Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




27-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweekoppige schildpad geboren in Amerikaanse zoo

Tweekoppige schildpad geboren in Amerikaanse zoo


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/1/5/20130627102931/media_xll_5942045.jpg


In de zoo van San Antonio in de Amerikaanse deelstaat Texas is een schildpad met twee koppen geboren. De dierenverzorgers hebben het dier Thelma en Louise gedoopt, naar het duo uit de gelijknamige Hollywood-film.

Het dier zag op 18 juni het levenslicht en stelt het wel. De schildpad heeft twee stellen hersenen en eet met beide koppen. "Tweekoppige dieren zijn eigenlijk tweelingen, die niet gescheiden zijn. Het resultaat is een dier met twee of meer koppen", aldus Debbie Rios-Vanskike van de zoo.

De schildpad zal vanaf morgen te bezichtigen zijn in de zoo van San Antonio. Het is niet het eerste tweekoppige dier dat er te bezichtigen zal zijn. Zo leefde er van 1978 tot 1995 een Texaanse rattenslang genaamd Janus. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donkere kant van zuiderse vakantie: seksuele aanranding

Donkere kant van zuiderse vakantie: seksuele aanranding


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/7/13/20130626131849/media_xll_5940028.jpg


Een op de tien Britse en Duitse vrouwelijke toeristen wordt seksueel aangerand of lastiggevallen op vakantie, dat blijkt uit een recente rondvraag. Een op de vijftien mannen wordt hier het slachtoffer van. Mallorca en Kreta zijn de landen waar toeristen het vaast ten prooi vallen aan seksueel geweld.

Ook een op de tien homo- en biseksuele mannen worden lastiggevalen op een zuiderse vakantiebestemming. 1,5 procent van de mannen en vrouwen zegt op vakantie verkracht te zijn. De onderzoekers hebben de 6.000 toeristen bevraagd op luchthavens in Kreta, Cyprus, Portugal en Spanje. Op basis van de resultaten hebben ze hun bezorgdheid geuit dat ondanks een toename van drank- en drugsmisbruik en een verhoogde seksuele activiteit bij jongeren op vakantiebestemmingen die zich focussen op uitgaan, er weinig aandacht gaat naar het probleem van de seksuele aanrandingen.

Het onderzoek werd geleid door professor Amador Calafat, een wetenschapper aan het Europees Instituut van Studies over Preventie (Irefea). Ze bestuderen gedragingen omtrent geweld, rijden, seksueel activiteiten, dronkenschap, drugsmisbruik, de resultaten worden gebruikt bij het bepalen van Europese standaarden in clubs en bars. "We hebben een onderwerp bestudeerd dat weinig aandacht krijgt als het over toerisme gaat. Het onderzoek bevroeg Engelse en Duitse toeristen, omdat zij het vaakst naar het zuiden van Europa trekken", aldus Calafat.

Calafat verklaart: "De personen die het vaakst worden lastiggevallen zijn jonge toeristen in Mallorca en Kreta die homo- of biseksueel, stevige drinkers zijn en die vaak naar bars gaan waar mensen dronken raken of cocaïne consumeren. 2,4 keer meer vrouwelijke als heteroseksuele mannen werden het slachtoffer van seksuele aanranding. Wanneer mensen op vakantie de remmingen van thuis loslaten, lopen ze meer hier risico op. De eerste preventiemaatregel is dat je je er bewust van bent dat deze problemen bestaan, aangezien we altijd positief over vakanties denken. De uitbaters van dit soort gelegenheden kunnen deze situaties vermijden door goed management."  (br.hln)



» Reageer (0)
26-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ravottende hond in rolstoel doet harten smelten

Ravottende hond in rolstoel doet harten smelten

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Hond Oscar Madison laat wereldwijd harten smelten in een filmpje dat zijn eigenaar eergisteren online zette op YouTube. De viervoeter 'zit' namelijk in een rolstoel, maar dat hindert hem niet met soortgenoten te ravotten alsof er niets aan de hand is.

Volgens een Facebookpagina die Oscars baasje aanmaakte, werd het gehandicapte dier achtergelaten op straat. Nadat de dierenbescherming de hond vond, wachtte hem eigenlijk een spuitje. Dankzij een Facebookbericht van de vzw Urgent Death Row Dogs vond Oscar toch nog een nieuwe thuis.

De hond beschikt nu over een speciale rolstoel waarin zijn achterste poten rusten. Dankzij zijn voorpoten kan hij echter prima uit de voeten, zoals je kan zien in het filmpje. Volgens zijn eigenaar kan Oscar zelfs even snel lopen als andere honden.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echt bont is drie keer zo schadelijk als nepbont

Echt bont is drie keer zo schadelijk als nepbont


http://static2.hln.be/static/photo/2013/7/12/14/20130626164140/media_xll_5940509.jpg


Echt bont is minstens driemaal schadelijker voor het milieu dan nepbont. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van dierenbeschermingsorganisaties Gaia, het Nederlandse Bont voor Dieren en het Italiaanse LAV heeft gevoerd.

