NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stokstaartjes zijn de meest moordende zoogdieren op aarde

Stokstaartjes zijn de meest moordende zoogdieren op aarde

http://static0.hln.be/static/photo/2016/2/3/0/20160929080039/media_xll_9113295.jpg

Geen enkel zoogdier ter wereld brengt meer soortgenoten om het leven dan stokstaartjes. Dat blijkt uit een onderzoek dat verschenen is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De wetenschappers stelden een lijst van meer dan 1.000 zoogdieren samen, gebaseerd op het aantal dieren dat overleed na een aanval van een soortgenoot. Het stokstaartje of 'aardmannetje' blijkt het meest moorddadige wezen. Liefst 19,4% van de onderzochte overlijdens gebeurde door toedoen van een ander stokstaartje.

Wetenschappers ontdekten eerder al de dieren niet zo onschuldig zijn als ze eruitzien. Zo deinzen de alfamannetjes er niet voor terug de jongen van een ander mannetje te doden om zo de overlevingskans van het eigen nageslacht te vergroten.

Het tweede meest moorddadige zoogdier in de lijst is de roodstaartmeerkat, een soort aap, met 18,2 procent. De derde plaats is voor de zogenoemde 'echte maki' (16,7 percent).

Primaten lijken vaker geweld te gebruiken tegen soortgenoten. Dat kan verklaard worden omdat ze in sociale groepen leven en een territorium te verdedigen hebben. De studie wijst tegelijk op het bestaan van zeer vreedzame apensoorten, zoals de bonobo. Slechts 0,7 procent van de overlijdens bij deze mensaap kwam door een aanval van een soortgenoot.

Voor het onderzoek werd informatie verzameld over vier miljoen sterfgevallen bij 1.024 zoogdieren over de laatste 50.000 jaar. Er werden ook ongeveer 600 mensenpopulaties bestudeerd. Het doel van het onderzoek was tot een schatting te komen van het aantal opzettelijke dodingen onder mensen. Die werd uiteindelijk vastgelegd op ongeveer 2 procent, en is zes keer hoger dan bij oude zoogdieren.

Opmerkelijk: er zijn ook diersoorten die elkaar niet doden. Zo bleek geen enkele van de 10.000 onderzochte overlijdens bij zebra's te zijn veroorzaakt door een soortgenoot. (br.hln)


» Reageer (0)
29-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie gelukkig is, maakt zijn of haar partner gezonder

Wie gelukkig is, maakt zijn of haar partner gezonder

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/3/2/20160928133457/media_xll_9111272.jpg

Het leven is aan de optimisten! Want wie zich oprecht goed in zijn vel voelt, is doorgaans niet alleen zelf gezonder, maar maakt ook zijn of haar partner gezonder, ongeacht hoe die zich zelf eigenlijk voelt.

Het is geen verrassing dat gelukkige mensen ook gezonder leven. Wanneer we ons goed voelen, zijn we nu eenmaal actiever en minder snel geneigd om een pot chocolade ijs naar binnen te lepelen terwijl we naar de honderdste serie op Netflix kijken. Maar dat we zo ook de gezondheid van onze partner een handje helpen, dat is nieuws. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat mensen wiens partner erg gelukkig is, zelf ook een betere conditie en gezondheid hebben, ongeacht of ze zelf goed in hun vel zitten.

Gezonder leven
En de cijfers zijn niet min. Mensen met een gelukkige partner hebben maar liefst 34 procent meer kans op een gezond leven dan zij die met een pessimist de lakens delen. De studie, die uitging van de Michigan State University, volgde het doen en laten van 2.000 koppels over een periode van zes jaar. Daaruit kwam naar voren dat zij die aangaven met een gelukkige partner samen te leven, zich zelf ook beter voelden.

"Deelnemers met een goedgeluimde partner gaven opvallend vaker aan in een goede gezondheid te verkeren, hadden merkbaar minder fysieke kwaaltjes en sportten veel meer," vertellen de onderzoekers. "Ook al waren ze zelf niet per se gelukkiger."

'Besmettelijk' geluk
Hoe dat komt? Allereerst gaan de onderzoekers er vanuit dat gelukkige echtgenoten ook beter zorg dragen voor hun partners. Ze hebben meer emotionele energie om aan hun partner te besteden, veronderstellen de wetenschappers. Daarnaast zijn optimistische mensen ook meer bezig met lange termijnplannen: ze eten beter, ze sporten, ze slapen op regelmatige uren, ze maken leuke plannen en voelen zich goed over hun toekomst. En uiteraard is die toekomst ook op hun partner gericht. "Gelukkige mensen sleuren hun partner uit bed om samen te gaan sporten, en ze moedigen hen aan om gezonder te leven," legt psycholoog Bill Chopik, auteur van de studie, uit.

Tot slot gaan de onderzoekers er ook van uit dat een gelukkige partner het leven van hun wederhelft ook gewoon makkelijker maakt. Ze hoeven niet te stressen dat ze bij het thuiskomen iemand met een slecht humeur aantreffen, en ze hebben geen constante druk om iemand op te vrolijken of niet op de tenen te trappen. "Het geluk en de vrolijkheid van iemand anders werkt aanstekelijk," aldus de onderzoekers. "Je wordt er als het ware zelf ook blij van." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleindochter moet verplicht op bezoek bij opa die eigen dochter misbruikte

Kleindochter moet verplicht op bezoek bij opa die eigen dochter misbruikte

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/10/6/20160929061652/media_xll_9113166.jpg

500 euro, zoveel kost het K. om haar eigen dochter bij haar opa weg te houden. De man misbruikte K. immers in het verleden, maar de jeugdrechter oordeelde toch dat hij bezoekrecht had als grootvader. "We hebben al drie keer die dwangsom betaald om haar daar weg te kunnen houden, maar het geld is bijna op. Ik kan haar veiligheid niet langer ­garanderen", klinkt het in Het Nieuwsblad.

De ouders van het meisje hopen vandaag in de rechtbank van Gent de regeling met de dwangsom ongedaan te krijgen. K. wil immers haar dochter met alle geweld van haar eigen vader weghouden na een leven vol ruzies en ook misbruik. Dat verliep prima tot in 2013, toen de opa plots naar de jeugdrechter stapte om zijn kleindochter te kunnen zien.

Toen besloot K. dat ze niet meer kon zwijgen en stapte zelf naar de politie om het misbruik van haar vader aan te geven. De man werd in april ook effectief veroordeeld voor feiten die plaatsvonden in 2010. Toen had hij zijn dochter, die in badjas in de keuken stond, in de schaamstreek betast. Hij ontkende de feiten niet, maar stelde dat het 'in een opwelling gebeurde en dat hij haar niet wou verkrachten'. Hij kreeg een jaar cel met uitstel en is vijf jaar zijn burgerrechten kwijt.

Dwangsom
Toch oordeelde de jeugdrechter in mei dat de man recht had op bezoek van zijn kleindochter. Hij veranderde ook niet van gedacht toen een nicht van K. naar de politie stapte met een verhaal over misbruik, of toen twee schoonzussen ook toegaven dat de man over de schreef was gegaan. Het bezoek verliep de afgelopen jaren toch telkens probleemloos, oordeelde de rechter, dus moet het meisje elke derde zaterdag vier uurtjes bij haar grootouders doorbrengen. Weliswaar met de oma en de andere kleinkinderen erbij. Doet K. dat niet, dan moet ze per keer een dwangsom van 500 euro betalen.

De vrouw, die noodgedwongen als escorte werkt, is ten einde raad. "Ik wil niet dat mijn dochter meemaakt wat bij mij, zijn schoonzussen en zijn nichtje is gebeurd. Ik wil haar dat niet aandoen. Niemand kan ons garanderen dat ze veilig is bij hem", klinkt het in Het Nieuwsblad. Ze kan de dwangsom nog vier keer betalen, maar dan is het geld op.

"Dat ze haar nu nog eens straffen door haar kind te moeten afgeven aan hem, dat gaat veel te ver", zegt haar advocaat Frank Scheerlinck. "Die man wil vooral de macht over zijn dochter behouden, in plaats van zijn kleinkind te willen zien." De tegenpartij brengt echter net als de rechter aan dat alle vorige bezoeken in een neutrale ruimte positief werden geëvalueerd en dat er dus geen reden tot ongerustheid is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blote benen tot...november! Zo stel je het dragen van een panty nog even uit

Blote benen tot...november! Zo stel je het dragen van een panty nog even uit

http://static3.hln.be/static/photo/2016/8/9/10/20160928121726/media_xll_9111040.jpg

Herfst kan heerlijk zijn: nieuwe collecties in de winkelrekken, de najaarsgeur in de lucht en het eerste excuus om een warme chocomelk te bestellen. Alleen naar die kriebelende panty kijken we nooit uit. Het weer helpt ons dit jaar een handje, maar met deze tips stel je het dragen van een kousenbroek zo lang mogelijk uit.

1. Enkellaarsjes met sokken in

Fashionista's durven het al lang aan: hippe sokjes in hun pumps. Meteen een stukje warmer (geen koude tenen!) en het staat ook heel hip.

Voor wie dat nog niet meteen aandurft: je kan ook korte sokken dragen in je enkellaarsjes. Het is lekker warm en toch kan de rest van je been bloot. Kies voor mooie prints of een glittersokje in strakke laarsjes of zachte wollen exemplaren in een stoerdere boot.

2. Spelen met lengte

Midirokken of jurken zijn nog steeds een trend. Met een laarsje eronder of een warme veterschoen laten ze eigenlijk niet heel veel van je been meer bloot. Of je combineert je kortere rok of jurk met een langere jas of wollen gilet. Als het 's avonds frisser wordt kan je die om je heen slaan om de eerste koude op te vangen.

3. Eerste beautyhulp bij herfstbenen

Eén van de redenen waarom vrouwen weer naar een panty grijpen is ook wel om onvolmaaktheden of witte herfstbenen te verstoppen. Met een paar beautytips heb je nog lang geen camouflage nodig!

1. Scrubben:
Hou je benen in vorm door ze elke week flink te scrubben onder de douche. Dat zwengelt de bloedcirculatie aan en werkt beter dan gelijk welke anti-cellulitecrème. Bovendien is de huidtextuur zo egaler waardoor het najaarslicht er mooier op weerkaatst.

2. Smeren:
Een olie doet nogal veel aan de zomer denken en kan nu ook wat teveel gaan kleven tegen je herfstgarderobe. Vervang ze door een stevige bodybutter. Die geeft ook een mooie glans aan je benen en hydrateert nog iets dieper. Nog een plus: je benen krijgen zo een extra vetlaagje om zich te beschermen tegen de koude.

3. Kleur corrigeren:
Je zomertintje zo lang mogelijk rekken doe je met een bodymilk met een vleugje selftan in. is de kleur echt helemaal weg? Dan kan je ook altijd voor een getinte bodycrème gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonnen gooien kap over haag en trouwen met elkaar

Nonnen gooien kap over haag en trouwen met elkaar

http://static2.hln.be/static/photo/2016/2/16/5/20160928185636/media_xll_9111965.jpg

Als Cupido zijn pijlen afschiet, weet hij soms meer dan raak te treffen, en dus voelden kloosterzusters Federica en Isabel op een bedevaart plots vlindertjes in de tot daan aan Christus gewijde buikjes en besloten ze hun kap over de haag te gooien. De ex-nonnen van de Franciscanerorde gaven mekaar woensdag het jawoord in het Italiaanse Pinerolo, vlakbij Turijn.

Burgemeester Luca Salvai leidde de ceremonie en zei dat die met een dag vervroegd was, omdat de pers lucht gekregen had van de religieuze tortelduifjes.

Beide vrouwen zijn 44. Federica is Italiaanse, Isabel is afkomstig uit Latijns-Amerika, zo berichtte de krant La Stampa. "We vragen dat onze Kerk alle mensen opneemt die elkaar liefhebben", citeerde de krant Federica.

De twee willen ook nog voor de kerk trouwen. Dat zal dan wel een niet-officiële plechtigheid zijn, want priester Franco Barbero, die bereid is gevonden de dienst te leiden, werd in 2003 door het Vaticaan in de ban geslagen vanwege zijn steun voor het homohuwelijk. Barbero zal naar eigen zeggen niet voor de eerste keer twee nonnen in de echt verbinden.

Het katholiek gedomineerde Italië legaliseerde dit jaar als één van de laatste landen van de Europese Unie het homohuwelijk. (br.hln)


» Reageer (0)
28-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeiemorgen! Een nieuwe koffietrend om vrolijk van te worden

Goeiemorgen! Een nieuwe koffietrend om vrolijk van te worden

http://static0.hln.be/static/photo/2016/15/16/1/20160928080739/media_xll_9110401.jpg

Het wordt steeds donkerder en kouder buiten. En dat maakt het opstaan er niet makkelijker op. Voor wie moeite had om deze morgen de wekker niet naar de andere kant van de kamer te meppen: van deze hemelse combinatie kikker je ongetwijfeld op.

Het hoorntje roept vergeten vakantieherrineringen op en brengt weer wat zomer in ons leven, terwijl de dosis cafeïne die vroege ochtenden een stuk draaglijker maakt.

Wie zo'n koffie in een hoorntje wil, moet er (voorlopig) wel een trip naar Zuid-Afrika voor over hebben. In Johannesburg is dit namelijk hét drankje van The Grind Coffee Company: een smakelijke latte in een hoorntje dat met chocolade gevuld is. Maar zoals we weten waaien de leukste trends toch altijd tot bij ons. En zeg nu zelf, beter dan dit wordt het toch niet? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man hoort na 6 jaar wie zijn overleden vrouw echt was

Man hoort na 6 jaar wie zijn overleden vrouw echt was

http://static0.hln.be/static/photo/2016/11/10/5/20160927132115/media_xll_9108440.jpg

Bijna vier jaar zochten ontelbare, bloedfanatieke amateurspeurders tevergeefs naar de raadselachtige identiteit van een Amerikaanse vrouw die in 2010 op 42-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Na haar dood ontdekte haar ex-man in haar privékluisje meerdere persoonsbewijzen met daarop haar pasfoto's, maar verschillende voor- en achternamen. Dat was het begin van een breinbrekend mysterie met de wildste speculaties dat op internet uitgroeide tot een enorme hype. Een paar dagen geleden is eindelijk ontdekt wie 'Lori' in werkelijkheid was.

Het zal je maar gebeuren. Jarenlang getrouwd zijn geweest met een vrouw die naderhand niet de persoon was die je dacht dat ze was. Het overkwam een Amerikaan en vervolgens raakte de halve wereld in de ban van het mysterie. 

Jon Blakely Ruff uit Texas sloeg steil achterover van verbazing toen hij zes jaar geleden het kluisje van zijn kort daarvoor overleden ex-vrouw Lori Erica Kennedy opende. Het stel was een paar maanden daarvoor gescheiden en tijdens hun huwelijk had zijn echtgenote hem ten strengste verboden ooit haar persoonlijke safe in de linnenkast te openen. Na haar zelfmoord op kerstavond 2010 kon een ontroostbare Jon zich niet langer beheersen. Want tijdens hun relatie had zijn vrouw altijd erg geheimzinnig gedaan over haar achtergrond. En zijn ouders hadden 'Erica' nooit vertrouwd. Die vonden Jons echtgenote té zwijgzaam, koud, afstandelijk en onbeschoft. "Alsof ze iets te verbergen had", typeerden ze de vrouw na haar plotselinge overlijden.

Codes
En dat laatste bleek zo te zijn. 'Erica', die samen met de onvruchtbare Jon via een zaaddonor een kindje kreeg maar dat stelselmatig verwaarloosde, had in haar kluisje meerdere paspoorten en merkwaardige documenten van 'zichzelf' liggen. Op het ene identiteitsbewijs stond de meisjesnaam Lori Erica Kennedy, maar op een andere de naam Becky Sue Turner. De geboortedata waren op alle paspoorten gelijk en de foto's waren van haar. Maar er lag nog meer in het kluisje: zoals een geboortebewijs van een onbekend meisje uit Washington, uit een telefoonboek gescheurde pagina's, een aanbevelingsbrief van een ex-werkgever in Bangkok, pagina's met vreemde codes, rare nota's, data en het nummer 402

Rechercheurs ontdekten vervolgens dat Lori Erica Kennedy inderdaad ooit door het leven was gegaan als Becky Sue Turner. Maar die naam bleek van een Amerikaans meisje te zijn dat op 2-jarige leeftijd bij een huisbrand om het leven was gekomen. Vervolgens bleek ook Lori Erica Kennedy niet haar echte naam te zijn. "Heeft mijn ex-vrouw wel ooit bestaan", vroeg een gebroken Jon Ruff zich ernstig af.

Toen de merkwaardige zaak in 2012 in de publiciteit kwam, besloten professionals maar ook duizenden internetters eens lekker mee te gaan speuren naar de identiteit van LEK (Lori Erica Kennedy) of FLEK (Fake Lori Erica Kennedy). De politie besloot foto's van Lori te vergelijken met de gezichten van kinderen die tussen 1970 en 1980 spoorloos waren verdwenen. Maar dat leverde geen enkel resultaat op. Vervolgens werden door Sherlock Holmes-amateurs tienduizenden middelbare schooljaarboeken en ontelbare sociale media-accounts doorgespit. Als iemand even dacht de ware achtergrond van 'LEK' te hebben ontdekt, werd dat weer door anderen weerlegd.


De zoektocht 'wie was in vredesnaam LEK of FLEK' werd zo een regelrechte internethype. Complete gespreksgroepen piekerden zich een slag in de rondte en de wildste complottheorieën stapelden zich op. Zo zou Lori een kind zijn dat werd geboren in een verboden sekte. Ook werd langere tijd gespeculeerd dat Lori het meisje zou zijn op een beruchte foto die in 1989 werd gevonden in een Amerikaanse parkeergarage. Daarop staan een nog altijd onbekende vrouw en jong kind met afgeplakte monden. Ook dat spoor liep dood.

Daarna werd het idee geopperd dat Lori wellicht een danseres uit Las Vegas moest zijn die uit angst een andere identiteit zou hebben aangenomen. Lori zou getuige zijn geweest van een maffia-moord en hebben gevreesd voor haar leven. Voor dat verhaal konden echter geen bewijzen worden gevonden. Volgens internetters was het feit dat Lori op haar 20ste haar borsten liet vergroten, het enige linkje met een mogelijk verblijf in de gokstad. 

En dan waren er nog verhalen dat LEK of FLEK in werkelijkheid een spionne zou zijn geweest of een vrouw die van de Amerikaanse overheid een andere naam had gekregen omdat ze 'iets' wist wat niemand in de wereld mocht weten. Om nog maar te zwijgen over de rare codes die in de kluis lagen. Hele volksstammen gingen LEK's merkwaardige notities analyseren. Het zou een ingenieus geheimschrift zijn, maar niemand slaagde erin de boel te ontcijferen tot ook maar iets van een aanknopingspunt.

Oplossing
Een paar dagen geleden werd het mysterie dat zeer velen slapeloze nachten bezorgde, dan toch nog opgelost. Een vrouw uit Seattle kon zich een gezin herinneren waarvan de dochter - Kimberly - op 18-jarige leeftijd van huis was weggelopen. Ze had haar gescheiden moeder Deanne MacLean, die net een nieuwe vriend had, opgedragen haar nooit te zoeken.

De vrouw zocht vervolgens tegen alle afspraken in bijna 30 jaar tevergeefs naar Kimberly. De biologische moeder van Kimberly is inmiddels overleden. Maar volgens Tom - de broer van 'LEK'  - was de vrouw al die jaren ontroostbaar over het feit dat ze haar dochter nooit meer had gevonden. Kimberly had, zo stelt Tom, een gelukkige jeugd. "Maar kennelijk is ze nooit hersteld van het ontwrichte huwelijk van haar ouders".

Nu de waarheid over LEK of FLEK eindelijk, zelfs via keihard DNA-bewijs, boven water is gehaald, wordt dat overigens niet door alle fanatieke amateurspeurders geaccepteerd. Ze balen dat hun zoektocht na jaren zo'n saai einde heeft gekregen en beginnen te twijfelen aan of LEK daadwerkelijk Kimberly McLean was. Een nieuwe ronde speculaties is dus alweer begonnen onder de titel KM (Kimberly McLean) en natuurlijk FKM (Fake Kimberly McLean). (br.hln)


» Reageer (0)
26-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze test vertelt je in 10 seconden of je haar gezond is

Deze test vertelt je in 10 seconden of je haar gezond is

http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/15/8/20160926102401/media_xll_9103583.jpg

Benieuwd of het hoog tijd is om de kapper op te zoeken of je het nog een paar maanden kan uitstellen? Er is een heel simpel en snel trucje om te zien hoe gezond je haar is. Benieuwd?

