De laatste nieuwe foodhype? Pannenkoekjes gemaakt van kikkererwten

Eettrends komen en gaan, had jij immers een paar jaar geleden al een toast avocado of een glutenvrije cracker gegeten? De laatste nieuwe hype die plots op elke kookblog en -magazine opduikt is socca. Of ook wel pannenkoeken gemaakt van kikkererwten.
Socca is afkomstig uit de Provence (en uit Lingurië, waar het farinata wordt genoemd). De grote kikkererwtenpannenkoeken worden traditioneel bereid in een houten oven op een koperen plaat, en warm geserveerd in zogenaamde taartspieën. In de Provence zelf worden ze enkel geserveerd met zwarte peper, maar elders ter wereld worden ze gegeten met verschillende toppings.
Zo belegt Gwyneth Paltrow de gezonde en glutenvrije pannenkoeken bijvoorbeeld met gekarameliseerde kerstomaatjes, zwarte olijven en ansjovis. Op blogs wordt socca dan weer vaak geserveerd met tzatziki, pesto of guacomole.
Zo maak je deze Franse pannenkoeken zelf
Benodigdheden 1 kop kikkererwtenbloem 1 theelepel zout 1 theelepel versgemalen peper 4 tot 6 eetlepels olijfolie 1/2 grote ajuin, dun gesneden 2 theelepels verse rozemarijn
Bereiding Doe alle ingrediënten samen in een kom, en roer het beslag vervolgens goed door. Is het geheel klontervrij dan moet het beslag minstens een uur rusten, zodat het meel de olijfolie goed heeft opgenomen. Wie een pan voor in de oven heeft, kan de socca daarin 10 minuten laten bakken. De oven moet je op 200 graden voorverwarmen. Maar daarnaast kan je de socca ook in een koekenpan bakken. (br.hln)
|