NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
26-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de beste kleur voor een ontspannen sfeer (en zo pas je het toe in de slaapkamer)

Dit is de beste kleur voor een ontspannen sfeer (en zo pas je het toe in de slaapkamer)

https://images1.persgroep.net/rcs/MCXjsUr3FggRkE5UcJEUNcObqQ8/diocontent/149137109/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Na een lange werkdag kan je thuis alle stress van je afschudden. Maar wist je dat de kleur van je muren ook een invloed hebben op je humeur? Volgens een nieuwe studie zou marineblauw de meest relaxerende kleur zijn. 

De studie werd uitgevoerd door de Britse papierproducent G.F. Smith en de Universiteit van Sussex. Ze hebben meer dan 26.000 mensen uit 100 landen ondervraagd om te controleren of kleuren emoties of psychologische reacties kunnen uitlokken. Uit die rondvraag blijkt dat marineblauw de meest relaxerende kleur is. Ook turquoise en roze zouden een gelijkaardig sereen effect hebben. 

Hoe komt dat nu? Je zou verwachten dat mensen anders reageren op verschillende kleuren. Smaken verschillen nu eenmaal. Terwijl sommigen hun woonkamer dolgraag geel schilderen, is er bij anderen geen haar op hun hoofd dat eraan denkt om de muren geel te schilderen, om maar een voorbeeld te geven. Waarom heeft marineblauw dan zo’n kalmerend effect? Volgens Anna Franklin, professor psychologie aan de Universiteit van Sussex, is al vaker aangetoond dat deze donkere tint de hartslag doet vertragen. 

Daarnaast worden felle, levendige kleuren vaak geassocieerd met energie. Het is dan ook logisch dat een zachte, ingetogen kleur een ontspannend effect heeft. Nog een mogelijke verklaring: donkerblauw doet mensen onbewust denken aan de oceaan of een sterrenhemel, 2 dingen die best relaxerend zijn. Ook je hersenpan zou een bepaalde rol kunnen spelen. Je brein kan sommige kleuren makkelijker verwerken, waardoor het effect ook anders is. 

Wat de reden ook is: het is sowieso een goed idee om een toefje donkerblauw toe te voegen aan je slaapkamer. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een accentmuur. Alleen als je een kleine slaapkamer hebt, is het oppassen geblazen. Dan kan zo’n donkere muur de ruimte immers verkleinen. In dat geval is het beter om je meubels, de rand van je spiegel of kaders een likje verf te geven. Of je kan ervoor kiezen om een aantal nieuwe accessoires te kopen. Wij gingen alvast op zoek naar enkele donkerblauwe decospullen om je slaapkamer de nodige make-over te geven. Graag gedaan!  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topfavoriet Ibe wint ‘The Voice Van Vlaanderen’: “Eerst geef ik een dik feestje en dan muziek maken!”

Topfavoriet Ibe wint ‘The Voice Van Vlaanderen’: “Eerst geef ik een dik feestje en dan muziek maken!”

https://images3.persgroep.net/rcs/pm5EoT4E5i4Ldg1In_1bHbAwz90/diocontent/149174399/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hij was wekenlang topfavoriet, werd door Alex Callier in de eerste liveshow al tot winnaar gebombardeerd, en nu heeft Ibe Wuyts (17) van Team Koen al die verwachtingen ingelost. De jongen achter de piano is ‘The Voice Van Vlaanderen’ 2019 . Hij is meteen 25.000 euro rijker én in het bezit van een platencontract. “Eerst een dik feestje geven en dan muziek maken.”

“Wie niet hoort dat Ibe ‘The Voice Van Vlaanderen’ 2019 is, heeft stront in zijn oren zitten!” We horen het Callier nog zeggen in de eerste liveshow vier weken geleden. Gelijk had hij, maar toch bleef het oppassen om iemand zo vroeg in de wedstrijd al in de favorietenrol te duwen. “Zijn stem is apart, innemend, hij schrijft zijn nummers zelf, begeleidt zichzelf, hij is al een artiest. Mààr: nog niet beginnen zweven, Ibe”, sprak zijn coach Koen Wauters toen. Geen enkele keer heeft de nuchterheid zelve uit Genk dat gedaan. Het publiek ingepakt en ontroerd met zijn unieke stemgeluid, achter zijn piano of zonder zijn vertrouwde cocon: dat wél. In de finale stal hij alle harten met ‘Way Down We Go’ van Kaleo en ‘Someone You Loved’ van Lewis Capaldi’, om vervolgens nog wat extra stemmen te ronselen met ‘Tenerife Sea’ van Ed Sheeran. Drie keer na elkaar kippenvel. Dat is wat we van een ‘Voice’ verlangen. Ibe is een terechte winnaar. “Ik ben zò gelukkig! De gelukkigste jongen ter wereld. Een grote dank u wel aan iedereen die mij gesteund heeft en op mij gestemd heeft. Het is onbeschrijfelijk wat er nu in mij omgaat”, sprak hij van ontroering na zijn bekroning. Ibe schreef zich in voor ‘The Voice’ om mensen te bereiken met zijn eigen muziek. “Ik heb er echt àlles voor gedaan om het zo ver mogelijk te schoppen in ‘The Voice’. Deze wedstrijd was mijn topprioriteit, ik heb er zelfs mijn school links voor laten liggen. Nu blijkt dat een juiste keuze geweest”, lacht hij. 

Als de storm vandaag wat gaan liggen is, zet Ibe alles op alles om een groot feest te organiseren. Hij is nu plots 25.000 euro rijker, dan kan zo’n ‘folieke’ er wel af. “Iedereen van mijn familie en vrienden die mij de voorbije weken gesteund heeft, wil ik bedanken met een dik feestje. Vier weken op rij naar Lint rijden: je moet het maar doen, hé. Ik apprecieer dat enorm en ga ze daarom eens goed trakteren”, zegt hij overtuigd. “Mijn mama en zusjes ga ik verwennen met een reis. En al de rest van het geld ga ik sparen voor mijn muziek. Ik weet dat de muziekindustrie niet de goedkoopste business is, maar ik heb het er 100% voor over om mijn geld daarin te investeren.”

Een plaat uitbrengen was altijd een droom van Ibe, die nu plots wel heel realistisch wordt. “Ik kijk er naar uit om mijn eigen muziek naar de mensen te brengen”, zegt hij. Iets dat Ibe al mocht doen in de Ancienne Belgique een maand geleden. Toen speelde hij al het voorprogramma van Giant Rooks, een Duitse poprockband. “Dat was ongelofelijk om te mogen doen”, aldus Ibe. En daar komt deze zomer al een vervolg aan. Op 1 juni verzorgt Ibe het voorprogramma van Tout Va Bien in de Cinema in Aalst en 28 juni staat hij op Genk On Stage. “En er komen nòg aanvragen binnen. Mijn muzikale toekomst begint hier en nu, dankzij ‘The Voice’. Ik ben zò zò zò gelukkig. Laat die drukke zomer maar komen: ik ben er helemaal klaar voor!”

Al zal Ibe zich eerst nog enkele weken op school moeten storten. “Dat moet wel na de voorbije periode”, lacht hij. Ibe studeert Humane Wetenschappen in het vijfde middelbaar. “Ik vind het heel belangrijk om mijn middelbare diploma te behalen. Volgend jaar ga ik misschien muziek studeren, dat ligt al meer in de richting die ik uit wil. Maar ik blijf die studies sowieso combineren met mijn muziek.” (br.hln)


» Reageer (0)
24-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebruikt pizzabord Kurt Cobain levert 20.000 euro op

Gebruikt pizzabord Kurt Cobain levert 20.000 euro op

https://images0.persgroep.net/rcs/cwJbhfdH_VmQih54MHaG-fPuEbw/diocontent/138893531/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een papieren bord waarvan Kurt Cobain in de jaren 90 een pizza at, is op een Amerikaanse veiling voor 22.400 dollar (20.000 euro) verkocht. Volgens de New York Post ging veilinghuis Julien’s er vooraf vanuit dat het bordje tussen de 1000 en 2000 dollar zou opleveren.

In de officiële documenten van het bijna dertig jaar oude wegwerpbord staat dat de Nirvana-zanger er op 23 april 1990 van at. Toen hij zijn pizza op had, gebruikte hij de achterkant van het bord om zijn setlist voor een show die avond op te schrijven. Dat maakt het exemplaar zo bijzonder, schrijft Kurts tafelgenoot Johnny Riggs in het certificaat. ,,Dit is een stukje geschiedenis. En handgeschreven setlist van Kurt voordat hij beroemd werd.’’

https://images1.persgroep.net/rcs/mp5myPKf0Z6QIV45OH5wBNaW-xo/diocontent/149128423/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Eerder ging uit dezelfde veilingcollectie al een trui van de zanger voor een flink bedrag van de hand. Het kledingstuk bracht maar liefst 75.000 dollar op. De grijze trui kwam oorspronkelijk uit een tweedehands winkel, maar steeg in waarde nadat de Kobain het item droeg tijdens een fotoshoot in 1993, zijn laatste voor zijn dood in april 1994 . (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart Peeters: “Ik kan me een leven zonder Jan Leyers niet voorstellen”

Bart Peeters: “Ik kan me een leven zonder Jan Leyers niet voorstellen”

https://images4.persgroep.net/rcs/Zo2g8KpiPrLvuQWggA2kbEwPuiU/diocontent/146323429/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vrijdag 24 mei is op Europees niveau uitgeroepen tot Internationale Burendag. Ook in Vlaanderen zetten heel wat buurten in op straatfeesten en rommelmarkten. “Beter een goede buur dan een verre vriend” wordt door veel mensen serieus genomen. Ook door Bart Peeters en Jan Leyers. Dat lees je deze week in Story.

Bart Peeters woont met zijn gezin in Hove, en zijn tuin grenst aan die van Jan Leyers. Maar de kiem van hun vriendschap werd 42 jaar geleden al gelegd, toen de jonge Bart Peeters kwam solliciteren om drummer te worden bij een groepje dat later Beri Beri zou heten. “Toch is het in grote mate toeval dat we buren zijn geworden”, vertelt Bart. “Ik heb mijn hele leven in Boechout gewoond, en Jan vele jaren tegenover de Sfinks, totdat hij verkaste naar vlak buiten de gemeente. En alhoewel onze gezinnen nu officieel op het grondgebied van Hove wonen, hebben we nog nooit dichter bij het centrum van Boechout gezeten dan nu. Zowat twintig jaar geleden kwam hier bouwgrond vrij. Jan is hier al veel vroeger komen wonen, en er bleek toen nog een perceel vrij te komen, grenzend aan zijn tuin.”

En die kans lieten jullie natuurlijk niet schieten.

We hebben daar toch even over moeten nadenken, hoor. Natuurlijk leek het ons heel fijn om naast de familie Leyers te gaan wonen, maar mijn vrouw Anneke en ik hadden al een stuk bouwgrond gekocht, in Vremde. Een fantastisch perceel, enkel maar door bossen omringd. Maar toen keken Anneke en ik elkaar in de ogen en zeiden we: we hebben wel drie kinderen, en in een bos heb je geen sociaal contact. Uiteindelijk zijn we dan in de wijk van Jan gaan wonen, waar veel jonge gezinnen met kinderen wonen, en we hebben ons dat nog geen seconde beklaagd. Er is heel veel leven in onze wijk. Volgende week hebben we hier weer een groot burenfeest. De ene zorgt voor de drank, een ander voor de barbecue en nog iemand voor het dessert. Heel gezellig! Nu, dat sociaal contact is ook nodig. Anneke werkt bij een dierenarts en brengt haar werk mee naar huis. Je kan je wel voorstellen dat hier weleens een hangbuikzwijn ontsnapt, en daar kijkt niemand nog vreemd van op. Ze weten dat het beestje van bij ons komt.  

Er staat zelfs geen afsluiting tussen jullie tuin en die van de familie Leyers.

Vroeger was er gewoon een gat in de haag, maar nu staat er een poortje, dat wel altijd open is. Maar dat poortje was nodig omdat Olga, de jongste dochter van Jan, niet echt een superfan is van onze golden retriever Pebble. Via de straat zouden we trouwens toch zeker honderd meter moeten wandelen om elkaars voordeur te bereiken, dus gaan we altijd via de tuin, en dat gebeurt vaak. Anne, de vrouw van Jan, is niet toevallig een goede vriendin van mijn vrouw Anneke, en ook onze dochters zijn goed bevriend met de meisjes Leyers. Mijn zoon Pablo, die nu zestien, is een beetje de uitzondering op de regel, omdat hij een pak jonger is dan de meisjes, en een jongen is. En ikzelf zou me een leven zonder Jan niet kunnen voorstellen. Bij wie zou ik anders moeten aankloppen met al mijn filosofische problemen, zogenaamde diepe inzichten en al die onzinnige dingen waarmee mannen zich bezighouden? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom hebben zo veel mensen zomerliefdes?

