NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 vrouwen verklappen wat ze liever al voor hun huwelijk geweten hadden

8 vrouwen verklappen wat ze liever al voor hun huwelijk geweten hadden

https://www.mupload.nl/img/omtjbmn18rchx.jpg

Nog niet in het huwelijksbootje gestapt? Dan ben je nog mooi op tijd voor dit advies van ervaringsdeskundigen. Acht Amerikaanse dames delen wat ze niet wisten voor ze gingen trouwen, en eigenlijk liever wel geweten hadden. Lees en leer.

1. Politiek doet er toe

Lisa D: “Ik ben een liberale democraat en mijn ex-man een conservatieve republikein. Ik weet echt niet waarom ik ooit heb gedacht dat dat geen probleem was. Ik had er een hekel aan wanneer zijn conservatieve krant op de deurmat belandde en hij had hetzelfde gevoel bij mijn krant. Ik was ook bang dat zijn visie op abortus zelfs gevaarlijk zou worden voor mij. Ik kampte met vruchtbaarheidsproblemen, en kunstmatig zwanger proberen raken had misschien wel problemen opgeleverd.”

2. Je relatie verandert

Naomi F: “Ik wou dat ik geweten had dat onze relatie zou veranderen, en dat we door heel erg moeilijke tijden gingen gaan. Maar los daarvan: het was het zeker waard.”

3. Ken jezelf

Penny T: “Ik heb twee huwelijken achter de rug. Ik wou dat ik geweten had dat je altijd jezelf moet blijven. Verander je niet voor iemand anders, tenzij het een positieve verandering is!”

4. Je hebt nog tijd alleen nodig

Ashley T: “Een huwelijk verbindt je echt aan een ander, op een prachtige manier, maar het blijft leuk om nog steeds je eigen persoontje te behouden. Zorg ook voor genoeg tijd alleen en kies andere hobby’s dan je partner, dat is echt belangrijk. Wij hebben dit ontdekt na één jaar huwelijk en hebben die gewoonte nu ingebouwd.”

5. Familie is belangrijk

Kelly B.: “In mijn eerste huwelijk kwam ik erachter dat het belangrijk is om ook een goede band te hebben met de familie van je partner. Ze zijn belangrijk voor hem, dus je komt er maar beter ook goed mee overweg. Stop daar tijd en moeite in.”

6. Je geliefde kan geen gedachten lezen

Echo G: “Hoe close je ook bent met je partner, je moet nog steeds onder woorden brengen wat er mis is, hoe jij je voelt of wat je nodig hebt. Dat klinkt niet romantisch, maar het is niet fair om spelletjes te spelen waarbij je hoopt dat hij of zij je gedachten kan lezen. Praat met elkaar en spreek uit wat er op je lever ligt.”.

7. Een huwelijk draait niet om het trouwfeest

Dana M: “Hoe leuk die ene dag ook is, een huwelijk draait niet rond het trouwfeest. Over twintig jaar zal je al lang niet meer wakker liggen over de topping op de taart tijdens het trouwfeest of welke dj je gevraagd had.”

8. Ruzie maken is oké

Jess S: “Ik wou dat ik de kracht had gehad om ruzie te maken. Focus op de grote, belangrijke dingen die je geluk op lange termijn in de weg staan, en laat kleine ergernissen voor wat ze zijn.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog nooit eerder geveilde Magritte onder de hamer

Nog nooit eerder geveilde Magritte onder de hamer

https://images4.persgroep.net/rcs/rbMYWfUjMwA9sl95hRa-5Q623Bk/diocontent/111643280/_crop/0/1938/4465/2506/_fill/679/382?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In New York gaat bij het veilinghuis Christie’s in november het schilderij ‘L’empire des lumières’ (‘Het rijk der lichten’) uit 1949 van de Belgische schilder René Magritte onder de hamer. De waarde van het werk wordt geschat op 14 tot 18 miljoen dollar (ongeveer 12 tot 15 miljoen euro). Dat meldt Christie’s vandaag in een persbericht.

Het werk uit 1949 is het eerste schilderij dat de surrealist Magritte maakte in zijn beroemde reeks van “L’empire des lumières”, waarvan andere versies onder meer in de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, het Guggenheim Museum en het MoMA in New York zitten.

Privécollectie
Het doek dat nu wordt geveild komt uit een privécollectie en was oorspronkelijk in het bezit van Nelson A. Rockefeller, die het werk in 1950 kocht en later vicepresident van de Verenigde Staten zou worden. Het is de eerste keer dat het werk onder de hamer zal gaan. Dat gebeurt op 13 november in New York. Het schilderij wordt wel eerst nog tot 3 oktober tentoongesteld bij Christie’s in Hongkong.

“Christie’s is vereerd de kans te krijgen om dit werk voor het eerst te veilen. Het is een mijlpaal in Magrittes oeuvre”, zegt Sharon Kim, directeur bij het veilinghuis.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zitten er giftige stoffen in thee?

Zitten er giftige stoffen in thee?

https://www.mupload.nl/img/t5mubhdtc7mbl.jpg

Zelfgemaakte kruidenthees, maar ook groene, zwarte, kamille-, munt- en rooibosthee zouden natuurlijke gifstoffen bevatten volgens een onderzoek van het Duitse BfR en het Europese EFSA, twee organisaties die waken over de voedselveiligheid. Maar hoe erg is dat? “De giftige stoffen die in thee, maar ook in andere producten zoals honing zitten, zijn pyrrolizidine- alkaloïden, kortweg PA’s”, sust toxicoloog Jan Tytgat. “Dit zijn geen door de mens gemaakte pesticiden, maar ze komen voor in planten in de natuur.” Het gaat hier niet om zeldzaam groen, maar om gewone kruiden en planten die je zelfs in de berm langs de weg kan vinden zoals slangenkruid, jakobskruiskruid, klein kruiskruid en bezemkruiskruid. “De ongerustheid over de PA’s geproduceerd door planten, is vooral ontstaan na verschillende grootschalige studies over honing. Daaruit is gebleken dat er zowel op korte als lange termijn gevolgen voor de  gezondheid kunnen zijn als men te hoge concentraties PA’s binnenkrijgt. PA’s zijn toxisch voor de genen waardoor ze een verhoogd risico op kanker kunnen veroorzaken. Maar ze hebben ook nadelige effecten op de lever en de longen”, legt Tytgat uit.
Kinderen zijn er meer vatbaar voor dan volwassenen. Het is dan ook voor kinderen dat men zich zorgen maakt bij een te hoge blootstelling aan PA’s. Jan Tytgat: “Enkele jaren geleden is er een jongetje van vijf jaar oud gestorven nadat hij in enkele dagen tijd hoge concentraties PA’s had binnengekregen. De Europese dienst voor de voedselveiligheid EFSA heeft dan ook een drempelwaarde opgelegd van de hoeveelheid PA’s die niet overschreden mag worden. Maar dat cijfer ligt zo hoog dat bij normaal theeverbruik die drempel nooit gehaald wordt. Zeker toch niet voor volwassenen. Bij kinderen is het wat anders omdat zij een veel lager lichaamsgewicht hebben. Kinderen die twee keer per dag honing zouden eten bijvoorbeeld lopen een verhoogd risico.”

Variëren
Al wil dat niet zeggen dat volwassenen zomaar hun gang kunnen gaan. Tytgat: “Zoals bij alles, is het ook bij thee aangewezen om te variëren en andere dranken te consumeren. Alleen maar zelfgemaakte thees drinken met kruiden die je in het wild plukt, is geen aanrader. Door variatie ‘verdunt’ de blootstelling aan PA’s zodat je geen verhoogd risico op kanker of leverproblemen oploopt.” Stoppen met het drinken van thee is niet nodig. “Drie à vier kopjes thee per dag kunnen zeker zonder risico”, bevestigt Evelyne Verhaeghe van theewinkel Javana. “Het is zoals met veel dingen in het leven: alles met mate! Thee is absoluut gezond voor ons lichaam. Maar bij extreem verbruik kan zelfs iets goeds slecht voor ons worden.” (br.hln)


» Reageer (0)
29-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Playmate Mai-Lan uit Bergen op Zoom:

Playmate Mai-Lan uit Bergen op Zoom: “Thank god, vroeg Hefner me niet mee naar boven”

https://www.mupload.nl/img/ff2pa5qfjqzxv.jpg

Een jaar of tien geleden werd Mai-Lan uitverkoren om voor de Playboy te poseren. Tot driemaal toe sierde ze het mannenblad, toen ongeveer 19 jaar jong. Na haar ontgroening mocht de Hollandse schone in 2008 naar de Mansion in Los Angeles afreizen voor een fotoshoot met zeven andere Playmates. Een week lang verbleef ze in het gastenverblijf op het beruchte landgoed.

En wow, die ervaring zal ze nooit meer vergeten. Want als nuchtere Hollandse stapte Mai-Lan een compleet andere wereld binnen. Ze stond oog in oog met een legende. Een legende die haar - plus zijn drie vriendinnen en de andere Playmates - mee uit eten nam. “We stapten ineens uit een limousine op Hollywood Boulevard. Ja, dat was wel even iets”, vertelt ze.

Nee, de gesprekken waren niet diepgaand. De dames babbelden gezellig over billen. “Hefners vriendin Kendra ging in de limousine spontaan twerken”, herinnert Mai-Lan zich. Maar toch ging het tijdens het eten - ‘ik geloof dat het sushi was’ - allemaal heel vanzelf. “Het was vooral heel gezellig. Helemaal niet raar of zo.”

Diezelfde week nodigde Hefner zijn bezoek uit voor een film in zijn eigen bioscoopzaal. “Samen met zijn vriendinnen zat hij op de eerste rij een beetje te rommelen. En wij zaten er achter. Toen dachten we wel: ok, daar zitten we dan”, vertelt ze lachend.

Hoewel de meiden vrij waren om te gaan en staan waar ze wilden, heeft ze niet de hele Mansion gezien. Hefner woonde op de eerste etage van het grote landhuis. “Maar daar stap je niet ineens naartoe.” Ze voegt er lachend aan toe: “En thank God, ben ik niet uitgenodigd om naar boven te gaan. Hij viel geloof ik op blond.”

Grot

Wel nam ze een duik in het zwembad dat een bekend decor is in allerlei documentaires. “Ik heb ook even in die grot gezwommen, maar ben er snel weer uit gegaan. Je hoort altijd van die verhalen over wat daar allemaal gebeurt. Dat vond ik wel een beetje nasty. Het rook er helemaal bedompt.”

Echt persoonlijke gesprekken met Hefner heeft Mai-Lan niet gehad. Toch heeft ze een goede indruk van hem overgehouden. “Veel mensen denken dat het een vies oud mannetje is, maar dat was helemaal niet zo. Hij was heel lief, toegankelijk en aardig.”
En uiteindelijk heeft ze het verloop van haar carrière aan hem te danken. Mai-Lan heeft nu een loopbaan als dj. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Verboden ijsje in je achterzak te steken”: deze absurde wetten bestaan écht in de VS

“Verboden ijsje in je achterzak te steken”: deze absurde wetten bestaan écht in de VS

https://www.mupload.nl/img/5p3drlqbubgr0.jpg

Wetten zijn er om nageleefd te worden, maar soms maakt de wethouder er een boeltje van. De nieuwe editie van jaarkalender Snoecks bundelt wetten die in bepaalde staten van de VS in voege zijn. Bizar!

Fotografe Olivia Locher bundelt in haar boek ‘I Fought the law’ de meest absurde wetten die nog altijd bestaan in de Verenigde Staten. Het begon allemaal met een ijsje. Een vriend vertelde haar dat het in de staat Alabama illegaal is om een hoorntje in je achterzak te stoppen. Locher was daar zo gefascineerd door dat ze er een hele fotoreeks aan wijdde. En die fotoreeks staat in de nieuwe editie van de Snoeckskalender.
Veel van die absurde wetten zijn nog altijd in voege, omdat het te veel moeite en geld kost om ze te verwijderen. De meeste van die wetten hebben een bestaansreden die nu totaal niet meer relevant is, maar wel soms nuttig. Zo voerde de staat New York in 1926 een wet in die mensen verbood om in cafés te dansen. Vandaag gebruikt de politie die wet soms nog om cafés te sluiten bij problemen.

Wij overlopen enkele absurde wetten uit haar boek.

Verboden een ijsje in je achterzak te steken

In de staat Alabama is het ten strengste verboden om een hoorntje met ijs in je achterzak te steken. Dan zit er niets anders op dan het gewoon op te eten, zeker?

Verboden foto’s onder een rok te nemen.

In de staat Massachusetts is het verboden om foto’s te nemen onder een rok. Ook niet als dat met instemming gebeurt.

Verboden transparante kledij te dragen

In de staat Rhode Island is het verboden om transparante kledij te dragen.

Verboden om buiten naakt te zijn

In Idaho is het verboden om buiten naakt te zijn, ook al zit je in je eigen tuin. Elke nudist is in overtreding.

Verboden appeltaart te serveren zonder kaas

In de staat Wisconsin is het verboden om in restaurants appeltaart te serveren zonder kaas. Say what!?
Verboden te picknicken op een kerkhof

In de staat Georgia is het verboden om te picknicken op een kerkhof.
Verboden parfum te drinken

In Delaware is het verboden om parfum op te drinken. Weg, frisse adem.
Verboden opgewonden te worden

In Indiana is het verboden voor mannen om in het publiek opgewonden te geraken.
Verboden op een meeuw te spuwen

In Virginia kan je een boete krijgen als je op een meeuw spuwt. Duiven, merels, spreeuwen of mussen mag je wel naar hartenlust onderkwijlen.
Verboden om een Amerikaanse vlag in zeep te steken

In Nevada mag je geen Amerikaanse vlag in een stuk zeep steken. Andere vlaggen zijn volledig legaal.
Verboden om je uithouding te testen in de auto

In Oregon is het ten strengste verboden om je uithoudingsvermogen te testen in de auto op een snelweg. Veiligheid boven alles!
Verboden de grens over te steken met een vogel op je hoofd

In Minnesota mag je de grens niet oversteken met een vogel op je hoofd. Je mag er wel op spuwen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonny Lang - Only A Man

Jonny Lang - Only A Man

Klik op de foto om hem te beluisteren


Jonny Lang (29 januari, 1981, Fargo) is een Amerikaanse blues- en gospelzanger.Lang begon op zijn twaalfde met gitaar spelen, nadat zijn vader hem meenam naar Bad Medicine Blues Band, een van de weinige bluesbands in Fargo. Niet lang daarna nam Lang gitaarlessen van Ted Larsen, de gitarist van de Bad Medicine Blues Band. Na een paar maanden gitaarles stapte Lang in de band, die de naam toen veranderde in Kid Jonny Lang & The Big Bang.

De band verhuisde naar Minneapolis, Minnesota en gaven het album Smokin uit. In 1996 tekende Lang voor een contract bij A&M Records. Op 28 januari 1997 gaf Lang het muliti-platinum album Lie to Me uit. Het volgende album, Wander This World, werd uitgegeven op 20 oktober 1998 en werd genomineerd voor een Grammy. Vervolgend kwam op 14 oktober 2003 het album Long Time Coming uit. Lang maakte een cover van Edgar Winters Dying to Live. Langs nieuwste gospelbeïnvloedde album, Turn Around, kwam uit in 2006. Recent (?) ontving Lang een Grammy.

Meer dan tien jaar actief in de muziekwereld, tourde Lang met The Rolling Stones, Aerosmith, B.B. King, Blues Traveler, Jeff Beck, en Sting. In 1999 werd Lang uitgenodigd om op te treden voor het Witte Huis-publiek, met daaronder onder meer de toenmalige president Bill Clinton en Hillary Clinton. In 2004 vroeg Eric Clapton aan Lang om op te treden tijdens het Crossroads Guitar Festival om geld in te zamelen voor het Crossroads Centre Antigua.

Van 1993 tot 1996 was Langs achtergrondband The Big Bang. Deze groep bestond uit de drie oprichters van de Bad Medicine Blues Band: Ted Larsen op gitaar, zijn broer Michael Rey Larsen op drum en Jeff Hayes op basgitaar. Keyboardist Bruce McCabe trad in de band in 1995, nadat Lang en zijn jonge band hem imponeerde met hun setopening voor McCabe's band, The Hoopsnakes.

Van 1996 tot 2004 waren Paul Diethelm op gitaar, Bruce McCabe op keyboard, Doug Nelson op basgitaar en Billy Thommes op drum zijn achtergrondband. Nelson overleed na een verkeersongeluk in 2000 en werd vervangen door Billy Franze. Franze werd in 2003 vervangen door James Anton. Saxofoonspeler David Eiland kwam er in 2000 bij. In 2005 verving Lang de gehele band behalve Anton, en verscheen op akoestische gitaar. Hij trad op met Wendy Alane Wright tijdens de 2000 pre-Grammy party. Gitarist Reeve Carney was Langs openingsact voor verscheidene shows in 2005, 2006 en 2007.

Lang trouwde op 8 juni 2001 met zijn vriendin Haylie Johnson. Ze leven in Los Angeles, Californië. Lang keerde zich tot het Christendom na de dood van de vader van zijn vrouw in 2002.


» Reageer (0)
28-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De paspoppen van H&M krijgen realistischere maten

De paspoppen van H&M krijgen realistischere maten

https://www.mupload.nl/img/dtc2b1emg5jxc.jpg

H&M gebruikt steeds vaker paspoppen met brede(re) heupen, borsten en billen. De Zweedse modeketen wil hiermee diverse lichaamstypes beter weerspiegelen en de kleding optimaal tonen aan hun klanten. H&M begon er vorig jaar al mee en verspreidt de paspoppen geleidelijk aan over de winkels wereldwijd.

Er zijn weinig vrouwen met het lichaam van een topmodel, dus zo gek is het niet dat winkels steeds vaker willen dat de paspoppen beter aansluiten bij de vormen van een realistische vrouw. En dat merken ook de verkopers van paspoppen. “Ik zie maatje 34 nog niet verdwijnen, maar we verkopen iets grotere maten wel vaker”, vertelt Griet Kindt, CEO van Best Mannequins aan VTM NIEUWS. Volslanke paspoppen - met maatje 42-44 - verkopen ze ook, maar daar is de markt nog niet klaar voor. “We zien dat de verkoop ervan lichtjes stijgt, maar verder is het nog niet aan de orde.”
H&M zet nu alvast de goede toon, maar de Zweedse keten is niet de enige die meer paspoppen gebruikt met realistische maten. C&A gebruikt al een tijdje, naast de poppen met een ‘sample maat’, ook vollere mannequins met maat 42-44. Twee jaar geleden kondigde de Britse keten Topshop aan geen magere paspoppen meer bij te bestellen, nadat ze heel wat kritiek ontvangen hadden op de graatmagere poppen in hun winkels. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders staan voor beslissing die niemand wil nemen: hun drie kinderen laten sterven

Ouders staan voor beslissing die niemand wil nemen: hun drie kinderen laten sterven

https://www.mupload.nl/img/sruod6ox4f5ir.jpg

Les en Celeste Chappell hielden ontzettend veel van hun kinderen: Christopher (20), Elizabeth (19) en James (15). De tieners leden echter aan een stofwisselingsziekte die hun leven ondraaglijk maakte. Na jaren van onnoemelijk lijden, moesten ze een hartverscheurende beslissing nemen. De gedachte om hun kinderen te moeten loslaten, was verschrikkelijk maar hen in leven houden, was even pijnlijk. Het weekend waarop hun kinderen samen zouden sterven, was aangebroken.

We spreken over een donderdag in juli. In hun woning in Springville in de Amerikaanse staat Utah stonden drie ziekenhuisbedden in de woonkamer. De ouders maakten zich op voor het moeilijkste weekend van hun leven.

Defect gen
De tieners worstelden sinds hun kindertijd met de ziekte van Batten, een aandoening die veroorzaakt wordt door een defect gen. De ziekte begint meestal rond het vijfde levensjaar met een achteruitgang van het gezichtsvermogen dat tot blindheid leidt. Ook de verstandelijke vermogens gaan langzaam achteruit. De kinderen krijgen epilepsie en ernstige motorische problemen. Op het einde wordt zelfs slikken onmogelijk.