"Bont is dus zeker geen duurzaam product. Naast het enorme dierenleed dat schuilgaat achter de bontproductie zijn de milieueffecten een bijkomend overtuigend argument voor een verbod op de bontproductie", aldus de organisaties.

In het onderzoek werden een nepbontjas met een echte bontjas en een nepbontkraag met een echte bontkraag vergeleken. Voor alle achttien onderzochte milieueffecten haalden bontkraagjes een slechter resultaat dan nepbontkraagjes. "Ook als een bontkraag zou worden hergebruikt op een nieuw product (jas, vest) en de nepbontkraag niet, is de impact van de echte bontkraag hoger", luidt het in het rapport.

Daarnaast is het verschil in score tussen de echte bontjas en nepbontjas voor alle milieueffecten groter dan een factor 3 en voor een groot aantal zelfs hoger dan een factor 10. Ook de veronderstelling van de bontindustrie dat een echte bontjas vijf keer langer meegaat en dus duurzamer is, wordt volgens de organisaties ontkracht.

In de Kamercommissie Volksgezondheid vindt vandaag een tweede reeks hoorzittingen plaats over een wetsvoorstel voor het verbod op pelsdierhouderijen. "Alle argumenten voor een verbod op het kweken van dieren voor hun pels liggen nu op tafel", aldus Gaia-directeur Ann De Greef. "Naast het ethische aspect dat men anno 2013 geen dieren houdt en doodt enkel en alleen voor hun vacht zijn de resultaten van dit rapport een bijkomend argument om in België over te gaan tot een verbod." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berlijn krijgt café vol poezen

Berlijn krijgt café vol poezen

http://oi40.tinypic.com/334t9aa.jpg
In de Japanse stad Osaka zijn al meer dan tien kattencafés waar klanten betalen om van het spinnende gezelschap te genieten.


In Berlijn opent binnenkort 'Café Felidae', het eerste café in de Duitse hoofdstad waar je thee kan drinken omringd door katten. De idee komt uit Japan, Wenen en Boedapest hebben al een kattencafé.

Het café wordt een mix van een galerie, een ontspanningsplek en een nieuwe kattengemeenschap. De dieren komen allemaal uit het asiel.

Mede-oprichtster Nini Gollong (32) vertelt aan Morgenpost: "We hebben ons idee uit Japan". Hoeveel katten er door het restaurant zullen lopen en hoeveel er geaaid kunnen worden, weet interieurontwerpster en kunstenares Gollong nog niet.

Voor het café zijn speciale tipi-tenten ontworpen. Er is ook ruimte voor rolstoelgebruikers. De katten kunnen zich in een speciale ruimte terugtrekken, mochten ze even rust willen. "Het is belangrijk dat de katten worden gerespecteerd," zegt Gollong.

De dieren zijn vooral te gast en het is verboden ze te voeren, te flitsen met je camera of ze in hun slaap te storen.  (br.hln - foto photonews)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwin verwelkomt 16 ooievaarsjongen

Zwin verwelkomt 16 ooievaarsjongen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/8/1/14/20130626175351/media_xll_5940719.jpg


In het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist zijn het afgelopen seizoen zestien ooievaarsjongen geboren uit negen verschillende nesten. Naar jaarlijkse gewoonte maken de verzorgers van de telling ook gebruik om de jongen te ringen.

De jongen ringen is een heel karwei. Er moet een hoogtewerker aan te pas komen om tot bij de nesten te geraken. De takkenplatforms bevinden zich namelijk in de toppen van de zeedennen.

Elk jaar probeert het Zwin zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Daar staat een unieke code op, zodat vogelliefhebbers de dieren kunnen herkennen. Vandaag kregen 14 ooievaars een ring.

De ooievaars krijgen de komende jaren 25 torens om hun nesten in te bouwen. Het Zwin Natuurcentrum krijgt ook 12 themahutten. In een van die hutten zullen bezoekers met een telescoop in de nesten kunnen kijken van de ooievaars.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crisis doet rokers massaal naar roltabak grijpen

Crisis doet rokers massaal naar roltabak grijpen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/7/4/4/20130626112642/media_xll_5939464.jpg


Het goedkopere roltabak wordt steeds vaker verkocht ons land als een gevolg van de economische crisis. Dit jaar roken 850 000 personen roltabak, tegenover 500 000 mensen in 2012. De consumptie is vooral gestegen bij minder gegoede rokers, bij Walen en bij mensen ouder dan 65 jaar.

Ook is het aantal rokers gestegen, nu rookt 27 procent van de Belgische bevolking, in 2012 was dat nog 22 procent, dat blijkt uit een rondvraag van de Stichting tegen Kanker. Luk Joossens, expert in tabakspreventie, legt uit: "Ons onderzoek toont aan dat in 2013 ongeveer 35 procent van de rokers voor roltabak kiest. Dit cijfer was de voorbijgaande vijf jaar altijd stabiel gebleven rond de 25 procent."

