NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee zeehonden genieten van de zon in Nieuwpoort

Twee zeehonden genieten van de zon in Nieuwpoort


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/4/5/20130630164935/media_xll_5948780.jpg


In Nieuwpoort konden de toeristen vandaag genieten van een onverwachte attractie: twee zeehonden lagen lekker te zonnebaden op de oevers van de jachthaven. Heel wat mensen grepen onmiddellijk naar hun fototoestel toen ze tussen de vele boten de zeehonden opmerkten.

"Sinds een viertal jaar duiken inderdaad geregeld zeehonden op aan onze Belgische kust", vertelt Steve Vervaecke van het Sea Life Center Blankenberge. "Vooral in Koksijde, Oostende en Nieuwpoort kan je de dieren geregeld spotten."

De toeristen proberen de zeehonden vaak zo dicht mogelijk te benaderen, maar helemaal zonder risico is dat volgens Vervaecke niet. "De dieren zijn duidelijk niet mensenschuw, maar men moet er rekening mee houden dat ze ook serieus kunnen bijten."

In het Sea Life Center komen volgens Vervaecke geregeld telefoontjes binnen van mensen die een zieke zeehond opmerken. "Maar in de meeste gevallen is er helemaal niets aan de hand", klinkt het. "Zeehonden liggen vaak op hun zijkant in de vorm van een banaan. Zo liggen ze om te ontspannen en te genieten. Een reden om aan de alarmbel te trekken is dat dus zeker niet." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzorg je juwelen met liefde

Verzorg je juwelen met liefde


De afbeelding “http://img171.imageshack.us/img171/7348/juwelenzq8.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.Er was een tijd dat juwelen niet alleen heel duur, maar ook oer klassiek waren. Aangezien het niet langer goud en diamant moet zijn, zijn juwelen de laatste jaren echte modeaccessoires geworden. Maar hoe onderhoudt je nu het beste die dierbare accessoires? Wij zetten enkele tips voor je op een rij.

* Zilveren juwelen krijg je weer glanzend door ze te poetsen met wat tandpasta.

* Ofwel leg je je zilveren juwelen in een pot met heet water met wat soda in en lichte proppen aluminiumfolie. Naspoelen met proper water en goed afdrogen.

* Stenen, parels, diamanten die dof geworden zijn, krijg je vaak weer stralend mooi door ze onder te dompelen in een bakje warm water met wat detergent.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste otter overlever Exxon Valdez sterft op recordleeftijd

Laatste otter overlever Exxon Valdez sterft op recordleeftijd

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Bij de ramp met de olietanker Exxon Valdez in 1989 stierven duizenden zee-otters. Een dertigtal dieren werd gered en na verzorging verspreid over dierentuinen in de VS. Maandag stierf Homer, de laatste nog levende otter die de ramp overleefde, op 25-jarige leeftijd, een recordleeftijd voor de diersoort. Dat staat te lezen op de website Treehugger.

De Exxon Valdez veroorzaakte op 24 maart 1989 een milieuramp toen hij aan de grond liep bij Bligh Reef (Alaska). Tussen de 41 en de 132 miljoen liter ruwe olie kwam in de zee terecht, waardoor 1.900 kilometer kustlijn vervuild geraakte. Bij die ramp zouden onder meer 580.000 zeevogels en massaal veel otters, robben en zeeleeuwen omgekomen zijn. Ook voor de visserij was de ramp een drama.

Homer leefde sinds haar redding in het Point Defiance Zoo & Aquarium in de staat Washington. "Ze was de laatste overlever van de olieramp in Amerikaanse dierentuinen", aldus dierenarts Karen Wolf. "Ze was een geweldig dier dat veel mensen onderwezen heeft over milieubescherming." (br.hln - foto Zoo & Aquarium) » Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21-jarige krijgt 25 miljoen voor app die nog niet bestaat

21-jarige krijgt 25 miljoen voor app die nog niet bestaat


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/1/12/20130630015810/media_xll_5947842.jpg
De 21-jarige pas afgestudeerde Lucas Duplan


Een 21-jarige pas afgestudeerde van de Stanford University is erin geslaagd de grootste investering binnen te halen in de wereld van de mobiele apps met dank aan zijn 'Clinkle'. Wat zijn app precies doet, weet niemand echter helemaal zeker, aangezien de lancering nog moet gebeuren. Wel zag Lucas Duplan zijn rekening al toenemen met 25 miljoen dollar (ongeveer 19,2 miljoen euro).

Volgens de Clinkle-website wordt de app "de betaalwijze van de toekomst". Duplan zelf onthult nog niet al te veel over zijn baanbrekend project: "Ons doel is om het betalingsproces volledig te moderniseren", aldus de twintiger aan Business Insider. "We willen je telefoon voor het eerst de concurrentiestrijd laten aangaan met cash geld en creditkaarten."

Net als bij Twitter, haalde Duplan voor de naam van zijn app inspiratie bij een geluidje. 'Clinkle' is immers afgeleid van het Engelse woord 'clinking', het rinkelend geluid dat muntstukken maken in je broekzak, zo legt de jonge businessman uit in Wall Street Journal.

Zaakjes doen, zit Duplan, die opgroeide in Californië, duidelijk in het bloed. Als tiener verkocht hij bijvoorbeeld al iPod-hoesjes op eBay. Hij verhuurde ook de draadloze internetverbinding van zijn ouders in Kroatië, waar de jongen oorspronkelijk vandaan komt.

'Clinkle' wordt later dit jaar gelanceerd via Apple en Android. Hiermee staat Duplan voor een enorme uitdaging. Technoreuzen Intel en Qualcomm, evenals voormalig Facebook-COO Owen Van Natta hebben immers centen geïnvesteerd in de twintiger. (br.hln - foto facebook)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koekjes bakken in de wagen 'dankzij' extreme hitte in Phoenix

Koekjes bakken in de wagen 'dankzij' extreme hitte in Phoenix


http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/3/4/20130630111819/media_xll_5948269.jpg


Het zuidwesten van de Verenigde Staten gaat gebukt onder een hittegolf die zijn gelijke amper kent. In Death Valley wordt dit weekend 53 graden voorspeld. Amper vier graden verwijderd van het aards hitterecord dat op 10 juli 1913 werd opgetekend: 56,66 graden. Inwoners van Arizona zeggen dat de lucht te warm is om in te ademen.

Een inwoner van Phoenix (Arizona) profiteert van de warmte door koekjes te bakken op het dashboard van de wagen. In een oven bak je koekjes meestal op 180 graden en in de wagen was het op een gegeven moment 94 graden Celsius. Het zal dus wat langer dan normaal duren eer de koekjes klaar zijn, maar de elektriciteit voor de oven wordt alleszins uitgespaard. (br.hln)» Reageer (0)
29-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse kreeg dagelijks orgasmen via haar voet

Nederlandse kreeg dagelijks orgasmen via haar voet


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/7/6/20130629184340/media_xll_5947491.jpg


Een 55-jarige Nederlandse vrouw kampte met wel erg ongewone gezondheidsklachten: elke dag werd vijf tot zes keer overvallen door ongewenste orgasmen die in haar voet begonnen.

De orgastische sensaties begonnen in haar linkervoet en liepen zo naar haar vagina, de patiënte zei dat ze net hetzelfde voelden als een orgasme tijdens seks en kwamen altijd erg onverwacht. Ze werden niet veroorzaakt door seksuele verlangens of gedachten.

Deze orgasmen waren erg gênant voor de vrouw, aldus neuropsychiater aan de universiteit van Utrecht Marcel D. Waldinger. "Mijn patiënte voelde zich verschrikkelijk. We namen een hersenscan, maar zagen daar niets abnormaal op. We stimuleerden haar linkervoet met een elektrische stroom, waardoor ze spontaan een orgasme kreeg. Vervolgens injecteerden we een verdovend middel in haar rugzenuw, waardoor de orgasmen volledig stopten. Hierdoor is de patiënte al acht maanden verlost van haar voetorgasmen.

De onderzoekers menen dat het fenomeen het resultaat was van een foutje in de hersenen. Anderhalf jaar voor de orgasmen begonnen lag de vrouw drie weken op de intensieve éorgen door een infectie. Toen ze uit haar coma kwam, voelde ze vaak tintelingen in haar linkervoet. Waarschijnlijk was dit het gevolg van schade aan de kleine zenuwvezels door de infectie. Hierdoor ontstond een foute verbinding van de zenuwen naar de hersenen. De onderzoekers noemden de stoornis van de vrouw het 'voetorgasmesyndroom'. Momenteel is dit het enige geval in heel de wereld.

Volgens Waldinger zouden er nog patiënten kunnen zijn, maar zijn ze te beschaamd om erover te praten. "Er rust een taboe op dit onderwerp. Het is een neurologische aandoening, niet psychologisch, dit kunnen we behandelen."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kangoeroe, wombat en koala komen uit Amerika

Kangoeroe, wombat en koala komen uit AmerikaKangoeroes, koala's en wombats zijn typische dieren voor Australië. Maar een genetische studie stelt dat de dieren eigenlijk Amerikaanse voorouders hebben. De roots van deze Aussies liggen dus op het Amerikaanse continent.

De universiteit van Münster maakte een stamboom van deze Australische dieren op basis van DNA. Buideldieren zijn uniek ten opzichte van andere zoogdieren, omdat de moeders hun jongen in hun buidel dragen. Wetenschappers vermoeden dat er een enkele migratie is geweest van een soort van Amerika naar Australië.

De voorouders van de Australische buideldieren leefden 80 miljoen jaar geleden op het gigantische continent Gondwana. Dat lag op de plek waar nu Zuid-Amerika ligt. Toen dat continent uit elkaar viel, bewoog zich een deel naar het huidige Australië. Daar zijn in de loop der tijd de buideldieren ontstaan.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sonja Kimpen leert mannen buikje kwijt te spelen

Sonja Kimpen leert mannen buikje kwijt te spelen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/14/13/12/20130629162654/media_xll_5947242.jpg


Ruim de helft van de mannen is te dik en kampt met een hardnekkig (bier)buikje. Met die wetenschap in het achterhoofd heeft Sonja Kimpen haar eerste boek voor mannen geschreven. Vandaag heeft de gezondheidscoach 'Minder buik, meer energie' voorgesteld in Knokke-Heist.

Sonja Kimpen stelde tien uitdagingen op waarmee ze de mannen in acht weken tijd naar een gezonde levensstijl coacht. In 'Minder buik, meer energie' staat geen wonderdieet waarmee mannen in korte tijd afvallen. Het boek bevat naar verluidt wel richtlijnen die ze moeiteloos kunnen toepassen in hun eigen leven om fit en gezond te blijven.

"Mannen zijn anders gebouwd dan vrouwen. Ze hebben meer spierweefsel en een grotere longinhoud, wat betekent dat ze meer vetverbrandende enzymen aanmaken en dus sneller afvallen", legt Kimpen uit. "Ze hebben ook geen last van hormonale schommelingen en bijgevolg is hun drang naar zoetigheid niet zo groot. Ze hebben meer testosteron voorhanden, wat een voordeel is om spiermassa op te bouwen. Mannen hebben bovendien een natuurlijke afkeer van diëten en dat is een gezonde mentaliteit."

Sonja Kimpen presenteerde al verschillende gezondheidsprogramma's op tv. Samen met haar man runt ze ook het gezondheids- en fitnesscentrum Synergie Wellness Point. Ze combineert verschillende vakgebieden (beweging, voeding, mentale coaching en managementtechnieken).

'Minder buik, meer energie', op de markt gebracht door Uitgeverij Davidsfonds, is het twaalfde boek van Kimpen. Van haar andere boeken werden al ruim 600.000 exemplaren verkocht. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.egeltje kan weer lopen dankzij minirolstoel

Egeltje kan weer lopen dankzij minirolstoel

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Een video waarin we kennismaken met een verlamd egeltje dat weer kan lopen dankzij een op maat gemaakte rolstoel, is een grote hit op Youtube. Het diertje kon na een ongeluk zijn achterste poten niet meer gebruiken, maar de dierenartsen van Exzootic hielpen het diertje weer op gang.

Ze ontwierpen speciaal voor de egel een kleine rolstoel, die met riempjes vastgemaakt wordt aan zijn achterlijf. De wieltjes functioneren als achterpoten, waardoor het diertje weer kan ronddartelen.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blaas eens in je smartphone voor een ademtest

Blaas eens in je smartphone voor een ademtest


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/10/13/20130629043304/media_xll_5946253.jpg


De ademtest bestaat al sinds... 1953. Na zestig jaar is het toestel om een ademtest af te nemen natuurlijk geëvolueerd. Tegenwoordig is het ook mogelijk jezelf te testen op je alcoholconsumptie via de smartphone.

Het Italiaanse 2045Tech en de Amerikaanse BACTrack zijn de twee grootste spelers op de markt. Zij maken apparaatjes die je kan aansluiten op de smartphone om zo te testen hoeveel alcohol je in je lichaam hebt. Volgens 2045Tech is hun Floome het neusje van de zalm. Als Italiaans bedrijf gaan ze ook prat op hun design. Maar medestichter Matteo Petrani zegt aan theatlantic.com ook dat het probleem van dronken achter het stuur zitten zwaar onderschat wordt. "Iedereen denkt: mij overkomt dit niet, want ik rijd traag en voorzichtig. Maar eigenlijk is het probleem van dronken voetgangers zo mogelijk nóg erger", beweert hij.

In Frankrijk is het al verplicht om een ademtesttoestel in de auto te hebben. Erg hip is het allemaal niet, maar Petrani zag iets dat tegenwoordig wél hip is: draagbare technologie zoals stappentellers, bijvoorbeeld. Zo kwam het zogenaamde 'vortex fluitje' tot stand. Blazen in het toestel genereert een fluitfrequentie die in verhouding staat tot je blaasgraad. Een microfoontje pikt dit op en stuurt de toonaard naar een microprocessor die de blaasgraad bepaalt. Zo weet het apparaat wanneer er voldoende geblazen werd en dan geven de brandstofcellen een meetwaarde weer. En dan treedt de smartphone in werking: die houdt gegevens van de gebruiker bij, zodat die kan inschatten wanneer het weer veilig is om achter het stuur te kruipen. Hoe meer je dit systeem gebruikt, hoe accurater de smartphone kan reageren.

BACtrack gaat nog verder in het aanwenden van de mogelijkheden van een smartphone. Via bluetooth geeft het naast je persoonlijke data ook de statistieken van de hele natie weer. Aan de gebruiker om de gegevens te laten opslaan door de smartphone-app of om het als eenmalige proef te laten beschouwen. Uiteindelijk zou het systeem ook de mogelijkheid kunnen bieden om te zien waar er meer of minder gedronken wordt... (br.hln)» Reageer (0)
28-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michael W. Smith - Friends

Michael W. Smith - Friends

Klik op de foto om hem te beluisteren


Michael Whitaker Smith (Kenova (West Virginia), 7 oktober 1957) is een Amerikaanse gospel- en praiseartiest. De christelijke zanger heeft als doel om het evangelie te verkondigen via zijn muziek, ook wil hij God hiermee vereren. Hij is getrouwd met Debbie en samen hebben ze vijf kinderen.


Smith groeide op in zijn geboorteplaats Kenova, als zoon van een olieraffinaderijwerker. Tegen zijn tiende levensjaar aan werd hij overtuigd christen en begon hij met enkele vrienden een band. Het ging goed met Michael, totdat hij na zijn highschool-periode alcohol- en drugsverslaafde werd. Hij kreeg in die tijd, 1979, een geestelijke instorting. Na zijn geestelijke instorting zag hij het Licht, en dat was keerpunt in zijn leven. Michael besloot om zijn leven (opnieuw) te geven aan Jezus. Niet veel later werd hij lid van de band Higher Ground en was hij keyboard-speler, ondertussen kickte hij af van zijn verslavingen. Een bedrijf was erg geïnteresseerd in zijn songteksten en Smith begon songteksten te schrijven voor bekende artiesten als Sandi Patti, Kathy Troccoli en Amy Grant. Enkele jaren later tourde hij met Amy Grant als toetsenist. In 1983 kwam zijn debuut op de markt, en dat kan worden gezien als de echte start van zijn muziekcarrière.

Vele albums volgden en in 2001 maakte hij opnieuw een grote doorbraak in de muziekmarkt. Zijn album Worship, dat uitkwam op 11 september 2001, werd een ongekend grote hit en Michael werd hiermee voor veel christenen een belangrijke leider in worship (aanbiddingsmuziek). Hij bleef een tijd bezig in dit genre, maar kwam in 2004 terug met een vertrouwd klinkende popplaat: Healing Rain.

Michael W. Smith heeft recent gewerkt aan een film, geregisseerd door de vooral als zanger bekendstaande Amerikaan Steve Taylor, genaamd The Second Chance. De film kwam begin 2006 uit. Smith speelt het personage Ethan Jenkins, een muzikale pastor in een grote kerk.

Het album "Stand" kwam november 2006 uit. Voor maart 2007 stond er een Europese tour gepland, maar omdat Smith tegen die tijd opa hoopte te worden, werd het uitgesteld tot oktober 2007. In 2007 kwam hij twee keer naar Nederland: tijdens het XNoizz Flevo Festival op 16 augustus en op 6 oktober tijdens de EO-Gezinsdag in het GelreDome te Arnhem. 's Avonds gaf hij daar een concert samen met Darlene Zschech. Op 16 oktober 2007 verscheen er een nieuw kerstalbum van Smith, genaamd It's A Wonderful Christmas.

Op 28 oktober 2008 is zijn nieuwste album "A new Hallelujah" uitgekomen, in navolging van de 2 live worshipalbums. De plaat is op 20 juni 2008 opgenomen tijdens een concert in de megakerk "Lakewood Church" in Houston (Texas), samen met aanbiddingsleiders Israel Houghton en Coalo Zamorano, een 250 koppen tellend koor en een Afrikaans kinderkoor. Zelf betitelt Smith het project als "het meest globale worship project in mijn hele carrière". Het album bevat 15 nummers inclusief een aantal klassiekers, zoals "Amazing Grace/My Chains Are Gone", "Mighty To Save" en "I Surrender All". De titelsong schreef Smith samen met zijn vrouw Debbie en vriend Paul Baloche. Op 12 juni 2008 heeft Smith opgetreden in het GelreDome met zijn nieuwe album. De dag erna was hij ook nog te gast bij de 35e EO-Jongerendag.

Bijna twee jaar nadat het album 'A New Hallelujah' werd uitgebracht, kwam Smith op 28 september 2010 met een nieuw studioalbum: 'Wonder'. Een jaar later, op 22 november 2011, kwam de opvolger van het instrumentale album 'Freedom' uit. Op het album, genaamd 'Glory', staan twaalf nummers, waaronder een muzikale versie van de klassieker 'Agnus Dei'.

Smith is getrouwd met Debbie en samen hebben ze vijf kinderen.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erover praten vermindert doodsangst bij patiënten

"Erover praten vermindert doodsangst bij patiënten"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/16/12/20130628175042/media_xll_5945562.jpg


Familieleden en zorgverleners kunnen best met kankerpatiënten praten over de doodsangst die deze ervaren. Zo wordt vermeden dat de patiënt in een isolement terecht komt en hier alleen mee moet omgaan. "Door erover te praten kan de angst verminderen". Dat stelt de Leuvense theologe Goedele Van Edom in een doctoraat dat zij vandaag aan de KU Leuven verdedigde.

In dit onderzoek dat de titel 'Help me duizend doden sterven! Pastoraal theologisch onderzoek naar de begeleiding van mensen met kanker die doodsgerelateerde angst ervaren' meekreeg schetst ze 30 strategieën die kunnen helpen bij het verminderen van angst. Familie en zorgverleners mijden vaak over doodsangst te praten met patiënten omdat ze bang zijn dat ze het voor de betrokkene moeilijker maken. "Niets is minder waar", aldus Van Edom.

De betrokkenen dienen bijvoorbeeld ook bij de patiënt te peilen naar waar hij juist bang voor is. Soms gaat het om één specifieke vrees zoals vrees voor pijn, maar vaak gaat het om een combinatie van vrezen zoals over wat de toekomst zal brengen, het verlies van autonomie of om dierbaren te moeten loslaten. "Door deze vrezen in kaart te brengen kan men nagaan wat men eraan kan doen. Een gesprek met een pijnspecialist kan bijvoorbeeld helpen of een herinneringsdoos maken voor de kinderen die zullen achterblijven", aldus Van Edom. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marilyn Monroe-fotograaf Stern (83) overleden

Marilyn Monroe-fotograaf Stern (83) overleden


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/1/13/20130628095302/media_xll_5944408.jpg


De Amerikaanse fotograaf Bert Stern is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij is vooral bekend van de fotoshoot die hij in 1962 deed met Marilyn Monroe, een paar weken voor de dood van de beroemde actrice.

De duizenden opnames maakte hij in drie dagen tijd voor het modeblad Vogue. Stern maakte ze in een kamer van het Hotel Bel-Air in Los Angeles. Ze zijn bekend geworden als The Last Sitting. Stern overleed woensdag, meldt The New York Times. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polsbandje kan misselijkheid bij migraine verlichten

Polsbandje kan misselijkheid bij migraine verlichten


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/14/8/20130627163850/media_xll_5942993.jpg


Een simpel polsbandje kan de gevoelens van misselijkheid bij patiënten met migraine verlichten, zo blijkt uit een studie. Dat zou een hele opluchting zijn, want de misselijkheid is een van de meest slopende symptomen van de aandoening en treft vier op de vijf patiënten.

Maar volgens dr. Zoltan Medgyessy kan die misselijkheid verholpen worden door druk uit te oefenen op de binnenkant van de pols. "Er zijn nog steeds veel vragen rond migraine, dus bevindingen als deze kunnen bijdragen tot een betere levenskwaliteit voor de patiënten", vindt hij.

Voor zijn experiment selecteerde de wetenschapper 41 patiënten, die in de drie maanden daarvoor gemiddeld 33,1 dagen last hadden van migraine. Ze beoordeelden hun misselijkheid gemiddeld als 6,2 op een schaal van 10. Deze patiënten kregen een acupressuurpolsbandje, in plaats van de medicijnen die ze normaal namen om misselijkheid en braken tegen te gaan.

Tijdens de volgende migraine-aanval, rapporteerden vijf op de zes patiënten (83 procent) een vermindering van de misselijkheid. De beoordeling van de misselijkheid was nog slechts 2,9 punten op tien. Bovendien was er na 28 minuten al sprake van verlichting.

Bijna alle proefpersonen (98 procent) zei achteraf dat ze de Sea Band-polsbandjes in de toekomst zouden gebruiken om hun misselijkheid bij migraine te controleren. "Een goed idee, want de acupressuurbandjes bevatten geen medicijnen. Dat is een belangrijk voordeel van deze behandeling, aangezien ze niet kunnen inwerken op de migrainemedicijnen. Bovendien zijn er ook geen neveneffecten, zoals duizeligheid of vermoeidheid." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westelijke zwarte neushoorn officieel uitgestorven

Westelijke zwarte neushoorn officieel uitgestorven

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/4/10/20130627123239/media_xll_5942575.jpg
Ook deze oostelijke zwarte neushoorn is met uitsterven bedreigd.


De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) heeft de Afrikaanse westelijke zwarte neushoorn officieel als 'uitgestorven' gecatalogeerd. Dat blijkt na een nieuw onderzoek van 60.000 dieren- en plantensoorten om de zogenaamde 'Rode Lijst' te updaten, meldt natuurwebsite Inhabitat.

De westelijke zwarte neushoorn was een populaire jachttrofee in het begin van vorige eeuw. Dankzij beschermende maatregelen in de jaren 1930 kon de populatie opnieuw groeien, maar die maatregelen werden later versoepeld. Dat zorgde ervoor dat er in de jaren '80 nog maar een honderdtal exemplaren overbleven. De jacht ging echter door, en rond de eeuwwisseling bleven er amper 10 over. Sinds 2006 werd er geen enkele neushoorn meer gevonden.

De IUCN pleit dan ook voor meer beschermende maatregelen, zoals voor de extreem bedreigde noordelijke witte neushoorn en oostelijke zwarte neushoorn. De zuidelijke witte neushoorn was ook ooit bijna uitgestorven, maar dankzij maatregelen leven er momenteel opnieuw 20.000 exemplaren in het wild. Indien soortgelijke maatregelen decennia geleden werden genomen voor de uitgestorven en bedreigde soorten, dan zag hun toekomst er nu heel anders uit.

Na de update van de Rode Lijst van de IUCN, blijkt dat een kwart van alle zoogdieren met uitsterven bedreigd zijn. Vissen doen het al niet veel beter. Zo zijn vijf van de acht tonijnsoorten, een essentiële vissoort in het ecosysteem, bedreigd of bijna met uitsterven bedreigd.  (br.hln - foto reuters)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rusthuisbewoners slikken meer antidepressiva

Rusthuisbewoners slikken meer antidepressiva


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/2/3/20130628044600/media_xll_5943678.jpg


Een kwart van de rusthuisbewoners die antidepressiva slikken, begon daarmee na opname in het bejaardentehuis. Bij antipsychotica begon zelfs de helft van de betrokken patiënten bij hun verhuis naar het rustoord. Dat blijkt uit onderzoek van het socialistisch ziekenfonds waarover De Morgen vandaag bericht.

Het Nationaal Verbond van Socialistiche Mutualiteiten (NVSM) onderzocht een jaar lang het geneesmiddelengebruik van 7.000 bejaarden. Het eerste half jaar woonden ze nog thuis, de zes maanden erna verbleven ze in een rusthuis.

Daaruit leerde het ziekenfonds onder meer dat bejaarden in een rustoord niet meteen meer, maar wel andere medicatie gebruiken. Voorts valt vooral de stijging in het gebruik van antidepressiva en antipsychotica op. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het verlaten van hun oude thuis, wat een ingrijpend moment is, luidt het.

NVSM-topman Paul Callewaert stelt zich daar echter vragen bij. "Extra geneesmiddelen kunnen rusthuizen beter vermijden", vindt hij. "Via activiteiten en bezoekjes moeten ze tegengaan dat hun patiënten afglijden op een morele roetsjbaan. Vereenzaming moeten we te allen prijze tegengaan."

Om na te gaan of rusthuisbewoners ook na hun eerste zes maanden in het rusthuis deze antidepressiva en antipsychotica blijven nemen, zijn verdere studies nodig.

Volgens onderzoekster Majda Azermai van de Universiteit Gent zit België in het Europese koppeloton voor het voorschrijven van deze geneesmiddelen. "Bijna 80 procent van onze rusthuisbewoners neemt slaappillen, antipsychotica of antidepressiva. Meer dan de helft krijgt slaappillen, een derde antipsychotica. Veertig procent van hen neemt antidepressiva", verduidelijkt ze in de krant.
Het gebruik van bloedverdunners en cholesterolverlagers neemt dan weer gevoelig af na een rusthuisopname, zo blijkt nog uit het onderzoek van het socialistisch ziekenfonds. Volgens Callewaert heeft dat te maken met het veranderen van huisarts - die checkt of de medicatie nog wel zin heeft - en de neveneffecten op hoge leeftijd.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeven op de tien Belgen is ver- of bijziend

Zeven op de tien Belgen is ver- of bijziend


http://static2.hln.be/static/photo/2013/0/12/7/20130628013601/media_xll_5943637.jpg


Zeven op de tien Belgen hebben een afwijking van hun gezichtsscherpte. Bij 65-plussers gaat het zelfs om 95 procent. Dat blijkt uit een enquête van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Bril of lenzen zorgen bij de grote meerderheid wel voor soelaas.

Zo'n vijf procent van de ondervraagden die naar eigen zeggen minder goed zien, ging nog nooit naar de oogarts of opticien. Nochtans draagt twee derde van hen wel een bril. Veel mensen zeiden ook niet te weten welke soort oogafwijking ze hebben.

Ruim één op de tien mensen met verminderd zicht draagt contactlenzen, zo blijkt voorts uit de bevraging. Vooral jongere mensen en vrouwen kiezen voor lenzen, terwijl drie kwart van hen wel afwisselt met een bril. Zachte maandlenzen zijn het populairst.

Wat het prijskaartje betreft, gaf een kwart naar eigen zeggen meer dan vijfhonderd euro uit aan zijn laatste bril. De helft van de ondervraagden betaalde minstens driehonderd euro, hoewel de tussenkomst van de ziekteverzekering toch zeer beperkt is. Enkel bij een zeer ernstige oogafwijking betaalt ze een deel van de glazen terug. De meeste ondervraagden vonden een gedeeltelijke terugbetaling wel verantwoord.

Corrigerende oogchirurgie raakt voorlopig dan weer niet ingeburgerd, zo blijkt tot slot. Nog geen drie procent van de ondervraagden onderging al refractieve oogchirurgie, wat 2.000 tot 3.000 euro of meer kost voor beide ogen en evenmin wordt terugbetaald. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pony zet 'eerste pootjes' met zijn nieuwe rolstoel

Pony zet 'eerste pootjes' met zijn nieuwe rolstoel

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Terwijl de gehandicapte hond Oscar Madison gisteren onze harten nog deed smelten, staat er alweer een nieuwe moedige viervoeter te popelen om ons het 'aauuh'-moment van de dag te bezorgen. Ontmoet Roozer, Roo voor de vrienden, een 2-jarige pony die onlangs zijn allereerste stapjes zette met zijn gloednieuwe rolstoel.

Kleine Roo mag dan wel geboren zijn met misvormde pootjes, toch is de pony moedig genoeg om er op een extreem hete dag met zijn rolstoel op uit te trekken. Erg snel gaat hij nog niet vooruit, maar ook in het dierenrijk baart oefening kunst en is geduld een schone deugd.

"Hij geeft niet op en raakt evenmin gefrustreerd door de uitdagingen die hij elke dag moet aangaan," aldus de baasjes van Roo op Facebook. "Hij heeft geleerd om compromissen te sluiten en als het niet lukt op een bepaalde manier, dan zal het wel op een andere gaan."  (br.hln)» Reageer (0)
27-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Argentijnse 'wonderbaby' alsnog overleden

Argentijnse 'wonderbaby' alsnog overleden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/16/3/20130627042355/media_xll_5941533.jpg


Een baby in Argentinië die vlak na haar geboorte 12 uur doorbracht in een lijkkistje in een mortuarium omdat werd aangenomen dat ze niet meer leefde, is ruim een jaar later alsnog overleden. Dat meldt de Argentijnse krant La Nación.

Nadat ze vorig jaar april op miraculeuze wijze levend uit een ziekenhuismortuarium in de Argentijnse stad Rosario was gekomen, werd het meisje Luz Milagros genoemd, wat 'wonderlicht' betekent. Ze was 14 weken te vroeg ter wereld gekomen en woog ten tijde van haar geboorte slechts 1,5 pond.

Nadat de artsen vrijwel meteen na de geboorte een overlijdensakte hadden afgegeven, bracht het kindje 12 uur door in een koelcel in het mortuarium. Toen haar ouders vervolgens afscheid wilden nemen en het kistje openden, bleek ze nog te leven. Haar moeder dacht aanvankelijk dat ze het zich inbeeldde toen ze het gezichtje van de baby aanraakte en de baby een kreetje slaakte.

Een maand geleden woog Luz Milagros volgens familieleden ruim 13 pond. Ze kon het grootste deel van de tijd zelfstandig ademen, maar haar hersenen ontwikkelden zich traag. Haar ouders waren begonnen met een geldinzameling om haar in China stamceltherapie te laten ondergaan.

Luz Milagros overleed dinsdag aan een hartstilstand terwijl ze onderweg was naar het ziekenhuis in de stad Rosario, waar haar moeder haar wegens complicaties naartoe wilde brengen (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Decleir krijgt zelfde award als Morgan Freeman

Jan Decleir krijgt zelfde award als Morgan Freeman


http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/0/14/20130627070518/media_xll_5941619.jpg


Het gebeurt niet elke dag dat een acteur dezelfde prijs in ontvangst mag nemen als Morgan Freeman. Maar op 20 september valt de eer wel te beurt aan Jan Decleir, schrijft Het Nieuwsblad.

De acteur krijgt tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen de Grand Acting Award, een prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan een filmmaker of acteur die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de filmindustrie.

En dat het een hele prestatie is om met die award aan de haal te gaan, bewijzen de voorgangers van Decleir. Niemand minder dan Morgen Freeman, Sir Ben Kingsley en Michael Nyqvist kregen eerder al een Grand Acting Award.

"Wie aan de Vlaamse cinema denkt, denkt aan Jan Decleir. Hij is al ruim veertig jaar dé acteur van Vlaanderen", staat te lezen op de website van het festival. Een maand geleden kreeg Decleir al de Vlaamse Cultuurprijs voor zijn carrière. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweekoppige schildpad geboren in Amerikaanse zoo

Tweekoppige schildpad geboren in Amerikaanse zoo


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/1/5/20130627102931/media_xll_5942045.jpg


In de zoo van San Antonio in de Amerikaanse deelstaat Texas is een schildpad met twee koppen geboren. De dierenverzorgers hebben het dier Thelma en Louise gedoopt, naar het duo uit de gelijknamige Hollywood-film.

Het dier zag op 18 juni het levenslicht en stelt het wel. De schildpad heeft twee stellen hersenen en eet met beide koppen. "Tweekoppige dieren zijn eigenlijk tweelingen, die niet gescheiden zijn. Het resultaat is een dier met twee of meer koppen", aldus Debbie Rios-Vanskike van de zoo.

De schildpad zal vanaf morgen te bezichtigen zijn in de zoo van San Antonio. Het is niet het eerste tweekoppige dier dat er te bezichtigen zal zijn. Zo leefde er van 1978 tot 1995 een Texaanse rattenslang genaamd Janus. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donkere kant van zuiderse vakantie: seksuele aanranding

Donkere kant van zuiderse vakantie: seksuele aanranding


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/7/13/20130626131849/media_xll_5940028.jpg


Een op de tien Britse en Duitse vrouwelijke toeristen wordt seksueel aangerand of lastiggevallen op vakantie, dat blijkt uit een recente rondvraag. Een op de vijftien mannen wordt hier het slachtoffer van. Mallorca en Kreta zijn de landen waar toeristen het vaast ten prooi vallen aan seksueel geweld.

Ook een op de tien homo- en biseksuele mannen worden lastiggevalen op een zuiderse vakantiebestemming. 1,5 procent van de mannen en vrouwen zegt op vakantie verkracht te zijn. De onderzoekers hebben de 6.000 toeristen bevraagd op luchthavens in Kreta, Cyprus, Portugal en Spanje. Op basis van de resultaten hebben ze hun bezorgdheid geuit dat ondanks een toename van drank- en drugsmisbruik en een verhoogde seksuele activiteit bij jongeren op vakantiebestemmingen die zich focussen op uitgaan, er weinig aandacht gaat naar het probleem van de seksuele aanrandingen.

Het onderzoek werd geleid door professor Amador Calafat, een wetenschapper aan het Europees Instituut van Studies over Preventie (Irefea). Ze bestuderen gedragingen omtrent geweld, rijden, seksueel activiteiten, dronkenschap, drugsmisbruik, de resultaten worden gebruikt bij het bepalen van Europese standaarden in clubs en bars. "We hebben een onderwerp bestudeerd dat weinig aandacht krijgt als het over toerisme gaat. Het onderzoek bevroeg Engelse en Duitse toeristen, omdat zij het vaakst naar het zuiden van Europa trekken", aldus Calafat.

