januari geboren, 1951) is een Amerikaanse land zangeres vooral bekend voor een reeks van land-pop crossover hits in de late jaren 1970 en vroege jaren 1980, waaronder "Do It Make My Brown Eyes Blue."  Ze is beroemd om haar heel lang haar dat bijna tot aan de grond reikte . Ze werd ook uitgeroepen tot een van de 50 mooiste mensen in de wereld in 1983» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melissa Etheridge - Bring Me Some Water

Melissa Etheridge - Bring Me Some Water

Klik op de foto om haar te beluisteren


Melissa Lou Etheridge (Leavenworth, Kansas, 29 mei, 1961) is een Amerikaanse rockzangeres. Ze scoorde in Nederland haar grootste hits met Like the way I do en Bring me some water.

Etheridge is ook bekend als activist voor homorechten door publiekelijk bekend te maken dat ze lesbienne is tijdens de eerste inauguratie van President Bill Clinton in januari 1993.

In 2007 werd haar hit I Need to Wake Up bekroond met een Oscar voor originele song in de film An Inconvenient Truth.

Ze is in 2003 in het huwelijk getreden in Malibu met actrice Tammy Lynn Michaels en hebben sinds 17 oktober 2006 samen een tweeling via een spermadonor. Melissa is sinds 1985 woonachtig in Los Angeles. Op 15 april 2010 maakten Melissa en Tammy bekend dat ze uit elkaar gingen.

In oktober 2004 werd bij Etheridge borstkanker geconstateerd. Tijdens de Grammy Awards in 2005 maakte ze haar terugkeer naar het podium waar ze het nummer Piece of My Heart speelde van Janis Joplin. Etheridge heeft toegegeven dat ze gebruik heeft gemaakt van medische cannabis terwijl zij chemotherapie ontving


» Reageer (0)
09-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontsnapte bavianen vinden de stad niks en keren terug naar dierenpark

Ontsnapte bavianen vinden de stad niks en keren terug naar dierenpark

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/5/5/20160509160536/media_xll_8644505.jpg

Vier bavianen die zondagavond het Serengeti-Park in het Duitse Hodenhagen waren ontvlucht, zijn maandag uit eigen beweging teruggekeerd. De dieren kunnen volgens de oppassers niet buiten de andere leden van de troep en komen daarom terug.

Drie volwassen dieren en een jonge aap namen 's avonds via een omgevallen tak de benen en werden later zowel in de stad als op de provinciale weg bij Hodenhagen gezien. Een zoektocht door medewerkers van Serengeti leverde niets op.

Het was de zesde keer dat enkele bavianen een kijkje buiten het park namen. Evenzoveel keer kwamen de uitbrekers uit eigen beweging terug. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeet gladde torso's, borsthaar is opnieuw hip

Vergeet gladde torso's, borsthaar is opnieuw hip

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/5/10/20160509093322/media_xll_8643400.jpg

Mannen mogen voortaan hun haren weer weelderig laten gloriëren op de borstkas, want volgens trendwatchers is borsthaar opnieuw in. "Mannen zoeken vandaag de dag naar een manier om opnieuw hun mannelijkheid te benadrukken," verklaart Christopher Oldstone-Moore, auteur van het boek "Of Beards and Men".

Mannen kunnen opgelucht ademhalen: het knoeien met hars of andere vervelende onthaarmethoden hoeft niet langer. We keren terug naar het tijdperk waarbij behaarde bovenlichamen trots uit hemden komen piepen. "We zien een terugkeer naar de mode uit de jaren 70," zegt de Amerikaanse trendwatcher Tim Bess. "De late jaren 60 en vroege jaren 70 draaiden rond vrijheid, de hippiebeweging en veel haar hebben." Volgens Bess keren we daar opnieuw naartoe. "De afgeborstelde look is passé. Het werd allemaal wat te perfect, te mannequin-achtig."

Mannelijkheid troef

Christopher Oldstone-Moore, auteur van het boek "Of Beards and Men" en docent aan de Wright State University in Ohio, geeft ook een verklaring voor deze ommezwaai. Hij gelooft dat een steeds digitaler en stedelijker leven ervoor gezorgd heeft dat mannen geen verbintenis meer voelen met hun mannelijkheid. "Haar is een manier om opnieuw je mannelijkheid te benadrukken," zegt Oldstone-Moore.

Net geen Neanderthaler

De ruige look komt misschien wel voort uit het houthakkerstype, dat een tijd populair was maar intussen zijn hoogtepunt bereikt heeft. Zelfs het Amerikaanse ondergoedmerk 2(x)ist kiest tegenwoordig voor harige modellen, terwijl zij er net om bekend staan normaal voor gladgeschoren te kiezen. "We hebben de afgelopen seizoenen al vanalles gezien," zegt Tom Speight van 2(x)ist, "van man buns naar volle baarden, en we willen die ruwe, ongepolijste maar toch benaderbare look laten zien."

Maar zoals bij alles geldt: overdrijven is nooit goed. "We moeten het wel rustig aan doen," zegt Bess. "Als je hier te ver in gaat, dan lijk je misschien wel een beetje een Neanderthaler." Een gewaarschuwd man... (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Comazuiper gereanimeerd en verscheidene gewonden door glasscherven op dansvloer 'Bal der Bals'

Comazuiper gereanimeerd en verscheidene gewonden door glasscherven op dansvloer 'Bal der Bals'

http://static3.hln.be/static/photo/2016/2/12/14/20160509082540/media_xll_8643254.jpg

De negende editie van het Bal der Bals in Waregem Expo verliep zaterdag niet helemaal zoals gepland. Heel wat van de 5.000 gasten moesten verzorgd worden omdat de vloer vol glas lag. De politie en MUG kwamen ter hulp en sommigen moesten zelfs naar het ziekenhuis, zegt VTM Nieuws. Tientallen jongeren dronken zichzelf bewusteloos, één iemand moest zelfs gereanimeerd worden", volgens de politie.

De politie van Waregem overwoog om het feest stil te leggen, maar deed dat uiteindelijk niet omdat dat mogelijk voor nog meer problemen had kunnen zorgen. De organisatie kreeg wel de opdracht het glas van de vloer te vegen.

"Het was echt verschrikkelijk", zegt een zestienjarige feestganger. Hij kreeg glas in zijn schoenen en vertelt dat hij vele mensen zag met bebloede benen. "Iemand vlak bij mij had een bloedneus doordat ze een fles in haar gezicht gegooid kreeg."

"Geen verdere problemen"

Op het volgende Bal der Bals zal enkel nog glas geserveerd worden in de Vipruimte. Verder werden alle veiligheidsvoorschriften gevolgd, laat de organisatie weten. "Behalve dit zijn er quasi geen problemen geweest. Voor velen bleek het alsnog een geslaagde avond te zijn."

De politie zegt dat er ook verscheidene jongeren veel te veel gedronken hadden. "Tientallen jongeren dronken zichzelf bewusteloos, één iemand moest zelfs gereanimeerd worden." (br.hln)


» Reageer (0)
08-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melissa Etheridge - Bring Me Some Water

Melissa Etheridge - Bring Me Some Water

Klik op de foto om haar te beluisteren


Melissa Lou Etheridge (Leavenworth, Kansas, 29 mei, 1961) is een Amerikaanse rockzangeres. Ze scoorde in Nederland haar grootste hits met Like the way I do en Bring me some water.

