NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontroerend: man is dikke vriendjes met bruine beren

Ontroerend: man is dikke vriendjes met bruine beren

Klik op de foto om de video te bekijken

De meeste mensen beleven de schrik van hun leven als ze een bruine beer tegenkomen, maar dat geldt niet voor Sulo Karjalainen. De Fin heeft jaren geleden voor een paar weesjes gezorgd en staat sindsdien bekend als 'the bear man'. De nu 73-jarige Sulo werd verliefd op de dieren en baat met zijn broer het Kuusamo Large Carnivore Centre uit, dat een thuis biedt aan 20 bruine beren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Injectie tegen overgewicht binnen het jaar op de markt?

Injectie tegen overgewicht binnen het jaar op de markt?

http://static0.hln.be/static/photo/2014/4/4/0/20140530203231/media_xll_6785265.jpg

Wetenschappers uit 27 verschillende landen experimenteren al enkele jaren met het inspuiten van liraglutide, een stof die onder meer het hongergevoel beïnvloedt, de bloeddruk verlaagt en de goede cholesterol verhoogt. De injectie werd ondertussen getest op meer dan 4.000 zwaarlijvige mannen en vrouwen en wordt binnen het jaar nog op de markt verwacht.

Obesitas wordt als de plaag van onze moderne samenleving gezien. Het verkort je levensduur gemakkelijk met 9 jaar en maakt je vatbaar voor diabetes, hart- en vaatproblemen, beroertes en bepaalde kankers. Al deze aandoeningen bestrijden kost daarbovenop fortuinen, om nog maar te zwijgen van het bijhorende ziekteverzuim. De hoop dat alleen gezonder eten en meer bewegen het tij kunnen keren, neemt zienderogen af. Vanuit wetenschappelijk hoek wordt daarom hardnekkig gezocht naar oplossingen.

"Het probleem met diëten is dat mensen vaak hongeriger worden en hun lichaam steeds weer probeert het oude gewicht te bereiken. Medicatie kan zwaarlijvigen helpen om meer kilo's te verliezen en het gewichtsverlies ook op lange termijn te behouden", klinkt het.

Uit verschillende testfasen met dagelijkse liraglutide-injecties blijkt dat mensen op een periode van 12 maanden gemiddeld 9 kilo verloren. Bij een derde van de vrouwen was dat zelfs bijna 10,5 kg. Naast de inspuitingen werden de meer dan 4.000 proefpersonen ook aangespoord om op hun voeding te passen en actiever te leven. Dergelijk gewichtsverlies kan volgens experten het risico op onder meer hartaandoeningen aanzienlijk verkleinen, maar ook de slaap- en levenskwaliteit bevorderen.

De impact van liraglutide werd uitgebreid besproken op het European Congress on Obesity in Sofia. De injectie zou niet alleen je brein doen denken dan je verzadigd bent, ze zou ook de bloeddruk verlagen, de goede cholesterol doen stijgen en diabetes voorkomen. Wat bijwerkingen betreft, blijkt vooral misselijkheid de kop op te steken.

Liraglutide wordt geproduceerd door het Deense bedrijf Novo Nordisk en wordt vandaag al ingezet in de strijd tegen diabetes. Het doel is nu de injectie nog binnen het jaar te laten erkennen als medicijn tegen overgewicht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg eet drie kilo minder vlees dan vijf jaar geleden

Belg eet drie kilo minder vlees dan vijf jaar geleden

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/11/13/20140531060102/media_xll_6785833.jpg

Belgen eten gemiddeld drie kilo minder vlees dan vijf jaar geleden. De consumptie van gevogelte, wild en charcuterie stabiliseert, terwijl het verbruik van rund-, varkens-, schapen- en ander vers vlees jaar na jaar blijft dalen, zo staat vandaag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) volgt jaar in jaar uit de voedingsaankopen van vijfduizend Belgische gezinnen en becijferde dat de Belg in 2013 ruim 43 kilo vlees kocht, tegenover 6,2 kilo vis, week- en schaaldieren en 0,2 kilo vegetarische vleesvervangers. Liefst 99 procent van de gezinnen kocht vorig jaar vlees, en dat gemiddeld 58 keer per jaar. De Belg blijft dus wel een vleeseter.

Toch ziet de Vlam ons koopgedrag veranderen. "De consument koopt almaar prijsbewuster", zegt Liliane Driesen van de Vlam. "Net de goedkopere producten zoals gemengd gehakt, worsten en kip zien hun aandeel stijgen." (br.hln)


» Reageer (0)
30-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je huisdier over je karakter vertelt

Wat je huisdier over je karakter vertelt

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/3/0/20140530132325/media_xll_6784125.jpg

Je hoort dierenvrienden zichzelf wel eens beschrijven als een 'katten- of hondenmens'. Die typering zou volgens een onderzoek van een Amerikaanse universiteit wel eens meer kunnen verklappen over het karakter van mensen dan aanvankelijk gedacht werd. Zo is er volgens wetenschappers een duidelijk karakterverschil tussen beide groepen.

Mensen die aangeven een hondenmens te zijn, voelen zich meestal levendig en beschrijven zichzelf als actief. Kattenmensen zouden daarentegen juist introvert en gevoelig zijn. Daarnaast staan ze voor meer zaken open en durven ze, net zoals hun favoriete dier, wel eens hun voeten aan een aantal regeltjes vegen.

Het karakter van de mensen lijkt dan ook heel erg op het gedrag van de dieren. Zo kijken honden hele dagen uit naar een energieke wandeling buitenshuis terwijl katten het merendeel van de tijd languit ergens liggen te slapen.

Daarnaast blijkt ook de band met het dier anders: zo hechten kattenbaasjes veel belang aan de affectie die ze krijgen. Hondeneigenaars houden dan weer van het actieve gezelschap van hun makker.

Natuurlijk werd ook de link met intelligentie onderzocht, daarin blijken kattenmensen te winnen.

Voor het onderzoek werden 600 studenten ondervraagd door de Carroll universiteit in Winsconsin. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een negatieve houding kan leiden tot dementie

Een negatieve houding kan leiden tot dementie

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/3/4/20140530114147/media_xll_6783904.jpg

Een studie heeft aangetoond dat uw levenshouding gerelateerd is aan de gezondheid van uw hersenen. Cynische mensen hebben een grotere kans om dementie te ontwikkelen dan wie positiever in het leven staat. Dat meldt de wetenschapssite MNN.

De studie werd gepubliceerd in Neurology, het vakblad van de American Academy of Neurology. 1.449 senioren ondergingen twee tests. De eerste testte hen op dementie; in de tweede kregen ze stellingen voorgeschoteld die ze moesten beoordelen.

"De meeste mensen zouden oneerlijke middelen aanwenden om winst of een voordeel te verwerven"; "De meeste mensen zouden liegen om vooruit te komen"; "Het is het veiligst om niemand te vertrouwen". Wie akkoord was met uitspraken als deze, werd beschouwd als cynisch.

Uit een vergelijking met de resultaten van de eerste test bleek dat de personen met de hoogste cynismescores 2,54 keer meer risico liepen om dementie te ontwikkelen dan de vrijwilligers met de laagste cijfers.

Dat cynisme niet goed is voor de gezondheid, bleek al eerder. Studies toonden aan dat cynische personen een grotere kans hebben om vroeger te sterven en dat bepaalde gezondheidskwalen bij hen vaker opduiken. Een verband met dementie of andere hersenziekten werd nog niet eerder aangetoond. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo lief, dit lammetjeskoor

Zo lief, dit lammetjeskoor

Klik op de foto om ze te beluisteren

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang zullen ze wellicht nooit halen. Neemt niet weg dat dit 'lammetjeskoor' ook de harten van velen beroert op YouTube.

Op aangeven van hun hoeder beginnen de lievelingen te blaten dat het een lieve lust is. Mooi tezamen en redelijk toonvast, als was het een concerto in Wol-groot. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandweer redt vijf wolfjes van bosbrand in Alaska

Brandweer redt vijf wolfjes van bosbrand in Alaska

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/9/8/20140530020249/media_xll_6783128.jpg

De brandweer in de Amerikaanse staat Alaska heeft dinsdag vijf pasgeboren wolfjes gered van een gewisse dood. De brandweermannen, die een hevige bosbrand op het schiereiland Kenai onder controle probeerden te krijgen, stopten met de bluswerkzaamheden toen ze gejank hoorden dat afkomstig bleek uit een hol. Daar ontdekten ze vijf welpjes die uitdrogingsverschijnselen vertoonden en allemaal gestoken bleken door een stekelvarken.

De welpjes, drie mannetjes en twee vrouwtjes, zouden twee dagen alleen in het hol doorgebracht hebben. Een zesde welpje was reeds gestorven. De brandweer schakelde hulp in van het Department of Fish and Game en het Kenai National Wildlife Refuge om de wolfjes te redden. De dieren werden meteen gevoed met suikerwater.

Reddingswerkers gaan ervan uit dat de volwassen wolven waarschijnlijk door de bosbranden niet meer naar hun kroost konden terugkeren. 

Leven in gevangenschap
Later op de dag werden ze naar de Alaska Zoo in Anchorage gebracht, waar ze verder verzorgd werden. De wolfjes, die twee weken oud zijn, zullen niet meer terug in het wild geplaatst kunnen worden nadat ze in aanraking kwamen met mensen. Er wordt gezocht naar een goede thuis voor hen.

"Ze zouden gestorven zijn als we hen niet uit het hol gehaald hadden", zei brandweerman Jefferson Sam tegenover The Alaska Dispatch. "Voor mij, was dit de juiste beslissing." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze tiener kan sterven door examens

Deze tiener kan sterven door examens

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/3/3/20140529094058/media_xll_6781983.jpg

Jennifer Lloyd (17) lijdt aan de zeldzame ziekte van Addison. Terwijl stress bij andere mensen de adrenalineproductie de hoogte injaagt, schakelt de ziekte Jennifers lichaam volledig uit bij stress.

Omwille van haar ziekte heeft Jennifer gerenommeerde universiteiten als Oxford of Cambridge afgezworen. "Het is heel zwaar als de examens voor de deur staan, ik moet mijn tijd perfect indelen, ik moet me goed organiseren", aldus Jennifer. Omdat Jennifer de examens nauwkeurig moet plannen om geen stress te kweken, begint ze de examens verschillende weken vroeger dan iedereen voor te bereiden.

Haar school in Manchester heeft haar de kans aangeboden om in Oxford of Cambridge te studeren, maar daar is ze naar eigen zeggen niet klaar voor. Jennifer looft wel de steun van haar school: "Mijn leerkrachten kennen alle symptomen wanneer het fout gaat."

Amanda, Jennifers moeder, heeft een liefdadigheidsorganisatie opgericht, 'Jenn's Pennies', dat al 17.000 pond (20.000 euro) heeft binnengebracht voor het kinderziekenhuis in Manchester. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedaan met boren, laser repareert je tanden

Gedaan met boren, laser repareert je tanden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/9/11/4/20140529104809/media_xll_6782059.jpg

Boezemen tandartsbezoeken jou ook veel angst in? Dan zal dit nieuws je ongetwijfeld blij stemmen. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk een manier gevonden waarop aagetaste tanden zichzelf herstellen door een laserstraal. Deze doorbraak zal patiënten veel geld en pijn besparen.

Voorlopig werden enkel tests op ratten gedaan, maar het team hoopt snel te testen op mensen. De experimenten waarbij eerst een gaatje in de tand werd gemaakt en daarna een laser op de aangetaste tand werd gezet, toonden aan dat de laserstraal een natuurlijk genezingsproces start. Twaalf weken na de behandeling heeft de tand zelf nieuw tandbeen aangemaakt en is het gaatje gedicht.

Het felle licht van de laserstraal wekt stamcellen op, cellen die dienen als reparateurs van het lichaam. De stamcellen diep in de tand maken dan nieuw tandbeen aan. Deze behandeling zal veel beter zijn dan de huidige methode, want er is geen sprake van vullingen.

Omdat de methode nog op mensen moet worden getest, kan het wel nog even duren vooraleer de procedure effectief wordt toegepast. Voorlopig wordt het dus nog even op je tanden bijten bij een tandartsbezoek. (br.hln)


» Reageer (0)
29-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Manhattans - Kiss And Say Goodbye

The Manhattans - Kiss And Say Goodbye

Klik op de foto om hun te beluisteren


De Manhattans zijn een populaire vocale groep . Hun bekendste liedjes zijn 'Kiss and Say Goodbye "en" Shining Star " uitgebracht in 1976 en 1980 .
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo word je op een natuurlijke manier high

Zo word je op een natuurlijke manier high

http://static2.hln.be/static/photo/2014/18/8/6/20140527180302/media_xll_6778401.jpg

Vele legale en illegale psychoactieve stoffen werken door de neurotransmitters en receptoren in onze hersenen te kapen. Oorspronkelijk had het ervaren van genot alles te maken met overlevingskansen. Zo werd een belangrijk doel bereiken 'beloond' met een aangenaam gevoel. Plezier ervaren is echter ook broodnodig om gewoonweg gelukkig te zijn, en daar voorziet de natuur genoeg mogelijkheden voor.

Sporten
Iedereen kent het als de 'lopersroes', maar je hoeft ervoor niet noodzakelijk te lopen. Het is de meest bekende vorm van een natuurlijke high en zorgt ervoor dat je letterlijk op wolkjes loopt. Hoewel je het voornamelijk bereikt door op uithouding te trainen, waardoor beta-endorfines (die de pijn verzachten en zorgen voor ontspanning) worden vrijgegeven, is het vooral de intensiteit van de sportsessie die telt. Oorspronkelijk was de bedoeling waarschijnlijk een actieve levensstijl te promoten, die noodzakelijk was om te overleven in de natuur. En het werkt, ook nu nog raken fervente sporters verslaafd aan die 'roes'.

Verliefd zijn
Voor velen zorgt verliefd worden voor de ultieme natuurlijke high. Uit verschillende studies blijkt dat niet minder dan 12 verschillende delen van de hersenen geactiveerd worden door een stortvloed van hormonen zoals dopamine, adrenaline, serotonine, vasopressine en oxytocine wanneer we verliefd worden. Het resultaat is dat we ons tegelijkertijd gelukkig en lusteloos voelen, verward en opgewonden en angstig en overmoedig. We zijn met andere woorden een hoopje bij elkaar gegooide chemische stoffen die strijden om de bovenhand.

Natuur
We staan als 'moderne' mens tegenwoordig zo ver af van onze oorspronkelijke natuurlijke omgeving dat het ons waarschijnlijk inherent veranderd heeft. Wanneer we de stad, met al haar gsm-masten, verlaten ervaren we letterlijk een ander niveau van bewustzijn. De natuur en haar schoonheid kunnen, zeker in deze maatschappij, overweldigend zijn. Geef toe, denken we niet allemaal helderder na door de frisse bos- of berglucht?

Samen sporten
Waar je van sporten high kan worden, kan sporten in groep mogelijk tot een nog grotere vorm van euforie leiden. Uit een studie blijkt dat de pijngrenzen bij roeiers veel hoger lagen tijdens een groepstraining dan wanneer er apart getraind werd. Doordat pijn gelinkt wordt aan het vrijgeven van endorfines, gaven groepstrainingen bijgevolg een betere roes. Daarnaast zou een gezamenlijke overwinning en vooral het vieren ervan ervoor zorgen dat ons brein oxytocine vrijgeeft (het liefdeshormoon). Die stof werkt niet alleen aanstekelijk, maar versterkt zo ook het groepsgevoel.

Pikante voeding
Sommige mensen houden er vooral een trauma aan over, terwijl anderen 'meer' ervaren na die branderige hitte in de mond. Hoewel er geen harde bewijzen bestaan voor het feit dat pikante voeding bepaalde delen van de hersenen beïnvloedt, suggereren testen bij dieren wel dat capsaïcine (een van de hoofdcomponenten in pepers) beta-endorfines en adrenaline vrijmaakt. Het lijkt trouwens ook aannemelijk dat wanneer mensen zonder problemen voedsel eten waarvan hun mond en ingewanden letterlijk gaan branden, er een achterliggende reden voor moet zijn...

Seks
Vrijen zorgt voor een stortvloed aan endogene drugs, hormonen en neurotransmitters. Het lichaam geeft adrenaline en noradrenaline vrij, het hart klopt sneller dan normaal en de bloeddruk verhoogt. Bij een orgasme, wordt de bloedstroom getrakteerd op een bedwelmende cocktail van prolactine, oxytocine (tijd om te knuffelen), fenethylamine en dopamine. Voor mannen zou het brein bij de ejaculatie trouwens op dezelfde manier beïnvloed worden als dat van heroïnegebruikers.

Muziek
Krijg je letterlijk kippenvel van een bepaald nummer? Dan worden dezelfde delen van het brein geactiveerd die ook aan het euforisch gevoel door voeding, seks of drugs gelinkt worden. Onderzoekers veronderstellen dat bij de evolutie van de mens geleidelijk aan ook een mogelijkheid ontstond om via abstracte activiteiten 'genot' te ervaren. Hoewel het dan niet meer louter om overleven gaat, zorgt muziek wel voor sociaal contact en versterkt het de samenleving.

Extreme sporten
Zelfs al heb je er persoonlijk geen interessen in, de aantrekkingskracht is logisch. Extreme sporten plaatsen het menselijk lichaam in een uiterst stresserende situatie. Wanneer je van een rots of uit een vliegtuig springt, is ons brein er immers van overtuigd dat we wel eens zouden kunnen sterven. Het resultaat is een roes van krachtige hormonen en zorgt ervoor dat de hartslag versnelt en meer bloed naar de spieren en de hersenen wordt gepompt. Onze zintuigen staan op scherp en de tijd lijkt stil te staan. En dan is er nog het gevoel achteraf. Wanneer je terug met beide voeten op de grond staat, volgt een serene kalmte en verdwijnen alle zorgen in het niets met wat je juist gepresteerd hebt.

Humor
Uitbundig lachen is besmettelijk en de spierbewegingen die we erbij maken geven beta-endorfines vrij. Het vreemde aan lachen is dat het niet onder controle gehouden kan worden. Als iets grappig is, kan je niet anders dan lachen. En we hebben allemaal wel eens een lachsessie meegemaakt die na tien minuten meer op buikspieroefeningen gaat lijken en waarvan je gezicht pijn gaat doen. Het is krankzinnig, maar op een goede manier. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dertig procent van de wereldbevolking is te dik

Dertig procent van de wereldbevolking is te dik

http://static3.hln.be/static/photo/2014/13/4/12/20140529033856/media_xll_6781797.jpg

Uit een nieuw wereldwijd onderzoek blijkt dat bijna een derde van de wereldbevolking te dik is. Meer dan twee miljard mensen hebben overgewicht of lijden aan obesitas. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is ongeveer 60 procent van de mannen en 65 procent van de vouwen zwaarlijvig. De Verenigde staten omvat dan weer 13 procent van deze obese populatie, een percentage dat ongeveer overeenkomt met dat van Cina en India samen.  

"Het ziet er niet goed uit", zegt onderzoeker Christopher Murray van de universiteit in Washington, die samen met zijn collega's meer dan 1.700 studies over 188 landen tussen 1980 en 2013 bestudeerde. "Toen we ons realiseerden dat in geen enkel land een daling van het aantal obesitas-patiënten werd waargenomen, beseften we hoe moeilijk dit probleem is om aan te pakken."

Murray beweert dat er een sterke link is tussen inkomen en obesitas. Hoe rijker mensen worden, des te dikker ze worden. Met het overgewicht gaat ook vaak kanker gepaard.

Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog voor obesitas bij kinderen. "Onze kinderen worden steeds dikker", aldus WHO-chef Margaret Chan. "Sommige delen in de wereld eten zich letterlijk dood."

Volgens obesitas-expert syed shah is het probleem de laatste twintig jaar vijf keer zo erg geworden. Technologie zou volgens hem één van de oorzaken kunnen zijn. "Jaren geleden moesten we een afstand wandelen wanneer we naar iemand wilden bellen", zegt hij. "Nu heeft iedereen een gsm. Modernisatie is niet goed voor onze gezondheid." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En de minst aangename stad ter wereld is...

En de minst aangename stad ter wereld is...

http://static3.hln.be/static/photo/2014/7/0/0/20140528112728/media_xll_6780195.jpg

Barslechte hotels, onvriendelijke locals en weinig waar voor uw geld: de Russische hoofdstad Moskou is verkozen tot minst aangename stad ter wereld.

In een jaarlijkse enquète van TripAdvisor worden de grootste steden ter wereld door meer dan 54.000 deelnemers beoordeeld. De ervaringen van toeristen worden opgedeeld in zeven categorieën: algemene ervaring, gezinsvriendelijkheid, restaurants en winkels, locals, taxi's, prijs-kwaliteitverhouding en hotels. Moskou scoorde het slechtst in de laatste vijf categorieën. Mumbai in India werd voorlaatste, Punta Cana in de Dominicaanse Republiek op twee na laatste.

Tokio wordt door reizigers als aangenaamste stad ter wereld beschouwd, vooral dankzij de uiterst behulpzame inwoners. Andere steden die hoog scoorden waren Singapore, Rome en Dubai. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie- tot twaalfduizend Belgen lijden aan jongdementie

"Drie- tot twaalfduizend Belgen lijden aan jongdementie"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/5/8/20140521175541/media_xll_6759698.jpg

Het aantal mensen dat in ons land lijdt aan jongdementie - dat is dementie die optreedt voor de leeftijd van 65 - wordt geraamd op 3.000 tot 12.000. Voor Nederland schommelt de raming tussen 5.000 en 19.000. Dat staat te lezen in de publicatie "Dementie op jonge leeftijd" die vandaag voorgesteld werd tijdens een studiedag in Leuven. Op die studiedag werd ook de nieuwe Vlaams-Nederlandse website www.jongdementie.info gelanceerd.

Hoewel dementie op jonge leeftijd heel wat minder vaak voorkomt dan op oudere leeftijd, zijn de aantallen niet te verwaarlozen. "Jonge personen met dementie maken wellicht tussen 2 en 9 procent uit van het totale aantal dementen. Op basis van buitenlandse studies schatten we dat in België jaarlijks 600 à 700 patiënten de dementie op jonge leeftijd krijgen. Twee derde is ouder dan 55. Toch zijn ook gevallen bekend van kinderen en twintigers met dementie", aldus Annemie Janssens (ECD Vlaams-Brabant) en Rob Groot Zwaaftink (Alzheimer Nederland).

Tijdens de studiedag pleitte Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie (ECD) Vlaanderen, voor een snellere diagnosestelling. "Tussen de eerste signalen en het stellen van de diagnose dementie verlopen momenteel gemiddeld zo'n 4,5 jaar. Een snellere diagnose maakt het mogelijk dat er sneller werk kan gemaakt van een geschikte opvang, wat tal van problemen voorkomt. In West-Vlaanderen is gestart met een opleiding die hulpverleners helpt bepaalde kenmerken sneller te detecteren. Ook drie hogescholen hebben plannen om die opleiding te gaan aanbieden", aldus Verschraegen.

"Het probleem is dat personen die op jonge leeftijd lijden aan dementie een gedragspatroon vertonen dat op bepaalde punten verschillend is met gewone dementie. Ze kunnen gaandeweg moeilijk op namen komen of voorwerpen benoemen, zonderen zich af, gaan zich excessief gedragen zoals veel roken of snoepen, maken zich sneller kwaad, kunnen hun eigen leven nog moeilijk organiseren,... Dit gedrag leidt tot problemen op het werk en in de familie", aldus Verschraegen.

Naast een snellere diagnose is er ook nood aan meer opvang. Momenteel zijn er verspreid over Vlaanderen al vijf centra uitgebouwd die residentiële en/of dagopvang aanbieden. In de provincie Antwerpen bijvoorbeeld bestaat een dergelijk centrum nog niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooi bewijs: liefde overwint alzheimer

Mooi bewijs: liefde overwint alzheimer

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/13/0/20140528213807/media_xll_6781500.jpg

Melvyn Amrine, een gepensioneerde man die getroffen is door alzheimer, herinnert zich misschien niet alle details uit zijn leven even vlot, toch bewijst hij dat de liefde voor zijn vrouw stand blijft houden. Zo haalde hij op moederdag een boeket bloemen voor zijn geliefde, een traditie die hij al meer dan zestig jaar in eer houdt.

Op moederdag vonden twee Amerikaanse agenten de verdwaalde alzheimerpatiënt Melvyn op enkele kilometers van zijn huis. Zijn vrouw Doris had alarm geslagen dat haar man sinds enkele uren verdwenen was. Toen hij door de straten doolde, werd hij opgemerkt door twee agenten. Die waren echter verbaasd over hoe aandachtig de man was. "Vele alzheimerpatiënten lopen vaak doelloos rond. Melvyn wist daarentegen goed waarmee hij bezig was", vertellen de agenten.

Zo was de man even een wandeling gaan maken om bloemen voor zijn vrouw te halen. En hoewel hij niet meer weet of hij haar nu ten huwelijk heeft gevraagd, herinnerde hij zich wel dat het moederdag was. Ook wist hij nog goed dat hij zijn vrouw dan letterlijk in de bloemetjes zet. Iets wat dit jaar niet anders zou zijn, mede dankzij de agenten.

Toen zij Melvyn naar huis wilden brengen, protesteerde de oude man. Hij moest en zou naar de winkel gaan. De politiemannen toonden daarop hun gulle hart en gaven de man een lift. Ze gingen ook mee in de winkel om een mooi boeket te kopen en staken Melvyn zelfs wat geld toe wanneer bleek dat hij niet genoeg op zak had.

Eenmaal thuisgekomen was zijn vrouw natuurlijk erg blij dat hij goed en wel teruggekeerd was. "Toen hij de trappen opkwam en ik de rozen en de glimlach op zijn gezicht zag, smolt ik vanbinnen", vertelde ze. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontvoerde baby binnen drie uur terug dankzij Facebook

Ontvoerde baby binnen drie uur terug dankzij Facebook

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/10/13/20140529071252/media_xll_6781633.jpg

Een pasgeboren baby die enkele uren na de geboorte uit een ziekenhuis in Canada werd ontvoerd, is met behulp van een razendsnelle Facebookactie binnen drie uur teruggevonden. Dat schrijft The Globe and Mail.

Een vrouw die zich als verpleegster had vermomd, kwam de pas 16 uur oude baby bij de moeder weghalen om het te wegen. Maar in plaats daarvan liep de onbekende vrouw met baby Victoria het ziekenhuis in Trois-Rivières in Quebec uit, de jonge ouders in wanhoop achterlatend.

Een oplettende voorbijganger, die vreemd opkeek toen hij het pasgeboren kindje zonder sokjes en mutsje over straat zag gaan, herinnerde zich het type auto waarin de baby werd vervoerd, waarna er een oproep op Facebook werd gedaan.

"Help ons onze dochter terug te vinden", zo schreef vader Simon Boisclair op zijn Facebookpagina. "Deel dit zo snel mogelijk."

Vier vrienden, allen rond de 20 jaar, zie zich thuis op de bank zaten te vervelen, zagen de oproep op Facebook en besloten op zoek te gaan. Toen een foto van de verdachte werd verspreid, dachten ze de vrouw te herkennen. Niet lang daarna vonden ze de auto min of meer toevallig voor het huis van de vrouw staan en belden ze de politie.

Drie uur nadat baby Victoria voor het laatst was gezien, lag ze weer bij de dolgelukkige moeder in haar armen. Haar 21-jarige kidnapper kon worden gearresteerd. (br.hln)


» Reageer (0)
28-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chris De Burgh - The Head And The Heart


Chris De Burgh - The Head And The Heart

Klik op de foto om hem te beluisteren


Chris de Burgh, geboren als Christopher J. Davison (Buenos Aires, 15 oktober 1948) is een Ierse zanger.

Dankzij het werk van zijn vader heeft hij als kind een groot deel van de wereld gezien. Ten slotte is de familie in Ierland gaan wonen. Daar woont hij nu nog steeds, samen met zijn vrouw Dianne en hun drie kinderen, Rosanna (de Miss World van 2003), Hubie en Michael.

Tijdens zijn lange carrière als singer-songwriter heeft hij vele hits geschreven, waarvan The Lady In Red (1986) de bekendste is. Ook het album Into the light werd goed verkocht. Hij treedt regelmatig op, vooral in Duitsland, waar hij een grote schare trouwe fans heeft. Ook in Nederland speelt hij regelmatig voor volle zalen. Na de nieuwjaarsbrand in Volendam heeft hij daar een benefietconcert gegeven, waarvan ook een DVD is uitgebracht.

Zijn laatste CD is The Storyman, waarvan hij tijdens zijn laatste concert in Nederland (4 december 2006 in de Heineken Music Hall in Amsterdam) veel nummers heeft gespeeld. In 2005 is een live-CD van het jubileum-concert van 6 november 2004 in Dortmund uitgekomen.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prins Amedeo trouwt op 5 juli met Italiaanse journaliste

Prins Amedeo trouwt op 5 juli met Italiaanse journaliste

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/15/1/20140528174041/media_xll_6781111.jpg

Prins Amadeo zal op 5 juli in Rome in het huwelijksbootje treden met Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein. Dat bevestigde het paleis. Op 15 februari hadden ze al hun verloving bekendgemaakt.

'Lili' is een 26-jarige Italiaanse journaliste. Ze leerden elkaar in 2006 kennen tijdens hun studies in Londen. Momenteel wonen de twee in New York, maar binnenkort staat er naar verluidt een verhuis naar Brussel gepland.

De prins studeerde economie aan de London School of Economics, waarna hij een jaar in Chili bij een ngo ging werken. In 2009 trad hij in dienst als analist bij Deloitte in New York. Nog eens vier jaar later trok hij opnieuw naar de schoolbanken: aan de universiteit van Columbia wil hij volgende maand een MBA bekomen.

Elisabetta werkt als journaliste bij Bloomberg News in New York, waar ze de actualiteit over kunst en cultuur volgt. Ze schrijft artikels over tentoonstellingen en neemt interviews af van artiesten en personaliteiten uit de culturele wereld. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat nu? Moeders ontdekken drie jaar na geboorte dat baby's verwisseld werden

Wat nu? Moeders ontdekken drie jaar na geboorte dat baby's verwisseld werden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/11/9/20140528085256/media_xll_6779934.jpg

Ethisch dilemma in Zuid-Afrika, waar twee moeders ontdekten dat hun dochters bij de geboorte drie jaar geleden verwisseld werden. De tweestrijd? Eén moeder wil haar biologische dochter terug, terwijl de andere vrouw de peuter waar ze al bijna vier jaar voor zorgt, wil houden. De zaak werd aanhangig gemaakt voor de rechtbank. Die duidde een academisch centrum voor kinderrechten aan dat zich moet buigen over het heikele vraagstuk.