Het enige wat je nodig hebt is een glas water. Trek een haar uit en laat het in een glas water vallen. Blijft het drijven? Dan is het in tip-top conditie. Zinkt het naar beneden? Dan is je haar erg poreus. 

Poreus haar is doorgaans ook erg droog en breekbaar, en dus niet zo gezond. De reden waarom je haar zinkt, is omdat het te weinig vocht heeft en de haarschubben open staan. Daardoor neemt je haar als een spons als het vocht op. Maar hoewel vocht snel geabsorbeerd wordt, kunnen je lokken het niet lang vasthouden. Daardoor zal je haar ook sneller pluizig worden of aan elkaar klitten als het nat is.

Wat kan je ertegen doen? Simpel: ga op zoek naar hydraterende producten. Eén keer per week een vochtinbrengend masker kan al wonderen doen. Kijk daarnaast ook naar beschermende stylingproducten als je graag met de stijl- of krultang in de weer bent, en investeer in een goede leave-in conditioner. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 dingen die je gelukkiger maken, volgens de wetenschap

15 dingen die je gelukkiger maken, volgens de wetenschap

http://static0.hln.be/static/photo/2016/10/12/10/20160925110852/media_xll_9101200.jpg

Kleine zondagavondblues? De wetenschap schiet te hulp. Lifehack verzamelde 15 kleine, simpele dingen waarvan onderzoekers hebben aangetoond dat ze je gelukkiger maken, van koffie drinken tot droevige muziek luisteren. Het enige wat jij nog moet doen is eruit pikken waar jij zin in hebt.

1. Schrijf 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent

Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat elke week drie dingen noteren waar je dankbaar voor bent, ervoor kan zorgen dat je optimistischer wordt en een beter humeur krijgt. Kies een vaste dag in de week uit om even tijd te nemen om die drie dingen op te schrijven. Zondagavond is daarvoor een prima gelegenheid.

2. Sterren kijken

Het klinkt als een cliché uit de films, maar kijken naar de sterren kan je een blij gevoel bezorgen. Je kijkt met een nieuwsgieriger oog naar de wereld, je relativeert makkelijker en bent genereuzer naar andere mensen toe, volgens Amerikaanse psychologen.

3. Ga naar buiten

Gestresseerd? Meer tijd buiten doorbrengen zorgt ervoor dat je minder stresshormonen aanmaakt. Nog even een fikse avondwandeling kan wonderen doen. 

4. Doe alsof

Fake it until you make it: wetenschappers uit Californië kwamen erachter dat doen alsof je vrolijk bent, ook maakt dat je je vrolijker zal voelen. Tover je breedste nepglimlach op je gezicht en zet die negatieve gedachte om in een positieve. 

5. Mediteer

Yoga, mindfulness of een uurtje mediteren: het is al meermaals bewezen dat ze gevoelens van angst en depressie kunnen inperken.

6. Lees een avonturenverhaal

Een beetje down? Neem het boek van Harry Potter nog eens vast. Een studie uit 2012 toonde aan dat lezen over andermans avonturen ervoor kan zorgen dat jij minder gestresseerd en tevredener bent.

7. Droeve muziek

Het klinkt contradictorisch, maar vele studies hebben al aangetoond dat luisteren naar droeve muziek je geluksgevoel kan verhogen. Leg dus gerust een intriest plaatje op.

8. Trek de natuur in

Woon je vlak bij een bos of park, profiteer er dan van om daar regelmatig wat te gaan wandelen. Tijd doorbrengen in de natuur zorgt ervoor dat we minder negatieve gevoelens over onszelf hebben, aldus een studie uit 2015.

9. Stel jezelf doelen

Wil je gelukkiger zijn in het leven, dan helpt het om concrete doelen voorop te stellen. Van eindelijk leren salsadansen tot die lange reis naar Azië: het maakt je zelfbewuster en proactiever, en het uiteindelijk bereiken van zo'n doel voelt geweldig.

10. Hou een dagboek bij

Het cliché van een 'dagboek als therapeut' werkt ook echt: de wetenschap toonde aan dat je gevoelens en zorgen noteren helpt om duidelijkheid te scheppen en problemen op te lossen. Gebruik een dagboek na een zware dag om de stress achter je te laten en alles op een rijtje te zetten.

11. Geef geld uit aan anderen

Trakteer je vrienden op café, geef een onverwacht cadeautje of nodig mensen uit bij je thuis: onderzoek toont aan dat geld spenderen aan iemand anders je gelukkig maakt.

12. Activiteiten plannen

Een studie die peilde naar de tevredenheid over het leven van mensen, concludeerde dat wie naar theater, musea en muziecclubs gaat, minder depressieve gevoelens heeft dan wie dat niet doet. Snuif eens wat cultuur op in je eigen omgeving voor een geluksboost.

13. Leer iets bij

Iets nieuws leren is bevorderlijk voor je geluksgevoel. Je houdt je brein actief en bent productiever, en zal daarnaast een voldaan gevoel ervaren als het je gelukt is.

14. Ga buiten lunchen

Een hekel aan de onpersoonlijke cafetaria op het werk? Eet je lunch dan eens buiten op, in een park of op een bankje in de stad. Er even tussenuit knijpen zal je niet alleen een blijer gevoel opleveren, je bent ook positiever tijdens de rest van de werkdag.

15. Drink koffie

Goed nieuws voor koffieliefhebbers: cafeïne maakt je alerter en geeft je humeur een boost, dus het is en blijft een handige quick fix voor een vermoeid gevoel in de ochtend. Geen zin in de dag die komt? Koffie biedt altijd troost. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw zit twee vluchten lang naast levensechte pop

Vrouw zit twee vluchten lang naast levensechte pop

http://static3.hln.be/static/photo/2016/2/8/13/20160926062326/media_xll_9103168.jpg

Iedereen die wel eens lange afstanden vliegt, hoopt stiekem dat het stoeltje naast zich leeg is. Dat de stoel naast haar zou worden ingenomen door een levensechte pop, was wel het laatste wat passagier Sara Novic had verwacht.

De vrouw deed op Twitter gedetailleerd verslag van haar vlucht van Cincinnati naar New York, waarbij ze naast een erg ongewone passagier zat: een levensechte pop genaamd Barbara. De eigenaar van de pop, die aan het raam zat, had zelfs een ticket voor Barbara gekocht, waardoor er voor aanvang van de vlucht enige consternatie was over een nog missende passagier. Uiteindelijk bleek het om pop Barbara te gaan - en kon de vlucht alsnog voltallig vertrekken. "Gelukkige nachtmerries allemaal", twitterde Novic ironisch toen bleek dat de pop de hele vlucht haar 'buurvrouw' zou blijven.

Griezelig
Na een tussenstop van twee uur dacht Novic dat ze nu eindelijk een 'normale' passagier naast zich zou hebben, maar het bleek opnieuw prijs te zijn: opnieuw zat ze naast pop Barbara in het vliegtuig. "Gelukkig was Barbara een zeer brave en stille baby", sluit ze haar tweets ironisch af. "Grapje: het was vreselijk! Wat de functie van deze pop ook is, ik probeer niet te oordelen. Dat ze een griezelig gezicht heeft en haar eigen ticket, blijf ik echter maar vreemd vinden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna verkouden? 4 manieren om het toch nog te vermijden

Bijna verkouden? 4 manieren om het toch nog te vermijden

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/1/10/20160924113128/media_xll_9099625.jpg

We kunnen het niet langer ontkennen: de zomer is voorbij en de eerste herfstsymptomen komen al piepen. Helaas hoort daar ook een nakende verkoudheid bij. Heb je het gevoel dat er binnenkort bij jou zakdoeken en thee met honing nodig zullen zijn? Met deze 4 tips kan je die verkoudheid hopelijk nog snel de pas afsnijden.

1. Handen wassen

Heb je al snuitende en niezende mensen in je omgeving? Zorg er dan zeker voor dat je je handen goed wast. Door aanraking kan een verkoudheid snel verspreid raken, dus regelmatig je handen wassen met zeep - bij voorkeur uit een pompje en niet een blok die iedereen gebruikt - is essentieel. Ook je handen goed afdrogen is de boodschap, want ziektekiemen raken sneller verspreid via vochtige handen. Hou je handen daarnaast zoveel mogelijk weg van je ogen, neus en mond.

2. De kracht van kippensoep

Het is geen fabeltje dat kippensoep een prima keuze is tijdens een verkoudheid, maar ook daarvoor drink je gerust al een grote kom. Een bestanddeel in kippensoep, carnosine, geeft je immuunsysteem een boost en vecht tegen 'indringers' die je een verkoudheid willen aansmeren. Zorg daarnaast ook voor voldoende groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog, om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

3. Slapen, slapen, slapen

Het makkelijkste - en eigenlijk ook leukste -  om die verkoudheid te vermijden: zorg ervoor dat je genoeg uurtjes onder de wol doorbrengt. Je immuunsysteem sterkt aan en de kans op infecties wordt kleiner. Zorg niet alleen voor voldoende slaap, maar ook voor een goede slaapkwaliteit. Niet te veel alcohol voor je naar bed gaat en ook schermtijd beperken in het uur voor je nachtlampje uitgaat, bevorderen een goede nachtrust.

4. Lichaamsbeweging

Voel je een verkoudheid opborrelen en heb je daarom de neiging om toch maar in de zetel te blijven in plaats van te gaan lopen? Think again. Gematigd sporten is net goed om weerstand op te bouwen, en het is ook slim om geen buitenlucht te mijden als je gezond wil blijven. Het is net door te veel dezelfde binnenlucht in te ademen met mensen uit je omgeving, dat je de kans op besmetting vergroot. Ga dus naar buiten voor een flinke wandeling of een loopsessie in de buitenlucht. Mijd wel té intensief sporten als je niet helemaal in de haak bent. (br.hln)


» Reageer (0)
25-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te koop: legendarisch kasteel van graaf Dracula

Te koop: legendarisch kasteel van graaf Dracula

http://static2.hln.be/static/photo/2016/11/15/13/20160924154217/media_xll_9099928.jpg

De vraagprijs is 58 miljoen euro, maar volgens ingewijden zou het al voor 12 miljoen van eigenaar kunnen veranderen: het Roemeense kasteel dat vermoedelijk als inspiratie diende voor Bram Stokers legendarische griezelverhaal 'Dracula' staat te koop.

Aan de rand van een verschrikkelijke afgrond,  waar zilveren rivieren door scheuren in het landschap kolken en zich langs alle kanten woeste bossen uitstrekken. Zo omschrijft Bram Stoker de plek in Transsylvanië waar het kasteel van de bekendste vampier ter wereld staat. Bran Castle is het enige dat aan die omschrijving voldoet. Stoker bezocht Roemenië nooit, maar zou foto's van Bran Castle gebruikt hebben bij het schrijven van zijn bekende boek.

De Spietser
De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de twaalfde eeuw. Een van de bekendste historische figuren die er ooit gevangen zaten, was de bloeddorstige vorst Vlad Tepes van Walachije, bijgenaamd De Spietser. Volgens de legende zou hij de figuur zijn waarop Stoker zijn verhaal entte. Maar in tegenstelling tot Dracula is hij een historisch figuur. Hij bracht er in 1462 twee maanden door in de cel, toen hij verslagen was door de Hongaren.

Geheimzinnig
En nu staat het kasteel dus te koop. De overheid liet al weten niet geïnteresseerd te zijn en hoewel er zeer geheimzinnig gedaan wordt rond de prijs, zou het voor een zesde van de vraagprijs al van de hand kunnen gaan. Voor liefhebbers van folklore. En wie dat niet zo veel zegt: het kasteel heeft een geweldig uitzicht. (br.hln)


» Reageer (0)
24-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fooi geven op restaurant: zo werkt het in de rest van de wereld

Fooi geven op restaurant: zo werkt het in de rest van de wereld

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/16/1/20160923123228/media_xll_9097141.jpg

In het buitenland is het soms moeilijk om in te schatten wanneer een fooi verwacht op restaurant en hoeveel je dan net moet geven. Is het vrijblijvend zoals in België, moét je net tip geven of wordt het geven van kleingeld als een belediging opgevat? Om geen mal figuur te slaan op reis, maakten wij een overzicht.

1. Verenigde Staten
In de Verenigde Staten maakt fooi deel uit van het loon van de werknemers, er wordt dus verwacht dat je minstens 15% bovenop de rekening extra betaalt. Als je alleen maar een drankje drinkt, volstaat het om 1 dollar meer te betalen. Check altijd wel goed na of de fooi nog niet op de rekening staat, anders geef je dubbele tip.

2. Groot-Brittannië
Een bijkomende kost van 10 à 15 procent voor de bediening wordt normaal automatisch verrekend als je de restaurantrekening gepresenteerd krijgt. Taxichauffeurs verwachten eveneens een fooi, maak meestal kun je gewoon naar boven afronden.

3. Frankrijk
In Frankrijk wordt fooi meestal inbegrepen in de rekening, al wordt het geapprecieerd als je net als in ons land wat (klein)geld laat liggen voor de ober. Al hangt het er vanaf waar je net bent in Frankrijk. In grote steden als Parijs, komt de ober vaak niet eens terug met je kleingeld, hoeveel je ook nog moet terug krijgen.

3. Thailand
Er wordt meestal niet verwacht dat je fooi geeft, op niet-toeristische plekken is het zelfs erg ongebruikelijk. Je beledigt er niemand mee, maar het wordt zeker ook niet van je verwacht.

4. Italië
In Italië wordt er meetal al een flinke som aangerekend voor het bestek en zit ook fooi al ingerekend in de rekening. Extra geld geven hoeft dus niet, al wordt (klein)geld wel geapprecieerd als je tevreden was van de bediening.

5. Duitsland
De Duitse kelners zullen tevreden zijn als ze een tip van minstens vijf procent van de totale rekening ontvangen. Taxichauffeurs verwachten dan weer een extraatje van 10 procent.

6. Spanje
Net als in Duitsland, zullen de obers tevreden zijn als je een bedrag tussen de 5 en 10 procent van de totale rekening extra betaalt. Maar je bent er niet toe verplicht.

7. Japan
Geef nooit een fooi in Japan want het wordt opgenomen als een belediging!

8. China
In China moet je eveneens nergens een fooi geven. Buitenlanders krijgen sowieso toch een hogere rekening gepresenteerd.

9. Turkije
Een fooi geven is niet nodig in Turkije, maar voor wat extra kleingeld zul je wel een brede glimlach terugkrijgen.

10. Portugal
In budgetvriendelijke restaurants wordt er verwacht dat je minstens 10% op het totaalbedrag van de rekening geeft. In duurdere restaurants loopt dat op tot 15%.

11. Zwitserland
Een fooi voor de service maakt al deel uit van de rekening die je ontvangt van taxichauffeurs, in restaurants en cafés. Extra kleingeld geven is dus niet nodig.

12. Griekenland
Reken op zo'n 10% bovenop de rekening in Griekenland.

13. Canada
In Canada is het gebruikelijk om een fooi te geven die ongeveer 10 tot 20 procent bedraagt van je restaurantrekening.

14. Australië
In Australië zal je niet achterna gelopen worden door de kelner als je geen fooi gegeven hebt. Toch zal een extraatje met de glimlach aanvaard worden. In de chiquere restaurants in Melbourne of Sydney is een tip wel gebruikelijk.

15. Hong Kong
Ook hier verwacht men geen extraatje. Taxichauffeurs hoef je enkel een fooi te geven indien ze jou naar de luchthaven brengen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze makkelijke en goedkope workout is beter dan joggen

Deze makkelijke en goedkope workout is beter dan joggen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/10/2/14/20160923131531/media_xll_9097229.jpg

Als mama een gaatje in je agenda vinden om te sporten is geen sinecure. Maar het geheim van calorieën verbranden op een leuke manier staat waarschijnlijk in je tuin. Springen op een trampoline is even goed voor je lichaam als joggen maar voelt veel leuker aan, dat heeft een nieuwe studie aangetoond.

De onderzoekers van de Amerikaanse American Council on Exercise (ACE) zetten een groep van 24 fitte universiteitsstudenten gedurende 19 minuten op een kleine trampoline. Hun hartsslag en hun zuurstofverbruik werd in de gaten gehouden. De resultaten toonden aan dat springen een intense vorm van sport is. Dit heeft hetzelfde effect op het lichaam als joggen aan een snelheid van 9,5 km/u, fietsen of voetballen. Maar toen de onderzoekers vroegen hoe de proefkonijnen zich voelden, zeiden ze niet het gevoel te hebben intensief te hebben gesport. Dit suggereert dat de workout makkelijker voelt dan het is.

Door op een trampoline te springen train je niet alleen de kuit- en bilspieren, maar je loopt ook minder risico op blessures als bij joggen op een verharde weg bijvoorbeeld. Onderzoeker John Porcari legt uit: "Een negatief kantje aan lopen is dat de kans op blessures door overbelasting groot is. De bewegingen bij springen zijn gelijkaardig, je traint dus dezelfde spiergroepen. Maar omdat de trampoline de grootste schokken opvangt, is de impact veel kleiner. Dit maakt de workout makkelijker dan het lijkt. Ook is het belangrijk dat sporten leuk blijft om het op lange termijn vol te houden. Het is belangrijk dat je je focust op het plezierige aspect." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dokters willen nieuw beroep: hulparts

Dokters willen nieuw beroep: hulparts

http://static3.hln.be/static/photo/2016/16/5/6/20160924062151/media_xll_9099306.jpg

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België vraagt aan de overheid om een nieuw gezondheidsberoep in te voeren: een hulparts. Die kan dan een aantal taken van een dokter overnemen en krijgt meer bevoegdheden dan een verpleegkundige, schrijven Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen vandaag.

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde adviseert de overheid op vlak van opleiding en onderzoek. Ze heeft nu een advies klaar voor zowel de Vlaamse als de federale regering waarin ze vragen om nieuwe zorgberoepen te creëren, zoals dat van hulparts.

"In Nederland, Duitsland, Engeland en Ierland lopen proefprojecten. Wij kunnen niet achterblijven", zegt voorzitter professor Bernard Himpens. De opleiding van hulparts kan worden ingebed in die van biomedische wetenschappen, vindt hij. Een hulparts zou bijvoorbeeld radioactieve stoffen mogen inspuiten of patiënten ondervragen. Verder wil de Academie ook een verpleegkundige-specialist en een mondhygiënist.

Met de invoering van deze nieuwe beroepen kan de zorg efficiënter en goedkoper worden georganiseerd. Tegelijk bieden de nieuwe zorgberoepen een oplossing voor het tekort aan artsen (br.hln)


» Reageer (0)
23-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moet je deodorant nu best 's ochtends of 's avonds gebruiken?

Moet je deodorant nu best 's ochtends of 's avonds gebruiken?

http://static2.hln.be/static/photo/2016/10/16/3/20160921093149/media_xll_9091548.jpg

Deodorant opdoen 's ochtends en doorheen de dag lijkt iets heel vanzelfsprekend voor de meeste mensen om niet de hele dag naar zweet te ruiken. Maar er gaan al een tijdje geruchten de ronde dat je eigenlijk beter 's avonds deo aanbrengt in plaats van 's ochtends. Klopt dat echt?

Zweet zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur op peil blijft, wat absoluut noodzakelijk is. Alleen loopt niemand graag de hele dag te stinken, en dus smeerden zelfs de Romeinen al een mengsel van houtskool en geitenvet onder hun oksels om vieze zweetgeurtjes tegen te gaan. Tegenwoordig sprayt en rolt zowat iedereen en is het aanbod aan deodorants gigantisch. Al lijken die deo's toch niet bij iedereen te helpen, dat bewijst de rit op bus en trein dagelijks weer, dus gebruiken we het eigenlijk wel juist?

Het is eerst en vooral belangrijk om een onderscheid te maken tussen aniperspiranten en deodorants. Een deo verdoezelt simpelweg zweetgeurtjes door de bacteriën aan te pakken die de geur veroorzaken, een antiperspirant werkt veel dieper en blokkeert de uitgangen van zweetklieren. Vaak staat het verschil niet duidelijk uitgelegd op de verpakking, maar als zirconium of aluminium op de ingrediëntenlijst staan, heb je waarschijnlijk te maken met een antiperspirant.

