NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tori Amos - Winter

Tori Amos - Winter

Klik op de foto om haar te beluisteren

Myra Ellen (Tori) Amos (Newton (North Carolina), 22 augustus 1963) is een Amerikaans pianiste en singer-songwriter.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw die vroeger man was bevalt van tweeling

Vrouw die vroeger man was bevalt van tweeling

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/3/0/20150131175652/media_xll_7452480.jpg

Hayley Haynes heeft het onmogelijke verwezenlijkt. Ze beviel van een tweeling terwijl ze zelf geboren werd als man, zonder eierstokken en eileiders.

Tijdens haar tienerjaren had Hayley nooit haar maandstonden gekregen. Op haar 19e kreeg ze te horen dat ze aan een zeldzame aandoening leed: Androgeen Ongevoeligheidssyndroom. Dokters vertelden haar dat ze nooit kinderen zou kunnen krijgen, omdat ze geen baarmoeder had.

Hayley zag haar droom om ooit kinderen te krijgen uit elkaar spatten, maar in 2007 vonden dokters toch een minuscule baarmoeder, die ze deden groeien met een hormonenbehandeling.

In 2011 was ze officieel klaar voor IVF (In-vitrofertilisatie), maar de NHS (National Health Service) wou de behandeling niet financieren. Het koppel haalde daarom 14.000 euro op voor de behandeling in Cyprus.

Volgens de dokters had Hayley 60 procent kans om zwanger te worden. En nu, negen jaar nadat ze haar vertelden dat ze nooit zwanger zou worden, is Hayley bevallen van een tweeling, Avery en Darcey. "Moeder worden was het mooiste moment van mijn leven", aldus Hayley (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concertgebouw Brugge en Vooruit Gent voorgedragen als Vlaamse Kunstinstelling

Concertgebouw Brugge en Vooruit Gent voorgedragen als Vlaamse Kunstinstelling

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/16/3/20150130152647/media_xll_7449858.jpg

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz draagt Concertgebouw Brugge en Vooruit in Gent voor als kandidaat Vlaamse Kunstinstelling. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag beslist. Als de twee instellingen de procedure met succes doorlopen, heeft Vlaanderen er volgens minister Gatz twee "Kompany's van de cultuursector" bij.

Op dit moment zijn er vijf erkende Vlaamse Kunstinstellingen: deSingel, Ancienne Belgique, Kunsthuis (Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen), Brussels Philharmonic en deFilharmonie. Vanuit het Cultureel-erfgoeddecreet erkent de Vlaamse Gemeenschap twee instellingen: KMSKA en het M HKA, wat het totaal op zeven Vlaamse instellingen brengt.

Met het Concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent wil minister Gatz daar twee instellingen aan toevoegen. Wat het Concertgebouw betreft, zegt de Open Vld-minister dat "de instelling er op korte termijn in geslaagd is om in binnen- en buitenland gekend te zijn voor haar hoogstaande, diverse en uitdagende programmatie". De Vooruit noemt Gatz "een uniek voorbeeld van permanente publieksvernieuwing". "De instelling behoort tot het DNA van het artistieke leven in Vlaanderen, maar ook daarbuiten."

De grote Vlaamse Kunstinstellingen worden beschouwd als de ambassadeurs van de kunsten. "De erkende Vlaamse Kunstinstellingen zijn de Kompany's van de cultuursector. Ze moeten een rolmodel zijn op en naast het veld, nationaal en internationaal. In een voetbalploeg is de kapitein een topspeler met ervaring. Hij moet niet alleen de weg tonen, maar ook de anderen op en naast het veld op sleeptouw nemen. Zo zie ik het ook voor het Concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent", aldus Gatz.

Beide organisaties zijn nu uitgenodigd zich kandidaat te stellen voor de erkenning als Vlaamse Kunstinstelling. Hun werking zal worden geëvalueerd door een erkenningscommissie met binnenlandse en buitenlandse experts. Op basis van deze evaluatie zal de Vlaamse regering wellicht nog voor de zomer een definitieve beslissing nemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artsen weren steeds vaker 'arme' patiënten

Artsen weren steeds vaker 'arme' patiënten

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/10/1/20150131052003/media_xll_7451416.jpg

Steeds meer specialisten wringen zich in bochten om alleen nog patiënten uit eenpersoonskamers te behandelen. Ze reageren daarmee op het verbod uit 2013 op ereloonsupplementen voor patiënten die opgenomen zijn in een kamer voor twee of meer personen, zo schrijft De Tijd.

De aanbieders van hospitalisatieverzekeringen - die de ereloonsupplementen terugbetalen - zien die praktijk met lede ogen aan. "We stellen steeds vaker vast dat gerenommeerde specialisten uitvluchten verzinnen om een ingreep bij een patiënt in een kamer voor meerdere personen te vermijden en over te laten aan een assistent", zegt Ellen De Vleeschouwer van AG Insurance. Eenzelfde geluid is te horen bij marktleider DKV: "Er zijn steeds meer artsen die niet optreden als ze geen ereloonsupplement kunnen aanrekenen".

De Christelijke Mutualiteiten, bij wie 1,4 miljoen Belgen een hospitalisatieverzekering hebben, ontvangen ook steeds vaker het signaal dat patiënten gedwongen worden voor een eenpersoonskamer te 'kiezen', willen ze door een bepaalde arts behandeld worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Esther Ofarim - Morning of my life

Esther Ofarim - Morning of my life

Klik op de foto om haar te beluisteren


Esther Ofarim, geboren als Esther Zaied (Safed, 13 juni 1941) is een Israëlische zangeres, die met haar man Abi Ofarim het zangduo Esther & Abi Ofarim vormde.

In 1959 leerde ze haar man kennen. Ze zongen zowel Hebreeuwse als Engelse liedjes.

In 1960 had ze een rol in de film Exodus waar Paul Newman de hoofdrol kreeg. Een jaar later won ze een liedjeswedstrijd in Tel Aviv.

In 1963 vertegenwoordigde ze Zwitserland op het Eurovisiesongfestival met het lied T'en va pas. Ofarim kende geen Frans maar zong zich toch naar een tweede plaats met het lied, de Zwitsers zien 1963 nog steeds als het jaar van hun gestolen overwinning. De Noorse juryleden herriepen hun punten en zeiden dat er een fout was gemaakt. Zwitserland was zijn eerste plaats kwijt en buurland Denemarken won op dubieuze wijze dankzij de Noorse jury. Ofarim nam het lied op in verschillende talen waaronder het Italiaans, Non andar.

Op 5 mei 1964 werd ze bekend in Nederland, nadat ze de rol van zeemeermin vertolkte in de show "Robinson Crusoë" in de kursaal te Schevenigen, met Rudi Carrell in de hoofdrol.

In 1966 had het duo hun eerste hit in Duitsland met Noch einen Tanz, een jaar later hadden ze daar hun grootste succes met Morning of my Life dat geschreven werd door de Bee Gees. Met Cinderella Rockefella hadden ze hun internationale doorbraak in 1968. Ze speelden concerten in Londen en New York en in 1969 tourden ze door de wereld. Door zowel zakelijke als persoonlijke problemen eindigde het huwelijk in 1970.

Esther ging solo verder met concerten en albums. In 1984 zong ze in het theaterstuk Ghetto in Berlijn dat een succes werd.

Tegenwoordig geeft ze enkele concerten per jaar, voornamelijk in Duitsland en Israël.


» Reageer (0)
30-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chronisch vermoeidheidssyndroom is zwaar onderschat

"Chronisch vermoeidheidssyndroom is zwaar onderschat"

http://static2.hln.be/static/photo/2015/1/10/14/20150129074313/media_xll_7446044.jpg

Vijf Belgische universiteiten vragen in een open brief werk te maken van beter onderzoek naar het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). 0,5 tot 2,5 procent van de bevolking in ons land krijgt ermee te maken, maar al te vaak hebben die mensen het gevoel dat ze in de kou blijven staan, klinkt het.

CVS is een ernstig gezondheidsprobleem. Patiënten lijden soms maanden of zelfs jaren onder een slopende vermoeidheid, die niet verdwijnt door te rusten. Het probleem wordt echter vaak geminimaliseerd.

Officiële schattingen stellen dat in ons land 20.000 tot 30.000 mensen aan CVS lijden. "Maar dat is volgens heel strenge criteria", stelt de belangengroep CVS-Society vzw op haar site. "Met andere criteria kom je gemakkelijk aan meer dan 100.000 zieken. Bovendien krijgen heel wat patiënten ten onrechte de diagnose van depressie of burn-out."

Volgens experts van de universiteiten van Leuven, Antwerpen, Gent, Brussel en Louvain-la-Neuve is het behandelaanbod in België ondermaats. "Sinds het wegvallen van de CVS-referentiecentra is het aanbod gefragmenteerd", klinkt het in hun open brief. "Patiënten hebben hierdoor het gevoel in de kou te blijven staan. Bovendien zet het de deur open voor allerlei niet wetenschappelijk te verantwoorden behandelmethodes, die een markt zien in de miserie van de CVS-patiënt."

De universiteiten stellen "verheugd te zijn over het hernieuwde enthousiasme voor CVS vanuit de politiek", maar hopen dat het niet hierbij blijft. Ze pleiten voor de installatie van CVS-leerstoelen aan de universiteiten voor wetenschappelijk onderzoek naar een betere behandeling. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Van Looveren leeft drie dagen op straat

Jan Van Looveren leeft drie dagen op straat

http://static0.hln.be/static/photo/2015/13/3/5/20150130135436/media_xll_7449590.jpg

In Scherpenheuvel ontmoet Jan Piet, een kunstenaar met een woelig levensverhaal. Hij vraagt Jan om samen naar Nice te reizen om te ondervinden hoe het is om op straat te leven, zoals Piet negen jaar heeft gedaan. Het werd een emotionele ervaring, voor Jan én Piet.

Een liedje op de radio brengt Jan in Scherpenheuvel. Hij gaat er op ontdekking, en stuit op een man die op straat zit te beeldhouwen. Dat doet Piet Vandenhende blijkbaar vaak, om mensen naar zijn tentoonstelling te lokken. De schilderwerken blijken gebaseerd te zijn op Piets verleden.

Slapen in riool
Hij vertelt Jan over zijn turbulente geschiedenis en de harde jaren in Nice, waar hij negen jaar op straat leefde. Piet vraagt Jan om mee naar Nice te reizen, zodat hij zelf kan voelen hoe het is om dakloze te zijn. Piet en Jan geven al hun bezittingen af en trekken oude kleren aan. Zonder geld, bestaan de dagen in Nice vooral uit bedelen. Piet is het bedelen nog niet verleerd, en deelt zijn kennis met Jan. De nachten brengen ze door in een riool aan het strand waar Piet ook vaak sliep.
 
"Verschrikkelijk"
Van Looveren: "Bedelen, dat is gewoon verschrikkelijk. Je bent voor de mensen niets meer. Niemand meer. En daar had ik het heel moeilijk mee. Dat Piet dat negen jaar heeft volgehouden, dat is onwaarschijnlijk. Bedelaars zijn mensen die proberen te overleven, op straat. En daar moet je verdorie een harde voor zijn, om dat te kunnen".

Ja Jan: op maandag 2 februari om 20.35 uur op Eén. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke dag rijden we 21.000 beesten plat (en vooral padden, egeltjes en vossen)

Elke dag rijden we 21.000 beesten plat (en vooral padden, egeltjes en vossen)

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/3/14/20150130070436/media_xll_7448774.jpg

Vorig jaar zijn er op de Belgische wegen minstens 8 miljoen dieren aangereden, dat zijn er meer dan 21.000 per dag. Dat blijkt uit een telling van Natuurpunt, in opdracht van de Vlaamse overheid, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Zo'n 77 vrijwilligers voerden 2.300 tellingen uit en zochten 19.000 kilometer wegen af, sommigen met de fiets, anderen te voet. De schatting van de organisatie loopt uiteen: als ze de telling volgen die de vrijwilligers met de fiets hebben genoteerd, komen ze uit op 8 miljoen aangereden dieren. Als ze de telling volgen die te voet is gebeurd, loopt het aantal op tot 27 miljoen.

Dat bestuurders zo veel dieren aanrijden, heeft vooral met ons wegennet te maken, het dichtste van Europa. Een dier in de natuur komt hier om de 300 meter een stuk asfalt tegen. Padden, egels en vossen worden het vaakst aangereden. De informatie van Natuurpunt kan de overheid gebruiken om de wegen aan te passen door bijvoorbeeld een ecoduct over de weg aan te leggen waardoor dieren veilig en ongehinderd de weg kunnen oversteken.

De komende twee maanden is het vooral opletten voor overstekende padden op weg naar hun voortplantingspoelen. In de maanden augustus en september zullen dan weer meer vossen, eekhoorns en wezels je pad kruisen. (br.hln)


» Reageer (0)
29-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Jane van Sergio Herman maakt furore in buitenland

The Jane van Sergio Herman maakt furore in buitenland

http://static1.hln.be/static/photo/2015/17/10/7/20150129125219/media_xll_7446877.jpg

Het Antwerpse restaurant The Jane van Sergio Herman valt ook in het buitenland erg in de smaak. Het Britse reismagazine 'Condé Nast Traveler' raadt zijn lezers aan om zeker een tafeltje te bemachtigen in het gerenommeerde restaurant met een Michelinster.

The Jane, het Antwerpse restaurant van bekende chef Sergio Herman heeft niet alleen een Michelinster beet, het prijkt nu ook helemaal bovenaan in het lijstje van te ontdekken hotspots in het Britse magazine Condé Nast Traveler.

De redacteur van het blad prijst de locatie, een oude omgebouwde militaire kapel met indrukwekkende glasramen, en de kookkunsten in het restaurant. Hij schrijft dat Sergio Herman vroeger Oud Sluis in Nederland uitbaatte, maar dat hij die zaak gesloten heeft omdat hij zich daar niet meer zag evolueren. "Wat Nederland verloren heeft, heeft België gewonnen. De kookkunsten in het nieuwe restaurant zijn fenomenaal", klinkt het.

De lijst van het Britse magazine wordt aangevuld met achttien andere eetgelegenheden wereldwijd. Op de tweede plaats staat Lyle's in Londen en op de derde plaats Bistrot Paul Bert in Parijs, gevolgd door restaurant Margaux in New York, Roth Bar and Grill in Somerset, DiverXO in Madrid, Moon Under Water in Melbourne, Ratana in Milaan, Sushi Ichi in Tokio, Forest Avenua in Dublin, Rivea in Saint Tropez, Mini Bar in Lissabon, Lasai in Rio De Janeiro, Chez Panisse in Californië, restaurant Jan in Nice, Maaemo in Oslo, The River Café in Londen en Simple in Tulum.

The Jane van Sergio Herman behoort nu dus ook tot de wereldtop. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is Rami, kruising tussen pitbull en dashond

Dit is Rami, kruising tussen pitbull en dashond

http://static1.hln.be/static/photo/2015/12/8/13/20150129174832/media_xll_7447708.jpg

Nee, je bent niet aan het hallucineren. De kruising tussen een dashond en een pitbull is écht een feit. Rami is de eerste zogenaamde Dox-bull en gaat dan ook viraal. Wij noemen het een buisbull.

Rami is bijzonder geschikt als waakhond. Bij gebeurlijke inbrekers past hij in de broekspijp en werkt zich zo naar boven om daar toe te slaan. 'Hier waakt Rami, je garantie op een kinderloos bestaan'; qua afschrikking kan het tellen.

Rami is intussen zo populair dat wie er eens mee wil gaan wandelen op een wachtlijst terechtkomt. Momenteel verblijft hij in een hondenasiel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan alle kale mannen: de redding is nabij, middel tegen kaalheid in de maak

Aan alle kale mannen: de redding is nabij, middel tegen kaalheid in de maak

http://static3.hln.be/static/photo/2011/2/7/4/20110105092324/media_xl_3999274.jpg

Worden je inhammen nu echt wel heel diep? Of ben je al je haar al kwijtgespeeld? Geen nood, want wie weet loop je binnenkort weer rond met een weelderige haardos. Amerikaanse wetenschappers beweren een permanent middel tegen kaalheid te hebben ontwikkeld.

Wetenschappers van de Sanford-Burnham Medical Research Institute in de Amerikaanse staat Californië zijn erin geslaagd om haar te doen groeien met menselijke stamcellen. Vroeger werd er steevast gebruik gemaakt van bestaande gezonde cellen die vermenigvuldigd werden om haar te kweken. Bij die vermenigvuldiging verloren de cellen echter heel snel hun capaciteit om haar aan te maken. Met menselijke stamcellen is dit probleem van de baan.

"Onze stamcelmethode biedt een ongelimiteerde bron van cellen voor transplantatie. We worden dus niet afgeremd door de beperkte beschikbaarheid van bestaande haarfolikels", vertelt Alexey Terskikh, professor aan Sanford-Burnham. "De volgende stap is om nieuwe cellen die afgeleid zijn van de stamcellen te transplanteren naar het hoofd", gaat Terskikh verder.

De nieuwe methode is al succesvol uitgetest op haarloze muizen. Kale mannen zijn dus met uitsterven bedreigd, als we de wetenschappers mogen geloven. Momenteel krijgt ongeveer 50 procent van de mannen boven de 50 te kampen met haaruitval. Een op de vier mannen begint zijn haar te verliezen na zijn 20e.

Hier kan je het volledige onderzoek raadplegen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn hond werd gestolen, tot ...

Zijn hond werd gestolen, online zoekt hij een nieuwe tot een foto hem helemaal overstuur maakt...

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/11/1/20150129115448/media_xll_7446691.jpg

Anderhalf jaar nadat zijn hond Dozer werd gestolen, was de Canadees Richard Brower eindelijk bereid om te accepteren dat hij zijn maatje nooit meer zou terugzien. Online ging de man op zoek naar een nieuwe viervoeter. De eerste foto die hij zag op een website van een dierenasiel, maakte hem helemaal overstuur. Was dit Dozer?

Toen de Duitse herder uit de achtertuin van Brower werd gestolen, zat de man in zak en as. Zijn wereld stortte in. Achttien maanden lang had de Canadees bijna elke dag tevergeefs gezocht naar zijn buddy. Het werd tijd om die bladzijde om te slaan en op zoek te gaan naar een nieuwe viervoeter. Maar het leven bleek toch nog een immense verrassing in petto te hebben voor Brower.

"Trillen"
"Het was de eerste foto die ik bekeek op de website van de Claresholm Rescue Society", vertelde hij aan radiozender CBC. "Dozer keek vanop het scherm recht in mijn ogen en ik begon helemaal te trillen."

Boerderij
Hij greep onmiddellijk naar de telefoon en belde naar de Claresholm Rescue Society. De hond bleek nog maar een maand in het dierenasiel te zitten. "We weten niet wat er al die tijd met hem gebeurd is maar er was wel goed voor hem gezorgd", vernam het baasje. "Hij had geen gewicht verloren. De Duitse herder werd ergens aangetroffen op twee uur wandelen van een boerderij. Zo kwam hij in het asiel terecht."

Richtlijnen
"Aangezien mijn vader net de stad had verlaten, vroeg ik hem om direct naar het asiel te rijden. Toen Dozer mijn vader zag, was hij door het dolle heen." Brower had aan zijn vader ook enkele richtlijnen gegeven om uit te zoeken dat het wel degelijk Dozer was. "Ik had mijn hond geleerd om naast me te komen zitten wanneer ik een geluid maakte met mijn vingers en zo naast me te wachten op een nieuw commando."

Huilen
"Ik vroeg mijn vader om de kennel in te gaan en dat geluid met zijn vinger te maken", vertelde Brower. En het wonder geschiedde: de hond ging naast de vader zitten, wachtend op een nieuw bevel. "De dame van het asiel begon te huilen, net zoals mijn vader en ik. Iedereen was aan het wenen."

Bed
"Toen mijn vader de hond thuis afzette, sprong hij in mijn armen en begon te 'janken' als een kind", herinnerde de Canadees zich. "Dozer mocht nooit op bed slapen maar nu heeft ie er al elke nacht gelegen sinds hij opnieuw thuis is. Hij heeft ook van iedereen speeltjes gekregen. De hond is tien jaar oud. We hebben elkaar bijna twee jaar moeten missen. Ik ben overgelukkig dat we terug samen zijn".

"En wat is de hond op dit moment aan het doen?", vroeg de radiopresentator. "Hij vraagt zich ongetwijfeld af waarom we nog niet gaan wandelen zijn want dat is normaal het eerste wat hij wil doen na het opstaan." (br.hln)


» Reageer (0)
28-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vriendschapsband tussen verzorger en leeuwin verfilmd

Vriendschapsband tussen verzorger en leeuwin verfilmd

Klik op de foto om de video te bekijken

Enkele maanden geleden werden Valentin Gruener (27) en leeuwin Sirga een ware hit op Youtube. In de video, die al meer dan tien miljoen keer werd bekeken, is te zien hoe de verzorger in een reservaat in Botswana knuffelt met de grote kat. De unieke vriendschapsband tussen de twee zal nu worden vastgelegd in een documentaire.
Sirga werd drie jaar geleden als welpje achtergelaten en was in haar eentje gedoemd om te sterven. Gruener nam haar echter onder zijn vleugels en voedde haar op in een reservaat. Ondertussen is het kleine leeuwinnetje een grote kat geworden en wordt ze klaargestoomd om in het wild te leven. Gruener gaat samen met haar op jacht en toont haar hoe ze een prooi geduldig moet bespieden, besluipen en in de val moet lokken. "De dag dat ze haar eerste antilope neerhaalde, was de mooiste dag van mijn leven", aldus de verzorger. "Het betekende dat ze op een dag voor zichzelf zou kunnen zorgen in het wild."


Een filmploeg volgde het tweetal gedurende maanden om vast te leggen hoe Gruener en Sirga met elkaar omgaan. "Het is geweldig om naast een leeuwin te lopen en deze unieke vriendschap vast te leggen op camera", aldus de producer van de documentaire. "Het is mooi om te zien hoe het naïeve dier in een volwassen jager evolueert."

De hartverwarmende film kreeg te titel 'Lionheart' en zal nog dit jaar verschijnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zin in chips of snoep? Wat dat over je gezondheid verklapt

Zin in chips of snoep? Wat dat over je gezondheid verklapt

http://static1.hln.be/static/photo/2015/1/4/14/20150128123820/media_xll_7444049.jpg

Grijp jij vaak naar snoepjes of chocolade omdat je er simpelweg niet aan kan weerstaan? Experts zeggen dat deze 'goestingskes' een manier van het lichaam zijn om je te vertellen dat bepaalde voedingsstoffen ontbreken. Door een boodschap naar het brein te sturen kan het lichaam het evenwicht qua mineralen, vitamines en het energieniveau bewaren. Ontdek hieronder wat je favoriete snack over je gezondheid onthult.

Zin in zoet? Dan kamp je met een tekort aan chroom. Als een persoon eet, dan stijgt de bloedsuikerspiegel en komt er insuline vrij in het bloed. Verwerkte suikers en koolhydraten komen snel in het bloed terecht en hierdoor raakt je suikerspiegel uit evenwicht. Je lichaam zal meer insuline vrijmaken om hiermee om te gaan. Daarna daalt je bloedsuikerspiegel naar een te laag niveau, waardoor je zin krijgt in chocolade of andere zoetigheden. Hoe meer suiker je eet, hoe meer zin je er dus in krijgt. Om dit tegen te gaan, kun je best meer chroom opnemen, dit mineraal helpt het niveau van insuline in balans te houden. Neem ook een gezond ontbijt dat rijk is aan proteïne en koolhydraten. Later op de dag bestrijd je de honger met groenten om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Tegen 16 uur blijf je stabiel, waardoor je ook geen zin meer hebt in een snelle snack. Andere goede bronnen van chroom zijn lever, niertjes, rundsvlees, kip, wortelen, aardappelen, broccoli, asperges, volkorenproducten en eieren.
 
Kan je niet weerstaan aan chocolade, dan kamp je misschien met een tekort aan magnesium. Ongeveer 80 procent van de mensen neemt niet genoeg van dit mineraal op. Dan is het niet vreemd dat er zoveel chocaholics rondlopen. Deze stof is belangrijk voor je immuunsysteem en kan angsten bestrijden. De beste manier om dit goestingske te bestrijden is eraan toe te geven met een stukje donkere chocolade, waar ongeveer 70 procent cacao in zit. Andere opties zijn donkergroene bladgroenten, avocado, rauwe of gekookte spinazie, boerenkool, noten en zaden. 

Ben jij een liefhebben van brood, pasta en aardappelen? Dat kan erop wijzen dat je lichaam te weinig van het essentiële aminozuur tryptofaan bevat. Je hebt deze stof nodig om de chemische stof serotonine te verwerken, die je stemming regelt. Hoewel koolhydraten geen tryptofaan bevatten, geloven dat wetenschappers dat meer van deze stof naar je hersenen gaat bij een hoge bloedsuikerspiegel. Zin in koolhydraten zijn een teken van een laag niveau van tryptofaan, wat je slaapritme en je spijsvertering beïnvloedt. Een gebrek aan serotonine kan leiden tot stemmings- en angststoornissen. In plaats van veel koolhydraten op te nemen, kan je beter meer proteïne op het menu zetten. Probeer eens kalkoen, eieren, bananen en walnoten.   

Een verlangen naar vlees wijst op een ijzer- of zinktekort. IJzer speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van het immuunsysteem, dit helpt om zuurstof te transporteren in het lichaam. Zonder deze stof voel je je moe. Daarom is het belangrijk om een keer per week rood vlees te eten. Bij een zinktekort loop je meer kans op een verkoudheid of griep. Daarnaast maakt het je lokken en nagels sterk. Rood vlees is de beste bron, maar je kan ook de opname opdrijven met schaaldieren, linzen, spinazie, pompoenzaden, kaas en volkorenbrood.    