Etheridge is ook bekend als activist voor homorechten door publiekelijk bekend te maken dat ze lesbienne is tijdens de eerste inauguratie van President Bill Clinton in januari 1993.

In 2007 werd haar hit I Need to Wake Up bekroond met een Oscar voor originele song in de film An Inconvenient Truth.

Ze is in 2003 in het huwelijk getreden in Malibu met actrice Tammy Lynn Michaels en hebben sinds 17 oktober 2006 samen een tweeling via een spermadonor. Melissa is sinds 1985 woonachtig in Los Angeles. Op 15 april 2010 maakten Melissa en Tammy bekend dat ze uit elkaar gingen.

In oktober 2004 werd bij Etheridge borstkanker geconstateerd. Tijdens de Grammy Awards in 2005 maakte ze haar terugkeer naar het podium waar ze het nummer Piece of My Heart speelde van Janis Joplin. Etheridge heeft toegegeven dat ze gebruik heeft gemaakt van medische cannabis terwijl zij chemotherapie ontving


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je hond zo blij is als je 's avonds thuiskomt

Waarom je hond zo blij is als je 's avonds thuiskomt

http://static0.hln.be/static/photo/2016/5/6/6/20160508083437/media_xll_8640426.jpg

Heerlijk, zo 's avonds thuiskomen na een lange werkdag of een dagje uit om vervolgens getrakteerd te worden op die kwispelende staart en een dolenthousiaste hond. Want de band tussen baasje en viervoeter, die is bijzonder sterk. Hechter nog dan je zou denken, zo blijkt.

Honden herkennen ons aan onze geur, die blijft als een parfum hangen in hun brein en maakt een emotionele reactie los wanneer ze je weer zien. Maar dat is nog niet allesn, de Monash Universiteit in Australië ontdekte immers dat de hartslag van honden zelfs gelijk gaat kloppen met die van hun baasje, als ze elkaar na enige tijd weer terugzien. Dat vonden ze door een hartslagmeter aan beiden te koppelen en de verandering in hartslag te meten wanneer ze van elkaar gescheiden en weer herenigd werden.

Volgens hoofdonderzoekster Mia Cobb zijn die resultaten erg opvallend, want bij zowel mens als dier was er een serieuze stressverlaging. "Dit onderzoek is een goede manier om het gevoel van de meeste baasjes wanneer ze thuiskomen bloot te leggen." Mooi, toch? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zinneke Parade wint Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten

Zinneke Parade wint Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/15/7/20160507012018/media_xll_8637817.jpg

Zinneke Parade heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten gewonnen. Het Brusselse artistieke project wordt zo 10.000 euro rijker. De jury looft "de multidisciplinariteit van de Zinneke Parade en honoreert de inspanningen om via samenwerking over alle grenzen heen een kwalitatief hoogstaand artistiek product af te leveren", luidt het persbericht. Op 21 mei vindt de negende editie van de Zinneke Parade plaats.

De organisatie achter de het Brusselse stadsproject kreeg de prijs uit handen van Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, tijdens het slotevenement van de week van de amateurkunsten (29 april - 8 mei) in Bozar. "Als geen ander slaagt de Zinneke Parade erin keer op keer vele honderden mensen samen te brengen. Over alle verschillen heen en met tonnen verbeelding maken ze samen kunst en zijn ze creatief solidair", laat Gatz optekenen.

De Zinneke Parade is dit jaar aan zijn negende editie toe. Daar nemen mensen uit verschillende Brusselse wijken, buurten, instellingen en organisaties aan deel in 24 "zinnodes", die elk een ander artistiek project rond het thema van de parade uitwerken. Dit jaar is het thema "Fragil".

Myriam Stoffen, directrice Zinneke Parade, viel uit de lucht met de prijs. "De Cultuurprijs komt als een volstrekte verrassing, pal in de laatste rechte lijn van onze negende editie. Wat ons betreft gaat de prijs naar de vele honderden partners, kunstenaars en deelnemers die zich met hart en ziel inzetten voor een cultuur van samenwerking. Het is een hart onder de riem, zeker in deze woelige tijden waarin de kunst van confrontatie met het verschil meer dan ooit hoog op de agenda staat." (br.hln)


» Reageer (0)
07-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AC / DC - Thunderstruck

AC / DC - Thunderstruck

Klik op de foto om ze te beluisteren


AC/DC is een Australische hardrockband uit Sydney, gevormd in 1973 door de gebroeders Angus en Malcolm Young. Hoewel de band vaak wordt gezien als pionier van hard rock, klasseerden de leden zelf hun muziek altijd als rock-'n-roll.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vrouw krijgt na 21 jaar onverwachts haar zicht terug

Blinde vrouw krijgt na 21 jaar onverwachts haar zicht terug

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/0/10/20160506235544/media_xll_8637700.jpg

Mary Ann Franco uit Florida raakte in 1995 betrokken bij een zwaar verkeersongeluk waarbij ze haar zicht verloor. Toen de vrouw recent ten val was gekomen, had ze een nieuwe operatie nodig om de pijn in haar rug, nek en arm te verzachten. Wanneer ze na de ingreep wakker werd, bleek haar zicht teruggekeerd te zijn.

"Ik zei, 'Juffrouw, daar in het paars, kom eens hier en geef me iets voor de pijn," vertelde Franco aan de lokale zender WPBF-TV. "En mijn nichtje vroeg: 'Wat zei je, Mary?'"

Toen Mary op 6 april ontwaakte na haar operatie, bleek ze terug te kunnen zien. "'s Morgens sta ik op en ik kijk naar buiten en de zon schijnt door de bomen en ik zie de zonnestralen. Oh God, het is zo geweldig om te zien", vertelt de gelukkige dame.

Neurochirurg John Afshar die de ingreep uitvoerde, zegt dat hij zoiets nooit eerder heeft gezien. "De terugkeer van haar zicht is een echt mirakel," vertelde hij aan ABC News.

De man heeft wel een mogelijke theorie voor haar genezing: "Mevrouw Franco's werd  twintig jaar geleden ten gevolge van een auto-ongeluk visueel gehandicapt. Dat kan geleid hebben tot een blokkage in een ader. Toen we de operatie uitvoerden, hebben we mogelijk per ongeluk die blokkage opgehoffen waardoor de bloedtoevoer hersteld werd. Daardoor kan ze mogelijk haar zicht teruggekregen hebben."

Franco kreeg niet alleen haar zicht terug, ook de kleurenblindheid waarmee ze voor haar ongeluk kampte, blijkt verdwenen te zijn. "Jij draagt blauw en bruin en je das is een soort van bruin," zei ze tegen haar dokter. "Ja, je bent zo knap," voegt ze er grappend aan toe.