Wanneer breng je nu best deo en een antiperspirant aan?
De meeste mensen hebben genoeg aan een deodorant en die kan je gewoon 's ochtends blijven aanbrengen. Maar zweet je echt veel of ruikt je zweet fel, dan opteer je best voor een antiperspirant. En die breng je wél beter 's avonds aan op een droge, schone huid. De aluminiumzouten in zo'n antiperspirant hebben namelijk minstens een nacht nodig om in te werken zonder dat je al te veel zweet. Anders zweet je de zouten gewoon weg. Pas na een paar dagen gaat een antiperspirant trouwens echt zijn werk doen, in tussentijd kun je dan een deo gebruiken om toch zoveel mogelijk van de stank te verdoezelen.

Dat je 's ochtends na het ontwaken meteen onder de douche stapt, is trouwens geen probleem. Het residu dat nog onder je oksels plakt verwijderen zou namelijk geen invloed hebben op de werking. De antiperspirant heeft namelijk een hele nacht de tijd gehad om in de huid binnen te dringen, waardoor hij effectief blijft, ook na een douche. Een deo is daar lang niet sterk genoeg voor, daarom dat je die ook meestal de hele dag opnieuw moet aanbrengen (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de modder spelen (en 3 andere vieze dingen die ieder kind zou moeten doen)

In de modder spelen (en 3 andere vieze dingen die ieder kind zou moeten doen)

http://static3.hln.be/static/photo/2016/5/0/12/20160921194628/media_xll_9092892.jpg

"Niet in de modder spelen!"of "Niet te dicht bij de hond komen!' De kans is groot dat je liefste moeder je iets gelijkaardigs heeft toegeroepen. Maar is het wel goed om onze kinderen zo te beschermen? Sommige vieze gewoontes zijn namelijk veel beter voor hun gezondheid dan we zouden denken.

We willen absoluut niet dat onze spruit vuil wordt. Want dat betekent bacteriën, en die staan zo goed als zeker garant voor een ziek kroost. Maar is dat wel zo? Jarenlang speelden onze kinderen buiten, en kwamen ze constant in aanraking met allerlei microben.

Immuunsysteem
Van kleins af aan zitten baby'tjes met hun handen overal op en aan, die ze dan vervolgens verlekkerd in hun kleine mondje stoppen (samen met nog een heleboel andere rare voorwerpen). Wanneer ze wat ouder worden, houden ze ervan om te ravotten in de tuin of het bos, rollen ze door het zand en spelen ze met insecten. Dat is natuurlijk gedrag, waardoor ze in aanraking komen met bacteriën en zo hun immuunsysteem versterken.

Chronische aandoeningen
De laatste jaren is er echter iets veranderd. We houden er niet van als onze kinderen vies worden, en kinderen spelen steeds minder buiten. En dat is geen goed nieuws voor hun gezondheid. Recente onderzoeken wijzen er zelfs op dat chronische aandoeningen zoals astma, allergieën, obesitas en diabetes wel eens te maken zouden kunnen hebben met het feit dat kinderen niet aan voldoende microben werden blootgesteld.

Hier zijn vijf vieze gewoontes die we in onze kinderen zouden moeten aanmoedigen, opdat ze met diverse bacteriën in contact komen en zo weerbaarder zijn:

 1. In de modder spelen
Als ze dan eens buiten spelen, laat de kinderen dan naar hartenlust ravotten. Dus ook in de modder spelen, in bomen klimmen, op insectenjacht gaan, ... Neem een emmer mee, wat water en een schop en de moddertaarten en insectenziekenhuizen duiken vanzelf wel op. Krijgen ze modder in hun mond? Geen paniek, ze zullen snel ontdekken dat een pannenkoek of warme chocolademelk veel beter smaakt, en het niet snel opnieuw proberen.

2. De hond laten likken
Niets zo schattig als een kind en viervoeter die samen spelen. Totdat die hond je kleine spruit een lebber van formaat geeft. Geen nood: af en toe wat speeksel van de hond is net goed voor je kind. Uit onderzoek is namelijk gebleken spelen met de hond goed is voor hun risico op allergieën en astma. En natuurlijk is het ook mooi meegenomen dat je kind met dieren leert omgaan. Al is het natuurlijk wel geen slecht idee om regelmatig met de hond naar de dierenarts te gaan zodat je zeker bent dat hij in goede gezondheid verkeert.

3. Niet met zeep wassen
Ja, ook na het buitenspelen hoeft die koter niet meteen zijn handjes te wassen. Door zeep te gebruiken, doe je die blootstelling aan microben die ze zo hard nodig hebben weer teniet. Laat je kroost net zo lang vuil blijven als ze zelf willen. Of toch zeker tot aan het avondeten of bedtijd.

4. Geen antibiotica nemen
Of toch niet te vaak. Ze zijn een wondermiddeltje tegen bacteriële infecties en hebben al vele kinderen gered, maar ze zijn niet zo onschuldig als we eerst dachten. Ze trekken namelijk niet alleen ten strijde tegen de slechte bacteriën, ook de goede worden gedood. En dat heeft een invloed op aandoeningen zoals astma, allergieën maar ook obesitas en diabetes. Gebruik antibiotica dus spaarzaam. (br.hln)


» Reageer (0)
22-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot 169 euro prijsverschil voor hetzelfde kraantjeswater

Tot 169 euro prijsverschil voor hetzelfde kraantjeswater

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/11/14/20160922055944/media_xll_9093974.jpg

De prijs voor het kraantjeswater is tot 169 goedkoper in bepaalde regio's. "En dat terwijl je niet kunt kiezen welke maatschappij je drinkwater levert", zegt Vlaams Parlementslid Rob Been­ders (sp.a) vandaag in Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De Antwerpse watermaatschappij Pidpa is de goedkoopste, de Vlaams­-Brabantse intercommunale IWVB de duurste, zo blijkt uit een analyse van Rob Beenders. "De hervorming van de waterfactuur onder Vlaams minister Schauvliege (CD&V) heeft de verschillen alleen maar aangescherpt. De samen­stelling van de waterfactuur is gewoon niet eerlijk", zegt Beenders.

Grote verschillen
Sinds dit jaar werd het gratis drinkwater afgeschaft en de factuur bestaat nu uit een forfaitair bedrag plus verbruikskosten. "De watermaatschappijen bepalen de tarieven voor het verbruik zelf op basis van onder andere de investeringen die ze moeten doen. Dat leidt tot grote verschillen", klinkt het.

Daarnaast klaagt sp.a aan dat het systeem van het forfaitaire bedrag niet eerlijk is voor alleenstaanden en kleine gezinnen, en pleit de partij voor een grotere sociale correctie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom het stiekem goed voelt als je ex gedumpt wordt

Waarom het stiekem goed voelt als je ex gedumpt wordt

http://static3.hln.be/static/photo/2016/1/14/13/20160921162456/media_xll_9092413.jpg

Na de breuk van Brangelina liet Jennifer Aniston zich al ontvallen dat de scheiding van het koppel "karma" is. Zij lijkt duidelijk niet rouwig te zijn om de breuk van haar ex-man en Angelina Jolie. Waarom scheppen we stiekem wat leedvermaak uit het feit dat ons vorig lief het ook met een ander niet lijkt vol te houden? De psychologie geeft het antwoord.

Ook al ben je al lang verder met je eigen leven en zou je voor geen geld van de wereld terug naar je ex willen, stiekem voelt het een klein beetje fijn aan als die ex op zijn of haar beurt gedumpt wordt. Je hoeft daarom geen slecht mens te zijn, de psychologie heeft drie heel plausibele redenen klaar voor dat stiekeme leedvermaak.

1. Je wordt bevestigd in je beslissing

Sociaal psycholoog Wilco Van Dijk van Universiteit Leiden gaat er al langer van uit dat we plezier kunnen scheppen uit iemand anders zijn ongeluk. Al is de voorwaarde daarvoor wel dat we er zelf op één of andere manier voordeel uit halen. In het geval van een ex die gedumpt wordt door een nieuw lief, word je zelf bevestigd in je keuze om je oude lief te verlaten. Je bent niet langer de enige die van mening was dat het tijd was om hem of haar te verlaten. Dat is natuurlijk vooral het geval als het initiatief om de relatie te beëindigen bij jou lag. 

2. "Eindelijk rechtvaardigheid"

Werd je zelf gedumpt door je ex? Dan kan zijn relatiebreuk jou het gevoel geven dat karma eindelijk zijn werk heeft gedaan, zoals ook Jennifer zou gezegd hebben. Van Dijk en zijn collega's ontdekten in 2009 dat we ook blij kunnen worden van iemand anders zijn ongeluk, als we vinden dat die persoon dat verdiend heeft. Heeft jouw ex een punt achter de relatie gezet of jou bedrogen, dan kan je het gevoel krijgen dat hij het nu verdient om zelf de pijn en het verdriet te voelen die jij toen voelde.
Heeft je ex een breuk niet 'verdiend', volgens jou? Dan kan het natuurlijk wél dat je empathie voelt voor zijn of haar hartzeer.

3. De vergelijking maken

Wij mensen hebben altijd de neiging ons met anderen te vergelijken. Komt onze eigenwaarde in het gedrang, dan kiezen we voor vergelijkingen waar we zelf positiever uitkomen dan de ander. Dat doet ons beter voelen over onszelf. Een voorbeeld daarvan is je huidige relatie vergelijken met die van je ex-partner. Loopt die laatste op de klippen, dan geeft ons dat een extra goed gevoel over hoe we zelf bezig zijn. Psychologisch onderzoek toonde al aan dat mensen die zelf negatieve feedback krijgen, geneigd zijn om zelf een goed gevoel over te houden aan de negatieve ervaringen van anderen. (br.hln)


» Reageer (0)
21-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alzheimer versus dementie, wat is eigenlijk het verschil?

Alzheimer versus dementie, wat is eigenlijk het verschil?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/2/4/10/20160921115719/media_xll_9091825.jpg

Vandaag is het Wereld Dementie Dag. Of moeten we zeggen: Wereld Alzheimer Dag? De twee termen worden vaak te pas en te onpas door elkaar gebruikt, maar wat is eigenlijk het verschil tussen de twee? Jan Steyaert van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen licht toe.

"Het verschil tussen Alzheimer en dementie is eigenlijk heel simpel," legt Jan Steyaert uit. "Dementie is een verzamelnaam voor een heleboel aandoeningen die te maken hebben met geheugenverlies en een verminderde hersenwerking. Binnen die groep heb je verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld vasculaire dementie of frontotemporale dementie. Alzheimer is daar ook een voorbeeld van. De ziekte van Alzheimer behoort tot de bekendste vormen, omdat ongeveer 60% van de gevallen van dementie tot deze groep behoren."

Wat onderscheidt Alzheimer dan van andere vormen van dementie? "Er zijn geen opvallende symptomen die erop wijzen dat een patiënt Alzheimer heeft in plaats van een andere vorm van dementie. Alle vormen van dementie hebben te maken met een verminderde hersenwerking en geheugenverlies, en de symptomen zijn individueel heel verschillend. Maar die onderverdeling maakt vooral binnen de medische wereld een groot verschil. Daarom dat wetenschappers nu ook spreken van de ontwikkeling van een vaccin voor Alzheimer. Dat zal dus niet voor alle types van dementie van toepassing zijn."

Volgens een schatting van het Expertisecentrum Dementie kampten in 2015 in België zo'n 201.762 personen met dementie. Het centrum spreekt van een schatting, omdat er geen centraal register bestaat waarin informatie verzameld wordt over personen die de diagnose dementie krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NASA heeft ons wat te zeggen over bewijs van verrassende activiteit op Europa

NASA heeft ons wat te zeggen over "bewijs van verrassende activiteit op Europa"

http://static3.hln.be/static/photo/2016/16/4/11/20160921105913/media_xll_9091706.jpg

NASA geeft maandag aanstaande een telefonische persconferentie over nieuwe bevindingen die voortspruiten uit beelden van Europa, geschoten door ruimtetelescoop Hubble. Europa is in dit geval niet het werelddeel waarin wij leven, maar een van de manen van de planeet Jupiter.

De ruimtevaartorganisatie heeft het over "bewijs van verrassende activiteit die mogelijk verband houdt met de aanwezigheid van een oceaan onder de oppervlakte van Europa". De oppervlakte van de maan Europa bestaat uit een dikke laag ijs, waaronder al langer een vloeibare oceaan werd vermoed, maar nu zou de NASA daar dus bewijzen van hebben. Meteen wordt dan ook gedacht aan de mogelijkheid van buitenaards leven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders smeken dieven om hanger met as baby terug te brengen: Als je hart hebt, breng dat kettinkje terug

Ouders smeken dieven om hanger met as baby terug te brengen: "Als je hart hebt, breng dat kettinkje terug"

http://static2.hln.be/static/photo/2016/13/15/12/20160921061526/media_xll_9090867.jpg

"Inbrekers hebben de hanger met de as van mijn overleden dochtertje ­gestolen." De noodkreet van Cindy Stevenhaagen op haar Facebook­pagina wordt massaal gedeeld. ­Dieven gingen dit weekend aan de haal met haar meest dierbare herinnering aan dochtertje Niki, die in 2011 overleed. "Laat het desnoods achter in de brievenbus."

"Ik hoop dat die inbrekers toch een hart hebben", zucht Cindy Stevenhaagen (40) uit Rekem bij Lanaken. Toen ze er afge­lopen weekend met haar man Brian ­Peeters (39) even tussenuit kneep in Luxemburg, kreeg ze 's nachts een ­telefoontje van haar 19-jarige zoon. Om te zeggen dat er was ingebroken. "Dat ene kettinkje was het eerste en enige waar ik aan dacht. Daar hangt een hartje aan met daarin de as van ons overleden dochtertje Niki. Zo heb ik haar altijd bij me. Onze dochter werd geboren op 22 november 2011. Twee dagen later stierf ze. Hoe en waarom, dat weten we nog altijd niet."

"Om dat verdriet een plaats te geven en als eerbetoon voor Niki, richtten we in onze slaapkamer een herdenkingsplekje in. Er staat een kistje met babyspulletjes, een geboortekaartje en er ligt zelfs een lokje haar. En dat werd allemaal gewoon harteloos overhoop ­gegooid door inbrekers. En de ketting: die was verdwenen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angelina dumpte Brad nadat detective zijn affaire met Marion Cotillard ontdekte

Angelina dumpte Brad nadat detective zijn affaire met Marion Cotillard ontdekte

http://static2.hln.be/static/photo/2016/12/6/11/20160921081355/media_xll_9091436.jpg

Angelina Jolie heeft na twee jaar huwelijk de scheiding aangevraagd omdat ze er was achtergekomen dat Brad Pitt haar bedroog met zijn tegenspeelster Marion Cotillard. Dat stelt "een goedgeplaatste bron" in The New York Post.

"Ze huurde een privédetective in omdat ze het gevoel had dat hij op de filmset rotzooide met Marion en ze bleek gelijk te hebben. Dat was de druppel die de emmer liet overlopen", aldus die bron.

Al maanden
Brad Pitt (52) zou het volgens de geruchten op de Londense set van het oorlogsdrama 'Allied' al maandenlang heel gezellig gehad hebben met zijn tegenspeelster Marion Cotillard (40). Nog volgens diezelfde bron zou de privédetective erachter gekomen zijn dat Brad zijn vrouw bedroog met Cotillard en dat hij bovendien als een vrijgezel de bloemetjes buiten zette.

Drugs en prostituees
"Naast de set deden harddrugs en Russische prostituees de ronde en Angie kreeg te horen dat Brad zich op dat vlak niet onbetuigd liet", aldus de bron. "Hij zit middenin een waanzinnige midlifecrisis en Angie heeft er genoeg van".

Een bron uit de omgeving van Cotillard ontkent dat de actrice en Pitt een affaire hebben en benadrukt dat de actrice nog altijd met haar partner is, de Franse acteur en regisseur Guillaume Canet.

"Ze zijn al sinds 2007 samen en hebben samen een kind maar zijn nooit getrouwd", stelt de bron. Die kon de Franse geruchten niet bevestigen als zou Cotillard zwanger zijn van haar tweede kind met Canet.

Uiteenlopende levensstijlen
Los van zijn vermeende affaire zou Jolie (41) het ook gehad hebben met de aanhoudende ruzies over hun uiteenlopende levensstijlen, zo meldde een andere bron aan The Post.

Zij zou Hollywood de rug willen toekeren en zich voltijds op haar humanitaire werk storten, hij zou verknocht zijn aan het feestgedruis in Hollywood.

Vorige week sprak Jolie nog voor de VN, waar ze de landenorganisatie opriep de miljoenen Syrische vluchtelingen te helpen. "Hoe ouder ze wordt, hoe ernstiger ze wordt en ze heeft genoeg van Hollywood", aldus die bron. "Hij wil films maken, zij niet. Dat is een fundamenteel verschil in levensstijl".

Drank en wiet
Wat het er ook niet makkelijker op maakte, is volgens The Post dat Pitt meer contact heeft met Jolie's vader, acteur Jon Voight, dan zijzelf. "Jon is een echte Hollywoodkerel maar Angelina heeft amper contact met hem. Brad brengt meer tijd door met Jon dan zij doet", aldus de bron.

Tegenover TMZ getuigde een bron dicht bij het koppel dat Jolie vindt dat haar man met zijn drank- en wietgebruik een slechte invloed heeft op de kinderen. "Voeg daarbij zijn opvliegende aard en je begrijpt dat voor Angelina de maat vol was", stelt die bron.

Maandag vroeg Jolie na twee jaar huwelijk de scheiding aan op grond van 'onverzoenbare verschillen". Ze wil het hoederecht over de kinderen, hij zou enkel bezoekrecht krijgen. Pitt wil echter co-ouderschap.

Het Franse kasteel waar het koppel in augustus 2014 trouwde staat al enkele maanden te koop, omwonenden kregen te horen dat ze het verkopen omdat ze gaan scheiden. (br.hln)


» Reageer (0)
20-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeet boeketten: deze bruid ging met puppy's naar het altaar

Vergeet boeketten: deze bruid ging met puppy's naar het altaar

http://static1.hln.be/static/photo/2016/3/4/1/20160920120709/media_xll_9089071.jpg

Op 10 september huwde Sarah de liefde van haar leven Matt Crain in Pennsylvania. Het werd een prachtige, traditionele bruiloft, met één grote uitzondering: de bruid en haar gevolg lieten hun boeketten links liggen en stapten met puppy's in hun armen naar het altaar.

Sarah, een grote dierenliefhebber, is een van de spilfiguren van Pitties Love Peace, een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor honden. Ze houden zich specifiek bezig met het redden van pit bulls, of die nu raszuiver zijn of niet. De honden worden vaak gezien als agressieve dieren, maar zijn eigenlijk gewoon misbegrepen, meent Sarah.

Als een van de hoofdtrainers adopteerden zij en haar kersverse man al drie honden, en ze wilde haar gasten graag overtuigen om hetzelfde te doen. Daarom verving ze het traditionele bruidsboeket voor de trouwfoto's door een schattige pup, en deed hetzelfde voor haar bruidsmeisjes. Ook de bruidsjonkers kregen trouwens een dier in de handen gedrukt.

Fotografe Caroline Logan kon uiteindelijk een unieke fotoshoot inblikken, waarin de knappe honden de hoofdrol spelen. De aandoenlijke beestjes gingen al snel de wereld rond, en daarmee bereikte Sarah precies wat ze wilde. Ze twijfelt dan ook niet dat de dieren, die allemaal geadopteerd kunnen worden, snel een goede thuis zullen vinden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het duurste huis van Nederland staat te koop

Het duurste huis van Nederland staat te koop

http://static3.hln.be/static/photo/2016/3/5/12/20160919190615/media_xll_9087627.jpg

Landgoed De Wielewaal is het duurste huis van Nederland, en voor het eerst sinds 1934 staat het te koop. Het huis in Eindhoven dat 40 kamers en 8 badkamers telt en een tuin heeft die 142 hectare groot is, wordt verkocht voor meer dan twintig miljoen euro. Verkoopmakelaar Honders & Alting plaatsten het huis dan ook niet zomaar online, ze huurden een cameraploeg in om een commercial te maken die zo uit een Hollywood-blockbuster lijkt te komen.

In de video komen we bijvoorbeeld te weten dat de koper er onder andere een zwembad, 5 bijgebouwen, wijnkelder en tennisbaan bij krijgt. Of de vraagprijs van ruim 20 miljoen euro voor het landgoed ook daadwerkelijk betaald gaat worden, is niet zeker. "Maar we zijn nú al door geïnteresseerden uit het Midden-Oosten en Engeland benaderd met een verzoek tot bezichtiging", klinkt Honders hoopvol. "Voordat we bezichtigingen arrangeren, vindt eerst wel een screening plaats: is men wel serieus geïnteresseerd? De Wielewaal moet geen toeristische attractie worden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sound of Music-ster overleden: wat gebeurde er met de rest?