Joossens gaat verder: "Het rapport van de FOD Economie bevestigt deze tendens: op basis van de cijfers van de eerste vier maanden van dit jaar, verwachten we een stijging van de totale jaarlijkse verkoop van roltabak van 20 procent in vergelijking met 2012. Een gerolde sigaret kost ongeveer 3 tot 4 keer minder dan een klassieke sigaret. De crisis deed dus veel rokers naar dit alternatief grijpen."

Roltabak is bovendien uitzonderlijk goedkoop in België: dit is 50 procent duurder in Nederland, 100 procent in Frankrijk en 200 procent in Groot-Brittannië. Enkel in Luxemburg is het 2 procent goedkoper dan in ons land. "Het aanbod van roltabak bleef ook gestaag groeien", verduidelijkt Joossens. "Heel wat bekende merken hebben roltabak in hun gamma. In tegenstelling tot klassieke sigaretten staan er op de pakjes roltabak geen waarschuwingsfoto's, noch het nummer van Tabakstop."

De enquête van de Stichting deed voor de eerste keer ook navraag naar mentholsigaretten, een product dat Europa zou willen verbieden. Veertien procent van de sigarettenrokers kiest de variant met menthol. Het valt vooral in de smaak bij jonge vrouwen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bejaard koppel stapt samen uit het leven in Wetteren

Bejaard koppel stapt samen uit het leven in Wetteren


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/14/10/20130626065432/media_xll_5938675.jpg


Oud-gemeenteraadslid Leopold 'Paul' Dauwe (90) en zijn vrouw Paula Raman (88) zijn maandag in een rusthuis in Wetteren samen uit het ­leven gestapt door euthanasie, in het bijzijn van hun twee kinderen, schoonzoon en drie kleindochters. Paul en Paula waren uitzichtloos ziek, hun levenskwaliteit was herleid tot nul. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag.

"Hij wilde al langer ­euthanasie, maar heeft gewacht tot ook zij er klaar voor was", zegt schoonzoon Dirk in de krant. "Hij zou haar nooit alleen hebben achtergelaten."

Paul en Paula lieten hun huisarts maandagochtend naar hun kinderen bellen met de mededeling dat ze hadden beslist om diezelfde dag nog, in de vooravond, samen euthanasie te krijgen. "Hoewel we niets wisten van de eigenlijke beslissing, kwam ze ook niet helemaal onverwacht", zegt schoonzoon Dirk Uyttendaele (65), ­orthopedisch chirurg aan het UZ Gent en voorzitter van Groen & Co in Wetteren. "Mijn schoonouders dachten al maanden ernstig na over euthanasie en ze hebben daar met ons ook vaak over gesproken. Dus we wisten ergens wel dat het er zat aan te komen. Maar de belissing zelf hebben ze autonoom genomen." (br.hln)

Het volledige verslag kunt u vandaag lezen in de krant Het Laatste Nieuws



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 3.000 cafés verdwenen in twee jaar tijd

Meer dan 3.000 cafés verdwenen in twee jaar tijd


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/15/11/20130626050745/media_xll_5938676.jpg


Sinds het rookverbod in de horeca van start ging, op 1 juli 2011, zijn er in België netto 3.014 cafés verdwenen. Dat schrijft de Waalse krant La Dernière Heure vandaag op basis van cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Het cijfer houdt rekening met het aantal cafés dat op twee jaar tijd de deuren definitief gesloten heeft tegenover de twee jaar ervoor, en met het aantal nieuwe cafés over dezelfde periodes.

Volgens het NSZ is het aantal faillissementen en stopzettingen de voorbije twee jaar met 34 procent gestegen, terwijl het aantal nieuwe cafés met 22 procent is gedaald. Het rookverbod is "de voornaamste oorzaak" van die evolutie, zegt het NSZ.  (br.hln)



» Reageer (0)
25-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Do's en don'ts bij het strelen van een hond

Do's en don'ts bij het strelen van een hond


http://static1.hln.be/static/photo/2013/17/0/14/20130625171653/media_xll_5938049.jpg


Hoe word je de favoriete persoon van je hond? Eten geven speelt een grote rol, maar ook bepaalde manieren van strelen en benaderen spelen een grote rol.

DO: Laat het initiatief aan de hond
Streel nooit een hond die geen contact zoekt. Dat geldt zowel voor een hond die neerligt, in een hoek geduwd wordt of probeert weg te lopen. Door het hoogteverschil tussen mens en hond of je hand uit te reiken, kan de hond zich bedreigd voelen.

Dat wil niet zeggen dat je hem moet negeren tot hij in de buurt komt of actief contact zoekt,  wel dat je hem uitnodigt tot contact.

Dat doe je door te hurken zodanig dat het hoogteverschil bijna volledig is weggewerkt. Maak vluchtig oogcontact en draai je lichaam zodanig dat je eerder zij aan zij staat met de hond. Vooral bij angstige en onzekere honden is dat belangrijk.