Beide moeders waren zich bijna vier jaar lang van geen kwaad bewust. Tot vorig jaar een van de vrouwen een DNA-test liet uitvoeren in een dispuut met haar ex-partner over alimentatiegeld. De proef zette de wereld van de vrouwen op z'n kop. Ze wees niet alleen uit dat de vader niet de vader was, maar ook dat de moeder geen bloedband had met het kind. "De ontdekking bezorgde mijn cliënte de shock van haar leven", vertelde de advocaat van de moeder aan Times Live.

Het hospitaal waar de vrouw in 2010 bevallen was, bevestigde de fout. Details over hoe de baby's aan de verkeerde personen konden worden meegegeven, zijn niet bekend en blijven mogelijk een mysterie, aldus de Zuid-Afrikaanse nieuwssite.

Eind vorig jaar ontmoetten de twee vrouwen elkaar voor het eerst. Ze maakten toen ook kennis met hun biologische dochter.

Hoe de toekomst er voor het viertal uitziet, is nog een raadsel. Beide moeders maken immers aanspraak op hetzelfde kind. Terwijl een moeder het kind dat ze al ruim drie jaar als haar bloedeigen dochter opvoedt, niet wil afstaan, wil de andere moeder afstand nemen van haar niet-biologische kind om haar echte dochter opnieuw in de armen te kunnen sluiten.

Omdat beide vrouwen het niet eens raakten over de precaire kwestie, wordt de zaak nu uitgevochten voor de rechtbank.

Die heeft een universitair centrum voor kinderrechten aangesteld dat zich moet buigen over het vraagstuk. In dat kader zijn de komende weken verschillende gesprekken met de ouders gepland. Ook goede bekenden van de kinderen zullen ondervraagd worden. Beide meisjes en moeders mogen zich ook verwachten aan "grondige en uitgebreide" klinische onderzoeken.

Dit trieste verhaal is jammer genoeg geen alleenstaand geval in Zuid-Afrika. In 1995 overkwam twee moeders hetzelfde. Zij ontdekten dat hun zonen bij de geboorte in 1989 verwisseld werden. Beide vrouwen kwamen toen overeen om de situatie te laten zoals ze was en voor hun niet-biologische kind te blijven zorgen. Van het hospitaal kregen ze een schadevergoeding van ruim 12.800 euro om de bezoeken aan hun echte zoon te kunnen betalen. De geldsom was ook ter compensatie van de geleden morele schade.

Een uitspraak in de huidige verwisselingszaak wordt over circa negentig dagen verwacht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugd van tegenwoordig is voorbeeldigste ooit

"Jeugd van tegenwoordig" is voorbeeldigste ooit

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/13/11/20140527202113/media_xll_6778661.jpg

Zowat elke generatie tieners heeft te kampen met vooroordelen die vaak beginnen met "De jeugd van tegenwoordig...". Nochtans blijkt uit een recent (monster)rapport van de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding dat het niet zo slecht gesteld is met de huidige generatie tieners. Het 511-pagina's tellende rapport over de stand van zaken lijkt vooral één ding duidelijk te maken: tieners zijn vandaag de dag voorbeeldiger dan ooit.

Tienerzwangerschappen op recordlaagte
Het aantal tienerzwangerschappen is de laatste decennia pijlsnel naar omlaag gegaan. Aanvullend onderzoek toont aan dat dit gepaard gaat met een drastische daling van het aantal abortussen.

Meer tieners vrijen veilig
De daling in het aantal tienerzwangerschappen kan gelinkt worden aan het feit dat meer tieners tegenwoordig voorbehoedsmiddelen gebruiken. Meer dan 30 procent van de Amerikaanse tieners tussen de 15 en 19 jaar gaven aan contraceptie te gebruiken, tegenover 24 procent in 1982 (het is een kleine terugval in vergelijking met 2002).

Tieners drinken minder
De verlokkingen van verboden middelen zoals alcohol (in de VS ligt de minimumleeftijd voor alcohol op 21 jaar) lijken minder aantrekkingskracht te hebben. Volgens de cijfers van de 'centers for disease control' (CDC) drinken steeds minderen 17- tot 18-jarigen alcohol, roken ze ook minder en gebruiken ze minder drugs dan hun leeftijdsgenoten van vorige generaties. Enkel het aantal marihuanagebruikers ging lichtjes omhoog.

En... jongeren sporten meer
Het CDC meet jammer genoeg niet hoe de tieners het doen in vergelijking met de federale richtlijnen (daarin wordt aangeraden minstens drie keer per week een uur te sporten). Ze keken wel naar de categorie 18- tot 24-jarigen, die het (steeds) beter doet dan andere leeftijdscategorieën van volwassenen. Terwijl in 2000 slechts 18,9 procent van de 18- tot 24-jarigen volgens de richtlijnen voldoende aan sport deed, was dit in 2012 29,7 procent. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpenaars grootste cocaïnegebruikers van Europa

Antwerpenaars grootste cocaïnegebruikers van Europa

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/0/2/20140528123732/media_xll_6780467.jpg

Volgens een studie, gepubliceerd door Le Soir, wordt in het afvalwater van Antwerpen-Zuid de grootste concentratie benzoylecgonine gevonden van heel Europa. Benzoylecgonine is een metaboliet die vrijkomt nadat cocaïne door het lichaam is afgescheiden en dus een goede graadmeter voor het cocaïnegebruik van de Antwerpenaar.

Het cocaïnegebruik in Antwerpen staat met 837 miligram per dag per duizend mensen op de eerste plaats in Europa. Antwerpen laat zo steden als Londen (711 mg), Zürich (679 mg) en Amsterdam (393 mg) achter zich. Antwerpen voert ook de lijst van amfetamines aan met 185 mg per dag per duizend mensen.

42 steden in 21 verschillende landen werden door het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving ( EWDD) onder de loep genomen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat als... je surfers anoniem hun diepste geheim laat vertellen

Wat als... je surfers anoniem hun diepste geheim laat vertellen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/0/6/20140527162406/media_xll_6778206.jpg

Op Facebook en Twitter lijkt het leven van je vrienden een sprookje omdat ze alleen de meest indrukkwekkende en mooiste momenten uit hun leven delen. Instagram is een sociaalnetwerksite waarop mensen vooral pochen met hun strakke uiterlijk of chique levensstijl. Het ideale tegengif voor deze sites werd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nieuw-Zeeland en Australië gelanceerd met de app Secret. Hier kunnen gebruikers, in alle anonimiteit, hun donkerste geheimen en meest gênante momenten op kwijt.

In de lengte van een tweet kunnen gebruikers hun geheimen anoniem aan de wereld toevertrouwen. De resultaten zijn eerlijk, schokkend en soms ronduit hilarisch. Op Secret kunnen mensen helemaal zichzelf zijn. De homepage van de site meldt: "We hebben Secret gestart zodat mensen alles kunnen delen wat ze denken zonder dat ze zich veroordeeld voelen door hun vrienden. De profielfoto's en namen worden verwijderd, de nadruk wordt zo volledig op de woorden en de gedeelde beelden gelegd. Zo zijn er geen remmingen voor mensen om zich in te houden."

Enkele maanden na de Amerikaanse lancering kent de app er al heel wat gebruikers. Vooral de it-specialisten die in Californië werken zijn er erg actief op. Via Secret kunnen Amerikanen de grootste geheimen uit de Silicon Valley te weten komen.

Straffe geheimen

- Ik zou normaal moeten trouwen deze week
- Ons eerste kind stierf bij de geboorte en nu zijn we weer zwanger. Ik wou dat ik hiervan kon genieten maar ik kan het niet.
- Ik heb gisterenavond mijn eerste paniekaanval gehad. Ik had nooit verwacht dat dit mij zou overkomen. Ik voelde me zo zwak en zielig omdat ik niet alles aankan, maar ik ben ook gelukkig dat ik met veel mensen kan praten die om me geven en in me geloven.
- Ik zou wel eens mensenvlees willen proberen, als maaltijd.

Grappige geheimen

- Soms draag ik met sportkleren wanneer ik naar buiten ga, zodat mensen denken dat ik ga sporten. Maar eigenlijk ga ik gewoon een taart kopen.
-Soms beeld ik me in dat mijn leven een televisieshow is en ik de ster ben. Ik zou alleen willen dat er knappere acteurs aangenomen worden als mijn dates.
- Ik druk altijd op de knop om de deuren van de lift te sluiten wanneer ik mensen in de verte zie aankomen. Ik weet dat jij dat ook doet.
- Ik heb mijn kind verboden een koekje te eten zodat ik het zelf kon opsmullen nadat het naar bed was gegaan.
- Als ik alleen ben in het metrostation wandel ik voor mijn onzichtbare fans als een lingeriemodel op de catwalk. (br.hln)


» Reageer (0)
27-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bill Haley - Rock Around the Clock

Bill Haley - Rock Around the Clock

Klik op de foto om hem te beluisteren


Bill Haley (echte naam: William John Clifton Haley) (Highland Park (Michigan), 6 juli 1925 – Harlingen (Texas), 9 februari 1981) was een Amerikaanse rock-'n'-rollzanger. Hij is, samen met zijn groep Bill Haley & His Comets, vooral bekend van het nummer Rock around the Clock dat in 1956 werd uitgebracht.

Bill Haley werd als kind thuis omringd met muziek: zijn vader speelde banjo en zijn moeder speelde piano. In 1938 begon hij met optredentjes geven. Toen zong hij en speelde daar gitaar bij.

Op 22-jarige leeftijd trouwde hij met Dorothy Crowe. Op 12 april 1954 nam Bill Haley met zijn band The Comets in New York het nummer Rock around the clock op. Dit was het begin van de hele rock 'n’ roll-geschiedenis. Mede door de (dans)film Rock around the Clock uit 1956, waarin Haley's nummer was opgenomen, verspreidde de rock 'n' roll zich snel over de wereld.

De optredens van Bill Haley en zijn band in de jaren 1954 tot 1958 in Europa werden als sensationeel ervaren en leidden soms zelfs tot gewelddadigheden.

Bill Haley was in de jaren '70 verslaafd aan alcohol. Hij overleed in 1981 aan een hersentumor.

In februari 2006 werd door de International Astronomical Union ter gelegenheid van de 25ste herdenking van Haley's sterfdag een planetoïde naar hem vernoemd: 79896 Billhaley.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweekoppige schildpad viert tweede verjaardag

Tweekoppige schildpad viert tweede verjaardag

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/10/3/20140527182635/media_xll_6778488.jpg

Kianga, de tweekoppige landschildpad uit Wielsbeke, viert morgen haar tweede verjaardag. Toch wel bijzonder, want het was zeker niet evident dat het beestje zou overleven. Intussen weegt het 630 gram.

"Ze doet het zelfs bijna beter dan de broertjes of zusjes", zegt eigenaar Ronny Rijckoort. "Maar ze krijgt dan ook extra aandacht. Elke maand ga ik ermee naar de dierenkliniek in Merelbeke op controle."

En wat betekent de naam Kianga? "Afrikaans voor zonneschijn", weet eigenaar Ronny Rijckoort, die al 25 jaar schildpadden kweekt. De tweekoppige schildpad kwam in mei 2012 uit een van de eieren die zijn eigen moederschildpad had gelegd.

"De twee kopjes delen een lichaam, maar ze hebben wel elk een maag. "De slokdarm, die ze dus wel delen, splitst zich even in twee magen, en daarna monden die twee magen terug uit in hetzelfde darmstelsel. Een tweekoppige schildpad is best een zeldzaamheid, ik denk niet dat er nog ergens op de wereld een exemplaar rondloopt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Els de Schepper wint humorprijs in Wallonië

Els de Schepper wint humorprijs in Wallonië

http://static3.hln.be/static/photo/2014/3/5/12/20140527081402/media_xll_6776562.jpg

Afgelopen weekend heeft Els de Schepper de eerste plaats behaald in de grootste Franstalige humorwedstrijd van Wallonië, het Festival International du Rire de Rochefort. Ze is de eerste niet-Franstalige die ooit zo'n prijs wint, aldus een persmededeling van het bureau voor podium- en mediaproducties Goedenavond.

Het Festival International du Rire is een jaarlijks festival dat in 1981 werd opgestart. De winnaar van het festival krijgt de titel "Poulain du Rire".

Na een doorgedreven selectieprocedure mochten uit 120 kandidaten acht gelukkigen aantreden op het hoofdpodium. De hele week stonden de kandidaten tegenover elkaar voor het publiek in kwart- en halve finales. De finale werd uiteindelijk gewonnen door Els. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste Belg wordt 112 jaar

Oudste Belg wordt 112 jaar

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/fanny-godin-blaast-dinsdag-112-kaarsjes-uit-op-het-inzetfotootje-boven-is-ze-als-jonge-ballerina-te-zien-nbsp-nbsp-belga/p1/img-YWEwNWZkNjIvYXQvNjc2Njk2NC82NDB4NjQwL0ZU/6766964.jpeg

Ze wil het wekelijkse turnmoment in het rusthuis in Zoutleeuw voor geen haar missen, wandelt nog in haar eentje door de gangen en verslindt deze dagen een boek over de Eerste Wereldoorlog. Het is amper te geloven dat Fanny Godin dinsdag 112 jaar wordt. De vrouw met haar fiere, rechte houding mag zich al enkele jaren de oudste Belg noemen. Als ze er nog 186 dagen bij doet, wordt ze zelfs de oudste Belg ooit. "We zien wel of dat lukt", zegt dochter Claude. "Of ik ooit zelf 112 jaar oud wil worden? Oei nee, dank u." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.99-jarige vrouw krijgt na 75 jaar eindelijk diploma

99-jarige vrouw krijgt na 75 jaar eindelijk diploma

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/4/3/20140527001541/media_xll_6775983.jpg

Een 99-jarige vrouw uit het Amerikaanse Belfast kreeg na 75 jaar eindelijk haar diploma boekhouden in handen. Zo schrijft Daily Mail.

Jessie White ging in 1939 naar het Beal College. Ze studeerde er af als boekhoudster, maar kreeg nooit haar diploma in handen omwille van een onbetaalde schoolrekening van 5 dollar (ruim 3 euro).

Een vriendin van de bejaarde vrouw belde de huidige directeur van de school, Alan Stehle, op en vertelde hem het verhaal. De directeur betaalde de rekening van 5 dollar en organiseerde een kleine afstudeerceremonie voor White. "Nu kan ze haar studies officieel afronden", zegt hij. "Het is net alsof je een race hebt gewonnen, maar nooit een trofee hebt gekregen."

De vrouw, die als baby polio kreeg, loopt al heel haar leven slecht. Met een studie boekhouden wilde ze zichzelf onderhouden. Nu ze na 75 jaar eindelijk haar diploma heeft gekregen, heeft ze het gevoel dat "haar leven compleet is". (br.hln)


» Reageer (0)
26-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Never Think- Robert Pattinson

Never Think- Robert Pattinson

Klik op de foto om hem te beluisteren

Robert Thomas "Rob" Pattinson (Londen, 13 mei 1986) is een Engels acteur en muzikant. Dit laatste onder het pseudoniem Bobby Dupea. Pattinson begon zijn carrière in het theater en maakte in 2004 zijn filmdebuut. Hij kreeg meer aandacht toen hij de rol van Carlo Kannewasser kreeg in Harry Potter and the Goblet of Fire (2005).

Pattinson werd geboren in een privéziekenhuis in Barnes in Engeland. Zijn moeder werkte bij een modellenbureau en zijn vader importeerde auto's uit de Verenigde Staten. Hij heeft twee oudere zussen, Lizzy en Victoria Pattinson; Lizzy is zangeres bij de band Aurora en Victoria werkt op een reclameafdeling. Pattinson kwam in aanraking met de filmwereld door de Barnes Theatre Company. Na wat backstage-ervaringen nam hij enkele rollen aan, onder meer in een amateurversie van Macbeth in de Old Sorting Office Arts Centre, en ging hij op zoek naar professionele rollen.

Pattinson had wat bijrollen in de televisiefilm Ring of the Nibelungs in 2004 en in Vanity Fair, maar zijn scènes daarin werden later verwijderd en de film kwam alleen uit op dvd. In mei 2005 zou hij verschijnen bij de Engelse première van The Woman Before in de Royal Court Theatre, maar hij werd kort daarvoor ontslagen en vervangen door Tom Riley.

Later dat jaar speelde hij Carlo Kannewasser in Harry Potter en de Vuurbeker. Al snel werd hij dat jaar door Times Online benoemd tot British Star of Tomorrow, en hij werd tevens de opvolger van Jude Law genoemd.

Als model verscheen Pattinson in de advertentiecampagne voor Hacketts herfstcollectie van 2007, en hij speelde Edward Cullen in de film Twilight uit 2008, gebaseerd op Stephenie Meyers bestseller met dezelfde titel. Meer dan 3000 mensen hadden voor de film auditie gedaan.[bron?] Volgens het Amerikaanse tijdschrift TV Guide was hij eerst nogal bezorgd geweest over zijn auditie voor de rol, omdat hij niet wist of hij de verwachte "perfectie" van zijn rol kon neerzetten.

Pattinson had ook een rol in de film Little Ashes uit 2008, waarin hij Salvador Dalí speelde. Hij had ook een grote rol in How to Be, een Britse komedie, en in de korte film The Summerhouse.

Begin augustus 2009 werd Pattinson door het blad Glamour uitverkozen tot meest sexy man ter wereld. Hij was Brad Pitt en Johnny Depp voor.

Op 26 mei 2010 won Pattinson de National Movie Award for Best Peformance of the Year.

Op 6 juni 2010 won Pattinson de MTV Movie Award voor beste mannelijke acteur, beste wereldster en beste kus (samen met Kristen Stewart). Hij kreeg ook een prijs voor beste dramafilm met Water for Elephants bij de People Choice Awards.

Pattinson heeft sinds 2009 een relatie met Kristen Stewart. In 2012 zijn ze even uit elkaar geweest.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier op tien Nederlandse mannen scheren schaamhaar

Vier op tien Nederlandse mannen scheren schaamhaar

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/13/6/20140526104216/media_xll_6773901.jpg

Uit een rondvraag bij 1.000 Nederlandse mannen blijkt dat gemiddeld 40 procent zijn schaamstreek onthaart. De grootste drijfveren zijn hygiëne en estethiek.

Ook het haar onder de oksels en op de borst moet er bij respectievelijk 24 en 15 procent van onze mannelijke noorderburen aan geloven. Toch denken duidelijk niet alle heren daar zo over. Voor ruim een kwart is het wegscheren van lichaamshaar absoluut taboe omdat het hun mannelijkheid zou schaden.

Wat het scheren zelf betreft, gebruikt bijna 40 procent hetzelfde mesje voor gezicht en lichaam. Voor 45 procent is dit echter ondenkbaar.

Benieuwd wat Belgische mannen (en vrouwen) hierover denken... (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te grappig: jonge kinderen worden helemaal tureluurs van een oude pc

Te grappig: jonge kinderen worden helemaal tureluurs van een oude pc

Klik op de foto om de video te bekijken

Van een razendsnelle iPad naar een computer uit de jaren 70: qua cultuurschok kan het wel tellen voor deze jonge kinderen. De meesten beseffen zelfs niet eens dat het een stuk technologie is. "Zeer hip allemaal, ze lijken op die tv's uit de tijd dat er nog geen flatscreens bestonden ", luidt het verdict.

Dan komt de volgende stap, dat duivelse ding aanzetten. Het scherm, ja, dat lukt... Maar de computer zelf? Een diepe zucht volgt als ze vernemen dat ze daarvoor moeten rechtstaan. Wat een gedoe toch allemaal.

De grootste shock moet echter nog komen:  hoezo, geen muis? En nog erger, geen internet? "Hoe moet je dan in hemelsnaam je huiswerk maken?", vraagt de schattige Jayka zich af.

De genadestoot volgt als ze te horen krijgen dat er bijna 850 van die computers nodig zijn om de snelheid van een iPhone te benaderen. "De mensheid heeft toch nogal haar verstand gebruikt", besluit Dylan. "Drie decennia geleden zou ik hier blij mee geweest zijn, maar nu kan het enkel nog als voetbankje dienen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lelijkste vrouw ter wereld maakt anti-pestfilm

'Lelijkste vrouw ter wereld' maakt anti-pestfilm

Klik op de foto om de video te bekijken

Lizzie Velasquez, op YouTube ooit 'de lelijkste vrouw ter wereld' genoemd, werd wereldberoemd na een motivatiespeech die het internet veroverde. Nu wil ze een nog groter publiek aanspreken en plant ze een documentaire over haar verhaal. Hiermee wil ze pesters mee de wereld uit helpen.

Velasquez heeft een zeldzame ziekte waardoor het voor haar onmogelijk is om te verdikken. Ze heeft nog nooit meer dan 30 kilogram gewogen en ze is ook blind in één oog.

Lizzie werd online gepest nadat een YouTube-filmpje verscheen, getiteld 'The World's Ugliest Woman', ofwel 'De Lelijkste Vrouw ter Wereld'. In de commentaren onder het filmpje stonden uitspraken als: "Doe de wereld een plezier en zet een pistool tegen je hoofd." Toch kregen die commentaren Lizzie niet klein en ze koos ervoor om gelukkig te zijn.

"Ik weet wat het is om online gepest te worden en ik wil iedereen beschermen die denkt dat het nooit beter zal worden. De documentaire moet die mensen doen inzien dat het mogelijk is om alles te overwinnen," aldus Velasquez.  

'The Lizzie Project', want zo zal de film waarschijnlijk heten, zal pas worden gemaakt als er genoeg geld wordt opgehaald. Via een fundraising campagne hoopt Velasquez 180.000 dollar (132.000 euro) op te halen. Die som lijkt ze wel te halen, want er is al meer dan 123.000 dollar gedoneerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gevaren die in je kookpotten schuilen

De gevaren die in je kookpotten schuilen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/11/10/20140525151450/media_xll_6770380.jpg

Dat er in de keuken heel wat vuilmakers rondhangen, weet iedereen wel: een sponsje dat al even niet vervangen is of het vergeten voedsel achteraan in de koelkast. Maar ook je kookpotten vervang je best regelmatig: sommige geven heel wat toxische stoffen af terwijl je ermee kookt. Lees hier voor welk materiaal je het meest moet opletten.

"Je moet goed nagaan uit welk materiaal je kookpotten of pannen vervaardigd zijn. Hoe vaker we met slecht gerief koken, hoe meer schadelijke stoffen in ons lichaam terecht komen en onze gezondheid in gevaar brengen", zegt voedingsdeskundige Keri Glassman.

Teflon
Een probleem stelt Glassman bij anti-aanbakpannen. Deze populaire pannen zijn namelijk erg makkelijk in gebruik omdat je niet veel vetstoffen moet toevoegen om je vlees te bakken en de pan ook snel schoon te vegen is. "Toch zijn vele mensen zich niet bewust van de chemische stoffen die zich in de anti-aanbaklaag bevinden. Vooral teflon is een boosdoener. Wanneer een pan te lang op het vuur staat of overhit is, komen er schadelijke dampen vrij die door het vlees worden opgenomen. De stof zorgt ervoor dat mensen vaak klagen over griepsymptomen die niet met de vinger aangewezen kunnen worden."

Gebruik
Toch nuanceren enkele andere deskundigen deze stelling: "dit soort pannen zijn veilig als ze juist gebruikt worden." Kies daarom voor een pan met anti-aanbaklaag van hoge kwaliteit. Gebruik ook altijd een plastieken of houten voorwerp om over de bodem van de pan te wrijven. Wie een metalen lepel gebruikt, beschadigt de bodem. Ook bij het stapelen van de pannen in de kast let je best op om de laag niet te beschadigen: leg bijvoorbeeld tussen elke pan een keukenpapier om krassen te voorkomen. Wie merkt dat de laag dan ook beschadigd is, smijt deze best meteen weg om gevaar te voorkomen.

Alternatief
Gietijzer, een ouderwetste favoriet, is een zeer goed alternatief om 'veilig' te koken. "Het gietijzer wordt uit andere stoffen vervaardigd, zo zal je er geen teflon in terugvinden. Wanneer je over de bodem schraapt komen er ook erg weinig deeltjes los. Het enige wat in je voedsel kan kruipen is ijzer. Die stof heeft ons lichaam ook echt nodig dus het kan veel minder kwaad", stelt Glassman. Bovendien kunnen deze soort potten en pannen hele hoge temperaturen aan en kan je ze makkelijk in de oven schuiven. 

Ook potten die gemaakt zijn uit roestvrij staal hebben een goede reputatie. De soort dankt zijn naam aan het vermogen om corrosie te weerstaan. Meestal bevatten de pannen metalen koolstof, chroom en/of mangaan. Glassman: "Het blijft toch oppassen met goedkope pannen. Daarin wordt vaak nikkel verwerkt, een stof die makkelijk schilfert en dus soms in het eten terecht komt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duits tolvignet gaat 10 tot 30 euro kosten

Duits tolvignet gaat 10 tot 30 euro kosten

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/16/11/20140525155601/media_xll_6770861.jpg

Duitse automobilisten gaan 100 euro per jaar betalen voor het gebruik van de autosnelwegen. Voor bijvoorbeeld toeristen komen er tolvignetten met een geldigheidsduur van 10 dagen (10 euro) en 2 maanden (30 euro). Dat bericht weekblad Focus op zijn website, zonder bronnen te noemen.

Voor Duitse automobilisten mag de tolplicht, die naar verwachting in 2016 ingaat, niet tot lastenverzwaring leiden. Dat heeft verkeersminister Alexander Dobrindt beloofd. Daarom worden zij gecompenseerd via de motorrijtuigenbelasting. Hoe zuiniger hun auto, hoe hoger de korting die zij daarop krijgen, aldus Focus.

Het plan om tol te gaan heffen op de Autobahn is zowel binnen als buiten Duitsland omstreden. Buurlanden waaronder Nederland en Oostenrijk, verzetten zich er hevig tegen, net als sommige partijen in de Duitse politiek. Dobrindt wil desondanks nog voor de zomer knopen doorhakken over de tolplannen.

Voor vrachtwagens boven de 12 ton geldt al een tolplicht op de Duitse snelwegen. Eerder werd bekend dat die vanaf volgend jaar wordt uitgebreid. Ook chauffeurs van lichtere vrachtwagens moeten gaan betalen. (br.hln)


» Reageer (0)
25-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisje (6) maakt lijst met dingen die ze nog wil zien voor ze blind wordt

Meisje (6) maakt lijst met dingen die ze nog wil zien voor ze blind wordt

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/5/2/20140525142426/media_xll_6770357.jpg

Vooraleer ze door een ongeneeslijke ziekte blind wordt, wil Jessica nog een aantal dingen zien en het meisje van zes heeft er een lijst van gemaakt. Zo wil Jessica zwemmen met dolfijnen, een apenasiel bezoeken en een Disneyprinses worden.

Jessica Smith uit het Britse Wallasey heeft een zeldzame genetische ziekte die resulteert in gezichtsverlies.

Haar 31-jarige moeder Kinsay merkte al toen haar dochtertje drie maanden was dat haar ogen "extreem wiebelden". Toen Jessica zeven maanden was, moest ze al een bril dragen.

Vorig jaar begon het meisje te klagen over hoofdpijn en pijn aan haar benen. Bovendien had ze overal op haar lichaam roze vlekken. Onderzoek bracht aan het licht dat ze lijdt aan 'congenitale amaurose van Leber', een zeldzame ziekte die in blindheid resulteert.

Met behulp van haar familie bereidt Jessica zich nu voor op haar blindheid. In september begon ze braille te leren en om met haar vier zussen te spelen, gebruikt ze een wandelstok.

Op haar lijst staat ook een bezoek aan Legoland, een professionele fotoshoot en een bezoek aan de dierentuin. Haar ouders hebben een website opgestart waar ze om schenkingen vragen om de dromen van Jessica waar te maken. Zo werd al meer dan 3.000 euro opgehaald. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw behandelt twee Bengaalse tijgers als tamme katjes

Vrouw behandelt twee Bengaalse tijgers als tamme katjes

Klik op de foto om de video te bekijken

De Amerikaanse Janice Haley vertroetelt in Florida twee Bengaalse tijgers als normale, tamme huisdieren. Ze geeft haar oogappels met de hand eten, aait en knuffelt de beestjes. Het mannetje Saber valt zelfs in slaap terwijl hij op haar vinger sabbelt.

Janice en haar echtgenoot David werken de klok rond om voor de dieren te zorgen, hun hele inkomen gaat op aan de voeding en de verzorging van de tijgers. De roofdieren krijgen drie keer per dag eten en hun kooien moeten verschillende keren per dag gereinigd worden.

20 jaar geleden zag Janice een advertentie voor een trainingscursus voor tijgers in de lokale krant. Twee jaar later nam ze haar eerste exemplaar in huis. In 2002 kocht ze Janda. Toen haar eerste tijger in 2007 stierf, werd de de kleine Saber, toen nog maar twee weken oud in het gezin opgenomen. "De dieren zien mij als hun moeder, ze zijn mijn viervoetige, zachte kinderen. We hebben een erg speciale band. Saber en Janda laten me op kusjes op hun neus geven. Ik knuffel ze vaak. Aan het einde van de dag ga ik met de tijgers liggen om ze te helpen slapen.

Niet iedereen vindt het verantwoordt dat Janice twee gevaarlijke dieren in haar tuin verzorgt. "Een kooi is niet de ideale plaats voor een tijger om in te leven. Maar nu kunnen de dieren ook niet meer overleven in het wild. Als tijgers nu niet in kooien gekweekt worden, zullen er geen wilde exemplaren meer overblijven. Onze missie hier is om de mensen dichter bij de tijgers te brengen, om een band op te bouwen en de wilde tijgers te redden voor het te laat is." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlanders willen de euro behouden

Nederlanders willen de euro behouden

http://static0.hln.be/static/photo/2014/0/8/10/20140525080617/media_xll_6769510.jpg

Nederlanders zitten helemaal niet te wachten op een nieuwe munt. Meer dan driekwart van de kiezers wil dat Nederland de euro houdt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas.