Sondevoeding
Christopher (20), Elizabeth (19) en James (15) werden in leven gehouden met sondevoeding. Zo kon het onvermijdelijke nog even worden uitgesteld. Maar nu was het tijd om hen te laten gaan. De tieners kregen morfine en een verdovingsmiddel toegediend en de sondevoeding werd losgekoppeld. Hun ouders begonnen te bidden. Ze zagen hoe het leven uit hun kinderen wegvloeide. Eén voor één.

Ongelijke strijd
Elizabeth stierf als eerste op vrijdag 14 juli. Dan volgde James op zaterdag 15 juli. Christopher blies zijn laatste adem uit op zondag 16 juli. Alle drie hadden ze ontzettend hard gevochten maar deze strijd konden ze niet winnen. Er is nog geen behandeling om de ziekte te stoppen, vertragen of genezen.

Ongewoon rouwbericht
Het was een ongewoon rouwbericht. Drie kinderen. Drie doden. In drie dagen. Het riep vragen op bij diegenen die niets wisten over de omstandigheden. Maar de lokale autoriteiten beseften dat deze familie getroffen was door een onmenselijke tragedie. De vloek van een defect gen.

Afscheid
Enkele dagen later vond de begrafenis plaats. Vooraan in de kerk stonden drie kisten naast elkaar. Het afscheid was verschrikkelijk zwaar. Maar erger nog: het zal niet het laatste afscheid zijn voor Les en Celeste.

Samen hebben ze tien kinderen. Ook hun jongste zoon Samuel (10) blijkt de ziekte van Batten te hebben.

Toen de diagnose als eerste bij Elizabeth werd gesteld na een hele lange zoektocht, was Celeste reeds zwanger van haar jongste zoon. Na hun geboorte leken de kinderen immers normaal. Het was pas na verloop van enkele jaren dat de eerste symptomen opdoken en de mysterieuze aandoening een naam kreeg. Zes kinderen waren ter wereld gekomen zonder het defecte gen. Maar kleine Samuel had het verkeerde lot getrokken.

Christopher (20), Elizabeth (19) en James (15) werden op het kerkhof samen begraven. In de tombe is nog een plaats vrij. Die is voorbehouden voor Samuel.
Ooit komt de dag wanneer Les en Celeste ook hun jongste kind onherroepelijk zullen moeten loslaten. (br.hln)


» Reageer (0)
27-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie patiënten UZ Leuven permanent blind aan één oog na routineoperatie

Drie patiënten UZ Leuven permanent blind aan één oog na routineoperatie

https://www.mupload.nl/img/oayuvd5eb5gdu.jpg

Drie patiënten zijn na een oogoperatie in UZ Leuven permanent blind aan één oog. Omdat de kans op blindheid na zo’n ingreep bijzonder klein is, startte het ziekenhuis een onderzoek. “We onderzoeken verschillende pistes: onder andere of er middelen met toxische stoffen zijn gebruikt”, zegt hoofdarts Johan Van Eldere.

Het universitair ziekenhuis in Leuven is een intern onderzoek gestart nadat drie patiënten de afgelopen weken complicaties hadden na een glasvochtoperatie. Die ingreep helpt mensen met slecht zicht door schade aan hun netvlies of het glasvocht (de gelei-achtige substantie in het oog, red.). “De oogchirurg verwijdert het oude glasvocht en vervangt het door een vloeistof of gel”, zegt hoofdarts van het UZ-Leuven Johan Van Eldere. “De mensen die een glasvochtoperatie ondergaan, kunnen niet goed zien omdat het licht niet goed op het netvlies valt. De ingreep kan verdere achteruitgang tegenhouden.”

Routineoperatie

Een glasvochtoperatie is een routine-ingreep, die de afgelopen vijftien jaar al 20.000 keer is uitgevoerd in het ziekenhuis. De kans dat een de ingreep niet het gewenste resultaat heeft is in het UZ Leuven minder dan 1 op de 2000.

Drie patiënten die op 18 augustus en 1 september onder het mes gingen, kregen na de ingreep plots problemen. Normaal gezien had hun zicht na enkele weken moeten verbeteren. In plaats daarvan waren ze door onverklaarbare redenen blind geworden aan hun geopereerde oog. “Dat vonden we meteen zorgwekkend. Vooral omdat er zo kort na elkaar drie meldingen waren”, zegt Van Eldere. “We zijn meteen intern een onderzoek gestart om de oorzaak te achterhalen.”

Geen fouten

Intussen is duidelijk dat een chirurgische of technische fout zo goed als uitgesloten is. “De betrokken artsen hebben geen fouten gemaakt”, aldus Van Eldere. “We bekijken nu of er in één van de stoffen die we gebruiken voor de verdoving of inspuiting van het nieuwe glasvocht een toxische stof zat die er niet in had mogen zitten. Dat lijkt voorlopig de meest waarschijnlijke piste. Maar het kan nog steeds stom toeval zijn. Alle pistes zijn nog open” 

Het ziekenhuis heeft ook melding gemaakt bij het FAGG, het agentschap dat waakt over de veiligheid van medicijnen. “Daar kunnen ze nagaan of er in andere Europese landen ook meldingen zijn geweest van complicaties. Dat is momenteel nog niet het geval”, weet Van Eldere. 

Schadevergoeding

De getroffen patiënten zijn zo goed als zeker permanent blind aan het behandelde oog. Het ziekenhuis staat hen bij met juridisch advies. De slachtoffers worden vergoed alleen is het nog niet duidelijk op welke wijze dat zal gebeuren. “Dat hangt af van de uitkomst van het onderzoeken”, zegt Van Eldere nog. “Zelfs als ze domme pech hebben gehad kunnen ze een vergoeding krijgen  via het fonds voor medische ongevallen.”

Precedenten

In 2015 zijn dertien Spaanse patiënten blind geworden aan minstens één oog na eenzelfde operatie. Achtentwintig anderen liepen oogschade op. Toen bleek dat er in het chirugisch product Ala Octa, dat toxische stoffen bleek te bevatten dat kon leiden tot verlies van zicht en volledige blindheid.

De operaties in het UZ Leuven gaan intussen door. De verdachte producten zijn in quarantaine geplaatst. Het ziekenhuis gebruikt producten van nieuwe loten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fan van hiphop en R&B? Je bent misschien psychopaat

Fan van hiphop en R&B? Je bent misschien psychopaat

https://www.mupload.nl/img/lyx41tngu0vji.jpg

Gaat jouw hoofd spontaan meedeinen op de beats van Eminems “Lose Yourself” of “No Diggity” van Blackstreet? Dan heb je misschien wel psychopatische trekjes. Mensen met eigenschappen van die persoonlijkheidsstoornis blijken een voorkeur te hebben voor hiphop en R&B, zo concludeert de universiteit van New York.

De onderzoekers van de universiteit van New York lieten 200 mensen luisteren naar 260 verschillende songs. Het resultaat: mensen met een persoonlijkheidsstoornis en daaruit voortvloeiend asociaal gedrag, hebben vooral een voorkeur voor hiphop en R&B. Onder meer Eminem viel bij die groep mensen erg in de smaak met “Lose Yourself”, naast “No Diggity” van Blackstreet. Empathische mensen met weinig psychopathische trekjes uit het onderzoek kozen dan weer opvallend vaker voor popnummers, zoals “My Sharona” van The Knack en “Titanium” van Sia.
Niet altijd seriemoordenaars
Een reden om meteen drie meter naar achteren te springen als je naast jou iemand hoort luisteren naar Eminem? Hoegenaamd niet. “Psychopaten worden veel te vaak stereotiep voorgesteld,” aldus hoofdonderzoeker Pascal Wallisch in The Guardian. “De media omschrijft hen doorgaans als seriemoordenaars met een bijl in de hand, genre Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs of The Joker in Batman. In de realiteit vallen psychopaten veel minder op. Het kunnen gewoon de collega’s zijn die naast je werken of de onopvallende buurman in de straat.”

Klein onderzoek

Het onderzoek van New York University werd nog niet gepubliceerd en is slechts een voorproefje. De wetenschappers willen graag een groter onderzoek op poten zetten bij duizenden mensen om een verband te vinden tussen muzieksmaak en psychopathie. Die onderzoeksresultaten zouden van pas kunnen komen voor artsen bij de herkenning van persoonlijkheidsstoornissen. “Je wil psychopaten niet in posities waar ze veel schade kunnen aanrichten,” aldus Wallisch. “We hebben nood aan een tool waarmee we ze kunnen identificeren zonder dat ze hun bereidwillige medewerking moeten verlenen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op de drie zeldzame boeken met historische waarde verhuist naar het buitenland

Eén op de drie zeldzame boeken met historische waarde verhuist naar het buitenland

https://www.mupload.nl/img/3qvn88kqcs6fj.jpg

Oude boeken en zeldzame manuscripten die soms als Belgisch erfgoed beschouwd kunnen worden, verhuizen steeds vaker naar het buitenland. In 2016 gingen naar schatting 5.000 van de 15.000 zeldzame boeken die in België geveild werden, naar buitenlandse verzamelaars. Vandaag gaat één op de drie werken naar het buitenland, terwijl dat tien jaar geleden nog maar één op de vijf was. Dat blijkt uit een marktanalyse van het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. De oorzaak van de stijgende internationale belangstelling kan in eerste instantie gezocht worden bij het toenemende aantal onlineveilingen. Daarnaast is België naar verluidt een land met talrijke verzamelaars die omvangrijke en waardevolle collecties aanlegden.

Kruispunt van Europese culturen
“Aangezien België zich altijd op het kruispunt van de grote Europese culturen heeft bevonden, is er heel wat historisch materiaal in ons land te vinden. Dat zorgt ervoor dat de internationale interesse voor boekenveilingen in België alleen nog maar zal toenemen. Uiteraard betekent dit ook dat een aanzienlijk deel van het aanbod naar het buitenland vertrekt”, zegt Henri Godts, expert van Arenberg Auctions, in de mededeling van het veilinghuis.


Zeldzame boeken, prenten en manuscripten
Vooral de Fransen, Nederlanders, Amerikanen en Italianen vinden steeds meer de weg naar zeldzame boeken, prenten en manuscripten uit onze contreien. Zo werd eind vorig jaar in Brussel nog een volledig intacte Graduale - een ruim 500 jaar oud manuscript met Gregoriaanse kerkgezangen - geveild, die voor 200.000 euro naar een Italiaanse privéverzamelaar ging.


Arenberg Auctions is een nieuw veilinghuis ontstaan uit de fusie van de huizen The Romantic Agony en Henri Godts. (br.hln)


» Reageer (0)
26-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kannibalenkoppel bekent 30 moorden: ze serveerden afgehakt hoofd met appelsienen als avondmaal

Kannibalenkoppel bekent 30 moorden: ze serveerden afgehakt hoofd met appelsienen als avondmaal

https://www.mupload.nl/img/gj5c9ua3ve9r9.jpg

De politie heeft in Krasnodar in het zuiden van Rusland een man en een vrouw gearresteerd die tientallen mensen hebben vermoord en opgegeten. Nu alsmaar meer details naar buiten komen, wordt duidelijk hoe gestoord het koppel was. Zo serveerden ze een afgehakt hoofd met appelsienen als avondmaal.

Dmitry Bakshaev (35) vertelde aan de speurders dat hij al in 1999 begon te moorden. Samen met zijn vrouw Natalia (42), een verpleegster, zou hij deel hebben uitgemaakt van een kannibalenfamilie. Nu het onderzoek zich uitbreidt, komen enkele gruwelijke details naar boven. In hun huis vond de politie  19 verschillende stukken mensenhuid en in hun diepvriezer werden grote stukken mensenvlees aangetroffen. Andere stukken vlees bewaarde het koppel in bokalen. Daarnaast zou de politie ook een video met ‘lessen voor kannibalen’ hebben gevonden.

Selfies

De bal ging aan het rollen toen iemand een mobiele telefoon vond waarop lugubere foto’s stonden. Op een van de selfies stond een man die poseerde met menselijke lichaamsdelen. De politie kwam snel Dmitry Bakshaev en zijn vrouw Natalia op het spoor, die vrijwel meteen bekenden minstens 30 mensen te hebben vermoord. Het koppel gebruikte ether en de Russische drug Corvavol om hun slachtoffers te verdoven.

Hoofd als avondmaal

Bakshaev nam nog andere selfies, waarvan een met een afgehakt vrouwenhoofd. Op een foto uit 1999, wellicht aan het begin van zijn moordreeks, is een afgehakt hoofd te zien op een schaal met appelsienen, geserveerd als avondmaal. Op nog een andere foto zijn gepekelde stoffelijke overschotten in een bokaal te zien.

Mentaal gezond

Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen over het aantal slachtoffers en of ze hulp van buitenaf kregen. Een psychiatrische test verklaarde Natalia wel volledig “mentaal gezond”. “Ze is dus volledig verantwoordelijk voor haar daden”, klinkt het in de analyse. (br.hln)


» Reageer (0)
25-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe kon piramide van Cheops gebouwd worden?

Hoe kon piramide van Cheops gebouwd worden? Archeologen lossen groot deel van mysterie op

https://www.mupload.nl/img/wrlf3z8ivctal.jpg

Hoe waren de oude Egyptenaren in staat om zo’n indrukwekkend bouwwerk als de piramide van Cheops te bouwen? Het mysterie leeft al duizenden jaren, maar nu hebben archeologen een belangrijk stuk van de puzzel opgelost. Dat de fijnere witte kalksteen voor de bekleding uit de rotsgroeven van Tura kwam, was al bekend. Het graniet voor de wanden van de ruimtes in de piramide werd dan weer uit Aswan gehaald. Afstanden die respectievelijk 13 en 850 kilometer bedroegen, maar hoe konden die blokken van telkens 2,5 ton ter plaatse gebracht worden?
Via boten, luidt het antwoord. Nieuw bewijs toont immers aan dat arbeiders vanuit de Nijl kanalen gegraven hebben, die uitmondden in een haven. Exact op die plek zou rond 2500 voor Christus een van de zeven wereldwonderen uit de grond rijzen.

Archeoloog Mark Lehner vond het bewijs voor die stelling op een stuk papyrus dat teruggevonden werd. Een zekere ‘Merer’ omschrijft daarin in detail hoe zijn manschappen meehielpen om de kalksteen van Tura naar Gizeh te transporteren. Het is de eerste keer dat een getuigenis teruggevonden werd van iemand die er toen effectief bij was.

In de Channel 4-documentaire ‘Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence’ wordt er vanavond dieper op de onthulling ingegaan. Ook de opgraving van een ceremoniële boot ter ere van farao Cheops komt aan bod. Een 3D-laser scande de houten planken, waardoor u als kijker meer inzicht krijgt over de manier waarop vaartuigen in die tijd gebouwd werden.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fashionista-tip: iconische kledij van Audrey Hepburn gaat onder de hamer

Fashionista-tip: iconische kledij van Audrey Hepburn gaat onder de hamer

https://www.mupload.nl/img/byhwfl0c8nosk.jpg

Actrice Audrey Hepburn mag dan al een kwarteeuw overleden zijn, haar iconische kledingstijl spreekt nog steeds tot de verbeelding. Deze week loopt in Londen een tentoonstelling rond haar garderode. Wie daarnaast een stevig spaarpotje voor de dag kan leggen, kan tegelijkertijd op een online veiling een item van de actrice op de kop tikken. Elegant en sober zonder saai te worden, en met de little black dress als ultieme klassieker: de kledingstijl van Audrey Hepburn vormt nog steeds een inspiratiebron voor fashionista’s en dames die zich graag stijlvol kleden. Veilinghuis Christie’s verkoopt nog tot 3 oktober persoonlijke spullen van de actrice en stijlicoon, waar je onder meer foto’s, filmscripts maar vooral ook kledij van Hepburn kan kopen. Een goed gevulde spaarrekening kan wel van pas komen: voor een Givenchy-jurk betaal je tussen de 56.000 en 90.000 euro. 

Eerder een window shopper? Dan is de tentoonstelling in Londen iets voor jou, waar een blik wordt gegund in de uitgebreide kleerkast van Audrey. Van trench coats over mantelpakjes tot ballerina’s: de gevarieerde stijl van de actrice komt er goed tot zijn recht. In King Street in Londen kan je nog tot en met woensdag 27 september de expo bekijken. (br.hln)


» Reageer (0)
24-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rubens na 400 jaar ontdekt in Schotland

Rubens na 400 jaar ontdekt in Schotland

https://www.mupload.nl/img/mp8u81rqyclv5.jpg

In Schotland is een bijna 400 jaar oud schilderij ontdekt dat wordt toegeschreven aan Peter Paul Rubens.

Volgens de BBC gaat het om een kopstudie uit ongeveer 1625 van George Villiers, de Graaf van Buckingham. Het schilderij hangt in het museum Pollok House in Glasgow. Van het schilderij werd altijd gedacht dat het was gemaakt door een latere schilder die zich op het werk van Rubens baseerde.

Toen het schilderij werd gerestaureerd en het vuil was verwijderd, begon men te geloven dat er een grote ontdekking was gedaan. Ben van Beneden, de directeur van het Rubenshuis in Antwerpen heeft inmiddels bevestigd dat het om een authentiek schilderij van Rubens (1577-1640) gaat. Hij noemde het een "zeldzame uitbreiding van het portrettenoeuvre van Rubens." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bekend Vlaanderen straalt op première La Fidèle met Matthias Schoenaerts

Bekend Vlaanderen straalt op première La Fidèle met Matthias Schoenaerts

http://static2.hln.be/static/photo/2017/1/14/13/20170923223509/media_xll_10027498.jpg

Kinepolis Brussel rolde vanavond de rode loper uit voor de première van La Fidèle, de derde langspeelfilm van Michael R Roskam met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol.

'Le Fidèle' is een romantische neo-noir, waar Roskam zijn vaste klant Matthias Schoenaerts als Gigi samenbrengt met de Franse actrice Adèle Exarchopoulos ('La Vie d'Adèle') als Bibi in een donkere liefdestragedie tegen de achtergrond van het beruchte Brusselse gangstermilieu.

Naast Schoenaerts en Exarchopoulos zijn er bijrollen voor onder meer Sam Louwyck en Stefaan Degand. Roskam schreef het scenario samen met Thomas Bidegain en Noé Debré. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soulzanger Charles Bradley (68) overleden

Soulzanger Charles Bradley (68) overleden

Klik op de foto om hem te beluisteren


Soulzanger Charles Bradley is vandaag overleden. Dat raakte bekend via zijn social media accounts. De soulzanger, wiens carrière pas 7 jaar geleden echt in een stroomversnelling kwam, leed sinds vorig jaar aan kanker. In september moest hij daarom ook nog zijn geplande tournee afgelasten. Bradley is 68 geworden.   (br.hln)


» Reageer (0)
23-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herman Brusselmans wordt 60 en schrijft 75ste boek

Herman Brusselmans wordt 60 en schrijft 75ste boek

http://static2.hln.be/static/photo/2017/0/0/2/20170922232437/media_xll_10025597.jpg

Herman Brusselmans heeft vanavond in de Gentse Vooruit zijn nieuwste boek 'Hij schreef te weinig boeken' voorgesteld. Een autobiografie van de Vlaamse schrijver, die volgende week 60 jaar oud wordt en met typische pen terugblikt op zijn leven. Op de boekvoorstelling ging televisiepersoonlijkheid Cath Luyten met de bekende Gentenaar in gesprek.

Zijn laatste werk wordt aangekondigd als "een boek waarin hij zichzelf op de hielen zit". Brusselmans voelt zijn adem in de nek, herschept zijn eigen wereld, geeft zijn ik-personage meerdere levens en creëert tientallen andere figuren die de werkelijkheid gedeeltelijk tot fictie maken."

De schrijver heeft het in 'Hij schreef te weinig boeken' over zijn jeugd, de kerk en vrouwen. "Maar ook over dieren, de motor, het drumstel, het weer, de nacht, duizend wezen en dingen. Ze worden allemaal op één hoop gegooid, gerangschikt, in geuren en kleuren beschreven, van de achtergrond naar de voorgrond getrokken en vice versa."

'Hij schreef te weinig boeken' ligt vanaf 29 september in de boekenrekken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is na overlijden van Liliane Bettencourt de nieuwe rijkste vrouw ter wereld

Dit is na overlijden van Liliane Bettencourt de nieuwe rijkste vrouw ter wereld

http://static0.hln.be/static/photo/2017/14/1/7/20170922120941/media_xll_10024357.jpg

Met het overlijden van de Franse L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt gaat de titel van rijkste vrouw ter wereld naar iemand nieuw: Alice Walton (67). Zij is de enige dochter van Sam Walton, de stichter van de Amerikaanse supermarktketen Walmart. Dat blijkt uit een lijst van zakentijdschrift Forbes.