Franco's dochter vloog recent in uit Michigan om haar moeder te bezoeken. De vrouw, die haar dochter al meer dan twintig jaar niet meer had 'gezien', kon niet stoppen met praten over het uiterlijk van haar dochter. Ze kijkt ernaar uit om deze zomer de rest van haar familie te zien. (br.hln)


» Reageer (0)
06-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2.000 duiven met ledlampjes zorgen voor spectaculaire lichtshow in New York

2.000 duiven met ledlampjes zorgen voor spectaculaire lichtshow in New York

http://static1.hln.be/static/photo/2016/17/9/11/20160506065711/media_xll_8635346.jpg

In New York vond gisteravond de première plaats van 'Fly by Night': een spektakel waarbij 2.000 duiven met ledlampjes de hemel van de stad verlichten.

De vogels werden bij zonsondergang vrijgelaten vanaf een voormalig vliegdekschip in de Brooklyn Navy Yard. In een geïmproviseerde choreografie vloog, dook en draaide de zwerm  rond in de lucht. "Het is bijna alsof er een vallende ster door de hemel vliegt," zegt kunstenaar Duke Riley, die het dertig minuten durende spektakel bedacht.

De duiven dragen lichtgevende ledbandjes aan hun poten: die lichtjes worden via een afstandsbediening gecontroleerd. Riley en zijn assistenten joegen bij aanvang met vuilniszakken en fluitjes de duiven de lucht in. De toeschouwers konden de show ondertussen aanschouwen vanaf een tribune.

Het spektakel vindt tot en met 12 juni wekelijks plaats. Bezoekers mogen gratis binnen, maar moeten wel online reserveren. Momenteel is er al een wachtlijst aangelegd.

Riley koos de Brooklyn Navy Yard voor zijn lichtshow, omdat de Amerikaanse marine er in het begin van de twintigste eeuw postduiven hield op een nabijgelegen eiland. De man kwam op het idee voor de voorstelling nadat hij een oud militair handboek had gelezen over het trainen van duiven voor nachtelijke missies.

Met de show wil Riley ook de teloorgang van het duivenmelken in New York aankaarten. In de jaren 1960 waren er nog duizenden liefhebbers, maar vandaag telt New York nog amper 200 duivenmelkers.

Wanneer de voorstelling in juni afloopt, zal een groot aantal vogels geschonken worden aan een man uit Brooklyn die eerder dit jaar honderden duiven verloor in een brand. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartpatiëntje Bas redde nog vijf levens

Hartpatiëntje Bas redde nog vijf levens

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/6/8/20160506031229/media_xll_8635088.jpg

"Mag ik ook zelf orgaandonor zijn?", vroeg Bas (11) al voor hij een nieuw hartje kreeg. "Niet mijn nieuwe hart, maar een nier of zo." Niets liet toen vermoeden dat hij het ook echt zo snel zou worden. Zijn transplantatie mislukte, maar op zijn beurt gaf de moedige jongen vijf personen een nieuwe kans in het leven. "Zo trots op ons ventje!"

Het verhaal van Bas (11) heeft Vlaanderen in het hart geraakt. Een jongen die moedig en toch een beetje bang zijn harttransplantatie afwachtte en er openlijk over getuigde in het VTM-programma 'CATHéRINE': het zou moeders en vaders altijd beroeren. Maar niemand had zo'n tragische afloop verwacht, met een transplanthart dat niet compatibel bleek met het lichaam van Bas. Nog een maand hield hij het vol, maar dinsdagavond viel het harde verdict: Bas zou het niet overleven. Vlaanderen keek en huilde massaal mee.

De ouders van Bas startten een Facebookpagina - 'Bas: een stoere krijger' - om hun jongen te herdenken. Al meer dan 22.500 mensen lieten er een berichtje achter. Soms slechts een huilende smiley of een hartje, maar het is duidelijk: sinds Bas overleed, is een golf van medeleven over Vlaanderen gewalst. Bas' moeder Ann liet onze redactie weten dat ze niet nog eens met de media wil praten - daarvoor is, begrijpelijk, het verdriet te groot. Maar via Facebook communiceren ze wel met de duizenden en duizenden mensen die getroffen zijn door het verhaal van Bas. Met foto's van een lachende, blonde jongen in een truitje van zijn favoriete voetbalclub Racing Genk. Of fier poserend met een voetbal onder de arm. Of als vrolijke bengel bij de scouts. Of met deze opmerkelijke mededeling: "Basje vroeg aan dokter Van Cleemput of hij zelf ook nog donor kon zijn... 'Zeker, Basje...' Vanavond is Basje opnieuw de operatiezaal ingegaan om zelf donor te zijn. Zo trots op ons ventje!", schrijven zijn ouders. (br.hln)


» Reageer (0)
05-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sheryl Crow - If It Makes You Happy

Sheryl Crow - If It Makes You Happy

Klik op de foto om haar te beluisteren


Sheryl Suzanne Crow (Kennett (Missouri), 11 februari 1962) is een Amerikaans blues- en rockzangeres, gitariste en liedjesschrijfster. Haar vroege werk wordt gekarakteriseerd door haar focus op de slidegitaar.
Ze kwam in de showbizz terecht als achtergrondzangeres van Michael Jackson tijdens z’n tournee van de cd Bad eind jaren ’80. Zo bouwde ze de nodige connecties op en leerde ze andere artiesten en muzikanten kennen. Zo kwam er in 1993 een eerste eigen album van de zangeres met zelfgeschreven nummers. Na enkele singles begon het album stilaan bekend te geraken. Tot in 1994 het nummer ‘All I wanna do’ uit het album werd gekozen als single en ze een enorme hit te pakken had. Ze had zich voor de tekst gebaseerd op een gedicht dat ze gevonden had in een boekenwinkeltje. Dat ze toen al het hart op de juiste plaats had, werd duidelijk toen ze de schrijver van het gedicht opzocht om hem mee te laten delen in de opbrengst. Er volgden meer hits zoals ‘Strong Enough’ (niet te verwarren met de gelijknamige single van Cher) en ze brak voorgoed door met verschillende Grammy Awards. Er volgde een tweede album in 1996 met meer politiekgetinte on-derwerpen als abortus, daklozen, kindsoldaten en nucleaire oorlogsvoering. Dat ze een grote singer/songwriter was, bewees ze maar al te goed en weeral scoorde ze de nodige hits: If it makes you happy en A change would do you good. En een zeer grote hulp om nog bekender te worden over de hele wereld was de titelsong van een James Bondfilm in 1997: Tomorrow never dies. Eén van de weinige Bondsongs die genomineerd werd voor de Grammy Award. Ook eind jaren ’90 maakte ze hits als My favorite mistake en een cover (één van de weinige) van het Guns ’n Roses nummer Sweet Child O’Mine. Begin jaren ’00 had ze last van een writer’s block. Het duurde tot 2002 met hulp van enkele collega’s (oa Lenny Kravitz) voor ze met nieuw materiaal kwam. In 2005 werd bij haar borstkanker vastgesteld, waardoor de muziek even moest wijken. Gelukkig genas ze en sinds 2007 staat ze terug aan de top van de showbizz. Verder is ze bekend voor haar milieubewustzijn  en relaties met bekende namen als Eric Clapton en de wielrenner Lance Armstrong.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koper van unieke Rubenstekening is Vlaamse verzamelaar

Koper van unieke Rubenstekening is "Vlaamse verzamelaar"

http://static0.hln.be/static/photo/2016/9/16/10/20160503132845/media_xll_8627890.jpg

De tot op heden niet bekendgemaakte koper van de dubbelzijdige pen- en penseeltekening van barokschilder Peter Paul Rubens die gisteravond voor 670.000 euro geveild werd in Antwerpen, is een Vlaamse verzamelaar. Dat meldt het veilinghuis Bernaerts. "De kans dat het stuk nog te zien zal zijn in Vlaanderen, is dus eerder groot", stelt veilingmeester Peter Bernaerts, die erop wijst dat er in dat geval geen exportvergunning aangevraagd moet worden bij de Vlaamse overheid, die het werk onlangs officieel tot Vlaams Topstuk uitriep.