Sound of Music-ster overleden: wat gebeurde er met de rest?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/8/6/20160919231508/media_xll_9087936.jpg

Ze speelde de 16-jarige Liesl, was de oudste van zeven kinderen in de film 'The Sound of Music' en zong daar hopeloos verliefd 'Sixteen going on Seventeen'. Maar behalve de jaarlijkse kerstvertoning van de musicalfilm, zullen we Charmian Carr niet meer zien verschijnen. Als eerste van de von Trapp-kinderen bezweek de 73-jarige leeftijd actrice gisteren aan de complicaties van een zeldzame vorm van dementie. Twee boeken over haar ervaringen schreef ze nog, dook af en toe wel eens op in een bijrolletje op het scherm, en startte haar eigen interieurbedrijf. Het imago van Liesl kreeg ze echter nooit van zich afgeschud. Nét zoals de zes andere bengels die Julie Andrews 51 jaar geleden op het witte doek in haar armen sloot - ook al sloegen ze volledig andere wegen in, van bloemschikken tot geologie

Nicholas Hammond, 66 (Friedrich von Trapp)

De oudste zoon van de von Trapps, en na kapitein en vader Georg «de man van de familie». Hammond is zowat de enige die er nog een serieuze acteercarrière op nahield: tot heel recent speelde hij nog in films, tv-shows en miniseries. Woont intussen in het Australische Sydney, waar hij scenarist en regisseur is. «De beste vrienden ter wereld», noemt hij zijn filmbroers en -zussen.

Heather Menzies, 66 (Louisa von Trapp)

Menzies schreef nog een paar rolletjes in tv-series, reclamecampagnes én een passage in Playboy op haar naam, maar focust zich momenteel volledig op haar functie als kankeronderzoekster aan de universiteit van Michigan. Haar man - Amerikaans acteur Robert Urich - overleed aan in 2002 aan kanker, zelf overwon ze eierstokkanker.

Duane Chase, 65 (Kurt von Trapp)

De vreemde eend in de bijt. Vier jaar na de film trad Chase toe tot het Amerikaanse federaal bosbeheeragentschap, waarna hij in Alabama geologie studeerde. Momenteel ontwikkelt hij computersoftware voor geologen en geofysici uit de olie- en mijnindustrie.

Angela Cartwright, 64 (Brigitta von Trapp)

Keerde de filmindustrie zo goed als de rug toe om zich volledig op tv, later op haar fotografie te richten. Zo speelde ze onder meer nog mee in de series 'Lost in Space' en het populaire 'The Love Boat'. Fotografeert al zowat heel haar leven en heeft een studio in Los Angeles waar ze haar zwart-wit-werken tentoonstelt.

Debbie Turner, 60 (Marta vonTrapp)

Ze was pas negen jaar oud toen ze de op een na jongste von Trapp-telg moest vertolken, dus na de film stonden haar studies weer op de eerste plaats. Ze keerde nooit meer naar de filmwereld en volgde net zoals «oude zus» Carr interieurontwerp. Momenteel staat ze aan het hoofd van haar eigen bedrijf in de 'bloemendesign' - oftewel bloemschikken op evenementen.

Kym Karath, 58 (Gretl von Trapp)

Ooit de schattige blonde kleuter, nu opgegroeid in wat Julie Andrews «een prachtige jongedame à la Marilyn Monroe» noemt. Dook enkel nog op in Amerikaanse televisieseries zoals 'Lost in Space' en 'Family Affair', maar zou intussen haar acteercarrière alweer opgenomen hebben. Is recentelijk hertrouwd met een Amerikaanse tv- en filmproducent en heeft een zoon met een beperking, een problematiek waar ze op sociale media vurig de aandacht voor vraagt. (br.hln)


» Reageer (0)
19-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knuffelbeestje helpt koala verlies van zijn overreden mama te verwerken

Knuffelbeestje helpt koala verlies van zijn overreden mama te verwerken

http://static1.hln.be/static/photo/2016/10/0/2/20160919155228/media_xll_9087197.jpg

Een Australische koala probeert het overlijden van zijn moeder te verwerken met een pluchen replica. De moeder van de negen maanden oude koala werd onlangs overreden in de staat Queensland.

Op het moment van het dodelijke ongeval zat de babykoala, Shayne, op de rug van de moeder. Het dier overleefde de aanrijding hoewel het ook nog een aanval van kraaien te verduren kreeg.

Shayne werd overgebracht naar een gespecialiseerde dierenkliniek van de Zoo van Australië. Daar oordeelden de dierenartsen dat de babykoala het verlies van zijn moeder zou kunnen overleven met behulp van een koalaknuffelbeest.

"Shayne raakte niet gewond bij het ongeval. Maar hij zal het verlies van zijn moeder moeten overwinnen en ook de belangrijke lessen leren die ervoor zorgen dat hij later onafhankelijk kan leven in het wild", zei ziekenhuisdirectrice Rosie Booth.

Koala's moeten door de klimaatverandering steeds vaker hun natuurlijke habitat verlaten, waardoor ze meer en meer betrokken geraken bij verkeersongevallen. Het Australische ziekenhuis voor wildlife verzorgt maandelijks zo'n 70 tot 80 koala's.

Toen de eerste Britse kolonisten voet op Australische bodem zetten in 1788, leefden er 10 miljoen koala's op het eiland. Hun aantal werd in 2012 geschat op 330.000. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van elke dag een koude douche word je minder ziek

Van elke dag een koude douche word je minder ziek

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/4/10/20160918102528/media_xll_9081370.jpg

Waar we de voorbije dagen maar al te graag onder een koude waterstraal sprongen, kiezen we nu eerder voor een behaaglijk warme douche. Al is het niet zo'n slecht idee om de temperatuurknop soms helemaal dicht te draaien: van een koude douche blijf je immers gezonder.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bij ruim 3.000 mensen. Volgens de studie zou wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig én minder lang ziek zijn.

Koud douchen is gezond
Onderzoeker Geert Buijze legt uit: "Dagelijks koud douchen is gezond. Dat geldt voor de vitale groep mensen die we hebben onderzocht. Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten nog niet precies wat." Met verder onderzoek hopen ze het biologisch effect van koud douchen op het lichaam te meten in de hersenactiviteit. Over mensen die al worstelen met een ernstige ziekte zijn er evenewel geen resultaten, die werden namelijk niet mee opgenomen in het onderzoek.

Minder vaak ziek melden
Het onderzoek werd opzettelijk uitgevoerd tussen januari en april van vorig jaar, omdat er in die winterse periode relatief meer mensen zich ziek melden. De deelnemers werden tot negentig dagen na het experiment gevolgd. Wat bleek? Het was niet zo dat er minder mensen ziek werden, maar wél dat de ziekte minder ernstig was en sneller weer over was. Daardoor waren ze ook als werknemer minder dagen afwezig op het werk. In harde cijfers: koude douchers meldden zich maar liefst 29 procent minder vaak ziek, ongeacht hoe lang die koude douche duurde. Heel even die koude waterstraal laten lopen, klinkt dus zo slecht nog niet! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode Neuzen Dag: helft van jongeren met psychische problemen praat met niemand

Rode Neuzen Dag: helft van jongeren met psychische problemen praat met niemand

http://static2.hln.be/static/photo/2016/15/15/10/20160919082420/media_xll_9086005.jpg

Vandaag gaven Evi Hanssen, Jonas Van Geel, Koen Wauters, Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen in het Centraal Station van Antwerpen het startschot voor Rode Neuzen Dag editie 2016, die in het teken staat van jongeren met psychische problemen. Eén op vijf jongeren krijgt daar namelijk mee te maken . Uit nieuw recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Medialaan, blijkt bovendien dat meer dan de helft van de jongeren met psychische problemen hier met niemand  over praat en slechts drie op tien de stap zet naar professionele hulp.

Om psychische problemen bij jongeren bespreekbaar te maken en het taboe verder te doorbreken organiseren VTM, Qmusic en Belfius de tweede editie van Rode Neuzen Dag. Ze willen met gekke acties en de verkoop van rode neuzen aandacht vragen voor het probleem en geld inzamelen om jongeren te helpen. Evi Hanssen is dit jaar de ambassadrice van Rode Neuzen Dag: "We liken, sharen en chatten er op los, maar praten over onze echte gevoelens en problemen doen we niet. Tijd om het taboe te doorbreken! We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat we gericht hulp kunnen bieden aan deze jongeren, met meer middelen en meer initiatieven om hen op te vangen. Allemaal samen kunnen we écht het verschil maken."

De vijf verschillende neuzen, die voor 5 euro per stuk te koop zijn, werden vanmorgen voor het eerst getoond op het speciale Rode Neuzen Dag Nieuws met Birgit Van Mol dat rechtstreeks werd uitgezonden bij VTM vanuit het Centraal Station van Antwerpen in volle ochtendspits. De Qmusic-ochtendshow van Sam en Heidi, vanop dezelfde locatie, stond vanmorgen ook helemaal in het thema van Rode Neuzen Dag. De actie start vandaag en zal tot 3 december lopen, wanneer de grote slotshow van het benefiet zal plaatsvinden. (br.hln)


» Reageer (0)
18-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze noemde haar een "Canadese bitch", maar gisteren zetten Marieke Vervoort en haar rivale hun bloedvete even opzij

Ze noemde haar een "Canadese bitch", maar gisteren zetten Marieke Vervoort en haar rivale hun bloedvete even opzij

http://static3.hln.be/static/photo/2016/12/13/5/20160918090200/media_xll_9081005.jpg

Hartsvriendinnen die bij elkaar op de koffie komen voor een gezellige babbel zullen Marieke Vervoort en Michelle Stilwell wel nooit worden. De voorbije jaren en weken vielen er harde woorden, maar gisteren toonden beide rivales zich toch grootmoedig genoeg om elkaar te feliciteren. Of hoe topsport en de nodige emoties na een wedstrijd ervoor zorgen dat de strijdbijl even begraven wordt.

Met een zilveren en een bronzen plak op respectievelijk de 400 en de 100 meter heeft onze 'Wielemie' uit Diest er weer een geslaagde editie van de Paralympics opzitten. Haar laatste grote exploot trouwens want het lichaam van de 37-jarige rolstoelatlete wil niet meer mee. Ze moest in Rio de Janeiro vaak door de pijngrens en had pijnstillers nodig om te kunnen presteren, om nog één keer alles uit haar lijf te kunnen persen. Op haar weg kwam ze natuurlijk ook de Canadese Michelle Stilwell tegen, haar aartsrivale sinds jaren en uitgerekend die opponente wist haar twee keer te vloeren. Dubbel goud voor "that Canadian bitch", zoals Vervoort haar smalend noemde. Maar zie, gisteren was er dan toch een momentje van groot wederzijds respect. Een sportieve handshake, met een mooier gebaar kon Marieke haar carrière niet afsluiten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar komen die hoge looneisen van jongeren toch vandaan?

Waar komen die hoge looneisen van jongeren toch vandaan?

http://static1.hln.be/static/photo/2016/6/15/10/20160914203532/media_xll_9068155.jpg

Het is een klacht die je tegenwoordig wel vaker hoort bij werkgevers: sommige schoolverlaters hebben veel te onrealistische en hoge verwachtingen van hun startloon. Onderzoek bewijst dat starters tot 300 euro meer wensen dan wat de realiteit biedt.

Ook al heeft de voorbije economische crisis hun verwachtingen ietwat getemperd, jongeren zijn best optimistisch als het over hun eerste maandloon gaat. Vier op de tien laatstejaarsstudenten en schoolverlaters verwachten minstens 2.500 euro bruto (onderzoek Attentia, 2015), wat zo'n 300 euro meer is dan het werkelijke gemiddelde startloon. Damien Van Der Stichele, lead consultant strategic reward bij Attentia: "Een master zit eerder tegen de 2.450 euro bruto aan en een bachelor rond de 2.150 euro bruto. Een eerste job is vaak een reality check; starters stellen hun verwachtingen snel bij."

Onwetendheid troef

Is het jeugdig enthousiasme of pure overmoed? Nastassia Van Hove van uitzendkantoor Synergie schat dat er vooral onwetendheid speelt. "Dagelijks zie ik schoolverlaters aan mijn bureau passeren. Velen hebben hoegenaamd geen idee hebben welk loon ze mogen verwachten. Het is ook niet hun eerste bekommernis. Zeker wanneer ze uit een brede richting, zoals economie, komen, stellen ze zich heel open en flexibel op." 

Toch zijn er jongeren die wél al bij de eerste loononderhandeling op tafel durven te slaan. "Zij die weten dat ze gegeerd zijn, zoals burgerlijk ingenieurs of bachelors logistiek management, leggen de lat echt wel hoog. Ze hebben op internet gezocht of naar het salaris van hun leeftijdsgenoten gevraagd en aarzelen niet om hetzelfde bedrag te eisen."

Bij het Vlaams Centrum Schuldenlast zien ze nog een andere verklaring voor de soms hoge, onrealistische verwachtingen van jongeren: de vakantiejob. Isolde Vandevelde, stafmedewerker preventie: "Omdat jobstudenten geen belastingen en heel lage sociale bijdragen moeten betalen, kan het nettoloon van een jobstudent flink hoger liggen dan dat van gewone werknemers. Dat geeft een vertekend beeld."

Ouders, leg je loon op tafel

Volgens Damien Van Der Stichele van Attentia doen veel bedrijven intussen wel inspanningen om transparanter over hun loonbeleid te communiceren. "Ze schakelen externe expertise in om hun salarissen te evalueren ten opzichte van de concullega's, stellen duidelijke loonschalen op en investeren in communicatie erover. Dat zou jongeren moeten helpen om een realistischer eerste loon voorop te stellen."

Verder lijkt een belangrijke rol voor de ouders weggelegd. Die zouden vaker hun loon op de keukentafel moeten leggen, want zo kunnen ze jongeren helpen een correcter beeld van de werkelijkheid te vormen. Een rondvraag van financiële waakhond FSMA leert dat zeven op de tien kinderen niet weten hoeveel hun ouders maandelijks verdienen. En dat zet natuurlijk aan tot dromen. 

Wat is een realistisch startloon?

De meeste starters ontvangen een loon tussen de 2.000 en 2.500 euro bruto. Ingenieurs, apothekers en artsen mogen op enkele honderden euro's extra rekenen, binnenhuisarchitecten en reisagenten zitten daar enkele honderden euro's onder. (br.hln)


» Reageer (0)
17-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen wil op dit gouden toilet zitten

Iedereen wil op dit gouden toilet zitten

http://static0.hln.be/static/photo/2016/0/2/0/20160917081756/media_xll_9076965.jpg

Bezoekers van het Guggenheim-museum in New York staan sinds dit weekend graag in de rij voor die ene wc op de vierde verdieping: de gouden toiletpot van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan (55).

Het publiek maakte gisteren (lokale tijd) voor het eerst kennis met het buitenissige toiletbezoek op de pot en bril van 18-karaats goud. Iedereen die dat wil mag zich even koning of president wanen op de gouden plee.

Het toilet biedt volgens de beschrijving die hangt naast de toegangsdeur "een nog nooit eerder ervaren beleving van intimiteit met een kunstwerk''. Het is ook niet de bedoeling de bril omhoog te zetten: het blijft een kunstobject in zijn originele vorm.

Cattelan zegt dat het gevaar aanwezig is dat de bezoekers zijn gouden toilet als een grap beschouwen. "Het is niet mijn taak om mensen te vertellen wat een kunstwerk precies betekent. Maar ik denk dat mensen er een betekenis in zien.'' De Italiaan zegt verheugd te zijn dat het gouden toilet echt gebruikt wordt in het kleinste kamertje, in plaats van mooi uitgelicht op een podium in een galerie.

En ja, hij werkt, bewijzen de talrijke selfies die gepost worden. Verslaggevers van The New York Post en The Guardian beschreven alvast dat de wc hemels zit en echt werkt.

Volgens het museum in Manhattan is het kunstwerk een knipoog "naar de excessen van de kunstwereld, maar ook naar de Verenigde Staten als land van onbegrensde mogelijkheden''. Niet voor niets heet het sanitaire kunstwerk 'America'.

Het toilet wordt elk kwartier gereinigd. En er staat permanent een bewaker voor de deur die controleert of er niets wordt meegenomen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plots 10 graden kouder: het gesnotter begint weer (en hoe dat komt)

Plots 10 graden kouder: het gesnotter begint weer (en hoe dat komt)

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/11/11/20160916124737/media_xll_9072911.jpg

Vandaag is de temperatuur drastisch gedaald, wat betekent dat dokters zich aan volle wachtzalen mogen verwachten. De start van de herfst gaat traditioneel gepaard met snotneuzen en hoestbuien. Maar waarom zijn we zo kwetsbaar voor virussen als het weer omslaat?

Onderzoek uit 2015 aan de Cleveland Clinic heeft aangetoond dat het weer niet de rechtstreekse oorzaak is van jouw gesnotter. Maar virussen vermenigvuldigen zich wel makkelijker in koele, maar niet té koude temperaturen. 

"Heel wat virussen die aan de basis van een verkoudheid liggen veroorzaken vaker een epidemie in de lente en in de herfst", legt specialiste in interne geneeskunde Kittu Jindal Garg uit. Het is dus niet de koude lucht die je ziek maakt, maar wel het virus. De structuur van het griepvirus maakt dat zich beter voortplant wanneer de lucht koud en droog is.

Maar niet alleen virussen zijn de boosdoeners. Seizoensgebonden allergieën kunnen ook verklaren waarom je plots snottert, zeker in de lente en de herfst. Als je ooit al met een allergie kampte, dan kan dit ook een verklaring voor je symptomen zijn.

Tips om een verkoudheid te voorkomen
Dus wat kan je nu doen om een verkoudheid te voorkomen? De belangrijkste tip: je handen nauwgezet en regelmatig wassen. Zorg er ook voor dat je een gezonde levensstijl hoog in het vaandel draagt. "Sport voldoende, zorg dat je genoeg slaapt en dat je je stressniveau onder controle houdt", geeft Garg nog mee.   

Hoewel bovenstaande tips kunnen helpen bij de symptomen van allergieën is het toch ook belangrijk om naar de dokter te gaan voor de juiste medicatie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drink alléén als je dorst hebt

Drink alléén als je dorst hebt

http://static2.hln.be/static/photo/2016/7/6/12/20160917042921/media_xll_9076782.jpg

"De hele dag door water drinken? Onnodig." Dat stelt sportosteopaat Thomas D'havé, die voor voetbalclubs als AA Gent en West Ham United werkt. "Schaf die richtlijn af. We moeten weer leren luisteren naar ons dorstgevoel."

Zowat alle ziekenfondsen en gezondheidsinstanties raden hetzelfde aan: drink 1,5 tot 2 liter water per dag. "Ik heb geen idee waarom dat advies nu al een jaar of 30 gemeengoed is", klaagt D'havé aan. "Ik weet ook niet waarop het gebaseerd is. Onlangs vroeg de Amerikaanse emeritus hoogleraar Sportgeneeskunde Tim Noakes nog om hem een wetenschappelijke onderbouwing te sturen voor die richtlijn. Zelf kon hij die namelijk nergens vinden." Noakes wacht nog steeds op afdoend bewijs, beweert D'havé. "En toch volgt iedereen die richtlijn klakkeloos op. Onze voorouders hadden helemaal geen officieel drinkadvies, en die waren heus niet allemaal chronisch uitgedroogd."

Ziekteverwekkers

Dat zeker sporters voortdurend aangeraden wordt om 'voldoende' te drinken, gaat er bij de osteopaat niet in. "Wij hebben onszelf aangeleerd om nog vóór we in beweging komen een sloot water te drinken. Om toekomstig vochtverlies te compenseren. Huh? Een zuigeling drinkt toch ook niet omdat zijn moeder er de dag erna mogelijk niet is? Mijn stelling is dat je uitsluitend moet drinken als je dorst hebt, en dan tot je helemaal verzadigd bent. Dat kan betekenen dat je soms 3 liter in een dag drinkt en soms amper iets." D'havé ontkent niet dat vocht nodig is om de huid te hydrateren, afvalstoffen af te voeren en de lichaamstemperatuur te regelen. "Maar dan nog is er een verschil tussen de hele dag door drinken of pas als je écht dorst hebt. Als je continu water drinkt, overbelast je steeds je maag, wat stress veroorzaakt in het lichaam."