Bij een natriumtekort ga je naar zout verlangen. Vaak is dit een gevolg van uitdroging na het sporten, ziekte of een teveel aan alcohol. Natrium speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding van het lichaam en de regeling van de bloeddruk. Je kan snel je voorraad aanvullen met gedroogde ansjovis of gezouten popcorn. Je vindt het mineraal ook in selder en wortels, waardoor je zin in zout kan verdwijnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehandicapte jonge vrouw schrijft roman met enkel linkervoet

Wow: gehandicapte jonge vrouw schrijft roman met enkel linkervoet

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/14/12/20150127164515/media_xll_7442172.jpg

Een jonge gehandicapte Chinese vrouw (21) ontroert en verrast de wereld. De vrouw heeft een hersenverlamming en is volledig afhankelijk van een rolstoel. Ze kan enkel haar hoofd en haar linkervoet bewegen, maar ze blijft opmerkelijk moedig en sterk. Met de ene voet die ze nog kan bewegen, schrijft ze nu zelfs een roman.

De jonge Chinese vrouw Hu Huiyuan overwint enorme obstakels en bereikt opmerkelijke dingen. Ze is gehandicapt en kan amper bewegen, maar ze is ondertussen wel bezig aan het zesde hoofdstuk van het boek dat ze schrijft met enkel en alleen haar tenen. Om op die manier te kunnen typen moet ze vastgemaakt worden aan haar rolstoel zodat ze stabiel blijft. Ze heeft geleerd om haar linkervoet zo goed te controleren dat ze maar liefst 20 tot 30 woorden per minuut kan typen.

Huiyan groeide op in een landelijke omgeving in Oost China waar er geen faciliteiten of scholen waren voor gehandicapte mensen. Ze tart al haar hele leven haar kansen. "Toen ze geboren werd zeiden de dokters dat ze maar een paar dagen zou leven, maar ze bleef vechten", zegt haar vader.

"Mijn dochter kan alleen maar haar hoofd en linkervoet bewegen, maar is enorm vastberaden. Leren spreken ging veel trager en pijnlijker dan bij andere kinderen, maar ze herhaalde een woord soms 1000 keer tot ze het kon zeggen", klinkt het. "Ze leerde ook zichzelf lezen en schrijven door de ondertitels op TV te bestuderen." En nu schrijft ze zelfs een roman met de enige voet die ze kan bewegen.

Zelf is Hu opvallend nederig. "Ik ben geen genie, maar ik ben heel gefocust", zegt ze. "Als je leeft met een handicap moet je leren om geduldig te zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
27-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 procent vermageren in één jaar dankzij dit spuitje

10 procent vermageren in één jaar dankzij dit spuitje

http://static0.hln.be/static/photo/2015/16/14/3/20150127111641/media_xll_7440948.jpg

Er komt tegen deze zomer een spuitje op de markt waarmee je 10 procent van je lichaamsgewicht kan verliezen. "Een doorbraak in de strijd tegen obesitas", zegt Luc Van Gaal van de obesitaskliniek van het universitair ziekenhuis van Antwerpen.

Het afslankhormoon Saxenda, dat je veel sneller een verzadigd gevoel geeft, kreeg deze week groen licht van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Als de Europese Commissie de beslissing officieel goedkeurt, dan kan het overal in Europa verkocht worden. "Wij experimenteren al een jaar of vijf met dit product en het haalt mooie resultaten", aldus Luc Van Gaal.

"Gemiddeld zitten we aan acht à tien procent gewichtsverlies, maar er zijn er ook die tot zeventien procent verloren. Er zijn al onderzoeken om dit hormoon te combineren met andere (zoals het hormoon FGF1, met een werking gelijkaardig aan insuline, red.), voor een gewichtsverlies van twintig procent. Zo rijden we stilaan de kloof dicht met de chirurgie, waarmee je tot dertig procent gewichtsverlies hebt."

Wel is er nog één groot nadeel: de prijs. Het middel kost 100 à 150 euro per maand en moet elke dag ingespoten worden. Zoals bij elke behandeling van obesitas is de kans op terugbetaling klein. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Partnergeweld kostte leven aan 162 mensen in 2013

Partnergeweld kostte leven aan 162 mensen in 2013

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/4/9/20150126175342/media_xll_7439289.jpg

In 2013 vielen er in België 162 slachtoffers van partnergeweld. Dat zei Marijke Weewauters van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen maandag in de Senaat, waar de commissie Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden, een informatieverslag opstelt over de opvolging van de VN-Wereldvrouwenconferentie die 20 jaar geleden in Peking plaatsvond.

Volgens de politiestatistieken waren er in 2013 39.746 aangiftes van partnergeweld. Dit is echter maar het topje van de ijsberg omdat heel wat feiten niet aangegeven worden. Voor 162 mensen liep het partnergeweld fataal af. Dat cijfer ligt heel wat hoger dan in Frankrijk en Spanje, twee veel grotere landen waar men stelt dat er elke dag iemand sterft als gevolg van partnergeweld.

Een slachtoffer kaart partnergeweld pas aan na gemiddeld 35 incidenten, zo verklaarde Weewouters nog. De gemiddelde aangiftebereidheid bij de politie is laag (3,3 procent). Meestal gebeurt dat pas bij heel ernstig levensbedreigend geweld en wanneer kinderen een risico lopen. In vier op vijf gevallen worden kinderen blootgesteld aan dit geweld en in drie op de vijf gevallen ondervinden zijzelf ook geweld.

45 procent van deze kinderen loopt het risico dat ze later slachtoffer of dader worden van geweld. Een aanpak op alle niveau's - federaal, gemeenschap, lokaal - dringt zich volgens Sabine de Bethune en Brigitte Grouwels (beiden CD&V) op om partnergeweld efficiënt te bestrijden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor eens en altijd: zo denken mannen over schaamhaar

Voor eens en altijd: zo denken mannen over schaamhaar

http://static2.hln.be/static/photo/2015/1/16/5/20150127170932/media_l_7442225.jpg

Als het op schaamhaar aankomt, zijn er heel wat mogelijke opties. Kort en netjes, lang, volledig kaal of figuurtjes... Het is allemaal mogelijk. Maar wat verkiezen mannen nu eigenlijk bij vrouwen? Een nieuwe studie in het Journal of Sexual Medicine geeft ons het antwoord op deze prangende vraag:

Voor de studie ondervroegen de onderzoekers 1.110 mannen en vrouwen over hun schaamhaargewoontes, de reden erachter en wat ze verkiezen bij hun partners.

Het resultaat was duidelijk: de grote meerderheid van de mensen onderhoudt netjes hun schaamstreek. 95 procent had in de vier weken voor de enquête getrimd, geschoren of gewaxt. Tussen mannen en vrouwen onderling was er wel een verschil: waar bijna de helft van de vrouwen voor een volledige ontharing ging, was dat slechts bij 1 op 5 mannen het geval.

Dat laatste is wel nogal hypocriet, aangezien 60 procent van de mannen prefereert dat hun partner volledig haarloos is. De overige 40 procent is voornamelijk voor de korte, getrimde look, terwijl een kleine minderheid geen voorkeur heeft.

Vrouwen zijn daarentegen een stuk minder kieskeurig - laat het gezegd zijn. Daar was de balans zowat eerlijk verdeeld tussen haarloos, getrimd, gedeeltelijk geschoren/gewaxt of geen voorkeur. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hanne Decoutere ziek tijdens journaal: Ik kan niet meer

Hanne Decoutere ziek tijdens journaal: "Ik kan niet meer"

http://static2.hln.be/static/photo/2015/7/12/11/20150127065116/media_xll_7440521.jpg

Eén-anker Hanne Decoutere is gisteren onwel geworden tijdens het laatavondjournaal. Op het einde, tijdens het item over het overlijden van Demis Roussos, zag je haar steunen op beide ellebogen en kreeg ze het zichtbaar moeilijk om de tekst voor te lezen.

Wanneer de reportage over de overleden Griekse zanger Demis Roussos begon, hoorde je Decoutere zeggen: "Ik kan niet meer. Echt niet." Daarna nam een mannelijke collega het over. Het Journaal zou ook vroegtijdig zijn afgebroken. De hoofdredacteur van Het Journaal, Björn Soenens, bevestigde op Twitter dat Decoutere even onwel was geworden. "Dank voor empathie met ons nieuwsanker", besloot hij.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslaafde is 31, woont bij moeder en heeft geen werk

Verslaafde is 31, woont bij moeder en heeft geen werk

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/9/10/20150127054116/media_xll_7440280.jpg

Een drugsgebruiker (in behandeling) in België is gemiddeld 31 jaar, man, woont nog bij zijn ouders en heeft geen werk. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV), waarover de Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Standaard berichten.

Alle drugsgebruikers die in een ziekenhuis, dag- of residentieel centrum in behandeling gaan, worden sinds kort anoniem in een speciale databank opgenomen. Die bevat al meer dan 9.000 profielen. "Zo kan de overheid haar campagnes beter op de ­gebruikers afstemmen", zegt Lies Gremeaux van het WIV. En zo weten we ook dat een alcoholverslaafde in behandeling gemiddeld 39 jaar en alleenstaand is, en een cannabisgebruiker 24 is en bij zijn ouders woont. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zanger Demis Roussos (68) overleden

Zanger Demis Roussos (68) overleden

Klik op de foto om My friend the wind te beluisteren


De Griekse zanger Demis Roussos is op 68-jarige leeftijd overleden. Zijn dochter heeft het bericht bevestigd.
Roussos brak eind jaren zestig door met de groep Aphrodite's Child. Hij speelde sinds hij 17 was al in verschillende bands, waaronder The Idols. Daarna ging hij solo.


Meer dan 60 miljoen albums
Roussos, echte naam Artemios Ventouris Roussos, verkocht wereldwijd meer dan 60 miljoen albums. Hij scoorde in de jaren zeventig hits met 'Forever and ever, 'My friend the wind' en 'Goodbye My Love, Goodbye'.  In ons land had hij in december 1973 een nummer-1-hit met het in het Duits gezongen lied 'Schönes Mädchen aus Arcadia'.

Zijn laatste album dateert uit 2009. Hij is ook te horen op enkele albums van Vangelis, het pseudoniem van Evanghelos Odysseas Papathanasiou, één van de leden van Aphrodite's Child.

Doodsoorzaak onduidelijk
Roussos kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen. Zijn laatste publieke optreden was in september 2013, toen hij in Athene van de Franse ambassadeur het ereteken van ridder van de Legioen van Eer kreeg. Toen al moest hij om gezondheidsredenen tijdens de ceremonie op zijn stoel blijven zitten. Volgens sommige media lag Roussos al een tijdje in een ziekenhuis, maar over de doodsoorzaak is momenteel nog geen duidelijkheid. (br.hln)


» Reageer (0)
26-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de twaalf beste Belgische bieren ter wereld

Dit zijn de twaalf beste Belgische bieren ter wereld

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/14/0/20150126095711/media_xll_7438245.jpg

Twaalf Belgische bieren zijn opgenomen in de lijst van honderd beste bieren ter wereld voor 2015 van RateBeer, één van 's werelds belangrijkste internationale bierwebsites. In de lijst vier trappisten, twee van Rochefort en twee Westvleterens. Ook de Struise Brouwers uit Oostvleteren doen het goed, met maar liefst vier bieren in de top-100.


Het gaat om de volgende bieren:

3 Fonteinen Hommage

Cantillon Lou Pepe Pure Kriek

Rochefort Trappistes 10

Rochefort Trappistes 8

Rodenbach Caractère Rouge

St. Bernardus Abt 12

Struise Black Albert

Struise Pannepot

Struise Pannepot Grand Reserva

Struise Pannepot Reserva

Westvleteren 12 (XII)

Westvleteren Extra 8

RateBeer maakte dit weekend ook al 's werelds beste bierbestemmingen bekend. 'In de Verzekering tegen de Grote Dorst' (Eizeringen/Lennik) is de op één na beste bierbestemming ter wereld, het Antwerpse café 'Kulminator' is vijfde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartverscheurend: vader kan slechts één dochter redden

Hartverscheurend: vader kan slechts één dochter redden

http://static1.hln.be/static/photo/2015/17/14/3/20150126165149/media_xll_7439163.jpg

Een gezin uit Ontario in Canada staat voor een hels dilemma. De driejarige tweelingzusjes Binh en Phuoc hebben allebei een levertransplantatie nodig, maar hun vader kan slechts donor zijn voor één van zijn dochtertjes. De ouders van de meisjes willen absoluut vermijden die verschrikkelijke keuze te moeten maken en zijn nog altijd op zoek naar een tweede donor.

Binh (links) en Phuoc Wagner lijden aan het syndroom van Alagille, een genetische aandoening die de lever aantast, maar ook het hart en de functies van andere organen kan verstoren. Volgens dokters hebben allebei de meisjes een transplantatie nodig om te overleven, maar tot nu toe blijkt enkel de vader een goede match. Michael zal binnen twee weken samen met één van zijn dochters geopereerd worden. Wanneer geen tweede donor gevonden wordt, zullen dokters beslissen welk meisje de beste kandidaat is voor de transplantatie.

Michael en Johanne Wagner adopteerden de tweeling in 2012 uit Vietnam. Volgens Johanne wisten ze dat de meisjes leverproblemen hadden, maar niet dat het zo ernstig was. Tot ze hen gingen oppikken: "Toen we hen in het weeshuis zagen, waren we geschokt", vertelde ze aan The Canadian Press. "Ze wogen allebei 4 kilogram en waren 18 maanden oud."

Ondanks alles zijn Binh en Phuoc "gelukkige en levendige meisjes", vertelt hun vader. Het koppel, dat nog zeven andere kinderen heeft, geeft de hoop dan ook niet op voor hun andere dochter, die gedoemd is zonder nieuwe lever. Ze hebben een Facebookpagina opgericht en hebben ook een blog, waar meer informatie te vinden is over de tweeling.

Tot gisteren was er volgens New York Daily News nog geen nieuwe donor gevonden, maar er zou wel voldoende interesse zijn. "We zijn verheugd dat we niet alleen de kansen van onze dochters hebben verhoogd, maar ook die van alle mensen die wachten op orgaandonoren", vertelde Michael Wagner. "We hopen dat het helpt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slecht nieuws, dames: shoppingtherapie werkt niet

Slecht nieuws, dames: shoppingtherapie werkt niet

http://static3.hln.be/static/photo/2015/8/4/2/20150126111323/media_xll_7438337.jpg

De meeste vrouwen zullen het beamen: niets geeft je zo'n golf van opwinding en geluk als een aankoop in de kledingwinkel of parfumerie. Geen wonder dus dat we bij tegenslagen en een slecht humeur overgaan tot shoppingtherapie. Jammer genoeg heeft recent onderzoek uitgewezen dat dit de zaken alleen maar erger maakt.

De wetenschappers die onze zeepbel doorprikten, publiceerden de studie in de Journal of Consumer Research. Daaruit bleek dat we onzelf wijsmaken dat shoppingtherapie een goed idee is. Uiteindelijk blijkt het ons een slechter gevoel te bezorgen.

Uit de studie bleek dat mensen die dure spullen kopen om zichzelf even beter te voelen daarna net meer nadenken over hun problemen. "De dure spullen, die vooruitgang symboliseren, zullen consumenten ironisch genoeg langer doen stilstaan bij hun tekorten", werd er geconcludeerd.

De onderzoekers geven echter meteen toe dat het om voorzichtige resultaten gaat, en dat er meer onderzoek nodig is om uitsluitsel te kunnen geven. Wij trekken straks dus in naam van de wetenschap richting winkelstraat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein autosalon kent recordeditie met 427.000 bezoekers

'Klein' autosalon kent recordeditie met 427.000 bezoekers

http://static0.hln.be/static/photo/2015/8/6/3/20150125160640/media_xll_7436418.jpg

Het 93ste autosalon van Brussel sluit bijna de deuren. Er waren dit jaar naar schatting 427.000 bezoekers, wat een record is voor een salon voor lichte bedrijfsvoertuigen, vrijetijdsvoertuigen en moto's, in de volksmond een "klein" salon genoemd. Dat is vernomen van Joost Kaesemans van Febiac, de sectorfederatie voor de autosector. Het vorige record dateert van 2013, toen er 385.000 mensen naar het kleine salon kwamen.

Volgens Kaesemans zaten alle factoren deze editie mee. De exposanten verwenden de bezoekers met 7 wereldpremières en 15 Europese premières. Daarnaast waren er heel wat "indrukwekkende en interessante" animaties en attracties, zoals de tentoonstelling van droomwagens (Dream Cars) de voorbije drie dagen, waarvan sommige nooit eerder te zien waren in België. Ongeveer 40.000 bezoekers waren er voor het salon Dream Cars. Bovendien zat ook het weer mee: winters, maar zonder extreme omstandigheden.

"We hebben ook wat het effect van communicerende vaten", aldus Joost Kaesemans. "In 2014 waren er wat minder bezoekers voor het 'grote' auto- en motorsalon, en nu meer bezoekers voor het 'kleine' salon. Maar als je de twee aantallen samentelt, kom je uit bij 1 miljoen Belgen die de twee edities bezochten, en dat is werkelijk hallucinant." De bezoekers blijven onderverdeeld in twee groepen: zij die de aankoop van een wagen zorgvuldig overwogen hebben en goed geïnformeerd komen, en zij voor wie een bezoek een tof dagje uit onder vrienden is.

In januari 2016 is er opnieuw het "grote" auto- en motorsalon van Brussel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo schattig: hond snelt kat die vastzit te hulp

Zo schattig: hond snelt kat die vastzit te hulp

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Wie zegt dat honden en katten elkaar niet kunnen uitstaan? Deze twee bewijzen alvast het tegendeel.

Deze kat was blijkbaar heel benieuwd naar de bodem van het rode bekertje. Als zijn kop vast komt te zitten, begint hij paniekerig achterwaarts te lopen. Op zijn baasje hoeft hij alvast niet te rekenen om hem te bevrijden; die is druk bezig met filmen. Maar gelukkig komt de zwarte labrador hem snel te hulp. De hond haalt zonder veel poeha het bekertje weg. Wat een held. Of wilde hij gewoon het bekertje hebben? (br.hln)


» Reageer (0)
25-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haal deze 6 supergezonde winterproducten eens in huis

Haal deze 6 supergezonde winterproducten eens in huis

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/7/11/20150122161314/media_xll_7430231.jpg

In de winter lijken verse groenten en vers fruit soms niet te bestaan, maar er zijn veel wat supergezonde groenten en vruchten die zelfs pieken tijdens deze koude maanden. Haal de volgende 6 producten eens in huis, zegt voedingsexpert Sara Haas. "Je zult niet alleen de voedingsstoffen binnenspelen die je nodig hebt voor de winter, omdat het gaat om echte seizoensproducten zal je nog geld besparen ook."

Rapen
Veel wortelgroenen zijn wintergroenten, zo ook rapen. Rapen staan erom bekend dat ze onder meer veel vitaminen, mineralen en ijzer bevatten. Gebruik ze in soepen en stoofpotjes, rooster er eens eentje of combineer met andere wortelgroenten in een lekkere en gezonde salade.

Venkel
Niet zo veel mensen gebruiken venkel in hun keuken. Het is nochtans een bommetje van vitamine C, ijzer en kalium. Bak de venkel in een pan en voeg toe bij een lekkere worst, steak of burger. Je kunt ook rauwe stukjes aan een salade toevoegen.

Spruitjes
Spruitjes. Als kind lustte je ze waarschijnlijk niet, maar eigenlijk best lekker toch? Ze zijn in ieder geval een enorme bron van vitamine A en C, ijzer en antioxidanten. Rooster ze met olijfolie, zout en peper en voeg eventueel appeltjes en walnoten toe.

Donkergroene bladgroenten
Donkergroene bladgroenten zoals kool, spinazie, broccoli en snijbieten bevatten onder andere veel calcium en ijzer. Dep de donkere blaadjes in een beetje olijfolie en bak ze dan om je eigen groentechips te maken of meng wat onder een slaatje met feta, granaatappelzaadjes, amandelen en een vinaigrette. Fris!

Citrusvruchten
Ook de citrusvrucht is een wintervrucht, afhankelijk van het klimaat waar het groeit. De meeste citrusvruchten zijn zelfs beter in de winter. Denk aan mandarijnen, sinaasappel en pompelmoes. Citrusvruchten zitten boordevol vitamine A en C en ijzer. Leuk detail? Ze gaan goed samen met venkel.

Granaatappel
De granaatappel is opnieuw niet alleen lekker, maar ook enorm gezond. Het zit vol met onder meer antioxidanten, vitamine C en kalium. Strooi de zaadjes als topping op je yoghurt, draai ze mee in je smoothie of besprenkel de zaadjes op havermout of quinoa. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams volkscafé op één na beste bierbestemming ter wereld

Vlaams volkscafé op één na beste bierbestemming ter wereld

http://static3.hln.be/static/photo/2015/7/12/3/20150124214608/media_xll_7435353.jpg

Het Vlaams-Brabantse volkscafé "In de Verzekering tegen de Grote Dorst" (Eizeringen/Lennik) is de op één na beste bierbestemming ter wereld. Dat blijkt uit de lijst met beste cafés, brouwertapzalen, bierrestaurants en bierwinkels wereldwijd voor 2014 van RateBeer, één van 's werelds belangrijkste internationale bierwebsites. "In de Verzekering tegen de Grote Dorst", dat enkel open is op zondagvoormiddag, klimt in één jaar tijd van de zestiende naar de tweede plaats. Het volkscafé moet enkel restaurant Akkurat uit het Zweedse Stockholm laten voorgaan.

In de top 50 van beste bierbestemmingen staan nog zeven Belgische adressen. Het Antwerpse café Kulminator is vijfde, na Biercab uit het Spaanse Barcelona en Mikkeler & Friends uit het Deense Kopenhagen. De andere Belgische prijsbeesten zijn het restaurant "De Heeren van Liedekercke" uit Denderleeuw (15), "Chez Moeder Lambic Fontainas" uit Brussel (21), brouwerij Cantillon uit Anderlecht (27), "Chez Moeder Lambic Saint-Gilles" uit Sint-Gillis (28), café "'t Brugs Beertje" (30) en brouwerij Alvinne uit Moen/Zwevegem (42).

Ratebeer omschrijft al deze plaatsen als "top places to have a beer". In verschillende categorieën werd aan in totaal 19 Belgische handelszaken een gouden medaille toegekend.

De RateBeer Awards worden sinds 2002 uitgereikt. De quoteringen worden gegeven door een wereldwijd netwerk van bierliefhebbers, die naar aanleiding van hun bezoek aan een handelszaak een waardering geven via de Ratebeer-website.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museum erkent dat baard Toetanchamon stuk was

Museum erkent dat baard Toetanchamon stuk was

http://static2.hln.be/static/photo/2015/16/15/13/20150122084308/media_xll_7429168.jpg

Het Egyptisch Museum in Caïro heeft gisteren toegegeven dat het begrafenismasker van de Egyptische farao Toetanchamon was gelijmd nadat de baard eraf was gebroken. Volgens het museum kan het masker weer worden hersteld in zijn oude glorie.

Vrijdag zei de directeur nog dat er niets met het masker aan de hand was. De blauw met gouden baard kwam in augustus los toen medewerkers van het museum een lampje verwisselden in de vitrine van het masker. Ze raakten het masker per ongeluk aan, en dat brak.

Het museum zei hier niets over en lijmde het kunstwerk. Dat kwam donderdag uit toen de Britse krant The Guardian schreef dat de baard met een sneldrogende epoxyhars is vastgelijmd. Volgens een Duitse conservator valt de schade mee. Hij noemde epoxy niet de beste keuze, maar wel een oplossing. "Dit is helaas niet correct gedaan, dus je ziet wat lijmresten bij de baard.''

Het is niet de eerste keer dat de baard is afgebroken. Het museum kreeg het masker in 1924 in twee delen. Pas in 1941 is de baard er weer aan gelijmd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wouter Hamel - Breezy

Wouter Hamel - Breezy

Klik op de foto om hem te beluisteren
Wouter Hamel (Den Haag, 19 mei 1977) is een Nederlands popartiest.Hamel studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 'Lichte Muziek en Zang' en hield zijn eindexamenconcert in 2001. Na het winnen van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours[1] in 2005 was hij te zien op televisie in verschillende programma's, onder andere in Barend & Van Dorp, Mooi! Weer De Leeuw, De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.

Hamel kwam in contact met platenmaatschappij Dox Records en producent Tim van Berkenstein (Benny Sings) en in 2007 lag zijn eerste album in de winkels: HAMEL. Dit album won de Essent Awards, De Eerste Prijs en de Zilveren Harp. In november van 2007 kwam het album ook in Japan uit. Het jaar erop toerde Hamel met zijn band door Japan.

In februari 2008 ontving Hamel een gouden plaat voor het album, dat ook in Korea werd uitgebracht.

Eind 2008, na de radiohit As Long as We're In Love, twee clubtours en een optreden in De Kuip als voorprogramma voor Doe Maar, werkten Hamel en band aan de cd 'Nobody's Tune'. Deze kwam in 2009 uit.

Op maandag 1 juni 2009 ontving hij in het programma Knevel en van den Brink een Gouden Plaat (15.000 verkochte CD's) voor 'Nobody's Tune'


» Reageer (0)
24-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieterburen vangt zeldzame pikzwarte zeehondenpup op

Pieterburen vangt zeldzame pikzwarte zeehondenpup op

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/6/0/20150124064144/media_xll_7434225.jpg

De zeehondencrèche in het Nederlandse Pieterburen heeft vannacht een zeldzame zeehondenpup opgevangen. Het dier heeft melanisme, de tegenpool van albinisme, en is daarom volledig zwart. De zeehond werd gered door vissers, aldus de dierenopvang.