Waarom hebben zo veel mensen zomerliefdes?

https://images0.persgroep.net/rcs/5__O4BUyYlCWlstU6RmD9wJldFg/diocontent/149071146/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Langzaam maar zeker komt de zomer eraan. Dat betekent: uitgebreide barbecues, terrasjes, een reis naar het buitenland en voor sommigen ook een zomerliefde. Hoe komt het dat we tijdens deze periode naarstig op zoek gaan naar wat geflirt en een partner? En waarom lijken die relaties haast gedoemd om te mislukken? 

Summer loving happens so fast. Dat weten we allemaal dankzij de musical Grease. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat drijft mensen om plots tijdens de zomermaanden een (tijdelijk) lief aan de haak te slaan? 

“Het maakt niet uit welk seizoen het is, de meeste mensen ervaren altijd wel enige druk om een partner te zoeken”, meent relatietherapeut Stephen Snyder. “Maar tijdens de zomer trekken mensen meer naar buiten, waardoor die druk zich extra laat voelen.” 

Op zich klinkt dat niet onlogisch. Tijdens de wintermaanden is het verleidelijk om in de zetel te kruipen voor een avond Netflix & chill. Maar als het zonnetje schijnt, wordt er van je ‘verwacht’ dat je ervan profiteert. Dat je zomerbars uitprobeert, naar festivals gaat of een avondwandeling maakt. En zulke dingen zijn vaak leuker met 2 dan alleen. Omdat je vaker buitenkomt, is de kans ook nog eens groter dat je iemand zal ontmoeten. 

Maar waarom blijkt er vaak een vervaldatum te kleven op dit soort zomerliefdes? Dat komt - volgens Arthur Malov, medeoprichter van New York Dating coach - omdat je standaarden om iemand te ontmoeten tijdens de zomers vaak lager liggen. “De basis voor je relatie is daardoor niet zo sterk. Het lijkt voor jou misschien alsof het seizoen verantwoordelijk is voor de relatiebreuk, maar eigenlijk beginnen we zelf gewoon veel sneller met iemand te daten tijdens de zomer.”

Een tweede reden is omdat je na de zomer vaak terug wordt gekatapulteerd naar de ‘echte wereld’, ver weg van de zomerse wolk waarop jullie enkele weken geleefd hebben. Dan beginnen de moeilijkheden, meent klinisch psychologe Mary Commerford uit. “De ene persoon ziet de relatie misschien als een tijdelijke flirt, terwijl de andere er net meer van verwachtte. Daar beginnen de problemen al. Bovendien zie je in die korte intense en romantische periode alleen elkaars beste kwaliteiten. Na die 2 à 3 maanden worden illusies doorprikt, en begin je andere aspecten te zien aan de persoon, die je misschien minder bevallen.” (br.hln)


» Reageer (0)
23-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo voorkom je dat je ooit nog iets zegt waar je later spijt van krijgt

Zo voorkom je dat je ooit nog iets zegt waar je later spijt van krijgt

https://images1.persgroep.net/rcs/xa1S1N2ZBeUudDTb2sW_0SWDByM/diocontent/148990047/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als de gemoederen verhit raken, komen ‘eikel’, ‘kan je nu echt niks’ en ‘nietsnut’ er al eens sneller uit dan je wil. Zeg jij ook vaak iets waar je later spijt van hebt? Met dit trucje maak je daar makkelijk komaf mee.

In het heetst van de strijd is het slechtste wat je kan doen je helemaal laten meeslepen door je emoties en gevoelens van dat moment. Het is als benzine gooien op een vuur. Het maakt de vlam nog erger doordat je boze en agressieve gedachten op de voorgrond blijven en je uiteindelijk iets zegt waar je later spijt van krijgt.

De studie ‘Flies on the Wall Are Less Aggressive’, van professor psychologie Dominik Mischkowski aan de universiteit van Ohio biedt een eenvoudig trucje om die emoties opnieuw onder controle te krijgen waardoor je op een constructieve manier kan discussiëren en geen dingen zegt die je eigenlijk niet meent.

Doe alsof je een vlieg bent

Het trucje gaat als volgt: als iemand je van slag brengt, probeer dan te doen alsof je een vlieg bent die op de muur zit en de situatie vanop een afstand bekijkt. Dat principe staat bekend als zelf-distantiëring. Je gaat hierbij mentaal een stapje achteruit zetten zodat je de situatie los van jezelf kan zien en door de ogen van een externe observator. Door dat te doen hou je je eigen emoties beter onder controle.

Dat bleek ook al uit een andere studie waarbij universiteitsstudenten moesten samenwerken met een medestudent die hen met opzet provoceerde met opmerkingen als “Kijk, dit is de derde keer dat ik het moet uitleggen, kan jij nu echt niet volgen?”. De studenten die gevraagd werden een zelf-distanciërend perspectief in te nemen en dus afstand te nemen van de situatie, werden minder snel boos en reageerden minder agressief dan degenen die hun emoties en gevoelens de vrije loop lieten gaan.

Als je psychologisch afstand neemt van een situatie krijg je immers meer perspectief. Die ellenlange rij in de supermarkt voelt niet meer aan als een persoonlijke boycot, misschien is de chauffeur die je de pas afsneed wel te laat om zijn dochtertje af te halen op school in plaats van een eikel die niet kan rijden, of die collega die vandaag niet te genieten is, heeft het misschien gewoon thuis moeilijk. Potentiële ruzies met vrienden, familie, je partner en zelfs vreemden zullen minder snel escaleren als je de situatie vanop een afstand kan bekijken. En hoe groter de afstand, hoe minder drama. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe wegcode gaat volgende week in: dankzij ‘vierkant groen’ mogen alle fietsers en voetgangers tegelijk oversteken

Nieuwe wegcode gaat volgende week in: dankzij ‘vierkant groen’ mogen alle fietsers en voetgangers tegelijk oversteken

https://images4.persgroep.net/rcs/mI4DrldjQP1mqBOkP3cLnNQucoU/diocontent/149048704/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Fietsers en voetgangers krijgen vanaf volgende week te maken met een versoepelde wegcode. Een nieuwe wet daarrond verscheen gisteren in het Belgisch Staatsblad. Een van de opvallendste nieuwigheden is het zogenoemde ‘vierkant groen’ op bepaalde kruispunten. Dat betekent dat alle fietsers en voetgangers uit de verschillende richtingen telkens tegelijk groen licht krijgen om over te steken, terwijl auto’s en vrachtwagens nog even moeten wachten. 

De versoepelde wegcode gaat eind volgende week in, op 31 mei. De belangrijkste nieuwigheid is dus het ‘vierkant groen’-principe voor fietsers en voetgangers. Kruispunten die met dit systeem werken, worden uitgerust met verkeerslichten die pijltjes laten zien rond het silhouet van de fietser of voetgangers. Doel is om contact te vermijden tussen zwakke weggebruikers en auto’s en vrachtwagens, en zo dodehoekongevallen te voorkomen. 

Een eerste proefproject met deze verkeersregeling werd begin vorig jaar ingevoerd op het kruispunt van de Londenstraat, Bordeauxstraat en Kattendijkdok-Oostkaai in Antwerpen.

Ook voor eigenaars van bepaalde bakfietsen zijn er nieuwigheden in de versoepelde wegcode. Zo worden drie- en vierwielers die minder breed zijn dan één meter gelijkgesteld met fietsen. Dat houdt in dat ze tegen de rijrichting mogen rijden in straten met beperkt eenrichtingsverkeer. Bakfietsen met een maximale breedte van een meter worden vanaf 31 mei ook toegelaten in zones voor plaatselijk verkeer en in voetgangerszones.

De nieuwe wet bepaalt voorts dat fietsertjes jonger dan 10 jaar voortaan onder alle omstandigheden op het voetpad mogen rijden. Nu is dat enkel toegelaten voor kinderen tot 9 jaar. Verder wordt de maximumsnelheid van elektrische steps, elektrische rolstoelen en hoverboards verhoogd van 18 kilometer per uur tot 25 kilometer per uur. Dat heeft vooral met Europese regelgeving te maken. 

De afstand waarbinnen een voetganger verplicht gebruik moet maken van een zebrapad wordt dan weer teruggebracht van 30 naar 20 meter. Ook de afstand buiten de bebouwde kom tussen bestuurders van voertuigen en zwakke weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers, wordt aangepast. Momenteel moet slechts een meter afstand worden houden, vanaf volgende week vrijdag is dat anderhalve meter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe succesvol is een tweede huwelijk echt? Dit zegt de wetenschap

Hoe succesvol is een tweede huwelijk echt? Dit zegt de wetenschap

https://images3.persgroep.net/rcs/Jxr_sXbyfYHjv7uZ_xGaQOv-wfY/diocontent/148972956/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een onsuccesvol huwelijk kan je hele kijk op liefde en relaties veranderen. De romantiek dooft uit, de fantasie verdwijnt. Maar ach, dan is er nog steeds iets zoals liefde en die vindt ons vaak op de moment dat we het het minst verwachten. Je ontmoet iemand nieuw en voelt iets dat je al jaren niet meer gevoeld hebt. Hoeveel we ook geleerd hebben uit ons verleden, een risico nemen lijkt het wel waard. Maar wat zegt de wetenschap over een tweede huwelijk? 

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de wetenschap komt er niet uit. Mensen die voor een tweede keer trouwen, zouden volgens een Britse  studie uit 2013 minder geneigd zijn om te scheiden. Zo eindigt 45 procent van de eerste huwelijken in Groot-Brittannië in een scheiding, terwijl dat de tweede keer slechts bij 31 procent gebeurt. 

Een studie uit 2015 die gepubliceerd werd in the Journal of Family Issues toont aan dat een tweede huwelijk vaker eindigt in een scheiding. Tot die conclusie kwamen de onderzoekers nadat ze een analyse deden bij 2.000 koppels. 

Steeds meer koppels geven een tweede huwelijk een kans. Maar heeft het nu eigenlijk zin? 

“Veel mensen geven hun partner de schuld wanneer hun eerste huwelijk stukloopt en lossen dus nooit hun eigen problemen op”, stelt relatiecounselor Margaret Paul. “Met andere woorden: ze beginnen aan een nieuw huwelijk met dezelfde problemen en vrezen dan dat ze opnieuw de foute partner gekozen hebben in plaats van naar zichzelf te kijken.” 

Wil je dat een tweede huwelijk werkt? Dan moet je kijken naar wat er misliep in het eerste, en ook naar wat je zelf fout deed. Je moet ervoor openstaan om te reflecteren en aan jezelf te werken zodat je je oude gewoontes niet meeneemt in een nieuwe relatie. 

Linda Carroll, huwelijks- en familietherapeut, gelooft dat tweede huwelijken kunnen werken. “Het hangt er allemaal een beetje vanaf hoe het vorige eindigde. Ging het koppel uit elkaar en gaven ze elkaar de schuld? Hebben ze er iets uit geleerd? Als ze iets hebben opgestoken door de breuk dan hebben ze veel meer kans op succes.” 

“Vaak gaan mensen op zoek naar een magische oplossing voor het probleem en denken ze dat ‘de ware’ vinden alles gaat oplossen. Wanneer dat het geval is, dan zijn hun slaagkansen niet al te groot”, stipt Carroll aan. (br.hln)


» Reageer (0)
21-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arbeider (31) erft domein van 57 miljoen euro van onbekende vader na DNA-test

Arbeider (31) erft domein van 57 miljoen euro van onbekende vader na DNA-test

https://images4.persgroep.net/rcs/75pYyKxLvUMoiJjyLVVxcbM3tuQ/diocontent/148888637/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Jordan Adlard Rogers was een arbeider die financieel aan de grond zat, in zijn sociale woning. Vandaag is de  31-jarige Brit een welgestelde aristocraat die op een domein van 620 hectare woont, een geërfd optrekje dat miljoenen euro’s waard is. Een DNA-test wees uit dat Adlard Rogers de bastaardzoon is van een rijke drugsverslaafde die vorig jaar overleed.

