NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed voor de darmen: wijn en koffie

Goed voor de darmen: wijn en koffie

http://static3.hln.be/static/photo/2016/2/11/9/20160430085755/media_xll_8619504.jpg

's Ochtends een bakje troost om wakker te worden, en 's avonds een glaasje wijn om te ontspannen? Het blijkt niet zo ongezond te zijn, of toch in elk geval niet voor je darmflora.

Een gezonde spijsvertering is het kenmerk van een gezond lichaam. De verschillende natuurlijke bacteriën in je maag en darmen houden je lichaam - normaal gezien- gezond. Hoe meer diversiteit aan gezonde microben, hoe beter, en daar kan je zelf ook iets aan doen.

Een recente studie van verschillende universiteiten, gepubliceerd in het tijdschrift Science, onderzocht de stoelgang van 1.135 mensen uit België en Nederland. Daaruit bleek dat zaken zoals yoghurt een goede invloed hadden op de diversiteit van de darmflora. Op zich niet zo verwonderlijk, maar ook thee, koffie en wijn bleken bij te dragen tot een gezonde spijsvertering.

Er is wel een addertje onder het gras: die koffie moet je dan wel zwart drinken. Suiker blijkt immers het tegengestelde effect te hebben en de diversiteit net te verminderen. Ook roken, vooral tijdens de zwangerschap, had een negatief effect. En daarnaast geldt natuurlijk ook: alles met mate. Te veel koffie en wijn zullen het positieve effect voor de darmen teniet doen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sportcommentator Peter Baert (52) overleden

Sportcommentator Peter Baert (52) overleden

http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/9/5/20160430140228/media_xll_8619995.jpg

Sportcommentator Peter Baert is deze morgen overleden aan de gevolgen van huidkanker. "Als partner, zoon en familie van Peter, zouden we jullie willen meedelen dat Peter deze morgen van ons is heen gegaan ten gevolge van zijn slepende ziekte", klinkt het in een bericht op zijn Facebookpagina. Baert werd 52.

Ook Play Sports, het sportkanaal van Telenet en een van de zenders waar Baert als autosportcommentator voor werkte, bevestigde het nieuws.

Baert begon zijn carrière bij de openbare omroep en ging in 1989 voor de sportredactie van VTM werken. Hij was ook een tijdje actief bij TV Limburg en was presentator van PitstopTV. De autosportliefhebber en -kenner werkte ook voor Eurosport en was tot vorige week nog te horen bij Play Sports. Tijdens de uitzending van de Formule E werd hij toen onwel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lydia doet Nina de gans drie keer per week een leiband om

Lydia doet Nina de gans drie keer per week een leiband om

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/leibandje-aan-r-en-wandelen-maar-nbsp-nbsp-mozkito/p1/img-MzNlMTU0MzYvYXQvODYxOTE0OS82NDB4NjQwL0ZU/8619149.jpeg?v=pJOL4m4

Bij een hond is het doodnormaal, van een kat durven we al eens opkijken. Maar een gans aan de leiband? Lydia Vereertbrugghen trekt er zo wel drie keer per week op uit met Mina, tot verbazing van velen. "De pastoor vond zelfs dat ik Mina in mijn tuin moest laten, maar ze vindt het veel te plezant om te gaan wandelen."

De 62-jarige Lydia uit de Nanovestraat is een ontzettend grote dierenvriend. Naast drie vrolijk keffende honden in haar woning, heeft ze ook nog eens vijfentwintig kippen, vier ganzen en zeven eenden in de tuin rondwaggelen. Maar de meeste aandacht gaat naar Mina, een gans van 1 jaar oud die in Lydia's tuin het levenslicht zag. "Eén van mijn kippen broedde het ganzenei uit", vertelt Lydia. "Maar de broedkip werd vervolgens continu aangevallen door dat kleine gansje - Mina, dus. Zij haalde de hele tijd uit naar het rode kammetje van de kip. Om dat beestje te beschermen, heb ik Mina in een hokje in mijn keuken ondergebracht. En omdat ze sindsdien elke dag bij me was, zijn we goede vrienden geworden."

Die vriendschap stopt ook niet bij het voederen en verzorgen van de gans. Nee, Lydia neemt Mina ook drie keer per week mee op wandel. "Ik maak dan een tochtje door het dorpscentrum, zo'n vijfhonderd meter verderop", vertelt ze. "Veel mensen kennen ons intussen al. Cafébaas Gunther van het Brouwershuis ziet ons met een klein hartje langs zijn terras lopen- hij is bang van Mina. Maar Mina is niet bang van de mensen."

Babbeltje slaan

Wanneer Lydia op wandel is met Mina, praat ze ook met haar. "Ze is een goede vriendin geworden", aldus Lydia. "En ze loopt ook altijd voorop. Eigenlijk gaat zij met mij wandelen, in plaats van omgekeerd. (lacht) En wanneer we op stap gaan, wil ze altijd meteen met mij naar het park en het ontmoetingscentrum Spechteshof. Via het veldbaantje achter mijn huis staan we daar op vijf minuten."

De wandelingen zijn eigenlijk ook een oefening voor het grotere werk. "Ik wil met Mina deelnemen aan de prijskampen op de jaarmarkt", klinkt het. "Bij zo'n prijskamp is het belangrijk dat Mina mooi naast mij wandelt. Ik ga ons al inschrijven voor de jaarmarkt in Mazenzele. Dat is een plezantere jaarmarkt dan die van Opwijk."

Lydia, die overigens ook al op de sp.a-lijst stond tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, werd elf jaar geleden weduwe. Sindsdien woont ze alleen. "Mijn dieren zijn mijn grootste vrienden - al heb ik uiteraard ook veel andere vrienden. Maar mijn dieren horen gewoon bij mij. Ook de mensen uit de buurt houden van hen. Ze komen hier vaak hun etensresten over de omheining gooien. Zo hebben zij minder afval en help ik het milieu een handje." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100-jarig model voor 100-jarige Vogue

100-jarig model voor 100-jarige Vogue

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/5/3/20160430082654/media_xll_8619498.jpg

Honderd jaar oud gelijk aan bommakledij? Neen, daar steekt de 100-jarige Britse Bo Gilbert een modieuze middelvinger naar op. Gekleed in Valentin, Lanvin en Dries van Noten siert ze in juni de cover van Vogue, ter gelegenheid van de honderste verjaardag van het modeblad.

De keuze van Vogue viel niet toevallig op Gilbert: al snel ontwikkelde ze een uitmuntend modegevoel en al heel haar leven zorgde ze voor een voortreffelijke look. "Ook als ik het huis niet uitging. Zo probeerde ik de standaard hoog te houden", vertelt Gilbert. "Het is gewoon leuk om mooie dingen te dragen" - al mist ze de periode waarin mensen nog hoeden droegen.

Met de jubileumeditie wil Vogue niet alleen feestvieren, maar ook leeftijdsdiscriminatie de modewereld uit helpen. Deze editie van Vogue zal alleen in Engeland te verkrijgen zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SNOWY WHITE - The Τime has Come

SNOWY WHITE - The Τime has Come

Klik op de foto om hem te beluisteren

Snowy White (pseudoniem van Terence Charles White;[1] Barnstaple, 3 maart 1948) is een Brits gitarist en singer-songwriter, die onder andere bekend is van zijn optredens met Thin Lizzy (als vast lid tussen 1979 en 1982) en Pink Floyd. Als solo-artiest verkreeg hij met name in het Verenigd Koninkrijk bekendheid met "Bird of Paradise", welke daar de top 10 van de hitlijste

» Reageer (0)
29-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duif krijgt 15 centimeter lange nagel door kop, maar overleeft

Duif krijgt 15 centimeter lange nagel door kop, maar overleeft

http://static1.hln.be/static/photo/2016/11/5/3/20160429105704/media_xll_8616948.jpg

In het vogelopvangcentrum van Beernem zit een duif waarvan de kop doorboord werd met een 15 centimeter lange nagel. "Het is een mirakel dat ze nog leeft", klinkt het in het centrum.

De gespietste duif werd gevonden aan een bedrijf in Marke. "Wellicht werd ze geraakt door middel van een blaaspijp", zegt Ine De Roo van het vogelopvangcentrum dat de duif vorige week woensdag ging ophalen. "Een werknemer van het bedrijf had ons gebeld omdat ze een gespietste duif zagen zitten die tegen het raam was gevlogen. Het was serieus schrikken."

Koker met naald
"Wonder boven wonder zijn geen vitale organen geraakt. Enkele millimeters naar links of rechts en ze was morsdood." De koker met de naald miste op een haar na de oogjes en hersenen. We hadden verwacht dat we de duif zouden moeten euthanaseren, maar dat bleek niet het geval. Ze zit nu nog altijd in een hok bij ons en herstelt goed. Ze eet weer zelfstandig. Wellicht kunnen we ze snel weer vrijgelaten." Wie achter de mishandeling zit, is niet bekend. "Hopelijk beseft de persoon wat voor een dierenbeul hij of zij is." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pairi Daiza verwacht twee baby-olifantjes

Pairi Daiza verwacht twee baby-olifantjes

http://static0.hln.be/static/photo/2016/9/6/0/20160428160637/media_xll_8614875.jpg

In het dierenpark Pairi Daiza in Brugelette komen binnenkort twee baby-olifantjes ter wereld. Het park kondigde vandaag een tweede zwangerschap bij de olifanten aan.

Een echografie bevestigde de zwangerschap van de Aziatische olifant Khaing Hnin Hnin, grootmoeder van Nang Faa, het olifantje dat in Pairi Daiza op 20 mei 2015 is geboren. "De kleine foetus, waarvan de slurf al duidelijk zichtbaar is op de echografie, is momenteel nog maar een tiental centimeter groot", aldus het dierenpark. "De baby wordt in de loop van de zomer van 2017 verwacht."

Daarnaast is ook May drachtig, een andere Aziatische olifant uit de groep. Volgens het park bevalt zij in juli dit jaar. Pairi Daiza meldt nog dat beide zwangerschappen het resultaat zijn van een natuurlijke bevruchting.

Momenteel telt het dierenpark zeventien olifanten, meerbepaald veertien Aziatische en drie Afrikaanse. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljoenenschat ontdekt bij rioleringswerken in Spanje

Miljoenenschat ontdekt bij rioleringswerken in Spanje

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/5/2/20160428204759/media_xll_8615537.jpg

Bij rioleringswerken in het zuiden van Spanje zijn arbeiders op negentien amforen gestoten, gevuld met bronzen muntstukken uit de 3de of 4de eeuw. Dat heeft de directrice van het archeologisch museum van Sevilla bekendgemaakt. De waarde van de vondst wordt geschat op "meerdere miljoenen euro's".

De amforen, waarvan er negen nog volledig intact zijn, werden gevonden in Tomares, een dorpje in de provincie Sevilla, en zaten stampvol met 600 kilo aan bronzen centen. De muntstukken bevatten opschriften die verwijzen naar de keizers Maximinus en Constantijn en lijken nooit gebruikt te zijn.

"Het is een unieke verzameling", zegt directrice Ana Navarro. "Er zijn slechts weinig gelijkaardige gevallen en we hebben geen weet van vondsten die uit dezelfde periode van het Romeinse Rijk stammen." Navarro wil geen precies bedrag plakken op de vondst, maar zegt dat de schat "zeker meerdere miljoenen euro's" waard is.

Waarvoor het geld precies bedoeld was, is moeilijk te achterhalen. Volgens Navarro is de meest voor de hand liggende verklaring dat het gebruikt werd om de soldij van soldaten en lokale functionarissen te betalen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoektocht naar MH370 nadert mogelijk einde

Zoektocht naar MH370 nadert mogelijk einde

http://static3.hln.be/static/photo/2016/1/11/10/20160429114433/media_xll_8617090.jpg

De speurtocht in de Indische Oceaan naar het verdwenen toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH370 nadert mogelijk zijn einde. De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro heeft inmiddels 100.000 vierkante kilometer zeebodem onderzocht, zonder resultaat.

Met de overheden van China, Maleisië en Australië is afgesproken dat als er na 120.000 vierkante kilometer aan onderzocht gebied geen nieuwe inzichten zijn over het lot van MH370, de speurtocht gestaakt zal worden. Dit zal volgens Fugro ergens in de komende maanden het geval zijn. Het bedrijf zoekt met twee onderzoeksschepen al bijna twee jaar naar het vermiste vliegtuig.

Spoorloos
MH370 verdween in maart 2014 met 239 mensen aan boord spoorloos tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Uit satellietgegevens kon worden opgemaakt dat het toestel is omgekeerd en nog urenlang in zuidelijke richting is gevlogen, tot de brandstoftanks leeg waren. Een aantal wrakstukken is sindsdien duizenden kilometers westelijker aangespoeld in Afrika.

De speurtocht in de Indische Oceaan naar het verdwenen toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH370 is woensdag getroffen door pech aan boord van het onderzoekschip. De kabel waaraan het speciale toestel met apparatuur hing om op grote diepte de zeebodem in kaart te brengen, is geknapt.  (br.hln)


» Reageer (0)
28-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koala baart mirakelbaby in Zoo Antwerpen

Koala baart mirakelbaby in Zoo Antwerpen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/5/16/0/20160428101831/media_xll_8614035.jpg

De Zoo Antwerpen is bijzonder trots op haar eerste koalababy. Koalavrouwtje Guwara heeft een koalaatje in haar buidel en dat mag een klein mirakel heten. Haar partner koala Goonawarra overleed drie maanden geleden.

De normale draagtijd van gemiddeld 34 dagen werd dus ruim overschreden. Bovendien dateren succesvolle paringen van ver voor zijn overlijden. Een baby werd dan ook niet direct verwacht in de Zoo. Maar heel uitzonderlijk vertonen koala's een heel speciaal talent. Ze kunnen de innesteling van het bevruchte eitje uitstellen met een verlengde zwangerschap tot gevolg. Inmiddels beweegt de buidel van Guwara al lustig in Zoo Antwerpen, luidt het in een persbericht.

Koala's zijn buideldieren met een heel speciaal geboorteverhaal. Gemiddeld 34 tot 36 dagen na de bevruchting wordt het kleintje geboren. Dit kleintje deed er dus veel langer over. De baby weegt op het moment van geboorte 1 gram, is 2 centimeter groot en een naakte, blinde en dove miniversie van zijn ouders. Hij legt dan de gevaarlijke weg af van de lichaamsopening naar de naar onderen gekeerde  buidelopening.

Eens binnen, klemt hij zich vast aan de tepel. Pas na zes maanden in de buidel is de baby helemaal klaar om naar buiten te piepen. Deze baby zal vermoedelijk in mei of juni voor het eerst zichtbaar zijn. Een paar maanden later verlaat hij de buidel en toont hij zich helemaal, van kop tot teen.

Verzorger Nathalie zag de eerste beweging: "Ik kon mijn ogen niet geloven. Wat ben ik blij met onze baby! Ik hoop dat hij goed verder groeit en dat we snel een kopje uit de buidel zien piepen."

Planckendael

Ook Planckendael krijgt binnenkort overigens een nieuw koalamannetje, Yooranah geheten. Hij komt volgende maand aan vanuit het Schotse Edinburgh en zal de plaats innemen van de jonge Oobi Ooobi, die naar het Duitse Leipzig trekt. Yooranah zal later dit jaar nog het gezelschap krijgen van een vrouwtje om het kweekprogramma voort te zetten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft West-Europese mannen stamt af van 'koning' uit bronstijd

Helft West-Europese mannen stamt af van 'koning' uit bronstijd

http://static1.hln.be/static/photo/2016/2/2/10/20160428143934/media_xll_8614735.jpg

Vierduizend jaar geleden veranderde één man, vermoedelijk een monarch, de loop van de geschiedenis. Wetenschappers ontdekten immers een genetische link naar de helft van alle mannen van West-Europese afkomst die vandaag leven. De 'koning' verwekte toen een elite van nobellieden die zich over Europa verspreidde.

Onderzoekers van het Britse genetisch onderzoeksinstituut Wellcome Trust Sanger hebben er het raden naar wie de man was of waar hij woonde. Maar onderzoek van het Y-chromosoom, dat enkel van vader op zoon wordt doorgegeven, bij 1.200 mannen uit 26 bevolkingsgroepen stelde hen in staat vier millennia mutaties terug te voeren naar één voorvader.

Wiel, metaal en oorlog
"De uitvinding van het wiel, de evolutie van de metaalbewerking en georganiseerde oorlogsvoering zijn allemaal mogelijke verklaringen die nu verder kunnen onderzocht worden", stelt vorser Chris Tyler-Smith in The Telegraph. De vorstelijke figuur en zijn afstammelingen hadden de controle over de bevolking en de voortplanting volgens een hiërarchie van machtige elites die, zoals zijn bloedlijn, tot vandaag doorlopen.

De studie bewees ook dat we allemaal, ongeacht ons ras, nationaliteit of religie, kinderen van Afrika zijn. Alle geteste mannen bleken immers nakomelingen van één man die 190.000 jaar geleden heeft geleefd. Meer dan 100.000 jaar voor de mensachtigen vanuit Afrika de rest van de wereld gingen exploreren.

Abumbi
Er zijn ook enkele 'moderne' voorbeelden van mannen die hebben geprobeerd het succes van hun voorvader te evenaren. Koning Abumbi van Kameroen erfde de 72 vrouwen van zijn vader toen die in 1968 overleed en heeft nu 100 vrouwen en 500 kinderen.

Genghis
Genghis Khan was ook bepaald kwistig met zijn zaad: hij had naar schatting 1.000 tot 2.000 kinderen. Acht procent van de inwoners van zijn voormalige rijk hebben wat van Khan in hun DNA.

Feodor
De 18de-eeuwse Russische boer Feodor Vassilyev was de vader van 87 kinderen, waaronder 22 tweelingen. Zijn eerste vrouw baarde maar liefst 69 van zijn kinderen, waardoor ze naast Feodor prijkt in het Guinness Book of Records. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jammer maar helaas: honden houden niet van knuffelen

Jammer maar helaas: honden houden niet van knuffelen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/18/13/7/20160427121006/media_xll_8611312.jpg

Wij verontschuldigen ons bij voorbaat bij alle hondenliefhebbers, maar we moeten vandaag de drager van slecht nieuws zijn: de beestjes blijken helemaal geen fan van knuffelen te zijn.

Geen paniek, de meeste honden zijn nog steeds verzot op een goede portie aaien, strelen en krabben. Maar echt je armen rond je viervoeter slaan en een knuffel geven, is misschien niet zo'n goed idee.

Volgens expert Stanley Coren in het tijdschrift Psychology Today zal zo'n knuffel je hond meer angst en stress bezorgen. Je geeft hen zo immers het gevoel dat ze gevangen zitten en niet kunnen weglopen in geval van gevaar. "Het eerste verdedigingsmechanisme van een hond zijn niet zijn tanden, maar de mogelijkheid om het hazenpad te kiezen. Als je hem zo vasthoudt dat hij niet kan bewegen, zal hij meer stress krijgen."

Coren constateerde dit door 250 foto's van geknuffelde honden te observeren. In 82 procent van de gevallen kon hij tekenen van stress zien: ze draaien hun hoofd weg, tonen het wit van hun ogen en leggen hun oren in hun nek. En die likjes in je gezicht die je krijgt? Eveneens een teken van stress. "Ze knuffelen je echt niet terug. Ze willen gewoon dat je hen met rust laat." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kittens met watervaste stift voor het leven getekend

Kittens met watervaste stift voor het leven getekend

http://static0.hln.be/static/photo/2016/13/2/0/20160427233012/media_xll_8612865.jpg

De politie in het Engelse Bradford heeft in een drugspand twee kittens gevonden die door hun baasjes waren ingekleurd met watervaste stift. De twee jonge poezen worden nu door vrijwilligers van de Bradford Cat Watch Rescue opgevangen. Waarom de diertjes zijn gekenmerkt met kleur is onbekend.

De plaatselijke politie van het Britse plaatsjes Bradford wist niet wat ze zag. In het drugspand vond ze niet alleen een veel te magere hond en drugsparafarnalia, maar ook twee kittens van vier weken oud.

De ene was groen geverfd en de ander blauw. De twee kleintjes werden direct naar een kattenopvang gebracht waar de dierenarts de vrijwilligers adviseerde om de katjes voorzichtig te wassen.

Smurf en Shrek
Smurf en Shrek, zoals de kittens al snel gedoopt werden, mochten in een badje met shampoo zodat de verf van hun vachtjes afkwam. Dat ging niet gemakkelijk, aldus een geschokte Katie Lloyd van het opvangcentrum in nieuwswebsite The Independent.

,,Deze verf kan een verwoestend effect op de longetjes van de dieren hebben. Toen ze binnen werden gebracht, hadden ze ook moeilijkheden met het ademhalen.''

De meeste verf is er inmiddels afgekomen. Alleen de kopjes van de katten geeft een probleem omdat de vrijwilligers niet willen dat de verf in de ogen, neus of mondjes van de dieren komt. ,,Het gaat gelukkig al een stuk beter met Shrek en Smurf. We hebben ze constante aandacht gegeven, water en eten. Je ziet ze opknappen.'' De Britse dierenbescherming waarschuwt katteneigenaren om hun dieren nooit te verven. "Ook al ziet het er wellicht uit als een leuk grapje, dit is absolute dierenmishandeling'', aldus een woordvoerder van de RSPCA. Katten wassen zichzelf en daardoor kunnen giftige stoffen in hun lichaam komen. "Het kan zelfs fataal zijn'', aldus de woordvoerder. (br.hln)


» Reageer (0)
27-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologen vinden skelet van moeder met baby in armen

Archeologen vinden skelet van moeder met baby in armen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/2/11/10/20160427044624/media_xll_8610460.jpg

Archeologen in Taiwan hebben een fossiel van 4800 jaar oud gevonden. Het gaat om een moeder die een baby in haar armen houdt, zo maakten museumbeheerders gisteren bekend.

In graven in de regio Taichung werden in totaal 48 menselijke stoffelijke overschotten aangetroffen. De meest indrukwekkende vondst was het skelet van een jonge moeder die neerkijkt op een kind dat ze in haar armen houdt. De vrouw was 1m60 lang, haar baby mat 50cm.

"Toen het werd opgegraven waren alle archeologen en medewerkers geschokt," vertelde Chu Whei-Lee, curator van het departement Antropologie in het Museum voor Natuurwetenschappen in Taiwan.

De opgravingen gingen in mei 2014 van start en duurden een jaar. Aan de hand van koolstofdatering werd vastgesteld hoe oud de fossielen waren. Onder hen bevonden zich vijf kinderen. Volgens de Taiwanese museumfunctionarissen gaat het om de vroegste sporen van menselijke activiteit in het centrum van Taiwan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de rijkste man van Azië

Dit is de rijkste man van Azië

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/3/0/20160427094834/media_xll_8610945.jpg

De Chinees Jack Ma, oprichter van de onlinewinkel Alibaba, mag zich momenteel de rijkste man van Azië noemen. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de Billionaires Index van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg.

Jack Ma heeft de koppositie te danken aan een deal die de financiële tak van zijn bedrijf afsloot en waarmee er 4,3 miljard dollar aan zijn fortuin werd toegevoegd. Dat bedraagt nu 33,3 miljard dollar (29 miljard euro), zo berekende Bloomberg.