Geef hem eventueel een tijdje, waarin je naast de hond zit maar zonder aan te raken of aan te kijken. De hond kan dan zelf beslissen of het veilig is contact te zoeken.

DON'T: gevangen hond
Een hond die opgesloten zit in een kleine kennel of achter een hek en wordt benaderd, heeft meer kans in beschermingsmodus te springen en dus te bijten.

DO: Kijk naar zijn lichaamstaal
Een hond met ontspannen spieren, die in de buurt komt, zacht kwispelt en kort oogcontact zoekt, is op zoek naar vriendelijk contact.  Blijft hij bij jou of zoekt hij meer contact nadat je stopt met strelen dan kan je zeker zijn dat hij ervan geniet.

Een hond die komt snuffelen, heeft niet noodzakelijk zin in gestreel: met het snuffelen verzamelt hij vooral informatie over jou.

Hou afstand van een hond die angstig reageert, veel verschiet of letterlijk achteruit loopt. Begin je met strelen en toont de hond signalen dat hij zich niet op zijn gemak voelt (zoals het likken van de lippen of het wit van de ogen tonen), laat hem dan met rust.

DO: Weet waar te strelen
Dit kan variëren van hond tot hond, maar algemeen gesproken zijn de borst, schouders en de basis van de nek de beste plaatsen om te strelen. Ook onder de kin en aan de basis van de staart  zijn populaire plekjes.

Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden.
Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes. Streel met de vacht mee voor een kalmerend effect.

Als een hond op zijn rug rolt, is dat geen uitnodiging om op zijn buik te wrijven. Integendeel, het is een teken van onderwerping. Angstige en onzekere honden gebruiken het daarom als begroeting.

Algemeen gesproken is het beter een hond niet aan te raken als hij op zijn rug ligt.

DON'T: Te harde bewegingen
Kloppende bewegingen of hardhandig strelen is niet voor elke hond aangenaam, al zullen de meeste er niet onmiddellijk op reageren. Na een tijdje kan de hond overgestimuleerd raken en onvoorspelbaar reageren.

DO: Leer je kinderen met honden omgaan
Leer de kinderen om op een rustige, niet-bedreigende manier met een hond om te gaan. Vermijd de no-go zones en onstuimige knuffel- en kuspartijen (zie verder). .

DO: vraag het baasje
Vraag het baasje of het een goed idee is om de hond aan de leiband te strelen.  Dat is niet alleen veiliger, maar ook beleefd.

DON'T: Knuffel en kussen
Knuffels zijn bedreigend voor een hond omdat ze verhinderen dat hij weg kan. Er zjin altijd honden die het toelaten, maar algemeen gesproken is het een slecht idee.

Kus de hond niet: niet omdat het vies is, maar om een beet te vermijden. Je gezicht is dan gevaarlijk dicht bij zijn muil.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo voorkom je kapseldrama's aan het zwembad

Zo voorkom je kapseldrama's aan het zwembad


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/15/7/20130624153407/media_xll_5934817.jpg


Na een zwembadduik lekker in de zon opwarmen, klinkt ons nu als muziek in de oren, maar dit kan echter een drama voor je haar betekenen. Bij onnatuurlijke blondines kan dit tot een groene schijn leiden, brunettes kunnen zo plots grijs worden. Experts geven tips hoe te genieten op vakantie zonder dat je lokken geruïneerd worden.

Chloor, zon en zout water kunnen je gekleurde lokken duchtig verknoeien. Haarexpert Chris Lospalluto legt uit hoe je je kapsel het best beschermt en hoe je kunt voorkomen dat je er de schaar moet inzetten. Oxidatie, een chemische reactie die de kleur van je haar verandert, is de grootste oorzaak van haar problemen op vakantie.

Zowel chloor als zon kunnen een schadelijk effect hebben, maar zwembaden zijn de grootste vijand van gekleurd haar. Het kan blond haar een groene schijn geven en brunettes kunnen hierdoor plots grijsgrauw worden. Preventie is het beste wat je kan doen, want eens het kwaad is geschied, kun je er nog weinig aan veranderen. De beste optie is conditioner in je haar laten als je gaat zwemmen, je hoeft hiervoor geen duur merk te kopen.

Als er niets anders beschikbaar is, zorg dan voor een laagje met zoet water. Ga dus bijvoorbeeld net voor je in de zee of het zwembad springt onder de douche staan. Een andere optie is arganolie, dit is licht en transparant en beschermt zonder dat dit de kleur treft. Moesten je loken toch groen worden, dan kun je best naar de kapper gaan voor hulp. Als je je haar is afgebleekt, probeer het dan niet opnieuw te kleuren omdat het dan beschadigd is en de verf zich niet gelijkmatig zal hechten.


Zelf maken


Er zijn ook thuismiddeltjes die je haar kunnen redden van schadelijke vakantiepret:
- Bicarbonaat: Meng dit onder je shampoo, was je haar hiermee en laat dit 10 à 15 minuten intrekken alvorens uit te spoelen.