Calafat verklaart: "De personen die het vaakst worden lastiggevallen zijn jonge toeristen in Mallorca en Kreta die homo- of biseksueel, stevige drinkers zijn en die vaak naar bars gaan waar mensen dronken raken of cocaïne consumeren. 2,4 keer meer vrouwelijke als heteroseksuele mannen werden het slachtoffer van seksuele aanranding. Wanneer mensen op vakantie de remmingen van thuis loslaten, lopen ze meer hier risico op. De eerste preventiemaatregel is dat je je er bewust van bent dat deze problemen bestaan, aangezien we altijd positief over vakanties denken. De uitbaters van dit soort gelegenheden kunnen deze situaties vermijden door goed management."  (br.hln)» Reageer (0)
26-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ravottende hond in rolstoel doet harten smelten

Ravottende hond in rolstoel doet harten smelten

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Hond Oscar Madison laat wereldwijd harten smelten in een filmpje dat zijn eigenaar eergisteren online zette op YouTube. De viervoeter 'zit' namelijk in een rolstoel, maar dat hindert hem niet met soortgenoten te ravotten alsof er niets aan de hand is.

Volgens een Facebookpagina die Oscars baasje aanmaakte, werd het gehandicapte dier achtergelaten op straat. Nadat de dierenbescherming de hond vond, wachtte hem eigenlijk een spuitje. Dankzij een Facebookbericht van de vzw Urgent Death Row Dogs vond Oscar toch nog een nieuwe thuis.

De hond beschikt nu over een speciale rolstoel waarin zijn achterste poten rusten. Dankzij zijn voorpoten kan hij echter prima uit de voeten, zoals je kan zien in het filmpje. Volgens zijn eigenaar kan Oscar zelfs even snel lopen als andere honden.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echt bont is drie keer zo schadelijk als nepbont

Echt bont is drie keer zo schadelijk als nepbont


http://static2.hln.be/static/photo/2013/7/12/14/20130626164140/media_xll_5940509.jpg


Echt bont is minstens driemaal schadelijker voor het milieu dan nepbont. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van dierenbeschermingsorganisaties Gaia, het Nederlandse Bont voor Dieren en het Italiaanse LAV heeft gevoerd.

"Bont is dus zeker geen duurzaam product. Naast het enorme dierenleed dat schuilgaat achter de bontproductie zijn de milieueffecten een bijkomend overtuigend argument voor een verbod op de bontproductie", aldus de organisaties.

In het onderzoek werden een nepbontjas met een echte bontjas en een nepbontkraag met een echte bontkraag vergeleken. Voor alle achttien onderzochte milieueffecten haalden bontkraagjes een slechter resultaat dan nepbontkraagjes. "Ook als een bontkraag zou worden hergebruikt op een nieuw product (jas, vest) en de nepbontkraag niet, is de impact van de echte bontkraag hoger", luidt het in het rapport.

Daarnaast is het verschil in score tussen de echte bontjas en nepbontjas voor alle milieueffecten groter dan een factor 3 en voor een groot aantal zelfs hoger dan een factor 10. Ook de veronderstelling van de bontindustrie dat een echte bontjas vijf keer langer meegaat en dus duurzamer is, wordt volgens de organisaties ontkracht.

In de Kamercommissie Volksgezondheid vindt vandaag een tweede reeks hoorzittingen plaats over een wetsvoorstel voor het verbod op pelsdierhouderijen. "Alle argumenten voor een verbod op het kweken van dieren voor hun pels liggen nu op tafel", aldus Gaia-directeur Ann De Greef. "Naast het ethische aspect dat men anno 2013 geen dieren houdt en doodt enkel en alleen voor hun vacht zijn de resultaten van dit rapport een bijkomend argument om in België over te gaan tot een verbod." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berlijn krijgt café vol poezen

Berlijn krijgt café vol poezen

http://oi40.tinypic.com/334t9aa.jpg
In de Japanse stad Osaka zijn al meer dan tien kattencafés waar klanten betalen om van het spinnende gezelschap te genieten.


In Berlijn opent binnenkort 'Café Felidae', het eerste café in de Duitse hoofdstad waar je thee kan drinken omringd door katten. De idee komt uit Japan, Wenen en Boedapest hebben al een kattencafé.

Het café wordt een mix van een galerie, een ontspanningsplek en een nieuwe kattengemeenschap. De dieren komen allemaal uit het asiel.

Mede-oprichtster Nini Gollong (32) vertelt aan Morgenpost: "We hebben ons idee uit Japan". Hoeveel katten er door het restaurant zullen lopen en hoeveel er geaaid kunnen worden, weet interieurontwerpster en kunstenares Gollong nog niet.

Voor het café zijn speciale tipi-tenten ontworpen. Er is ook ruimte voor rolstoelgebruikers. De katten kunnen zich in een speciale ruimte terugtrekken, mochten ze even rust willen. "Het is belangrijk dat de katten worden gerespecteerd," zegt Gollong.

De dieren zijn vooral te gast en het is verboden ze te voeren, te flitsen met je camera of ze in hun slaap te storen.  (br.hln - foto photonews)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwin verwelkomt 16 ooievaarsjongen

Zwin verwelkomt 16 ooievaarsjongen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/8/1/14/20130626175351/media_xll_5940719.jpg


In het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist zijn het afgelopen seizoen zestien ooievaarsjongen geboren uit negen verschillende nesten. Naar jaarlijkse gewoonte maken de verzorgers van de telling ook gebruik om de jongen te ringen.

De jongen ringen is een heel karwei. Er moet een hoogtewerker aan te pas komen om tot bij de nesten te geraken. De takkenplatforms bevinden zich namelijk in de toppen van de zeedennen.

Elk jaar probeert het Zwin zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Daar staat een unieke code op, zodat vogelliefhebbers de dieren kunnen herkennen. Vandaag kregen 14 ooievaars een ring.

De ooievaars krijgen de komende jaren 25 torens om hun nesten in te bouwen. Het Zwin Natuurcentrum krijgt ook 12 themahutten. In een van die hutten zullen bezoekers met een telescoop in de nesten kunnen kijken van de ooievaars.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crisis doet rokers massaal naar roltabak grijpen

Crisis doet rokers massaal naar roltabak grijpen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/7/4/4/20130626112642/media_xll_5939464.jpg


Het goedkopere roltabak wordt steeds vaker verkocht ons land als een gevolg van de economische crisis. Dit jaar roken 850 000 personen roltabak, tegenover 500 000 mensen in 2012. De consumptie is vooral gestegen bij minder gegoede rokers, bij Walen en bij mensen ouder dan 65 jaar.

Ook is het aantal rokers gestegen, nu rookt 27 procent van de Belgische bevolking, in 2012 was dat nog 22 procent, dat blijkt uit een rondvraag van de Stichting tegen Kanker. Luk Joossens, expert in tabakspreventie, legt uit: "Ons onderzoek toont aan dat in 2013 ongeveer 35 procent van de rokers voor roltabak kiest. Dit cijfer was de voorbijgaande vijf jaar altijd stabiel gebleven rond de 25 procent."

Joossens gaat verder: "Het rapport van de FOD Economie bevestigt deze tendens: op basis van de cijfers van de eerste vier maanden van dit jaar, verwachten we een stijging van de totale jaarlijkse verkoop van roltabak van 20 procent in vergelijking met 2012. Een gerolde sigaret kost ongeveer 3 tot 4 keer minder dan een klassieke sigaret. De crisis deed dus veel rokers naar dit alternatief grijpen."

Roltabak is bovendien uitzonderlijk goedkoop in België: dit is 50 procent duurder in Nederland, 100 procent in Frankrijk en 200 procent in Groot-Brittannië. Enkel in Luxemburg is het 2 procent goedkoper dan in ons land. "Het aanbod van roltabak bleef ook gestaag groeien", verduidelijkt Joossens. "Heel wat bekende merken hebben roltabak in hun gamma. In tegenstelling tot klassieke sigaretten staan er op de pakjes roltabak geen waarschuwingsfoto's, noch het nummer van Tabakstop."

De enquête van de Stichting deed voor de eerste keer ook navraag naar mentholsigaretten, een product dat Europa zou willen verbieden. Veertien procent van de sigarettenrokers kiest de variant met menthol. Het valt vooral in de smaak bij jonge vrouwen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bejaard koppel stapt samen uit het leven in Wetteren

Bejaard koppel stapt samen uit het leven in Wetteren


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/14/10/20130626065432/media_xll_5938675.jpg


Oud-gemeenteraadslid Leopold 'Paul' Dauwe (90) en zijn vrouw Paula Raman (88) zijn maandag in een rusthuis in Wetteren samen uit het ­leven gestapt door euthanasie, in het bijzijn van hun twee kinderen, schoonzoon en drie kleindochters. Paul en Paula waren uitzichtloos ziek, hun levenskwaliteit was herleid tot nul. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag.

"Hij wilde al langer ­euthanasie, maar heeft gewacht tot ook zij er klaar voor was", zegt schoonzoon Dirk in de krant. "Hij zou haar nooit alleen hebben achtergelaten."

Paul en Paula lieten hun huisarts maandagochtend naar hun kinderen bellen met de mededeling dat ze hadden beslist om diezelfde dag nog, in de vooravond, samen euthanasie te krijgen. "Hoewel we niets wisten van de eigenlijke beslissing, kwam ze ook niet helemaal onverwacht", zegt schoonzoon Dirk Uyttendaele (65), ­orthopedisch chirurg aan het UZ Gent en voorzitter van Groen & Co in Wetteren. "Mijn schoonouders dachten al maanden ernstig na over euthanasie en ze hebben daar met ons ook vaak over gesproken. Dus we wisten ergens wel dat het er zat aan te komen. Maar de belissing zelf hebben ze autonoom genomen." (br.hln)

Het volledige verslag kunt u vandaag lezen in de krant Het Laatste Nieuws» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 3.000 cafés verdwenen in twee jaar tijd

Meer dan 3.000 cafés verdwenen in twee jaar tijd


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/15/11/20130626050745/media_xll_5938676.jpg


Sinds het rookverbod in de horeca van start ging, op 1 juli 2011, zijn er in België netto 3.014 cafés verdwenen. Dat schrijft de Waalse krant La Dernière Heure vandaag op basis van cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Het cijfer houdt rekening met het aantal cafés dat op twee jaar tijd de deuren definitief gesloten heeft tegenover de twee jaar ervoor, en met het aantal nieuwe cafés over dezelfde periodes.

Volgens het NSZ is het aantal faillissementen en stopzettingen de voorbije twee jaar met 34 procent gestegen, terwijl het aantal nieuwe cafés met 22 procent is gedaald. Het rookverbod is "de voornaamste oorzaak" van die evolutie, zegt het NSZ.  (br.hln)» Reageer (0)
25-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Do's en don'ts bij het strelen van een hond

Do's en don'ts bij het strelen van een hond


http://static1.hln.be/static/photo/2013/17/0/14/20130625171653/media_xll_5938049.jpg


Hoe word je de favoriete persoon van je hond? Eten geven speelt een grote rol, maar ook bepaalde manieren van strelen en benaderen spelen een grote rol.

DO: Laat het initiatief aan de hond
Streel nooit een hond die geen contact zoekt. Dat geldt zowel voor een hond die neerligt, in een hoek geduwd wordt of probeert weg te lopen. Door het hoogteverschil tussen mens en hond of je hand uit te reiken, kan de hond zich bedreigd voelen.

Dat wil niet zeggen dat je hem moet negeren tot hij in de buurt komt of actief contact zoekt,  wel dat je hem uitnodigt tot contact.

Dat doe je door te hurken zodanig dat het hoogteverschil bijna volledig is weggewerkt. Maak vluchtig oogcontact en draai je lichaam zodanig dat je eerder zij aan zij staat met de hond. Vooral bij angstige en onzekere honden is dat belangrijk.

Geef hem eventueel een tijdje, waarin je naast de hond zit maar zonder aan te raken of aan te kijken. De hond kan dan zelf beslissen of het veilig is contact te zoeken.

DON'T: gevangen hond
Een hond die opgesloten zit in een kleine kennel of achter een hek en wordt benaderd, heeft meer kans in beschermingsmodus te springen en dus te bijten.

DO: Kijk naar zijn lichaamstaal
Een hond met ontspannen spieren, die in de buurt komt, zacht kwispelt en kort oogcontact zoekt, is op zoek naar vriendelijk contact.  Blijft hij bij jou of zoekt hij meer contact nadat je stopt met strelen dan kan je zeker zijn dat hij ervan geniet.

Een hond die komt snuffelen, heeft niet noodzakelijk zin in gestreel: met het snuffelen verzamelt hij vooral informatie over jou.

Hou afstand van een hond die angstig reageert, veel verschiet of letterlijk achteruit loopt. Begin je met strelen en toont de hond signalen dat hij zich niet op zijn gemak voelt (zoals het likken van de lippen of het wit van de ogen tonen), laat hem dan met rust.

DO: Weet waar te strelen
Dit kan variëren van hond tot hond, maar algemeen gesproken zijn de borst, schouders en de basis van de nek de beste plaatsen om te strelen. Ook onder de kin en aan de basis van de staart  zijn populaire plekjes.

Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden.
Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes. Streel met de vacht mee voor een kalmerend effect.

Als een hond op zijn rug rolt, is dat geen uitnodiging om op zijn buik te wrijven. Integendeel, het is een teken van onderwerping. Angstige en onzekere honden gebruiken het daarom als begroeting.

Algemeen gesproken is het beter een hond niet aan te raken als hij op zijn rug ligt.

DON'T: Te harde bewegingen
Kloppende bewegingen of hardhandig strelen is niet voor elke hond aangenaam, al zullen de meeste er niet onmiddellijk op reageren. Na een tijdje kan de hond overgestimuleerd raken en onvoorspelbaar reageren.

DO: Leer je kinderen met honden omgaan
Leer de kinderen om op een rustige, niet-bedreigende manier met een hond om te gaan. Vermijd de no-go zones en onstuimige knuffel- en kuspartijen (zie verder). .

DO: vraag het baasje
Vraag het baasje of het een goed idee is om de hond aan de leiband te strelen.  Dat is niet alleen veiliger, maar ook beleefd.

DON'T: Knuffel en kussen
Knuffels zijn bedreigend voor een hond omdat ze verhinderen dat hij weg kan. Er zjin altijd honden die het toelaten, maar algemeen gesproken is het een slecht idee.

Kus de hond niet: niet omdat het vies is, maar om een beet te vermijden. Je gezicht is dan gevaarlijk dicht bij zijn muil.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo voorkom je kapseldrama's aan het zwembad

Zo voorkom je kapseldrama's aan het zwembad


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/15/7/20130624153407/media_xll_5934817.jpg


Na een zwembadduik lekker in de zon opwarmen, klinkt ons nu als muziek in de oren, maar dit kan echter een drama voor je haar betekenen. Bij onnatuurlijke blondines kan dit tot een groene schijn leiden, brunettes kunnen zo plots grijs worden. Experts geven tips hoe te genieten op vakantie zonder dat je lokken geruïneerd worden.

Chloor, zon en zout water kunnen je gekleurde lokken duchtig verknoeien. Haarexpert Chris Lospalluto legt uit hoe je je kapsel het best beschermt en hoe je kunt voorkomen dat je er de schaar moet inzetten. Oxidatie, een chemische reactie die de kleur van je haar verandert, is de grootste oorzaak van haar problemen op vakantie.

Zowel chloor als zon kunnen een schadelijk effect hebben, maar zwembaden zijn de grootste vijand van gekleurd haar. Het kan blond haar een groene schijn geven en brunettes kunnen hierdoor plots grijsgrauw worden. Preventie is het beste wat je kan doen, want eens het kwaad is geschied, kun je er nog weinig aan veranderen. De beste optie is conditioner in je haar laten als je gaat zwemmen, je hoeft hiervoor geen duur merk te kopen.

Als er niets anders beschikbaar is, zorg dan voor een laagje met zoet water. Ga dus bijvoorbeeld net voor je in de zee of het zwembad springt onder de douche staan. Een andere optie is arganolie, dit is licht en transparant en beschermt zonder dat dit de kleur treft. Moesten je loken toch groen worden, dan kun je best naar de kapper gaan voor hulp. Als je je haar is afgebleekt, probeer het dan niet opnieuw te kleuren omdat het dan beschadigd is en de verf zich niet gelijkmatig zal hechten.


Zelf maken


Er zijn ook thuismiddeltjes die je haar kunnen redden van schadelijke vakantiepret:
- Bicarbonaat: Meng dit onder je shampoo, was je haar hiermee en laat dit 10 à 15 minuten intrekken alvorens uit te spoelen.

- Verpulver een aspirine in water en giet dit mengsel over je haar. Ook ga je best nooit voor je vakantie naar de kapper. Wacht met een kleuring tot na je vakantie.

Als het echt niet anders gaat om voor je reisje je coupe te laten kleuren, kan het volgende trucje helpen. Wacht een week om je lokken te verwennen met een hydraterende conditioner die je 10 minuten laat inwerken. Dit maakt je haar minder zwak en beschermt tegen schadelijke effecten van zeewater en chloor.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat pasgeboren kuikentjes beter kunnen dan driejarige mensenkinderen

Wat pasgeboren kuikentjes beter kunnen dan driejarige mensenkinderen


http://oi42.tinypic.com/dr4fvk.jpg


Een onderzoek van de Universiteit van Bristol toont aan dat kippen helemaal niet zo dom zijn als sommigen misschien denken. Kippenkuikens die pas uit het ei komen, blijken al over vaardigheden te beschikken die driejarige mensenkinderen nog niet hebben.

In een test kregen de vogels meer voedsel naargelang de tijd die ze wachtten alvorens te starten met eten. Terwijl 93 procent van de hennen die vaardigheid demonstreerde, suggereren vergelijkbare onderzoeken dat veel mensenbaby's die mate van zelfcontrole niet vertonen voor ze vier zijn. De test suggereert dat kuikens geboren worden met de vaardigheid om aantallen te volgen tot vijf, iets wat mensenbaby's moeten leren.

Kippen hebben blijkbaar ook een instinctieve vaardigheid om structureel stevige objecten te herkennen, en die te verkiezen boven objecten die er onbetrouwbaar of inconsistent uitzien. Ze zijn zich ook bewust van objecten die uit het zicht verdwijnen, en volgen die op een manier die niet bestaat bij mensen tot ongeveer een jaar oud.

"Ondanks het feit dat we ermee vertrouwd zijn, denken weinig mensen dat kippen intelligente vogels zijn", zegt professor Christine Nichol, die twintig jaar onderzoek over de materie doorlichtte voor de universiteit.

"Kippen mogen dan geen significante mathematische, wetenschappelijke of literaire bijdrage leveren tot de wereld, maar de studie toont aan dat kippen de mogelijkheid hebben kneepjes onder de knie te krijgen, en vaardigheden kunnen ontwikkelen waarvoor een mensenkind maanden en zelfs jaren voor nodig heeft".  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkse ziekenhuizen factureren 32 procent te veel aan Belgische toeristen

Turkse ziekenhuizen factureren 32 procent te veel aan Belgische toeristen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/10/8/20130625104712/media_xll_5936903.jpg


Duizenden Belgen vertrekken de komende dagen naar zonniger oorden. Bepaalde buitenlandse ziekenhuizen zijn daar alvast niet rouwig om. Zo factureren de Turkse ziekenhuizen stelselmatig 32% te veel aan buitenlandse patiënten. Dat blijkt uit de gegevens van Mediphone Assist, de reisbijstandscentrale van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Frankrijk, Spanje en Turkije zijn de populairste zomerbestemmingen van de Belg. De medische noodgevallen in Turkije waren in 2012 goed voor 14 procent van de behandelde dossiers door Mediphone Assist. Net zoals in Spanje zijn de privéziekenhuizen prominent aanwezig in de toeristische gebieden van het land.  En die maken het nu wel erg bont: als het om een buitenlandse patiënt gaat, rekenen ze tot 32 procent te veel aan.

"De ziekenhuizen hopen op bijkomende inkomsten tijdens de zomermaanden. We kennen het fenomeen ook in andere landen, maar in Turkije is het probleem het grootst," verduidelijkt Christian Horemans, expert Internationale Zaken van de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Turkse hotels wijzen toeristen vaak door naar een arts of ziekenhuis waarmee ze afspraken hebben. Die passen niet alleen te hoge tarieven toe, vaak worden toeristen ook onnodig gehospitaliseerd. Om deze praktijken in de kiem te smoren, werden alle facturen van de 353 dossiers uit 2012 nauwkeurig nagekeken. "Dankzij intensieve onderhandelingen met de Turkse ziekenhuizen hebben we in 2012 de kostprijs met gemiddeld 32% kunnen doen dalen", dixit Horemans.

"Wij raden onze verzekerden aan om bij medische problemen in Turkije de reisbijstandcentrale te contacteren. Zo worden ze naar een ziekenhuis doorverwezen waar een goede behandeling en normale tarieven gegarandeerd worden," aldus Horemans.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewakingscamera's doen aantal misdrijven niet dalen

Bewakingscamera's doen aantal misdrijven niet dalen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/13/11/20130625062045/media_xll_5936396.jpg


Camerabewaking op straat helpt nauwelijks om het aantal misdrijven te doen dalen. Er is veeleer sprake van een verplaatsingseffect. Dat blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Maatschappelijke Veiligheid van de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen, waarover wordt bericht in de Coreliokranten.

Het expertisecentrum onderzocht het effect van cameratoezicht op het openbare domein in zeven Belgische steden en gemeenten. "We hebben het aantal misdrijven geteld vóór er camera's waren en nadien', zegt onderzoekster Evelien De Pauw. "In de buurten waar camera's staan, daalde het aantal geregistreerde feiten met 2 procent, een beperkte daling. Daartegenover staat dan wel dat in de straten rondom die buurten, waar dus geen camera's staan, er bijna 9 procent méér misdrijven waren."

Uit het onderzoek blijkt nog dat de camera's, die vaak geplaatst worden om vechtpartijen te vermijden, net geen effect hebben op agressie en geweld. "Op zich is dat niet onlogisch: zo'n vechtpartij gebeurt vaak in een vlaag van woede of dronkenschap, en dan zal een dader zich niet inhouden", aldus De Pauw. Camera's blijken wel te helpen tegen vormen van overlast, zoals wildplassen en sluikstorten.

"Gemeenten moeten goed nadenken voor ze camera's zetten en geen foute verwachtingen koesteren", besluit de onderzoekster. Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) hebben ongeveer 115 van de 308 gemeenten bewakingscamera's op openbare plaatsen. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pijnbron van fibromyalgie zit niet tussen de oren

Pijnbron van fibromyalgie zit niet tussen de oren


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/13/10/20130624183655/media_xll_5935495.jpg


Neurowetenschappers hebben de pijnbron bij fibropatiënten gevonden. In schril contrast met vastgeroeste vooroordelen moeten we daarvoor niet gaan zoeken in de hersenen. Miljoenen mensen, waarvan de meerderheid vrouwen, zijn al jaren wanhopig op zoek naar een doeltreffende behandeling. Tot op vandaag dachten veel artsen dat fibromyalgie een imaginaire, puur psychologische aandoening was, maar baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten.

Letterlijk betekent fibromyalgie 'pijn in bindweefsel en spieren'. Mensen met deze aandoening hebben last van verschillende klachten, heel vaak op hetzelfde moment: pijn, stijfheid, slaapstoornissen, hoofdpijn en darmproblemen. De ziekte behoort tot de meest voorkomende pijnsyndromen. Met dank aan de nieuwe bevindingen kan nu gewerkt worden aan alternatieven op vlak van behandeling. Het ultieme doel is een permanente oplossing te vinden voor de aandoening.

Amerikaanse neurowetenschappers onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Vervolgens deden ze hetzelfde met handen van fibropatiënten. Zo zagen ze een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels, genaamd arteriool-venulen (AV).

Tot voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat deze vezels alleen verantwoordelijk waren voor het regelen van de doorstroom in de bloedvaten. Nu weten ze echter dat er een rechtstreekse link is tussen deze zenuweindes en de wijdverspreide pijn die patiënten met fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibro extreem overgevoelige handen en andere delicatie zones (zogenaamde tenderpoints of drukpunten) op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.

"Deze verstoorde bloedstroom kan perfect de oorzaak zijn van spierpijn en andere pijnprikkels, maar ook van oververmoeidheid", verklaart neurowetenschapper Dr. Frank L. Rice.

Nieuwe behandelingen zijn broodnodig, aangezien de huidige opties zelden het leed van mensen met fibromyalgie echt verzachten. Zo krijgen ze nu allerhande pijnstillers en antidepressiva voorgeschreven of worden ze afgewimpeld met het 'advies': "Slaap en beweeg gewoon een beetje meer".  (br.hln)» Reageer (0)
24-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Digitale dementie: geheugen van jongeren minder goed ontwikkeld

Digitale dementie: geheugen van jongeren minder goed ontwikkeld


http://static0.hln.be/static/photo/2013/8/14/4/20130624143332/media_xll_5934544.jpg


Dokters in Zuid-Korea waarschuwen voor een stijging van de 'digitale dementie' bij jonge mensen. De jongeren vertrouwen er zo hard op hun elektronische apparaten dat ze niet meer in staat zijn om alledaagse dingen te onthouden, zoals hun telefoonnummers. In Zuid-Korea is het een groeiend probleem, maar het waait ook over naar onze gebieden.

Zuid-Korea is een van de meest digitale naties in de wereld. Het probleem van internetverslavingen werd er al erkend in de late jaren 90, zowel bij volwassenen en jongeren. Die verslaving zou er nu leiden tot digitale dementie, een achteruitgang van het cognitieve vermogen. Dat komt normaal enkel voor bij mensen die een hoofdletsel oplopen of lijden aan een psychische ziekte, maar er zou ook bij gezonde mensen steeds meer sprake van zijn.

"Het overmatig gebruik van smartphones en spelconsoles hindert een evenwichtige ontwikkeling van het brein", vertelde dr. Byun Gi-won van het Balance Brain Centre in Seoel. "Zware gebruikers ontwikkelen wel de linkerkant van hun brein, maar de rechterkant blijft onderontwikkeld."

Die rechterkant is gelinkt met onze concentratie. Als dat deel van het brein niet voldoende ontwikkeld wordt, heeft dat bijgevolg een invloed op het aandachtsvermogen en het geheugen. In 15 procent van de gevallen zou dat kunnen leiden tot een vroege ontwikkeling van dementie. Daarnaast zouden er ook gevolgen zijn voor de emotionele ontwikkeling, vooral bij kinderen, want hun brein groeit nog steeds.

In Zuid-Korea krijgen al heel wat mensen er mee te maken. Niet verwonderlijk, aangezien nu al 18,4 procent van de 10- tot 19-jarigen er zijn smartphone meer dan zeven uur per dag gebruikt. Dat is een stijging van 7 procent in vergelijking met vorig jaar. Meer dan 67 procent van de Zuid-Koreanen heeft ook een smartphone, dat is het hoogste percentage ter wereld.

Toch doet de trend zich niet alleen daar voor. Ook in de Westerse landen brengen jongeren steeds meer tijd door op hun laptop, gsm of andere elektronische apparaten. "De gevolgen voor het brein zijn onomkeerbaar', waarschuwde de Duitse neurowetenschappers dr. Manfred Spitzer al in 2012. Hij pleitte voor maatregelen om te voorkomen dat jongeren verslaafd raken. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorkom humeurwisselingen door PMS met deze tips

Voorkom humeurwisselingen door PMS met deze tips


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/14/12/20130624131637/media_xll_5934357.jpg


Het premenstrueel syndroom (PMS) is een veelvoorkomende aandoening bij vrouwelijke twintigers en dertigers. Het veroorzaakt lichamelijke ongemakken zoals krampen, lage rugpijn en een opgeblazen gevoel, maar zorgt ook voor humeurschommelingen. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om die in te tomen.

1. Weet wanneer je cyclus begint
Het lijkt simpel, maar weten wanneer je cyclus begint kan je beste verdediging zijn tegen de humeurschommelingen. "Rekening houden met je tijd van de maand en weten waarom je je slecht voelt, helpt je te begrijpen waar je lichaam mee bezig is. Als de geïrriteerde gevoelens dan naar boven komen, kan je ze meteen linken aan je hormonale veranderingen en zal je kalmeren", weet experte Mayling Kajiya.

2. Ga sporten
"Als je je slecht, kramperig of geïrriteerd voelt voor je menstruatie, trek dan naar de fitness of de yogales", luidt het volgende advies van Mayling. Sporten is een natuurlijke pijnstiller, waardoor je je snel beter zal voelen. Zelfs na een lichte workout krijgt je humeur een boost én zal je je minder opgeblazen voelen door het zweten.

3. Kies de juiste voeding
Gezonde voeding is essentieel voor een gezonde levensstijl en om gewicht te verliezen, maar het helpt ook bij het verlichten van je PMS-symptomen. Kies voor natuurlijke voedingsmiddelen voor je menstruatie begint én blijf weg van een overdaad aan cafeïne of alchol. "Door PMS zijn je hormonen gevoeliger aan stimulaties", verklaart Mayling. Het is anders voor iedereen, maar door weg te blijven van jouw triggers kan je een groot verschil maken.

4. Neem een hap (!) chocolade
Toch mag je volgens Mayling ook zondigen met chocolade. "Die bevat heel wat stoffen die helpen om je humeur op te krikken", weet zij. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je aankomende menstruatie het ideale excuus is om je vol te proppen met chocolade, maar een paar stukjes kunnen geen kwaad.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zara (16) leek wel 60 jaar door zeldzame aandoening

Zara (16) leek wel 60 jaar door zeldzame aandoening


http://oi40.tinypic.com/kaive1.jpg


De 16-jarige Britse Zara Hartshorn werd jarenlang gepest door haar uiterlijk, ze lijdt namelijk aan een huidaandoening die rimpels veroorzaakt. Hierdoor leek ze haar hele jeugd op een vrouw van middelbare leeftijd, dankzij een gratis operatie van een plastische chirurg kan ze nu eindelijk een normaal leven leiden.

Artsen dachten jarenlang dat het tienermeisje met lipodystrofie kampte, dit zou ze van haar moeder geërfd hebben. Toen Zara 12 was, dacht iedereen dat ze een vrouw van middelbare leeftijd was. Zo werd ze ooit verplicht om van de bus te stappen omdat ze niet kon bewijzen dat recht had op een ticket voor een kind. Ook werd ze vaak aanzien voor de moeder van haar zus Chloe, die toen 17 jaar was. 

Lipodystrofie is een genetische ziekte die de botten doet verouderen en het vet onder de huid vernietigt. Rond haar vierde kreeg Zara overtollige huid aan de kaaklijn. "Mijn mama had me uitgelegd dat ik dezelfde ziekte had als zij, maar dat ik mooi was en niet moest letten op wat anderen zeiden. Het pesten was het ergst tussen mijn acht en tien jaar. Kinderen noemden mij aapje en oma. Op school dachten sommigen dat ik een leerkracht was, wat erg gênant was in het bijzijn van mijn klasgenootjes."

De Amerikaanse professor Abhimanya Garg heeft na tests ontdekt dat Zara niet met lipodystrofie, maar cutis laxa kampt, hetzelfde gold voor haar moeder. Dit is een nog zeldzamere ziekte waar slechts 30 Britten mee rondlopen en kan ook lijden tot vroegtijdige sterfte. Deze ziekte kan de gewrichten zwakker maken en leiden tot long- en hartproblemen. Zara kreeg een gratis facelift en neusoperatie aangeboden door de Amerikaanse chirurg Robert Ersek. "Het was een erg mooie kans, waar ik nooit van had durven dromen." 

Dankzij de operatie voelt Zara zich nu net als haar leeftijdsgenoten. Het meisje droomt ervan ooit een schoonheidssalon te kunnen openen. "Voor mij operatie werd gepest omdat ik er ander uitzag, nu val ik niet meer op tussen andere meisjes van mijn leeftijd. Mensen staren mij niet meer aan wanneer ik over straat wandel." Dankzij haar herwonnen zelfvertrouwen vond ze haar vriendje Ricky. "Ik heb vroeger al wel liefjes gehad, maar ik denk niet dat iemand van hen mijn aandoening echt aanvaardde. Hij heeft oude foto's van mij gezien en mij altijd gezegd dat ik mooi ben, hoewel ik hem vroeger niet geloofd zou hebben. Ik weet dat ik altijd deze aandoening zal hebben en dat het mijn leven kan inkorten, maar nu voel ik me toch al zelfzekerder."» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie in museum: Egyptisch beeld draait rond

Mysterie in museum: Egyptisch beeld draait rond

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Medewerkers van het Manchester Museum hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Een oud Egyptisch beeld draaide een half rondje zonder dat iemand het aanraakte. De curator besloot de beweging van het beeld op camera vast te leggen en ging op zoek naar een verklaring.

In februari constateerde curator Campbell Price voor het eerst dat het beeld verschoven was. De Egyptoloog besloot toen een camera te installeren.

"Op een dag zag ik dat het beeld gedraaid was. Ik vond het raar want het beeld staat afgeschermd en ik ben de enige die de sleutel heeft. Ik zette het beeld terug en de volgende dag was het weer gedraaid. Dus hebben we een video geïnstalleerd. Die leverde het bewijs dat het beeld draait", liet Price weten aan Manchester Evening News.

Price schakelde de hulp in van natuurkundige Brain Cox om het mysterie te verklaren. Volgens die laatste heeft het te maken met wrijving en een lichte trilling die de beweging veroorzaakt. Price vindt de verklaring weinig aannemelijk. "Het beeld staat daar al jaren en het bewoog nooit eerder. En waarom zou het in een perfect rondje draaien?"

Vroeger waren wetenschappers die de tombes van farao's onderzochten bang voor de 'vloek van de farao' (mythe die voorschrijft dat degene die het graf van de farao schendt hiervoor gestraft zal worden, red.), maar de meeste Egyptologen zijn niet bijgelovig zo valt te lezen op de blog van Price.

"Het beeld is een voorwerp dat met de mummie in de tombe terechtkwam. Rouwende mensen legden allerlei soorten offers aan de voeten van de overledene. Uit de hiërogliefen op de achterkant lezen we dat brood, bier en vlees nodig zijn".

"In het oude Egypte geloofde men dat als de mummie werd vernietigd het beeld als alternatief voorwerp kan dienen om de geest van de overledene te huizen. Misschien veroorzaakt de geest de beweging". (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appartementen en hotels aan de kust blijven leeg

Appartementen en hotels aan de kust blijven leeg


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/9/14/20130624044523/media_xll_5933009.jpg


Het nakende zomerseizoen zorgt voor ongerustheid in de toeristische sector aan de Belgische kust. Het aantal boekingen voor huurappartementen, studio's of huizen voor juli ligt immers 10 tot 15 procent lager dan vorig jaar, bij de hotels is dat zelfs een kwart lager. Dat schrijven de Coreliokranten.

