NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
28-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf woensdag betaal je ‘entreegeld’ in Venetië:

Vanaf woensdag betaal je ‘entreegeld’ in Venetië: “Dagjesmensen zijn het grote probleem”

https://images2.persgroep.net/rcs/EYICl88jwG1fjiC7DRt2_x-S444/diocontent/109647904/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vanaf woensdag moet iedere toerist die Venetië bezoekt 3 euro toegang betalen. De opbrengsten daarvan worden gebruikt om de straten en stegen schoon te houden. In 2017 bezochten in totaal zo’n 28 miljoen toeristen de dogestad. Dat is volgens het stadsbestuur veel te veel.

Airbnb schreef eerder dat Venetië ‘de meest door toeristen overlopen’ stad ter wereld is. Ondanks dat de stad volgens onderzoek zo’n 50.000 bezoekers per dag aan kan, zijn het er nu gemiddeld 77.000. Venetië lijkt steeds meer aan haar eigen succes ten onder te gaan. Unesco heeft al aangekondigd dat de stad op de lijst van bedreigd erfgoed terechtkomt als er niets verandert.

“Overlevenden”

In apotheek ‘Morelli’ in het oude centrum van Venetië hangt een teller van de ‘overlevenden’, de nog overgebleven inwoners van de stad. Die teller staat nu op zo’n 53.000. Een halve eeuw terug waren dat er meer dan twee keer zoveel. Venetië verliest zo’n duizend inwoners per jaar omdat het samenleven met het almaar groeiend aantal toeristen ze te veel wordt. Met de inwoners verdwijnen ook slagers, groenteboeren en bakkers om plaats te maken voor nog meer hotels, restaurants en souvenirwinkels. 

Om te voorkomen dat Venetië verder kapotgemaakt wordt door toerisme en helemaal leegloopt, heeft de gemeente besloten tot het indammen van de toeristenstroom. Toeristen moeten vanaf 1 mei ‘entree’ gaan betalen.

Dagje Venetië

“Het probleem zijn vooral de dagjesmensen”, zegt Jan van der Borg, docent economie van het toerisme aan de Universiteit van Venetië en adviseur van de gemeente. “Te veel mensen komen ’s ochtends aan en zijn voor het diner weer vertrokken. Ze geven weinig uit, kopen een kop koffie en een flesje water, maar laten wel hun afval achter.” Die toeristen kosten de stad handenvol geld. 

Het overgrote deel van de toeristen die de stad bezoeken, logeert inderdaad op campings of in hotels in de omgeving en ‘doet’ een dagje Venetië. Of ze komen van een van de honderden cruiseschepen die er jaarlijks aanleggen. De gemeente wil dat die mensen bijdragen aan de kosten voor het schoonhouden van Venetië en aan het onderhoud van de vele monumenten. 

Duurdere ‘formules’ vanaf 2020

Dit jaar is de toegangsprijs vastgesteld op 3 euro per bezoeker, vanaf 2020 wordt er een gedifferentieerde belasting ingevoerd. Op de rustige dagen betaal je 6 euro, maar wil je het carnaval bezoeken, dan zal je 10 euro moeten neertellen om Venetië in te mogen. (br.hln)


» Reageer (0)
27-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dankzij deze simpele truc blijft je slaapkamer ordelijk

Dankzij deze simpele truc blijft je slaapkamer ordelijk

https://images2.persgroep.net/rcs/I_GMe9w702K2ivWJYEfi7LkJsdM/diocontent/146187004/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Iedereen heeft in z’n slaapkamer wel die ene stoel, bureau of lage kast staan. Je weet wel: de plek waar je jouw gedragen kledij dropt. Gemakkelijk, maar dat hoopje zorgt er wel voor dat je slaapkamer er voortdurend slordig uitziet. Tijd om daar komaf mee te maken.

Het klinkt vast en zeker herkenbaar. Na een lange dag trek je jouw kleren uit, klaar om onder de wol te kruipen. Er zitten misschien al wat kreuken in je broek en T-shirt, maar echt vuil zijn ze niet. Je kan ze dus nog niet in de wasmand dumpen. Wat dan? Je legt de stuks over de leuning van de stoel, want wie weet doe je ze morgen (of overmorgen) opnieuw aan. Het resultaat: na een week heb je een berg kledij verzameld en ziet je slaapkamer er weer slordig uit. 

In haar nieuwste boek ‘Outer Order, Inner Calm’ kaart auteur en zelfhulpgoeroe Gretchen Ruben dit herkenbare probleem aan. “Veel mensen weten niet wat ze moeten aanvangen met kledij die ze al gedragen hebben, maar nog niet vuil is. Denk aan de jogging die je ’s avonds aantrok om relaxed in de zetel te zitten, of een T-shirt die nog naar waspoeder ruikt”, schrijft ze. “Omdat ze die kledij al gedragen hebben, voelen ze niet de neiging om die weer netjes op te vouwen en in de kleerkast te leggen. Hierdoor eindigen ze op een stapeltje in de slaapkamer. Maak jij je er ook schuldig aan? Reserveer dan een plek voor de gedragen kledij. Of je nu enkele haakjes ophangt in je kleerkast of een lade vrijmaakt: zo hou je je slaapkamer tenminste netjes.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je het gras mag laten groeien en je tuin beter laat verwilderen

Waarom je het gras mag laten groeien en je tuin beter laat verwilderen

https://images3.persgroep.net/rcs/ERx6rj4yv4-O3R3tEZEpOOANyvY/diocontent/146262204/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als de lente in het land is, halen mensen allerlei zaken vanonder het stof. Denk aan de parasol, barbecue en grasmaaier. Al laat je het laatste in dat rijtje beter staan. Verschillende experts geven Sam Gooris immers gelijk: je laat het gras beter groeien. 

Het typische Vlaamse gazonnetje. Dat ziet er als volgt uit: gemillimeterd gras, buxushagen die strak gesnoeid zijn en hier en daar enkele zorgvuldig geplaatste bloemen. Maar er gaan steeds meer stemmen op om daar verandering in te brengen. Onder meer The New York Times maakt een pleidooi om je tuin te laten verwilderen. 

Biodiversiteit

Volgens de gerenommeerde krant vraagt het onderhoud van dat afgemeten gazonnetje immers tonnen pesticiden en water. De meeste mensen gruwelen immers van onkruid, maar willen wel fris groen gras. Het gevolg: er wordt bekalkt, bemest, geverticuteerd en besproeid met herbiciden dat het een lieve lust is. Met alle gevolgen van dien voor het milieu. 

Ook de biodiversiteit heeft te lijden onder het kort gemaaide gazon. Kijk maar eens rond: je ziet amper nog vlinders, kevers, sprinkhanen, krekels of spinnenbedden. En als er minder insecten zijn, huizen ook minder kikkers, padden, vleermuizen of zangvogels in de buurt van je woonst. 

De Britse krant The Guardian neemt exact hetzelfde standpunt in en vraagt aan z’n lezers om de grasmaaier wat vaker aan de kant te laten staan. Of maai het gras om 10 centimeter hoogte. Zo krijgen onkruid en wilde bloemen de ruimte om te groeien. Wil je toch een makkelijk bewandelbaar weggetje naar het tuinhuis of een wasrek? Stippel dan een route uit en maai enkel daar het gras weg. 

In eigen land voert tuinarchitect Louis De Jaeger al langer een kruistocht tegen strakke gazons. “Die duizenden hectaren haarfijn onderhouden pelouse zijn groene woestijnen wat biodiversiteit betreft. Ze dragen ecologisch gezien amper bij in de strijd tegen de klimaatopwarming”, zei De Jaeger daarover eerder al in onze krant. “Minder maaien is de meest luie, simpele én goedkope manier om een positieve impact op het klimaat te realiseren.”

Maaien doe je volgens de tuinarchitect dan ook best niet meer dan één keer per maand, desnoods driewekelijks. “Van dat wekelijks maaien moeten we écht af. Langer gras wortelt dieper, waardoor het steviger wordt, minder snel afsterft en niet besproeid moet worden.” (br.hln)
» Reageer (0)
26-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een schijnbaar onschuldig familieportret van prins William en Kate Middleton zo de gemoederen beroert

Waarom een schijnbaar onschuldig familieportret van prins William en Kate Middleton zo de gemoederen beroert

https://images2.persgroep.net/rcs/l3sasW6yfzf2i6h8Wn7m8wZkb6U/diocontent/146321057/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een familiefoto die prins William (36) en Kate Middleton (37) op hun officiële Instagramaccount hebben geplaatst beroert de gemoederen. De royals hadden het portret gedeeld om de 93-ste verjaardag van Queen Elizabeth in de verf te zetten, maar het enige wat de wereld zich luidop afvraagt is: waarom werd Meghan Markle van de foto geknipt?

De Britse koningin Elizabeth II werd afgelopen zondag 93. Ze vierde haar verjaardag zoals gewoonlijk in familiekring, onder meer met haar 97-jarige echtgenoot prins Philip. De officiële viering zal pas in juni plaatsvinden. Britse vorsten vieren al sinds de 18de eeuw officieel hun verjaardag met een parade in de zomer.

Prins William en Kate Middleton wilden de verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan. En dus deelden ze via het officiële kanaal van Kensington Palace een familiefoto. “We wensen Hare Majesteit de Koningin een heel gelukkige 93-ste verjaardag”, aldus het onderschrift. Het regende echter geen verjaardagswensen onder de foto, maar wél vragen over de afwezigheid van Meghan Markle.

“Een interessante fotokeuze... alsof jullie haast problemen zoeken. Gaan er nog niet genoeg geruchten de ronde over jullie ruzie met Meghan? Waarom gooien jullie nog meer olie op het vuur?”, schreef een royaltyfan. En ook: “Waarom een foto kiezen waarop Harry amper zichtbaar is en hij overduidelijk ACHTER William staat, terwijl Meghan niet eens in beeld komt? Een foto zegt echt meer dan duizend woorden. Wow”, en “Oh jeetje, ik denk dat er iemand niet op de foto mocht staan. Dit is niet bepaald de manier om broederliefde te tonen. Jullie sluiten Harry en Meghan gewoon buiten. Dit stuurt een compleet verkeerde boodschap de wereld in!”

Andere royaltyfans vinden dan weer dat het om een storm in een glas water gaat. “Dit is een oude foto. Meghan Markle was toen zelfs nog niet in beeld, letterlijk én figuurlijk”, reageert iemand. “Een knappe foto van de Queen. En aan al diegenen die zich druk maken om het feit dat Meghan nergens te zien is: dit account draait om de Cambridge-familie, niet om Meghan Markle en prins Harry. Zij hebben hun eigen account waar ze hun foto’s delen!”

Familievete? 

Hoe dan ook zorgt de foto ervoor dat de geruchtenmolen weer op volle toeren draait. Er wordt nu al maanden gesuggereerd dat er sprake is van een heuse ‘paleisoorlog’ tussen de hertoginnen van Cambridge en Sussex. De vrouw van prins William zou zich bedreigd voelen door de komst van Meghan. Haar onaantastbare positie en plek in de schijnwerpers werd opeens gestolen door de bruid van prins Harry. 

De verschillen tussen beide vrouwen zijn volgens royaltywatchers ook enorm. Kate Middleton had een beschermde typisch Britse opvoeding en opleiding genoten, terwijl Meghan Markles leven een heel ander verloop kende. Dat heeft er onder meer toe geleid dat Meghan opkwam voor vrouwenrechten terwijl Kate zich eigenlijk nooit publiekelijk over iets heeft uitgesproken. Op 4 april verhuisden Harry en Meghan naar Frogmore Cottage, weg van Kensington Palace, dat ze deelden met prins William en Kate. Ook dat zou een gevolg zijn van de koude oorlog die er tussen de royals woedt.

Kensington Palace heeft van meet af aan ontkend dat er problemen zouden zijn tussen de echtgenotes van de prinsen William en Harry, maar de Britse media laten het onderwerp niet liggen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dan toch manifestatie tegen komst van ijsberen naar Pairi Daiza

Dan toch manifestatie tegen komst van ijsberen naar Pairi Daiza

https://images1.persgroep.net/rcs/-lTAoW-psYFZ8ewNvpMGrcmwnZQ/diocontent/146052933/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op 16 juni gaan actievoerders manifesteren aan de ingang van Pairi Daiza tegen de komst van ijsberen naar het dierenpark in Brugelette (Henegouwen). Het initiatief gaat uit van verschillende dierenrechtenorganisaties.

Aanvankelijk was op 6 april al een manifestatie gepland, maar de burgemeester van Brugelette, André Desmarlières, besliste die uit voorzorg te verbieden. De dierenrechtenorganisaties traden vanochtend in overleg met Desmarlières en beide partijen bereikten een akkoord om het protest op 16 juni alsnog door te laten gaan, zo meldt de organisatie “Animaux en péril”.

Er is onder meer vastgelegd dat het protest “in een gemoedelijke sfeer” moet verlopen en maar mag duren vanaf de opening van het park om 10 uur tot 12 uur. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 250 en daarnaast moeten de actievoerders op een afstand van een paar honderd meter van de ingang van het park blijven en mogen ze het verkeer niet hinderen.

Pairi Daiza kondigde de komst van twee of drie ijsberen vorig jaar aan. Meteen kwam er protest van dierenorganisaties die vinden dat poolberen niet thuishoren in gevangenschap en al zeker niet in België. De baas van het dierenpark, Jean-Jacques Cloquet, verdedigde eind maart nog de beslissing. Volgens hem is het juist nodig om de dieren op te vangen omdat ze steeds moeilijker kunnen overleven in hun natuurlijke habitat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Ik ga heel eerlijk zijn” en 5 andere zinnen die mensen vaak fout opnemen

“Ik ga heel eerlijk zijn” en 5 andere zinnen die mensen vaak fout opnemen

https://images0.persgroep.net/rcs/p_RJNWJ3Fktt5smd58ATmoczbwg/diocontent/146187628/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Soms zeggen we zo van die dingen die niet in goede aarde vallen, ook al bedoelen we het niet slecht. Met deze 6 zinnetjes let je beter even op. 

“Vaak zeggen mensen dingen die irritant of zelfs kwetsend zijn zonder dat zo te bedoelen”, zegt Joshua Klapow, klinisch psycholoog. We willen allemaal liefst zo veel mogelijk positieve interacties hebben en vaak is daar gewoon wat reflectie voor nodig. “Je moet focussen op wat je zegt en genoeg durf hebben om je open en kwetsbaar op te stellen voor de reactie van iemand anders”, stelt Klapow. 

Lijkt het erop dat iets wat je zei niet goed opgenomen werd? Dan kan het een goed idee zijn om even na te denken over hoe je je de volgende keer beter uitdrukt. Dit zijn de meest voorkomende zinnen waar mensen over vallen. 

1. “Ik ga heel eerlijk zijn” 

Je mag dan wel goede bedoeling hebben, dit komt vaak gewoon heel gemeen over. “Als je denkt dat iets kwetsend over gaat komen, dan kan het een goed idee zijn om te vragen of iemand klaar is om het te horen”, meent  Klapow. 

Hij raadt aan om het als een vraag te stellen in plaats van een opmerking te maken. Als je iemand de kans geeft nee te zeggen, heb je minder kans om de relatie te schaden. 

2. “Sorry maar...” 

Door jezelf onmiddellijk te excuseren, komt iets meteen minder oprecht over en maak je jezelf klaar voor een discussie. “Je stelt jezelf defensief op”, stipt Klapow aan.

3. “Er is geen reden om boos te zijn” 

Je doet misschien je uiterste best om iemand te kalmeren, je spelt hen eigenlijk ook de les en dat is vervelend. 

4. “Je moet even kalmeren”

Klapow beschrijft deze woorden als ‘gevechtswoorden’. In plaats van een situatie te bekoelen, vererger je ze alleen maar en maak je de persoon waarmee je praat alleen maar bozer. 

5. “Ik vind het erg voor jou”

In plaats van empathisch over te komen, komt dit vaak over als een belediging. “Je twijfelt precies aan hun kracht, eerbaarheid en waardigheid”, vertelt Klapow. Mensen willen meestal niet dat je medelijden met hen hebt. 

6. “Ik ben wie ik ben”

Mensen zeggen dit meestal wanneer ze hun waarden en normen willen benadrukken. Maar Klapow wijst erop dat deze zin vaak de waarde juist wegneemt. Wanneer je iemand vertelt over je principes, dan komt dat vaak over alsof je niet openstaat voor verandering en steeds voet bij stuk zal houden. (br.hln)

 


» Reageer (0)
25-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedwants in opkomst: hoe zorg je ervoor dat ze jou niet bijten?

Bedwants in opkomst: hoe zorg je ervoor dat ze jou niet bijten?

https://images0.persgroep.net/rcs/MWxP5-Apu5nXt0H9KrhuqPM9NYg/diocontent/117461184/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als je ’s morgens wakker wordt met tal van rode jeukende bultjes op je lichaam, heb je ’s nachts misschien bezoek gekregen van bedwantsen. Ze zijn erg klein, maar reusachtige lastpakken. En ze zijn met veel: in de eerste vier maanden van 2019 werden er in België evenveel waargenomen als in heel 2018. “Het is een probleem dat gepaard gaat met reizen”, aldus Peggy De Clercq van Rentokil.

Bedwantsen zijn erg kleine insecten, het zijn bloedzuigende parasieten, en ze worden slechts vijf millimeter groot. Je heb al een vergrootglas nodig om ze goed te kunnen bestuderen. Maar dat wil niet zeggen dat je ze niet opmerkt.