De pup zou op 120 kilometer uit de kust op de Waddenzee in de netten van een vissersboot terecht zijn gekomen. Toen de vissers zagen dat het diertje gewond was, schakelden ze de zeehondencrèche in. Een arts wachtte de boot met de pup in de Eemshaven op en was erg verbaasd toen hij de kleur van de vacht zag.

Het dier was gewond en ging mee naar Pieterburen waar de jonge zeehond onderkoeld bleek. Volgens de zeehondencrèche komt melanisme bij zeehonden bijna niet voor. Bij de aandoening zijn dieren helemaal gezond, alleen hun zwarte kleur wijkt af van het gebruikelijke grijs.

Het dier zit nog in quarantaine en zal pas over een aantal weken voor publiek te zien zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Non klaagt over buikpijn en krijgt baby

Non klaagt over buikpijn en krijgt baby

http://static1.hln.be/static/photo/2015/14/1/9/20150123215804/media_xll_7433574.jpg

Een Zuid-Amerikaanse non die sinds juni in Italië verblijft, werd met hevige buikpijn naar het ziekenhuis gebracht. Daar aangekomen, stonden zij en de andere nonnen perplex. De kloosterzuster was zwanger en haar water waren zojuist gebroken.

Een paar uur later zette de non een gezond jongetje op de wereld. Volgens The Local zegt de vrouw, die mogelijk uit Colombia komt, niet te hebben geweten dat ze zwanger was. Het klooster bezint zich op een verklaring, maar de nonnen hebben al gezegd dat ze het jongetje wel onder hun hoede willen nemen.

Vorig jaar gebeurde in El Salvador iets soortgelijks. Een 31-jarige non zat al in de ambulance met heftige weeën, terwijl ze bleef ontkennen zwanger te zijn. Ook zij baarde een zoontje, dat ze vernoemde naar paus Franciscus.

Naar de vader van beide jongetjes kan alleen gegist worden. Tenzij je gelooft in het katholieke dogma van de Onbevlekte Ontvangenis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toen dit baasje hoorde dat haar hond zou sterven, deed ze iets wondermooi

Toen dit baasje hoorde dat haar hond zou sterven, deed ze iets wondermooi

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/15/9/20150123203726/media_xll_7433469.jpg

De hond van Lauren Fern Watt kreeg terminale botkanker, het Amerikaanse baasje was er het hart van in. Omdat de dagen van haar beste vriend geteld waren, maakte ze een lijstje met belevenissen die het beestje nog voor haar dood moest beleven.

Gizelle, een Engelse Mastiff, had Lauren door heel wat moeilijke periodes geholpen: haar eerste gebroken hart, haar studententijd aan de universiteit en een verhuis van Tennessee naar New York. "Ze was niet enkel mijn beste vriendin, Gizelle was ook mijn kamergenootje en vertrouweling. Toen ik hoorde dat ze slechts nog enkele maanden te leven had, besloot ik haar niet te verstoppen voor de wereld. Ik maakte een bucketlist met de unieke dingen die we zouden kunnen beleven voor het te laat was."

Het werd Laurens missie om Gizelle te laten genieten van de mooiste dingen in het leven. Het duo bezocht watervallen, at roomijs en genoot van dutjes in het gras. De laatste maanden van de viervoeter waren schitterend.

"Het afwerken van die bucketlist heeft me niet alleen geholpen afscheid van haar te nemen, het was een wild avontuur", aldus Lauren. "Het hielp me om in het heden te leven en het leven te zien zoals het echt is: een mooi, eenvoudig en kostbaar avontuur." (br.hln)


» Reageer (0)
23-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gulle schenker geeft 25.000 euro voor operatie van man met clusterhoofdpijn

Gulle schenker geeft 25.000 euro voor operatie van man met clusterhoofdpijn

http://static1.hln.be/static/photo/2015/10/5/4/20150123121313/media_xll_7432354.jpg

Fantastisch nieuws voor Peter Ketelslegers. De man die aan clusterhoofdpijn lijdt, hoeft zich geen zorgen meer te maken over de betaling van zijn experimentele operatie. Een gulle schenker donneert hem minstens 25.000 euro, schrijft Het Nieuwsblad vandaag. "Ik deel mijn geluk graag met anderen", zegt de 80-jarige die liever anoniem wil blijven.

"Ik was nog geen 20 jaar toen ik door tuberculose getroffen werd. Ik ben toen zwaar ziek geweest, maar ik ben erdoor geraakt. Later werd bij mij nierkanker vastgesteld en daarna ook nog prostaatkanker. Als bij wonder heb ik beide kankers overleefd", aldus de schenker.

"Vandaag ben ik gelukkig én gezond. En ja, mijn vrouw en ik hebben het goed, maar ik deel mijn geluk ook graag met mensen die het wat minder hebben. Ik las dat zijn ziekte gepaard gaat met de ergste pijn die een mens kan ervaren. Een pijn die zo erg is dat hij zelfs aan euthanasie denkt. Dat vonden mijn vrouw en ik zo erg. Een man van 32 jaar mag nog niet aan de dood denken", besluit de man met het gouden hart. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kuifje-cover te koop voor 2,5 miljoen euro

Kuifje-cover te koop voor 2,5 miljoen euro

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/15/4/20150122143529/media_xll_7429984.jpg

Verzamelaars van de avonturen van Kuifje zouden een uniek exemplaar van de cover van de strip 'De geheimzinnige ster' op de kop kunnen tikken. De originele tekening voor de cover van de strip uit 1942 is vanaf morgen te koop op een grote kunstbeurs in Brussel. Er moet wel flink voor in de buidel worden getast. De vraagprijs is 2,5 miljoen euro. De geheimzinnige ster is het tiende album over de avontuurlijke reporter van de hand van tekenaar Hergé.

In juni vorig jaar werd een originele zwart-wit uitgave van het album 'Het gebroken oor' uit 1937 op een veiling in Brussel verkocht voor 24.800 euro.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer Belgen willen euthanasie

Steeds meer Belgen willen euthanasie

http://static2.hln.be/static/photo/2015/10/10/2/20150123093802/media_xll_7431917.jpg

De Belgische gemeenten hebben vorig jaar 24.360 wilsverklaringen geregistreerd voor euthanasie. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Volksgezondheid die vandaag in de kranten van Sudpresse staan. Dat zijn er 3.946 meer dan het jaar ervoor.

In een wilsverklaring kan een nog wilsbekwame patiënt expliciet verzoeken om bij hem euthanasie toe te passen als de tijd daarvoor gekomen is.

Ook het aantal herzieningen van de wilsverklaringen zit in de lift. Zo kan men bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon tot wie het medische korps zich kan wenden aanpassen: 2.872 pasten dit vorig jaar aan. Het jaar ervoor waren er dat nog 1.579.

Intrekkingen van een wilsverklaring zijn zeldzaam: 45 in 2014, tegenover 29 in 2013. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spinnen kunnen tellen

Spinnen kunnen tellen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/12/14/8/20150123095705/media_xll_7431938.jpg

Als het om spinnen gaat, zijn we ze liever kwijt dan rijk. Zeker nu recent onderzoek heeft uitgewezen dat de acht-potige wezens kunnen tellen.

Wetenschappers van de universiteit van Wisconsin-Milwaukee bestudeerden Gouden Orb-spinnen in Costa Rica, en stelden dit onrustwekkend resultaat vast.

Ze gaven de spinnen larven van meelwormen in hun web, zodat de spinnen wisten dat ze er waren. Daarna namen ze de prooi weer weg, zodat de spin begon te zoeken.

Wat bleek: hoe meer prooien in het web, hoe intensiever de spin ernaar op zoek ging. Hetzelfde geldt voor de grootte van de prooi. De griezelige beestjes hebben dus ergens een gevoel voor aantallen. *slik* (br.hln)


» Reageer (0)
22-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna tijd voor panty's: 13 redenen waarom je blij moet zijn

Bijna tijd voor panty's: 13 redenen waarom je blij moet zijn

http://static1.hln.be/static/photo/2014/4/8/13/20140918155511/media_l_7122838.jpg

Hoewel we voorlopig nog volop van de zomer genieten, weten we diep vanbinnen dat de koudere dagen er onvermijdelijk zitten aan te komen. Maar de winter heeft alvast een voordeel: dan kunnen we weer panty's dragen. Dit is een kledingstuk dat de indruk wekt dat er veel moeite en tijd in is gekropen om het uit te kiezen en het aan te trekken, maar eigenlijk zijn ze het makkelijkste stuk uit je kleerkast.

We geven alvast 13 redenen waarom jij ook vrolijk moet zijn dat je binnenkort panty's kan dragen.

- Je hoeft je benen niet langer te scheren.

- Het is een makkelijke manier om kleur aan je garderobe toe te voegen.

- Wanneer je de panty van je benen rolt: een erg sexy beeld.

- Ze komen in 1001 verschillende patronen.

- Het juiste paar geeft een comfortabel gevoel aan je benen en zit zelfs beter dan een legging.

- Panty's passen bij alle schoenen.

- Zwarte, onddoorzichtige exemplaren kun je met elke winteroutfit combineren.

- Onder die zware, onflatteuze winterjas kun je toch je strakke benen tonen.

- Dit kledingstuk is relatief goedkoop.

- Je kan heel wat kortere rokjes dragen zonder je blote benen te moeten showen.

- Gedaan met geklunkel met ritsen.

- Panty's zijn de ideale partner voor wanneer een zware maaltijd op je maag ligt. Denk er maar aan dat je met een jeans heel wat minder kan eten.

- Met een kabelpatroon ben je meteen helemaal trendy.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is de favoriete grote hond van de Belgen?

Wat is de favoriete 'grote hond' van de Belgen?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/1/1/11/20150122070559/media_xll_7429001.jpg

De Duitse herder blijft de populairste 'grote hond' van de Belgen. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging Sint-Hubertus, die honderden kwekers en verkopers verenigt. Opvallend: de rottweiler, die een agressief imago heeft, is steeds minder in trek. Hij zakt van de derde naar de achtste plaats. (br.hln)

1. Duitse herder
2. Bordercollie
3. Mechelse scheper
4. Golden Retriever
5. Labrador
6. Berner sennen
7. Franse bulldog
8. Rottweiler
9. Australische herder
10. Bouvier


» Reageer (0)
21-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste wijn ter wereld (uit 1472) krijgt nieuw vat na lek

Oudste wijn ter wereld (uit 1472) krijgt nieuw vat na lek

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/2/1/20150121192458/media_xll_7427761.jpg

Wijnliefhebbers overal ter wereld houden vanavond even de adem in: voor de derde keer pas in zijn geschiedenis wordt de oudste drinkbare wijn overgeheveld in een nieuw vat. De droge witte Elzaswijn dateert van 1472 en moet in een nieuw vat omdat er lekken zitten in het huidige.

In de wereld van oenologen wordt aangenomen dat de wijn de oudste nog drinkbare wijn is in een vat. Waarschijnlijk liggen in gezonken scheepswrakken op de zeebodem nog oudere wijnen in vaten, maar de kans is klein dat die nog drinkbaar zijn.

De wijn wordt bewaard in de kelders van het Hospices de Strasbourg in Straatsburg. De hele operatie zal ongeveer dertig minuten duren. De vorige keer dat de wijn in een nieuw vat werd gegoten dateert van 1718.

Drie liter per jaar verloren
De procedure is noodzakelijk omdat vorig jaar vastgesteld werd dat er ongeveer drie liter wijn per jaar lekt. In april vorig jaar werd de drank in een roestvrije stalen tank gegoten, in afwachting van de productie door gespecialiseerde ambachtslui van een nieuw eiken vat met een inhoud van 450 liter.

De millésime, 543 jaar oud ondertussen, heeft een alcoholpercentage van 9,4 procent. Slechts drie keer in de geschiedenis werd de wijn geserveerd. De laatste keer was dat in 1944, aan generaal Leclerc, de Franse bevrijder van Straatsburg. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Telefoons moeten chimpansees redden

Telefoons moeten chimpansees redden

http://static2.hln.be/static/photo/2015/16/8/8/20150121181322/media_xll_7427648.jpg

Hergebruik van afgedankte mobiele telefoons moet de houtkap van het Afrikaanse regenwoud tegengaan en chimpansees redden. Dat is de inzet van de wereldwijde campagne 'Call to Action' van het Jane Goodall Instituut, die vandaag ook in België van start gaat. De organisatie roept mensen op hun oude telefoons in te leveren.

Volgens het instituut, opgericht door de Britse antropologe Jane Goodall, bevatten de apparaten mineralen die worden gedolven in de bossen van Afrika. Het is bang dat de overvloed aan mobieltjes leidt tot de vernietiging van het regenwoud, waardoor apen en andere dieren uitsterven.

Om mee te doen aan de actie kunnen scholen en bedrijven een inzamelbox aanvragen. Het geld dat de actie oplevert, wordt gebruikt voor educatie- en herbebossingsprojecten in het oosten van de Democratische Republiek Congo. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdek hoeveel slaap jij echt nodig hebt

Ontdek hoeveel slaap jij echt nodig hebt

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/0/13/20150121161048/media_xll_7427368.jpg

Gemiddeld slaapt de Belg maar zes en een half uur per nacht, terwijl experts een nachtrust tussen zeven en negen uur aanraden. Wat kan verklaren waarom veel mensen zich constant vermoeid voelen. Toch heeft niet iedereen evenveel slaap nodig, ontdek wat jouw perfecte gemiddelde is om fris door het leven te gaan.

Het slechte nieuws is dat de juiste hoeveelheid slaap van persoon tot persoon verschilt. Je kan een van die zeldzame mensen zijn die perfect kunnen functioneren na een nachtrust van enkele uren of iemand zijn die na 10 uur nog moeite heeft om op te staan. Maar op basis van enkele wetenschappelijke feiten kun je ontdekken hoeveel slaap je echt nodig hebt. Leer eerst meer over je eigen natuurlijke klok om te ontdekken wat jouw ideale hoeveelheid is.

1. Waarom dokters doorgaans tussen 7 en 9 uur slaap aanraden
De Duitse chronoloog Till Roenneberg maakte een grafiek van de hoeveelheid slaap die mensen nodig hebben. Daaruit blijkt dat de meesten tussen zeven en negen uur moeten slapen om fris op te staan. Er zijn uiteraard mensen die zich beter voelen bij extreem veel of extreem weinig slaap.

2. Natuurlijke klok
Je hebt een natuurlijke klok die bepaalt wanneer je het best slaapt en wanneer je beter wakker bent. Het meest recente onderzoek heeft vier natuurlijke chronotypes onthuld. Nachtraven functioneren optimaal 's avonds, ze zijn dan wakkerder en alerter. Ochtendmensen zijn vroeg op de dag in hun nopjes. De andere twee groepen voelen zich beter bij een schema dat tussen die twee uitersten ligt, ze slapen een beetje langer dan de ochtendmensen en gaan eerder naar bed dan de nachtraven. Een van deze twee groepen voelt 's ochtends en 's avonds suf, de andere heeft net dan een hoger energieniveau. Als je agenda niet synchroon loopt met je chronotype dan ben je vaker moe.

3. Ouderdom
De aanbevolen zeven tot negen uur is standaard voor volwassenen, maar kinderen hebben veel meer slaap nodig, ouderen functioneren met veel minder rond. Daarnaast verandert je chronotype ook tijdens je leven. Volgens het boek van Roenneberg zijn jonge kinderen van nature meer ochtendmensen, dat zal vaker verschuiven naar het ritme van een nachtraaf in de puberteit. Rond je 20ste verschuift je chronotype weer.

4. Aanpassingen
Je slaapnoden, zowel chronotype als de lengte, worden vaak door je genen bepaald en kun je niet veranderen, maar je kan je schema wel aanpassen om het opstaan te vergemakkelijken. Je lichaam reageert namelijk op licht, zeker op het natuurlijke zonlicht. Als je daar 's ochtends aan blootgesteld wordt, dan krijgt je brein de boodschap dat het tijd is om alert te zijn. Als je 's avonds in het donker zit, dan stimuleer je de productie van het hormoon melatonine, een stof die je helpt je te ontspannen en in slaap te vallen. Je kan dit proces verstoren door naar het scherm van je smartphone, tablet of televisietoestel te kijken. Door 's ochtends veel licht op te nemen en het 's avonds donker te maken kun je je lichaam trainen om vroeg op te staan en eerder in bed te kruipen. Dit maakt geen ochtendpersoon van je, maar maakt het ontwaken wel iets minder pijnlijk.  

5. Experimenteer
Het is moeilijk om algemene aanbevelingen voor de perfecte hoeveelheid slaap te maken. Daarom is het belangrijk om zelf te ontdekken wat het best voor jezelf werkt. Probeer daarom eens om enkele dagen tot een week zonder wekker te leven en te gaan slapen wanneer je moe bent. Drink in die periode weinig alcohol of cafeïne om een beter idee te krijgen van je persoonlijke behoeftes. Zorg ervoor dat je overdag wat zonlicht opneemt en ga regelmatig sporten. Als je ondanks alles nog altijd slaapproblemen hebt, dan is het tijd om een dokter in te schakelen. Je kan dan met slaapapneu kampen, zeker als je snurkt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Be My Eyes: de app die de wereld écht beter maakt

Be My Eyes: de app die de wereld écht beter maakt

http://static1.hln.be/static/photo/2015/6/5/6/20150121101203/media_xll_7426251.jpg

Onze smartphone staat vol handige apps, maar 'Be My Eyes' is een van de weinige die de wereld écht beter maakt. Met deze applicatie maken duizenden gebruikers het leven van blinde mensen gemakkelijker.

De Be My Eyes-app werd ontwikkeld door de Deen Hans Jørgen Wiberg, en maakt handig gebruik van de VoiceOver-functie op de iPhone. Met deze technologie kunnen blinden ook gebruik maken van de smartphone; de telefoon gebruikt immers een synthetische stem om de tekst voor te lezen.

Wiberg ontwikkelde nu een handige variatie op deze functie waarmee blinden snel hulp kunnen vragen aan andere gebruikers. Iedereen kan zich registreren en moet dan aangeven of hij blind is, of net hulp kan bieden.

Hoe werkt het? Simpel: als een blinde persoon hulp nodig heeft - bijvoorbeeld om de houdbaarheidsdatum te lezen of door een onbekende omgeving te navigeren - opent hij de 'Be My Eyes'-app. Een persoon zonder zichtproblemen krijgt dan een berichtje en er wordt een videoconnectie opgestart. De helper kan dan via de camera zien wat er zich voor de blinde afspeelt, en hem via de microfoon begeleiden.

Intussen zijn er al meer dan 5.300 blinden die de app gebruiken, en meer dan 70.700 mensen die hulp willen bieden aan hen. Een groot succes, en Wiberg is daar erg tevreden mee. "Ik hoop dat deze app een groot verschil kan maken in het dagelijkse leven van blinde mensen overal ter wereld", staat er op zijn website te lezen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weduwe (86) woont al zeven jaar op luxe cruiseschip

Weduwe (86) woont al zeven jaar op luxe cruiseschip

https://pbs.twimg.com/media/B7zjaj9CMAAVzUc.jpg:large

Een 86-jarige Amerikaanse weduwe uit Florida baadt al bijna zeven jaar permanent in ongekende luxe. Nadat haar man overleed, besloot de vrouw haar verdere leven op zee door te brengen. Het luxe leventje kost Lee Wachtstetter zo'n 164.000 dollar (140.000 euro) per jaar.

Enkele jaren geleden monsterde Wachtstetter aan op het cruiseschip de Crystal Serenity. Daar wordt ze door het personeel liefdevol 'Mama Lee' genoemd. 'Toen mijn man in 1997 aan kanker overleed, zei hij dat ik vooral door moest blijven gaan met onze cruisereizen. Daar heb ik me aan gehouden', aldus Wachtstetter tegen AP.

Volgens de gepensioneerde verpleegster is het een fantastisch sprookjesachtig leven zonder stress. En alles is aanwezig aan boord van het schip dat ruim duizend passagiers kan huisvesten; winkels, restaurants, een theater en heel veel aanspraak van andere toeristen.

Wachtstetter is niet de enige die fulltime op het cruiseschip woont, maar ze woont er wel het langst van allemaal. Voordat ze op de Crystal Serenity aanmonsterde woonde ze drie jaar aan boord van een schip van de Holland Amerika lijn. (br.hln)


» Reageer (0)
20-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acne? Wat denk je van een urinezalfje?

Acne? Wat denk je van een urinezalfje?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/2/2/11/20150120171338/media_xll_7423511.jpg

Wie last heeft van huidproblemen geeft al gauw honderden euro's uit aan allerlei crèmes en zalfjes. Maar het kan allemaal stukken goedkoper, of toch volgens schrijfster en onderzoekster Martha Christy. "Het beste wat je op je gezicht kan smeren, is urine", klinkt het overtuigd.

Het klinkt wansmakelijk, maar Christy is ervan overtuigd dat urine enorm veel voordelen voor je huid heeft. De anti-bacteriële eigenschappen en de schimmelwerende effecten zijn, in combinatie met de enzymen, vitaminen en mineralen, perfect om acne, eczeem, psoriasis en schimmelinfecties te bestrijden. Je kan het goedje volgens haar in een crème verwerken en topisch aanbrengen, maar zelfs je eigen urine drinken wordt aangeraden. "Het geeft je imuunsysteem een boost", klinkt het.

De schrijfster haalt een heleboel studies aan om haar zaak kracht bij te zetten, en wijst ook op het feit dat urine al eeuwen gebruikt wordt, bijvoorbeeld in het oude Egypte, China en India. "In het Frankrijk van de 18e eeuw namen vrouwen urinebaden, en zelfs Madonna was fan van deze onwelriekende praktijk."

Als urine dan zoveel voordelen heeft, waarom wordt het dan niet door iedereen als acnemiddeltje gebruikt? "Omdat het gratis is", meent Christy. "De medische wereld kan er niet veel aan verdienen." Daar denken andere specialisten echter iets anders over: "Urine bestaat uit ongeveer 95 procent water, en de rest zijn voedingsstoffen als calcium en ijzer. Maar afhankelijk van wat je eet en hoe je leeft zijn er ook een heleboel afvalstoffen aanwezig. Je hebt meer baat bij een gezonde maaltijd en een vitaminepil." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkoop van veilinghuis Christie's breekt records

Verkoop van veilinghuis Christie's breekt records

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/15/14/20150120103449/media_xll_7423184.jpg

De omzet uit de verkoop van kunst- en verzamelstukken bij het internationale veilinghuis Christie's is vorig jaar met 12 procent gestegen naar het recordniveau van 5,1 miljard pond (6,6 miljard euro). Dat heeft Christie's vandaag bekendgemaakt.

Volgens Christie's ging de verkoop in alle regio's omhoog. Vooral impressionistische, hedendaagse en moderne kunststukken werden goed verkocht, net als juwelen, aldus het in 1766 opgerichte Christie's .

Het veilinghuis wist onder meer te profiteren van een sterke groei van het aantal nieuwe kopers. Die waren vorig jaar goed voor 30 procent van het totaal. Vooral rijken uit Aziatische landen investeren graag in hedendaagse kunst. Vorig jaar breidde Christie's uit in New Delhi, Hongkong en Shanghai.

Rivaal Sotheby's meldde eveneens een recordverkoop voor 2014, met een stijging van 18 procent naar 6 miljard dollar (5,1 miljard euro). In dat cijfer zijn private verkopen en andere inkomsten niet meegenomen. Net als Christie's profiteerde ook Sotheby's van meer nieuwe kopers. Die waren afgelopen jaar goed voor een derde van het totaal bij het veilinghuis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dankzij deze truc plakt je eten nooit meer aan je pan

Dankzij deze truc plakt je eten nooit meer aan je pan

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/11/13/20150120163220/media_xll_7424608.jpg

Niets irritanter als je een eitje of iets ander bakt en de onderkant van je eten aan de bodem van de pan blijft plakken. Antikleefpannen doen ook niet altijd wat ze beloven en als hun antikleeflaag verwijderd is, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Met dit trucje kan je met gewone pannen koken zonder dat je eten aan de bodem blijft plakken!

Eten dat aan de bodem van je pan blijft plakken is erg irritant. Je eitje mislukt en achteraf is het schrobben geblazen om de aangekoekte resten weg te krijgen. Met het volgende trucje is dit verleden tijd. Het heeft allemaal te maken met de perfecte temperatuur. Een chemisch proces, het 'Leidenfrost Effect', doet de rest!  

Het trucje gaat als volgt. Verhit een lege pan. Neem een beetje water en giet het in de pan. Als er niets gebeurt, is je pan te koud. Als het water meteen begint te pruttelen en te stomen, heeft je pan de correcte temperatuur. Verwijder het water of laat het uitkoken. Kook vervolgens in de verwarmde pan (onthoud zeker dat deze al warm is!) en je zal zien dat je eten niet meer plakt! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15.000 vrouwen voelen zich eerder man en 17.000 mannen voelen zich eerder vrouw

15.000 vrouwen voelen zich eerder man en 17.000 mannen voelen zich eerder vrouw

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/1/0/20150120080443/media_xll_7422915.jpg

Bij een groep van ruim 30.000 Vlaamse mannen en vrouwen blijkt er sprake van genderincongruente gevoelens. Lees: zij voelen zich meer vrouw dan man, of omgekeerd. Dat zegt professor Guy T'Sjoen vandaag in De Morgen, nadat zijn team voor het eerst op grote schaal Vlamingen bevroeg over hun genderidentiteit.