"Het ziet er slecht uit en de achterstand in de boekingen is niet meer op te halen", zegt Kurt Coelus, de voorzitter van de beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars aan zee. "Het is niet alleen de Belgische kust die afziet: ook aan de Côte d'Azur voelen ze de crisis. Mensen besparen op hun vakantiebudget. En vakantie aan de eigen kust is sowieso niet de hoofdvakantie van de Vlaming, dus die wordt al eens vaker afgezegd of ingekort."

"Tegenover vorig jaar liggen de boekingen om in juli een appartement, studio of huis te huren 10 tot 15 procent lager", zegt hij. "En in 2012 waren er al 15 procent minder boekingen dan het jaar dáárvoor. In twee jaar tijd komen we zo tot een daling van 25 tot 30 procent. Dat is een zeer forse achteruitgang."

Anderzijds kunnen toeristen goede zaakjes doen omdat de verhuurders de prijzen al met 10 tot 15 procent hebben laten zakken om toch een huurder te hebben in juli.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koorddanser slaagt in stunt boven Grand Canyon

Koorddanser slaagt in stunt boven Grand Canyon

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Opdracht volbracht: koorddanser Nik Wallenda legde boven een 450 meter diep ravijn in de buurt van de Grand Canyon een afstand van ruim vijfhonderd meter af. Net voor het einde knielde hij en perste hij er zowaar nog een spurtje uit. Twee keer speelde de wind hem parten, maar uiteindelijk behield hij zonder al te veel problemen zijn evenwicht. De spectaculaire oversteek kostte hem niet eens 23 minuten. De recordpoging werd in 217 landen live uitgezonden door Discovery Channel. Voor alle zekerheid bouwde de tv-zender wel een vertraging van tien seconden in...

Tijdens de tocht stond Wallenda via een microfoon in contact met zijn vader. Tussen de vele schietgebedjes door liet hij weten dat de wind veel harder waaide dan verwacht. En dat bleek ook: omdat de koord begon te schommelen, had de waaghals twee tussenstops nodig. Een misstap had immers een fatale duik betekend. Naar het einde toe bedankte hij iedereen die maar in zijn hoofd schoot.

Toen de 'gezondheidswandeling' erop zat, kuste de koorddanser de grond. Daarna was het tijd om in de armen van familieleden te vallen en kon het feestje beginnen.

Op een kabel van vijf centimeter breed de Niagara-watervallen over, dat kunststukje had Wallenda al eens geflikt. Nu daagde hij het noodlot nog extra uit, want deze keer deed hij het zonder de minste vorm van bescherming.

"Ik besef dat er heel wat gevaar mee gemoeid is, maar voor mij is het een eer om de familietraditie voort te zetten", verklaarde de Amerikaanse acrobaat vooraf op een persconferentie. "Toen ik negentien jaar oud was, vertelde ik mijn familie dat ik de Wallenda's weer op de kaart zou zetten."

En of het in de familie zit: zes generaties zijn Wallenda al voorgegaan in het koorddansen. Helaas bewezen net die familieleden al dat dergelijke acrobatentoeren fataal kunnen aflopen. Zijn overgrootvader Karl stierf op 73-jarige leeftijd tijdens een optreden in Puerto Rico. En ook een neef en een oom overleefden de val van een strak gespannen koord niet.

De laatste twee weken was Wallenda druk bezig met trainen in zijn thuisstad Sarasota. Elke dag stonden honderden fans hem aan te moedigen, hij beantwoordde zelfs hun vragen van daarboven. "Het is heel belangrijk dat ik de exacte omstandigheden kan nabootsen", klonk het toen. "Ik heb al geoefend tijdens tropische storm Andrea, met windsnelheden van tachtig km/u. En we maken ook gebruik van windmachines, die zelfs even 146 km/u haalden."

Zijn echtgenote -een koorddanseres uiteraard- en zijn kinderen keken alvast vanop de eerste rij toe. "We doen altijd een gebedje, maar ik ben niet bijgelovig", vertelt Wallenda nog over zijn rituelen. "Ik geef hen een kus en een knuffel en zeg dat ik binnen enkele minuten terug zal zijn. Net alsof ik boodschappen doe dus."  (br.hln)» Reageer (0)
23-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ramses Shaffy Liesbeth List - Vivre

Ramses Shaffy Liesbeth List - Vivre

Klik op de foto om hun te beluisteren» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geoloog verklaart waarom je op lava kan lopen

Geoloog verklaart waarom je op lava kan lopen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Naar aanleiding van een YouTube-filmpje van een man die op stromende lava uit de Etna loopt, zocht een geoloog aan de universiteit van Ohio een verklaring voor het slagen van deze gevaarlijke stunt.

Hoewel lava eruitziet als een vloeiende stroom, is het veel taaier dan water, waardoor het een kleine hoeveelheid druk kan doorstaan. De onderzoekers ontdekten dat de kokende lava (1000°C) een donkere, semi-flexibele korst krijgt van zodra het blootgesteld wordt aan veel koudere lucht (25°C). Op dit verhard laagje kan je staan, althans toch eventjes.

"Wanneer de lava een stevige korst heeft en niet te snel stroomt, zal je er door je eigen lichaamsgewicht niet in wegzinken zolang je maar snel genoeg beweegt", verklaart Erik Klemetti. Toch waarschuwt de geoloog om deze stoot liever niet zelf uit te proberen. Oneffen of dunnere delen in de korst kunnen je namelijk wel doen tuimelen in de hete stroom.

Klemetti ging eerder ook al na wat er zou gebeuren met een menselijk lichaam wanneer het in lava terechtkomt. "Het water in je lijf zou koken, in stoom veranderen en je binnenin doen exploderen", klinkt het.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinksenfoor eindigt met gemengde gevoelens

Sinksenfoor eindigt met gemengde gevoelens


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/10/10/20130623154850/media_xll_5931820.jpg


In Antwerpen is vandaag de laatste dag van vijf weken Sinksenfoor ingegaan. Als de overeenkomst tussen stadsbestuur en zes omwonenden standhoudt, was dit de voorlaatste editie op de Gedempte Zuiderdokken. De foorkramers blikken alvast met gemengde gevoelens terug, ook al omdat het met het vele regenweer geen topeditie was.

De Sinksenfoor trekt gemiddeld jaarlijks een miljoen bezoekers aan en hoewel er nog geen exacte cijfers zijn, lijkt het bezoekersaantal ook ditmaal in die orde van grootte te vallen. Vooral het openingsweekend van 18 en 19 mei was een groot succes.

"Het weer heeft ons natuurlijk parten gespeeld, waardoor het geen topeditie geworden is", zegt Denis Delforge, woordvoerder van de foorkramers. "Op de mooie dagen was er uitzonderlijk veel publiek, maar bij koud en regenachtig weer kwamen er heel wat minder mensen langs. We hebben wel enorm veel steun gekregen voor onze zaak, de Antwerpenaar draagt de Sinksenfoor duidelijk nog steeds in zijn hart."

In theorie moet de foor vanaf 2015 op een andere locatie doorgaan, al geven de foorkramers de juridische strijd daartegen nog niet op. "We zitten tegelijkertijd wel in goede verstandhouding samen met het stadsbestuur, want als we ooit echt moeten verhuizen, moet er natuurlijk een werkbaar alternatief op tafel liggen", aldus Delforge. "De stad heeft ons een lijst van achttien locaties bezorgd die nu onderzocht worden op verschillende criteria. Voor ons is de foor bijvoorbeeld één ondeelbaar geheel, ergens in de binnenstad, en moeten alle huidige attracties een plaats kunnen krijgen."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wist je dit al over eieren?

Wist je dit al over eieren?


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/2/13/20130621124244/media_xll_5928718.jpg


Door een ei te eten, krijg je snel en efficiënt vitamine B, proteïnen en heel wat andere voedingsstoffen binnen, terwijl je veel minder snel zal grijpen naar snoep of snacks door het langdurig volle gevoel. Ondanks het slechte imago dat eieren hebben op vlak van hartgezondheid, zijn experten het eens dat ze een goede aanvulling zijn op een evenwichtig eetpatroon. We verzamelden enkele fascinerende weetjes die jij misschien nog niet wist over kippeneieren.

* Eigeel stimuleert je brein *
De rijkste bron van het vitamine B-complex choline vind je in eigeel. Deze voedingsstof wordt gekoppeld aan een betere neurologische werking. Bovendien zou choline goed zijn voor zwangere vrouwen omdat het de hersenontwikkeling van de baby stimuleert.

Tot slot maakt eigeel je volgens pscyhologen ook vrolijk omdat het in je lichaam afbreekt tot een stof die 'happy' hormonen als serotonine, dopamine en noradrenaline helpt produceren.

* Eieren zijn 'perfecte' proteïnen *
De gouden standaard op vlak van kwalitatieve proteïnen kan je alleen vinden in een ei omdat alle eiwitten in eieren geabsorbeerd en gebruikt kunnen worden door het lichaam. Je hebt bijgevolg ook veel minder nodig in vergelijking met andere eiwitbronnen om hetzelfde spieropbouwende effect te verkrijgen.

* Dit vertelt de kleur van het eigeel *
Of je eigeel nu een diepe kleur heeft of eerder bleek is, het zegt in eerste instantie weinig over voedingswaarde. Het geeft daarentegen wel iets prijs over de voeding van de kip. Kippen die granen en gewassen vol carotenoïden krijgen, hebben doorgaans levendig geel eigeel, dat dus niet noodzakelijkerwijs voedzamer is.

* Helder versus troebel eiwit *
De aanwezigheid van helder of troebel eiwit wordt puur bepaald door de ouderdom van de eieren. Oudere eieren hebben zuiver eiwit, terwijl verse eiwitten een melkachtig, opaak uiterlijk hebben.

* De kleur van de eierschaal speelt geen rol *
Of de schaal van een ei nu wit of een bruin is, het speelt geen enkele rol voor de voedzaamheid. De kleur wordt namelijk zuiver bepaald door het ras van de kip.

* Eieren kan je meer dan 2 maanden bewaren *
Volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) hoeven we helemaal niet zo strikt om te gaan met de vervaldatum op doosjes met eieren. Doorgaans worden ze binnen de week na het leggen verpakt en moeten ze binnen de maand verkocht worden. Volgens het UDSA mag je gemakkelijk drie tot vijf weken over deze 'limiet' gaan. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gendarmes van Saint-Tropez vinden ontsnapte lynx van Russische toeristen terug

Gendarmes van Saint-Tropez vinden ontsnapte lynx van Russische toeristen terug


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/16/9/20130622184716/media_xll_5930874.jpg


De gendarmes van Saint-Tropez hebben vrijdagavond een lynx van 18 kilo teruggevonden die ontsnapt was uit een luxueus landgoed dat gehuurd werd door Russen.

"Het gaat er hier soms extravagant aan toe en er worden steeds nieuwe zaken populair. Vroeger ging het enkel om mooie wagens", aldus een gendarme.

Het dier werd dicht bij zijn huis aangetroffen, in een residentiële wijk van Gassin, op 10 kilometer van Saint-Tropez. De gendarmes werden door de politie van Gassin geholpen om de lynx te vangen.

Lynxen, geen beschermde diersoort, kunnen na een terugkeer van enkele dagen in de natuur gevaarlijk worden, preciseerde de nationale jachtdienst aan de gendarmerie.

De gendarmes van Saint-Tropez ondervroegen de Russische eigenaar van het dier zaterdagnamiddag om te weten te komen hoe het dier in de streek terechtkwam. Vrijdag werd in de lokale krant Var Matin een oproep aan de bevolking gepubliceerd. (br.hln)
» Reageer (0)
22-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als op een dag de zon echt gaat schijnenhttp://img20.imageshack.us/img20/4199/nute.jpgals op een dag de zon echt gaat schijnen
maar dan ook echt voor iedereen
dan zullen eindelijk alle mensen gelukkig zijn
niemand leeft meer in een put van verdriet en pijn

als op die dag de vogels fluiten
dan zullen ze fluiten voor iedereen
iedereen zal weer in sprookjes geloven
de mooie wereld gaat dan hun wildste fantasie te boven

op die dag zullen alle mensen
elkaar als gelijken beschouwen
ze zullen allemaal willen leven
ze zullen elkaar heel veel liefde geven

op die speciale dag
zal het leven geweldig mooi zijn
ja op die speciale dag
loopt iedereen met een brede lach

op die dag als alle mensen elkaar geen pijn meer doen
dan zal de wereld eindelijk zijn zoals in mijn dromen
een mooie wereld zonder pijn
zoals een paradijs zou moeten zijn» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbluffend: injectie met hiv geneest Emma's leukemie

Verbluffend: injectie met hiv geneest Emma's leukemie

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Wat je op het filmpje  kan zien, is hoe een team artsen van een kinderkliniek in het Amerikaanse Philadelphia de zevenjarige Emma injecteren met een dodelijk virus, hiv. Op die manier slaagden ze erin de leukemie, die bij Emma in een terminale fase was, te genezen.

Immunoloog Carl June bereikt verbluffende resultaten met deze baanbrekende behandeling waarbij gemodificeerde hiv-cellen met succes de kankercellen bestrijden.

Het onderzoek van June werd het onderwerp van de documentaire 'Fire with Fire', geregisseerd door oscarwinnaar Ross Kauffman.

De docu is het verhaal van Emma Whitehead, een meisje van zeven met leukemie. Emma was de eerste patiënt die door het team van June met deze nieuwe techniek werd behandeld. In essentie slaagt het hiv-virus erin het immuunsysteem aan te sporen om de kankercellen te doden.

Behandelend arts Stephan Grupp: "De patiënten die we op deze manier behandelen, hebben geen andere optie meer. Helaas zijn ze terminaal. Emma's leukemie is twee keer teruggekomen, maar zij bleef er heel kalm bij. Haar ouders hoopten op een mirakel".

De afweercellen van de patiënt worden besmet met een virus waardoor die cellen genetisch gewijzigd worden zodat ze reageren tegen de kankercellen. Uitgerekend het gemodificeerd hiv-virus wordt daarvoor gebruikt. Samengevat: gezonde cellen worden met hiv besmet om die cellen te helpen de kanker te bestrijden.

Het hiv-virus is echter zodanig gemanipuleerd dat het geen aids meer kan veroorzaken. Het virus is echter wel in staat het immunsysteem op danige wijze te herprogrammeren dat het de kankercellen begint aan te vallen. Die gewijzigde cellen noemen de onderzoekers 'seriemoordenaarscellen'. Elke cel kan meer dan duizend tumorcellen doden.

Dat kankers effectief worden bestreden met dergelijke nieuwe behandelingen, is heel uitzonderlijk. Daarom moeten artsen de familieleden van de patiënten telkens heel duidelijk maken dat het ook kan mislukken.

Enkele dagen nadat Emma haar afweercelbehandeling had gekregen, werd ze heel ziek. Ze kreeg koorts, ademhalingsmoeilijkheden en problemen met de bloeddruk. Ze stond vlak bij de dood.

Maar plots begonnen de afweercellen te groeien en begonnen die de kankercellen te bekampen. Binnen enkele uren was haar koorts weg. "Het leek wel de kalmte na de storm", getuigt één van de artsen. "De wolken trokken weg. Emma werd wakker en de leukemie was verdwenen".

Emma overleefde en leidt een normaal leven. Het team van dokter Juni blijft nooit eerder geziene resultaten boeken.

Amerikaanse oncologen maakten dit weekend het succes van die immuuntherapie openbaar op een internationaal congres. Hun werkwijze was al bekend: vorig jaar beschreven ze in een vakblad de gunstige resultaten bij de eerste drie patiënten. Nieuw is dat nu voor het eerst een kind is genezen én dat de twee eerste patiënten twee jaar na de behandeling nog steeds kankervrij zijn. Drie van de twaalf behandelde patiënten hadden er geen baat bij.

De documentaire 'Fire with Fire' moet dienen als bewustzijnscampagne voor wat volgens onderzoekers het begin van een belangrijke vooruitgang in de bestrijding van kanker kan betekenen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat ontfermt zich over gedumpte pitbullpup

Kat ontfermt zich over gedumpte pitbullpup


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/1/6/20130621103730/media_xll_5928156.jpg


Een sterk staaltje van grenzeloze moederliefde bij de dieren werd deze week geleverd in een asiel in Cleveland, Ohio. Een pitbullpup van amper een dag oud werd er gedumpt en prompt opgevangen door de kat Lurlene.

Het hondje, dat de naam Noland meekreeg, werd vol liefde opgenomen in het gezinnetje van Lurlene. Dat de poes haar handen vol met haar eigen kersverse kroost van vier katjes, was duidelijk geen bezwaar.

Dankzij deze liefde uit onverwachte hoek, zal Noland sneller opgroeien en kan hij over enkele weken een adoptiebaasje vinden waar hij wel welkom is. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder Delphine Boël: Niet erkend worden is wreed

Moeder Delphine Boël: "Niet erkend worden is wreed"


http://oi44.tinypic.com/2ywvcj4.jpg
Delphine Boël


In een interview met Le Soir praat de moeder van Delphine Boël voor het eerst over haar jarenlange relatie met Albert en over hun dochter. Dat de koning Delphine nooit erkend heeft is een teleurstelling. "Temeer omdat het onnodig en wreed is, op een moment dat toch iedereen op de hoogte is."

Onlangs trok Delphine Boël naar het gerecht zodat ze erkend zou worden als de wettelijke dochter van koning Albert. Rond de jaren zeventig van vorige eeuw had de toenmalige prins Albert zowat tien jaar een relatie met Sybille de Selys Longchamps. Albert en prinses Paola woonden toen zelfs op verschillende verdiepingen in Belvédère. Het kwam bijna tot een scheiding tussen het prinsenpaar en de papieren waren zelfs al opgesteld, aldus de Selys. In het interview zegt ze dat zij het echter niet over haar hart kreeg omwille van de kinderen van het huidige koningspaar.

Sybille de Selys verbrak de relatie en verhuisde naar Groot-Brittannië. In het interview spreekt ze van talloze "discriminaties" vanuit het adellijke milieu. Uiteindelijk raakte in 1999 bekend dat Albert, die toen al enkele jaren koning was, een buitenechtelijke dochter had. In dat jaar had de Selys de laatste keer contact met Albert. "Eigenlijk is ons leven gekanteld in 1999. Ik die heel mijn leven langs de muren geslopen was, stond plots op het voorplan."

"Ik begrijp nog altijd niet waarom Albert Delphine niet heeft erkend toen de zaak werd bekendgemaakt", zegt ze. "Ik denk dat hij er vandaag van overtuigd is dat ze niet zijn dochter is. Volgens mij is er sprake van een psychologische weigering. Maar dat doet niets af aan de rechten van Delphine."

"Het is een vergissing als hij haar niet erkent, hij leeft nog altijd... De bevolking vindt trouwens dat de koning een vergissing maakt, menselijk en christelijk. Delphine had erkend kunnen worden achter de schermen, als er een financieel of een ander probleem was. Ze vroeg trouwens financieel niets." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de lelijkste hond ter wereld

Dit is de lelijkste hond ter wereld

Ik ben toch niet lelijk ?


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/0/13/20130622103324/media_xll_5930263.jpg


Een kruising tussen de hondenrassen beagle, boxer en basset heeft in het Californische Petaluma de bedenkelijke titel 'lelijkste hond ter wereld' gewonnen. Er nam een dertigtal honden deel aan de 25ste editie van de 'schoonheidswedstrijd', aldus de organisatoren.

De vier jaar oude hond, die luistert naar de naam 'Walle', komt uit het Californische Chico en volgt Mugly, een Chinese gekuifde naakthond uit Groot-Brittannië op. De bruin-witte Walle wist de jury te overtuigen met zijn brede voeten, grote kop en korte poten.

Walle en zijn baasje houden aan de wedstrijd een prijs ter waarde van 1.500 dollar (ongeveer 1.140 euro) en een trofee over. Bovendien maakt de hond de komende dagen zijn opwachting in verschillende televisieshows. (br.hln - foto epa)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koorddanser steekt morgen ravijn vlak bij Grand Canyon over

Koorddanser steekt morgen ravijn vlak bij Grand Canyon over

http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/1/13/20130622043827/media_xll_5930128.jpg


Op een kabel van vijf centimeter breed de Niagara watervallen over, dat kunststukje heeft Nik Wallenda al achter de rug. Morgen is het tijd voor nog een veel grotere uitdaging: dan neemt de waaghals uit Florida de Grand Canyon onder handen, of althans toch een ravijn in de buurt. De stunt zal ook in ons land live te volgen zijn op Discovery Channel, vanaf 2 uur 's nachts. Nu ja, bijna live: de zender bouwt een vertraging van tien seconden in, want een ongeluk is snel gebeurd...

Wallenda zal -450 meter boven de Colorado-rivier- een afstand van ruim vijfhonderd meter afleggen, en dat zonder de minste bescherming. "Ik besef dat er heel wat gevaar mee gemoeid is, maar voor mij is het een eer om de familietraditie voort te zetten", verklaarde hij recent op een persconferentie. "Toen ik negentien jaar oud was, vertelde ik mijn familie dat ik de Wallenda's weer op de kaart zou zetten."

En of het in de familie zit: zes generaties zijn Wallenda al voorgegaan in het koorddansen. Helaas bewezen net die familieleden al dat dergelijke acrobatentoeren fataal kunnen aflopen. Zijn overgrootvader Karl stierf op 73-jarige leeftijd tijdens een optreden in Puerto Rico. En ook een neef en een oom overleefden de val van een strak gespannen koord niet.

De laatste twee weken is Wallenda druk bezig met trainen in zijn thuisstad Sarasota. Elke dag staan honderden fans hem aan te moedigen, hij beantwoordt zelfs hun vragen van daarboven. "Het is heel belangrijk dat ik de exacte omstandigheden kan nabootsen. Ik heb al geoefend tijdens tropische storm Andrea, met windsnelheden van tachtig km/u. En we maken ook gebruik van windmachines, die zelfs even 146 km/u haalden."

Een onweer binnen een straal van 25 kilometer is het enige wat nu nog stokken in de wielen zou kunnen steken. Wallenda, die voelt het echter al kriebelen. "Ik zal zeker naar beneden kijken en van het uitzicht genieten", klinkt het.

Zijn echtgenote -een koorddanseres uiteraard- en zijn kinderen zullen alvast vanop de eerste rij toekijken. "We doen altijd een gebedje, maar ik ben niet bijgelovig. Ik geef hen een kus en een knuffel en zeg dat ik binnen enkele minuten terug zal zijn. Net alsof ik boodschappen doe dus." Als alles goed gaat, zal de oversteek zo'n dertig minuten in beslag nemen. (br.hln - foto ap)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer Brusselaars zoeken Nederlandstalige taalpartner

Steeds meer Brusselaars zoeken Nederlandstalige taalpartner

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/8/14/20130622113706/media_xll_5930339.jpg


Steeds meer mensen in Brussel zijn op zoek naar een partner om Nederlands mee te oefenen. Zo'n 1.400 Brusselaars zijn inmiddels ingeschreven bij Patati Patata, meldt brusselnieuws.be. Het initiatief zoekt vooral nog Nederlandstaligen om taaltandems te vormen, zegt het Huis van het Nederlands. Deelnemers kunnen op een informele manier taal oefenen.

Patati Patata is een initiatief van het Brusselse Huis van het Nederlands. Mensen met een verschillende moedertaal zoeken er contact en maken een afspraak, op basis van gedeelde interesses. Op die manier kunnen anderstaligen op een spontane manier Nederlands oefenen.

Er zijn nu zowat 1.400 Brusselaars actief binnen Patati Patata. Daarvan zijn er slechts 300 Nederlandstalig. "Dat wil dus zeggen dat meer dan duizend mensen via het systeem op zoek zijn naar een partner om Nederlands te leren", zegt Lauriane Van der Eecken. "Er mogen dus zeker nog Nederlandstaligen bijkomen".

De Franstaligen vormen de grootste groep met 517 mensen. Ook Arabisch, Spaans, Engels, Afrikaanse talen, Russisch en Duits worden vaak opgegeven. In totaal telt de database 54 verschillende moedertalen. Het gaat meestal om mensen tussen de 20 en de 40 jaar, al is de oudste Patati geboren in 1920.

Waarom zoeken mensen een taalpartner in plaats van gewoon Nederlandse les te volgen? "De meeste deelnemers hebben al les gevolgd en zoeken oefenmogelijkheden", zegt Van der Eecken. "Er zijn ook heel wat groepsactiviteiten, maar niet iedereen is een groepsmens. Patati heeft een minder verplichtend karakter. Bovendien kun je zelf selecteren op interesses, leeftijd, geslacht en plek van afspraak. Meer op maat kun je moeilijk gaan".

Sinds kort zijn naast de 19 gemeenten ook de randgemeenten opgenomen in de lijst van afspraakplekken. "Ook daar wonen immers heel veel mensen die Nederlands leren. En we hopen er ook nieuwe Nederlandstaligen mee aan te trekken". Pendelaars kunnen meedoen door aan te geven dat ze een tandem zoeken voor op de trein. De lijn Brussel-Antwerpen blijkt daar erg populair.

De Nederlandstaligen in de databank halen zelf ook hun voordeel uit de afspraken met anderstaligen. "Sommigen doen het gewoon om nieuwe mensen te ontmoeten, maar anderen kiezen bewust iemand met bijvoorbeeld Spaans of Arabisch als moedertaal, om zelf ook die taal te kunnen inoefenen."

Sinds kort heeft het Huis van het Nederlands een apart systeem voor federale ambtenaren. "Met succes", aldus Van der Eecken. "In een maand tijd schreven 600 ambtenaren zich in op Patatifed". (br.hln - foto kos)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de 10 grootste slaapblunders

Dit zijn de 10 grootste slaapblunders


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/9/12/20130622003050/media_xll_5928147.jpg


De allergrootste slaapblunder is totaal onderschatten hoe waardevol voldoende rust eigenlijk is. Terwijl voeding en lichaamsbeweging steevast gezien worden als dé pijlers voor een goede gezondheid, wordt de waarde van op tijd gaan slapen en een stabiel slaappatroon onderhouden meer dan eens geminimaliseerd.

"Slapen kan je nog genoeg als je dood bent", krijg je wel eens als antwoord wanneer je dat feestje vroegtijdig verlaat omdat je een volgepropte dag voor de boeg hebt. Ook al hecht je veel belang aan je nachtrust, nog is de kans groot dat je een aantal slaapblunders begaat die je energie saboteren.

1. Indommelen voor TV
Eén van de belangrijkste regels bij het inrichten van een rustgevende slaapkamer, is te zorgen voor kalmte, stilte én duisternis. De afwezigheid van (artificieel) licht zet namelijk je ingebakken slaapmechanismen in gang. Wie 's avonds nog te veel en te lang blootgesteld wordt aan prikkels van televisie, computer, smartphone of tablet brengt zijn eigen lichaam in de war. Tijd voor een 'techsabbat'.

2. Uitslapen (in het weekend)
Het is een natuurlijke reflex om op vrijdagavond te denken: "Olé, tijd om lekker lang te blijven liggen!". Toch waarschuwen slaapexperts dat langer opblijven in het weekend én langer blijven liggen om te compenseren je bioritme compleet van slag brengt. Ze spreken in dit kader van een 'sociale jetlag', die je maandag meer dan onproductief zal maken. Bovendien verhoogt een verstoorde interne klok je kans op overgewicht. Wie dan toch eens wil doorzakken, is best ook 's morgens een held door niet te fel af te wijken van het wekuur in de week. Het is namelijk vooral dat wat je bioritme verstoort.

3. Een slaapmutsje drinken
Het is zonder twijfel één van de meest gebruikte slaapmiddeltjes. Helaas doet alcohol eerder kwaad dan goed, aangezien het je berooft van die broodnodige REM-slaap. Net deze rustfase is cruciaal voor je geheugen en leerprocessen. De eerste REM-cyclus wordt bovendien uitgesteld door alcohol, waardoor je je minder uitgerust zal voelen. "Je valt er misschien ietsje sneller door in slaap, maar de kwaliteit van je nachtrust zal nooit goed zijn", klinkt het.

4. Woelen wanneer je niet kan slapen
Het klinkt misschien tegendraads, maar experts stellen dat je terug moet opstaan wanneer je al veel te lang schaapjes aan het tellen bent zonder resultaat. Hoe langer je blijft woelen, hoe meer stress je jezelf bezorgt omdat je die 8, oei, 7, ai, nu amper 6 uur slaap maar niet kan krijgen. Doe liever iets ontspannends zoals een hoofdstukje in je boek lezen of een frisse neus halen door even in de tuin te slenteren voor een half uurtje. Kruip daarna gewoon terug in je bed wanneer je je echt moe voelt.

5. Rekenen op slaappillen
Je kan een slaappil vergelijken met een pleistertje: het maskeert het probleem, maar lost het niet op. Bovendien kan je razendsnel afhankelijk worden van dit middeltje, wat je gezondheid op termijn allesbehalve ten goede komt. Een rustgevende avondroutine kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Door dagelijks dezelfde stappen te ondernemen bereid je je lichaam beter voor op een goede nachtrust.

6. Koffie, niet altijd uw vriend
Wie laat op de dag nog koffie drinkt, doet dat vaak om wakker te blijven. Dit stimulerend middeltje heeft echter een behoorlijk lange halfwaardetijd, wat wil zeggen dat je de effecten ervan zeer lang kan voelen. Wie een energiedip heeft laat in de namiddag, kan beter een energierijke snak eten (bijvoorbeeld een hardgekookt ei), een kort maar krachtig dutje doen, wat vitamine D opslorpen in de zon of een beetje lichaamsbeweging inlassen.

7. Een bed vol huisdieren
Toegegeven, zo een pluizige vriend in bed kan fijn zijn, maar eens je kat of hond genoeg heeft van het stilliggen, moet jouw slaap er ook aan geloven. Bovendien brengen huisdieren die regelmatig buiten komen de nodige pollen en huidschilfers mee, wat allerhande allergieën kan triggeren of verzwaren, waardoor je slaap nog meer verstoord wordt.

8. Proteïnerijk avondmaal
Wie graag een stevige maaltijd eet 's avonds moet weten dat proteïnen het moeilijkste zijn om te verteren. Je lichaam hoort nu eenmaal niet zo hard te moeten werken wanneer jij wil slapen. Vervang daarom een deel van de eiwitten liever door volkoren producten en groenten.

9. De snooze-knop
Oh, nog 5 minuutjes. Het prinipe van de snooze-functie klinkt geweldig, maar in werkelijkheid zijn die kleine beetjes slaap stoorzenders voor je natuurlijke slaapcyclus. Al die kleine snooze-sessies samen geven je dan ook geen kwaliteitsvolle rust. Zet je alarm liever wat later en sta in één keer op.

10. Kopzorgen over slaap
Hoewel het zeker snugger is om genoeg slaap op de planning te zetten, mag je het niet zien als een vastgelegde afspraak. Hoe meer kopzorgen je hebt over slaap, hoe moeilijker je het maakt om ontspannen in te dommelen. Bouw daarom liever aan een rustgevende routine voor het slapengaan. Ook ademhalingsoefeningen, aromatherapie of een warm bad in kaarslicht kunnen wonderen doen. (br.hln)» Reageer (0)
21-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oberon is de naam van het eerste Belgische brilbeerbaby

Naam en geslacht eerste Belgische brilbeerbaby gekend


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/4/12/20130620201642/media_xll_5927292.jpg


De eerste brilbeerbaby van België, geboren in februari in ZOO Antwerpen, heeft vanochtend zijn eerste medisch onderzoekje gehad. Wat de verzorgers vermoedden, werd bevestigd door dierenarts Francis: baby O is een jongen.

Vanmorgen werd ook de publieksstemming online voor de naamkeuze afgesloten. Meer dan 3.000 mensen stemden mee en de meerderheid koos voor Oberon. Oberon, een Spaanse voornaam, is ook de naam van de feeënkoning, bekend uit Shakespeares toneelstuk 'A Midsummer Night's Dream'.  (br.hln - foto zoo)

Eindscore van de publieksstemming:

Jongen:
Oberon 1172
Orson 1006
Oliver 958

Meisje:
Ona 1400
Onora 946
Olivia 790» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij Monet geveild voor 23 miljoen euro

Schilderij Monet geveild voor 23 miljoen euro


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/11/3/20130620014514/media_xll_5924868.jpg
Le Palais Contarini door Claude Monet.


Een schilderij van Claude Monet is gisteren voor bijna 23 miljoen euro onder de hamer gegaan. Een tussenpersoon kocht het werk 'Le Palais Contarini' in Londen voor een onbekende partij.

Verschillende geïnteresseerden boden telefonisch op het schilderij van een paleis in Venetië. De Franse impressionist schilderde het gebouw aan het water toen hij de Italiaanse stad bezocht in 1908.

De verkopers hielden aan de veiling bij Sotheby's een flinke winst over. Zij betaalden volgens de catalogus in 1996 zo'n 4,2 miljoen dollar voor het schilderij. Tegen de huidige wisselkoers is dat zo'n 3 miljoen euro. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we zo vaak kwaad worden om futiliteiten

Waarom we zo vaak kwaad worden om futiliteiten


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/6/8/20130621144833/media_xll_5929283.jpgHet is geen uitzondering dat iemand door de kleinste tegenslag al een ferme woede-uitbarsting krijgt. Maar nu blijkt dat we daar eigenlijk weinig aan kunnen doen. Volgens een psychologe is die agressie ingebakken, omdat de vroege mensen ze nodig had om te overleven. Maar omdat we daar in het moderne leven geen behoefte meer aan hebben, richten we die woede tegenwoordig op triviale ergernissen.

In de loop van de tijd is woede erbij gekomen als een evolutionair voordeel, omdat die emotie ons motiveert om iets te verkrijgen. Zo maakt honger ons bijvoorbeeld boos door het serotoninegehalte te verhogen, waardoor we op zoek gaan naar eten. Daarnaast speelde woede ook een rol bij het samenleven in sociale groepen, want individuen werden gewaarschuwd als hun gedrag anderen stoorde.

"De woede hielp onze voorvaderen om te overleven", legt psychologe dr. Sandi Mann van de University of Central Lancashire uit in het julinummer van Reader's Digest. "Als ze te relaxt zouden zijn geweest als anderen hun voedsel stalen of hen wilden vermoorden, dan zouden ze niet genoeg voorzorgen hebben genomen en het niet overleefd hebben. Maar de Westerlingen uit de 21ste eeuw moeten zich maar weinig zorgen maken over hun basisbehoeftes", klinkt het bij de experte.

Maar die boosheid zit wel nog altijd ingebakken in ons brein, zonder dat het een echt doel heeft. "Daardoor kan het overslaan in een woedebui om futiliteiten. Bovendien worden we verwend door onze comfortabele levensstijl, en dat zorgt voor hogere verwachtingen. Als iets niets perfect verloopt zoals we het willen, gedragen we ons al snel als humeurige kinderen."