- Verpulver een aspirine in water en giet dit mengsel over je haar. Ook ga je best nooit voor je vakantie naar de kapper. Wacht met een kleuring tot na je vakantie.

Als het echt niet anders gaat om voor je reisje je coupe te laten kleuren, kan het volgende trucje helpen. Wacht een week om je lokken te verwennen met een hydraterende conditioner die je 10 minuten laat inwerken. Dit maakt je haar minder zwak en beschermt tegen schadelijke effecten van zeewater en chloor.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat pasgeboren kuikentjes beter kunnen dan driejarige mensenkinderen

Wat pasgeboren kuikentjes beter kunnen dan driejarige mensenkinderen


http://oi42.tinypic.com/dr4fvk.jpg


Een onderzoek van de Universiteit van Bristol toont aan dat kippen helemaal niet zo dom zijn als sommigen misschien denken. Kippenkuikens die pas uit het ei komen, blijken al over vaardigheden te beschikken die driejarige mensenkinderen nog niet hebben.

In een test kregen de vogels meer voedsel naargelang de tijd die ze wachtten alvorens te starten met eten. Terwijl 93 procent van de hennen die vaardigheid demonstreerde, suggereren vergelijkbare onderzoeken dat veel mensenbaby's die mate van zelfcontrole niet vertonen voor ze vier zijn. De test suggereert dat kuikens geboren worden met de vaardigheid om aantallen te volgen tot vijf, iets wat mensenbaby's moeten leren.

Kippen hebben blijkbaar ook een instinctieve vaardigheid om structureel stevige objecten te herkennen, en die te verkiezen boven objecten die er onbetrouwbaar of inconsistent uitzien. Ze zijn zich ook bewust van objecten die uit het zicht verdwijnen, en volgen die op een manier die niet bestaat bij mensen tot ongeveer een jaar oud.

"Ondanks het feit dat we ermee vertrouwd zijn, denken weinig mensen dat kippen intelligente vogels zijn", zegt professor Christine Nichol, die twintig jaar onderzoek over de materie doorlichtte voor de universiteit.

"Kippen mogen dan geen significante mathematische, wetenschappelijke of literaire bijdrage leveren tot de wereld, maar de studie toont aan dat kippen de mogelijkheid hebben kneepjes onder de knie te krijgen, en vaardigheden kunnen ontwikkelen waarvoor een mensenkind maanden en zelfs jaren voor nodig heeft".  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkse ziekenhuizen factureren 32 procent te veel aan Belgische toeristen

Turkse ziekenhuizen factureren 32 procent te veel aan Belgische toeristen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/10/8/20130625104712/media_xll_5936903.jpg


Duizenden Belgen vertrekken de komende dagen naar zonniger oorden. Bepaalde buitenlandse ziekenhuizen zijn daar alvast niet rouwig om. Zo factureren de Turkse ziekenhuizen stelselmatig 32% te veel aan buitenlandse patiënten. Dat blijkt uit de gegevens van Mediphone Assist, de reisbijstandscentrale van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Frankrijk, Spanje en Turkije zijn de populairste zomerbestemmingen van de Belg. De medische noodgevallen in Turkije waren in 2012 goed voor 14 procent van de behandelde dossiers door Mediphone Assist. Net zoals in Spanje zijn de privéziekenhuizen prominent aanwezig in de toeristische gebieden van het land.  En die maken het nu wel erg bont: als het om een buitenlandse patiënt gaat, rekenen ze tot 32 procent te veel aan.

"De ziekenhuizen hopen op bijkomende inkomsten tijdens de zomermaanden. We kennen het fenomeen ook in andere landen, maar in Turkije is het probleem het grootst," verduidelijkt Christian Horemans, expert Internationale Zaken van de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Turkse hotels wijzen toeristen vaak door naar een arts of ziekenhuis waarmee ze afspraken hebben. Die passen niet alleen te hoge tarieven toe, vaak worden toeristen ook onnodig gehospitaliseerd. Om deze praktijken in de kiem te smoren, werden alle facturen van de 353 dossiers uit 2012 nauwkeurig nagekeken. "Dankzij intensieve onderhandelingen met de Turkse ziekenhuizen hebben we in 2012 de kostprijs met gemiddeld 32% kunnen doen dalen", dixit Horemans.

"Wij raden onze verzekerden aan om bij medische problemen in Turkije de reisbijstandcentrale te contacteren. Zo worden ze naar een ziekenhuis doorverwezen waar een goede behandeling en normale tarieven gegarandeerd worden," aldus Horemans.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewakingscamera's doen aantal misdrijven niet dalen

Bewakingscamera's doen aantal misdrijven niet dalen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/13/11/20130625062045/media_xll_5936396.jpg


Camerabewaking op straat helpt nauwelijks om het aantal misdrijven te doen dalen. Er is veeleer sprake van een verplaatsingseffect. Dat blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Maatschappelijke Veiligheid van de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen, waarover wordt bericht in de Coreliokranten.