Guy T'Sjoen, de coördinator van het genderteam van het UZ Gent, zag vorige week een artikel goedgekeurd voor publicatie in het vakblad Archives of Sexual Behavior. Daarvoor onderzocht hij in welke mate het biologische geslacht van de Vlamingen overeenstemt met hun gevoelens rond het man- of vrouw-zijn.

Uit T'Sjoens bevraging blijkt dat lang niet iedereen zich exclusief man of vrouw voelt. 2,2 procent van de mannen en 1,9 procent van de vrouwen gaven aan genderambivalent te zijn: zij zeggen evenveel in de ene als in de andere categorie thuis te horen. Nog opvallender: 0,7 procent van de mannen en 0,8 procent van de vrouwen blijken genderincongruent. Zij voelen zichzelf meer vrouw dan man en vice versa. (br.hln)


» Reageer (0)
19-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijgevige baasjes: deze honden erfden miljoenen

Vrijgevige baasjes: deze honden erfden miljoenen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/10/6/0/20150119172630/media_xll_7421220.jpg

Een vrouw uit New York heeft onlangs haar twee zoons uit haar testament geschrapt en besloot haar fortuin van 1,3 miljoen euro na te laten aan haar hondje Bella Mia. De drie jaar oude Maltezer zal na het overlijden van haar baasje niet alleen een riant geldbedrag krijgen, maar ook een trustfonds, sieraden en een vakantiehuis. En Bella is niet het enige huisdier dat er na de dood van baaslief warmpjes bij zit.

Bella Mia woon in Queens, New York en heeft het goed. Elke ochtend krijgt ze een bakje filet Mignon of een halve kreeft. Daarnaast heeft ze haar eigen slaapkamer met een kast vol hondenkleren. Omdat haar 60-jarige baasje Rose Ann Bolsany nog leeft, mag ze zich voorlopig nog niet rijk rekenen. Ze moet het doen met een toelage van 100.000 dollar per jaar.

Volgens Bolsany zijn haar zonen blij om uit haar testament geschrapt te worden. "Mijn kinderen zijn volwassen en succesvol. Ze hebben mijn geld niet nodig en ze weten hoe gelukkig [de hond] ons heeft gemaakt", klinkt het tegenover The Mirror. De vrouw wilde er dan ook voor zorgen dat Bella Mia dezelfde levensstijl kon verder zetten wanneer haar baasje er niet meer is.

Toch is Bella met haar toekomstige erfenis lang niet het rijkste hondje ter wereld.

1. Leona Helmsley - Trouble de Maltezer
Leona Helmsley was eigenaar van een grote Amerikaanse hotelketen, maar haar grootste liefde was haar Maltezer Trouble. Toen Leona op 87-jarige leeftijd overleed, liet ze Trouble een vermogen van zo'n 13 miljoen euro na. Een aantal van haar kleinkinderen werd uit haar testament geschrapt.

Twee van haar kleinkinderen waren het hier niet mee eens en spanden een rechtszaak aan. En met succes: ze ontvingen alsnog respectievelijk 4 en 2 miljoen dollar. Het bedrag dat Trouble kreeg, werd na de rechtzaak met liefst tien miljoen dollar verlaagd.

2. Maria Assunta - Massimo de kat 
De Italiaanse Maria Assunta liet ruim 11 miljoen euro na - niet aan een hond deze keer - maar aan de zwerfkat Tommaso. Ze zou naar eigen zeggen erg gehecht zijn geraakt aan het dier. Daarnaast vond ze de zorg die geboden werd voor katten van overleden baasjes niet goed genoeg. De vrouw stierf in december 2011 en liet haar kat naast de 11 miljoen euro ook drie huizen na.

3. Gail Posner - Conchita de Chihuahua
Gail Posner wilde haar hondje graag hetzelfde geven als ze zelf had gekregen: een flinke erfenis. De viervoeter had het al niet slecht toen Gail nog leefde. Zo mocht ze altijd mee uit lunchen, ging ze elke week naar een speciale hondenspa en had een eigen slaap- en badkamer. Gail overleed in 2010 en liet Conchita en haar twee 'hondenzusjes' een huis van 8 miljoen en een fonds van 2 miljoen euro na. Haar enige zoon kreeg ongeveer 800.000 euro.

4. Elenor Ritchey - 150 zwerfhonden
De erfgename van een Amerikaans oliebedrijf kon het eigenlijk met niemand goed vinden, behalve met haar honden. Om aan de eenzaamheid te ontsnappen begon ze een hondenopvangcentrum.

Na haar dood wilde ze er verzekerd van zijn dat haar hondjes een goed leven hadden. Ze liet de dieren een bedrag van 10 miljoen euro na. Toen ook alle honden waren overleden, is het geld naar een universiteit gegaan die onderzoek doet naar dierenziektes.

5. Alexander McQueen - Minter, Juice en Callum
Ook de beroemde modeontwerper was erg gesteld op zijn drie honden. Na zijn overlijden in 2010 liet hij zijn drie Engelse Bull terriërs geen miljoenen na, maar wel een mooi bedrag van ruim 90.000 euro na. Zijn petekind en neefjes en nichtjes kregen hetzelfde bedrag. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehandicapt jongetje speelt piano, met enkel zijn ogen

Gehandicapt jongetje speelt piano, met enkel zijn ogen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een uitvinding uit Japan, de 'Eye Play The Piano' maakt het voor mensen met een handicap mogelijk om piano te spelen. Niet met hun handen, maar wel met hun ogen. Deze video toont hoe een gehandicapt jongetje er toch in slaagt om zijn geliefde instrument te bespelen, wat zonder het apparaat nooit zou lukken.

Voor mensen met een handicap is een muziekinstrument bespelen vaak onmogelijk. Met het Japanse apparaat, 'Eye Play The Piano' krijgen zij hier toch de kans toe.

De uitvinding kwam tot stand door een samenwerking tussen de Universiteit van Tsukuba in Japan, een speciale school voor gehandicapten, en Fove, een Japanse fabrikant van virtual-reality-headsets. Het apparaat zorgt ervoor dat de piano kan bespeeld worden met de ogen. Door op een bepaalde manier te knipperen worden de gewenste noten aangeslagen.

Het apparaat maakte zijn publieke debuut toen een gehandicapt jongetje het gebruikte om piano te spelen tijdens het kerstconcert op de Universiteit van Tsukuba. In de video zie je hoe het jongetje met het apparaat toch piano kan spelen, iets waar hij anders door zijn handicap nooit in zou slagen. De andere kinderen zingen mee.

Volgens Yuka Kojima van Fove hoeft de technologie niet enkel gelimiteerd te worden tot de piano, maar kan het ook heel wat andere deuren openen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleuter (5) krijgt boete omdat hij niet naar verjaardagsfeest van klasgenootje kwam

Kleuter (5) krijgt boete omdat hij niet naar verjaardagsfeest van klasgenootje kwam

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/12/14/20150119122855/media_xll_7421039.jpg

Alex, een kleuter van vijf, kwam thuis met een boete in zijn boekentasje. Wat hij had mispeuterd? Hij was niet komen opdagen op het verjaardagsfeest van een klasgenootje. En zijn papa had nog zo gezegd dat Alex wél zou komen. Als papa de 'schadevergoeding' van 20 euro weigert te betalen, dreigen de ouders van dat klasgenootje met een rechtszaak.

Derek, de papa van Alex, dacht aanvankelijk dat het om een flauwe grap ging. Maar de moeder van de jarige is bloedserieus. Ze betaalde immers ook voor Alex in het indoor ski- en snowboardcentrum waar het verjaardagsfeestje plaatsgreep. Nu dreigt ze ermee de zaak voor de vrederechter te brengen.

Derek, uit het Britse Torpoint, had bevestigd dat zijn zoon het verjaardagsfeest zou bijwonen. Tot hij zich herinnerde dat Alex diezelfde dag een uitstapje zou doen met zijn grootouders.

"Die vrouw vroeg me aan de schoolpoort of Alex er bij zou zijn. Toen zei ik dat hij er naar uitkeek. Maar we hadden geen telefoonnummer, e-mail- of postadres om te verwittigen dat Alex niet zou komen. Op de dag van het feest vroegen we Alex wat hij wilde doen. Hij verkoos met zijn grootouders mee te gaan".

Na de kerstvakantie keerde Alex terug naar school en een week later zat de rekening in zijn boekentas. "Mijn vriendin had nog gehoopt de moeder van de jarige aan de schoolpoort te zien om ons te verontschuldigen, maar ze zag haar niet".

"Maar op 15 januari zat die envelop in zijn boekentas. Ik vroeg de lerares van Alex of de moeder van de jarige haar iets had overhandigd. 'Ja, een bruine envelop', zei ze. Daarop ging ik naar de directeur van de school. Die verontschuldigde zich omdat één van de onderwijzers die brief had doorgegeven, iets wat niet strookt met het schoolbeleid".

"Daarna ging ik de moeder van de jarige bezoeken. Haar adres stond op de rekening. Ik zei haar dat ik niet gelukkig was met die manier van doen en dat ik niet van plan was te betalen. Ik zei dat ze me eerst had moeten aanspreken alvorens ze die brief in de boekentas van mijn zoon liet stoppen. Ik heb begrip voor de kosten die ze voor Alex maakte, maar dit is geen manier van doen".

De moeder van de jarige dreigde ermee de zaak voor de vrederechter te brengen. De jarige weigert op school nog  te spelen met Alex. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet vet maar koolhydraten grote boosdoeners

Niet vet maar koolhydraten grote boosdoeners

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/4/2/20150119120909/media_xll_7420997.jpg

De Britse diëtiste Trudi Deakin zegt dat het fout is om te denken dat enkel een dieet zonder vet succesvol is. Ze stelt dat een dieet net veel verzadigd vet moet bevatten. "Mijn dieet bestaat voor 82% uit vet en ik ben gezonder dan ooit", zegt ze.

Veel diëten hebben één duidelijke boodschap: schrap vet. Volgens diëtiste Trudi Deakin is dit compleet fout. In haar boek 'Eat Fat: Step-by-Step Guide To Low Carb Living' stapt ze af van het idee dat een dieet met zo weinig mogelijk vet het beste is als je wil afvallen en gezond wil zijn. Ze moedigt mensen zelfs aan om te kiezen voor een dieet met veel verzadigd vet. En ze is niet alleen. Studies tonen aan dat de echte vijand niet vet is, maar wel koolhydraten.

Haar nieuwe boek legt de voordelen van een 'vettig' dieet uit. "Een dieet met veel vet doet je sneller gewicht verliezen. Let wel, het gaat niet zomaar om vet, maar om verzadigd vet. Verzadigd vet zorgt ervoor dat je jezelf langer voldaan voelt. Je zal dus minder snel geneigd zijn om te snacken dan zij die kiezen voor een dieet met veel koolhydraten", zegt Trudy. "Zij krijgen veel sneller een hongerig gevoel. Er is ook geen enkel bewijs dat verzadigd vet vaker leidt tot hartziekten en beroerten. Dat is een mythe."

Koolhydraten zijn de echte vijand, stelt de diëtiste. "Je hebt twee soorten cholesterol. Koolhydraten zorgen voor een verhoging van slechte cholesterol, daar waar verzadigd vet de gezonde cholesterol in ons lichaam verhoogt. Koolhydraten maken je ook dikker, want ze dienen vooral voor energie en zodra het lichaam dit heeft verzameld wordt de overschot omgezet in vet op je lichaam. Meer nog, vooral koolhydraten worden in studies in verband gebracht met obesitas en ziekten zoals diabetes."

Zelf start de diëtiste met een ontbijt van drie eieren, boter, kaas en een avocado. Ze voegt soms een vette vis toe zoals zalm of makreel. "Met dit ontbijt heb ik geen honger meer tot in de late namiddag", zegt Trudy. 's Middags eet ze bessen of een muffin met dubbele room en 's avonds een gerecht met vlees of vis met veel groenten, gebakken in boter. "Ik heb nooit meer honger, nooit meer last van een opgeblazen gevoel of buikpijn en ik kom geen grammetje bij. Ik voel me veel beter en zelfs mijn huid ziet er gezonder uit. Je moet durven teruggaan naar de basis", zegt ze. "Mijn dieet bestaat voor 82% uit vet en ik ben gezonder dan ooit." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allerlaatste wens komt uit: nog eenmaal knuffelen met paard

Allerlaatste wens komt uit: nog eenmaal knuffelen met paard

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/15/6/20150104220802/media_xll_7384101.jpg

Een jaar geleden moest de Nederlandse Marie van der Westerlaken noodgedwongen afscheid nemen van haar paard Courage. Door de dood van haar man kon ze niet meer voor de hengst zorgen en schonk ze het dier aan een stal waar verstandelijk gehandicapten er mee kunnen gaan rijden. Nu ze zelf niet meer lang te leven heeft, wilde ze nog eenmaal haar paard zien.

De zus van Marie vertelt aan Omroep Brabant dat ze Marie, die lijdt aan terminale darmkanker, langzaamaan ziet aftakelen. Alexia besloot daarom haar zus de verrassing van haar leven te geven. Ze regelde dat Marie afscheid kon nemen van Courage.

Stichting ambulancewens Nederland bracht de 89-jarige vrouw uit Den Bosch naar de stal in Best waar Courage een belangrijke rol speelt in het leven van verstandelijk gehandicapte kinderen.  

Het paard herkende Marie onmiddellijk toen de vrouw op een brancard de stal in kwam. "Het was echt geweldig", blikt Alexia terug. "Ze wilde maar niet stoppen met aaien. Wat een fantastische dag was het." (br.hln)


» Reageer (0)
18-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse vrouw: Spaanse koning Juan Carlos heeft mijn DNA

Vlaamse vrouw: "Spaanse koning Juan Carlos heeft mijn DNA"

http://static2.hln.be/static/photo/2015/11/1/1/20150118151244/media_xll_7419226.jpg

In het vtm-magazine Royalty vertelt de Vlaamse Ingrid Sartiau, op haar 47ste, dat de kans met de dag groter wordt om een erkenning te krijgen als buitenechtelijke dochter van de Spaanse oude vorst Juan Carlos. Het Spaanse hooggerechtshof heeft haar vraag om een vaderschapstest ontvankelijk verklaard. De moeder van Ingrid had 2 jaar lang een romance met Juan Carlos in Frankrijk. Het Spaanse hof heeft al een DNA-staal van Sartiau en ze weet dus al hoe het precies zit.

Ingrid Sartiau, de vermoedelijke dochter koning Juan Carlos doet haar verhaal aan Royalty: "Juan Carlos heeft nu 20 dagen de tijd om een reactie te geven, indien er geen reactie komt, is er een automatische erkenning. Ik heb heel veel vertrouwen en ik voel dat het publiek aan het meevoelen is en dat doet me ook plezier. Het Spaanse hof heeft het ook nooit ontkend want ik ben er zeker van moest de zaak niet waar zijn dan zouden ze om zichzelf niet in een slecht daglicht te brengen een persconferentie doen om het tegendeel te bewijzen."   Een persconferentie is er niet gekomen maar deze week toch een korte reactie van het paleis. "Wij respecteren de onafhankelijkheid van het gerecht."

"Volgens mij weten ze ook dat ze er niet  aan kunnen ontsnappen. Ze bezitten mijn DNA , dus ze weten het al. Ik ben echt rustig, ik ben gisteren zelfs nog gaan winkelen. Ik heb helemaal geen zenuwen, precies of het allemaal normaal is", aldus Sartiau.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sommige zebra's hebben meer strepen: juist of fout?

Sommige zebra's hebben meer strepen: juist of fout?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/12/2/20150116144945/media_xll_7415582.jpg

Juist! Het heeft te maken met verschillen in temperatuur. Een nieuwe studie toont aan dat streeppatronen bij zebra's verschillen en dat zebra's in warmere gebieden meer strepen hebben dan zebra's die leven op koelere plaatsen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de universiteit van Californië in Los Angeles.

Zebra's hebben hun strepen om niet te hard te lijken op andere grazers zoals antilopen. Zo 'camoufleren' ze zich en zorgen ze ervoor dat ze minder kans maken om door leeuwen te worden opgegeten. Daarnaast houden strepen zebra's koel en spelen ze een belangrijke rol in het weghouden van bloedzuigers en insecten.

Brenda Larison, een biologe aan de Universiteit van Los Angeles en haar collega's onderzochten streeppatronen bij verschillende zebra's. Ze bekeken welke omgevingsfactoren van invloed waren op het aantal strepen. Hun onderzoek verscheen in het vakblad Royal Society Open Science.

De twee factoren die het meest van invloed bleken, waren de temperatuur in de gebieden waar ze vertoeven en de gemiddelde temperatuur tijdens de koudste tijd van het jaar.

In warmere gebieden en tijden moeten zebra's meer moeite doen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en zijn er ook meer insecten aanwezig die gevaarlijke ziektes kunnen dragen. Daarom maken de zebra's meer strepen aan.

Temperatuur heeft dus echt een invloed op het aantal strepen dat een zebra heeft. Hoe warmer, hoe meer strepen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kauw blijft meest getelde vogel op Vlaamse speelplaatsen

De kauw blijft meest getelde vogel op Vlaamse speelplaatsen

http://static3.hln.be/static/photo/2015/1/3/12/20150117111000/media_xll_7417392.jpg

Net als vorig jaar is de kauw, een kraaiachtige, de meest getelde vogel op de Vlaamse speelplaatsen, gevolgd door zwarte kraai en merel, zo blijkt uit de eerste resultaten van de vogeltelling voor scholen van Natuurpunt.

De kauw is een kraaiachtige met een zwart verenkleed en een grijze nek die vaak in grote groepen vertoeft. "De vogel valt erg op door zijn lichtgrijs oog", verduidelijkt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. "Kauwen zijn alleseters en ze zijn niet bang in de buurt van mensen. De speelplaats is vooral interessant voor grotere vogels als de kraai en de kauw."

Vorig jaar stond houtduif op twee en de merel op drie, dit jaar ruilt houtduif de tweede plaats voor zwarte kraai. "Het lijkt erop dat de houtduif het dit jaar minder goed doet in Vlaanderen", zegt Driessens.

Behalve om de verspreiding van vogels in kaart te brengen, wil Natuurpunt met de vogelweek voor scholen leerlingen in contact te brengen met vogels en natuur. Meer dan vijfhonderd scholen gingen afgelopen week aan de slag met een educatief pakket en er werd ook gevoederd. "Dat is belangrijk, want door ook bij warmer weer regelmatig te voederen, leer je vogels de plaatsen kennen waar ze terecht kunnen mocht er een plotse winterprik komen", zegt Driessens nog.

Nog het hele weekend worden in Vlaanderen tuinvogels geteld tijdens "Het Grote Vogelweekend" van Natuurpunt. De telgegevens worden verwacht op www.vogelweekend.be. Door het zachte weer worden wel iets minder vogels verwacht dan gewoonlijk, maar Natuurpunt zegt dat ook lage aantallen en nulmetingen wetenschappelijk waardevol zijn.


» Reageer (0)
17-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben jij een slechte vriend zonder het te beseffen?

Ben jij een slechte vriend zonder het te beseffen?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/13/7/20150115170707/media_xll_7413322.jpg

Soms stel je een belangrijke vriendschap op de proef zonder dit zelf te beseffen. Omdat een goede vriend weet wanneer je een slechte dag hebt, is het makkelijk om onbewust slechte gewoonten te kweken. Niet iedereen heeft de neiging je terecht te wijzen, daarom moet je af en toe zelf stilstaan bij je eigen gedrag.

1. Altijd te laat
Als je vrienden steevast zelf een kwartier na het uur van afspraak opdagen omdat ze weten dat je toch nooit op tijd bent, dan ben je fout bezig. Dit geeft namelijk de boodschap dat je jouw tijd belangrijker vindt dan hun tijd. Als je altijd bij dezelfde persoon te laat komt, vraag je dan af dat toeval is of je simpelweg niet geïnteresseerd bent in de vriendschap.
 
2. Eenzijdig
Vrienden helpen elkaar uit de nood, maar als je om meer gunsten vraagt dan je zelf verleent, al stel je anderen op de proef. Vriendschap moet in evenwicht zijn. Niet elke seconde, maar wel op lange termijn. Als je vreest dat je te veel gevraagd hebt, bied dan zelf aan om meer te helpen.

3. Evolueren
Mensen veranderen en dat geldt ook voor vriendschap. Als je een vriend onder druk zet om dezelfde persoon te blijven als op school, dan kan dat tot frustruaties leiden. Eens er kinderen zijn, is het nu eenmaal moeilijker om mee op kroegentocht te gaan. Leer je aan te passen aan de veranderingen in jouw, maar ook in het leven van anderen.

4. Te veel praten 
Voeren jullie een conversatie of hou jij een monoloog? Als jij altijd aan het woord bent, dan merk je waarschijnlijk niet eens dat je gesprekspartner al lang niet meer luistert. Ook is het niet sympathiek om anderen te onderbreken met eigen ervaringen als hij of zij een relaas voert.  Stel vragen en toon interesse in je vriend.

5.  Initiatief
Zet jij vaak de eerste stap om af te spreken of wacht je tot de andere je belt? Als je nooit initiatief neemt, dan kunnen je vrienden dit als een fout teken zien. Uiteindelijk vraagt niemand je nog mee. Kies een dag en doe een paar voorstellen aan vrienden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge vrouw (18) wil gezin stichten met eigen vader die ze zes jaar lang niet zag

Jonge vrouw (18) wil gezin stichten met eigen vader die ze zes jaar lang niet zag

http://static3.hln.be/static/photo/2015/12/0/1/20150116193230/media_xll_7416301.jpg

Ze was vijf toen haar vader uit haar leven verdween. Twaalf jaar later ontmoette ze hem opnieuw. De seksuele aantrekking was er direct. Sterk én wederzijds. Nu wil de 18-jarige jonge vrouw, die door haar vader werd ontmaagd, ook trouwen met haar verwekker. En een gezin stichten. Dat meldt New York Magazine.

De tienerdochter doet haar verhaal uit de doeken in het magazine. Ze vormt al twee jaar een koppel met haar vader. Enkele dagen nadat ze elkaar opnieuw ontmoetten, ontmaagdde hij haar. Ze willen nu trouwen en verhuizen naar New Jersey, waar incest onder volwassenen niet wordt vervolgd.

Geen zorgen om nageslacht
De dochter verklaart dat zij en haar vader, die haar verwekte toen hij zelf pas achttien was, een groot gezin willen stichten. Dat hun kinderen genetische afwijkingen zouden kunnen hebben, daar maakt ze zich geen zorgen over. "Dat komt pas voor na generaties van inteelt, zoals bij koningshuizen", maakt ze zich sterk.

De jonge vrouw meent "dat incest zo oud is als de mens zelf" en dat "iedereen er maar het zijne van denkt".

Geen uitzondering
Studies in de jaren tachtig tonen aan dat het terug samenkomen van volwassen familieleden die elkaar lang niet hebben gezien vaak resulteert in wat 'Genetic Sexual Attraction' (GSA) wordt genoemd, 'genetische seksuele aantrekking'. Tekenen van seksuele aantrekking zouden zelfs in de helft van deze gevallen voorkomen

Misbruik?
Toch blijft dit een taboe, in het bijzonder wanneer het om seksuele aantrekking tussen vader en dochter gaat. "Die groep houdt zich doorgaans gedeisd. Seks tussen vader en dochter wordt nog altijd als misbruik gezien, hoewel het niet verschilt van andere vormen van GSA", stelde Barbara Gonyo in 2003 in The Guardian. Gonyo lanceerde de term GSA in de jaren tachtig. Zij is de oprichtster van 'Truth Seekers in Adoption', een hulpverleningsgroep voor adoptiekinderen en hun teruggevonden familieleden.

Primitieve neiging
In 2010 bracht een wetenschappelijke studie aan het licht dat mensen zich aangetrokken voelen tot mensen die op zichzelf of op hun familieleden lijken. De studie suggereerde dat er op incest een taboe rust om precies die primitieve neiging tegen te gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.An Pierlé - Such a shame

An Pierlé - Such a shame

Klik op de foto om haar te beluisteren


An Miel Mia Pierlé (Deurne, 13 december 1974) is een Belgische (Vlaamse) zangeres, pianiste en actrice. In 1996 brak ze door in Vlaanderen door haar deelname aan Humo's Rock Rally, waar ze "Are 'Friends' Electric" van Gary Numan coverde. Hoewel ze die editie niet won (ze strandde in de finale), werd haar deelname de meest spraakmakende. Uiteindelijk duurde het nog 3 jaar voordat ze een eigen album, Mud Stories, uitbracht, met 12 nummers enkel bestaande uit piano (zowel akoestisch als elektrisch) en zang. In 2002 volgde een tweede album "Helium Sunset", dat muzikaal totaal verschilde van haar debuutalbum. Hoewel er nu ook gitaren en drums aan te pas komen, blijft de piano toch sterk aanwezig. Pierlé breekt ook internationaal door (vooral in Nederland en Frankrijk) en een lange tourperiode volgt. Na 4 jaar kwam in 2006 een titelloos album uit onder de naam "An Pierlé & White Velvet". Met deze naamsverandering wil Pierlé nadrukken dat ze nu niet langer een singer/songwriter, maar een frontvrouw van een band is.

Haar begeleidingsband (White Velvet) bestaat uit Koen Gisen (gitaar) en tevens haar vaste partner, Klaas Delvaux (cello en basgitaar), Tom Wolf (akoestische gitaar), Dominique Vantomme (keyboard) en Peter de Boschere (drums). In 2006 ontving ze een ZAMU-award als beste zangeres van het jaar.

An Pierlé verleende ook haar stem aan enkele andere bands. Zo zong ze,onder andere, mee op de track "Broken" van DAAU (Die Anarchistische Abendunterhaltung) op hun plaat "We Need New Animals".