"Eeuwenlang was water één van de redenen om te bewegen. Tegenwoordig drinken we water voor we bewegen. Daar begrijpt ons lijf helemaal niets van - dat begrijpt alleen dorst. De maag bereidt zich erop voor dat er vocht aankomt. Ons immuunsysteem wordt geactiveerd, omdat dat water mogelijk ziekteverwekkers bevat. Dorst mobiliseert ook energie naar de hersenen. Als we vier dagen niet drinken, onttrekt ons brein vocht aan andere delen van het lichaam, om te blijven functioneren. We moeten immers blíjven nadenken over waar er schoon drinkwater te vinden is." Maar dat doen we niet meer, met al die flesjes om ons heen. "Omdat we de hele dag door drinken, raakt het deel van de hersenen dat de dorst reguleert, verstoord. We klagen al over hoofdpijn als we een uurtje geen slok hebben genomen. We zijn het verleerd om goed naar ons lichaam te luisteren. Mensen die veel groenten en fruit eten, krijgen op die manier al heel wat vocht binnen. Die hoeven niet óók nog eens net zoveel te drinken als iemand die verzot is op bruin brood of pasta. Leer je eigen dorst kennen. Schaf die waterrichtlijn af en drink gewoon eens een uur of 8 à 10 helemaal niks. De mens van de toekomst moet meer leven als een oermens." (AD) (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambtenaar van 37 al met pensioen gestuurd

Ambtenaar van 37 al met pensioen gestuurd

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/8/6/20160917081324/media_xll_9076971.jpg

In tijden waarin iedereen langer moet werken op je 37ste al verplicht met ­pensioen worden gestuurd: het kan. Een cipier uit Landen is door de pensioencommissie ongeschikt verklaard voor élke functie. Dat lijkt bijzonder onwaarschijnlijk - zeker omdat de ambtenaar aangeeft dat hij écht wil werken.

Bart De Blaes uit Landen is pijnpatiënt. Als we hem vragen waar hij precies pijn heeft, somt hij bijna alle delen van zijn lichaam op: handen, armen, linkerelleboog, schouders, nek, rug, onderrug, enkels, voeten, sinussen... De pijn is het gevolg van een hele reeks verkeers-, arbeids- en sportongevallen. "Het zijn stuk voor stuk kleine dingen. Maar als het allemaal samenvalt, is het best zwaar. Ik kan perfect voorspellen welk weer het wordt. Al naargelang het warm, koud of wisselvallig wordt, heb ik ergens anders last. Om de pijn te verzachten, neem ik thuis twee soorten medicinale cannabis, Bediol en Bedrocan. Maar als ik aan het werk ben, kan ik dat natuurlijk niet gebruiken. Dan slik ik zware pijnstillers, Zaldiar en Contramal. Probleem is dat je ervan in slaap valt. Je krijgt dubbel zicht en kan je aandacht er niet meer bijhouden."

Stikkapot

Zulke bijwerkingen zijn verre van ideaal als je cipier bent in de Leuvense hulpgevangenis. En dus vroeg De Blaes een aangepaste functie: een parttime job in de administratie. In afwachting zat hij ziek thuis. Maanden aan een stuk. Tot hij na een ware calvarietocht een functie kreeg aangeboden in de gevangenis van Sint-Gillis. "Ideaal was dat niet", geeft hij aan. "Ik was drie keer zo lang onderweg. Van Landen naar Leuven sporen deed ik in een halfuurtje. Om in Brussel te geraken, moest ik twee treinen én de metro nemen. 's Ochtends vertrok ik om al 7 uur om van 9 tot 13 uur te werken. Pas om vier uur in de namiddag kwam ik thuis. Stikkapot."

"Ik heb die job een tijdje gedaan. Telkens een paar dagen wel en een paar dagen niet. Want op maandag, woensdag en donderdag kon ik niet gaan werken omdat ik naar de kinesist moet. Ook op de dagen dat ik een afspraak had in het ziekenhuis, kon ik niet naar Brussel. Een aangepaste functie kon je die job in Sint-Gillis dus allerminst noemen." Gevolg: sinds mei zat De Blaes wéér thuis met ziekteverlof. Maar ambtenaren worden niet bijgeschreven op de lijst van langdurig zieken. Zij moeten zodra al hun 21 ziektedagen opgebruikt zijn voor de pensioencommissie verschijnen.

720 euro/maand

De beslissing van de commissie viel deze week in de bus: De Blaes is ongeschikt is voor élke functie. Concreet: 37 of niet, de ambtenaar moet vanaf 1 oktober met pensioen. "Maar ik bén niet ongeschikt voor elke functie. Ik doe het huishouden en de administratie, ik werk in de tuin. Ik ga zeker beroep aantekenen tegen de beslissing van de commissie. Als ik op rust ga, zal ik nog 720,11 euro per maand krijgen. Toegegeven: als ik zou scheiden van mijn vrouw, zou ik direct 500 euro per maand méér krijgen." Kinderen heeft De Blaes niet.

Geen cadeau

Filip Dudal van de christelijke vakbond ACV-Gevangenissen bevestigt dat een medisch pensioen 'geen cadeau' is. "Ik ben de persoon die ervoor gezorgd heeft dat De Blaes aangepast werk kreeg. Dankzij mijn tussenkomst bij de personeelsdienst heeft hij een andere functie gekregen in de gevangenis van Sint-Gillis. Daarna heb ik hem niet meer gehoord. Of toch: één keer. Om me te melden dat er een taalprobleem was. Maar in Leuven zijn er toch ook Franstalige gevangenen? En 1,5 uur pendelen is toch ook niet het einde van de wereld? Als hij aan het werk wil blijven, kan hij me altijd contacteren. Als vakbondsman zoek ik via de personeelsdienst wel opnieuw een oplossing. En hij kan ook altijd veranderen van werkgever."

De Blaes: "Veranderen van werkgever? In de privé moet ik het al zeker niet zoeken. Bij een sollicitatie zou ik direct moeten zeggen dat ik alleen maar een aangepaste, halftijdse job wil. Bovendien kan ik niet beloven dat ik alle dagen zal kunnen komen werken." Volgens vakbondsman Dudal volstaat het om voor de pensioencommissie te verklaren dat je als ambtenaar bereid bent om aangepast werk uit te voeren om niét op rust gestuurd te worden. "De voorbije twee jaar probeert men langdurig zieken aangepast werk te geven via het reïntegratieproject. Zo'n verplicht, definitief pensioen komt steeds minder voor en is uitzonderlijk. 37 jaar is écht wel vroeg." (br.hln)


» Reageer (0)
16-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naam van pandababy eindelijk bekend: Tian Bao of 'Schat van de Hemel'

Naam van pandababy eindelijk bekend: Tian Bao of 'Schat van de Hemel'

http://static2.hln.be/static/photo/2016/13/11/13/20160916095948/media_xll_9072418.jpg

Het pandawelpje in Pairi Daiza heeft vandaag zijn officiële naam gekregen: Tian Bao (of 'Schat van de Hemel').

Het dierenpark maakte de naam vanochtend bekend tijdens een plechtigheid in aanwezigheid van de ambassadeur van China, federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem, Eric Domb, de stichter van het park, en André Desmarlières, de burgemeester van Brugelette.

Het pandateam van het dierenpark koos de naam uit drie suggesties die het meeste stemmen hadden gekregen bij een online peiling. De internetgebruikers konden eind augustus op Facebook kiezen uit vijf namen:

- Tian Bao (Schat van de Hemel)
- Xing Hao (Goede Ster)
- Ou Xing (Ster van Europa)
- Hua Li (China en België)
- An Tuan (Verenigde Vrede).

Tian Bao haalde het met 40 procent van de stemmen, voor Hua Li en Xing Hao.

'Baby P' werd op 2 juni in Pairi Daiza geboren. De ouders van de reuzenpanda, moeder Hao Hao (Vriendelijk) en vader Xing Hui (Glinsterende Ster), kwamen in 2014 aan, en werden door China voor een periode van vijftien jaar aan ons land uitgeleend. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwart van de jongeren koestert wrok tegen ex

Kwart van de jongeren koestert wrok tegen ex

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/12/4/20160915203146/media_xll_9070804.jpg

Dat niet alle relaties in vriendschap eindigen, hoeft niemand te verbazen. Maar dat maar liefst een kwart van de Nederlandse en Vlaamse jongeren met haatgevoelens tegenover hun ex blijft zitten, dat is nieuwe informatie.

Een eerste grote liefde vergeet je nooit, dat blijkt ook uit een onderzoek van International Media Networks Benelux, naar aanleiding van het niet MTV programma 'Ex on the Beach: Double Dutch'. En daaruit blijkt dat uit het oog lang niet altijd uit het hart betekent. Zo zou maar liefst 28 procent van de jongeren het wel zien zitten om nog eens een nachtje samen door te brengen. Al hoeft een relatie dan weer niet.

Langs de andere kant zijn er ook heel wat jongeren die wrok koesteren jegens hun ex-partner. Zo'n 24 procent heeft haat- en nijdgevoelens ten opzicht van hun voormalig lief. Hoe dat komt? Daar geeft het onderzoek geen uitsluitsel over, al zou het wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat een derde van de jongeren vindt dat op vakantie andere regels gelden dan thuis. Zo meer dan een derde zich vrijer om te flirten (40 procent) en contacten te leggen met het andere geslacht (36 procent). Bovendien geven ze ook toe makkelijker een onenightstand te hebben op vakantie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze Callboy wil Slimste Mens ter Wereld worden

Deze Callboy wil Slimste Mens ter Wereld worden

http://static0.hln.be/static/photo/2016/7/11/11/20160916075709/media_xll_9072146.jpg

Wordt een Callboy de opvolger van Tom Waes als 'Slimste Mens ter Wereld'? Rik - Jay Vleugels - Verheye doet een gooi naar de titel.

In de VIER-reeks 'Callboys' excelleert Jay Vleugels in zelfverheerlijking en valt hij vooral op door z'n domme uitspraken en dito handelingen. In het echte leven wil acteur Rik Verheye (29) bewijzen dat er bij hem wel degelijk iets in de koker zit. En dus is hij kandidaat om straks in het nieuwe seizoen van 'De Slimste Mens ter Wereld' een gooi te doen naar de overwinning en zo Tom Waes op te volgen.

Het nieuwe en veertiende seizoen 'De Slimste Mens Ter Wereld' gaat van start op 17 oktober. Rik Verheye is inmiddels al de negende naam die aan de deelnemerslijst is toegevoegd. Eerder konden we al meedelen dat radiopresentator Tomas De Soete, sportanker Ruben Van Gucht, basketsloefke Sam Gooris, de enige échte Mol Gilles Van Bouwel, radioschoonheid Julie Van den Steen, VTM-ster in wording Olga Leyers, comedian Freddy De Vadder en Nederlandse flapuit Jan-Jaap van der Wal in de quiz zullen strijden om de titel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4.140 jobs weg in september: Wen er maar aan

4.140 jobs weg in september: Wen er maar aan

http://static1.hln.be/static/photo/2016/17/7/0/20160916023021/media_xll_9071700.jpg

September is een gitzwarte maand voor de werkgelegenheid in ons land. En we kunnen maar beter wennen aan dit soort slecht nieuws, zeggen experts: "De wereld verandert steeds sneller, en bedrijven moeten mee."

Koffiebrander Jacobs Douwe Egberts, kledingketen MS Mode én Halliburton, een toeleverancier van de oliesector, kwamen gisteren met pijnlijk nieuws op de proppen. Alle drie moeten ze flink herstructureren, of zelfs helemaal sluiten. Respectievelijk 274, 220 en 50 banen staan op de tocht, met een pijnlijke balans van 544 bedreigde banen in één dag tot gevolg. Dat brengt het totaal sinds de start van deze maand al op een wrange 4.140.

En hoogstwaarschijnlijk zijn we er daarmee nog lang niet vanaf. Bedrijven kijken immers aan tegen steeds sneller veranderende consumenten, producten én technologieën. Daardoor moeten ze zich ook aan een steeds sneller tempo aanpassen. Volgens economieprofessor en arbeidsdesmarktkundige Stijn Baert (UGent) zal dat de komende jaren niet anders zijn.

"We zitten in een beweging die alsmaar zal blijven versnellen. De technologie zal blijven ontwikkelen en bedrijven moeten zichzelf dus ook voortdurend blijven heruitvinden", verwacht hij. "Kunnen ze dat niet, dan halen ze het niet en volgen nieuwe ontslagen." Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. "Bedrijven die wél aan die transitie werken, kunnen dan weer groeien en nieuwe mensen gebruiken." Met andere woorden: tegelijk met het jobverlies, zullen er ook steeds banen blijven bijkomen.

"Maar ook als werknemer zullen we ons wel voortdurend moeten omscholen", zegt Baert. "Het is niet meer zoals vroeger, toen je op je 20ste startte aan een bepaalde baan en die een leven lang uitoefende." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoog maar niet droog: deze vertederende foto verovert de hele wereld

Hoog maar niet droog: deze vertederende foto verovert de hele wereld

http://static1.hln.be/static/photo/2016/16/15/9/20160915035724/media_xll_9069039.jpg

Het is dan ook een heel aandoenlijk beeld: een koala die helemaal verzopen op een paaltje zit, terwijl om hem heen alles onder water gelopen is. De Australiër Russel Latter, die de foto maakte en op de site postte, had het beestje net gered van de ondergelopen weg gered.

Het zuiden van Australië werd de afgelopen dagen geteisterd door hevige overstromingen, harde regenbuien en stormen. Het ziet ernaar uit dat deze koala midden in het hevige stormweer terecht gekomen is en niet goed wist wat hij moest doen. "Hij was in orde, maar leek wel in de war te zijn", zegt Latter.

Grote boom
"Ik vond hem terwijl hij midden op de weg zat", vertelt hij. "Door met hem te praten en te wijzen lukte het me om hem van de weg te krijgen, zodat hij niet overreden zou worden." De man nam vervolgens de foto toen de koala op de paal geklommen was. "Hij bleef daar even rusten, klom vervolgens weer naar beneden, stak het overstroomde riviertje over en vond een grote boom die hij leek te kennen. Daar is hij in gaan zitten." 

Freaky
De foto van de koala postte de man op Facebook, het eerste berichtje dat hij ooit postte. "Tot nu toe heb ik niet meer dan 'gelukkige verjaardag' getypt aan andere mensen", zegt hij. "Al deze aandacht vind ik nu dan ook wel een beetje freaky...", besluit hij. (br.hln)


» Reageer (0)
15-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100.000 studenten volgen opleiding zonder toekomst

100.000 studenten volgen opleiding zonder toekomst

http://static3.hln.be/static/photo/2016/8/7/8/20160915022309/media_xll_9068708.jpg

Ruim 100.000 Vlaamse studenten die de komende jaren afstuderen, zullen achteraf niet aan de bak komen met hun diploma. De jobs waar zij voor studeren, worden in grote mate geautomatiseerd. Maandag starten zo'n 120.000 hogeschoolstudenten aan het nieuwe schooljaar, de week nadien volgen evenveel universitairen. Met veel goede moed om een diploma te halen, maar volgens een nieuwe studie zal dat een groot deel van hen niet ver brengen op de arbeidsmarkt.

Adviesbureau Deloitte voorspelt dat de impact van de robotisering en automatisering in tal van sectoren de komende jaren enorm zal zijn. Het onderwijssysteem is daar volgens experts niet op voorzien en leidt nu veel jongeren op voor banen die binnen afzienbare tijd worden ingenomen door robots of computers.

Deloitte rekende uit dat in Nederland nu al 300.000 studenten hun broek aan het verslijten zijn. "42%van onze middelbare beroepsleerlingen, 19% van de hogeschoolstudenten en 10% van de universitairen worden opgeleid voor een baan die binnen 20 jaar wellicht verdwenen zal zijn", klinkt het. In Vlaanderen zou het gaan om 103.525 diploma's die niet verzilverd kunnen worden. "Het blijft een schatting, maar wat automatisering en digitalisering betreft, zijn er amper verschillen tussen Vlaanderen en Nederland. (br.hln)


» Reageer (0)
14-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 voedingsmiddelen waar je beter wat meer voor betaalt

5 voedingsmiddelen waar je beter wat meer voor betaalt

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/8/2/20160913204154/media_xll_9064952.jpg

Spaar jij ook graag wat euro's uit door in de supermarkt naar de witte producten te grijpen? Slim en budgetvriendelijk, want vaak verschillen die niet eens zoveel van de merkproducten. Toch tel je voor een paar voedingsmiddelen beter wel wat extra neer, om te garanderen dat je met the real deal te maken hebt. 5 producten waarvoor je net iets dieper in de buidel mag tasten.

Honing

Er is helaas een reden waarom de prijzen van een simpele pot honing zo ver uit elkaar kunnen liggen. De kans is dan ook groot dat je geen 100% echte honing koopt, als je naar de goedkoopste pot teruggrijpt. Aanlengen met goedkope suikerstroop, knoeien met het label en liegen over het land van herkomst is schering en inslag bij het zoete goedje.

Balsamicoazijn

Ook al eens verleid door een spotgoedkope fles balsamicoazijn in de supermarkt? De kans is groot dat je voor 50% met rodewijnazijn te maken hebt, die werd gekleurd en gezoeten. Om echte balsamicoazijn te kopen, tel je net iets meer euro's neer. Het voordeel? Een klein druppeltje van het echte product levert al veel smaak op, dus je doet lang met een fles.

Olijfolie

"Sjoemelolijfolie" is een wijdverspreide term binnen Europa, en dat betekent niks positiefs. Het is een fenomeen waarbij kwalitatieve olijfolie wordt aangelengd met soorten van mindere kwaliteit. Met claims als "puur en zuiver" wordt de consument overtuigd, maar het enige waar je écht op moet letten bij het kiezen van een fles, is het label "extra vierge".

Chocolade

Goedkope chocolade wordt niet gemaakt van cacaoboter, dat net voor de zachte, karakteristieke smaak zorgt. Om kosten te besparen worden goedkope chocolades met andere vetten gemaakt, wat resulteert in een aantrekkelijk prijskaartje. Maar de smaak en textuur van die chocolade is meteen ook anders. Ooit een chocolaatje geproefd uit een adventskalender? Totaal niet te vergelijken met een heerlijke chocoladereep van goede kwaliteit.

Vlees

Als je de mogelijkheid hebt, kies dan voor biologisch vlees waar geen hormonen en antibiotica aan werden toegevoegd. Dat kost een stuk meer dan het budgetvlees in de supermarkt, maar het komt je lichaam, de dieren én de planeet ten goede. Heb je die keuze, dan is het verstandig om in voedzamer en gezonder vlees te investeren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste keer met elkaar naar bed: jong koppeltje eindigt op spoed

Eerste keer met elkaar naar bed: jong koppeltje eindigt op spoed

http://static0.hln.be/static/photo/2016/9/15/12/20160913175318/media_xll_9064092.jpg

Twee Vietnamese studenten die voor de eerste keer seks wilde hebben, zijn in het ziekenhuis geëindigd. Ze gebruikten een alternatieve manier van contraceptie, maar dat bleek geen goed idee.

De jongen had er niet beter op gevonden dan een plastic zak als condoom te gebruiken. De jongeren moesten op de spoedafdeling van het Hanoi Kidney Hospital behandeld worden voor schaafwonden, snijwonden en hevige bloedingen. Ze werden verzorgd en kregen antibiotica.  

Volgens dokter Nguyen The Luong was de jongen te verlegen om echte condooms te gaan kopen. Hij waarschuwt er echter voor dat plastic zakken nooit als voorbehoedsmiddel kunnen worden gebruikt. Ze bieden niet alleen geen bescherming, maar kunnen ook brandwonden veroorzaken.  

Studie
Volgens een studie van de Medical University van Hanoi en Hanoi Medical College - uitgevoerd op 2.700 studenten van zes universiteiten in de stad - was de jongen echter niet alleen. Een kwart van de ondervraagden zei dat ze te beschaamd waren om een condoom te gaan kopen. Amper een derde verklaarde dat ze ook effectief een condoom hadden gebruikt bij hun eerste keer.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe man is geen haar beter dan de oude

De nieuwe man is geen haar beter dan de oude

http://static1.hln.be/static/photo/2016/10/5/6/20160914071426/media_xll_9066411.jpg

De dweil, het strijkijzer of het afwassponsje: de kans dat de vrouw in huis ze vastneemt, is na jaren van emancipatie nog altijd véél groter dan dat een man ermee aan de slag gaat. "Macht der gewoonte", luidt de verklaring. "Wie van jongsaf zulke taken krijgt aangeleerd, blijft ze dan ook maar doen."