Het Kieskompas vroeg bijna 117.000 Nederlanders wat ze vinden van de stelling: 'Nederland moet uit de euro'. 30,5 procent is het daar niet mee eens, 45,6 procent is nog stelliger: helemaal niet mee eens. Al met al is dus 76 procent tegen een exit en voor het behoud van de euro. Ongeveer 13 procent, of één op de acht kiezers, wil wel dat Nederland de eurozone verlaat. De overige 10 procent is neutraal.

Uit onderzoek van bureau Ipsos was ook al gebleken dat de meeste Nederlanders niet zomaar terug willen naar de gulden. "Veel mensen zijn chagrijnig over de euro als symbool van Europese eenwording, maar ze worden nog chagrijniger van risico. Ze zien geen alternatief, ze hebben blijkbaar liever een slechte situatie dan onzekerheid", zegt André Krouwel van het Kieskompas.

De vraag is daarom of Nederlanders de euro ook steunen als er wel een alternatief is. Krouwel: "Stel dat er een harde munt kan komen met landen als Nederland, Duitsland, Zweden, Finland, Oostenrijk en misschien ook Noorwegen, onze belangrijkste afzetmarkten. Een noordelijke euro of een noordmark, zonder Zuid-Europa. Mogelijk is dat wel een aantrekkelijk alternatief." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na 2 jaar in zee geeft camera dierbare familiefoto's terug

Na 2 jaar in zee geeft camera dierbare familiefoto's terug

https://pbs.twimg.com/media/BoQvQ0SIMAAlRqI.jpg

Een fototoestel dat tijdens een schipbreuk verloren was gegaan in de Stille Oceaan is na twee jaar teruggevonden. De foto's en video's op de digitale camera bleken wonder boven wonder nog intact, en de eigenaar is dolblij dat hij zijn familiefoto's terug heeft.

Het zouden twee Canadese universiteitsstudenten zijn geweest die begin deze maand het toestel op de zeebodem vonden tijdens het duiken. Het fototoestel zat vol algen, een zeekomkommer en een zeester. Toch werkte de geheugenkaart nog perfect.

Hun professor Isabelle M. Côté van de Simon Fraser Universiteit plaatste een foto van het gevonden toestel op Twitter, in de hoop de eigenaars te vinden. Ze deelde ook enkele foto's van op de geheugenkaart, waaronder een groepsfoto.

Een lid van de plaatselijke kustwacht herkende de man op de foto's als Paul Burgoyne, iemand die hij twee jaar geleden had gered van een schipbreuk, aldus The Vancouver Sun. Burgoyne was de camera bijgevolg in 2012 kwijtgeraakt. Hij vertelde aan de The Sun dat hij compleet verrast was om het toestel terug in handen te krijgen samen met de geheugenkaart, waar enkele dierbare familiefoto's op stonden. (br.hln)


» Reageer (0)
24-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurlijke middeltjes tegen zweetvoeten en -schoenen

Natuurlijke middeltjes tegen zweetvoeten en -schoenen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/10/9/20140523124313/media_xll_6765024.jpg

Hete zomerdagen staan voor heel wat dames en heren garant voor onaangename zweetgeurtjes. Dit komt doordat bacteriën op je huid proteïnes in het zweet afbreken en zo een stank produceren. Je maakt dit erger door je voeten in een donkere, vochtige en warme ruimte op te sluiten. Met onderstaande huis-, tuin- en keukenmiddeltjes los je dit gênante probleem snel op.

Stinkende voeten op hete dagen zijn zo goed als onvermijdelijk maar er zijn heel wat natuurlijke middeltjes die je kunnen helpen:

- Begin je dag door je voeten goed te wassen en te drogen.  

- Een antitranspirant voor de voeten helpt ze droog te houden. Het is wel belangrijk dat je dit enkel aanbrengt op propere en droge lichaamsdelen.

- Trek twee keer per dag verse sokken aan, droog wel eerst je voeten af voor je een nieuw paar aantrekt. Dit voorkomt dat bacteriën zich opstapelen.

- Verwen jezelf met een voetbadje. Eentje met een eetlepel van het kruid rozemarijn en salie doodt de bacteriën. Het ruikt bovendien ook nog lekker. Breng het water eerst even aan de kook zodat de kruiden goed kunnen trekken, laat dan afkoelen voor een badje. Water met een vierde van een kopje zuiveringszout en een uitgeperste citroen kan ook helpen geuren te bestrijden, dat geldt ook voor een bad van zwarte thee. Laat hiervoor gedurende een kwartier vijf theezakjes in een kom trekken.

- Je voeten kunnen herleven met een deugddoende scrub. Dit helpt namelijk dodelijke huidcellen te verwijderen.

Stinkende schoenen vermijd je met deze tips:

- Kies voor natuurlijke materialen: katoenen of lederen schoenen en wollen sokken helpen je voeten te ademen, waardoor je minder snel zweetvoeten krijgt.

- Breng wat talkpoeder of zuiveringszout aan om de schoenen te drogen en de geuren op te nemen.

- Als je bovenstaande middelen niet voorhanden zijn, kun je krantenpapier gebruiken om ze uit te drogen.  

- Wissel om de dag van paar, want schoeisel droogt niet op 1 nacht uit.

- Gooi je schoenen regelmatig in de wasmachine en laat ze dan in de buitenlucht drogen.

- Neem een oude panty en doe hier koffiegruis of vulling voor kattenbakken in en knoop het uiteinde toe. Als je dit een nacht in je schoen stopt, zul je de volgende dag geen geurtjes meer waarnemen.

- Neem de oude zolen eruit en vervang ze door nieuwe (eventueel geurvretende) exemplaren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet alleen dierenrechten kunnen u overtuigen om veganist te worden

Niet alleen dierenrechten kunnen u overtuigen om veganist te worden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/11/0/20140523170958/media_xll_6765960.jpg

Dat veganisten vaak dierenliefhebbers met een grote bezorgdheid voor het milieu staat buiten kijf. Maar zoek je meer uiteenlopende argumenten om de overstap te maken naar een veganistisch dieet of je keuze te verdedigen? Dan ben je hier op de juiste plaats. De Britse krant The Guardian lijstte minder groene redenen op om voor het veganisme te gaan, wij selecteerden er enkele van voor u.

1. Volg de trends
Berichten van celebrities die voor het veganisme kiezen zijn tegenwoordig schering en inslag. Het vegan-clubje van beroemheden dikt dan ook aan met de meest uiteenlopende bekendheden. Ellen DeGeneres consumeert al jaren geen dierlijke producten meer. Ook 'Jackass'-acteur Steve O, actrices Natalie Portman en Alicia Silverstone, Russell Brand en Bill Clinton zweren bij een plantaardige dieet.

2. Vleesvrije muziek
Het lijstje van muzikanten die dierlijke producten afzweren lijkt ook oneindig. De meest uitgesproken veganist lijkt daar Morrissey, die zelf niet verlegen zit om af en toe een controversiële uitspraak te doen. Zo liet hij al optekenen dat volgens hem "vlees eten even erg is als pedofilie".

Ook Radiohead-frontman Thom Yorke, Alanis Morissette, Usher en zowat elke hardcoreband laten vlees links liggen. Het is dan ook geen wonder dat muziekfestival Groezrock een goed uitgebouwde veganstand heeft op haar wei.

3. Denk aan je gezondheid
Dat er risico's verbonden zijn aan de (over)consumptie van rood vlees is al lang geen geheim meer. Ook om af te slanken en je lichaam te zuiveren lijkt een vegandieet een goede strategie. Zo kondigde zangeres Jennifer Lopez onlangs nog aan een 22 dagen durend vegandieet aan te vangen.

Maar de kans op tekorten, waar bij een veganistische levensstijl zo vaak voor gewaarschuwd wordt, is reëel. Daarom is een goed gebalanceerd eetpatroon bij veganisme van het grootste belang. Maar het kan werken, ook op het hoogste sportniveau. Daarvan getuigen ook topsporters als ex-bokser Mike Tyson, atletieker Carl Lewis en cricktetspeler Greg Chappell.

4. Antisociaal netwerk
Word je vaak uitgenodigd voor etentjes en feestjes, maar heb je daar zelden zin in? Als je laat vallen dat je veganist bent, zal het aantal uitnodigingen volgens The Guardian zienderogen dalen.

Lees hier de volledige top-10 van The Guardian. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Signalen dat je meer koolhydraten moet eten

Signalen dat je meer koolhydraten moet eten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/6/5/20140523174308/media_xll_6766040.jpg

Koolhydraten worden over het algemeen stiefmoederlijk behandeld, zeker bij diëters die zo snel mogelijk gewicht zoeken te verliezen. Toch zijn ze essentiële bouwstenen van een gebalanceerd eetpatroon en gaat het schrappen ervan gepaard met onaangename bijwerkingen. Omdat niet alle koolhydraten evenwaardig zijn, is het van belang dat je bewuste keuzes maakt.

Voor wie de signalen zo meteen herkenbaar klinken, betekent meer koolhydraten eten helaas geen extra bord pasta of suikerrijke tussendoortjes. Je hebt daarentegen nood aan zogenaamde complexe koolhydraten. Die kan je onder meer vinden in volkoren producten, bonen en fruit.

Signalen

* Wie koolhydraten (volledig) schrapt, mikt doorgaans op het verbranden van vetreserve, een proces dat ketose wordt genoemd. Helaas zorgt het vrijkomen van ketonen voor een onaangename geur, die zich al snel een weg baant naar je mond. De slechte adem gaat bovendien zelden weg door te poetsen, flossen of je tong te schrapen, aangezien het geen hygiënisch probleem is.

* Niet alleen je adem wordt minder aangenaam, ook je gemoed kan plots rake klappen krijgen. Te weinig koolhydraten in je systeem kan stress, irritatie en vermoeidheid uitlokken.

* Weigert je lichaam sneller dienst tijdens het sporten? Wie fysiek actief is, maar onvoldoende koolhydraten opneemt, doet roofbouw op zijn proteïnereserves. Eiwitten zijn echter cruciaal voor de werking en opbouw van spieren. Onderschat dus zeker het belang niet van een gezonde portie koolhydraten na het sporten.

* Ook je focus lijdt onder een tekort aan koolhydraten. Zo heeft je brein nood aan glucose om energiek te blijven. Experimenten hebben aangetoond dat vrouwen die koolhydraten schrappen veel slechter scoren op geheugentesten. Het goede nieuws is dat je hersenen snel herstellen wanneer je opnieuw evenwichtiger gaat eten.

* Koolhydraten vermijden kan tot slot ook leiden tot een vorm van constipatie. Zet je tanden daarom zeker in voldoende vezelrijke groenten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisje laat benen verlengen om pesters mond te snoeren

Meisje laat benen verlengen om pesters mond te snoeren

http://static3.hln.be/static/photo/2014/12/15/5/20140524102738/media_xll_6767375.jpg

De 18-jarige Daniça Six uit Poperinge, die op haar twaalfde stopte met groeien, had er genoeg van om met haar 1,46 cm als dwerg door het leven te gaan. Ze liet haar benen verlengen, zodat ze 7 cm groter is. "Ik wou me niet laten doen door de pesters."

Al in de derde kleuterklas was Daniça opvallend kleiner dan haar leeftijdsgenoten, dus gingen haar ouders met haar bij een dokter langs. Toen ze op haar twaalfde helemaal níet meer bleek te groeien, wisten de artsen nog steeds niet wat de oorzaak was. "Pas sinds vorig jaar weet ik dat ik een erfelijke botaandoening heb, het Léri-Weillsyndroom", vertelt ze. "Veel kunnen de dokters er niet aan verhelpen en groeien zal ik nooit meer doen."

Haar bescheiden lengte maakt Daniça het leven niet gemakkelijk. "In de lagere school werd ik behoorlijk fel gepest en ook nu is het nog vaak een struikelblok. Zelf maak ik er niet echt een probleem van en probeer ik me uit de slag te trekken, maar andere mensen hebben het er moeilijker mee en kunnen heel kwetsende dingen zeggen. Ik wou me niet laten doen door de pesters en ben zelf op zoek gegaan naar een oplossing."

Op het internet las ze over een operatie waarmee ze toch nog wat aan grootte kon winnen: een beenverlenging. "Mijn ouders vonden het eerst maar een gek idee en hadden er geen oren naar. Maar ik bleef er over doorbomen tot ze een afspraak maakten met een arts in Gent die gespecialiseerd is in dit soort operaties." In februari werden haar kuit- en scheenbeenderen op twee plaatsen gebroken, waarna er metalen pinnen in werden geplaatst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bono - One

Bono - One

Klik op de foto om hem te beluisteren


Paul David Hewson (Dublin, 10 mei 1960), beter bekend onder zijn artiestennaam Bono, is de zanger  van de Ierse rockgroep U2. Hij is getrouwd met Alison Stewart en heeft vier kinderen. Het gezin woont in Killiney Hill in Zuid-Dublin.


In de jaren 70 kreeg Hewson zijn bijnaam "Bono Vox", als variatie op "Bona Vox" dat "goede stem" betekent. Naar verluidt hebben zijn vrienden Gavin Friday (Fionan Hanvey) en Guggi (Derek Rowan) zich tot deze naam laten inspireren door "BonaVox Hearing Aids", een winkel in gehoorapparaten die zich bevindt aan de O'Connell Street in de Ierse stad Dublin. Na verloop van tijd liet hij "Vox" uit de naam vallen en bleef alleen "Bono" over. Voordat dit zijn definitieve bijnaam werd, had hij al bijnamen gehad als Steinvic von Huyseman, Huyseman, Houseman, Bon Murray en Bono Vox of O'Connell Street.
Binnen U2 begon Bono als gitarist. Hierin bleek hij niet erg goed te zijn, waardoor hij de zanger van de band werd.


» Reageer (0)
23-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat kersverse hondenbaasjes snel ontdekken

Wat kersverse hondenbaasjes snel ontdekken

http://static0.hln.be/static/photo/2014/14/11/4/20140522215628/media_xll_6763444.jpg

Wie voor de eerste keer een hond(je) in huis haalt, gaat spannende tijden tegemoet. Niet alleen gaat die viervoeter met heel wat tijd lopen, hij heeft ook meteen je hart gestolen. Al kan niemand je voorbereiden op wat alle hondeneigenaars uiteindelijk ontdekken...

... dat materiële schade onvermijdelijk is
Dat dure tapijt dat je voor een prikje op de kop hebt getikt? Een ideaal plasplekje. Die nieuwe pumps die je zo mooi vond? Niet meer herkenbaar.

... dat het schuldgevoel van baasjes diep gaat
Terwijl iedereen aan het genieten is van een drankje na het werk, wil jij liefst zo snel mogelijk weer naar huis. Hoe zou het immers met de hond gaan? Het is de eerste keer dat hij alleen thuis blijft. Zou hij genoeg water hebben?

... dat je langzaam in DIE Facebookvriend(in) verandert
Alle schattige, grappige momenten worden vastgelegd. Waarom zou je ze niet delen?

... dat je plots een gat in je hand hebt
De dierenarts, hondenvoeding, een nieuwe mand én speeltjes om dan nog maar te zwijgen van de puppytraining, de hondenkapper en opvang. Op het welzijn van je beste vriend staat geen prijs.

... dat jouw hond allesbehalve angstaanjagend is
Misschien kan hij de inbreker wel tot onderdanigheid likken?

... dat je meer op je moeder lijkt dan je denkt
Vooral als je die 'strenge stem' bovenhaalt.

... dat 'ik' snel verandert in 'wij'
Plots spreek je weer in meervoudsvorm en niet omdat je terug samen bent met je ex-vriendje.

... dat je op een bepaald moment uitwerpselen moet aanraken
Het is onvermijdelijk.

... dat je er een nieuwe beste vriend bij hebt
Toegegeven, het is niet altijd gemakkelijk maar je hond is trouw, lief en soms zelfs hilarisch. Je bent op slag verliefd en beter nog: dat gevoel is onvoorwaardelijk wederzijds. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rocco Granata (75) stopt met optreden

Rocco Granata (75) stopt met optreden

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/4/7/20140523064922/media_xll_6764287.jpg

Rocco Granata trekt dit najaar nog één keer op tournee en stopt dan met optreden. De Limburger staat al meer dan 60 jaar op de planken en snakt naar meer momenten met zijn kleinkinderen. Al wordt het afscheid er wel eentje in stijl.

Zo start Rocco de festiviteiten met een groots concert op Dranouter en trekt hij daarna langs Vlaamse en Nederlandse concertzalen met al zijn klassiekers en de nummers die hij samen met Buscemi maakte. Waar het ultieme slotconcert zal plaatsvinden, is voorlopig nog niet bekend.

De beslissing van de artiest komt overigens niet geheel onverwacht. Rocco, die dit jaar 76 wordt, gaf al vaker aan naar een rustiger leven te snakken, maar geeft wel mee dat hij muziek zal blijven maken. In de tussentijd wordt de zanger weinig rust gegund, want sinds het succes van 'Marina' in Italië vertoeft hij er vaak om de film te promoten.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaming onderschat armoede

"Vlaming onderschat armoede"

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/9/4/20140522092755/media_xll_6761419.jpg

Er gaapt een gigantische kloof tussen wat de Vlaming dénkt over de verdeling van de vermogens en de realiteit, zo blijkt uit een enquête van Groen waarvan de resultaten in De Morgen staan.

De gemiddelde Vlaming onderschat hoe weinig geld de armsten hebben en hoe veel geld de rijksten onder ons verzamelden. Dat blijkt uit een iVox­-enquête van Groen. De partij vroeg meer dan duizend Vlamingen hoe zij denken dat het vermogen verdeeld is en wat de ideale verdeling zou moeten zijn.

Volgens de gemiddelde Vlaming hebben de armsten in de samenleving 7,7 procent van het vermogen, terwijl dat in werkelijkheid slechts 0,17 procent is. Tegelijk denkt de Vlaming dat de rijksten 40,6 procent van het vermogen bezitten, terwijl in realiteit ruim 60 procent van al het vermogen geconcentreerd zit bij de rijksten in de samenleving. (br.hln)


» Reageer (0)
22-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.David Bowie - Let's Dance

David Bowie - Let's Dance

Om hem te beluisteren klik op de foto

Over David Bowie

David Robert Jones, beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie (Brixton, 8 januari 1947) is een Engelse muzikant. Hij wordt gezien als een uiterst invloedrijk rockmuzikant, artiest en acteur, vanaf de jaren zestig tot heden.


David Bowie werd bekend vanwege wereldhits zoals Changes, Ziggy Stardust, Let's Dance, Dancing In The Street, Heroes en Under Pressure. In Nederland had Bowie vijf nummer één hits. Daarnaast is hij bekend van de verschillende imago's, die vooral in de jaren zeventig excentriek te noemen waren.


Al van in het begin van zijn carrière bleek duidelijk dat David Bowie een veelzijdige persoonlijkheid  was en experimenteerde met verschillende muziekstijlen en andere kunstgenres. Het maakte dat hij na verloop van tijd uitgroeide tot een fenomeen, zelfs mythische figuur, die zijn ding deed in verschillende werelden.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen 20 jaar ontdekken we buitenaards leven

"Binnen 20 jaar ontdekken we buitenaards leven"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/16/9/20140522172031/media_xll_6762684.jpg

Aliens bestaan zo goed als zeker. Dat is althans wat twee gerenommeerde onderzoekers gisteren zeiden tegenover het Amerikaanse Congres toen ze pleitten voor verdere subsidies voor het onderzoek naar buitenaards leven.

Volgens ABC News vertelde Dan Werthimer, directeur van het SETI onderzoekscentrum aan de Universiteit van Californië in Berkeley dat de mogelijkheid voor buitenaards microbieel leven "zo goed als 100 procent" is.

"In de laatste 50 jaar, heeft het bewijs zich langzaam opgestapeld dat de componenten en voorwaarden waarvan we geloven dat ze noodzakelijk zijn voor buitenaards leven veelvuldig voorkomen in ons sterrenstelsel", aldus Werthimer in zijn geschreven getuigenis. Hij voegde eraan toe dat "de mogelijkheid dat zich ergens leven heeft ontwikkeld, en misschien ook intelligent leven, aannemelijk is en dit om verder wetenschappelijk onderzoek vraagt."

Werthimers collega Seth Shostak, een astronoom aan het SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), gelooft dat de kans op het vinden van buitenaards leven groot is. "Als we buitenaards leven vinden zal dat in de komende twintig jaar gebeuren, mits de juiste financiering", aldus Shostak.

Shostak vervolgde dat: "Uit recente analyses van de data verzameld door ruimtetelescoop Kepler blijkt dat zoveel als 1 op 5 sterren een bewoonbare planeet ter omvang van de aarde in een baan rond de ster heeft. Zelfs als dit een kleine overschatting zou zijn, dan nog zou dit suggereren dat de Melkweg 10 tot 80 miljard neven van de aarde herbergt."

Er zijn, met andere woorden, meer dan genoeg mogelijkheden voor buitenaards (intelligent) leven, besluiten de onderzoekers. "Het zou bizar zijn, mochten we alleen zijn", aldus Werthimer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maatje 38 wordt 6cm breder

Maatje 38 wordt 6cm breder

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/12/11/20140522065056/media_xll_6760691.jpg

Onze kledingmaten moeten helemaal veranderen, want ook onze ­lichaamsbouw is sterk veranderd. Dat blijkt uit onderzoek van de ­Hogeschool Gent, die 2.500 Belgen heeft opgemeten. Zo wordt een 38 drie tot zes centimeter losser op de taille. Al elf Belgische merken, waaronder meerdere grote ketens, zullen hun kleren hierop baseren.

Op basis van de evolutie van onze ­lichaamsbouw, groter en breder dus, werd een nieuwe matentabel uitgedokterd die ervoor moet zorgen dat onze kleding beter past. "Voor vrouwenmaat 38 bijvoorbeeld blijft de borstomtrek hetzelfde, namelijk 88 cm. Maar er komt wel een compleet andere verhouding met de taille", klinkt het. "Waar de taille vroeger zo'n 69,5 cm was, wordt dit nu 73 tot zelfs 76 cm. Op de heup blijven we dan weer min of meer hetzelfde: tussen de 92 en de 96 cm. Voor maten groter dan 38 is de verandering van de taille vergelijkbaar, maar daar verandert ook de borst- en heupomtrek. Waar de borstomtrek vroeger per maat 3 cm groter werd, is dat nu 4 cm. ­Zodat je bij maat 40 dus 92 cm krijgt op de borsten, in plaats van 91 cm. Bij maat 42 krijg je meteen al 2 cm extra: 96 tegenover 94 vroeger. Vanaf maat 44 wordt de sprong voor de borstomtrek zelfs nog groter: met 6 cm per maat. Omdat we ­merken dat hoe zwaarder iemand wordt, hoe meer er ook op de ­borsten bijkomt. Dit geldt ook voor de heupomtrek, die vanaf maat 44 een centimeter of 4 groter wordt."

"Dankzij deze maten zal het veel minder voorkomen dat broeken pas dichtgaan als ze veel te los zijn rond de benen en heupen. Vele vrouwen zullen nu dus waarschijnlijk een maatje ­minder aankunnen. Maar dat vindt niemand erg, hé." Voor de mannen is er minder verandering. "Bij hen worden T-shirts en hemden enkel een beetje losser op de buik. Verder blijft alles zo goed als gelijk." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stieren nemen drie matadors op rij te grazen

Stieren nemen drie matadors op rij te grazen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/12/15/2/20140521224550/media_xll_6760592.jpg

Stieren versus matadors: 3-1 alstublieft! De anders zo kansloze beesten zetten gisteren even orde op zaken door hun beulen stuk voor stuk naar het ziekenhuis te sturen. Het bloederige spektakel in de beroemde Las Ventas-arena in Madrid diende zelfs stilgelegd te worden omdat er geen 'afwerker' meer overbleef.

Fiesta de San Isidro staat traditioneel bekend als de start van het stierengevechtseizoen. De beste matadors ter wereld mogen dan dagelijks hun 'kunstjes' tonen, maar gisteren liep het toch even anders.

David Mora was de eerste die in het stof beet. Als een lappenpopje werd hij in de lucht gekatapulteerd en tot drie keer toe gespiest. De matador moest meteen onder het mes, intussen is hij aan de beterhand.

Slechts enkele minuten later moest ook zijn opvolger Antonio Nazare een ticketje richting hospitaal bestellen. Al kwam hij er met één rake stoot nog goedkoop vanaf...

De enige overgebleven matador doodde vervolgens het dier. Toen Jimenez Fortes zijn eigen stier gepresenteerd kreeg, liep het echter opnieuw mis. Het sterke beest nam hem tot drie maal toe op de horens, waardoor ook hij met de nodige verwondingen moest afdruipen.

Nooit eerder gebeurde het dat tijdens Fiesta de San Isidro een stierenwedstrijd diende stilgelegd te worden. En de laatste stier? Die redde niet alleen zijn eigen vel, maar ook dat van drie lotgenoten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Justine Henin moet het van dokter rustiger aan doen

Justine Henin moet het van dokter rustiger aan doen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/8/5/2/20140522083541/media_xll_6761177.jpg

Hoe zou het nog zijn met Justine Henin? Niet altijd even goed, zo blijkt uit een interview met 'Play Tennis', waarin de 30-jarige ex-tenniskampioene toegeeft dat ze de voorbije maanden zo diep is gegaan om haar tennisclub in Limelette van de ondergang te redden, dat haar dokter haar begin dit jaar heeft aangeraden om het kalmer aan te doen. "Ik vroeg te veel van mezelf. Veertien dagen na mijn bevalling was ik alweer aan het werk!", zegt Henin.

Henin lanceerde de club in 2007 samen met haar toenmalige coach Carlos Rodriguez. Maar de 'Club Justine Henin' raakte in vieze papieren en 'Juju' moest zelf voor een herstructurering en doorstart zorgen. "Ik heb me het project opnieuw eigen moeten maken. De kosten moesten verminderen, alle details opvolgen, de betalingen, de lessen, het restaurant. Het was nogal een werk. Ik ben er wel in geslaagd de club uit de rode cijfers te halen. Dat was nodig, want we stevenden af op een fiasco... en ik ook. Bovendien stond ik ook drie dagen per week op het terrein om de kinderen van mijn tennisacademie bij te staan."

Henin, die zelf veel geld in de club had gestoken, trok met algemeen manager Gaëtan Poty een betrouwbare rechterhand aan en koos voor een koerswijziging. Niet langer die kille eliteclub waarvoor Rodriguez koos, maar een club met een meer sociaal en familiaal karakter. Een onderwerp waarop Henin het onlangs had met Kim Clijsters, toen ze elkaar in maart terugzagen op de Amerikaanse ambassade voor de komst van Obama. "Wij praten nooit over tennis, maar meestal over kindjes. We gaan elkaar niet bellen om af te spreken, wel zijn we altijd blij elkaar terug te zien."

"Uiteindelijk zijn we samen opgegroeid, samen succesvol geworden, maar hadden we ook de hele tijd bepaalde complexen ten opzichte van elkaar. De ene stond altijd waar de andere wilde zijn. Ik had graag haar frisheid gehad, haar zorgeloosheid. En nu ik zelf mama ben, heb ik nog meer bewondering voor de manier waarop zij teruggekomen is, recht naar de top na de geboorte van Jada. Ik had dat nooit gekund", aldus Henin. (br.hln)


» Reageer (0)
21-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten, de reden waarom jouw zweet stinkt

Tomaten, de reden waarom jouw zweet stinkt

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/7/2/20140520173707/media_xll_6757082.jpg

Schrap tomaten van het menu om een onaangename lichaamsgeur te vermijden, dat raadt een Britse dokter en chemicus aan na onderzoek.

Professor Charles Stewart legt in het magazine Medical Hypotheses uit hoe lichaamsgeur bepaald wordt door de genen, die controleren hoeveel zweet de klieren aanmaken en de aanwezigheid van bacteriën die op de huid leven. "We weten al langer dat bacteriën maken dat zweet omgezet worden in vieze geurtjes. Ze breken namelijk de proteïnes in het zweet tot stinkende bestanddelen af. Sommige mensen hebben het geluk dat door hun genetische opbouw hun klieren niet naar behoren werken, zodat ze niet stinken."

Maar na onderzoek ontdekte Stewart nog een verrassende oorzaak van lichaamsgeurtjes. "Ik werkte meer dan 20 jaar samen met farmaceutische bedrijven om behandelingen voor huidaandoeningen als eczeem en kanker te ontwikkelen. In de hittegolf van 2007 merkte ik dat mijn collega's steeds het raam openden als ik op kantoor toekwam. Ik wist dat mijn lichaamsgeur een probleem was, maar raakte er maar niet van af ook al gebruikte ik tonnen zeep."

Dan merkte de onderzoeker op dat tomatenplanten een olie bevatten dat naar zweet ruikt en begon hij zich af te vragen of dit de oorzaak van zijn lichaamsgeur kon zijn. De olie bevat terpeen, een betanddeel dat fruit en groenten als appelsienen, citroenen hun geur en smaak geeft. Toen Stewart stopte met het eten van tomaten, merkte hij op dat zijn probleem was verdwenen.

In 2013 zette hij weer tomaten op het menu als experiment. Hij at bijvoorbeeld vier grote tomaten en ontdekte dat het geurprobleem was teruggekomen, ook al had hij nog steeds hetzelfde wasregime. Na zeven dagen verbeterde de geur weer. "Het is echt verrassend dat het geurprobleem zo lang kan duren nadat je slechts een foute maaltijd hebt gegeten. Ik vermoed dat dagelijks tussen de 50 en de 100 gram tomaten genoeg is om te stinken. Onderzoek moet nog uitwijzen of het helpt de tomaten te koken voor consumptie", aldus de vorsers.

Vermoedelijk is de storende geur een gevolg van het feit dat terpeen afgebroken wordt tot enzymen, wat chemicaliën produceert die reageren met het bestanddeel lycopeen. Dit ingrediënt produceert dan weer andere chemische stoffen die de lichaamsgeur bepalen. Als laatste geeft Stewart nog mee dat door tomaten te schrappen en aandacht te besteden aan persoonlijke hygiëne je geen deodorants meer nodig hebt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het raadsel van vlucht 715

Het raadsel van vlucht 715

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/15/0/20140521121909/media_xll_6758790.jpg

Vlucht 715 van US Airways is al voor de tweede keer in tien dagen tijd onverwacht afgeleid naar een andere luchthaven omdat zowat de voltallige bemanning ziek uitviel.

