Landgoed De Wielewaal is het duurste huis van Nederland, en voor het eerst sinds 1934 staat het te koop. Het huis in Eindhoven dat 40 kamers en 8 badkamers telt en een tuin heeft die 142 hectare groot is, wordt verkocht voor meer dan twintig miljoen euro. Verkoopmakelaar Honders & Alting plaatsten het huis dan ook niet zomaar online, ze huurden een cameraploeg in om een commercial te maken die zo uit een Hollywood-blockbuster lijkt te komen.
In de video komen we bijvoorbeeld te weten dat de koper er onder andere een zwembad, 5 bijgebouwen, wijnkelder en tennisbaan bij krijgt. Of de vraagprijs van ruim 20 miljoen euro voor het landgoed ook daadwerkelijk betaald gaat worden, is niet zeker. "Maar we zijn nú al door geïnteresseerden uit het Midden-Oosten en Engeland benaderd met een verzoek tot bezichtiging", klinkt Honders hoopvol. "Voordat we bezichtigingen arrangeren, vindt eerst wel een screening plaats: is men wel serieus geïnteresseerd? De Wielewaal moet geen toeristische attractie worden." (br.hln)
Sound of Music-ster overleden: wat gebeurde er met de rest?
Sound of Music-ster overleden: wat gebeurde er met de rest?
Ze speelde de 16-jarige Liesl, was de oudste van zeven kinderen in de film 'The Sound of Music' en zong daar hopeloos verliefd 'Sixteen going on Seventeen'. Maar behalve de jaarlijkse kerstvertoning van de musicalfilm, zullen we Charmian Carr niet meer zien verschijnen. Als eerste van de von Trapp-kinderen bezweek de 73-jarige leeftijd actrice gisteren aan de complicaties van een zeldzame vorm van dementie. Twee boeken over haar ervaringen schreef ze nog, dook af en toe wel eens op in een bijrolletje op het scherm, en startte haar eigen interieurbedrijf. Het imago van Liesl kreeg ze echter nooit van zich afgeschud. Nét zoals de zes andere bengels die Julie Andrews 51 jaar geleden op het witte doek in haar armen sloot - ook al sloegen ze volledig andere wegen in, van bloemschikken tot geologie
Nicholas Hammond, 66 (Friedrich von Trapp)
De oudste zoon van de von Trapps, en na kapitein en vader Georg «de man van de familie». Hammond is zowat de enige die er nog een serieuze acteercarrière op nahield: tot heel recent speelde hij nog in films, tv-shows en miniseries. Woont intussen in het Australische Sydney, waar hij scenarist en regisseur is. «De beste vrienden ter wereld», noemt hij zijn filmbroers en -zussen.
Heather Menzies, 66 (Louisa von Trapp)
Menzies schreef nog een paar rolletjes in tv-series, reclamecampagnes én een passage in Playboy op haar naam, maar focust zich momenteel volledig op haar functie als kankeronderzoekster aan de universiteit van Michigan. Haar man - Amerikaans acteur Robert Urich - overleed aan in 2002 aan kanker, zelf overwon ze eierstokkanker.
Duane Chase, 65 (Kurt von Trapp)
De vreemde eend in de bijt. Vier jaar na de film trad Chase toe tot het Amerikaanse federaal bosbeheeragentschap, waarna hij in Alabama geologie studeerde. Momenteel ontwikkelt hij computersoftware voor geologen en geofysici uit de olie- en mijnindustrie.
Angela Cartwright, 64 (Brigitta von Trapp)
Keerde de filmindustrie zo goed als de rug toe om zich volledig op tv, later op haar fotografie te richten. Zo speelde ze onder meer nog mee in de series 'Lost in Space' en het populaire 'The Love Boat'. Fotografeert al zowat heel haar leven en heeft een studio in Los Angeles waar ze haar zwart-wit-werken tentoonstelt.
Debbie Turner, 60 (Marta vonTrapp)
Ze was pas negen jaar oud toen ze de op een na jongste von Trapp-telg moest vertolken, dus na de film stonden haar studies weer op de eerste plaats. Ze keerde nooit meer naar de filmwereld en volgde net zoals «oude zus» Carr interieurontwerp. Momenteel staat ze aan het hoofd van haar eigen bedrijf in de 'bloemendesign' - oftewel bloemschikken op evenementen.
Kym Karath, 58 (Gretl von Trapp)
Ooit de schattige blonde kleuter, nu opgegroeid in wat Julie Andrews «een prachtige jongedame à la Marilyn Monroe» noemt. Dook enkel nog op in Amerikaanse televisieseries zoals 'Lost in Space' en 'Family Affair', maar zou intussen haar acteercarrière alweer opgenomen hebben. Is recentelijk hertrouwd met een Amerikaanse tv- en filmproducent en heeft een zoon met een beperking, een problematiek waar ze op sociale media vurig de aandacht voor vraagt. (br.hln)
Knuffelbeestje helpt koala verlies van zijn overreden mama te verwerken
Knuffelbeestje helpt koala verlies van zijn overreden mama te verwerken
Een Australische koala probeert het overlijden van zijn moeder te verwerken met een pluchen replica. De moeder van de negen maanden oude koala werd onlangs overreden in de staat Queensland.