De nettowaarde van Alice Walton wordt momenteel geschat op 38,4 miljard dollar of 32 miljard euro. Daarmee bleef ze tot nu toe een stuk onder de nettowaarde van Bettencourt, die 46,3 miljard dollar of 38,7 miljard euro waar was. Daar had die laatste wel geen zeggenschap meer over. De 94-jarige vrouw leed al jaren aan dementie en de ziekte van Alzheimer, waardoor haar fortuin werd beheerd door haar dochter en twee kleinzonen.

Alice Walton studeerde economie en ontwikkelde zich al snel tot succesrijke zakenvrouw. Zo leidde ze tien jaar Llama Company, haar eigen investeringsbank. Ze haalde ook enkele keren het nieuws voor haar betrokkenheid bij zware ongevallen. Bij een aantal daarvan werd ze opgepakt omdat ze gedronken had. In 1983 reed ze in Mexico in een ravijn en moest ze meer dan twee dozijn operaties ondergaan, waar ze nog steeds de gevolgen van zou ondervinden. In 1989 reed ze een 50-jarige vrouw dood die de straat overstak, maar daar werd ze niet voor vervolgd. Haar recentste veroordeling dateert van 2011, toen ze werd betrapt op rijden onder invloed op haar 62ste verjaardag.

Warhol
In tegenstelling tot haar broers Rob en Jim bleef Alice Walton dus niet voor het familiebedrijf werken. Ze is intussen voorzitter van het Crystal Bridges Museum of American Art, in de thuisstad van de bekende familie: Bentonville Arkansas. Het museum ging open in 2011 en heeft in zijn collectie werken van bekende meesters als Andy Warhol, Norman Rockwell en Mark Rothko. Walton zou ook een persoonlijke kunstcollectie hebben die in de miljoenen loopt.

In dat museum is sinds deze maand overigens een Belg aan het werk. Lieven Bertels leidt er het Momentary, een groot project waarbij een ontmantelde fabriek van Krafts Foods naast het museum omgevormd wordt tot multidisciplinaire ruimte voor visuele - en podiumkunsten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Qatarees betaalt 3,6 miljoen euro voor muurschilderingen van Banksy

Qatarees betaalt 3,6 miljoen euro voor muurschilderingen van Banksy

http://static2.hln.be/static/photo/2017/12/0/1/20170921201000/media_xll_10022911.jpg

Een koper uit Qatar heeft 3,2 miljoen Britse pond (omgerekend een goeie 3,6 miljoen euro) neergeteld voor vijf muurschilderingen uit Liverpool van de hand van graffitikunstenaar Banksy.

Een van de verkochte werken is de befaamde 'Liverpool Rat', een werk van 12 meter bij zes meter. Daarnaast is de Qatarees nu ook de eigenaar van de werken 'Love Rat', 'Never Liked The Beatles', 'Secured' en 'Love Plane'.  

De muurschilderingen werden verkocht door consultancybedrijf Samuel Beilin and Partners in naam van een cliënt die anoniem wenst te blijven. Die persoon zou de werken gekocht hebben van verschillende eigendommen in Liverpool, maar verkoopt ze nu aan een koper uit het Midden-Oosten die ze zal tentoonstellen voor het publiek.

De meeste werken zijn aangebracht op pleisterwerk, dat intact van de muur gehaald zal worden en bedekt met een laag vernis zodat ze veilig getransporteerd kunnen worden. (br.hln)


» Reageer (0)
22-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al 51.000 euro geboden voor duurste en zeldzaamste Kuifje-album ter wereld

Al 51.000 euro geboden voor duurste en zeldzaamste Kuifje-album ter wereld

http://static2.hln.be/static/photo/2017/6/0/6/20170921145551/media_xll_10022316.jpg

Nog twee dagen kan er geboden worden op een van de zeldzaamste en allicht ook duurste Kuifje-albums ter wereld: 'l'Île Noire' of 'De Zwarte Rotsen'. Online veilinghuis Catawiki kreeg al verschillende boden binnen, het hoogste staat op 51.000 euro. Het veilingverhuis verwacht weliswaar dat het stripboek naar schatting 95.000 euro kan opleveren. Het exemplaar dat verkocht wordt, staat vol handgeschreven opmerkingen en gecorrigeerde plaatjes van tekenaar Hergé. Wereldwijd zijn er slechts drie exemplaren van het album uit 1943.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen zoekt naar Frida Sofia na aardbeving Mexico. Maar het meisje bestaat niet

Iedereen zoekt naar Frida Sofia na aardbeving Mexico. Maar het meisje bestaat niet

http://static0.hln.be/static/photo/2017/6/3/11/20170922094510/media_xll_10024121.jpg

Een meisje dat na de aardbeving in Mexico bedolven lag onder het puin van haar school hield gisteren heel het land in de ban. De reddingswerkzaamheden van Frida Sofia waren live op televisie te volgen. Maar het meisje blijkt helemaal niet te bestaan.

Het was een aangrijpend verhaal, gisteren. In het puin van de ingestorte basisschool in Mexico-Stad, waar 19 kinderen en zes volwassenen om het leven kwamen, hadden reddingswerkers een handje zien bewegen. Televisiezender Televisa, de enige die op de site werd toegelaten, zond urenlang live uit hoe ze probeerden het kind te redden. De zeemacht, die de reddingsoperatie leidde, communiceerde via de reporters op het terrein.

Het meisje kreeg een naam, Frida Sofia, en Televisa meldde hoe de reddingswerkers met haar hadden communiceren. Ze zei dat er nog twee kinderen bij haar onder het puin zaten. Met een tuinslang kreeg het meisje water te drinken. Haar familieleden keken vanop een afstandje toe, terwijl heel Mexico aan het tv-scherm gekluisterd zat. De hashtag #Fridasofia was een trending topic in het land. Een minister riep de ouders van het meisje op zich te melden.

Maar het meisje bestaat helemaal niet, zei de Mexicaanse zeemacht gisteravond.

Bloedsporen

"We willen benadrukken dat we geen weet hebben van het verhaal over het meisje", zei ondersecretaris van de zeemacht Angel Enrique Sarmiento gisteren. "We geloven niet - we zijn zeker - dat het verhaal niet klopt."

Volgens Sarmiento bevinden zich geen kinderen meer onder het puin van de school. Een camera die in de brokstukken naar beneden werd gelaten, toonde bloedsporen van een man of vrouw die zich door het puin lijkt te hebben voortgesleept. De enige persoon van wie het bloed kan zijn, de enige die nog vermist is, is een werknemer van de school.

De marine erkent onjuiste informatie te hebben verspreid die was aangeleverd door reddingswerkers. Meer dan de bloedsporen is er niet gevonden, benadrukt Sarmiento: geen bewegende vingers, geen stem, geen naam. Wel zijn er meerdere dodelijke slachtoffers uit het puin gehaald. Mogelijk ontstond het gerucht toen reddingswerkers dachten dat ze hun vingers zagen bewegen.

Fake news

Op Twitter hadden gebruikers het al snel over 'fake news', dat de aandacht afleidde van de echte inspanningen van reddingswerkers na de verwoestende aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter.

Het is overigens niet de eerste keer dat dat gebeurde. Na de zware aardbeving met magnitude 8,0 in 1985, waarbij 9.500 mensen het leven lieten, meldden de media dagen later dat er een 9-jarige jongen in het puin gevonden was. Reddingswerkers leverden een gigantische inspanning om de jongen te vinden, maar ook hij bleek nooit bestaan te hebben.

Bij de aardbeving van dinsdag kwamen 250 mensen om het leven, waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijkste vrouw ter wereld Liliane Bettencourt (94) overleden

Rijkste vrouw ter wereld Liliane Bettencourt (94) overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2017/2/2/7/20170921181203/media_xll_10022692.jpg

De Franse Liliane Bettencourt, erfgename van cosmeticabedrijf L'Oréal en rijkste vrouw ter wereld, is vandaag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Franse krant Le Monde bericht.

Liliane Bettencourt werd op 21 oktober 1922 geboren, als enig kind van Eugène Schueller, de oprichter van het Franse cosmeticamerk L'Oréal. Haar moeder sterft wanneer Liliane vijf jaar oud is. Haar vader neemt, naast zijn drukke zakenleven, ook de opvoeding voor zich. In 1957 erft Bettencourt het hele L'Oréal-imperium van haar vader. Ze wordt plotsklaps hoofdaandeelhouder en helpt het bedrijf vanop de eerste rij mee uit te bouwen. Dat lukt aardig. L'Oréal trekt in 1963 naar de beurs, Bettencourt rijft de miljoenen binnen.

Jarenlang is Bettencourt de rijkste vrouw ter wereld, ook anno 2017 nog. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft de Franse een geschat vermogen van meer dan 44 miljard dollar, of 36 miljard euro. In 2012 wordt ze opgevolgd door haar kleinzoon. Sindsdien heeft ze zich teruggetrokken uit de zakenwereld.

Bettencourt leidde de laatste jaren aan hevige dementie. En daar maakten sommigen maar al te graag gebruik van. Zo diende haar enige dochter in 2007 nog een klacht in tegen een vriend van Bettencourt nadat die meer dan 1,25 miljard euro aan giften zou hebben ontvangen. François Marie-Banier zou daarbij geprofiteerd hebben van de zwakke geestelijke toestand van de vrouw.

Ook in  2010 kwam Bettencourt nog in het nieuws toen voormalig Frans president Nicolas Sarkozy ervan verdacht werd pakken geld te hebben gekregen voor het voeren van zijn presidentscampagne. Sarkozy werd uiteindelijk buiten vervolging gesteld.

Alice Walton (67), erfgename van Sam Walton of oprichter van Walmart, volgt Bettencourt nu op als rijkste vrouw ter wereld. Haar vermogen wordt geschat op 38 miljard euro.  (br.hln)


» Reageer (0)
21-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeug overleeft 40 uur in beerput en baart dan 12 gezonde biggetjes

Zeug overleeft 40 uur in beerput en baart dan 12 gezonde biggetjes

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/varkenskweker-peter-decaestecker-bij-de-geredde-zeug-en-haar-biggetjes-nbsp-nbsp-hans-verbeke/p1/img-ODJmOWM3YjUvYXQvMTAwMjExMDgvNjQweDY0MC9GVA/10021108.jpeg?v=qvOH5KM

Een zeug van 250 kilo die vorige week meer dan twee meter diep in een beerput vol ammoniakgassen tuimelde, heeft haar avontuur dan toch overleefd. Meer zelfs: toen het dier na 40 uur gered kon worden, wierp het maandagnacht twaalf kerngezonde biggetjes. "Een mirakel", beseft varkenshouder Peter Decaestecker uit Moorslede.

Langs de Ravestraat in Moorslede runt Peter Decaestecker (44) met veel liefde voor zijn dieren een varkensbedrijf met 140 zeugen. Toen een van de dieren vorige week plots 2,2 meter diep in een mestkelder viel, was dat dan ook een zware klap voor de varkenshouder. "Hoewel de zeug nog kon rondwandelen in de beerput zag het er niet goed uit", vertelt hij. "Een varken van zo'n 70 kilo kan je nog met een speciale haak vastklemmen en naar boven hijsen. Met een volgroeide zeug is dat uiteraard onmogelijk. Je zou twee spanriemen onder het dier door moeten kunnen halen, maar daarvoor moet de mestkelder volledig worden leeggepompt. Bovendien kan je niet zomaar afdalen in een beerput. Zonder bescherming ben je binnen de vijf minuten bedwelmd door de ammoniakgassen."

Stressgevoelige dieren

Ook de brandweer zag niet meteen een oplossing. "Ik begon te beseffen dat het onbegonnen werk was. Bovendien zou een reddingsoperatie nog geen garantie zijn dat het dier zou overleven. Varkens zijn immers erg stressgevoelig."

Overtuigd dat het slechts een kwestie van uren was vooraleer het dier zou sterven in de beerput, verdween bij Peter Decaestecker de hoop op een goede afloop. "Maar 's avonds, toen ik de varkens nog eens ging voederen, zag ik dat de zeug nog altijd leefde. Die nacht lag ik te piekeren. Mijn varkens zijn zoveel meer voor me dan mijn inkomen alleen. Ik heb een zekere band met hen. Daarom besloot ik af te wachten tot 's morgens. Als de zeug dan nog leefde, dan moest en zou ze gered worden."

Zo gezegd, zo gedaan. 's Morgens bleek de zeug nog vrij vrolijk rond te wandelen in de mestkelder. "Dat ze toen nog altijd niet bedwelmd was door de ammoniakdampen is een mirakel", zegt Peter. "Zelfs de veearts stond met grote ogen te kijken. Blijkbaar moet ze toch ergens een plaatsje gevonden hebben in de beerput, waar ze amper last had van de dampen. Ik besloot de brandweer nog eens te bellen en samen dokterden we een oplossing uit. De mestkelder werd in een sneltempo leeggepompt. Drie brandweermannen in speciale pakken, en voorzien van persluchttoestellen, daalden in de beerput af. Ze klikten de zeug vast en leidden ze naar boven. Met mankracht en een speciaal hijssysteem slaagden we in ons opzet. Veertig uur nadat de zeug in de mestkelder was gevallen, was ze weer boven. Voor het dier leek er niets aan de hand. Ze wandelde meteen rond om eten en drinken te zoeken. We hebben ze wat afgespoeld en dat was het dan."

Peter en zijn vader Willy merkten wel dat de uier van de drachtige zeug fel verminderd was in omvang. "Als het werpen nadert, zwelt de uier. Dat was al het geval toen het dier naar beneden donderde. Maar toen ze weer boven kwam, dachten we dat ze haar biggen verloren had in de beerput."

Plots twaalf biggetjes

Plots begon de uier echter toch weer uit te zetten. Peter besloot de zeug in het kraamhok te plaatsen, waar de dieren werpen. "En kijk, dinsdagochtend zag ik tot mijn verbazing twaalf pasgeboren biggetjes. Ze waren vrolijk aan het zogen bij het moederdier", zegt hij.

De varkenskweker is erg tevreden met de goede afloop. "De inspanningen hebben geloond. Ik ben iedereen dankbaar die zijn steentje heeft bijgedragen." (br.hln)


» Reageer (0)
20-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wordt dit het duurste Kuifje-album ooit? Erg zeldzaam stripboek onder de hamer

Wordt dit het duurste Kuifje-album ooit? Erg zeldzaam stripboek onder de hamer

http://static2.hln.be/static/photo/2017/0/12/13/20170919112012/media_xll_10017313.jpg

Fans en verzamelaars van Kuifje kunnen hun hart ophalen bij veilingwebsite Catawiki. Daar wordt één van de zeldzaamste en duurste Kuifje-albums ter wereld geveild: de 'alternatieve editie' van het Kuifjeverhaal 'L'lle Noire' (De Zwarte Rotsen) uit 1943. Wereldwijd zijn er nog maar drie exemplaren van het album.

Volgens Patrick Vranken, stripboekenexpert bij veilinghuis Catawiki, is het album niet zomaar een stripboek. ''Het album werd in 1943 op vraag van tekenaar Hergé (1907-1983) in een privé-oplage van slechts tien stuks gedrukt en was bedoeld om naar kranten te sturen die het konden gebruiken voor publicatie."

Het album in de veiling is een bijzonder exemplaar: "Dit stripboek werd nooit verstuurd, maar is later door Hergé gebruikt als werkdocument om een moderne versie van het originele album voor te bereiden. Het album bij ons staat dan ook vol met gecorrigeerde plaatjes en handgeschreven opmerkingen. Het is uniek en mag worden beschouwd als een bijzonder stukje stripgeschiedenis''. Uit het exemplaar blijkt hoe perfectionistisch Hergé was. 

Catawiki verwacht dat de opbrengst van het album kan oplopen tot maar liefst 95.000 euro. Daarmee zou het stripboek het duurste Kuifje-album ooit worden. Op dit moment wordt er al 16.000 euro geboden.

Kuifje in Afrika

Vorig jaar werd bij Catawiki ook al een ander Kuifje-stripboek geveild. Het ging toen om een tekstloze versie van 'Kuifje in Afrika' uit 1948 dat werd gebruikt door een vertegenwoordiger van de uitgeverij tijdens de verkoop van het album in het buitenland. Het album zonder titel en teksten in de tekstballonnen wisselde voor 40.000 euro van eigenaar.

De veiling van het album duurt nog tot en met zondag en is hier te bekijken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze geniale tool is een must have voor vredelievende spinnenhaters

Deze geniale tool is een must have voor vredelievende spinnenhaters

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/0/9/20170919163143/media_l_10017879.jpg

We weten wel dat de beestjes in België ons geen kwaad doen. En dat ze zelfs zo sympathiek zijn om de muggen voor ons uit de weg te ruimen. Maar als we oog in oog staan met een spin, zijn we toch eerder geneigd om het op een gillen te zetten en een gewelddadige mep uit te delen. Wil je de achtpotige diertjes toch in leven houden, zonder zelf een hartstilstand te riskeren? Deze geniale tool schiet te hulp.

Kamp jij ook met een schuldgevoel als je uit doodsangst een spin hebt neergemept (of erger nog: iemand anders het vuile werk liet opknappen)? Terecht, want de beestjes doen helemaal niemand kwaad en verdienen die gewelddadige doodslag dan ook niet. Maar wij begrijpen als geen ander dat het enge ding met acht poten oppakken en buiten zetten ook onder geen enkel beding een optie is. 

De tussenoplossing? Deze "My Critter Catcher", een tool die je helpt bij het 'vangen' van spinnen en andere insecten. Een geruststellend lange steel en een uiteinde met haartjes zijn de magische ingrediënten die ervoor zorgen dat je het diertje kan oppakken en buiten zetten, zonder dat je het van heel dichtbij moet aankijken. 

Door op het handvat te knijpen, gaat een cirkel van haartjes rond het diertje langzaamaan sluiten, waardoor het vast komt te zitten. Probeer nu even niet te gillen of gek te worden en steek de steel van de Critter Catcher (vér) uit een raam of deur. Laat het handvat los, en het spinnetje (de schorpioen / vlieg / sprinkhaan / ...) is weer veilig in zijn natuurlijke biotoop. En vooral ver weg van jou. Op beide oren kunnen slapen heeft zo zijn prijs: de Critter Catcher heeft een prijskaartje van 23,95 dollar oftewel zo'n 20 euro via Amazon. Maar dat is die gemoedsrust wel waard, als je het ons vraagt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zijn nieuwe richtlijnen voor een goede nachtrust: dit zijn de vier voorwaarden

Er zijn nieuwe richtlijnen voor een goede nachtrust: dit zijn de vier voorwaarden

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/16/12/20170919092725/media_xll_10017147.jpg

De National Sleep Foundation, het Amerikaanse slaapinstituut, heeft voor het eerst richtlijnen opgesteld over de perfecte nachtrust. Ze vergeleken daarvoor maar liefst 277 verschillende slaaponderzoeken en stelde op basis daarvan 4 voorwaarden op voor een goede nacht slaap. Slaap jij gezond?

1. 85 procent van de tijd dat je in bed doorbrengt, moet je daadwerkelijk aan het slapen zijn.

2. Je moet binnen het halfuur in slaap vallen, tenzij je ouder bent dan 65. Dan mag je er een uurtje over doen.

3. Als je meer dan eenmaal langer dan 5 minuten wakker wordt 's nachts, slaap je niet diep genoeg. Wie 65 of ouder is kan twee keer per nacht 5 minuten wakker worden.

4. In totaal hoor je maar maximum 20 minuten wakker te liggen tussen het moment dat je 's avonds in slaap valt en het moment dat je 's ochtends weer opstaat.

Niet panikeren
Voldoe je niet aan alle bovenstaande criteria, dan is er gelukkig wel nog niet meteen reden tot paniek. Pas als je je overdag slaperig voelt, prikkelbaar bent en je niet goed kunt concentreren is dat een teken aan de wand dat je nachtrust niet optimaal is.