Maandag was het toestel opgestegen in Venetië met bestemming Philadelphia toen verschillende leden van de crew onwel werden. Het vliegtuig werd afgeleid naar Dublin. Vanop de Ierse luchthaven konden de passagiers doorreizen naar hun eindbestemming met andere maatschappijen. Opvallend, hoewel de hele bemanning in de lappenmand lag, vertoonde geen enkele van de 238 passagier ziektesymptomen. Men kon voorlopig niet achterhalen wat de aandoening bij de crew heeft veroorzaakt.

Ook op 10 mei werd dezelfde vlucht met nummer 715 van Venetië naar Philadelphia geconfronteerd met de mysterieuze ziekte. Net als afgelopen maandag moest het vliegtuig toen afgeleid worden naar Dublin nadat de bemanning was onwel geworden. De negen crewleden kloegen over misselijkheid, duizeligheid en waterige ogen. De piloten wisselden elkaar af om de noodlanding in Ierland te maken. De bemanningsleden werden na het incident onderzocht en dan terug naar Philadelphia gevlogen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Mathilde wil haar macht doen gelden

"Koningin Mathilde wil haar macht doen gelden"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/10/10/20140521105031/media_xll_6758530.jpg

Koningin Mathilde wordt soms als een ijskoningin gezien. 'Royalty'-eindredacteur Robin Vissenaekens wil het beeld van Mathilde graag verduidelijken. "Ik heb al enkele keren met Mathilde gesproken en ze is enorm geïnteresseerd in anderen. Ze is zeer goed op de hoogte van haar dossiers en stelt pertinente vragen." Daar sluit royaltyexperte Brigitte Balfoort zich bij aan. "Mathilde laat zich niet in een hoekje duwen. Ze heeft een sterke persoonlijkheid en een uitgesproken mening. Onze koningin heeft alles aan zichzelf te danken", zegt ze in TV Familie.

"Mathilde heeft namelijk hard gestudeerd en gewerkt", vervolgt Balfoort. "Ze heeft bewonderigenswaardige inspanningen geleverd. Dat kan je niet anders dan respecteren. Ze weet zich ook aan te passen aan elke gelegenheid. Of ze altijd even vriendelijk is voor haar personeel? Daar durf ik geen uitspraken over doen, maar er zijn verhalen die niet zo goed zijn voor haar imago. Maar ja, hoge bomen vangen veel wind."

"Mathilde is heel correct naar haar omgeving toe", vertelt Royalty'-verslaggever Reinout Goddyn. "Maar ze heeft een professionele relatie met haar personeel, het zijn niet haar vrienden. Mathildes persoonlijke raadgeefster werkt al jaren voor haar, maar ze spreken elkaar nog altijd aan met mevrouw. Voor Mathilde is dat normaal. Ze maakt ook duidelijk dat haar relatie met die mensen professioneel van aard is. En ja, als er iets niet juist is, dan zal het personeel dat wel te horen krijgen."

"Het klopt dat Mathilde zeer professioneel is, maar daarom is ze nog niet aangenaam in de omgang. Ze wil haar macht doen gelden", stelt royaltywatcher Thierry Debels. "Toen de heisa rond Pardoen losbrak (de ontslagen raadgever van Albert, die achteraf toch nog aan het werk bleek te zijn, nvdr), was het Mathilde die Filip verplichtte om actie te nemen. Over de relatie van Filip en Mathilde kan je veel zeggen, maar niet dat ze geen goed team zijn. Officieel heeft Mathilde geen macht, maar achter de schermen is zij de baas, heb ik al meermaals vernomen."

"Mathilde is niet het 'seuteke' waarvoor ze soms versleten wordt. Ze weet wat ze wil en dat kan je alleen maar respecteren. Ze speelt haar rol van koningin heel goed, maar het is gezichtsbedrog. De mensen die haar echt kennen, zijn negatief over haar." Debels doelt op de mensen die voor haar werken. "In haar kapsalon ziet men haar liever gaan dan komen. Nu ze koningin is, denkt ze dat ze meer mag. Dat typeert haar: een ijzeren vuist, verpakt in een fluwelen handschoen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Camera filmt hoe moederbeer jong van snelweg plukt

Camera filmt hoe moederbeer jong van snelweg plukt

Klik op de foto om de video te bekijken


Stormjager Ricky Forbes slaagde er afgelopen weekend in om een zeldzaam tafereel in het Canadese British Columbia te filmen. Een berenwelp zat er moederziel alleen langs de kant van een snelweg. Toen hij stopte om het dier te filmen, verscheen de moeder van het jong langs de andere kant van de balustrade.

De moeder greep het beertje bij de nek en hevelde het over de omheining. Mooi om te zien is hoe het broertje of zusje van het welpje snel even over de balustrade komt piepen nadat het veilig en wel van de snelweg werd geplukt. "Het was geweldig om te zien", zegt Forbes. (br.hln)


» Reageer (0)
20-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Was lingerie nooit meer verkeerd met deze tips

Was lingerie nooit meer verkeerd met deze tips

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/9/10/20140519173012/media_l_6754075.jpg

Wanneer je investeert in verleidelijke zijden of kanten lingerie, wil je daar toch liefst zo lang mogelijk van kunnen genieten, niet? Helaas hebben we niet altijd de tijd (of de goesting) om haarfijn uit te stippelen welke wasvoorschriften ideaal zijn voor bepaalde slipjes of beha's. Met deze hapklare tips doe je het nooit nog verkeerd.

Hoewel het aanlokkelijk is om al je kleurrijke (en/of zwarte) ondergoed samen in één machine te proppen met andere kledij, is dat eigenlijk enkel een goed idee met simpele katoenen slipjes. Van zodra er kant of zijde in je lingerie verwerkt zit, beperk je de levensduur aanzienlijk door een verkeerde wasmethode.

Laten we beginnen met beha's. Om te vermijden dat ze verstrengeld geraken tussen andere kleren, moet je simpelweg de sluiting in elkaar haken voor het wassen. Zo blijf je gespaard van gefrustreerde trek- en sleurmanoeuvres die de elastiek kunnen uitrekken en de pasvorm verknallen. Nog beter is natuurlijk het gebruik van handige waszakjes voor beha's.

Het zonnetje en de zomerkriebels doen je misschien van nature grijpen naar frivolere, delicatere slipjes. De allerbeste manier om deze zo goed en zo lang mogelijk te onderhouden, is handwas. Woolite wordt daarvoor in modeland aangeraden als het beste product. Meng een scheutje met warm water, laat je slipjes 10 minuten weken en probeer achteraf niet als een gek te wringen. Duw rustig het vocht eruit en hang alles op om te drogen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische schapen plegen massaal zelfmoord

Australische schapen plegen massaal zelfmoord

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/5/3/20140520165950/media_xll_6756978.jpg

In Australië leidt de verslavende werking van een giftige plant tot hoge sterftecijfers bij schapen. De gedrogeerde dieren verliezen gewicht, gedragen zich verward en staan wankel op hun poten. Uiteindelijk bonken ze net zo lang met hun hoofd op een paal of een steen tot hun schedel openbarst, waarna ze dood neervallen.

De grote boosdoener is het plantje 'darling pea' uit de plantenfamilie Swainsona. Hierin zit een giftige stof die het centrale zenuwstelsel van de schapen verstoort.

Volgens Dierenarts Bob McKinnon gaan de schapen zich dronken gedragen na het eten van de giftige plant. De verslaafde schapen verliezen gewicht en beginnen daarna te wankelen. Ze slepen hun achterpoten achter zich aan en ze gedragen zich verward en depressief. Vervolgens zijn ze zo gedrogeerd dat ze niet meer weten waar hun poten staan. Uiteindelijk bonken de schapen net zo lang met hun hoofd op een paal of een steen tot hun schedel openbarst, waarna ze dood neervallen.

Volgens de dierenarts bestaat er geen behandeling voor de ernstige ziekte: "Het enige wat helpt is de schapen bij de planten weghouden". Op dit moment worden er zoveel mogelijk exemplaren van de giftige plant vernietigd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze intieme zelfportretten veranderden leven van obese fotografe

Deze intieme zelfportretten veranderden leven van obese fotografe

http://static2.hln.be/static/photo/2014/7/15/4/20140520135221/media_xll_6756274.jpg

De Amerikaanse fotografe Jen Davis ontdekte haar eigen onzekerheden en schoonheidsidealen door een reeks zelfportretten die over een periode van 11 jaar genomen werden. De lessen die ze hieruit trok, inspireerde haar om bijna 50 kilo af te vallen.

De fotografe Jen Davis begon in 2002 foto's van zichzelf te nemen. Ze verzamelde deze in het nieuwe boek 11 Years, daarin zie je haar persoonlijke evolutie over de jaren heen in de vorm van intieme zelfportretten. Het was na deze reeks, heel wat recensies en tentoonstellingen over de hele wereld, dat Davis besefte dat haar lichaam niet veranderd was in die periode. In 2012 vertelde ze aan het magazine Oprah na haar operatie: "In tien jaar tijd was mijn lijf nog hetzelfde en ik ook. Het probleem was dat ik mezelf enkel kwetsbaar maakte voor de camera, maar mijn echte wens was kwetsbaar te worden voor een andere persoon."

Het eerste beeld dat Davis van zichzelf maakte, nam ze tijdens de lentevakantie toen ze nog studeerde. Je ziet een duidelijk oncomfortabel meisje op een handdoek op het strand, met een short en top over haar zwemkledij. Terwijl haar vrienden veel meer op hun gemak in veel meer onthullende kledij zijn. "Ik had mezelf nog nooit gefotografeerd, maar die foto deed me beseffen dat ik voor de camera moest stappen. Ik moest naar mezelf kijken."De foto's die daarop volgden, werpen een blik op het dagelijkse leven van Davis. Naarmate het boek vordert, introduceert Davis mannelijke onderwerpen in haar zelfportretten, in deze periode snakte de zwaarlijvige fotografe naar intimiteit, maar vond dit enkel in de cameralens. In het boek blijft steeds dezelfde vraag naar boven komen: "Wat is liefde? Kan iemand van mij houden? Kan iemand mij aantrekkelijk vinden?"

Na de publicatie van het boek in 2011, onderging Davis een maagoperatie en verloor ze op korte tijd bijna 50 kilogram. In dat jaar werd ze 34 jaar en was ze drastisch slanker, maar de fotografe had op dat moment nog nooit een vriendje gehad. Ze bleef haar zelfportretten maken, ook al voelde ze zich 'naakter' dan ooit. Maar ook mooier en aantrekkelijk. "Het boek '11 Years' markeert het einde van een hoofdstuk en het begin van een nieuw leven, met nieuwe vormen van plezier en uitdagingen. Mijn seksualiteit voelt nu voor het eerst tastbaar, er is een verandering in toon. Ooit zag ik een overheersende droevigheid, nu zie ik zelfvertrouwen", besluit een duidelijk gelukkigere Davis (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straks met oude gsm, kapotte strijkijzers en afgedankte lampen naar supermarkt

Straks met oude gsm, kapotte strijkijzers en afgedankte lampen naar supermarkt

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/9/5/20140519202921/media_xll_6754415.jpg

Bebat en Recupel hebben aangekondigd dat er gezamenlijke en in het oog springende verzamelpunten voor specifiek afval zullen komen in supermarkten. Het betreft klein, elektrisch en elektronisch materiaal zoals lampen, kapotte strijkijzers en afgedankte gsm's. Dat kon tot voor kort al in alle elektrozaken en in supermarkten met een elektrodivisie groter dan 400 vierkante meter, maar dat wordt nu dus uitgebreid.

Nieuw is dat Bebat en Recupel samenwerken om supermarkten de mogelijkheid te bieden overzichtelijke inzamelpunten in te richten. Daar kan je dan niet alleen terecht met batterijen, zoals dat tot voor kort sowieso al het geval was, maar ook met klein elektrisch en elektronisch materiaal. "Supermarkten met een afdeling elektrisch en elektronisch koopwaar moesten tot nu toe sowieso dergelijk afval accepteren, maar dat moesten mensen dan al weten, omdat dat vaak gewoon aan de kassa diende gevraagd te worden", verklaart een medewerker van het gezamenlijke project in een reactie.

Consumenten kunnen nu met zowel batterijen als afgedankte toestellen terecht bij een verzamelpunt, 'RecyclePunt' genoemd. Supermarkten met een elektrodivisie kleiner dan 400 vierkante meter zijn weliswaar niet verplicht om een dergelijk verzamelpunt in hun warenhuis te plaatsen. Het concept werd getest via 5 prototypes in Carrefour hypermarkten. Volgens Bebat en Recupel steeg de inzameling van dergelijk materiaal aanzienlijk. In 58 HyperCarrefours staan er al verzamelunits. De komende maanden komen daar 175 retailpunten bij, naast beperktere verzamelplaatsen in 700 kleinere winkels.

Het initiatief komt er in navolging van een Europese richtlijn die de lidstaten verplicht om een verregaandere inzameling en recyclage te organiseren van kapotte koelkasten, afgedankte gsm's en ander elektronisch afval. (br.hln)


» Reageer (0)
19-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iraanse vrouwen protesteren tegen hoofddoek op Facebook

Iraanse vrouwen protesteren tegen hoofddoek op Facebook

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/1/0/20140519151323/media_xll_6753540.jpg

Het gevoel van de wind die door je haren gaat tijdens een strandwandeling is erg vanzelfsprekend voor de westerse vrouw. Maar dit recht is iets wat Iraanse dames al 35 jaar ontzegd wordt. De Facebookpagina 'Stealthy Freedoms of Iranian Women' vraagt Iraanse vrouwen om foto's zonder hun hoofddoek in te sturen. Dit initiatief verzamelde in twee weken tijd al meer dan 300.000 likes op de sociaalnetwerksite.

De laatste 35 jaar is het illegaal voor Iraanse dames om het huis zonder hoofddoek te verlaten. De straffen gaan van zweepslagen tot gevangenisstraffen. Iraanse journaliste Masih Alinejad die nu in Londen woont heeft de pagina opgericht. Aan de Britse openbare omroep BBC verklaarde ze waarom: "Mijn haar werd gegijzeld door de overheid." Het initiatief bestaat nog geen twee weken, maar kreeg intussen al wereldwijd media-aandacht. Op de foto's zie je taferelen die in de westerse wereld erg normaal zijn: vrouwen die met hun haren in de wind een strandwandeling maken, dames die zonder hoofddoek lopen of dansen.

Vaak zijn de beelden op verafgelegen plaatsen genomen, waar de vrouwen niet betrapt kunnen worden. Onder de bewuste foto's staan commentaren als: "Zonder de verplichte hoofddoek, een van mijn beste belevenissen in Iran. Ik hoop dat er ooit een dag komt waarop vrouwen zelf het recht hebben om te beslissen of ze hoofddoek dragen." Een andere Iraanse getuigt: "Er is geen groter plezier dan vrijheid. Ik wil dat mijn haar door de wind gestreeld wordt. Het kan de kleinste vorm van vrijheid zijn, maar het wordt mij ontzegd."

Toch is niet iedereen enthousiast over dit vreedzaam protest. Zo hebben mensen vorige week in Teheran nog geprotesteerd voor striktere kledingvoorschriften voor vrouwen. Alinejad heeft de pagina opgericht nadat ze zelf foto's zonder hoofddoek online had gezet en duizenden likes bij elkaar had gesprokkeld. De grote collectie foto's die ze had ontvangen als reactie inspireerde haar om de pagina op te starten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babyboom in Boudewijn Seapark

Babyboom in Boudewijn Seapark

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/9/3/20140519130440/media_xll_6753123.jpg

Boudewijn Seapark is meteen twee kleine zeehondjes rijker. Zaterdag is zeehond Tag bevallen van een flinke pup. En deze morgen is zeehond Uma voor de eerste keer mama geworden.

Ook vorige zondag mocht het park al een pup verwelkomen. Toen beviel mama Celia van het inmiddels 'beroemde' zeehondje Conchita.

Celia (25 jaar) is ook de mama van Uma (8 jaar) die nu net haar eerste pup heeft. Dat betekent dat Boudewijn Seapark een driegeslacht zeehonden rijk is.

Oma Celia is even trots op haar dochtertje Conchita, als op haar 'kleinkind' van oudere dochter Uma. En Conchita is erg blij dat ze er 2 speelkameraadjes bij heeft.

De 3 kleine telgen zijn dagelijks te bewonderen in Boudewijn Seapark Brugge. Het geslacht van de pups is nog niet gekend. Er zijn ook nog geen namen gekozen. De bezoekers mogen suggesties doormailen naar info@boudewijnseapark.be (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen Proeft: Meer bezoekers dan vorig jaar

Antwerpen Proeft: "Meer bezoekers dan vorig jaar"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/4/10/20140519000121/media_xll_6751690.jpg

De organisatie van Antwerpen Proeft is erg tevreden over de achtste editie van het culinaire festival. Onder meer door het weer en het aanbod zag men "beduidend meer bezoekers dan vorig jaar".

Van donderdag tot en met zondagavond was de omgeving van de Waagnatie aan het Antwerpse Eilandje omgetoverd tot een grote culinaire zone. 28 restaurants en verschillende stands met artisanale producten probeerden de smaakpapillen van de bezoekers te plezieren.

Toppers op het festival waren onder meer de sterrenchefs van 't Zilte, Kommilfoo en L'Épicerie du Cirque en Mijn Keuken, alsook in primeur Likoké, het Franse restaurant van Piet Huysentruyt. De chefs serveerden gerechten die hen typeerden "voor een fractie van de restaurantprijs".

De organisatie is zeer tevreden over de editie, die voor de tweede keer los van het Antwerpse Bollekesfeest stond. "Verschillende restaurants hebben de voorbije dagen eten moeten bijmaken. En ook die gaan er nog goed door. Sommige restaurants zijn zelfs al uitverkocht", zegt woordvoerder Marlies Beckers. "We laten de bars ook wat langer open dan voorzien, omdat het nog goed druk is".

"We hebben het weer ongelooflijk mee. Dat is onze beste sponsor", vervolgt Beckers, "maar ook door de hoge kwaliteit van het aanbod is het een succes".

Concrete, verwachte bezoekerscijfers van het betalende festival waren evenwel niet meteen beschikbaar. Volgende week zal ook de winnaar bekend zijn van de wedstrijd van het mooiste gerecht. Begin juni slaat de organisatie de tenten op voor Limburg Proeft. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boodschappen doen zal goedkoper worden

"Boodschappen doen zal goedkoper worden"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/14/10/20140519050741/media_xll_6752125.jpg

Boodschappen doen zal goedkoper worden in België. Dat schrijft La Libre Belgique vandaag op basis van een onderzoek van het bureau Nielsen.

De prijzen van voedingsproducten zijn in België gemiddeld 7 tot 14 procent hoger dan in de buurlanden. En volgens Nielsen is dat verschil in de periode 2011-2013 groter geworden.

Andere redenen voor de verhoogde druk op de prijzen zijn beter geïnformeerde consumenten, de ontwikkeling van de "hard discounters", nieuwe distributiekanalen zoals e-commerce en de komst van nieuwe spelers zoals het Nederlandse Albert Heijn.

"Uiteraard moet men geen daling met 14 procent verwachten de komende jaren. Gemiddeld zou men kunnen uitgaan van een daling van 5 tot 7 procent", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
18-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische tapt beste pintjes ter wereld

Belgische tapt beste pintjes ter wereld

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/7/2/20140518113923/media_xll_6749942.jpg

De 24-jarige Marjolein Geuens heeft in Cannes de 'Stella Artois World Draught Masters' gewonnen. Volgens de jury beheerste Geuens als beste de kunst om een pintje te tappen volgens het 'Schenkritueel'. Marjolein Geuens is meteen ook de eerste Belgische vrouw die deze titel wint. Vorige maand werd ze ook al de eerste vrouwelijke laureaat tijdens de Belgische wedstrijd in Leuven.

Tijdens de 'World Draught Masters' komt het erop aan om een pint te tappen in 9 stappen. In de finale nam ze het op tegen de Brit Nick Kerkman.

Door deze titel wordt Geuens de officiële ambassadeur voor de, van oorsprong, Leuvense pils wereldwijd. "Een perfect geschonken glas bier is een uiting van respect, zowel voor de klant als voor het bier zelf. Er is uitzonderlijk veel talent nodig om het schenkritueel in 9 stappen te beheersen en het voor een groot publiek te kunnen uitvoeren. We zijn verheugd Marjolein Geuens binnen de Stella Artoisfamilie te verwelkomen", zegt Debora Koyama, Global Vice President van Stella Artois. Het is trouwens al voor de achtste keer dat een Belg deze wedstrijd wint. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slimme trucjes die nagels lakken iets makkelijker maken

Slimme trucjes die nagels lakken iets makkelijker maken

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/11/14/20140409172830/media_xll_6647759.jpg

Moet je na het lakken van je nagels altijd als een gek aan de slag met remover of verknoei je je kunstwerkjes al voor de lak droog is? Onderstaande trucjes voorkomen deze problemen en vergemakkelijken dit soms moeilijke beautykarweitje.

Om te voorkomen dat je handen ook mee gelakt worden, breng je met een wattenstaafje Vaseline rond je nagels aan. Dit zorgt voor een barrière tussen je huid en de nagellak. Het resultaat? Je veegt de vlekken samen met de Vaseline weg als je nagels gedroogd zijn.

Om te voorkomen dat je nageltippen meteen afblakeren, breng je twee basislagen aan. Een op de bovenste helft en een over de hele nagel.

Met een witte laag onder je fel kleurtje verzeker je dat de bovenste tint meer in het oog springt.

Wie wil experimenteren met een tekening op de nagels, maakt eerst een ontwerp op een plastic diepvrieszakje in de vorm van je nagel. Zorg dat je een dikke onderste laag legt, daarop komt je ontwerp. Als het kunstwerkje droog is, kun je je creatie er makkelijk aftrekken. Die lijm je dan vast op je nagel.

Als je met twee kleuren op één nagel wil werken, breng dan eerst de lichtste kleur op de hele nagel aan. Hierover moet een transparante laag. Als het helemaal droog is, plak je twee stukjes tape over de tip van je nagel zodat je een puntvorm krijgt. Dan ga je met een donkere kleur over je nagel, ook over de tape. Wanneer je die verwijdert, krijg je een leuk resultaat.

Om je nagels sneller te laten drogen, moet je je vingers gedurende enkele minuten in ijswater laten weken. Dit zorgt ook voor een betere hechting van de lak. 

Rol je potje in plaats van ermee te schudden om te voorkomen dat er luchtbellen in komen.

Als je het dopje niet van je flesje krijgt, zet dit dan ondersteboven in een kopje met warm water dat tot aan de rand van het dopje komt. Na enkele minuten zou je het flesje zonder problemen moeten kunnen openen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermogende Britten zijn rijker dan ooit

Vermogende Britten zijn rijker dan ooit

http://static3.hln.be/static/photo/2014/7/13/4/20140517231733/media_xll_6749149.jpg

Ondanks jaren van economische crisis lijkt het de rijken in Groot-Brittannië voor de wind te gaan. Het gecombineerde vermogen van de 1.000 rijkste personen in het land steeg het afgelopen jaar naar 518,9 miljard pond (circa 637 miljard euro): een toename van ruim 15 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse Sunday Times.

De man achter het jaarlijkse onderzoek, Philip Beresford, verbaast zich over de cijfers. "Ik heb nog nooit zo'n fenomenale toename van persoonlijke rijkdom gezien als de welvaartsgroei van de 1.000 rijkste mensen over het afgelopen jaar", zei de onderzoeker tegen persbureau Reuters.

Uit het onderzoek blijkt dat rijkaards in Groot-Brittannië opvallend vaak uit het buitenland komen. In de top 20 van rijkste mensen in het land staan zelfs maar drie Britten. Volgens Beresford komen buitenlandse superrijken af op zaken zoals het Britse belastingregime, de cultuur en de goede onderwijsmogelijkheden voor hun kinderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terminale patiënten VS mogen niet geteste medicijnen proberen

Terminale patiënten VS mogen niet geteste medicijnen proberen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/16/8/20140518032153/media_xll_6749543.jpg

Colorado is de eerste Amerikaanse staat waar terminale patiënten het recht hebben om medicijnen in te nemen die niet zijn getest.  De 'Right to Try'-wet werd er vandaag ondertekend. Missouri en Louisiana zullen snel volgen.

De staatsparlementen hadden de wet 'Right to Try' unaniem goedgekeurd en de gouvereneur van Colorado zette vandaag zijn handtekening onder de wet. In de VS mogen medicijnen normaal alleen gebruikt worden wanneer ze zijn goedgekeurd door de Voedsel- en Medicijnenautoriteit (FDA).

Dankzij de nieuwe wet moeten de patiënten alleen een goedkeuring van de medicijnenfabrikant of een aanbeveling van de dokter krijgen om de experimentele medicijnen te gebruiken. "Terminale patiënten die nog hoop hebben moeten de keuze krijgen welk medicijn dan ook te gebruiken", zet parlementariër Joann Ginal.

Volgens tegenstanders belemmert de wet medicijnontwikkeling. Door het ontbreken van een keuring vrezen ze ook dat de medicijnen niet altijd veilig of effectief zijn. Frank Burroughs, oprichter van een organisatie die de wet steunt, zegt echter dat de patiënten niet zomaar eender welk medicijn zullen nemen. ''Het gaat hier om veelbelovende medicijnen. Patiënten zijn veel slimmer dan wordt gedacht.'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geamputeerde schildpad zwemt weer met vinprothese

Geamputeerde schildpad zwemt weer met vinprothese

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/11/6/20140518014825/media_xll_6749436.jpg

Een zwaargehavende zeeschildpad kan het leven binnenkort weer iets zonniger tegemoet gaan dankzij de inzet van een Israelische student. Hij ontwierp voor het beest een vinprothese die eruit ziet als de vleugel van een Amerikaanse straaljager.

De groene schildpad Hofesh, Hebreeuws voor Vrijheid, werd in 2009 in een visnet aangetroffen voor de Israëlische kust. Zijn linkerpoten waren dusdanig toegetakeld, dat die geamputeerd moesten worden. Zwemmen is sindsdien een onmogelijke opgave voor de schildpad.

Shlomi Gez, een student industrieel ontwerp aan het Hadassah College in Jeruzalem, trok zich het lot van de schildpad aan en ontwierp een nieuw stel vinnen. Een vrij man zal Hofesh nooit meer worden, maar de schildpad kan er in elk geval in gevangenschap weer enigszins mee uit de voeten. (br.hln)


» Reageer (0)
17-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Incontinentie nog steeds een taboe: zo pak je het aan

Incontinentie nog steeds een taboe: zo pak je het aan

http://static2.hln.be/static/photo/2014/18/11/4/20140515105123/media_xll_6741769.jpg

Vind jij soms ook enkele druppels urine in je onderbroek? Dat is een probleem waar een op vier vrouwen in haar leven ongewild mee te maken krijgt. Toch hoef je niet stil te blijven zitten en kan je het urineverlies op enkele eenvoudige manieren aanpakken. Lees hier enkele tips.

De meest voorkomende vormen van urineverlies zijn inspannings- en aandrangincontinentie. Bij inspanningsincontinentie verlies je enkele druppels urine wanneer je een zware fysieke activiteit moet uitvoeren. Dat kan tijdens het sporten zijn maar evengoed tijdens het lachen, hoesten en het optillen van voorwerpen. Bij aandrangincontinentie voel je plots een sterke drang om te urineren maar bereik je soms niet tijdig het toilet.

De oorzaak van het probleem kan heel divers zijn. Zo kan je na een bevalling last krijgen van urineverlies. Ook jaren later kan je nog wat hinder ondervinden. Ook de menopauze, ouder worden en een slechte levensstijl kunnen een negatieve invloed hebben. Hoewel het belangrijk is om over je probleem te praten met een dokter, ook om de eventuele schaamte te overwinnen, kan je zelf al enkele oefeningen en aanpassingen doen.


Een gezonde levensstijl zorgt voor een optimale gezondheid. Waar we vaak niet lang genoeg bij stilstaan, is hoe we naar het toilet gaan. Zo neem je best genoeg tijd om te urineren en volledig uit te plassen. Het is daarbij belangrijk dat je niet perst, zo zet je je blaas nog extra onder druk. Probeer ook stress uit je leven te bannen, vooral wanneer je last hebt van stressincontinentie is dit erg belangrijk. De stress zorgt dan voor een extra mentale en fysieke beproeving. Verder neem je best een algemene gezonde levensstijl aan. Probeer zo weinig en indien mogelijk niet te roken, zorg voor een gezond gewicht en drink minstens 1,5 liter water per dag. Koffie, thee en koolzuurhoudende dranken beperk je best tot een minimum.

Urineverlies wordt ondermeer veroorzaakt door zwakke bekkenbodemspieren. Toch zijn er enkele oefeningen die deze spierzone trainen. Het beste aan deze oefeningen is dat de buitenwereld er niets van merkt terwijl je ze uitvoert. Je oefent je bekkenbodemspieren door ze afwisselend een aantal seconden aan te spannen en daarna weer los te laten. Probeer om tijdens het knijpen een aantal keer extra hard te duwen. Best herhaal je deze oefening drie maal per dag, met 10 herhalingen per reeks. Ook het dragen van hakken zorgt voor sterke spieren in de onderbuik. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we alle babydieren schattig vinden

Waarom we alle babydieren schattig vinden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/17/12/9/20140517070114/media_xll_6747924.jpg

Feest in Planckendael: mama-kameel Badia beviel er gisteren van haar tweede dochter. Priscilla is - geef toe - een schatje. Maar dat vinden we van álle babydieren. Waarom kan zelfs de stoerste man er niet aan weerstaan?

Lelijke baby's bestaan niet. En als er al eentje minder mooi is, dan blijft-ie altijd schattig. En dat is met dieren ook zo. Gedrochten als nijlpaarden of zeekoeien: hun jongen zijn de eerste weken schatjes. Lelijk worden, dat doen ze later wel. Of bent u vergeten hoe half België in de rij stond om op kraambezoek te gaan bij Kai Mook? Net vandaag wordt ze vijf. Haar schattigheidsfactor heeft ze verloren op de weg van de Antwerpse Zoo naar Planckendael.

Maar hoe komt het dat we baby-dieren zo schattig vinden? Zoöloog en Nobelprijswinnaar Konrad Lorenz maakte er een studie over. "Ze doen ons denken aan mensenbaby's. Ten eerste hebben ze een hoofd dat in verhouding met de rest van het lichaam te groot is. De oogjes liggen ook dicht bij de veel te korte neus, de pootjes zijn kort en ze bewegen onhandig. En hun speelse karakter maakt hen extra schattig. Wie kan er naar twee vechtende tijgertjes kijken zonder te glimlachen?"