De beestjes voeden zich immers met het bloed van mensen, en ze eten het liefst ’s nachts. Dat verklaart ook meteen waar hun naam vandaan komt: bedwantsen verschuilen zich vlakbij hun voedselbron, achter het hoofdeinde van het bed. “’s Nachts komen ze tevoorschijn en zuigen ze bloed, zoals vlooien en teken dat doen”, legt De Clercq uit. “Als ze voldoende bloed hebben, leggen ze eitjes. En als ze met te veel zijn, verplaatsen ze zich.”

Reisziekte

Maar waarom die lastpakken zich net naar jouw bed verplaatsten? Bedwantsen verspreiden zich eigenlijk op dezelfde manier als een ziekte. Verbleef je in een hostel of een B&B – stuk voor stuk plaatsen waar veel passage is – kan je de insecten via je kleren of koffer mee naar huis nemen. “En dat kan iedereen overkomen”, volgens De Clercq. 

De uitdrukking ‘Don’t let the bedbugs bite’ dat een onderdeel is van het gekende slaapritueeltje is - net zoals de bedwantsen zelf - afkomstig van Amerika. “Het probleem situeerde zich vroeger voornamelijk in Amerika en Afrika. Maar omdat veel mensen vandaag verre reizen ondernemen, zijn de bedwantsen inmiddels in grote getale aanwezig in België.”

Beter voorkomen dan genezen

“Zet je koffer daarom zeker niet op het bed als je reist”, tipt De Clercq. “Doe dat ook niet als je thuiskomt. Het is beter om je koffer op een stenen vloer in het midden van een ruimte te zetten.” De bedwantsen zijn luie beestjes die zich niet snel verplaatsen, maar als ze met veel zijn, doen ze dat wel. 

Verder is het belangrijk om je kleren - na een lange reis - te wassen op een temperatuur van 60 graden. Daar kunnen de kleine insecten niet tegen.

Schuilplaats

De populairste verstopplaats van de bedwants is vanzelfsprekend het bed. Daar kunnen ze zich overdag makkelijk in de kussens, lakens, dekens en achter het hoofdeinde nestelen om ’s nachts toe te slaan bij hun gastheer. Daarnaast verblijven ze in kiertjes, spleten en achter plinten. Ook vloerbekleding en tapijten zijn dankbare verstopplaatsen.

Wist je trouwens dat de kleine beestjes zich ook graag verschuilen in elektrische apparaten? Lampen, computers en tv’s zijn bijvoorbeeld lekker warm. Op zulke plaatsen kunnen ze zich vermenigvuldigen om zich vervolgens te verspreiden over het huis.

Mug of bedwants?

Hoe je weet of je opgezadeld zit met bedwantsen, en of de beten waarmee je ’s morgens opstaat afkomstig zijn van de minuscule beestjes? Heb je meerdere rode puntjes kort bij elkaar, dan zijn dat wellicht beten van bedwantsen. “Dan kan je een dokter bezoeker of een foto opsturen naar ongediertebestrijders. Die zullen vervolgens vaststellen of het werkelijk om bedwantsen gaat”, zegt De Clercq. Verder vervellen de kleine insecten ook. Vlakbij de schuilplaats kunnen er dus wel eens restanten worden aangetroffen. 

Daarnaast kan je ze (met een beetje geluk) zelf zien bewegen als je de lakens van het bed trekt of de matras omdraait. Bovendien laten ze rode uitwerpselen achter in de vorm van kleine rode vlekjes. Als je zoiets op je lakens ontdekt, is het tijd om alarm te slaan.

Wat nu?

“Eenmaal je echt met bedwantsen zit, komen ongediertebestrijders een kijkje nemen. Ze onderzoeken of de beestjes zich verspreidden over meerdere kamers”, legt De Clercq uit. “Blijft de schade beperkt tot een kamer gaan we die chemisch behandelen met een contactinsecticide. Als het om meerdere kamers gaat, stellen we een warmtebehandeling voor. Dat is een intensieve behandeling waarbij de kamers in kwestie gedurende veertig minuten verwarmd worden tot minimaal 60 graden. “Dat vraagt heel wat voorbereiding.”

Het is trouwens niet nodig om helemaal paranoïde te worden, vindt Peggy De Clercq: “Na een nachtje op een ander, neem je normaal nog geen bedwantsen mee naar huis”. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldwijd is twaalf miljoen hectare bossen verdwenen

Wereldwijd is twaalf miljoen hectare bossen verdwenen

https://images1.persgroep.net/rcs/QnZdZifRV-fTzJpjsVrD1uAL2yE/diocontent/146240359/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In 2018 is wereldwijd twaalf miljoen hectare aan tropisch bos verloren gegaan. Vooral verontrustend is het verlies van 3,6 miljoen hectare primair regenwoud, wat groter is dan de oppervlakte van België, meldt het World Resources Institute (WRI). De gegevens staan in het rapport Global Forest Watch (GFW), op basis van cijfers van de Universiteit van Maryland.

Volgens het jaarlijkse rapport was 2018 het op drie na ergste jaar wat betreft het verlies aan bossen, na 2016, 2017 en 2014. De meest getroffen landen zijn Brazilië, Indonesië, Congo, Colombia en Bolivia. Het gaat niet enkel om de ontbossing, maar ook de verwoesting door branden.

De primaire tropische regenwouden “zijn de bossen die de grootste impact hebben op koolstofuitstoot en biodiversiteit”, aldus Mikaela Weisse van het WRI. Zulke bossen hebben bomen die honderden tot duizenden jaar oud kunnen zijn. Ze slaan meer koolstofdioxide op dan andere bossen en zijn onvervangbaar voor de biodiversiteit. Ze bieden een habitat aan dieren zoals orang-oetangs, berggorilla’s, jaguars en tijgers. “Eens deze bossen zijn gekapt, kunnen ze nooit naar hun originele staat terugkeren”, aldus het WRI.   (br.hln)


» Reageer (0)
24-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonas Brothers brengen na 10 jaar een nieuw album uit

Jonas Brothers brengen na 10 jaar een nieuw album uit

https://images2.persgroep.net/rcs/Jf3gZvfOYemGICD1p8-hzOAgVnw/diocontent/145091441/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op 7 juni releasen de Jonas Brothers hun nieuwe album ‘Happiness Begins’. De plaat komt er 10 jaar na hun laatste album, dat op 16 juni 2009 verscheen. Onder andere de nummers ‘Sucker’ en ‘Cool’ zullen op de nieuwe plaat staan. 

“Na zeven jaar niet met elkaar te werken, het leven te leven en onszelf en ons eigen pad te vinden, kwamen we terug om ons verhaal in een album te gieten. Ik ben zo opgewonden om jullie dit nieuwe album te laten horen”, schrijft Kevin Jonas, die voor het eerst centraal op de albumhoes staat, op Instagram. “Ik moet het zeggen, van alle albums die we gemaakt hebben, ben ik toch vooral trots op deze. Ik wou dat ik het jullie nu al kon geven, maar jullie zullen toch nog een klein beetje moeten wachten.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Populair bij celebs en op de catwalk: de haarband is weer hip

Populair bij celebs en op de catwalk: de haarband is weer hip

https://images4.persgroep.net/rcs/KyIEXUbX0k0W6mNu66U-xH44Fu0/diocontent/146119306/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Waar de haarband lang symbool stond voor tuttigheid, maakt het haaraccessoire nu een hippe comeback. Vorig seizoen probeerden Dior en Alexander Wang het al eens, enkele celebs volgden maar de grote doorbraak bleef uit. Sinds Gigi Hadid in de nieuwe zomercampagne van Prada te zien is met een roze exemplaar op haar hoofd, is de diadeem een heuse hype.

Grace of Monaco, beter bekend als Grace Kelly maakte de haarband eigenhandig populair in de jaren 50. Elke vrouw wilde een tijdlang niet anders op haar hoofd hebben staan, zeker toen ook andere iconen als Audrey Hepburn en Catherine Deneuve er regelmatig mee gespot werden. In de jaren 90 leefde de diadeem weer op dankzij Prinses Diana, maar vanaf de jaren 2000 werd het vooral als iets klassieks en tuttigs gezien. In de serie Gossip Girl werd dat nog extra uitvergroot doordat het kuise en schatrijke personage Blair Waldorf er voortdurend mee dweepte.

Dankzij modehuis Prada is de haarband nu weer terug van weggeweest, op een coole en niet-tuttige manier dan. Tijdens de afgelopen modeweken werden al tal van fashionista’s met een exemplaar op hun hoofd gespot, de diadeem van Prada zelf is ondertussen hopeloos uitverkocht, maar ook bij de winkelketens liggen ze nu in groten getale in de rekken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom sommige mensen constant met een been op en neer wippen

Waarom sommige mensen constant met een been op en neer wippen

https://images1.persgroep.net/rcs/bvdoWp7meOJ2Y0-qaZWAhVSpA4o/diocontent/145972517/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ben jij zo iemand die de hele dag lang neurotisch met zijn been trilt? Officieel wordt dat het Restless Legs-syndroom genoemd, wat zoveel betekent als een onweerstaanbare drang om de onderste ledematen te bewegen. Wat is de oorzaak daarvan?

Naar schatting zou het Restless Legs-syndroom of in het Nederlands het ‘rusteloze benen’-syndroom (RBS) bij ongeveer 10% van de mensen voorkomen. Vrouwen hebben er veel vaker last van dan mannen en het komt ook meer voor bij mensen op leeftijd. Bij RBS krijg je het gevoel alsof er mieren over je voeten lopen, wat gepaard gaat met de bijna onbedwingbare behoefte om je benen te bewegen. Vandaar ook de naam.

Wat is de oorzaak?

Er is niet maar één oorzaak van RBS. Zo kan de klacht bijvoorbeeld optreden door een tekort aan ijzer, magnesium of calcium, wat je relatief makkelijk kan oplossen met voeding of supplementen. RBS kan ook genetisch doorgegeven worden en ook stress en nervositeit is een veelvoorkomende oorzaak. Men spreekt dan van de zogenaamde ‘vecht-of-vluchtreactie’, waarbij het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol (stresshormonen, nvdr.) aanmaakt, de hartslag gaat de hoogte in, spieren worden gespannen, haren komen rechtop te staan, zintuigen worden scherper en de pijngevoeligheid daalt zodat het lichaam voorbereid is op een gevecht of om op de vlucht te slaan. De extra energie die daarbij wordt aangemaakt, resulteert vaak in het op en neer wippen van een been of het tikken van handen.

Gezond

Voor wie zich nu zorgen maakt, hebben we goed nieuws: uit een Brits onderzoek blijkt dat het net gezond kan zijn om met je benen te trillen of met je voet te wippen. Onderzoekers aan de universiteit van Leeds bestudeerden daarvoor het ‘friemelgedrag’ van 12.000 Britse vrouwen tussen de 37 en 78 jaar oud. Zij moesten vertellen hoeveel uur per dag ze zaten en ze moesten hun ‘friemelgedrag’ een score geven op een schaal van 1 tot 10. Daarbij werd ook informatie verzameld over hun levensstijl, zoals rook- en drinkgewoontes. De deelnemers werden in 1999, 2002 en 2014 ondervraagd.

Op basis van hoeveel de vrouwen trilden en wipten met ledematen werden ze in 3 groepen ingedeeld: weinig, gemiddeld of veel. Wie minstens 7 uur per dag op een stoel zat, bleek 30% meer kans te hebben om dood te gaan aan eender welke oorzaak ook in vergelijking met wie gemiddeld ‘maar’ 5 uur per dag zat. Kwestie van nog eens te onderstrepen dat zitten wel degelijk het nieuwe roken is. Opvallend is echter dat de groep die gemiddeld of veel zaten te trillen of wippen, geen groter risico hadden om dood te gaan. Zelfs niet als ze 7 uur per dag zittend doorbrachten.

De onderzoekers concludeerden dan ook dat RBS de schadelijke gevolgen van een zittende job kan tegengaan. Wel nuanceerden ze de resultaten ook enigszins. De deelnemers moesten namelijk zelf aangeven hoeveel ze zaten te trillen en wippen, in de praktijk deden ze dit misschien veel vaker of minder omdat je het lang niet altijd doorhebt van jezelf. Meer onderzoek is dan ook nodig, al wijst in ieder geval niets erop dat trillen en wippen negatieve gevolgen heeft. Enkel misschien voor je omgeving die het er flink vanop hun heupen kunnen krijgen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdwaalde ijsbeer krijgt lift naar huis met helikopter

Verdwaalde ijsbeer krijgt lift naar huis met helikopter

https://images2.persgroep.net/rcs/vXfPXLkr-CZ4GUbasd3irDkExR8/diocontent/146108832/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter. Het dier was kennelijk op een ijsschots weggedreven van zijn leefgebied en kwam recentelijk aan land bij de plaats Tilitsjiki in de oostelijke regio Kamtsjatka, berichten Russische media.

De beer kreeg de bijnaam Umka, naar een karakter uit een animatiefilm, en werd een lokale beroemdheid. De autoriteiten besloten uiteindelijk het dier te verdoven en terug te vliegen naar het noordelijke gebied Tsjoekotka, een tocht van zo’n 700 kilometer.

De regionale autoriteiten melden dat de ijsbeer ontwaakte tijdens de circa drie uur durende vlucht, maar verder een modelpassagier was. Umka probeerde niet uit de kooi te ontsnappen en rende na aankomst direct richting de vis die vlakbij was neergelegd.  (br.hln)


» Reageer (1)
23-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De echte redenen waarom je altijd op de verkeerde mannen valt

De echte redenen waarom je altijd op de verkeerde mannen valt

https://images4.persgroep.net/rcs/FmKGRQ87Kqc05iLLT2Fr2ndiZoo/diocontent/145831434/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ook het gevoel dat je altijd op de verkeerde mannen valt, alias de bad boys, bedriegers, of degene die niet in een relatie willen stappen? Daar zijn blijkbaar 3 belangrijke redenen voor.

1. Je gelooft dat door van iemand te houden die persoon ook een liefhebbende persoon zal worden

Onbewust is er een deel van jou dat erin gelooft dat als jij gewoon iemand liefhebt, je partner - ondanks dat hij of zij je doet denken aan je destructieve ex - ook liefdevol en zorgzaam voor je zal zijn. Vaak gebeurt dat in de hoop om een slechte relatie van het verleden te vergeten en om te bouwen in iets goeds. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je zelden iemand kan veranderen. Jerks will be jerks.

2. Je voelt je alleen compleet als er iemand van je houdt

Veel mensen die in het verleden al gekwetst werden, voelen zich alleen maar geliefd, veilig en compleet als er iemand van hen houdt. Helaas is dat nonsens. Niemand kan je een veilig, beminnelijk en compleet gevoel geven, alleen jijzelf. Proberen om een persoon te vinden die jou dat gevoel geeft, is een soort van zelfverwerping. Eigenlijk zeg je tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Zolang je op die manier blijft denken, zal je je onbemind blijven voelen en de verkeerde types blijven aantrekken.

3. Je bent zelf onbeschikbaar

Het is vaak moeilijk om het in te zien, maar als je mensen blijft aantrekken die nog niet klaar zijn voor een echte relatie, of die er geen willen, is dat meestal omdat je er zelf ook nog niet klaar voor bent. Dat kan twee oorzaken hebben: de angst om jezelf te verliezen, of de angst om de ander te verliezen. Die angsten zorgen ervoor dat je zelf eigenlijk niet beschikbaar bent. Daardoor kies je er ook de types uit die zelf niet beschikbaar zijn. Je voelt je er veilig bij, maar je weet dat ook zij niet toe zijn aan een vaste relatie.

Wat je eraan kan doen

Als je geen onbeschikbare personen meer wil aantrekken, moet je eerst aan jezelf werken. Dat betekent dat je liefdevol moet worden voor jezelf en je eigenwaarde moet kunnen zien. Zolang je probeert om die liefde van anderen te krijgen, zal je blijven de verkeerde mensen aantrekken. Probeer je daarbij te omringen met mensen die je wel graag zien. Want door geliefd en graag gezien te worden, ga je ook jezelf graag leren zien.  (br.hln)


» Reageer (0)
22-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde carrière? Niemand wil nog werken met Ron Wemel uit ‘Harry Potter’

Einde carrière? Niemand wil nog werken met Ron Wemel uit ‘Harry Potter’

https://images2.persgroep.net/rcs/yo72AkathvWubFyrHHNnqZgU9fM/diocontent/127173176/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zowat de hele wereld kent acteur Rupert Grint (30) als Ron Wemel - of Ron Weasley. Hij werd op amper elfjarige leeftijd gebombardeerd tot superster door zijn rol in de ‘Harry Potter’-films, samen met Daniel Radcliffe (29) als Harry Potter en Emma Watson (29) als Hermelien Griffel/Hermione Granger. Het trio verdiende miljoenen aan de films en er leek een glansrijke carrière in het verschiet te liggen. Maar hoewel Radcliffe en Watson hun sterrenstatus wisten te behouden, zit Rupert Grint nu professioneel aan de grond.

Want intussen is de acteur dertig jaar oud en lijkt niemand nog met hem te willen werken. Hij krijgt geen enkele grote filmrol meer aangeboden, en de producties waar hij wél nog in te zien is, draaien stuk voor stuk uit op een gigantische flop. Hij speelde sinds het einde van ‘Harry Potter’-films enkele ‘veilige’ rollen in televisieseries zoals ‘Snatch’, ‘Sick Note’ en ‘The ABC Murders’, maar die waren niet noemenswaardig en konden zijn carrière niet uit het slop halen.