En dat is volgens de psychologe niet zonder gevaar. "Die instelling kan leiden tot gewelddadige overreacties, zoals agressie in het verkeer. Of het kan je furieus maken over triviale details, bijvoorbeeld of het eten in een restaurant wel warm genoeg is. Anderen worden dan weer woedend als ze opgebeld worden door een callcenter, terwijl uit eerder onderzoek bleek dat 50 procent van de mensen op hun computer slaatals die niet meewerkt."

Om die woede-aanvallen te overwinnen, moet je volgens de experte telkens een vraag stellen als je het voelt opkomen. "Is dit incident een bedreiging voor onze overleving? Als dat niet het geval is, moet je de woede intomen." 

Top 10 van situaties die ons irrationeel boos maken

1. Lange wachtrijen bij de dokter
2. Files
3. Volle bussen
4. Een vriend die grapjes maakt over een gevoelig onderwerp
5. Een vriend die geleend geld niet terugbetaalt
6. Vals beschuldigd worden
7. De rommel van iemand anders moeten opruimen
8. In de wacht gezet worden als we bellen
9. Verkeerde aanwijzingen krijgen
10. Bestolen worden» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldwijd 1 op 3 vrouwen slachtoffer van geweld

Wereldwijd 1 op 3 vrouwen slachtoffer van geweld


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/8/10/20130620165926/media_xll_5926990.jpg


Wereldwijd werd 35 procent van alle vrouwen van 15 jaar of ouder al het slachtoffer van lichamelijk en seksueel geweld. De partner is daarbij het vaakst de dader, dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat vandaag gepubliceerd werd.

De cijfers van misbruik verschillen van streeks tot streek. De VN-organisatie wil haar gezondheidswerkers beter opleiden om geweld tegen vrouwen sneller te detecteren, slachtoffers te helpen en om te gaan met psychologische trauma's.  Met 37,7 procentzijn Zuid- en Zuid-Oost-Azië de regio's met de hoogste percentages van dergelijk geweld. Vrouwen in de Arabische wereld en Afrika hebben het nauwelijks beter, met 37 procent. In Latijs-Amerika bedraagt het percentage 30, terwijl in Oost-Europa en Centraal-Azië een kwart van de vrouwen te maken krijgt met geweld.  In Noord-Amerika, West-Europa, Japan en Oceanië wordt het percentage geschat op 23.

Opvallend ook: 38 procent van de vrouwelijke moordslachtoffers worden gedood door hun echtgenoot of vriend.  De auteurs bestudeerden 141 voorgaande studies uit 81 landen.

Hoofdonderzoekster Karen Devries: "Dit cijfer is alarmerend hoog, velen zullen hiervan schrikken, vooral omdat deze vorm van geweld vaak taboe is. Slachtoffers delen dit vaak niet met hun naaste omgeving." "Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd gezondheidsprobleem", voegt professor Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO daar aan toe. De slachtoffers ondervinden ook op langere termijn gevolgen: ze lopen een hoger risico op depressie, alcoholisme en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Volgens het rapport is er meer nood aan preventie, want dit staat volgens de onderzoekers nog steeds in zijn kinderschoenen. In de Verenigde Staten werd huiselijk geweld uitgebreid in de media besproken door gevallen als de gewelddadige Chris Brown die zangeres Rihanna sloeg, ook Mel Gibson zou zijn temperament niet altijd onder controle hebben. In Groot-Brittannië onderzoekt de politie nu de zaak van de bekende chef Nigella Lawson, er zijn foto's uitgelekt waarop haar man de vrouw naar de keel grijpt.

President van de grootste organisatie van feministen National Organization for Women (NOW) in de Vereigde staten Terry O'Neill: "Er zijn diensten nodig die ervoor zorgen dat slachtoffers financieel onafhankelijk worden zodat ze op zichzelf kunnen gaan wonen en dat de daders altijd aansprakelijk worden gesteld. Maar wereldwijd bestaan er grote culturele verschillen."

Volgens een rapport van de Verenigde Naties is in 125 landen huiselijk geweld wettelijk verboden, maar dat betekent wel dat in 70 landen dit nog niet illegaal is. In de Verenigde Arabische Emiraten bijvoorbeeld mag een man van de sharia, de traditionele islamitische wet, zijn vrouw en kinderen een lijfstraf geven zolang dit geen littekens nalaat en hij andere vormen van straffen heeft geprobeerd. Volgens O'Neill zijn de cijfers van lichamelijk en seksueel geweld tegen vrouwen waarschijnlijk in de werkelijkheid nog hogerliggen  doordat slachtoffers deze misdaden niet altijd aangeven. "Ik ben zelf een slachtoffer van huiselijk geweld geweest en ik heb er 30 jaar niet over gepraat", besluit O'Neill.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf oktober kan u zich laten testen op dikkedarmkanker

Vanaf oktober kan u zich laten testen op dikkedarmkanker


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/0/10/20130620171825/media_xll_5927050.jpg


Dikkedarmkanker is in Vlaanderen bij mannen de derde en bij vrouwen de tweede meest voorkomende kanker. Jaarlijks krijgen meer dan 5.000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Als dikkedarmkanker vroeg ontdekt wordt, valt het beter te behandelen. Ook de kans op overleving stijgt.

"Daarom starten we in oktober met een Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker voor mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar", aldus Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen. "Experten zeggen dat we daarmee in Vlaanderen 400 sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen."

Hij heeft het Centrum voor Kankeropsporing opdracht gegeven om dit bevolkingsonderzoek in goede banen te leiden. Op korte termijn zullen zij huisartsen en gastro-enterologen erover informeren. Ook andere partners zoals mutualiteiten zullen hun steentje bijdragen om de bevolking ertoe aan te sporen.

Mannen en vrouwen van 56 jaar tot en met 74 jaar zullen om de twee jaar een uitnodiging in de bus krijgen, samen met de immunochemische Fecaal Occult Bloed Test (iFOBT). Dat is momenteel de meest geschikte test voor dikkedarmkankeropsporing.

De iFOB-test ziet eruit als een cilindervormig buisje met een borsteltje. Iedereen kan de staalname thuis doen: met het borsteltje neem je zelf een stoelgangstaal dat je in het buisje stopt. Dat buisje stuur je in een voorgefrankeerde enveloppe naar het laboratorium. Het labo onderzoekt de stoelgangstalen op bloedsporen. Binnen twee weken krijgen jijzelf en je huisarts het resultaat van deze test. Dit alles is gratis. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etna wordt werelderfgoed

Etna wordt werelderfgoed


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/4/14/20130621131313/media_xll_5928839.jpg


De vulkaan Etna, in het oosten van Sicilië, komt op de lijst van het werelderfgoed. Dat heeft het werelderfgoedcomité van Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur, in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh beslist.

"De Etna is een van de meest emblematische en actiefste vulkanen ter wereld", zo luidt het. "De berg Etna, die 3.300 meter boven het zeeniveau uitstijgt, is de belangrijkste actieve vulkaan in Europa en al zeker 2.700 jaar actief", zo klonk het nog.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenten minder gezond als je ze in de koelkast bewaart

Groenten minder gezond als je ze in de koelkast bewaart


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/14/4/20130621124117/media_xll_5928679.jpg


Fruit en groenten mogen niet bewaard worden in de koelkast of op een donkere plaats, zo beweren wetenschappers. Die producten hebben immers de natuurlijke cyclus van dag en nacht nodig voor een optimaal gehalte van voedingsstoffen en smaak. Wie zijn groenten en fruit wel wegstopt, zou er daarom minder voordelen uit halen.

Omdat fruit en groenten ook blijven leven nadat ze geplukt of opgegraven zijn, blijven ook hun biologische klokken nog tikken. Dat betekent dat hun cellen actief blijven en dat ze nog steeds gevoelig zijn aan tijdstippen. Door ze bloot te stellen aan die cyclus van dag en nacht zouden ze dan ook in een meer natuurlijke en gezondere staat blijven, terwijl permanent licht of duisternis hun voedingsinhoud kan beschadigen.

"Net als planten gebruiken voedingsgewassen hun biologische klok om hun fysieke toestand doorheen de dag aan te passen, bijvoorbeeld door het veranderen van de stoffen die helpen om ongedierte af te weren", aldus professor Janet Braam van de Rice University in Houston. "Die chemische evenwichten kunnen een belangrijk effect hebben op de smaak en de nutritionele waarde van de groenten."

Samen met haar team analyseerde de wetenschapster koolbladeren die twee of drie dagen eerder werden geoogst. Een deel daarvan werd blootgesteld aan een cyclus van 12 uren met daglicht en duisternis. Andere werden permanent in het licht of in het donker gezet.

Het team stelde vast dat de kool die in de natuurlijke cyclus gehouden werd een hoger gehalte van stoffen had die ongedierte afweren en ook minder aangetast werden. Sommige van die stoffen, gekend als glucosinolaten, hebben een invloed op de smaak en hebben volgens eerder onderzoek ook antikankereigenschappen.

Opvallend was ook dat het gehalte van een van de glucosinolaten, 4MSO, piekt op verschillende tijdstippen. Een kool die in natuurlijk licht gehouden wordt en gegeten wordt tussen 4 en 8 uur na het eerste licht, zou twee tot drie keer meer 4MSO bevatten dan een kool die permanent in het donker ligt.

Als de kolen gekoeld werden bleven ze de chemische gehaltes regelen, maar enkel als ze ook nog 12 uur per dag licht kregen. Dat zou betekenen dat het geen goed idee is om groenten in een gesloten koelkast te bewaren.

Er bleek echter geen verschil meer te zijn tussen de verschillende kolen na zes of negen dagen. Dat betekent dat hun gevoeligheid aan dag en nacht maar een week na de oogst duurt, of zo'n vier à vijf dagen na je aankoop.

Verdere onderzoeken met salade, spinazie, courgettes, zoete aardappelen, wortelen en bosbessen toonden aan dat die ook minder te maken kregen met ongedierte als ze in een natuurlijke cyclus gehouden werden. Dat suggereert dat er bij die groenten en fruit vergelijkbare chemische processen zijn.

"De manier waarop we onze groenten en fruit bewaren en zelfs het tijdstip van de dag waarop we het eten hebben dus een duidelijke invloed op hoe gezond ze zijn. Althans tot een week na de oogst", klinkt het bij de onderzoekers. "Daar moeten we in de toekomst rekening mee houden, door ze bloot te stellen aan een natuurlijke cyclus."

De resultaten van de studie staan te lezen in het vakblad 'Current Biology'.  (br.hln)» Reageer (0)
20-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo vouw je een T-shirt op in minder dan 2 seconden

Zo vouw je een T-shirt op in minder dan 2 seconden

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Het opvouwen van een berg gewassen T-shirts is voor veel mensen een klusje waar geen einde aan lijkt te komen. Maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen nadat je het filmpje hebt bekeken. Daarin wordt een trucje getoond, waarmee je een T-shirt in minder dan 2 seconden kunt opvouwen. En het goede nieuws is dat het ook echt lukt!

In het filmpje demonstreert de zelfverklaarde 'expert' Dave Hax zijn techniek, waarna hij die ook stap voor stap voortoont. Ondertussen werden de beelden al meer dan 2,5 miljoen keer bekeken op YouTube.

Om te beginnen moet je het T-shirt met de voorkant naar boven op tafel leggen. Daarna trek je twee denkbeeldige lijnen: één halverwege de lengte van het T-shirt, en één van de buitenste hoek (rechterschouder) naar de onderkant.

Op de plek waar de lijnen elkaar kruisen, neem je de stof vast met je linkerhand. Met je rechterhand neem je de buitenste hoek (rechterschouder) vast. Vervolgens breng je je rechterhand naar de onderkant van het T-shirt, dat je ook vastneemt, waardoor je armen kruisen. Daarna doe je je armen weer snel open. Het enige wat je nu nog moet doen, is het T-shirt omvouwen.

"Met een beetje oefening kan je dit heel snel doen, zelfs in minder dan twee seconden", beweert Dave Hax. En dat blijkt ook echt te kloppen, stelden we vast na een test. De techniek is helemaal niet moeilijk, na een paar keer proberen lukte het ons ook. En nu oefenen, tot het ook zo snel gaat... (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslaafd aan het internet? Dit zijn de symptomen

Verslaafd aan het internet? Dit zijn de symptomen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/0/10/20130422160822/media_xll_5755690.jpg


Tot 38 procent van de bevolking kampt met een internetverslaving, dat beweren onderzoekers aan de universiteit van Kentucky. Experts roepen op tot een betere behandeling van deze nieuwe vorm van verslaving.

Wie verslaafd is aan het internet maakt hier in extreme mate gebruik van. Dde symptomen zijn plots humeurwisselingen, je niet kunnen concentreren op je dagtaak, niet kunnen controleren hoeveel tijd je op het internet spendeert en een sociaal leven dat hieronder lijdt. De wetenschappers zeggen dat de diagnose moeilijk te stellen valt, in Europa en Azië wordt het probleem vaker erkend dan in de Verenigde Staten. De behandeling in Europa en Azië staat ook veel verder, de vorsers willen dat patiënten leren hoe het internet gematigd te gebruiken, maar niet er helemaal van afkicken.

De Amerikaanse Academy of Paediatrics heeft recentelijk richtlijnen gepubliceerd omtrent het internetgebruik van kinderen. Een overmatig gebruik van sociale media kan leiden tot aandachtsproblemen, slechte schoolresultaten, slaap- en eetstoornissen en obesitas. Specialisten moedigen ook ouders aan hun kinderen te leren met mate te surfen op het internet door een computer in de slaapkamer te verbieden en een limiet te stellen op de hoeveelheid tijd dat ze achter een scherm zitten.

Experts hebben in het verleden al gewaarschuwd dat ouders die hun kinderen toegang geven tot een tabletcomputer de ontwikkeling van verslavingen kunnen stimuleren. Zo raakte onlangs bekend dat een vierjarig meisje uit Engeland behandeld wordt voor haar iPad-verslaving nadat haar ouders merkten dat ze overstuur en ontroostbaar raakte toen ze niet op haar computer mocht.

Professor Richard Graham, die gespecialiseerd is in technologieverslavingen, hij opende in 2010 de eerste kliniek voor dit soort van patiënten. Graham zegt dat hij denkt dat er veel leeftijdsgenoten van deze kleuter met dezelfde problemen kampen. "Haar mama belde en beschreef haar symptomen, het meisje was door het toestel geobsedeerd en vroeg er constant naar. Ze gebruikte het drie tot vier uur per dag en was overstuur als de iPad werd afgepakt."

De symptomen van een internetverslaving zijn:

- Humeurigheid
- Altijd aan internet of digitale media denken
- Het aantal uren dat je aan digitale technologieën spendeert niet kunnen controleren
- Meer tijd of een nieuw gadget nodig hebben om een bepaald gewenst gevoel te krijgen
- Ontwenningsverschijnselen vertonen wanneer je niet bezig bent met digitale technologie
- Je sociale leven dat lijdt onder de verslaving  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurpunt vraagt verbod op nertsenkwekerijen

Natuurpunt vraagt verbod op nertsenkwekerijen


http://static3.hln.be/static/photo/2012/17/1/9/20120323154429/media_xll_4715019.jpg


Met een nota aan de federale parlementsleden vraagt Natuurpunt een verbod op het kweken van pelsdieren in België, in navolging van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk. De milieuvereniging wijst op de risico's voor de biodiversiteit als Amerikaanse nertsen uit kwekerijen ontsnappen.

De Kamercommissie Volksgezondheid, Leefmilieu en Maatschappelijke hernieuwing behandelt een voorstel van de drie meerderheidspartijen om een verbod in te voeren. In Nederland werd dat eind 2012 gedaan, met als gevolg dat er meer aanvragen zijn van Nederlandse kwekerijen om zich in België te vestigen.

"De Amerikaanse nerts is een invasieve exoot die de twijfelachtige eer heeft te figureren op de lijst van honderd ergste invasieve exoten in Europa", aldus Wim Van Gils. Natuurpunt vreest voor predatie op bedreigde inheemse diersoorten en concurrentie (potentiële verdringing) van bedreigde inheemse roofdieren.

"Voor Vlaanderen wil Natuurpunt in het bijzonder wijzen op de potentiële effecten op een aantal bodembroedende soorten die beschermd dienen te worden onder de Vogelrichtlijn, zoals de bruine kiekendief en porseleinhoen", aldus Van Gils. "Ook een aantal beschermde amfibieën zoals kamsalamander en boomkikker loopt risico, net als rodelijstsoorten oeverzwaluw en ringslang. Ook de uiterst zeldzame otter is kwetsbaar door concurrentie."

Omdat de Amerikaanse nerts bijzonder mobiel is - mannetjes kunnen tot vijftig kilometer van hun geboorteplek trekken - is er geen enkele kweekplaats denkbaar waarbij er geen Habitat- of Vogelrichtlijngebeid in de directe gevarenzone ligt.

De Amerikaanse nerts komt sporadisch voor in België, en heeft volgens Natuurpunt (nog) geen stabiele populatie kunnen vestigen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama's geven meer uit aan kinderkleren dan aan eigen outfits

Mama's geven meer uit aan kinderkleren dan aan eigen outfits


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/13/13/20130619112414/media_xll_5923153.jpg


Steeds meer mama's laten zich inspireren door de stijlvolle kleren van celebkids als Harper Beckham en Suri Cruise, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Zo blijkt dat de kleerkast van het gemiddelde Britse kind tegenwoordig meer dan 1.348 pond (of zo'n 1.570 euro) waard is. Het is zelfs zo dat 71 procent van de mama's meer uitgeeft aan kleren voor haar kinderen dan aan haar eigen outfits.

Dat blijkt althans uit een rondvraag bij 1.000 ouders door Cotton USA. Zij ontdekten dat ouders bereid zijn om een fortuin uit te geven aan de laatste trends voor hun kind, zelfs al groeien die rap uit hun kleren.

De meerderheid van de ouders (78 procent) zei wel dat ze kwaliteit nog steeds verkiezen boven trendy kleren. Slechts een kwart beschouwt de laatste trends als het allerbelangrijkste bij de keuze van kleren voor hun kinderen.

Ook duurzaamheid (45 procent) en comfortabele, natuurlijke katoenvezels (40 procent) gaan nog steeds boven mode.

Dat de stof erg belangrijk is, bewijzen ook de andere resultaten uit de enquête. Zo houdt 44 procent rekening met de zachtheid van de stof. Twee op de drie ouders (66 procent) verkiezen natuurlijke vezels boven synthetisch materiaal. Katoen is de meest geliefde stof, met 79 procent is die zo'n 12,5 keer populairder dan wol.(br.hln)» Reageer (0)
19-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persoon met assistentiehond toegang weigeren is strafbaar

Persoon met assistentiehond toegang weigeren is strafbaar

http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/4/8/20130619203708/media_xll_5924708.jpg


Cafés, restaurants of winkels in Vlaanderen die personen met een assistentiehond de toegang weigeren, riskeren voortaan een strafrechtelijke vervolging. Dat staat in een decreet dat het Vlaams Parlement vandaag unaniem heeft goedgekeurd. De goedkeuring ging gepaard met applaus en instemmend geblaf van enkele aanwezige assistentiehonden op de publiekstribune.

Het is een oud zeer. Gehandicapten met een assistentiehond wordt soms de toegang geweigerd tot winkels of cafés. Een decreet uit 2009 voorzag al het recht van personen met een handicap om samen met hun assistentiehond overal te gaan en te staan. Er werd voorzien in een systeem met administratieve geldboetes, maar omdat er geen controle-instantie was die permanente controles kon doen, bleef het sanctiemechanisme dode letter.

Daarom wordt nu een beroep gedaan op de politie als controle-instantie. De politie is immers 24 uur op 24 uur beschikbaar en heeft kantoren over het hele land. Zodra iemand met een assistentiehond ergens de toegang ontzegd wordt, kan hij door de politie meteen de nodige vaststellingen laten doen. Gemeenten die dat willen, kunnen eventuele weigeringen ook bestraffen met een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete).

Tijdens de bespreking van het decreet doken vragen op over de toegang van assistentiehonden in onder meer zwembaden en warenhuizen met goederen in open koelruimtes. Dat wordt verder onderzocht.

Het vernieuwde decreet, dat de bijnaam 'woefkesdecreet' kreeg, voorziet ook dat de regering een attestatie-instantie kan aanwijzen. Die instantie moet dan de voorwaarden uitwerken waaraan hondenscholen moeten voldoen voor de attestering van assistentiehonden. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie van albinogorilla Snowflakes ontrafeld

Mysterie van albinogorilla Snowflakes ontrafeld


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/1/11/20130619115154/media_xll_5923226.jpg


Wetenschappers hebben eindelijk het mysterie achter albinogorilla Snowflakes (Sneeuwvlokje) ontrafeld. Het dier kreeg zijn witte vacht als gevolg van inteelt.

Snowflakes werd in 1966 gevangen in Equatoriaal-Guinea en was sindsdien een populaire bezienswaardigheid in de dierentuin van Barcelona. De gorilla overleed in 2003 aan huidkanker, een aandoening die wel vaker voorkomt bij albinodieren.

Wetenschappers van de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona hebben nu aan de hand van ingevroren bloed ontdekt dat de albinohuid het gevolg was van inteelt tussen een oom en een nicht. Ze onderzochten heel het genoom van de gorilla, en kwamen terecht bij het gen SLC45A2. Datzelfde gen wordt geassocieerd met albinisme bij muizen, kippen, paarden en sommige vissen.

Hoofdonderzoeker Tomas Marques-Bonet zegt dat Snowflakes het gen moet geërfd hebben van zijn beide ouders. Zijn team ontdekte dat twaalf procent van de DNA-strengen van Snowflakes' ouders identiek waren, wat enkel mogelijk is wanneer een oom en een nicht paren.

Inteelt werd bij de westelijke laaglandgorilla nog niet eerder vastgesteld, zegt Marques-Bonet. Dat het toch gebeurde, kan volgens de wetenschapper het gevolg zijn van het verlies van habitat, waarbij de gorilla's het moeilijk hebben om zich te verwijderen van hun oorspronkelijke familie. "Als we de ruimte die ze hebben nog meer verminderen, is het waarschijnlijker dat ze in de groep moeten blijven, wat de bloedverwantschap doet toenemen."

Het onderzoek maakt deel uit van een grotere studie naar de genetische variatie van apen in het wild. Aangezien de primaten de dichtste verwant zijn van de mens, kan het onderzoek ons ook meer leren over onszelf. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu pas maatjes door lange winter

Nu pas maatjes door lange winter


http://oi44.tinypic.com/9iy2r9.jpg


De eerste maatjes zijn er. Vanaf vandaag kan je ze weer kopen in de winkel. De liefhebbers hebben er twee weken langer op moeten wachten dan normaal. Door de lange winter hebben de vissen te weinig voedsel om goed te kunnen groeien en lekker vet te worden. Want dat is net wat een maatje zo lekker maakt.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 immateriële zaken die vrouwen een goed gevoel geven

10 immateriële zaken die vrouwen een goed gevoel geven


http://static0.hln.be/static/photo/2013/8/5/10/20130619123340/media_xll_5923315.jpg
 

Nood aan een beetje extra zelfvertrouwen of een goed gevoel? Deze 10 krikken meteen het humeur van een vrouw op:


-    Een compliment van een vriend of partner
-    Een flatterende foto (al dan niet op Facebook)
-    Een glimlach van iemand die je niet kent
-    Een heerlijk nachtje slapen
-    Een dikke knuffel

-    Een kind dat zegt: 'Wat ben je mooi'
-    'Ik hou van jou'
-    Te horen krijgen 'dat je er zo jong uit ziet'
-    Iemand die wil weten waar je iets hebt gekocht
-    Gevraagd worden voor een date

Dat kwam naar voren uit een bevraging van 2.000 vrouwen voor de Ready to glow-campagne. Er werd ook gevraagd naar de feel good-factoren op beautyvlak.

-    Een tof nieuw kapsel of kleurtje
-    Zijdezachte benen
-    Gebruind terugkomen van vakantie
-    Nieuw ondergoed
-    Een outfit die je beste troeven in de verf zet
-    Opstaan zonder puistjes
-    Geëpileerde wenkbrauwen
-    Een perfect opgemaakt gezicht
-    Een manicure


De top-5 om vrouwen een slécht gevoel te geven:
-    Een slechte nachtrust
-    Wakker worden met vreselijke huid en/of haar
-    5 of tien jaar te oud geschat worden
-    'mama' genoemd worden op het werk
-    Voedsel tussen de tanden
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar moet u op letten bij hitte?

Waar moet u op letten bij hitte?


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/6/11/20130619084717/media_xll_5922806.jpg


Vandaag kan het tropisch warm worden met temperaturen boven de 30 graden. Warm weer kan de gezondheid bedreigen, van ouderen, kinderen, huisdieren en van uzelf. Waar moet u allemaal op letten bij hitte?

Herken oververhitting
De normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37°C. Deze stijgt door een hoge temperatuur in de omgeving. Wanneer het lichaam niet voldoende kan afkoelen, spreken we van oververhitting. Dit gebeurt vooral door uitdroging: het vochtgehalte van het lichaam is dan te laag. De eerste symptomen zijn de urineproductie loopt terug en is donkerder (donkergeel, door teveel vochtverlies), vermoeidheid, concentratieproblemen, verwardheid.

Andere symptonen van oververhitting: kramp in de spieren door zoutverlies,  huidaandoeningen, zoals jeuk en blaasjesuitslag. Door sterke transpiratie kunnen de afvoergangen van de zweetklieren verstopt raken, door veel vochtverlies kan er uiteindelijk sprake zijn van een snelle hartslag, concentratieproblemen, stuiptrekkingen en verlies van bewustzijn. In ernstige gevallen kan er door onvoldoende doorbloeding van de hersenen, sprake zijn van hoofdpijn, misselijkheid en diarree.

Voorkom oververhitting
Vermijd overmatige inspanningen en neem veel rust. Ga indien mogelijk alleen 's morgens naar buiten. Vermijd als het erg warm is buiten te komen tussen 11.00 en 17.00 uur. Tijdens die uren verhoogt het ozongehalte en de vervuilende deeltjes van uitlaatgassen maken de lucht ongezond om in te ademen. Smog kan leiden tot kortademigheid, hoofdpijn en irritatie aan luchtwegen en ogen.

Als u het warm heeft, maak dan uw gezicht, hals, polsen en benen nat en herhaal dit regelmatig. Een nat washandje of ijszak werken ook verkoelend.

Met name sporters moeten erg opletten bij hitte. Vermijd grote inspanning, sporten kunt u beter 's ochtends vroeg of 's avonds laat pas doen, of even uitstellen.

Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs kan het risico vergroten bij aanhoudend warm weer. Bij gezondheidsklachten of vragen over uw gezondheid kunt u beter direct contact opnemen met uw huisarts. Overleg met uw apotheker als u medicijnen gebruikt.

Pas op voor de zon
Als u toch naar buiten gaat, zoek dan de schaduw op. Vandaag is de zonkracht 6,9. Met dat soort zonkracht kunt u beter niet langer dan 25 minuten onbeschermd in de zon liggen.

Smeer de huid goed in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Herhaal het insmeren elke 2 uur, of vaker bij sterke transpiratie of na het zwemmen en afdrogen.

Let goed op uw voeding
Drink minstens twee liter water per dag (meer als u veel transpireert), ook als u geen dorst heeft, en drink verspreid over de dag. Neem water mee als u naar buiten gaat. Wees matig met alcohol en cafeïnehoudende dranken, deze hebben een vochtafdrijvend effect. Als u minder dan normaal plast of als uw urine donkerder wordt, dan moet u meer drinken.

Denk ook aan het eten of drinken van soep, bouillon, melk, ijs of tomatensap om het verloren zout aan te vullen. Ouderen moeten niet wachten op een gevoel van dorst. Bij weinig dorst kan het helpen om verspreid over de hele dag kleine beetjes te drinken. Neem steeds een fles water mee.

Blijf goed eten, eiwitrijk en met voldoende vitaminen, en zorg voor voldoende zoutopname. Groenten en fruit zijn aan te bevelen omdat deze een hoog percentage water bevatten en een natuurlijke bron zijn van vitamines en minerale zouten. Zorg voor goede koeling van etenswaren en zorg voor goede hygiëne in de keuken; bij hoge temperaturen bederft voedsel eerder, waardoor u sneller diarree kunt krijgen en veel vocht kunt verliezen.

Sommige mensen hebben geen honger als het warm is. Tracht toch op regelmatige tijdstippen te eten. Frisse salades en andere rauwe groenten zijn een goed alternatief. Zij kunnen op diverse manieren met andere voedingsmiddelen worden gecombineerd. Spring zuinig om met mayonaise en andere sausen, schrijft Gezondheid.be.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Johnny Depp eindelijk open over scheiding

Johnny Depp eindelijk open over scheiding


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/14/9/20130619103841/media_xll_5922984.jpg


Ruim een jaar nadat ze uit elkaar gingen heeft Johnny Depp eindelijk iets losgelaten over de scheiding met Vanessa Paradis. "De laatste jaren waren wat onstuimig", beschrijft de acteur het einde van zijn relatie in een interview met Rolling Stone.

"Op sommige momenten was het zeker vervelend, maar dat hoort bij scheidingen denk ik, vooral als er kleine kinderen bij betrokken zijn", zegt de Lone Ranger-ster die samen met zijn ex-vrouw twee kinderen heeft, Lily-Rose en Jack. "Het was niet makkelijk voor haar. Het was niet makkelijk voor mij. Het was niet makkelijk voor de kinderen."

Depp hecht veel waarde aan een goede verstandhouding met de Franse actrice. "Op welke manier een relatie ook eindigt, het doet niks af aan het feit dat je nog steeds geeft om die andere persoon. Ze is de moeder van je kinderen en je zult altijd contact houden vanwege de kinderen. Daar kun je maar beter het beste van maken." Zijn kinderen noemt de acteur "ongelooflijk begripvol, ongelooflijk sterk".

Johnny en Vanessa maakten in juni 2012 bekend na veertien jaar te gaan scheiden. Depp heeft zich naar verluidt inmiddels in een nieuwe relatie gestort, met Amber Heard. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winkels trekken 84.000 minder shoppers in jaar tijd

Winkels trekken 84.000 minder shoppers in jaar tijd


http://oi39.tinypic.com/2m6shmg.jpg


Onze winkels trekken in één jaar tijd liefst 84.000 minder shoppers aan, een daling met 3%, zo schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag. Het is de allereerste afname in vijf jaar. Dat blijkt uit tellingen van onderzoeksbureau Locatus in 21 winkelgebieden in ons land.

Al is er een opvallend verschil: vooral de winkelstraten in de stad krijgen klappen. De overdekte shoppingcentra doen het wél nog goed. "De koude winter én lente zijn de grootste oorzaak van de daling", menen experts.

Maar voor de consument levert dit wél een voordeel op: de zomersolden beloven vele superdeals. "De distributeurs kunnen het seizoen nu onmogelijk nog goedmaken. Dus in de solden zal er uitzonderlijk veel keuze zijn en zullen er grote kortingen gegeven worden om alles toch nog verkocht te krijgen." (br.hln)» Reageer (0)
18-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe een paar glazen alcohol je accent van afkomst kunnen verraden

Hoe een paar glazen alcohol je accent van afkomst kunnen verraden

http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/7/2/20130618111906/media_xll_5920937.jpg


Als je te veel alcohol drinkt, begin je wel eens onduidelijker te praten. Maar dat is niet het enige effect van alcohol op je spraakvermogen, want na een paar glazen begin je ook meer dialect te praten. Dat komt omdat de alcohol het vermogen van het brein aantast dat ons spraakvermogen en accent controleert, zo blijkt uit onderzoek.

Veel mensen veranderen of passen hun accent aan in de loop van hun leven, maar dat vraagt een grote inspanning van je hersenen. Zowel in termen van cognitief vermogen als motorische controle. En hoe meer alcohol iemand drinkt, hoe moeilijker het voor je brein is om de manier waarop je woorden uitspreekt te controleren.

"We praten onduidelijker en het is moeilijker om de coördinatie en controle te behouden die nodig is voor onze spraakproductie", bevestigt experte dr. Amee Shah van het Cleveland State University's Research Laboratory in Speech Acoustics & Perception.

Dezelfde verandering in spraak kan ook voorkomen bij mensen die zeer moe of ziek zijn. "Wanneer we dronken of ziek zijn, is je volledige hersenkracht bezig met het uitvoeren van de simpelste taken", legde de professor uit aan NBC News. Voor ons spraakvermogen is er dan minder kracht over.

Het is ook zo dat regionale accenten extreem ingebakken zijn. Een studie uit 2009 toonde zelfs aan dat het huilen van een pasgeboren baby's al het begin van een accent vertoont. Volgens het team van de University of Wurzburg kunnen baby's in de baarmoeder al de gesprekken tussen hun ouders horen, en bootsen ze die onmiddellijk na. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vlaams restaurant In de Wulf op 5 in Europese Top 100

Vlaams restaurant In de Wulf op 5 in Europese Top 100


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/15/10/20130617200547/media_xll_5919925.jpg


Het Vlaamse restaurant In de Wulf, van chef Kobe Desramaults, haalt de vijfde plaats in de top honderd van de beste Europese restaurants van 2013, die gisteren werd bekendgemaakt door Opinionated About Dining (OAD). De lijst is gebaseerd op meer dan 110.000 recensies van meer dan 3.500 deelnemers, aldus een persbericht van OAD.

Opinionated About Dining is een website met klassementen en gastronomische beoordelingen die door Steve Plotnicki is opgericht. Het klassement wordt samengesteld op basis van het oordeel van liefhebbers, die volgens hem gewend zijn om naar alle uithoeken van de wereld te reizen voor de gastronomie. Iedereen kan deelnemen aan de verschillende jaarlijkse rangschikkingen, maar het oordeel van de meer regelmatige medewerker weegt zwaarder door. Volgens Plotnicki is het niet ongewoon voor de recensenten om jaarlijks tussen de 100 en 150 maaltijden te eten in restaurants over de hele wereld, enkel en alleen om "de omvangrijke geneugten te ervaren".

Quique Dacosta in het Spaanse Dénia staat op nummer één in de Europese restaurantlijst van OAD, voor het beroemde Noma in het Deense Kopenhagen en Troisgros in het Franse Roanne. L'Arpege in Parijs en In de Wulf in Dranouter vervolledigen de top vijf. Oud Sluis van topkok Sergio Herman, dat eind dit jaar de deuren sluit in het Nederlandse Sluis, staat op plaats zeven, na het Britse restaurant Fat Duck in Bray-on-Thames. In totaal telt Frankrijk 37 restaurants in de rangschikking, Italië 16, Spanje 13 en België net als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk 8.

In de Wulf kwam dit jaar overigens op plaats 72 in de wereldtop honderd van het Britse magazine "Restaurant". (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superstorm op komst

Superstorm op komst

http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/16/12/20130618000926/media_xll_5920317.jpg


Met tropische temperaturen rond 30 graden mogen vandaag éindelijk die zomersandalen van onder het stof. Maar hou toch ook een paar rubberlaarzen bij de hand. Onze weervrouw Jill Peeters ziet voor morgen immers hevig onweer in de lucht, een superstorm met Pukkelpop-allures.