Op het moment van het dodelijke ongeval zat de babykoala, Shayne, op de rug van de moeder. Het dier overleefde de aanrijding hoewel het ook nog een aanval van kraaien te verduren kreeg.
Shayne werd overgebracht naar een gespecialiseerde dierenkliniek van de Zoo van Australië. Daar oordeelden de dierenartsen dat de babykoala het verlies van zijn moeder zou kunnen overleven met behulp van een koalaknuffelbeest.
"Shayne raakte niet gewond bij het ongeval. Maar hij zal het verlies van zijn moeder moeten overwinnen en ook de belangrijke lessen leren die ervoor zorgen dat hij later onafhankelijk kan leven in het wild", zei ziekenhuisdirectrice Rosie Booth.
Koala's moeten door de klimaatverandering steeds vaker hun natuurlijke habitat verlaten, waardoor ze meer en meer betrokken geraken bij verkeersongevallen. Het Australische ziekenhuis voor wildlife verzorgt maandelijks zo'n 70 tot 80 koala's.
Toen de eerste Britse kolonisten voet op Australische bodem zetten in 1788, leefden er 10 miljoen koala's op het eiland. Hun aantal werd in 2012 geschat op 330.000. (br.hln)
Waar we de voorbije dagen maar al te graag onder een koude waterstraal sprongen, kiezen we nu eerder voor een behaaglijk warme douche. Al is het niet zo'n slecht idee om de temperatuurknop soms helemaal dicht te draaien: van een koude douche blijf je immers gezonder.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bij ruim 3.000 mensen. Volgens de studie zou wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig én minder lang ziek zijn.
Koud douchen is gezond Onderzoeker Geert Buijze legt uit: "Dagelijks koud douchen is gezond. Dat geldt voor de vitale groep mensen die we hebben onderzocht. Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten nog niet precies wat." Met verder onderzoek hopen ze het biologisch effect van koud douchen op het lichaam te meten in de hersenactiviteit. Over mensen die al worstelen met een ernstige ziekte zijn er evenewel geen resultaten, die werden namelijk niet mee opgenomen in het onderzoek.
Minder vaak ziek melden Het onderzoek werd opzettelijk uitgevoerd tussen januari en april van vorig jaar, omdat er in die winterse periode relatief meer mensen zich ziek melden. De deelnemers werden tot negentig dagen na het experiment gevolgd. Wat bleek? Het was niet zo dat er minder mensen ziek werden, maar wél dat de ziekte minder ernstig was en sneller weer over was. Daardoor waren ze ook als werknemer minder dagen afwezig op het werk. In harde cijfers: koude douchers meldden zich maar liefst 29 procent minder vaak ziek, ongeacht hoe lang die koude douche duurde. Heel even die koude waterstraal laten lopen, klinkt dus zo slecht nog niet! (br.hln)
Rode Neuzen Dag: helft van jongeren met psychische problemen praat met niemand
Rode Neuzen Dag: helft van jongeren met psychische problemen praat met niemand
Vandaag gaven Evi Hanssen, Jonas Van Geel, Koen Wauters, Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen in het Centraal Station van Antwerpen het startschot voor Rode Neuzen Dag editie 2016, die in het teken staat van jongeren met psychische problemen. Eén op vijf jongeren krijgt daar namelijk mee te maken . Uit nieuw recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Medialaan, blijkt bovendien dat meer dan de helft van de jongeren met psychische problemen hier met niemand over praat en slechts drie op tien de stap zet naar professionele hulp.
Om psychische problemen bij jongeren bespreekbaar te maken en het taboe verder te doorbreken organiseren VTM, Qmusic en Belfius de tweede editie van Rode Neuzen Dag. Ze willen met gekke acties en de verkoop van rode neuzen aandacht vragen voor het probleem en geld inzamelen om jongeren te helpen. Evi Hanssen is dit jaar de ambassadrice van Rode Neuzen Dag: "We liken, sharen en chatten er op los, maar praten over onze echte gevoelens en problemen doen we niet. Tijd om het taboe te doorbreken! We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat we gericht hulp kunnen bieden aan deze jongeren, met meer middelen en meer initiatieven om hen op te vangen. Allemaal samen kunnen we écht het verschil maken."
De vijf verschillende neuzen, die voor 5 euro per stuk te koop zijn, werden vanmorgen voor het eerst getoond op het speciale Rode Neuzen Dag Nieuws met Birgit Van Mol dat rechtstreeks werd uitgezonden bij VTM vanuit het Centraal Station van Antwerpen in volle ochtendspits. De Qmusic-ochtendshow van Sam en Heidi, vanop dezelfde locatie, stond vanmorgen ook helemaal in het thema van Rode Neuzen Dag. De actie start vandaag en zal tot 3 december lopen, wanneer de grote slotshow van het benefiet zal plaatsvinden. (br.hln)
Ze noemde haar een "Canadese bitch", maar gisteren zetten Marieke Vervoort en haar rivale hun bloedvete even opzij
Ze noemde haar een "Canadese bitch", maar gisteren zetten Marieke Vervoort en haar rivale hun bloedvete even opzij
Hartsvriendinnen die bij elkaar op de koffie komen voor een gezellige babbel zullen Marieke Vervoort en Michelle Stilwell wel nooit worden. De voorbije jaren en weken vielen er harde woorden, maar gisteren toonden beide rivales zich toch grootmoedig genoeg om elkaar te feliciteren. Of hoe topsport en de nodige emoties na een wedstrijd ervoor zorgen dat de strijdbijl even begraven wordt.