Het expertisecentrum onderzocht het effect van cameratoezicht op het openbare domein in zeven Belgische steden en gemeenten. "We hebben het aantal misdrijven geteld vóór er camera's waren en nadien', zegt onderzoekster Evelien De Pauw. "In de buurten waar camera's staan, daalde het aantal geregistreerde feiten met 2 procent, een beperkte daling. Daartegenover staat dan wel dat in de straten rondom die buurten, waar dus geen camera's staan, er bijna 9 procent méér misdrijven waren."

Uit het onderzoek blijkt nog dat de camera's, die vaak geplaatst worden om vechtpartijen te vermijden, net geen effect hebben op agressie en geweld. "Op zich is dat niet onlogisch: zo'n vechtpartij gebeurt vaak in een vlaag van woede of dronkenschap, en dan zal een dader zich niet inhouden", aldus De Pauw. Camera's blijken wel te helpen tegen vormen van overlast, zoals wildplassen en sluikstorten.

"Gemeenten moeten goed nadenken voor ze camera's zetten en geen foute verwachtingen koesteren", besluit de onderzoekster. Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) hebben ongeveer 115 van de 308 gemeenten bewakingscamera's op openbare plaatsen. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pijnbron van fibromyalgie zit niet tussen de oren

Pijnbron van fibromyalgie zit niet tussen de oren


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/13/10/20130624183655/media_xll_5935495.jpg


Neurowetenschappers hebben de pijnbron bij fibropatiënten gevonden. In schril contrast met vastgeroeste vooroordelen moeten we daarvoor niet gaan zoeken in de hersenen. Miljoenen mensen, waarvan de meerderheid vrouwen, zijn al jaren wanhopig op zoek naar een doeltreffende behandeling. Tot op vandaag dachten veel artsen dat fibromyalgie een imaginaire, puur psychologische aandoening was, maar baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten.

Letterlijk betekent fibromyalgie 'pijn in bindweefsel en spieren'. Mensen met deze aandoening hebben last van verschillende klachten, heel vaak op hetzelfde moment: pijn, stijfheid, slaapstoornissen, hoofdpijn en darmproblemen. De ziekte behoort tot de meest voorkomende pijnsyndromen. Met dank aan de nieuwe bevindingen kan nu gewerkt worden aan alternatieven op vlak van behandeling. Het ultieme doel is een permanente oplossing te vinden voor de aandoening.

Amerikaanse neurowetenschappers onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Vervolgens deden ze hetzelfde met handen van fibropatiënten. Zo zagen ze een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels, genaamd arteriool-venulen (AV).

Tot voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat deze vezels alleen verantwoordelijk waren voor het regelen van de doorstroom in de bloedvaten. Nu weten ze echter dat er een rechtstreekse link is tussen deze zenuweindes en de wijdverspreide pijn die patiënten met fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibro extreem overgevoelige handen en andere delicatie zones (zogenaamde tenderpoints of drukpunten) op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.

"Deze verstoorde bloedstroom kan perfect de oorzaak zijn van spierpijn en andere pijnprikkels, maar ook van oververmoeidheid", verklaart neurowetenschapper Dr. Frank L. Rice.

Nieuwe behandelingen zijn broodnodig, aangezien de huidige opties zelden het leed van mensen met fibromyalgie echt verzachten. Zo krijgen ze nu allerhande pijnstillers en antidepressiva voorgeschreven of worden ze afgewimpeld met het 'advies': "Slaap en beweeg gewoon een beetje meer".  (br.hln)



» Reageer (0)
24-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Digitale dementie: geheugen van jongeren minder goed ontwikkeld

Digitale dementie: geheugen van jongeren minder goed ontwikkeld


http://static0.hln.be/static/photo/2013/8/14/4/20130624143332/media_xll_5934544.jpg


Dokters in Zuid-Korea waarschuwen voor een stijging van de 'digitale dementie' bij jonge mensen. De jongeren vertrouwen er zo hard op hun elektronische apparaten dat ze niet meer in staat zijn om alledaagse dingen te onthouden, zoals hun telefoonnummers. In Zuid-Korea is het een groeiend probleem, maar het waait ook over naar onze gebieden.

Zuid-Korea is een van de meest digitale naties in de wereld. Het probleem van internetverslavingen werd er al erkend in de late jaren 90, zowel bij volwassenen en jongeren. Die verslaving zou er nu leiden tot digitale dementie, een achteruitgang van het cognitieve vermogen. Dat komt normaal enkel voor bij mensen die een hoofdletsel oplopen of lijden aan een psychische ziekte, maar er zou ook bij gezonde mensen steeds meer sprake van zijn.

"Het overmatig gebruik van smartphones en spelconsoles hindert een evenwichtige ontwikkeling van het brein", vertelde dr. Byun Gi-won van het Balance Brain Centre in Seoel. "Zware gebruikers ontwikkelen wel de linkerkant van hun brein, maar de rechterkant blijft onderontwikkeld."

