NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malariamedicijn werkt voor het eerst niet: parasiet resistent aan het worden?

Malariamedicijn werkt voor het eerst niet: parasiet resistent aan het worden?

http://static2.hln.be/static/photo/2017/13/3/11/20170131171324/media_xll_9493211.jpg

Een medicijn dat algemeen wordt gebruikt om malariapatiënten te behandelen, heeft in Groot-Brittannië voor het eerst niet gewerkt. Dat roept de vraag op of de parasiet die de gevreesde ziekte veroorzaakt na overbrenging door een mug resistent aan het worden is. Volgens de onderzoekers van een gespecialiseerd medisch instituut in Londen is het een "vroege waarschuwing'' voor Afrika.

Vier mensen die malaria hadden opgelopen in Angola, Liberia en Oeganda reageerden niet op de toegediende medicatie en kregen een ander middel.

"Dat is verontrustend. Het kan duiden op een groter verhaal dat op het punt van beginnen staat in Afrika. Dan moeten we snel een aantal dingen veranderen'', zei een deskundige van instituut.  

Hij riep op meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van de combinatiekuur artemether/lumefantrine, na ook uit Afrika ten zuiden van de Sahara berichten te hebben gekregen over resistentie tegen deze drugs. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog moe? Zo ontdek je of je genoeg hebt geslapen

Nog moe? Zo ontdek je of je genoeg hebt geslapen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/18/5/3/20170130174721/media_xll_9491088.jpg

Goed geslapen vannacht? Een vage vraag met meestal ook een vaag antwoord, want wat betekent dat nu eigenlijk, een "goede nachtrust". De Britse National Sleep Foundation schept helderheid, met concrete richtlijnen die aangeven of je al dan niet goed hebt geslapen.

"Genoeg water drinken", "voldoende bewegen" en "goed slapen", het zijn gezondheidsvoorschriften die nogal vaag klinken, omdat ze verschillen van persoon tot persoon. Waar de ene perfect functioneert op 7 uren slaap, heeft iemand anders misschien wel 9 uren nodig. Het heeft dan ook weinig zin om één vaste richtlijn voor iedereen op te leggen.

Goed geslapen? Beantwoord deze 4 vragen

Hoe weet je dan of je een verkwikkende nachtrust hebt gehad? De Britse National Sleep Foundation analyseerde 277 studies rond het onderwerp, en stelde zo 4 criteria op die de kwaliteit van je nachtrust bepalen. Met behulp van deze vier vragen kan jij bepalen hoe kwalitatief jouw uurtjes onder de wol waren:

1. Je slaapt minstens 85 % van de tijd die je in bed doorbrengt.

2. Je valt binnen de 30 minuten nadat je in bed ging liggen in slaap.

3. Je wordt maar één keer per nacht waker.

4. Als je 's nachts wakker wordt, blijf je nooit langer dan twintig minuten wakker.

Antwoord je positief op deze 4 vragen? Dan heb je genoten van een aangename nachtrust. 

Minder koffie en dutjes

Hoe jij je 's ochtends voelt als je net uit bed rolt, is dus niet altijd een goed criterium om te bepalen of je van een kwalitatieve nachtrust hebt genoten, zo stelt de NSF. Lukt het niet om de vier criteria te halen? Probeer dan wat minder koffie te drinken overdag, geen dutjes tussendoor te doen en wat meer te bewegen. Ook een "bedritueel" waarbij je een uur voor het slapengaan niet meer op schermen kijkt, maar in plaats daarvan een warm bad neemt en een boek leest, kan helpen voor een betere nachtrust. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ecocheques afgeschaft, cash in de plaats

Ecocheques afgeschaft, cash in de plaats

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/10/11/20170131060905/media_xll_9492011.jpg

Tegen januari 2018 krijgen werknemers in plaats van ecocheques geld op hun rekening gestort. Werkgevers behouden hun fiscale voordeel op die vergoeding. De vier regeringspartijen hebben daar samen een wetsvoorstel over ingediend.

Zo'n 1,45 miljoen Belgen ontvangen elk jaar ecocheques, maximaal 250 euro per jaar. Voor werkgevers zijn die voordelig, want zij betalen er geen belastingen of sociale lasten op. Voor werknemers betekenen ze een mooi extraatje. Maar N-VA, CD&V, Open Vld en MR hebben nu een wetsvoorstel ingediend om de ecocheques te vervangen door een nettovergoeding, die rechtstreeks op de rekening van de werknemer wordt gestort.

Geen belastingen
Op die vergoeding moeten de bedrijven net als op de cheques geen belastingen of sociale lasten betalen. "Het is dus niet zo dat werknemers moeten vrezen voor loonverlies omdat de werkgever zo'n vergoeding niet meer fiscaal voordelig zal vinden", zegt Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert.

Het nieuwe extraatje krijgt de naam 'ecovergoeding', al verdwijnt nu de stimulans om het geld 'groen' te besteden: iedereen doet ermee wat hij of zij wil.

Rompslomp
De regeringspartijen willen van de vouchers af omdat ze veel kosten en rompslomp met zich meebrengen. "Werkgevers betalen administratieve kosten, handelaars hoge commissies. En veel werknemers vergeten ze uit te geven voor ze vervallen zijn." De Franstalige liberalen van MR stonden lang op de rem om de ecocheques af te schaffen, maar gaan nu toch overstag. De regeringspartijen mikken op januari 2018 om de ecovergoeding in te voeren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melanie - Beautiful People

Melanie - Beautiful People

Klik op de foto om haar de beluisteren


Melanie Safka-Schekeryk, bekend als Melanie (Astoria, 3 februari 1947) is een Amerikaanse zangeres, bekend van onder andere Look what they´ve done to my song, ma, Lay Down en Beautiful People.

Melanie Safka werd geboren in Astoria, een wijk in Queens in New York, als dochter van Fred en Polly Safka-Altamare. Op 5-jarige leeftijd maakt ze haar eerste plaatje, het loepzuivere, à la Shirley Temple gezongen, Give A Little Kiss.

Na de highschool treedt ze met haar gitaar op in coffeehouses in Greenwich Village en gaat overdag naar de American School of Drama. Bij een auditie voor een toneelstuk loopt ze de verkeerde deur in, waar de jonge producer Peter Schekeryk haar vraagt wat te zingen. Hij is zo onder de indruk van haar stem en liedjes dat hij haar prompt een contract aanbiedt. In 1968 trouwt ze met hem.

Gilbert Bécaud haalt Melanie naar Parijs, waar ze tussen de kamelen en revuedanseressen in L'Olympia optreedt. Ze zal hier een liedje over schrijven: Tuning my guitar. Daarna treedt ze in Nederland op bij Singing Europe en heeft haar eerste successen. Dezelfde zomer speelt ze op het Woodstock-festival (1969) waar het publiek kaarsen aansteekt tijdens haar optreden. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. Uiteindelijk wordt het verboden door de brandweer, maar Melanie heeft de traditie in werking gezet. Lay Down / Candles in the Rain is in Nederland een zomerhit. "Look What They've Done To My Song, Ma" is een ander bekend nummer.

Melanie is niet de enige die profiteert van haar muziek. De Britse groep The Wurzels neemt in 1976 een parodie op van Melanies nummer Brand New Key, waarbij ze haar melodie behouden. Dat behaalt onder de de titel The Combine Harvester de eerste plaats in de UK Singles Chart.

Melanie maakt sindsdien jaarlijks een plaat of cd, zij en Peter Schekeryk – die al haar platen produceert – krijgen drie kinderen die alle drie met Melanie optreden. De laatste jaren wordt ze begeleid door haar zoon, Beau 'Virtuoso' Jarred Schekeryk op gitaar. Zij hebben twee kleinkinderen.

In juli 2004 komt bij CNR haar cd Paled by Dimmer Light uit. Ze heeft een trouwe schare aanhangers in alle leeftijdsgroepen. Ze wordt al jaren beschouwd als een belangrijke vrouwelijke singer-songwriter.

In 2005 wordt haar lp Photograph, door velen beschouwd als haar meesterwerk, opnieuw uitgebracht als Double Exposure, met een bonus-cd van nooit eerder uitgebrachte nummers.


» Reageer (0)
30-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supplementen: welke zijn nutteloos en welke het investeren waard?

Supplementen: welke zijn nutteloos en welke het investeren waard?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/16/1/20161128113554/media_xll_9338626.jpg

Van kruidentheeën en vitaminen tot visolie, je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een supplement van. Heel wat mensen slikken de producten - die meestal ook nog eens erg duur zijn - ook al is er vaak nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat ze iets uithalen. Baat het niet, dan schaadt het niet, hoor ik je denken? Helaas: vaak zijn er nevenwerkingen en soms zijn die ook echt nefast voor de gezondheid.

De NY Times ging op onderzoek uit en onderzocht het nut van de vaakst voorkomende supplementen. En die delen we ook graag met jullie:

Multivitaminen
Je kent ze wel, de typische vitaminen- en mineralenpillen waarmee je de dagelijks aangeraden hoeveelheid met één pilletje inneemt. De wetenschap is het er na lang onderzoek echter over eens: als je een gezonde volwassene bent zonder gekende tekorten, geef je je geld beter aan andere dingen uit. Er is geen enkel bewijs dat ze beschermen tegen chronische ziekten, kanker of hartproblemen. Met een gevarieerd en gebalanceerd dieet kom je een heel stuk verder.

Vitamine D en calcium
Deze is daar wel een uitzondering op. De medische wereld vermoedt dat de meeste volwassenen kampen met een tekort op vitamine D, omdat we te weinig buiten in de zon lopen. Omdat ons lichaam het zonder deze vitamine moeilijk heeft om fosfor en calcium op te nemen - beiden nodig om je botten sterk te houden - , kan een supplement nemen wel nodig zijn. Om zeker te zijn van je zaak ga je beter bij de huisarts langs voor een bloedtest. Die zal je dan vertellen of je extra vitamine D en eventueel calcium moet bijnemen.

Calciumsupplementen neem je echter beter niet zonder doktersvoorschrift. Een teveel aan calcium zou immers het risico op nierstenen en misschien ook hartziekten verhogen. Eet in plaats daarvan liever voldoende producten met calcium erin, zoals yoghurt en groene bladgroenten.

Vitamine B12
Bij volwassenen ouder dan 50 wordt de kans groter dat ze een tekort krijgen aan vitamine B12, wat helpt bij spierfuncties en de gezondheid van je hersenen. Je haalt dit voornamelijk uit dierlijke producten met proteïnen, maar als de zuurtegraad van de maag daalt, neem je die moeilijk op. Een bloedtest zal je ook hier vertellen of je wat moet bijnemen.

Visolie
De laatste jaren is visolie een heel populair supplement, waarbij vooral gehoopt wordt dat het hartziekten en cognitieve problemen tegengaat. Een studie uit 2013 bij meer dan 12.000 patiënten leert ons echter dat visolie weinig teweegbrengt in het lichaam, én dat ze de kans op prostaatkanker misschien verhogen. Twee keer per week wat vette vis eten is dan een betere optie.

Magnesium
Dit mineraal kan je halen uit voedsel als spinazie, noten, groeten en volkorenproducten, maar wie problemen heeft met zijn darmen of nieren, kan een tekort oplopen. Daarbij zou het ook helpen bij spierkrampen en constipatie. Daartegenover staan dan weer bijwerkingen als diarree en problemen met andere medicatie. Even langsgaan bij de dokter dus.

Kurkuma
Een heel recent supplement dat aan aandacht wint: het kruid kurkuma. In de Indische keuken is het schering en inslag, maar in Azië wordt het ook gebruikt als antioxidant en het zou beschermen tegen kanker en ontstekingen. Daar werd echter maar weinig onderzoek naar gevoerd, dus raden artsen aan om het gewoon met mate in de keuken te gebruiken.

Glucosamine/ Chondroïtine
Deze twee worden vaak geroemd als een uitstekend hulpmiddel tegen artrosepijn, maar onderzoeken konden geen voordeel vinden naast het placebo-effect.

Vitamine E/Selenium
Beiden worden aangeraden om het risico op prostaatkanker te verminderen. Helaas: in een recent onderzoek bleken de proefpersonen die vitamine E namen net meer prostaatproblemen te ontwikkelen, en had de groep met selenium meer kans op diabetes. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is dé nieuwe manier om je kleerkast te organiseren

Dit is dé nieuwe manier om je kleerkast te organiseren

http://static3.hln.be/static/photo/2017/2/8/12/20170130094740/media_xll_9490122.jpg

Sta jij 's ochtends ook vaak voor je kleerkast te dralen, geen flauw idee wat je nu weer moet aantrekken? Dat hoeft niet automatisch te betekenen dat het tijd is om te gaan shoppen (al màg dat natuurlijk ook altijd). De kans is groot dat het probleem is opgelost met een eenvoudige reorganisatie van je kleerkast.

In de meeste gezinnen is de indeling van de kleerkast hetzelfde: broeken bij broeken, topjes bij topjes, jurken bij jurken. En wie extreem netjes is, doet het vervolgens ook nog eens op kleur. Het mag dan wel opgeruimd ogen, écht handig is het niet.

Wie zich 's ochtends in een sneltempo wil aankleden, heeft er echter niets aan dat die mooie galajurk hangt te blinken naast een zomerkleedje en die een zakelijk exemplaar voor op het werk. Beter is het dan ook om op gelegenheid te sorteren. Maak alvast ensembles van stukken die je graag met elkaar combineert en hang deze gegroepeerd bij elkaar. Zo weet je altijd precies waar je moet gaan zoeken, en hoef je geen kostbare tijd meer te verspillen met het uitzoeken van een outfit. Handig! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natalie Imbruglia -Torn

Natalie Imbruglia -Torn

Om haar te beluisteren druk op de fotoNatalie Imbruglia (Sydney, 4 februari 1975) is een Australische zangeres en actrice.

Net als enkele andere Australische artiesten (zoals Jason Donovan en Kylie Minogue) speelde Natalie ook in de soapserie Neighbours ("Buren").

In 1997 bracht ze haar eerste nummer Torn, een cover van Ednaswap, uit als voorbode van haar eerste cd, Left of the middle. Dit nummer werd één van de best verkopende singles aller tijden in Groot-Brittannië, met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren. Ondanks de grote verkoopcijfers heeft "Torn" nooit de top van de Britse Hitparade bereikt. In de 'UK radio chart' waarbij naar airplay wordt gekeken haalde Torn wel de hoogste positie, voor maar liefst 11 weken. Ook bij de "Billboard Airplay Chart" van de Verenigde Staten stond het nummer veertien weken bovenaan de lijst. In totaal heeft het nummer veel records op de radio verbroken. "Left of the middle" bevatte nog drie andere commerciële singles, waarvan de tweede single "Big Mistake" de grootste impact maakte op de Britse hitparade door de tweede plaats te bereiken. Het album heeft het in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk de top 10 bereikt. In haar thuisland Australië en in Nederland bereikte het album zelfs de eerste plaats. In totaal is "Left of the middle" tussen de 6.5 en de 7.0 miljoen keer verkocht en wordt het als een commercieel succes gezien. Critici waren niet altijd even enthousiast over het album. Natalie werd in enkele professionele recensies een fotogenieke schoonheid genoemd die met behulp van muzikale professionals een indruk op de hitlijsten zou willen maken. Ook werden de overeenkomsten met tijdgenote Alanis Morissette erg zwaar bekritiseerd.


» Reageer (0)
29-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom betalen mannen minder bij de kapper dan vrouwen?

Waarom betalen mannen minder bij de kapper dan vrouwen?

http://static1.hln.be/static/photo/2017/16/1/14/20170129081741/media_xll_9487514.jpg

Je kent het fenomeen vast wel: man- of vriendlief is naar de kapper geweest. Haren fris gewassen, netjes geknipt. En dat alles voor zo'n 20 euro. En dat terwijl jij voor exact dezelfde knipbeurt vaak meer dan het dubbele moet neertellen. Hoe komt dat toch?

Het zit trouwens niet alleen in je hoofd. Uit het jaarlijks rapport van USB Bank, waarbij de prijzen voor kappersbezoeken wereldwijd vergeleken werden, bleek dat vrouwen gemiddeld 40 euro betalen, terwijl mannen slechts 25 euro op tafel moeten leggen.

Discriminatie
Een heel duidelijke verklaring is er niet, maar vermoedelijk heeft het te maken met de barbiershops van vroeger, vertelt Stéphane Coigné, voorzitter van de unie van Belgische kappers, aan De Morgen. "Vroeger waren er alleen aparte vrouwen- of herenkapperszaken. Je had zelfs twee diploma's een voor herenkappers en een voor vrouwenkappers." Daarnaast stelde de Belgische staat een formule op voor mannen- en vrouwensnitten, om kappers te belasten. Daarin wordt aangegeven dat een vrouwenkapsel veel meer werk inhoudt, en dus als duurder wordt aangerekend bij de belastingaangifte. Totaal verouderd, geven kappers zelf toe. Zeker wanneer een vrouw de kapperszaak binnenstapt om enkel de puntjes te laten bijknippen.

Bovendien komt het erop neer dat klanten moeten betalen volgens geslacht, en dat is eigenlijk regelrechte discriminatie, vindt ook Coigné. In Denemarken besliste de Raad voor Gelijke Kansen al dat betalen op basis van geslacht discriminerend is. Maar dat wil niet zeggen dat het daarom niet voorkomt. Integendeel. Niet alleen in de kapperswereld moeten vrouwen doorgaans dieper in de buidel tasten, loop maar eens door het gangpad van een doorsnee drogisterij of supermarkt, en je zal zien dat op vrouwenproducten steevast een hoger prijskaartje kleeft, de zogenaamde pink tax.

Een onderzoek van de Britse krant The Times toonde vorig jaar al aan dat vrouwen maar liefst 37 procent meer moeten betalen voor dezelfde producten als het gaat om kleding, schoonheidsproducten en speelgoed. Een fenomeen dat ook wel de pink tax genoemd wordt, een soort extra belasting op vrouwenproducten, enkel en alleen omdat ze op een vrouwelijke markt gericht zijn. En dat Britse onderzoek is voor ons minstens even relevant.

Van dure designmerken als Saint Laurent en Mulberry tot wegwerpscheermesjes en deodorant: als vrouw mag je er zeker van zijn dat je bankrekening altijd net dat tikje meer geplunderd wordt. Waarom? Heel eenvoudig: vraag en aanbod. Vrouwen shoppen meer en hechten meer belang aan uiterlijke producten, wat betekent dat de vraag daar groter is dan op de mannelijke markt. En dus gaan ook de prijzen omhoog. Een tweede reden is dat vrouwenkleding vaak beschikbaar is in meer maten, kleuren en variaties, wat de productiekosten de hoogte injaagt. Is het eerlijk? Nee. Zal de pink tax snel verdwijnen? Helaas ook niet. In tussentijd af en toe eens in de mannenafdeling neuzen als je wat euro's wil besparen, kan dus zeker geen kwaad. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lady Di krijgt standbeeld, 20 jaar na haar dood

Lady Di krijgt standbeeld, 20 jaar na haar dood

http://static0.hln.be/static/photo/2017/6/15/14/20170129053544/media_xll_9487409.jpg

De Britse prins William en prins Harry hebben bekendgemaakt dat er een standbeeld komt voor hun moeder prinses Diana, die in 1997 om het leven kwam. Volgens de twee broers is "dit het juiste moment om haar positieve impact te erkennen" met een standbeeld.

Het beeld krijgt een plaats op het domein van Kensington Palace, waar de prinses woonde.

"Er is twintig jaar verstreken sinds het overlijden van onze moeder en het moment is aangebroken om haar positieve impact in het Verenigd Koninkrijk en in de rest van de wereld te erkennen met een permanent standbeeld," lieten de prinsen weten in een verklaring.

"Onze moeder raakte zoveel levens. We hopen dat het standbeeld al wie Kensington Palace bezoekt zal helpen om na te denken over haar leven en nalatenschap.

De Queen liet weten dat ze het plan van haar kleinzoons steunt.

Lady Di, prinses van Wales, stierf op 31 augustus 1997 in een auto-ongeluk in Parijs. Prins William was toen vijftien, prins Harry was twaalf. Over de hele wereld rouwden mensen om haar dood. Naar schatting 2 miljard kijkers zagen haar begrafenis op televisie, zo schrijft BBC.

In juli 2016 bekende prins Harry dat hij al 28 was toen hij voor het eerst over de dood van zijn moeder sprak. "Ik had nooit echt leren omgaan met wat er precies gebeurd was, dus er zaten veel diepe emoties en voor een groot deel van leven wilde ik er gewoon niet aan denken," vertelde hij.

Het standbeeld wordt het vierde monument in Londen ter nagedachtenis van Lady Di.

Een comité van zes mensen, onder wie Diana's zus lady Sarah McCorquodale, zal de kunstenaar aanduiden die het beeld zal uitwerken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe de vorm van je hersenen je persoonlijkheid bepaalt

Hoe de vorm van je hersenen je persoonlijkheid bepaalt

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/6/10/20170128100901/media_xll_9486040.jpg

Eigenwijs of net meegaand, verlegen of een rasecht showbeest: iedereen heeft een heel eigen persoonlijkheid. En een groot deel daarvan heeft te maken met de vorm van onze hersenen, zo blijkt uit internationaal onderzoek.

De wetenschappelijke studie werd deze week gepubliceerd in het tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience en stelt dat verschillende persoonlijke trekjes en kenmerken gekoppeld zijn aan de vorm van onze hersenen.