De Alibaba-oprichter steekt zo zijn landgenoot en vastgoedtycoon Wang Jianlin (bekend van de Dalian Wanda Group) voorbij, die een geschat fortuin heeft van 32,7 miljard dollar. Op de derde plaats staat de Hongkonger Li Ka-shing (29,5 miljard dollar).

In de wereldwijde ranglijst van Bloomberg staat Jack Ma op de 16de plaats. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neil Young - Old Man

Neil Young - Old Man

Klik op de foto om hem te beluisteren

Neil Young (Toronto, Ontario, 12 november 1945) is een Canadees zanger, songwriter en ondernemer. In een carrière die een periode overspant vanaf midden jaren zestig tot aan de dag van vandaag, heeft hij een oeuvre bij elkaar geschreven dat vergelijkbaar is met dat van Bob Dylan.» Reageer (0)
26-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Was jij je handen wel op de juiste manier?

Was jij je handen wel op de juiste manier?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/16/7/20160426135504/media_xll_8608612.jpg

Je handen wassen, het lijkt een koud kunstje. Nat maken, beetje zeep erbij, je handen over elkaar wrijven en weer afspoelen. Maar dat is niet de goede manier, zo blijkt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bestaat er immers een heuse techniek.

Het enige nadeel: de enige juiste manier om je handen te wasseen is zo moeilijk en ingewikkeld dat echt niemand er tijd of zin voor heeft. Maar puur voor wie nieuwsgierig is, leggen we het toch even uit:

Wrijf je handpalmen tegen elkaar, wrijf vervolgens met de ene handpalm over de rug van je vingers van de andere hand, en verstrengel daarbij je vingers. Draai je handen om, verstrengel je vingers en wrijf nogmaals.

Vervolgens neem je met je handpalm en vingers de duim van de andere kant vast en draai je deze in het rond, doe hetzelfde langs de andere kant. Sluit af door ook je vingertoppen over je handpalm te wrijven. Tja,.. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe vis de schadelijke effecten van frisdrank kan omdraaien

Hoe vis de schadelijke effecten van frisdrank kan omdraaien

http://static2.hln.be/static/photo/2016/14/16/4/20160425113107/media_xll_8605399.jpg

Fructose, dit vaak voorkomend ingrediënt in voeding verandert de genen in je brein. Een nieuwe studie aan de universiteit van Californië heeft aangetoond dat deze veranderingen in de hersenen de kans op tal van ziekten, als cardiovasculaire aandoeningen, Alzheimer en ADHD kunnen verhogen.

Gelukkig hebben de Amerikaanse wetenschappers ook goed nieuws. Omega-3 vetzuren kunnen de negatieve effecten van fructose omkeren. De studie concentreerde zich op de voordelen van docosahexaeenzuur (ook bekend als DHA). Dit is een type van omega-3 dat in grote hoeveelheden in vis zit. Tijdens het experiment trainden de wetenschappers ratten om in een doolfhof te lopen. De beestjes kregen één van deze drie drankjes: water met fructose, water met fructose en DHA of alleen water.

De eerste groep liep aan dezelfde snelheid in het doolhof als de controlegroep. Wie het zoete drankje met DHA had gedronken, klaarde dus het snelst de klus.

Onderzoeker Xia Yang verklaart de resultaten van dit onderzoek: "DHA is in staat om een genenpatroon in de hersenen weer normaal te maken. Dat is erg opmerkelijk. Mijn team en ik raden mensen aan hun suikeropname te beperken en meer vis die rijk is aan DHA op te nemen. Maar deze stof mag je niet als een wondermiddel voor ziekten beschouwen."

Wat is fructose?

Fructose, is een type suiker dat veel fabrikanten gebruiken om voedingsmiddelen zoeter te maken. Het zit in grote hoeveelheden in frisdranken en fruitsappen. Deze stof is volgens onderzoekers aan de universiteit van Harvard één van de grootste oorzaken van de huidige obesitasepidemie. Maar deze stof zit ook van nature in fruit, groenten en honing. Fructose is zo ongezond omdat enkel levercellen deze stof kunnen afbreken. Maar bij de afbraak produceert de lever stoffen die schade in het orgaan zelf kunnen aanrichten. Daarnaast komen er ook stoffen vrij die slecht zijn voor de  bloedvaten. Als laaste is het zo dat mensen die veel fructose opnemen, resistent kunnen worden aan insuline. Dit kan later leiden tot diabetes.

Fructose zit in heel wat producten: niet alleen in fruit, maar ook in honing en concentraat in fruitsappen. Vermijd ook afgeleiden van suiker als sorbitol, isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, xylitol en erythritol. Ons spijsverteringsstelsel tolereert deze stoffen namelijk niet zo goed. Dat tafelsuiker niet onschuldig is, weet je al langer. Maar besefte je dat een lepel gerraffineerde suiker uit ongeveer 50 procent fructose bestaat? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Billy Paul, zanger van 'Me and Mrs. Jones', overleden

Billy Paul, zanger van 'Me and Mrs. Jones', overleden

Klik op de foto om Me And Mrs. Jones te beluisterenSoulzanger Billy Paul, die voornamelijk bekend is voor zijn nummer 'Me and Mrs. Jones', is gisteren overleden op 81-jarige leeftijd in zijn woning in New Jersey. Dat heeft zijn manager bevestigd aan NBC News. Hij had pancreaskanker en werd vorige week nog opgenomen in het ziekenhuis.

Paul, die geboren werd op 1 december 1935 in Philadelphia, startte zijn muziekcarrière op 11-jarige leeftijd en trad al vroeg in zijn carrière op in clubs en op universiteitscampussen met verschillende jazz- en soullegendes, zoals Charlie "Bird" Parker, Nina Simone, Miles Davis en Roberta Flack.

In 1968 bracht hij zijn debuutalbum "Feelin' Good at the Cadillac Club" uit, bij het label van de legendarische producer en soulpionier Kenny Gamble. Hij kende zijn grootste succes met zijn single "Me and Mr. Jones" uit 1972, waarvoor hij onder meer een Grammy Award ontving.

Paul bracht in totaal 15 albums uit tussen 1968 en 1988. Hij slaagde er na 1972 niet meer in om het succes van "Me and Mrs. Jones" te evenaren, maar wordt wel beschouwd als een pionier en een belangrijke figuur in de wereld van de soulmuziek.  (br.hln)


» Reageer (0)
25-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo houd je versgebakken koekjes langer vers

Zo houd je versgebakken koekjes langer vers

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/3/13/20160425141322/media_xll_8605828.jpg

Afgelopen weekend aan het bakken geslagen en wil je graag nog een week van je koekjes genieten? Met dit simpele trucje blijven ze een stuk langer vers en krokant.

In een goede oude koekentrommel drogen je zelfgebakken lekkernijen dan wel minder snel uit, hun knapperigheid verliezen ze eigenlijk redelijk snel. Wat dan wel dé manier is om ze langer in hun originele staat te houden? Boterhammen.

Zo werkt het: laat de koekjes afkoelen, stop ze in een afsluitbaar plastieken zakje, stop er een boterham bij (werkt het best met wit brood) en sluit de zak af.

Waarom werkt het: brood bevat van nature vocht dat de koekjes absorberen. Zo drogen je baksels niet uit, maar de snee brood wel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefdesbrief van Queen Elizabeth II geveild

Liefdesbrief van Queen Elizabeth II geveild

http://static3.hln.be/static/photo/2016/9/15/10/20160424112410/media_xll_8602525.jpg

Een soort liefdesbrief van de Britse koningin Elizabeth II is voor 14.400 pond, omgerekend zo'n 18.500 euro, geveild. De handgeschreven brief uit 1947 ging bij een online en telefoonveiling van Chippenham Auction Rooms naar een privéverzamelaar, zo berichtte het Britse persbureau AP. De 21-jarige prinses beschrijft op de twee zijdes van de brief hoe ze haar latere echtgenoot prins Philip heeft leren kennen. Ook de eerste jaren van hun relatie komen aan bod.

De 21-jarige prinses beschrijft op de twee zijdes van de brief hoe ze haar latere echtgenoot prins Philip heeft leren kennen. Ook de eerste jaren van hun relatie komen aan bod.

De eerste herinnering aan Philip, is voor Elizabeth een ontmoeting aan het Royal Naval College in Dartmouth in juli 1939. "Ik was 13, hij 18 en cadet kort voor het vertrek", luidt het. Tijdens de oorlog zag ze Philip maar zelden.

Elizabeth schreef de brief kort voor haar huwelijk aan de schrijfster Betty Shew, die een boek over het paar plande.

De Queen werd enkele dagen geleden 90 jaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeetachtig? Dit geheugentrucje werkt écht

Vergeetachtig? Dit geheugentrucje werkt écht

http://static1.hln.be/static/photo/2016/11/7/7/20160424100702/media_xll_8602432.jpg

Een kamer binnenlopen en dan compleet vergeten zijn wat je er eigenlijk kwam doen: we kennen het allemaal. Gelukkig kunnen we ons vergeetachtige geheugen trainen met deze wetenschappelijk bewezen methode.

Vergeet sudoku's, de beste manier om je geheugen te trainen is tekenen. Dat bewees een studie in de Journal of Experimental Psychology. Al sinds 1973 vermoeden wetenschappers dat tekenen helpt om dingen beter te onthouden, maar tot nu werd daar geen fatsoenlijk onderzoek rond gevoerd.

De psychologen in het onderzoek lieten mensen een gemakkelijk experiment uitvoeren: ze kregen ongeveer 30 simpele woorden te horen, allemaal zelfstandige naamwoorden die makkelijk te tekenen waren. Denk maar aan zaken als peer, ballon, vork en schoen. Sommige groepen moesten de woorden tekenen, anderen het woord neerschrijven en een derde groep moest het woord beschrijven. Nadat ze dit gedaan hadden, kregen ze een andere taak om hun aandacht af te leiden. Vervolgens moesten ze proberen om zich zo veel mogelijk woorden te herinneren.

Wat bleek: de tekenmethode gaf keer op keer het beste resultaat. De proefpersonen uit die groep konden tot twee keer meer woorden reproduceren dan de andere groepen. Wie iets tekent, heeft dus de grootste kans om zich het onderwerp te blijven herinneren. De onderzoekers vermoeden dat dit is omdat tekenen "een naadloze integratie van woorden, beelden en motorische eigenschappen is". Haal dus volgende keer je tekentalent dus maar boven als je dat to-do lijstje maakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom astronautes de pil moeten nemen in de ruimte

Waarom astronautes de pil moeten nemen in de ruimte

http://static0.hln.be/static/photo/2016/10/3/4/20160424114003/media_xll_8602564.jpg

Elke vrouwelijke astronaut moet een vorm van de anticonceptiepil nemen als ze op ruimtemissie wil. En nee, dat heeft niets met mogelijke zwangerschappen te maken.

Als vrouwen de ruimte in willen, nemen ze gedurende heel hun missie de pil door. Niet omdat organisaties als NASA zich zorgen maken over gewichtloze zwangerschappen en bevallingen - al lijkt ons dat ook niet echt aan te raden - maar wel omdat de dames hun regels niet zouden krijgen.

In de jaren '80, toen vrouwen voor het eerst opdoken in ruimteprogramma's, heerste er lichte paniek rond het onderwerp. Niemand wist goed wat er zou gebeuren als een vrouw haar maandstonden zou krijgen, en (mannelijke) wetenschappers waren dan ook als de dood voor problemen. Margaret Rhea Seddon, astronaute tussen 1985 en 1993, heeft verklapt dat heel wat mannen dachten 'dat het bloed zou terugvloeien naar de buikholte en zo een buikvliesontsteking zou veroorzaken, met gruwelijke gevolgen'. "Wij vrouwen hadden allemaal zoiets van 'dat zal wel geen probleem zijn', maar we konden het niet zwart op wit bewijzen aan de mannen."

Uiteindelijk mocht een vrouwelijke astronaute dan toch de ruimte in tijdens haar regels, en die rapporteerde zoals verwacht dat er weinig verschil was met maandstonden op aarde. Er waren geen buikproblemen en er zweefde geen bloed door het ruimtestation. Maar toch zijn ruimtevaartorganisaties niet happig op bloedende vrouwen, en wel om een heel praktische reden: plaatsgebrek.

De bevoorrading van een ruimtestation is zo minutieus bepaald en beperkt dat er geen plaats is voor maandverband of tampons. Als die items mee de ruimte inmoeten, moet er iets anders op aarde achterblijven. Dus slaan de meeste astronautes hun regels gewoon over zolang ze op missie zijn, door een vorm van de anticonceptiepil te nemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie opgelost: daarom zitten er drukknoopjes op je jeansbroek

Mysterie opgelost: daarom zitten er drukknoopjes op je jeansbroek

http://static3.hln.be/static/photo/2016/0/9/7/20160425084417/media_xll_8604967.jpg

Je ooit al afgevraagd waarom er in godsnaam van die kleine koperen drukknoopjes op je jeansbroek zitten? Is het ter decoratie of dien je er ook echt iets anders op vast te drukken? Blijkt nu dat de knoopjes wel degelijk van groot belang zijn.

De meeste jeansbroeken hebben zo'n drietal drukknoopjes per voorste broekzak. Aan de achterste broekzakken zitten er meestal geen. Dat komt omdat er op de plaatsen waar de knoopjes zitten, de meeste spanning staat. Moesten de knoopjes daar niet zitten, dan zouden de naden van je favoriete broek binnen de kortste keren scheuren.

Levi Strauss
Niemand minder dan de heer Levi Strauss (de man achter het bekende jeanslabel Levi's) ontdekte het nut van de knoopjes op jeansbroeken. Hij kwam op het idee omdat veel mensen klaagden over hoe snel hun broeken versleten. Deze uitvinding liet de man trouwens al registreren in 1873, schrijven ze bij Elite Daily. (br.hln)


» Reageer (0)
24-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 tot 45 jaar oud? Dan loop je meer risico op de mazelen

20 tot 45 jaar oud? Dan loop je meer risico op de mazelen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/5/15/14/20160424113321/media_xll_8602559.jpg

Wie denkt dat de mazelen een kinderziekte is, heeft het grondig mis. Meer zelfs: als je tussen de 20 en de 45 jaar oud bent, loop je net een verhoogd risico op de vervelende ziekte.

Momenteel loopt de Europese Vaccinatieweek, en net als de voorbije jaren wil de Vlaamse Overheid dan aandacht vragen voor het thema 'mazelen'. Want dat is niet enkel een kinderziekte, al denken veel mensen van wel.

Vooral personen tussen de 20 en 45 jaar vormen een risico, omdat ze wellicht niet twee keer gevaccineerd werden in hun kindertijd. De kans is ook groot dat je de ziekte nog niet gehad hebt en zo beschermd bent. De overheid raadt dan ook aan om je vaccinatiekaart na te kijken. Heb je geen twee vaccinaties gehad? Dan laat je je beter nog eens vaccineren. Het vaccin is tot eind 2016 gratis te krijgen voor (jong)volwassenen tot 45 jaar. Je arts kan ze bestellen bij de Vlaamse overheid; je betaalt alleen het eventuele doktersbezoek.

De mazelen is een ziekte die start met een verkoudheid, inclusief koorts en hoest. Even later verschijnen er lichtroze vlekjes, die steeds roder worden en zich over je hele lichaam verspreiden. De ziekte is bijzonder besmettelijk: van 4 dagen voor de eerste vlekjes verschijnen, tot 4 dagen nadat ze verdwenen zijn. Het is dus belangrijk om thuis uit te zieken, zodat je niemand anders aansteekt. Vooral baby'tjes jonger dan een jaar zijn een risicogroep, omdat zij nog geen vaccin kunnen krijgen. In de ergste gevallen kunnen de mazelen leiden tot long- en hersenontstekingen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loslopende tijger verkent buitenwijk van Houston

Loslopende tijger verkent buitenwijk van Houston

http://static1.hln.be/static/photo/2016/11/10/5/20160423005950/media_xll_8599715.jpg

Donderdag liepen op een politiekantoor in Houston enkele telefoontjes binnen van mensen die een loslopende tijger op straat hadden gezien. Het dier, dat een halsband en een leiband droeg, bleek tam te zijn en de ordehandhavers slaagden erin de tijger mee te nemen.

Dankzij foto's op Facebook slaagden de agenten erin om de eigenaar van het dier op het spoor te komen. De tijger, die oorspronkelijk werd opgevangen in een dierenasiel, werd eerder deze week geëvacueerd wegens ernstige overstromingen. Het dier werd voorlopig opgevangen door een kennis van de eigenaar die geen ervaring had met tijgers en het dier slaagde erin te ontsnappen.

Een koppel uit de buurt zag de tijger terwijl ze door een straat reden. Jonathan Gessner stapte uit de auto en zei tegen zijn vriendin Erin Poole dat hij het dier ging proberen te vangen. Poole vertelt dat de tijger zich vervolgens verschool in de struiken en ze vreesde dan ook dat de grote kat haar vriend zou aanvallen, maar wat er toen gebeurde was voor het koppel een echte verrassing. "Toen ze naar me toe liep en op me sprong en mijn gezicht begon te likken, begon ik met haar te spelen en haar te aaien," vertelt Gessner.

De eigenaars van de tijger kunnen een flinke boete krijgen. Het houden van gevaarlijke dieren is binnen de stadsgrenzen immers niet toegestaan.

De autoriteiten geloofden eerst niet dat het om een echt tijger ging. "Ik dacht dat het een gewone huiskat zou zijn. En ik ga ter plaatse en het is een tijger," vertelt Mindi Mayfield van de plaatselijke dierenbescherming. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 dingen die je beter wakker maken dan koffie

5 dingen die je beter wakker maken dan koffie

http://static1.hln.be/static/photo/2016/2/1/0/20160424082745/media_xll_8602290.jpg

Ah, koffie, de zwarte godendrank die ons 's ochtends een hoognodige schop onder ons achterste geeft. Voor even dan toch, want eens de effecten uitgewerkt zijn, zijn we nog meer uitgeput dan ervoor. Wil je snel wakker worden én blijven? Dan zijn deze opties een beter idee:

1. Water
Toegegeven, veel smaak heeft het niet, maar toch is het geen slecht idee om 's ochtends een groot glas naar binnen te werken. Zelfs het kleinste beetje dehydratatie - en 's ochtends vroeg hebben we daar allemaal last van - kan je brein mistig en je lichaam moe maken. Voel je je doorheen de dag opnieuw suf worden? Drink dan eerst een glas water voor je andere trucjes probeert.

2. Pepermunt
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de geur van pepermunt je waakzaam maakt en vermoeidheid bestrijdt. En daarnaast zorgt het ook voor een frisse adem: win-win zeg maar. Neem dus gerust een kopje muntthee 's ochtends en stop een pakje kauwgum in je tas.

3. Bladgroenten
Het lijkt niet meteen het meest voor de hand liggende ontbijt, maar bladgroenten - denk bijvoorbeeld aan spinazie, sla of boerenkool - zijn 's ochtends een uitstekende keuze. Ze bevatten veel vitamine B, wat je lichaam helpt om voedsel naar energie om te zetten. Krijg je ze puur niet binnen? Stop ze dan in een smoothie, of in een omelet (zie volgend puntje).

4. Eieren
Niet dat we je aanraden om elke dag meerdere eieren te eten, maar regelmatig een omeletje of een spiegelei kan geen kwaad. Integendeel: ze bevatten veel proteïne om je de hele dag door energiek te houden. Het heeft wel geen zin om een magere versie met enkel de eiwitten te maken: de meeste voedingsstoffen zitten in de dooier.

5. Havermout
Niet iedereen is er fan van, maar havermout blijft een van de betere ontbijtopties. Niet alleen is het vrij calorie-arm, het heeft ook nog eens een lage glycemische index. Met andere woorden: de koolhydraten worden traag opgenomen en omgezet in energie, zodat je heel de ochtend lang wakker en energiek blijft. In tegenstelling tot je koffie en een suikerrijk ontbijt, die je na een uurtje of twee doen crashen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Katie Melua - I Cried for you

Katie Melua - I Cried for you

Om haar te beluisteren druk op de foto


Ketevan (Katie) Melua is een Britse zangeres en muzikante.

Katie Melua groeide op in Koetaisi, (Georgië), en later in Batoemi, gelegen aan de kust. Op achtjarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar Belfast, Noord-Ierland en nog later naar Londen. Dit vanwege het beroep van haar vader, hartspecialist.

In Londen ging Katie Melua naar de BRIT School for the Performing Arts & Technology. Deze door de muziekindustrie ondersteunde school staat bekend als leverancier van beroemde artiesten. In 2003 werd Katie Melua ontdekt tijdens een showcase door Mike Batt (zelf ook zanger en tekstschrijver, maar ook arrangeur en producent) die op zoek was naar een zangeres met aanleg voor jazz en blues.

Haar eerste album Call Off The Search werd in 2003 uitgebracht. Hierop staan twee nummers van haarzelf. Haar tweede album Piece By Piece kwam uit op 26 september 2005.

Op 19 maart 2005 kwam haar grootste droom uit door samen met overgebleven leden van de Britse rockband Queen 'Too Much Love Will Kill You' te spelen op een anti-AIDS-concert in Zuid-Afrika. Het concert bracht een recordbedrag in de strijd tegen AIDS/HIV op.

Op haar tweede album staat onder andere de single Nine Million Bicycles, dat zij zong tijdens het kerkelijk huwelijk van Prins Pieter-Christiaan met Prinses Anita in de Grote of St. Jeroenskerk te Noordwijk. Dankzij de extra aandacht die Melua door dit optreden kreeg, begon haar populariteit in Nederland en België toe te nemen.

In 2007 maakte Katie Melua haar opwachting tijdens het openingsgala van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam, maar ook op het festival, waar ze in 2004 voor de eerste keer optrad (toen nog in Den Haag), zal ze een optreden verzorgen. Er werd gelijk gebruik van de gelegenheid gemaakt om een tegel op de Walk of Fame Europe in te wijden.

In november 2007 heeft ze tijdens Domino Day de eerste steen omgegooid. Op 8 december 2007 mocht zij een lied zingen op het Junior Eurovisie Songfestival 2007 in Rotterdam, Nederland.[1]

Op 13 april 2008 trad ze op in Ahoy in Rotterdam, dat volledig uitverkocht was.

Katie Melua is nu bezig met haar 4e en nieuwste album. Dit wordt een live album. Deze zal op 15 mei uitkomen. De nummers op deze cd volgen hieronder: 1. Piece By Piece 2. Lilac Wine 3. Yellow Leaves 4. My Aphrodisiac Is You 5. Crawling Up A Hill 6. Mary Pickford 7. Blues In The Night 8. If You Were A Sailboat 9. Ghost Town 10. Perfect Circle 11. Spiders Web 12. Toy Collection 13. Scary Films 14. Mockingbird Song 15. The Closest Thing To Crazy 16. Nine Million Bicycles 17. On The Road Again 18. Kosmic Blues 19. I Cried For You

Katie Melua is nu bezig met haar vierde studio album die begin 2010 uit zal komen. Ondertussen mixt Mick Batt de Live CD.
» Reageer (0)
23-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is waarom je dt-fouten maakt

Dit is waarom je dt-fouten maakt

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/10/14/20160420164415/media_xll_8591759.jpg

Iedereen maakt dt-fouten, zelfs wie de spellingsregels perfect beheerst. Maar hoe komt dat nu precies? Psycholinguïst Dominiek Sandra van het departement Taalkunde van de Universiteit Antwerpen onderzocht waarom dt-fouten zo hardnekkig zijn. De resultaten staan donderdag in het Wetenschappelijk tijdschrift Eos

Eerste vaststelling van de onderzoekers: de overgrote meerderheid van dt-fouten maken we op homofonen. Dat zijn werkwoorden die hetzelfde klinken, maar verschillend worden geschreven naargelang de grammaticale functie, bijvoorbeeld 'word-wordt' en 'gebeurt-gebeurd'. Veel zijn het er niet: hun aantal bedraagt slechts 5 tot 10 procent van alle Nederlandse werkwoordsvormen, maar het is die kleine groep die problemen veroorzaakt.