Met een zilveren en een bronzen plak op respectievelijk de 400 en de 100 meter heeft onze 'Wielemie' uit Diest er weer een geslaagde editie van de Paralympics opzitten. Haar laatste grote exploot trouwens want het lichaam van de 37-jarige rolstoelatlete wil niet meer mee. Ze moest in Rio de Janeiro vaak door de pijngrens en had pijnstillers nodig om te kunnen presteren, om nog één keer alles uit haar lijf te kunnen persen. Op haar weg kwam ze natuurlijk ook de Canadese Michelle Stilwell tegen, haar aartsrivale sinds jaren en uitgerekend die opponente wist haar twee keer te vloeren. Dubbel goud voor "that Canadian bitch", zoals Vervoort haar smalend noemde. Maar zie, gisteren was er dan toch een momentje van groot wederzijds respect. Een sportieve handshake, met een mooier gebaar kon Marieke haar carrière niet afsluiten. (br.hln)
Waar komen die hoge looneisen van jongeren toch vandaan?
Waar komen die hoge looneisen van jongeren toch vandaan?
Het is een klacht die je tegenwoordig wel vaker hoort bij werkgevers: sommige schoolverlaters hebben veel te onrealistische en hoge verwachtingen van hun startloon. Onderzoek bewijst dat starters tot 300 euro meer wensen dan wat de realiteit biedt.
Ook al heeft de voorbije economische crisis hun verwachtingen ietwat getemperd, jongeren zijn best optimistisch als het over hun eerste maandloon gaat. Vier op de tien laatstejaarsstudenten en schoolverlaters verwachten minstens 2.500 euro bruto (onderzoek Attentia, 2015), wat zo'n 300 euro meer is dan het werkelijke gemiddelde startloon. Damien Van Der Stichele, lead consultant strategic reward bij Attentia: "Een master zit eerder tegen de 2.450 euro bruto aan en een bachelor rond de 2.150 euro bruto. Een eerste job is vaak een reality check; starters stellen hun verwachtingen snel bij."
Onwetendheid troef
Is het jeugdig enthousiasme of pure overmoed? Nastassia Van Hove van uitzendkantoor Synergie schat dat er vooral onwetendheid speelt. "Dagelijks zie ik schoolverlaters aan mijn bureau passeren. Velen hebben hoegenaamd geen idee hebben welk loon ze mogen verwachten. Het is ook niet hun eerste bekommernis. Zeker wanneer ze uit een brede richting, zoals economie, komen, stellen ze zich heel open en flexibel op."
Toch zijn er jongeren die wél al bij de eerste loononderhandeling op tafel durven te slaan. "Zij die weten dat ze gegeerd zijn, zoals burgerlijk ingenieurs of bachelors logistiek management, leggen de lat echt wel hoog. Ze hebben op internet gezocht of naar het salaris van hun leeftijdsgenoten gevraagd en aarzelen niet om hetzelfde bedrag te eisen."
Bij het Vlaams Centrum Schuldenlast zien ze nog een andere verklaring voor de soms hoge, onrealistische verwachtingen van jongeren: de vakantiejob. Isolde Vandevelde, stafmedewerker preventie: "Omdat jobstudenten geen belastingen en heel lage sociale bijdragen moeten betalen, kan het nettoloon van een jobstudent flink hoger liggen dan dat van gewone werknemers. Dat geeft een vertekend beeld."
Ouders, leg je loon op tafel
Volgens Damien Van Der Stichele van Attentia doen veel bedrijven intussen wel inspanningen om transparanter over hun loonbeleid te communiceren. "Ze schakelen externe expertise in om hun salarissen te evalueren ten opzichte van de concullega's, stellen duidelijke loonschalen op en investeren in communicatie erover. Dat zou jongeren moeten helpen om een realistischer eerste loon voorop te stellen."
Verder lijkt een belangrijke rol voor de ouders weggelegd. Die zouden vaker hun loon op de keukentafel moeten leggen, want zo kunnen ze jongeren helpen een correcter beeld van de werkelijkheid te vormen. Een rondvraag van financiële waakhond FSMA leert dat zeven op de tien kinderen niet weten hoeveel hun ouders maandelijks verdienen. En dat zet natuurlijk aan tot dromen.
Wat is een realistisch startloon?
De meeste starters ontvangen een loon tussen de 2.000 en 2.500 euro bruto. Ingenieurs, apothekers en artsen mogen op enkele honderden euro's extra rekenen, binnenhuisarchitecten en reisagenten zitten daar enkele honderden euro's onder. (br.hln)
Bezoekers van het Guggenheim-museum in New York staan sinds dit weekend graag in de rij voor die ene wc op de vierde verdieping: de gouden toiletpot van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan (55).
Het publiek maakte gisteren (lokale tijd) voor het eerst kennis met het buitenissige toiletbezoek op de pot en bril van 18-karaats goud. Iedereen die dat wil mag zich even koning of president wanen op de gouden plee.