Financiële ramp

Zijn vermogen werd enkele jaren terug geschat op ruim 32 miljoen euro. Maar na een mislukte investering bleef de acteur achter met een financiële kater. Na het faillissement van het boetiekhotel in Londen dat hij na de ‘Harry Potter’-films opende - waar hij nog geen 3.000 euro aan overhield - en de snoeiharde kritiek die hij van de pers kreeg over zijn acteerwerk in low budget-films, lijkt Rupert al een tijdje op zijn spaargeld te moeten teren. “Ik denk dat ik mezelf gaandeweg een beetje ben verloren”, vertelde Rupert daar zelf over aan The Radio Times.

Dat Rupert weinig weet van zijn financiën bleek ook in 2016, toen hij een geschil had met de belastingdienst. Hij werd na ‘creatief boekhouden’ teruggefloten vanwege belastingontwijking en moest 1,2 miljoen euro extra afstaan. Rupert gaf destijds aan “zeer beperkt” verstand te hebben van zijn financiële zaakjes en zijn boekhouding helemaal aan zijn vader en zijn accountant over te laten.

Gedesillusioneerd

Ook de omgeving van de acteur kon zien hoe het fout liep. “Rupert wou hoofdrollen spelen op het grote scherm en op de planken”, stelt een vriend van de acteur in de internationale media. “Maar momenteel is hij niks. Hij is gedesillusioneerd in het leven en in zijn werk.” Ook Rupert beseft zelf dat het bergaf ging. “Zonder Harry Potter voel ik me verloren. Ik weet niet zo goed wat ik moet aanvangen met mezelf.”  (br.hln)


» Reageer (0)
20-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom word je soms zwetend wakker na een avondje stappen

Daarom word je soms zwetend wakker na een avondje stappen

https://images4.persgroep.net/rcs/7o2d-3xkeUF2p4ZFPuikVDRxzEg/diocontent/145773185/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een avondje uit is héél gezellig. Tot de volgende ochtend, wanneer je opstaat met een knoert van een kater. Als je het echt te bond hebt gemaakt, kan het zelfs zijn dat je volledig bezweet wakker wordt. Hoe komt dat eigenlijk? En nog belangrijker: kan je er iets tegen doen? 

Er zijn verschillende redenen waarom enkele glaasjes alcohol nachtzweten kan veroorzaken. “Alcohol beïnvloedt je zenuwstelsel, waardoor je lichaam minder goed in staat is om je lichaamstemperatuur te controleren”, vertelt voedingsdeskundige Brigitte Zeitlin. “Je merkt nog wel dat je het warm hebt. Het gevolg: je begint te zweten, want dat is een natuurlijke reactie van je lichaam om af te koelen.” 

Volgens haar concullega Jenny Beth Kroplin is er nog een tweede oorzaak. “Alcohol kan je hartslag de hoogte injagen en bloedvaten verwijden. Hierdoor komt je bloed, dat warm is, ook een tikje dichter bij je huid en voelt je lichaam warm aan. Dit zorgt ervoor dat je gaat zweten.” 

Dat is niet alleen vervelend, maar ook ongezond. “Alcohol heeft een dehydraterend effect op je lichaam. Wie veel drinkt, moet vaker plassen en begint ook te zweten”, legt Kroplin uit. ’s Nachts droogt je lichaam dus uit. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe minder vocht je binnenkrijgt. 

Waarom zweet je vooral ’s nachts? Ook daar is een logische verklaring voor. Meestal begin je pas ’s avonds te drinken. Wanneer je lichaam reageert op de alcohol, ben je vaak al in dromenland. Als je tijdens een brunch al enkele cava’s of mimosa’s achterover slaat, heb je dat niet voor. Dan begin je overdag extra te transpireren, al merk je daar in de meeste gevallen niet zoveel van. Door de dag heen kan je immers veel water drinken om te hydrateren en te compenseren. 

Gelukkig kan je met een aantal zaken rekening houden om te vermijden dat je badend in het zweet wakker wordt. Kroplin: “Overdag minstens 8 glazen water drinken voor je op stap gaat, is een goed begin. En probeer na elk glas wijn, bier of cocktail wat water te drinken.” Je denkt er misschien niet spontaan aan als je op de dansvloer staat, maar het houdt je lichaam wel gehydrateerd. Bij thuiskomst nog even een douche nemen zal je lichaam doen afkoelen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond die levend werd begraven door zijn baasje, klautert uit graf

Hond die levend werd begraven door zijn baasje, klautert uit graf

https://images0.persgroep.net/rcs/Zdue-T0VYSRHpKTX_j9PD_kLm7U/diocontent/145869662/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het baasje van de 18-jarige hond Dik schrok behoorlijk toen hij te horen kreeg dat zijn zopas begraven viervoeter springlevend was. De verbaasde eigenaar dacht dat zijn hond overleden was in zijn slaap “omdat het dier bewegingsloos op de grond bleef liggen”, maar niets was minder waar. Zo schrijft The International Business Times.

“Onze hond bewoog al enkele uren niet meer. We dachten dat hij overleden was”, dat vertelt de Russische man uit het dorpje Novonikolsk aan lokale nieuwsmedia. De man bracht zijn hond nog dezelfde dag naar een dierenbegraafplaats, waar hij afscheid nam van zijn 18-jarige viervoeter.

In tegenstelling tot wat zijn verdrietige baasje dacht, was Dik helemaal niet dood. De bejaarde hond, die levend begraven was, werd wakker uit een diepe slaap en klauterde uit het graf. Enkele passanten vonden de uitgeputte hond en brachten hem naar een dierenopvang in de buurt. Medewerkers van het centrum gingen via sociale media onmiddellijk op zoek naar de hondeneigenaar, die zich niet veel later meldde. 

Volgens Irina Mudrova, leidinggevende van de opvang, kon het baasje van Dik het dier niet wakker krijgen. “Gelukkig begroeven ze hem niet diep onder de grond en kon hij zelf uit het graf komen”, aldus Mudrova. Diks baasje geloofde zijn ogen niet, maar was dolblij toen hij herenigd werd met zijn hond. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Filip en Mathilde gaan op bedevaart (maar niet zonder beveiliging)

Ook Filip en Mathilde gaan op bedevaart (maar niet zonder beveiliging)

https://images1.persgroep.net/rcs/WHOsmGQpycP_QmL3vVqWk3sQjs4/diocontent/145772724/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met stevige stapschoenen, een waterdichte broek en de rugzak strak vastgegespt: zo zie je koningin Mathilde niet vaak. Samen met koning Filip en de kinderen werd ze gespot terwijl ze een stukje van de Spaanse bedevaartroute Camino de Santiago de Compostela aflegt. 

Het is niet de eerste keer dat het gezin richting Noord-Spanje trekt aan het einde van de paasvakantie. Ook de voorbije twee jaren al brachten ze de dagen voor Pasen al wandelend door op een deeltje van de bedevaartroute. Het koninklijk paar zou in het gezelschap zijn van vrienden en veiligheidsagenten. Of alle vier hun kinderen van de partij zijn, is niet duidelijk.  (br.hln)


» Reageer (0)
19-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afpersers dreigen Belgische voedingsbedrijven af: “Betaal of we vergiftigen je producten”

Afpersers dreigen Belgische voedingsbedrijven af: “Betaal of we vergiftigen je producten”

https://images0.persgroep.net/rcs/_t9fw2PFpy3yxy2xFrZfdxmZR7o/diocontent/41456446/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het federaal parket bevestigt dat er een onderzoek loopt naar één of meer anonieme afpersers die voedingsbedrijven als IJsboerke en Jules Destrooper proberen te chanteren. De dader of daders stuurden de afgelopen weken vanuit België brieven met poeder naar bedrijven in België en het buitenland.

De voorbije weken kregen zowel Belgische firma’s als grote buitenlandse voedingsbedrijven, waaronder de Italiaanse producenten Lavazza (koffie) en Ferrero (chocolade) een brief toegestuurd met daarin poeder. In de brief eisten de afpersers eisen 300.000 euro, te storten in bitcoins. Als de bedrijven niet voor 20 mei op de eis zouden ingaan, dreigen de afpersers, die zich voordoen als “zakenmannen”, ermee hun voedingswaren te vergiftigen met oleandrin, een giftige stof die hartverlamming kan veroorzaken.

“Het klopt dat er vanuit België een aantal dreigbrieven zijn verstuurd naar bedrijven in heel West-Europa”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “De daders eisen daarin 300.000 euro in bitcoins. Het onderzoek loopt.”

Zakenmannen

In de brieven doen de daders zich voor als “zakenmannen”. Daarom willen ze dat het geld hen in bitcoins wordt overgemaakt. Politie en parket zijn volop op zoek naar de afzender(s). Maar over eventuele sporen naar mogelijke verdachten wil het federaal parket momenteel geen commentaar kwijt. 

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de ­voedingsproductie van de ­geviseerde bedrijven in gevaar zou zijn. “Onze koekjes zijn nog perfect in orde. Wij blijven rustig verder smullen”, reageert de CEO van ­Jules Destrooper.  (br.hln)


» Reageer (0)
18-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klooster van Militair Hospitaal wordt luxehotel met toprestaurant

Klooster van Militair Hospitaal wordt luxehotel met toprestaurant

https://images0.persgroep.net/rcs/D11ZkXxswXE4DKK77xFEQmoaEvQ/diocontent/145750690/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het Augustijnenklooster op de site van het Antwerpse Militair Hospitaal was jarenlang het toevluchtsoord van de nonnen die overdag gewonde soldaten verzorgden. Vandaag is het omgetoverd tot August, een hospitality center met bar en restaurant, wellness met zwemvijver, verborgen tuinen, een shop en 44 hotelkamers.

August bestaat uit vijf verschillende gebouwen die naadloos zijn samengevoegd onder leiding van de wereldberoemde Belgische architect Vincent Van Duysen. Het was voor hem zijn eerste hotelproject. Het restaurant en de bar staan onder de leiding van de bekende sterrenchef Nick Bril. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers ontdekken een van de grootste vleesetende zoogdieren ooit

Wetenschappers ontdekken een van de grootste vleesetende zoogdieren ooit

https://images1.persgroep.net/rcs/ofep-etITnoEl3RTEkLdu4DH3M0/diocontent/145745297/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wetenschappers hebben in Kenia een van de grootste vleesetende zoogdieren ontdekt die ooit op aarde heeft rondgelopen. Het leeuwachtige dier, dat 23 miljoen jaar geleden leefde, woog wellicht een slordige 1.500 kilogram en was “mogelijk groter dan een ijsbeer”, zo melden wetenschappers.

Het nieuws staat vandaag in het vakblad ‘Journal of Vertebrate Paleontology’. Het dier leefde in Eurazië, Noord-Amerika en delen van Afrika en de Arabische wereld. De ‘Simbakubwa kutokaafrika’ - wat ‘grote leeuw uit Afrika’ betekent in het swahili - moet in staat geweest zijn om dieren ter grootte van een olifant en nijlpaard aan te vallen.

“Met zijn enorme tanden, was Simbakubwa een hypercarnivoor”, zegt wetenschapper Matthew Borths van de universiteit Ohio, een van de voornaamste medewerkers aan het onderzoek. “Met zijn hoektanden kon hij het vlees verscheuren en zijn kiezen stelden hem in staat om botten te breken.”

Kenia

Het zoogdier kon geïdentificeerd worden aan de hand van botdeeltjes en een onvolledige onderkaak. De resten werden decennia geleden al in het westen van Kenia opgegraven, maar lange tijd werd aangenomen dat ze toebehoorden aan een kleinere soort. Uit het verdere onderzoek van het Nationaal Museum in Nairobi blijkt dat het wel degelijk om een nog niet bekende diersoort gaat.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebiologeerd: krijg je écht artritis van je knokkels te kraken?

Gebiologeerd: krijg je écht artritis van je knokkels te kraken?

https://images0.persgroep.net/rcs/Jl2PzYJjHq7wgOgpiJRQSJ2zwKY/diocontent/145649642/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Af en toe je knokkels kraken, het kan een o zo heerlijk gevoel geven. Toch reageert het merendeel van de mensen rondom je dan: “Doe dat niet, je krijgt daar artritis van!” Maar klopt die stelling ook echt?

Om meteen met de deur in huis te vallen: nee, je krijgt geen artritis van je knokkels te kraken. Ondanks de vele geruchten blijkt er namelijk geen wetenschappelijk verband te bestaan tussen het kraken van knokkels en het ontwikkelen van artritis in je gewrichten.

Wat gebeurt er precies? Het krakende geluid dat je hoort, wordt veroorzaakt door kleine belletjes die ontploffen in je gewrichtsholte. In je gewrichtsholtes zit er namelijk een dooierachtige vloeistof waarin gas is opgelost. Als je je vinger plooit of bijvoorbeeld je been strekt vergroot die holte. Daardoor ontstaat er een onderdruk die ervoor zorgt dat de opgeloste gassen vrijkomen. Die gassen vormen kleine belletjes en dringen de lege ruimte binnen. Terwijl de gewrichten weer op hun plaats zakken, keert ook de vloeistof terug naar zijn rechtmatige plaats waardoor de belletjes ontploffen en het gekende knakgeluid ontstaat.

60 jaar knokkels kraken

Uit de wetenschappelijke onderzoeken die ernaar gedaan zijn, is gebleken dat er geen link is tussen het kraken van je vingers en artritis. De meest bekende studie is die van dokter Donald Unger. Voor maar liefst 60 jaar knakte hij alleen de knokkels van zijn linkerhand. Uit zijn bevindingen bleek dat er zoveel jaren later geen verschil merkbaar was tussen zijn linker- en rechterhand. Hij besloot dan ook dat je vingers kraken geen artritis veroorzaakt.

Tot die vaststelling kwamen ook enkele andere onderzoekers. Zo toonde een studie met 215 deelnemers tussen de 50 en 89 jaar oud aan dat 18% van de mensen die hun vingers kraakten, leed aan artritis en 21,5% van de mensen die dat niet deden ook.

Conclusie? Buiten de irritatie bij je collega’s en naasten zorgt het kraken van je vingers voor geen enkel probleem. (br.hln)


» Reageer (0)
17-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notre-Dame

Franse miljardairs pompen honderden miljoenen in wederopbouw Notre-Dame

https://images1.persgroep.net/rcs/ZfpLX0ZhNR0xHKgZ3OC84ZqI8CM/diocontent/145626387/_fitwidth/980?appId=8ef24fa41e4bddfa7db0f5082d5ff1bf&quality=0.6

De zware brand die sinds gisterenavond in de Notre-Dame-kathedraal van Parijs woedde, is sinds drie uur ’s nachts onder controle. Ondanks het instorten van de torenspits en een deel van het dak, wist de brandweer de stenen structuur van de eeuwenoude kathedraal samen met haar belangrijkste relikwieën en kunstschatten te redden. President Macron beloofde rond middernacht dat de kathedraal heropgebouwd zal worden. Daarop stelde de Franse miljardair François-Henri Pinault prompt 100 miljoen euro ter beschikking voor de wederopbouw. Ook de Franse zakenman Bernard Arnault maakt 200 miljoen euro vrij voor de herstellingen, die allicht decennia zullen duren.   (br.hln)


» Reageer (1)
16-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo kies je altijd de perfecte avocado in de supermarkt

Zo kies je altijd de perfecte avocado in de supermarkt

https://images3.persgroep.net/rcs/e-d7D_NyH_SN5t67bkX7pT6AGWM/diocontent/145574052/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We kwijlden al meermaals bij het zien van die perfect uitziende avocadokiekjes op Instagram, maar de juiste vinden in de supermarkt blijft vaak een eindeloze queeste. Soms ziet ie er van buitenaf veelbelovend uit, maar eens je hem thuis opensnijdt, is hij nog niet rijp genoeg of net bruin en gekneusd. Hoe kun je nu de perfecte avocado herkennen, zonder dat je naar binnen gluurt? Een expert geeft zijn beste tips.

Als avocadoleverancier bij meer dan 150 restaurants in New York City, waaronder verschillende met een Michelinster bekroonde restaurants zoals Jean-Georges, Daniel, Casa Enrique en The Modern, beheerst Miguel Gonzalez de kunst van de perfecte avocado kiezen als een meester. Nadat de beste avocado’s geselecteerd worden door zijn partner in Mexico, bekijkt hij elke avocado in detail en houdt hij toezicht op de rest van het rijpingsproces. Tegen de tijd dat hij de groene vruchten levert, zijn ze perfect qua kleur, stevigheid en smaak.

Plan je binnenkort geen duur reisje naar New York City, dan helpt hij je graag op weg met zijn beste tips om nooit meer de verkeerde avocado uit te kiezen in de supermarkt.

1. Controleer de steel

Volgens Gonzalez bekijk je het best eerst de steel. “Controleer of de avocado een steeltje heeft bovenaan. Staat er eentje? Verwijder hem dan zachtjes. Lukt dat niet goed? Dan is je avocado waarschijnlijk nog niet rijp. Komt hij wel los, controleer dan de kleur van het kuiltje dat achterblijft. Is de kleur helder, fluorescerend geel of groen, dan is je avocado klaar voor gebruik. Ziet het er beschimmeld of zwart uit, dan laat je de avocado beter links liggen. Stond er geen steeltje meer op? Controleer dan ook de kleur van het kuiltje. Omdat het al aan de lucht is blootgesteld, zal de kleur niet heldergeel of -groen zijn, maar eerder bruinig, zoals de kleur van een boomstam, maar niet zwart of beschimmeld.”

2. Voel hoe zacht hij is

Gonzalez raadt aan om nooit te knijpen in een avocado. “Leg hem in je handpalm om te voelen of hij hard of zacht is. Door erin te knijpen ga je hem immers vanbinnen kneuzen. Voelt hij papperig aan, dan is hij waarschijnlijk overrijp. Geeft hij helemaal niets mee, dan heeft hij nog enkele dagen nodig om te rijpen.”