Om achter de mentale processen achter dt-fouten te komen, schotelde de onderzoeksgroep psycholinguistiek van de Universiteit Antwerpen leerlingen van de derde graad middelbaar onderwijs een dictee voor. De studenten moesten in een tekst een aantal ontbrekende woorden invullen. De tijd daarvoor was beperkt, om fouten uit te lokken. Daarnaast manipuleerden de onderzoekers een factor die rechtstreeks met het werkgeheugen in verband staat: het aantal woorden tussen de homofone vorm en het onderwerp.

Wat bleek? In zinnen waar onderwerp en homofoon verder van elkaar stonden, maakten de proefpersonen meer dt-fouten. Oorzaak daarvan is dat hoe verder beide van elkaar verwijderd zijn, hoe tijdrovender dat is voor het werkgeheugen. Een overbelast werkgeheugen is dus een van de redenen voor een dt-fout en meteen het eerste mentaal proces dat er ten gronde aan ligt.

De onderzoekers gingen ook na of er een systematiek in de fouten zat en die vonden ze: de proefpersonen hadden een voorkeur voor het homofoon dat het meeste voorkomt. Dit noemen we ook wel homofoondominantie. Bijvoorbeeld: aangezien 'wordt' vaker voorkomt dan 'word', schreven de leerlingen vaker 'wordt' dan 'word'.

Dt-fouten zijn dus het gevolg van ons beperkt werkgeheugen en homofoondominantie, zegt onderzoeker Dominiek Sandra. Die heeft ook nog een tip om die fouten te vermijden. "Je kan best een tekst achteraf zorgvuldig en traag nalezen. Dan heb je voldoende werkgeheugencapaciteit en krijgt homofoondominantie nauwelijks kans." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artistiek versierde verkeersborden: kunst of vandalisme?

Artistiek versierde verkeersborden: kunst of vandalisme?

http://static3.hln.be/static/photo/2016/5/8/12/20160422143113/media_xll_8598132.jpg

In Aalst heeft een onbekende tientallen verkeersborden versierd met grappige mannetjes of dieren. Burgemeester D'Haese ziet er de humor van in, maar stelt toch dat het niet door de beugel kan.

Mannen die koeien voortduwen, gewichtheffers, muizen, plassende honden. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat op een verkeersbord in Aalst. Niet legaal, want op het beschadigen van publiek domein staan flinke straffen.

Vooral in deelgemeente Nieuwerkerken zijn er tal van 'opgefleurde' verkeersborden. In de Kwalestraat kruipt een muis uit de verkeersdrempel op het bord F87 (verhoogde inrichting buiten een kruispunt).
Aan de grens met Haaltert staat een springende skater op het bord dat het einde van de bebouwde kom aangeeft. Verder zijn er in de deelgemeente verkeersborden met een skiër en een gepimpte fiets.

In het centrum van Aalst worden gewichtheffers afgebeeld op verschillende verkeersborden E9e (verplicht parkeren op de verhoogde berm), net als een hondje dat zijn behoefte doet. Maar daar blijft het niet bij. Op de Facebookpagina "Snelheidscontroles en Bob rond Aalst of Oilsjt" duiken sinds kort steeds meer grappige foto's op van versierde verkeersborden.

Copycat
Ook in steden als Brussel, Amsterdam, New-York, Parijs en zelfs Hong-Kong werden in het verleden verkeersborden versierd. Het werk van straatartiest Clet Abraham, een Fransman die van Bretagne naar Florence in Italië uitweek en er een atelier heeft.

Of Clet achter de versierde borden in Aalst zit, is niet duidelijk. De afwerking van de borden in Aalst is alleszins minder spectaculair dan het eerdere werk van de Frans-Italiaanse straatartiest. Wellicht gaat het om een copycat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inxs - Need You Tonight

Inxs - Need You Tonight

Klik op de foto om ze te beluisteren


INXS is een Australische muziekband. De band werd opgericht in Sydney op 16 augustus 1979. Eerst heette de band The Farriss Brothers, met Andrew (keyboard), Jon (drums) en Tim Farriss (leadgitaar), Michael Hutchence (zang), Kirk Pengilly (saxofoon en gitaar) en Garry Gary Beers (bas). De naam verandert nog datzelfde jaar in INXS, uitgesproken als "in excess" (in overvloed). De naam is samengesteld uit IXL (een merk jam) en XTC.


» Reageer (0)
22-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf tips voor twintigers om rijk te zijn op hun veertigste

Vijf tips voor twintigers om rijk te zijn op hun veertigste

http://static3.hln.be/static/photo/2016/10/5/6/20160420161006/media_xll_8591601.jpg

David Koch is als financieel tv-journalist een beetje de Australische Paul D'Hoore. Hij geeft vijf tips aan twintigers die hen kunnen helpen om tegen hun veertigste rijk te zijn. Omdat de twintigerjaren bepalend kunnen zijn voor de rest van iemands leven. Het is meestal ook de leeftijd van het eerste échte maandloon, van het verlaten van het ouderlijke huis, van de eerste serieuze liefdesrelatie. Een niet te onderschatten periode waarin je verstandig kan omspringen met geld.

1. Hou je budget in de gaten

Voor sommigen is dit saai, maar het is nu eenmaal de hoeksteen van ieders persoonlijke financiële situatie. Hou je inkomsten en uitgaven in balans. Zo weet je meteen wanneer je te veel geld uitgeeft en wanneer je kan sparen.

Dé uitdaging van een vooropgesteld budget is om het niet te overschrijden. Daar bestaan allerhande hulpmiddelen voor, zoals de app Pocketbook.

Een voorbeeld van een aanpassing aan je te grote uitgaven zou kunnen zijn om je eigen lunchpakket mee naar het werk te nemen in plaats van 's middags naar een dure fastfoodtent te trekken. Je kan ook besparen op je dagelijkse aantal koffies die je niet zelf hebt bereid. Zo zijn er dagelijks wel uitgaven die niet absoluut noodzakelijk zijn en die je dus kan vermijden.

2. Kweek de gewoonte aan te sparen... en vind dat prima

De sleutel is: betaal eerst jezelf als je je loon krijgt. Wat ook het bedrag is dat je maandelijks opstrijkt, probeer altijd 5 tot 10 procent daarvan opzij te zetten. Heb je gaten in je handen, maak dan een bestendige opdracht aan bij je bank om automatisch te sparen en om zo je drang tot geld uitgeven in te perken. Bij voorkeur deponeer je je centen op een hogerendementsspaarrekening, maar die zijn vandaag helaas zo goed als onbestaande.

3. Vermijd slechte schulden

Steek jezelf niet in de schulden voor dingen die je eigenlijk niet kan betalen. Een verre, dure reis met de kredietkaart? Niet doen als je het later niet kan terugbetalen en je vastraakt in de toenemende intresten. Als je toch iets écht graag wil, stel dan een spaarplan op binnen de mogelijkheden van je budget. Ga zeker nooit een kortetermijnlening aan met torenhoge woekerintresten. Dat is je reinste diefstal.

4. Neem wat risico

Je moet niet op sportwedstrijden gaan wedden of in het casino gaan gokken, maar als twintiger is er wel wat ruimte voor enig financieel risico. Je bent dan nog jong genoeg om weer recht te trekken wat eventueel misliep.

Win degelijk advies in en investeer verstandig in kwaliteitsaandelen en vastgoed. Elke investering heeft een verloop met minder goeie en betere momenten. Als je nog jong bent, kan je de rit uitzitten met een positief eindresultaat.

5. Stel doelen voor jezelf

Bedenk waar je financieel naartoe wil en hoe je er zou kunnen geraken. Splits het dan op in doelstellingen per jaar, per kwartaal en per maand. 'Rijk zijn' is subjectief. Stel dat je 250.000 euro wil bezitten op je veertigste, bereken dan hoeveel je elk jaar zou moeten sparen. Kan het bijvoorbeeld sneller met investeringen? Dat soort vragen moet je eerst beantwoorden alvorens je voor jezelf haalbare doelstellingen kan opzetten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je jezelf (niet) kunt kietelen

Waarom je jezelf (niet) kunt kietelen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/3/9/20160421145026/media_xll_8594829.jpg

Kietelen: de een blijft er koelbloedig onder, de andere gaat ervan schaterlachen tot hij of zij bijna moet plassen. Het is een bizar fenomeen dat ook al lang wetenschappers in de ban houdt. Een onderzoek heeft onlangs weer een tipje van de sluier opgelicht: waarom sommigen zichzelf wel kunnen kietelen, terwijl de meerderheid dat niet kan.

Jezelf kietelen?

Omdat kietelen alleen werkt wanneer je het niet verwacht, kunnen de meeste mensen zichzelf niet kietelen. Als je hand richting de huid gaat, kunnen je hersenen voorspellen hoe dat zal voelen, wat de reactie in de hersenen blokkeert. Naar de handen van iemand kijken is niet voldoende om te kunnen voorspellen hoe dat zal voelen. Maar als je de hand van de persoon die je kietelt aanraakt, dan kan het brein de sensatie blokkeren alsof het je eigen hand  was. Dan voelt het niet als kietelen aan. Ons brein is zo geëvolueerd omdat anders activiteiten als het aantrekken van sokken ondraaglijk zouden worden.

Maar wetenschappers aan de Universiteit van Lille ondekten dat wie schizofrene neigingen heeft, zichzelf wel kan kietelen. In het magazine Consciousness And Cognition staat dat het niet anders voelt voor deze mensen wanneer ze door iemand anders gekieteld worden dan wanneer ze het zelf doen. Hun brein beseft niet dat zichzelf kietelen een vrijwillige daad is, en daarom reageert het alsof iemand anders erachter zit.

Wat is kietelen?

Het komt voor wanneer de zenuwuiteinden van de huid gestimuleerd worden en die een signaal naar de twee verschillende gebieden in het brein sturen: de somatosensorische en de orbitofrontale cortex. Het eerste gebied staat in voor het analyseren van aanrakingen en het tweede controleert emoties. Samen helpen ze bij het creëren van de kietelende sensatie.

Er zijn twee types van kietelen. Gargalesis is wanneer gevoelige lichaamsdelen op een subtiele manier gestimuleerd worden door bijvoorbeeld een aanraking of een lichte elektrische stroom. De reactie is meestal luid gelach. Insecten of parasieten kunnen dan weer de tweede vorm, knismesis, veroorzaken.

Gevoeligste gebieden?

De voetzolen zijn onze gevoeligste lichaamsdelen, omdat in dit gebied veel gevoelige zenuwuiteinden zitten. De oksels zijn dan weer gevoelig omdat ze veel aders en bloedvaten bevatten. Daarnaast zijn onze zwakste plekken als de nek en de buik erg kietelachtig om evolutionaire redenen. We lachen als iemand ons hier aanraakt om een teken van onderdanigheid te geven. Lachen is namelijke een instinctieve reactie om ons te beschermen. Hiermee tonen we aan anderen dat we geen bedreiging voor hen vormen. Iedereen met functionerende zenuwuiteinden is vatbaar voor kietelen, maar sommigen zijn beter in het voorspellen wanneer ze gekieteld zullen worden dan anderen. Daardoor kunnen bepaalde personen de reactie in de hersenen beter blokkeren.

Ook in het liefdesspel kan kietelen een belangrijk onderdeel vormen. Als reactie maakt het lichaam bepaalde feelgoodhormonen aan, wat helpt om de band tussen je partner en jij te versterken. Daarom is het dus geen slecht idee om je geliefde zachtjes in de nek, schouders en de rug te strelen of zoenen. Kietelen is ook een goede manier om het lichaam van je partner te verkennen, zonder te snel intiem te worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prince werd vorige week behandeld voor overdosis

Prince werd vorige week behandeld voor overdosis

http://static2.hln.be/static/photo/2016/15/4/0/20160422052645/media_xll_8597040.jpg

De Amerikaanse zanger Prince, die gisteren is overleden op 57-jarige leeftijd, werd vorige week nog behandeld voor een overdosis. Dat meldt nieuwssite TMZ. Gisteren werd de man bewusteloos aangetroffen in de lift van de opnamestudio's in zijn woning in de buurt van Minneapolis. Dat heeft de sheriff van Carver County gemeld.

De politie en de medische diensten kwamen ter plaatse na een telefoonoproep, en "troffen een bewusteloze volwassen man aan in de lift", aldus sheriff Jim Olson in een persbericht. De hulpverleners hebben hem nog vergeefs proberen te reanimeren.

Prince Rogers Nelson werd om 10.07 uur (17.07 Belgische tijd) doodverklaard, aldus de sheriff.

"Overdosis"
Vorige week was de artiest onderweg naar huis na een concert in Atlanta toen zijn vliegtuig een uur voor aankomst een noodlanding maakte in Moline. Zijn woordvoerders lieten toen weten dat Prince last had van ernstige griep. In werkelijkheid werd hij volgens TMZ met spoed naar het lokale ziekenhuis gebracht voor een injectie die gewoonlijk wordt toegepast om de effecten van een drug tegen te gaan. Dat zou de echte reden zijn geweest voor de noodlanding die Prince die dag maakte.

Dokters zouden Prince hebben geadviseerd 24 uur in het ziekenhuis te blijven. Omdat hij geen privékamer kon krijgen vertrok hij al na drie uur, hoewel het toen volgens ooggetuigen nog niet goed met hem ging.

Inmiddels is bekend dat er vandaag een autopsie wordt uitgevoerd om de doodsoorzaak te onderzoeken. De autoriteiten hebben het ziekenhuis in Moline volgens TMZ om het medisch dossier van Prince gevraagd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prince (57) overleden

Prince (57) overleden

Klik op de foto om Purple Rain te beluisteren


Volgens showbizzsite TMZ.com is zanger en muzikant Prince (57) overleden in zijn studiocomplex Paisley Park in Minneapolis. De politie onderzoekt het overlijden. De omstandigheiden van het overlijden zijn nog onduidelijk.
"Verschillende bronnen uit de omgeving van de zanger bevestigen zijn overlijden", zo meldt TMZ.com. Dat stelt dat het levenloze lichaam van Prince vanochtend plaatselijke tijd werd aangetroffen in zijn studiocomplex.

Prince, echte naam Prince Roger Nelson, moest vorige week met zijn privéjet op 15 april een noodlanding maken wegens een medische urgentie. De volgende dag woonde hij een concert bij om zijn fans ervan te overtuigen dat hij het goed stelde. Volgens zijn entourage kampte hij met een griep.

Na zijn doorbraakalbum '1999' uit 1982 werd Prince een internationale superster. Hij scoorde een hele resem hits en won 7 Grammy's. Hij verkocht meer dan 100 miljoen albums. In 1985 won hij een Oscar voor het nummer 'Purple Rain' uit de gelijknamige film.

Prince trouwde twee keer. Zijn eerste huwelijk was met zijn achtergronddanseres Mayte Garcia. De twee scheidden in 2000. Daarna trouwde hij met Manuela Testolini, van wie hij in 2006 scheidde.

Vorige maand kondigde Prince nog aan dat hij zijn memoires wilde schrijven. De autobiografie 'The Beautiful Ones' moest volgens de uitgeverij in de herfst van 2017 uitkomen. (br.hln)

» Reageer (0)
21-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle wereldwonderen in 13 dagen: deze vrouw deed het

Alle wereldwonderen in 13 dagen: deze vrouw deed het

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Megan Sullivan droomde altijd al van een wereldreis, maar stelde het project telkens uit. Te duur, of te hoog gegrepen. Maar toen ze een hele hoop ongelukken meemaakte op amper een maand tijd, besloot ze om iets van haar leven te maken: ze bezocht de 7 wereldwonderen in amper 13 dagen tijd.

Op amper drie weken tijd maakte Megan een val van 15 meter diep op de bergflanken van Yosemite Valley, werd aangereden met haar Vespa en kreeg te horen dat ze huidkanker had. "De drievuldigheid van pech", omschrijft ze het zelf. "Mijn familie en vrienden vonden half lachend dat ik in een beschermende bubbel zou moeten leven, maar zelf had ik een moment van helderheid: ik had het overleefd, en ik wilde leven."

Twee weken na de huidkankerdiagnose makte Megan haar levensdroom - een wereldreis maken - waar. Op amper 13 dagen bezocht ze de zeven wereldwonderen: Chichén Itzá in Yucatán (Mexico), het Christusbeeld in Rio, het Colosseum, de Chinese muur, Machu Picchu in Peru, de Taj Mahal en Petra in Jordanië. Ze deed 12 landen aan en nam 15 vluchten tijdens haar trip, goed voor zo'n 45.400 kilometer. Onderweg deed ze tussendoor nog even de Eiffeltoren aan, nam een drankje op Copacabana Beach en bezocht Dubai.  En dat allemaal met een beperkt budget en een man die ze nog maar twee weken aan het daten was.

"Ik had altijd al gezegd dat ik niet genoeg tijd en geld had voor deze reis, maar dat waren gewoon excuses. Ik was gewoon bang om te falen. De enige persoon die ons kan verhinderen om onze dromen waar te maken ben je zelf", aldus Megan. "Ik moest stoppen met denken dat mijn dromen onmogelijk waren en beseffen dat ik de kracht heb om mijn eigen leven te leiden zoals ik dat wil, elke dag opnieuw. De enige dingen waar ik spijt van heb, zijn de verloren kansen."

Intussen heeft Megan de reiskriebel goed te pakken: twee weken geleden bezocht ze nog het Himalayagebergte. Ze raadt iedereen aan om genoeg stil te staan elke dag en niet gewoon door het leven te haasten. "Je weet nooit wat voor moois je anders mist." Ze goot haar wereldreis ook in een video, die intussen al bijna 500.000 keer bekeken werd op YouTube.

Reistips

1. Zorg dat je geen geld uitgeeft aan onnodige dingen. Je kan best zonder die souvenirs en hoeft onderweg niet te gaan shoppen.

2. Neem veel nachtvluchten, zodat je minder in hotels hoeft te slapen. Megan hoefde maar 5 overnachtingen te boeken op die 13 reisdagen.

3. Kies voor vluchten die maaltijden aan boord geven en eet een uitgebreid ontbijt als je op hotel slaapt. Je zal weinig geld hoeven uit te geven aan eten.

4. Check zeker voor welke landen je een visum nodig hebt - bij sommige landen als Brazilië kan het maanden duren voor je er één in handen hebt. Kijk ook zeker na of je paspoort nog (lang genoeg) geldig is: voor sommige landen moet dit nog minstens zes maanden geldig zijn, anders mag je het land niet in.

5. Kies voor vluchten met lange tussenstoppen. Je zou verbaasd zijn hoeveel je nog kan bezoeken op een paar uur tijd.

6. Sleur niet te veel mee en zorg dat je er niet uitziet als het cliché van een toerist. Dat is dé manier om afgezet te worden. Neem maar een paar outfits mee en was onderweg in de hotels je kleren.

7. Wees niet bang om je vriend/vriendin mee te nemen, ook al zijn jullie nog niet lang samen. Een reis maken is de beste manier om te weten te komen of jullie een goed koppel vormen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primeur: Afro-Amerikaanse vrouw prijkt op dollarbiljet

Primeur: Afro-Amerikaanse vrouw prijkt op dollarbiljet

http://static3.hln.be/static/photo/2016/4/3/9/20160420195324/media_xll_8592279.jpg

De Amerikaanse schatkist komt met een primeur: voor het eerst in de moderne geschiedenis zal op een Amerikaans dollarbiljet een vrouw prijken. Het gaat om de zwarte Harriet Tubnam, zo is woensdag bekendgemaakt. Het bewust biljet heeft een waarde van 20 dollar.

De minister van Financiën Jack Lew gaat het nieuwe biljet woensdag voorstellen, bevestigde een woordvoerder. Het vervangt dat met de beeltenis van ex-president Andrew Jackson. Het 10-dollarbiljet behoudt de afbeelding van Alexander Hamilton, de eerste minister van Financiën van de VS.   

Slavin
Tubman (1823-1913) was een slavin, maar kon ontsnappen en voerde strijd voor de afschaffing van de slavernij. Ze zou minstens 70 slaven hebben helpen ontsnappen naar Canada. Aan de vernieuwing van de dollarbiljetten ging meer dan tien maanden discussie vooraf, waarbij het gebrek aan gendergelijkheid scherp werd bekritiseerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen handtassen of rugzakken op zomerfestivals

Geen handtassen of rugzakken op zomerfestivals

http://static3.hln.be/static/photo/2016/8/3/14/20160421062401/media_xll_8593214.jpg

"Bezoekers van muziekfestivals moeten deze zomer hun handtassen en hun rugzakken thuis laten." Dat zegt Jan Briers aan de vooravond van het festivalseizoen, aldus de kranten van Mediahuis. Briers is niet alleen de gouverneur van Oost-Vlaanderen, maar ook voorzitter van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen.

Omwille van de terreurdreiging wil Briers dat festivalorganisatoren dezelfde maatregelen in acht nemen als de voetbalclubs. Sinds de aanslagen in Parijs zijn tassen niet meer toegelaten in voetbalstadions.

Het gevaarlijkste punt ligt volgens Briers bij de toegang tot de festivals. Hoewel de festivalgangers gecontroleerd moeten worden, mogen er geen lange wachtrijen ontstaan. "De organisatoren moeten voor een vlotte doorstroming zorgen, waardoor er geen concentratie aan mensen voor de ingang komt", zegt Briers.

Maandag zit Briers ­samen met de organisatoren van de grote festivals Rock Werchter, Tomorrowland en Graspop om over dat advies en andere veiligheidsmaatregelen te overleggen. (br.hln)


» Reageer (0)
20-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.David Bowie - Life on Mars

David Bowie - Life on Mars

Klik op de foto om hem te beluisteren


David Robert Jones, beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie, (Londen, 8 januari 1947 – New York, 10 januari 2016[1]) was een Brits zanger, songwriter, muziekproducent en acteur. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste rockmuzikanten vanaf de jaren zestig tot heden.

David Bowie werd bekend door wereldhits zoals Space Oddity, Changes, Life on Mars, Ziggy Stardust, Let's Dance, Absolute Beginners en Heroes. Bowie deed ook een aantal succesvolle duetten o.a. Under Pressure (met Queen), Dancing in the Street (met Mick Jagger) en Tonight (met Tina Turner). Daarnaast was hij bekend van zijn verschillende imago's, die vooral in zijn glamrock-periode in de jaren zeventig excentriek te noemen waren. Bowie was naast zijn carrière als artiest ook acteur in diverse films en producer van andere artiesten.

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We kunnen allemaal iets leren van dit plussize model over zelfvertrouwen

We kunnen allemaal iets leren van dit plussize model over zelfvertrouwen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/15/11/6/20160419213815/media_xll_8589516.jpg

De campagnes van lingeriemerk Aerie kennen we ondertussen allemaal wel. Met hun anti-photoshopbeleid wist het merk zich al meermaals positief in de kijker te zetten. Het gezicht van hun campagne? De prachtige Iskra Lawrence.