Het toilet biedt volgens de beschrijving die hangt naast de toegangsdeur "een nog nooit eerder ervaren beleving van intimiteit met een kunstwerk''. Het is ook niet de bedoeling de bril omhoog te zetten: het blijft een kunstobject in zijn originele vorm.
Cattelan zegt dat het gevaar aanwezig is dat de bezoekers zijn gouden toilet als een grap beschouwen. "Het is niet mijn taak om mensen te vertellen wat een kunstwerk precies betekent. Maar ik denk dat mensen er een betekenis in zien.'' De Italiaan zegt verheugd te zijn dat het gouden toilet echt gebruikt wordt in het kleinste kamertje, in plaats van mooi uitgelicht op een podium in een galerie.
En ja, hij werkt, bewijzen de talrijke selfies die gepost worden. Verslaggevers van The New York Post en The Guardian beschreven alvast dat de wc hemels zit en echt werkt.
Volgens het museum in Manhattan is het kunstwerk een knipoog "naar de excessen van de kunstwereld, maar ook naar de Verenigde Staten als land van onbegrensde mogelijkheden''. Niet voor niets heet het sanitaire kunstwerk 'America'.
Het toilet wordt elk kwartier gereinigd. En er staat permanent een bewaker voor de deur die controleert of er niets wordt meegenomen. (br.hln)
Plots 10 graden kouder: het gesnotter begint weer (en hoe dat komt)
Plots 10 graden kouder: het gesnotter begint weer (en hoe dat komt)
Vandaag is de temperatuur drastisch gedaald, wat betekent dat dokters zich aan volle wachtzalen mogen verwachten. De start van de herfst gaat traditioneel gepaard met snotneuzen en hoestbuien. Maar waarom zijn we zo kwetsbaar voor virussen als het weer omslaat?
Onderzoek uit 2015 aan de Cleveland Clinic heeft aangetoond dat het weer niet de rechtstreekse oorzaak is van jouw gesnotter. Maar virussen vermenigvuldigen zich wel makkelijker in koele, maar niet té koude temperaturen.
"Heel wat virussen die aan de basis van een verkoudheid liggen veroorzaken vaker een epidemie in de lente en in de herfst", legt specialiste in interne geneeskunde Kittu Jindal Garg uit. Het is dus niet de koude lucht die je ziek maakt, maar wel het virus. De structuur van het griepvirus maakt dat zich beter voortplant wanneer de lucht koud en droog is.
Maar niet alleen virussen zijn de boosdoeners. Seizoensgebonden allergieën kunnen ook verklaren waarom je plots snottert, zeker in de lente en de herfst. Als je ooit al met een allergie kampte, dan kan dit ook een verklaring voor je symptomen zijn.
Tips om een verkoudheid te voorkomen Dus wat kan je nu doen om een verkoudheid te voorkomen? De belangrijkste tip: je handen nauwgezet en regelmatig wassen. Zorg er ook voor dat je een gezonde levensstijl hoog in het vaandel draagt. "Sport voldoende, zorg dat je genoeg slaapt en dat je je stressniveau onder controle houdt", geeft Garg nog mee.
Hoewel bovenstaande tips kunnen helpen bij de symptomen van allergieën is het toch ook belangrijk om naar de dokter te gaan voor de juiste medicatie. (br.hln)
"De hele dag door water drinken? Onnodig." Dat stelt sportosteopaat Thomas D'havé, die voor voetbalclubs als AA Gent en West Ham United werkt. "Schaf die richtlijn af. We moeten weer leren luisteren naar ons dorstgevoel."
Zowat alle ziekenfondsen en gezondheidsinstanties raden hetzelfde aan: drink 1,5 tot 2 liter water per dag. "Ik heb geen idee waarom dat advies nu al een jaar of 30 gemeengoed is", klaagt D'havé aan. "Ik weet ook niet waarop het gebaseerd is. Onlangs vroeg de Amerikaanse emeritus hoogleraar Sportgeneeskunde Tim Noakes nog om hem een wetenschappelijke onderbouwing te sturen voor die richtlijn. Zelf kon hij die namelijk nergens vinden." Noakes wacht nog steeds op afdoend bewijs, beweert D'havé. "En toch volgt iedereen die richtlijn klakkeloos op. Onze voorouders hadden helemaal geen officieel drinkadvies, en die waren heus niet allemaal chronisch uitgedroogd."
Ziekteverwekkers
Dat zeker sporters voortdurend aangeraden wordt om 'voldoende' te drinken, gaat er bij de osteopaat niet in. "Wij hebben onszelf aangeleerd om nog vóór we in beweging komen een sloot water te drinken. Om toekomstig vochtverlies te compenseren. Huh? Een zuigeling drinkt toch ook niet omdat zijn moeder er de dag erna mogelijk niet is? Mijn stelling is dat je uitsluitend moet drinken als je dorst hebt, en dan tot je helemaal verzadigd bent. Dat kan betekenen dat je soms 3 liter in een dag drinkt en soms amper iets." D'havé ontkent niet dat vocht nodig is om de huid te hydrateren, afvalstoffen af te voeren en de lichaamstemperatuur te regelen. "Maar dan nog is er een verschil tussen de hele dag door drinken of pas als je écht dorst hebt. Als je continu water drinkt, overbelast je steeds je maag, wat stress veroorzaakt in het lichaam."