Opvallend is dat er in de voorwaarden van de National Sleep Foundation niets staat over het uur waarop je moet gaan slapen, of het aantal uren dat je hoort te ronken in bed."Precieze uren kun je eigenlijk niet geven, want dat hangt te hard van de mate waarin je een ochtend- of avondmens bent. Eigenlijk word je best wakker zonder wekker, maar dan moet je wel op tijd gaan slapen," aldus slaapexpert Els Van der Helm.

Wie 's nachts regelmatig wakker wordt en daarna de slaap nog moeilijk kan vatten, hoeft zicht volgens Van der Helm ook niet meteen zorgen te maken. "Zeker als je ouder wordt, is het perfect normaal dat je af en toe wakker wordt. Ga er niet over stressen, want stress is vaak net de oorzaak van het probleem." (br.hln)


» Reageer (0)
19-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke duikboot uit WO I voor onze kust aangetroffen, 23 lichamen nog aan boord

Unieke duikboot uit WO I voor onze kust aangetroffen, 23 lichamen nog aan boord

http://static0.hln.be/static/photo/2017/16/12/12/20170919094852/media_xll_10017177.jpg

In de Noordzee, in de nabijheid van Oostende, is het wrak gevonden van een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Meer dan waarschijnlijk zijn de lichamen van alle 23 bemanningsleden nog aan boord. Kort voor de zomer wezen onderwaterscans uit dat er mogelijk een duikboot in de nabijheid van Oostende lag. Die plaats werd bedoken en het onderzoek wees uit dat het om een Duitse boot gaat van het type UB-II. De boot ligt op stuurboordkant op de bodem van de zee.

Bijzonder is dat het wrak met een lengte van 27 meter en een breedte van 6 meter quasi intact is. Het is met voorsprong het best bewaarde wrak van dit type. Enkel het voorschip ontbreekt een tweetal meter, maar de torpedobuizen steken daar wel nog uit het wrak. Even uniek is dat alle luiken nog gesloten zijn, wat enerzijds erop wijst dat het wrak nog niet eerder ontdekt is geweest en anderzijds aantoont dat de 23 bemanningsleden nog in het wrak zitten.

Om welke type duikboot het precies gaat, is nog onduidelijk. Het kan gaan om de UB-27, de UB-29 of de UB-32. De Flandern Flotille bestond uit 19 gelijke duikboten waarvan er 15 vijftien gezonken zijn. Dit is de elfde vondst in de Noordzee. Er zal binnenkort gezocht worden naar bevestiging. Ondertussen zijn de lijsten van de bemanningsleden al opgevraagd, dus van zodra er bevestiging komt, zullen de 23 vermisten gekend zijn. Dat is nog nooit gebeurd bij een dergelijke vondst in de Noordzee.

Hoe de boot gezonken is, is nog onduidelijk, maar de schade aan de boeg wijst erop dat een ontploffing van een contactmijn aan de bovenzijde van de duikboot aan de oorzaak kan liggen. Waar de duikboot precies is gevonden, willen de wetenschappers en de gouverneur niet kwijt. Dit om avonturiers tegen te gaan. Inmiddels is de Duitse ambassade ingelicht en wordt er ook een dossier opgemaakt om het wrak te beschermen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw vecht wildplasboete aan:

Vrouw vecht wildplasboete aan: "Op je hurkje zitten in een steegje doe je écht niet voor de lol"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/5/7/20170918125922/media_xll_10015402.jpg

De Nederlandse Geerte Piening speelt morgen in Amsterdam de hoofdrol in een gevoelige rechtszaak: ze vecht een boete aan voor wildplassen. Want, waar o waar had zij als vrouw moeten plassen, toen de nood hoog was, 's nachts op het Leidseplein? "Dit was overmacht."

Het heeft haar zelf ook wel verbaasd, de hype die is ontstaan rond de rechtszaak die ze voert tegen de boete van 140 euro die ze kreeg voor wildplassen. "Het is een enorm feministisch ding geworden, dat was nu ook weer niet de bedoeling", zegt Geerte (23). "Aan de andere kant: het is goed dat dit eens wordt aangekaart. Het is toch gênant voor Amsterdam dat je als vrouw nergens terecht kan?"

Het is nota bene alweer 2,5 jaar geleden dat ze haar peperdure behoefte deed, 22 mei 2015 's nachts in Amsterdam, ergens in een steeg. "De Chicago Social Club ging sluiten en of ik daar nu nog even naar het toilet was gegaan of niet, maakt niet uit. Iedereen weet dat, als je wat drinkt, je soms vijf minuten later alweer moet. Zo loopt het soms op zo'n avond. Ik kon nergens meer heen, er was niks meer open. Had ik dan in mijn broek moeten plassen? Of is dat weer openbare dronkenschap?''

Haar vrienden hielden de wacht, en waarschuwden haar toen drie agenten kwamen aanlopen. "Maar ik kon niet meer stoppen", zegt Geerte. De agenten kregen haar in de smiezen. Een heterdaadje. "Wat ik daar deed, vroeg een agent", lacht Geerte. "Dat leek me wel duidelijk. Op dat moment had ik geen zin in discussie. Maar een dag later dacht ik: ja, ho eens, ik ga dit aanvechten."

Pas nu komt de zaak voor de rechter. Zonder advocaat gaat Piening de strijd aan. Zo ingewikkeld is haar verdediging niet: armen wijd, de rechter aankijken en vragen: wat had ik dán moeten doen? "Ik gooi het op overmacht, uiteraard. Je doet het echt niet voor je lol hè, als vrouw met je broek op je knieën in een steegje zitten."

Hoewel 140 euro betalen vervelend is, is de boete bijna bijzaak geworden. "Wat de rechter ook beslist, ik ga hier mee door", zegt Geerte. "In Amsterdam zijn 35 openbare toiletten voor mannen en twee voor vrouwen. Dat kan toch niet? In tal van Europese steden is het beter geregeld. In Gent, heb ik uitgezocht. Ik ben zelf in Kiev geweest, daar kun je ook gewoon terecht. Kiev?! Dan is het toch gênant voor een toeristenstad als Amsterdam dat vrouwen hier geen kant op kunnen?''

Oplossing

Half Nederland heeft wel een mening over de zaak. "De gekste dingen worden gesuggereerd: plasgootjes bijvoorbeeld", zegt Geerte. "Maar dat is geen oplossing voor het probleem. Dat is het probleem proberen op te lossen door het bij vrouwen te leggen. Iemand van D66 (Nederlandse politieke partij, red.) kwam met het voorstel voor toiletten in ondergrondse fietsenstallingen. Maar dat kan jaren duren. Ik ben zelf ook bezig met een plan, maar ik kan nog niet zeggen wat. Er zal hoe dan ook een oplossing komen, want eigenlijk geeft iedereen mij gewoon gelijk.''

In de tussentijd is het haar nóg een paar keer overkomen, dat ze 's nachts héél nodig moest plassen. "Zeker! Gelukkig haalde ik dan 'op karakter' mijn huis, haha. Maar het probleem is daarmee nog lang niet opgelost.'' (br.hln)


» Reageer (0)
17-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Doors - Riders On The Storm

The Doors - Riders On The Storm

Klik op de foto om ze te beluisteren


The Doors was een Amerikaanse band uit de jaren 1965-1973. De band maakte rockmuziek met psychedelische melodieën en poëtische teksten. De naam is ontleend aan een citaat uit het boek The Doors of Perception van Aldous Huxley: "There are things known and there are things unknown, and in between are the doors of perception".[1]
De grootste successen boekte de band in de originele bezetting met Jim Morrison als leadzanger. In deze bezetting bracht de band zes studioalbums uit, waarvan de nummers veelal geschreven waren onder invloed van drugs, zoals lsd. Morrison overleed in de zomer van 1971. Daarna bracht de band nog twee studioalbums uit met nieuwe nummers. De zang op deze albums werd door toetsenist Ray Manzarek en gitarist Robby Krieger overgenomen. Na bijna dertig jaar kwam het tot een reünie. Op initiatief van Krieger en Manzarek vormde zich The Doors of the 21st Century. Aangevuld met Ian Astbury als vervanger van Jim Morrison speelden ze in diverse concertzalen. Drummer Stewart Copeland trad in deze nieuwe bezetting van The Doors in 2002 ook enkele keren met hen op

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit eetbare bruidsboeket is de droom van elke donutliefhebber

Dit eetbare bruidsboeket is de droom van elke donutliefhebber

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/11/8/20170917111725/media_xll_10013198.jpg

Een fleurig bruidsboeket is net iets te klassiek, leek deze Australische dame te denken toen ze op 9 september in het huwelijksbootje stapte. In plaats van bloemen, koos zij voor een eetbaar boeketje dat vakkundig door een bakker werd samengesteld uit ... donuts. Je zou voor minder een poging doen om het bruidsboeket te vangen.

Paige Burgess beleefde letterlijk een zeemzoet trouwfeest, door met een Instagramwaardige toren van donuts in de hand het ja-woord aan haar geliefde te geven. De creatie is van de hand van Desert Boxes, een bakker in het Australische Sidney die in februari haar deuren opende. Het bedrijf zette een tijd geleden een wedstrijd op poten via sociale media, om de creatieve boeketten gratis uit te delen aan deelnemers.

Uit de 250 deelnames was Paige de gelukkige, die met het eetbare boeket over het altaar liep om met haar man te trouwen. "We hebben altijd donut-boeketten gehad," legt Samantha Khater uit, een bakker bij Desert Boxes. "Het leek ons leuk om een bruid te zien trouwen met zo'n boeket. We hebben de donuts 's ochtends op de trouwdag vers gemaakt. We legden er een topping van witte chocolade over die past bij de jurk van Paige." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DNA-proef bewijst: 61-jarige Spaanse die lichaam van Salvador Dalí liet opgraven, is niet zijn dochter

DNA-proef bewijst: 61-jarige Spaanse die lichaam van Salvador Dalí liet opgraven, is niet zijn dochter

http://static1.hln.be/static/photo/2017/16/4/7/20170906173342/media_xll_9990292.jpg

De surrealistische Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is niet de vader van de 61-jarige vrouw uit Girona die om de opgraving van zijn lichaam had gevraagd. Dat heeft DNA-onderzoek uitgewezen, zo melden Spaanse media en is bevestigd door de Dalí-stichting.

De testen bewijzen dat Pilar Abel niet de dochter is van Dali (...) Er is geen vader-dochterrelatie tussen beide", klink het in een mededeling van de stichting.

Het gebalsemde lichaam van Dalí werd op 20 juli opgegraven in het Dalí-museum in Figueras, nadat een rechter daartoe eerder de opdracht had gegeven. Een 61-jarige vrouw was naar de rechtbank getrokken met de claim dat zij de dochter van de schilder was. Volgens haar had Dalí in de jaren 50 een affaire met haar moeder, die toen zijn huishoudster was.
 
Maar die claim klopt niet, schrijven La Vanguardia en El País vandaag. Er is tussen beide personen geen enkele relatie, zo heeft het DNA-onderzoek aangetoond. Officieel is die informatie nog niet, maar de rechter zou al van het resultaat op de hoogte zijn. Op 18 september volgt de definitieve uitspraak in de rechtbank.

Er werden bij de opgraving onder andere monsters van haren, tanden, nagels en botten genomen van het lichaam. Het lichaam bleek volgens aanwezigen nog in perfecte staat, zelfs Dalí's snor werd bewaard. Dalí stierf in 1989 aan hartfalen, op de leeftijd van 84 jaar. Er werd aangenomen dat hij geen kinderen had. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wielemie: Ik profiteer van de goede dagen. Maar zoveel zijn er niet meer

Wielemie: "Ik profiteer van de goede dagen. Maar zoveel zijn er niet meer"

http://static0.hln.be/static/photo/2017/16/5/9/20170916140727/media_xll_10012104.jpg

Precies een jaar geleden - 17 september - reed Marieke 'Wielemie' Vervoort haar allerlaatste officiële wedstrijd, op de Paralympische Spelen in Rio. Ondanks koorts, een gekneusd borstbeen en een blaasontsteking behaalt ze een bronzen medaille op de 100 meter rolstoelsprint. Mentaal voluit gaan in een lichaam dat niet meer meewilt: dat is Wielemie. Eind deze maand ligt haar biografie 'De andere kant van de medaille' in de winkel.

Die dag in Rio wilde ze nog eens alles geven op de 100 meter, het nummer waar ze vier jaar eerder in Londen nog goud op haalde. Maar tijdens de laatste trainingssessie liep het fout. Marieke botste tegen een andere atlete en hield er een gekneusd borstbeen aan over - en een geplooid voorwiel. Daags erna stond ze op met 38,5 graden koorts en een blaasontsteking. Maar toch sleepte ze nog een bronzen medaille in de wacht. Haar allerlaatste race, maar ze op het podium glunderde ze.

Vandaag ziet ze er vermoeid uit. In de zetel van haar appartement in Diest, dekentje over de benen en hond Zenn aan de voeten. Telefoon, tablet, afstandsbediening van de tv, rolstoel en twee doosjes medicijnen binnen handbereik. De kinesist en verpleegkundige zijn net de deur uit. "Een slechte nacht gehad", glimlacht ze flauw. Tijdens het interview vallen haar ogen af en toe dicht, maar ze blijft praten. Soms bijna fluisterend, met enkele seconden tussen twee woorden in. Ze praat graag, zegt ze. Voluit, ongeremd, over het leven. Omdat ze nog zoveel te vertellen heeft. Maar vaak glijdt het gesprek ook naar de dood. En dat onherroepelijke einde wil ze vooral zelf in de hand hebben. Papieren voor euthanasie tekende ze al in 2008.

Je zei dat je 's nachts roept dat het genoeg geweest is?

"Mentaal begint het erg zwaar te worden. Ik profiteer volop van de goede dagen, maar zoveel zijn er niet meer. Ik word bang. Vannacht riep ik opnieuw dat het mocht stoppen, en op dat moment meen ik dat ook. Maar toch blijf ik doorgaan. Als ik echt wil, kan ik nu professor Wim Distelmans (oncoloog en palliatief arts, red.) opbellen om de euthanasie te starten. Maar ik heb hem nog niet gebeld, dus ik ben er duidelijk nog niet klaar voor. Er is nog altijd iets dat me tegenhoudt."

Waar hou je je aan vast?

"De dingen die ik nog mag beleven op goede momenten. Ik geniet van indoor skydiven, al moet ik daar achteraf telkens voor boeten omdat mijn lichaam het eigenlijk niet aankan. De brieven en berichten die ik van mensen krijg, geven me enorm veel moed en steun. Onlangs schreef een jong meisje me nog een gedicht, waarin ze wenste zoals mij te zijn. Omdat ze kracht putte uit mijn verhaal. Dat is fijn."

(Het gesprek stokt, haar ogen vallen even toe.) Wil je het interview liever beëindigen?

"Nee, ik praat graag. Ik wil mensen moed geven. Dat is ook de boodschap van mijn nieuwe boek. Er wordt vaak gezegd dat 'the sky the limit is'. Maar dat klopt niet. Er zijn geen limits. Je kan zo ver gaan als je wilt - als je het tenminste echt wilt. Dit boek vertelt ook wat er in mijn hoofd omgaat, over de pijn en de beperking. Mijn aandoening is anders dan bij iemand die bijvoorbeeld revalideert na een verkeersongeval. Die weet dat zijn of haar aandoening niet erger wordt. Maar hoe evolueert mijn ziekte? Ik weet gewoon niet hoelang ik dit nog volhoud. Mijn begrafenis is al lang geregeld. Ik raad iedereen trouwens aan om dat te doen, ook mensen zonder gezondheidsproblemen. Een ongeval, hartfalen,... Het kan iedereen gebeuren. Zelf wil ik een rode kist - dat is mijn kleur."

Hoe ziet je begrafenis er voorts uit?

"Met witte rozen en witte vlinders. Ik wil hier thuis opgebaard worden, om daarna gecremeerd en uitgestrooid te worden over Los Hervideros in Lanzarote. Alles is geregeld. Ik weet wie er tijdens de euthanasie bij me zal zijn en wie de procedure zal uitvoeren. Niemand wordt belast met dingen die nog geregeld moeten worden."

Heb je voor jezelf een punt bepaald? Tot daar en dan hoeft het niet meer?

"Ik weet het niet. Er zijn al zoveel punten overschreden, en telkens blijft het de moeite om door te gaan. Ik merk dat ik telkens mijn grenzen verleg. Afgelopen nacht heb ik gedroomd over mijn grootouders, die allemaal overleden zijn. Ik beeldde me in hoe zij zich nu voelen. Professor Distelmans werkt aan een boek over leven na de dood, en hij vroeg me hoe ik zou willen terugkeren. Zelf geloof ik niet in leven na de dood, maar hij drong aan. En als ik dan toch moet kiezen, dan wil ik terugkeren als indiaan. Dansend rond het vuur, met bellen rond armen en polsen. Mijn metgezel is ook niet langer een hond, maar een arend. Vrijheid."

Je krijgt aanvragen voor interviews uit de hele wereld. Er staat zelfs een Amerikaanse film op stapel?

"Ja, een Amerikaanse ploeg werkt aan een lange documentaire, bestemd voor de bioscoopzalen. Ik word regelmatig gevolgd door de camera's. Ze zien het groots, maar de sponsoring is nog niet helemaal rond. Het stukje dat ik al gezien heb, is - hoe zal ik het zeggen - heel speciaal."

Je blijft energie steken in interviews, boeken, film,... Waarom doe je dat, terwijl je je energie zo nodig hebt?

"Omdat ik maar niet begrijp dat mensen zoveel tijd en energie steken in futiliteiten. Vaak zijn het de mensen die het minst te klagen hebben, die dat het hardst doen. Ik sliep in het UZ Leuven in een kamer met een man die maar bleef klagen over hoe hij niet had kunnen slapen. Ik heb hem gezegd dat hij eens moest rondkijken naar al die patiënten. Sommigen konden niet meer zelfstandig ademen of bewegen."

Waar haal je je energie dan?

"Ik praat vaak met professor Distelmans over euthanasie. Als ik hem zeg dat ik niet langer kan, dan spreekt hij me moed in. 'Het verhaal stopt nog niet voor jou', zegt hij. Maar ik besef dat ik een gelukzak ben, omdat ik op zoveel mensen kan rekenen. Mensen die me steunen, die ik kan vastpakken om eens uit te huilen. Er zijn zoveel mensen die op hun eentje moeten vechten. Zij hebben iets nodig om zich aan vast te houden. Als dat mijn verhaal is, dan geeft dat me kracht."

De Amerikaanse documentaire over Wielemie verschijnt in principe in de loop van volgend jaar. Je kan het project volgen op www.mariekethefilm.com.  (br.hln)


» Reageer (0)
16-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische schrijfster Amélie Nothomb jarenlang gestalkt

Belgische schrijfster Amélie Nothomb jarenlang gestalkt

http://static3.hln.be/static/photo/2017/3/16/12/20170915224351/media_xll_10011027.jpg

Het parket van Parijs is een onderzoek naar "stalking" en "herhaalde doodsbedreigingen" gestart naar een vrouw na een klacht van de Belgische schrijfster Amélie Nothomb, zo is vandaag uit bronnen bij de justitie en dichtbij het onderzoek vernomen.

De schrijfster heeft op 9 september een klacht ingediend tegen een vrouw die haar al jaren zou stalken.

Het parket startte een onderzoek. Dezelfde dag nog werd een 45-jarige vrouw opgepakt en in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst.

Amélie Nothomb is één van de populairste schrijfsters in Frankrijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Makers van 'Blind Getrouwd' komen met nieuw programma voor bestaande koppels

Makers van 'Blind Getrouwd' komen met nieuw programma voor bestaande koppels

http://static1.hln.be/static/photo/2017/13/4/14/20170915122736/media_xll_10009859.jpg

Dat ze onbekende mensen succesvol kunnen koppelen bij VTM, bleek al uit 'Blind Getrouwd', waar Veerle, Nick, Nicolas en Evelien de ware liefde vonden. Nu gaan de makers voor een nieuw relatie-experiment aan de slag met bestaande koppels. Relatie-experten zullen in dit concept het liefdesleven van koppels proberen verbeteren, en wie wil kan zich nog inschrijven voor het programma.