Inclusief de commissie komt de totaalprijs van de tekening, die een uniek experiment van Rubens zou zijn, op ruim 817.000 euro. Dat is een pak meer dan de voorafgaande richtprijs van 300.000 à 500.000 euro. De hele veiling rond het thema "Oude Meesters" was overigens een succes voor veilinghuis Bernaerts, met 43 van de 63 loten die verkocht raakten voor een totaalprijs van 1,645 miljoen euro.

Voor de Rubens, die vorig jaar was opgedoken in een nalatenschap en schijnbaar de handtekening van Rubens' leerling Van Dyck droeg maar na onderzoek door internationale experts toch als een werk van de meester zelf werd aangeduid, waren er uiteindelijk vier kandidaat-kopers. Zij communiceerden allen telefonisch met het veilinghuis. In de zaal zelf was maandagavond niemand aanwezig die vooraf de noodzakelijke bankgarantie had voorgelegd.

Volgens Bernaerts waren de kandidaten het Metropolitan Museum of Art (New York), een Franse investeringsmaatschappij, een Duitse kunsthandelaar en een Vlaamse verzamelaar. Die laatste trok uiteindelijk aan het langste eind. De precieze identiteit van de koper blijft voorlopig onbekend, maar de hoop leeft dat de tekening in Vlaanderen tentoongesteld zal worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.272 miljoen e-mailadressen gehackt: Yahoo, Hotmail en Gmail zijn slachtoffers

272 miljoen e-mailadressen gehackt: Yahoo, Hotmail en Gmail zijn slachtoffers

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/8/1/20160505083940/media_xll_8632846.jpg

Russische hackers hebben meer dan 272 miljoen e-mailadressen gehackt. Het gaat voornamelijk om adressen van het Russische mail.ru, maar ook tientallen miljoenen wachtwoorden van adressen van Yahoo, Hotmail en Gmail zijn gestolen. Het gaat om een van de grootste datadiefstallen ooit.

Een jonge Russische hacker pochte op een online forum met een indrukwekkende hack. Hij beweerde maar liefst 1,17 miljard e-mailadressen te hebben buitgemaakt. Speurders van Hold Security onderzochten de zaak en ontdekten dat er 57 miljoen accounts van mail.ru waren gehackt. Ook 40 miljoen Yahoo-accounts, 33 miljoen Hotmail-accounts en 24 miljoen Gmail-accounts vielen ten prooi aan de hacker.

De hacker vroeg slechts 50 roebel (0,70 euro) voor de volledige verzameling accounts. In ruil voor goede commentaren over hem op het bewuste forum wou hij de hele database zelfs gratis weggeven. "De persoon die de accounts in zijn bezit heeft, heeft al laten zien dat hij bereid is om ze weg te geven", klinkt het bij Holden. "Deze gegevens kunnen verschillende keren misbruikt worden."

Van onschatbare waarde

Mocht de hacker bereid zijn de database te verkopen of weg te geven, dan zal hij ongetwijfeld veel geïnteresseerden lokken. Dergelijke gegevens zijn immers van onschatbare waarde voor internetcriminelen. Ze kunnen goed van pas komen bij cyberaanvallen en bij phishing. En omdat mensen wachtwoorden heel vaak hergebruiken voor andere accounts, geeft de database mogelijk nog toegang tot veel meer accounts.

Gebruikers informeren

Ook mail.ru is tot een onderzoek overgegaan. Dat meldt de maildienst zelf aan Reuters. "We checken nu of de combinatie van username en wachtwoord overeenkomt met nog actieve e-mailadressen. Zodra we genoeg informatie hebben, zullen we de gebruikers die misschien getroffen zijn, informeren."

Een woordvoerder van Microsoft zegt dat datadiefstallen een onaangename realiteit zijn. "Microsoft heeft veiligheidsmaatregelen genomen om te verhinderen dat accounts gestolen worden. Het bedrijf vraagt ook extra informatie om na te gaan of wie de eigenaar van een account is." Yahoo en Google weigerden commentaar te geven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chuck Berry - Roll over Beethoven

Chuck Berry - Roll over Beethoven

Klik op de foto om hem te beluisteren


Charles Edward Anderson Berry (St. Louis, Missouri, 18 oktober 1926), bekend als Chuck Berry, is een Amerikaans gitarist, zanger en componist. Berry was het eerste lid van de Rock and Roll Hall of Fame (1986).

Johnnie Johnson had de band Sir Johns Trio, en nodigde Chuck Berry in 1952 uit mee te spelen als vervanging voor de zieke saxofonist. Snel nam Berry de leiding van de band over. Hij componeerde zijn liedjes in samenwerking met Johnson (die 20 jaar zou meespelen op zijn nummers), en liet ze registreren met "Chuck Berry" als enige componist/schrijver.

Berry's "Maybellene" (1955) is één van de eerste R&R-nummers.

Berry's idolen waren Nat King Cole, Louis Jordan en Muddy Waters, die allen voornamelijk bluesmuziek maakten.

Hij geraakte met meer dan 30 van zijn opnames in de top-10 en ze worden nog altijd gebracht door bands over de hele wereld.

Berry had een grote invloed op andere muzikanten, zoals op de Rolling Stones en John Lennon, wiens nummer "Come Together" zelfs geplagieerd zou zijn van Berry's "You Can't Catch Me". Angus Young van AC/DC, zegt ook beïnvloed te zijn door Chuck Berry, en heeft ook diens ganzenpas  of duckwalk gebruikt als één van zijn gimmicks. AC/DC heeft op het album T.N.T. het nummer Schooldays  van Chuck Berry opnieuw ingezongen. Een ode aan Chuck Berry en zijn muziek wordt gedaan door Steppenwolf in het nummer Berry Rides Again, waarin de gitaar en de piano treffend het karakteristieke geluid van Berry's gitaar en Johnsons piano laten horen en alle hits voorbij komen.The Beach Boys moesten Chuck Berry vermelden als auteur van hun hit Surfin' USA  omdat het nummer in sterke mate op Sweet little sixteen leek.