Het 25-jarige Britse model heeft er haar levensmissie van gemaakt om ervoor te zorgen dat vrouwen en meisjes over de hele wereld zich goed in hun vel voelen. Al wil dat niet zeggen dat ze zelf geen harde leerschool moest doorlopen om te komen tot waar ze nu staat.

Positieve ingesteldheid
"Het heeft me een paar jaar gekost voor ik me realiseerde dat ik er niet zo uit moet zien als al die andere modellen," vertelt ze aan Byrdie. "Jarenlang probeerde ik om af te vallen, tot ik iets hoorde over plussize modellenwerk. Toen ik naar een bureau stapte kreeg ik dan weer te horen dat ik te slank was, en dat was de druppel. Hoe kan het dat iemand met een gezond lichaam nooit goed genoeg is? Ik heb de kledingmaat van de gemiddelde vrouw, ik ben gezond en heb een goede conditie. Toen besefte ik dat het tijd was om de strijd met de kilo's op te geven. Die positieve ingesteldheid heeft ervoor gezorgd dat alle puzzelstukjes eindelijk op hun plaats vielen."

Herkenbaar rolmodel
"Na al die tijd waarin in me schaamde voor mijn lichaam, was dat inzicht een verademing. Ik was er klaar mee om mezelf anders voor te doen dan ik was en ik wilde een herkenbaar rolmodel zijn voor anderen. Authenticiteit is heel belangrijk voor mij, ik zal dus ook nooit mijn foto's op sociale media bewerken. Het is belangrijk dat je je mooi en goed voelt omwille van wie je bent, niet omwille van wie je zou willen zijn." Net daarom is ze het ook niet eens met het label 'plussize'. "Het is niet goed om mensen in een hokje te stoppen. Dat is hetzelfde als zeggen dat vrouwen met een maatje meer niet in dezelfde winkels mogen shoppen of dezelfde ontwerpers mogen dragen. Zo worden talloze vrouwen uitgesloten van mode door een elitaire industrie. Het is hoog tijd om die etiketten te laten vallen en iedereen gelijk te behandelen!"

Zelfvertrouwen
"We moeten dringend meer waarde hechten aan gezond verstand. Dat getal op de weegschaal, je jeansmaat of zelfs de mening van iemand anders willen echt niets zeggen. Neem zelf het heft in handen en stop met jezelf te vergelijken met anderen, maar werk aan wie je zelf wil zijn en wat je wil bereiken," raadt de Britse aan . "Ik heb zelf lang een laag zelfbeeld gehad, en ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om anderen te helpen om meer zelfvertrouwen op te bouwen en die onzekerheden een halt toe te roepen."

Iskra's ultieme tip voor meer zelfvertrouwen:

"Ga voor de spiegel gaan, liefst naakt maar in je ondergoed kan ook, en probeer tien dingen op te sommen die je graag ziet bij jezelf. Drie ervan mogen persoonlijkheidskenmerken zijn. Dit helpt om jezelf graag te zien en te motiveren in plaats van enkel en alleen kritiek te hebben."

"Ook kan je proberen om alles op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dat kunnen heel simpele dingen zijn, zoals een lekker ontbijt of een hemelsblauwe lucht. Zo verander je je ingesteldheid van negatief naar positief." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dubbel zoveel erfenissen aan goede doelen geschonken

Dubbel zoveel erfenissen aan goede doelen geschonken

http://static1.hln.be/static/photo/2016/7/16/14/20160420070813/media_xll_8590439.jpg

Tussen 2011 en 2015 is het bedrag aan erfenissen voor goede doelen in Vlaanderen bijna verdubbeld. Met dank aan het duo-legaat, een manier van successieplanning om de hoge successierechten te ontwijken die verschuldigd zijn als de erflater iemand is die geen directie familie is, zoals een nicht of een vriend. Dat schrijven de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

Testament.be vertegenwoordigt zo'n 120 goede doelen, gaande van Amnesty International tot Erfgoed Vlaanderen en een aantal universiteiten. En met succes, zo kan afgeleid worden uit de erfrechten die de goede doelen betaald hebben op de erfenissen die ze gekregen hebben. Terwijl in 2011 het bedrag aan successierechten of erfbelasting dat die goede doelen betaalden, nog maar 8 miljoen euro bedroeg, was dat in 2015 al opgelopen tot 15,7 miljoen euro, blijkt uit cijfers die Vlaams ­Parlementslid Katrien ­Schryvers (CD&V) opvroeg bij Begrotingsminister ­Annemie Turtelboom (Open Vld). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie is het mooiste meisje van het land? Binnenkort start Miss Mini België

Wie is het mooiste meisje van het land? Binnenkort start Miss Mini België

http://oi64.tinypic.com/x513m8.jpg

Geen badpakkendefilé, valse wimpers of nagels, maar wel een groot prijzenpakket voor de winnares van Mini Miss België. In juli start Darline Devos de zoektocht naar het mooiste meisje van 6 tot 10 jaar. De organisatrice van Miss België zegt vandaag in Het Nieuwsblad dat de verkiezing vooral fun moet zijn en dat ze geen Amerikaanse toestanden wil.

Met klassieke onderdelen als een catwalkshow en een persoonlijke act moeten de Mini Missen de harten van de juryleden proberen te veroveren. Het mooiste meisje van België zal naast indrukwekkende prijzen ook aanbiedingen voor fotoshoots krijgen. Darline Devos, de vrouw die ook achter Miss België zit, zegt dat ze goed zal bewaken dat de verkiezing voor kleine meisjes niet te commercieel wordt. 

Er komt heel wat kritiek op het initiatief van de missverkiezing voor kinderen. Pedagogen en psychologen vrezen dat de meisjes te veel gepusht zullen worden door hun ouders en dat de kritiek hen te veel zal worden. Daarom vragen experts voor professionele begeleiding van de kinderen zodat ze de feedback van de jury beter kunnen plaatsen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natalie Imbruglia - Torn

Natalie Imbruglia - Torn

Om haar te beluisteren druk op de foto


Natalie Imbruglia (Sydney, 4 februari 1975) is een Australische zangeres en actrice.

Net als enkele andere Australische artiesten (zoals Jason Donovan en Kylie Minogue) speelde Natalie ook in de soapserie Neighbours ("Buren").

In 1997 bracht ze haar eerste nummer Torn, een cover van Ednaswap, uit als voorbode van haar eerste cd, Left of the middle. Dit nummer werd één van de best verkopende singles aller tijden in Groot-Brittannië, met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren. Ondanks de grote verkoopcijfers heeft "Torn" nooit de top van de Britse Hitparade bereikt. In de 'UK radio chart' waarbij naar airplay wordt gekeken haalde Torn wel de hoogste positie, voor maar liefst 11 weken. Ook bij de "Billboard Airplay Chart" van de Verenigde Staten stond het nummer veertien weken bovenaan de lijst. In totaal heeft het nummer veel records op de radio verbroken. "Left of the middle" bevatte nog drie andere commerciële singles, waarvan de tweede single "Big Mistake" de grootste impact maakte op de Britse hitparade door de tweede plaats te bereiken. Het album heeft het in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk de top 10 bereikt. In haar thuisland Australië en in Nederland bereikte het album zelfs de eerste plaats. In totaal is "Left of the middle" tussen de 6.5 en de 7.0 miljoen keer verkocht en wordt het als een commercieel succes gezien. Critici waren niet altijd even enthousiast over het album. Natalie werd in enkele professionele recensies een fotogenieke schoonheid genoemd die met behulp van muzikale professionals een indruk op de hitlijsten zou willen maken. Ook werden de overeenkomsten met tijdgenote Alanis Morissette erg zwaar bekritiseerd.» Reageer (0)
19-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste hond ter wereld sterft in haar mand

'Oudste hond ter wereld' sterft in haar mand

http://static1.hln.be/static/photo/2016/8/15/9/20160419183015/media_xll_8589129.png

Maggie, vermoedelijk de oudste hond ter wereld, is niet meer. De Australische herder is op dertigjarige leeftijd in haar vertrouwde mand overleden.

Baasje Brian McLaren, een melkveehouder in het Australische plekje Woolsthorpe, gaf in 'The Weekly Times' mee dat het dier overleden was. Dat blad wijdde eind vorig jaar nog een groot artikel aan de bejaarde teef. Hoewel ze blind en doof was, maakte ze tot vorige week nog dagelijks een ommetje.

Verdrietig
"Maggie was dertig, maar wandelde nog geregeld van de melkschuur naar het kantoor. Onderweg gromde ze naar de katten en zo. Maar de laatste dagen ging ze ineens hard achteruit. Gisteren, toen ik naar huis ging om te lunchen, zei ik het al: ze heeft niet lang meer. Ik ben verdrietig maar ook blij dat ze op deze manier heengegaan is", zei McLaren.

Maggie, die in mensenjaren omgerekend twee eeuwen geleefd heeft, zal niet in het Guinness Book of Records komen. McLaren is de geboortepapieren kwijtgeraakt en weet alleen nog dat ze als puppy kwam toen zijn zoon net vier was geworden. Die is nu 34. Bluey, ook een Australische hond, blijft daarom officieel de oudste: 29 jaar en vijf maanden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'s Nachts eten: het komt vaker voor dan je denkt

's Nachts eten: het komt vaker voor dan je denkt

http://oi65.tinypic.com/ifvp1h.jpg

Je hebt verschillende soorten slapers: zij die rustig liggen te knorren, de luide snurkers, zij die praten in hun slaap en zij die ... beneden in de keuken te vinden zijn. Slaapeten is immers een vorm van slaapwandelen die veel vaker voorkomt dan gedacht.

Volgens recent onderzoek omvatten veel soorten slaapproblemen een vorm van nachtelijke eetbuien, al wordt er wel weinig over gesproken. Het is immers niet evident om toe te geven dat je 's ochtends wakker wordt tussen de etensresten, of dat je 's nachts de onweerstaanbare drang hebt om dat laatste stukje cake naar binnen te werken.

Twee groepen
Slaapeten kan vele vormen aannemen, maar er zijn twee veelvoorkomende groepen. De eerste vorm manifesteert als een vorm van slaapwandelen, waarbij men zich 's ochtends niets meer van de nachtelijke eetbui herinnert. De tweede is nieuwer, en kenmerkt zich vooral als een hardnekkig hongergevoel, waarbij mensen echter wel wakker zijn en zich maar al te goed bewust zijn van wat ze doen. De laatste jaren wordt die laatste ook gecategoriseerd als een echte eetstoornis.

Hardnekkig hongergevoel
We spreken van het 'nachtelijke eetsyndroom' als meer dan 25 procent van de dagelijkse calorieën na het avondeten worden geconsumeerd. Dat kan voor het slapengaan zijn, maar ook nadat je 's nachts wakker wordt. De drie belangrijkste symptomen zijn het gebrek aan honger 's morgens vroeg, de drang om 's avonds of 's nachts te eten, het gevoel dat je moét eten om weer in slaap te vallen, depressieve gevoelens en problemen om te slapen.

Oorzaak?
De oorzaak is niet duidelijk te bepalen, maar er wordt aangenomen dat dit syndroom te maken heeft met de biologische klok van ons lichaam. Onze interne klok bepaalt naast slaap ook het hongergevoel. Als dat goed functioneert en je in een goede fysieke en mentale gezondheid verkeert, regelmatig eet en goed slaapt, dan loopt dat allemaal gelijk. Daardoor voelen we ons hongerig wanneer het tijd is om te eten, en niet pas 's nachts. Als we echter niet goed slapen, dan kan die band tussen slaap en honger verstoord worden. Daardoor komt het 'nachtelijke eetsyndroom' vaker voor bij mensen die last hebben van slaapstoornissen.

Doordat je 's avonds of 's nachts zoveel eet, heb je bovendien 's ochtends geen honger meer, waardoor je steeds later zal eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Soms wordt ook het middagmaal overgeslagen, als 'compensatie' voor die nachtelijke eetbui. En dan heb je 's avonds net nog meer trek. Uiteindelijk kan dat controleverlies en die verschuiving van je eetritme ook leiden tot hardnekkige schuldgevoelens en een negatief zelfbeeld.

Wat doe je eraan?
* Ga op zoek naar de onderliggende oorzaak. Slaap je moeilijk? Een verstoord slaappatroon is namelijk de meest voorkomende oorzaak van het nachtelijk eetsyndroom. Ga langs bij een specialist, die zal je uitgebreid onderzoeken en eventueel een gepaste behandeling voorstellen.

* Probeer de slaap- en eetritmes weer te synchroniseren. Melatonine, lichttherapie en regelmatige tijdstippen om te eten en te slapen kunnen helpen om die biologische klok weer te herstellen en zo dat avondlijke hongergevoel te doen afnemen.

* Hou een strak voedingsschema aan. Drie maal daags een gezonde en gevarieerde maaltijd en af en toe een tussendoortje kunnen al helpen om dat hongergevoel te verminderen (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 kind op 5 groeit op in armoede

1 kind op 5 groeit op in armoede

http://static2.hln.be/static/photo/2016/5/13/9/20160419033038/media_xll_8587359.jpg

In ons land leven meer en meer kinderen in armoede. In 2014 groeide 18,8% van de Belgische kinderen op in een gezin waar het inkomen onder de armoedegrens lag. Tien jaar eerder was dat nog 'maar' 15,9%. Dat heeft de Algemene Directie Statistiek berekend.

Uit het jaarlijkse onderzoek bij meer dan 6.000 huishoudens blijkt ook dat 15,5% of ongeveer 1.700.000 Belgen in een gezin wonen waar het inkomen onder de armoededrempel valt. Een arme alleenstaande verdient minder dan 1.085 euro. Een ­gezin   -met twee volwassenen en twee kinderen - wordt ­beschouwd als arm als het maandelijkse inkomen onder 2.496 euro per maand ligt. In ­vergelijking met de andere ­Europese landen doet ons land het met 15,5 % nog niet zo slecht niet, want het Europese gemiddelde is 17,2%. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halve wereld zakt naar ons land af voor deze bloemenpracht

Halve wereld zakt naar ons land af voor deze bloemenpracht

http://static2.hln.be/static/photo/2016/3/6/4/20160418084006/media_xll_8584564.jpg

De aantrekkingskracht van de blauwe boshyacinten is allesbehalve tanende. Afgelopen weekend zakten opnieuw duizenden bezoekers uit binnen- én buitenland af naar het Hallerbos om de natuurpracht te bewonderen.

De bloei van de boshyacinten nadert stilaan het hoogtepunt. Het sprookjesachtige bloementapijt palmde in de voorbije dagen het Hallerbos helemaal in. Kenners verwachten dat de bloemen ook volgend weekend nog mooi zullen bloeien, zolang de hoge beuken in het bos niet te snel bladeren krijgen. De boshyacinten hebben namelijk zon nodig om te schitteren.

Het voorbije weekend was het alvast enorm druk in het bos. Niet alleen landgenoten kwamen van de bloemenpracht genieten, ook Japanners, Amerikanen, Britten, Italianen, Duitsers en Nederlanders zakten speciaal voor de boshyacinten naar het Hallerbos af. (br.hln)


» Reageer (0)
17-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Deze 6 dingen poets je beter niet

 Deze 6 dingen poets je beter niet

http://oi67.tinypic.com/zwfi9l.jpg

 

1. De spiegels

Ben jij zo iemand die bij iedere vingerafdruk de spiegel weer afveegt? Toch maar beter niet doen. Natuurlijk mag je af en toe de spray bovenhalen, maar niet te veel. Anders kan het namelijk gebeuren dat vocht van de spray achter de spiegel belandt en zo de lijm aantast.

2. Kleren met vlekken

Extra veel wasmiddel bij je kleren zorgt er niet voor dat je outfits stralend wit tevoorschijn zullen komen. Integendeel, wanneer we te veel wasmiddel gebruiken, wast het net niet goed meer uit. Bovendien kan het ervoor zorgen dat stoffen verstikt worden, waardoor vlekken minder makkelijk te verwijderen zijn. Gewoon de instructies lezen op het wasmiddel en die nauwgezet opvolgen is meer dan genoeg.

3. De salontafel

Ook al is het aangewezen om de salontafel af en toe van een poetsbeurt te voorzien, dat hoeft lang niet zo veel als je dacht. En al helemaal niet als je niet veel tijd hebt. Als je het klusje snel-snel moet afwerken, heb je vaak niet veel ruimte meer om alles goed droog en glad te wrijven, waardoor er een vettig laagje achterblijft en al die moeite voor niets geweest is.

4. De parketvloer

Let op dat je een houten vloer niet te veel met water schoonmaakt. Een beetje water af en toe is prima, maar teveel kan ervoor zorgen dat het tussen de kiertjes en spleetjes door sijpelt en het hout zo beschadigt.

5. Te veel stofzuigen

We snappen het helemaal, de stofzuiger is je beste vriend als je een hond, kat of gewoon kinderen in huis hebt. Maar neem het ding niet vast iedere keer dat je een haar ziet liggen, want die kunnen verstrikt raken in de buis van de stofzuiger. Voor lange haren gebruik je beter een gewone borstel. Korte dierenharen kunnen dan weer wel perfect met de stofzuiger.

6. Extra wasverzachter

Zijn die handdoeken lang niet meer zo babyzacht als vroeger? Helaas, extra wasverzachter zal het probleem niet oplossen. Integendeel, te veel van het product maakt de stoffen stijf en ruw, of net vettig waardoor ze niet goed meer absorberen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat wordt doorboord met 30 kogels, maar overleeft

Kat wordt doorboord met 30 kogels, maar overleeft

http://static2.hln.be/static/photo/2016/2/6/8/20160416002439/media_l_8579243.jpg

Puss-Puss voor het incident

De driejarige kat Puss-Puss is door het oog van de naald gekropen. Het diertje liep 30 verschillende schotwonden op, maar heeft het incident op miraculeuze wijze overleefd.

Eerder deze maand werd Puss-Puss teruggevonden nadat ze een week lang vermist was. Het dier sleepte zichzelf voort over de grond en zat helemaal onder het bloed. Puss-Puss werd in allerijl naar de dierenarts gebracht, waar uit röntgenfoto's bleek dat haar hele lichaam vol zat met pelletkogels.

Volgens inspecteurs van de dierenbescherming zal haar oog moeten verwijderd worden, maar voor het overige stelt ze het prima. "We waren gechoqueerd om te ontdekken dat Puss-Puss met zo'n gigantisch aantal pelletwonden over haar hele lichaam en hoofd was bedekt. Eén kogel zat in haar poot, waardoor het moeilijk werd om te wandelen. Een andere kogel zat in haar oog en zorgde ervoor dat haar netvlies was losgekomen," vertelt inspecteur Adam Jones. "De dierenarts zei dat twee kogels haar ruggegraat op een haar na gemist hebben en het is een wonder dat ze het overleefd heeft."

Eigenaar Doug Taw vraagt zich af welke onmensen een onschuldig dier op die manier kunnen folteren. "We hoorden een paar geweerschoten, maar konden ons aanvankelijk niet voorstellen dat het iets met Puss-Puss te maken kon hebben. Toen vonden we haar verstopt onder een auto, bang en gewond. Ze liep weg en een week lang konden we haar niet vinden. Ik werd gek van ongerustheid. Uiteindelijk sleepte ze zich in een verschrikkelijke toestand weer naar huis en brachten we haar in allerijl naar de dierenarts. Het breekt mijn hart om haar in zo'n ellendige toestand te zien en ik ben van streek dat ze nu haar oog zal verliezen."

De politie is nog op zoek naar de schutter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mouth & MacNeal - How do you do


Mouth & MacNeal - How do you do

Klik op de foto om hun te beluisteren


Mouth & MacNeal was een zangduo dat bestond uit Willem Duyn (ook wel bekend als Big Mouth) en Maggie MacNeal (echte naam: Sjoukje van 't Spijker, na haar huwelijk bekend als Sjoukje Smit). Ze traden samen op in de periode 1971 tot 1974. Mouth & MacNeal scoorden in Nederland zeven top 10 hits, waaronder twee nummer één-hits: How do you do en Hello-A.

Ook buiten Nederland was het duo succesvol. Het scoorde in heel Europa grote hits en zelfs in de Verenigde Staten bereikte How do you do een top 10-notering en een verkoop van meer dan een miljoen exemplaren. Dit resulteerde in een gouden plaat. In maart 1974 deden Mouth & MacNeal mee aan het prestigieuze songfestival van San Remo. Het nummer Ah l’amore werd er elfde. Toen Mouth & MacNeal in 1974 mee deden aan het Eurovisiesongfestival 1974 behaalden zij achter ABBA en Gigliola Cinquetti een derde plaats met I see a star. Ook dit nummer werd een grote hit in Europa met een nummer 8-notering in Engeland. Vele tours volgden met grote namen als Mud, The Sweet en Middle of the road. Na vele zilveren, gouden, platina platen en allerlei andere internationale prijzen, waaronder een Edison en de Gouden Leeuw, viel het duo eind 1974 uit elkaar.

Sinds november 2008 treedt Mouth & MacNeal weer op, maar nu met Arie Ribbens als vervanger van de oorspronkelijke Mouth, Willem Duyn die in 2004 overleed.

Op 21 maart 2012 verscheen de biografie 'Duo Tegen Wil En Dank' geschreven door voormalig Fanclub voorzitter Roel Smit. In het boek wordt onthuld dat de relatie tussen Duyn en Smit niet alleen puur zakelijk was, maar dat de twee elkaar totaal niet konden zien of luchten


» Reageer (0)
16-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers ontrafelen mysterie Nazcagaten in Peru

Wetenschappers ontrafelen mysterie Nazcagaten in Peru

http://static2.hln.be/static/photo/2016/14/9/8/20160416150139/media_xll_8580623.jpg

Wetenschappers hebben met behulp van satellietbeelden het mysterie van een reeks eeuwenoude unieke structuren in het zuiden van Peru ontrafeld. De diepe spiraalvormige gaten in de Nazcawoestijn, vlakbij de beroemde Nazcalijnen, zouden deel uitmaken van een ingenieus watervoorzieningssysteem. Dat maakte de BBC bekend.

Het gebied is vooral bekend voor de Nazcalijnen, gigantische figuren van mensen, dieren en planten die werden aangebracht in de woestijn. Maar de lijnen zijn niet het enige bewijs van de Nazcabeschaving, die er van 200 voor tot 600 na Christus leefde.

Het gebied herbergt ook een reeks spiraalvormige, met stenen afgeboorde gaten, gekend als 'puquios'. Al lang werd aangenomen dat het ondergrondse aquaducten zijn, maar verder was er weinig over geweten.

Ingenieus systeem

Een team van Italiaanse onderzoekers denkt nu de antwoorden gevonden te hebben op basis van satellietbeelden. De 'puquios' zouden deel uitmaken van een ingenieus systeem om grondwater naar boven te halen. Onder de gaten bevonden zich kanalen. Via de spiraalvormen werd er wind in die kanalen gevoerd waardoor het ondergrondse water afgevoerd werd naar de plek waar het nodig was.

"De 'puquios' waren het meest ambitieuze hydraulische project in het gebied", zegt onderzoeker Rosa Lasaponara aan de BBC. "Door de toegang tot een onuitputtelijke watervoorraad maakte het systeem het mogelijk landbouw te bedrijven op een van de droogste plaatsen ter wereld."