Die rechterkant is gelinkt met onze concentratie. Als dat deel van het brein niet voldoende ontwikkeld wordt, heeft dat bijgevolg een invloed op het aandachtsvermogen en het geheugen. In 15 procent van de gevallen zou dat kunnen leiden tot een vroege ontwikkeling van dementie. Daarnaast zouden er ook gevolgen zijn voor de emotionele ontwikkeling, vooral bij kinderen, want hun brein groeit nog steeds.

In Zuid-Korea krijgen al heel wat mensen er mee te maken. Niet verwonderlijk, aangezien nu al 18,4 procent van de 10- tot 19-jarigen er zijn smartphone meer dan zeven uur per dag gebruikt. Dat is een stijging van 7 procent in vergelijking met vorig jaar. Meer dan 67 procent van de Zuid-Koreanen heeft ook een smartphone, dat is het hoogste percentage ter wereld.

Toch doet de trend zich niet alleen daar voor. Ook in de Westerse landen brengen jongeren steeds meer tijd door op hun laptop, gsm of andere elektronische apparaten. "De gevolgen voor het brein zijn onomkeerbaar', waarschuwde de Duitse neurowetenschappers dr. Manfred Spitzer al in 2012. Hij pleitte voor maatregelen om te voorkomen dat jongeren verslaafd raken. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorkom humeurwisselingen door PMS met deze tips

Voorkom humeurwisselingen door PMS met deze tips


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/14/12/20130624131637/media_xll_5934357.jpg


Het premenstrueel syndroom (PMS) is een veelvoorkomende aandoening bij vrouwelijke twintigers en dertigers. Het veroorzaakt lichamelijke ongemakken zoals krampen, lage rugpijn en een opgeblazen gevoel, maar zorgt ook voor humeurschommelingen. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om die in te tomen.

1. Weet wanneer je cyclus begint
Het lijkt simpel, maar weten wanneer je cyclus begint kan je beste verdediging zijn tegen de humeurschommelingen. "Rekening houden met je tijd van de maand en weten waarom je je slecht voelt, helpt je te begrijpen waar je lichaam mee bezig is. Als de geïrriteerde gevoelens dan naar boven komen, kan je ze meteen linken aan je hormonale veranderingen en zal je kalmeren", weet experte Mayling Kajiya.

2. Ga sporten
"Als je je slecht, kramperig of geïrriteerd voelt voor je menstruatie, trek dan naar de fitness of de yogales", luidt het volgende advies van Mayling. Sporten is een natuurlijke pijnstiller, waardoor je je snel beter zal voelen. Zelfs na een lichte workout krijgt je humeur een boost én zal je je minder opgeblazen voelen door het zweten.

3. Kies de juiste voeding
Gezonde voeding is essentieel voor een gezonde levensstijl en om gewicht te verliezen, maar het helpt ook bij het verlichten van je PMS-symptomen. Kies voor natuurlijke voedingsmiddelen voor je menstruatie begint én blijf weg van een overdaad aan cafeïne of alchol. "Door PMS zijn je hormonen gevoeliger aan stimulaties", verklaart Mayling. Het is anders voor iedereen, maar door weg te blijven van jouw triggers kan je een groot verschil maken.

4. Neem een hap (!) chocolade
Toch mag je volgens Mayling ook zondigen met chocolade. "Die bevat heel wat stoffen die helpen om je humeur op te krikken", weet zij. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je aankomende menstruatie het ideale excuus is om je vol te proppen met chocolade, maar een paar stukjes kunnen geen kwaad.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zara (16) leek wel 60 jaar door zeldzame aandoening

Zara (16) leek wel 60 jaar door zeldzame aandoening


http://oi40.tinypic.com/kaive1.jpg


De 16-jarige Britse Zara Hartshorn werd jarenlang gepest door haar uiterlijk, ze lijdt namelijk aan een huidaandoening die rimpels veroorzaakt. Hierdoor leek ze haar hele jeugd op een vrouw van middelbare leeftijd, dankzij een gratis operatie van een plastische chirurg kan ze nu eindelijk een normaal leven leiden.

Artsen dachten jarenlang dat het tienermeisje met lipodystrofie kampte, dit zou ze van haar moeder geërfd hebben. Toen Zara 12 was, dacht iedereen dat ze een vrouw van middelbare leeftijd was. Zo werd ze ooit verplicht om van de bus te stappen omdat ze niet kon bewijzen dat recht had op een ticket voor een kind. Ook werd ze vaak aanzien voor de moeder van haar zus Chloe, die toen 17 jaar was. 

Lipodystrofie is een genetische ziekte die de botten doet verouderen en het vet onder de huid vernietigt. Rond haar vierde kreeg Zara overtollige huid aan de kaaklijn. "Mijn mama had me uitgelegd dat ik dezelfde ziekte had als zij, maar dat ik mooi was en niet moest letten op wat anderen zeiden. Het pesten was het ergst tussen mijn acht en tien jaar. Kinderen noemden mij aapje en oma. Op school dachten sommigen dat ik een leerkracht was, wat erg gênant was in het bijzijn van mijn klasgenootjes."