Michael La Barbera van de universiteit van Chicago: "De evolutie heeft ervoor gezorgd dat we ze schattig vinden. Omdat we de link leggen met mensenbaby's, vinden we alle baby's schattig. En als we weten dat een wezentje een baby is, dan zegt ons instinct dat we de diertjes moeten beschermen en verzorgen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwerm bijen teistert winkelstraat in hartje Londen

Zwerm bijen teistert winkelstraat in hartje Londen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/11/9/20140517112324/media_xll_6748059.jpg

In Oxford Street, in Londen, is gisteren paniek ontstaan nadat een zwerm bijen het op de etalage van Victoria's Secret had gemunt. Voorbijgangers dachten aanvankelijk dat de zwerm een stofwolk was. Toen ze doorhadden dat het om duizenden bijen ging, raakten velen in paniek en zochten ze dekking.

Volgens de lokale nieuwssite Evening Standard bedekten tienduizenden bijen het winkelraam in hartje Londen. Een getuige vertelde dat ze de winkel niet durfde te verlaten uit angst om aangevallen te worden. Naar eigen zeggen hield ze zich een half uur verschanst. Verschillende winkeliers sloten de deuren terwijl klanten binnen dekking zochten. In een winkel werden de klanten via de achterdeur buitengelaten om de zwerm te vermijden.

Waar de insecten vandaan kwamen is niet duidelijk. Volgens media zijn er in de straat meerdere bijenkorven. Imkers slaagden er niet veel later in de dieren te vangen en naar het dak van Westminster Cathedral te brengen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud-premier reageerde niet meer op Celie: Jean-Luc, Jean-Luc, wat is er toch?

Oud-premier reageerde niet meer op Celie: "Jean-Luc, Jean-Luc, wat is er toch?"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/15/14/20140517074026/media_xll_6747944.jpg

Hoewel zijn Celie dat niet echt zag zitten, wou Jean-Luc Dehaene met zijn laatste krachten nog per se zijn geliefde koekjesfabriek 'Le Glazik' in het Bretoense Briec bezoeken. Dat getuigt directeur Marc Berger. "Hij was zeer vermoeid en zwak toen hij hier aankwam. Maar hij wilde een bedrijfsbezoek, omdat hij zielsveel hield van onze rechttoe-rechtaan aanpak én onze Madeleines pur beurre."

Het bezoek werd gepland voor donderdagochtend 10.30 uur. "Ze kwamen echter pas een uur later aan. Mevrouw Dehaene zat aan het stuur. Er was ook nog een vriendin mee (Anouck De Langhe van het gastenverblijf waar Dehaene verbleef, red.). De ex-premier zelf lag wat achterovergeleund in de auto. Hij was zichtbaar zeer vermoeid en stapte moeilijk. Hij vertelde me dat hij zeer slecht geslapen had en zich zwak voelde. Zijn vrouw bevestigde dat en voegde eraan toe dat ze het zelf niet zo'n goed idee vond om in die toestand nog onze koekjesfabriek te bezoeken. 'Maar het zal wel gaan', zei haar man. Zo kenden we hem ook: als hij iets wilde, was hij moeilijk van zijn standpunt af te brengen."

Het bezoek begon met een videopresentatie. "Dat doen we altijd. We leggen de bezoekers eerst uit wie we zijn, hoe we werken en welke producten we maken. Na tien minuten merkte ik echter dat meneer Dehaene zijn hoofd liet zakken en niet meer reageerde op wat ik zei. Toen greep zijn echtgenote hem bij de arm en vroeg: 'Jean-Luc, Jean-Luc, wat is er toch?' Ook daarop reageerde hij niet. Hij zakte verder weg op zijn stoel. We zagen dat het ernstig was en alarmeerden de hulpdiensten. Het MUG-team was om 11.45 uur al ter plaatse. Hij werd op een brancard gelegd en gereanimeerd. Hij was bewusteloos, maar ademde nog toen hij rond 12.30 uur werd overgebracht naar ziekenhuis René Théophile Laennec in Quimper. Een kwartiertje later lag hij al op de spoeddienst. Hij is er overleden om 15.30 uur. (br.hln)


» Reageer (0)
16-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beagles zien voor het eerst gras en buitenlicht

Beagles zien voor het eerst gras en buitenlicht

Klik op de foto om het ontroerende filmpje te bekijken


Dieren zijn niet gemaakt om opgesloten te zitten. Toch was dat het lot van enkele Beagles in Amerika. Zij werden hun hele leven binnen in een kooi vastgehouden voor wetenschappelijk onderzoek.

Daar wou een dierenorganisatie graag verandering in zien. Met de hulp van 'The beagle freedom project' kwamen de honden na jaren gevangenschap voor het eerst in contact met gras en zagen ze natuurlijk licht.

Hoewel de dieren eerst erg schuw waren en wegkropen achter bomen, stoelen en tafels, speelden ze enkele uren later met veel plezier in de buitenlucht.

De negen 'gelukzakken' kregen ondertussen een warme thuis aangeboden. Toch zullen de baasjes nog wat geduld moeten uitoefenen. "Door de zware wetenschappelijke proeven zijn de dieren wat mensenschuw. Hoewel ze in goede fysieke conditie zijn, hebben ze nog een lange emotionele weg af te leggen. Toch zijn we er zeker van dat Frankie, Dean, Sammy, Joey, Wayne, Barry, Peter, Tommy en Davis het voorbeeldig zullen doen", staat te lezen op de website van 'The beagle freedom project'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste blauwe diamant geveild voor 17,3 miljoen euro

Grootste blauwe diamant geveild voor 17,3 miljoen euro

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/16/7/20140515054530/media_xll_6741247.jpg

"The Blue", een spectaculaire blauwe diamant, de grootste in zijn soort, is gisteren in Genève door veilinghuis Christie's voor 23,79 miljoen dollar (17,3 miljoen euro) verkocht. De Amerikaanse juwelier Harry Winston is de nieuwe eigenaar van het kleinood.

De waarde van de diamant van 13,22 karaat werd geschat tussen de 21 en 25 miljoen dollar. De verkoper wenste anoniem te blijven, de nieuwe eigenaar van "The Blue" is het juweliershuis Harry Winston, dat deel uitmaakt van de Swatch-groep, klonk het bij Christie's. De diamant zal omgedoopt worden tot "Winston vivid blue".

Zes maanden geleden ging bij Christie's al een oranje diamant van 14,82 karaat onder de hamer voor 35 miljoen dollar (25,5 miljoen euro). Bij concurrent Sotheby's werd dan weer een gele diamant van 100,09 karaat voor 16,3 miljoen dollar (11,9 miljoen euro) verkocht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babykameel geboren in Planckendael

Babykameel geboren in Planckendael

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/16/10/20140516110053/media_xll_6745480.jpg

In Planckendael is opnieuw een babykameel geboren. Mama Badia beviel onlangs van een tweede dochter. Beide stellen het goed, laat Planckendael weten in een persbericht.

Badia beviel twee jaar geleden van dochter Neela. Het was toen 11 jaar geleden dat er nog een kameel geboren werd in Planckendael.

Of het kleintje al bultjes heeft? Technisch gezien wel, maar ze zijn nog niet "gevuld". De lege huidzakjes hangen over haar rug, en zullen zich stilaan vullen met vet, zegt Planckendael.

Wat weinig mensen weten, is dat de kameel, in tegenstelling tot de dromedaris, een ernstig bedreigde diersoort is. In Centraal-Azië zijn ze gedomesticeerd, maar door jacht en concurrentie met de gedomesticeerde kameel wordt verwacht dat de wilde kamelenpopulatie de volgende 50 jaar met 80 procent zal dalen. Momenteel wordt het aantal wilde kamelen in de Gobiwoestijn op een paar honderd geschat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenkwallen van halve meter gespot voor Nederlandse kust

'Reuzenkwallen' van halve meter gespot voor Nederlandse kust

http://static1.hln.be/static/photo/2014/14/12/4/20140516084257/media_xll_6745204.jpg

Aan de Nederlandse kust zijn de afgelopen dagen kwallen gezien die veel groter zijn dan normaal. Sommige van deze zogeheten zeepaddenstoelen hebben een doorsnee van een halve meter en zijn wel 11 kilo zwaar. Oorzaak: de zachte winter, meldt Ecomare op Natuurbericht.nl.

De kwallen zijn zo groot omdat ze de winter hebben overleefd en zijn doorgegroeid. In een koude winter gaan ze dood, en blijven alleen de poliepen in leven. Deze snoeren aan het einde van de lente pas weer kwallen af, waardoor de zeepaddenstoelen die normaal in de zomer te zien zijn veel kleiner zijn.

De vondsten waren bij Texel, zowel aan de Noordzeekant als aan de kant van de Waddenzee. Het gaat om de bekende bolle kwallen met een blauwe kleur.

De netelcellen van deze soort zijn te zwak om door de menselijke huid te dringen. De kwal voedt zich via de dikke lobben aan de onderkant met plankton. Behalve in Nederland is het verschijnsel van de 'reuzenkwallen' ook aan de Britse kust gesignaleerd, aldus Ecomare, het centrum voor de wadden en de Noordzee, dat op Texel is gevestigd. (br.hln)


» Reageer (0)
15-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Luc Dehaene overleden na val in Frankrijk

Jean-Luc Dehaene overleden na val in Frankrijk

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/7/11/20140515155315/media_xll_6742496.jpg

Voormalig premier Jean-Luc Dehaene is op 73-jarige leeftijd overleden. Dehaene was premier van België van 1992 tot 1999. Daarna was hij nog zeven jaar lang burgemeester van Vilvoorde. Hij is overleden aan een val op vakantie in het Franse Bretagne, zo bevestigt CD&V.

Dehaene, met vrienden op vakantie in Frankrijk, werd in Bretagne onwel tijdens een bezoek aan de koekjesfabriek van Lotus. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar alle hulp kwam te laat. Ook zijn zoon Tom bevestigde het nieuws op Twitter.

Jean-Luc Dehaene was zijn leven lang een boegbeeld van de christen-democratische partij, destijds CVP, nu CD&V.

Hij werd geboren in Montpellier als zoon van een Brugse arts en bracht zijn jeugd ook in Brugge door. Hij verhuisde later naar Brussel, waar hij huwde met zijn echtgenote Celie, die de rol van first lady van het land op zich nam. Ze hadden samen vier kinderen. 

Dehaene werd licentiaat in de Rechten en licentiaat Economie. In zijn jeugd zat hij zowel in de chiro als in de scouts, waar hij later vaak op zou terugkomen. Zijn eerste stappen in de politiek zette hij via de studiedienst van het ACW en de jongerenafdeling van de CVP. Hij maakte er een blitzcarrière en werd al op 41-jarige leeftijd minister van Sociale en Institutionele Zaken.

Na de verkiezingen van 1988 werd hij door de koning gevraagd om informateur te worden. Hij sprak toen de legendarische woorden: "Sire, geef me honderd dagen." Na 106 dagen had hij de klus geklaard. Martens werd opnieuw premier, maar Dehaene was de sterke man in die regering. In 1992 werd hij ook premier en legde de basis voor het Sint-Michielsakkoord, mede dankzij het vertrouwen en gezag dat hij bij alle regeringspartijen had verworven en zijn talent als verzoener. Het ging om de tot dan toe meest verregaande staatshervorming die van België een volwaardige federale staat maakte. In 1995 startte een tweede coalitie van christen-democraten en socialisten, waar hij opnieuw de leiding over kreeg.

Hij zette zich later ook nog heel hard in voor de Europese Volkspartij (EVP) als Europees Parlementslid. Velen kennen hem ook als de ultieme supporter van Club Brugge. Zijn invloed was er zo groot dat hij de mening van de supporters kon verpersoonlijken. Zijn beroemdste oneliner was: 'We zullen de problemen oplossen als ze zich stellen.' Hij kreeg veel kritiek voor zijn vele functies in raden van bestuur na zijn Belgische politieke carrière. Vooral bij InBev en Dexia, waar hij na de crisis van de bank voorzitter wordt, op vraag van toenmalig premier Yves Leterme.

Dehaene had onlangs nog maar zijn afscheid van de politiek aangekondigd. Hij liet eind februari een pancreastumor wegnemen, nadat hij dezelfde kanker had als waaraan Wilfried Martens overleed. In recent afscheidsinterviews zei hij zich nog heel goed te voelen en volop van het leven te gaan genieten. (br.hln)


» Reageer (0)
14-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De make-upregels die alle brildragers moeten kennen

De make-upregels die alle brildragers moeten kennen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/3/6/4/20140514112905/media_xll_6738619.jpg

Een bril is tegenwoordig een belangrijk en vooral hip onderdeel van de look van heel wat dames. Maar met de juiste make-up kan je dit accessoire nog beter in de verf zetten. Daarom is het belangrijk dat je met onderstaande regels rekening houdt bij het aanbrengen van eyeliner, mascara en oogschaduw.

- Eyeliner is ontzettend belangrijk, want het geeft definitie aan je ogen vanachter de glazen. Experimenteer met een vloeibare eyeliner bovenaan en een dun streepje met poeder onderaan.

- Definieer je wenkbrauwen met een oogschaduw in dezelfde tint als je haarkleur. Dit voorkomt dat je bril je gezicht gaat overheersen.

- Een concealer onder je ogen om donkere kringen te verdoezelen, is essentieel. Het glas in je bril kan namelijk verkleuringen benadrukken.

- Kies een oogschaduw die lichter en feller is dan je montuur om dit accessoire beter te laten uitkomen.

- Dikke, oversized monturen vragen om opvallende eyeliner. Zo geef je een extra verleidelijke toets aan je kijkers.

- Wanneer je lippen en montuur al felgekleurd zijn, hou dan je ogen zelf eenvoudig met wat eyeliner en mascara. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Depressie meest voorkomende ziekte bij tieners

Depressie meest voorkomende ziekte bij tieners

http://static1.hln.be/static/photo/2014/4/0/10/20140514114921/media_xll_6738715.jpg

Depressie is de hoofdoorzaak van ziekte en handicap bij jongeren tussen 10 en 19 jaar. Zelfmoord is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak in de leeftijdscategorie. Dat staat te lezen in een rapport omtrent de gezondheid van tieners dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag voor het eerst voorstelde. De organisatie baseerde zich op gegevens van 109 landen.

Problemen bij tieners zijn vaak verbonden aan tabak, gebruik van drugs en alcohol, het oplopen van aids, de mentale gezondheid en voeding, naast ook seksualiteit en geweld. Depressie is het grootste probleem in de leeftijdscategorie. In 2012 overleden 1,3 miljoen tieners wereldwijd.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil met het rapport de aandacht vestigen op de problemen en stelt dat de wereld niet genoeg aandacht besteedt aan de gezondheid van jongeren. Depressie veroorzaakt de meeste ziektes en dat geldt voor tieners over de hele wereld. Bij 10- tot 14-jarigen staat diarree op de tweede plaats qua doodsoorzaak, infecties op de vierde plaats.

Overlijden bij of na de bevalling is, na zelfmoord, de meest voorkomende doodsoorzaak bij meisjes tussen 15 en 19 jaar, ondanks een sterke daling van deze doodsoorzaak in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Minder dan 1 op de 4 jongeren beweegt dagelijks voldoende. In sommige landen lijdt een derde van de jongeren aan obesitas. Drie keer zoveel jongens als meisjes sterven in het verkeer.

De belangrijkste ziektes bij tieners zijn depressie, verwonding na een verkeersongeval, bloedarmoede, aids, zelfverminking, rugproblemen, diarree, angst, astma en ademhalingsziekten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dating-app voor honden

Dating-app voor honden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/13/1/10/20140514091158/media_xll_6738325.jpg

Is je hond het beu om steeds alleen te spelen wanneer je hem uitlaat? Geen probleem. Vanaf nu kan je met een gratis applicatie op je smartphone het perfecte speel- of wandelvriendje vinden. De Amsterdamse Nicole Kinsbergen ontwikkelde 'DoggyDating', waarmee je omwonenden kan laten weten wanneer je de hond uitlaat.

Ieder dier krijgt zijn eigen profiel met foto, naam en karaktertrekken. Vervolgens kan je met de app je hond inchecken, zodat andere baasjes je kunnen vergezellen. Volgens Kinsbergen is de app ook handig voor de baasjes die niet alleen willen rondlopen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.209 jaar oude brief van Thomas Jefferson te koop

209 jaar oude brief van Thomas Jefferson te koop

http://static2.hln.be/static/photo/2014/6/8/1/20140514104410/media_xll_6738451.jpg

Een handelaar in zeldzame historische documenten verkoopt een brief die inzicht biedt in het familieleven van de vroegere Amerikaanse president Thomas Jefferson, een van de Founding Fathers. De Raab Collection in Philadelphia vraagt 35.000 dollar voor de brief, die in bezit was van een anonieme verzamelaar en niet inzichtelijk was.

De brief is van 24 juli 1805 en is gericht aan Jeffersons vriend en landopzichter. De toen 62-jarige president spreekt in het epistel zijn wens uit zijn plantage Poplar Forest in Virginia te laten taxeren, om delen van het land te verkavelen en aan zijn kleinkinderen over te maken.  (br.hln)


» Reageer (0)
13-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat lachen met overgewicht doet met een mens

Wat lachen met overgewicht doet met een mens

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/6/2/20140512121414/media_xll_6732992.jpg

Nu zwaarlijvigheid steeds meer mensen treft, groeit 'fat shaming' uit tot een steeds zorgwekkendere trend in onze samenleving. Mensen discrimineren op basis van hun uiterlijk is wellicht van alle tijden, maar onderzoek bij 6.000 volwassenen wijst uit dat lachen met overgewicht een veel zwaardere impact heeft op de mentale en fysieke gezondheid dan bijvoorbeeld seksisme of racisme.

Het is niet moeilijk om in te zien dat het bekritiseren van iemands uiterlijk onmiddellijk een negatieve impact kan hebben. Naast emotionele pijn en een verstoten gevoel, zou spotten met bijvoorbeeld overgewicht ook op lange termijn heel wat schade kunnen verrichten.

De reden waarom harde kritiek op iemands gewicht zo zwaar aankomt, is omdat het in tegenstelling tot je geslacht, afkomst of geaardheid, een veranderlijke factor is. De drukkende gedachte dat we tot op zekere hoogte iets kunnen veranderen aan de eigenschap die bekritiseerd wordt, maakt ons gevoeliger voor de negatieve effecten van vooroordelen en pestgedrag. Hierdoor zorgt onder meer 'fat shaming' voor een grotere weerbots op de emotionele en fysieke gezondheid. Hetzelfde geldt uiteraard voor spotten met ondergewicht.

Uit de studie bij 6.000 volwassenen aan Florida State University College of Medicine blijkt dat mensen die uitgelachen worden omwille van hun gewicht de eigen gezondheid veel slechter inschatten, meer kampen met allerlei kwalen, minder tevreden zijn over hun leven en zich vaker eenzaam voelen. Deze negatieve mentale spiraal werkt leren omgaan met een medische oorzaak van zwaarlijvigheid of volharden in een gezonder dieet en voldoende lichaamsbeweging uiteraard niet in de hand. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft meer rokers zoekt professionele hulp

Helft meer rokers zoekt professionele hulp

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/13/4/20140513052044/media_xll_6735124.jpg

Nooit eerder zochten zoveel Belgen professionele hulp om te stoppen met roken. Vorig jaar waren dat er 38.335, liefst de helft meer dan in 2010. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen vandaag, op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv).

Het aantal Belgen dat aanklopt bij een tabakoloog, is opgelopen van 25.600 in 2010 naar 38.335 vorig jaar. Het rookverbod op café dat sinds 1 juli 2011 van kracht is, verklaart die stijging. Een andere verklaring is dat het Riziv sinds 2009 de eerste en tweede sessie bij een tabakoloog deels terugbetaald.

In 2010 moet het Riziv 610.000 euro terugbetalen aan rokers die in behandeling waren. Dat bedrag liep vorig jaar op tot 911.000 euro. Volgens een studie van de OESO rookt 21 procent van de Belgen ouder dan vijftien dagelijks, 20 procent minder dan in 2000. (br.hln)


» Reageer (0)
12-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het nieuwste wondermiddel tegen veroudering?

Het nieuwste wondermiddel tegen veroudering?

http://static3.hln.be/static/photo/2011/14/3/4/20110715121958/media_xl_4283374.jpg

Dokters beschrijven glutathion als het de meest krachtige antioxidant in ons lichaam. Toch hebben nog maar erg weinig mensen van deze stof gehoord. Ontdek daarom hier enkele positieve werkingen.

Glutathion wordt in de lever aangemaakt en ontgift ons lichaam. Daarnaast beschermt het ons DNA tegen beschadiging en zorgt het voor een optimale verdediging tegen ziektes. Veel wetenschappers menen bovendien dat onze levensduur in belangrijke mate te maken heeft met de concentratie glutathion in ons lichaam, aangezien het vooral ouderdomsverschijnselen tegengaat. Het probleem is echter dat hoe ouder we worden, hoe minder glutathion aangemaakt wordt in onze cellen. De productie daalt na ons twintigste levensjaar met 10 procent per tien jaar. Op je zestigste moet je lichaam het dus met de helft minder glutathion stellen dan op je twintigste.

Daarom kan het aangeraden zijn om deze stof in de vorm van supplementen in te nemen. Vooral bij patiënten met neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose blijkt het niveau van deze stof dramatisch laag te zijn.

Glatathion krijg je heus niet alleen binnen door supplementen te nemen. Er bestaan ook heel wat voedselproducten die de aanmaak van deze stof bevorderen. Zo kan je knoflook, uien maar ook asperges, avocado's, spruitjes, peterselie, waterkers en alle koolsoorten wat vaker toevoegen aan je menu. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehondje in Boudewijn Seapark heet Conchita (vanwege de harige vacht)

Zeehondje in Boudewijn Seapark heet Conchita (vanwege de harige vacht)

http://static1.hln.be/static/photo/2014/14/7/2/20140512133052/media_xll_6733367.jpg

Gisteren is in Boudewijn Seapark een zeehondje geboren. De pup kwam bij zonsopgang ter wereld. Het geslacht blijft voorlopig nog een mysterie omdat verzorgers de rust voor moeder en pup niet wilden verstoren. Vermoed wordt wel dat het om een meisje gaat.

Een vrouwtje met een harige vacht? Dan moet ze (voorlopig) wel de naam Conchita krijgen, een niet eens zo subtiele verwijzing naar Eurosongwinnares Conchita Wurst. Moeder Celia (25 jaar) en pup stellen het goed en zijn te bewonderen in de zeehondenlagune midden in het park.
 
Het is sinds 2008 geleden dat er nog een zeehondje geboren werd in Boudewijn Seapark. Het park in Brugge telt nu 8 zeehonden: drie mannetjes, vier vrouwtjes en één pup. Deze maand verwacht het park nog 2 geboortes in de zeehondenlagune.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom multiple sclerose vaker vrouwen treft

Waarom multiple sclerose vaker vrouwen treft

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/8/10/20140512105212/media_xll_6732790.jpg

Vrouwen blijken gevoeliger te zijn voor multiple sclerose (MS), de chronische aandoening die gepaard gaat met ontsteking en beschadiging van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Een studie aan de Washington University School of Medicine brengt ons een stap dichter bij de verklaring.

MS wordt gemiddeld vier keer vaker aangetroffen bij vrouwen. Abnormale immuuncellen vallen cellen van het centrale zenuwstelsel aan. De schade die hierdoor ontstaat aan zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg zorgt voor problemen in de spierbeweging, het evenwicht en het zicht. Een remedie voor deze aftakelende aandoening is er niet. MS-patiënten kunnen enkel verzachting vinden in behandelingen tijdens de vroege stadia van de chronische ziekte.

Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen zijn in het brein van mannelijke en vrouwelijke MS-patiënten. De wetenschappers vonden hogere waarden van de proteïne S1PR2 (receptoreiwit voor de bloedvaten) in de regio's van de hersenen die beschadigd worden door MS. Bij de vrouwelijke muizen en overleden vrouwen met MS lagen die waarden opvallend hoger. Verder werd ook gekeken naar de bloedvaten van gezonde muizen, muizen met MS en muizen zonder het gen voor S1PR2. Hieruit blijkt verder dat hoe actiever S1PR2 is in het lichaam, hoe ernstiger MS zich uit.

De verklaring hiervoor zou zijn dat S1PR2 de bloed-hersenbarrière, verantwoordelijk voor het tegenhouden van schadelijke stoffen die een weg banen naar de hersenen of het ruggenmerg, makkelijker doordringbaar maakt. Hierdoor krijgen de aanvallende cellen die MS veroorzaken vrij spel in het centrale zenuwstelsel.

De ontdekking wordt als cruciaal gezien in de medische wereld, aangezien nu gesleuteld kan worden aan een behandeling die zich richt op een specifieke molecule en dus niet op de immuuncellen zelf. Waarom de waarden van S1PR2 hoger liggen bij vrouwen, blijft voorlopig echter een raadsel. Eén ding is zeker: de werking van het vrouwenhormoon oestrogeen heeft er geen impact op. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote gezinnen krijgen fors minder kinderbijslag

Grote gezinnen krijgen fors minder kinderbijslag

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/6/12/20140512044902/media_xll_6732312.jpg

Gezinnen met drie of vier kinderen zullen in de toekomst een pak minder kinderbijslag krijgen. Dat blijkt uit Rekening14, het doorlichtingsproject van De Standaard, De Tijd, de VRT en de KU Leuven, zo schrijft De Standaard vandaag.

Kinderbijslag wordt een Vlaamse bevoegdheid. Alle partijen zijn het erover eens dat elk kind op evenveel kindergeld recht geeft. Vandaag wordt voor het tweede en derde kind een hogere bijslag uitgekeerd. Omdat de meeste partijen het budget niet willen opkrikken, zorgt het principe om elk kind evenveel te geven, voor een verschuiving in het budget.

Zo krijgt een stel met een kind gemiddeld 45 tot 73 euro per maand extra. Voor een gezin met twee kinderen is het voordeel kleiner. Gezinnen met drie of vier kinderen gaan er daarentegen met respectievelijk 135 en 200 euro per maand op achteruit. Niet alle voorstellen zullen onmiddellijk ingaan, maar voorzien overgangsmaatregelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charles Dickens zat in met arme vrouwen

Charles Dickens zat in met arme vrouwen

http://oi57.tinypic.com/ddc2g3.jpg

Het Londense veilinghuis Christie's veilt op 21 mei een brief van Charles Dickens. Uit de brief blijkt de bezorgdheid van de literaire grootmeester voor vrouwen in armoede. De brief dateert van 1852 en is gericht aan Georgiana Morson, directrice van Urania Cottage, een opvangcentrum voor jonge prostituees dat werd opgericht door Dickens zelf.

Wie Charles Dickens enkel kent van de literatuurlessen op school, denkt meteen aan 'David Copperfield', 'Oliver Twist' en 'Great Expectations'. Weinigen weten echter dat de schrijver ook andere dan literaire ambities koesterde. Al op jonge leeftijd was hij gefascineerd door de 'vrouwen van de straat'. Een geheim is dat niet, gezien prostituees veelvuldig voorkomen in zijn werk dat vaak gebaseerd was op ervaringen uit zijn eigen leven. Zijn inspiratie voor Nancy en Betsy uit 'Oliver Twist', Martha uit 'David Copperfield' en Kate uit 'Nicholas Nickleby' haalde hij uit zijn vele nachtelijke wandelingen door Londen en gesprekken met vrouwen uit het milieu.

Dickens voelde medelijden voor deze vrouwen. Hij noemde hen de laagste en meest hulpeloze leden van de maatschappij, zonder toekomstperspectieven behalve miserie en armoede. Daarom richtte hij in 1847 in de omgeving van Shepherd's Bush het opvanghuis Urania Cottage op als een reddingsplan voor prostituees en andere jonge vrouwen in armoede. Het tehuis werd gefinancierd door Baroness Burdett-Coutts.

Anders dan bij andere toenmalige opvanginitiatieven stond Dickens erop dat zijn "Home", zoals hij Urania Cottage zelf noemde, een echte thuis was voor de vrouwen. Volgens de biografie 'Charles Dickens: a life' van Claire Tomalin spoorde hij directrice Georgiana Morson aan het te runnen als een huishouden. De jonge vrouwen zouden goede maaltijden voorgeschoteld krijgen, ontvingen mooie kleding en werden door het personeel niet gewezen op hun verleden. Ze leerden huishoudelijke taken met de bedoeling op een dag werk te vinden of te huwen.

In een brief uit 1852 aan Georgiana, die hij schreef in zijn woning aan Tavistock Square, trof hij regelingen om een zekere Eliza Wilkin op te vangen. Hoewel het tehuis niet enkel prostituees opving, maar ook vrijgekomen gevangenen en werkloze vrouwen, behoorde Eliza wellicht tot de eerste categorie. Volgens de brief woonde de jonge vrouw immers bij haar vader.

"Kan u ondergoed sturen naar Eliza Wilkin, en geld om een warm bad te nemen - of liever twee", schreef Dickens in de brief. "Kan u ook een afspraak maken om haar te ontmoeten? Ze heeft een jurk die volstaat wanneer ze arriveert, maar een kap en dergelijke stuurt u haar het best op."

Dickens was meer vertrouwd met armoede dan de meeste Victoriaanse schrijvers. Als kind werkte hij zelf in een fabriek terwijl zijn ouders, zijn broers en zussen wegens schulden in de gevangenis verbleven. Vele nachten dwaalde hij door de straten van Londen, waarbij hij veel behoeftigen ontmoette.

Zijn werk in de instelling was niet gekend bij het grote publiek. Toen hij in 1853 een artikel schreef over zijn 'Home' in het tijdschrift 'Household Words', dat hij zelf uitgaf, werd dat dan ook anoniem gepubliceerd. Hij schreef dat dertig van de eerste 56 bewoners een goed leven leidden in Canada of Australië - zoals Martha in 'David Copperfield' - hoewel er drie 'hervallen' waren. Veertien anderen hadden beslist het tehuis te verlaten en tien werden op straat gezet wegens slecht gedrag.