Ook de Nazcalijnen, enorm populair bij toeristen, hebben volgens de onderzoekers vermoedelijk te maken met de aanwezigheid van water. Een recente theorie stelt inderdaad dat de lijnen samen een kaart vormen die de locaties van de 'puquios' aanwijst.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avocado nog hard? Zo laat je hem rijpen in 10 minuten

Avocado nog hard? Zo laat je hem rijpen in 10 minuten

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/10/11/20160415143944/media_xll_8577581.jpg

We zien jullie graag hoor, lekkere avocado's, alleen jammer dat jullie nooit rijp genoeg zijn op het moment dat wij net een pittige guacamole willen maken. Maar voor elk probleem is er een oplossing, en met dit trucje is jouw avocado in 10 minuten (!) instant rijp. Die fortuinen die je normaal spendeert aan "eetklare" avocado's in de supermarkt, kan je voortaan in iets anders investeren. Graag gedaan.

Alles wat je nodig hebt voor zachte, rijpe avocado is bakpapier, zilverpapier, een oven en een ijskast.

1. Rol je ongepelde avocado in zilverpapier, en leg het op het bakpapier in de oven.

2. Zet je oven op 95° en laat de vrucht een tiental minuten op de bakplaat liggen tot de avocado zacht is. 

3. Neem dan de vrucht uit de oven en leg even in de ijskast om af te koelen. Je kan het zilverpapier daarvoor al verwijderen (maar opgelet, want: een oven is warm, naar het schijnt).

Een beetje wetenschap
Toch nog wat argwanend tegenover dit trucje? Dan is het leuk om te weten dat deze hack niet zomaar het resultaat van veel uitproberen (en mislukken) is, maar dat er zelfs een wetenschappelijke verklaring voor bestaat. Alle avocado's produceren van nature ethyleen, een gas dat ervoor zorgt dat ze rijpen. Normaal gezien wordt dit gas traag en geleidelijk afgescheiden in een open ruimte, waardoor het dagen kan duren tot een avocado uit zichzelf zal rijpen. Dit trucje zorgt ervoor dat er zich meer ethyleen in grote concentraties rond de vrucht bevindt, waardoor het rijpingsproces plots heel snel lijkt te gaan. Et voila, die zachte, romige vrucht is helemaal klaar om in die lekkere guacamole van jou te duiken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynyrd Skynyrd - Simple Man

Lynyrd Skynyrd - Simple Man

Klik op de foto om hem te beluisteren

Lynyrd Skynyrd is een Amerikaanse southern rockband, afkomstig uit Jacksonville, Florida. Lynyrd Skynyrd verwierf begin jaren 70 bekendheid onder het leiderschap van zanger en songwriter Ronnie Van Zant tot hij met enkele andere bandleden omkwam bij een vliegtuigongeluk op 20 oktober 1977.

Lynyrd Skynyrd was één van de meest toegejuichte southern-rockbands, hoewel die term toen nog niet was uitgevonden. Op 13 maart 2006 werd zij in de Rock and Roll Hall of Fame geïntroduceerd. De unieke 'triple-lead guitar' zorgde ervoor dat songs zoals Free Bird of Sweet Home Alabama nu nog bekendheid hebben. Lynyrd Skynyrd staat op de derde plaats van de top 100-gitaarsolo's aller tijden met Free Bird .

Leden van de band waren, naast zanger Ronnie Van Zant, onder meer de gitaristen Gary Rossington, Allen Collins, Ed King, en Steve Gaines, de bassist Leon Wilkeson, keyboardspeler Billy Powell, en de drummers Bob Burns en Artimus Pyle.

De band, die oorspronkelijk My Backyard heette, werd gevormd in Jacksonville in de zomer van 1964 door de jeugdvrienden Ronnie Van Zant, Allen Collins, Gary Rossington, Larry Junstrom (bas) en Bob Burns. Hun vroege invloeden waren Britse groepen zoals The Beatles, Free, The Yardbirds maar ook blues- en southern-bands als The Allman Brothers Band.

Tijdens de jaren 60 veranderde hun naam ettelijke malen; zo noemden de bandleden zich The Noble Five en One Percent. Ze speelden vaak in clubs en dancings in Jacksonville. Toen ze in 1968 een Battle of the Bands wonnen kregen ze hun eerste hits, waaronder Michelle en Need All My Friends. In 1970 werd de definitieve naam bedacht: Lynyrd Skynyrd, een verbastering van de naam van een gymleraar van enkele bandleden, Leonard Skinner.» Reageer (0)
15-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo was je je haar (op de correcte manier)

Zo was je je haar (op de correcte manier)

http://static2.hln.be/static/photo/2016/2/7/3/20160415120016/media_xll_8577153.jpg

Elke dag of maximum een keer per week, veel shampoo of weinig... Als het op ons kapsel aankomt, bestaan er heel wat tegenstrijdige wastips. Daily Makeover contacteerde twee van New Yorks meest gerenommeerde kappers om de boel uit te klaren. Voor eens en altijd: dit is de correcte manier om je haar te wassen.

Hoe vaak je je haar moet wassen, hangt af van een aantal factoren. Je haartype bijvoorbeeld: mensen met droog haar of dik haar hoeven hun haar meestal iets minder vaak te wassen. Ook de producten die je gebruikt, en of die aangepast zijn aan jouw haartype, hebben hun invloed. Tenslotte spelen ook zaken als de kwaliteit van het water en je hormonale cyclus mee. Uiteindelijk kan niemand je een vaste regel geven; naarmate je je haar beter leert kennen, zal je vanzelf een routine vinden die bij je past. Maar in de douche is er wél een vaste manier om je haar te wassen zonder het te beschadigen:

1. Begin met te spoelen
Breng je producten niet aan op droog haar. Net zoals je wasmachine eerst weekt voor je waspoeder toe te voegen, maak je je haar ook best eerst helemaal nat. Het warme water zet de haarschacht als het ware 'open' zodat vuil en restjes product makkelijk weggespoeld kunnen worden en je haar de producten beter opneemt. Het water zal ook de olie losmaken van je hoofdhuid.

2. Conditioner eerst?
Dames (en heren natuurlijk) met lang haar brengen best eerst een dun laagje conditioner aan op de uiteinden om het daarna snel uit te spoelen. Het beschermt de fragiele punten tegen de iets hardere shampoo die erna komt.

3. Shampoo
Breng de shampoo niet zomaar op heel je haardos aan, maar begin met je hoofdhuid. Concentreer je daarbij op de huid aan je nek, omdat je vooral daar veel vuil en zweetrestjes krijgt. De rest van je haar kan je daarna mee inzepen met het schuim dat ontstaan is. De uiteinden worden veel minder vet, dus daar heb je minder product nodig. Een hoeveelheid ter grootte van een eurostuk is voldoende voor kort en halflang haar. Lang haar kan tot dubbel zoveel shampoo nodig hebben.

4. Wees voorzichtig
Hoe harder je wrijft, hoe meer kans je loopt om je haarschacht permanent te beschadigen, met gebroken punten en pluizig haar tot gevolg. Doe het zachtjes aan, met verticale bewegingen in plaats van ronde, zodat je haar niet in de knoop raakt.

5. Een keer wassen
Je hoort vaak dat je je haar moet wassen met shampoo, dan spoelen, en dan heel het proces nog een keer overdoen. Daar is echter helemaal geen reden voor. Tenzij je haar echt heel vuil is en de eerste shampoobeurt niet genoeg schuim opleverde, is een keer wassen voldoende. Shampoo haalt immers niet alleen het vuil en de olie uit je haar, het droogt het ook wat uit. Probeer dat tot een minimum te beperken.

6. Conditioner
Eens je alle restjes shampoo hebt uitgespoeld, kan je conditioner aanbrengen. Knijp eerst een groot deel van het water uit je haar en breng het product aan op het midden van je haar en de uiteinden. Vermijd de wortels: je hoofdhuid produceert voldoende olie en heeft geen hulp nodig. Laat je conditioner ook even inwerken als je de tijd hebt. Hoe langer je het product laat zitten, hoe beter het opgenomen wordt.

7. Koud water
Sluit ten slotte het ritueel af door je haar te spoelen met koud water. Zo wordt het buitenste laagje van de haarschacht afgesloten en zal het meer licht reflecteren. Een glanzende haardos is het resultaat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inky de octopus ontsnapt op spectaculaire wijze uit aquarium om terug te keren naar oceaan

Inky de octopus ontsnapt op spectaculaire wijze uit aquarium om terug te keren naar oceaan

http://static3.hln.be/static/photo/2016/7/6/10/20160415041136/media_xll_8576455.jpg

Inky de octopus, een populaire bewoner van het National Aquarium of New Zealand, is erin geslaagd om op indrukwekkende wijze aan zijn leven in gevangenschap te ontsnappen en te verdwijnen in de zee.

De ontsnapping van Inky klinkt als een scène uit 'Finding Nemo'. Medewerkers van het Aquarium geloven dat de inktvis 's nachts uit het aquarium is geklauterd nadat het deksel van de watertank per ongeluk wat bleef openstaan. Het dier gleed langs de watertank naar beneden en bewoog zich drie à vier meter over de vloer om via een 50 meter lange afvoerpijp in de oceaan te belanden.

"Toen we de volgende ochtend toekwamen en zagen dat de tank leeg was, was ik echt verrast," vertelt Rob Yarrell, manager van het Aquarium. "De medewerkers en ikzelf zijn behoorlijk droevig. Maar ja, dat is Inky, hij is altijd een beetje een verrassingsoctopus geweest." "Ik denk niet dat hij hier ongelukkig was, of eenzaam, want octopussen zijn solitair. Maar hij is zo'n nieuwsgierige jongen. Hij zou willen weten wat er buiten gebeurt. Dat is gewoon zijn persoonlijkheid," gaat hij verder.

Reiss Jenkinson, de uitbater van de tentoonstellingen in het Nationaal Aquarium, sluit alleszins uit dat de inktvis gestolen werd. "Ik begrijp het octopusgedrag heel goed," zegt hij. "Ik heb gezien hoe octopussen op boten door lenspompen zien kruipen. En de veiligheid hier is te streng voor iemand om Inky te stelen. En waarom zouden ze ook?"

Octopussen hebben geen beenderen en zijn in staat om zich door extreem nauwe ruimtes te wurmen. Ze staan er ook om bekend om heel intelligent te zijn en in staat om werktuigen te gebruiken.

Inky werd jaren geleden afgezet aan het Aquarium door een visser die de inktvis in een kreeftenval had gevonden. Volgens Yarrell was Inky, die ongeveer zo groot is als een rugbybal, een "buitengewoon intelligente" octopus. "Hij was erg aardig, heel nieuwsgierig en een populaire attractie hier." Het Aquarium gaat niet actief op zoek is naar een vervanger voor Inky. "Je weet nooit," zegt Yarrell. "Er is altijd een kans dat Inky terug naar huis komt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstexpert Eric Turquin: Gevonden schilderij is authentieke Caravaggio

Kunstexpert Eric Turquin: "Gevonden schilderij is authentieke Caravaggio"

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/10/8/20160412153643/media_xll_8568503.jpg

Een schilderij dat in april 2014 werd gevonden in een zolder in het Franse Toulouse, is een authentiek werk van de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610). Dat heeft kunstexpert Eric Turquin vandaag gezegd op een persconferentie in Parijs.

"De specifieke lichtwerking en de energie van Caravaggio, zonder correcties en van een vaste hand, en de afgebeelde materie, wijzen erop dat het schilderij authentiek is", zegt Turquin. Hij voegt daaraan toe dat andere collega's misschien voorzichtiger zouden zijn in hun oordeel.

Het werk werd in april 2014 op de zolder van een huis in de regio Toulouse gevonden. De eigenaars stootten er per toeval op toen ze er een waterlek wilden herstellen. Het doek is een voorstelling van de Bijbelse figuren Judith en Holofernes en is geschilderd tussen 1600 en 1610.

Op 31 maart had het Franse ministerie van Cultuur het werk nog tegengehouden, toen de eigenaars een exportcertificaat aanvroegen. Het ministerie wilde dat het werk in Frankrijk bleef tot experts het doek onderzochten. (br.hln)


» Reageer (0)
14-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom hebben vrouwen sneller koude voeten en handen

Daarom hebben vrouwen sneller koude voeten en handen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/8/10/20160413210631/media_xll_8572105.jpg

Koude handen en voeten, vrouwen hebben er opvallend meer last van dan mannen. En een recent Zwitsers onderzoek bevestigt dit verschijnsel nu ook: 31,1 procent van de dames heeft er erg veel last van, tegenover slechts 6,9 procent van de mannen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Vooral in bed valt het op dat heel wat dames vaak ijskoude voeten hebben, terwijl het niet eens winter is. Een Zwitserse onderzoek waaraan 1.810 mensen deelnamen, bewijst nu ook dat dames niet gewoon graag klagen, maar dat ze écht koudere handen en voeten hebben. Jonge en slanke vrouwen hebben er zelfs nog vaker last van.

Bloedvaten vernauwen sneller
Er zijn veel verschillende theorieën waarom vrouwen aan dit probleem lijden. De voornaamste is dat de bloedvaten in de handen en voeten van vrouwen sneller vernauwen als het koud is. De handen en voeten zijn de warmteregelaars en als de bloedvaten daar vernauwen, wordt de bloeddoorstroming in de rest van het lichaam vertraagd. Zo blijft je lijf zelf wel warm, maar de voeten en handen die koelen af.

Dikte van huid
Een andere verklaring betreft de dikte van de huid. De huid van de vrouwelijke voeten is dunner en beschikt over minder onderhuids vet. Dus blijft het moeilijk(er) ze warm te houden.

Zo blijven je handen en voeten warm(er)

1. Draag geen spannende schoenen
 De bloedsomloop is een unieke centrale verwarming van het lichaam. Het voorziet je lijf van warmte. Als je te strakke schoenen draagt, kan dit afgesneden worden.

2. Beweeg voldoende
Regelmatige lichaamsbeweging, of het nu een stevige wandeling, fietsen of lopen is, houdt het hart gezond, sterk en efficiënter om het bloed rond het lichaam te pompen.

3. Gebruik een warm badje
Als je heel koude voeten hebt, is het belangrijk deze niet te snel op te warmen. Een hete waterkruik of aanleunen tegen een verwarming zijn niet aan te raden, want dat kan zogenaamde wintertenen opleveren. Wél helpt het om je voeten en handen in een warm badje te steken. Dit zal je voeten en handen geleidelijk opwarmen.

4. Drink veel water
Een droge huid slaagt er niet in om een goede vochtbalans te handhaven. De warmte kan zo veel moeilijker behouden blijven, dus hydrateren is de boodschap. Met water maar ook met vochtinbrengende crèmes.

5. Draag natuurlijke sokken
Goedkope, synthetische vezels zijn zo nauw met elkaar verweven dat er geen lucht tussen kan. Natuurlijke wol en katoenen sokken hebben meer textuur vezels en zijn minder strak gebonden, dus regelen ze beter de warmtetoevoer rond de voeten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroen Meus heeft gelijk: boter is zo slecht niet

Jeroen Meus heeft gelijk: boter is zo slecht niet

http://oi63.tinypic.com/2db1q39.jpg

Verzadigde vetten mogen terug op ons menu. Ze van je bord bannen vermindert het risico op hart- en vaatziekten namelijk toch niet, zo verzekeren Britse onderzoekers ons. Nochtans werd ons decennialang ingeprent dat we beter olijfolie gebruikten. Nu blijkt echter dat Jeroen Meus - die z'n hand er niet voor omdraait een stevige klont boter in de pan te mikken - het al die tijd bij het juiste eind had. Bij proefpersonen die een dieet met onverzadigde vetten volgden, was de sterftegraad als gevolg van hartkwalen zelfs groter dan bij degenen die hun klassieke menu aanhielden.

Voedingsexperts schrikken niet van deze nieuwe conclusies. "We zoeken altijd graag een schuldige. 'Goed eten' en 'slecht eten' klinkt nu eenmaal beter dan 'eet minder en ga wat vaker wandelen'."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simply Red - Holding back the years

Simply Red - Holding back the years

Om hem te beluisteren druk op de foto


Simply Red is een Britse band momenteel bestaande uit lead zanger Mick Hucknall (geboren in Denton, Greater Manchester, op 8 juni 1960) en verschillende achtergrond musici. De naam ('Simpelweg Rood') van de band komt deels van Hucknall's passie voor de voetbalclub Manchester United. De naam is ook een verwijzing naar Hucknall's krullerige rode haardos, als ook zijn politiek linkse voorkeur.

De originele bezetting van de band bestond uit Hucknall, Tony Bowers (basgitaar), Fritz McIntyre (keyboards), Tim Kellett (brass), Sylvan Richardson (gitaar) en Chris Joyce (drums).

De debuut single van de band was meteen een groot succes. Money's too tight to mention scoorde in 1985 in diverse Europese landen in de hitlijsten. In 1986 bereikte Holding Back the Years de nummer één positie in de VS, dat ze in 1989 nog eens herhaalden met hun cover versie van Harold Melvin & the Blue Notes' If you don't know me by now.

De band trad ook op met Tom Jones voor een track op zijn album uit 1999 Reload.

In 2005 brachten ze het album Simplified uit met daarop een verzameling van Simply Red klassiekers in een akoestische versie.

Een jaar later volgde het album Stay, met alleen maar nieuwe nummers.

In oktober 2007 maakte zanger Hucknall bekend dat Simply Red er na de tour in 2009 mee gaat stoppen. Hij gaf aan meer tijd voor een solocarrière te willen en vindt het na 25 jaar mooi geweest met Simply Red. The World And You Tonight wordt de laatst uitgebrachte single. Op zondag 18 november 2007 maakte Simply Red haar laatste optreden op TV in Nederland bij het programma 'Life And Cooking'.

Op 9 maart 2010 werd bekend gemaakt dat ze op 3 december 2010 voor een laatste keer naar Nederland in het Gelredome komen, als onderdeel van The Farewell Tour.


» Reageer (0)
13-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het gevaarlijk om vervallen medicijnen te nemen?

Is het gevaarlijk om vervallen medicijnen te nemen?

http://static1.hln.be/static/photo/2016/8/16/9/20160413115644/media_xll_8570889.jpg

Het allergieseizoen is weer begonnen, maar het enige wat jij nog in je medicijnenkastje vindt is een doosje pillen tegen allergie uit 2012. Toch maar slikken, of beter niet?

Je zal niet onmiddellijk dood neervallen bij het nemen van een pilletje tegen hooikoorts dat vervallen is. Medicijnen bederven nu eenmaal op een andere manier als voedsel. Het actieve ingrediënt in medicatie breekt geleidelijk af, waardoor het kan dat jouw medicijn dat over datum is niet meer 100% effectief is. Of het nog veilig is om zo'n pil te slikken, hangt ervan af met welk soort medicatie je te maken hebt.

"Ten minste effectief tot"

Als een producent garandeert dat een medicijn 2 jaar zal werken, dan hoeft die enkel te testen of dat effectief zo zal zijn. Ze zijn niet verplicht om te testen wat er na die datum met het medicijn gebeurt. Die 2 jaar duidt dan op de optimale werking van je medicatie. Ook daarna zou het kunnen dat je medicijn nog werkt, maar mogelijk niet meer voor de volle honderd procent. Een rapport uit 2006 dat gepubliceerd werd in de Journal of Clinical Pharmalogy ontdekte dat 88% van de geteste medicijnen meer dan een jaar na de vervaldatum nog goed bleven, met een gemiddelde verlenging van 5 jaar. Natuurlijk is er een groot verschil tussen een vervallen hooikoortspil of anticonceptie die over datum is. Het is zeker niet de bedoeling om vervallen medicatie aan te moedigen, en met onderstaande producten respecteer je die datum best wel nauwkeurig.

Respecteer de vervaldatum

Neem je bepaalde medicatie op regelmatige basis die bijvoorbeeld zwangerschap moet voorkomen, je cholesterol onder controle houdt of op gevoelige delen zoals je ogen moeten aangebracht worden, dan is voorzichtigheid belangrijk. Respecteer dan zeker de vervaldatum. eMedExpert somt onderstaand lijstje medicatie op, waarbij je de houdbaarheidsdatum zeker moet respecteren. Twijfel je? Aarzel dan niet om je dokter te contacteren.

- Medicijnen tegen epilepsie
- Medicatie tegen tromboses, cholesterol of bloedstollingsproblemen
- Geneesmiddelen met nitroglycerine
- Medicatie tegen hart- en vaatziekten
- Medicatie om bloeddruk onder controle te houden
- Medicatie voor astma of ademhalingsproblemen
- Anticonceptiva
- Medicijnen bij schildklierproblemen
- Insuline
- Adrenaline
- Oogdruppels (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisloon van 6.200 euro, VIP-restaurant, werken tot amper 58 jaar en toch staken luchtverkeersleiders

Basisloon van 6.200 euro, VIP-restaurant, werken tot amper 58 jaar en toch staken luchtverkeersleiders

http://static2.hln.be/static/photo/2016/7/1/2/20160413084758/media_xll_8570432.jpg

In heel het land en ver daarbuiten vind je nagenoeg niemand die begrip kan opbrengen voor de wilde staking van de luchtverkeersleiders van Belgocontrol waarmee ze de luchthaven van Zaventem lam leggen. Luchtverkeersleiders beginnen aan een loon van 6.200 euro en strijken gemiddeld maandelijks 12.000 euro op. Maar het blijkt onoverkomelijk voor hen dat hun prepensioenleeftijd opgetrokken wordt van 55 naar 58 jaar.

De job van luchtverkeersleider is erg gegeerd. Vorig jaar waren er maar liefst 3.500 gegadigden voor amper twaalf postjes. Niet alleen betaalt de belastingbetaler hun tweejarige opleiding van zo'n 50.000 euro, ze starten ook nog eens aan een niet onaardig loon van 6.200 euro bruto. Volgens De Tijd ligt hun gemiddelde loon zelfs op een riante 12.000 euro bruto. In sommige landen, zoals bij onze noorderburen, verdienen ze vaak meer dan ministers. Bovendien beschikken ze over een eigen hotel en een VIP-restaurant.

Toch staken ze. Het vliegverkeer op het nog rechtkrabbelende Brussels Airport werd gisteren en vandaag grondig verstoord, omdat de luchtverkeersleiders niet langer op 55-jarige leeftijd mogen thuisblijven, maar pas drie jaar later. Hun acties krijgen snoeiharde kritiek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slecht nieuws voor Prada, goed nieuws voor jou!

Slecht nieuws voor Prada, goed nieuws voor jou!

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/1/10/20160413093610/media_xll_8570500.jpg

Het gaat niet goed met luxemerk Prada. Het modehuis kende het afgelopen jaar een historisch lage winstmarge en zet noodgedwongen een nieuwe koers uit. En die zou voor ons nog niet zo slecht kunnen uitpakken, want in de hoop de verkoopscijfers weer de hoogte in te jagen wil het merk een betaalbare handtassenlijn lanceren.

Naast het sluiten van enkele winkels, wil het merk dus vooral inzetten op handtassen die een minder exuberant prijskaartje hebben. "We werken hard om alle mogelijke prijsklassen op te vullen, er is een grote vraag naar vernieuwing" aldus marketing director Stefano Cantino.  "Ik hou niet van de term 'luxe'," leidde ook manager Carlo Mazzi de nieuwe koers in. "Onze nieuwe strategie voor de toekomst wordt 'waar voor je geld'."