Jordan Adlard Rogers wist helemaal niet dat hij de zoon was van Charles Rogers, die in augustus vorig jaar op 62-jarige leeftijd stierf. De familie Rogers betrekt al bijna 250 jaar het historische landgoed Penrose in het Britse Cornwall. In 1974 werd een groot deel van Penrose overgemaakt aan de erfgoedorganisatie National Trust, maar de familie Rogers mocht er volgens de deal nog 1.000 jaar blijven wonen.

Jordan Adlard Rogers vermoedde al langer dat Charles Rogers zijn vader was, maar hij kon het nooit bewijzen. Uit een DNA-test na Charles’ dood bleek dat de 31-jarige Brit inderdaad de zoon was van de aristocraat. Adlard Rogers werd zo de rechtmatige erfgenaam van zijn biologische vader en erfde niet alleen het woonrecht op het landgoed maar ook een vaste toelage van 1.140 euro per week.

De man stopte meteen met werken, kocht een chique Mercedes C63, ging met zijn partner naar New York en liet een buitengym aanbrengen op Penrose, waar hij ook ging wonen. Jordan Adlard Rogers heeft zelf één zoon. Hij beweert dat hij nooit zal verloochenen waar hij vandaan komt. Hij wil eenvoudig blijven en de minder fortuinlijken steunen. Hij zou naar eigen zeggen ook alles weer willen inleveren voor een relatie met zijn vader toen die nog leefde. “Dan had hij misschien een andere weg gekozen”, zei hij.

Verslaving

In tegenstelling tot Adlard Rogers groeide zijn vader wél op in luxe. Maar Charles Rogers raakte verslaafd aan drugs, wat vorig jaar ook zijn dood betekende. De laatste jaren had Charles Rogers het indrukwekkende landgoed Penrose - dat hij zelf in 2012 had geërfd - gelaten voor wat het was en leefde hij als een kluizenaar in zijn auto. Hij had al tientallen jaren gebroken met familie en vrienden. Hij liet na zichzelf te verzorgen en betaalde zijn rekeningen niet. Hij was compleet aan lagerwal geraakt. 

Volgens de beheerder van Penrose, Phillip Care, had Rogers nog veel langer geleefd dan hij ooit had kunnen denken. Twee weken na de dood van Charles Rogers overleed zijn moeder. Zij had ook al haar andere zoon, Nigel, moeten afgeven toen die jaren geleden aan kanker was gestorven. De onwettige zoon Jordan Adlard Rogers werd zo de enige erfgenaam van zijn vader Charles Rogers.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 soorten koolhydraten die je elke dag zou moeten eten (en 5 die je beter vermijdt)

5 soorten koolhydraten die je elke dag zou moeten eten (en 5 die je beter vermijdt)

https://images0.persgroep.net/rcs/tsF82cQZ9TtyTn9fsyFYdT0vwxA/diocontent/148828983/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Koolhydraten, er vloeide al menig inkt over. Dieetfanatici stoppen ze genadeloos in het verdomhoekje, voedingsdeskundigen hameren erop dat je lichaam ze nodig heeft. Een ding is zeker: je kan ze niet allemaal over dezelfde kam scheren. Enkele diëtisten geven uitleg over welke koolhydraten je beter wat vaker op het menu zet, en welke je beter links laat liggen.

5 soorten koolhydraten waarvan je meer moet eten

1. Volkoren brood en pasta

“Volkorenproducten bevatten veel vezels en zijn minder bewerkt, waardoor je je sneller en langer voldaan voelt”, steekt diëtiste Amy Shapiro van wal. “Je verbrandt die koolhydraten ook langzamer, waardoor je je langer energiek voelt. Bovendien bevatten volkorenproducten B-vitamines, die belangrijk zijn voor je metabolisme en energieniveau.”

2. Bonen en peulvruchten

Zwarte bonen, kikkererwten en linzen zijn goede bronnen van foliumzuur, kalium, magnesium en vezels. “Ze kunnen je bloedsuikerspiegel verlagen, je cholesterolgehalte verbeteren en ze houden je darmen gezond”, aldus diëtiste Wendy Leonard.

3. Fruit

Fruit is niet alleen een goede bron van koolhydraten, maar zit ook tjokvol vitamines, mineralen en ziektebestrijdende antioxidanten. Wees wel voorzichtig met welk soort fruit je koopt. Leonard stelt voor om niet-biologische perziken, aardbeien, druiven, appels, bosbessen en kersen te vermijden. “Daar zitten vaak het grootst aantal pesticiden op.”

4. Winterpompoen

“Winterpompoenen zitten vol vezels en voedingsstoffen zoals bètacaroteen, dat in het lichaam omgezet wordt tot vitamine A en een belangrijke antioxidant is. Bètacaroteen speelt ook een rol bij je afweersysteem en beschermt je huid tegen uv-schade. Extra bonus? De vitamine C in de groente verbetert je immuniteit en helpt ook de rimpeltjes in je huid te bestrijden.”

5. Volle granen

Volle granen zijn de gezondere variant omdat ze langzaam verteren en minder pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Voorbeelden zijn bruine ruist, quinoa, havermout en zilvervliesrijst.

5 soorten koolhydraten die je beter vermijdt

1. Wit brood

Als wit brood verwerkt worden, worden de meeste vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald. Leonard waarschuwt dan ook voor deze broodsoort. “Omdat wit brood amper vezels bevat, wordt het sneller verteerd en stijgt je bloedsuikerspiegel en insulineniveau. Eet je het regelmatig, dan kunnen die herhaaldelijke insulinereacties resulteren in insulineresistentie, die de kans op obesitas, diabetes, kanker en hartaandoeningen verhoogt”, aldus de diëtiste.

2. Witte rijst

Hetzelfde geldt voor witte rijst. “In witte rijst zitten amper voedingsstoffen en vezels. Daardoor breekt hij in je lichaam snel af tot suiker waardoor er ook pieken ontstaan in je bloedsuikerspiegel”, aldus Leonard.

3. Chips

Uiteraard konden ook chips niet in het lijstje ontbreken. Ook zij kunnen immers pieken in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. “Chips breken makkelijk af in het lichaam. Daarom kan je er makkelijk grote hoeveelheden van eten zonder je voldaan te voelen. En omdat ze lekker zout en knapperig smaken, wordt het beloningscentrum in de hersenen gestimuleerd waardoor het nog moeilijker is om ermee te stoppen. Heb je er echt zin in? Probeer dan een handjevol in een kommetje te doen in plaats van rechtstreeks uit de zak te eten. Zo voorkom je dat je je overeet”, vertelt Leonard.

4. Ontbijtgranen

Ook cornflakes zijn volgens Shapiro geen goede keuze om je dag mee te beginnen. “De meeste ontbijtgranen zijn niet erg vullend, bevatten amper vezels en zitten tjokvol suiker. Ik merk bij veel klanten dat ze er ook onbewust veel meer van eten dan de portie die op de verpakking vermeld staat.” Volgens haar start je je dag daarom beter met een portie havermout of met proteïnen zoals eieren.

5. Vetvrije koekjes en snacks

Veel mensen worden verleid door vetvrije producten, maar Shapiro zegt dat je die beter vermijdt. “Vetvrij betekent niet dat een product gezond is, in tegenstelling. Vaak zit er meer suiker in dan de volle variant en eet je er ook meer van om je voldaan te voelen. Vet helpt immers om je verzadigd te voelen, door ze weg te nemen eet je er net meer van.” (br.hln)


» Reageer (0)
19-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duncan doet waar Nederland na 44 jaar naar smachtte: “Mijn hartslag zat boven de 200”

Duncan doet waar Nederland na 44 jaar naar smachtte: “Mijn hartslag zat boven de 200”

https://images4.persgroep.net/rcs/J8_Y3RTeUVP2WDLtBFmijLWnK40/diocontent/148719182/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een historische prestatie! Duncan Laurence heeft voor Nederland voor het eerst in 44 jaar het Eurovisie Songfestival gewonnen. Met Arcade won hij door een grote overwinning bij de publieksstemmen van Zweden en Italië. Laurence is de opvolger van Teach-in, dat in 1975 won met Ding-a-Dong.

Het werd de spannendste Eurovisie-ontknoping in vele jaren. Maar de uitkomst was die waar Nederland na 44 jaar naar smachtte: Duncan Laurence is winnaar van het Songfestival. Bijna een halve eeuw na de zege van Teach-in komt het festival volgend jaar weer naar Nederland.

Het was de uitkomst van een zenuwslopende stemming waarbij Laurence, de absolute topfavoriet van de bookmakers, bij de jury enigszins teleurstellend als derde eindigde met 231 punten. Zweden won bij de vakjury’s voor het verrassende Noord-Macedonië.

Nederland won uiteindelijk toch door een daverende score bij de tv-kijkers thuis. Van het publiek kreeg hij 261 punten, waarmee hij tweede werd achter Noorwegen. Het was in totaal ruim voldoende om Italië, Rusland, Zwitserland en Noorwegen voor te blijven. Zweden werd uiteindelijk pas zesde door een tegenvallende score bij de publieksstemmen.

De vreugde op de Nederlandse bank was uitzinnig. Waar iedereen sprong, bleef coach Ilse DeLange met de handen voor haar ogen zitten. Ongeloof won het nog van de vreugde. Laurence was al snel weer bij zijn positieven en nam de trofee in ontvangst met de woorden: ‘To Music first. Always.’

John Lundvik

Iets later, toen de klok in Tel Aviv al naar de 3 uur in de nacht kroop, zette hij zijn gedachten in de laatste minuten van de stemming op een rijtje. “Ik dacht alleen maar: ’Kom op, kom op met die punten! Mijn hartslag zat boven de 200. Het ging tussen mij en John (Lundvik, red.) op het laatst. Ik vind hem geweldig, we hebben afgesproken met zijn tweeën een liedje te gaan schrijven. Ik dacht: ‘Oké, Duncan, wees niet teleurgesteld als je van hem verliest.’ Maar oh, deze uitkomst is stukken beter.”

Ook kwam hij terug op de favorietenrol die hem vanaf het begin werd toegedicht. “Ik heb die voorspellingen nooit beschouwd als waarheden. Het waren voorspellingen, meer niet. Ook tijdens de stemming durfde ik lang niet te dromen van winnen. Toen ik, trofee in de hand, confetti om mijn hoofd, mijn nummer voor de tweede keer zong, voelde ik me weer precies als die regel uit mijn liedje: a small town boy in a big arcade.”

Zijn finale-uitvoering van Arcade moet hij onder zware druk hebben gezongen. Toch was daarvan live amper iets merkbaar. Laurence gaf een betere uitvoering dan tijdens de toch al geslaagde juryshow van vrijdagavond. Hij zong meeslepend en aarzelde niet bij het bereiken van moeilijke noten. Zijn reactie na de laatste noten was er eentje van verbazing. Het was volbracht.

Problemen

De Nederlandse zege kwam voor de bookmakers en volgers niet onverwacht. De wedkantoren zetten Duncan Laurence al vrij snel na de presentatie van het liedje Arcade op de eerste plaats in hun voorspellingen. Daar kwam nooit meer verandering in. Sterker: de voorsprong in het klassement werd vrijwel elke dag groter.

Alleen de problemen rondom de podiumact van Arcade deden de wedkantoren enigszins twijfelen. Zou het wel goed komen met de lamp die moest neerdalen tot vlakbij Duncan Laurence’ piano? De bij de Israëlische productie bestelde lichtbol bleek niet te voldoen. In allerijl moest een reserve exemplaar uit België worden overgevlogen. Het was duidelijk: de Nederlandse delegatie en de lokale regie verstonden elkaar maar moeizaam.

Uiteindelijk werden de communicatieproblemen de wereld uit geholpen en werd de act zoals regisseur Hans Pannecoucke en adviseur Ilse DeLange hem in hun hoofd hadden.

Aan haar tweede plaats met de Common Linnets voegt DeLange nu een eerste plaats als coach toe. Het maakt haar tot een van de succesrijkste Nederlandse Songfestivaldeelnemers allertijden. Zij kon na afloop bijna niet stoppen met huilen. De spanning tijdens de stemming noemde ze ‘heel erg verschrikkelijk.’ Ongeloof was de dominante emotie. “Het is net alsof we de Olympische Spelen hebben gewonnen.”  (br.hln)


» Reageer (0)
18-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe wolf opgedoken, de vierde al in België

Nieuwe wolf opgedoken, de vierde al in België

https://images4.persgroep.net/rcs/l0QsMPUp1cD26AdTMxccjYFc6tE/diocontent/148590813/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er is een nieuwe wolf gesignaleerd in ons land, dit keer dicht bij Neufchâteau in de provincie Luxemburg. Dat meldt het Wereldnatuurfonds WWF, dat ook een foto van het dier kon maken. Daarmee staat de teller ondertussen op vier wolven in ons land, naast het Limburgse koppel Naya en Gust (en mogelijk al kleintjes) en een exemplaar in de Hoge Venen.