"Eeuwenlang was water één van de redenen om te bewegen. Tegenwoordig drinken we water voor we bewegen. Daar begrijpt ons lijf helemaal niets van - dat begrijpt alleen dorst. De maag bereidt zich erop voor dat er vocht aankomt. Ons immuunsysteem wordt geactiveerd, omdat dat water mogelijk ziekteverwekkers bevat. Dorst mobiliseert ook energie naar de hersenen. Als we vier dagen niet drinken, onttrekt ons brein vocht aan andere delen van het lichaam, om te blijven functioneren. We moeten immers blíjven nadenken over waar er schoon drinkwater te vinden is." Maar dat doen we niet meer, met al die flesjes om ons heen. "Omdat we de hele dag door drinken, raakt het deel van de hersenen dat de dorst reguleert, verstoord. We klagen al over hoofdpijn als we een uurtje geen slok hebben genomen. We zijn het verleerd om goed naar ons lichaam te luisteren. Mensen die veel groenten en fruit eten, krijgen op die manier al heel wat vocht binnen. Die hoeven niet óók nog eens net zoveel te drinken als iemand die verzot is op bruin brood of pasta. Leer je eigen dorst kennen. Schaf die waterrichtlijn af en drink gewoon eens een uur of 8 à 10 helemaal niks. De mens van de toekomst moet meer leven als een oermens." (AD) (br.hln)
In tijden waarin iedereen langer moet werken op je 37ste al verplicht met pensioen worden gestuurd: het kan. Een cipier uit Landen is door de pensioencommissie ongeschikt verklaard voor élke functie. Dat lijkt bijzonder onwaarschijnlijk - zeker omdat de ambtenaar aangeeft dat hij écht wil werken.
Bart De Blaes uit Landen is pijnpatiënt. Als we hem vragen waar hij precies pijn heeft, somt hij bijna alle delen van zijn lichaam op: handen, armen, linkerelleboog, schouders, nek, rug, onderrug, enkels, voeten, sinussen... De pijn is het gevolg van een hele reeks verkeers-, arbeids- en sportongevallen. "Het zijn stuk voor stuk kleine dingen. Maar als het allemaal samenvalt, is het best zwaar. Ik kan perfect voorspellen welk weer het wordt. Al naargelang het warm, koud of wisselvallig wordt, heb ik ergens anders last. Om de pijn te verzachten, neem ik thuis twee soorten medicinale cannabis, Bediol en Bedrocan. Maar als ik aan het werk ben, kan ik dat natuurlijk niet gebruiken. Dan slik ik zware pijnstillers, Zaldiar en Contramal. Probleem is dat je ervan in slaap valt. Je krijgt dubbel zicht en kan je aandacht er niet meer bijhouden."
Stikkapot
Zulke bijwerkingen zijn verre van ideaal als je cipier bent in de Leuvense hulpgevangenis. En dus vroeg De Blaes een aangepaste functie: een parttime job in de administratie. In afwachting zat hij ziek thuis. Maanden aan een stuk. Tot hij na een ware calvarietocht een functie kreeg aangeboden in de gevangenis van Sint-Gillis. "Ideaal was dat niet", geeft hij aan. "Ik was drie keer zo lang onderweg. Van Landen naar Leuven sporen deed ik in een halfuurtje. Om in Brussel te geraken, moest ik twee treinen én de metro nemen. 's Ochtends vertrok ik om al 7 uur om van 9 tot 13 uur te werken. Pas om vier uur in de namiddag kwam ik thuis. Stikkapot."
"Ik heb die job een tijdje gedaan. Telkens een paar dagen wel en een paar dagen niet. Want op maandag, woensdag en donderdag kon ik niet gaan werken omdat ik naar de kinesist moet. Ook op de dagen dat ik een afspraak had in het ziekenhuis, kon ik niet naar Brussel. Een aangepaste functie kon je die job in Sint-Gillis dus allerminst noemen." Gevolg: sinds mei zat De Blaes wéér thuis met ziekteverlof. Maar ambtenaren worden niet bijgeschreven op de lijst van langdurig zieken. Zij moeten zodra al hun 21 ziektedagen opgebruikt zijn voor de pensioencommissie verschijnen.
720 euro/maand
De beslissing van de commissie viel deze week in de bus: De Blaes is ongeschikt is voor élke functie. Concreet: 37 of niet, de ambtenaar moet vanaf 1 oktober met pensioen. "Maar ik bén niet ongeschikt voor elke functie. Ik doe het huishouden en de administratie, ik werk in de tuin. Ik ga zeker beroep aantekenen tegen de beslissing van de commissie. Als ik op rust ga, zal ik nog 720,11 euro per maand krijgen. Toegegeven: als ik zou scheiden van mijn vrouw, zou ik direct 500 euro per maand méér krijgen." Kinderen heeft De Blaes niet.