Ook Elvis Presley was onder de indruk van Berry. In de jaren zeventig speelde Presley met de gedachte een album op te nemen met enkel liedjes van Berry. Dit is echter nooit gebeurd. Wel heeft Presley door de jaren heen regelmatig Berrynummers opgenomen en gebruikt in zijn live-acts, te weten: Brown-eyed Handsome Man, Memphis, Tennesse, Too Much Monkey Business, Promised Land, Maybellene, Johnny B. Goode, Rock and Roll Music en School Days.» Reageer (0)
04-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeet gin tonic, dit drankje is perfect om het lange weekend te vieren

Vergeet gin tonic, dit drankje is perfect om het lange weekend te vieren

http://static3.hln.be/static/photo/2016/11/12/5/20160504130833/media_xll_8631065.jpg

Pinterest kan maar niet zwijgen over de wijnslushie. Goede redenen om je gin tonic eens om te ruilen voor dit drankje: het is fris, bevat veel vitamines en ziet er nog eens mooi uit ook.

Cocktails op basis van ijs zijn niet nieuw, denk maar aan piña coladas en daiquiris. De nieuwste trend bevat echter geen sterke drank maar maak je op basis van wijn. Foodies experimenteren met frisse vruchten als perziken en aardbei en voegen daar wijn aan toe.

Kleurtjes op je bord zijn tegenwoordig erg hip, dus het wordt hoog tijd om ook eens een regenboog in je glas te serveren. Je maakt het zelf zo gezond als je wil met verse fruitsappen.

Slushie-tips
De basis is een droge witte of rode wijn met een fruitige toets, denk aan een pinot grigio, sauvignon blanc, rioja of merlot. Voeg daar fruitsap of vers fruit in de blender aan toe. Mix tot je een egaal mengsel krijgt. Vervolgens zet je het drankje in de diepvriezer. De alcohol voorkomt dat het mengsel een grote ijsblok wordt, maar je krijgt wel een soort van heerlijk ijspapje. Als je niet veel tijd hebt, kun je het drankje ook in een ijsmachine afkoelen. Serveren doe je in margerita-glazen of een hippe mason jar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoveel vriendschappen kan je maximaal onderhouden

Zoveel vriendschappen kan je maximaal onderhouden

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/4/13/20160504134752/media_xll_8631193.jpg

Hoeveel beste vrienden heb jij, denk je? Is jouw antwoord meer dan vijf, dan ben je volgens antropoloog en evolutiebioloog Robin Dunbar aan het liegen. Zijn theorie luidt dat we maar maximum 5 beste vrienden en 10 goede vrienden kunnen hebben. Zijn theorie werd nu ook getest op basis van 6 miljard telefoongesprekken tussen mensen uit een anoniem Europees land, en de resultaten bevestigen Dunbars stelling.

Je mag dan wel honderd(en) virtuele vrienden hebben op sociale media, volgens antropoloog en evolutiebioloog Robin Dunbar kunnen onze hersenen maar een bepaald aantal vriendschappen aan. Concreet zijn dat maximaal 5 beste vrienden, 10 goede vrienden, 35 kennissen en 100 contacten. Meer vriendschappelijke relaties kan ons brein volgens de antropoloog niet aan. Hoe groter je brein, hoe uitgebreider je vriendengroep, aldus Dunbar.

Telefoongesprek als graadmeter

De theorie van Dunbar is niet nieuw, maar werd wel pas recent getest door 6 miljard telefoongesprekken tussen 35 miljoen mensen uit een niet nader genoemd Europees land te analyseren. De onderzoekers gingen er daarbij van uit dat je de sterkte van vriendschappen kan meten op basis van hoe vaak je elkaar belt. Zij kwamen uit bij een gemiddelde van 4,1 beste vrienden, 11 goede vrienden, 29,8 kennissen en 128,9 "contacten". Resultaten die sterk aanleunen bij de theorie van Dunbar. Tijd voor een rondje defrienden op Facebook dan maar? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bas, die harttransplantatie kreeg in 'CATHéRINE', is overleden:

Bas, die harttransplantatie kreeg in 'CATHéRINE', is overleden: "Hij vroeg of hij zelf ook nog donor kon zijn"

http://static0.hln.be/static/photo/2016/6/7/5/20160503232019/media_xll_8629445.jpg

Cathérine Moerkerke duikt in haar VTM-programma 'CATHéRINE' elke week onder in een nieuwe wereld. Deze week volgde de journaliste de 11-jarige Bas Vanstraelen, die een harttransplantatie onderging. Helaas is Bas door complicaties na de operatie overleden. "Basje vroeg aan de dokter of hij zelf ook nog donor kon zijn", vertellen zijn ouders op de Facebookpagina die voor hem werd opgericht. "Om 20u31 is Basje opnieuw de operatiezaal ingegaan om zelf donor te zijn. Zo trots op ons ventje!"

Op 5 november 2015 stortte Bas in op de voetbaltraining. Wat eerst leek op een appelflauwte bleek al snel veel erger: een gedilateerde cardiomyopathie. Bas had een vergroot hart, dat het bloed niet meer goed rondgepompt kreeg.

Bas kreeg onmiddellijk een sportverbod, maar al gauw ging het bergaf met zijn gezondheid. Na enkele aanvallen bleek dat Bas zijn hart er zo slecht aan toe was dat hij op de transplantatielijst werd geplaatst. Op 1 april was het dan zover: iemand had zijn hart afgestaan om het aan Bas te geven.

Helaas traden er complicaties op na de transplantatie, waarna Bas is overleden. In overleg met de ouders heeft VTM de beelden van Bas toch uitgezonden, als laatste eerbetoon en omdat Bas het zelf graag zo wilde.

Veel sterkte aan de ouders, vrienden en familie. Wie graag zijn steun betuigt, kan terecht op een Facebookpagina die voor Bas werd opgericht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar komt het woord jeans eigenlijk vandaan?

Waar komt het woord 'jeans' eigenlijk vandaan?

http://static1.hln.be/static/photo/2016/10/1/11/20160503204841/media_xll_8629031.jpg

Wereldwijd heeft bijna iedereen er één in zijn kast liggen, en we begrijpen haast universeel het woord "jeans". Maar waar komt die term eigenlijk vandaan? Een spoedcursus modegeschiedenis, om mee uit te pakken op een volgend caféavondje.

We weten nu al waarvoor dat mysterieuze kleine zakje in onze jeansbroek dient. Maar om te achterhalen hoe de naam van dit kledingstuk tot stand kwam, moeten we 2 eeuwen terug in de tijd. De stof jeans werd voor het eerst gemaakt in het 19e eeuwse Frankrijk, meer bepaald in Nîmes. In het Frans werd het woord serge gebruikt om de stof te omschrijven waarvan jeansbroeken toen gemaakt werden, voluit serge de Nîmes. Die naam kortte zich al snel af naar het huidige "denim", waarmee die term ook meteen verklaard is.

Italiaanse matrozen met gênes
Nog een tijd voor Amerika claimde verantwoordelijk te zijn voor het uitvinden van jeans, was de stof al heel populair in Europa. Meer bepaald bij de matrozen van Genua in Italië. Wanneer ze in Frankrijk moesten zijn, sloegen ze meteen een enorme voorraad serge in, in zo'n grote hoeveelheden dat de stof werd genoemd naar de Franse bijnaam voor matrozen uit Genua. En dat was - je raadt het al - jeans. Oorspronkelijk was dat het Franse gênes, waarin je het woord Genua nog herkent.