De wolf werd gezien in Ebly, een gehucht in de gemeente Léglise, in de nacht van 30 april op 1 mei. Er is zelfs een foto genomen van het dier. Het landelijke Ebly ligt op zo’n tien kilometer vanNeufchâteau.

Volgens het WWF en een Réseau Loup, een Franstalig netwerk van wolvenexperts, heeft een dna-analyse van de uitwerpselen van de wolf aangetoond dat hij van de Frans-Italiaanse lijn komt. “Dat betekent dat twee subsoorten elkaar gaan ontmoeten! Uitstekend nieuws voor de biodiversiteit”, zegt de natuurorganisatie. De andere wolven in ons land zijn allemaal van de Duits-Poolse lijn.

800 kilometer

Volgens het WWF heeft de wolf allicht op zijn eentje meer dan 800 kilometer afgelegd vanuit de Alpen om hier te geraken. 

Ook de organisatie Welkom Wolf reageert enthousiast. “België is nu officieel het wolvenkruispunt van Europa. Vorig jaar waren we het laatste land in Europa dat wolven op bezoek kreeg, vandaag zijn we het land waar de oostelijke en de zuidelijke populatie elkaar ontmoeten, nadat ze eeuwen gescheiden hebben geleefd als gevolg van de bijna-uitroeiing door de mens.”  (br.hln)


» Reageer (0)
17-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizenden vrouwen doorbreken het taboe op abortus

Duizenden vrouwen doorbreken het taboe op abortus

https://images1.persgroep.net/rcs/JzmeDqUd7IhanQpScn2I7y3y4q4/diocontent/148521812/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie geregeld door Instagram scrollt, heeft #youknowme misschien al zien passeren. De hashtag werd in het leven geroepen door actrice Busy Philipps. Ze wil vrouwen aanmoedigen om hun abortus-verhaal te delen, om het taboe er rond te doorbreken.

De aanleiding? Deze week raakte bekend dat de staat Alabama de strengste abortuswet van het land heeft goedgekeurd. Vrijwel alle abortussen, zelfs bij een zwangerschap na verkrachting of incest, zijn verboden. Het is nog niet zeker of deze nieuwe wet effectief in werking zal treden. Verschillende organisaties hebben immers al laten weten dat ze naar de rechtbank zullen stappen om de wetgeving tegen te houden. Desondanks zorgde het voor heel wat hetze. 

Onder meer actrice Busy Philips - die je misschien wel kent van reeksen als ‘Dawson’s Creek’ of ‘Cougar Town’ - heeft zich uitgesproken tegen de nieuwe wet. “Één op de vier vrouwen heeft ooit een abortus laten uitvoeren”, zo zei ze in haar praatprogramma ‘Busy Tonight’. Dat cijfer haalde ze uit een studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Public Health. “Dat cijfer komt waarschijnlijk als een verrassing bij veel mensen. De meerderheid denkt dat ze niemand kennen die zoiets heeft meegemaakt. Wel, jullie kennen mij.” De actrice heeft immers zelf een abortus laten uitvoeren. Ze was toen 15 jaar. 

Op sociale media roept ze mensen op om hier iets aan te doen. “Deel je verhaal en maak zo een einde aan het taboe. Gebruik de hashtag #youknowme en laat van je horen.” Met succes. Zo werden er het voorbij uur al 260 tweets de wereld ingestuurd met de hashtag. Op Instagram werd die in totaal al meer dan 75.000 keer gebruikt. 

Ook andere bekende gezichten zetten hun schouders onder de oproep, waaronder actrices Milla Jovovich en Jameela Jamil. “Ik onderging een abortus toen ik nog jong was. Dat was toen de beste beslissing. Voor mij én voor het kindje. Ik was er nog niet klaar voor, emotioneel, mentaal en financieel gezien. Zo veel kinderen komen op die manier in de pleegzorg terecht. Op die manier worden ook veel levens geruïneerd”, getuigt Jamil.

Hoe zit het in eigen land? Eerder raakte al bekend dat één op de vijf Belgische vrouwen ouder dan 50 ooit een zwangerschap heeft afgebroken. De wetgeving an sich dateert van 1990. Sindsdien kan een vrouw ervoor kiezen om een abortus te laten uitvoeren, al zijn er enkele voorwaarden. Zo mag de zwangerschap niet langer duren dan 12 weken en moet er sprake zijn van een ‘noodsituatie’. Wat dat juist is, mag de vrouw zelf invullen. Als ze zich te jong voelen of financieel onzeker zijn, bijvoorbeeld. (br.hln)


» Reageer (0)
16-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gucci en Balenciaga bannen minderjarige modellen

Gucci en Balenciaga bannen minderjarige modellen

https://images0.persgroep.net/rcs/MQlHWBVnRm4VVH5aWPr31RMIByM/diocontent/148501279/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het Franse luxebedrijf Kering, eigenaar van bekende modemerken als Gucci, Saint Laurent en Balenciaga, gaat vanaf 2020 alleen nog modellen aannemen die ouder zijn dan 18 jaar voor modeshows of fotoshoots waarin ze volwassenen voorstellen.

Dat heeft Kering gisteren bekend gemaakt op het Copenhagen Fashion Summit. Door enkel nog meerderjarige modellen aan te nemen, willen ze jonge meisjes beschermen tegen de gevaren van de harde modellenbusiness.

“We geloven dat we de verantwoordelijkheid hebben om het goede voorbeeld te geven in de luxesector en we hopen dat we hiermee anderen aanmoedigen om onze keuze te volgen”, aldus François-Henri Pinault, CEO van Kering.

In 2017 ondertekende Kering al een charter waarin ze beloofden modellen onder de 16 jaar te bannen. Al hielden ze zich daar lang niet altijd zo strikt aan. Zo liep Kaia Gerber, de 17-jarige dochter van topmodel Cindy Crawford, op haar 15de nog verschillende shows voor merken in de portefeuille van Kering.

Niet nieuw

Het gebruik van jonge modellen in de mode-industrie is overigens niet nieuw. Kate Moss werd gescout toen ze 14 was, en Naomi Campbell was 15. Romeo, de zoon van David Beckham, deed bijvoorbeeld al mee in een campagne voor Burberry toen hij 12 was.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor “beschavingsziekten”: vermijd tatoeages, plastic speelgoed en pas op met nagellak en parfum

Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor “beschavingsziekten”: vermijd tatoeages, plastic speelgoed en pas op met nagellak en parfum

https://images2.persgroep.net/rcs/RvOesyDAJ0LyJcM5wzDH-Mt8QW8/diocontent/148492846/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) waarschuwt voor de toename van “beschavingsziekten”, aandoeningen die gekoppeld kunnen worden aan onze huidige levensstijl en milieuomstandigheden. Zo kan het steeds vaker voorkomen van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en vruchtbaarheidsproblemen in verband worden gebracht met verontreinigende stoffen en chemicaliën. De raad heeft een heel concrete lijst van aanbevelingen gemaakt om het contact met potentieel gevaarlijke stoffen te beperken.

Dat we moeten opletten met roken, alcohol en het veelvuldig gebruik van onze smartphone is al langer bekend, maar volgens de lijst met aanbevelingen komen we ook best niet te vaak in de buurt van hoogspanningslijnen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het gebruik van insecticiden moet worden beperkt en sporten doen we best in parken en minstens 200 meter van drukke verkeersassen verwijderd.

Speelgoed

Kinderen spelen beter niet met plastic of rubber speelgoed en zwangere vrouwen blijven best uit de buurt van verven. Nieuwe kledij was je best voor je ze de eerste keer draagt.

De Hoge Gezondheidsraad focust ook op onze voeding. Zo vermijd je beter brood en granen die op hoge temperaturen geroosterd zijn. Aangebrand voedsel in uit den boze, net als pannen met een antikleeflaag en het opwarmen van eten in plastic potten in de microgolfoven.


Verder worden ook tatoeages afgeraden en wordt gepleit “voor een beperkt gebruik van nagellak, kleurspoelingen, cosmetische producten en parfum”.

“Onbeperkte blootstelling aan potentieel gevaarlijke stoffen zou alleen toegelaten mogen worden na een uitgebreide evaluatie die aantoont dat er geen negatief gezondheidseffect is”, aldus de HGR. Bovendien moet die blootstelling “zo laat mogelijk in het leven” gebeuren. Zeker voor zwangere vrouwen wordt extra voorzichtigheid gevraagd.

Kankerverwekkend 

Chemische stoffen zouden ook sneller van de markt gehaald moeten kunnen worden dan vandaag het geval is, zo zegt de raad. “Een verbod kan dan gebeuren voor producten die minder grote voordelen bieden of voor producten waarvoor minder schadelijke alternatieven bestaan”, klinkt het nog. “Nu wordt vaak pas gereguleerd wanneer het kankerverwekkend of hormoonverstorend karakter bewezen is. We pleiten ervoor om bij potentieel kankerverwekkende of hormoonverstorende stoffen de bewijslast om te draaien.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pensioen gemiddeld 450 euro te laag om rusthuis te betalen

Pensioen gemiddeld 450 euro te laag om rusthuis te betalen

https://images3.persgroep.net/rcs/l5J5UqYcccB4X4iHgDh2jSTUxBI/diocontent/145168999/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het gemiddeld pensioen dat mensen in ons land verdienen, is te laag om een gemiddeld rusthuis te betalen. Dat heeft VTM NIEUWS-anchor Freek Braeckman ontdekt in ‘De Ronde van Freek’ op basis van overheidscijfers. Gemiddeld heeft de Vlaming een pensioen van 1.280 euro, terwijl een rusthuis maandelijks gemiddeld 1.728 euro kost. Vlamingen moeten dus een kleine 450 euro uit eigen zak betalen.

Belangrijke nuance bij de resultaten: het gaat hier over het wettelijk pensioen voor werknemers. Het totale gemiddelde pensioen varieert erg sterk, afhankelijk van het feit of iemand in de privé of bij de overheid tewerkgesteld is, of als iemand zelfstandige was. Ook hebben mannen gemiddeld een hoger pensioen dan vrouwen, waardoor het vooral alleenstaande vrouwen zijn die meer moeite hebben om een rusthuis te betalen dan mannen.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is in 2017 gestart met het monitoren van de prijzen van rusthuizen. Hij zei in maart dit jaar nog dat dat beleid zijn vruchten afwerpt. (br.hln)


» Reageer (0)
15-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebiologeerd: waarom geeuwen zo aanstekelijk werkt

Gebiologeerd: waarom geeuwen zo aanstekelijk werkt

https://images0.persgroep.net/rcs/VPrWDGQXG_S4Io1gTV2MzhFJfhs/diocontent/148356007/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wat is geeuwen? En waarom doen we het zo vaak? Neurowetenschapper Robert Provine zegt dat gapen een oude en autonome gewoonte is. Het komt voort uit de vroege evolutie en is gebruikelijk voor veel wezens (zelfs vissen doen het!). Maar waarom werkt het zo aanstekelijk?

Dat geeuwen een autonome gewoonte is, wil zeggen dat het wortelt in de hersenstam. Dat is het diepste gedeelte van onze hersenen, waar bepaalde reacties zo ingebouwd zijn dat we ze zelfs niet eens meer kunnen kwalificeren als reflexen. Gapen heeft veel triggers, waaronder verveling, slaperigheid en temperatuur. Een onderzoek uit 2014 suggereerde zelfs dat er een ‘thermisch venster’ is voor menselijk geeuwen, dat rond de 20°C ligt. Als de omgevingstemperatuur de lichaamstemperatuur nadert, of in de buurt van het vriespunt daalt, gapen we minder. Volgens het onderzoek zouden we dan ook gapen om de temperatuur van onze hersenen te regelen. Dat is niet hetzelfde als zeggen dat we geeuwen om extra zuurstof op te nemen. Onderzoek toont immers aan dat dat niet het geval is. Het betekent dan weer wel dat geeuwen zou kunnen werken om aangename omgevingslucht door de neus en mond naar binnen te trekken.

