Ouders trekken wel degelijk één kind voor
Altijd al gevonden dat je zus verrassend meer gedaan krijgt van je ouders? Of wordt er bij je jongere broertje wel eens vaker een oogje toegeknepen? Het zit niet alleen in je hoofd; er is nu ook wetenschappelijk bewijs.
Sociologe Katherine Conger vond dit wel een interessant gegeven om eens te onderzoeken, en zo geschiedde. Samen met haar team zette ze een studie op poten naar de relatie tussen ouders en hun kinderen. Ze ondervroegen 384 kinderen én hun broers of zussen en hoe ze vonden dat ze door hun ouders behandeld werden. Waren er verschillen? En voelden ze zich daar onzeker of net heel goed door? Daarnaast werden ook de ouders aan een vragenvuur onderworpen.
Oudste versus jongste
Eerstgeborenen voelden zich over het algemeen het meest gewaardeerd, waarschijnlijk omdat ze dat ook een hele tijd geweest zijn toen ze nog alleen waren. En zodra de tweede spruit er bij kwam, waren zij nog steeds de eersten die goede punten haalden, gingen studeren, goed waren in sport en dus hun ouders trots maakten. Bovendien verloopt het opvoeden van de oudsten nog een beetje als trial and error, terwijl de ouders bij de volgende kinderen het klappen van de zweep al kennen en dus strenger durven zijn.
De jongste kinderen voelden zich dan weer het vaakst benadeeld. Ze gaven aan dat ze het gevoel hadden dat hun oudere broer of zus voorgetrokken werd en dat dit hun zelfvertrouwen aantastte. "Ik was verrast door die resultaten," geeft onderzoekster Conger aan. "Onze hypothese was namelijk dat voornamelijk de oudsten verveeld zouden zitten met die vooringenomenheid, omdat ze steeds hun functie van ouder, wijzer en volwassener kind moeten vervullen, maar dat bleek dus niet zo te zijn."
Voortrekken
Opvallend detail van de studie: hoewel de ouders niet toegaven dat ze het ene kind liever hadden dan het ander, bekenden 70 procent van de vaders en 74 procent van de moeders dat ze één kind wel degelijk voortrekken.
Maar of je nu de oudste of de jongste bent, uit het onderzoek bleek dat ieder kind vermoedde dat de ouders hun broer of zus voortrokken. "Iedereen heeft het gevoel dat hun broer of zus beter gezien is," vertelt Conger. (br.hln)
|