De rol van Amerika
Toch was het oorspronkelijke serge een heel andere stof dan de spijkerbroeken die we vandaag dragen, en bestond het uit een mix van verschillende materialen. Vandaag de dag dragen we de Amerikaanse versie, die zijn opgang maakte toen de Verenigde Staten onafhankelijk werden van het Britse Rijk. In plaats van handel te drijven met Europese producenten, gebruikte de VS hun eigen katoenplantages om zelf hun variant op jeans te maken. Al bleven de benamingen denim en jeans wel altijd behouden.

En zo heb je al weer een verhaal te vertellen bij een volgende caféavond op een moment waarop niemand nog iets te zeggen heeft  Graag gedaan.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar stond ze met haar knuffel, midden in de nacht

Daar stond ze met haar knuffel, midden in de nacht

http://static3.hln.be/static/photo/2016/12/2/9/20160504063012/media_xll_8630154.jpg

Drie vrienden uit Amsterdam kregen in de nacht van zondag op maandag de schrik van hun leven. Om 2.45 uur zagen ze in het licht van de koplampen midden op straat een klein blond meisje. "Ze stond daar maar met haar blote beentjes en haar knuffel. Moederziel alleen."

Twee dagen later is klusjesman Arie Goudart (32) er nog vol van. De vrienden kwamen terug van een feestje toen ze het meisje bij een rotonde zagen. "Echt, we schrokken verschrikkelijk. Ze stond daar gewoon op de Meerlandenweg. Met haar blote beentjes. Midden op straat, vlakbij de rotonde. Een blond meisje met roze schoentjes. Nog geen 3 jaar oud."

"Ze had haar knuffel vast. We wisten niet wat we moesten denken. Ze huilde niet, ze was niet bang, maar ze lachte naar ons. Het was behoorlijk koud, dus ik heb mijn jas om haar heengeslagen. Ik ben zelf vader van twee kleine kinderen van 2 en 4 jaar oud. Je moet er niet aan denken dat ze 's nachts in hun pyjama over straat lopen. Wie weet wat er had kunnen gebeuren. Dat is als ouder toch het ergste dat je kan overkomen?"

Arie zette het kind in de auto en draaide de verwarming omhoog. Een van zijn vrienden belde de politie. Daarna keken de vrienden bij de huizen in de buurt of er ergens een deur of raam openstond. Ze zagen niets en hoorden niemand.

Slaapwandelen

Het blonde meisje was niet bang. Ze lachte, maar kon niet vertellen waar ze vandaag kwam of waar ze woonde. "Papa, papa," was het enige dat ze verstaanbaar zei. "Ze was nog geen 3 jaar, schat ik. Praten ging niet goed. Misschien dat ze slaapwandelde."

De vrienden belden de politie die haar een kwartiertje later ophaalde. Nog steeds opgewekt ging het meisje mee. "We hebben daarna nog een tijd gezocht. Ze moet ergens uit de buurt komen, want hoever loopt zo'n meisje nou in het holst van de nacht?"

Nachtslot
Het kind werd opgevangen in het AMC Amsterdam. Ze mankeerde niets. De politie zette een burgernetactie op, maar dat leidde niet naar de ouders. Zij belden pas 's ochtends 112 toen ze merkten dat hun dochtertje niet in haar bedje lag. Het meisje moet uit eigen beweging het huis hebben verlaten. Blijkbaar zat de deur niet op het nachtslot. Voor de politie was de zaak afgedaan nadat het meisje en haar ouders waren herenigd.

Er is geen onderzoek gedaan naar de nachtelijke avonturen van het kind omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. Arie blijft het een vreemd verhaal vinden. "We hebben niets gehoord van de ouders, maar zijn blij dat het meisje weer thuis is en dat het volgens de politie goed met haar gaat." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe wolvensoort ontdekt en al meteen bedreigd

Nieuwe wolvensoort ontdekt en al meteen bedreigd

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/16/11/20160502162611/media_xll_8625221.jpg

Een Noorse wetenschapper heeft een nieuwe wolvensoort ontdekt in Nepal, maar waarschuwt meteen voor een ernstige bedreiging van de soort: de mens.

In 2004 had de Noorse wetenschapper Madhu Chetri tijdens een trektocht door natuurpark Annapurna in Nepal oog in oog gestaan met een dier waarvan hij meteen wist dat het geen wilde hond was, een dier dat vaak voorkomt in die regio. Uiteindelijk hield hij het op een Himalayawolf, een soort die echter nooit eerder in Nepal werd gespot.

Deze wolf werd tweehonderd jaar geleden ingedeeld als subklasse van de grijze wolf, een dier dat voorkomt in Tibet en in India maar nooit eerder was aangetroffen in Nepal.

Chetri trok jaren later opnieuw naar Nepal en ging op zoek naar overblijfselen en uitwerpselen van het dier dat hij er ooit spotte. Aan de hand van onderzoek van de gevonden restanten concludeert hij nu dat de Himalayawolf, ook wel wollige wolf genoemd vanwege zijn pluizige bontkraag, al 800.000 jaar afgezonderd leeft van andere wolvensoorten.

De conclusie van zijn onderzoek, dat verschenen is in ZooKeys, is dan ook dat het hier om een heel nieuwe soort gaat, eerder dan een ondersoort van de grijze wol

Bedreigd door herders

Aan de conclusie over zijn nieuwe ontdekking koppelt Chetri echter een waarschuwing. Hij vreest namelijk dat de pas ontdekte soort meteen ook erg bedreigd is door de herders met wie het dier zijn habitat in de Nepalese regio deelt. De herders hebben het gemunt op de wolf omdat ze vrezen dat die een bedreiging vormt voor hun vee.

"Deze genetische variant van de Himalayawolf verdient speciale aandacht en behoudsmaatregelen want er heerst momenteel een conflict tussen mens en dier", schrijft hij in zijn paper. "Een speciaal actieplan is nodig om het conflict te ontmijnen en de lokale gemeenschappen in Nepal ervan te overtuigen dat het behoud van de wolvensoort erg belangrijk is." (br.hln)


» Reageer (0)
03-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby met 15 vingers en 16 tenen geboren

Baby met 15 vingers en 16 tenen geboren

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/13/3/20160503080904/media_xll_8626833.jpg

Tien vingers en tien tenen: dat is spijtig genoeg niet het lot van een pasgeboren baby in China. Het jongetje kwam ter wereld met liefst 15 vingers en 16 tenen.

Het kind kreeg de bijnaam Hong Hong en zag drie maanden geleden het levenslicht in een dorp in de centrale Hunanprovincie. De moeder lijdt ook aan polydactylie, een aandoening waarbij mensen geboren worden met meer dan vijf tenen of vingers aan een hand of voet.

Hong Hong heeft twee handpalmen aan iedere hand en in totaal 15 vingers. De baby moet het stellen zonder duimen. Zijn voeten tellen samen 16 tenen.