» Reageer (0)
16-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe mindfulness letterlijk je brein verandert

Hoe mindfulness letterlijk je brein verandert

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/6/0/20150115170631/media_xll_7413315.jpg

Wie een uitlaatklep zoekt voor zijn drukke, stresserende bestaan, komt al snel uit bij mindfulness. Maar deze hype heeft niet alleen voordelen voor je mentale gezondheid; recent onderzoek heeft uitgewezen dat het beoefenen van deze meditatietechniek letterlijk je brein verandert.

Mindfulness is zowel een vorm van meditatie als een levenshouding, waarbij je bewust probeert te worden van de fysieke en geestelijke situaties van het moment, en deze bewust aanvaardt. Deze mentale tactiek wordt vaak gezien als een grote hulp bij het omgaan met stress.

Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat deze manier van leven ook letterlijk je hersenen kan veranderen. Een team van de University of British Columbia en de Chemnitz University of Technology verzamelden de resultaten van een 20-tal onderzoeken en stelden vast dat minstens acht verschillende zones in ons brein invloed ondervinden van mindfullness.

Zo wordt de cortex cingularis anterior, een zone die verbonden wordt met zelfregulatie en het onderdrukken van spontane reacties, beïnvloed: de activiteit van dit gebied verhoogt merkbaar. Mensen die mediteren blijken over een veel grotere zelfcontrole te beschikken, kunnen beter omgaan met afleiding en nemen correctere beslissingen.

Daarnaast bleek het aantal hersencellen in de hippocampus ook te groeien, een gebied waar omgegaan wordt met emoties en geheugen. Mensen met depressies en/of trauma's blijken meestal een kleiner gebied te hebben. Wie aan mindfulness doet, zou hier dus beter mee kunnen omgaan.

Verder hebben neurowetenschappers ook positieve veranderingen opgemerkt op vlak van perceptie, lichaamsbewustzijn, tolerantie voor pijn, introspectie, complex denken en het gevoel van eigenwaarde. Misschien toch maar eens een kans geven, die mindfulness? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 redenen waarom je haar droog en futloos is

6 redenen waarom je haar droog en futloos is

http://static1.hln.be/static/photo/2015/14/6/5/20150115115748/media_xll_7412465.jpg

Er bestaat droog, normaal en vet haar, of dat is toch wat de shampooflesjes ons doen geloven. De waarheid is echter dat je droge kapsel meestal een andere oorzaak heeft dan je genen. Deze zaken maken je haardos breekbaar en futloos:

Het weer
Extreme temperaturen zijn nooit echt goed voor je haar. In de zomer droogt een teveel aan zon en water je kapsel uit, en in de winter krijgen je lokken het zwaar te verduren met extreme koude buiten en kurkdroge verwarmde lucht binnen. Geen wonder dat je kapsel gedehydrateerd is.

Hormonen
De pil, zwangerschap, menopauze... Wanneer je hormonenbalans verandert, merk je dat ook aan je lichaam. Zo kan je haar heel droog en breekbaar worden, of net heel vettig. Als de veranderingen heel drastisch zijn, loop je beter even langs bij je huisarts: er bestaat medicatie om je hormonen wat meer onder controle te houden.

De verkeerde shampoo
Hoe vaak heb je niet snel de shampoo van je partner gebruikt als die van jou leeg bleek te zijn? Dat blijkt echter moordend voor je haar, aangezien shampoo voor mannen vaak geen verzorgende ingrediënten heeft. Spoel je haar dan liever een paar keer uit met water om de olieën te verwijderen, en ga daarna naar de winkel om een nieuwe bus voor jezelf.

Nat kammen
Je strengen zijn het kwetsbaarst als ze nat zijn, aangezien het gewicht van het water je haren uitrekt. Je haar zal er niet per se van uitdrogen, maar je breekt het wel gemakkelijk af. Omzeil het probleem door een kam met wat leave-in conditioner erop te gebruiken, of wacht tot het bijna droog is.

Dagelijkse hitte
Haardrogers en stijltangen geven je snel model, maar de hitte droogt je haar uit als geen ander. Gebruik dus steeds een hittebeschermend product en hou de temperatuur onder de 200 graden Celcius.

Te veel product
Een hydraterend product om je pluizend haar weer wat gladder te maken, kan wonderen doen. Als je het te vaak gebruikt, stapelt de protëine zich op aan je wortels en krijg je het omgekeerde effect. Je haar wordt dan nog droger. Ook hier geldt dus de regel 'alles met mate'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Windmolens op Noordzee leverden vorig jaar energie voor ruim 600.000 gezinnen

Windmolens op Noordzee leverden vorig jaar energie voor ruim 600.000 gezinnen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/16/16/4/20150116100338/media_xll_7414804.jpg

De drie windmolenparken op de Noordzee hebben vorig jaar meer dan 2,2 miljoen megawattuur elektriciteit geleverd, goed voor het jaarlijks verbruik van 623.715 gezinnen. Dat meldt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld). De staatssecretaris heeft het over een "indrukwekkend cijfer, zeker omdat 2014 geen optimaal windjaar was en het derde park Northwind pas in mei operationeel werd".

Op het Belgische deel van de Noordzee zijn 182 windmolens actief, verspreid over drie parken (C-Power, Northwind en Belwind). Hun productie komt overeen met een kleine kerncentrale. Tommelein wil zoals bekend de capaciteit de komende jaren verdubbelen door de bouw van vijf nieuwe windmolenparken (Mermaid, Northwester 2, Seastar, Rentel en Norther). De acht parken samen zullen een vermogen van om en bij 2.200 MW hebben.

"De cijfers voor 2014 tonen aan dat de windmolenparken op zee niet alleen belangrijk zijn om onze Europese verplichtingen na te komen, maar ook om onze bevoorrading te verzekeren en een black-out te vermijden. Eens alle windmolens er staan, zal de Noordzee maar liefst 50 procent van de totale jaarlijkse huishoudelijke elektriciteit leveren", aldus Tommelein. Volgens hem creëert de realisatie van de windmolenparken 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen tijdens de ontwikkelings- en bouwfase en 800 permanente jobs tijdens de exploitatiefase.

Tommelein vindt dat 2015 veelbelovend is gestart, aangezien januari al een veelvoud van de elektriciteit opbracht van wat de parken in een normale maand genereren. (br.hln)


» Reageer (0)
15-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lee Hadwin, de kunstenaar die alleen kan tekenen als hij slaapt

Lee Hadwin, de kunstenaar die alleen kan tekenen als hij slaapt

http://static3.hln.be/static/photo/2015/6/2/13/20150115134550/media_xll_7412818.jpg

De Brits-Australische kunstenaar Lee Hadwin kan niet tekenen, of toch niet wanneer hij wakker is. Slapend maakt hij immers prachtige tekeningen. De 'slaapwandelende kunstenaar', zoals hij inmiddels wordt genoemd, stelt vanaf morgen voor het eerst solo tentoon in zijn thuisland Groot-Brittannië.

De 40-jarige Lee Hadwin begon voor het eerst in zijn slaap te tekenen toen hij amper vier jaar oud was. Inmiddels zijn de tekeningen die hij onbewust 's nachts maakt zo populair dat hij kan leven van zijn kunst. Zo kocht de Amerikaanse zakenman Donald Trump een van zijn kunstwerken, en verkocht hij drie van zijn vroege portretten van Marilyn Monroe aan het Marilyn Monroe Museum in Hollywood.

De ene nacht tekent hij al slapend portretten van Marilyn Monroe, de andere maakt hij een abstract werk. Wanneer hij welke stijl kiest en waarom, weet Hadwin niet. Alleen dat zijn werken door de jaren heen wel geëvolueerd zijn, en dat alcohol een duidelijke rol speelt. "Ik teken blijkbaar vooral wanneer ik alcohol gedronken heb, maar volgens de slaapkliniek van Edinburgh is alcohol wel vaker een aanstoker van slaapwandelen. En het is overigens ook niet zo dat ik me elke avond Lazarus drink om te kunnen tekenen."

De ervaringen die Hadwin in de loop van de dag ondervindt, hebben wel een invloed op wat hij tekent. Zo was er in de tijd toen hij als 15-jarige de portretten van Marilyn Monroe tekende veel te doen rond memorabilia van de blonde ster. "Er zal wel een link zijn tussen wat ik teken en wat ik zie als ik wakker ben, maar ik teken ook vaak elfjes en die heb ik nog nooit gezien."

Hadwin is behoorlijk actief als nachtelijke kunstenaar. Van abstracte werken kan hij er soms twee op één nacht maken. En in heel uitzonderlijke gevallen kan hij ook meerdere nachten aan één tekening werken. Al die nachtelijke creativiteit eist wel zijn tol 's morgens. "Van zodra ik 's morgens wakker word, weet ik dat ik 's nachts heb getekend. Ik krijg dan vreselijke migraine die wel vijf uur kan aanhouden, maar daarna ben ik weer in orde. Andere ongemakken ondervind ik eigenlijk niet. Ik beschouw het slaapwandelen niet als een probleem. Het is lastiger voor mijn partner en vrienden, denk ik, maar ik heb gelukkig nog geen al te grote schade aangericht."

Inmiddels is het verhaal van de 'slaapkunstenaar' al de hele wereld rondgegaan en stelde hij zijn werken al tentoon in Australië en China. Morgen opent zijn eerste solotentoonstelling in Groot-Brittannië, in de pas geopende Rise Gallery in Croydon, niet ver van Londen. De expo 'Hypnos' (Grieks voor slaap, red.) geeft een overzicht van zijn artistieke carrière van de afgelopen 35 jaar, om mensen "te laten proeven" van zijn werk.

Hoewel zijn aparte kunstzinnige parcours hem wereldwijd al heel wat aandacht heeft opgeleverd, blijft Hadwin er nuchter onder. "Ik teken al sinds ik vier ben, dus voor mij is het heel normaal. Als ik naar de werken kijk, denk ik soms wel 'wauw', maar omdat ik ermee ben opgegroeid, is het voor mij niet zo speciaal."

Kritiek van kunstcritici laat hem inmiddels koud. "Ik heb intussen een goede reputatie als kunstenaar, en ik beschouw mezelf ook als dusdanig." Dat het vooral zijn uitzonderlijke verhaal is dat de aandacht trekt en niet zozeer zijn kunstwerken neemt hij er graag bij. "Uiteindelijk gaat dat hand in hand. Als ik mensen mijn levensverhaal niet zouden kennen, zouden ze ook niks geweten hebben over mijn kunst. Bij elke kunstenaar schuilt er wel een verhaal achter zijn werken. Het is zoals met de bolletjeswerken van Damien Hirst. Sommige mensen zeiden daarover dat ze dat ook hadden kunnen maken, maar dat hebben ze niet gedaan. Hirst wel. Over mijn werken zeggen mensen ook dat ze dat in hun slaap kunnen, maar ze doen het niet. Ik wel."

Wat er juist voor zorgt dat Hadwin al 35 jaar al slaapwandelend tekent en schildert en overdag absoluut geen artistiek talent heeft, is ondanks ontelbare onderzoeken nog steeds een raadsel. Wat als het even plots stopt als het begonnen is? "Als het morgen ophoudt, dan is het maar zo. Veel kunstcritci zullen blij zijn als ik nooit nog iets teken. Het is hetzelfde met een kunstenaar die sterft, en wie weet zijn mijn werken dan nog meer waard. (lacht)"

De expo 'Hypnos - A solo show by Lee Hadwin' loopt van 16 januari tot en met 5 februari in de Rise Gallery in Croydon, Groot-Brittannië. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je raadt nooit hoe Masha-de-kat deze in de vrieskou gedumpte baby redde

Je raadt nooit hoe Masha-de-kat deze in de vrieskou gedumpte baby redde

http://static3.hln.be/static/photo/2015/12/12/13/20150115181712/media_xll_7413508.jpg

Masha de langharige tijgerkat is een held. Met haar lichaamswarmte en dikke vacht redde ze een drie maanden oude gedumpte baby van de vriesdood. Masha kroop in de kartonnen doos waarin het kind was achtergelaten en zette het op een ononderbroken miauwen. Tot een buurtbewoonster de kat hoorde en de baby ontdekte.

De 68-jarige Irina Lavrova woont in de buurt in de Russische stad Obinsk waar de kleine jongen bij het vuilnis was gezet. Toen de vrouw haar vuilzak buiten zette, hoorde ze de kat onbedaarlijk miauwen. Ze ging kijken wat er loos was en kon haar ogen niet geloven: naast de kat lag ook een baby in de doos.

Moederinstinct
"Masha is een buurtkat. Iedereen zorgt om beurt voor haar", verklaart de vrouw. "Ze is heel lief en rustig, dus toen ik haar hoorde miauwen dacht ik dat er iets scheelde met haar. Normaal zou ze direct naar me toe zijn gelopen. Ik was geschokt toen ik haar in die doos naast een baby zag liggen. Haar moederinstinct moet ervoor gezorgd hebben dat ze de baby wilde beschermen".

"De baby was goed gekleed en had een mutsje op. In de doos lagen enkele luiers en wat babyvoeding".

De baby werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar bleek dat het kind gezond en wel was. Een woordvoerder van het ziekenhuis: "De baby was wellicht nog maar enkele uren buiten. Dankzij Masha en de kleren die het droeg, stelt het kind het goed".

Rotverwend
Voor de buurtbewoners is Masha nu een held. Irina: "Iedereen uit de buurt is trots op haar. We verwennen haar rot door haar haar lievelingseten te geven". De politie is een zoektocht naar de moeder van de baby gestart. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seasick Steve - Thunderbird

Seasick Steve - Thunderbird

Klik op de foto om hem te beluisteren


Seasick Steve, artiestennaam van Steven Gene Wold (Oakland, Californië, 1941 is een Amerikaans bluesmuzikant. Hij speelt vooral op aparte zelf gemaakte instrumenten, waaronder een driesnarige gitaar, maar zingt ook

Als veertienjarige koos Steve er voor om weg te gaan uit zijn ouderlijk huis en een bestaan als zwerver te gaan leven. Hij wisselde verschillende baantjes af met (blues-)optredens. Hiermee raakte hij niet bekend, al deelde hij in de jaren zestig wel het podium met onder andere John Lee Hooker en Lightnin’ Hopkins.

In de herfst van 2006 bracht Steve zijn debuutplaat uit, Dog House Music. Aan het einde van dat jaar nodigde Jools Holland Seasick Steve uit om in zijn oudejaars-muziekshow Hootenanny, op de BBC, op te treden. Dit optreden betekende de doorbraak voor Seasick Steve, die inmiddels 66 jaar was.

Zijn eerste optreden in België was op Humo's Pop Poll, waar hij voor een met 12.000 mensen gevuld Sportpaleis stond. Enkele maanden later stond hij ook op Pukkelpop en in een volledig uitverkochte Ancienne Belgique. Media spraken van een hype rond de blueszanger.

Seasick Steve tekende bij platenmaatschappij Warner Brothers, die zijn tweede studioalbum wereldwijd uitbracht: I Started Out With Nothin’ And Still Got Most Of It Left' in 2008. Het album werd overwegend positief ontvangen. Het succes van de plaat bracht hem op nog grotere podia: in 2009 stond hij op het hoofdpodium van Rock Werchter, en in 2010 op het hoofdpodium van Pukkelpop. Op donderdag 30 Juni 2011 stond hij weer op het hoofdpodium van Rock Werchter. Voor dat optreden nam hij John Paul Jones mee, de bassist van Led Zeppelin en later van Them Crooked Vultures. Op 20 augustus stond hij samen met zijn drummer Dan Magnusson in de Grolsch tent op het Lowlands Festival in Biddinghuizen, waar hij naar eigen zeggen zijn beste show uit 17 optredens opvoerde uit zijn festivaltour 2011 (quote DWDD 14 september 2011).

In 2010 nam hij deel aan het Britse populaire autoreportageprogramma "Top Gear". In 2011 was hij op 14 september te zien in een uitzending van het Nederlandse televisieprogramma De Wereld Draait Door.» Reageer (0)
14-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo vaak moet je douchen volgens wetenschappers

Zo vaak moet je douchen volgens wetenschappers

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/1/5/20150114113255/media_xll_7409315.jpg

Heel wat westerlingen kruipen haast elke dag onder de douche. Maar dermatologen zeggen dat dit schadelijk is voor het lichaam. Hoe vaak kunnen we ons best wassen om de balans tussen een gezonde huid en goede hygiëne in evenwicht te houden? Experts geven het antwoord.

Joshua Zeichner is een Amerikaanse dermatoloog in het New Yorkse ziekenhuis Mount Sinai Hospital, hij verklaart waarom we ons te vaak douchen. "We zijn te hygiënisch door ondermeer reclame van zeepfabrikanten vorige eeuw. Lichaamsgeur en de nood om ons vaak te wassen is een cultureel fenomeen."

Dermatologe Katherine Ashenburg zegt dat je te vaak wassen meer kwaad dan goed kan doen. "Het kan je huid uitdrogen en voor irritaties zorgen. Zo was je de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Kleine scheurtjes zijn het gevolg, waardoor je meer kans loopt op een infectie. Baby's en kleuters nemen daarom best niet elke dag een badje. Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij het verouderen. Wat je tegen allergieën, eczeem en aandoeningen beschermt. Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen."

Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zweet. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat we elke dag meer vuil en olie kwijtraken via onze kledij dan dat we in de douche doen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.104 en nog geen enkele grijze haar: deze oma deelt haar geheim

104 en nog geen enkele grijze haar: deze oma deelt haar geheim

http://static2.hln.be/static/photo/2015/6/10/8/20150114101211/media_xll_7409018.jpg

Een Britse vrouw van 104 beleeft de droom van elke vrouw: ondanks haar hoge leeftijd heeft ze nog steeds haar natuurlijke haarkleur en valt er bij haar geen enkele grijze haar te bespeuren.

Freda Taylor heeft nog steeds een coupe bruine lokken, waar geen haarverf aan te pas kwam. Het geheim achter haar jeugdige lokken zijn geen dure crèmes of oliën. Maar Freda zegt aan de Britse krant Daily Mail dat haar 'gezonde' levensstijl hier verantwoordelijk voor is.

Toch heeft de vrouw twee wereldoorlogen overleefd, reden genoeg om grijze haren te kweken. "Ik heb heel mijn leven gezond geleefd, geen sigaretten of zware avonden op café voor mij. Ik mocht niet van mijn vader, ik keek zo naar hem op dat ik het niet deed. Dus als je net als mij mooi oud wil worden, zorg dan goed voor jezelf." De vrouw werd in 1910 geboren in een gezin met acht broers en zussen. Ze trouwde met haar echtgenoot Gordon tijdens de tweede wereldoorlog en samen kregen ze een zoon Keith.

Naast haar bruine lokken is het geheugen van Freda nog steeds in intact. Haar eerste herinnering is meer dan 100 jaar oud: "Ik herinner me nog  hoe mijn vader tegen iemand anders op het strand zei dat hij op de radio had gehoord dat de oorlog was uitgebroken." (br.hln)


» Reageer (0)
13-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twaalf jaar leefde hij als een plant om dan miraculeus te ontwaken en zijn pakkende verhaal te vertellen

Twaalf jaar leefde hij als een plant om dan miraculeus te ontwaken en zijn pakkende verhaal te vertellen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/14/15/3/20150113122337/media_xll_7406898.jpg

Hoop was er niet meer voor de Zuid-Afrikaan Martin Pistorius. De artsen hadden hem opgegeven. Hij zou weldra sterven. Maar dat deed hij niet. Twaalf jaar leefde hij als een plant om dan miraculeus te ontwaken en zijn verbluffende verhaal te vertellen.

Het waren de late jaren tachtig. Martin Pistorius, toen amper twaalf jaar oud, werd in het ziekenhuis opgenomen. Volgens de artsen had hij cryptokokken-meningitis en tuberculose in de hersenen maar heel zeker waren ze niet van die diagnose. Zijn toestand verslechterde echter snel, uiteindelijk kon hij niet meer spreken of bewegen. Hij belandde in een coma.

Hartverscheurend
Dokters hadden hartverscheurend nieuws te melden aan de ouders van Martin. Hun zoon was een plant geworden en had niet meer lang te leven. Aan de ouders werd gevraagd om Martin mee naar huis te nemen en hem daar te laten sterven.

Het koppel deed wat hen was aangeraden. Rodney en Joan Pistorius namen hun zoon mee naar huis. Maar in plaats van te sterven, bleef hij leven. Twaalf jaar lang zorgden ze voor hem, wat een hele onderneming bleek want Martin had continu speciale zorgen nodig. Gedurende al die jaren was er zichtbaar geen enkele verbetering te bespeuren.

Uitzichtloos
Moeder Joan verloor de moed en zei in al haar wanhoop tegen haar zoon: "Ik hoop dat je dood gaat". Vandaag beseft ze hoe afschuwelijk het was om die gevoelens te uiten maar ze wilde toen enkel een soort van opluchting voelen na al die jaren van uitzichtloosheid.

Opmerkelijk, Martin begreep alles wat er op dat moment rondom hem gebeurde. Pijnlijk, ook de harde woorden van zijn moeder waren hem niet ontgaan.

Vandaag de dag kan Martin over zijn ervaringen vertellen en heeft hij iets gezegd dat ronduit verbluffend is. Al die jaren bleek hij immers niet in zo'n onveranderde vegetatieve toestand te verkeren als gedacht. Hij zat gewoon gevangen in een lichaam dat niet meer wilde meewerken.

Helemaal alleen
"Ja, ik was wel degelijk helemaal aanwezig, niet van in het begin maar zo'n twee jaar nadat ik als een plant werd gecatalogeerd", deed de jongeman uit de doeken. "Ik besefte alles, Ik kon horen en zien zoals een normale persoon. Iedereen was gewend dat ik er niet was zodat ze niet merkten dat ik langzaamaan meer aanwezig begon te zijn. Die harde realiteit was een echte klap voor me. Ik vreesde dat ik voor de rest van mijn leven helemaal alleen ging zijn."

Donkere wereld
En ja zoals eerder al aangehaald hoorde Martin ook wat zijn moeder had gezegd over hem. Hij begon te geloven dat niemand ooit nog van hem zou houden. "Je denkt aan niets meer, je bestaat gewoon. Het is een donkere wereld om te vertoeven, op een bepaalde manier sta je jezelf toe om dieper af te glijden."

Zon
Uiteindelijk raakte Martin heel erg gefrustreerd om opgesloten te zitten in zijn eigen lichaam. Hij begon pogingen te ondernemen om opnieuw controle te krijgen over zijn leven. Hij trachtte de tijd te achterhalen aan de hand van de zonsopgang -en ondergang. De jongeman maakte abstractie van negatieve gedachten die hem achtervolgden.

Schim
"Geleidelijk aan leerde ik de wanhoop van mijn moeder te begrijpen. Telkens ze naar me keek, zag ze maar een schim van haar eens zo gezonde zoon waar ze erg veel van hield."

Spookjongen
Nu is Martin getrouwd met Joanna en werkt als een webdesigner in Engeland. Een tijdje geleden pende hij zijn memoires neer. Door het boek 'Ghost Boy' te schrijven kreeg hij opnieuw controle over zijn leven. "Mijn geest zat gevangen in een onbeholpen lichaam, mijn armen en benen kon ik niet controleren en mijn stem was weg", zei de man daarover. "Ik kon geen geluid voortbrengen om iemand te waarschuwen dat ik weer aanwezig was. Ik was totaal onzichtbaar: een spookjongen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog liever in auto slapen dan huis huren zonder hond

Nog liever in auto slapen dan huis huren zonder hond

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/14/8/20150113000703/media_xll_7405673.jpg

Andy Bouckenhove (35) uit Poperinge leeft al sinds eind december in zijn wagen, samen met zijn hond 'Killaz'. De man krijgt immers geen huurhuis waar hij samen met zijn trouwe viervoeter kan verblijven. "Ik slaap nog liever in mijn auto dan in een huis zonder mijn hond", stelt Andy.

Al sinds 24 december vorig jaar leeft de 35-jarige Andy Bouckenhove uit Poperinge in zijn wagen. Niet omdat de man arm is of iets mispeuterd heeft, maar enkel en alleen omdat hij nergens een huis kan huren samen met zijn hond Killaz. "Ik slaap nog liever in mijn wagen dan dat ik mijn hond moet wegdoen", doet Andy het verhaal.

De problemen begonnen toen zijn relatie met zijn vriendin na 11 jaar op de klippen liep en zijn huis werd verkocht. "Het kantoor zou mij na de verkoop aan een huurhuis helpen maar uiteindelijk bleek dat niet te lukken. De meeste mensen willen immers niet verhuren aan mij omdat ik een hond heb." Daarom slaapt Andy sinds 24 december in zijn Citroën samen met zijn trouwe viervoeter Killaz. "Ik slaap samen met hem onder een dekentje op de zetels die ik allemaal plat leg. Met een gasvuurtje kan ik dingen opwarmen en naar het toilet kan ik op het openbaar kerkhof", vertelt Andy die ook aanbiedingen krijgt om bij vrienden te blijven. "Maar ik ben liever alleen dan hen ten last te zijn en me als het vijfde wiel aan de wagen te voelen. Bovendien heb ik eigenlijk helemaal niks te kort. Arm ben ik niet en ik heb helemaal geen schulden of een strafblad. Ik kan zeker ook mijn plan trekken. Als ik af en toe ga eten bij vrienden dan betaal ik de ingrediënten en kook ik. Daar sta ik op."

Maar hoe lang kan de man het volhouden om in zijn wagen te overnachten? "Dat is inderdaad een goede vraag. Maar ik merk dat mensen achter me staan. Bovendien zijn het eigenlijk illegale praktijken die de immokantoren hanteren in verband met huisdieren. Het is echt iets principieel: als ik er niet kan blijven met mijn hond, dan blijf ik er niet. Sommige mensen zeggen me ook dat ik moet verzwijgen dat ik een hond heb, maar dat doe ik niet. Ik wil niet gaan liegen vanaf de eerste dag."