3. Kijk naar de kleur

Ook de kleur is een belangrijke indicator. “Kijk naar de kleur. Tijdens het rijpingsproces kleurt de avocado van groen naar zwart. Is hij nog heel levendig groen, dan kan je hem nog niet gebruiken. Is hij te rijp, dan zal de kleur erg donker zijn en kunnen er zelfs witte stipjes op tevoorschijn komen.”

Toch zegt Gonzalez dat er ook een beetje geluk mee gemoeid gaat. “Je avocado kan er dan misschien wel perfect uitzien in de winkel, vaak kunnen er onderweg al heel wat dingen gebeurd zijn die je avocado vanbinnen beschadigd hebben. Zo kunnen temperatuurschommelingen of de knijpmethode van klanten om de rijpheid te meten ervoor zorgen dat hij er langs de buitenkant perfect uitziet maar vanbinnen gekneusd is.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fransen zingen liedjes en huilen rond de kathedraal

Vlamingen aan Notre-Dame: “Fransen zingen liedjes en huilen rond de kathedraal”

https://images4.persgroep.net/rcs/6P8mv1cKhp5cfowenhqJzJ69HHY/diocontent/145602531/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een boel Vlamingen die net van een citytripje Parijs genoten, stonden op de eerste rij toen de vlammenzee in de Notre-Dame uitbrak. “De sfeer is hier heel ingetogen en verdrietig. Fransen verzamelen rond de kathedraal om liedjes te zingen en te treuren.”

Een indrukwekkende rookpluim, gevolgd door enorme vlammen en kleine vuurdeeltjes die naar beneden vallen. Zo omschrijven vriendinnen Emilie Verhaghe (20) en Jasmin De Weerdt (19) uit Heist-op-den-Berg de brand, die ze van vlakbij meemaakten op de eerste dag van hun citytrip. “We kwamen uit een restaurant vlakbij de Notre-Dame en zagen plots de enorme rookpluim boven de kathedraal opstijgen,” vertelt Emilie. “We dachten eerst nog dat het om een actie van de gele hesjes ging. We zijn zo dicht mogelijk naar de kathedraal toe gegaan en zagen behalve enorme vlammen ook vuurdeeltjes naar beneden vallen. Er schieten nog steeds enorme vlammen uit de voor- en achterzijde van het gebouw. Op dit moment (rond 21u, red.) zijn de hulpdiensten nog steeds aan het blussen.”

Paniek heerst er niet, vult Antwerpenaar Jens De Boeck (28) aan, die voor het werk in Parijs moest zijn. “Integendeel. De sfeer is heel ingetogen. De mensen blijven kijken naar de kathedraal terwijl ze foto’s nemen en huilen om het verlies van het monument. Eerst was iedereen muisstil, maar nu hoor ik heel wat Fransen die zacht liedjes beginnen zingen. Het is en soort religieus troostlied, als ik het goed kan begrijpen.” De uit Leuven afkomstige Bernard Mercier (27), die woont en werkt in Parijs, bevond zich op 100 meter toen de brand uitbrak. “Zo’n indrukwekkende brand zag ik nog nooit. De lucht kleurde rood en er rezen een soort vuurbollen naar boven. Dit is zeer dramatisch en heel jammer voor een prachtig monument.” (br.hln)


» Reageer (0)
15-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is blijkbaar de grootste leugen die we onszelf wijsmaken

Dit is blijkbaar de grootste leugen die we onszelf wijsmaken

https://images3.persgroep.net/rcs/0uPUUOtzQyo58M3WcfqEisw07yA/diocontent/145388958/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Ik ga me bedwingen tot slechts één paaseitje vandaag”, “Ik doe morgen sowieso de afwas”, “Ik ga het vanavond niet te laat maken en me beperken tot een wijntje”: allemaal zijn het leugentjes die we onszelf wijsmaken. Toch zijn dat volgens psychologe Carol Dweck niet de grootste leugens die we onszelf vertellen.

“De grootste leugen die we onszelf wijsmaken is dat we de verantwoordelijkheid voor onze handelingen opnemen”, aldus de psycholoog. “In plaats van te proberen om te leren van onze fouten en ze recht te zetten, gaan we vaak gewoon trachten om onze eer te herstellen. Dat doen we door de schuld op iets of iemand anders te steken of excuses te verzinnen. Toch leer je alleen maar echt van je fouten, als je ze ook daadwerkelijk erkent en niet ontkent.”

Het goede nieuws? Je kan je er meer bewust van worden dat je je verantwoordelijkheden vaak ontloopt waardoor je er ook de vruchten van kan plukken. Maak daarom wat tijd vrij voor wat innerlijke reflectie. Dat kan je doen door te mediteren of een dagboek bij te houden. Die helpen je om de echte waarheid naar de oppervlakte  en je ego wat meer op de achtergrond te brengen.

Bovendien is dingen neerschrijven een goede manier om met complexe situaties en gevoelens om te gaan en om jezelf beter te leren kennen. Win-win! (br.hln)


» Reageer (0)
14-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontroerend: meisje met syndroom van Down wil graag model worden

Ontroerend: meisje met syndroom van Down wil graag model worden

https://images2.persgroep.net/rcs/QVjVbJAIsKLI5oxaTydM2-DMykE/diocontent/145375296/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Ik ben Milou en ik heb het syndroom van Down. Heel graag word ik fotomodel.” Dat zijn de woorden die te lezen staan op het Instagramaccount van Milou. En dat viel ook Inge Smulders van Smulders Fotografie op. Zij roept nu iedereen op om Milou haar droom te helpen verwezenlijken.

Hoewel we nog een hele weg te gaan hebben vooraleer de modewereld écht een correcte representatie wordt voor alle vrouwen wereldwijd, zien we naast plussize en gekleurde modellen, ook steeds vaker modellen met een beperking opduiken in de fashionscène. En dat is ook de droom van Milou, een meisje met het syndroom van Down. Via Facebook doet fotografe Inge Smulders een oproep om haar daarbij te helpen.

“Wie doet er mee? Laat Milou viral gaan!”, schrijft Smulders. De fotografe had het meisje al een paar keer voor haar lens, en was ontroerd door alle positieve reacties die ze daarop kreeg. “Ik was enorm geroerd door alle positieve reacties op Milou, het mooie meisje met het syndroom van Down, en haar droom om model te worden. Ik had nooit durven denken dat er zoveel reacties zouden komen en dat ze zoveel mensen zou raken.”

Daar moeten we wat mee kunnen, dacht de fotografe. “Laten we met z’n allen ons best doen om haar droom te laten uitkomen. Deel dit bericht, gebruik je netwerk, mail magazines of programma’s. Volg ook de Instagram van Milou. Wat zou het mooi zijn als ze binnenkort gepubliceerd wordt in een magazine of model mag staan voor een grote campagne!”

En dat lijkt al behoorlijk goed te lukken. Het bericht werd al bijna 1.500 keer gedeeld en meer dan 250 mensen reageerden op de post. Een eerdere post waarin ze opriep op Milou te steunen, kon zelfs rekenen op meer dan 8.000 likes en 2.500 reacties.

Op haar Instagramaccount deelt Milou ook regelmatig kiekjes van zichzelf. Daarbij staat te lezen: “Ik ben Milou en ik heb het syndroom van Down. Heel graag word ik fotomodel. Steun je me? Ook zou ik graag betaalde opdrachten doen.” Wij hopen alvast dat haar droom mag uitkomen! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Michiels zet zich in voor 30 jaar Kom Op Tegen Kanker als eerbetoon: “Toen mijn eerste vrouw Linda kanker kreeg, werd alles duister”

Paul Michiels zet zich in voor 30 jaar Kom Op Tegen Kanker als eerbetoon: “Toen mijn eerste vrouw Linda kanker kreeg, werd alles duister”

https://images2.persgroep.net/rcs/Lnpuix5pJ6Dn0Fq9arZ8_kxg6W0/diocontent/123406121/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Toen ik tien jaar geleden vernam dat mijn eerste vrouw kanker had, werd alles duister.” Als eerbetoon aan zijn Linda zet Paul Michiels (70) nu z’n schouders onder het initiatief van één en Kom Op Tegen Kanker. Samen met Niels Destadsbader en Sarah Bettens zal hij het bedankingslied ‘Door jou’ zingen.

Pauls eerste vrouw Linda kreeg in 2007 te horen dat ze darmkanker had, met uitzaaiingen naar haar lever. “Dat nieuws was samen met de dood van mijn vader het meest tragische moment uit mijn leven. Het werd helemaal duister toen ik het vernam”, zegt hij. Het is nu bijna tien jaar geleden dat de moeder van zijn eerste vijf kinderen na een moeizame strijd voor euthanasie koos, maar het verlies kleeft nog steeds aan hem. “Natuurlijk. Iemand verliezen aan die ziekte is verschrikkelijk. Ze kreeg destijds te horen dat ze nog twee jaar te leven had. Je moet je dat eens voorstellen. Zo’n afgebakende termijn, dat is het allerergste. Op dat moment was mijn tweeling (de intussen 26-jarige Maxine en Lode, red.) ook nog erg jong. Daar sta je dan, compleet machteloos. Het enige wat je kan doen, is elkaar troosten. Diegenen die achterblijven, zijn verplicht ermee te leven. Maxine en Lode wonen nu nog altijd in het ouderlijk huis, daar is Linda in de vorm van foto’s ook nog heel erg aanwezig.”

Mondharmonica

Lang hoefde Paul dus niet te twijfelen toen Miguel Wiels en Niels Destadsbader van Les Flamands hem samen met Sarah Bettens vroegen voor een bijdrage op ‘Door jou’, een nummer naar aanleiding van dertig jaar Kom Op Tegen Kanker. “Ik ken Niels en Miguel best goed. Niels kom ik tijdens het touren regelmatig tegen en Miguel speelde al vaak in mijn begeleidingsbands. Het was telkens een erg fijne samenwerking.”

Het nummer ‘Door jou’ is de eerste productie van Les Flamands, het artiestenbureau dat Destadsbader en Wiels in september samen met Peter Van de Veire oprichtten. “Voor mij gaat het nummer over het bedanken van mensen die je omringen als je er nood aan hebt”, zegt Paul, die in het lied ook mondharmonica speelt. “Dat heb ik destijds bij Linda ook zoveel mogelijk proberen te doen.”

Over twee maanden wordt de voormalige melkboer 71, maar aan pauzeren denkt Polle Pap nog niet. “Ik ben nu vijf jaar met pensioen, maar ik blijf continu werken aan nieuwe songs”, zegt Paul, die er net een theatertour op heeft zitten. “Ik zit in de fleur van mijn leven. Dat merk ik aan de kwaliteit van mijn concerten, maar het helpt ook dat ik een jonge vrouw (Tineke is 42, red.) en nog twee jonge kinderen heb (Lars en Anna zijn respectievelijk 15 en 13, red.). Bovendien heb ik een vriendengroep die voornamelijk uit veertigers en vijftigers bestaat.”

IJdele zot

Michiels noemt zichzelf een ‘ijdele zot’, hij heeft dan ook een dubbel gevoel over ouder worden. “Weet je wat het is? Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. Als ik mijn moeder bezoek in het rusthuis, dan is dat toch altijd confronterend. Ik moet er maar mee leren leven.” Toch krijgt Michiels nog dagelijks complimenten over zijn staat van paraatheid. “Ik heb het geluk dat ik over goede genen beschik, want het laatste wat ik wil, is met de bejaarden op de tourbus stappen voor een bezoekje aan de grotten van Han. Voor de rest kan ik iedereen aanraden te letten op je eten en op tijd in bed te kruipen, dan kom je al een heel eind. (lacht)” (br.hln)


» Reageer (0)
13-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canadese oerrocker Neil Young zit opnieuw in de opnamestudio met Crazy Horse

Canadese oerrocker Neil Young zit opnieuw in de opnamestudio met Crazy Horse

https://images2.persgroep.net/rcs/XREwvIrnIJubwJ4v58rDnv1fziU/diocontent/135239847/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Neil Young (73) is met zijn legendarische begeleidingsgroep Crazy Horse een nieuw album aan het opnemen, zo heeft loudersound.com donderdag op gezag van de Canadese oerrocker zelf gemeld.

Young werkt voor het eerst weer samen met Crazy Horse sinds ‘Psychedelic Pill’ in 2012. Crazy Horse omvat deze keer gitarist Nils Lofgren, drummer Ralph Molina en bassist Billy talbot. De nieuwe plaat heeft nog geen naam, maar er zijn al elf songs voor geschreven. De opnames vinden deze week plaats.

Met Crazy Horse maakte Neil Young onder andere de albums ‘Tonight’s The Night’, ‘Zuma’, ’American stars ‘n bars’ met daarop het naar verluidt in één trek opgenomen ‘Like a Hurricane’, en ‘Rust Never Sleeps’. (br.hln)


» Reageer (0)
12-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie waarschuwt voor oplichters via tweedehandssite: slachtoffer is duizenden euro’s kwijt

Politie waarschuwt voor oplichters via tweedehandssite: slachtoffer is duizenden euro’s kwijt

https://images1.persgroep.net/rcs/H6nx1_P_CpIp20DRmBFz-v48L8Y/diocontent/118054902/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De lokale politie van zone Berlaar-Nijlen waarschuwt via Facebook voor oplichters die nietsvermoedende burgers geld afhandig proberen te maken via zoekertjes op tweedehandswebsites, nadat daar verscheidene klachten over binnenliepen.

De politie haalt het voorbeeld aan van een slachtoffer dat iets te koop aanbood op 2dehands.be. Een potentiële koper toonde interesse en onderhandelde met de verkoper via Whatsapp. Vervolgens vroeg de koper - een oplichter - het rekeningnummer waarnaar hij het geld kon overschrijven.

Even later kreeg het slachtoffer van de koper de vraag om één eurocent over te schrijven naar zijn rekening, om te bewijzen dat de naam en het rekeningnummer van de verkoper aan elkaar gelinkt zijn. Daarmee werd volgens de koper bewezen dat hij zelf niet opgelicht werd door de verkoper. Vervolgens stuurde de oplichter een link naar een betaalsite door, die als twee druppels water leek op die van een grootbank. Het slachtoffer gaf nietsvermoedend zijn code in. Een uur later was er meer dan duizend euro van zijn rekening verdwenen.

De politie dringt erop aan om nooit de code van je bankkaart online te delen. “Banken zullen dat nooit vragen. Als het wel gebeurt, word je opgelicht”, word je opgelicht, luidt het.  (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoppen met verven, dat voelde als een bevrijding

Stoppen met verven, dat voelde als een bevrijding

https://images1.persgroep.net/rcs/2RB_5zPSjMkWaxE3bfobBRbZZho/diocontent/145237392/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Grey hair, don’t care. Steeds meer vrouwen laten hun grijze haren staan. Uit gemakzucht, als uiting van zelfaanvaarding of als heus modestatement. Modejournaliste bij de Britse Vogue Sarah Harris gaf enkele jaren geleden de aanzet, en ondertussen is ook bij ons de tendens merkbaar. Zo pronken sinds kort de zogenaamde Silver Vixens hun zilverkleurige lokken op Instagram. Wij spraken met initiatiefneemster Cathérine Ongenae.

Grijs haar is in de mode. En dat geldt zowel voor de versie die je bij de drogisterij koopt, als voor natuurlijke, zilverkleurige lokken. Een goede zaak, vindt antropoloog en storyteller Cathérine Ongenae (47): “Er wordt nog té vaak neergekeken op vrouwen met grijze haren.” Om daar paal en perk aan te stellen roept Cathérine vrouwen van alle leeftijden op om via haar Instagrampagina @silver_vixens hun fifty shades of grey zowel virtueel als in het echte leven te etaleren.

Foxes en Vixens

Cathérine: “Net zoals dat opgaat voor mensen met een maatje meer, bestaan er een heleboel vooroordelen wat vrouwen met grijze haren betreft. Ze zien er oud uit en zijn dus per definitie out, tellen niet meer mee, ze laten zich gaan, verzorgen zich niet. Onzin natuurlijk. Je haarkleur zegt niets over wie jij vanbinnen bent. Bij mannen bestaan die vooroordelen niet, toch niet wat grijs worden betreft. Een man die grijs wordt, die krijgt meer aanzien, hij wordt als wijzer en aantrekkelijker beschouwd. Het ‘George Clooney’-effect. Er bestaat zelfs een naam voor zo’n man: Silver Fox. Ik hoorde de term Silver Vixens voor het eerst via mijn vriendin Mieke - zelf ook gezegend met een grijs kopje - die vrouwen met een zilveren haardos al een tijdje zo benoemt. Omdat het tijd werd dat die grijze, knappe man een vrouwelijke tegenhanger kreeg, kozen we dan ook op Instagram voor de naam Silver Vixens. We willen aantonen dat grijs worden ook bij vrouwen meer dan oké is. Meer zelfs, het is gewoon knap!”

Granny Chic

“Vandaar dat veel jonge vrouwen hun haren grijs verven. Als zo’n trend het imago van grijs haar uit het verdomhoekje haalt, dan kan ik dat alleen maar aanmoedigen. Net zoals dat gaat met trends, spreken ze eerst modegevoelige mensen aan om nadien door te sijpelen naar de rest van de samenleving. Ondertussen gaan ook mensen die minder geobsedeerd zijn door mode hun haren grijs verven of de trend zien als een go om hun grijze haren te laten staan. Herinner je je de bomma’s van vroeger met hun pastelgekleurde watergolf? Ook die unicorn-kleurtjes zijn aan een comeback bezig. Die hele ‘granny chic’ trend sluit perfect aan bij de vergrijzing van de samenleving en zal daarom ook niet snel overwaaien.”