Geen cadeau
Filip Dudal van de christelijke vakbond ACV-Gevangenissen bevestigt dat een medisch pensioen 'geen cadeau' is. "Ik ben de persoon die ervoor gezorgd heeft dat De Blaes aangepast werk kreeg. Dankzij mijn tussenkomst bij de personeelsdienst heeft hij een andere functie gekregen in de gevangenis van Sint-Gillis. Daarna heb ik hem niet meer gehoord. Of toch: één keer. Om me te melden dat er een taalprobleem was. Maar in Leuven zijn er toch ook Franstalige gevangenen? En 1,5 uur pendelen is toch ook niet het einde van de wereld? Als hij aan het werk wil blijven, kan hij me altijd contacteren. Als vakbondsman zoek ik via de personeelsdienst wel opnieuw een oplossing. En hij kan ook altijd veranderen van werkgever."
De Blaes: "Veranderen van werkgever? In de privé moet ik het al zeker niet zoeken. Bij een sollicitatie zou ik direct moeten zeggen dat ik alleen maar een aangepaste, halftijdse job wil. Bovendien kan ik niet beloven dat ik alle dagen zal kunnen komen werken." Volgens vakbondsman Dudal volstaat het om voor de pensioencommissie te verklaren dat je als ambtenaar bereid bent om aangepast werk uit te voeren om niét op rust gestuurd te worden. "De voorbije twee jaar probeert men langdurig zieken aangepast werk te geven via het reïntegratieproject. Zo'n verplicht, definitief pensioen komt steeds minder voor en is uitzonderlijk. 37 jaar is écht wel vroeg." (br.hln)
Naam van pandababy eindelijk bekend: Tian Bao of 'Schat van de Hemel'
Naam van pandababy eindelijk bekend: Tian Bao of 'Schat van de Hemel'
Het pandawelpje in Pairi Daiza heeft vandaag zijn officiële naam gekregen: Tian Bao (of 'Schat van de Hemel').
Het dierenpark maakte de naam vanochtend bekend tijdens een plechtigheid in aanwezigheid van de ambassadeur van China, federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem, Eric Domb, de stichter van het park, en André Desmarlières, de burgemeester van Brugelette.
Het pandateam van het dierenpark koos de naam uit drie suggesties die het meeste stemmen hadden gekregen bij een online peiling. De internetgebruikers konden eind augustus op Facebook kiezen uit vijf namen:
- Tian Bao (Schat van de Hemel) - Xing Hao (Goede Ster) - Ou Xing (Ster van Europa) - Hua Li (China en België) - An Tuan (Verenigde Vrede).
Tian Bao haalde het met 40 procent van de stemmen, voor Hua Li en Xing Hao.
'Baby P' werd op 2 juni in Pairi Daiza geboren. De ouders van de reuzenpanda, moeder Hao Hao (Vriendelijk) en vader Xing Hui (Glinsterende Ster), kwamen in 2014 aan, en werden door China voor een periode van vijftien jaar aan ons land uitgeleend. (br.hln)
Dat niet alle relaties in vriendschap eindigen, hoeft niemand te verbazen. Maar dat maar liefst een kwart van de Nederlandse en Vlaamse jongeren met haatgevoelens tegenover hun ex blijft zitten, dat is nieuwe informatie.
Een eerste grote liefde vergeet je nooit, dat blijkt ook uit een onderzoek van International Media Networks Benelux, naar aanleiding van het niet MTV programma 'Ex on the Beach: Double Dutch'. En daaruit blijkt dat uit het oog lang niet altijd uit het hart betekent. Zo zou maar liefst 28 procent van de jongeren het wel zien zitten om nog eens een nachtje samen door te brengen. Al hoeft een relatie dan weer niet.
Langs de andere kant zijn er ook heel wat jongeren die wrok koesteren jegens hun ex-partner. Zo'n 24 procent heeft haat- en nijdgevoelens ten opzicht van hun voormalig lief. Hoe dat komt? Daar geeft het onderzoek geen uitsluitsel over, al zou het wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat een derde van de jongeren vindt dat op vakantie andere regels gelden dan thuis. Zo meer dan een derde zich vrijer om te flirten (40 procent) en contacten te leggen met het andere geslacht (36 procent). Bovendien geven ze ook toe makkelijker een onenightstand te hebben op vakantie. (br.hln)
Wordt een Callboy de opvolger van Tom Waes als 'Slimste Mens ter Wereld'? Rik - Jay Vleugels - Verheye doet een gooi naar de titel.
In de VIER-reeks 'Callboys' excelleert Jay Vleugels in zelfverheerlijking en valt hij vooral op door z'n domme uitspraken en dito handelingen. In het echte leven wil acteur Rik Verheye (29) bewijzen dat er bij hem wel degelijk iets in de koker zit. En dus is hij kandidaat om straks in het nieuwe seizoen van 'De Slimste Mens ter Wereld' een gooi te doen naar de overwinning en zo Tom Waes op te volgen.
Het nieuwe en veertiende seizoen 'De Slimste Mens Ter Wereld' gaat van start op 17 oktober. Rik Verheye is inmiddels al de negende naam die aan de deelnemerslijst is toegevoegd. Eerder konden we al meedelen dat radiopresentator Tomas De Soete, sportanker Ruben Van Gucht, basketsloefke Sam Gooris, de enige échte Mol Gilles Van Bouwel, radioschoonheid Julie Van den Steen, VTM-ster in wording Olga Leyers, comedian Freddy De Vadder en Nederlandse flapuit Jan-Jaap van der Wal in de quiz zullen strijden om de titel. (br.hln)
September is een gitzwarte maand voor de werkgelegenheid in ons land. En we kunnen maar beter wennen aan dit soort slecht nieuws, zeggen experts: "De wereld verandert steeds sneller, en bedrijven moeten mee."