"Vanaf morgennamiddag komen zware rukwinden, hagelstenen en overvloedige neerslag de pret verstoren", waarschuwt ze. "Er kan tot 50 liter per m² vallen." Dat is bijna evenveel als er gemiddeld in een hele maand valt (70 liter per m²). Als de storm over ons land raast, dan zal ze waarschijnlijk voor wateroverlast zorgen. Ook maar al een zwabber voorzien dus. (br.hln)» Reageer (0)
17-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. We eten minder maar zijn dikker dan 30 jaar geleden

We eten minder maar zijn dikker dan 30 jaar geleden


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/5/4/20130617173413/media_xll_5919439.jpg


De gemiddelde Brit consumeert nu 600 calorieën minder per dag in vergelijking met 30 jaar geleden. Toch wegen we nu gemiddeld 14 kg meer dan vroeger, dat blijkt uit nieuw onderzoek.

We nemen gemiddeld minder vet, suiker en alcohol op dan iemand van dezelfde leeftijd in de jaren 80, maar we bewegen minder omdat we vaker een zittend beroep hebben. Deze daling van 20 procent is het equivalent van een hamburger en frietjes in een fastfoodrestaurant. Maar toch kan deze stijging van het gewicht niet enkel verklaard worden door een gebrek aan lichaamsbeweging. Dit onderzoek suggereert dat naarmate Britten ouder worden, ze het moeilijker krijgen om de kilo's eraf te houden.

Betere eet- en drinkgewoonten thuis maken dat volwassenen dagelijks 600 calorieën minder opnemen. Maar buitenshuis doen ze zich wel te goed aan ongezonde lekkernijen, de calorieopname daar steeg met 15 procent. Thuis eten we minder gebakken eten, gebruiken we halfvolle melk, eten we meer vis en minder rood vlees, ook nemen we minder alcohol op. Als we ergens buitenshuis eten, gaan we vaker voor caloriebommen, zoals hamburgers en bereide broodjes. Vandaag de dag hebben ook meer mensen een bureaujob, als ze 's avonds thuis komen, zitten ze vaker achter de computer of tv.

De gemiddelde volwassene komt jaarlijks 0,25 kilo bij. Een twintiger weegt nu 7 kg meer dan een leeftijdsgenoot 20 jaar geleden woog. Bij een vijftiger is dat al 14 kg. Professor Griffiths: "De daling van het aantal van geconsumeerde calorieën zou eigenlijk tot een gewichtsverlies van 1 kg per jaar moeten leiden." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste kat ter wereld is overleden: Draquepitt werd 27

Oudste kat ter wereld is overleden: Draquepitt werd 27


http://oi44.tinypic.com/f2r8co.jpg


De oudste kat ter wereld is overleden. Draquepitt uit Vlaardingen blies vorige week haar laatste adem uit. De Europese korthaar is 27 jaar geworden. Voor haar baasjes kwam haar dood toch nog als een verrassing. "We hadden net twee dozen voer gehaald", vertellen ze in het Algemeen Dagblad.

Draquepitt, zo genoemd wegens haar uítstekende 'Dracula-tandjes', was 2 jaar geleden wereldnieuws omdat het toen 25-jarige dier ouder bleek dan de oudste levende kat volgens Guinness World Records. Tot een officiële vermelding kwam het uiteindelijk niet. Het inentingsboekje bleek niet voldoende bewijs.

Voor haar 27ste verjaardag kreeg Draquepitt - die de bijnaam Roestbak droeg vanwege haar oranje haren - nog een lekker hapje. Een week later was ze er niet meer. In mensenjaren is ze 124 jaar oud geworden. An (77) en Hans (81) van der Burg blijven met gemengde gevoelens achter.

An: "We zijn blij dat ze is overleden door ouderdom en niet aan een vervelende ziekte. Ze was gewoon op. Daar kun je alleen maar vrede mee hebben. Ik huil niet snel, maar ik heb wel even een traantje gelaten. Je mist haar toch." (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorbraak: binnenkort slechts 1 injectie per jaar voor diabetespatiënt?

Doorbraak: binnenkort slechts 1 injectie per jaar voor diabetespatiënt?


http://static2.hln.be/static/photo/2013/0/11/13/20130617110601/media_xll_5917303.jpg


Voor heel wat diabetespatiënten zijn de dagelijkse injecties met insuline een pijnlijke last, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Britse wetenschappers ontwikkelden een nieuwe techniek met bloedstamcellen, waardoor het mogelijk zou zijn om de patiënten te behandelen met slechts één injectie per jaar.

Bij diabetes slaagt de alvleesklier er niet om (voldoende) insuline aan te maken, terwijl deze stof noodzakelijk is voor de controle van het bloedsuikergehalte. Daarom moeten patiënten dagelijks extra insuline toegediend krijgen, een behandeling die ze hun hele leven moeten volhouden.

Om daar een einde aan te maken, ging een groep wetenschappers aan de slag met bloedstamcellen, die ze probeerden om te vormen tot insulineafscheidende cellen. In een laboratoriumexperiment  slaagden ze erin om 35 procent van die cellen effectief insuline te laten aanmaken.

Het team zal nu deze cellen voeden en doen groeien, zodat ze een kolonie van 100 procent insulinemakende cellen hebben. Die kunnen dat geïnjecteerd worden in het lichaam van de diabetespatiënt.

Op die manier zou één inspuiting ervoor kunnen zorgen dat er in het lichaam van de patiënt gedurende een jaar voldoende insuline aangemaakt wordt. Om dat te verwezenlijken, proberen de wetenschappers de stamcellen te bedekken met een laag met een speciale afbreekbare voedingsbodem.

Uiteraard moet het team van professor Nagy Habib nog verdere experimenten uitvoeren, want de techniek moet nog uitgetest worden bij mensen. "Dit is alleszins een grote doorbraak", vindt dr. Paul Mintz, een van de onderzoekers van het London's Imperial College. "Het mooie aan deze behandeling is dat we de stamcellen van de patiënt zelf kunnen manipuleren, waardoor er geen risico is op afstoting", klinkt het.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het 'Journal of Molecular Therapy Nucleic Acids'. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer mannen dan vrouwen hebben last van laag libido

Meer mannen dan vrouwen hebben last van laag libido


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/5/2/20130617095243/media_xll_5917127.jpg


Er wordt steevast aangenomen dat mannen het meest aan seks denken en vaker willen vrijen dan vrouwen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat mannen eigenlijk vaker last hebben van een laag libido dan vrouwen. Zo bekende een op de drie mannen dat ze weinig zin in seks hebben, in vergelijking met een op de vier vrouwen.

Opvallend was ook dat mannen en vrouwen andere ideeën hebben over de oorzaak van hun lage seksdrift. Zo zijn mannen ervan overtuigd dat hun slechte voeding de oorzaak is, gevolgd door een laag zelfbeeld. Ook te veel alcohol, te weinig sport en te weinig slaap zijn veelvoorkomende oorzaken van een laag libido volgens mannen

Vrouwen zien dan weer een laag zelfbeeld als de belangrijkste oorzaak van hun laag libido, gevolgd door een gebrek aan slaap. Ook relatieproblemen en een slecht dieet dragen volgens hen bij, net als het gebruik van de anticonceptiepil.

Opvallend was ook dat veel ondervraagden hun lage libido als een onoplosbaar gegeven beschouwden, terwijl een dokter nochtans hulp kan bieden. Maar slechts 18 procent van de mensen die er last van had, zocht hulp. De meesten kozen voor kruidenmengsels, slechts 11 procent ging ten rade bij een dokter.

De enquête werd uitgevoerd door ukmedix.com, een Britse online apotheek. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanker over 20 jaar niet meer dodelij

"Kanker over 20 jaar niet meer dodelijk"

http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/15/14/20130617083034/media_xll_5916899.jpg


Over 20 jaar is 90 procent van alle kankergevallen niet meer dodelijk. Dat voorspelt het kankercentrum Antoni van Leeuwenhoek, zo meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

"Wij durven dit te zeggen omdat vanuit het onderzoeksveld steeds meer kennis ontstaat over behandelingen. Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen heel snel", vertelt René Medema, bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis.

Zo is nu een techniek voorhanden waarmee alle dna-afwijkingen die in tumoren voorkomen, in kaart kunnen worden gebracht. Zodra dat per patiënt snel en goedkoop kan worden uitgezocht, is exact te bepalen welke medicijnen nodig zijn. "We staan aan de vooravond van een revolutie", zegt Medema.

Nu overleeft slechts de helft van alle kankerpatiënten. Vaak krijgen ze een standaardbehandeling die lang niet bij iedereen aanslaat. "Omdat er veel meer soorten kanker blijken te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld geen drie soorten longkanker, maar misschien wel honderd."  (br.hln - foto anp)» Reageer (0)
16-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broer Marie-Rose Morel overlijdt aan kanker

Broer Marie-Rose Morel overlijdt aan kanker


http://oi43.tinypic.com/2s01y5s.jpg
Marie-Rose Morel overleed twee jaar geleden

Chris Morel, de broer van de twee jaar geleden overleden politica Marie-Rose Morel, is gestorven aan kanker. De 35-jarige Morel zou de diagnose amper een week voor zijn overlijden hebben gekregen. De kanker was toen al uitgezaaid, waardoor de dokters niets meer konden doen.

Moeder Myriam Van Loon zette gisteravond het volgende bericht op de Facebookpagina 'A touch of Rose': "lieve fb -vrienden, vanavond, 15 juni om 18h vertrok onze zoon Chris jr, naar ons Roosje... for ever young... 35 jaar werd hij en was amper een week ziek... toen hij na zijn 'master in de rechten' zijn toga aan de haak hing, vonden we dat niet zo leuk, maar hij was vastberaden ons te vergasten op muzikale hoogvliegers... Als DJ Vince Hilton werkte hij aan zijn droom en wie de soundtracks via de website die u 'deelde en like- te' beluistert, zal met ons vaststellen dat het inderdaad zijn ding was... Wellicht de eerste 'Meester DJ'... hopelijk wordt de sterrenhemel waar we 's nachts onze beminden zoeken, een reuze klank én lichtspel... Dank aan die velen die hem zo graag zien en hem met ons heel diep in het hart blijven koesteren." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menigte India doodt moeder omdat dochter jeans draagt

Menigte India doodt moeder omdat dochter jeans draagt


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/0/4/20130616010636/media_xll_5914759.jpgEen jeansbroek mag bij ons dan wel zo normaal zijn als schoenen aan onze voeten, in de Indiase stad Aligarh, op 144 kilometer van New Delhi, lag het kledingstuk aan de basis van een uit de hand gelopen burenruzie. Zo konden buurtbewoners van de 55-jarige Keshmal Dubey het niet verkroppen dat haar dochter weigert om te stoppen een te Westerse jeans te dragen. De vrouw werd uiteindelijk vermoord.

De ruzie begon toen een zekere Amit zwaar begon af te geven op de kledingkeuze van haar 20-jarige buurmeisje. Al snel kreeg ze bijstand van andere buren die het eveneens niet konden verdragen dat de studente paradeerde in de Westerse jeans. Een buurman heeft zefs haar vader gesmeekt om zijn dochter te verbieden de broek nog te dragen omdat zijn zonen niet konden stoppen met naar haar te staren.

Aangezien er weinig aan de situatie veranderde, zagen de buren geen andere optie dan zwaar bewapend naar het huis van het gezin te trekken. Daar zouden ze met een geweerkolf het hoofd hebben ingeslagen van de 55-jarige moeder, die overleed aan haar verwondingen. De vader en de dochter werden eveneens zwaar verwond.

Intussen heeft de politie een man en een vrouw opgepakt. Ze worden beschuldigd van moord en poging tot moord. De autoriteiten proberen nog steeds andere betrokkenen te identificeren. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Baasjes stappen massaal met hond naar therapeut

Baasjes stappen massaal met hond naar therapeut


http://static0.hln.be/static/photo/2013/13/3/8/20130614132905/media_xll_5910818.jpg


Amerikaanse eigenaars van honden zijn zo wanhopig te ontdekken wat hun huisdieren denken dat ze hiervoor een fortuin spenderen aan zelfhulpboeken, bezoekjes aan therapeuten, helderzienden en alternatieve dierentrainers. Zogenaamde 'hondenfluisteraars' kunnen tegenwoordig gouden zaken doen in de Verenigde Staten.

Uit een rapport van de American Pet Products Association blijkt dat Amerikanen bijna 40 miljard spendeerden aan hun huisdier het laatste jaar, daarvan ging bijna 3 miljard aan zaken die niet met voeding of gezondheidszorg had te maken. Ze investeren dus massaal in verzorging, oppas of verwennerijen, deze industrie is dus 'booming business'. De helderziende Joyce Kessler vraagt 350 dollar per sessie, en haar boek verkoopt allesbehalve slecht. Ook haar collega Sonya Fitzpatrick, die een televisieshow had op de zender Animal Planet vraagt 500 dollar voor haar workshops die moeten baasjes moeten helpen met gedragsproblemen hun favoriete viervoeter. De plaatsen voor deze cursussen raken altijd razendsnel ingevuld.

Telepathische gaven
Kessler en Fitzpatrick zeggen dat ze al vanaf hun jeugd kunnen communiceren met dieren. Kessler behandelt alle dieren: van krokodillen tot vermiste katten. Fitzpatrick biedt ook telefonische consultaties aan. "Telepathie werkt altijd, onafhankelijk van de plaats waar je bent." Geen van beide therapeuten beweren echte medische verzorging te voorzien, maar ze zien zichzelf als een aanvulling op huisartsen omdat ze de communicatie met huisdieren vergemakkelijken. Toch hebben ze ook hun beperkingen, Kessler werkt bijvoorbeeld niet met agressieve honden.

Alternatieve therapiën
De Amerikaanse dierenarts Jeff Nichol zegt dat steeds meer baasjes gebruik maken van alternatieve methoden. Hij waarschuwt voor deze diensten: "Vaak maken deze therapiën het probleem erger, hierdoor wordt het nog moeilijker om het gedrag te veranderen. Hierdoor komen meer dieren onnodig in het asiel terecht.

Getuigenis
Tal van baasjes zijn echter wel enthousiast, ook al vinden deze 'professionals' soms nooit een oplossing voor de problemen van de dieren, geven de eigenaars toe dat ze hiermee beter kunnen leren een band te vormen met hun huisdier of dat deze sessies ook gewoon leuk zijn. Andrea Gladstone en David Radis gaven al een fortuin uit aan hun huisdier. Ze kochten tarotkaarten en een handleiding geschreven door Heidi Schulman om zo te ontdekken wat er omging in het hoofd van hun hond, waarom LoLa bijvoorbeeld boeken stukbeet. Dit bracht aan het licht dat ze onzeker was over haar plek in het nieuwe gezin, ze maakte de boeken kapot om zich zekerder te voelen. David: "Het is vooral leuk, maar ik respecteer de tarotkaarten wel. Ze zijn altijd al juist geweest. Ik leg ze uit en vraag mijn hond de kaarten aan te raken met zijn neus of poot."

Ziekte
Bij baasje Cathy draaide het niet alleen om het plezier. Ze vroeg Kessler, auteur Secret Language of Dogs, om raad bij de communicatie met haar oude hond die ziek was. "Zo wilde ik leren wat hij nodig had bij zijn verzorging, maar ook ontdekken of hij nog wilde doorgaan met zijn medische behandelingen. Ik ontdekte zo dat mijn hond Champ minder injecties nodig had en dat hij tijdens zijn laatste uren omringd wilde worden door planten." (br.hln)» Reageer (0)
14-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Clapton - Somewhere Over the Rainbow

Eric Clapton - Somewhere Over the Rainbow

Klik op de foto om hem te beluisteren

Ik heb eventjes geen tijd om aan mijn blogs te werken .
Er zijn een paar zaken die ik absoluut moet doen en voorrang hebben .
Ik hoop van er spoedig terug te zijn .

Het liedje van Eric Clapton, Somewhere Over the Rainbow is er eentje waar ik altijd weemoedig van word.
Geniet ervan en tot binnenkort ...
xxx» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bellewaerde verwelkomt babyzebra

Bellewaerde verwelkomt babyzebra


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/10/4/20130614103113/media_xll_5910094.jpg


Het attractiepark Bellewaerde is een babyzebra rijker. In de nacht van donderdag op vrijdag werd even voor 01.00 uur Itzae geboren. Het is de eerste keer dat in Bellewaerde een zebra wordt geboren.

Volgens het attractiepark in Ieper verliep de bevalling heel natuurlijk en zonder problemen. Net na de geboorte opende het veulen zijn ogen en begon het onmiddellijk te bewegen. Moeder Amber begon meteen het jong schoon te likken. Na enkele minuten stond het vrouwelijke veulentje recht en begon het te zogen aan zijn moeder.

Het jonge dier kreeg de naam Itzae mee. Dat is Maya voor "geschenk van God". De naam is een knipoog naar de nieuwste attractie in het park, de Huracan.

De babyboom is in Bellewaerde nog niet voorbij, want binnenkort verwacht het park ook de geboorte van twee babygiraffen. (br.hln)» Reageer (0)
13-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chimpansees niet langer proefdier in VS?

Chimpansees niet langer proefdier in VS?


http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/14/8/20130613145719/media_xll_5908313.jpg


Worden chimpansees in de Verenigde Staten niet langer ingezet als proefdier? De Amerikaanse  U.S. Fish and Wildlife Service is van plan om de wetgeving daaromtrent aan te scherpen.

Chimpansees  zijn al decennia een beschermde diersoort, maar voor de duizenden chimpansees die in de Verenigde Staten in gevangenschap leven, is de Amerikaanse Endangered Species Act niet van toepassing, waardoor dierproeven onverminderd kunnen blijven doorgaan.

Indien de nieuwe wetgeving wordt uitgebreid, wordt onder meer het houden of het verwonden van elke chimpansee strafbaar, wat het einde inluidt van de chimpansee als proefdier.  Ook het transport en de verkoop zou striktere reglementering krijgen. Eventuele tegenstanders van een wetsuitbreiding hebben nu tot zestig dagen de tijd om amendementen in te dienen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meerderheid Belgen erg bezorgd over internetveiligheid

Meerderheid Belgen erg bezorgd over internetveiligheid


http://oi41.tinypic.com/33lmhz5.jpg


Meer dan 8 op de 10 Belgen vreest een datalek bij hun bank of financiële instellingen. 7 op de 10 vreest dat dit bij hun telecomleverancier gebeurt en nog eens 7 op de 10 maakt zich zorgen over datalekken bij overheidsinstanties. Dat blijkt uit de recentste Unisys Security Index, een wereldwijd onderzoek naar de bekommernissen van de consument over veiligheidsaspecten.

Uit de Unisys Security Index blijkt eveneens dat een meerderheid van de Belgen (56 procent) schrik heeft voor het verliezen of diefstal van persoonlijke codes of wachtwoorden. Daarnaast maakt de helft van de ondervraagde Belgen zich ernstig zorgen over bankkaartfraude. 40 procent tenslotte ligt wakker van zijn (on)vermogen om financiële verplichtingen te voldoen, zoals het betalen van hypotheek, leningen en facturen.

"De onderzoeksresultaten benadrukken de behoefte aan meer geruststelling rond gegevensbeheer in zowel de privé- als de publieke sector", zegt Marc Lambotte, algemeen directeur van Unisys België.

Voor de Unisys Security Index werden meer dan 11.000 consumenten ondervraagd in twaalf landen: Australië, België, Brazilië, Colombia, Duitsland, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In ons land werden 977 mensen ondervraagd.

Unisys is een wereldwijd ICT-bedrijf dat aan zijn klanten informaticadiensten, software en technologieën levert om hun specifieke problemen op te lossen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snijbloemsector in Kenia geen rozengeur en maneschijn

Snijbloemsector in Kenia geen rozengeur en maneschijn


http://static2.hln.be/static/photo/2010/16/1/4/20100326063803/media_xl_3633139.jpg


Achter de export van kwaliteitsvolle rozen uit Kenia schuilen soms praktijken van uitbuiting van arbeiders. Ook op het vlak van gezondheidsvoorschriften laat de sector het vaak afweten.

Catherine Mumbi weet hoe moeilijk het is om te werken in de Keniaanse bloemenindustrie. Ze kreeg haar ontslag nadat ze ziekteverlof had genomen om te herstellen van een leveraandoening. "Toen ik genezen was en opnieuw aan de slag wilde gaan, zei mijn overste dat ik seks met hem moest hebben als ik m'n job wilde houden", zegt Mumbi. "Ik weigerde. De volgende morgen werd er op mijn deur geklopt en kreeg ik een ontslagbrief overhandigd. Sinds die dag ben ik werkloos en afhankelijk van de generositeit van weldoeners."

Er bestaat overigens een kans dat Mumbi's ziekte te wijten is aan haar baan in de bloemenkwekerij.

Giftige producten
We bevinden ons in Naivasha ten noordwesten van Nairobi. In de serre van acht bij zestig meter is het stil, op de blaffende bevelen van de opzichter na. Er wordt gesnoeid en geplukt, en de hopen vers geoogste rozen stapelen zich hoog op. Ook de geur van de pas gespoten chemicaliën doet de werknemers niet opkijken. Volgens Charles Kasuku, een sociaal werker die de werkomstandigheden in de Keniaanse bloemensector controleert, zitten die producten soms in flesjes waarvan de labels zijn overplakt, zodat niet meteen duidelijk is dat ze een giftige inhoud bevatten.

Zo geldt er al sinds 1998 een uitdoofscenario voor het gebruik van het giftige methylbromide. Maar er zijn bewijzen dat het gas nog steeds op grote schaal wordt gebruikt. "Dat verklaart waarom er incidenten gemeld worden van patiënten met vreemde aandoeningen in de ziekenhuizen in de buurt van bloemenkwekerijen", zegt Kasaku. "Onlangs was er een overlijden van een werknemer uit de bloemensector, volgens de dokters te wijten aan chemische complicaties."

Gezondheidsproblemen
Deskundigen van het Keniaans Medisch Onderzoeksinstituut (KEMRI) zeggen dat de meest voorkomende ziekten door blootstelling aan chemische stoffen, aandoeningen aan de lever, ademhalingsstoornissen, vruchtbaarheidsproblemen en kanker zijn. "De echte gezondheidsproblemen duiken vaak pas jaren na de blootstelling aan die producten op", zegt arts Mohamed Karama van KEMRI. "Mensen zouden geen uren aan een stuk in die serres mogen werken."

De mensenrechtenschendingen in de Keniaanse bloemensector zijn al langer bekend. Gemiddeld worden de werknemers 47 dollar (35 euro) per maand betaald, ver beneden de 118 dollar (89 euro) die de Keniaanse grondwet aanbeveelt voor losse arbeiders. Een rapport van Workers Right Watch, een werknemersvereniging in Kenia, stelt bovendien dat 60 procent van de vrouwelijke arbeiders in de bloemensector te maken hebben met ongewenste intimiteiten.

Miljard dollar per jaar
In een reactie laat Beatrice Kituyu van het ministerie van Arbeid weten dat "Kenia op schema zit wat betreft de implementatie van de voorschriften die de conventie van de Internationale Arbeidsorganisatie oplegt. Al de inspanningen die reeds zijn gedaan, kunnen worden nagegaan op onze website", voegt ze daaraan toe.

De bloementeelt is erg lucratief voor Kenia. De industrie is goed voor jaarlijks een miljard dollar.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse discotheken lopen leeg

Vlaamse discotheken lopen leeg


http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/15/12/20130613032555/media_xll_5906682.jpg


De tijd dat op  elke steenweg een danstempel lag, is voorbij. Gisteren raakte bekend dat de legendarische Cherry Moon in ­Lokeren de deuren definitief sluit. De dancings lijden ­onder de concurrentie van de festivals en een strenge ­regelgeving. "Maar sommige discotheken zijn in de jaren 80 en 90 blijven steken", meent een trendwatcher vandaag in de krant Het Laatste Nieuws.

Atmoz, Illusion, Zillion, Versuz en Boccaccio: allemaal discotheken die ooit elk weekend volle zalen trokken, maar na die hoogdagen de deuren moesten sluiten. In dat illustere rijtje past nu ook de Lokerse danstempel Cherry Moon. Op  17 augustus doen ze daar de deuren toe en wordt het pand een evenementenhal.

"We hebben hier 22 jaar lang prachtige momenten beleefd, maar we zien het bezoekersaantal elke week teruglopen", zegt eigenaar Rudy Pincé (65). "Dit jaar alleen al kwam er 30% minder volk over de vloer."

Festivals
Volgens Pincé trok zijn discotheek geen jongeren meer aan. "De concurrentie met de festivals en eenmalige evenementen is moordend. De jongeren zijn niet meer geïnteresseerd om elke week in dezelfde club uit te gaan." (br.hln)

Lees het volledige verslag in het Laatste Nieuws» Reageer (0)
12-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rose Jang - Don't Cry for Me Argentina

Rose Jang - Don't Cry for Me Argentina

Klik op de foto om haar te beluisteren

Rose Jang is een geprezen Koreaans-Amerikaanse pop opera artieste die bekend staat voor het zingen van opera aria's, muzikale en klassieke popsongs.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijs is opnieuw Vis van het Jaar

Pladijs is opnieuw Vis van het Jaar


http://oi40.tinypic.com/50l8h2.jpg


De pladijs is door de Vlaamse visserijsector en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uitgeroepen tot de Vis van het Jaar 2013. Met de actie, die zijn 25ste editie beleeft, willen de initiatiefnemers de consument bewust maken van het rijke visaanbod in België en hem aanzetten meer te variëren in zijn visaankopen.

Ook in 1990, 1998, 2001 en 2011 was pladijs of schol al Vis van het Jaar.

Europees gezien is de Belg een gemiddelde visverbruiker en als hij voor vis kiest, is het doorgaans kabeljauw of zalm. In de top tien van meest gegeten vissoorten in ons land, haalt pladijs de achtste plaats met een volumeaandeel van 1,5 procent. Voor de visserij is pladijs op Europese schaal de belangrijkste platvis. In aanvoergewicht is pladijs zelfs de belangrijkste vissoort in België, meldt het VLAM.

De bekendmaking komt op het moment dat het seizoen van de pladijs start. Pladijs is een echte zomervis. De kwaliteit is dan optimaal en de aanvoer neemt toe.

"Pladijs verdient een plaats op het bord van juni tot oktober. Aan culinaire mogelijkheden is er geen gebrek. Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk, is pladijs een echte lekkernij. Pladijs laat zich bovendien heerlijk krokant bakken op het vel. De smaak van pladijs is ronduit uitstekend en het visvlees is fijn, stevig en mals", luidt het.

De keuze van de Vis van het Jaar valt steeds op een onderschatte vissoort die door onze vissers wordt aangevoerd, geen vangstbeperking kent, voldoende beschikbaar is en culinair voldoende te bieden heeft.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cijfers herbevestigen: veel vrouwen zijn bicurieus

Cijfers herbevestigen: veel vrouwen zijn bicurieus


http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/10/13/20130612115128/media_xll_5904178.jpg


We weten al langer dan vandaag dat niet alleen mannen fantaseren over lesbische seks. Ook heel wat hetero bestempelde vrouwen willen best eens weten hoe het voelt om te vrijen met iemand van hetzelfde geslacht. Dat herbevestigen cijfers van een recent onderzoek, waaruit blijkt dat 36 procent van de vrouwen "vreemdgaat" met een vrouw.

De Nederlandse tak van datingsite Victoria Milan ondervroeg meer dan 2.600 heteroseksuele vrouwen en mannen over hun visie op lesbische en homoseksuele avontuurtjes. Uit de rondvraag blijkt dat 36 procent van de dames al eens vreemdgegaan is met een vrouw, al vallen daar naast vrijpartijen ook erotische babbels en kussen onder.

Nog eens 43 procent van de ondervraagden gaf aan te fantaseren over een avontuurtje met een andere vrouw. De dames die daadwerkelijk al eens seks hadden met vrouwen gaven prijs dat ze dat deden om volgende redenen:

1. Het was een langgekoesterde seksuele fantasie (45%)
2. Het gevoel van beter begrepen te worden tussen de lakens (28%)
3. Het stond op de bucketlist (27%)

Ruim 56 procent van de avontuurlijke hetereoseksuele vrouwen vond het een prettige ervaring, maar houdt het bij een eenmalig uitstapje. Voor 19 procent is het zeker voor herhaling vatbaar, terwijl 25 procent het best tegenvallen vond.

Ook heteroseksuele mannen blijken best bicurieus, al is het wel opvallend minder dan bij vrouwen. Zo gaf 24 procent van de heren toe dat ze ooit al "iets" met een andere man hadden gedaan. Bij 28 procent van deze kleine groep kwam het ook effectief tot seks. Nog eens 35 procent zou al gefantaseerd hebben over een affaire met een man. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie geen vast werk heeft vaker geweigerd bij huurhuis

Wie geen vast werk heeft vaker geweigerd bij huurhuis


http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/8/4/20130612055558/media_xll_5903224.jpg


Verhuurders van appartementen of huizen vragen kandidaat-huurders steeds vaker om aan te tonen dat ze een contract van onbepaalde duur hebben bij hun werk. Wie 'maar' een interim- of tijdelijk contract heeft, komt er niet in. Dat schrijven de Corelio-kranten vandaag.

Bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en de Huurdersbond komen er steeds meer klachten over binnen. "Terecht, want een vast contract eisen kan niet, dat is discriminatie", zegt Jozef De Witte van het Centrum.

"Wij hebben vorig jaar 133 klachten binnengekregen rond huisvesting. Voor het eerst maakte discriminatie op basis van vermogen daar het grootste deel van uit, nog vóór discriminatie op basis van ras". (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeuk na seks? Misschien ben jij allergisch aan sperma

Jeuk na seks? Misschien ben jij allergisch aan sperma


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/13/5/20130612103721/media_xll_5903960.jpg


Jeuk, irritatie, eczema of pijn bij het plassen: dat klinkt als de symptomen van een allergie of een blaasontsteking. Dat is meteen ook de reden waarom vrouwen die met deze klachten naar de dokter stappen maar zelden een andere optie te horen krijgen: sperma-allergie. Volgens Michael Carroll, een Brits expert in voortplanting verbonden aan de Manchester Metropolitan University, zou tot 12 procent van de vrouwen aan een dergelijke allergie kunnen leiden.

Het cijfer is maar een schatting en is door Michael Carroll zelf berekend na een (nog ongepubliceerd) onderzoek. Als het klopt, zou het betekenen dat de zeldzame sperma-allergie vaker voorkomt dan gedacht.

Een sperma-allergie geeft aanleiding tot algemene klachten, zoals jeuk of eczema, onmiddellijk na het contact met het sperma of tot een uur later.

De klachten worden volgens Carroll vaak foutief toegeschreven aan huidallergieën of seksueel overdraagbare aandoeningen. Vrouwen tussen 20 en 30 jaar zouden het vaakst getroffen zijn. Wie extreem allergisch is, kan na aanraking met sperma een anafylactische shock krijgen en overlijden.

Carroll en zijn collega's stelden de diagnose 'sperma-allergie' bij vier vrouwen na een studie van hun klinische geschiedenis en allergietest.  Daaruit bleek dat niet meteen moet gevreesd worden voor onvruchtbaarheid of miskramen: de allergische reactie wordt getriggerd door 'iets' in het zaadvocht (wellicht een eiwit dat van de prostaat komt)en niet door de zaadcellen.

Het betekent ook dat wanneer iemand een sperma-allergie heeft, die allergisch is aan alle sperma en niet die van één partner.

De symptomen verdwenen door seksuele onthouding of het gebruik van een condoom. Maar voor wie aan kinderen wil beginnen, is dat niet zo praktisch. Enkele jaren terug suggereerde een Amerikaanse dokter daarom een andere manier om van de allergie af te raken: veel seks.

De extreme blootstelling aan het sperma zou het lichaam moeten leren dit niet te zien als indringer (waardoor een allergische reactie wordt uitgelokt) maar het te aanvaarden. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste vrouw (127) en man (116) ter wereld overleden

Oudste vrouw (127) en man (116) ter wereld overleden


http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/14/11/20130612001807/media_xll_5903111.jpg
Een kleinzoon van Luo Meizhen bekijkt een portret van zijn oma, die gisteren overleed.
 

Luo Meizhen, een vrouw die volgens Chinese autoriteiten de oudste vrouw ter wereld was, is gisteren overleden. Ze zou 127 jaar oud zijn geworden. Familieleden hebben dit meegedeeld. Haar kleinzoon zei: "Het kwam niet onverwacht." Het toeval wil dat de officieel erkende oudste mens ter wereld, de Japanner Jiroemon Kimura, eveneens is overleden. Hij werd 116, zo heeft het Duitse persbureau DPA gemeld.

Meizhen, die overleed na een ziekbed van een maand, zou in 1885 zijn geboren, maar dat is buiten China nooit erkend. In december noemde  het Guinness Book of World Records de toen 115-jarige Japanner Jiroemon Kimura als oudste persoon.


http://static2.hln.be/static/photo/2013/12/12/0/20130612024230/media_l_5903160.jpg
Jiroemon Kimura vierde op 19 april nog zijn 116e verjaardag.


Kimura is eveneens overleden. Hij is 116 geworden. Kimura werd geboren in 1897 en werkte meer dan veertig jaar voor de Japanse post, vooraleer in 1965 op pensioen te gaan. Van zijn zeven kinderen zijn er nog vijf in leven. Hij had ook veertien kleinkinderen, 25 achterkleinkinderen en 14 achter-achterkleinkinderen.

De Chinese vrouw heeft altijd beweerd dat ze 12 jaar eerder is geboren dan Kimura. Het enige bewijs dat ze heeft is echter een vervaagde kopie van een identiteitskaart. De provincie waarin Meizhen woonde, Guangxi, is pas in 1949 geboortecertificaten gaan maken.

Als het klopt dat ze 127 jaar is geworden, is Meizhen de oudste mens geweest die ooit heeft geleefd - voor zover bekend. (br.hln - foto's afp)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acht verkrachtingen per dag: zwijg er niet over

Acht verkrachtingen per dag: zwijg er niet over


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/6/10/20130611180527/media_xll_5902525.jpg


Er worden in ons land dagelijks acht verkrachtingen en negen aanrandingen gepleegd, zo bleek gisteren. Verontrustende cijfers, zeker als je weet dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt, omdat 90 procent van de slachtoffers niet naar de politie durft te stappen. Niet onlogisch, want een verkrachting zet de hele wereld van het slachtoffer op zijn kop. Net omdat er een taboe op rust, weten ze vaak niet hoe ze ermee moeten omgaan. Laat staan dat anderen weten wat ze moeten zeggen tegen het slachtoffer. Daar moet dringend verandering in komen.

Elk slachtoffer reageert ook anders na de verkrachting: sommigen komen in een depressie terecht, terwijl anderen net heel boos worden. Maar hoe moet je daarmee omgaan? Wat zijn de stappen die je moet ondernemen? En hoe kan je een slachtoffer helpen? Wij proberen enkele tips te geven.


1. Herstellen na een verkrachting


- Fysiek
Zelfs als je de aanranding niet wil aangeven bij de politie, moet je medische hulp zoeken. Je hebt hulp nodig voor eventuele verwondingen en moet getest (en eventueel behandeld) worden op mogelijke seksueel overdraagbare aandoeningen.