Ondertussen kreeg de man wel al veel reacties van mensen waar hij eventueel een huisje kan huren met zijn hond. "Ik krijg reacties vanuit Antwerpen, Limburg en zelfs vanuit Nederland, maar vanuit West-Vlaanderen heb ik nog niks gehoord. Ik wil in Poperinge gewoon de kans krijgen om een huis te huren waar ik mijn zinnen op heb gezet mét mijn hond" Wie Andy kan helpen aan een huurhuis waar hij samen met hond Killaz kan verblijven, kan de man contacteren op het nummer 0477/61.78.89. (br.hln)


» Reageer (0)
12-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen lopen hand in hand op straat: dit zijn de schokkende reacties

Mannen lopen hand in hand op straat: dit zijn de schokkende reacties

Klik op de foto om de video te bekijken
Twee presentatoren van de BBC, Iain Lee en Justin Dealey, liepen voor een sociaal expe
riment hand in hand door de Britse straten. De twee mannen hadden zich wel aan kwade blikken verwacht, maar waren geschokt door de overvloed aan negatieve reacties. De twee presentatoren bedachten het experiment nadat een homoseksuele luisteraar op de radio had geklaagd dat hij het slachtoffer werd van homobashing in de Britse stad Luton. Iain en Justin besloten daarop een filmpje te maken waarmee ze aantoonden hoe groot het stigma rond homoseksualiteit nog steeds is. Ze hopen de negatieve kijk van Britten op homoseksualiteit zo te kunnen veranderen.  

De twee hadden zich aan wel wat opmerkingen verwacht, maar niet dat zoveel voorbijgangers hun walging zouden uiten wanneer de twee mannen hand in hand passeerden. Zo kun je in het filmpje zien hoe een man een kind van hen afschermt wanneer hij hen benadert. Maar het meest ongemakkelijke moment komt pas op het einde. De twee presentatoren spreken een jongen en zijn moeder aan omdat ze hem 'urgh' hoorden zeggen. De reactie van de tiener was ontzettend hard: "Ik vond het walgelijk. Het is gewoon verkeerd dat twee mannen dit doen, ik vind het walgelijk", aldus de tiener. Zijn moeder praatte zijn reactie goed door te zeggen dat homoseksualiteit nog steeds gestigmatiseerd wordt en dat hij slechts een tienerjongen is.

De twee presentatoren besluiten het filmpje met hun persoonlijke ervaring. "Ik voelde me erg ongemakkelijk. Als ik de hand van een meisje had vastgehouden op dezelfde manier, zou er niets aan de hand zijn geweest." (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard Hawley - Just Like The Rain

Richard Hawley - Just Like The Rain

Klik op de foto om hem te beluisterenRichard Hawley (Sheffield, 17 januari 1967) is een britpopartiest, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Hij speelde onder meer in da bands Longpigs en Pulp, als gitarist. Als solo-artiest zingt hij en speelt hij gitaar. Hiermee heeft hij tot op heden 6 albums uitgebracht.

Ondanks dat hij in eigen land nooit echt heeft door weten te breken, heeft hij in Europa een kleine schare fans. Hij maakt af en toe kleine tours buiten de eigen landsgrenzen. Hawleys stemgeluid wordt vaak vergeleken met dat van Frank Sinatra, al is de muziek van Hawley melancholischer.

Hawley verwierf voornamelijk bekendheid met zijn nummers "Coles Corner", "Oh My Love" en "Soldier On".

Hawley verzorgde de zang bij het nummer "Bad Woman" van de Arctic Monkeys, dat op de single Teddy Picker van de groep kwam te staan.

Dankzij Banksy's pseudo-documentaire "Exit through the Gift Shop" verwierf hij meer faam, met name door de single "Tonight the Streets Are Ours" die als soundtrack werd gekozen.


» Reageer (0)
11-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotograaf vindt veel geld bij ontdekkingstocht door verlaten huis

Fotograaf vindt veel geld bij ontdekkingstocht door verlaten huis

http://static1.hln.be/static/photo/2015/12/10/5/20150111132504/media_xll_7401215.jpg

Urban exploring is helemaal in. Hobby-fotografen verkennen verlaten gebouwen, liefst zo vervallen mogelijk om mooie beelden te schieten. Fotograaf Dave van Freaktography vond bij een verkenningstocht door een verlaten huis 7.000 euro cash.

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/15/10/20150111132817/media_xll_7401220.jpg

Omdat Urban explorers, ook wel 'Urbexers' genoemd, het volgend motto hanteren: "Neem niets behalve foto's, laat niets achter behalve voetstappen", besloot Dave de eigenaar van het geld op te sporen. Hij vond de kleindochter van het echtpaar dat ooit in het huis had gewoond en gaf de hele som aan haar. (br.hln - foto © Freaktography)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf proberen? Na kleuren voor volwassenen: verbind de stipjes

Zelf proberen? Na kleuren voor volwassenen: verbind de stipjes

http://static2.hln.be/static/photo/2015/11/1/3/20150111121453/media_xll_7401138.jpg

Herinner je de 'verbind de stipjes-prenten' uit je jeugd nog? Dit is de nieuwste hippe manier onder volwassenen om stress te lijf te gaan. De trend is nog niet zo populair als de kleurboeken, maar wint wel aan populariteit bij voornamelijk vrouwen. Heel wat uitgeverijen spelen hierop in en brengen verschillende stipjesboeken uit.

Uitgeverij Manteau lanceert volgende maand twee boeken 'Van Puntje tot Puntje'. Daarin vind je prenten met meer dan 300 genummerde puntjes, online vind je nog meer ingewikkeldere puzzels waar je met meer dan 1000 nummertjes aan de slag kunt. Een tikje moeilijker dan de prenten uit de kinderboeken dus. De beloning is niet alleen vliegtuig of een exotisch dier dat plots opduikt, je kan de tekening achteraf ook nog eens inkleuren. Gevorderden wagen zich aan een prent waarbij de Mona Lisa tevoorschijn komt als je alle 6239 nummers hebt verbonden.

Lies Maes van Manteau legt uit wat de bedoeling is: "De prenten zijn leuk om verveling te bestrijden terwijl je bijvoorbeeld in de wachtkamer van de dokter zit of kunnen helpen je om na een drukke dag even het hoofd even leeg te maken."

Psycholoog Herman Konings legt aan de krant Het Nieuwsblad uit dat deze boeken ook echt kunnen helpen. "Als je het gevoel hebt dat het je allemaal te veel wordt, kun je door die prenten tot rust komen. Je kan het met het bijhouden van een dagboek vergelijken, beide technieken helpen scheppen orde in je hoofd."

In het buitenland zijn de puntjesboeken erg populair. Hier evenaren ze het succes van de kleurboeken voor volwassenen nog niet, dat zegt een Gentse verkoper bij boekenwinkel Fnac. Het goede nieuws is dat je niet per se een boek hoeft te kopen, online vind je ook heel wat ingewikkelde prenten waarbij je de stipjes kan verbinden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheim van een gezond hart? Optimisme

Het geheim van een gezond hart? Optimisme

http://static1.hln.be/static/photo/2015/2/10/7/20150111091307/media_xll_7400977.jpg

Natuurlijk hebben we het hier niet over aangeboren hartziektes, maar als het over bloeddruk en cholesterol gaat, is optimisme een van de beste manieren om ze laag te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat een positieve ingesteldheid wonderen doet.

De universiteit van Illinois voerde een onderzoek uit bij niet minder dan 5.100 volwassenen. Er werd gepeild naar bloeddruk, cholesterol en BMI. Daarnaast moesten de testpersonen vragen beantwoorden over hun mentale gezondheid, hun optimisme en hun fysieke gezondheid.

De resultaten toonden een duidelijk verband aan tussen de gezondheid van het hart en een positieve ingesteldheid. "De mensen die optimistisch door het leven gingen, hadden twee keer meer kans om in een ideale cardiovasculaire gezondheid te verkeren dan pessimistische mensen", verklaart professor Rosalba hernandez. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppel vliegt 8000 km voor Harry Potter-aanzoek en staat voor gesloten deuren

Koppel vliegt 8000 km voor Harry Potter-aanzoek en staat voor gesloten deuren

http://static3.hln.be/static/photo/2015/4/13/9/20150110081354/media_xll_7397274.jpg

De Amerikaan Samuel Goetsch en zijn vriendin Stephanie zijn zulke enorme Harry Potter-liefhebbers dat hij haar op een 'Harry Potter-plek' ten huwelijk wilde vragen. Hij koos voor een treinstation, waar een scéne uit Harry Potter en de Halfbloed Prins is opgenomen. De 24-jarige Goetsch wist echter niet dat er werkzaamheden waren aan het station in Londen, dat daarom dicht was.

In de zesde film uit de reeks is Harry op een station, waar hij op het punt staat een vrouw te versieren. Op dat moment komt professor Perkamentus, het hoofd van de tovenaarsschool Zweinstein. Hij neemt Harry mee. Volgens Goetsch is dat een nieuw begin en daarom koos hij de plek uit om zijn vriendin ten huwelijk te vragen, vertelt zijn vader aan Telegraph: "Mijn zoon koos die plek uit omdat de scène in de film ook over een nieuw begin gaat.''

Goetsch vertelde zijn vriendin dat hij voor zijn werk naar Londen moest: "Hij deed net alsof hij daar voor zaken heen zou gaan en overtuigde Stephanie om mee te gaan,'' vertelt zijn vader. "Ik denk niet dat hij dacht dat het zo'n probleem zou zijn om het station te bereiken. Stephanie had echter niet door dat mijn zoon wat van plan was, dus hij moest snel wat bedenken om haar toch op het station te krijgen.''

Uiteindelijk sprak Goetsch een medewerker aan. Die hielp de tortelduifjes: "Het is iets dat je niet elke dag ziet, dus ik liet hen binnen. Ik begreep dat ze enorme Harry Potterfans zijn, dus het is romantisch om het zo te doen.''

Dankzij de medewerker kon Goetsch zijn vriendin ten huwelijk vragen. Alle moeite was niet voor niets: ze zei ja. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je je pyjama wekelijks moet wassen

Waarom je je pyjama wekelijks moet wassen

http://static3.hln.be/static/photo/2015/0/13/6/20150109160718/media_xll_7397631.jpg

De gemiddelde Britse man draagt zijn pyjama gedurende twee weken alvorens het kledingstuk te wassen, terwijl hun vrouwelijke landgenoten gedurende 17 dagen dezelfde nachtkledij dragen. Een hygiëne-experte waarschuwt dat dit tot huidinfecties, blaasontstekingen en zelfs een vorm van stafylokokken kan leiden.

Professor Sally Bloomfield legt het hygiëneprobleem uit: "Pyjama's zitten dicht tegen je huid. De gemiddelde mens verliest huidcellen aan een hoge snelheid. Deze bevatten micro-organismen, die normaal niet schadelijk zijn. Maar als ze op de verkeerde plek in het lichaam terechtkomen, kunnen ze problemen veroorzaken. Heel wat mensen zijn dragers van stafylokokken, wat infecties kan veroorzaken als deze in wondjes terechtkomen. In de darmen zit de E. Coli-bacterie, de meeste varianten zijn niet schadelijk. Maar als ze in je urinewegen terechtkomen, kan dit een blaasontsteking veroorzaken. Sommige mensen zijn dragers van MRSA, wat soms moeilijk te behandelen is." 

Professor Bloomfield waarschuwt dat als je je pyjama uittrekt, de bacteriën ook andere kledij kunnen 'besmetten'. "Het is belangrijk dat je minstens een keer per week je pyjama wast. Dit maakt de meeste microben onschadelijk, maar het wasproces roeit ze nooit helemaal uit. Daarom is het belangrijk bewust om te springen met je pyjama en deze kledingstukken niet in huis te laten rondslingeren." (br.hln)


» Reageer (0)
10-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische uitvinding 'chocolade snuiven' is internationale hype

Belgische uitvinding 'chocolade snuiven' is internationale hype

http://static3.hln.be/static/photo/2015/8/11/2/20150109164455/media_xll_7397867.jpg

Voor velen is chocolade een drug, maar sommigen nemen dit toch wel heel letterlijk. Volgens metro.co.uk is chocolade snuiven dè hype van het moment. De 'chocolate shooter' werd in 2008 uitgevonden door de bekende Belgische chocolatier Dominique Persoone. Zijn uitvinding verovert nu de hele wereld.

Onderzoek toont aan dat we proeven met onze neus. Dit inspireerde de Belgische 'shock-o-latier' Dominique Persoone om in 2008, ter gelegenheid van de verjaardag van Ron Wood (de gitarist van The Rolling Stones), een plastieken apparaatje uit te vinden waarmee gasten op een wel heel unieke manier van hun dessert kunnen genieten. Ze konden de cacao gewoon opsnuiven.

De snuifkit of de 'chocolate shooter' schiet letterlijk cacao in je neus, eventueel aangevuld met een vleugje gember of frambozen -of muntpoeder. Je kunt de snuifkit kopen op de website van Persoone 'The Chocolate Line'. Wereldwijd zijn er ondertussen maar liefst 25.000 exemplaren van verkocht.

High van chocolade
De Britse Mary Jean Dunsdon is helemaal mee met de hype en verkoopt nu ook zelf snuifkitjes. Voor zo'n 60 pond heb je zelf een shooter. Voor een enkele snuif moet je 1,10£ neertellen. Volgens metro.co.uk is de Britse vrouw alvast heel enthousiast. "Cacao snuiven maakt je even blij als gewoon chocolade eten", zegt ze. "Als je snuift, ervaar je de sensatie van chocolade heel subtiel, voor enkele uren, en dat calorievrij."

Niet iedereen is even positief over de nieuwe hype. Eerdere snuiftrends waar schoolkinderen gemaald snoep door hun neus jagen, heeft in verschillende landen al tot grote bezorgdheid geleid. Het zou immers gepaard gaan met allergische reacties, littekens in de neus, longirritatie, infecties en nog veel meer lichamelijke problemen. Volgens Mary Jean is het belangrijk om  te snuiven met mate, maar ze zegt voorlopig nog geen negatieve reacties te hebben gehad. Ook haar klanten zijn er allemaal aan verslaafd.

Chocolade snuiven is dè nieuwe trend. Maar waar trek je de lijn? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Clapton - Wonderful Tonight

Eric Clapton - Wonderful Tonight

Klik op de foto om hem te beluisteren

Eric Patrick Clapton, (Ripley (Surrey), 30 maart 1945) is een Britse gitarist, componist en zanger van blues-, rock- en popmuziek.


» Reageer (0)
09-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wanten gezocht voor verbrande koalapootjes

Wanten gezocht voor verbrande koalapootjes

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/16/9/20150109024601/media_xll_7395849.jpg

Dierenorganisaties in Australië roepen iedereen op om wanten te doneren. Heel wat koala's liepen namelijk zware brandwonden op aan hun pootjes door de grote natuurbranden in het zuiden van het land.

Onder andere The International Fund for Animal Welfare roept mensen op om wanten te doneren uit katoenen lakens of handdoeken. Ze plaatsten zelfs een naaipatroon op hun Facebook-pagina zodat iedereen ze zelf kan maken. "De koala's hebben onze hulp nodig. Snij het patroon uit en naai samen met je vrienden wanten", aldus de organisatie.

Koala's, die in de toppen van hoge eucalyptusbomen wonen, bewegen zeer traag en slagen er niet altijd in om op tijd aan de bosbranden te ontsnappen. "Waarschijnlijk zullen er de komende dagen nog meer gewonde koala's in de dierenkliniek belanden. Met de wanten krijgen hun beschadigde pootjes de nodige bescherming, waardoor ze kunnen genezen en terug in het wild worden gezet", besluit The International Fund for Animal Welfare. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge bloeddruk? Eet als een viking

Hoge bloeddruk? Eet als een viking

http://static0.hln.be/static/photo/2015/11/1/14/20150108161349/media_xll_7393709.jpg

Met een Scandinavisch dieet vliegen de kilo's eraf en verminderen de schadelijke effecten van overgewicht aanzienlijk. Het dieet wordt aangeprezen als dè nieuwe trend voor wie gewicht wil verliezen en de gezonde toer wil opgaan. Last van overgewicht, diabetes, en/of een te hoge bloeddruk? Eet dan als een viking!

Een Scandinavisch dieet bevat veel vis, groenten, bessen, volkorenproducten, koolzaadolie, kruiden en zelfs paardebloemen. Wie eet als een viking zal niet alleen afvallen, maar wordt ook gezonder.

Scandinavische onderzoeken wijzen uit dat mensen die diabetes, een hoge bloeddruk en/of overgewicht hebben en het Scandinavische dieet volgden drie keer zoveel gewicht verloren dan zij die onder andere minder vis en bessen consumeerden.

Volgens de onderzoekers is het dieet ook een oplossing voor verschillende gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes en een hoge bloeddruk. De eerste groep onderzochten maakte namelijk ook opvallend minder slechte cellen aan die aan de basis liggen van zulke chronische gezondheidsproblemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man (60) met autopech stapt 50 km door outback en strandt op 2 km van redding

Man (60) met autopech stapt 50 km door outback en strandt op 2 km van redding

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/7/11/20150109091917/media_xll_7396316.jpg

Een man van 60 legde na autopech 50 kilometer te voet in de Australische outback af. Op nog geen twee kilometer van zijn redding werd hij dood teruggevonden. Zijn vrouw was achtergebleven in de wagen en kon uiteindelijk wel gered worden.

Het koppel strandde zondag met de wagen op een verlaten weg helemaal in de outback in West-Australië. Ze waren op weg naar Windidda ranch, zo'n 800 km ten noordoosten van Perth en op 200 km van de dichtstbijzijnde gemeente, Wiluna. Ze overnachtten samen in hun auto, maar 's morgens ging de man op zoek naar hulp, met enkel wat water bij zich. Op nog geen 2 km van de ranch werd de zestigjarige dood aangetroffen. De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.

Toen er geen hulp kwam, ging ook de vrouw dinsdagochtend op stap. Ze werd opgepikt door een passant die haar naar de ranch bracht. Daar sloeg ze alarm.

In de verlaten Australische outback kan het heel warm worden. In Windidda was het vrijdag nog 39 graden Celsius. De hulpdiensten raden aan om in de zomermaanden zoveel mogelijk water mee te nemen en om bij autopech altijd in de wagen te blijven wachten op hulp. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sarah Blasko - All I Want

Sarah Blasko - All I Want

Klik op de foto om ze te beluisteren


De Australische Sarah Blasko begon in 1998 als zangeres in de band Acquiesce, maar toen er na vier jaar nog steeds alleen maar vrienden, ooms en tantes bij optredens kwamen kijken besloot ze in haar eentje verder te gaan. In 2004 debuteert ze als soloartiest met het album 'The overture & The underscore' en van dan af gaat het meteen heel snel met de carrière van Blasko. In thuisland Australië wordt ze bedolven onder de goede recensies en wordt ze genomineerd voor de ARIA (Australian Record Industry Association) Music Awards. Vorig jaar kwam haar derde album 'As day follows night' uit, met wederom een verzameling prachtige indiepopliedjes. Maar waar Sarah Blasko op haar debuut nog veel gebruikmaakte van synths en elektronische beats is er op haar derde album veel ruimte en aandacht voor piano, akoestische gitaar en haar heldere stem.
» Reageer (0)
08-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wel langer leven maar geen zin in havermoutpap? Je kan er ook pizza mee maken

Wel langer leven maar geen zin in havermoutpap? Je kan er ook pizza mee maken

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/7/9/20150108151318/media_xll_7394004.jpg

Elke dag een portie havermout zou de sleutel tot een lang en gezond leven kunnen zijn, dat bleek eerder deze week na uitgebreid onderzoek aan de universiteit van Harvard. Maar dat betekent niet dat je gedoemd bent om elke je dag 'smaakloze' havermoutpap naar binnen te werken, we zochten de lekkerste en originele recepten met volwaardige granen uit.

Havermoutpap is niet bij iedereen even populair als ontbijt. Als je het elke dag eet, kan het wat saai worden. Je kunt dit gezonde superfood niet alleen met fruit pimpen, maar je kan er bijvoorbeeld ook 'granola' mee maken voor een gevarieerder menu.

Velen beseffen niet dat havermout een erg veelzijdig ingrediënt kan zijn en dat je hiermee de gekste dingen in elkaar flast. Experimenteer met hele maar ook met fijngemalen havervlokken.

Maak je eigen granola met havervlokken, noten, pitten, zaden en ahornsiroop. Jeroen Meus heeft hier een heerlijk recept voor. Dit lijkt een tijdrovend werkje, maar je kan in het weekend een grote voorraad maken zodat je een snel en lekker ontbijt hebt op drukke dagen.

Een ander origineel ontbijtidee of als snack zijn havermoutpannenkoeken. Combineer met vers fruit en je neemt een heerlijke start van de dag.

Havermout eten zonder het te beseffen, dat doe je met heerlijke koekjes. Vertrek van dit basisrecept en laat je creativiteit de vrije loop met extra ingrediënten als chocolade, noten of veenbessen.

Of waag je aan een wortelcake met havervlokken. Het klinkt wat ongewoon, maar smaakt heerlijk. Een ideale manier om je zin in zoet op een gezonde manier te stillen.

Iets moeilijker is havermout in je avondmaal te passen. Je kan het bijvoorbeeld hartig maken met wat kaas zoals in dit recept. Je kan er ook wat verse spinazie bij zwieren om aan je dagelijkse portie groenten te komen.

Een gezond avondmaal zet je snel op tafel dankzij een omelet met havermout. Voeg groenten naar keuze toe voor een vitamineboost.

Pizza is sowieso ongezond? Dit verrassend recept met een voedzame bodem bewijst het tegendeel. Het klinkt wat vreemd, maar een langer leven is een culinair experimentje waard. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op grootmoeders wijze: deze tips gaan al even mee

Op grootmoeders wijze: deze tips gaan al even mee

http://static3.hln.be/static/photo/2015/13/14/3/20150106143626/media_xll_7388163.jpg

Grootmoeders hebben heel hun leven wijsheid vergaard, en maken er geen probleem van om die met jou te delen. Ook op beautyvlak gaan sommige trucjes al eeuwen mee. Women's Health vroeg haar lezeressen welke zaken ze nog steeds op grootmoeders wijze doen, en kwam met het volgende lijstje op de proppen:

Beauty sleep
De wetenschap achter de beautywereld is de laatste jaren dan wel met sprongen vooruit gegaan, geen enkel product kan opboksen tegen slaaptekort. Je grootmoeder maakte al gewag van schoonheidsslaapjes, en het geldt vandaag de dag nog steeds. Probeer toch zeker zes à zeven uur per nacht te halen.

Trek nooit aan je ogen
"Op een dag zal je oog zo blijven staan", kreeg een lezeres vroeger steeds van haar grootmoeder te horen als ze eyeliner aanbracht. Of dat waar is, betwijfelen we, maar ze had wel een goed punt. Hoe meer je aan die gevoelige huid trekt, hoe sneller je rimpels kweekt. De tip om je oogpotlood met lucifers te verwarmen om hem zachter te maken en zo gemakkelijker om mee te werken, is eveneens super. Je kan de lucifers echter tegenwoordig door bijvoorbeeld je haardroger vervangen.

Draag altijd lippenstift
Hoe belabberd je je ook voelt, een laagje lippenstift geeft je zelfvertrouwen altijd weer een boost. En zo kom je meteen ook over naar de buitenwereld toe: verzorgd, krachtig en klaar om alle obstakels te overwinnen. Blijf proberen tot je een kleur gevonden hebt dat je humeur meteen de hoogte in jaagt, en zorg dat hij altijd in je handtas zit.

Slaap op satijn
Wiens grootmoeder beweerde dat een satijnen bedovertrek goed is voor de huid, had het bij het rechte eind. De gladde stof glijdt over je huid en zet er minder druk op, zodat rimpels langer wegblijven. Probeer ook niet op je buik te slapen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sophie Zelmani - Dreamer

Sophie Zelmani - Dreamer

Klik op de foto om ze te beluisterenSophie Zelmani  is een Zweedse zangeres geboren 12 februari 1972 in Stockholm als Sophie Edkvist . Ze leert op 14-jarige leeftijd gitaar spelen en begint meteen haar eerste songs te schrijven.
In 1995 neemt ze in een plaatselijke studio enkele nummers op en stuurt de demo's naar drie platenmaatschappijen. Sony  Zweden biedt Zelmani meteen een platencontract aan, waarna ze  samen met producer en multi-instrumentalist Lars Halapi aan een album begint te werken. De hese zachte stem van de Zweedse slaan meteen aan in Zweden, maar ook in Europa en vooral Japan, waar het album vrij snel goud haalt.» Reageer (0)
07-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo zal niemand je echte leeftijd kunnen raden

Zo zal niemand je echte leeftijd kunnen raden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/7/7/20150107112233/media_xll_7390162.jpg

Als je ouder wordt, lijkt je lichaam soms echt uit elkaar te vallen. Je voelt je oud en je denkt al snel dat je er ook zo uitziet. Niets is minder waar, toch niet als je op fysiek vlak actief blijft. Een Britse studie van de 'Journal of Physiology' toont immers aan dat leeftijd ècht maar een cijfertje is.

De studie van de Londense King's Universiteit en de Universiteit van Birmingham onderzochten volwassenen tussen de 55 en de 79 jaar die allemaal actief fietsten. De onderzoekers verzamelden uitgebreide informatie over alle deelnemers, inclusief informatie over onder andere hartfuncties, zweetgehalte, hersenactiviteit en bottensterkte. Al deze zaken kunnen gebruikt worden om de leeftijd van iemand te achterhalen, maar toch slaagden de onderzoekers hier niet in. De verschillen tussen de personen waren zo groot dat geen enkele manier betrouwbaar bleek. Dit valt volgens de onderzoekers vooral te verklaren door de hoeveelheid sport die iemand beoefent.