In de loop der jaren hebben wetenschappers het zogenaamde ‘aanstekelijke geeuwen’ of ‘geeuwbesmetting’ opgemerkt bij chimpansees, mensen, bavianen, bonobo’s en wolven. Geeuwen voelt goed, waardoor we al snel gezellig meedoen als iemand anders gaapt. Dat wil echter niet zeggen dat we de geeuw op een bewust niveau kopiëren. Het gebeurt omdat je het gewoon niet kan verhelpen. Als je zelfbewust wordt over een geeuw, dan stop je er ook haast automatisch mee.

Sommige mensen met autisme of schizofrenie vertonen geen geeuwbesmetting. Hetzelfde geldt voor kinderen jonger dan vier jaar. Dat heeft geleid tot een verscheidenheid aan theorieën over de relatie van geeuwen tot empathie en het spiegelneuronensysteem van de hersenen. Het idee hier is dat tekorten in het spiegelneuronensysteem kunnen leiden tot het missen van verborgen empathische signalen die de zogenaamde geeuwbesmetting veroorzaken.

Vechten of vluchten

Uit MRI-scans bij een reeks mensen blijkt dat bepaalde delen van de hersenen, meerbepaald de delen van de amygdala, oplichten als reactie op geeuwende beelden. De amygdala is een hersengebied dat geassocieerd wordt met angst en verhoogde aandacht. Niet geheel verwonderlijk dus dat we vaak ook gapen, als we nerveus zijn. Misschien is het dus zo dat we gapen op momenten van angst om de ‘vechten of vluchten’-reflex in ons brein te tripleren. Geeuwbesmetting kan op die manier een evolutionaire snelkoppeling zijn om de hersenen van een grote groep mensen klaar te stomen om snel actie te ondernemen als reactie op een dreiging. Op die manier kan geeuwen er eeuwen en eeuwen geleden voor gezorgd hebben dat groepen beter konden overleven.
Een andere - minder diepe - verklaring is dat geeuwen ook gewoon, net als lachen, gezellig kan zijn. Waar lachen het gelukzalige groepsgevoel versterkt, kan geeuwen ervoor zorgen dat een grote groep zich op een onbewust niveau ontspannen (en lichtelijk slaperig) gaat voelen. 

Geeuwbesmetting is en blijft hoe dan ook een beetje een wetenschappelijk mysterie. We houden ervan om er over te speculeren en er de evolutionaire oorzaak voor te vinden. Maar waarom zou er eigenlijk maar één specifieke basis van kunnen bestaan? Vaak overleven aangeboren eigenschappen immers net omdat ze een aantal verschillende bases omvatten. (br.hln)


» Reageer (0)
14-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.New York Fashion Week wordt ingekort

New York Fashion Week wordt ingekort

https://images0.persgroep.net/rcs/opgCqKX3PC7ievANHKjJx1_wJK4/diocontent/141099723/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

New York Fashion Week wordt ingekort. De modeweek duurde tot nu toe 7 dagen maar zal vanaf september maar 5 dagen lang zijn. 

Het was ontwerper Tom Ford, de nieuwe voorzitter van de fashion week, die met het idee op de proppen kwam. Het zit zo: de modeweek van New York was anders dan andere modeweken. Het was de enige week waarop ontwerpers 7 dagen lang hun creaties aan de wereld toonden. 

Al enkele jaren verhuizen grote modehuizen (tijdelijk) uit New York. Zo stuurden Calvin Klein, Victoria Beckham en Tommy Hilfiger niemand nog de catwalk op in The Empire State. Modewebsite The Business of Fashion meent dat de beslissing genomen wordt omdat de New Yorkse fashion week relevant moet blijven. Zo zullen ontwerpers beter hun best moeten doen om een plaats te bemachtigen om hun collectie te tonen.  (br.hln)


» Reageer (0)
12-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wetenschappelijke reden waarom we zo van chocoladegeur houden

De wetenschappelijke reden waarom we zo van chocoladegeur houden

https://images0.persgroep.net/rcs/ytxrgxfFZyrFUj24F4SHDfop_-8/diocontent/147690380/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ah, de geur van chocolade. Het rijke aroma van geroosterde cacaobonen dat ons spontaan doet watertanden. Meestal verdoen we onze tijd niet door aan een stukje chocolade te ruiken en eten we het meteen op. Maar wat velen niet weten is dat er in chocolade voor een deel dezelfde chemicaliën zitten als in rozen. En juist daarom houden we zo van de zoete geur. 

We vullen onze huizen met bloemen en oliën, maar ook geroosterde cacaobonen bevatten net zoals rozen heel wat beta-jonon, wat hen hun geur bezorgt. Duitse onderzoekers ontdekten dat de geur (en uiteraard ook de smaak) donkere chocolade juist zo aantrekkelijk maakt. Hun onderzoek toont aan waarom de geur zo onweerstaanbaar is.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Agricultural and Food Chemistry. Het Duitse onderzoeksteam testte twee chocoladesoorten met twee verschillende aroma’s. Vervolgens analyseerden ze de chemicaliën die in de geur zaten en ontdekten ze zo welke deeltjes verantwoordelijk waren. Carolin Seyfried van de Technische universiteit van Munchen: “Chocolade is een van de meest gekochte snacks op de wereld. Smaak is meer dan wat de tong proeft, de geur speelt ook een rol. Er zijn heel wat componenten die samen een unieke beleving vormen.” Dat legt ook uit waarom we verlangen naar een reep chocolade wanneer we het nog maar een seconde ruiken.  (br.hln)


» Reageer (0)
10-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louis Vuitton wil handtassen met televisieschermen maken

Louis Vuitton wil handtassen met televisieschermen maken

https://images1.persgroep.net/rcs/HohtEd7Z5H_b0UH7E3LIdpeWwoQ/diocontent/147724829/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je mag op de creatieve directeur van Louis Vuitton, Nicolas Ghesquière, vertrouwen om je handtas revolutionair te maken. Tijdens de laatste Louis Vuitton Resort 2020 Show stuurde hij modellen de catwalk op die handtassen droegen met televisieschermen in. 

“Canvas of the Future”, met die naam worden de laatste nieuwe tassen van Louis Vuitton aan de wereld voorgesteld. De beweeglijke, flexibele schermen zijn gemaakt uit dezelfde LED-lichtjes die teruggevonden kunnen worden in sommige smartphones en zorgen voor een resolutie van 1920 x 1440. De tassen die op de catwalk werden getoond zijn nog een prototype, maar het doel volgens een persbericht van het modehuis is om de lijn tussen je handtas en smartphone te doen vervagen. 

Het is niet de eerste keer dat televisie een acte de présence maakt tijdens een modeshow van Louis Vuitton. In 2007, toen er voor het eerst iPhones op de markt kwamen en Marc Jacobs nog artistiek directeur was voor het modehuis, werd er al een kleine tas met scherm op de catwalk gebracht.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kogel is door de kerk bij Herman Brusselmans: “Er komt een kind”

De kogel is door de kerk bij Herman Brusselmans: “Er komt een kind”

https://images4.persgroep.net/rcs/6a4yWCOXvwZtWxdUp0JhO2IhF9A/diocontent/141038350/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Gisterenavond werd de allerlaatste ‘Van Gils & Gasten’ uitgezonden op Eén. Daarbij kwam zowat half bekend Vlaanderen langs, waaronder ook schrijver Herman Brusselmans (61). Die gaf meteen een kleine primeur prijs over de babyplannen van hem en zijn vriendin Lena (27).

Brusselmans werd op de rooster gelegd door Maaike Cafmeyer, die hem vroeg hoe het nu zit met het babyverhaal. De schrijver liet in eerdere interviews immers optekenen dat hij overweegt om nog aan kinderen te beginnen, ondanks zijn al wat oudere leeftijd. “Wel, er is een beslissing genomen”, aldus Brusselmans tegen een erg verbaasde Cafmeyer. “Er komt een kind, in 2021 of 2022.”

Er werd vervolgens wat geginnegapt, maar Brusselmans bleef wel volhouden dat er een baby in de maak is. “Al hebben we wel een probleem. We hadden al wat namen overlopen en wilden ‘Archie’ als het een jongen wordt”, knipoogde hij. (br.hln)


» Reageer (0)
09-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijkeluiszoon die daklozen “profiteurs” vindt moet enkele dagen op straat overleven. Het eindigt in tranen

Rijkeluiszoon die daklozen “profiteurs” vindt moet enkele dagen op straat overleven. Het eindigt in tranen

https://images0.persgroep.net/rcs/EMPgJ6vw5PeoqqslMEEDof7zSI4/diocontent/147696523/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hij heeft – met dank aan zijn steenrijke vader – kasten vol designerkleren, een Ferrari in de garage en een privéjet die hem naar alle uithoeken van de wereld brengt als hij dat wil. Daklozen vindt hij “luie profiteurs”, die hun miserie alleen maar aan zichzelf te danken hebben. Om te bewijzen dat je zo van straat geraakt als je maar genoeg je best doet, besloot de Britse Bobby Misner (23) drie dagen als dakloze door het leven te gaan. Het ging niet zoals hij gedacht had.

Het sociaal experiment was onderdeel van een nieuwe televisiereeks op de Britse televisie. In ‘Rich Kids Go Homeless’ worden rijke kinderen weggeplukt uit hun bevoorrechte omgeving, om te ervaren hoe het is als je niets hebt en op straat moet zien te overleven.

Miljardair

Bij Bobby Misner ging dat niet zo goed. De zoon van miljardair Tom Misner – de man achter het SAE Institute, waar je creatieve opleidingen kan volgen, van geluidstechnicus tot 3D-animator – heeft naar eigen zeggen een leven vol “snelle wagens, mooie vrouwen en feestjes”. Met zijn privéjet pendelt hij regelmatig tussen Londen en Los Angeles, waar hij nog datete met de bekende actrice Lindsay Lohan. Kleine verplaatsingen doet hij met zijn Ferrari.

Laat er geen misverstand over bestaan: Bobby gelooft in hard werken om iets te bereiken in het leven, zo zegt hij. Zelf wil hij een bedrijf uitbouwen als filmmaker en fotograaf. Ook over mensen die het minder goed hebben is hij duidelijk. Daklozen noemt hij “lui” en beschuldigt hij ervan “profiteurs” te zijn, “die op de kap van de maatschappij proberen te leven”. Mocht hij ooit op straat terecht komen, zou dat niet lang duren: “Ik zou in geen tijd weer van straat zijn”, klinkt het.

Het ging wel even anders. Drie dagen lang moest hij als dakloze door het leven in de Londense wijk Soho - nadat hij zowel zijn paspoort, zijn geld als zijn designerkleren had moeten afgeven - en het duurde niet lang eer hij met zijn hoofd tegen de muur liep.

Omdat hij in het ‘gewone leven’ populair is bij vrouwen, besluit hij in de reportage eerst zijn charmes in de strijd te gooien en knappe meisjes gewoon om geld te vragen. Al snel wordt echter duidelijk dat het geen goed plan is. “Vrouwen lijken wel bang van me te zijn”, klinkt het. “Normaal gezien doe ik het goed bij de dames. Het is echt raar om hen nu zo afstand te zien houden.”

Hongerig

Nadat hij de eerste nacht noodgedwongen op straat heeft moeten doorbrengen, besluit hij om moe en hongerig in vuilnisbakken naar eten te gaan zoeken. Hij speurt ook naar munten in telefooncellen. Als hij op zeker moment een hoofdtelefoon en een muts vindt die iemand per ongeluk heeft laten vallen, barst hij in tranen uit. “Het voelt alsof ik een schat gevonden heb”, snikt hij.

De vondst geeft hem nieuwe hoop en hij slaagt erin om alles te verkopen in een elektronicawinkel voor 40 pond (46 euro). Met het geld koopt hij grote pakken chips, die hij aan de ingang van de metro wil verkopen met winst. Ook dat lukt niet. Hij maakt gelukkig ook geen verlies en besluit het geld te gebruiken om een slaapplaats voor de nacht te zoeken.

Drank en drugs

Opnieuw loopt het op een sisser af als duidelijk wordt dat je niet binnen raakt in een hostel zonder identiteitskaart. Ook de tweede nacht moet hij buiten slapen. “Het is als een verloren strijd”, zucht hij, waaraan hij toevoegt dat hij begrijpt waarom sommige daklozen naar drank en drugs grijpen.