Koffiebrander Jacobs Douwe Egberts, kledingketen MS Mode én Halliburton, een toeleverancier van de oliesector, kwamen gisteren met pijnlijk nieuws op de proppen. Alle drie moeten ze flink herstructureren, of zelfs helemaal sluiten. Respectievelijk 274, 220 en 50 banen staan op de tocht, met een pijnlijke balans van 544 bedreigde banen in één dag tot gevolg. Dat brengt het totaal sinds de start van deze maand al op een wrange 4.140.
En hoogstwaarschijnlijk zijn we er daarmee nog lang niet vanaf. Bedrijven kijken immers aan tegen steeds sneller veranderende consumenten, producten én technologieën. Daardoor moeten ze zich ook aan een steeds sneller tempo aanpassen. Volgens economieprofessor en arbeidsdesmarktkundige Stijn Baert (UGent) zal dat de komende jaren niet anders zijn.
"We zitten in een beweging die alsmaar zal blijven versnellen. De technologie zal blijven ontwikkelen en bedrijven moeten zichzelf dus ook voortdurend blijven heruitvinden", verwacht hij. "Kunnen ze dat niet, dan halen ze het niet en volgen nieuwe ontslagen." Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. "Bedrijven die wél aan die transitie werken, kunnen dan weer groeien en nieuwe mensen gebruiken." Met andere woorden: tegelijk met het jobverlies, zullen er ook steeds banen blijven bijkomen.
"Maar ook als werknemer zullen we ons wel voortdurend moeten omscholen", zegt Baert. "Het is niet meer zoals vroeger, toen je op je 20ste startte aan een bepaalde baan en die een leven lang uitoefende." (br.hln)
Hoog maar niet droog: deze vertederende foto verovert de hele wereld
Hoog maar niet droog: deze vertederende foto verovert de hele wereld
Het is dan ook een heel aandoenlijk beeld: een koala die helemaal verzopen op een paaltje zit, terwijl om hem heen alles onder water gelopen is. De Australiër Russel Latter, die de foto maakte en op de site postte, had het beestje net gered van de ondergelopen weg gered.
Het zuiden van Australië werd de afgelopen dagen geteisterd door hevige overstromingen, harde regenbuien en stormen. Het ziet ernaar uit dat deze koala midden in het hevige stormweer terecht gekomen is en niet goed wist wat hij moest doen. "Hij was in orde, maar leek wel in de war te zijn", zegt Latter.
Grote boom "Ik vond hem terwijl hij midden op de weg zat", vertelt hij. "Door met hem te praten en te wijzen lukte het me om hem van de weg te krijgen, zodat hij niet overreden zou worden." De man nam vervolgens de foto toen de koala op de paal geklommen was. "Hij bleef daar even rusten, klom vervolgens weer naar beneden, stak het overstroomde riviertje over en vond een grote boom die hij leek te kennen. Daar is hij in gaan zitten."
Freaky De foto van de koala postte de man op Facebook, het eerste berichtje dat hij ooit postte. "Tot nu toe heb ik niet meer dan 'gelukkige verjaardag' getypt aan andere mensen", zegt hij. "Al deze aandacht vind ik nu dan ook wel een beetje freaky...", besluit hij. (br.hln)
100.000 studenten volgen opleiding zonder toekomst
100.000 studenten volgen opleiding zonder toekomst
Ruim 100.000 Vlaamse studenten die de komende jaren afstuderen, zullen achteraf niet aan de bak komen met hun diploma. De jobs waar zij voor studeren, worden in grote mate geautomatiseerd. Maandag starten zo'n 120.000 hogeschoolstudenten aan het nieuwe schooljaar, de week nadien volgen evenveel universitairen. Met veel goede moed om een diploma te halen, maar volgens een nieuwe studie zal dat een groot deel van hen niet ver brengen op de arbeidsmarkt.
Adviesbureau Deloitte voorspelt dat de impact van de robotisering en automatisering in tal van sectoren de komende jaren enorm zal zijn. Het onderwijssysteem is daar volgens experts niet op voorzien en leidt nu veel jongeren op voor banen die binnen afzienbare tijd worden ingenomen door robots of computers.
Deloitte rekende uit dat in Nederland nu al 300.000 studenten hun broek aan het verslijten zijn. "42%van onze middelbare beroepsleerlingen, 19% van de hogeschoolstudenten en 10% van de universitairen worden opgeleid voor een baan die binnen 20 jaar wellicht verdwenen zal zijn", klinkt het. In Vlaanderen zou het gaan om 103.525 diploma's die niet verzilverd kunnen worden. "Het blijft een schatting, maar wat automatisering en digitalisering betreft, zijn er amper verschillen tussen Vlaanderen en Nederland. (br.hln)
5 voedingsmiddelen waar je beter wat meer voor betaalt
5 voedingsmiddelen waar je beter wat meer voor betaalt
Spaar jij ook graag wat euro's uit door in de supermarkt naar de witte producten te grijpen? Slim en budgetvriendelijk, want vaak verschillen die niet eens zoveel van de merkproducten. Toch tel je voor een paar voedingsmiddelen beter wel wat extra neer, om te garanderen dat je met the real deal te maken hebt. 5 producten waarvoor je net iets dieper in de buidel mag tasten.