Medeonderzoeker en professor aan de King's Universiteit in Londen besluit als volgt: "Onvermijdelijk zullen onze lichamen aftakelen als je ouder wordt, maar wie fysiek actief blijft zal beduidend fitter blijven dan zittende huismussen." Wie aan sport doet, blijft stralen en kan zijn leeftijd tarten. Zo zal niemand je echte leeftijd kunnen raden! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond gedumpt in treinstation naast koffer met zijn spullen

Hond gedumpt in treinstation naast koffer met zijn spullen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/10/6/20150107111017/media_xll_7390131.jpg

Eenzaam vastgebonden in een treinstation, naast een koffer met daarin een speeltje, een hondenbak, wat voedsel en zelfs een kussentje: zo werd deze shar-pei vorige vrijdag achtergelaten in de Schotse havenstad Ayr.

De dierenbescherming is niet te spreken over dit geval van 'mishandeling'. "De hond heeft een microchip en zo konden we ontdekken dat hij Kai heet", aldus inspecteur Stewart Taylor. "We hebben de eigenaar gecontacteerd, maar die beweert dat hij Kai in 2013 verkocht heeft op (veilingsite; nvdr) Gumtree. Helaas kende hij niet het adres van de persoon die de hond gekocht heeft. Voor wie het nog niet besefte: een dier via internet verkopen, houdt de nodige gevaren in. Vaak wordt er impulsief gehandeld en weet de persoon in kwestie niet hoe hij zo'n viervoeter moet verzorgen. Ook al kreeg Kai al zijn spullen mee, het blijft een schrijnende zaak. We zouden graag weten wie hier verantwoordelijk voor is, alle tips zijn welkom." In het slechtste geval riskeert hij of zij een levenslang verbod op huisdieren.

"Kai is een lieve hond van twee of drie jaar oud", laat Taylor nog weten. "We zullen ons over hem ontfermen tot hij een warme thuis gevonden heeft." Het opvangcentrum in Glasgow heeft inmiddels al tientallen telefoontjes ontvangen van baasjes die de verstoten Kai wel de nodige aandacht wensen te geven.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdcapsule uit 1795 onthult eeuwenoude schatten

Tijdcapsule uit 1795 onthult eeuwenoude schatten

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/0/8/20150107091131/media_xll_7389713.jpg

In de Amerikaanse stad Boston is gisteren een tijdcapsule geopend die in 1795 werd gevuld en verstopt. In het aangetaste koperen doosje zaten onder meer opgevouwen kranten, munten en documenten die stammen uit de tijd waarin alleen de oostelijke regio's van Noord-Amerika zich hadden verenigd in de Verenigde Staten. Het zorgvuldig openen van het relikwie nam ongeveer vier uur in beslag, meldde CNN. Conservator Pam Hatchfield van het Museum of Fine Arts haalde de historische materialen stuk voor stuk uit het doosje. "Het was net als een hersenoperatie, waarbij de geschiedenis op ons neerkeek", zei directeur Malcom Rogers over het proces.

De capsule werd vorige maand uit het Massachusetts State House verwijderd, het gebouw waar het parlement en de regering van de staat zetelen. Dat nauwkeurige proces nam ook al zeven uur in beslag. Het doosje werd door de in Amerika geprezen oorlogsheld Paul Revere, toenmalig gouverneur Samuel Adams en de lokale aannemer Scollay verborgen in een hoeksteen van het gebouw (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afknapper voor Belgen: overgewicht

Afknapper voor Belgen: overgewicht

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/7/6/20150106181320/media_xll_7388241.jpg

Heel wat Belgen nemen zich in 2015 voor om op de rem te gaan staan, maar om een verrassende reden. Door af te vallen hopen ze namelijk hun kansen op de datemarkt te verhogen. Want van alle Europeanen staan onze landgenoten het minst open voor een partner met een kilootje meer, dat blijkt uit onderzoek van een social discovery site.

Meer dan de helft van de ondervraagde Belgen (54,1 procent) heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar. Al geeft bijna een kwart (23,7 procent) toe er zich zelden aan te houden. Gezondheid is voor de helft van alle ondervraagde Belgen (49,1 procent) de topprioriteit, te beginnen met meer lichaamsbeweging (38,7 procent). Verder willen de Belgen in 2015 graag wat gewicht verliezen (23,6 procent), gezonder eten (20,8 procent) en stoppen met roken (17 procent).

Maar dat doen ze lang niet altijd uit pure gezondheidsoverwegingen, ook het liefdesleven speelt hier een belangrijke rol.  Bijna zeven op tien landgenoten vindt overgewicht een afknapper bij een potentiële partner. Daarmee staan de Belgen van alle ondervraagde Europeanen het minst open voor een partner met een ongezonde levensstijl. Nederland (57,8 procent) volgt op ruime afstand, samen met Duitsland (54,1 procent), het Verenigd Koninkrijk (51,7 procent) en Frankrijk (50 procent).

Duitsers zijn trouwens de Europese kampioenen in het maken van nieuwjaarsresoluties (59,6 procent). Meer dan vier op tien onder hen houdt zich effectief aan die goede voornemens. België en Nederland prijken op een gedeelde tweede plaats (54,1 procent). De Fransen maken met 49,7 procent het minste nieuwjaarsresoluties. Nog een opvallende vaststelling: stoppen met roken is in geen enkel land een echte prioriteit meer in het nieuwe jaar. Behalve dan in Nederland, waar het na meer lichaamsbeweging het populairste goede voornemen is (35 procent). Het onderzoek werd uitgevoerd door de social discovery site Twoo.com. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jefferson Airplane - Somebody To Love

Jefferson Airplane - Somebody To Love

Klik op de foto om ze te beluisteren

Jefferson Airplane was een Amerikaanse rockband uit San Francisco die werd opgericht in 1965. De band was een belangrijke vertegenwoordiger van de psychedelische rock. Later kwamen uit Jefferson Airplane de bands Hot Tuna en Jefferson Starship voort.

Jefferson Airplane was vooral actief in de tweede helft van de jaren '60. De band debuteerde op 13 augustus 1965 in de Matrix club in San Francisco. De bandleden van de oorspronkelijke bezetting waren Marty Balin (gitaar, zang), Paul Kantner (zang, gitaar), Jorma Kaukonen (gitaar, zang), Signe Anderson, Jack Casady (bas) en Skip Spence (drums). Anderson en Spence verlieten de band kort na de opnamen van het eerste album en werden vervangen door respectievelijk Grace Slick en Spencer Dryden.

Het eerste grote concert van de band vond in februari 1966 plaats in het Fillmore Auditorium in San Francisco. Daarna speelden ze nog op het Berkeley Folk Festival, Monterey Jazz Festival, Monterey Pop Festival, Woodstock, en op Altamont.

De band had groot succes op het Woodstock-festival waar ze om 7 uur 's morgens op de laatste dag van het festival het podium betraden met Slicks legendarische woorden "now you will see morning maniac music". Bij het Holland Pop Festival een jaar later gaf Jefferson Airplane aan het eind van de eerste nacht de afsluitende act.

Het tweede album Surrealistic Pillow uit 1967 betekende de internationale doorbraak voor de band. Het album bevat hun twee bekendste nummers White Rabbit en Somebody to love. White Rabbit beschrijft de effecten van LSD in een analogie met Alice in Wonderland. Na dit album sloeg de band een meer experimentele richting in.

Het album Volunteers uit 1969 is het laatste van de band in de klassieke bezetting. In 1970 verliet Spencer Dryden de band, een jaar later gevolgd door Marty Balin. Hoewel de band in gewijzigde bezetting bleef optreden en nog twee albums uitbracht, ging Jefferson Airplane uiteindelijk in 1972 ten onder. Casady en Kaukonen gingen verder met Hot Tuna, terwijl Kantner en Slick in 1974 Jefferson Starship vormden.

In 1989 kwam de klassieke bezetting, met uitzondering van Dryden, bij elkaar voor een reünie, die resulteerde in een album en een succesvolle tournee. In 1996 werd de band opgenomen in de Rock-'n-Roll Hall of Fame


» Reageer (0)
06-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo vermijd je een verkoudheid deze winter

Zo vermijd je een verkoudheid deze winter

http://static2.hln.be/static/photo/2015/18/3/7/20150106180856/media_xll_7388662.jpg

De winter is in het land en dan duiken vervelende verkoudheden op. Wetenschappers hebben onderzocht hoe die verkoudheden in ons lichaam sluipen en vertellen je hoe je eraan kan ontsnappen.

"Doe maar een sjaal aan als je naar buiten gaat!", zeggen mama's en papa's vaak tegen hun kroost. We moeten ze gelijk geven, want experten aan de universiteit van Yale hebben ontdekt dat virussen die verkoudheden veroorzaken zich sneller vermenigvuldigen in koelere delen van het lichaam, zoals de neus.  

Veel wetenschappers denken dat tijdens de winter het aantal verkoudheden piekt omdat mensen vaker binnen blijven en zo gemakkelijk virussen aan elkaar doorgeven. Het onderzoek van de experts van Yale weerlegt die theorie nu. Het virus dat verkoudheden veroorzaakt, zou het lichaam van de mens immers gemakkelijker kunnen binnendringen bij koudere temperaturen. Daarom is het zo belangrijk dat we de koudere delen van ons lichaam, zoals onze neus, warm houden.

Volgens de Britse NHS (National Health Service) hebben volwassenen gemiddeld tussen de twee en vier verkoudheden per jaar. Kinderen hebben er dubbel zoveel omdat hun immuunsysteem kwetsbaarder is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheim voor een gezond lang leven? Havermoutpap

Het geheim voor een gezond lang leven? Havermoutpap

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/3/4/20150106135140/media_xll_7387999.jpg

Elke dag een kommetje havermoutpap zou wel eens de sleutel tot een lang en gezond leven kunnen zijn. Een uitgebreid onderzoek van Harvard heeft uitgewezen dat het eten van volwaardige granen het risico om vroegtijdig te sterven danig verkleint. Voor het eerst is de gunstige impact op lange termijn aangetoond.

Het is al langer geweten dat volwaardige granen erg gunstig zijn voor onze gezondheid maar het is de eerste maal dat een studie de impact op lange termijn heeft onder de loep genomen. De onderzoekers volgden meer dan 100.000 mensen gedurende 14 jaar om hun eetgewoonten en gezondheidstoestand in kaart te brengen.

Beter beschermd
In 1984 waren alle deelnemers aan het onderzoek gezond. Bij de opvolging in 2010 bleken 26.000 personen overleden. De deelnemers die het vaakst volkorenproducten aten zoals havermout, bruine rijst en andere volwaardige granen bleken beter beschermd tegen ziektes en hartaandoeningen in het bijzonder.

Trage suikers
Havervlokken zijn reeds lang het favoriete ontbijt van sporters en mensen op dieet omdat het langer voor een verzadigd gevoel zorgt door de aanwezigheid van veel trage suikers. Deze suikers komen immers heel geleidelijk aan in je bloed terecht, waardoor er geen pieken en dalen ontstaan, en je dus minder behoefte aan tussendoortjes hebt.

28 gram
Het eten van slechts 28 gram per dag, wat overeenkomt met een kommetje, is voldoende om het sterfterisico met vijf procent te verminderen en het risico op een hartfalen met negen procent. "Deze bevindingen ondersteunen eerdere richtlijnen die mensen aanraden om meer volwaardige granen te consumeren", aldus Hongyu Wu van Harvard. "Het onderzoek is ook veelbelovend wat betreft de verlengde levensduur die gepaard gaat met het eten van volwaardige granen."

Betaglucaan
Eerdere studies hebben al uitgewezen dat volwaardige granen boordevol vezels zitten, wat goed is voor onze darmen. Haver is daarnaast ook rijk aan betaglucaan, een oplosbare vezel die snel verzadiging geeft, een sterk schommelende bloedsuikerspiegel voorkomt en het cholesterolgehalte verlaagt.

Indien meer mensen op het eten van dergelijke granen zouden overschakelen, zouden duizenden levens kunnen gered worden, besluiten de wetenschappers van Harvard. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nancy Sinatra - These Boots Are Made for Walkin

Nancy Sinatra - These Boots Are Made for Walkin

Klik op de foto om haar te beluisteren
 
 
 
 
Nancy Sandra Sinatra (Jersey City, 8 juni 1940) is een Amerikaans zangeres en actrice. Ze is
de dochter van zanger Frank Sinatra en zijn toenmalige vrouw Nancy Barbato.
Nancy trouwde in 1960 het tieneridool Tommy Sands, maar in 1965 scheidde ze al weer van hem. Haar muzikale carrière piekte in de tweede helft van de jaren zestig met een rij pophits. Haar bekendste lied is These Boots Are Made for Walkin' uit 1966. In 1967 stond ze samen met haar vader in de hitparade met het duet Something stupid (in 2002 opnieuw uitgebracht door Robbie Williams en Nicole Kidman). In datzelfde jaar zong ze de titelsong voor de James Bondfilm You Only Live Twice. Verschillende nummers die ze samen met Lee Hazlewood opnam werden hits.

Ze speelde in een aantal films waaronder The Wild Angels van Roger Corman met Peter Fonda en Bruce Dern, en Speedway (1968) met Elvis Presley.

In de jaren 70 deed ze het rustig aan wat haar muzikale carrière betreft en stopte ze helemaal met acteren om zich te kunnen toeleggen op het moederschap.

In mei 1995 poseerde ze voor Playboy, wat gepaard ging met de release van een nieuw album: One more time. Ze verscheen hiervoor weer regelmatig in diverse televisieshows.

In 2003 werd een van haar liedjes, een cover van Chers Bang bang (My baby shot me down), gebruikt in de film Kill Bill: Vol. One van Quentin Tarantino. In 2005 werd hetzelfde nummer gesampled door de Audio Bullys voor een danceremix: Shot You Down.

In 2004 werkte ze samen met Morrissey aan de hit Let me kiss you.

Nancy Sinatra heeft in september 2005 haar eigen ster gekregen op de Hollywood Walk of Fame.

» Reageer (0)
05-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Homeros is geen persoon, maar een traditie

Homeros is geen persoon, maar een traditie

http://static0.hln.be/static/photo/2015/6/2/8/20150105124244/media_xll_7385363.jpg

Homeros, de schrijver van de Ilias en de Odyssee, heeft niet echt bestaan. Dat stelt historicus en auteur Adam Nicolson. Homeros is niet zozeer één enkele persoon, maar eerder een hele cultuur die aan de basis lag van de twee meesterwerken uit de Oudheid, zegt hij aan National Geographic.

De Ilias en de Odyssee zijn twee van de meest belangrijke geschriften van de westerse beschaving, maar er is amper iets bekend over hun auteur of de datum waarop ze gecreëerd werden. In zijn boek 'Why Homer Matters' stelt historicus en bekroond auteur Adam Nicolson dat Homeros niet één persoon is, maar eerder een traditie die de werken tot stand bracht. Bovendien zouden de verhalen minstens duizend jaar ouder zijn dan tot nu toe werd gedacht.

Volgens classicus Patrick Lateur, die in 2013 de prijs van de Vlaamse Gemeenschap Letteren won voor zijn vertaling van de Ilias, is de bewering dat Homeros geen echte persoon niet nieuw. "Het ontstaan van de Ilias en Odyssee is nogal ingewikkeld. Ze zijn het resultaat van een lange, mondelinge overlevering die heel wat stukken van verschillende zangers bevatten. De verhalen werden immers overgebracht door middel van liederen. Je kunt het vergelijken met de middeleeuwse barden."

"Iemand moet ooit een lijn getrokken hebben in alle liederen over Achilles en Troje (Ilias) en over de zwerftocht en thuiskomst van Odysseus (Odyssee). Die man, als hij al heeft bestaan, werd al heel vroeg Homeros genoemd. Ik geloof sterk in één hand doorheen de Ilias en de Odyssee", aldus Lateur.

"Er zijn al bibliotheken volgeschreven rond de Homerische kwestie. Zijn de Ilias en de Odyssee het werk van één persoon of van verschillende? En als het telkens het werk is van één persoon, gaat het dan om dezelfde auteur? Of Homeros al dan niet bestaan heeft is voor mij compleet onbelangrijk, beide werken primeren. En daarin zie ik telkens de hand van één zanger, en wat mij betreft telkens een andere: één auteur voor de Ilias en één voor de Odyssee. De overgang van mondelinge traditie naar geschreven literatuur ligt bij Homeros en dat is al even belangrijk als de uitvinding van de boekdrukkunst."

Bijbel

Het waren de Grieken zelf die al heel snel de naam Homeros lieten vallen. "De Ilias en de Odyssee zijn de bijbel van de Grieken, elke Griek is als het ware opgegroeid met die verhalen. En een werk vraagt nu eenmaal een auteur", aldus Lateur. "Homeros betekent overigens 'de blinde', en kan verwijzen naar het idee van de zanger die achter de werkelijkheid ziet."

Dat de beginselen van de Ilias minstens duizend jaar ouder zouden zijn dan eerst gedacht, weerlegt Lateur. "We kunnen de Ilias situeren in de achtste eeuw voor Christus. Het verhaal is ontstaan na de val van Troje. Homeros situeert zich in de achtste eeuw, de val van Troje gebeurde ongeveer vier eeuwen vroeger. Dat lijkt een historisch feit te zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je deze vrucht in 2015 een kans moet geven

Waarom je deze vrucht in 2015 een kans moet geven

http://static0.hln.be/static/photo/2015/18/4/8/20150105141820/media_xll_7385603.jpg

Heb jij ook goede voornemens om 2015 gezonder aan te pakken? Dan moet je zeker de dadel eens een kans geven. Recente research heeft uitgewezen dat de vrucht goed is voor je lijn én nuttig is in de strijd tegen kanker.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Qassim universiteit in Saoudi-Arabië, en werd onlangs gepubliceerd in het International Journal of Clinical and Experimental Medicine. De wetenschappers stelden vast dat dadels veel kalium bevatten, wat helpt om de bloeddruk te verlagen. Daarnaast werden er ook hoge aantallen mangaan, koper en seleen gemeten, die erom bekend staan het immuunsysteem een boost te geven.

Verder wordt ook gesuggereerd dat de combinatie van mineralen in de vrucht je metabolisme helpt om de suikers te verwerken, zodat deze niet omgezet worden in vet. De vrucht kan dus ook geen kwaad voor je lijn.

Maar nog belangrijker is het grote aantal antioxidanten in de dadel. Die blokkeren immers de vrije radicalen in het lichaam. Deze radicalen zijn sterk reagerende stoffen die gezonde cellen kunnen beschadigen en kanker kunnen veroorzaken. De types antioxidanten in dadels kunnen gelinkt worden met de daling van de sterfte bij kanker, en ze kunnen ook de groei van bepaalde tumoren afremmen. Zoveel voordelen in zo'n kleine vrucht. Als dat geen trip naar de winkel waard is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefde is ... je vriendin in rolstoel voorttrekken tijdens tocht in vorm van hart

Liefde is ... je vriendin in rolstoel voorttrekken tijdens tocht in vorm van hart

http://oi62.tinypic.com/154h9g9.jpg

Het was hun droom om een grote trektocht door China te maken, alleen zit de vriendin van Ding Yizhou in een rolstoel. Dit houdt de tortelduifjes niet tegen. Met de hulp van een mountainbike en een hond trekt de jongeman zijn geliefde voort. Extra romantisch: de route die ze uitstippelden, heeft de vorm van een hart.

De vriendin van de jongen uit Liuzhou lijdt aan cerebellaire ataxie, een erfelijke aandoening aan de kleine hersenen. Het meisje kan daardoor niet stappen en ook eten is moeilijk. Maar hindernissen van welke aard dan ook houden het koppeltje niet tegen om er helemaal voor te gaan.

De tortelduifjes dwingen moeiteloos het respect af van tienduizenden mensen die hen alle geluk toewensen tijdens hun reis.

Waar een wil is, is een weg ...dit keer in de vorm van een reuzegroot hart. Het ga jullie goed!


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw benadert blinde dakloze man en doet dan iets met verstrekkende gevolgen

Vrouw benadert blinde dakloze man en doet dan iets met verstrekkende gevolgen

Klik op de foto om de video te bekijken

De kracht die van woorden uitgaat, valt niet te onderschatten. Een blinde, dakloze man probeert al bedelend wat geld in te zamelen. Sporadisch gooit een voorbijganger iets in zijn beker. Tot er een vrouw passeert en alles verandert.

De dame pakt het karton van de dakloze vast waarop geschreven staat: "Ik ben blind, help me alstublieft." Ze neemt een pen en begint een andere boodschap te schrijven. Van zodra de vrouw haar weg vervolgt, begint de blinde man veel meer geld te ontvangen van voorbijgangers.

Wat heeft de vrouw toch op dat bord geschreven? Wanneer ze opnieuw langskomt, vraagt hij het haar. Ze antwoordt: "Ik schreef hetzelfde maar met andere woorden."

Deze inspirerende video komt uit de kortfilm 'Homage to Historia de un letrero' van Alonso Alvarez Barreda uit 2011 maar wordt nu weer veelvuldig gedeeld op sociale media. De beelden illustreren hoe woorden de kracht hebben om je boodschap en de wereld te veranderen. Een gedachte die universeel en tijdloos is.

Benieuwd naar wat de vrouw op het bord van de blinde man heeft geschreven? Bekijk dan de video. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologen ontdekken mythische tombe van Osiris

Archeologen ontdekken mythische tombe van Osiris

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/3/0/20150105071352/media_xll_7384650.jpg

Een team van Italiaanse en Spaanse archeologen heeft een ongelofelijke ontdekking gedaan in de necropolis van Sheikh Abd el-Qurna nabij het Egyptische Luxor. Ze hebben de mythische graftombe van Osiris, de god van het dodenrijk, blootgelegd.

Eigenlijk gaat het om een symbolische begraafplaats die tijdens rituelen werd gebruikt om de onsterfelijkheid van de godheid te linken met de heersende farao's. Koninlijke begraafplaatsen stonden model voor het complex dat verschillende grafkamers en schachten telt.

Volgens de Egyptische minister van Antiquiteiten, Mamdouh al-DamAcaty, dateert het complex wellicht uit de 25ste Dynastie (zo'n 700 jaren voor Christus).  Het bestaat uit een grote hal ondersteund door vijf pilaren. Een trap leidt naar een grafkamer met een gebeeldhouwde god. Een aanpalende kamer herbergt reliëfs van bewakers met messen.

Een schacht van negen meter leidt naar de centrale ruimte. Daaronder bevindt zich nog een schacht van zes meter lang die toegang verschaft tot nog twee andere kamers gevuld met puin die nog niet zijn onderzocht.

Het is trouwens niet de eerste keer dat dit complex werd ontdekt. Volgens het Egyptische ministerie van Antiquiteiten werd de begraafplaats al in 1880 gevonden door archeoloog Philippe Virey. Ondanks pogingen om het complex op kaart vast te leggen, bleef het belang en de aard ervan tot nu onbekend.

Volgens de legende werd Osiris gedood door zijn broer en tevens rivaal Set, die zelf koning van de doden wilde zijn. Daarom bedacht hij een list. Hij maakte een kist en via een leugentje moest Osiris er 'even' inkruipen. Seth sloot toen de kist en gooide die in de Nijl, maar Isis (Osiris' vrouw) vond de kist terug.

Seth werd woedend en hakte het dode lichaam van Osiris in stukken en gooide deze over de uithoeken van het oude Egypte. Na jarenlang zoeken vond Isis de stoffelijke resten (behalve zijn geslachtsorgaan) terug en  mummificeerde het tot één geheel. Na een lange strijd met Set werd Horus, de zoon van Osiris, koning van Egypte.

Door Tsjecheische archeologen werd afgelopen weekend trouwens nog een belangrijke opgraving gedaan. Ze ontdekten de graftombe van een tot nu toe onbekende koningin: "Chentkaus III". Ze was wellicht de vrouw van een farao die behoorde tot de vijfde dynastie, ongeveer 4.500 jaar geleden.

De tombe werd ten zuidwesten van Caïro opgegraven, op de site Aboesir, waar zich wel meer graftombes van farao's uit de vijfde dynastie bevinden.

De tombe werd ontdekt op het grafcomplex van farao Neferefre, zo zegt Miroslav Barta, die aan het hoofd stond van de Tsjechische archeologische missie. "Dat laat vermoeden dat de koningin de vrouw van Neferefre was." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier zag u dit jaar UFO's vliegen

Hier zag u dit jaar UFO's vliegen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/6/0/11/20150105095746/media_xll_7385021.jpg

Het Belgisch UFO-meldpunt heeft haar jaarverslag voor 2014 vrijgegeven. Het was een kalm UFO-jaar, met in totaal 169 meldingen. Dat zijn er 92 minder dan in 2013.

Volgens het meldpunt zijn er een paar verklaringen voor deze daling. Op de website werden de meest gangbare verklaringen verder uitgebreid, waardoor meer mensen geïnformeerd werden en besloten dat hun verschijning niet zo uitzonderlijk was. Daarnaast duurt het proces om de UFO te melden ook langer dan vroeger - er worden veel details gevraagd - , waardoor meer mensen opgeven. Verder zijn vuurballonnen intussen ook verboden, dus deze worden een stuk minder gespot.

Net zoals de voorbije jaren is Antwerpen koploper in het melden van UFO's. Waarom dat zo is, is voor het meldpunt nog steeds niet duidelijk.