Zelfs al heb je de neiging om meteen na de verkrachting te douchen, moet je dat uitstellen tot na je doktersbezoek, zodat hij of zij DNA kan verzamelen van de dader. Doe dat zelfs als je op dat moment niet van plan bent om klacht in te dienen, want je kan later nog van gedachten veranderen. Om dezelfde reden mag je ook de kleren die je droeg niet wassen of weggooien, bewaar ze liever in een plastieken zak.

- Emotioneel
In de eerste plaats moet je beseffen dat je niet alleen bent en - vooral - dat de verkrachting niet jouw schuld is. Slachtoffers hebben vaak de neiging om de schuld bij zichzelf te leggen, maar dat is niet waar. De enige schuldige is de dader.

Het kan een tijdje duren voordat je opnieuw vertrouwen krijgt in andere mensen, want dat vraagt tijd. Vergeet ook niet dat alle gevoelens gerechtvaardigd zijn: depressies, vernedering, angst, verwarring, woede, schuldgevoel, schaamte. Deze gevoelens zijn volstrekt normaal.

- Mentaal
Herstellen van een verkrachting is een lang, gecompliceerd process. Voel je dus zeker niet schuldig als je je daar niet onmiddellijk kan 'overzetten'. Zo werkt het niet.

Een belangrijk deel van het proces is het herwinnen van de controle over je omgeving. Het kan een tijdje duren voor je de gevoelens van veiligheid, vertrouwen, controle en zelfwaarde opnieuw vindt. Dat is oké, maar twijfel niet om hulp te vragen indien nodig. Het is geen schande om toe te geven dat je het niet allemaal alleen kan verwerken.

- Steun
Maak een afspraak met een psycholoog om te praten over je problemen, of ga op zoek naar een steungroep met andere slachtoffers. Praten over gevoelens met mensen die weten en begrijpen wat je doormaakt, kan een grote steun zijn.

Ban alle mensen uit je leven die je verhaal niet serieus nemen of die de gebeurtenissen minimaliseren. Probeer wel te praten met je vrienden en geliefden, ook al zullen zij je niet altijd begrijpen. Onthou vooral dat ze het beste met jou voorhebben.


2. Steun bieden aan een slachtoffer


- Vlak na de verkrachting
Moedig je vriend aan om naar de dokter te gaan en de juiste medische behandeling te krijgen. Moedig hem of haar ook aan om aangifte te doen, maar dwing ze niet. Als je vriendin het echt niet wil, moet je die beslissing respecteren. Misschien komt ze er later nog op terug.

- Kort na de verkrachting
Luister, luister en luister. Het is mogelijk dat ze de verkrachting voortdurend wil overlopen om alles van op afstand te beleven. Luister zonder oordeel, zo vaak als ze wil.

Verzeker je vriendin dat ze geen schuld treft, zeker als ze voortdurend probeert om te begrijpen waarom net zij het slachtoffer geworden is. Laat ook weten dat je voortdurend aan de zijde van je vriendin zal staan, wat er ook gebeurt. Vertel dat jouw deur altijd openstaat voor haar.

Vertel je vriendin ook dat er geen juiste of verkeerde gevoelens zijn na een verkrachting. Iedereen ervaart en verwerkt het anders.

- Op lange termijn
Als je vriendin het erg moeilijk blijft hebben, stel dan voorzichtig voor dat ze professionele hulp zoekt bij een psycholoog of steungroep. Help haar ook bij het vinden van een therapeut, bijvoorbeeld met een lijst van gespecialiseerden. Stel ook voor om met haar mee te gaan, als ze het zelf te moeilijk vindt om die stap te zetten.

Blijf herhalen dat ze geen schuld treft. De schuld- en de 'wat als'-gevoelens blijven vaak lange tijd aanwezig bij de slachtoffers. Geef haar ook tijd. Als ze het moeilijk blijft hebben, moet je haar herinneren aan het feit dat er geen tijdschema bestaat. Het herstel is een traag, geleidelijk aan proces.

Als je een mannelijke vriend hebt die bekent dat hij verkracht is, moet je extra benadrukken dat je hem gelooft. Veel mensen geloven niet dat mannen ook het slachtoffer kunnen worden van een verkrachting, maar niets is minder waar.

Vraag ook hoe je kan helpen, hij of zij weet dat het best. Een natuurlijke reactie is dat je hem of haar gaat overbeschermen, maar dat is misschien niet wat zij willen. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat hij of zij zich veilig voelt, al kan het een tijdje duren voor dat gevoel volledig hersteld is.

Ten slotte is het ook mogelijk dat je het zelf moeilijk krijgt met de gevoelens die naar boven komen. Aarzel dan zeker niet om ook zelf professionele hulp te zoeken. (br.hln)
» Reageer (0)
11-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grootste fobieën op een rij

De grootste fobieën op een rij


http://static3.hln.be/static/photo/2013/2/14/3/20130611112913/media_xll_5901003.jpg


Angsten beschermen je doorgaans tegen gevaar, terwijl fobieën gedreven worden door een intense, irrationele schrik van bepaalde dieren, objecten of activiteiten. Heel vaak beseffen mensen die lijden aan een fobie best dat hun angst niet gerechtvaardigd is, maar het gevoel is zo verlammend dat ze hun reactie niet zelf in de hand hebben. Heb jij last van één van deze veelvoorkomende fobieën?

Wetenschappers hebben al honderden fobieën geïdentificeerd, waaronder zelfs fobofobie, schrik van fobieën. Toch worden ze doorgaans onderverdeeld in drie dominante categorieën: agorafobie (publieke plaatsen en moeilijke ontsnappingswegen), sociale fobieën en specifieke fobieën (irrationele angst van bepaalde situaties, objecten, dieren).

Mensen die lijden aan een fobie veranderen heel vaak hun gewoontes om hun angsten te vermijden. Tegelijkertijd proberen ze alles te verbergen voor anderen, waardoor hun sociale relaties op het spel gezet worden. Wie veel alcohol drinkt loopt 10 keer meer risico op het hebben van een fobie en heel vaak lopen ze door van generatie op generatie, al kan het ook cultureel bepaald zijn.

De grootste fobieën op een rij:

* Agorafobie *
Wie lijdt aan agorafobie heeft schrik om gevangen te worden op een publieke plaats, op bruggen of in lange aanschuifrijen. De eigenlijke angst is niet kunnen ontsnappen wanneer de nood het hoogst is. Deze angst treft vrouwen dubbel zo vaak als mannen. Onbehandeld, kan de aandoening mensen aan hun huis kluisteren. Behandelingen helpen doorgaans 9 op de 10 agorafoben.

* Sociale fobie *
Iemand met een sociale fobie is veel meer dan gewoon verlegen. Vaak koesteren deze mensen een extreme angst voor hoe ze het er in sociale situaties vanaf zullen brengen. Zullen anderen zien dat ze schrik hebben? Komen de juiste woorden wel op het juiste moment? Wie zich niet laat behandelen, eindigt net als agorafoben heel vaak compleet geïsoleerd, wat destrcutief is voor zowel het professioneel als persoonlijk leven.

* Claustrofobie *
Claustrofoben hebben een abnormale angst voor gevangen te zitten in afgesloten ruimtes en een verstikkingsdood te sterven. Voor liften en tunnels zijn ze dan ook als de dood. Ze verweren zich vaak strategisch met ontsnappingsmechanismen, zoals ramen openen en dichtbij nooduitgangen gaan zitten.

* Zoöfobie *
De meest voorkomende vorm van 'specifieke fobieën' is zoöfobie, of de angst voor dieren. Hieronder valt bijvoorbeeld arachnofobie, de befaamde schrik voor spinnen; Ofidiofobie, angst voor slangachtigen; ornithofobie, bang voor vogels en apifobie, schrik voor bijen. Veel van deze fobieën groeien vaak al in de kindertijd en blijven bij velen hardnekkig woekeren in de volwassen jaren.

* Brontofobie *
Een dodelijke schrik van donder? Dan ben jij misschien wel een brontofoob. Hoewel ze best beseffen dat donder hen geen pijn zal doen, durven ze niet buiten te gaan tijdens een onweer. In extreme gevallen duiken brontofoben zelfs in een de kast of achter de zetel tot de storm is gaan liggen. Wie ook schrikt van bliksem, leidt dan weer aan astrafobie, een aandoening die ook veel dieren treft.

* Acrofobie*
Hoogtevrees gepaard met hevige angsten, dat is acrofobie. Mensen die hieraan lijden, kunnen paniekaanvallen krijgen op trappen en ladders. Soms is de angst zelfs zodanig groot, dat mensen niet langer kunnen bewegen. De aanvallen vormen best een gevaar en kunnen het onmenselijk moeilijk maken om veilig naar beneden te geraken.

* Aerofobie *
Vliegangst of aerofobie ontstaat heel vaak na een traumatische ervaring met een vliegtuig of het meemaken van een paniekaanval bij een andere passagier. Zelfs nadat de gebeurtenissen uit het geheugen zijn verdwenen, blijft de fobie vaak hangen. De angst kan zelfs getriggerd worden door films te bekijken over een vliegtuigcrash. Als remedie wordt heel vaak hypnotherapie ingezet.

* Bloed- en naaldenfobie *
Onder deze noemer vallen alle fobieën die te maken hebben met bloed, injecties en verwondingen. Terwijl de ene gewoon geen bloed kan zien, heeft de andere een doodsangst voor naaldprikken. Nog anderen vrezen operaties. Heel vaak gaan deze fobieën gepaard met flauwvallen.

* Paranormale fobieën *
Sommige fobieën lijken recht uit een filmscenario te komen. Zo heb je bijvoorbeeld triskaidekafobie, de angst van alles wat te maken heeft met het getal 13. Phasmafobie is dan weer de schrik voor spoken en chiroptofobie voor vampieren en vleermuizen.

* Emetofobie *
Dit buikgevoel is een onnatuurlijke schrik voor braken. Heel vaak groeit deze angst na het zien van bijvoorbeeld een klasgenootje die moet overgeven in het midden van de speelplaats. Net als bij vliegangst, wordt ook hier hypnotherapie ingezet om het oorspronkelijke trauma op te sporen en te verwerken.

* Carcinofobie *
Mensen die aan deze fobie lijden, leven met een onoverkomelijke angst voor het krijgen van kanker. Elk lichamelijk ongemakje zien ze als een eerste symptoom. Hoofdpijn, bijvoorbeeld, wijst voor hen op een hersentumor. Cognitieve therapie kan carcinofoben helpen om opnieuw controle over hun leven te krijgen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond duwt baasje in rolstoel door overstroomde straat

Hond duwt baasje in rolstoel door overstroomde straat

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


In dit filmpje neemt de spreekwoordelijke reddende engel de gedaante aan van een hond. Een trouwe viervoeter duwt zijn baasje in diens rolstoel door een overstroomde straat.

Het filmpje, dat enkele dagen geleden op YouTube werd gepost, komt wellicht uit Rusland. Het werd geschoten vanuit een rijdende auto. De man in de rolstoel gebaart dat de chauffeur moet doorrijden. Hij wordt immers voortgeholpen door zijn hond. En die lijkt het nog leuk te vinden ook want hij kwispelt, weliswaar onder water, duchtig met zijn staart. » Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechts 5 procent wast handen zoals het hoort

Slechts 5 procent wast handen zoals het hoort


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/13/11/20130611120411/media_xll_5900951.jpg


Slechts vijf procent van de mensen wast zijn handen zoals het hoort. Dat is de conclusie van een groot onderzoek van de Universiteit van Michigan in de VS. Volgens de onderzoekers wast het grootste gedeelte van de mensen zijn handen veel te kort.

De resultaten zijn zorgwekkend, omdat goed handen wassen één van de effectiefste manieren is om het verspreiden van ziektes zoals de griep te voorkomen. Uit het onderzoek bleek dat mensen in de ochtend fanatieker hun handen wassen en dat - niet geheel verrassend - vrouwen vaker hun handen wassen dan mannen.

Opvallend is dat mensen in enquêtes altijd aangeven dat ze hun handen wassen; het percentage zelfbenoemde handenwassers ligt steevast boven de negentig procent. Dat getal is echter vertekenend, zo merkten de onderzoekers op, omdat handen wassen een sociaal wenselijke activiteit is waarvan mensen dus niet graag toegeven dat ze het nalaten.

Openbare toiletten
De onderzoekers bekeken in totaal 3.749 mensen. Twaalf waarnemers noteerden het handenwasgedrag van toiletbezoekers op verschillende openbare toiletten in een universiteitsstad. Daarbij letten ze op de manier van handen wassen en de duur van het wassen.

De belangrijkste ontdekking was dat vrijwel niemand zijn handen lang genoeg waste. Om de meeste bacteriën te doden, is het nodig om vijftien tot twintig seconden lang te schrobben. Gemiddeld wasten de proefpersonen echter slechts zes seconden hun handen.

Verder bleek ook dat vijftien procent van de mannen hun handen sowieso niet waste en dat de helft geen zeep gebruikte. Als er een bordje in het toilet hing, met daarop een herinnering om de handen te reinigen, wasten mensen wel vaker hun handen.

Chefkok en wetenschapper
Het onderwerp ligt Carl Borchtgrevink, die het onderzoek leidde, aan het hart. Voordat hij de wetenschap in ging heeft hij als chefkok een restaurant gerund. Met dit onderzoek ziet hij goed hoe vies de handen van zijn klanten eigenlijk waren. En ongewassen handen kunnen zorgen voor besmetting met allerlei ziekmakende bacteriën.

De onderzoekers maken nog wel een opmerking bij hun onderzoek: aangezien het in een universiteitsstad is uitgevoerd, zou het kunnen dat de gegevens ietwat vertekend zijn. Studenten zijn immers slordiger en minder hygiënisch dan de gemiddelde persoon. Ook bleek uit eerder onderzoek dat het handenwasgedrag per regio erg kan verschillen. Toch denken ze dat de conclusies laten zien dat er nog veel te verbeteren valt aan de hygiëne van de burger.

De resultaten verschenen deze week in het vakblad 'Journal of Environmental Health'.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1.768 sms'jes en 520 mails per jaar: zo communiceren moderne families

1.768 sms'jes en 520 mails per jaar: zo communiceren moderne families


http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/5/11/20130611143922/media_xll_5901776.jpg


Aangezien (bijna) iedereen een gsm, computer of tablet heeft, zijn we tegenwoordig meer verbonden met elkaar dan ooit. Dat zorgt er onder andere voor dat ouders meer contact houden met hun kinderen. Veel meer zelfs, want de gemiddelde familie stuurt jaarlijks zo'n 1.768 sms'jes naar elkaar. Daarbovenop komen nog eens 520 e-mails, 68 uren aan de telefoon en 468 berichten op Facebook en Twitter.

"Omdat we tegenwoordig zo druk bezig zijn, zijn we niet altijd thuis om in het echt te praten met onze partner of kinderen. Daarom vertrouwen we steeds meer op andere methodes om op de hoogte te blijven", klinkt het bij een woordvoerder van Toshiba, die het onderzoek uitvoerde. Al is dat niet de enige motivatie, want het is ook gewoon gemakkelijk. Sommigen bekenden zelfs zo lui te zijn dat ze de moderne technologieën gebruiken om in hetzelfde huis met elkaar te communiceren.

En zo loopt de teller natuurlijk snel op. De gemiddelde ondervraagde Brit stuurt zo'n 34 sms'jes per week naar partner en kinderen, een totaal van 1.768 per jaar. Daarbovenop sturen ze ook 10 e-mails per week (520 per jaar). Een uur en 18 minuten per week wordt er gebeld tussen de familieleden, tijdens 12 verschillende gesprekken. In totaal zijn dat 624 telefoongesprekken per jaar, die allemaal samen ongeveer 68 uren duren.

Uit de enquête bleek ook dat meer dan één op vijf wel eens praat met zijn partner via een videogesprek op het internet. Een bijkomende 29 procent blijft dan weer in contact met de kinderen via online gesprekken.

De redenen waarom we onze familieleden sms'en, bellen of mailen, lopen sterk uiteen. De helft gaf wel toe dat ze hen contacteren als ze iets nodig hebben, of als hij of zij iets moet doen. Toch zei 52 procent ook dat ze gewoon eens bellen om te horen of alles in orde is.

De wetenschappers kregen van 44 procent van de ondervraagden ook te horen dat ze wel eens sms'en, mailen of bellen met een familielid in hetzelfde huis. Zestig procent heeft daar een goede reden voor: ze willen niet dat hun kind of partner kan horen wat ze zeggen, bijvoorbeeld als voorbereiding op een verrassing. Maar 33 procent was zo eerlijk om toe te geven dat ze gewoon te lui zijn om recht te staan en naar de andere kamer te lopen om te praten.

Meer dan vier op de tien ouders bekenden zelfs dat ze meer geneigd zijn om met hun kinderen te communiceren via sms'jes of e-mails dan persoonlijk. Met onze partner communiceren we dan weer vooral via telefoongesprekken, gevolgd door sms'jes en e-mails.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Fabiola wordt vandaag 85 jaar .

Koningin Fabiola wordt vandaag 85 jaar .


http://oi41.tinypic.com/3136n1z.jpg


Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida gravin de Mora y Aragón (Madrid, 11 juni 1928), is van Spaanse adel. Door haar huwelijk in 1960 werd ze Fabiola, koningin der Belgen. De titel koningin behield ze na het overlijden van haar man koning Boudewijn I in 1993.

Fabiola werd geboren in het Paleis van Zurbano in de Spaanse hoofdstad Madrid. Ze was de derde van de zeven kinderen van Don Gonzalo de Mora y Fernández Riera del Olmo, markies van Casa Riera en graaf van Mora (1887-1957) en zijn vrouw Doña Blanca de Aragón y Carrillo de Albornóz Barroeta-Aldamar y Elío (1892-1981). Via haar moeder stamt ze af van de graven van Elio, Johan II van Aragón en Beatrice van Portugal. Haar doopmeter was koningin Victoria Eugenia. Haar familie onderhield goede banden met de toenmalige Spaanse nationaalkatholieke én fascistische dictator Franco, aan wie ze later als koningin met Boudewijn verscheidene controversiële bezoeken bracht en met wie ze een uitgebreide correspondentie onderhield.

Haar broer Jaime de Mora y Aragón was bekend als Spaans acteur en playboy - een schrille tegenstelling met zijn vrome zuster. Fabiola dacht eraan in het klooster te treden, maar veranderde van mening na haar ontmoeting met Boudewijn, die haar meenam naar België. Van Carmen Polo, de echtgenote van Franco kreeg ze het fameuze kroondiadeem als huwelijksgeschenk. Als koningin verborg ze haar Spaanse herkomst niet. Fabiola bezat samen met haar echtgenoot de villa Astrida (genoemd naar haar schoonmoeder Koningin Astrid) te Motril in Spanje, waar ze jaarlijks verbleven. Tijdens een van die vakanties overleed koning Boudewijn.» Reageer (0)
10-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Passief roken schaadt hond en kat nog meer dan mensen

Passief roken schaadt hond en kat nog meer dan mensen


http://oi43.tinypic.com/o527om.jpg


Honden en katten van rokende baasjes hebben twee keer meer kans kanker te ontwikkelen dan hun rookvrije soortgenoten, dat onthulden Britse experts vorige week.

Honden die blootgesteld worden aan tweedehandsrook lopen vooral meer risico op neus- en longkanker dan huisdieren die in rookvrije gezinnen leven. Katten hebben twee keer meer kans op kattenlymfoom, een kanker in het bloed en immuunsysteem.

Experte Val Mills: "Mensen beseffen niet dat roken bij hun huisdieren de gezondheid van hun huisdier treft. Rokers die stoppen kunnen zo hun huisdier redden van heel wat ziekten die veroorzaakt worden door passief roken. Dieren met lange snuiten als windhonden zijn gevoeliger voor neuskanker. Omdat katten en honden zichzelf schoonmaken met hun tong, worden ze blootgesteld aan een hoger niveau van schadelijke stoffen in vergelijking met mensen."

Ook dierenarts Elaine Pendlebury bevestigt dit: "De effecten van tweedehands rook bij mensen zijn al langer gekend. Maar artsen maken zich nog niet zo lang zorgen om huisdieren. Honden en katten ademen de rook in, maar de stoffen kunnen zich ook in hun vacht nestelen. Tijdens het verzorgingsritueel met hun tong, slikken ze de schadelijke stoffen in, waardoor ze vaker in aanraking komen met de giftige stoffen."

Een studie aan de afdeling dierengeneeskunde aan de universiteit van Glasgow toonde eerder aal aan dat de vachten van honden met rokers als baasje meer nicotine bevatte. Andere studies hebben bewezen dat passief roken de kans op bronchitis en astma bij huisdieren verhoogt.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Plantaardige olie beschermt je hart

Plantaardige olie beschermt je hart


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/15/2/20130610160813/media_xll_5898947.jpg


Volwassenen die hun dagelijkse dosis plantaardige olie binnenkrijgen, beschermen zo hun hart, dat beweert een Amerikaanse studie althans. De vorsers raden vier eetlepels maïs- of koolzaadolie per dag aan.

Plantaardige olieën als zonnebloemolie is gezonder dan voorheen werd gedacht. Iedereen zou tot vier eetlepels moeten opnemen om het hart te beschermen, dat besluiten Amerikaanse onderzoekers na 15 studies op 500 volwassenen. De klinische tests bestudeerden hun lichamelijke reacties op verschillende soorten vetten. Daaruit blijkt dat het type van ontsteking dat leidt tot hartziekten vaker een gevolg was van consumptie van veel dierlijke vetten dan van plantaardige olie.

Oorzaak?
Plantaardige olie wordt vaak gemaakt van zonnebloemen, maïs of soja. Vaak is het goedkoper en makkelijker te gebruiken dan olijfolie. Dit zou gezonder zijn omdat het omega-6 vetzuren bevat, dit verlaagt de cholesterol en verkleint het risico op hartziekten. Plantaardige oliën worden alternatief aangehaald voor dierlijke vetten waar vroeger vaak mee gekookt werd.

Professor Kevin Fritsche besluit: "Voorgaande studies hebben aangetoond dat ontsteking, wat een reacties van het immuunsysteem in het lichaam is, zich kan voordoen wanneer bepaalde vetten worden opgenomen. We beseffen dat deze ontsteking chronische ziekten kan veroorzaken en zelfs de vorming ervan stimuleren. Dit was al geweten van dierlijke vetten, maar met deze studie konden we plantaardige vetten als oorzaak uitsluiten. Consumenten worden vaak gebombardeerd met waarschuwingen over welke voeding ze moeten vermijden. We zeggen niet dat je nu zoveel plantaardige olie als je wil moet consumeren. Maar dit bewijs suggereert dat je hartgezondheid kunt stimuleren door soja-, koolzaad-, maïs- en zonnebloemolie te gebruiken om te koken in plaats van dierlijke vetten."  (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifanten in gevangenschap te dik en met uitsterven bedreigd

"Olifanten in gevangenschap te dik en met uitsterven bedreigd"


http://oi44.tinypic.com/2wejlud.jpg


Een meerderheid van de olifanten in de Amerikaanse dierentuinen weegt te veel. Tot die conclusie kwam de Amerikaanse wetenschapster Kari Morfield. De dieren lopen als gevolg een groter risico op artritis, hartkwalen of onvruchtbaarheid. Olifanten in gevangenschap zijn door hun overgewicht zelfs met uitsterven bedreigd, waarschuwt Morfield volgens de milieuwebsite Treehugger.

Boosdoener is de grootte van de ruimte waarin de olifanten huizen en het voedsel dat ze verorberen. De dieren krijgen onder andere stro voorgeschoteld, dat van heel goede kwaliteit is maar té calorierijk voor beesten in gevangenschap. Bovendien bewegen ze te weinig. Hun collega's in de vrije natuur leggen dikwijls kilometers af op zoek naar een stuk grond om te kunnen grazen.

Morfield vergeleek honderden foto's van olifanten in gevangenschap in de VS en in het wild en catalogiseerde de dieren op een schaal van 1 tot 5, volgens de dikte van hun achterkant, waar olifanten hun overtollige vet opslaan. Wilde olifanten scoorden gemiddeld een twee op de schaal, bij de dieren in gevangenschap behaalde veertig procent een vijf. Olifanten in Amerikaanse dierentuinen zijn met andere woorden veel te dik.

Onvruchtbaar
Een ernstig gevolg van overgewicht is onvruchtbaarheid. Van de olifanten die een vier kregen op de schaal van vijf, was slechts de helft in staat om zich voort te planten. Van olifanten die een twee scoorden - en wel in staat zijn een nageslacht op de wereld te zetten - werden er in heel de VS amper twee geteld.

Hoewel het (nog) niet bewezen is dat afgeslankte olifanten zich plots wel kunnen voortplanten, raadt de onderzoekster dierentuinen toch aan om de dieren caloriearmere maaltijden voor te schotelen, willen ze dat olifanten in gevangenschap niet uitsterven. Ze adviseert ook om de dieren zelf naar voedsel te laten zoeken. Wilde dieren in zoos opsluiten, is voor Morfield geen optie, want dat pakt de oorzaak van het probleem niet aan.

"We moeten de dieren in gevangenschap een gezonde levenstijl bijbrengen. Het is tenslotte wij die over hun lot beslissen, en er bestaat nu eenmaal geen loopband die groot genoeg is om een olifant gewicht te laten verliezen", aldus Morfield. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sergio Herman sluit Oud Sluis

Sergio Herman sluit Oud Sluis


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/10/8/20130610102554/media_xll_5897633.jpg


Topkok Sergio Herman sluit zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis. Hij stopt op het hoogtepunt, zoals hij altijd heeft gezegd. Dat maakte hij vandaag bekend op zijn website.

Herman sluit de deuren van het restaurant in het Zeeuwse Sluis op 22 december. Hij blijft echter koken en heeft veel plannen voor de toekomst. "Met het sluiten van Oud Sluis komt een zeer intense periode van mijn leven ten einde. Ik heb 25 jaar lang alles gegeven om Oud Sluis naar de internationale top te brengen. Dat is gelukt: alles wat ik ooit met Oud Sluis heb willen bereiken, heb ik bereikt.''

De topchef wil meer tijd vrijmaken voor zijn vrouw en kinderen, maar ook voor de culinaire uitgeverij Minestrone, waarin hij hij samenwerkt met uitgever-fotograaf Tony Le Duc.

Oud Sluis, dat met drie Michelinsterren als een van de beste restaurants in de Benelux wordt beschouwd, is bovendien slechts een van de restaurant waarop Sergio Herman zijn stempel drukt. In Cadzand (Zeeland) is er Pure-c, en eind dit jaar opent hij La Chapelle, een zaak in een oude kapel in 't Groen Kwartier in Berchem. Daarmee maakt hij een ander van zijn voornemens waar: "Ik wil 'from scratch' beginnen." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook 40-plussers shoppen steeds vaker online

Ook 40-plussers shoppen steeds vaker online


http://static3.hln.be/static/photo/2013/10/16/14/20130606121609/media_xll_5886419.jpg


Niet enkel jonge mensen, maar ook steeds meer veertigplussers kopen producten online. Dat blijkt uit de derde E-Commerce-studie van Comeos, de Belgische federatie van de handel en de diensten, die in april 2013 werd uitgevoerd bij 1.062 personen. "De leeftijdverschillen vallen weg, en we hebben definitief de stap gezet naar de 'late majority'", zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. Voor het eerst zijn schoenen en kleren de populairste producten bij webwinkels.

Zes Belgen op tien kocht al online - een stijging van 7 procent ten opzichte van 2012 - en het aandeel mensen dat maandelijkse aankopen doet, is gestegen van 16 procent in 2012 naar 23 procent in 2013. "Oorspronkelijk kochten mensen vooral vliegtuigtickets online of boekten ze via het internet hun hotelovernachtingen. Dat deden ze uiteraard niet maandelijks", legt Michel uit.

Vooral het aantal veertigplussers dat online koopt is sterk gestegen: in 2011 kocht 45 procent 44- tot 59-jarigen online, in 2013 56 procent. "De veertigplussers hebben de markt later ontdekt, maar zijn ondertussen overtuigd", zegt Michel.

Aandeel
De totale online verkoop vertegenwoordigt 3 procent van de omzet in België, in Groot-Brittannië is dat bijvoorbeeld 10 procent. "Het is moeilijk om te weten of Belgen kopen via binnenlandse of buitenlandse websites", zegt Michel. Hij stelt wel dat buitenlandse bedrijven verschillende voordelen hebben ten opzichte van Belgische bedrijven, zoals een lagere btw of lagere loonkosten. Comeos waarschuwt er dan ook voor dat de Belgische online winkels moeten bekijken hoe ze kunnen concurreren met de grote buitenlandse spelers.

Voor het eerst zijn schoenen en kleren de populairste online producten: in 2013 verklaarde 46 procent van de ondervraagden ten minste een keer schoenen of kleren online te hebben gekocht. "Dat succes is vooral te danken aan de pure online spelers, zoals schoenenwinkel Zalando, die er ook voor zorgen dat de traditionele winkels hun beleid aanpassen en meer gaan inzetten op onlineverkoop", zegt Michel. Comeos wijst er wel op dat de traditionele winkels een gezond evenwicht moeten zoeken tussen hun zaak en de online versie ervan.

Comeos benadrukt ook de toenemende verkoop van farmaceutische producten via het internet, van zo'n 5 procent in 2011 naar 10 procent in 2013. "Het wordt tijd om te bekijken of het Belgische systeem, dat verbiedt om die middelen buiten de apotheek te verkopen, te herbekijken", zegt Michel, die toevoegt dat Comeos bekijkt of het mogelijk is om uit te breiden naar de supermarkten.

Klanten geven elk jaar meer geld uit aan online aankopen. Per maand geven ze gemiddeld 170 euro uit, een stijging van 30 procent ten opzichte van 2011. De prijs is bovendien de belangrijkste motivator geworden voor de keuze voor online. "In het begin waren klanten vooral bezig met het ontdekken van de online wereld en bekeken ze bijvoorbeeld of hun producten wel degelijk geleverd werden", legt Michel uit. "Tegenwoordig nemen de mensen de tijd om prijzen te vergelijken." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom hanen geen penis hebben

Waarom hanen geen penis hebben


http://oi43.tinypic.com/2r6ifeg.jpg


Voor diersoorten waarbij de eicellen in het lichaam worden bevrucht, is het praktisch dat het mannetje daarvoor over een penis beschikt. Toch moet het gros van de vogelsoorten het zonder stellen. Amerikaanse wetenschappers melden in Current Biology hoe dat komt.

De wetenschappers vergeleken de embryonale ontwikkeling van eenden met die van kippen. Eenden hebben een goed ontwikkelde penis, kippen moeten zich tevreden stellen zonder lid. Hanen bevruchten kippen middels de zogenaamde 'cloacakus', waarbij de geslachtsdelen tegen elkaar worden gedrukt.

De onderzoekers stelden vast dat ook de penis van hanen zich in een vroege embryonale fase normaal ontwikkelt. Tot echter op een bepaald moment een genetisch programma in werking treedt dat de groei stopt en de ontluikende penis doet wegkwijnen.
 
Het gen Bmp4 speelt daarbij een cruciale rol. Volgens de onderzoekers zorgt het ervoor dat er meer cellen afsterven dan er door celdeling bijkomen. Het verdwijnen van de penis is dus het gevolg van een normaal proces, celdood, op een nieuwe locatie, namelijk de ontwikkelende penis.
 
Waarom zoveel vogels hun penis kwijtspeelden, is niet duidelijk. Eén hypothese is dat seksuele selectie daarbij een rol heeft gespeeld. Vrouwtjes zouden in hun evolutionaire ontwikkeling een voorkeur hebben gehad voor mannetjes met een kleine penis. Dankzij die kleine penis hebben de vrouwtjes meer controle over wie de vader van hun nageslacht wordt. Bevruchting zonder of met een kleine penis is immers complexer en vereist daardoor meer medewerking van het vrouwtje. Het vrouwtje kan de bevruchting bijgevolg ook makkelijker saboteren.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onthuld: prototype voor 's werelds eerste bionisch oog

Onthuld: prototype voor 's werelds eerste bionisch oog


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/1/3/20130610092918/media_xll_5897403.jpg
Prototype bionisch oog © Monash University


Een team van Australische ingenieurs en wetenschappers heeft hun prototype voor 's werelds eerste bionisch oog onthuld. Indien de testfases succesvol zijn, heeft deze uitvinding het potentieel om meer dan 85 procent van alle blinden te helpen.

Het bionisch oog bestaat uit een bril met digitale camera die correspondeert met een microchip die ingeplant wordt in de schedel. Professor Mark Armstrong van de Monash universiteit, waar volgend jaar de eerste testfase van start gaat, stelt dat deze uitvinding blinden veel meer mobiliteit zal bezorgen.

"De camera aan de voorkant kan je qua werking vergelijken met een iPhone-camera. Het neemt live actie voor kleur en distilleert de beelden met een zeer gesofisticeerde processor tot een signaal dat draadloos verstuurd wordt naar een implantaat in de hersenen. Die microchip bestaat op zijn beurt uit piepkleine keramische tegeltjes die allemaal microscopisch kleine electrodes bevatten die ingewerkt zitten in de visuele cortex van het brein", verklaart Armstrong.

De technologie zou in staat moeten zijn om mensen die volledig blind zijn te helpen hun omgeving te interpreteren door een soort aflijning te crëeren. "We vermoeden dat de gebruiker een soort pixelig beeld op lage resolutie zal zien dat hem toestaat om bijvoorbeeld de rand van een tafel, het silhouet van een geliefde of een drempel te herkennen. Het is afwachten tot de eerste menselijke testfase, maar als onze interpretatie klopt, zullen blinden opnieuw verbonden worden met hun leefwereld", klinkt het.

Het bionisch zou ook een reeks settings bevatten die het mogelijk maken om de focus bijvoorbeeld te leggen op 'floor mapping'. Deze technologie staat blinden toe om silhouetten te creëren van objecten op de grond en zo te bepalen welk traject ze afleggen.

De grootste uitdaging tijdens het creatieproces was te zorgen voor een licht, verstelbaar product waar gebruikers zich goed bij kunnen voelen. "We wouden het zo comfortabel, licht en verstelbaar mogelijk maken zodat het op alle vormen van hoofden past. Het moet er ook verfijnd en passend uitzien, minder als een prothese en meer als een stoer Bluetooth-apparaat", aldus Armstrong.

Het eerste implantaat staat volgend jaar op de planning en zal gevolgd worden door klinische testfasen en diepgaand onderzoek op basis van feedback van de allereerste gebruikers. Het bionisch oog was een van de belangrijkste agendapunten op de '2020-conferentie' in 2008. "Om eerlijk te zijn dacht ik op dat congres toen dat het allemaal een beetje gebakken lucht was. Maar het tegendeel is bewezen", besluit Armstrong. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5000 Volts - I'm on fire

5000 Volts - I'm on fire

Klik op de foto om ze te beluisteren


5000 Volts was een Britse band, die enkele discosingles uitbracht in de jaren '70. De groep bestond uit zanger Martin Jay en zangeres Tina Charles. De musici van de band verschilden per optreden.