Vergeet de nieuwe man. Als hij al ooit bestaan heeft, dan toch voornamelijk op redacties van vrouwenbladen die hun dromen voor werkelijkheid namen. Dat blijkt alleszins uit het onderzoek 'Gender en Tijdsbesteding' van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). "Vrouwen hebben steeds vaker een betaalde baan", zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens. "Mannen doen meer huishoudelijk werk en nemen ook zorgtaken op zich. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen lijkt in België soms al verworven te zijn. Maar uit ons onderzoek blijkt dat vrouwen nog steeds 1 uur en 20 minuten per dag méér besteden aan huishoudelijk werk en 15 minuten meer aan de kinderen. Bovendien zit er ook amper evolutie in. De resultaten van vandaag verschillen amper met die van vorige onderzoeken. De evolutie naar grotere gendergelijkheid is gestagneerd." (br.hln)


» Reageer (0)
13-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9 dingen waar we Roald Dahl nog altijd dankbaar voor zijn

9 dingen waar we Roald Dahl nog altijd dankbaar voor zijn

http://static1.hln.be/static/photo/2016/10/14/8/20160913154504/media_xll_9063428.jpg

Vandaag zou hij 100 zijn geworden, was dat geen mooie sprookjesachtige leeftijd geweest voor de man die 250 miljoen kinderboeken verkocht? Zelf bleek hij helemaal geen Grote Vriendelijke Reus, Dahl was vaak grof en onbeschoft, maar zijn boeken spreken na jaren nog tot de verbeelding. Tot die van Steven Spielberg bijvoorbeeld die de GVR net verfilmde.

1. Hij nam onze angst voor muizen weg
Muizen zagen er nooit nog griezelig uit na de fratsen van de schattige veelvraat Bruno Jenkins die door De Heksen in een muis veranderd werd.

2. Hij leerde ons dikke boeken lezen
Hoe trots waren we niet toen we de laatste pagina van Matilda bereikten. Een eerste 'dik' boek. En het verveelde geen moment!

3. Hij leerde ons dikke boeken herlezen
Eén keer was vaak niet genoeg. De boeken van Roald Dahl las je opnieuw en opnieuw tot ze volledig uit elkaar vielen.

4. Hij leverde ons de beste 'mag ik nog even opblijven'-excuses
"Ik kan niet slapen. Ik heb gedroomd over De Heksen" was altijd een valabel excuus om nog eventjes bij mama en papa in de zetel te mogen en wat langer op te blijven.

5. Hij maakte chocoladerepen magisch
Die spanning bij het openen van een chocoladereep. Jarenlang hoopten we stiekem op een 'gouden wikkel' zoals Sjakie. (Jep, zelfs bij een pak budgetchocolade uit de Colruyt)

6. Hij kan kinderen uren laten stilzitten
Of heb jij nooit geprobeerd om net als Matilda iets te laten bewegen met je ogen? Als je het maar hard genoeg probeerde....

7. Fropskottel
Die momenten waarop we onze ouders overtuigd kregen om nog eens Fropskottel te maken, het toverdrankje uit de GVR met bubbels die naar beneden bruisen. Pure magie!

8. Hij zorgde ervoor dat iedereen een seut wou zijn
Want hoewel Mathilde met haar boekenverslaving eigenlijk een typische seut is, wilde toch ieder kind haar zijn. Hoe Roald Dahl nerds cool heeft gemaakt.

9. Hij verzon de beste nieuwe woorden
Want hoe fantastisch zijn woorden als mensbaksel, fropskottel, knotszwabber, wangdoedels en flitspoppers wel niet? Je kunt zelfs een Roald Dahl woordenboek kopen, waar al zijn verzonnen woorden in worden uitgelegd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er komt nog een vijfde boek van Fifty Shades

Er komt nog een vijfde boek van 'Fifty Shades'

http://static2.hln.be/static/photo/2016/13/0/4/20160912152204/media_xll_9058909.jpg

Wegens succes verlengd mag je wel heel letterlijk nemen bij de populaire boekenreeks 'Fifty Shades of Grey'. Vorig jaar verscheen er al een vierde boek en nu heeft de Britse schrijfster E.L. James aangekondigd dat er ook nog een vijfde deel uitkomt. En dat terwijl 'Fifty Shades' ooit bedoeld was als een trilogie. Maar het succes viel simpelweg niet te negeren.

De eerste drie boeken in de reeks: 'Fifty Shades of Grey', 'Fifty Shades Darker' en 'Fifty Shades of Freed' waren een gigantisch succes. Wereldwijd gingen er in 2013 al meer dan 60 miljoen exemplaren over de toonbank. Een jaar na de release werd bekend gemaakt dat de boeken allemaal verfilmd zouden worden. In 2015 ging 'Fifty Shades of Grey' in première, en hoewel de pers bijzonder kritisch was, werd de film een enorm kassasucces.

Kortom, fans genoeg van de relatie tussen tussen Christian Grey en Anastasia Steele, en dus kwam er vorige zomer een vierde boek uit: 'Grey - Fifty Shades of Grey as told by Christian'. Dat biedt inzicht in de duistere hersenkronkels van de mysterieuze mr. Grey. Het verhaal is niet nieuw, maar we bekijken de relatie tussen Anastasia en Christian vanuit het standpunt van de rijke en aantrekkelijke zakenman.

Blijkbaar kunnen de fans er echter geen genoeg van krijgen, want afgelopen weekend, op de 27ste verjaardag van personage Anastasia, werd aangekondigd dat er nu ook nog een vijfde boek komt. Het was de schrijfster zelf die dat bevestigde door alvast een klein stukje uit het boek op Facebook te posten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pas verloofd en gedood op weg naar Compostella

Pas verloofd en gedood op weg naar Compostella

http://static1.hln.be/static/photo/2016/4/7/8/20160913014833/media_xll_9061313.jpg

Jeroen Schelstraete (41) uit Gent heeft zijn negende voettocht naar Compostella niet overleefd. Vorige vrijdag vond een Spaanse arbeider zijn lichaam, verborgen onder een berg compost op het containerpark van San Roman de la Vega. Volgens de plaatselijke speurders werd de Vlaming er gedumpt nadat hij overreden werd door een auto. Ze houden ook rekening met een moord.

Zijn vriendin Wendy Leung (35) stapte de eerste drie weken van zijn tocht mee. De vrouw moest door haar werk vroeger naar huis terugkeren, terwijl haar partner de tocht in zijn eentje verderzette.

"Jeroen had me in Spanje net ten huwelijk gevraagd", zegt Wendy. "Natuurlijk zei ik ja. Na Spanje zouden we werk maken van een trouwdatum. Zijn familie en ik stellen nu alles in het werk om Jeroens lichaam zo snel mogelijk terug naar België krijgen." (br.hln)


» Reageer (0)
12-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.As David Bowie uitgestrooid op festival Burning Man

As David Bowie uitgestrooid op festival Burning Man

http://static2.hln.be/static/photo/2016/5/5/8/20160912040432/media_xll_9057248.jpg

Een deel van de as van David Bowie is uitgestrooid op het festival Burning Man. Dat vertellen ooggetuigen aan E! News.

Een petekind van de vorig jaar overleden zanger zou hier toestemming voor hebben gekregen van Bowies weduwe Iman. "Davids petekind en hij hebben lange gesprekken gehad over Burning Man en waar het voor staat, en David vond de boodschap achter het festival heel mooi", zegt de insider.

Woestijn
Burning Man vond dit jaar van 28 augustus tot 5 september plaats in de woestijn Black Rock Desert in de Amerikaanse staat Nevada. Net als ieder jaar werd hier na afloop een tijdelijke tempel in brand gestoken.

Ceremonie
Voordat het zover was werd Bowie geëerd in de tempel met een kleine ceremonie voor ongeveer zeventig mensen. "We speelden Davids muziek tijdens de rit van onze campingplek naar de tempel en terug", vertelt de aanwezige bron. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alarmerende studie: "Kinderen hebben tot drie keer vaker leukemie in Mol-Dessel"

Alarmerende studie: "Kinderen hebben tot drie keer vaker leukemie in Mol-Dessel"

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/16/0/20160912051809/media_xll_9057225.jpg

Rond de site van Mol-Dessel, waar nucleair afval wordt verwerkt, hebben kinderen tussen nul en veertien jaar twee tot drie keer vaker leukemie dan gemiddeld. Dat blijkt uit onderzoek uit waar De Morgen vandaag over schrijft.

Gedetailleerde resultaten van een epidemiologisch onderzoek toont dat kinderen die in een straal van vijftien kilometer rond de site van Mol-Dessel leven twee tot drie keer meer leukemie hebben dan leeftijdsgenootjes elders.

Windrichting
"Bovendien is er een verband gevonden met de afstand tot de site en met de windrichting waarin radioactieve gasuitstoot zou waaien", zo staat in het artikel, gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad European Journal of Cancer Prevention.

Vervolgonderzoek
Lodewijk Van Bladel, stralingsexpert bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en co-auteur van het onderzoek, wijst er wel op dat het om een handvol kinderen gaat. "Een verdubbeling of verdriedubbeling heb je dan wel al heel snel. Vervolgonderzoek bij een grotere groep is daarom nodig." (br.hln)


» Reageer (0)
11-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf mooie planten die de lucht in huis zuiveren

Vijf mooie planten die de lucht in huis zuiveren

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/4/7/20160910134004/media_xll_9049087.jpg

De wereld is vervuilder dan ooit, en niet alleen buiten je muren. Ook binnenshuis zakt de kwaliteit van de lucht steeds meer, waar we zaken als hoofdpijn en astma aan kunnen overhouden. Maar niet getreurd, deze vijf planten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze doen ook hun best om je interieur gezuiverd te houden.

1. Dracaena

Planten uit de Dracaena-familie zijn erg bedreven in het absorberen van acetondampen in huis. Na 12 uur was meer dan 94 procent van het chemische goedje uit de lucht verdwenen.

2. Crassula ovata

Ook wel 'jadeplant' genoemd. Deze leuke plant maakt deel uit van de vetplanten, met een dikke stam en kleine stompe bladeren. Deze plant haalt vakkundig verfresten uit de lucht.

3. Graslelie

De graslelie is een veelvoorkomende plant en een vaste waarde in vele huishoudens. Maar wist je ook dat hij een hele resem aan schadelijke chemicaliën zuivert? Onder meer stoffen in inkt, rubber, kleefstoffen en verf maakt hij onschadelijk.

4. Bromelia

Op het eerste zicht is deze kleurrijke plant niet erg speciaal, maar het is wel dé plant die restjes van uitlaatgassen en sigarettenrook wegwerkt.

5. Consolea

De Consolea is een familie van boomcactussen die vooral in de Caraïben voorkomen. Bij ons zijn ze moeilijk te krijgen, maar als je ze weet te vinden, zijn ze het kopen waard. De plant haalt een hele variëteit aan schadelijke stoffen weg.  (br.hln)


» Reageer (0)
09-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'kleinste baby ter wereld' toont dat ze een groots vechtertje is

De 'kleinste baby ter wereld' toont dat ze een groots vechtertje is

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/14/2/20160909163039/media_xll_9045782.jpg

Ze woog slechts 226 gram toen Emilia Grabarczyk het levenslicht zag. Vermoedelijk is het Duitse prematuurtje, dat negen maanden geleden werd geboren, de kleinste baby ter wereld.

Bij haar geboorte was haar voetje net zo groot als een vingertop en ze woog niet meer dan een paprika. Emilia Grabarczyk heeft alle verwachtingen van deskundigen overtroffen en met haar gezondheid gaat het ook steeds beter.

Emilia's moeder moest bevallen met 26 weken zwangerschap in Witten in het westen van Duitsland. Er waren problemen met de placenta waardoor Emilia niet de voeding kreeg die ze nodig had. Bij haar geboorte was ze slechts 22 centimeter en artsen vreesden voor haar leven. Het meisje overleefde en overtrof alle verwachtingen. Dokters noemden haar 'de kleine vechter'. Dokter Bahman Gharavi noemt het een wonder dat Emilia overleeft. "Zelfs prematuurtjes die 397 gram wegen overleven amper".

Normaal gewicht
Nu negen maanden later weegt de kleine spruit ruim drie kilo, het gewicht dat een baby normaal bij de geboorte moet hebben. Lokale nieuwsmedia zeggen dat ze hiermee het record heeft gebroken van 's werelds kleinste baby. Een prematuurtje dat ter wereld kwam in Chicago met 25 weken en toen 243 gram woog was de recordhouder.

Toch leefde de kersverse ouders een halfjaar in onzekerheid met de vraag of hun kleine wondertje het zou redden. Zo waren er complicaties en moest Emilia zelfs een operatie ondergaan toen ze 340 gram woog. Het is pas sinds enkele weken dat haar gezondheid vooruit gaat en het lijkt erop dat het couveusekindje er geen handicap of stoornis aan overhoudt. Haar moeder is dolblij: "Het waren moeilijke tijden en er hebben een hoop tranen gevloeid, maar ze wilde het duidelijk overleven". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit eerder zo laat op het jaar zo heet (en dat gaat in toekomst vaker gebeuren, zeggen experts)

Nooit eerder zo laat op het jaar zo heet (en dat gaat in toekomst vaker gebeuren, zeggen experts)

http://static3.hln.be/static/photo/2016/9/7/2/20160909072113/media_xll_9043667.jpg

Komend weekend wordt het éventjes koeler, maar vanaf maandag overschrijden we opnieuw de zomerse grens van 25°C. Op dinsdag, woensdag en donderdag ligt de tropische grens van 30°C zelfs binnen handbereik, meldt weerwebsite Noodweer Benelux.

Weerman David Dehenauw bevestigt dat we ons nog even in de tropen mogen wanen. "De meeste Europese weermodellen voorspellen dat we volgende dinsdag 30 graden halen. Dat we nog drie opeenvolgende dagen tropische temperaturen krijgen, zoals één Amerikaans weermodel aangeeft, durf ik niet te zeggen. Het zou een absolute primeur zijn. In september is dat nog nooit gebeurd. De kans dat het zo ver komt, is kleiner dan 50%. Bij voorspellingen die een hele week vooruitblikken, zitten we er immers nog makkelijk 2 tot 3 graden naast."

Record 1919
Maar ook die éne dag met 30 graden is deze tijd van het jaar hoogst uitzonderlijk, weet Dehenauw. "Sinds 1901 zijn er in Ukkel maar zeven dagen in september opgetekend waarop het kwik tot boven de 30 graden steeg. Bovendien is het nooit eerder voorgekomen dat het zo láát in het jaar nog zo heet werd. Dinsdag is het al 13 september. Het record staat nu op 12 september 1919 - toen werd het 30,6 graden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Rookmeldertest' spoort kanker op, nieuw medicijn doet kanker wegsmelten

'Rookmeldertest' spoort kanker op, nieuw medicijn doet kanker wegsmelten

http://static2.hln.be/static/photo/2016/12/16/5/20160907124905/media_xll_9035975.jpg

Een nieuw medicijn dat "kanker doet wegsmelten" is in de VS goedgekeurd. Venetoclax werd in Australië ontwikkeld om chronische lymfatische leukemie te bestrijden. Het medicijn had tijdens klinische tests in 80 procent van de gevallen positieve resultaten, één op vijf patiënten werd er volledig kankervrij door. Daarnaast hebben wetenschappers een 'rookmeldertest' ontwikkeld die de ziekte waarneemt nog voor enige symptomen worden vastgesteld.

Professor John Seymour, die de tests coördineerde, verklaart: "Cellen gaan dood, maar kankercellen, en leukemiecellen in het bijzonder, stellen die dood uit met een eiwit genaamd BCL2 dat de normale afbreektijd stillegt. Venetoclax werkt door in het bijzonder de werking van BCL2 te blokkeren en laat de cellen toe te sterven".

Het medicijn betekent een grote stap vooruit in de immunotherapie, een nieuw onderzoeksgebied waarbij beroep wordt gedaan op het lichaamseigen vermogen om kanker te verslaan. Totnogtoe werd het vooral met succes toegepast op huidkanker.

Bloedtest

In een nieuwe doorbraak in het kankeronderzoek zijn experts enthousiast over een nieuwe bloedtest die kanker kan vaststellen nog voor er symptomen zijn. De wetenschappers die de test voorstelden op het British Science Festival vergelijken hem met een rookmelder omdat hij niet kanker vaststelt maar veranderingen in de rode bloedcellen. Die komen voor als er sprake is van kanker.

Het vroeg opsporen van kanker is belangrijk voor een succesvolle behandeling. Indien een tumor wordt aangetroffen in één lichaamsdeel, is de kans groter dat die chirurgisch kan verwijderd worden. Indien de kanker is verspreid naar andere organen, is de kans op genezing veel kleiner.

De nieuwe test is een eenvoudige, goedkope bloedtest en kan dus gebruikt worden om mensen te onderzoeken die een groot risico op kanker lopen.

Professor Gareth Jenkins van de universiteit van Swansea, die de studie leidde: "Deze test kan je een kankerrookmelder noemen. Een rookdetector detecteert ook niet brand in onze huizen maar het bijproduct van brand: rook. Deze test spoort kanker op door de 'rook' op te sporen: gemuteerde bloedcellen".

"De zegswijze 'geen rook zonder vuur' geldt ook voor kanker: 'geen kanker zonder mutaties in de bloedcellen'. Mutatie is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van kanker. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot half miljoen Belgische computers gehackt

Tot half miljoen Belgische computers gehackt

http://static3.hln.be/static/photo/2016/2/11/13/20160909064155/media_xll_9043603.jpg

Tot een half miljoen Belgische computers zijn in handen gevallen van criminelen en worden gebruikt voor cyberaanvallen, zonder dat de eigenaars dat weten. Wie ten prooi is gevallen aan online criminelen, zal daarvan op de hoogte worden gebracht door de overheid. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

Ondertussen bestaan wel lijsten met de identificatiecodes van die besmette pc's. Wanneer een site wordt aangevallen, worden de gegevens van die computers soms geregistreerd. Of wanneer een netwerk van besmette pc's wordt ontmanteld, krijgen politie en justitie daar ook zicht op. ­Internationaal worden die gegevens ­uitgewisseld.

Privacy
"Met die informatie willen we de eigenaars van de pc's op de hoogte laten brengen", zegt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity (CCB). "Dat is complexer dan het lijkt. Vanwege de privacy mogen we niet zomaar nagaan wie de computer bezit." Daarom overlegde het CCB met de Privacycommissie. De procedure zou erin bestaan dat de internetproviders de IP-adressen krijgen, hun klanten verwittigen en dan die lijsten weer vernietigen.

Principeakkoord
De betrokken diensten hebben een principeakkoord over de meldingen. Een officieel akkoord kan snel volgen. Tegen het einde van het jaar zouden de eerste waarschuwingen worden uitgestuurd. (br.hln)


» Reageer (0)
08-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het komt dat 1 op 10 mensen in dit dorp meer dan 100 jaar worden

Hoe het komt dat 1 op 10 mensen in dit dorp meer dan 100 jaar worden

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/10/4/20160908074652/media_xll_9038944.jpg

Het gehucht Acciaroli in het zuidwesten van Italië heeft een heel bijzondere eigenschap: meer dan één op tien inwoners wordt er meer dan 100 jaar oud. Ligt het aan de verse voeding, hun seksbeleving, of zou het de rozemarijn kunnen zijn? Zes maanden lang zocht een team wetenschappers naar de sleutel van het lange leven.

Onderzoekers van de Sapineza universiteit van Rome en de universiteit van het Amerikaanse San Diego stelden vast dat ouderlingen in de regio een bijzonder goede bloedsomloop hebben. Ze onderzochten bloedstalen van meer dan 80 van de 700 inwoners en merkten dat daar buitengewoon weinig adrenomedullin in zat, een hormoon dat bloedvaten verwijdt. De waarden die bij bejaarden werden opgetekend, bleken overeen te komen met die bij twintigers en dertigers. Hoge waarden adrenomedullin kunnen bloedvaten doen samentrekken, wat tot ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen.

De vorsers weten nog niet wat dit fenomeen veroorzaakt, maar denken dat het verband houdt met het dieet en de lichaamsbeweging. De bewoners van Acciaroli eten vaak vis die in de buurt wordt gevangen, zelfgekweekte konijnen en kippen, naast olijfolie en groenten en fruit uit eigen tuin.

De studie wijst er ook op dat iedereen er rozemarijn eet, wat de hersenfuncties verbetert. Lokale variëteiten van het kruid worden nu bestudeerd.

Seksueel actief

"De bewoners van Acciaroli hebben geen hartkwalen, obesitas of Alzheimer. Ze lijden niet aan cataract. De meeste mensen in de VS krijgen na hun tachtigste cataract", stelt cardioloog Alan Maisel van de universiteit van San Diego.