Intussen verliep Dickens' privéleven niet op rolletjes. Toen hij in 1858 zijn vrouw Catherine - de moeder van zijn tien kinderen - verliet en barones Burdett Coutts partij koos voor haar, eindigde hun vriendschap. Het tehuis sloot in 1862. Georgiana Morson, die weduwe was, gaf haar job uiteindelijk op om te hertrouwen. Ze bewaarde veel brieven van Dickens, waaronder deze die op 21 mei geveild wordt. Hij bleef generaties lang in het bezit van haar familie en is nu het eigendom van een private verzamelaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Khumba is een 'zonkey', een ezel met streepjes

Khumba is een 'zonkey', een ezel met streepjes

Klik op de foto om de video te bekijken

Is het een zebra? Of toch een ezel? In Mexico is het allebei een beetje. Eind april werd daar in de Reynosa Zoo een zogenaamde 'zonkey' geboren. Khumba, zo heet het beest, is een kruising tussen een zebra en een ezel ('donkey' in het Engels).
Volgens Bruno werd Khumba op 21 april geboren in de dierentuin in het Mexicaanse Reynosa. De zebrastrepen heeft hij van zijn moeder Rayas. Zijn vader Ignacio is een albino ezel met blauwe ogen, vandaar Khumba's bruine vacht.


De kruising is erg zeldzaam. Men dacht tot voor kort dat het dna van zebra's en ezels niet samenging.

Vorig jaar werd in het Italiaanse Florence ook een zonkey geboren. Ippo heeft een zebra als vader. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chihuahua gered van superdrukke snelweg in VS

Chihuahua gered van superdrukke snelweg in VS

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/0/7/20140512135401/media_xll_6733462.jpg

Op een snelweg in de Amerikaanse staat Californië is zaterdag even file ontstaan. Niet door een ongeval, maar door een klein hondje dat op de betonnen scheiding tussen de twee rijrichtingen was gesukkeld. De politie kwam ter plaatse om de doodsbange chihuahua uit z'n hachelijke positie te bevrijden.

"Het diertje was erg aan het trillen en duidelijk zeer bang", getuigde agent Alex Edmon aan NBC Bay Area. Een foto van de reddingsactie werd gedeeld op Twitter.

Een dierenarts die de chihuahua onderzocht, schat dat het hondje twee jaar oud is. Hoe het op de drukke weg terechtkwam, is nog een mysterie. Mogelijk werd de hond achtergelaten door de eigenaar.

De hond hield niets over aan zijn avontuur. Van de eigenaar is nog geen spoor.  (br.hln)


» Reageer (0)
11-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama's werden al gevierd in de Middeleeuwen

Ik wens alle mama's en oma's een fijne moederdag xxx

http://oi58.tinypic.com/358vpub.jpg

Vandaag zetten we onze moeders in de bloemetjes, want de tweede zondag van mei is traditioneel Moederdag. Maar is dit een zuiver commerciële uitvinding of heeft Moederdag een diepere betekenis?

Wie zich bij het lezen van dit artikel pas realiseert dat het vandaag Moederdag is, zit met een probleem. Alle anderen zullen de voorbije dagen al wel chocolade, parfum of een ander geschenk gekocht hebben. Maar zo klinkt deze feestdag van alle mama's wel heel commercieel. Toch heeft Moederdag een lange traditie. Eigenlijk bestond er al iets gelijkaardigs in de Middeleeuwen. Op de zondag voor Pasen keerden alle kinderen, die het huis verlieten om een vak te leren, terug naar hun ouders. Ze brachten dan geschenken voor hun moeder en de kerk mee.

Maar het zal u niet verwonderen dat de oorsprong van de huidige Moederdag in de Verenigde Staten ligt. De moeder van Anna Reeves Jarvis stierf op de tweede zondag van mei en haar dochter startte daarom een jaarlijkse herdenkingsdag. Aangezien haar moeder tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog veel inspanningen leverde voor de veiligheid van arbeiders werd die Moederdag al snel een nationaal fenomeen. President Woodrow Wilson riep de dag in 1914 zelfs uit tot een nationale feestdag.

Ook in West-Europa begon Moederdag al snel de gelegenheid te worden om alle moeders eens te verwennen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Moederdag echter een negatieve bijklank. Op de 'Dag voor de Duitse Moeders' kregen vrouwen die veel kinderen hadden gebaard, speciale medailles.

Niet overal vieren ze Moederdag op de tweede zondag van mei. In Antwerpen bijvoorbeeld wordt Moederdag traditioneel op 15 augustus gevierd. Noorse moeders worden op de tweede zondag van februari gevierd. In veel landen wordt Moederdag ook gecombineerd met de internationale Vrouwendag van 8 maart. Op de derde zondag van juni vieren we Vaderdag.  » Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brengen ijsberen een einde aan obesitas bij de mens?

Brengen ijsberen een einde aan obesitas bij de mens?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/9/13/10/20140511105514/media_xll_6730075.jpg

Het DNA van ijsberen zou wel eens het antwoord kunnen zijn op de obesitasepidemie. Wetenschappers ontdekten dat de dieren gemuteerde genen hebben die hen weerbaar maken tegen de gezondheidsgevaren van de vette voeding waarop ze overleven.

Uit de studie aan de universiteit van California, Berkeley blijkt dat ijsberen geëvolueerd zijn om op een unieke manier om te gaan met hoge vetgehaltes in vlees van zeehonden en karkassen van walvissen. Hoewel de helft van hun lichaamsgewicht bestaat uit vet en de cholesterolwaarden torenhoog zijn, kampen deze dieren niet met verstopte aders en hartproblemen.

De sleutel zit in verschillende gemuteerde genen met een impact op het metabolisme van de ijsbeer. Door inzicht te vergaren in de werking ervan hopen wetenschappers nieuwe behandelingen te creëren in de strijd tegen zwaarlijvigheid bij de mens.

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/11/4/20140511103408/media_l_6730039.jpg"Dankzij vergelijkende genomica leren we hoe andere organismen omgaan met condities waar de mens eveneens aan wordt blootgesteld. IJsberen hebben zich genetisch aangepast aan het vetrijke dieet dat ook heel wat mensen zichzelf opleggen", verklaart professor Rasmus Nielsen.

Tijdens het onderzoek in samenwerking met de universiteit van Kopenhagen werd de genetische code van 79 ijsberen uit Groenland en 10 bruine beren verspreid over heel de wereld, haarfijn onderzocht. Eén van de ontdekte genen (APOB) verhuist cholesterol van de bloedstroom naar de cellen, waardoor het risico op hartproblemen aanzienlijk slinkt.

"Ontdekkingen als dit moedigen aan om dieper te graven in de zoektocht naar de onderliggende genetische oorzaken van cardiovasculaire aandoeningen bij de mens", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bebaarde Conchita uit Oostenrijk wint Songfestival

Bebaarde Conchita uit Oostenrijk wint Songfestival

Klik op de foto om de video te beluisteren

De bebaarde Conchita Wurst uit Oostenrijk is de winnaar van het 59ste Eurovisie Songfestival. Het Nederlandse duo Ilse en Waylon eindigde tweede. Volgend jaar gaat de grootse muziekwedstrijd dus door in Wenen. Conchita sleepte 290 punten binnen met het liedje 'Rise Like A Phoenix'. De Nederlanders kregen 238 punten.

De puntentelling van het Eurovisie Songfestival verliep buitengewoon spannend. Tot het laatste moment bleef Nederland in de running als mogelijke winnaar. Chonchita Wurst, de vrouw met de baard, trok uiteindelijk aan het langste eind. De zangeres reageerde bijzonder emotioneel op haar triomf. (br.hln)


» Reageer (0)
10-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Val snel in slaap met deze lekkere tips

Val snel in slaap met deze lekkere tips

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/10/0/20140509114557/media_xll_6725805.jpg

Niets is zo belangrijk als een goede nachtrust, maar het is niet altijd evident om meteen in slaap te vallen. Wanneer je 's avonds in bed ligt, zijn er nog miljoenen dingen waar je aan denkt, daarbij helpt de technologie ook niet en kijken we nog snel onze mails en facebook na. Dat maakt het onze hersenen er niet makkelijker op om in slaap te vallen. Ontdek gauw met welke voeding je sneller klaas vaak op bezoek krijgt.

We weten allemaal dat koffie met zijn tonnen cafeïne ons wakker houdt en dat 's avonds kaas eten ons niet meteen de mooiste dromen geven 's nachts. Maar hoe kunnen we nu net wel in slaap geraken? Vele mensen lijden onder een slaaptekort en slapen dus te weinig. Een volwassenen zou per nacht zo'n acht uur moeten slapen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar eens je weet welke voeding onze slaap stimuleert, dan zijn we zo vertrokken.

Drink elke avond voor het slapengaan een glas kersensap. Kersen bevatten namelijk een natuurlijke boost van melatonine, het hormoon dat je slaapcyclus regelt.

In plaats van een zak chips kan je beter wat walnoten eten in je zetel. Deze zijn niet alleen een pak gezonder voor onze lijn maar helpen je ook bij het slapen. Walnoten bevatten tryptofaan, dat is een slaapverbeterend aminozuur dat de slaaphormonen serotonine en melatonine aanmaakt.

De meeste vettige vissen, vooral tonijn en zalm bevatten de vitamine B6. Deze vitamine is nodig om melatonine aan te maken. Dus een lekkere zalm of tonijn als avondmaal kan je al goed op weg helpen naar een slaperige avond.

Amandelen zijn rijk aan magnesium, dat terwijl ook een mineraal is dat nodig is voor een goede nachtrust, voeg er snel wat gedroogde vruchten aan toe en je hebt een lekkere gezonde avondsnack.

In vergelijking met andere thee, is kamillethee wel een aanrader bij slaaptekort. Deze kruidenthee zorgt voor ontspannen zenuwen en spieren.

Voeg een beetje honing toe bij je thee of eventueel je warme chocomelk. Honing bevat namelijk natuurlijke suikers dat het insulineniveau verhoogt en zo het aminozuur tryptofaan sneller naar je hersenen voert.

Een kom cornflakes kan op twee manieren je sneller doen geeuwen: zo verkrijgen we de nodige koolhydraten van de vezels en calcium van de melk. Misschien is het daarom dat we elke morgen na het ontbijt nog wat slaperig op het werk aankomen?

Een banaantje voor het slapengaan, is zeker aan te raden. Het tropische fruit is enorm rijk aan magnesium en kalium dat onze spieren ontspant. Ook het slaaphormoon melatonine is rijk aanwezig in dit stuk fruit, slaap verzekerd!

Witte rijst kan je helpen om sneller in slaap te vallen. We kunnen blijkbaar veel leren van de Aziatische eetgewoontes.

Boerenkool is niet alleen lekker en gezond, maar het geeft je ook het ultieme schoonheidsslaapje. De groene bladgroente helpt mee met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Kaas met toastjes is niet meteen een leuke snack om net voor het slapengaan te eten, het bezorgt je namelijk slechte dromen. Maar net zoals in melk, is er calcium aanwezig en dat zorgt voor een betere nachtrust.

Hummus of ook wel bekend als kikkererwtjes zijn rijk aan tryptofaan. Smeer maar rijkelijk met die hummus op je toastjes en vermijd slapeloze en woelige nachten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzonder afscheid: 20 schapen op begrafenis van Nederlandse

Bijzonder afscheid: 20 schapen op begrafenis van Nederlandse

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/7/11/20140510153118/media_xll_6728471.jpg

Begeleid door zo'n kleine twintig schapen werd de Nederlandse Wilma Kamperman vandaag naar haar laatste rustplaats gebracht. De IJsselsteinse vrouw was dol op de kudde van herder Johan Sterrenburg en bezocht de dieren regelmatig. Het was haar grote wens dat de Veluwse heideschapen naar het crematorium in Nieuwegein kwamen om afscheid te nemen.

Op 8 april was herder Scherrenburg na de winter weer in Nieuwegein. Enkele dagen later was Kamperman met haar man Ton Willemse nog bij de schapen. Het was haar laatste bezoek. Ze overleed op 53-jarige leeftijd op zondag 4 mei aan een slepende, ongeneeslijke ziekte.

De schapen liepen aanvankelijk rustig voor de stoet uit, maar eenmaal bij de ingang van de aula van Noorderveld stortten de dieren zich op de rozen van de kransen die voor de deur op stenen liggen. Zo stond een groepje schapen te eten, terwijl de kist met Wilma Kamperman uit het zicht verdween. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Dylan stelt schilderijen tentoon in New York

Bob Dylan stelt schilderijen tentoon in New York

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/12/14/20140509185559/media_xll_6726929.jpg

De nu al mythische zanger-liedjesschrijver Bob Dylan is tussen zijn muzikale bedrijven door ook schilder. Voor het eerst is, tot einde mei, in een galerie in New York zijn schilderwerk te bewonderen (en te koop).

Tussen 1989 en 1992 maakte Dylan, geboren als Robert Zimmerman, op tournee een serie zwart-wit schetsen van wat hij zag en meemaakte. Die tekeningen doken in 1994 op in het boek "Drawn Blank Series". Zeer enthousiast erover raakte Ingrid Mössinger, directrice van het Duitse kunstmuseum Kunstsammlungen Chemnitz. Zij spoorde hem aan zijn tekeningen in schilderijen om te zetten en de 72-jarige stemde erin toe.

Dylan creëerde aldus op acht maanden 170 werken, die voor het eerst te zien waren in Duitsland in 2007.

De galerie Ross Art Group pakt nu uit met veertig originele werken en een enkele kopies. Ze zijn te koop voor prijzen tussen 2.500 en 400.000 dollar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama's delen hun donkerste geheimen

Mama's delen hun donkerste geheimen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/0/14/20140509172155/media_xll_6726764.jpg

Het moederschap is een van de mooiste dingen ter wereld, maar zoals alle dingen heeft het ook zijn donkere kantjes. De Amerikaanse site SheKnows.com bevroeg lezeressen over de diepste geheimen van mama's. Ontdek alles over de geheime levens van moeders.

- Een kwart van de mama's heeft een favoriet kind. Bij 51 procent is dit de oudste spruit, 35 procent heeft een boon voor het jongste kind, 14 procent verkiest stiekem het middelste broertje of zusje.

- Wat cadeautjes betreft is 19 procent tevreden met onvoorwaardelijke liefde, 20 procent wenst niets meer dan vrede en rust. Maar iets minder dan een kwart zou toch het liefst een verwenbeurt in het wellnesscentrum krijgen.

- Niemand is perfect, dat weet iederen. Toch neemt 86 procent van de mama's zichzelf kwalijk dat ze af en toe vloekt waar haar kroost bij is. 54 procent omdat ze al eens de verkeerde naam tegen haar kind zegt. 21 procent is al boos op zichzelf geweest omdat ze haar kind al eens bij de crèche of de school vergat op te halen. 17 procent werd al eens betrapt door haar kroost betrapt tijdens een vrijpartij.

- Als kinderen zijn gaan slapen, geniet graag mama van wat welverdiende rust. 31 procent wil dan simpelweg wat uitrusten voor het televisietoestel, 20 procent maakt van de gelegenheid gebruik om zelf vroeg in bed te kruipen. 15 procent geniet van een stomende seks met hun partner. Een moedige 3 procent slaat dan aan het poetsen. (br.hln)


» Reageer (0)
09-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selah Sue openhartig over haar strijd tegen depressie

Selah Sue openhartig over haar strijd tegen depressie

http://static3.hln.be/static/photo/2012/12/13/9/20120224175521/media_xll_4650414.jpg

De Leuvense Sanne Putseys (25), beter bekend als Selah Sue, gaf gisterenavond een openhartig interview tijdens het praatprogramma Reyers Laat. De zangeres wilde haar verhaal over haar strijd tegen depressie delen na het bekijken van een Panorama-reportage over antidepressiva. Volgens haar worden pillen te veel in een slecht daglicht geplaatst. "Ik was nooit geraakt waar ik nu sta, zowel persoonlijk als in mijn carrière, zonder die medicatie."

In de reportage over antidepressiva kwam onder andere Irving Kirsch, een Amerikaanse hoogleraar psychologie aan de universiteit van Harvard, aan het woord. Hij legde aan de hand van zijn onderzoek uit dat mensen inderdaad beter werden als ze antidepressiva slikken, maar ook als ze een placebo kregen, een suikerpil met niets werkzaams erin. "Het verschil tussen het medicijn en de placebo was erg klein. Te klein om iemands leven echt te veranderen."

Selah Sue vertelde gisterenavond in het praatprogramma dat deze vaststelling "absurd" is. "De mensen die een placebo hebben genomen, zullen niet echt ziek geweest zijn. Ik ben nu wie ik ben honderd procent door die medicatie. Ik was nooit geraakt waar ik nu sta, zowel persoonlijk als in mijn carrière, zonder die medicatie."  

De zangeres heeft met haar genetische achtergrond de aanleg om depressief te worden. Ze vertelt hoe haar grootouders langs beide kanten psychiatrisch patiënten zijn (geweest)."Naast het feit dat ik een aanleg heb om depressief te worden, moet er ook iets gebeurd zijn toen ik veertien jaar oud was. Afwijzing in de liefde of simpelweg van vriendinnen kon de aanleiding geweest zijn. Toen is het begonnen."

De zangeres, die sinds haar achttiende antidepressiva neemt, komt met haar verhaal naar buiten om duidelijk te maken dat het OK is om verdrietig te zijn. "Er is in het leven evenveel verdriet en ongeluk als geluk", zegt ze. "Als mensen dat zouden aanvaarden, dan zou het leven minder zwaar zijn. En zullen ze minder snel naar medicatie grijpen." "Medicatie was in mijn geval een duwtje in de rug omdat ik zo moe was. Als je echt ziek bent dan is antidepressiva, samen met praten, de beste optie om er uit te geraken."

Ongeveer zes maanden geleden probeerde ze met de medicatie te stoppen, maar dat is niet gelukt. "Ondanks dat alle factoren in mijn leven op hun plaats zijn - ik heb een goed relatie, mijn carrière loopt goed - is het me niet gelukt", zegt ze. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11-jarige maakt verbluffende tekeningen dierenleven

11-jarige maakt verbluffende tekeningen dierenleven

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/12/7/20140508190231/media_xll_6723682.jpg

De Servische Dusan Krtolica zou wel eens een nieuw wonderkind kunnen zijn. Deze 11-jarige jongen is een meestertekenaar: hij tekent een breed scala aan flora en fauna waarvan de anatomie helemaal klopt en de details verbluffend zijn.

Dusan tekent sinds zijn tweede jaar. Tegen de tijd dat hij 8 jaar was, had hij al twee eigen exposities. 

De jongen heeft een fascinatie voor talloze verschillende soorten planten en dieren. Net als veel jongens van zijn leeftijd is hij geïnteresseerd in dinosaurussen en andere uitgestorven diersoorten. Hij beperkt zijn dierentekeningen dus niet tot de nog levende wezens.

Gezien zijn fascinatie voor de natuur, lijkt het logisch dat Dusan later een dierkundige zal worden, maar de jongen heeft eerst een ander plan. "Ik zou dat inderdaad gestudeerd hebben, maar ik ga ze eerst allemaal tekenen", zegt de jonge tekenaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer 'jonge' Belgen met keelkanker door orale seks

Ook bij Belgen grote toename keelkanker door orale seks

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/1/10/20140508070156/media_xll_6722770.jpg

Keelkanker wordt almaar vaker veroorzaakt door het humaan pappillomavirus (hpv). Dat wordt doorgegeven via seks, vooral orale. Dokters zien vooral een toename bij dertigers en veertigers, berichten De Morgen en Het Belang van Limburg.

Bij een op de drie keelkankers is orale seks de schuldige. Elk jaar komen er in ons land zo'n honderd patiënten bij, en dat aantal stijgt. "We zien steeds meer jonge dertigers en veertigers", zegt hoofd- en halschirurg Carl Van Laer (UZ Antwerpen).
        
Het humaan papillomavirus, dat bij vrouwen baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maakt ook steeds meer mannelijke slachtoffers. Zo is in Nederland het aantal keelkankers door orale seks in twintig jaar verzesvoudigd. Ons land is in hetzelfde bedje ziek, weet Carl Van Laer. De piek is nog niet bereikt. In Vlaanderen krijgen tienermeisjes sinds 2010 het hpv-vaccin gratis aangeboden op school.
        
Het goede nieuws is dat keelkanker die veroorzaakt wordt door hpv beter te behandelen is dan wanneer de kanker veroorzaakt wordt door roken of teveel alcohol. (br.hln)


» Reageer (0)
08-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sam Brown - Stay With Me Baby

Sam Brown - Stay With Me Baby

Klik op de foto om ze te beluisteren

Sam Brown (Londen, 7 oktober 1964) is een Britse zangeres. Ze is de dochter van zangeres Vicki Brown en zanger Joe Brown.

In 1988 scoorde ze in Nederland een hit met het nummer Stop.

Ze zong mee in het achtergrondkoor van Pink Floyd tijdens de PULSE-tour. Ook is ze te horen in vele solo nummers van Jon Lord zowel als zangeres als backing-vocals» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom ontwijken van de zon kan leiden tot de dood

Waarom ontwijken van de zon kan leiden tot de dood

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/2/9/20140508163207/media_xll_6724029.jpg

Vrouwen die tijdens de zomer nooit zonnen, hebben tweemaal zo veel kans om vroegtijdig te sterven dan vrouwen die dagelijks in de zon vertoeven. Dat zijn de opmerkelijke resultaten van een grootschalig Zweeds onderzoek onder 30.000 vrouwen gedurende twintig jaar.

Wetenschappers van het Karolinska Instituut in Zweden vrezen dat richtlijnen van de overheid die de bevolking adviseren om de zon te vermijden meer kwaad dan goed doen. Blootstelling aan ultraviolette zonnestralen wordt veelal in verband gebracht met het onstaan van huidkanker. Uit de zon blijven, luidt dan ook het advies van overheden in Noord-Europa maar volgens de Zweedse onderzoekers is dat net geen goed idee.

Vroegtijdige dood
Vrouwen die zonlicht mijden, lopen een verhoogd risico om kwaadaardige melanomen te ontwikkelen en hebben zelfs tot tweemaal meer kans om vroegtijdig te sterven aan om het even welke aandoening, inclusief kanker.

Vitamine D
Een tekort aan vitamine D zou de grote boosdoener zijn.  Vitamine D wordt in het lichaam aangemaakt na blootstelling aan de zon. Het is reeds bewezen dat een tekort eraan, het risico op diabetes, tuberculose en multiple sclerose verhoogt.

Balans
Een te restrictief advies van de overheid in landen met lage niveaus aan zonlicht, kan een risico vormen voor de gezondheid. Het komt erop neer een goede balans te vinden. Ons lichaam heeft er nood aan om af en toe veilig van de zon te genieten zonder evenwel zonnebrand op te lopen. Personen die toch absoluut zonlicht wensen te vermijden, wordt aangeraden om zeker een vitamine D-supplement te slikken.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde International Journal of Medicine en kan u hier nalezen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zou wel eens de oorzaak van CVS kunnen zijn

Dit zou wel eens de oorzaak van CVS kunnen zijn

http://static1.hln.be/static/photo/2014/4/15/4/20140508082319/media_xll_6722869.jpg

Het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) wordt ook anno 2014 nog vaak afgewimpeld als iets dat louter tussen de oren zit. De nog grotendeels onbegrepen aandoening gaat gepaard met extreme vermoedheid, slaap- en concentratieproblemen en spier- en gewrichtspijn. Japanse onderzoekers scheppen met hun hersenstudie weer wat inzicht in de problematiek. Zo zagen ze een eerste verband tussen ontstekingen aan zenuwcellen in hersenregio's die gelinkt worden aan het klachtenpatroon.

De wortels van CVS blijven een grote bron van discussie. Terwijl sommige experten volharden in de gedachte dat het gedreven wordt door een bacterie, grijpen anderen naar een virus als oorzaak. Omdat bij de meeste onderzoeken telkens slechts een aantal van de cvs-patiënten voldeden aan de criteria, werden de theorieën al meermaals opnieuw van tafel geveegd, wat het slechte imago van de ziekte alleen maar in de hand werkt.

"Het is de eerste keer dat beelden van dit type zenuwonsteking gezien worden in onderzoek naar CVS. Ze leveren een bewijs voor de ernstige, beperkende natuur van deze ziekte", stelt leidinggevend onderzoeker Yasuhito Nakatomi. Aan het begin van de studie moesten de deelnemers hun symptomen en de ernst ervan in kaart brengen. Vervolgens werden hersenscans uitgevoerd met een focus op sleutelregio's in het brein, waaronder de amygdala, de hippocampus en de hersenschors.

Het onderzoek aan het RIKEN Center for Life Science Technologies in Hyogo, Japan is in eerste instantie op kleine schaal uitgevoerd. Bij de studie werd uitvoerig gekeken naar de hersenen van 9 patiënten met CVS en 10 gezonde tegenhangers. "Hoewel de resultaten bevestigd moeten worden in grotere onderzoeken, is dit een belangrijke vondst", klinkt het oordeel.

Uit de resultaten blijkt dat zenuwcellen in de specifieke delen van het brein ontstekingen vertonen bij de cvs-patiënten, terwijl daar bij de gezonde deelnemers geen spoor van is. Sterker nog, zagen de onderzoekers een link tussen de ernst van de ontsteking en de graad waarin de symptomen zich volgens de deelnemers uiten. "Hoe zwaarder de ontsteking, hoe heviger de klachten", aldus Nakatomi. Verder blijken de getroffen zenuwcellen duidelijk gelokaliseerd te zijn in de regio's die fundamenteel zijn voor de denkprocessen die traditioneel verzwakt worden door CVS.

Het onderzoeksteam onderstreept dat deze prille bevindingen (voorlopig) geen rechtstreekse oorzaak-gevolgrelatie blootleggen. Het is met andere woorden niet duidelijk of de onsteking in de hersenen het syndroom aanwakkert of uit de ziekte voortvloeit. Wel stellen ze dat het gebruik van hersenscans nuttig kan zijn voor zowel de diagnose als voor het individueel in kaart brengen van het klachtenpatroon. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 op de 10 zetten mama in de bloemetjes op Moederdag

7 op de 10 zetten mama in de bloemetjes op Moederdag

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/9/2/20140430111519/media_xll_6701477.jpg

De Belgen zijn verzot op hun moeders en dat laten ze ook merken op Moederdag. Zeven op de tien Belgen zullen zondag 11 mei hun moeder, groot-, schoon- of stiefmoeder in de bloemetjes zetten. Uit een internationaal onderzoek van Groupon is gebleken dat de Belgen de grootste mamaskindjes zijn van Europa en minstens 70 euro uitgegeven aan een verrassing voor op Moederdag. Dat is een pak meer dan onze buren. In Taiwan zijn ze het meest vrijgevig, daar krijgt 92 procent van de moeders een geschenk op hun speciale dag.

Dit weekend zullen het alvast drukke dagen worden voor de bloemisten, want de meeste onder ons zullen al sneller een fleurig boeket kopen voor moederlief. Andere populaire cadeautjes voor onze moeders zijn een bon voor op restaurant of een verwenarrangement in het favoriete schoonheidssalon.

Het is niet altijd simpel om het geschikte cadeautje te vinden, om die lijdensweg te besparen zullen 13 procent van de Belgen steeds hetzelfde kopen. 21 procent let op de hints van onze moeders en gaat daarna op zoek naar de gewenste 'verrassing'. Toch gaan de meeste zelf op zoek naar een ideaal cadeau. Alvast een kleine tip voor de doe-het-zelvers: koop geen keukentoestellen. Één op de drie moeders beschouwt dit niet echt als een top geschenk. We gaan ook niet zomaar even snel winkelen. De meeste Belgen nemen hun tijd en spenderen welgeteld 92 minuten aan hun zoektocht naar het cadeau.

Toch moeten we niet zoveel moeite doen om onze moeders hun harten sneller te doen slaan. Het moet niet altijd een duur en chique cadeau zijn, gewoon de verrassing alleen al is het grootste geschenk dat we ze kunnen geven, laten de mama's weten. Toch zal één op de vijf moeders kleine 'subtiele' hints geven en manlief of kinderen op weg helpen. 12 procent kiest het zekere voor het onzekere en zegt graag het geschenk zelf te willen uitkiezen.

Het blijft dan ook altijd spannend of we al dan niet het juiste geschenkje hebben gekocht, maar of we uiteindelijk de waarheid zullen te weten komen is niet altijd zeker. 77 procent van onze moeders zullen dan ook lief glimlachen als ze de verrassing te zien krijgen, ook al zijn ze een beetje ontgoocheld. Daartegenover is één op de tien moeders niet op haar mondje gevallen en zegt ze meteen dat het cadeau niets voor haar is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Busbouwer Van Hool laat België steeds meer los

Busbouwer Van Hool laat België steeds meer los

http://static1.hln.be/static/photo/2014/17/4/14/20140508065233/media_xll_6722654.jpg

Busbouwer Van Hool begint met besparingen in België. Tegelijk drijft het bedrijf de productie in zijn nagelnieuwe fabriek in Macedonië fors op. Over enkele jaren wil het bedrijf daar bijna evenveel bussen bouwen als in België. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De vestiging in Koningshooikt bij Lier, waar de loonkosten 80 procent hoger liggen dan in Macedonië, wordt niet verder uitgebouwd. "De kosten moeten hier tot 5 procent lager en het werkkapitaal moet drastisch naar omlaag", zegt topman Filip Van Hool in een gesprek met de krant. Dat zal in België, waar 4.000 mensen werken, niet leiden tot een personeelsinkrimping. "Maar we zitten hier wel aan onze limiet. Zonder de uitbouw van Macedonië kunnen we ook in België niet overleven", zegt de topman.

Van Hool opent volgende week officieel zijn splinternieuwe fabriek in Macedonië. Een investering van 40 miljoen euro. Er werken 450 mensen en er werden al 150 bussen gebouwd. Dit jaar worden het er 300, in 2015 vijfhonderd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Relatieprobleem? Neem een hond

Relatieprobleem? Neem een hond

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/16/14/20140508073814/media_xll_6722819.jpg

Een relatie die barsten vertoont, zou wel eens gered kunnen worden door een hond. Dat blijkt uit een Britse enquête bij 2.000 bevraagden. Een koppel dat een hond neemt, heeft namelijk iets gemeenschappelijks om voor te zorgen, en dat zou de twee geliefden weer dichter bij elkaar brengen.