De laatste dag ontmoet hij een jong dakloos koppel en dat opent pas écht zijn ogen. Demi en Aaron (allebei 20) blijken al vijf maanden in Londen op straat te leven, nadat ze uit hun huis werden gezet. Al drie jaar zijn ze af en aan dakloos. Ze leren hem hoe hij moet bedelen en daarbij ontdekt Bobby dat rijken minder blijken te geven dan mensen die het minder breed hebben.

Maar het is hun persoonlijke verhaal dat Bobby compleet doet kraken. Ze blijken de ouders te zijn van twee kinderen. Eentje is gestorven en het andere – een meisje van 5 maanden – zit in de pleegzorg. “Het enige wat we verlangen is om ons dochtertje bij ons hebben”, klinkt het.

Demi vertelt dat het echt niet gemakkelijk is om weg te raken van de straat. “We hebben het geprobeerd”, zegt ze. “Maar na een hele tijd geef je het gewoon op. Ik heb mijn dochter moeten afstaan, terwijl ik dat niet wilde. Het had kunnen werken als we maar een kans hadden gekregen.” De jonge vrouw bekent ten slotte dat ze “niets meer heeft om voor te vechten”.

Schoorvoetend

Bobby noemt zijn ervaring als dakloze aan het einde van het programma “een van de zwaarste dingen die ik ooit heb meegemaakt” en geeft schoorvoetend toe dat het flink wat moeilijker is dan gedacht om weer van straat te geraken. “Ik had wel wat vooroordelen”, geeft hij toe. “Maar dat is nu veranderd. Ik ga een beetje dankbaarder zijn voor het leven dat ik heb.”

Hij blijkt ook nog altijd contact te hebben met Demi en Aaron, die hij een make-over gaf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een praatje maken met een vreemde is goed voor de gezondheid

Een praatje maken met een vreemde is goed voor de gezondheid

https://images2.persgroep.net/rcs/EVolJyBSNBQWd5WBJ3BlYQes2hc/diocontent/147671825/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De vrouw die elke dag vriendelijk ‘goedemorgen!’ kirt wanneer ze je voorbijloopt met haar hondje, de man die je elke dag je krant verkoopt aan de kiosk in het station voor je de trein opstapt, de jongen die met een glimlach je boodschappen in een zak doet op zaterdag. Je kent ze niet, maar toch ook weer wel. Zo’n vreemde die eigenlijk toch niet geheel vreemd is, hoe belangrijk zijn die mensen in ons leven?  

Zo’n kleine, onschuldige ontmoeting met een vreemde kan je dag goedmaken en ervoor zorgen dat een mens zich minder geïsoleerd voelt. Onze sociale levens worden opgebouwd uit wat psychologen ‘sterke’ en ‘zwakke’ banden noemen. Een sterke band is je echtgenoot, ouder, broer of zus, beste vriend, collega. Een zwakke kennis die je wel vaker tegenkomt is bijvoorbeeld de barman in je favoriet café of de kassierster in de winkel waar je steeds gaat. 

“Hoe ik een sterke band van een zwakke onderscheid, is wanneer er wederzijdse herkenning is”, vertelt Gillian Sandstrom, leraar aan de universiteit van Essex die zich al jaren verdiept in de materie. “Je moet elkaars naam niet kennen, maar je weet wie ze zijn en herkent elkaar.” 

Sandstrom deed onderzoek naar hoe belangrijk deze connecties voor ons zijn. “Deze interacties geven ons een goed gevoel, we voelen ons erdoor verbonden met mensen”, legt ze uit. “Je krijgt meer vertrouwen in de wereld en hebt een groepsgevoel. Ik denk dat dat soms nodig is. We hebben het gevoel nodig dat we ergens deel van uitmaken. Als we dat gevoel niet hebben, dan ondervinden we daar negatieve gevolgen van zoals eenzaamheid.” Eenzaamheid - vaak veel meer dan fysiek alleen zijn - kan heel wat effecten hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Het zou zelfs dezelfde impact kunnen hebben op onze levensduur als roken of overgewicht. 

Eigen boontjes doppen

We kunnen niet altijd rekenen op onze sterke banden, want uiteraard moeten die ook hun eigen levens lijden en moeten we nu eenmaal onze eigen boontjes kunnen doppen. Sandstrom wijst er dan ook op dat we niet mogen verwachten dat deze mensen verantwoordelijk zijn voor ons geluk. “Het is beter dat je een beroep doet op verschillende mensen voor je verschillende noden”, legt ze uit. “Ik denk dat de iets zwakkere banden daarbij vaak onderschat worden.” 

Deze kennissen spelen een belangrijke rol bij je algemene ontwikkeling, ook al zijn ze misschien niet altijd even goed zichtbaar. Sandstrom geeft een voorbeeld: stel dat je verhuist naar een nieuwe stad en dat je hier vrijwel niemand kent, dan is het niet ongewoon dat je je wat verloren voelt in het begin. Vaak heeft ook dit te maken met het gebrek aan zwakke connecties. Je volledige netwerk aan mensen - van de vrouw die je tegenkwam met haar hond tot de bakkersvrouw - kende je op je vorige woonplaats uit je hoofd. 

“Dit zijn kleine relaties, maar ik denk dat als je die allemaal tegelijkertijd verliest - wat gebeurt als je naar een nieuwe plek verhuist - het vaak allemaal te veel wordt en dan besef je dat het een verschil maakt”, legt Sandstrom uit. Voor zij die dit soort band in zijn of haar leven mist, is het volgens de psycholoog helemaal niet moeilijk om er verschillende op te bouwen. Hou gewoon je omgeving in het oog. Is er iemand die naar je lacht in de fitness? Een vriendelijke bediende aan de kassa die je elke dag tegenkomt? Als je wederzijdse herkenning opmerkt, begin dan eens een gesprek en dat is volgens haar het gemakkelijkst via een compliment of iets dat jullie gemeen hebben.  (br.hln)


» Reageer (0)
08-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ramadan: is vasten nu gezond of niet?

Ramadan: is vasten nu gezond of niet?

https://images1.persgroep.net/rcs/Ood__1x-DvYzpDQeUQnVJlG3N0o/diocontent/147408285/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maandagavond is de ramadan van start gegaan. Een maand lang eten en drinken moslims alleen als de zon onder is. Wat gebeurt er met je lichaam als je een maand vast? 

Twee experts in flexibel vasten, een dieetvorm waarbij je maar enkele uren op een dag mag eten, zijn Mabel van den Dungen en dr. Samefko Ludidi.  Zij hebben hier boeken over geschreven en vertellen aan deze site waarom de ramadan juist erg gezond kan zijn, maar ook wanneer het minder goed voor je is.

Wat gebeurt er in je lichaam als je vast? 
“Wat er gebeurt in je lichaam heet autofagie, dit houdt in dat je lichaam oude cellen en oud weefsel vervangt. Hier krijg je een gezonder lichaam voor terug. Hiervoor moet het voedsel wel uit je systeem blijven, anders is je lichaam bezig met het verwerken van eten en heeft het geen tijd voor herstel”, aldus Van den Dungen.


Ludidi laat weten dat je lichaam daarnaast op zoek gaat naar andere energiebronnen: “Je lichaam is gewend om koolhydraten als energiebron te gebruiken. Door het vasten kan dit niet meer en stapt het in eerste instantie over op glycogeen, dat is een lichaamseigen suiker. Daarna op vet. Het kan soms twee weken duren voordat je lijf volledig is ingesteld op een ander type verbranding. In deze periode raad ik vooral aan rustig aan te doen en geduld te hebben, na die weken voel je dat je weer meer energie krijgt.”

Is vasten volgens jullie iets gezonds? 
Volgens Ludidi kán vasten onderdeel zijn van een gezonde levensstijl: “Het gaat erom wat je eet, wanneer je wel mag eten. Het kan enorm gezond zijn, als je het gezond maakt.”

Van den Dungen vult dit aan: “Je lichaam krijgt een kans om te resetten, als je het goed doet uiteraard. Het kan ook heel goed zijn voor je geest. Door het vasten word je ook mentaal sterker. Je gaat jezelf koesteren en zeker bij de ramadan kun je je hechter voelen met je geloof. Je hebt meer tijd om aan andere dingen dan eten te denken, en je bent meer gefocust.”

Hoe zorg je ervoor dat je het zo gezond mogelijk doet? 
“Begin de dag met veel voedingsstoffen. Denk hierbij aan een groene smoothie met bijvoorbeeld spinazie of avocado. Hier zitten veel voedingsstoffen in en daar kun je best lang op teren. Zorg dat wanneer je eet, je gezond eet. Als je ’s avonds naar de snackbar gaat of naar fastfood grijpt kan het een zware maand worden. In fastfood zitten veel ‘lege calorieën’ en dan mis je eiwitten, vezels en vitaminen. Dan kun je je ook emotioneel slechter gaan voelen”, zegt Van den Dungen. 


Ludidi zegt dat het naast goed ontbijten ook goed is om je aan je normale ritme te houden: “Wat veel mensen tijdens de ramadan doen is ’s nachts wakker worden om wat te eten. Hierdoor verstoor je naast je eetritme ook nog je slaapritme. Hier kun je last van krijgen.”

Val je veel af tijdens de ramadan? 
Ludidi zegt islamitische cliënten te hebben die de ramadan willen gebruiken om er gezonder uit te komen. “Als je gezonde maaltijden eet kan je er zeker van afvallen.”  Van den Dungen is het hier mee eens: “Ontbijt gezond en krijg ook ’s avonds veel voedingsstoffen binnen en dan ga je je heel goed voelen. Hier kan je resultaten van zien in je lichaam maar ook in je geest. Dan kan het op meerdere vlakken een hele mooie periode zijn.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Sylvia Huang naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

Belgische Sylvia Huang naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

https://images2.persgroep.net/rcs/2HFAf5obUm-H-nyyDKPV1_4gyuI/diocontent/146350005/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Onze landgenote Sylvia Huang (25) gaat door naar de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Dat maakte de jury vannacht bekend na afloop van de eerste ronde. De 25-jarige violiste treedt vanaf maandag samen met 23 andere violisten aan in de halve eindstrijd. In totaal namen 64 jonge violisten het de afgelopen week tegen elkaar op. De Nederlandse Hawijch Elders is uitgeschakeld.

Huang, een 25-jarige violiste met Aziatische roots uit Montignies-le-Tilleul, is vanaf morgen dus opnieuw aan het werk in het Flageygebouw. Tijdens elke sessie hoort het publiek vier halvefinalisten aan het werk: de eerste twee spelen een concerto van Mozart begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie. Na de pauze vertolken de volgende twee hun recital met pianobegeleiding.

De halve finale eindigt zaterdag 11 mei. Na afloop van de avondsessie maakt de jury bekend welke 12 violisten onder elkaar mogen uitmaken wie de winnaar van het concours wordt. De finaleweek, waarvoor de deelnemers een nog onbekend werk moeten instuderen, loopt van 20 tot 25 mei. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwangere vrouwen die noten eten krijgen slimmere kinderen

Zwangere vrouwen die noten eten krijgen slimmere kinderen

https://images3.persgroep.net/rcs/6tXQ_EpP45jdT4ESBja8RvfEd-4/diocontent/147445342/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat noten gezond zijn, moeten we je niet meer vertellen. In een onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health is nog een extra voordeel opgedoken. Vrouwen die in verwachting zijn en geregeld noten eten, zouden meer kans hebben om intelligente kinderen te krijgen. 

Voor het onderzoek werd beroep gedaan op 2.200 moeders in spe. Tijdens het eerste en derde trimester van de zwangerschap moesten de vrouwen een dagboek bijhouden over hun eetgewoontes. Als hun kinderen 18 maanden, 5 jaar en 8 jaar oud waren, moesten ze een aantal standaardtesten uitvoeren. Op die manier konden de wetenschappers de neurologische ontwikkeling van de jongens en meisjes in de gaten houden.

Wat de moeder tijdens de zwangerschap eet, speelt blijkbaar een grote rol bij de verstandelijke ontwikkeling van het kind. Als de vrouwen tijdens het eerste trimester geregeld noten snacken, scoren hun kinderen ook beter op de testen. Ook hebben die kinderen een langere aandachtsspanne en een sterker werkgeheugen. Ter verduidelijking: dat geldt alleen bij zwangere dames die bijna 90 gram noten per week hebben opgepeuzeld. Het gaat dan over walnoten, amandelen, pindanoten, pijnboompitten en hazelnoten.