De ware al gevonden? Proficiat. Maar liefde is een werkwoord, zoals het cliché klinkt, dus het kan altijd nog beter. Voor een nieuw relatie-experiment gaat VTM op zoek naar koppels die hun relatie met behulp van experten naar een hoger niveau willen tillen. De duo's hoeven daarom geen grote relationele problemen te hebben, iedereen kan baat hebben bij wat extra advies en expertise. (br.hln)

Interesse? Schrijf je dan snel in via vtm.be, want het programma gaat pas door als er genoeg inschrijvingen binnen zijn


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mythisch album Wu-Tang Clan haalt 1 miljoen dollar bij veiling

Mythisch album Wu-Tang Clan haalt 1 miljoen dollar bij veiling

http://static2.hln.be/static/photo/2017/16/0/10/20170916105415/media_xll_10011895.jpg

Het enige exemplaar van een mythisch album van de Amerikaanse rappers van Wu-Tang-Clan is uiteindelijk voor een miljoen dollar onder de hamer gegaan. De omstreden zakenman Martin Shkreli was de verkoper. Eerder sloot hij niet dat hij het album, 'Once Upon a Time in Shaolin', zou vernietigen.

De verkoop via de website eBay eindigde vrijdag op exact 1.025.100 dollar. Farmaondernemer Martin Shkreli (34) kocht eind 2015 het kleinood voor 2 miljoen dollar. Even voordien was hij in het nieuws geraakt omdat hij een medicijn voor onder meer hiv-patiënten plots meer dan vijftig keer duurder had gemaakt. De prijsverhoging van 13,5 naar 750 euro per pil leverde hem de koosnaam 'meest gehate man van Amerika' op.

Maar tegenwoordig gaat het de man minder voor de wind. Vorige maand werd hij veroordeeld voor beursfraude, hij riskeert tot 20 jaar cel. Sindsdien was hij vrij op borg, maar die borg werd de voorbije dagen ingetrokken. Bovendien zit hij sinds deze week opnieuw vast omdat hij via Facebook 5.000 dollar uitloofde voor diegene die hem een haarlok van Hillary Clinton kan bezorgen.

'Once Upon a Time in Shaolin' werd bewaard in een kluis in Marokko tot het album in 2015 door de Wu-Tang Clan werd geveild. Volgens de clausules van de verkoop mag de muziek niet gecommercialiseerd worden voor 2103. Wel mag de eigenaar de songs gratis delen. Zo loste Shkreli enkele flarden na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

Toen hij de verkoop aankondigde, zei de geboren provocateur doodleuk dat hij de duurste plaat aller tijden nooit integraal heeft beluisterd. "Ik kan de veiling op elk moment annuleren en het album uit frustratie kapotslaan." Hij verkoopt het kleinood naar eigen zeggen niet omwille van het geld. Shkreli wil minstens de helft van de opbrengst doneren aan medisch onderzoek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Non zei dat ze door duivel bezeten was toen ze in 1676 brief schreef in mysterieuze tekens.

Non zei dat ze door duivel bezeten was toen ze in 1676 brief schreef in mysterieuze tekens. Na 341 jaar is code eindelijk ontcijferd

http://static0.hln.be/static/photo/2017/13/12/8/20170915153508/media_xll_10010258.jpg

 Het was vroeg in de ochtend van 11 augustus 1676 toen zuster Maria Crocifissa della Concezione wakker schrok in het klooster van Palma di Montechiaro op Sicilië, helemaal onder de inkt. Ze beweerde dat ze door Satan bezocht was en dat hij haar had verplicht een boodschap neer te schrijven. Alleen, de brief was opgesteld in mysterieuze tekens. En het duurde tot nu eer de code werd gekraakt.

Het zou niet bij één brief blijven. Er volgden er nog en telkens zou de Italiaanse zuster tijdens haar schrijfsessies gegild hebben en flauwgevallen zijn, "terwijl de duivel bezit van haar nam". Volgens haar was het een list van Lucifer om haar ervan te overtuigen dat ze hem moest dienen in plaats van God. Met het verstrijken van de eeuwen gingen de brieven verloren. Maar één bleef bewaard.

Hij is opgesteld in iets wat op een archaïsch alfabet lijkt en wordt bijgehouden in het klooster waar Maria Crocifissa della Concezione woonde. Veel experts in codetaal braken er tevergeefs hun hoofd over, tot onderzoekers van het Ludum Wetenschapscentrum in Sicilië hem in handen kregen. Zij besloten een algoritme te proberen dat ze ontdekt hadden op het dark web.

Inlichtingendiensten
"Het gaat om software waarvan we denken dat ze ook gebruikt wordt door inlichtingendiensten om codes te kraken", aldus Daniele Abate, de directeur van het Ludum Wetenschapscentrum. "We voegden er wel nog Oud-Grieks aan toe, Arabisch, Latijn en het runenalfabet. Dat waren talen waarmee de kloosterlingen van toen in contact hadden kunnen komen. En dat had resultaat."
Intussen zijn er al 15 regels vertaald en het eerste deel gaat zo: "God denkt dat hij stervelingen kan bevrijden, maar het systeem werkt voor niemand. Alleen de Styx (de mythologische rivier die de aarde en de onderwereld scheidt, red.) is zeker." Vervolgens volgt een deel waarin geprobeerd wordt om de non te overtuigen haar geloof af te zweren en waarin staat dat religie een uitvinding is van de mens. De Heilige Geest en Jezus worden verder omschreven als "dode gewichten"
"Het is mijn theorie dat het om een heel exact alfabet gaat, met grote zorg uitgevonden door de non, door allerlei symbolen te combineren die ze kende", aldus Abate. "Ze moet tijdens haar jaren in het klooster in contact gekomen zijn met heel wat taalkundige bronnen. Elk symbool is goed uitgedacht en getuigt van structuur. Sommige tekens worden herhaald, misschien bewust, misschien onbewust."

Schizofrenie
De boodschap zelf is iets minder samenhangend. Wat de theorie ondersteunt dat de zuster - in plaats van bezeten te zijn door de duivel - leed aan schizofrenie of bipolair was.  (br.hln)


» Reageer (0)
15-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minderen met roken maakt geen bal uit

"Minderen met roken maakt geen bal uit, maar wie stopt voor zijn 35 wordt even oud als een niet-roker"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/5/4/14/20170915103445/media_xll_10009604.jpg

Als stoppen met roken niet lukt, win je dan nog levensjaren door te minderen? Helaas niet, zelfs als je van 15 naar 10 sigaretten per dag gaat, krijg je nog altijd evenveel giftige stoffen binnen. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 40.000 Nederlanders. Een paar conclusies op een rij.

1. Een op de vier zware rokers overlijdt voor zijn pensioen
We wisten al dat roken slecht was, maar uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Trimbos-instituut blijkt nu dat rokers al op relatief jonge leeftijd overlijden. De zware rokers (twintig sigaretten per dag of meer) leven liefst 13 jaar korter dan niet-rokers. Naar schatting haalt 23 procent van hen zijn 65ste niet.

Waarschijnlijk ga je niet eerder dood wanneer je drie in plaats van twee pakjes per dag rookt, maar het leven wordt er ook niet leuker op, zegt Esther Croes van het Trimbos. "Zware rokers hebben veel vaker chronische ziekten, met ernstige benauwdheid of verstopping van bloedvaten. En los van dit alles: sommige rokers slapen niet meer door. Ze snakken zo naar een sigaret dat ze 's nachts uit bed moeten om te roken."

2. Gelegenheidsrokers gaan vijf jaar eerder dood
Ook mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig tijdens een feestje of uitgaan roken, gaan vijf jaar eerder dood. Van deze lichte rokers haalt 11 procent zijn pensioen niet. Bij mensen die nooit gerookt hebben gaat 7 procent voor zijn 65ste dood. Als de laatste groep ook nooit had meegerookt, was haar levensverwachting nog veel beter geweest, verwacht het Trimbos. Matige rokers (minder dan 20 sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren.

Maar gaan ze nu echt dood aan het roken? Ja, zeggen de onderzoekers. Belangrijkste oorzaken: longkanker en andere kankers. Het CBS en Trimbos baseren hun conclusies op een gezondheidsenquête die in de periode 2001-2006 werd afgenomen onder bijna 40.000 mensen tussen de 20 en 80 jaar. Tien jaar later is gekeken of de rokers en niet-rokers nog leefden. In de studie is ook gekeken naar andere factoren waardoor mensen eerder doodgaan (alcohol, overgewicht) maar die hadden niet zo'n groot effect als het roken.

3. Wie voor zijn 35ste stopt, wordt net zo oud als een niet-roker
Dus je kunt zoveel wegpaffen als je wil tot 35? Nee zeker niet, zegt het Trimbos. Als je heel veel hebt gerookt van je 12e tot 35e kan dat best je levensverwachting verkorten, maar dat is in de cijfers van dit grote onderzoek niet te zien. De stevige jonge paffers worden immers op één hoop gegooid met de mensen die tijdens hun studietijd een paar sigaretjes hebben gerookt. Bovendien, zegt Croes, roken voor je 35ste zorgt voor een heleboel ellende. De conditie van deze mensen is veel slechter. Zo komen ze veel minder makkelijk een trap op, hebben meer kans op astma en zien er bovendien slechter uit: met gele tanden en extra rimpels. In Nederland roken 3,5 miljoen mensen, onder wie 547.000 zware rokers. Dit zijn aanzienlijk meer laagopgeleide dan hoogopgeleide Nederlanders, terwijl dat bij alcoholgebruik juist andersom is.

4. Stoppen loont op alle leeftijden
Hoe jonger je stopt met roken, des te meer levensjaren dat oplevert, zeggen de onderzoekers. Een vijftiger kan zijn sterfterisico nog halveren; dat betekent een paar jaar extra. De onderzoekers kunnen niet precies aangeven hoeveel tijd een oudere van 70 of 80 jaar erbij krijgt als hij stopt met roken, maar de winst kan zo nog maanden zijn, stelt Croes. Decennia lang doorroken kan de laatste levensfase enorm zwaar maken. "Denk maar eens aan iemand met zware astma of COPD die jarenlang een zuurstofpomp met zich mee moet zeulen."

5. Minderen maakt geen bal uit
Als stoppen niet lukt, win je dan nog levensjaren door te minderen? Nee, zegt Croes, beslist. "Dat hebben we nu niet onderzocht, maar uit een eerdere studie weten we dat rokers dan dieper inhaleren om evenveel nicotine uit hun sigaret te halen. Dus als je van 15 naar 10 sigaretten per dag gaat, krijg je evenveel giftige stoffen binnen. Bovendien lukt het bijna niemand om sporadisch te roken." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nutmeg, de oudste kat ter wereld, is ingeslapen

Nutmeg, de oudste kat ter wereld, is ingeslapen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/0/8/20170915001907/media_xll_10008818.png

Tot groot verdriet van zijn baasjes is de Britse kat Nutmeg overleden. Met zijn zeer respectabele 32 jaar zou hij de oudste kat ter wereld zijn geweest, meldt Daily Mail.

De oude Nutmeg had de laatste tijd al moeite met ademen. Zijn baasjes Liz en Ian Finlay uit Gateshead brachten hem naar de dierenarts, maar die kon weinig meer voor hem doen. Hun geliefde pluizenbol had ook een hartkwaal en het onvermijdelijke werd werkelijkheid. Ze moesten Nutmeg laten inslapen. 

Zijn baasjes zijn ontroostbaar. "Het voelt alsof mijn hart uit mijn lichaam is getrokken. Hij was echt een persoonlijkheid en heel erg geliefd", zegt Liz Finlay. Haar echtgenoot vult aan: "Ik kan bijna niet onder woorden brengen hoe zeer we hem missen. Dit sloeg een groot gat in ons leven, maar we voelen zijn geest nog steeds met ons. Na zijn dood zijn we een weekje weggegaan, maar de pijn is er niet minder om geworden."

Nutmeg zou met zijn 32 jaar de oudste kat ter wereld zijn geweest. Hij had het stokje overgenomen van de 26-jarige Curduroy. Nutmeg balanceerde eerder op het randje van de dood. In 2015 kreeg hij een beroerte maar herstelde na behandeling in het dierenziekenhuis van Newcastle. 

Volgens het dierenziekenhuis komt het steeds vaker voor dat katten 20 of 21 jaar oud worden. "Maar Nutmeg was een echte uitzondering. Hij werd maar liefst tien jaar ouder dan onze oudste kattenpatiënten", vertelt woordvoerder Jason Atherton. "Katten worden steeds ouder dankzij betere voeding, verzorging en medische zorg. Nutmeg was duidelijk een zeer geliefd huisdier als hij deze leeftijd kon halen."

"Wij waren zijn mensen"

Liz en Ian maakten voor het eerst kennis met de cyperse kater in 1990. Hij was hun tuin ingewandeld en was er slecht aan toe. Het dier had zelfs een lelijk abces in zijn nek. De Finlays wonnen zijn vertrouwen met eten en brachten hem naar de dierenarts. Uit zijn gebit bleek dat hij zeker vijf jaar oud was. In de 27 jaar die volgden groeide de band tussen Nutmeg en zijn baasjes. "Hij was niet onze kat, wij waren zijn mensen en hij deed er alles aan om ons daaraan te herinneren", schetst Ian de relaties. "Ik denk dat dit het geheim was voor zijn lange leven."

De oudste kat ooit was de Amerikaanse Creme Puff, hij werd 38 jaar en drie dagen. Gemiddeld worden huiskatten 15 jaar oud. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is er een 'goede' en 'slechte' kant bij aluminiumfolie?

Is er een 'goede' en 'slechte' kant bij aluminiumfolie?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/10/14/10/20170915092138/media_xll_10009495.jpg

Keukenprins(es) of niet, iedereen heeft het zich al wel eens afgevraagd: wat is het verschil tussen de matte kant van aluminiumfolie en de blinkende zijde? En wat is de binnen- of de buitenkant? Reynold's Kitchen, een bedrijf dat onder meer aluminiumfolie produceert, ontrafelt het mysterie.

Houdt de blinkende kant meer hitte vast, met een krokantere vis als resultaat? Of is het net de matte kant een betere geleider, doordat je een vlakker oppervlak creëert?

Wie zweert bij de matte kant heeft gelijk. Maar wie eerder vertrouwt op de blinkende kant, heeft óók gelijk. Reynold's Kitchen, een Amerikaans bedrijf dat onder meer aluminiumfolie maakt, klaart de kwestie uit en zegt dat de twee kanten niet met koken te maken hebben. Ze zijn simpelweg een gevolg van het ontwikkelingsproces.

"De folie wordt tijdens het proces 'gewalst' in lagen," klinkt het op hun website. "Walsen is een proces waarbij hitte en spanning wordt gebruikt om de folie zo uit te strekken dat het de juiste dikte krijgt. We walsen twee lagen tegen elkaar, want als we dat niet zouden doen, scheurt de folie tijdens het proces. Komt de folie in contact met een andere laag, dan krijg je de doffe kant. De blinkende kant is niet in contact gekomen met een ander vel metaal. Maar welke kant je gebruikt bij het koken, maakt helemaal niet uit." (br.hln)


» Reageer (0)
14-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.175.000 bloemen voor 750 vierkante meter Lam Gods

175.000 bloemen voor 750 vierkante meter Lam Gods

http://static2.hln.be/static/photo/2017/11/5/4/20170914170146/media_xll_10008109.jpg

Op de Markt van Wetteren ligt sinds deze namiddag een 750 vierkante meter groot bloementapijt. Niet zomaar één, want de bloemen vormen 'De Rechtvaardige Rechters', het verdwenen paneel van het Lam Gods. Voor het tapijt in 3D waren 175.000 begonia's nodig. Het grote publiek kan het kunstwerk vanaf 18 uur gratis komen bezoeken. De bloemen zijn ook dit weekend nog, telkens van 10 tot 22 uur te bezichtigen. Wetteren heeft trouwens altijd al een link gehad met het Lam Gods: de hoofdverdachte, Arsène Goedertier, woonde op een boogscheut van de Markt in het centrum van Wetteren toen de diefstal in 1934 plaatsvond. Op zijn sterfbed bekende hij de meest opmerkelijke kunstroof uit de geschiedenis.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen bouwen rusthuis voor olifanten in Frankrijk

Belgen bouwen rusthuis voor olifanten in Frankrijk

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/12/5/20170913212457/media_xll_10006025.jpg

Een Antwerps koppel bouwt een paradijs voor olifanten in... Frankrijk. Tony en Sofie hebben gewerkt in de zoo van Antwerpen, waar het idee rijpte om een rusthuis voor olifanten te starten.

Elephant Haven nabij Limoges wordt het eerste opvangtehuis voor olifanten in Europa, meldt ATV. De bewoners worden dieren die te oud zijn voor dierentuinen, maar ook olifanten die vanwege strengere regelgeving niet langer mogen optreden in circussen.

Volgend jaar moet het olifantenparadijs klaar zijn.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieus zeewezen spoelt aan na orkaan Harvey

"Wat moet dit voorstellen?": mysterieus zeewezen spoelt aan na orkaan Harvey

http://static1.hln.be/static/photo/2017/7/13/0/20170914114029/media_xll_10007250.jpg

Opvallend fenomeen na de doortocht van orkaan Harvey: op het strand van Texas City werd dit impressionante kadaver ontdekt. Geen ogen, een bek met messcherpe tanden en een enorm cilindervormig lichaam... Wat voor 'zeemonster' mocht dit wel wezen, vroegen voorbijgangers zich af.

Preeti Desai speelde de vraag simpelweg via Twitter door. "Daar zitten sowieso veel wetenschappers die met plezier een handje helpen",  aldus het lid van een Amerikaanse vereniging voor natuurbescherming. "Ik dacht eerst dat het een zeeprik was (een zogenaamde kaakloze vis met een buisvormige zuigmond; nvdr). Maar toen ik dichterbij kwam, besefte ik dat ik verkeerd zat. Vooral die mond klopte niet."

Wat voor wezen het dan wel is? Sowieso een palingachtige, menen de biologen die antwoordden. "Natuurlijk. Ik kon mezelf wel voor het hoofd slaan. Nu herken ik de vorm ook", antwoordde Desai.

Rest nog de vraag welke soort precies. De meesten houden het op een aplatophis chauliodus (een straalvinnige vissensoort uit de familie van slangalen; nvdr). Dat type komt voor op een diepte van dertig tot negentig meter en heeft wel degelijk kleine ogen, maar het zou perfect kunnen dat die in tussentijd ontbonden zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Oudste panda ter wereld (37) gestorven

Oudste panda ter wereld (37) gestorven

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/4/13/20170914082315/media_xll_10006918.jpg

De oudste panda ter wereld die in gevangenschap leefde, is op 37-jarige leeftijd gestorven. In mensenjaren werd het dier meer dan 100 jaar oud, maken zijn verzorgers in China bekend.

Het vrouwtje, Basi, rekte haar tijd op deze planeet dus een pak langer dan een gemiddeld pandabestaan dat op ongeveer 20 jaar ligt. Al komt het vaker voor dat dieren in gevangenschap langer leven.

Het dier was een echte bekendheid in China; haar verjaardag werd elk jaar uitbundig gevierd met cameraploegen en taarten. Vandaag werd zelfs de afscheidsplechtigheid in de zoo in het zuidoosten van het land, uitgezonden.

Basi werd in het wild geboren maar werd al op jonge leeftijd gered toen ze in een rivier was gevallen in het zuidwesten van het land. Ze ging zelfs even naar het buitenland want in 1987 verbleef de panda enkele maanden in een zoo in San Diego, in de Verenigde Staten.

Op dit moment leven er nog ongeveer 2.000 panda's in het wild. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer scholen bannen wc-rol om hygiënische redenen

Steeds meer scholen bannen wc-rol om hygiënische redenen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/13/9/20170914011733/media_xll_10006434.jpg

Gedaan met wc-rolletjes verzamelen voor uw knutselende kroost. Steeds meer kleuterklassen verbieden ze, omdat ze onhygiënisch zouden zijn. "Ergens hebben ze een punt. Maar bij mijn weten is er nooit een epidemie uitgebroken door besmette wc-papierrollen", zegt een expert.

Vlinders, octopussen, paddenstoelen: wie een kleuter in huis heeft, kent de veelzijdigheid van toiletrollen als knutselmateriaal. Veel kleuterjuffen vragen dan ook aan ouders om de kartonnen rolletjes niet in de papierbak te deponeren, maar ze te sparen en mee te brengen naar school. Generaties lang was dit de normaalste zaak van de wereld, maar nu vervangen almaar meer kleuterklassen ze door in tweeën geknipte keukenrollen. Omdat die een pak hygiënischer zouden zijn dan hun kleinere variant.