Opbouw van de persoonlijkheid

In het onderzoek werd voor de allereerste keer onderzocht hoe de vorm van onze hersenen zich verhoudt tot de vijf grote persoonlijkheidsdimensies: extraversie (of introversie), hulpvaardigheid (of egoïsme), zorgvuldigheid (of onzorgvuldigheid), emotionele stabiliteit (of instabiliteit), openheid (of koppigheid). Deze persoonlijkheidskenmerken, ook wel de 'Big Five' genoemd, zijn volgens psychologen de belangrijkste dimensies waaruit onze persoonlijkheid is opgebouwd.

De studie onderzocht 507 gezonde, jonge vrijwilligers met behulp van hersenscans, om zo het brein, en met name de cortex (of hersenschors), te analyseren. Daarbij keken ze vooral naar variaties in dikte, oppervlakte en de hoeveelheid hersenwindingen.

Groot brein in een kleine schedel

Uit die analyse kwam naar voren dat de drie maatstaven waarmee de hersenschors gemeten werd - namelijk dikte, oppervlakte en windingen - sterk samenhangt met de verschillende persoonlijkheidskenmerken. "Er is een duidelijk patroon waarbij de dikte de andere kant opgaat dan de oppervlakte en hersenwindingen," legt neuroloog en onderzoeker Luca Passamonti hun bevindingen uit. De meest opvallende verschillen waren te vinden bij emotioneel instabiele mensen en open mensen. Zij met een neurotisch trekje hadden een dikkere hersenschors, met minder oppervlakte en hersenwindingen, terwijl de deelnemers die hoog scoorden op openheid net een dunnere cortex hadden, maar met een grotere oppervlakte en meer windingen.

"Die hersenwindingen is een evolutionaire oplossing om een groter brein in een kleine schedel te proppen," leggen de onderzoekers uit. "Emotionele instabiliteit is gelinkt aan mentale aandoeningen, zoals angststoornissen en depressie, terwijl openheid vaak samengaat met creativiteit, intellectuele nieuwsgierigheid en een algemeen gevoel van welzijn."

Genetische aanleg

"We worden allemaal gevormd door onze ervaringen en omgeving, maar het feit dat er duidelijke verschillen zijn in de structuur van de hersenen, wijst erop dat er ook een genetische aanleg is," aldus co-auteur van de studie Nicola Toschi. "Dat betekent ook dat we zulke verschillen in persoonlijkheid al erg snel tijdens de ontwikkeling van kinderen kunnen opsporen."

Al roept de studie minstens even veel vragen op als ze beantwoordt. Zo is het onzeker of de persoonlijkheidsdimensies de vorm van de hersenen bepalen, of omgekeerd. Bovendien is het ook niet duidelijk welke rol de vorm van onze hersenen spelen bij mentale aandoeningen. "Het is moeilijk te bepalen of wat we vaststellen bepaald is door onze genen, omgeving of beide," legt Passamonti uit. "De meest voor de hand liggende verklaring is dat er bij veel neurotische aandoeningen een complexe interactie optreedt tussen een genetische aanleg en negatieve factoren in de omgeving." (br.hln)


» Reageer (0)
28-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom valt je smartphone uit door de koude en dit kun je eraan doen

Daarom valt je smartphone uit door de koude en dit kun je eraan doen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/8/2/10/20170126091121/media_xll_9480970.jpg

Alsof de barkoude temperaturen nog niet vervelend genoeg zijn, hebben ook smartphones te lijden onder de vriestemperaturen. Heel wat toestellen vallen namelijk abrupt uit door de koude, of een volle batterij slinkt op een paar minuten naar minder dan 10 procent. Hoe komt dat en kun je er iets aan doen?

Eén Vlaming op de acht is verslaafd aan zijn of haar smartphone. Dat cijfer komt uit de jaarlijkse Digimeter, die peilt naar het mediagebruik in Vlaanderen. 41 procent van de dertigers kan zelfs geen één dag zonder. Knap vervelend, als je geliefde smartphone dan plots uitvalt door de vriestemperaturen of je batterij op korte tijd van 100 procent naar een paar luttele procent gaat. Het toestel terug opladen is meestal genoeg om weer leven in de brouwerij te krijgen, maar lastig blijft het natuurlijk wel.

Hoe dat komt? De meeste smartphones beschikken over een Lithium-ion batterij, en die zijn erg gevoelig voor koude en warmte. Bij "extreme" temperaturen werken de batterijen veel minder goed. Hoe kouder of warmer het is, hoe minder goed de batterij functioneert. Zo kan een batterij die het prima volhoudt bij kamertemperaturen, dubbel zo snel leeg zijn bij vriestemperaturen. Dat kan zelfs zo snel gaan, dat het cijfertje rechtsboven op je toestel niet altijd mee is. Daarom valt je smartphone soms uit terwijl je zogezegd nog 30 procent batterij over hebt.

Apple geeft op zijn website dan ook bijvoorbeeld aan dat de perfecte temperaturen voor iPhones ergens tussen de 0 en 35 graden liggen. Wordt het kouder, dan is het toestel in staat om te overleven tot - 20, als hij UITstaat. Dat zegt natuurlijk al genoeg.

Wel is er goed nieuws: schadelijk is de koude (en warmte) niet voor je smartphone op langere termijn. De oplossing ervoor ligt natuurlijk ook voor de hand, namelijk je toestel niet (te veel) blootstellen aan deze temperaturen. Al is niet meer buitenkomen ook niet bepaald realistisch.

Een aantal concrete tips:
- Bescherm je smartphone altijd met een lederen of stoffen hoesje
- Draag speciale handschoenen met siliconen vingertopjes, zo koelt je toestel en vingers minder snel af
- Bel met je oortjes in, zo kan je smartphone in je warme broekzak blijven zitten
- Laat je toestel zachtjes acclimatiseren als je naar buiten en binnen gaat door het toestel even uit te zetten. Zet pas terug aan na een aantal minuten. En laad vooral ook pas op na een paar minuten.
- Neem altijd een oplader mee.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse acteur John Hurt (77) overleden

Britse acteur John Hurt (77) overleden

http://static1.hln.be/static/photo/2017/18/6/8/20170128045612/media_xll_9485768.jpg

De Britse acteur John Hurt (77) - bekend van zijn rollen in de Harry Potterfilms, Elephant Man en Alien - is gestorven aan de gevolgen van pancreaskanker, zo hebben Britse media bekendgemaakt. Zijn agent Charles McDonald bevestigde het overlijden aan persbureau PA.

De carrière van Hurt omspande meer dan zestig jaar. In 2014 werd hij geridderd door Koningin Elizabeth. Tweemaal kreeg hij een Oscarnominatie: voor zijn bijrol in de film Midnight Express uit 1978 en voor zijn hoofdrol in The Elephant Man uit 1980. Hurt hoorde in 2015 dat hij kanker had, maar zei later van de ziekte te zijn genezen.

Vorig jaar speelde hij naast Natalie Portman in de voor een Oscar genomineerde film Jackie, over de Amerikaanse First Lady Jacqueline Kennedy Onassis. In de Harry Potter-films speelde hij toverstokkenmaker Ollivander. En in Alien was hij tweede officier Kane.

Golden Globe
Voor zijn vertolking in Midnight Express - over een Turkse gevangenis belandt - werd hij ook gelauwerd op de Bafta Awards, de jaarlijkse Britse film- en televisieprijzen, en won hij de Golden Globe voor de beste bijrol. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tickets Tomorrowland in 26 minuten uitverkocht (tot grote frustratie van velen)

Tickets Tomorrowland in 26 minuten uitverkocht (tot grote frustratie van velen)

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/12/7/20170128113102/media_xll_9486097.jpg

Het was weer een en al gekte vanmorgen: dankzij de start van de Belgische ticketverkoop voor dancefestival Tomorrowland. Om 11 uur gingen de lijnen open en kon iedereen die zich vooraf had geregistreerd zijn kans wagen om een van de 180.000 beschikbare kaartjes te pakken te krijgen. In een recordtijd van 26 minuten was alles weg. Tot frustratie van wie met lege handen achterbleef.

Tomorrowland vindt dit jaar plaats in twee weekends: 21 tot 23 juli en 28 tot 30 juli, hoewel over dat laatste nog geen zekerheid is omdat er nog geen nieuwe huurovereenkomst is voor recreatiedomein De Schorre in Boom. De gemeenten Rumst en Boom hebben nog niet toegezegd en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ook nog niet bevestigd of er wel politie beschikbaar is.

Pret
Maar dat kon de pret vanmorgen niet drukken. Zeker bij diegenen die erin slaagden om een ticket te bemachtigen. Bij wie maar moest blijven wachten of ernaast greep, liep de frustratie soms wel enorm op. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Annick Segal over uiterlijke schoonheid:

Annick Segal over uiterlijke schoonheid: "Zonder Rosa zou ik wel iets wilder willen gaan"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/3/6/20170127151723/media_xll_9484371.jpg

De toekomst ziet er goed uit. Zoveel blijkt uit de zes portretten van bekende dames die vanaf morgen in NINA magazine te bewonderen zijn. Zes vrouwen die  van verouderen iets maken om naar uit te kijken. En wij lichten alvast een klein tipje van de sluier.

Al 22 jaar draagt ze dezelfde kleur op haar haren. En ook haar snit is al twee decennia lang dezelfde. "Een kleine prijs die ik graag betaal om Rosa te mogen spelen, zegt Annick Segal daar zelf over. "Want zolang zij die look heeft, heb ik die ook." Of ze wel eens iets anders zou willen proberen? "Zonder Rosa zou ik wel iets wilder gaan, niet qua kleur maar wel qua snit. Een sideshave bijvoorbeeld, dat lijkt me wel iets."

Het lijkt wel alsof Annick zelf op die 22 jaar amper verouderd is. "Goede genen," verklapt ze. "Mijn moeder is 87 geworden en zag er nog fantastisch
uit. Ze heeft daar nochtans nooit iets bijzonders voor gedaan, dus ik zet die trend rustig verder." Al let ze ook op haar voeding. "Mijn focus ligt al jarenlang op vegetarische, biologische voeding, en dat lijkt me een sterke basis."

Of ze ooit plastische chirurgie zou overwegen? Daar zegt Annick resoluut nee tegen. "Ik heb ooit in een panel gezeten met een bekende
plastisch chirurg. Hij won mijn sympathie door te zeggen dat ik geen ingreep nodig had, al kon wat Botox blijkbaar geen kwaad. Maar op de vraag of hij mij kon garanderen dat mijn expressie dezelfde zou blijven, was zijn antwoord negatief. Waarom dan in hemelsnaam? Ik vind al die puur esthetische ingrepen echt flauwekul, ook al omdat ik vind dat je het sowieso altijd ziet. Opeens hebben al die vrouwen dezelfde ogen en dezelfde mond. Moet dat dan? Ik beschouw het als de zoveelste commerciële val. We moeten zoveel. Vooral onszelf zijn en er tegelijk toch geweldig goed uitzien. Kies toch eens. Misschien ben ik door die overtuiging straks de enige oude actrice in Vlaanderen, maar dat kan dan leiden tot werkzekerheid (lacht)." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo vind je het ideale plekje voor je kamerplant in huis

Zo vind je het ideale plekje voor je kamerplant in huis

http://static2.hln.be/static/photo/2017/14/0/4/20170127091851/media_xll_9483484.jpg

Een beetje groen in de woonkamer staat altijd mooi. Maar waar krijgt die cactus dan wel die sansveria net genoeg licht en warmte in jouw woonst? Plantenkenner Christopher Satch verklapt ons zijn geheime "schaduwtrucje" om elke plant het juiste plekje in de kamer te geven.

Het belangrijkste criterium voor een plant in je huiskamer is licht. Krijgt de plant te veel of te weinig daglicht, dan is het stukje groen geen lang leven beschoren. Plantenkenner Christopher Satch weet er alles van, en schiet te hulp met zijn magische "schaduwtruc":

Stop je hand tussen de plant en de lichtbron. Krijg je een schaduw met duidelijk afgebakende lijnen, dan heb je veel helder, direct licht. Dat is ideaal voor planten zoals de hertshoorvaarn of luchtplantjes. Is de schaduw wat vager, dan is je licht aanwezig, maar indirect. Dit soort licht is ideaal voor allerlei soorten nerfplanten, begonia's en nestvarens. Geen schaduw? Dat betekent weinig licht, een klimaat waarin onder meer klimop en vetplanten goed gedijen. 

Fake dus die groene vingers bij je thuis, en verzet eens wat kamerplanten dit weekend. Geen held met (Latijnse) plantennamen, en wijs je meestal zomaar iets aan in de plantenwinkel? De afbeeldingen hieronder uit de video van Satch schieten te hulp. (br.hln)


» Reageer (0)
27-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 voedingsmiddelen die bijdragen tot wittere tanden

5 voedingsmiddelen die bijdragen tot wittere tanden

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/13/0/20170127090754/media_xll_9483480.jpg

Een tandpasta die wittere tanden belooft werkt niet, dat is de confronterende conclusie van een onderzoek dat Test-Aankoop uitvoerde. Twee tot drie maal per dag grondig poetsen, flossen en de tandarts jaarlijks bezoeken blijft de boodschap. Daarnaast kan het ook helpen om af en toe deze vijf tandvriendelijke voedingsmiddelen op het menu zetten.

1. Aardbeien

Het seizoen laat nog even op zich wachten, maar tegen de zomer kan je volop genieten van een bakje aardbeien. Het fruit bevat appelzuur, dat je tanden op een natuurlijke manier wat witter maakt. Maar ga ook niet als een gek met aardbeien over je tanden wrijven, want dat is geen oplossing. Integendeel: het kan je tandglazuur beschadigen.

2. Kaas

Een stukje kaas na het eten, zoals de Fransen dat doen? Een goed idee om je tanden schoon en sterker te maken. De calcium en de structuur van het voedingsmiddel houden je tanden proper. Het is natuurlijk geen vervangmiddel voor een stevige poetssessie, maar wel een smakelijke tussenoplossing. Vooral harde kazen zijn een aanrader.

3. Suikervrije kauwgom

Heb je na de maaltijd niet meteen de gelegenheid om je tanden te poetsen? Kauw dan als tussentijdse oplossing even op een stukje suikervrije kauwgom. Het vuil dat aan je tanden plakt, blijft aan de kauwgom kleven. Daarnaast komt er meer speeksel vrij, waardoor het natuurlijke reinigingsmechanisme in je mond in actie schiet.

4. Baksoda

Tijdelijk een wittere glimlach nodig, voor een pasfoto bijvoorbeeld? Dan helpt het om een beetje baksoda met water op je tandenborstel aan te brengen, en zachtjes over je tanden te wrijven. Het is geen permanente oplossing voor een eeuwige witte glimlach, maar maakt je gebit wel tijdelijk een beetje witter, doordat het de aanslag van etensresten even verwijdert. Gebruik het alleen niet te vaak, want dan kan op termijn je tandvlees beschadigd raken.

5. Witte voedingsmiddelen

Moet je speechen, solliciteren of nogmaals die tandpastaglimlach bovenhalen voor een foto? Het klinkt onnozel, maar kies dan voor witte voeding in plaats van fel gekleurde dingen zoals bessen, rode biet en wortels. Zet kip, rijst en vis op het menu, voor een stralender gebit. Ook melk is een goede keuze, dat daarnaast in calcium voorziet voor stevigere botten en een dito gebit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lauren zat als kind jarenlang opgesloten in kast:

Lauren zat als kind jarenlang opgesloten in kast: "Enkel voor seks met ouders en hun vrienden mocht ik eruit"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/0/7/13/20170127093655/media_xll_9483508.jpg

Flashback naar 2001: speurders vinden in de piepkleine kast van een badkamer in Texas de achtjarige, uitgehongerde Lauren Kavanaugh. Haar ouders hadden haar daar jarenlang opgesloten gehouden, het meisje mocht er enkel uit om seks te hebben met hen en hun 'vrienden'. Nu -16 jaar later- doet het slachtoffer dapper haar verhaal bij Dr Phil. Ze vertelt onder meer over de heftige flashbacks en de zware depressie die ze er aan overhield. Met de steun van haar vriendin hoopt ze haar traumatisch verleden achter zich te kunnen laten.

"Mijn leven is vaak een zware strijd geweest", klinkt het. "Ik slaap bijna niet meer. Mijn angstaanvallen zijn verschrikkelijk. Ik heb al meer dan dertig keer geprobeerd om zelfmoord te plegen."

Kavanaugh hield verschillende littekens over aan het jarenlange misbruik, maar het zijn de mentale krassen die het zwaarst wegen. "Ik kan geen countrymuziek meer horen, want daarmee overstemden ze altijd mijn geschreeuw. Als ik zo'n liedje hoor, komt alles terug", klinkt het.

Lange weg
Haar vriendin Janae beseft dat ze samen nog een lange weg af te leggen hebben. "Als ze bruusk met iets stopt, weet ik dat ze weer zo'n akelige herinnering heeft. Ze heeft ook enkele vreemde mechanismen ontwikkeld om haar trauma te verwerken."

Zo slaapt Lauren ook thuis nog altijd -tot drie keer toe per week- in de kast omdat ze "zich daar veilig voelt". "Als ze ergens is waar dat niet lukt, zal ze bijvoorbeeld de douche opzoeken. En dan slaapt ze daar onder kokend heet water. Voor we naar bed gaan, let ik er altijd op dat er niets scherps in de buurt is waarmee ze zich zou kunnen verwonden. Het kan er soms heftig aan toe gaan."

Kavanaugh kreeg ook af te rekenen met een drugs- en alcoholverslaving. En ze blijft uiterst onvoorspelbaar: op een dag veroorzaakte ze zelfs een ongeval door als passagier aan het stuur van de wagen te trekken.

"Ik kreeg geen eten"
Vijf jaar geleden had Dr Phil haar ook al eens uitgenodigd, het was toen de eerste keer dat ze in het openbaar een getuigenis aflegde. "Ik zat zes jaar opgesloten in die kast. Wat ik ook probeerde, ik kon er niet uit. Ik kreeg geen eten en moest mijn behoefte doen op de plek waar ik sliep. In de kast lag een kussen en soms kreeg ik een deken, als ik braaf was tenminste. Ik huilde mezelf in slaap."

Kavanaugh mocht enkel uit de kast om misbruikt te worden. "Dan bonden ze me vast en verkrachtten ze mij tot de lakens onder het bloed zaten. Als ze klaar waren, gaven ze me nog een rammeling en vloog ik terug in de kast."

"Kijken vonden ze heel plezant"
"Soms bracht mijn moeder ook jongens of meisjes mee naar huis om seks met mij te hebben. Als ik te luid riep, werden mijn ouders echt kwaad. En ze vonden het ook heel plezant om gewoon toe te kijken. Ik heb meermaals gedacht dat ik zou sterven." Zo was er een moment waarop haar moeder haar onder water dompelde tot ze flauwviel. Haar stiefvader zette dan weer zijn pistool tegen haar hoofd en deed alsof hij de trekker overhaalde.

Kavanaugh geeft zichzelf vaak de schuld voor wat haar overkomen is, ook al was ze toen nog maar een kind. "Ik had moeten vluchten toen ik de kans had. Ik had het gewoon anders moeten aanpakken", klinkt het nu.

"Uitgelachen op school"
Uiteindelijk werd ze gered, maar dat betekent niet dat haar lijdensweg ophield. "Op school hadden enkele spelers van het voetbalteam mijn verhaal gelezen. Ik werd door hen uitgelachen en gepest. De trainer bood zijn excuses aan voor hun gedrag, maar ze kwamen er vanaf met een paar dagen schorsing. Ik durfde intussen mijn gezicht niet laten zien omdat ze me bleven pesten. Ik hoop dat ik ooit nog een normaal leven zal kunnen leiden."

Lauren werd bij de geboorte afgestaan door haar biologische moeder. Ze kwam terecht bij adoptieouders, maar na acht maanden wilde Barbara Atkinson haar dochter plots toch terug. Dankzij een procedurefout won ze het pleit voor de rechtbank, zo kon het misbruik een jaar later starten.

"Rot maar weg in de cel"
Toen Lauren gered werd, woog ze amper 11,5 kilogram - het normale gewicht voor een tweejarige. Ze bleek zwaar ondervoed, dokters moesten zelfs een voedingsmethode voor Holocaust-slachtoffers gebruiken om haar er weer bovenop te helpen. Haar lichaam was zodanig zwaar beschadigd door het misbruik dat ze verschillende keren onder het mes moest. Haar beentjes zagen er rauw uit van constant in de eigen urine te moeten zitten, in haar mond werden zelfs sporen van uitwerpselen gevonden.

De ouders kregen allebei levenslang, ze zullen ten vroegste in 2031 kunnen vrijkomen. "Ik heb Lauren nooit graag gezien, ik heb haar nooit gewild", gaf Barbara als reden aan de speurders. "Als mijn andere kinderen pijn hadden, had ik ook pijn. Bij Lauren heb ik nooit iets gevoeld." De jongedame zelf heeft nog één boodschap voor haar ouders. "Rot maar weg in de cel, daar horen jullie thuis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wow: duizend Gentenaars verhuizen boeken naar nieuwe locatie

Wow: duizend Gentenaars verhuizen boeken naar nieuwe locatie

http://static3.hln.be/static/photo/2017/10/1/4/20170126174717/media_xll_9482074.jpg

Zowat 1.100 Gentenaars, jong en oud, hebben deze middag een menselijke ketting gevormd: die liep van de oude stadsbibliotheek op het Zuid tot de Krook, waar de bib in maart de deuren opent. In totaal verhuizen zo'n 200.000 boeken.