Maar er kan een andere belangrijke factor meespelen. "De seksuele activiteit onder de bejaarden is er enorm", stelt Maisel. "Misschien heeft het daar mee te maken. Het zal ook wel met de goede lucht en de levensvreugde te maken hebben".

Het gehucht langs de Cilento-kust ligt in het gebied waar de Amerikaanse voedselspecialist Ancel Keys in 1950 de hoogste concentratie eeuwlinen ter wereld aantrof op zijn zoektocht naar een bewijs dat een Mediterraan dieet bijdraagt aan een lang leven. Keys verhuisde met zijn vrouw naar de streek en werd er 100 jaar (br.hln)


» Reageer (0)
07-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rotdag gehad? Deze 10 mensen hadden het ongetwijfeld lastiger dan jou

Rotdag gehad? Deze 10 mensen hadden het ongetwijfeld lastiger dan jou

http://static2.hln.be/static/photo/2016/14/9/5/20160906205334/media_xll_9034115.jpg

Op sommige dagen lijkt het alsof alles in het honderd loopt. De wekker niet gehoord, je tong verbrand aan een tas koffie en vervolgens natgeregend op het werk aangekomen om daar te merken dat je de laptop bent vergeten. Nog aan het bekomen van zo'n dagje? Troost jezelf met een portie leedvermaak op fmylife.com, een website waar lotgenoten hun vervelendste "Fuck my life"-momenten met je delen. Geloof ons: jouw dag viel in vergelijking waarschijnlijk nog mee.

'Fuck my life' is de uitspraak die hoort bij momenten waarop iets helemaal niet volgens plan verloopt, op sociale media ook erg populair onder de hashtag #fml. Dat soort momenten kennen ze bij de website fmylife.com maar al te goed. Op dit platform delen mensen hun "fuck my life"-momentjes met andere surfers. Onder het verhaal kunnen lezers dan stemmen of ze medelijden hebben met de verteller, dan wel of ze vinden dat die karmagewijs zijn verdiende loon kreeg.

Deze verhalen van mensen met pech zijn misschien een klein beetje leedvermaak, maar ze toveren ongetwijfeld een glimlach op je gezicht. Of ze bezorgen je een tenenkrullend moment van plaatsvervangende schaamte, dan wel gigantisch medelijden, dat kan ook. In elk geval ben je jouw eigen rotdag in no time vergeten. Hieronder een bloemlezing van een tiental 'fuck my life'-momenten, meer verhalen vind je op de website.

Geen internet

Vandaag vergat ik mijn huiswerk voor Frans te maken, een opdracht die we online moesten uitvoeren. Ik gebruikte als excuus tegen mijn leraar dat mijn internet niet werkte. Maar ik legde het haar uit in een e-mail. FML.

"Ik hou van haar"

Vandaag hoorde ik mijn lief met wie ik drie maanden een koppel vorm tegen een vriend praten. Hij wist niet dat ik hem kon horen. "Vanavond is dé avond," zei mijn lief. "Ik ga haar eindelijk vertellen dat ik van haar hou". Ik was helemaal opgetogen en besliste alvast dat ik hetzelfde zou terug zeggen. Tot zijn vriend antwoordde: "Super! Maar wat dan met Kayla?" Ik ben Kayla. FML.

Bij de tandarts

Vandaag ging ik op controle bij de tandarts. Ik keek omhoog en zag een klein snotje dat van zijn neus naar zijn lip drupte. Ik probeerde voorzichtig mijn hoofd opzij te bewegen, maar hij riep "Stop!'. Het bewegen van zijn lippen zorgde ervoor dat het snotje in mijn mond belandde. FML.

Vergeten deadlines

Ik ruimde vandaag het bureau van mijn vader op en vroeg me af waarom ik nog altijd geen antwoord had gekregen op mijn kandidatuur voor een school waar ik heel graag wil studeren. Ik vond er de acceptatiebrief op zijn bureau, met bijgevoegd zelfs een goedkeuring voor een beurs. De deadline om in te schrijven was een maand geleden. FML.

Drama in het winkelcentrum

Ik ging vandaag winkelen in een winkelcentrum met mijn moeder. Ze irriteerde mij, dus ik begon tegen haar te roepen en nogal luid een dramascène te maken. Daarna struikelde ik en viel van de trap van het winkelcentrum. Iedereen keek naar mij en er begonnen zelfs mensen te applaudiseren. FML.

"Loop naar de hel"

Ik ging vandaag op restaurant met mijn gezin. We zijn Zweeds en vinden het leuk om in onze taal over anderen te roddelen, want niemand verstaat ons. Ik maakte een opmerking over het lelijke meisje aan de tafel naast ons, waarop zij naar onze tafel komt en zegt "Dra at helvete". Dat is Zweeds voor "Loop naar de hel". FML.

Pijnlijke misstap

Ik ging naar de film met vriendinnen. Een jongen achter ons maakte heel storende, luide ademgeluidjes, dus gooiden we popcorn naar hem. Na de film zagen we dat hij in een rolstoel zat en dat er een buisje om te kunnen ademen uit zijn nek stak. FML.

Openbare liefdesbrieven

Ik typte vandaag een liefdesbrief op mijn computer. Een seksueel getinte liefdesbrief. Ik zat in de klas, ik ben een leraar, ik ben homo en mijn brief verscheen op het grote projectiescherm terwijl mijn studenten een test aflegden. De brief heeft 15 minuten op het scherm gestaan. FML.

Alcoholcontrole

Ik ging vandaag naar huis na een feestje en had een beetje alcohol gedronken. Gelukkig heb ik altijd mondwater bij om in noodgevallen de geur van mijn adem te verdoezelen. Ik moest blazen en blies 2.37. Blijkbaar is alcohol het hoofdingrediënt van Listerine. FML.

Mislukte grap

Vandaag stopte een auto om mij de straat te laten oversteken. Ik dacht dat het wel grappig zou zijn als ik heel traag over straat strompelde en zou doen alsof ik kreupel was. Eens aan de overkant, sprong ik heel hoog in de lucht om de chauffeur bij wijze van grap te laten zien dat ik alsof deed. Ik gleed uit en belandde met mijn hoofd heel hard tegen de straatstenen. De auto heeft me naar het ziekenhuis gebracht. FML. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Zesde basissmaak' verklaart waarom jij zo graag brood en pasta eet

'Zesde basissmaak' verklaart waarom jij zo graag brood en pasta eet

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/16/10/20160906175629/media_xll_9033850.jpg

Ook dol op pasta, brood en aardappelen, alle koolhydraatarme hypes ten spijt? Volgens een studie van Oregon State University heeft dat alles te maken met een nieuw ontdekte zesde basissmaak, naast zout, zoet, zuur, bitter en umami. "Starchy" doopten zij de nieuwkomer, wat zich in het Nederlands laat vertalen als het net iets minder catchy "zetmeelrijk".

De basissmaken zoet, zuur, bitter en zout kennen we allemaal. Enkele jaren geleden werd daar de iets abstractere smaak "umami" aan toegevoegd, Japans voor 'hartig'. En nu maakt ook "zetmeelrijk" een kans om een plek in het lijstje met basissmaken te veroveren.

Proeven wat je eet

Amerikaanse wetenschappers van de Oregon State University werpen op dat producten als pasta, brood en aardappelen tot de zesde smaakcategorie "zetmeelrijk" horen. Lang werd aangenomen dat je complexe koolhydraten zoals zetmeel niet kan proeven, maar volgens onderzoeker Juyun Lim is dat onzin. "Elke eetcultuur kent complexe koolhydraten. Het idee dat we niet zouden kunnen proeven wat we eten, slaat nergens op."

Complexe versus enkelvoudige suikers
Om te begrijpen hoe de wetenschappers tot deze conclusie kwamen, moeten we even inzoomen op de chemische structuur van verschillende voedingsstoffen. Complexe koolhydraten - zoals zetmeel - bestaan uit lange ketens suikermoleculen. Bij het kauwen breekt ons speeksel die af tot kortere ketens en enkelvoudige suikers. Wetenschappers veronderstelden lange dat we zetmeel niet apart kunnen proeven als smaak, maar experimenten van Juyun Lim en zijn collega's wijzen nu op het tegendeel. Proefpersonen identificeerden vloeibare oplossingen van zetmeelrijke producten zoals brood, pasta, aardappelen en graanproducten in de mond door hun 'bloemige smaak'. Ook wanneer de wetenschappers de receptoren op de tong die zoet herkennen uitschakelden bij de proefpersonen, bleven de ze deze bloemige smaak proeven.

Brood met chocolade
Juyun Lim en zijn collega's vermoeden daardoor dat het niet de enkelvoudige suikers zijn die ons naar brood en pasta doen grijpen, maar de smaak van het complexe koolhydraat zelf, namelijk zetmeel. "Suiker smaakt lekker op korte termijn. Maar als je bijvoorbeeld chocolade en brood krijgt voorgeschoteld, zal je in verhouding meer van het brood eten. Dat kies je voor zetmeel als hoofdproduct en chocolade als bijproduct."

Drang naar brood en pasta verklaard
Toch voldoet zetmeel nog niet aan alle criteria om als basissmaak gezien te worden. Daarvoor moeten de onderzoekers nog de specifieke receptoren voor zetmeel op de tong weten te identificeren. Wel vermoeden ze dat door deze ontdekking kan verklaard worden waarom we trek hebben in koolhydraten, wat volgens hen niet samenhangt met een drang naar suiker. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monica wil de zwaarste vrouw ter wereld worden en is met 317 kilo al aardig onderweg

Monica wil de zwaarste vrouw ter wereld worden en is met 317 kilo al aardig onderweg

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/8/3/20160907043606/media_xll_9035253.png

De Amerikaanse Monica Riley uit Texas weegt 317 kilo, maar heeft haar streefgewicht nog lang niet bereikt. Dat ligt namelijk op 445 kilo, wanneer ze zich niet meer kan bewegen en totaal afhankelijk wordt van haar vriend Sid. "Dan voel ik me als een koningin."

Terwijl hordes vrouwen zich uithongeren om te vermageren, heeft Monica (27) het in haar hoofd gezet om de dikste vrouw ter wereld te worden. Tegen de tijd dat ze 32 is, wil ze haar doel bereikt hebben. De vrouw, die plussize-model is, droomt ervan om zo dik te zijn dat ze zich niet meer kan bewegen. "Het plan is om 445 kilo te wegen, zodat Sid me moet bedienen. Hij kijkt daar ook erg naar uit."

Met nog een slordige 120 kilo te gaan, lijkt dat scenario nog veraf, maar nu heeft de zware Monica al veel hulp nodig. "Sid helpt me op te staan en in en uit bed te komen. Wanneer ik na een zwaar diner ga liggen, moet hij me helpen om te rollen. Dat vinden we allebei opwindend."

Seksuele fantasie
Monica's 'strijd voor de kilo's' hangt in grote mate samen met een seksuele fantasie die zij en Sid hebben en waarin haar gewicht een essentiële rol speelt. "Ik vind mezelf steeds sexier worden, met mijn grote zachte buik. Mezelf volstoppen met voedsel vind ik erg geil. Sid houdt ervan om voor me te koken en om me te voeren. Hij geeft me altijd eten en ik hoef nooit iets te doen."

Voor Sid, die een normaal postuur heeft, is zijn relatie met Monica als een "droom die is uitgekomen". "Ik zie het zorgen voor Monica helemaal niet als een taak", zegt hij op zijn beurt. "Ik houd van haar en ik zorg graag voor haar: het is als een droom die is uitgekomen. Het is een misverstand dat 'overvoeden' en 'onbeweeglijkheid' met controle te maken heeft. Als Monica hiermee zou willen stoppen, dan accepteer ik dat onmiddellijk."

Kinderwens
Sinds Sid en Monica elkaar vier maanden geleden via internet ontmoetten, is de vrouw al 25 kilo aangekomen. Monica's gewicht staat hun kinderwens niet in de weg. "Ik kan de baby perfect vanuit mijn slaapkamer opvoeden en voor de rest huren we gewoon een nanny in", zegt Monica. "Niets zal ons doen stoppen om een kind op te voeden. Sommige mensen denken dat onze wens egoïstisch is, maar ik weet zeker dat we goede ouders zouden zijn."

Haar hele leven lang heeft Monica al last gehad van overgewicht. Toen ze twee jaar geleden op het punt stond om een maagverkleinende operatie te krijgen, trok ze zich op het laatste moment terug, vastbesloten om met haar volle figuur te leren leven. (br.hln)


» Reageer (0)
06-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom is jezelf snijden aan een stuk papier zo pijnlijk

Daarom is jezelf snijden aan een stuk papier zo pijnlijk

http://static1.hln.be/static/photo/2016/11/9/3/20160906161810/media_xll_9033333.jpg

Jezelf snijden aan een stuk papier, het kan venijnig pijnlijk zijn. En dat het niet aan onze kleinzerigheid ligt, bewijzen de Engelstaligen, die voor het ongelukje een plaats reserveren in hun woordenboek onder de noemer papercut. Hoe komt het dat zo'n onnozel sneetje zoveel pijn doet? Dermatoloog Dr. Hayley Goldbach zocht het uit.

Je zou een onschuldig stuk papier op het eerste zicht niet van gewelddadigheid beschuldigen. Maar wie zich ooit al eens gesneden heeft aan een vlijmscherp stuk papier, denkt daar ongetwijfeld anders over. Een zogenaamde papercut kan behoorlijk pijnlijk zijn. Dermatoloog Dr. Hayley Goldbach legt met behulp van de anatomie aan BBC uit hoe dat komt.

Ingebouwd veiligheidsmechanisme

Volgens de dermatoloog heeft die pijn alles te maken met zenuweinden. Er zijn om te beginnen veel meer pijnreceptoren in je vingertoppen dan eender waar in je lichaam. Een papercut op je arm, dij of enkel zal nog steeds vervelend zijn, maar waarschijnlijk minder pijnlijk dan de intense pijn die je kan voelen in je vingertoppen. Dat heeft alles met evolutie te maken. "Met onze vingertoppen moeten we de wereld ontdekken en kleine, delicate taakjes uitvoeren," legt de dermatoloog uit. "Vandaar dat we veel zenuwuiteinden in onze vingers hebben. Het is een ingebouwd veiligheidsmechanisme." De pijn die we voelen als we een hete kop thee aanraken, heeft evolutionair zijn nut.

Papier als wapen
Maar de pijn van een papercut heeft niet alleen met je gevoelige vingertoppen te maken, ook de structuur van papier speelt een rol. Met het blote oog lijkt een stuk papier egaal en zacht te zijn. Maar als je het uitvergroot, zal je zien dat papier eerder de structuur van een zaag heeft dan van een mes. Een snee van een stuk papier zorgt voor daardoor voor een gekarteld zig-zagpatroon in je huid, eerder dan een 'propere', rechte snee zoals een (scheer)mes zou veroorzaken.

Diep, maar niet diep genoeg 
Het papier boort zich makkelijk door de bovenste huidlaag, waardoor je pijn voelt. Toch gaat een sneetje vaak niet diep genoeg om een bloedstroom op gang te krijgen. Net daarom is goed ontsmetten en een plakker gebruiken erg belangrijk. Bij een diepere wonde komt bloed kijken, dat samenklontert en voor een korstje zorgt. Daardoor kan de huid eronder verder genezen zonder dat bacteriën een kans krijgen. Een oppervlakkig sneetje van een stuk papier - zonder bloed - heeft dat beschermingsmechanisme niet. Ontsmetten en goed afdekken met een plakker of gaasje is dus de boodschap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit knip je best meteen uit nieuwe kleding, en dit niet

Dit knip je best meteen uit nieuwe kleding, en dit niet

http://static0.hln.be/static/photo/2016/15/11/14/20160905164158/media_xll_9030734.jpg

Een nieuwe blazer gekocht? Of nog zo'n hippe off shoulder top aan korting gescoord? Dan is de kans groot dat je meteen bij thuiskomst de schaar hebt bovengehaald om het kaartje eruit te knippen. Maar wat met die extra lusjes, stiksels en toegenaaide zakken? Moeten die er nu wel of niet af?

Wasvoorschriften

Ben jij zo iemand die steeds vergeet of bloesje nu op 30 of 40 graden gewassen moet worden? Dan laat je het etiket met de wasvoorschriften maar beter zitten, zo lang het niet opvalt of irriteert. In alle andere gevallen: knippen maar! Al moet je wel opletten, soms zit het labeltje zo goed vast dat je je kleding kapot scheurt. Durf je het niet goed aan om het etiket eruit te knippen, maar jeukt het ontzettend? Dan kan een stukje opstrijkbare zoomband wonderen doen. Plak de tape over het stukje dat jeukt en ga eroverheen met het strijkijzer. Nu zijn er geen losse stukjes meer die de huid kunnen irriteren.

Jaszakken

Mag je de zakken van dat nieuwe jasje nu wel of niet openknippen? Dat hangt vooral af van het model. De zakken worden in de eerste plaats namelijk toegenaaid opdat de snit en vorm niet verstoord zouden worden wanneer het in de winkel door verschillende mensen gepast wordt. Heb je een dikke winterjas of een ander oversized model? Dan kan je de zakken met een gerust hart openmaken en naar hartenlust gebruiken. Bij deftige, getailleerde jasjes zoals blazers, laat je ze echter beter toe. Door de zakken te gebruiken, zal je jasje na verloop van tijd zijn vorm verliezen. Alleen als je van plan bent om er enkel papiertjes, tickets of andere kleinoden in te bewaren, kan je ze wel gebruiken.

Naden voor de pasvorm

Niet alleen de jaszakken zijn toegemaakt bij blazers, ook de mouwen en de achterkant van je blazer worden bij elkaar gehouden door een klein beetje draad. Deze mag je wel met een gerust hart openknippen. Ze zijn bedoeld om de pasvorm te bewaren in de winkel en ervoor te zorgen dat het jasje er mooi en glad uitziet op de kleerhanger. Maar zodra je thuis bent mag je met een gerust hart de schaar bovenhalen.

Extra litsjes

Een strapless topje of een losse blouse? De kans is groot dat er extra touwtjes in de schouders zijn gemaakt. Moeten die er sito presto uit? Of laat je ze beter zitten? Wel, dat hangt af van de manier waarop jij je kleding opbergt. Plooi jij je kleding op? Dan mogen die litsjes er meteen uit. Hang jij echter liefst zoveel mogelijk op kleerhangers? Dan laat je die lusjes beter zitten. Ze zijn namelijk bedoeld om losse modellen en gladde stoffen die anders makkelijk van kleerhangers zouden glijden, te laten hangen. (br.hln)


» Reageer (0)
05-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elf jaar misselijk en gekluisterd aan een rolstoel. Dokters weten eindelijk wat er met dit meisje scheelt

Elf jaar misselijk en gekluisterd aan een rolstoel. Dokters weten eindelijk wat er met dit meisje scheelt

http://static0.hln.be/static/photo/2016/17/3/10/20160905105115/media_xll_9029995.jpg

Chronisch vermoeidheidssyndroom. Dat was elf jaar geleden de diagnose die Ellie Britton (21) uit het Engelse Cardiff kreeg toen ze zich liet onderzoeken omdat ze zich de hele tijd futloos, moe en misselijk voelde. Het bleek uiteindelijk iets helemaal anders te zijn. En ze kwam er zélf achter.

Ellie Britton was een heel actief kind voor de problemen begonnen. Ze zwom, danste en deed aan turnen, samen met haar twee jaar jongere zusje Hannah. Maar in de zomer van 2005 veranderde alles.

"Ik kreeg last van constante hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn en uitputting", vertelt ze. "Mijn mama Kate (51) dacht eerst dat ik het moeilijk had om me aan te passen op school en dat ik gewoon niet wilde gaan. Maar omdat mijn toestand bleef verslechteren, gingen we toch naar een dokter. En die vertelde dat ik leed aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Hij zei dat ik het wel zou ontgroeien, maar dat ik tot dan gekluisterd zou zijn aan de zetel."

Lijdensweg

Het was het begin van een lange lijdensweg. "De pijn in mijn gewrichten was soms zo erg dat ik lag te roepen en ik had een rolstoel nodig als ik naar buiten wilde gaan", zegt ze. "Als ik een dokter opzocht of naar het ziekenhuis ging, gaven ze me gewoon wat pijnstillers en klaar."