Voor vele meldingen kan geen verklaring gevonden worden, voornamelijk omdat er te weinig gegevens voor handen waren in de melding. Als ze verklaard konden worden, ging het voornamelijk om vliegtuigen/helikopters, weer- en vuurballonnen. (br.hln)


» Reageer (0)
03-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Photoshop doet 100-jarige vrouw er weer 20 uitzien

Photoshop doet 100-jarige vrouw er weer 20 uitzien

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

 
 
 
Een behandeling met Photoshop doet vaak wonderen: het kan rimpels doen verdwijnen, mollige mensen mager maken en magere mensen mollig maken. De mensen van Photoshop Surgeon doen er nog een schepje bovenop en vormen een 100-jarige om tot een 20-jarige.
 
Het filmpje staat al een tijdje online, maar nu doet de Photoshop-artiest zijn verhaal aan Buzzfeed: "Het filmpje doet sommige mensen wenen, omdat het herinneringen oproept aan overleden geliefden of aan de gedachte dat ouderdom ons allemaal te wachten staat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schumacher huilt als hij stemmen van vrouw en kinderen hoort

Schumacher huilt als hij stemmen van vrouw en kinderen hoort

http://static1.hln.be/static/photo/2015/10/8/11/20150103140127/media_xll_7382156.jpg

Zevenvoudig F1-kampioen Michael Schumacher is tot tranen toe bewogen als hij de stem van zijn vrouw Corinne, zijn dochter Gina Maria of zoon Mick hoort. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Serra.

Op 29 december 2013 werd Schumacher in de Franse Alpen het slachtoffer van een zwaar ski-ongeval. Hij revalideert nu thuis in Genève nadat hij maandenlang in coma lag.

Vorige week verklaarde voormalig F1-piloot Philippe Streiff nog dat Schumacher zijn familie begint te herkennen, maar dat hij nog niet kan praten en problemen heeft met zijn geheugen.

Traan vol leven
Volgens een artikel in de Corriere della Serra is Schumacher tot tranen toe bewogen als hij vertrouwde geluiden hoort, in het bijzonder de stemmen van zijn geliefden.

"Schumi huilt. Soms op mysterieuze wijze. Hij weent als hij zijn kinderen hoort, of de stem van zijn vrouw, of zijn honden. In die stille kamer rolt een traan over zijn magere gezicht. In die traan zit leven; er schuilt nog kracht in een man die ontroerd raakt en dat ontroert ons allemaal. Zijn tranen bewijzen dat zijn zintuigen werken", schrijft Giorgio Terruzi.

Schumacher wordt vandaag 46 jaar. Hij kwam in juni vorig jaar uit een kunstmatige coma en was in september voldoende hersteld om naar huis te mogen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KU Leuven kraakt dementiecode

KU Leuven kraakt dementiecode

http://static2.hln.be/static/photo/2015/7/7/4/20150103064455/media_xll_7381849.jpg

Moleculaire biologen van de KU Leuven halen de wereldpers met een nieuwe methode die dementiemedicijnen dichterbij brengt. In een laboschaaltje bootsten ze na hoe een bepaalde vorm van dementie ontstaat, en wisten ze dat defect ook te herstellen, schrijft De Morgen vandaag.

Philip Van Damme en Catherine Verfaillie focusten op drie patiënten met frontotemporale dementie. De biologen namen huidcellen en vormden die om tot stamcellen. Door die vervolgens zo te behandelen dat ze tot hersenschorscellen evolueren, imiteerden ze de dementie in hun lab.

Ze ontdekten dat een specifieke 'signaalroute', een genetisch doorgeefluik, de boosdoener is. "Die zorgt ervoor dat de cellen zich niet tot volwaardige hersenschorscellen ontwikkelen. Dat wisten we niet", zegt Verfaillie. Het team wist dat te corrigeren via genetische manipulatie. Ook een behandeling met een cocktail van kleine molecules had dat effect. "Hierin schuilt de eerste stap naar een medicijn. Het is nu zoeken naar exacte molecules die gericht werken. Hopelijk kan dat binnen enkele jaren." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volgende week eerste euthanasie in gevangenis

Volgende week eerste euthanasie in gevangenis

http://static0.hln.be/static/photo/2015/3/3/0/20150103061255/media_xll_7381845.jpg

Op zondag 11 januari ondergaat Frank Van Den Bleeken in de gevangenis van Brugge euthanasie. Na bijna 30 jaar lang geïnterneerd te zijn en jaren procederen krijgt de 51-jarige recidiverende zedendelinquent eindelijk wat hij wil: de dodelijke injectie. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Van Den Bleeken is de voorbije jaren herhaaldelijk onderzocht door psychiaters. Zij bevestigen los van elkaar dat de man psychisch ziek is en ernstig lijdt onder zijn verblijf in de gevangenis. Hij is er zich ook van bewust dat hij zonder aangepaste therapie een gevaar is voor de samenleving.

Van Den Bleeken bekwam in september 2014 bij het Brusselse hof van beroep een arrest dat hem het recht gaf vrijwillig uit het leven te stappen. Sinds Van Den Bleeken zijn euthanasie via rechterlijke weg afgedwongen kreeg, volgden al minstens 15 geïnterneerden zijn voorbeeld. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisje (7) overleeft als enige vliegtuigcrash in VS en zoekt hulp

Meisje (7) overleeft als enige vliegtuigcrash in VS en zoekt hulp

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/5/2/20150103062116/media_xll_7381847.jpg

Door het neerstorten van een klein vliegtuig in de Amerikaanse staat Kentucky zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. Een 7-jarig meisje overleefde de crash en kon op eigen kracht hulp halen.

Het kind liep naar een huis in het gebied van het ongeluk en vertelde de bewoner dat ze zojuist een vliegtuigcrash had meegemaakt. Nadat de hulpdiensten waren gealarmeerd, werd het meisje overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens de politie zijn haar verwondingen 'niet levensbedreigend'.

Het toestel met het meisje was gecrasht in Lyon County. De piloot had kort voor het neerstorten melding gemaakt van motorproblemen. Daarna ging het contact verloren, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Fogerty - Have You Ever Seen The Rain

John Fogerty - Have You Ever Seen The Rain

Klik op de foto om hem te beluisteren


John Cameron Fogerty (Berkeley, Californië, 28 mei 1945) is een Amerikaans singer-songwriter. Hij is vooral bekend als voorman van de rockgroep Creedence Clearwater Revival. Karakteristiek is zijn raspende stem en pakkende gitaar-riffs.

Fogerty en zijn broer Tom vormden een bandje in El Cerrito, Californië, aan het eind van de vijftiger jaren, als Tommy Fogerty and the Blue Velvets. De naam werd, door toedoen van de platenmaatschappij die hen wilde contracteren (Fantasy), veranderd in The Golliwogs in 1964.

In 1968 bracht de band hun eerste album uit onder de naam Creedence Clearwater Revival. Deze naam had de band in 1967 aangenomen. Hierop stonden onder andere covers waaronder Susie Q en I Put A Spell On You, die hun eerste hits werden. Nadien volgde vele hitsingles waaronder Proud Mary, Fortunate Son, Up Around The Bend, Green River, Down On The Corner, Travelin' Band, Lookin' Out My Back Door, Bad Moon Rising, en Who'll Stop The Rain.

Door spanning onderling vertrok Tom na het zesde album Pendulum. De andere bandleden wilden meer invloed in de composities en uitvoering, aangezien Fogerty de bepalende factor was. Dit experiment duurde één album, Mardi Gras, en de groep ging in 1973  uit elkaar

Fogerty bracht nadien enkele soloalbums uit. In 1973 brengt hij Blue Ridge Rangers uit met country-covers, waarbij hij alle instrumenten zelf bespeelt. In 1975 brengt hij John Fogerty uit waar onder andere Rocking All Over The World op staat, dat later een grote hit zal worden voor Status Quo. Ondertussen ruziet Fogerty met Fantasy Records over de royalty's van zijn CCR-songs. In 1985 komt Centerfield uit. Dit wordt een succes in de VS. Op dit album staat het nummer The Old Man Down The Road. De oud-collega's van CCR klagen Fogerty aan omdat dit nummer teveel zou lijken op Run Through The Jungle van CCR. Fogerty wint het proces door de songs voor te spelen in de rechtszaal. Hierbij weet hij de rechter ervan te overtuigen dat het wel degelijk een andere song is. Maar de mogelijkheid op een eventuele reünie is voor altijd verkeken, zoals Fogerty in interviews benadrukt. Dit wordt versterkt door het overlijden van Tom Fogerty in 1990. Een jaar later komt het teleurstellende Eye Of The Zombie uit. In 1993 wordt Creedence Clearwater Revival in de Rock and Roll Hall of Fame opgenomen. Fogerty weigert met zijn oud-collega's op te treden tijdens deze huldiging en speelt enkele CCR-nummers samen met Bruce Springsteen. Pas in 1997 komt Fogerty met een nieuw album, Blue Moon Swamp en wordt bekroond met een Grammy Award. In 1998 komt het live-album Premonition uit waarbij hij onder andere weer zijn oude CCR-songs ten gehore brengt. In 2004 wordt het album Deja Vu (All Over Again) uitgebracht. Inmiddels zijn Fogerty en Fantasy Records weer verzoend met elkaar, wat Fogerty weer de gelegenheid geeft zijn oude repertoire op te pakken. De reden is dat Fantasy is verkocht en het nieuwe management de zaak met Fogerty schikt. In 2006 wordt onder het label van Fantasy een verzamelalbum uitgebracht van CCR-songs en songs van Fogerty zelf, genoemd "The Long Road Home".
Fogerty heeft in september 2007 een nieuw studio-album uitgebracht en gaat weer op wereldtournee. Dit nieuwe album heet "Revival". Als onderdeel van de "Revival Tour" trad Fogerty op 20 juni 2008 op in Ahoy Rotterdam.
Op 2 september 2009 komt er een nieuw album uit. Het is een vervolg van de "blue ridge rangers" uit 1973 en heeft als titel 'blue ridge rangers rides again'. Het betreft hier wederom covers uit de country en western scene van o.a John Denver & Ricky Nelson. Ook staat hier een eigen cover op 'change in the weather' van het album 'eye of the zombie' uit 1986.

In songs als Who'll Stop The Rain, Have You Ever Seen The Rain en Fortunate Son levert Fogerty kritiek op de Vietnamoorlog. Vandaar dat deze muziek prominent aanwezig is in de populaire televisieserie Tour of Duty.
Met het album Deja Vu (All Over Again) levert Fogerty kritiek op de Irak-oorlog en wijst op de vergelijking (Deja Vu) met de Vietnamoorlog.

Veel liederen gaan over het diepe zuiden van Amerika. Fogerty kende dit deel van zijn land alleen uit verhalen, die hij als kind gretig tot zich nam, aangezien hij in een voorstad van San Francisco is geboren en getogen.
Het mysterieuze van het moerasland inspireerde hem tot songs als Walking On The Water, Green River, Born On The Bayou, Bad Moon Rising en It Came Out Of The Sky. Fogerty zingt hierom met een aangedikt 'Southern' accent en draagt vaak een houthakkersblouse.

Er gaan geruchten dat met Proud Mary mari(y)huanna bedoeld wordt. Fogerty zelf verklaart dat het verhaal draait om een stoomboot en dat hij vaak woorden en teksten achter elkaar zet omdat ze lekker klinken en niet altijd een verhaal te vertellen hebben. Zo is Willy and the Poor Boys, de naam van een CCR-album én een zin in het refrein van Down On The Corner, gebaseerd op Winnie de Poeh. Hieruit blijkt dus dat Fogerty niet altijd zijn teksten voor een onderliggende boodschap gebruikt.» Reageer (0)
02-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigenaars negeren hond jaar lang: dit is het schrijnende resultaat

Eigenaars negeren hond jaar lang: dit is het schrijnende resultaat

http://static1.hln.be/static/photo/2015/7/14/12/20150102120453/media_xll_7380462.jpg

Als je de griezelig grote hoop haar ziet op de bovenstaande foto, zou je nooit vermoeden dat er een hond onder schuilt. De arme bobtail werd in Rusland gevonden door dierenliefhebbers nadat hij een jaar lang werd opgesloten in een appartement. Zijn nieuwe eigenaars hadden het dier een jaar lang genegeerd.

Een jaar geleden overleed Gore Zhdanov op 79-jarige leeftijd in Novosibirsk, Rusland. Zijn erfgenamen raakten het maar niet eens over de verdeling van zijn bezittingen, waaronder zijn trouwe hond. Ze sloten het arme dier op in het appartement van Gore, zodat hij de spullen kon bewaken.

De bobtail kreeg net genoeg water en eten om hem in leven te houden, maar verder werd de hond volledig genegeerd. Zijn lange vacht veranderde al snel in een dikke hoop klitten. De mishandeling ging maanden door, tot de erfgenamen eindelijk besloten om het appartement te verkopen. Ze belden de dierenbescherming om de hond te komen halen en die waren compleet geschokt door wat ze aantroffen: de arme hond was één grote massa aan stinkend haar, waar urine en uitwerpselen in gekoekt zaten. Het dier kon haast niet meer bewegen, en zijn pels was bijna te zwaar om nog te ademen.

http://static2.hln.be/static/photo/2015/10/0/0/20150102120645/media_xll_7380465.jpg

Het duurde meer dan drie uur voor zes dierenliefhebbers alle vacht konden wegscheren om het dier eronder tevoorschijn te halen. Zijn huid zat vol wondjes en abcessen. Er werden vier zakken van 100 liter gevuld met de weggehaalde vacht.

Ondanks de verschrikkelijke mishandeling zal de hond volledig herstellen. Aangezien de erfgenamen zijn naam niet kenden, doopte de dierenbescherming hem 'Cocos'. De bobtail werd intussen in huis genomen door een lokale experte in het ras, die hem er met een speciaal vitaminedieet weer bovenop helpt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede voornemens? Met deze trucjes haal je ze wél

Goede voornemens? Met deze trucjes haal je ze wél

http://static1.hln.be/static/photo/2015/7/4/7/20150102110743/media_xll_7380367.jpg

Gisteren begonnen heel wat mensen vol goede moed aan hun voornemens voor 2015. Tegen eind januari zal het merendeel van hen echter al afgehaakt hebben. Wil jij absoluut niet bij deze groep horen, maar je doelen wél waarmaken? Deze psychologische trucjes helpen je op weg:

Gezonder eten, meer gaan sporten, minder alcohol drinken... Het klinkt allemaal zo simpel op 1 januari, maar de volgende 364 dagen zijn een stuk moeilijker. Gelukkig bestaan er een aantal psychologische strategieën die je helpen volhouden.

Heb geen plan b
Wie een doel vooropstelt, houdt beter geen alternatief plan b in zijn achterhoofd voor het geval dat je het doel niet haalt. Volgens een recente studie die gepubliceerd werd in Time Magazine zal de kans dat je oorspronkelijke doel niet haalt alleen maar groter worden. Het bestaan van het alternatief geeft je het gevoel dat falen zeer aanvaardbaar is, en je voelt je minder gemotiveerd en ambitieus. Geef jezelf geen uitweg en houd je ogen op de grote prijs.

Verdeel je voornemens in stukjes
'Dit jaar 12 kilo afvallen' klinkt nogal overweldigend. 'Iedere maand een kilootje' geeft daarentegen meteen minder druk. Verdeel je doelen in stukjes, en stel die visueel voor, bijvoorbeeld door ze op te schrijven. Je zal stukken langer volhouden wanneer je regelmatig een stukje kan afvinken, in plaats van te wachten tot eind december.

Slaap voldoende
Dit zou een goed voornemen op zichzelf kunnen zijn, maar het helpt ook om je andere doelen waar te maken. Een gebrek aan slaap haalt immers je wilskracht onderuit. Onderzoek heeft uitgewezen dat 60 procent van de mensen die zich uitgeslapen voelen hun vooropgestelde doelen halen. Wie zich daarentegen moe voelt, heeft maar een kans van vier op tien om zich aan zijn voornemens te houden. 

Koppel het nuttige aan het aangename
Volgens psychologen zijn mensen meer bezig met hun doelen als ze intussen ook leuke dingen kunnen doen. In een recente studie kregen twee groepen studenten een iPod met spannende boeken. De ene groep mocht ze heel de dag door lezen, de andere enkel in de fitness. Deze laatste groep bleek achteraf veel meer te sporten. Kijk die foute reality tv dus bijvoorbeeld terwijl je een gezonde maaltijd bereidt, of terwijl je op de loopband staat. Je doelen halen wordt meteen een stuk aangenamer!

Zeg niet 'niet'
Dit klinkt als een belachelijk trucje, maar het heeft zijn nut al bewezen. Wie zijn doelen in negatieve termen verpakt, maakt het zichzelf een stuk moeilijker. "Zinnetjes als 'eet niet te veel' en 'geef geen geld uit' hebben een omgekeerd effect. Dat is zoals zeggen 'denk niet aan olifanten', en dan kan je natuurlijk aan niets anders meer denken", aldus psycholoog Kim Stephenson. Ga liever voor formuleringen als 'eet de gezonde dingen' of 'let op je uitgaven'.

Verhoog de inzet
Een voornemen waarmaken wordt vaker realiteit wanneer je er iets tegenover stelt. Mensen blijken vooral gemotiveerd als ze dreigen geld te verliezen. Deze website speelt daarop in, en helpt je op een ludieke manier je doelen te halen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Illegale gauwdieven worden sneller het land uitgezet

Illegale gauwdieven worden sneller het land uitgezet

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/8/8/20150102060952/media_xll_7379963.jpg

In acht steden loopt nog tot midden januari een pilootproject waarbij gauwdieven die betrapt worden en hier illegaal blijken te zijn, versneld het land worden uitgezet. Het is een initiatief van ministers Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) en Theo Francken (Asiel en Migratie), zo schrijven de kranten van Mediahuis.

Sinds 11 december en tot 18 januari wordt in Antwerpen, Leuven, Gent, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Luik, Charleroi en Eigenbrakel harder opgetreden tegen gauwdieven. Niet alleen door de politie, ook door de dienst Vreemdelingenzaken. Bedoeling is de gauwdieven die betrapt worden en geen geldige papieren kunnen voorleggen, zo snel mogelijk effectief het land uit te zetten.

"De politie reageert in de betrokken steden alvast positief", zegt staatssecretaris Theo Francken. "Wekelijks worden drie tot vier specifieke acties tegen zakkenrollers op het getouw gezet. (...) Wij hopen op het einde van deze campagne een honderdtal illegale gauwdieven uit het land te kunnen verwijderen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bono kan misschien nooit meer gitaar spelen

Bono kan misschien nooit meer gitaar spelen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/1/6/20141119181243/media_xll_7286796.jpg

Bono is nog altijd herstellende van zijn zware fietsongeluk afgelopen november waarbij hij meerdere botbreuken opliep. De frontman van U2 schrijft op de website van de band dat het fietsongeluk ernstige gevolgen voor hem kan hebben op muzikaal gebied.

"Revalideren is moeilijker dan gedacht. Terwijl ik dit schrijf is het nog onduidelijk of ik ooit nog gitaar zal kunnen spelen. De band heeft me eraan herinnerd dat noch zij noch de westerse beschaving hier van afhangt", aldus Bono.

De Ierse zanger laat ook weten dat hij zich komend halfjaar volledig focust op zijn herstel. "De gevolgen van dit bizarre ongeluk zijn zo ernstig dat ik me er hard op zal moeten concentreren om op tijd fit te zijn voor de U2-toer".

Bono heeft dan ook elk optreden voor de komende tijd afgezegd en laat in die periode ook niets meer van zich horen, zo laat hij weten.

De U2 Innocence + Experience Tour gaat in mei van start. De Ierse rockgroep treedt op 13 en 14 oktober op in het Antwerpse Sportpaleis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.63% winkels geeft vandaag al korting (als je ernaar vraagt)

63% winkels geeft vandaag al korting (als je ernaar vraagt)

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/11/3/20150102002851/media_xll_7379643.jpg

Officieel gaan de winter­koopjes pas morgen van start, maar toch geven ruim 6 op de 10 winkels vandaag al korting. Tenminste, aan de klanten die ernaar vragen.

Wie de soldenrush wil ver­mijden, weet dus wat gedaan vandaag. Uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijkt dat 63% van de kleding- en schoen­winkels aan 'fluistersolden' doet. "Dat de klant zelf om ­korting moet vragen is geen enkel probleem meer, want hij is veel mondiger geworden", zegt NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws.

Het aanbod in de rekken is erg groot: 58% van de mode­zaken geeft aan meer stockover­schot­ten te hebben dan anders. Het NSZ wijt dit aan het uitzonderlijk warme najaar - waardoor weinig winterkleren verkocht raakten - maar óók aan de ­vakbondsacties. "De economische angstboodschappen van de syndicaten hebben de mensen bang gemaakt." Bijna de helft van de modezaken biedt in eerste instantie 30% ­korting aan, terwijl één op de tien meteen 40% van de prijs doet. (br.hln)


» Reageer (0)
01-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tekenen dat jij ouder word

De tekenen dat jij ouder word

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/11/3/20141231150940/media_xll_7377858.jpg

Nu het nieuwe jaar eraan zit te komen en dus ook je volgende verjaardag, kan je plots wel eens beseffen dat jij je wat ouder gedraagt dan andere leeftijdsgenoten. Deze tekenen wijzen er namelijk op dat jij mogelijk OBYT (Old Before Your Time) bent maar dat waarschijnlijk helemaal niet erg vindt.

- De inhoud van je weekend is veranderd van feesten en drinken naar uitslapen en lekker koken.

- Op zondagavond blijf je dan ook lekker thuis omdat je favoriete serie wordt uitgezonden. Who cares dat er nu digitale televisie bestaat? Je moet op maandag toch weer aan het werk en dat doe je sinds een paar maanden/jaren het liefst met een fris hoofd.

- Realityshows zoals 'Geordie Shore' interesseren je niet meer. Vanaf nu heb je meer interesse voor 'Extreme Verzamelaars' en dat valt goed te begrijpen.

- Wanneer je in het weekend toch uitgaat, durf je wel al eens klagen over de muzieksmaak van de dj of het volume van de geluidsinstallatie. Je moet toch kunnen praten met je vrienden zonder dat je moet roepen, zeker?

- Je biedt jezelf dan ook vaker aan als Bob dan je ooit van jezelf had verwacht.

- Dronken ben je dan ook zelden en daardoor zijn je drinkgewoonten veranderd. Nu kies je voor een glaasje rode wijn bij het avondeten en af en toe een gin tonic tijdens je lunch in plaats van de fles wodka die je opdronk voor je naar een fuif vertrok.

- Ondertussen heb je ook al een lijst in je hoofd opgesteld met voedingswaren die je beter niet meer eet. Niet omdat je allergisch bent, maar omdat je maag er wat van overhoop ligt.

- Waar je wel nog kan van genieten, zijn de tien verschillende soorten thee die in je kast staan.

- Én een goed boek, samen met dat kopje thee.

- Én een dekentje, samen met dat kopje thee en dat goed boek.

- Én kaarsen. Kaarsen maken alles beter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jackpot! Man steekt 60 cent in gokautomaat en wint half miljoen euro

Jackpot! Man steekt 60 cent in gokautomaat en wint half miljoen euro

http://static1.hln.be/static/photo/2014/17/15/12/20141231215518/media_xll_7378287.jpg

De laatste dag van het jaar heeft een man in het casino Barrière van de Franse stad La Rochelle wel erg veel geluk gebracht. Met slechts 60 eurocent inzet wist hij exact 519.956 euro binnen te rijven.

Nadat de Europese toerist drie keer 20 cent in de gokautomaat had geworpen, won hij een fortuin.

Volgens de directeur van het casino, Christophe Jourdain, ging het om een 25-jarige man die anoniem wenste te blijven. "Hij realiseerde het zich eerst niet", verklaarde de directeur aan persagentschap AFP. "Hij leek wel groggy en helemaal overmand door emotie. Hij kreeg met moeite een woord uitgebracht."

Het gaat om de hoogste som ooit die in het casino van La Rochelle is gewonnen. Wat een manier voor deze man om een fantastich einde te breien aan 2014! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dit al over champagne?

Wist je dit al over champagne?

http://oi62.tinypic.com/2m6stv6.jpg

De kans is groot dat je rond middernacht een fles soldaat maakt met vrienden en familie. Maar wat weet je over champagne, behalve dat je het lekker vindt en er vrolijk van wordt? Dankzij deze weetjes verbluf je straks je gasten met je sprankelende kennis

* We hebben champagne te danken aan een speling van Moeder Natuur. In de 15de eeuw kenden we in Europa een mini-ijstijd. Daardoor stopte het fermentatieproces dat essentieel is bij het wijnmaken. Toen het in de lente weer warmer werd, begon de fermentatie opnieuw. Dat zorgde voor koolstofdioxide in de wijnflessen, 'bubbels' in de volksmond. De bubbelwijn werd als minderwaardig beschouwd en 'duivelswijn' genoemd omdat flessen ontploften en de glasscherven voor lelijke wonden zorgden. Tot monnik Dom Pierre Pérignon eind de 17de eeuw de opdracht kreeg de bubbelwijn te finetunen. Champagne was geboren.

* De klassieke champagne-coupe werd ontworpen met een wassen mal van de borst van Marie Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI.

* In een fles champagne zit drie keer zoveel druk als in een autoband.

* Een champagnekurk die uit de fles knalt, doet dat aan 64 kilometer per uur.

* Marilyn Monroe nam een bad gevuld met 350 flessen champagne. Weliswaar niet op een temperatuur die geschikt was om ervan te drinken.

* Het grootste formaat van een champagnefles is de zogenaamde Melchizedek. Die is goed voor 40 standaardflessen of 30 liter puur genot.

* In een standaardfles zitten ongeveer 49 miljoen bubbels (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!