Automatische upgrade

“Je haren natuurlijk grijs laten worden heeft uiteraard niets te maken met jezelf laten gaan. Integendeel, het kadert perfect in de Body Positivity-beweging. Die beweging draait net om zelfzorg, om jezelf graag zien zoals je bent en om je geen schoonheidsidealen te laten dicteren door anderen. Pas op, elke Vixen heeft zo haar eigen drijfveer om haar grijze haren te laten staan, maar voor mij was stoppen met verven een bevrijding. Ik vond verven tijdrovend en vermoeiend. En op een bepaald moment vroeg ik mij af waarom ik dat eigenlijk deed, al dat gedoe om aan één of ander opgelegd schoonheidsideaal te voldoen. Het klonk plots zo absurd. Ik wou helemaal niets meer tegen mijn goesting doen. In dat opzicht is mijn project best wel rebels. Ik wil ermee zeggen: foert, dit is wie ik ben, take it or leave it. Bovendien was ik ook erg nieuwsgierig naar hoe ik er eigenlijk écht uitzag onder die laagjes verf. Ondertussen heb ik één grote grijze bles en zie ik mijn nieuwe kapsel als een upgrade naar een nieuwe fase, waarin het overigens heel fijn vertoeven is.” (br.hln)


» Reageer (1)
11-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lottowinnaars die recordbedrag van 161 miljoen pond wonnen, gaan na meer dan 30 jaar huwelijk scheiden

Lottowinnaars die recordbedrag van 161 miljoen pond wonnen, gaan na meer dan 30 jaar huwelijk scheiden

https://images0.persgroep.net/rcs/16FK0e7iIghhBF_UqIaTiLU2jqc/diocontent/18095665/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het echtpaar dat de grootste lottojackpot uit de Britse geschiedenis won, gaat na meer dan dertig jaar huwelijk uit elkaar.

De Schotten Colin en Chris Weir wonnen in 2011 met EuroMillions meer dan 161 miljoen pond (toen 185 miljoen euro), een toenmalig record. Ze maakten de echtelijke breuk woensdag bekend via een verklaring in de Schotse editie van tabloidkrant The Sun. “Met spijt in het hart bevestigen Chris en Colin dat ze sinds enige tijd apart wonen en de intentie hebben om te scheiden. Het koppel gaat in alle vriendschap uit elkaar. Ze hebben verder geen commentaar”, luidde het. Colin, voormalig cameraman, en Chris, tot de lottowinst actief als verpleegkundige in een psychiatrische instelling, hebben twee volwassen kinderen.

De twee waren door het dolle heen toen ze acht jaar geleden de cheque met het recordbedrag kregen overhandigd. Tv-beelden waarop ze een fles champagne leegspoten, gingen de wereld rond. Vanuit het niets staken ze met hun fortuin eensklaps wereldberoemde sterren als David Bowie en Tom Jones voorbij. Hun rustige leventje werd plots totaal overhoop gegooid. Hun woning in de gemeente Largs in het zuidwesten van Schotland, werd haast belaagd door ‘vrienden’, ‘kennissen’ of onbekenden die om financiële steun vroegen. Hun brievenbus kon de hoeveelheid bedelbrieven niet slikken. Het leidde ertoe dat ze tijdelijk naar Spanje verkasten.

De twee startten een liefdadigheidsfonds op en redden de Schotse eersteklasser Partick Thistle van de financiële ondergang. In ruil voor hun schenking - het exacte bedrag werd niet meegedeeld - verwierven ze elk vijf procent van de clubaandelen. Als dank draagt een tribune sinsdien de naam ‘Colin Weir Stand’. (br.hln)


» Reageer (0)
10-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historisch: dit is de eerste foto van een zwart gat

Historisch: dit is de eerste foto van een zwart gat

https://images1.persgroep.net/rcs/_2qUHExJBOg_OUuNE80FNCvT3Bw/diocontent/145243195/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een hoogdag voor de astronomie: voor het eerst stelden sterrenkundigen een foto van een zwart gat voor. Het resultaat is een foto van een zwart gat dat drie miljoen keer zo groot is als onze aarde, bijna zo groot is als ons volledige zonnestelsel, en 6,5 miljard keer zo zwaar is als de zon. “De zwaargewicht kampioen van alle zwarte gaten in het heelal.” De primeur is weggelegd voor de astronomen van de Event Horizon Telescope (EHT), een internationale samenwerking. “We hebben hetgeen gezien waarvan we dachten dat het onmogelijk was om te zien”, aldus de directeur van EHT. 

Voor de eerste keer zijn astronomen erin geslaagd om een foto van een zwart gat te maken. Bijzonder, want tot zover had men geen enkel idee hoe zoiets er in werkelijkheid uitziet. Een zwart gat – of een gebied in de astronomische ruimte waar de zwaartekracht zo sterk is dat niets eruit ontsnapt, zelfs geen licht - is vrij abstract. Onderzoekers staarden zich een halve eeuw blind op het fotograferen van een superzwaar zwart gat. 

Nu dat eindelijk lukte, werd het resultaat wereldwijd met veel trots voorgesteld tijdens zes simultaan georganiseerde persconferenties. De ontdekking zou vergelijkbaar zijn met de maanlanding, en voortaan zal men spreken van “de tijd voor de foto en de tijd na de foto”. 

Op de foto is een lege ruimte te zien waarrond een heldere ring - bestaande uit fotonen die door de sterke zwaartekracht in een baan rondom het gat gedwongen worden - brandt. In het midden is er een donkere vlek. Dat is de schaduw van de waarnemingshorizon. Daarin verdwijnt het licht.

Het perfecte plaatje

Oorspronkelijk zouden er twee foto’s getoond worden. Eentje van Sagittarius A, dat zich in het midden van de Melkweg bevindt. En eentje van een nog groter zwart gat in het midden van Messier 87 (M87), een elliptisch sterrenstelsel in het sterrenbeeld Maagd. De astronomen toonden enkel de foto van Messier 87, met de belofte dat de foto van het zwart gat van ons sterrenstelsel nog zal volgen.

Gebrek aan licht

Aangezien een zwart gat geen licht uitzendt of terugkaatst, was het een heuse uitdaging om er een kiekje van te maken. Geen enkele telescoop is geavanceerd genoeg om een foto te maken. Daarom werd het internationale Event Horizon Telescope opgezet. Dat is een netwerk van acht radiotelescopen op vier continenten en meer dan tweehonderd mensen afkomstig uit minstens achttien landen. Het netwerk van telescopen maakte op exact hetzelfde moment foto’s. Via atoomklokken waren de telescopen op elkaar afgestemd zodat het hele proces synchroon verliep. Uiteindelijk werden de verschillende beelden verzameld en laag per laag samengevoegd. 

Het zwart gat is zo’n 50 tot 55 miljoen lichtjaar van ons verwijderd. Daar een foto van nemen komt neer op het fotograferen van een mosterdzaadje in Washington DC vanuit Brussel, zo zeiden de sterrenkundigen op de persconferentie in Brussel. Een tweede vergelijking die tot de verbeelding spreekt: vanuit een café in Parijs een krant in New York lezen.

Zwart gat, wat is dat?

In 1964 bedacht John Wheeler de term ‘zwart gat’. Maar het zou nog tot 1984 duren voordat het bestaan ervan niet langer in twijfel werd getrokken. Geen wonder, want je kan ze niet zien omdat ze geen licht uitstralen. In een vroeger leven straalde zo’n zwart gat overigens wél licht uit. Een zwart gat is eigenlijk wat overblijft na de explosie van een ster, een ster die veel zwaarder was dan de zon. Tijdens zo’n explosie produceert de ster eventjes zoveel licht als het hele sterrenstelsel waartoe het behoort. Om daarna voor eeuwig zwart te worden. Daarom werden zwarte gaten voor 1964 ‘bevroren sterren’ genoemd. Verder nog wordt de kern van de explosie zo compact dat een zwart gat ontstaat. Omdat er niets aan de zwarte gaten kan ontsnappen - er kan alleen maar wat invallen – groeien ze doorheen de tijd in massa.

Het waarnemen van zwarte gaten gebeurt indirect, door het gedrag van nabijgelegen sterren of gas te bestuderen. Opnieuw is het gebrek aan licht daar een oorzaak van. De zoektocht naar een goede manier om het bestaan van zwarte gaten aan te tonen, nam dan ook een tijdje in beslag. John Tonry, een sterrenkundige aan het California Institute of Technology, bracht het eerste zwarte gat – op overtuigende wijze - in 1984 in kaart door stersnelheden te meten. Daaruit bleek dat er in de kern van een sterrenstelsel sterren honderd miljoen keer dichter op elkaar gepakt zitten: maak kennis met het zwart gat.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Severs (70) overleden

Paul Severs (70) overleden

https://images0.persgroep.net/rcs/8aSv8CpbJQ87Xc9TYVPXKt9MstE/diocontent/144705881/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Charmezanger Paul Severs (70) is overleden. De Vlaamse artiest werd op 12 maart in het ziekenhuis opgenomen nadat hij een hartaanval kreeg en hard ten val kwam met zijn fiets. Hij belandde in een coma, waaruit hij na een tijdje ontwaakte. De laatste weken bleef zijn toestand echter kritiek en kreeg Severs verschillende bloedklonters, waardoor hij twee keer opnieuw wegzakte in een coma. Toen Severs dit weekend voor de derde keer het bewustzijn verloor, gaven de dokters aan dat zijn situatie uitzichtloos was. Zijn zoon meldt nu dat Paul Severs overleden is.

“De dokters in Erasmus hebben hun uiterste best gedaan maar de hersenschade die hij opliep tijdens de val van zijn fiets – veroorzaakt door een zware hartaanval - bleef elke dag erger worden. De daarop volgende verschillende complicaties hebben onvermijdelijk tot zijn spijtige overlijden geleid”, schrijft Christophe Severs op Facebook. Hij bedankt ook de fans voor de vele steun. “Bedankt beste fans voor al jullie steun. Bedankt beste familie om in deze moeilijke tijden er voor ons te zijn. Bedankt beste vrienden voor jullie warmte en onuitputbare bron van steun. Bedankt beste media om onze wens qua communicatie te hebben ingewilligd.”

Paul Severs belandde half maart in coma nadat hij tijdens een fietstocht in zijn woonplaats Sint-Renelde, een deelgemeente van Tubeke, een zware hartaanval kreeg. Een toevallige voorbijganger vond hem en belde meteen de hulpdiensten. Severs werd met spoed overgebracht naar het Erasmusziekenhuis in Anderlecht, waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden. Hij zou daar nog minstens een maand moeten blijven, werd er toen gemeld. De balans was dan ook zwaar: de zanger lag in het ziekenhuis met een zwaar verzwakt hart, twee gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en complicaties aan de longen en het hoofd.

“Mijn pa is na hartfalen deze middag gehospitaliseerd”, schreef zijn zoon Christophe de volgende dag op Facebook. Na drie dagen bang afwachten ontwaakte Paul voor het eerst uit zijn comateuze toestand. “Pa herkende mij en wist dat hij in het ziekenhuis lag. Maar hij was wel moeilijk verstaanbaar. Ik wil niet de indruk wekken dat alles er nu al goed uitziet, want dat is zeker niet het geval. De artsen vertelden ons dat het nog veel te vroeg is om echt te spreken over zijn herstel. Het blijft dus nog steeds bang afwachten. Maar momenteel zijn wij al heel dankbaar en blij dat mijn pa nog in leven is.” Een dag later klonk Christophe al iets positiever. “Hij praatte al duidelijkere taal dan gisteren en heeft op het eerste zicht geen motorische problemen. Hij herkent ons nog steeds, maar hij is wel verward over bepaalde dingen. Hij heeft ook pijn aan zijn rug, zijn linkerschouder (door breuken aan het sleutelbeen en twee ribben ter hoogte van de long) en het hoofd.”

Bloedklonters

Ondanks de vooruitgang, bleef zijn toestand echter kritiek. “De dokters blijven ons waarschuwen dat intensieve zorgen en opvolging vitaal zijn” aldus Christophe. “Voorspellingen over wat de toekomst brengt, durven de dokters niet te doen.” Christophe bleef voorzichtig hopen op het beste. “Hij is nog steeds bij bewustzijn, maar zijn verzwakte hart en de impact van de val op zijn hoofd maken dat zijn toestand ernstig en kritiek blijft. Ik zou jullie graag vertellen dat alles goed komt, maar zijn herstel blijft onzeker.”

Op 24 maart ging zijn toestand bergaf en zakte de zanger opnieuw weg in een coma. “De dokters doen analyses en onderzoeken, maar momenteel krijgen ze hem niet wakker”, liet Christophe toen weten. Vier dagen later ontwaakte hij weer. “De tweede coma werd blijkbaar veroorzaakt door een bloedklonter in het hoofd”, klonk het. En er was positief nieuws. “De long- en ademhalingscomplicaties zijn achter de rug. Men heeft vandaag mijn pa opnieuw autonoom laten ademhalen, met minimale machinale hulp. Maar na drie dagen coma is dat niet zo simpel: hij moet een aantal dingen “heraanleren” die wij als evident beschouwen. Na enkele dagen zullen de artsen herevalueren of hij verder zelfstandig kan ademen of hij terug meer machinale hulp moet krijgen.”

Te veel schade

Op 7 april kwam dan het nieuws dat de zanger voor de derde keer in een coma was weggegleden. Een dag later meldde Christophe Severs dat de toestand van zijn vader uitzichtloos was. De resultaten van de MRI zijn op alle vlakken (neurologisch, motorisch,…) veel erger dan wat we hoopten. De dokters hebben ons verteld dat de kleine reacties die we zagen, niet echt reacties zijn, maar eerder reflexen. Het is op de MRI-beelden van de hersenen zichtbaar dat de bloedklonters echt op veel te veel plaatsen nieuwe schade hebben aangericht en men vermoedt dat de bloedklonteraanvallen nog zullen doorgaan. Hoeveel kan een mens aan? Ik zou jullie graag vertellen dat het zou gaan als in David en Goliath, maar de taal van de dokters is al enkele dagen pijnlijk duidelijk…”

Paul Severs is bekend van zijn grootste hit ’Zeg ‘ns meisje’, maar hij kende in 1970 zijn doorbraak met ‘Ik ben verliefd op jou’. Van het nummer werden er maar liefst 120.000 exemplaren verkocht. Later kwam er ook een Engelse en Franse vertaling van de hit. In 2009 werd ‘Ik ben verliefd op jou’ opgenomen in de eregalerij van Radio 2. (br.hln)


» Reageer (0)
09-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5000 olifanten en 60 leeuwen gedood, maar jager zegt “geen gram spijt” te hebben

5000 olifanten en 60 leeuwen gedood, maar jager zegt “geen gram spijt” te hebben

https://images0.persgroep.net/rcs/Es-J91yACfW9WQWxcSj41N-eZ-o/diocontent/145173545/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een jager die beweert meer dan 5.000 olifanten te hebben gedood, zegt dat hij “totaal geen spijt” heeft. De Zimbabwaan Ron Thompson (77) wordt in een recent rapport geïdentificeerd als een van ’s werelds meest ‘productieve’ trofeejagers.

De man onthult op zijn website dat hij naast de meer dan 5.000 olifanten en 60 leeuwen, eveneens 800 buffels, 50 nijlpaarden en ongeveer 40 luipaarden heeft doodgeschoten. Hij pocht ook dat hij eens 32 olifanten doodde op amper vijftien minuten tijd.

Thomson die opgroeide in Rhodesië - het huidige Zimbabwe - begon al op jonge leeftijd te jagen en groeide naar eigen zeggen dankzij zijn jarenlange ervaring uit tot een expert.

In 1959 ging hij aan de slag als ranger in nationale parken waarbij hij geregeld werd opgeroepen om dieren te doden. Daarnaast was hij gedurende drie jaar een professioneel jager. De man verklaarde aan Britse media dat hij nu niet meer op regelmatige basis gaat jagen, maar dat hij in dat verband nog wel graag eens op een uitnodiging wil ingaan.

Bloeddorst

“Mensen denken dat ik bloeddorstig ben, maar daar heeft het helemaal niets mee te maken” zei de Zimbabwaan aan The Independent. “Het was geen bloeddorst - het was mijn taak. Er kwamen helemaal geen gevoelens bij kijken. Ik heb dan ook geen berouw over wat ik heb gedaan want het was niet verkeerd.”

Eerder sprak hij ook met The Guardian over zijn liefde voor het jagen. “Om heel eerlijk te zijn: ik kreeg er een kick van”, vertelde hij. “Sommigen mensen houden ervan, anderen verafschuwen het. Ik genoot ervan.”

Bovendien claimde hij dat hij heel erg gemotiveerd was om te doden omdat hij zo kon helpen met het behoud van enkele diersoorten. Thomson zei dat sommige soorten hun eigen habitat zouden om zeep helpen indien hun aantal niet onder controle gehouden werd.

Thomson beschuldigde westerse natuurbeschermers ervan “leugens” te verspreiden om geld te kunnen ophalen terwijl ze geen verstand hebben van natuurbehoud. “Als je een gezonde populatie dieren hebt, moet je ervoor zorgen hun aantal niet groter wordt dan hun leefgebied aankan,” zei hij.

Schokkend rapport

Zijn uitspraken kwamen na de publicatie van een schokkend rapport van de ‘Campaign to Ban Trophy Hunting’, waaruit blijkt dat het olifantenivoor dat door jagers wordt gestolen de afgelopen dertig jaar dramatisch is gestegen.