De onderzoekers hebben ook gecontroleerd of er een link was tussen het aantal noten dat vrouwen aten tijdens hun derde trimester en de intelligentie van de oogappel. Maar daar botsten ze op een njet: geen verband dus. 

“Het brein van een baby’tje ondergaat heel wat complexe veranderingen tijdens de zwangerschap. Deze studie toont aan dat wat de moeder eet een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van dat babybrein. Het kan zelfs langetermijneffecten hebben”, reageert hoofdonderzoeker Florence Gignac in het wetenschappelijke blad European Journal of Epidemiology. “De positieve invloed valt volgens ons te verklaren door het feit dat noten bomvol foliumzuur en essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6 zitten. Deze supplementen stimuleren bepaalde hersenkwabben die op hun beurt je geheugen beïnvloeden.”  (br.hln)


» Reageer (0)
07-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS Spierkrampen: zo raak je van die krampen in je kuit af

SOS Spierkrampen: zo raak je van die krampen in je kuit af

https://images0.persgroep.net/rcs/Ult9dt4G06c0gHryQlRefl5Fc1w/diocontent/146924917/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie is nog niet in het midden van de nacht uit bed gesprongen, kermend van de plotse pijn in zijn of haar kuit. Wij vroegen aan sportarts Luk Buyse wat je eraan kan doen. 

“Kuitkrampen steken onwillekeurig de kop op. Ze zijn niet te voorspellen en kunnen een aantal seconden tot enkele minuten extreme pijn veroorzaken. Die pijn ontstaat door een gedeeltelijke of gehele samentrekking van de spier. Vaak is de samentrekking zichtbaar als een zwelling of voelbaar als een verharding. Word je geconfronteerd met een kuitkramp, probeer dan je been voorzichtig te stretchen. Breng het been met de kramp achteruit, zorg voor een gestrekte knie en probeer je hiel plat op de grond te zetten. Een spierscheur zal je er niet gauw van krijgen, maar wees wel voorzichtig. Ga niet te ver bij het stretchen en voel zelf aan hoever je kan gaan.

Zit je in een wedstrijd en moet je echt doorgaan, herneem dan de wedstrijd op een rustig tempo. Als het kan, stop meteen met sporten, zodat je de spier voldoende rust kan geven om te herstellen. Plotse spiersamentrekkingen kan je niet altijd voorkomen, maar de oorza- ken worden vaak gezocht bij onvoldoende drinken, een tekort aan mineralen of overmatig sporten. Als je niet gewend bent om te sporten, raad ik ten zeerste aan om je training rustig op te bouwen. Probeer zeker niets te forceren, want dan zouden spierkrampen weleens onvermijdelijk kunnen zijn. Drink voldoende tijdens het sporten. Hou het niet alleen bij water, maar drink ook sportdrank die een deel van het zoutverlies door zweten compenseert.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ligt het vermiste Lam Gods-paneel dan toch onder de Kalandeberg? Graafwerken bezig

Ligt het vermiste Lam Gods-paneel dan toch onder de Kalandeberg? Graafwerken bezig

https://images2.persgroep.net/rcs/_d2vgYfyMEsW_UOzN34rHwpGsg4/diocontent/147426503/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Aan de Gentse Kalandeberg wordt momenteel gegraven, omdat de schuilplaats van de Rechtvaardige Rechters ontdekt zou zijn. Deze namiddag geeft oud-burgemeester Termont ook een persconferentie op het stadhuis, over de mogelijke vindplaats van het paneel van het Lam Gods. Elf maanden geleden deed hij dat ook al eens, samen met jeugdschrijver Marc De Bel en amateurspeurder Gino Marchal. Het is datzelfde trio dat nu “nieuwe elementen” heeft, en opnieuw de Kalandeberg aanduidt als vindplaats.

Vorig jaar al lanceerde hetzelfde trio een theorie over de mogelijke vindplaats van het paneel van het Lam Gods, onder de Kalandeberg. Dat werd toen eerder gezien als een promostunt voor het boek van De Bel, ‘De veertiende brief’.  Toch werd, in opdracht van het parket, de ondergrond van de Kalandeberg gescand. Zonder resultaat.

Maar nu wordt de Kalandeberg dus daadwerkelijk open gebroken, op basis van ‘nieuwe elementen’ waarmee het trio kwam aandraven. Vanmiddag geven ze daar zelf meer uitleg over. Gino Marchal heeft op oude tekeningen bij de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen ontdekt dat er een soort koker onder de Kalandeberg zou aanwezig zijn, waarin het paneel perfect verstopt zou kunnen zijn. Hij baseert zich daarvoor opnieuw op woorden en cijfers uit die veertiende brief die Arsène Goedertier – alias DUA – nooit verstuurd zou hebben. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aldi wordt duurder om grotere promoties te geven

Aldi wordt duurder om grotere promoties te geven

https://images0.persgroep.net/rcs/-9d4M8qExpB_1Hnkan3OfID8Fl8/diocontent/66154630/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In Duitsland heeft Aldi de prijzen van zijn A-merken opgetrokken tot het niveau van de concurrentie. Dat moet toelaten de winstmarge op te trekken, maar ook om van tijd tot tijd te verrassen met forse promoties. Duurder worden om forse korting te geven dus.

Traditioneel hield Aldi het hele jaar door vast aan lage prijzen voor de A-merken. Maar die aanpak kwam steeds meer onder druk door de promoties die andere ketens, zoals Lidl, aanboden en waarmee ze onder de prijs van Aldi doken. Daardoor verkleinde de marge van Aldi nog. Begin dit jaar veranderden zowel Aldi Nord als Süd in Duitsland daarom het geweer van schouder: de basisprijzen voor de A-merken gingen omhoog, maar er kwamen geregeld forse promoties op die producten. De prijsverhogingen bieden niet alleen ruimte voor die promoties, maar krikken ook de (winst)marge op. Zo kost een doos Langnese Cremissimo ijs (een merk van Unilever) voortaan 3,29 euro, terwijl het in promotie op 1,85 tot 1,99 euro komt.

Enkel in Duitsland

Aldi wijzigt (voorlopig) alleen zijn prijzenstrategie in zijn thuismarkt Duitsland en dus niet bij ons. Maar Aldi heeft al vaker een aanpak die het goed doet in Duitsland daarna toegepast in ons land.   (br.hln)


» Reageer (0)
06-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de ban van kristallen: dit zijn de 5 populairste stenen

In de ban van kristallen: dit zijn de 5 populairste stenen

https://images3.persgroep.net/rcs/7RZjnAEMXheyETPnWfd7kw6sm5U/diocontent/146896462/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kristallen zijn de laatste jaren een enorme hype bij celebs en influencers. Stilaan beginnen ze nu ook hun weg te vinden naar onze contreien. Of je er nu in gelooft of niet: dit zijn de populairste kristallen en hun werking. 

Rozenkwarts

Dit mooie roze kristal staat ook bekend onder de naam ‘liefdessteen’. Deze steen helpt je om je hart open te stellen voor elke soort liefde waar je nood aan hebt. Of dat nu liefde is voor een familielid, een vriend of simpelweg voor jezelf.

Tip: Je kan met deze steen makkelijk een soort beautywater maken om over je gezicht te verstuiven. Doe hiervoor water samen met de rozenkwarts en rozenblaadjes in een kom, en laat gedurende enkele uren trekken. Giet het water vervolgens door een zeef en doe het in een flacon.

Amethist

Deze paarse steen vind je vaak terug in juwelen en zou je helpen bij het ontspannen. Amethist helpt je ontstressen en beïnvloedt je nachtrust op een positieve manier. Leg amethist in je huis om negatieve energie te absorberen.

Seleniet

Heb je het gevoel dat je beïnvloed wordt door slecht karma? Dan is het een goed idee om seleniet in huis te halen. Deze witte of transparante steen helpt je om negatieve emoties als verdriet, angst en woede op afstand te houden.

Citrien

Citrien staat ook bekend als ‘de handelaarssteen’. Dit gele kristal zou je moeten helpen bij het aantrekken van voorspoed en rijkdom. Deze steen staat erom bekend om negativiteit niet alleen te absorberen, maar gewoon te verwijderen. Plaats deze steen dicht bij je visitekaartjes voor een gelukkige en succesvolle carrière.

Zwarte obsidiaan

Zwarte obsidiaan wordt gevormd door gesmolten lava die snel afgekoeld is. Deze steen - bijnaam: de spiegel - helpt je om je ware zelf te zien. Gebruik obsidiaan om stress en negatieve patronen uit je leven te verbannen.  (br.hln)


» Reageer (0)
05-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winnaar ‘Voice Van Vlaanderen’ is volgens Alex met Ibe (17) nu al gekozen: “Al wie dat niet hoort, heeft stront in zijn oren”

Winnaar ‘Voice Van Vlaanderen’ is volgens Alex met Ibe (17) nu al gekozen: “Al wie dat niet hoort, heeft stront in zijn oren”

https://images2.persgroep.net/rcs/9AmUkwS9ts3jNovmsYSc8jkg_0w/diocontent/146936717/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nu is de strijd om de nieuwe ‘Voice Van Vlaanderen’ écht losgebarsten. De eerste liveshow zorgde meteen voor grote woorden uit Alex Calliers mond. Van hem mag Ibe (17) van team Koen zijn winnares van vorig seizoen, Luka, opvolgen. “En wie dat niet hoort, heeft stront in zijn oren.”

Twaalf sterke optredens, maar toch nu al met Ibe (17) van team Koen als grote uitspringer in de eerste liveshow van ‘The Voice Van Vlaanderen’ vrijdagavond. Zijn ‘When The Party’s Over’ van tieneridool Billie Eilisch zorgde voor hét kippenvelmoment van de avond. Achter zijn piano kreeg hij alle monden in de AED Studio’s stil, zelfs die van de kijkers thuis. “Hier is ‘The Voice Van Vlaanderen’ 2019. En wie dat niet hoort, heeft - sorry - stront in zijn oren”, zei Alex zelfs. Coach Koen kon zijn lof niet op: “Zijn stem is apart, innemend, hij schrijft zijn nummers zelf, begeleidt zichzelf, hij is al een artiest. Mààr, nog niet beginnen zweven hé, Ibe. We hebben nog een paar weken te gaan.” Niet verwonderlijk dat hij Ibe rechtstreeks doorstuurde naar volgende week.

En Koen heeft met Wannes nog zo’n topper in handen. Amper 16 is hij, maar wàt een performance. ‘What About Us’ van Pink was piekfijn tot in de puntjes verzorgd, inclusief choreografie met 27 dansers. “You nailed it”, sprak zijn coach. “Amper 16 en wat er uit jouw strot komt, is fantastisch.” En daar was iedereen het over eens.

Aan het begin van de avond waren ze nog met twaalf, op het einde slechts met acht. Deze kandidaten stoten door naar de liveshow van volgende week: Ibe (17) en Wannes (16) uit team Koen, Jazz-Lynn (39) en Fee (24) uit team Natalia, Margarita (20) en Christophe (28) uit team Alex, Petra (44) en Bram (22) uit team Bart. Vallen af: Karim (27) uit team Bart, Miro (26) uit team Natalia, Charlotte (22) uit team Alex en Rune (17) uit team Koen.

De finale van ‘The Voice Van Vlaanderen’ 2019 vindt plaats op 24 mei. Dan weten we wie met een platencontract en 25.000 euro naar huis gaat.  (br.hln)


» Reageer (0)
03-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Replica ‘Het Laatste Avondmaal’ in Abdij van Tongerlo gescand: “85% zeker dat Da Vinci zelf meeschilderde”

Replica ‘Het Laatste Avondmaal’ in Abdij van Tongerlo gescand: “85% zeker dat Da Vinci zelf meeschilderde”

https://images4.persgroep.net/rcs/u8K5uDtRTcb0zcsc3E08dBAAUbU/diocontent/146560153/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Heeft Leonardo Da Vinci zelf meegeschilderd aan de replica van ‘Het Laatste Avondmaal’ in de Abdij van Tongerlo? Een Amerikaanse Da Vinci-kenner is er al langer van overtuigd. Het Leuvense onderzoekscentrum Imec heeft het schilderij nu ‘gescand’ om die theorie te kunnen bewijzen.