Zo bannen de drie kleuterscholen van Spes Nostra in Heule bij Kortrijk de wc-rolletjes al een paar jaar. "Niet dat het in ons reglement is opgenomen, maar de ouders weten intussen wel dat we de rollen niet aanvaarden", zegt directrice Mieke Blomme. "Wc-rolhouders zijn niet altijd afgesloten en iedereen weet ook dat kleine kinderen niet steeds even netjes zijn op het toilet. Voor alle zekerheid verkiezen wij dus keukenrollen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met de moeilijke macchiato, gewone filterkoffie is weer hot

Weg met de moeilijke macchiato, gewone filterkoffie is weer hot

http://static0.hln.be/static/photo/2017/11/12/9/20170913082014/media_xll_10004784.jpg

Lekkende percolators, peperdure apparaten met speciale koffiepads of capsules; het hóeft allemaal niet meer. Je kan tegenwoordig met een gerust hart weer een ouderwetse pot filterkoffie zetten. De nostalgische koffiefilter is namelijk helemaal terug.

De ouderwetse bak filterkoffie moest het de afgelopen jaren steeds vaker afleggen tegen bijvoorbeeld de Senseo, de Nespresso of het dure espressoapparaat. Dat tij lijkt te keren. Filterkoffie wordt vooral bij jongeren steeds populairder: goedkoop, en zo gezet.

Het succes is ook te zien in de verkoop van filterkoffieapparaten. Coolblue verkocht het afgelopen jaar 58 procent meer filterkoffieapparaten dan het jaar daarvoor. Bol.com zag een stijging van 30 procent.

Lekker en niet duur
Marijn Gijsbers, die dit jaar tot beste barista van Nederland werd uitgeroepen, beaamt de revival: "De trend van filterkoffie, of zoals wij het noemen: slow coffee, zien we al langer, maar vooral de laatste twee jaar is het echt populairder aan het worden. Niet vreemd: het is gewoon lekkere koffie, zonder dat je een peperduur koffieapparaat nodig hebt. En er is minder kennis nodig voor een kwalitatief goed kopje koffie. Daarbij is het echt iets van deze tijd om weer zwarte koffie te drinken. Het is gezonder, minder vet en bevat minder dierlijke producten dan bijvoorbeeld cappuccino." Ook Jeroen Meus gaf in zijn programma "Dagelijkse Kost" al aan een fan te zijn van een ouderwets kopje filterkoffie.

Zo zet je het perfecte kopje filterkoffie
Heb je geen automatisch koffieapparaat met filter, maar ga je handmatig te werk? Zo zet je zelf het perfecte kopje filterkoffie. Spoel eerst de filter eens door met heet water, zo beperk je de papiersmaak. Vervolgens kan je de versgemalen koffie in de filter doen. Giet er een klein beetje kokend water overheen en wacht 30 seconden, tot er belletjes verschijnen. Vervolgens kan je de rest van het water schenken. Niet te langzaam, dan krijgt je koffie een bittere smaak, maar ook niet te snel want dan neemt het water de smaak niet op. Ga voor zes tot acht gram koffie per 100 ml water. (br.hln)


» Reageer (0)
13-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft kandidaten lerarenopleiding kent onvoldoende Frans

Helft kandidaten lerarenopleiding kent onvoldoende Frans

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/3/2/20170913075141/media_xll_10004792.jpg

Studenten die de lerarenopleiding lager onderwijs willen volgen, kennen vaak onvoldoende Frans. Dat blijkt uit de resultaten van de niet-bindende toelatingsproef van vorig jaar. De studenten scoren wel beter op Nederlands en wiskunde.

Bedoeling van de toelatingsproef is dat studenten inzicht krijgen in hun sterktes en werkpunten. De proef is niet-bindend, een student kan dus ook niet buizen. De feedback houdt studenten wel een spiegel voor en geeft hen de kans om ofwel zelfstandig ofwel binnen de lerarenopleiding bij te spijkeren waar nodig.

Vorig jaar (2016-2017) werd de proef nog afgenomen ná de inschrijving. Voor dit schooljaar is hij verplicht vóór de inschrijving voor de lerarenopleiding.

Cijfers
Uit de cijfers van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) blijkt nu dat er vorig jaar 6.000 eerstejaarsstudenten lerarenopleiding (kleuter-, lager- en secundair onderwijs) hebben deelgenomen aan de proef. Ongeveer 7 op de 10 studenten waren vrouwen (4.150 vrouwen tegenover 1.800 mannen). Terwijl de meeste studenten goed scoren op Nederlands (70 procent slaagt) en wiskunde (65 procent slaagt), haalt slechts de helft van de studenten de norm voor Frans.

Voor 2017-2018 stond de niet-bindende toelatingsproef gepland na de paasvakantie. In tegenstelling tot vorig jaar wordt de proef dus vóór de inschrijving afgelegd. Sinds april registreerden 7.605 geïnteresseerden, waarvan er 6.770 de proef volledig hebben afgerond.

Nut
Volgens minister Crevits tonen de resultaten alvast het nut van de proef. "Het houdt jongeren een spiegel voor en geeft hen feedback over hun motivatie en basisvaardigheden. Jongeren geven zelf aan dat ze het als zinvol ervaren. Met deze proef willen we de instroom versterken en de uitval in de lerarenopleiding beperken. Liever 80 inschrijvingen en 70 studenten die uiteindelijk leerkracht worden, dan 100 inschrijvingen en maar 50 die de eindmeet halen", aldus Crevits. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slecht geslapen? Kruip eens met je huisdier in bed

Slecht geslapen? Kruip eens met je huisdier in bed

http://static1.hln.be/static/photo/2017/2/10/14/20170912092338/media_xll_10002419.jpg

Lag jij deze nacht ook zo te woelen en te keren? Dan is het misschien een idee om vanavond samen met je favoriete viervoeter onder de lakens te kruipen. Mensen die bij hun huisdier slapen, slapen namelijk beter volgens een recente studie.

Amper een jaar geleden werd bij hoog en bij laag beweerd dat het not done is om met je huisdier in bed te slapen. Dat zou te maken hebben met demodex, een soort mijten die leven rond de ogen van je dier en overdraagbaar zijn. Het resultaat zijn jeukende en gezwollen ogen.

Betere nachtrust
Volgens een nieuw onderzoek van de Mayo Clinic in Arizona loopt het echter zo'n vaart niet, en is met je huisdier in bed slapen zelfs goed voor je nachtrust. "Veel baasjes moeten hun huisdier overdag missen," legt slaapexpert en auteur van het onderzoek Lois Krahn uit. "Het is dan ook logisch dat ze de tijd met hun huisdier willen verlengen als ze thuis zijn. Een makkelijke manier om dat te doen, is door je hond of kat in de slaapkamer toe te laten."

Dat zou bovendien leiden tot een betere nachtrust. Tot die conclusie kwamen de wetenschappers nadat ze het slaapgedrag van veertig volwassenen en enkele honden analyseerden. Uit die resultaten bleek namelijk dat zowel mens als dier beter sliepen, ongeacht het ras van de hond. Dat zou komen omdat de aanwezigheid van je huisdier een soort van veiligheid creëert. "De relatie tussen mensen en hun huisdieren is de laatste jaren veel veranderd," leggen de onderzoekers uit. "We laten onze huisdieren steeds vaker in de kamer slapen, en nu weten we dat dat geen negatieve invloed heeft op je nachtrust." Integendeel dus.

Ontspannend
"Een spinnende kat of goed getrainde hond aan je voeteneinde kan een erg ontspannend effect hebben en bijdragen tot een betere nachtrust," aldus Krahn na een eerder gelijkaardig experiment in 2014. En dat werd met deze opvolgstudie opnieuw bewezen. De deelnemers die met hun hond in de kamer sliepen, hadden een gemiddelde slaapefficiëntie van maar liefst 83 procent, wat boven het aangeraden 'quotum' van 80 procent ligt.

Wel waarschuwt Krahn om je hond aan het voeteneinde of net naast het bed te laten slapen in plaats van naast je. De beestjes kunnen 's nachts namelijk nogal heftig bewegen, waardoor je eigen nachtrust verstoord wordt. Ook mensen die meerdere huisdieren hebben, denken beter twee keer na voor ze de deur van de slaapkamer open zetten. Hoe meer huisdieren, hoe meer kans dat je nachtrust verstoord wordt, bijvoorbeeld door een snurkende hond of spelende katten. Krahn raadt dan ook vooral aan om te kijken of samen slapen binnen jouw levensstijl past of niet. "Iedereen kent zijn of haar eigen huisdier immers het beste." (br.hln)


» Reageer (0)
11-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roland & Admiral Freebee - Hissing o' the heath

Roland & Admiral Freebee - Hissing o' the heath

Klik op de foto om ze te beluisteren


Roland Van Campenhout, of kortweg Roland  is een Vlaamse bluesmuzikant.

Admiral Freebee of Tom Van Laere is een Antwerpse artiest

Samen brengen ze dit prachtige nummer


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom katten altijd in zo'n krappe doos gaan zitten

Waarom katten altijd in zo'n krappe doos gaan zitten

http://static1.hln.be/static/photo/2017/17/13/14/20170910101054/media_xll_9998444.jpg

Hoe krapper de plek, hoe liever katten er zich in lijken te nestelen - en bij voorkeur dan nog in een krappe doos. Waar ze dan dagelijks gemiddeld 18 uur in liggen te soezen. Maar waarom verkiezen katten zo'n kartonnen bed?

Vooral om die 'koude' vloer in uw woonkamer te vermijden, zo blijkt. Om zich echt comfortabel te voelen, willen katten een temperatuur die makkelijk 14 à 15°C warmer is dan wat het baasje als comfortabel ervaart. Anders gezegd: als de mens een kamertemperatuur van 20°C wilt, mag het voor een kat gerust 35°C zijn. Daarom zal een kat zelfs in de zomer nog altijd een krappe, knusse doos verkiezen boven die nochtans niet zo koude parketvloer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nasrien Cnops openhartig over depressie:

Nasrien Cnops openhartig over depressie: "Ik kwam niet meer buiten, ik at niet meer. En maar huilen"

http://static3.hln.be/static/photo/2017/0/4/7/20170911074009/media_xll_9999472.jpg

Nasrien Cnops (28) is back. Drie jaar lang bleef de voormalige MNM-radiostem en zangeres uit de spotlights om een zwart beest in haar lijf te bestrijden. Nu brengt ze het boek 'Ik tegen de rest' uit, waarin ze haar hart lucht over die zware depressie én tips geeft om zo'n crisis te voorkomen. "Ik dacht ook dat ik nooit depressief kon worden, hoor, totdat ik mijzelf thuis opsloot en hier niet meer wilde zijn..."

Het allereerste exemplaar van 'Ik tegen de rest' ligt op de vensterbank bij Nasrien thuis. Onaangeroerd. Ongelezen. "Ik dúrf het gewoonweg nog niet te lezen", stamelt Nasrien. "Dat lijkt raar, ik weet het. Ik ben enerzijds best trots op mijn boek - dat is op zich al zeer moeilijk om over mijn lippen te krijgen - maar het dringt nog niet zo door dat ik hiermee mijn ziel ga blootgeven aan heel Vlaanderen", zegt ze. "De ergste periodes uit mijn depressie, zoals mijn drie dagen die ik in de psychiatrie moest doorbrengen, omdat de mensen rondom mij schrik hadden dat ik mijzelf iets zou aandoen, daarvan weten tot nu toe slechts een tiental mensen. Binnenkort misschien wel duizend mensen. Dat is best beangstigend, maar ik móet dit doen. Depressief zijn is nog een taboe. De mensen negeren je, want ze begrijpen niks van een depressie, vrienden laten je vallen. Zelf ben ik tot driekwart van mijn vrienden kwijtgeraakt. Vreselijk. Ik wil dat taboe doorbreken, lotgenoten helpen."

Waar Nasrien nog het meest schrik van heeft, is dat mensen zouden zeggen: 'Och kind, jij depressief geweest? Hoe kan dat nu op zo'n jonge leeftijd?!'.

En daar raakt ze meteen een belangrijk issue. Nasrien is een spring-in-'t-veld, vriendelijk, knap, ze straalt één brok vrolijkheid uit. Op haar 25ste had ze álles: een job als MNM-radiopresentatrice, ze verwierf bekendheid als zangeres in het muziekprogramma 'Stars for Life' op Eén, ze kwam uit een warm gezin, had een goed lief... "Ik kón gewoon niet depressief worden, dat dacht ik toch. Weet je, vlak daarvoor was er een vriendin van mij depressief. Ik heb haar een jaar lang genegeerd omdat ik dacht dat ze zich aanstelde. Erg, hé - achteraf bleek net zij de eerste die mij steunde en begreep", zegt ze.

14 kilo kwijt

Tot Nasrien op 11 september 2014 plots ontslagen werd bij MNM. Een half jaar later maakte haar lief het na negen maanden uit. "Kapot was ik daarvan. Ik kwam niet meer buiten, deed niets dan wenen, wilde alleen zijn, at niet meer. Ik was in drie maanden tijd veertien kilogram verloren. Ik was letterlijk vel over been", herinnert ze zich. Nasrien heeft heel diep gezeten. "Ik nam de zwaarste antidepressiva, tot drie keer per dag, inslapers, doorslapers: ik was constant wég van de wereld door die medicijnen. Voor mij moest ik hier ook niet echt meer zijn. Ik wilde weg. Ik dronk zelfs op die pillen en stapte dan in de auto. Als ik dan plots zou verongelukken, was dat niet mijn eigen schuld (stilte)."

Gewoon liefdesverdriet

Ondanks dat alles wilde Nasrien nog niet inzien dat ze depressief was. "In mijn eigen ogen had ik gewoon liefdesverdriet. Toegeven dat ik de maatschappij niet aankon? Dat ik zwak was? Een mislukkeling? Nee, dat kon ik niet. Pas na een half jaar therapie bij mijn psycholoog kon ik zeggen dat ik depressief was, én dat ik wilde genezen."

Anderhalf jaar heeft Nasrien in de put gezeten. "Nu sta ik 's ochtends terug gelukkig op. Ik ben blij dat er een lieve, knappe man naast mij ligt (Nasrien is nu bijna twee jaar samen met Dries, red.) en dat mijn twee hondjes en katten staan te springen als ze mij zien", lacht ze.

Haar professioneel leven zit ook terug volledig op de rails. Ze maakt videoreportages voor HLN Showbizz op onze website, werkt freelance nog als presentatrice, springt bij als dierenartsassisente én zingt in de band Bar Clochard. "Druk, hé", lacht Nasrien. "Maar ik ben blij dat ik dit allemaal mag doen, ondanks mijn stempel 'depressief', die wel voor altijd op mijn voorhoofd getatoeëerd zal blijven bij veel mensen..."

'Ik tegen de rest' ligt eind deze week in alle boekenwinkels.
Meer info: www.lannoo.be (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag Open Monumentendag én Dag van de Architectuur

Vandaag Open Monumentendag én Dag van de Architectuur

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/6/14/20170906071829/media_xll_9989189.jpg

In Vlaanderen vindt op vandaag al voor de 29ste keer de Open Monumentendag plaats. Honderden monumenten, historische landschappen, archeologische sites en varend erfgoed laten zich die dag van hun mooiste kant zien. Voor het eerst valt de Open Monumentendag samen met de Dag van de Architectuur.

"Dat is een bewuste keuze geweest", zegt Liesbeth De Maeyer van de Vlaamse erfgoedorganisatie Herita. "Wij geloven heel hard in de herbestemming van monumenten en het samengaan van oud en nieuw." Herita hoopt dan ook dat in de toekomst vaker samengewerkt zal kunnen worden. "Zo bereiken beide evenementen een breder publiek", aldus De Maeyer. Herita en het Vlaams Architectuurinstituut hebben een selectie gemaakt van een twintigtal plekken in Vlaanderen die getuigen van de geslaagde combinatie tussen oude en nieuwe architectuur, die terug te vinden is op de website.

In totaal worden in heel Vlaanderen 1.018 gratis activiteiten georganiseerd, zoals begeleide uitstappen of rondleidingen en concerten. Het aantal bezoekers voor de Open Monumentendag schommelde de afgelopen jaren rond de 40.000, en de organisatie hoopt dit jaar op een gelijkaardig aantal aanwezigen. "Veel activiteiten vinden buiten plaats, dus het weer kan altijd een spelbreker zijn", aldus Liesbeth De Maeyer nog.

Minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor erfgoed, zal zondag alvast een bezoek brengen aan de Open Monumentendag. Hij geeft een symbolische start aan de restauratiewerken van de Sint-Bernardusabdij in Bornem, een abdij uit 1603 die nog steeds een kloostergemeenschap herbergt. Daarnaast brengt Bourgeois een bezoek aan de zwavelzuurfabriek langs de Schelde in Ledeberg. De site sluit aan bij het historische Sint-Pieterskwartier, waar tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw een gordel van katoen- en vlasfabrieken ontstond.

Alle info op www.openmonumentendag.be. (br.hln)


» Reageer (0)
10-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaan slapen met natte haren? Zo schadelijk is dat

Gaan slapen met natte haren? Zo schadelijk is dat

http://static0.hln.be/static/photo/2017/14/10/11/20170910095924/media_xll_9998441.jpg

Met nat haar tussen de lakens kruipen, iedereen doet het wel eens. Toch is het geen goed idee voor de gezondheid en kwaliteit van je haardos. Kapper Jochen Vanhoudt van Clientology legt uit waarom je beter wel nog even de tijd neemt om je haar te drogen voor het slapengaan.

"Wie met nat haar gaat slapen, wordt de volgende ochtend gegarandeerd wakker met een ontembare haardos met rare kronkels en knikken", zegt Vanhoudt. "Zelfs mensen met kort haar stellen dan vast dat hun kapsel er niet uitziet zoals het hoort en ook zij hebben dan dubbel zoveel werk om het weer netjes in de plooi te krijgen. Toch is dat niet het ergste, je haar kan er ook erg beschadigd door worden. Nat haar is veel poreuzer dan droog haar en door de wrijvingen met de lakens en je hoofdkussen, wordt het beschadigd en kan het afbreken. Sommigen denken dat te voorkomen door een dot of staart bovenop hun hoofd te maken met hun natte lokken, maar ook dat zorgt voor problemen de volgende ochtend. Als je die staart of dot los maakt, heeft je haar de gekste kronkels die er niet meer uit te krijgen zijn. Daar komt heel wat styling aan te pas om dat weer glad te krijgen. Ofwel moet je je haar wéér wassen."

"Je haar enkele minuten drogen met de haardroger is dan ook beter dan met natte lokken te gaan slapen", legtVanhoudt uit. "Niet alleen omdat je zo een beter slaapcomfort zal hebben, het bespaart je de volgende ochtend heel wat tijd. Ook een goed absorberende handdoek kan een verschil maken: die neemt veel meer vocht op uit het haar waardoor het meteen veel droger is. Kan het echt niet anders, dan kun je beschadigingen minimaliseren door te kiezen voor satijnen lakens. Die zorgen voor minder wrijving waardoor de gezondheid van je haar er niet op achteruitgaat."

Beachwaves
Een haarolie of leave-in conditioner is ook een goed idee: ze leggen een beschermend laagje op het haar waardoor het minder snel zal afbreken. Een vlecht is een betere optie dan een dot, toch als je houdt van beachwaves. En natuurlijk is goed doorkammen voor het slapengaan absoluut een must. Doe je dit niet, dan kan je haar klitten en krijg je te maken met moeilijk verwijderbare knopen."

"Heb je extensions, dan is slapen met nat haar helemaal uit den boze. De klitten en knopen die 's nachts gevormd worden, zijn er met niets meer uit te krijgen. De extensions verwijderen is dan de enige optie, zowat het ergste dat er kan gebeuren door te slapen met nat haar."