"De boeken van de bibliotheek zijn van iedereen en daarom heb ik ook iedereen opgeroepen mee te komen helpen met de start van de verhuis", zegt de Gentse Cultuurschepen Annelies Storms (sp.a). "Het is een idee dat van in het begin leefde", vult Nathalie De Neve van de Gentse stadsbibliotheek aan. "We hopen dat iedereen nu weet dat we verhuizen. En willen daarnaast dat alle Gentenaars de weg vinden naar onze nieuwe plek."

De respons was massaal. Er schreven zich 873 scholieren en leerlingen uit middelbare scholen in, bovenop 189 volwassenen waaronder enkele zeventigers. Onder begeleiding van wat muziek werden 1.250 boeken uit de jongerencollectie van het oude gebouw aan het Woodrow Wilsonplein doorgegeven tot aan De Krook, over het Zuid tot aan de Leie.

4.500 dozen
Het is het begin van veel meer, want tot eind volgende week worden 200.000 titels in 4.500 dozen gestopt en verhuisd door een externe firma. Daarna wordt alles uitgepakt. De afgelopen weken verhuisden al 150.000 titels uit het magazijn. Vanaf 1 maart worden alle burelen van het personeel in gebruik genomen.

De Krook-bibliotheek opent tijdens het weekend van 10 maart. De oude bibliotheek wordt volgend jaar gerenoveerd tot administratief centrum, in tussentijd krijgen creatievelingen ruimte om er dit jaar hun ding te doen.

Gentenaars die boeken willen lenen, kunnen tot het openingsweekend terecht in de veertien bibliotheekfilialen. In de hoofdbibliotheek is ondertussen een pop-upbib geopend, waar weliswaar niets ontleend kan worden, maar onder meer wel boeken teruggebracht of gereserveerde items opgehaald worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse bedrijven mogen vrouwen niet langer dwingen make-up en stiletto's te dragen

Britse bedrijven mogen vrouwen niet langer dwingen make-up en stiletto's te dragen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/6/1/11/20170125150539/media_xll_9479201.jpg

Britse bedrijven die vrouwen dwingen make-up en hoge hakken te dragen, overtreden de wet. Dat is het resulaat van een onderzoek van een parlementaire commissie, dat vandaag werd voorgesteld. Meer dan 150.000 mensen ondertekenden een petitie tegen "verouderde en seksistische" kledingvoorschriften, die was opgestart door de 27-jarige Londense receptioniste Nicola Thorp nadat ze van haar werk naar huis was gestuurd omdat ze platte schoenen droeg. En dat zette de Commissie Vrouwenzaken en Gelijke Kansen aan om de zaak te onderzoeken.

Het bedrijf van Thorp had vrouwelijke bedienden aangemaand zich te houden aan strikte make-up regels, tijdens de dag regelmatig nieuwe make-up aan te brengen en er voor te zorgen dat hun haarwortels nooit zichtbaar waren, indien hun haar was geverfd. Portico, de werkgever van Thorp, had zelfs een kleurenpalet met aanvaardbare nagellak voor hun werkplaats verspreid en verplichtte vrouwen hoge hakken te dragen tussen de 2 en 4 inches (5-10 centimeter), tenzij ze een andere overeenkomst hadden met hun bazen. Ook lange oorbellen en zichtbare tatoeages waren verboden.

De commissie evalueerde ook medisch bewijsmateriaal dat aantoonde dat het dragen van hoge hakken tijdens een langere periode kan leiden tot gezondheidsproblemen en chronische pijn, en tot een verhoging van het aantal ongevallen op het werk.

De directeur van Portico, Simon Pratt, had aan de commissie verklaard dat het niet in hem was opgekomen dat de dresscode die inmiddels is aangepast, illegaal was. De regering stelde vast dat de wetgeving rond Gelijke kansen van 2010, die dit soort genderdiscriminatie verbiedt, niet waterdicht is voor de bescherming van de werknemers. Er wordt een herziening van de wet en mogelijke amendementen aanbevolen, een voorlichtingscampagne voor bedienden en arbeiders, en een aanzienlijke verhoging van de boetes bij discriminatie van werknemers. (br.hln)


» Reageer (0)
26-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw onderzoek toont aan dat katten wel eens slimmer zouden kunnen zijn dan we denken

Nieuw onderzoek toont aan dat katten wel eens slimmer zouden kunnen zijn dan we denken

http://static3.hln.be/static/photo/2017/7/4/1/20170125150427/media_xll_9479221.jpg

Van honden was al bewezen dat ze intelligente dieren zijn, maar nieuw onderzoek heeft aangetoond dat katten daar misschien wel niet voor onder moeten doen.

Japanse wetenschappers ontdekten immers dat katten even goed zijn als honden in bepaalde geheugentests. Een studie met 49 katten toonde aan dat ze - net als mensen en honden - herinneringen kunnen oproepen aan aangename ervaringen, zoals het eten van hun favoriete snack. Dat wordt ook wel het episodische geheugen genoemd. Die herinneringen worden bepaald door het individueel ervaren van iets en zijn uniek.  

"Het episodische geheugen houdt verband met een introspectieve functie van het brein", aldus psycholoog Saho Takagi van de universiteit van Kyoto. "Onze studie zou kunnen wijzen op het bestaan van een vorm van bewustzijn bij katten. Zo zouden ze het leuk kunnen vinden om aangename herinneringen op te halen, net zoals mensen dat doen."

Voor de test moesten de katten zich herinneren uit welke kom ze hadden gegeten, met een interval van vijftien minuten. De onderzoekers ontdekten dat de dieren zich het 'wat' en 'waar' wel degelijk weer voor de geest konden halen, een onderzoek dat eerder ook al met honden gebeurde. En ze vermoeden dat het geheugen van de katten nog langer zou kunnen zijn dat het kwartiertje dat ze testten.  

Emoties
En er was nog meer. De katten deden het ook even goed als honden op andere mentale tests, onder meer het beantwoorden van menselijke gebaren, gezichtsuitdrukkingen en emoties.  

Relatie
"Dit onderzoek is belangrijk. Als we de katten beter begrijpen, kunnen we ook aan een betere relatie werken met de mens", aldus nog Tagaki. (br.hln)


» Reageer (0)
25-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mount Everest zou wel eens minder hoog kunnen zijn als we denken

Mount Everest zou wel eens minder hoog kunnen zijn als we denken

http://static0.hln.be/static/photo/2017/1/10/3/20170125105727/media_xll_9478683.jpg

Een team van wetenschappers vertrekt over twee maanden op expeditie naar het dak van de wereld. Doel van de reis is meten hoe hoog de Mount Everest nu exact is. Want daar is discussie over ontstaan na de zware aardbeving van 2015. Die zou de berg kleiner hebben gemaakt.

Het waren onderzoekers uit buurland India die de expeditie naar Nepal gisteren aankondigden. Ze hopen zo het debat te kunnen beslechten dat nu al bijna twee jaar woedt.

Aardbeving
Oorzaak voor de discussie is de aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter, die Nepal in 2015 trof. Ze maakte duizenden dodelijke slachtoffers en had ook een impact op het landschap. Volgens satellietdata zou de beving de top van de Everest  - vastgesteld op 8.848 meter - hebben doen zakken, maar het is niet duidelijk hoe stevig: van enkele millimeters tot zelfs 2,5 centimeter.

"We zullen de berg opnieuw opmeten", aldus wetenschapper Swarna Subba Rao. Het team zal uit vijf mensen bestaan en vertrekt op het einde van de winter. "We rekenen dat we een maand zullen nodig hebben voor onze observaties en nog eens twee weken om de gegevens officieel te laten erkennen."

De aardbeving - de dodelijkste ramp in Nepal in meer dan 80 jaar - zou ook de hoofdstad Kathmandu enkele meters naar het zuiden hebben verplaatst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze tweelingzusjes hebben elk een andere huidskleur

Deze tweelingzusjes hebben elk een andere huidskleur

http://static1.hln.be/static/photo/2017/2/2/11/20170125015728/media_xll_9477791.jpg

Een schattige Amerikaanse tweeling, de zusjes Kalani en Jarani Dean, hebben allebei een verschillende huidskleur. Kalani heeft een lichte huid en blauwe ogen, terwijl Jarani's huis licht getint is en ze donkerbruine ogen heeft.

De zusjes, die in april vorig jaar zijn geboren, hebben een blanke moeder en donkere vader. Dat een baby echter donker is en de andere licht, is zeldzaam. "Nadat ze geboren waren, kon ik bijna niet geloven wat ik zag", vertelt moeder Whitney Meyer aan CNN. "Dit is zo zeldzaam dat ik niet verwacht had dat het bij mijn tweeling zou gebeuren!"

Twee-eiige tweeling
Kalani en Jarani zijn een twee-eiige tweeling, wat betekent dat ze elk uit een apart eitje dat door een aparte zaadcel bevrucht werd, zijn gegroeid. Elke baby heeft dan ook een andere combinatie van genen meegekregen van hun ouders. Aangezien papa Dean en mama Whitney allebei van een ander 'ras' zijn, is het dus theoretisch mogelijk dat de geërfde genen die de huidskleur van de zusjes bepalen, verschillend zijn - wat dus het geval is bij Kalani en Jarani.

Volgens de Britse geneticus Jim Wilson is de kans op verschillende huidskleuren bij een tweeling maar 1 op 500 voor gemengde koppels in Groot-Brittannië. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze hotelkamer heeft geen muren, geen dak en geen sterren. Maar de boekingen stromen binnen

Deze hotelkamer heeft geen muren, geen dak en geen sterren. Maar de boekingen stromen binnen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/5/2/10/20170124145718/media_xll_9476635.jpg

Muren en een dak boven je hoofd zijn absolute vereisten voor een hotelkamer. En als het hotel nog enkele sterren heeft, zijn we al helemaal tevreden. Dit hotel in de Zwitserse Alpen heeft geen sterren, noch muren of een dak. En toch is het nu al volgeboekt tot het einde van 2017.

'Null Stern' (Nul Sterren) is een openluchthotel in de Zwitserse Alpen dat enkel een bed en twee nachtkastjes aanbiedt aan de gasten. De kamers liggen bijna 2 kilometer boven de zeespiegel en kosten 200 euro per nacht. Niet goedkoop voor een sterrenloos hotel.

"De ster is niet het hotel zelf, maar de gast", verduidelijkt oprichter Daniel Charbonnier aan Business Insider. "We hebben alle muren weggelaten, waardoor enkel jij en jouw ervaring overblijven. Zwitserland zelf wordt het hotel."

Butler

Om het bed te kunnen installeren in de bergen, moest eerst het landschap worden afgevlakt. Helaas is er enkel plaats voor het bed en ligt het toilet onderaan de berg op vijf minuten wandelen. Je krijgt wel een persoonlijke butler. Hij verblijft in een hut vlakbij jouw 'kamer' en brengt je ontbijt op bed.

Volgeboekt

Null Stern werd pas in juli 2016 geopend, maar wie nog een muurloze kamer wil boeken, zal nog even geduld moeten hebben. Het hotel is volledig volgeboekt tot eind 2017. Omdat de vraag naar openluchtkamers zo groot is, werkt het team van Charbonnier samen met reisorganisaties om meer kamers te openen in de Alpen.

En wat als het slecht weer is? Geen paniek, dan kan je last-minute je reservatie annuleren. Hoelang je dan moet wachten om opnieuw te boeken, is onduidelijk. (br.hln)


» Reageer (0)
24-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw weerfenomeen?

Nieuw weerfenomeen? "Opletten voor 'black ice' op de weg"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/17/13/1/20170124134131/media_xll_9476476.jpg

Vrt-verkeersanker Hajo Beeckman en weerman Geert Naessens van Radio 2 waarschuwden deze ochtend voor het gevaar van 'black ice' op onze autowegen, bruggen en voet-en fietspaden. Is er een nieuw weerfenomeen opgedoken?

"Niet echt", zegt Beeckman. "De term komt uit Amerika en staat voor een ultradun laagje ijs dat zo goed als onzichtbaar is, waardoor het de kleur aanneemt van het asfalt. Dan wordt het extra opletten voor slippartijen."

Motregen, een heel klein beetje sneeuw, nevel en mist die 's avonds of 's morgens vroeg uit de lucht vallen zijn de belangrijkste oorzaken van de vorming van black ice. Als de grond waarop al dat gemiezer neervalt ook nog bevroren is, vormt dit een gevaarlijke combinatie.

Flinterdun
"Dinsdagmorgen was zo'n typische dag waarop je moest uitkijken voor 'black ice'", weet Hajo Beeckman. "De lucht warmt op en de waterdruppels komen neer op het bevroren asfalt. Dat zorgt voor een flinterdunne, maar spekgladde ijslaag, die in tegenstelling tot sneeuw of ijzel nauwelijks van een droog wegdek kan worden onderscheiden."

In de Verenigde Staten, waar de weersomstandigheden veel extremer zijn, is de term 'black ice' al langer ingeburgerd. "Als je op black ice rijdt, merk je meteen hoe glad dat wel is", waarschuwt weersite Accuweather.com. "Omdat er geen oneffenheden op het wegdek voorkomen, hebben banden geen grip meer en is het makkelijk om te beginnen slippen. Het kan zelfs tot negenmaal langer duren om je voertuig tot stilstand te brengen dan tijdens het remmen op een droge ondergrond."

Risico
Plaatsen waar het risico op 'black ice' het grootst is, zijn wegen die weinig of niet aan zonlicht zijn blootgesteld, met veel schaduw en bomen, omdat het ijs daar veel langzamer smelt. Ook bruggen, tunnels en doorgangen zijn gevaarlijk, net als fiets-en voetpaden.

Accuweather.com raadt aan om geen bruuske stuur-of rembewegingen te maken wanneer je voelt dat je je op 'black ice' begeeft. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actiefilm over Robbedoes en Kwabbernoot in de maak

Actiefilm over Robbedoes en Kwabbernoot in de maak

http://static1.hln.be/static/photo/2017/18/5/8/20170123211826/media_xll_9474938.jpg

Robbedoes en Kwabbernoot beleven al stripavonturen sinds 1938 en maken volgend jaar op 80-jarige leeftijd hun filmdebuut. Sinds 16 januari maakt regisseur Alexandre Coffre opnames voor een langspeelfilm met als (hopelijk werk-)titel "Les Aventues de Spirou et Fantasio". Op 27 maart worden de opnames beëindigd, meldde producent Fidélité vandaag.

Locaties zijn Frankrijk en Marokko. Als alles goed gaat, komt de prent op 28 juni 2018 in de zalen.

De hoofdrollen van de twee striplegendes worden gespeeld door Thomas Soliveres (Robbedoes) en Alex Lutz (Kwabbernoot). De film begint met de allereerste ontmoeting tussen de piccolo en de op scoops jagende reporter. Zij gaan op zoek naar de excentrieke uiitvinder Graaf van Rommelgem (Christian Clavier), die is ontvoerd door trawanten van de notoire, ijdele slechterik Zwendel.

Op het kleine scherm waren Rob en Kwab reeds vanaf 1992 te bewonderen als animatiefiguren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder bevalt van zoon van 6,06 kilogram:

Moeder bevalt van zoon van 6,06 kilogram: "Ik ben nog altijd een beetje in shock"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/10/11/0/20170124123410/media_xll_9476355.jpg

Hij kwam op de natuurlijke manier ter wereld en dat zal zijn mama geweten hebben. In het Australische Melbourne is een jongetje geboren van maar liefst 6,06 kilogram en dat is dubbel het gewicht van de gemiddelde Australische baby. "Ik ben nog altijd een beetje in shock", aldus de moeder.

"Ik droomde ervan om een klein dik baby'tje te hebben", vertelt mama Natashia Corrigan over de kleine Brian Jnr. "Nou, die wens is dus uitgekomen."

Ze geeft toe dat ze zelf toch ook even moest slikken toen de verpleegsters van het Mercy Hospital haar vanmorgen vertelden hoe zwaar haar kleine jongen precies was. De dokters hadden haar tijdens haar zwangerschap nochtans al gezegd dat de baby steviger was dan gemiddeld. Op 36 weken woog hij al meer dan 4 kilogram. Uiteindelijk beviel ze toen ze 40 weken en vijf dagen ver was.

Lachgas
En die bevalling ging op de natuurlijke manier, dus niet met een keizersnede. "Ik was wel een beetje onder de indruk", vertelt ze. "Behalve wat lachgas heb ik niets genomen tegen de pijn. Achteraf was ik wel een beetje in shock."

Haar zoon stelt het intussen prima. Babykleertjes zijn echter niet aan de orde en zelfs luiers voor pasgeboren kinderen passen de jongen niet. Maar dat is maar een klein probleem, volgens zijn ouders. "We zijn vooral blij dat hij gezond is", aldus de trotse papa.

Kinderen
Het koppel heeft al twee andere kinderen. Zij hadden met 3,74 kilogram en 3,51 kilogram  een geboortegewicht dat dichter bij het gemiddelde lag. (br.hln)


» Reageer (0)
23-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.René uit 'Allo' Allo!' overleden

René uit 'Allo' Allo!' overleden

http://static0.hln.be/static/photo/2017/18/2/5/20170123164314/media_xll_9474425.jpg

Gordon Kaye, cafébaas René Artois uit de beroemde comedyreeks 'Allo' Allo!', is op 75-jarige leeftijd overleden, zo meldt de BBC.

De voormalige manager van Kaye liet aan de BBC weten dat hij vanmorgen in een verzorgingsinstelling is overleden.

Kaye werd wereldberoemd dankzij zijn rol als René Artois in de comedyreeks 'Allo 'Allo, die het fictieve verhaal vertelt van verzetstrijders in het door de Duitsers bezette Frankrijk tijdens WOII.

Hij verscheen in alle 84 afleveringen van de sitcom én in de theaterversie.

In 2004 was hij voor het laatst op het scherm te zien in 'Revolver', een sketchshow van BBC. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer behoeftigen kloppen aan bij voedselbank

Steeds meer behoeftigen kloppen aan bij voedselbank

http://static1.hln.be/static/photo/2017/14/9/3/20170123111534/media_xll_9473718.jpg

In 2016 hebben 143.287 minderbedeelden een beroep gedaan op de Belgische voedselbanken. Het jaar voordien ging het nog om ruim 138.500 minderbedeelden. Dat zegt de Belgische Federatie van Voedselbanken. "Het aantal minderbedeelden dat geholpen wordt is op drie jaar met 17,3 procent toegenomen. Dat is een nooit geziene evolutie in de meer dan 30 jaar lange geschiedenis van de Belgische Voedselbanken", luidt het.

Volgens de voedselbanken zal de stijgende tendens zich in de komende jaren nog voortzetten. "Personen die slechts een klein pensioen hebben, nieuwe werklozen en eenoudergezinnen hebben het zeer moeilijk. Meer en meer jongeren, zonder werk en zonder ervaring, hebben problemen en moeten overleven met zeer beperkte middelen", klinkt het.

Vorig jaar werd met 15.000 ton ook meer voedsel verdeeld dan de ongeveer 13.000 ton van de voorbije jaren. Dat komt omdat vooral de giften uit de industrie en de distributie zijn toegenomen. Daarnaast komt een deel van het voedsel van het Europees fonds voor hulp aan minstbedeelden (FEAD).

Voor de komende jaren hebben de Belgische Voedselbanken de ambitie om te "professionaliseren". Met de programmatorische overheidsdienst Maatschappelijke Integratie werd daarom onder meer een bevraging uitgevoerd bij sociale organisaties, "om maximaal tegemoet te komen aan de noden en verwachtingen van de minstbedeelden wat betreft de samenstelling van de voedselpakketten".

Daarnaast is er ook overleg gepleegd met voedingsexperten en zijn er samenwerkingen op poten gezet met de OCMW's, om sociale re-integratie van de minstbedeelden te bevorderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw wordt live op Facebook drie uur lang verkracht door drie mannen

Vrouw wordt live op Facebook drie uur lang verkracht door drie mannen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/9/5/10/20170123011823/media_xll_9472915.jpg

Een 30-jarige vrouw is in het Zweedse stadje Uppsala drie uur lang verkracht door drie gewapende mannen terwijl ze buiten bewustzijn was. De feiten werden live uitgezonden in een besloten Facebookgroep. Een meisje dat de beelden online zag, belde de politie, die zich naar het appartement haastte en de mannen op heterdaad betrapte en arresteerde.

Het meisje dat de politie belde, zag hoe de gewapende mannen (geboortejaar 1992, 1996 en 1998) de kleren van een nagenoeg bewusteloze vrouw uitdeden en haar begonnen aan te randen. Een andere getuige dacht eerst dat het om een "slechte grap" ging, maar niets was minder waar.

Ziek
De politie haastte zich naar een appartement in de Zweedse stad Uppsala en kon er drie mannen op heterdaad betrappen. Ook dat was live te zien op Facebook want pas iets later werd de camera afgezet. "Het eerste wat je denkt is: 'hoe kan je een vrouw zoiets aandoen?'. En hoe kan je dit dan nog eens live doen?'", vroeg nog een andere getuige, die het filmpje ook live gezien had zich af. "Dit is gewoon ziek." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag is het klaagvrije maandag, zo doe jij succesvol mee

Vandaag is het klaagvrije maandag, zo doe jij succesvol mee

http://static1.hln.be/static/photo/2017/4/1/4/20170123085821/media_xll_9473404.jpg

Al een bus gemist vandaag, in de file gestaan of koffie over je broek gemorst? Probeer het vloeken daarover vandaag eens na te laten, want het is klaagvrije maandag. Dit initiatief van de Nederlandse Sandra Brandt roept op om gezeur en geklaag in te slikken, waardoor je veel meer positieve energie over houdt.