De Amerikaanse professor Abhimanya Garg heeft na tests ontdekt dat Zara niet met lipodystrofie, maar cutis laxa kampt, hetzelfde gold voor haar moeder. Dit is een nog zeldzamere ziekte waar slechts 30 Britten mee rondlopen en kan ook lijden tot vroegtijdige sterfte. Deze ziekte kan de gewrichten zwakker maken en leiden tot long- en hartproblemen. Zara kreeg een gratis facelift en neusoperatie aangeboden door de Amerikaanse chirurg Robert Ersek. "Het was een erg mooie kans, waar ik nooit van had durven dromen." 

Dankzij de operatie voelt Zara zich nu net als haar leeftijdsgenoten. Het meisje droomt ervan ooit een schoonheidssalon te kunnen openen. "Voor mij operatie werd gepest omdat ik er ander uitzag, nu val ik niet meer op tussen andere meisjes van mijn leeftijd. Mensen staren mij niet meer aan wanneer ik over straat wandel." Dankzij haar herwonnen zelfvertrouwen vond ze haar vriendje Ricky. "Ik heb vroeger al wel liefjes gehad, maar ik denk niet dat iemand van hen mijn aandoening echt aanvaardde. Hij heeft oude foto's van mij gezien en mij altijd gezegd dat ik mooi ben, hoewel ik hem vroeger niet geloofd zou hebben. Ik weet dat ik altijd deze aandoening zal hebben en dat het mijn leven kan inkorten, maar nu voel ik me toch al zelfzekerder."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie in museum: Egyptisch beeld draait rond

Mysterie in museum: Egyptisch beeld draait rond

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Medewerkers van het Manchester Museum hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Een oud Egyptisch beeld draaide een half rondje zonder dat iemand het aanraakte. De curator besloot de beweging van het beeld op camera vast te leggen en ging op zoek naar een verklaring.

In februari constateerde curator Campbell Price voor het eerst dat het beeld verschoven was. De Egyptoloog besloot toen een camera te installeren.

"Op een dag zag ik dat het beeld gedraaid was. Ik vond het raar want het beeld staat afgeschermd en ik ben de enige die de sleutel heeft. Ik zette het beeld terug en de volgende dag was het weer gedraaid. Dus hebben we een video geïnstalleerd. Die leverde het bewijs dat het beeld draait", liet Price weten aan Manchester Evening News.

Price schakelde de hulp in van natuurkundige Brain Cox om het mysterie te verklaren. Volgens die laatste heeft het te maken met wrijving en een lichte trilling die de beweging veroorzaakt. Price vindt de verklaring weinig aannemelijk. "Het beeld staat daar al jaren en het bewoog nooit eerder. En waarom zou het in een perfect rondje draaien?"

Vroeger waren wetenschappers die de tombes van farao's onderzochten bang voor de 'vloek van de farao' (mythe die voorschrijft dat degene die het graf van de farao schendt hiervoor gestraft zal worden, red.), maar de meeste Egyptologen zijn niet bijgelovig zo valt te lezen op de blog van Price.

"Het beeld is een voorwerp dat met de mummie in de tombe terechtkwam. Rouwende mensen legden allerlei soorten offers aan de voeten van de overledene. Uit de hiërogliefen op de achterkant lezen we dat brood, bier en vlees nodig zijn".

"In het oude Egypte geloofde men dat als de mummie werd vernietigd het beeld als alternatief voorwerp kan dienen om de geest van de overledene te huizen. Misschien veroorzaakt de geest de beweging". (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appartementen en hotels aan de kust blijven leeg

Appartementen en hotels aan de kust blijven leeg


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/9/14/20130624044523/media_xll_5933009.jpg


Het nakende zomerseizoen zorgt voor ongerustheid in de toeristische sector aan de Belgische kust. Het aantal boekingen voor huurappartementen, studio's of huizen voor juli ligt immers 10 tot 15 procent lager dan vorig jaar, bij de hotels is dat zelfs een kwart lager. Dat schrijven de Coreliokranten.

"Het ziet er slecht uit en de achterstand in de boekingen is niet meer op te halen", zegt Kurt Coelus, de voorzitter van de beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars aan zee. "Het is niet alleen de Belgische kust die afziet: ook aan de Côte d'Azur voelen ze de crisis. Mensen besparen op hun vakantiebudget. En vakantie aan de eigen kust is sowieso niet de hoofdvakantie van de Vlaming, dus die wordt al eens vaker afgezegd of ingekort."

"Tegenover vorig jaar liggen de boekingen om in juli een appartement, studio of huis te huren 10 tot 15 procent lager", zegt hij. "En in 2012 waren er al 15 procent minder boekingen dan het jaar dáárvoor. In twee jaar tijd komen we zo tot een daling van 25 tot 30 procent. Dat is een zeer forse achteruitgang."

Anderzijds kunnen toeristen goede zaakjes doen omdat de verhuurders de prijzen al met 10 tot 15 procent hebben laten zakken om toch een huurder te hebben in juli.  (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!