À propos: ziek worden of een verkoudheid oplopen omdat je met natte lokken tussen de lakens kruipt, is een fabeltje. Verkoudheden ontstaan door virussen, niet door het fysiek koud te hebben. (br.hln)


» Reageer (0)
09-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standbeelden de kasseistampers

De kasseistampers

https://www.mupload.nl/img/sq8bpovuk7krk.jpg

In Aarschot bevinden zich de beelden van vier Aarschotse werklieden die dankzij de uitzending van Echo bekend zijn geworden. Cameraman Charly Laureys filmde vier stadswerkers die het wegdek aan het herstellen waren. Daardoor werd het liedje van Louis Neefs Als ik ooit eens vijf minuten heb beroemd. De vier werklieden kregen in 2000 hun eigen betonnen beeld. De leerlingen van de Aarschotse academie maakten het onder leiding van Roland Rens


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te koop: duurste huis van het land

Te koop: duurste huis van het land

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/achter-deze-gevel-schuilt-een-wereld-van-pracht-en-praal-nbsp-nbsp-baert-marc/p1/img-ZDM4NGRlNDgvYXQvOTk5Njg0Mi82NDB4NjQwL0ZU/9996842.jpeg?v=quGNTQs

Wie genoeg geld op zijn spaarrekening heeft staan, kan momenteel bieden op een van de duurste woningen van het land. In het Square du Bois, of het 'miljardenkwartier', staat een herenhuis te koop met een startprijs van 2,5 miljoen euro. Een koopje, want je krijgt er acht slaapkamers, bijna evenveel badkamers, een spa met stoombad, solarium, jacuzzi, bar en zwembad voor.

Aan het einde van de Brusselse Louizalaan, vlak naast het Ter Kamerenbos, ligt het Square du Bois. De wijk herbergt een mengelmoes aan nationaliteiten. Voornamelijk diplomaten, ambassadeurs en hooggeplaatse medewerkers van de NAVO hebben er hun thuis. Het 'miljardenkwartier' heeft zijn naam niet gestolen, want de prijs per vierkante meter ligt om en bij de 10.000 euro.

Het is in die kleine, doodlopende privéstraat dat er momenteel uitzonderlijk een herenhuis te koop staat van meer dan 1.100 vierkante meter bewoonbare oppervlakte. Het impressionante herenhuis telt zes verdiepingen met acht slaapkamers, zes badkamers, 13 toiletten en een lift. De afwerking binnenin is bijzonder luxueus, met onder meer marmeren vloeren en 24-karaats gouden kranen in de badkamer. Wie afdaalt naar de tweede benedenverdieping ontdekt zelfs een spa met stoombad, solarium, jacuzzi, bar en zwembad. "Hier zijn in het verleden veel wilde feestjes georganiseerd. Soms waren we zelfs met meer dan 600. Maar de buren die hebben nooit overlast gehad: de isolatie is hier perfect. Oorspronkelijk was het de thuis van een ambassadeur, daarom hebben we overal kogelvrij glas", vertelt Arthur Jagermann, zoon van de Russisch-Joodse eigenaar Chaïm Jagermann. "Het pand staat al sinds 2003 te koop. Toen nog aan 12 miljoen euro, maar dat zullen we er nu niet meer voor krijgen. We krijgen een drietal kandidaat-kopers per week over de vloer, maar toch is het huis niet makkelijk te verkopen. Niet zomaar iedereen kan zich dit veroorloven."

Op dit ogenblik staat het huis nog op verschillende websites te koop voor 6 miljoen euro, maar de startprijs voor het online bieden werd door Troostwijk Real Estate Sales bepaald op 2,5 miljoen euro. "Zo zullen we door de verschillende biedingen een marktconforme prijs behalen", aldus Chris Tanghe van Troostwijk Real Estate Sales.

De badkamer uit marmer heeft gouden kranen. - Baert Marc
De badkamer uit marmer heeft gouden kranen.

Verouderd meubilair

Wie het huis uiteindelijk koopt, zal nog een tweede keer in de buidel moeten tasten. "Het meubilair is verouderd, het zwembad staat al enkele jaren leeg en het vast tapijt moet vervangen worden. In totaal ben je voor de meest noodzakelijke renovaties ook nog eens 800.000 euro kwijt", klinkt het. Hoe dan ook prijkt jouw naam dan wel op een van de meest luxueuze huizen in de meest luxueuze straat van het land prijken.

Wie wil bieden op het huis kan dat nog tot 28 september. (br.hln)


» Reageer (0)
08-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschap bewijst: vampieren zijn niet helemaal verzonnen

Wetenschap bewijst: vampieren zijn niet helemaal verzonnen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/4/13/3/20170908114330/media_xll_9995163.jpg

Hij spreekt nog altijd tot de verbeelding: of hij nu angst zaait in zijn donkere cape, of glittert in het zonlicht en tienerharten sneller doet slaan. We hebben het natuurlijk over de vampier. Die blijkbaar toch méér dan enkel verbeelding is.

Vampierenverhalen zijn niet zomaar een luguber hersenspinsel van iemand met een zieke geest en een behoorlijk uitgebreide fantasie. Aan de basis van de vampierenverhalen ligt namelijk een heel specifieke aandoening, die ook vandaag de dag nog steeds voorkomt.

Porfyrie

Geen vampirisme, maar porfyrie. Zo luidt de verzamelnaam voor acht erfelijke zeldzame bloedziekten. Wie aan deze genetische aandoening lijdt, is extreem gevoelig voor licht en heeft bloedarmoede. In het verleden - voor het bestaan van bloedtransfusies - kregen patiënten dan ook een behandeling aangemeten op basis van dierenbloed en een nachtellijke levensstijl. Klinkt herkenbaar?

"Mensen die aan porfyrie lijden zijn chronisch anemisch, waardoor ze continu vermoeid zijn, er bleek uitzien en niet tegen daglicht kunnen," legt Barry Paw van het Dana-Farber/Boston Children's Cancer and Blood Disorders Center uit. "Zelfs wanneer het buiten bewolkt is, is er voldoende ultraviolet licht om blaren en andere verwondingen te veroorzaken aan de lichaamsdelen die worden blootgesteld, voornamelijk de oren en de neus," voegt de wetenschapper daar nog aan toe.

Remedie

Momenteel werkt Barry Paw samen met een team aan een remedie. In het vaktijdschrift PNAS geven ze aan een genmutatie gevonden te hebben die porfyrie zou veroorzaken. Een soort van 'typefout' in het DNA van verschillende leden van hetzelfde Noord-Franse gezien, die allemaal met de ziekte te kampen kregen. De wetenschappers hopen ook de andere vormen van porfyrie te kunnen identificeren. "Ook al zijn vampieren niet echt, mensen die lijden aan de ziekte hebben wel nood aan nieuwe, innovatieve therapieën." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom kleine hondjes vaak luider keffen dan grote

Waarom kleine hondjes vaak luider keffen dan grote

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/7/8/20170905164535/media_xll_9987728.jpg

Die kleine schoothondjes mogen dan wel onschuldig lijken, als ze beginnen blaffen komen daar toch aardig wat decibels uit. Hoe komt het dat kleine honden vaak indrukwekkend meer geluid produceren dan hun grote varianten?  Business Insider vroeg het aan Alexandra Horowitz, hondenkenner en auteur van verschillende boeken rond het populaire huisdier.

Hondenfan en onderzoekster Alexandra Horowitz heeft al meerdere hondenboeken op haar palmares staan, waarin ze onder meer onderzoekt wat honden ruiken, horen, denken en weten. Op de vraag waarom kleine honden vaak meer van hun tak kunnen maken dan grote dieren, heeft ze zo haar eigen verklaring.

Compensatiegedrag
"Het is niet wetenschappelijk bewezen, want er zijn nog veel vragen over honden die onbeantwoord zijn," legt Horowitz uit aan Business Insider. "Maar ik acht de kans groot dat kleine honden hun grootte willen compenseren en op zoek gaan naar iets waardoor ze groter, sterker of krachtiger lijken. Veel lawaai maken is één van de manieren waarop dieren altijd proberen om zichzelf sterker voor te doen dan ze zijn."

"Geen stuk speelgoed"
"Ik haat het als mensen denken dat een klein hondje maar een stuk speelgoed is," besluit Horowitz. "Vaak hebben ze meer energie, zijn ze luider en onstuimiger dan grote honden. Grotere honden zijn vaak zachter dan aard, en lopen niet een hele dag als gekken heen en weer. Iets om in het achterhoofd te houden, als je besluit om voor de komende 15 jaar een hond te nemen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 6 dingen die je niet mag doen op een lege maag

6 dingen die je niet mag doen op een lege maag

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/7/13/20170906125747/media_xll_9989683.jpg

Nog niet ontbeten vandaag? Dan laat je die sportschoenen voorlopig beter in de kast staan, net als de koffiezet trouwens. Er zijn immers een paar zaken die eerst een boterham - of kommetje havermout of yoghurt - vereisen.

Koffie drinken

Het lijkt verleidelijk, meteen na het opstaan zo'n kopje koffie naar binnen gieten. Vooral maagklachten treden snel op als je op een lege maag zo'n bakje cafeïne drinkt. Dat komt omdat koffie de productie van zuur stimuleert, wat ervoor zorgt dat de spijsvertering verstoord wordt. Niet doen dus.

Sporten

Jarenlang werd gedacht dat je vetverbranding een boost kreeg door voor het ontbijt te gaan sporten. Het zou je lichaam aanzetten om je vetreserves aan te spreken in plaats van de caloriëen van de voorgaande maaltijd. Het klinkt logisch, maar eigenlijk gebeurt net het omgekeerde. Niet alleen zal je gewoon even veel vet en calorieën verbranden als anders, omdat je lichaam nu geen voeding heeft om energie uit te halen, worden je spieren aangesproken als brandstof. En dus verlies je net spiermassa in plaats van vet. Oeps.

Sommige medicatie innemen

Niet alle medicatie mag je op een lege maag innemen. Paracetamol is geen enkel probleem, maar niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (zoals ibuprofen) neem je best pas met of na het eten, omdat ze anders de maagwand kunnen aantasten. En dat leidt tot irritatie, bloedingen en maagzweren.

Kauwgom eten

Honger maar niets in huis? Dan steek je toch snel een kauwgompje binnen. Of misschien ook niet. Want kauwgom zorgt dat je meer spijsverteringszuur produceert, wat je lege maag in de war brengt. Bovendien krijg je van kauwgom net meer zin in ongezonde snacks.

Fruitsap drinken

Lekker gezond toch, zo'n versgeperst glas fruitsap? Niet helemaal. Citrusvruchten bevatten veel zuur en zware vezels, en die kunnen je nuchtere maag irriteren. Kan je je glas appelsiensap toch niet missen? Dan drink je het best aangelengd met water.

Winkelen

U kent het ongetwijfeld wel: wie een winkel binnenstapt met honger, gaat buiten met een kar vol ongezonde dingen die je eigenlijk niet nodig had. Als je honger hebt, koop je nu eenmaal meer, zo wees onderzoek ook al uit. Best iets vroeger gaan winkelen dus, of een stop een gezonde snack in je handtas. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slimme Brit bedenkt kinderkleding die meegroeit met drager

Slimme Brit bedenkt kinderkleding die meegroeit met drager

http://static1.hln.be/static/photo/2017/16/4/3/20170907143612/media_xll_9992553.jpg

Een Britse uitvinder claimt kinderkleding te hebben ontworpen die automatisch met je kleintjes van zes maanden tot drie jaar meegroeit.

Iedere kersverse ouder zal het herkennen. Je kroost groeit snel en heeft alweer nieuwe kleertjes nodig. En dat kan aardig in de kosten lopen.

De 24-jarige Brit Ryan Yasin denkt hiervoor een oplossing te hebben: kleding die automatisch met de drager meegroeit. Hij beweert een speciaal materiaal te hebben ontwikkeld dat wel zes maten opgerekt kan worden als de drager een groeispurt krijgt. Hij won met zijn idee zelfs een prijs: James Dyson Award, vernoemd naar de Britse ontwerper James Dyson.

Neefje
Yasin kwam op het idee toen hij voor zijn eigen neefje net kleding had gekocht die bij het geven alweer te klein bleek was. Hij realiseerde zich hoe frustrerend en vooral kostbaar dit voor ouders moet zijn.

"Ouders zijn al ruim 2000 euro armer nog voor hun kind drie jaar is. Ook is het beter voor het milieu als kinderen langer met hun kleding kunnen doen", aldus Yasin.  

Door zijn achtergrond in de bouwkunde had hij wel enige kennis van stoffen en materialen. Hij wist dat sommige stoffen groter worden als je eraan trekt, anders dan rubber dat vooral dunner wordt.  Hij ging aan de slag door een synthetische stof dusdanig te bewerken zodat deze uiteindelijk waterdicht en zelfs kreukvrij zou blijven.

Van deze stof werd een kledingstuk gemaakt en dat testte hij uit op zijn neefje en nichtje. "Ze waren allebei heel enthousiast, dus dat was een goede stimulans om mijn idee verder uit te bouwen", vertelt Yasin'aan de Britse media.

Op dit moment wordt de kledinglijn onder de naam Petit Pli verder ontwikkeld en zal binnenkort op de markt komen.  Het is onduidelijk of de kleding ook hier in de winkels komt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie gezonde eetgewoonten die we van de Fransen kunnen leren

Drie gezonde eetgewoonten die we van de Fransen kunnen leren

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/11/2/20170906130155/media_xll_9989687.jpg

Alle croissants, camembert en rode wijn ten spijt, paraderen elegante Franse dames toch met een slanke taille over straat. Hoe doen ze dat toch? Elisabeth Bard, een Amerikaanse die 15 jaar in Frankrijk woonde, schreef er het boek Dinner Chez Moi over. Zij legt uit wat wij kunnen opsteken van de Franse eetgewoonten. "Gedachteloos uit een zak chips voor televisie eten, dat doen de Fransen niet zomaar."

Geen zin om te koken? Dan laten we pizza leveren thuis, die we bij voorkeur lui in de zetel naar binnen spelen. In Frankrijk is die gewoonte net iets minder ingeburgerd. Maaltijden aan huis leveren gebeurt er nog maar enkele jaren, en ondertussen televisie kijken of de krant lezen terwijl je eet is al helemaal niet de gewoonte, aldus auteur Elisabeth Bard. Zij woonde als Amerikaanse 15 jaar in Frankrijk, waardoor ze de verschillen in eetcultuur uitgebreid kon bestuderen. Conclusie: we kunnen nog veel leren van de Fransen. Te beginnen bij deze drie gezonde eetgewoonten.

1. Stop met multitasken

"In Frankrijk is eten niet zomaar iets dat je op je eentje doet om snel de honger te stillen," legt Bard uit aan Well And Good. "Het is de belangrijkste sociale activiteit in Frankrijk." 's Ochtends ontbijten terwijl je door Facebook scrollt of een broodje achter de laptop eten op het werk: volgens Bard is dat een no go in Frankrijk. Maaltijden zijn een moment om bij te praten met vrienden, collega's en familie, en het is belangrijk om te proeven wat je eet. "Ik heb nog nooit een Fransman gezien die al wandelend snel een croissant aan het opeten was," vertelt Bard.

2. Minder gedachteloos snacken

Rustig gaan zitten om iets te eten hoort bij de Franse cultuur, en maaltijden skippen gebeurt dan ook zelden, aldus Bard. Daardoor hebben ze minder nood om tussendoor voortdurend zonder nadenken naar snacks te grijpen. "Ze eten niet in de auto of uit een zak chips voor televisie. Eerst en vooral: ze eten nooit iets uit een zak of verpakking. Als je iets wil, haal je het uit de verpakking, leg je het op een bord en eet je het aan tafel." Door heel bewust tijd te maken om te eten, ben je sneller verzadigd en heb je minder snel last van een hongergevoel.

3. Tevreden met minder

Als een Franse jongedame aan tafel gaat zitten om te eten, zal dat geen kant-en-klaarlasagne uit de supermarkt zijn waar je na een uur terug honger van krijgt. Een dessert wordt gemaakt met lekkere, degelijke chocolade, in plaats van snel een potje voorgemaakte chocomousse uit de ijskast te graaien. "Door goede en niet-bewerkte ingrediënten te gebruiken, zijn Fransen tevreden met minder. Ze eten kleine hoeveelheden kaas van goede kwaliteit, zoetigheden en vlees. Doordat je geen bewerkte ingrediënten gebruikt, ben je sneller verzadigd en heb je daarna geen trek meer in iets anders." Door bewust intens te genieten van kleine porties, eet je niet snel te veel. (br.hln)


» Reageer (0)
07-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog vuile vakantiewas? Zo werk je die in een mum van tijd weg

Nog vuile vakantiewas? Zo werk je die in een mum van tijd weg

http://static2.hln.be/static/photo/2017/10/4/8/20170907094517/media_xll_9991958.jpg

Het schooljaar is alweer begonnen, en toch staat daar ergens in een hoekje nog een onaangeraakte koffer vol vakantiekledij te stinken. En met de drukte van het school- en werkleven dat weer in volle gang is, wordt die berg alleen maar groter. Gelukkig hebben wij goed nieuws: met deze tips is die stapel in sneltempo weggewerkt zonder dat je een hele dag in het washok moet spenderen.

Het grote probleem van de vakantiewas? Het is veel. En voor wie naast een partner ook nog enkele kinderen mee op reis had, is het zelfs héél erg veel. En dus stellen we het liever even uit. Maar ondertussen stapelt ook de gewone was zich op, en voor je het weet hangt er bijna niets meer in je kleerkast. Geen paniek, met dit stappenplan heb je in een handomdraai weer een schone garderobe:

1. Maak plaats

Je hebt ongetwijfeld een serieuze hoop was bij elkaar gesprokkeld. Breng alles naar één plek, liefst een plaats waar je voldoende plaats hebt. De keukentafel, je bed, ... als er maar genoeg ruimte is om alle vuile was te verzamelen. Dat betekent: kledij, ondergoed, maar ook handdoeken, vuile lakens, ... noem maar op.

2. Stel prioriteiten

Zodra je alle vuile was verzameld hebt, maak je drie grote stapels. Dat doe je volgens prioriteit: wat heb je dringend nodig en wat niet? In de eerste categorie zullen vooral sokken en ondergoed vallen. Maar ook je favoriete kledingstukken en werk- en schoolkledij verdienen een plekje in de belangrijke stapel. De tweede stapel bevat de vuile was met de laagste prioriteit: kleding die niet meer goed zit, op vakantie beschadigd werd of die je niet snel opnieuw zal dragen. Zitten er kledingstukken tussen die je graag draagt? Leg ze dan meteen apart zodat je ze zeker niet vergeet te herstellen. Al de rest gooi je onverbiddelijk de vuilnisbak in. De derde en laatste stapel bevat alle overschot: handdoeken, lakens en kledij die je wel nog wil dragen, maar daarom niet per se morgen.

3. Sorteer op stof in plaats van kleur

Als je echt veel was hebt, is het nu tijd om die drie stapels nog eens onder te verdelen. Doe dat niet op kleur, maar kijk naar de stof. Als je niet te warm wast, maakt de kleur eigenlijk toch niet uit. Bovendien bespaar je zo heel wat tijd, aangezien er veel meer luchtige stofjes in je wasmachine passen dan bijvoorbeeld truien en handdoeken. Bovendien moeten die ook een stuk minder lang in de droogkast, wat je weer wat tijd bespaart.

4. Niet genoeg wasmanden?

Goed, je hebt nu wel enkele grote stapels was, maar hoe vervoer je die in godsnaam naar het washok? Simpel: ga niet klungelen met veel te kleine - en ongetwijfeld ook te weinig - wasmanden, maar wikkel de stapels in een grote handdoek. Zo draag je die hele stapel in één keer naar de wasmachine, zonder dat je onderweg een sok verliest. Handig, toch?

5. Zet een timer

Deze stap is cruciaal als je de was snel wil wegwerken: kijk hoe lang het wasprogramma duurt, en stel een alarm in. Zodra de timer afgaat, laat je meteen vallen waar je op dat moment mee bezig bent, laad je alles over in de droogkast en steek je meteen een volgend wasje in. Let wel op: delicate stukken hang je beter gewoon op om te laten drogen.

6. Opplooien als een ninja

Plooi je kleren meteen op zodra ze uit de droogkast komen. Eerlijk is eerlijk, wanneer je ze eerst in een wasmand overlaadt, is de kans groot dat die blijft staan. Bovendien kreukt je kledij zo sneller, wat betekent dat je ook nog eens dat strijkijzer moet bovehnalen. Wie de kleding meteen opplooit, hoeft in de meeste gevallen niet eens meer te strijken. Wat je ook kan doen, is de kleding oprollen: het is sneller, bespaart plaats in je kleerkast én de kleding kreukt niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Demerdromen van Maarten Ceulemans

Demerdromen van Maarten Ceulemans

https://www.mupload.nl/img/lisgy0nwx1rat.jpg

Demerdromen een beeld van de kunstenaar Maarten Ceulemans .