Honing
Er is helaas een reden waarom de prijzen van een simpele pot honing zo ver uit elkaar kunnen liggen. De kans is dan ook groot dat je geen 100% echte honing koopt, als je naar de goedkoopste pot teruggrijpt. Aanlengen met goedkope suikerstroop, knoeien met het label en liegen over het land van herkomst is schering en inslag bij het zoete goedje.
Balsamicoazijn
Ook al eens verleid door een spotgoedkope fles balsamicoazijn in de supermarkt? De kans is groot dat je voor 50% met rodewijnazijn te maken hebt, die werd gekleurd en gezoeten. Om echte balsamicoazijn te kopen, tel je net iets meer euro's neer. Het voordeel? Een klein druppeltje van het echte product levert al veel smaak op, dus je doet lang met een fles.
Olijfolie
"Sjoemelolijfolie" is een wijdverspreide term binnen Europa, en dat betekent niks positiefs. Het is een fenomeen waarbij kwalitatieve olijfolie wordt aangelengd met soorten van mindere kwaliteit. Met claims als "puur en zuiver" wordt de consument overtuigd, maar het enige waar je écht op moet letten bij het kiezen van een fles, is het label "extra vierge".
Chocolade
Goedkope chocolade wordt niet gemaakt van cacaoboter, dat net voor de zachte, karakteristieke smaak zorgt. Om kosten te besparen worden goedkope chocolades met andere vetten gemaakt, wat resulteert in een aantrekkelijk prijskaartje. Maar de smaak en textuur van die chocolade is meteen ook anders. Ooit een chocolaatje geproefd uit een adventskalender? Totaal niet te vergelijken met een heerlijke chocoladereep van goede kwaliteit.
Vlees
Als je de mogelijkheid hebt, kies dan voor biologisch vlees waar geen hormonen en antibiotica aan werden toegevoegd. Dat kost een stuk meer dan het budgetvlees in de supermarkt, maar het komt je lichaam, de dieren én de planeet ten goede. Heb je die keuze, dan is het verstandig om in voedzamer en gezonder vlees te investeren. (br.hln)
Eerste keer met elkaar naar bed: jong koppeltje eindigt op spoed
Eerste keer met elkaar naar bed: jong koppeltje eindigt op spoed
Twee Vietnamese studenten die voor de eerste keer seks wilde hebben, zijn in het ziekenhuis geëindigd. Ze gebruikten een alternatieve manier van contraceptie, maar dat bleek geen goed idee.
De jongen had er niet beter op gevonden dan een plastic zak als condoom te gebruiken. De jongeren moesten op de spoedafdeling van het Hanoi Kidney Hospital behandeld worden voor schaafwonden, snijwonden en hevige bloedingen. Ze werden verzorgd en kregen antibiotica.
Volgens dokter Nguyen The Luong was de jongen te verlegen om echte condooms te gaan kopen. Hij waarschuwt er echter voor dat plastic zakken nooit als voorbehoedsmiddel kunnen worden gebruikt. Ze bieden niet alleen geen bescherming, maar kunnen ook brandwonden veroorzaken.
Studie Volgens een studie van de Medical University van Hanoi en Hanoi Medical College - uitgevoerd op 2.700 studenten van zes universiteiten in de stad - was de jongen echter niet alleen. Een kwart van de ondervraagden zei dat ze te beschaamd waren om een condoom te gaan kopen. Amper een derde verklaarde dat ze ook effectief een condoom hadden gebruikt bij hun eerste keer.(br.hln)
De dweil, het strijkijzer of het afwassponsje: de kans dat de vrouw in huis ze vastneemt, is na jaren van emancipatie nog altijd véél groter dan dat een man ermee aan de slag gaat. "Macht der gewoonte", luidt de verklaring. "Wie van jongsaf zulke taken krijgt aangeleerd, blijft ze dan ook maar doen."
Vergeet de nieuwe man. Als hij al ooit bestaan heeft, dan toch voornamelijk op redacties van vrouwenbladen die hun dromen voor werkelijkheid namen. Dat blijkt alleszins uit het onderzoek 'Gender en Tijdsbesteding' van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). "Vrouwen hebben steeds vaker een betaalde baan", zegt adjunct-directeur Liesbet Stevens. "Mannen doen meer huishoudelijk werk en nemen ook zorgtaken op zich. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen lijkt in België soms al verworven te zijn. Maar uit ons onderzoek blijkt dat vrouwen nog steeds 1 uur en 20 minuten per dag méér besteden aan huishoudelijk werk en 15 minuten meer aan de kinderen. Bovendien zit er ook amper evolutie in. De resultaten van vandaag verschillen amper met die van vorige onderzoeken. De evolutie naar grotere gendergelijkheid is gestagneerd." (br.hln)