Tijdens de jaren '70 bracht de band verscheidene singles uit. Ze hadden geen succes totdat radiostations de B-kant van hun single Bye Love ontdekten, dit was namelijk het nummer I'm On Fire. Vervolgens brachten ze dit nummer als zodanig uit en werd het nummer een grote hit in Europa. Het haalde de vijfde plaats in de Nederlandse hitlijsten en in België stond het nummer enkele weken op nummer 1 in de BRT Top 30. Ook in Duitsland en Zweden werd de eerste plaats bereikt. Het haalde de vierde plaats in de Engelse hitlijsten. In Amerika haalde het nummer de 26e plaats.

Door deze publiciteit kreeg de solocarrière van Tina een enorme vaart. De band viel uiteen nadat Tina de band verliet tijdens de Duitse tour.
» Reageer (0)
09-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Risico's van een foute beha: hoofdpijn en indigestie

Risico's van een foute beha: hoofdpijn en indigestie


http://oi42.tinypic.com/4sgqwj.jpg


Uitslag, peesontstekingen en zelfs indigestie kunnen een gevolg zijn van constant een slecht zittende beha te dragen, zeker wanneer je grote borsten hebt. Daar waarschuwen gezondheidsexperts voor.

Vier op de vijf vrouwen dragen een beha die niet past omdat ze de breedte van hun rug onderschatten en hun cupgrootte overschatten. De Britse chiropractor Lorna Mills waarschuwt: "Er komen veel vrouwen bij mij over de vloer met ronde schouders, krommingen in de rug en indigestieproblemen omdat hun middenrif en longen samengedrukt worden. Ze hebben littekens van bandjes en beugels en instulpingen aan de schouders. Dit zijn allemaal tekens dat hun beha niet past."

"Het grootste probleem is dat vrouwen te grote cups kopen. Dit betekent dat de bandjes te groot zijn, zodat ze constant strakker gemaakt worden. Dit trekt de schouders en de nek naar beneden, waardoor de ruggengraat krom trekt en er spanning en een ongemakkelijk gevoel ontstaat. De beugel kruipt omhoog omdat de bandjes te strak zijn. Hierdoor is er meer druk op de maag en de lage slokdarm. Dit maakt dat de weefsels in onnatuurlijke richtingen geduwd en getrokken worden", aldus Mills.

De Britse osteopaat Richard Moore bevestigt deze bevindingen: "Bij veel patiënten zijn rug- nekklachten een gevolg van een slecht passende beha, vaak biedt die geen steun, maar creëert deze een foute houding, wat resulteert in pijn en spanning. De meeste modellen zitten te strak rond de ribben, waardoor een draaipunt ontstaat in het midden van de rug, dit verdeelt de rug in twee kleinere gebieden die niet kunnen functioneren.

"Sommige vrouwen gaan hierdoor hun bovenrug krommen en ze compenseren dit door hun hoofd naar achter te houden. Dit lijken kleine problemen, maar doordat ze constant druk uitoefenen op het middenrif treft dit de ademhaling en kan dit tot verteringsproblemen leiden. Te strakke bandjes kunnen niet alleen je huid irriteren maar de bloedtoevoer blokkeren, wat de zenuwen kan treffen en bijdragen tot spanningshoofdpijn", besluit Moore.

Shirly Brailey is een van de vrouwen die negatieve effecten ondervond van een slecht passende beha. Ze kampt met een hernia, geïrriteerde darmen en indigestie. "Jarenlang heb ik geleden onder een reeks klachten waarvan ik nu besef dat ze een gevolg waren van beha's die me nooit voldoende ondersteunden. Ik kampte met brandend maagzuur vanaf het moment dat ik beugelbeha's ben beginnen dragen. Ik heb putjes in mijn schouders van mijn bandjes, hierdoor steken mijn sleutelbeenderen eruit. Mijn rug heeft hier ook onder geleden, mijn boezem deed me voorover lopen, waardoor de spieren aan de voorkant van mijn bovenlichaam en benen korter zijn geworden. Vaak kampte ik met spanningshoofdpijn, nekpijn en peesontstekingen in de schouders en de ellebogen."


Zo kies je de juiste beha:

Bandjes: Deze mogen niet in je huid snijden, maar moeten comfortabel tegen je lichaam zitten. De band aan de rug mag niet naar boven kruipen. Je moet hier twee vingers tussen en vooraan een vinger tussen kunnen stoppen.

Cups: De borsten moeten perfect in de cups passen. Als er weefsel over komt, is het kledingstuk te klein. Er mag ook geen ruimte tussen de borst en de beha zijn.

Beugels: Beha's met beugels zijn niet geschikt voor borsten die nog groeien, wat bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap gebeurt. Deze modellen zijn wel comfortabeler voor dames met een grote boezem. De beugels mogen niet in je huid steken, ze moeten onder je borstbeen komen en tegen je ribbenkast aanleunen. Als deze echt duwen tegen je ribben, heb je een grotere maat nodig. Wanneer je borsten onder je beugels uitkomen, dan is het mogelijk dat je een kleinere rugmaat en een grotere cupmaat nodig hebt.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hergé-veiling brengt net geen twee miljoen euro op

Hergé-veiling brengt net geen twee miljoen euro op


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/9/13/20130608221342/media_xll_5894623.jpg


Een veiling gewijd aan het universum van Hergé bij Artcurial in Parijs heeft een omzet gemaakt van 1,8 miljoen euro. Een plank in Chinese inkt van 'De Geheimzinnige Ster' (1942) verwisselde voor 202.100 euro van eigenaar. Op het pareltje van Hergé, geraamd op 160.000 euro, roept Kuifje: "Hourra ! ... La fin du monde est remise à une date ultérieure !".

Verder ging onder meer een schets uit 1959 in potlood voor 'Kuifje in Tibet' voor 189.500 euro van de hand. Het was geschat op 140.000 euro. Daarop zie je kapitein Haddock die Bobbie redt uit de sneeuw. Een potloodtekening van 'Cokes in voorraad' (1958), geraamd op 140.000 euro, werd verkocht voor 176.800 euro. Een halve plank in potlood van 'De juwelen van Bianca Castafiore'(1963), geschat op 50.000 euro, haalde 65.700 euro. De diva is er op te zien als ze haar vermaarde schreeuw uitstoot "Ciel ! Mes bijoux". (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitzonderlijk: vrouw bevalt van 2 identieke tweelingen

Uitzonderlijk: vrouw bevalt van 2 identieke tweelingen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/1/3/20130609114551/media_xll_5895363.jpg


Toen de 20-jarige Lindsay Lowrie te horen kreeg dat ze zwanger was, kwam dat nieuws als een grote verrassing. Maar dat was nog niets vergeleken bij het nieuws dat ze enkele maanden later kreeg, want in april beviel de vrouw uit Ohio van twee identieke tweelingen. De kans daarop is slechts 1 op 70 miljoen.

In november van vorig jaar ontdekte Lindsay dat ze zwanger was. Dat was amper een paar maanden nadat ze haar verloofde en de papa van de baby's, Kenny Carr (21), leerde kennen.

Twee echografieën later bleek dat ze twee tweelingen droeg, zo berichtte News Channel 5. "Lindsay stortte onmiddellijk in en begon te wenen, want dat is natuurlijk veel om te verwerken. Ik dacht voortdurend: het komt wel goed, maar ik was ook in shock", herinnert Kenny zich.

De Amerikaanse was pas uitgerekend voor 10 juli, maar uiteindelijk beviel ze al met een keizersnede op 18 april. Dat was iets meer dan een jaar nadat ze haar verloofde leren kennen. De trotse ouders noemden hun vier jongens Kenneth, Colton, Bentley en Griffin. De jongens werden zo'n drie maanden te vroeg geboren, waardoor ze op intensieve zorgen terechtkwamen. Ondertussen zijn ze alle vier in goede gezondheid en groeien ze elke dag.

Voor het koppel kwamen  de baby's onverwachts, dus er kwam ook geen vruchtbaarheidsbehandeling aan te pas. Maar de jongens zijn meer dan welkom. In gesprekken over hun toekomst samen liet Kenny, die zelfs drie broers heeft, vaak vallen dat hij graag vier zoontjes zou hebben. Natuurlijk had hij niet verwacht dat die al zo snel zouden komen, en dan nog allemaal tegelijkertijd. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Machinisten rijden in rokje als reactie op shortverbod

Machinisten rijden in rokje als reactie op shortverbod


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/1/8/20130609074511/media_xll_5895023.jpg


Het moet frustrerend zijn: zit je al weken op zomerse temperaturen te wachten, komen ze er eindelijk, moet je van je baas nog zweten in een lange broek. Bij de Zweedse machinisten is het alvast geen waar. Als reactie op het verbod om korte broeken te dragen tijdens de diensturen, rijden ze nu in Stockholm met de trein in... een rokje.

Het Zweedse spoorwegbedrijf Arriva had zijn werknemers verplicht om enkel de lange broeken of rokjes te dragen die deel uitmaken van het uniform. Een twaalftal machinisten heeft deze eis omgezet in de praktijk door net als hun vrouwelijke collega's voor het rokje te kiezen wanneer de temperaturen in hun kabine boven de 35 graden uitsteken.


Arriva liet alvast weten geen probleem te hebben met de ludieke actie van de werknemers. "We vinden dat werknemers er fatsoenlijk en proper moeten uitzien tijdens de diensturen en dat lukt in onze uniformen. Als mannen enkel een rokje willen dragen, is dat oké voor ons, zo lang ze het uniform maar dragen", aldus woordvoerder Tomas Hedenius in de lokale krant Mitt I. "Het zou discriminatie zijn om hen te verplichten de lange broek te dragen."(br.hln)» Reageer (0)
08-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flirtte ikhttp://oi44.tinypic.com/1tat10.jpg


Onbezorgd, vrij en vrolijk
was ik in de tijd van toen;
kon ik alles wat ik wilde
overal en altijd doen.
 
Flirtte ik nog met het leven,
kende ik geen tegenslag;
hoogstens eens een heel klein onweer,
of een trieste regendag.
 
En hoewel ik ben geworden
wat ik wou, zonder spijt
verlang ik soms, erg intens
naar mijn mooie kindertijd.

Sirena» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eend kwaakt om hulp voor gevangen kuikens

Eend kwaakt om hulp voor gevangen kuikens

Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Des te groter onze steden worden, des te meer dieren in de problemen komen. Gelukkig worden ze niet altijd aan hun lot overgelaten. Neem nu deze eend, die wanhopig om hulp blijft kwaken nadat haar jongen in een riool zijn beland.

Gelukkig snellen al vlug enkele agenten ter hulp, die de kuikens bevrijden en ze naar een vijver brengen terwijl moeder eend hen op de voet volgt.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hierover krijgen vrouwen het liefst een complimentje

Hierover krijgen vrouwen het liefst een complimentje


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/14/14/20130607134304/media_xll_5890004.jpg


Met de zomer voor de deur laten we al gemakkelijker wat van ons lichaam zien, dus valt er natuurlijk ook veel meer te bewonderen en te becommentariëren. Uit een rondvraag bij duizend Britse dames blijkt dat vrouwen het liefst wat vaker complimentjes zouden krijgen over hun ... benen.

Iedereen weet dat veel vrouwen staan te popelen om hun zomerse jurkjes, shortjes en topjes boven te halen om volop van het zonnetje te genieten. Tegelijkertijd zijn ze ook extra bezorgd om stoppels op de benen, haartjes onder de oksels en die paar kilootjes te veel. Om na te gaan met welk lichaamsdeel vrouwen het liefst pronken en waar ze graag eens voor geprezen worden, vroegen Venus en Braun aan duizend dames welke delen van hun lichaam een complimentje verdienen. (br.hln)


Hier de top tien:

1. Benen
2. Taille
3. Achterwerk
4. Armen
5. Boezem
6. Heupen
7. Schouders
8. Rug
9. voeten
10. Handen» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met handdrogers: papieren doekjes meest hygiënisch

Weg met handdrogers: papieren doekjes meest hygiënisch


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/0/1/20130605122640/media_xll_5882986.jpg


Er is al lang onduidelijkheid over wat de beste en meest hygiënische manier is om je handen af te drogen, maar nu zijn wetenschappers het zeker: papieren doekjes zijn de beste keuze. Niet alleen drogen die je handen sneller dan elektrische drogers, ze zijn ook hygiënischer.

Niemand hoeft nog overtuigd te worden van het belang van het wassen van je handen. Maar als het op drogen aankomt, is er nog heel wat ruimte voor verbetering. "Als je handen niet op de juiste manier afgedroogd worden, dan worden de voordelen van de wasbeurt tenietgedaan", weten experten.

"Dat komt omdat natte handen beter zijn in het doorgeven van ziektekiemen dan droge", weet biomedicus Cunrui Huang. Uit zijn analyse van 12 eerdere studies bleek dat papieren handdoekjes 'superieur' zijn. Eén van de onderzoeken bewees dat die je handen in 10 seconden voor 96 procent droog maken. Wie 15 seconden wrijft, heeft voor 99 procent droge handen.

Met een droger heb je daarentegen minstens 45 seconden nodig om je handen te drogen. Dat verschil is belangrijk, omdat de meeste mensen maar een paar seconden de tijd nemen om hun handen te drogen. Zo blijken mannen hun handen maar 17 seconden onder de drogers te houden, terwijl vrouwen dat zelfs maar 13,3 seconden doen. Slechts een fractie van de nodige tijd dus.

Bovendien maken papieren doekjes je handen niet alleen droger, maar zijn ze ook hygiënischer. Dat komt omdat je door de wrijvende bewegingen meer bacteriën verwijdert. Handdrogers kunnen de bacteriën daarentegen op je lichaam blazen. Dat is een groot probleem in openbare toiletten, waar het regelmatige spoelen de ziektekiemen in de lucht doet verspreiden.

"Dat kan het aantal bacteriën verhogen met een verbazingwekkende 255 procent", zegt Keith Redway van de Westminster University. Die bacteriën worden op de handen van de gebruikers en in de lucht geblazen, waardoor ze zich makkelijk kunnen verspreiden. "Zeker omdat veel mensen hun handen drogen voordat ze echt proper zijn", klinkt het.

Bovendien zijn handdrogers vaak besmet met bacteriën in het uitlaatmondstuk én is de hitte van de droger de ideale temperatuur om hun groei te bevorderen.

Papieren doekjes verwijderen daarentegen zo'n 58 procent van de bacteriën. Katoenen handdoekrollen zijn iets minder hygiënisch, want die verwijderen zo'n 45 procent van de ziektekiemen. "Dat komt omdat zoveel mensen die gebruiken", klinkt het.

"Ons advies is dat je je handen grondig moet wassen én drogen met papieren doekjes, niet met handdrogers", klinkt het bij dr. Redway. Laat je dus niet misleiden door de slechte reputatie van die papieren doekjes. De rondslingerende gebruikte doekjes lijken misschien smerig, maar de propere helpen je wel het best. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Redder sterrenmeisje krijgt tien keer zoveel klanten

Redder sterrenmeisje krijgt tien keer zoveel klanten


http://oi42.tinypic.com/k173ti.jpg


Tattoo Eddy in Kortrijk wordt overrompeld door aanvragen om tattoos te laten weglaseren. Het aantal vertienvoudigde in één week tijd tot twintig. En dat allemaal nadat bekend raakte dat sterrenmeisje Kimberley Vlaeminck (22) dáár van haar 56 sterretjes verlost raakte.

Samen met zijn vrouw Alena Bednarikova maakt Eddy Vercaemere -alias Tattoo Eddy- ook weer huiden inktvrij. "Ik maak de gekste dingen mee", klinkt het. "Mannen met een nieuw lief bijvoorbeeld. Die willen de naam van hun ex weg. Anders durven ze hun nieuwe schoonfamilie niet onder ogen te komen. Normaal gezien heb ik er een tweetal per week. Afgelopen week waren dat er echter plots twintig." Goeie publiciteit dus, de beroemdste -én beruchtste- inkttekening van Vlaanderen weghalen. (br.hln)

Het volledige verslag is vandaag te lezen in Het Laatste Nieuws

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenten en fruit bewaren: dat doe je zo

Groenten en fruit bewaren: dat doe je zo


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/0/9/20130606160627/media_xll_5887134.jpg


Als we in de zomer naar de winkel gaan, laten we ons al snel verleiden door al dat sappige fruit en die lekkere groenten, die we massaal meenemen. Het lijkt een gezonde reflex, maar toch hou je je beter wat in. Want denk eens goed na: hoeveel van die groenten en fruit moet je uiteindelijk wegsmijten, omdat ze rot zijn? Niet te veel meenemen is dus de boodschap, net als een juiste bewaarmethode.Ook dat laatste is niet zo eenvoudig, dus zetten we een aantal tips op een rijtje.

In de eerste plaats moet je vooraf goed nadenken welke groenten en fruit je deze week zult gebruiken. Als je het moeilijk vindt om vooraf te plannen, is het beter om meerdere keren per week naar de winkel te gaan.

Dat zorgt er bovendien ook voor dat je erg verse producten kunt krijgen. Een andere tactiek is zoeken naar een lokale groente- en fruitboer in je omgeving. Normaal gezien kan je daar producten kopen die pas de dag ervoor geplukt zijn, terwijl ze in een supermarkt al een stuk ouder zijn.

Als je thuis komt met je aankopen, dan moet je ze natuurlijk ook zelf juist bewaren. Het is in de eerste plaats erg belangrijk om ze zo lang mogelijk in hun geheel te houden: verwijder geen stengels of blaadjes en was de groenten en het fruit niet voor je ze effectief gaat opeten. Als je merkt dat er een rot of beschimmeld stuk tussen zit, moet je het onmiddellijk wegsmijten. Een slechte appel zal de rest ook verpesten.

Fruit dat gevoelig is aan koude, bewaar je buiten de frigo. Denk maar aan abrikozen, avocado's, bananen, kiwi's, mango's en meloenen. Al de rest mag in de koelkast, die afhankelijk van de plaats verschillende temperatuurzones heeft. Bessen, citrusvruchten, maïs en erwten mogen meer naar voren, waar het warmer is.

Appels, kersen en druiven kunnen overal, omdat die minder gevoelig zijn voor schade door de kou. Zorg er wel voor dat je al het fruit weghoudt van bladgroenten, want die horen (in een plastieken zak) in de onderste groentelade, samen met artisjokken, asperges, bieten, broccoli, kool en wortelen.


Ajuinen: bewaar je in een papieren zak of in een netje, zodat er wat lucht aan kan. Zet de uien op een koele en droge plaats, bijvoorbeeld in een kast. Bewaar ze niet bij aardappelen, want die doen elkaar sneller rotten.

Appels: tijdens de zomer horen die thuis in de koelkast. Tijdens de herfst mogen ze gewoon op het aanrecht bewaard worden, omdat ze dan vers geplukt zijn.

Asperges: bewaar je rechtopstaand in de koelkast. Hou de toppen droog, maar zet de uiteinden in een beetje water.

Avocado's: bewaar je niet in de frigo, tenzij ze gesneden zijn. Anders zal de koude ze vanbinnen zwart maken.

Bananen: bewaar je buiten de koelkast, maar ver weg van andere groenten en fruit. Bananen zorgen er immers voor dat die sneller rijpen.

Bosbessen: soms krijgen bosbessen een wit laagje, maar dat is geen probleem, want dat is een natuurlijke beschermer. Je bewaart de bessen best in een vochtbestendig potje, dan kan je ze tot vijf dagen vers houden.

Maïs: hoort in groentelade in de koelkast, gehuld in een plastieken zak. Doe dat onmiddellijk nadat je ze gekocht hebt.

Meloenen: laat je best rijpen op kamertemperatuur gedurende twee tot vier dagen. Eens je de meloen begint te ruiken, zal hij ook wat zachter zijn aan het niet-stamuiteinde. Als dat het geval is, is de meloen klaar om op te eten. Maar als jij er dan nog geen zin in hebt, kan je hem in de koelkast leggen. Daar blijft hij zo'n 10 dagen goed. Haal je meloen wel een half uurtje voor het eten uit de koelkast, want fruit smaakt beter op kamertemperatuur.

Perziken en nectarines: moeten stevig zijn als je ze koopt en bewaard worden op kamertemperatuur. Als ze rijp beginnen te worden, leg je ze in de koelkast, waar je ze dan nog drie dagen kan bewaren.

Sperziebonen: moeten een mooie kleur hebben, zacht aanvoelen en stevig zijn. Je bewaart ze ongewassen in een plastieken zak in de groentelade.

Tomaten: bewaar je met de stengel naar beneden op het aanrecht. Ze rijpen aan de andere kant, dus als ze daarop liggen, worden ze sneller zacht. Leg ze zeker niet in de koelkast.

Wortels: moeten helder oranje zijn en zonder barstjes. Voor je ze in de frigo legt, haal je er de groene stengels af. Als je ze in een plastieken zak in je groentelade bewaart, kan je ze ongeveer twee weken houden. (br.hln)

» Reageer (0)
07-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amy Belle & Rod Stewart - I Dont Want To Talk About It

Amy Belle & Rod Stewart - I Dont Want To Talk About It

Klik op de foto om hun te beluisteren


Amy Belle speelde in pubs om in haar onderhoud te voorzien en wordt op een avond opgemerkt door een vriend van Rod Stewart. Voor ze het weet zingt ze een duet met Rod Stewart tijdens een eenmalig concert in  The Royal Albert Hall (2004) . Een gouden kans, want niet veel later (2006) krijgt ze een deal bij Epic in New York en neemt ze een album op.» Reageer (0)
06-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roken + zonnebank + weinig fruit = 10 jaar ouder gezicht

Roken + zonnebank + weinig fruit = 10 jaar ouder gezicht


http://static3.hln.be/static/photo/2013/10/12/1/20130605132337/media_xll_5883151.jpg


Een ongezonde levensstijl kan de huid van een vrouw met 10 jaar verouderen, dat blijkt uit een diepgaande internationale studie. Vooral zonnebanken, sigaretten en een gebrek aan fruit en hydratatie blijken het verouderingsproces te versnellen.

585 vrouwen tussen 45 en 75 jaar uit het Verenigd Koninkrijk, China en Spanje namen gedurende acht jaar deel aan het onderzoek. Ze beantwoordden vragen over hun gewoonten als roken en bezoekjes aan de zonnebank. Ook moesten ze aangeven of ze vaak hydrateerden en hoeveel fruit en groenten aten. Daarnaast werden digitale beelden genomen om hun leeftijd te schatten en zo te bepalen of er veel verschil was met de werkelijke ouderdom. Mensen met een ongezonde levensstijl werden gemiddeld 10,4 jaar ouder ingeschat dan mensen die gezonder leefden.

En zo ontdekten vorsers ook welke factoren onze huid het hardst treffen. Daaruit blijkt dat 33 procent van het uiterlijk van je huid bepaald wordt door je levensstijl. Professor Andrew Mayes: "Genetica is verantwoordelijk voor 50 procent van je uiterlijk. Het verschil in jaren was het meest schokkend. Cijfers van een onderzoek bij plastische chirurgen sugereerde dat een facelift je gezicht gemiddeld 8,5 jaar jonger kan maken. Dames met een gezonde levensstijl kunnen hun uiterlijk toch een serieuze boost geven in vergelijking met iemand met een ongezonde levensstijl. Een gezonde huid draait meer om dure crèmes en lotions alleen, het gaat erom hoe je leeft en hoe we ons lichaam behandelen. Ook blijkt nu dat de stappen die je moet ondernemen niet extreem hoeven te zijn. Deze kunnen namelijk voorkomen dat je plastische chirurgie nodig hebt."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recordaantal ooievaars in Planckendael

Recordaantal ooievaars in Planckendael


http://oi40.tinypic.com/34fb9yq.jpg

I
n Planckendael zijn 53 ooievaarsnesten geteld om te ringen. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar en een nieuw record voor het dierenpark.

Pasgeboren ooievaars tellen en ringen is sinds de reïntroductie van de ooievaars in België meer dan dertig jaar geleden, een jaarlijkse gewoonte. Er werden in totaal 53 nesten geteld. Vandaag zette de hoogtewerker zich in beweging voor de eerste 13 nesten. "Verzorgers Frédéric en Jean ringden al 35 jongen." Zeven nesten telden drie jongen, twee nesten bevatten vier grote ooievaarsjongen. Tenslotte was er ook een nest met vijf jongen, wat heel uitzonderlijk is.

Elk jong kreeg een officiële ring van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen en een groene ring van Planckendael. Er werden ook enkele pluimen genomen voor DNA-onderzoek om te weten wie de ouders zijn en om het geslacht te bepalen.

Opmerkelijk is de ietwat tragere groei van de jongen tegenover vorig jaar en het aanzienlijk aantal jongen dat de aanhoudende regen van de afgelopen weken niet heeft overleefd. "Toch zijn de resultaten van de eerste dag bemoedigend. Tijdens een van de komende weken ringen we de overige jongen."
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Let op voor herpes en andere risico's van lipstick

Let op voor herpes en andere risico's van lipstick


http://oi42.tinypic.com/2vil4c9.jpg


Een vrouw heeft Rihanna aangeklaagd omdat ze herpes, in de volksmond ook bekend als een koortsblaasje, heeft opgelopen via een lipsticktester van het beautymerk MAC te hebben gebruikt tijdens een concert van de zangeres.

Het is een feit dat je herpes kunt oplopen via een besmette lipstick. Experts waarschuwen dat je dus niet zomaar in de winkel alle testers moet uitproberen op je lippen. Je test make-up best uit op je hand. Of ga met een wegwerpstaafje te werk, als je echt de kleur op je mond wil zien. Ook als je met je vriendinnen regelmatig make-up uitleent, controleer je best op voorhand of deze persoon niet ziek is.

Andere gevaren die gepaard gaan met het gebruik van lipstick zijn het opnemen van zware metalen en andere schadelijke stoffen die nog steeds vaak aanwezig zijn in cosmetica. Een recente Amerikaanse studie toonde aan dat 32 lipproducten, lipsticks en gloss, die in winkels verkocht worden schadelijke stoffen bevatten. Vooral lood wordt vaak en in grotere hoeveelheden gebruikt. Wanneer je lipstick aanbrengt, komt hier sowieso een klein deeltje van in je mond terecht. Als dit een keer gebeurt, zal dit je gezondheid niet schaden. Maar het kan wel je gezondheid treffen na jarenlang gebruik. Ook aluminium werd in heel wat producten aangetroffen, een stof die vooral slecht is voor je brein en zenuwsysteem.

Laat je bij de aankoop van make-up niet misleiden door de labels. Woorden als 'hypoallergeen' en 'natuurlijk' betekenen vaak niets, want make-up is niet onderhevig aan wettelijke bepalen. Je moet echt naar de ingrediëntenlijst kijken als je veilige producten wil kopen. Controleer de producten of bestanddelen op de website van Skin Deep, een milieuorganisatie, om zeker te zijn dat ze geen schadelijke bestanddelen bevatten.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg laat pils vaker staan voor speciaalbieren

Belg laat pils vaker staan voor speciaalbieren


http://static2.hln.be/static/photo/2013/12/2/4/20130605191821/media_xll_5884654.jpg


De Belg laat zich steeds meer verleiden door het enorme gamma speciaalbieren dat ons landje rijk is. Dat blijkt uit de bierbarometer van de Belgische brouwers, waarbij bij 5.000 bierliefhebbers wordt gepeild naar hun drinkgedrag.

Pils blijft de favoriet van de Belgische bierdrinkers, maar boet flink aan populariteit in: van 39,4 procent van de stemmen in 2012 naar 27,3 procent dit jaar. Vooral de regionale bieren doen daar hun voordeel mee (+6,7%), maar ook de trappistenbieren (+3%) en de abdijbieren (+1,5%) vallen steeds meer in de smaak.

Op restaurant dringt bier trouwens wijn steeds meer in de hoek. Al 30 procent van de ondervraagden zegt op restaurant liever bier te drinken dan wijn. Die trend is al enkele jaren bezig. Voor het leeuwendeel van de respondenten blijft bier de favoriete drank als ze onder vrienden zijn, op café of bij feestjes. Bier maakt integraal deel uit van de "Belgische" manier van leven.

De bierliefhebber toont zich solidair met de horecasector, waar het de laatste tijd steeds vaker bijltjesdag is door de crisis en het rookverbod. Liefst driekwart van de ondervraagden vindt dat de overheid maatregelen moet nemen om de cafés te behouden.(br.hln)


» Reageer (0)
05-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zware handtas dragen aan elleboog leidt tot 'Poshitis'

Zware handtas dragen aan elleboog leidt tot 'Poshitis'


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/15/10/20130605160136/media_xll_5883970.jpg


Victoria Beckham mag op modegebied dan wel een groot voorbeeld zijn, goed voor je gezondheid is haar stijl niet. Dokters geven haar de schuld van een nieuwe aandoening, die ze zelfs 'poshitis' noemen. Daarbij is er sprake van spierproblemen en pijn in nek en schouders, het gevolg van het dragen van een te zware handtas aan je elleboog.

En dat is hoe we Victoria steevast zien rondlopen: met een van haar vele oversized designerhandtassen aan haar arm, ter hoogte van haar elleboog. De bovenarm en het hand worden daarbij in de lucht gehouden.

Een stijl die natuurlijk heel wat vrouwen nabootsen. "Zij denken waarschijnlijk dat ze de laatste catwalktrend volgen, maar eigenlijk vragen ze gewoon om problemen", vertelde fysiotherapeut Sammy Margos aan de Sunday Express. "We zien steeds meer vrouwen met schouder- en nekproblemen ten gevolge van deze houding. Het kan er zelfs voor zorgen dat je spieren scheuren of dat je schouderpezen ontsteken", klinkt het.

Nog erger wordt het door de combinatie van deze houding met hoge hakken, want die leggen nog extra druk op je lichaam. "Bovendien wegen de handtassen ook steeds meer, sommige zelfs tot meer dan drie kilo", aldus fysiotherapeuten.

Victoria zelf lijkt echter nergens last van te hebben. "Ze ruilt haar grote handtassen ook vaak in voor dochter Harper, die nog een pak meer weegt", zo lezen we in NY Magazine. "Misschien heeft zij gewoon geen last van deze houding." Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat wij niet voorzichtig moeten zijn met onze handtassen.. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een must in je badkamer: theeboomolie

Een must in je badkamer: theeboomolie


http://static1.hln.be/static/photo/2013/14/15/6/20130605112852/media_xll_5882661.jpg


Wie graag experimenteert met natuurlijke middeltjes, moet zeker eens theeboomolie in huis halen. Het extract van deze Australische plant is werkzaam tegen alles van puistjes tot wondjes en jeukende voetschimmels. De ontsmettende werking is zo krachtig dat je er ook net zo goed je yogamatje mee kan reinigen.

Waarom theeboomolie een must is in je badkamer:

Theeboomolie is een natuurlijk antisepticum, wat wil zeggen dat je het veilig kan gebruiken op snij-, schaaf- en brandwonden. Hoeweel grootschalige studies uitblijven, zijn alternatieve geneeskundigen zeker van de goede werking. De olie wordt door Australische aboriginals bovendien al een eeuwigheid ingezet tegen allerhande mankementjes.

Ook voor zijn reinigende werking wordt theeboomolie geprezen. Hoewel je ernstige vormen van acne er niet mee kan bestrijden, blijkt het natuurlijk middeltje wel effectief tegen oneffenheden als vlekjes en puistjes. Het is een goed alternatief voor de zware chemicaliën en alcohol in mainstream producten.

Tot slot kan je theeboomolie ook nog inzetten tegen al je voetzorgen. Door de krachtige schimmelbestrijdende werking kan het alle symptomen van voetschimmels tegengaan. Meng de olie met water (25/75 of 50/50) en behandel je voeten twee keer per dag. Wie last heeft van een nagelinfectie kan dezelfde strategie toepassen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van douche tot een klooster: hier blokken onze studenten

Van douche tot een klooster: hier blokken onze studenten


http://static2.hln.be/static/photo/2013/0/14/13/20130605054430/media_xll_5881963.jpg


Of de studenten zullen slagen voor hun examens valt nog wat af te wachten, maar wat hun creativiteit betreft, behalen ze alvast een grote onderscheiding. Tegenwoordig wordt er immers gestudeerd op de meest gekke en exotische locaties, van de douche tot een klooster of café. De krant Het Laatste Nieuws ging op zoek naar de meest ongewone plekjes om de boeken open te slaan.

De 22-jarige Kim Lamproye uit Haacht heeft al jaren een wel heel uniek bloksysteem. "Ik plastificeer mijn samenvattingen zodat ik ze in de douche kan bekijken", zegt de laatstejaarsstudente psychologie. "Ik doe dat al sinds het middelbaar en het helpt echt. Die andere omgeving brengt mij tot betere inzichten. Vooral als ik bijna examen heb, kruip ik met mijn schema's onder de douche." Vrees voor een peperdure waterfactuur heeft ze niet. "Ik douch niet veel langer dan normaal hoor", lacht ze.

Topsporter Steven Pauwels (22) uit Wezemaal combineert het blokken voor zijn studies sport- en bewegingswetenschappen aan de KU Leuven met een hoogtestage in een speciale tent. "Ik ben ultraloper en doe mee aan wedstrijden van wel 100 km", vertelt hij. "Ik moet mijn conditie zo goed mogelijk op peil houden. Daarom zit ik nu elke dag 12 uur in een hoogtetent waar de lucht ijler is. Zo maak ik meer rode bloedcellen aan en dat bevordert de prestaties." Of ook het studeren zelf op die manier vlotter verloopt? "Het is klein en erg warm in die tent. Ik heb soms moeite om wakker te blijven, maar ik hoop wel dat ik zal slagen."

Nog meer gekke verhalen over hoe onze studenten blokken kunt u lezen vandaag in de krant Het Laatste Nieuws  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zweedse artsen: Alle PIP-implantaten moeten er nu uit

Zweedse artsen: "Alle PIP-implantaten moeten er nu uit"


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/10/9/20130605083834/media_xll_5882214.jpg


Dokters in Zweden hebben gisteren gemeld dat borstimplantaten van PIP gevaarlijk zijn en onmiddellijk bij alle 'dragers' verwijderd moeten worden. Tests tonen aan dat sommige van deze Franse implantaten een type van siliconen bevatten dat het weefsel irriteert, dat meldt het Zweedse agentschap voor medische producten.

Vorige maand waarschuwde een Europese consumentengroep dat deze chemische stof baby's in de baarmoeder kan schaden. Professor Vendela Schnittger, die de laatste tests leidde, zegt dat de resultaten zorgwekkend zijn voor de veiligheid op lange termijn. "Dit is een erg jonge groep van mensen die aan deze gezondheidsrisico's blootgesteld worden. We weten absoluut niet wat de langetermijneffecten van de implantaten kunnen zijn."

Eerder hadden gezondheidsinstanties geoordeeld dat hoewel PIP-implantaten meer kans hebben om te scheuren, ze geen risico betekenen op lange termijn. Andere landen die ook aanraden dat alle patiënten met PIP-implantaten deze sowieso moeten laten verwijderen zijn Frankrijk, Duitsland en Tsjechië. De Britse plastische chirurg Rajiv Grover: "Er moeten meer onderzoek gebeuren naar deze implantaten om te bepalen of het erg dringend is om deze goedkope implantaten sowieso te laten verwijderen."