Het arbeidersgezin heeft het niet breed en wil geld inzamelen om een operatie te kunnen betalen. Het doet daarvoor een beroep op lokale liefdadigheidsorganisaties en het brede publiek. Voor de ingreep en nazorg is tot 67.000 euro nodig, weet de nieuwswebsite news.com.au. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sting - Fragile

Sting - Fragile

Klik op de foto om hem te beluisteren


Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) is een Brits musicus en songwriter. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk; deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II.» Reageer (0)
02-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom mei de beste maand is om met een dieet te starten

Waarom mei de beste maand is om met een dieet te starten

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/5/6/20160502103310/media_xll_8624241.jpg

Die goede voornemens van januari zijn, als het goed is, al lang gesneuveld. Maar ondertussen nadert ook het bikiniseizoen met rasse schreden. Geen paniek, Dr. Oz argumenteert waarom mei de beste maand is om je gezonde voornemens opnieuw leven in te blazen, inclusief enkele voedingstips. Met andere woorden: je hebt geen excuses meer.

De van televisie bekende Dr. Mehmet Oz stelde in zijn Dr. Oz show vorige week zijn "28-day Shrink Your Stomach Challenge" voor, een verzameling voedingsrichtlijnen die je in 28 dagen een verminderd hongergevoel en bijgevolg op termijn ook wat minder kilo's belooft. Wij willen jullie zeker niet opzadelen met strikte eetschema's of crashdiëten, maar de argumenten die Dr. Oz aanhaalt om vanaf vandaag wat meer groenten op je bord te leggen en die loopschoenen terug aan te trekken, houden wel stand. Zijn redenen:

- 61% van de vrouwen zou in mei opnieuw op haar gewicht gaan letten, en 57% zegt dat diëten makkelijker gaat in de lente of zomer, volgens een enquête van Dr. Oz.

- Je eet minder als het warmer is, omdat je behoefte aan winterse comfort food afneemt. Een fris kommetje aardbeien als tussendoortje? Graag!

- Door het mooie weer kom je vanzelf meer buiten, ben je actiever en ga je sneller te voet of met de fiets ergens heen.

- Blootstelling aan de lentezon geeft je serotonine-niveau een boost, waardoor je eetlust afneemt.

- Er is een ruime keuze aan gezonde seizoensgroenten en - fruit, zoals komkommer, asperges, rabarber en perziken.

De tips van Dr. Oz

Als een onderdeel van zijn 28-dagenplan, geeft Dr. Oz 4 hoofdrichtlijnen mee die kunnen helpen voor een strakker buikje tegen de zomer. Van de eerste zijn wij alvast fan, de laatste kan ons iets minder bekoren. Maar proberen gaat altijd mee:

- Avocado in de ochtend. Een toast met avocado of een groene smoothie met deze vrucht is een perfecte start van de ochtend, volgens Dr. Oz. De vezels en gezonde vetten zijn een prima start om aan de dag te beginnen en je metabolisme op gang te trekken.

- Groenten, de hele dag door. Snack tussendoor op een stukje komkommer of wortel, en zorg zowel bij de lunch als bij het avondmaal voor een stevige portie groenten. Dr. Oz zweert zelf bij een "veggie flush drink" van spinazie, komkommer en peer.

- 12 uur vasten. Dr. Oz adviseert om je metabolisme 's nachts 12u te laten rusten, en bijvoorbeeld niks te eten tussen 21u 's avonds en 9u 's ochtends.

- Dit mijd je beter: suiker, light drankjes, bewerkt voedsel en alcohol. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richie Havens - Freedom

Richie Havens - Freedom

Klik op de foto om hem te beluisteren

Richie Havens (Brooklyn, 21 januari 1941 - 22 april 2013) was een Afro-Amerikaanse folkzanger en -gitarist. Zijn wilde gitaarspel maakte hem in de jaren '60 tot een groot muzikant.

Richie Havens werd geboren op 21 januari 1941 in Brooklyn, als zoon van een pianist. Havens werd al vroeg bij de muziek van zijn familie betrokken, maar hij zelf had ook aanleg voor beeldende kunst. Zodoende heeft hij enkele jaren in Greenwich Village op straat portrettekeningen van toeristen gemaakt.

In Greenwich Village ontwikkelde Havens ook meer muzikale interesse. Hij was in folkclubs een bezienswaardigheid, omdat hij zich als zwarte muzikant tussen voornamelijk blanken voortbewoog. Havens liet zich inspireren door onder anderen Bob Dylan en Joan Baez, maar voegde daar zelf een aantal herkenbare elementen aan toe. Zo was het bekend dat hij zijn gitaar standaard op het akkoord D majeur had afgestemd, en zijn er af en toe elementen van zijn verleden als jonge gospelzanger in te horen. Bovendien tikte hij bij het spelen zo ritmisch met zijn voet op de grond, dat het klonk alsof er een drumpartij gespeeld werd. Dat, en zijn snelle gitaarspel, maakte van Havens' muziek een geheel eigen stijl, die ervoor zorgde dat hij in 1965 een contract kreeg aangeboden bij platenmaatschappij Douglas.

Een muzikaal hoogtepunt was voor Havens zijn optreden op Woodstock, het grootste rockfestival ooit, in 1969. Tijdens zijn optreden werd er zo veel geapplaudisseerd, dat Richie Havens het niet over zijn hart kon verkrijgen om te stoppen met spelen. Op het moment dat al zijn nummers al gespeeld waren, besloot hij een improvisatie te spelen op het nummer 'Motherless Child', waarin hij het woord 'freedom' keer op keer herhaalde. Onder de titel 'Freedom' werd dit nummer een internationale hit.

Na Woodstock kwam Havens carrière in een stroomversnelling. Hij speelde veel eigen versies van nummers van onder anderen Bob Dylan en The Beatles, waar 'Here Comes The Sun' een bekend voorbeeld van is. Ook speelde hij mee op de soloalbums van ex-Genesisleden Peter Gabriel en Steve Hackett. Bovendien speelde hij in 1993 bij de inwijding van Bill Clinton als president. Het nummer Hands of Time, dat hij samen met Groove Armada maakte, werd in 2004 gebruikt in de film Collateral (waarin o.a. Jamie Foxx en Tom Cruise speelden). Het nummer werd in die film door één van de karakters als een klassieker afgeschilderd. Later werd Hands of Time ook gebruikt in programma's als Over Mijn Lijk.


» Reageer (0)
01-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen jarig! Zo schattig is prinses Charlotte

Morgen jarig! Zo schattig is prinses Charlotte

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/4/10/20160501171821/media_xll_8622370.jpg

Aan de vooravond van de eerste verjaardag van prinses Charlotte heeft het Britse koningshuis nieuwe kiekjes vrijgegeven. De foto's zijn genomen door niemand minder dan mama Kate Middleton.

Charlotte werd in de loop van de maand april gefotografeerd in Norfolk waar de Royals wonen. Kensington Palace plaatste de nieuwe beelden, vier in totaal, vandaag op Twitter.

Ook Kate Middleton, hertogin van Cambridge en echtgenote van de Britse prins William, doet niet voor haar dochter onder en siert in juni de cover van Vogue. Het vermaarde modeblad viert dit jaar zijn honderdste verjaardag.

Kate, door fotograaf Josh Olins geportretteerd in een bruine mantel en met een donkere deukhoed op het hoofd, is verheugd dat ze een bijdrage mag leveren aan het jubileum van Vogue. "Ze hoopt dat de mensen net zo ontspannen van de portretten zullen genieten als zij heeft gedaan tijdens de productie", zo verklaarde een woordvoerder van Kensington Palace.