Toch liet het meisje de schouders niet hangen. "Op de dagen dat de pijn dragelijk was, probeerde ik zelf wat te studeren, want naar school gaan lukte niet meer. En zo slaagde ik er toch in mijn middelbaar af te maken." Ze ontmoette zelfs een jongen en sinds december 2012 vormt ze een koppeltje met Max.

Teek
Maar een paar maanden later ging haar gezondheid plots weer enorm achteruit. "Ik kon me nog nauwelijks herinneren hoe het voelde om geen pijn te hebben", zucht ze. Tot ze op een forum van mensen die aan het chronisch vermoeidheidssyndroom lijden plots las dat sommigen intussen een andere diagnose hadden gekregen: de ziekte van Lyme, een bacteriële infectie die veroorzaakt wordt door een beet van een besmette teek.

"Ik had er al over gehoord via bekendheden als Bella Hadid en Avril Lavigne, die er ook aan lijden", getuigt ze. "En ik had als kind inderdaad ook enkele tekenbeten gehad. Ik liet me testen en inderdaad: ik leed aan de ziekte van Lyme. De aandoening kan normaal gezien makkelijk behandeld worden met antibiotica als je er op tijd bij bent. Maar dat was bij mij niet meer het geval."

Antibiotica
De jonge vrouw kreeg nu eerst antibiotica om de onderliggende infecties aan te pakken en een speciaal dieet. Later dit jaar start ze met een antibioticakuur die de ziekte zelf aanpakt. "Ik zal waarschijnlijk lange tijd aan de medicijnen zitten. Mijn herstel zal niet snel gaan. Maar voor het eerst in jaren voel ik me wat beter en heb ik hoop. Reizen, naar de universiteit gaan, misschien wel aan kinderen beginnen: al mijn dromen lijken nu opeens mogelijk te zijn. Mijn leven kan eindelijk beginnen", lacht ze. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man ruimt zolder vader op en vindt lichaam van vrouw die 40 jaar geleden verdween

Man ruimt zolder vader op en vindt lichaam van vrouw die 40 jaar geleden verdween

http://static2.hln.be/static/photo/2016/4/4/10/20160905114611/media_xll_9030115.jpg

Bij renoveringswerken op de zolder van het landgoed van zijn vader in het Duitse Cloppenburg, Nedersaksen heeft een man (33) een gruwelijke ontdekking gedaan. Hij vond er het skelet van een vrouw uit de buurt die veertig jaar geleden verdween.

Het lichaam was bedekt met bladeren en stro en had verscheidene jassen, een broek en schoenen aan. De man verwittigde meteen de politie. Die spreekt van een bijzonder ongewone vondst.

Het zou volgens de politie met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaan om een moeder (28) van drie kinderen die op 4 november 1977 verdween. En dat op basis van een gebitsanalyse en de kleding die ze droeg. Ze woonde vijf kilometer van het landhuis vandaan.

Woud
Het was niet de eerste keer dat de vrouw langere tijd van huis weg was. In 1976 was ze ook al eens zes weken verdwenen en werd ze teruggevonden in een woud. Ze zou psychische problemen hebben gehad. Haar echtgenoot overleed in 2012.

Doodgevroren
"We vermoeden dat de vrouw op de zolder gekropen is om te slapen en daar doodgevroren is", aldus nog woordvoerder Josef Schade van de politie. "We denken niet dat er nog iemand anders betrokken is bij haar dood." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenpanda is niet langer een bedreigde diersoort

Reuzenpanda is niet langer een bedreigde diersoort

http://static0.hln.be/static/photo/2016/7/10/7/20160905080956/media_xll_9029662.jpg

De reuzenpanda was jarenlang hét boegbeeld van alle bedreigde diersoorten, maar de zwart-witte beren zijn vanaf nu officieel niet meer bedreigd. De laatste jaren is hun aantal zo veel gestegen dat ze nu in de categorie 'kwetsbaar' vallen.

In 2009 voorspelden experts nog dat de panda als soort geen lang leven meer beschoren was: binnen de drie generaties zouden ze volledig uitsterven. De deprimerende voorspelling viel echter niet in dovemansoren. Intussen zijn er 67 zwaar bewaakte pandareservaten in China, waarmee het land zo'n twee derde van alle panda's ter wereld beschermd.

"We kunnen constateren dat de achteruitgang van de soort gestopt is", klinkt het bij het IUCN (International Union for Conservation of Nature). "Meer nog, het aantal reuzenpanda's is weer aan het groeien." De laatste tien jaar groeide de soort met maar liefst 17 procent, en hun aantal wordt nu geschat op zo'n 2.060 dieren (inclusief jongen). "Dit bewijst dat de inspanningen van China succesvol zijn, en dat het mogelijk is om bedreigde soorten te redden."

Maar hoewel dit reden tot juichen is, zijn we er nog niet helemaal. "De soort mag dan wel aangroeien, de klimaatverandering speelt ook mee. Er wordt geschat dat 35 procent van de natuurlijke habitat van de dieren zal verdwijnen de komende 80 jaar. Er zal ook minder bamboe voor handen zijn, hun enige vorm van voeding. De panda blijft schaars en kwetsbaar; 1.864 exemplaren in het wild is echt niet heel veel." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom zijn we altijd zo moe na een weekend?

Waarom zijn we altijd zo moe na een weekend?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/3/9/20151123080739/media_xll_8188104.jpg

Een weekend heeft in principe als doel om de batterijen terug op te laden. Maar vaker wel dan niet verschijnen we op maandagochtend nog vermoeider op het werk dan vlak voor het weekend, zeker nu september weer uit de startblokken is geschoten. Hoe komt dat toch, en wat kunnen we eraan doen? Leen Steyaert, gezondheidsbegeleidster, naturopaat en auteur van het boek "Oerrritme" legt uit.

Dat je het extra moeilijk hebt om op maandag uit je warme bed te kruipen is helemaal niet vreemd, integendeel. "Als je in het weekend op andere tijdstippen gaat slapen en opstaat, kan je dat effect vergelijken met een jetlag," legt Leen Steyaert uit. Zij is gezondheidsbegeleidster en naturopaat, en daarnaast ook auteur van het boek "Oerritme".

Innerlijke klok
Die vermoeidheid heeft alles te maken met onze innerlijk ingebouwde klok, waar we aan prutsen als we ons slaap- en waakritme aanpassen. "Tijdens het weekend verschuiven we onze innerlijke klok," verklaart Steyaert. "We gaan bijvoorbeeld wat later slapen en we staan wat later op. Je lichaam kan dat tot op zeker hoogte wel aan, maar vanaf dat het verschil groter wordt dan 2u, begin je dat te voelen. Zaterdag en zondag zul je hier het minste hinder van ondervinden, maar het is pas maandag - als je er opnieuw vroeg uit moet - dat je het lastig zal krijgen. Die maandagblues krijg je doordat je innerlijke klok je sociale klok niet kan volgen."

Niet te veel uitslapen
Het spijt ons dit te moeten zeggen, maar de enige manier om maandag wat frisser voor de dag te komen, is door niet te veel uit te slapen in het weekend. "Het is belangrijk dat je zelfs tijdens het weekend zoveel mogelijk regelmaat behoudt. Hoe minder je verschilt van je weekritme, hoe beter," vervolgt Steyaert. "Eigenlijk zijn we er niet op gebouwd om uit te slapen. Oudere mensen kunnen trouwens niet meer zo goed uitslapen, omdat hun innerlijke klok al meer verstoord is dan die van jongere mensen. Dat verklaart ook waarom jongeren veel langer in hun bed kunnen blijven soezen dan oudere mensen." De ochtendstond heeft dus goud in de mond. Zélfs in het weekend, helaas. (br.hln)


» Reageer (0)
04-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 6 grootste vooroordelen over roodharigen getest

De 6 grootste vooroordelen over roodharigen getest

http://static2.hln.be/static/photo/2016/5/2/12/20160902145509/media_xll_9022497.jpg

Naar jaarlijkse gewoonte wordt de Nederlandse stad Breda dit weekend overspoeld door roodharigen. Het unieke evenement Redhead Days of Roodharigendag vond voor het eerst plaats in 2005 en wordt sinds 2007 onafgebroken georganiseerd. Een goede reden om de feiten en fabels over roodharigen eens op een rij zetten.

1. Temperamentvol

Van roodharigen wordt beweerd dat ze snel geraakt zijn en over een opvliegend karakter beschikken. Deze veronderstelling is nooit onderzocht. Toch heeft Tim Wentel, wetenschapper en spreker op de Redhead Days, een ernstig vermoeden over de oorsprong van dit gerucht.

Het is volgens hem is het beeld al ontstaan toen de Romeinen Brittania (het huidige Wales en Engeland) gingen veroveren. De Romeinen stuitten op ongekend fanatieke strijders met wilde rode beharing. Hun moedige verzet oogstte veel bewondering. Na de verovering van Brittania was het onder Romeinen hip om met een roodharige te trouwen of een roodharige slaaf te bezitten.

2. Ambitieus

Roodharige vrouwen zijn ambitieus, meent de Britse winkelketen Superdrug. De leverancier van schoonheidsartikelen liet het verband onderzoeken tussen de haarkleur en het salaris van vrouwen. Uit het onderzoek blijkt dat roodharigen vaker 's avonds doorwerken.

Ze veranderen ook het vaakst van baan, met als doel hogerop te komen. Dit alles zonder al te veel resultaat. Roodharigen verdienen het minst van alle Britse vrouwen. Blondines (al dan niet met geverfd haar) hebben het hoogste salaris.

3. Pijn

Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Louisville hebben ontdekt dat roodharigen gevoeliger zijn voor pijn. Dit is van belang in de operatiekamer. Volgens het onderzoek moet aan roodharigen gemiddeld twintig procent meer verdoving worden toegediend dan aan andere patiënten. Dat roodharigen heftiger bloeden, is onzin. Toch worden ze na een ingreep soms langer in het ziekenhuis gehouden, omdat het medische personeel vreest voor nabloedingen.

4. Seks

De Duitse onderzoeker Werner Habermehl vergeleek het seksleven van honderden vrouwen met hun haarkleur. Zijn onderzoek onderstreept het begrip 'vurige rooie'. Vrouwen met rood haar hebben met afstand het actiefste seksleven. Daarbij wisselen ze het vaakst van partner. Overigens komt het initiatief tot een vrijpartij vaker van de man dan van de roodharige vrouw.

Mannen associëren de kleur rood onbewust met passie, meent Habermehl. In hun ogen zijn roodharigen sneller tot de daad te verleiden. Toch heeft rood haar bij slechts negen procent van de mannen de voorkeur. Ruim dertig procent valt op blond, 17 procent op zwart en 14 procent op bruin, zo heeft onderzoeksbureau Blauw Research becijferd.

5. Uitsterven

Het is een hardnekkig misverstand dat roodharigen zullen uitsterven. Wel is hun aantal de afgelopen vijftig jaar afgenomen. Reden hiervoor is de opmars van het bruine haar. Het bruinhaar-gen is sterker dan het gen van roodharigen. Het kind dat uit ouders met beide genen wordt geboren, zal daarom bruin haar krijgen, maar ook drager zijn van het roodharigen-gen. Als dit gen wordt verenigd met het roodharigen-gen van een ander persoon, zal dat een kind met rood haar opleveren.

Die kans is in Schotland het grootst. Veertig procent van de bevolking bezit een roodharigen-gen en één op de zeven Schotten heeft rood haar. In Nederland ligt dit percentage op twee procent. In Frankrijk zijn roodharigen nog unieker. Slechts 0.03 procent van de Fransen behoort tot deze bijzondere minderheid.

6. Neanderthalers

Wetenschappers op de universiteit in Oxford denken dat het gen voor rood haar afkomstig is van Neanderthalers. Het zogenoemde ginger-gen veroorzaakt niet alleen rood haar, maar ook een lichte huidskleur en sproeten. Het gen moet volgens de wetenschappers zo'n 100.000 jaar oud zijn. Dat er nog steeds mensen met rood haar rondlopen, komt volgens Oxford University door het simpele feit dat Neanderthalers destijds met homo sapiens hebben gepaard. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooie zomer = meer muggen

Mooie zomer = meer muggen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/16/14/20160904104818/media_xll_9027509.jpg

Deze dag valt in het water, maar wie de afgelopen dagen zijn tuin in de gaten heeft gehouden, zal het zeker en vast opgemerkt hebben: het krioelt nog van de muggen en andere insecten. En daar zit het mooie weer van de afgelopen dagen voor iets tussen. Door de hoge temperaturen zijn enkele diertjes aan een nieuwe generatie begonnen. Onder meer rupsen en poppen van insecten ontwikkelen zich sneller, waardoor er nu al een derde generatie dagvlinder rondfladdert. Ook de exotische buxusmotten en enkele libellensoorten vliegen opnieuw rond. Dat meldt Natuurpunt. Door het droge weer zijn er dan weer wel amper paddenstoelen te vinden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paus verklaart Moeder Teresa tot heilige

Paus verklaart Moeder Teresa tot heilige

http://static3.hln.be/static/photo/2016/2/10/12/20160904063536/media_xll_9027282.jpg

Sint-Pietersplein in Rome Moeder Teresa tot heilige. De Albanese non, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu, werkte in de Indiase stad Calcutta en gold als icoon van menslievendheid.

Naar verwachting komen honderdduizenden mensen naar Rome om de heiligverklaring bij te wonen, mogelijk zelfs meer dan de 300.000 die in 2003 haar zaligverklaring bijwoonden. Onder de aanwezigen zijn ook staatshoofden.

Moeder Teresa (1910-1997) werd de engel van de sloppenwijken genoemd. Ze kreeg in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is 3D van Massive Attack graffitikunstenaar Banksy?

Is 3D van Massive Attack graffitikunstenaar Banksy?

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/13/4/20160902182628/media_xll_9023494.jpg

Robert Del Naja, alias 3D en stichtend lid van de Britse triphopband Massive Attack, zou wel eens de even mysterieuze als legendarische graffitikunstenaar Banksy kunnen zijn. De Schotse onderzoeksjournalist Craig Williams is daar zelfs van overtuigd. Williams ziet een duidelijke link tussen het tijdstip waarop minstens twaalf werken van de beroemde straatkunstenaar werden ontdekt en de steden waar Massive Attack kort ervoor of erna optrad of in een opnamestudio zat. Del Naja, toetsenist bij Massive Attack, verklaart dat hij enkel maar "goed bevriend" is met Banksy. Dat meldt Daily Mail.

3D heeft ook een verleden als graffitikunstenaar in zijn thuisstad Bristol, wat Williams in zijn overtuiging sterkt. Williams meent tevens dat de populariteit van Banksy's zogenaamde street art toenam naarmate ook Massive Attack doorbrak.

Banksy en 3D hebben bovendien al samengewerkt. 3D verscheen in de documentaire 'Exit Through the Gift Shop' van Banksy. Die laatste leverde ook een bijdrage aan het boek '3D & The Art of Massive Attack'.

Williams sluit niet uit dat het werk van Banksy moet toegeschreven worden aan een collectief dat door 3D wordt geleid.

Massive Attack speelde het voorbije weekend nog op het Gentse Sint-Pietersplein, er zijn voorlopig geen meldingen van Banksy-kunst daar in de buurt

Niet één persoon

Massive Attack, bekend van songs als 'Unfinished Sympathy' 'Teardrop' en 'Karmacoma', verdiende miljoenen. De straatkunst van Banksy gaat voor grote bedragen van de hand.

"Wat als Banksy een groep mensen is die zowel thuis als in het buitenland werken hebben gemaakt? Zo'n omvangrijk oeuvre op tijd jaar tijd, over de hele wereld, zou die suggestie ondersteunen", aldus Williams.

"Al sinds 2010 doet het gerucht de ronde dat het werk van Banksy dat in de VS opdook niet noodzakelijk door hem is gemaakt maar door een ploeg graffitikunstenaars die de tournee van Massive Attack volgden".

"Misschien is het dan wel fout te veronderstellen dat Banksy één persoon is maar een groep die Massive Attack al jarenlang volgt en voor het plezier muren onder handen nam. En misschien staat Del Naja wel aan het hoofd van die groep. Een multidisciplinair artiest die voorman is van één van de belangrijkste bands uit de recente Britse muziekgeschiedenis die tegelijk de meestgeprezen straatartiest ter wereld is: hoe cool zou dat niet zijn?" (br.hln)


» Reageer (0)
03-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom mag je chips nooit twee keer dippen in saus

Daarom mag je chips nooit twee keer dippen in saus

http://static0.hln.be/static/photo/2016/9/4/2/20160903104304/media_xll_9025712.jpg

We doen het allemaal wel; een chipje dippen in de salsa dip, een hap nemen en nog eens dippen. Je wist waarschijnlijk zelf al wel dat die gewoonte niet bepaald proper is, maar een onderzoek van de Amerikaanse Clemson universiteit toont aan dat twee keer dippen met hetzelfde chipje nog viezer is dan gedacht.

Het onderzoek werd al in 2009 uitgevoerd, maar onlangs werd het pas gepubliceerd in het Harvard University's Healthbeat journal. Onderzoekers van de universiteit van Clemson onderzochten daarvoor verschillende dipsauzen op het aantal bacteriën, voor en na iemand er voor de tweede keer in gedipt had. Zoals verwacht, was het aantal bacteriën na twee keer dippen flink de hoogte in gegaan. In sommige gevallen was het aantal bacteriën zelfs verdubbeld. De onderzochte waterige dipsauzen als salsa bleken wel een stuk vatbaarder te zijn voor bacteriën dan sauzen die dikker zijn van consistentie. Denk daarbij aan guacamole en kaassaus.

Is het dan echt zo erg om twee keer te dippen vraag je jezelf nu waarschijnlijk af? Iedereen heeft zo'n zevenhonderd verschillende bacteriën leven in zijn of haar mond. Zolang je niet zelf ziek bent (en je immuunsysteem verzwakt is) en de andere chipsetende mensen niet ziek zijn, is er geen enkel probleem, zeggen de onderzoekers. Zit je gezellig te dippen met iemand die snipverkouden is? Dan kunnen jullie allebei wel (nog) zieker worden. Dood ga je er dus niet van, maar let toch even op als jij of je tafelgenoten ziek zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
01-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw ziet vuilzak de straat oversteken en stopt om te kijken wat erin zit

Vrouw ziet vuilzak de straat oversteken en stopt om te kijken wat erin zit

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/5/5/20160830171957/media_l_9014000.jpg

Malissa Sergent Lewis uit de Amerikaanse staat Kentucky was voorbije donderdag te laat vertrokken naar de school waar ze werkt. Om wat tijd in te halen, nam ze een binnenweg. Op dat rustig landweggetje zag de vrouw plots iets ongewoons: een zwarte vuilzak leek zich in het midden van de weg voort te bewegen. Ze stopte om een kijkje te nemen en deed een verrassende ontdekking.

"Ik zag die vuilzak op de weg en ik dacht bij mezelf: 'zag je net die zak bewegen? Hoe dichterbij ik kwam, hoe beter ik zag dat hij bewoog," vertelde ze. "Ik kon het amper geloven. Er zat iets levends in die zak en ik wist gewoon dat ik het er moest uithalen, wat het ook was."

Bang dat het een gevaarlijk dier zou kunnen zijn, ging Lewis heel voorzichtig te werk. "De zak was dichtgeknoopt, dus ik scheurde voorzichtig een hoekje open en keek erin," vertelt ze. "Het was een puppy en hij was heel blij om me te zien. Zodra ik de zak opende en hij licht zag, begon hij te kwispelen. Hij wist dat hij OK was. Ik kon het niet geloven."

De vrouw besloot het hondje mee te nemen. "Ik zette hem op mijn schoot en reed naar school. Ik kon hem niet gewoon in de auto laten, dus ik nam hem mee naar binnen. De directeur zei 'je hebt een hond!'. 'Het is een lang verhaal', antwoordde ik," aldus Lewis.

Hefty

De autoriteiten zijn op zoek naar de eigenaars van het hondje, maar de kans dat iemand de puppy zal terugeisen, is klein.

"Wie kan een dier zoiets aandoen?," vraagt de vrouw zich af. "Het moet wel een erg harteloos persoon zijn die een dier, eender wel dier, in een vuilzak stopt en langs de kant van de weg dumpt. Ze hadden heel slechte bedoelingen toen ze dat deden."

Lewis en haar gezin zijn ondertussen al erg gehecht geraakt aan hun nieuwe huisgenoot en ze gaven de puppy de naam 'Hefty', wat fors/ stevig betekent.

Hoewel het er voor Hefty vorige week naar uitzag dat hij een gewisse dood zou sterven in de plastic zak, gaat hij met zijn nieuwe eigenaars nu een rooskleurige toekomst tegemoet. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!