We hebben altijd wel iets om over te klagen. Het weer zit niet mee, we zijn moe en het weekend was weer veel te kort. Toen de Nederlandse Sandra Brandt op haar 25 ziek werd, besloot ze om te stoppen met klagen. Ze merkte dat minder zeuren het voor haar makkelijker maakte om met die ziekte om te gaan. Om haar ervaring met anderen te delen, startte ze in 2015 de klaagvrije maandag op, waar ze op regelmatige tijdstippen anderen oproept om eens een dag al je gezeur voor jezelf te houden.

Elke dag klaagvrij

Vind je één dag niet klagen al moeilijk? Sandra probeert zelf 365 dagen per jaar haar negativiteit op afstand te houden, wat haar meer inzicht in haarzelf geeft. "Ik kan wel tegen de buurvrouw klagen over mijn man die niet luistert, maar ik kan daar ook een laagje onder duiken, " vertelt ze aan Vrouw.nl. "Wat schuilt er achter? Zou ik meer in verbinding willen staan met mijn partner? Mis ik het contact? Als je dat uitspreekt en daarbij ook kritisch naar jezelf kunt kijken, krijg je een veel fijner en oprechter gesprek. Er wordt makkelijk over koetjes en kalfjes gepraat, terwijl ik ervaar dat er meer behoefte is aan oprecht contact. Dat is toch waar het om gaat in het leven?"

Stoppen met klagen in 5 stappen

Zin om een dagje klaagvrij door het leven te gaan? Deze vijf tips helpen.

1. Hou een klaagboekje bij
Schrijf elke klacht die in je opkomt op in een boekje, in plaats van ze uit te spreken. Confronterend, want je staat ervan versteld hoe vaak je zinloos begint te zeuren. Maar bewustwording is een eerste cruciale stap, dus hou nauwkeurig bij hoe vaak je klaagt en waarom. 


2. Zoek geen andere klagers op
Zeuren is besmettelijk, en als iemand begint, volgt de rest al snel. Trap niet in die val, en zoek andere gesprekspartners op. Zeurt er toch iemand tegen jou, kanaliseer dat dan met "dat valt toch mee" of "zo erg is dat niet". Na een tijd zoeken de zeurders andere slachtoffers om lastig te vallen, omdat ze in jou geen geschikt klankbord meer vinden. 

3. Ga op zoek naar oplossingen
In plaats van zinloos te zeuren: zoek een oplossing voor het probleem. Constructiever én beter voor het humeur. Is er geen oplossing? Niets aan te doen. En zeker niet zeuren, want dat helpt ook niet. 

4. Zoek het positieve in het negatieve
Toch een zeurderige zin laten ontsnappen? Laat er een "maar" opvolgen, waarna je het positieve van de situatie benadrukt. "Mijn trein is verdorie weer te laat, MAAR ik kan nu wel mijn hele krant uitlezen." Elk nadeel heb zijn voordeel. 

5. Verander "ik moet" in "ik ga" 
Het lijkt een kleintje, maar woordgebruik kan wel degelijk invloed hebben op je gemoedstoestand. Verander die "ik moet de afwas doen" in "ik ga de afwas doen", en je voelt je er beter bij. Bovendien ben je dan alvast niet aan het zeuren. Goed bezig! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruce Springsteen Save The Last Dance For Me

Bruce Springsteen  Save The Last Dance For Me

Klik op de foto om hem te beluisteren


» Reageer (0)
22-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg vrij voor terugkeer van gestolen maffia-Van Goghs naar Nederland

Weg vrij voor terugkeer van gestolen 'maffia-Van Goghs' naar Nederland

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/15/8/20170119183352/media_xll_9465428.jpg

Twee schilderijen van Vincent van Gogh, 'Zeegezicht bij Scheveningen' (1882) en 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' (1884/85), mogen terug naar Nederland. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter in Italië, meldt het Van Gogh Museum vandaag.

De doeken werden in 2002 gestolen uit het museum in Amsterdam. Eind september 2016 werd bekend dat de schilderijen in Italië waren teruggevonden tijdens een groot onderzoek naar de Camorra, de maffia in Napels. Ze waren in handen van een van de meest criminele bendes. Tot vandaag lag er beslag op de werken, die dienden als bewijsmateriaal, maar de rechter heeft het opgeheven.

Directeur Alex Rüger van het Van Gogh Museum is blij dat de schilderijen kunnen terugkomen. "Op korte termijn zal in Italië de formele overdracht plaatsvinden. Er is nog geen exacte datum, maar naar verwachting zal het spoedig gebeuren", aldus Rüger.

Ook minister Jet Bussemaker (Cultuur) noemt het geweldig nieuws dat de schilderijen binnenkort terugkeren naar Nederland. "Naar alle waarschijnlijkheid kan iedereen, jong en oud, snel weer genieten van deze werken in het Van Gogh Museum", hoopt Bussemaker.

Eind september werd al bekend dat het ene schilderij, 'Zeegezicht bij Scheveningen', wat beschadigingen heeft. Het andere werk zou ongeschonden zijn. Van beide schilderijen ontbreekt de lijst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zara, Nike en andere merken die vroeger een andere naam hadden

Zara, Nike en andere merken die vroeger een andere naam hadden

http://static1.hln.be/static/photo/2017/14/13/5/20170121133916/media_xll_9469880.jpg

Op het internet circuleert momenteel het nieuwtje dat kledingketen Zara vroeger een andere naam had. Amancio Ortega Gaona opende in 1975 blijkbaar de winkel onder de naam Zorba. Omdat er al een winkel bestond met die naam, veranderde hij het uiteindelijk naar Zara. Al is Zara niet het enige merk dat vroeger anders heette.  (br.hln)

Sony: Tokyo Tsushin Kogyo
Yahoo: Jerry's Guide to the World Wide Web
Pepsi-Cola: Brad's Drink
Nike: Blue Ribbon Sports
Ebay: AuctionWeb
Subway: Pete's Super Submarines
Google: BackRub
LG: Lucky Goldstar
Nintendo: Marufuku Co. Ltd.
Blackberry: Research in Motion
PayPal: Confinity
Lay's: Smith's
M&M: Treets en Bonitos
Mexx: Moustache en Emanuelle


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praatpalen zijn vanaf morgen definitief uitgepraat

Praatpalen zijn vanaf morgen definitief uitgepraat

http://static2.hln.be/static/photo/2017/16/2/2/20170122095056/media_xll_9471212.jpg

Vanaf maandag 23 januari zijn ze voorgoed verleden tijd: de praatpalen. De 1.350 oranje praatpalen langs de Vlaamse snelwegen worden vanaf morgen allemaal buiten dienst gesteld, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.

Met de praatpalen kan je bellen naar een operator die daarna je oproep doorgeeft. Aangezien de overgrote meerderheid van de bevolking tegenwoordig een gsm heeft, zijn de praatpalen niet meer zo nuttig als ze eens waren. Dat merkte Wegen en Verkeer ook in de cijfers: In 2000 waren er in Vlaanderen jaarlijks 27.000 oproepen, in 2010 nog 5.000 en in 2014 nog slechts 3.172. Dat zijn gemiddeld twee oproepen per praatpaal per jaar. "À rato van 750 euro werkingskost per praatpaal, waren dit best dure oproepen."

Museumstuk
Het Agentschap Wegen en Verkeer start morgen met het buitendienst stellen en afplakken van de praatpalen. Zo'n 130 zonnepanelen en omvormers, die de praatpalen van stroom voorzien, worden verzameld en verdeeld onder technische scholen. Een tiental praatpalen krijgen een mooi plaatsje in een museum. De rest van de praatpalen worden gerecycleerd volgens de wettelijke normen.

Vanaf 2018 zal de Vlaamse regering, door het buitendienst stellen van de praatpalen, ongeveer 1 miljoen euro op jaarbasis besparen. De praatpalen in de tunnels blijven nog actief tot eind mei 2017. Deze worden omgevormd naar een ander noodoproepsysteem. Deze omvorming neemt meer tijd in beslag. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw Asterix-album in oktober

Nieuw Asterix-album in oktober

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/0/2/20170120113503/media_xll_9467147.jpg

Bij Toutatis! Op 19 oktober verschijnt een nieuw album van Asterix. Dat heeft uitgeverij Hachette bekendgemaakt. Het 37ste verhaal van de stripreeks zal net zoals de vorige twee van de hand zijn van Jean-Yves Ferri (scenario) en Didier Conrad (tekeningen), die de reeks overnamen van de bejaarde Albert Uderzo.

Veel informatie over het nieuwe album is er nog niet. Alleen staat vast dat Asterix en Obelix hun dorp zullen verlaten voor een buitenlands avontuur. De vorige reis van Asterix was naar Schotland, in 'Asterix bij de Picten' uit 2013. In het vorige album, 'De papyrus van Caesar' uit 2015, bleven de striphelden in Gallië.

"Op het programma: bezoeken aan historische monumenten, gastronomische ontdekkingen en andere ontmoetingen met locals en beroemdheden", verduidelijken de auteurs, die ook al enkele tekeningen vrijgaven. Daaruit blijkt dat Obelix het beu is om menhirs te houwen en een strijder wil worden zoals Asterix.

Dit jaar viert de originele tekenaar van de reeks, Albert Uderzo, zijn 90ste verjaardag. De oorspronkelijke scenarist, René Goscinny, stierf 40 jaar geleden. De avonturen van Asterix zijn het grootste Franse stripsucces ooit, met ongeveer 370 miljoen verkochte albums in 110 talen en dialecten. (br.hln)


» Reageer (0)
21-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kun je jezelf trainen om te overleven op minder slaap?

Kun je jezelf trainen om te overleven op minder slaap?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/12/12/20170120165839/media_xll_9467907.jpg

Je kunt jezelf leren om de dag door te komen met minder slaap, dat beweert Jim Horne althans. Deze Britse slaapexpert en voormalig directeur van het Centrum voor Slaaponderzoek aan de Loughborough University zegt dat niet iedereen evenveel moet slapen om te kunnen functioneren. Sommigen die stressen omdat ze niet aan zeven of acht uur per nacht komen, maken zich zorgen om niks.

Jim Horne heeft onderzoek gevoerd naar hoeveel slaap mensen nodig hebben. De slaapexpert vroeg voor een experiment mensen die regelmatig zeven tot 8,5 uur slapen hun nachten in te korten door elke avond een beetje later in bed te kruipen, maar op het gebruikelijke uur op te staan. De proefkonijnen sliepen zo de eerste week een uur minder. De drie weken die erop volgden pitsten ze 1,5 uur van hun nachtrust af. Horner merkte op dat de proefpersonen overdag goed bleven functioneren en dat hun slaapkwaliteit ook goed bleef. 

Bij wie werkt het niet?
Elke dag een beetje later gaan slapen werkt goed voor sommigen, maar Horner raadt het niet aan voor wie zich overdag moe voelt. Dan zijn die zes uur niet genoeg voor jou. "In dat geval is het beter je op de kwaliteit dan op de kwantiteit te focussen. Ik wil mensen niet aanmoedigen om minder te slapen, maar ik vind dat ze er minder over moeten stressen. Zeker als je je overdag niet moe voelt en je uitgerust opstaat. Dan slaap je sowieso voldoende."

Slapen = tijdverspilling
Met een drukke agenda kan slapen tijdverspilling lijken. Je slaappatroon afbouwen klinkt dan wel aanlokkelijk, maar experts waarschuwen voor de gevaren als je er te veel op beknibbelt. Daniel Buysse, professor in de psychiatrie aan de universiteit van Pittsburg zegt dat niet iedereen kan functioneren na een nacht van 6 uur slaap. "Er zijn veel meer mensen die minder willen slapen dan wie echt minder slaap nodig heeft. De hoeveelheid die je nodig hebt, hangt van je leeftijd en bezigheden overdag af. Maar de meeste gezonde volwassenen moeten elke nacht tussen zeven en negen uur rusten." 

Gevaarlijke gevolgen
De Belg slaapt gemiddeld maar zes en een half uur per nacht, heeft een onderzoek aan de universiteit van Leuven aan het licht gebracht. Dat is volgens Buysse dus zeker een halfuur te weinig om gezond te zijn. Slaap is namelijk erg belangrijk voor je brein en lichaam. Bij slaaptekort kan je brein geen nieuwe verbindingen maken. Zo wordt het moeilijker om dingen te onthouden, om over complexe zaken na te denken en je te concentreren. Daarnaast linkten artsen het al aan gezondheidsproblemen als obesitas, hoge bloeddruk en hartziekten.

Het verraderlijke aan slaaptekort is dat mensen zelf niet merken dat ze lijden onder het slaaptekort, dat heeft een studie al aangetoond. Dat zette mensen op een 'slaapdieet' van amper zes uur per nacht. Hun cognitieve prestaties en reactietijd was vergelijkbaar met dat van mensen die twee volledige nachten niet geslapen hadden. Hun lichaam paste zich dus niet aan het nieuwe schema aan. Maar het gevaarlijkste was dat de proefpersonen vaak niet eens beseften dat ze slechter presteerden. Buysse besluit: "Op sommige vlakken heeft slaaptekort hetzelfde effect op je lichaam als alcohol. Dronken mensen houden vaak vol dat ze heus niet zat zijn en vermoeide mensen menen dat ze best kunnen functioneren na een korte nacht." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw kleintje geboren in Planckendael

Nieuw 'kleintje' geboren in Planckendael

http://static3.hln.be/static/photo/2017/11/14/13/20170120104224/media_xll_9467008.jpg

In Planckendael is gisterochtend, donderdag, een giraf geboren. Dat meldt het Mechelse dierenpark. Parkbezoekers kunnen het kleintje al bewonderen in de stal. Met de baby erbij telt het park nu acht giraffen en  - als alles goed gaat -, wordt er volgende maand nog eentje geboren.

Giraf Megara, zelf geboren in Planckendael, beviel van een 'kleintje'. De baby is al 1,75 meter groot en "eerder zwaar gebouwd". De bevalling gebeurde donderdag voor dag en dauw, de verzorgers waren toen nog niet aanwezig. Een camera heeft wel alles kunnen vastlegggen. "Een giraffengeboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo'n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan", meldt Planckendael.

Het is nog niet duidelijk welk geslacht het dier heeft. Van zodra het gekend is, zal het grote publiek de naam mee kunnen bepalen via het YouTube-kanaal van het dierenpark. De naam zal in elk geval met de letter S moeten beginnen, zoals die van alle dieren die dit jaar in Planckendael geboren worden. De zoo gebruikt dat systeem om snel te kunnen weten hoe oud de dieren zijn.

De draagtijd van giraffen is ongeveer vijftien maanden. Mannetjes worden tot vijf en een halve meter lang, vrouwtjes strekken meestal de nek tot vier en een halve meter. Het zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net zoals de mens. Hun tong is liefst 45 centimeter lang. (br.hln)


» Reageer (0)
20-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitaminen wegen niet op tegen de kracht van daglicht

"Vitaminen wegen niet op tegen de kracht van daglicht"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/17/14/3/20170119104857/media_xll_9464373.jpg

Ook het gevoel dat je nood hebt aan extra vitaminen, op koude en gure dagen als deze? Vergeet een voorraad vitaminepillen, maar ga eens wat vaker naar buiten. "Zelfs als het buiten grauw en bewolkt is, is natuurlijk licht onvervangbaar," legt Gemma Venhuizen uit in de Nederlandse krant Het Parool. Zij schreef een boek over hoe licht ons leven beïnvloedt.

Winterdipje? Trek dan eens wat vaker het daglicht in. In het boek "Licht - De invloed op lichaam en geest" omschrijft Gemma Venhuizen uitgebreid hoe belangrijk daglicht voor ons is: "Met medicijnen en lampen valt er niet op te werken tegen de voordelen van daglicht," legt ze uit aan de Nederlandse krant Het Parool. "Op een heldere dag is het licht buiten honderdduizend lux, met sluierbewolking is dat nog steeds tienduizend lux.De hoeveelheid licht op een kantoor is vijfhonderd lux, in een gemiddeld huis tweehonderd. De hoeveelheid die je buiten opdoet, is dus vele malen groter dan wat je via lamplicht opdoet."

Hoe licht ook lichter doet eten

Licht is niet alleen belangrijk voor onze productiviteit, het geeft ons ook energie, beïnvloedt je humeur, zorgt ervoor dat we 's avonds beter inslapen én het helpt ook om gezonde keuzes te maken, weet Venhuizen. "Uit onderzoek is gebleken dat in goed verlichte ruimtes mensen vaker kiezen voor wit vlees, vis en groenten en minder vaak voor rood vlees. Bij dimlicht kozen deelnemers sneller voor gefrituurde gerechten en zoete toetjes, en kregen ze gemiddeld bijna veertig procent meer calorieën binnen. Daar staat tegenover dat je bij gedempt licht minder eet, en langzamer." Idealiter kies en bereid je je maaltijd bij helder licht, en eet je het op bij een gedempter licht.

Het belang van ochtendlicht

Ochtendstond heeft goud in de mond? Dat klopt, want als je 's ochtends vroeg al veel daglicht kan meepikken, is dat meegenomen. "Ochtendlicht is blauw en remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Je wordt er alert van," legt de auteur uit. "Door het ritme in onze maatschappij word je min of meer geacht een ochtendmens te zijn. Dat ligt moeilijk voor avondmensen. Zij moeten kiezen uit twee kwaden: laat naar bed gaan en vroeg opstaan en een slaaptekort opbouwen, of laat opstaan en te weinig licht krijgen. Daardoor kampen avondmensen vaker met depressies, is gebleken." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acht maanden geleden verloor ze zoontje Bas (11). En nu is ook haar man overleden

Acht maanden geleden verloor ze zoontje Bas (11). En nu is ook haar man overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2017/12/11/13/20170120074418/media_xll_9466648.jpg

Ann Baptist - de Genkse mama van het 11-jarige hartpatiëntje Bas dat bekend werd na een reportage in 'Cathérine' op vtm - heeft na haar zoontje nu ook haar man moeten afgeven. Huisarts Marc Vanstraelen overleed na een slepende ziekte. Hij werd amper 57 jaar.

Het verhaal van de kleine Bas kwam enkele maanden geleden aan de oppervlakte. De jongen was op 5 november 2015 ingestort tijdens een voetbaltraining en wat aanvankelijk een appelflauwte leek, bleek veel erger te zijn. Bas had een vergroot hart dat zijn bloed niet goed meer kon rondpompen. Hij had een transplantatie nodig en Cathérine Moerkerke legde het lange wachten en de operatie vast voor haar programma op vtm. De jongen kreeg uiteindelijk een ruilhart op 1 april, maar hij haalde het niet en overleed aan complicaties na de operatie.

Samen
Zijn moeder waakte de hele tijd bij zijn ziekbed en toonde zich een ongelofelijk dappere vrouw, zo vertelde Moerkerke achteraf. En die kracht wordt nu opnieuw op de proef gesteld, want nog geen jaar later is ook haar echtgenoot overleden. Marc Vanstraelen leed aan een slepende ziekte en was pas 57 jaar. Hij overleed op 11 januari en wordt morgen begraven. "Vader en zoon zijn nu weer samen", klinkt het in de vele steunbetuigingen.

Huisarts
De vader van Bas was huisarts en senior van studentclub 'Moeder Mijnlamp' tussen 1985 en 1986. Toen mama Ann begin dit jaar opnieuw voor de klas zou staan, vertelde ze in onze krant dat ze draad van haar leven weer moest oppikken. "Ons gezin heeft de dood van Bas een plaats kunnen geven", klonk het destijds. Nu sloeg het noodlot dus opnieuw toe. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eeuwenoud varken weer tot leven gebracht

"Eeuwenoud varken weer tot leven gebracht"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/17/11/0/20170119034626/media_xll_9463860.jpg

De Romeinen waren er verzot op en over enkele maanden u misschien ook: het Menapische varken, het ras dat onze verre voorouders 2.000 jaar geleden verorberden en exporteerden, wordt in een West-Vlaamse stal opnieuw tot leven gewekt. "Misschien betekent dit authentiek stukje vlees wel dé redding voor onze kleine varkensboeren", klinkt het. Kijk even rustig naar de foto's en het filmpje: het is de eerste keer dat u en de rest van de wereld beelden ziet van dit unieke dier, het Menapische varken. Dat hebben we te danken aan een opmerkelijk project van de universiteit van Gent, slager Hendrik Dierendonck en varkenskweker Ruben Brabant. "Twee jaar geleden hebben we de handen in elkaar geslagen", vertelt Brabant. "Ons doel: via kruising van zuivere, oude varkenslijnen het Menapische varken opnieuw tot leven wekken. Dat was indertijd een half wild beest: het liep buiten rond, in de bossen en op de weiden, maar werd door de boeren ook gevoederd met etensresten."

De naam verwijst naar de periode van de Menapiërs: zo werden de Gallische boerengemeenschappen genoemd die onder het Romeinse gezag het huidige West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeland bevolkten. Ze stonden wijd en zijd bekend als varkenskwekers. "De Menapische varkens waren groot en sterk behaard", zegt professor Benedikt Sas van de UGent. "Uit antieke teksten weten we dat het een gedomesticeerd everzwijn was, maar soms ook nog even gevaarlijk als een wolf. De Menapiërs hadden er een hele industrie rond gebouwd." (br.hln)


» Reageer (0)
19-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hout vasthouden, waarom doen we dat eigenlijk?

"Hout vasthouden", waarom doen we dat eigenlijk?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/8/7/10/20170118140009/media_xll_9462445.jpg

Hout vasthouden of afkloppen op hout is een wijdverspreid bijgeloof wanneer je een positieve uitspraak doet. Zeg je bijvoorbeeld "ik ben nog niet ziek geweest dit jaar", dan moet je iets van hout aanraken en zeggen "hout vasthouden" om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt. Nogal vreemd als je erover nadenkt. Maar vanwaar komt het ritueel?