Ondertussen is de olifantenpopulatie in zuidelijk Afrika sterk afgenomen van ongeveer 1,3 miljoen stuks naar slechts 400.000. In dezelfde periode hebben jagers van overal ter wereld meer dan 100.000 trofeeën mee naar huis genomen. “De trofeejachtindustrie slacht overal olifanten af,” stelt Eduardo Gonçalves, initiatiefnemer van de campagne om het trofeejagen te verbieden.

Volgens de campagneleider wordt het in de hand houden van de populatie vaak als een excuus gebruikt om te kunnen jagen. “Het doden van olifanten voor de lol is totaal onaanvaardbaar, vooral vanwege de ernst van de huidige crisis. De recente stijging van de olifantenjacht toont aan dat het volledig uit de hand loopt”, aldus Gonçalves.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regi slaat mea culpa na fout in videoclip ‘Ellie’: “Ik wist niet dat het niet mocht”

Regi slaat mea culpa na fout in videoclip ‘Ellie’: “Ik wist niet dat het niet mocht”

https://images2.persgroep.net/rcs/K1toruBktOE4XiFNNk8DiYQl9HI/diocontent/145152150/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Regi Penxten heeft zich op Instagram verontschuldigd voor een fout die hij maakte in de videoclip voor zijn hit ‘Ellie’. Daarin is een meisje te zien die door de bloemen in het Hallerbos loopt, wat helemaal niet mag.

De opnames voor de videoclip van ‘Ellie’ gingen gedeeltelijk door in het Hallerbos, dat bekend staat om zijn prachtige boshyacinten. In de clip loopt een meisje door de bloemen en plukt er zelfs eentje, en daarvoor werd Regi nu op zijn vingers getikt door boswachter Pierre.

“Wat het meisje in de video doet, mag dus helemaal niet”, klinkt het in een video op Instagram. “Je mag niet door de bloemen lopen, en je mag ze al helemaal niet plukken.” De boswachter legt uit waarom. “Als je op de bloemen stapt, komen ze nooit meer terug. En dan kan je ze niet meer bekijken wanneer ze in bloei staan.”

Regi vraagt iedereen om op de paden te blijven in het bos. “Ik wist het niet, maar nu weten we het allemaal.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk terecht: verdwenen Marokkaanse prinses Salma duikt na zestien maanden weer op

Eindelijk terecht: verdwenen Marokkaanse prinses Salma duikt na zestien maanden weer op

https://images1.persgroep.net/rcs/uXAUOZnhQhtes3BCWgbicVRbGpA/diocontent/144839321/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Lalla Salma, de (ex-?)vrouw van koning Mohammed VI van Marokko, is voor het eerst sinds december 2017 terug gezien. Zopas doken zeer vage amateurbeelden op van de prinses en haar dochter Lalla Khadija op het wereldberoemde Djemaa el Fna in Marrakech, het drukste plein van Afrika.

Volgens verschillende Marokkaanse media was ze samen met haar dochter Lalla Khadija op het bekende plein Djemaa el Fna in Marrakesh, waar ze samen een hapje zouden hebben gegeten in een restaurant. De onduidelijke foto’s bieden echter weinig aanknopingspunten. Wel is er veel bewaking te zien.

Lalla Salma was sinds eind 2017 niet meer in het openbaar verschenen. Haar afwezigheid viel pas echt op toen de koning een hartoperatie onderging in Parijs en zij ontbrak op de familiefoto’s die bij zijn ziekbed werden gemaakt en naderhand door het hof verspreid. Dat bracht een hele stroom berichten en geruchten op gang, waarbij werd gesproken van een eventuele scheiding tussen Lalla Salma en Mohammed (55).

Het Marokkaanse hof heeft nooit een verklaring uitgegeven over de afwezigheid van Lalla Salma. Ook niet toen ze er niet bij was toen het Spaanse koningspaar en later de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan op bezoek kwamen. Lalla Salma, die de titel van prinses kreeg, was de eerste echtgenote van een Marokkaanse vorst die in het openbaar werd gezien en haar man ook in het buitenland vertegenwoordigde. Zo was ze in april 2013 bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rose werd 99, ook al zaten haar organen op de verkeerde plaats

Rose werd 99, ook al zaten haar organen op de verkeerde plaats

https://images3.persgroep.net/rcs/BjAvApxrplHLaDz2gKS1_87ZBVQ/diocontent/145150875/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Amerikaanse Rose Marie Bentley uit de staat Oregon is 99 geworden, ondanks haar uitzonderlijke medische aandoening dat haar organen zich op de verkeerde plaats in haar lichaam bevonden. En dat wist ze vermoedelijk zelf niet eens.

Rose Bentley stierf in 2017. Net als haar man jaren geleden schonk ze haar lichaam aan de wetenschap. Toen studenten geneeskunde van de Oregon Health & Science University (OHSU) tijdens de les anatomie haar lijk bestudeerden, bleek dat het hart van Rose Bentley wel op de juiste plaats lag, maar bijna al haar andere organen niet. Die aandoening heet ‘situs inversus’, een zeldzame verstoring van de normale links-rechtsconfiguratie in het lichaam. De lever, de maag en andere abdominale organen zitten dan links in plaats van rechts. 1 op 22.000 baby’s worden geboren met situs inversus met levocardia, zoals Rose Bentley, waarbij het hart dus wel op de normale, linkse plaats ligt (levocardia) maar de andere organen in spiegelbeeld gepositioneerd zijn (situs inversus). Omdat de levensverwachting bij die patiënten lager ligt, komt de aandoening - die meestal gepaard gaat met ernstige hartafwijkingen - voor bij amper 1 op 50 miljoen volwassenen. 

“Ik wist dat er iets was, maar we hebben er toch een tijdje over gedaan om te begrijpen hoe ze precies in elkaar zat”, zei assistent-professor aan de OHSU, Cameron Walker. Hij had nog nooit zoiets gezien in zijn carrière. Zijn student Warren Nielsen was eveneens onder de indruk. “Het was ongelooflijk. We leerden niet alleen de normale anatomie, maar ook de variaties die kunnen voorkomen.”

Bentley heeft er blijkbaar alvast geen hinder van ondervonden en werd bijna honderd jaar. Samen met haar man had ze vijf kinderen. Het koppel runde een boerderij en een dierenwinkel in Molalla. Rosie was ook nog eens erg actief in de kerkgemeenschap. Volgens de kinderen zou Rosie zich kapot gelachen hebben met het feit dat ze een medische rariteit was. “Ze zou dit zo cool gevonden hebben”, zei haar dochter Louise Allee.

Rosie en haar echtgenoot zouden besloten hebben hun lichamen aan de wetenschap te schenken na het lezen van een gedicht van Robert Test, waarvan de eerste regel luidt: “Geef mijn ogen aan de man die nog nooit een zonsopgang, het gezicht van een baby of de liefde in de ogen van een vrouw heeft gezien.”  (br.hln)


» Reageer (0)
08-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orka’s en witte dolfijnen worden dan toch bevrijd uit Russische ‘walvisgevangenis’

Orka’s en witte dolfijnen worden dan toch bevrijd uit Russische ‘walvisgevangenis’

https://images0.persgroep.net/rcs/jwMJMlYFcFuBPTRp4ej2eZB_vag/diocontent/145107634/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een honderdtal orka’s en witte dolfijnen zullen dan toch bevrijd worden uit de ‘walvisgevangenis’ in de Russische havenstad Nachodka waar ze tot nu toe al maandenlang in erbarmelijke omstandigheden werden vastgehouden. Een groep van internationale en Russische wetenschappers heeft een akkoord omtrent de vrijlating kunnen sluiten met de lokale autoriteiten.

In de ‘walvisgevangenis’ zitten een tiental orka’s en 87 witte dolfijnen opgesloten, volgens persbureau Tass. Ze verblijven er in krappe bassins en zouden bestemd zijn voor de illegale markt in China, waar ze bijvoorbeeld in acquaria belanden.

Het complex werd eind vorig jaar al ontdekt, waarop het Kremlin het bevel gaf om de dieren te bevrijden. Maar ondanks de aanzwellende kritiek werden geen concrete stappen ondernomen om de gevangenis op te doeken. Vorige maand trokken Russische biologen en dierenartsen nog aan de alarmbel: de toestand van de orka’s en beloega’s ging zienderogen achteruit. Enkele dieren bleken ook ‘verdwenen’ te zijn.

Akkoord

Nu lijkt er toch schot in de zaak te komen. Een overeenkomst over de vrijlating van de orka’s en witte dolfijnen werd vandaag getekend door een groep internationale en Russische wetenschappers enerzijds en de lokale autoriteiten anderzijds. Ook bekend Frans oceanograaf Jean-Michel Cousteau, zoon van legendarische avonturier Jacques Cousteau, werkte mee aan het akkoord. 

“Een officiële beslissing is genomen om alle dieren vrij te laten in het wild”, vertelt Oleg Kozhemyako, de gouverneur van de provincie, volgens Tass. De dieren zullen in fases worden vrijgelaten. “Wetenschappers van het team van Cousteau en Russische wetenschappers zullen beslissen wanneer welke dieren worden vrijgelaten.”

Volgens de overeenkomst wordt een rehabilitatiecentrum opgezet waar de dieren terug kunnen wennen aan de wereld buiten hun kooi. Eventuele zieke dieren zullen er worden verzorgd voor ze worden vrijgelaten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hard- of zachtgekookt ei? Dit is het gezondst!

Een hard- of zachtgekookt ei? Dit is het gezondst!

http://oi65.tinypic.com/2ihkok8.jpg

Eet jij je eieren ook het allerliefst zachtgekookt? Dan hebben wij goed nieuws voor jou, want die zijn gezonder dan hardgekookte eieren, en wel om deze twee redenen.

Ten eerste bevatten eieren lecithine, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. Als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine en dus ook deze vetafbrekende eigenschap.

Een zachtgekookt eitje is ook beter voor je cholesterolwaarde. Een ei langer koken verhoogt de kans op atherosclerose, een ziekte waarbij vetten in de slagaderwand worden afgezet.

Vanaf nu alleen nog zachtgekookte eitjes op het menu!   (br.hln)


» Reageer (0)
07-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stefaan rijdt zorgeloos door Gentse binnenstad met zelfgemaakte ‘autofiets’

Stefaan rijdt zorgeloos door Gentse binnenstad met zelfgemaakte ‘autofiets’

https://images3.persgroep.net/rcs/hPPNbKK40fDp9YHjCaCdsXed8c4/diocontent/144994018/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie zich in de Gentse binnenstad wil verplaatsen hoeft dat niet per se te voet of per fiets te doen. Dat bewijst Stefaan Streulens met zijn ‘autofiets’: een omgebouwde quattrocycle met een elektrische motor. “Volgens de wetgeving is dit een fiets en dus mag ik door de knips en in het voetgangersgebied rijden”, zegt de creatieve Gentenaar.

“Hey meneer, wat is dat? Mag u daarmee in de stad rondrijden? Dat is de max!” Stefaan Streulens heeft veel bekijks met zijn SPK, de afkorting van ‘Stefkes PriezeKerre’ als hij door het historisch centrum van Gent rijdt, los door de knips zonder het risico beboet te worden. “Toeristen verwarren mijn ‘autofiets’ soms met een wandelbusje. Dan moet ik hen helaas teleurstellen”, lacht hij. 

“De meeste reacties zijn positief al zijn er ook enkelingen die afgunstig reageren ‘dat ik mij alles kan permitteren’.” Maar Stefaan heeft de wetgeving achter zich. “Mijn SPK valt officieel binnen de wettelijke omschrijving van een fiets, net zoals een ‘bierfiets’ mag ik er mij zonder problemen mee verplaatsen in het voetgangersgebied en mij parkeren op het voetpad zolang er 1,20 meter overblijft voor passanten.”

Met het oog op de invoering van het circulatieplan kocht de Gentenaar vijf jaar geleden een ‘quattrocycle’ in Middelkerke die hij uitrustte met een elektrische motor. De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur en nadat het voertuig opgewekt is met ‘groene’ stroom kan het 15 kilometer rijden. “De ‘carrosserie’ is gemaakt van aluminiumplaten uit een offset-drukkerij. Alles aan deze wagen is gerecycleerd. De lichten zijn met een 3D-printer van Timelab geprint en de SPK is ook uitgerust met een autoradio en een alarm.” 

Het was ‘Low Impact Man’ Steven Vromman die hem op het idee bracht in de transitiewerkgroep van Sint-Amandsberg. “Zijn boodschap is dat we als burgers niet hoeven te wachten op de overheid en politici om zelf actie te ondernemen. Met mijn SPK wil ik dat ook bewijzen.”

Zijn auto thuis gebruikt Stefaan enkel nog voor verre verplaatsingen naar familie. “Als ik de SPK oplaad met lokale groene stroom kan hij 15 kilometer rijden. Dat volstaat voor verplaatsingen naar de stad en mijn werk.”

Om het bereik van zijn SPK uit te breiden is Stefaan nog op zoek naar een tweede motor. Wie hem wil helpen, kan hem bereiken via het e-mailadres grietjestefaan@gmail.com. (br.hln)

 


» Reageer (0)
06-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dames, doe alsjeblieft de gordel tussen je boezem

Politiekorps doet emotionele oproep: “dames, doe alsjeblieft de gordel tussen je boezem”

https://images1.persgroep.net/rcs/W0o8iYtWMuCpx0N_-pwosP0kKSk/diocontent/144948218/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een oproep van de Rotterdamse politie gaat momenteel viraal op sociale media. Agenten vragen hierin aandacht voor het verkeerde gordelgebruik door veel vrouwen. Het bericht is opgesteld naar aanleiding van een dodelijk ongeluk.

De gordel verkeerd dragen kan dodelijk zijn, maar veel vrouwen hebben daar geen boodschap aan. Ze vinden dat de gordel in hun nek schuurt bij correct gebruik, of zien op sociale media en in videoclips dat vrouwen de gordel onder hun arm doen, in plaats van tussen hun borsten. Hierdoor kan het bovenlichaam bij een ongeluk echter naar voren klappen, met het risico dat vrouwen hun nek breken door de ontploffende airbag, aldus de Rotterdamse verkeerspolitie.

Het verkeersteam doet daarom een aangrijpende oproep, in de vorm van een verhaal op Facebook van een agent die voor de zoveelste keer bij een dodelijk ongeluk aankomt. De agent constateert direct dat de dame is verongelukt doordat ze de schouderband onder haar arm droeg in plaats van over haar schouder. Daardoor werd ze niet goed tegengehouden en brak de airbag haar nek.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg (62) probeert in Montpellier voor miljoenen euro’s vervalste Van Gogh te verkopen

Belg (62) probeert in Montpellier voor miljoenen euro’s vervalste Van Gogh te verkopen

https://images4.persgroep.net/rcs/JaOrpT0y5Hf8Hlkgp_QUDxXyjwM/diocontent/144672001/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In het Zuid-Franse Montpellier heeft de politie een 62-jarige Belg aangehouden omdat hij, samen met drie anderen, een vervalste Van Gogh probeerde te verkopen. Ze vroegen miljoenen euro’s voor het kunstwerk.

De vier venters leurden volgens Franse media met wat ze een schets van de schilder Vincent van Gogh (1853-1890) noemden. De tekening heet ‘L’homme à la pipe’ (Man met pijp) en is een zelfportret van Van Gogh uit 1889 volgens de aanbieders, die de waarde van het werk op vele miljoenen euro’s schatten.

De politie kreeg lucht van de zaak en heeft het kunstwerk afgelopen weekend in beslag genomen en specialisten te hulp geroepen. Deskundigen van het Parijse Orsay-museum hebben snel vastgesteld dat dit geen echte Van Gogh is.

Nog kunstwerken

De arrestanten zijn een 62-jarige Belg, die een eveneens vervalst eigendomsbewijs van de Van Gogh had, en een man die in Perpignan woont en eerder is veroordeeld wegens oplichterij. Ook zijn levensgezellin is aangehouden. In hun woning trof de politie een heleboel kunstwerken aan. Het vermoeden is gerezen dat die niet allemaal echt zijn. Er is nog een medeplichtige aangehouden, maar alleen de Belg en de man uit Perpignan zijn in hechtenis genomen.

Vincent Van Gogh was een Nederlandse kunstschilder en wordt gezien als een van de grootste schilders van de 19e eeuw.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fit- & gezondupdate: beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet en andere nieuwtjes

Fit- & gezondupdate: beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet en andere nieuwtjes

https://images1.persgroep.net/rcs/N3uolZxKMjEvEH32eFcHKY72Ldc/diocontent/144912403/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

1. Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen

Een fluffy viervoeter is niet alleen schattig, uit een nieuwe enquête bij 2.051 volwassenen tussen de leeftijd van 50 en 80 jaar blijkt dat die harige vriend ook wonderen doet voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Zo zei 88% dat een huisdier hebben hen helpt om meer van het leven te genieten, gaf 86% aan zich meer geliefd te voelen en zei 73% dat huisdieren hen het gevoel van een doel geven. Maar het bezit van een huisdier heeft nog meer voordelen. Zo gaf 79% van de baasjes aan dat hun huisdieren hun stressniveau vermindert en zei 60% dat de diertjes hen helpen om te gaan met hun lichamelijke en emotionele gezondheid. 34% vertelde dat hun huisdier helpt om de gedachte van pijn af te leiden.