De vis illustreert de positieve evolutie van de Demer als een prachtige biotoop

Dit beeld is te bezichtigen in Aarschot


» Reageer (0)
06-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Demerwachter van Roland Rens

De Demerwachter van Roland Rens

https://www.mupload.nl/img/3e6rpwpriiwbp.jpg

De Demerwachter is een creatie van Roland Rens in opdracht van de Lions Club. In 1995, bij hun dertigjarig bestaan, schonken de leden van de serviceclub het beeld aan de stad Aarschot . Het staat in een vroegere brandgang bij de Grote Markt.
De imposante bronzen sculptuur met het bovenlijf van een man is 3,20 m hoog. De kunstenaar bedacht zelf de figuur van de Demerwachter, een vertrouwenwekkende opzichter staat tussen het riet van de oever een kijkt oplettend toe of het water wel zuiver blijft. De man straalt bovendien kracht en vastberadenheid uit, alsof hij zich door niets of niemand laat afhouden van zijn taak. Twee spuwers, leeuwenkoppen in bas-reliëf, zorgen voor de toevoer van water.
Al aan het einde van de 19de eeuw vervuilden vooral Tiense suikerfabrikanten de Demer. De afvoer van riolen verergerde het probleem nog. Het heldere, visrijke water van weleer veranderde regelmatig in een zwarte stroom stinkend water. De Demerwachter lijkt de rol van Sint-Rochus, de vroegere beschermschutspatroon en beschermt Aarschot tegen morderne ziektes als vervuiling en verloedering.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlies jij ook zoveel haren? Zo komt het, en dit kan je ertegen doen

Verlies jij ook zoveel haren? Zo komt het, en dit kan je ertegen doen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/6/4/8/20170906100550/media_xll_9989408.jpg

Vind jij ook plots zoveel meer haren in de wastafel na even stevig doorkammen? Of hou je wel eens een pluk vast na een grondige shampoobeurt? Goed nieuws: dat is normaal. We verliezen nu eenmaal meer haren wanneer de seizoenen veranderen. Het slechte nieuws: heel erg veel kan je er niet aan doen, behalve deze kleine aanpassingen.

De ene vrouw zal merken dat ze vooral in de overgang van winter naar lente haren verliest, terwijl de ander nu wel volop in de rui lijkt te zitten. Dat is niet zo gek, ieder lichaam is immers anders.

Wat hebben de seizoenen ermee te maken?
Onze hoofdhuid bevat maar liefst 100.000 kleine haarfollikels die ervoor zorgen dat onze haren groeien. Die haarzakjes ontwikkelen zich in een cyclus van drie fasen: de groeifase, de overgangsfase en een rustfase waarbij ze de haren weer verliezen. Om de zoveel tijd begint die cyclus weer van voren af aan.

Normaal gezien zijn zo'n 90 tot 95 procent van onze haarzakjes actief, en staan maar 5 tot 10 procent op non-actief, wat betekent dat ze haren kunnen verliezen. Dat staat gelijk aan 50 tot 100 haren per dag, al kan dat in de overgang naar de herfst (of de lente) meer zijn. Dat komt volgens wetenschappers omdat de zon een invloed heeft op de hormonen in ons lichaam. Daardoor zou het aantal haarfollikels in ruststand hoger zijn.

Wanneer moet je je zorgen maken?
Enkele tientallen haren in je borstel, zijn echt geen teken aan de wand van nakende kaalheid. Pas als je hele plukken haar verliest, kan het betekenen dat er iets meer aan de hand is. Zeker bij vrouwen met lang haar kan het lijken alsof ze meer haar verliezen, omdat droge puntjes sneller afbreken.

Wil je het haarverlies zo veel mogelijk inperken? Gebruik dan een verzorgende shampoo en een hydraterende conditioner om te vermijden dat droge lengtes afbreken. Vergeet ook niet om zeker in de herfst- en wintermaanden af en toe een haarmasker aan te brengen. Gebruik ook niet te veel hitte, en blaas je haren op het einde altijd droog op de koude stand. Verder is een veel voorkomende reden voor haarverlies een tekort aan ijzer, vitamine D of vitamine B12. Door die onderliggende problemen op te lossen, bijvoorbeeld met supplementen, is in veel gevallen ook het haarverlies al snel van de baan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reclameborden bespieden u in winkelcentra

Reclameborden bespieden u in winkelcentra: "De heilige graal voor adverteerders"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/17/11/10/20170906062549/media_xll_9988735.jpg

Het doel van reclameborden is dat u ernaar kijkt. Maar het omgekeerde gebeurt ook. Multinational JCDecaux heeft in Belgische winkelcentra borden gezet met een camera. Zo probeert het bedrijf info te verzamelen. De toekomst volgens adverteerders, onwettig volgens privacyexperts.

In shoppingcentra verspreid over het land staan digitale reclameborden met een ingebouwd cameraatje dat het passerende publiek in de gaten houdt. Ze zijn er gezet door Dooh-tv, een Belgisch bedrijfje dat meer dan 20 shoppingcentra van reclameborden heeft voorzien en sinds september vorig jaar eigendom is van JCDecaux. Daar noemen ze de camera's liever 'visuele sensoren'.

Ze zouden geen beelden bijhouden, maar bewegingen tellen. Zo meten ze hoeveel personen naar het advertentiepaneel kijken, maar op basis van gelaatsuitdrukkingen weet de software ook of u een man of een vrouw bent en hoe oud u ongeveer bent. Volgens sommige bronnen wordt zelfs geregistreerd hoé u op de reclame reageert - denk: gefronste wenkbrauwen of net een open, geïnteresseerde blik. "Dat soort informatie is de heilige graal voor adverteerders", zegt Veerle Colin, marketingdirectrice bij JCDecaux. "Het laat toe gericht te adverteren." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op de 5 Belgen voelt zich hulpeloos in digitale samenleving

Eén op de 5 Belgen voelt zich hulpeloos in digitale samenleving

http://static3.hln.be/static/photo/2017/4/14/0/20170906112133/media_xll_9989520.jpg

Een op de vijf Belgen geeft toe dat ze verloren lopen in de digitale samenleving en dat dit hen stresseert. Dat blijkt uit een onlinebevraging van de Gezinsbond en gepensioneerdenbeweging OKRA. De organisaties vrezen dat voor een grote groep mensen in onze snel digitaliserende samenleving uitsluiting dreigt. De enquête bij 1.000 Belgen is uitgevoerd naar aanleiding van Wereldalfabetiseringsdag (8 september).

Liefst 22 procent zegt zich vaak hulpeloos te voelen, omdat er tegenwoordig zoveel geregeld wordt via internet. Tegelijk zegt een derde van de Belgen dat ze zich zorgen maken over het feit dat ze eigenlijk te véél online bezig zijn, voornamelijk met hun social media.

De meerderheid van de respondenten (53 procent) zegt zelden of nooit administratieve aanvragen online af te handelen. Liefst 40 procent van de respondenten klaagt dat er te weinig mogelijkheden zijn om telefonisch of via het loket zaken te regelen met overheidsadministraties.

Digitaal werken is het meest ingeburgerd op het vlak van bankzaken. Negen op de tien betalen ondertussen hun facturen meestal of altijd online. Toch blijven nog 3 op de 10 Belgen zweren bij papieren bankafschriften en verzekeringsdocumenten. Het grootste probleem blijkt de perceptie van onveiligheid.

Opleidingen

Op het werk is de digitalisering voor de meeste Belgen nog amper weg te denken: 46 procent zegt bijna de hele dag achter de computer te zitten. Bijna één op de drie zegt dat de digitale evoluties op dit vlak te snel verlopen. Meer nog: ruim één op de tien vreest zelfs voor zijn job, omdat ze niet kunnen volgen. Bijna de helft is dan ook vragende partij voor meer opleidingen op het werk. 

"Zolang niet iedereen mee is of kan met de digitale revolutie, is het belangrijk om in alternatieven te voorzien. Ook wie geen computer heeft, moet blijvend kunnen gebruikmaken van rechtstreekse contacten via telefoon of loket en papieren documenten. Tot slot valt ook op dat zowat alle respondenten, dus ook zij die al volop mee zijn, aangeven dat een goedkopere internetaansluiting hen zou aansporen om vaker gebruik te maken van digitale tools", besluit Ellen Ophalvens van OKRA.

Gezinsbond en OKRA pleiten voor meer sensibilisering en informatie, en opleiding, vanwege de overheid om "het groeiend risico op digitale ongeletterdheid aan te pakken". (br.hln)


» Reageer (0)
05-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janine Bischops: Ik was liever de minnares dan de mama van Kürt Rogiers geweest

Janine Bischops: "Ik was liever de minnares dan de mama van Kürt Rogiers geweest"

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/8/9/20170905074641/media_xll_9986709.jpg

Opmerkelijke transfer in soap­land. Nadat Janine Bischops vorig jaar besliste om na 21 jaar een punt te zetten achter haar rol als Jenny in Thuis, zal de actrice vanaf 21 november te zien zijn als Brigitte, de moeder van Lars (Kürt Rogiers) en Amélie (Erika Van Tielen) in die andere soap, Familie.

"Toen de makers me belden, schrok ik wel even", vertelt Janine in Story. "Ik dacht dat ik voor altijd een Thuis-gezicht zou blijven. Maar toen ik hoorde dat Kürt mij absoluut als zijn televisiemoeder wilde, heb ik geen seconde getwijfeld. Ook al zit mijn agenda tot 2020 volgeboekt met theateropdrachten. Het zwarte gat heb ik dus nooit gekend na mijn ontslag bij Thuis."

Mooie man
"Kürt en ik kennen elkaar niet persoonlijk, maar onlangs hebben we elkaar voor het eerst ontmoet, en aan het einde van het gesprek leek het alsof we elkaar al honderd jaar kennen. We doen allebei graag onnozel. Kürt is ook zo'n mooie man. Eigenlijk zou ik liever zijn minnares spelen dan zijn moeder. In Familie is er nog nooit een verhaallijn geweest over incest, maar wie weet komt dat nog wel", lacht Janine. De actrice is duidelijk onder de indruk van haar tegenspeler. "Vooral van zijn ogen. Mijn haren gingen rechtstaan toen ik zag dat hij dezelfde mooie ogen heeft als mijn vader, een heel goede en brave man. En volgens mij is Kürt dat ook. Ik zal dus dikwijls in zijn ogen kijken. (lacht) Bij haar intrede zal mijn personage Brigitte ook al meteen een giftig bommetje laten vallen."

Van haar ex-collega's van Thuis heeft Janine nog niets gehoord. "Misschien zijn ze wel hard geschrokken van deze transfer. (lacht) Nochtans kom ik met alle acteurs goed overeen, en ik hoor ook regelmatig dat ze me missen op de set." (br.hln)


» Reageer (0)
02-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tip van de fietsendief: Zo vermijd je dat je fiets gepikt wordt

Tip van de fietsendief: "Zo vermijd je dat je fiets gepikt wordt

http://static2.hln.be/static/photo/2017/13/6/8/20170901191710/media_xll_9979193.jpg

Het schooljaar is weer begonnen en duizenden studenten en scholieren halen hun stalen ros opnieuw van stal om naar de les te pendelen. Maar vooral in de grootsteden en aan treinstations zijn fietsen ook zeer gegeerd door fietsendieven. Wie wil vermijden dat een onverlaat er met zijn vervoersmiddel vandoor gaat, leest dan ook best deze tip van een ex-fietsendief die spreekt uit ervaring.

Een Nederlandse ex-fietsendief doet op de Groningse stadsblog Sikkom uit de doeken hoe je dieven te snel af kan zijn.

Hij raadt aan om je fiets met het ingebouwde fietsslot vast te zetten bij het ventiel. Dieven breken immers vaak de standaard af die ze vervolgens gebruiken als een koevoet om het slot open te breken. Als je ventiel tegen het ingebouwde slot zit, moeten de dieven echter eerst het ventiel breken en met een fiets met lekke band geraak je natuurlijk niet ver. Het is voor hen dan ook de moeite niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoektocht naar buitenaards leven: sterke radiosignalen ontvangen

Zoektocht naar buitenaards leven: sterke radiosignalen ontvangen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/1/8/3/20170902042139/media_xll_9980283.jpg

Onderzoekers van het project van Stephen Hawking, 'Breakthrough Listen', hebben 15 sterke radiosignalen opgevangen uit een dwergsterrenstelsel dat 3 miljard lichtjaren, oftewel de afstand die het licht aflegt op 3 miljard jaar, van ons verwijderd is.

Dr. Vishal Gajjar, een van de onderzoekers in het project naar buitenaards leven dat in 2016 van start ging, detecteerde op 26 augustus enkele 'fast radio bursts', of snelle radioflitsen die van een plek kwamen die bekend staat als FRB 121102 en zich bevindt in een dwergsterrenstelsel op 3 miljard lichtjaren van ons verwijderd. De plek werd in 2012 ontdekt, toen er ook snelle radioflitsen vandaan kwamen. De 15 nieuwe signalen die men ondertussen van dezelfde bron heeft opgevangen zijn helderder en hun frequentie is hoger dan de vorige signalen. 

FRB 121102 is de enige locatie van waaruit de signalen zich herhaaldelijk voordoen die men sinds de start van het project heeft kunnen identificeren. Men heeft ondertussen al een 20-tal signalen gedetecteerd, maar omdat de signalen slechts enkele milliseconden duren en de telescopen telkens slechts een klein deel van de lucht kunnen waarnemen, kan men moeilijk bepalen waar de radioflitsen zich herhalen.

Er is heel weinig geweten over deze korte uitbarstingen van radiogolven. Volgens sommigen kunnen ze ontstaan uit zwarte gaten of roterende neutronensterren met extreem sterke magnetische velden. Een gewaagdere hypothese is dat de signalen bakens zijn van buitenaardse ruimteschepen.

"Of de snelle radioflitsen nu buitenaardse tekens zijn of niet, ons project verlegt grenzen en verricht baanbrekend onderzoek naar het universum", aldus Andrew Siemion, directeur van het Breakthrough Listen-project, waarvoor de Russische miljardair Yuri Milner 100 miljoen dollar ter beschikking stelde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensachtige voetafdrukken gevonden die ouder zijn dan voeten zelf

Mensachtige voetafdrukken gevonden die ouder zijn dan voeten zelf

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/4/14/20170902082433/media_xll_9980534.jpg

Wetenschappers hebben op het eiland Kreta voetafdrukken ontdekt die daar eigenlijk niet zouden mogen zijn. Verkeerde plaats, verkeerde tijd. De rotsformaties met de prints dateren van 5,7 miljoen jaar geleden. Toen hadden onze voorouders nog 'aapachtige' voeten en leefden ze in Afrika. Zo werd altijd al verondersteld. Het zou kunnen betekenen dat we al veel langer rechtop lopen dan gedacht.

De voetafdrukken werden gevonden in Trachilos in het westen van het Griekse eiland Kreta. Na onderzoek bleken ze duidelijke kenmerken van rechtopstaande mensen te vertonen. Met een unieke vorm: een lange zool, vijf korte tenen, geen klauwen en een grote teen. Met een opvallende bal onder de voet. Terwijl de voeten van mensachtigen veel meer lijken op een menselijke hand. De stap in de evolutie naar modernere voeten zou, zo wordt aangenomen, pas 4 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden.

De huidige theorieën rond de oorsprong van de mens zijn onder meer gebouwd rond vondsten van fossielen van de Australopithecus in Zuid- en Oost-Afrika. En in de 3,7 miljoen jaar oude Laetoli-voetafdrukken van een rechtopstaande voorouder (behordend tot de Hominini) die aangetroffen werden in Tanzania. Terwijl in Ethiopië voetafdrukken van 4,4 miljoen jaar oud gevonden werden, afkomstig van de Ardipithecus ramidus, ook behorend tot de geslachtengroep Hominini (van wie wij afstammen). Die voetafdrukken lijken nog veel meer op die van een aap dan op die van de moderne mens. Maar de voetafdrukken van Trachilos zijn dus nóg ouder, 5,7 miljoen jaar, én lijken tegelijkertijd 'menselijker' dan die van de Ardipithecus.

Kreta nog geen eiland
Mysterie dus, of minstens een contradictie met de sinds lang aangenomen theorie dat de Ardipithecus een rechtstreekse voorouder is van latere mensachtigen. De onderzoekers komen dan ook tot een conclusie die "controversieel kan zijn", geven ze toe. Het zou erop neerkomen dat er mogelijk nog een andere, vooralsnog onbekende, mensachtige op aarde rechtop rondliep, lang voor de wetenschap dat tot nu toe bevroedde. En ook élders, want voor het eerst zouden fossielen van mensachtigen die ouder zijn dan 1,8 miljoen jaar NIET uit Afrika komen.

Let wel: 5,7 miljoen jaar geleden - tijdens het Mioceen - was Kreta geen eiland maar hing het nog vast aan Griekenland. De Sahara bestond bovendien nog niet en de savanne strekte zich uit van Noord-Afrika tot wat nu Zuid-Oost-Europa is. Het is dus niet ondenkbaar dat het leefgebied van mensachtigen zich zou uitgebreid hebben tot dat deel van de mediterrane regio.

Het was paleontoloog Gerard Gierlinski die tijdens zijn vakantie op Kreta in 2002 de voetafdrukken ontdekte. Hij heeft er met zijn team meer dan tien jaar over gedaan om zijn vondst grondig te onderzoeken. Het is afwachten hoe de wetenschap zal reageren en de paper, gepubliceerd in Proceedings of the Geologists' Association, al dan niet als overtuigend bewijs zal beschouwen.

Onlangs nog werden 7,2 miljoen jaar oude fossielen van de primaat Graecopithecus, gevonden in Griekenland en Bulgarije, geherklasseerd als behorend tot de stamboom van onze voorouders. Dat leek ook al te suggereren dat de menselijke oorsprong toch niet in Afrika ligt maar in Europa. Wordt ongetwijfeld vervolgd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1,2 miljoen om van Wintertuin toeristische trekpleister te maken

1,2 miljoen om van Wintertuin toeristische trekpleister te maken

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/de-wintertuin-krijgt-onder-meer-een-nieuwe-parking-en-een-shop-nbsp-nbsp-foto-marc-aerts/p1/img-ODA2ODc1ZWMvYXQvOTk3NzQ3Mi82NDB4NjQwL0ZU/9977472.jpeg?v=qtW5iCc

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) investeert via Toerisme Vlaanderen 1,2 miljoen euro in de Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Kempens Landschap, dat sinds april beheerder is van het domein, zal het geld gebruiken voor een nieuwe parking en audiovisuele omkadering.

De Wintertuin wordt net als onder andere het Zoniënwoud, de Brugse Gruuthusesite en de Limburgse mijnsite be-MINE door minister Weyts beschouwd als een toekomstige toeristische trekpleister in Vlaanderen. Weyts verdeelt nu zo'n 9,7 miljoen euro over zes nieuwe attracties. De Wintertuin ontvangt 1.269.282 euro. "Er worden heel wat infrastructuurwerken voorzien: parking, onthaal met sanitair, lockers, een shop en de noodzakelijke ingrepen om de toegankelijkheid te verbeteren.

Daarnaast wordt er ook werk gemaakt van extra beleving zoals multimedia en audiovisuele omkadering", legt Johan Van den Mooter van Kempens Landschap uit.

"De bedoeling is dat deze investeringen de Wintertuin nog meer op de toeristische kaart zetten", vertelt minister Weyts. "In 2020 volgt er een evaluatie en is het de ambitie om over te gaan naar een permanente opening van de Wintertuin. Momenteel kan je hem alleen op zondag bezoeken", aldus Weyts "We hebben unieke projecten gezocht én gevonden. We gaan bezoekers uit de hele wereld verleiden met speciale belevenissen. Deze attracties móet je gezien hebben. Buitenlandse bezoekers zullen Vlaanderen zo echt kunnen ervaren. En ook de Vlamingen zelf zullen achterover vallen van het niveau van wat we te bieden hebben." (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!