Andere strategieën die de Britten hun voorkeur geniet, is sociale media even links laten liggen, en slechte vrienden laten vallen. Op nummer één prijkt meer quality time doorbrengen met je partner. "Het geheim om een relatiecrisis te overwinnen, bestaat eruit om meer tijd met elkaar door te brengen, in plaats van steeds verder van elkaar weg te drijven en je eigen leven te leiden", aldus de onderzoekers Martin Loxley en Mitchel Solicitors.  (br.hln)


» Reageer (0)
07-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primatologe Jane Goodall (80) geeft lezing in Brussel

Primatologe Jane Goodall (80) geeft lezing in Brussel

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/6/11/20140506191204/media_xll_6718916.jpg

De internationaal gelauwerde beschermvrouwe der chimpansees Jane Goodall geeft vanavond een lezing in het Brusselse Nationaal Theater. Ze zal er spreken over milieuproblemen in het algemeen en de bedreigingen voor chimpansees in het bijzonder. Dat meldt de Belgische afdeling van het Jane Goodall Institute. Goodall werd in april tachtig en de avond wordt daarom ook aangegrepen om haar in de bloemetjes te zetten.

Goodall zal eveneens het door haar in 1991 opgestarte 'Roots & Shoots'-programma in de schijnwerpers zetten. Dat is een programma bedoeld om schoolgaande jongeren samen te brengen en te laten werken rond milieuproblematieken. In het kader van dit programma zal Goodall overigens ook een bezoek brengen aan de Brusselse vzw Foyer (des jeunes) in Molenbeek, die deelneemt aan 'Roots & Shoots'.

De Britse antropologe en biologe Jane Goodall verwierf wereldwijd bekendheid door haar jarenlange studie van de chimpansee, die ze in 1960 in Tanzania aanvatte onder de vleugels van de eveneens bekende antropoloog Louis Leakey. In 1977 richtte ze het Jane Goodall Institute op, dat sindsdien ruimschoots zijn strepen verdiende in de bescherming van chimpansees en hun habitat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sombrero van Audrey Hepburn brengt 30.000 euro op

Sombrero van Audrey Hepburn brengt 30.000 euro op

http://oi61.tinypic.com/2napvsn.jpg

Een groene sombrero die de Nederlands-Britse filmster Audrey Hepburn tijdens een fotosessie in 1964 droeg, heeft bij een veiling in Los Angeles meer dan 45.000 dollar, ongeveer 32.000 euro, opgebracht. Dat was vier keer zo veel als de geschatte waarde. Het veilinghuis Bonhams maakte dat vandaag bekend.

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/16/3/20140507164644/media_l_6721323.jpg

De hoed van fluweel en zijde is versierd met parels en Turkse kwastjes. Hepburn (1929-1993), dochter van de Britse bankier Joseph Anthony Hepburn-Ruston en de Nederlandse barones Ella van Heemstra, is bekend door haar rollen in onder meer de musical 'My Fair Lady' en de romantische komedie 'Breakfast at Tiffany's'. Voor haar rol in 'Roman Holiday' (1953) kreeg zij de Oscar voor beste actrice. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 keukenfouten die jij misschien ook maakt

15 keukenfouten die jij misschien ook maakt

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/11/13/20140430152650/media_xll_6702448.jpg

Koken kan soms heel chaotisch zijn met drie pannen op het vuur en de groenten die staan te wachten om gekruid te worden. Dat weet ook Ian Curley, een topchef uit Engeland. Hij zet de grootste fouten op een rij.

Zout
Wie zijn vlees op voorhand met zout kruidt, begaat al een klein foutje. Zout verbrandt namelijk wanneer het in aanraking komt met een hete pan waardoor je vlees of gevogelte een andere smaak krijgt. Bestrooi dus pas achteraf.

Serveren
Laat je vlees na het bakken nog even rusten in de pan of op een bord, dat levert een malser stukje op. Dek af met folie of een handdoek en laat het voor ongeveer de helft van de kooktijd rusten.

Worst
Knoei niet met worsten en prik er vooral geen gaatjes in. Je keuken zal eerst en vooral een vuile boel worden door het de opspattende jus maar het ook het vlees zal uitdrogen. Zet je vuur niet te hard, zodat het vlees traag kan garen en het vel niet openspat.

Bewaren
Vlees met een vetlaagje aan, bewaar je het best in de koelkast met de vette zijde naar boven. Zo voorkom je dat de sappen in de rest van het vlees opgeslorpt worden door het vette laagje.

Varkensvlees
Een lekker lapje varkensvlees hoeft absoluut niet taai te zijn, doorbak het dus nooit volledig. Een rozige kleur kan zeker geen kwaad zolang het niet rauw is.

Azijn
Spring zuinig om met azijn in salades. Een dressing maak je door een deel azijn met drie delen olie te mengen.

Aardappels
Kies de juiste aardappel voor het juiste gerecht. Weet welke soorten op welk moment beschikbaar zijn en in welk opzicht ze van smaak verschillen. Nicola-aardappelen passen perfect in een salade of kunnen lekker gekookt worden. Om te bakken kies je best voor Charlotte-aardappelen.

Groenten
Wrijf champignons schoon met een velletje keukenpapier of met een zachte, propere handdoek. Was ze echter nooit met water, dat slorpen ze gemakkelijk op. Vele groenten hoef je ook niet te pellen. De schil is namelijk een uitstekende bron van vitaminen. Een grondige schrobbeurt is wel noodzakelijk.

Afmeten
Wie zich bezighoudt met pattiserie kan maar beter het exacte recept volgen. Als een bakvorm van 26 cm aangeraden wordt, moet je geen van 20 cm gebruiken zonder het recept om te rekenen. Desserts maken is wegen en afmeten.

Boter
Bespaar niet op boter wanneer je desserts maakt. 'Beste boter' maakt echt een groot verschil. Hoe beter, hoe mooier je deeg.

Snuifje
Koks gooien makkelijk een snuifje met de grootte van het hoofd van een muis in hun eten. Dat is waarschijnlijk veel meer dan jij als hobbykok zou durven. Kruiden geven je gerechten extra pit, wees er dus niet te zuinig mee.

Olie
De reden dat er zo veel verschillende oliesoorten bestaan, is omdat ze ook allemaal een andere smaak hebben. Als je volgens een recept walnootolie moet gebruiken, zal traditionele olijfolie wat te flauw zijn. Rust je keuken uit met een zuivere basisolie om te bakken, om te frituren gebruik je best koolzaadolie.

Messen
Wie niet over een slijpblok beschikt, kan maar beter een aanschaffen. Scherpe messen verkrijg je door ze een keer per week gedurende twee à drie minuten te slijpen. Er gebeuren bovendien even vaak ongelukken met botte messen.

Recept
Lees een recept minstens twee keer volledig door voor je begint te kokerellen. Lees het daarna nog een extra maal. De moeilijkheid is vooral dat het stappenplan door iemand anders is geschreven.

Vermijd stress
Vele mensen vinden koken een heus karwei dat elke dag uitgevoerd moet worden. Wie stress wil vermijden in de keuken kan in het weekend een menu voor de hele week opstellen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slimme pleister redt voeten van diabetici

Slimme pleister redt voeten van diabetici

http://static3.hln.be/static/photo/2014/3/14/14/20140507104541/media_xll_6720284.jpg

Gemiddeld 1 op 2 diabetespatiënten loopt risico op zenuwschade, meestal in de voeten. Hierdoor blijven wondjes vaak onopgemerkt, wat tot infecties, zweren en zelfs amputaties kan leiden. Dankzij een nieuwe uitvinding kunnen diabetici binnenkort zelfstandig en snel controleren of ze gevaar lopen.

Onderzoekers hebben aan Oxford University de 'Neuropad' getest. Deze slimme pleister moet aan de onderkant van de voeten bevestigd worden. Wanneer de patch van blauw naar roze kleurt, weet de patiënt dat er geen gevaar is.

De beschadiging van zenuwen in de voeten van diabetici ontstaat door hoge bloedsuikerwaarden. De symptomen zijn onder meer pijn en gevoelloosheid, maar het echte gevaar schuilt er in dat mensen vaak niet merken dat er kleine wondjes zijn. Onbehandeld escaleren ze tot infecties en zweren die moeilijk te genezen zijn omdat diabetes de bloedstroom naar de voeten beperkt. Afstervend weefsel en gangreen dwingen artsen vaak tot een amputatie.

Net als bij heel wat andere ziekten, geldt ook hier dat vroege detectie levens, of in dit geval voeten redt. De 'Neuropad' maakt het mogelijk in te schatten of er een verhoogd risico is op zenuwschade, waardoor patiënten ook bewuster aan zelfcontrole kunnen doen.

De slimme pleister is ontwikkeld om zweet te detecteren. Zenuwschade zorgt namelijk niet alleen voor een verminderd gevoel in de voeten, maar verstoort ook de transpiratie. Ongewoon droge huid geldt dan ook als een symptoom. Door een chemische reactie verkleurt de 'Neuropad' wanneer hij blootgesteld wordt aan vocht. De slimme pleister werd getest op 3.000 mensen en is (voorlopig) 86 procent accuraat.

Anders dan veel bestaande screeningsmethoden, hoeven diabetespatiënten hiervoor geen specialist te raadplegen. Het enige dat ze moeten doen, is hun sok verwijderen en de voeten even laten wennen aan kamertemperatuur, alvorens ze de pleister aanbrengen. Na tien minuten is het resultaat al zichtbaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Landbouwers met zeldzame huidziekte smelten weg onder de zon

Landbouwers met zeldzame huidziekte smelten weg onder de zon

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/6/14/20140507010447/media_xll_6719324.jpg

In Araras, een gemeente in de Braziliaanse deelstaat São Paulo, lijdt één op de veertig inwoners aan de zeldzame huidziekte xeroderma pigmentosum. Een erfelijke aandoening waarbij de huid letterlijk onder de zon verdwijnt. Voor een gemeenschap die afhankelijk is van landbouw, geen simpele manier om te overleven.

In de gemeente waar 800 mensen wonen, lijden meer dan twintig inwoners aan de ziekte. Dat is ongeveer één op veertig mensen. In vergelijking met de Verenigde Staten waar xeroderma pigmentosum, of kortweg XP, slechts bij één op een miljoen mensen voorkomt, is het één van de plaatsen waar de aandoening het frequentst voorkomt.

Het hoge aantal is te verklaren doordat de gemeenschap slechts uit een paar families bestaat die generatie na generatie onder elkaar trouwden en zich zo hebben voortgeplant. De erfelijke ziekte werd jarenlang doorgegeven.

Mensen met XP zijn uiterst gevoelig voor ultraviolette straling van de zon en huidkanker. Eens de huid is beschadigd, kan het zich niet meer herstellen. Djalma Antonio Jardim (38) is één van de ongelukkige landbouwers met XP. "Op het land werd ik constant blootgesteld aan de zon", zegt hij. "Gewassen planten en koeien hoeden is momenteel geen optie meer voor me, aangezien de toestand van mijn ziekte na al die jaren zo verslechterd is."  

Jardim was negen jaar oud toen de eerste vlekken en bulten op zijn huid verschenen. Omdat toen niemand wist hoe gevaarlijk de ziekte was, werden er nooit voorzorgsmaatregelen genomen en werkte hij gewoon verder onder de zon. Ondertussen heeft hij al meer dan vijftig operaties ondergaan om tumors te laten verwijderen. Met een huidskleurig masker probeert hij de gevolgen van de ziekte te verbergen. De huid rond zijn ogen, lippen, kaken en neus werd langzaamaan weggevreten door de zonnestralen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zotste prijzen: 1.112 euro voor 3 dagen Tomorrowland

Zotste prijzen: 1.112 euro voor 3 dagen Tomorrowland

http://static3.hln.be/static/photo/2014/12/15/6/20140507043022/media_xll_6719571.jpg

De zwarte markt van festival- en concerttickets floreert online als nooit tevoren: 429,50 euro voor vier dagen Rock Werchter, 1.112 euro voor drie dagen Tomorrowland. Dat bericht Het Laatste Nieuws vandaag.

Een snelle blik op een aantal zoekertjessites leert de krant dat de illegale ticketverkoop welig tiert. Nochtans is er sinds oktober 2013 een wettelijk kader dat de doorverkoop in tickets aan banden legt. Zo mag het ticket niet duurder zijn dan de officiële prijs. Maar niemand lijkt er iets aan te doen. "De FOD Economie voert wel degelijk controles uit, maar alleen wanneer de consument een klacht indient", zegt Johan Verbelen van de FOD Economie. Vorig jaar ging het om 167 klachten, dit jaar zijn er tot nu 61 klachten ingediend.

Tomorrowland heeft al 500 tickets geannuleerd. Het gaat om tickets die niet gepersonaliseerd werden of mensen die hun ticket hebben aangeboden op tweedehandssites. Die tickets komen terug in de verkoop, aldus woordvoerster Debby Wilmsen.

De zoekertjessites staan met hun rug tegen de muur. "Wij zijn een hevige voorstander van de wet en controleren dagelijks intensief elke aanbieding", aldus Alessandra Teston van Kapaza.be. Door een alternatieve benaming te gebruiken of via een buitenlandse contactpersoon, glipt er soms iemand door de mazen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barry White - You Are The First, My Last, My Everything

Barry White - You Are The First, My Last, My Everything

Klik op de foto om hem te beluisteren

Barry White (Galveston, 12 september 1944  – Los Angeles, 4 juli 2003) was een Amerikaans soul- en disco-zanger en -producer. Zowel solo als met het door hem gedirigeerde Love Unlimited Orchestra scoorde hij diverse hits.

Barry White werd als Barry Eugene Carter geboren in Galveston, Texas, en groeide op in Los Angeles. Op 10-jarige leeftijd werd hij lid van een gang, en op de leeftijd van zestien werd hij veroordeeld tot vier maanden gevangenis wegens diefstal van Cadillac-autobanden ter waarde van $30.000.

Eind jaren zestig begon Whites muziekcarrière, aanvankelijk nog slechts als producer. Zijn grootste succes was het opzetten van Love Unlimited, een damesgroep met drie leden, waaronder zijn latere vrouw Glodean James, waarvoor hij de klassieker Walkin' in the Rain (With the One I Love) schreef.

White had een aantal liedjes geschreven, en zocht een mannelijke vocalist om deze op te nemen. Uiteindelijk liet hij zich overhalen dit zelf te doen, wat leidde tot het succesvolle album "I've Got So Much to Give" met de hit I'm Gonna Love You Just a Little More Baby.

Zijn volgende succes was de oprichting van het Love Unlimited Orchestra. Tegen alle verwachtingen in, werd het volledig instrumentale Love's theme een grote hit.

White behaalde zijn grootste successen in de jaren '70, in de periode van de disco, maar ook later heeft hij nog diverse hits gehad.

Tijdens een verblijf in het ziekenhuis, waar hij herstelde van de gevolgen van een beroerte, overleed White aan een nierziekte.
» Reageer (0)
06-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo is het om voortdurend in angst te leven

Zo is het om voortdurend in angst te leven

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/16/10/20140506111846/media_xll_6717685.jpg

Voor mensen die last hebben angst- en paniekstoornissen kan het alledaagse leven heel wat moeilijker zijn dan voor anderen. Er is de vreselijke angst voor bepaalde gebeurtenissen, de dreigende gedachte van een paniekaanval en de aanhoudende lichamelijke klachten. Het idee dat niemand echt begrijpt wat je meemaakt, zorgt soms nog voor extra frustratie. Lees hier wat mensen met paniekaanvallen regelmatig ervaren.

Altijd moeten aanhoren dat je moet kalmeren
Iemand die in paniek is vertellen dat hij moet kalmeren, is wel het laatste dat helpt. Meestal maakt het de situatie nog erger omdat de angstige persoon nog meer het gevoel krijgt dat hij niet begrepen wordt. Wie dezelfde situatie zou meegemaakt hebben, zou weten dat het op dat moment moeilijk is om kalm te blijven. Uit onderzoek blijkt bovendien dat wanneer iemand in het midden van een paniekaanval probeert te kalmeren, de daadwerkelijke emotionele reactie nog verergert en verhoogt. Door te proberen om niet bang te zijn, kan de patiënt een intensievere reactie krijgen waardoor ze juist meer angst ervaren. Buitenstaanders kunnen beter helpen door begrip te tonen en ondersteuning te bieden. Stel vragen waarom iemand bang is en hoe ze zich voelen, door daarover na te denken kan men meestal beter omgaan met de situatie.

Paniekaanvallen komen nooit op een goed moment
Sommige paniekaanvallen komen uit het niets, zonder waarschuwing, terwijl andere aangekondigd worden door de situatie of de lichamelijke reactie. Ongeacht wanneer en hoe het gebeurt, het is nooit prettig en is altijd erg slopend, zowel mentaal als fysiek.

Angst en paniek zijn niet hetzelfde
Wanneer je een paniekaanval hebt, zijn je angsten versterkt tot een extreme hoogte. Vliegen of een kamer vol met mensen binnenstappen kan ondraaglijk worden en er is geen snelle oplossing voor hoe je je daarbij voelt. Dat iedereen zich wat ongemakkelijk voelt wanneer ze te maken krijgen met onzekerheden is normaal, maar diegene die last hebben van angststoornissen ervaren dat intenser. Het feit dat de patiënten weten dat hun gedachten meestal irrationeel zijn, maakt de situatie soms nog ondraaglijker.

Lichamelijke symptomen kunnen elke keer anders zijn

Angst teistert niet alleen de geest maar ook het lichaam, en iedereen kan lichamelijke reacties op een andere manier beleven. Wel blijkt uit een studie dat angststoornissen vaak in verband staan met ontstoken spijsverteringskanalen en het prikkelbare darmsyndroom. De hoge mate van stress die vaak komt kijken bij een aanval kent ook tal van andere symptomen zoals een jeukende huid, uitslag, duizeligheid, een droge mond en hevig zweten.

Blijven nadenken is erg vermoeiend, en toch kan je het niet stoppen
Het is een heuse cyclus: je gedachten worden omgezet in zorgen en je zorgen worden gedachten. Toch probeer je best zo vaak mogelijk je verstand op nul te zetten en aan iets anders te denken, hoe moeilijk dat ook is. Wie altijd negatieve gedachten herhaalt, maakt meer kans om depressief te worden. Wie niet kan stoppen met nadenken, praat best even met een psycholoog. En hoewel er nog steeds een stempel op mensen met stoornissen gedrukt wordt, zijn de gevoelens die zij ervaren echt en dus niet verzonnen.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.271 jaar voor Pantone: alle kleuren in een 800 pagina's dik boek

271 jaar voor Pantone: alle kleuren in een 800 pagina's dik boek

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/4/7/20140506083808/media_xll_6717112.jpg

Menig grafisch designer zweert bij zijn Pantonewaaier. Maar wat weinigen weten, is dat de befaamde kleurgids een voorloper had... in 1692.

Een zekere A. Boogert schreef in 1692 een boek over kleurgebruik in het Nederlands. Hij gaf niet alleen uitleg over het gebruik van kleuren bij het schilderen, maar legde ook uit hoe je bepaalde kleuren creëert en hoe je een andere tint krijgt door water toe te voegen.

Het eindproduct is verbazingwekkend gedetailleerd en het bijna achthonderd handgeschreven en -beschilderde pagina's tellende 'Klaer lightende Spiegel der Verfkonst' was wellicht de meest uitgebreide kleurengids van zijn tijd. Volgens literair geschiedkundige Erik Kwakkel was het boek bedoeld als een educatieve gids. Ironisch genoeg was er maar één exemplaar, dat wellicht door weinigen aanschouwd is.

Het boek wordt momenteel bewaard in de Bibliothèque Méjanes in Aix-en-Provence. U kan het volledige werk hier bekijken in hoge resolutie. Het is moeilijk niet de vergelijking te maken met zijn hedendaagse equivalent, de 'Pantone Color Guide', die zijn oorsprong pas 271 jaar later vindt, in 1963. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huurders hebben het almaar moeilijker

Huurders hebben het almaar moeilijker

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/1/13/20140506064859/media_xll_6716803.jpg

Bijna de helft van de huurders spendeert een derde van hun inkomen aan wonen. De groep die moeite heeft met betalen, wordt groter. Ook kopers krijgen het moeilijker. Dat schrijft De Morgen, op basis van onderzoek van het Steunpunt Wonen van de Vlaamse overheid.

De groep huurders die meer dan een derde van hun inkomen aan wonen spendeert, is toegenomen tot bijna de helft. In 2005 was dat nog 32,9 procent van alle huurders op de privémarkt. In Vlaanderen hebben vandaag 146.000 gezinnen moeite met het betalen van de woonkosten.

Ook kopers hebben het moeilijker: ruim een kwart besteedt vandaag meer dan een derde van het inkomen aan hun lening, vergeleken met 21,7 procent in 2005. Bijna drie kwart van de Vlamingen heeft een eigen woning, 17,7 procent huurt op de privémarkt. Zes procent huurt een sociale woning, meer dan honderdduizend gezinnen staan hiervoor op de wachtlijst.

Het Netwerk tegen Armoede spreekt samen met het Vlaams Huurdersplatform en Samenlevingsopbouw van 'een Vlaamse wooncrisis'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schatzoekers bergen 1 miljoen euro aan goud uit 157 jaar oud wrak

Schatzoekers bergen 1 miljoen euro aan goud uit 157 jaar oud wrak

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/16/14/20140505230623/media_xll_6716189.jpg

Een onderneming die schatten op de zeebodem zoekt en bergt, Odyssey Marine Exploration, heeft voor de kust van de Amerikaanse staat South Carolina voor omgerekend ruim 930.000 euro goud geborgen. De schat lag in het wrak van het stoomschip Central America, dat in 1857 tijdens een wervelstorm verging met naar schatting 20.000 kilo goud en honderden passagiers aan boord.

Het schip kwam met goud uit Californië dat was bestemd voor banken aan de oostkust. De ondergang van de Central America leidde tot een bankencrisis die de reeds ingetreden economische neergang, 'de Paniek van 1857', verergerde. De 'paniek' duurde jaren en geldt als een van de grootste internationale financiële crises.

Het 'gouden wrak' werd al in 1988 gelokaliseerd. De eerste poging om de lading te bergen strandde in 1991, nadat de schatzoeker van destijds, Tommy Thompson, in juridische problemen met geldschieters verzeild was geraakt. Over het recht om het goud van de zeebodem 'op te rapen' is vervolgens jaren juridische strijd geleverd. In maart kreeg Odyssey uiteindelijk dat recht.

Odyssey heeft vandaag laten weten dat het goud in april is geborgen tijdens een eerste verkenning van het wrak, dat duidelijk niet alleen historische waarde heeft. De verkenning duurde 2 uur. Het echte 'schatgraven' gaat beginnen als het bergingsschip Odyssey Explorer binnenkort ter plaats is. (br.hln)


» Reageer (0)
05-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karen Elson - The Ghost Who Walks

Karen Elson - The Ghost Who Walks

Klik op de foto om haar te beluisteren


Karen Elson (geboren op 14 januari 1979 in Oldham, Greater Manchester, Engeland) is een Brits model, zangeres, liedjes schrijfster en gitariste.


Karen Elson is weliswaar geen gevestigde naam in de muziek middens, maar als we zeggen dat het om de vrouw van Jack White gaat, hebben we wellicht al iets meer je aandacht.


Ze was te horen met haar cabaretgezelschap The Citizens Band en zong met zowel Robert Plant als Cat Power. K ortgeleden is haar debuutalbum verschenen 'The Ghost Who Walks', in een productie van Jack White. Verwacht je aan traditionele folk, country en blues, overgoten met een scheut theatraliteit. Elson toert met leden van The Dead Weather en My Morning Jacket.


Naast het muziek gebeuren timmert Karen Elson ook nog aan een carriere als model


Karen Elson was 16 jaar oud toen ze samen met haar zus Kate Elson in Manchester, Engeland gescout werden. Karen’s fel rood geverfde haar en haar afgeschoren wenkbrauwen zijn haar belangrijkste kenmerken. Dit was overigens niet haar eigen idee. Topfotograaf Steven Meisel wist haar hiervan te overtuigen voor haar eerste Vogue cover. Dat het een briljant idee bleek te zijn is inmiddels wel duidelijk geworden.


Karen liep op de catwalk voor verschillende top ontwerpers waaronder Marc Jacobs, Jean-Paul Gaultier, Chanel, Dolce & Gabbana en Versace. Daarnaast verscheen ze in internationale campagnes voor Yves Saint Laurent, Jean-Paul Gaultier, Louis Vuitton, Versace en Burberry.

Karen is sinds juni 2005 getrouwd met Jack White, zanger van de band The White Stripes. De twee ontmoette elkaar een maand eerder op de set van de video voor het nummer ‘Blue Orchid’ van The White Stripes waar Elson een rol in had. Het stel heeft anno 2009 twee kinderen.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gent krijgt route van streetartkunstwerken

Gent krijgt route van streetartkunstwerken

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/2/11/20140504081552/media_xll_6711551.jpg

In Gent is een rondleiding voorgesteld langs de meest iconische en interessantste graffitikunstwerken van de stad. "Een unicum in België", klinkt het.

Voortaan kunnen liefhebbers een gratis wandel- en fietsroutekaart ophalen bij de dienst toerisme van de stad voor een route: "De Concrete Canvas Tour". Die gidst de bezoeker doorheen de stad langsheen de belangrijkste 'streetartkunstwerken'.

"Gent is altijd al de bakermat en een actieve scene van de streetart geweest", zegt Karolien Kums van Streetartbelgium. "Gent is ook een ideale stad en er was al langer vraag naar zo'n kaart." In België kent enkel Hasselt zijn voorgaande, maar dat kaderde in het teken van een festival. Gent, de geboortestad van de wereldvermaarde streetartkunstenaar Roa, is hiermee een pionier. Ook de stad steunt het project. "Alle kunstwerken zijn legaal gerealiseerd op plaatsen met toestemming van de eigenaar", zegt Kums. In totaal kan men 54 kunstwerken aanschouwen op anderhalf uur fietsen.

Na Gent volgen vermoedelijk ook Antwerpen en Brussel met een soortgelijk initiatief. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoon Picasso: Frankrijk geeft geen bal om het werk van mijn vader

Zoon Picasso: "Frankrijk geeft geen bal om het werk van mijn vader"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/16/2/20140505080903/media_xll_6714047.jpg

Het gerenoveerde Picasso Museum in Parijs gaat pas in september open, drie maanden later dan gepland. De zoon van Picasso is woedend.

"Blijkbaar heeft men niet al te veel zin om dit museum te heropenen", zegt Claude Picasso (66), zoon van de beroemde schilder, in de Britse krant The Independent. "Ik heb de indruk dat Frankrijk geen bal geeft om het werk van mijn vader."

Het Musée Picasso is sinds 2009 gesloten voor renovatie en uitbreiding. Het museum, in de Parijse wijk Le Marais, bezit vijfduizend werken, geschonken door de Spaanse revolutionaire schilder zelf. De werken aan het museum zijn deze week afgerond, helemaal volgens planning. Maar het Franse ministerie van Cultuur besloot het museum pas midden september te heropenen.

Volgens de Franse krant Le Figaro zou de minister van Cultuur de directrice van het Picassomusuem willen ontslaan. Zeer tot ongenoegen van Claude Picasso, die pal achter de museumdirectie staat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shoppen op zondag levert handelaar niets op

"Shoppen op zondag levert handelaar niets op"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/13/9/20140505091901/media_xll_6714129.jpg

Winkelen op zondag zal enkel leiden tot een verschuiving van de economie. Handelaars zullen meer open moeten zijn, maar hun omzet en winst zullen niet toenemen. Zo reageert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op een enquête waaruit blijkt dat zes op de tien Vlamingen vragende partij zijn op om zondag te winkelen.

Het resultaat verbaast het NSZ niet. "Een uitbreiding van de winkelmogelijkheden geeft de consument meer speling en flexibiliteit", zegt de ondernemersorganisatie. Maar dat is volgens haar niet de kern van de zaak. "Ruimere openingsuren hebben voor de handelaar enkel zin als het ook extra opbrengt", klinkt het, en daar wringt net het schoentje. "Consumenten gaan heus niet én op zaterdag én op zondag shoppen. Trouwens, zij kunnen hun euro ook maar één keer uitgeven."

Het gevolg is dat handelaars veel meer open moeten zijn, maar hun omzet en winst niet zien toenemen. "Voor hen leveren ruimere openingsuren dus niets op, integendeel zelfs." Het NSZ vraagt zich ook af of de Vlamingen die voorstander zijn van winkelen op zondag, zelf ook op zondag zouden willen werken.

Uit eigen onderzoek van de ondernemersorganisatie (bij 383 handelaars) moet blijken dat slechts een vijfde van de handelaars gewonnen is voor meer koopzondagen. Vierenveertig procent wil het aantal koopzondagen houden op zes per jaar, 13 procent wil het aantal koopzondagen inperken en 23 procent pleit voor een totale afschaffing.

Het NSZ komt ook terug op de situatie in Antwerpen. Daar wil het de maandelijkse koopzondag een kans geven. "Voorwaarde is wel dat daar massaal promotie voor wordt gemaakt, ook in het buitenland, en dat er na één jaar een grondige evaluatie komt", luidt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes op de tien Vlamingen willen shoppen op zondag

Zes op de tien Vlamingen willen shoppen op zondag

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/7/6/20140505044528/media_xll_6713766.jpg

Zes op de tien Vlamingen zijn vragende partij om op zondag te winkelen. Dat schrijven Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad vandaag op basis van een bevraging bij 50.000 Vlamingen naar wat de noden en wensen van de klanten zijn.

Zestig procent van de Vlamingen zegt dat ze er "zeker" of "waarschijnlijk" gebruik van zouden maken als winkels op zondag de deuren openden. Amper twaalf procent van de ondervraagden zou het zeker niet doen.

Vooral supermarkten zouden hun voordeel doen als ze de zondagssluiting laten vallen: een kleine tachtig procent van de Vlamingen zou gebruikmaken van zondagsopeningen van hun supermarkt. Maar ook bakkers (54 procent), kledijwinkels (46 procent), apotheken (43 procent), kruideniers (36 procent) en doe-het-zelfzaken (34 procent) zouden er hun voordeel mee doen, veel meer dan sportwinkels (17 procent), fietsenmakers (12 procent) of meubelwinkels (17 procent). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfde meer huisstofmijt in huis door zachte winter

Vijfde meer huisstofmijt in huis door zachte winter

http://oi61.tinypic.com/70ga35.jpg

Door de warme winter zit op dit moment twintig procent meer huisstofmijten in onze huizen dan vorige winter. "Een vijfde van de bevolking is allergisch aan die mijten. Zij zullen veel meer last hebben van hun allergie dan anders", zegt professor Anne-Catherine Mailleux van de ULB in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Het aantal mensen met allergie is de afgelopen tien jaar zowat verdubbeld. Omdat artsen vaker de diagnose stellen, maar ook omdat we veel meer aandacht hebben dan vroeger voor hygiëne. Daardoor krijgt ons immuunsysteem minder de kans om te "oefenen" tegen die allergieën.