2. 1 op de 5 sterft door ongezonde voeding

Mocht iedereen er gezonde eetgewoontes op nahouden, zou er wereldwijd 1 op de 5 sterfgevallen kunnen voorkomen worden. Dat blijkt uit een van de grootste studies ooit over voedingsgewoontes en de levensverwachting dat verscheen in het tijdschrift The Lancet. Zo ontdekten de onderzoekers dat het consumeren van groenten, fruit, vis en volle granen sterk geassocieerd kan worden met een langere levensduur en dat mensen die die voedingsmiddelen niet in hun dieet stoppen, vroeger sterven. Voor de studie analyseerden ze gezondheidsgegevens van mensen uit 195 verschillende landen voor bijna 20 jaar. Daaruit blijkt dat in 2017 ongeveer 11 miljoen mensen stierven door het eten van slechte voeding, wat bijdraagt tot ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. Onvoldoende gezonde voeding opnemen is dus een grotere bedreiging voor je gezondheid dan bekende risicofactoren als roken.

3. Beweging belangrijker voor blijvend gewichtsverlies dan dieet

Als het gaat om een kilootje minder op de weegschaal, ligt er vaak een grote nadruk op je voeding. Volgens velen is minder eten immers dé manier om af te vallen. Niet verwonderlijk dat het ene bizarre dieet na het andere aan populariteit wint. Maar om die kilootjes er daadwerkelijk af te houden, zou beweging belangrijker zijn dan je dieet. Dat blijkt althans uit een nieuw onderzoek van het Health and Wellness Center van de universiteit van Colorado. Concreet bestudeerden de onderzoekers succesvolle afvallers, in de studie gedefinieerd als individuen die binnen een jaar 14 kilogram of meer verloren en dat gewichtsverlies ook konden behouden. Wat bleek? Ze behielden hun gezond gewicht niet door te blijven diëten, maar wel door meer fysieke activiteit in hun dagelijkse leven te stoppen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen

Een huisdier is goed voor de mentale en fysieke gezondheid van ouderen

https://images4.persgroep.net/rcs/IutqUwFQ2W0MXqXuK2QlJGQ6-fE/diocontent/144844203/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een fluffy viervoeter is niet alleen schattig, uit een nieuwe enquête blijkt dat die harige vriend ook wonderen doet voor zowel de mentale als fysieke gezondheid, met in het bijzonder die van ouderen.

Voor een peiling werden 2.051 volwassenen tussen de leeftijd van 50 en 80 jaar bevraagd. Daaruit bleek dat zowat 55% van de volwassen een huisdier heeft. Van de eigenaren wezen velen onder hen op de emotionele voordelen die zo’n viervoeter met zich meebrengt. Zo zei 88% dat een huisdier hebben hen helpt om meer van het leven te genieten, gaf 86% aan zich meer geliefd te voelen en zei 73% dat huisdieren hen het gevoel van een doel geven.

En die effecten zijn niet te onderschatten. Onderzoek toont immers aan dat eenzaamheid schadelijk kan zijn voor je fysieke gezondheid, zeker op oudere leeftijd, terwijl het gevoel van een doel hebben gekoppeld is aan betere sportprestaties.

Maar het bezit van een huisdier heeft nog meer voordelen. Zo gaf 79% van de baasjes aan dat hun huisdieren hun stressniveau vermindert en zei 60% dat de diertjes hen helpen om te gaan met hun lichamelijke en emotionele gezondheid. 34% vertelde dat hun huisdier helpt om de gedachte van pijn af te leiden.

“Relaties met huisdieren zijn over het algemeen minder gecompliceerd dan die met mensen. Bovendien zijn ze vaak een bron van plezier”, vertelde een van de auteurs van de peiling. “Daarnaast bieden ze oudere mensen ook het gevoel dat ze nodig én geliefd zijn.”

Het hebben van een huisdier wordt ook al langer in verband gebracht met een betere gezondheid. Zo toonde de American Heart Association aan dat mensen met een hond vaak langer leven en minder risico lopen op hartziekten. Dierenarts Jeff Werber vertelt dan weer dat huisdieren de symptomen van depressie kunnen verminderen en een actieve levensstijl aanmoedigen. “Sommige honden zijn zelfs zo getraind dat ze diabetespatiënten kunnen waarschuwen als hun glucose te fel daalt of Parkinsonpatiënten kunnen helpen door bijvoorbeeld de deur te openen en te sluiten.” (br.hln)


» Reageer (0)
05-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud reclamebord opgegraven in Pompeii: halfnaakte nimf lokte oude Romeinen binnen voor snelle hap

Oud reclamebord opgegraven in Pompeii: halfnaakte nimf lokte oude Romeinen binnen voor snelle hap

https://images2.persgroep.net/rcs/mbuPIqkiZoIZOHqku5wf-17dAu0/diocontent/144836906/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een oud reclamebord, de meest recente vondst in Pompeii, maakt enkele dingen duidelijk: zowel onze eetgewoonten als reclametechnieken zijn doorheen de eeuwen quasi onveranderd gebleven. Op het billboard staat immers een halfnaakte nimf - vergelijkbaar met halfnaakte actrices, modellen of zangeressen - die potentiële klanten naar binnen moest lokken. En het bord hing boven een Oud-Romeinse fastfoodzaak.

Pompeii, de oude Romeinse provinciestad die in 79 begraven werd onder as door de uitbarsting van de Vesuvius, is een van de meest dankbare studieobjecten van archeologen. Momenteel is een team bezig met een grootschalige opgraving in het slechtst onderzochte gebied van de oude stad. En ook dat gedeelte heeft nog enkele verrassingen in petto.

Fastfoodketen van het Romeinse Rijk
Zo vonden de archeologen een nieuw eettentje of thermopolium. Een thermopolium was in het oude Romeinse Rijk de benaming voor een zaak waar burgers kant-en-klare maaltijden konden bestellen. Die waren niet al te duur waardoor vooral de armere bevolking, zonder keuken, gebruik maakte van de talrijke etablissementen. Pompeii telde maar liefst tachtig van zulke eettentjes of thermopolia.

Het thermopolium stond synoniem voor een snelle en lekkere hap: de frituur, kebabzaken of pizzeria’s van vandaag. En om de klanten naar binnen te lokken gebruikten de oude fastfoodzaken reclameborden, net zoals dat vandaag gebeurt.

Reclame

Op die reclameborden stonden dan wel geen foto’s van eten die voorbijgangers warm moesten maken – de hedendaagse manier om klanten te lokken – maar wel afbeeldingen van aantrekkelijke dames. Die werden trouwens op de billboards geschilderd.

Zo werd er boven het recent ontdekte thermopolium ook een prachtig schilderij blootgelegd. Daarop staat een halfnaakte nimf afgebeeld. Nimfen waren halfgoden die meestal erg aantrekkelijk afgebeeld werden. Dat kan vergeleken worden met hedendaagse reclametechnieken: parfum, cosmetica en kleding worden verkocht door knappe actrices, auto’s door stoere mannen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook voor reizen dichtbij kan je vaccinaties nodig hebben: dit zijn de belangrijkste

Ook voor reizen dichtbij kan je vaccinaties nodig hebben: dit zijn de belangrijkste

https://images1.persgroep.net/rcs/7gkEZzG6E8UMBasE200fLmbRG8Y/diocontent/144465860/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie op reis gaat naar (sub)tropische landen, denkt er vaak wel aan om gezondheidsadvies in te winnen bij zijn of haar huisarts. Maar ook wie minder ver reist, kan gezondheidsrisico’s lopen. De Europese Vaccinatieweek, die loopt van 24 tot 30 april, vraagt daarom dit jaar in Vlaanderen opnieuw aandacht voor dicht(er)bij vakanties, met een extra focus op familie- en vriendenbezoek in het buitenland.

Wie reist naar landen waar hepatitis A nog vaak voorkomt, laat zich best op voorhand vaccineren om geen ziekte als souvenir mee naar huis te nemen. Ook een check-up van de mazelenvaccinatie is aan te raden. “Ook voor minder verre reizen kan het belangrijk zijn om na te vragen of je bestemming bepaalde gezondheidsrisico’s inhoudt. Mensen zijn er zich niet altijd van bewust dat daar immers andere kiemen kunnen circuleren dan bij ons. Trek je naar bijvoorbeeld Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa, dan bescherm je je best tegen hepatitis A”, zegt dokter Geert Top van Zorg en Gezondheid.

Hepatitis A of geelzucht kan doorgegeven worden wanneer voedsel onhygiënisch bereid wordt. Water om fruit en groenten te spoelen is in die landen of gebieden ook niet altijd zuiver. Eén vaccinatie vóór de reis maakt het risico op hepatitis A klein. Twee prikjes beschermen zelfs levenslang.

Ook nog dichter bij huis zijn er gezondheidsrisico’s. “Mazelen kwam de voorbije jaren niet zo vaak meer voor in Vlaanderen, maar in landen als Roemenië, Italië en Frankrijk duikt de ziekte wel frequenter op. Dat kan gevaarlijk zijn voor wie niet volledig gevaccineerd is.”

Voor risicogebieden en -landen luidt de aanbeveling om kinderen tussen 6 en 12 maanden eventueel een voorlopige inenting te geven. Die beschermt echter niet volledig en boven de leeftijd van één jaar zijn dan hoe dan ook nog twee vaccinaties nodig om later volledig beschermd te zijn.

Wie volledig gevaccineerd is tegen mazelen en hepatitis A, is voor het leven beschermd en heeft dus geen herhalingsinenting meer nodig.

Een overzicht van risicolanden en bijhorende vaccinatieadviezen vind je op de website www.reisgeneeskunde.be van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De lijst wordt maandelijks geactualiseerd. Meer info vind je ook op laatjevaccineren.be.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe studie toont aan dat beweging belangrijker is dan een dieet voor blijvend gewichtsverlies

Nieuwe studie toont aan dat beweging belangrijker is dan een dieet voor blijvend gewichtsverlies

https://images0.persgroep.net/rcs/IvSBM5EAar8QK3vxv77KtQUa7h8/diocontent/144680497/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als het gaat om een kilootje minder op de weegschaal, ligt er vaak een grote nadruk op je voeding. Volgens velen is minder eten immers dé manier om af te vallen. Niet verwonderlijk dat het ene bizarre dieet na het andere aan populariteit wint. Maar om die kilootjes er daadwerkelijk af te houden, blijkt beweging belangrijker te zijn dan je dieet.

Een nieuw onderzoek van het Health and Wellness Center van de universiteit van Colorado vond immers dat lichaamsbeweging effectiever werkt voor blijvend gewichtsverlies dan een chronische beperking van je calorie-inname.

Concreet bestudeerden de onderzoekers succesvolle afvallers, in de studie gedefinieerd als individuen die binnen een jaar 14 kilogram of meer verloren en dat gewichtsverlies ook konden behouden. Wat bleek? Ze behielden hun gezond gewicht niet door te blijven diëten, maar wel door meer fysieke activiteit in hun dagelijkse leven te stoppen.

“Deze studie gaat in op de moeilijke vraag waarom zoveel mensen moeite hebben om hun verloren gewicht er ook daadwerkelijk af te houden”, vertelt Danielle Ostendorf van het Health and Wellness Center. “Door aan te tonen dat succesvolle afslankers vooral met lichaamsbeweging voorkomen dat ze opnieuw aankomen in plaats van door hun energie-inname chronisch te beperken, zijn we we alweer een stap dichter bij de link tussen lichaamsbeweging en gewichtsverlies.”

Wil dat nu zeggen dat je zonder schuldgevoel mag schransen? Neen, maar de nieuwe studie toont wel aan dat beweging minstens even belangrijk is als een dieet om af te vallen en dat je je minder zorgen moet maken over de calorieën die je dagelijks verorbert. Bovendien zorgt fysieke inspanning voor tal van mentale en fysieke voordelen. Kortom, redenen genoeg om je lichaam voldoende in beweging te houden. (br.hln)


» Reageer (1)
04-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verpleegster adopteert baby die vijf maanden lang geen bezoek kreeg in hospitaal

Verpleegster adopteert baby die vijf maanden lang geen bezoek kreeg in hospitaal

https://images4.persgroep.net/rcs/Z8adxvnT0B3CclyCpxeXJw_SwwM/diocontent/144811385/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vanaf het moment dat een Amerikaanse hoofdverpleegkundige de baby voor de eerste keer in het hospitaal zag, zou het kindje haar nooit meer loslaten. “Wie is die prachtige engel?” vroeg Liz Smith zich af. Ze heette Gisele en had tijdens de vijf maanden dat ze al in het ziekenhuis was, nog nooit bezoek gekregen. Het zou Liz aanzetten om de belangrijkste beslissing van haar leven te nemen.

De verpleegster uit Massachusetts vernam dat Gisele, toen acht maanden oud, te vroeg was geboren in een ander hospitaal in juli 2016. Ze had een ontwikkelingsachterstand opgelopen omdat haar moeder heroïne, cocaïne en methadon nam tijdens de zwangerschap. De baby had last van ontwenningsverschijnselen en moest sondevoeding krijgen.

Toen Gisele drie maanden oud was, nam de staat Massachusetts de voogdij over en liet haar overbrengen naar het kinderziekenhuis in Brighton - waar Liz werkte - omdat de baby gespecialiseerde zorg voor haar longen nodig had.

Daar kreeg de baby vijf maanden lang nooit bezoek. Niemand leek om het kleine meisje met de krulletjes en heldere blauwe ogen te geven of haar te missen. Maar Liz zat elke dag na haar shift aan haar bed om met zachte stem lieve woordjes in haar oortjes te fluisteren.

Pleeggezin

Toen maatschappelijke assistenten op zoek gingen naar een pleeggezin voor het meisje, besefte Liz dat zij Gisele wilde adopteren. “Vanaf het moment dat ik haar voor het eerst zag, voelde ik dat ik van dit kind moest houden en haar een veilige thuis moest bezorgen”, aldus de verpleegster.

In april 2017, toen Gisele 9 maanden oud was, kreeg ze de toestemming om haar mee naar huis te nemen onder de voorwaarde dat de staat alles in het werk zou stellen om het kind met haar biologische ouders te herenigen.

Hoewel de ouders van Gisele aanvankelijk de toestemming kregen om haar wekelijks onder toezicht te bezoeken, bepaalde de staat uiteindelijk dat ze niet in staat waren om voor het kind te zorgen. Er werden bovendien geen andere familieleden gevonden die de baby een warm nest konden geven. Op 18 oktober 2018 kwam de droom van Liz uit: ze werd officieel de adoptiemoeder van kleine Gisele.

Zingen

Nu is het meisje twee jaar oud. En ze is energieker dan ooit. Ze zingt dat het een lieve lust is. “Haar lievelingsliedje is ‘Your Are My Sunshine’,” vertelt Liz. “En telkens ze het zingt, denk ik bij mezelf al lachend ‘Je hebt geen idee’.” 

Gisele en Liz zijn door een speling van het lot nu voorgoed elkaars zonnestraaltje. En warmte is er in overvloed. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keith Richards over Mick Jagger: “Ik houd 99% van de tijd van hem”

Keith Richards over Mick Jagger: “Ik houd 99% van de tijd van hem”

https://images0.persgroep.net/rcs/5Hh2J5YuV69hVwVkOIOff-k-aBU/diocontent/126633547/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Keith Richards (75) vertelt in een nieuw interview over de relatie met zijn The Rolling Stones-bandleden Charlie Watts (77) en Mick Jagger (75). “Mick weet wat ik bedoel, en hij zal hetzelfde over mij zeggen.”

Gitarist Keith Richards vertelde in The Sun over het nieuwe album van The Rolling Stones. “We zijn aan het album bezig”, vertelde hij. “De eerste stukjes zijn klaar, en ik kijk ernaar uit om eraan verder te werken na deze tournee. Charlie Watts is zo hard aan het spelen! Hij is gewoon geweldig. Het is onbeschrijfelijk om een drummer als Charlie Watts te vinden, die zo uitzonderlijk briljant is.”

Ook over zanger Mick Jagger had Richards wat te zeggen. “Ik kan Charlie nooit genoeg prijzen, en ik kan Mick Jagger 99% van de tijd prijzen”, zei hij. “Mick weet wat ik bedoel en hij zal hetzelfde over mij zeggen. Er gebeuren soms dingen tussen Mick en mij, want we zijn nu eenmaal twee jongens die samenwerken. Je hoort ook alleen maar over de occasionele ruzies. 99% van de tijd houd ik van hem.”

Frontman

Dertig jaar geleden bracht Richards zijn eerste solo-album ‘Talk Is Cheap’ uit. Het deed hem met andere ogen naar Jagger kijken. “Het was de eerste keer dat ik vooraan stond”, vertelde hij. “Normaal gezien is dat Micks taak. Plots begreep ik beter wat het inhield om frontman te zijn. Ik begreep de druk. Mijn gevoelens naar Mick veranderen plots: ‘Ja man, ik begrijp het.’”

The Rolling Stones zijn momenteel op tournee in de Verenigde Staten en Canada. In april brengt de groep een nieuw compilatie-album ‘Honk’ uit. Daarop zullen ook enkele live-opnames staan.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’ is terug vanaf 15 april

‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’ is terug vanaf 15 april

https://images1.persgroep.net/rcs/AzZqdj-IBzIonFyIcv2vNsmoMVA/diocontent/120637604/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Goed nieuws voor fans van ‘Boer Zoekt Vrouw: De Wereld Rond’. Presentatrice An Lemmens heeft op haar Instagrampagina net bekendgemaakt dat het nieuwe seizoen op 15 april start. 

“Vanaf maandag 15 april stellen we elke dag een nieuwe boer aan jullie voor, tussen het ‘VTM Nieuws’ en ‘Familie’”, schrijft ze. “Je ontdekt waar de boeren hun geluk gevonden hebben, wat ze doen en wat ze zoeken in hun levenspartner.”