Zoals bij vele gebruiken, is de exacte oorsprong van hout vasthouden verloren gegaan in de tijd. Maar er zijn wel een aantal geloofwaardige theorieën over de oorsprong. Zo dachten de Pagan-gelovigen bijvoorbeeld dat geesten en goden in bomen huisden. Dus hielden ze de bomen vast, als ze bescherming wilden van hen.

Christenen zouden het gebruik daarna overgenomen hebben, maar voor hen waren de bomen dan weer de aardse belichaming van Jezus. Hout aanraken zou volgens hen equivalent staan aan het aanraken van het houten kruis. Sommige Christenen hadden zelfs een stukje hout bij om zich veilig te voelen.

Tijdens de Spaanse Inquisitie werd hout ook voor Joden een symbool van veiligheid en overleving, omdat velen onder hen schuilhielden in een houten synagoge waar je alleen binnenkon via een specifieke klop op de deur. (br.hln)


» Reageer (0)
18-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bert de schildpad gaf álles in kweekprogramma en moet nu zo verder

Bert de schildpad gaf álles in kweekprogramma en moet nu zo verder

http://static3.hln.be/static/photo/2017/0/6/10/20170118063604/media_xll_9461050.jpg

Het Dinosaur Adventure Park in het Verenigd Koninkrijk heeft er een curiosum bij. Bezoekers van het dierenpark kunnen er schildpad Bert zien... voorbijrollen. De 22-jarige kolos van bijna 100 kilo had last van artritis in de achterpoten na zijn deelname aan een wel heel erg intensief kweekprogramma.

De spoorschildpad nam zijn bevruchtingstaak een paar jaren geleden in 2011 bloedserieus. Bert trok er toen twee maanden op uit in het kader van een kweekprogramma en bezwangerde maar liefst vijf vrouwtjes.

Helaas, door dat overmatige paren begon Bert nadien meer en meer hinder te ondervinden van artritis. Zijn achterpoten waren zo zwaar ontstoken dat de schildpad zich nog nauwelijks kon voortbewegen. Dat zagen ook de verzorgers van het Dinosaur Adventure Park. Eind vorig jaar werd het té erg en voorzagen zij het arme dier van een stel steunwieltjes.

In de lente, wanneer het weer minder koud en vochtig is, kan Bert misschien wel weer verder zonder zijn achterwielen. Dan zou de artritis, net als bij mensen, normaal gezien veel minder moeten opspelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Julie (48) kreeg een eetstoornis op latere leeftijd:

Julie (48) kreeg een eetstoornis op latere leeftijd: "Ik dacht dat anorexia iets voor jonge meisjes was"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/15/7/13/20170118100102/media_xll_9461578.jpg

Eetstoornissen zoals anorexia of boulimia komen meestal voor bij jonge meisjes, maar dat wil niet zeggen dat je er later niet mee te kampen kan krijgen. Een Britse enquête bij 5.000 vrouwen wijst uit dat het ook dames rond hun 40ste of 50ste overkomt. De 48-jarige Julie getuigt daarover: "Anorexia gaat niet over er willen uitzien als een model. Het gaat over hoe je je voelt."

De Britse studie die verscheen in BMC Medicine peilde bij 5.000 vrouwen rond 40 à 50 jaar oud naar hun ervaring met eetstoornissen. Drie procent van de ondervraagden gaf aan met een eetstoornis te kampen, nu of in het verleden. Een deel daarvan gaf aan dat ze het in hun tienerjaren kregen, maar andere vrouwen ervaarden het voor het eerst op middelbare leeftijd. "Veel vrouwen die deelnamen aan de studie verklaarden dat het de eerste keer was dat ze over hun eetprobleem praatten," vertelt hoofdonderzoeker Dr. Nadia Micali. "We proberen te begrijpen waarom veel vrouwen geen hulp zoeken."

Stigma door stereotype
Tom Quinn van Beat, een Britse organisatie die rond eetstoornissen werkt, wijt dit aan het sociale stigma dat rust op dit soort stoornis bij vrouwen van middelbare leeftijd. "Het stereotype van iemand met een eetstoornis is een jonge vrouw," legt hij uit. "Wanneer zo'n stereotypen ontstaan, ontstaat er meteen ook een stigma, waardoor mensen die buiten die categorie vallen minder snel hulp gaan zoeken. Erg gevaarlijk, als je weet dat de kans op herstel bij een eetstoornis sterk toeneemt als je er snel bij om te behandelen."

"Voor jonge mensen"
De Britse Julie Spinks (48) kreeg voor het eerst te maken met anorexia toen ze 44 was. "Ik was ongelukkig op het werk en had een laag zelfbeeld," vertelt ze aan de BBC. "Eerst dacht ik dat ik gewoon mijn eetlust verloren had. Ik voelde me depressief, alsof ik het niet waard was om te bestaan of eten te krijgen. Ik wilde gewoon verdwijnen." Ze begon steeds meer te sporten en minder te eten, maar besefte nog steeds niet dat ze met een eetstoornis kampte. "Ik dacht dat anorexia iets was dat bij jonge mensen voorkwam. Het kwam niet in mij op dat ik het zou hebben."

Eten blijft een strijd
Julie ging in therapie, kreeg antidepressiva voorgeschreven en werd zelfs een tijdje in het ziekenhuis opgenomen omdat haar gewicht gevaarlijk laag werd. Nu heeft ze terug een gezond gewicht en gaat het goed met haar. "Ik voel me veel beter, maar het blijft wel altijd in mijn achterhoofd zitten. Ik heb goede en slechte dagen en eten blijft altijd een strijd. Nu besef ik ook dat anorexia niet betekent dat je eruit wil zien als een model. Het gaat niet over je uiterlijk, het gaat over hoe je je voelt."

Vragen over een eetstoornis? Op deze website vind je veel informatie en tips om hulp te zoeken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan je ziek worden door zonder jas buiten te gaan?

Kan je ziek worden door zonder jas buiten te gaan?

http://static1.hln.be/static/photo/2017/6/4/13/20170117153241/media_xll_9459688.jpg

"Doe je jas maar aan, of je wordt nog ziek", is de favoriete zin in het vocabulairum van de meeste oma's. Maar heeft onze jas aandoen wel iets met die verkoudheid te maken?

Voor eens en altijd: het koud hebben wil niet zeggen dat je een verkoudheid zal oplopen. Die loopneus en keelpijn komen tot stand wanneer virussen zich een weg banen naar je mond, neus of ogen, meestal wanneer je door iemand anders die besmet was ermee in contact bent gekomen.

Dicht bij elkaar
Het misverstand dat je verkouden wordt door zonder jas of met natte haren buiten te komen, komt waarschijnlijk voort uit het stijgend aantal verkoudheden en ziektes in de koude maanden. Maar de verklaring daarvoor is dan vooral dat je vaker binnen bent en dicht op elkaar zit met anderen, waardoor ziektes makkelijker verspreid raken. 

Minder weerstand
Toch speelt de kou ook een rol in het verspreiden van virussen. Koud weer droogt de slijmvliezen in je neus uit, waardoor je gevoeliger bent voor een infectie. Ander onderzoek wijst dan weer uit dat te lange blootstelling aan de kou invloed heeft op onze weerstand. Door de koude beschikken we over minder witte bloedcellen om infecties af te weren, en worden we makkelijker ziek.


Hygiëne troef
Het blijft dus wél slim om je warm in te duffelen in de winter. Maar minstens even belangrijk is het om goede hygiënemaatregelen te nemen, zodat je microben op een afstand houdt. Was regelmatig je handen, blijf uit de buurt van andere zieken en desinfecteer plekken die vaak door verschillende mensen worden aangeraakt. Zorg daarnaast voor voldoende rust en perk stress soveel mogelijk in, om je immuunsysteem niet te veel op de proef te stellen. (br.hln)


» Reageer (0)
16-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Vermeire wil nog doorgaan tot zijn 75ste

Jacques Vermeire wil nog doorgaan tot zijn 75ste

http://static3.hln.be/static/photo/2017/6/14/6/20170116121242/media_xll_9456876.jpg

Acteur Jacques Vermeire wil nog zeker tien jaar optreden. Dat zegt hij morgenavond in 'Alloo bij Jacques Vermeire' op vtm. "Ik ga al 43 jaar mee, maar wil nog niet op mijn lauweren rusten", klinkt het resoluut. "Ik wil er bij blijven horen, ik wil met de nieuwe garde mee zijn. En ik wil in België iets betekenen", vertelt hij tijdens de uitzending.

Dat hij het niet altijd gemakkelijk heeft gehad in zijn leven, mag duidelijk zijn. Enkele van zijn partners stierven en zelf was hij ook een hele tijd ziek. "Ik heb mij verzoend met de dood, ik heb kanker overleefd, heb zware klappen gehad, shitperiodes gekend, maar ik moet door. Ik kan alle tegenslagen plaatsen. Ik zet mijn oogkleppen op en probeer op mijn manier mijn verdriet te verwerken. Werken en blijven optreden helpen mij daarbij."

Drama's
Zijn privéleven is niet evident, zo zegt hij zelf. "Ik heb mijn drama's meegemaakt. Momenteel ben ik single en ik sta open voor een nieuwe relatie, ik ben nog een jonge mens", klinkt het nog.

Ook kinderen Julie en Maxime komen aan het woord. Zij vertellen over Jacques als de familieman die hij thuis is. "Soms schrik ik ervan hoe serieus papa kan zijn", legt dochter Julie uit. "Ik heb twee papa's, de rustige normale papa thuis en die grappige man vanop het podium." 

Middelbare school
In de aflevering trekt Vermeire ook met Alloo naar zijn oude middelbare school in Antwerpen, waar hij voor het eerst op een podium stond en economie studeerde. En naar de Abdij van Averbode. "Tijdens mijn humaniorajaren bezocht ik met mijn medestudenten de abdij", reflecteert Jacques. "Dat ene bezinningsweekend was een keerpunt voor mij. Zelfs 50 jaar later blijft het in mijn hoofd spelen. Hier hebben klasgenoten mij gezegd dat ik naast mijn schoenen liep, arrogant was en een dikke nek had. Ik was daar kapot van."

Alloo bij Jacques Vermeire, morgenavond om 21.45 uur bij vtm. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acht rijkste mensen ter wereld bezitten evenveel als de armste 3,6 miljard

Acht rijkste mensen ter wereld bezitten evenveel als de armste 3,6 miljard

http://static3.hln.be/static/photo/2017/13/10/1/20170116022329/media_xll_9455971.jpg

De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport dat vandaag verschenen is. De acht rijkste mensen op aarde bezitten evenveel vermogen als de 3,6 miljard armste mensen.

Volgens het onderzoek, dat aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos is gepubliceerd, is de kloof tussen arm en rijk veel groter dan al werd gedacht. Nieuwe en betere gegevens over de verdeling van de rijkdom in de wereld wijzen volgens Oxfam Novib uit dat de armste helft van de wereldbevolking minder vermogen heeft dan eerder werd aangenomen. De acht rijkste mensen ter wereld bezitten gezamenlijk 426,2 miljard dollar.

Het verschil is daarmee groter geworden dan een jaar geleden. Toen zei Oxfam dat de 62 rijkste mensen ter wereld evenveel bezaten als de halve wereldbevolking. Inmiddels is het vermogen van die 3,6 miljard armsten even groot als dat van de acht rijkste mannen, van Bill Gates tot Michael Bloomberg. De allerrijkste is Bill Gates, de Amerikaanse oprichter van Microsoft met een vermogen van 75 miljard dollar.

De hulporganisatie waarschuwt dat zulke ongelijkheid leidt tot grote politieke woede. "Ongelijkheid houdt honderden miljoenen mensen gevangen in armoede. Het breekt onze samenlevingen op en ondermijnt democratie." Oxfam roept wereldleiders op meer te doen dan alleen mooie beloftes. Als oplossingen draagt de organisatie hogere belastingen op vermogen aan en meer investeringen in publiek voorzieningen.

België

In ons land bezit de rijkste 10 procent bijna de helft van het vermogen. Anderzijds bezit de minst vermogende helft maar 8,8 procent daarvan. De ongelijkheid is in ons land wel minder groot dan in de rest van de eurozone: uit onderzoek van de ECB bleek onlangs dat de rijkste 10 procent Europeanen 51,2 procent van de totale rijkdom bezit, terwijl op globaal niveau 1 procent van de wereldbevolking meer bezit dan alle anderen.

Toch spreken de Belgische cijfers tot de verbeelding. De rijkste 10 procent van de Belgen (ruim 1 miljoen personen) bezitten samen ongeveer 1.043 miljard euro. De minst vermogende helft (5,5 miljoen mensen) bezit zo'n 208 miljard euro. "Alarmerend", vindt Oxfam. Albert Frère, die in zijn eentje goed is voor 6,2 miljard euro, bezit meer dan de 2 miljoen minst vermogende Belgen samen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom Blue Monday een hardnekkige mythe is

Waarom 'Blue Monday' een hardnekkige mythe is

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/4/7/20160118085028/media_xll_8326927.jpg

Beetje down vanochtend? Je zou de schuld kunnen steken op "Blue Monday" of deprimaandag, want volgens een formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall is de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar. Maar er blijkt wat te schorten aan zijn 'wetenschappelijke' formule, en ook ander onderzoek ontkracht de Blue Monday-mythe. Vrolijk zijn is dus toegestaan vandaag.

De Britse psycholoog Cliff Arnall reikt heel wat redenen aan om vandaag officieel tot de meest deprimerende dag van het jaar te kronen. We zijn al lang gefaald in onze goede voornemens, het is koud en donker buiten, vakantie lijkt nog heel ver weg en ook ons loon laat na een dure periode lang op zich wachten. Bovendien is het maandag, een argument dat voor zich spreekt.

Slimme marketingstunt
Toch is er geen enkele reden om je vandaag naar die Blue Monday te gedragen. Behalve psycholoog was Cliff Arnall ook goede vriendjes met een pr-bureau, dat op zoek was naar een wetenschapper die hun Blue Monday-theorie wilde ondersteunen. Als je op mensen inpraat dat vandaag de meest deprimerende dag van de maand is, heb je een kapstok om leukere alternatieven aan te bieden. Een tripje naar de zon bijvoorbeeld. De universiteit van Arnall wilde daarna niet meer geasocieerd worden met de professor, wat genoeg zegt over de wetenschappelijke basis van zijn "formule".

November en december
Niet alleen schort er wat aan die formule van Arnall, een enquête van Tempo-Team uit 2016 bij 1.000 werknemers brengt ook een lichtpuntje in de vermeende blauwe duisternis. Die wijst uit dat we die meest deprimerende dag misschien al achter de rug hebben. Volgens 8 op 10 Belgische werknemers kan die meest deprimerende dag even goed in november of december vallen. Bijna de helft van de werknemers zet november (42%), december (39%) en januari (38%) in de top drie van de maanden waarop ze zich het vaakst slecht of neerslachtig voelen op het werk. De dag waarop dit het vaakst voorvalt, is voor 1 op 2 werknemers maandag. Op een verre tweede plaats komt dinsdag (17%) en donderdag (14%). De favoriete werkdag van de Belg is vrijdag.

Maandag, baaldag
Dat maandag ons zo moeilijk valt hoeft niet te verbazen, legt professor arbeidspyschologie Hans De Witte van de KULeuven uit: "In het weekend beschikken we over een zeer grote vrijheid. Net na het weekend, op maandag, moeten we opnieuw rekening houden met een takenpakket, opdrachten of afspraken. Op dat moment neemt het verplichtend karakter van werken misschien iets meer de bovenhand. Naarmate de week vordert ontdekt men de voldoening die werken met zich meebrengt en krijgt het ontplooiend karakter waarschijnlijk weer het overwicht."


Zo overleef je élke Blue Monday

Heb je ondanks deze opbeurende woorden toch wat moeite vandaag? Dan kunnen deze tips van Tempo-Team helpen, die je overigens op élke maandag kan toepassen.


- Snipperdag. Neem vaker vrij op maandag, zo heb je een korte vakantie of verlengd weekend van drie dagen.

- Rusten. Slaap voldoende, zodat je op maandag uitgerust bent.

- Drink niet overmatig veel alcohol zodat ook de kwaliteit van je slaap goed is.

- Bewegen. Beweeg regelmatig een half uur. Zo komt endorfine vrij die ervoor zorgt dat stresshormonen afgebroken worden en dat je je een stuk vrolijker voelt.

- Licht. Zorg voor voldoende licht, grauwe dagen maken somber en triest. In de winter vertrek je naar je werk wanneer het donker is en kom je thuis als het alweer donker is, maak daarom overdag een wandeling in de buitenlucht.

- Leuke werkomgeving. Zorg voor een gezellige middagpauze, want ook je collega's kunnen last hebben van een deprimaandag. Zet daarom wat muziek op en lunch samen.

- Elkaar motiveren. Denk er aan dat iedereen wel eens een baaldag heeft. Schenk daarom extra aandacht aan collega's die er wat neerslachtig bijlopen. Sla een opbeurend babbeltje en neem de tijd om naar hen te luisteren. (br.hln)


» Reageer (0)
15-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helmut Lotti en Jelle uit elkaar

Helmut Lotti en Jelle uit elkaar

http://static1.hln.be/static/photo/2017/17/14/4/20170115185253/media_xll_9455329.jpg

Helmut Lotti gaat het succes achterna en verhuist naar Duitsland. De zanger verbreekt daarom de relatie met zijn vrouw, Jelle van Riet. Zij gaat niet mee naar Duitsland. Dat maakte Lotti bekend op Facebook.

In het bericht richt Helmut Lotti zich tot zijn trouwe fans. "2017 zal een jaar zijn van grote veranderingen. Een daarvan is dat ik meestal in Duitsland zal verblijven." Daar heeft Lotti veel succes met zijn comeback album. Toch belooft de zanger het contact met zijn Belgische fans te onderhouden.

"Mijn keuze gaat ook vergezeld door spijt", schrijft Lotti in het tweede deel van het Facebook-bericht. "Omdat ik naar Duitsland verhuis, gaan Jelle en ik onze eigen weg. Een moeilijke beslissing die ons diepbedroefd achterlaat. Daarom vraag ik aan iedereen om onze privacy te respecteren."

Helmut en Jelle waren in mei 2009 getrouwd in het stadhuis van Antwerpen. Lotti stapte toen voor de derde keer in het huwelijksbootje. In 1990 trouwde hij met Kimberly Grosemans, een huwelijk dat zeven jaar duurde. Later beloofde de zanger trouw aan Carol Jane Poe tot 2005. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw vertelt schokkend verhaal over hoe ze ontvoerd werd en opgesloten in een bunker:

Vrouw vertelt schokkend verhaal over hoe ze ontvoerd werd en opgesloten in een bunker: "Doodsbang dat hij weer achter me aankomt"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/12/4/0/20170115154505/media_xll_9455115.jpg

Een Zweedse vrouw die in september 2015 ontvoerd werd door een 39- jarige dokter en opgesloten in een geluiddichte bunker onder zijn boerderij, heeft voor het eerst verteld over haar beproeving. Zes dagen lang hield Martin Trenneborg haar vast, tot ze door een stommiteit van de man kon ontsnappen. "Hij verplichtte me om bij hem te slapen", vertelt de vrouw, die toen als prostituee werkte. "Het was gruwelijk. Ik ben nog altijd bang. Ik vrees de dag dat hij ooit vrijkomt."

Het slachtoffer deed haar verhaal in het programma Skavlan op de Zweedse televisie. Ze gebruikte daarbij de schuilnaam Isabel Eriksson, om haar ware identiteit te verbergen. Ze vertelde hoe ze onwetend een afspraakje had gemaakt met haar ontvoerder in Stockholm. "Ik herinner me dat hij me aardbeien voerde", klonk het. "Daarna werd alles donker."

Masker
Trenneborg zette haar daarna in een rolstoel, trok haar en zichzelf een masker over het gezicht en voerde haar 560 kilometer verder naar zijn boerderij in Kristianstad, in het zuiden van Zweden. Daar sloot hij de vrouw op in een geluiddichte bunker. "Toen ik weer wakker werd, zag ik een man naast me op een stoel zitten", doet ze haar verhaal. "Er stak een naald in mijn arm en die trok ik er meteen uit. Hij zei dat hij me ontvoerd had en een paar jaar opgesloten zou houden. En dat ik mocht roepen wat ik wilde, dat niemand me door de dikke muren en deur zou horen."

De vrouw probeerde hem aan te vallen met twee spijkers, maar ze was nog te veel verdoofd. "Hij greep me bij mijn polsen en waarschuwde me dat hij me vast zou ketenen aan het bed als ik dat nog eens zou proberen", gaat ze verder. "En dat ik alleen nog droog brood zou krijgen."

Isabel wist niet of ze boven of onder de grond zat. "Het was er koud en stoffig. Op de stenen vloer stonden cementzakken. Hij zei dat hij alles zelf gebouwd had en dat hij daar trots op was."

Revolver
Een paar keer mocht ze naar buiten, maar haar zin om te vluchten werd al snel in de kiem gesmoord toen ze de wildernis rond het huis zag. Op een keer gaf hij haar ook een revolver in handen en vroeg hij haar om hem neer te schieten. En dat de deur open stond. Ze vertrouwde het zaakje niet en weigerde. Achteraf bleek het een test met een nepwapen om te zien of ze ervandoor zou gaan.