Klachten zijn een verstopte neus, tranende ogen, moeite met ademhalen, slecht slapen en vermoeidheid.


» Reageer (0)
04-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde tanden? Makkelijk, dankzij deze voeding

Gezonde tanden? Makkelijk, dankzij deze voeding

http://static2.hln.be/static/photo/2014/11/3/3/20140428145525/media_xll_6696048.jpg

Ben je het ook zo beu om altijd de negatieve werking van voedingsmiddelen te lezen? Zo weten we ondertussen al dat rode wijn vlekken op onze tanden achterlaat en suiker een 'rottend' effect heeft. Toch hebben ook heel wat etenswaren een positieve invloed. Ontdek hier welke goed zijn voor onze mondhygiëne.

Appels
Deze fruitsoort wordt vaak een natuurlijke tandenborstel genoemd: het verwijdert losse stukjes voedsel maar ook bacteriën en polijst het tandoppervlak. Een appel bevat ook, net zoals wortels, een hoog watergehalte waardoor het negatieve effect van suikers verminderd wordt en het aanmaken van speeksel bevorderd wordt.

Aardbeien
Aardbeien bevatten een zuur dat vlekken verwijdert en voor mooie witte tanden zorgt. Vitamine C pakt dan weer tandplak aan. Je kan de aardbeien ook echt verwerken tot een soort tandpasta door ze te pletten en een klein snuifje zuiveringszout toe te voegen. Achteraf spoel je best nog even na met neutraal mondwater om de natuurlijke suikers uit de mond te verwijderen. Poets wel met een zachte tandenborstel zodat er geen krasjes op je glazuur komen. 

Citrus
De hoge niveaus van vitamine C die je in appelsienen en citroenen terugvindt, helpen je tandvlees gezond te houden door de aanwezige bloedvaten en het bindweefsel te versterken. Het vermindert ook ontstekingen. Eet deze vruchten wel met mate: de hoge zuurtegraad kan het tandglazuur wat schade berokkenen. Poets je tanden niet meteen nadat je citrusvruchten gegeten hebt zodat je speeksel het zure effect eerst kan neutraliseren.

Melk
Dit zuivelproduct is ideaal om de mineralen die zich in het tandglazuur bevinden aan te vullen of te herstellen. De werkende bestanddelen hiervoor zijn calcium en fosfor.

Noten
Alle nootsoorten hebben een positief effect maar toch steken pinda's, amandelen en walnoten er nog een stukje bovenuit door hun sterke werking. Deze bevatten calcuim, magnesium en andere essentiële vitaminen en mineralen. Noten zijn bovendien rijk aan vezels en hebben een grove structuur die helpt bij het reinigen.

Kaas
De eiwitten die aanwezig zijn in kaas beschermen het glazuur en verhogen de zuurtegraad in onze mond, waardoor tandplak afgebroken wordt. Ook de speekselaanmaak wordt gestimuleerd zodat tandverval afgeremd wordt.

Kauwgom
Suikervrije kauwgom reinigt de tanden na het eten. Wanneer de kauwgom ook xylitol bevat, wordt ook de bacteriegroei in onze mond even afgeremd. Door deze stof kunnen bacteriën zich moeilijk aan het tandoppervlak vasthechten. Kauw 15 minuutjes na elke maaltijd of snack, zo worden zuren geneutraliseerd.

Rozijnen
Deze gedroogde druiven bevatten een erg krachtige antioxidant genaamd oleanolzuur. Daardoor wordt de groei van twee soorten bacteriën tegengehouden die verantwoordelijk zijn voor ontstekeningen en andere tandvleesaandoeningen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 leuke bezigheden die weinig of geen geld kosten

18 leuke bezigheden die weinig of geen geld kosten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/1/10/20140320151529/media_xll_6590935.jpg

Een dagje uit kan al snel een pak geld kosten: benzine, eten, drinken, toegangstickets,... Daardoor kan je soms al eens krap bij kas zitten. Toch hoeven niet alle activiteiten een streep door je rekening te betekenen. Ontdek hier enkele leuke en goedkope ideeën.

* Schrijf je in voor een gratis cursus: het kost je niets en je leert iets nieuw bij. Ook Youtube is een ideale plaats om nieuwe dingen te ontdekken.

* Ga aan de slag met de restjes uit je koelkast en creëer een nieuw recept

* Herlees je favoriete boek in de zetel onder een gezellig dekentje

* Richt je huis opnieuw in, zo hoef je geen geld uit te geven in Ikea en is je woning toch opgefrist

* Organiseer een filmmarathon voor jou en je vrienden

* Kuis je kleerkast uit en wissel de kleren die je kan missen met je vriendinnen. Zo scoor je een nieuwe outfit voor geen geld

* Verknip die oude jeans tot een hip shortje

* Probeer zelf wat te experimenteren met je haar, voor een nieuw kleurtje hoef je heus geen vijftig euro te betalen bij de kapper. Een goedkoper kleurmiddel uit de supermarkt is even goed

* Trek eropuit en ga wat gratis bezienswaardigheden in de omgeving ontdekken

* Gun je huisdier nog een extra wandeling

* Doe een dutje

* Neem je auto onder handen en laat hem blinken zoals nooit tevoren

* Maak een nieuw fotoalbum met oude foto's

* Werk je to do-lijstje af

* Oude sierraden die je niet meer aandoet? Maak er een nieuwe ketting mee

* Geef die witte t-shirt een nieuw leven door hem te kleuren

* Werk in je tuin

* Bel met een oude kennis


» Reageer (0)
03-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patricia Kaas - D'Allemagne

Patricia Kaas - D'Allemagne

Klik op de foto om haar te beluisteren


Patricia Kaas (Forbach, 5 december 1966) is een Franse zangeres.

Ze werd geboren nabij de Duitse grens. Haar vader is Fransman, haar vroeg overleden moeder was Duitse. Ze begon op achtjarige leeftijd met zingen. Op elfjarige leeftijd trad ze voor het eerst in het openbaar op in Saarbrücken. Daar werd ze ontdekt door de Franse acteur Gérard Depardieu. In 1987 kwam haar eerste album uit: Mademoiselle Chante le blues.

In 2009 vertegenwoordigde ze Frankrijk op het Eurovisie Songfestival in Moskou en eindigde op de 8e plaats met 107 punten. Dit was voor Frankrijk het beste resultaat sinds 2002, toen Sandrine François 5e werd.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verrassende toepassingen met bananen

Verrassende toepassingen met bananen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/2/10/20140502142752/media_xll_6707845.jpg

Dat sommige voedingsmiddeltjes verrassende toepassingen kunnen hebben, is geen geheim. Toch blijken bananen wel erg handig in gebruik. Stop met de schillen weg te smijten en ontdek hier tien originele trucjes.

Schoensmeer
Smeer de vette binnenkant van de schil over schoenen die wat glans kunnen gebruiken. Wrijf daarna schoon met een zachte doek.

Koken
Vlees zonder been en vel kan je mals houden door aan een braadslee een rijpe bananenpel toe te voegen.

Mest
Rasp het binnenste van de schil uit en meng het met de aarde in een bloempot. Vooral rozen zijn dol op deze extra verwennerij. Ook tomatenplanten kunnen heel wat voeding uit de schil halen.

Jeuk
Wrijf een de pel over een insectenbeet of uitslag. Zo vermindert de jeuk en geneest de wonde sneller.

Vogels
Wil je graag wat meer vlinders en vogels in je tuin zien? Leg dan enkele bananen op een verhoogje. De dieren zullen echt genieten van deze zoete traktatie. Let wel op: ook bijen en wespen zullen maar al te graag meesmullen.

Zilver
Schraap een schil proper en voeg de smurrie aan water toe. Poets daarmee je zilverwerk op.

Bladluizen
Door enkele volledige schillen in je tuin te gooien, worden bladluizen verjaagd.  

Wratten
Wie niet naar de apotheek wil hollen om een wrat te verwijderen, kan 's nachts een stukje banenenschil vastplakken op de uitbarsting. Herhaal deze behandeling gedurende een week zodat de aanwezige kaliumstoffen de wrat kunnen bestrijden en de terugkeer ervan voorkomen.

Acne
Scrub acneplekken gedurende vijf minuutjes met rijpe, fijne stukjes schil. Laat het residu daarna nog zo lang mogelijk op je gezicht zitten. Herhaal dagelijks tot het probleem beter onder controle is.

Splinters
Wie een splinter moeilijk te pakken krijgt, kan een stukje banaan over de wonde wrijven. Door de vette substantie zal de splinter makkelijker uit de huid glijden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simpele doe-het-zelftest voorspelt hoe oud je wordt

Simpele doe-het-zelftest voorspelt hoe oud je wordt

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/11/11/20140502161310/media_xll_6708041.jpg

Een reeks korte oefeningen kunnen voorspellen of iemand van middelbare leeftijd risico loopt op een vroegtijdige dood. Dat heeft een recente Britse studie aangetoond.

De vorsers bestudeerden 1.355 mannen en 1.411 vrouwen die thuis de onderstaande tests onder professionele begeleiding aflegden. Heren van 53 jaar die binnen de minuut geen 23 keer kunnen gaan rechtstaan en zitten, lopen twee keer meer kans om voor hun 66ste te overlijden.

Vrouwelijke leeftijdsgenoten die deze oefening minstens 22 keer kunnen uitvoeren, maken meer kans hun 66ste verjaardag te overleven. Uit een andere test blijkt dat wanneer mannen langer dan 10 seconden op een been kunnen balanceren met gesloten ogen meer kans hebben om gezond te zijn op hun 66ste. Wie deze houding minder dan twee seconden kan aanhouden, loopt drie keer meer kans om te sterven voor zijn 66ste verjaardag.

Een laatse bevinding uit het onderzoek is dat een stevige handgreep een teken is van een groter hersenvolume, deze personen leveren ook betere prestaties af op cognitieve tests. Onderzoeker professor Rachel Cooper: "De meerderheid van deze tests zijn bij oudere mensen, maar zelfs bij de jongere leeftijdsgroepen waar nog geen sporen merkbaar waren van ziekten, afgenomen. We hebben opgemerkt dat deze tests vroegtijdig onderliggende verouderingsziekten aan het licht brachten." De studie werd uitgevoerd door de Britse Medical Research Council. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.David van Michelangelo staat op instorten

David van Michelangelo staat op instorten

http://oi60.tinypic.com/mkulg0.jpg

Een van de beroemdste beelden ter wereld, de David van Michelangelo, dreigt door zijn enkels te zakken. Het marmer van het eeuwenoude beeldhouwwerk is aangetast. Er zitten haarscheuren in de benen van de bijbelse figuur. Dat blijkt uit onderzoek dat de universiteit van Florence heeft gedaan aan het symbool van de Italliaanse Renaissance, zo meldt de Italiaanse publieke omroep RAI.

David wordt jaarlijks door meer dan 1 miljoen bezoekers bekeken in de Galleria dell'Accademia in de hoofdstad van Toscane. Michelangelo Buonarroti (1475-1564) gebruikte voor de meer dan 4 meter hoge David, die in 1504 is voltooid, één blok marmer, dat volgens sommige deskundigen niet van zo'n goede kwaliteit was.

David moest eeuwen buiten doorbrengen, op de Piazza della Signoria, het plein voor het stadhuis van Florence. Het origineel werd vervangen door een kopie; de echte David werd in de 19e eeuw naar de Galleria dell'Accademia gebracht. Toen was hij al aangetast door duivenpoep.

In 2011 werd hij uitgebreid gerestaureerd, maar dan vooral aan de buitenkant. Deskundigen van het Instituut voor Geowetenschappen ontdekten later de problemen aan de binnenkant. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterfactuur is verdriedubbeld sinds 2000

Waterfactuur is verdriedubbeld sinds 2000

http://static0.hln.be/static/photo/2014/3/12/8/20140503074955/media_xll_6709283.jpg

De waterfactuur van een gemiddeld Vlaams gezin is in dertien jaar tijd met ruim een drievoud gestegen, van 109,33 tot 344,66 euro. Vooral de gemeentelijke bijdragen namen toe, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij.

In de drinkwaterfactuur zijn drie kosten opgenomen: de prijs voor de productie en levering van het water, de bovengemeentelijke bijdrage voor de zuivering van het afvalwater en de gemeentelijke bijdrage voor afvoeren en inzamelen van gebruikt water.

Die laatste factor kostte de gezinnen in 2000 nog helemaal niets. Maar de voorbije jaren rekenen steeds meer gemeenten ze aan. In slechts één van de 308 Vlaamse gemeenten was dit vorig jaar nog niet het geval. «Bovendien passen meer gemeenten het maximale tarief toe», luidt het bij de Vlaamse Milieumaatschappij. De afgelopen vijf jaar steeg de bijdrage met gemiddeld een vijfde. Zo betaalt een gemiddeld gezin al 101,36 euro gemeentelijke bijdragen, goed voor 31% van de factuur.

In enkele gemeenten maken oppositiepartijen gewag van een asociaal belastingbeleid. Door het faillissement van de Gemeentelijke Holding, het kelderen van de aandelenkoers van Dexia, lagere belastingontvangsten en stevige (bouw)schulden hebben veel gemeenten het financieel moeilijk. (br.hln)


» Reageer (0)
02-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweetvlek verdwijnt met citroen en andere modetrucs

Zweetvlek verdwijnt met citroen en andere modetrucs

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/11/2/20140429122048/media_xll_6698402.jpg

Of het nu om een prachtige vintagejurk gaat die muf rijkt of een vlek op je favoriete suèdeschoenen, er bestaan heel wat belachelijk makkelijke trucjes die je kledij weer als nieuw maken. Onderstaande stijltips zullen je leven voorgoed veranderen.

Als je een hemd met knopen strijkt, draai het dan binnenstebuiten voor een makkelijke strijkbeurt.

Trek een nylonsock over de stofzuigerslang om kleine juwelen als een oorbel terug te vinden.

Repareer een rits die vastzit door met een potlood over de tanden te gaan.

Om snel deodorantvlekken te verwijderen heb je enkel een oude jeansbroek nodig. Ga met dit kledingstuk over de vlek en het probleem is zo opgelost.

Wijn bestrijd je met... nog meer wijn. Verwijder een rode wijnvlek door voorzichtig te deppen met een doek die in witte wijn gedrenkt werd.

Om gele zweetplekken uit witte shirts te verwijderen kun je citroensap aanbrengen voor je de kledij in de was stopt.

Suède reinig je met een korst van oud brood. De vlekken verdwijnen als je er met het brood over wrijft.

Meng een hoeveelheid wodka met dubbel zoveel water om oude kledij weer fris te laten ruiken.

Olievlekken op je handtas los je op met babypoeder dat je een nacht laat inwerken. Tegen de ochtend zou het probleem verdwenen moeten zijn.

Ontpluis je trui met een puimsteen.

Je donkere jeans blijft als nieuw door op het einde van je wasbeurt een een half kopje azijn toe te voegen.

Pijnlijke schoenen loop je sneller in door je sokken en schoenen aan te trekken en ze met een haardroger warm te blazen.

Een goede oplossing voor krassen op je lederen tas is een behandeling met een wattenstaafje ondergedompeld in wat dagcrème. Je zal snel zien wanneer je erover wrijft dat de strepen al snel vervagen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfs pin-ups uit de jaren 50 al 'gephotoshopt'

Zelfs pin-ups uit de jaren 50 al 'gephotoshopt'

https://pbs.twimg.com/media/BjM6OeeCIAAa-zK.jpg

Steeds meer sterren willen zo natuurlijk mogelijk, zonder tonnen make-up of digitale bewerking, in modebladen verschijnen. Maar het aanpassen van vrouwenlichamen is een oudere praktijk dan je denkt. Zelfs de Amerikaanse pin-ups in de fifties werden met eenvoudige trucjes een tikje aantrekkelijker gemaakt.

De artiest Gil Elvgren werd bekend met zijn tekeningen van sexy pin-ups, maar de originele foto's van de modellen bewijzen dat hier en daar benen werden verlengd, borsten wat groter en steviger gemaakt. Bruine lokken werden blond ingekleurd en de kapsels werden voor de kunst wat langer geschilderd. Elvgren maakte tailles slanker en lippen iets voller. De aanpassingen zijn echter wel nog subtiel en komen helemaal nog niet in de buurt van de veranderingen die huidige redacteurs van modebladen tegenwoordig durven door te drijven. De veranderignen maken wel duidelijk dat vrouwen al decennialang proberen te voldoen aan beelden die niet helemaal met de werkelijkheid stroken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie weken vroeger dan vorig jaar: al mosselen op 20 mei

Drie weken vroeger dan vorig jaar: al mosselen op 20 mei

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/9/9/20140502083827/media_xll_6705999.jpg

Het mosselseizoen begint dit jaar uitzonderlijk vroeg. "Op 20 mei zullen we ze waarschijnlijk al kunnen serveren", zegt Piet Devriendt van De Oesterput in Blankenberge. Het zachte voorjaar is dus ook goed voor wat in zee groeit.

Piet Bout kweekt hangcultuurmosselen in Bruinisse en gaat elke week de zee op om de 'nieuwe oogst' te monsteren. "Momenteel zit er al 23 procent vis in de schelpen", zegt hij. "Vorig jaar zaten we begin mei pas aan 15 procent." De mosselen zijn klaar voor consumptie als het visgehalte hoger is dan 35 procent.

"Het ziet er dus zeer goed uit voor de mensen die naar hun eerste portie mosselen verlangen", zegt Bout. "Vorig jaar was het voor de eerste hangcultuurmosselen wachten tot 12 juni." Bout durft zelf nog niet in de toekomst kijken. "Ik wil er nog geen datum op plakken. We hebben het hier nog steeds over een natuurproduct. Vanaf nu bekijken we ze week per week." Maar volgens Piet De Vriendt mikken de mosselkwekers op 20 mei. Op de échte Zeeuwse bodemcultuur-mosselen is het wachten tot begin juli. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefkenshoektunnel tijdelijk tolvrij tijdens spits

Liefkenshoektunnel tijdelijk tolvrij tijdens spits

http://static3.hln.be/static/photo/2014/13/3/11/20140502115513/media_xll_6707336.jpg

Vanaf maandag 5 mei tot 20 juni zal de Liefkenshoektunnel tolvrij zijn tijdens de ochtend- en avondspits. Die maatregel moet de hinder beperken van de onderhoudswerken aan de E34/N49, die zaterdag starten. Tegelijkertijd geldt de maatregel als experiment.

Zaterdag starten de onderhoudswerken op de E34/N49 tussen Melsele en Antwerpen-Linkeroever. Om de hinder te beperken, zal tijdens de duur van de werken op weekdagen de Liefkenshoektunnel tolvrij worden gemaakt tussen 7 uur en 9 uur 's morgens en tussen 16 uur en 18 uur 's avonds. Voor de maatregel wordt 3,25 miljoen euro vrijgemaakt, zegt minister-president Peeters.

De maatregel een experiment. "We willen zien wat de effecten zijn van het gratis maken van die tunnel op het gedrag van de weggebruikers", zegt minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). Crevits. Uit de evaluatie achteraf moet blijken of de maatregel in de toekomst nog toegepast kan worden.

De mobiliteitsorganisaties VAB en Touring reageren alvast positief. (br.hln)


» Reageer (0)
01-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat te weinig vitamine D met je lichaam kan doen

Wat te weinig vitamine D met je lichaam kan doen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/8/2/20140430172256/media_xll_6702887.jpg

Wie de lentezon nog niet met open armen ontvangen heeft, moet dat beslist eens doen. Experten stellen dat we ruim 80 tot 90 procent van onze vitamine D plukken uit zonnestralen. Hoewel een gebalanceerd eetpatroon zeker bijdraagt tot een gezond vitamine D-gehalte, maakt een gebrek aan zonlicht ons vatbaar voor een hele reeks kwaaltjes.

Dit is wat een tekort aan vitamine D met je lichaam kan doen:

Pijn
Zeker in de wintermaanden kunnen vooral volwassenen last hebben van pijn in de botten en de spieren. Gewrichten voelen bovendien stijver aan, zeker bij het opstaan.

Dip
Vitamine D stimuleert de aanmaak van 'happy' hormoon serotonine, wat - je raadt het al - wonderen doet voor je gemoed. Wanneer je te weinig van deze cruciale vitamine opneemt, ben je dus heel wat gevoeliger voor mentale dipjes.

Zweet
Een zweterig (voor)hoofd zou één van de eerste, klassieke signalen zijn van een tekort aan vitamine D.

Gewicht
Wie kampt met overgewicht én een tekort heeft aan vitamine D, moet een veel groter inhaalmanoeuvre doen dan mensen met een gezonde hoeveelheid lichaamsvet. Dit komt omdat vitamine D vetoplosbaar is, wat wil zeggen dat hoe meer vet je hebt, hoe meer de vitamine verdund wordt, waardoor je logischerwijs ook meer zou moeten opnemen.

Darmen
Ook aandoeningen als de ziekte van Crohn of het prikkelbaredarmsyndroom vergroten het risico op een vitamine D-tekort. De manier waarop vet door het lichaam geabsorbeerd wordt is hierbij cruciaal. Heel vaak gaan darm- en maagproblemen gepaard met een lagere vetabsorptie, wat ook de opname van vetoplasbare vitamines D vermindert.

Vitamine D
Om op een veilige manier aan een gezonde, dagelijkse dosis (1.000 IE (Internationale Eenheid) voor kinderen en 1.500 à 2.000 IE voor volwassenen) vitamine D te komen, wordt een slimme omgang met zonneschijn aangeraden. Aangezien de productie van deze vitamine enkel kan plaatsvinden op een onbeschermde huid, is het aangeraden om 10 à 15 minuutjes zonder zonnemelk in de zon te komen. Wie langer wil zonnen, moet zich daarna uiteraard goed insmeren. Voor maximale opname van vitamine D ontbloot je best armen, benen, buik en rug (indien mogelijk). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een boeketje gelukbrengertjes voor jullie van mij xxx

Ik wens iedereen een gezellige 1 mei


http://oi44.tinypic.com/2a5lpx2.jpg

Een boeketje gelukbrengertjes voor jullie van mij xxx


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De superbacterie rukt op: gaan we er allemaal zo aan?

De superbacterie rukt op: gaan we er allemaal zo aan?

http://static3.hln.be/static/photo/2012/1/5/2/20120811082933/media_xll_5077922.jpg

De superbacterie rukt wereldwijd op. In die mate zelfs dat ze "de verworvenheden van de moderne geneeskunde bedreigt". Die harde conclusie komt niet uit een fictieve tv-serie als 'Cordon' maar uit een reëel verslag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de toenemende resistentie tegen antibiotica. Dat zal meer en meer ziektes en infecties in de toekomst onbehandelbaar maken.

De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties beweert dat dit laatste "helemaal geen apocalyptische fantasie" is. "Het is een erg realistische mogelijkheid in de 21ste eeuw", aldus de adjunct-directeur-generaal van het WHO, dokter Keiji Fukuda.

Moeten we dan echt bang zijn voor de toekomst? Het WHO-verslag stelt duidelijk dat de resistentie tegen veel voorkomende bacteriën alarmerende hoogtes heeft bereikt in heel wat delen van de wereld. "Vaak is de bestaande behandeling voor gewone inffecties inefficiënt geworden in bepaalde omgevingen", aldus Fukuda.

De arts heeft het dan over longontsteking, bloedvergiftiging, gonorroe, infecties aan de urinewegen, buikloop maar ook ziektes als HIV en malaria.

Dat iemand zelfs in het post-antibioticatijdperk aan buikloop zou overlijden, blijft weliswaar onwaarschijnlijk. Maar wie het ongeluk heeft met aan antibiotica resistente microbes in het bloed te zitten, die zou er wel aan kunnen sterven.

Creatief met nieuwe medicatie
John Turnidge, een prof uit Adelaide die gespecialiseerd is in microbiologie en besmettelijke ziektes, voegt eraan toe dat de verspreiding van buikloop zou toenemen omdat de antibiotica die we nu gebruiken er ook voor zorgt dat de ziekte beperkt blijft tot de patiënt in kwestie. Turnidge beweert dat een land als Australië nu al kampt met ziektes die in sommige gevallen resistent geworden zijn aan hun behandeling, zoals gonorroe en bepaalde stafylokokken. "Dat is beangstigend want van zodra medicatieresistentie intreedt, zal het zich snel verspreiden. We zullen heel creatief moeten zijn voor de volgende generatie geneesmiddelen."

Ook de bekende E.coli-bacterie die in bepaalde gevallen eveneens resistent is geworden aan antibiotica zou voor onheil kunnen zorgen. Operaties die nu nog veilig verlopen, zoals bij appendicitis, zouden levensgevaarlijk kunnen worden.

Misbruik van antibiotica
Het is al langer geweten dat een van de hoofdoorzaken van bacteriële resistentie zit in het feit dat de mens te snel en onnodig antibiotica tot zich neemt. Het WHO stelt dat superbacteriën in opmars zijn door misbruik van antibiotica en door een gebrek aan hygiëne in ziekenhuizen. De organisatie heeft het over een wereldwijde noodsituatie. "Zonder dringende, gecoördineerde actie van alle belanghebbenden, is de wereld op weg naar een post-antibioticatijdperk, waarin veel voorkomende infecties en kleine verwondingen die al decennia behandelbaar zijn geweest weer kunnen doden", zegt Fukuda.

Het verslag van de WHO verzamelde gegevens van 114 landen en onderzocht voornamelijk zeven verschillende bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ziektes als buikloop, longontsteking, gonorroe en infecties aan de urinewegen.

MRSA
Het bekendste geval van immuun zijn voor behandeling in Europa is MRSA (meticilline-resistente Staphylococcus aureus) of ziekenhuisbacterie. Volgens de WHO is er in Amerika sprake van resistentie in 90 procent en in Europa in 60 procent van de gevallen. Wie besmet is, heeft 64 procent meer kans om eraan te sterven dan wie de niet-resistente bacterie opliep. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Whole30: is dit het moeilijkste dieet ooit?

Whole30: is dit het moeilijkste dieet ooit?

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/6/6/20140427002033/media_xll_6691716.jpg

Een extreme versie van het holbewonersdieet is een nieuwe hype in wording. Het Whole30 verbiedt de opname van suiker, bonen van alle soorten, pindanoten, linzen, granen, zuivel, alcohol en honing. Tijdens dit plan van 30 dagen mag je jezelf ook niet wegen. Er zijn op Instagram al meer dan 225.000 posts onder de hashtag Whole30 verschenen, onder Atkins zijn dat er slechts 69.484.

Het holbewoners- of Paleodieet is het populairste dieet van dit moment met 1,8 miljoen hits op Instagram. Toch krijgt het de laatste jaren heel wat concurrentie van Whole30, een eetpatroon van 30 dat Melissa en Dallas Hartwig in 2009 ontwikkelden. De website van Whole30 beweert dat het maandelijks een miljoen bezoekers krijgt uit 100 landen.


Wat mag niet?
Je kan het plan, ook al duurt het maar 30 dagen, allesbehalve makkelijk noemen. Er zijn namelijk meer producten verboden dan wat je wel op het menu mag zetten. Wat verboden is tijdens Whole30: alle soorten suiker, alle soorten bonen, erwten, kikkererwten, linzen, pindanoten, granen, zuivel, alle vormen van soja, alcohol, witte aardappels, carrageen, mononatriumglutamaat of sulfieten.

Wat mag wel?
Je mag wel vlees, zeevruchten, eieren, groenten, azijn, fruit, geklaarde boter, cocosmelk, olijfolie. Ook is een beperkte hoeveelheid gedroogd fruit, noten en zaden toegestaan. Volgens de uitvinders helpt het programma zin in ongezonde snacks te stoppen, herstelt het je metabolisme, is het goed voor je spijsverteringsstelsel en brengt deze 'kuur' het immuunsysteem in balans. Biologische producten krijgen de voorkeur, hoewel er alternatieven mogelijk zijn. Je mag een 'normale' kip, kalkoen of eend uit de supermarkt eten als je het vel ervan verwijdert. De Hartwigs geven nog een tip mee: "Eet gerechten die weinig ingrediënten bevat en ingrediënten die je makkelijk kunt uitspreken. Het beste zijn producten die natuurlijk en onverwerkt zijn."

Het menu
Als ontbijt mag je bijvoorbeeld groentensoep met een gepocheerd ei, ham gevuld met een ei en avocado eten of gebakken pompelmoes met basilicum en kokosnoot eten.

Als lunch zijn de opties bijvoorbeeld rosbief met boeren- en bloemkool, gebakken zoete aardappel met sla, kip en gegrilde uien of gehalveerde spaanse pepers gevuld met garnalen en omwikkeld met spek. 

Als avondmaal staan onder meer een gepocheerde zalm, gekookte bonen en pompoenpuree op het menu. Een andere mogelijkheid zijn een frittata van spek, basilicum en tomaten. Of is een geroosterde kip met vijgen en balsamico meer je ding?

Gedurende een maand lang mag je 'genieten' van drie van deze maaltijden zonder snacks tussenin. Sommige criticasters geloven dat dit programma veel te strikt en haast onhaalbaar is. Volgens de Hartwigs is het enkel een kwestie van wilskracht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw danst topless met 12.000 bijen

Vrouw danst topless met 12.000 bijen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/5/3/14/20140501045912/media_xll_6704174.jpg

De 44-jarige Sara Mapelli uit de Amerikaanse staat Oregon heeft wel een zeer opmerkelijk hobby. De vrouw danst sinds 2001 topless met bijen. Tot nu toe nestelden al 12.000 bijen zich tegelijkertijd op het bovenlichaam van de vrouw.

Mapelli ziet het als een kunstvorm om anderen te overtuigen de natuur niet te vrezen, maar juist te omhelzen. Met een op feromonen gebaseerde olie lokt ze de bijen op haar huid waar ze soms twee uur blijven zitten. Ze werd al meerdere malen gestoken, maar ziet het al genezing. "Het is een vorm van meditatie", zegt ze tegen Barcroft TV. "Wanneer je met de bijen danst voelt het net alsof je in een tornado van bijen zit. Ik noem het mijn 'bijenblouse'."

De vrouw hoopt met haar dans mensen er attent op te maken dat bijen zeer belangrijk zijn voor het bestuiven van gewassen. Ze raadt iedereen dan ook aan om bijvriendelijke planten en bloemen in hun tuin te planten. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!