Veelbelovende woorden, al is er wel één nadeel. Voor Prada betekent 'betaalbaar' prijzen tussen 1.200 euro en 1.400 euro. Als je je bedenkt dat je momenteel zo'n 2.500 euro neertelt voor een tas, is dit inderdaad een aanzienlijke verlaging. Maar eerlijk is eerlijk, betaalbaar zouden wij het nog altijd niet noemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlegen loopt ze podium op. Dan vallen monden open wanneer ze songkeuze horen

Verlegen loopt ze podium op. Dan vallen monden open wanneer ze songkeuze horen

Klik op de foto om ze te beluisteren


Ze is amper twaalf jaar oud en verlegen. Maar wat de twaalfjarige Beau Dermott presteert tijdens de audities van Britain's Got Talent hebben er haar nog niet veel voorgedaan. Kippenvel en tranen. De tiener laat bij iedereen de haren rechtstaan. Wanneer het meisje aan de jury vertelt dat ze het aartsmoeilijke nummer 'Defying Gravity' uit de musical 'Wicked' gaat zingen, is iedereen eeder sceptisch. Dat schrikt Beau echter helemaal niet af. Vanaf de eerste noot blaast ze iedereen omver met haar waanzinnige stem. Het publiek luistert met ingehouden adem en trakeert haar op een staande ovatie.

De gouden buzzer die haar een rechtstreeks ticket oplevert voor de halve finales, kan dan ook niet uitblijven. Is de winnares van Britain's Got Talent al bekend?

» Reageer (0)
12-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar komen sproetjes eigenlijk vandaan?

Waar komen sproetjes eigenlijk vandaan?

http://static2.hln.be/static/photo/2016/11/11/2/20160411110251/media_xll_8565002.jpg

Met de eerste zonnestralen duiken op sommige gezichten ook meteen de eerste zomerse sproetjes op. Hoe komt het dat sommige mensen altijd sproetjes krijgen en anderen nooit? Het argument dat deze vrolijke vlekjes enkel voor mensen met rode en blonde haren zijn weggelegd, blijkt niet te kloppen, zo leert SciShow ons.

Nee, het zijn geen kleine kusjes van een engel. En ze komen ook niet alleen voor bij rosse mensen. Sproetjes zijn kleine gebieden op de huid die meer melanine bevatten dan andere plekjes. Melanine is het pigment dat zorgt voor de kleur van onze ogen, huid en haar. De stof wordt geproduceerd door de huidcellen melanocyten, en het werkt als een natuurlijke zonnecrème. Het maakt bepaalde gebieden op je huid donkerder, waardoor ze beter beschermd zijn tegen zonnestralen. Opgelet: dat is zeker geen excuus om niet meer te moeten smeren als je in de zon komt. Een zonnecrème blijft een absolute must

Bij blootstelling aan zonlicht

Bij sommige mensen wordt die melanine gelijk verdeeld over de huid. Bij anderen verschijnen ze in kleine vlekjes. Sproeten dus. Ze verschijnen bij blootstelling aan zonlicht, wat meteen ook de verklaring is waarom ze in de winter vervagen. Om diezelfde reden worden kinderen nooit geboren met sproetjes, maar verschijnen ze pas bij blootstelling aan zonlicht. Wel zijn sproeten genetisch bepaald, en worden ze met een bepaald gen (MC1R) in verband gebracht.

Rode haren = sproetjes?

Hoewel zowel rode haren als sproetjes allebei worden geregeld door het MC1R gen, verschijnen deze 2 eigenschappen niet altijd tesamen. Rood haar is een recessief kenmerk, wat wil zeggen dat iemand het in zijn genen kan dragen, zonder dat je echt rode haren krijgt. Sproeten daarentegen zijn een dominant kenmerk, wat betekent dat de kans groot is dat je er ook krijgt als één van je beide ouders ze heeft. Dat verklaart meteen waarom je ook mensen met donkerbruin haar en sproetjes ziet. Waarom genen op deze manier werken en hoe het komt dat melanine bij sommige mensen in vlekjes verschijnt, daar hebben wetenschappers nog geen definitieve verklaring voor. Wordt ongetwijfeld vervolgd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echtgenote Tom Jones overleden

Echtgenote Tom Jones overleden

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/14/4/20160411143840/media_xll_8565634.jpg

Lady Melinda Rose Woodward, de vrouw van zanger Tom Jones, is gisteren in het bijzijn van haar man overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Linda (75), zoals ze werd genoemd, en Tom Jones waren 59 jaar getrouwd. Ondanks zijn ontrouw en veelbesproken affaires bleef ze de liefde van zijn leven.

"Omringd door haar man en haar geliefden, overleed Melinda vredig in het Cedars Sinai Hospital in Los Angeles. Sir Tom en zijn familie vragen om privacy op dit moeilijke moment", zo luidt het bericht dat Jones (75) de wereld instuurde.

Hoogzwanger bij huwelijk
Tom Jones en Melinda Rose leerden elkaar op hun twaalfde kennen en trouwden toen ze 17 waren. Zij was toen zwanger van hun zoon Mark, die een maand na het huwelijk werd geboren. Mark, nu 59, is de manager van zijn vader.

Ondanks tal van buitenechtelijke relaties met beroemde vrouwen en groupies, bleef de charismatische zanger van onder meer 'What's New Pussycat?' en 'Green, Green Grass Of Home' zijn vrouw toegewijd. Hij omschreef Linda steevast als "de liefde van mijn leven". Hij verklaarde dat hij niet meer zou kunnen optreden mocht zijn vrouw komen te overlijden. "Ze is het belangrijkste in mijn leven. Een ongelooflijke vrouw. Linda is de liefde van mijn leven, nog altijd".

Jones zei dat hij en zijn vrouw een overeenkomst hadden sinds het eind van de jaren 60, toen zijn vrouw besloot niet langer mee te gaan met hem op tournee. "Ze stelt geen vragen", zei Jones.

Mary Wilson en Miss World
Mary Wilson van The Supremes had het in haar autobiografie 'Dreamgirl: My Life As a Supreme' uitgebreid over haar langdurige affaire met Jones. Hij had in 1976 ook een buitenechtelijke relatie met Marjorie Wallace, die in 1973 Miss World werd. Toen die affaire in de kranten kwam, incasseerde Jones een opdonder van zijn vrouw. "Ik stond daar maar en liet het gebeuren. Ze sloeg me en schreeuwde". Wallace verloor haar titel toen ze zoenend met Jones gefotografeerd was op een strand op Barbados.

Passioneel
Toen de zanger op zijn 24ste met 'It's Not Unusual' zijn eerste hit scoorde, wisten zijn fans niet dat hij getrouwd was en een zoon van 7 had. Toen dat uitlekte, gaf zijn vrouw een eenmalig interview waarin ze verklaarde dat de aanbidding van zijn fans haar ongemakkelijk maakte, maar dat ze passioneel van haar man hield. In zijn vorig jaar verschenen autobiografie 'Over The Top and Back', onthulde Tom Jones dat ze meer kinderen wilden maar dat zijn vrouw onvruchtbaar werd na een miskraam.

Zijn hele loopbaan lang bleef zijn vrouw op de achtergrond. Ze bezocht zijn concerten niet en verkoos thuis te blijven in Los Angeles terwijl hij de wereld rondreisde en later jurylid werd van 'The Voice' in Groot-Brittannië. Melinda was er ook niet bij toen de ongekroonde 'koning van Wales' in 2006 geridderd werd in Buckingham Palace. (br.hln)


» Reageer (0)
11-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog moe? Deze trucjes werken even goed als een kopje koffie

Nog moe? Deze trucjes werken even goed als een kopje koffie

http://static3.hln.be/static/photo/2016/7/1/8/20160411084546/media_xll_8564618.jpg

Opstaan, het is zo al geen pretje en op maandagmorgen lijkt het nog eens dubbel zo erg als anders. Betrap jij erop dat je meer geeuwt dan lief voor je is en je de slaap nog uit je ogen wrijft? Dan zouden deze trucjes wel eens kunnen helpen.

Een glas water

Drink meteen na het opstaan een glas lauwwarm water. Wanneer we wakker worden zijn we immers altijd gedehydrateerd, we hebben immers de hele nacht niets gedronken, en dus heeft je lichaam dringend vloeistof nodig om te kunnen functioneren. Zet dus altijd een glas water klaar op je nachtkastje, wedden dat je in geen tijd je bed uit raakt?

Open de gordijnen

Doe de gordijnen niet dicht wanneer je onder de lakens kruipt, maar laat ze open zodat er 's morgens licht naar binnen kan glippen. Nu het al wat vroeger klaar wordt, is de zon je beste vriend om goedgeluimd en klaarwakker aan je dag te beginnen. Wanneer het licht binnensijpelt zal je lichaam stoppen met het aanmaken van melatonine, ook wel het slaaphormoon, waardoor je makkelijker wakker wordt.

Citrus is je beste vriend

Wil je van dat watertje 's ochtends een extra opkikker maken? Doe er dan wat citroensap bij, of pers gewoon zelf een sinaasappel. De geur van citrus zou je immers een boost geven bij het ontwaken. Dat komt omdat citrus onze hersencellen op gang helpt en zo onze alertheid, concentratie en energie verhoogt. Niet dol op de smaak? Even snuffelen aan een beetje essentiële olie op basis van citrusvruchten kan ook al helpen.

Geef jezelf een massage

Of nog beter: maak je partner wakker om het bij jou te doen. Uit een studie van de universiteit van Michigan bleek immers dat wie bij het opstaan bepaalde drukpunten masseert, alerter aan de dag begon. Hoe doe je dat? Simpel: masseer de kruin van je hoofd, het punt tussen je duim en wijsvinger, de plek net onder de knieschijf, de bal van de voet en de achterkant van je nek. Drie minuutjes kneden zou al moeten helpen.

Kies een zachte wekker

Het mag misschien efficiënter lijken om iedere ochtend uit je bed geknald te worden met Rammstein, maar je kiest beter een iets zachtere manier om je ogen te openen. Hoe abrupter het opstaan, hoe meer last je hebt van slaap-inertie, een toestand waarbij we erg groggy zijn en moeilijk kunnen opstaan. Een klok die je geleidelijk aan wakker maakt, is dus een betere optie. (br.hln)


» Reageer (0)
10-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wanneer 1 april te ver gaat: museum moet kat in dienst nemen

Wanneer 1 april te ver gaat: museum moet kat in dienst nemen

http://oi66.tinypic.com/s6i2q1.jpg

1 april is al even achter de rug, maar het Serpukhov Museum of History and Art voelt er nog de gevolgen van. Hun aprilgrap zorgde ervoor dat ze nu een kat in dienst hebben.

Op 1 april postte het Russische museum een grappige boodschap op sociale media. Ze maakten een valse sollicitatiebrief in naam van de kat die al een jaar rond het gebouw hing. Ze doopten de kat Maray, naar Maraeva (de vroegere eigenaar van het museum).

"Aangezien ik een directe afstammeling van Maraeva ben, eis ik dat jullie mij een job in het museum geven. Getekend: Maray de kat", stond er te lezen. Een goedbedoeld grapje, dat journalisten echter serieus namen. Het museum kreeg ettelijke telefoontjes met vragen over hun nieuwste werknemer.

De aandacht werd zo groot dat het museum uiteindelijk de kat maar echt een job gaf. Nu is Maray de officiële portier van het gebouw. Hij verwelkomt de mensen en zorgt dat iedereen zich welkom voelt. De kat werkt iedere dag van 9 tot 5, krijgt een lunchbreak en mag op elk ogenblik een wandelingetje maken. Er is een kattenbak aanwezig en 's nachts slaapt hij in een tentje dat speciaal voor hem werd opgezet.

De medewerkers van het museum zijn dol op de kat, en bezoekerscijfers zijn ook op de goede weg: heel wat mensen komen om een foto te nemen met de kat. Al is daar ook een nadeel aan verbonden: "Ze brengen allemaal eten mee, dus nu is hij wel wat verdikt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omstreden naaktschilderij van Trump tentoongesteld in Londen

Omstreden naaktschilderij van Trump tentoongesteld in Londen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/9/6/14/20160409164727/media_xll_8560934.jpg

Sinds vrijdag is in een kunstgalerij in Londen een schilderij te bezichtigen van een volledig naakte Donald Trump. Het werk werd eerder in de Verenigde Staten gecensureerd; de schilder had honderden doodsbedreigingen ontvangen van sympathisanten van de Amerikaanse presidentskandidaat.

Artieste Illma Gore, die haar thuisbasis heeft in het Amerikaanse Los Angeles, doopte haar werk "Make America Great Again", naar de verkiezingsslogan van de Amerikaanse miljardair.

Op het schilderij tentoongesteld in Maddox Gallery toont de artieste hoe zij zich Trump voorstelt in zijn adamskostuum. Het resultaat is evenwel niet erg flatterend voor de mannelijke delen van de miljardair, aangezien die op het werk een micropenis heeft.

Het kunstwerk moet "mensen aan het denken zetten over het belang dat we hechten aan fysiek voorkomen", legde de 24-jarige artieste uit.

Voor de VS was het schilderij te controversieel; Gore kreeg veel doodsbedreigingen. Ook op verschillende sociale netwerken werd het kunstwerk gebannen.

Wie het werk in huis wil halen, moet diep in de buidel tasten: het kost een miljoen pond of een kleine 1,25 miljoen euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogelijk werk van Caravaggio gevonden op zolder

Mogelijk werk van Caravaggio gevonden op zolder

http://static1.hln.be/static/photo/2016/9/4/2/20160409124004/media_xll_8560592.jpg

Op een zolder in de Franse stad Toulouse is mogelijk een schilderij van de zestiende-eeuwse Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio gevonden.

Het Franse ministerie van Cultuur wil dat het werk in Frankrijk blijft totdat het is onderzocht door experts, schrijft de plaatselijke krant La Dépêche.

Het schilderij werd door de eigenaren van een woning in de regio in april 2014 ontdekt in een gat in de muur. Het doek is een voorstelling van de bijbelse figuren Judith en Holofernes en is geschilderd tussen 1600 en 1610.

Caravaggio leefde van 1571 tot 1610. Het doek was wel bekend van een tijdeigen kopie die wordt toegeschreven aan de Vlaamse schilder Louis Finson. Het doek wordt dinsdag in Parijs gepresenteerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechts 10 procent van de handelaars rondt prijzen af

Slechts 10 procent van de handelaars rondt prijzen af

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/15/14/20160410082122/media_xll_8562014.jpg

Amper één handelaar op de tien rondt zijn prijzen af naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 eurocent. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag. "De maatregel wordt te weinig gepromoot", zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen.

De muntjes van 1 en 2 cent kosten respectievelijk 160 en 150 procent van hun waarde. Daarom mogen handelaars en vrije beroepen sinds 1 oktober 2014 alle contante betalingen afronden naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 eurocent. Sinds 8 januari kan dat ook bij elektronische betalingen.

Uit een NSZ-enquête blijkt dat slechts 10 procent van de handelaars afrondt, en van de overige 90 procent is slechts 22 procent van plan dat in de toekomst te doen. Bovendien hebben amper 538 handelaars het pictogram gedownload bij de FOD Economie om te afficheren dat ze mogen afronden.

Handelaars geven aan dat ze niet afronden uit angst voor de reactie van de klanten, omdat de software te duur is, of omdat hun buren het ook niet doen. NSZ pleit dan ook voor een grote sensibiliseringscampagne die duidelijk de voordelen van afronden uitlegt. Daarnaast moeten handelaars automatisch een pictogram krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
09-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albert en Paola krijgen eerste achterkleinkind

Albert en Paola krijgen eerste achterkleinkind

http://static3.hln.be/static/photo/2016/12/8/3/20160409114109/media_xll_8560443.jpg

Lili Rosboch, de vrouw van prins Amedeo, is zwanger. Dat schrijft Sudpresse op basis van bronnen dicht bij het koppel. Het wordt het eerste kleinkind van prinses Astrid en het eerste achterkleinkind van koning Albert en koningin Paola.

Lili en Amedeo trouwden in de zomer van 2014. Na hun huwelijk verhuisden ze van New York naar Brussel. Lili (28) is journaliste, Amedeo (30) werkt als consultant. In die job bepaalt hij mee de financiële strategie van grote bedrijven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allen naar Japan: Tokio heeft een egelcafé

Allen naar Japan: Tokio heeft een egelcafé

http://static3.hln.be/static/photo/2016/0/13/9/20160408112358/media_xll_8557524.jpg

Bij ons beginnen de kattencafés pas ingeburgerd te raken, maar in Japan gaan ze al een stukje verder. In Tokio werd zopas de eerste bar geopend waar je met egels kan knuffelen.

Het café, dat 'Harry' werd gedoopt, heeft ongeveer 30 egels in huis. De beestjes brengen het merendeel van hun dag door met soezen in hun glazen verblijf, maar voor een prikje kan je er ook eentje huren. Het kost 1.000 yen (8 euro) op weekdagen of 1.300 yen (10 euro) in het weekend om een uurtje met een van de stekelige dieren door te brengen.

Het klinkt gek, maar in Japan is het niet zo abnormaal om een egel als huisdier te houden. "Ze zijn veel vriendelijker dan mensen denken", klinkt het in het café. "Ze lijken moeilijk om mee om te gaan, maar niets is minder waar. Het moment dat ze zich uit hun bolletje rollen en eindelijk hun gezicht laten zien, is goud waard." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fleetwood Mac -Little lies

Fleetwood Mac -Little lies

Klik op de foto om hun te beluisteren


Fleetwood Mac is een oorspronkelijk Britse band, opgericht door Peter Green (zang, gitaar en mondharmonica). Oorspronkelijk bestond de band uit Peter Green en Mick Fleetwood (drums), Jeremy Spencer (gitaar) en Bob Brunning (bas). Fleetwood Mac begon als bluesband en heette oorspronkelijk Peter Green´s Fleetwood Mac. In eerste instantie is John McVie bij de Bluesbreakers gebleven maar heeft in een later stadium Bob Brunning vervangen. Na het vertrek van Peter Green bleef de naam Fleetwood Mac. Mick Fleetwood en John McVie zijn dan ook de constante factor in de groep gebleven. De groep evolueerde in de loop der jaren tot een popgroep met steeds wisselende bezettingen. In Nederland  en België  zijn ze vooral bekend door hun hits als Go Your own Way, Dreams, Everywhere en Little Lies.


» Reageer (0)
08-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het komt dat je dat buikje maar niet kwijtraakt

Hoe het komt dat je dat buikje maar niet kwijtraakt

http://static3.hln.be/static/photo/2016/0/14/5/20160407205340/media_xll_8556080.jpg

Al een tijdje flink aan het sporten, wortels aan het kauwen in plaats van chocolade tussendoor, maar nog geen millimeter kwijtgeraakt? Frustratie alom. Maar er is hoop: deze 6 onverwachte oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je geen buikvet verliest, en de oplossing ervoor is vaak heel simpel.

1. Tekort aan magnesium

Ons lichaam heeft magnesium nodig voor meer dan 300 (!) chemische reacties, waaronder je hartritme regelmatig houden en je bloedsuikerspiegel regelen. Maar magnesium kan ook een rol spelen bij gewichtsverlies. Een studie in the Journal of Nutrition uit 2013 bracht de opname van veel magnesium in verband met gewichtsverlies, en een andere Engelse studie concludeerde dat voldoende magnesium helpt tegen een opgeblazen gevoel.

Oplossing: zet genoeg groene bladgroenten, bonen en noten op het menu om de juiste dosis magnesium binnen te krijgen, zo'n 310 à 320 mg per dag.

2. De foute training

De meeste mensen kiezen voor stabiele cardiotrainingen zoals joggen of fietsen om af te vallen. Het probleem daarbij is dat die aanvankelijk wel voor gewichtsverlies zullen zorgen, maar je metabolisme went er al snel aan. Om echt een strakker buikje te krijgen, zal je cardiotraining moeten afwisselen met krachttraining. Ook HITT, wat staat voor high-intensity interval training, is efficiënt om vet te verbranden. Daarbij gaat je hartslag de hoogte in terwijl je spieroefeningen doet. 

Oplossing: je kan van elke cardio workout zoals zwemmen, lopen of fietsen en HITT maken, door korte sprintjes of spurtjes in te bouwen. Ook kan je de normale cardiotraining aanvullen met een paar stevige spieroefeningen.

3. Te weinig slaap

Er zijn genoeg studies die aantonen dat slaaptekort op lange termijn invloed kan hebben op je gewicht. Wie te weinig slaapt, zal meer calorieën consumeren de volgende dag, wat op termijn voor gewichtstoename zorgt.

Oplossing: heel simpel, zorg ervoor dat je genoeg uurtjes onder de wol kruipt en uitgerust bent. Ga voor die 7 à 8 uur per nacht, mijd laptops en smartphones in de slaapkamer en eet ook niks zwaars meer vlak voor het slapengaan.

4. Je blijft frisdrank drinken

Frisdrank die barst van de suiker en lege calorieën is sowieso een no go om af te vallen, maar zelfs de suikervrije versies kunnen je dieet in war sturen. Omdat je lichaam nog altijd naar "echte" suiker snakt, is die drang naar zoet niet gestild door een suikervrije versie van een frisdrank. Met als gevolg dat je dat zoet en die calorieën toch nog elders gaat zoeken. Voedingsdeskundigen waarschuwen er ook voor dat light frisdranken insuline kunnen triggeren, waardoor je lichaam zich in 'vetopslag-modus' zet en je dus bij komt.

Oplossing: stop deze vicieuze cirkel door alle zoete drankjes in te ruilen voor water of ongezoeten thee. Koffie kan ook, maar let op met suiker en calorierijke extraatjes.

5. Te veel zout

Ook al eens een opgeblazen gevoel gehad na een zoute maaltijd? Dat zit niet in je hoofd. Te veel zout zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt, vandaar dat opgeblazen gevoel.

Oplossing: zelfs als je niet te kwistig bent met het zoutvaatje, krijg je al meer dan voldoende zout binnen door producten uit blik, kazen, kant-en-klaarmaaltijden enzovoort. Skip het zout dus zo veel mogelijk in de keuken en vervang door andere kruiden om gerechten op smaak te brengen.

6. Alcohol

Het spijt ons dit te moeten zeggen, maar verschillende studies wijzen erop dat alcohol drinken je hongergevoel aanwakkert. Daarnaast zijn er bepaalde types alcohol die specifiek in verband worden gebracht met buikvet. Een studie uit 2013 in Denemarken suggereert een link tussen bier drinken en buikvet, terwijl een Duitse studie een link vond tussen consumptie van alcohol gedurende het hele leven en buikvet bij 160.000 vrouwen.

De oplossing: een glas wijn of bier op zijn tijd kan geen kwaad, maar overdrijf niet. Probeer ook zoete cocktails en gemixte drankjes met suikerrijke dranken te mijden. Het goede nieuws? Je hoeft alcohol niet helemaal af te zweren. Een studie uit 2010 ontdekte dat vrouwen met een normaal gewicht die gematigd alcohol consumeren, minder verzwaarden en een kleinere kans hadden op het ontwikkelen van obesitas dan geheelonthouders. De studie spreidde zich uit over 13 jaar. (br.hln)


» Reageer (0)
07-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oeps! Dit doet corrigerend ondergoed met je lichaam

Oeps! Dit doet corrigerend ondergoed met je lichaam

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/7/9/20160406173229/media_xll_8552469.jpg

Heel leuk, zo'n paar optische kilo's minder door dat bevallige achterste in een stukje corrigerend ondergoed te wurmen. Maar hoewel je er waarschijnlijk onweerstaanbaar uitziet, is shapewear in realiteit helemaal niet zo goed voor je lichaam.