Dat betekent dat er dus een hele week lang elke dag een mini-aflevering van ‘Boer Zoekt Vrouw’ te zien zal zijn op VTM. De week wordt afgesloten met een extra lange kick-off aflevering op zondag 21 april. Daarin kom je volgens An Lemmens echt alles over de nieuwe boeren te weten. Geïnteresseerden kunnen zich zoals altijd inschrijven via vtm.be.  (br.hln)


» Reageer (0)
03-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebiologeerd: waarom we op onze nagels bijten

Gebiologeerd: waarom we op onze nagels bijten

https://images3.persgroep.net/rcs/RcObfubUt2SVKk5zDrahOPeoQ_E/diocontent/144696765/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maar liefst 20 tot 30% van de volwassenen wereldwijd bijt op regelmatige basis op z’n nagels. En hoewel de redenen waarom men dat doet variëren, heeft nagelbijten altijd een psychologische oorsprong.

Volgens Kieran O’Connor, onderzoeker aan het University Institute of Mental Health in Montreal is het niet zo dat er een bepaalde stemming geassocieerd kan worden met nagelbijten. “Mensen denken dat je alleen nagelbijt wanneer je gestrest bent, maar zo eenvoudig is het niet”, aldus O’Connor. “Mensen zullen ook nagelbijten als ze zich vervelen of alleen zijn.” Nagelbijten voelt ook goed, waardoor mensen als ze even niets te doen hebben al snel uit gewoonte hun nagels naar hun mond brengen en beginnen te knabbelen. Hetzelfde gebeurt wanneer nagelbijters zich overweldigd voelen door een stressvolle situatie, of wanneer ze nadenken over een actie in het verleden waarover ze zich schamen. In die gevallen wordt nagelbijten gebruikt als een soort van stemmingsregelaar, een hulpmiddel dat hen afleidt of zorgt voor tijdelijke verlichting als een ongewenst gevoel naar boven komt.

Uit een studie, waarvan O’Connor de co-auteur was, blijkt trouwens dat nagelbijten vaker voorkomt bij perfectionisten. Bij een testgroep, voor de helft opgebouwd uit mensen met gewoontestoornissen zoals nagelbijten, bleek dat nagelbijters meestal de perfectionisten van de groep waren. “Als mensen perfectionistisch ingesteld zijn, raken ze snel verveeld en gefrustreerd en leggen ze de lat hoger voor zichzelf”, zegt O’Connor. “Ze plannen te veel, en als ze het niet allemaal kunnen doen, hebben ze een gevoel van mislukking.”

Maar waarom slaan we aan het nagelbijten als we ons niet zo goed in ons vel voelen? Zoals veel van onze ergste gewoonten, is nagelbijten een evolutionaire aanpassing die in overdrive gaat. Zelfs voor we beautyproducten hadden en regelmatig naar de kapper gingen, had de mens de gewoonte om lange nagels bij te werken. Nagelbijten is daar het onrechtstreekse gevolg van. Maar zelfs mensen met korte nagels slaan aan het nagelbijten. Ze gebruiken dat gedrag als een manier om een aangeboren mentale beloning te ervaren die onze hersenen associëren met persoonlijke verzorging. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kreuners kondigt nieuwe shows aan (met nieuwe nummers)

De Kreuners kondigt nieuwe shows aan (met nieuwe nummers)

https://images0.persgroep.net/rcs/rAVfg2UdpbnNTXGyTda6q9iYI3I/diocontent/130574963/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Goed nieuws voor de fans van De Kreuners. De band heeft zonet aangekondigd dat ze dit najaar opnieuw zal optreden.

De band van Walter Grootaers, Ben Crabbé, Axl Peleman, Jan Van Eyken en Erik Wauters kondigde zonet op haar Facebookpagina aan dat ze een beperkt aantal “zinderende zaalshows” zal geven dit najaar. Zo doen de heren al zeker de Ancienne Belgique en De Roma aan, waar ze naast “àlle grote hits” ook een aantal nieuwe nummers zullen brengen. “Kortom: december wordt K3-maand: Kalkoen, Kerst, Kreuners!”, sluit de band af. 

De Kreuners maakte eind vorig jaar haar comeback na een stop van vijf jaar. “Eigenlijk is het allemaal begonnen als grap”, vertelt Walter destijds. “’Zodra Jan Van Eyken minder dan 100 kilo weegt, maken we er werk van’, zei ik twee jaar geleden op de radio. Allemaal in de gedachte dat dat nooit mogelijk zou zijn, natuurlijk. Maar een jaar later belt Van Eyken me plots op. ‘Hé Walter, ik weeg 84 kilo. Wanneer gaan we spelen?’ (lacht) Toen kon ik niet meer terug.”

Tickets voor de nieuwe optredens van De Kreuners zijn te koop vanaf vrijdag 5 april om 10 uur. (br.hln)


» Reageer (1)
02-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk gezin verspilt 88 kilo eten per jaar: 6 tips tegen voedselverspilling

Elk gezin verspilt 88 kilo eten per jaar: 6 tips tegen voedselverspilling

https://images0.persgroep.net/rcs/HPMUl_L6jZAK3O-ds0x_tSb6Npo/diocontent/144676182/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Elk jaar wordt in Vlaanderen 907 miljoen kilo perfect eetbaar voedsel weggegooid. De gezinnen verspillen 241 miljoen kilo, of 88 kilo per huishouden. De rest gaat verloren in de landbouw en in de voedingsindustrie. Gelukkig hoeft bewuster winkelen en leven niet eens zo moeilijk te zijn. Met deze 6 tips kom je al een heel eind ver.

1. Weet wat je eet ... en verspilt

Hou een aantal weken een lijst bij van wat er in jouw huishouden zoal verspild wordt. Zo krijg je een overzicht van je persoonlijke voedselverspilling en kan je je koop- en kookgedrag daaraan aanpassen.

2. Eerst een planning maken, de rest komt later

Ga na wat je nog in je koelkast, diepvries en voorraadkast hebt. Stel een weekmenu op dat is afgestemd op de ingrediënten die zeker opgebruikt moeten worden. Maak een boodschappenlijst vooraleer je gaat winkelen, en hou je eraan. Naar de winkel geweest? Organiseer je koelkast volgens het ‘first in, first out’-principe en geef producten met een korte houdbaarheidsdatum een prominente plaats. Zo stoot je nooit meer op die halve ui of driekwart prei die je twee weken geleden dringend in een gerecht moest verwerken.

3. Winkel bewust

Laat je niet verleiden door promoties, tenzij je zeker bent dat je de aangekochte ingrediënten ook echt gaat gebruiken. Waarom je laten verleiden door een ‘1+1’-deal als je die hoeveelheid eten nooit op zal krijgen? Shop bovendien nooit op een lege maag, want negen van de tien keer belandt er dan (ongezond) lekkers in je karretje dat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Of moet je écht per se en koekjes, en wafels en chips en nootjes tegelijk in huis hebben?

4. Bewaar optimaal, en ken je afkortingen

Niet alle vers voedsel hoef je per se in de koelkast te bewaren. Tomaten, aardappelen en eieren krijgen bijvoorbeeld het best een ander plaatsje toegewezen. De koude komt de textuur en de smaak niet ten goede en het rijpingsproces wordt erdoor vertraagd.

Ook exotisch fruit zoals banaan, mango, avocado, meloen, kiwi of ananas bewaar je het best op kamertemperatuur voor de lekkerste smaak en kwaliteit.

Ken het verschil tussen THT en TGT. THT of ‘ten minste houdbaar tot’ is van toepassing op producten die je langere tijd kan bewaren, zoals pasta, rijst, groenten of fruit in blik of bokalen. Na die datum verminderen de producten in smaak, kleur en vitaminegehalte, maar vaak kunnen ze wel nog worden geconsumeerd. Producten met een verstreken THT-datum die je niet hoeft te koelen, zoals bloem of rijst, kan je zelf nog beoordelen en langere tijd blijven gebruiken. Vertrouw op je neus bij ingrediënten zoals eieren, kaas en beleg, en gooi ze bij twijfel weg. TGT of ‘te gebruiken tot’ is de uiterste datum waarop je bederfelijke producten (vlees- en viswaren, versgeperste sappen, voorgesneden groenten ...) nog veilig mag opeten. Gooi producten waarvan de TGT-datum verstreken is altijd weg! Je kan ze eventueel wel invriezen.

Restjes bewaar je liever niet langer dan drie dagen. Label alles wat je in de diepvries bewaart, zodat er geen overjaarse kippenfilets of mootjes zalm op je bord terecht komen.

5. Kook juist

Maak je iets voor de eerste keer klaar? Gebruik dan een recept om de juiste hoeveelheden te hanteren. Het is ineens handig om je boodschappenlijst op te stellen. Schat porties juist in, afgestemd op het aantal personen waarvoor je kookt.

Porties per persoon:

• groenten: 200 g

• vis of vlees: 150 g

• hele vis of vlees met bot: 200 g

• rijst, granen of peulvruchten: 60 g

• pasta: 40 g als bijgerecht, 80 g als hoofdgerecht

6. En last but not least ... hergebruik restjes!

Nog een halve citroen, wat gekookte pasta of een slokje wijn over? Je kan heel wat meer aanvangen met restjes dan je denkt! Foodblogster Jennifer Schleber wijdde er met Empty The Fridge zelfs een hele blog aan en boek aan. Wedden dat het antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’ nooit meer lang uitblijft? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologische vondst onder parking bevestigt voor het eerst bestaan Bijbelse koning

Archeologische vondst onder parking bevestigt voor het eerst bestaan Bijbelse koning

https://images0.persgroep.net/rcs/DLBX-yGpEAGVq1rB1GVDylK-h48/diocontent/144685043/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Archeologen hebben in Israël voor het eerst bewijs bovengespit van het historische bestaan van de Bijbelse koning Josia. Het gaat om een zeldzame zegel in klei, gevonden onder een parkeerterrein.

Op de zegel staat in het oud-Hebreeuws de naam van Nathan-Melech, een hoge pief in Josia’s koninkrijk in Juda dat zich situeerde van 641 tot 609 voor Christus. Het Oude Testament vermeldt koning Josia uitvoerig. Het letterlijke opschrift van de zegel: “van Nathan-Melech, dienaar van de koning”, een verwijzing naar Josia. De naam van de hoveling komt zelf maar één keer voor in de Bijbel, in 2 Koningen.

Het artefact van amper 1 centimeter werd gevonden op een archeologische site City of David, waar zich vermoedelijk de oude ruïnes bevinden van een plaats die de Babyloniërs tijdens de verwoesting van Jeruzalem in 586 voor Christus platbrandden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogste wolkenkrabber van West-Europa zal verrijzen in plattelandsdorpje

Hoogste wolkenkrabber van West-Europa zal verrijzen in plattelandsdorpje

https://images4.persgroep.net/rcs/eqA614JIKot7vPC6KuFPys-wVeA/diocontent/144682542/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zelfs de Denen wisten tot nu toe amper waar ze Brande moesten situeren. Maar daar komt snel verandering in. De ingedommelde plattelandsgemeente met amper 7.000 inwoners in Jutland treedt uit de anonimiteit met een groots project. Een nieuwe wolkenkrabber - meteen de hoogste van West-Europa - zal Brande voorgoed op de kaart zetten.

Het initiatief tot het bouwen van de toren komt van het Deense kledingbedrijf Bestseller met 7.000 winkels wereldwijd dat onder meer de populaire merken Vero Moda en Jack&Jones in portefeuille heeft. De eigenaar van de keten, Anders Hoch Povlsen, is de rijkste man van Denemarken. Hij stichtte Besteller in 1975 in Brande en wil iets terugdoen voor de gemeente.

De lokale autoriteiten hebben de ambitieuze plannen vorige maand goedgekeurd. De wolkenkrabber wordt 320 meter hoog, en doet daarmee tien meter beter dan de ‘Shard’ in Londen die nog tot 2023 de hoogste toren van West-Europa zal zijn. Omdat het omliggende landschap zo vlak is als een biljarttafel, zal je niet meer naast het gigantische bouwwerk kunnen kijken. De toren zal van 60 km ver te zien zijn. Bezoekers van Legoland dat 30 km verderop ligt, zullen de wolkenkrabber aan de horizon ontwaren.

Amper protest

Toch verzetten weinig inwoners van Brande of de omliggende gemeenten zich tegen het megaproject. “Het is moeilijk om hier iemand te vinden die tegen de toren is. Iedereen vindt het een fantastisch idee, inclusief mezelf”, zegt Morten Dickmann, een verslaggever voor de lokale krant. “De Deense media deden erg hun best om iemand te vinden die het project niet genegen was, maar ze vonden niemand.”

Enkel uit hoofdstad Kopenhagen komt er wat kritiek. De satirische website ‘Rokokoposten’ vergelijkt het bouwwerk met de griezelige toren van Sauron uit Lord of the Rings. (br.hln)


» Reageer (0)
01-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Als mijn zoon Louis (7) krijsend op de grond ligt, denken mensen: ‘Bij mij zou het niet waar zijn’. Zo simpel is het niet.”

“Als mijn zoon Louis (7) krijsend op de grond ligt, denken mensen: ‘Bij mij zou het niet waar zijn’. Zo simpel is het niet.”

https://images1.persgroep.net/rcs/9LHovN3ta3c-9KtSFWiw1N9ZkX8/diocontent/144636448/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zie je morgen iemand lopen met zijn T-shirt achterstevoren én binnenstebuiten aan, dan zit de oproep van Iene en haar autistische zoon Louis (7) uit Balen daar voor iets tussen. Op Wereldautismedag wil ze met de actie aanzetten tot meer begrip voor de stoornis. “Zelfs vrienden en familie denken soms ten onrechte dat we gewoon niet streng genoeg opvoeden.”

Amper twee weken geleden mochten we nog bewust twee verschillende sokken uit de kast plukken om het syndroom van Down moreel te steunen, ook op Wereldautismedag morgen mag je wat slordiger omspringen met de kledingvoorschriften. Draag je T-shirt binnenstebuiten én achterstevoren, vraagt Iene Schueremans uit Balen, moeder van Louis (7) en Mia (9). “Mijn autistische zoontje Louis is grote fan van Down the Road,” verklaart Iene. “Hij vroeg of ik niks gelijkaardigs kon bedenken voor zijn autismestoornis. Het etiket van je kledij tonen leek me een goed idee omwille van de dubbele betekenis. Enerzijds vinden autistische kinderen die kriebelende labels meestal heel vervelend. Daarnaast krijgen ze door de buitenwereld vaak onmiddellijk een etiket op gekleefd. Door die etiketten te tonen, laat je zien dat je solidair met iedereen die met autisme te maken krijgt.” 

1 op 150 

In Vlaanderen kampen naar schatting 40.000 mensen met autisme, wat neerkomt op ongeveer 1 persoon op 150. Jongens kampen er 3 à 4 keer vaker mee dan meisjes. De laatste decennia is het aantal toegenomen, al wijten wetenschappers dit aan een toename van de kennis rond autisme en een verbreding van de definitie naar ‘autismespectrumstoornis’. Bij Louis werd de diagnose anderhalf jaar geleden gesteld. Sinds september gaat hij naar het bijzonder onderwijs, maar ook daarvan blijft hij nu een tijdje thuis omdat het mentaal te zwaar blijkt. “Met intelligentie heeft dat niks te maken, want hij is iets verstandiger dan gemiddeld voor zijn leeftijd,” legt Iene uit. “Maar Louis heeft veel moeite met plotse veranderingen en is extreem gevoelig aan prikkels zoals licht en geluid. Daarnaast kampt hij met stress, faalangst, en heeft hij regelmatig last van woede-aanvallen.”

Vooral dat laatste zorgt voor veel vooroordelen uit de omgeving, vertelt Iene. “Louis gooit soms met scharen door het huis, of hij heeft zijn eigen voet gebroken toen hij zijn zusje Mia probeerde te stampen. Als mensen mijn kind ergens schreeuwend en tierend op de grond zien liggen, zie je ze denken: ‘Bij mij zou het niet waar zijn’. Zelfs naaste vrienden en familie veronderstellen soms nog dat we hem te laks opvoeden of te veel verwennen. Maar zo gemakkelijk is het niet. Autisme is een stoornis in de hersenen, die vraagt om een aangepaste aanpak.” Zo zijn kinderen met autisme immuun voor het gangbare systeem van gedrag belonen en bestraffen, bevestigen ook Louis’ psychologen en autismecoach. “Het enige dat wél helpt, is heel veel geduld hebben en rust bieden,” weet Iene. “Je moet een stukje meegaan in zijn wereld en begrijpen dat het voor hem ook heel moeilijk is.”

Knuffelen en zandkastelen maken

Voor al dat geduld komt gelukkig ook liefde in de plaats, relativeert Iene. “Louis knuffelt ontzettend graag en geeft heel veel kusjes. Ook op vakantie gaan lukt verbazend goed, hoewel zo’n reis vol onverwachte wendingen zit. Louis kan urenlang opgaan in zandkastelen maken of kampen bouwen, samen met zijn zus. Mia gaat trouwens heel goed om met de stoornis van haar broertje. Het jammere is dat Louis eigenlijk heel sociaal is en veel behoefte heeft aan sociaal contact. Hij kan tegen wildvreemden een heel relaas beginnen, omdat hij geen onderscheid maakt tussen naasten en vreemde mensen. Maar door zijn autisme kan hij heel moeilijk vriendjes maken.  Daarvoor is het veel te druk in zijn hoofd.” (br.hln)

Wie de actie wil steunen, kan zijn T-shirt binnenstebuiten en achterstevoren dragen. Je kan de actie ook volgen via Facebook.


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!