Vandaag is het precies 500 jaar geleden dat Leonardo Da Vinci overleed, en dus staat het Italiaanse genie volop in de belangstelling. De voorbije twee weken trok een team van het onderzoekscentrum Imec naar de Abdij van Tongerlo om er het schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ te onderzoeken. “Dat doen we met hyperspectrale cameratechnologie”, vertelt Wouter Charle van Imec. “We willen nagaan of Da Vinci zelf heeft meegeschilderd. Vier figuren - de apostelen Andreas, Johannes en Jacobus, en Jezus zelf - worden onderzocht. Daarvoor ‘scannen’ we het schilderij. Concreet nemen we 150 keer hetzelfde beeld met een andere kleurenfilter, en vervolgens hangen we die beelden weer aan elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld schetsen of reconstructies ontdekken die je met het blote oog niet ziet.”

3 euro

‘Het Laatste Avondmaal’ in Tongerlo is een replica van de beroemde muurschildering in het klooster Santa Maria delle Grazie in Milaan. Da Vinci maakte dat meesterwerk tussen 1495 en 1498. Jaarlijks betalen honderdduizenden toeristen tot 70 euro om het te bewonderen - of toch wat ervan overblijft, want de muurschildering is in verval geraakt. “Bij ons is het maar 3 euro en mag je gerust je tijd nemen”, glimlacht broeder Ivo Cleiren, conservator van het Da Vinci-museum in Tongerlo. “De Abdij heeft het gekocht op 2 februari 1545 van de erfgenamen van een zekere Jean Legrand, maar waar die het vandaan had, is nooit achterhaald.” Volgens de Amerikaanse professor en Da Vinci-kenner Jean-Pierre Isbouts was de opdrachtgever de Franse koning Lodewijk XII. “Hij bezocht het klooster in Milaan en was zodanig onder de indruk dat hij de muurschildering wou meenemen. Mission impossible, natuurlijk, en dus zou hij Da Vinci hebben gevraagd om een kopie op canvas te maken met dezelfde afmetingen.”

“Pas op, er bestaan zeer veel kopieën. In de 16de eeuw alleen al werden er 55 gemaakt. Maar er zijn slechts een aantal replica’s op ware grootte, waarvan er vier worden toegeschreven aan leerlingen van Da Vinci. Het werk in Tongerlo zou in 1507 zijn geschilderd. Toen ik het voor het eerst zag, viel mijn mond open van verbazing. Oh my god! Dit schilderij benaderde veel dichter het origineel van 34 vierkante meter dan de versies die ik zag in Londen en Parijs. De versie in Tongerlo wordt toegeschreven aan zijn leerling Andrea Solari, maar ik ben er vrij zeker van - 85% zelfs - dat Da Vinci zelf ook het penseel heeft gehanteerd. Ook anderen zijn daarvan overtuigd, maar via de wetenschap hoop ik sluitend bewijs te vinden.”

Handtekening

In het onderzoek is de figuur van Johannes, links van Jezus, cruciaal. “Da Vinci heeft hem zo vaak geschilderd dat het eigenlijk zijn handtekening betreft”, zegt Isbouts. “Wellicht is hij geschilderd zonder schets eronder. Bij Johannes merk je ook de typerende sfumato, een techniek met lichte en donkere olieverf. Da Vinci is de pionier van deze techniek. De komende maanden ga ik samen met collega’s de data van Imec grondig onderzoeken, maar ik heb goede hoop om sluitend bewijs te vinden.”

Broeder Cleiren grinnikt wanneer we hem vragen of hij straks de toegangsprijs tot het museum gaat verhogen. En wellicht mag hij zich dan ook verwachten aan veel meer dan de 7.000 bezoekers per jaar nu. “Daar heb ik eerlijk gezegd nog niet aan gedacht”, zegt hij. Vraag is ook of de paters Norbertijnen voorbereid zijn op minder gezonde interesse. Bij een inbraak in 1988 brachten vandalen al een grote scheur in het meesterwerk aan. “We hebben een alarm”, besluit broeder Cleiren. (br.hln)


» Reageer (0)
02-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelt er opnieuw iets tussen Brad Pitt en Jennifer Aniston?

Speelt er opnieuw iets tussen Brad Pitt en Jennifer Aniston? “Hij gaf haar een cadeau van 70 miljoen euro”

https://images3.persgroep.net/rcs/6-EZ3MNUITai1KkZdN6EmprY1H0/diocontent/19274392/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Brad Pitt (55) zou Jennifer Aniston (50) een cadeau hebben gegeven ter waarde van 70 miljoen euro. De acteur kocht volgens The Mirror namelijk het huis in Beverly Hills waar ze ooit samen in woonden. Pitt zou het huis opnieuw hebben gekocht voor 79 miljoen dollar, ofwel 70 miljoen euro.

Brad Pitt bezocht in februari onaangekondigd het verjaardagsfeestje van Jennifer Anniston. Dat deed hij niet met lege handen schrijft de Britse krant The Mirror nu. Pitt verzette hemel en aarde om het huis waar ze tijdens hun huwelijk ooit samen woonden opnieuw te kopen.

Aniston zou volgens de bronnen in de krant heel emotioneel gereageerd hebben. Ze vertelde eerder al dat het huis haar erg nauw aan het hart ligt en dat ze spijt had dat ze het na haar breuk met Pitt niet gehouden had.  “Een scheiding doet verschrikkelijk pijn en ik heb spijt dat ik het huis niet gehouden heb: ik ben ook mijn thuis kwijt”, zei ze daar toen over. 

Brad Pitt en Jennifer Aniston vroegen in 2005 de scheiding aan, toch werd de band tussen de twee acteurs nooit helemaal verbroken. Toen het huwelijk van Brad Pitt met actrice Angelina Jolie drie jaar geleden op de klippen liep, hoopten fans dat de twee opnieuw samen zouden komen. Aniston noemde de opflakkering van hoop bij de fans toen ‘ijdele hoop’, maar intussen is ook zij gescheiden van Justin Theroux. (br.hln)


» Reageer (0)
01-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebiologeerd: waarom sommige mensen sproeten hebben

Gebiologeerd: waarom sommige mensen sproeten hebben

https://images3.persgroep.net/rcs/AeYSsfnh6efOMSl4UfjCus7qXAE/diocontent/146603280/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Voor sommige mensen zijn sproeten een cosmetisch obstakel. Voor anderen zijn ze eerder een trendy accessoire. Maar wat zorgt ervoor dat de ene persoon een gezicht vol zomersproetjes heeft, en de andere helemaal niet?

Kort gezegd heb je het allemaal aan de zon en aan je genen te danken. Sproeten zijn geconcentreerde vlekken van melanine (een pigmentproteïne in de huid). Melanine komt tevoorschijn wanneer ultraviolette straling de huid raakt. Uv-straling is schadelijk en melanine beschermt de huid tegen die schade door ze te verdonkeren.

Melanine wordt geproduceerd in cellen die de naam melanocyten dragen. Bij sommige mensen worden deze melanocyten gelijkmatig verdeeld, waardoor blootstelling aan de zon ervoor zorgt dat je huid een subtiele zongebruinde gloed krijgt na blootstelling aan uv-stralen. Bij andere mensen zijn deze melanocyten dan weer dicht op elkaar geplakt onder de huid, waardoor blootstelling aan de zon ervoor zorgt dat er gekke, donkerder gekleurde plekjes ontstaan, ook wel gekend als sproeten.

Het is geen geheim dat roodharigen vaker sproeten hebben dan mensen met een andere haarkleur. Dat komt omdat zowel rood haar als sproeten meestal worden veroorzaakt door hetzelfde gen: MC1R. Dat gen zit op de melanocyten en controleert de pigmentbalans in zowel het haar als de huid. Wanneer MC1R op een normale manier werkt, zet het alle door het lichaam geproduceerde pigment om in eumelanine, verantwoordelijk voor zwart en bruin haar. Wanneer het MC1R-gen ‘kapot’ is, geeft het de kans aan een zeldzaam type menselijk pigment - genaamd pheomelanine- om zich in het lichaam op te bouwen. Pheomelanine veroorzaakt roodachtig haar en de roestige kleur die veel sproeten hebben. Variaties van MC1R hebben ook een invloed op het aantal sproeten dat iemand heeft.

MC1R is trouwens niet het enige gen dat sproeten veroorzaakt. Ongeveer een decennium geleden ontdekten wetenschappers een ander gen dat verantwoordelijk is voor sproeten in Chinese populaties. Wetenschappers zijn nog steeds bezig om alle genetische oorzaken van sproeten te ontrafelen, die zich in verschillende etnische groepen voordoen. Ongeacht het precieze genetische mechanisme zijn sproeten altijd een familiale aangelegenheid: ouders geven immers de kans op sproeten, alsook hun plek op het lichaam, door aan hun kinderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het boeket gooien op een huwelijk: waarom doen we dat eigenlijk?

Het boeket gooien op een huwelijk: waarom doen we dat eigenlijk?

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/11/3/20160430110602/media_xll_8619708.jpg

Op elk huwelijksfeest vindt hetzelfde ritueel plaats: alle single vrouwen moeten zich verzamelen en rugbygewijs meedingen naar het boeket dat de bruid achter zich gooit. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Nee, het boeket dient niet om de volgende gelukkige bruid aan te duiden. Bloemen krijgen jammer genoeg niet plots magische krachten omdat een vrouw ze op de gelukkigste dag van haar leven meedraagt. Het gebruik stamt uit een heel ander fenomeen.

Zelfs in de tijd van de Oude Grieken traden koppels al in het huwelijk, en de bruid werd toen gezien als het toppunt van geluk. Om een stukje van dat geluk te kunnen meepikken, was het de gewoonte om de bruid aan te raken, of zelfs om een stukje van haar kleed of haar sluier te bemachtigen.

Om te voorkomen dat de bruid aan het einde van het feest overbleef met een geruïneerde jurk en een zenuwinzinking, werd het steeds vaker de gewoonte om het boeket naar de gasten te gooien en ze zo af te leiden. Dan maakte iedereen kans op een stukje geluk en hoefde de bruid niet het middelpunt van grijpgrage vingers te zijn.

Zo romantisch is de oorsprong van het ritueel dus niet. Wat niet wil zeggen dat je niet je best moet doen om de bloemen te vangen. Je weet immers maar nooit... (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een olifant vergeet nooit, zelfs niet na 32 jaar

Een olifant vergeet nooit, zelfs niet na 32 jaar: Kirsty herkent voormalige verzorger meteen aan stem

https://images3.persgroep.net/rcs/aJp28LJhkzLAkG1FOEuRn8mr7y4/diocontent/146595139/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In de zoo van Neunkirchen, in het westen van Duitsland, vond een reünie plaats tussen een Britse dierenverzorger en de olifant die de man meer dan 30 jaar geleden verzorgde. Peter Adams werd onmiddellijk herkend door Kirsty, een 52-jarige Aziatische olifant die hij in de jaren 70 en 80 in een intussen gesloten dierentuin in Glasgow verzorgde.

Adams, die als dierentuinmedewerker zorgde voor Kirsty tot 1987, was haar uit het oog verloren toen ze uit Schotland moest verplaatst worden, maar ontdekte onlangs dat ze veertien jaar geleden naar Duitsland was verhuisd. Via vrienden in de stad Trier kon hij contact leggen met Duitse dierenverzorgers en te weten komen waar Kirsty verbleef.

De olifant, geboren in 1967, verblijft nu in de dierentuin van Neunkirchen in Saarland, in het westen van Duitsland. Na Glasgow verbleef ze eerst nog in de Chester Zoo, in het noordwesten van Engeland, waar ze haar metgezel Judy voor de eerste keer ontmoette. Het duo verhuisde later naar Dublin, waar ze samen woonden van 1994 tot 2005 tot ze uiteindelijk naar Duitsland werden verscheept.

Olifanten vergeten nooit iets, luidt het gezegde. In het geval van Kirsty klopt dat alvast. De olifant herkende de man hoogstwaarschijnlijk aan zijn stem. In een video die gisteren gedeeld werd door de zoo is te zien hoe Kirsty aan haar vroegere verzorger snuffelt en hoe de man het dier streelt. “Heb ik nog altijd dezelfde geur?”, vraagt de voormalige verzorger. 

“Ze stond me toe om dichtbij te komen, en dat was voor mij een zeer emotionele ervaring. Ik zal die herinnering voor altijd in mijn hart bewaren”, aldus een geëmotioneerde Peter nog. De Schot zei ook nog dat hij Kirsty zo veel mogelijk zal proberen bezoeken, nu hij weet waar ze verblijft. (br.hln)


» Reageer (1)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!