In België lopen er volgens de overheid ongeveer 337 mensen met PIP-implantaten rond. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duik op tijd je bed in met deze tips

Duik op tijd je bed in met deze tips


http://oi44.tinypic.com/2bxpc2.jpg


We weten allemaal dat voldoende nachtrust wonderen kan doen voor onze gezondheid en productiviteit. Toch slagen heel wat mensen er niet in om tijdig onder de lakens te kruipen en zich voldoende uit te rusten. Ontdek hier een handig stappenplan om wat meer stabiliteit in je slaappatroon te brengen.

Wie een vaste vroege wekker heeft, kan heel wat voordelen halen uit een stabiel slaappatroon van 7 à 8 uur per nacht. De negatieve gevolgen van oververmoeidheid reiken namelijk verder dan alleen je gemoed en concentratie. Ook je gezondheid kan er zwaar onder lijden. Gelukkig kan je met een paar kleine aanpassingen die interne nachtraaf overwinnen en eindelijk op tijd je bed induiken.

1. Hightech avondklok
Maak er een regel van om alles van smartphones, laptops en tablets uit je bed te weren voor je gaat slapen. Laat ze minstens een uur op voorhand al in slaapstand vallen. De blootstelling aan artificieel licht is niet bevordelijk voor je nachtrust omdat het de aanmaak van het slaapbevorderend hormoon melatonine saboteert, waardoor je alertheid voorkomt dat je snel en gemakkelijk in slaap valt. Bovendien weet iedereen dat je al snel veel langer zit te prutsen dan je oorspronkelijk gepland had, met een pijnlijk ingekorte nachtrust tot gevolg.

2. Zorgenboekje
Houden kopzorgen je wakker? Schaf dan misschien eens een zorgenboekje aan. Neem voor je gaat slapen de tijd om je hoofd te verlossen van chaos door rustig je kalender in te vullen, een todolijstje te maken en alles wat je zorgen baart even van je af te schrijven.

3. Alarm
Bedtijd is er niet alleen voor de kinderen. Kies een vast uur uit voor jezelf en probeer er consequent mee om te gaan. Het zal misschien wat tijd vragen vooraleer je perfect kan aanvoelen hoeveel uur slaap je nodig hebt om goed in je vel in te zetten, maar aarzel niet om een kwartiertje voor je gekozen avondklok een alarm te laten afgaan. Het is even efficiënt als die wekker 's morgens.

4. Bewegen
Lichaamsbeweging en slaap gaan hand in hand. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig aan sport doen doorgaans ook beter slapen. Wie daarbovenop vroeg op de dag beweegt, kan zijn nachtrust nog meer stimuleren en veel gemakkelijker vasthouden aan een stabiel patroon van op tijd gaan slapen, opstaan en actief zijn.

5. Routine
Om je hoofd tot rust te laten komen, kan je ook altijd een vaste routine aanleggen. Reinig je huid, doe een nachtkleed, comfortabele pyjama of kamerjas aan en geniet nog even van een ontspannende activiteit. Zo geef je het slaaphormoon melatonine de vrije loop om je lichaam en geest voor te bereiden op een goede nachtrust.

6. Luister naar je lichaam
Het klinkt misschien evident, maar ga slapen wanneer je moet bent. Druk uitoefenen op jezelf om langer op te blijven, zorgt misschien wel tijdelijk voor een energieboost, maar de volgende dag zal je het al snel bekopen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen geld voor koffie? Hier mag je betalen met... een kus

Geen geld voor koffie? Hier mag je betalen met... een kus

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Het ziet ernaar uit dat we het meest romantische café ter wereld gevonden hebben. Klanten van de Metro St. James-koffiebar in Sydney die geen zin hebben om hun portemonnee boven te halen, mogen immers betalen met een zoen. Uiteraard moeten ze de ober niet kussen, maar wel hun eigen partner.

Het kan geen toeval zijn dat de eigenaars van deze romantische koffiebar zich volledig lieten inspireren op de Franse stijl. Hun grootste doel is dan ook om de romantiek nieuw leven in te blazen in een wereld waar we het allemaal zo immens druk hebben met onze jobs, huishoudens en hobby's.

"We aanvaarden geen geld, alleen maar jullie zoentjes!", staat te lezen op de Facebookpagina van de Metro St. James-bar die drie maanden geleden haar deuren opende in Sydney. "Kom in juni tussen 9 en 11 uur naar hier en verras je partner met een kus terwijl je bestelt."

Bedriegers maken echter geen kans: "We houden jullie in het oog. Het moeten echte kussen zijn. Ik zie onmiddellijk wanneer het 'fake' is", aldus de ober die zichzelf een specialist noemt in een promotiefilmpje. (br.hln)
» Reageer (0)
04-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 jaar oude teddybeer gevonden op luchthaven

100 jaar oude teddybeer gevonden op luchthaven


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/16/12/20130604121650/media_xll_5879772.jpg


De luchthaven van Bristol heeft een merkwaardige teddybeer tussen de verloren voorwerpen liggen. De beer zat in een zak die de eigenaar op
de luchthaven vergeten is. Uit een foto in de zak blijkt dat de teddy al bijna 100 jaar oud is.

De beer, die één oog kwijt is en een beschadigd oor heeft, werd samen met een foto in de zak aangetroffen. Op de foto staan de vermoedelijk eerste eigenaars van de beer: twee meisjes poseren op een zetel samen met hun gloednieuwe speelgoed. De foto dateert van maart 1918 en dus is de beer al ongeveer een eeuw oud. Op basis van de namen op de achterkant van de foto heeft het personeel van de luchthaven 14 maanden vliegverkeer overlopen op zoek naar passagiers die eigenaar van de beer zouden kunnen zijn.


http://oi43.tinypic.com/jf7z7r.jpg


Nu wordt er zelfs een publieke zoektocht gehouden naar de eigenaars van de teddy die ze Bristol gedoopt hebben. Mogelijk braken de harten van de medewerkers op de luchthaven toen ze het versleten troeteldier zagen zitten. De beer lag een tijdje tussen de rest van de bagage, maar niemand kwam hem opeisen. Hij werd dan maar overhandigd aan de luchthavenpolitie, die goed voor hem gezorgd heeft.

Er werd zelfs al een teddybeerexpert binnengehaald, die denkt dat de beer Frans of Duits van oorsprong moet zijn. Ze doen er alles aan om zijn familie te vinden. Hopelijk kan Bristol binnenkort dus weer geknuffeld worden zoals hij dat al bijna honderd jaar gewend is. (br.hln - foto's BBC)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Reynaertgebak en hopjenever bij 6 nieuwe streekproducten

Reynaertgebak en hopjenever bij 6 nieuwe streekproducten


http://oi40.tinypic.com/2q8ahc8.jpg


Zes extra streekproducten, waarvan vier uit Oost-Vlaanderen, krijgen het Vlaamse erkenningslabel streekproduct.be van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

De Sint-Niklase meesterbakkers Stevens-Decock, Chris De Visscher, Patisserie Stefan en Patisserie Thierens bakken al meer dan veertig jaar hun 'Reynaertgebak', geïnspireerd op een veel oudere 'gâteau de Saint-Nicholas'. Het gebak bevat amandelen, ananas en Grand-Marnier en past in onze bakkerstradities.

De 'Hopjenever uit het Waasland' van Brouwerij Verhofstede wordt sinds 1961 gemaakt met eigen wilde hop, die rijp geplukt wordt en vervolgens gekookt. Aan het eigen hopextract wordt vervolgens graanalcohol toegevoegd.

'Vlaams overgebakken spek gaat' terug naar een traditie van bij de boeren die slager Antoine De Keyser aan het Gentse Sint-Pietersstation op punt stelde. De traditie wordt momenteel op grotere schaal verder gezet door Breydel, Vleeswaren Antonio uit Gavere.

De 'Droge worst uit het Meetjesland' van Klasseslager Vermeulen uit Sleidinge bevat grof gemalen puur varkensvlees, gekruid met zout, peper en muskaatnoot, en afgevuld in vrij dikke natuurdarmen. Na rijping valt de smaak te vergelijken met gezouten hesp.

Slagerij Wannes uit Antwerpen maakt nog kleine ringworsten van 200 gram van vrij grof gemalen vlees. De kleine ringworsten verdwenen uit de meeste beenhouwerijen omdat ze iets meer werk vragen dan de standaard rechte worstjes.

De traditioneel roodgekleurde cervela van Slagerij Coppens-Dirix uit Zemst (Vlaams-Brabant) gaat terug naar een recept uit de jaren vijftig. Het varkensvlees, paardenvlees en restjes charcuterie worden gekruid met onder meer muskaatnoot, foelie, gember en een stevige teen look. Gerookt en bruin van kleur wordt de cervela een 'chasseur' genoemd.

Overigens gaf minister-president Kris Peeters ook positief advies voor de erkenningsaanvraag van 'Vlaamse laurier' en 'Potjesvlees uit de Westhoek' als Beschermde Geografische Aanduiding. Het is aan de Europese Commissie om de knoop door te hakken.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse Grote Markt genomineerd voor 8ste wereldwonder

Brusselse Grote Markt genomineerd voor 8ste wereldwonder


http://oi41.tinypic.com/ka3i94.jpg


Mogelijk schopt de Brusselse Grote Markt het straks tot het Achtste Nieuwe Wereldwonder. Via de website www.virtualtourist.com zijn ruim 300 'merkwaardige plekken' genomineerd, waaronder dus het marktplein in onze hoofdstad.

Dat bevindt zich in het gezelschap van waardevolle landschappen, natuurgebieden en stedelijk erfgoed, zoals de kathedraal van Sevilla en de oude centra van Buenos Aires, Québec of Dubrovnik. Maar er kan ook gestemd worden op de iconische Hollywood-letters, de Galapagoseilanden of de Golden Gate-brug in San Francisco. De kans dat Brussel het haalt, lijkt veeleer klein.

In 2007 werden al de zeven Nieuwe Wereldwonderen bekendgemaakt, met name het Colosseum in Rome, Machu Picchu in Peru, de Taj Mahal in India, Petra in Jordanië, de Chinese Muur, Chichen Itzá in Mexico en het Christusbeeld in Rio. Stemmen op nummer acht kan nog tot 30 september. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schoonheid kan echt je leven veranderen

Schoonheid kan echt je leven veranderen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/5/10/20130603173510/media_xll_5877670.jpg


Ons brein is geprogrammeerd om schoonheid te appreciëren, dat is waarom mooie mensen op alle vlakken van het leven beter scoren, dat heeft een toonaangevend plastisch chirurg onthuld.

Professor Bryan Mendelson, voormalig president van de 'International Society of Aesthetic Plastic Surgery', zegt dat aantrekkelijke mensen niet alleen een streepje voor hebben in het leven, ze hebben ook betere relaties en verdienen meer geld dan hun minder aantrekkelijke leeftijdsgenoten. Hij was 25 jaar als cosmetisch chirurg werkzaam in zijn thuisland Australië.

Zijn nieuwe boek 'In your Face' bestudeert de beweegredenen waarom mensen onder het mes gaan en het financiële voordeel hiervan. Ook beweert hij dat slechts 0,1 procent van zijn klanten aan zijn vrienden en familie opbiechten dat ze een operatie hadden laten uitvoeren. "Mensen hebben die operatie niet nodig om indruk te maken op anderen, ze doen het vooral voor zichzelf. Bij velen draait het erom hun zelfvertrouwen terug te krijgen."

Mendelson bevestigt wat sociologe Catherine Hakim eerder al beweerde in haar boek 'Erotic Capital'. Hij gaat echter niet zo ver als Hakim, maar hij bouwt wel verder op de theorie van de econoom Daniel S. Hamermesh. Daarin wordt de economische waarde van een aantrekkelijk uiterlijk uitgelegd. Hij schatte het financiële voordeel van schoonheid op 175.000 euro verspreid over een heel leven.

Mendelson: "Er is een studie geweest over minder aantrekkelijke mannen en hoeveel hun uiterlijk hen kost. Tijdens hun leven moeten zij harder werken en beter presteren dan knapperds, maar uiteindelijk krijgen ze minder omdat ze minder aardig beoordeeld worden. We associëren aantrekkelijke mensen met een goed karakter. Lelijkerds krijgen vaker met vooroordelen te maken en de politie viseert wie er als een crimineel uitziet." De bevindingen van Mendelson zijn gebaseerd op academische studies, maar ook op zijn persoonlijke en professionele ervaringen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Koppels die elkaar online ontmoetten zijn gelukkiger

Koppels die elkaar online ontmoetten zijn gelukkiger


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/1/9/20130604032302/media_xll_5878584.jpg


Getrouwde stellen bij wie de vonk online oversloeg zijn gelukkiger dan koppels die elkaar op de traditionele manier leerden kennen. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse onderzoekers. De kans dat ze bij elkaar blijven is ook groter.

Uit de studie bij 19.131 stellen die tussen 2005 en 2012 in het huwelijksbootje stapten, blijkt onder andere dat een derde van de huidige, getrouwde koppels het liefdesgeluk heeft gevonden dankzij enkele sessies online dating. Dit gebeurt meestal op latere leeftijd in vergelijking met offline koppels. Zo lag de gemiddelde leeftijd tussen 30 en 49 jaar.

Toen de wetenschappers een kijkje namen naar het aantal koppels dat tegen het einde van het onderzoek nog steeds samen was, kwamen ze tot een verrassende vaststelling. Bij 7,67 procent van de getrouwde koppels die elkaar op de gebruikelijke manier hadden leren kennen, was de scheiding intussen al rond, terwijl dit cijfer bij de online stellen 'maar' op 5,96 procent lag.

Daarmee is het verhaaltje natuurlijk nog niet rond. Online koppels die nog steeds bij elkaar zijn, gaven immers ook aan gelukkiger te zijn. Toch waren ook niet alle offline koppels ongelukkig. De grootste gelukzakken waren zij die samen met hun partner waren opgegroeid of samen op school of in de jeugdbeweging hadden gezeten. Wie zijn partner via familie, het werk of in een dancing had leren kennen, was dan weer het minst tevreden. (br.hln)» Reageer (0)
03-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oudste Franse wijn ontdekt: 500 voor Christus was een goed wijnjaar

Oudste Franse wijn ontdekt: 500 voor Christus was een goed wijnjaar


http://static1.hln.be/static/photo/2013/14/8/4/20130603210911/media_xll_5878234.jpg
Deze wijn van 1985 is nog erg jong in vergelijking met de vondst in Frankrijk.


Oudheidkundigen van de universiteit van Pennsylvania (VS) hebben de eerste Franse wijn ontdekt. Bij de archeologische stad Lattara ontdekten ze een aantal oude kruiken en een wijnpers. Dankzij chemische analyses ontdekten ze dat er wijn in de kruiken had gezeten. Het onderzoek verschijnt deze week in wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Het is volgens de onderzoekers het oudste bewijs voor een Franse wijncultuur. Tegenwoordig staat Frankrijk bekend als het land waar goede wijnen vandaan komen, maar de wijntraditie begon in de oudheid bij de Grieken. Deze brachten het rond 800 voor Christus naar Sicilië, waarna het zijn weg vond door heel Italië.

De onderzoekers hebben in de handelswijk van de oude stad Lattara, bij de gemeente Lattes in het zuiden van Frankrijk, een aantal Etruskische amphora's gevonden. De Etrusken waren de voorlopers van de Romeinen en leefden tussen de zevende en vijfde eeuw voor Christus in Toscane.

In de oude flessen vonden de wetenschappers een residu dat erg op wijn leek. Dit residu konden de wetenschappers chemisch onderzoeken met allerhande moderne technieken. Ze ontdekten in alle flessen wijnsteenzuur, een belangrijke aanwijzing dat er inderdaad wijn in de amphora's zat. Daarnaast vonden de onderzoekers sporen van verschillende kruiden in de fles: de wijn bevatte tonen van rozemarijn, basilicum en tijm. Ook dennenhars was onderdeel van het brouwsel.

Naast de flessen, die ongeveer 2.500 jaar oud zijn, ontdekten ze een wijnpers van 2.400 jaar oud. Deze pers was al eerder opgegraven, maar het was onduidelijk waar hij voor diende. Bij de analyse van de binnenkant van de pers werd ook wijnsteenzuur aangetroffen. Daarmee weten de onderzoekers nu dat het om een wijnpers gaat. Bovendien werden er restanten van druivenpitten gevonden.

Hoewel het zou kunnen dat het geen wijnpers, maar een olijfpers was, achten de onderzoekers dat onwaarschijnlijk. Olijven waren in 400 voor Christus namelijk nog erg zeldzaam in het zuiden van Frankrijk. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo verdwijnt je spinnenfobie

Zo verdwijnt je spinnenfobie


http://oi49.tinypic.com/34s1do8.jpg


Bang van spinnen? Dan ben je niet alleen, want ongeveer 1 op 5 vrouwen en 1 op 10 mannen heeft last van (lichte) arachnofobie. Ze krijgen al kriebels bij het zien van een web, laat staan dat ze in dezelfde ruimte moeten zijn met een spin. Toch kan je deze schrik overwinnen en als we een recente studie mogen geloven, heb je daar niet meer dan 2 uur voor nodig.

Hoe? Door gecontroleerde blootstelling ('exposure therapy') aan het object van de angst. Hierdoor worden de hersenen getraind om te stoppen met het versturen van angstsignalen, die aanzetten om te vechen, maar meestal om te vluchten.

Voor het onderzoek, uitgevoerd aan de Feinberg School of Medicine in Chicago, werd gewerkt met 12 arachnofoben die zelfs niet in staat waren om naar foto's van spinnen te bekijken. Hersenscans registreerden tijdens het kijken naar de beelden namelijk een hoge activiteit in de regionen van het brein waar angstreacties ontstaan.

Het doel van deze sessie was de deelnemers zo ver te krijgen dat ze Florence de tarantula (die trouwens veilig opgeborgen zat in een gesloten terrarium) zouden benaderen en zelfs aanraken. Onderzoekster Katherina K. Hauner observeerde dit blootstellingsexperiment.

"Het eerste wat we deden, was praten over spinnen. Specifiek over hoe fragiel ze zijn en hoe ze zich liever verstoppen dan ons aan te vallen. In een volgende stap werd getracht de afstand tussen de deelnemers en de spin te verkleinen. In het begin van de sessie vertoonden ze klassieke symptomen: onrust, zweetaanvallen en hartkloppingen, maar naar het einde toe konden de meesten Florence benaderen en zelfs aanraken zonder angst. Ze begrepen dat de bewegingen van de spin voorspelbaar waren en gecontroleerd konden worden, waardoor hun angst voor het onvoorspelbare en oncontroleerbare verween", aldus Hauner.

Meteen na de sessie was de activiteit in de angstregio van de hersenen veel lager tijdens het kijken naar de beelden die ze voor hun ontmoeting met Florence hadden gezien. Opvallend was de hoge activiteit van de regionen waar angst net wordt afgeremd. Ook 6 maanden later, wanneer alle deelnemers nog eens werden blootgesteld aan de foto's van de spinnen, bleef de angstreactie op een laag pitje. "Het ziet er naar uit dat de hersenen zichzelf op een bepaalde manier gereorganiseerd hebben om deze verbetering te behouden", concludeert Hauner.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Huurprijzen worden onbetaalbaar

Huurprijzen worden onbetaalbaar


http://static3.hln.be/static/photo/2013/10/8/3/20130603061040/media_xll_5875038.jpg


De huurprijzen worden onbetaalbaar. Tot die alarmerende conclusie komen de Vlaamse Huurdersbonden in hun recent verschenen jaarverslag. "De politiek moet actie ondernemen", zegt woordvoerder Geert Inslegers. Dat bericht de krant De Morgen vandaag.

Al jaren zien de Huurdersbonden de huurprijzen stelselmatig stijgen. "Maar nu is het op een niveau van onbetaalbaarheid gekomen", signaleert Inslegers. Steeds meer mensen vinden geen huurwoning voor minder dan vierhonderd euro per maand, meldt het jaarverslag. "Zelfs vijfhonderd euro begint al krap te worden", vervolgt Inslegers.

Vooral in Vlaams-Brabant swingen de prijzen de pan uit. De grootste groep huurders betaalt er meer dan zevenhonderd euro. "Dit kan moeilijk tot iets anders leiden dan sociale verdringing op de huurmarkt", concludeert het jaarverslag.

Antwerpen scoort bijvoorbeeld beter, al tekenen er zich binnen de provincie ook grote verschillen af. Doordat meer Nederlanders zich in de Kempen vestigen, stijgen de huurprijzen er onevenredig snel.

"Bekeken over een periode van vier jaar kunnen deze cijfers ronduit alarmerend genoemd worden", concluderen de Huurdersbonden voor heel Vlaanderen. Doordat mensen met lagere inkomens nog maar moeilijk een huurwoning vinden, kunnen ze het zich niet permitteren om kieskeurig te zijn. "Daardoor tekenen ze vaker onaanvaardbare contracten en komen ze sneller in kwalitatief onaanvaardbare woningen terecht", vervolgt Inslegers.

De Huurdersbonden roepen de politiek op om versterkte huursubsidies te koppelen aan redelijke huurprijzen. Ook het onderaanbod aan sociale woningen weegt op de huurmarkt. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenvoudige azijntest spoort baarmoederhalskanker op

Eenvoudige azijntest spoort baarmoederhalskanker op


http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/13/3/20130602183642/media_xll_5874363.jpg


Een eenvoudige test op basis van azijn heeft het aantal doden als gevolg van baarmoederhalskanker in India met bijna een derde omlaaggebracht. Dat blijkt uit een studie onder 150.000 vrouwen in de sloppenwijken van India. De onderzoeksresultaten werden vandaag gepresenteerd op een medische conferentie over kanker in Chicago.

Deskundigen spraken van een verbazingwekkende ontdekking die jaarlijks tienduizenden vrouwen in ontwikkelingslanden het leven kan redden, omdat de kanker kan worden opgespoord voor deze de behandelingsfase voorbij is.

In de westerse wereld helpen uitstrijkjes en andere tests bij het preventief behandelen van baarmoederhalskanker, maar voor vrouwen in de derde wereld zijn deze tests door hun hoge prijs onbereikbaar.

Voor de azijntest is geen duur laboratorium nodig. De test is goedkoop en kan worden verricht door iemand die slechts twee weken opleiding nodig heeft. De baarmoederhals wordt bij de test ingesmeerd met verdunde azijn, die abnormale cellen korte tijd van kleur doet veranderen.

Het onderzoek naar de preventieve azijntest in het Tata Memorial Hospital in Mumbai loopt sinds 1998. De resultaten tonen dat het aantal doden als gevolg van baarmoederhalskanker dankzij de test is afgenomen met 31 procent. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goedkope schets van slechts 50 pond blijkt van Rubens

Goedkope schets van slechts 50 pond blijkt van Rubens


http://oi44.tinypic.com/2572l3l.jpg


De werken van Peter Paul Rubens hangen in 's werelds meest prominente musea maar een schets van de vermaarde meester werd recent aangetroffen in een ladekast van de universiteit van Reading.

De kleine tekening werd in de jaren 50 door een hoogleraar voor slechts 50 pond gekocht als lesmateriaal. Jarenlang werd gedacht dat het om een imitatie ging, totdat men een stempel ontdekte van de belangrijke Rubens-verzamelaar Jonathan Richardson. Het werkje, slechts 11 bij 9 centimeter groot, werd aan een grondig onderzoek onderworpen.

Naar verluidt zou het gaan om een tekening van de Franse koningin Marie de Medici. Nu blijkt de kleine schets meer dan 90.000 euro waard te zijn. Het levensgrote schilderij hangt tegenwoordig in het Louvre.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vals nageltje van Lady Gaga geveild voor monsterbedrag

Vals nageltje van Lady Gaga geveild voor monsterbedrag


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/13/2/20130603091120/media_xll_5875502.jpg


Toen een lid van Lady Gaga's crew een valse nagel met gouden decoratie vond op het podium had hij wellicht nooit kunnen dromen dat het stukje acryl onder de hamer zou gaan voor 12.000 dollar (meer dan 9.200 euro). De excentrieke ster droeg de nagels toen ze halt hield in Dublin tijdens haar 'Born This Way Ball' tour.

De gelukkige koper (of knotsgekke fan) kreeg naast de valse nagel ook een foto die bewijst dat Gaga effectief één nagel was kwijtgespeeld op het podium.

Om de authenticiteit nog extra te verzekeren, voorzag de toevallige vinder een brief met een woordje uitleg over de vondst, een polsbandje van het event, het personeelsboek van die avond en een grijze crew-shirt. Als kers op de taart werd nog een tweede foto toegevoegd aan het bizarre pakket. Hierop is Lady Gaga in actie te zien op een podium in New York met dezelfde valse nagels aan haar vingers.

"Ik zag iets op de vloer liggen, en dacht eerst dat het een plectrum was", getuigt het crewlid, die de nagel liet veilen onder de categorie 'unieke memorabilia en handtekeningen'. De nagel ging online onder de hamer op de Amerikaanse website ArtFact, maar werd vrijdag uiteindelijk gekocht door een anonieme, Britse fan. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.soms wil ik vliegenhttp://oi45.tinypic.com/35hi93a.jpg


soms wil ik vliegen
net als de vogels
hoog in de lucht

dan wil ik zweven
net als dat pluisje
op de adem van de wind

maar ik heb geen vleugels
en ben niet zo licht
als een veertje

daarom blijf ik maar
met beide voeten
op de grond» Reageer (0)
02-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinkunstzanger Miel Cools (78) overleden

Kleinkunstzanger Miel Cools (78) overleden

Klik op de foto om '  Boer Bavo  ' te beluisteren

In Hasselt is kleinkunstenaar Miel Cools overleden op 78-jarige leeftijd. Dat meldt de VRT. Tot de bekendste liedjes van Cools horen 'Boer Bavo' en 'Houden van'.

Op 11 juli 2012 ontving Cools van de Beweging Vlaanderen-Europa het Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling. Hij kreeg de prijs uit handen van minister-president Kris Peeters.

Naast zanger en muzikant was Cools ook een gepassioneerd wijnliefhebber. Hij baatte een tijd een eigen wijnhandel uit.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels in de war door slecht weer

Vogels in de war door slecht weer


http://oi40.tinypic.com/avjzwm.jpg


Ook dieren hebben last van het slechte weer. Er broeden momenteel de helft minder vogels dan normaal. En de jongen die er wel zijn, dreigen te sterven omdat ze niet voldoende voedsel vinden. Nog een reden te meer om te hopen dat het weer snel beter wordt.» Reageer (0)
01-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In deze kroeg betaal je per minuut, niet per consumptie

In deze kroeg betaal je per minuut, niet per consumptie


http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/7/14/20130601172932/media_xll_5872334.jpg


In het Duitse Wiesbaden is een café geopend waar klanten betalen voor de tijd die ze er spenderen. Koffie, koekjes, thee en water zijn gratis, net als de toegang tot draadloos internet.

Het 'Time cafe'-concept komt overgevlogen uit Moskou, waar het ondertussen al een grote hit is. Inwoners en toeristen vinden er een rustige schuilplaats van het hectische leven op de straat, zonder kopzorgen over dure drankjes. Het enige wat telt, is het aantal gespendeerde minuten.

Bij aankomst komt er 2 euro op je rekening, goed voor de eerste 30 minuten. Vervolgens betaal je 0,05 euro per minuut of 3 euro per uur. De koffie, die naar verluidt zeer lekker smaakt, is volledig gratis en ook voor thee, water en koekjes betaal je geen cent. Bezoekers van 'Slow Time' mogen bovendien hun eigen lunch en drank meebrengen of bijvoorbeeld een pizza laten leveren.

Eigenares Daria Volkova vertelt dat de klokken aan de muren doelbewust verschillende uren weergeven om mensen de tijd te doen vergeten en te focussen op ontspanning en interessante dialogen. Om de kostbare minuten of uren in het tijdcafé te vullen kan je gratis op het internet surfen of spelletjes spelen als Carcassone en Scrabble. 'Slow Time' heeft tot slot ook een degelijke collectie boeken om in te snuisteren. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uilskuikens leggen verkeer over brug lam

Uilskuikens leggen verkeer over brug lam


http://oi41.tinypic.com/mcfyg5.jpg


Een spoorbrug op de grens tussen Duitsland en Polen kan niet worden geopend omdat een uilenfamilie er zijn twee jongen op grootbrengt. Een ondernemer wil het spoor gebruiken als attractie voor toeristen die met een eigen wagentje tussen grensstadjes kunnen pendelen. De Duitse Staatsagentschap voor Milieu heeft daar een stokje voor gestoken, de uilen zijn beschermde dieren. Dat schrijft de Berliner Morgenpost.

Het spoor over de rivier de Oder zou vanaf vandaag in gebruik worden genomen maar de overheid vreest dat de uilskuikens in het nest zouden schrikken van de herrie die de treintjes maken. Er is een risico dat de kuikentjes van schrik het nest uitvallen, in het water terecht komen en verdrinken.

De wagentjes mogen pas gaan rijden als de kuikens uitvliegen. Dat kan nog zeker een maand duren. De ondernemer loopt mogelijk tientallen miljoenen euro's mis. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vorselaar krijgt eerste vleermuizentoren in België

Vorselaar krijgt eerste vleermuizentoren in België


http://oi44.tinypic.com/aorrbk.jpg


Op zondag 2 juni wordt de allereerste vleermuizentoren ingehuldigd in Vorselaar. Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete ontwierp samen met de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt een toren van bijna 6,5 meter hoog die een veilig onderkomen biedt aan heel wat bedreigde vleermuissoorten. De toren is een primeur voor België.

Alle vleermuizen zijn beschermd omdat de meeste soorten sterk bedreigd zijn. Een van de oorzaken van de achteruitgang is een tekort aan natuurlijke verblijfplaatsen, zoals holten en spleten in oude bomen. De toren, die werd gebouwd in een school door 53 leerlingen en 7 leerkrachten, bevat drie verschillende compartimenten die elk qua vorm en binnenklimaat van elkaar verschillen.


http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/1/0/20130531141151/media_l_5869710.jpg


De bouw nam zeven maanden in beslag. Veel werk ging naar het ruw maken van het volledige binnenwerk, zodat de vleermuizen zich met hun nagels aan het ruwe oppervlak kunnen vasthouden. Met uitzondering van de zuidzijde werd de toren volledig geïsoleerd. De buitenafwerking bestaat uit leistenen omdat die de warmte van de zon goed absorberen en vasthouden. Het resultaat is een 1,4 ton zware toren die plaats kan bieden aan enkele honderden vleermuizen.

Als de toren een succes blijkt te zijn, kan hij als voorbeeld dienen voor andere gemeenten in Vlaanderen. Lieven Janssens, burgemeester van Vorselaar, is alvast erg tevreden. "Het is een mooi project dat het groene karakter van onze stad goed benadrukt."

Tijdens de Nacht van de Vleermuis op 23 en 24 augustus kunnen geïnteresseerden bovendien op meer dan 45 locaties in Vlaanderen vleermuizen van dichtbij leren kennen. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Koudste lente sinds 1962, natste mei sinds 1984

Koudste lente sinds 1962, natste mei sinds 1984


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/10/2/20130601105030/media_xll_5871572.jpg


Met een gemiddelde temperatuur van 7,7 graden is de voorbije lente de koudste sinds 1962, toen de lente maar 7,2 graden opleverde. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw. Afgelopen maand mei was bovendien de natste mei sinds 1984 en de koudste sinds 1996.

Een gewone lente is 10,1 graden warm. Er viel 222,5 mm neerslag tussen 1 maart en 31 mei. Dat is iets meer dan de norm van 187,8 mm. Vooral de natste mei sinds 1984, met 132,5 mm neerslag, tekende daarvoor, want maart en april waren droger dan normaal.

De zon scheen deze lente ongeveer 386 uur, een tekort van 78 uur. Toch komen we niet in de top 10 van extreem koude of sombere lentes.

Met 11,1 graden gemiddeld hebben we de koudste mei sinds 1996 achter de rug. Met 136 uur zon doen we het zelfs slechter dan de 167 uur van april en het is van 1996 geleden dat deze maand nog zo weinig zonneschijn bracht. Mei 2013 is de op vier na natste meimaand en de op zes na somberste sinds het begin van de metingen.

De eerste vijf maanden van 2013 zijn steeds te koud geweest. Dat is van 1979 geleden, als we rekenen met de toen geldende maandgemiddelde temperaturen, die elke 30 jaar aangepast worden aan klimatologische evoluties. Het is dit jaar tot nu toe gemiddeld per maand 2,1 graden kouder dan normaal. Sinds januari hebben we ongeveer 114 uur zon te weinig. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterrenmeisje is laatste ster kwijt

Sterrenmeisje is laatste ster kwijt


http://oi42.tinypic.com/k173ti.jpg


Vier jaar nadat Kimberley Vlaeminck (22) wereldberoemd werd als het sterrenmeisje is ze nu volledig van haar opzichtige gezichtstatoeage verlost. De Kortrijkse onderging gisteren haar laatste laserbehandeling.

Het resultaat is verbluffend: van de 56 sterren die tatoeëerder Rouslan Toumaniantz -zogezegd tegen haar wil- op haar gezicht tatoeëerde, is helemaal niets meer te zien. Ze kreeg weer een gaaf gezicht én een nieuwe start. Ooit internationaal uitgelachen, nu uitgegroeid tot een spontane, zelfverzekerde jonge vrouw. De persoonlijke tragedie is mee uitgewist. "Ik werk als dienster en word nog amper herkend", lacht ze.

Het gaat goed met sterrenmeisje Kimberley Vlaeminck (22) uit Kortrijk. De volslagen onbekende tiener werd in 2009 in één dag internationaal het mikpunt van spot, toen ze als 19-jarige de tattooshop van Rouslan Toumaniantz verliet met 56 sterren op haar tot dan toe gave gezicht. Ze had er naar eigen zeggen slechts drie gevraagd, maar werd wakker met een heuse sterrenhemel. Het kwaad was geschied. De Vlaamse werd een regelrechte hit op internet. Van Europa tot China en Australië. Topentertainment -kimberlize yourself- wereldwijd. Destijds de meest uitgelachen Vlaming. Een hype die ze nooit gewild had.

Vier jaar na datum komt er nu een einde aan die lijdensweg. Na een reeks van negen laserbehandelingen -waarvan de eerste in februari 2010- zijn alle 56 sterren van haar gezicht verdwenen. Gisteren kreeg ze haar laatste behandeling. Het resultaat is fenomenaal. Wie Kimberleys verhaal niet kent, ziet niet dat haar gezicht ooit bijna volgetatoeëerd was.

"Het resultaat is werkelijk fantastisch. Ik schrik er zelf nog van, telkens ik in de spiegel kijk", vertelt de nu 22-jarige Kortrijkse. "Al waren de laserbehandelingen wel zeer pijnlijk. Het was net alsof er met naaldjes in mijn vel werd geprikt." (br.hln)

Het volledige verslag is vandaag te lezen in Het Laatste Nieuws» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!