De zegsman voegde toe dat de hertogin nooit eerder heeft deelgenomen aan dit soort fotoshoot. Kate treedt ermee in de voetsporen van prinses Diana, de overleden moeder van haar echtgenoot. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het boeket gooien op een huwelijk: waarom doen we dat eigenlijk?

Het boeket gooien op een huwelijk: waarom doen we dat eigenlijk?

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/11/3/20160430110602/media_xll_8619708.jpg

Op elk huwelijksfeest vindt hetzelfde ritueel plaats: alle single vrouwen moeten zich verzamelen en rugbygewijs meedingen naar het boeket dat de bruid achter zich gooit. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Nee, het boeket dient niet om de volgende gelukkige bruid aan te duiden. Bloemen krijgen jammer genoeg niet plots magische krachten omdat een vrouw ze op de gelukkigste dag van haar leven meedraagt. Het gebruik stamt uit een heel ander fenomeen.

Zelfs in de tijd van de Oude Grieken traden koppels al in het huwelijk, en de bruid werd toen gezien als het toppunt van geluk. Om een stukje van dat geluk te kunnen meepikken, was het de gewoonte om de bruid aan te raken, of zelfs om een stukje van haar kleed of haar sluier te bemachtigen.

Om te voorkomen dat de bruid aan het einde van het feest overbleef met een geruïneerde jurk en een zenuwinzinking, werd het steeds vaker de gewoonte om het boeket naar de gasten te gooien en ze zo af te leiden. Dan maakte iedereen kans op een stukje geluk en hoefde de bruid niet het middelpunt van grijpgrage vingers te zijn.

Zo romantisch is de oorsprong van het ritueel dus niet. Wat niet wil zeggen dat je niet je best moet doen om de bloemen te vangen. Je weet immers maar nooit... (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 fouten in de douche waar je acne van kan krijgen

5 fouten in de douche waar je acne van kan krijgen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/15/8/20160501085222/media_xll_8621378.jpg

Heb je plots om onverklaarbare reden meer last van onzuiverheden in je decolleté en op je rug, terwijl je dat normaal niet hebt? Neem even je doucheritueel onder de loep.

1. Een oude spons gebruiken

Een spons, loofah of washandje helpt je om de douchegel fijn te laten schuimen en geeft je huid een mini scrubbeurt. Alleen maar aan te raden voor een fijne huidtextuur dus! Maar...dat effect blijft niet zo goed als je de spons niet op tijd vervangt. Natte sponzen en washandjes zijn een broeihaard van bacteriën. Eigenlijk zou je voor elke douche een nieuw exemplaar moeten gebruiken. Of schakel over op een Konjacspons die van nature antibacteriëel werkt. Goed uitknijpen na gebruik en ophangen zodat ze kan drogen.

2. Een rijk maskertje op je haar

Maskers voor je haar geven je lokken nieuwe energie en maken ze streelzacht. Helemaal prima, maar de rijke substantie glijdt na het uitspoelen via je gezicht, schouders, decolleté naar beneden het doucheputje in. Als het een heel voedend masker is, kunnen er restjes op je huid blijven kleven die je poriën verstoppen. Een tip is om na het uitspoelen van je haarmasker pas je lichaam en je gezicht te wassen. Zo spoel je alle restjes mee weg.

3. Hoe warm douche jij?

Een gloedhete douche voelt dan wel heerlijk ontspannend, voor je huid is het een ramp. Erg warm water tast de beschermende barrière van je huid aan waardoor die ontregeld geraakt. Je huid raakt geïrriteerd en zo is er meer kans op uitslag of onzuiverheden. Geen bodymilk ter wereld herstelt dit vochttekort goed. Hou je douches kort en lauw.

4. Irriterende douchegels

We weten ondertussen wel al dat we soms té proper willen zijn. Je lichaam van kop tot teen twee keer per dag schrobben is niet nodig. Zo vuil zijn we nu ook weer niet. Een milde douchegel volstaat ruimschoots om de dag of nacht van je af te wassen, dat hoeft heus geen anti-bacteriële zeep te zijn. Let ook op met sterk geparfumeerde formules als je een gevoelige huid hebt. Het is ook goed om winter en zomer te wisselen: een crème of olie in de winter als je huid wat droger is, een zeepje in de zomer.

5. Keratosis pilaris

Eigenlijk is deze huidaandoening geen acne. Het is een stoornis in de hoornlaag van de huid waardoor bacteriën zich in de haarzakjes kunnen gaan nestelen. Je krijgt dan rare, ruwe, rode bultjes, een soort permanent kippenvel. Dat zie je meestal op de bovenarmen en de billen. Je hebt het vaak al van je kindertijd. Helemaal weg gaat het nooit, maar je kan het uitzicht wél verbeteren en dat begint al in de douche.
- Gebruik milde waszepen, liefst ongeparfumeerd
- Scrub je huid regelmatig (1 keer per week)
- Droog je huid goed af na het douchen en smeer je dan in, zeker op de probleemzones
- Gebruik een product met urea of salicylzuur dat de hoornlaag oplost (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snow Patrol - Chasing Cars

Snow Patrol - Chasing Cars

Klik op de foto om ze te beluisteren

Snow Patrol is een alternatieve-rockband, bestaande uit voorman Gary Lightbody (zanger, songwriter en gitarist), Scot Paul Wilson (bassist en achtergrondzang), Nathan Connolly (gitaar en achtergrondzang), Tom Simpson (toetsenist) en Jonny Quinn (drummer).

Oorspronkelijk opgezet in Dundee, werkt de band nu vanuit Glasgow. De eerste drie albums, de ep Starfighter Pilot en de studioalbums Songs for Polarbears en When It's All Over We Still Have to Clear Up waren commercieel niet succesvol en werden uitgebracht door de independent platenlabels Electric Honey en Jeepster. De albums waren in het indiegenre te plaatsen. Toen de band naar het majorlabel Fiction onder Interscope verhuisde, bracht het in 2003 het album Final Straw uit, dat met de viervoudige platinastatus werd bekroond, ondersteund door de single Run dat de vijfde positie in de Britse UK Singles Chart behaalde. Door het in 2006 uitgebrachte Eyes Open, waarop de band meer richting de alternative en de powerpop ging, brak de band definitief door. Singles als Chasing Cars en Shut Your Eyes behaalden hoge posities en bivakkeerden lange tijd in de hitlijsten, net als het album. Na jarenlange toeren besloot de band tot een pauze, maar toch bracht het in de herfst van 2008 het vijfde album A Hundred Million Suns uit met Take Back the City als leadsingle. Hiervan werd de tweede single Crack the Shutters een hit in de Nederlandse Top 40. In november 2009 werd het compilatiealbum Up to Now uitgebracht, met het door techno-beïnvloede Just Say Yes, waarmee de band met de eerste positie haar piek in Nederland bereikte. In november 2011 kwam het zesde album Fallen Empires uit.

Wereldwijd heeft de band ruim elf miljoen albums verkocht, waarvan Eyes Open het meest succesvolle is.


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!