Ze gedroeg zich heel rustig en gewillig om zijn vertrouwen te winnen. En een kans te vinden om te ontsnappen. Zes dagen later nam hij de vrouw mee naar Stockholm omdat hij te weten was gekomen dat ze als vermist was opgegeven. Hij wandelde met haar een politiekantoor binnen om iedereen gerust te stellen door te doen alsof ze een koppel waren. Hij verplichte de vrouw daarvoor een vals verhaal op te dissen. Maar de inspecteurs roken onraad en namen de vrouw apart. Waarop ze alles vertelde en de dokter ingerekend werd.

Bloedstalen
Hoewel het Openbaar Ministerie vermoedde dat de vrouw verkracht kon zijn terwijl ze bewusteloos was, werd dat niet bewezen. Isabel zelf denkt van niet. "Hij nam bloedstalen van me toen ik vastzat. Hij wilde onbeschermde seks met mij, maar vreesde dat ik een seksueel overdraagbare aandoening had. Daarom wilde hij me eerst testen", getuigt ze.

Lichaam
Ze moest in de tussentijd wel bij hem slapen. "Maar ik mocht mijn ondergoed aanhouden", vertelt ze. "Hij wilde gewoon fysiek contact. Mijn lichaam voelen. Ik moest hem ook vasthouden. Gruwelijk was dat. Hij vertelde me ook dat hij plannen had om nog een tweede vrouw te ontvoeren."

Trenneborg werd vorig jaar veroordeeld tot tien jaar cel. Volgens de rechter had hij de ontvoering tot in de puntjes voorbereid en het slachtoffer blootgesteld aan grote risico's door haar te verdoven met rohypnol en haar vast te houden in zijn bunker. Hij moest ook 17.000 euro schadevergoeding betalen aan zijn slachtoffer.

Psycholoog
Isabel zelf heeft het er nog altijd moeilijk mee. Meer dan een jaar is inmiddels verstreken en ze gaat regelmatig bij een psycholoog, maar ze heeft het nog niet verwerkt. "Ik doe geen escortewerk meer", zegt ze. "Dat durf ik niet meer. Ik heb nu ook een heel andere kijk op het leven. Ik leef dag per dag. En ik vrees de dag dat hij vrijkomt. Ik ben doodsbang dat hij weer achter me aankomt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de schoonste boerin van Vlaanderen

Dit is de schoonste boerin van Vlaanderen

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/3/10/20170115012834/media_xll_9454315.jpg

De Schoonste Boerin van Vlaanderen 2017-2018 is Mieke Verniest. De 35-jarige vrouw uit het Oost-Vlaamse Zwalm werd gisterenavond verkozen tijdens een show in het Gentse Flanders Expo op Agriflanders, de grootste land- en tuinbouwbeurs van Vlaanderen.

Er waren negen kandidates voor de titel. De 'Schoonste Boerin' werd gekozen door een vakjury van tien landbouwjournalisten, waarvan de helft mannen en de helft vrouwen. "Zij houden rekening met een hele resem criteria: spontaniteit, uitstraling, mondigheid, assertiviteit, gezond boerinnenverstand... Daarbovenop jureren ze de onderdelen van het gala. Ten slotte tellen ook de punten mee van de praktische proeven die de dames aflegden", zegt de organisatie.

Tijdens Agriflanders waren er opdrachten met onder meer een proef met de kettingzaag en het reanimeren van mensen.

De presentatie van de show, die het badpakkendefilé achterwege liet, was in handen van de uittredende Schoonste Boerin Karen Verplancke. Minister van landbouw Joke Schauvliege reikte de prijs uit en de winnares ging met een tractor van John Deere naar huis. Mieke Verniest, die werkt in de varkensteelt en akkerbouw, is de komende twee jaar de ambassadrice van de Vlaamse land- en tuinbouw. De eerste ereboerin werd Evi Van Camp uit Koningshooikt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we baby's instinctief aan de linkerkant vasthouden

Waarom we baby's instinctief aan de linkerkant vasthouden

http://static1.hln.be/static/photo/2017/11/15/7/20170115092124/media_xll_9454582.jpg

Of het nu om je eigen kind gaat, of om je neefje of nichtje: de kans is groot dat je de baby tegen je linkerschouder aanvlijt. Onderzoek heeft aangetoond dat 70 tot 85 procent van de mensen instinctief voor links kiest, en daar blijkt een goede reden voor te zijn.

Persoonlijk hebben wij nooit echt diep nagedacht over de manier waarop we een baby vasthouden - naast 'niet laten vallen' -, maar de wetenschap deed dat wel. Dat we kleine kindjes meestal op onze linkerarm zetten, was al langer beken, maar niemand wist goed waarom.

Een nieuwe studie in het tijdschrift Nature Ecology and Evolution meent nu echter het antwoord te weten. Ze merkten op dat het gedrag vooral voorkomt bij vrouwen, en bijvoorbeeld ook bij vrouwelijke primaten. De wetenschappers vermoeden nu dat dit te maken heeft met onze hersenhelften.

Diepere band
Zoals je misschien wel weet wordt de rechterkant van ons lichaam gestuurd door de linkerhersenhelft, en vice versa. Als we de baby links vasthouden, zetten we dus de rechterkant van ons brein aan het werk. En dat deel is verantwoordelijk voor het verwerken van emoties, maar ook voor gezichtsherkenning. Als je dus naar de baby op je linkerarm kijkt, koppel je als het ware emoties aan het gezichtje van het kind, met een diepere band als resultaat.

Met andere woorden: een baby aan de linkerkant helpt om de band tussen jou en het kind te versterken. Zet jij de baby op je rechterarm? Dan ben je misschien nog niet klaar voor kinderen. Of was de linker gewoon moe, dat kan ook. (br.hln)


» Reageer (0)
14-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond redt leven baasje met gebroken nek door 20 uur op hem te liggen in vrieskou

Hond redt leven baasje met gebroken nek door 20 uur op hem te liggen in vrieskou

http://static3.hln.be/static/photo/2017/13/5/13/20170114084207/media_xll_9453178.jpg

Bob, een man uit de Amerikaanse staat Michigan, ging op oudejaarsavond buiten brandhout halen. Omdat hij maar even buiten zou zijn, droeg hij enkel zijn lange onderbroek, een hemd en pantoffels. Het vroor toen 4 graden. Bob gleed uit en brak zijn nek. Gelukkig was Kelsey bij hem, zijn Golden Retriever. Die ging op haar baasje liggen om hem warm te houden. 24 uur lang. "Hij heeft veel geluk gehad dat zijn hond bij hem was en hem hielp", oordeelt de dokter die Bob behandelde.

"Ik riep om hulp, maar mijn naaste buur woont bijna een kilometer verderop en het was toen al halfelf. Maar gelukkig kwam Kelsey", verklaart de man.

Warm en alert
De vijfjarige hond hield Bob warm door op hem te gaan liggen. Ze hield haar baasje wakker door aan zijn gezicht en handen te likken.

"Ze bleef blaffen om hulp, maar week niet van mijn zijde. Ze hield me warm en alert. Ik wist dat ik moest volhouden om in leven te blijven. Tegen de ochtend had ik geen stem meer en kon ik niet meer om hulp roepen, maar Kelsey bleef blaffen".

"Haar gehuil alarmeerde uiteindelijk mijn buur. Die vond me om halfzeven 's avonds op nieuwjaarsdag".

Zwaar onderkoeld
De buur belde de hulpdiensten. Toen Bob in het ziekenhuis aankwam, bedroeg zijn lichaamstemperatuur slechts 21 graden. De normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden, onderkoeling treedt op wanneer de lichaamstemperatuur onder de 35 graden gaat.

"Ik was verbaasd dat ik geen vrieswonden had. Ik ben zeker dat ik dat te danken heb aan Kelsey's vastberadenheid om me warm te houden".

Tot grote verrassing van de dokters herstelde Bob snel. "Na de operatie begon hij als bij wonder zijn ledematen met grote kracht te bewegen", stelt de neurochirurg Chaim Colen van het McLaren Northern Michigan ziekenhuis.

"De meeste mensen met verwondingen aan de ruggengraat, kunnen niet bewegen. Was het de koude of het feit dat hij in de sneeuw lag dat hem heeft geholpen, ik weet het niet. Maar het was zeker zijn hond die hem in leven hield, Bob heeft echt geluk gehad".

Bob heeft nog een lange revalidatie voor de boeg maar verwacht wordt dat hij volledig zal herstellen. "Ik ben mijn twee helden eeuwig dankbaar." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op dit moment loop je de grootste kans op griep

Op dit moment loop je de grootste kans op griep

http://static2.hln.be/static/photo/2017/7/1/11/20170114091854/media_xll_9453191.jpg

Dames en heren, haal die zakdoeken en warmwaterkruiken maar al boven, want het ziet ernaar uit dat we vanaf volgende week veel kans hebben om griep op te lopen. Een nieuwe studie in het Journal of Clinical Virology heeft immers ontdekt wanneer de kans op de ziekte het grootst is.

Dat we in de winter meer kans hebben op griep dan in de zomer, dat is nogal logisch. Maar Zweedse wetenschappers hebben nu ook het precieze tijdsstip ontdekt waarop de kans op een griepepidemie het grootst is. De uitbraak van de griep vindt immers plaats ongeveer een week na de eerste winterprik. Zo eentje als wij nu meemaken, zeg maar.

De wetenschappers namen meer dan 20.000 stalen bij zieke mensen in Göteborg en analyseerden die om te kijken met welk virus ze precies te maken hadden. Daarna vergeleken ze die data met de gegevens van het meteorologische instituut. En zo ontdekten ze een patroon: elk jaar brak de griep uit na de eerste echt koude week van het jaar, waarbij de temperaturen een paar dagen onder nul duiken.

Droog en koud
Researcher Nicklas Sundell weet ook de reden daarvoor: "We geloven dat de plotse val in temperatuur de epidemie een duw in de rug geeft. En eens de griep uitgebroken is, maakt het niet echt meer uit wat voor weer we hebben. Ook al wordt het opnieuw warmer, de zieke mensen zullen anderen blijven besmetten."

Het griepvirus wordt immers overgedragen via druppeltjes van bijvoorbeeld een nies- of hoestbui. Die verpreiden zich gemakkelijker als het koud is en als de lucht heel droog is. De droge lucht absorbeert dan de vloeistof in de druppeltjes, waardoor die langer en verder kunnen 'reizen'.

Maak je borst dus maar al nat, want het is niet alleen de griep die dit patroon volgt. "Ook bepaalde infecties op de luchtwegen en bijvoorbeeld het coronavirus breken uit na de eerste koude week." Sundell geeft gelukkig wel nog wat tips mee om de epidemie in te perken en jezelf en anderen te beschermen. "Hou je hand voor je mond als je hoest of niest, was regelmatig je handen en probeer elk jaar de griepprik te halen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straks betalen voor zakje voor groenten en fruit

Straks betalen voor zakje voor groenten en fruit

http://static1.hln.be/static/photo/2017/0/8/13/20170113085229/media_xll_9450733.jpg

De zeven grootste supermarktketens van ons land starten in maart met een proefproject aan de afdelingen groenten en fruit. Wie daar nog een plastic zakje wil, moet voortaan betálen voor een duurzaam exemplaar. Intussen schrapt ook Delhaize de herbruikbare kassa-tas van tien cent.

De herbruikbare tasjes aan de versafdelingen zijn een idee van Comeos, de koepelorganisatie van de Belgische handel en diensten. In totaal zeven supermarktketens, waaronder Delhaize, Colruyt en Carrefour, doen mee. In maart gaat het project van start. Elke keten beslist zelf in hoeveel winkels en welke winkels precies. Na drie maanden wordt het project afgerond en de bevindingen overgemaakt aan de overheid. Overal zal het basisprincipe hetzelfde zijn. Verse tomaatjes, wat witloof uit volle grond, of een kilo appels? U zal er een tasje voor moeten kópen, in plaats van er eentje gratis te nemen. Dat zal dan wél een degelijk exemplaar zijn: herbruikbaar, wasbaar, semitransparant en compact opvouwbaar.

Dat of papier

Comeos wil met het proefproject inspelen op toekomstige wetgeving. Om komaf te maken met de veelheid aan verpakkingsmateriaal bijten de gewesten al geruime tijd hun tanden stuk op nieuwe regels. Eén van de pistes die de wetgever oppert, is de invoering van papieren tassen in plaats van plastic, maar dat vindt het gros van de supermarkten geen goed idee. "We hebben dat onderzocht en stellen vast dat de milieu-impact van papier zes keer zwaarder is", zegt Hans Cardyn van Comeos. "Voor één pallet plastic zakken heb je zeventien palletten papieren zakken nodig. Het is 3,5 keer duurder en niet gebruiksvriendelijk: steek er twee kilo koude tomaten in die recht uit een koelafdeling komen en de condens zal ervoor zorgen dat het zakje vochtig wordt en scheurt." Ook aan de kassa's vrezen supermarkten problemen. Elk papieren zakje zou er moeten worden opengemaakt en dat kost tijd. Een grote keten becijferde wat dat zou kosten. Het kwam neer op een meerkost van 3,8 miljoen euro aan personeel op jaarbasis.

4.560 ton bespaard

Met de herbruikbare tasjes wil Comeos de overheid een alternatief aanreiken. Want dat er iéts moet veranderen, staat vast. Sinds de sector in 2004 stelselmatig de eenmalige plastic kassazakken schrapte, werd al 4.560 ton plastic uitgespaard. Hoeveel de tasjes kosten, zal elke supermarktketen zelf beslissen. Sommige ketens zullen tegelijkertijd óók nog gratis tasjes aanbieden.

Intussen gaat Delhaize nog een stap verder. De keten maakt komaf met de herbruikbare kassazakken van tien cent. De bestaande voorraden worden opgebruikt, maar er worden géén nieuwe plastic zakken meer gemaakt. De duurderde, veel sterkere geweven zakken van tachtig cent, blijven wél bestaan. "Een maatregel, in afwachting van nieuwe wetgeving", zegt Delhaize. (br.hln)


» Reageer (0)
13-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elbphilharmonie in Hamburg feestelijk geopend

Elbphilharmonie in Hamburg feestelijk geopend

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/2/7/20170111210333/media_xll_9447157.jpg

Duitsland heeft er een nieuw cultureel icoon bij: de Elphilharmonie in Hamburg. Het concertgebouw werd feestelijk ingehuldigd, in aanwezigheid van onder meer bondskanselier Angela Merkel en de Duitse president Joachim Gauck.

Zon 2.100 gasten waren uitgenodigd voor de officiële opening van "Elfie", zoals het gebouw in de volksmond wordt genoemd. De veiligheidsmaatregelen waren erg streng, na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn.

Aan het spectaculaire gebouw, op de rechteroever van de Elbe, is zowat tien jaar gewerkt. Het project liep herhaaldelijk vertraging op en ook de kosten rezen de pan uit. De constructie in staal en glas, ontworpen door de architecten Herzog en de Meuron, kostte uiteindelijk 789 miljoen euro, tien keer meer dan begroot.

Maar dat kon de pret woensdag niet drukken. De burgemeester van Hamburg had het over een "historische dag" voor de stad. Het Elbphilharmonie Orchestra onder leiding van Thomas Hengelbrock stond in voor de muziek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helpt vitamine C verkoudheid en griep voorkomen?

Helpt vitamine C verkoudheid en griep voorkomen?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/11/12/20170105094319/media_xll_9432852.jpg

Wie alweer terug aan het werk is, heeft waarschijnlijk ook al opgemerkt dat heel wat collega's ziek zijn. Het is dan ook "de tijd van het jaar", zoals ze weleens zeggen in de volksmond. Slik dus snel maar wat extra vitamine C en hoe meer citroensap in je thee hoe beter. Of toch niet?

Vitamine C is op multivitamines na, althans in de Verenigde Staten, het populairste voedingssupplement. En dat is geen slecht nieuws, want vitamine C geeft meer energie, het verhoogt de opname van ijzer, is goed voor de huid, spieren, botten en bloedvaten, en het zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed werkt. En vooral om die laatste reden slikken mensen massaal supplementen van de vitamine, om toch maar niet ziek te worden.

Alleen werd uit een Amerikaanse studie van 50 jaar vastgesteld dat vitamine C bij gezonde mensen helemaal niet helpt om verkoudheid en griep te voorkomen. Dat lees je goed ja. Alleen bij wie door omstandigheden een erg verzwakt immuunsysteem heeft, kan een dosis van 200 mg vitamine C per dag de kans op een verkoudheid halveren. Wél zouden verkoudenheden en griepjes iets minder lang duren bij mensen die lange tijd supplementen slikken, maar heel groot is het verschil niet.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen vitamine C nodig hebt, alleen moet je er ook geen wonderen van verwachten. Het menselijk lichaam neemt de vitamine trouwens veel makkelijker op uit voeding. Regelmatig rode paprika, kiwi, en citrusvruchten eten is dus aangeraden. (br.hln)


» Reageer (0)
12-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griepepidemie in aantocht

Griepepidemie in aantocht

http://static3.hln.be/static/photo/2017/6/1/5/20170111124242/media_xll_9446255.jpg

De afgelopen week hebben opvallend veel meer Belgen een huisarts geraadpleegd met symptomen van griep. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) vandaag. Tussen 2 en 8 januari stapten er per 100.000 inwoners 133 naar de huisarts met griepsymtomen. Vanaf 140 raadplegingen per 100.000 inwoners, is er sprake van een griepepidemie.

Volgens het WIV wordt de drempel van 140 consultaties "hoogstwaarschijnlijk" in de komende week bereikt of overschreden.

Inenting

Uit analyse van het WIV blijkt dat enkel het griepvirus van het type A in omloop is. Het gaat dan vooral om de stam A(H3N2). Dat is goed nieuws voor wie de voorbije maanden een inenting tegen griep heeft gekregen, want dat is ook de stam die in de vaccins die in ons land beschikbaar zijn, aanwezig is.

Frankrijk
Ook in onze buurlanden is de griep aan een opmars bezig. Frankrijk kampt al drie weken op rij met een hevige griepepidemie, waarbij in sommige regio's sprake is van 738 zieken per 100.000 inwoners.

Contact
Om een verdere verspreiding van de ziekte bij ons te voorkomen, beveelt het WIV patiënten aan om meteen een huisarts te contacteren bij griepsymptomen, en om in dat geval thuis te blijven en overbodig contact met andere mensen zoveel mogelijk te vermijden. Ook de handen vaak en grondig wassen, met water en zeep, kan helpen.  (br.hln)


» Reageer (0)
11-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de tien meest opgezochte taalkwesties. Maak jij fouten?

Dit zijn de tien meest opgezochte taalkwesties. Maak jij fouten?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/4/4/20170111103739/media_xll_9445969.jpg

Is het 'je vindt' of 'je vind'? Is 'geüpdatet' of 'geüpdate' correct? Schrijf je 'ervoor' of 'er voor'? De pagina's waarop die taalkwesties uitgelegd staan, waren vorig jaar de vaakst geraadpleegde van de website van de Taaltelefoon.

In zijn nieuwsbrief geeft de Taaltelefoon, de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid, wat cijfers en feiten over 2016. De dienst ontving 1 procent meer taalvragen via telefoon, e-mail en sociale media dan in het jaar ervoor: 6.506 om precies te zijn. De website taaltelefoon.be registreerde 1,8 miljoen bezoekers, goed voor 3,4 miljoen geraadpleegde pagina's. En sinds eind september lokte de nieuwe rubriek "Spellingtests" 164.000 bezoeken.

Hieronder vind je de top tien van de meest opgezochte taalkwesties. Waar heb jij moeite mee?

1. je vindt / jij vindt / je vind* / jij vind*
Voor de twijfelaars: 'je vindt' of 'jij vindt' is correct. Staat je/jij als onderwerp achter de persoonsvorm, dan valt de 't' weg: 'Vind jij dat boek goed?'. Kan je 'je/jij' vervangen door 'jou(w)', dan is het geen onderwerp en moet de 't' blijven staan.

2. geüpdatet / geüpdatete / geüpdate* / geüpdated*
Het correct gespelde voltooid deelwoord van updaten is geüpdatet. Bijvoorbeeld: 'Ik heb mijn computer geüpdatet'. Als update gebruikt wordt als een bijvoeglijk naamwoord, is het gek uitziende 'geüpdatete' correct. Vb: de geüpdatete computer.

3. ervoor / er voor
Dit is een ingewikkelde. Taalkundig gezien moet je 'ervoor' aan elkaar schrijven als het om een voornaamwoordelijk bijwoord gaat, of als er een dat-zin of een beknopte bijzin volgt. Bijvoorbeeld: 'Ze zorgt ervoor'.

Om het simpel te houden, onthou je best gewoon dat 'ervoor' meestal aan elkaar geschreven wordt TENZIJ 'voor' bij een ander zinsdeel hoort. In vb 'Wie gaat er voor het eten zorgen' hoort 'voor' bij 'het eten'.

4. goedemorgen / goeiemorgen / goede morgen / goeie morgen / goedenmorgen*
Nog eentje die moeilijker is dan het lijkt. In de meestegevallen schrijf je 'goedemorgen' of 'goeiemorgen' aan elkaar. Maar: als je iemand groet en je doet dat met het lidwoord 'een', dan schrijf je ze los van elkaar. Vb: 'Een goede morgen, tante Rita'. Wil je ook benadrukken dat het om een gunstige ochtend gaat, of een bepaalde ochtend, dan schrijf je ze ook van elkaar. 'Het was een goede morgen voor de winkelier' bijvoorbeeld.