Spijsvertering

Toegegeven, niet alleen corrigerend ondergoed is de grote boosdoener hier, ook die skinny jeans kan je naar het containerpark brengen als je vaak last hebt van een gevoelige buik, maagzuur en reflux. Gastrologen zijn het erover eens dat als je maag en darmen strak ingesnoerd worden, je darmen niet meer goed kunnen samentrekken, en dat werkt onze spijsvertering tegen. "Als je darmen gedurende een lange tijd samengedrukt worden, dan krijg je een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel", legt gastroloog John Kuemmerle, uit. "Een gevoel dat vergelijkbaar is wanneer je veel te veel gegeten hebt en eigenlijk liefst de knoop van je jeans zou losmaken." En dat terwijl we het ondergoed paradoxaal genoeg net dragen om dat bolle buikje te verdoezelen.

Hyperventilatie

Ja, echt waar. Artsen waarschuwen voor hyperventilatie bij het dragen van corrigerend ondergoed. Niet omdat je panikeert omdat je nooit in dat kleine strakke stukje stof geraakt, wel omdat het de ademhaling bemoeilijkt. Dokter Richard Bricknell, directeur van de Physiotherapy Clinic in het Engelse Bristol verklaart het als volgt: doordat je buik continu onder druk staat, heb je het gevoel alsof je de hele tijd je buik inhoudt. Daardoor kan je diafragma niet voldoende uitzetten wanneer je ademt, en dat leidt tot een kortstondige, oppervlakkige ademhaling, net zoals wanneer je hyperventileert.

Slechte bloedcirculatie

De problemen beperken zich niet alleen tot de buik, ook je benen kunnen beginnen tintelen of gevoelloos aanvoelen. Dat komt omdat ook je dijen vaak ingesnoerd worden, wat de bloedcirculatie verhindert en kan leiden tot een tintelend gevoel, gevoelloosheid, maar ook pijn en zelfs spataderen. "Het is net een gigantische rubberen band die je aanspant rond je dijen wanneer je gaat zitten," verklaart chiropractor Karen Erickson het fenomeen. Ze voegt daar nog aan toe dat het trouwens ook kan voorkomen bij te strakke broeken en kousenbroeken.

Infecties

Doordat corrigerend ondergoed zo nauw aansluit op het lichaam, ben je vatbaarder voor bacteriële en schimmelinfecties. Bovendien is het ondergoed meestal gemaakt van synthetisch materiaal, waardoor je meer gaat zweten en dus nog meer kans loopt op een infectie. Eén van de meest voorkomende aandoeningen is folliculitis, waarbij de haarzakjes ontsteken en kleine ontsierende rode bultjes en jeuk veroorzaken. Volgens dermatologe Maryann Mikhail komt deze infectie echter vooral voor bij mensen met overgewicht, omdat zij over het algemeen meer zweten.

Nooit meer shapewear?

Moet dat ondergoed dan sito presto in de vuilnisbak? Zo'n vaart loopt het ook weer niet. Voor een speciale gelegenheid kan het natuurlijk altijd, maar wurm je niet dagelijks in zo'n strak korset. Uiteraard is het normaal dat shapewear strak zit, maar koop ze niet zó klein dat je amper nog kan bewegen. Zorg dat het niet in de huid snijdt en dat je er makkelijk in en uit kan, en dan zit je wel goed. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andrea Bocelli- Can't Help Falling In Love

Andrea Bocelli- Can't Help Falling In Love

Om hem te beluisteren druk op de foto

Andrea Bocelli (Lajático, Toscane, 22 september 1958) is een Italiaanse tenor, die zowel klassieke als populaire muziek zingt. Tevens zingt hij in enkele opera's, en is hij een producer.

Andrea Bocelli leed vanaf zijn geboorte aan de oogziekte glaucoom. Op twaalfjarige leeftijd werd hij na een ongeluk met een voetbal geheel blind, tot dat moment kon hij nog een beetje met zijn rechteroog zien.

Bocelli werd ontdekt door Zucchero toen deze een tenor zocht voor de demo van Miserere. Uiteindelijk nam Zucchero dit nummer op met Luciano Pavarotti, maar Andrea Bocelli begeleidde Zucchero op zijn internationale concerttour.

Bocelli werd in Italië algemeen bekend na zijn overwinning op het Festival van Sanremo in 1994 met Il mare calmo della sera. Het jaar daarop deed hij nog eens mee aan het festival met Con te partirò. Dit nummer nam hij in 1996 opnieuw op, samen met Sarah Brightman onder de titel Time to say goodbye en haalde er een internationale hit mee.

In 1998 trad Andrea Bocelli op in het Kennedy Center in Washington D.C. en werd hij ontvangen door de Amerikaanse president Bill Clinton in het Witte Huis. In hetzelfde jaar toerde hij door Amerika en won hij twee World Music Awards, wat hij in 2002 herhaalde. In de jaren daartussen werd hij meerdere malen genomineerd voor een Grammy Award, maar deze heeft hij tot nog toe niet gewonnen. Wel kreeg hij verscheidene andere internationale prijzen toegekend.

Tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Turijn in 2006 heeft Bocelli het nummer Because we believe gezongen. Voor de Nederlandse versie van zijn cd Amore heeft hij het nummer opgenomen met Marco Borsato.

In 2005 heeft Bocelli het project Teatro del Silenzio geopend, een openluchttheater nabij het plaatsje Lajatico in Toscane. Slechts een keer per jaar wordt, in de maand juli, dit theater opengesteld voor publiek. In de zomer van 2007 heeft Bocelli zijn grote nummers hier tijdens een concert ten gehore gebracht. Tijdens deze avond vond de registratie plaats voor de dvd Vivere, Live in Tuscany. In de zomer van 2010 heeft de laatste editie van het project "Theatro del Silenzio" plaatsgevonden.


» Reageer (0)
06-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepest en nu ook gehavend: gorilla Kiki heeft niet bepaald een gemakkelijk leventje

Gepest en nu ook gehavend: gorilla Kiki heeft niet bepaald een gemakkelijk leventje

http://static1.hln.be/static/photo/2016/8/13/7/20160406111944/media_xll_8551642.jpg

Gorilla Kiki van de Zoo van Antwerpen verloor onlangs na een stevige knauw van mannetje Matadi haar onderarm. De zoveelste tegenslag voor het gorillavrouwtje. Want Kiki heeft niet bepaald een gemakkelijk leventje. Last van gezondheidsproblemen, gepest, gestrest en nu ook gehavend. Een ruimer portret van een erg onfortuinlijk gorillawijfje.

Gepest

Gorilla Kiki overleefde een zware geboorte met complicaties. Het is vermoedelijk daardoor dat ze al sinds erg jonge leeftijd last heeft van zware epilepsieaanvallen en een zwakke gezondheid. En daar kon de onstabiele gorillagroep waarin ze opgroeide in de Duitse zoo van Heidelberg niet mee om. Kiki werd niet geaccepteerd en moest veel pesterijen incasseren.

"Als er gegeten werd, kwam ze telkens pas als laatste aan de beurt", vertelde Ilse Segers, woordvoerster van de Antwerpse Zoo eerder in De Morgen. Soms kreeg Kiki zelfs gewoon geen eten. Veel gewichtsverlies, veel verdriet. De kleine Kiki was een schim van zichzelf. Harde pesterijen van een onbegripvolle gorillagroep waren voor Kiki dagelijkse kost.

De steeds voortdurende strijd voor een plaatsje in de groep maakte haar erg onzeker en zorgde voor veel stress, wat echt niet goed was voor haar al bijzonder zwakke gezondheid. En dus moest een drastische beslissing genomen worden. De weggepeste Kiki kon niet langer in Duitsland blijven.

Vallen en opstaan

In september 2014 kwam ze naar de Zoo van Antwerpen. Zou Kiki misschien in de jonge, levendige en stabielere gorillagroep in Antwerpen wel geluk en rust vinden? De verzorgers waren alvast al snel fan van Kiki. "Ze is een schatje. Zo klein en toch zo'n vreetmachine. Kilo's groenten eet ze met smaak op", klonk het bij verzorger Mark.

Maar de introductie liep niet van een leien dakje, zo was te zien in 'De Zoo, achter de schermen' op Eén. Na een eerste vlotte kennismaking kreeg Kiki daarna plots stevig slaag van gorilladame Mabele.

De kolos van 100 kilo zette de aanval in op de frêle Kiki en kon rekenen op de hulp van groepsgenoot Victoria. "De tweede introductie ging zo slecht dat we het over een andere boeg hebben gegooid", vertelde curator Sander Hofman.

En dus werd Kiki eerst voorgesteld aan de bejaarde leider Kumba (die de verzorgers begin dit jaar helaas hebben moeten laten inslapen na zware gezondheidsproblemen op de erg respectabele leeftijd van bijna 43 jaar, nvdr.), en dan pas de rest van de harem.

Die kennismaking ging er erg ruig aan toe. Kiki werd door Kumba op de grond gewerkt. Maar Kiki weet intussen veel van vallen en opstaan en beet knap van zich af. Kumba aanvaarde haar uiteindelijk in de groep en zodoende moest zijn gevolg hetzelfde doen. Kiki vond zelfs een echte vriendin in Amahoro, die zich ontfermde over haar. Ze beschermde haar tegen aanvallen van de groep en de twee speelden zowaar met elkaar.

"We hebben in totaal vier maanden hard moeten werken om haar aanvaard te krijgen in de groep", klonk het bij verzorgster Julie Van Assche. Maar eind goed, al goed dus. Kiki leek eindelijk een gelukkiger leventje tegemoet te gaan. Al krijgt ze ook in de Zoo van Antwerpen af en toe epilepsieaanvallen. En onlangs liep zo'n aanval wel heel ongelukkig af.

Gehavend

Een epilepsieaanval op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats. Kiki viel bewusteloos neer, nét voor het poortje tussen het verblijf van zilverrug Matadi (die de overleden Kumba als leider moet opvolgen en momenteel stapsgewijs kennis maakt met de vrouwtjes, nvdr.) en het verblijf van de vrouwen.

Nieuwe aanwinst Matadi, die niet vertrouwd is met de situatie, begreep niet wat er gebeurde, nam de onderarm van Kiki door de tralies vast en beet zo hard aan haar rechtervoorarm dat het bot knakte.

De verzorgers deden alles wat ze konden, maar helaas bleek niet veel later dat haar arm niet meer kon gered worden. Maandag ging ze onder het mes en werd haar arm geamputeerd, om haar leven te kunnen redden.

Kiki doorstond de operatie goed. Ze zal nu serieus moeten wennen aan haar nieuwe gehavende lichaam. Gelukkig leert internationale ervaring dat gorilla's goed uit de voeten kunnen met één arm. En als er één ding is dat Kiki kan, dan is het doorzetten in moeilijke omstandigheden.

We wensen de onfortuinlijke, maar oh zo weerbare Kiki een mooie toekomst toe. Dat heeft ze na alle tegenslagen nu écht wel verdiend. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cat Stevens - Where Do The Children Play


Cat Stevens - Where Do The Children Play

Klik op de foto om hem te beluisteren


Cat Stevens of Yusuf Islam, geboren als Stephen Demetre Georgiou, en beter bekend als Cat Stevens (Londen, 21 juli  1948) is een Britse zanger en songwriter die bekend werd met folkrock- en softrock-liedjes.

Tot zijn meest bekende liedjes behoren Matthew and son (1967), Father and son (1970) Lady D'Arbanville (1970), Wild world (1970), Moonshadow (1971), Morning has broken (1972) en Oh very young (1974). De melodie van "Morning has broken" was van een kerstliedje van de Engelse kerk[1].

Cat Stevens is de zoon van een Grieks-Cyprische vader en een Zweedse moeder. Hij groeide op in Londen, waar zijn vader een restaurant had. Hij schreef al op jonge leeftijd liedjes en trad gedurende de jaren zestig op, zonder veel succes. Op zijn 19e kreeg hij tuberculose en moest gedurende lange tijd naar het ziekenhuis. Tussen 1967 en 1977 verkocht hij zo'n 40 miljoen LP's.

In 1977 was hij in de buurt van Malibu, Californië dronken aan het zwemmen. Een golf bracht hem terug aan land, waarin hij een geschenk van God zag. Op 30 december 1977 deed hij zijn artiestennaam Cat Stevens in de ban. In 1978 werd hij moslim, nadat hij van zijn broer een exemplaar van de Koran had gekregen. Hij nam toen ook de naam Yusuf Islam aan.

Yusuf Islam is anno 2004 vader van vijf kinderen en woont in Londen. Hij maakt islamitische muziek, ook voor kinderen. Hij is actief betrokken bij allerlei liefdadigheidsprojecten o.a. voor Kosovo.

Op 21 september 2004 werd het vliegtuig waarin Yusuf Islam zat gedwongen te landen in de Verenigde Staten omdat hij verdacht zou worden van het financieren van groepen die verband houden met terrorisme. Achteraf bleek het om een vergissing te gaan van de FBI volgens hemzelf in een interview met Larry King van CNN. De gezochte man die op de zwarte lijst stond, heette Youssouf Islam. Toch werd hij niet toegelaten tot de USA.

Op 10 november 2004 reikte Michail Gorbatsjov tijdens de wereldtop van Nobelprijswinnaars in Rome, de vredesprijs Man for Peace 2004 aan Yusuf Islam uit. Hij kreeg de prijs voor "zijn toewijding om de vrede te bevorderen, mensen te verzoenen en terrorisme te veroordelen".

In 2005 werd er, met zijn toestemming, een registratie van zijn laatste tour uitgebracht op dvd. Onder de titel Majikat werd er een uitgebreid beeld gegeven van de Earth Tour uit 1976. Dit was een ambitieuze productie met een innovatief podium, filmbeelden en goochelaars.

In 2006 bracht Yusuf Islam een nieuw album uit, genaamd An Other Cup. Hierop stonden vooral nieuwe nummers, maar ook twee oude nummers in nieuwe uitvoeringen op. Ook stond er een ingetogen versie van Don't let me be misunderstood op. De titel van het album zou geïnterpreteerd kunnen worden als een verwijzing naar een album uit zijn hoogtij dagen, Tea for the tillerman.
» Reageer (0)
05-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders trekken wel degelijk één kind voor

Ouders trekken wel degelijk één kind voor

http://static2.hln.be/static/photo/2016/8/8/11/20160405085816/media_xll_8548526.jpg

Altijd al gevonden dat je zus verrassend meer gedaan krijgt van je ouders? Of wordt er bij je jongere broertje wel eens vaker een oogje toegeknepen? Het zit niet alleen in je hoofd; er is nu ook wetenschappelijk bewijs.

Sociologe Katherine Conger vond dit wel een interessant gegeven om eens te onderzoeken, en zo geschiedde. Samen met haar team zette ze een studie op poten naar de relatie tussen ouders en hun kinderen. Ze ondervroegen 384 kinderen én hun broers of zussen en hoe ze vonden dat ze door hun ouders behandeld werden. Waren er verschillen? En voelden ze zich daar onzeker of net heel goed door? Daarnaast werden ook de ouders aan een vragenvuur onderworpen.

Oudste versus jongste

Eerstgeborenen voelden zich over het algemeen het meest gewaardeerd, waarschijnlijk omdat ze dat ook een hele tijd geweest zijn toen ze nog alleen waren. En zodra de tweede spruit er bij kwam, waren zij nog steeds de eersten die goede punten haalden, gingen studeren, goed waren in sport en dus hun ouders trots maakten. Bovendien verloopt het opvoeden van de oudsten nog een beetje als trial and error, terwijl de ouders bij de volgende kinderen het klappen van de zweep al kennen en dus strenger durven zijn.

De jongste kinderen voelden zich dan weer het vaakst benadeeld. Ze gaven aan dat ze het gevoel hadden dat hun oudere broer of zus voorgetrokken werd en dat dit hun zelfvertrouwen aantastte. "Ik was verrast door die resultaten," geeft onderzoekster Conger aan. "Onze hypothese was namelijk dat voornamelijk de oudsten verveeld zouden zitten met die vooringenomenheid, omdat ze steeds hun functie van ouder, wijzer en volwassener kind moeten vervullen, maar dat bleek dus niet zo te zijn."

Voortrekken

Opvallend detail van de studie: hoewel de ouders niet toegaven dat ze het ene kind liever hadden dan het ander, bekenden 70 procent van de vaders en 74 procent van de moeders dat ze één kind wel degelijk voortrekken.

Maar of je nu de oudste of de jongste bent, uit het onderzoek bleek dat ieder kind vermoedde dat de ouders hun broer of zus voortrokken. "Iedereen heeft het gevoel dat hun broer of zus beter gezien is," vertelt Conger. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldberoemde chimpansee Mama overleden

Wereldberoemde chimpansee Mama overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2016/5/7/6/20160405160605/media_xll_8549511.jpg

In de Koninklijke Burgers' Zoo in het Nederlandse Arnhem is dinsdag de internationaal beroemde chimpansee Mama op 59-jarige leeftijd overleden, zo meldt de zoo. Ze was de oudste chimpansee van Nederland en de op twee na oudste in Europa. "In chimpanseebegrippen was ze hoogbejaard", luidt het.

Mama werd vermoedelijk in 1957 geboren in het wild. Ze leefde jarenlang in de dierentuin van de Duitse stad Leipzig, maar in 1971 werd ze naar de zoo in Arnhem gebracht. Daar maakte ze deel uit van een wereldberoemde chimpanseekolonie, waarin ze al snel als leider naar voor trad. Het was de eerste keer dat er in de zoo verscheidene volwassen chimpansees samen in één verblijf werden gehouden. De kolonie werd dan ook het onderwerp van jarenlang gedragsonderzoek.

"Mama was de 'grande dame' van de chimpanseekolonie. Dat wal al zo in de zeventiger jaren, maar ook toen ze ouder werd en slechter ging lopen, bleef dat zo", zegt onderzoeker en primatoloog Frans de Waal. "Ze had een uitzonderlijk sterke en dominante persoonlijkheid, maar bracht ook troost als er spanningen waren en bemiddelde in conflicten." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gorilla Kiki van de Zoo van Antwerpen verliest haar onderarm

Gorilla Kiki van de Zoo van Antwerpen verliest haar onderarm

http://static2.hln.be/static/photo/2016/5/10/1/20160405173040/media_xll_8549701.jpg

Drama in de Antwerpse Zoo, want gorilla Kiki, die al haar hele leven geplaagd wordt door epilepsieaanvallen, verloor dinsdag ook nog haar rechteronderarm. Op Paasmaandag kreeg ze een epilepsieaanval naast de deur van het verblijf van de nieuwe gorillaman Matadi. Die maakt momenteel stapsgewijs kennis met de vrouwtjes. Hij nam de onderarm van de bewusteloze Kiki door de tralies vast en beet haar.

Haar arm bleek gebroken en vertoonde een diepe bijtwonde. Op aanraden van de professoren van de faculteit Dierengeneeskunde in Gent kreeg Kiki een metalen staaf in haar onderarm om de botstructuur goed te laten helen. Ook de bijtwonden werden nogmaals grondig behandeld. Na vier dagen bleek dat het armweefsel aan het afsterven was.

Om het leven van Kiki te redden werd de arm van boven de elleboog geamputeerd. Kiki zal wat tijd nodig hebben om te wennen aan haar nieuwe lichaam: een hele aanpassing, maar internationale ervaring uit andere dierentuinen toont aan dat gorilla's prima uit de voeten kunnen met één arm. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolling Stones openen tentoonstelling in Londen

Rolling Stones openen tentoonstelling in Londen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/1/2/1/20160404225959/media_xll_8547721.jpg

'Exhibitionism: The Rolling Stones' heet de tentoonstelling die de vier leden van de band vanavond in Londen hebben geopend. Frontman Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood en Charlie Watts waren naar het rode tapijt van de gerenommeerde Saatchi Gallery voor hedendaagse kunst gekomen, waar de expositie vanaf morgen te zien is.

Meer dan 500 stukken uit het privébezit van de band zijn te bekijken: van opvallende kledingstukken, waarmee de muzikanten de voorbije 50 jaar op de bühne verschenen, tot instrumenten, dagboeken en audio- en videomateriaal.

"De Rolling Stones hebben hun stempel gedrukt op de populaire cultuur", schreef de galerie. "De tentoonstelling biedt een unieke kijk, die enkel het privéarchief van de groep kan bieden". De Rolling Stones spelen sinds de jaren zestig in verschillende bezettingen samen, onlangs gaven ze nog een nu al legendarisch gratis concert op Cuba. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitgegleden op hoge hakken? Eigen schuld: verzekeraar weigert tussenkomst 70-jarige klant

Uitgegleden op hoge hakken? Eigen schuld: verzekeraar weigert tussenkomst 70-jarige klant

http://static2.hln.be/static/photo/2016/3/6/8/20160405070332/media_xll_8548388.jpg

Een 70-jarige vrouw uit Ekeren draait zelf op voor de medische kosten na een zware val in een tuincentrum. De verzekeraar van de winkel komt niet tussen omdat de vrouw "wel zeer hoge hakken" gedragen zou hebben - iets wat ze zelf ontkent.

Al twee maanden herstelt Hilda Schamphelaere in een revalidatiecentrum in Brasschaat van een complexe dijbeenbreuk. Opgelopen tijdens één van haar vele bezoekjes aan tuincentrum Van Gastel in Ekeren. "Ik ben een fervent tuinierster en wilde er op 20 januari enkele oases kopen", vertelt de voormalige verpleegster. "Ter hoogte van de infobalie gleed ik uit in een plasje water vol witte bloemblaadjes. Ik knalde met mijn hoofd tegen een rek en viel op de grond op m'n heup en knie. Een verkoopster snelde onmiddellijk te hulp. Omdat de pijn ondraaglijk was, heb ik gevraagd een ambulance te bellen."

Een dag later werd de 70-jarige vrouw geopereerd. Ze kreeg enkele bouten en plaatjes in haar dijbeen. Een week later werd ze overgebracht naar het centrum waar ze vandaag nog altijd verblijft. De familie houdt er rekening mee dat Hilda niet meer volledig zal herstellen en altijd slecht te been zal zijn. Aangezien een blijvende handicap grote kosten met zich meebrengt - zoals een rolstoel, een andere wagen, een traplift en verbouwingen in huis - hoopten Hilda en haar echtgenoot Hugo op een financiële tussenkomst van de verzekeraar van tuincentrum Van Gastel. Een misrekening, zo blijkt nu. Want verzekeraar Ethias schrijft de vrouw letterlijk: "U liep volgens het personeel op zeer hoge hakken. Dit was volgens onze verzekerde de aanleiding tot de val. Wij verlenen geen tussenkomst in de schade."

De vrouw ontkent dit ten stelligste. Sinds een zware rugoperatie een jaar geleden kón ze immers geen hoge hakken meer dragen, zegt ze. (br.hln)


» Reageer (0)
04-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse families kopen kindslaafjes uit Nepal voor 6.500 euro

"Britse families kopen kindslaafjes uit Nepal voor 6.500 euro"

http://static0.hln.be/static/photo/2016/0/0/1/20160404180056/media_xll_8547226.jpg

Research van de Britse tabloid The Sun heeft blootgelegd hoe kindjes die de aardbeving in Nepal hebben overleefd, door Britse gezinnen worden gekocht als slaafjes. De Britse regering reageert met afschuw en laat de zaak onderzoeken.