5. mezelf/mijzelf
Beide vormen zijn correct. Met 'mijzelf' leg je gewoon iets meer klemtoon. Vb: 'Ik ken mezelf' en 'Ik ken mijzelf'.

6. Aanspreking in brieven en e-mails
In een informele brief of mail hoef je je hier niet al te veel zorgen over te maken. 'Beste Piet', 'Dag Anja' of 'Goedemorgen Els', het mag allemaal. Gaat het om een formele situatie, dan is 'geachte' het woord dat je zoekt, gevolgd door 'heer' en/of 'mevrouw'. Spreek je iemand aan met zijn functie, dan komt 'mijnheer' wel eens voor: 'geachte mijnheer de minister'.

7. ideeën / ideëen* / ideën*
Ligt de klemtoon op de laatste 'e'? Dan voeg je er nog een 'e' aan toe en gebruik je een trema om het leesbaar te houden. Die 'dubbele puntjes' komen dan op de laatste 'e'. Met andere woorden: 'ideeën' is correct.

8. Schrijfwijze gsm-nummers
Vergeet schuine strepen of liggende streepjes. Gsm-nummers schrijf je als volgt (enkel met spaties: vb: 0482 45 56 42 of + 32 482 45 56 42.

9. mijns inziens / mijn inziens* / naar mijns inziens*
De correcte vorm is 'mijns inziens' (met twee keer 's'). Maar je kan ook gewoon 'naar mijn mening' gebruiken om het vlot en simpel te houden.

10. Standaardtaal in België en Nederland
Ten slotte zoeken ook heel wat mensen informatie over de verschillen tussen correct taalgebruik in België en Nederland. Voor een heleboel voorbeelden en een overzicht van de taalevolutie op dit vlak verwijzen we je graag door naar de website van de taaltelefoon.

Wie worstelt met een taalvraag, krijgt gratis advies van de Taaltelefoon. Die is elke werkdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur bereikbaar op het telefoonnummer 078/152025. Op woensdagen is de dienst ook telefonisch bereikbaar tussen 14.00 en 16.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties. Vragen kunnen ook via een formulier op de websites taaltelefoon.be en taaladvies.net gesteld worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monopoly krijgt nieuwe pionnen (en jij kan stemmen)

Monopoly krijgt nieuwe pionnen (en jij kan stemmen)

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/11/0/20170111110559/media_xll_9446010.jpg

Speelgoedfabrikant Hasbro heeft beslist om het populaire bordspel Monopoly wat te vernieuwen. Dat zullen ze doen door acht nieuwe pionnen te introduceren. De liefhebbers van het spel kunnen zelf bepalen welke nieuwe pionnen straks op het speelbord verschijnen.

Monopoly werd bij de introductie in het jaar 1935 voorzien van acht pionnen: de kat, de hond, de laars, de hoge hoed, de auto, het schip, de kruiwagen en de vingerhoed. Later kwamen er variaties en toevoegingen, zoals het oude strijkijzer, de handtas en het kanon. Deze wil Hasbro nu vervangen door acht nieuwe. Uit 56 mogelijkheden op de website www.votemonopoly.com kunnen liefhebbers hun favoriete acht pionnen kiezen. Op de acht huidige pionnen kan overigens ook gestemd worden.

Tussen de mogelijkheden staan er onder meer een schildpad, een fototoestel, verscheidene emoji's, een badeendje, een hashtag en een trompet. Stemmen kan nog tot eind deze maand. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Walker - Phoenix

John Walker - Phoenix

Klik op de foto om hem te beluisteren


John Walker( 1943-2011) is een van de oprichters van de Amerikaanse popgroep The Walker Brothers.

De zanger en gitarist richtte de groep in 1964 samen met Scott Engel, John Maus en Al Schneider op.
De groep scoorde in het Verenigd Koninkrijk een reeks top 10-albums, en een nummer 1-hit met "Make It Easy on Yourself" en "The Sun Ain't Gonna Shine (Anymore)", die beide ook de Amerikaanse top 20 bereikten.Vooral in Engeland was de groep erg populair. In 1978 viel de band uiteen. Walker werd gitaarbouwer en vestigde in Californië zijn eigen opnamestudio. In 2004 ging hij weer optreden.


» Reageer (0)
10-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit de zachtste kat die je ooit hebt gezien?

Is dit de zachtste kat die je ooit hebt gezien?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/9/13/9/20170107134918/media_xll_9437784.jpg

Toegegeven, er circuleren regelmatig hilarische katten op het internet. Maar Cezar wint nu al met stip de hoofdprijs van het jaar 2017. De pels van de Perzische poes lijkt eerder op die van een schaap, en ziet er heerlijk zacht uit. Mogen wij hem adopteren?

Cezar de kat woont in Servië, maar dankzij zijn baasje die graag foto's neemt van het fotogenieke beest, kunnen wij er ook hier van meegenieten. Zijn lange haren maken dat hij lijkt op een miniatuur-schaapje, wat de aaibaarheidsfactor nog eens drie keer zo groot maakt. Ondanks de grumpy blik die Cezar wel eens durft bovenhalen, maar die hem alleen nog maar hilarischer maakt.

Jaloers op deze kat? Troost je, qua pelsverzorging is dit huisdiertje net iets minder interessant. Getuige ook de foto waarop Cezar met een kortgeschoren pels poseert. Al blijft hij zelfs dan ook schattig. (br.hln)


» Reageer (0)
09-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Collega's in de bres voor Robbe De Hert: al 15.000 euro ingezameld

Collega's in de bres voor Robbe De Hert: al 15.000 euro ingezameld

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/13/3/20170105043207/media_xll_9432123.jpg

Robbe De Hert (74) beleeft zijn 'Warmste Week'. Sinds de regisseur in deze krant getuigde over de armtierige omstandigheden waarin hij leeft, regent het steunbetuigingen. Nu is er ook een financiële hulpactie en volgt waarschijnlijk ook nog een benefiet. "Robbe verdient dit. Hij is een icoon."

Van Guido De Craene en An Swartenbroekx tot Clouseau-bassist Vincent Pierins en komiek Bert Gabriëls. Allemaal doneerden ze gisteren gul via de crowdfundingactie die voor De Hert werd opgezet. In één dag steeg het bedrag vlot boven de 15.000 euro. Geld dat integraal naar de filmmaker gaat en waarmee hij niet enkel zijn project 'Hollywood Aan De Schelde' kan vervolledigen, maar zich in één beweging ook wat comfortabeler kan settelen. Na de horrorverhalen over zijn morfineverslaving en de muizen in zijn appartement lijkt nu de redding nabij. Acteurs, regisseurs, komieken en artiesten: allemaal vormen ze één blok in de hoop de vooropgestelde 100.000 euro binnen te halen. "Hartverwarmend dat er zoveel reacties uit artistieke middens komen", aldus acteur en regisseur Guido De Craene. "Robbe heeft - net als velen onder ons - veel geld in een project gestopt. 100.000 euro, naar eigen zeggen. Dan kan het misgaan, maar die risico's neem je nu eenmaal uit gedrevenheid. Al hoop ik dat hij het geld niet integraal in 'Hollywood Aan de Schelde' pompt, maar misschien ook op zoek gaat naar een ander appartementje. Zodat hij van een rustige oude dag kan genieten. Ook hoop ik dat er misschien eens iemand als pakweg Erik Van Looy voor zijn project gaat pleiten bij het Vlaams Audiovisueel Fonds."

Wie Robbe wil steunen, kan dat doen via www.gofundme.com/ help-robbe-de-hert.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pintjes worden duurder

Pintjes worden duurder

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/12/6/20170106200351/media_xll_9436491.jpg

Marktleider AB InBev verhoogt volgende maand de prijs van zijn pilsbier. Ook Alken Maes en Brouwerij Haacht (Primus) gaan de pilsprijs optrekken, zo bevestigen ze vandaag.

Wat AB InBev betreft: concreet wordt een bak bier zo'n 37 eurocent duurder, de prijs van een pint stijgt met zo'n 1,4 cent.

Alken Maes, de nummer twee op de markt, bevestigt dat het in januari een prijsverhoging doorvoert voor de retail, en in februari voor de horeca. Maar met hoeveel is niet duidelijk.

Idem bij de derde brouwer van het land, Brouwerij Haacht. Hier gaan de prijzen in maart de hoogte in voor de horeca. In principe volgt de distributiesector, de supermarkten, dan enkele maanden later. Hoeveel de bierprijs omhooggaat, is eveneens nog niet duidelijk.

Volgens AB InBev is het van september 2015 geleden dat het bedrijf de bierprijs verhoogde. "Dat is nodig om langetermijninvesteringen in de Belgische markt te financieren", luidt het.

Horeca Vlaanderen raadt cafébazen aan om de prijsverhoging zo snel mogelijk door te rekenen aan de klant. (br.hln)


» Reageer (0)
08-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiener loopt dubbelganger tegen het lijf. En het wordt nog vreemder

Tiener loopt dubbelganger tegen het lijf. En het wordt nog vreemder

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/12/12/20170108084645/media_xll_9438837.jpg

Toen de Amerikaanse Santana Gutierrez (17) in een winkelcentrum in San Diego werd aangesproken door een meisje dat aan de slag was voor een goed doel, kon ze maar aan één ding denken: ze lijkt als twee druppels water op mij. De jonge vrouwen namen een foto en die ging meteen viraal op Twitter. Deze week kwamen daar enkele reacties op die zo mogelijk nog ongelofelijker waren.

Santana is eigenlijk van Las Vegas, maar ze studeert in La Jolla, vlakbij San Diego. "Het was echt een ongelofelijk toeval dat ik dat meisje ontmoette", vertelt ze. "Ik ga normaal gezien naar een ander winkelcentrum dichterbij, maar ik moest in een Applestore zijn. En daarom reed ik toch naar de Fashion Valley Mall verderop. Toen ik daar rondliep met een vriendin, sprak Isobel me plots aan."

Liefdadigheidsorganisatie
Het meisje was er aan de slag voor de liefdadigheidsorganisatie 'Save the Children'. "Ik voelde me er wel een beetje schuldig over, maar ik luisterde totaal niet naar wat ze zei", aldus Santana. "Ik kon maar aan één ding denken: wat lijkt ze toch op mij. En Isobel bleek blijkbaar van hetzelfde gedacht."

Foto
Bij wijze van grap gingen de meisjes samen op de foto en ze wisselden contactgegevens uit. Santana zette de foto op Twitter en sinds september werd die al meer dan 36.000 keer geliket en 20.000 keer gedeeld. Deze week werd het verhaal zo mogelijk nog vreemder.

Want iemand antwoordde dat ze een vriendin had die er net zo uitzag als de twee meisjes. "Ik wist niet waar ik het had", aldus Santana. "Ik toonde de foto zelfs aan mijn ouders, voor het geval er iets was dat ik moest weten. Maar ze zeiden dat we geen enkele familieband hadden. Het was zo vreemd."

Kort daarna dook er nóg een foto op van een meisje dat op de andere drie leek. En enkele Twitteraars deelden ook foto's van de actrices Samantha Boscarino en Auli'i Cravalho, die ook een buitengewone gelijkenis vertonen met de jonge vrouwen.

"Het zou geweldig zijn mochten we eens allemaal samen kunnen afspreken", aldus Samantha. "Met Isobel heb ik al contact, maar het zou leuk zijn mocht ik de anderen ook kunnen spreken. Zou het niet geweldig zijn mochten we dan ook allemaal dezelfde outfit aantrekken?" (br.hln)


» Reageer (0)
07-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dood gewaande berggorilla opnieuw opgedoken

Dood gewaande berggorilla opnieuw opgedoken

http://static0.hln.be/static/photo/2017/14/7/3/20170107102353/media_xll_9437523.jpg

In het nationaal park der vulkanen in Rwanda is een dominante berggorilla weer opgedoken nadat hij in oktober spoorloos verdwenen was. De zilverrug, Cantsbee genaamd, is een van de twee nog levende berggorilla's die werden bestudeerd door de vermoorde Amerikaanse primatologe Dian Fossey, die bekend werd door (de verfilming van) haar boek 'Gorillas in the Mist'. Dat meldt National Geographic op zijn website.

Cantsbee is ondertussen al 38 jaar oud, daarmee is hij de langst levende zilverrug die ooit in het wild is geregistreerd. Al meer dan twee decennia is hij de dominante leider van een groep berggorilla's die in haar hoogdagen uit wel 65 gorilla's bestond, terwijl de gemiddelde groep uit ongeveer 10 leden bestaat. De groep wordt al jarenlang opgevolgd door het Dian Fossey Gorilla Fund.

In oktober meldde dat fonds dat Cantsbee spoorloos verdwenen was en dat vermoed werd dat hij was overleden aan ouderdom. Donderdag stelden de spoorzoekers die Cantsbee's groep opvolgen echter vast dat de dominante zilverrug was teruggekeerd. Waar hij al die tijd geweest is en wat hij precies heeft uitgespookt, is niet duidelijk. Hij bleef dan ook drie maanden lang onopgemerkt door de 73 spoorzoekers van het gorillafonds die dagelijks in het gebied op zoek gaan naar de twaalf gorillagroepen die er worden opgevolgd.

"Cantsbee zou ziek geweest kunnen zijn en daardoor achterop zijn geraakt, of hij zou gewoon vertrokken kunnen zijn", zegt Tara Stoinski, voorzitter van het gorillafonds. "We weten het antwoord niet en we zullen het nooit weten."

In Cantsbee's afwezigheid nam zijn zoon Gicurasi, die zich al geruime tijd dominanter opstelde, de positie van leider van de groep op zich. Het gorillafonds is dan ook benieuwd of Cantsbee zal terugkomen in een secundaire rol, of zijn zoon zal uitdagen voor het leiderschap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weinig vrije dagen en betaalde feestdagen in België

Weinig vrije dagen en betaalde feestdagen in België

http://static3.hln.be/static/photo/2017/15/1/0/20170102163226/media_xll_9426960.jpg

In vergelijking met de rest van Europa moeten de Belgen redelijk hard werken: met 10 betaalde feestdagen en gemiddeld 20 vakantiedagen bengelen we onderaan de Europese lijst.

Feestdagen zijn een waar plezier. Je hoeft die dag niet te werken, maar wordt wel betaald als je een bediende of arbeider bent. Werk je die dag wel? Dan krijg je normaal gezien ter compensatie een hoger uurloon. Het aantal betaalde feestdagen dat bij wet is vastgelegd, verschilt van land tot land. In het ene Europese land is het op dat vlak beter vertoeven dan het andere.

Het theoretische maximum aantal betaalde feestdagen dat door de wet is vastgelegd verschilt van land tot land. In de praktijk hangt het jaarlijks af van hoeveel feestdagen er in het weekend vallen. Die kunnen in sommige landen gecompenseerd worden door een aanvullende vrije dag in de werkweek die volgt op de feestdag. 

Welke landen spannen de kroon?

Slovakije legde standaard 15 betaalde feestdagen voor de inwoners wettelijk vast. Sommige landen hebben er evenveel of meer, hoewel het aantal kan variëren. Zoals in Macedonië, die heeft er jaarlijks 12 tot 16. Inwoners in Zwitserland rekenen op 9 tot 16 feestdagen en in Bosnië en Herzegovina varieert het van 10 tot 15 betaalde feestdagen.

Inwoners in Frankrijk, Portugal en Zweden krijgen er 14. In Zweden is het wettelijke aantal vastgelegd op 11 betaalde feestdagen, maar in de praktijk zijn het er 14.


Waar staat België in de Europese lijst?

In België hebben we recht op 10 wettelijk bepaalde feestdagen. Er zijn nog Europese landen die dat aantal delen, zoals Denemarken en Noorwegen. De Belgen krijgen daarnaast gemiddeld 20 wettelijke vakantiedagen, wat ook eerder aan de gemiddeld/lage kant is in vergelijking met de rest van Europa.   

In Duitsland bepalen de deelstaten zelf het aantal feestdagen. Daarom hebben sommige deelstaten 9 betaalde feestdagen en anderen 10 of 11. In nog andere delen van het land kunnen de werknemers rekenen op 12 en 13 feestdagen.    

Ierland en Wit-Rusland legden 9 feestdagen vast. Nederland zelfs 'maar' 8. Alle andere Europese landen schommelen tussen 8 en 16 feestdagen. 

De uitzondering?

Maar er is één land dat geen enkele betaalde feestdag bij wet heeft vastgelegd. Groot-Britannië is de uitzondering in Europa. Daar zijn werkgevers niet verplicht om betaalde feestdagen te geven. Die regeling wordt deels gecompenseerd doordat Britse werknemers 28 dagen jaarlijks verlof krijgen. Dat is veel meer dan in gelijk welk ander Europees land, op Estland na. Als een werknemer toch betaalde feestdagen geeft, dan is dat vaak het minimumaantal. (br.hln)


» Reageer (0)
06-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste vrouw in België viert 112de verjaardag

Oudste vrouw in België viert 112de verjaardag

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/15/0/20170106142703/media_xll_9435780.jpg

Alicia Van den Berghe-Corveleyn viert komende zondag haar 112de verjaardag. De Oostendse supereeuwelinge is daarmee de oudste vrouw in België. Ze woont op dit moment nog altijd in Oostende, in het woonzorgcentrum Lacourt.

Vorig jaar vierde Alicia een heel speciale verjaardag. Het was toen de eerste keer dat ze haar verjaardag kon vieren als oudste vrouw in België. Alicia is wel niet de oudste Belgische vrouw. Dat is Maria Anne de Sousberghe die op 7 november reeds 112 werd, maar verblijft in de buurt van Londen.

Alicia Van den Berghe-Corveleyn werd op 8 januari 1905 geboren in Oostende en vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog met haar ouders naar het Verenigd Koninkrijk, maar kwam terug naar België. Ze gaf eerder te kennen dat een dagelijkse "stuutje met américain preparé" haar geheim is.

Alicia wenst haar verjaardag altijd in intieme kring te vieren. De stad Oostende wenst haar een fijne verjaardag en stuurde haar een ruiker bloemen. Ook in het zorgcentrum wordt de verjaardag niet speciaal gevierd.

Alicia kan dit jaar de oudste vrouw ooit in België worden. Joanna Catharina Deroover is met 112 jaar en 186 dagen de oudste Belgische vrouw uit de geschiedenis. Zij overleed op 6 december 2002. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is jouw huisdier verslaafd aan televisie?

Is jouw huisdier verslaafd aan televisie?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/3/12/20170105145633/media_xll_9433422.jpg

Lijkt jouw hond een even grote fan van "Thuis" als jij? Dat kan kloppen, want sommige hondenrassen zijn net zo verknocht aan de beeldbuis als mensen. Een Britse dierenarts legt uit welke hondenrassen de grootste televisiekijkers zijn, en wat ze dan zoal graag zien als ze in de zetel ploffen na een lange, euhm, "speeldag".

Dat huisdieren graag gezellig met jou naar de beeldbuis staren, is niets nieuws. Dierenartsen zijn al langer vertrouwd met de bingewatch-cultuur onder viervoeters, en er zijn zelfs hele YouTubekanalen gewijd aan tv-kijkende dieren. Malcolm Welshman, een voormalig dierenarts bij London Zoo, legt uit welke honden het liefst televisie kijken en welke programma's hun voorkeur genieten. Wordt jouw hond binnenkort baas over de afstandsbediening?

Wat zien honden op het scherm?

Of Frank uit Thuis een groen of rood hemd draagt, dat kan jouw viervoeter niet duidelijk zien. Voor een hond zien HD-televisiebeelden eruit als een hoop bewegende plaatjes, waarin ze slechts twee primaire kleuren zien: geel en blauw. Rood, groen en oranje is voor hen één geelachtige mengeling, en over het algemeen zien de beelden er vaag uit. De fijne details die wij als mensen zien kunnen zij niet onderscheiden. Maar toch hebben de dieren een specifieke voorkeur over wat er op de beeldbuis komt.

De favorieten van jouw viervoeter

Sommige programma's zijn hondvriendelijker dan andere, weet psycholoog Stanley Coren, die gespecialiseerd is in het gedrag van honden. "Honden reageren vooral op beelden van dieren of vogels die gefilmd zijn op ooghoogte van de hond," legt Stanley uit. "Veel honden kijken geen televisie omdat die op ooghoogte van de mens staat afgesteld." Wil je jouw huisdier plezieren? Dan zet je de televisie op de grond of op een laag tv-kastje. Ook het ras van de hond bepaalt of hij zich al dan niet ontpopt in een televisiekijker. Jachthonden worden bij het jagen meer gedreven door hun reukzin, dus zij zijn minder vatbaar voor wat ze zien op televisie. Soorten die meer op hun zicht zijn aangewezen om te jagen - zoals terriërs of een hazewind - zijn vatbaarder voor televisiebeelden.

Fictie versus realiteit

Begint je hond te grommen voor televisie? Dat komt omdat bewegende beelden tegen een stilstaande achtergrond hun jachtinstinct aanwakkeren. Een hond denkt al snel dat een televisiebeeld "echt" is, en kan wel eens in de huiskamer op zoek gaan naar die andere hond die hij op het scherm ziet. Soms leren ze daaruit dat wat ze zien niet "echt" is, maar lang niet altijd. Ook katten durven wel eens tegen een televisiescherm springen, in een poging iets wat zij daar zien te "vangen". Omdat ze meer kleuren onderscheiden dan honden, is het beeld voor hen nog realistischer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat te doen met jouw kerstboom in januari?

Wat te doen met jouw kerstboom in januari?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/15/4/0/20170106101336/media_xll_9435225.jpg

Deze maand vliegt die sfeervolle kerstboom onherroepelijk de deur uit, wat elk jaar weer een pijnlijk afscheid is van de gezellige kerstsfeer. Om het leed te verzachten - niet alleen voor onszelf, maar ook voor het milieu - geven we je drie tips mee waardoor die kerstboom niet genadeloos in de vuilnisbak belandt.