De kwetsbare kinderen worden dus niet door de families opgenomen uit menslievendheid maar moeten voortaan als huishoudslaafje door het leven. Sommige jongens en meisjes zouden amper tien jaar oud zijn.

Een journalist van The Sun kon undercover met een 'slavenhandelaar' spreken. Makkhan Singh vertelde hem: "Neem een Nepaleesje mee naar Engeland. Ze zijn goed in huishoudelijke taken en kunnen erg goed koken. Niemand zal achter je aankomen." Toen de journalist wilde afdingen op de prijs,  die 6.500 euro bedroeg, voegde de handelaar daar nog aan toe: "Jij bent niet mijn enige klant. Ik moet er nog minstens 20 bevoorraden. Ik rond de deal normaal af in 5 à 10 minuten. Sluit een akkoord, geef me het geld en het kind is van jou. Dan kan je naar huis." Ook het 'papierwerk' wordt voor de koper in orde gemaakt.

Heel wat bendes uit de Indiase provincie Punjab zijn actief in de slavenhandel. Vooral kinderen die na de aardbevingen met hun arme ouders als vluchteling zijn meegekomen naar India, zijn erg kwetsbaar.

De handel in kinderen is "een werkelijk weerzinwekkend misdrijf", zo reageerde minister van Binnenlandse Zaken Theresa May. De nationale politie moet de zaak onderzoeken. De minister wil dat The Sun haar onderzoeksresultaten met de politie deelt zodat de nodige stappen kunnen gezet worden "tegen de verachtelijke misdadigers die profiteren van de handel" (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lenteschoonmaak? Deze 6 dingen poets je beter niet

Lenteschoonmaak? Deze 6 dingen poets je beter niet

http://static0.hln.be/static/photo/2016/13/13/0/20160403085909/media_xll_8543040.jpg

Al begonnen aan de lenteschoonmaak? Chapeau! Al moet je wel opletten dat je niet te ijverig bent, want sommige dingen zouden we wel eens wat minder mogen schoonmaken.

1. De spiegels

Ben jij zo iemand die bij iedere vingerafdruk de spiegel weer afveegt? Toch maar beter niet doen. Natuurlijk mag je af en toe de spray bovenhalen, maar niet te veel. Anders kan het namelijk gebeuren dat vocht van de spray achter de spiegel belandt en zo de lijm aantast.

2. Kleren met vlekken

Extra veel wasmiddel bij je kleren zorgt er niet voor dat je outfits stralend wit tevoorschijn zullen komen. Integendeel, wanneer we te veel wasmiddel gebruiken, wast het net niet goed meer uit. Bovendien kan het ervoor zorgen dat stoffen verstikt worden, waardoor vlekken minder makkelijk te verwijderen zijn. Gewoon de instructies lezen op het wasmiddel en die nauwgezet opvolgen is meer dan genoeg.

3. De salontafel

Ook al is het aangewezen om de salontafel af en toe van een poetsbeurt te voorzien, dat hoeft lang niet zo veel als je dacht. En al helemaal niet als je niet veel tijd hebt. Als je het klusje snel-snel moet afwerken, heb je vaak niet veel ruimte meer om alles goed droog en glad te wrijven, waardoor er een vettig laagje achterblijft en al die moeite voor niets geweest is.

4. De parketvloer

Let op dat je een houten vloer niet te veel met water schoonmaakt. Een beetje water af en toe is prima, maar teveel kan ervoor zorgen dat het tussen de kiertjes en spleetjes door sijpelt en het hout zo beschadigt.

5. Te veel stofzuigen

We snappen het helemaal, de stofzuiger is je beste vriend als je een hond, kat of gewoon kinderen in huis hebt. Maar neem het ding niet vast iedere keer dat je een haar ziet liggen, want die kunnen verstrikt raken in de buis van de stofzuiger. Voor lange haren gebruik je beter een gewone borstel. Korte dierenharen kunnen dan weer wel perfect met de stofzuiger.

6. Extra wasverzachter

Zijn die handdoeken lang niet meer zo babyzacht als vroeger? Helaas, extra wasverzachter zal het probleem niet oplossen. Integendeel, te veel van het product maakt de stoffen stijf en ruw, of net vettig waardoor ze niet goed meer absorberen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helaas! Het muggenseizoen is weer geopend

Helaas! Het muggenseizoen is weer geopend

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/5/7/20160404110156/media_xll_8546092.jpg

Heb je er al een in huis zien rondvliegen? Of misschien wel zelf een muggensteek (of die vervelende jeuk achteraf) aan den lijve ondervonden? De kans is groot, want met de milde winter en de hoge temperaturen van het afgelopen weekend waren de omstandigheden ideaal voor onze niet zo geliefde huisgenootjes.

Insecten zijn koudbloedig, waardoor hun aantallen dus sterk van het weer afhangen, legt muggenonderzoeker Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit uit aan 'De Volkskrant'. Maar hoe ze zich evolueren hangt (gelukkig) nog net wat meer af van het verdere verloop van de lente dan van de zachte winter die we gehad hebben.

Winterslaap

"De meeste muggen houden een winterslaap," verklaart Koenraadt. En dat doen ze liefst op een warm en behaaglijk plekje, bij ons in huis. Zo komt het ook dat we in oktober vaak nog muggen zien, legt Koenraadt uit. "Zodra de nachten langer worden zoeken muggen een plekje om te rusten."

Een halfjaar later en "dat zou heel goed het afgelopen weekend kunnen zijn geweest", vliegen ze weer uit om hun buikjes rond te eten (hoogstwaarschijnlijk aan jouw bloed). Dat wil dus niet zeggen dat de muggen weg waren gedurende de winter, we zagen ze gewoon niet omdat ze hun winterslaap hielden.

Hoge temperaturen en regen

Of we ons deze zomer blauw gaan krabben, hangt vooral af van wat het lenteweer zal brengen. "Houden de hogere temperaturen aan, dan is dat goed nieuws voor de mug." Als de temperaturen echter weer zakken, dan zullen de eerste eitjes en larven geremd worden in hun ontwikkeling.

Maar het kwik is niet alles, ook water is van belang. "Muggen leggen hun eitjes in ondiepe poeltjes water in dakgoten, bloempotten, gieters of vijvertjes." Allemaal duimen dat het de komende weken niet te fel gaat regenen dus. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tom Waits - I Hope I Don't Fall In Love With You

Tom Waits - I Hope I Don't Fall In Love With You

Klik op de foto om hem te beluisteren


Thomas Alan (Tom) Waits (Pomona (Californië), 7 december 1949) is een Amerikaans zanger, componist, schrijver en acteur. Zijn stem kan omschreven worden als een lage, rauwe, bijna grommende stem, en soms hees fluisterend.» Reageer (0)
03-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manita bevalt tien weken te vroeg, dit resultaat had ze niet verwacht

Manita bevalt tien weken te vroeg, dit resultaat had ze niet verwacht

http://static3.hln.be/static/photo/2016/9/7/8/20160403152844/media_xll_8543663.jpg

Manita Singh dacht dat ze zou bevallen van één kind. Na de eerste dochter zouden er echter nóg vier meisjes volgen. In iets meer dan dertig minuten zette de 25-jarige Indiase haar kwintet op de wereld.

Manita werd verrast door de weeën, die al na 26 weken startten. Ze vreesde het ergste omdat haar eerste kind meteen na de geboorte gestorven was.

In het ziekenhuis van het Indiase Ambikapur werd echter prima werk geleverd. "Ik ben God zeer dankbaar omdat Hij ons gezegend heeft met vijf kinderen", aldus haar echtgenoot Manish. "Twee jaar geleden waren we kapot omdat onze zoon het niet haalde. Ik denk dat God dat verlies nu gecompenseerd heeft. Ik hoop dat ze allen overleven en dat ik hen een prachtig leven kan schenken."

Het koppel had geen flauw vermoeden wat hen te wachten stond omdat er nooit een echografie genomen was. De meisjes wogen bij de geboorte stuk voor stuk slechts anderhalve kilogram, het gevaar is dus nog niet geweken. "We zijn blij voor de ouders, maar het zijn allemaal prematuurtjes", aldus het hoofd van de afdeling verloskunde. "We kunnen niet beloven dat ze allemaal zullen overleven. We blijven hen scherp in de gaten houden en zullen natuurlijk ons uiterste best doen om hen in leven te houden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta afspoelen, en 7 andere fouten die we allemaal maken in de keuken

Pasta afspoelen, en 7 andere fouten die we allemaal maken in de keuken

http://static2.hln.be/static/photo/2016/3/15/11/20160402113550/media_xll_8541206.jpg

Of je nu een keukenprinses eersteklas bent, of amper een ei kan bakken, er zijn een aantal dingen in de keuken die we allemaal fout doen. Zoals pasta afspoelen bijvoorbeeld. Wij maakten een lijstje van dingen die je in het vervolg beter anders doet.

1. Pasta afspoelen met koud water

Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.

2. Je plaatst eten in de koelkast dat er niet hoort

Lang niet alle groenten horen in de koelkast bewaard te worden. Toegegeven, het is makkelijker om alles sito presto in de koelkast te gooien wanneer je thuiskomt van de winkel, maar tomaten, aardappelen, uien, look en bananen horen er echt niet in thuis. Ze verliezen hun smaak omdat ze vocht opnemen, of ze worden niet zo goed rijp.

3. Je raakt je mes niet aan

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar de juiste manier om te snijden is door de bovenkant van het mes vast te houden. Als je enkel het handvat vastneemt, heb je minder controle en loop je meer kans om jezelf te snijden.

4. Je vriest noten niet in

Noten komen vaak in erg grote verpakkingen, wat vervelend is als je ze niet zo vaak eet. De oplossing? Invriezen die handel, zeker als je ze gebruikt om mee te bakken. Door ze in de diepvries te bewaren gaan ze maanden langer mee.

5. Je doet een nieuw pakje boter open om de pan in te vetten

Is de boter net op en moet je de pan nog invetten? Doe dan geen nieuw pakje open, maar gebruik het papiertje om de pan in te vetten. Er zitten nog meer dan genoeg boterrestjes aan, en je verspilt minder!

6. Je gooit voedsel weg als het te zout is

Af en toe loopt er wel eens iets mis in de keuken, zoals te veel zout gebruiken. Iets te enthousiast geweest met het zoutvaatje? Er zijn een paar trucjes om het eten toch te redden. Door wat aardappelen aan de soep toe te voegen, smaakt die meteen een stuk minder zout, en je saus kan je minder zout maken door er kooknat van vlees, groenten of vis aan toe te voegen.

7. Je gebruikt niet altijd bakpapier

Wat je ook maakt, bakpapier is je beste vriend wanneer je de oven gebruikt. Beter te veel bakpapier gebruiken (waardoor je die overheerlijke brownies nog makkelijker uit de oven haalt), dan te weinig (want dan eindig je met een verzameling afgebrokkelde stukjes).

8. Je gebruikt een hoog vuur om iets te laten koken

Als er in een recept staat dat je iets aan de kook moet brengen, dan betekent dat doorgaans dat je een hoog vuur gebruikt. Maar eens het water aan de kook is, mag je het vuur gerust wat lager zetten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hij heeft bestaan... de eenhoorn

Hij heeft bestaan... de eenhoorn

http://static2.hln.be/static/photo/2016/8/16/11/20160403100708/media_xll_8543111.jpg

Denk de glittermanen, de regenboogkleuren en de kraakheldere witte vacht weg en dan heeft de eenhoorn wel degelijk bestaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat er 29.000 jaar geleden een wezen met één reusachtige hoorn over de steppes van Siberië dwaalde. Dat schrijft wetenschapstijdschrift American Journal of Applied Science.

De ontdekking van de Elasmotherium sibiricum, soms ook de Siberische eenhoorn genoemd, is op zich niet nieuw, maar wetenschappers dachten dat het beest 350.000 jaar geleden uitstierf. Een recente studie, gepubliceerd in American Journal of Applied Science, ontkracht die theorie nu.

Na onderzoek op een goedbewaarde schedel die in Kazachstan gevonden werd, concludeerden onderzoekers van de Russische Tomsk State University dat de Siberische eenhoorns 29.000 jaar geleden nog op deze planeet ronddraafden. Opmerkelijk, want dat betekent dat eenhoorns een tijd samen met mensen de aarde bevolkt hebben.

"Waarschijnlijk was het zuiden van West-Siberië een toevluchtsoord, waar dit dier kon blijven gedijen in tegenstelling tot zijn soortgenoten", verklaart Andrei Shpanksy, de auteur van de studie, aan CNN. De onderzoekers willen nu kijken naar de rol van migratie en de milieufactoren die ertoe leidden dat het dier uiteindelijk uitstierf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna helft van de vrouwen kreeg nog nooit een boete

Bijna helft van de vrouwen kreeg nog nooit een boete

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/2/0/20160403082325/media_xll_8542995.jpg

Maar liefst 47 procent van de vrouwelijke Belgische automobilisten kreeg nog nooit een boete, terwijl dat bij mannen slechts 27 procent is. Dat is de meest opvallende vaststelling uit de Mobiliteitsbarometer van mobiliteitsclub VAB, die zich afvraagt of het Belgische controlebeleid wel efficiënt is.

Uit de VAB-barometer blijkt dat 15 procent van de Belgische automobilisten het afgelopen jaar een snelheidsboete kreeg. Negen op de tien van zulke overtredingen worden door een mobiele of vaste flitser vastgesteld, in slechts twee procent van de gevallen gebeurt dat door trajectcontrole.

In buurlanden Nederland en Frankrijk worden snelheidscontroles volgens de VAB helemaal anders vastgesteld. In Nederland gebeurt het in 29 procent van de gevallen via trajectcontroles, terwijl Frankrijk volop inzet op nieuwe flitsmethodes. Zo werden in Frankrijk vorig jaar vijftien procent van de snelheidsovertredingen opgemerkt door anonieme voertuigen die met het verkeer meerijden.

Volgens VAB blijkt uit de enquête ook dat Belgen de Franse en Nederlandse wegen veiliger vinden, en daarom stelt de organisatie zich de vraag of het Belgische controlebeleid niet aan een evaluatie toe is. Door de controles met flitspalen of mobiele flitscontroles moet de Belgische bestuurder zijn snelheid immers slechts op een locatie aanpassen. Bovendien kan de locatie van mobiele flitscontroles makkelijk opgespoord worden, en is de locatie van een vaste flitspaal vaak gekend.

Enkele suggesties van de VAB om het controlebeleid in ons land te verbeteren zijn meer trajectcontroles op autosnelwegen en secundaire wegen, meer controles door anonieme wagens, en een verhoging van de pakkans voor een breder spectrum aan onveilig verkeersgedrag. (br.hln)


» Reageer (0)
02-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ray Lamontagne - You Are The Best Thing

Ray Lamontagne - You Are The Best Thing

Klik op de foto om hem te beluisteren


Ray LaMontagne is in 1974 geboren in Nashua, New Hampshire. Zijn vader was muzikant. Kort na Rays geboorte verliet zijn moeder zijn vader, terwijl deze op tournee was. Ray heeft jarenlang geen contact gehad met zijn vader. Het gezin reisde veel en vertrok uiteindelijk naar het noorden. Rays moeder verhuisde met haar zes kinderen naar elke plek waar ze werk kon vinden. Omdat de kinderen altijd weer nieuw waren op school maakten zij weinig vrienden. In zijn vrije tijd las Ray vooral Fantasy boeken in het bos.


Uiteindelijk belandde hij op de Morgan High School in Morgan, Utah. Hij voerde op school weinig uit, en spijbelde en vocht vaak met andere kinderen. Vanweg zijn lage cijfers slaagde hij met de hakken over de sloot. Na high school verhuisde LaMontagne. Hij ging van zijn familie naar Lewiston, Maine.


LaMontagne vond een baan in een schoenenfabriek in Lewiston. Hij werkte hier ruim 65 uur per week. Op een morgen, om 4.00 uur, hoorde hij het liedje “Treetop Flyer” van Stephen Stills op de radio. Nadat hij het album had gekocht, besloot LaMontagne om zijn baan eraan te geven en een poging te doen om een zangcarrière te beginnen. In 1999 begon hij met toeren. Daarnaast werkte hij ook nog als timmerman. In de zomer van 1999 nam hij een demo op met tien nummers die hij naar verschillende zalen in de omgeving stuurde. De eigenaar van een theater in de buurt nodigde hem uit om op te treden in een zaal waar ook folkmuziek-muzikanten stonden als John Gorka en Jonathan Edwards. Een zakenman hoorde later LaMontagnes demo en stelde hem voor aan Jamie Ceretta van Chrysalis Music Publishing. CMP nam Rays eerste album op en verkocht het aan RCA Records in Amerika en Echo Records in Engeland.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jethro Tull - Aqualung

Jethro Tull - Aqualung

Klik op de foto om ze te beluisteren

Jethro Tull is een Britse progressieve-rockband en Grammy Award-winnaar uit Blackpool, opgericht in 1968 rond de Schotse voorman Ian Anderson. Hun muziek is herkenbaar aan de opmerkelijke zangstijl en het unieke dwarsfluitwerk van Anderson, aan de ongewone en vaak complexe liedconstructies en aan de intelligente teksten.

Hun muziek, gestart als blues met een experimentele inslag, heeft onomstotelijk invloeden van klassieke muziek, hardrock en alternatieve rock, alsmede Aziatische en Keltische folkmuziek. Hierdoor is het zeer moeilijk andere muzikanten aan te wijzen die soortgelijke muziek maken. Meer dan andere rockbands staat hun muziek apart van de overige rockmuziek.

Opvallend kenmerk van Jethro Tull is dat voorman Anderson bijna alleen akoestische instrumenten speelt: de "un-plugged guy in a medium to heavy rockband". Hij speelt voornamelijk dwarsfluit en akoestische gitaar. "Mijn rol in het leven was altijd om een akoestische muzikant te zijn, maar de afgelopen 38 jaar heb ik nogal lawaaiige vrienden!"

Anderson schrijft het verschil tussen hun muziek en dat van andere progrockbands onder meer toe aan Jethro Tulls afkeer van drugs: "Ik kan het veilig zeggen: Ik haat hippies, oké? En ik haat psychedelische muziek en ik haat alles wat te maken heeft met drugs. Jethro Tull heeft zich daar nooit mee ingelaten."

Terwijl andere bands hen in de beginjaren nog beïnvloedden, ontwikkelden ze snel een unieke, altijd herkenbare sound.

Min of meer bewust kiest Anderson ervoor om in de slipstream van de popwereld te blijven. Een beetje in de luwte maar altijd aanwezig, zou de band volgens hem artistiek op de been houden. Over het algemeen kreeg de band door de jaren heen vaak overweldigend goede kritieken. Ze staan bekend als excentriekelingen, topmuzikanten en mensen met humor. Ian Anderson laat via zijn teksten al weten dat hij een taal-alchemist is en doet daar verbaal tijdens zijn concerten nog een schepje bovenop.

Citaten van Ian Anderson over de identiteit van Jethro Tull:

    "We kunnen geen heavy riff band zijn, want Led Zeppelin is de beste ter wereld. We kunnen geen blues-influenced R&B rock 'n' roll band zijn, want The Rolling Stones zijn de beste ter wereld. We kunnen geen slightly sort of airy-fairy mystical sci-fi synthesizing abstract freak-out band zijn, want Pink Floyd is de beste ter wereld. Dus wat is er over? Precies, dat is wat we altijd gedaan hebben: Wij bouwen de bruggen en vullen de gaten."

    "We zijn door de jaren heen door iedereen al in elk genre ingedeeld. We begonnen als een little old blues band, werden een bluesrockband, en een progressieve-rockband; een hardrockband; een heavymetalband waar we zelfs eens een Grammy voor wonnen. Artrock, folkrock; alle soorten fucking rock dichtten ze ons toe, echt waar... Hoe je het ook wilt noemen, het is best leuk om te doen hoor."» Reageer (0)
01-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met muziek op de werkvloer werk je beter

Met muziek op de werkvloer werk je beter

http://static2.hln.be/static/photo/2016/4/4/9/20160329210533/media_xll_8530434.jpg

Muziek op de werkvloer? In keukens kan een streepje vrolijke dance voor wat meer vuur zorgen, bij administratieve diensten biedt licht klassiek vaak soelaas tegen de loden stilte en bij bandencentrales knallen er hits door de luidsprekers. Maar is muziek wel goed op de werkvloer? Leidt het ons niet te veel af van ons werk? Neen, zeggen studies.

Stilte is niet goed voor de creativiteit, zo blijkt. Zachte achtergrondgeluiden stimuleren onze geest. Uit een onderzoek van professor Ravi Mehta (University of Illinois, 2012) blijkt dat niet genoeg lawaai ons helemaal niet of te weinig stimuleert en dat te veel lawaai ons stoort in onze concentratie. We presteren het best als er wat omgevingsgeluiden zijn, zolang die de 70 decibel niet overstijgen. We hoeven niet eens naar muziek te luisteren. Ook het ruisen van de zee, walvisgeluiden of het licht tikken van regendruppels helpen om de concentratie te bevorderen. Zelfs vergaderen in een café is geen slecht idee: stel dat je met je bedrijf in een impasse zit, dan is jezelf opsluiten in een stille kamer om een oplossing te zoeken niet meteen de beste keuze. Ga naar buiten, zoek een publieke ruimte op en ga daar brainstormen. Volgens professor Mehta verbetert afleiding door geluiden ons vermogen om problemen creatief op te lossen. En het stelt ons open voor het gebruik van nieuwe methodes en producten.

Beter humeur door muziek

Ook de Zweedse onderzoeker Dr. Anneli Haake kwam tot een positief besluit: bij een bevraging van 300 medewerkers aan The University of Sheffield bleek dat het merendeel ervan naar muziek luisterde terwijl ze aan het werk waren. De reden waren uiteenlopend: ter bevordering van het humeur, om saaie taken langer te kunnen uitvoeren, om zichzelf helemaal af te sluiten van de buitenwereld, om stress tegen te gaan, om geconcentreerder te kunnen werken...

Zonder woorden

Het blijkt trouwens niet sectorgebonden te zijn: ook chirurgen hebben baat bij een streepje muziek. Een Amerikaanse studie, onder leiding van Andrew Zhang, toont aan dat chirurgen die naar hun favoriete muziek mogen luisteren 7% sneller werken dan als ze dat niet doen. Ervaren chirurgen zouden zelfs 10% sneller werken. Niet enkel de efficiëntie stijgt, maar ook de kwaliteit. Een onderzoek (Music, an aid to productivity, Fox/Embrey) uit 1972 (!) toonde al aan dat fabrieksarbeiders harder gingen werken als er een vrolijk, opzwepend nummer door de luidsprekers schalde. Niettemin, je vermijdt best muziek waar te veel tekst in voorkomt, omdat we daardoor wel afgeleid worden. Geen Bob Dylan dus of Eminem. 

Samen luisteren

Niets dan voordelen? Er is een nuance: samen luisteren naar muziek vergroot het samenhorigheidsgevoel, niet de afzondering met oortjes. Wie zichzelf afsluit van de wereld sluit zich ook af van zijn collega's. Dat kan niet de bedoeling zijn: je zou telefoons kunnen missen, je baas niet horen als hij je nodig heeft of zelfs het brandalarm niet horen. Het is aan de werkgever om vooraf duidelijk te maken of het 'solitaire' luisteren kan.  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!