1. Bewaren tot volgend jaar

Kocht je een kerstboom met wortel die in een pot is gekweekt, dan kan je proberen om de boom opnieuw in de volle grond planten. Laat de kerstboom eerst een tijdje op een koelere plek acclimatiseren, zoals een garage of kelder. Zo is de koude temperatuur buiten niet te overweldigend. Plant de boom na een paar dagen in de tuin, wanneer het niet vriest. Met een dosis geluk en een goede verzorging doet deze boom volgend jaar opnieuw dienst als sfeerbrenger binnenshuis. Kleine bomen hebben hierbij een grotere kans op slagen dan grotere. Vergeet zeker niet om de boom ook in de lente en zomer voldoende water te geven.

2. Recycleren

In de meeste steden en gemeenten wordt een kerstboomophaling georganiseerd, met het oog op recyclage van het groenafval. Op andere plekken worden de bomen dan weer verzameld voor een grote kerstboomverbranding, wat vanuit milieu-overwegingen dan weer minder interessant is. Wil je het materiaal van je kerstboom zelf recycleren voor in de tuin, dan kan je een verhakselaar gebruiken. De verhakselde takken van een kerstboom kan je gebruiken als tuinpad, of bodembedekker bij zuurminnende planten zoals azalea's en rhododendrons. De stam van de boom kan je in stukken zagen en als brandhout gebruiken.

3. Creatief met kerstbomen

Creatievelingen kunnen zich perfect uitleven met wat takken en naalden, want Pinterest bulkt van de DIY-ideetjes met een afgedankte kerstboom. Voor een lekker geurtje in huis maak je erg makkelijk zelf geurzakjes met dennennaalden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leerlingen scoren slechter op dagen dat er meer luchtvervuiling is rond hun school

Leerlingen scoren slechter op dagen dat er meer luchtvervuiling is rond hun school

http://static3.hln.be/static/photo/2017/9/14/10/20170106030717/media_xll_9434725.jpg

Leerlingen scoren slechter op dagen dat er meer luchtvervuiling is rond hun school. Dat blijkt uit een nieuwe Belgische studie die 'De Morgen' kon inkijken. "En het onderzoek werd dan nog ­gehouden in scholen met relatief propere lucht."

De onderzoekers gingen verscheidene ­keren langs in drie Vlaamse basisscholen: in Zonhoven, Tienen en Hasselt. Ze stelden er vast dat de kinderen minder presteerden op dagen dat de lucht sterk verontreinigd was. Wanneer de vervuiling daalde, stegen hun punten weer. Maar niét bij de leer­lingen die thuis in slechte lucht bleken te leven: bij hen was het negatieve effect chronisch. "De verschillen zijn subtiel maar significant. Het effect van de luchtvervuiling is bijna even doorslaggevend als het opleidings­niveau van de ouders", zegt professor ­Epidemiologie Tim Nawrot (UHasselt).

Cognitieve gevolgen
"Zelfs al gaat het om gemiddeldes, toch kunnen we niet ontkennen dat de ­luchtkwaliteit cognitieve gevolgen heeft. ­Aangezien Vlaanderen gebukt gaat onder druk verkeer, moeten we hier dringend iets aan doen. We voerden de studie dan nog uit in scholen waar er relatief ­weinig ­verontreiniging was. In een drukke stad  zal het effect dus nog groter zijn."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieselrijders weten niet of auto nog binnen mag in Antwerpen

Dieselrijders weten niet of auto nog binnen mag in Antwerpen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/13/13/12/20170105063657/media_xll_9432582.jpg

Slechts vijf procent van de dieselrijders weet of zijn of haar auto vanaf 1 februari nog binnen mag in de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen. Dat blijkt uit een enquête die VAB door de Universiteit Antwerpen liet uitvoeren bij 254 mensen. Omdat de kennis bij de automobilisten over de LEZ zo gebrekkig is, vraagt VAB het Antwerpse stadsbestuur om een gedoogbeleid te voeren gedurende een periode van zes maanden, waarin bij een eerste overtreding geen boete volgt, maar wel gerichte communicatie om de overtreder te informeren over de mogelijkheden om de LEZ reglementair te betreden.

Vanaf 1 februari 2017 betalen vervuilende wagens 20 euro per dag of 350 euro per jaar om toegang te krijgen tot de lage-emissiezone in Antwerpen. De toegangsregels zijn voor dieselwagens strikter dan voor benzinewagens. Nochtans blijkt de kennis van dieselrijders over de LEZ beduidend lager te liggen dan die van benzinerijders.

Logischerwijs is vooral wie buiten Antwerpen woont onwetend over de LEZ. De werkelijke kennis is het kleinst bij wie komt winkelen of op café of restaurant gaat in de stad. Slechts drie procent van hen weet zeer concreet wat de LEZ betekent. Wie met de auto naar het werk gaat in Antwerpen is het best geïnformeerd.

Uit een analyse van VAB blijkt dat vooral de particuliere auto-eigenaar getroffen is door de LEZ. Zo mag van de particulieren met een benzinewagen 15 pct de stad niet meer in en van de particulieren met een dieselwagen 24 pct. Bij de bedrijfswagens gaat het om 5 procent van de auto's met benzinemotor en 4 procent van de auto's met dieselmotor. Het zijn veelal dieselwagens van 10 jaar en ouder die niet voldoen aan de norm (Euro 4 of Euro 3 met roetfilter).

Van de respondenten geeft een op de vijf aan Antwerpen te zullen mijden als ze de LEZ niet meer binnen mogen met hun wagen. De helft ziet een oplossing in een ander vervoermiddel. Een op de vier is van plan om een nieuwe wagen aan te schaffen.

Meer informatie over de LEZ op www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez.  (br.hln)


» Reageer (0)
05-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barman zag hoe man verkrachtingsdrug in drankje van vrouw deed

Barman zag hoe man verkrachtingsdrug in drankje van vrouw deed, dus verwisselde hij hun glazen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/7/0/20170104195836/media_xll_9431760.jpg

Een oplettende barman gaf een potentiële verkrachter een koekje van eigen deeg toen hij zag hoe de man een vrouw probeerde te verdoven. De man liet een verkrachtingsdrug in het glas van zijn date vallen, maar de barman greep in. Toen niemand het zag, verwisselde hij de glazen, waardoor de vrouw aan een mogelijke verkrachting ontsnapte en de dader zichzelf verdoofde. "Ik keek toe hoe hij zichzelf drogeerde", vertelt de barman.

De barman vertelt op de app Whisper anoniem hoe hij een mogelijke verkrachting op onorthodoxe wijze in de kiem smoorde. Hoewel de politie verwittigen altijd de beste beslissing is, kon de barman zo wel een drama voor de vrouw vermijden. "Ik keek toe hoe hij zichzelf drogeerde", aldus de barman.

Op Whisper, een app waar mensen anoniem verhalen delen, krijgt de barman veel bijval. Andere mensen delen gelijkaardige verhalen over hoe ze aanrandingen en verkrachtingen verijdelden. Zo schrijft iemand dat hij een dronken meisje in een taxi naar huis stuurde terwijl een man probeerde te profiteren van de situatie. Iemand anders laat weten hoe hij een toenmalige vriend stopte terwijl hij een dronken meisje aan het betasten was. "Jaren later is hij mijn vriend niet meer, maar ik ben verloofd met het meisje." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie India redt kinderen, waarvan sommigen slechts 4 jaar oud, uit steengroeve

Politie India redt kinderen, waarvan sommigen slechts 4 jaar oud, uit steengroeve

http://static2.hln.be/static/photo/2017/3/7/8/20170104160553/media_xll_9431318.jpg

De politie in India heeft bijna tweehonderd, soms zeer jonge, kinderen bevrijd, die gedwongen aan het werk waren in een steengroeve in de zuidelijke staat Telangana. Onder de kinderen waren volgens de politie peuters van amper vier jaar oud.

De politie noemde de Operatie Glimlach woensdag een van de grootste reddingsoperaties van kinderen ooit. De steengroeve is in het district Yadadiri ongeveer 40 kilometer van de stad Hyderabad. De operatie is onderdeel van een nationale campagne tegen kinderdwangarbeid.

De kinderen die vrijwel allemaal jonger zijn dan veertien jaar kwamen uit een andere staat, Odisha, en werkten en leefden met volwassenen in en bij de groeve. Het is niet zeker of dat hun ouders zijn.  (br.hln)


» Reageer (0)
04-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Silvia voelt spoken in Zweeds paleis

Koningin Silvia voelt spoken in Zweeds paleis

http://static1.hln.be/static/photo/2017/9/3/14/20170103210350/media_xll_9429614.jpg

Het Zweedse koninklijke paleis Drottningholm wordt niet alleen bewoond door koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia. Volgens de vorstin spookt het namelijk in het slot.

"Er zijn hier kleine vrienden... geesten'', onthult Silvia in een documentaire die de Zweedse publieke omroep SVT deze week uitzendt. Bang is de 73-jarige koningin niet, volgens haar zijn de geesten niet kwaadaardig. "Ze zijn vriendelijk. Maar soms voel je dat je niet helemaal alleen bent.''

Prinses Christina, de oudere zus van de koning en Silvia's schoonzus, bevestigt de aanwezigheid van geesten in Drottningholm. "Er is zo veel energie in dit huis. Het zou vreemd zijn als het geen gedaantes zouden zijn'', zegt ze in hetzelfde programma.

Drottningholm werd in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van de toenmalige koning Johan III. Sinds 1991 staat het gebouw op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historische museumboot in Antwerpen plots gezonken

Historische museumboot in Antwerpen plots gezonken

http://static0.hln.be/static/photo/2017/12/11/10/20170104113224/media_xll_9430795.jpg

Aan de Nieuwpoortkade aan het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen is een historische platbodem, de Ouderhoek, bijna volledig gezonken. Hoe dat is kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. De brandweer is met het duikteam ter plaatse.

De Ouderhoek is varend erfgoed en werd in het Nederlandse Amsterdam gebouwd voor aanvang van de Eerste Wereldoorlog. Het interieur van de platbodem is uitzonderlijk rijk gedecoreerd door de Nederlandse Art Deco sierkunstenaar Carel Adolph Lion Cachet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo vaak moet je een scheermesje vervangen

Zo vaak moet je een scheermesje vervangen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/9/12/7/20170104083802/media_xll_9430507.jpg

Bij sommige dames ligt een scheermesje maanden in de douche, anderen vervangen het na drie keer gebruiken, zo leert een kleine steekproef op de redactie. Maar wanneer is zo'n scheermesje voor je benen of oksels echt aan vervanging toe? Refinery29 vroeg het aan een dermatoloog, die meteen wat tips meegeeft om slijtage tegen te gaan.

Het is moeilijk om een concrete 'houdbaarheidsdatum' te kleven op een scheermesje, want de ene vrouw scheert zich nu eenmaal vaker dan de andere. Bovendien resulteert winterse vermoeidheid wel eens in een 'winterdonsje' (oeps!), terwijl we in de zomer dat scheermes net iets vaker bovenhalen.

Omgeving voor bacteriën
Wanneer vervang je het dan? Na 5 à 7 keer gebruiken, tipt dermatoloog Whitney Bowe aan Refinery29. Na een paar scheerbeurten wordt het mes blootgesteld aan bacteriën. Zeker als het in een vochtige omgeving blijft liggen, zoals de douche. "Door een mes in de douche te laten liggen, zullen de scheerbladen sneller roesten en worden ze meer blootgesteld aan bacteriën," waarschuwt Bowe.

Rode bultjes
Vaak last van rode bultjes na het scheren? Dan zijn er mogelijk bacteriën mee gemoeid, die zich vermenigvuldigen op je vochtige scheermesje. Scheren - wat eigenlijk neerkomt op hele kleine sneetjes in je huid maken - is een perfecte broeihaard voor bacteriën. Kijk daarnaast ook goed uit voor een bot of roestend scheermes, die de situatie nog verergeren. 

Langer bewaren
Hoe hou je een scheermes zo lang mogelijk bruikbaar? Zorg ervoor dat je het na het douchen droog maakt en op een droge plek bewaart. Gebruik bij voorkeur de hete lucht van een haardroger voor dat drogen, want een handdoek kan het mes nog botter maken. Je kan je mes tussen twee scheurbeurten in ook eens schoonmaken ontsmettingsalcohol, om bacteriën te doden. Probeer tot slot eens om baby-olie te gebruiken in plaats van scheerschuim. De olie werkt als een smeermiddel op het mesje, waardoor het kleine oneffenheden voorkomt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder-dochterliefde: moeder stopt met werken om samen wereld rond te reizen

Moeder-dochterliefde: moeder stopt met werken om samen wereld rond te reizen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/12/8/5/20170103144303/media_xll_9428990.jpg

Amper 42 was ze, toen Evie Farrells beste vriendin overleed aan kanker. Een wake-upcall voor Evie, die besefte dat het leven veel te kort is. Die 20.000 euro die ze opzij had staan, gaf ze dan ook niet zoals gepland aan een nieuwe keuken, maar een wereldreis met haar vijfjarige dochtertje Emily.

Zelf werkte Evie als diplomatiek consultant in Sydney op het moment dat haar vriendin overleed. Meteen daagde het besef dat het leven veel te kort is en meer inhoudt dan je dagen doorbrengen aan een bureautje. En dus trok ze in februari 2016 haar stoute schoenen aan en vertrok ze met haar dochtertje Emily met de noorderzon.

"Het verlies van mijn vriendin was een keerpunt. Het was een herinnering dat je moet genieten van het leven, dat er meer is dan geld verdienen. Ondertussen hebben we al meer dan een heel jaar gereisd, en geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om terug naar mijn vroegere leventje te gaan."

Van Bali tot Borneo, Thailand, Vietnam, Parijs en Londen: ze hebben al dertien landen bezocht. Ondertussen moet Emily natuurlijk ook wel haar naar school gaan, afhankelijk van waar ze zich bevinden. Maar terug huiswaarts keren naar Australië? Daar denken ze nog niet aan. (br.hln)


» Reageer (0)
03-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.James Morrison - You Give Me Something

James Morrison - You Give Me Something

Klik op de foto om hem te beluisteren

James Morrison, geboren als James Morrison Catchpole (Rugby, Warwickshire, 13 augustus 1984) is een Engels zanger en songwriter. In 2006 scoorde hij een grote hit met zijn eerste single You Give Me Something. Zijn debuutalbum Undiscovered was tevens een groot succes.


» Reageer (0)
02-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beter slapen in 2017: deze kleine veranderingen in je slaapkamer helpen!

Beter slapen in 2017: deze kleine veranderingen in je slaapkamer helpen!

http://static2.hln.be/static/photo/2016/4/10/4/20160101081308/media_xll_8282104.jpg

Is jouw goed voornemen voor 2017 - na die korte nacht van gisteren - om er in het vervolg een beter slaappatroon op na te houden? Geen zorgen, je hoeft niet meteen al voor 10u in je bed te kruipen. Deze kleine aanpassingen in je slaapkamer hebben ook al een groot effect.

Pas de thermostaat aan

Denk aan je lichaam als een soort thermostaat. We hebben allemaal een verschillend metabolisme, waardoor we andere temperaturen verkiezen (denk maar aan het eeuwige warmer - kouder debat met de collega's). Maar of je nu een koukleum bent of het net altijd te warm hebt, 's nachts ervaren we allemaal een daling van lichaamstemperatuur. Dat helpt je lichaam om in slaapmodus te gaan. Het omgekeerde klopt ook: wanneer je temperatuur weer stijgt, weet je lichaam dat het tijd is om op te staan. Zet de thermostaat van je kamer dus gelijk met die van je lichaam (kouder 's nachts, warmer 's morgens), zo zal je dieper slapen en makkelijker ontwaken.

Hou het simpel

Maak van je kamer een rustige omgeving. Dat betekent: zachte crèmekleuren op de muren, eventueel met een accentmuur in een diepe aubergine of bruine tint, en effen lakens zonder al te veel opvallende patronen en prints. Zo tover je je je kamer om tot een oase van rust, een plaats die je hersenen dus sneller zullen associëren met ontspanning, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Weg met je smartphone

Je kamer dient om te slapen en eventueel nog enkele andere activiteiten, maar Facebooken op je smartphone hoort daar alvast niet bij. Ban dus alle elektronische toestellen (zoals televisies, smartphones, e-readers en tablets). In slaap vallen met de televisie nog aan, zorgt namelijk dat je veel onrustiger slaapt. Schermen van je televisie en smartphone zenden immers blauw licht uit, wat een negatief effect heeft op je slaappatroon.

Doe het licht niet meer aan

Moet jij regelmatig naar het toilet in het midden van de nacht? Probeer dan volgende keer om het licht eens niet meer aan te steken. Door de ruimte te verlichten, geef je je hersenen het signaal dat het ochtend is, waardoor de productie van melatonine vertraagd wordt, en laat dat hormoon er nu net voor zorgen dat we goed slapen. Zorg dus voor een klein strategisch geplaatst nachtlampje op de weg naar de badkamer, en blijf van de grote lichten af.

Hoe luid is het?

Geluid is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Als het te stil is, zullen je oren op vinkenslag liggen en word je al wakker bij het kleinste geluidje. Te veel lawaai zorgt er echter ook voor dat je moeilijk in slaap valt of vaak wakker schiet. Zorg daarom voor een gelijkmatig en rustgevend geluid in je slaapkamer, zoals bijvoorbeeld een ventilator of een zachtjes tikkende klok. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg koopt hoed Michael Jackson voor 10.000 euro

Belg koopt hoed Michael Jackson voor 10.000 euro

http://static0.hln.be/static/photo/2016/13/3/8/20161231120008/media_xll_9423443.png

Een Belgische verzamelaar heeft op een veiling 10.000 euro betaald voor de hoed die poplegende Michael Jackson droeg in de videoclip van 'Smooth Criminal'. Dat heeft het Nederlandse veilinghuis Catawiki bekendgemaakt.

Het gaat om de witte Fedora-hoed die Michael Jackson droeg tijdens de opnames van 'Smooth Criminal', intussen bijna 30 jaar geleden. De King of Pop heeft toen verschillende van die hoeden laten maken. Na afloop van de opnames gaf hij de hoed aan zijn voormalige manager. "Bijzonder is dat Michael Jackson de binnenkant van de hoed heeft gesigneerd met 'Love Michael Jackson'", aldus het veilinghuis.

Volgens Catawiki was er vanuit de hele wereld belangstelling voor de gleufhoed. "Vooral na zijn dood is de waarde van persoonlijke eigendommen van Michael Jackson enorm toegenomen. Verzamelaars betalen soms bizarre bedragen om hun verzameling uit te breiden met zijn gedragen kledingstukken", klinkt het.

De waarde van de hoed lag tussen de 10.000 en 13.000 euro. Uiteindelijk werd het exemplaar voor 10.000 euro verkocht aan een in België wonende verzamelaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een maand zonder alcohol: dit zijn de voordelen

Een maand zonder alcohol: dit zijn de voordelen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/12/16/9/20170102092130/media_xll_9426159.jpg

Met de feesten van de afgelopen weken, hebben we eigenlijk alweer genoeg gedronken voor heel 2017. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen in januari of februari een alcoholloze maand inlassen. En dat heeft heel wat meer voordelen dan we zouden denken.

1. Je slaapt beter

Een slaapmutsje voor je onder de wol kruipt? Geen goed idee. Je valt er dan misschien wel sneller van in slaap omdat de alcohol de hersenactiviteit vertraagt, maar zodra dat effect is uitgewerkt, heeft het net een negatieve invloed op je slaappatroon. Dat bleek nog maar eens uit een onderzoek van de universiteit van Melbourne. Wedden dat je nog nooit zo goed geslapen hebt als tijdens die alcoholloze maand.


2. Je valt af

Niet verwonderlijk, als je even blijft stilstaan bij het aantal calorieën dat zo'n pintje bier bevat: 113 voor een licht biertje, oftewel 25 minuten wandelen om het er weer af te krijgen. Een glas rode wijn is goed voor 123 calorieën en een zwaar bier levert je 160 calorieën op.
3. Je wordt minder snel ziek

Wie veel drinkt, heeft een zwakkere gezondheid. Dat komt omdat alcohol ervoor zorgt dat de cytokines uitgeschakeld worden. Dat zijn eiwitten die onmisbaar zijn om de aanvallen van bacteriën en vriussen in het lichaam te bevechten.
4. Je lever kan weer op adem komen

Het zijn zware tijden geweest voor je lever. Door even een alcoholpauze in te lassen, geef je je orgaan een broodnodig herstelmoment. Zodra geen alcohol meer hoeft afgebroken te worden, kunnen eindelijke de andere gifstoffen onder handen genomen worden.
5. Je huid gaat erop vooruit

Van alcohol krijg je een grauwe huid met onzuiverheden. Niet meteen waar we op zitten te wachten als we in de spiegel kijken. Dat komt omdat alcohol uitdrogend werkt, ook voor je huid. Door voldoende water te drinken en dat glas wijn te laten staan, zal je zien dat je huid er opmerkelijk op vooruit gaat.
6. Je wordt sneller zwanger

Wie met een kinderwens zit, heeft er al helemaal baat bij om alcohol even af te zweren. Alcoholgebruik heeft namelijk een invloed op je vruchtbaarheid. Zo zou het bij vrouwen de eisprong afremmen, het transport van zaadcellen verstoren en ook de rijping van de eicel belemmeren. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!